Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES,...

FELICITEN EL NADAL...I LES BONES FESTES: Ajuntament, parròquia de Xàbia, Asevi,...

FELICITEN EL NADAL...I LES BONES FESTES: Ajuntament, parròquia de Xàbia, Asevi,...

Van arribant al cronista de Gata diverses targetes de Nadal i de les festes. A la primera tanda de la composició podem veure les següents:

- Ajuntament de Gata. Una frase de Joan fuster en el seu any: "Entre el bé i el mal, podriem aspirar a l’alegria". I els desitjos de GERMANOR, JUSTÍCIA, MULTICULTURALITAT I PAU.

- La Hospitalitat Valenciana de Nostra Senyora de Lourdes.

- Asevi amb "el millor aroma del món i no és torró, és l’esperança i la il·lusió.

- Joanvi Vallés amb la frase: "Les coses més boniques de la vida no poden ser vistes ni tocades, però si sentides pel cor".

- Col·legi d’òrfens Sant Vicent Ferrer.

- Salvador Pons, fotògraf: amb una imatge d’arxiu de la Cova del Misteri de reis de Gata.

- Parròquia Verge dels Desemparats de Moraira (Teulada).

- Parròquia de Sant Bertomeu de Xàbia.

Anirem omplint més targes de targetes.

FONTS: autors de les targes.

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES I FELICITAR..: EL CRONISTA DE GATA US FELICITA EL NADAL I LES FESTES

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES I FELICITAR..: EL CRONISTA DE GATA US FELICITA EL NADAL I LES FESTES

Com cada any, he preparat amb il.lusió i esperança per a vosaltres la felicitació del Nadal 2022, les festes pròpies del temps, Any Nou 2023 i Reis. Tres fotografies il.lustren la composició. Una vista general de Gata des de dalt les Coves Roges, un detall de la Cova del betlem familiar monumental i una imatge d’arxiu del Misteri de Reis, la festa d’interés autonòmic, que culmina els dies nadalencs del poble.

A TOTES I TOTS, BON NADAL.

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES...: BETLEM DE LA PARRÒQUIA DE GATA

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES...: BETLEM DE LA PARRÒQUIA DE GATA

Quasi a les portes del Nadal, dia gran per als cristians, visitem hui el betlem de l’església, el de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos. Torna a canviar de lloc i si l’any passat estava a la casa abadia enguany torna a ocupar un lloc baix de les imatges de la Verge de Fàtima i del Natzaré. Figures grans, detalls incorporats nous, la cova de ceps, els llums, tot una representació per recordar el Naixement del Senyor.

FONT: Fotos parròquia.

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES,...: EL COL.LECTIU TAPIS VISITA EL BETLEM MONUMENTAL. TAMBÉ ELS ESCOLARS D'INFANTIL

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES,...: EL COL.LECTIU TAPIS VISITA EL BETLEM MONUMENTAL. TAMBÉ ELS ESCOLARS D'INFANTIL

El grup TAPIS de Gata, junt a alguns voluntaris col.laboradors, van visitar fa uns dies el betlem monumental del carrer Signes (família Vives-Costa). La visita habitual per aquestes dates va omplir de satisfacció als assistents i van poder contemplar algunes escenificacions del poble de Gata, com l’ermita, el pont de la via, el paviment de com dstava abans la Plaça Nova, un riurau típic de Gata i la Marina, la desapareguda Casa Roja i enguany, com a novetat, el paratge de la Rana.

Escolars d’infantil

També van visitar aquesta setmana el betlem els cursos d’infantil del CEIP Santíssim Crist de Gata, que van gaudir de la representació nadalenca, fixant-se en cent i un detalls i curiosejant-ho tot. La resta d'escolars faran la visita en els pròxims dies. Del betlem del carrer Signes, els més menuts van anar a visitar el betlem de punt de ganxo del carrrr La Pau.

Pet altra banda, recordar a totes i tots que cal aprofitar els dies del cap de setmana per si us ve de gana visitar-ho. Ells ja l’han vist, vosaltres si voleu veure’l aviseu-nos.

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES:...EL DE L'AJUNTAMENT DE GATA (Gentilesa de Artipalma)

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES:...EL DE L'AJUNTAMENT DE GATA (Gentilesa de Artipalma)

Recorrent la geografia gatera, els que publica el facebook i els que no, seguint en "Temps de betlems, arbres..." i hui ens parem davant la porta de l’Ajuntament, la Casa de totes i tots. Allí es pot veure un betlem especial, un betlem artesà fet de llata, el producte típic de Gata de generacions enrere. 

Al facebook de l’Ajuntament, vegem als artifexs i l’alcalde. L’empresa local Artipalma ha cedit el betlem, que el podeu visitar a l’entrada de l’Ajuntament. Comenten des de l’Ajuntament: "...volem agrair a l’empresa local Artipalma la cessió d’un betlem artesà fet de llata". Enhorabona per la iniciativa, original, curiosa, purament artesanal de Gata i molt simpàtica.

FONT: Fotos portada i facebook Ajuntament de Gata.

TEMPS DE BETLEMS...: UN BETLEM TOT FET DE PUNT DE GANXO, ORIGINAL I PRECIÓS. Avda. La Pau, 15 (Casa Rosario Monfort Signes)

TEMPS DE BETLEMS...: UN BETLEM TOT FET DE PUNT DE GANXO, ORIGINAL I PRECIÓS. Avda. La Pau, 15 (Casa Rosario Monfort Signes)

Com s’apropa el Nadal, van apareixent betlems, arbres, ornamentació nadalenca. Hui us parle d’un original betlem del que ja tots parlen. Les mans artesanes i primoroses de Rosario Monfort Signes han donat com a resultat una escenificació amb totes les figuretes i elements del betlem fets amb PUNT DE GANXO, una modalitat de combinar les agulles que Rosario ha conseguit a la perfecció, sobre tot amb desenes de colors. El betlem es troba instal·lat a la casa particular de Rosario, a l’Avinguda la Pau 15 de Gata. És una passada...mai tan ben dit, una gran passada de punt de ganxo.

FONT: Fotos de Vero Vives.

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES...S'APROPA EL NADAL I EL POBLE LLUÏX ELS LLUMS

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES...S'APROPA EL NADAL I EL POBLE LLUÏX ELS LLUMS

El poble de Gata, com molts pobles del món, rebran el Nadal ple de llums, d’arbrers nadalencs, que donaran vida i llum a les festes més celebrades per les famílies, amics i éssers volguts. La Plaça Nova té l’arbre adornat com en els grans pobles. Per tots els carrers les guirnaldes van fent llumetes. La Plaça de l’Església forma la cua de l’estel que acaba en el buit de les campanes antigues.

La Costera del Grup Escolar està més il·luminada esperant el dia del Misteri de Reis, el 5 de gener. Davant l’Ajuntament, llums. A les quatre entrades del poble donant les Bones Festes. A la carretera, la N-332, els llums del Nadal. Passejar a boqueta de nit, pel tardet, com diguem, per la nit, pels carrers de Gata es veure que els sentiments nadalencs han tornat.

FONTS: Foto portada Vicenta Signes (facebook), Vero Vives i Cronista.

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES...EL NOSTRE BETLEM FAMILIAR, carrer Signes GATA. Aviseu-nos

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES...EL NOSTRE BETLEM FAMILIAR, carrer Signes GATA. Aviseu-nos

Comence hui divendres dia 9, passada la Puríssima, la secció que any rere any té la cita de hui a l'Epifania, als Reis. S'apropa el Nadal i és temps de betlems, arbres, arranjaments ("adornos"), llums i color. Per a estrenar-nos, us presente el nostre BETLEM FAMILIAR, que amb molt de gust hem fet tots els de la família Vives-Costa. El podeu visitar al carrer Signes, 49. Avuseu-nos o si ens vegem pel carrer, no dubteu en demanar veure'l. Trobareu llocs identificatius de Gata. Molts detalls que els més menuts sempre volen mirar, observar. Us deixem els tres telèfons de contacte i ja ens digueu: el meu, Miguel Vives, 686800271. El de Vero, 629472196, i el de Juan Miguel 636039724.

Agraïments als que han col·laborat enguany en ajudar al muntatge del betlem monumental: Canalones Gutti, Tien21 i, per supost, al nostre gran fotògraf que ens endinsa en tots els detalls, José Luis Fornés. A tots, gràcies. Esperem, un any més, que puga tindre l'acollida com sempre.

FONT: Fotografies José Luis Fornés.    

BETLEM MONUMENTAL DEL CARRER SIGNES, GATA: MÉS DETALLS I ESCENES (2)

BETLEM MONUMENTAL DEL CARRER SIGNES, GATA: MÉS DETALLS I ESCENES (2)

Com ja vaig dir aniré publicant imatges del betlem monumental, que el meu fill i jo ajudats per la meu dona i la meua filla, hem muntat al carrer Signes de Gata. Per als que no podeu anar a veure’l, aniré mostrant-vos un trosset en cada publicació, sobre tot al facebook. Hui pose 8 fotos més. Les fotos ja sabeu que les compartisc entre les de José Luis Fornés i Sonia Soria. Agraïment per haver-les fetes.

FONT: Fotos de José Luis Fornés i Sonia Soria. 

BETLEM MONUMENTAL CARRER SIGNES GATA: DETALLS, ESCENES, DIA A DIA (1)

BETLEM MONUMENTAL CARRER SIGNES GATA: DETALLS, ESCENES, DIA A DIA (1)

Com ja vaig dir ahir, i com és temps de betlems i arbres., hui diumenge pose 8 fotografies dels fotògrafs del betlem Sonia i José Luis. Gràcies a tots dos. Podreu anar mirant detalls, escenes, llocs que us resulten familiars, del poble. Aneu mirant-ho.

FONT: Fotos José Luis Fornés Cervera i Sonia Soria Soler. 

AL CARRER SIGNES DE GATA, BETLEM MONUMENTAL DE LA FAMÍLIA VIVES-COSTA. Herència d'Anita "Canyetes"

AL CARRER SIGNES DE GATA, BETLEM MONUMENTAL DE LA FAMÍLIA VIVES-COSTA. Herència d'Anita "Canyetes"

Des del dia de la Puríssima ja està beneït i es pot visitar el BETLEM MONUMENTAL del Carrer Signes a Gata, de la Família Vives-Costa. Any rere any té novetats, noves cases i més detalls. Un betlem que es remunta a 67 anys enrere, quan Anita Signes Ivars "Anita Canyetes", ma mare, muntava el seu betlemet al costat de la ximeneia. Algunes figures han perdurat en el temps i han arribat a la tercera generació.

A més de les cases tradicionals, les llumetes, llocs amb aigua -com fonts, un manantial i una part del riu-, enguany la cova del Portal de Betlem està dins de l’antiga ximeneia i continuen les quatre recreacions de llocs típics i tradicionals de Gata. Sobre el riu, s’alça el pont que simula ser el pont de la via del tren, el llarg viaducte que té Gata, peró encara sense posar-se mudat com està ara. L’antic pis del sòl de la Plaça Nova, semblant al dibuix de l’esplanada d’Alacant, també té la seua simulació. I un canvi a millor ha experimentat  l’ermita del patró el Santíssim Crist que enguany és més gran, i els visitants poden interactuar fent revoltar la campaneta amb un interruptor. A més, l’ermita està oberta i al fons es pot veure la imatge del patró el Crist. Finalment, a la segona part del betlem tenim la recreació de la Casa Roja, que estava abans a la plaça que li diuen eixe nom.

Si voleu vindre a veure’l, encara amb totes les mesures pertinents al temps del COVID19 clar està, perque no acaba d’anar-se’n i és preocupant, contacteu amb el que us escriu Miguel Vives (telèfon 686800271), amb la meua filla Vero Vives (telèfon 629472196) o també amb la meua dona Pepa o el meu fill Juan Miguel. Algú dels quatre us mostrarem amb molt de gust el betlem del carrer Signes i esperem que us agrade, un any més.

I per als que no podeu vindre a veure’l, cada dia us posaré al blog uns detalls de fotografies del betlem, de hui dissabte dia 18 de desembre de 2021 fins el 9 de gener de 2022.

Estem en temps de betlems i arbres de Nadal.

FONTS: Fotos del cartell i de facebook fetes expresament per a l’ocasió de José Luis Fornés Cervera i Sonia Soria Soler.

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES...: BETLEM DE LA PARRÒQUIA DE GATA, A LA CASA ABADIA

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES...: BETLEM DE LA PARRÒQUIA DE GATA, A LA CASA ABADIA

Comencem hui, dia de la Immaculada, el recorregut -com cada desembre i gener- el temps de betlems. Anirem visitant-ne i vosaltres podeu, lògicament, enviar-me’ls per a publicar-ho amb molt de gust.

I el primer d’enguany és el de la parròquia Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos i que enguany s’ha fet el seu muntatge a la Casa Abadia. Construccions fetes pel rector Don Juan Antonio, que és betlemiste, figures adequades a les escenes i un betlem on juga la perspectiva i la monumentalitat.

Com a betlemiste i aficionat als betlems hem ajudat al seu muntatge i em gaudit del mateix. Visiteu-ho, us agradarà molt.

RECORDEU, SI TENIU BETLEMS O ARBRES DE NADAL I VOLEU COMPARTIR-LOS PER MIG DEL MEU BLOG O FACEBOOK, NOMÉS TENIU QUE DIR-HO. GRÀCIES.

FONT: Fotos parròquia Gata.

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES,...: BETLEM MONUMENTAL FAMÍLIA VIVES-COSTA, C/Signes, Gata. Amb quatre recreacions locals

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES,...: BETLEM MONUMENTAL FAMÍLIA VIVES-COSTA, C/Signes, Gata. Amb quatre recreacions locals

Des del dia de la Constitució, beneït el dia de la Puríssima, tenim al Carrer Signes de Gata de Gorgos el Betlem Monumental de la Família Vives-Costa. Any rere any va ampliant-se amb noves estructures, més lloc, i amb més detalls. L’herència de Anita Signes "Canyetes" i el seu betlemet al costat de la ximeneia de fa 66 anys perdura en el temps i passa dues generacions més.

Quatre recreacions té el betlem de llocs típics i tradicionals de Gata. Sobre el riu, que enguany porta aigua, s’alça el pont que simula el pont de la via del tren, el llarg viaducte que té Gata. L’antic pis del sòl de la Plaça Nova, semblant al dibuix de l’esplanada d’Alacant, també té la seua simulació. Igualment l’ermita del patró el Santíssim Crist que enguany incorpora el xiprers. Als tres elements, se suma enguany la recreació de la Casa Roja, que estava a la plaça que li diuen eixe nom.

Si voleu vindre a veure’l, amb totes les mesures pertinents al temps del COVID19 clar està, contacteu amb el que us escriu Miguel (telèfon 686800271), amb la meua filla Vero (telèfon 629472196). També a través de la meua dona Pepa o el meu fill Juan Miguel. Algun dels quatre us mostrarem el betlem del carrer Signes. Esperem que us agrade.

I per als que no podeu vindre a veure’l, cada dia us posaré al blog un detall del betlem.

FONTS: Cartell Vero Vives. Fotos del cartell, José Luis Fornés.

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES, LLUMS I DECORACIÓ DEL NADAL. Nadal del COVID19 amb més il·lusió...Casa Família Pons-Diego

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES, LLUMS I DECORACIÓ DEL NADAL. Nadal del COVID19 amb més il·lusió...Casa Família Pons-Diego

Com ja vaig dir fa unes setmanes, aquest apartat del blog recullirà no sols als betlems, sinó també arbres, llums i decoració de cases i carrers. Hui hem trobat al facebook una decoració exterior que es troba al carrer Xaló. Amb el hastag "encenemlallumdenadal" que l'Ajuntament va difondre i va convidar a enllumenar balcons i façanes i vestir el poble de festa, per ser un Nadal diferent als altres anys, i fins el 23 de desembre, que hi haurà premis als millors, les famílies van animant-se. 

La casa de la família Pons-Diego es troba adornada i es pot veure pel dia d’una manera i per la nit d’una altra amb els llums. Salva Pons i Xaro Diego han deixat que els xicons decoren i visten la casa del temps nadalenc. A la porta el "Bon Nadal", a les finestres les guirnaldes nadalenques. A més, la família ha fet un vídeo pujat al vídeo que podeu mirar ací, PUNXEU. És el NADAL GATER DEL COVID19.

FONTS: Foto i vídeo, família Pons-Diego.     

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES, LLUMS I DECORACIÓ DEL NADAL. Enguany (Nadal del COVID19) amb més il·lusió que mai

TEMPS DE BETLEMS, ARBRES, LLUMS I DECORACIÓ DEL NADAL. Enguany (Nadal del COVID19) amb més il·lusió que mai

La secció que encete hui i ara a trenta-tres dies de la Nit de Nadal porta per títol: "TEMPS DE BETLEMS, ARBRES, LLUMS I DECORACIÓ DEL NADAL. Enguany (Nadal del COVID19) amb més il·lusió que mai". Si els altres anys sols era de betlems la secció la faig extensiva a arbres, llums i decoració nadalenca, perque el Nadal del COVID19 el tenim que celebrar amb més il·lusió que mai, a fi de no trencar-se eixe espirit.

Obrim la secció amb la fotografia curiosa de AIDA FERRER IVARS, la fisitorepaeuta i osteopata. Amb gran simpatia el seu gos Fosc també participa amb el gorro de Papa Noel. Ella posa al seu facebook: "El Nadal ha arribat als Causvells!. I a Fosc li encanta el postureo".    

FONT: Foto facebook de Aida Ferrer Ivars.

TEMPS DE BETLEMS: EL FAMILIAR DEL CARRER SIGNES DE GATA, BETLEM "ANITA CANYETES". Comprén tres elements locals integrats en el betlem

TEMPS DE BETLEMS: EL FAMILIAR DEL CARRER SIGNES DE GATA, BETLEM "ANITA CANYETES". Comprén tres elements locals integrats en el betlem

A mesura que s’aproximava el mes de desembre creixia en la família la necessitat d’omplir la segona nevada de la casa familiar del carrer Signes, com sempre s’havia fet. Tenia que ser amb el betlem, que ens recordava un any més, que Ana Signes Ivars "Anita Canyetes" ja el muntava al mateix lloc damunt de la taula mentre al racó del foc es torrava carn o embutits. Era la vida dels anys 60 als 80. Ara, aquell betlem s’ha engrandit, ja no és sols de la taula ara té quasi deu metres quadrats. Juan Miguel, el meu fill, i jo hem gaudit amb el muntatge. Ell és el màxim artífex de la instal·lació i muntatge. Encara posem algunes d’aquelles figuretes de fa 65 anys, sobre tot les de la Verge, Sant Josep, la mula, el bou i el castell d’Herodes.

Amb cases fetes manualment per Juan Miguel, la instal·lació elèctrica posada tota per ell, amb l’assesorament d’Emilio Signes, la col·laboració de Toni de Mármols Ribes, i la inestable ajuda de tota la família amb plantes naturals, s’ha aconseguit un gran betlem. Enguany quatre elements trenquen la normalitat del paisatge. Primer la baixada del riu fins a quasi al sòl. Després, tres "monuments" o llocs locals a escala, com son el pont de la via del tren sobre el riu, l’ermita del Crist i la Plaça Nova com estava abans semblant al paviment amb dibuix de l’esplanada de l’Alacant.

Ja moltes persones han passat a veure’l, com la gent del TAPIS, els Juniors i els menuts de catequesis, inclús alguna gent de fora Gata. Altres seguirant passant fins a passar Reis, però sempre estarà l’espirit nadalenc de "Anita Canyetes". Si voleu passar per allí poseu-se en contacte amb Vero, Juan Miguel, Pepa o amb mi. Anirem junts a contemplar i gaudir del betlem. Gràcies.

FONT: Fotos J.M. Vives; TAPIS i Cronista.

TEMPS DE BETLEMS: EL DE L'ESGLÉSIA PARROQUIAL DE GATA

TEMPS DE BETLEMS: EL DE L'ESGLÉSIA PARROQUIAL DE GATA

Com cada any per estes dates vos pose alguns betlems popularsque ens donen el record i l’alegria del Naixement del Senyor a Betlem fa 2019 anys. És TEMPS DE BETLEMS i aixina encetem la sèrie de 2019-2020. El que vegeu és el de l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, en el qual hem posat la nostra part col·laborant en el seu muntatge. Si altres anys es feia baix de les imatges de la Verge de Fàtima i del Natzaré, més estret i llarg, aquest any ha canviat de forma i s’ha fet a l’altre costat, baix la imatge de Sant Antoni Abat. Els detalls, que es veuen més al facebook, ens transporten als temps de Betlem a aquella època.

FONT: Fotos Juan Miguel V.C.

TEMPS DE BETLEMS: EL DE L'ESGLÉSIA DE GATA

TEMPS DE BETLEMS: EL DE L'ESGLÉSIA DE GATA

L’església de Sant Miquel Arcàngel de Gata ja té el seu betlem muntat. Ocupa l’espai de baix de les imatges de la Mare de Déu de Fàtima i de Jesús Natzaré. Amb figures grans i cases que sembleen d’aquella època, d’aquell lloc del Naixement de Jesús, es combinen elements de la natura (ceps, plantes) amb elements artificials.

VISITEN EL BETLEM "ANITA CANYETES" DE GATA: EL TAPIS, XIQUETES I XIQUETS DE CATEQUESIS I EL JÚNIOR

VISITEN EL BETLEM "ANITA CANYETES" DE GATA: EL TAPIS, XIQUETES I XIQUETS DE CATEQUESIS I EL JÚNIOR

Al llarg d’aquests dies previs al Nadal i apropant-se les grans festes de la Vinguda del Nen Jesús al món, el betlem "Anita Canyetes", que amb gran record fem el meu fill Juan Miguel i el que vos escriu, ha estat visitat no sols per la gent, sinó per grups com la gent del TAPIS, que és el segon any que s’apropen; les xiquetes i xiquets de Catequesis, que es preparen per a la Primera Comunió amb les seues catequistes, i els Júniors Gata. Tots ells han pogut gaudir del monumental betlem, que està fet amb molts elements naturals, com pedres, plantes, ceps.

Recordar-vos a tots els que sou seguidors del blog i als gaters, en general, que si voleu visitar-lo en estes festes nadalenques i fins a Reis, poseu-se amb contacte amb nosaltres, bé amb mi, la meua dona o amb els meus fills.

FONT: Fotos TAPIS, Catequesis i Júniors Gata.

TEMPS DE BETLEMS: BETLEM AMB LA RÈPLICA DE L'ESGLÉSIA DE GATA

TEMPS DE BETLEMS: BETLEM AMB LA RÈPLICA DE L'ESGLÉSIA DE GATA

Reprenc la secció de "Temps de betlems" un any més. Estem ja a 13 dies de Nadal i ja s’acosten les dates tan entranyables. A Gata comencen a mostrar-se els betlems, que per menuts que siguen tenen tots els seu encant i més si es fan amb carinyo i familiaritat, com el que vos presente. És peculiar i original, fet per artistes.

El betlem de la casa de José Miguel Jorro Benito i José Ángel Ojaos Franco té una característica que el fa més gater, una rèplica molt bona feta per José Ángel de l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata. Per damunt dels aparadors, a distintes altures, damunt de taules, grans i menuts, tots els naixements i betlems tenen eixa dolçor de les festes nadalenques. És "Temps de betlems", en la seua edició 2018-2019.