Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

JA VÉNEN LES FESTES: estem a 4 dies. Festa dels Fadrins, any 1954 (Primera part)

JA VÉNEN LES FESTES: estem a 4 dies. Festa dels Fadrins, any 1954 (Primera part)

Compte enrerre. Al final d’aquesta setmana estarem ja en plenes festes. Sols resta fins dijous per la vesprada per a viure moments importants de pre-festa i fins a divendres migdia per a que oficialment comencen les festes patronals, en honor al Santíssim Crist del Calvari. Mentres bullen els casals i es preparen els palcos (ja estan instal·lats a l’Avinguda d’Alacant), mentre els operaris electricistes disposen les bombetes de la festa, allà dalt a l’ermita dia a dia va fent-se la novena...i hui és el cinqué dia.

Hui us parlaré del Programa de la Festa dels Fadrins de l’any 1954, perquè el vocabulari utilitzat, el valencià escrit tal com es parlava, i les dites que es gastaven, no tenen perdua (el pose textualment):

"FESTA D’ELS FADRINS": A tots els fadrins i fadrines de Gata

"Ja tenim damunt el dia que tots estavem esperant. El dia que mos tenim que divertir com a tortugues. Procureu pasaro lo millor que puga ser i olvidarvos del mildeu, que dies com este s’en voran pocs.

Per lo tant per a qu’es feu l’ànimo y conegueu el programa, vos el referim a continuació:

Pel matí:

A les 6.- Despertà, per a qu’es desperteu, an tambor i donsaina, petardos i atres trons.

A les 8.- Desayuno. Podeu mentxar carneta i embutit, que no es dia d’anar jugant ni estalviant, sino pendre bons aliments de moltes vitamines perque el dia se presenta molt mogut.

A les 10.- Tota la joventut del poble deurà estar en la plasa de la Iglesia, per a donar pas i acompañar a misa a la primera Autoritat, a la que deuran respetar tot el dia, si no volen tindre un disgust.

A les 11.30.- El Sr. Alcalde, des de un balcó de la plasa, ben situat a la sombra, en instalació microfónica, es dirichirá al poble en masa y, acte seguit, el nou Alguasilpublicará el bando donant la orden del día y que auran de cumplir tots a rajatabla.

A les 12.- Tot el mon a fersen cuatre. Es permitirá agarrar mix cachirulo. Si algú l’agarra sanser, qu’eu disimule o será sancionat per faltar a les normes de bona conducta...".

Us pose la portada del programa de festes de 1954, ja històric i molt simpàtic.

(Demà acabaré el programa amb els actes de la vesprada).

0 comentarios