Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

ARTICLES DESTACATS: Regines de festes (inici) (Publicat el 27-7-2010)

ARTICLES DESTACATS: Regines de festes (inici) (Publicat el 27-7-2010)

Ja estan més prop les festes patronals i recordem com "articles destacats" aquells nous articles de 2010. De tota la sèrie pose el primer dels articles que vaig fer. Servixca com una mostra. Era el 27 de juliol de fa tres anys:

"Encete ací una nova sèrie festera, com vaig dir ahir. El quadre d´honor de les regines majors i infantils  de les festes patronals de Gata...Al voltant d´aquests noms propis festers, recordaré els fets més importants dels anys, extrets del meu article del Programa de Festes 2010: "Festes abans, ahir, no fa massa, festes sempre (1931-2009)".

PRIMERA REGINA MAJOR DE FESTES DE GATA, 1970: SARA MAHIQUES MULET. El Festival d´elecció de la regina major i única, aquell any, es va fer per Sant Jaume i era a la Plaça 18 de Juliol (actual Plaça Nova). Cantaven artistes locals i de la comarca. Els mateixos quintos van triar a la seua regina.

A la fotografia es veu a la regina Sara Mahiques Mulet amb la banda de regina major. Abans encara no hi portaven corona.

SEGONA REGINA MAJOR DE FESTES, 1971: MARÍA TERESA SOLER MAS. El 17 de juliol es van presentar les candidates a regines, les quintes, al cinema d´estiu de la Paz, allà baix la carretera (actuals pissos blaus). El 24 de juliol, vespra de Sant Jaume es feia el festival d´elecció també a la Plaça 18 de juliol, sent la primera regina elegida democràticament pels assistents a l´acte, la qual cosa s´ha mantés fins hui. La novetat fou l´elecció també de dos dames d´honor dins de tota la cort d´honor de quintes. Encara era un festival amb cantants locals i comarcals.

TERCERA REGINA MAJOR, 1972: MARÍA ELISA SEGARRA ROSELLÓ.

El 22 de juliol es proclamaven les candidates i s´elegia a la Plaça 18 de Juliol la regina, dames i cort d´honor. La música la posaven cantants locals i comarcals, per última vegada.

---------------

PRIMERA REGINA INFANTIL, 1977: ROSA MARÍA GRIMALT CASELLES.

Eixe any, i per sorts com es fa fins hui, era elegida la primera regina infantil, a més de la coreresponent major.

SEGONA REGINA INFANTIL, 1978: ANTONIA GARCÍA GINESTAR.

Era un any important. El "Cronista de Gata", un servidor de vostés, i la quintà de la senyera feiem la festa dels quintos. Fa dos anys cel·lebraven els 50 anys amb un gran festot. Tornant a 1978, a nivell religiós es cel·lebraven els 25 anys de l´Adoració Nocturna d´homes i assistia l´arquebisbe Miguel Roca, que després moria en un accident de tràfic. Es feia la 114 Vigília d´Espigues i naixia la secció de dones de l´Adoració Nocturna. A nivell oficial municipal, s´inaugurava la reforma de la Casa Consistorial i el Poliesportiu. A més actuava al festival el cantant Lorenzo Santamaría i a nivell valencià actuaven Els Pavessos.

FONT: Publicació al blog, el dia 27-7-2010.

0 comentarios