Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Enero de 2020.

REIS 2020: HUI SEGON DIA D'OFICINES REIALS. DEMÀ, EL BÀNDOL. DIUMENGE, LA 53 EDICIÓ DEL MISTERI DE REIS A GATA (Festa d'Interés Turístic Provincial)

20200103204200-reisarxiu-copia.jpg

(PODEU LLEGIR L’ARTICLE D’AVAN (Agència de notícies de l’Arquebisbat de València) sobre la representació del Misteri de Reis, que titula: "GATA DE GORGOS POTENCIA SU "MISTERI DE REIS" CON NUEVAS ACTIVIDADES CULTURALES EN TORNO A LA LLEGADA DE LOS REYES MAGOS". Al subtítol: "El auto sacramental celebrará su 53 edición con la participación de 300 vecinos, este domingo a las 18:30 horas" (AVAN, 3/1/2020). PER A LLEGIR-LO TOT, PUNXEU ACÍ)

PODEU LLEGIR L’ARTICLE ON NOMENA EL MISTERI, EL MATEIX MONJO DE MONSERRAT I ARTICULISTA JOSEP MIQUEL BAUSSET, A LA SEUA SECCIÓ D’OPINIÓ "DE MONSERRAT ESTANT" I TITULA "SANT NADAL" que comença amb aquest paràgraf:

"Cada any, Nadal ens porta diverses tradicions pròpies del País Valencià, com l’acte sacramental de l’Adoració dels Reis a la Canyada de Biar, la tradicional Castanyera i la cavalcada de Reis d’Alcoi, el Betlem de la Pigà de Castelló de la Plana, la festa dels Folls del Camp de Mirra, els Enfarinats d’Ibi, el Cant de l’Albà de l’Alcora, el Misteri de Reis de Gata o el Betlem de Tirisiti."

PER A TOT COMPLET, PUNXA ACÍ). 

S’escenifica el text escrit per Antonio Salvá Roselló, en 1968, i adaptat per ell més tard al valencià

Tres actes: Palau d’Herodes, Portal de Betlem i repartiment de joguets i regals conformen tot l’espectacle

Cada any va superant-se la qualitat de tota la posta en escena. I enguany...també hi ha novetats

Rapidesa, finura i realisme, tres grans puntals de la representació

Estem hui i demà al segon dels actes de tota la campanya "Reis 2020 Gata". Hui divendres 3 de gener és el segon dia en el que han obert les portes les oficines de Ses Majestats al Pavelló cobert. Està a punt de complir-se la 53 edició del MISTERI DE REIS, Festa declarada d’Interés Provincial. Demà dissabte 4 encara tot el dia hi haurà la possibilitat de visitar les oficines reials.

També demà, quan arribe el tardet, es farà el bàndol reial mitjançant la visita dels pages muntats a cavall. Cal recordar que el missatger avisa a tots els xiquets i grans l’arribada al dia següent dels Reis, en cavalcada cap al Palau d’Hivern del Rei Herodes i després cap al Portal de Betlem. Com cada quatre de gener es repetirà la història. Recorde que quan erem menuts els pages feien sonar la trompeta i acabaven sempre amb la signatura dels Reis: "DADO EN EL VALLE DE ARÁN, A CUATRO DE ENERO DE ...". Ara els pages ja parlen amb valencià, igual que ho faran diumenge Herodes, el missatger, l’escriva, el cortesà i la sibil·la Anea, igual que els tres reis. S’han actualitzat tots com toca.

Tornant al moment de passar pel poble, la xicalla sempre anava i va davant. Desenes de menuts. I la Policia Local o Protecció Civil custodiant la comitiva. Cavalls i genets, pages.

GRAN CAVALCADA DEL DIA 5

Despús-demà diumenge dia 5 és la gran cavalcada dels Reis Mags d’Orient. A les 18.30 hores començarà la representació del "Misteri de Reis" de Gata amb l’espectacular posada en escena del Palau d’Herodes. S’anuncien per part dels organitzadors i el director artístic Antonio Monfort, importants novetats, amb música i ballet. Després, tots aniran cap al "Portal" on estarà instal·lat el Betlem Vivent a la Plaça de l’Església. Ací, cantaran els xiquets de l’Escola de CODA. Espectacular, la última escena de la baixada d’un angelet des de la torre del campanar de l’església davant del portal avisant als Reis i a Josep i Maria.

Finalment, tots els camions i furgonetes estaran preparades per fer el repartiment al llarg de tots els carrers del poble de joguets i regals com any rere any.REIS GATA 2020: HUI, DIA DEL BÀNDOL. DEMÀ EL DIA MÉS ESPERAT. PARLA LA HISTÒRIA: 1913-2020, 107 ANYS (53 de Misteri)

20200104104803-fotoarxiudeam-copia.jpg

Hui, 4 de gener de 2020 i dissabte, els pages -com a Gata els coneguem-, arribaran als carrer de Gata anunciant que demà a les 18.30 hores serà el moment culminant d’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient al poble de Gata, event que té una llarga història de més d’un segle. Repassem els moments més importants.

Tot comença en 1913, amb la filla del doctor Moratal

Fa 53 edicions que es representen els Reis a Gata com a Auto, primer i després com a Misteri.

En valencià es representa des de 1998

Els anys 2015 i 2016 es declara FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC LOCAL, primer (2015) i PROVINCIAL després (2016)

El Misteri de reis de Gata arriba a l’any 2020, però abans ha passat per molts canvis i modalitats al llarg d’un segle i set anys més. Les dates cronològiques ens situen des del començament al dia de hui en una història de Reis del poble. Des dels prolegòmens a hui haurien passat ja 107 anys.

PROLEGÒMENS:

1913, d’això fa 107 reis: La iniciativa solidària de la filla del Doctor Moratal, que fou metge i alcalde, iniciada eixe any, va constituir l’embrió dels reis actuals. La jove, degut a la situació econòmica per la que travessava el  poble va recurrir a les famílies pudients de Gata per a recaptar diners i poder repartir entre els necessitats els regals en la nit de l’arribada dels Mags d’Orient. Des d’eixa data el repartiment de joguets pel poble es va imposar com una tradició.

1947, d’això fa 73 anys: Van començar les representacions dels tres reis. I és una bonica història que vaig publicar a LAS PROVINCIAS als 50 anys. La "Penya Recreativa" -dita així perquè eren tots molt aficcionats al futbol- van decidir fer la cavalcada i recaptar fons per a fer un viatge a la final de la Copa de S.E. El Generalíssim (que hui seria la Copa del Rei) de futbol a Madrid. Jugaven Real Madrid i Espanyol. Però la casualitat va fer que la final es disputara a La Coruña el 22 de juny, amb el resultat de 2 a 0 a favor del Real Madrid, i no a la capital, Madrid. Per tant era molt lluny i tenia la "Penya" més dificultat en anar.

Amb els diners recaptats van fer un donatiu a la parròquia. Però com van ser aquells reis. Molt efusius, molt Reals. Per exemple, el Rei Gaspar va fer el seu parlament molt espontani. Pel seu mot, després li dirien carinyosament el "Rei Marratxa". Mentre els reis ja utilitzaven animals -bé cavalls, bé mules- el pages amb escales pujaven als balcons i deixaven els paquets. El donatiu a la parròquia va ser el començament de l’organització per part de l’església.

1947-Mitjans dels 50 (segle XX): Després d’aquell "donatiu" de la Penya recreativa va seguir organitzant la parròquia els Reis a Gata. Els joves d’Acció Catòlica s’encarregaven de repartir els paquets.

1967: Els joves que organitzaven l’event ho tenien tot planejat. Els reis mags arribaven sempre pels Plans i feien la primera parada abans d’entrar a Gata a la caseta del Ti Vicent l’Organiste. Del balcó de l’Ajuntament i dins de l’Església, els Reis van anar a parar a la Plaça d’Espanya. El balcó de Don Julián, aleshores metge i alcalde va ser testimoni de moltes alocucions reials dels joves reis. Els mateixos joves proposen al que aleshores era el meu antecessor, el cronista oficial de Gata Antonio Salvá Roselló, que tinguera a bé escriure un text per als Reis. Escriu l’Auto de los Reyes Magos en castellà a les festes de 1967 per a representar-se per primera vegada el dia 5 de gener de 1968.

LA REPRESENTACIÓ:

1968, d’això fa 52 anys, 53 reis: S’estrena en castellà l’Auto de los Reyes Magos de Antonio Salvá Roselló.

1972, d’això fa 48 anys, 49 reis: es sustitueix el balcó per un "palco", encara davant la façana de Ca Don Julián. 

1973, d’això fa 47 anys, 48 reis: passava la festa a l’Avinguda de la Pau. L’Auto (així es deia) es representava en castellà. Sols dos actes: el Palau d’Herodes i la Cova de Betlem.

1992, d’això fa 28 anys, 29 reis: Passa a representar-se en valencià l’Auto, nomenant-se "Misteri".

1996, d’això fa 24 anys, 25 reis: S’amplia el Misteri. Es representen dos noves escenes a la Plaça Nova: el Senat Romà i el Poblat de Judea. Sols dura un any el Senat i el poblat poc més, inclús quan estan fent obres de pavimentació a la Plaça Nova, el poblat es fa a la plaça de la Casa Roja. No va resultar, per fred i vent. Estava massa a la intemperie. D’ací passa el Poblat a representar-se a la mateixa avinguda que el Palau d’Herodes, l’Avinguda de la Pau. Un escenari està enfront de l’altre. El poblat a l’altura del cinema i el Palau al lloc de sempre.

1998, d’això fa 22 anys, 23 reis: Passà a representar-se en valencià i l’autor amplia a quatre els actes. Passa a dir-se "Misteri dels Reis Mags". A banda dels ja dits, s’afegix el Senat, amb la presència d’Octavi August i Herodes, i el poblat de Judea. Sols un any tingué que suspendre els actes per la pluja i mal temps, no així el repartiment de regals i joguets perquè els reis anaven amb "Mercedes". Aquestos dos nous actes es fan a la Plaça Nova però duren molt poc. 

Finalment i durant alguns anys més seguits, el poblat i el Palau d’Herodes conviuen en l’Avinguda la Pau. Desapareix l’acte del Senat.

2011, d’això fa 9 anys, 10 reis: per la crisi es suspén l’acte del poblat.

2015, fa 5 anys: La representació té per primera vegada declaració de FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC LOCAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA.

2016, fa 4 anys: Puja de categoria i passa a ser FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC PROVINCIAL DE LA C.V.

ESCENARIS DE LA REPRESENTACIÓ:

La festa dels Reis i la representació de la vinguda dels savis d’Orient a Gata ha anat en augment. Al llarg dels anys aquests han estat els llocs on s’ha representat el Palau d’Herodes i l’arribada de Melxior, Gaspar i Baltasar:

1.- Balcó de l’Ajuntament, finals dels 40 i anys 50. 2.- Parròquia (església, col·legi)?. 3.- Balcó de Ca Don Julián. 4.- Baix del balcó, remolque davant de Ca Don Julián. 5.- Avinguda la Pau. 6.- Plaça de la Casa Roja (una vegada). 7.- Plaça Nova, sols per al poblat i el Senat Romà. 8.- Plaça Església -Cova de Betlem-.

Foto portada pujada al facebook per Antonio Monfort. Fotos facebook arxiu.REIS GATA 2020: MISTERI DE REIS. 1ª part, PALAU D'HERODES: ESPECTACULAR

20200106193708-img-20200105-192813-copia.jpg

(PER A VISIONAR L’ÀLBUM DE L’ESCENIFICACIÓ DEL PALAU D’HERODES, PUNXEU ACÍ). Fotos: Juan Miguel i Verónica Vives Costa, Cronista de Gata.

(PER A ESCOLTAR EL VÍDEO 1 (REIS), PUNXEU ACÍ)

(PER A ESCOLTAR EL VÍDEO 2 (BALLET), PUNXEU ACÍ)

Espectacular posada en escena la d’ahir dia 5 de gener de 2020. L’Avinguda de la Pau va acollir el gran espectacle del MISTERI DE REIS de Gata de Gorgos. Nombrosos actors aficionats entre els veïns i veïnes gaters. Personatges tan importants com l’escriva, el cortesà, Herodes, els tres Reis d’Orient i la Sibil·la Anea. Cortesans, soldats, els pastorets i angelets i allí brillant amb els seus balls les xicones de l’Escola Municipal de Ballet, que van bordar les actuacions, sobre tot les noves coreografies. Com sempre, moments màgics, moments impressionants.

La primera part del Misteri de Reis de Gata, el Palau d’Herodes va tindre la gran acollida de centenars de persones, molta gent de fora del poble, que no va voler perdre’s aquesta gran representació única en la comarca i en molts comarques veïnes. Les imatges ho diuen tot, les caretes dels xiquets i xiquetes i dels seus pares també. Un any més, cal donar-los l’enhorabona i les gràcies a tot l’equip, a tots els actors i actrius, a tota la direcció artística i organitzativa, a la comissió dels reis, a l’Ajuntament, en definitiva a tot el veïnat dle poble que hi participa.REIS GATA 2020: MISTERI DE REIS. 2ª part, PORTAL DE BETLEM. DOLÇOR I TENDRESA

20200106202439-img-20200105-200826-copia.jpg

(PODEU REPASSAR L’ÀLBUM DEL PORTAL DE BETLEM, PUNXANT ACÍ)

(PODEU MIRAR EL VÍDEO DELS XIQUETS CANTANT, PUNXEU ACÍ)

(PODEU MIRAR TAMBÉ EL VÍDEO DE LA BAIXADA DE L’ÀNGEL. PUNXEU ACÍ)

La contraposició al Palau d’Herodes es vivia a la Plaça de l’Església. Segona part del Misteri de Reis, després de recorrer la gent i els Reis el trajecte per Plaça Nova, carrer Signes, carrer Teulada i carrer Bisbe Cervera (per les obres als carrers de costum). Plaça de gom a gom. Expectació. Tendresa i dolçor escoltant les veus de les xiquetes i xiquets de l’escola CODA cantant nadales, al costat del Portal. Portal i Betlem Vivent. María, Josep i el Nen Jesús. Adoraven pastoretes i pastors, la burra estava a l’estable. Els Reis també adoraven amb or, incens i mirra. Després, l’espectacular baixada i actuació de l’àngel caigut des de la torre del campanari. El Grup Espeleològic Gatense ahí estava, per a que el final de tot el Misteri fora impressionant.

FONT: Fotos de l’àlbum de facebook: Juan Miguel i Verónica Vives Costa i Cronista de Gata.REIS GATA 2020: MISTERI DE REIS. part final, REPARTINT REGALS, LA IL·LUSIÓ

20200106204050-20200105-221737-copia.jpg

Acabem el resum del MISTERI DE REIS reconeguent i recordant la tasca de la gent que està darrere de tot l'entramat de la secció de "paqueteria" com ells diuen. Des dels que estan a les oficines reials rebent les suggerències de la gent fins als que deixen els furgons per a que tots els paquets, regals i presents arriben a totes les cases del poble. Els Reis d'Orient dividits en dos sectors del poble, amb els seus majestuosos cavalls i donant els presents més valuosos. Era el final de la Nit Màgica, la Nit de la Il·lusió, sobre tot per als més menuts.L'EXPERT AMB EL NEY (FLAUTA), MUSTAPHA AHAKKAM, ACTUA AL CASAL DE LA MÚSICA

20200107223516-ney-copia.jpg

El passat dia 3 de gener, al Casal de la Música de Gata, va actuar el músic marroquí Mustapha Ahakkam, un dels pocs músics que toca l’instrument nomenat ney, una flauta antiquíssima el·laborada amb canya. El Casal presentava un bon aspecte i el concert va ser novedós i molt curiós, agradant a tot el públic que omplia l’afor.

Dir que Ahakkam junt a altres músics van fundar l’any 1980 el grup Hillal que hui és l’Orquestra Nacional de Música de Marroc. Ha viatjat per tot arreu del món, ha participat en molts seminaris i encontres musicals i està guardonat com el millor músic de ney del festival nacional de Wajda. També va ser premi d’honor per el ministeri de Cultura marroquí, entre altres reconeixements.

La música marroquí i els aires orientals van sonar, com a novetat per a obrir l’any, al Casal de la Música de Gata, la qual cosa va ser molt ben rebuda pel públic.

FONT: Foto Ajuntament.PRIMERES PLUGES IMPORTANTS DE L'ANY A GATA: 16,8 LITRES

20200110215846-plujacsignes-copia.jpg

Hui divendres 10 de gener de 2020, tal com s'anunciava, han caigut les primeres pluges de l'any. Han vingut acompanyades de fred i vent. Alguns han recordat la gran nevada de fa just 60 anys. A l'observatori de Inforatge de l'Ajuntament de Gata de Gorgos s'han mesurat aquesta vesprada un total de 16,8 litres. La temperatura mínima del dia ha sigut de 6,1 graus a les 7,55. El vent ha arribat a un máxim de 59 kilòmetres per hora a les 17,30. Aquesta nit pot variar i demà s'espera que no ploga tant.

FONT: Inforatge, estació Gata de Gorgos.
HUI FA 60 ANYS D'UNA GRAN NEVADA A GATA (11-1-1960) -Fotos de Jaime Signes-Costa Mulet-

20200111115139-1960nevadajscm-copia.jpg

(( APROFITE PER CONVIDAR-VOS A PUBLICAR ALGUNA FOTOGRAFIA, AL FACEBOOK O ENVIAR-ME-LA AL CORREU ELECTRÒNIC D’AQUELLS DIES TAN ASSENYALATS DEL GENER DE 1960, FA JUST ARA 60 ANYS )). LES PUBLICARÉ...

Hui, 11 de gener de 1960, recordem la nevada de fa 60 anys exactes que va fer sobre Gata igual que altres punts de la Marina Alta i inclús a la ciutat de València, gràcies al testimoni fotogràfic de la col·lecció de Jaime Signes-Costa Mulet, que pel març de 2012 em va cedir aquestes i altres fotografies per a publicar al blog. A les fotografies d’aquells dies, publicades a la sèrie "Fotografies antigues (Gata en el record) podem observar quanta neu va caure. A la imatge de l’escola, que sols tenia dos anys acabada, es veu la neu davant de la construcció. Les altres dos imatges corresponen a l’estació, lloc sempre molt estimat pels veïns gaters per fer fotografies, i més si el blanc element estava present. Finalment, des de la pujada al calvari una fotografia en la qual es veu part del poble amb les teulades nevades.

Quan a març de 2012 publicava les fotos, un seguidor del blog Paco Moncho comentava aquella inclemència metereològica tan infreqüent al nostre poble: "Recorde aquella nevada. Jo tenia 8 anys, i quan van eixir d’escola van anar per la carretera de Xàbia i al xafar la cuneta em vaig esfonçar el peu (portava polaines) i la neu en va baixar tot el peu. Quina fredor!!. Son records quasi oblidats."

Les mateixes fotos de la composició podeu tornar-les a repassar. Per a la foot de l’escola PUNXEU ACÍ. Per a la foto general de l’estació, PUNXEU ACÍ. Per a veure quasi la mateixa però de més prop, PUNXEU ACÍ. Per a mirar un detall del poble nevat PUNXEU ACÍ.

Finalment, agraïment al propietari de les fotos Jaime Signes-Costa Mulet pel testimoni. 60 anys de record.

FONT: Fotos de la composició, col·lecció de Jaime-Signes Costa Mulet.DEMÀ LA CURSA SOLIDÀRIA, PER 6 KM. SOLIDARIS (GATA)

20200111182624-escolakmssolidaris-copia.jpg

Els corredors sempre s’animen entre ells i si es tracta dels craks més encara. I si són solidaris amb causes justes també més. És el cas que ens ocupa. Els KILÒMETRES SOLIDARIS de Fernando Arabí (Curro) arriben a sa casa, al seu poble. Ell va fent kilòmetres per lluitar contra una malaltia rara per ací i per allà, ara els toca als seus companys de club, el CLUB ATLETISME GATA, col·laborar amb ell.

Demà diumenge 12 de gener serà la cursa solidària de 6 kilòmetres, en la que els corredors també posaran el gra de sorra. Una de les novetats d’enguany que ha preparat el club local, el NOU RECORREGUT. 

Hi haurà tres modalitats de participar: córrer, caminar o kilòmetre 0, però tant corredors com caminants tindran la sortida a les 9,30 des del pati de les escoles de Gata. L’eixida i la meta allí. Serà un matí per a gaudir tots!! Hi haurà animació musical amb la Banda Juvenil de Gata, la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Gata i GataFanClub. També hi haurà servei de barra a càrrec de la Comissió de Festes 2020. També han col·laborat amb productes i obsequis algunes empreses locals, com Kbas amb la donació de bolses ecològiques per a tots els participants o Ca Datilera i Pachamama, novament, fent la donació de les pomes per a cada participant.

Tot preparat pel Club Atletisme Gata i per la Regidoria d’Esports de Gata. A córrer i caminar per una causa benèfica, solidària. Recordeu que a partir de les 8.30 hores podeu recollir els vostres dorsals. En la mateixa taula de lliurament de dorsals podreu fer més donatius per a KMS. SOLIDARIS. Paga la pena!

FONT: Fotos i mapas aportats al facebook pel Club Atletisme Gata.VORA 500 PARTICIPANTS ES SOLIDARITZEN A LA CURSA DE GATA (Guanya l'ondarenc Jorge Llácer)

20200112171110-20200112-093642-copia.jpg

(PER A REPASSAR EL VÍDEO D’EIXIDA DE LA CURSA -Club Atletisme Gata-, PUNXEU ACÍ)

(PER VISIONAR EL VÍDEO DE CREUAR LA META LA FAMÍLIA, PUNXEU ACÍ)

TAMBÉ VOS POSE, L'ÀLBUM DE LA CARRERA SOLIDÀRIA FET PER SOMESPORT, PUNXEU ACÍ.

Un total de 490 participants inscrits a la Cursa Solidària de Gata, Kms. Solidaris, han donat aquest matí la veu i la vida a l’ajuda per la malaltia rara, per la qual recull fons el corredor Fernando Arabí (Curro) de Gata, ànima d’aquesta iniciativa. Tota la comarca d ela família de l’atletisme s’ha bolcat amb ell. Tot un èxit de participació i organització que s’ha vist recolzat pel bon temps, encara que amb fresqueta. Música a les places i carrers, gràcies a la Banda Juvenil de Gata i a la Colla de Dolçaines i Tabalets "El Montgó" de Gata. Colorit en les samarretes, com la col·laboració de Ca la datilera. Preparatius i organització a càrrec del Club Atletisme Gata i la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata. Bosses ecològiques donades per l’empresa Kbas i refrigeris, esmorzars i barra de bar posada per la Comissió de Festes 2020.

El pati del Grup Escolar, una vegada més, ha acollit a corredors i caminants, que en número de vora mig millar han contrbuït a ajudar a la solidaritat de "Curro". La família de l’afectat estava present davant l’event. Moments emotius quan al final han creuat la meta tots junts. I com deia la filla de Pepe Mulet: "Gràcies Curro Arabí per fer este repte solidari per una malaltia tan desconeguda com és la glucogenosis. Mon pare i les vora 400 persones que la patixen a Espanya estaran sempre agraïdes."

Somesport ha posat el seu suport informàtic i de dorsals. Més caminants que corredors. Nou traçat. Al final, els 6 kilòmetres corrent per un circuit semiurbà i semirural pel terme de Gata, els ha guanyat el corredor ondarenc Jorge Llácer Esplugues del C.Ondara Tri-Esport, que ha invertit 21 minuts i 6 segons, seguit de Gonzalo Ferrer Sobrecases (C.A. Sense Pressa El verger) i Fran López Bolufer del C. Dénia Corre. La primera dona, en sisena posició, ha entrat la corredora del C.A. Llebeig de Xàbia María Isabel Ferrer Castell. José Vicente Salvá Signes ha estat el primer corredor local en entrar a meta, al lloc 13.

FONT: Fotos Vero Vives i Cronista. Vídeos Club Atletisme Gata. Classificacions, Somesport.

  CAP DE SETMANA DEDICAT A SANT ANTONI: PLACETA I RAVAL, A GATA

20200116142802-rectorbendicio-copia.jpg

Les segones festes de l’any, després de la dels Reis Mags, arriben a la Placeta de Sant Antoni a partir de demà divendres, efemèride del patró dels animals, i fins diumenge 19. Una festa popular i tradicional enrelada al barri del Raval que es "de tota la vida". 

Els actes començaran demà a les 17 hores, quan el calendari assenyala l’onomàstica del sant, amb una xocolatada a la Placeta amb animació infantil. Mas y Mas col·labora. A partir de les 20 hores hi haurà servei de bar, picadetes i música en viu. Prepararà la Comissió de festes del poble 2020.

Dissabte 18, hi hurà danses populars a les 11,30 hores a càrrec del grup La Llata. Al migdia servessa a gogó (els dos primers barrils a càrrec de la Comissió de Sant Antoni). La Comissió de festes 2020 seguirà posant la barra. A les 20 hores serà l’ofrena al santet a la Placeta i a continuació una romeria acompnayarà la imatge pels carrers del Raval. A les 21.30 hores serà el sopar popular i ball. Coques a càrrec de la comissió de Sant Antonio i barra a càrrec de la Comissió 2020, amb bocates, picaetes i beguda.

Diumenge 19 serà el dia de la bendición d’animals. A les 10 concentració de carros, cavalls, cavalleries, carreters i genets. A les 10.30 hi haurà cercavila pel poble. A les 11 serà el trasllat de la imatge des de la Placeta a l’església per a la missa solemne de les 11.30. A l’acabar es farà la bendició dels animals i repartiment del pa beneït, tornant el sant a la placeta i disparant-se una traca. Finalment, a les 14 hores serà la paella popular preparada per la Comissió 2020. Els tickets de 6 euros s’adquiriran a la Tenda de l’Arraval.

Podeu també llegir l'article de Marina Digital sobre les festes de Sant ANtoni a Gata. PUNXEU ACÍ.

FONT: Foto arxiu any 2018.HUI ÉS SANT ANTONI: LA IMATGE DE LA FESTA TÉ MÉS DE 70 ANYS I EL TESTAMENT COMPLIX 44 ANYS. El poble té dos talles i quatre plafons ceràmics dedicats al sant

20200117151736-tiopepelluis.jpg

Hui és Sant Antoni del Porquet. A Gata, la història ens recorda al Tio Pepe Lluís, a Paco L’Escolà i a Toni Porra, entre altres aficionats a aquesta festa

Enguany se celebrarà diumenge el dia gran, amb la bendició dels animals

El Tio Pepe Lluís, José Costa Vives, deixà en herència fer-li missa i volteig de campanes al sant fa 44 anys

Gata té la talla de la Placeta, la de l’Església i quatre plafons ceràmics dedicats al sant 

Abans de la guerra hi havia un Sant Antoni al carrer Baix

Les festes patronals de l’Arraval de Gata, dedicades al Sant Abat Antoni, patró dels animals, deuen la imatge de la Placeta a un home molt devot, que comprà a València pels anys 40 del passat segle l´escultura, li van fer una fornícula i la van posar ahí per a recordar-ho. Li feien festa tant l’home com els llauradors de l´època i deixà com a testament que el dia de la festa els seus descendents li sofragaren una missa i el volteig de campanes.
Ara fa poc més de 70 anys, es va inaugurar i beneir el santet a la Placeta. José Costa Vives, conegut popularment com el Tio Pepe Lluís, tenïa una història molt curiosa al voltant de la festa, de les cavalleries i del santet.
Després de la guerra no hi havia sant a la Placeta. El Tio Pepe Lluís tenia una aca i un cavall. Este es va posar malalt. Li digué el devot a la seua dona Teresa Signes Costa, que si l´animal s´adobava farïen el Sant. I així va passar. El Tio Pepe Lluís va viatjar a València a comprar la imatge, la va posar a la Placeta, va alquilar adornaments i montures elegants, i va fer tota una cavalcada.

En aquells temps hi havia a Gata uns set-cents animals. El dia de la festa uns cinquanta van participar. Al nostre personatge el van fer majoral d´honor i sufragador de la processó, missa i volteig de campanes.

L´home vivïa al carrer Bisserot nùmero 6 del poble. Quan la cavalcada passava per sa casa, es paraven i el Tio Pepe Lluís molt gustosament convidava als portadors d´animals.

També hi ha referències que les festes continuaven fent-se als anys 50 i inclús feien carreres de cavalleries.

En 1976, el Tio Pepe Lluís fa un testament que donarïa motiu a la festa actual. Al setembre de 1977, quan el Tio Pepe Lluís tenïa 72 anys, va faltar. Després es va conéixer el seu llegat. A la disposició quarta del testament deia textualment:

"…Con la obligación de sufragar la Fiesta de San Antonio Abad, que actualmente sufraga el testador”. Eixa tasca la va deixar als seus hereus, es a dir, als descendents de la seu dona, donat que no van tenir fills. Francisco Mulet Signes, conegut com Paco L´Escolà, junt amb la seua dona Francisca Monserrat Torres, van ser els hereus i testimonis d´aquell testament. Ara ha passat als fills d’aquest.

Des de 1985 que es va revitalitzar la festa per uns quants Tonis del poble, especialment el veí de la Placeta, el sempre recordat i enyorat Antonio Diego, conegut popularment com Toni Porra, no ha parat de fer-se festa el cap de setmana més pròxim a l’onomàstica.

DOS TALLES I QUATRE PLAFONS CERÀMICS

Gata té el privilegi de tindre la talla de Sant Antoni de la placeta del carrer del mateix nom, al barri del Raval. Està ubicada a una fornícula just dalt del actual forn, prop del mateix raconet. L’església parroquial també té una talla molt més gran en un dels altars laterals, que no es fa servir, ja que s’utilitza des de sempre la talla de la Placeta. A més d’aquests dos talles, Gata té quatre plafons ceràmics de carrer dedicats al sant. Al carrer Teulada n’hi ha dos advocacions: a l’inici i a mitjan. A principi del carrer Nou un altre plafó està dedicat al sant i el plafó ceràmic més nou està al carrer Doctor Gómez Ferrer.

SANT ANTONI ABANS DE LA GUERRA

Abans de la imatge de la placeta, hi havia un Sant Antoni "de bulto" a la façana d'una casa del Carrer Baix. Va ser destruida a pedrades durant la guerra civil, 1936/39. Ho comenta i descobrix el nostre interlocutor, José Vicente Buigues.
També ens diu que: la casa és la que hui te el número 12. El propietaris de la casa s'anomenaven Toni i Rosario. Qui mananva a l'Ajuntament li va dir a Rosario que llevara el santet, "no fora cas que algú el trencara". Rosario li va contestar que el Sant Antoni "no li demanava pa". Al dia següent el van desfer a pedrades.

A la imatge de portada del blog, el dia de la inauguració del santet a la Placeta. El Tio Pepe Lluís el va posar al seu lloc. Eren els anys 40 del segle XX. A les del facebook, alguns dels plafons ceràmics del carrer del poble dedicats a Sant Antoni.HUI FA TRES ANYS, ÚLTIMA GRAN NEVADA A GATA (18-1-2017). Demà tornarà a nevar, com s'anuncia?

20200118142400-img-20170118-wa0006-copia.jpg

Ho recordeu. Posava al blog el 18 de gener de 2017 que era una NEVADA HISTÒRICA. Era dimecres. Carrers, el llit del riu, la muntanyeta, el vial amb el pont, la pujada al calvari. Tot es va omplir del mantell blanc. A migdia començaven els problemes del gel. Carreteres tallades per la comarca. De Xàbia a Dénia pel baix Montgó van netejar la carretera. De Teulada cap a Moraira baixant també estava tallada.

A Gata, com a altres pobles de la comarca, van suspendre les classes de l’escola i l’institut. 

En dies històrics com aquell de fa tres anys, calia gravar en la memòria o millor dit en la retina, els mòbils i càmeres, tot allò que fóra blanc.

Recordant altra nevada, aquella de quasi 37 anys, la del darrer dissabte de 1983 (12 de febrer), que també va caure a Gata una nevada copiosa. 

I ara...la pregunta que tots es fan. La tormenta "Gloria", de la que tants mapes del temps parlen, ens portarà a partir de demà neu?...Ens uns dies ho sabrem.

A la foto de portada, una vista general del llit del riu nevat. Al facebook, diferents fotografies d’aquell dia de fa just hui tres anys.SUSPESOS TOTS ELS ACTES DE DEMÀ DE LA FESTA DE SANT ANTONI (Bendició i paella) PELS AVISOS D'ALERTA ROJA

20200118203144-temps-copia.jpg

ACABA DE DONAR-SE LA INFORMACIÓ OFICIAL.

L’AJUNTAMENT INFORMA QUE PER L’ALERTA METEREOLÒGICA DECRETADA PER A DEMÀ, DIUMENGE 19 DE GENER, ES SUSPENEN TOTS ELS ACTES DE SANT ANTONI PREVISTOS. EL PA BENEÏT ES REPARTIRÀ EN ACABAR LA MISSA DINS L’ESGLÉSIA.

AL MATEIX TEMPS, LA COMISSIÓ DE FESTES 2020 REITERAVA QUE DAVANT L’AVÍS D’ALERTA ROJA ES SUSPENIEN TOTS ELS ACTES, VOL DIR-SE BENDICIÓ I PAELLA.

A la imatge de la AEMET s’indiquen com seran demà els vents, la pluja i el vent, fenòmens que porta el temporal batejat com "Gloria".GATA: LA FESTA A SANT ANTONI SE CELEBRA DINS L'ESGLÉSIA (missa i repartiment del pa beneït). COMENÇA A MOURE EL VENT

20200119124918-mpt-copia.jpg

Seguirem al llarg de tota la jornada els avisos i la situació metereològica. La festa que hui celebrava el Raval i el poble de Gata a Sant Antoni s’ha vist reduïda a la missa amb el sant presidint-la i el repartiment del pa beneït, que s’ha fet tot dins l’església. Fins ara sols ha plogut molt dèbilment i s’ha recollit 1 litre. El vent ha començat a les 13.39 a bufar amb un poc més de força, a 48 km/h. i la temperatura no supera els 10 graus. Però...encara hi ha ullades de sol, que no es resistix a amagar-se del tot.

*Pel que fa als avisos metereològics, el 112 de la C.V. ha emés un nou butlletí d’avisos a entitats i ajuntaments per a que s’extremen les precaucions per a les pròximes hores, publicava el diari digital Marina Plaza.PRIMERES INCIDÈNCIES SERIES PEL VENT A GATA: Passeig d'Alacant i Plaça d'Espanya

20200119164118-palmera-copia.jpg

Les primeres incidències de "Gloria" estan deixant-se sentir ja i fort a Gata. Al Passeig d’Alacant una palmera s’ha partit pel mig i ha caigut sobre un cotxe que allí estava aparcat, deixant-lo esclafat com es veu a les fotografies. A la Plaça d’Espanya tots els maceters de la vorera davant les tendes de canastes han caigut sense causar danys materials.

Protecció Civil comunicava "INCIDÈNCIES PER VENT: Estem tinguent moltes incidències pel fort vent que està fent. Demanem que tots els que tinguen els cotxes estacionats al Passeig d’Alacant i/o llocs on hi haja arbres, que els RETIREN. Per a qualsevol incidència podeu telefonar al 629.666.222 o 606.599.799 o al 112"

Les ràfages màximes de vent han sigut a les 17,07 hores, que han arribat a 74 kilòmetres per hora, segons informació de Inforatge, estació de l’Ajuntament a Gata. 10,8 graus i per ara 8,8 litres caiguts, a les 17.35 hores.

MOLTÍSSIMA PRECAUCACIÓ I ALERTA AMB EL VENT. SEGUIREM INFORMANT.SUSPENEN LES CLASSES TAMBÉ A GATA PER A DEMÀ DILLUNS 20

20200119174718-mapadilluns.jpg

L'Ajuntament de GATA DE GORGOS acaba d'informar que:

Davant de la sitació de preemergència prevista per a demà dilluns, 20 de gener, pels avisos activats per l'Agència Estatal de Meteorologia, (AVÍS ROIG PER VENT; TEMPORAL MARÍTIM I NEVADES i AVÍS TARONJA PER PLUGES), l'Ajuntament de Gata ha decretat la SUSPENSIÓ DE CLASSES en tots els centres educatius del municipi durant la jornada de DILLUNS 20 DE GENER.

* En quan a la metereologia actual a Gata, el vent va a ratxes i no és continuada la ventolera. Són ja 12,4 litres els caiguts. S'espera una nit amb molt de vent.UNA RIUADA GRAN DEL GORGOS AL PAS PER GATA. A CASTELL DE CASTELLS MOLTA AIGUA. ACÍ 103 LITRES JA MESURATS...I NO HA ACABAT

20200120182748-20200120-150613-copia.jpg

Des de bon matí de hui dilluns dia 20 que torna a baixar aigua pel llit del riu Gorgos, aquesta vegada amb molta força, una gran riuada que baix del pont de les Alcolaes s’ha mesurat un màxim de 3,5 metres d’altura, quan el més normal són 2, segons informava Sebastià Puig. A migdia feia una crescuda i a hores d’ara seguix baixant amb molta força. Les intenses precipitacions caigudes (329,4 l/m2 segons Meteoclimatic i Avamet) a la capçalera del riu (barrancs de Malafí i Castells, al terme de Castell de Castells) han fet que l’aigua baixara forta i amb molta quantitat.

A Gata de Gorgos s’han recollit amb els dos dies que portem del temporal "Gloria" 103 litres per metre quadrat, segons l’estació metereològica de Inforatge a l’Ajuntament. Les ràfegues més fortes de vent s’han produït hui a la matina, a la 1,53 hores, amb 93 kilòmetres per hora. La mínima de temperatura 7,4 graus. No s’han superat els 14 graus de màxima i la humitat un 93% de màxima.

No ha acabat l’episodi de pluges i torna a ploure ara (19.25 hores) i el vent pareix que fa un descans. Esperem que no vaja a més, que prou s’han patit ja diversos problemas per tot el terme.

Ressenyar que l’última riuada la tenim recent. Va ser el 4 de desembre de 2019, fa tan sols un mes i setze dies.

A les imatges diversos llocs amb vistes al riu, tant de bon matí, com a migdia.ELS JÚNIORS DE GATA INICIEN EL 50 ANIVERSARI AMB LA IMPOSICIÓ DE PANYOLETES I CRISMONS

20200128124521-totsaltard-copia.jpg

(PODEU VEURE L'ÀLBUM DEL DIA, PUNXANT ACÍ)

Diumenge 26 de gener va ser la data escollida per a començar els esdeveniments del 50 aniversari del moviment diocesà Júnior a Gata de Gorgos. La missa concelebrada pel consiliari Don Francisco M. Murillo i un dels sacerdots fundadors del Júnior al poble, Don Ignacio González, va resultar molt emotiva i es va recordar a Don Manuel Frasés, l’altre rector fundador, així com altres sacerdots i educadors que ja han faltat. A la celebració es va imposar a xiquets i xiquetes Juniors els crismons i les panyoletes. Don Ignacio González també va rebre la panyoleta en senyal d’agraïment.

A continuació de l’eucaristia, als locals parroquials antics i actuals educadors, així com júniors de totes les èpoques i els d’ara van tindre l’oportunitat de conéixer una mostra dels 50 anys del moviemnt a Gata a través de un passe de diapositives i una xerrada amb el sacerdot fundador Don Ignacio. Després, tots junts van poder compartir vivències i records amb una picadeta, preparada per les mateixes mares i pares. La cap del centre, Verónica Vives, va donar a conéixer el programa d’actes del 50 aniversari.  

La continuació serà el pròxim 22 de març amb el Dia comarcal Júnior, que enguany tindrà la seu a Gata, i el 10 de maig, que serà la gran festa d’unió entre tots els que han format part del junior, ja siga com a educadors o monitors o com a xiquets i xiquetes. També es pensa confeccionar un llibre amb imatges i anècdotes dle mig segle de júniors a Gata, per això es va demanar la col·laboració de tots els que han passat per aquest moviment amb les cinc dècades de vida, entre 1970 i 2020, aportant fotografies i documents inèdits.

FONT: Fotos Dora Caselles.  HUI DIMARTS, 28 DE GENER, PRIMER PLE ORDINARI DE L’ANY 2020

Aquesta vesprada dimarts 28, el consistori gater celebrarà el seu primer ple ordinari de l’any 2020. Cap punt de l’orde del dia destacable. Als despatxs ordinaris, com les dacions de comptes habituals, s’afegixen dos mocions de Compromís, una sobre Impuls inversor i polític en les comarques, i altra sobre la proposta d’adhesió a la Declaració d’Oci Educatiu de la GV.

FONT: Ajuntament de Gata de Gorgos.LA BONA NOTÍCIA DEL DIA: CAU UN MILIÓ D'EUROS A GATA DEL CODI DE L'EUROMILIÓ

20200129080717-ca-cxurro.jpg

Anit, dimarts 28 de gener, al sorteig de l’Euromilió, va ser agraciat/da una persona de Gata de Gorgos o algú que va segellar una butlleta d’aquest joc a Gata. A l’Administració número 1 de Gata de Gorgos, a Ca Curro (Carrer Constitució, 36, junt a la Plaça Nova) va eixir el codi del milió d’euros. La combinació guanyador va ser 31, 27, 01, 19 i 38 amb les estrelles 05 i 04, quedant un pot de 17 milions d’euros.

Els diaris ja porten la notícia, com Información d’Alacant: "Sorteos. Un alicantino gana el millón del Euromillones del martes 28 de enero de 2020. Consulta los resultados de la combinación ganadora de ayer del sorteo del Euromillones". Al respecte del codi premiat a Gata diu: "El código del millón del Euromillones es el CFX12466, cuyo poseedor validó el boleto en Gata de Gorgos, en la provincia de Alicante". Per a llegir tota la notícia PUNXEU ACÍ.

Als bars i als comerços de Gata hui es parlava i molt d’aquest premi. Sort al afortunat  o afortunada. L’Administració única de Gata no ha donat sols aquest premi. Va ser sonat el premi de fa vuit anys al sorteig de Nadal. Un quint premi, el 49.257, va deixar més de cinc milions d’euros al poble. La penya "Amics del Cavall" va vendre 700 dècims a molta gent del poble. Aquell 22-12-2012 tampoc s’oblida.

FONT: Diari Información 29-1-2020.COMPTE ENRERE PER A FER EL GIMNÀS ESCOLAR DE GATA

20200129142216-alcaldeobres.jpg

Aquest matí, l’alcalde de Gata i l’encarregat de l’empresa adjudicatària, han formalitzat el contracte d’ajudicació del Gimnàs i reparacions estructurals dels pavellons B i C del Ceip "Santíssim Crist" a l’empresa Categor Obras y Proyectos SL. Les obres, que tindran un termini d’execució de 10 mesos, estan incloses dins el Pla Edificant de la Conselleria d’Educació.

Altre aspecte escolar local

Per altra part, a petició de l’AMPA Gata del "Santíssim Crist", la regidoria de Sanitat, de la que està al càrrec el regidor Joanvi Vallés, ha adquirit per a l’escola deu dispensadors de gel alcohólic antiséptic que s’instal·laran en diversos punts per facilitar que l’alumnat es llave les mans i evitar la progagació d’agents infecciosos.

FONT: Ajuntament de Gata.L'EMPRESA POINT DE GATA, PRESENT ALS "DIÀLEGS 2020" DE VALÈNCIA

20200129144413-cartell.png

El director de fabricació i disseny de l’empresa creadora Point, José Juan Pons García, participarà demà dijous 30, de 16:30 a 18:00, en la 17ª edició de "Diàlegs 2020",  a la sala Velluters de València i organitzada per la EASD València. José Juan expondrà l’aposta de POINT per el disseny i com es gestiona des de dins de l’empresa. A més, explicarà com ha conseguit l’empresa dels quatre germans Pons García convertir-se en Premi Nacional de Disseny de 2019.

Cal recordar que el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats va concedir el Premi Nacional de Disseny 2019 a Point en la modalitat d’Empreses. Un guardó que distingueix a les empreses que, com POINT, incorporen el disseny en la seua estrategia empresarial i contribueixen a la millora de la societat i la qualitat de vida de les persones.

A més de tot això, l’empresa complix enguany 100 anys de vida.

FONT: Cartell anunciador de l’event i cartell del premi.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris