Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Septiembre de 2022.

XIX ART AL VENT, GATA 2022 (18). TRES OBRES D'ACÍ, UNA D'ELLES DEL MESTRE DIRECTOR DE LA MOSTRA, I UNA DE HAITÍ

20220901113154-compo18.jpg

Seguim mirant Art al Vent 2022, la mostra que li resten quatre dies. Aprofiteu i si encara no l’heu vista ara és l’hora. Teniu tot el cap de setmana per davant.  La mostra no es tanca, el carrer està obert les vint-i-quatre hores del dia i nit. Quatre hores més,

1.- Clàssic grup que sempre participa: LAS TRICOTORRAS. Títol: ¿Y TÚ QUE TRAMAS?. Composició: Tècnica mixta, teles reciclades sobre tela tenyida amb tints naturals.

  2.- L’obra que mire és de GINESTAR, mestre director de la mostra d’Art Contemporani Art al Vent.Títol: PAISATGE DE GATA VIII. Composició: Terres de Gata i tela d’arpillera.

3.- De Haití arriba la tercera obra que mirem. JEAN BERNARD DEJEAN ens mostra CREACIÓN, EN 7 DÍAS. Es composa de Tela de cotó, soterrada 7 dies a Brasilia, desterrada i tractada amb vapor i algeps.

4.- MARI MARÍ presenta l’obra NO HI HA REIXA QUE TANQUE LA PARAULA. Està feta l’obra de tela de cànem.

FONTS: Autors i obres, Art al Vent 2022.


XIX ART AL VENT, GATA 2022 (19). QUATRE OBRES D'ACÍ, UNA D'ELLES RECORDANT A MIGUEL HERNÁNDEZ

20220902144025-compo19.jpg

Seguim apropant-nos al final de la passejada de les MIRADES URBANES de ART AL VENT 2022. Tres dies i serà el final. Hui són quatre obres més i les quatre de gent d’ací. Al final, una obra que recorda amb poemes i foto al poeta del poble Miguel Hernández.

1.- VICENTA FERRER TORRENT presenta INSPIRACIONS. Fet amb loneta amb llana de colors brodats a mà.

2.- EVA MARTÍ DOMINGO ha fet REFER-SE. Tela de lona i fil de cànem.

3.- CARMEN RAMÓN MESADO presenta un SOCARRATS PATERNA (TEMES GEOMÈTRICS). Tela de cotó i retoladors.

4.- VICENT APARICIO-GUADAS ens posa SOBRE LA PENA...DOR A SOLES. El poema que deia de Miguel Hernández. Fet amb acrílic, transferències, esprai, carbonet i paper de seda.

FONTS: Autors i teles, Art al Vent 2022.

 XIX ART AL VENT, GATA 2022 (20). PENÚLTIMA MIRADA A LES TELES. OBRES ITALIANA, MEXICANA, XILENA I ARGENTINA-ESPANYOLA

20220903201902-compo20.jpg

Ja estem quasi acabant el recorregut. Vosaltres també tindrieu que fer-ho. Demà acabarà la mostra internacional ART AL VENT 2022 i ja fins l’any que ve. Mentres, gaudim de les quatre penúltimes obres:

1.- De Itàlia NADIA MAZZEI mostra la tela de COEUR BRISÉ. Confeccionada amb pintura acrílica, fils i tela.

2.- La mexicana ARACELI CARMONA CARRASCO fa RENOVACIÓN. Tela de cotó i tinta sintètica.

3.- De Xile XIMENA HIDALGO-XIMART porta la tela BRÚJULA. Llenç de cotó, despigmentat, gutta. pintura tèxtil i fil de brodar.

4.- L’obra argentina-espanyola de ADRIANA SERLIK es diu FLORACIÓN DEL CORAZÓN. Retalls de tela, tinta, pintures, cintes i abaloris.

FONTS: Artistes autors de les obres i teles, Art al Vent 2022. XIX ART AL VENT, GATA 2022 (21). ÚLTIMA PASSEJADA. PUNT I FINAL A LES MIRADES DE LES TELES. OBRES D'ESPANYA (2), MÈXIC I REGNE UNIT

20220904105258-compo21.jpg

Diguem adéu amb nostàlgia. Però els dies passen inevitablement. Última passejada pel carrer la Bassa. Allí hem viscut 21 dies intesos fetn mirades urbanes. Hui és l’últim dia de ART AL VENT 2022. El concert de l’OMA a l’església a les 19 hores posarà la cloenda a la mostra, a l’exposició, mirant ja nous canvis, noves propostes, noves obres. Per l’agost del 2023 vindrà el XX aniversari de Art al Vent. Un bon número.

Ara vegem les últimes quatre obres: dos espanyoles, una mexicana i una del Regne Unit.

1.- De l’artista GENOVEVA REGIDOR és HISTORIA RECIENTE. Brodat i pintura acrílica.

2.- Són el grup ALTERNATIVAS EN EL ARTE compost per Yosi Anaya, Sergio Domínguez, Sarío Melénde i Xavier Cózar els que presenten UNA MAJA I TRES MAJES. Composició: Tela de cotó, pigments tèxtils, cabell humà, retolador, teles de cotó i cascavells. Ells són mexicans.

3.- Obra i artista coneguts. MARÍA ELSA BLANCO RINCÓN ha presentat l’obra MOIRA. Tela, fils i esprai. I el seu lema tot un cant a la veritat d’aquesta exposició: "Bienvenida sea cada experiencia que los telares del destino tejen para ti".

4.- Acabant a la cantonada del carrer la Bassa i el carrer Duquesa d’Almodòvar i molt a prop de l’Ajuntament, punt de partida del passeig, està l’obra que ve del Regne Unit. FREDERICK GEORGE DAVIS presenta TILTNG AT WINDMILS. Tèxtils i acrílcs.

I el passeig de les Mirades Urbanes acaba ací.

FONTS: Artistes, obres i muntatges, Art al Vent 2022.       LA MÚSICA DE LA CORAL SERRILLÀS, AHIR, I LA OMA, HUI, CLOENDA CULTURAL DE ART LA VENT 2022

20220904184651-oma2.jpg

Ahir a la Plaça Nova es van escoltar les veus de la Coral Serrillàs en concert. Hui l'Orquestra de la Marina Alta (OMA) ha actuat a l'església parroquial de Sant Miquel Arcángel. Dos actuacions culturals que han servit per al remat de la XIX edició de Art al Vent 2022. Punt i final a la mostra internacional i comnença el compte enrere per a l'edició XXena.

FONTS: Fotos Juan Pablo bataller i Ajuntament. ARRANCA L'ILUSIONANT NOU PROJECTE DEL GORGOS C.F. Temporada 2022-23. El primer partit serà contra el Oliva

20220905111102-gorgoscf.jpg

Dissabte passat, abans del partit amistós Gorgos C.F.-Polop es va procedir a la presentació de l’equip del GORGOS C.F. per a la nova temporada 2022-23. Nou entrenador i cos tècnic, també nous jugadors i uan nova il·lusió per a estar el més alt possible.

Seran capitans de l’equip: Eloy Rodríguez, Daniel Smith (Terry), Adrià Moragues i Eric Mengual. A la porteria estaran Toni Pedro i Joel Blasco. La resta de jugadors està format per Daniel Mañas, Danil Chakouri, Christoher souza, Axel Cerizola, José Bolufer, Ferran Giner, Gabriel Moyano, Raúl Signes, Rodrigo Maya (Pupi), Joan Signes, Raúl Torres, Jaume Signes, Vicent Font, Cosme Anderson, Manel Santas, Carlos Ortiz i Jordi Mulet.

El cos tècnic encapçalat pel nou entrenador Hugo Ramos es completarà amb Juan Serer, Borja Ibáñez, José Francisco Caselles i Vicent Mulet.

En tot projecte es necessita de patrocinadors. Els del Gorgos C.F. són: Kbas, Dispevi, Costa i Soler, matties Bags, restaurant el Trovador i Cloud-Fibre. Amb l’ajuda i suport de l’Ajuntament de Gata.

GRUP 6é DE PRIMERA REGIONAL

El Gorgos Club de Futbol està enquadrat en el grup 6é de la FFCV. El dia 18 de setembre s’iniciarà la primera jornada de lliga, que acabarà el 21 d emaig de 2023. Junt amb el Gorgos estan al mateix grup: U.D. Oliva "A", U.D. Montaverner C.E., Pedreguer, Pego C.F., Benigànim C.F., C.F. Orba, C.F. Simat "A", C.D. L’Alcúdia de Crespins, U.D. Portuarios-Disarp "A", C.F. Bellreguard "A", Racing Rafelcofer C.F., C.D. Contestano, U.E. Benifairó ""A", Ontinyent 1931 C.F. "B" i Real De Gandia C.F.

De la Marina Alta jugaran al grup: Pedreguer, Pego C.F. C.F. Orba i el mateix Gorgos C.F. El primer partit dels gaters serà contra la UD Oliva.

FONT: Informació Gorgos C.F. // Equips, FFCV.EL RECTOR DON CELESTINO ALÓ MBÁ S'INCORPORARÀ A LA PARRÒQUIA A LA TARDOR. L'actual rector de Gata, Don Juan Antonio Navarro Tarín, es destinat a la parroquial de Sant Bertomeu de Xàbia

20220905135910-celestino.jpg

Amb les dates per confirmar, possiblement a primeries d’octubre la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos tornarà a tindre canvi de rector. Ja tenen els respectius nomenaments des de finals del passat juliol i així ho va anunciar els dies de la novena el senyor rector, els preveres que cesen i canvien de parròquia. El nou rector que sustituirà a Don Juan Antonio Navarro Tarín que, pràcticament, ha estat menys de dos anys al càrrec, és DON CELESTINO ALÓ MBÁ.

Serà la primera vegada que Gata té un rector nascut fora de l’estat espanyol. Don Celestino va nàixer a Guinea Ecuatorial en 1975. Al 2014 fou ordenat diaca després de cursar els estudis eclesiàstics a la Facultat de Teologia de València. Perteneixent al seminari de la Immaculada de Montcada (València) va realitzar la seua activitat pastoral a la parròquia de l’Asumpció de Nostra Senyora de Foios (València).

El 13 de juny de 2015, quan tenia 40 anys va ser ordenat sacerdot a València, de mans del cardenal arquebisbe Antonio Cañizares. En la mateixa ordenació també va ser ordenat sacerdot el rector nascut a Pedreguer, fill de pare gater i mare pedreguera, Don José Diego Morell. Els primers destins de Celestino van ser Alcublas, Osset i Andilla, a més de capellà de l’hospital de Llíria. En 2019 va ser nomenat vicari parroquial de l’Assumpció de Llíria, càrrec que va ostentar fins a juny de 2020, encarregant-se de la pastoral del col·legi religiós Francisco Llopis.

Els seus destins més recents són: la parròquia de la Natividad de Nuestra Señora de Caudete de las Fuentes, la de Santiago Apóstol de Fuenterrobles, la de San Pedro Apóstol de Corrales de Utiel i la de San José de Casas de Utiel. També cesarà com a capellà de l’hospital de Requena. Don Celestino té ara 47 anys.

Per la seua banda, el encara rector de Gata Don Juan Antonio Navarro Tarín tindrà el destí prop, ja que ha estat nomenat rector de la parròquia de Sant Bertomeu apòstol de Xàbia. S’incorporarà a aquella parroquial també a primers d’octubre.

Des del blog desitgem als dos rectors sort en els seus nous destins i que porten endavant i amb saviesa la tasca encomanada com a pastors de les dues esglesies locals i pròximes, Xàbia i Gata.

RECTOR NÚMERO 53 DES DE 1574 A HUI

Don Celestino Aló Mbá serà el rector número 53 des de que Gata alcançara la categoria de Curat i d’ascens de primera, mitjançant el decret del rei Felip II, amb llicència del papa Gregori XIII, allà per 1574, fa ara 448 anys.

El primer rector regent que va tindre la parròquia de Gata va estar de 1574 a 1591 i era MOSSEN ANTICH FERRER. Altres rectors destacats en la trajectòria que van passar per Sant Miquel Arcàngel van ser:

EN JUAN MARTÍNEZ BLASCO (33), que va estar a la parròquia de 1884 a 1898. Era de Cerdà (València). A ell se li deu la construcció de la casa latzaré (”caseta de la lepra”), la primera reforma important del temple parroquial (1884), l’adquisició d’una nova custòdia dorada per a l´església que encara es conserva (1885). la bendició del  cementeri parroquial (1886) i l’ampliació de l´ermita del Crist del Calvari, el mateix any.

N’ALEJO SENDRA TARRAZÓ (41), que va estar vint anys a la parròquia, de 1930 a 1950. Natural de Villalonga (Valencia). Va beneir el cementeri municipal (1932). Va viure molt de prop els aconteiximents de la guerra civil espanyola i la restauració de la imatge del Crist del Calvari. Va beneir les noves andes del patró, de paperets de colors primer en 1939 i ja bones, les andes i el “templete” dorats (1947), que pagaren per suscripció popular els veïns i que el seu import pujà a 26.000 pessetes. 

ELS SET ÚLTIMS RECTORS DE LA PARRÒQUIA DE GATA

- EN JOSÉ TOMÁS SALA (46), natural de La Xara (Dénia) va estar de 1994 a 1997.

EN JOSÉ IGNACIO LLÓPEZ GUASCH (47), de Torrent (València) va estar de 1997 a 2004.

- EN PABLO SOPENA BARONA (+) (48). Era de València. Va estar de 2004 a 2006.

- EN BLAS SALES JUAN (+) (49*). De Carcaixent (València). * Sols va estar de rector administrador-ecònom de gener a setembre de 2007.

- EN SANTIAGO BOHIGUES FERNÁNDEZ (50). De Gandía. Va estar a la parròquia de Gata de 2007 a 2011.

- EN FRANCISCO MANUEL MURILLO ROLDÁN (51). De València. Va estar de 2011 a setembre d’enguany, 2020.

I actualment:

- EN JUAN ANTONIO NAVARRO TARÍN (52). De Chiva (València). Ha estat d’ octubre de 2020 a setembre de 2022.

FONTS: Informació: Nomenaments i ceses, Arxidiòcesis de València (29-8-2022). Dades Arxiu Parroquial. // Fotos composició, facebook i blog seminari valencià. EL SOCI GATER DEL FC BARCELONA, SALVADOR MULET SOLER, ARRIBA ALS 25 ANYS. També té ja els seus cinc nets socis

20220909113312-salvador25afcbarca.jpeg

Diumenge passat va tindre lloc a Barcelona l’acte d’homenatge als socis de l’equip del  Futbol Club Barcelona que complien anys assenyalats. El soci gater SALVADOR MULET SOLER va assistir donat que ja va arribar als 25 anys des de que s’apuntara i tinguera localitat a l’estadi del Nou Camp. Molt entranyable va ser l’acte per a Salvador ja que va restar arropat per la seua dona, pels fills i nets, un d’ells portant la samarreta que marcava els cinc nets que ja el segueixen com a soci.

El portaveu de la Junta li va imposar la insignia i li va lliurar un diploma, junt a altres socis o sòcies, cap a un millar, que complien 25 anys d’antigüitat com a membres de l’Entitat durant el 2021. La jornada va ser més multitudinària del que sol ser habitual perque, a causa de les restriccions que va imposar la pandèmia, les sessions de lliurament per a aquest grup de persones havien estat posposades. Les persones assistents a l’acte -socis, sòcies i acompanyants- van poder brindar amb una copa de cava per les seues noces d’argent, un quart de segle en el F.C. Barcelona

Es dona la circumstància que Salvador Mulet ha estat deu anys al front de la Penya Barcelonista de Gata. Ell i la seua junta directiva van programar no sols el visionat de tots els partits del FC Barcelona, sinó també activitats socio-culturals, com presentació de llibres o debats, entre altres. 

FONTS: Informació facilitada per Salvador Mulet. Foto feta pel FC Barcelona.LA REGIDORA DE CULTURA I EL DIRECTOR DE ART AL VENT DE GATA VISITEN ELS ARTISTES DE LA RESIDÈNCIA DE BENISSA. Per a conéixer de primera mà les seues obres i per a parlar de noves actuacions conjuntes

20220909115629-resi1.jpeg

ART AL VENT de Gata de Gorgos i la RESIDÈNCIA DE SANT JOAQUIM I SANTA ANNA DE BENISSA ja estan lligades artísticament. Arrel de l’actuació d’alguns residents més artistes i innovadors de penjar les seues teles quadrades pintades als deu balcons de la residència que donen a la part d’entrada, i per iniciativa de la seua directora i treballadores que els van animar, el passat dimecres una xicoteta delegació de Gata els va visitar per a conéixer allí mateix les seues obres i tota la tasca artística que desenvolupen, que és molt interessant.

La regidora de Cultura, Àngels Soler, el director artístic de la mostra i professor de l’escola experimental "Antoni Vives" Josep Ginestar, i el que us escriu, vam passar un matí molt agradable i gratificant amb les persones residents. Artistes com Pilar, com el trío de dones com elles s’anomenen, com Pedro, Miquel o Juan entre altres van estar mostrant de tot el que son capaços obrint la seua vena artística i mostrant les seues obres, que la seua monitora guarda com un gran tresor en una gran carpeta de dibuis artístic.

La regidora i el professor portaven catàlegs d’altres edicions i capells ("sombreros"). Van estar parlant de la mostra Art al vent i de com podria la residència col·laborar. Van acordar poder portar teles buides i que els artistes s’expresaren lliurement i que podrien formar part de la mostra 2023. També de com algunes teles d’edicions anteriors de Art al Vent de Gata podrien mostrar-se a la residència en pròxims events destacats, com la setmana del Alzheimer que serà en breus dies.

En definitiva, un gran encontre que, com ens deia la seua directora Natalia, després van comentar amb molt d’entusiasme els residents amb els seus familiars de la visita gatera a la residència benissera.

Una vegada més, el blog del CRONISTA DE GATA ha estat d’enllaç per a una gran iniciativa, la qual cosa ens alegra no sols escriure-ho sino també difondre-ho. 

FONT: Fotos Cronista i Ginestar.            LA JOVE CORREDORA GATERA ROSA LARA FELIU OBTÉ UN BON RESULTAT AL MUNDIAL DE SKYRUNNING (12ena de 44 dones, segona espanyola, i el 59 lloc de 100 participants a la general. Espanya segona per nacions)

20220911142718-rosa2.jpg

La corredora gatera ROSA MARÍA LARA FELIU, seleccionada per la FEDME per formar part de l’equip espanyol, ha disputat aquest matí el Mundial de Skyrunning 2022, en la modalitat de 31 kilòmetres i 2.600 metres+, a la localitat italiana d’Ossola (Piemont).

Rosa amb el dorsal 101 ha obtés un bon resultat per ser la primera vegada que participava en aquest event esportiu d’atletisme. S’ha classificat dotzena de 44 dones participants, però la segona espanyola en entrar a meta i en el lloc 59 de 100 participants que han cobert els 31 kilòmetres de la Sky (La VeiaSkyRace). La esforçada atleta gatera ha fet un temps de 3 hores, 54 minust i 54 segons. Com a país i en eixa modalitat, Espanya ha quedat al segon lloc. Dir que la primera espanyola, segona dona en entrar a meta, ha estat la basca Iturbe Ondiz que ha arribat al lloc 22 de la general.

Ella mateixa deia en el seu perfil de facebook: "30km 2150m+ de mucha felicidad".

Per a conéxier millor l’event, els Skyrunning World Championships són bienals i els organitza la ISF. Enguany ha acollit a 35 païssos (nou per primera vegada) en les tres disciplines: VK (Rampigada Vertical), SkyUltra (Bettelmatt SkyUltra 58K) i Sky (La Veia SkyRace 31K). En aquesta última participava Rosa.

La FEDME havia format una selecció de 18 corredors on estaven les actuals Campiones d’Europa, l’andalusa Patricia Pineda (Sky) i la basca Sandra Sevillano (SkyUltra). A questes les acompanyava Rosa Lara Feliu que havia obtés la plaça gràcies a la medalla de plata aconseguida aquesta temporada a la Copa d’Espanya. 

FONTS: Informació facilitada per David Feliu Salvá. // Fotos aportades per Rosa María.
GATA ENCETA LA II EDICIÓ DEL PROGRAMA MUNICIPIS INNOVADORS

20220913182612-gataprimera.jpg

 

Gata va acolllir, ahir, la primera jornada de treball on cada municipi definirà les seues pròpies missions d’innovació de la II edició del Programa Municipis Innovadors ,impulsat per Las Naves i la Conselleria d’Innovació.

La directora general d’Innovació de la Generalitat Valenciana, Sonia Tirado, inaugurava les jornades participatives a Gata, el primer dels sis municipis del Programa Municipis Innovadors que enceta el procés participatiu.

Durant la celebració, en la taula de treball, s’han posat en comú els reptes urbans identificats i el model ideal de ciutat per a orientar la seua estratègia municipal a missions d’innovació.

Els diferents participants han definit propostes d’objectius específics del model “Ciutat verda i ciutat viva” i han aprofundit en la definició de possibles Missions.

 

FONT: Informació i fotos Ajuntament de Gata.L'ESCRIPTOR I MESTRE GATER CARLES MULET I GRIMALT PREMIAT PEL CASAL JAUME I DE PEDREGUER

20220914191603-carles.jpg

La Junta del Casal Cultural Jaume I de Pedreguer ha concedit per unanimitat el XVII Premi Casal Jaume I Pedreguer a Carles Mulet Grimalt, escriptor i mestre gater que viu al poble veí. Se li ha atorgat el premi com a "amic i activista del Casal, guardó per la seua llarga trajectòria envers la defensa i divulgació de la nostra llengua, tant en la seua carrera de professor com en els diversos treballs realitzats d'investigació, assaig, critica i estudi literari". Aixina resa la concesió.

La gala de lliurament es celebrarà el proper dissabte 1 d'octubre a les 20:00 hores. L'acte estarà acomiadat per l'espectacle "De mà en mà" amb Borja Penalba i Francesc Anyó.
FONT: Cartell anunciador del premi Casal Jaume I de Pedreguer. L’EMPRESA D’ARTICLES DE REGAL SIGNES GRIMALT GUARDONADA PER LA LLARGA TRAJECTÒRIA A LA FIRA INTERGIFT DE MADRID. Porta assistint des de 1980

20220916114028-sg1.jpg

Els nostres empresaris estan de fires. Una de les firmes més veteranes en les exposicions a les fires nacionals i internacionals és SIGNES GRIMALT. Ara estan a Madrid, a la fira de Intergift, dins de Ifema i a l’apartat de regals de moda.

Precisament i quan fa 40 anys d’aquesta fira, l’empresa ha estat premiada per la trajectòria més llarga assistint a la fira de Intergift, ja que des de 1980 estan presents. Van ser uns recon eixements a la fidelitat d’expositors i comerços a la fira. En el lliurament del premi va estar la família, amb Emilio Signes el pioner junt amb les filles i els gendres.

La fira ja ha obert les portes a comerciants i públic.

FONT: Signes Grimalt.LA UNIÓ MUSICAL, AMFITRIONA DE LA TROBADA DE BANDES DE LA MARINA ALTA 2022, A CELEBRAR A GATA DISSABTE 1 D’OCTUBRE. Acte del 150 aniversari en el que participaran 19 bandes

20220916114945-cartellbanda.jpg

Dissabte vesprada 1 d’octubre assistirem a un gran event musical al poble de Gata. Se celebrarà la TROBADA COMARCAL DE BANDES DE MÚSICA 2022. Aquest encontre tindria que haver-se celebrat en 2020 i, tal com estava previst, ser un dels actes de la porgramació del 150 aniversari de la nostra banda Unió Musical de Gata de Gorgos. La banda ho va llançar tot a perdre i ara, per fi, és el moment de recuperar-ho.

A les 18:30 hores serà la cercavila de les bandes participants pels carrers del poble i a les 20:00 hores serà la concentració en el carrer La Pau on totes les bandes, un total de 19, juntes interpretaran el pasdoble, que també es va crear per a celebrar les quinze dècades de l’agrupació musical de Gata, que porta per títol "Unió Musical de Gata".

Tota la comarca se sumarà a la gran trobada. Junt amb l’amfitriona Unió Musical de Gata de Gorgos, estarà la Unió Musical de Beniarbeig, l’Agrupació Musical El Seguili de Benidoleig, la Societat Lírico Musical de Benissa, la Unió Musical de Castell de Castells, l’Associació Musical Coda de Gata, l’Agrupació Artística Musical de Dénia, l’Associació Grup Instrumental de Jesús Pobre, la Unió Musical d’Ondara, la Unió Musical Orbense, l’Agrupació Musical de Parcent, el Centre Artístic Musical de Pedreguer, l’Agrupació Músic Municipal Santa Maria Magdalena de Poble Nou de Benitatxell, la Unió Musical Els Poblets, l’Agrupació Musical La Rectoria, l’Agrupació Musical Cultural de Teulada, la Unió Musical la Vall d’Ebo, l’Agrupació Musical El Verger i Centre Artístic Musical de Xàbia.

FONT: Cartell anunciador de la trobada i concert últim de la banda a l’Avinguda la Pau.L'EMPRESA CASA BARRERA S.L. REP EL PREMI DE FIDELITAT PER 40 ANYS A LA FIRA DE INTERGIFT 2022. Exposa des del començament de la història de la fira

20220917104135-cove2.jpg

La fira Intergift de Madrid està celebrant el seu 40 aniversari a l’edició 2022. El primer event va ser el reconeixement a les empreses més emblemàtiques de la fira per la seua fidelitat. CASA BARRERA S.L. va rebre també el premi. A l’acte van assistir Eva Serrano Clavero, presidenta de Mujeres Empresarias ASEME; Marta Nieto, directora general de Comercio y Consumo de la Comunitat de Madrid; Gabriel García Alonso, president de Asociación Empresarial Hotelera de Madrid i Soledad Borrego, secretaria general de IFEMADRID.

Jun amb CASA BARRERA van ser premiades també Artesanía San José SAU, Cerabella Candles, ExclusivasCamacho, Garpe Interiores, Guadarte, Javier, Romimex World, Signes Grimalt i Versa Home.

INTERGFIT, organitzat per IFEMA MADRID, va celebrar el seu 40 aniversari amb una gran festa. A l’event, en el que estava premiat CASA BARRERA, van assistit tots els representants de la indústria de la decoració i el regal i propietaris dels millors establiments del sector, junt amb interioristes, decoradors i arquitectes, així com representants de l’Ajuntament i de la Comunidad de Madrid.

Es dona la circumstància, sempre molt bona i positiva, que dues empreses gateres, CASA BARRERA i SIGNES GRIMALT, com ja vaig publicar, van ser reconegudes per la seua fidel participació en Intergift al llarg de la seu història; totes elles porten exposant des de 1979 amb la primera edició de la fira.

FONTS: Fotos fira, Intergift 2022 (IFEMa Madrid). A la foto de portada es veua a Toni Signes ("Cove") rebent el premi de Casa Barrera.
LA TORMENTA D'AQUESTA MATINADA DEIXA 42 LITRES AL CASC URBÀ DE GATA. La veïna població de Benissa 135 i a Calp mor un policia local auxiliant en una barrancada

20220918101643-rosamariarcsm.jpg

A la mitjanit i a la matinada de hui diumenge, les pluges caigudes a Gata han estat entre els 40 i 50 litres. Mentre al pluviometre de Oratgenet, ubicat a l’ajuntament marcava 42,8 en total, inclós el ruixat d’aquest matí sobre les 8:30, AAVAMET contabilitzava 48 litres al pluviometre del CEIP Santíssim Crist, Tormenta de tronades i llamps, que tan sols al Pla de Teulada ja es recollien quasi 60 litres i la xifra més gran a Benissa amb 135 litres. Els barrancs baixaven amb molta força i cal plorar la mort d’un policia local de Calp, que auxiliava uns veïns atrapats a un cotxe.

Aquest matí s’ha deixat veure entre els núvols i de les Valls cap a Gata, com mostra la imatge, l’Arc de Sant Martí. Menys mal, que no ha començat les últimes pluges d’estiu pròximes a la tardor, que començarà dissabte que ve, amb força no amb "burreres".

La xifra de l’any amb pluviometre, corresponent a l’estació de Oratgenet ha arribat amb aquestes últimes pluges just als 500 litres. Esperem que seguixca plovent "amb coneixement" i sense "fer maldats".

FONT: Foto aportada per Rosa María Pedro Signes.  EL SARGENT PRIMER DE LA GUÀRDIA CIVIL EMILIO JOSÉ ASPERILLA PASSA A LA RESERVA. Ha estat 24 anys de Comandant de Puesto a Gata. Els seus companys li han fet hui un homenatge

20220918195809-emilio3.jpg

Des del passat 9 de setembre el sargent primer de la Guàrdia Civil i veí de Gata EMILIO JOSÉ ASPERILLA OLMO ha passat a la reserva. De tots els destins que ha tingut en 39 anys de servici, sens dubte, el de més duració ha estat el de Gata, amb els 24 anys com a Comandant de Puesto del destacament. Precisament, hui diumenge, els seus companys del Puesto li han fet un dinar homenatge pel seu passe a la reserva. El dinar ha contat no sols amb els companys en actiu sinó també els que ja van passar a la reserva en el seu dia i viuen a Gata. En el transcurs del menjar li han lliurat una placa commemorativa. 

Milícies a la Guàrdia Civil de Gata. Destins a Navarra, Barajas, Altea i Gata

Emilio J. Asperilla va nàixer a Mora (Toledo). Va passar la seua infància a Estepona (Málaga). L’any 1981 es trasllada a viure a Dénia on son pare era secretari de l’ajuntament. Inicia la seua vida professional al Puesto de Gata per a fer la mili com a Guàrdia Civil Auxiliar l’any 1983. En 1985 ingressa com a professional i el seu primer destí és Navarra on està cinc anys, rebent allí la Medalla de Mèrit de la Guàrdia Civil amb distintiu blanc per permanència en Zona Conflictiva.

En 1990 puja a Cap i és destinat a l’Aeroport de Barajas. Als dos anys passa destinat al Puesto de Altea on està des de 1992 fins el 1998, any que es fa càrrec del comandament del Puesto de Gata, després d’haver pujat a sargent. En 2002 es va casar amb la veïna de Gata Carolina Calles i estableix la seua residència a Gata.

A Gata s’ha sentit integrat i prop de la seua família que viu a Dénia. Per això va renunciarant a tots els ascensos que li corresponien per no perdre el destí del poble. Aspirilla comenta que la seua relació amb el personal del Puesto, Policía Local, autoritats municipals i els veïns de Gata l’ha considerada excel·lent, el que sempre li ha facilitat molt la seua tasca en pro de la seguretat ciutadana de Gata.

FONTS: Informació i fotos facilitades pel sargent primer Emilio J. Asperilla.GATA REPRÉN LES JORNADES MATEMÀTIQUES VICENTA CASELLES COSTA. Del 23 al 25 de setembre, ciència, conferències, tallers,...

20220921113658-cartell-vicent-caselles-costa22.jpg

Del 23 al 25 de setembre tornen les matemàtiques i la ciència a Gata amb la 5a edició de les Jornades Matemàtiques Vicent Caselles Costa, organitzades des de la Comissió Vicent Caselles amb el suport de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, la Universitat de València, l’associació Meridià Zero, l’Escola de Matemàtiques de la Marina Alta (EMMA) i el CEFIRE. El tema d’aquesta edició, de gran actualitat, serà “Les matemàtiques del Big Data: Anàlisi i visualització de dades”.

Les jornades es realitzaran durant el cap de setmana a l’Edifici Polivalent “Guillem Agulló” i les activitats, orientades a un públic general i no especialista, inclouran conferències, tallers i també una taula redona amb científics de dades de diverses empreses.

Els conferenciants d’enguany seran Valery Naranjo, directora del Laboratori de Visió per Ordinador i Comportament (CVBLab) de la Universitat Politècnica de València, Emilio Soria, director del Laboratori d’Anàlisi Intel·ligent de Dades (IDAL) i del Màster de Ciència de Dades de la Universitat de València, i  Verónica Sanz, investigadora de l’Institut de Física Corpuscular de la Universitat de València-CSIC i especialista en l’aplicació de la intel·ligència artificial en física de partícules. 

Les conferències són plenàries i públiques però per participar als tallers cal inscriure’s a través del perfil de Facebook de les jornades. Com altres anys, el professorat de secundària podrà registrar-se a través de la pàgina del CEFIRE. 

FONTS: Informació i cartell Ajuntament de Gata.BOLCA UN CAMIÓ-FORMIGONERA AL PONT DE GATA, A LA N-332. Hores difícils per al tràfic

20220923194259-accident3.jpg

Era al voltant de les 14:30 de hui divendres quan s’ha produit tot. Ha bolcat al mig del pont de la Nacional 332 a l’entrada de Gata un camió-formigonera i el seu conductor ha quedat atrapat dins la cabina. Han intervingut els bombers i l’han excarcelat, emportant-se’l un ambulància a l’hospital, resultant ferit de consideració, però no havia perdut mai la consciència. Després, els bombers han començat a netejar el sòl, ple de formigó. Un camió-grua ha tingut que alçar el camió accidentat i mentre la carretera nacional estava tallada.

A més de l’accident, ja de per si important, espectacular i aparatós, en els primers minuts s’han viscut moments difícils per al tràfic rodat, ja que s’ha format una cua, s’ha avisat per Protecció Civil i per l’Ajuntament que la carretera estava tallada i que utilitzaren la AP-7. En direcció Teulada s’ha tallat la circulació a la N-332 a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. A l’eixida de Teulada, a la mateixa rotonda, la policia local de Teulada tallava el pas cap a la Garganta.

Ha estat una emergència en la que han col·laborat totes les forces de seguretat, com la Policia Local, Guàrdia Civil, també Protecció Civil, Bombers i sanitaris. 

Després d’un llarg temps s’ha restablert poc a poc la circulació. Protecció Civil posava a les xarxes a les 20 hores: "N-332 OBERTA AL TRANSIT. La N-332 ha quedat oberta al trànsit i ja es pot circular amb plena normalitat".

Però s’ha posat de manifest que sols hi havia una ruta alternativa, el camí de les Comes, sempre que no estiguera el cotxe atrapat a la cua formada després de l’accident i sempre que es coneguera.

FONTS: Fotos de Protecció Civil Gata i altres publicades en les xarxes socials.LES FORTÍSSIMES I INTENSES PLUGES, PRIMERES DE LA TARDOR, DEIXEN EN GATA 145 LITRES EN POC MÉS DE 7 HORES. Problemes al carrer Paet i tallat el carrer paet i el pas soterrani cap a les Sorts. En una hora, aquest matí han caigut 40 litres. El riu ple d'aigua de la pluja

20220925155357-temporal25.jpg

Segona tormenta després de l’estiu i primera de la tardor. Si la primera de setembre va ser de 42 litres, ara s’ha duplicat i triplicat. A l’hora d’emetre aquesta crònica (17:50 hores) la tormenta estava damunt de nosaltres, però feia una escampada. El pluviometre de Vallés a les Alcolaes registrava a les 17:50, després de poc més de 7 hores d’intensa pluja, un total de 145 litres. El de oratge.net (Ajuntament) recollia ja a la mateixa hora 109 litres des de les 10:30 hores. Anava a trombes d’aigua i continuava plovent amb força tota la vesprada. La primera hora, de 10:30 a 11:30 hores, sumava 40 litres. Altres pluviòmetres de fora del poble acumulaven més litres.

També el llit del riu Gorgos, travessant Gata, estava ple d’aigua, senyal de les trombes d’aigua que hem patit tant pel matí com per la vesprada.

Les fortíssimes pluges han causat també problemes al carrer Paet i han provocat el tall per part de Protecció Civil i Policia Local d’aquest carrer i del pas inferior del Passeig d’Alacant cap a les Sorts. A les imatges, com les de la composició capturades del vídeo del carrer Paet de Isa Bertomeu Caselles, s’evidencia la problemàtica que té el carrer Paet, quan plou d’aquesta manera.

FONTS: Fotos captura pantalla del vídeo de Isa Bertomeu Caselles (facebook), Protecció Civil, Mari Bolufer i Cronista de Gata.EMOTIVA MISSA D'ACCIÓ DE GRÀCIES PEL MINISTERI DE DOS ANYS DEL RECTOR DON JUAN ANTONIO NAVARRO TARÍN. Moltíssims fidels, aplaudiments, obsequi i participació dels dos cors, Serrillàs i Parroquial

20220925173009-adeuja1.jpg

Ahir dissabte es va celebrar la missa solemne d’acció de gràcies per acomiadar oficialment al senyor rector Don Juan Antonio Navarro Tarín, que deixa la parròquia de Gata per a fer la seua entrada en la parroquial de Sant Nertomeu de Xàbia el proper diumenge dia 2 d’octubre a les 19 hores. Abans, encara està amb tota la comunitat parroquial gatera en el dia del patró titular sant Miquel Arcàngel.

La celebració eucarística va ser molt emotiva. A l’homilia Don Juan Antonio va fer un repàs dels escassos dos anys de ministeri en Gata i va exhortar als parroquians a rebre de igual forma que a ell al nou sacerdot Don Celestino Alós Mbé, del qual ja vaig parlar en un anterior post.

Després de la sentida homilia, els aplaudiments es van deixar sentir en tota la eslgésia, que es trobava ple de fidels que deien l’adéu "oficial" al rector que un dotze d’octubre de 2020 en plena pandèmia arribava a Gata i que ara passarà a la comunitat parroquial de Xàbia poble. Els dos cors, el parroquial amb els xiquets i xiquetes de Primera Comunió també, i la Coral Serrillàs, van participar en la missa. Al final, es van cantar els goigs al Santíssim crist del Calvari i el senyor rector es va acomiadar de cada feligrés a les portes de l’església.

El Consell Parroquial, en nom de tota la comunitat de fidels de Gata, va fer la monició final i li va regalar cvom a obsequi un quadre amb la imatge del Crist, el patró de Gata, que tant ha estimat aquest rector. 

En definitiva, un bon capellà que s’en va de Gata i que esperem siga el precedent d’un altre bon capellà.

FONTS: Fotos Parròquia i Cronista de Gata.      LA PEREGRINA VERGE DELS DESEMPARATS VISITA LA PARRÒQUIA GATA. Moltes persones esperaven a la Plaça de l'Església

20220927205305-md1.jpg

Hui dimarts 27 era el dia. S'havia anunciat que a les 11:30 arribaria el "Maremòbil" amb la imatge de la patrona de València, la Verge dels Desemparats. S'ha fet d'esperar i al final, procedent de Moraira primer i Teulada després, a les 12:15 baixava pel carrer La Bassa i entrava al recinte de la Plaça de l'Església davant de nombroses persones, que han volgut presenciar la visita de la Mare de Déu davant la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata.

Molts vídeos i fotos en un matí per a la història de la parròquia. S'ha pogut comprovar el fervor cap a la Mare de Déu. Si l'any passat havia recorregut els carrers sols de passada, hui estava anunciat i s'ha fet una oració a la seua arribada.

Els actes de la parròquia seguiran demà amb el tradicional Sopar de Càritas de la Nit de Sant Miquel, que es recuperar després de dos anys sense celebrar-se. Dijous serà la festa local del titular de la parròquia, Sant Miquel Arcàngel, amb misses a les 9 i a les 19 hores, que serà la major, i acabada la missa de la vesprada serà la processó amb la imatge rèplica de la monumental imatge, que un dia els treballadors de la cooperativa de Sant Miquel van regalar a la parròquia.

FONT: Fotos Juan Miguel Vives i diverses recopilades del facebook.   HUI DIMECRES COMENCEN LES FESTES DE SANT MIQUEL 2022. DEMÀ, FESTA MAJOR. ELS MIQUELS ANIMEN A TOTS ELS QUE PORTEN EL NOM A PORTAR LA IMATGE A MUSCLES. SOPARS, ACTUACIONS MUSICALS, PILOTA, TROBADA DE BANDES,...

20220928115644-smimatge1.jpg

ELS MIQUELS ANIMEN ALS QUE PORTEN EL NOM DEL TITULAR I ALS QUE PORTEN EL NOM DELS ALTRES ARCÀNGELS GABRIEL I RAFEL, PER A PORTAR ALS MUSCLES LA IMATGE DEL PATRÓ TITULAR DE LA PARRÒQUIA A LA PROCESSÓ...

De dimecres a dissabte, Gata viura les festes de Sant Miquel, el patró titular de la parròquia. Les activitats musicals i altres actes corren a càrrec de la Comissió de Festes 2022. També col·laboren i participen la parròquia (Càritas Gata), l’Ajuntament i la Comissió 2023.

Hui dimecres dia 28 a partir de les 21 hores a la Plaça de l’Església es farà el sopar pro-Càritas Gata. Contarà amb l’actuacio de la Rondalla de l’Escola Municipal de Música. Dijous, 29 de setembre, és la festa local en honor a Sant Miquel Arcàngel titular de la parròquia. A les 19 hores serà la missa major seguida de processó i castell de focs artificials. Al respecte de la processó, alguns Miquels habituals en portar el sant, animen i conviden als Miquels i també als que porten elnom dels altres arcàngels Gabriel i Rafel, per a portar al muscle i no en carro la imatge del patró. El dia festiu acabarà amb un musical a la Plaça Nova, tribute al grup Abba.

Divendres 30 de setembre agafarà el protagonisme la pilota. Organitzat pel Club de Pilota Gata al trinquet de Gata hi haurà una espectacular vesprada de pilota. A les 16,30 partida de aficionats entre Gata i Pedreguer i a les 18 hores una partida professional. A les 20 hores obrirà la barra de Sant Miquel la comissió de festes 2023 a l’antic camp de futbol: cervesseta, sopar i servei de barra. A les 23:30 hi haurà una cordà al carrer Moraira (Les Sorts) a càrrec de la pirotècnia Ricasa. A la mitjanit actuarà a l’antic camp de futbol l’orquestra Matrix Band.

Dissabte 1 d’octubre, a les 12 hores tornarà a obrir la barra a càrrec de la Comissió 2023. A les 13 hores hi haurà música en directe a l’antic camp de futbol. A les 18 hores hi haurà carretons i inflables al carrer Calp (les Sorts), repartint-se aigua-llimó per a tots els xiquets.

FESTIVAL MUSICAL: TROBADA COMARCA DE 20 BANDES DE MÚSICA, 152 ANYS DE LA NOSTRA BANDA

A partir de les 18 hores, dissabte 1 d’octubre es viurà un gran aconteixement musical, que reunirà a 20 bandes de la comarca. Un acte, la trobada comarcal, que està ajornat dos anys a causa de la pandèmia, i es va programar per al 2020 per a commemorar els 150 anys de la banda Unió Musical de Gata, que ja té 152 anys. Des del recinte escolar i costera del Grup Escolar les bandes recorreran els carrers del poble en passacarrers per acabar a l’Avinguda La Pau on a les 20:30 hores les 20 bandes interpretaran conjuntament el pasdoble "Unió Musical de Gata".

La vesprada-nit continuarà amb sopar i barra a l’antic camp de futbol a càrrec de la comissió 2023. A les 00,00 actuarà l’orquestra Etiqueta Show.

FONTS: Fotos cartells anunciadors i arreglo de Sant Miquel.GATA SERÀ L'EPICENTRE MUSICAL BANDÍSTIC DE LA MARINA ALTA: 20 bandes celebraran els 152 anys de la Unió Musical de Gata. Passacarrer pels carrers del poble i interpretació del pasdoble que porta el nom de l'agrupació musical gatera

20220928121539-bandagata.jpg

TROBADA COMARCAL DE BANDES: Gata acull l’encontre de la Marina Alta dissabte dia 1 d’octubre

El pròxim dissabte 1 d’octubre Gata reunirà 20 bandes de música de la comarca en la Trobada de Bandes de la Marina Alta, un dels actes per commemorar el 150 aniversari de la Banda Unió Musical de Gata.

La Unió Musical de Gata de Gorgos va nàixer en l’any 1870, al contractar l’ajuntament d’aquella època al músic de la Safor, Ricardo González Blasco amb l’objectiu d’instruir i formar als aficionats del poble per tal de tindre una Banda Municipal que amenitzara els actes oficials, populars i religiosos que es produïen al poble. Durant 2020 la banda celebrava el seu 150 aniversari. 

Lògicament, tots els actes que tenien programats per commemorar l’ efemèride es van haver d’ajornar per causa de la pandèmia. No obstant això, a mesura que han anat caiguen les restriccions, s’han pogut celebrar la majoria d’ells, com per exemple: el concert realitzat a l’Auditori de la Diputació d’Alacant i el nomenament d’un carrer del poble en el nom de la Banda.

Aquest dissabte 1 d’octubre per fi es podrà fer l’acte central de les celebracions de l’ aniversari que consistirà en una trobada de Bandes de la Marina Alta organitzada per la FSMCV, l’Ajuntament de Gata i la mateixa Societat Musical. Ara, el primer dia de l’octubre de 2022 quan ja té la banda 152 anys d’història es fa realitat. La trobada començarà a les 18:30 hores amb una desfilada de les 20 bandes participants per diferents carrers del poble fins a l’avinguda de la Pau on interpretaran totes juntes el pasdoble “Unió Musical de Gata”, peça del compositor Josep Miquel Martínez Jiménez, que va resultar guanyador en el concurs organitzat per la Banda dins dels actes commemoratius.

BANDES PARTICIPANTS

Tota la comarca se sumarà a la gran trobada. Junt amb l’amfitriona Unió Musical de Gata de Gorgos, estarà la Unió Musical de Beniarbeig, l’Agrupació Musical El Seguili de Benidoleig, la Societat Lírico Musical de Benissa, la Unió Musical de Castell de Castells, l’Associació Musical Coda de Gata, l’Agrupació Artística Musical de Dénia, l’Associació Grup Instrumental de Jesús Pobre, la Unió Musical d’Ondara, la Unió Musical Orbense, l’Agrupació Musical de Parcent, el Centre Artístic Musical de Pedreguer, l’Agrupació Músic Municipal Santa Maria Magdalena de Poble Nou de Benitatxell, la Unió Musical Els Poblets, l’Agrupació Musical La Rectoria, l’Agrupació Musical Cultural de Teulada, la Unió Musical la Vall d’Ebo, l’Agrupació Musical El Verger i Centre Artístic Musical de Xàbia.

CARRERS PER ON PASSARAN LES BANDES

El passacarrer començarà a les 18:30 hores al pati de les escoles i continuarà pels següents carrers: Grup Escolar, carrers Nou, Teulada, Lluna, Signes, Gómez Ferrer, Plaça Església, carrers Duquessa d’Almodòvar, Roquetes, Xaló, La Bassa, Constitució, Plaça Nova i acabarà a l’Avinguda de la Pau on totes les bandes juntes actuaran. 

ADORNAR FAÇANES I BALCONS

Des de la directiva de la banda Unió Musical s’ha difós el següent comunicat pel facebook, fent una crida al veïnat dels carrers per on passaran les bandes: "Ens agradaria molt que estigueren plens de gent i amb uns balcons i façanes adornades amb cobertors i plantes. Per això demanem la col·laboració dels veïns que esteu dins del recorregut que acompanya esta publicació, vos animem a traure plantes a la vorera i penjar els cobertors als balcons, perquè els músics que ens acompanyen vegen un poble bolcat amb la seua Banda. Vos agraïm de tot cor la vostra participació i esperem vorer els carrers ben bonics per rebrer a les bandes el pròxim dissabte."

Fonts: Foto banda (Pons) / Cartell anunciador.


HUI, DIA 29, ÉS LA FESTA LOCAL DE SANT MIQUEL, PATRÓ TITULAR DE LA PARRÒQUIA QUE TÉ 449 ANYS. Anit, sopar de Càritas. Hui missa major, processó i castell

20220929070422-festasantmiquel.jpg

Hui és festa local a Gata. Se celebra a Sant Miquel Arcàngel, patró titular de la parròquia, que ja té 449 anys d’existència. Aprofite des del blog per felicitar a tots els que hui celebreu la vostra onomàstica com ho faré jo. Seguint el programa oficial de festejos, anit retornava amb molt bon temps, ambient i gent el tradicional sopar de Càritas. Hui els actes oficials comencen a les 19 hores amb la missa major, seguida de la processó (*) i el castell de focs artificials a càrrec de la pirotecnia Ricasa. 

(*) Al respecte de la processó, la parròquia convida a tots a sumar-se a la mateixa, lloant i realçant la festa de l’arcàngel pels carrers de Gata. A més, els portadors de sempre, animen a altres Miquels i Gabriels i Rafels, a portar també a muscles la imatge (*).

Els llauradors abans recordaven dins del refranyer aquell tan popular per la renda: "A Sant Miquel, tot va a repèl". Sant Miquel era i és vist pels xiquets i els majors gaters com el sant que hi ha dalt l’altar i dalt de la porta d’entrada de l’església. També té a Gata un carrer dedicat. Allí es va formar l’any 1960 la cooperativa "Sant Miquel", el precendent de la "fàbrica de l’Estanquer", Pons Leyda, i més tard Point. Per a conéixer la història PUNXEU ACÍ (article del meu blog del 28 de setembre de 2021.

La parròquia de Sant Miquel Arcàngel alcança els 449 anys d’existència, per tant l’any que ve serà per a celebrar més i millor a la parròquia. Serà el 450 aniversari. Naix com a Vicaria independent en 1573, quan queda desmembrada de Dénia. És curat ("curato") en temps de Felip II i el papa Gregori XIII, l’any 1574. Se li concedeix la categoria de primera. Es benedix fa 440 anys l’esglesia en 1582 per Mossen Antich Ferrer, rector que va estar fins 1591 a l’església de Gata.

Seguint amb la història i el nom de Sant Miquel a Gata, a més dels nombrosos veïns que porten el nom del titular parroquial, la denominació apareix ja a Gata amb el nom de l’Hostal que deien "de dalt". Quan passa la nit el conegut pintor Joaquín Sorolla el 13 de gener de 1919, ofereix informació amb les seues cartes on s’allotja: “En Gata sólo hay dos posadas, y tomamos la de San Miguel”. Ens diu l’article de David Gutiérrez Pulido, llicenciat en Història de l’Art i un gran coneixedor de Sorolla i la relació amb Xàbia, que esta posada no es conserva a dia de hui, però sabem que també era coneguda com l’Hostal de Dalt o com a Hotel Bautista Fenoll. Estava situat a l’actual carrer La Bassa, 75, junt a la Plaça d’Espanya i fou propietat de Bautista Fenoll Angulo conegut com "el Tio Batiste el Sariero". Continua explicant Gutiérrez que "després d’haver sigut hostal, el local passà a ser tenda d’artesania popular per a després ser un bazar. Encara hui la propiedad la segueix regentant un dels descendents d’aquella família que conegué a Sorolla al que li diuen "Pepe l’Hostal".

Finalment, ara ja més recent, en 2021 l’estació de servei gasolinera, al canviar de propietari, se li va batejar amb el nom de "E.S. SAN MIGUEL DE GATA", en honor al sant patró.  

Encara hui hi haurà una actuació musical a les 23,00 hores. Organitzat per la Comissió de Festes 2022 a la Plaça Nova tindrà lloc un homenatge al grup suec Abba. Demà divendres i dissabte continuaran les activitats festives. D’això ja en parlaré més endavant.GATA: EL POLSIM QUASI DESBARATA LA PROCESSÓ DE SANT MIQUEL. Castell tirat abans per precaució; molta gent per ser dijous; hui pilota, tardeig, cordà i música

20220930121556-composm.jpg

Després de dos anys sense processó de sant Miquel a Gata, ahir de vesprada quasi desbarata el polsim aquesta celebració del titular de la parròquia. Missa solemne i una bonica homilia amb sabor a comiat. Últims actes del rector Don Juan Antonio Navarro abans de partir al nou destí, la parròquia veïna de Sant Bertomeu de Xàbia.

Molta gent per ser la festa dijous, entre setmana. Tant la missa com la processó va tindre gent. Es van donar varies anècdotes a la solemne festa. L’excepcional castell de focs artificials llançat per Ricasa es va avançar al programa i es va disparar abans de la processó, ja que el polsim podia haver anat a més i la pluja fer perdre el dispar del castell. Al final, després del castell va ser la processó. L’altra anècdota, després d’alguns anys abans de la pandèmia de portar els Miquels i Gabriels la imatge del patró titular amb el carro tornava a eixir al muscle.

HUI, PILOTA, TARDEIG, CORDÀ, MÚSICA,...

Hui divendres 30, últim dia de setembre, continuen els actes programats a les festes Sant Miquel 2022. Per la vesprada, agafaran el protagonisme la pilota i el tardeig. Organitzat pel Club de Pilota Gata al trinquet de Gata hi haurà una espectacular vesprada de pilota. A les 16,30 partida de aficionats entre Gata i Pedreguer i a les 18 hores una partida professional. A les 19 hores obrirà la barra de Sant Miquel la comissió de festes 2023 a l’antic camp de futbol: cervesseta, sopar i servei de barra. A les 23:30 hi haurà una cordà al carrer Moraira (Les Sorts) a càrrec de la pirotècnia Ricasa. A la mitjanit actuarà a l’antic camp de futbol l’orquestra Matrix Band.

I demà més coses. Ja en parlarem.

FONTS: Fotos Vero Vives i Cronista.  Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris