Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Octubre de 2016.

CALENDARI GATER: OCTUBRE, EL MES DE LA FIRA AL CARRER

20161001175346-slogan.jpg

El programa dels dos dies de la fira GATA AL CARRER ho diu tot. Nombroses activitats ompliran els dies 8 i 9 els carrers de Gata. Aquesta és la programació més important del mes que encetem hui, començant també l’últim trimestre de l’any.

Dies 1 i 2, actes de les festes de SANT MIQUEL (programeta apart):

Dissabte, 1: Festa de cervessa, teatre pels més menuts, sopar popular i ball.

Diumenge, 2: dinar popular, jocs, carretons i teatre.

Dies 1 i 2: Futbol, cap de setmana. Juvenils i majors, GORGOS C.F.

Dijous, 6: Nova col·lecta, donació de sang. Centre Social.

Dies 8 i 9, FIRA GATA AL CARRER: LA MAGIA DE LA 13. (programeta apart).

Dissabte, 8: pels carrers de Gata: activitats, comerç.

Diumenge, 9: seguint amb la Fira.

Dies 8 i 9, cap de setmana: futbol, GORGOS juvenil i major. Partits fora.

Dimecres, 12: el destacament de la Guàrdia Civil a Gata celebrarà a la seua patrona, la Verge del Pilar.

Dies 15 i 16, cap de setmana, futbol: GORGOS C.F., dins de casa.

Dia 16, diumenge: Inici del curs 2016-2017 dels JÚNIORS.

Dies 22 i 23, cap de setmana, futbol: Juvenil i major del GORGOS, juguen fora.

Divendres, 28: Biblioteca de Gata, Encontre d’escriptors gaters, narracions.

Dissabte 29 i diumenge 30, cap de setmana: futbol, GORGOS C.F., juguen dins.

Si hi ha alguns actes més d’associacions, grups, entitats, podeu dinar-los a conéixer. Gràcies.
GATA: HUI ACABEN LES FESTES A SANT MIQUEL 2016

20161002164603-barrajm.jpg

Resten alguns actes per a tancar les festes de Sant Miquel 2016. La comissió de festes patronals 2017, la música i la Plaça Nova, recentment remodelada, són els protagonistes.

Foto de Fina Coloma.

Hui, diumenge 2 d’octubre, té la següent programació:

Després de la resaca cervecera de "Sant Miquel Fest" i el dinar popular de fideuà (podeu veure la fotografia de Fina Coloma amb la gent de la comissió), aquesta vesprada hi ha activitats pels més menuts de la casa: castells inflables, jocs i a les 18 hores carretons oferits per l’Associació Bouera. També aahir hi havia teatre pel grup Oracle de l'Est. 

La imagen puede contener: una persona , exterior

Acabaran els actes amb l’actuació a les 19 hores del grup de teatre local "La Font de la Mata", que presenta dos obretes: "Més gos que un pont" i "Porte dos notícies".

FONT: Fotos Jaume Monfort (portada i interior) i Fina Coloma (interior).GOLEJADA DEL GORGOS C.F. JUVENIL (5-1) I TRES PRIMERS PUNTS

20161002172145-compojuvenilsgorgos-copia.jpg

José Simó marca un "hat-trick" i encapçala als golejadors

A la tercera, la vençuda. Ja té els tres primers punts al seu cassiller el GORGOS C.F. JUVENIL. Va guanyar, va convencer i va golejar. GORGOS C.F.-5, U.E. GANDÍA B, 1. Tres dels gols els va marcar José Simó; Gustau i Abdo els altres dos. Amb el "hat-trick" de Simó encapçala la llista de golejadors.

El partit va estar un poc embolicat, sobre tot vora el descans, per les indecisions del àrbitre. Al final, va acabar bé.

La golejada la gestava José Simó marcant el 1 a 0 als quatre minuts. als minuts 21 i 23 Gustau i Abdo distanciaven més al Gorgos del Gandía B. Al minut 33 acurtava distàncies per al Gandía B Alejandro. Al minut 38 marcava José Simó el segon en el seu compte particular i el quart del Gorgos. Ja en la segona part, al minut 75, Simó feia el definitiu 5 a 1.

Els golejadors de l'equip: JOSÉ SIMÓ, 3. ABDO, 2. LUIS FELIPE, 1. GUSTAU, 1.

En la classificació, el GORGOS C.F. JUVENIL ocupa el lloc 12 al grup VI de Primera Regional. De tres partits jugats té 3 punts. Una victòria i dos derrotes. 7 gols a favor i 6 en contra.

FONT: Fotos Gorgos C.F.EL GORGOS GRAN CAU A CASA (1-2) CONTRA EL BENIRREDRÀ

20161003214632-xicsgorgosgran.jpg

Les oportunitats s’han perdut i l’equip de la Safor en dos contraatacs que han fet han marcat. 1 a 2 gols ha caigut el GORGOS gran a casa, al poliesportiu municipal "Les Costeres", front al Benirredrà. Lamentaven jugadors i tècnic no haver-se fet amb els tres punts i dins de casa, però el futbol té eixes coses.

El gol gater l’ha marcat David Molines al minut 31. A la segona part sorprenia el Benirredrà amb gols de Izar al minut 47 i Borja al 81.

A la classificació, el GORGOS C.F. gran està el nové de la taula del grup XII de Segona Regional. Té tres punts per un partit guanyat i dos perduts. Sis gols a favor i cinc en contra.

FONT: FFCV (informació) i Gorgos C.F (foto).TRES NOUS MÚSICS TINDRÀ LA BANDA DE GATA

20161003091133-xiconsbanda.jpg

Dissabte dia 1 es van fer les proves definitives per a conéixer quins serien els nous músics que s'incorporaran a la banda Unió Musical de Gata en la pròxima cita ceciliana, pel novembre de 2016.

Ja es coneixen els tres nous músics, una xica i dos xics. Ella és Clara i tocarà el clarinet i ells dos, Rubén i Sergi, són germans i tocaran els dos la tuba. Els veurem per primera vegada en els passacarrers de Santa Cecília a finals de novembre.

FONT: Foto Vicent Signes Signes.ELS CARRERS DE GATA ES CONVERTIRAN EN UNA TENDA GEGANTESCA EL 8 I 9 (XIII FIRA GATA AL CARRER, 1)

20161003212224-fira14.jpg

Ja estem dins de la setmana que el comerciant i el seu paraigües col·lectiu "Comerç de Gata" espera amb il·lusió i seguretat. "La màgia de la 13" com es denomina a aquesta FIRA GATA AL CARRER 2016 perque complix tretze anys ha començat ja el seu compte enrere. A tan sols quatre o cinc dies segons es conte, el calendari li marca els dies 8, dissabte, i 9, diumenge, d’octubre, o siga aquest cap de setmana.

Des del blog, fent-me ressó de tots els implicats a la Fira, des de l’organització (Comerç de Gata i Ajuntament) fins a l’últim gater, convidar a tots els que ens seguiu a vindre a passejar per la fira, a comprar els productes típics, a conéixer les activitats preparades.

No cal tornar a repetir totes les hores i activitats d’aquestes. La tecnologia està per a utilitzar-la i sols teniu que punxar a la pàgina. PUNXEU ACÍ i conéixereu de primera mà la Fira, la seua ubicació, els expositors, una fotogaleria, les activitats, les notícies, els enllaços d’interes i el contacte.

Aquesta és una primera entrada dedicada a la FIRA, de les moltes que tindrem aquesta setmana i fins dimarts o dimecres que ve, inclús passada la fira.

FONT: Foto d'arxiu, de l'edició 2014.AQUESTA VESPRADA-NIT, A LA PLAÇA VELLA, ES PRESENTEN ELS RESULTATS DELS PRIMERS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS DE GATA

20161004202612-pressupostosparticipatius.jpg

Alta participació, un total de 458 vots, i molta tasca per a dur endavant

La consulta ciutadana de la primera edició dels Pressupostos Participatius de l’Ajuntament de Gata 2016 feta el passat mes de juliol, ja té els resultats. S’han distribuit els fullets explicatius per les cases del poble i a més aquesta vesprada a les 20 hores a la Plaça Vella es farà una reunió informativa-explicativa al respecte.

Resumint el fullet, cal dir que el nivell de participació (un total de 458 vots) ha estat alt per ser el primer exercici que es convocava. Són una quantitat de diners públics municipals que el veïnat diu on volen que s’invertixca, sobre tot són inversions en obres i compra de material.

On s’han recollit els vots?

Per mig de la plataforma digital, presencialment a l’Ajuntament i al mercat, un total de 458 vots es van recollir de ciutadans majors de 16 anys censats a Gata.

Quines han sigut les propostes més votades?

Les més i que es duran a terme són: acondicionament de la carretera de Jesús Pobre; mobiliari urbà i grades del camp de futbol i pista de bàsquet. Altres propostes que no estaven entre les proposades s’han presentat i també s’han tingut en compte.

Molts vots van tindre les propostes?

A l’apartat d’Arquitectura, millorar la carretera de Jesús Pobre va traure 1.056 vots; la Plaça Nova 926; el Passeig d’Alacant, 900, i el Trinquet, 893. A l’apartat de mobiliari, el mobiliari urbà, 1.153 i les grades del camp de futbol, 1.152. pèrgola per a la piscina, 815 vots i mobiliari per a la piscina, 599. En quan a pistes esportives: 1.284 vots per a la de bàsquet; 1.193, de pàdel; 1.159 de tennis; 799 de skate park i 625 vots de volei.

Propostes ciutadanes en execució:

Són les següents amb els seus corresponents vots: substitució de la xarxa d’aigua potable i sanejament -fase I- (10 vots); arreglar les voreres (4 vots); recuperació del patrimoni històric i foment de rutes a peu (3 vots); renovar la pavimentació de carrers -fase I- (3 vots); millorar accés parc de la Font del Riu i camins (2 vots); compra d’instruments per a l’Escola de Música Municipal (1 vot); punt de recàrrega de vehicles elèctrics (1 vot); compra de vehicles per a l’Ajuntament (1 vot); arreglar l’escola -fase I- (1 vot); refugi d’animals (1 vot) i arreglar piscina menuda zona esportiva Costeres (1 vot).

Propostes que s’inclouran en la primera edició dels pressupostos participatius:

Reparació de parcs infantils (10 vots); espais d’ombra en els parcs (6 vots); parc per a gossos i pipicans (5 vots); condicionar pistes esportives i piscina de l’Alcolaia (3 vots); espill corral del Pato i Quarter (3 vots); renovar barana parc de l’Arraval (2 vots); tancar accessos al camp de futbol (2 vots); semàfors acústics per a persones invidents (1 vot); arreglar escoles -fase II- (1 vot) i senyalitzar aparcaments públics (1 vot).

S’estudiaran pels corresponents departaments:

Pista d’atletisme/circuit de velocitat (7 vots); millorar aparcaments públics (5 vots); piscina coberta (5 vots); arreglar entrades al poble (5 vots); espai per a l’escola de ballet (4 vots); arreglar fonts i posar-ne de noves (2 vots); neteja de vies públiques (2 vots); pas de vianants -carrer Lepant i avinguda Marina Alta- (2 vots); espai d’equitació (2 vots); revisar il·luminació del poble -sones en ombra- (2 vots); millorar el manteniment del poble (2 vots); plantar arbres al carrer La Pau (1 vot); semàfor al carrer Paet (1 vot); renovar l’avinguda de l’Ermita (1 vot); crear una nova plaça (1 vot); zona de patinatge a les Sorts (1 vot); gimnàs calistènia (1 vot); substituir gespa natural de la piscina per artificial (1 vot); crear una nova zona verda a la zona dels Trossets -el PGOU contempla la creació d’aquesta gran zona verda- (1 vot).

Per a fer-los es té que demanar subvenció:

Centre de dia (22 vots); substitució de la xarxa d’aigua potable i sanejament -fase II- (10 vots); auditori (7 vots); renovar la pavimentació de carrers -fase II- (3 vots) i renovació de la placeta de Sant Antoni i barri Arraval (3 vots).

Finalment, es sol·lictaran a l’organisme corresponent les següents construccions:

Gimnàs a l’escola -Conselleria- (4 vots) i Vorera a la carretera de Llíber -tram corral fins autopista- -Diputació- (2 vots).

FONT: Ajuntament. Pressupostos participatius 2016.GATA, 13 FIRA: NAIXEN QUATRE RUTES URBANES GUIADES: Urbana, de vegetació mediterránea, de les fàbriques i del Calvari-Ermita

20161004204053-rutescartell.jpg

Una nova entrada de la Fira GATA AL CARRER 2016. Aquesta per a parlar-vos de la nova proposta que naix des de l’Ajuntament, la de les RUTES URBANES GUIADES. Al llarg dels dos dies de fira, dissabte 8 i diumenge 9, podreu apuntar-se i participar en les quatre propostes.

Les rutes són: RUTA URBANA, RUTA VEGETACIÓ MEDITERRÁNEA, RUTA DE LES FÀBRIQUES i RUTA DEL CALVARI-ERMITA

Podreu fer-les totes. Com?. El PUNT D’ENCONTRE serà davant la porta de l’Ajuntament. Vos detalle el calendari.

- Dissabte 8, a les 11 hores, la RUTA URBANA: l’historiador Josep Mut ens guiarà pels indrets del nostre poble oferint-nos una mirada diferent. Es passejarà pel Raval, es veuran riuraus i el passeig vora riu, fins les Coves Roges.

- Dissabte, 8, a les 18 hores, la RUTA VEGETACIÓ MEDITERRÀNEA. El tècnic forestal Pepe Juan Mulet mostrarà la vegetació autòctona pels marges del riu Gorgos, als dos parcs Raval i nou del costat del vial.

- Diumenge 9, a les 11 hores, la RUTA DE LES FÀBRIQUES. Es coneixeran alguns dels processos que continuen fent-se al poble, per mig del Museu de Randa, Guitarras Cashimira, Frank Lilienthal i Sombreros Signes. Ací és necessària la inscripció abans.

- Diumenge 9, a les 16 hores, la RUTA DEL CALVARI-ERMITA. El que els escriu, Miguel Vives, com a Cronista Oficial, guiaré la ruta per l’itinerari dels xiprers i capelletes del Calvari fins arribar a l’ermita (edifici del segle XVIII), on explicaré la història d’aquesta i el conegut pel "Miracle de l’Arbre Blanc". Des d’allí es baixarà per l’històric barri del Tossalet.

Ja podeu apuntar-vos a l’Oficina de Turisme. També a l’event creat de cada una de les rutes al facebook de Fira Gata al carrer, posant que assistiran al mateix.

FONT: Cartell i informació, Ajuntament de Gata.

 CELEBRACIÓ DELS 90 ANYS DE LA TIA PEPA CARRANO, AL CARRER TETUÁN DE GATA

20161004220813-tiapepatots-copia.jpg

PODEU REPASSAR L’ÀLBUM DE FOTOGRAFIES, PUNXANT ACÍ

Acaba de complir els 90 anys i està com una rosa. Al carrer Tetuan de Gata, el passat diumenge dia segon del mes d’octubre, es va celebrar una bona festa. Josefa Pedro Oliver, més coneguda al poble i al veïnat com la "Tia Pepa Carrano, va complir els seus 90 anys i tota la família li va preparar una festa sorpresa, amb les coses que més alegria li donen a Pepa: la música, el ball i compartir amb tots l’alegria de viure.

Cap a les dotze del migdia, i amb el soroll d’inici d’una bona traca, va començar el comboi. Els seus tres nebots (Teresa, Francisco i Rosa Mari), junt amb tota la seua família, van anar cap a sa casa acompanyats per la música i alegria de la xaranga "XaranGata" llogada per a l’ocasió tan merescuda. Allí, sorpresa i feliç, els esperava la “tia Pepa” rodejada del veïnat, els amics i tots els volguts. Amb el ram de flors a la mà, Pepa no s’ho va pensar molt i es va posar a ballar amb tots al so del pasdoble. I així, durant quasi dos hores, amb una “picaeta” i pastís d’aniversari pel mig, la música i el ball no van parar al carrer Tetuan.

Foto de Miguel Vives Signes.
Foto de Miguel Vives Signes.
Foto de Miguel Vives Signes.
Deia un músic de la nostra marxosa i bullanguera xaranga: "90 anys?. Vosté està beníssim!. D’ací 10 anys tornem!" i és que Pepa no va parar queta ni un moment. El veïnat comentava com de merescuda era la festa per a una dona que s’ha guanyat l’estima i afecte de tots. Serà per això que amb 90 anys encara li queden forces per anar cada diumenge al ball dels uelos sense perdre el somriure de la cara. I serà per eixa alegria que, per a tots, familiars o no, sempre ha sigut, és i serà la “tia Pepa”.

FONT: Informació i fotos Jordi Escortell Crespo.
FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -nº 1.794-

20161005223837-morca2.jpg

Que enyorança pels majors veure als seus majors!. Els carrers com ells jugaven, com ells caminaven i vivien!. Recupere, i ja era hora, la sèrie tan estimada pels usuaris del blog: les fotografies antigues de Gata en el record. Ho faig amb una imatge que m’havia passat desapercebuda, però que ahir la vaig trobar. Estem al mes desé i és vàlid per a tot el 2016. Es tracta del calendariet que any rere any i amb molt d’encert posa a l’abast de tots l’agrupació local del col·lectiu de Donants de sang de Gata, amb el patrocini de l’Ajuntament. Per això he deixat el faldó de la fotografia, per a fer també de recordatori.

Feta aquesta llarga introducció, anem a observar la fotografia en si. Serien els anys 50 o primeries dels 60. El carrer Doctor Gómez Ferrer fotografiat des del bar Hogar del Camarada cap al carrer Piló. Es veu perfectament com s’estreta. Mireu les dones i els xiquets de l’època, inclús el carrer sense asfaltar i el cartell de publicitat del bar. Algun dia compararem i farem la fotografia des del mateix lloc, pero actualment. Quins canvis!!. 

FONT: Fotografia que il·lustra el calendariet de donacions de sang a Gata.L'AJUNTAMENT DE GATA COMMEMORA EL 9 D'OCTUBRE EN EL MARC DE LA FIRA

20161005223558-9octubre.jpg

Una altra entrada del aconteixement festiu, social i comercial del poble de Gata. Però com mana el calendari, el 9 d'octubre és diumenge i és el segon dia de la fira GATA AL CARRER.

En el marc de la Fira, l’Ajuntament celebra la festa del 9 d’Octubre amb una varietat d’actes. A partir de les 10 del matí l’Escola Municipal de Pilota jugarà una partida al carrer Dr. Gómez Ferrer.

L’acte institucional, que tindrà lloc davant de l’Ajuntament, serà a les 10:30h.

A les 11 hores, hi haurà una demostració dels treballs artesanals de la llata i l’espart, patrimoni immaterial del municipi.

La Colla de Dolçaines i Tabals El Montgó realitzarà una cercavila a partir de les 12 hores, juntament amb les xiquetes i xiquets del grup de Danses La Llata.

Per acabar el matí, a les 12:30 hores, davant de l’Ajuntament, hi haurà una lectura pública de poemes de Vicent Andrés Estellés en la qual pot participar tot aquell que vulga.

Per altra part, a la FIRA GATA AL CARRER, la música també tindrà el seu protagonisme especial. La jornada de dissabte començarà amb la cercavila de la Banda Juvenil de Gata a partir de les 11 hores que s’inaugura la fira.

Dissabte per la vesprada, a partir de les 17h, actuarà la Rondalla de Gata.

A més a més, l’Escola Municipal de Música i Dansa també estarà present a la fira on oferirà tallers, actuacions pedagògiques, ...

La Banda Juvenil de l’Escola Municipal de Música de Gata serà l’encarregada de la cloenda de la fira amb la seua actuació de diumenge 9 d’octubre a les 20h.

FONT: Ajuntament. Cartell i informació.LA PREMSA PARLA DE...les activitats i rutes de la Fira Gata al Carrer

20161006091102-moda.jpg

Ja estem a les portes de la Fira GATA AL CARRER. La tretzena edició se celebrarà en dos dies, dissabte 8 i diumenge 9. Ja s’ha quedat tot el poble ple de "barraques" com es diu al poble, que ocuparan el estands de cada comerç que exposa. El COMERÇ DE GATA es bolca al carrer.

Imatge de 2015

GATA i la XIII edició de la fira, amb les seues activitats i rutes, ja ocupa les fulles dels diaris. Hui ho fan LAS PROVINCIAS i, sobre tot amb gran amplària, el digital MARINA PLAZA.

mg_7107

Pel que fa a LAS PROVINCIAS titula: "El consistorio programa rutas guiadas en la Fira Gata al Carrer". Al subtítol: "El equipo de gobierno apuesta por una serie de excursiones para «dar a conocer algunos de los puntos emblemáticos del municipio". Ací teniu l’enllaç, PUNXEU.

Per la seua part, el diari digital MARINA PLAZA, cobrix la notícia molt àmpliament. Titula: "El comercio de Gata vuelve a salir a la calle". Al subtítol: "La Fira Gata al Carrer vuelve a convertir este fin de semana al municipio en el gran escaparate comercial de la comarca, en un acontecimiento con multitud de actividades complementarias". També va posant apartats: Rutas guiadas, Música, Celebración del 9 d’octubre, Solidaridad, Artesanía, Escaparate de moda (la foto que pose, que ix al Marina Plaza, és al carrer Signes i va de moda. Observeu al fons l'ermita, que s'inclou dins d'una de les rutes guiades). La notícia enllaça a una altra anterior i recorda, com també vos pose l’enllaç: "Consulta en nuestra agenda la PROGRAMACIÓN COMPLETA DE LA FIRA GATA AL CARRER.

Imatge de la presentació de l’edició 2016

 

Titula: "XIII edició de la Fira Gata al Carrer: comerç, gastronomia, cultura i oci -Gata de Gorgos-"Cuando: 8 octubre, 2016 a las 10:00–22:00. Als subtítols: "Els veïns i veïnes del municipi eixiran al carrer els propers dies 8 i 9 d’octubre per rebre la Fira Gata al Carrer, un esdeveniment que compta amb llarg recorregut i amb el qual el poble fa gala de la seua gastronomia i les seues tradicions a través del comerç" i "Enguany, els estands gastronòmics no es concentraran, com venia fent-se anys enrere, tots en una mateixa zona; els visitants hauran de fer un recorregut complet per conèixer les diferents propostes". Va desgranant continguts: "La gastronomia, un gran pilar de la fira", "Comerç i diversió" i la programació detallada.

FONTS: diaris LAS PROVINCIAS i MARINA PLAZA digital, 6-10-2016.GATA OBRI LES PORTES DE LA SEUA COL·LECCIÓ MUSEOGRÀFICA MUNICIPAL (en el marc de la Fira Gata al Carrer 2016)

20161007090040-plaquetaparpallo.jpg

Nova entrada relacionada amb la fira i amb la cultura de Gata. Aquesta vesprada a partir de les 20 hores, l’Ajuntament de Gata reobri les portes de la Col·lecció Museogràfica Municipal en la seua nova ubicació en l’edifici consistorial i es dona així la possibilitat de visitar-lo durant la Fira Gata al Carrer, del 8 i 9 d’octubre. Estarà obert al públic durant els dos dies de Fira en horari de 11 a 14 i de 17 a 19 hores.

Els arqueòlegs Joan de Déu Boronat i Pasqual Costa, que realitzaren la catalogació de les peces en els anys 90, han sigut ara els encarregats del seu trasllat i de l’organització del museu per poder obrir-lo al públic.

A més d’elements de les restes culturals i materials del homes i dones de la prehistòria de la Marina Alta, també s’han rescatat els plafons explicatius originals que permeten al visitant conèixer un poc més de les peces exposades.

La peça més important de la col·lecció, la plaqueta del Parpalló, ocuparà un lloc preferent en el museu. A més, durant els dos dies, es projectarà un documental sobre les troballes realitzades a la Cova del Barranc de Migdia de Montgó.

Per la seua part, el diari LAS PROVINCIAS publica hui mateix: "Nueva ubicación del museo municipal". Per a llegir el breu del diari, PUNXEU ACÍ.

També la revista cultural TARANNA Oci i cultura porta la notícia i titula: "Gata obri les portes de la Col·lecció Museogràfica Municipal". Si voleu llegir-la PUNXEU ACÍ.

Cal recordar que demà dissabte, dia 8 d’octubre, a les 11 hores serà la inauguració oficial de la XIII FIURA GATA AL CARRER. Les activitats començaran a les 10 del matí. Aquesta vesprada i nit, els comerciants gaters s’afanaram en tindre-ho tot a punt. El bon temps pareix que acompanye, malgrat que marca alguna cosa per a diumenge però ja a la vesprada.

FONT: Foto Plaqueta del Parpalló, Col·lecció Museogràfica Municipal, Gata.EL MÚSIC TROMPETA GATER SERGIO GINESTAR IVARS, MEMBRE DE LA ORQUESTRA FILARMÒNICA D’ALACANT, QUE S’ESTRENA DEMÀ DISSABTE A L’AUDITORI DE LA CAPITAL

20161007134231-sergio.jpg

Demà dissabte dia 8 es presenta a l’Auditori d’Alacant (ADDA) la Orquestra Filarmònica d’Alacant que dirigirà Francisco Melero. L’event no deixaria de ser un més cultural com molts d’aquests dies, si no tinguera protagonisme gater. Un dels nostres músics gaters, nascut musicalment a la banda Unió Musical i que ara segueix tocant i estudiant a Viena, SERGIO GINESTAR IVARS, es troba dins d’aquesta orquestra i els gaters i teuladins, ja que dels dos pobles són els seus pares, que ho desitgen podran tornar-lo a veure tocar la seua inseparable trompeta i a la seua terra, a Alacant.

El concert de demà serà a les 20,30 hores, amb preus que oscil·len entre 15 i 10 euros. Tindrà peces de Beethoven i Dvorak. Uns 50 músics formen part d’aquesta nova iniciativa cultural. La Quinta Sinfonía de Beethoven y la Sinfonía del Nuevo Mundo de Dvorak conformen el programa de la presentació.

El nostre trompetista Sergio es va presentar a les proves per a la selecció que es van fer a setembre. Van ser més de 400 aspirants a les proves. Va ser seleccionat i ara estarà a Alacant demà i el dia 11, dimarts, tornaran a tocar a l’ADOC d’Elda.

A Sergio li ha fet molta il·lusió i també esforç tornar a la terra. Ell seguix tocant i estudiant a Viena, cuna de grans músics. Cal recordar que Sergio va ser protagonista de la nostra sèrie "Gaters fora..." PUNXEU ACÍ i també PUNXEU ACÍ.

Sergio comentava: "He tingut la sort de que m’han agafat i el primer concert es el dia 8 i el segon el 11. I només acabe, el dia 12 ja m’en torne cap a Viena. Ja fa anys que no toque a la meua terra..."

FONTS: informació Sergio i diari Información. Fotos de la composició: captures del vídeo de Pilar Cortés.PRIMER DIA DE FIRA: ÈXIT I BON TEMPS. DEMÀ MÉS...(Inaugura el conseller Rafael Climent)

20161009011803-20161008-112754-copia.jpg

PODEU FER UN REPÀS DE LA INAUGURACIÓ I EL RECORREGUT DE LES AUTORITATS, SEGUINT L’ÀLBUM DE L’AJUNTAMENT: PUNXEU ACÍ.

TAMBÉ UN ALTRE REPÀS SEGUINT L'ÀLBUM DE LINA MAS: PUNXEU ACÍ.

A les xarxes socials gateres al llarg del dia s’han juntat moltíssimes fotografies de kla XIII FIRA GATA AL CARRER. Ha dinat per això i més. Molta gent cap al migdia i al tardet. Temps calorós i cap gota a la vista, com alguns deien. A les 11 del matí s’inaugurava amb l’assistencia del Conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, que ha acompanyat a la corporació municipal i al Comerç de Gata en aquest acte. També s’ha comptat amb la presència de la Sotsecretària d’Economia, Conxa del Ruste; el diputat del Congrés a Madrid, Joan Baldoví; diputat provincial i regidor de Xaló, Gerard Fullana, i alcaldes i regidors de la Marina Alta.

Han parlat a la presentació la presidenta de Comerç de Gata, Paqui Signes; la regidoria de Comerç, Àngels Soler, l’alcaldessa Magda Mengual, i el conseller, Rafael Climent. Tots quatre han destacat l’esforç i la capacitat del comerç local per a fer aquesta fira, la fira de l’alegria, com s’ha dit. Comerç de Gata ha tornat a eixir al carrer i amb èxit un any més. 

Foto de Lina Mas.
Foto de Lina Mas.
Foto de Lina Mas.
Foto de Lina Mas.

Demà diumenge, més bé hui perquè estem ja en diumenge, arribarà la segona part, el segon dia. A més, coincidint amb la festivitat valenciana del 9 d’Octubre. Cal recordar que, a més de tot el programa previst, s’afegixen els actes al voltant de la data tan assenyalada al calendari valencià. En el marc de la Fira Gata al Carrer, l’Ajuntament celebrarà la festa del 9 d’Octubre demà (hui) diumenge amb varietat d’actes.

A partir de les 10 del matí l’Escola Municipal de Pilota jugarà una partida al carrer Dr. Gómez Ferrer. L’acte institucional, que tindrà lloc davant de l’Ajuntament, serà a les 10:30h. A les 11 hores, hi haurà una demostració dels treballs artesanals de la llata i l’espart, patrimoni immaterial del municipi. La Colla de Dolçaines i Tabals El Montgó realitzarà una cercavila a partir de les 12 hores, juntament amb les xiquetes i xiquets del grup de Danses La Llata. Per acabar el matí, a les 12:30 hores, davant de l’Ajuntament, hi haurà una lectura pública de poemes de Vicent Andrés Estellés en la qual pot participar tot aquell que vulga.

RECORDEU...LA FIRA VOS ESPERA...NO LA DEIXEU PERDRE UN ANY MÉS.

FONT: Fotos àlbums, Ajuntament de Gata i Lina Mas.RECORDEU, DEMÀ (JA HUI) DIUMENGE 9 GUIARÉ LA RUTA DEL CALVARI-ERMITA

20161009014924-dscf4499-copia.jpg

Pel matí a les 11 serà la ruta de les fàbriques

Demà (pràcticament ja hui) a les 4 de la vesprada em toca. Guiaré a tots els que vulguen acompanyar-nos a la ruta del calvari i ermita. L’eixida serà des del Punt d’Encontre de davant l’Ajuntament. Coneixerem l’itinerari, la pujada cap a l’ermita que ací a Gata es diu Calvari, i l’edifici històric del segle XVIII, l’ermita del Santíssim Crist del Calvari, el patró de Gata. Si voleu escoltar la història de l’arbre blanc, de la imatge del Crist, ja ho sabeu...us espere a la RUTA DEL CALVARI. Serà l’última de les visites guiades organitzades per l’Ajuntament en el marc de la XIII FIRA GATA AL CARRER. 

Pel matí, a les 11 hores, es farà la Ruta de les Fàbriques. També molt interessant per a conéixer el procés de fabricació que encara es seguix a Gata. Es visitarà el Museu de randa, Guitarres Cashimira, Frank Lilienthal i Sombreros Signes.
LA MÀGIA DE LA 13 HA POGUT MÉS QUE LA PLUJA: Torna a lluir el sol amb força (9 d'Octubre i Fira Gata al Carrer)

20161009142019-20161009-112726.jpg

PODEU REPASSAR LES FOTOS DE L’ÀLBUM DEL 9 D’OCTUBRE DE L’AJUNTAMENT, PUNXANT ACÍ.

Tenia màgia i ha pogut esborrar la pluja. S’ha obert pas el sol, després del fort arruixat que ha caigut. Als bars, pels llocs on podia, els visitants de la XIII Fira Gata al carrer, s’han refugiat aquest matí. Mentre al saló de plenaris se celebrava l’acte institucional del 9 d’Octubre amb els parlaments dels grups polítics, que tancava l’alcaldessa. A les 11, també com estava previst, es feia la ruta de les fàbriques. Els comerciants recuperaven forces i tornava a veure’s molta gent pel càrrer, sobretot estrangers...LA MÀGIA DE LA 13 HA POGUT MÉS QUE LA PLUJA.

Comentaven des de l’Ajuntament: "La pluja no ha impedit que es realitzaren molts dels actes previstos pel 9 d’octubre dins la Fira Gata al Carrer. Finalment, la lectura poètica s’ha ajornat fins a la vesprada. Serà a partir de les 18h, abans de els danses."

Recordeu que a les 16 hores, queda l’última ruta, la que guiaré cap al Calvari i l’ermita. ARA LLUIX EL SOL.

FONT: Foto pròpia i àlbum fotos Ajuntament.IMPORTANTS VICTÒRIES A DOMICILI DEL GORGOS JUVENIL (2-3) I EL MAJOR (1-2)

Matí de profit el del GORGOS C.F. A La Vila el GORGOS JUVENIL ha guanyat per 2 a 3 al Villajoyosa B. El gol de Emilio al límit del temps ha significat els tres punts. Començava marcant Guirado el 1-0 (minut 21). Empatava per al Gorgos Gustau (1-1) al minut 73. José Miñana desfeia la igualtat i conseguia el 1-2 al minut 77. Empatava al 85 Sergio i al 90 el definitiu 2-3 el marcava Emilio.

Amb aquest resultat punya llocs a la taula de classificació i el juvenil és nové amb sis punts. De 4 partits jugats, 2 guanyats i 2 perduts. 10 gols a favor i 8 en contra.

Per la seua part, el GORGOS major ha guanyat al Conde per 1 a 2. Marcava el 0-1 Jaume Devesa al minut 25; empatava Gabriel per al Conde al 49. Desfeia l'empat i aconseguia la victòria el gol de Eloy, 1-2, al minut 62.

També pujant de lloc, el GORGOS gran és seté del grup XII de la Segona Regional. Dels 4 partits jugats, 2 guanyats i 2 perduts. 8 gols a favor i 6 en contra.

FONT: FFCV.HUI ÉS LA FESTA DEL PILAR: L'antiga caserna de Gata -hui en desús- té 130 anys

20161012173642-compocasernagc1886.jpg

Hui és la festa de la Verge del Pilar. Cal felicitar a les que porten el nom o els compostos, a totes les Pilars, María Pilar i altres. També cal felicitar als membres de la Guàrdia Civil que celebren a la seua patrona. Gata té actualment el "cuartel" al carrer Penyó. Però, la caserna de la Guàrdia Civil de Gata, hui en desús- arriba enguany als 130 anys en peu.

Una de les casernes de la Guàrdia Civil més antigues de la província es manté encara en peu al costat de la carretera nacional. Té 130 anys d’història. Tot un símbol històric del poble per la seua ubicació, per la seua història, pel seu compromís amb el veinat de Gata. Hui, els agents destacats a Gata tenen al carrer Penyó el seu "cuartel" i des d’allí inicien tots els dies les seues tasques de custòdia i vigilància, que sempre és molt d’agrair per al ciutadà gater o el que ens visite.

L’any 1886 el poble va sufragar les despeses de la vella Caserna o Cuartel. L’any 1982 havia un intent de fer una nova Casa Cuartel que mai arribà a ser realitat. L’edifici de la carretera encara està destinat al cos però està tancada. És una imatge curiosa, històrica i que va acollir a centenars de guàrdies en les bones èpoques de vivenda en eixa caserna.

LA FESTA DE HUI A GATA:

Els agents de la Guàrdia Civil destacats a Gata han festejat hui dia del Pilar de 2016 a la seua patrona la Verge del Pilar amb una missa solemne cantada per la Coral Serrillàs i després ha tingut lloc un xicotet aperitiu a les dependències del carrer Penyó.

La imagen puede contener: 11 personas , interior
Les fotografies de portada ens recorden altres temps: dalt, una foto antiga de les que ja han estat publicades, on es veu la Casa Cuartel als anys 40. En la fotografia es pot veure com un agent fa guàrdia davant de la porta. Baix teniu una imatge que ens transporta a aquells anys, una mirada urbana que fem dia a dia els que passem per allí. Els dos arbres en plena fulla i el cotxe patrulla davant la porta, eren altres temps. Ara resta la casa com a testimoni.
Baix, els guàrdies del destacament de Gata, amb les autoritats.


GATA: NOVÉ ANIVERSARI DE LA RIUADA DEL PILAR DE 2007: el Gorgos s'en eixia de mare...i ara més sec que un palo

20161012194914-comporecriuada.jpg

Ara fa gotes, banya el carrer, però res de res...igual que aquest matí, però seguim amb sequera. Però...i fa nou anys...s’enrecordeu.

Podeu veure quatre vídeos del Gorgos, que quasi s’en eixia de mare eixe dia 12-10-2007

Hui, dia 12 d’octubre de 2016, recordem un fet metereològic sense precedents en els últims 25 anys. Se celebra el nové aniversari de la gran riuada del Pilar a Gata i a tota la Marina Alta. Tots tenim encara gravada aquella imatge de la desapareguda televisió valenciana Canal 9, de l’enderrocament del pont del riu Gironà a Beniarbeig. I també ens refresca la memòria a Gata i el seu parc del Raval inundat, al pas del riu Gorgos.

Si recorden/recordeu, aquell 12 d’octubre de 2007, la comarca de la Marina Alta i també Gata tenia aigua per tots els costats. El riu Gorgos anava pleníssim a Gata, quasi exint-se de mare. Al Parc del Raval va sobrepassar el mur de contenció i encauzament i va inundar aquell espai verd. Van tremolar els pilars del pont de les Alcolaies, el riu Gorgos que té una gran cabuda es va desbordar.

Podeu visionar algun vídeo d’aquells dies com el que està penjat a "Youtube".

Vos pose l’enllaç del magnífic reportatge en vídeo que va fer un veí des d’una de les cases del carrer Penyó per la part de darrere. Amb un temps de 10 minuts i 36 segons ho va publicar a Youtube amb el pseudònim de "jbgorrita" i amb el títol de "El río Gorgos se sale". Ell posava al comentari: "Tras las lluvias sufridas en la comarca, el rio Gorgos, normalmente seco, se sale". Aquest és el seu enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=a8vbxKmnkMI.

Un altre vídeo que es diu: "Río Gorgos de Gata 12-10-07" també pujat a youtube té aquest enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=hnqOIOs3FeQ. Un altre de 42 segons molt significatiu que es diu "Riu Gorgos" a "youtube" té l’enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=oMxQYvKuriw&NR=1. Finalment un altre de joanbanjo pujat a "Youtube" que té aquest enllaç: http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=7fLoqIJXZ2k.

¡Quina diferència!. Encara a hores d’ara no canvien del tot les temperatures, no fa fred i molt poc aigua, quasi res. Esperem que algun dia canvie el temps i tornen les pluges tan necessàries.

(PODEU FER MÉS GRAN UNA FOTO D’AQUELLS DIES PUNXANT ACÍ)

(PODEU LLEGIR L’ARTICLE MEU DEL BUTLLETÍ MUNICIPAL, PUNXANT ACÍ: 1, 2.)

(PODEU VISIONAR LES FOTOS DE L’ÀLBUM MEU, PUNXANT ACÍ)

FONTS: Foto a la portada, Sonia Soria Soler i Cronista. Vídeos pujats a Youtube.LA GATERA SONIA SORIA SOLER, 1er PREMI POPULAR DE FOTOS DEL CASTELL DE L'OLLA (ALTEA) 2016

20161012223707-fotosoniacastellolla16.jpg

Prop d’ací, al poble costaner d’Altea, a la Marina Baixa, se celebra des de fa 30 anys el segon dissabte del mes d’agost el famós castell de focs artificials dins la mar, conegut per CASTELL DE L’OLLA, per estar a l’Olla d’Altea, a poca distància del nucli urbà d’Altea la Vella. Enguany el castell ha estat auspiciat per la UNESCO en el seu 30 aniversari.

Molta gent gatera s’aposta prop de la mar i a la muntanya per a divisar dins la mar el conegut dispar del Castell de l’Olla. Entre ells, una jove aficionada a la fotografia acudix des de fa uns anys amb la seua càmera. SONIA SORIA SOLER ja té el fruit aconseguit. 

Ara hem sabut que en el concurs de fotografia organitzat amb tal motiu, Sonia va obtindre el PRIMER PREMI en la modalitat popular, on votaven per les xarxes socials tots els que vulgueren. L’altra modalitat eraa de la categoria Jurat. La fotografia guanyadora de Sonia la vegeu en la portada d’aquesta entrada. El premi, una nit en el Hotel Tossal d’Altea i un fabulós dinar o sopar amb el menú especial de tapes del Hotel Tossal d’Altea.

Cal recordar que Sonia sorias Soler també va ser la guanyadora del concurs de fotografia de les passades festes patronals 2015 de Gata de Gorgos i amb un tema paregut, una fotografia que es va utilitzar per a la portada del llibre-programa del correfoc.

Li donem l’enhorabona a Sonia i a seguir fent-nos gaudir de les imatges tan espectaculars.

FONT: Foto de Sonia Soria Soler, Primer premi popular.LA PREMSA PARLA DE...EL "RETIR" DE L’EQUIP DE GOVERN DE GATA, LA UNED I L’ACCIDENT DE LA GARGANTA D’AHIR

20161014134021-equipgovern5.jpg

Tres temes completament diferents que fan relació a Gata, el primer totalment, els dos altres menys, són notícia entre ahir i hui a la premsa

Per una part el "retir" de l’equip de govern de Gata per a preparar el pressupost i les línies estratègiques per a 2017. El diari digital MARINA PLAZA publica: "El govern de Gata se’n va dos dies de retir a una casa rural a definir les actuacions dels pròxims mesos". Al subtítol: "Els sis regidors de Compromís i JuGa es reclouen en la Vall de Laguar per treballar en el tancament del pressupost de 2016 i la definició de les línies estratègiques per a 2017".

Foto de Equip Govern Gata.

El retir el qualifica l’article com "iniciativa molt poc freqüent" i que "resulta inaudita". Cal ressenyar i aclarir com explica dins del text que són cinc regidors (3 de Compromís i 2 de Juga) i el sisé (de Compromís) que serà regidor a partir del plenari ordinari del dia 29 de novembre. Dins de l’article parla de "Els objectius del retir": Tancar el pressupost de 2016; Fer balanç de la legislatura, i Definir les línies estratègiques per 2017, així com el "Bon ambient". Per a llegir tot l’article, PUNXEU ACÍ.

Una altra notícia que es fa hui ressó la premsa és l’accident a la N-332, a la coneguda Garganta de Gata. Titula el diari INFORMACIÓN: "Cuatro heridos al chocar tres coches entre Teulada y Gata de Gorgos en la N-332"PUNXEU ACÍ. També el diari LAS PROVINCIAS publicava per EFE ahir i titulava:"Cuatro heridos al chocar tres coches entre Teulada y Gata de Gorgos". Al subtítol: "Dos mujeres, de 77 y 79 años, son las que presentan lesiones de mayor gravedad": PUNXEU ACÍ.

Los participantes en la reunión de la UNED celebrada ayer en Dénia. :: R. González

Finalment, la premsa també parla de la UNED i la seua situació finançera. Entre els regidors de la comarca que formen part del Patronat d’aquesta institució amb seu a Dénia, estava el regidor de JuGa i membre de l’equip de govern Jaume Monfort Signes. Titulava el diari LAS PROVINCIAS: "Los 140 tutores de la UNED todavía no han cobrado mayo, junio y julio". Al peu de la foto que teniu dalt: "Los participantes en la reunión de la UNED celebrada ayer en Dénia. :: R. González". Al subtítol: "El Patronato aprueba un presupuesto de más de 896.000 euros para el nuevo curso mientras tiene pendiente el ingreso de la Diputación por temas burocráticos".

FONTS: Diaris digital MARINA PLAZA, INFORMACIÓN i LAS PROVINCIAS: dies 13 i 14/Octubre/2016. Fotos: equip govern Gata i Rosa González (LP).GOLEJADA DEL GORGOS JUVENIL (8-1) AL BELLREGUART

20161015223944-gorgosjuvhui.jpg

El golejador de l’equip és JOSÉ SIMÓ MIÑANA amb 6 gols

Aquesta vesprada el GORGOS C.F. JUVENIL ha tornat a sumar tres punts a casa. Golejaxda per 8 a 1 front al Bellreguart. Gols de tota classe i duets de José Simó Miñana, Gustau i Emilio. Vicent i Abdo han fet els altres gols.

Des del minut 8 que obria el marcador José Simó Miñana han anat continuant-se els gols i la golejada. Al descans ja portaven 3 a 0, amb gols de José, com he dit, Emilio i Gustau. A la segona part han repetit Gustau i José, ha marcat també Miñana i al 80 marcava el 7-1 el Bellreguart. Encara al 81 repetia Emilio. 

Amb aquest resultat va pujant posicions a la taula i el Gorgos ja és cinqué. Té 9 punts amb els 5 partits disputats, 3 guanyats i 2 perduts. 18 gols a favor i 9 en contra.

Pel que fa als golejadors, encapçala el llistat JOSÉ SIMÓ MIÑANA amb 6 gols, seguit de Gustau amb 4. Emilio i Abdo en tenen 3, Vicent Ferrer 1 i Luis Felipe, 1.

FONT: Foto Gorgos C.F.EL JÚNIOR DE GATA COMENÇA EL CURS 2016-2017

20161016172554-totsjuniorscomenca16-copia.jpg

Aquest matí ha començat a la parròquia de Gata el nou curs del Moviment Júnior 2016-2017. Els xiquets/xiquetes i monitors/monitores han assistit a la missa de 11,30, per anar després al centre parroquial Verge del Carme, on han resat l'oració Júniors. 

A continuació,s'ha procedit a la presentació d’educadors, s'ha fet una gymcaana, dividida per etapes. A l’acabar cada prova sel’s donava una peça de puzzle que havien de montar a l’acabar. Per finalitzar l’activitat s'han fet una foto de família al pati del centre, que podeu veure.

FONT: Foto Júnior Gata.GATA: DIVENDRES 21, A LA BIBLIOTECA, ENCONTRE D'ESCRIPTORS LOCALS

20161016175849-cartellescriptors.jpg

El pròxim divendres dia 21 d’octubre a les 19,30 hores tindrà lloc a la Biblioteca Pública Municipal de Gata de Gorgos, el novedós ENCONTRE D’ESCRIPTORS LOCALS, en el que participaran deu escriptors o narradors nascuts al poble o amb lligams molt arrelats a ell. Entre ells, els organitzadors han tingut a bé convidar-me, la qual cosa és sempre d’agrair.

Vaig a referir-vos els escriptors que participaran-hi. La cita és molt interessant i no se la podeu perdre, sobre tot per la qualitat en aquesta parcel·la dels meus companys, que dominen molt bé.

Intervendran en l’encontre els germans CARLES I MARÍA ROSA MULET GRIMALT. També ho farà JESÚS MONCHO, que junt amb les bibliotecàries ha estat l’ànima del projecte que ens ocupa. La més que coneguda autora CARME MIQUEL, d’arrels gateres. A continuació ho farà el nou autor i gater adoptiu JOSEP BARCELÓ.

També estarà a l’encontre ANTONIO SALVÁ ROSELLÓ, cronista oficial emèrit de Gata. L’escriptor ANTONIO SIGNES MULET també hi participarà. Dos germans més estaran també a l’encontre: JOAN I JORDI GINER. Finalment, participaré jo també, com he dit abans.

L’acte tindrà la música de la guitarra de Marc Signes i el Xelo de Pau Mulet, ambdós de la banda Unió Musical de Gata. Organitza, la biblioteca i Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata.

Reitere la invitació des del blog. Es comptarà amb un bon planter d’autors i autores gaters. Recordeu-ho. La cita: divendres 21, a les 19,30 hores, a la Biblioteca.

FONT: cartell anunciador de l’event cultural.

 GOLEJA EL GORGOS AL RÒTOVA (4-0) AMB HAT TRICK DE MOLINES

20161016214235-davidmolines.jpg

És el segon hat trick que fa el davanter del GORGOS gran

Aquesta vesprada al camp municipal de futbol "Les Costeres" de Gata ha jugat el GORGOS gran, el primer equip i ha obtés una valuosa golejada front al RÒTOVA. El resultat 4 a 0. El davanter DAVID MOLINES ha firmat el seeu segon hat trick particular de la temporada. 

Obria el marcador ell al minut 2. A la segona part augmentava JAUME DEVESA el resultat al minut 62 (2-0). Amb tres minuts, al 73 i al 76, tornaria a marcar David Molines.

Amb aquest resultat segueix el GORGOS pujant posicions i ja és quart. Té nou punts, precisament els mateixos que el Juvenil. Dels 5 partits jugats, 3 guanyats i 2 perduts. 12 gols a favor i sis en contra.

Pel que fa als golejadors, DAVID MOLINES va al capdavant amb 7 gols (dos hat trick, com he dit); JAUME DEVESA en té 2. ISAAC SÁNCHEZ, 1 gol; CARIM, 1 gol i ELOY, 1 gol.

La imagen puede contener: 11 personas , personas sonriendo , exterior

FONT: FFCV. De les fotos, David Molines (Instagram) i Gorgos C.F.GATA: RECORDEU...DESPUSDEMÀ A LA BIBLIOTECA, I ENCONTRE D'ESCRIPTORS LOCALS

20161019094907-escriptorslocals-1.jpg

Per a recordar-ho només. Despusdemà divendres dia 21, a les 19,30 hores, teniu una cita cultural important. A la biblioteca de Gata es farà el I Encontre d’escriptors locals, en el qual també participaré. Al cartell fet per la biblioteca i ajuntament, he afegit cares als noms, per a que els identifiqueu si no els teniu a tots ubicats.

Recordeu que són autors de llibres, escriptors -com jo de diaris abans i ara del blog-, són narradors i narradores que posen el seu estil i la seua saviesa de les paraules a l’abast del que vulga escoltar-los, llegir-los, trobar-los.

Encara que no amb aquest orde, el cartell resa el següent: Carles Mulet, María Rosa Mulet, Jesús Moncho, Carme Miquel, José Barceló, Antonio Salvá, Antonio Signes, Joan Giner, Jordi Giner i Miguel Vives, el que vos escriu.

Cal recordr també que les intervencions aniran intercalades per l'actuació de dos membres de la Banda Unió Musical de Gata, Marc Signes (a la guitarra) i Pau Mulet (al xelo).

FONT: cartell de presentació de l’event (biblioteca-ajuntament), complementat amb les cares dels participants. PER A 2017, TINDREM A LA C.V. AQUESTES FESTES LABORALS MÉS DOS LOCALS, DARRER DIMARTS I SANT MIQUEL

El Butlletí Oficial de l’Estat del passat dissabte 8 d’octubre (nº 244) publicava el calendari de les festes laborals que afectaven a tot l’Estat espanyol i a les comunitats autònomes en particular. Així mateix, el ple de l’Ajuntament de Gata de Gorgos del 27 de setembre de 2016 acordava les dues festes locals que seran també festes laborals.

Per tant aquestes seran les festes per a 2017 a la Comunitat Valenciana i, per tant, al nostre poble:

- 6 de gener, Epifania del Senyor (Reis). L’1 de gener, Cap d’Any, és diumenge.

- 29 de febrer, DARRER DIMARTS (Festa local a Gata, que sustitueix al 6 d’agost que cau en diumenge).

- A març, el 19 festa de Sant Josep també és diumenge.

- 13 i 14 d’abril, Dijous i Divendres Sant.

- 1 de maig, dilluns, Festa del Treball.

- 15 d’agost, dimarts. La festa del Crist, dia 6 d’agost, és diumenge.

- 29 de setembre, divendres, Sant Miquel Aràngel, festa local a Gata.

- 9 d’Octubre, dilluns. Festa dels valencians. 12 d’octubre, dijous, Festa del Pilar.

- 1 de novembre, dimecres, festa de Tot Sants.

- 6 de desembre, dimecres: Dia de la Constitució. - 8 de desembre, divendres: Immaculada Concepció i 25 de desembre, dilluns: Dia de Nadal (Nativitat).

FONT: Calendari Laboral 2017.

 LA PREMSA PARLA...DE L’INICI DELS TREBALLS A NOVEMBRE DE LA VIA DEL TREN, TRAM CALP-DÉNIA

20161020230450-20161012-094827-copia.jpg

Hui dijous 20 es publica a la premsa comarcal el resultat de la reunió d’ahir entre el director gerent de FGV, Ángel García de la Bandera, i alcaldes i regidors de la Marina Alta afectats per les futures obres de la via del trem, és a dir des de Calp a Dénia, en la que entra Gata. García va anunciar que les obres de sistemas de seguretat i modernització de les estacions començaran a novembre i s’acabaran en novembre de 2017. Després anirà ajustant-se els trams Calp-Teulada; Teulada-Gata i Gata-Dénia fins 2019 que acabarà ja tot.

El diari INFORMACIÓN d’Alacant titula: "Ferrocarril entre Dénia y Calp. "La vía del «trenet» estará renovada en un año". Tres línies i la resta de l’article per a suscriptors. Ací teniu l’enllaç, PUNXEU.

Per la seua part, amb l’article complet al digital, el diari LAS PROVINCIAS titula: "FGV iniciará las obras del tramo Calp-Dénia a partir de noviembre. En la primera fase del proyecto se acondicionarán los sistemas de seguridad así como las estaciones de Teulada, Gata, Dénia". Ací teniu l’enllaç. PUNXEU.

Finalment, el diari digital MARINA PLAZA també publica la notícia. Titula: "Arranquen les primeres obres per a la reobertura del tren Dénia-Calp prevista en 2019". Als subtítols: "FGV anuncia als alcaldes l’inici dels treballs de renovació de via i e infraestructura de les estacions en novembre, amb una inversió de 6,7 milions d’euros" i "Paral·lelament es realitzaran els treballs per ampliar els sistemes de seguretat en tot el tram". També diu: "Compromesos amb aquesta línia" i "Normalitat" en el servei alternatiu d’autobús". Per a llegir tota la notícia, PUNXEU.

FONTS: diaris INFORMACIÓN, LAS PROVINCIAS i el digital MARINA PLAÇA, 20-10-2016. A la imatge, panoràmica de l'entrada del pont de la carretera i sobre el riu a Gata.
BIBLIOTECA, GATA: LA VARIETAT TEMÀTICA DELS DEU AUTORS, FÒRMULA EXITOSA DE L'ENCONTRE D'ESCRIPTORS GATERS

20161022010355-img-20161021-wa0009-copia.jpg

PODEU REPASSAR L’ÀLBUM DE FOTOS, PUNXANT ACÍ.

PODEU FER UNA ULLADA AL VÍDEO D’UNA SEQÜÈNCIA DE LA MEUA INTERVENCIÓ, PUNXANT ACÍ.

Han participat JESÚS MONCHO, CARME MIQUEL, CARLES MULET, MARÍA ROSA MULET, JORDI GINER, ANTONI SIGNES, JOSÉ BARCELÓ, ANTONIO SALVÁ, JOAN GINER i el que els escriu, MIGUEL VIVES

Cada un ha narrat, ha contat, ha parlat d’allò que millor fa i sap. Ahí ha radicat l’èxit de l’Encontre d’Escriptors gaters, que ha tingut lloc aquesta vesprada de divendres a la biblioteca pública municipal de Gata de Gorgos. Deu autors en busca d’un públic...es podria titular aquesta història. I la història s’ha conseguit, pels comentaris que hem pogut escoltar al final de l’encontre. Tot un èxit.

Ha presentat l’acte l’alcaldessa de Gata, Magda Mengual, i han presentat als escriptors les bibliotecàries Vicen Mulet i Sílvia Leyda.

JESÚS MONCHO ha descobert els versos de Simeó el dolçainer i a un avi gater qualsevol. CARME MIQUEL ha contat un conte impressionant inspirat amb dos personatges de la seua obra "La mel i la fel". CARLES MULET ha evocat la seua infantesa amb menudes frases que totes començaven per "Jo m’en recorde..." La seua germana MARÍA ROSA MULET ha llegit uns fragments d’un conte que està a punt d’eixir, tercer llibre de l’autora. JORDI GINER ha contat les anècdotes d’una dona anglesa lliberal i avançada al seu temps, personatge del llibre del que és coautor "Un peu dins, un peu fora", que tracta sobre la immigració de residents europeus al municipi de Teulada.

    Foto de Miguel Vives Signes.
    Foto de Miguel Vives Signes.
    Foto de Miguel Vives Signes.

Per la seua part ANTONI SIGNES ha referit el paral·lelisme entre La Vila i Gata a nivell històric, ha contat els origens de Gata i el senyoriu d’Ixer, i finalment ha llegit un retall del seu llibre "Crònica d’un viatjant" recordant el dia del patró del seu poble, el Crist del Calvari. JOSÉ BARCELÓ ha llegit un capítol de una de les dos noves novel·les, una història intrigant i misteriosa. ANTONIO SALVÁ ha narrat amb eixe lèxic tan característic d’ell la història de "La vaca curra", publicada en el programa de festes de 1995. JOAN GINER ha parlat de la seua tasca filològica, d’investigació, dels reculls de paraules gateres, del seu blog. Finalment, el que vos escriu, MIGUEL VIVES, he contat la crònica de "Les deu dones i un home centenaris a l’últim quart de segle, 1989-2016, a Gata"*

No em puc oblidar de la gran intervenció musical que han tingut els joves de la banda Unió Musical de Gata, PAU MULET al xelo i MARC SIGNES, a la guitarra. Tots dos han sorprés al públic amb les seues notes entre narradors, contadors i investigadors.

*En breu vos pose tot el text que he llegit a l’Encontre d’Escriptors gaters, sobre les centenàries i el centenari a Gata.

FONT: Biblioteca. Fotos i videos, biblioteca, Gata.
L'ESCOLA MUNICIPAL DE FUTBOL ES POSA JA EN MARXA. ELS CADETS SÓN LÍDERS

Victòries també per als infantils i cadets

Segona jornada per als equips de la pedrera de Gata de futbol. L’Escola Municipal de Futbol, amb el nom de Gorgos C.F., ha començat a jugar partits. Destaca el liderat que té l’equip cadet del Gorgos.

El GORGOS INFANTIL va guanyar ahir per 2 a 0 a la U.D. Ondarense, amb gols de Mario i Diego. A la classificació és nové amb tres punts del partit guanyat. 2 gols a favor i els mateixos en contra.

El GORGOS CADET és líder. La passada setmana guanyava el primer partit, 2 a 3, al Calp. Ahir ho va fer front al U.D. Ondarense amb dos dianes de Hamza. És líder amb 6 punts dels dos partits jugats i guanyats, 5 gols a favor i 2 en contra.

Pel que fa als juvenils i l’equip gran del GORGOS encara no dispose dels resultats, ja que jugaven aquesta vesprada fora.

FONT: FFCV.LA PREMSA...TORNA A PARLAR DELS AUTOBUSOS QUE SUSTITUEIXEN EL TRAM DÉNIA-CALP

20161023202437-busfgv.jpg

El diari digital MARINA PLAÇA publica hui un extens article sobre els autobusos que sustitueixen el TRAM Dénia-Calp, que també ens interessa als gaters, ja que estem dins del tram afectat. El titular ho diu tot: "El número de passatgers del TRAM Dénia-Calp cau en picat amb l’ús de l’autobús". Diuen els subtítols: "El descens de clients detectat en agost i setembre en la línia 9, de quasi un 25%, es produeix tot i que este any l’afluència de turistes ha sigut molt més gran." i també: "Visitants i veïns prefereixen buscar-se la vida en el transport privat abans que usar l’autocar que des del 28 de juliol substitueix al vell trenet, tancat per falta de seguretat".

Una estadística de barres dona compte del baixó i la comparativa des d’agost de 2015 fins setembre de 2016. Dos titulars més: "Tot un bac en la Marina Alta" i "El que diu el Consell". Llegiu l’article complet PUNXANT ACÍ.

FONT: Marina Plaça (diari digital), 23-10-2016.ELS JUVENILS I MAJORS DEL GORGOS GOLEGEN A DOMICILI (0-3 i 1-4)

20161023232109-img-20160918-wa0001-copia.jpg

Bona jornada i seguixen sumant victòries. Els dos primers equips del GORGOS C.F. han guanyat i per golejada als equips rivals respectius.

El JUVENIL del GORGOS C.F. ho feia a Ontinyent, guanyant per 0 a 3. Dos gols marcava Raúl i un Emilio. Són ja cinqués amb dotze punts. De sis partits jugats, han guanyat quatre i han perdut dos, cap empat. 21 gols a favor i 9 en contra. Seguint als golejadors, la classificació està de la següent forma: encapçala el llistat JOSÉ SIMÓ MIÑANA amb 6 gols, seguit de Gustau i Emilio amb 4. Abdo en té 3; Raúl, 2, i Vicent Ferrer i Luis Felipe, 1.

Pel que fa al primer equip, el GORGOS gran també ha golejat per 1 a 4 a El Verger. Obria Molines el marcador al minut 3; al 38 era Joan Andreu qui marcava el 0 a 2; al 43 repetia Molines i al 56 marcava el 0 a 4 Jaume Devesa. El gol de El Verger arribava al minut 82 obra de Miguel Ángel.

Aquesta victòria li dona ales al GORGOS que ja és quart amb 12 punts. De sis partits jugats, 4 victòries i dos derrotes -fins ací els mateixos dígits que els juvenils-. Té 16 gols a favor i 7 en contra. Pel que fa als golejadors, DAVID MOLINES va al capdavant amb 9 gols (hui n’ha fet dos); JAUME DEVESA en té 3. ISAAC SÁNCHEZ, 1 gol; CARIM, 1 gol; ELOY, 1 gol i JOAN ANDREU, 1 gol.

A la imatge, els JUVENILS del GORGOS C.F. el dia de la presentació.

FONT: FFCV.ATLETES DEL CLUB ATLETISME GATA, DEL GEG I INDEPENDENTS PARTICIPEN EN LES CARRERES DE DAIMÚS I LA MITJA MARATÓ DE VALÈNCIA

20161025215212-daimus.jpg

Diumenge passat dia 23 es va celebrar la Cursa Popular de Daimús 2016. Una carrera que té dos distàncies, 6 i 12 kilòmetres. Cinc atletes gaters del CLUB ATLETISME GATA van estar entre els 400 primers classificats.

Al pòdium va pujar FRANCESC FERRER MULET, tercer veterà E masculí i 78 de la general. Ferrer va fer un temps de 52 minuts en els 12 kilòmetres. Al lloc 89 i 21 dels séniors va entrar JUANVI SOLER TORRES amb un temps de 53 minuts i 11 segons. Al lloc 201 i 43 de veterans B va arribar a meta PEPE PEDRÓS MONFORT, que va fer un temps de 59 minuts i 15 segons. Al lloc 253 i 38 de la seua categoria, veterà C, va entrar JOSÉ ESPASA MULET, amb un temps de 1 hora, 1 minut i 46 segons. Finalment, al lloc 392 i 64 dels veterans A va entrar JUAN PABLO BATALLER ARIAS amb un temps de 1 hora, 11 minuts i 20 segons.

A la fotografia de Vicent Esteve, tres gaters del Club Atletisme Gata, participants a Daimús.

Pel que fa a la 10K MITJA MARATÓ TRINIDAD ALFONSO de VALÈNCIA, que va superar els 13.000 participants també diumenge passat, vos pose la classificació dels dos participants del CLUB ATLETISME GATA:

Al lloc 8.140 de la general i 1.599 de la seua categoria Veterans B va entrar a meta JUAN VICENTE NAVALMORAL PEDRO, amb un temps de 2 hores, 9 minuts i 59 segons a un promedio de 6,10 per kilòmetre. Al lloc 9.078 de la general i 1.744 de la seua categoria Veterà B va entrar JOSÉ ANTONIO SIGNES COSTA amb un temps de 2 hores, 14 minuts i 49 segons.

També vos pose el participant del GRUP ESPELEOLÒGIC GATA. Al lloc 10.390 i 2.029 de la seua categoria sénior masculí va entrar JUAN PONS SALVADOR, com sabeu el rector Don Juan "l’Estanquer", fill de Pepe Juan i María Elena, que corre sempre que la seua llavor li ho permet. Pons va fer un temps de 2 hores, 23 minuts i 55 segons.

Finalment, dir que també van córrer la Mitja Marató de València un matrimoni gater. VICTORIA SMITH va quedar al lloc 6.315 amb un temps real de 1 hora, 54 minuts i 42 segons. El seu marit, JAIME SIGNES-COSTA MIÑANA va quedar al lloc 6.318, amb el mateix temps.

FONTS: blog: observon.blogspot.com, i pàgina www.valenciaciudaddelrunning.com. Foto Vicent Esteve.EL TOTAL DE LA TAXA PER LA PRESTACIÓ DE SERVEIS DEL CEMENTERI EN 2016 PUJA A 20.115 EUROS (BOP)

20161025220228-20161012-100506-copia.jpg

Ahir dilluns dia 24 publicava el Butlletí Oficial de la Província (BOP) d’Alacant l’edicte d’aprovació de la taxa per la prestació dels serveis del cementeri municipal dels Ecles per a l’exercici 2016. L’import total és de 20.115 euros. Actualment, el preu que es paga per cada nitxol és de 10 euros.

A la imatge, un detall del cementeri actual municipal de Gata.

FONT: BOP 24-10-2016.

 DESPÚS-DEMÀ DIJOUS 27 S’INICIEN LES OBRES DEL CARRER PAET

20161025220938-carrerpaetajunt.jpg

Els accesos a la zona dotacional i cap al cementeri es farà per l’altra part de les Sorts i per baix del pont

L’Ajuntament de Gata de Gorgos ha informat que despús-demà dijous 27 d’octubre s’iniciaran les obres en els col·lectors d’aigües pluvials i també es repavimentarà el carrer Paet i, per tant, es tallarà al trànsit tot el temps que siga necessari. 
L’accés amb vehicles al Centre de Salut, a l’IES "Vicent Caselles i Costa", la zona esportiva de "Sorts" i "Costeres" i al cementeri municipal es podrà realitzar per les altres entrades a les Sorts i des del Passeig d’Alacant per baix del pont de la via.

FONT: Foto del carrer Paet, Ajuntament de Gata de Gorgos.LA PREMSA PARLA DE...LA DENÚNCIA DE GATARRAPA SOBRE ELS ESQUERS ("CEPOS")

20161025222530-gatarrapa.jpg

El diari INFORMACIÓN d’Alacant publica hui dimarts 25 la denúncia que fa l’associació animalista Gatarrapa al detectar a Gata esquers ("cebos" en castellà) per a gossos per les zones de Mirandes i Planisses. Titula: "Detectan en Gata cebos de carne con raticida para envenenar a los perros". Al subtítol: "En marzo del pasado año, murieron siete perros intoxicados al tragarse cebos que contenían un insecticida muy tóxico".

A la pàgina del facebook de Gatarrapa per la dignitat animal posaven aquest comunicat referent a la notícia que vos dic:

"ATENCIÓ VERÍ!!! Alguna persona de mala fe està intentant enverinar els gossos del veïnat de Gata, llançant trossos de carn amb verí de rata. L’alerta ha saltat a la zona Mirandes/Planisses. Vigileu els vostres animals i qualsevol moviment o persona actuant de forma sospitosa. No dubteu en avisar a la Policia, és delicte greu."

Així que aneu especialmen alerta !!!

Ací teniu l’enllaç a la notícia del diari, PUNXEU per a llegir-la tota.

FONT: Foto de alguns membres de Gatarrapa a la passada Fira Gata al Carrer, associació que ha denunciat i ha fet botar l’alerta.DIUMENGE 30, EL GRUP ESPELEOLÒGIC GATENSE COL·LABORA EN L’ORGANITZACIÓ DE LA 18 VOLTA SENDERISTA AL BARRANC DE L’INFERN (VALL DE LAGUAR)

20161026223037-gegvolta.jpg

Com cada any, i ja són 18 edicions, el Grup Espeleològic Gatense serà un dels puntals forts en l’organització de l’event esportiu, de muntanya i de senderisme, de la XVIII Volta Senderista al Barranc de l’Infern, que se celebrarà diumenge 30 d’octubre 2016. Caldrà tindre en compte, com quasi sempre, el canvi d’hora. En l’organització de la Volta estan també implicats l’Ajuntament de la Vall de Laguar, per mig de la regidoria d’Esports i Turisme; BEGAPE, Protecció Civil de la Marina Alta, que també estaran els membres de Gata; Diputació d’Alacant i la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana. També el destacament de la Guàrdia Civil de Muntanya i col·laboradorts hanituals de la Volta.

Anit dimarts 25 es tancaven les inscripcions oficials i el programa del dia 30 començarà a les 8 del matí. Fins les 9,30 aniran recollint-se els tickets dels participants, que tenen dret a l’excursió, al putxero i als regals. A les 15 hores serà el putxero gegant, que -com ja és tradicional- tindrà lloc a les escoles de Fleix, el poble d’en mig del municipi de Vall de Laguar.

La Volta Senderista al Barranc de l’Infern, per als que no la coneixeu, és una marxa per muntanya no competitiva, amb l’objecte de potenciar la pràctica de l’esport de muntanya, el Senderisme, a més de gaudir de les magnífiques panoràmiques que dona el paisatge i els escalons de la que diuen és la Catedral del Senderisme d’Espanya.

FONT: part del cartell anunciador.

 MIGUEL ÁNGEL SERRA GUANYADOR ABSOLUT, I TERE ARABÍ, GUANYADORA DEL TEMA OBLIGATORI, DEL RALLY FOTOGRÀFIC "RINCONES DE SORIA"

20161026224315-rallysoria.jpg

Fins a Soria reconeixen la llavor i qualitat del Fotoclub Forat de Gata. Dos socis i membres destacats del mateix han estat guardonats aquest cap de setmana passat a Soria, al II Rally Fotogràfic "Rincones de Soria", que organitza Fotografiando Soria i patrocina l’ajuntament d’aquella ciutat castellana. Participaren 65 persones. El guanyador absolut del rally, amb la millor sèrie i la millor foto, va ser el gater MIGUEL ÁNGEL SERRA. La guanyadora del tema obligatori, que era la font de El Espolón va ser la gatera TERESA ARABÍ. També estava el president de l'associació que no falla mai en aquestes grans cites fotogràfiques, Pepe Mengual.

El diari "El mirón de Soria" ho publica titulant:"Miguel Ángel Serra gana el II Rallye Fotográfico "Rincones de Soria". Als subtítols: "El soriano mejor clasificado ha sido Luis Fidel Mateo" i "Miguel Ángel Serra ha sido el ganador absoluto, tanto por la mejor serie como por la mejor fotografía, en la segunda edición del Rallye Fotográfico "Rincones de Soria".

Quan parla del premi a Tere Arabí diu el mateix diari: "La ganadora del tema obligatorio ha sido Teresa Arabi, con su instantánea de la fuente de El Espolón."

Si voleu veure la notícia, PUNXEU ACÍ.

A la fotografia, el lliurament dels dos premis, a Serra i Arabí.

FONT: diari digital "Elmirondesoria.es". Informació i fotos.
LA PREMSA PARLA DE...el Consorci d’Aigües de la Marina Alta, la vacunació per a la grip i...també el tren

20161026225747-consorci.png

Tres temes que ens pertoquen directa i indirectament apareixen hui a la premsa comarcal. Ahir va ser a Xàbia la reunió del Consorci d’Aigües de la Marina Alta. Per part de l’Ajuntament de Gata va assistir la regidora Àngels Soler. La premsa porta la notícia hui dimecres 26. Titula Información: "El Consorcio de Aguas de la Marina Alta rehuye analizar los problemas del verano". Al subtítol: "Los alcaldes de PSPV y Compromís deslizan que el organismo es «poco operativo» y no aporta soluciones comarcales". Ací teniu la notícia, PUNXEU. La mateixa notícia també la publica Las Provincias: "Chulvi tilda de poco operativo y sin contenido el Consorcio de Aguas de la Marina Alta". Al subtítol: "El alcalde de Xàbia y otros munícipes lamentan que haya quedado un remanente de 800.000 euros sin invertir de los dos millones de presupuesto". Ací teniu l’enllaç, PUNXEU.

La vacunació per a la grip a la Marina Alta també és notícia. El diari Las Provincias publica: "La Marina Alta dispondrá de 27.900 vacunas contra la gripe". Al subtítol: "El Departamento de Salud de Dénia busca aumentar la cobertura entre las personas mayores de 64 años y profesionales sanitarios"PUNXEU ACÍ i llegiu la notícia. També el diari digital MARINA PLAÇA parla del tema: "Sanitat administrarà 27.900 vacunes contra la grip en la Marina Alta". Al subtítol: "Les autoritats insisteixen en la importància de vacunar el personal sociosanitari, els majors de 60 anys, els pacients amb malalties cròniques i les embarassades"PUNXEU.

TREN:

Por las vías de la Marina Alta ya no pasa ningún tren.

Finalment, el tren torna a ocupar un editorial, en aquest cas el de Marina Plaça. Crida l’atenció la fotografia que il·lustra el reportatge d’editorial. És l’estació de Gata i al peu de la fotografia el següent escrit: "Per les vies de la Marina Alta ja no passa cap tren". Titula l’editorial: "La burla més rendible d’Espanya". Al subtítol: "Foment, el mateix ministeri que descarta per inviable el Tren de la Costa, estableix ara com a prioritat l’alta velocitat València-Alacant per l’interior, en considerar que seria el tram d’AVE més rendible de l’Estat"PUNXEU.

Més sobre el Tren:

Precisament, aquesta editorial té una notícia de continuació. Publicava ahir a última hora MARINA PLAÇA digital: "Les Corts exigeixen a Foment que licite el Tren de la Costa abans de 2018". Als subtítols: "Tots els partits donen suport una iniciativa de Compromís per reclamar-li al Govern el projecte que ha d’unir en la seua primera fase Gandia i Dénia"; "El diputat pegolí Josep Nadal defensa la proposició no de llei i reclama la infraestructura “com un veritable tren de rodalies” amb diverses parades en cada comarca “i compatible amb l’alta velocitat”, i "La iniciativa parlamentària es produeix després de conèixer-se que Foment es proposa donar prioritat a la connexió d’alta velocitat per l’interior". Per a llegir tota la notícia, PUNXEU ACÍ.

FONTS: diaris INFORMACIÓN, LAS PROVINCIAS i MARINA PLAÇA digital, dies 25, 26 i 27 d'Octubre, 2016. Foto B.O. publicada a Las Provincias. Dins foto estació Gata, Marina Plaça.INTERVENCIÓ DEL CRONISTA DE GATA A L’ENCONTRE D’ESCRIPTORS LOCALS: "LES PERSONES CENTENÀRIES DE GATA EN L’ÚLTIM QUART DE SEGLE" (1989-2016)

20161027141319-centenaries.jpg

El centre de lectura celebra el Dia de la Biblioteca amb diverses activitats i una nova edició de Benvinguts a la Lectura

Com ja vaig avançar fa uns dies, vaig a referir-vos la meua intervenció a l’Encontre d’Escriptors Locals, que va tindre lloc el passat divendres dia 21 d’octubre. Amb l’ajuda del blog de la biblioteca, diré que les bibliotecàries han dit del CRONISTA DE GATA:

"Encontre d’escriptors locals

"...Miguel Vives ens feia una crònica, com a cronista de Gata que és, al voltant de les dones centenàries del darrer quart de segle a Gata.".

"MIGUEL VIVES SIGNES
És actualment el Cronista Oficial de Gata de Gorgos titular i al voltant d’aquesta tasca escriu el seu blog on fa partícip a la gent del poble les activitats, esdeveniments i curiositats del poble tant d’ara com d’abans. El seu interès per la història local l’ha portat a fer nombrosos escrits per als llibres de festes de Gata. Col·laborador en premsa comarcal per molts anys amb el periòdic LAS PROVINCIAS on donava a conéixer tot allò relacionat amb la nostra localitat als veïns de La Marina. És coautor del llibre Inventari dels arxius parroquials de la Marina Alta i coneixem que li agrada molt escriure poesia malgrat que no ha publicat res al respecte."

(PODEU LLEGIR TOT EL POST DEL BLOG DE LA BIBLIOTECA QUE PARLA DE L’ENCONTRE, PUNXANT ACÍ).

I ací teniu la meua intervenció a l’Encontre. Tractava de les 11 persones, 10 dones i un home, centenàries que Gata ha tingut i té en l’últim quart de segle, entre 1989 i hui, 2016. Com el temps d’intervenció era llimitat, faig fer un resum, que passe a compartir-lo amb tots vosaltres:

ENCONTRE D’ESCRIPTORS LOCALS. Biblioteca de Gata, divendres 21 d’octubre 2016. MIGUEL VIVES, Cronista Oficial de Gata

Bona vesprada a tots, públic i escriptors companys. La meua aportació a l’encontre va a ser diferent. Moltes vegades m’han preguntat, això de CRONISTA que és ?. La tasca d’un cronista és "contar en forma de crònica" el que ocorre al poble.

Vaig a parlar-vos sobre les 10 DONES i 1 UN HOME CENTENARIS DEL POBLE DE GATA en l’últim quart de segle, de 1989 a 2016. He triat aquesta vesant dels meus articles perque crec que les vides d’aquestes centenàries són retalls socials, humans i bonics de la vida d’un poble. Per complir el temps establert, les referiré totes, però faré un extracte d’allò que em van contar al rendir-les visita sols tres d’elles: la primera la Tia Pepa, la més vella la Tia Vicenta i la que encara viu, la Tia Teresa.

La primera dona que arribava a 100 anys a Gata en el temps ja dit ho feia el 10 de juliol de 1989. Era LA TIA PEPA, JOSEFA DIEGO SIGNES. Moria el 14 de juliol de 1991, passats els 102 anys. Vos dic algunes de les curiositats i xerrades que em deia: Va conéixer el rei Alfons XIII “a tres passes”. Diu que havia a Gata dos bandes de música perque eren dos bàndols polítics. Es feia el monyo i el secret per a viure tant: “un traget de vi en totes les menjades, encara que li posaven aigua i s’ho prenia ameraet”.

Després arribava al centenari en 1994 TERESA COSTA PÉREZ, mare de NADAL EL PEIXATER. Als 101 anys moria el 19 de gener de 1995.

Als 100 anys i pocs mesos moria JOSEFA PONS PEDRO, l’1 d’abril de 2001. Tots creïen que era als 99, però al traure la partida de defunció s’adonaren que ja havia superat els cent.

ROSA SALVÁ PEDRÓS ens deixava el 10 de juny de 2002.

L’únic home d’aquest llistat era ANTONIO PEDRO MULET, el Tio TONI el Mico, va morir l’11 de desembre de 2003, complit el centenari i una setmana.

Arribem a VICENTA DIEGO TUDELA, la dona que ha perdurat més en vida a Gata. Va morir el 5 d’agost de 2007, passats els 105 anys de vida. Havia fet 100 anys el 21 de gener de 2002. Van ser en concret 105 anys i mig i 14 dies. Em deia un nét seu, el meu amic Francisco: “ma uela és la persona més vella del cementeri”. I aixina és, de moment. Parlar de la Tia Vicenta és molt entranyable. Va tindre 3 fills, els tres viuen encara, nou néts, i 11 besnéts. Quan era  ja centenària deia: ‘‘el cap no l’he perdut, tinc tot el coneixement encara”. També va ser graciós quan als 100 anys li deia al metge: Digue’m a mi, que la meua nora no s’en recordara tant com jo de les medicines que tinc que pendre’m”.

Continuem amb MARÍA BORONAT BORONAT, que va faltar el 16 d’abril de 2009 als 100 anys.

MARÍA PASCUAL PASTOR, la mare dels Moncho (també de JESÚS ací present) moria als 101 anys el 8 de setembre de 2010.

ANTONIA PEDRO COSTA, la Tia Antonia, que era una filigrana fent manualitats del fil, va morir el 25 de març de 2014, als 101 anys, tres mesos i 11 dies.

FRANCISCA COSTA DIEGO, la Tia Francisqueta, tercera dona més major. Va morir el 18 d’abril de 2014, quan havia complit 104 anys, un mes i 6 dies de vida.

L’única centenària que té ara el poble de Gata, amb 104 anys complits els passat dia 7 de setembre és la tia Teresa, TERESA SIGNES DIEGO. L’anècdota més sorprenent d’aquesta dona és que el seu marit Batiste va tornar de la guerra llicenciat el mateix dia que va entrar restaurada la imatge del Crist a Gata el dia 4 d’agost de 1939. ¡¡ Sant Cristo me’l ha portat !! repetia ella constantment, quan l’home va arribar. Un testimoni de vida que resultat ser també un retall de la història religiosa de Gata. Amb dos xiquetes menudes, em contava Teresa sense perdre el fil de la història per a res, que ella esperava cada dia al seu marit.

Arribant a Gata, Batiste va notar que estaven els carrers molts solitaris. Era divendres. Feia molt de temps que no xafava terres gateres. Només volia que abraçar a la seua Teresa i a les xiquetes. Als quatre cantons del carrer la Lluna i carrer Signes es va plantar vestit de militar. El veïnat no el reconeixia. Al final, li ho van dir a Teresa, que estava arreglant-se per anar a la festa. Tots dos es van abraçar al mig del carrer. Ella va exclamar: "Sant Cristo me’l ha portat".

Les xiquetes María i Juanita havien pujat al carrer La Bassa, lloc d’entrada de la imatge. Cap allà van anar soldat llicenciat i la seua muller, contentíssims de retrobar-se, després de les penúries de la guerra, ella ací a Gata i ell al front.

Arribant a casa, les xiquetes van rebre com a regal una pastilla de xocolate i la mare set duros...era el regal més preciós de la seua vida. El patró de Gata, eixa vesprada, passava per tots els carrers del poble. Teresa recordava perfectament que tot el poble estava engalanat.

Per acabar i fent un resum, es pot dir que Gata és poble de centenàries. Fent una estadística ràpida, els diré que ha arribat a 105, una dona; a 104 (una i la que està en vida); a 102, una; a 101, tres, i a 100 anys (4, tres dones i un home)."

ACTIVITATS DE DEMÀ DIVENDRES, AMB MOTIU DEL DIA DE LA BIBLIOTECA:

Per altra part, la Biblioteca de Gata celebra demà divendres 28 el dia de la Biblioteca, que se celebrava internacionalment el passat dia 24, dilluns. Les activitats començaran pel matí  a les 10 amb la lectura de poesia amb la gent del TAPIS; continuaran a les 17.15 hores amb "L’Hora del Conte", amb el Kamishibai El dragón de Cracovia. A les 19 hores, es farà una nova edició de Benvinguts a la Lectura, amb els nounascuts en aquest any i a les 20 hores el Club de Lectura parlarà de l’obra de teatre del mestre Shakespeare "Romeo y Julieta".

EXPOSICIONS A LA BIBLIOTECA:

Dos exposicions temporals que Modest Sanfèlix ha organitzat per a la biblioteca han estat durant l’estiu a la Biblioteca, un calendari del Montgó i la lactància materna i les pintures del Còdex de Jaume Honorat Pomar 1505-1606.

Les imatges que ens reben en entrar en la Biblioteca de Gata són unes belles imatges del nostre vell Montgó junt amb mares alletant als seus fills. Aquestes imatges formen part del Calendari 2016 que Gràfiques Avellà ha realitzat pels seus clients amb el títol "La lactància materna i el Montgó. Marina Alta".

També podem gaudir de les vint pintures del còdex de Jaume Honorat Pomar (1550-1606) de plantes i animals del Vell Món i Amèrica. Aquestes 20 pintures estan extretes del llibre facsímil que es publicà, i és considerat com el primer atles europeu d’història natural que inclou espècies botàniques i zoològiques de tot el món, i a més podem trobar en la Biblioteca de Gata en el Fons Rosario Diego.

FONT: blog de la Biblioteca de Gata (bibliotecagatadegorgos.blogspot.com). Cronista de Gata.

 DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -8 al 10 de juliol, 1989-

20161028172459-89juliol-tiapepa-001.jpg

Reprenc altra vegada la serie del diari gater de 30 anys, que va de 1987 a 2016. Estem a l’estiu de 1989. El més important és el centenari de la Tia Pepa (precisament fa una setmana, el passat 21 d’octubre de 2016, presentava la meu crònica a l’Encontre d’escriptors Locals i la primera de deu dones i un home centenaris era Josefa Diego Signes).

1989, 8 JULIOL, EL POBLE:

802.- CRÒNICA DE GATA. VINT ANYS DE REINES DE FESTES. El Poble.

803.- EL DIA 10 DE JULIOL. LA ABUELA DE GATA CUMPLIRÁ 100 AÑOS. 100 AÑOS BIEN LLEVADOS. UN LIBRO VIVIENTE. EL 10 DE JULIO, 100 AÑOS DE EDAD.

804.- NOTÍCIES DE GATA: RETALLS I TROSSETS: OBRES AL CENTRE DE SALUT I PASSEIG D’ALACANT.

805.- ...JA ESTAN AHÍ, LES FESTES DE SANT CRISTO.

806.- ...EL BATLE, ADOLFO MULET, ÉS IAIO.

807.- ...LA GENT JA S’EN VA A LES CASETES DE CAMP.

1989, 10 JULIOL:

808.- JOSEFA DIEGO NACIÓ UN 10 DE JULIO DE 1889. LA ABUELA DE GATA DE GORGOS CUMPLE CIEN AÑOS. Diari Información.

A la fotografia, la Tia Pepa centenària -aquell juliol de 1989- i la seua neboda Paquita, ja difuntes.PARRÒQUIA, GATA: MÉS DE 50 PERSONES PARTICIPEN EN EL CURS D'EMAUS, EL CAP DE SETMANA

20161029134509-emaus1.jpg

Més de 50 persones participen des d’ahir per la vesprada i fins demà migdia al curset d’Emaus, organitzat per la parròquia Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos, que es desenvolupa al saló d’actes del Centre Parroquial "Verge del Carme". Després de l’èxit obtés l’any passat amb el curs de "Nueva Vida", arriba la segona part que també impartixen des de l’Escola d’Evangelització San Andrés. Els participants escolten a dos italianes, Sofía i Estella i a un italià, Daniele, que venen de Milán. Tot un regal, comenten des de la parròquia.

A la imatge, un moment del curset, ahir divendres, al centre parroquial.

FONT: Informació i foto, Parròquia de Gata.HUI DISSABTE 29, ACTIVITATS LÚDIQUES (Nit Terrorífica) I FUTBOL (diversos partits dels equips del Gorgos C.F.)

20161029140755-cartellnitterrorifica.jpg

Tenim hui moltes oportunitats per a eixir de casa i, sobre tot, amb el bon temps que està fent. El primer dia del pont, per alguns, pot servir per a preparar amb flors els nitxols dels nostres difunts al cementeri, per a fer una volteta al camp de futbol de "Les Costeres", on juguen els equips de la pedrera per la vesprada i el major ja quasi a la nit i també apropar-nos al camp vell de "Les Sorts", on la comissió de festes 2017 ha preparat la "Nit Terrorífica". 

Comencem per aquests actes lúdics i de festa, per a seguir amb el futbol. La Comissió de Festes Gata 2017, amb la col·laboració de la Regidoria de Festes, ha preparat per a dissabte 29 d'octubre una Nit Terrorífica per a menuts i majors. A partir de les 18 hores serà el torn per als més menuts. Maquilladores, castells unfables i túnel del terror. A la nit, des de les 21 hores, es farà sopar popular amb barra inclosa i el Dj Gadea. Per als majors hi haurà regals a les millores disfresses, individual, de parella i de quadrilla. A l'acabar el sopar es lliuraran els premis. *Caldrà també canviar l'hora, a les 3 tornaran a ser les 2. Hui toca. TOCA FESTA, VENIU A PARTICIPAR-HI.

No molt lluny d'aquesta festa, al nou camp municipal de "Les Costeres", la vesprada i fins les 21,30 hi haurà partits de futbol. Fora també jugaran els nostres del GORGOS C.F.

Ha començat a les 12 a Benidorm el segon equip infantil del GORGOS, amb el partit Foietes-Gorgos. A les 15,30, ja a casa, ho farà el primer equip infantil contra el veí Teulada-Moraira. A les 17,15 seran els cadets del Gorgos que són líders del seu grup els que s'enfronten al CEF El verger. A la mateixa hora, a les 19,30 hores, jugaran els juvenils a Gandia i els majors a Gata. El Gandia A-Gorgos juvenil serà un i Gorgos-Gandia, l'altre. SORT A TOTS I ACUDIU A ANIMAR-LOS.

FONT: Cartell anunciador Nit Terrorífica. Futbol, FFCV.GOLEGEN EL GORGOS GRAN I EL CADET A CASA (4-1 i 7-0), PERD EL JUVENIL A GANDIA (3-2)

20161029233331-gorgoshui.jpg

L’equip cadet del GORGOS és líder. Hui ha golejat per 7 a 0 a El Verger, amb un "hat-trick" de Sergi

(ESCOLTEU LES OPINIONS DELS PROTAGONISTES EN VÍDEO: PRIMER VÍDEO, PABLO RONDA -ENTRENADOR DELS PORTERS- PUNXEU ACÍ. SEGON VÍDEO, FERRAN GINER I IVAN CARRETE, QUE HA MARCAT UN GOL DELS QUATRE, PUNXEU ACÍ)

De major a menor dels equips que venim seguint, donat que tenim la informació més a mà, bé per la Federació de Futbol C.V., bé pels directius del Gorgos C.F., la qual cosa no vol dir que si coneguem més resultats de la pedrera, us la faig arribar, anem a analitzar els partits.

El primer equip del GORGOS C.F. ha golejat per 4 a 1 al Gandia aquesta vesprada al camp municipal de "Les Costeres". Bon partit dels gaters i difícil ho posava el Gandia. A la segona part han arribat els gols de la golejada. L’equip segueix millorant i pujant posicions. Han marcat: Carim al minut 8, Molines amb dos gols als minuts 20 i 35, i Iván Carrete, al 80. El gol del Gandía (3-1) l’ha fet Ivan al 75. Amb aquest resultat seguix líder el Gandía amb 16 punts i el Gorgos és segon amb 15. Dels 7 partits jugats, n’ha guanyat 5 i ha perdut 2, 20 gols a favor i 8 en contra.

Si la cara ha sigut per als majors, la creu ha estat per als JUVENILS, per l’apretada derrota, 3 a 2, a Gandia. Abdo i Simó han fet els gols dels gaters. A la classificació es queda al sisé lloc amb 12 punts. Pel que fa als golejadors, continua davant José Simó que suma un gol més i ja en té 7, seguit de Gustau, Emilio i Abdó amb 4, el de hui; Raúl, 2, i Vicent Ferrer i Luis Felipe, 1. Comentava Jaume Serra del partit: "Hem fet un gran partit de molt de desgaste físic, hem tingut moltes ocasions de gol molt clares, inclús varios mà a mà amb el porter, algun pal també, però el baló no volia entrar. Quasi al descans ens han fet el 1-0. A la segona part només començar ens han pitat un penal en contra que no era i eixe 2-0 ens ha fet molt de mal. Després ha vingut el 3-0 de baló parat. L’equip ha seguit donant la cara i creant ocasions de gol clares, fins que li han fet penal a Gustau que ha transformat Abdó, després José Simó ha fet el 3 a 2 definitiu".

Seguint cap avall, tenim al cadet que és líder del grup primer de la zona d’Alacant. Ha golejat 7 a 0 a El Verger a casa. Sergi feia un "hat-trick"; Jordi, Eric, Hamza i Antonio feien els altres quatre. És líder amb 9 punts els mateixos que Pego. Els separen la diferència de gols, ja que els dos han guanyat els tres partits jugats.

Ha empatat a 1 gol el primer equip dels INFANTILS, el GORGOS A, front al Teulada-Moraira. Ha fet el gol Diego. És sisé i té quatre punts.

El segon equip dels INFANTILS, el B, ha caigut per 3 a 1 contra el Foietes de Benidorm. El gol dels gaters la fet Nabil. A la classificació està el penúltim, encara no s’ha estrenat amb punts.

Seguint amb l'escola de futbol municipal, cal dir que l'equip BENJAMÍ ha perdut 8-0 a Xàbia i l'ALEVÍ ha guanyat 3-7 contra el Xàbia. A aquest equip SANTI ha fet un póquer marcant 4 gols. Ja en té 8 i és el màxim golejador de la lliga amb tres partits jugats.

A la fotografia, el primer equip del GORGOS C.F.

FONTS: Foto i vídeos, Gorgos C.F. Informació, FFCV.HEU VIST MAI EL CEMENTERI MUNICIPAL DE GATA DES DE L'AIRE ? (el vídeo de Droneamos ho fa possible)

20161030004918-cementeridronjavi.jpg

(PER A PODER GAUDIR DEL VÍDEO, PUNXEU ACÍ)

Amb música de Joan Manuel Serrat i molt apropiat per aquestes dades de record als nostres difunts, Javier Gilabert Artigues ens presenta un altre vídeo de la seua col·lecció que penja a la plataforma de video.com i que servix per a tots, té un bé comú. Es tracta d’unes vistes espectacular des de l’air, gràcies al seu dron (Droneamos) del cementeri municipal dels Ecles, que té dues parts adjuntes. La primera es va inaugurar en 1932. Tot el conjunt té ja 84 anys.

El vídeo que dura 2 minuts i 53 segons ens porta a conéixer més vistes panoràmiques de Gata, dels voltants del cementeri, fins i tot el sempre poderós Montgó. Dos detalls més que no escapen al vídeo, el cementeri parroquial hui clausurat i convertit en parc i ara sense ús, que és de finals del segle XIX, i l’ermita del patró, el Santíssim Crist del Calvari.

FONTS: A la portada, fotografia capturada del vídeo. Droneamos, vimeo.com, Javier Gilabert.LA COLLA DE XIRIMITERS I TABALETERS EL MONTGÓ DE GATA ACTUEN A CARDONA (BARCELONA)

20161030201608-collaelmontgo.jpg

Amb motiu de la XXIV Fira de la llenega (bolet característic del Bages)

La Colla de Xirimiters i Tabaleters El Montgó de Gata ha actuat a les places i carrers de la vila de CARDONA, al Bages barceloní, amb motiu de la XXIV Fira de la llenega, una jornada que Cardona dedica essencialment a aquest fong tan característic del Bages. La Fira de la Llenega se celebra el diumenge 30 d'octubre al voltant de la plaça del Mercat. Els visitants poden comprar aquests preuats bolets, entre altres varietats de la contrada. A més, es poden tastar tot tipus de productes artesans i gaudir d'activitats com el Concurs de Boletaires de Cardona, el festival infantil 'Tocats del Bolet' i un concurs de conserves de bolets.

Ara tornen ja cap a Gata, una vegada feta l'actuació. Van eixir divendres i han estat el cap de setmana per terres catalanes.

FONT: Foto Colla el Montgó.UN ANY SENSE DON ALBERTO; UN ANY QUE VA VINDRE EL RIU

20161031211034-donalbertoiriu.jpg

(PER A RECORDAR AQUELLS ARTICLES, podeu recordar-ho al blog CRONISTA DE GATA. De Don Alberto, PUNXEU ACÍ 1PUNXEU ACÍ 2. De la baixada del riu amb aigua, PUNXEU ACÍ.)

Dos fets excepcionals es van produir l’any passat per ara, que cal recordar com a memòria col·lectiva. Un va ser l’òbit del prevere més major fill de Gata Don Alberto; l’altre la "vinguda" del riu Gorgos per pluges després de molt de temps sense fer-ho.

Si recordeu, el dia 30 d’octubre, tal dia com ahir, ens deixava el rector fill de Gata, abat emèrit de la Col·legiata de Gandia i jubilat a Gata des de 2005, DON ALBERTO CASELLES FORNÉS. Tenia 87 anys d’edat. Eixe mateix dia, de 9 a 12 del matí va estar expos el seu cos present al temple parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata. Tant acudint a l’església en persona com a les xarxes socials, els gaters i veïns d’altres pobles on ell havia exercit el seu ministeri, com Pedreguer o Gandia, es van omplir de manifestacions de gratitud per a la seua persona.

Tal dia com hui, el 31 d’octubre de 2015 se celebrava la missa exequial presidida per l’Arquebisbe Cardenal Antonio Cañizares. Abans de la missa, es va resar el rosari estant Don Alberto de cos present. Van voler estar en l’adéu a Don Alberto, a més del prelat valencià, cinc bisbes i més de setanta capellans. L’església de Sant Miquel es va quedar menuda davant aquesta històrica celebració. Enguany, la missa de 9 del matí d’ahir diumenge es va oferir per la seua ànima, a l’igual que la de hui per la vesprada.

L’altre fet va ser climatològic. Tal dia com demà, Festa de Tots Sants, va ploure, allò que es diu ploure i que quasi no coneguem ja. Es van mesurar 69 litres per la nit i matinada. A la capçalera del riu Xaló o Gorgos, van superar els cent litres i va baixar el dia 2 aigua pel llit ja sec, ara encara més, del riu Gorgos. També s’havia creat màxima expectació després de dos anys i mig sense baixar l’aigua pel llit del Gorgos. Des del 23 d’abril de 2015 que no xorrava, al pas per Gata de Gorgos. El pantanet de les Planisses, els tres ponts, passarel·les i voreres del riu, tot estava ple de gent esperant l’aigua. Més de dos hores es va tirar per a baixar l’aigua de Llíber a Gata. De seguida, es va esgotar l’aigua, filtrant-se entre els avencs necessitats d’aigua. El segon dia de novembre de 2015 ens va deixar l’aconteixement climatològic a Gata de Gorgos. Molta gent cridava: Ja està ací!!; ha vingut el riu!!.

FONT: Blog CRONISTA DE GATA, dies 30 i 31 d’octubre, i 2 de novembre.
Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris