Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Abril de 2016.

HA MORT VICENT MIQUEL I DIEGO, EXSECRETARI DE L'AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

20160401211101-vicent-miquel.jpg

Sa mare, Rosario Diego, era de Gata

Va donar part de la seua biblioteca a la biblioteca del poble de sa mare

Va ser pregoner de les festes patronals de Gata en 1996

Ens hem assabentat per la notícia que donava a migdia el diari Levante-EMV. Aquest matí, el dia primer del mes d’abril, ha mort de forma repentina a València l’exsecretari de l’Ajuntament d’aquella ciutat, Vicent Miquel i Diego. Pel segon cognom ja podeu deduir que tenia arrels gateres. Sa mare, Rosario Diego, era de Gata. Vicent Miquel i Diego va ser secretari a València de 1986 a 2009. Precisament, dins d’eixe període, en 1996 va ser pregoner de les festes patronals de Gata. Al complir 70 anys va deixar el càrrec i l’Ajuntament de València li va concedir una medalla pels 23 anys de servici.

Entre altres càrrecs seus, va ser secretari del Consell del País Valencià i fundador de la Unió Democràtica del País Valencià als anys seixanta.

Podeu llegir tot l'article del Levante-EMV, PUNXANT ACÍ.

A Gata va assistir al plenari del 25 de març de 2014, junt amb la seua germana l’escriptora Carme Miquel i Diego i la resta de la seua família, i va fer donació de nombrosos llibres de la seua biblioteca per a que constituira part del fons de la biblioteca de Gata, posant-li el nom de sa mare "Rosario Diego". El poble de Gata va rebre, de mans de Vicent Miquel i Diego, la donació de la Biblioteca “Rosario Diego”, un fons que conté més de 6000 volums. Juan Pedrós, aleshores regidor de Cultura, va explicar en aquella sessió "que passarien a formar part de la Biblioteca Municipal on se li destinaria un espai específic i que s’estamparien perquè s’identificaren els llibres de la donació".

Des del blog, en nom de tots els gaters, donar les condolències a la seua família. Descanse en pau, Vicent Miquel i Diego.

Podeu llegir els dos articles del blog que fan referència a Vicent Miquel i Diego:

PARLA LA HISTÒRIA FESTERA GATERA: Gata ha tingut quatre pregoners o mantenidors (26-7-2013).

GATA ACCEPTA LA DONACIÓ DE LA BIBLIOTECA "ROSARIO DIEGO". EL SEU FILL VICENT MIQUEL I DIEGO VA INTERVINDRE AL PLENARI D’AHIR DIMARTS (26-3-2014)

20140326222110-bibliorosariodiego.jpg

A la fotografia de dalt teniu la fotografia d’aquell dia.

FONT: Foto portada Levante-EMV.
GATA, EDUCACIÓ: L’AJUNTAMENT CONTRARI A EXPULSAR ALS ESTUDIANTS PROBLEMÀTICS, MÉS BÉ CAL APORTAR ALTRES MESURES

20160401215420-institut.png

PRIMER POBLE DE LA COMARCA I SEGON DE LA COMUNITAT EN APROVAR-HO

ELS DIARIS COMARCALS PARLEN DEL PLE EN EL QUAL ES VA APROVAR LA MOCIÓ

"GATA, PRIMER PUEBLO DE LA COMARCA EN DECLARARSE LIBRE DE EXPULSIONES ESCOLARES". Aquest titular del diari digital Marina Plaza ho resumix tot. El ple ordinari de març celebrat despusahir dia 30 va aprovar la moció de JuGa i Compromís, per la qual -torne a referir les paraules del digital- "aboga por “reenfocar” el régimen disciplinario de las escuelas para apostar por medidas menos “coercitivas”"

El digital comenta: "No es casual que sea la primera población de la comarca en posicionarse de ese modo. La corporación municipal lleva la educación en su ADN o, al menos, en el currículum. Son maestros 7 de sus 13 miembros. La mitad más uno." I subtitula: "Es una medida coercitiva, arcaica y desprovista de toda justicia pedagógica".

Podue llegir tot l’article PUNXANT EN AQUEST ENLLAÇ.

Però, no sols el digital Marina Plaza parla hui del tema. També els diaris que tracten la comarca: Información d’Alacant i Levante-EMV de València. Els titulars coincidixen als diaris alacantí i valencià: "Gata rechaza que se castigue a los alumnos con la expulsión de clase o del colegio". Al subtítol: "El pleno, donde más de la mitad de los concejales son docentes, cree que esta medida agrava el absentismo". Ací teniu l’enllaç a la notícia de Información, PUNXEU.

SOBRE GATA RESIDENCIAL:

També el diari Información i el diari LAS PROVINCIAS tracten l’altre tema estrel del plenari. Titula Información: "EL GAFE DE GATA RESIDENCIAL". Al subtítol: "la firma que debía acabar las obras iniciadas hace 16 años por Jubesa, que quebró, quiere ahora romper el contrato". Si voleu llegir la notícia PUNXEU.

Sobre el mateix tema, el diari LAS PROVINCIAS a la seua edició de La Marina titula: "Instan al contratista a acabar las obras de Gata Residencial". Ací teniu l’enllaç.PUNXEU.

FONTS: diaris Información, Levante i Las Provincias, 1-4-2016. Diari digital MARINA PLAZA.CALENDARI GATER, MES D’ABRIL: Festa del Dinar Popular del Berenaret de Pasqua, Marató per Muntanya Marina Alta, llibres,...

20160401221451-dinarcartellberenaret.jpg

Com cada mes, i estem al dia primer d’abril, fem un repàs de les activitats i programació que es presenta aquest mes, sempre obert a augmentar-ho, a posar nous aconteixements.

- HUI, DIVENDRES 1 D’ABRIL: La Biblioteca ha celebrat el Dia del Llibre Infantil. A les 17 hores ha fet l’HORA DEL CONTE. Al finalitzar, taller. Biblioteca.

- DEMÀ DISSABTE, 2 D’ABRIL: 19 hores: Imposició de panyoletes i crismons, xiquetes i xiquets del Moviment Júnior. Església Parroquial de Gata. Parròquia.

- DIUMENGE 3 D’ABRIL: dos aconteixements a Gata. Un esportiu amb dos vertents: XI MARATÓ PER MUNTANYA MARINA ALTA (GEG) i II MITJA MARATÓ TRES TOSSALS (GEG), amb eixida i arribada a la Plaça Nova, i l’altre gastronòmic-musical: 8ena FESTA DEL DINAR DEL BERENARET DE PASQUA (penyes valencianista i barcelonista, Colla de Xirimiters i Dolçainers, Grup de Danses, Els Willies,...), a l’Avinguda de la Pau.

- TAMBÉ DIUMENGE, 3 D’ABRIL: De sempre, celebració del segon diumenge pasqüer. Eixides al camp, berenar de Pasqua, paelles.

- DILLUNS, 4 D’ABRIL: Tradicional dia i festa de Sant Vicent Ferrer. Eixides al camp, paratges típics i gastronomia típica.

- DIJOUS 7 D’ABRIL: Cloenda exposició "Dones emblemàtiques de la Comunitat Valenciana". Sala de Cristall. Actes, Mes de la Dona.

- DIUMENGE 10 D’ABRIL: Sisé aniversari del començament del blog CRONISTA DE GATA. Aquel dia, 10 d’abril de 2010, era dissabte. Eren les 16,55 hores. I posava de capçalera: "Ací i ara, dia 10 d´abril de 2010, a dos dies de la commemoració dels 600 anys de la vinguda per aquestes terres del pare sant Vicent Ferrer, comence el nou blog del Cronista Oficial de Gata, la d´Alacant. Sóc MIGUEL VIVES SIGNES i espere portar a aquestes fulles la història, costums, tradició i notícies del poble de la Marina Alta on vaix nàixer i on visc. Espere que vostés, veïns del poble, forasters residents, nouvinguts, visitants i curiosos, siguen els testimonis més directes d´allò que va ser i és el poble de Gata." Seguisc amb la mateixa il·lusió.

- DIJOUS, 14 D’ABRIL: Nova col·lecta de donació de sang. Centre Social, Gata. 17-20,30 hores.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

- DISSABTE 16 D’ABRIL: XI edició de POSA VI. Des de les 9,30 del matí. Placeta de Sant Antoni, Gata. Esmorzar, Tast de vins i dinar a càrrec de la comissió de festes 2016.

NOTA: Com cada mes, i estem al dia primer d’abril, fem un repàs de les activitats i programació que es presenta aquest mes, sempre obert a augmentar-ho, a posar nous aconteixements.GATA: LA FESTA ANGLESA DELS OUS DE PASQUA, TOT UN ÈXIT D'INTEGRACIÓ (Àlbum de fotos)

20160401223627-festaouspasqua.jpg

(PODEU VEURE TOT L’ÀLBUM DE LA FESTA DELS OUS DE PASQUA DELS ANGLESOS, PUNXANT ACÍ)

Toca fer-ne més. Els residents anglesos de la zona de Gata Residencial, gaters d’adopció, van fer la festa dels ous de Pasqua a la terrassa del Centre Social i al llit del riu Gorgos. Moltes mares i pares amb xiquetes i xiquets gaters es van comboiar amb els menuts anglesets per a viure una vesprada d’allò més divertida.

A l’àlbum posaven els organitzadors: "Niños y adultos tenían gran diversión en la terraza de la CSI en Gata y abajo por el cauce del río buscando huevos. Después todos tomaron los deliciosos pasteles y bollos proporcionados por nuestros miembros e incluso jugaron algunos juegos y algunas artesanías de Pascua. Gracias a todos los que han contribuido!"

Des de Gata Residencial, comentaven: "Realmente, tenemos que decir un enorme gracias a todos los miembros del equipo que hizo la fiesta de los huevos de Pascua posible. A todos les sacó su peso tanto en el día y durante la preparación, fue un gran esfuerzo de equipo. Fue reforzada por varias caras nuevas, para ayudarnos así. Un especial agradecimiento a ellos - Alina, Víctor y Víctor bebé, Anne Jackson, Jim y Dawn Wilford e incluso unos invitado visitantes de Escocia e Irlanda del norte! El equipo social sólo puede seguir ofreciendo servicios a eventos como estos. Gracias a la colaboración de nuestros miembros y realmente es una experiencia que valió la pena al ver tu duro trabajo dando y a todos divirtiéndose. Si algún otro miembro quisiera sugerir un acontecimiento o contribuir de alguna manera por favor, háganoslo saber. Sería genial saber de ti".

Per supost, la festa tenia també la col·laboració de la regidoria de Residents de l’Ajuntament de Gata. Tot un èxit d’integració que cal anar adaptant. Ells al poble i el poble a ells. De segur que tots guanyem.

FONT: Fotos festa, Gata Residencial ST Comunitat. Easter Egg Hunt 2016.DEMÀ DIUMENGE DIA 3 D’ABRIL, A GATA: XI MARATÓ PER MUNTANYA DE LA MARINA ALTA

20160402234614-maratoriu.jpg

Organitzada pel Grup Espeleològic Gatense, també es corre la II edició dels Tres Tossals

21 i 40 kilòmetres són els desafius

En total, s’han inscrit per a les dues proves 229 corredors, dels quals 50 són gaters

Sabeu que passa per Gata i la comarca a nivell esportiu demà, segon diumenge de Pasqua?. Tots els esforçats corredors de carreres de muntanya es donaran cita a les 8 del matí a la Plaça Nova i a les 9. Serà en eixe punt l’eixida. El Grup Espeleològic Gata va preparar dos recorreguts sempre pensant en tots els corredors. Tot està disposat per al diumenge. Bé amb 21 kilòmetres que és el recorregut de la II edició dels Tres Tossals (Tossals del Serrillars, al que pujaran dues vegades), Tossal del Moro i Tossal de Llisinta), bé corrent la Marató per la Marina Alta de 41 kilòmetres.

Si parlem de llocs mítics a les muntanyes dels pobles del voltant i la mateixa Gata estarem parlant de part del recorregut de la Marató. Castell d’Aixa, Tossal Gran, rels tres cims del Serrillars, del Moro i Llisinta, barrancs de Senija, de la Font d’Aixa, Penyes Roges de Llíber, camí de la Font de la Mata, Mallades,...

Però, anem a conéixer més dades de la marató de la mà del GEG i de la pàgina de mychip (que portaran totes les mesures de temps i classificacions):

INFORMACIÓ MARATÓ I MITJA MARATÓ

- De 7.00 fins 15 min. abans de la prova: entrega de dorsals en la zona d’eixida-meta (Plaça Nova)

- A les 8.00: eixida de la Marató (Plaça Nova)
- A les 9.00: eixida de la Mitja Marató (Plaça Nova). Corredors i caminants.
- A les 14.00: tancament meta Mitja Marató
- A les 18.00: tancament meta Marató

Hi haurà servei de dutxes al pavelló poliesportiu de les Sorts. Situat a 500 m de la meta.

DADES TÈCNIQUES:

Hora: 08:00h Maratón. 9:00h Media. 09:00 Senderistas. Lloc: Gata de Gorgos. Alacant. Distància: 42km (2411m/+) Marató. 22km (1133m/+) Mitja Marató. 22km (1133/+) Senderistes. Eixida: Plaça Nova de Gata. Meta: Plaça Nova de Gata.Organitzador: Grup Espeleològic de Gata. Informació de la carrera:gatageg@hotmail.com. Lloc web:https://www.facebook.com/espeleologicogatense.grupo.

FONT: GEG, senselimitsaventura.com, mychip.com.TAMBÉ DEMÀ DIUMENGE , 8ena FESTA DEL BERENARET DE PASQUA (Avinguda la Pau de Gata)

20160402235634-berenar1.jpg

Ja són vuit anys. Aquella primera festa del Berenaret de Pasqua i moltes més que li van seguir es feien a la Plaça Nova, lloc molt adequat per a l’event. Sol o aigua, tapada, amb núvols o a l’aire lliure. Perque a la segona edició, a causa de la metereologia reinant es va tindre que fer al pavelló cobert de les escoles, igual que l'any passat. A la sisena també repetiren lloc.També van tindré èxit els dos.

Vegem que ens deia el blog "Cant a la Serena" de l’edició del 2010: "Berenaret de Pascua. Sempre hi ha qui té idees felices i una colla inclassificable de Gata (La Marina) ha organitzat un diumenge de Sant Vicent gastronòmic i musical. El menjar serà un Berenaret de Pascua: embotits, carn de porc, carxofes, tomaca, herbes especials, pèsols, molts pèsols i al damunt, clar està, un ou. La música la posaran el Xirimiters i Tabaleters de Gata; una incipient i nova Muixaranga, també de Gata; les balladores i els, pocs, balladors del poble i els que vulguen ballar siguen d’on siguen..."

Destaquem allò de DIUMENGE DE SANT VICENT GASTRONÒMIC I MUSICAL. Altres li diuen a la jornada DINAR POPULAR DEL BERENARET DE PASQUA. Demà unes 400 persones gaudiran de la cita gastronòmica tan popular al nostre poble, a més de bona música. Recordeu, la cita: Avinguda la Pau.

A la imatge, el berenaret de l'any passat al pavelló cobert de l'escola.

 HUI DIA 4 D'ABRIL ÉS LA FESTA DE SANT VICENT FERRER. FELICITACIONS A TOTS ELS VICENTS I VICENTES

20160404144029-santvicentaltar.jpg
A TOTS ELS VICENTS I VICENTES, als que tenen el nom simple i compost, a tots els pobles que festejen al sant taumaturg valencià, en especial al poble veí de TEULADA, que celebra hui la FESTA MAJOR...a tots que passeu molt bon dia i recordeu que Sant Vicent predicava en valencià...en aquell temps, a principis del segle XV.
 

 

Des del blog del CRONISTA DE GATA moltes felicitats a tots els que hui celebreu el vostre sant, la vostra onomàstica, a tots els VICENT, VICENTA i els compostos. Als pobles que el teniu com a gran patró com a TEULADA, a BENIDOLEIG. Recordeu que el sant dominic estigué per aquestes terres de la Marina l'any 1410 i que predicà amb valencià i que digué sempre al començar els seus sermons: "BONA GENT..."

A Gata, el retaule de l'altar major el té com a patró valencià, hui es celebra a l'església com si fos festa major i tenim un carrer a les Alcolaies que porta el seu nom. Sant Vicent té un plafó ceràmic a eixe carrer.

 

Ah!! i que passeu un bon dia els que aneu a la festa a TEULADA i a tots els que aneu encara de Pasqua.

Mitja festa, diuen uns. Festa sencera, altres. L'església el commemora com a patró dels valencians. Hui día 4 d'abril, dia següent a l'octava de la Pasqua, és SANT VICENT FERRER. Va nèixer a València en 1350 i va morir a Vannes (França), on està soterrat, el 1419. La seua canonització va ser el 1455. Fou Vicent Ferrer religiós de l’Orde de Predicadors (Dominics). Prevere. Va recórrer incansablement ciutats i camins d’Occident, sol·licitant la pau i la unitat de l’Església. Va predicar a nombrosos pobles l’Evangeli de la penitència i la vinguda del Senyor. És patró de l’església valenciana i del veí poble de Teulada.

Per a més ampliació podeu llegir el meu article extens de Sant Vicent de l'any passat, el 13 d'abril de 2015 al blog: PUNXEU ACÍ.EL VETERÀ VICENTE LLOPIS CHELI, 20é A LA I VOLTA A PEU A DÉNIA

20160404183342-gatersdenia.jpg

El veterà atleta denier, afincat a Gata, VICENTE LLOPIS CHELI del Club Atletisme Cametes Spat va quedar en el lloc 20 de la general a la I Volta a Peu a Dénia, celebrada el passat dissabte dia 2. Vicent va fer un temps de 36 minuts i 2 segons. El millor  del CLUB ATLETISME GATA, vuité de la seua categoria, va ser JOAN JAUME TORRES OLIVER, amb un temps de 37 minuts i 23 segons.

Per categories, gaters i gateres van fer pòdium. Primera juvenil va ser MOLLY WOODS. Veteranes D va fer tercera TERESA GREGORI MUÑOZ, del C.A. Gata. De Veterans D masculí el corredor ja dit Vicent Llopis Cheli.

Per clubes, els deu millors del CLUB ATLETISME GATA, van quedar:

El dit JOAN JAUME TORRES OLIVER (45); JOSÉ FRANCISCO PEDRÓS MONFORT (222); FRANCISCO PEDRO MESTRE (251); JOSÉ ESPASA MULET (256); JUAN VICENTE SOLER TORRES (298); JUAN ANTONIO MARTÍ PEDRÓS (305); JOSÉ FRANCISCO MONCHO SOLER (322); JAUME SALVÁ TORRES (423); VICENT FONT ANDRADA (430) i ESTHER SEPÚLVEDA BÚRDALO (482).

A la fotografia, alguns gaters que van participar a la carrera de Dénia.

FONTS: somesport. Foto: Vicent Esteve.GATA, PARRÒQUIA: IMPOSICIÓ DE CRISMONS I PANYOLETES ALS JÚNIORS (àlbum al facebook)

20160404204634-totsjuniorspanyoletes-copia.jpg

(PODEU AMPLIAR LA FOTOGRAFIA DE PORTADA, PUNXEU ACÍ)

(PER A REPASSAR LES FOTOS, ACÍ TENIU L’ÀLBUM PUJAT AL FACEBOOK.PUNXEU ACÍ)

Un grau més i ja estan identificats, dins del nombrós Moviment Júnior de la diòcesis. Dissabte per la vesprada es va celebrar a l’església parroquial de Gata la cerimonia de bendició i imposició de crismons (pins identificatius del moviment), que conformen el Pacte d’Amistat, i panyoletes als vora 60 joves, entre xiquetes i xiquets. Els educadors van procedir a posar-los les dos peces. El temple estava adornat amb globus i cadenes de cartolines. En unes setmanes els mateixos júniors de Gata assistiran a la jornada del Dia Júnior que enguany es farà a Dénia.

Foto de Juniors Gata.
Foto de Juniors Gata.
Foto de Parroquia Gata De Gorgos.

Si voleu més informació, podeu consultar-ho a la pàgina Júnior de la Marina Alta: PUNXEU ACÍ.

FONT: Fotos, Júnior i Parròquia, Gata.GATA: PEDRO MARTÍNEZ GUANYA LA XI MARATÓ PER MUNTANYA MARINA ALTA

20160405154044-20160403-124143.jpg

(PODEU MIRAR L’ÀLBUM DEL PUNT DE META I ARRIBADA DE CORREDORS, PUNXANT ACÍ)

Participen 203 persones, entre la Marató (92), la Mitja Marató (92) i senderistes (18)

David Miró guanya la Mitja Marató

Pedro Martínez González va guanyar, amb un temps de 4:41 h, la XI Marató per Muntanya Marina Alta celebrada diumenge 3 d’abril a Gata que va estar organitzada pel Espeleològic Gata amb la col·laboració de la regidoria d’Esports.

El segon i tercer lloc van ser per a Pablo Ramírez Mulet (4:47h) i Rafael Abbott (4:52h).

En la classificació de fèmines el millor temps va ser per a Encarna Cardona (6:32h) seguida per Ana Guevara (7:21h) i Ana Belen Jerez (8:06h).

92 corredors van eixir de la plaça Nova de Gata a les 8h per realitzar el recorregut de 42 km i un desnivell de 2411 mts. 85 participants van poder completar-lo abans de les 10 hores de temps màxim.

A més, en esta edició es va realitzar la II Cursa Tres Tossals que, amb una distància de 22 km i un desnivell de 1133mts , recorria el Serrillars, Tossal del Moro i Tossal de Llicinta.

David Miró es va adjudicar aquesta prova amb un temps de 2:02 h, seguit per Llorens Monserrat (2:07) i Julio Almazan (2:13h). Pel que fa a les dones, Eva Maria Ortuño (2:42h) va ser la primera en entrar a meta seguida per la corredora local Anto Valero Signes (2:52h) i per Raquel Ronda (3:00h).

Foto de Miguel Vives Signes.
Foto de Miguel Vives Signes.
Foto de Miguel Vives Signes.

93 corredors i 18 senderistes van participar en la II Cursa els tres tossals a què es va donar eixida a les 9 hores i en la qual disposaven d’un temps màxim de 5 hores per a realitzar-la.

PODEU SEGUIR MIRANT ÀLBUMS. Pujats al facebook per Teresa Arabí el de la Mitja Marató 2016. PUNXEU. També pujat per Tere l’àlbum de la Marató 2016. PUNXEU.

FONTS: Text, Ajuntament de Gata. Àlbums, Teresa Arabí i Cronista de Gata.GATA: NOU ÈXIT DEL 8é DINAR POPULAR DEL BERENARET DE PASQUA

20160405165631-berenardepasquaevaterol.jpg

(VÍDEO DE MARI MONCHO MULET: Grup de Danses i Colla a la Plaça Vella. PUNXEU.)

Avinguda la Pau. Gata. Des de mig matí la cosa bullia, carn, pésols, algunes verdures, la recepta anava transformant-se en realitat. Al dinar, uns 400 comensals omplien el carrer, sonava la música tradicional valenciana. Era el segon diumenge de Pasqua i com ja mana la tradició gatera eixe dia les penyes valencianista i barcelonista, la Colla, les Danses i Ajuntament, unien esforços per a que tot resultara un èxit. Bon temps, entre sol i nuvolets.

El berenaret de Pasqua, menjar típic tradicional gater, feia la seua aparició. Ho feien possible els deu calderos en els que cuinaven la penya "Els Willies", que cuinaven per quart any consecutiu aquesta deliciosa menjuga pasqüera. No faltaven els sons de xirimites i tambors de la Colla, tampoc els balls de les Danses, que convidaven a la gent. La música doble de conjunts que fan festa. Per una part, Mire Vives i Borja Penalva, per altra Lilit i Dionis.

 

 

    Foto de Antonio Serra Noguera.


    Foto de Quercus Faginea Serralconera.
    De nou, un any més...i ja van vuit, tot un èxit.

FONTS: Foto portada, Eva Terol. Vídeo danses: Mari Moncho Mulet.PLOU AMB CONEIXEMENT. BON RUIXAT; 44 litrets a Gata

Nou episodi de pluja amb dos dies seguits plovent a Gata. En total, 44 litres per metre quatrat d’aigua, que cau amb coneixement, sense fer "desacatos", que diuen. La terra ho torna a agrair i a seguir aixina. Comenta va al seu facebook Vicent Signes Signes "Caña" el total amb el desig de que la setmana que ve puguera tornar-se a repetir. Seria necessari donada la secor que acumulem.SELECCIONADES LES OBRES QUE FORMARAN LA MOSTRA "ART AL VENT" 2016

20160406190851-art-al-vent-xi-gata-860x450-c.jpg

El jurat de la convocatòria d'Art al Vent XIII format per JOAN SCHULZE, TERESA LANCETA i LALA DE DIOS ha emés ja la seua valoració de les obres presentades per participar en la present edició de l'exposició d'art tèxtil i ha selecionat les obres que s'exposaran als carrers de Gata a partir del 12 d'agost.
Des de l'organització d'Art al Vent es vol agrair l'esforç, treball i paciència de tots els participants i felicitar-los per l'alta qualitat dels treballs que ha fet que el jurat ho tinguera molt difícil a l'hora de realitzar la selecció.

Les obres seleccionades són les que apereixen en el següent llistat: https://drive.google.com/open?id=0B-oLe_2xlErHSUhfVHhKSDZYVmM.

Els participants seleccionats hauran d'enviar les seves obres fins al 5 de juny a:

"XIII ART AL VENT"
REGIDORIA DE CULTURA
AJUNTAMENT DE GATA DE GORGOS
C / DUQUESA ALMODOVAR NUM. 3
03740- GATA DE GORGOS
ALACANT (ESPANYA)

FONT: web de Art al Vent.IMATGES CURIOSES: el Montgó, sempre el Montgó...

20160409165601-20160409-101042-copia-2-.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ). UNA ALTRA VISTA, PUNXEU ACÍ.

Ens agrada contemplar-lo des de les diverses partides del terme i, per supost, des del poble de Gata. Ell, el MONTGÓ, sempre està ahí, sempre el Montgó. Al llarg del dia es presenta de diversos colors, majestuós, intocable. Hui, amb la brisa del ventet que havia deixat sols 5 grauets a la matinada i que ha arribat amb el sol a quasi 30 al migdia, presentava aquest aspecte, fotografiat des de les Fonandons. El Montgó, sempre el Montgó.MIRADES URBANES: tancat per sempre (vídeo-club Pepe Tomás, Gata)

20160409170824-20160403-182151.jpg

Recordeu que dies enrere publicava l’entrada del video-club de Pepe Tomás, que tancava les seues portes per jubilació. Caminant per davant de sa casa, vaig trobar aquest missatge, escrit en distints idiomes com podeu observar: TANCAT PER SEMPRE. És curiós el cartell, el reclam, que ja no és tal.

Si voleu recordar l’article de fa dues setmanes (26-3-2016) DESPRÉS DE QUASI TRES DÈCADES, ADÉU AL VÍDEO-CLUB GATA DE PEPE TOMÁS, PUNXEU ACÍ.DEMÀ DIA 10: EL COR INFANTIL PARROQUIAL DE GATA PARTICIPA A MONCADA AL XXXVII FESTIVAL DE LA CANÇÓ VOCACIONAL

20160409214457-cor2.jpg

El Seminari Major de Moncada acull demà pel matí el XXXVII Festival de la Cançó Vocacional. El COR PARROQUIAL INFANTIL DE GATA participarà per segon any consecutiu, interpretant "Haz tú lo mismo", lema d'enguany.

El Centre d'Orientació Vocacional “Juan Pablo II” (COV) de la diòcesis ha organitzat este event per a demà diumenge dia 10. Un total de 28 grups musicals juvenils procedents de parròquies, col·legis, cors i moviments cristians de la diòcesis participaran en el festival amb el lema “Haz tú lo mismo”, que prové del pasatge evangèlic del bon samarità.

El lema s'emmarca dins de l'Any de la Misericòrdia. El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, també acudirà al festival i presidirà una eucaristia amb tots els participants a la església del Seminari a les 13.30 hores.

El concurs inclou les categories de “Niños”, amb participants fins a 13 anys, i “Jóvenes”, en este cas dividida en les seccions de “Cuerda y viento” i “Instrumentación libre”, en la que s'admet qualsevol tipus d'instrument.

Pel que fa al cor de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos, cal recordar que està dirigit per Noelia Pons Martínez, ajudada amb guitarres, flauta i caixa. La categoria que participaran serà de "Niños".

Si voleu conéixer més del festival, PUNXEU ACÍ. Podeu, inclús, seguir demà matí la retransmissió en directe i veure el cor gater, PUNXANT ACÍ.

Desitgem sort als gaters i les gateres i endavant amb la cançó. A les fotos, vegeu els assajos de hui pel matí al centre parroquial "Virgen del Carmen".

FONT: Fotos i cartell, Parròquia Gata de Gorgos.VALUÓS EMPAT DEL GORGOS JUVENIL (2-2) A LA NUCÍA

L'equip major ha guanyat el seu partit (1-2) a Alacant, contra el S.P.C.F. Plaza de Argel A

Recuperem la informació dels partits dels primers equips del Gorgos C.F., el primer, el juvenil, el cadet i l'infantil, que també van jugar el passat diumenge, segon de Pasqua.

El GORGOS JUVENIL ha obtés un valuós empat a dos gols a La Nucía contra l'equip A. Emilio i Borja han marcat per a l'equip gater. Seguixen tercers classificats amb 55 punts. Dels 26 partits jugats, 17 han guanyat, 4 han empatat i 5 han perdut. Tenen 83 gols a favor i 44 en contra. El passat diumenge va guanyar (3-2) contra l'Altea A.

El primer equip del GORGOS també ha jugat aquesta vesprada. Ha guanyat 1 a 2 al S.P. C.F. Plaza de Argel A, amb gols de Mohamed i Jhon. Continua vuité amb 36 punts. Té 11 partits guanyats, tres empats i 12 perduts. 58 gols a favor i 54 en contra. El passat diumenge golejava al S.C.D. Obrera A, un altre equip d'Alacant, per 7 a 1, marcant 4 gols David Molines, els altres els marcaven Habilmabic, José J. i José Fco.

FONT: FFCV.HUI DIA 10 D'ABRIL, VI ANIVERSARI DEL BLOG (CRONISTA DE GATA)

20160410110129-sisanysblog.jpg

Hui estem d'aniversari. Sis anys des d'aquell 10 d'abril de 2010 que també era diumenge, que amb els amics i anant a visitar l'olivera mil·lenària vaig pensar aquesta aventura, que feia temps em rondava pel cap. La realitat: sis anys informant, investigant, desenpolvant fotografies antigues, fent blog vostés/vosaltes i el que els escriu. GRÀCIES A TOTES/TOTS per seguir aquest blog. Al llarg del dia i de la setmana anirem celebrant-ho. Ho notareu.AQUEST MATÍ, BONA ACTUACIÓ DEL COR INFANTIL PARROQUIAL DE GATA A MONCADA (*Hui VI aniversari blog*)

20160410125118-actuantmoncadacorparroquial-copia.jpg

"Haz tú lo mismo" era la cançó interpretada. La retransmissió en directe per mig de l’ordinador ha estat bé i hem comprovat que la coreografia estava ben aconseguida. XXXVII FESTIVAL DE LA CANÇÓ VOCACIONAL, Seminari Major de Moncada (València). Allà que han actuat les xicones i el xicon del Cor Infantil Parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos. Acompanyava amb els instruments, la directora Noelia Martínez Pons, a més de Elena a la flauta, Erika a la guitarra, Vicent a la caixa i Marc també a la guitarra. Ana i Mar han fet un sol parlant. Gianna ha presentat el grup a tots els assistents. Una bonica actuació. Ara els gaters esperen veredicte.

