Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Diciembre de 2018.

DEMÀ DIUMENGE 2, XIII MARATÓ PER MUNTANYA MARINA ALTA 2018. Organitza el GEG i col·labora l’Ajuntament

20181201180755-cartellmarato-copia.jpg

Demà diumenge dia 2 de desembre arriba la festa de la Muntanya a Gata. El poble acull la XIII Marató per Muntanya Marina Alta organitzada pel Grup Espeleològic Gata (G.E.G.) amb la col·laboració de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata. Aquesta edició serà la tercera prova puntuable del Circuit Trail Marina Alta.

A més a més, repetint l’experiència d’anys anteriors, al mateix temps es disputa la Cursa dels tres tossals de 22 km de recorregut i una prova per a senderistes de 12,5 km. A les 8 hores, des de la Plaça Nova, es donarà l’eixida als participants en la marató que hauran de realitzar el recorregut de 42 km. i un desnivell de 2400 mts.

L’eixida de la III Cursa Tres Tossals es donarà a les 9 hores i, hauran de recórrer una distància de 22 km i un desnivell de 1080 mts que recorre el Serrillars, Tossal del Moro i Tossal de Llicinta. I finalment, a les 9:30 hores, iniciaran el recorregut els participants en la modalitat de senderisme.

Més de 400 participants estan ja inscrits en les tres modalitats de la històrica prova de Gata. Des de l’organització s’han establert diferents punts de control on els participants podran trobar líquid i sòlid per atendre les seues necessitats durant la prova.

PROGRAMACIÓ MARATÓ I MITJA MARATÓ GATA.

HUI DISSABTE 1 DE DESEMBRE:

- Ara mateix, de 17.00 a 20.00: entrega de dorsals a l’edifici polivalent situat al Grup Escolar

- De 19.00 a 20.00: xarrada tècnica a l’edifici polivalent

DEMÀ DIUMENGE 2 DE DICIEMBRE:

- De les 7.00 fins 15 minuts antes de cada prova: entrega de dorsals a la zona d’eixida-meta (Plaça Nova)

- 8.00: eixida de la XIiI Marató per muntanya Marina Alta

- 9.00: eixida de la IV cursa els Tres Tossals

- 9.30: eixida senderistes

- 13.00: entrega trofeus IV Tres Tossals

-16.00: entrega trofeus XIII Marató per muntanya Marina Alta

-17.30: tancament meta

Hi ha servei de dutxes la Poliesportiu Muncipal que està a 300 metres de la zona de meta en la Partida Sorts, aquest també és un bon lloc per deixar el cotxe perquè més prop de meta va a ser complicat.

Més informació dels recorreguts, horaris i controls està disponible a la web https://www.mychip.es/evento/xiii-marato-de-la-marina-13

FONT: Cartell de l’event i plànol de situació, Ajuntament de Gata.MULTITUDINARIA INAUGURACIÓ DE LA PINTORA PEPA CASELLES A JESÚS POBRE; EXPOSA FINS EL 6 DE GENER LES SEUES OBRES

20181206172103-pepa-copia.jpg

Divendres passat va tindre lloc a la sala d´exposicions “el Pati” a Jesús Poble l´acte inaugural de l´exposició “OBRES DEL 2018” de la pintora de Gata Pepa Caselles. L´exposició mostra deu obres de gran format i que estan reflectides al catàleg que acompanya l´exposició. Com és habitual a esta bona pintora, les obres son acrílics sobre cartó, amb la coneguda força i contundència d´eixa autora. De menuda volia ser pintora, el seu somni s´ha acomplint, és una pintora i bona¡¡. Pepa ha exposat a nombroses exposicions a la nostra comarca, a València, Mèxic, Cuenca, Teruel, Alemanya etc. L´exposició va acompanyada d´un vídeo editat per Factoria d´Idees que mostra tot el seu atrevit sistema de treball pictòric, el vídeo serà penjat més avant a les xarxes socials.

L´acte va comptar amb la presència de la seua familia, de l´alcalde de Jesús Pobre Javier Escroto, de la regidora de Benestar Social de Jesús Pobre Pepa MartÍnez, dels regidors de Gata Maite Signes i Juan Pedrós, de  la comissaria de la mostra Anna Perles, del director del Museu de Arte Contemporáneo de Murcia Juan G. Sandoval, del mestre de l´Escola de Plàstica Experimental A. Vives Ginestar, companys de l´escola de plàstica d´on és alumna i veïns de Gata i Jesús Pobre. Com a primícia apuntem que Pepa serà convidada a participar a una exposició el proper any al Museo de art Contemporáneo de Murcia .

L´exposició romandrà oberta fins el 6 de gener amb el següent horari; de dilluns a divendres de 10 a 13 a través de l´ajuntament dissabtes tancat i diumenges de 11 a 13´30h.

L´ESCOLA DE PLÀSTICA EXPERIMENTAL"ANTONI VIVES" PARTICIPA EN UN ENCONTRE AL CENTRE DEL CARME DE VALÈNCIA

Per altra part, dies enrere al Centre del Carme de València el mestre de l´Escola de Plàstica Eexperimental Josep Ginestar va participar a un debat sobre l´ensenyament plàstic no reglat. Les jornades van estar organitzades per AVVAC (Artistes Visuals de Castelló València i Alacant). Ginestar va explicar els orígens de l´escola, la metodologia que s´empra així com la tasca que porta a cap l´escola, que resulta ser un dinamitzador artístic a Gata i a la nostra comarca.

FONTS: Texts i fotos, Ginestar.EL CORREDOR ALCOIÀ DAVID RUÍZ GUANYA LA XIII MARATÓ DE MUNTANYA. SEBAS SÁNCHEZ, 1er A LA MITJA MARATÓ DELS 3 TOSSALS. REBECCA MORGAN, 1ª DONA

20181206181430-davidruizmarato-copia.jpg

Els primers gaters en cada categoria van ser: Jorge Rodríguez Salvá (10é a la Marató); Juanma Castillo Cervera (4rt a la Mitja Marató) i José Antonio Signes Ginestar (3er senderista); de dones a la Mitja Marató, Antonia Valero Signes

El corredor veterà del club Aper Alcoi DAVID RUÍZ GÓMEZ va ser el guanyador el passat diumenge de la XIII Marató per Muntanya Marina Alta 2018, que organitzava el Grup Espeleològic Gatense amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gata. Ruíz va fer el recorregut de 42 kilòmetres en 5 hores, 1 minut i 9 segons, a una mitja de 10 minuts i 40 segons per hora. L’eixida va ser a les 8 del matí i el desnivell mitjà estava en 2.400 metres. Rafa Martínez Pérez del Club Matamol Trail i Pedro Martínez González del Esports Colau Trail van entrar segon i tercer.La primera dona en entrar a meta a la Marató va ser la veterana REBECCA MORGAN del Truro Running Club que va ser la 25 amb un temps de 7 hores, 1 minut i 44 segons. de dones, en segon i tercer lloc van entrar Belen Alcalde  i Elena Bernabeu.

El primer gater en presentar-se a meta, de la XIII Marató, va ser el jove promesa JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ que corria amb el G.E.G. i que va fer un temps de 6 hores, 4 minuts i 54 segons, a una mitja de 8’41’’. Al lloc 16 entrava el gater XAVI MULET LEYDA (GEG) i al lloc 19 LLUÍS IBÁÑEZ MIRALLES del C.M. La Faixa. A la prova més llarga no hi va participar cap dona gatera.

Un total de  54 corredors van acabar la carrera de la marató per muntanya.

LA MITJA MARATÓ PELS TRES TOSSALS: SERRILLÀS, LLISINTA I MORO

Pel que fa a la cursa Tres Tossals,  enguany integrada en el Circuit Trail Marina Alta, Sebas Sánchez va ser el guanyador (1:58:46) per davant de Llorenç Montserrat i David García. El primer gater va entrar just després dels tres primers, JUANMA CASTILLO CERVERA va fer quart amb 2 hores, 4 minuts i 9 segons. En quant a fèmines, la corredora local del GEG ANTO VALERO SIGNES va ser la primera amb un temps de 2:38:15 seguida per Pilar Moreno i Angela Ureña. 234 participants van concloure la prova de 22 km.

L’eixida de la III Cursa Tres Tossals  es donava a les 9 hores i, havien de recórrer una distància de 22 km i un desnivell de 1080 mts que recorre el Serrillars, Tossal del Moro i Tossal de Llicinta.

Finalment, a les 9:30 hores, iniciaren el recorregut els participants en la modalitat de senderisme. El tercer en arribar a la Plaça Nova on estava la meta va ser JOSÉ ANTONIO SIGNES GINESTAR del C.A. Gata que va fer 1 hora, 56 minuts o 2 segons. El primer va ser Jordi Mas Estela.

AGRAÏMENTS G.E.G.

Volem agrair a totes les persones que s’han inscrit a la prova i donar l’enhorabona a tots els que han aconseguit acabar-la. Donar les gràcies a l’Ajuntament de Gata de Gorgos i a tots els patrocinadors pel seu suport econòmic. També donar les gràcies a Protecció Civil i a tots els col·laboradors que fan una gran faena per a que tot funcione correctament i amb seguretat. Menció especial a totes les societats de caçadors que ens deixen passar per dins dels seus vedats en un dia de cacera.

Des del GEG volem donar les gràcies a tots i anunciar que l’any que ve no hi haurà edició de “La Marató”, però si que tornarà la Tres Tossals i possiblement tinguem algun altra distància més curta en competició. 

Per a veure complets reportatges fotográfics, PUNXEU ACÍ (Àlbum Tres Tossals Teresa Arabí) i PUNXEU ACÍ (Àlbum Marató Teresa Arabí).

FONTS: Fotos àlbum Tres Tossals (Tere Arabí) / Classificacions i foto dones mychip / Premsa Ajuntament.CAUEN TOTS ELS PRIMERS EQUIPS DEL GORGOS C.F.; DESCANSA EL CADET I ELS VETERANS SÓN LÍDERS

20181206191706-escutgorgos.jpg

El primer equip del GORGOS C.F. va ser sorprés a casa front al San Gabriel d’Alacant i va perdre per a 1 a 4. El gol gater el marcava David Molines al 74 i suposava el 1-3. A la classificació baixa al sisé lloc i segueix amb 18 punts. Dotze jornades, 6 guanyades i 6 perdudes, cap empat. 19 gols a favor i 21 en contra.

També caïa a Altea el GORGOS JUVENIL per un apretat 4 a 3. Els gols gaters els marcaven Pau Hostalet al 41 (0-1); Matías Salvá al 51 (1-2) i José Bolufer (1-3). A l’últim minut l’Altea desfeia l’igualada i guanyaven els alteans el partit. A la taula de classificació és tercer. De 10 partits jugats, set són victòries, un empat i tres perduts. 29 gols a favor i 10 en contra.

El GORGOS CADET descansava aquesta jornada i al guanyar el Verger, ara és segon a tres punts amb 22. 8 partits jugats, un menys que El Verger. 7 victòries i 1 empat. 26 gols a favor i 5 en contra.

El GORGOS INFANTIL també va caure a Dénia per 4 a 1. Ferran Giró al minut 30 feia l’empat a un per al Gorgos. A la classificació està l’11 amb 10 punts. De 9 partits jugats, 3 victòries, un empat i 4 derrotes. 16 gols a favor i 23 en contra.

Del futbol 8, detallem: GORGOS ALEVí, 2n any, 1; S.F.F.C.V. BENIDORM CF A, 9. El gol del Gorgos va ser el primer (1-0). Està el penúltim de la taula amb 3 punts. De 8 partits, sols té guanyat un i perduts 7. 13 gols a favor i 56 en contra.

El GORGOS BENJAMÍ també va descansar i està el 10é. Té 4 punts. De 6 partits, 1 guanyat, 1 empat i 4 derrotes. 14 gols a favor i 28 en contra.

Finalment, informem del GORGOS VETERANS. A la jornada del 2 de desembre golejaven 6-1 a La Dolce Vita del Padrino. A la jornada ajornada ahir dia 5 també van guanyar al Ondara Veterans per 3 a 1. Amb aquests dos resultats es posen líders de la lliga comarcal de veterans, jugats ja els 12 partits, 8 han guanyat, 2 empatat i 2 perduts. 26 punts, 33 gols a favor i 15 en contra.

FONTS: Foto, Gorgos CF. // Classificacions, FFCV. i futsalmarinaalta.es.LA HISTÒRIA DEL TELÈGRAF EN SEGELLS ARRIBA A GATA. HUI S'INAUGURA L'EXPOSICIÓ A LA BIBLIOTECA

20181207100953-telegrama-copia.jpg

Hui divendres 7 de desembre a les 20 hores s’inaugura a la biblioteca pública municipal de Gata l’exposició filatèlica que mostra un recorregut per la història del telègraf a través de la filatèlia. La Associació Meridià Zero per a la divulgació de la Ciència i la Tecnologia, amb la col·laboració de l’Ajuntament, organitza aquesta mostra que estarà exposta totes les festes nadalenques fins el 4 de gener de 2019. Original resulta el cartell anunciador, que podeu repassar-lo ací dalt, ja que està dissenyat en forma d’un telegrama.

A més, al voltant de l’exposició, divendres 14 de desembre a les 19 hores hi haurà un taller a la biblioteca sobre "Experiències senzilles relacionades amb la telegrafia. El taller estarà a càrrec de Pepe Pedro, professor de l’IES "Vicent Caselles Costa" de Gata.

FONT: cartell anunciador de l’event cultural.CONFIRMACIÓ DE 16 JÓVENS DE LA PARRÒQUIA DE GATA

20181211085745-48370734-1029063960631069-5930055611805859840-o.jpg

Diumenge dia 9 de desembre es van confirmar a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos un total de 16 jóvens de 16 anys, 11 xiques i 5 xics. Els va confirmar el vicari episcopal d’aquesta vicaria Don Francisco Revert. La missa solemne va estar concelebrada per confirmador, el rector de la parròquia Don Francisco M. Murillo, el rector fill de Gata Juan Pons i el rector que ajuda a la mateixa fill de Teulada Don Vicente Berenguer. Els jóvens van participar molt activament en l’eucaristia i els pares, padrins, familiars i amics dels confirmants van assistir a la cerimònia amb emotivitat.

FONT: Foto parròquia.TEMPS DE BETLEMS: BETLEM AMB LA RÈPLICA DE L'ESGLÉSIA DE GATA

20181212090726-betlem.jpg

Reprenc la secció de "Temps de betlems" un any més. Estem ja a 13 dies de Nadal i ja s’acosten les dates tan entranyables. A Gata comencen a mostrar-se els betlems, que per menuts que siguen tenen tots els seu encant i més si es fan amb carinyo i familiaritat, com el que vos presente. És peculiar i original, fet per artistes.

El betlem de la casa de José Miguel Jorro Benito i José Ángel Ojaos Franco té una característica que el fa més gater, una rèplica molt bona feta per José Ángel de l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata. Per damunt dels aparadors, a distintes altures, damunt de taules, grans i menuts, tots els naixements i betlems tenen eixa dolçor de les festes nadalenques. És "Temps de betlems", en la seua edició 2018-2019.MERCADET, TEATRE, AUDICIONS...COMENCEN ELS NADALS A GATA

20181213135749-cartellnadal.jpg

Música, teatre i comerç són els protagonistes de la campanya viu el Nadal a Gata

Les activitats comencen dissabte 15 de desembre amb Mercat de Nadal. A partir de les 16:30 h la plaça Nova de Gata s’omplirà de parades i associacions on també hi haurà actuacions musicals, tallers per als menuts,... i la jornada es trancarà amb la visita del Pare Noel.

El teatre serà el protagonista de diumenge 16 de desembre de la mà de Tarannà Teatre que ens presenta F. El llibre de les cares, de Jovi Lozano Sesser, una obra apta per a públic juvenil i adult que va ser guanyadora del Premi de Teatre Breu en Valencià Evarist García 2017. L’entrada és gratuïta. Serà a les 19 hores al Casal de la Música. La representació està inclosa dins la campanya de Música i Teatre de la Diputació d’Alacant 2018.

L’Escola Municipal de Música també ofereix les audicions els dies 17, 19 i 20 de desembre a les 19:30 h al Casal de la Música on l’alumnat desitjarà unes bones festes a tothom a través de la seua música.

Divendres 21 de desembre, de matí, seran els escolars qui canten les seues nadales. I per la vesprada, a les 18 h.,  a la Biblioteca de Gata s’inaugurarà l’exposició de targetes de Nadal organitzat per la Biblioteca i l’Ampa del Ceip Santíssim Crist. Tots els participants rebran un detall nadalenc.

Dissabte 22 de desembre serà la Banda Unió Musical juntament amb la Banda Juvenil els protagonistes amb el concert de Nadal que oferiran a les 19:30h al Casal de la Música.

Continuant amb les actuacions musicals, diumenge 23 de desembre, a les 12:30h a l’Església, la Rondalla de l’Escola Municipal de Música de Gata i el Grup Serrillàs realitzaran una actuació conjunta.

A més a més, per a facilitar la conciliació familiar, des de l’Ampa del Ceip Santíssim Crist ofereixen un taller de Nadal per a aquestes vacances que es realitzarà de matí al centre escolar. Més informació : https://www.facebook.com/ampagatasc/

FONTS: Informació i cartell, Ajuntament de Gata.LA RADIO I LA TELEVISIÓ AUTONÒMICA A PUNT S´INTERESSEN PER LA PINTORA GATERA PEPA CASELLES

20181213212619-pepa-copia-2-.jpg

Pepa està d’enhorabona, fa dies va inaugurar una exposició d´èxit a Jesús Pobre, acaben de convidar-la per a participar a una exposició al museu d´art contemporani de Murcia, i ara son els mitjans de comunicació els interessats per la seua obra així el dimarts va acudir a l´escola de plàstica la radio autonòmica A Punt, ahir pel matí un equip i per la vesprada un altre equip de la televisió A Punt venia a filmar-la a l´escola experimental de plàstica.

Els diferents periodistes s´han quedat bocabadats per la seua qualitat plàstica així com per la vitalitat i simpatia de Pepa Caselles. Pepa és molt coneguda com la pintora que pinta amb una granera i amb el “motxo” de vegades pels no entesos pot resultat una miqueta com de circ però per a la gent entesa i que ha pogut vore la seua obra és una molt bona pintora que realitza obres amb gran sensibilitat, matisos, sinceritat i força expressiva.

A més, podeu veure un vídeo de Youtube de Pepa Caselles i la seua exposició de Jesús Pobre al següent enllaç: PUNXEU.

FONTS: Text i foto Ginestar. // Youtube, vídeo.GATA REP UNA SUBVENCIÓ DE 40.000 EUROS I CONTRACTA A 4 TREBALLADORS

20181217141148-encorp-encord18-copia.jpg

Dins el Programa d’Ocupació i Iniciativa Social de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, l’Ajuntament de Gata ha rebut 40.103,74 euros per a la contractació laboral de 4 persones gràcies a diferents programes.

A través de la subvenció de l’Emcorp , de 20.350,25 euros, s’han contractat dos peons a jornada completa per a tasques de manteniment i millora del municipi durant 6 mesos, del 14 de desembre al 30 de juny

A banda, s’han contractat dos jardiners per a l’ampliació de serveis municipals

 del 14 de desembre al 12 de juny, amb un import de 19.753,49 € dins el programa de foment d’ocupació EMCORD.

FONTS: Foto i text, Ajuntament Gata.

 LA MÀGICA REPRESENTACIÓ A GATA DEL MISTERI DELS REIS ES POSA EN MARXA. FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC PROVINCIAL

20181220135345-cartellreis1819-copia.jpg

Gata es prepara per a celebrar, el dia 5 de gener de 2019, la representació del Misteri dels Reis Mags, una de les festes més màgica del calendari festiu a la localitat.

Des que es va representar per primera vegada el text teatral escrit per Antonio Salva, el 5 de gener de 1968, la representació s’ha realitzat ininterrompudament gràcies a la col·laboració de vora 300 persones que participen any rere any tant com a actors, figurants, organització, vestuari, paqueteria, repartiment.

Així, la regidoria de Festes de l’Ajuntament de Gata i la Comissió de Reis preparen ja estan mans a la feina preparant la festa de Reis de Gata, declarada Festa d’Interès Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana, amb novetats com la renovació de bona part del vestuari dels personatges que participen.

Dijous 27 de desembre comencen els actes amb la recollida, per part dels visirs reials, de les cartes de tots els xiquets i xiquetes del poble que tindrà lloc a la plaça de l’església a les 18:30 hores. La comissió de festes se suma a la festa amb una xocolatada i parada de dolç per a fer més agradable l’espera.

El actes continuen amb el tradicional bàndol que, el dia 4 de gener, els missatgers reials realitzen pels carrers del municipi, a poqueta nit, anunciant l’arribada dels tres reis.

Dissabte 5 de gener arriba l’acte central i més multitudinari amb la representació del Misteri de Reis que començarà a les 18:30 hores al carrer La Pau amb l’acte del Palau d’Hivern d’Herodes, pròxim a Betlem i constitueix el nucli central del Misteri. En aquest acte, entren en escena personatges que ja formen part de la nostra tradició com l’Escriba, el missatger reial, els soldats i les concubines, Herodes, la Sibil·la i com no, els tres reis, Melcior, Gaspar i Baltasar.

Enguany també contarà amb la participació de l’Escola Municipal de Música i Dansa.

Tot seguit els Reis d’Orient, acompanyats per pastors i guiats pels àngels, visiten el portal de Betlem situat a la Plaça de l’Església per adorar el Jesuset nascut. Allí es produeix un dels moments més màgics, amb la baixada de l’àngel des del campanar fins al mig la plaça on anima als xiquets i xiquetes de Gata a no perdre mai la il·lusió per la màgia dels tres reis.

En acabar el Misteri, arriba el moment més esperat dels menuts, ja que els visirs reials repartiran casa per casa els regals dels Reis, una altra de les peculiaritats de la festa a Gata.

Els actes els organitzen un grup de voluntaris que formen la Comissió de Reis amb la col·laboració de la Regidoria de Festes de l’Ajuntament de Gata de Gorgos.

FONTS: Cartells i información, Ajuntament de Gata de Gorgos.

 RECONEIXEMENT DE PROTECCIÓ CIVIL DE GATA A L’AGENT DE LA POLICIA LOCAL MANUEL LÓPEZ FERNÁNDEZ

20181220141231-gruppcgataimanolo-copia.jpg

El servei de voluntaries i voluntaris de Protecció Civil de Gata de Gorgos, junt amb altres companys de la comarca, van fer el passat 14 de desembre el típic sopar anual d’aquestes festes nadalenques. A l’hora de donar plaques de reconeixement, una d’elles va ser per a l’Agent de la Policia Local de Gata, MANUEL LÓPEZ FERNÁNDEZ, a qui li la van donar conjuntament l’anterior cap del grup Sebastià Puig Bolufer (etapa 2004-2013) i l’actual cap Joan Vicent Vallés Roselló (2013-hui). Se li va nomenar a López com a Cap Honorífic de Protecció Civil "pel seu recolçament, col·laboració i defensa d’este cos de voluntaris, a més d’haver estat sempre al costat de tots i cadascú dels voluntaris quan estos l’han requerit".

FONT: Fotos facilitades per Protecció Civil i Manuel López.UN ANY MÉS, LA PARRÒQUIA DE GATA CELEBRA EL CONEGUT DIA DE LA COCA

20181220154843-48361110-1032186823652116-5820728275848134656-o.jpg

Conegut i reconegut. El passat dissabte dia 15 es va celebrar una edició més i ja en van moltes del Dia de la Coca, que organitza i prepara la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos i que conta amb nombroses voluntàries i voluntaris, així com molts seguidors, que eixe dia dinen i, potser, berenen o sopen coques. Davant dels aparadors de la Plaça de l’Església (davant la casa abadia) i a la Plaça d’Espanya, es van posdar tota classe de coques, ja fora en la modalitat de salades o de dolces. També van estar presents, com no, els tradicionals bunyols. 

Al migdia es va escvoltar el repic de campanes, senyal que s’havien superat els 3.000 euros, abans quan va començar el mig milló de les antigues pessetes. En total es van recollir 3.456 euros, que aniran destinats a sofragar les despeses i necessitats de la parròquia, com obres, reparacions i demés.

La història del Dia de la Coca es remunta a les festes del Nadal de 1996, estant de rector a la parròquia Don José Tomás. Va sorgir la idea. Es va dir Fira Gastronòmica, es vendrien productes típics i si es passava del mig milió de pessetes, que es va superar, es voltejarien les campanes. Els diners recaptats eren per pagar les obres de l’església parroquial de Gata. Anys més tard es diria "Dia o fira de la coca". Encara, a hores d’ara, es celebra.

FONT: Fotos Parròquia.HUI 22, FORTUNA O SALUT, O LA SEGONA. PER ARA, A PEDREGUER PART DEL 2n PREMI

Està tocant-vos algun premi?. Sabeu que a PEDREGUER ha tocat part del SEGON PREMI, el 21.015.

Fins ara (10,14 hores), al Sorteig Extraordinari de Nadal 2018, han eixit els següents premis:

2n Premi: 21.015 (9,30 h.)

5é Premi: 47.862 (9,21 h.)

5é Premi: 07.568 (9,29 h.)

5é Premi: 68.402 (9,58 h.)

5é Premi: 29.031 (10,01 h.)

SEGUINT INFORMANT-VOS... HUI 22, FORTUNA O SALUT. A PEDREGUER SEGON PREMI, QUE TAMBÉ HA ARRIBAT A GATA; A MORAIRA, UN DÈCIM D'UN QUART

Ja van eixint més números. Són les 12,02. LA GROSSA DE NADAL encara no ha eixit. Molts pobles de la Comunitat Valenciana agraciats. Els més pròxims a Gata, PEDREGUER (segon premi) i MORAIRA (un dècim del quart 67.774). Ens consta que a GATA, també ha arrinat un trosset d'eixe segon premi de Pedreguer.

Ací els teniu:

2n PREMI, 21.015.

QUARTS PREMIS: 42.206 i 67.774.

TOTS ELS QUINTS PREMIS: 02.308, 07.568, 18.596, 20.202, 29.031, 47.862, 63.025 i 68.402.

Seguiré dient-vos...HUI 22, FORTUNA O SALUT...PEDREGUER, MORAIRA...I ARA LA GROSSA (03.347)

JA HA EIXIT LA GROSSA...S'HA FET DE PREGAR. 12,35 H. SI TENIU ACABAMENT O APROXIMACIONS, ÉS EL 03.347.

PROP D'ACÍ CAP LLOC.

TENIM EL SEGON...A PEDREGUER (COLLES I UN SUPERMERCAT). HA ARRIBAT UN TROSSET A GATA, I UN DÈCIM D'UN QUART A L'ADMINISTRACIÓ DE MORAIRA.EL GORGOS ACABA 2018: CAUEN ELS MAJORS (2-1); GOLEJA EL JUVENIL (6-1); EMPATA EL CADET (2-2)

20181223174034-gorgosjuvenil-copia.jpg

El primer equip del GORGOS CLUB DE FUTBOL acaba 2018 amb el partit perdut per la mínima i marcant primer. Contra el líder Altea va perdre 2-1. El gol el marcava al 33 David Molines, empatava l’Altea al 55 i a l’últim minut es desfeia el empat per als de la Marina Baixa. Ha baixat al 8é lloc amb 19 punts dels 14 partits jugats. 6 guanyats, 1 empat i 7 perduts. 22 gols a favor i 25 en contra.

El GORGOS JUVENIL va golejar a casa 6-1 al Ciutat de Benidorm i això que començava marcant el visitant al minut 4. Igualava el Gorgos per mig de Miguel Torres al 25. Raúl González desfeia l’empat al 43. A la segona part marcaven Luis Felipe, de nou Miguel Torres, i feia el segon doblet Axel Fernando. Boníssima classificació que amb un partit menys el Gorgos és segon amb 32 punts. De 13 partits, 10 els ha guanyat, 2 empatat i 1 perdut. 41 gols a favor i 9 en contra.

El GORGOS CADET no va poder guanyar a El Verger i el 2-2 el va portar al segon lloc. Julián Andrés empata per al Gorgos i Marcos feia el 1-2, però el Verger i de penalti empatava el partit. Es queden segons, però amb un partit menys. 29 punts de 11 partits. 9 guanyats, 2 empats. 52 gols a favor i 11 en contra.

El GORGOS INFANTIL perdia 2-4 contra el Ciutat de Xàtiva. Abdou i Nabil feien els gols gaters. Queden els penúltims al lloc 14é. 10 punts en els 12 partits: 3 victòries, 1 empat i 8 derrotes. 20 gols a favor i 34 en contra.

El GORGOS ALEVÍ perdia 2-8 contra La Nucía. Manu Blázquez feia el doblet per als gaters. També són penúltims, al lloc 15é. 3 punts de 11 partits jugats. 1 victòria. 15 gols a favor i 88 en contra.

El GORGOS BENJAMÍ perdia 4-7 contra La Nucía. Vicent Torres en feia dos i Hugo i Lucas els altres dos. Està al lloc 11 amb 4 punts. De 9 partits, 1 guanyat, 1 empat i 7 perduts. 22 gols a favor i 52 en contra.

FONTS: Foto Gorgos juvenil, Gorgos CF. // Classificacions: FFCV.IMATGES CURIOSES: LA LLUNA PLENA D'HIVERN...I EL MONTGÓ

20181223190423-llunamontgo-copia.jpg

M’envien aquesta fotografia feta just ahir dissabte 22, quan encara era vàlida la lluna plena dels solstici d’hivern d’enguany. El divendres 21 de desembre, fa dos dies, va ser el dia més curt i la nit més llarga de 2018. Pero, aquest solstici té alguna cosa especial: una lluna plena, com la que vegeu apareixent pel costat del Pare Montgó i una pluja de meteorits. Des de les 22,33 del divendres es veia la lluna plena. Des de 2010 la lluna plena no havia coincidit amb un solstici d’hivern. Gaudiu de la imatge curiosa de hui.

FONTS: Foto P.C. // Informació: diari "El Espectador".FELICITANT EL NADAL I LES FESTES: LA MEUA TARGETA...

20181223211036-targeta18mvs-copia.jpg

Comence ací la sèrie de 2018, de totes les persones o entitats que feliciten el Nadal i les festes nadalenques, augurant un bon any 2019. I comence amb la meua targeta nadalenca com a Cronista Oficial de Gata de Gorgos. Com molts anys, està present una vista del poble des de dalt les Coves Roges, al centre. A la dreta, un detall del Betlem Vivent de la festa del 5 de gener, el Misteri de Reis de Gata, que és Festa d'Interés Turístic Provincial. A l'esquerra, una vista de l'església i el campanar. Com a fons, el gran Montgó com el vegem des de Gata. La llegenda és el meu desig: Pau, Amor, Bondat i Felicitat. Així, que a les portes del dia de la Vespra, Bon Nadal tingau i Bones Festes, així com un bon any entrant 2019.FELICITEN EL NADAL I LES FESTES...: AJUNTAMENT DE GATA, JÚNIORS GATA, SALVADOR PONS,...

20181224122634-feliciten3-copia.jpg

Hui és la vespra. Del tardet a la matinada serà la Nit de Nadal, la de la tradicional Missa del Gall. Demà és el dia de Nadal. Hui 24 i demà 25 són dos dates entranyables. El Jesús naix en un Portal, i d'això fa 2018 anys. És temps de felicitacions. He escollit quatre felicitacions, de tantes i tantes que abunden a les xarxes socials de tota classe. 

L'Ajuntament de Gata de Gorgos, la casa de tots els gaters, felicita el Nadal i les festes amb una bonica imatge de Tere Arabí i uns versos mariners i de natura de "Serena Barca" de "María Josep Escrivà". La llegenda diu: "Bones festes i bon any 2019".

Júniors Gata felicita el Nadal i les festes amb una imatge feta a les portes de l'ésglésia aprofitant que els arbrets decoratius que custodien la porta estan posats. La verdor de les seues vestimentes són el símbol del Moviment Diocesà. Aquest és l'escrit que han deixat al facebook: "Ahir vam gaudir del dia tots junts!!. Pel matí, l'etapa d'experiència i estil de vida, vam visitar les persones que reben el senyor en casa, per desitjar-los el bon Nadal! Una gran experiencia per als xicons. A les 11:30 missa, després la dinàmica del sembrador de estrellas, visita a un betlem, dinar i jocs!. Un gran dia!. Que passeu un bon Nadal i feliç any nou! Ens veiem al nou any!!". És la seua felicitació.

El fotògraf gater Salvador Pons felicita les festes amb una imatge que es descobrix dins d'una bola de la Plaça Vella, amb l'Església, la Font, les llums. La llegenda, d'esquerra a dreta pegant la volta: "Feliz Navidad, Bon Nadal, Merry Christmas".

Aniré posant-ne més...

FONTS: Fotos Tere Arabí, Júniors Gata i Salvador Pons.
VISITEN EL BETLEM "ANITA CANYETES" DE GATA: EL TAPIS, XIQUETES I XIQUETS DE CATEQUESIS I EL JÚNIOR

20181224140415-visitabetlem-copia.jpg

Al llarg d’aquests dies previs al Nadal i apropant-se les grans festes de la Vinguda del Nen Jesús al món, el betlem "Anita Canyetes", que amb gran record fem el meu fill Juan Miguel i el que vos escriu, ha estat visitat no sols per la gent, sinó per grups com la gent del TAPIS, que és el segon any que s’apropen; les xiquetes i xiquets de Catequesis, que es preparen per a la Primera Comunió amb les seues catequistes, i els Júniors Gata. Tots ells han pogut gaudir del monumental betlem, que està fet amb molts elements naturals, com pedres, plantes, ceps.

Recordar-vos a tots els que sou seguidors del blog i als gaters, en general, que si voleu visitar-lo en estes festes nadalenques i fins a Reis, poseu-se amb contacte amb nosaltres, bé amb mi, la meua dona o amb els meus fills.

FONT: Fotos TAPIS, Catequesis i Júniors Gata.TEMPS DE BETLEMS: EL DE L'ESGLÉSIA DE GATA

20181224141056-20181222-000059-copia.jpg

L’església de Sant Miquel Arcàngel de Gata ja té el seu betlem muntat. Ocupa l’espai de baix de les imatges de la Mare de Déu de Fàtima i de Jesús Natzaré. Amb figures grans i cases que sembleen d’aquella època, d’aquell lloc del Naixement de Jesús, es combinen elements de la natura (ceps, plantes) amb elements artificials.HUI ÉS NADAL. LES ESTRENES, DINARS AMB FAMÍLIA, COSTUMS QUE PERDUREN A GATA

20181225145611-nenesglesia-copia.jpg

Ja està ací...ja ha arribat: és el NADAL. Estudiem la paraula: La d i la t s’intercalen. Es podria dir ben bé el Natal. Vindrà de Natalis-e. Naixement. Recorda el naixement de Jesús, any rere any. Tenim paraules que comencen amb el prefixe: natalici, natalitat.

I els cristians devem commemorar un gran aconteixement: A Betlem poble de Judea a un portal va nàixer el Jesús.

Quins costums conservem per al dia de hui dels nostres avantpassats?

"Gata de Gorgos, fidel als seus costums, ha celebrat des de sempre les festes de Nadal. La vespra de Nadal i arribada la nit, la gent acudia a l´església de Sant Miquel, com ara, a la Missa del Gall.
També a aquestes hores eixien els més joves a arreplegar les estrenes (aguinaldo). Anaven pels carrers i cases. Un dit popular que ens recorda al seu llibre "Saba Vella", l´escriptor gater ara resident a Teulada Eugeni-Adolf Monjo i Pasqual que es cantava a Gata és el següent:
"Al peu de la muntanya / mo n´hem d´anar, / a la bona catxupanda / i al bon bacallar".
Altra cançó que transcriu l´amic Monjo: La nit de maitines / la nit de Nadal, / passava un xiquet / per baix d´un portal; / sa mare li deia: / -Fill meu, a mamar. / -No, senyora mare, / que he de cantar / una cançoneta /
de molta primor, / que els àngels / canten al nostre Senyor.
 
Però, el costum més estés en tot el segle XX, fins la dècada dels 90, estigué la de "les estrenes" familiars el mateix dia 25, el Dia de Nadal.
Les cases estaven obertes per a rebre a fills, néts i fillols. La matriarca de la casa preparava un bon àpat, que consistia en el tradicional "putxero", on no faltaven les riquíssimes pilotes, creïlles, cansalada i carn. Dolços, pastissets fets a casa, com mantecades, ronyosses i els mateixos pastissets de Glòria.
Després de dinar, començava el ritual:
"Paraven les mans, a la vegada que besaven als seus majors. Fills a pares; néts a uelos, fillols a padrins" i la frase necessària: "DE HUI A L´ANY QUE VÉ, QUE ESTIGUEM TOTS VIUS".
La frase premonitòria donava pas a les estrenes.
Els carrers del poble s´omplien de famílies. Si volies conéixer la prole de cada família ahí era el moment adequat.
Els padrins esperaven al fillol, per fer-li unes estrenes sustancioses.
El segon dia de Nadal, dia 26 de desembre Sant Esteve, també era molt senyalat a Gata. Els xics anaven a casa dels pares i familiars de la xica. La festa continuava.
Ara, el consumisme, el materialisme, l´estrés, el paganisme i tot el que això representa va deixant de costat o inclús ha fet desaparéixer aquells costums tan entranyables i familiars.
Guardem aquelles imatges retrospectives i aquell refranyer, tan savi com popular: "Al Nadal, qui no estrena no té mans" o l´altre que trau Monjo del calaix: "per Nadal, qui no estrena, res no val".
 
I també entra dins dels costums nadalencs el putxero que la mare gran, l’’avia feia per a tots els de casa, que es juntaven com ara, però ara, moltes vegades, sense putxero. I el tronc de Nadal, un dolç en forma de tronc, que posaven junt a la ximeneia encesa. Era un altre dels costums.
Ara els xiquets es lleven i tenen els regals que els ha portat el Pare Noel i es posen a jugar. Està despersonalitzant-se aquell caliu del Nadal?
¡¡BON NADAL A TOTS!! des del blog del CRONISTA DE GATA us desitja MIGUEL VIVES SIGNES i família.

 REIS 2019 GATA: HUI DIJOUS, CARTES ALS MAGS

20181227085745-cartes2017.jpg

Quan tiren les cartes?. Al tardet. Ho fan a la Plaça Vella, no?. Sí, com sempre...

Aquest seria el diàleg entre dues mares o dos pares al dia de hui. I d'això fa 51 anys. Es posen en marxa els actes dels Reis 2019. Aquesta vesprada a partir de les 18:30 hores tindrà lloc l’acte de recollida de cartes de les xiquetes i xiquets de Gata, per a portar als Reis Mags de l’Orient. Un palco instal·lat a l’efecte a la Plaça de l’Església, com és costum any rere any i per les mateixes dates, servirà per a que els Visirs Reials rebren als infants de Gata, arropats i preparats amb les cartes. La comissió de festes, present en totes les grans cel·lebracions com aquesta, estarà oferint xocolate i dolços per a combatre un poc la frescoreta i rosada que a eixes hores ja comença a fer.

FONT: Foto Vero Vives, recollida any passat (28/12/2017).
REIS GATA 2019: XIQUETS I XIQUETES ENVIEN 435 CARTES ALS REIS MAGS. ELS VISIRS ES PRESENTS AMB NOUS TRAGES

20181229200436-visirscartes-copia.jpg

PODEU VISIONAR L'ÀLBUM DEL DIA DE LES CARTES DE GATA, PUNXANT ACÍ (Fotos: Misteri de Reis Gata / Santiago Vives / Vero Vives.

El Misteri de Reis 2019 està prompte a fer-se realitat en la seua 51ena edició i sent FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC PROVINCIAL. Tot un luxe per a un poble, Gata, que viu i sent la festa de la vespra de Reis com a pròpia i cada any millorant-se.

Enguany, les novetats estan en els trages i vestimenta dels acompanyants dels personatges principals. Ja es va veure un avanç al lliurament de cartes de les xiquetes i xiquets de Gata, que van visitar a la Plaça de l’Església dijous 27 i que en número de 435 van portar la seua carta, que rebran els Reis Melchor, Gaspar i Baltasar. Com sempre, calfant el tardet gater, la Comissió de Festes 2019 va preparar xocolate calentet i bons dolços.

Vos pose el comentari que des de l’organització "Misteri Reis de Gata" feien al respecte de la "nit de la carta", com és típic dir ací a Gata:

"Passats els 50 anys de la representació del Misteri, encarem una nova etapa on l’evolució és el nostre objectiu. Comencem renovant vestuari i per això hem vist que els nostres Visirs Reials, en aquest any, ja han vingut vestits amb tot luxe, més "majestuosos", tal com pertany a la seua condició. Van recollir en la seua visita un total de 435 cartes que ja estan de camí cap al seu destí i, per al proper dia 5 de gener, esperem que facen realitat els somnis dels seus remitents. Per a aquest dia també s’estan ultimant detalls de vestuari que esperem que augmente, més si és possible, l’expectació i vistositat del nostre "conjunt" de Reis Mags. Serà en aquesta ocasió el torn de lluir-se per als patges reials i portadors d’Herodes.

Us esperem a tots!
MAI DEIXEU DE CREURE EN LA MÀGIA DELS REIS MAGS, MÉS ENCARA, SI SÓN ELS DE GATA DE GORGOS!"

¡¡La cola arribava al carrer Teulada!! es comentava. Expectació al màxim i bona posta en escena dels visirs, el seu parlament i la nova vestimenta.

El pròxim acte serà el 4 de gener, divendres. Arribaran els patges anunciant la visita al dia següent que els Reis arribaran a Gata al Palau d’hivern del rei Herodes. Abans, les oficines reials estaran obertes per a tots aquells que desitgen coneixer-les al Pavelló cobert municipal de les Sorts, els dies 2, 3 i 4 de gener de 2019. El dia 2 de 11 a 13 i de 16 a 20 hores. El dia 4 de 10 a 13 i de 16 a 20 i el dia 4 de 10 a 13 i de 16 a 19.30 hores.

FONTS: Fotos àbum "Misteri Reis de Gata" / Santiago Vives / Vero Vives.XIQUETES I XIQUETS DE CATEQUESIS I JUNIORS DE GATA VISITEN EXPO JOVE I EL CIRC A VALÈNCIA

20181229210659-img-20181229-wa0020-copia.jpg

Un total de 65 persones, entre xiquetes i xiquets de catequesis i Júniors de Gata, han gaudit hui d’una jornada d’esbarjo a València, acompanyats dels seus monitors, pares/mares/ties i el senyor rector. Al migdia han visitat a la Fira de València Expo Jove 2018 on han jugat i han visitat els distints pavellons i seccions. Per la vesprada, com ja és costum per aquestes dades nadalenques, han anat a la sessió del circ.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.810-. L'Spar a la Plaça Espanya (1967)

20181229212348-debernatplacae67-copia.jpg

Torne a posar una nova fotografia del record. És ja la 1.810. Me la facilita l’amic Bernat Torres, trobada a la xarxa facebook. Agraïment. Aquesta està datada en 1967. Plaça Espanya. Observeu els dos homes, semblen ser Francisquet el panader i Catxo. Moltes dones davant la porta de l’Spar que allí hi havia. Mireu la Lambretta a la part inferior dreta i mireu a la part superior com començava i amb molta força el "boom" de les canastes i regals a eixa plaça.

FONT: Foto facilitada per Bernat Torres Oliver, trobada i extreta del facebook.GATA ACOMIADA L'ANY VELL. S'ESCAPA EL 2018. ARRIBA AMB FORÇA EL 2019.

20181231132716-resum18blog-copia.jpg

Quan estem a tan sols deu hores de trencar l’última fulla del calendari del vell 2018, quan està ja tocant a la porta amb força el 2019, tirem enrere i a la vegada que acomiadem l’any, vegem algunes coses que resumixen l’any al nostre poble a Gata.

Cal recalcar els 50 anys del Misteri de Reis de Gata que es van viure al gener de 2018. La FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC LOCAL I PROVINCIAL es va fer realitat, una vegada més, amb un segell important. En unes hores estarem ja pensant en els Reis 51, els del 2019.

A nivell de poble com a municipi, el dia 30 d’octubre de 2018 passarà a la història municipal dels dos pobles que ja estan agermanats. Gata de Gorgos i Saint André de Sangonis (França) ja son pobles germans. Amb la signatura del document d’agermanament per part de l’alcalde de Saint André de Sangonis, Jean-Pierre Gabaudan, i l’alcaldessa de Gata, Magdalena Mengual, es tancava un procés iniciat en 2014, quan els dos pobles van manifestar la seua intenció d’agermanar-se, i es donava pas a un nou temps d’intercanvis i projectes en comú com a pobles germans.

Les pluges han estat regulars, però no han arribam als 700 litres. Mesurava Vicent Signes "Canya" un total de 675 litres, però feia notar i recordava que no ha vungit el riu enguany. L’episodi més recent de pluges va ser pel novembre, amb quasi 100 litres amb dos dies (entrre el 18 i 19). La gota freda Dana ens deixava poca pluja per l’octubre. Més enrere, començava febrer amb neu espolvorejada sobre els tres caps del Montgó.

També hem conegut el resum anual de donants de sang. L’associació de Donants de sang de Gata facilitava que en 2018 Gata ha mostrat, de nou, la seua solidaritat i ha contribuït amb 357 donacions de sang vàlides i 18 nous donants han acudit durant 2018 a Gata de Gorgos per col·laborar.

En política, ha seguit prorrogat el pressupost anterior i l’equip de govern s’ha mantés en les tres regidores de Compromís per Gata (alcaldessa, Magda Mengual; Àngels Soler i Tere Arabí, i el regidor del mateix partit, Toni Arabí). Ha dimitit del seu càrrec a la Corporació en 2018, Alberto Cardona del Partit Popular i s’ha incorporat Dora Caselles Pedro. Sols anunciava el PSOE la candidatura a l’alcaldia per a 2019 Toni Signes (PSOE). 

A nivell esportiu i del Gorgos CF destaquem que l’equip del GORGOS CADET va aconseguir la lliga 2016-2017 i l’ascens. També ho van fer els majors, com a millor 7é segon de 8 que pujaven de Segona a Primera Regional. 

En competició de gimnàstica rítmica, alegria gatera: el jove gimnasta gater Sergi Buigues Vives es va proclamar subcampió en el Campionat Provincial d’Espanya, que es va celebrar a Calp el 5 de Maig. Sergi va competir en la categoria Junior masculina amb Aro, Maces i Corda guanyant la medalla de plata en cada modalitat i proclamant-se subcampió. A juny, va quedar en bona posició, el lloc 8 de la general, al Campionat d’Espanya de Gimnàstica Rítmica celebrat en Guadalajara.

Altres efemèrides, altres aconteixements han anat conformant la vida d’un poble, el poble de GATA.

ADÉU AL 2018 I BONA ENTRADA AL 2019. DESIG A TOT EL POBLE DE GATA I ALS USUARIS DEL BLOG.

 EL MEU DESIG PER A L'ANY 2019: CRONISTA DE GATA (Miguel Vives Signes)

20181231173807-targameua19-copia.jpg

Vos pose la targa de DESIG PER AL BON ANY NOU 2019. Dalt a l'esquerra la baixada de l'ermita, baix el centenari pont de la via. Entre els seus arcs la màgica xifra de 2019. A la dreta, dos escenes del Betlem Vivent del Misteri de Reis de Gata 2018: una vista general de la plaça (Foto Parròquia) i baix la Baixada de l'Àngel.

TINGUEU BON ANY 2019...VOS DESITGE. CRONISTA DE GATA.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris