Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Enero de 2019.

LA NOSTRA MUNTANYA PER EXCELÈNCIA, EL MONTGÓ (Panoràmica. Foto Iván Vega Romero)

20190103154222-49192864-324091914871947-1103791223384047616-n.jpg

Cada dia, el veïnat de Gata mira a la muntanya màgica, a la mare calcària, al MONTGÓ, la nostra muntanya per excel·lència. Per això és el primer reportatge-fotografia de l’any 2019 que pose al blog. Per a que els altres 362 dies també el mirem. La imatge me l’envia Iván Vega Romero, per a que gaudim d’ella. Encara que no està en temps, si que es mostra en tota la seua grandària. Des de la baixada de les Costeres cap a la carretera de Gata-Xàbia contemplem el panorama de la referència natural. Malgrat a no ser del terme de Gata, el volem com a Dénia i a Xàbia. El mirem de cara, passem sempre pel voltant d’ell, mostrant-nos totes les cares i mirades.

FONT: Fotografia facilitada per Iván Vega Romero. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.812-. Especial Reis. L'origen. Programes 1968 i 1969

20190103213804-progreisgata6869-copia.jpg

El naixement del MISTERI DE REIS de Gata hem pogut trobar-lo amb fotografies i documents que m’ha facilitat Ana Pedrós Salvá, ja que ho tenia guardat en casa, de quan son pare participava en la cavalcada. Un gran regal de reis en forma de documents, de fotografies. Al llarg d’aquests dies i setmanes aniré posant-vos aquestes imatges, que cobren especial rellevància ara, passat mig segle d’aquelles dates. 

Primer, podeu comprovar en paper el PROGRAMA de la CABALGATA REYES 1968, aquella primera del text de Antonio Salvá Roselló. El programa d’actes resava:

DIA 4: AL ATARDECER, los heraldos de SS. MM. anunciaran al vecindario la inminente llegada de la comitiva real.

DIA 5: A LAS 18,15, en la Plaza de España, apoteósico recibimiento de la regia comitiva y, seguidamente, en el TRONO DEL REY HERODES levantado al efecto, audiencia concedida por éste a los Magos de Oriente. A continuación, la fastuosa comitiva se trasladará a la Plaza de la Iglesia, donde tendrá lugar la Adoración de los Reyes Magos ante el BELÉN VIVIENTE instalado en la plaza mencionada. Finalmente, la regia comitiva presidida por Gaspar, Melchor y Baltasar, procederá al reparto de fabuloso cargamento de juguetes y regalos que colmarán de alegría a pequeños y mayores de este querido pueblo de Gata de Gorgos.

Un escrit donava les gràcies. La Organiación Juvenil Española agraïa al M.I. Ajuntament, al comerç, a les empreses col·laboradores i al veïnat, les deferències "y el calor que nos han prestado y que han hecho posible la realización de esta cabalgata".

El "PROGRAMA DE LOS ACTOS ORGANIZADORES CON MOTIVO DE LA FESTIVIDAD DE REYES" de 1969 ja tenia un acte més dels que he detallat dalt i era el de les cartes. Es pot dir pues que les cartes han complit 50 anys el passat dia 27 de desembre dijous. Aquell programeta deia:

"1968.- 31 de diciembre: A las 7 de la tarde, en la Plaza 18 de Julio y en fastuoso y solemnisimo acto, los Visires recibirán de las propias manos de los niños, las cartas dirigidas a SS. MM. los Reyes Magos."

De tots eixos actes, vos posaré fotografies en breu. Són molt testimonials dels primers passos del Misteri de Reis de Gata.

FONT: Documents dels programetes propietat de Ana Pedrós Salvá.

 

 MISTERI DE REIS, GATA 2019: ELS EMISSARIS REIALS ARRIBEN HUI, PER ANUNCIAR L’ARRIBADA DEMÀ DE SES MAJESTATS

20190104143129-pajesanuncie19rg-copia.jpg

Actes dels REIS 2019, 50 i un any més. Aquesta vesprada els pages reials faran el bàndol per tots els carrers de Gata (o quasi tots), al tardet, a la boqueta de nit, des de les 18.30 hores. Recorde quan era menut que els pages arribaven pel "Molí" i deien allò de que els reis estaven acampats a la Vall d’Arán i ja venien cap ací. El missatger reial anuncia l’arribada de demà. La xicalla segueix al sèquit que va a cavall.

Com és ja costum i testimonis gràfics ens ho confirmen, el poble de Gata rebrà hui la visita d’uns quants emissaris reials, comandats per un capità que fara sentir la seua veu per places i cantons, anunciant que Ses Majestats els Reis Mags de l’Orient, en menys de vint-i-quatre hores arribaran a Gata, visitaran el Palau d’Herodes i el Portal de Betlem, portant regals i joguets a tots, xiquets/xiquetes i grans. Les trompetes i les sirenes de Protecció Civil i la Policia Local faran eixir al carrer a nombrosos xiquets, que veuran com comença a fer-se realitat els seus somnis.

Ja, demà a les 18.30 hores començarà el MISTERI DELS REIS, basat amb l’Auto escrit per Antonio Salvá Roselló als Nadals de 1967 per a representar-se als Reis de 1968. D’això fa 50 i un any. Dos actes principals teatralitzats, un a l’Avinguda La Pau al Palau d’hivern d’Herodes; l’altre a la Plaça de l’Església, on estarà instal·lat el Betlem Vivent. Allí es viurà el segon acte, amb el colofó espectacular de la caiguda de l’Àngel des de la torre del campanar. El tercer i últim acte serà el repartiment de paquets, regals i joguets per tots els carrers de Gata, acabant així la cavalcada del Reis Mags a Gata 2019.

FONT: Foto gener 2013, Rosario González (facebook).

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.813-. Especial Reis. Arribada dels Visirs Reials (1 de 2)

20190104143824-faanareis1-copia.jpg

Els primers REIS de fa mig segle a Gata també tenien tots els al·licients d’ara. La col·lecció cedida per Ana Pedrós Salvá, que era propietat de son pare, ens deixa imatges que ben bé es podrien transportar en el temps a hui, a aquesta vesprada.

En aquesta primera imatge de dos, vegeu als Visirs al carrer Signes, abans carrer Calvo Sotelo. Prop del carrer Sol, amb tota la xicalla rodejant-los i ells anunciant la vinguda dels Reis. Observeu la vestimenta.

FONT: Fotografia propietat de Ana Pedrós Salvá.
MISTERI DE REIS, GATA 2019: ELS VISIRS REIALS VAN ANUNCIAR QUE HUI ARRIBA LA COMITIVA DELS MAGS

20190105110245-pagesmp2-copia.jpg

(PODEU MIRAR EL VÍDEO DE TERE MF, PUNXEU ACÍ. TAMBÉ EL PRIMER DE VERO VIVES, PUNXEU. I EL SEGON DE V.V., PUNXEU)

Els carrers i places de Gata es van inundar de xicalla i majors per rebre la visita dels Visirs Reials. Nou genets amb els seus imperiosos cavalls van donar compte del fet que es produirà aquesta vesprada a partir de les 18.30 hores. L’arribada dels tres Mags i la escenificació teatral del MISTERI DE REIS, declarada Festa d’Interés Turístico Local (20015) i Provincial (2016). 

Les places Nova i Església presentaven un aspecte immillorable. Xiquets i xiquetes amb els seus pares/mares s’arremolinaven per veure als Visirs. El fred no era obstacle, la geloreta no deixava contemplar-los. Arribaven anuncian el que passarà aquesta vesprada.

FONT: Foto portada Miguel Pedrós. Fotos àlbum Vero Vives, Misteri de Reis i Miguel Pedrós. Vídeos del facebook, Vero Vives.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.814-. Especial Reis. Arribada dels Visirs Reials (2 de 2)

20190105111638-pagesabansaps-copia.jpg

Per completar l’efemèride d'ahir, el dia dels pages, com molts anomenem a la vespra del Misteri de Reis a Gata, una altra fotografia de la col·lecció de Ana Pedrós Salvá, que ens recorda com es vivia fa mig segle la festa. Si anaven darrere els xiquets i xiquetes, hui segueixen fent-ho com es va comprovbar ahir pel tardet. Vestimenta i cavalls, segueix paregut. És la magia de la il·lusió.

FONT: Fotografia propietat de Ana Pedrós Salvá.

 LES II JORNADES CIENTÍFIQUES VICENT CASELLES COSTA SERAN ELS DIES 5, 6 I 7 DE JULIOL I SERAN FEMINISTES, AMB NOM DE DONA

20190105155321-totsjornades-copia.jpg

(PODEU VEURE EL VÍDEO DE LA PRESENTACIÓ A YOUTUBE, PUNXEU ACÍ)

Fa uns dies van ser presentades al saló de plens de l'Ajuntament de Gata de Gorgos les Segones Jornades Científiques Vicent Caselles Costa, que se celebraran els dies 5, 6 i 7 de juliol de 2019. Enguanyen la temàtica gira en torn a la dona: "Matemàtiques i astronomia amb nom de dona". Les Jornades estan organitzades i patrocinades per l'Ajuntament de Gata de Gorgos, APEMA, Meridià Zero i la Universitat de València.

Es pretén que, aquest any, les Jornades Matemàtiques, a més de científiques, siguen unes jornades feministes. És per això que en aquestes Segones Jornades, l'organització s'ha posat el repte de mostrar i posar en valor l’important contribució de les dones a la ciència i també, com no, donar referents femenins a totes les joves i a tots els joves que participen en aquestes jornades. Tres exemples clars d’aquesta contribució són les tres ponents de les conferències d’aquestes Jornades Matemàtiques

FONT: Fotos Jornades Científiques Vicent Caselles Costa.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.815- Especial Reis. El Palco d'Herodes a Ca Don Julián. 1968-1969

20190105165628-20190104-171634-copia.jpg

Una altra fotografia de fa mig segle, de la festa que estem vivint hui. De la mateixa col·lecció de Ana Pedrós Salvá. Els anys 1968 i 1969 van ser claus, l'origen de com coneixem els reis ara i el "Palco" d'Herodes que deiem. Es feia a la Plaça d'Espanya davant de Ca Don Julián el metge i alcalde. Fins i tot les cadires de l'escenari eren d'allí. A la imatge, Herodes parlant amb dos dels tres reis mags. Podia ser el primer any del "Auto de los Reyes Magos", que va escriure Antonio Salvá Roselló i que ara el tenim modificat i traduit al valencià per ell mateix.

FONT: Foto de la col·lecció de Ana Pedrós Salvá.MISTERI DE REIS DE GATA 2019: EXTRAORDINÀRIA INTERPRETACIÓ (nou ballet i nous trages de pages)

20190106234325-portadablog-copia.jpg

(PODEU VEURE L’ÀLBUM DE FOTOS DEL MISTERI DE REIS AL FACEBOOK, PUNXANT ACÍ)

(PODEU VISIONAR EL PRIMER VÍDEO, PUNXANT ACÍ; EL SEGON VÍDEO, PUNXANT ACÍ, I EL TERCER VÍDEO, PUNXANT ACÍ)

Com cada any i ja van 51, el MISTERI DE REIS a Gata va atraure a locals i visitants. La posta en escena, tot el muntatge de llums, so i colors, els personatges més importants i el colofó final de la baixada de l’àngel, van brillar un any més. Novetats algunes, com el ballet davant dels Reis Mags; vestimenta dels pages i alguna que altra capa.

Al Portal de Betlem, que cada any, pren més protagonisme els xiquets i xiquetes de l’Escola Municipal de Música, acompanyats per la Rondalla Municipal. L’Avinguda de la Pau, primer escenari, ple de gent. La Plaça de l’Església més ple encara. Cal felicitar a tot l’elenc d’artistes i als que estan darrere, els que no es veuen però estan ahí. Cal recordar-ho, la Festa d’Interés Turístic Provincial del Misteri de Reis a Gata va brillar el dia 5 de gener de 2019.

L’any que ve més i millor...

FONTS: De l’àlbum de fotos, JM Vives Costa, extretes del facebook, Vero Vives, Laura Perelló i Cronista.IMATGES CURIOSES: EL MONTGÓ, AQUESTA VESPRADA (Dia gelat de gener)

20190107231354-montgoivanhui-copia.jpg

Si l’altre dia vos posava una imatge panoràmica del gran Montgó, feta per Iván Vega Romero que era de fa uns mesos, la de hui, al mateix lloc i feta pel mateix autor, ja col·laborador del Cronista de Gata, al que li ho agraïsc, la imatge és d’aquesta vesprada mateix. El solet de un fresquet dia de gener es deixa veure a una part, mentre que els nuvols de gelor marquen que està canviant el temps poc a poc. Els experts diuen que ve més fred i alguna pluja per al cap de setmana.

Malgrat el fred i la gelor de l’hivern i del gener, els ametlers estan mostrant ja les primers flors. Iván Vega Romero també ens regala unes boniques imatges de la natura, entre elles rames d’ametlers ja en flor, i ceps encara no podats.

FONT: Fotos propietat de Iván Vega Romero.LA PREMSA ENCARA PARLA DEL MISTERI DE REIS A GATA: Article de Clara Giner (Alicante Plaza)

20190108091707-covaangel.jpg

(( PODEU LLEGIR L’ARTICLE, PUNXANT ACÍ)

Emotiu i aclaridor article del MISTERI DE REIS A GATA, passat ja el dia 5 de gener. La periodista CLARA GINER a la seua secció de "Mar i Muntanya" del diari digital "Alicante Plaza", amb el número 118, publica hui dimarts 8 un article d’opinió amb valencià que no te perdua en tots els seus paragrafs. L’article es titula: "DE MISTERI, INNOCÈNCIA E IL·LUSIÓ" i destaca l’espectacle màgic de Gata. Paga la pena, detindre’s un poc a llegir-lo.

TAMBÉ LAS PROVINCIAS (La Marina)

Hui dimarts, també el diari en paper de LAS PROVINCIAS en la seua edició de La Marina, a la pàgina ZOOM dedicada als Reis en la comarca, publica dues fotografies del "Misteri de Gata con novedades". Les fotografies són de Tino Calvo.

FONT: article de Clara Giner a "Alicante Plaza".L’ATLETA XABIER D’ASCENDÈNCIA GATERA, IGNASI CARDONA TORRES, SEGON VETERÀ DEL MÓN I BRONZE AMB ESPANYA, AL CAMPIONAT MUNDIAL DE RAQUETES D’ESQUÍ, A ITÀLIA

20190109213519-nasiomedalla-copia.jpg

L’atleta xabier IGNASI CARDONA TORRES, d’ascendència gatera per línia materna, va collar una excel·lent actuació al Campionat Mundial de Raquetes de Neu, el passat dia 5 de gener, a la 46 edició, pujada ja a campionat del món, celebrada en el Val di Non, a la "Ciaspolada" com diuen els italians.

Cardona va fer a la classificació general el 15é del món amb 33 minuts i 22 segons. Va ser el segon de la categoria de veterans 1 i per equips, va conseguir amb l’equip espanyol format per Nacho Hernando, Roberto Ruíz i ell, la medalla de bronze. De entre 29 païssos, Espanya va ser tercera darrere de Itàlia i EE.UU., amb un temps conjunt de 1 hora, 35 minuts i 1 segon.

Remarcar també que l'atleta del Club Atletisme Baleària Diànium, també de la Marina Alta, va entrar la 10 a nivell individual, però amb la selecció espanyola va ser també bronze com Cardona.

FONT: 46 Campionat Mundial Raquetes de Neu (Itàlia). // Foto extreta de Xàbiaaldia.com. Ignasi al centre de l’equip espanyol.GENER A GATA: Donació de sang, carrera solidària, exposició, presentació llibre, Sant Antoni,...

20190110141048-cartellgener-copia.jpg

El mes de gener ve carregat a Gata d’activitats socials, culturals i esportives. Després de la 51 edició del Misteri de Reis que van deixar enrere el passat dia 5, la pròxim activitat és hui dijous dia 10 amb la col·lecta de donació de sang al saló d’actes del Centre Social, estaran de 17 a 20.45 hores.

Demà divendres, el Club de Lectura comentarà a les 20 hores el llibre "El cas dels homes tatuats". Demà també s’inaugura a la sala d’exposicions del Casal de la Música l’exposició "Bidimensional 2018" dels alumnes de l’Escola Experimental A. Vives", que estarà fins el 27 de gener, en horaris de dimecres a diumenges de 19 a 21 hores.

Diumenge 13 serà la carrera solidària, amb modalitats de corredors i caminants, amb una distància de 5 kilòmetres. Organitza, ajuntament de Gata. Col.labora: Club Atletisme Gata. Patrocina Asevi. Empreses col·laboradores. Es destinarà 1 euro de cada participant a l’Associació Visió Sense Fronteres.

Seguint al mes de gener, dimecres 16 a les 19.30 hores a la biblioteca es presentarà el llibre "El árbol de los secretos. Un viaje al universo de Vicente Berenguer". Llibre qwue repassa amb escrits i fotografies la vida de 50 anys a Moçambic del rector que hui resideix entre Teulada, el seu poble natal, i Gata, junt amb la seua germana Paquitina. La presentació comptarà amb la presència dels autors del llibre: Puri Naya, periodista; Rafa Andrés, fotògraf; Vicente Vallés, autor de l’epílog i amic personal de Berenguer, i eel biografiat Vicente Berenguer. Els llibres venuts seran per ajudar la tasca a Moçambic i valen 25 euros.

El pròxim cap de setmana, dies 18, 19 i 20 seran les festes del Raval, en honor a Sant Antoni del Porquet. Com ja és costum la Placeta i el Raval faran la festa. Ofrena i processó per la barriada el 19 al tardet. Missa a l’església, repartiment del pa beneit i bendició d’animals i cavalleries, diumenge 20 al migdia.

A nivell esportiu, apart de la reanudació dels partits dels caps de setmana, el pròxim dissabte dia 19 al Parc de la Font del Riu estan previstes proves de la Lliga comarcal escolar de la BTT. Competiran des de pre-benjamins fins juvenils. Organitza, la regidoria d’Esports de Gata i col·labora Bicicletas Boronat.

Finalment, la Formació de Persones Adultes comença dos cursos a gener. El 15 serà la reunió per al de "Cartonatge i paper reciclat" ede 30 hores. El 30 serà la primera reunió per al curs de "Cuina de tapes i aperitius".

FONTS: cartells anunciadors, composició foto.GATA CORRE I CAMINA PER SOLIDARITAT: 399 PARTICIPANTS, 399 €

20190113234935-carrera1-copia.jpg

El mateix nombre de participants 399, 137 d’ells corrent i 262 caminant, han sigut els euros que s’han fet donació a l’Associació de Visió Sense Fronteres, a un euro per cada inscrit. 5,5 kilòmetres i tot una festa de l’atletisme la que s’ha viscut aquest matí a Gata. La prova solidària estava organitzada pel Club Atletisme Gata i la regidoria d’Esports. Els tres primers en arribar a meta han sigut: Miquel Piera Sendra (C.A. Dianium) que ha fet un temps de 18 minuts i 53 segons; Cristian Ferreyra (C.A. Dianium) amb 20 minuts i 53 segons i el gater Alván Salvá Estrugo (C.A. Llebeig Xàbia) amb 21 minuts i 10 segons.

La primera dona i a més gatera en entrar a meta ha sigut Lucía Puig Torres (15 en la general), que ha fet un temps de 24 minuts i 50 segons. Seguida d’una altra dona, Hana Et Tabaa (24 minuts i 51 segons). La tercera dona ha sigut Clare Chance del C. Sole Mates (25 a la general), amb un temps de 27 minuts i 10 segons.

Del club organitzador, Club Atletisme Gata, el primer home en entrar a meta ha sigut José Vicente Salvá Signes, seté de la general. Temps, 22 minuts i 11 segons. La primera dona del club local ha estat la jove Mar Salvá Sepúlveda (31 de la general) amb un temps de 27 minuts i 24 segons.

FONTS: Resultats Somesport.com // Fotos Club Atletisme Gata i captura vídeo Teresa Arabí.EXPOSICIÓ DE "BIDIMENSIONALITAT": ESCOLA DE PLÀSTICA EXPERIMENTAL A.VIVES, GATA

20190115141120-expobidimensional-copia.jpg

L´escola de plàstica inaugura la primera de les exposicions del present curs, és una mostra sobre la bidimensionalitat, a ella els creatius alumnes mostren tota un barreja d´obres realitzades siga amb acrílics, siguen dibuixos amb bolígraf sobre cartó o cartolina, fotografies, obres amb elements tèxtils, acrílics, gofrats  i elements tèxtils, etc. que tenen en comú la bidimensionalitat, per eixe motiu el títol de la mostra és BIDIMENSIONALITAT, també podem trobar molta varietat d´estils, des del figuratiu a l’abstracte, des del conceptual a l´objectual, des de poètiques intimistes a extravertides.

Les obres han estat realitzades pels següents alumnes de l´escola de plàstica, Mª José Cholbi, Rosalía Beltrán, Conchi García, Fusser, Said ben Sallah, Genoveva Regidor, Pepa Caselles, Empar Escrivà, Mariví Puigcerver, Pepa Espasa, Pep Aguilar, Fina Gilabert, Mar Fornes, Mari Marí i Tagomago,  a l´acte inaugural varen acudir els diferents autors; la regidora de cultura de Gata, Àngels Soler; el mestre de l´escola, Ginestar, i públic de la comarca. L´exposició romandrà oberta al Casal de la Música de Gata, al carrer Aromes 3 fins el 27 de gener de dimecres a diumenges de 19 a 21h.

FONT: Fotos Escola A.Vives.GORGOS C.F.: TORNA LA COMPETICIÓ, EMPATEN ELS MAJORS, ELS CADETS MÉS LÍDERS

20190115233714-escutgorgos.jpg

Reanudades les jornades de dissabte i diumenge futboleres, els equips regionals han tornat a la competició. El GORGOS CLUB DE FUTBOL també ho ha fet en totes les seues categories.

Comencem per la pedrera. Els benjamins van caure per 6-2 a Altea. Nadal Torres Signes feia els dos gols gaters. A la taula seguix el 13 amb tan sols 4 punts. De 10 partits, 1 guanyat, 1 empatat i 8 perduts. 24 gols a favor i 58 en contra. També els alevins caien a Altea per 8 a 1. Javier Carrió marcava per al Gorgos. Ara son penúltims amb sols 3 punts. De 12 partits, 1 guanyat i 11 perduts. 16 gols a favor i 96 en contra.

Del futbol 8 al futbol 11. Els infantils del Gorgos van empatar a un gol a Benidorm contra el Ciutat de B. Nabyl DaiDay feia el gol gater. A la classificació està el lloc 14 amb 11 punts. De 13 partits, 3 guanyats, 2 empats i 8 derrotes. 21 gols a favor i 35 en contra.

Els cadets líders van golejar 4 a 1 al Altea. Marcaven al 18 Sergio Álvarez. Al 29 Vicent Font; Al 55 Jordi Mulet. Feia el 3 a 1 l’Altea al 59 i rematava Mario Feliu al 75. A la classificació el Gorgos cadet és líder dos punts per dalt del segon El Verger i amb un partit menys. 32 punts tenen els gaters per 30 El Verger. De 12 partits, 10 guanyats i 2 empats, cap derrota. 56 gols a favor i 12 en contra.

El Gorgos juvenil va caure 2 a 0 a Pego, que és el líder i s’escapa a cinc punts dels gaters. 37 per 32. De 14 partits, 10 guanyats, 2 empats i 2 derrotes. 41 gols a favor i 11 en contra. Finalment, al derbi Ondarense-Gorgos del primer equip es va resoldre amb empat a un gol. Marcava per al Gorgos Eloy. Es troben just a mitat taula de classificació amb el lloc 8é. Té 20 punts de 15 partits: 6 guanyats, 2 empats i 7 derrotes. 23 gols a favor i 36 en contra.

FONT: Resultats i classificacions, FFCV.EL POLICIA LOCAL MANUEL LÓPEZ (MANOLO) S'HA JUBILAT

20190116001630-manoloxocant-copia.jpg

Manuel López Fernández, més conegut per tots com MANOLO, acaba de jubilar-se. Ahir dilluns dia 14 els seus companys de l’Ajuntament i la Policia, li feien un comiat molt emotiu. Era el primer de molts, perque l’amic dels xiquets i xiquetes, el preparador de futbol en els seus moments d’oci, el disposat a tot, ha passat al temps de la jubilació. Deia un comentari a una de les xarxes "un gran professional i una gran persona"; altres els venia a la ment la imatge de Manolo xocant la mà a xiquetes i xiquets al pujar cap a l’escola. Proximitat, voler al poble i als seus paisans, amic dels amics, conéixer a tothom, més enllà del poble...tot això i més ha sigut Manolo en els 32 anys de servei al poble de Gata.

Però, si popular és la seua persona i amb un gran carisma, més singular va ser la manera de fer-se amb el lloc de policia local del seu poble d’adopció, Gata. Em comentava que una nit de 1986 recollint amb el camió de neteja va tindre l’oportunitat de conéixer que a l’Ajuntament de Gata s’oferien dos llocs de treball de Policia Local. De jovenet ja ho havia pensat, volia ser policia i ajudar als demés, però els oficis següents el van apartar el camí. La idea tornava al seu cap, va estudiar, va lluitar per a conseguir-ho i l’1 de febrer de 1987 entrava a formar part del cos de la Policia Local fins a ahir.

El camí de Manolo fins a ser policia no havia estat un camí de roses. Nascut a Espiel (Córdoba) el tercer dia de 1957 va passar la seua infància a un poble pròxim Alcaracejos. Ahí te soterrats als seus pares i al seu germà. Va estudiar el Batxiller Elemental al conegut poble de Pozoblanco (Córdoba), després amb les proves de maduresa de majors de 25 anys va alcançar el Batxillerat Superior. En 1975 arriba a La Vila i treballa a l’Autopista, als trams que s’estaven construint entre Altea i Sant Joan i entre Altea i Ondara. A La Vila coneix a la seua dona i tenen un fill i una filla. Seguix treballant en netejes, en l’empreses de Pedro Molines i Limpiezas Calpe. Aquesta última arriba fins a Gata i ahí comença a forjar-se el seu destí definitiu. Ja en aquest treballa demostra la proximitat al veïnat, coneixia a tots i tots el coneixien. Així al llarg de quatre anys.

De 1987 a hui tots coneixen que ha fet Manolo i com s’ha dedicat a tots i per a tots. Amb una altra particularitat, el seu voler al futbol base. Ja de menut i jovenet, per allà on anava deixava constància del gust per al futbol per la pedrera. I a Gata no anava a ser menys, compaginava el seu treball de policia amb el seu oci, el futbol base, preparant a prebenjamins, benjamins i alevins, i emportant-se premis com lligues, copes, lligues comarcals, era un exemple també al futbol.

I ja en els últims deu anys començaven a aparéixer els agraïments, les condecoracions. Per 25 anys de servici el condecoraven amb la medalla amb distintiu blanc per la seua trajectòria. L’any passat mateix li donava la distinció honorífica el Coronel en cap de la Comandància d’Alacant. Alcaldes, Comandants del Puesot de la Guàrdia Civil, Capitans, tots li agraïen els serveis. 

Des de l'Ajuntament, aquest era el missatge: "Manolo es jubila! Ahir vam celebrar un menut acte d'acomiadament per al nostre company Manuel López Fernández, agent de la Policia Local durant més de 30 anys. Tots els companys i companyes de la Policia Local i Ajuntament de Gata li desitgem que gaudisca de la seua merescuda jubilació."

Però Manolo, el Manolo policia de Gata, seguirà en la popularitat, malgrat a estar més descansat en el seu torn de jubilació. L’ajuda a totes i tots continuarà facilitant-la, perque el seu caràcter no canviarà. Manolo, ja jubilat, serà sempre Manolo.

FONTS: Fotos Ajuntament, Touristinfo Gata i arxiu personal de Manuel López.HUI ÉS SANT ANTONI. GATA CELEBRA LES TRADICIONALS FESTES AL SANT EL CAP DE SETMANA, DE DEMÀ A DIUMENGE

20190117083848-santantoni16.jpg

Gata celebra de demà divendres 18 al diumenge 20 de gener, la festivitat de Sant Antoni del Porquet. Els actes, que es concentren principalment a la placeta de Sant Antoni, començaran demà divendres 18 de gener a les 17 hores amb una xocolatada per a tots els xiquets i bous inflables. Al tardet, a partir de les 20h, hi haurà concert de rock amb l’actuació del grup local "Sr X".

Dissabte 19 de gener, a les 11:30 hores, hi haurà una actuació de balls tradicionals a càrrec del grup de danses "La Llata" de Gata a la placeta de Sant Antoni i en acabar la Comissió de Sant Antoni oferirà cervesa a gogó que comptarà amb l’actuació de "Llicsons" i "S.A.M." A les 20 hores es realitzarà la tradicional ofrena de flors al Sant i la processó pels carrers del barri del Raval. En acabar, hi haurà sopar popular i ball .

Diumenge 20 de gener, es celebrarà la festivitat de Sant Antoni. A les 10:30 hores hi haurà cercavila de carros, cavalls i cavalleries. A les 11:30h missa en honor al Sant i en acabar, la benedicció dels animals i el repartiment de pa beneït.

La festa acabarà amb una paella a preus populars que oferirà la comissió de festes 2019 que també oferirà servei de barra durant els tres dies.

FONT: Ajuntament, fotos i programa.

 LA PREMSA PARLA DE...LA CANDIDATA DEL PP A GATA, MAYTE SIGNES; D’ INFRAESTRUCTURES QUE ENS AFECTEN; L’ATUR I L’ESTÀNCIA DE SOROLLA AL POBLE FA UN SEGLE

20190117134851-noticies-copia.jpg

Quatre notícies hem trobat a la premsa en el passat cap de setmana i en els que portem d’aquesta, que ens afecten directa o indirectament al poble de Gata.

La primera és la presentació de la candidata del Partit Popular per Gata, que repetix per a les pròximes eleccions municipals del 26 de maig, Mayte Signes. El diari digital MARINA PLAZA publicava: "Mayte Signes vuelve a encabezar la lista del PP para optar a la Alcaldía de Gata".Al subtítol: "La actual portavoz popular en el ayuntamiento, que fue alcaldesa durante poco más de un año en la pasada legislatura, repite al frente de la candidatura popular". Ací teniu l’enllaç, PUNXEU. El diari LAS PROVINCIAS també publicava ahir dimarts la informació: "Mayte Signes encabezará de nuevo la lista del PP de Gata". Al subtítol llegíem: "La alcaldable destaca entre sus propuestas que va a luchar para que el pueblo tenga un polígono y que vuelva ser un «referente comercial»". Per a llegir, PUNXEU ACÍ.

També ha parlat la premsa de les infraestructures que afecten a la Marina i a Gata, com el "trenet". Sense eixir de LAS PROVINCIAS llegim: "La vuelta del trenet a Dénia, pendiente del inicio de actuaciones cifradas en 53 millones" i al subtítol: "La consellera María José Salvador explica que FGV ha impulsado diez intervenciones, de las que dos están acabadas y cuatro en ejecución". PUNXEU ACÍ. El diari INFORMACIÓN portava la notícia pel que fa a l’Hospital Marina Salut i la Consellera: "Sanidad confirma la reversión del área de salud de Dénia antes de elecciones". Al subtítol: "La consellera asegura que una vez se cierren las liquidaciones en febrero, se comprarán las acciones de DKV y Ribera Salud para que el área de salud vuelva a manos públicas". PUNXEU ACÍ. Finalment, a MARINA PLAZA la mateixa notícia ens deia: "La Conselleria de Obras Públicas programa 31 actuaciones en la Marina con un presupuesto de 99 millones". Als subtítols: "La consellera Salvador repasa con los acaldes las obras ejecutadas esta legislatura, que suman 132 millones, buena parte de ellos destinados a la modernización del tren Benidorm-Dénia" i "Entre las nuevas actuaciones a desarrollar en los próximos años están acabar la tranviaización de Dénia, la renovación de vía Teulada-Dénia, el proyecto de integración puerto-ciudad de Xàbia y la mejora de la movilidad ciclopeatonal de la CV-700 en Pego". Per a completar PUNXEU ACÍ.

El diari MARINA PLAZA també ens parlava de l’atur de GATA al llarg de 2018. Titulava la notícia: "Las poblaciones de la Marina Alta en las que más y menos bajó el paro en 2018, un año de freno en la creación de empleo". Als subtítols: "Benissa y Gata fueron las localidades con mayor descenso porcentual de parados y Teulada y Pego las que menos". "Entre las grandes poblaciones turísticas, Xàbia lideró la creación de empleo seguida de Dénia mientras que Calp se situó una vez más a la cola" El paro volvió a recortarse en la comarca, pero menos que hace un año. "Cuadro estadístico con todos los municipios de más de 4.000 habitantes al final del artículo". Si la Marina Alta tenia 11.063 aturats en 2018, 349 eren de GATA, mentre que en 2017 a la Marina Alta hi havia 11.851 aturats, 397 dels quals eren de GATA, baixant al poble un 12 per cent. Ací teniu complet l’article PUNXEU.

Finalment, el mateix diari MARINA PLAZA ens oferia gràcies a l’amic DAVID GUTIÉRREZ PULIDO, Llicenciat en Història del Arte) www.sorollajavea.wordpress.com un complet reportatge del que ja parlarem més endavant, sobre els cent anys de l’estància al Hostal de San Miguel de GATA, el que diuen encara "l’Hostal de dalt" de l’afamat pintor valencià Joaquín Sorolla. A l’article hi ha una fotografia del mateix hostal del qual va escriure Sorolla una carta a la seua dona, just fa cent anys i dos dies. Es titula l’article: "Cien años de la última visita de Joaquín Sorolla a la Marina Alta". Als subtítols: "El artista, ya cansado y envejecido tras toda una vida viajando y pintando, realizó en 1919 un postrero periplo por Dénia, Xàbia, Gata Calp" i "Destacaría la emoción que le producían los paisajes –«parecía que viajábamos sobre un mar de oro al rojo»– pero también la pobreza causada por la crisis de filoxera". Per a gaudir de la seua lectura, PUNXEU ACÍ.

FONTS: Articles i fotos del muntatge diaris Información, Las Provincias i digital Marina Plaza.HUI DIA 18, FA DOS ANYS DE L'ÚLTIMA GRAN NEVADA A GATA

20190118092442-neu.jpg

Les xarxes socials tornaran a omplir-se hui d’imatges del record evocant la gran nevada que va patir GATA i la comarca fa just dos anys tal dia com hui. El dia 18 de gener de 2017 el recordarem en les nostres retines. Com el blog recopila tots els dies des de 2010, podeu pegar una ullada a eixos dies, sols teniu que punjar a la columna de la dreta Enero 2017 i anar als dies 18, 19 i 20...

També vos pose, com l’any passat, el recopilatori de fotos de Vero Vives, la meua filla, que va captar moments i paisatges eixe matí, i de Pepe Mengual, el president de Fotoclub Forat de Gata, que em va facilitar aquells dies, per al record, d’aquell event metereològic, boniques estampes.

Recordeu. La història també passa llista. Ja estem a dos anys d’eixa nevada que comente, però estem quasi a 36 de l’altra, de la del 12 de febrer de 1983.

(Podeu mirar les fotos, PUNXANT ACÍ)

FONTS: Foto portada extreta de l'àlbum-recopilatori dels usuaris de facebook d'aquell dia; Fotos àlbum de Pepe Mengual i Vero Vives.LA PREMSA PARLA DE...LA JUBILACIÓ DE "MANOLO", EL VOLGUT POLICIA LOCAL DE GATA

20190119113525-manolojubi4-copia.jpg

Un extens reportatge el que publica hui dissabte LAS PROVINCIAS en la seua edició de La Marina, dedicat a la jubilació del policia local Manuel López Fernández, conegut per tot arreu per Manolo. Està molt ben redactat i resumix perfectament la vida d’abans, la de la seua vida laboral i aventura que el fet d’estar a Gata, d’haver servit als gaters i de que tots el coneguen i li parlem està pagat per a tota la vida. 

El diari porta també un bon títol: "Una vida por y para los vecinos de Gata". Al subtítol: "El agente de origen cordobés destaca de su trayectoria la «buena» relación que siempre ha mantenido con toda la población. El policía Manuel López ’Manolo’ se retira tras 32 años de servicio en el municipio".

Podeu llegir tot l’article de Bernat Ortolá, PUNXANT ACÍ.

FONT: Foto Arxiu publicada hui a Las Provincias.HUI S'HA FESTEJAT A GATA. SANT ANTONI I LA BENDICIÓ D'ANIMALS

20190120234849-20190120-124029-copia.jpg

(PODEU VISIONAR L’ÀLBUM DEL DIA GRAN A SANT ANTONI 2019 A GATA, PUNXANT ACÍ)

El barri del Raval i la Placeta de Sant Antoni han celebrat al llarg de tres dies les populars i tradicionals festetes en honor al sant patró dels animals. La història té molt que dir en aquesta festa i el llegat que va deixar el Tio Pepe Lluís per a fer-li festa al sant, volteig de campanes i missa.

Hui diumenge s’ha celebrat la festa solemne. Festeretes i festerets 2018, així com les representants de la festa majors, han assistit als actes. Trasllat del santet de la Placeta a l’església. Bendició dels Pans. Missa solemne. Repartiment del pa Beneit i típica bendició dels animals a la Plaça de l’església. 

Els "Amics del Cavall", amb carros, carruatges, genets, cavalleries, s’han entremesclat entre els animals domèstics. La Colla "El Montgó" de Gata ha animat la desfilada primer i després la baixada de la comitiva.

FONT: fotos de l’àlbum: Vero Vives, Miguel Pedrós, Parròquia i Cronista.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.816- (Pont, riu, Penyó, Centre Parroquial)

20190124220140-20190104-172205-copia.jpg

Una nova fotografia antiga (la 1816) que ens transporta a principis dels anys 50 del segle XX. Des de dins del llit del riu Gorgos es poden veure els dos pilars del pont de les Alcolaies, les cases del Penyó que donaven al riu i a la part dreta de la imatge el centre parroquial per acabar, sols plantat l’edifici amb rajoles. Podem fer una comparació del llit del riu: abans amb molta grava, tot pla i blanc, ara amb les pedres blanques que resalten i que anomenen alguns l’estret, més vegetació i altibaixos produits per l’erosió.

FONT: Fotografia de la nova col·lecció de Ana Pedrós Salvá.MALESTAR I INDIGNACIÓ: VEÏNS AFECTATS DE LA CTRA. GATA-XÀBIA EN DESACORD AMB LA DOBLE RATLLA CONTÍNUA

20190125225115-ratlla1.jpg

Fins dilluns tot era normal. De dilluns a hui divendres s’ha disparat el malestar, la indignació del veïnat, en la seua gran majoria de gaters, que es veuen perjudicats per les dues ratlles contínues que estan posant-se des de la rotonda dels Cuadros, en terme de Gata, passant per la rotonda de la Rana, fins al terme de Xàbia. El veïnat ha vist que no pot creuar cap a les cases de camp (hi ha molt de caserio dispers a la partida Julians) ni cap als camins, alguns tan frequentat com el dels Garrofers del Pas o l’assegador Camí Vell de Xàbia a Gata. La carretera pertany a Conselleria i ha ordenat aquesta "obra" tan polèmica, per a controlar la velocitat en una carretera tan transitada, ja que per mig de senyals i radars no s’està conseguint minorar la velocitat de molts conductors. Però, això ha fet que ixquen perjudicats els veïns amb cases de camp i terres de Julians i Valls, principalment.

Anit, molts veïns es van reunir per presentar un informe conjunt amb firmes, que presentaran als ajuntaments de Gata i Xàbia. Comentaven en el seu escrit que anaven a movilitzar-se en contra d’aquesta mesura, "l’acció de Conselleria de pintar una doble ratlla continua, abans de fer rotondes necessàries, cosa que impossibilita l’accés a la part esquerra de la carretera". L’escrit seguix dient que "no sols afecta als de Gata (veÏns), sino també als de Xàbia i resta de la comarca, que a la força tindran que anar a canviar de sentit de la marxa a les rotondes de El Paso i de la Rana, que en moltes ocassions serà a més de 5 kms."

En el comunicat facilitat als que vos escriu i també als diaris de la comarca, que ja alguns han publicat la informació, demanen "a tots els veïns que s’unisquen per fer front a aquesta injustícia". Per el moment es recolliran signatures ("firmes") i acaba dient l’escrit "no es descarten movilitzacions en la carretera".

LA PREMSA JA ES FA RESSÓ DEL TEMA

Ben prompte publicava el diari digital Marina Plaza la informació. Titulava: "Hasta 12 km en coche para poder entrar en casa: indignación entre los vecinos de la carretera Xàbia-Gata". Als subtítols: "La doble línea continua de 6 kilómetros que va desde la rotonda de La Rana hasta la de El Paso ha desatado el enfado de los residentes, que amenazan con acciones como cortar la carretera si no se paraliza" i "Se ha proyectado una nueva rotonda, pero podría tardar años en estar terminada". Podeu llegir tot l’article, PUNXANT ACÍ.

Per la seua part, el diari on line Jávea.com també informava del fet. Titulava: "Polémica: Señalizan la carretera Xàbia-Gata de Gorgos con doble línea continua". Ací teniu l’article, PUNXEU.

FONT: Publicacions de Marina Plaza i Jávea.com de hui divendres 25-1-2019.DEMÀ DIMARTS 29, PRIMER PLE ORDINARI DE L'ANY A GATA

20190128090811-vistageneralgata.jpg

Demà dimarts 29 de gener, últim dimarts del primer mes de l’any 2019, se celebrarà a les 20 hores al saló de sessions de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, el ple ordinari amb el següent orde del dia:

1.Aprovació de l’acta de la sessió anterior

2.DESPATX ORDINARI.- Dació de compte de decrets de l’alcaldia i regidors delegats i d’altres assumptes.

3.Dació compte sentències tribunals, si s’escau.

4.Dació compte d’assumptes econòmics, si s’escau.

5.Expedient 1523/2017. Modificació BEP 2019.

6.Expedient 33/2019. Modificació de Crèdit 2/2019, transferència diferent funcional Consorci Residus i Solgata.

7.Expedient 69/2019. Reconeixement Extrajudicial de Crèdits 1/2019.

8.Expedient 83/2019. Fiscalització limitada prèvia.

9.Expedient 84/2019. Substitució fiscalització ingressos.

10.Expedient 82/2019. Aprovació inicial del Reglament de Control Intern (Intervenció).

11.Expedient 44/2019. Sol·licitud Diploma de Jubilació Agent Sr. López.

12.Expedient 18/2019. Dissolució del CEMA.

B) Activitat de control,

C) Precs i preguntes.

FONT: Foto arxiu.COMENÇA LA SEGONA EXCAVACIÓ AL JACIMENT ROMÀ DE LA RANA (per la Universitat d'Alacant)

20190129152616-excavaciorana1.jpg

Aquesta setmana s’ha iniciat la segona campanya d’excavació arqueològica al jaciment romà La Rana que durà a terme la Universitat d’Alacant.
Després del primers treballs realitzats l’any passat i comprovat l’interés del jaciment, en aquesta segona campanya s’ha ampliat l’àrea d’excavació així com la duració de la mateixa. Durant quatre setmanes treballaran en el jaciment diferents alumnes del Grau d’Història i del Màster d’Arqueologia de la Universitat d’Alacant, coordinats per un equip investigador de la Universitat d’Alacant i del Museu de Xàbia. Les excavacions estaran dirigides per J. Bolufer (Museu de Xàbia), D. Mateo i J. Molina (O. Alacant) i estaran finançades per l’Ajuntament de Gata de Gorgos i la Universitat d’Alacant.
Des de l’Ajuntament de Gata s’ha previst la visita a l’excavació per part d alumnat de l’escola i de l’IES així com una visita oberta al públic programada per a diumenge 17 de febrer, totes elles guiades pels responsables de l’equip investigador.
El jaciment romà de La Rana està situat en el terme municipal de Gata de Gorgos, al costat del barranc de La Rana, que ho separa de la carretera CV-134.
Les prospeccions realitzades per J. Bolufer, director del Museu de Xàbia, fa més de dues dècades van permetre conèixer l’existència d’un alfarer romà dedicat a la producció d’àmfores per a envasar vi, així com de material de construcció i ceràmica comuna. Aquest centre alfarer, que va estar en funcionament durant els segles II i III d. C., podria estar relacionat amb la propera vila romana de Els Eclés.
Entre els principals objectius de les excavacions es troba la localització i documentació d’estructures pertanyents al centre alfarer, així com l’àrea d’abocador. L’equip de recerca té un especial interès a conèixer millor la producció d’àmfores, els principals envasos de transport en l’Antiguitat, en les quals s’exportaria el vi produït en aquesta àrea a diferents punts de l’imperi romà.

LA PREMSA JA PARLA DELS TREBALLS

El diari digital Marina Plaza publicava aquest matí la notícia: "A la recerca dels secrets d’una terrisseria de l’Imperi Romà a Gata". Als subtítols: "La Universitat d’Alacant i el Museu de Xàbia fan la segona excavació al jaciment La Granota a la recerca de les estructures d’un edifici del segle II que servia per fabricar àmfores amb les que s’envasava el vi produït a la zona". PODEU LLEGIR-HO PUNXANT ACÍ.

FONT: Text i foto, Ajuntament de Gata.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris