Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

EL JÚNIOR DE GATA PLANTA I CREMA HUI LA SEUA FALLA. Exposició, ninot indultat, jocs, sopar i cremà. Història fallera a Gata (1): 2015 i 2011, també juniors; anys 50 del segle XX, joves de la parròquia...

EL JÚNIOR DE GATA PLANTA I CREMA HUI LA SEUA FALLA. Exposició, ninot indultat, jocs, sopar i cremà. Història fallera a Gata (1): 2015 i 2011, també juniors; anys 50 del segle XX, joves de la parròquia...

No és nou. En nombroses comunitats, ja siga escolars o aquesta de joves de parròquia, celebren aquests dies les festes josefines. Per això, aquesta nit, el Júnior de Gata plantarà i cremarà la seua falla a l’antic camp de futbol Les Sorts de Gata, que servirà per tancar el record del que podria haver sigut el 50 aniversari del moviment a Gata (2020) i la pandèmia ho va desbaratar tot. El cos central de la falla versarà sobre la catedral de Santiago, com es volia fora el decorat d’aquella efemèride. Els xiquets i xiquetes del Junior faran els seus propis ninots i els monitors/monitores i pares/mares elegiran el ninot indultat. Després es faran jocs en família i es soparà, cremant-se la falla. En la moguda fallera organitzada pel Junior col·labora l’ajuntament de Gata. 

Història fallera a Gata (1): 2015 i 2011, els juniors; anys 50 del segle XX, joves de la parròquia

Deia que no era nova l’afició o l’efemèride de fer falla a un poble que no se celebren les falles, perque...

En 2015, concretament el 14 de març, al llarg de tota la jornada es va viure per part dels monitors, menuts, pares i mares, del Júnior de Gata, un ambient de falla. Primer, amb els preparatius i votant als ninots, que eren tot animalets de l’arca de Noé; després fent un incís i assistint a la missa, on allí mateix el senyor rector Don Francisco va donar a conéixer al Ninot Indultat, el fet per la xiqueta Carmen Pedro, que era el "porquet fashion". A continuació, anant al pati del Grup Escolar, on es va muntar la falla i l’alcaldessa va prendre foc a la metxa a la traca que va encendre i cremar tot el monument. Al final, acompanyats de pares i mares, van prendre una bona xocolatada tots els menuts.

Quatre anys més enrere, el mateix dia de Sant Josep de 2011, els Juniors de Gata van fer una falla amb el tema de la creació. Els set dies de l’inici del món. La falla dels Júniors de Gata va estar durant tota la jornada a la "placeta del vicari". Ninots casers i inclús els visitants podien votar algun ninot per a ser indultat. Tampoc era el primer any que plantaven la falla els Júniors. Això de ser de l’arxidiòcesi valenciana fa molt. I els costums valencians estan pròximes al poble de Gata.

Més enrere, als anys 50 i per Pasqua, amb desfiles, passacarrers i vestides les xiques de falleres, es va fer una senyora falla. Una "Junta de joves" a inicis de la dècada dels 50 del segle passat decidiren fer-ne una. Van ser el màxims impulsors Paco Carrasco, Miguel Monfort "de Puripa", Pepito Vives "el de la Botiga" i s’ajuntaren bona colla. I els homes ben mudats i les dones de fallera. I van fer una falla...I van fer fins i tot grups de ninots. Encara recorden hui els octogenaris d’aquells anys la huela fent llata i una xicona al costat ben plantà...Això va donar que xarrar. La foto que més cridava l’atenció perquè es van fotografiar tots a la Placeta del Vicari, on es va plantar i cremar la falla, era la que estaven tots, xics festeres i dones. I per a pagar les despeses de fer la falla van fer un bescuit i una rifa. El que guanyava s’enduia el bescuit, però feien festa. Però, la falla no es va fer a Sant Josep, sinó un poc més endavant per Pasqua. Passacarrers amb la banda de música i festa sense parar. Els mateixos xics que una altra vegada van sofragar el Natzaré, però aquesta vegada en cordell fent-ne per les cases. Però això serà una altra història. I perquè la van fer...puix perquè van voler. Eren joves emprenedors i festers com ells mateixa.

FONTS: Cartell falla 2023; fotos arxiu falles Junior 2011 i 2015.

0 comentarios