Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Diciembre de 2022.

GATA: EL GREGAL ACUMULA PLUGES PERSISTENTS I AMB RATXES FORTES. S'acumulen al llarg del dia més de 100 litres

20221202213633-radar.gif

Són les 23:30 hores i ja s’acumulen en precipitacions a Gata un total de 106,4 litres, segons l'estació de les Alcolaies de Joanvi Vallés. A l'estació cèntrica de l'Ajuntament de Inforatge es marquen 96,2 litres. A hores d'ara continua plovent moderadament. El vent de gregal ha deixat, sobre tot per la vesprada, pluges persistents i seguides. En alguns moments amb intensitat, altres més moderats. La pluja ha calat molt bé a la terra sense ploure amb massa intensitat, però si continuat.

FONT: Radal meteosat cap a les 18 hores.HA VINGUT EL RIU !!. UNA MITJA RIUADETA QUE DURARÀ HUI TOT EL DIA. L'última vegada va ser el 6 d'abril. Aquest any, 4 vegades. A Gata es van mesurar 120 litres aquesta ploguda

20221203133304-riu3desembre1.jpg

La notícia d’aquest matí a Gata l’ha portada el riu. A mitjanit de hui dia 3 de desembre, dissabte, ha baixat aigua pel llit del riu, superant la presa de Planisses. Els vora 140 litres de Castells i les pluges de la capçalera del riu han fet que baixe una mitja riaudeta, amb aigua clara i amb basses importants.

Si mirem cap enrere, l’última vegada que "va vindre el riu", com diguem a Gata, va ser el 6 d’abril. Enguany ho ha fet quatre vegades: el 17 de març, quan feia dos anys i dos mesos que no passava aigua pel riu a Gata; el 22 del mateix mes, el 6 d’abril i hui dia 3.

Pel que fa a la tormenta de vent de gregal, s’han mesurat diverses quantitats. Vicent Signes "Canya" al seu pluviòmetre del carrer Trossets ha recollit 119 litres, augmentant fins a 1.154 litres el que portem d’any al que li resten sols 28 dies. Per la seua part, Joanvi Vallés a les Alcolaies mesurava 120,4 litres i a aquesta partida també s’ha superat el millar de litres, concretament 1.094,5 litres. Finalment Inforatge, el pluviòmetre a l’Ajuntament, sumava 108,4 litres i encara no s’han superat els mil litres.

Ja fora del casc urbà, a les Planisses, Francisco Pons, ha mesurat 123 litres.

FONT: Pluviòmetres de Vicent Signes, Joanvi Vallés, Inforatge i Francisco Pons.LA COPA FEDERACIÓ DE BALONCESTO ES JUGA JA AL PAVELLÓ DE GATA. 17 H, PRIMERA SEMIFINAL JUNIOR FEMENINA. 19 H, LA SEGONA. DEMÀ LA FINAL A LES 12. Voleu veure els partits: https://www.youtube.com/watch?v=58Vv1a-22vQ

20221203163513-copabasquet1.jpg

A les 17 hores ha començat la primera semifinal de la Copa junior femenina de Preferent de baloncesto al pavelló cobert municipal de Gata. Com ja sabeu i mitjançant un acord entre l’Ajuntament de Gata i la Federació de Baloncesto de la Comunitat Valenciana es jugaran ací els partits de la Copa. Aquesta primera semifinal que està ara jugant-se és entre el NBF Castelló i el CB San Blas. Podeu seguir tots els partits al youtube de la federació. Ací teniu l’enllaç PUNXEU.

La segona semifinal es jugarà entre el Bàsquet Comenius i el Blansa CBF Puerto Sagunto. Demà diumenge 4 de desembre, a les 12 hores, seràla gran final. Tots els partits es podeu veure pel youtube de la federació.

FONTS: Foto captura pantalla del partit de la primera semifinal. Informació, Ajuntament i FBCV.RUTA PEL RAVAL I COVES ROGES DE GATA AMB EL TAPIS

20221205201147-tapis1.jpg

Una ruta més que he pogut mostrar al grup TAPIS. Carrers, cases, lloguets, el Raval tot un món per descobrir. I les Coves Roges, la natura feta història. El grup ha gaudit i els he pogut explicar. Hem recorregut al voltant del barranquet de les Moreres, hem vist el riurau i antigues eres de Sirera i la garrofera centenària. Ens hem assomat al Gorgos per les Coves Roges. El TAPIS ha fet un altre recorregut per la història i la vida gatera.

FONTS: Fotos TAPIS.    ENS HA DEIXAT LA TIA ROSA CASELLES, MARE DE PEPA, DORA I JAUME (D.E.P.)

20221206133241-caselles.jpg

La Tia Rosa, MARÍA ROSA CASELLES SIGNES, ens ha deixat a l'edat de 96 anys. Dona del ja finat Francisco Monfort "del Banc" i mare de Pepa, Dora i Jaume, la capella ardent es troba instal·lada al seu domicili a la carretera de Xàbia número 7. La missa funeral se celebrarà demà dimecres dia 7 de desembre a les 11:30 a l'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel. El meu condol a les dues filles i al fill i els respectius marits i muller, així com néts, rebesnéts i resta de familiars. DESCANSE EN PAU la Tia Rosa.

FONT: Recordatori Grup ASV Serveis Funeraris. HUI S'HA CELEBRAT LA FESTA DE LA PURÍSSIMA. Gata té una monumental imatge. Abans es feia processó aquest dia

20221208173250-purissima.jpg

L’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata té una de les imatges més grans de la comarca amb devoció a la Puríssima. L’altar esquerra lateral major està dedicat a ella. Està enfront de la imatge del Sagrat Cor de Jesús. Aquest altar va ser consagrat al culte el dia 10 de juny de 1964, al mateix temps que el del Sagrat Cor de Jesús. Ja més tard, es va fer un retaule per tal de donar-li realç a la figura i a la festa. La confraria de les Filles de Maria existeix des del segle XVIII a Gata. 

 Quan jo era menudet encara feien processó este dia. Després la confraria de les Filles de Maria passarïen la festa a maig. 

Gata conta entre les seues veïnes amb moltes Conxes, Immaculades, Conxites, que hui dijous han celebrat la seua onomàstica. També molts que celebren el seu aniversari, com és el meu cas. Per a mi un dia especial, el meu aniversari. Vaig nèixer voltejant les campanes de la festa de la Immaculada Concepció. Aprofite per a donar les gràcies a totes i tots que m’han felicitat al llarg de la jornada de hui. Molt agrait.

La Puríssima o la Immaculada Concepció es celebra entre els catòlics com una festa gran, però es una solemnitat oficial molt recent. Es troba la festivitat al calendari litúrgic de Roma en 1476. La Concepció Immaculada de Maria fou solemnement declarada com a veritat de fe pel Papa Pio IX el 8 de decembre de 1854. En 1879 el Papa León XIII elevà la festa a la màxima categoria litúrgica. La data elegida es relaciona amb el 8 de setembre, festa de la Nativitat de la Verge.
 
Pel que fa als refranys en pose dos relacionats amb la data de hui, la Puríssima:
DE LA PURÍSSIMA A NADAL, UN PAS DE PARDAL (és un dels més coneguts).
DE LA PURÍSSIMA A NADAL, DÉSSET DIES PER IGUAL (és una variant al de dalt).
 
FONT:

A la fotografia, un detall de la imatge de la Puríssima que es venera al temple de Gata.


TEMPS DE BETLEMS, ARBRES...EL NOSTRE BETLEM FAMILIAR, carrer Signes GATA. Aviseu-nos

20221209124946-cartellbetlemnostre1.jpg

Comence hui divendres dia 9, passada la Puríssima, la secció que any rere any té la cita de hui a l'Epifania, als Reis. S'apropa el Nadal i és temps de betlems, arbres, arranjaments ("adornos"), llums i color. Per a estrenar-nos, us presente el nostre BETLEM FAMILIAR, que amb molt de gust hem fet tots els de la família Vives-Costa. El podeu visitar al carrer Signes, 49. Avuseu-nos o si ens vegem pel carrer, no dubteu en demanar veure'l. Trobareu llocs identificatius de Gata. Molts detalls que els més menuts sempre volen mirar, observar. Us deixem els tres telèfons de contacte i ja ens digueu: el meu, Miguel Vives, 686800271. El de Vero, 629472196, i el de Juan Miguel 636039724.

Agraïments als que han col·laborat enguany en ajudar al muntatge del betlem monumental: Canalones Gutti, Tien21 i, per supost, al nostre gran fotògraf que ens endinsa en tots els detalls, José Luis Fornés. A tots, gràcies. Esperem, un any més, que puga tindre l'acollida com sempre.

FONT: Fotografies José Luis Fornés.    TEMPS DE BETLEMS, ARBRES...S'APROPA EL NADAL I EL POBLE LLUÏX ELS LLUMS

20221210095458-nadal1.jpg

El poble de Gata, com molts pobles del món, rebran el Nadal ple de llums, d’arbrers nadalencs, que donaran vida i llum a les festes més celebrades per les famílies, amics i éssers volguts. La Plaça Nova té l’arbre adornat com en els grans pobles. Per tots els carrers les guirnaldes van fent llumetes. La Plaça de l’Església forma la cua de l’estel que acaba en el buit de les campanes antigues.

La Costera del Grup Escolar està més il·luminada esperant el dia del Misteri de Reis, el 5 de gener. Davant l’Ajuntament, llums. A les quatre entrades del poble donant les Bones Festes. A la carretera, la N-332, els llums del Nadal. Passejar a boqueta de nit, pel tardet, com diguem, per la nit, pels carrers de Gata es veure que els sentiments nadalencs han tornat.

FONTS: Foto portada Vicenta Signes (facebook), Vero Vives i Cronista.ENS HA DEIXAT SILVERIO GORDILLO (Sílver), DEL CARRER SIGNES (D.E.P.)

20221211180039-silver.jpg

El veí gater, però de procedència deniera, SILVERIO GORDILLO GORDILLO, més conegut com "Sílver" ha faltat als 72 anys. Ho ha fet ràpid. El coneixíem de perruquer al carrer Signes, on vivia, i per ser viudo de Vivian i pare de Erika. Des del blog, el condol per a la seua filla, gendre, nétes i resta de familiars. 

La seua capella ardent es troba instal·lada al vetlatori de Gata, junt a l’església parroquial, i el sepeli funeral serà demà dilluns dia 12 a les 16:30 horas a l’església parroquial de sant Miquel Arcàngel. DESCANSE EN PAU Sílver.

FONT: Recordatori del Grup ASV serveis Funeraris.  TEMPS DE BETLEMS...: UN BETLEM TOT FET DE PUNT DE GANXO, ORIGINAL I PRECIÓS. Avda. La Pau, 15 (Casa Rosario Monfort Signes)

20221211195145-pg1.jpg

Com s’apropa el Nadal, van apareixent betlems, arbres, ornamentació nadalenca. Hui us parle d’un original betlem del que ja tots parlen. Les mans artesanes i primoroses de Rosario Monfort Signes han donat com a resultat una escenificació amb totes les figuretes i elements del betlem fets amb PUNT DE GANXO, una modalitat de combinar les agulles que Rosario ha conseguit a la perfecció, sobre tot amb desenes de colors. El betlem es troba instal·lat a la casa particular de Rosario, a l’Avinguda la Pau 15 de Gata. És una passada...mai tan ben dit, una gran passada de punt de ganxo.

FONT: Fotos de Vero Vives.TEMPS DE BETLEMS, ARBRES:...EL DE L'AJUNTAMENT DE GATA (Gentilesa de Artipalma)

20221213124321-ajuntamentbetlem1.jpg

Recorrent la geografia gatera, els que publica el facebook i els que no, seguint en "Temps de betlems, arbres..." i hui ens parem davant la porta de l’Ajuntament, la Casa de totes i tots. Allí es pot veure un betlem especial, un betlem artesà fet de llata, el producte típic de Gata de generacions enrere. 

Al facebook de l’Ajuntament, vegem als artifexs i l’alcalde. L’empresa local Artipalma ha cedit el betlem, que el podeu visitar a l’entrada de l’Ajuntament. Comenten des de l’Ajuntament: "...volem agrair a l’empresa local Artipalma la cessió d’un betlem artesà fet de llata". Enhorabona per la iniciativa, original, curiosa, purament artesanal de Gata i molt simpàtica.

FONT: Fotos portada i facebook Ajuntament de Gata.TEMPS DE BETLEMS, ARBRES,...: EL COL.LECTIU TAPIS VISITA EL BETLEM MONUMENTAL. TAMBÉ ELS ESCOLARS D'INFANTIL

20221217092854-img-20221212-wa0000.jpg

El grup TAPIS de Gata, junt a alguns voluntaris col.laboradors, van visitar fa uns dies el betlem monumental del carrer Signes (família Vives-Costa). La visita habitual per aquestes dates va omplir de satisfacció als assistents i van poder contemplar algunes escenificacions del poble de Gata, com l’ermita, el pont de la via, el paviment de com dstava abans la Plaça Nova, un riurau típic de Gata i la Marina, la desapareguda Casa Roja i enguany, com a novetat, el paratge de la Rana.

Escolars d’infantil

També van visitar aquesta setmana el betlem els cursos d’infantil del CEIP Santíssim Crist de Gata, que van gaudir de la representació nadalenca, fixant-se en cent i un detalls i curiosejant-ho tot. La resta d'escolars faran la visita en els pròxims dies. Del betlem del carrer Signes, els més menuts van anar a visitar el betlem de punt de ganxo del carrrr La Pau.

Pet altra banda, recordar a totes i tots que cal aprofitar els dies del cap de setmana per si us ve de gana visitar-ho. Ells ja l’han vist, vosaltres si voleu veure’l aviseu-nos.GATA PREPARA JA EL MISTERI DE REIS 2023 (estrenant la Festa d'interés turístic autonòmic). Hi haurà algunes novetats, la banda acompanyarà als Reis. Per segona vegada consecutiva, es farà tota la representació teatral al pati de les escoles

20221219203129-cartell-misteri-de-reis-gata-2023-03-copia.jpg

Hui 19 de desembre, s’han donat a conéixer els actes i novetats que compondrà la festa del MISTERI DE REIS 2023. La representació del Misteri dels Reis Mags és una senya d’identitat festera del poble de Gata, que enguany s’eleva i estrena com a Festa d’interés turístic autonòmic.

La regidoria de Festes, per mig de Joanvi Vallés, i la comissió de Reis, amb Antonio Monfort representant-la, han presentat hui l’edició d’aquesta campanya 2022-2023, en la qual es pretén recuperar tota la vistositat de l’acte i donar cabuda al màxim nombre de gent, repetint el lloc de l’any passat. El regidor de Festes, JoanVi Vallés, ha explicat que els escenaris del palau d’Herodes i del portal de Betlem s’ubicaran en l’explanada del patí de les escoles on es posaran cadires per al públic.

Aquesta respresentació teatral, que va començar l’any 1968 s’ha representat a  Gata des de fa 56 anys, llevat de 2021 que la pandèmia va impedir la seua celebració. Tal com ha comentat el regidor de Festes, «Nadal a Gata és el Misteri de Reis». També ha volgut agrair a tota la gent que participa en l’organització, representació, personal, ... que fan possible que es faça any rere any i que gràcies a la suma d’aquest esforç s’ha aconseguit el reconeixement de Festa d’Interés Turístic Autòmic.

Per a Antonio Monfort, director d’escenografia, "el Misteri de Reis de Gata va a més". Ell ha sigut l’encarregat de donar  a conèixer una de les novetats que és l’arribada dels tres Reis d’Orient amb tota la comitiva reial des del carrer la Pau fins al grup escolars acompanyats per la Banda Unió Musical, que enguany s’incorpora a l’acte i l’Escola Municipal de Dansa. Així, ha animat a tot el poble a eixir al carrer per acollir als Reis en la seua arribada al nostre poble.

Els actes de Reis de Gata comencen dijous 29 de desembre amb la recollida de cartes que es fa casa per casa per portar l’alegria de la festa als menuts del poble. Joanvi Vallés ha convidat als visitants a participar també en aquest acte acudint a les places del poble com a punt d’encontre.Continuem el dia 4 de gener amb el tradicional bàndol que els missatgers reials realitzen pels carrers del municipi, a poqueta nit, anunciant l’arribada dels tres reis.

A més a més, el dia 5 de gener, en acabar el Misteri, arriba el moment més esperat dels menuts, ja que els visirs reials repartiran casa per casa els regals dels Reis, una altra de les peculiaritats de la festa a Gata que gaudeixen majors i menuts i que enguany també torna amb tota normalitat.

FONT: Informació Ajuntament de Gata. Fotos Ajuntament i Cronista.HUI 22 DE DESEMBRE: LOTERIA. HEU TINGUT SORT?. SI NO, SALUT I A ESPERAR EL SORTEIG DEL NEN

20221222214604-loteria.jpg

Prop d’ací, a l’administració del Port de Xàbia ha caigut un poquet de la grossa de Nadal, del primer premi el 05490. Enhorabona als afortunats. A Gata, pocs números populars han tingut sort. La parròquia tornen els diners, també la confraria de la Dolorosa i poc més.

Ja sabeu, si no heu arreplegat res...a l’altra serà. És dia de la salut i el Nen espera.

En resum: segon premi, 04074; tercer premi 45.250; dos quarts premis: 54.289 i 25.296. Vuit cinqués premis: 62.391, 43.696, 88.509, 38.454, 24.492, 79.138, 36.142 i 87.092.

ENHORABONA A TOTS ELS QUE HAN RECOLLIT ALGUN PREMI O LA PEDREA.TEMPS DE BETLEMS, ARBRES...: BETLEM DE LA PARRÒQUIA DE GATA

20221222221912-besglesi1.jpg

Quasi a les portes del Nadal, dia gran per als cristians, visitem hui el betlem de l’església, el de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos. Torna a canviar de lloc i si l’any passat estava a la casa abadia enguany torna a ocupar un lloc baix de les imatges de la Verge de Fàtima i del Natzaré. Figures grans, detalls incorporats nous, la cova de ceps, els llums, tot una representació per recordar el Naixement del Senyor.

FONT: Fotos parròquia.TEMPS DE BETLEMS, ARBRES I FELICITAR..: EL CRONISTA DE GATA US FELICITA EL NADAL I LES FESTES

20221223092839-img-20221222-wa0018.jpg

Com cada any, he preparat amb il.lusió i esperança per a vosaltres la felicitació del Nadal 2022, les festes pròpies del temps, Any Nou 2023 i Reis. Tres fotografies il.lustren la composició. Una vista general de Gata des de dalt les Coves Roges, un detall de la Cova del betlem familiar monumental i una imatge d’arxiu del Misteri de Reis, la festa d’interés autonòmic, que culmina els dies nadalencs del poble.

A TOTES I TOTS, BON NADAL.GATA TÉ UNA NOVA CENTENÀRIA: PEPITA PONS SIGNES VA NÀIXER EL 22-12-1922. El poble en té ara dos en vida, María Monfort Costa (102 i 8 mesos) i Pepita

20221224095145-centenariapons1.jpg

La loteria de Nadal porta tots els anys l’aniversari a una veïna de Gata que acaba de complir el centenari de vida. Ella és PEPITA PONS SIGNES i de la mà de la seua filla Consuelo la coneixem un poc més. Es va casar un dia també assenyalat per als músics i també 22 però de novembre, el dia de Santa Cecilia de 1952.

El seu arbre genealògic es composa de dos filles i un fill, que són Vicente, Consuelo i María José. Des de sempre, Pepita ha estat cuidant als seus fills i als huelos "el que feien abans en casa". Físicament està molt bé, excepte les cames que no pot caminar molt. El cap el té molt ben amoblat, que diríem nosaltres, i per això entre cançonetes dels xiquets i dècims, ella era feliç amb tots els seus: es van reunir fillles, fill, els quatre néts i els quatre besnéts, per a bufar les vetles dels cent anys.

Felicitats a la centenària i a tota la família. Un dia d’aquestes festes de Nadal aniré a xerrar amb ella, per a que em conte la vida gatera del segle XX, que ella tant intensament va viure i que ara ja té 22 anys més del segle XXI.

DOS CENTENÀRIES EN VIDA DE GATA

I com sempre recorde, Gata és poble de centenàries i un centenari en els últims anys. Està en vida la veïna MARÍA MONFORT COSTA, també coneguda com María Bisserot. A la residència on conviu i l’acompanya la seua germana Pepica que és més jove. Maria va complir el 10 d’abril passat 102 anys de vida. 

FONT: Foto aportada per la família.

 DES DEL BLOG, PASSEU BONA NIT DE NADAL

20221224113546-20221224-115755.jpg

Arribem a la vespra de Nadal. Aquesta nit farem com aquells pastors que anaven a trobar al Nen Jesús. Demà tots ens direm Bon Nadal i ens omplirem de desitjos, però caldrà mantindre’ls sempre. 

Que passeu una santa i bona Nit de Nadal !!

A la imatge, el Naixement del betlem familiar monumental. GATA ALCANÇA LA XIFRA DE 6.364 HABITANTS (Padró al 1/1/2022, I.N.E.)

20221224132249-veroplaca.jpg

La població de Gata de Gorgos té ja un total de 6.364 habitants, 141 més que l’any passat 2021 (6.223), segons les dades de xifres oficials de població dels municipis espanyols, donades en aplicació de la llei de Bases del Règim Local, publicades el 21 de desembre de 2022. Del total, 3.235 són hòmens i 3.129 dones. Tot això, segons publica l’Institut Nacional d’Estadística (I.N.E.).

Fent un històric del demogràfic gater, segons les fonts de l’INE, del segle XX i el que portem del XXI, en 1900 Gata tenia 3.967 habitants; en 1950, estavem en 4.323; l’any 2000 en 5.032; l’any 2010 en 6.292 i la xifra major estava al 2012 amb 6.327 habitants que s’ha superat ara. L’any 2020 van ser 6.243 habitants. Va tornar a baixar el 2021 amb 6.223, com ja he dit.

Relacionant les xifres, la Marina Alta té 184.284 habitants. La seua capital en té censats oficialment 43.899 habitants i la veïna població turística de Xàbia un total de 28.731. Sempre, segons el cens oficial.

FONT: dades I.N.E. / foto Vero Vives.FELICITEN EL NADAL...I LES BONES FESTES: Ajuntament, parròquia de Xàbia, Asevi,...

20221224150252-targes1.jpg

Van arribant al cronista de Gata diverses targetes de Nadal i de les festes. A la primera tanda de la composició podem veure les següents:

- Ajuntament de Gata. Una frase de Joan fuster en el seu any: "Entre el bé i el mal, podriem aspirar a l’alegria". I els desitjos de GERMANOR, JUSTÍCIA, MULTICULTURALITAT I PAU.

- La Hospitalitat Valenciana de Nostra Senyora de Lourdes.

- Asevi amb "el millor aroma del món i no és torró, és l’esperança i la il·lusió.

- Joanvi Vallés amb la frase: "Les coses més boniques de la vida no poden ser vistes ni tocades, però si sentides pel cor".

- Col·legi d’òrfens Sant Vicent Ferrer.

- Salvador Pons, fotògraf: amb una imatge d’arxiu de la Cova del Misteri de reis de Gata.

- Parròquia Verge dels Desemparats de Moraira (Teulada).

- Parròquia de Sant Bertomeu de Xàbia.

Anirem omplint més targes de targetes.

FONTS: autors de les targes.BON DIA, HUI ÉS EL DIA DE NADAL. BONS DESITJOS A TOTS ELS SEGUIDORS DEL BLOG. Tradicions, costums, gastronomia nadalenca, estrenes...

20221225080349--dsc2472-copia.jpg

Hui és el dia de Nadal, cap dia més a l’any. Diem -mal dit- que celebrem els Nadals. Un dia clar i ras. Bona temperatura.

25 de desembre, fum, fum, fum, com diu aquella Nadala. Aprofite la finestra del blog per desitjar a tots i totes els seguidors i seguidores del mateix, QUE TINGAU UN BON DIA DE NADAL.

I com estem a un poble, cal conéixer, escorcollar com era el Nadal dels nostres pares, avis, besavis, quins costums conservem del dia de hui dels nostres avantpassats. Fent memòria periodística, us reproduisc l’article que es va publicar ja fa quinze anys, el dia 26 de desembre de 2007.

"Gata de Gorgos, fidel als seus costums, ha celebrat des de sempre les festes de Nadal. La vespra de Nadal i arribada la nit, la gent acudia a l´església de Sant Miquel, com ara, a la Missa del Gall.
També a aquestes hores eixien els més joves a arreplegar les estrenes (aguinaldo). Anaven pels carrers i cases. Un dit popular que ens recorda al seu llibre "Saba Vella", l´escriptor gater ara resident a Teulada Eugeni-Adolf Monjo i Pasqual que es cantava a Gata és el següent:
"Al peu de la muntanya / mo n´hem d´anar, / a la bona catxupanda / i al bon bacallar".
Altra cançó que transcriu l´amic Monjo: La nit de maitines / la nit de Nadal, / passava un xiquet / per baix d´un portal; / sa mare li deia: / -Fill meu, a mamar. / -No, senyora mare, / que he de cantar / una cançoneta /
de molta primor, / que els àngels / canten al nostre Senyor.
 
Però, el costum més estés en tot el segle XX, fins la dècada dels 90, estigué la de "les estrenes" familiars el mateix dia 25, el Dia de Nadal.
Les cases estaven obertes per a rebre a fills, néts i fillols. La matriarca de la casa preparava un bon àpat, que consistia en el tradicional "putxero", on no faltaven les riquíssimes pilotes, creïlles, cansalada i carn. Dolços, pastissets fets a casa, com mantecades, ronyosses i els mateixos pastissets de Glòria.
Després de dinar, començava el ritual:
"Paraven les mans, a la vegada que besaven als seus majors. Fills a pares; néts a uelos, fillols a padrins" i la frase necessària: "DE HUI A L´ANY QUE VÉ, QUE ESTIGUEM TOTS VIUS".
La frase premonitòria donava pas a les estrenes.
Els carrers del poble s´omplien de famílies. Si volies conéixer la prole de cada família ahí era el moment adequat.
Els padrins esperaven al fillol, per fer-li unes estrenes sustancioses.
El segon dia de Nadal, dia 26 de desembre, també era molt senyalat a Gata. Els xics anaven a casa dels pares i familiars de la xica. La festa continuava.
Ara, el consumisme, el materialisme, l´estrés, el paganisme i tot el que això representa va deixant de costat o inclús ha fet desaparéixer aquells costums tan entranyables i familiars.
Guarde´m aquelles imatges retrospectives i aquell refranyer, tan savi com popular: "Al Nadal, qui no estrena no té mans" o l´altre que trau Monjo del calaix: "per Nadal, qui no estrena, res no val".
 
I també entra dins dels costums nadalencs el putxero que la mare gran, l’’avia feia per a tots els de casa, que es juntaven com ara, però ara, moltes vegades, sense putxero. I el tronc de Nadal, un dolç en forma de tronc, que posaven junt a la ximeneia encesa. Era un altre dels costums.
No oblidem els betlems, que són la representació idela, com una catequesis, d'allò que va passar al poblat de Betlem.
 
Ara els xiquets es lleven i tenen els regals que els ha portat el Pare Noel i es posen a jugar. Està despersonalitzant-se aquell caliu del Nadal?
Es celebren en aquest dia tan assenyalat: NATIVITAT, NOELIA, NATÀLIA.

També es hui NOSTRA SENYORA DEL BETLEM. L’advocació ve des de que la Mare de Déu és part imprescindible al Portal del Betlem.

I que em digueu de refranys. De dia de Nadal n’hi ha molts. En pose tres:

PER NADAL I PER CAP D’ANY, CADASCÚ AMB EL SEU COMPANY.
QUI NO TREBALLA EN TOT L’ANY, TREBALLA EL DIA DE NADAL.
PER PASQUA I PER NADAL, QUI NO ESTRENA RES NO VAL.

FONTS: Alicante Vivo (meu article 26/12/2007), santopedia.com i altres. Fotos betlem familiar José Luis Fornés.

¡¡BON DIA DE NADAL A TOTES I TOTS!! des del blog del CRONISTA DE GATA us desitja MIGUEL VIVES SIGNES i família.


LA JOVE ARTISTA GATERA MARIA TORRES SIGNES IL·LUSTRADORA DEL CONTE QUE ES PRESENTA DEMÀ DIA 28 A LA BIBLIOTECA ("Cuentos de un infante sabio e interesante" de Isabel Soler Luján)

20221227132817-mariaisabel.jpg

Demà dia 28 de desembre a la Biblioteca "Carme Miquel" de Gata es presentarà a les 19 hores un conte infantil escrit per Isabel Soler Luján que porta per títol: "Cuentos de un infante sabio e interesante", publicat per l’editorial Tirano Banderas. Si ens fixem en la portada apareix el nom de la il·lustradora que és MARÍA TORRES SIGNES, una jove gatera dibuixant que passa desapercebuda per la seua senzillesa, però que té uns dibuixos, uns colors i una obra que plasma inclús en el seu canal de Youtube dedicat a la mitologia antiga i moderna, al que podeu accedir en el següent enllaç https://youtube.com/@ArchivoMitologico, que compta amb 75.000 subscriptors.

Qui és MARÍA TORRES SIGNES, la il·lustradora del conte: De Gata, filla de Juan Torres i Maite Signes. Està acabant la carrera universitària de Història en la Universitat de València. Ha estudiat també en Leicester (Regne Unit) i és dibuixant i pinta des de menuda. Li va donar classes de dibuix i pintura Maria José Llidó a Gata. Com ja he dit, té un canal de Youtube amb 75.000 subscriptors dedicat a la mitología antiga i moderna que publica vídeos divulgatius periòdicament, amb guió, dibuixos i animacions que fa ella. Ha participat en exposicions de pintura de l’escola de María José Llidó i va exposar a l’art al vent en Gata. 

Qui és ISABEL SOLER LUJÁN, l’autora del conte: Múrcia, 1973. És Treballadora Social i contaterapeuta, especialista en mediació familiar i membre de l’Equip d’atenció a la Desprotecció Infantil a l’Ajuntament de Múrcia. Va acabar la seua formació com a contaterapeuta en 2020, amb Lorenzo A. Hernández Pallarés i l’equip de la Asociación Iberoamericana de Cuentoterapia. Isabel Soler fou guanyadora del primer premi del Certamen de cuentacuentos a Águilas a l’agost de 2021. Ara ha publicat la seua primera col·lecció de versos "Cuentos de un infante sabio e interesante", on versiona algunes de les històries de El conde Lucanor.

Ja sabeu, un bon regal nadalenc que no es podeu perdre, de la mà de la biblioteca, d’un conté bonic i que contarà amb la presència de l’autora i, lògicament, la il·lustradora, aquesta jove de Gata, María.

FONTS: Biografia Isabel Soler (extreta de Internet) / Aportació de fotos pare de María Torres Soler. DESITGE BONA NIT VELLA I BON INICI D'ANY 2023 (Cronista de Gata)

20221231105737-targa2223cro.jpg

Servixca la meua felicitació de l’últim dia de l’any 2022 per a donar entrada en poques hores, tretze en concret, al nou any 2023. Un any que vindrà carregat d’aconteixements i el primer arribarà -com reflexa la meua felicitació per a tots els usuaris i visitants del blog del CRONISTA DE GATA i per a tots/totes els/les gaters/gateres- en cinc dies més. El primer MISTERI DELS REIS MAGS A GATA com a FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC AUTONÒMIC DE LA COMUNITAT VALENCIANA (resolució de 2 de juny de 2022) ocorrerà el dijous 5 de gener de 2023.

Em va agradar aquella dedicatòria que em va eixir del cor fa set anys, aquell 31 de desembre de 2015 i que ara us la torne a posar i referisc, un poc canviada i actualitzada: "Traspassarem la línia del calendari que ens diu que s’acaba el 2022 i començarà el 2023, un any carregat de noves il·lusions i tot això que diguem sempre. Des del meu blog de CRONISTA DE GATA vos desitge un BON ANY 2023. Com vegeu, he format amb la primera lletra de les frases el topònim que ens identifica a totes i tots els que vivim o som del poble, GATA DE GORGOS.

Com pose a les frases, us desitge: Gust per les tradicions del poble; Amistat amb el veïnat; Treball per a tothom; Amics de tota la vida; Déu vos ajude; Esperances complides; Gaudiu dels bons menjars; Oblideu els mals moments; Reis Mags, festa autonòmica; Ganes de viure i passar-ho bé; Obriu el vostre cor a tots; Salut i qualitat de vida.

Com dic a la postal de felicitació, EL CRONISTA DE GATA US DESITJA BON ANY 2023 I MOLTA SALUT. I com dic sempre seguim fent història, cròniques, fem costums...ENS DEIXA EL PAPA EMÈRIT BENEDICTE XVI, ALS 95 ANYS D'EDAT (D.E.P). Dol oficial a l'arxidiòcesi de València fins el 8 de gener, inclós

20221231113045-papaemerit.jpg

Un aconteixement mundial a gran escala. Un cap d’estat emèrit, el PAPA BENEDICTE XVI, ha mort hui, dia de la Nit Vella de 2022, als 95 anys d’edat (1927-2022). Una frase d’ell al trobar-se prop del desenllaç final: "No me preparo para un fin, sino para un encuentro". DESCANSE EN PAU, BENEDICTE XVI.

Les campanes de l'església parroquial de Gata ja han fet sonar el toc de difunts a primeres hores d'aquesta vesprada, dia 31 de desembre i a partir d'aquesta vesprada, a les misses, com diu el decret es tindrà una intenció expresa a l'Oració dels fidels i es farà una interecessió prevista en la Plegària eucarística.

Us pose ja el decret per l’obit del papa emèrit Benedicte XVI que ha promulgat l’arquebisbe metropolità de València, Enrique Benavent Vidal.

"En su partida de este mundo deseamos acompañarle con nuestra caridad. Pedimos a Dios Padre que le acoja en su gloria y le asocie, por Nuestro Señor Jesucristo, a los santos pastores que han regido, enseñado y santificado a su Iglesia en la unidad del Espíritu Santo.

Benedicto XVI ofreció toda su vida en el servicio de Dios y de su pueblo. Tuvo siempre presente en su memoria a la humanidad entera con sus gozos y tristezas, esperanzas y sufrimientos.

El Papa guardó en su memoria, con alegría, el recuerdo de Valencia y nosotros le tendremos siempre presente en nuestras oraciones.

Por todo ello dispongo lo siguiente:

1. Se decreta el luto oficial en la Archidiócesis de Valencia hasta el día ocho de enero de 2023 inclusive.

2. Durante este tiempo, en todas las Misas que se celebren en la Archidiócesis, se tendrá una intención expresa en la Oración de los fieles y se hará la intercesión prevista en la Plegaria eucarística.

3. Los templos que tienen el título de «Basílica», unidos por ello de modo especial a la Sede Romana, aplicarán Misas con la intención expresa y exclusiva por el Pontífice emérito difunto durante los nueve días siguientes a su fallecimiento.

4. Después de las exequias y sepelio del Romano Pontífice emérito, se celebrará en la S.I. Catedral Metropolitana una Misa solemne en su sufragio, el día 9 de enero de 2023 a las 19 horas, y a la que son invitados a participar los sacerdotes, religiosos, así como los fieles de la Archidiócesis.

5. Igualmente, después de las exequias del Romano Pontífice emérito, y de la Misa Solemne en su sufragio en la S. I. Catedral, se celebrará una Misa exequial en todas las iglesias parroquiales, santuarios y comunidades religiosas.

6. Invito a las familias, comunidades religiosas y grupos de espiritualidad cristianos a que recen el santo rosario durante estos días, aplicando la gracia de la indulgencia a favor del Papa emérito Benedicto XVI, que tanto estimó y nos recomendó esta práctica de piedad cristiana.

7. Durante el día 31 de diciembre de 2022 se hará un toque solemne de difuntos. Es conveniente que en el momento en que se inicie el funeral solemne de la Catedral, se repita el mismo toque solemne de difuntos en todas las iglesias de la Archidiócesis.

Que Dios nuestro Señor premie vuestra expresión de comunión y de piadosa memoria.

Con mi bendición y afecto."

FONT: Foto EWTN/News

 


Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris