Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Agosto de 2020.

HUI PRIMER DIA D'AGOST SERIA EL DIA DE LES QUINTADES (No-festes pel COVID-19)

20200801074801-quinta2020-copia.jpg

Ara, quan són les 10 del matí, del dissabte 2 d’agost de 2020, si foren unes festes normals, estaríem escoltant les xarangues que acompanyarien a la quintà 2020, 2010 i 2000 (El Desgavell), potser. El COVID-19 i la pandémia sanitària ens ha deixat sense tot això. Els carrers estan tranquils i encara alguns membres de quintades s’ajuntaran. Són les NO-FESTES 2020.

Fem, al menys, un homenatge a totes les quintades començant per la que hauria d’haver "comandat" la jornada festera la 2020, nascuts l’any 2002, i també la menuda nascuts l’any 2010. I com no, ens ve a la memòria aquelles quintades que es van juntar.   

ELS CANVIS D’EDATS DE LES QUINTADES A GATA. MOTIUS: ABANS LA MILI, ARA EL COVID-19

Les festes patronals al Santíssim Crist del Calvari de Gata de Gorgos tenen com a elements principals els festers i festeres dits i dites QUINTOS i QUINTES, joves que fan més que la resta del poble la seua festa, perquè és el seu any. Però a quin any i perquè eren quintos?. Sols tenim que mirar la paraula i ens traslladarà al servei militar obligatori. Quan el jove gater entrava en quintes, volia fer la festa i després marxar al servei militar.

Al principi, els QUINTOS, per allò de la mili i la societat masclista, no tenien parelles. A finals de la dècada dels anys 60 del segle XX, s’imposa la igualtat i ja fan festa les xiques junt amb els quintos, nomenant-se quintes. El festival i les regines de festes marquen eixes èpoques, sobre tot l’any 1970 amb la primera regina de festes i d’això fa 50 anys de festes i un de no-festes.

Però els xics s’en anaven al servei militar complits els 21 anys. Per tant, eren quintos als 20 anys. De sobte, avancen la incorporació a files i ja tenien que anar-se’n als 20 anys i passen a ser festers als 19 anys. Més tard va canviar. Anaven acurtant l’edat i passen a ser quintos als 18 anys. S’havia mantés aixina fins a hui. Finalment, el servei militar obligatori desapareix el 9 de març del 2001 després d’haver estat en vigor durant dos segles.

Com a exemple d’un canvi el tenim en la Quintà L’Alcantarillat (nascuts en 1967, any que es va fer el clavegueram als carrers de Gata, d’ahí el nom) i als quintos següents, els nascuts l’any 1968. Van ajuntar les dues quintades quan van ser quintos i quintes majors, resultant ser un total de 186 i fent tots i totes la festa l’any 1986. La causa, el servei militar.

Curiosament, eixa quintà la de 1967 la de l’Alcantarillat va ser, en 1977, la primera que va eixir com a quintà infantil.

Ara, amb 20 anys que portem del segle XXI, es dona un cas diferent i un motiu diferent. Els quintos i les quintes majors que els tocava ser festers el 2020 a causa de les no-festes pel COVID-19 passaran a fer la festa el 2021 i amb consequència amb 19 anys. El mateix passarà amb els quintets i quintetes menudes que seran festerets i festeretes als 11 anys. Un altre canvi fester provocat per la pandèmia i la crisi sanitària.

FONTS: Informació quintà L’Alcantarillat Santi Vives. Fotos: Arxiu programes de festes i Pepe Mengual (calendari quintà 2020) 



FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) -1.861-: AMICS A FESTES AL CARRER DEL TRAMUSSER. ANYS 60 *FOTOS DE FESTES*

20200801085141-amicscarrertramusser-copia.jpg

Seguim mirant les festes d'abans. Ací teniu alguns amics gaters ben sentats, tots amb la tradicional camisa i pantaló, anys 60, a les festes de Gata. Darrere d'ells, l'històric carrer del Tio Pepe "El Tramusser". Estaven al seu carrer o a la plaça. Haurien refrescat amb el ben reconegut "aigua-llimó".

FONT: Foto publicada al programa de festes 2019.   



SENSE FESTES OFICIALS...PERÒ EL VEÏNAT ADORNA CASES I CARRERS DE GATA (Covid-19)

20200802144218-sanvicent1-copia.jpg

Estem a quatre dies de la festa gran, diríem en plenes festes "normals", però enguany no són normals. Això no resta per a que les reixes de les finestres, els balcons i algun carrer de Gata s’ompliguen de plantes, que donen colorit i recorden que és el temps de les festes, malgrat el malait COVID-19.

El carrer Parres està adornat, balcons pel centre i distints carrers del poble també. Les cases i pìssos del carrer Sant Vicent també.

La regidoria de Festes i la comissió 2020 passarà demà o dimarts a visitar els llocs, perquè hi ha en marxa un concurs. Es premiaven els carrers, però també les balconades. Que es demostre aixina que els gaters vivim les festes "anormals" del COVID-19.

FONT: Foto carrer Vero Vives (facebook). 



LA PREMSA PARLA DE...GATA, COM EL POBLE MÉS POBLAT DE LA COMUNITAT VALENCIANA SENSE COVID-19

20200803071412-gata-copia.jpg

Ho podem llegir hui dilluns dia 3 d’agost a un article que publica el diari Levante-EMV, en base a les dades donades per Sanitat (GV) el passat 30 de juliol. Si voleu llegir-lo tot PUNXEU ACÍ. Posa a GATA DE GORGOS com al poble amb més habitants dels 175 pobles que resistixen encara a tindre infectats o malalts pel COVID-19.

Titula el diari valencià: MAPA. Poco poblados y de interior: los 175 municipios valencianos inmunes al virus". I subtitula: "Entre todos representan el 1,68% del censo de la Comunitat Valenciana. El más habitado es Gata de Gorgos, con 6.049 habitantes (cens de 2019).

Seguix dient l’article que dels 542 pobles que composen la Comunitat Valenciana, eixos 175, entre els que es troba Gata, representen a més del 32 % dels municipis valencians, però en població són quasi el 1,7 % del total autonòmic. Segons el cens de 2019, entre tots ells sumen 84.245 persones, Potser que l’escasa densitat de població siga una de les claus.

Malgrat aquesta informació i aquestes dades, si que hi ha algun gater i gatera que han patit el COVID-19, però pel que es veu no ha estat contabilitzat al poble d'on són nadius. 

Esperem que tot continue igual i que GATA i els seus habitants siguem tots responsables i cuidadosos davant el virus contagiós del COVID-19.

FONT: Foto vista Gata, Wikimedia Commons (Internet).

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) -1.862-: VESPRADA DE VAQUES, PLAÇA VELLA. *FOTOS DE FESTES*

20200803082333-bousanticplacavella-copia.jpg

Ací teniu tota la Plaça de l’Església (Plaça Vella) de Gata, un dia de vaques a leas festes de quan el corro es feia al centre urbà. La vaca ben plantada i parada esperant que algú li diguera alguna cosa. Els carros per davant de Ca Don Adolfo i Ca la Datilera. S’entreveu el palco dels quintos. A la font hi havia, com sempre, gent. Són imatges que estan el record, en la recàmera de la gent, alguns joves ni ho han conegut, ni somniat.

FONT: Foto arxiu bous corro centre poble.



FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) -1.863-: NOVES ANDES I PUBLICITATS A UN PROGRAMA ESPECIAL, 1947. *FOTOS DE FESTES*

20200803085018-programa47-1-copia.jpg

No és una fotografia, no és una imatge, però si que és una fulla de publicitat del programa de festes de 1947 que va tindre una fita important relacionada amb el Crist. A la mateixa fulla de propagandes publicitàries ho anunciava dient que les festes es feien des del dia Sant Jaume, 25 de juliol, fins el 6 d'agost. I tenien el dia 5 per la vesprada un acte especial, la bendició solemne de les noves andes i el nou templete del patró, el Santíssim Crist del Calvari. La bendició la va fer el Vicari General de l?Arquebisbat de València a la Plaça de l'Església i després la imatge va anar pel carrer Nou, carrer Sol i Teulada i carrer Bosbe Cervera.

La salutació publicitària pel tamany del programa la feien conjuntament: "Los cafes, bares, panaderías, carnicerías, fondas, comercios de tejidos, paqueterías, perfumerías, ultramarinos, salazones, verdulerías y demás industrias y establecimientos de la población..."

La fulla encara tenia lloc per a tres publicitats directes: Julián Monfort i Cia, exportadors de fruites; José Moncho Ivars, fàbrica de cabassos i capells, fruits del país, i Francisco Zaragosí, capells i cabassos de vímet ("palma").

FONT: Programa de festes 1947. 



GATA, 4 D'AGOST: 81 ANYS DE LA RESTAURACIÓ DEL CRIST (1939) I 76 ANYS DE LA INAUGURACIÓ DE LA FONT DE LA PLAÇA (1944)

20200804082914-4agost3944-copia.jpg

El calendari gater té amb el 4 d’agost dos anys importants, de cara a la devoció i tradició del poble, per una part, i de cara a l’arquitectura ornamental del poble de Gata, per una altra.

El 4 d’agost de 1939, fa hui 81 anys, va ser beneït el patró de Gata restaurat. La imatge del Santíssim Crist del Calvari després de passar la contienda civil espanyola, que també va afectar a Gata, va ser restaurada a València per l’escultor gater Jaime Mulet, que tenia allí el taller. El dia 4, en el marc de les festes patronals, va ser la bendició solemne de la imatge, el Crist a la Creu.

La història de Gata ho compta així: 1939: "El dia 4 d’agost es va procedir, a les afores de la població, la bendició solemne de la imatge del Santíssim Crist restaurat, que sols li mancava un peu, la capella i la Creu. Es van beneir també les andes de paperets de colors, a l’altura del “Molí”. Després es va fer l’entrada triomfal a la població. El relat oral comenta sobre aquesta entrada del Crist a Gata: “Fue colocado el Cristo en andas, adornadas con papeles de colores...”. L’escriptor sacerdot Sales diu que eren “andas de papeles con colores” i al referir-se al retorn a l’ermita, el dia 6 relata: “la venerada imagen del Crucificado fue colocada de nuevo en su ermita del Tossalet en medio del entusiasmo popular”.

La tradició oral i escrita coincideix també amb el relat que de viva veu vaig poder recollir de la centenària Teresa un testimoni de vida que resultat ser eixe retall precisament. Coincidències de la vida. La centenària Teresa Signes Diego (+    ), em va contar una crònica gatera impressionant. El mateix dia que la imatge del Santíssim Crist del Calvari entrava al poble, el seu marit Batiste arribava de la guerra llicenciat, després de passar-ho molt mal al front, a l’Ebre, a Madrid i, inclús, al Valle de los Caídos.

FONT DE LA PLAÇA DE L’ESGLÉSIA (1944)

Hui 4 d’agost de 2020 també fa 76 anys que va ser inaugurada la font pública de la Plaça de l’Església i amb tot el boat i honors de l’època. Tres quarts de segle i un any més i ahí segueix el monument ornamental. Fou construïda per l0rnamentista xabienc Vicente Bisquert, mestre picapedrer, el mateix que el dia de la Santa Creu (3 de maig) havia inaugurat la Creu que també es conserva al principi del carrer carretera de Xàbia

La font va ser inaugurada aquell 4 d’agost de 1944 "como hermoso preludio" de les festes patronals. Conten les cròniques de l’època que fou "una obra muty aplaudida por todo el pueblo de Gata que llenaba a rebosar la plaza." A l’acte de bendició, segueixen referenciant els diaris de l’època, assistiren el rector pàrroco N’Alejo Sendra; l’alcalde Pedro Pineda Crespo; el Cap de Falange, Bernardo Mulet; el Jutge municipal, En José Pedrós, i demés autoritats locals. Les senyoretes de la localitat Anita Diego, Rosa Mulet i Magdalena Pedrós, apadrinaren l’acte d’inauguració. Inclús, la banda de música dirigida per Antonio Pedrós, amenitzà l’acte.

Aquesta font era més gran, servia d’ornat a la plaça i també per a suministrar aigua en un temps. estava exenta de recolzament. El poble de Gata de Gorgos contava amb dues fonts públiques més, des de l’any següent 1945, la de la carrer Duquessa d’Almodóvar i la de la Plaça Sant Antoni.

Finalment, la font ha servit per a milers de fotografies. Quintades, grups, famílies, turistes, tots s'han fotografiat alguna vegada davant la font. Un element ornamental que perdura ja 76 anys en la història de Gata. 

FONT: Arxiu blog Cronista de Gata.

 





HUI 5 D'AGOST ÉS DIA DE REVETLA A GATA. LLOC INÈDIT PER AL CONCERT, APARCAMENT DEL PAVELLÓ COBERT I CAMP DE FUTBOL (Covid-19, Nofestes)

20200805075325-repasrevetllapoliesportiu-copia.jpg

Distàncies exigides, mascareta, afor llimitat i, sobre tot, un lloc inèdit en la història de les revetles de Gata. Com cada 5 d’agost, una hora abans de la mitjanit, la banda UNIÓ MUSICAL DE GATA oferirà a tot el poble la tradicional revetla, que fa també en honor al Santíssim Crist del Calvari. I ho farà a l’aparcament del pavelló cobert i camp de futbol de Les Costeres, a Les Sorts. La música passarà de la Plaça de l’Església, massa menuda per a l’ocasió tan especial, a les Sorts.

Ahir per la vesprada-nit ultimaven els músics l’últim assaig abans de la posta en escena bona. Serà un nou lloc i amb entrades numerades, derivat de la pandèmia sanitària del COVID-19.

Demà, dia la festa major del patró de Gata, farà un passacarrer la mateixa banda de música. Les misses del dia gran seran a les 9, a les 12 (missa solemne, sense festers i festeres) i a les 20 hores. Després de la missa solemne de 12 se dispararà un bombardeig aeri de focs artificials des del camp de futbol antic de Les Sorts.

Tornant al concert que farà la Unió Musical, és el concert de revetla del 150 aniversari, un any especial. El calendari no s’atura, encara que la crisi sanitària dificulte les celebracions. Al llarg de la història, s’han fet concerts també fora de la revetla de la nit. Com a mostra, les festes de 1939, acaba la guerra. El dia 6, a les 18,15 es va fer un gran concert a la Plaça de l’Església. Tornem a veure el concert vespertí del dia gran, abans de la processó, l’any 1955. Era a les 18,45 hores. També es va fer eixe concert l’any 1964 i 1965, fins l’any 1966. 

FONT: Foto de l’assaig Vicent Signes Signes, pujada al facebook.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) -1.864-: OFRENA DE FLORS AL CRIST, 1957. *FOTOS DE FESTES*

20200805080416-albertoivicentitaaltar1957-copia.jpg

La foto ve com anell al dit per a hui, que tocaria ser la vesprada de l’ofrena de flors al patró el Santíssim Crist. La minisérie de fotos antigues festes recupera eixe moment, però quan es feia a l’altar. Després de veure aquella foto del passacarrer de 1957, on estaven el fester Alberto Pedro Mulet, que va traurer a la seua cosina Vicenta Mulet Ivars, més coneguda per Vicentita "Sabata", de acompanyant, ara estan a l’altar major després de l’ofrena.

Fixeu-se amb el Crist darrere.

 Agraïsc, una vegada més, a Mari Moncho Mulet haver-me facilitat la imatge.

Recordeu que podeu enviar-me pel facebook o pel correu electrònic les fotos antigues o d’abans de festes patronals. Anirant publicant-se. Des de hui 30 de juliol i fins el dia 8 d’agost seran per partida doble.



LA PREMSA JA PARLA DE...LA MOSTRA INTERNACIONAL DE ART AL VENT DE GATA XVII (14/8 A 6/9) edició

20200805082825-artalventcartell-copia.jpg

Té les seues ventajes tindre l’exposició més universal d’art tèxtil penjada als balcons, a l’aire lliure. Front al COVID-19 i les dificultats de transpassar barreres de païssos, tornarà ART AL VENT a volar la imaginació al carrer La Bassa de Gata de Gorgos. I ja s’han fet ressó també els diaris comarcals. Marina Plaza titula hui: "La pandèmia no pot amb la dissetena edició d¡’Art al Vent de Gata". Al subtítol: "Comença el compte enrere perquè s’òmpliga d’art el carrer la Bassa amb les obres dels diferents autors arribades de tot el món". Podeu llegir l’article PUNXANT ACÍ.

Per la seua part, LAS PROVINCIAS (La Marina) titula: "Gata de Gorgos y Calp vuelven a situar a la cultura en sus balcones". Al subtítol: "El municipio del Penayl d’Ifac organizan varios conciertos en el casco antiguo y en la localidad gatera celebran el XVII "Art al Vent" ". Per a llegir tota la notícia PUNXEU ACÍ.

I, malgrat a no fer-se l’acte inaugural que resultava multitudinari, per causa de la COVID-19, cadascú farà la seua inauguració particular passejant pel carrer la Bassa i admirant les obres exposades. Serà del 14 d’agost fins el 6 de setembre. S’obrirà al públic les 24 hores del dia i a l’aire lliure tota l’exposició. Què millor seguretat!!.

FONTS: Cartell, Ajuntament de Gata. Informació Marina Plaza i Las Provincias.


    



GATA. 6 AGOST: FESTA MAJOR. DIA DEL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI. 258 D'HISTÒRIA. FELICITACIONS A TOTS ELS GATERS I GATERES. (Nofestes pel COVID-19, si Dia del Crist)

20200806055313-cristadornataltardia-copia.jpg

Tots els gaters, els nascuts i els que viuen amb nosaltres que formen part dels nostres, els que estan fora de Gata per tot arreu del món i enyoren tant el nostre poble, els que ja no estan entre nosaltres. A tots els pertoca la festa de hui. La celebrem d’una manera rara i especial. És un any singular com mai ha passat, a causa del COVID-19.  Però el SIS D’AGOST de cada any és EL DIA DE LA FESTA MAJOR AL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI.

Des d’ahir vesprada lluïx amb les flors el patró a l’altar major. 

Hui s’escoltaran les campanes al volteig; els passacarrers de la banda Unió Musical de Gata que anit ens tornava a fer gaudir de la revetla també especial, de circumstàncies, a l’aparcament del pavelló cobert i camp de futbol, i la missa solemne, en la que estaran presents el rector párroco de Gata, els rectors i diàcon fills de Gata, i els rectors que els acompanyaran.

Des del blog i com a CRONISTA DE GATA DE GORGOS, desitjar-vos a totes i tots, gaters i gaters, un FELIÇ DIA DEL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI.

FONT: Foto Parròquia Gata. 



GATA, 7 AGOST: NOFESTES (Covid-19), EL SANTÍSSIM CRIST JA ESTÀ A LA SEUA ERMITA

20200807090123-componovacrist-copia.jpg

(VÍDEO 1: ÚLTIMS MINUTS DEL CRIST A L’ESGLÉSIA. Vídeo parròquia. PUNXEU ACÍ)

(VÍDEO 2: PRIMERS MINUTS DEL CRIST A L’ERMITA, ANIT -DESPRÉS DE LES ESTRANYES NOFESTES 2020, DEL COVID-19). Vídeo Miguel Pedrós Taléns. PUNXEU ACÍ)

Ahir per la vesprada-nit, acabada la missa de les 20 hores, es va produir un altre fet històric i insòlit. Cantant-se els goigs va ser baixada del templete processonal la imatge del Crist i després dels tradicionals ¡Vixca el Santíssim Crist! i ¡Vixca Gata!, sense processó de retorna a l’ermita, el rector "párroco" de Gata Don Francisco M. Murillo va beneïr a tots amb la mateixa Creu del Santíssim Crist entrant a la sacristia el Crist.

Immediatament, i amb un cotxe va ser pujada la imatge a l’ermita. El volteig i remoreig de campaneta, com bé diria en la seua poesia la recordada Rosita "Don Luis", van anunciar que el patró ja es trobava a SA CASA. Hui, quan tocaria ser la Festa dels Fadrins si fora un any normal, ja pujen la resta d’elements del conjunt processonal.

FONTS: Captures de pantalla del vídeo per a la composició. Vídeos de Parròquia de Gata i Miguel Pedrós Taléns.  



RESUM NOFESTES, LA ATÍPICA REVETLA DEL 150 ANIVERSARI (Covid-19). ESTRENA DELS DOS PASDOBLES PREMIATS

20200807100326-vicentipremiats-copia.jpg

(PODEU ESCOLTAR EL VÍDEO D’UNA DE LES OBRES D’ESTRENA PREMIADES, LA DE LA "UNIÓ MUSICAL DE GATA". Vídeo: Miguel Pedrós Taléns). PUNXEU ACÍ.  

Canvi extraordinari de lloc, el concert es va fer a l’aparcament del pavelló cobert i cam de futbol, amb les corresponents mesures sanitàries

Estrena absoluta dels dos pasdobles premiats al concurs

També s’estrenava a la revetla el nou director salvador Tur Savall

No era la tradicional revetla de la Plaça Vella, no va eixir el Crist a les portes de l’església. No estaven els festers i festeres representants a les primeres files. No estava plena la plaça. Era una atípica revetla. Malgrat això, els músics van fer gala del seu bon treball, curt i a contrarellotge per la situació del confinament i la pandèmia. Van oferir un gran concert variat.

Es va canviar el lloc, per a donar millor cabuda als veïns espectadors. Amb la distància reglada, amb la mascareta, amb l’orde d’entrada, es va fer el concert.

I contradiccions de la vida i de la COVID-19, quan anava a ser una nit d’emocions per ser el concert de revetla del 150 Aniversari de la Unió Musical de Gata, es va fer com es va poder, donades les circumstàncies, el poc temps d’assaig, el lloc, la pandèmia i tot això.

Però, així i tot, al concert es va poder gaudir de les dues peces premiades, pasdobles del concurs del 150 aniversari, dirigides pels seus compositors, que van rebre les corresponents plaques commemoratives. A la primera part, ho va fer Antonio Jaime Barber Llinares, amb el pasdoble "Gata de Gorgos", un dels segons premis ja que el primer va quedar desert el dia de la decisió del jurat. A la segona part, els va dirigir Josep Miquel Martínez Giménez, estrenant el pasdoble "Unió Musical de Gata", l’altre dels segons premis.

Una altra estrena era la del director de la Unió Musical, a la revetla. Ell es va dirigir al públic en el concert. A més de les peces ja citades, la Unió Musical va completar la primera part amb l’obra "Saxpack" de Otto M. Schwarz, actuant de solista de saxo Anna Giner Mulet, i una selecció de l’obra "Sendes" de José Alberto Pina. A la segona part, van tocar "Leonardo Dreams" de Saül Gómez Soler, i els tradicionals himnes, a Gata (música de Leopoldo Vidal i lletra de Antonio Salvá) i el Regional Valencià de José Serrano/M.Tous.

Un concert històric, pel lloc, la pandémia i el 150 aniversari.

Acabe amb les paraules del president Vicent Signes Signes, que resumixen la nit: "El 5 d'agost de 2020 ja té un lloc important al llibre de història de la nostra societat musical. Pel fet de fer la Revetla a un lloc diferent i amb unes circumstàncies excepcionals i sobretot per l'estrena dels pasdobles que porten el nom del nostre poble i de la nostra banda. El pasdoble "Gata de Gorgos" del compositor Antonio Jaime Barber Llinares i el pasdoble "Unió Musical de Gata" del compositor Josep Miquel Martínez Giménez passen a ser part de la història de la nostra banda i del nostre poble".

FONTS: Fotos extretes del facebook, Vicent Signes -Peu de la foto: "Acompanyat de Josep Miquel Martínez Giménez i Antonio Jaime Barber Llinares, compositors dels pasdobles "Unió Musical de Gata" i "Gata de Gorgos" premiats en el concurs de composició convocat per la Unió Musical de Gata amb motiu del seu 150 aniversari"-), Joanvi Vallés i Droneamos. Vídeo de Miguel Pedrós Taléns, pasdoble "Unió Musical de Gata".



FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) -1.865-: UNA PUJADA DEL CRIST, ANYS 50, Foto arxiu Emilio Signes Frasés

20200808074412-cristemiliosignes-copia.jpg

*AMB AQUESTA FOTOGRAFIA TANQUEM LA SÉRIE DE "FOTOS DE FESTES" DINS DE LA GENERAL "FOTOS ANTIGUES...I D’ABANS (Gata en el record). Seguim posant i aportant imatges de totes les temàtiques de Gata.  

Seguisc posant fotografies de festes antigues de Gata. Aquesta fotografia podria tractar-se d’una pujada del Santíssim Crist dels anys 50 ó 60, però no està cert que fora el dia del Crist. La foto la va pujar al seu facebook l’amic Emilio Signes perque està portant al patró el seu uelo Pedro Frasés.

S’apuntava als comentaris de facebook que podria ser la Santa Missió. Podria ser l’Any Sant de 1950, com diu Domingo. La missió dels Pares Franciscans va ser l’any 1963, potser massa endavant per a la foto. A la mateixa estan Salvador Ginestar i Paco Paula, de xicons ja majorets portant la crossa. També es veu per darrere a la part esquerra, si mirem la foto, a Batiste "Blanquera".

Amplia els comentaris Antonio Monfort i es fixa en un detall que pot ser clau i diu: "Cal observar que els ametlers estaven en flor, per tant no era el sis d’agost. El lloc vull pensar que era per allà l’Era de Boronat. També pense que pugueren baixar-lo amb motiu de la Quaresma. Algun rector ho ha fet. D’ahí la florida dels ametlers. També diu Monfort: Jo veig ahí a la dreta a Luis Vidal (un que és alt) el xiquet que va amb l’abric, en sembla, el fill de Batiste la Parra, del carrer nou, (que porta al Crist al costat). Tambe veig a Don Alberto el rector, que va revestit de dalmàtica. No crec que ahí encara fora diàcon"

Amb tots aquests comentaris, els gaters i gateres intenten aproximar la història dels majors als més joves. Unes bones frases recordant altres temps i altres anys del nostre patró, que deixava despusahir 6 d’agost de 2020, en un any tan estrany i anormal, l’església i que ja està a la seua ermita.

FONT: Foto propietat de Emilio Signes Frasés, pujada al seu facebook.  

 




 



RESUM NOFESTES, TAMBÉ UN ATÍPIC DIA DEL PATRÓ (Covid-19) Passacarrer, misses i bombardeig aeri a migdia. Sense processó, ni castell

20200808085005-compodia6-copia.jpg

ACÍ TENIU L’ENLLAÇ A DIVERSOS VÍDEOS DEL DIA 6, FESTA MAJOR A GATA:

PASSACARRER BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA : PUNXEU VÍDEO 1, PUNXEU VÍDEO 2, I VOLTEIG DE CAMPANES, PUNXEU ACÍ. (Vídeos de Miguel Pedrós Taléns)

VÍDEOS DEL BOMBARDEIG AERI: PUNXEU VÍDEO 1 (Vídeo de Rosana Fornés) i PUNXEU VÍDEO 2 (Vídeo de Protecció Civil Gata).

VÍDEO DEL FINAL DE FESTES, MISSA VESPERTINA, PUNXEU ACÍ. (Vídeo Parròquia Gata).

(VÍDEO PRIMERS MINUTS DEL CRIST A L’ERMITA, -DESPRÉS DE LES ESTRANYES NOFESTES 2020, DEL COVID-19). Vídeo Miguel Pedrós Taléns. PUNXEU ACÍ)

Final dels resums dels dos últims dies de les festes o nofestes majors de Gata 2020. El dia del patró, 6 d’agost de 2020, el Santíssim Crist del Calvari va ser molt atípic. El dijous no estaven els festers i festeres desfilant, no hi havia processó de tornada a l’ermita ni castell de focs artificials.

Si que es va fer un passacarrer per la Unió Musical de Gata, prou solitari. Però els acords musicals van omplir els carrers per uns instants.

La missa va estar presidida pel rector "párroco" de Gata, En Francisco M. Murillo Roldán i concelebrada pels rectors fills de la parròquia, En Francesc Mulet i Ruís, En Juanjo Monfort Vallés, En Juan Pons Salvador i pel rector missioner ja retirat En Vicente Berenguer Llopis. També va estar present el diàcon permanent gater N’Antonio José Monfort Mulet, qui va fer una sentida i emotiva homilia en la seua primera festa del patró.

A la missa va assistir la corporació municipal, presidida per l’alcalde Josep Francesc Signes i Costa, i els membres de la comissió de festes 2020, que continuarà fins el 2021. Va cantar la Coral Serrillàs. Els goigs al Crist van cloure la celebració.

Després de la missa, al camp antic de Les Sorts es va disparar un bonic bombardeig aeri. Per la vesprada, després de la missa i mentre es cantaven els goigs es baixava el Crist del templet que havia estat totes les "Nofestes" des de la nit del 29 de juliol i el celebrant, En Francesc M. Murillo, va fer la bendició amb la creu del Crist. Acte seguit, va ser tornat a l’ermita, pujant-se la resta de la imatge processonal ahir dia 7.

FONTS: Foto portada Salvador Pons Font. Fotos: Vero Vives, Cronista de Gata. // Vídeos: Miguel Pedrós Taléns.   



GATA, DIA 8/8: L'ASSOCIACIÓ MUSICAL CODA FA UN CONCERT

20200810153739-coda1dia8-copia.jpg

(PODEU MIRAR UN FRAGMENT DE L’ACTUACIÓ, PUNXANT ACÍ)

Els joves de l’Associació Musical CODA de Gata de Gorgos van oferir dissabte passat dia 8 un concert a la Plaça Nova. L’acte s’emmarcava dins de la XXV Campanya de Música als Pobles i dins de la programació de "Música i Festa". Música animada, ritme, basat en un mambo i pasdobles, van agradar al públic assistent al concert. Si fa uns dies feien un passacarrer pels carrers i places del poble, dissabte per la vesprada els va tocar fer concert. Amb totes les mesures sanitàries pertinents (distància, mascareta) el públic va gaudir de l'ensenyament de l'alumnat de CODA.




LA MOSTRA DE GATA ART AL VENT FA FRONT AL COVID-19. Del 14/8 al 6/9, el carrer La Bassa acull l’edició més arriscada d'aquesta exposició internacional de tèxtil

20200810154907-presentenartalvent2020-copia.jpg

Gata presenta la seua edició d’ Art al Vent més arriscada.

Música i danses i, com a novetat , una exposició dels cents ants de Point, 1920-2020

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata ha presentat aquest matí la seua edició d’Art al Vent més arriscada que s’exposarà al carrer La Bassa del 14 d’agost al 6 de setembre. Àngels Soler, regidora de Cultura, ha contat aquest matí que en aquesta edició, davant de la disjuntiva de seguir endavant calia ser valents i continuar a pesar de les dificultats que anaven sorgint.

“Enguany, més que mai, cal agrair la creació artística i l’esforç dels participants” ha volgut destacar la regidora. Josep Ginestar ha explicat que la crisi sanitària mundial per la Covid 19 ha provocat que molts dels autors no hagin pogut enviar les seves obres i que s’està intentat fins a últim moment donar totes les facilitats per a fer possible que s’exposen el màxim d’obres.

Està clar que hi ha una reducció d’obres respecte a edicions anteriors, així i tot, seran 54 obres de 16 països les que s’exposaran al carrer La Bassa de Gata a partir del 14 d’agost. Les obres han arribat de llocs com Espanya, Bèlgica, Italia, Argentina, Xina, Rússia, França, Brasil, Mèxic, Regne Unit, USA, Xile, Alemanya, Egipte, Polònia, Marroc. Ginestar ha afegit que s’ha mantés l’edició del catàleg i ha volgut destacar que en el cartell 2020 s’ha fet referència a l’origen d’Art al Vent com a relectura d’una tradició plasmant la imatge dels típics cobertors que llueixen els balcons els dies de festa. A més a més s’ha realitzat una nova web de la convocatòria per facilitar l’accés a la informació de participants i visitants que poden consultar les novetatswww.artalvent.com.

Aquesta edició també serà peculiar perquè se suprimeix un dels actes més multitudinaris com és l’acte inaugural que serveix de trobada entre artistes, participants, públic i organització. Seguint les recomanacions sanitàries, s’evitaran aquest tipus d’actes.

La programació complementària també s’ha adaptat a les circumstàncies, aplicant les mesures de seguretat i higiene. Es realitzarà cinema al vent i actuacions musicals de la colla El Montgó, el grup de danses La Llata, la Rondalla de l’Escola de Música, 5fanBrass i la Banda Juvenil de Gata.

En la presentació també ha estat present Pepe Juan Pons, de l’empresa Point per donar a conèixer una novetat dins les activitats paral·leles. L’empresa de Gata Point presentarà durant tota la duració d’Art al Vent una exposició de 100 anys de Point 1920-2020 que juntament amb un panells explicatius, comptarà la història i els valors de l’empresa a través del mobiliari que han anat fabricant al llarg dels anys.

A més del centenari que pensaven celebrar amb diversos actes, segons ha explicat Pons, per a l’empresa gatera ha sigut un any important ja que han rebut el Premi Nacional de Disseny. Art al Vent XVII onejarà al carrer la Bassa de Gata del 14 d’agost al 6 de setembre per gaudir de l’exposició i de tot un poble a qualsevol hora del dia, simplement passejant pels seus carrers.

FONT: Informació, foto i cartell Ajuntament de Gata.  



CONCEDITS ELS PREMIS AL CARRER I BALCONS ADORNATS DE GATA (Nofestes, COVID-19)

20200811163543-casarosamarigalleta-copia.jpg

L’Ajuntament de Gata de Gorgos, per mig de la seua regidoria de Festes, ha fet pública la decisió "molt difícil" de premiar a carrers i cases engalanades en aquest temps del període de Nofestes patronals.

Comentaven des de l’Ajuntament: "Moltes han sigut les cases que s’han engalanat durant aquestos dies i molta l’originalitat. El jurat ho ha tingut molt difícil i calia prendre una decisió. Enhorabona als premiats! i Gràcies per la vostra participació"

El carrer premiat en conjunt és el CARRER SANT VICENT.

Respecte als premis individuals de balcons i façanes, el primer premi és per a la casa del Carrer La Bassa 53. El segon premi el compartixen les cases de Carrer Alcolaies 6 i Carrer La Creu 4. El tercer premi també es compartit entre el Carrer La Bassa 1 i el Carrer La Bassa 54.

Els premis es lliuraran el pròxim divendres 14 d’agost a les 13 hores a la Sala de Plenaris de l’Ajuntament.

FONT: Fotos del carrer i algunes cases premiades Ajuntament de Gata i Cronista de Gata.



SABIEU QUÈ...? A MALLORCA ESTÀ LA CALA GATA

20200814153656-calagata.jpg

Ho sabieu?. Tindrà que veure amb el nom del nostre poble o amb l’animal domèstic?. Ara que estem en ple estiu i també en plena pandèmia, perquè no dir-ho, un lloc de mar. La veritat és que a Mallorca, i més en concret en el municipi de Banyalbufar, que està prop de la coneguda Valldemosa i al suroest de la serra de Tramuntana, es troba la CALA GATA, una xicoteta caleta de pedres poc frecuentada a mitat camí entre Port d’es Canonge i la Platja de Son Bunyola.

Per accedir a aquesta menuda zona de bany es té que seguir la torrentera que es creua caminant pel sender. Depenent de l’època de l’any podem veure xicotets salts d’aigua a l’entrada de la cala. S’accedix per un curt sender des de la zona d’aparcament de Port d’es Canonge.

FONTS: Informació i foto: www.disfrutalaplaya.com.



EL CARRER LA BASSA DE GATA DE GORGOS, TOTA UNA EXPOSICIÓ D’ART TÈXTIL CONTEMPORANI EN EL DIFÍCIL ANY DEL COVID-19

20200814155120-obres1-copia.jpg

Comença hui fins el 6 de setembre l’edició XVII, en un temps "anormal"

No hi haurà presentació i parlaments, no hi haurà cercavila de passeig mirant les obres, les autoritats i els artistes. Però les obres participants en la "anormal" XVII edició de ART AL VENT 2020 de Gata de Gorgos, onejen ja penjant de les balconades del carrer La Bassa. Per anunciar l’event, la Colla local El Montgó de dolçaines i tamborets, recorrerà els carrers del poble. És un dels actes paral·lels que tindrà aquesta mostra internacional.

Un gran desafiu al COVID-19, que assenyalen autoritats i organitzadors. La gent podrà seguir gaudint de l’art que vola al vent. Un total de 54 obres de 16 païssos, amb grans dificultats per arribar al poble, però per fi hui sobre el teló i mai tant ben dit. Obres reivindicatives, que expresen el temps actual o immaterial, obres amb colorit.

El dia de la presentació explicava Josep Ginestar que la crisi sanitària mundial per la COVID-19 ha provocat que molts dels autors no hagen pogut enviar les seues obres i que s’ha estat intentat fins l’últim moment donant totes les facilitats per a fer possible que s’exposaren el màxim d’obres. Està clar que hi ha una reducció d’obres respecte a edicions anteriors, encara així, seran 54 obres de 16 païssos les que s’exposen al carrer la Bassa de Gata a partir de hui dia 14 d’agost. Les obres han arribat de llocs diferents com Espanya, Bèlgica, Itàlia, Argentina, Xina, Rúsia, França, Brasil, Mèxic, Regne Unit, USA, Xile, Alemanya, Egipte, Polònia o Marroc.

Des del blog, com en anys anteriors, ens sumem a animar a la gent de la comarca, als visitants turistes que s’apleguen a la Plaça d’Espanya, a comprar artesania, que s’endinsen pel carrer la Bassa i gaudisquen. No fa falta distàncies, les obres allí estan penjant. El COVID-19 no les ha fetes caure.

Llegim al diari Levante-EMV els titulars hui: "Art al Vent" contra viento y marea en Gata. Al subtítol: "Las telas de una de las muestras de arte téxtil más importantes del mundo ya cuelgan de los balcones".

Com cada edició, anirem descobrint a partir de demà, i cada dia tres obres, una a una i fins el 6 de setembre totes les obres que ens ofereix la XVII ART AL VENT a Gata. Gaudiu amb ella i tingau responsabilitat !!. 

FONT: Fotos Levante-EMV (A.P.F.) i Cronista de Gata.  



INCENDI AL PARATGE DE LA RANA DE GATA. L'EUCALIPTUS MONUMENTAL I TAN ESTIMAT PELS GATERS S'HA VIST MOLT AFECTAT. EL FOC S'HA ORIGINAT VORA CARRETERA

20200815164105-compofoc-copia.jpg

Ací teniu el vídeo de PROTECCIÓ CIVIL DE GATA DE GORGOS, QUAN ES BANYAVA L’ARBRE: PUNXEU ACÍ.

També podeu veure el meu curt vídeo fet des de les Costeres: PUNXEU ACÍ

També podeu veure l'impressionant vídeo de Alejandro Artigues Fabra, PUNXEU ACÍ.

Al voltant de les 16 hores, s’ha declarat un incendi al costat de la carretera de Xàbia a Gata, cremant-se el canyar rodant el paratge de La Rana i afectant parcialment a l’eucaliptus gegant, arbre monumental i protegit. L’aire i el canyar han fet que el foc es propagara ràpidament. En alguns moments s’ha tingut que tallar la carretera, per seguretat, provocant cues. 

De seguida, tots els efectius com Bombers, Protecció Civil, Forestals, Policia Local, Guàrdia Civil, han actuat i s’ha acotat el perímetre de l’incendi i s’ha intentat salvaguardar tant l’arbre com el paratge. S’ha cremat canyar, xiprers que feien de barrera i el foc ha sobrepassat el barranc i algun bancal erm també s’ha vist afectat. A hores d’ara, es refresca el conegut arbre de La Rana i els voltants per part dels bombers. Un reten continua al lloc de l’incendi. Les restes de l’antic llavador no s’han vist afectades. 

Informaven des de Protecció Civil de Gata: "A les 16h s’ha declarat un incendi al canyar de darrere l’Arbre de la Rana. En estos moments els esforços es centren en que l’arbre no sofrisca més a causa del foc. Anirem ampliant informació".

L’Ajuntament publicava poc després a les xarxes socials: "S’ha originat un incendi en el canyar junt a la Rana que ha afectat l’entorn del paratge i parcialment a l’arbre monumental. Des d’un primer moment ha estat controlat però els efectius continuen a la zona per salvaguardar i refrescar l’arbre de la Rana que ha sigut la prioritat. L’incendi ha provocats talls momentanis de la carretera de Xàbia. Fins allí s’han traslladat Bombers,mitjans aèris, Guàrdia Civil, Policía Local de Gata i Xàbia i Protecció Civil de Xàbia, Gata i Pedreguer".

L’alcalde de Gata de Gorgos, Josep F. Signes Costa, destacava al lloc de l’incendi, la ràpida intervenció per controlar el foc i per poder lliurar de les flames l’arbre tan volgut i estimat pels gaters. També comentava Signes que la irresponsabilitat d’alguns, perque el foc s’ha iniciat just a vora la carretera, ens pot afectar a tots, i que cal ser més responsables. Confiava Signes en que l’arbre és fort i es regenerarà.

Molts veïns curiosos, al ser dia festiu, observaven i es lamentaven des dels punts alts de la partida Costeres i d’altres punts del terme. Des d’allí es veia perfectament l’actuació de les avionetes i helicopters descarregant l’aigua sobre la zona afectada, especialment damunt l’arbre, i fent una tasca encomiable. 

En aquest cas, el patrimoni mediambiental i històric dels gaters, s’ha vist colpejat. Anar a berenar a la Rana a Pasqua ha estat típic i seguirà estant, malgrat la negligència d’alguns irresponsables.

FONTS: Fotos de facebook de Rosana Fornés, Lina Mas, Protecció Civil, Ajuntament de Gata, Manuel Signes, Maite Signes i Cronista de Gata.    

 




EL MONUMENTAL ARBRE DE LA RANA DE GATA, AMB 105 ANYS DE VIDA, TARDARÀ...PERÒ ES RECUPERARÀ. EL VA PLANTAR L'ALCALDE I METGE MORATAL. TESTIMONIS DE GATERS I GATERES

20200815174531-comparaverojo-copia.jpg

Un raig d’esperança el que tenim tots els gateres i gateres, després de que els nostres cors s’han apretat aquesta vesprada al conéixer l’incendi al paratge de la Rana, aquell que ja Cavanilles parlara per estar el llavador i aquell que fa 105 anys el metge i alcalde Doctor Moratal sembrara dos eucaliptus, un dels quals perviu i resisteix als embats de plogudes, tormentes, neu i ara també incendi.

Tornarà a reviscolar, eixiran més brots als seus grans braços, podrem posar-nos a la seu sombra i jugar, si no a la tarana a boletes i si no al bot i para. La seua soca resistirà.

A la imatge de l’esquerra a la composició fotogràfica contemplem com estava el dia que vam eixir la muea filla i jo a passejar després del confinament. Teníem ganes de fotografiar-lo. Era el 10 de maig. Quantes fotografies, quantes estones baix d’ell, quantes pasqües passades. Tornarem. A la dreta, el podem veure com es veia hui des de l’altra part de la carretera, no més passat i apagat l’incendi que ha patit ell i el paratge.

Pose dos testimonis, un d’ells el de una veïna del paratge Rosana Fornés molt emotiu i em quede amb la seua última frase "ajudem a l’Arbre de la Rana a recuperar-se".      

ROSANA FORNES (llegit al facebook)

L’eucaliptus monumental del "Paratge de la Rana" el va dur el Dr. Moratal, el primer metge que va tenir Gata de Gorgos, per aprofitar les seves propietats medicinals. "L’Arbre de la Rana" ha cuidat de la salut del nostre poble des de fa al voltant de 120 anys. Testimoni de jocs, balls, confidències, amors...avui ha estat consumit pel foc. És un arbre fort, i tots els que alguna vegada hem descansat sota la seva ombra esperem que es recupere. Tens una foto al costat de "l’ "Arbre de la Rana? Comparteix-la. Has vingut a visitar-lo? anem a visitar- lo ara, a parlar-li, a acompanyar-lo. ajudem al "Arbre de la Rana" a recuperar-se".

VERO VIVES (llegit al facebook)

Fa uns mesos quan ens van donar llibertat, tots anaven a veure el Paratge de la Rana i voltants i ara...en flames...Ràbia, impotència, disgust, tristesa...

PEPE MENGUAL (comentari fet al facebook)

Rabia i impotència estar allí parat veient com el vent acostaba el foc i sabent el que anavem a perdre. Confiem en la força de la natura...

JOANVI VALLÉS, PROTECCIÓ CIVIL I REGIDOR:

Ràbia, impotència, molta malícia per vore com crema un lloc especial per a tots els gaters i gateres...He estat en un bon grapat d’incendis treballant en tasques d’ajuda a bombers, policia, etc i la veritat es que el nerviós i mal al cor de hui, en vore la desfeta ha pogut amb mi.
Ara es el moment de treballar per a recuperar la zona de la Rana i fer tot allò possible per salvar un dels icons més destacables del nostre terme, l’arbre de la Rana.

FONT: Fotos composició Vero Vives i Cronista de Gata.

 



HUI 15 D'AGOST: A GATA, FESTA DE LA MARE DE DÉU DE LES ALFÀBEGUES. RECORDEM UN CANT DE LA VERGE DE LA PALOMA ORIGINARI D'ACÍ

20200815175929-maredeualfabegues.jpg

Hui, dia 15 d’agost és la festa de la Mare de Déu de l’Assumpció, la Mare de Déu dormida, es festa per tot arreu. El COVID-19 ha anul·lat nombroses manifestacions religioses de la Verge de la Paloma.

A Gata, tant a la missa d’ahir vesprada com a les de hui, 9 i 20 hores, hem vist l’altar major amb la Verge presidint i el volteig de campanes anunciant la festivitat mariana. Però al poble té dos costums que venen dels avantpassats i traspassen els anys. Un d’ells ja ha desaparegut, però es podria recuperar, seria molt interessant recuperar aquell cant originari de GATA de la Verge de la Paloma, que són arrels de música religiosa gatera. Tal dia com ahir, vespra de la festa, es cantava per la vesprada el "Cant de la Paloma" fins els anys 50 del segle XX, amb una lletra treballada, de la qual es conserva la música també. Es va fer un intent d’un any a càrrec de l’Escola Municipal de Música i la rondalla. Es pot tornar a insistir.

L’altre costum encara es conserva. És el de portar les alfàbegues que es cuiden a les cases gateres, a l’església i que rodejen la imatge de la Mare de Déu. Són les "ocinum basilicum" tan aromàtiques que es preparen i al llarg dels mesos les dones cuiden amb tanta dedicació.

Però si hi ha que reivindicar ho faríem amb el CANT DE LA PALOMA, que entonaven les dones cantadores la vespra, al mig de l’església de Gata, i que va recollir amb la música i tot Salvador Seguí, el musicòleg alacantí per al seu llibre on està publicat "Cancionero alicantino". Instituto de Estudios Alicantinos (IEA), Alacant, 1978.

Com cada any, per no perdre els arrels, ací pose un extracte, una de les parts en lletra del "Cant de la Paloma".

"Hoy, la paloma divina, la que nunca tuvo falta, para subir a su nido, el dulce vuelo levanta. Es la paloma, la Virgen María llena de gracia, que hoy sube a reinar el Cielo, de virtudes rodeada. Lleva en sus divinos pies la luna graciosa y clara; aquí van dos lunas juntas, una hermosa y la otra Santa".

"Preguntan unos a otros ¿Quién es esa hermosa Dama que tan reluciente sube y la luna lleva a sus plantas?. Responden: Esta es aquélla, en que a la Persona Sacra, la Segunda de las tres, nueve meses dió morada."

"Todos los coros divinos alzan al cielo las palmas cantando dulces motetes, diciendo con voces altas: Subid, cristalino espejo. Subid, fuente dulce y clara, subid, lucero del día, subid, preciosa esmeralda."

"Todos los Santos y Santas dicen con voz levantada: ¡Viva la Reina del Cielo! ¡Hoy sube a ser coronada!. Por vuestra asunción gloriosa, os suplico Virgen Santa que nos deis allá la gloria, y aquí, para amaros, Gracia."

Caldria no deixar perdre del tot aquest cant, del que conservem la partitura, la lletra completa i la música. Músicòlegs entesos en la matèria, deurien posar-se a la tasca de recuperar i enregistrar tot el cant de la Paloma i deixar-ho com a patrimoni musicològic local de Gata, en el lloc on es mereix i no que altres músics de fora ho facen abans que els gaters.

Finalment, també aprofite per felicitar, encara que ja de vesprada, a totes les que porteu el nom d’Assumpció, Susi, i compostos. Que acabeu de passar un bon dia de la vostra onomàtica.

FONT: Fotos parròquia i cronista. Cançó recollit al "Cancionero alicantino" Salvador Seguí (extracte Cant de la Paloma, Gata).



ART AL VENT XVII, GATA: EXPOSICIÓ INTERNACIONAL D'ART TÈXTIL. LES OBRES, UNA A UNA (Comencem, 1 a 3)

20200816093435-obres123-copia.jpg

Any rere any i ja en són uns quants, vaig mostrant-vos les obres, per a que gaudiu i tingau gana de veure-ho "in situ", al lloc, i a l’aire lliure. Malgrat el COVID-19, ahí està un any més ART AL VENT al carrer La Bassa de Gata.

Hui mirem les tres primeres obres:

1.- "Cosia i resava", obra de fil de Mari Marí. Espanya.

2.- "Tall i confecció", obra de llana cosida de Fina Gilabert. Espanya.

3.- En dansa: Pepa Bertomeu, Mari Llopis i Pepa Giner Font, són les autores. Títol: "Formiguetes" de fil de llana.

FONT: Catàleg. Foto composició Cronista de Gata. 



ALTRE INCENDI A 150 METRES DEL D'AHIR. MIGDIA, DIUMENGE 16. GATA

20200817112120-focbassa.jpg

UN ALTRE INCENDI A UNS 150 METRES DEL D’AHIR. MIGDIA. DIUMENGE 16 A L’ALTURA DE LA BASSA DE REGAR. A MENYS DE 24 HORES I QUASI AL MATEIX LLOC. QUÈ CASUALITAT !! 

Al voltant de migdia i a tan sols uns 150 metres del paratge de la Rana i a l’altura de la bassa de regar, al terme de Gata de Gorgos, partida Bassetes, es va tornar a declarar un incendi. De seguida, totes les forces aèries i terrestres es van posar mans a l’obra per tal d tallar el foc. 

Es van cremar bancals erms i canyar del barranc. Va estar tallada primer la carretera de Gata a Xàbia i després es va donar pas per dins de l’antiga carretera. Els cotxes que anaven cap a Xàbia eren desviats per Jesús Pobre.

En menys de 24 hores i al costat de la carretera dos focs. No es mássa casualitat?.



ART AL VENT XVII, GATA: EXPOSICIÓ INTERNACIONAL TÈXTIL. OBRES: 4, 5 i 6 // À PUNT MEDIA A L'EXPOSICIÓ

20200817151124-compoobres456-copia.jpg

Segona part de la visita a les obres de ART AL VENT 2020, l’any del COVID-19. Comencem a baixar pel carrer La Bassa. Ens fixem en les obres 4, 5 i 6. 

4.- "Huellas de viña y flores", obra de Nathalie Leturcq. Llençol de cotó natural pre-mordentada amb tanins de raïm, fulles de vinya i flors seques impreses amb la tècnica Happa Zome. Aquarel·les naturals de acetat de ferro, acetat de alumini, pigments naturals deraïm i fulles de vinya. Espanya / Bèlgica

5.- "Malas hierbas", obra de llanes ianelles de llaunes de refresc de Genoveva Regidor Aparicio. Espanya.

6.- "Sororidad" de Carmen Sánchez Ruano. Teixits cosits, llanes i acrílics. Espanya.

Per altra part, dir que la televisió valenciana autonòmica va estar a Gata fa uns dies per filmar moments i protagonistes de Art al Vent 2020. Ací teniu el vídeo: PUNXEU.

FONT: Catàleg. Foto composició Cronista de Gata. 



TERCER INCENDI EN QUATRE DIES. ZONA DE LA RANA-BASSETES-PUNTES, GATA. NO ES MASSA CASUALITAT?

20200818150124-capturaincendi18pc-copia.jpg

MIREU L’IMPRESSIONANT VÍDEO DE PROTECCIÓ CIVIL DE GATA, PUNXEU ACÍ.

Ja ho deiem despusahir amb la crema del segon foc a l’altura de la bassa de regar. Ho torne a insistir hui. Quan més torrava el solet, i a pocs metres més cap avall del barranc, de nou i per tercer dia (MASSA CASUALITAT) es declarava un incendi a la zona de les Bassetes i cap a les Puntes. I quan estava en ple un foc s’en veia un altre més avant. Algú està fent mal, no potser que concidixca i tan a prop. Caldria vigilància extrema, no per si es reavivava el foc que també, sinó per a veure si agafaven algun sospitós, algun piroman que té ganes de fer mal i més mal.

A l’incendi del migdia de hui, que se suma al del pàratge de la Rana del dissabte 15 i al d’enfront de la bassa de regdar de diumenge, s’han movilitzat, segons indicava Protecció Civil de Gata de Gorgos, els següents mitjans d’extinció: un helicòpter amb unitat helitransportada de la G.V; un avió; dos unitats de bomberos de la GV; dos autobombes; 3 vehicles de bombers de la Diputació d’Alacant; 1 coordinador forestal i una unitat de prevenció, a més de Protecció Civil de Gata i Xàbia, així com Policia Local i Guàrdia Civil.

Helicòpter i avioneta sobrevolaven continuament per dalt de Gata a la recerca duna bona bassa o piscina d'agua per poder carregar, fent nombroses càrregues. El so característic dels dos mitjans aeris es deixava sentir en tot el poble i les casetes de les partides. 

JA ESTÀ BÉ, NO TROBEU. ALS PIRÒMANS CÀSTIC I FORT.

El diari digital Marina Plaza també posava ja la notícia de l’incendi de hui, titulant: "El mateix paratge de Gata pateix el tercer incendi des de dissabte i el desè a la Marina Alta en 10 dies". Per a llegir tota la notícia, PUNXEU ACÍ.

FONTS: Fotos de Emilio Signes i Juan Luis Seva des de Gata; captura del vídeo de Protecció Civil, i Consorci Provincial de Bombers. Vídeo, Protecció Civil de Gata de Gorgos.    



GATA OFEREIX ART AL VENT FINS EL 6 DE SETEMBRE. XVII EXPOSICIÓ INTERNACIONAL TÈXTIL. OBRES: 7, 8 i 9

20200818152323-compobres789-copia.jpg

És la tercera visita que fem a les obres de ART AL VENT 2020 pel carrer La Bassa. Temps de COVID-19, de mascareta, peró a l’aire lliure. Hui vegemen les peces 7, 8 i 9. 

7.- "S/N" de ROSARIO SCHLATTER. Sobres i cartes confeccionades amb teles reciclades,teles antigues i tarlatana. ESPANYA.

8.- ReCUERDAme. Autora: NADIA MAZZEI. Acrílics, cordes, fils de brodar i teles. ITÀLIA.

9.- Crits silenciosos. Autora: la gatera ANA VAQUER PEDRO. Fet amb pintura acrílica i retolador permanent. ESPANYA, GATA DE GORGOS.

FONTS: Informació del catàleg (www.artalvent.com). Fotos composició Cronista de Gata. 



CARRER LA BASSA DE GATA DE GORGOS, ART AL VENT. XVII EXPOSICIÓ INTERNACIONAL TÈXTIL. OBRES: 10, 11 i 12

20200819153730-modelobrespp-copia.jpg

Baixem carrer La Bassa avall. Gaudim de les obres de ART AL VENT 2020. Aire lliure, passeig pel poble. Hui vegem les peces nº 10, 11 i 12. 

10.- HUELLA del duet "DISEÑAHORA" (Ximena Hidalgo i Claudia Staneloni)
Llana de colors. XILE-ARGENTINA.

11.- A VISTA DE DRON  de MARISA CALDUCH JUVÉS. Tela i llanes de colors. ESPANYA.

12.- LES DONES DE LA LLATA de les ALUMNES DE LES ACTIVITATS EXTRAESCOLARS DE PEDREGUER (3-12 ANYS). Transfer, lletres amb llata i pintura. PEDREGUER-ESPANYA.

FONTS: Informació del catàleg (www.artalvent.com). Fotos composició Cronista de Gata. 



GATA: CENT ANYS DE FÀBRICA, MOBLES I DISSENY, POINT 1920-2020: EXPOSICIÓ QUE ES POT VEURE JUNT A ART AL VENT DAVANT L’AJUNTAMENT ( I )

20200819163950-pointcompo1-copia.jpg

Panells amb fotografies i sillons de diverses èpoques. Al llarg dels dies de l’exposició de Art al Vent 2020 podeu gaudir també d’una altra exposició. L’empresa POINT està de celebració al complir-se el centenari de la mateixa. Mobles, vímet, disseny, quatre generacions. De 1920 a 1920. Premi Nacional de disseny 2019.

Aniré posant-vos els panells tal com apareixen a la mostra amb el seu silló que completa el lloc. El primer panell sols té la inscripció "Point 100" i mostra la fàbrica de "l’Estanquer", com se li diu popularment a la família, en plena activitats a la nau del carrer La Creu de Gata.

El silló que podeu contemplar, segons em contava Antonio, un dels néts del fundador, el va teixir personalment l’avi José Pons Pedro "l’estanquer". El van trobar a Barcelona i és tota una relíquia de peça ben feta i de sentiment nostàlgic d’aquella època.

Precisament hui dimecres 19 d’agost, el diari EL PAÍS publica un extens reportatge de l’empresa Point, des del seus orígens fins hui. Titula: "Emigró arruinado a Argentina y regresó para crear la empresa de muebles más exitosa de España". Al subtítol: "José Pons Pedro fundó Point 1920 hace ahora 100 años, cuando la industria del diseño ni existía. En 2020, la empresa familiar valenciana demuestra su robustez: no solo continúa su expansión internacional, ha recibido el Premio Nacional de Diseño y ha fichado a Mario Ruiz como director creativo". Llegiu tot l’article: PUNXEU ACÍ.

Si recordeu, pel febrer de 2014 en aquest mateix blog vaig dedicar varies parts a la hui centenària empresa Point. Podeu també recordar-ho, a mesura que vaig posant els panells. Hui pose el primer capítol.

- TRES GENERACIONS I UN SEGLE FABRICANT MOBLES DE JONC, MÈDULA I VÍMET (MIMBRE), ELS ESTANQUERS. Capítol I: del Tio Pepe el Estanquer a Point

FONTS: Foto POINT (nau fàbrica). Arxiu blog, 19-02-2014.



SEGUIM MIRANT OBRES TÈXTILS, GATA DE GORGOS, ART AL VENT. XVII EXPOSICIÓ INTERNACIONAL. OBRES: 13, 14 i 15

20200820145331-131415compo-copia.jpg

Enfilem el centre del carrer la Bassa avall. La gent visita les teles, no para de pujar i baixar pel carrer. És ART AL VENT 2020. Hui toca observar les peces nº 13, 14 i 15. 

13.- Títol obra: SALVEMOS A LA ABEJA Y A SUS AMIGOS. Artistes: GRUPO VIERNES TEJEDOR. Materials: Punt de ganxo, puntades de costura, brodat de llanes recicla-des, i dibuix amb retoladors sobre tela. ESPANYA.

 14.- Títol: MI ESTANCIA EN MONDÚBER de CRISTINA GARCÍA. Teles reciclades. ESPANYA. 

 15.- BRUJAS AIREADAS de SUSANA GARCÍA UNGO. Tela cremada i brodada. ESPANYA.

FONTS: Informació del catàleg (www.artalvent.com). Fotos composició Cronista de Gata.



LA PREMSA PARLA DE...FOCS A GATA (À PUNT), OBRES DEL TREN (MARINA PLAZA), COVID...I ESPAÑA DIRECTO

20200820150520-apunted-copia.jpg

En els últims dies Gata de Gorgos és notícia a la premsa per causes dolentes (els tres focs entre la Rana i les Puntes), per millores (obres en la via del tren), inclús al magazin de la 1 España Directo.

TRES FOCS A GATA (À PUNT TV, LAS PROVINCIAS)

Comencem pels focs. La televisió valenciana À punt al seu programa de la vesprada "À punt directe" feia un reportatge sobre els focs i entrevistaven a Joanvi Vallés el nostre regidor de Governació. Paratge de la Rana, enfront de la Bassa de regar i Puntes, tres focus que fan pensar en l’acció d’un piroman. Ací teniu el programa complet i el reportatge i entrevista els podeu trobar del minut 39,24 al 42,44. PUNXEU.

També el diari LAS PROVINCIAS de la Marina, hui dijous 20 publica un ampli article del mateix tema, amb referència als nou focs de la Marina Alta. Titula: "La Guardia Civil achaca a un pirómano los nueve fuegos, que han calcinado más de 200 hectáreas". Al subtítol: "Las llamas han afectado a Castells, Gallinera, La Llacuna, Xàbia, la Granadella, Benimadroch y en la carretera de Gata se han registrado fuegos tres días seguidos". Per a llegir l’article, PUNXEU.

OBRES A LES VIES DEL TREN (MARINA PLAZA)

La premsa també es fixa en les obres que estan portant-se a terme pel canvi de les vies del tren, del tram de Teulada a Gata i d’ací a Dénia, uns 20 kilòmetres. El diari digital publicava ahir dimecres 18 un article i titulava: "La Generalitat comença 4 anys després les obres de l’últim tram de via per acabar el TRAM entre Teulada i Gata". Als subtítols: "L’actuació en sis quilòmetres i un pressupost de 15,1 milions s’uneix als treballs que ja s’estan realitzant des del passat 19 de maig en la fase entre Gata i Dénia" i "Els treballs comencen quan es compleixen quatre anys del tancament de la línia". Llegiu tot l’article, PUNXEU ACÍ.

GATA SENSE COVID (INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV)

Els diaris Información i Levante-EMV publiquen hui dijous un article sobre "Los 14 pueblos de la Marina Alta sin contagios de coronavirus". Al subtítol apareix: "Gata, con 6.000 habitantes, y Orba, con más de 2.000, son los municipios con más peso demográfico "inmunes" a la pandemia". A més, la fotografia que il·lustra el reportatge és de A.P.F. i és del carrer La Bassa amb l’exposició de Art al Vent. Llegiu tot l’article, PUNXEU ACÍ.

"LA PACA" (UN VERANO DIFERENTE), LA FURGONA DE "ESPAÑA DIRECTO" DE LA 1 PASSA PER GATA

Ahir dijous vaig poder veure el furgó que ells li diuen La Paca i que i que recorre tota Espanya per diversos llocs i pobles. Tocava la Costa Blanca i es van poder veure imatges de Cullera, Dénia I Xàbia, Calp i GATA DE GORGOS, que va eixir en un ròtul gran. En molts pocs minuts, la reportera Arancha Bello i el reporter Imanol Durán van estar en la tenda de ceràmica Monfort entrevistant a Pepa, la propietària. També van mostrar per uns segons l’exposició de Art al Vent sense dir res d’ella i una fàbrica de capells ("sombreros"). Podeu trobar-ho al programa d’ahir des del minut 20,00 al 20,53. 53 segons que prou són. Podeu tornar a veure el programa, PUNXANT ACÍ.

FONTS: À punt TV, Las Provincias (20-8), Marina Plaza (19-8), Informació i Levante-EMV (20-8) i España Directo, Un verano diferente, La Paca (19-8). Composició captures de À punt TV (focs) i España directo (La Paca).



EL BOP PUBLICA EL CANVI DE NOM. EL CARRER AROMES DE GATA PASSARÀ A DIR-SE CARRER DE LA UNIÓ MUSICAL DE GATA: 150 anys de la banda i ací està la seu, el Casal de la Música

20200820151245-dscf2465-copia.jpg

El Butlletí Oficial de la Província (B.O.P.) publica hui dijous 20 d’agost, l’acord pres per l’Ajuntament en Ple el passat 28 de juliol, sobre el canvi del nom de carrer. El carrer AROMES passarà a dir-se CARRER DE LA UNIÓ MUSICAL DE GATA.

Textualment, aquest és l’acord: "A la vista de la iniciativa presentada per l’Associació UNIÓ MUSICAL DE GATA, Vist que pels motius històrics i la rellevància de la Banda, aquest municipi es planteja aprovar el canvi de denominació del Carrer Aromes per Carrer de la Unió Musical de Gata".

Ara es notificarà el canvi de denominació als interessats perquè en el termini de 10 dies hàbils, presenten les al·legacions i els suggeriments que consideren necessàries i s’obri un període d’informació pública per termini de 20 dies hàbils, mitjançant anunci publicat en el BOP. Finalment, s’elevarà aquest acord a definitiu si no es presenten al·legacions en el tràmit d’audiència i informació públiques, i en tal cas, es notificarà a les Administracions Públiques interessades i a les Entitats, empreses i Organismes que presten en el Municipi serveis destinats a la col·lectivitat [INE, servei postal, companyia elèctrica, etc.].

La Unió Musical de Gata de Gorgos ha proposat el canvi just aquest any quan es complix el 150 aniversari de la banda, 1870-2020. Una de les actuacions previstes era aquesta així com altres com el concurs de pasdobles, ja fallat i que els dos guanyadors van ser presentats el dia de la revetla 5 d’agost i altres, com concerts i activitats que no s’han pogut fer fins ara a causa de la COVID-19.

També es va creure que degut a que la seu del Casal de la Música, del que és propietària la Unió Musical, està al carrer en qüestió se li nomenara aixina. 



IMATGES CURIOSES: ESTAN CANVIANT LES VIES DEL TREN...I TAMBÉ PER LA GARGANTA (Teulada a Gata i Gata a Dénia)

20200824062230-trengarganta-copia.jpg

Últim tram del trajecte del TRAM. Treballen sense descans de Teulada a Gata i del nostre poble a Dénia. De Teulada a Gata és el tram més complicat del trajecte. Són uns sis kilòmetres plens de taluds, terraplens, túnels, ponts i la Garganta, que diuen de Gata, encara que és terme de Dénia i Teulada. Des del pont de la N-332 a Gata fins l’altre pont ja a Teulada, és la part més complicada.

Des de distints punts prop a la N-332, s’han fet els accesos per poder arribar a les vies del tren i desmuntar les antigues i començar a treballar amb el canvi. Tot el projecte constructiu el va adjudicar Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) a la mercantil Rover Rail, SA i compta amb un pressupost de 15.137.130,34 euros, IVA inclós, i un termini d’execució de 12 mesos. S’actua sobre sis kilòmetres de recorregut, com ja he dit.

 Aquests treballs s’afegixen als que estan també ja en marxa de Gata a Dénia, que tenen una inversió de 14,5 millons d’euros i un període de intervenció inicial de 11,5 mesos. A l’eixida de Gata cap a Ondara, a l’altura de El Pou de dalt, s’està actuant molt aquests dies.

Les xifres del suministre són quantioses: S’han comprat 19.000 travesses d’ample mètric monobloc de formigó per un import de 1.643.785 euros, IVA inclós, i de 30.600 metres lineals de carril ferroviari, amb un cost de 1.443.572,77 euros, IVA inclós també.

FONTS: Informació extreta i resumida de l’article del diari digital Marina Plaza del 18-8-2020.



ESCALDAR. COSTUM TRADICIONAL AGRÍCOLA DELS ESTIUS DE GATA, JA QUASI DESAPAREGUT: FER PANSA (REPORTATGE AMB LA FAMÍLIA GRIMALT) (part I)

20200824072649-compo-copia-2-.jpg

Pegar foc a la caldera, caça i raqueta, escampar el raïm, tallar o no tallar, traure canyís, girar pansa, plegar pansa

La família dels Grimalt conserva el costum estiu a estiu

Dissabte passat vaig poder assistir a un dels últims vestigis de l’agricultura gatera, herència morisca de quan els àrabs el·laboraven l’adzebib, que tant d’esplendor va tindre a Gata, sobre tot a finals del XIX i sobre tot fins als anys 70 del segle XX. La família Grimalt, amb Paco, Isabel i María, em van obrir de par en par eixa finestra del record feta encara actualitat i vaig poder fer un reportatge fotogràfic de l’ESCALDÀ, EL COSTUM TRADICIONAL AGRICOLA DE GATA i per extensió de la comarca de la Marina Alta.

Done les gràcies als Grimalt. Com bé deien ells, d’escaldó a escaldó, però sempre hi ha pansa al sequer.

L’escaldà té moments únics, paraules que es resisteixen a desaparéixer, tot un ritual que passa pel procés d’escaldar, traure a secar el raïm i transformar-se en pansa.

A vora riurau, veiem a Paco pegar-li foc al fornet, tirar garbó per a que la caldera arribe a altes temperatures, perquè bulla. Una vegada fet això, ja la tenim a punt. El fumet ens delata que allí a la caseta dels Cauvells s’està escaldant. Dels cabassos s’ompli la caça de raïm, un raïm que pareix or, ben madur, bonic. Paco maneja la caça amb destresa, la introduïx tota dins del líquid (aigua amb sosa, herba pansera i lleixiu), la treu, deixa escorrer.

Aboca la caça de raïm ja escaldat damunt del canyís. De seguida es posen les dones Isabel i María, a escampar el raïm. De vegades, recolzen una mà en algun dels cinc pilons i amb l’altra escampen o escapen amb les dues mans i amb guants. També tenen mestria. Una vegada fet, els ajude a traure canyís. Abans, quan els renders eren molts a les casetes de camp, eren trets a braç, ara es valen molt ingeniosament d’altres artificis com una carretilla, que fa el mateix efecte, arribar al sequer.

Deixant els llocs i posant el canyís baix la seranda, baix dels pinatells, o a continuació, comencen a escampar-se a terra els canyissos. L’altra partida de raïm-pansa encara té els canyissos empilats. Han dormit al ras, amb la lleugera rosada.

Acabada la pila i l’¡escaldà, procedim entre Isabel i el que vos escriu a desempilar els canyissos de l’altra escaldà que ja té coloret de pansa. Em fa recordar vells moments amb els meus avis i pares a la caseta dels Cuadros. 

La feina està conclosa. Ara a esperar. Els dies són calorosos, no hi ha por al temps. Si fera mal temps, tindrien que fer piles, posar la vela sobre els pinatells, lligar sogall i aixina deixar en lloc segur la pansa. 

* Agraïment a la família Grimalt.



VOCABULARI DE L’ESCALDÀ (part II )

20200824075043-elements1-copia.jpg

Com a continuació del reportatge de l’escaldà fet anteriorment amb la família Grimalt de Gata, a la partida Cauvells (terme de Dénia) passe a fer un vocabulari de l’escaldà amb paraules i expressions dites, tal com es diu a Gata, ja que en altres pobles veïns pot adoptar altres noms. L’orde de les paraules va segons és el procés de l’escaldà i no alfabèticament:

PEGAR FOC AL FORNET, FER CALFAR LA CALDERA, LA CALDERA JA BULL, TIRAR-LI SOSA A LA CALDERA, TIRAR LLEIXIU.

CALDERA, RAQUETA.

CABASSOS PLENS. OMPLIR LA CAÇA DE RAÏM, POSAR TOTA LA CAÇA DINS LA CALDERA, ESCAMPAR EL RAÏM DAMUNT DEL CANYÍS, TALLAR O NO TALLAR. ESCAMPAR RAÏM, GUANTS PER A NO TALLAR-SE.

POSAR ELS PINATELLS I ELS BOUS; PREPARAR VELES I SOGALLS. 

POSAR PILONS AL CANYÍS, CANYÍS PLE. PORTAR CANYÍS AL SEQUER, POSAR CANYÍS BAIX LA SERANDA.

EMPILAR I DESEMPILAR CANYÍS. GIRAR LA PANSA. PLEGAR LA PANSA. ESTORA PER A LA PANSA.     

* Agraïment a la família Grimalt.



CARRER LA BASSA, GATA, EXPOSICIÓ, OBRES TÈXTILS. ART AL VENT, XVII EDICIÓ, INTERNACIONAL. PECES 16, 17 i 18.

20200824081043-obres161718-copia.jpg

Més obres pel carrer la Bassa avall. Els visitants gaudixen de les obres, com ho fem nosaltres. ART AL VENT 2020 porta vuit dies i està fins el 6 de setembre. Aire lliure. Peatonal el carrer de les 19 a les 23 hores. Hui coneguem les obres 16, 17 i 18, les dues últimes de Caselles i Ginestar, gaters. Caselles de l’Escola de Plàstica experimental "Antoni Vives" pionera de la mostra, i Ginestar, director de l’exposició. 

16.- Obra: ...Y LA VIDA SIGUE. Autora: ROSA ALCAÑIZ. Materials: Fils i llanes cosides en tela, lletres de goma. ESPANYA.

17.- Obra: S/T. Autora: PEPA CASELLES. Llana cosida sobre tela d’arpilleria. GATA. ESPANYA.

 18.- Obra: LA CASA XXI. Autor: GINESTAR. Tela d’arpilleria i fil de cànem. GATA. ESPANYA.

FONTS: Informació del catàleg (www.artalvent.com). Fotos composició Cronista de Gata. 



COMUNICAT JUNTA DIRECTIVA UNIÓ MUSICAL DE GATA...sobre el canvi de nom del carrer Aromes

20200824135451-banda-gata.jpg

Des de la Unió Musical de Gata volem compartir amb tot el poble i en especial en els veïns del carrer Aromes els anhels que ens han portat a sol·licitar al poble de Gata el canvi de denominació del carrer Aromes pel de Carrer Unió Musical de Gata.

Som conscients i estem molt agraïts amb tot el veïnat del carrer, que la nostra activitat musical és causa d’algunes molèsties per a ells. Sorolls a deshores, algun problema amb els aparcaments i altres xicotets detalls derivats del quotidià funcionament de l’Escola i la Banda que alteren d’alguna manera la tranquil·litat del barri. Tot i això, no hem tingut mai cap queixa per part dels veïns, i eixa actitud ens demostra la seua sensibilitat amb la cultura i la infinita paciència i respecte que ens han demostrat al llarg dels darrers anys cap a una entitat que és patrimoni de tot un poble.

En la Comunitat Valenciana tenim més Bandes de Música que pobles, eixe fet ens demostra que les valencianes i valencians tenim uns valors i sentiments cap a la música de Banda que estan arrelats en el nostre caràcter com a poble. És un fet diferencial que ens fa sentir-nos orgullosos d’eixe patrimoni i que ha fet que el Govern Valencià declarara a les Bandes de música del nostra país Be d’Interés cultural (BIC).

El poble de Gata no és aliè a eixe sentiment, la música de la nostra Banda ha estat present i ha acompanyat a moltes generacions de gateres i gaters en tota mena d’esdeveniments festius, socials i religiosos i ha estat present en tots els fets de rellevància històrica que ha viscut el nostre poble els últims cent cinquanta anys.

Això fa que la sentim com el que és, algo nostre, dels nostres pares i avis, algo que ens fa sentir-nos orgullosos de tindre en el nostre poble una de les bandes mes antigues de la província d’Alacant. Aquest 2020 celebrem el 150 aniversari de la fundació de la nostra Banda, i és per aquest motiu que es va crear una comissió en la que estàvem representats membres de la Banda, col·laboradors voluntaris i representants de l’Ajuntament.

Molts eren els actes que en gran il·lusió havien preparat per festejar dita efemèride però s’han vist desbaratats per les circumstàncies que totes coneixem. Un d’eixos actes que va decidir emprendre la comissió va ser el de sol·licitar al Plenari municipal el canvi de nom del carrer Aromes que passaria (si superava els tràmits legals i administratius) a dir-se Carrer Unió Musical de Gata.

En cap moment la intenció d’aquesta comissió és causar la més mínima molèstia a les veïnes i veïns del carrer Aromes, som conscients que el nom actual del carrer també té la seua importància històrica i per eixe motiu es va proposar que si es produïa el canvi, l’antiga denominació no desapareguera de la placa del carrer i que tal com estem veient en altres vies del poble, acompanyant a la placa amb el nou nom oficial, n’haguera una altra que recordara l’anterior nom. No és la nostra intenció encetar ni alimentar cap batalla pel nom del carrer, no volem sembrar cap polèmica ni posar-nos a mal amb ningú, volem que si es fa el canvi siga perquè totes les parts implicades vulguen que siga aixina. Si hem de crear algun malestar o hi ha persones que el canvi els pot provocar grans trastorns en les seues vides no tenim cap problema en fer un pas arrere i deixar-ho com està.

El procediment està obert, la comissió del 150 aniversari va demanar al plenari de l’Ajuntament que començara la tramitació administrativa per fer efectiu el canvi.

Ara hi ha uns terminis perquè tots els que estiguen en contra puguen presentar les seues raons i després d’analitzar els arguments de les possibles al·legacions, el poble (el Plenari Municipal) decidirà si es canvia o no. En aquesta vida totes les coses tenen la importància i el valor que els donem les persones.

El nostre poble és relativament modern, no tenim un gran patrimoni històric ni monumental, no tenim cap Castell ni monestir del segle tal o qual que puguem lluir en els fullets i cartells turístics. Però tenim altres coses que poden ser importants o no en funció de l’actitud i la sensibilitat que demostrem cap a elles.

Nosaltres pensem que una entitat com la Banda de Música, que al llarg de cent-cinquanta anys ha portat el nom de Gata per tot arreu on ha actuat, que a sobreviscut a crisis, pandèmies, guerres i a tota classe de desfetes i que a hores d’ara amb més de quatre-cents membres, és l’associació més gran del poble, es mereix un reconeixement a l’altura del que històricament representa. També ha sobreviscut a moltes generacions de persones que en el seu recolzament i la seua tasca, ja siga com a músics, directius, socis o polítics, l’han feta gran i important.

És difícil trobar en el poble una casa o una família que no tinga en l’actualitat o en els seus avantpassats alguna persona relacionada d’una o altra manera amb la nostra banda. Hui ens podem sentir orgullosos de la Banda que tenim perquè totes eixes generacions de persones li han donat importància i valor i han contribuït amb el seu esforç a que hui siguem grans.

El patrimoni d’un poble no son només els edificis monumentals, també hi ha patrimonis immaterials i pensem que un dels patrimonis immaterials més bonics que tenim en Gata és la nostra Banda. El que busquem és el reconeixement de un poble a la seua Banda, com a eix vertebrador d’una cultura, d’una forma de fer poble, d’una eina per ser poble. Per això ens agradaria que les persones que estem ací ara, també ens sentirem orgullosos de la nostra Banda i li donarem la importància que es mereix fent-li eixe reconeixement.

Molts son els pobles de nord a sud de la Comunitat Valenciana que tenen noms de carrers dedicats a les seues bandes de música: Petrer, Cox, Segorbe, Torrent, Torrevella, Dolores, Enguera, Calp i molts més. Pobles que han reconegut i han donat importància a eixe moviment cultural tan especial i tan representatiu de lo nostre. Després de cent cinquanta anys volem demanar que aquest poble nostre tinga també eixa sensibilitat i eixa valentia per fer-li un reconeixement a la seua Banda de Música, per donar-li la importància i el valor que es mereix, i que pugem sentir-nos orgulloses i orgullosos del patrimoni cultural heretat de generacions de gateres i gaters, que com sempre, han sabut transmetre eixos valors i sentiments als seus fills perquè hui puguem gaudir totes d’eixa grandíssima herència. Pensem que seria un bon exemple de l’orgull i sentiment per a les generacions futures el fet de tindre un carrer en el nostre poble que es diguera: Carrer Unió Musical de Gata (antic carrer de le Aromes). 

                                           La Junta directiva de la Unió Musical de Gata



COVID-19. GATA REGISTRA EL PRIMER CAS OFICIAL, SEGONS CONSELLERIA DE SANITAT

20200825110715-vistagata.jpg

Les estadístiques oficials de la Generalitat Valenciana (Conselleria de Sanitat) registren ja UN CAS A GATA DE GORGOS de una persona afectada pel COVID-19. Fins ara no s’havia donat cap cas i de les 14 poblacions que no en tenien cap a la Marina Alta, Gata era amb poc més de sis mil habitants el poble de major població.

La comarca de la Marina Alta està registrant un augment preocupant de positius en Covid-19.  Ja són ara 66 nous positius. 

Denia amb 32 nous positius continua al cap. Li segueix Xàbia amb 14 i El Verger amb 12. En las estadístiques també apareixen les localitats de Teulada Moraira i Pego amb 2 positius en cada municipi y finalment, Els Poblets, Gata de Gorgos, Calp i Ondara amb 1 positiu en cada població.

Per tant, toca extremar les precaucions ja, Gata s'havia mantés durant tota la pandèmia lliure de coronavirus. Ara s'ha donat el primer cas.

FONTS: diari Teulada Moraira Digital. Article: "El preocupante aumento de coronavirus en la Marina Alta..." // Levante-EMV (hui, 25-8-2020).



SEGUIM A L’AGUAIT. CARRER LA BASSA DE GATA...ALLÍ ESTÀ L’EXPOSICIÓ INTERNACIONAL D’OBRES TÈXTILS. ART AL VENT XVII. OBRES: 19, 20 i 21

20200828072607-obras192021-copia.png

Malgrat el COVID-19 i l’estiu anormal que passem, molts visitants, sobre tot al tardet, carrer la Bassa avall. Gaudixen de les obres, com ho fem nosaltres. ART AL VENT 2020 entra al penúltim cap de setmana. Hui toca conéixer les obres 19, 20 i 21. Ah, i si voleu veure virtualment la mostra, l’Ajuntament vos dona eixa possibilitat, PUNXEU ACÍ.

19.- La reconeguda obra tranformada. Títol: OLA! K ASE: MEMORIAL. Autor: Javier Medina del Palacio. Materials: Lona de cotó, tinta de serigrafia i fil de cotó. ESPANYA.

20.- Títol: SOLILOQUY AND PHANTOM FROM SPACE. Autora: GUOXIANG YUAN i PO-JUNG CHEN. XINA

21.- Títol: VERANO DE LEVANTE. Autora: PEPA CARRILLO. Shibori cosit a loneta i tints reactius. ESPANYA.

FONTS: Informació del catàleg (www.artalvent.com). Fotos composició Cronista de Gata. 

 




GATA: CENT ANYS DE FÀBRICA, MOBLES I DISSENY, POINT 1920-2020: EXPOSICIÓ QUE ES POT VEURE JUNT A ART AL VENT DAVANT L’AJUNTAMENT ( II )

20200828081019-compoestanquers2-copia.jpg

Segon capítol de la centenària empresa POINT, 1920-2020. Els visitants i els veïns poden observar els sillons i la història en panells.

2n PANELL: 100 anys d’història, 100 anys de disseny. La història de POINT és la d’un fundador pioner, mestre artesà, que es va convertir en referent empresarial, i la d’una família que, quatre generacions després, ha convertit el seu llegat en una marca internacional, sinònim del millor disseny, investigació i "savoir faire". L’artesania, la família i la promoció del talent estan en la base d’aquesta història d’èxit.

A les fotografies llegim: A) José Pons Pedro, 1950. Gata de Gorgos. Retrat del fundador que va romandre durant anys a la fàbrica. José Pons compaginava la gestió de l’empresa amb el disseny de mobles, com a expert mestre artesà que era.

B) José Pons Pedro, 1910. La foto data de la seua etapa a Buenos Aires, on va aprendre a teixir mobles de vímet. 

De pas, també podeu llegir la història més completa, ja que en 2014 vaig publicar al blog: 

TRES GENERACIONS I UN SEGLE FABRICANT MOBLES DE JONC, MÈDULA I VÍMET, ELS ESTANQUERS: Capítol II: retorn a Gata, societat amb altres empresaris. (20-2-1914).

FONTS: Empresa Point (fotos). Arxiu blog 20-2-1914.

 



AL CARRER LA BASSA DE GATA. NO PODEU PERDRE L'OCASIÓ, AIRE LLIURE. XVII MOSTRA INTERNACIONAL ART AL VENT. Obres: 22, 23 i 24

20200829075838-compo222324-copia.jpg

Estem ja a la segona part de l’exposició. ART AL VENT segueix convidant al visitant a apreciar la tasca dels artistes. Internacional per 17 anys. Tèxtil contemporani, basat en arrels del poble. Hui coneguem les obres 22, 23 i 24.

22.- Un clàssic a la mostra. VICENT APARICIO-GUADAS. Títol: POR LA LIBERTAD. Acrílics, transferències, esprai i carbonet. ESPANYA.

23.- SLOWSWET ATELIER presenta des de RÚSSIA: SENSIBILIDAD ROTA. Materials: Tela de cotó, espart, tul brodat i corfes d’ou.

24.- JULIA RODRÍGUEZ ÍÑIGUEZ ens mostra JARDÍ AL VENT composta per: Dissenyat i pintat per ordinador i imprès en sarga amb una mesura de 143x200 cm. Cosit sobre tela de loneta de cotó. ESPANYA

Ah. I recordeu. Teniu tota la informació i un vídeo de visita virtual a la pàgina de ART AL VENT

A més, com activitat complementària a la mostra Art al Vent XVII, sempre que el temps deixe, hui dissabte 29 a les 20 hores a la Plaça Nova, amb totes les mesures de seguretat i higiene, l’actuació del grup "5Fanbrass".

FONT: Informació catàleg. Composició obres. 



PLOURÀ O QUÈ?. TANT ANUNCIEN. A GATA ARA ESTÀ NUVOLAT

20200829070906-compotemps-copia.jpg

Un dia després de Sant Agustí, aquell que el refranyer diu que "rega amb el carabassí" i anunciant els entesos que estem en alerta groga per fortes precipitacions localitzades, la veritat és que pareix que pel matí no farà massa. Serà a la vesprada i demà tot el dia?. Ara a Gata està nuvolat i la baixada de temperatura no es nota encara massa. Mireu els voltants del poble com presenten núvols.



TORNA A SER NOTÍCIA L'EMPRESA POINT AL SEU SEGLE DE VIDA (À PUNT TV, NOTÍCIES DEL MIGDIA, 28-8-2020)

20200829081829-pointtvv-copia.jpg

Torna a ser notícia interessant a la televisió valenciana l’empresa POINT i el seu fundador José Pons Pedro. Ahir per la vesprada a Notícies de la Comunitat Valenciana, Cultura, va tornar a veure’s un vídeo de 1,28 minuts. ACÍ EL TENIU, PUNXEU. Per a veure la introducció per part de la presentadora i el vídeo, des del minut 42,33 al 44,09 de l’informatiu de Notícies del migdia, PUNXEU ACÍ

Al vídeo ens diuen des de "À punt": "Gata de Gorgos, a la Marina Alta, és el bressol de l’artesania del vimen a la Comunitat Valenciana. Un treball que va arribar a la localitat de la mà d’un jove veí fundador de la primera fàbrica del poble. Una exposició recorda hui la història d’esta xicoteta empresa, convertida hui en una referència de disseny i fabricació de mobles de vímet."

FONTS: Captura del vídeo de Àpunt, 28-8-2020.



FINALS D'AGOST. GATA RECULL 50 LITRES A LA TORMENTA DEL DISSABTE 29. L'última important, el 7 de juny amb 12 litres

20200829175918-pluja29vesprasalvadorperello-copia.jpg

(PODEU VEURE EL VÍDEO DE PROTECCIÓ CIVIL PUNXANT ACÍ I EL MEU VÍDEO PUNXANT ACÍ)

S’han complit les previsions i Gata ha recollit en dos hores 50,8 litres, segons Inforatge (Ajuntament de Gata). Ha plogut aquesta vesprada, dia després de Sant Agustí "que rega amb el carabassí" i a tres dies d’acabar-se agost. No es superaven els deu litres des del dia 7 de juny passat que es van medir 12 litres. És la primera tormenta després dels dies càlids i secs de l’estiu. I tenim que remuntar-nos al 20 de gener d’enguany per a mesurar 83,6 litres. Aquella tormenta del "Gloria" va fer que baixara aigua pel riu Gorgos.

I després de les 19,20 al Montgó s’han vist ullades del sol vespertí. Aixina són les tormentes d’estiu.

FONTS: Foto portada Salvador Perelló. Fotos Francisco Pons (facebook, "Millorem Gata entre tots") i Vero Vives // Vídeos Protecció Civil Gata de Gorgos i Cronista.



QUÈ TROBEU ?. ELS VOLTANTS DE L'ERMITA DE GATA, UN DIUMENGE MATÍ. INCIVISME TOTAL!!

20200830095610-ermitaruina1-copia.jpg

Repassant el facebook em trobe amb aqueste IMATGES QUE DONEN PENA I LLÀSTIMA, que publica la veïna del barri-carrer del Tossalet-Calvari. Pena per com queden tots els diumenges pel matí els voltants de l’ermita de Gata, un paratge públic que caldria cuidar i preservar, llàstima per les persones incíviques que fan això.

Comenta Eniko les fotografies: "La Ermita ....tots els diumenges pel matí hi ha més i més fem ("basura")...cada vegada pitjor.". També diu: "Tots els diumenges...Cada dia que vaig a l’ermita vaig recollint cristalls trencats que estan per terra..." Finalment diu Eniko: "Jo visc ací i veig tots els dissabtes pujant joves per la nit. No se que tinc que fer, cridar a la policía? Perquè, de veritat, que cada vegada ho deixen pitjor..."

Cal denunciar aquests comportaments. Només teniu que veure la paperera i tota la brutícia per terra al costa. Es produeix ahí i a vegades a altres llocs del poble que puguen actuar els incívics...i això que estem amb una crisi sanitària.

FONT: Fotos publicades al facebook per Eniko Balogh, veïna del Tossalet-Calvari. 



IMATGES CURIOSES: COM CANVIA EL TEMPS I EL PAISATGE: PLUJA I SOLET A GATA (dies 29 i 30 d'agost)

20200830112334-dosimatgesjoanvi-copia.jpg

Imatges curioses les que podem veure i que ha pujat al facebook Joanvi Vallés. Com canvia el temps en qüestió d’hores. Des de les Alcolaies, bon panorama es divisa des d’allí cap al poble de Gata. La imatge de dalt és una captura de pantalla del vídeo que va fer quan estava en plena tormenta ahir per la vesprada. La de baix mostra com es presentava hui diumenge dia 30 el dia, passada la tormenta i recuperada la calma. Amb solet i núvols. Des del mateix lloc, vegeu el contraste.

FONT: Fotos Joanvi Vallés (facebook). 



ÚLTIMA SETMANA D’EXPOSICIÓ A GATA. ART AL VENT 2020. FINS DIUMENGE 6/9. MIREM HUI TRES OBRES MÉS: 25, 26 i 27

20200831081402-compo252627-copia.jpg

Encetem setmana i amb ella l’última de la mostra internacional de ART AL VENT de Gata de Gorgos. Estem quasi baix de tot del carrer la Bassa i encara tenim que tornar cap amunt. Poc a poc i en els set dies que resten anirem acabant.

Hui ens fixem en les obres 25, 26 i 27, arribant just a l’equador de les mateixes, les exposades enguany que són 54.

25.- Autors: CRISTIAN ZAPATA, JOAN FUSTER i MANUEL MARTÍNEZ. Títol: CAMPEONES. Materials: Teles reciclades. ESPANYA.

26.- Autora: PAQUI PELLICER SOLER. Títol: COMMUNITAT. Materials: Loneta, feltre i fils brodats a mà. ESPANYA.

27.- Autor: ANDRÉS MANUEL LAMBERT. Títol: ÍCARO. Materials: Collage de teles pegades i pintades. FRANÇA.

FONT: Informació de les obres, catàleg PDF de les obres. 



GATA: CENT ANYS DE FÀBRICA, MOBLES I DISSENY, POINT 1920-2020: EXPOSICIÓ QUE ES POT VEURE JUNT A ART AL VENT DAVANT L’AJUNTAMENT FINS EL 6/9 ( III )

20200831084540-compoestanquers3-copia.jpg

Guaitem el tercer panell de la mostra de la centenària empresa POINT. 1920-2020, cent anys de fabricació i disseny. 

Davant del panell tercer vegem un silló que ens recorda aquells temps del quartet dels escolans dins la sagristia de l’església. Els sillons fets per a l’església de Gata tornen a eixir a la mostra.

Al panell podem llegir: QUATRE GENERACIONS. Text: "POINT és encara una empresa familiar. La tercera generació dels Pons forma el Consell de direcció i la quarta treballa a l’empresa. I moltes de les famílies que treballen hui en dia a POINT ho fan, generació rere generació, des del mateix origen de la marca. Les seues mans han dibuixat l’evolució del disseny dels mobles d’exterior, amb cada fil, cada nus, cada filament i cada racó de les seues peces." 

A les fotografies vegem en una al artífex de la segona generació Juan Bautista Pons Leyda passejant amb la seua dona Antonia María García Mulet, i a l’altra a Antonio, José Juan, Vicente i Paco Pons, tercera generació de POINT.

Pel que fa als articles del blog de 2014 parlant d’aquesta empresa vos convide a llegir el capítol III:

TRES GENERACIONS, UN SEGLE DE HISTÒRIA DE FABRICACIÓ DE MOBLES DE JONC, MÈDULA I VÍMET (MIMBRE). Capítol III: Pons, Monfort i Cia.

FONTS: Fotos POINT (panell 3). Arxiu blog, 21-02-2014.



NAIX A GATA UN GRUP DE VEÏNS QUE VOLEN CONSTITUÏR-SE EN ASSOCIACIÓ, PER A DEMANAR MILLORES I RECTIFICACIONS (entre els carrers Paet, Trinquet i Montgó)

20200831092346-associacioveinslogoweb-copia.jpg

A Gata de Gorgos està naixent un associació de veïns, la primera del poble de veïnat, quan es constituïxca oficialment, que segons constaten en la seua pàgina web creada https://vecinos-gata.es.click: "El nostre objectiu es defendre els interesos comuns dels veïns de Gata de Gorgos proposant solucions i denunciant les gestions municipals perjudicials per a l’interés comú". Seguixen dient en la seua presentació: "Promoure solucions a la problemàtica dels barris i respostes satisfactòries a les demandes veïnals que contribuixquen al desenvolupament i millora de la qualitat de vida. Ens associarem per a defendre el be comú, defendre els nostres interesos, per a millorar el nostre municipi, el teu barri, la teua qualitat de vida i la de la teua família. Per a promoure solucions a la problemàtica dels barris i rebre respostes satisfactòries a les demandes socials."

En una primera iniciativa han presentat més de 250 firmes de veïns de Gata de Gorgos, sol·licitant la tornada a la doble direcció del Carrer Paet, la solució a les inundacions constants, permisos per a que puga passar la fibra òptica i neteja de parcel·les de la zona Sorts.

Al respecte de la primera, comentava el president d’aquesta comunitat de veïns, que "en principi som els veïns dels tres blocs de la via del tren (carrers Paet, Trinquet i Montgó), les finques marrons. Quan van llevar el doble sentit de Paet, ens va afectar a molts veïns i alguns enviarem per registre d’entrada que tornaren a posar el doble sentit".

Continua dient Pedraza que "al no obtindre resposta, decidim recollir firmes sol·licitant entre altres coses el doble sentit, l’arribada de la fibra òptica a l’altre costat de la via y solucionar els problemes de les inundacions. Ens van firmar més de 250 veïns, es van donar entrada a l’ajuntament el 12 d’agost".

Fins ara, no està constituïda oficialment i formalment, ja que amb el tema del COVID i les vacances, reprendran la formalització a partir d’ara. Mentre, les xarxes socials i els washaps són les ferramentes de les que disposen.

FONT: Informació pàgina web: https://vecinos-gata.es.clik. Captura de pantalla del logo de la pàgina web.


SEGUIM MIRANT OBRES. ESTEM A L'ÚLTIMA SETMANA DE ART AL VENT 2020. GATA DE GORGOS. FINS DIUMENGE 6/9. TRES OBRES MÉS: 28, 29 i 30

20200831103531-compo282930-copia.jpg

Segona mirada de hui dilluns, a fi de repassar totes les obres que es mostren a ART AL VENT 2020de Gata de Gorgos. Baixem fins el final del carrer La Bassa. Ara toca veure les obres 28, 29 i 30.

28.- Autora: MARIA JESÚS SOLER FERRÁNDEZ. Títol: LA TIERRA...QUEMADA. Materials: Loneta de cotó blanca acoblada amb tela de disseny, pintura acrílica, 36m. de croché en diferents colors, 60 m. de cinta SatinRibbon de 0,6 cm.en diferents colors i fulles de tela retallades i pegades en un costat. ESPANYA.

29.- Autora: SHIRLEY MELO (BRUXA). Títol: MARIA, MAGDALENA, MARILENE_ PAREM DE NOS MATAR. Materials: Fils, tinta acrílica i cotó cru. BRASIL.

30.- Grup LLOVERES: Autores: Amparo Estevan, Fuente San Pablo,Angeles Sendra, Empar Rivas i Pepa Tarrasó. Títol: LA FINESTRA DE LA SAFOR. Materials: Teles reciclades. ESPANYA.

FONT: Informació de les obres, catàleg PDF de les obres. 



FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) (1.866): EQUIP DE VOLEIBOL, 1970

20200831111015-1970voleipantoja-copia.jpg

Reprenc la série de fotografies antigues i d’abans, del poble de Gata i els seus records. Aquesta imatge ens porta cap a 1970?. Eren amics, companys d’esport, quatre eren d’una quinta i quatre de l’altra. D’això fa uns cinquanta anys. Van formar un equip de voleibol. Mireu com estaven ben al·lineats i posats. La foto és propietat de Andrés Pantoja que me la cedida per al blog.

Qui són?. D’esquerra a dreta, plantats: "Gasparet" (Pepe Feliu) amb el número 11; Paco Grimalt porta el número 4; Pepe Signes "el panader" el número 6; Andrés Pantoja lluïa el número 12; Vicente "Masó" el número 7. Agenollats o aponants també d’esquerra a dreta: Sebastià Arabí que portava el nùmero 8; Pepe Serrió "Pepe policero" que tenia el número 5 i Primitivo amb el número 8.

FONT: Foto propietat de Andrés Pantoja.



Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris