Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Diciembre de 2020.

GATA, COVID19: EMPITJOREM. 6 CASOS MÉS. SÓN 9 ELS ACTIUS I LA INCIDÈNCIA TORNA A PUJAR

20201201205245-covid112.jpg

Si en l’últim post deia "Tot millor en Gata" pel que respecta al COVID19, ara no es pot dir el mateix. Un total de 6 casos més s’han donat aquest cap de setmana passat. Hui tenim al poble 9 casos actius. Dels 4 que hi havia en lña suma anterior si sumem 6 són 10, per tant un va ser donat d’alta. Aixina ho marca la monitorització de la situació a la Comunitat Valenciana, que actualitza dia a dia la Conselleria de Sanitat, GV, i que registra hui dimarts primer de desembre un total de 45 casos acumulats des de l’inici de la pandèmia.

Cal dir que l’augment de casos junts és el major en nombre de tota la pandèmia: 6 casos hui dia 1 de desembre. 5 casos es van donar al rebrot del 25 de setembre.

Si també deia amb l’anterior escrit que havia baixat molt la incidència acumulada de PCR+de 14 dies, ara ha tornat a pujar i considerable situant-se en 148,78 casos per 100.000 habitants.

Tenim que seguir alerta, més alerta, cuidant, cuidant-nos, controlant-nos. A la comarca tampoc són massa bones les informacions i s’han sumat 44 amb un decés a Calp. Esperem que millore tot, tenim necessitat.

FONTS: Informació i foto, estadística monitorització coronavirus G.V., dia 1-12-2020.LA PSICÓLOGA GATERA MARIVI MONFORT ANDRÉS, PREMI DEL CONSELL SOCIAL DE LA UNIVERSITAT MIGUEL HERNÁNDEZ, per la Càtedra Anetta Nicoli 2020

20201201211811-marivi2.jpg

La psicóloga gatera MARIVI MONFORT ANDRÉS va ser premiada el passat 25 de novembre pel Consell Social de la Universitat Miguel Hernández (UMH) des de la Càtedra Institucional d’Estudis Artístics Anetta Nicoli per la seua tasca desde fa quatre anys.

La seua experiència com a psicóloga, especialista en violències masclistes i activista ha nodrit les activitats que conformen la programació anual de la càtedra i a més ha supost un nexe entre la Universitat i la ciutadania, no sols del poble d’Altea, sinò també en els àmbits local, estatal i internacional.
La seua pràctica professional suposa un contacte directe amb les dones que suporten dia a dia les consecuències de la violència masclista, tant físicament, com ps
Marivi milita a la Plataforma Feminista de la Marina Baixa i això fa que conecte millor i amb més actualitat la realitat. 
Des de la mateixa Càtedra Anetta Nicoli felicitaven a Marivi Monfort pel premi "per contribuir a tot el que s’ha dit amb la finalitat de conseguir la igualtat real i efectiva, i per la seua generositat i calitat com a persona, considerem de gran valor social i cultural la seua llavor. Moltes gràcies per tot MARIVÍ!
També podeu llegir l'article sobre el premi de El Periòdic.com Altea, PUNXEU.

(A les fotos, un detall del premi, i la Directora de la Càtedra, Carmen Garcia Muriana, la gatera premiada Mariví Montfort, i Tatiana Sentamans, Vicerrectora de Cultura de la UMH y membre del consell assessor de la Càtedra)

FONTS: Informació, dades i imatges Cátedra Anetta Nicoli de la UMH. // Foto Periodic.com Altea.


À PUNT VISITA GATA PER A ENTREVISTAR VICENTE BERENGUER, MISSIONER FILL ADOPTIU DEL POBLE. Vídeo

20201202223029-vbll.jpg

(( PER A MIRAR EL VÍDEO DELS MINUTS QUE ENTREVISTEN VICENTE BERENGUER LLOPIS, PUNXEU ACÍ)) 

Les notícies a partir del dimarts passat van començar a circular per tots els diaris comarcals i van arribar, fins i tot, a la televisió valenciana. Ahir dia 1 de desembre el canal autonòmic es va desplaçar a Gata per a entrevistar al recent Fill Adoptiu del nostre poble, el missioner teuladí Vicente Berenguer Llopis.

A l’entrevista xarren amb ell i amb l’alcalde, es veu també la llavor social que continua fent a Gata amb la gent del TAPIS i la senzillesa en estar i ser de Gata.

Podeu mirar el vídeo de À punt Noticies comarcals (NTC) d’ahir dia 1. L’entrevista comença al minut 18,24 en avant.

A més, tambépodeu llegir el reportatge que li ha fet amb el mateix motiu, la revista digital EL MIRALL DE LA MARINA. PUNXEU.

FONTS: Imatges capturades del vídeo de À punt. EL XABIER-GATER IGNACIO CARDONA TORRES GUANYA LA VI TRES TOSSALS DE GATA. Foto Tere Arabí.

20201202230000-fotota2.jpg

Diumenge dia 29 de novembre es va celebrar la VIena carrera Tres Tossals a Gata, valedera per al Circuit Trail Marina 2021. amb un recorregut per muntanya de 20 kilòmetres. Van participar un total de 259 entre corredors i corredores. El primer classificat va ser el xabier-gater IGNACIO CARDONA TORRES (pare xabier i mare gatera), veterà del Club Atletisme Xàbia, que va fer un temps de 1 hora, 41 minuts i 41 segons. Dos séniors van ser segon i tercer. 2n: Adrian Ivars Ivars del club Kamikazes Gang (01:43:54) i Carlos Vidal Gomis del C.A. Ontinyent (01:45:15).

La primera dona en entrar a meta va ser María Fuentes Olcina, sénior, que va fer trettzena a la general amb un temps de 1 hora, 54 minuts i 30 segons. La segona classificada en fèmines va ser la gatera ROSA LARA FELIU amb un temps de 1 hora, 59 minuts i 26 segons. Aida Pérez Moncho va ser la tercera dona.

Dels corredors locals va ser JUANAN MAS LEYDA el primer (lloc 12 de la general) amb un temps de 1 hora, 54 minuts i 4 segons. El 17 arribava, segon local, arribava FRANCISCO PEDRO PEDRÓS (01:55:53), seguit del també gater JAIRO SOLER SALVÁ (01:56:30).

Éxit d’organització (GEG) i participació amb totes les mesures sanitàries pertinents al temps que vivim.

COMUNICAT DEL G.E.G.

El grup organitzador feia després de la carrera el següent comunicat:
"Des del GEG estem molt contents per la bona acollida amb què el poble de Gata va rebre celebració de la VI cursa Tres Tossals que es va disputar el diumenge.
A més, volem donar les gràcies pel suport que ens han donat a l’Ajuntament, a la Regidoria d’Esports, a Protecció Civil i a la Policia Municipal.
També hem de reconéixer l’esforç de les empreses i del xicotet comerç que col·labora cada any i que enguany, tot i estar passant per uns moments difícils, ens han donat una vegada més el seu recolzament.
A tots els voluntaris que ens vau ajudar, vos diem moltes gràcies, perquè sense vosaltres la cursa no hauria sigut possible.
I com no, hem d’agrair a tots els corredors i corredores la seu participació en la mitja marató. I especialment cal que felicitem els corredors i corredores locals que hi han tingut una actuació molt destacada. Provisionalment les corredores del GEG s’han posat les primeres de la classificació per equips al circuit Trail de la Marina.
GRÀCIES A TOTS DE PART DEL GEG.
Hem de comunicar-vos que tota la gent que va vindre a participar en la cursa va quedar molt contenta, tant pel nou recorregut que transcorre íntegrament per la muntanya del nostre terme, com per l’organització i el recolzament de la gent del poble. Tot açò ens dona forces i ànims per a pensar en la pròxima edició.
MOLTA SALUT I MUNTANYA. FINS A L’ANY QUE VE."

FONTS: Fotos Tere Arabí Arabí, pujades al seu facebook. A una d’elles es veu al campió de la carrera, Ignasi Cardona Torres.COVID19 A GATA: CINC CASOS MÉS I JA S'ACUMULEN 50 EN TOT EL TEMPS DE PANDÈMIA. ALTA INCIDÈNCIA, 198,38

20201204220204-covi412-copia.jpg

El diari digital Marina Plaza dedica un dels seus articles a la situació de Gata i al cinqué rebrot, segon aquesta setmana, pel que fa al virus Covid-19. Un total de 5 casos més porta l’acumulació fins a 50.

Del rebrot diu el diari: "Nou brot de coronavirus a Gata de Gorgos, i és el segon d’aquesta setmana al mateix municipi, perquè ja dimecres se’n va registrar un altre. Aquesta volta són quatre positius d’origen social, mentre que en l’anterior en van ser sis en el mateix àmbit...El de hui és ja el cinquè brot detectat a Gata, i tots han sigut d’origen social".

Dos casos actius d’abans han donat ja negatiu i ara són 12 els que resten. Ho marcava aquest matí la nova monitorització de la situació a la Comunitat Valenciana, que actualitza dia a dia la Conselleria de Sanitat, GV.

Cal dir que l’augment de casos junts va repetint-se. Sis casos van ser l’1 de desembre; 5 casos es van donar al rebrot del 25 de setembre i 5 casos més s’han tornat a donar hui divendres 4 de desembre.

La incidència acumulada de PCR+de 14 dies puja més i se situa en 198,38 casos per 100.000 habitants. Estem ja ratllant els 200.

Com sempre diem: tenim que seguir alerta, més alerta, cuidant, cuidant-nos, controlant-nos. 

FONTS: Informació i foto captura pantalla estadística monitorització coronavirus G.V., dia 4-12-2020. FOTOGRAFIES ANTIGUES I D'ABANS (Gata en el record) (1.871): QUADRILLA D'AMICS AL MONTGÓ

20201206181759-mariaquintin1-copia.jpg

Reprenc la série de fotos i documents antics, per a no oblida rla Gata del record. La foto és de societat. Serien a principis dels anys 50. Una quadrilla d’amics van anar de paella al baix Montgó. L’alegria es demostrava en les cares, la música en l’acordió i la gitarreta que portava el xiquet.

La foto me l’ha facilitada María García, que tots coneguem per "María Quintín". És propìetat de son pare, que té ara 97 anys. Son pare li diuen Andreu García Crespó, també conegut com "Amdreu el teulaí".

Fent un repàs de les cares que asomen a la foto descobrim a una dona que vivia al Tossalet Antonia, primera per l’esquerra. La que fa sis, d’esquerra a dreta, era Anita "el Pato" i a la dreta el seu marit, Vicent. Després està la mare de María i el que està acatxat amb boina és son pare Andreu. La parella de la dreta es Rosa Espasa i el seu home Francisco, pares de Sebastià i Bernardo. Potser el xiquet siga Sebastià.

*8-12-2020: Em comenten Pepita Gilabert i la seua germana que el que està tocan l'acordió era son pare, Vicente Gilabert Diego, conegut com "el barber de Sorí".

Si conegueu a més gent de la foto, podeu aportar els comentaris.

FONT: Foto cedida per María García ("de Quintín"). TEMPS DE BETLEMS, ARBRES, LLUMS I DECORACIÓ DEL NADAL. Nadal del COVID19 amb més il·lusió...Casa Família Pons-Diego

20201206183356-nitxaroihome1-copia.jpg

Com ja vaig dir fa unes setmanes, aquest apartat del blog recullirà no sols als betlems, sinó també arbres, llums i decoració de cases i carrers. Hui hem trobat al facebook una decoració exterior que es troba al carrer Xaló. Amb el hastag "encenemlallumdenadal" que l'Ajuntament va difondre i va convidar a enllumenar balcons i façanes i vestir el poble de festa, per ser un Nadal diferent als altres anys, i fins el 23 de desembre, que hi haurà premis als millors, les famílies van animant-se. 

La casa de la família Pons-Diego es troba adornada i es pot veure pel dia d’una manera i per la nit d’una altra amb els llums. Salva Pons i Xaro Diego han deixat que els xicons decoren i visten la casa del temps nadalenc. A la porta el "Bon Nadal", a les finestres les guirnaldes nadalenques. A més, la família ha fet un vídeo pujat al vídeo que podeu mirar ací, PUNXEU. És el NADAL GATER DEL COVID19.

FONTS: Foto i vídeo, família Pons-Diego.     GATA: CONFIRMEN A 21 JOVES DE LA PARRÒQUIA DE SANT MIQUEL ARCÀNGEL

20201206190443-confirma1-copia.jpg

Aquest matí han tingut lloc a la nostra parroquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos, les confirmacions, que es van ajornar per la pandèmia del COVID19 i finalment s'han pogut celebrar fent un lloguet al calendari. Don José Francisco Castelló Colomer, Canciller-Secretari de l'Arquebisbat de València, ha presidit la ceremònia en la que 21 joves han rebut aquest sacrament.

S'han fet dues celebracions, a les 11 hores uns i a les 12:30 hores la resta, degut a la situació que estem vivint.

Des de la parròquia s'ha comentat que "els joves estaven molt emocionats i contents i aixi ho han transmitit a tots".

La parròquia de Gata continua les celebracions de l'Advent i pròximes al Nadal. Demà, vespra de la Immaculada Concepció acabarà la novena a la Verge i dimarts se celebrarà la festa de la Puríssima Concepció.

FONT: Fotos de les confirmacions fetes per la Parròquia. IMATGES DE FESTA: LA PLAÇA VELLA DE GATA S'IL·LUMINA ESPERANT EL NADAL

20201206191510-pla-avellanadal-copia.jpg

Hui dia de la Constitució, a 18 dies de la Nit de Nadal, a un mes just de la festa dels Reis Mags, ens fixem amb la il·luminació de la Plaça vella o Plaça de l’Església que lluïx amb tot el seu esplendor esperant el Nadal. Són imatges de festa a un lloc emblemàtic i molt conegut del poble de Gata. La forma de cua i d’estel que formen els llums que es dirigixen cap a la torre del campanar i les bombetes de llum que rodejen la façana de l’església, junt amb la paraula "Pau" que domina dalt la porta d’entrada del temple conformen tot l’entramat d’il·luminació. Esperem el Nadal 2020...també en aquest temps del COVID19.    FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) -1.872-: DOS SOLDATS GATERS AL 1944

20201206193028-mariaquintin2-copia.jpg

Torna a facilitar-me la següent fotografia de la série María García ("María Quintín"), a la que agraïsc la deferència de cedir-me-les. Son pare Andreu García Crespo es trobava fent el servei militar de camioner junt amb un altre gater, Francisco Monfort, més conegut com "Francisco el Banc", pare de Pepa, Dora i Jaume. Andreu estava a la dreta mirant la foto i Francisco a l’esquerra.

La foto està signada pels dos el dia 11 d’octubre de 1944 al "Cuartel de Automóviles" com resa un escrit darrere la fotografia.

FONT: foto cedida per María García. GATA, COVID19: SEGUIXEN ELS CASOS, 55 ACUMULATS. 15 ACTIUS HUI DIA 8/12. ALTA INCIDÈNCIA

20201208131736-coronagata812-copia.jpg

De preocupant, publica el diari digital Marina Plaza, el cas de Gata. segueixen augmentant els casos. Sumen hui dia 8 de desembre, festa de la Puríssima, cinc més. S’acumulen ja 55 des del començament de la pandèmia. Si l’últim recompte alterat eren 12 els actius ara són 15 els casos actius. Això vol dir, al menys una nota positiva, que dos han rebut ja l’alta.

També puja i molt la incidència per deu mil habitants i ja supera els 200, estant la xifra en 247,97. Cal anar enlerta, molt enlerta, i rebaixar la quantitat que segueix alta. Estem a sols 3 casos per al risc extrem, que se situa en 250 casos. Així que és preocupant. Seguim confiant en que es rebaixen les xifres.

FONTS: Dades coronavirus GV 8/12/2020. Captura pantalla.HUI DIA DE LA PURÍSSIMA. DIA BONIC, ENCARA QUE VENTÓS

20201208175218-purissima-copia.jpg

Dia 8 de desembre que ja està passant. Agraïment a totes i tots els que heu recordat el meu aniversari, que heu sigut moltíssims. Dia especial per a mi. A migdia i revoltan les campanes del dia de festa vaig vindre al món al carrer Signes. 

A Gata sempre hem festejat la verge Puríssima i abans feien processó. La monumental imatge de la Immaculada Concepció que presideix un dels creuers de l’església ens ha recordat hui el dia gran.

Pel que fa a la metereologia, ha estat un dia ventós, desapacible, amb el cel nuvolós, blau després.

Recordem també el refranyer: "De la Puríssima a Nadal, désset dies per igual". "A partir de la Concepció, plou, neva i fa fred redó". "Si plou per la Concepció, plou per Carnestoltes, per Setmana Santa i per Resurrecció".ENS HA DEIXAT, DE SOBTE, PEDRO ESCORTELL FERRER (D.E.P.)

20201209130404-pedroesquela-page-0001-copia.jpg

Les morts sobtades pareix que ens colpejen més. En un poble, la vida entre els carrers i places està feta de sabors, bones notícies, i amargures, males notícies. Aquesta és de les últimes. PEDRO ESCORTELL FERRER ens ha deixat, de sobte, als 60 anys d’edat. DESCANSE EN PAU, PEDRO.

El més sentit pèsame a tota la família. Ànims. 

La capella ardent es troba al tanatori de Pedreguer (Polígon Industrial les Galgues) i demà dia 10 de desembre a les 17 hores serà la missa funeral.

Comentava un gran amic d’ell, Salvador Pons: "Adéu amic,han segut moltes aventures junts durant esta vida, i tú sense perdre el somriure mai, no t’olvidarè."

FONTS: Esquela Grup ASV i Foto pujada al facebook pel seu amic Salvador Pons.     TEMPS DE BETLEMS, ARBRES,...: BETLEM MONUMENTAL FAMÍLIA VIVES-COSTA, C/Signes, Gata. Amb quatre recreacions locals

20201211073952-betlemcasacartell.jpg

Des del dia de la Constitució, beneït el dia de la Puríssima, tenim al Carrer Signes de Gata de Gorgos el Betlem Monumental de la Família Vives-Costa. Any rere any va ampliant-se amb noves estructures, més lloc, i amb més detalls. L’herència de Anita Signes "Canyetes" i el seu betlemet al costat de la ximeneia de fa 66 anys perdura en el temps i passa dues generacions més.

Quatre recreacions té el betlem de llocs típics i tradicionals de Gata. Sobre el riu, que enguany porta aigua, s’alça el pont que simula el pont de la via del tren, el llarg viaducte que té Gata. L’antic pis del sòl de la Plaça Nova, semblant al dibuix de l’esplanada d’Alacant, també té la seua simulació. Igualment l’ermita del patró el Santíssim Crist que enguany incorpora el xiprers. Als tres elements, se suma enguany la recreació de la Casa Roja, que estava a la plaça que li diuen eixe nom.

Si voleu vindre a veure’l, amb totes les mesures pertinents al temps del COVID19 clar està, contacteu amb el que us escriu Miguel (telèfon 686800271), amb la meua filla Vero (telèfon 629472196). També a través de la meua dona Pepa o el meu fill Juan Miguel. Algun dels quatre us mostrarem el betlem del carrer Signes. Esperem que us agrade.

I per als que no podeu vindre a veure’l, cada dia us posaré al blog un detall del betlem.

FONTS: Cartell Vero Vives. Fotos del cartell, José Luis Fornés.HUI 13 DE DESEMBRE ÉS SANTA LLÚCIA, PATRONA DE LA VISTA. A GATA TENIM UN PLAFÓ CERÀMIC AL CARRER TEULADA I UNA IMATGE A L'ESGLÉSIA

20201213170259-plafo-ceramic-de-santa-llucia-carrer-teulada-gata-de-gorgos.jpg

SANTA LLÚCIA ens conserve la vista. És patrona de l’ermita de Xàbia. Dia de rmoeria a l’ermitoriNatural de Siracusa (Itàlia) naixqué l’any 283 i va morir màrtir l’any 303. Fou verge, a qui li arrancaren els ulls durant el seu martiri. Per això, és patrona dels pobres, cecs, xiquets malalts i de les ciutats italianes de Siracusa i Venècia.

A Gata tenim un plafó ceràmic antic dedicat a la santa. Està al carrer Teulada i encara que no està complet amb les seues rajoletes es pot llegir: S. Lucía, V.y M." ("Santa Lucía Virgen y Mártir"). L’església parroquial també té, des de fa uns anys, una xicoteta imatge de la patrona de la vista. Hui ha estat junt a l’altar major en el seu dia.

A totes les que porten el seu nom, feliç onomàstica. A nivell d’oratge, que ha fet molt bon dia hui, comença a allargar-se el dia "un pas de puça" i es diu allò del refranyer: PER SANTA LLÚCIA, CREIX EL DIA UN PAS DE PUÇA I PER NADAL, UN PAS DE PARDAL o aquell "PER SANTA LLÚCIA DE LA BISBAL, DOTZE DIES ABANS DE NADAL".

En la fotografia, presa de http://www.xabia.org, l’ermiteta de Santa Llúcia a Xàbia i al fons el Montgó. 

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i diversos (refranys).EL GORGOS RECUPERA LA SENDA DE LA VICTÒRIA (3-1 FRONT AL SEGON). ÉS COLÍDER AMB BENISSA I OLIVA. Tornen els espectadors al camp Les Costeres, després de deu mesos

20201213184149-gorgosdiapresentacio2-copia.jpg

Una vesprada redona per al GORGOS CLUB DE FUTBOL. El seu públic incondicional ha pogut retornar després de deu mesos a les graderies del camp Les Costeres de Gata, amb les mesures higièniques i sanitàries exigides. A més els gaters han obtés una important victòria (3-1) front al segon classificat Oliva i rival directe a la part alta de la taula de classificació.

A falta de conéixer el resultat del partit del Benissa, el Gorgos colidera la classificació i té 18 punts amb 8 partits, els mateixos que la U.D. Benissa i U.D. Oliva. Amb els tres gols de hui i el gol en contra, té 6 partits guanyats i dos perduts, cap empat. 18 gols a favor i 10 en contra.

Pel que fa al partit de hui, Carim estrenava el marcador al minut 28. Empatava l’Oliva al 32 per mig de Néstor; desfeia l’empat el golejador Áxel i rematava la feina David Molines, que retornava a l’equip, al minut 80.

FONTS: Informació FFCV. // Foto: Gorgos CF, dia de la presentació (octubre 2020).GATA, COVID19. DOS POSITIUS MÉS; JA SÓN 58 ACUMULATS. BAIXEN ELS ACTIUS DE 14 A 8. BAIXA LA INCIDÈNCIA

20201215141925-cg15.jpg

Cara i creu per a la pandèmia del COVID19 hui dimarts 15 de desembre a Gata. Seguint la informació oficial que dona la pàgina de Monitoratge de la situació, que informa Sanitat de la GV., el passat dia 8, i al blog ho informava, Gata acumulava 55 persones afectades des de l’inici fins eixe dia i havia 15 actius. El dia 11, divendres passat, eixia un altre cas i es produïen dos altes: en total 56 acumulats i 14 actius.

Hui, dia 15, donen dos més positius i s’acumulen 58, però la bona notícia és que baixen a 8 els actius, o siga hi ha sis altes. En conseqüència disminueix la incidència de PCR+ en 14 dies i se situa en 132,25 per mil habitants, encara en xifres altes.

Per tant, extremen precaucions i màxim ara que venen dies forts d’ajuntar-se, la família, els amics, els companys d’empresa. El Nadal celebra’l però amb moltíssima precaució. 

ÚLTIMA HORA, VESPRADA DIA 15: Conselleria de Sanitat ha informat de tres nous brots a la Marina Alta. Un dels brots a Gata de Gorgos amb 4 contagis, d'origen social.

FONTS: Informació i foto (captura de pantalla), Monitoratge de la situació, Covid19 G.V., dia 15-12-2020. UN VÍDEO-DOCUMENTAL POSARÀ EN VALUA EL MISTERI DE REIS DE GATA EN TEMPS DE COVID. Primeres projeccions: 19 i 26 de desembre, Centre Social

20201215211049-reis1-copia.jpg

Era d’esperar. No hi ha solució possible. Els Reis de Gata coneguts per la seua escenificació del Misteri, que van ser declarats Festa d’Interés Turístic, primer local i després provincial, no es faran el 5 de gener de 2021 com sempre, a causa de la situació pandèmica que vivim per tot arreu.

Des de l’Ajuntament (Regidoria de Festes) ofereixen un documental de tota la festa. Escoltem el que diuen:

"La crisi sanitària mundial ha fet que enguany no s’hagen pogut celebrar molts dels actes del calendari festiu del nostre poble, entre ells, la representació del Misteri de Reis de Gata. Des de la regidoria de Festes han volgut fer valdre aquesta festa amb l’elaboració d’un documental del Misteri de Reis de Gata, declarada festa d’interés turístic provincial que estrenem aquesta setmana.".

Continua dient el comunicat: "Perquè puguem gaudir d’ell, s’han programat dos primeres projeccions al Centre Social: *Dissabte 19 de desembre a les 19 hores. // *Dissabte 26 de desembre a les 19 hores.

L’acte tindrà control i limitació d’aforament, per eixe motiu és imprescindible inscriure’s a la Tourist Info (965757317). Està recomanat per a públic a partir de 12 anys.

(( PODEU VEURE UN TAST, EL TRAILER DEL DOCUMENTAL PREPARAT PER DRONEAMOS I LA NANA PRODUCCIONS PER A L’AJUNTAMENT, PUNXANT ACÍ ))

Cartes a Ses Majestats els Reis

Enguany serà estrany, diferent, seran els Reis del temps del COVID. La gent de Gata, fidel a eixa tradició tan bonica, ja comença a preguntar-se: Enguany tiren les cartes als Reis?. I de pas comenten: Enguany hi ha reis?.
La primera pregunta ja té clara resposta. Des de l’Ajuntament s’ha anunciat que el dia 27 de desembre diumenge al tardet serà la recollida de cartes, però PER TOTS ELS CARRERS DEL POBLE, CASA PER CASA. Eixa és la diferència. Tot els anys es feia a la Plaça de l’Església. Es precís evitar les aglomeracions en temps de COVID.

Aquest és el comunicat de l’Ajuntament al respecte:
"Diumenge 27 de desembre, a partir de les 18 h, es realitzarà la recollida de cartes per tots els carrers del poble, casa per casa. Per organitzar la recollida i facilitar la tasca dels visirs reials cal que s’inscriviu a la Tourist Info del 14 al 22 de desembre: Telèfon: 965757317. // gata@touristinfo.net // whatsapp: 628 68 25 42. I per a tots aquells que no pugueu lliurar-la, s’instal·larà una bùstia reial davant de l’Ajuntament els dies 28, 29 i 30 de desembre."
Pues endavant i ànims. La maquinària dels Reis de Gata, amb molt d’entrebanc per la situació però amb una gran il·lusió per transmetre-la també als més menuts de les cases...i als majorets, comença a rular.

FONTS: Fotos captures de pantalla del vídeo del trailer del documental.


L'AJUNTAMENT DE GATA CONTRACTA CINC PERSONES AMB EL PROGRAMA ECOVID 2020

20201217125741-ecovid20-copia.jpeg

L’Ajuntament de Gata ha contractat 5 persones aturades a través del programa de foment de l’ocupació pública “Avalem Experiència-ECOVID 2020” per a realitzar tasques de suport relacionades amb les conseqüències de la Covid.

LABORA ha concedit una subvenció de 45.590,47 € a l’Ajuntament de Gata per a contractar a persones desocupades a través del programa “Avalem Experiència-ECOVID 2020”, finançat amb fons procedents del SEPE.

L’Ajuntament de Gata ha llançat aquest programa per donar treball a persones majors de 30 anys que van perdre les seues ocupacions o estan tenint dificultats per reincorporar-se al mercat laboral a causa de la pandèmia i que hagen segut derivades pel Labora.

El dia 17 de desembre s’han incorporat les  5 persones contractades per un període de sis mesos, que donaran suport en la verificació del compliment de les mesures de seguretat i preventives en espais i infraestructures municipals. També realitzaran tasques de neteja i desinfecció de superfícies en possible contacte amb la Covid en espais públics.

FONTS: Informació i foto Ajuntament de Gata.GATA, COVID19: L'AJUNTAMENT SUSPÉN TOTS ELS ACTES ESPORTIUS I CULTURALS, davant la situació actual dels contagis

20201217144740-ajuntamentgata.jpg

L’Ajuntament de Gata acaba de fer un comunicat relatiu al COVID19 i al nostre poble:

"A causa de la situació actual de COVID-19 amb l’augment considerable de casos detectats i per tal d’evitar la saturació dels serveis sanitaris en el nostre poble i comarca, se suspenen tots els actes i esdeveniments culturals i esportius previstos a partir de hui, dijous 17 de desembre, i fins nou avís.

Volem fer una crida a la responsabilitat personal de tots i totes, per nosaltres i pels que ens estimem. Respecteu les mesures establertes per a contindre els contagis.

La salut de les persones ha d’estar sempre per davant de qualsevol altra cosa."

Per tant, queden suspesos els primers actes que tenien que fer-se dels Reis 2021, com la projecció del documental dels Reis (dissabte 19 a les 19 hores), el concert de la rondalla a l’església (dissabte 19, a les 20 hores) i tots els partits de l’escola Municipal de Futbol i els dels majors.

FONT: Informació Ajuntament, COVID19.GATA, COVID19: 6 CASOS MÉS. TOTAL 64 ACUMULATS. EL POBLE TÉ 12 CASOS ACTIUS. INCIDÈNCIA, 198,38 (RISC ALT). VÍDEO ALCALDES I ALCALDESSES MARINA ALTA

20201218135209-covi1812.jpg

Podria ser bona l’entrada al Nadal en el cas de Gata, al respecte del virus COVID19, si extremarem al màxim o més les mesures. Si no, serà greu. Estem en risc alt (150 a 250 per mil, Gata en té 198,38). L’actualització oficial de hui divendres que dona la pàgina de Monitoratge de la situació, que informa Sanitat de la GV., ens indica que hi ha a Gata 6 casos més des de fa tres dies i ja acumulem 64 persones afectades des de l’inici. En total hui hi ha 12 actius.

Menys mal que sempre tenim alguna dada positiva i és que s’han donat 2 altes.

Hui, dia 18, puja i molt la incidència de PCR+ en 14 dies i se situa en 198,38 per mil habitants, xifres altes que ens ubiquen en el sector de risc alt.

No deixem de repetir-ho, cal extremar al màxim les precaucions, venen dies problemàtiques al respecte. Nadal és per a celebrar, no per a estar confinats o infectats.

NOVES MESURES RESTRICTIVES PER A LA C.V.

Per altra part, ja coneixeu les mesures que imposa la Generalitat Valenciana, a causa del augment del coronavirus. Hui s’ha donat el major nombre de casos (181) a la Marina Alta des de l’inici de la pandèmia:

La restricció de 10 a 6 persones a les reunions familiars (i amb dos grups e convivència). El toc de queda serà fins a les 23 hores tot el Nadal. Només dues excepcions: la nit de Nadal i Cap d’Any, que serà a les 00,00. El tancament perimetral serà ara pràcticament total: no es permetrà l’entrada de familiars ni afins. Només podran entrar a la Comunitat els que ho facen per tornar al seu lloc de residència.

CRIDA CONJUNTA DE ALCALDES I ALCALDESSES:

Les alcaldesses i els alcaldes del Departament de Salut de Dénia han fet una crida conjunta al migdia de hui divendres per a demanar a la ciutadania de la comarca responsabilitat, precaució i respecte per les normes i restriccions vigents durant les festes de Nadal. Davant la situació preocupant que vivim a la Marina Alta des de fa unes setmanes i el repunt de casos de COVID-19, és necessari que ens conscienciem que la responsabilitat individual i extremar les mesures per tots conegudes en les reunions familiars són ara mateix factors clau per a frenar aquesta tendència en ascens dels contagi. 

Els hastags que trobareu més aviat el vídeo: #TotsAUnaContraLaCovid #MarinaAlta #GatadeGorgos.
Ací teniu l’enllaç al vídeo, PUNXEU ACÍ. El nostre alcalde Josep Francesc Signes Costa, el podeu escoltar del minut 0,56 fins al 1,20.

FONTS: Informació i foto (captura de pantalla), Monitoratge de la situació, Covid19 G.V., dia 18-12-2020. / Captura de pantalla i Vídeo alcaldes dia 18, COVID19. 


LA PARRÒQUIA DE GATA CELEBRA A LES 7.30 DEL MATÍ LA MISSA SABATINA DE LA VERGE DE LA BONA ESPERANÇA

20201219191039-esperanca2020-2-copia.jpg

Una missa a les 7,30 del matí. Hui dissabte dia 19, en els dies previs als grans del Nadal, la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos ha celebrat aquesta celebració també coneguda com la Sabatina, festejant a la Mare de Déu de la Bona Esperança. Els ciriets que tenien els feligresos davant, els que estaven als arcs  i als altars, l’aforament quasi complet que ha tingut l’església i la foscor que ha donat pas a la claror, han fet possible una celebració molt diferent i bonica.

De cara als pròxims dies, recordar que s’ha suspés la missa i jocs de fi de trimestre del Júnior, degut a la situació de l’expansió del coronavirus, que s’hauria celebrat demà diumenge a l’ermita del Calvari. Continuen a la parròquia les misses com cada diumenge amb l’aforament llimitat a 66 persones.

FONT: Fotos parròquia de Gata de Gorgos.LA CRIDA DE L'AJUNTAMENT, ENCENEMLALLUMDENADAL, OMPLI DE COLORIT ELS BALCONS I FINESTRES DEL POBLE EN UNES FESTES COMPLICADES

20201220173902-encenemyolanda-copia.jpg

Un conjunt de fotografies i vídeos formen la colecció gatera de ENCENEMLALLUMDENADAL, una proposta que ix de l’Ajuntament, per a que els gaters adornen els balcons i finestres i donen colorit i llum a les festes de Nadal, que estan ja a les portes.

Les cinc millor decoracions tindran premi. Dimecres 23 de desembre es coneixeran els afortunats que seran premiats amb canastes de productes del comerç local. Una altra manera de potenciar també el comerç local.

Al facebook i altres plataformes, des de diverses parts del poble, pissos, cases i carrers, s’han vist "inundades" d’aquesta màgica iniciativa.  

També han pujat al facebook algun que altre vídeo, com el de la Clínica dental Signes. Per a veure’l PUNXEU ACÍ o el de Charo Diego (PUNXEU). També el de María Mestre, PUNXEU.

FONTS: Fotos i vídeo pujats al facebook pel veïnat gater. // Foto portada: Yolanda Leyda Fornés.L'ARTISTA GATERA PEPA CASELLES EXPOSA AL CENTRE DEL CARME DE VALÈNCIA

20201221130321-pepacaselles2-copia.jpg

El passat divendres 18 de desembre es va inaugurar una mostra al Centre del Carme a València sobre el grup de Reüll i la plàstica contemporània a la nostra comarca des de l´any 1992. L´Escola de Plàstica Experimental A. Vives ha estat representada per Pepa Caselles. Aquesta excel·lent artista ha mostrat sis obres i un vídeo on es veu treballant a aquest espai considerat el segon en prestigi a la Comunitat Valenciana..

L´exposició va comptar amb la presencia de José Luis Pérez Pont, director del Centre del Carme, del Comissari de la mostra Rafael Tormo, Pepa Caselles, Ginestar, mestre de l´escola de plàstica i president del grup de Reüll, junta directiva del grup, alumnes de l'escola i un nombrós públic.

L’exposició es podrà visitar fins el 21 de febrer.

FONTS: Text, foto, Ajuntament de Gata. // Foto Juan Pablo Signes (facebook).22 DE DESEMBRE. DIA DEL SORTEIG DE NADAL. SORT I SALUT. Ara més que mai, salut. Un any diferent, el de la pandèmia: Podeu seguir els premis especials, sobre tot els relacionats amb Gata i la Marina Alta

20201222080852-decimnadal-copia.jpg

Com cada 22 de desembre des de fa deu anys, el blog del CRONISTA DE GATA vos apropa tots els premis especials i quins toquen a la nostra comarca i, tal vegada, a GATA?. Al mateix blog i a l’enllaç del facebook.

El NADAL ja el tenim ací. Hui és el començament oficial, per la loteria, però enguany és tot diferent. La pandèmia, el COVID19 ens obliga a prendre moltíssimes més mesures. SALUT sobre tot, hui més que mai.

Cada vegada que surten els números, els posarem. Ja comença...

2021 serà millor, de bon segur. Confiem.
PREMIS ESPECIALS DEL SORTEIG DE NADAL. La Grossa, nº 72.897...sols un dècim s'en va a Xàbia. Que tocarà a Gata?

20201222122955-llistanumeros-copia.jpg

Primer premi, la GROSSA, 12,02 h.: 72.897. 

Segon premi, 13,01: 06.095. 

Tercer premi, 11.30 h. 52.472. 

4rt premi, 11.55 h. 75.981. 

4rt premi, 12,42 h. 38.341.

5é premi, 9,19 h. 86.986. 

5é premi, 9,21 h. 37.023. 

5é premi, 10,43 h. 19.371. 

5é premi, 10,45 h. 49.760. 

5é premi, 11,19 h. 55.483.

5é premi, 11,48 h. 28.674.

5é premi, 13,14: 43.831.

5é premi, 13.25: 31.617.

Sols un dècim, premi de 400.000 euros, venut en ventanilla de la grossa, 72.897 ha tocat a Xàbia, venut a l’administració Jubama del port.COVID19, GATA: 6 POSITIUS MÉS. ARRIBEM ALS 70 ACUMULATS I 15 ACTIUS. 247,97 INCIDÈNCIA

20201222101210-covid22-copia.jpg

No és gens bona la notícia. Segueixen pujant a Gata els contagis, hui dia del sorteig de Nadal. El virus COVID19 ha afectat a 70 persones ja. Són 6 més des de l’últim recompte el passat divendres i en total ara són 15 els actius amb PCR+. El risc alt està quasi al llímit i tenim a Gata una incidència del 247,97 per cent mil habitants.

De nou, l’actualització oficial de hui dimarts la dona la pàgina de Monitoratge de la situació, que informa Sanitat de la GV. Menys mal que sempre tenim alguna dada positiva i és que s’han donat 3 altes.

La comarca també està mal. Hui marca un altre rècord en la pandèmia i té en total 236 nous contagis. Casos alts: 79 a El Verger, 45 a Dénia i 44 a Xàbia.

Màxima precaució a les portes de la Nit de Nadal, del Dia de Nadal i els dies de festa. No ens cansem de repetir-ho, cal extremar al màxim. Venen dies problemàtiques al respecte. Nadal és per a celebrar, no per a estar confinats o infectats i menys hospitalitzats pel COVID19. Que el Nen Jesús que arriba i el Santíssim Crist dels gaters ens protegixca. 

FONTS: Informació, Monitoratge situació COVID19, GV. // Foto, captura de pantalla, Gata de Gorgos. FELICITEN EL NADAL...EL NOSTRE AJUNTAMENT DE GATA

20201223142046-targaajuntamentgata.jpg

Per mig d'una encisadora imatge de la col·lecció del Foto Club Forat, l'Ajuntament de Gata desitja un Bon Nadal i una bona entrada a l'any 2021. Quatre punts bàsics per al nou any: germanor, justícia, multiculturalitat i pau entre tots els pobles, i un bonic poema de Marc Granell completen la lectura.

FONT: Foto targa (facebook).LA MEUA FELICITACIÓ DEL NADAL PER A TOTES I TOTS: DES DE GATA

20201223202854-targacrogata-copia.png

A poques hores del dia de la vespra del Nadal, us desitge a totes i tots, els del poble, els nouvinguts, els que viviu i els que no podeu tornar a casa, els que esteu dins o prop i els que esteu lluny, BON NADAL...i que el Llum de Nadal, el Jesuset, vos il·lumine a tots. He escollit dos grans monuments que tota Gata divisa, per una part un monument antiquíssim de pedra que vegem des del poble, el Pare Montgó.

Per altra, l’església parroquial, que des del segle XVI obri les portes als cors dels gaters. I a un racó, sense fer soroll, el Pesebre i la família de Betlem, extreta del betlem familiar. La foto és de José Luis Fornés i el muntatge de la targa de Juan Miguel, el meu fill. ELS JUNIORS I LA PARRÒQUIA PORTEN LA LLUM DE LA PAU DE BETLEM PER A TOTA GATA

20201224173737-llum1-copia.jpg

Entre hui i demà, celebrant el Naixement del Nen Jesús fa més de dos mil anys a la Cova de Betlem, la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata, distribuirà a totes les famílies que assistixquen a missa, la coneguda LLUM DE LA PAU DE BETLEM. A Gata va arribar fa uns dies des de la parròquia de Santa Anna d’Ondara, mitjançant els educadors Juniors gaters que van anar per ella. Un antic educador júnior ondarenc la va portar des de València a Ondara. Allí la van passar als juniors gaters i benissers. 

La tradició es remunta fa 34 anys i está representada en una vetla que s’encén cada any en la cova en la que naixqué Jesús i que Scouts MSC i Juniors MD, entre altres moviments juvenils parroquials, porten per tota Espanya i el món. 

Cada any una xiqueta o xiquet austríac recull la Llum en la cova del Naixement de Jesús en Betlem, Cisjordània, hui en dia una de les zones més conflictives del planeta. D’ahí surt en avió a Viena, on al que acudeixen centenars de scouts europeus. Traslladen la Llum i el seu missatge pels respectius païssos. A Espanya la va rebre en Madrid, en la Catedral de la Almudena el cardenal arquebisbe Don Carlos Osoro. Des d’allí va partir a les comunitats limítrofes que, al mateix temps la portaven a les que fan frontera per arribar a parròquies, llars, hospitals, residències, pressons i associacions de pobles i ciutats.

A Gata, al final de cada missa, hui dissabte Dia de la Nit de Nadal (18 i 19 hores) i demà Dia de Nadal (9, 11 i 12 hores) els Juniors repartiran un ciriet a cada persona amb la Llum de Nadal, per a que siga el centre de les llars aquestes festes, la LLUM que naix en Betlem.

Al mateix temps, la parròquia aprofitarà per repartir la seua targeta nadalenca, que està centrada en un bonic poema del llibre de Ruben Darío Cantos de Vida y Esperanza sobre els Reis Mags, sens dubte un símbol tan nostre, ja que tenim el gran Misteri de Reis de Gata, que enguany es veu tallat per la pandèmia mundial del COVID19.

FONTS: Fotos Juniors i Parròquia. // Cartell, parròquia.HUI ÉS NADAL. BONS DESITJOS. DIFERENT PERÒ AMB RECORDS D'ABANS

20201225125931-jesusibetlem2-copia.jpg

Ja està ací...ja ha arribat: és el NADAL. Molt diferent a altres nadals, però amb il·lusió, esperança i fe. Estudiem la paraula: La d i la t s’intercalen. Es podria dir ben bé el Natal. Vindrà de Natalis-e. Naixement. Recorda el naixement de Jesús, any rere any. Tenim paraules que comencen amb el prefixe: natalici, natalitat. I els cristians devem commemorar un gran aconteixement: A Betlem, poble de Judea, a un portal va nàixer el Jesús.

Quins costums conservem del dia de hui dels nostres avantpassats. Us pose ací el meu article que al blog d’Alicantevivo (www.alicantevivo.org) es va publicar el dia 26 de desembre de 2007:

"Gata de Gorgos, fidel als seus costums, ha celebrat des de sempre les festes de Nadal. La vespra de Nadal i arribada la nit, la gent acudia a l’església de Sant Miquel, com ara, a la Missa del Gall. (enguany anul·lada pel COVID19).
També a aquestes hores eixien els més joves a arreplegar les estrenes (aguinaldo). Anaven pels carrers i cases. 
A l'església es besava el Jesuset. Aquest any, també per la pandèmia, una inclinació o reverància ha sigut suficient. 
Però, el costum més estés en tot el segle XX, fins la dècada dels 90, estigué la de "les estrenes" familiars el mateix dia 25, el Dia de Nadal.
Les cases estaven obertes per a rebre a fills, néts i fillols. La matriarca de la casa preparava un bon àpat, que consistia en el tradicional "putxero", on no faltaven les riquíssimes pilotes, creïlles, cansalada i carn. Dolços, pastissets fets a casa, com mantecades, ronyosses i els mateixos pastissets de Glòria.
Després de dinar, començava el ritual:
"Paraven les mans, a la vegada que besaven als seus majors. Fills a pares; néts a uelos, fillols a padrins" i la frase necessària: "DE HUI A L´ANY QUE VÉ, QUE ESTIGUEM TOTS VIUS". Quina frase més adequada per al Nadal 2020, amb tota l’enfermetat de la pandèmia patint-la als nostres voltants.

La frase premonitòria donava pas a les estrenes. Els carrers del poble s´omplien de famílies. Si volies conéixer la prole de cada família ahí era el moment adequat. Els padrins esperaven al fillol, per fer-li unes estrenes sustancioses.

El segon dia de Nadal, dia 26 de desembre, també era molt senyalat a Gata. Els xics anaven a casa dels pares i familiars de la xica. La festa continuava.
Ara, el consumisme, el materialisme, l´estrés, el paganisme i tot el que això representa va deixant de costat o inclús ha fet desaparéixer aquells costums tan entranyables i familiars.
Guarde’m aquelles imatges retrospectives i aquell refranyer, tan savi com popular: "Al Nadal, qui no estrena no té mans".
 
Finalment, també entra dins dels costums nadalencs el putxero que la mare gran, o siga l’àvia, feia per a tots els de casa, que es juntaven no com hui que no poden sobrepassar els sis. Per a les postres, el tronc de Nadal, un dolç en forma de tronc, que posaven junt a la ximeneia encesa. Era un altre dels costums.
 
Ara els xiquets, malgrat la pandèmia, malgrat la tristor, es lleven i tenen els regals que els ha portat el Pare Noel, al costat de l’arbre o del betlem, i es posen a jugar. Està despersonalitzant-se aquell caliu del Nadal?
¡¡BON NADAL A TOTS!! des del blog del CRONISTA DE GATA us desitja MIGUEL VIVES SIGNES i família.

FONT: Foto betlem i el Nen Jesús de l’altar major. Església Parroquial Gata, Juan Miguel Vives.1ª PART DELS REIS DE GATA, ATÍPICS DEL COVID19: DEMÀ DES DE LES 18 HORES, ELS MENUTS LLIURARAN LES CARTES DE MANERA DIFERENT

20201226194821-cartellreis-copia.jpg

Demà diumenge 27 al tardet en un any normal la Plaça vella bulliria de xiquets, xiquetes, pares, mares, llums, nadales i els Pages dels Reis. Però enguany és un any complicat i extrany. Per això, informen des de Protecció Civil de Gata que Ses  Majestats els Reis Mags d’Orient s’han posat en contacte amb ells i amb la PoliciaLocal, per a que els ajuden a recollir les cartes de tots els xiquets i xiquetes del poble. I aixina es farà.

A partir de les 18 hores, seguix dient Protecció Civil "estigueu tots a les vostres cases i quan vegeu que arriben els cotxes de Protecció Civil i Policia amb les seues llums prepareu-se als vostres portals per a entregar la vostra carta. Quan el cotxe estiga davant la vostra porta parat, arrimeu-se i dipositeu la carta. I aixina per tots els carrers i places del poble.

Demà, a partir de les 18:00 hores, els Visirs Reials recorreran a cavall els carrers de la nostra població per recollir les cartes adreçades a SSMM els Reis Mags d'Orient.
Per garantir les mesures higièniques i de seguretat necessàries:
- No s'aturaran en el seu recorregut -la qual cosa vol dir que NO es podran fer fotos amb els xiquets o xiquetes- i els infants dipositaran la carta a la “saca” destinada a aquest efecte que penjarà dels laterals d'un automòbil que acompanyarà l'emissari reial en el seu recorregut.
-En l'avinguda Marina Alta es realitzarà un RECORREGUT EN AMBDUES DIRECCIONS per tal que els menuts no hagen de creuar la carretera.
A qui no puga lliurar la seua carta demà a la vesprada, recordar que HI HAURÀ UNA BÚSTIA instal·lada davant de l'ajuntament els dies 28, 29 i 30 per a tal propòsit.
Diuen des de l'organització: "Agraïm a tots la col·laboració i comprensió en aquests moments difícils en que la seua ajuda serà necessària per mantenir viva l'autèntica MÀGIA dels Reis".

I acaba dient P.C. de Gata: "Sempre estem per a ajudar als veïns i veïnes del poble i demà ajudarem a Ses Majestats els Reis per a que a tots vos arriben el proper dia 5 de gener els vostres regals".

FONT: Cartell reis 2020-2021. 


FRED I NO FRESCOR. HUI DIA 27/12, EL DIA MÉS GELAT DE L'ANY DINS DELS CARRERS DE GATA: 2,1 A LES 7,49 DEL MATÍ

20201227175519-vent-copia.jpg

Ho marcava el termòmetre de l’estació de inforatge.com. A les 7.49 hores del matí de hui diumenge dia 27, tercer dia de Nadal, el mercuri marcava als carrers de Gata 2,1 graus. Era la temperatura més gèlida de l’any en un dia típic d’hivern. Després, al llarg del matí, anava pujant i al solet i sense vent a les 14.50 marcava la màxima de hui, 16,6 graus. Ara va baixant i està en 12 graus. Al camp i als voltants del nostre terme les temperatures de la nit passada han pegat una baixada i s’han situat al voltant dels 0 graus o per davall. Són dies gelats.

Ara s’anuncia vent. Protecció Civil de Gata, ha posat al seu facebook: "Estem davant d’un episodi de vent de ponent entre fort i molt fort. Comença aquesta vesprada i acabarà demà a mig matí. A partir de llavors, el vent afluixarà però no desapareixerà.", això segons la previsió de Aemet. 

FONT: Inforatge, Gata. // Aemet.

  ELS XIQUETS I XIQUETES DE GATA HAN POGUT DEPOSITAR LA CARTA ALS REIS, DE FORMA ATÍPICA PEL COVID19

20201227211908-compopages-copia.jpg

Els pages de Ses Majestats els Reis de l’Orient Melchor, Gaspar i Baltasar han passat per Gata i ja s’han emportat les saques reials plenes de cartes dels xiquets i xiquetes, que demanaran joguets i moltes més coses.

La recollida ha estat molt diferent als anys enrere, a causa de la pandèmia. A cavall anaven els pages pels carrers i places de Gata, junt amb ells el cotxe de Protecció Civil amb una saca al costat de la finestra. Els xiquets i xiquetes depositaven allí les seues cartes. Davant, guiant la comitiva, el cotxe de la Policia Local.

Una alternativa a la tradicional recollida de cartes, que any rere any es feia a la Plaça de l’Església, i la xicalla podia sentar-se als genolls dels Pages Reials, o rebre caramels. Hui, la cosa ha sigut totalment diferent.   

FONT: Fotos escollides del facebook, Protecció Civil i Misteri de Reis.GATA, COVID19: 10 CASOS MÉS POSITIUS EN UNA SETMANA. SITUACIÓ GREU, EL POBLE TÉ 17 CASOS ACTIUS. INCIDÈNCIA, 281,04

20201229112456-coro29-copia.jpg

Des de fa una setmana fins a hui dimarts dia 29, 10 casos positius s'han donat més a Gata. Els acumulats sumen ja 80 i els actius són 17. La bona notícia són les altes des de l'última vegada qyue es va contar, que són 8 persones.

Amb aquestes xifres, de la població de Gata (6.049 habitants) la incidència acumulada de PCR+ en 14 dies supera els 250 i se situa en 281,04 per cent mil habitants.

Ja advertien ahir des de l'Ajuntament el que suponíem: "Des de Salut Pública ens envien un missatge d'atenció: la situació segueix sent greu. El nombre de positius continua creixent i no podem abaixar la guàrdia perquè en cas contrari saturarem els centres sanitaris i no es podran atendre els casos greus. De cara a la festa de cap d'any, respectem les normes i siguem prudents. Fem-ho per nosaltres i pels que estimem!"

FONTS: Monitoratge de la situació Coronavirus G.V., Gata (29-12-2020) // Ajuntament, mesures.


 

 2020, UN ANY DOLENT MARCAT PEL COVID (GATA ACABA AMB 80 ACUMULATS, 17 ACTIUS, CAP MORT* (Oficialment) I AMB UNA INCIDÈNCIA DE 281,04)

20201231151049-compocovid19any-copia.jpg

TOTS EL ANYS DEL BLOG DEL CRONISTA DE GATA, DEDICAVA AQUEST DIA A RECORDAR EL MILLOR, EL PITJOR, ELS ACONTEIXEMENTS MÉS DESTACATS QUE HAN PASSAT AL POBLE. 

PERÒ ENGUANY, AQUEST ARTICLE TÉ SOLS UNES SIGLES QUE JA TOTS CONEIXEM, MALAURADAMENT, COVID19, LA PANDÈMIA MUNDIAL D’UNVIRUS QUE ENS HA COLPEJAT I MOLT.

Començaré per unes dades que no estan a les xifres oficials, per alguna raó que els entesos sabran. Al llista oficial no figura cap mort a GATA, però em venen a la memòria tres que a causa o per una de les causes, el COVID19 ha estat darrere de les seues defuncions. DOS VICENTES I UN JAUME. VICENTE MAS, que ens deixava el 21 d’abril, VICENTE ("la mel") a novembre, I JAUME, aquest últim que estava a la residència de El Verger, ja a desembre).

Al respecte de VICENTE MAS, llegim al diari LAS PROVINCIAS un especial sobre el COVID19, amb "Cartas para diez víctimas" en un any "2020: ADIÓS AL AÑO MÁS TRISTE". Introdueix l’article: "Más allá de las frías cifras de fallecidos por el virus hay almas, proyectos e ilusiones truncadas, palabras que quedaron por decir... Reunimos diez cartas de familiares en su memoria" i parla de la carta de ARACELI MAS, la filla de Vicente, que no té desperdici i emociona: "Vicente Mas Avellá (Gata de Gorgos, 72 años)«El tiempo no borrará la luz que desprendías»

Fuiste una de las personas más fuertes y luchadoras que toda tu familia ha conocido. A todos los problemas les quitabas importancia con tu buen carácter y tu cercanía. Fuiste el hombro donde llorar, nuestro cómplice, nuestra caja de secretos, y nuestra alegría. Siempre estabas ahí, en lo bueno y en lo malo.

El tiempo no podrá borrar esa luz que desprendías, esa sonrisa tan característica que nunca se borraba de tu cara. Fuiste una gran persona y todo el que te conoció te recuerda por tu humildad, tu sencillez y tu honradez. Siempre estarás en nuestros corazones. TEXTO: Araceli Mas. Hija de la víctima."

Podeu llegir totes les cartes i el reportatge, PUNXANT ACÍ.

RECOMPTE OFICIAL DEL CORONAVIRUS AL TANCAR L’ANY

Al 31-12-2020 la Monitorització de la situació de la crisis del COVID19, segons dades de la Conselleria de Sanitat, segueix donant les mateixes xifres que ahir dimecres dia 30. Gata acaba l’any amb 80 PCR+ acumulades, de les quals hui per hui hi ha 17 actives de PCR+ de 14 dies. No consten, com hem dit, defuncions i la incidència és de 281,04 per cent mil habitants.

HISTORIAL DEL COVID19 A GATA, AL LLARG DE 2020

El primer article que apareixia al blog relacionat amb el COVID19 tenia data del 12 de març. Titulava: "EFECTES DE LA CRISI SANITÀRIA DEL CORONAVIRUS A GATA: SUSPESA LA VOLTA POPULAR (ERA EL 15); EL DIA JUNIOR COMARCAL (ERA EL 22) I ELS PARTITS DE FUTBOL (DOS JORNADES). COMUNICAT OFICIAL DE L’AJUNTAMENT". Ell larg titular resumia el que comença a passar. Després vindrien més suspensions, sobre tot les festes patronals del Crist entre finals de juliol i agost, a més de la resta de celebracions.

Dos dies després ja apareixia un article del que va ser la tònica del nostre poble, com en tota Espanya: "GATA TAMBÉ APLAUDIMENTS PER ALS ESFORÇATS HEROIS DE LA SANITAT, CARRERS I CARRETERA BUITS I ESTAMPES DEL CRIST ALS BALCONS".

El dia 20 començava allò que hem vaig inventar "EL JOC DE LA HISTÒRIA RECENT DE GATA, PER PASSAR EL CONFINAMENT A GATA. 100 qüestions, Cronista de Gata".

El mateix dia el grup d’iniciativa popular "ALAVORADELRIUMARE" començava les "mogudes" dels balcons per a "torbar" al veïnat gater i va sorprendre la capacitat d’aceptació que van tindre.

EL PRIMER CAS OFICIAL D’UN AFECTAT PEL CORONAVIRUS A GATA arribava el dia 25 d’agost. El primer dia de setembre apareixia el segon cas, el mes acabava amb 16 acumulats ja. A finals d’octubre la xifra era de 23. A finals de novembre 39 i l’últim s’han disparat els contagis fins a 80.

Tampoc s'ha lliurat dels rebrots el poble de Gata. En total, han sigut set rebrots, tots ells d'origen social. El primer va aparéixer el dia 25 de setembre amb 4 casos. Era també el nº 25 de la Comunitat Valenciana des de la desescalada. Dos rebrots quasi seguits es van donar a novembre, el dia 13 amb 3 positius i el 17 amb 4. El 2 de desembre un altre aquest el més fort amb 6 casos. El 4 de desembre un altre amb 4 casos. El dia 15 un altre amb 4 positius. El dia 22 amb 5 positius.

EN RESUM I PER AL 2021, EL MILLOR DESIG SERÀ DOBLEGAR LA CORBA I QUE EIXES XIFRES ARRIBEN A SER UN SOMNI. QUE L’ESPERANÇA POSADA EN LA VACUNA ENS FAÇA A TOTS I TOTES MILLORS I MÉS SANS.      

FONTS: diari digital LAS PROVINCIAS, 31-12-2020. // Monitoratge de la situació, COVID19, Comunitat Valenciana, dades al 31-12-2020 (Sanitat, G.V.).NOVA SÈRIE DEL BLOG: UN MOSSET D'HISTÒRIA GATERA CADA DIA. A partir de demà, 1 de gener de 2021

20201231220810-mossetcompo-copia.jpg

Com una continuació de "Sabieu que..." arribarà al blog del CRONISTA DE GATA a partir de demà, dia primer de l’any de l’esperança, una nova sèrie informativa per a conéixer curiositats, història, cada dia un poc més del poble gater.

UN MOSSET D’HISTÒRIA GATERA CADA DIA ens transportarà a altres temps, altres costums, altres anys. Espere que gaudiu d’ella.
Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris