Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Abril de 2022.

GATA, AHIR AL BOP: APROVAT DEFINITIVAMENT EL PRESSUPOST 2022: 5.788.438,88 E. (INGRESSOS); 5.721.243,29 E. (DESPESES). SUPERÀVIT, 67.195,59 E

20220402105313-ajuntament-gata.jpg

El Butlletí Oficial de la Província (B.O.P.) publicava ahir divendres dia primer d’abril el PRESSUPOST GENERAL CONSOLIDAT de l’Ajuntament de Gata, que es xifra per a l’exercici 2022 en 5.788.438,88 d'ingressos i 5.721.243,29 euros en despeses, el que resulta un superàvit de 67.195,59 euros. Cal recordar que el pressupost va ser aprovat per majoria dels grups de Compromís (4) i PSOE (3) i el vot en contra del PP (6).

Al mateix temps, s’ha aprovat la plantilla de personal, que sumen un total de 50 treballadors. El resumen dels mateixos: Funcionaris de carrera, 33; cap funcionari d’empleo eventual, 16 places de personal laboral fixe i 1 plaça de personal de duració determinada.

FONT: Ajuntament de Gata de Gorgos / BOP 1-4-2022.PASSEJADES PEL MEU POBLE, GATA: HUI, PEL LLIT DEL RIU GORGOS, el que dissabte passat portava tanta aigua

20220402135118-comporiudin.jpg

Hui faig una passejada no massa habitual però si espectacular, pensant en que dissabte passat la gran riuada ocupava tot el llit del riu Gorgos. Passar entre cantals blancs, cudols de tot tipus i alguns clots d’aigua estancada, on van passar mils i mils de litres d’aigua i a gran velocitat, dona una sensació estranya.

Des de l’eixida de la canalització del Barranquet mirem cap a les roques blanques de l’estret. Sorprén com li pega el sol sobre les penyes on fa una setmana ocupava tot el llit del riu. I anem cap a baix del pont d’Alcolaies. Les restes de canyes marquen el lloc on va arribar l’aigua. Els clots ens demostren que fins ahir matí encara flluïa l’aigua del riu. Després de disset dies ha deixat petjada el riu.

Per dalt de la conducció del clavegueram sortejem aigua i pedres. Arribem fins el parc de la Font del Riu. L’aigua estancada encara i un poc de corrent ens marquen que estem a les acaballes de la riuada que va començar el 17 de març i va estar fins l’1 d’abril, ahir, baixant aigua, excepte el dia 21 que va descans unes hores al pas per Gata, no així cap a les Planisses i els Gorgos.

A més, pose algunes fotos comparatives a la composició per a observar el canvi, el gran canvi de la transformació. NOVA SALA VETLATORI JUNT A L'ESGLÉSIA PARROQUIAL: ahir va ser beneïda

20220402142457-vetlatori4.jpg

Ahir dia primer d’abril es va procedir a la benedicció de la nova sala vetlatori, que es troba on fins ara estava el despatx parroquial, junt a la mateixa església. Van estar present el rector de la parròquia, Juan Antonio Navarro, el rector fill de Gata Juan Pons i el rector missioner afincat a Gata, Vicente Berenguer, així com nombrosos parroquians.

El vetlatori consta de dos parts una sala per a estar en visites i un altra interior on està el cristall i allí es posarà el difunt. L’entrada es comparteix amb l’esglesia. Els familiars del finat o finada podran escollir bé l’entrada directa a l’església o eixir fora al carrer i anar caminant fins la porta principal del temple.

Serà gestionada pel Grup ASV, que té alquilat el lloc a la parròquia, mitjançant un conveni. El vetlatori funciona des del passat 29 de març i està a disposició de totes les persones que ho sol·liciten. Totes les companyies de segurs tenen accés, així com persones particulars.

El nou vetlatori es converteix en el segon dins del municipi, ja que l’ajuntament va posar també fa unes setmanes al servei dels que vulgueren el vetlatori del cementeri municipal. 

FONT: Fotos aportades per Miguel Pedrós.DEMÀ SE CELEBRA A GATA EL DIA JUNIOR COMARCAL. Estaran presents els centres de L'Assumpció (Dénia), Ambra (Pego), Santa Anna (Ondara), Verge del Loreto (Xàbia), Benissa i Gata

20220402151715-juniorgatacartell.jpg

Demà diumenge 3 d’abril se celebrarà la gran festa comarcal del Moviment Diocesà Junior de la zona la Marina a Gata. L’event tenia que haver-se celebrat en 2020, coincidint amb el 50 aniversari del Junior de Gata, i va ser suspés per la pandèmia de la COVID19. Per fi, enguany i al segon intent, ja que tocava diumenge passat que també va ser ajornat pel mal temps, demà serà el dia.

Entre ahir i hui s’ultimaven els preparatius per a que estiga tot a punt, engalant-se amb banderoles per part de l’Ajuntament el pont de les Alcolaes, per part dels educadors i la gent que ajudarà, el carrer Signes i altres punts.

 Un total de 360 persones, entre xiquets, xiquetes dels centres ja dits més pares/mares que jugaran i acompanyaran, així com antics educadors que estaran a les proves, participaran amb proves i jocs que s’han preparat des del centre amfitrió. La recepció serà a les Sorts i a les 9:45 hores la comitiva amb les seus banderoles de cada poble partirà cap al recinte del Grup Escolar, pels carrers Paet, Signes, Plaça de l’Església i Costera del Grup Escolar. Al recinte es farà un teatret amb el tema escollit per al dia i a continuació els participants es dirigiran a les distintes zones del interior del poble i parcs on estaran els llocs de les proves.

Tots junts dinaran a l’esplanada del Grup Escolar i a les 15:30 hores a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, es farà la missa especial per als Juniors en la que estaran presents el consiliari de la zona, rector d’Ondara, Ximo Silvestre, el consiliari local Juan Antonio Navarro, i la resta de consiliaris dels pobles que vindran a la jornada lúdica.

FONT: Fotos aportades per Vero Vives, cap de centre Junior Gata.SETMANA DE DOLORS A GATA. Septenari a la Verge. La imatge actual té 82 anys

20220402151219-vergedolors.jpg

Hui dissabte dia 2 d’abril, s’inicia a l’església parroquial de Gata el septenari a la Verge dels Dolors, que acabarà divendres que ve, dos dies abans de començar la Setmana Santa. La imatge que presideix l’altar major, que es vestida i preparada per les dones confrares de la parròquia, té 82 anys.

El dia 15 de març de 1940 es procedia a la bendició de la imatge de la Dolorosa -com la coneguem a Gata a la imatge de la Verge dels Dolors, que al llarg de l’any està a la fornicula del Sagrari. El llibre d’actes parroquial diu d’aquesta bendició: "Fue bendecida solemnemente en las afueras del pueblo por el Cura párroco -aleshores era Don Alejo Sendra Tarrazó, que va estar de rector de 1930 a 1950-, que fue quien la regaló a la parroquia, trasladándola luego a ella procesionalmente. Acto continuo se dio comienzo al Septenario de los Dolores de la Virgen. Construyó la referida imagen el escultor natural de Gata, Jaime Mulet Mulet -Jaime Mulet Mulet (1878-1963) va restaurar també la imatge del Santíssim Crist del Calvari després de la guerra civil-.

FONT: Es publica també a la fulla parroquial número 7, Gata. // Llibre d’actes, Arxiu Parroquial.


ENS HA DEIXAT EL JOVE TOMÁS GÓMEZ PEDRÓS (D.E.P.). Estarà al vetlatori de Gata, que s'estrena. Demà la missa funeral a les 17:30 hores

20220404131016-img-20220404-wa0003.jpg

Ha mort de sobte el jove TOMÁS GÓMEZ PEDRÓS, fill menut de María Rosa "el Corneló" i Pedro. Vivia al carrer Moreres. El meu condol als pares, germans i resta de família. La capella ardent es troba a partir d’aquesta vesprada a la sala vetlatori de Gata, junt a l’església parroquial, que s’estrena, ja que ser beneïda el passat dijous dia 31. La missa funeral per Tomás tindrà lloc a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata, demà dimarts 5 d’abril a les 17:30 hores. DESCANSE EN PAU, TOMÁS.

FONT: Record i foto facilitades per la família.JUNIORS MARINA ALTA: ÈXIT AL DIA COMARCAL DE GATA. Unes 368 persones van gaudir de la jornada lúdica i la missa final

20220404135016-j5.jpg

Un total de 368 persones dels sis centres Juniors de la Marina Alta participants van gaudir d’una jornada excel·lent amb molt bon temps, per fi; bona sintonia, amistats noves i companyerisme entre els sis pobles: L’Assumpció de Dénia, Ambra de Pego, Santa Anna d’Ondara, Benissa, Ntra. Sra. del Loreto de Xàbia i l’amfitrió Gata de Gorgos. 

La concentració de tots, xiquets i xiquetes, pares/mares i educadors/educadores va ser a l’antic camp de futbol a Les Sorts. En comitiva i portant cada centre les seues banderes van anar desfilant encapçalant la comitiva Gata. Van passar pels carrers Sorts, Paet, Signes, Plaça de l’Església i Costera del Grup Escolar.

A l’esplanada del Grup Escolar es va iniciar un simulacre del Camí de Santiago. Un dels educadors de Gata, Joan, era el caminant que seguia la ruta cap a Santiago; després els grups s’unien per anar a les quatre zones previstes a l’interior del poble. Cada zona tenia set llocs on es feia un joc preparat. A la tornada al grup escolar, es va tancar el viatge arribant a la maqueta de la catedral de Santiago, construída pel centre de Gata.

A continuació es van lliurar recordatoris de la jornada als centres participants i al consiliari local, per a dinar i baixar a l’església parroquial. Allí van concelebrar la missa el consiliari junior de la zona de la Marina i rector d’Ondara Ximo Silvestre, el rector de la parròquia amfitriona Juan Antonio Navarro; l’arxiprest i rector del Loreto de Xàbia, Francisco Murillo i el rector de Benissa, Salvador Cebolla. La missa va resultar molt emotiva. El consiliari li va fer un obsequi al delegat de zona, Josep i este en seues paraules finals va reconéixer la tasca dels educadors organitzadors dirigits per la cap de centre Verónica Vives. Els junior omplien tot el temple parroquial. La foto de família final al voltant de la font a la plaça va servir per al comiat en una gran jornada.

FONT: Fotos José Luis Fornés i Cronista de Gata.          COVID19, GATA: SIS CASOS NOUS. TENIM 20 ACTIUS. INCIDÈNCIA: 320,36

20220404191511-c19dill4abril-3-.jpg

Amb retràs de quatre dies, hui dilluns s’ha donat per part de Conselleria de Sanitat l’actualització de la COVID19 als municipis. No baixem, al contrari, continuem pujant i Gata té ja 20 casos actius. Hi ha 6 casos més nous, dos altes i en total, com dic, 20, uns altres quatre més que la darrera actualització. S’acumulen ja 1428. La incidència segueix pujant preocupant i és ja de 320,36.

En març ha estat carregat de casos cada vegada: Dia 1 de març, 22 ó 24 que posava. Dia 4, 20. Dies 8 i 11, 12 casos. Dia 16, 10 casos. Dia 19, 11. Dia 23, 10. Dia 25, 12 casos i dia 30, 16. En abril, continua la mateixa tònica i hui dia 4 són 20. 

COMARCA

Els pobles grans de la comarca també segueixen pujant lleugerament. Benissa igual, 48. Ondara tres més, 31. Pedreguer de 30 augmenta a 42. Teulada baixa de 77 a 72. Finalment, Xàbia de 85 puja a 92. 

No ens cansem d’insistir: CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Encara és obligatòria la mascareta en espais interiors, tampoc es pot fumar en terrasses.

FONT: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 4-4-2022 (data de les dades, 30-3-2022), Sanitat, G.V.JA PORTEM HUI A GATA 27,6 LITRES DE PLUJA. TORNARÀ A VINDRE EL RIU?

20220405192107-whatsapp-image-2022-04-05-at-21.17.59.jpeg

La pluja recollida hui és a hores d’ara (22:00 hores) de 27.6 litres. Abril també comença plujos com va acabar març. Si mirem els registres de març a Inforatge, l’estació de dins del poble, el dia que més va ploure va ser el 7 amb 54,6 litres seguit del dia 23 amb 40,4. La tercera xifra més quantiosa de pluja de març es va donar el dia 17 amb 36,2 litres. El quart registre que va ser el 26 va ser de 25,4 litres, quantitat més menuda que hui dimarts. La pregunta està ara per resoldre: Tornarà a vindre el riu?. És com diguem a Gata quan torna a baixar aigua pel Gorgos. Ho sabrem aquesta nit o demà matí.  

A la fotografia vegeu com estava aquest tardet l’antic camp de futbol i les garcetes gaudint de l’aigua. Seguia plovent.TORNA A VINDRE EL RIU: TERCERA BAIXADA AL PAS PER GATA EN 21 DIES, del 17 de març a hui dia 6 d'abril

20220406064207-20220406-073851-copia.jpg

Ho deia ahir i es notava en el temps. A l’interior també va ploure en tot el dia, els aqüifers ja estan plens i HA TORNAT A VINDRE EL RIU. Tot va començar el 17 de març a les 19:10 de la vesprada. Va estar corrent al pas per Gata fins el dia 20, va parar un dia i el dia 22 a la mitja nit (00:20 h.) va tornar a passar l’aigua amb més cabdal i més força. Va durar fins l’1 d’abril. El descans ha durat cinc dies. Hui dia 6 ha tornat a baixar una riaudeta, com diguem a Gata. A les imatges, des de dalt del pont de les Alcolaes podeu observar que el color que deixa és verdós.

En resum, en 21 dies tres vegades corrent el riu pel centre de Gata: primera, quatre dies; després, 11 dies. I hui encetem la tercera part.

Pel que fa a la pluja recollida a l’interior de Gata (pluviòmetre d’Inforatge instal·lat a l’Ajuntament) ahir es van recollir 28,4 litres i hui en portem 8. Total, 36,4.

FONT: litres, Inforatge.com.     L'AJUNTAMENT DE GATA INICIA EL II PLA D'IGUALTAT MUNICIPAL D'HOMES I DONES

20220406114146-plaigualtat.jpeg

Gata de Gorgos aposta per la igualtat per tal d'aconseguir que les dones i homes de la localitat siguen iguals en drets i llibertats, acabant amb el masclisme i amb les diferències de gènere que puguen existir. Per això, des de l’Ajuntament s’ha iniciat el II Pla d’Igualtat municipal d’homes i dones.

Per tal que el pla siga efectiu i pràctic, l'ajuntament Gata implicarà al personal tècnic, veïnat, associacions i col·lectius del municipi i per això hi han programades unes sessions de grups focals coordinades per la consultoria d'igualtat Proactives i les persones encarregades d'elaborar el document.

L'objectiu  és analitzar la situació actual del municipi i així poder realitzar un diagnòstic que finalment permetrà abordar objectius, estratègies i accions cap a una igualtat real. En el pla es contemplaran accions tan importants com la igualtat de gènere, el tractament de la violència de gènere, la formació amb l'ús del llenguatge no sexista , campanyes de conscienciació per la igualtat.

La regidora d'Igualtat, Neus Mulet  Mulet, junt a la  resta d'equip de govern pretenen l'objectiu d'avançar cap a la igualtat transversal i crear una transformació i canvi social i així poder donar una resposta al compromís d'impulsar a la població a ser un municipi igualitari entre dones i homes i lliure de violència gènere.

FONTS: Ajuntament, foto i informació.ENS HA DEIXAT PACO COLOMA ARABÍ. Un enamorat de la música de banda

20220409131102-pacocoloma.jpg

Ha faltat PACO COLOMA ARABÍ als 86 anys d’edat. Era un gran enamorat de la música de banda. Des de ben jove pertanyia fins retirar-se a la banda Unió Musical de Gata de Gorgos. Tocava el saxo d’instrument i era mol volgut i estimat a la banda. A més, en la seua joventut va formar part d’una orquesteta que van formar els amics músics. A més, Paco va ser empresari del plàstic. Recordem l’empresa Plásticos Levante. El meu condol des d’ací el blog a tota la família. DESCANSE EN PAU PACO. La capella ardent està al Tanatori de Xàbia i el funeral serà a les 18:00 hores a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos.  

Foto, facebook de Vicent Signes Signes.DESPRÉS DE CINC ANYS, TORNA EL CONCERT DE MÚSICA SACRA A L'ESGLÉSIA. Hui, a les 20 hores

20220409131934-concertbanda.jpg

Es va celebrar en 2015 i en 2017 va ser l’últim que es va poder gaudir. Aquesta vesprada es recupera el concert de música sacra després de cinc anys. L’església parroquial serà l’inigualable marc per al concert de la banda Unió Musical de Gata, que oferirà les clàssiques peces d’aquesta temàtica religiosa, incloent, com no, la clàssica Saeta de Joan Manuel Serrat.

 

Serà aquesta vesprada-nit després de la missa, a les 20 hores. La Unió Musical està dirigida per Salvador Tur Savall.
 
GATA ha començat ja els actes previs a la setmana gran de l’església. Anit, Divendres de Dolors, es va fer el Via Crucis per les estacions del calvari que puja a l’ermita.


 LA SETMANA SANTA GATERA: DEL DIUMENGE RAMS (FOGUERILS) A PASQUA

20220409145252-20190414-113518-copia.jpg

Demà és DIUMENGE RAMS i diu la dita popular "Diumenge rams, qui no estrena no té mans". La primavera està ahí, malgrat a fer dies no tan assolejats. Demà pareix que si farà bon temps, com ahir i hui. Ara arriba la setmana sant per al cristià i molts són els actes religiosos que hi haurà, altres populars i tradicionals es mesclaran entre ells.

Com es feia abans de la pandèmia i després de dos anys sense celebrar-se, demà diumenge a les 11:30 hores serà la bendició de Rams a la Plaça Nova. Després en processó s’anirà a l’església per a la celebració de la missa.

Diumenge Rams sempre s’ha celebrat a Gata com a FOGUERILS. Era tradició anar a berenar i menjar la mona, un preludi de la Pasqua. Les comissions anteriors i també aquesta de 2022 han recuperar eixe sentit lúdic i demà a l’antic camp de futbol de Les Sorts hi haurà dinar de diumenge rams organitzat per la Comissió de Festes 2022.

Les celebracions religioses continuaran fins Dijous Sant, amb les misses del Sant Sopar i l’Hora Santa. Divendres Sant destacar el Via Crucis pel matí al calvari i per la vesprada els Sants Oficis i la processó del Sant Soterrament amb totes les imatges de Setmana Santa de Gata. Feia tres anys que no eixien al carrer. 2019 va ploure i 2020 i 2021 van ser anys de COVID19.

Diumenge de Pasqua serà l’Encontre Pasqual entre la Dolorosa, amb mantellina blanca, i la imatge de Jesús resucitat.

FONT: Fotos arxiu de Diumenge Rams.

 

 AHIR, CONCERT DE MÚSICA SACRA DINS L'ESGLÉSIA, IMPRESSIONANT: UNIÓ MUSICAL DE GATA

20220410161745-concert2.jpg

Després de cinc anys sense ressonar dins de l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, per fi es va poder reprendre un concert de música sacra en la vespra del Diumenge de Rams. La banda de música Unió Musical de Gata de Gorgos va collar una excel·lent interpretació sota la batuta del seu director Salvador Tur Savall. A la primera part ens van sorprendre les peces difícils, com la Sonatina per a clarinet i banda de Ferrer Ferran. La clarinet solista Lucía Salvá del Amo i tota la banda al caliu d’ella van posar els pels de punta a molts. A la segona part, la peça de múltiples sons "El arca de Noé" de Bert Appermont van donar pas a la coneguda i magisltrament interpretada "La saeta" de Joan Manuel Serrat, cançó que l’autor català va dedicar a antonio Machado en 1969.

La sonoritat i acústica de l’església de Gata va ser molt ben aprofitada per una gran banda, la nostra, la Unió Musical de Gata. El públic, que omplia el temple, va eixir molt satisfet de la gran tasca d’aquesta formació musical que ens va deixar bocabadats en algunes peces.

Ressenyar que el concert tenia la col·laboració de l’Ajuntament de Gata, la Diputació Provincial en la seua campanya "Musica als pobles" i la parròquia.

Al facebook, ahir quan estava fent-se el concert vaig pujar dos xicotets vídeos. Els podeu veure i escoltar. Ací teniu els enllaços. El segon és de la nomenada "saeta". TAST1 i TAST2.

FONT: Fotos Vicent Signes i Cronista.      HUI, 10 D'ABRIL, EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA, FA EL SEU DOTZÉ ANIVERSARI (2010-2022)

20220410181519-blog12anyscompo.jpg

Dotze anys han passat d’aquell primer 10 d’abril de 2010, que era segon dumenge de Pasqua. Gràcies a un amic que em va animar, ací he seguit any rere any, fins a dotze. Han passat moltes notícies de tot tipus, han augmentat els usuaris del blog per mig del facebook i ahí seguim.

GRÀCIES A TOTS I TOTES per la vostra confiança, seguiré endavant i contant el que passa, les cròniques d’abans, de no fa massa temps, del dia a dia. Recorde aquell primer dia nerviós, entusiasmat i amb enyorança. Recorde cada any el 10 d’abril, pròxim sempre a la Pasqua. Hui Diumenge Rams, altres anys més avant o més endarredit el dia.

Un record per als que seguien el blog i ja no estan entre nosaltres, una benvinguda ben forta per als que s’incorporen ara a veure i reveure notícies del nostre poble, GATA. 

Faig una composició de composicions anteriors. Portades d’aniversari.

 FONT: Arxiu blog, aniversaris del 2010 al 2021.
L´ÚNICA CENTENÀRIA DE GATA, MARÍA MONFORT COSTA, "DE BISSEROT", ALCANÇA ELS 102 ANYS DE VIDA

20220410185641-centemaria1-copia.jpg

Hui, 10 d’abril, compliX 102 anys l’única centenària de Gata en vida, MARÍA MONFORT COSTA, també coneguda com María Bisserot. A la residència on conviu i l’acompanya ara la seua germana Pepica que és més jove, s’ha celebrat l’aniversari. El pastel tenia el 102 marcat. 

MARÍA MONFORT COSTA més coneguda com María Bisserot, va nàixer el 10 d’abril de 1920. Veïna del carrer Xaló, el seu nom popular és "de Bisserot" perquè tant ella com les germanes -una d’elles Pepica ara li fa companyia- van nàixer a la partida d’eixe nom entre Gata i Jesús Pobre. María ve de generacions amb senectut. Sa mare va viure quasi cent anys, quasi va complir el segle. Era a finals de gener de 1989. 

 María ha tingut tres fills i quatre néts. Ella és l’única centenària en vida de Gata. Recordem que l’altra centenària Vicenta Signes Casanova, també del carrer Xaló, va faltar el passat 23 de febrer, als 103 anys i 22 dies de vida. 

Des del blog felicite a María i la seua família. Agraïment al seu nét Juan Pablo per la informació i les fotos.

FONT: Fotos de María en el seu 102 aniversari davant la pasta i junt amb la seua germana Pepica, facilitades pel seu nét Juan Pablo Signes.  

 LA PROCESSÓ DE RAMS DONA ENTRADA A LA SETMANA SANTA. Gata, de la Plaça Nova a l'església

20220410211728-rams3.jpg

Per fi, després de dos anys sense celebrar-se la processó solemne de Rams a Gata, com en molts llocs, a causa de la pandèmia, hui han pogut fer la processó. El sacerdot junt als membres del Consell Parroquial han eixit de la Plaça de l’Església i han anat amb els rams a la Plaça Nova. Allí esperaven molts xiquets i xiquetes amb els pares/mares amb rams i rames d’olivera. El rector ha llegit l’Evangeli i ha beneït els rams, procedint-se després a la processó pels carrers Constitució i Doctor Gómez Ferrer fins arribar a la Plaça de l’Església. 

Una novetat ha estat la manera d’entrar a l’església. Amb la creu, el sacerdot ha colpejat la porta del temple i s’ha obert entrant tots els fidels. Té el seu simbolisme, que s'ha explicat en l'homilia. Després, s’ha fet la missa solemne de rams, que ha cantat el cor parroquial.

El diumenge rams dona entrada a la Setmana Santa. A Gata, entre dilluns i dimecres seran a més de les misses les celebracions penitencials i Dijous Sant les misses del Sant Sopar de Jesús, el Monument i l’Hora Santa seguida de torns de vetla davant el Santíssim.GATA, DE DIJOUS SANT AL DIA DE PASQUA: DIES GRANS A LA PARRÒQUIA

20220414090839-compopassos.jpg

Ja lluïxen a les balconades del centre urbà de Gata les balconeres de la Setmana Santa. La parròquia de Sant Miquel Arcàngel es disposa a viure els dies grans de Dijous Sant al Diumenge de Pasqua. El Monument ja està preparat per acollir el dia de hui. Preparades ja les dotze cadires per al Llavatori de peus. Les imatges o passos de la Processó del Sant Soterrar de demà ja estan disposades, esperant que no ploga i es puga eixir processonant després de tres anys. Al respecte de la metereologia, comença a millorar el temps, ja que la nit passada ha deixat de 15 a 20 litres a Gata. Demà s’espera bon temps.

Aquesta vesprada de Dijous Sant, 14 d’abril, a les 17:30 serà la missa de xiquets i joves. A les 19:00 hores es recordarà l’últim sopar de Jesús amb els seus deixebles. L’Hora Santa davant el Monument serà a les 23:00 hores i a continuació seran els torna davant el Santíssim fins demà matí. Estarà tota la nit, l’església oberta.

Demà Divendres Sant, a les 7:30 hores s’eixirà des de l’església cap al calvari i l’ermita fent el tradicional Via Crucis. A les 12 hores es farà oració amb els xiquets i xiquetes i a les 12:30 hores seran els joves. A les 17:00 hores se celebraran els Oficis de la Passió i Mort de Jesús i a les 19:30 hores la processó del Sant Soterrar, en la que processonaran els passos de la Verge Dolorosa, el Natzaré, el Crist del Perdó i el impresisonant Sant Sepulcre.

Dissabte Sant a les 22 hores coençarà la Vigilia Pasqual i Diumenge de Pasqua a les 10:00 hores serà l’encontre pasqual, entre la Verge i la imatge de Jesús Resucitat ("el Resucito"). A continuació serà la missa solemne del dia de Pasqua. L’octava de Pasqua, del 18 al 24 d’abril la missa serà a les 10:00 hores.

FONT: Parròquia de Sant Miquel Arcàngel, Gata.      GASTRONOMIA GATERA DE SETMANA SANTA I PASQUA: ELS FORNS I LES CASES PREPAREN MONES I PA SOCARRATS

20220414093849-mones2.jpg

Passar per davant d'un forn gater estos dies és sentir l'olor agradable i dolç de les peces que allí s'el·laboren. Centenars de dolçors. Els forns, a més de coure pa, en la Setmana Santa i de cara a la Pasqua, couen viandes dolces molt especials. A Gata es diuen pa socarrats el que a altres pobles diuen coques boves o mones. Les mones a Gata porten ous durs al mig i la xicalla cantarà els tres dies de Pasqua aquelles cançonetes que fan al·lusió a ells. 

Ací teniu el document gràfic de una de les tahones del poble, el cèntric i conegut Forn de Vives. Les feines de la família panadera no paren. Són dies de condimentar tot allò que alegre la Pasqua. S'afanen per a que hui, demà i dissabte estiga tot a punt per celebrar els dies grans lúdics.

A moltes de les cases particulars també es fan mones i pa socarrats, les àvies als néts, les mares als fills. Són costums gastronòmiques dolces que no paren, no es perden. Cal continuar-les, són tradicions que venen des d'antic.

Llegim a la pàgina web de Cultura popular de Barcelona (www.barcelona.cat) que Amades la cita la seu Costumari, i diu que podria ser del segle XV. Una altra teoria és que la paraula podria derivar de l'àrab antic mûna, que significa "regal" o "provisió de la boca". Altres diuen sobre la seua etimologia que podria eixir de la paraula llatina munda (plural de mundum). També hi ha variants de esta teoria que expliquen que en el món romà la munda era un pa decorat amb ous que es regalava com a prova d'amistat. Finalment, altres teories van més enrere en el temps i diuen que l'origen de la mona podria remuntar-se a les muniquies, unes celebracions que es feien en Grècia antiga dedicades a Artemisa.

FONTS: Fotos Francisco Caselles / Documents "mona" www.barcelona.cat.

  HUI ÉS 14 ABRIL: 91 ANYS DE LA PROCLAMACIÓ DE LA II REPÚBLICA. Testimoni gràfic a Gata

20220414100213-segonarepublica.jpg

La fotografia de tota la gent i la banda de música davant de la casa del poble o ajuntament de Gata amb la bandera republicana, ens transporta 91 anys enrere a la data especial del 14 d’abril de 1931, dia de la proclamació de la II República a Espanya i conseqüentment també a Gata. Al balcó s’alçava la bandera tricolor republicana i el fotògraf estava allí i capturava el moment. Vegeu com estava encara de rajoles la façana. Recordem aquells anys republicans previs a la contienda civil que es va patir.

L’alcalde que manava eixe dia era VICENTE MULET MONFORT. Ell va començar el 26 de febrer de l’any anterior i va estar fins el 16-4-1931, dos dies després de proclamar-se la II República. No es deia ajuntament, ni corporació, era el Directori Militar, del qual era el sue president. Ja en plena república, altres dos alcaldes va tindre Gata, JOSÉ ESPASA MULET, que va ser alcalde des del 17-4-1931 al 4-6-1931 i va ser rellevat del seu càrrec per les eleccions municipals, celebrades en el terme municipal de Gata, el 31 de maig de 1931. Es va produir en este temps un augment de regidors del Directori Militar. De 9 van passar a 12. Finalment, JULIÁN MONFORT LEYDA fou alcalde des del 5-6-1931 al 6-3-1936, data en la qual fou cesat i suspés del seu càrrec.

La II República també va portar a Gata el canvi de denominació de carrers. A proposta del regidor Miguel Pedrós Mulet s’acordà substituir el nom i rotular el carrer nomenat de PRIMO DE RIVERA per FERMÍN Y GALÁN; el nomenat carrer La Bassa, que hui torna a dir-se així-per la de BLASCO IBAÑEZ. El plenari de l’Ajuntament també aprovà adquirir una bandera republicana tricolor per a la Casa Consistorial i una placa DON FERMÍN GALÁN i la de D.VICENTE BLASCO IBAÑEZ, aquesta última amb tota solemnitat i amb assistència de la Corporació municipal en ple i la Banda de música del poble, a les 10 del matí. S’especificà que la placa D.FERMÍN GALÁN  fora la placa: D.FERMÍN GALÁN Y GARCÍA HERNÁNDEZ.

FONT: Arxiu Municipal, Llibres de Plens Municipals, Ajuntament de Gata.PASSEJADES PEL MEU POBLE, GATA: HUI ANEM A LES RESTES DE LA CASETA DE LA LEPRA. Història entre muntanya i parets

20220414105507-compoclepra.jpg

Sis dies de Dijous Sant a Dimarts de Pasqua, jornades per a gaudir de paisatges i llocs. La série de Passejades pel meu poble, Gata, cobra importància. Descobrim hui un paratge no tan clàssic per anar a berenar, però que té una història impressionant darrere i que tot gater o gatera deuria conéixer. La partida "Planetes" i molt a prop del nou vial prolongació del carrer Sant Josep és el nostre destí de hui, Dijous Sant. Anem a endinsar-nos per una senda que va ser el camí per anar a un llatzeret construit fa 130 anys, en 1892, una construcció que fou impulsada pel rector Juan Martínez Blasco i que conserva les restes de LA CASETA DE LA LEPRA, també nomenada Casa de la Lepra.

L’ajuntament va fer neteja de la senda i va acondicionar el lloc. Tornen a eixir herbes, és lògic, però podem fer una passejada en sols deu minuts des del mateix vial. La curta ruta està senyalitzada. Trobarem al final de la senda una construcció centenària que s’anomena popularment “la caseta de la lepra”, tot un precedent del sanatori de Fontilles obert en 1909. Una explicació ens diu que va ser aquella construcció i per què es va fer.

Ens crida l’atenció l’entrada, els carreus que rodejen l’accés, l’estància amb les finestretes perfectament marcades i definides, la marca de la ximeneia, una basseta al costat. Tot això ens fa recordar un testimoni que narrava com era el llatzeret: “La puerta guarnecida y chapeada de hoja de lata. El corredorcillo, el huertecito que hay detrás y aquellos aposentos, a la sazón vacíos y desmueblados”.

Després d’evocar aquell lloc que volia millorar la sanitat de les persones afectades pel mal que ara ja es sap que no es contagia, sols es tracta, passem al corralet que té darrere la casa, casa que van enderrocar per ordre de l’ajuntament en 1918, “ya que puede contribuir a las amenazas de la salud del vecindario, al haber habilitado leprosos, y así evitar que se habite la casa”, això deien en un dels plenaris, els polítics d’aquells dies.

De tornada, no deixem d’avistar el poble des de l’alter, el mirem de part a part, entre coscolls, argelages i altres mates de muntanya. Hem escabussat el cap dins la història dels nostres avantpassats de fa 130 anys.

DADES I DOCUMENTACIÓ:  Article: “Juan Martínez Blasco “El cura leproso”. Miguel Vives Signes. Programa Libro de fiestas 1995. Gata de Gorgos. // Llibre “Caridad Heroica”, Colonia-Sanatori Nacional “San Francisco de Borja” de Fontilles (1904).OBRES TRIDIMENSIONALS DE L'ESCOLA MUNICIPAL DE PLÀSTICA A LA FUNDACIÓ CIRNE DE XÀBIA

20220416165110--4140084.jpg

L´Escola Municipal de Plàstica Experimental A. Vives, que té la seua seu a Gata, exposa a la fundació CIRNE de Xàbia, l’exposició, que enguany cel·lebra la seua huitena convocatòria i que consisteix en que els alumnes fassen obres tridimensionals a l´interior de deu vitrines propietat de la fundació. Es barregen tota una gran varietat de materials llençols, ciment blanc, marbre, esferes de posidònia, parafina, sal, cristall, cendra, pedres records d´infantesa etc. tanmateix els motius son molt diferents, anant des de la frustració de no haver pogut aconseguir comprar una casa de camp, la mort de la mare, els ofegats per intentar entrar il.legalment a Europa, el que està passant a Ucraïna, la mort, etc.

Recentment va ser inaugurada la mostra i l’acte va comptar amb la presència del representant de la Fundació Toni Espinós, la regidora de cultura de Gata Àngels Soler i del mestre de l’escola Ginestar. Els autors son: Pep Aguilar, Pedro Faus, Conchi García, Ginestar, Manuela Paskowsky, Mar Fornes, Osvaldo Sánchez, Fauser, Rosalía Beltrán i Guido Bompadre. L´exposició estarà oberta fins el 25 d´abril de dijous a diumenges de 18 a 20h.

FONT: Fotos i informació, Josep Ginestar.LA CICLISTA GATERA ANNA GINESTAR, TERCERA JÚNIOR D'ESPANYA EN PERSECUCIÓ EN PISTA I EN SCRATCH, A GALAPAGAR (MADRID)

20220416173447-anna3.jpg

La ciclista júnior gatera ANNA GINESTAR SIGNES ha obtés medalla de bronze en el Campionat d’Espanya de Ciclisme en pista en la modalitat de persecució, que va tindre lloc ahir al velòdrom municipal Tasio Greciano de Galapagar (Madrid).

Un any més s’han celebrat les proves cadets i júniors, organitzades pel club local, en col·laboració amb l’Ajuntament de Galapagar, la Federació Espanyola de Ciclisme i la Federació Madrilenya de Ciclisme.

Anna formava part de l’equip de la Comunitat Valenciana, que a la segona jornada d’aquesta edició 2022 va obtindre setze medalles i quatre títols nacionals. La ciclista gatera va entrar en tercer lloc amb un temps de 2 minuts, 40 centèsimes i 325 milèssimes, darrere de Ainhoa Moreno i Almudena Morales, penjant-se la medalla de bronze.

Les participants li tenien que donar 8 voltes al velòdrom amb un total de 2 kilòmetres. Anna va fer al primer kilòmetre 1 minut, 20 segons i 535 milèssimes i al segon el temps ja dit. La mitja va ser de 44,909.

També va entrar tercera i va obtindre medalla de bronze a la prova de scratch.

Des del blog felicitar a Anna pel seu treball, rendiment i resultats.

FONTS: Resultats i foto, Real Federació Espanyola de Ciclisme.DESPRÉS DE TRES ANYS, ELS GATERS PODEN ASSISTIR A LA PROCESSÓ DEL SANT SOTERRAMENT. Amb els passos del Natzaré, el Crist del Perdó, la Dolorosa i el Sant Sepulcre. Demà, la processó de l'Encontre amb la Verge i el Ressucitat

20220416191555-dijousidivendresant22.jpg

Els gaters van poder celebrar ahir amb bon temps la processó del Sant Soterrament en el segon dia del Triduo Pascual. Si 2019 va ploure i no van poder eixir les imatges i els anys 2020 i 2021 van ser de pandèmia, ahir si que ho van poder fer. El dia anterior, Dijous Sant, se celebrava el Sant Sopar de Jesús amb les novetats de dotze xiquets/xiquetes de Primera Comunió a la missa de xiquets/xiquetes i joves, i dotze homes, representant als deixebles de Jesús, representant el Llavatori dels Peus.

Ahir, Divendres Sant, pel matí es va celebrar el tradicional i acollidor Via Crucis. Des de l’església al peu del Calvari es va resar el sant rosari i per les estacions es va arribar a l’ermita on es va fer l’oració final i es van cantar els goigs. Per la vesprada es feien els Sants Oficis i ja pel tardet processonaven les imatges, amb els membres de les confraries i fidels amb els tradicionals ciris. La novetat va ser el nou carro que se li ha fet al Sant Sepulcre. Tots recordem la imatge dels setze homes portant el monumental sepulcre amb el Crist Jacent, que esperem torne a ser una realitat.

Aquesta nit serà la Nit de Glòria amb la Vigília Pasqual i demà el Diumenge de Pasqua, amb la segona i última processó, que es desdoblarà amb les imatges de la Verge Dolorosa per un costat i la de la imatge de Jesús Ressucitat per altre, per a unir-se amb l’Encontre a la Plaça de l’Església.

FONT: Fotos de Salvador Pons, Vero Vives, Beatriz Báez, Amparo Solaz, altres.    L'ENCONTRE I LA GASTRONOMIA TÍPICA TRADICIONAL, PROTAGONISTES DEL DIUMENGE DE PASQUA A GATA. L'Encontre, el berenaret de Pasqua, les mones,...

20220417064142-berenardepasquafesta.jpg

Hui és el Diumenge de Pasqua de Resurrecció, diumenge de Glòria. Bona Pasqua a tots els que seguiu el blog, a tots els que es sentiu gaters o gateres. Estem a 17 d’abril, enguany la pasqua està mitjanament alta al calendari. A Gata com a tota la Marina Alta, dia clar i que es preveu calorós. Dia per a anar primer a l’Encontre i a missa i després a gaudir de la tradicional gastronomia pasqüera gatera.

A les 10 del matí serà la processó doble. La Verge Dolorosa vestida amb manto blanc anirà pels carrers Doctor Gómez Ferrer, Pare Mulet o Constitució, Carrer La Bassa i Duquessa d’Almodòvar per a fer l’Encontre amb el Jesús Ressucitat. La imatge d’aquest processonarà pels carrers Nou, Sol, Teulada i Bisbe Cervera per a entrar a la Plaça de l’Església al so del tradicional "Aleluya". Després serà la missa del Diumenge de Pasqua.

A migdia o a la vesprada arribarà la tradició, marcada pels jocs, les passejades, però sobre tot els dos menjars típics que hui són els protagonistes: el berenaret de Pasqua, típica recepta de hui, demà i el segon diumenge de Pasqua amb el dia de Sant Vicent, i les mones o pa socarrats.

Cançons tradicionals de Pasqua sonen entre camins i casetes de camp, entre paratges i rutes. La "Pasqua de les mones". "Ja venim de berenar..." i altres es cantaran hui, ja passada la pandèmia després de dos anys de no celebrar-ho al cent per cent com cal.

FONT: Gastronomia berenaret (facebook), Mones i Pa socarrats, forns de Xaro i de Vives, Gata. TAMBÉ DESPRÉS DE TRES ANYS SENSE, EMOTIU ENCONTRE PASQUAL A GATA, AMB MOLT BON DIA. ARA LA GENT S'EN VA A MENJAR LES VIANDES TRADICIONALS I TÍPIQUES

20220417121124-encontre22.jpg

Aquell diumenge de Pasqua per l’abril de 2019 deia al blog: "També l’Encontre ha estat suspés hui, Diumenge de Pasqua, a causa de la pluja, que encara no ha parat. Els tres actes a l’aire lliure de la Setmana Santa i Pasqua 2019 a Gata (Via Crucis a l’ermita, processó del Sant Soterrar i l’Encontre) han tingut que suspendre’s pel mal oratge i pluja."

Hui, després de tres anys consecutius sense ell, s’ha poder gaudir de L’Encontre Pasqual a Gata. A partir de les 10, cada processó i les imatges de la Verge Dolorosa amb el mant blanc i la de Jesús Ressucitat per un costat i altre, s’han donat cita a l’encontre de la Plaça de l’Església. Emotiu i espectacular amb la banda de música tocant, les campanes voltejant i la imatge de la verge portada per les dones de la confraria fent les tres reverències davant de la imatge del "Ressucito".

La missa solemne ha tancat els actes principals del Triduo de la Passó, Mort i Ressurrecció del Senyor. Ara, els gaters gaudixen a les cases de camp, les cases i paratges de les viandes tradicionals i típiques de Pasqua.

FONTS: Fotos Vero i Juan Miguel Vives Costa i Cronista de Gata. 

   IMATGES CURIOSES: HUI ÉS SEGON DIA DE PASQUA. DES DEL COLL DE RATES MIREU COM ES VEU GATA (Foto Jaume Fornés Signes -Blanquet-)

20220418145902-fotogatajaume.jpg

Una imatge curiosa anant de ruta, hui segon dia de Pasqua. El pedreguer aficionat a la fotografia i cosí germà meu Jaume Fornés Signes "Blanquet" em fa arribar la foto. Ha captat aquesta vista de Gata, poble on va nàixer sa mare, des de les antenes de dalt del Coll de Rates. Tot un panorama on es veu la Vall de Xaló i del Gorgos, Gata i part de l’imponent Montgó que s’esgolla cap a dins la mar. Gaudiu de l’objectiu artificial encarant al nostre poble, Gata de Gorgos. Des d’allà dalt.

FONT: Foto Jaume Fornés Signes "Blanquet".DOS JOVES GATERS, NOA MULET SALVÁ I ÁNGEL PÉREZ ROIG DISPUTEN ESTOS DIES LA FINAL AUTONÒMICA D'ESCACS SUB16. El sub14 Rodrigue, que va a escola a Gata, també

20220421130102-img-20220421-wa0002.jpg

Gata de Gorgos ressonarà al llarg de tres dies, 20, 21 i 22 d’abril a la gran Final Autonòmica d’Escacs dels XL Jocs Esportius Comunitat Valenciana, modalitats Sub14 - Sub16 que es disputa a l’Hotel Santa Marta de Cullera (València).

Dos joves gaters, Noa Mulet Salvá i Ángel Pérez Roig, els dos a la categoria Sub16 disputen les seus corresponents partides. Rodrigue Algaze Obadia que viu a Dénia per assisteix a escola al CEIP "Santíssim Crist" de Gata també ho fa a la categoria Sub14.

Els passat dia 6 de març a Dénia es va jugar la competició provincial. Noa Mulet Salvá va quedar la primera dona Sub16 provinciaL i va passar a la final.  Es van classificar els dos per a la final autonòmica després de jugar en els torneigs previs classificatoris. Ara estan competint amb l’èlit de la Comunitat Valenciana. Els dos pertanyen al Club d’Escacs de Xàbia, donat que a Gata sols hi ha escola. El seu mestre i formador és un especvialista en els escacs Francesc Morató.

Per la seua part, Rodrigue, que l’any passat vivia a Gata i que ara, malgrat a viure a Dénia, va a l’escola de Gata i, inclús, juga al Gorgos C.F. competeix per a la Sub14.

Desitgem sort als tres competidors, dos de Gata i un altre mig gater i denier.

FONT: Fotos aportades per Pepe Mulet.LA GIMNASTA GATERA ELIA MENGUAL PARTICIPA DEL 21 AL 24 A SARAGOSSA AL CAMPIONAT NACIONAL INDIVIDUAL DE GIMNÀSTICA RÍTMICA. Amb el Club de Calp, competirà a la categoria infantil entre 180 gimnastes

20220421195935-elia1-copia.jpg

La gimnasta de Gata de Gorgos ELIA MENGUAL FERRER participa de hui al 24 d’abril al Pavelló Segle XXI de Saragossa en el Campionat Nacional Individual de Gimnàstica Rítmica, que organitza la Federació Espanyola de Gimnàstica. Elia concursarà per el Club de Gimnàstica de Calp i actuarà la quarta a la série de 180 gimnastes de la categoria infantil nascudes al 2009.

Cal recordar que a novembre de 2020, quan era alevina i amb ausència de públic a causa de la COVID19, Elia ja va ser segona classificada provincial i quarta autonòmica. Enguany, 2022, també ha arribat al Nacional.

Ressenyar que la competició es transmeteix per LaLigaSportTV.

Dessitgem sort a Elia en la seua intervenció.

FONT: Fotos aportades per la família de Elia i cartell de l’event esportiu.ENS HA DEIXAT JESÚS GARCÍA SOLER, UN GRAN AMANT DE LA MUNTANYA, PLANTES I LA NATURA. D.E.P. Jesús

20220422161520-jesus4-copia.jpg

Quan més festes són, més colps ens dona la vida. Hui ens ha deixat, després de molts dies de combatre per la vida a l’hospital, JESÚS GARCÍA SOLER. Nascut en 1959 des de ben jove estimava i molt la muntanya, l’espeleologia, els camins, les sendes, les plantes, la natura en si. Amant de caminates, de pujar a les muntanyes, va ser un dels joves fundadors del Grup Espeleològic Gatense (G.E.G.). Descobria espècies de plantes, al seu facebook donava compte d’eixa afició. Un gran amant de la natura.

La capella ardent de Jesús es troba al Tanatori de Pedreguer (Camí de la marroquineria, polígon les Galgues) i demà dissabte a les 19 hores es farà un responso allí mateix. Una abraçada per a tota la seua família, especialment per a sa mare, la seua dona, les quatre filles, els seus germans i germanes, néts i nebots. El meu condol per a ells i la resta de familiars i amics.

Jesús ha eixit cap a la casa del Pare, entre plantes rares, recercant camins, sendes i muntanyes. DESCANSE EN PAU.

FONTS: Foto recordatori i fotos d’ell del seu facebook.HUI ENS HA DEIXAT PEPE MONCHO, UN HOME SEMPRE AMABLE I CAMPETXANO AMB TOTS. Demà diumenge a les 11 responso a l'església de Gata

20220423114655-moncho.jpg

Ha falta PEPE MONCHO BOLUFER, conegut per tots com Moncho. Tenia 84 anys i ha estat ràpida la seua enfermetat. El recordem sempre com un home amable amb tots. Des de ben jove treballava a la fàbrica de vímet ("mimbre") de Pons Leyda. Després, ja jubilat, va ser de la directiva de l’associació de la Tercera Edat.

Des del blog, el meu condol a la filla i al fill, néts i resta de família. La capella ardent es troba al tanatori de Xàbia i demà diumenge a les 11 es farà un responso a l’església de Gata. DESCANSE EN PAU, Moncho.

FONT: Foto enviada per la seua filla Paca Mari. IRENE CASELLES GARCÍA, FILLA DE GATER, MEDALLA DE BRONZE EN SÒL AL CAMPIONAT PROVINCIAL DE GIMNÀSTICA RÍTMICA DE CASTELLÓ

20220423164459-irene.jpg

La jove de 10 anys IRENE CASELLES GARCÍA, filla del gater Antonio Caselles, afincat a Nules (Castelló), es va proclamar tercera i per tant medalla de bronze en la categoria Base 3, modalitat de sòl ("suelo"). Irene pertany al Club Gimnàstic La Vall de la Vall d'Uxó (Castelló). Les participants del club junt amb Irene van fer un gran campionat.

FONT: Foto propietat de Antonio Caselles, pare de Irene.DEMÀ DIA 24, TORNA DESPRÉS DE DOS ANYS LA FESTA POPULAR GASTRONÒMICA DEL II DIUMENGE DE PASQUA, EL BERENAR. Al carrer La Pau se celebrarà la XII edició. Es va iniciar en 2009

20220423180950-compoberenar.jpg

Una de les viandes més típiques i tradicionals de la gastronomia gatera com és el Berenaret de Pasqua té la seua festa a Gata. La recepta de les nostres àvies i besàvies, la recepta gatera per excel·lència en estos dies de Pasqua, ha tornat a prendre força i popularitat a Gata, gràcies a aquesta festa. Demà, II Diumenge de Pasqua, com mana la tradició, se celebrarà a l’Avinguda la Pau, la XII edició d’aquesta celebració popular lúdica, festiva i musical. Centenars de gateres i gaters degustaran el plat típic per excel·lència de les pasqües del poble.

El dinar de Berenaret de Pasqua estarà cuinat, com ja és costum, per la Penya "Els Willies". Hi haurà una cercavila per la Colla del Montgó-Benimussa. També actuarà el Grup de Danses "La Llata". Els grups musicals convidats de demà seran La Muixeranga de la Marina, Oxigen i X-Fanecaes. L’organització corre a càrrec de l’Ajuntament de Gata i col·laboren a més de la Colla i el grup de danses, Els Willies i la Penya del Barça local.

Dotze anys fent història festera i gastronòmica

Festa relativament jove, per a una tradició centenària. La festa del Berenar de Pasqua va començar l’any 2009. Des del principi la Colla i el Grup de Danses han estat presents a la festa. El primer lloc on es va fer a causa del mal oratge va ser al Pavelló Cobert d’escola. Al 2010 i 2011 va ser a la Plaça Nova. Al primer dels dos anys va actuar Pep Gimeno ’el Botifarra’ i el grup "Pas de Quatre". Al 2012, 2013 i 2014 va tornar a fer-se al pavelló cobert. El cantant que va amenitzar el dinar de 2012 va ser el conegut Lluís el Sifoner. Eixe any apareixien els cuiners oficials del Berenar, la penya festera "Els Willies", tota una institució de les penyes gateres. 

 Les actuacions del 2013 van ser: "Pas de Quatre", "Terato Teatre" i "El Diluvi". En 2014 va tornar a actuar el cantaor xativenc Pep Gimeno "Botifarra" acompanyat de "Pas de Quatre". Havíem passat l’equador dels "berenars" amb nota sobresalient.

L’any 2015 la festa va tornar a la Plaça Nova. Era la setena edició. Van actuar Miquel Gil i el grup Pellicana. L’any 2016 la festa es va traslladar a l’Avinguda la Pau. Va ser el 3 d’abril. La Pasqua havia caigut prompte. La música la posaven per una part, Mire Vives i Borja Penalva, per altra Lilit i Dionis. Al 2017 era al carrer La Pau i amenitzant la migdiada actuaven el grup Musicants i Mox.  

L’any 2018 era jornada de gran celebració, la Festa del Berenaret complia el 10 aniversari i ho feia, una vegada més, a la pista coberta de la zona escolar, degut a les previsions metereològiques, que al final es van quedar en res. Èxit de públic, com en cada edició, i actuacions musicals del grup Els Jóvens, el ja habitual Pep Gimeno "Botifarra", el grup de rock Senior i el Cor Brutal. L’onzena edició del 2019, última abans de la pandèmia, va ser el 28 d’abril. Tornava a ser al carrer La Pau. Actuaven els grups Joe Pask, Jonatan Penalba i Els Jóvens.

Els anys 2020 i 2021, com tots sabem no es va poder fer. Ara torna amb més força. La història de la Festa del Berenar seguirà escrivint-se demà...

FONT: Fotos i cartells d’edicions anteriors.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris