Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Febrero de 2019.

HUI DIA 1, INICI DE LA VISITA PASTORAL A LA MARINA ALTA. A GATA ESTARÀ EL BISBE D. ARTURO ROS EL DIA 9. DIUMENGE, BENDICIÓ DE DOLÇOS

20190201142245-caartellvisita-copia.jpg

Hui divendres, primer dia de febrer, comença en Benissa (parròquia de Sant Pere i la Puríssima Xiqueta) la Visita Pastoral de l’arquebisbe i els tres bisbes auxiliars a l’Arxiprestat de la "Preciosíssima Sang" de la Marina Alta, en la qual s’inclou la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos.

A més, es dona la circumstància que el rector de la nostra parròquia, Don Francisco M. Murillo Roldán, és l’arxiprest, que acompanyarà a les parròquies als bisbes, per a veure la realitat de cadascuna d’elles. A Gata, la visita pastoral serà dissabte que ve, dia 9 de febrer, al llarg del dia, i s’encarragarà de la mateixa el bisbe auxiliar Don Arturo Ros Murgadas. Don Arturo arribarà a les 10:30 i començarà una programació 

Aquesta vesprada a les 20 hores presidirà en Benissa la missa de començament de la Visita en general, l’arquebisbe cardenal Don Antonio Cañizares, acompanyat dels bisbes i rectors. Des de Gata eixiran autobusos, per a estar presents en l’acte.

L’última visita pastoral a Gata es va fer el dia 16 de novembre de 2007, estant de rector Don Santiago Bohigues i la va presidir el bisbe auxiliar, Don Enrique Benavent.

Des de hui fins el mateix dia 9, aniré posant-vos alguns dates històriques de les visites pastorals a Gata al llarg de la història de 444 anys.

SANT BLAI I ELS ROTLLOS

Com és típic i tradicional, despusdemà diumenge dia 3, festivitat de Sant Blai, tindrà lloc la bendició dels rotllos i dolços a l’església parroquial de Gata, costum que en l’onomàstic d’aquest bisbe sant es fa per tot l’orb cristià. La bendició serà a la missa de 11:30 i en eixa missa també se celebrarà la presentació dels xiquets batejats al llarg de 2018, celebrant la festa de demà, dia dfe la Candelera.FEBRER, EL MÉS D’EXPLOSIÓ FLORAL DELS AMETLERS. GATA JA EN TÉ POCS...

20190201143117-ivanflorametler-copia.jpeg

Tants que en tenia!!. Una llàstima!!. Podríem dir a hores d’ara. La pesta es va fer amb ells i es conserven pocs al terme de Gata. Es tracta dels ametlers. Arriba febrer i amb el mes arriba l’explosió floral tan bonica, tan nostra. Veure un ametler en flor és veure vida i veure prop la primavera.

La fotografia tan significativa del col·laborador del blog Iván Vega Romero ens porta la flor de l’ametler, d’un ametler de la partida de Gorgos, en terme municipal de Gata. Encara en tenim...

Començant el febrer i amb els ametlers en flor, també repassem alguns refranys del mes més curt de l’any:

EL FEBRER ÉS MOLT TRAÏDOR, BORRASCÓS I GELADOR.

FEBRER VENTÓS, CARA DE GOS.

Per al dia de la Candelera, és a dir demà, un dels més coneguts:

SI LA CANDELERA PLORA -és a dir si plou- EL FRED ÉS FORA, SI ES RIU -és a dir està ras i cel clar- ÉS VIU -el fred- o la variant JA ESTEM A L’ESTIU.

FONT: Foto de la col·lecció de Iván Vega Romero.S'OBRI UN NOU ESPAI PER ALS JOVES. L'AMPA DEL COL·LEGI ES FA CÀRREC

20190201155417-ampa2.jpg

Hui, dia 1 de febrer, obrirà les portes un nou espai jove ubicat a l’antic bar del Centre Social Integrat (CSI). L’espai tindrà servei de bar i de jocs. Durant l’hivern, l’horari serà de 17:30 a 21:30 hores, divendres i dissabte.

El local està cedit a l’AMPA del col·legi de Primària "Santíssim Crist" per l’Ajuntament de Gata. Van signar l’acord la presidenta de l’AMPA i la regidora de Cultura. Estaran al càrrec del local i la seua gestió la portaran mares i pares de 5é. Des de l’AMPA es convida a tots els xiquets i xiquetes i joves a passar a coneixer-lo.

FONT: Fotos AMPA col·legi.GATA TÉ UNA NOVA CENTENÀRIA, VICENTA SIGNES CASANOVA

20190202160248-centenariavta-copia.jpg

El poble de Gata segueix sumant centenàries. Aquest matí ha festejat la família a la que s’ha sumat l’Ajuntament, el centenari de VICENTA SIGNES CASANOVA, del carrer Xaló. L’alcaldessa Magda Mengual i el regidor Toni Arabí han visitat la segon dona més vella del poble i li han obsequiat un ram de flors, un volum del llibre de "Gata de Gorgos, Geografia, Història, Patrimoni" i una placa homenatge ressenyant l’efemèride centenària. La família ha disparat una traca en el seu honor i han fet després un menjar d’aniversari, coincidint també en l’aniversari d’una de les seues nétes.

Vicenta "la Peixera" com se li coneixia per ajudar als seus pares a vendre peix als llocs de la Plaça del Mercat, després convertida en Plaza 18 de Julio i ara dita amb el seu nom popular Plaça Nova, es manté molt bé i, com es pot comprovar en la fotografia, s’ha volgut fotografiar amb la seua filla, el gendre, les tres nétes, i dos homes d’aquestes, junt amb les autoritats. A més de la família i autoritats, han visitat a Vicenta les veïnes, amigues i conegudes. Un pastel amb la llegenda 100 donava compte de l'aniversari.

Recordar que en la història de les centenàries dins d’aquest mes s’en afegirà una altra veïna del Tossalet-Calvari. Actualment són dos les dones més majors de Gata que superen els cents anys en vida. El passat 18 de juny de 2018 arribava als cent anys Magdalena Femenia Sapena.

Ara, la centenària Vicenta i en juny passat la centenària Magdalena, se sumen a les nombroses dones que ha tingut Gata centenàries o que han deixat aquest món a les portes dels cent anys. Podríem dir que Gata és poble de dones centenàries i un home centenari. Si mirem els últims 30 anys, la dona que més va perdurar en el temps va ser Vicenta Diego Tudela, que va morir el 5 d’agost de 2007, passats els 105 anys de vida.

FONT: Foto, Ajuntament de Gata.LA PREMSA PARLA DE...LA FACTORIA ROMANA DE LA RANA...I DEL PREMI A JAIME SIGNES-ENERTIA

20190206091618-jaciment1.jpg

Les informacions de la premsa que hui dimecres llegim de Gata són referents, per una part a la gran quantitat de troballa que està descobrint-se aquests dies a la factoria romana de La Rana al terme de Gata, i per altra al premi que demà dijous recollirà a Oriola l’empresa Jaime Signes-Enertia, com a empresa innovadora per part de Jovempa.

Pel que fa a la notícia arqueològica, s’ocupen d’ella el diari digital MARINA PLAZA en un ampli reportatge i fotografies molt aclaridores i el diari LEVANTE-EMV a la secció Marina Alta.

Titula el digital MP: "Gata: Así era la gran factoría de ánforas romanas que transportaban vino a todo el Imperio". Als subtítols: "Las piezas de cerámica eran transportadas en barcazas por el río y después desde el puerto de Dianium zarpaban por mar hasta Italia u otras tierras" i "Una factoría de producción de cerámica de le época romana podía ser coma una planta embotelladora de cerveza de hoy en día". Ací teniu l’enllaç a tot l’article, PUNXEU. També el diari LEVANTE-EMV publica un reportatge de Alfons Padilla que està disponible en paper i en suscriptors per al digital. Titula: "Hallan cientos de ánforas en la "figlina" romana de La Rana de Gata". Als subtítols: "Los arqueólogos excavan una gran factoria cerámica que funcionó entre los siglos I i III y que daba salida por el río Gorgos a su ingente producción" i "La fina arcilla con la que están hechas estas piezas permitirá identificarlas en las rutas comerciales del "Mare Nostrum". Precisament, al facebook de Alfons Padilla podeu veure l’article fotografiat i el comentari ben encertat que fa de la notícia: "Noves i magnífiques troballes arqueològiques. I el Montgó sempre darrere. Teló de fons de la nostra història."

L’altra notícia és el premi que rebrà l’empresa Jaime Signes-Enertia demà a la gala d’Oriola. LAS PROVINCIAS és el diari que s’ocupa d’ella i titula: "Jaime Signes-Enertia recibe el galardón ’Empresa Inspiradora 2019’ de Jovempa". Al subtítol: "La mercantil de Gata de Gorgos ha sido reconocida «por su implicación en la asociación provincial y por su trayectoria»", Per a llegir-la PUNXEU ACÍ.

FONTS: Informació: diari digital MARINA PLAZA i diaris LEVANTE-EMV i LAS PROVINCIAS, hui 6-2-2019. // Fotos portada blog i facebook: Marina Plaza i Levante-EMV (Alfons Padilla).SEGUIMENT DELS EQUIPS DEL GORGOS C.F. Seguix líder el cadet; és segon el juvenil. El primer equip empata 2-2 a casa

20190207153910-cadetsgorgos.jpg

(A la imatge, l’equip cadet. Foto facebook Ajuntament)

Reprenc al blog el seguiment dels equips de GORGOS C.F. des dels més menuts, els de la pedrera, enquadrats dins l’Escola Municipal de Futbol, fins al primer equip. A les portes d’un altre cap de setmana, del passat cal destacar la golejada (7-0) del cadet que és líder contra el Benidorm i l’empat a casa (2-2) del primer equip.

BENJAMINS: 2-3, Jornada 15 derrota en casa contra el Pego. Lloc 11é. 7 punts, 13 jornades disputades: 2 guanyades, 1 empat i 10 derrotes. 32 gols a favor i 70 en contra.

ALEVINS: 1-10. També cauen a casa contra el Pego. Lloc 15é. 3 punts. De 15 partits sols 1 guanyat. 18 gols a favor, 120 en contra.

INFANTILS: 2-0. Perden fora a Alberic. Lloc 13é. 15 punts. De 16 partits, 4 guanyats, 3 empats i 9 derrotes. 25 gols a favor i 38 en contra.

CADETS: 7-0 contra el Benidorm. Golejada. Seguixen líders amb 39 punts, els mateixos que el Calp segon però amb un partit menys. 15 partitsi 12 guanyats per 3 empats, cap derrota. 68 gols a favor i 14 en contra.

JUVENILS: Tocava jugar a Benissa. partit suspés. Són segons amb 38 punts a dos del líder Pego però amb un partit menys. De 16 partits, 12 guanyats, 2 empats i 2 derrotes. 52 gols a favor i 12 en contra.

PRIMER EQUIP: 2-2 a casa contra el Esides Caramanchel. A la classificació són 9és amb 22 punts. 18 partits: 6 guanyats, 4 empats i 8 derrotes. 28 gols a favor i 33 en contra.

FONTS: classificacions FFCV. // Foto: facebook Ajuntament.EL CONSELLER D'EDUCACIÓ VICENT MARZÀ VISITA GATA

20190208143452-marzaalcaldessa.jpg

El conseller d'Educació, Vicent Marzà ha estat aquest matí en Gata tractant amb l'alcaldessa, Magda Mengual, les diferents necessitats educatives del poble. Entre altres temes, han comentat la posada en funcionament de l'aula de 2 anys i Marzà ha anunciat que ja s'han transferit a l'Ajuntament els 713.057 euros per a renovar el gimnàs i l'estructura dels pavellons de l'escola de Gata.

Precisament, dimarts d'aquesta setmana s'anunciava des de l'Ajuntament la signatura de l'alcaldessa i el representant de l'empresa Cor Asoc SL del contracte d'adjudicació de la redacció del projecte i direcció d'obra del gimnàs i la reforma estructural dels pavellons B i C del CEIP Stm Crist que es realitzarà amb fons del programa Edificant de la GVA.

FONT: Informació i foto Ajuntament.DEMÀ DISSABTE 9, VISITA PASTORAL A LA PARRÒQUIA DE GATA

20190208212623-arturo2-copia.jpg

La feligresía de la parròquia de Gata es disposa a viure demà dissabte dia 9 una data històrica, la Visita Pastoral al poble i a l’església de Sant Miquel Arcàngel del Bisbe Auxiliar N’Arturo Ros Murgadas. La visita s’emmarca dins de les que estan fent els bisbes i l’arquebisbe per a conéixer "in situ" les realitats de les més de trenta parròquies de l’Arxiprestat de la Marina, dit de la "Preciosíssima Sang" i que va començar el passat divendres dia 1 a Benissa i acarà el dia 24 a l’església arxiprestal de Nostra Senyora de l’Assumpció a Dénia.

La jornada començarà a les 22.30 hores, hora en que arribarà el bisbe al final del carrer La Bassa. D’allí es dirigirà a peu fins l’església sent rebut abans a la plaça pel rector Don Francisco M. Murillo i el Consell Parroquial. Ja dins del temple a les 11 es farà una oració i a les 11.30 el bisbe i el rector tindran una visita i encontre amb l’alcaldessa Magda Mengual a l’Ajuntament.

A les 12 hores, als locals parroquials, serà l’hora del café i de l’Assemblea Parroquial, on departirà el prelat amb els feligresos. A les 13.30 hores, el bisbe dinarà amb el Consell Parroquial. A les 16 hores, serà la visita i oració al cementeri i tot seguit visitarà l’ermita del patró el Santíssim Crist del Calvari cantant-se els goigs.

A les 17 hores serà el café-trobada amb els grups de Vida Ascendent als locals parroquials. A les 18 hores, la trobada serà amb xiquets, xiquetes, catequistes i monitors, tant de la Catequesi de Primera Comunió com del Júnior i Cor. Aquesta serà al Temple Parroquial. A les 18.30 hores, als locals parroquials, serà la trobada amb els Joves Lofeteen.

Finalment, a les 19.30 hores, serà l’Eucaristia al Temple Parroquial, concloent així la jornada de Visita Pastoral.

PRIMERA I ÚLTIMA VISITA PASTORAL ABANS DE LA DE DEMÀ

Si ens remuntem en el temps, trobem la primera visita dcumentada a la parròquia l’11 de febrer de 1580, fa ara 439 anys. També és cert que diu que és la "Segunda visita del lugar de Gata". Potser done a entendre que la primera seria la constitució com a parròquia en 1574, sis anys abans. El document que coneguem i que es custòdia còpia a l’Arxiu Parroquial, és una fulla solta, transcrita pel rector En Joaquín Alfonso Bosch, en data 21-9-1928 i diu textualment: “Por tratarse de la primera hoja del libro mas antiguo que se conserva en el archivo parroquial de esta población y dado el lastimoso estado en que ella se encuentra (casi ilegible y muy destrozada) me decido a copiarla lo mejor posible, uniendo la copia a la hoja original, que no desaparece del libro”.

La copia diu textualment: “Gata. Segunda visita del lugar de Gata. Anyo del nascimiento de nuestro Salvador Jhu Xpo. Mil quinientos ochenta. En once dias del mes de febrero. El Ilmo. y Rmo. Señor Don Joan de  Ribera por (la gracia de Dios) y de la Sancta Sede apos(tolica Patriar)ca De antiochia arzobispo de Valencia) Del consejo (de su Majestad) continuando la vissita q Su Illma. Senyoria hace en la villa de Xabea por mediam personam Del muy Rvdo. y muy magco. Señor (ilegible) Miguel de Spinoza su (Visitador ge)neral constituydo personalmente el dicho Señor visitador en el lugar De gatta ques del  noble Sor. Don gaspar Deyxar y de ochenta casas xpianos nuevos vissitó la iglesia de dicho lugar (q es una capilla questa en la casa del Señor ques so invocación De sant miguel el qual fue hallado muy pobre de vestimentas hallo por rector de dicha iglesia (el Rvdo) mossen Antich ferrer pbro Residente en la villa de Xabea el qual posseye dicha Rectoria con los titulos calendariados en vissita passada. Hallo que todas las tierras...”.

L’última Visita Pastoral va ser en 2007, fa dotze anys, i la va fer el Bisbe Auxiliar Monsenyor Enrique Benavent Vidal estant de rector Don Santiago Bohigues Fernández, acompanyat del Rv, N’Alberto Caselles Fornés.

FONTS: Documentació Arxiu Parroquial. // Foto: Arxiu Internet (Las Provincias).


EXPOSICIÓ DE L’ESCOLA DE PLÀSTICA EXPERIMENTAL "ANTONI VIVES" AL PRADO D’ONDARA. Assisteix a la inauguració de "Tridimensionalitat IV" el conseller Marzà

20190211220628-expopradoondara-copia.jpg

Multitudinària es la paraula que millor defineix l´espectacular inauguració que va tindre lloc el passat divendres dia 8 a l´espai del Prado a Ondara. L’exposició està formada per obres de 19 autors, tots ells alumnes de l´Escola de Plàstica Experimental A. Vives que es troba a Gata. Sembla quasi increïble que varius centenars de persones acudisquen a una inauguració d´art contemporani ¡¡.

La  mostra aglutina obres del següents autors: MªIsabel de Piero, Pep Aguilar, Said ben Sal-lah, Manuela Paszkowsky, Pepa Espasa, Pedro Fauser, Fina Gilabert, Isabel Soler, Joan Roselló, Mar Fornes, Juan Escolano, Mª José Cholbi, Érica Landfors, Mari Marí, Mariví Puigcerver, Pedro Faus, Anna Climent, Conchi García i dels Gaters, Juan Pablo Signes i Osvaldo Sánchez.

Les obres son tota una barreja de formes i conceptes dominant en la seua major part les obres crítiques, com per exemple la contaminació de plàstics, la pedofília a l’església, els desperdicis dels embalatges als supermercats,  el respecte a totes les llengües etc., d´altres eren més autobiogràfiques, les cartes dintre unes maletes, l’encisament dels records dels daurats als menuts, etc. etc. Tanmateix estan presents tota una gran barreja de materials com articles de plàstic, canyissos, cartes, estoles, maletes, xarxes, papers etc. etc. així mateix la inauguració va comptar amb la realització d´una “performance”.

L´acte inaugural va comptar amb la presència del conseller de cultura Vicent Marzà, dels alcaldes d´Ondara i Dénia i l’alcaldessa de Gata, dels regidors de cultura d´Ondara i Dénia així com altres regidors de la comarca. La mostra després de quatre anys s´ha convertit ja en una cita inexcusable pels amants de l´art contemporani i la cultura contemporània. El treball dut a terme per la reconeguda escola d´art han aconseguit que esta exposició siga la mostra d´art contemporani més rellevant que te lloc en un any a la nostra comarca i molt més enllà. Una característica molt interessant a assenyalar és que l´Ajuntament d´Ondara s´ha posat en contacte amb escoles i l´institut per tal d’organitzar visites guiades als alumnes d´Ondara els quals elaboraran treballs posteriorment als seus centres educatius.

L’exposició romandrà oberta fins el 24 de febrer, els dijous i divendres de 18’30 a 13’30 i dissabtes i diumenges de 11’30 a 13’30 i de 18’30 a 20’30.

FONT: Foto i informació Escola de Plàstica Experimental A. Vives, Gata.

 EFEMÈRIDE: HUI FA 36 ANYS D'AQUELLA NEVADA DEL 83. ERA DARRER DISSABTE A GATA

20190212090950-nevada.jpg

Ho recordeu?. 12 de febrer de 1983, Darrer Dissabte per als gaters o dissabte de Carnestoltes per a la resta de pobles. La gent preparava les paelles i els dinars del dia següent i es va sorprendre per la quantitat de neu caiguda

Fa sis anys començava el post de record aixina: "La composició fotogràfica ho diu tot. He escorcollat al baúl de les fotografies antigues per tal de trobar aquestes postals gateres de neu. Aquell dia de fa 30 anys, el 12 de febrer, era DARRER DISSABTE i com a tal la gent no va minvar massa les seues decisions d’anar-se’n de compres a les tendes per al dia següent fer les paelles de DARRER DIUMENGE. S’havia mesclat sense adonar-se un costum gater amb un fet insòlit, la neu caiguda amb gran quantitat".

Encara que ha plogut i nevat des d'aquell dia, la recordem en el calendari com una gran nevada.

SI TENIU ALGUNA FOTOGRAFIA D'AQUELLS DIES, QUE ENCARA ESTAN INÈDITES AL CALAIG DE L'HABITACIÓ...PODEU ENVIAR-LES AL MEU CORREU O PUBLICAR-LES AL FACEBOOK...Sempre és curiós recordar...i més coses bones.

Us deixe amb algunes imatges de la nevada de fa 30 anys, que vaig capturar amb la meua supercàmera de fa quasi quatre dècades.VISITA PASTORAL A GATA, 9-2-2019: INTENSA JORNADA DEL BISBE AUXILIAR N’ARTURO ROS

20190213151318-bisbeporta.jpg

(( PODEU FER UNA ULLADA A L’ÀLBUM DE LA VISITA PUBLICAT AL FACEBOOK, PUNXANT ACÍ ))

El bisbe auxiliar de la diócesis de València, Don Arturo Pablo Ros Murgadas va fer oficialment la Visita Pastoral a la parròquia de sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos dissabte dia 9 al llarg de tota la jornada. A l’arribada l’esperava el Sr. rector Don Francisco M. Murillo, els rectors fills del poble Don Vicent Font i Don Juan Pons, el rector jubilat Don Vicente Berenguer, l’alcaldessa Dª Magda Mengual i la corporació municipal, el Consell Parroquial i els feligresos.

Després de les salutacions pertinents, es va dirigir a l’església parroquial. Al sagrari va orar uns moments i després es va fer l’oració intermitjà. A continuació, es va fer la visita oficial a l’Ajuntament. L’alcaldessa i regidors el van rebre a la Casa Consistorial. Al saló de sessions va signar el llibre d’or del municipi i la primera munícipe li va obsequiar amb el llibre “Gata de Gorgos, Geografia, Història, Patrimoni”.

A continuació, es va celebrar una Assemblea oberta a tots als locals parroquials. El bisbe Don Arturo va respondre a les preguntes formulades. Després, el prelat valencià va dinar amb els membres del Consell Parroquial.

Per la vesprada, a les 16 hores es va fer la visita al cementeri municipal, on se va resar un responso per tots els fidels difunts. Els sacerdots van aprofitar per visitar les tombes de rectors difunts i una monja. Del cementeri van passar a l’ermita, on es van cantar els Goigs al Santíssim Crist del Calvari.

Don Arturo Ros es va reunir als locals parroquials amb els tres grups de Vida Ascendent, a l’església amb els més menuts de la parròquia (catequesis de Primera Comunió, Júniors i Cor) i, de nou, als locals parroquials amb el joves que es preparen la confirmació amb el projecte “Lifeteen”. El bisbe va conversar amb tots ells responent a totes les qüestions plantejades.

 Finalment, a les 19.30 hores va tindre lloc la Missa Estacional, cantada pel cor parroquial, amb un temple replet de fidels de la parròquia. Després de la oració d’acció de gràcies i les paraules de comiat del sr. rector, va concloure la Visita Pastoral a Gata.
LA SITUACIÓ DE L’ANTIGA CASERNA DE LA GUÀRDIA CIVIL DE GATA, PROTAGONISTA A LES NOTÍCIES DE À PUNT TELEVISIÓ VALENCIANA DE MIGDIA

20190213223419-casernaapunt-copia.jpg

El programa de Notícies de migdia de hui dimecres dia 13 ha tractat quasi al final del mateix la situació de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil de Gata, que com tots sabeu es troba rodejada de valles, pel desprendiment fa uns dies d'enderrocs. L’antiga caserna és una de les més velles d’Espanya i és més que centenària, ja que data de 1886. Al reportatge han parlat l’arxivera municipal Sílvia Leyda i la primera tinenta d’alcalde Àngels Soler. S’han mostrat vistes de com està a hores d’ara la vella construcció amb la necessitat imperiosa de revertir al poble, i documents dels inicis de la mateixa, ja que és del poble i el Ministeri paga una quantitat simbòlica i irrisòria de 6,99 euros al trimestre per l’alquiler. Podeu veure la informació i el reportatge des del minut 41,10 fins al 42,34. PUNXEU ACÍ.

FONT: à punt TV, captures de pantalla de Notícies 13-2-2019.GATA TÉ HUI UNA NOVA CENTENÀRIA, TERESA PUIG COSTA (El poble té ara tres dones que superen el segle de vida)

20190215143610-huelateresa100-copia.jpg

TERESA PUIG COSTA és la nova centenària de Gata, segona d’enguany. Si fa tan sols tretze dies anunciaven el centenari de Vicenta Signes Casanova del carrer Xaló, hui dia 15, un dia després de Sant Valentí, arriba a la considerable xifra dels cents anys la Tia Teresa del Tossalet. 

Fins allí, s’han apropat l’alcaldessa Magda Mengual i la primera tinenta d’alcalde Àngels Soler per fer-li obsequi d’un ram de flors, una placa commemorativa i el llibre de Gata. La Tia Teresa, que encara es conserva molt bé com s’aprecia en la fotografia, ha estat rodejada a l’hora de la visita de la seua filla Vicenta, el seu gendre, el seu nét i néta, la seua neboda María i els dos seus besnets.

Des de l’Ajuntament de Gata han felicitat a Teresa Puig Costa pel seu 100 aniversari i li han desitjat una bona celebració rodejada de la seua família.

Fent història de les centenàries, es pot considerar ja a Gata com un poble de centenàries. Ara mateix Gata té tres dones en vida que superen el segle de vida: Magdalena Femenía Sapena va fer el centenari el 18 de juny de l'any passat. Vicenta Signes i hui Teresa Puig són les dos centenàries de febrer. De les nombroses dones que ha tingut Gata centenàries o que han deixat aquest món a les portes dels cent anys, en els últims 30 anys, la dona que més va perdurar en el temps va ser Vicenta Diego Tudela, que va morir el 5 d’agost de 2007, passats els 105 anys de vida.

FONT: Foto Ajuntament Gata.
EL GATER JUAN PABLO SIGNES EXPOSA LES SEUES OBRES A PEDREGUER (junt amb Manuela Paszkowsky)

20190223202219-expojpspedreguer-copia.jpg

SOLSINT LA VIDA PER PODER DIGERIR-LA

Manuela Paszkowsky  i Juan Pablo Signes han presentat a la Casa de Cultura de Pedreguer l’exposició “Solsint la Vida II” una mostra d’obra plàstica on la pintura no es necessària per mostrar menudes històries de l’existència de cadascun d’ells.

Manuela Paszkowsky ha exhibit 13 quadres on la base son les teles, els fils i amb empentes d’esprai relata sentiments e histories que han sigut importants en la seua vida.

Per la seua part Juan Pablo Signes ha presentat 8 quadres de gran format pintats tots en blanc i negre i on a través de la fotografia ens proposa una historia del pas del temps i de diàlegs interiors.

La inauguració va tindre lloc el passat divendres i l’exposició es pot visitar fins l’1 de març en l’horari habitual de la Casa de Cultura.

FONT: Informació i foto, Josep Pedrós.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.817- (una targeta de soci del futbol gater, any 60)

20190223211204-carnefutbol-copia.jpg

Gràcies a la nova col·lecció de Ana Pedrós Salvá podem gaudir d’aquestes relíquies com la targeta de soci del seu bisavi. Era del GRUPO DEPORTIVO GATENSE, la número 324, corresponia a Matías Monfort Mulet. Al carrer li posava P/Iglesia, Gata de Gorgos. La data, 1er de desembre de 1960. signaven president i secretari i posava que era intransferible. Per la part posterior hi havia requadres de cada mes, de desembre fins l’altre novembre i cada mes li segellaven la targeta. Posava una nota important i deia que la targeta no donava dret d’accés al camp si no estava al corrent del pagament.

Recordeu que el camp de futbol del Grupo Deportivo Gatense estava a les Alcolaies davant del Grup Escolar. L’esplanada era de 1958 dos anys abans.

FONT: Fotografia del document, nova col·lecció de Ana Pedrós Salvá.LA JOVE ESCRIPTORA GATERA MÍRIAM BAÑOS DIEGO PUBLICA LA SEUA PRIMERA NOVEL·LA

20190225215848-miriam-copia.jpg

De Gata a Madrid, dels relats i un assaig a la producció novel·lística

El veïnat de Gata té entre les seues dones a una escriptora que resulta ser tota una caixa de sorpreses. Míriam Baños Diego, filla del recordat Paco Baños i de Anitín Diego, és una advocada que es mou entre el seu poble i la capital Madrid, on desenvolupa la seua tasca professional. Nascuda en 1981, és advocada i en el temps lliure es transforma en una relatora, en una assagista i també ara en una novel·lista. Acaba de publicar en l’editorial Adarve la seua "òpera prima" que ja està al carrer i que porta el sugerent títol de "Tan sólo eran retratos".

Sorpren la seua manera de fer literatura, però escoltant-la parlar de la seua obra i els seus treballs anteriors ens adonem que la literatura "li fascina" en paraules d’ella.

Si mirem la vista enrere a tan sols des del 2014 a hui, vegem que no és la novel·la la seua primera tasca literària. A Madrid on passa molt de temps va començar a escriure relats per a diaris de la capital, arribant a formar part de la "Asociación de Amigos del Museo de la Palabra". També forma part de la confraria dels "Caballeros de la Muy Honorable Cofradía Internacional Caballeros de Don Quijote".

Embaixadora de la Paraula

Míriam Baños és una dona que trenca motles, que la Fundació Internacional César Egido Serrano li va atorgar els anys 2014 i 2016 el títol i reconeixement de "Embajadora de la Palabra" i en 2018 el mateix president César Egido li va concedir un altre Diploma sobresaliente. No deixa de impactar la seua trajectòria en pocs anys, com l’assaig publicat a les xarxes socials el passat 1 de març de 2016, amb ocasió del IV Centenari de la mort de Cervantes, titolat: "Maese Caballero".

Del relat i assaig a la novel·la

L’any 2016 comença la seua tasca novel·lística. Per ara té una obra acabada, la que parlava al principi i dues més en procés d’edició, en producció. A hores d’ara es troba promocionant, per mig de l’editorial, d’entrevistes, presentacions, dedicatòries, el títol "Tan sólo eran retratos". Per a parlar de l’obra escoltem a Míriam en aquestes frases:

"Intente plasmar en aquesta obra les veus d’una època que van quedar ensordides pel pas del temps". "El llibre té part literària-narrativa i fictícia". "Utilitze la tècnica del flashback -present-passat-retorn al present-". "L’obra té tres parts: la primera i tercera es presenten en clau actual. La segona desenvolupa la trama principal en clau històrica o passada". "Em vaig recrear basant-me en contexts verídics, com són el món dels salons literaris". I sobre tot, el rol que representava la dona en aquella època. Malgrat a estar vetada en diverses facetes, per no dir totes, representaven l’esència del context que relate".

Míriam recomana el llibre, que es pot adquirir a l’editorial (https://editorial-adarve.com/.../libro/tan-solo-eran-retratos/ i per mig d’ella mateix per als més pròxims, la seua obra i aixina podrem navegar. Convida a navegar per segles anteriors, per escenaris europeus, que s’empatitze amb tots i cadascú dels personatges, que ens deixem portar per les muses que l’han acompanyada en aquest procés d’escriptura.

Gata, Madrid, la narrativa, el context dels salons literaris madrilenys, són els camins que porten a aquesta jove gatera a donar el bot i estar ja a les llibreries.

FONT: Foto aportada per l’autora Míriam Baños.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris