Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI RECORDEM...85 ANYS DE LA PROCLAMACIÓ DE LA II REPÚBLICA A ESPANYA (14 d'abril 1931, Gata)

HUI RECORDEM...85 ANYS DE LA PROCLAMACIÓ DE LA II REPÚBLICA A ESPANYA (14 d'abril 1931, Gata)

Actualitze i refresque hui, 14 d’abril, l’article ja publicat al blog el passat 14 d’abril de 2011. Recordava la commemoració d’un aconteixement polític, la proclamació de la II República a Espanya i lògicament també a Gata.

Sabeu que n’hi ha una fotografia de Gata que recorda eixe fet?. O al menys, és el que pareix per la imatge, ja que sembla que el fotògraf estava dalt del balcó de la Tia Roseta, última casa del carrer La Bassa (hui tenda de Ca Tonia) i va capturar el moment. La bandera i els testimonis del propietari de la fotografia són els que valen. Ja va eixir publicada a la sèrie de fotografies antigues amb la nº 212.

Però anem a la història més nostra, més pròxima, la de GATA en eixos dies d’abril de 1931.

Els dos alcaldes que van viure a Gata els dies de la proclamació de la República van ser VICENTE MULET MONFORT (1930-1931): Fou alcalde desde el 26-2-1930 al 16-4-1931, dos dies després de proclamar-se. Presidia el Directori Militar i el seu sogre, José Signes Diego, ja hi havia estat d’alcalde.

JOSÉ ESPASA MULET (1931) fou alcalde des del 17-4-1931 al 4-6-1931. Fou rellevat del seu càrrec per les eleccions municipals, celebrades en el terme municipal de Gata, el 31 de maig de 1931. Durant aquest període polític pertanyent encara al Directori Militar, la Corporació augmentà de regidors, passant de tindre 9 a tindre 12.

El canvi de denominació de carrers va ser també un fet conseqüent amb la situació política. Per exemple, a proposta del regidor Miguel Pedrós Mulet s’acordà substituir el nom i rotular el carrer nomenat de PRIMO DE RIVERA per FERMÍN Y GALÁN; el nomenat carrer La Bassa, que hui torna a dir-se així-per la de BLASCO IBAÑEZ.

El plenari de l’Ajuntament també aprovava adquirir una bandera republicana tricolor per a la Casa Consistorial i una placa DON FERMÍN GALÁN i la de D.VICENTE BLASCO IBAÑEZ, aquesta última amb tota solemnitat i amb assistència de la Corporació municipal en ple i la Banda de música del poble, a les 10 del matí. S’especificava que la plaça D.FERMÍN GALÁN fora la plaça: D.FERMÍN GALÁN Y GARCÍA HERNÁNDEZ.

Finalment, fixent-nos amb dos exemples dels canvis de denominacions de noms, arrel de la instauració de la II República Espanyola. Al plenari del 31 d’octubre de 1935 al carrer Nou li posaven CALLE DE LA REVOLUCIÓN i al plenari del 17 de novembre de 1936 a l’actual carrer Lluna li posaven en record d’aquell dia, 14 DE ABRIL.

FONTS: Arxiu Municipal, Llibres de Plens Municipals, Ajuntament de Gata. Foto propietat de Vicente Signes Monfort.

0 comentarios