Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

TRES PONTS GATERS FIGUREN A LA "GUÍA DE PUENTES DE LA PROVINCIA DE ALICANTE"

TRES PONTS GATERS FIGUREN A LA "GUÍA DE PUENTES DE LA PROVINCIA DE ALICANTE"

Estan fetes les fitxes del pont de Gorgos, el pont del tren sobre el riu i el nou pont "del colesterol"

Per l’octubre de 2012, ara fa un any, va veure la llum un llibre-document molt interessant titulat: "Guía de puentes de la provincia de Alicante", que porta la coordinació de Inmaculada Aguilar Civera i Miguel Aguiló Alonso. Les fotografies són de Miguel Aguiló, Manuel Carreres i Sergi Doménech.

A l’Índex de la Guia apareix ja referència als nostres ponts gaters i dins del capítol dels ponts de la Marina Alta apareixen el pont de la CV748 a Gata de Gorgos sobre el riu Gorgos, que és el pontet de la carretera de Gata a Llíber-Xaló, el pont ferroviari de Gata sobre el riu, que és el monumental i llarg pont molt a prop de la carretera Nacional 332, i el pont urbà recent de 2004 sobre el riu Gorgos, pròxim al pont del tren.

L’article "Los puentes en las carreteras de Alicante" és de l’Ingenyer de Camins, Canals i Ports Antonio Sarabia. L’article: "Los puentes de la red de ferrocarriles alicantina" són autors la directora de Història de l’Art Inmaculada Aguilar i en llicenciat en Geografia i Història Rafael Salvador. Quan parlen de: "El ferrocarril de vía estrecha. El trenet de la Marina" ho fan del viaducte de mamposteria de Gata.

Un total de 84 fitxes expliquen els ponts de la guia. El "singular puente de Gata de 177 m de longitud que salva el río Gorgos a 23 m de altura, compuesto por ocho bóvedas de cañón y un vano suplementario con vigas metálicas de alma llena" té la seua fitxa.

Comença les fitxes de Gata pel pontet dels Gorgos. Per a la Guía és el pont de la CV748; diu la fitxa que la seua construcción és de 1905. És molt interessant llegir-la tota completa. Té cinc fotografies precioses. Ho podeu fer llegint la pàgina 60 a aquesta adreça digital: http://www.cit.gva.es/fileadmin/conselleria/images/Documentos/areaEstDocumentacion/catDigital/Guia-Puentes-ALC-web_Ene-2013_PROT.pdf.

La fitxa 3 (pàgina 62) correspon al pont ferroviari sobre el Gorgos, de 1915. També té tres fotos molt aclaridores.

Finalment, pel que fa a Gata, la fitxa 8 correspon al pont urbà recent de 2004 pròxim al pont del ferrocarril. El podeu trobar a la pàgina 72 i té tres fotografies.

A la foto, el pont del tren de la via, en l'avinguda del riu Gorgos a novembre de l'any passat.

FONT: "Guía de puentes de la provincia de Alicante". PDF a Internet:  http://www.cit.gva.es/fileadmin/conselleria/images/Documentos/areaEstDocumentacion/catDigital/Guia-Puentes-ALC-web_Ene-2013_PROT.pdf. Edita: Generalitat Valenciana, Càtedra Demetrio Ribes, Universitat de València.

0 comentarios