Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

LES DOS RONDALLES DE GATA: HUI, LES DOS RATES.

Segona part de la minisèrie de rondalles de Gata, facilitades per Dora Caselles Pedro. Aquesta de hui va estar publicada a COMARCA el 31 de març de 1988.

LES DOS RATES

Això diu que era una rata que venia d’Ondara cap a Gata. Al "Barranquet de Matoses" havia dos garrofers i, quan la rata va arribar va veure que baix d’ells hi havia una rata flaca i peluda que estava menjant-se la corfa d’un garrofer. La que venia d’Ondara es parà i li digué:

- Què fas ahí ?.

- Ací estic menjant-me la pell del garrofer.

- Toca, anem a Gata i menjarem debò.

Al aplegar a Gata van anar a casa de "les Batleses". Varen pujar dalt la cambra i per dins de la cambra van arribar a un muntó de garrofes. La de Matoses, morta de fam, es llançà a menjar.

- Tira avant que això no val res, li digué l’altra.

Un tros més avant hi havia uns quants cabassos de faves. Es posà a menjar i l’altra, la de Gata, li digué: - Tira avant que això no val res.

Més avant havia cabassos de pésols. La rata de Matoses fa intenció de parar-se i la de Gata li diu el mateix. De prompte es veuen davant d’elles una pila de sacs de blat. La de Gata li diu a la de Matoses: - Menja ahí. Això si què és bo.

Quan les dos rates ja havien menjat prou i ja estaven ben fartes se’n varen anar a l’hort. Anaven per dalt dúna jàcena. La d’ací va baixar a l’hort i li va dir a la de Matoses: 

- Estigues ací dalt la jàcena i vigila per si veus al gat policero. M’avises.

Com estava ben farta, la de Matoses es va dormir. I de prompte...la va despertar un crit, un crit desesperat. Ella tota asustada no es va moure de la jàcena i al cap d’un ratet que havia sentit el crit, va veure que per baix d’ella passava el gat policero amb l’altra a la boca.

A poqueta nit, la rata va baixar de la jàcena i es va dir a ella mateixa:

- Veste’n a Matoses a menjar pell de garrofer. Allà no hi ha blat, però tampoc hi ha gats policeros.

Conte en fora ves amb bonhora. Conte en dins ves enlerta que et piquen els teuladins.

Notes a la rondalla: El Barranquet de Matoses en l’actualitat passa la general, molt prop del lloc conegut com Les Ventes de Pedreguer. Les Batleses eren una família de Gata encara ara hi ha una família que porta el nom de "Batles".

   

0 comentarios