Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

PER TOT SANTS VISITEM ELS NOSTRES AVANTPASSATS: HUI GATA TÉ DOS CEMENTERIS MUNICIPALS ADJUNTS A LA PARTIDA ECLES ( I )

PER TOT SANTS VISITEM ELS NOSTRES AVANTPASSATS: HUI GATA TÉ DOS CEMENTERIS MUNICIPALS ADJUNTS A LA PARTIDA ECLES ( I )

Dir TOTSANTS equival en el nostre poble i en molts indrets occidentals anar de visita als cementeris. Gata no és una excepció i els dos cementeris municipals adosats un a l’altre de la partida Ecles reben estos dies centenars de visitants, que honren així als nostres avantpassats. Làpides que es netejen, flors que omplin tots els carrers del camp sant, fills i néts que visiten els arrels familiars del poble, veïns que recorden els vells i nous "residents" de "l’altra ciutat". Tot això i més és TOTSANTS.

Famílies senceres visitaran els dos Camps Sants adjunts de Els Ecles, per tal de rendir homenatge a les persones que ens han deixat. El cementeri, com li diguem per a simplificar, llueix ben arreglat i amb mil colors, una imatge molt bonica que prompte si el temps no acompanya va difuminant-se com la vida mateixa. Sabieu que el Dia de Tots Sants és una festa molt antiga i es remunta al segle VIII. De l’antiga Gàlia va passar als monges benedictins per tal de commemorar als difunts fidels i així fins els nostres dies.

Com hui diumenge és la vespra de Totsants, l’últim dia d’octubre, i demà festa de Tots els Sants i el dimarts la festa dels Fidels Difunts, no oblidem on van estar o estan soterrats els nostres. I per Totsants, com si el record dels difunts cridara a altres, sempre solen fer-se soterraments al poble. Diuen que és "a la caiguda del pàmpol". Molts coneguts familiars i amics han marxat d’este món per Totsants, dia dalt dia baix.

Però sempre és bo recordar la nostra història funerària al llarg dels segles i fer un repàs cronològic dels cementeris que han existit al nostre poble, ja foren àrab o cristià, macqaba o cementeri, del lloc, la vila o el poble. Faig un extracte d’allò que ja ha estat publicat al blog i que ara recordem.

A més, els nostres cementeris custodien un anecdotari a través de l’arquitectura lapidària digne de ser comentat, de ser a vegades estudiat. Hi ha làpides que porten unes frases i expresions curioses. Són detalls que passen desapercebuts al pas de la gent. Sabieu que hi ha alguns llocs al cementeri que les dos làpides seguides són iguals?, sabeu quanta iconografia del Santíssim Crist, el nostre patró, hi ha a les làpides del cementeri i quantes de Sant Miquel, l’altre patró?. 

Al blog he publicat ja capítols sencers dels nostres cementeris. Paga la pena recordar tot el recorregut dels nostres llocs on els difunts gaters descansen. Entre demà i dimarts farem un resum de tots els cementeris gaters.

(Continuem demà, Dia de Tot Sants)

FONT: Fotos arxiu cementeri.

0 comentarios