Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Julio de 2020.

AQUESTA VESPRADA, ELS GERMANS PONS GARCÍA (POINT 1920) DE GATA REBRAN EL PREMI NACIONAL 2019 DE DISSENY (CATEGORIA EMPRESA) DE MANS DELS REIS D'ESPANYA

20200703153438-germansponspremi-copia.jpg

PODEU MIRAR FOTOS DE L’EVENT D’AHIR, PUNXANT ACÍ.

TAMBÉ PODEU MIRAR LA PÀGINA DE LAS PROVINCIAS DE L’ENTREVISTA D’AHIR A VICENTE PONS, UN DELS GERMANS, PUNXEU ACÍ.

 

Hui és un gran dia per als quatre germans gaters empressaris PONS GARCÍA (Pepe Juan, Paco, Vicente i Antonio) i per a la família de POINT 1920. Aquesta vesprada, a partir de les 18.30 hores, tindrà lloc el lliurament dels XI Premis Nacionals d’Innovació i Disseny de la Comunitat Valenciana. Els reis d’Espany els atorgaran el premi en un acte que se celebrarà a València i que serà transmés per la cadena televisiva à punt.  

Entre els importants premis es compta amb el d’EMPRESA, que com a Premi Nacional de Disseny 2019 va recaure en l’empresa de "els Estanquers", com els coneixem a Gata, POINT 1920, que just enguany fa cent anys.

A l’acte institucional previ d’ahir organitzat pel Ministeri de Ciència, Tecnologia, Coneixement i Innovació i la World Design Capital Valencia 2022 van estar presents totes les principals autoritats. Amb els germans Pons García, com podeu veure a les fotografies, van conversar el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig, l’alcalde de València Joan Ribó i altres.

Precisament ahir al diari LAS PROVINCIAS apareixia un article-entrevista en la qual VICENTE PONS, director comercial, relatava l’exitós recorregut de l’empresa familiar al llarg dels seu cent anys de vida i de l’enorme satisfacció que suposa rebre el Premi Nacional de Disseny.

Els Premis Nacionals d’Innovació i Disseny són els més rellevants del nostre país en aquestes àrees. Reconeixen a professionals i empreses que contribueixen al desenvolupament econòmic i social a través de la innovació i el disseny, com així ho ha merescut POINT 1920.

FONTS: Foto dels facebook de Point 1920.


L'EMPRESA DELS GATERS PONS GARCÍA, POINT, REP EL PREMI NACIONAL DE DISSENY DE MANS DELS REIS D'ESPANYA

20200705171324-vicentreina3-copia.jpg

PODEU REPASSAR L’ACTE DE LA GALA DE DIVENDRES (À PUNT), DEL PROGRAMA "À PUNT DIRECTE" I A PARTIR DE L’HORA I 32 MINUTS. ALLÍ ANIREU MIRANT IMATGES DELS GATERS I LA FAMÍLIA PONS. PUNXEU ACÍ

També podeu llegir l’article a la revista d’Economia Economia3.com al respecte dels premis, que titula: "Ciutat de les Arts i les Ciències. La alicantina Point consolida su trayectoria con el Premio Nacional de Diseño". En la lista de galardonados estaban también la diseñadora valenciana y presidenta de València Capital Mundial del Diseño, Marisa Gallén y Porcelanosa. PUNXEU ACÍ.

A un altre lloc, CULTURPLAZA, també podeu llegir l’article: "CRÓNICA DE LA ENTREGA. Los Premios Nacionales aúpan a València como epicentro del diseño". PUNXEU ACÍ.

Un vídeo de POINT S.L. per mig de Youtube, sobre el Premi Nacional de Disseny 2019, podeu veure’l també: PUNXEU ACÍ.

Ho van poder seguir en directe divendres per la vesprada per la cadena autonòmica "À PUNT". Des de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València i amb grans mesures de seguretat, aforament, sanitàries i de protocol, i amb la presència de Ses Majestats els Reis d’Espanya Felipe i Leticia, el ministre de Ciència, Innovació i Universitats Pedro Duque i la resta d’autoritats valencianes encapçalades pel president de la Generalitat Ximo Puig, es va atorgar els premis nacionals de la innovació i el disseny 2019. La dissenyadora Marisa Gallent, l’empresa Porcelanosa i la gatera (amb seu de fàbrica a Xaló) Point van rebre el guardó, a nivell valencià. Altres entitats empresarials ho van fer també a nivell estatal.

Vicente Pons, director comercial de POINT, pujava a l’escenari i rebia el premi de mans de la reina Leticia. Quedava junt amb els premiats dalt l’escenari mentres parlamentaven el ministre Pedro Duque i el rei d’Espanya Felipe VI.

Els altres germans de l’empresa Point (Pepe Juan, Paco i Antonio) estaven a la primera fila. Tota la família Pons acompanyaven als amfitrions gaters. Després dels parlaments, els guardonats van poder fer-se, això si amb mascareta inclosa en tot moment de l’acte, algunes fotografies amb el Rei.

Un gran dia, divendres 3 de juliol de 2020, per a una gran trajectòria centenària, que ja està en la tercera i va cap a la quarta generació. POINT 1920, com ja s’anomenen ells a les xarxes socials, complint cent anys i rebent el gran premi nacional 2019.

Una llàstima que a la transmissió, que seria seguida per moltíssima gent, no apareguera Gata per cap lloc, però si que van projectar la Marina Alta internacionalment a través de l’empresa Point.

FONTS: Fotos i documentació À PUNT DIRECTE, ECONOMIA3.COM, CULTURPLAZA, YOUTUBE. POINT.      FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D’ABANS (Gata en el record - foto 1.847-). PACO FELIU TRANSPORTANT CARBÓ, ANY 1953

20200708160157-pacofeliucamiopansa-copia.jpg

La fotografia no té desperdici. L’escena se situa a Ciutat Real. Paco Feliu Pedro, que tenia un camió, va anar una temporada amb el seu camió a terres extremenyes i castellanes. Transportava carbó, dins dels replets cabassos podeu imaginar-vos com anava el vehicle. Era l’any 1953. Paco tenia aleshores 22 anys. Després va tindre l’afamat Bar Casablanca de la general. El mateix Paco amb col·laboració de la seua neboda María Eugenia Salvador Feliu, conta que transportaven carbó des de Ciutat Real a Albacete. A la fotografia estaven en un descans per a repostar i al mateix temps havien carregat del tren de mercancies. Allí la gasolina, a Ciutat Real anava més barata. Paco portava l’últim camió de la seua trajectòria amb camions. Era un Morris.

A la fotografia, feta el 28 de setembre de 1953 per Fotos Dueñas (Corazón de María, Nº 9, Ciudad Real) un jove Paco és el que està just al mig dels plantats. Es veu al seu costat esquerre mirant la imatge a Aurelio Cholbi, xabier i xofer del Venturo que més tard viuria a Gata i tindria un taxi. Acompanyava a Paco en eixe viatge. Els altres sis eren treballadors d’allí.

La foto l’havíem vista a algun programa de festes patronals, però no coneixien tota la seua història, que ara ens ha contat Paco, al que li ho agraïm.

FONT: Fotografia proporcionada per María Eugenia Salvador Feliu. Informació facilitada per son tio Paco Feliu Pedro.SABIEU QUÈ...? DON ALEJO SENDRA TARRAZÓ, RECTOR DE GATA ENTRE 1930 I 1950, VA PUBLICAR UN VOLUMINÓS LLIBRE SOBRE LA "PRÁCTICA PARROQUIAL"

20200709151548-donalejollibre-copia.jpg

Ho sabieu?. A la parròquia de Gata i altres en les que va estar es va notar i molt la seua llavor de pastor. A la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos Don Alejo Sendra Tarrazó va estar de 1930 a 1950. Faltant un any per a estallar la guerra civil el rector de Gata va escriure i publicar un llibre voluminós de 950 fulles que li va titular: "PRÁCTICA PARROQUIAL con nociones de Teología Pastoral. Obra ajustada al Código Canónigo y a las disposiciones de la disciplina española". Per aquell any i publicat a Editorial Católica, Tortosa tenia un preu el libre en rústica de 10 pessetes i enquadernada, 12. 

Per aquells anys era l’obra més moderna de la seua classe que circulava per Espanya i tenia el mèrit d’haver eixit de la pluma de la persona de Don Alejo, tan aveçat pel seu càrrec a aquesta pràctica, com era el "párroco" de Gata de Gorgos. Al títol, a les primeres fulles, constava la següent lectura: "Cura párroco de Gata de Gorgos".

Ell tractava en el llibre del nomenament i estabilitat dels "párrocos", els seus drets i obligacions, la seua remoció, les seues relacions amb les persones de totes classes, les associacions piadoses, els sacraments, dedicant-li moltes fulles al matrimoni amb 600 fulles, un vertader tractat, esglésies, oratoris, cementeris, fundacions pies, acció catòlica, testaments i legislació civil espanyola pertinent.

Tot això constituïa el contingut d’esta nutridíssima obra que aclarava tants dubtes com en la pràctica pastoral surgien i oferia als rectors quants formularis podien necessitar en el seu ministeri. El mateix llibre tenia el pròle de l’excelentíssim senyor Bisbe auxiliar de València. Al seminari valencià, així com en els de Segovia, Vitòria. Saragossa i altres va ser adoptada l’obra de text pels grans descomptes que als seminaristes se’ls feia.

Ara encara es poden trobar alguns exemplar a les cases de coleccionisme com a "todocoleccion.net" i altres, reliquies d’aquella època.

FONTS: Informació, fitxa del llibre de la secció "Libros recibidos" del semanari "El siglo futuro: Dios, Rey, Patria" Madrid, dilluns 16 de març de 1936. // Foto primera pàgina web todocoleccion.net.GATA VOL LLUÏR BONICA A L’ESTIU I A LES FESTES QUE NO ES PODEN FER PEL COVID-19

20200713155624-concurs-copia.jpg

Els carrers i balcons del nostre poble poden lluïr bonic i molt colorit. La Comissió de Festes 2020 i l’Ajuntament de Gata de Gorgos animen a tot el veïnat a participar en el concurs de balcons i carrers. Els mateixos balcons que han servit per a que la gent eixira a aplaudir a tot el personal esforçat per la pandèmia, com sanitaris, repartidors i demés, ara poden reviure amb plantes i macetes.

Del 21 de juliol al 9 d’agost estaran exposats els adornaments, recuperant així la tradició d’omplir de plantes carrers i balcons. Si mirem la vista enrere, cal recordar aquells anys que Gata s’omplia també a l’estiu de façanes amb macetes i concursava i fins i tot obtenia premi al millor poble engalanat.

El jurat recorrerà els carrers la primera setmana d’agost, per a fer el veredicte i seran lliurats premis al millor carrer adornat i premi al millor balcó. Els primers premis tindran un import de 300 euros, els segons de 200 euros i els tercers de 100 euros.

Pel que fa referència a eixos dies de no-festes, però si actes esporàdics i preparats dins del període de la setmana que tocaria ser patronal, van coneixent-se algunes actuacions. En breu temps es farà una programació d’acord al moment que estem patint a causa del COVID-19. 

FONT: Cartell Ajuntament.ENS HA DEIXAT ANTONIO MULET SIGNES ("PURA") -D.E.P.-

20200714150200-tonipura.-copia.jpg

Aquest matí ha faltat Antonio Mulet Signes, conegut per tots com Toni Pura. Després d’una enfermetat roïna i ràpida, Toni ha dit adéu als 61 anys d’edat. Ha descansat. Se’n va a la casa del Pare amb la germana i els seus pares. Ja no el veure’m per la Plaça Espanya, a la tenda, pel carrer Constitució, amb la família i amics. Deixa un gran buit tant a la família dels "Pura" com a la família Feliu i Salvá.

Des del blog, el meu condol a la seua dona María Eugenia i les filles Rosa i Patricia, als seus tres germans Vicente, Paco i Pepe, i a la resta de famíliars. La capella ardent es troba al tanatori de Xàbia. La missa funeral serà demà dimecres 15 de juliol a les 12.30 hores a l’església parroquial de sant Miquel Arcàngel de Gata. DESCANSE EN PAU, Antonio, Toni Pura.

FONT: Foto de Antonio facilitada per la família. UNA NOVENA ESPECIAL PER A UN TEMPS ESPECIAL: DEL 21 AL 29 DE JULIOL. EXTERIORS DE L’ERMITA DEL CRIST DE GATA, PREDICADORS I TESTIMONIS

20200714151747-novenatercer-copia-2-.jpg

El temps del Coronavirus farà que la Novena 2020 dedicada al patró de Gata de Gorgos, el Santíssim Crist del Calvari, també siga especial i guardant, com no, les mesures higièniques i de distàncies que pertoquen. A l’aire lliure, com cada any i enguany millor, se celebrarà la novena des del dimarts pròxim dia 21 al dimecres 29.

Ambs els lemes: "Benaventurats els ulls que veuen el que vosaltres vegeu" (Lc, 10, 23) i ¡¡ Som Testimonis", s’obrirà la novena el 21 amb el grup parroquial Alpha i el sector del poble Trossets. El tema de predicació serà: "Hi ha alguna cosa més en la vida?. ?Cristianisme fals, avorrit, irrellevant?. Donarà el seu testimoni el seglar de la parròquia de Gata, Pepe Caselles Leyda.

Dimecres 22 li tocarà al sector del poble Font del Riu i els grups parroquials seran: Càrites, Voluntariat Sant Francesc, Grup Santa Marta i Confraries i Comissions. El tema, "¿Qui és Jesús i per què va morir?. Predicarà el rector pàrroco de Gata, Rvd. D. Francisco M. Murillo Roldán.

Dijous 23 serà el sector del poble Avenida. Els grups parroquials: Lifeteen, Catequesi de Comunió, Cor, Juniors i Ruah. El tema: "Com puc tindre fe?". Predicarà el rector de Benitatxell i Vicari Parroquial de Sant Bertomeu de Xàbia, Rvod. D. Jorge López Prieto.

Divendres 24 correspondrà el torn a la Plaça Església i els grups de Litúrgia i Lectors. Tema: "Per què i com resar?". S’escoltarà el testimoni de la religiosa Carmelita descalça Virtudes Pilar Parra Mínguez.

Dissabte, 25 participarà el sector de Alcolaia i els grups Camí de Santiago i Grups de Matrimonis. Tema: "Per què i com llegir la Biblia?". Predicarà el missioner del Verbum Dei Don Ramiro Gayo.

Diumenge 26 li tocarà el sector de Sant Antoni. Grups parroquials: Consell de Pastoral i Assumptes Econòmics. Tema: "Espírit Sant: Qui és?; ¿Com actua?, ¿Com ens guia Deu?. ¿Com omplir-nos del E.S.?". Donarà el seu testimoni un Membre de la Comunitat Carismàtica Nova Jerusalem de València.

Dilluns 27 serà el sector Plaça Nova i els grups Vida Ascendent i Mares en Oració els que participen. Tema: "Com resistir al mal?". Tornarà a participar un Membre de la Comunitat Carismàtica Nova Jerusalem de València.

Dimarts 28 serà el sector del carrer Jesús Pobre i la pastoral de la Salut qui preparen el dia. El tema: "Sana Deu hui?". Hi haurà un testimoni de la Parròquia de Gata de Gorgos.

Finalment, el 29 seran els veïns de la partida del Tossalet-Calvari els qui participen. Els grups parroquials: Cèl·lules, Consell de Pastoral i Assumptes Econòmic i Confraries i Comissins. El tema: "Església i parlar als demés (com aprofitar al màxim la meua vida)". Donarà el seu testimoni el cantautor cristià que ja ha visitat algunes vegades la parròquia, Roberto Vega.

Acabats els dies de la novena, com és de supondre, les exigències sanitàries de la pandèmia exigixen que no se celebrarà la tradicional baixada del Crist en processó. D’ahí el titular: "Una novena especial, per a un temps especial".

FONTS: Parròquia Gata.GATA, CULTURA I FESTA. OFERTA MUNICIPAL PER A LES PRÒXIMES SETMANES (COVID-19)

20200714154456-programafestescovid19-copia.jpg

L’Ajuntament de Gata de Gorgos amb el refrany "A l’estiu tot el món viu!" ha fet ja un avanç de la programació que ha preparat, a través de les regidories de Festes, Cultura i Joventut per a les pròximes setmanes, sense oblidar les mesures de seguretat front a la COVID-19. Des del Consistori municipal, i expresament per la situació sanitària que vivim del COVID-19, llancen dos anuncis: "‼️Anirem informant-vos dels aforaments i indicacions per a cada acte." i "Caldrà respectar les mesures de seguretat front a la COVID-19 que s’establisquen per a cada acte".

Al cartell es recorda el concurs de carrers engalanats i balcons, que publicava ahir ací al blog. El període dels actes i festes abarca del 21 de juliol al 9 d’agost. Després serà el torn de Art al Vent. Pel que fa a la pròxima setmana, del 20 al 26 de juliol, el 23 dijous hi haurà cinema a la fresca al camp de futbol vell a les 22 hores.

L’Associació Musical CODA farà una cercavila dissabte 25, dia de Sant Jaume, a les 20.30 hores. El mateix dia, a les 23 hores i a la Plaça Nova hi haurà teatre amb l’obra "On està Mercé? de Bandada. El 26 de juliol, diumenge, prendrà el relleu la banda Unió Musical de Gata que farà una cercavila al migdia, a partir de les 12 hores. Encara, diumenge a les 20,30 hores està prevista l’actuació del Cor de l’Associació Musical CODA.

A la següent setmana, del 27 de juliol al 2 d’agost, que tindria que ser la primera de les festes patronals, tornarà el cinema a la fresca, dijous 30 de juliol, a les 22 hores al camp de futbol vell. Dissabte 1 d’agost el cantant Andreu Valor oferirà un concert a la Plaça Nova a les 23 hores.

A la següent setmana, que seria la segona de les festes patronalso les no-festes, i relacionat amb la vespra i el dia del Crist, hi haurà dos actuacions: la típica i tradicional "revetla" del dia 5, que Gata no la perdrà ni amb el Coronavirus, i el passacarrer del dia gran, el del Crist del Calvari.

Per raons òbvies, el concert de revetla que ofereix la Unió Musical es trasllada a un lloc més obert i ampli. Es farà a les 23 hores del dia 5, a l’esplanada del Grup Escolar. El dia 6, dijous, festa local, la banda Unió Musical de Gata, farà una cercavila a les 12 hores.

Per acabar aquesta primera part d’actes, actuacions i festa de l’estiu "atípic" de Gata 2020, diumenge dia 8, actuarà a la Plaça Nova el Grup Instrumental CODA, a les 20 hores.

FONTS: Informació i cartell, Ajuntament de Gata.GATA: LA TAXA DEL CEMENTERI ES TRANSFEREIX A SUMA (DOGV) // AJUDES PEL COVID-19 // SUBVENCIÓ PER A INSTAL·ACIONS CULTURALS (BOP)

20200717150411-20171101-130631-copia.jpg

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publicava dimarts dia 14 de juliol la "Informació pública de la delegació de la recaptació voluntària i executiva de la taxa de cementeri de l’Ajuntament de Gata de Gorgos. 

Es publica l’acceptació de la delegació concreta efectuada pel Ple de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, en la sessió de data 26 de maig de 2020, amb l’abast, condicions generals i contingut establerts, en les matèries que a continuació s’assenyalen: Recaptació en període voluntari i executiu dels deutes per rebut i liquidacions d’ingrés directe corresponents als Tributs i, en el seu cas, preus públics de: – Taxa per la prestació de serveis de cementeri. Manteniment i conservació.

La delegació realitzada en favor de la Diputació Provincial pel Ple de l’Ajuntament de Gata de Gorgos entrarà en vigor el dia de la publicació en el Butlletí Oficial de la Província i estarà vigent fins al 31 de desembre de 2021; quedarà tàcitament prorrogada, per períodes de cinc anys, si cap de les parts manifesta expressament la voluntat en contra comunicant-ho a l’altra, amb una antelació no inferior a sis mesos a la finalització o a la de qualsevol dels períodes de pròrroga.

AJUDES AUTÒNOMS I PYMES, BASES (BOP)

Per altra part, el Butlletí Oficial de la Provincia (BOP) del dimecres 15, publica un extracte de les bases modificades i consolidades de la convocatòria d’ajudes als autònoms i Pymes. L’Ajuntament en Ple en sessió del dia 2 de juliol va aprovar les Bases. Fem també un extracte:

IMPORT DE LES AJUDES: La quantia de l’ajuda ascendirà a 1.500 euros, per als que hagen estat obligats a cessar l’activitat, 750 euros als que han vist reduïda la facturació en més de un 75% i de 550 euros per a les activitats que estiguen en la franja de reducció de facturació de entre 50 i 75 %. La dotació d’aquestes ajudes ascendeix a un import global estimat de 135.000 euros

PERSONES BENEFICIÀRIES I REQUISITS. 1.- Podran ser beneficiàries les persones que reunisquen els següents requisits: a. Haver figurat ininterrompudament d’alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms com a mutualistes, en règim d´assimilats o cooperativistes almenys, el període comprés entre el 31 de desembre de 2019 i el 14 de març de 2020. b. Haver suspès l’activitat com a conseqüència de les mesures adoptades pel Reial Decret 463/2020, de 14 de març o, en cas de mantenir l’activitat, haver reduït la mitjana de la facturació dels mesos d’abril i maig de 2020, en almenys, un 50 per cent respecte de la mitjana facturada en el semestre natural anterior a la declaració de l’estat d’alarma...c. Tindre el domicili fiscal en Gata de Gorgos, i en el seu cas, l’establiment o local on es desenvolupa l’activitat. 2. Queden excloses les persones treballadores autònomes que: a. El 14 de març de 2020 foren perceptores de la prestació per desocupació o de la corresponent protecció per cessament d’activitat... b. El 14 de març de 2020 o data posterior foren treballadores per compte d’altre. c. Van obtenir rendiments nets de la seva activitat econòmica superiors a 30.000 euros en l’exercici 2019. d. Incórreguen en alguna de les prohibicions previstes en el apartats 2 i 3 de l’article 13 de la Llei general de subvencions. e. Aquells que tinguem la condició d’autònoms col·laboradors.

TERMINI DE PRESENTACIÓ: El termini per a la presentació de sol·licituds serà de 15 dies hàbils, des de la publicació de les presents bases en la seu electrònica de l’Ajuntament de Gata de Gorgos.

SUBVENCIÓ EQUIPAMENT

Finalment, el Butlletí Oficial de la Província (BOP) publicava dimecres 15 la resolució de la convocatòria de subvencions de la Diputació Provincial d’Alacant, concedides als diversos ajuntaments per a l’equipament de les instal·lacions Culturals de titularitat Municipal, Anualitat 2020”.

Per a Gata de Gorgos es subvenciona l’Equipament, equip audiovisual per a l’Edifici Polivalent i Centre Social. De un pressupost de 11.129,58 euros, Gata al tindre un total de 6.049 habitants, li correspon el 70%, és a dir una subvenció de 4.900,00 euros.

FONTS: DOGV 14-7-2020 (extracte). / BOP, 15-7-2020. FALLATS ELS SIS PREMIS, QUE PORTEN EL NOM DEL MATEMÀTIC GATER VICENT CASELLES COSTA, A JOVES INVESTIGADORS

20200717152635-premisvcaselles20-copia.jpg

Els atorga la Real Sociedad Matemática Española i la Fundación BBVA

Per cinqué any consecutiu, el passat dia 15 de juny i de forma telemàtica van ser fallats els VI Premis d’Investigació Matemàtica "Vicent Caselles i Costa", que porten el nom del malograt i reconegut matemàtic gater i que promocionen la Fundació BBVA i la Real Sociedad Matemática Española (RSME). Els premis van nàixer en 2015 amb l’objectiu de recolzar i estimular als jóvens professionals que desenvolupen la seua tasca en el camp de la investigació matemàtica. Són l’impuls i la difusió del coneixement científic.

El jurat dels Premis d’Investigació Matemàtica Vicent Caselles 2020, va decidir atorgar els guardons als joves Diego Alonso Orán, Alessandro Audrito, Rubén Campoy García, María Cumplido Cabello, Ujué Etayo i Judit Muñoz Matute.

Diego Alonso Orán és llicenciat en Matemàtiques per la Universitat de La Laguna (Tenerife). Els seus treballs d’investigació es basen en l’estudi d’ecuacions i models que provenen de la geofísica i la dinàmica de fluïts.

Alessandro Audrito és llicenciat en la Universitat degli Studi de Turín. El seu treball s’ha centrat en equacions amb difusió no linial i un terme de reacció de tipus logístic.

Rubén Campoy García és llicenciat en la Universitat d’Alacant. El seu treball se centra en algoritmes d’optimització i ha descobert un nou algoritme de projecció que té aplicacions a problemes de combinatòria.

María Cumplido Cabello és llicenciada en Matemàtiques per la Universitat de Sevilla. Precisament en estos dies ha sigut notícia en els mitjans de comunicació per resoldre un problema. Ací podeu mirar la informació que dona d’ella TVE a Noticias 24 horas d’ahir dimecres, PUNXEU. La seua investigació s’emmarca en el camp de la teoria geomètrica de grups, on ha conseguit generalitzar resultats de caràcter geomètric.

Ujué Etayo és llicenciada per la Universitat de Valladolid. La seua investigació s’ha centrat en el problema clàssic de com distribuir de forma optimal un conjunt de punts en l’espai.

Finalment, Judit Muñoz Matute va realitzar els seus estudis de llicenciatura i doctorat en la Universitat del País Basc. Treballa en l’àrea de mètodes numérics en equacions en diferencials parcials.

IMPORTANT JURAT

El jurat dels premis es nomenat per la Fundación BBVA i la Real Sociedad Matemática Española. En esta edició ha estat presidit per José Bonet Solves, catedràtic del Departament de Matemàtiques Aplicades en l’Institut Universitari de Matemàtica Pura i Aplicada de la Universitat Politècnica de València i editor general de la Real Sociedad Matemática Española; Jesús Ildefonso Díaz, catedràtic de Matemàtica Aplicada en la Universitat Complutense de Madrid; Joan Elías García, catedràtic de Matemàtiques i rector de la Universitat de Barcelona; Isabel Fernández Delgado, professora titular del Departament de Matemàtica Aplicada de la Universitat de Sevilla; Eva Miranda, catedràtica en Geometria i Topologia en la Universitat Politècnica de Catalunya i Eulalia Nualart, professora asociada en el Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra.

LA TRAJECTÒRIA DEL MATEMÀTIC GATER VICENT CASELLES I COSTA

Recordem la biografia del matemàtic gater VICENT CASELLES I COSTA, tal com ens diu l’Enciclopèdia Catalana 

Llicenciat per la Universitat de València, amplià estudis a les universitats de Tübingen i Besançon. Professor, successivament, a la Universitat de les Illes Balears (1994) i a la Universitat Pompeu Fabra (1999), d’on esdevingué catedràtic el 2002, és autor d’uns 200 treballs publicats que el convertiren en el matemàtic de l’Estat espanyol més citat internacionalment. Inicialment es dedicà a l’anàlisi funcional i, posteriorment, al processament digital d’imatges i el seu tractament per ordinador, matèries en les quals esdevingué un referent internacional.

De les seves publicacions hom pot esmentar Sobre la teoría de Radon-Nikodym y Perron-Frobenius de los operadores positivos, tesi doctoral 1985; Branched Transportation Networks (2007, amb M. Bernot i J.M. Morel); A Contrast Invariant Approach to Motion Estimation (2005, amb L. Igual i L. Garrido); Parabolic Quasilinear Equations Minimizing Linear Growth Functionals (2010) i Inpainting Tools for Video Post-production. Variational theory and fast algorithms (2012).

Conferenciant convitat al Congrés Mundial de Matemàtiques (Madrid, 2006), conferenciant plenari al Consell Internacional de Matemàtiques Aplicades (Vancouver, 2011) i conferenciant convidat al Congrés Europeu de Matemàtiques (Cracòvia, 2012), els seus treballs foren guardonats amb els premis Ferran Sunyer i Balaguer (2003), de la Societat per a la Matemàtica Industrial i Aplicada (2008) i del Consell de Recerca Europeu (2012).

FONTS: Fundación BBVA. Fotos: FBBVA (premiats) i U.V. (Vicent Caselles) // Vídeo RTVE 24 horas. // Biografia Vicent Caselles: https://www.enciclopedia.cat/.
GATA, FESTES (( IMPORTANT )): A PARTIR DE 2021 LA QUINTADA MAJOR SERÀ DE 19 ANYS, LA MENUDA ALS 11 ANYS

20200717153513-dosquintaescarnes-copia.jpg

Ja s’ha resol el dubte. L’Ajuntament de Gata, a través de la seua regidoria de Festes, ha fet públic aquest matí un  comunicat, després de les reunions que s’han realitzat en aquests mesos de pandèmia i coronavirus, amb els diferents col·lectius afectats (Comissió de Festes i quintades, tant d’enguany com de l’any que ve).

El comunicat informa de la decisió que s’ha pres és la següent (cita textual):

"– La Comissió de Festes del 2020 es farà càrrec de les festes del 2021.

– Els quintos i quintes, tant majors com infantils, del 2020 faran les seues festes en 2021.

-A partir de 2021 la quintada major serà la de 19 anys i la infantil la d’11 anys.

– Aquestes mesures seran reflectides en el nou Reglament de Festes en el qual s’està treballant.

La crisi del coronavirus ha suposat un fort colp personalment per a moltes persones i també com a societat ens ha fet trontollar els fonaments i replantejar-nos les prioritats. Està clar que és un entrebanc en el calendari festiu i en tot allò que donàvem com a normal i previsible i que també ha suposat un fort colp a l’economia de totes les empreses i famílies que viuen d’aquest sector. Així, confiem que a partir del pròxim any puguem recuperar aquesta normalitat que enguany trobem a faltar.

Cal recordar que l’edat i la idiosincràsia dels quintos ha variat històricament per diferents motius com l’edat del servei militar, la incorporació de la dona a la festa, la creació dels quintos infantils…, Aquest serà una fita més que incorporar a la història de la nostra festa.

L’equip de govern vol agrair la comprensió i col·laboració de tots per a poder arribar a un acord i tot allò que enguany no hem pogut celebrar ho puguem fer el pròxim any amb més intensitat si cap.

Tornarem a fer festes!"

De seguida, les xarxes socials i els diaris digitals, s’han fet ressó de la notícia. Al diari Marina Plaza titulaven: "Gata retarda també un any l’edat dels quintos de les festes". PUNXEU ACÍ per a llegir la notícia.

FONT: Foto arxiu, els quintos 2020 que faran les festes 2021 i una altra quinta, a les Carnestoltes passades.GATA: LES OBRES DEL NOU GIMNÀS ESCOLAR, A BON RITME

20200721115352-gimnas-copia.jpg

Les obres a l’escola avancen a bon ritme per a poder acotar el perìmetre del gimnàs a l’inici del curs escolar previst per al 7 de setembre. De moment es prioritza l’entorn del gimnàs i millores dels pabellons. Les obres del gimnàs i de millora dels pabellons dels CEiP Santíssim Crist estan incloses dins el pla Edificant.

Recordem, que el ple de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, va aprovar per unanimitat adherir-se al Pla Edificant 2018. Es podria construir el gimnàs escolar i reparar l’estructura del pavelló d’infantil del CEIP Santíssim Crist dins del mencionat pla. La Corporació va aprovar acceptar la delegació per part de la Generalitat Valenciana per a la construcció de les dos infraestructures.

La Conselleria d’Educació va concedir a Gata, dins el pla Edificant, dos de les tres actuacions sol·licitades: la construcció del gimnàs escolar i la reparació estructural i millores del centre CEIP Santíssim Crist. La tercera actuació sol·licitada var ser la referida a l’ampliació l’Institut de Secundària que no es va incloure dins el pla.

Al mes d’abril, l’empresa Category Obras y proyectos, S.L. va començat les obres del nou gimnàs escolar al recinte del CEIP "Santíssim Crist" de Gata. L’alcalde Josep Francesc Signes Costa signava l’acta de replanteig de les obres que s’inclouen en el Pla Edificant. Es farà el gimnàs de peu tot i també es repararan algunes estructures necessàries als pavellos B i C del col·legi.

El gimnàs vell, enderrocat al 2011

Vell, obsolet, perillós, inservible. Aixina estava el gimnàs escolar quan va ser enderrocat a les festes dels nadals de 2011. Era una reivindicació que venia de lluny i tenia molt de perill al sostre, que eren plaques d’amianto. es va aprofitar el temps de vacances de fa set anys per a enderrocar-se.

Mesos abans, per març de 2011, la Conselleria d’Educació va presentar el projecte del nou gimnàs escolar que es construiria al col·legi públic "Santíssim Crist". Es tractava d’una construcció senzilla que constava d’una pista esportiva, un magatzem, un corredor que connectaria amb la resta de dependències de vestuaris, serveis i sala de monitors. La primera fase seria l’enderroc del gimnàs existent que es va dur a terme -com he dit- a nadal d’eixe any, paralitzant-se després el nou edifici, que tenia que ocupar el mateix lloc.

FONTS: Arxiu blog. // Informació i foto, Ajuntament de Gata. // droneamos.HUI, 21 DE JULIOL, COMENÇA LA NOVENA DEL PATRÓ DE GATA, EL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI, EN UN ANY ATÍPIC PEL COVID-19. ELS TESTIMONIS, LA CLAU

20200721115749-novena.jpg

Testimonis de vida, experiències i fe cristians seran els que es podran escoltar al llarg de tot el novenari al Santíssim Crist del Calvari de Gata, que comença hui dimarts 21 a les 20 hores. Amb les corresponents mesures de seguretat, però amb la ventaja d’estar a l’aire lliure i en plena natura, al costat de l’ermita, tota la novena estarà centrada en el tema "Somos testigos".

Com està fent-se en els últims any, cada jornada hi haurà un sector del poble i uns grups parroquials els que preparen i col·laboren més activament en l’eucaristia. Hui li correspon al sector de Trossets i al gruo parroquial de Alpha.

Quin serà el tema del testimoni: "Hi ha alguna cosa més en la vida?. Cristianisme fals, avorrit, irrelevant?. Donarà el seu testimoni Pepe Caselles Leyda, de la parròquia de Gata.

FONTS: Foto arxiu // Informació: Parròquia de Gata.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D’ABANS (Gata en el record, foto 1.848). LA CARRETERA ANY APROXIMAT 1945

20200721120042-110667209-3052680228101667-9106807794403684782-n.jpg

Ens arriba una fotografia curiosa i amb tres quarts de segle d’existència. Al voltant de 1945 està feta a la travessa de la carretera nacional 332. El xiquet podia posar per a la foto més temps, molt de temps, quasi no passaven cotxes. I direu, qui era el xiquet. Pues era Bernardo Mulet Pedrós, el menut dels germans Mulet, de la família dels "Paresants" o de l’imprempta. La seua filla Isa i la seua dona m’han facilitat la foto. Ho agraïsc.

Si ens fixem un poc amb la imatge, un lletrero ens dona la clau on pot estar el xiquet. Es llig "De Médula Junco y Mimbre" i seria la fàbrica de Monfort "Masianet". Una altra pista, la casa amb dos pissos que vegem més avant, la resta eren de planta baixa i un sol pis. Era la del dentista Ernesto Monfort, pare de Maties i Jaume. Al costat de la fàbrica del cartell, la casa de l’Estanquer, encara no reformada. I al mig, l’entrada al que després seria el carrer Sant Miquel.

FONT: Foto facilitada per Isa Mulet Ivars.  

 FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D’ABANS (Gata en el record, foto 1.849). PUJADA DEL CRIST, PROCESSÓ 1963? *COMENCEM AMB LES FOTOGRÀFIES DE LES FESTES*

20200721120409-115805730-1971579332976438-654018259030147047-n.jpg

(NOTA: Abans d’explicar aquests fotografia, animar-vos -hui que comença la novena a l’ermita- a que si teniu alguna fotografia antiga...o d’abans relacionada amb les festes, ja que no les tenim enguany amb la realitat a cuasa del COVID-19, sí tindre-les en el record. Podeu fer-me-les pel facebook o pel correu electrònic i aniré publicant-les cada dia, fins el 8 d’agost).  

Dit això, comence amb una clàssica de les festes. La fotografia que tot "soldat" (jove gater que ha fet el servei militar i ja ha tornat al poble "llicenciat") té a sa casa, entre els seus àlbums. Baixant o pujant al patró el Crist del Calvari. En aquest cas i mirant les cases del carrer Teulada, es tracta de la pujada cap a l’ermita. Seria l’any 1963?, 1964?.

Identifique’m a Bernardo Mulet Pedrós a la part esquerre de la imatge processonal, si mirem de cara la foto. Portant la crosa està Benito Mestre. La casa és la que fa cantó amb el carrer Lluna. El rector era Don Vicente Llopis Bertomeu. Si identifiqueu algú més podeu comentar-ho.

FONT: Foto facilitada per Isa Mulet Ivars. PARRÒQUIA DE GATA, 22 DE JULIOL: SEGON DIA, NOVENA AL CRIST

20200722115021-20200721-210803-1-.jpg

Hui dia 22 de juliol, festivitat de Santa María Magdalena i dia gran per a Poble Nou de Benitatxell, sense festes pel COVID-19, els feligresos de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos viuran el segon dia de la novena al seu patró, el Crist del Calvari.

Correspon com a sector del poble el barri de la Font del Riu, molt a prop de l’ermita. Els grups parroquials seran: Càrites, Voluntariat de Sant Francesc, Grup Santa Marta i Confraria i Comissions. Hui predicarà el rector "párroco" de Gata, Rvdo. Don Francisco M. Murillo Roldán. El tema que tractará serà: "Qui és Jesús i per què va morir?".

Demà dijous 23 li tocarà el torn al sector de l’Avenida i als grups "Lifeteen", Catequesi de Comunió, Cor, Júniors i "Ruah". El tema de predicació serà: "Com puc tindre fe?" i la farà el Rvdo. D. Jorge López Prieto, párroco de Benitatxell i Vicari Parroquial de Sant Bertomeu de Xàbia.

FONT: Informació, parròquia de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D’ABANS (Gata en el record, foto 1.850). PREPARANT ELS BOUS, PLAÇA VELLA, ANY 1950. SEGUIM AMB LES FOTOS ANTIGUES DE FESTES

20200722115313-112667817-292473311998837-7647133127202231163-n.jpg

(NOTA: Com ja deia ahir i recorde hui, seguisc animant-vos a que si teniu alguna fotografia antiga...o d’abans relacionada amb les festes, ja que no les tenim enguany amb la realitat a causa del COVID-19, sí tindre-les en el record. Podeu fer-me-les pel facebook o pel correu electrònic i aniré publicant-les cada dia, fins el 8 d’agost).

Estem a les festes de 1950. S’ha preparat la Plaça de l’Església o Plaça Vella per a les corregudes de bous, que aleshores es deien "elementos". Perquè 1950? A la foto de demà ho descobrirem. Mireu el "palco de davant de Ca el rector" i era prou baixet. Els tres o quatre carros que es veuen a la imatge. El paviment encara de terra. La font ja dominant la plaça.

Torne a agraïr a Isa Mulet, la cesió de la fotografia. Records de bous al carrer, records de les festes patronals. 

FONT: Foto facilitada per Isa Mulet Ivars.  

 FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D’ABANS (Gata en el record, imatge 1.851). TRES MÚSICS EL DIA DE LA FESTA MAJOR DE 1970 ## FOTOGRÀFIES DE LES FESTES*

20200723163234-20200723-180112.jpg

Fa 50 anys que es van fer les primeres festes amb reines. Ací teniu un moment del dia major, el dia del Crist. Els músics amb passacarrer anaven al recordat bar Hogar del Camarada (recordeu el seu pis de madera, les papes i clotxines que es posaven i feien avionets). I entre tots els músics, tres amics que ja ens han deixat. D’esquerra a dreta: Onofre "Alfredo" Escortell, Eugenio González "de la música" i Jaime Boronat "Galulo".

Això si, sense soltar els instruments per si havia que fer alguna tocà. Mireu a la part de baix de l’esquerra, com s’aprecia d’esquena a una festera. I sentada amb aquelles tradicionals cadires del mític bar.

La foto va ser publicada a la secció de "Fotos del record" del programa de festes de 2015.

FONT: foto publicada al programa de festes 2015.SUBVENCIONEN LA FESTA DEL MISTERI DE REIS DE GATA D’ENGUANY AMB 5.000 EUROS (B.O.P.)

20200724113114-reis2.jpg

El Butlletí Oficial de la Província d’Alacant (BOP) publica hui divendres 24 de juliol la resolució de la convocatòria de subvencions a ajuntaments de la província d’Alacant per activitats culturals d’especial rellevància al llarg de 2020.

Dins dels municipis de la categoria B se li ha concedit a Gata de Gorgos una subvenció de 5.000 euros pel concepte del Misteri de Reis de Gata, que es va celebrar el passat 5 de gener de 2020. D’una despesa estimada de 11.861,37 s’ha subvencionat el 42,15%.

Recordem que la festa del Misteri de Reis de Gata està declarada des de 2015 Festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana i des de 2016 Festa d’Interés Turístic Provincial, aspirant ara a que es declare Festa d’Interés Autonòmic.

FONT: BOP i Arxiu fotos Reis 2020.

 GATA: HUI 24 DE JULIOL, QUART DIA DE LA NOVENA AL CRIST. TESTIMONI D’UNA MONJA CARMELITA DESCALÇA

20200724113818-20200722-211306.jpg

Arribem hui ja al quart dia de la novena. De normal, sense les no-festes a causa del COVID-19, serà la baixada del Santíssim Crist, avançant-se, clar està, el novenari. 

Preparen hui lectures i pregàries, el sector de la Plaça Església, així com els grups de Liturgia i Lectors. Hui, el tema testimonial serà "Per què i com resar?" i el donarà la monja carmelita descalça Virtudes Pilar Parra.

FONT: Fotos Parròquia de Gata i Cronista.FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D’ABANS (Gata en el record, foto 1.852). FESTES, BARRERES I FAÇANA ESGLÉSIA, PLAÇA VELLA, ANY 1950. **FOTOS ANTIGUES DE FESTES**

20200724114223-112409818-923409484830373-5915175115773690919-n.jpg

NOTA: Abans de res, recorde i anime, un dia més, que si tenen fotografies antigues, podem omplir el blog i les xarxes, del record gater de les festes patronals, en aquest temps de les no-festes normals.

Continuació de la fotografia que publicava dimecres, es veu la Plaça de l’Església mostrant tota la façana de l’església. Crida l’atenció la Creu que il·luminaven igual que la portalada. 1950 era Any Sant. D’ahí que puguera ser eixe any. El "palco" o barrera davant de casa el rector és la mateixa i els carros també.

Agraïr, una vegada més, a Isa Mulet, la cesió de la fotografia. Són records de les festes patronals d’altre temps. 

FONT: Foto facilitada per Isa Mulet Ivars.  

 EL RECTOR DE GATA, D. FCO. M. MURILLO ROLDÁN, S'EN VA A XÀBIA DESPRÉS DE 9 ANYS A LA PARRÒQUIA. EL NOU RECTOR SERÀ D. JUAN ANTONIO NAVARRO TARÍN

20200724121644-rec.jpg

L’Arquebisbat de València, per mig de la seua pàgina AVAN, publica hui divendres 24 de juliol, els Nomenaments eclesiàstics que ha fet -en una segona tanda- l’Arquebisbe Cardenal Antonio Cañizares.

Com ja va anunciar ell personalment la setmana passada a tota la feligresia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos i després d’estar 9 anys a la parròquia, a la relació està el canvi del rector de Gata que diu textualment: "Rvdo. D. Francisco Manuel Murillo Roldán, es nombrado párroco de la parroquia Nuestra Señora de Loreto de Xàbia y Rector del Santuario Nuestra Señora de los Ángeles y Director de la Casa de Espiritualidad de Xàbia y cesa de párroco de San Miguel Arcángel de Gata de Gorgos." També continuarà amb el càrrec d?Arxiprest de la Marina, que té actualment Don Francisco.

Si tornem la lectura enrere, era el 20 d’agost de 2011, quan apareixia al blog per primera vegada la figura del nostre rector Don Francisco que deixa una gran llavor a la parròquia, una gran petjada.

Faig un extracte d’aquell article: "Al següent diumenge, 18 de setembre, es farà la tradicional entrada del nou rector, que ve -segons s’ha comentat- amb moltes ganes. El seu nom és FRANCISCO MANUEL MURILLO ROLDÁN, jove sacerdot de 29 anys, que ocupa fins ara el càrrec d’arxiprest de la zona de la vicaria V del nou arxiprestat 21 "Beato Francisco Gálvez" allà per les terres de Requena. Serà la primera parròquia com a rector titular, ja que fins ara era rector de parròquies menudetes i vicari d’una gran. Va ser nomenat ja rector de Gata per l’arquebisbe el passat 20 de juliol."

En pròxims articles glosarem tota la evangelització, la pastoral i la feina parroquial del rector que ens deixa al voltant de les primeres setmanes d’octubre.

NOU RECTOR DE GATA, RVDO. D. JUAN ANTONIO NAVARRO TARÍN

A la mateixa publicació dels nomenaments que publica hui AVAN es llig més avall i cite textualment:

"Rvdo. D. Juan Antonio Navarro Tarín es nombrado párroco de la parroquia de San Miguel Arcángel de Gata de Gorgos y cesa de párroco de la parroquia Sagrado Corazón-Patraix de Valencia"

El nou rector és natural de la localitat valenciana de Xiva. Té 42 anys d’edat. Fou ordenat sacerdot l’any 2002 per aleshores arquebisbe de València, monsenyor Agustín García Gasco. Va ser formador del Seminari Menor de la diòcesis de València, ubicat a la localitat de Xàtiva, del 2006 al 2012, passant després als temples de Nostra Senyora dels Dolors y la Sagrada Família de València fins el 2017. A febrer d’eixe any va ser nomenat párroco de la parròquia del Sagrat Cor de Jesús de Patraix (València). 

A més també va ser Consiliari de la "Hospitalitat Valenciana Nostra Senyora de Lourdes", la peregrinació que amb voluntaris ajuda a arribar al Santuari marià a persones malaltes i discapacitades.

FONTS: Informació AVAN (Arquebisbat València). Fotos arxiu Paraula i Cronista de Gata.SANT JAUME, CULTURA I FESTA A GATA: CARROS, MÚSICA I TEATRE en temps del COVID-19

20200725081721-teatre.jpg

Amb totes les mesures exigibles, hui dia de Sant Jaume 2020, el programa cultural i festiu de l'Ajuntament de Gata té tres cites importants. A les 11.30 hores hi haurà un passacarrer festiu pel poble amb carros i cavalls, sense festers donada la situació sanitària. Això ens farà fer goleta, com es diu.

A les 20.30, la Associació Musical CODA farà una cercavila per carrers i places del poble, ambientat el que tindria que ser el segon dia de festes patronals.

Finalment, a les 23 hores, a la Plaça Nova, i amb afor limitat i entrades prèvies. RECORDEU: gaudirem de l'obra de Teatre "On está Mercé?" del grup Bandada. Encara podeu reservar les vostres entrades, a l'oficina de Turisme, fins a les 14 hores de hui dissabte.  

FONT: Cartell anunciador teatre i CODA.GATA, 5é DIA, NOVENA AL PATRÓ: TESTIMONI D'UN MISSIONER

20200725091438-missa1-copia.jpg

Un missioner del Verbum Dei serà el que done el seu testimoni hui en el cinqué dia de la Novena al Santíssim Crist del Calavari. Dissabte 25 de juliol, dia de Sant Jaume, però sense començar les festes. Any especial, novena especial. Hui preparen la lectura i salm i les pregàries el sector de Alcolaies, així com el grup del Camí de Santiago, coincidint amb el dia del sant, i el grup de Matrimonis. El tema testimonial serà "Per què i com llegir la Biblia?" i correrà a càrrec del missioner D. Ramiro Gayo.

Demà diumenge 26, festivitat de Santa Anna, li tocarà el torn al sector de Sant Antoni, així com al Consell de Pastoral i Assumptes Econòmics. Testimoniarà un membre de la Comunitat Carismàtica Nova Jerusalem de València. El tema: "Espirit Sant: Qui és?, Com actua?, Com ens guia Déu?, Com omplir-nos de l’Espirit Sant?".

FONT: Informació i fotos Parroquia de Gata.    FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) -1.853-: QUINTÀ XICS 1951 (El carburero) *FOTOS DE FESTES*

20200725092514-quinta51carburero-copia.jpg

La fotografia la coneixem i la recordem. Seguim posant dia a dia les imatges de festes d’altres temps. Ací teniu als quintos de 1951, que es van nomenar "El Carburero". Veig entre ells a Don Francisco Costa, mestre; a mon tio, Francisco Vives; a Jaime Caselles...(si en conegueu més podeu anar dient-los). Eren nascuts l’any 1931. Tots arremolinats a una portalada de casa o a les portes d’un pati.

FONT: Foto apareguda al programa de festes 2007. EL TREN, MÉS PROP EN EL TEMPS?. SOLS RESTA EL TRAM GATA-DÉNIA (Divendres 31/7, reobri el tram Calp-Teulada)

20200725094431-tren-copia.jpg

Divendres 31 de juliol, després de 4 mesos i 3 dies de paralitzar-se el trajecte del TRAM des de Calp a Dénia, reobrirà la línia parcialment, ja que de Calp a Teulada s’obrirà el trajecte d’11 kilòmetres, passant pel mític i problemàtic Pont del Quisi, a Benissa, i per la seua estació.

Això vol dir que està més prop el pas del TRAM per l’estació de Gata?. Sols resten els 20 kilòmetres de Teulada a Dénia, però amb els dificultosos pasos de la Garganta amb túnels inclosos, i tot el tram de Gata a Dénia. 

Tota la premsa comarcal i regional es far ressó de l’anunci que va fer a Altea el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España. A la reunió va assistir el nostre alcalde i es va parlar de Gata, així com de Dénia. A hores d’ara les obres estan des del pas a nivell de la carretera de Xàbia acabant el tram urbà fins els Plans i en dos o tres kilòmetres cap a La Xara i Dénia.

A Marina Plaza es llegia ahir divendres "El tren entre Calp i Teulada reobrirà en un una setmana 4 anys després del tancament de la línia fins a Dénia". Als subtítols: "El conseller Arcadi España anuncia la propera posada en marxa d’un dels trams de la Línia 9 de el TRAM divendres que ve" i "La Generalitat continua amb els treballs de renovació i modernització de la connexió ferroviària, que se centraran ara entre Teulada i Dénia". LLEGIU TOTA LA NOTÍCIA, PUNXANT ACÍ.

A la fotografia, els inicis de les obres des del pas a nivell de la carretera de Xàbia, a Gata. ELS PILOTARIS CADETS GATERS JAUME I MATEU, TERCERS CLASSIFICATS AUTONÒMICS AMB EL CLUB DE XÀBIA

20200725170425-pilota-copia.jpg

L'equip cadet del Club de Pilota de Xàbia ha quedat tercer classificat al Campionat Autonòmic dels XXXVIII Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana de raspall a les finals disputades hui dissabte. Un bon resultat per a l'equip xabienc. Dins de l'equip hi ha dos gaters, Jaume i Mateu. Ja fa un temps que aquests dos joves gaters juguen a Xàbia, ja que el trinquet de Gata no té les condicions.

Un altre equip de la Marina Alta, els cadets de Beniarbeig-El Verger han sigut campions i l'equip de Quatretonda subcampions. Ha tancat el pòdium de la categoria l'equip Alcàntera-Càrcer.

A la imatge vegeu davant a Mateu i Jaume, primer i segon, d'equerra a dreta mirant la foto.

FONT: Informació i foto Federació de Pilota Valenciana.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D’ABANS (Gata en el record, foto 1.854). GEGANTS I CAPGROSSOS A FESTES DE GATA, FINALS ANYS 60. **FOTOS ANTIGUES DE FESTES**

20200726102640-gegantsinanos-copia.jpg

* NOTA: Seguisc insistint, si teniu alguna fotografia antiga i me la voleu compartir teniu el correu i el facebook. La podem publicar, omplint el blog i les xarxes del record gater de les festes patronals, en aquest temps de les no-festes normals.*

La imatge va ser publicada al programa de festes de 2006. La foto era propietat de Octavio Mulet i la va fer des de sa casa. Els Gegants i Caprossos, dits en castellà "Gigantes y cabezudos", típics d'aquells anys, animaven el Dia del Xiquet de les festes patronals, a finals dels anys 60 del segle XX. Pocs cotxes passaven per la General. Si vegeu l'altura de les cases i el cartell anunciador de direcció cap a l'Alacant veureu que és l'espai comprés entre l'actual entitat bancària, abans Casa Don Julián, i el cantó d'eixida del carrer Doctor Gómez Ferrer, al semàfor. Tota la xicalla anava amb ells, no faltaven la dolçaina i tamboret, i feien festa... 

FONT: Foto propietat de Octavio Mulet, publicada al Programa de Festes 2006.LA CULTURA I LA FESTA, DE MANERA ANORMAL, CONTINUEN A GATA: AHIR CARROS, CODA I TEATRE; HUI LA BANDA

20200726110550-codateatre-copia.jpg

Quan es publica aquesta entrada, post o articulet, com vullgau dir-li, la banda Unió Musical de Gata fa el primer passacarrer de les no-festes, de la programació cultural i festiva prevista per a aquestes setmanes.

Ahir pel tardet, els membres de l’Associació Musical CODA tocaven a la cercavila de places i carrers, amb totes les mesures exigides i amb la distància de seguretat recomanada. PODEU ESCOLTAR-LOS PUNXANT ELS VÍDEOS. VÍDEO 1. VÍDEO 2.

Per la nit, els espectadors van "riure i gaudir amb l’espectacle clown musical a capella de la mà d’una BANDADA (eixe és el nom artístic de les artistes) de pardalotes d’allò més artistes. Sempre aplicant mesures per assistir als actes culturals amb seguretat: desinfecció i higiene, control d’aforament, distància de seguretat,... I comptant amb la col·laboració i respecte del públic assistent". Així ho deia la pàgina de l’Ajuntament aquest matí.

Va complint-se poc a poc amb el calendari cultural i festiu, sempre tenint en compte que mai hi ha que perdre de vista el COVID-19, però tampoc ens tenim que privar les dues setmanes d’alguna manifestació de festa o cultural, sempre que es faça amb tots els requisitits.

FONT: Fotos: Ajuntament i Vero Vives. / Vídeos: Vero Vives. EL PLE TRACTA HUI EL CANVI DE NOM DEL CARRER AROMES PER CARRER DE LA UNIÓ MUSICAL DE GATA

20200728081512-carreraromes.jpg

Hui dimarts 28 se celebra la sessió plenària de l’Ajuntament de Gata. No hi ha festes, el ple es fa quan toca. No s’avança. En condicions normals, s’hauria fet la setmana passada.

Entre tots els punts de l’orde del dia, cal fixar-se en el punt 8é: Aprovació inicial canvi nom carrer Aromes a Carrer de la Unió Musical de Gata. Es fa aquesta sol·licitud, per part de la Unió Musical de Gata al complir-se enguany el 150 aniversari de la banda. És una manera de recordar-ho contant en que allí es troba el Casal de la Música, seu de la banda. Altra manera és el concurs de pas-dobles convocat i ja fallat o altres actuacions que han tingut que ajornar-se degut a la COVID-19.

Altre punt interessant i que, per fi, es posa seriosament damunt la taula al plenari é el nové i últim: Moció Compromís i PSPV: Que la Diputació es comprometa a fer millores a la carretera CV-748 de Gata a Llíber, una carretera que toca ja ser millorada i sempre espera que li toque. 

Altres punts del plenari seran: Aprovació de l’acta de la sessió anterior, Dació de compte de decrets d’Alcaldia i regidories delegades i d’altres assumptres, Dació de compte de sentències tribunals i Dació compte d’assumptes econòmics, si s’escau.

El punt 5é tractarà l’Expedient 561/2020: SOLICITUD MUNICIPAL DE INCLUSIÓN EN EL PLAN PROVINCIAL DE COOPERACIÓN A LAS OBRAS Y SERVICIOS DE COMPETENCIA MUNICIPAL DURANTE EL CUATRIENIO 2020-2023; el punt 6é Expedient 611/2020: Recuperació bé titularitat municipal PATI EN FORMA DE CORREDOR ADJACENT A L’AJUNTAMENT i el punt 7é serà l’Expedient 719/2020. Renovació CONVENI TOURIST INFO GATA DE GORGOS 2020 8. 

FONT: Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) -Foto 1.855-. ELS QUINTOS NASCUTS EN 1937 * FOTOS DE FESTES *

20200728084848-nascuts37-copia.jpg

Continuem portant al blog i al facebook imatges que ens recorden aquells temps de festes. Enyorança perquè ara esperaríem els bous o al baret dels bous. Seria un altre dia de festa i serien les festes llargues. Res d'això passarà per la crisi sanitària. L'any que ve serà.

Ara són els quintos que van nàixer en 1937. Farien la festa al 57. Portaven les tradicionals bigues dels bous, una biga llarga com vegeu, amb el carro. Tots volien fer-se la foto per al record. El programa de festes 2005 va publicar la instantània a "Fotos del record".

Si identifiqueu el lloc, que podria ser l'actual Plaça d'Espanya, i alguns quintos, podeu ampliar la informació.

FONT: Programa de festes 2005.   GATA, ÚLTIMS DOS DIES DE NOVENA AL PATRÓ, EL CRIST DEL CALVARI

20200728090433-portantantonio-copia.jpg

Entrem ja a la recta final de la Novena al Santíssim Crist del Calvari. Hui i demà són els dos últims dies. Demà baixarà el patró, però serà una baixada insòlita, estranya, històrica, sense fer-li processó, per les causes de tots conegudes, la COVID-19. Dijous 30 de juliol ja estarà a l’església parroquial.

Hui dimarts 28 es tractarà el tema: "Sana Déu hui?" i aportarà el seu testimoni una persona de la parròquia de Gata. El sector del poble serà el carrer Jesús Pobre i el grup la Pastoral de la Salut.

Demà dimecres 29 serà l’últim dia de novena. El tema: "Església i parlar als demés (Com aprofitar al màxim la meua vida)". Donarà el seu testimoni el cantautor cristià Roberto Vega. El sector del poble serà el més arrimat a l’ermita, el veïnat de la partida Tossalet-Calvari. Els grups parroquials: Cèl.lules, Consell de Pastoral i Assumptes Econòmics i Confraries i Comissions.EL PLE DE XÀBIA DEMANA LA CREU AL MÈRIT POLICIAL PER AL POLICIA GATER JOSÉ ANTONIO MONFORT, PER LA SEUA TASCA A LA BORRASCA GLORIA

20200728161443-polixabiagater-copia.jpg

El ple de l’Ajuntament de la veïna localitat de Xàbia va subscriure ahir de manera unànime una petició a la Generalitat Valenciana perquè atorgue la Creu al Mèrit Policial amb distintiu blau de la Generalitat Valenciana l’Intendent Cap de la Policia Local de Xàbia, el policia gater José Antonio Monfort Pons (de la família "Bisserot"), per la seua gestió, prèvia, durant i posterior a l’afecció de la borrasca “Gloria” en el veí terme municipal.
El distintiu que sol·licita Xàbia per al responsable policial és el que s’atorga per dirigir amb èxit un servei en el qual per la seua extraordinària dificultat o importància s’hagen evidenciat rellevants qualitats professionals o cíviques.

FONT: Informació i fotos, Ajuntament de Xàbia.AHIR DIA 28, QUATRE ANYS SENSE TREN AL PAS PER GATA. Divendres 31 reobri el tram Calp-Teulada. Compte enrere?

20200729075932-viatrenbuida2-copia.jpg

No podem deixar passar per alt, aquell 28 de juliol de 2016, que pillava a tots per sorpresa i deixava de funcionar, després de un segle i un lustre, el servei de tren d’Alacant a Dénia (va ser inaugurat l’11 de juliol de 1911), i en consequència el pas per Gata.

Aquells dies de fa quatre anys, els recuperem pel que es va dir, que sols seria un any, que fins 2018, però no, ja són quatre anys. Podeu llegir els articles del 27 i 28 de juliol de 2016 del blog, que titulaven: LA PREMSA PARLA DE...la supressió del tren, al tram Calp-Dénia, des de demà dia 28 (dia 27) i EL TREN I LA SEUA EL·LIMINACIÓ TEMPORAL, TEMA DEL DIA A TOTA LA PREMSA. ELS ALCALDES CONVOCATS A DÉNIA. (dia 28).

Curiosament, aquell 28 de juliol de fa quatre anys coincidia a Gata amb la Baixada del patró, el Santíssim Crist del Calvari, des de l’ermita a lésglésia. Com cada vegada el calvari públic va a parar just a la via del tren Eixa nit ja no va fer falta saber si venia o no el tren. Simplement, havia deixat de passar. Quatre anys i un dia després, aquesta nit tampoc passarà el Crist per la via perquè el COVID-19 va el·liminar la possibilitat de fer la baixada. Això si, ho farà d’una altra manera...

Tornat al calendari del tren, posteriorment es va arreglar l’estació de Gata fins a la carretera de Xàbia per un costat i fins el pont de la carretera sobre la Nacional per altra. La nit del 8 al 9 de març de 2018 es produïa el canvi del pont centenari sobre la N-332. El blog també era testimoni: "FET HISTÒRIC A GATA. ARQUITECTURA FERROVIÀRIA. CANVI DEL PONT CENTENARI SOBRE LA N-332 (8 al 9 de març 2018).

Divendres, 27 setembre de 2019, es podia llegir al diari digital comarcal Marina Plaza: "FGV LICITA PER 18 MILIONS LES OBRES ENTRE TEULADA I GATA, L’ÚLTIM TRAN PER REOBRIR EN TREN DÉNIA-BENIDORM". Podeu llegir l’article PUNXANT ACÍ.

Finalment, quan estan acelerant-se les obres a l’eixida de Gata cap als Plans i cap a La Xara, fa una setmana a Altea s’anunciava pel conseller Arcadi España que despudemà divendres es produirà una altra fita històrica a la línia del TRAM Alacant-Dénia i serà l’obertura del tram Calp-Teulada, just 4 anys i 3 dies des d’aquell dia.

Ara resten encara molts kilòmetres. Primer del pas a nivell de la carretera de Xàbia, dins del casc urbà de Gata, fins a l’entrada de Dénia, i després el tram més dificultós donada l’oro0grafia del terreny, del pont de la N-332 a Gata fins a l’altre pont ja a terme de Teulada, que també es va canviar, i d’ahí a l’estació de Teulada.

El calendari segueix contant, els períodes dits inicialment ja s’ha sobrepassat. La certesa ens diu que, a hores d’ara, Gata segueix sense servei de tren.

FONTS: Fotos Arxiu blog i fotos actuals.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) -1.856-: JOCS POPULARS, FESTES DE 1958, PLAÇA NOVA 1955 *FOTOS DE FESTES*

20200729082228-motosfestes-copia-2-copia.jpg

Seguint amb les fotografies antigues de les festes patronals i per a recordar aquest any tan especial sense elles, a causa de la COVID-19, ens traslladem a la Plaça Nova, aleshores dita Plaza 18 de Julio. Es fan els jocs populars, la ginkama que era seguida per nombrós públic. Estem a l'any 1958, el que també es va estrenar el Grup Escolar. La plaça ja tenia algun que altre arbre. Dalt la moto el concursant i bon músic, Jerónimo Mulet Marcos, que tenia la fabrica de Plásticos Levante, ho recordeu. Recordeu la marca de la motocicleta?. A la taula del jurat estava Bernardo espasa Soler, que estava fumant, i donant testimoni de les proves Octavio Mulet.

La foto està rescatada de la col·lecció de Anita Mulet Marcos i va ser publicada a "Fotos del record" del programa de festes 2006.

FONT: Foto propietat de Anita Mulet Marcos. EL PATRÓ DE GATA, EL SANTÍSSIM CRIST, JA LLUÏX A L'ESGLÉSIA. Estarà 8 dies al poble, El van baixar anit sense processó a causa de la COVID-19

20200730072750-amparosolazcrist30-copia.jpg

Una vegada acabada la novena, que va començar el 21 i va acabar ahir dia 29, hui dia 30 de juliol, el patró de Gata, el Santíssim Crist del Calvari, lluïx ja a l’altar major de l’església parroquial. La comissió del Crist i els portadors, el van baixar sense processó, per peces, sense soroll de música, sense acompanyament de ciris i coets. Les campanes van anunciar amb el seu volteig a migdia que ahir baixava i a l’entrada de la nit, que havia arribat al temple.

Aquest matí, hem pogut comprovar que el Crist es troba ja, ben engalanat, presidint l’altar major. Tots i totes els que vulguen visitar-lo ja ho saben. La imatge processonal i el Crist estaran al llarg de vuit dies a l’església. El dia 6 d’agost, dijous, com sempre i mantenint arrels i tradició serà la festa de la solemnitat del patró de Gata. A poqueta nit tornarà a la seua ermita.

Va baixar anit després de la novena d’una manera especial, mai coneguda en les festes al llarg de 258 de la seua història. La causa, la crisi sanitària que colpeja encara amb força, el COVID-19. Amb excepcions, com els tres anys de la contienda civil, que dins d’un cabàs i amagat entre serments i un garbó baixava i pujava del muscle dels escolanets José Vives Diego, més conegut com Pepito de la tenda, i Fernando Soler, que tenia una tenda de televisors. També fora de les festes, el van baixar en temps del rector Don Vicente Llopis en casos especials i inclús en setmana santa.

La història contarà tot això i més...

FONTS: Foto portada Amparo Solaz. Al facebook, foto parròquia.  FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) -1.857-: PASSACARRER, FESTES DE 1957, *FOTOS DE FESTES*

20200730074349-passacarrerfestes57-copia.jpg

Seguint amb la série de fotos antigues...i d’abans de les festes patronals, vos pose ara una foto d’un passacarrer de les festes patronals de 1957. El fester Alberto Pedro Mulet, va traurer a la seua cosina Vicenta Mulet Ivars , més coneguda per Vicentita "Sabata", de acompanyant. La banda de música els acompanya. Falta esbrinar de quin carrer es pot tractar.

Agraïsc a Mari Moncho Mulet haver-me facilitat la imatge.

Recordeu que podeu enviar-me pel facebook o pel correu electrònic les fotos antigues o d’abans de festes patronals. Anirant publicant-se. Des de hui 30 de juliol i fins el dia 8 d’agost seran per partida doble.

FONT: Foto propietat de Mari Moncho Mulet. 

  SEGUIXEN LES ACTIVITATS CULTURALS I FESTERES A GATA: HUI DIA 30, CINEMA AL CAMP DE FUTBOL VELL. DISSABTE 1, ANDREU VALOR A LA PLAÇA NOVA

20200730075909-andreuvalorcartell-copia.jpg

Els actes programats per les distintes regidories als mesos de juliol i agost continuen hui dijous amb la projeccció de la pel·lícula "Whiplash" a les 22 hores a l’antic camp de futbol de Les Sorts. Des de l’Ajuntament es recorda que cada persona té que portar taula i cadira, es té que mantindre la distància de seguretat (1,5 metres) i portar la mascareta mentre no estiguen sentats.

La pròxima cita serà dissabte dia 1 d’agost. A la Plaça Nova actuarà el cantautor valencià Andreu Valor en concert presenta l’últim treball "Insurrecte". Recordeu, cal reservar i recollir les entrades per al concert a l’Oficina de Turisme (9 a 14 hores). L’accés serà gratuït fins a completar aforament i s’aplicaran les mesures de seguretat.

FONT: Cartells cinema i concert.FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) -1.858-: UNA GIMKANA A LA PLAÇA NOVA, FESTES DE 1957, *FOTOS DE FESTES*

20200730081227-sabatapareifilla57-copia.jpg

Estem a l’any 1957. Els jocs populars són típics a les festes patronals. El lloc, la PLaça Nova actual, dita aquells anys Plaza 18 de Julio. Ací teniu a un pare i una filla intentant agafar les cintetes amb premis. 

El pare, Jose Mulet Signes, mes conegut con Pepito "Sabata", la filla Vicenta Mulet Ivars , més coneguda per Vicentita "Sabata". Mire la Vespa i la matrícula, mireu la gent espectant. Molta gent seguint el concurs.

Li done les gràcies a Mari Moncho Mulet per facilitar-me la fotografia.

FONT: Foto propietat de Mari Moncho Mulet.
FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) -1.859-: PALCO DELS QUINTOS I QUINTES DAVANT DE CA EL RECTOR, Corro de bous antic *FOTOS DE FESTES*

20200731070652-palcoquintosrector-copia.jpg

** SEGUIM A LA RECERCA DE FOTOS ANTIGUES DE FESTES PATRONALS **

** OMPLIREM DE RECORDS, LES NO-FESTES 2020 A CAUSA DEL COVID-19 ** 

No té data, atemporal. Perque cada sessió bouera al corro de bous antic de Gata es repetia aquesta escena. Els quintos plantats, les quintes sentades. Era el palco de la quintà de l'any. Davant de la casa abadia, de casa del rector. Sempre es feia ahí. Records de vesprades de bous i vaques a la Plaça de l'Església, la plaça vella.

FONT: Programa de festes.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) -1.860-: LA PLAÇA NOVA, ANYS 80, EPICENTRE DE LA FESTA. *FOTOS DE FESTES*

20200731161547-placanovafestes-copia.jpg

** ABANS DE COMENTAR LA FOTO, DIR QUE SEGUISC INSISTINT. SI VOLEU QUE PUBLIQUE IMATGES DE LES FESTES D'ALTRE TEMPS, JA SABEU. GRÀCIES ** 

Ací teniu una vista panoràmica nocturna de les festes dels anys 80 del segle XX. Mireu en primer terme i baix de la foto la "barraca" de la Comissió de Festes. Les perilletes, els cartells, les "barraques" festeres a un costa i altre i al fons l'escenari. La Plaça Nova de Gata s'omplia aquell any de la Xàbega i més anys. Ho recordeu?. Sens dubte, era l'epicentre de la festa eixe any.

FONT: Foto programa de festes.  Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris