Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI HEM RECORDAT L’EXALTACIÓ DE LA SANTA CREU (GATA)

HUI HEM RECORDAT L’EXALTACIÓ DE LA SANTA CREU (GATA)

La primavera està en tot el seu esplendor

Abans es cantaven "las flores" per maig

Hui, 3 de maig, és el dia en el que recordem les Creus. Festa a Xàbia, a Pedreguer nom de dedicació del temple. Antigament les creus de maig tenien tot un recordatori a l’exaltació de la primavera, a les flors. Era un costum anar a l’entrada del poble i el rector beneir la creu de pedra o ferro que estava a l’encreuament de camins. En el cas de Gata, tots anaven a la creu que hi ha al principi de la carretera de Xàbia i a l’encreuament entre aquesta, la Plaça d’Espanya i la carretera d’Ondara -dins de la travessa mateix de la general-. El poble té també un carrer amb eixe nom, molt a prop de la zona que estic dient, carrer La Creu que ix de la carretera de Xàbia i aboca al Passeig d’Alacant.

S’adornava eixa creu llaurà de tosca per un picapedrer de Xàbia als anys 40, ja que aquesta substituia la que hi havia abans de la guerra.

A l’escola i a l’església també es notava el canvi de mes. Era el mes de "las flores". Recorden aquella tonada de "Venid y vamos todos, con flores a María que Madre nuestra es". A l’escola de les dècades dels 60 i 70, al passillo del Grup Escolar es posava una Mareu de Déu Puríssima i a l’eixida de la classe es cantava a maig aquella tonada. Temps que ara es recorden i que estan molt llunyans a la memòria col·lectiva.

A la composició fotogràfica, el dia de la Creu dels anys 40 (baix); un detall de la part superior de la creu (dalt, esquerra) i un xiquet al costat de la Creu, anys 60. FONTS: Arxiu, publicades ja al blog.

0 comentarios