Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

¡¡ AQUELLES TENDES I TENDETES DEL RECORD !! ( I )

Arrel de la suggerència d’un dels usuaris comentaristes del blog, em va fer pensar que es podria fer un reportatge recordatori de totes aquelles tendes, tendetes, bars i demés comerços que estaven en actiu dels anys 40 als 80, aproximadament, i que hui ja són sols un record en la memòria.

Al llarg d’aquest cap de setmana i fins dimarts: tots els "Darrers Dies" anire recordant per carrers nom i llocs, fent un recorregut virtual per tot el poble.

Començaré per l’Alcolaia, un barri que naixqué als anys 40 després de fer-se el pont i tingué la seua màxima importància als anys 60 endavant, amb el grup escolar ja construit i en marxa.

De tenda de "xuxeries" si hui tenim a "Casa Maria" als quatre cantons, abans estava "Ca Teresa, la d’Eduardo" i prop d’ella "Ca Lina", una mica més abans a l’esquerra pujant les dues. I al carrer Sant Vicent va estar en dos llocs la tendeta de Tonica Caselles. Era tenda de verdures.

A la Plaça Vella estava la CAAM ("Caja de Ahorros de Alicante y Murcia"). Després es va col·locar la tenda de pintures de Vicente "Xona". No estaven les tres tendes de hui, encara que hi havia una peixcateria on ara és una tenda d’ordinadors (aportació de "L’amant de la veritat"). Però si estaven com ara Ca la Datilera -ara portant el negoci el seu nét Juan-; Ca Corder i Ca Doloretes, ara portant-ho la filla d’una neboda.

Els més vells del poble recorden que a Ca Pedro Llisinta era un bar. Allí estava el famós "Piló" i el carreret estret.

I des de la Plaça de l’Església eixim cap al Carrer Nou. Hi havia una perruqueria i una carnisseria. Ho recordeu!!. L a perruqueria de Rosarito "Sabata" i la carnisseria de Teresita, mare de Anna "del Corral del Pato". Ja estava la fusteria de Ca Coloma, però no amb exposició de mobles.

Si anem pel carrer la Manegueta, també dit del Bisbe Servera, recordarem que allí estava la tendeta de verdures de Ca María Blanquera i molt a prop la tenda de sabates del Ti Batiste, tio de Vicentet el de la Botiga. I un poc més endavant Ca Miguel "de Porra" que apanyava bicicletes.

Abans d’entrar al carrer Signes, abans dit també Calvari i Calvo Sotelo, recordem que a l’eixida de l’estret Carrer del Piló estava la tendeta de Pepito i Mari. Tenia dos tendes: la més gran, on venia sabates i coses de la llar i la menudeta i estreta que venia coses de menjar. Ara la més gran és una tenda d’esport.

I anem cap al carrer Signes, el meu carrer de la infància i joventut. Al principi, a la part dreta estava la CAM, quan eren dos primer i quan es va passar de la Plaça Vella a ahí. I més endavant estava la Carnisseria de Ca Curro, històrica que hui seguix portant-la Toni, el fill de Jaime. Més avant hi havia una altre tenda de bicicletes, Ca Nofre el bicicliste que després passaria a la cantonada entre la carretera de Xàbia i la Plaça d’Espanya. El pare de Vicentet, ja portava la tenda de roba, Tejidos Signes es deia, i teixits i després ells, Vicente i Paca Mari. Ara la filla. Tres generacions. A la part dreta baixant estava Ca Bernat. Primer amb l’avi Bernat "el Pelut" que tenia de tot, fins a espardenyes de mitja cara, després amb la seua filla Teresa com ens recorda el seu nét, i ara amb la néta Isabel i la seua filla. Quatre generacions per a una tenda amb solera.

Més avall, passat el cantonet del Carrer Sol tenia la seua tenda Rosa Gil. Era de coses de menjar. I d’allí anavem cap al "Bazar Mulet" que estava a l’altre cantó. Popularment li deien Ca Teresa els Plats, li deien, perquè es venien plats, objectes de regals, joguets inclús. Encara passem pel carrer i vegem el cartell: "Bazar Mulet" al xaflà mateix del Carrer la Lluna...

(Ací acabe per a hui, darrer divendres, aquest recorregut virtual per les tendes i tendetes d’abans del poble. Record i homenatge a aquelles persones que van posar els fonaments i pilars del comerç actual de Gata i l’espirit emprenedor dels gaters).

PER SUPOSAT, LA PARTICIPACIÓ I SUGGERÈNCIES A AQUESTA SÈRIE DE LES TENDES I TENDETES DE GATA D’ABANS ESTÀ OBERTA, per a recordar entre tots...Si algú de vostés recorda altres noms i altres tendes, de les que vaig posant pel passeig virtual d’altre temps, pot comentar-ho i de seguida ho afegirem al reportatge.

 

 

 

   

 

1 comentario

l'Amant de la veritat -

Recorde que a la plaça vella havia una peixcateria, on avui es una tenda de ordinadors.

Un altra cosa. El Ti Bernat "el pelut" no va tindre cap fill, sino tres filles, la major de les quals, Teresa, l'unica que queda en vida, es la que va continuar després amb el negoci. Supose que la posar "fill" enlloc de "filla" haurà sigut un error d'escriptura. VAlga el meu comentari tan sols per a completar les teues suggerències d'aportar informació

Salutacions