Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Diciembre de 2019.

GATA RECULLA JA MÉS DE 100 LITRES EN DOS DIES (112,4 a les 21,27 h.)

20191203203430-carrerbisbe-copia.jpg

Nova tormenta i nous registres importants. A Gata poble sumem ja més de cent litres en els dos dies. Desembre ha començat molt plujós a Gata i la Marina Alta. A les estacions pluviomètriues pròximes s’han mesurat ja vora dos-cents litres. Ara seguix la pluja encara que poc a poc. Ha plogut més a mitja vesprada.

Ahir dilluns en tot el dia caïen al poble de Gata 22,4 litres. Hui dimarts ja en portem 90 a les 21,27 hores, una pluja que està sent molt bona per als camps i malgrat els inconvenients que porta sempre deixa camps aiguats i ablanits. Bona per al favar i el pesolar ja sembrat.

A la imatge de portada, el carrer Bisbe Cervera de Gata. Al facebook el carrer ja dit i la carretera general. Seguia la pluja. // FONT pluges: Inforatge Gata.ÈXIT DE PARTICIPACIÓ A LA V CURSA TRES TOSSALS DE GATA (Vora 500 participants, en totes les carreres)

20191203213025-iiitossals-podium-copia.jpg

NASIO CARDONA TORRES, TERCER A LA PROVA GRAN

Vora 500 persones participaren, diumenge 1 de desembre, en la V Cursa Tres Tossals organitzada pel Grup Espeleològic Gata amb la col·laboració de la regidoria d’Esports.

El GEG era ja un referent en les curses per muntanya en el panorama nacional i diumenge va tornar a ser pioner en la Marina Alta i en la província en apostar per les categories inferiors o base, integrant en la cursa uns intineraris pels més menuts de 9 fins a 16 anys. Així han pogut disfrutar de les curses les categories, benjamins, alevins, infantils i cadets amb uns circuits adaptats a les demandes psicomotrius pels participants. Amb un total de 25 participants, arribats de les poblacions veïnes: Xàbia, Dénia, Teulada i Gata.

En la cursa Tres Tossals, prova que puntuava per al Circuit Trail Marina, hi havia 373 participants inscrits dels quals han aconseguit acabar la cursa 356. La guanyadora en categoria femenina ha sigut Aïda Pérez Moncho amb un temps de 1:46:35, seguit de Rosa Lara Feliu (1:50:06) i Laura Salom Corts (1:50:46). En categoria masculina el guanyador ha sigut Pol Rodríguez Salvador amb un temps de 1:18:18, seguit de Ben Mounsey (1:19:19) i Ignacio Cardona Torres (1:21:13). En el Circuit Trail Marina, segueix con a líder femení Aïda Pérez Moncho i en categoria masculina Ignacio Cardona Torres.

En la prova de caminants hi havia 101 participants inscrits del quals aconseguiren acabar el recorregut 89 persones.

FONTS: Fotos i text, Ajuntament de Gata.¡¡ HA VINGUT EL RIU !! BAIXA UNA BONA RIUADA (al poble, 152,6 litres han caigut ja)

20191204081811-riugata.jpg

(PODEU TAMBÉ MIRAR EL PRECIÓS VÍDEO FET PER STEPHAN MEIER MARTÍNEZ DEL RIU AL PAS PER L’INICI DEL PARC DEL RAVAL A GATA): PUNXEU ACÍ. TAMBÉ PODEU MIRAR EL VÍDEO MARI MONCHO MULET, TAMBÉ DES DEL MATEIX PARC. PUNXEU ACÍ.

El comentari que s’escolta i les visites als ponts gaters són sovint contínues. Al voltant de les 8 del matí de hui dia 4 ha baixat una bona riuada. El parlar al respecte del riu dels veïns de Gata contrasta amb les respostes. Diuen els altres: "El riu ja estava ahí, en tot cas ha vingut l’aigua". Això que vol dir, que l’interior a les muntanyes ha plogut molt més.

Pel que fa a Gata poble, segons l’estació metereològica AVAMET Inforatge Gata -instal·lada en l’Ajuntament- s’han recollit entre els tres dies de pluja 152,6 litres. Dilluns van caure 22,4; ahir dimarts quasi cent 96,6, i el que portem de dimecres 33,6 litres. Ara havia fet una tregua, però segueix el temps embolicat.

Vent -ara bufa sols a 8 kms/hora- i llamps i trons aquesta nit. Feia honor al dia de hui si mirem el santoral i vegem el refranyer. "Santa Bàrbera bendita, lliura’ns dels trons" i hui 4 de desembre és la festa de la patrona contra eixosa fènomens metereològics.

Ara hui, en tot el dia i potser demà i el festiu dia 6, gaudiu de les vistes tan boniques que ens deixa el riu amb aigua.

FONT: Dades pluges AVAMET Inforatge Gata.SANTS I REFRANYS. HUI DIA 8 DE DESEMBRE ÉS LA FESTA DE LA PURÍSSIMA

Hui dia 8 de desembre de 2019 celebrem la festa de la Puríssima. A Gata, divendres es va fer a l'església la Vigília de la Immaculada. La parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata té una de les imatges més grans de la comarca amb aquesta devoció de la Verge. L’altar esquerra lateral major està dedicat a ella. Es va fer un retaule per tal de donar-li realç a la figura i a la festa. La confraria de les Filles de Maria existeix des del segle XVIII a Gata.

Gata conta entre les seues veïnes amb moltes Conxes, Immaculades, Conxites, que hui celebren la seua onomàstica.

La Puríssima o la Immaculada Concepció es celebra entre els catòlics com una festa gran, però es una solemnitat oficial molt recent. Es troba la festivitat al calendari litúrgic de Roma en 1476. La Concepció Immaculada de Maria fou solemnement declarada com a veritat de fe pel Papa Pio IX el 8 de decembre de 1854. En 1879 el Papa Ln XIII elevà la festa a la màxima categoria litúrgica. La data elegida es relaciona amb el 8 de setembre, festa de la Nativitat de la Verge.
 
Pel que fa als refranys en pose dos relacionats amb la data de hui, la Puríssima:
DE LA PURÍSSIMA A NADAL, UN PAS DE PARDAL (és un dels més coneguts).
DE LA PURÍSSIMA A NADAL, DÉSSET DIES PER IGUAL (és una variant al de dalt).
També abans, per la Puríssima, era costum estrenaar els abrics, senyal de que el temps es feia més gelat. Hui també tenim frescor, encara que el solet va fent pujar la temperatura.

 
FONT:
A la fotografia, un 

 HUI DIA 8 DE DESEMBRE ÉS LA FESTA DE LA PURÍSSIMA (L'església de Gata té una monumental imatge)

20191208092430-immaculada-copia.jpg

Hui dia 8 de desembre de 2019 celebrem la festa de la Puríssima. A Gata, divendres es va fer a l’església la Vigília de la Immaculada. La parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata té una de les imatges més grans de la comarca amb aquesta devoció de la Verge. L’altar esquerra lateral major està dedicat a ella. Es va fer un retaule per tal de donar-li realç a la figura i a la festa. La confraria de les Filles de Maria existeix des del segle XVIII a Gata.

Gata conta entre les seues veïnes amb moltes Conxes, Immaculades, Conxites, que hui celebren la seua onomàstica.

La Puríssima o la Immaculada Concepció es celebra entre els catòlics com una festa gran, però es una solemnitat oficial molt recent. Es troba la festivitat al calendari litúrgic de Roma en 1476. La Concepció Immaculada de Maria fou solemnement declarada com a veritat de fe pel Papa Pio IX el 8 de decembre de 1854. En 1879 el Papa Ln XIII elevà la festa a la màxima categoria litúrgica. La data elegida es relaciona amb el 8 de setembre, festa de la Nativitat de la Verge.
 
Pel que fa als refranys en pose dos relacionats amb la data de hui, la Puríssima:
DE LA PURÍSSIMA A NADAL, UN PAS DE PARDAL (és un dels més coneguts).
DE LA PURÍSSIMA A NADAL, DÉSSET DIES PER IGUAL (és una variant al de dalt).

També abans, per la Puríssima, era costum estrenaar els abrics, senyal de que el temps es feia més gelat. Hui també tenim frescor, encara que el solet va fent pujar la temperatura. Ja tenim el Nadal damunt i comença a notar-se a l’ambient gater. Ahir per la vesprada, a la Plaça Nova, es va fer el Mercadet de Nadal i es van cantar Nadales. S’apropen les festes entranyables.

Finalment, també hui és un dia especial per a mi. Ma mare em va portar al món al voltant del migdia, revoltant les campanes que anunciaven la festa.

FONT:
A la fotografia, un detall de la imatge que hui estos dies presideix l’altar major de l’església de Gata.


NOU EQUIPAMENT TECNOLÒGIC PER A LA POLICIA LOCAL DE GATA

20191210075127-poli.jpg

L’Ajuntament de Gata ha invertit 6.383 euros en nou equipament per a la Policia Local de la població. La inversió en equipament busca millorar la qualitat i el funcionament de la tecnologia de la Policia Local. Millora amb les comunicacions, l’ampliació de l'àrea de cobertura i més duració de les bateries. Dins del pla estratègic de renovació del material municipal, l'Ajuntament ha adquirit per a la Policia Local un repetidor digital, un equip base, dos equips mòbils que s’instal·laran en els vehicles policials i sis portàtils.

Joanvi Vallés, regidor de Governació, s'ha mostrat molt satisfet amb l'adquisició que, a hores d'ara, disposa el cos, i considera fonamental que els i les agents disposen de material d'última generació per a les funcions que pertoquen tant dins del municipi, com també del terme municipal.

A la fotografia, el regidor i el cap de la Policia Local de Gata.

FONT: Premsa, Ajuntament de Gata.MERCAT DE NADAL A LA PLAÇA NOVA DE GATA: CANÇONS TRADICIONALS I PARE NOEL

20191210082716-arbre.jpg

GATA està ja obrint-se al Nadal. A quinze dies del dia més gran de les festes nadalenques i a vint-i-un de passar del 19 al 20 d’any, les activitats programades per l’Ajuntament van preparant-se.

La primera va ser el passat dissabte dia 7, vespra de la festa de la Immaculada. A la Plaça Nova es va celebrar la Fireta o Mercat de Nadal. Vora 300 xiquets van lliurar la carta al Pare Noel en la seua visita. Des de l’Ajuntament de Gata s’agraïa a l’Associació de Gata Residencial per l’organització i a The English House, Coda, Escola Municipal de Música, Cervesseros Gateros, Ampa SC, Tapis, Joyful Gospel i Dj Darrell per la seua participació i a la Brigada de Serveis Municipals pel muntatge.

Des de Gata Residencial, es comentava: "Altre any, altra gran Fira de Nadal a Gata. Santa va rebre més de 250 cartes de part de tots els xiquets emocionats. Grans actuacions musicals, com les de CODA, L’Escola de Música i The English House, un concert increïble de Joyful Evangelio Costa Blanca i gran quantitat de menjar i beguda de nadal. Felicitats a tots els que ho van fer possible i gràcies a tots els que van vindre a gaudir del día!. Bon Nadal a tots!.

Fotos: Álvaro FAGIANI, Wendy Miller, Amanecer Wilford, Gail Gordon.L'ALUMNAT DEL CEIP SANTÍSSIM CRIST DE GATA TRANSFORMARÀ ACTORS A ROBOTS

20191211141651-gata-1024x512.jpeg

L’alumnat de primària de l’Escola Pública de Gata aprendrà a programar, dins del projecte d’innovació educativa Programa la teua Obra. Un robot humanoide serà el protagonista, al costat dels alumnes, del curtmetratge que ells mateixos realitzen i dirigeixen. El projecte, és una idea de El

Caleidoscopio, Start up de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, i està subvencionat per la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Gata.

Es tracta per tant d’un projecte amb doble valor. No solament ensenya als alumnes a programar i treballar amb alta tecnologia, com és aquest cas un robot, i sinó que tracta que a través d’aqueixa tecnologia, adquireixen una major consciència de l’entorn en el qual viuen ja que el curt que creen ha de tindre una fi social o mediambiental.

‘Programa la teua obra’, que busca la hibridació entre el món de la tecnologia, la cultura i les arts, ha començat al desembre amb la formació dels professors i tutors a l’hora de dur a terme la programació dels robots, així com el desenvolupament dels guions, vestuari i decorat.

Una vegada format el professorat, seran ells els que s’encarreguen d’ensenyar a l’alumnat el desenvolupament de guions en la classe de llengua, en plàstica i dibuix els decorats i vestuari, i en tecnologia i Informática la programació dels robots. Entre tots hauran de

realitzar l’obra teatral de titelles o el curtmetratge.

A maig la Universitat Miguel Hernández acollirà l’esdeveniment de

Programa la teua obra on tots els centres participants presentaran els seus treballs i projeccions.

FONT: Premsa, Ajuntament de Gata.¡¡ IMPORTANT !! GATA: BUSQUEN A MIGUEL ÁNGEL GILABERT G. PELS VOLTANTS DE LA FONT DE LA MATA

20191211204755-maggdesaparegut-copia.jpg

AVÍS DE PROTECCIÓ CIVIL:

VOLUNTARIS BUSQUEDA: La búsqueda continua amb Bombers, Policia Local i Guàrdia Civil. Per a demà dijous 12 de desembre, tot aquell veí o veïna del poble que vulga col-laborar en les tasques de búsqueda es pot personar a l'Edifici Polivalent a la Sala 2 on estarà el Punt de Comandament. L'hora d'encontre serà a les 8h del matí i aniran organitzant-se grups. Tot aquell que participe ha de portar telèfon mòbil i aigua. Demà a les 8h concentració de voluntaris a l'Edifici Polivalent.

A mitja vesprada de hui dimecres dia 11 es donava la veu de alarma. El veí de Gata, més en concret del barri del Raval, Miguel Ángel Gilabert García, també conegut per "Miguel Bolo" no havia tornat a casa. Havia eixit cap a la zona de la Font de la Mata, a passejar i a buscar esclatasangs, però on està?. L’han buscat tots fins a que ha caigut la nit. Demà dijous es tornarà a reanudar la busqueda de Miguel Ángel, de 51 anys, i molt conegut al poble.

Efectius de Protecció Civil de Gata i Benissa, bombers, la Guàrdia Civil, la Policia Local, i fins i tot un helicòpter, a més de voluntaris amics i coneixedors de la muntanya s’han posat a buscar-lo sense, per ara, resultat.

Una vegada s’ha posat el cartell de "Se busca" i la seua fotografia, el mateix que il·lustra aquesta important notícia social, les xarxes socials han començat a "bullir" amb la informació. Algunes persones pensaven que era una "broma" però és real. Els mitjans de comunicació ja han publicat a les seues edicions digitals la notícia:

Al diari Levante-EMV: "Buscan a un vecino de Gata de 51 años desaparecido al salir a buscar "esclatasangs". Al subtítol: "El hombre se adentró esta mañana en una zona de montaña y no ha vuelto a casa". Per a llegir-ho PUNXEU ACÍ.

Al diari digital La Marina Plaza publicava: "Ampli dispositiu per trobar a un home desaparegut a Gata". Al subtítol: "L’operatiu de recerca, que inclou un helicòpter, intenta localitzar Miguel Ángel G. G., un veí de la localitat que va eixir a passejar a mitjan matí". Per a llegir PUNXEU ACÍ.

També Las Provincias informava: "Un amplio dispositivo busca a un hombre desaparecido en Gata. Un amplio dispositivo busca a un hombre desaparecido en Gata

LP

Efectivos de Policía Local, Guardia Civil, Protección Civil y Bomberos rastrean la zona de la Font de la Mata por tierra y desde el aire". Per a llegir PUNXEU ACÍ.

ESPEREM QUE DEMÀ ES PUJA TROBAR A MIGUEL ÁNGEL I CONFIEM AMB UN BON DESENLLAÇ.

FONTS: Diaris digitals de LP, Levante-EM i Marina Plaza. Foto interior LP. Foto desaparegut aportada per Protecció Civil Gata.A GATA SEGUIXEN BUSCANT A MIGUEL ÁNGEL, PER SEGON DIA: EFECTIUS I VOLUNTARIS (més de cent persones el busquen)

20191212144716-ma.jpg

A les 15:30 hores d´esta vesprada es reprenia el dispositiu de recerca de Miguel Angel Gilabert, veí de Gata desaparegut ahir. Tots els voluntaris que vulguen col·laborar poden acudir a l’Edifici Polivalent de Gata.
Continua actiu el dispositiu de busca. Més de cent persones entre efectius de la Guàrdia Civil, Bombers, Policia Local de Gata, una unitat del 112, Protecció Civil de Gata i Pedreguer, 70 voluntaris així com un helicòpter formen part d’aquest dispositiu. El comandament està instal·lat a l’Edifici Polivalent de Gata. Si algú disposa d’alguna informació, pot posar-se en contacte amb el telèfon de coordinació: 606599799.

Els mitjans de comunicació també estan oberts a la notícia. Modificant el titular, Marina Plaza publicava hui: "Gata es bolca per trobar al seu veí desaparegut". Al subtítol: "Unes setanta persones voluntàries se sumen a les tasques de recerca en la qual també participen bombers amb gossos i que s’ha estès ja fins als límits amb Senija i Xaló". LLEGIU.

També el diari Canfali Marina Alta publica: "Gata es mobilitza en la cerca del veí Miguel Ángel Gilabert desaparegut el dimecres al matí". PUNXEU ACÍ.

Seguirem atents i esperem que puguem donar bona notícia al final.LA RECERCA DE MIGUEL ÀNGEL GILABERT S'AMPLIA A LOCALITATS VEÏNES

20191213182957-fotodesaparegut1-copia.jpg

El dispositiu de recerca de Miguel Angel Gilabert, veí de Gata desaparegut dimecres s’amplia a les localitats veïnes. L’últim indici ha desplaçat el gros dels efectius al terme municipal de Xàbia ja que és on s’ha detectat l’última connexió del telèfon mòbil.

Així ho han informat aquest matí els regidors de seguretat de Gata, Joan Vicent Vallés i de Xàbia, Pepa Gisbert i l’alcalde de Gata, Josep Francesc Signes Costa.

Han volgut agrair la implicació de tots els cossos professionals i tot el voluntariat tant de Gata com dels pobles veïns que s’han implicat.

 Més de 130 persones entre efectius de la Guàrdia Civil, Bombers, Policia Local de Gata, Lliber i Xàbia, una unitat del 112, Protecció Civil de Gata, Xàbia i Pedreguer i altres de la comarca, voluntaris així com helicòpters, gossos i drons especialitzats formen part d’aquest dispositiu.

Dimecres a les 7 del matí va ser l’última vegada que el varen veure pel poble amb la idea d’eixir a la muntanya, a la zona de la Font de la Mata, a buscar el mòbil que havia perdut. Aquesta pista és la que ha centrat la recerca des del primer moment.

Actualment, no es descarta ninguna possibilitat. Vallés ha explicat que ahir a la nit ja s’havia pentinat el 90% del terme de Gata. Hui s’ha desplaçat a la zona de Xàbia.

Pepa Gisbert ha afegit que cap la possibilitat que estiga desorientat per això és tan important la col·laboració ciutadana i que es comunique qualsevol informació  que es puga tenir.

 El comandament està instal·lat a l’Edifici Polivalent de Gata. Si algú disposa d’alguna informació, pot posar-se en contacte amb el telèfon de coordinació: 606599799.

FONT: Fotos i informació Premsa, Ajuntament de Gata.HUI DISSABTE 14: QUART DIA DE RECERCA DEL VEÍ DE GATA MIGUEL ÁNGEL GILABERT

20191214135601-desaparegut4.jpg

Esta vesprada continua la recerca de Miguel Angel Gilabert, veí de Gata desaparegut des de dimecres. A les 15.30 hores es concentrarà el voluntariat que vulga participar a l'Edifici Polivalent per organitzar els grups.ontinua la búsqueda del nostre veí, Miguel Angel Gilabert.

Este matí més de 80 voluntaris han vingut a l'Edifici Polivalent per a ajudar amb les tasques de recerca. A més, continua tot el dispositiu de Guardia Civil, Bombers, Policia Local de Gata i Xàbia i Protecció Civil de Gata, Pedreguer, Xàbia i Benissa i esta vesprada s'incorporaran més agrupacions.
Continuem amb el dispositiu, sense parar i fent el possible per a trobar al nostre veí.

Eren els dos comunitats que donava Protecció Civil de Gata de Gorgos, un dels dos canals oficials.

FONTS: Fotos i informació, Protecció Civil Gata de Gorgos.

 LA UNIÓ MUSICAL DE GATA AMENITZA ELS PROLEGÒMENS DEL PARTIT VALÈNCIA-REAL MADRID. Una gran actuació per començar el 150 aniversari

20191215211417-bandaavalencia3-copia.jpg

Per quarta volta amenitza un partit del València a Mestalla

Podeu mirar el vídeo de l’actuació per facebook, PUNXEU ACÍ

També aquest altre (Vìdeos fets per Vicent Signes), PUNXEU ACÍ.

La banda de música Unió Musical de Gata de Gorgos ha encetat hui els actes del 150 aniversari de la seua creació amb una cita important. La gespa de l’estadi Mestalla de València ha acollit la seua actuació als prolegòmens del partit de Primera Divisió València-Real Madrid,  que al final ha acabat 1-1.

Per la megafonia de l’estadi s’ha anunciat que el passacarrer corria a càrrec de la banda de Gata i s’ha nomenat que se celebrava el 150 aniversari de la mateixa. Important partit i gran cita que la banda gatera ha fet magistralment. Per televisió s’ha pogut també veure entre anunci i anunci i a ras de gespa l’actuació. 

Si mirem la història de la banda no és la primera vegada que la Unió Musical de Gata actua al coliseu valencià. És la quarta vegada que actua la formació musical gatera a Mestalla, pel que fa a partits. La primera visita al Mestalla de la banda Unió Musical de Gata es va fer dissabte 12 d’abril de 1997 al partit, València-Atlètic de Bilbao. La segona també va ser dissabte, 20 de novembre en 1999. La tercera va ser un València-Barça aquell dissabte, 17 d’octubre de 2009. Després de 10 anys i dos mesos torna al València-Real Madrid.

Al final del partit comentava el seu president Vicent Signes Signes:

"Gran experiència la viscuda anit pels nostres músics en la seva visita a Mestalla per amenitzar el partit entre el Valencia C.F. i el R.Madrid que encetava els actes del 150 aniversari de la nostra Banda, volem agrair al Valencia C.F. i al seu personal tots els detalls i la gran atenció que van tindrer amb mosatros. Estes cosetes son les que fan gran a un club.
Visca la Banda de Gata i amunt Valencia!!"

Des de la Banda de Gata de Gorgos recalcaven i insistien en la bona acollida del València CF:

Volem donar les gràcies al València CF per deixar-nos començar el nostre 150 aniversari a un gran escenari i a un dels partits més importants de l’any al Mestalla. Moltes gràcies al personal del club pel bon tracte que van tindre amb nosaltres i moltes gràcies pels detalls que ens van regalar per a que recordem sempre aquest dia que ja és història de la nostra Banda. Amunt València i Amunt la Banda de Gata!!!

SUPERDEPORTE fa un article molt interessant al respecte de la visita: BANDES DE MÚSICA. Gata de Gorgos assaja a Mestalla el 150 aniversari. Subtítol: Dels últims anys cal destacar les actuacions a Eurodisney de París i a la ciutat austríaca d'Innsbruck. LLEGIU-HO ACÍ. A més, té molt bones festes de l'acte.

FONTS: Fotos de Borja Álvarez Vives, Banda Gata, Vicent Signes i Cronista (captura pantalla televisió). Vídeos: Vicent Signes Signes. Article de Superdeporte.
DESACTIVADA LA BÚSQUEDA AMB VOLUNTARIS DE MIGUEL ÁNGEL GILABERT DE GATA. Ara els cossos de seguretat indaguen per la zona de Xàbia

Hui cinqué dia des de la desaparició de Miguel Ángel. L’última nota de Protecció Civil al respecte de la recerca del veí gater Miguel Ángel Gilabert García era la següent (textualment):

¡¡ DESACTIVEM LA BUSQUEDA AMB VOLUNTARIS ‼️

Des del Punt de Comandament Avançat de l’Edifici Polivalent, després de la reunió tècnica realitzada, s’ha acordat desactivar els grups de voluntariat per a la búsqueda.
Continua ara el dispositiu amb Policia Local de Gata i Xàbia, Guàrdia Civil i Bombers, que continuaran fent tasques d’indagació per la zona.

Des de l’Ajuntament de Gata, Protecció Civil de Gata i del Punt de Comandament Avançat, volem agraïr la gran tasca que ha realizat la gent voluntària. Heu realitzat un gran treball i millor labor en les tasques de búsqueda i no hi ha forma material d’agraïr-vos tot el que heu fet per a intentar trobar al nostre veí, Miguel Angel Gilabert.

Agraïr també la gran professionalitat de tots els cossos intervinents i la seua disponibilitat.

(Qualsevol informació que puga tindre algun veí o algú que ixca a passetjar per les zones que s’han inspeccionat, traslladeu-la a la Policia Local)

GRÀCIES A TOTS!!

Per tant es desactiva la búsqueda amb voluntaris, però continuen els efectius desplegats per la zona de Xàbia, indagant sobre on pot estar Miguel Ángel.EL MISTERI DE REIS DE GATA AMPLIA MIRES I SUMA ESFORÇOS PER AGRANDAR LA FESTA

20191216220810-cartell-reis-gata-2020-copia.jpg

Gata suma esforços per potenciar la representació del Misteri dels Reis Mags i  celebrar, el dia 5 de gener de 2020, la 51 edició d’una de les festes més màgica del calendari festiu a la localitat, declarada festa d’interès turístic provincial.

L’Ajuntament de Gata, la Comissió de Reis, l’associació Comerç de Gata i el fotoclub El Forat s’han unit enguany amb la intenció de potenciar aquesta festa i arribar a ser reconeguda com a festa d’interès autonòmic.

Per a Joanvi Vallés, regidor de Festes, “els veïns de Gata porten el Misteri de Reis al cor” ja que a totes les cases hi ha o ha hagut membres que participen activament en la representació.  Són més de 300 persones les que participen any rere any en la representació, tant com a actors, figurants, organització, vestuari, paqueteria, repartiment,....

Per a l’alcalde de Gata, Josep Signes, la de reis, “és l’acte amb més participació del poble”, no és sols una festa pels xiquets, sinó que tot el poble ix al carrer la nit del 5 de gener.

L’Associació Comerç de Gata s’ha sumat amb la campanya declarant Gata “la reina dels reis” on s’han elaborat distintius per als comerços adherits i un conte gràfic  per als més joves del poble que es distribuirà fins al dia de Reis, així com un concurs d’aparadors que té com a eix la temàtica del Misteri de Reis.

Així mateix, també el fotoclub El Forat participa activament amb la cessió de les imatges de la campanya d’enguany i amb un concurs fotogràfic convocat per al 5 de gener, dia de la representació.

L’alcalde, Josep Francesc Signes Costa; el regidor de Festes, Joanvi Vallés; la regidora de Cultura, Àngels Soler; el director de la representació i membre de la Comissió de Reis, Antonio Monfort, i la presidenta de l’Associació de Comerciants de Gata, Paqui Signes, van presentar els Reis de Gata 2020 que comencen, divendres 27 de desembre amb la recollida de cartes.

Els visirs reials recolliran les cartes de tots els xiquets i xiquetes del poble que divendres 27 a la plaça de l’església a les 18:30 hores. La comissió de festes se suma a la festa amb una xocolatada i parada de dolç per a fer més agradable l’espera.

El actes continuen amb el tradicional bàndol que, el dia 4 de gener, els missatgers reials realitzen pels carrers del municipi, a poqueta nit, anunciant l’arribada dels tres reis.

Diumenge 5 de gener arriba l’acte central i més multitudinari amb la representació del Misteri de Reis que començarà a les 18:30 hores al carrer La Pau amb l’acte del Palau d’Hivern d’Herodes, pròxim a Betlem i constitueix el nucli central del Misteri. En aquest acte, entren en escena personatges que ja formen part de la nostra tradició com l’Escriba, el missatger reial, els soldats i les concubines, Herodes, la Sibil·la i com no, els tres reis, Melcior, Gaspar i Baltasar. Enguany també contarà amb la participació de l’Escola Municipal de Música i Dansa donant, si cap, més vistositat a l’acte.

Tot seguit els Reis d’Orient, acompanyats per pastors i  guiats pels àngels, visiten el portal de Betlem situat a la Plaça de l’Església per adorar el Jesuset nascut. Allí es produeix un dels moments més màgics, amb la baixada de l’àngel des del campanar fins al mig la plaça on anima als xiquets i xiquetes de Gata a no perdre mai la il·lusió per la màgia dels tres reis.

En acabar el Misteri, arriba el moment més esperat dels menuts, ja que els visirs reials repartiran casa per casa els regals dels Reis, una altra de les peculiaritats de la festa a Gata.

També la premsa es feia ressó ahir de la notícia:

MARINA PLAZA titulava: Gata aposta per potenciar el Misteri dels Reis i aconseguir la declaració de Festa d’Interès Autonòmic. Subtítols: Entre les novetats d’enguany, destaca la creació d’un llibret sobre aquesta festa dirigit als més menuts o el concurs de fotografia entorn a la representació. Tambe: Des que es va representar per primera vegada el text teatral escrit per Antonio Salva el 5 de gener de 1968, la representació s’ha realitzat ininterrompudament gràcies a la col·laboració de vora 400 persones.

LAS PROVINCIAS titulava: El Misteri dels Reis de Gata aspira a ser declarada fiesta de interés autonómico

Participantes en la presentación del programa de fiestas del Misteri de Gata. / B. O.Participantes en la presentación del programa de fiestas del Misteri de Gata. / b. o.

El Consistorio suma esfuerzos con los comerciantes, las asociaciones y los vecinos para conseguir más participación en la representación teatral

El diari Levante-EMV titulava: Los vecinos de Gata ensayan desde el mes de octubre el ’Misteri dels Reis Mags’

FONTS: Fotos i informació Premsa, Ajuntament de Gata. / Diari digital Marina Plaza.FELICITAR-VOS EL NADAL. Hui comença l'hivern. És el dia més curt. Dimecres, la Festa

20191222175045-targanadal19-copia.jpg

Servixca la meua targeta nadalenca que copia l’entramat de la del 2015, per desitjar-vos a totes i tots amb les vostres famílies incloses un BON NADAL 2019 ple de PAU, SALUT, FELICITAT, AMOR, SOLIDARITAT, AMISTAT i tants i tants altres adjectius.

La composició de la mateixa té imatges de Gata nevada. La nevada de 1983 a l’estació del tren, més enrere a la carretera nacional i més anys enrere el pont de les Alcolaies. Dalt la imatge que representa el blog del CRONISTA DE GATA, el campanar de l’església abans de 1963, que va ser elevat. Un refrany típic de Nadal i algunes tradicions que van perdent-se, que perduren als pobles, que cal conservar-les,...

Hui dia 22, si no ha tocat la loteria que tingau salut, si ha tocat també. Perque ha estat prop, aquella grossa matinera de Moraira. Hui, deia, ha començat l’hivern a les 5,19 (hora peninsular) i durarà 88 días i 23 hores, finalitzant el 20 de març de 2020. Amb respecte a la duració del dia, temps que transcorreix entre l’eixida i la posta del Sol, hui diumenge 22 de desembre és el dia de menor duració.

Reitere les meues felicitacions del Nadal. El Jesuset de fa 2019, el de Betlem, torna cada any per il·luminar les llars i les persones.

 BON NADAL A TOTS ELS SEGUIDORS DEL BLOG. Es dia de tradicions: estrenes, bons desitjos, el putxero,...

20191225094925-20191206-200620-copia.jpg

Ja està ací...ja ha arribat: és el NADAL. Estudiem la paraula: La d i la t s’intercalen. Es podria dir ben bé el Natal. Vindrà de Natalis-e. Naixement. Recorda el naixement de Jesús, any rere any. Tenim paraules que comencen amb el prefixe: natalici, natalitat.

I els cristians devem commemorar un gran aconteixement: A Betlem poble de Judea a un portal va nàixer el Jesús.

Quins costums conservem del dia de hui dels nostres avantpassats. Us pose ací el meu article que al blog d’Alicantevivo (www.alicantevivo.org) es va publicar ja fa alguns anyets, el dia 26 de desembre de 2007:

"Gata de Gorgos, fidel als seus costums, ha celebrat des de sempre les festes de Nadal. La vespra de Nadal i arribada la nit, la gent acudia a l´església de Sant Miquel, com ara, a la Missa del Gall.
També a aquestes hores eixien els més joves a arreplegar les estrenes (aguinaldo). Anaven pels carrers i cases. Un dit popular que ens recorda al seu llibre "Saba Vella", l´escriptor gater ara resident a Teulada Eugeni-Adolf Monjo i Pasqual que es cantava a Gata és el següent:
"Al peu de la muntanya / mo n´hem d´anar, / a la bona catxupanda / i al bon bacallar".
Altra cançó que transcriu l´amic Monjo: La nit de maitines / la nit de Nadal, / passava un xiquet / per baix d´un portal; / sa mare li deia: / -Fill meu, a mamar. / -No, senyora mare, / que he de cantar / una cançoneta /
de molta primor, / que els àngels / canten al nostre Senyor.
 
Però, el costum més estés en tot el segle XX, fins la dècada dels 90, estigué la de "les estrenes" familiars el mateix dia 25, el Dia de Nadal.
Les cases estaven obertes per a rebre a fills, néts i fillols. La matriarca de la casa preparava un bon àpat, que consistia en el tradicional "putxero", on no faltaven les riquíssimes pilotes, creïlles, cansalada i carn. Dolços, pastissets fets a casa, com mantecades, ronyosses i els mateixos pastissets de Glòria.
Després de dinar, començava el ritual:
"Paraven les mans, a la vegada que besaven als seus majors. Fills a pares; néts a uelos, fillols a padrins" i la frase necessària: "DE HUI A L´ANY QUE VÉ, QUE ESTIGUEM TOTS VIUS".
La frase premonitòria donava pas a les estrenes.
Els carrers del poble s´omplien de famílies. Si volies conéixer la prole de cada família ahí era el moment adequat.
Els padrins esperaven al fillol, per fer-li unes estrenes sustancioses.
El segon dia de Nadal, dia 26 de desembre, també era molt senyalat a Gata. Els xics anaven a casa dels pares i familiars de la xica. La festa continuava.
Ara, el consumisme, el materialisme, l´estrés, el paganisme i tot el que això representa va deixant de costat o inclús ha fet desaparéixer aquells costums tan entranyables i familiars.
Guarde´m aquelles imatges retrospectives i aquell refranyer, tan savi com popular: "Al Nadal, qui no estrena no té mans" o l´altre que trau Monjo del calaix: "per Nadal, qui no estrena, res no val".
 
I també entra dins dels costums nadalencs el putxero que la mare gran, l’’avia feia per a tots els de casa, que es juntaven com ara, però ara, moltes vegades, sense putxero. I el tronc de Nadal, un dolç en forma de tronc, que posaven junt a la ximeneia encesa. Era un altre dels costums.
 
Ara els xiquets es lleven i tenen els regals que els ha portat el Pare Noel i es posen a jugar.
Està despersonalitzant-se aquell caliu del Nadal?
Es celebren en aquest dia tan assenyalat: NATIVITAT, NOELIA, NATÀLIA.

També es hui NOSTRA SENYORA DEL BETLEM. L’advocació ve des de que la Mare de Déu és part imprescindible al Portal del Betlem.

I que en digueu de refranys. De dia de Nadal n’hi ha molts. En pose tres:

PER NADAL I PER CAP D’ANY, CADASCÚ AMB EL SEU COMPANY.
QUI NO TREBALLA EN TOT L’ANY, TREBALLA EL DIA DE NADAL.
PER PASQUA I PER NADAL, QUI NO ESTRENA RES NO VAL.

FONTS: Alicante Vivo (meu article 26/12/2007), santopedia.com i altres. // Foto portada: el betlem familiar instal·lat al carrer Signes de Gata, detall del pessebre.

¡¡BON DIA DE NADAL A TOTES I TOTS!! des del blog del CRONISTA DE GATA us desitja MIGUEL VIVES SIGNES i família.

 ELS ALUMNES DE L'ESCOLA DE PLÀSTICA EXPOSEN AL CASAL DE LA MUSICA DE GATA FINS EL 29; A FEBRER HO FARAN AL PRADO D'ONDARA

20191227101356-expoavives-copia.jpg

Com ja és habitual les inauguracions d´esta escola experimental son un motiu per a aglutinar a tot un feix de públic vingut d´arreu de la Marina. L´exposició marca l´inici de les mostres d´este curs que tindrà una continuïtat al mes de febrer al Prado d´Ondara.

Per esta volta l´exposició aglutina obres dels següents autors i seguint l´ordre de la mostra, Guillem Tormo, Pepa Caselles, Rosalía Beltrán, Mariví Puigcerver, Empar Escrivà, Genoveva Regidor, Mar Fornes, Said ben Sal.lah, Fausser, Pep Aguilar, Anne Verschaerer, Fina Gilabert, Mari Marí, Mª José Cholbi, Manuela Paszkowsky i Anna Climent. El motiu de l´exposició era el realitzar obres centrades en la bidimensionalitat, hi ha fotografies, collages, mon objectual, acrílics, dibuixos etc. de moltes i variades sensibilitats artístiques.

L´acte inaugural va comptar, com reflexa la fotografia, amb la presència dels autors, de la regidora de cultura Àngels que va mostrar la seua satisfacció front a la qualitat de les obres, del mestre de l´escola Ginestar i d´un bon grapat de públic. L´exposició romandrà oberta dins el 29 de desembre de dimecres a diumenges de 19 a 21h. L’exposició compta amb la col·laboració de la regidoria de cultura de l´ajuntament de Gata.

FONT: Foto aportada per Josep Ginestar, dia de la inauguració.TRES PECES ROMANES DE LA RANA, TEMPORALMENT, A LA COL·LECCIÓ MUSEOGRÀFICA DE GATA

20191227102229-pecesranafoto-copia.jpg

La Col·lecció museogràfica municipal de Gata acull, temporalment, l’exposició de tres peces de ceràmica romana del jaciment de La Rana. Es tracta d’un pitxer, una ampolla i una àmfora que han estat restaurades per encàrrec del Museu Soler Blasco de Xàbia.

Aquestes peces es van extraure durant la segona campanya d’excavació arqueològica realitzada al jaciment romà La Rana, dut a terme a principis de 2019, coordinada per un equip investigador de la Universitat d’Alacant i del Museu de Xàbia i finançada per l’Ajuntament de Gata i la Universitat d’Alacant.

El jaciment romà de La Rana està situat en el terme municipal de Gata de Gorgos, al costat del barranc de La Rana, que ho separa de la carretera CV-134.

Entre els principals objectius de les excavacions es troba la localització i documentació d’estructures pertanyents al centre alfarer, així com l’àrea d’abocador. L’equip de recerca té un especial interès a conèixer millor la producció d’àmfores, els principals envasos de transport en l’Antiguitat, en les quals s’exportaria el vi produït en aquesta àrea a diferents punts de l’imperi romà. Es poden visitar de dilluns a divendres en horari de 9 a 15:30 hores i dissabtes de 10:30 a 13 hores.

FONTS: Foto i text, Ajuntament de Gata.A LA VESPRADA, A TIRAR LA CARTA AL REI: RECOLLIDA PER PART DELS VISIRS DE LES CARTES DELS MENUTS DE GATA

20191227135556-img-20181227-wa0009-copia.jpg

Aquesta és l’expresió que sempre s’ha utilitzat a Gata. L’acte que constitueix el pròleg del Misteri dels Reis de Gata, declarada Festa d’Interés Turístic Provincial, se celebra a la vesprada. Els visirs reials recolliran a partir de les 18.30 hores, les cartes dels xiquets i xiquetes de Gata. Serà a la Plaça de l’Església i col.laborarà a més de la Comissió de Reis la Comissió de festes 2020. La salutació de moltes mares i pares a altres i els seus menuts és la que es repeteix any rere any: Ja heu anat a tirar la carta als reis?. 

Pues això, a totes les nenes i nens de Gata i als més majorets, que facen una bona carta per a que els reis d’Orient vos porten molts regals. A Gata som i serem de Reis, el Papa Noel ha estat una cosa imposada i per a nosaltres no massa important.EXCURSIÓ A VALÈNCIA DE FAMÍLIES DELS JUNIORS, CATECISME I PARRÒQUIA DE GATA

20191228113919-img-20191228-wa0000-copia.jpg

Ara mateix visiten les famílies dels Juniors, Catecisme, Cor i Parròquia de Sant Miquel de Gata de Gorgos la comunitat de germanes de la congregació Iesu Communio de Godella, per tal de conéixer com viuen i resen aquestes mongetes. És l’excursió de 52 persones que aniran després a València capital. A l’antic llit del Túria gaudiran del Parc Gulliver i a la vesprada aniran al circ Alaska. És costum per estes festes, entre Nadal i Cap d’Any que no hi ha classes per als menuts, organitzar des de la parròquia les excursions en família.

FONT: Fotos Vero Vives i Cronista.CENTENARS DE XIQUETES I XIQUETS DE GATA PORTEN LES SEUES CARTES ALS VISIRS REIALS. Dissabte 4, emisaris anunciaran la visita el 5 de SS.MM. els Reis d'Orient

20191228115235-20191227-183142-copia.jpg

Tota la crialla de Gata i alguns de la comarca es van concentrar ahir al tardet a la Plaça de l’Església de la població. Motiu: els visirs reials els van visitar i van recollir les cartes que faran arribar a Ses Majestats els Reis d’Orient. Al so de les nadales i amb una cua que anava del carrer La Manegueta, nom antic i popular del Bisbe Cervera. Mares, pares, xiquetes i xiquets van anar apropant-se al palco on estaven sentats, després de fer el parlament esperant dedicat als menuts de Gata, els tres visirs. Van recollir les cartes i les personalitats van omplir de caramels mans, gorros i butxaques.

Agraïment de tot el poble a la Comissió organitzadora, a l’Ajuntament per la logística i a la gent del TAPIS que any rere any fan manualitats i després es repartixen per a tots els xiquets de Gata. També la Comissió 2020 va fer xocolate i dolços muntant les tradicionals carpes. Malgrat al bon temps reinant, però amb un poc de frescoreta s'aagraïa un gotet de xocolate esperant a tirar la carta. 

La il·lusió ha començat amb força a Gata, que té la seua continuitat els dies 2, 3 i 4 amb les oficines reials, per si algú vol posar-se en contacte amb els Reis Mags. Al tardet, el dissabte 4 arribaran els emisaris reials anunciant la vinguda gran per al dia següent 5 de gener, enguany diumenge, la dels Reis que visitaran el Palau d’hivern d’Herodes i la cova de Betlem. Serà el torn del MISTERI DE REIS, únic per tota la representació i majestuositat i declarat FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC PROVINCIAL.

FONTS. Fotos de l’àlbum: Misteri de Reis, Vero Vives i Cronista.EL PLE DE L'AJUNTAMENT DE GATA APROVA LES AL·LEGACIONS AL TREN DE LA COSTA

20191228171229-ajuntescut.jpg

Es demana unir Gandia i Dénia i modificar el traçat del ferrocarril anant paral·lel a la AP-7

L’Ajuntament de Gata ha aprovat per unanimitat en sessió plenària extraordinària una moció conjunta que recull les al·legacions al traçat del Tren de la Costa. Aquesta al·legació continua en la línia de la presentada ja en 2016 i manté les mateixes reivindicacions.

Des de l’Ajuntament de Gata demanen que es modifique el traçat del ferrocarril, mantenint el seu paral·lelisme a l’AP-7, com de fet establia l’Alternativa 3A de l’Estudi Informatiu del Ministeri de febrer de 2015.

Aquesta és la mateixa tesi de poblacions veïnes com Pedreguer i el propi Cercle d’empresaris de la Marina Alta, que reclamen una estació al costat de l’eixida de l’AP7 a Ondara i una connexió només per tramvia a Dénia.

Aquesta és una alternativa al traçat denominat 3C, que suposa un fort impacte ambiental en zones de la Marina Alta i el Montgó per acostar la infraestructura a Dénia.

En la moció, demanen un Tren de la Costa per a unir les ciutats de Gandia i Dénia, i aquest amb Alacant com a un veritable tren de rodalia, amb parades a totes poblacions per les quals discorre el seu traçat, perquè siga un transport eficient per a la ciutadania de les 4 comarques, i no un tren d’alta velocitat.

A més a més, es posa a disposició de la ciutadania un model d’al·legació que es pot emplenar a les dependències municipals.

FONT: Text Ajuntament Gata, premsa. Foto escut Ajuntament.TEMPS DE BETLEMS: EL DE L'ESGLÉSIA PARROQUIAL DE GATA

20191228175221-img-20191214-wa0020-copia.jpg

Com cada any per estes dates vos pose alguns betlems popularsque ens donen el record i l’alegria del Naixement del Senyor a Betlem fa 2019 anys. És TEMPS DE BETLEMS i aixina encetem la sèrie de 2019-2020. El que vegeu és el de l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, en el qual hem posat la nostra part col·laborant en el seu muntatge. Si altres anys es feia baix de les imatges de la Verge de Fàtima i del Natzaré, més estret i llarg, aquest any ha canviat de forma i s’ha fet a l’altre costat, baix la imatge de Sant Antoni Abat. Els detalls, que es veuen més al facebook, ens transporten als temps de Betlem a aquella època.

FONT: Fotos Juan Miguel V.C.TEMPS DE BETLEMS: EL FAMILIAR DEL CARRER SIGNES DE GATA, BETLEM "ANITA CANYETES". Comprén tres elements locals integrats en el betlem

20191228194820-img-20191213-wa0006-copia.jpg

A mesura que s’aproximava el mes de desembre creixia en la família la necessitat d’omplir la segona nevada de la casa familiar del carrer Signes, com sempre s’havia fet. Tenia que ser amb el betlem, que ens recordava un any més, que Ana Signes Ivars "Anita Canyetes" ja el muntava al mateix lloc damunt de la taula mentre al racó del foc es torrava carn o embutits. Era la vida dels anys 60 als 80. Ara, aquell betlem s’ha engrandit, ja no és sols de la taula ara té quasi deu metres quadrats. Juan Miguel, el meu fill, i jo hem gaudit amb el muntatge. Ell és el màxim artífex de la instal·lació i muntatge. Encara posem algunes d’aquelles figuretes de fa 65 anys, sobre tot les de la Verge, Sant Josep, la mula, el bou i el castell d’Herodes.

Amb cases fetes manualment per Juan Miguel, la instal·lació elèctrica posada tota per ell, amb l’assesorament d’Emilio Signes, la col·laboració de Toni de Mármols Ribes, i la inestable ajuda de tota la família amb plantes naturals, s’ha aconseguit un gran betlem. Enguany quatre elements trenquen la normalitat del paisatge. Primer la baixada del riu fins a quasi al sòl. Després, tres "monuments" o llocs locals a escala, com son el pont de la via del tren sobre el riu, l’ermita del Crist i la Plaça Nova com estava abans semblant al paviment amb dibuix de l’esplanada de l’Alacant.

Ja moltes persones han passat a veure’l, com la gent del TAPIS, els Juniors i els menuts de catequesis, inclús alguna gent de fora Gata. Altres seguirant passant fins a passar Reis, però sempre estarà l’espirit nadalenc de "Anita Canyetes". Si voleu passar per allí poseu-se en contacte amb Vero, Juan Miguel, Pepa o amb mi. Anirem junts a contemplar i gaudir del betlem. Gràcies.

FONT: Fotos J.M. Vives; TAPIS i Cronista.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris