CRÒNICA GATERA: "A FER RENDA TOQUEN"
Article publicat a LAS PROVINCIAS fa 20 anys, el 29 d’agost de 1991.
La fotografia és la mateixa que vaig publicar del riurau de Sirera abans de ser restaurat, que posava al seu peu: "El Riu-Rau protagonista de la "Renda".
Com és el temps i despúsahir estrenavem la nova sèrie recordant aquest article, us pose traduït al valencià l’article que vaig publicar fa ara 20 anys amb el títol de "A FER RENDA TOQUEN...". Ha canviat moltíssim el panorama de la renda.
"És l’hora de la renda, perque "A Sant Miquel tot va a repèl", com diu el refrany popular. És l’hora dels llauradors i els que no ho són tant o sols de cap de setmana.
Les ametles "les puntes, les rumbes, les marcones, les amollars", comencen a "badar" i hi ha que recollir-les. Des de l’arbre, la quadrilla o família, les llança amb una canya al sòl o a "la vela", per a després recollir-les totes: d’ací al "sac" i després a la "mula" (mula mecànica).
A la "caseta" es guarden fins que siga ventajosa i profitosa la seua venda, perque el mercat de l’ametla oscil·la, baixa i puja, puja i baixa, i hi ha que esperar, per apropar-se al mes de novembre, més prop de Nadal, per allò del torró.
El raïm moscatell, que en milers de kilos es recull, es talla, seria parlar amb més propietat, dels ceps que "Ecles, Quadros, Gorgos, Mirandes, Julians, Rana" es conreuen. Ara s’han iniciat les recollides per les Cooperatives (CAS i Santíssim Crist), per a taula i peer a suc; aquesta a 22 pessetes el kilogram, per a realitzar sucs. Aquella -CAS- per a raïm de taula, pròpiament. Altres comerciants o "raïmeros" relitzen el seu treball.
Del cep, son tallats els raïms, amb el típic "falçó" o "falçonet"; d’ahí a la caixa de madera o al "cabàs", d’ahí el típic refrany que també posem a relluir: "Para el cabàs...".
Però el "cabàs" és més per a "escaldar" (altre dia no molt llunyà en altra crònica parlarem expresament d’aquest "art tradicional i agrícola, escaldar o fer pansa).
...Després la garrofa, perque el "garrofer" les té negres: amb canya i amb sombra, es recullen aquests fruits tan característics, que serveixen per a múltiples activitats i serveis: així per a pinso, plàstic i altres components.
No sols a Gata es va de "renda". Tota la Marina Alta s’acura ara amb ella, per a deixar prompte "els bancals" nets i així a la tardor començar altre cicle."
FONT: Article i foto meus publitas a LAS PROVINCIAS el 29 d’agost de 1991.
0 comentarios