Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

FOTOS AMB HISTÒRIA: PRIMERA MORT DE TRÀFIC A GATA (1871) -Per Jaume Costa i Caselles-

FOTOS AMB HISTÒRIA: PRIMERA MORT DE TRÀFIC A GATA (1871) -Per Jaume Costa i Caselles-

Segona notícia de la subsèrie de "Fotos amb història" que prepara JAUME COSTA I CASELLES. És una col·laboració al meu blog, igual que ho fa al seu facebook, per gaudir de la història local i per tractar d’esbrinar alguna cosa més del que ja sabem, per llibres o pels vells del lloc.
 
Hui Jaume mos parla de...

EL PRIMER MORT EN ACCIDENT DE TRÀNSIT que tenim registrat a Gata

Corria l’any 1871, va passar a les 7.30 del mati del dia 15 de Juny, Francisco Bisquert i Català va morir com a conseqüència de ser xafat per la roda d’un carro, carregat ...de blat, que li va passar per damunt del ventre, i segons consta, li va partir el fetge en dos trossos. Això va succeir, segons manifesta el pare del difunt en l’indret anomenat VENTA DE GATA.

El difunt era de Xàbia i vivia a la Plaçeta del Convent número 10, (si algú te mes interès que pregunte).

VERIUEU HO.

1.- On estaria l’indret VENTA DE GATA ?, o al menys el “xabieros” així l’anomenaven. Jo ho he preguntat a la gent vella i no ho saben.

2.- Si el carro era del difunt. On anava un carro de Xàbia carregat de blat per Gata?. Juny és i era temps de sega. Era blat amb palla o amb gra?.
A veure si algú sap algo.

De les ventes de carretera parlarem la setmana que ve si Deu vol.

A la fotografia de l’autor podeu veure, segons comenta Jaume "el lamentable estat en el que es troba la TRILLADORA, clar és que en 1871 encara batien a les eres, hi havia molins de vent i d’aigua, supose que la Fabrica de Farina encara no hi era".

Com les propostes de JAUME COSTA ixen de la xarxa social FACEBOOK, per aquells que no disposen d’aquesta o no volen tenir-ne, els posaré els comentaris pertinents:

** La primera resposta ve de la mà de DAVID COSTA BORONAT. Ell comenta: Pel que conec de ventes, supose que seria a la altura de la Venta de Parra, el carro vindria carregat de blat en palla, ja que segurament seria de un bancal de les Benitzeines on acabaven de segar-lo. I va rodar per Gata perque havia baixat el riu i no podia creuar-lo". Potser una hipòtesi.

** PACO MONFORT escriu: "M’agrada. Jo encara estic amb el verihue-ho de la setmana passada.".

** ALBERTO que signa a blogia com a "ALB" mos diu: Home,tot pot ser, pero trobeu que en l´any 1871 el riu baixava al mes de juny? A mes lo d´investigar lo de les "ventes" sembla interessant.".

** JUANDE (Joan de Déu Boronat) escriu: "Venta de Gata = La Fonda?. Terme de Xàbia la 1/2 de propietaris de Gata, i l’arrier, de Xàbia,anava cap als molins de Gata (els de Pedreguer)?, i a 1871 és el moment de màxim explendor de la pansa, quan es poden comprar terres als rics (desamortitzacións), un poc abans tot era d’uns quants. Per especular que no quede."

***Ara és l’autor de l’article JAUME COSTA el que respon: "David, trobe que en eixes dades la Venta de Parra encara no hi era, pero tot pot ser. Juande, lo dels molins del Tossal de Pedreguer, també ho havia pensat, pero la Fonda, si et refereixes a la de l’Estació, encara no debia ser, pues el ferrocarril es de 1913 mes o menys. En qualsevol cas la setmana que ve parlarem de les Ventes". També diu JAUME COSTA: "Siguirem veriuanto. Aprofite per donar les gracies a Miguel Vives per col·laborar amb la recerca d’allo que no podem veriuar.".

Seguia comentant JOAN DE DÉU BORONAT:  "Jaume, la fonda de la carretera, de enfront de Ca Don Julián té tota la pinta de ser del XIX, o no?.

I tornava a comentar ALBERTO LUIS PEDRO: "Jo desconeixia que haguera una fonda a la carretera. Segurament, no ho coneixerà molta gent avuí en día. Juande, si pogueres concretar un poc mes on estava esta fonda t´ho agraïria molt. Aquests temes els trobe molt interesants. Gracies.

Responia JOANDE a ALBERTO: Alberto, on estava el banc, abans Fidecaya i dalt una finca nova de pisos, hara, no ho se, és dels Barrera. 2 comentarios

jaume costa -

David, trobe que en exies dades la Venta de Parra encara no hi era, pero tot pot ser. Juande, lo dels molins del Tossal de Pedreguer, també ho havia pensat, pero la Fonda, si et refereixes a la de l'Estació, encara no debia ser, pues el ferrocarril es de 1913 mes o menys. En qualsevol cas la setmana que ve parlarem de les Ventes.

ALB -

Home,tot pot ser, pero trobeu que en l´any 1871 el riu baixava al mes de juny? A mes lo d´investigar lo de les "ventes" sembla interessant.