Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Marzo de 2020.

MOLTS VEÏNS DE GATA AL VIA CRUCIS NOCTURN DEL PARC DEL RIU I EL PASSEIG DE LES COVES ROGES

20200303075408-vc.jpg

Dins del temps de la Quaresma en el que estem, una de les pràctiques freqüents és el Via Crucis. Com ja és habitual, divendres passat es va celebrar a Gata el nocturn pel Parc del Riu a la zona de baix del Centre Social i Raval, pujant també pel passeig de les Coves Roges. El bon temps va acompanyar i unes dues-centes persones feligresos de la parròquia de Sant Miquel van resar i reflexionar a les catorze estacions, amb cants del Cor Parroquial inclosos.

El temps quaresmal tindrà més actes a Gata, com el que també es va celebrar a l’església ahir matí amb la imposició de medalles als confrares del Crist del Perdó. Dimecres dia 4 hi haurà Hora Santa. L’última setmana de març serà la de Dolors i es farà el Tríduum de la Verge i un altre Via Crucis.EL SOTERRAMENT DE LA SARDINA VA POSAR EL COLOFÓ A LES FESTES DE CARNESTOLTES A GATA. Els quintos 2020 i la comissió de festes, protagonistes del passacarrer

20200303082148-quintos.jpg

(Més fotos de la Nit del Soterrament de la Sardina i dels events de la Comissió de Festes 2020, PUNXANT ACÍ)

Dissabte passat va tindre lloc al carrer Sant Miquel i Passeig d’Alacant l’acte del Soterrament de la Sardina, un acte que va posar punt i final a les festes dels Darrers Dies i Carnestoltes 2020 a Gata. Abans de sopar ja es notava l’ambient amb moltes disfresses relacionades amb el soterrament, de negre i dol. Després de sopar, els quintos 2020, que portaven el taüt amb una sardina acompanyats pels membres de la comissió de festes, van recorrer el poble amb passacarrer amb Xarangata.

Al Passeig d’Alacant i al so de la coneguda saeta el van depositar damunt d’una pira i vi van pegar foc. El ritual de cada any de rodar i ballar fins que es va escampar el foc i es va cremar tot, va donar pas a la discomòbil preparada per a eixa nit.


 GORGOS: GOLEJEN EL PRIMER EQUIP (7-0) I ELS CADETS. Al Salessians i al Teulada-Moraira

20200304080319-gorgos2.jpg

El GORGOS C.F. va obtindre dissabte una gran victòria a Les Costeres, un contundent 7 a 0 contra el C.D. Salesians d’Alacant. Al partit d’anada ja havien guanyat els gaters per 1 a 3. Tres gols a la primera part, obra de Souza (2) i Eric Mengual van deixar clar el partit. A la segona part van marcar per partida doble Carim i Juan B. Mengual. La pròxima jornada serà de rivalitat comarcal ja que juguen el Gorgos contra la U.D. Benissa. Després de la 23 jornada, el Gorgos C.F. està tranquil a mitat de taula. Ocupa la vuitena plaça amb 28 punts. Té 7 guanyats, 7 empatats i 9 perduts. 44 gols a favor i els mateixos en contra.

El GORGOS JUVENIL va ser l’altra cara amb la derrota per 3 a 2 a La Vila. Els gols els marcaven Axel i Héctor. Dissabte jugaran a casa front el Ciutat de Benidorm B. També els juvenils del Gorgos són vuités amb 35 punts de 21 partits jugats: 10 guanyats, 5 empats i 6 perduts. 40 gols a favor i 28 en contra.

Respecte al GORGOS CADET també va golejar al veí Teulada-Moraira per 5 a 2. Marcaven per als gaters. Un hat-trick de Álvaro i els gols de Héctor i Santi van completar la golejada. La millor classificació dels equips majors la té el Cadet. Amb la contundent victòria del dissabte es posa 4rt. Té 33 punts amb els 18 partits jugats: 10 guanyats, 3 empats i 5 derrotes. 41 gols a favor i 35 en contra.

FONT: Fotos del Gorgos CF., primer equip aquest dissabte. Facebook de Adrián Moragues.BONES CLASSIFICACIONS DELS ATLETES GATERS A LES PROVES DE XÀBIA, CALP I SENIJA. Diumenge, 15/3, la prova a Gata

20200304081417-rosalara.jpg

El 24é Circuit Marina Alta 2020 ja porta dos proves disputades. El passat 23 de febrer es va disputar la 31ena Volta a Peu a Xàbia Memorial José Albi de 10 kilòmetres. Ahir diumenge dia 1 de març es va celebrar la VIIIena Volta Popular a Calp. També entre dissabte i diumenge a Senija.

Els i les atletes gaters/gateres van obtindre, en general, bons resultats. El Club Atletisme Gata i La Faixa de Jesús Pobre són els dos clubs que tenen representants a les proves.

A la Volta a Xàbia el millor gater va ser Jairo Soler Salvá que va arribar a meta el sisé fent un temps oficial de 34 minuts i 47 segons. JuanAn Mas Leyda va ser dotzé. Les millors dones gateres a Xàbia van ser Rosa María Lara Feliu i Jennifer Wood. Els cinc millors del Club Atletisme Gata van ser a més de Jairo i Juanan, Francisco Pedro, Pep Signes i Jaume Salvá.

A la Volta a Calp d’ahir diumenge el millor gater va arribar al lloc 69, Jaume Salvá Diego va fer un temps de 34 minuts i 57 segons. Lara i Woods van repetir les primeres dones, arribant la 5 i 12 de la seua categoria. A més de Jaume Salvá, els següents quatre del Club Atletisme Gata van ser: Yassin Daiday, José Caselles Pedro, Pepe Pedrós Monfort i José Vicente Salvá Signes.

Finalment, ahir diumenge també es va celebrar la ja reconeguda cursa de Senija "El Camí dels Bandolers". La VIIIena edició va ser de 13 i 21 kilòmetres els recorreguts. El millor gater i quart veterà va ser Xavi Torres Oliver del Grup Espeleològic Gata que va arribar 15é a meta en un temps de 2:09:23. Fernando Arabí Arabí "Curro" que continua acumulant "Kilòmetres Solidaris" va ser 17é. La gatera Antonia Valero Signes va ser la primera dona del Grup Espeleològic Gata arribant la 48 amb 2 hores, 30 minuts i 18 segons. Després de la prova de Senija la classificació del Circuit Trail La Marina 2020, amb 9 disputades, és 6é Jairo Soler Salvá i 7é Juanan Mas Leyda, els dos del GEG A.

Finalment, ressenyar que la prova del Circuit Marina Alta corresponent a Gata es correrà el pròxim 15 de març, diumenge. Les obres del centre del poble obliguen a fer un recorregut distint a tots els anys. Hi haurà que estar atents a l'itinerari marcat per l'organització.

FONTS: Classificacions Circuit Marina (Xàbia i Calp), Somesport. Classificacións Camí Bandolers (Senija), Mychip. Fotos: MiMundo (Rosa Lara Feliu, facebook) i Plànol de la prova de Gata (Club Atletisme Gata).HA FALTAT PACO SIGNES ARABÍ, PARE DE L'ALCALDE DE GATA

Ahir dimecres, de sobte, va faltar PACO SIGNES ARABÍ, més conegut com Paco "el Roget", pare de l'alcalde de Gata Francesc Signes Costa. La capella ardent es trobarà al tanatori de Xàbia des de les 16 hores. A les 18 hores de hui dijous serà l'enterro a l'església de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos. Des del blog, el meu condol a la dona, fills, néts, germans i tota la família. Descanse en pau, Paco.FEMROCK CELEBRANT EL MES DE LA DONA A GATA; EL 29, DONES I LLATA

20200306202746-femrock2.jpg

La programació del mes de març organitzada per l’Ajuntament de Gata se centra especialment en la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

Aquest primer cap de setmana de març, FemRock contra la violència de gènere. La regidoria de la Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Gata i el Col·lectiu feminista han sumat esforços i han preparat un complet programa amb xerrades, tallers, concerts, sopar popular...

Hui divendres 6 de març ha començat la programació amb una taula redona al voltant del paper de la dona en el món de la música, l’ actuació del grup de danses La Llata i continuarà aquesta nit amb la música d’Armaig, Lisasinson, Tesa i Maluks. Totes les activitats es realitzaran al camp de futbol vell.

Per a demà dissabte, a les 17 hores, s’ha preparat un taller de “Laboratori d’Autodefensa Feminista”. Per la nit hi haurà un sopar popular amb el concert d’Oxigen.

Diumenge 8 de març, a les 12 hores, davant de l’Ajuntament es realitzarà l’acte institucional del Dia de la Dona.

A més a més, començant el més de març, s’han instal·lat sis bancs violeta en diferents punts del municipi amb frases reivindicatives i que conviden a reflexionar sobre el paper de la dona en la societat.

Les dos accions han estat finançades amb càrrec als crèdits rebuts del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts e Igualtat.

I ja per a acabar el mes, la regidora de Cultura i Patrimoni ha organitzat un encontre de Dones i Llata. Diumenge 29 de març, de 10 a 13 hores, la plaça Nova de Gata acollirà un encontre que pretén reconèixer el treball de la llata i de les mans artesanes que la elaboraven i donar visibilitat a una tasca constituïa en altre temps en la base de l’economia local i comarcal. Durant la jornada es farà demostració, tallers i comptarà amb l’actuació del grup de danses La Llata i un grup musical de vent-fusta.

FONT: Cartell anunciador de Femrock i un dels bancs violeta al passeig de les Coves Roges mirant el poble de Gata, Ajuntament de Gata.

 LA PREMSA PARLA DE...LA PROBLEMÀTICA. COMERÇ DE GATA, VÍCTIMES DE LA MALA PLANIFICACIÓ: PROBLEMA, LES OBRES DELS CARRERS DEL CENTRE DEL POBLE I LA LLARGA DURACIÓ

20200307123839-comercreunioobres.jpg

COMERÇ DE GATA ha dirigit un escrit a la premsa informant de la seua situació, davant la llarga duració de les obres als carrers del centre del poble. MarinaAlta.es (Canfali) ja s’ha fet ressó d’aquest situació que patixen els comerços. Titula: "El comerç de Gata esclata per les obres del casc urbà que ha superat en quatre mesos el termini d’execució". PODEU LLEGIR L’ARTICLE PUNXANT ACí.

També dissabte publica MARINA PLAZA un article al respecte: "Malestar en el comercio de Gata al alargarse más de cuatro meses las obras en el centro urbano". Als subtítols: "Los comerciantes entienden que los trabajos serán positivos, pero no que los plazos se hayan duplicado y que nadie les dé ninguna solución" i "Están dispuestos a apoyar al ayuntamiento en una demanda contra la empresa para que se les reembolse una parte de las pérdidas por los cuatro meses extra que se han alargado las obras". Per a llegir-lo tot, PUNXEU ACÍ.

Els diaris Levante-EMV i Información tracten la notícia: "El retraso de las obras en Gata deja a más de 20 comercios al borde del cierre". Als subtítols: "Los dueños de los negocios se cogieron vacaciones y se las dieron a sus empleados al prever que los trabajos de reurbanización durarían tres meses, pero han pasado siete y todavía no están acabados". Per a llegir, PUNXEU ACÍ.

Finalment, LAS PROVINCIAS també parla hui de la problemàtica. Titula: "Comerciantes de Gata denuncian grandes pérdidas al duplicarse el plazo de las obras en las calle". Per a llegir, PUNXEU ACÍ.

La nota passada als mitjans de comunicació diu textualment:

"Més de 20 comerços del centre del poble estan patint grans pèrdues degut a les obres que estan sofrint als carrers on estan ubicats. La situació s’ha tornat insostenible degut a la promesa de finalització de l’obra en tres mesos que s’ha convertit en 7 mesos. El passat dimecres 4 de març l’associació Comerç de Gata va convocar als comerços del centre del poble per escoltar-los i fer el possible per ajudar-los.

A la reunió van acudir més de 20 comerços, tant els dels carrers afectats com els dels carrers més pròxims al centre. En generalexisteix entre ells un sentiment d’indefensió i molta por per les obres que encara están percomençar al carrer la Bassa. Cap al mes de setembre, pocs dies abans del començament de l’obra, els comerciants van seravisats del mateix, i també se’ls va dir que el temps de realització seria com a màxim de tresmesos. Eixe temps s’ha convertit en set mesos i encara està el carrer per acabar.

La desesperació aplega quan ja han esgotat els recursos, com ara agarrar vacances, donarvacances als empleats, i també tancar per deixar de perdre diners, ja que el accés de laclientela s’ha reduït en un percentatge altíssim. Tant els comerciants com l’associació entenen que les obres seran positives i necessàries pelpoble, el que no s’enten es que els terminis s’hagin duplicat i que ningú els done capsatisfacció.

Tots ells estan disposats a recolzar a l’ajuntament en una demanda contra l’empresa si es necessari per tal que els reemborsi part de les pèrdues tingudes, en els quatre mesos extra que duen de obres. L’associació presentarà per registre d’entrada un document demandant de l’ajuntament de Gata que faça públic el contracte de les obres i les modificacions que ha tingut.

Per tal deconèixer en que s’ha baratat la vàlua i els recursos dels comerços. Els comerços també handemanat que directament se’ls compense amb el abonament del rebut del fem i els impostosdels mesos que els han tingut tancats, com a mínim.També es demanarà a l’ajuntament que faça públic i per escrit quins plans de futur te pelscarrers afectats, de manera que els comerços puguen estudiar la viabilitat de la seuacontinuïtat.

Els comerciants volen conèixer si hi haurà pas de vehicles, si es tallarà el carrer, sihi haurà zones de càrrega i descàrrega, si s’han previst llocs d’aparcament pels clients... Cal recordar que en la legislatura anterior, de la que l’actual equip de govern també formava part,es va treballar el pla Moute, que va costar molts diners i moltes reunions, en les que a durespenes es va deixar participar als comerciants a una d’elles, i que encara estem esperant elresultat i les conclusions. L’associació Comerç de Gata demanda, una vegada més, que des de l’Ajuntament se’ls façapartícips de totes les accions i actuacions previstes que afecten al comerç local.

L’associació representa a més de 110 comerços i empreses locals i actua com a vehicle d’unió i transmissiód’informació amb les institucions, i per això demana, en esta ocasió total transparència perprotegir els interessos del comerç local. Comerç de Gata entén que estem al principi de moltscanvis a la localitat i que afecten en global a tot el comerç, es per això que ha volgut prendre la davantera en este tema."

FONTS: Factoria d’Idees per a Comerç de Gata, nota de premsa i foto reunió.ELS GATERS EMILIO MARTÍ I IVÁN VEGA, PRIMERS EN EL SEU GRUP (R1A) I 22 EN LA GENERAL. XII RALLY CIUTAT DE GANDIA, TROFEU VILA DE PEGO, AUTOMOVILISME

20200309125544-emiivan-copia.jpg

El pilot EMILIO MARTÍ i el copilot IVÁN VEGA de Gata de Gorgos van obtindre la primera posició del seu grup (R1A, fins a 1.400 cc. de cilindrada) al XII Rally Ciutat de Gandia, Trofeu Vila de Pego 2020, de automovilisme, que es va celebrar entre els dies 7 i 9 de març. La carrera era puntuable per al Campionat de la Comunitat Valenciana de Rallis, per al Campionato de la C.V. de Regularitat en Rallis i per a la Copa FEDIMA-FACV.

Organitzava, el Club Automovilismo Gandía. Emilio i Iván corrien amb l’equip Cadeal Motor Club i el seu lloc a la general va ser el 22é. fent un temps total de 1 hora, 5 minuts i 37 segons. Per als pilots gaters era el primer ralli de la temporada 2020. Cal dir, que el cotxe i equip porten el patrocini de Costa kayaks, Matties, l’entrenador personal Manuel Luna, Ecomotor, Simo y Mulet construcciones i Bar restaurante Trovador. Els de Gata tenen també el suport de la regidoria d’Esports del seu poble.

Es van disputar entre els dos dies dos trams, amb un total de quatre passades: dos passades pel tram Pego-Vall de Alcalá i dos més per al de Pego-Benissivà.

FONT: Classificacions Club Automovilismo Gandía. // Fotos facilitades per Iván Vega.SEBASTIÁN RAMÍREZ, GUANYADOR ABSOLUT DEL XVI RALLI FOTOGRÀFIC FORAT DE GATA

20200309142133-tots1.jpg

Diumenge matí es van donar els premis de la XVI edició del Ralli Fotogràfic del Fotoclub Forat de Gata de Gorgos, que organitza el fotoclub gater, patrocina les regidories de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Gata, i col·labora l’empresa Ale-Hoop. El fotògraf calpí Sebastián Ramírez Morales va ser el guanyador absolut amb la millor col·lecció de fotos. Cal destacar que el format d’enguany tenia sols un tema obligat, l’estació del tren amb vida humana; la resta d’opcions era de temàtica lliure.

El premi a la segona millor col·lecció va ser per a Darío Cavero Cabrera. La millor fotografia del tema obligat va ser també del guanyador absolut i la millor fotografia del ralli la va obtindre Andrés Segovia.

Com ja és habitual, el passe de les fotografies i el lliurament de premis conduït pel secretari del Fotoclub Miguel Ángel Serra, es va fer a l’Edifici Polivalent. L’alcalde de Gata, Josep Francesc Signes Costa, qui va destacar el concurs com una oportunitat de veure Gata amb altres ulls, va lliurar la figura al guanyador i els premis als altres dos fotògrafs. Serra va destacar també que totes les fotografies formen part de l’arxiu municipal i es guarden a l’ajuntament, superant-se ja les vuit-mil imatges de totes les temàtiques.

La llista dels quinze millors participants del ralli és la següent: els ja dit Sebastián Ramírez i Darío Cavero, Jaume Torres Rosa, Ramón Hernández Melero, Toni Signes, Toni Sanchís, Juan Martínez Morenilla, Patricia Girón Mota, Jaume Boronat Soler, Tere Arabí Arabí, Xaro Cirugeda Mulet, Natxo Angiano, Antonio Serra Noguera, Alborado Lázaro i Andrés Segovia.EL POBLE DE GATA ES DECLARA LLIURE DE DISCOTEQUES MÒBILS

20200310210120-gatalliurediscomobils.jpg

L’Ajuntament de Gata de Gorgos ha acordat declarar la població lliure de discoteques mòbils. Per tant, ja no es faran més events d’aquest tipus fins que no s’acorden noves normes de seguretat.

Tot a conseqüència dels greus fets ocorreguts el dissabte dia 7, després del tradicional acte del Soterrament de la Sardina, i quan discorria la disco mòbil al carrer Sant Miquel. Van haver baralles amb ferits greus, robatoris, desperfectes en el mobiliari urbà i en diversos vehicles particulars.

Davant aquests fets reprobables i que trenquen la pacífica convivència, s’ha signat l’acord aquest matí i ho han fet: l’Alcalde, Josep Francesc Signes Costa; el regidor de Festes Joanvi Vallés Monfort; la cap de l’oposició Maite Signes Caselles i el president de la Comissió de Festes, Antonio Pons García. Després de mantindre una reunió, han acordat declarar Gata lliure de discoteques mòbils.

També ho podeu llegir al MARINA PLAZA digital, que titula: "Gata es declara “població lliure de discomòbils” després de les últimes baralles amb ferits greus". Als subtítols: "El municipi decideix no tornar a celebrar cap festa més amb música al carrer fins que no s’acorden noves normes de seguretat" i "Durant el cap de setmana de l’Enterrament de la Sardina es van produir greus altercats, amb robatoris i danys a mobiliari i vehicles". PUNXEU ACÍ.

FONT: Foto i informació, Ajuntament de Gata.LA BIBLIOTECÀRIA DE GATA, VICEN MULET FERRER, ELEGIDA BIBLIOTECÀRIA DE L’ANY

20200310211044-vicenmenut.jpg

L’Associació de Bibliotecaris Valencians va nomenar recentment a la bibliotecària de Gata de Gorgos VICEN MULET FERRER com a Bibliotecari de l’Any 2020. El premi es lliurarà el pròxim dia 5 de juny en un acte on també es lliuraran els Premis Samaruc i el premi Bibliotecari d’Honor. 

 Des de l’Ajuntament, per mig de les xarxes socials, es donava l’enhorabona, a la que ens sumem des del blog. Per la seua part, Vicen s’ha mostrat molt contenta de rebre el premi merescut per la seua tasca en activitats constants, involucrada sempre en la millora de les biblioteques, des de la biblioteca municipal "Carme Miquel" de Gata i des del Col·legi de Bibliotecaris Valencians.

FONT: Fotografia del facebook de la biblioteca de Gata.EFECTES DE LA CRISI SANITÀRIA DEL CORONAVIRUS A GATA: SUSPESA LA VOLTA POPULAR (ERA EL 15); EL DIA JUNIOR COMARCAL (ERA EL 22) I ELS PARTITS DE FUTBOL (DOS JORNADES). COMUNICAT OFICIAL DE L'AJUNTAMENT

20200312125343-reuniocorona-copia.jpg

Ho tenia tot preparat, el Club Atletisme Gata. També el Junior de Gata ultimava detalls. La crisi sanitària del coronavirus i la seguritat de salut publica està per damunt. La situació ha provocat que s’ajornen els dues events, un esportiu i l’altre parroquial. El més pròxim era el del diumenge, la XXIII Volta Popular a Gata. L’organització del Circuit Marina Alta ha emés un comunicat, en el qual s’anuncia la suspensió i ajornament de les carreres de Gata i la de El Verger, de moment. Deia el breu comunicat: "*AVÍS IMPORTANT*: Degut a la crisi del coronavirus, el Circuit es veu obligat a ajornar les curses programades fins a nou avis. Vos mantindrem informats." I el mateix deien des del Club Atletimse Gata: "Amb la qual cosa, la XXIII VOLTA POPULAR A GATA d’aquest diumenge 15 de març, queda ajornada fins nou avís."

La nota de premsa de l’Ajuntament de Gata ho deixava també clar:

"El Circuit a Peu Marina Alta ha quedat ajornat sense data seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries per la crisi del Coronavirus. Aquest matí s’han reunit el President del Circuit a Peu amb el Club d’Atletisme Gata, l’empresa Somesport i els alcaldes de les poblacions de Gata i El Verger, que acollien les pròximes curses, i han pres aquesta decisió de suspendre el circuit fins que es puguen celebrar. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha publicat hui la resolució de mesures excepcionals per a esdeveniments de competició esportiva on recull que les competicions no professionals i que no tinguen implicació classificatòria, s’ajornen o se suspenguen. Així com la recomanació que, per evitar l’extensió de la malaltia Covid-19, s’evite qualsevol esdeveniment massiu."

També podeu llegir la informació a la revista digital de Xàbia.com, PUNXEU ACÍ.

Ahir dimecres encara a la biblioteca es va presentar el receptari de dolços tradicionals de la MACMA.  Per a la cursa del diumenge 15, s’havia escollit la coca maria amb panses per part del Club d’Atletisme Gata i la Regidoria d’Esports de Gata com a substitutiu de la brioixeria industrial, per al final de la carrera. Res d’això es podrà fer, de moment.

Al respecte del Dia Junior comarcal, que enguany, dins dels actes del 50 aniversari, anava a reunir a junior i famílies de tota la comarca el proper diumenge 22 també s’ha decidit posposar-ho. Tindrà que deixar-se per a més endavant.

Des del Junior Gata emitien ahir aquest comunicat: "Degut a la situació del coronavirus, els Juniors de Gata, junt amb l’equip de la zona, han pres la decisió d’ajornar el Dia Juniors i deixar-lo per a més endavant. Ja vos informarem de la nova data!. Gràcies per la comprensió!."

Finalment, també el món del futbol no professional s’ha vist alterat per culpa del coronavirus. La Federación de Futbol de la Comunitat Valenciana va emetre una circular indicant que se suspenien durant dos setmanes els partits de futbol no professionals, així com les competicions de futbol sala. Per tant, li afecta de ple al Gorgos C.F. i tots els seus equips, des de pre-benjamins fins al primer equip.

El comunidad de la Federació deia: "La Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana ha decidido suspender todos los actos previstos y todas las competiciones territoriales debido a la crisis del COVID-19. La suspensión de actos y competiciones entra en vigor hoy mismo (miércoles 11 de marzo) y tendrá una duración inicial de dos semanas, sujeto a los cambios que nos aconsejen en cada momento las autoridades sanitarias y deportivas. Esta suspensión afecta a todas las competiciones gestionadas por la FFCV, incluidos partidos amistosos, y a los actos organizados por la FFCV para estas dos semanas...Desde la FFCV se recomienda a los clubes no celebrar en lo posible entrenamientos o realizarlos a puerta cerrada y siguiendo las recomendaciones de las autoridades sanitarias. Además, se recomienda desde la FFCV  evitar concentración de equipos durante estas fechas."

Recordar també que a la parròquia de Gata, a recomanació de l’Arquebisbat de València, ja s’apliquen mesures des de la setmana passada per a evitar contagis. Una salutació sense donar-se les mans a l’hora de la pau; comulgar amb les mans, no agafar aigua bendita de les piles i no besar les imatges.

I per a demà divendres 13 estava prevista la presentació un llibre a la biblioteca "Vidres en la moqueta" de Rafa Gomar. Ha quedat anul·lat l'acte.

Finalment, vos còpie exactament el 1r COMUNICAT DE L’AJUNTAMENT DE GATA DE GORGOS sobre el Coronavirus COVID-19:

L’Ajuntament de Gata de Gorgos, davant les recomanacions adoptades pel Govern Estatal i la Generalitat Valenciana, com a mesures preventives per a evitar l’expansió del coronavirus COVID-19 i després d’haver mantingut una reunió de la Comissió de Seguiment del Govern Municipal de la pandèmia aquest dijous 12 de març, vol transmetre que, de manera complementària a estes recomanacions i amb caràcter preventiu, l’Alcalde comunica les següents decisions:

-Aplaçar els actes organitzats per l’Ajuntament de Gata i aquells organitzats per les entitats cíviques que es desenvolupen en edificis municipals. L’aplaçament afecta a tots els actes públics i socials que es desenvolupen tant en recintes municipals tancats com a l’aire lliure.-Suspendre les activitats en les instal·lacions esportives municipals de Gata de Gorgos.

-Suspendre les activitats lúdiques i esportives del C.S.I., Poliesportiu, Edifici Guillem Agulló i Biblioteca. Es mantindran els Serveis Públics ordinaris dels centres. Respecte als actes organitzats per entitats cíviques de Gata de Gorgos que no es realitzen en edificis o espais públics, es recomana per part de l’Ajuntament que siguen aplaçades.

Ens trobem davant una situació de caràcter excepcional i per tant, les mesures i decisions que s’estan prenent tenen també caràcter excepcional. Durant els propers dies, es tornarà a fer un comunicat amb actuacions o actualitzacions seguint les informacions que rebran per part de les autoritats sanitàries i d’emergències. Estes decisions es fan extenses fins al proper dilluns 30 de març a les 00:00h.

Des de l’Ajuntament de Gata de Gorgos volem traslladar als ciutadans i ciutadanes la confiança en les autoritats sanitàries i els emplaça a seguir les recomanacions corresponents.

Estes mesures tenen l’objectiu de prevenir la propagació del coronavirus Covid-19 i donar tranquil·litat a tota la població. Es recomana seguir les indicacions dels organismes corresponents mitjançant canals oficials."

FONTS: Foto i informació, Ajuntament de Gata.SENSE MISSES, FINS NOU AVÍS, PER EL CORONAVIRUS: Comunitat important, parròquia de Gata

20200314130242-altarmajor.jpg

La Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos acaba d’emetre un comunicat en el que destaca que NO HI HAURÀ MISSA FINS NOU AVÍS, com a mesura preventiva per evitar l’expansió del Coronavirus COVID-19. Davant les recomanacions adoptades pel Govern Estatal, la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Gata de Gorgos, la Conferència Episcopal Espanyola i l’Arxidiòcesi de València, i després d’haver mantés una reunió amb el Consell Parroquial ahir divendres, es transmet, l’avís.

El Sr. Arquebisbe dispensa del precepte dominical als fidels mentre continue la situació. Es recomana seguir les celebracions per TV, ràdio o altres mitjans.

L’església si que estarà oberta tot el dia, per al que vulga anar a resar.

Es suprimixen totes les reunions i catequesis. Els soterraments es concretaran amb les famílies. No hi haurà Exposició del Santíssim. Es suspenen totes les celebracions de piedat popular com el Sant Rosari i el Via Crucis. La secretaria de la parròquia estarà tancada.

Finalment, es demana oració sense parar i demanar al Santíssim Crist, el patró de Gata, la protecció, atenent a una de les estrofes dels seus Goigs que resa: "Nos libra de tempestades, rayos, granizos y piedras, de terremotos y guerras, DE PESTES y sequedades y de todos nuestros males puestos en este relicario, Santo Cristo del Calvario danos salud y consuelo".

FONT: Parròquia de Gata, comunicat.GATA: TAMBÉ APLAUDIMENTS PER ALS ESFORÇATS HEROIS DE LA SANITAT, CARRERS I CARRETERA BUITS I ESTAMPES DEL CRIST ALS BALCONS

20200314213812-carreteradissabte14marc-copia.jpg

(ELS APLAUDIMENTS PODEU ESCOLTAR-LOS A GATA, GRÀCIES AL VÍDEO DE ANTO PONS MONFORT, PUNXEU ACÍ)

A les 22 hores de hui dissabte 14 des dels balcons i finestres de Gata també s’han escoltat aplaudiments per a tots els professionals de la sanitat i els que els ajuden, per als que estan intentant frenar més ràpida l’epidèmia. Gata es suma a la petició de tots els veïns i veïnes de l’Estat espanyol.

"No hi ha un alma pel carrer" diríem popularment. Ni cotxes per la carretera nacional, com la fotografia que ha capturar María Signes Pedrós i ha penjat al seu facebook.

Finalment, indicar que el "protector" del poble, Santíssim Crist del Calvari, està també present des d’aquesta nit als balcons, posant el veïnat alguns "cobertors" amb l’estampa del patró. Recordem aquella estrofa dels goigs, que resem per a lliurar-nos de mals, inclús de "pestes", com és el cas de la pandemia que ara patim.

FONT: Foto María Signes Pedrós (facebook).HUI ÉS SANT JOSEP...PERÒ "NO ESTEM PER A TIRAR COETS". ALARMA I QUARENTENA PEL CORONAVIRUS.

20200319074110-santjosepaltargata-copia.jpg

Hui, gaters i gateres, valencians i valencianes, tots i totes en general,...com diríem popularment a una situació trista de la vida NO ESTEM PER A TIRAR COETS. I això que és la festa de SANT JOSEP, 19 de març, patró de les falles valencianes, que ja no estan al carrer i dormen el malsomni del virus fins que puguen alçar-se amb victòria a la calitja.

Ara Sant Josep vetlarà per nosaltres, com ja ho fan el Santíssim Crist del Calvari i sant Miquel. També, a tots i totes els que hui celebreu la vostra onomàstica, una abraçada virtual, ja que no es pot per contacte. Felicitacions que sou molts al poble i a tot arreu del món. JA HO CELEBRAREM...QUAN TOT AÇÓ PASSE.

Dir-vos que a GATA també van fer falles i no sols una vegada. Acabant quasi el segle XIX van ser els fusters del poble pioners en el muntatge d’ella i el dia de la festa de Sant Josep va ser sonada. Per a llegir sobre aquells dies, que ja ho vaig publicar, PUNXEU ACÍ. Fa 122 ANYS (1898) FEIEN FALLES A GATA. Malgrat que no és poble faller ni foguerer, com les veïnes Dénia i Xàbia, però si que va tindre esporàdicament falles. Ens traslladareu a Sant Josep de 1898 si PUNXEU ACÍ

També als anys 50, i curiosament més endavant, cap a Pasqua, els joves gaters també van muntar una falla. Podeu llegir qui i el perquè. PUNXEU ACÍ.FESTIVAL ALS BALCONS, ELS MÚSICS DE GATA TAMBÉ. PERE VICALET HA DIRIGIT LA INICIATIVA DE LA FSMCV

20200319105903-perevicaletbalcons-copia.jpg

De ben segur que haureu escoltat per tot arreu dels balcons de Gata als músics del nostre poble. Es va pensar fa dies i s’ha estés per les xarxes i pels mitjans de comunicació. Hui, dia de Sant Josep, s’han escoltat els pasdobles "Paquito el Chocolatero" i "Amparito Roca".

A més, pel canal de youtube de la FSMCV s’ha fet el compte enrere i una gravació en directe via "streaming". L’encarregat de portar la batuta en esta ocasió ha sigut el director, compositor i reconegut, el gater Pere Vicalet, qui ha donat pas al primer pasdoble, “Paquito el Chocolatero”.

Podeu veure el vídeo de la FSMCV. PUNXEU ACÍ. Fins i tot, la ràdio valenciana à punt ha entrevistat a Pere Vicalet al programa "Al ras", magazín diari cultural i social presentat per Jèssica Crespo i Joan Espinosa, pel motiu que vos conte.

Altres exemples a Gata: escoltant des del terrat la música: Vídeo de Olga Lozano Cortegoso (facebook): PUNXEU ACÍ. O des del balcó dels Signes "Canya", pare i fill. Vídeo de Paca Signes Torres (facebook): PUNXEU ACÍ. Des del carrer Trossets, vídeo de Sofía García (facebook). PUNXEU ACÍ.EL JOC DE LA HISTÒRIA RECENT DE GATA, PER PASSAR EL CONFINAMENT A CASA. 100 qüestions, Cronista de Gata

20200320093105-pontcopia.jpg

Bon dia. Al 6é dia de decretar-se l’estat d’alarma pel Govern central i perquè encara en tenim hui i 9 dies per davant en aquesta primera etapa, m’he proposat COL·LABORAR a que aquesta espera es faça més entretinguda. Com?. Ensenyant preguntant per a tots els gaters i gateres de naixença, els que esteu fora i sou per arrels, i els que viviu amb nosaltres i ja es considereu gaters o gateres, que esteu a casa i s’avorriu o no sabeu que fer.

L’ensenyament serà per mig del que jo li he titulat "EL JOC DE LA HISTÒRIA RECENT DE GATA". Plantejaré qüestions en un paquet de cent en aquesta primera etapa...també en possibilitat de prorrogar-les, de tota classe de temes i variants sobre la història de Gata més recent, encara que poden eixir qüestions d’etapes molt anteriors. Les preguntes seran altruïstes, no cronològiques. Aquelles que alguna vegada ens fet els gaters o no recordem.

Per mig de la xarxa facebook llançaré la pregunta. La resposta està entre els calaixos de la mateia història gatera. Ara és el moment de reviure, de pensar.

Una vegada acertada per algun usuari del blog, per algun "amic" del facebook, faré com una fitxa tècnica, un resumet de la resposta, i continuarem endavant. Així fins a cent qüestions.

Què vos sembla el joguet?. Fàcil...no tant!. Teniu alguna suggerència més a la proposta?.

Això si, jo pregaria als entesos en la matèria perque formen part, s’abstengueren de respondre i esperaren a altres a fer-ho. Si no perdrerà gràcia i encant.

Ja ho sabeu...hui 20 de març de 2020 i 6é del "Quedat-en-casa" farem la primera pregunta...o alguna més si va rapidet.COMENÇA EL JOC DE LA HISTÒRIA DE GATA. 1ª.

20200320115810-1trinquet-copia.jpg

Comença el joc de la història més recent de Gata. Per a passar millor el COVID-19. 

Com és un joc la primera pregunta també va sobre un altre joc, el de pilota.

La 1ª pregunta té quatre respostes i teniu que contestar-les en bloc.

1ª. 1.- A: QUIN ANY ES VA CONSTRUIR EL TRINQUET ?

1.- B: PORTA ALGUN NOM ?

1.- C: EN QUIN CARRER DE GATA ESTÀ UBICAT ?

1.- D: ÉS MUNICIPAL ?

Ale. Ara toca contestar a les quatre parts.

 RESPOSTA A LA 1ª PREGUNTA: 1927; XIQUET DE GATA; PAET; PARTICULAR AMB GESTIÓ MUNICIPAL

20200320124308-1trinquet-copia.jpg

Ja tenim la resposta per part d’Alvan Salvá Estrugo i Diego Caselles Signes, quasi al mateix temps. Alvan ho ha fet per la pàgina del blog i Diego pel facebook. Diferència, la gestió municipal que ha apuntat Alvan.

Recordem la pregunta i les seues parts de resposta: 

1ª. 1.- A: QUIN ANY ES VA CONSTRUIR EL TRINQUET ?. - EL TRINQUET DE GATA ES VA CONSTRUIR L’ANY 1927. Podeu llegir la seua història si PUNXEU ACÍ. (SABIEU QUÈ...?, blog del Cronista de Gata).

1.- B: PORTA ALGUN NOM ?. - PORTA PER NOM "XIQUET DE GATA", EN RECORD AL MÍTIC PELOTARI GABRIEL MULET PONS, QUE JUNT AMB EL SEU GERMÀ VICENTE EREN ELS PROPIETARIS DEL TRINQUET. Al respecte de Gabriel "El Xiquet de Gata" ens comenta un usuari per mig dels comentaris, que faig públic ací dalt: "Bona vesprada: Encara recorde a Gabriel el "xiquet de Gata" que cada dissabte a les 9 del matí obria la porta del trinquet per a entrenar els xiquets. No se si el rellotge de l'esglesia avisava a Gabriel, o Gabriel avisava al rellotge, però mai he vist una persona més puntual i compromesa amb la pilota. Aquell home, que a tants ha transmitit l'amor per la pilota ens entrenava sense fer distincions de nivell, sols volia una cosa que no diguerem "tacos". Feia màxima lo que resa el taulell que hi ha a la paret del resto: "prohibido blasfemar"."

1.- C: EN QUIN CARRER DE GATA ESTÀ UBICAT ?. - ESTÀ UBICAT AL CARRER PAET.

1.- D: ÉS MUNICIPAL ?. - NO ÉS MUNICIPAL, ÉS PARTICULAR DE LA FAMÍLIA MULET PONS "ELS TRINQUETERS", PERÒ L’ESCOLA MUNICIPAL DE PILOTA L’UTILITZA. ÉS DE GESTIÓ MUNICIPAL.

També es pot llegir sobre el trinquet a un altre article del blog. PUNXEU ACÍ.JA ÉS PRIMAVERA (des de les 4,50 hores) I TANCATS DINS DE CASA. FLORS DE PAPER I CARTOLINA ALS BALCONS (iniciativa del grup Alavoradelriumare)

20200320132753-riuemilio-copia.jpg

Si ahir ens feien traure unes rises amb el vídeo viral de "la mascletà" hui anuncien que per al diumenge adornem tots els balcons de Gata amb flors de paper i cartolina. El grup "Alavoradelriumare", de pissos que donen al riu Gorgos a la zona de les Alcolaies, està preparant ja l’event.

Ací teniu el comunicat del grup de veïns:

"Hui ha començat la Primavera. Des de "ALaVoraDelRiuMare" volem donar-li la benvinguda omplint els balcons amb flors de paper o cartolina. Volíem convidar a tot el poble a que s’unixca a aquesta iniciativa i així omplir els balcons de color i alegria. La data serà el Diumenge, per donar temps a preparar-ho tot!!!!. Animeu-se ❗"

I és que hem entrat a la primavera sense poder gaudir-la molt. Tancats dins de casa per la quarentena. A les 4.50 hora peninsular ha començat i per ser any bixest el 20 de març i no el 21. Diumenge que ve dia 29 tindrem el canvi d’hora, a les 2 hores avançarem a les 3, ¡¡ Mira tu, una hora menys tancats !!.

Paciència. I a participar de les idees dels gaters o espanyols en esta reclusió forçosa sanitària.EL JOC DE LA HISTÒRIA DE GATA. 2. BANDA, ANY. PRIMER DIRECTOR, QUAN VA SER SOCIETAT, QUAN ES VA FEDERAR

20200320151402-banda-copia.jpg

És vesprada del divendres 20 de març de 2020. 6é dia de la quarentena. Ja toca la segona pregunta del Joc de la Història de Gata. Ara va de música.

2.- 2.1.- CONEIXIEU L’ANY QUE ES VA FUNDAR LA BANDA DE MÚSICA DE GATA ?.

2.2.- QUI VA SER EL SEU PRIMER DIRECTOR ?

2.3.- EN QUIN ANY ES VA FER SOCIETAT MUSICAL ?

2.4.- I EN QUIN ANY ES VA FEDERAR LA NOSTRA BANDA ?

Com en la pregunta anterior, no contesteu els més arrimats a la banda, perque portarieu ventaja.RESPOSTA A LA 2ª PREGUNTA: 1870, RICARDO GONZÁLEZ BLASCO, 1925, 1980

20200320190503-bandadjulian-copia.jpg

Ja donem resposta a la segona qüestió, que no han eixit solucions. Un poc difícil, no?.

2.-  2.1.- CONEIXIEU L’ANY QUE ES VA FUNDAR LA BANDA DE MÚSICA DE GATA ?. Va ser l’any 1870. Efectivament, com comentava Rosa Mª Monfort, enguany se celebra el 150 aniversari.

2.2.- QUI VA SER EL SEU PRIMER DIRECTOR ?. El fundador de la família dels "Musiquers" i de la banda, sent el primer director, va ser Ricardo González Blasco.

2.3.- EN QUIN ANY ES VA FER SOCIETAT MUSICAL ?. Va ser en 1925, sent director precisament el nét de Ricardo Vicente González Caselles. Se li posa Societat Unió Musical de Gata de Gorgos. 

2.4.- I EN QUIN ANY ES VA FEDERAR LA NOSTRA BANDA ? En 1980 entra a formar part de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Era director de la banda Leopoldo Vidal Estrems.EL JOC DE LA HISTÒRIA DE GATA. 3: PONT, ANY, LLOC, RIU

20200321090607-pontcopia.jpg

Un altre dia de quarentena, el 7é, segon del joc de la història de Gata, que vos proposava ahir amb dos preguntes. Una més fàcil sobre el trinquet i altra més difícil sobre la banda. La primera de hui és molt fàcil en dos parts, complicada en les altres. La foto que vegeu és d’un pont de Gata.

1.- 1.1 - EN QUIN ANY VA COMENÇAR LA SEUA CONSTRUCCIÓ ?

1.2.- ON ESTÀ UBICAT ?

1.3.- QUIN RIU SUPERA EL PONT ?

1.4.- QUE HI HAVIA DALT DELS PILARS QUE ES VEUEN A LA PART SUPERIOR DE LA FOTO A LA DRETA MIRANT-LA.RESPOSTA A LA 3ª PREGUNTA: PONT DE 1934, ALCOLAIES, GORGOS, ESCORXADOR (Matadero)

20200321162908-pontcopia.jpg

Done ja resposta a la tercera pregunta, que José Vicente Caselles Salvá quasi ha respost a la meitat. El seu avi, l'alcalde Ferrandis, va manar fer el pont. Comentava José Vicente que al 1937 se li concedia la medalla per salvar a un xiquet al caure dins del riu, quan feien el pont.

1.-  1.1 - EN QUIN ANY VA COMENÇAR LA SEUA CONSTRUCCIÓ ? Va ser l'any 1934. Començava aixina el barri de Alcolaies, que seria zona escolar i que revaloritzaria el terreny un 200%.

1.2.- ON ESTÀ UBICAT ? Inici de la Costera del Grup Escolar. Es va buscar el lloc més estret entre roques per a fer el pont i donar-lo d'utilitat pública.

1.3.- QUIN RIU SUPERA EL PONT ? Per supost, el Gorgos.

1.4.- QUE HI HAVIA DALT DELS PILARS QUE ES VEUEN A LA PART SUPERIOR DE LA FOTO A LA DRETA MIRANT-LA. Estava l'escorxador (matadero) on es mataven els animals per a les carnesseries.EL JOC DE LA HISTÒRIA DE GATA. 4ª PREGUNTA, CAMPANAR, ANY ELEVACIÓ, RECTOR

20200323151436-campanarbaixet.jpg

Estem hui 23 al dia 10 de confinament pel COVID-19 i segueix entretenint als gaters i als que coneixeu Gata.

Hui va de campanar. El campanar de l'església parroquial de Sant Miquel de Gata npo sempre ha tingut aquest aspecte. Era més baixet. La pregunta té dos parts:

4. 4.-1.- QUIN ANY ES VA ELEVAR EL CAMPANAR DE L'ESGLÉSIA DE GATA?.

4.-2.- QUIN RECTOR ESTAVA AL CÀRREC DE LA PARRÒQUIA EN EIXE TEMPS?

Faciletes les dues parts de la quarta pregunta. A pregunta fàcil, resposta ràpida. RESPOSTA A LA 4ª PREGUNTA: CAMPANAR, 1963, D. VICENTE LLOPIS

20200323172819-campanarbaixet-copia.jpg

Ràpida resposta com deia. Vicent Fornés de la Pau ha donat en la diana.

1.1.- QUAN ES VA ELEVAR EL CAMPANAR: Havia començat el 22 d’octubre de 1962, divendres, i va durar fins el 16 de febrer.

1.2.- QUIN RECTOR ESTAVA EN LA PARRÒQUIA: El rector aleshores era Don Vicente Llopis Bertomeu, natural de Teulada.

Es va acabar la construcció de l’alçada de la torre el 16 de febrer de 1963. Va ser un hivern plujós i amb moltes interrupcions a l’obra. Una massa polar havia arribat també a Gata, a finals de gener i principis de febrer. El rector aleshores Don Vicente Llopis Bertomeu així ho relata al "Libro de Actas" que es conserva a l’Arxiu Parroquial. 

 Detalla que les obres d’elevació de la torre del campanar van durar del 22 d’octubre de 1962 al 16 de febrer de 1963 i diu que donada la crudesa d’eixe hivern i la inclemència del temps es van perdre varies setmanas de treball. El cost total de les obres pujà a 222.349 pessetes, sense contar els jornals de prestació personal. L’obrer encarregat fou En José Soler Signes i l’obrer segon, Miguel Simó Mengual, actuant de manobres, Juan Monfort Diego i José Ferrandis Mestre.EL JOC DE LA HISTÒRIA DE GATA. 5ena PREGUNTA, EDIFICI. ANY, ON PARA?, RECTOR, FINALITAT

20200324160534-casalepra-copia.jpg

No parem i aixina ens entretenim passant la confinació un dia més. Hui va sobre un edifici "social" que es va fer al segle XVIII, sabeu com es deia popularment.

5. 5.1.- COM SE LI DEIA A AQUEST EDIFICI ?

5.2.- PER ON PARA ?

5.3.- QUIN RECTOR EL VA MANAR FER ?

5.4.- QUINA FINALITAT TENIA ? FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.828). COMISSIÓ DE FESTES 1980 (Aporta Vicen Soler)

20200324174801-comi80-copia.jpg

La fotografia és de Pons però l’ha pujada al facebook Vicen Soler, perque ahí estava sa mare, que formava part de la comissió de festes 1980. Moltes de les persones ja no estan entre nosaltres. Els recordem, a ella, a tots i totes.

Anem a esbrinar qui formava part de la comissió. Agatxats estan: Salvador, Antonio Salvá i Pepe Salvá (+). Sentats estan Paco Caselles, Rosa (la mare de Vicen) (+), Pepe Parrí (+), dos quintes d’eixe any: la germana de Manolo Roselló i Pepita Palonés; Marisol, María Ángeles i Vicente. Plantats: Pepe "Sereno" (+), Aurelia, darrere els major dels germans Soler. Antonio "de la Cotxa" (+), seguint per davant Joaquina Frasés, darrere María Vicenta, Antonio Monfort, Francisco García i Antonio "Beterano" (+), davant d’ells Pepa. Al costat Amparo Coloma, que va presentar el festival d’eixe any amb el que vos escriu. Vicente "Porró" (+), Marita, darrere Rosa Roselló (+) i la mare de Pepita Palonés (+). De nou davant, Isabel i Jesús (+). 

FONT: Foto propietat de Vicen Soler, publicada al facebook per Vicen Soler.RESPOSTA A LA 5ena PREGUNTA: CASETA LEPRA, PLANETS, D. JUAN MARTÍNEZ, ACOLLIR ALS MALALTS DE LEPRA

20200324191130-casalepra-copia.jpg

Ja tenim la resposta completa. Han contestat a ella ràpid, tant Cento com José Vicente. Gràcies.

5.  5.1.- COM SE LI DEIA A AQUEST EDIFICI ? És diu encara, popularment, la Caseta de la Lepra. És més antiga, inclús, que Fontilles. Es va construir en 1891 i va deixar de ser efectiva en 1918.

5.2.- PER ON PARA ? És la partida Planets, efectivament dalt del vial que unix el pont de la Font del Riu amb el carrer Sant Josep.

5.3.- QUIN RECTOR EL VA MANAR FER ? Va ser Don Juan Martínez Blasco, que li van dir "el cura leproso". També va manar fer la Casa Vicaria i un eixample a l’ermita.

5.4.- QUINA FINALITAT TENIA ? Acollir als malalts de la lepra. EL JOC DE LA HISTÒRIA DE GATA. 6ena PREGUNTA, QUI ÉS L'HOME?. COM LI DEIEN?, QUE FEIA?

20200325195000-tisariero-copia.jpg

Hui descobrim a un home que va portar un ofici, una família al poble de Gata. Un homenatge amb les preguntes:

6. 6.1.- CONEIXEU QUI ERA L'HOME ?

6.2.- COM LI DEIEN POPULARMENT ?

6.3.- QUE FEIA ?

6.4.- QUIN COGNOM VA INTRODUIR A GATA ?A GATA, LA PLUJA ACOMPANYA LA CONFINACIÓ PEL CORONAVIRUS (51 litres i 8 dies plovent)

20200325201034-montgoantonio-copia.jpg

La climatologia a Gata pareix que acompanye l’estat d’alarma que va imposar l’Estat espanyol el dia 14. Dies tristos i plujosos, encara que sense fer burrera el temps. Si són 11 dies, 8 ha plogut alguna quantitat. Els gaters ens quedem a casa, però pels carrers i els camps la pluja remulla dia si i dia també. Va ploure el dia 16, 3 litrets; el 17, 8 litres; el 20, 0,6. el 21, 10. El 22, 8,6. El 23, 11,2. Ahir 24, 3,8 i hui dia 25, dimecres, 5,8. En total 51 litres Dels 51,2 sols el dia 2 van caure 0,2.

La natura està beneficiant-se de que ha baixat el nivell de polució, de que l’aire està més net. Seguirà plovent, diuen, al començar abril. L’alarma s’allargarà fins l’11. Vorem si seguixen acompanyant-se el mal temps i la confinació, al menys a Gata.

FONT: Foto Valls i el Montgó, Antonio Monfort.RESPOSTA A LA 6ena PREGUNTA: JOAQUIN, EL TIO SARIERO, SARIES, CABASSOS; ESPLUGUES

20200326174956-tisariero-copia.jpg

Done resposta a la pregunta d’ahir:

6.1.- CONEIXEU QUI ERA L’HOME ? Era Joaquín Esplugues Nàcher, artesà vingut de Atzaneta d’Albaida.

6.2.- COM LI DEIEN POPULARMENT ? El Tio Sariero.

6.3.- QUE FEIA ? Feia sàries, cabassos, artesania de la llata, palma i espart.

6.4.- QUIN COGNOM VA INTRODUIR A GATA ? Tant el seu fill Pepe i la seua filla Teresa porten el cognom Esplugues. De segon portava Nàcher, que ja ha desaparegut.ELS MÚSICS GATERS, PROTAGONISTES A ÀPUNT RÀDIO (Pere Vicalet i la Unió Musical)

20200326181557-musicsradio-copia.jpg

Dissabte passat dia 21, a l’edició del programa de Àpunt Ràdio va ser protagonista el músic professional gater Pere Vicent Caselles Mulet (Pere Vicalet). Va parlar de la seua trajectòria amb les noves tecnologies i de la iniciativa de Festival als Balcons del passat dia de Sant Josep, on ell va donar l’eixida a tots els músics valencians per a tocar els pasdobles "Paquito el Chocolatero" i "Amparito Roca". La sintesi del programa deia: "També coneixem el jove compositor i director de Gata de Gorgos Pere Vicalet i descobrim la seua obra i la seua trajectòria al capdavant de diferents formacions." 

Podeu escoltar tot el programa PUNXANT ACÍ. A Pere Vicalet l’entrevisten a partir de la hora, 24 minuts i 14 segons del programa.

Al dia següent, diumenge 22, li va tocar el torn a la banda Unió Musical de Gata, al programa que presenta Jordi Company "Debandaabanda". El motiu important: l’agrupació de Gata està complint el seu 150 aniversari. Els músics esperen anar complint amb les previsions més importants, però més endavant.

La impossibilitat de fer el programa al Casal de la Música, com s’haguera produït en condicions normals, i degunt a la confinació les entrevistes es van fer per telèfon des de casa o gravades. Al llarg de tres hores, van passar pel programa el president Vicent Signes Signes, músics majors i músics centment incorporats a la banda. Com a cronista, també vaig xerrar una miqueta, explicant la història de la banda i com estarien aquella època dels seus inicis.

A la síntesi de la pàgina web es comentava: "Hui en ‘De banda a banda’ coneixem a alguns dels músics de la Unió Musical de Gata de Gorgos, una banda de música que enguany compleix 150 anys d’història. Amb ells, descobrim com tenen previst celebrar aquesta fita tan important i quina importància té la banda en aquest poble de la Marina Alta."
Per a escoltar tot el programa, podeu PUNXAR ACÍ.

FONT: Composició de fotos extretes de la pàgina web de "Debandaabanda".EL VEÏNAT DE GATA TÉ NOMBROSES INICIATIVES PER PASSAR EL CONFINAMENT...I EN TRAURAN MÉS

20200326184451-passantquarentena-copia.jpg

La imaginació al poder, podríem dir en aquests temps de confinament obligat pel coronavirus. Els veïns de Gata no paren. A més del ja conegut i celebrat per tot arreu de l’Estat espanyol dels aplaudiments als balcons per agraïment als sanitaris, personal que treballa per a que no falte de res i que estan "a primera línia" i l’actuació de tots els músics als balcons al "Festival dels balcons", que també van fer tots els músics valencians, han sorgit altres idees, de les quals faig un resum:

- Començà l’amic Pepe Mengual, president del Fotoclub "Forat". Ell va posant fotografies espectaculars de llocs on ha disparat el seu ull òptic. La gent tindrà que endevinar on és.

- Es va sumar després la parròquia de Sant Miquel Arcàngel, fent les misses, resant el sant rosari, Pare Nostre, i demés celebracions, per mig del seu canal Youtube. El senyor rector Don Francisco M. Murillo ha celebrat la santa missa per la vesprada o a les 11,30 diumenge. Però si el fet ja és històric, més històric és celebrar-ho als distints altars i aixina ho ha fet a l’altar de Sant Josep, el dia de la festa; al de la Verge de Fàtima, ahir dimecres 25 dia de l’Encarnació, i a la capella de la Comunió. Al canal Youtube de la parròquia teniu tots els vídeos.

- Dijous 19, dia del pare i dia de Sant Josep, va nèixer a Gata el grup "alavoradel riumare". Es tracta d’un grups de veïns que viuen a un i altre costat del riu Gorgos que inventen coses per a passar millor el confinament i ixen als balcons a manifestar la seua vena artística. A la música i mascletà de globus, van seguir les flors i ara vindrà xicotetes actuacions teatrals. Els vídeos que fan són supergraciosos, com el que vos mostre PUNXEU ACÍ.

- Una altra iniciativa va ser la dels integrants del Moviment Junior de Gata, que al no poder celebrar-se el passat dia 22 el Dia Junior de la comarca, van fer un vídeo entre els menuts/menudes, educadors/es i Don Francisco. Podeu escoltar-lo de nou, PUNXEU ACÍ

- També el que escriu CRONISTA DE GATA sabeu que tinc en marxa la sèrie "El joc de la història de Gata" que ja ha fet sis preguntes i continuarà. Per a conéixer més la Gata antiga amb coses puntuales de tota temàtica.

- Altres iniciatives s’estan gestant, s’estan madurant. Ja les coneixerem.

FONT: Vídeos i fotos extrets del facebook.EL JOC DE LA HISTÒRIA DE GATA. 7ena PREGUNTA, CAMPANES. Nº, NOM, ANY?

20200327191243-campanes1-copia.jpg

Afrontem el dia 14 del confinament. Segon cap de setmana, QUEDA’T A CASA i juga sobre la història de Gata. La pregunta de hui va sobre les campanes de l’església de Sant Miquel Arcàngel.

7.1.- QUANTES CAMPANES TÉ EL CAMPANAR?.

7.2.- CONEIXEU EL NOM D’ELLES?

7.3.- DE QUIN ANY SÓN, APROXIMADAMENT?.RESPOSTA A LA 7ena PREGUNTA: CAMPANES: 5. NOMS. ANYS 1858; 1940; 1941

20200328075006-campanes1-copia.jpg

Hui dissabte done resposta a la 7ena resposta. Juanen va dir 6 campanes. Són 5, quatre baix i una dalt de tot.

7.1.- QUANTES CAMPANES TÉ EL CAMPANAR?. 5. 

7.2.- CONEIXEU EL NOM D’ELLES? la més antiga, la de dalt de tot, és Sebastiana, la que toca les hores. Tres de baix tenen per noms Micaela, la més gran, Cristo Rey i Nuestra Señora del Pilar i la més menuda Nuestra Señora de los Dolores.

7.3.- DE QUIN ANY SÓN, APROXIMADAMENT?. la més antiga de 1858. Les altres tres de 1940 i la més menuda de 1941. Son refundides en 2008.

FONT: Arxiu Parroquial. Fotos Gremi de Campaners Valencians i Cronista.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.829). FESTES SANT ANTONI

20200328090728-xap1-copia.jpg

En temps de confinació no perdem el fil de les fotografies antigues. Hui anem de festa. Aquelles enyorades festes de Sant Antoni. La fotografia ens la facilita Vicente José Grimalt Bolufer. Repartiment del pa beneit de Sant Antoni de Gata. Al voltant del 17 de gener. Els festers Antonio Signes, la dona de Geroni, la dona de "Xaparro". Dones del Raval conversant amb ells i al fons Juanito Escortell, davant d'ell la seua dona. Al costat, Antonio Costa "del Penyó".

FONT: Fotografia facilitada per Vicente José Grimalt. EL JOC DE LA HISTÒRIA DE GATA. 8ena PREGUNTA: ON ESTAVA?. QUI LA VA FER?, ANY?

20200328093548-fontriu-copia.jpg

Seguisc amb el joc de les preguntes sobre la història de Gata, que ens permet aquest temps de "Quedar-se en casa". Ara toca una pregunta sobre una part del poble i una font.

8.1.- ON ESTAVA AQUESTA FONT ?

8.2.- QUI LA VA FER ?

8.3.- ANY APROXIMAT D ELA SEUA CONSTRUCCIÓ ?RESPOSTA A LA 8ena PREGUNTA: FONT DEL RIU; QUICO; 1991

20200328160938-fontriu-copia.jpg

Molt prompte s’ha donat resposta a la pregunta, senyal que estaveu alerta. 

8.1.- ON ESTAVA AQUESTA FONT ? La font es va fer al barri de la Font del Riu, on s’unien l’eixida del carrer Lepanto i la general, la N-332. Encara no estava construit el nou pont.

8.2.- QUI LA VA FER ? El recordat Quico Buigues (Quico el del Kiro’s) la va dissenyar i junt amb els operaris de l’Ajuntament. la van acabar. Va durar molt poc. 

8.3.- ANY APROXIMAT DE LA SEUA CONSTRUCCIÓ ? Va ser l’any 1991.HISTÒRIA LOCAL, GATA FA 136 ANYS. SANITAT (Còlera), AGRICULTURA (pansa), POLÍTICA,...EL PROGRESO, XÀBIA (Biblioteca Virtual M.de Cervantes)

20200328171401-gata1884progreso-copia.jpg

Els diaris digitalitzats formen part de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. En 1884, fa 136 anys Gata i la comarca de la Marina vivien una altra epidèmia, el còlera. Escorcollant per les biblioteques que conserven els diaris tan antics, trobem a la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes el semanari "El progreso, Periódico democrático de la Marina" que es feia a Xàbia (Jábea) i dirigit per D. Juan B. Catalá y Gual. Pertany al fons de l’Institut de Cultura "Juan Gil-Albert" d’Alacant.

Al respecte del còlera, el Corresponsal de Gata escrivia al semanari el 13 de desembre de 1884: "Sr. Director de El Progreso. Mi querido amigo: desde el día 9 en que fue acordonado Vergel que no nos llegaba la camisa al cuerpo...pero cual no habrá sido nuestro desencanto al averiguar que desde aquella fecha no ha ocurrido ninguna invasión ni defunción. Nos ha pasado el susto...".

Seguix El Corresponsal parlant del "cólera político" que hi havia, segons ell, a Gata i deia: "...como las fracciones conservadoras de José Signes y Gerónimo Mulet, no se atreven á embestir a Feliu porque todavía esperan el maná de los caciques de Benisa, hete aquí que nueslro Alcalde se despacha a su gusto. Ahora. Mulet se las promete muy felices con la elección de diputado provincial a favor del Sr. Carrió..." Acaba dient una frase molt curiosa: "...Y basta de aquello y de esto, y hasta la próxima".

A nivell comarcal, el 24 d’agost de 1884 publicava el referit diari al respecte de l’alçament del "cordó sanitari provincial": "¡Eureka! Asi podemos exclamar al ver que los cordones sanitarios que nos impedían toda comunicación con nuestros coprovincianos, van desapareciendo. ¡Pero cuánto tiempo ha de pasar, sin que la vida y el movimiento retorne! El daño de un dia en la vida comercial de un pueblo, tarda años en desaparecer". Quant se li pareix a la situació actual !!. 

El diari "El Progreso" tenia un corresponsal a Gata (aleshores sols Gata i no de Gorgos). Quan tocava escriure a les corresponsalies, parlaven principalment de agricultura i de política. El de Gata escrivia aquell 24 d’agost sobre la pansa: "...la cosecha es menor de lo que creíamos, que algunos han principiado los escaldos en verde y ias mermas serán terribles, no sabe uno darse razón de ello: por otrá parte el comercio escaldado del año anterior quiere las pasas á tan bajos precios que no sé como nos lo arreglaremos para ir tirando hasta la temporada venidera. De política apenas se habla...".

Tornava a parlar de política ja entrada la tardor. El Corresponsal posava l’escena a La Venta. Era el 18 d’octubre de 1884 quan deia: "Amigo mio: estos días pasados se ha verificado en la Venta de esta población, una reunión de constitucionales Soleristas (per José María Soler Oliver), enemigos de Laussat, no sé con que objeto, si bien parece que para estar preparados para el día de mañana. También, y bajo un algarrobo que hay en la misma Venta, y al anochecer, se avistaron días atras algunos moderados de notoria importancia en la provincia...La política de aquí, anda como la de todos estos pueblos; esto es, muy mal.".

El dia 5 de gener de 1885, el Corresponsal informa de "la publicación de un bando por el que se prohibía sacar el mosto do los lagares sin abonar previamente al arrendatario de consumos los derechos que la tarifa señala para el vino.".

Una publicació del 22 de gener de 1885 ens descobrix qui era l’alcalde de Gata en 1882. "Retrocedamos á 1882, a la razón alcalde de este pueblo por la gracia del Sr. Laussat y demás constitucionales, mi convecino Francisco José Feliu y Signes..."

26 febrer 1885 a l’article "Denia y su término" del diari que els conte relaciona els pobles de la Marina i diu: "Gata fué de los nobles de Híjar, descendientes del rey D. Jaime el Conquistador."

FONTS: EL PROGRESO, XÀBIA (1884-1885). Reproducció digital d’una còpia de l’original en microfilm del fons documental de l’Institut Alicantí de Cultura Juan Gil-Albert, Alacant. Edición digital a partir de Dénia (Alacant), Impremta de Pedro Botella, 1886. // Composició: Capçalera del semanari i foto de Gata cap a 1900 (Llibre Caridad Heróica, Fontilles, 1900).
EL JOC DE LA HISTÒRIA DE GATA. 9ena PREGUNTA, MÉS FONTS A GATA: ON? ANYS?

20200328173048-fontpla-a-copia.jpeg

Seguim tancats a casa i seguim mirant places i carrers. Si l’anterior pregunta era d’una font de l’any 1991, ara busquem més fonts urbanes a Gata. Ale...aneu pensant.

9.1.- MOLTES FONTS MÉS URBANES HI HAVIA A GATA ?

9.2.- QUANTES EN QUEDEN ?

9.3.- ON ESTAVEN O ESTAN ?

9.4.- DE QUIN ANY SÓN ?LA IDEA DEL JOC DE GATA PER A ENTRETINDRE, PUBLICAT AL CANFALI MARINA ALTA

20200328195533-ajugar-copia.jpg

"A JUGAR. La historia de Gata a través de imágenes del ayer". Aixina es titula l’article que apareix a l’edició de hui dissabte 28 de març al semanari comarcal CANFALI MARINA ALTA. Amb una fotografia de la banda de música, quan era alcalde Don Julián, presa als graons de l’escola vella, CANFALI dona a conéixer El Joc de la Història de Gata, que vaig començar fa uns dies que ja té 9 preguntes fetes.

FONT: Imatge capturada del Canfali Marina Alta, edició de hui 28-3-2020. RESPOSTA A LA 9ena PREGUNTA: FONTS, 3. 1944, 1945

20200329092849-fontpla-a-copia.jpeg

Donant resposta, perque ja l’heu resolta vosaltres, a la pregunta 9 i les seues parts.

Anava de fonts

9.1.- MOLTES FONTS MÉS URBANES HI HAVIA A GATA ? Ja havien vist la de la Font del Riu, que va durar poquet. Les altres eren tres.
9.2.- QUANTES EN QUEDEN ? Sols en queda una.
9.3.- ON ESTAVEN O ESTAN ? La que queda està a la Plaça de l’Església. Les altres estaven a la placeta de Sant Antoni o Placeta l’Om i al carrer Duquessa d’Almodòvar.
9.4.- DE QUIN ANY SÓN ? La de la Plaça de l’Església va ser inaugurada el 4 d’agost de 1944. Les altres, també a festes de 1945.

(Per cert, anime a la gent que tinga fotografies de les altres dos fonts, Placeta i Duquessa, que me les faça arribar per a publicar-les. GRÀCIES).EL JOC DE LA HISTÒRIA DE GATA. 10ena PREGUNTA, ESCOLES. NOM, ANY, DIA

20200329200504-escola1-copia.jpg

Bona nit del diumenge tercer de la quarentena. Nova pregunta i anem per la 10. Va d'escola. Les escoles velles, el Grup Escolar.

10.1- QUIN NOM LI VAN POSAR AL GRUP ESCOLAR?.

10.2.- QUIN ANY I DIA EL VAN INAUGURAR?

10.3.- QUI ERA L'ALCALDE EN EIXE TEMPS? RESPOSTA A LA PREGUNTA 10. SANTÍSSIM CRIST, 6-8-1985, VICENTE MULET REDAL

20200330083622-escola1-copia.jpg

Ja tenim el resultat de la 10ena pregunta. No era massa difícil. 

10.1- QUIN NOM LI VAN POSAR AL GRUP ESCOLAR?. Portava el nom del patró Grup Escolar "Santíssim Crist", en castellà clar està. Ara tot el CEIP (Col·legi o centre escolar d'Infantil i Primària) també el porta. 

10.2.- QUIN ANY I DIA EL VAN INAUGURAR? Va ser el dia de la festa major, 6 d'agost, de 1958.

10.3.- QUI ERA L'ALCALDE EN EIXE TEMPS? L'alcalde era Vicente Mulet Redal, de l'imprempta Mulet.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.830). PASSACARRER FESTES SANT ANTONI

20200330114126-xap7-copia.jpg

Seguim descobrint més fotografies que m’envia Vicente José Grimalt Bolufer. Ací tenim les mateixes festes que a l’última fotografia. Un passacarrer i de festers davant Antonio Signes amb María, dona de Geroni. Darrere el sempre recordat Toni "Porra" junt amb Tonica, la mare de Vicente José. Si ens fixem Toni porta de la mà al seu nét menut. Darrere tres xiquetes i al fons els músics que feien de xaranga. Vegem a Pepe, fill de Maria, i José María, els dos amb les trompetes.

FONT: Foto que aporta Vicente José Grimalt Bolufer.  TORNA...DIARI GATER DE 33 ANYS (1987-2020). 16 a 18, Juliol, 1989

20200330171630-canastes-copia.jpg

PREÀMBUL:

Fa ara tres anys i mig, concretament el 28 d’octubre de 2016, deixava aparcada la secció de "Diari gater...". Aquells articles deien de 30 anys, ara ja toca dir de 33 anys. Com passa el temps!!. Però si la secció va nàixer un 10 de juliol de 1989 per commemorar el VI aniversari del blog, ara que ens apropem al desé aniversari, que serà el penúltim dia de la pròrroga del confinament, no està de més recuperar les notícies que publicava als diaris, bé a Información, bé al Canfali, Comarca o més tard Las Provincias.

La primera notícia que vaig destacar va ser la publicada al diari Información el 6 de gener de 1987, que també era la meua primera publicació en premsa. Tractava, com no, del "Auto de los Reyes Magos" en Gata de Gorgos. La última notícia a destacar tenia ja la xifra de 808 i era del 10 de juliol de 1989: "Josefa Diego nació un 10 de julio de 1889. La abuela de Gata de Gorgos cumple cien años" (Diari Información).

Després de tot aquest preàmbul, reprenc la secció. Espere que gaudiu d’ella:

1989, 16 JULIOL:

809.- A TODA COSTA. GATA O EL CULTO AL CAPAZO. 51 TIENDAS EN EL "BAZAR DE LA COSTA BLANCA". Diari Información. (Foto Pons)

1989, 18 JULIOL:

810.- VELADA DE TEATRO CON GRUPOS DE GATA Y PEDREGUER. OBRAS EN VALENCIANO.

PROGRAMA DE FESTES GATA 1989. FINALS JULIOL.

811.- DATOS CURIOSOS DEL SIGLO XX GATENSE 1900-1989. PODEU OBRIR L'ARTICLE PUNXANT ACÍ.

812.- Escrit sobre la COMISIÓN DE FIESTAS DE "LA FONT DEL RIU" 1989.

(Continuarà...)LA VEÏNA DE GATA PAQUI NOGUERA (DOCTORA PILI DORA COMPRIMIDA, PAYASOSPITAL) ANIMA ALS SANITARIS D'ALACANT

20200330181413-paqui.jpg

Pertany al grup de Payasospital. És la veïna de Gata Paqui Noguera que junt amb el seu marit Jaume Costa estan estos dies de "Quedar-nos en casa", de "Coronavirus", animant amb la seua faceta de "pallassos". I entre als que animen, la Doctora Pili Dora Comprimida o siga ella, Paqui, ho fa al personal sanitari del Hospital General d’Alacant, amb el que tantes vegades compartix ànims per als més menuts.

El diari Información d’Alacant ho publica hui dia 30 de març. Titula: "Coronavirus. La canción de Payasospital para apoyar al personal sanitari del Hospital General de Alicante". Al subtítol: "La Doctora Pili Dora Comprimida dedica una composición al centro hospitalario alicantino". Llegiu la notícia punxant ací. Per a vore el vídeo musical PUNXEU ACÍ.

Per la seua part, el seu home Jaume Costa es transforma en "Doctós Càpsulo Pretendós: Olvida el cinturón..., en un vídeo que ha pujat a Youtube i que es recomanable per a menors de 6 a 9 anys. PUNXEU ACÍ i voreu el vídeo.

FONT: Foto capturada de l’article.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.831). Tendes d'artesania, anys 70

20200331084256-canastesfr-copia.jpg

Vos passe la fotografia que va publicar fa uns dies l’amic Carlos Fuster Montagud a la pàgina Marina Alta antigua, junt amb altres, totes elles relacionades amb el boom de "les canastes, l’artesania" a Gata, dècades dels 70 i 80 del segle passat. Per a mi era inèdita la imatge que us mostre. Es va fer des de dins de la tenda de canastes de Pepe Torres i Pepita Oliver, del xaflà del carrer Calvari amb la N-332 (hui és una tenda d’alimentació). Enfront es poden veure les altres tendes del barri La Font del Riu i com eren totes seguides, hui lalauradament desaparegudes totes. Enyorança comercial del poble!! 

FONT: Foto pujada al facebook per Carlos Fuster Montagud.EL JOC DE LA HISTÒRIA DE GATA. PREGUNTA, 11. VA DE BOUS. CARRER, FESTES, ANY

20200331101441-boussanto1992-copia.jpg

Seguint amb el Joc de la Història de Gata, vos propose ara una de bous. Més recent perquè vegeu que és en color.

11.1 - QUIN CARRER DE GATA ÉS L'ENTRÀ?

11.2.- QUINES FESTES EREN?

11.3.- QUIN ANY?RESPOSTA A LA PREGUNTA 11: MORERES, FESTES SANT ANTONI, 1992

20200331184113-boussanto1992-copia.jpg

Després de moltes intervencions vostres per al facebook al respecte de la pregunta sobre els bous del Raval, ací estan les respostes a la 11 pregunta: 

11.1 - QUIN CARRER DE GATA ÉS L'ENTRÀ? Carrer Moreres (Raval).

11.2.- QUINES FESTES EREN? Sant Antoni, gener.

11.3.- QUIN ANY? 1992.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris