Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Agosto de 2018.

FESTES GATA18: MÉS COSES...I AHIR DIA 4, DIA DE LES QUINTAES

20180805133541-20180804-141000-copia.jpg

(MIREU EL PRIMER ÀLBUM DE LES FESTES, PUNXANT ACÍ)

(MIREU EL SEGON ÀLGUM DE FESTES, PUNXANT ACÍ)

(MIREU L’ÀLBUM DE LA FESTA DE QUINTAES, PUNXANT ACÍ)

Les fulles del calendari fester patronal de Gata de Gorgos estan esgotant-se. Resten dos dies, hui dia 5 la vespra i demà la festa major. Abans s’han viscut deu dies intensos de festes acabant amb el gran dia de les quintades. Enrere queden bons moments de festa, dinars, sopars, bars, casals, barraques o carrers. Si cadascú repassa els actes segur que trobarà coses que no han canviat per a res, sense novetats, i altres hauran viscut actes puntuals bons. Ara és l’hora de fer balanç. De tot un poc...

Però ahir, la calorosa jornada estava dedicada a les quintades, com ho està a Gata des de fa més de trenta anys (algun dia averigüarem el primer any de quintades). Algunes quintades tenieen una cita especial: la d’enguany és clar que si, menuts i majors; la de 2008 aquella del "cubateta i a la marxa"; la de 1988, la de 1978, que al dinar va tindre pastel commemoratiu i tot. Tots i totes es van unir en germanor al baret del corront del Kiro’s per gaudir de la música de les xarangues llogades per amenitzar la festa de cada anyada (terme que s’utilitza molt a la veïna Benissa). A les fotografies dels àlbums podeu veure moments de les festes.

FONT: Fotos dels àlbums i de la portada: extretes del facebook i Cronista de Gata.ENS DEIXA ROSA MONFORT PEDRO (Rosa el Xato), ARTISTA DE TEATRE AFICIONAT. TAMBÉ HA FALTAT PEPICA FERRER

20180805143014-rosaxato.jpg

Dies senyalats i més per a quan un ser volgut ens deixa. Encara amb el Santíssim Crist del Calvari presidint les festes i el dia de la festa major, els gaters acomiadaran a dues dones: PEPICA FERRER COSTA, que era viuda del que fou president de la banda i músic Onofre (Alfredo) Escortell, i ROSA MONFORT PEDRO (Rosa el Xato). Els funerals a l’església parroquial seran, demà dia 6 festa major, a les 10.30 hores el de Pepica i a les 17.30 hores el de Rosa.

Parlem d’esta última, de ROSA "EL XATO" o Rosita, que regentava la tenda de lenceria "Monfort" del carrer Constitució, que hui regenta la seua filla Magda. El teatro de aficionat de Gata perd a una de les seues grans artistes. El grup de teatre local "Font de la Mata" està de dol, una de les seues ha partit ja a la casa del Pare, en un dia assenyalat, com deia.

El humor i la simpatia de Rosa sempre estaven presents. La hui recordada era tot vitalitat, tot interpretació. Una ràpida enfermetat l’ha portada a reunir-se amb el seu marit, quan feia pocs dies que havia faltat. Des del blog, ànims i el meu condol als seus fills Santi i Magda, i a tota la seua família.

També faig extensiu el condol a la família de Pepica Ferrer, especialment al fill i filles. 

DESCANSEN EN PAU, Rosa i Pepica. Que el Santíssim Crist les abrace.

FONT: Foto de Rosa Monfort (Xato) extreta d’un programa de festes.HUI DIA 6, DIA DEL PATRÓ DE GATA: EL SANTÍSSIM CRIST. FESTA MAJOR

20180806085751-20180727-080225.jpg

Primer dilluns calorós d'agost. GATA DE GORGOS està de festa major. Hui acaben les festes patronals 2018. És el dia del Santíssim Crist del Calvari. Les campanes han voltejat i seguirant fent-ho al llarg del dia. També ho farà al tardet la campaneta de l'ermita del Calvari. Actes religiosos i oficials són els que hui celebra el poble.

Ja s'ha fet la última despertà. Ara a les 9 del matí serà la primera missa. A les 12 serà la missa solemne. Estaran presents a l'eucaristia rectors fills de Gata, rectors que han passat per la parròquia i rectors de la Vicaria. Després es dispararà una traca kilomètrica i seguirà un vi d'honor al Centre Social, amb lliurament de premis de les competicions de les festes, engalanament de carrers i carrosses. 

Per la vesprada, a les 19 hores, la missa que sempre precedix a la multitudinària pujada de l'església a l'ermita. El Santíssim Crist retornarà al seu santuari del Tossalet. El castell de focs artificials de la Pirotecnia Borreda tancarà les festes patronals 2018.FESTES GATA 2018: FINAL INÈDITA: PLUJA A LA REVETLA I ANUL·LAT EL CASTELL

20180807180116-img-20180806-wa0030.jpg

(PODEU REPASSAR EL VÍDEO D’UN FRAGMENT DEL CONCERT DE LA REVETLA DEL 5-6 D’AGOST, PUNXANT ACÍ)

(PODEU REPASSAR EL VÍDEO DE L’ARRIBADA DEL CRIST A L’ERMITA, PUNXANT ACÍ)

(PODEU REPASSAR L’ÀLBUM DE L’OFRENA DE FLORS AL PATRÓ, PUNXANT ACÍ)

(PODEU REPASSAR L’ÀLBUM DEL CONCERT DE REVETLA, PUNXANT ACÍ)

(PODEU REPASSAR L’ÀLBUM DEL DIA DE LA FESTA MAJOR, 6 D’AGOST, PUNJANT ACÍ)

Les festes 2018 han entrat ja en la història pel final inèdit. Els dos últims dies van tindre dos moments que no es coneixen al llarg dels passats anys. Per una part, la pluja que va aparéixer quan la banda Unió Musical de Gata interpretava la quarta peça de la primera part del concert de revetla. Es va interrompre i per un moment va perillar la seua continuació. Menys mal que tot va quedar en "quatre gototes, un ruixat" i a seguir. Els músics més veterans deien que no havien conegut mai que es suspenguera el concert per la pluja. Va estar a punt.

L’altre moment històric va ser a mitjan vesprada, quan es donava l’avís per part de la Policia Local de Gata, a instàncies dels Bombers de Dénia, que quedara suspés el castell de focs artificials per la situació de risc extrem, degut a la calor i la possibilitat de tormentes seques. Adéu al castell del Sant Crist del 2018.

Però anem per parts cronològicament.

QUI FA LA VESPRA, FA LA FESTA. MULTITUDINÀRIA OFRENA DE FLORS AL PATRÓ

Per la vesprada del dia de la vespra (5 d’agost) se celebrava la ja tradicional ofrena floral al Santíssim Crist del Calvari. Més gent que en anys passats: famílies, grups, associacions, penyes i quadrilles, comissions que celebraven anys, confraries de la parròquia, quintets i quintetes, festers i festeres majors amb els/les seus/seues representants, l’ajuntament. L’ofrena va ser mantenida per Antonio Monfort i Esther Monfort. Tots els grups van oferir canastes de flors, rams i bonics ramells al Crist. La Plaça de l’Església va ser l’escenari amb la presència de la imatge, el Santíssim Crist.

REVETLA PASSADA PER AIGUA.

No s’havia conegut mai en la història de les revetles de Gata. Les quatre gototes pproduïdes més per una tormenta seca que per pluja de veritat feien tremolar el concert de la revetla. Havia començat presentant a la banda Unió Musical i al director convidat, el gater Pere Vicalet (Pedro Vicente Caselles Mulet), al que l’actual director li havia cedit la batuta del concert del seu poble com a orgull. Estava interpretant-se la part primera (Chaconne) de "First Suite in Eb for Military Band" de G. Holst, quan la pluja anava a més i es va tindre que suspendre l’acte. Esperant que es puguera continuar tots, públic i músics, es van arremolinar sota els balcons de cases i pissos. Quan va parar, es va poder continuar. Els músics més veterans no havien conegut el succés, que va quedar en anècdota històrica. El mestre Pere Vicalet i la banda van interpretar magistralment les dos obres programades "Un any de piràmides sonores" i "Entre danses i rituals festius". Els himnes de Gata i regional tancaven l’acte de la sorpresa.

FESTA MAJOR SENSE CASTELL

El passacarrer amb la banda, festerets i festeretes i festers i festeres majors, així com pares/mares, comissió de festes i autoritats encetava el dia. La cercavila acabava davant l’església. Començava al migdia la solemne missa en honor al patró el Santíssim Crist del Calvari, que presidia el bisbe auxiliar Don Arturo Ros. Concelebraven amb ells rector fills de Gata, rectors que han estat a la parròquia i rectors dels pobles veïns. Després es disparava una traca kilomètrica pels carrers del centre del poble i es feia el tradicional vi d’honor al Centre Social, donant-se els premis de festes. 

A mitjan vesprada es donava la notícia que cap gater haguera volgut escoltar. Així era: la Policia Local de Gata emitia el següent comunicat, que l’Ajuntament de Gata transmitia també pel seu facebook: "Sentim donar la següent informació: "SEGONS COMUNICAT DEL PARC COMARCAL DE BOMBERS DE DÉNIA, PER RISC EXTREM DE PREEMERGÈNCIES TRES (3) I POSSIBILITAT DE TEMPESTAT SECA: QUEDA ANUL·LAT EL CASTELL DE FOCS ARTIFICIALS PREVIST A LES 23:00 H DEL DIA 6 D’AGOST DE 2018". Es suspenia així el castell de focs artificials, que tradicionalment es fa el 6 d’agost després de la processó del patró el Santíssim Crist del Calvari. Era un fet històric, com històrica està sent l’onada de calor que ens envolta. La Comissió 2018, per la seua part, anunciava que el castell podia disparar-se a la festa de Sant Miquel, el patró cap d’altar de la parròquia, que se celebra el 29 de setembre.

Per la vesprada, a les 20.20 hores, eixia la imatge processonal del temple. La Colla "El Montgó", els fidels en romeria, gaters i forasters, pujant des del poble cap a l’ermita. Festers i festeres, menuts i grans, pel mig; els portadors del Crist, la imatge del sant patró, els rectors i, de nou, presidint la processó el busbe auxiliar Don Arturo Ros. La banda Unió Musical de Gata tancant la comitiva. A la placeta del calvari, com ja és tradicional, es cantaven els goigs i es rodava al Crist a mans alçades dels portadors. Acabaven ahí les festes 2018 de Gata de Gorgos...

Ara comença el compte enrere per a les festes 2019 amb una nova comissió. Que el treball i l’encert done els seus bons fruits.

FONTS: Fotos extretes del facebook o remeses; JM Vives, Cronista.
FESTES GATA: I HUI FEIEN...LA FESTA DELS FADRINS (7 d'agost d'altres temps)

20180807202731-fadrins1977-copia.jpg

Les festes de Gata de Gorgos 2018 han tancat el teló fins el pròxim any. Ho van fer ahir dia 6 d’agost a les 22 hores, acabada la processó per anul.lar-se el castell de focs artificials. Hui, dia 7 d’agost, mirem enrere. La història festera ens porta a LA FESTA DELS FADRINS. Inclús també demà dia 8 es feia la Festa dels Casats. Quan el 6 cau en divendres, pot recuperar-se aquella festa tan popular entre la joventut.

Abans i no tan abans també feia festa Gata el 7 d’agost, tal dia com hui. La Festa dels Fadrins l’organitzaven els quintos de l’any. Tenia aquesta festa, fins i tot, un ball a la Plaça Nova, on alguns anys es pagava, on els quintos recollien dinerets per al dinar i sopar, per a pagar-se el conjunt.

TARGETA D’IDENTITAT PER A SOLTERS, 1954:

Comence per 1954 que, possiblement, fou la primera festa dels Fadrins oficialitzada que va fer Gata. Gràcies al document d’eixe any, podem conéixer com va ser aquell dia 7 d’agost o, al menys, que es feia. Molt curiós el document que equivalia a "Una peseta". De cartró prou flexible i com una entrada de cine era aquella "TARJETA DE IDENTIDAD para SOLTEROS". A un costat es podia llegir: "Festa dels Fadrins PRECIO DE ESTE CARNET. Una peseta. Gata, 7 de agosto de 1.954.". I deia molt graciosament: "Nota única: Este permiso será retirado a las novias que riñan a su novio, o a los novios que se enfaden con la novia. El Alcalde dels Fadrins." A l’altre costat posava: "TARJETA DE IDENTIDAD para SOLTEROS. PERMISO".

"Yo, Alcalde por un día, y en la “Festa dels Fadrins” de Gata de Gorgos

HAGO SABER: Quedan autorizados todos los solteros y solteras de Gata de Gorgos, islas adyacentes y posesiones de ultramar, para que se diviertan cuanto puedan, beban lo suficiente (más sin propaparse), se desvelen, jueguen, se distraigan con cuantas Señoritas o Señoritos se les presenten y, en general, gocen de la vida por un día ampliamente, pues tiempo suficiente tendrán para padecer después de casados."

FESTA DE LA JOVENTUT, 1955

1955 va ser eixe any en el qual van coincidir coses molt bones a festes i es va fer "un festot" com diríem. El primer dia feia una introducció, el segon parlava de l’arreplegà de la barxa, el tercer de l’alborada i hui de la festa dels fadrins. La Festa dels fadrins de l’any 1955 tenia molt bon programa. Observeu el valencià del poble que s’escrivia. Cal recordar que allò es deia "Fiesta de la Juventud" (festa dels fadrins). Era el dia 7 d’agost:

A les 8.- Gran despertá per donsaina y tamboril, disparanse un gran número de petardos y atres trons.

A les 9,30.- Almorzar una bona llesca de pá en un raimet penchant.

A les 11,30.- Después de asistir a Misa, tot lo mon fadrí deurá consentrarse davant del Hogar Rural del Front de Chuventuds pera presensiar la entrega de vares als nous Alcaldes. Este acte será retransmitit per un locutor botichós, a través de un magnífic equipo microfónic. (Qué re bé que parlem!!).

A les 13,30.- A est´hora, s´hauran acabat, segurament, tots els actes de toma de posesió, discursos y bandos. Per lo tant, lo qu´es recomana es fersen unes cuantes y anarsen a dinar, pero cada ú a sa casa, sense armar bullits.Recomanen paella en carn de pollastre o de conill, perque tratanse de un día com éste, pareix que no pare bé qu´es fasa en una gaña de baecho y floricol. Aixó es la veritat!

A les 18,30, después de una bona siesta, ben llavats y pentinats, deurán reunirse tots els fadríns en la Plasa de la Iglesia pera escomensar la manifestasió y els actes qu´esta Comisió té preparats.

A les 19,30.- A ballar s´ha dit. Cada chic en una chica. Si ballaren dos chics chuntets, que no s´extrañen de oir murmulls; la chent se fija en tot.

A les 22,30.- A sopar toquen. Degut a les preses sería molt lamentable que algú es mosegara la llengua o alguna orella.

A les 23,30.- Gran verbena en premits al millor peinat de chic y al millor faldó de camisa.

Desichantvos un día molt divertit y molta felisitat, es despedís de vosatros, hasta l´any que ve, si Deu vol, La Comisió, Gata y agost de 1955

FESTA DE LA QUINTÀ DE L’AIGUÀ, 1977:

Recordem aquell fullet molt simpàtic com eren els de l’època. Corrien les festes de 1977, anunciaven que el dia "si no plou" farien els actes, perque la quintà s’anomenava "L’Aiguà". A les 6.30 matinet la despertà. a les 11 esports, concursos i demés habilitats". A les 20, el conjunt "Els Yacks" i la Caixa d’Estalvis d’Alacant i Múrcia col·laborava. La portada d’aquest article de història local festera correspon al cartell del 7 d’Agost de l’any 1977 de les festes del SANTÍSSIM CRIST anunciant un GRAN BALL en la coneguda PLAÇA NOVA de la població de GATA de GORGOS amb un dels conjunts que mes venia per la MARINA ALTA a finals dels anys 70’s " ELS YACKS " molt coneguts per tota la juventud d’eixos anys per el seu Pop divertit i fresquet. I com podem veure també havia Ball de Disfresses,,una novetat en eixa època ja que estaven totalment prohibits per les autoritats desde feia moltisims anys. (Text extret del facebook de "Músicos de Dénia y Marina Alta de los 70’s"

I ARRIBEM FINS A 2011...

Però, no cal remuntar-nos tant enrere. L’any 2010, com el dia 6 era divendres, es va aprofitar el 7 i es van soltar vaques, van fer carretilles i entrà, sopar a les barraques, ball a la Plaça Nova i concert de rock. Encara en 2011 van fer també i dins de programa la festa dels Fadrins. Era l’últim dia de festes oficials, segon el programa 2011. Disco-mòbil, escuma i aigua, diversió i acomiadament de les festes al recinte del Grup Escolar. Cal recordar que van organitzar i patrocinar aquest event els quintos 2011 -amb la seua major part- i els del 2001 -amb menys diners-, com ho explica en el comentari un dels quintos.

FONTS: Documentació Arxiu blog Cronista de Gata. // Cartell de la Festa dels Fadrins de 1977.
L'AGOST ENS PORTA A GATA UNA NOVA EDICIÓ DE "ART AL VENT" (XV edició)

20180808175207-presentaartalvent-copia.jpg

Art al Vent arriba a la seua quinzena edició. La regidora de Cultura, Àngels Soler ha presentat, aquest matí, juntament amb el director de la mostra, Josep Ginestar, Art al Vent XV que s’inaugurarà el pròxim 14 d’agost a Gata.

Durant vora un mes, concretament fins al 9 de setembre, el carrer la Bassa de Gata  acollirà la mostra internacional d’art tèxtil a l’aire lliure, la interpretació a través de l’art contemporani de la tradició de penjar cobertors en els dies de festa.

Àngels Soler ha explicat que comptarà amb 67 teles exposades procedents de 17 països diferents que han estat seleccionades, entre les 130 obres presentades a la convocatòria, per un jurat professional, que en aquesta edició ha estat format per Lala de Dios, presidenta de la xarxa Europea Tèxtil; David Pèrez, catedràtic de la Universitat Politècnica de Valencia i crític d’art; i Nieves Torralba, artista, doctora en Belles Arts i professora de l’Escola d’art i disseny de València.

Per a Ginestar, “ Art al Vent no és sol una mostra d’art contemporani, a més de generar un mes d’activitats culturals, busca ser útil a la societat que l’acull. El retorn és la creació d’una imatge de poble”. “Gata a més de ser el poble de les cistelles és també el poble dels cobertors” afegeix.

Respecte a les obres, ha destacat el gran nombre de dones que participen en l’exposició així com la qualitat de les peces que va creixent amb el pas de les edicions.

També ha recordat que l’exposició compta amb un catàleg imprés que per als participants és de gran importància. Així mateix, enguany, per a la promoció i contextualització de l’exposició arreu del món, s’ha preparat un vídeo que resumeix el procés de muntatge i permeteix veure en moviment l’exposició durant la passada edició.

La regidora de Cultura, Àngels Soler, ha parlat sobre la programació cultural complementària  que es realitzarà  durant Art al Vent i que convida a la gent a gaudir de les nits d’agost. A més de la música, de la mà de la colla de dolçainers i tabaleters, del grup de danses La llata i de la Banda Juvenil; Pepa Guardiola presentarà el seu últim llibre; també recuperem l’encontre de poetes gaters i comptarem amb una ruta pel municipi i una visita guiada per Josep Ginestar a la mostra, que servirà per a molts per descobrir detalls de les obres que potser ens passaven desapercebuts.

FONTS: Cartell anunciador de l’edició i moments de la presentació. Premsa, Ajuntament Gata.EL CONCURS TELEVISIU "ATRAPA'M SI POTS" (À Punt) TÉ AQUESTA SETMANA UNA CONCURSANT GATERA, NATALIA ARGUDO PEDRÓS

20180808183819-nata2-copia.jpg

El concurs de preguntes de cultura general que emet la televisió valenciana "à punt" a les 15.45 hores de dilluns a divendres, "Atrapa’m si pots" i que presenta Eugeni Alemany, compta aquesta setmana amb una concursant gatera. NATALIA ARGUDO PEDRÓS, nascuda a Gata i que viu actualment a Moraira (Teulada), concursa junt amb altres concursants, una d’elles Paula de la veïna Xàbia.

Ja hem vist tres dels cinc programes i va ser guanyadora dilluns i dimarts emportant-se el premi de 200 euros cada dia. Hui dimecres ha tingut que deixar el programa a la segona eliminatòria. Veurem que ens depara el concurs i la participació de Natalia demà dijous i el divendres.

Ens conta Natalia com va arribar al programa i els passos que va seguir: "Em vaig assabentar del casting per la meua amiga Paloma Tecla, de Moraira, que ho va veure en el facebook. Era el mes d’abril i sols havies de cridar i deixar les teues dades a un contestador. El casting era a Denia el día 23 d’abril. Al casting vaig anar amb Paloma de Moraira i amb Vicen de Pego que concursaren en la setmana setena. Consistia en unes preguntes de cultura general i després ens grabaren d’una en una (contant un acudit, cantant, ballant...) i son les imatges que apareixen de tant en tant."

Per a ser dels primers programes de la nova televisió valenciana, diu Natalia: "Cal dir que anavem a cegues, perquè el concurs encara no s’havia vist mai ací. À Punt encara estava en proves. Ens explicaren com era la dinàmica del joc, però jo vaig pensar que era millor que m’eliminaren en les primeres fasses i així veure tranquil.lament com anava la cosa. En un tres i no res em vaig veure a la final sense esperar-ho...per això estava tan contenta quan vaig guanyar, perquè no ho haguera imaginat mai. Vegent ara el segón dia de concurs d’ahir, veig que sols em va faltar encertar la pregunta de Carlos Goñi i Revolver per a endur-me el pot...era un grup que m’agradava prou de joveneta, però ja havia oblidat el nom del cantant".

Si li agrada o no l’experiència i el concurs ens diu: "El que més m’agrada del concurs es que et pregunten coses de la nostra terra i cultura. Això fa que es pose en valor coneixer el nostre territori, música, costums, història... M’emporte de tot açò una experiència preciosa perquè tot l’equip de "Atrapa’m si pots" es va portar de categoria, el personal era encantador, Eugeni súper divertit i els companys i companyes amb els que vaig competir persones formidables. A més, vaig tindre la sort de que m’acompanyara la meua amiga Virginia entre el públic, a la que vull agrair el seu suport incondicional".

Què diries als que vulguen concursar de Gata i la Marina Alta?. "Animar a tothom a participar; a banda dels coneixements que puguem tindre, la sort juga un paper molt important". Si ho voleu fer, teniu dos telèfons: per a concursar, el 961135441, i per assistir com a públic, el 961140129".

Ara sols resta descobrir demà i despusdemà fins on arriba la concursant gatera Natalia. Li desitgem sort.

FONTS: informació facilitada per Natalia Argudo Pedrós. // Fotos del concurs, pujades al seu mur del facebook.L'AJUNTAMENT DE GATA CONTRACTA A 3 JOVES PER MIG DE AVALEM JOVES

20180809163550-avalemjoves18-copia.jpg

Dins el Sistema de garantia juvenil, Avalem Joves, l’Ajuntament de Gata ha rebut 49.622 euros per a la contractació laborar de 3 persones menors de 30 anys de l’1 d’agost de 2018 al 31 de juliol de 2019.

S’ha contractat un peó de brigada d’obres a jornada completa durant 12 de mesos a través de EMPUJU, Programa de incentius a la contractació de persones joves per entitats locals, en el marc del sistema nacional de Garantia juvenil.
Programa del SERVEF cofinançat pel Fons Social Europeu.
El pressupost del projecte és de 15.207,24€ i està subvencionat al 85%.

Gràcies al Programa d’ incentius a la contractació de persones joves qualificades del SERVEF, EMCUJU, cofinançat pel Fons Social Europeu, ha facilitat la
contractació en pràctiques d’un Tècnic de Turisme i d’un Tècnic d’Esports a jornada completa durant 12 mesos. El programa, subvencionat al 100%, té un pressupost de 34.414,80 €.

FONTS: Informació i foto, Premsa, Ajuntament de Gata.GATA: A PARTIR DE DEMÀ (14/8), S'OBRI LA XV EDICIÓ DE ART AL VENT

20180813170244-2018-artalventxv-cartell-copia.jpg

Demà dimarts 14 d’agost els amants de l’art i els turistes que visiten Gata tenen una cita a les 20 hores. S’inaugura la XV edició de l’exposició internacional d’art tèxtil ART AL VENT 2018. Es farà com ja és habitual la tradicional presentació de la mostra, artistes i obres, passant-se després al recorregut pel carrer La Bassa on estan exposades les obres. Acompanyaran la comitiva la Colla de Dolçaines i Tabaleters El Montgó i el grup de Danses La Llata, tots dos grups gaters.

Ressenyar que com en anys anteriors, a partir de dimecres 15, festa de la Mare de Déu de les Alfàbegues, farem un recorregut virtual per les obres exposades. 

ACTIVITATS CULTURALS PARAL·LELES:

Des de demà mateix, les activitats culturals ocuparan els carrers de Gata de la mà de ART AL VENT. Al llarg del mes d’agost i fins el 9 de setembre que dura l’exposició, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata ha organitzat una variada programació cultural per convidar a veïns i visitants a aprofitar els carrers i gaudir de les obres exposades a poqueta nit.

La colla de dolçainers i tabals El Montgó i el grup de danses La llata actuaran demà 14 d’agost en la inauguració oficial que se celebrarà a partir de les 20 hores. La música tornarà a ser protagonista divendres 17 d’agost amb l’actuació de la batucada de Gata, Gatukada .Començarà partir de les 20 hores a la placeta d’Espanya.

També la literatura té el seu espai amb la presentació del llibre de Pepa Guardiola, “La memòria de les ones”, dimarts 21 d’agost, i la III Trobada de Poetes Gaters, divendres 24 d’agost.

La trobada comptarà amb la participació de poetes i poetesses vinculats al poble com Carles Mulet, Gràcia Jiménez, Ivan Brull, Vicent Botella, Josep Dkaidek, Asunción Torres, María Rosa Mulet, el que vos escriu Miguel Vives, Antonio Monfort i altres. Les dues activitats tindran lloc davant de l’Ajuntament a les 20 h.

El coordinador de la mostra i mestre de l’Escola de Plàstica Experimental A. Vives, Josep Ginestar, realitzarà una visita guiada a Art al Vent XV, dimarts 28 d’agost a les 20 h i ens descobriran detalls i curiositats de les obres i autors que conformen l’exposició.

Una altra proposta és la ruta urbana tradicional que guiaré jo mateix Miguel Vives, Cronista de Gata, pel municipi dimarts 4 de setembre. En aquesta ocasió s’iniciarà a les 19 hores des de l’Ajuntament de Gata per gaudir amb llum del dia del diferents indrets i racons que es visitaran, especialment de la zona antiga del Raval i centrre urbà i coneguent molts anècdotes dels carrers i cases d’eixos llocs, així com les artístiques fornícules o capelletes de carrer.

Tancarà la programació i posarà el punt i final a Art al Vent 2018 la Banda Juvenil de Gata amb la seua actuació diumenge 9 de setembre a la plaça de l’Església a partir de les 20 hores dins l’acte de cloenda.

FONTS: Foto portada cartell anunciador. Fotos al facebook Ajuntament, JM Vives (edició 2017).HUI, FESTA DE LA MARE DE DÉU DORMIDA (la de les Alfàbegues): GATA TÉ UN CANT ANTIC QUE CALDRIA RECUPERAR

20180815164737-img-20180815-wa0007-copia.jpg

Hui, 15 d’agost, en plena canícula estiuenca, se celebra en tot el món la festa de l’Assumpció o la Mare de Déu dormida i assumpta al cel. També coneguda com la Mare de Déu de les Alfàbegues. Pero GATA té encara un altre motiu per festejar aquesta festa. Seria molt interessant recuperar aquell cant originari de GATA de la Verge de la Paloma, que són arrels de música religiosa gatera. Tal dia com ahir, vespra de la festa, es cantava per la vesprada el "Cant de la Paloma" fins els anys 50, amb una lletra treballada, de la qual es conserva la música també.

Al llarg de la vesprada d’ahir i la jornada de hui, l’altar major de l’església de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos s’ornamenta amb les alfàbegues, enguany sols quatre. Les "ocinum basilicum" tan aromàtiques es preparen i al llarg dels mesos les dones les cuiden a les seus cases.

Abans es feia processó amb xiquetes i xiquets de Primera Comunió portant les cintes. Però, a més de les alfàbegues i aquella processó desapareguda, Gata té una altra informació històrica i cultural en aquest dia de la Mare de Déu d’Agost, que any rere any recordem per a no oblidar, per a recuperar.

Cal que reivindiquem el costum religiós musical, el CANT DE LA PALOMA, que entonaven les dones cantadores la vespra, al mig de l’església de Gata, i que va recollir amb la música i tot Salvador Seguí, el musicòleg alacantí per al seu llibre on està publicat "Cancionero alicantino". Instituto de Estudios Alicantinos (IEA), Alacant, 1978.

Ací teniu un extracte, una de les parts en lletra del "Cant de la Paloma".

"Hoy, la paloma divina, la que nunca tuvo falta, para subir a su nido, el dulce vuelo levanta. Es la paloma, la Virgen María llena de gracia, que hoy sube a reinar el Cielo, de virtudes rodeada. Lleva en sus divinos pies la luna graciosa y clara; aquí van dos lunas juntas, una hermosa y la otra Santa".

"Preguntan unos a otros ¿Quién es esa hermosa Dama que tan reluciente sube y la luna lleva a sus plantas?. Responden: Esta es aquélla, en que a la Persona Sacra, la Segunda de las tres, nueve meses dió morada."

"Todos los coros divinos alzan al cielo las palmas cantando dulces motetes, diciendo con voces altas: Subid, cristalino espejo. Subid, fuente dulce y clara, subid, lucero del día, subid, preciosa esmeralda."

"Todos los Santos y Santas dicen con voz levantada: ¡Viva la Reina del Cielo! ¡Hoy sube a ser coronada!. Por vuestra asunción gloriosa, os suplico Virgen Santa que nos deis allá la gloria, y aquí, para amaros, Gracia."

Caldria no deixar perdre del tot aquest cant, del que conservem la partitura, la lletra completa i la música. Músicòlegs entesos en la matèria, deurien posar-se a la tasca de recuperar i enregistrar tot el cant de la Paloma i deixar-ho com a patrimoni musicològic local de Gata, en el lloc on es mereix i no que altres músics de fora ho facen abans que els gaters.

Finalment, també aprofite per felicitar a totes les que porteu el nom d’Assumpció i compostos. Que acabeu de passar un bon dia de la vostra onomàtica.

FONTS: "Cancionero alicantino" Salvador Seguí (Foto Portada) / Foto altar hui: Antonio Monfort.COMENÇA ART AL VENT XV A GATA: Ahir dia 14 va ser la inauguració

20180815171356-20180814-202939-copia.jpg

(PER A VEURE L’ÀLBUM MEU DE LA INAUGURACIÓ, AHIR 14-8, PUNXEU ACÍ)

(PER A REPASSAR L’ÀLBUM DE LA INAUGURACIÓ FET PER L’AJUNTAMENT DE GATA DE GORGOS, PUNXEU ACÍ)

Art al Vent va encetar ahir dia 14 per la vesprada la seua quinzena edició i consolida així l’exposició d’art tèxtil a l’aire lliure més important del país que es pot visitar fins al 9 de setembre al carrer la Bassa de Gata.

En una ambient festiu es va inaugurar Art al Vent XV amb la presència de la regidora de Cultura, Àngels Soler; el director de la mostra, Josep Ginestar; Nieves Torralba, membre del jurat; membres de la corporació municipal, alcaldes i regidors de la Marina Alta i artistes expositors i que ha comptat amb la participació de la Colla El Montgó i el grup de danses La Llata.

La regidora de cultura, Ángels Soler va donar la benvinguda a les 67 obres que conformen enguany l’exposició, “obres d’art tèxtil arribades, algunes d’elles, de llocs molt llunyans i d’altres d’artistes de la comarca i del país. Obres que han aconseguit, a més de consolidar Art al Vent com la mostra d’art tèxtil més important d’Espanya, portar el nom del nostre poble arreu del món”. També va voler agrair la tasca que desenvolupa Josep Ginestar i tot l’equip d’Art al Vent, l’implicació del jurat  i tots els que col·laboren per què cada any la mostra siga possible. 

Per a Ginestar, Art al Vent porta el nom del poble arreu del món, no sols per la internacionalitat de les obres, sinó per la dimensió de la seua difusió en les xarxes socials, per tots aquells visitants que passen per Gata i fotografien o fan vídeos del carrer, de les obres. No va voler concloure sense donar les gràcies a tots els autors per la seua generositat,  “per la seua il·lusió dipositada” en cadascuna de les fases de creació i participació en la convocatòria.

Per la seua part, Nieves Torralba va mostrar la seua satisfacció pel nivell de la mostra. Va afegir que l’art tèxtil “ no és sols pintura sobres tela, és un concepte diferent” que cada any va aconseguint més reflexar-ho.

La regidora de Cultura va concloure convidant a tots a gaudir de la mostra i de la programació cultural. El recorregut per el circuit expositiu va travessar el carrer La Bassa, on es mostren les obres, fins la plaça de l’Església, de volta finbs la Plaça de l’Església. La música de la Colla de dolçaines i tabals El Montgó va omplir la inauguració i mentre que la gent jove del grup de danses La Llata va actuar a la Placeta, a la Plaça de l’Església ho va fer la resta del grup.

FONTS: Informació i text: Ajuntament de Gata de Gorgos. Fotos àlbums: Ajuntament i Cronista de Gata.PARTICIPACIÓ EN EL RECITAL POÈTIC DE LA FONT DE L’HORTA, A TEULADA

20180816155949-img-5230.jpg

Dimarts per la nit, 14 d’agost, el que vos escriu va participar, com ja és costum, al recital poètic de la Font de l’Horta de Teulada, vetlada que organitza l’associació "Amics de Teulada" i que arribava a la XVI edició. Junt amb mi també van poemar els seus textos tres gaters: Antonio Monfort, Antonio Torres i Adolf Moncho, així com els habituals recitadors del poble teuladí i de la comarca. El poeta invitat era Josep Orihuel de Pego, al que acompanya la seua dona al piano, un duet molt interessant i encisador. Una nit màgica en un lloc molt interessant. La meua participació va constar de dues poesies, una sobre "El vell riu-rau" i l’altra "Oda a un esquerrà".

FONTS: Fotos meues i de conjunt: Associació Amics de Teulada i Vero Vives.ELS 33 INTEGRANTS DEL "CAMÍ" DE LA PARRÒQUIA ACABEN HUI LES ETAPES DE LA RUTA I RETORNEN A GATA

20180816160711-39001835-952733738264092-3617438683252129792-n.jpg

Els integrants del "Camí de Santiago" que pertanyen a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos donen hui per concloses les sis etapes de la ruta Lleó-O Cebreiro que tocava fer en aquesta edició. Només acabada la ruta i reposades les forces eixiran cap a Gata on està previst arriben demà divendres 17, després de fer en autobús els 778 kilòmetres que disten de Astorga (Lleó) fins a Gata. Ressenyar que els pelegrins gaters anaven acompanyats del rector de la parròquia, Don Francisco M. Murillo i del rector fill de Gata, Juan Pons Salvador. Monuments, paratges, esglésies, reflexions, eucaristies, tots ells han compartit, de nou, l’experiència del "Camí".

L’aventura del "Camí" va començar el passat divendres dia 10 d’agost amb el viatge amb autobús des de Gata a Lleó amb un total de 684 kilòmetres. Les etapes 19 a 24 han anat de Lleó a Astorga passant per Ponferrada, entre altres llocs.

FONT: Fotos parròquia de Gata.LA PREMSA PARLA DE LA INAUGURACIÓ D’ART AL VENT. Hui, tercer dia d’exposició. Demà, actuació de Gatukada a les 20 hores

20180816161301-ingav.jpg

La mostra internacional de ART AL VENT que tots poden gaudir a l’aire lliure passejant pel carrer la Bassa de Gata de Gorgos arriba hui al seu tercer dia. La inauguració va tindre lloc dimarts 14 per la vesprada. La premsa comarcal ja es fa ressó de la mateixa. El digital Marina Plaza, que té un ampli reportatge fotogràfic amb les obres i amb la inauguració, titula: "[GALERIA] La lluita feminista impregna de consciència la XV mostra d’Art al Vent de Gata". Al subtítol: " "Matriarcado”. “Sentir-nos dones lliures”. “¿Cuántas más?”. Són alguns dels missatges que copen alguns dels llenços que estos dies onegen al vent penjats dels balcons del carrer la Bassa". per a pegar-li una ullada, PUNXEU ACÍ. També el diaris Levante-EMV i Información publiquen hui sobre la inauguració i l’exposició i titulen: "Aire de fiesta grande en «Art al Vent» de Gata". Al subtítol: "La muestra, que este año ha colgado 67 telas de los balcones del Carrer la Bassa, se gana a los vecinos". PUNXEU.

Junt amb la mostra, demà divendres dia 17 està programada l’actuació pel circuit de Art al Vent, l’actuació del grup Gatukada a les 20 hores.

FONT: Foto Ajuntament de Gata. / Diaris digitals de Marina Plaza i Levante-EMV.GATA HOMOLOGA I SENYALITZA DOS NOUS SENDERS: Tossal del Moro i Serrillàs

20180816161832-senyals-tossaldelmoro.jpg

L’Ajuntament de Gata, a través de l’oficina de Turisme, ha realitzat l’homologació i senyalització de dos nous trams del sender PR 412 en el terme municipal. Es tracta del tram de pujada al Tossal del Moro i la ruta des del cim del Serrillàs fins al Corral de Borrell. S’han realitzat treballs de neteja dels dos trams i s’ha posat en valor un antic forn de calç situat en el barranc de Canela.

El projecte ha comptat amb la col·laboració del GEG i és una de les activitats més demandades en les consultes de la Tourist Info. La intenció de la regidoria de Turisme és que el nombre de km de senders senyalitzats augmenten cada any per què augmente la seguretat dels senderistes que ja recorren les nostres sendes.

A més a més, aquestes noves rutes s’han integrat en el nou fullet turístic recentment editat i que ha estat subvencionat al 60% pel Patronat de Turisme de la Costa Blanca.

El nou material promocional ha inclòs altres nous continguts com la festa del Berenaret de Pasqua que ja és una festa popular, gastronòmica i musical, consolidada.

Aquestes accions se sumen enguany a les que ja es van emprendre abans de l’estiu amb la intenció de desestacionalitzar les visites turístiques. Un exemple és la creació d’una nova marca per als continguts turístics així com una nova web www.turismegata.com i l’actualització de les xarxes socials @visita_gata on es mostra en imatges els recursos turístic i totes les coses que ocorren al municipi durant tot l’any.

FONTS: Informació i fotos, Ajuntament de Gata.MIRADES URBANES: XV ART AL VENT GATA 2018, AL DETALL: DE DEMÀ 21/8 AL 9/9, LES OBRES, UNA A UNA

20180820090333-intav.jpg

Hui faig la introducció. Des de demà dimarts 21 d’agost fins a la cloenda de l’exposició ART AL VENT 2018, que serà diumenge dia 9 de setembre, en el blog del CRONISTA DE GATA vos aproparé les obres, una a una, els seus títols i les seues autores o autors, perquè en són més dones que homes els que exposen enguany. En total són 67 obres d’autores/autors de 19 païssos. 

De dilluns a divendres us mostraré tres obres i els caps de setmana quatre cada dia. El recorregut que faré amb les fotografies és com el que mostra el catàleg editat per a l’exposició. Començant per la part dreta cap avall al carrer La Bassa des de la Placeta, arribant al final del carrer (encreuament amb el carrer Duquessa d’Almodóvar) i tornant a pujar per amunt per la part esquerra. Seguint el catàleg coneixereu autores/autors, títols i materials de les obres.

És important ressenyar que enguany a les fotografies afegiré alguna imatge en la que apareixeran balcons, façanes, portes, l'entorn i algun detall, que donen vida al quadre de les teles de la XV edició de ART AL VENT 2018.MIRADES URBANES GATA: XV ART AL VENT 2018, AL DETALL: OBRES, UNA A UNA (1 a 3)

20180821083927-av1a3.jpg

Ací teniu les tres primeres obres que trobem si entrem per la Placeta. Estem dins de la XV exposició internacional ART AL VENT 2018 de Gata de Gorgos.

Són aquestes:

* 1.- TÍTOL: By Myself Alone. AUTOR: Piotr Pandyra. MATERIALS: Tela de li, brodat a mà i màquina, aplics tèxtils. PAÍS: Polònia.

* 2.- TÍTOL: Rompiendo el silencio. AUTORIA: Colectivo Pedernal. MATERIALS: Teles, llistons i pintura. PAÍS: Mèxic.

* 3.-TÍTOL: Una mirada. AUTORA: Alicia Fornés Picher. MATERIALS: Fil de cotó sobre llenç. PAÍS: Espanya.

FONT: Documentació: catàleg Art al Vent 2018.PARTICIPACIÓ EN LES ACTIVITATS CULTURALS DE ART AL VENT: POESIES (24/8) I RUTA URBANA (4/9)

20180821091048-compoactesmeus.jpg

Amb aquesta informació vull fer-vos partíceps i convidar-vos a la meua participació i la dels meus companys d’aventura literària -en el cas de les poesies-, a les activitats culturals paral.leles en les quals el CRONISTA DE GATA estarà present.

Divendres 24 d’agost: A les 20 hores es farà davant l’Ajuntament la III Trobada de Poetes locals. Intervindré amb dues poesies, una sobre "El vell riurau" i altra sobre "Els esquerrans". Compartiran amb mi el tardet poètic: Vicent Botella, Ivan Brull, Carles Mulet, Gràcia Jiménez, Antonio Monfort, Josep Dkaidek, María Rosa Mulet i Asunción Torres. Vos convide a gaudir de l’acte a la frescoreta.

Dimarts, 4 de setembre: A les 19 hores, com l’any passat, organitzaré una ruta urbana tradicional pel cor antic del poble, el Raval, i el centre urbà, parant-nos i gaudint dels record, els retaules ceràmics tradiucionals i els detalls d’aquesta part, tan desconeguda per a molts els que passen per la carretera i no coneixen més enllà, més endins. Vos convide a retrobar-vos amb els vells carrers i la gent del poble.

VOS ESPERE/ESPEREM...quan acabeu o abans de gaudir de ART AL VENT 2018.MIRADES URBANES: XV ART AL VENT GATA 18, AL DETALL: OBRES, UNA A UNA (4 a 6)

20180822151953-av4a6.jpg

Continuant amb el nostre itinerari, trobem tres obres més a la part dreta baixant el carrer La Bassa:

* 4.- TÍTOL: Trozo/Trazo. AUTORA: Vanessa Negret Ruíz. MATERIALS: Cotó i fil sobre tela. PAIS: Colòmbia.

* 5.- TÍTOL: L’arbre de 3 en dansa. AUTORES: Mari Llopis López, Pepa Bertomeu, Pepa Giner. MATERIALS: Llana i plaquetes de gres brodades. PAÍS: Espanya.

* 6.- TÍTOL: Cal que neixen les flors. AUTORA: Susana García Ungo. MATERIALS: Tela retallada, paper, polièster i fil. PAÍS: Espanya.

FONT: Informació sobre les teles, catàleg Art al Vent 2018.EL FESTIVAL INDEPENDENT (FIGA) ARRIBA DISSABTE 25 A LA SEUA XII EDICIÓ (Organitza Gata Fan Club)

20180822152409-figa18.jpg

Un dels festivals de música més especials del nostre territori per la varietat de grups que presenta i per què enguany arriba a la seua dotzena edició és el FIGA. Festivalet Independent de Gata, que organitza Gata Fan Club.

Cita ineludible per als amants del gènere. Es farà aquest dissabte 25 a les 20 hores al camp de futbol Les Sorts. Realment FIGA 2018 començarà el mateix dia a les 12.00 del migdia al Pub Metamorfosi de Gata, al Passeig d’Alacant. Actuarà la banda alcoiana JÚLIA.

A partir de les 20 hores passaran per l’escenari cantants i bandes de rock, com JOE PASK (pseudònim del cantant alcoià Josu Miró), WE ARE NOT BROTHERS (una altra banda de música alcoiana música que combina electrònica amb influències industrials i punk), THE STANDBY CONNECTION (banda valenciana que arranca de la disolució del grup Polar en 2012), FUTURO TERROR (una formació de tres; una de les poques bandes del panorama nacional que despleguen els seus sons sobre un punk amb molt bon gust), HICKEYS (madrilenys que canten i toquen glitter-punk), CAMELLOS (banda que combina punk i pop) i ALOHA BENNETS (arribades de Barcelona que interpreten surf). Per acabar la nit, es posaran a les tecles dues djs NADADORAS DJ’S.

FONT: Fotografies grups Gata Fan Club (twiter).MIRADES URBANES: XV ART AL VENT GATA 18: OBRES: 7 a 9

20180823082553-av7a9.jpg

Seguint el nostre itinerari particular per Art al Vent, coneguem hui les obres 7, 8 i 9:

* 7.- TÍTOL: Emergente 001. AUTORES: ÀNGELES LÓPEZ, DOLORES FURIÓ i LAURA SILVESTRE. MATERIALS: Tècniques mixtes. PAÍS: Espanya.

* 8.- TÍTOL: Sense títol. AUTOR: Ginestar (coordinador de la mostra). MATERIALS: Carbonet i forats cremats. PAÍS: Espanya. Autor de Gata de Gorgos.

* 9.- TÍTOL: Convivir enriquece. AUTORA: Marisa Calduch Juvés. MATERIALS: Brodat. PAÍS: Espanya.

FONT: Informació sobre les teles, catàleg 2018.IMATGES CURIOSES: Muntanya, cisterneta i asbeurador (Foto: Miguel Serra Galdón)

20180823083440-pousenia.jpg

Una volteta per la muntanya del terme de Gata i contemplar la natura mesclada amb elements propis del lloc és tot un goig. Així ho va fer l’autor de la fotografia, Miguel Serra Galdón, que la va pujar al facebook, destacant l’entorn: la cisterneta, l’asbeurador per animals al costat. Tot un exemple de conservació de l’aigua al cim de la muntanya. Serrillàs, Corral de Borrell, aquells indrets que pareixen d’altre temps, d’altres llocs, i sols estan prop de nosaltres.

FONT: Foto, Miguel Serra Galdón (facebook).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record), publicitats gateres, 1955 i 1957 (de la sèrie, la 1.807)

20180823160147-pub5557p.jpg

Reprenint i continuant amb la sèrie de fotografies i documents antics, ens fixem amb els programes de festes de la veïna població de Pedreguer. L’Ajuntament té digitalitzats a la seua pàgina web reformada tots els programes de festes patronals. He repassat tot allò relatiu a Gata, per a recordar aquells temps no tan llunyans. En aquesta entrada i en succesives, anirem recordant aquelles publicitats que van marcar una època.

1ª. Apareix dalt.- Ja han passat 63 anys. La fàbrica de farines que popularment era coneguda com "El Molí" a la carretera d’Ondara, és coneixia a l’anunci com "La Industrial". El titular, el recordat Jaime Monfort Pons. Fixeu-se també en el telèfon, el número 2. Tal vegada en eixa època l'esg´lesia o la parròquia tindrien el número 1.

2na.- A la part de baix figura la publicitat de "Francisco Caselles" que tenia i feia -diu el reclam- "Muebles de todas clases". La delegació a Pedreguer estava al carrer San Valeriano 6, però ens interessa a Gata: estava "junto a la estación" aclaria, en l’Avenida de la Paz, 6.

FONT: Imatges extretes dels Programes de festes de Pedreguer. Imatge de dalt, 1955; imatge de baix, 1957. Pàgina web, Ajuntament de Pedreguer.MIRADES URBANES: XV ART AL VENT GATA 18: OBRES, UNA A UNA (10 a 12)

20180824082324-av1012.jpg

Continue mostrant-vos tres peces més de ART AL VENT 2018. Carrer La Bassa avall:

* 10.- TÍTOL: Naturaleza LGTB. AUTORA: Genoveva Regidor Aparicio. MATERIALS: Cintes i llana. PAÍS: Espanya.

* 11.- TÍTOL: Colors. AUTORA: Fina Gilabert Carrió. MATERIALS: Fils cosits. PAÍS: Espanya.

* 12.- TÍTOL: Shibori Trails. AUTORA: Louise Majorey. MATERIALS: Panells de shibori amb recobriment de cable. PAÍS: U.S.A..

FONT: Informació sobre les obres, catàleg art al Vent 2018. Gata.CULTURA, MÚSICA I ESPORT, CAP DE SETMANA A GATA: Poesies i Art al Vent, FIGA18 i Gorgos

20180824084544-poetes.jpg

Recordatori dels quatre events que podem viure aquesta cap de setmana els gaters i visitants.

- Cronològicament, comencem ja mateix amb l’exposició permanent fins el 9 de setembre de les teles de ART AL VENT 2018. Al carrer La Bassa la podem seguir observant i gaudint no sols hui, sinó tots els dies i a totes hores fins diumenge 9 de setembre.

- Continuarem a les 20 hores amb la II TROBADA DE POETES davant l’Ajuntament. Una activitat cultural paral·lela a la mostra. Recordeu que els que recitaran poesia pròpia o d’algun poeta són, junt amb la meua participació: Vicent Botella, Ivan Brull, Carles Mulet, Gràcia Jiménez, Antonio Monfort, Josep Dkaidek, María Rosa Mulet i Asunción Torres.El recital estarà amenitzat amb música. Vos convide a gaudir de  l’acte a la frescoreta.

- Demà dissabte dia 25 hi ha dos events, esport i música:

* A les 12 del migdia, davant el pub Metamorfosi comença el primer tast musical de FIGA 2018, el festival independent de Gata. Actuarà el grup femení JÚLIA.

* A les 19 hores participaré en la presentació dels equips del GORGOS C.F.  per a la temporada 2018-2019, a les categories amateur i juvenil, que afronten la 1ª Regional, cadascú en el seu grup. Després de la presentació el primer equip del Gorgos disputarà un partit amb el C.E.F. El Verger.

* A les 20 hores, continuarà a l’antic camp de futbol de Les Sorts l’event musical d’agost a Gata, FIGA 2018, amb un bon cartell: JOE PASK, WE ARE NOT BROTHERS, THE STANDBY CONNECTION, FUTURO TERROR, HICKEYS, CAMELLOS i ALOHA BENNETS. Acarà amb les Djs: NADADORAS DJ’S.

Teniu per a triar, no perdau cap dels actes, paga la pena.

FONTS: Cartells i fotos extrets de la pàgina de l?Ajuntament (facebook).MOR JOSEP RAFEL (PEPE ó PEPITO) MONCHO PASCUAL, DE LA FAMÍLIA GATERA DELS MONCHO, DOCTOR HONORIS CAUSA

20180824160254-pepemoncho.jpg

Ahir a les 14 hores va faltar a València, on vivia ja jubilat de la seua professió, amb la dona i fills, Josep Rafel Moncho Pascual, més conegut a Gata com Pepe o Pepito. Era el tercer dels cinc germans i una germana de la família dels Moncho Pascual.Després d’una llarga enfermetat als 75 anys ha faltat.

Pepe era Doctor Honoris Causa per la Universitat de Louvaine (Bèlgica) i professor titular en la Universitat de València, a la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació.

El seu fill Sebastián Moncho Maquet anunciava el comunicat familiar ahir del decés de son pare:

"Lamento comunicar que mi padre, Josep Rafel Moncho Pascual, ha fallecido hoy a las 14h, a la edad de 75 años.

Mi padre fue Doctor Honoris Causa por la Universidad de Louvaine (Bélgica) y profesor titular en la Universidad de Valencia (Facultad de filosofía y ciencias de la educación) durante más de tres décadas y llevaba ya varios años con mala salud: tenía principio alzheimer, insuficiencia renal, diabetes y hace poco entró en fase terminal de parkinson.

Si alguno de vosotros está interesado en asistir a su funeral (o conocen a alguién que pueda estarlo), su velatorio se encuentra en el Tanatorio de Servisa (Av. dels Tarongers, 14). Habrá una misa en su honor este viernes (o siga hui) a las 15h (en el mismo tanatorio) y el entierro será realizado a las 16h (també de hui) en el cementerio del Cabañal.

Cordialmente,
Sebastián Moncho"

Des del blog, donar el pèsame a la viuda, fills, germans, nebots i resta de familiars. Descanse en Pau, Josep Rafel (Pepe) Moncho Pascual.

FONT: Comunicat familiar i fotos aportades pel seu germà Paco Moncho (facebook).EL VEÏNAT DE LA PARTIDA JULIANS (de Gata i Xàbia) CELEBREN EL SEU TRADICIONAL SOPAR DE L’ESTIU

20180824160745-img-20180824-wa0000.jpg

Un any més i ja són onze, els veïns de la partida dels Julians, la gran majoria de Gata i alguns de Xàbia, es van reunir per a celebrar el tradicional sopar de germanor de l’estiu. Una bona ocasió per a gaudir de l’amistat del veïnat de casetes.

Aquest any els amfitrions van ser Salvador i Rosa. La seua caseta va servir de lloc on van gaudir d’una bona taula i un bon àpat, van tindre converses estiuenques. Cadascú es porta el sopar i qualsevol cosa per a compartir. Amb guitarra i cançons la vetlada  fa que siga una gran festa. D’aquesta manera fa que els veïns s’ajunten i la família vaja afortalint-se amb els vincles de la bona amistat per a compartir experiències de l’estiu.

FONT: Foto aportada per Antonio Monfort.MIRADES URBANES: XV AV GATA 2018: OBRES (13, 14, 15, 16)

20180825115407-av1316.jpg

És dissabte i gaudim de quatre obres al carrer La Bassa. Sobrepassem ja el cantó amb el carrer Xaló i parem just enfront del carrer Constitució:

* 13.- TÍTOL: Los colores de las eflorescencieas. AUTORA: Soledad Santiesteban Villanueva. MATERIALS: Fibres de cotó tenyides i cosides. PAÍS: España.

* 14.- TÍTOL: De capullo a rosa, la nueva masculinidad. AUTORA: CXarmen Moreno Santana. MATERIALS: Corbates de diversos teixits, cosides i plegades. PAÍS: Espanya.

* 15.- TÍTOL: El valor de la comunicación. AUTORA: Fina Sendra Rocher. MATERIALS: Tela de cotó i feltre. PAÍS: Espanya.

* 16.- TÍTOL: 2007, Homenaje. AUTORA: Carmen Sánchez Ruano. MATERIALS: Teles cosides amb tires brodades. PAÍS: Espanya.

FONT: Informació sobre les obres, catàleg art al Vent 2018. Gata.EXITOSA III TROBADA DE POETES (Art al Vent Gata 2018)

20180827083242-trobada1.jpg

D’exitosa es pot qualificar la III Trobada de poetes, que va tindre lloc al tardet del divendres dia 24, dins de la programació al voltant de Art al Vent 2018 a Gata. Molt de públic, es va ompli davant l’ajuntament, variats i complementaris registres i molt bona poesia.
La gent va poder gaudir dels poemes de Asunción Torres, Antonio Monfort, María Rosa Mulet, Carles Mulet, Josep Dkaidek, Gràcia Jimenez, el que vos escriu Miguel Vives, Vicent Botella i Ivan Brull. 

L’acompanyament musical del grup de metalls de la Banda i Banda juvenil de Gata li va tonar un to de solemnitat i de coses ben fetes. Gata Fan Club va sonoritzar l’acte.

La meua participació va ser de dos poemes: "Un riurau vell", ja que estem en temps d’escaldà i de pansa, i "Oda a un esquerrà".

FONT: A la portada foto de l’acte; al facebook, la mateixa, la meua participació i el quartet de metalls.NOVA EDICIÓ...I JA VAN 12 DEL FESTIVAL FIGA 2018 (Gata, 25 agost)

20180827084558-xiques.jpg

Gran acollida per part dels amants de la música pop rock. El Passeig d’Alacant i els dos escenaris de l’¡antic camp de futbol de les Sorts van conformar el quadre d’artistes que passaren per FIGA 2018 en la seua XII edició. Molt bon ambient i bona temperatura per escoltar i gaudir música. Va consolidant-se any rere any com una cita estiuenca dels festivals. La llavor de Gata Fan Club va notant-se.

Recordem que van estar al Passeig, davant del Pub Metamorfosi, el grup JÚLIA. Va ser el tast de migdia. A la vesprada i nit van actuar a Les Sorts: JOE PASK, WE ARE NOT BROTHERS, THE STANDBY CONNECTION, FUTURO TERROR, HICKEYS, CAMELLOS i ALOHA BENNETS. Van acabar fins ben entrada la matinada les Djs: NADADORAS DJ’S.

(Ressaltar les bones fotografies del mestre en fotografia Pepe Mengual del Foto Club Forat de Gata)

FONT: FOTO DE PORTADA I DEL FACEBOOK PEPE MENGUAL.PRESENTACIÓ DELS EQUIPS AMATEUR I JUVENIL DEL GORGOS C.F. (per a la temporada 2018-2019)

20180827091724-img-20180826-wa0015.jpg

Dissabte 25 d’agost es va celebrar l’acte de presentació dels equips amateur i juvenil del GORGOS CLUB DE FUTBOL, que jugaran aquesta temporada 2018-2019 en els seus grups respectius de Primera Regional. El Gorgos C.F. té nou president, Jaume Caselles Salvá. El primer equip estrenarà categoria a casa i contra l’Ondarense. Serà el 16 de setembre. A la tercera jornada jugarà contra el veí, Pedreguer.

Donat que vaig fer la presentació dels equips al camp Les Costeres, vos detalle els jugadors i cos tècnic que formarà el primer equip, que és el primer que començarà la lliga 2018-2019:

GORGOS AMATEUR: Vicent (porter), Reda, Adrià Campos, Joan Lara, Lucas (capità), Adrià Moragues, Iván Caselles, Isam, Ximo, Toni León, Raúl Orellana, Ente, Josete (porter), Óscar, José Carrete, Eloy, Bati Emilio, Ferrán i David Buigues.

Entrenador: Pedro Noguera. Entrenador de porters, Ángel Salvá. Delegat, Jaume Corcat i Director Esportiu, Jaume Serra.

A l’acte de presentació van continuar unes breus però animoses paraules el president del club i el regidor d’esports Toni Arabí. Tots dos van desitjar als dos equips una bona temporada en la Primera Regional. Després del protocol corresponent, es va jugar un partit amistós entre el Verger (Segona Regional) i el Gorgos C.F., que va acabar en taules, 2-2.

FOTOS: Portada i facebook Juan Miguel Vives.MIRADES URBANES: XV ART AL VENT GATA 2018: LES OBRES, UNA A UNA (17, 18, 19, 20)

20180827155000-obres17a20.jpg

Després del parèntesi del diumenge, comencem l’última setmana del mes d’agost amb quatre obres del carrer La Bassa. de Art al Vent 2018:

* 17.- TÍTOL: La presó del temps. AUTORA: Mariví Puigcerver Ginestar. MATERIALS: Fil de cotó i sublimació. PAÍS: España.

* 18.- TÍTOL: Textil Ayotla. AUTOR: Ángel Martínez Martínez. MATERIALS: Acrílic i brodat en llistó sobre lona crua. PAÍS: Méxic.

* 19.- TÍTOL: Renovación. AUTORA: Araceli Carmona Carrasco. MATERIALS: Tècnica mixta. PAÍS: Mèxic.

* 20.- TÍTOL: Genealogies del temps. AUTORIA: Duesdos. MATERIALS: Llana freda, tinta i retolador. PAÍS: Espanya.

FONT: Informació sobre les obres, catàleg art al Vent 2018. Gata.LES/ELS REPRESENTANTS DE LA FESTA GATERA EN LES FESTES DEL LORETO, A DUANES DE LA MAR (XÀBIA)

20180827160851-festeresgata.jpg

Les i els representants del poble de Gata van assistir convidats a la presentació de les festes en honor a la Mare de Déu del Loreto de Duanes de la Mar de Xàbia, celebrada el passat dissabte. L’acte també va servir per a proclamar oficialment als Majorals i Majoralesses de 2018. Quan els protagonistes de la nit (Marta Bañuls, Daniel Mengual, Nieves Morató, Carlos Buigues, Andrea Leal, Francisco Borrell, Patricia Pedrós, Jesús Mata, Raquel Violero i Vicente Gavilá) estaven dalt l’escenari, les tres parelles de Gata (quintes i quintos de 2018) van pujar a saludar-los i a presentar-los uns presents. Recordem que les/els representants de la festa gatera són fins les festes 2019: María Torres Signes i Vicent Ferrer Ferrer; Aitana Juliá Diego i Antonio Signes Signes, i María Boronat Signes i Raúl Quesada Vidal.

FONT: Informació "Xabia al dia". Foto: Tino Calvo.ART AL VENT 2018: HUI DIMARTS 28, VISITA GUIADA A L'EXPOSICIÓ

20180828085420-av.jpg

Continuant amb la programació cultural al voltant de ART AL VENT 2018 en la seua quinzena edició, aquesta vesprada (dimarts 28 d'agost) es farà la visita guiada a l'exposició, eixint a les 20 hores des de l'Ajuntament. La guia estarà a càrrec de Josep Ginestar, mestre de l'Escola de Plàstica "Antoni Vives" i coordinador de la mostra. Ginestar mostrarà a tots els participants les teles seleccionades i descobrirà els materials de les mateixes. Serà una oportunitat de conéixer la mostra més a fons i escoltant a un entés.

Recordar que el pròxim dimarts 4 de setembre arribarà el torn del que vos escriu, CRONISTA DE GATA MIGUEL VIVES. En la penúltima activitat cultural de Art al Vent. Serà la ruta guiada per l'interior del poble, una ruta històrico-anecdòtica pel Raval i el centre del poble. A les 19 hores eixirem de l'Ajuntament.

A la fotografia, el carrer La Bassa el dia de la inauguració de la mostra.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record), publicitats gateres, 1960 (de la sèrie, la 1.808)

20180828091046-1960f.jpg

Continue descobrint aquelles publicitats que als pobles veïns i al nostre mateix apareixien de les empreses gateres. Era l'any 1960 i les dues publicitats es mostraven a la mateixa fulla. La fàbrica de farines que hi havia on hui és "Tucan" a la carretera d'Ondara. Posava "Carretera de Alicante". Baix, la fàbrica de mobles de Juanito "Llebra" (Juan Caselles Pedrós). La ubicació venia ben definida "frente Cuartel Guardia Civil). Afegia la delegació a Pedreguer i l'agent de vendes. La recomanació per als "Novios" era un reclam molt curiós.

FONT: Publicitat programa de festes de Pedreguer 1960.XV ART AL VENT GATA 2018: LES OBRES, UNA A UNA (21, 22, 23, 24)

20180828154159-obres21a24.jpg

Seguint passejant pel carrer la Bassa avall. Ara gaudim de quatre obres més:

* 21.- TÍTOL: Entretejidos. AUTOR: Raymon Cruz Corchado. MATERIALS: Lona cosida i tenyida. PAÍS: Puerto Rico.

* 22.- TÍTOL: Paperets de les festes. AUTORA: Pepa Giner Font. MATERIALS: Tela, llana i pintura. PAÍS: Espanya.

* 23.- TÍTOL: Nature Toujours vivant I. AUTOR: Vicent Aparicio-Guadas. MATERIALS: Acrílics, carbonet amb collage i tela reciclada. PAÍS: Espanya.

* 24.- TÍTOL: La solitut del desnonat. AUTORA: Pilar Molina Mesa. MATERIALS: Tint naturals, eco-print, aplicacions. PAÍS: Espanya.

FONT: Informació sobre les obres, catàleg art al Vent 2018. Gata.XV ART AL VENT GATA 2018: LES OBRES, UNA A UNA (25, 26, 27, 28)

20180829090946-obres25a28.jpg

Entre passeig i passeig, carrer la Bassa ple d'art, teles i vent. Hui dimecres quatre obres més:

* 25.- TÍTOL: La vora. AUTORA: Pepa Bertomeu Ribes. MATERIALS: Tela de texans, fils i cola. PAÍS: Espanya.

* 26.- TÍTOL: S/T. AUTORAS: Las Tricotorras. MATERIALS: Fil cosit a mà i punt de ganxo. PAÍS: Espanya.

* 27.- TÍTOL: Akashiko. AUTORA: Ximena Paula Hidalgo Vásquez. MATERIALS: Retalls de tela i acrílic. PAÍS: Espanya.

* 28.- TÍTOL: Citoplasma. AUTORA: Berta Kolteniuk. MATERIALS: Pintura acrílica. PAÍS: Mèxic.

FONT: Informació sobre les obres, catàleg art al Vent 2018. Gata.MIRADES URBANES: XV ART AL VENT GATA 18: OBRES, UNA A UNA (29, 30, 31, 32)

20180830084544-obres29a32.jpg

Seguint passejant pel carrer la Bassa avall. Ara gaudim de quatre obres més:

* 29.- TÍTOL: Ametler. AUTORS: V. Lumbreras, M.R.de Diego, N. García, D.Tabares, C. Navarré, E. Clemente, M.J. Pons, M.J. Sevilla. MATERIALS: Punt de ganxo. PAÍS: Espanya.

* 30.- TÍTOL: Mediterrània, bresol de tots els blaus. AUTOR: Pep Aguilar Mallol. MATERIALS: Acrílic i teles tintades superposades. PAÍS: Espanya.

* 31.- TÍTOL: Bienvenido. AUTORS: Rocío i Al "Bato" Landoll. MATERIALS: Aplicacions de teles, teixit i pintura acrílica . PAÍS: U.SA./Mèxic.

* 32.- TÍTOL: Sopro de vida. AUTORA: Ivania Rodrigues Santos. MATERIALS: Tinta, làtex, acrílic i teixits. PAÍS: Brasil.

FONT: Informació sobre les obres, catàleg art al Vent 2018. Gata.COSTUMS AGRÍCOLES TRADICIONALS: A GATA ENCARA ES FA PANSA

20180830090749-20180826-111921.jpg

Una reivindicació d’un nou B.I.C. (Bé d’Interés Cultural) immaterial del poble valencià. GATA va viure entre finals del segle XIX fins mitjans del segle XX la força d’un costum tradicional agrícola propi de l’estiu, ESCALDAR i FER PANSA. L’arribada del tren (1915) i poder transportar el dolç element al port de Dénia per a embarcar-la amb els vaixells que anaven cap al Regne Unit o altres parts del món, li va donar un gran impuls. Estava molt ben pagat el quintar de pansa. Els magatzems de pansa també estaven a Gata.

Hui en dia, és testimonial però no es poden perdre aquells arrels, que posaven de manifest la feina dels llauradors a l’estiu, aquell costum. Per això, la imatge de portada i les de la xarxa facebook, que corresponen a la caseta dels Germans Grimalt, de diumenge passat posen de manifest que A GATA ENCARA S’ESCALDA, poc però perviu.

Si es fixeu els PINATELLS estan al·lineats al mig del SEQUER. Cada CANYÍS porta cinc PILONS. Els canyissos tenen ja la PANSA mig seca. Enguany és bon any.

FONT: Fotos JM Vives i Cronista. Agraïsc la deferència a la família per poder fer les fotografies.MIRADES URBANES: Dorm el poble i la gent (Gata: foto Antonio Monfort)

20180831083406-parc.jpg

De la xarxa facebook faig un extracte del dia i trobe aquesta fotografia, que convida a la pau i al descans, perque dorm el poble i dorm la gent. Des de l’altra part de riu vegem els colors de la nit que es destapen entre parets, Gata en penumbra. I baix el parc. Aquell parc. I més baix el riu. Aquell riu. Són imatges, són mirades urbanes que ens regala l’ull artificial. Foto: Antonio Monfort, que diu al seu post: "El meu poble tranquil mentre la gent descansa en el sosego de la nit".

FONT: Foto Antonio Monfort, pujada al facebook.MIRADES URBANES PER GATA: ADÉU A LA CASA DE LA HISTÒRICA TENDA DE "CA PEPITO" (Foto: Bernat Torres)

20180831085819-img-20180830-wa0002.jpg

L'amic Bernat Torres Oliver em facilita una bonica panoràmica urbana que servirà per al record. És la segona casa del carrer Correus (dit abans) carrer Doctor Gómez Ferrer oficialment; també es deia col·loquialment "carrer de Pepito". La casa que coneixíem per "Tenda de Pepito" o simplement "Ca Pepito" ens diu adéu definitivament. Quins records passen per la ment!. Ara s'esfumen entre l'oblit. Recordeu quan repassava en un programa de festes les tendes del poble de Gata i ací en recordavem dos. La tendeta d'aliments, estreta, menuda, boniqueta, i la més gran, que venien llanes i fils, coses de teixir. Es complementaven per a fer un comerç.

Els més majors coneixien Ca Pepito i el "corneló" que feia per a estretar-se el carrer a causa del "Piló". També recordem quan Pepito o Mari, que estan en el record, et donaven "cupons" per a omplir l'àlbum i aconseguir després algun regalet.

Ara s'obri una nova etapa per a l'edifici. Nous propietaris, noves il·lusions, noves metes. Nou destí per a una casa que va ser "emblemàtica".

Vos cite textualment com acomiada poèticament la casa l'amic Bernat: "El temps, que fuig de les nostres mans sense pietat, ha volgut que l'immoble on durant moltíssims anys va recollir l'emblemàtica tenda de "Casa Pepito", hagi arribat, definitivament, a la seua fi".

FONT: Fotografia i text últim Bernat Torres Oliver.MIRADES URBANES: XV ART AL VENT GATA 18: OBRES, HUI: 33, 34 i 35

20180831091533-obres33a35.jpg

Ja estem a l’equador de la visita a totes les peces, a les teles de Art Al Vent. No hem baixat tot el carrer, però estem prop. Gaudiu ara de les teles 33, 34 i 35.

* 33.- TÍTOL: Sense títol. AUTOR: Chi-Chang Hsien. MATERIALS: Tècnica mixta. PAÍS: Taiwan.

* 34.- TÍTOL: Adelante. AUTORA: Daniela Gioda. MATERIALS: Jacquard, punt de ganxo i teixit de cotó cosit. PAÍS: Itàlia.

* 35.- TÍTOL: Perdiendo el norte. AUTORS: Grupo Creativo de Bujarrabal. MATERIALS: Teles i teixits reciclats. PAÍS: Espanya.

FONT: Informació sobre les obres, catàleg art al Vent 2018. Gata.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris