GATA TÉ UN ALTRE RETAULE CERÀMIC DE CARRER, UN NOU SANT ANTONI ABAT (Nº 27 de litinerari urbà)
(PODEU OBRIR L'ÀLBUM, PUNXANT ACÍ: ÀLBUM: COL·LOCACIÓ I BENDICIÓ NOU RETAULE CERÀMIC A GATA.
Al carrer Doctor Gómez Ferrer, a casa de la família Ferrer-Chorro
Va ser beneït pel rector de la parròquia el mateix dia de Sant Antoni, després de la festa a la placeta
El dia d’abans d’afanaven els obrers per a estar llest el plafó ceràmic que fa 27 del poble, el dedicat a Sant Antoni Abat, que nosaltres coneguem popularment del Porquet. La fornícula és una rèplica de l’existent a casa de l’àvia materna de Rosa, al carrer Teulada, on hui viu son tio. La família de Pere Ferrer Monfort i Rosa Chorro Monserrat ha ampliat casa i ha estat la seua voluntat posar un Sant Antoni a la façana, com va posar el besavi de Rosa al carrer Teulada.
Fa unes setmanes, el mateix dia de Sant Antoni, diumenge, després de la festa a la placeta del Raval, el senyor rector Don Francisco M. Murillo va procedir a la bendició del plafó ceràmic amb la presència de la família i amics.
La història és molt bonica i Rosa la contava amb un record excel·lent. Al seu rebesavi se li va posar malalt a la Tarraula un animal, va exclamar "Pare Sant Antoni..." i l’animal es va posar bó. Gràcies a eixe fet, va posar un santet a sa casa, a la façana, però aquell era en dibuix en negre. Després de la guerra, l’avi i l’àvia de Rosa el van posar de color. Ara, s’ha reproduit aquesta per una artista del poble valencià d’Aielo de Malferit, Noelia Vidal, que regenta una tenda que es diu "El abanico". El resultat el podeu veure a l’àlbum preparat a l’efecte, igual que la bendició.
Cal recordar que els plafons ceràmics del casc urbà estan protegits a Gata, com a molt pobles valencians. Per a coneixer-los tots, podeu punxar a la columna de la dreta a "Història Local" i allí trobareu, un per un, els 26 existents als carrers i places de Gata, en especial el que s’ha inspirat l’artista per a fer esta. Al resum és el el segon i vaig publicar sobre ell el 24 de gener de 2013. La sèrie la vaig publicar al blog del 22 de gener al de 2013. L’última en col·locar-se a una façana de Gata, abans del Sant Antoni del que parlem, va ser la Puríssima Xiqueta que va posar a sa casa del carrer La Bassa el farmacèutic César Ivars.
Ací teniu un resum i els enllaços a tots els plafons ceràmics:
En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni(Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.-Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2). 13.- Santíssim Crist del Calvari (carrer doctor Gómez Ferrer) (4-2). 14.- Santa María Magdalena (carrer Doctor Gómez Ferrer) (5-2). 15.- Sant Roc i Sant Sebastià (carrer La Bassa) (6-2). 16.- Puríssima Xiqueta (carrer la Bassa) (7-2). 17.- Verge dels Desemparats (Plaça d’Espanya) (8-2). 18.- Sant Sebastià (carrer Bisserot) (9-2). 19.- L’Àngel de la Guarda (carrer Bisserot) (10-2). 20.- Sant Cristòfor (carrer Moreres) (11-2). 21.- Santíssim Crist del Calvari(carrer Duquessa d’Almodóvar) (12-2). 22.- Mare de Déu del Carme (carrer Nou) (13-2). 23.-Sant Vicent Ferrer (carrer Sant Vicent) (14-2). 24.- Verge dels Desemparats (Avinguda Marina Alta) (15-2). 25.- Sant Antoni de Pàdua (carrer Sol) (correspon al 16, publicada el 18/2). 26.- L’exaltació de l’Eucaristia (Plaça de l’Església).
FONT: Fotos i història aportades per Rosa Chorro Monserrat.
0 comentarios