FONT: Fotos Cor Parroquial.EL COR INFANTIL DE LA PARRÒQUIA DE GATA OBTÉ EL SEGON PREMI (secció xiquets) AL FESTIVAL DE LA CANÇÓ VOCACIONAL (*VI aniversari blog*)

20160410155934-premicorparroquialmoncada-copia.jpg

Han rebut la felicitació personalment del cardenal arquebisbe Antonio Cañizares

El primer premi se l’ha emportat el col·legi Claret de Xàtiva

En l’anterior entrada ho intuïen. La bona actuació de les xiquetes i xiquet del Cor Parroquial de Gata de Gorgos "Dama de Azul" al concurs del XXXVII edició del Festival de la Cançó Vocacional, que s’ha celebrat aquest matí i continua celebrant-se aquesta vesprada al seminari major de Moncada (València), i la bona acceptació per part del públic, tenia que tindre la seua compensació. Han obtés el SEGON PREMI de la seua secció, la de Xiquets, amb la cançó "Haz tú lo mismo". El primer premi se l’ha emportat el col·legi Claret de Xàtiva.

Ací vos pose textualment l’acta-resum que apareixia després de la primera part del concurs:

" Damos por finalizada la sección niños de esta edición del Festival de la Canción Vocacional. Esta ha sido el orden en la entrega de los premios:

1º Colegio Claret de Xàtiva. "Haz tu lo mismo".

2º Coro parroquial Dama de Azul de Gata de Gorgos. "Haz tu lo mismo".

3º Coro parroquial juvenil de Albaida. "Ofrece tu mano".

ENHORABUENA CAMPEONES.

Y cómo no, dar también la enhorabuena a todos los participantes que a lo largo de tanto tiempo han estado preparando con tanto ahínco este evento.

¡¡Nos vemos en la próxima edición!! "

Després de l’eucaristia presidida pel cardenal arquebisbe Antonio Cañizares, el mateix prelat els ha felicitat personalment i han pujat tots els components del cor a l’altar, rebent un premi en metàl·lic. Esforços recompensats i donem l’enhorabona a tot el conjunt corístic gater, que ha sabut gunayar-se al públic amb la cançó preparada.

*AVAN NOTÍCIES:Les notícies de l'Arquebisbat donaven compte en nota de premsa de l'event i apareixia el cor de Gata: "28 grupos musicales juveniles intervienen en el Festival de la Canción Vocacional de Valencia, celebrado en Moncada con la participación del cardenal Cañizares". Si voleu llegir tota la notícia, PUNXEU ACÍ.

A la composició fotogràfica podeu veure el cartró que indica segon premi, el lliurament del premi i l’actuació a l’escenari del cor parroquial de Gata.DIJOUS 14: DONACIÓ DE SANG A GATA. ACUDIX, FA FALTA (*VI aniversari, blog*)

20160410160850-cartelldonacio.jpg

La nova data de donació de sang a GATA serà dijous de la setmana entrant, dia 14 d'abril. Els responsables de les donacions al poble informen que la donació serà, com ja és habitual, al saló del Centre Social de 17 a 20:30 hores. També fan notar que, des del Centre de Transfussió d'Alacant avisen que els nivells de sang que tenen són molt baixos i per tant és necessària una concienciació i decisió. Endavant i a salvar vides amb el teu gest generós i altruïsta.JAIRO SOLER SALVÁ, MILLOR GATER A LA X VOLTA A PEU DE EL VERGER

20160410203813-volta-verger-16-g.jpg

JOAN JAUME TORRES OLIVER torna a ser el millor del Club Atletisme Gata

El corredor gater JAIRO SOLER SALVÁ (C.M. La Faixa) va ser el millor gater en entrar a meta de la X Volta a Peu de El Verger, celebrada ahir dissabte dia 9. Jairo va fer un temps de 36 minuts i 21 segons en una prova que va guanyar el xabier José Manuel García Barragán.

FRANCISCO PEDRO PEDRÓS (Grup Espeleològic Gatense) va ser el segon millor gater entrant al lloc 46 i fent un temps de 38 minuts i 2 segons.

Per categories, van fer pòdium els següents gaters i gateres: CHRISTINA MALLET, 194 a la general (veterana A). TERESA GREGORI MUÑOZ, 465 (Club Atletisme Gata). VICENTE LLOPIS CHELI, 32 a la general (veterà D).

Finalment, a la classificació per clubs, els 10 primers classificats del CLUB ATLETISME GATA van ser:

JOAN JAUME TORRES OLIVER (94), JOSÉ CASELLES PEDRO (187), JOSÉ FRANCISCO MONCHO SOLER (226), FRANCISCO PEDRO MESTRE (227), JUAN VICENTE SOLER TORRES (353), JOSÉ FRANCISCO PEDRÓS MONFORT (363), HORIA ALEXANDRESCU (371), JUAN VICENTE NAVALMORAL PEDRO (394), JUAN ANTONIO MARTÍ PEDRÓS (429) i la millor dona del club, ANTO VALERO SIGNES (459).

FONT: somesport.NOVA SÈRIE AL BLOG: DIARI GATER DE 30 ANYS, 1987-2016 (*VI aniversari)

20160410224048-20160410-221229.jpg

Comence una nova sèrie, que refundix l’anterior titolada "Diari de Gata: 1987-2011", que vaig publicar al blog, del 2 de setembre de 2011 fins el 6 de juny de 2014 intermitentment.

Cal ara ser constants, començar i acabar el diari de les notícies de Gata al llarg de 30 anys d’història que han canviat el poble, que han passat generacions i que han donat informació constant.

La nova sèrie refundida és el diari gater que jo he anat vivint al llarg de 30 anys de publicacions als distints diaris fins el 2010, primer, i els sis anys del blog, després. Información, El Poble i Comarca (hui desapareguts els dos), Canfali Marina Alta i finalment Las Provincias. Comence hui coincidint amb el sisé aniversari del blog.

Al llarg dels primers 24 anys vaig anar guardant tots els meus articles en paper en llibretes quadriculades, que ara servixen de record, amb fotografies-testimoni d’aquells events. Són testimoni de la història més recent de Gata. Hi haurà articles més llargs i més curts. Com ja vaig fer en aquell "Diari..." primer, si en els articles faig referència a dates anteriors de Gata o personatges aquests aniran amb un asterisc al costat i apareixeran després per separat. Seran extractes dels articles. Els titulars estaran sempre traduïts al valencià i no sempre tindran fotos. Les notícies aniran contades.

Espere poder anar contant-vos el devindre dels anys, el canvi de segles i decenis. 

A la primera llibreta i primera fulla, les quatre notícies eren de Gata, donat que prompte vaig ampliar fent informacions de tota la Marina Alta. El primer dia de publicació a un mig de comunicació escrit va ser el 6 de gener de 1987, dia de la festa dels Reis.

Com és lògic tres de les quatre notícies anaven de les festes i dos en concret dels Reis. L’altra era de l’11 de gener:

1987, 6 de gener:

1.- AUTO DELS REIS MAGS A GATA DE GORGOS (Información d’Alacant).

Més de 100 persones. Escrit per Antonio Salvá Roselló (1)*. ja conta amb 30 anys d’antigüitat. -allí posava textualment: "según informa nuestro corresponsal Miguel Vives"-.

2.- PRIMER CONCURS DE BELENS (Información d’Alacant i a Las Provincias)

Dins la I exposició de belens i diorames. Homenatge a Pepe el Sastre (2)*. Grup "Amics del Betlem". Un total de 27 trofeus. Premi especial d’escolars al Pavelló B del C.P. Santíssim Crist. D’aparadors el primer premi per a un decorat amb pedres grosses del riu.

1987, 11 de gener:

3.- GATA DE GORGOS. L’ARTESANIA DEL VÍMET (mimbre), PER A IMATGE DE LA POBLACIÓ (Informació d’Alacant).

L’Ajuntament editava un total de 10.000 pegatines i 1.000 cartells. Anagrama: "Gata: artesanía del mimbre".

* 1.- ANTONIO SALVÁ ROSELLÓ: Mestre hui jubilat, va ser també director del col·legi "Santíssim Crist" de Gata. Predecesor en el càrrec de Cronista de Gata del que vos escriu. Autor del primer dit Auto de los Reyes Magos i després traduit al valencià i dit Misteri dels Reis. També autor de la lletra del Himne a Gata (que té música de Leopoldo Estrems). Autor dels llibres "Crónicas de amor y muerte" i "Con el alma entre roderas".

*2.- JOSÉ SOLER MONFORT més conegut com PEPE EL SASTRE era un humil treballador que en les seues hores d’esbarjo feia figuretes de fang i verdaderes obres d’art amb madera. Feia un betlem grandíssim a sa casa i totes les cases i figueretes fet per ell. Va morir en 1977 als 64 anys.

A la fotografia, una d’aquelles pegatines turístiques de 1987, fa ara 30 anys.

FONT: publicacions als diaris de MIGUEL VIVES.QUINTOS 2016 GATA: NIT DEL SORTEIG DE PARELLES (*Setmana del VI aniversari*)

20160411091014-12967506-453982428128462-1264014033169598121-o.jpg

Dilluns, el dia després de complir-se el sisé aniversari i comencem setmana i noticiari. Aquest dissabte es va celebrar un dels sopars més esperats pels joves de 17-18 anys gaters, el sorteig de parelles per a les festes patronals. Les quintos i els quintos 2016 van ser els protagonistes. A la imatge extreta del facebook, els vegem fent-se una foto final per Benidorm, passada ja l’elecció i vestits encara de gala. És la tradició. Ells han posat al comentari: "Una nit que quedarà per al record sempre! SOPAR DE LES PARELLES QUINTOS 2016". Ara ja coneixen a la parella tocada en sort. A gaudir de la festa. Estem encara a quasi tres mesos però cal calfar motors.

FONT: Foto, Quintos 2016.DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -gener 1987- (*Setmana del VI aniversari*)

20160411140544-blog2retalls.jpg

Segon dia de la nova sèrie, que recorda les notícies gateres de fa ara 30 anys. Si ahir començava amb el 6 i 11 de gener, primera fulla del I Tomo, hui continue amb la segona fulla, que completava tot el mes de gener de 1987 amb diferents breus sobre la biblioteca, la festa de Sant Antoni, una nova associació cultural, el centre de salut i el moviment de població, segons l’arxiu parroquial.

1987, 13 de gener:

4.- LA BIBLIOTECA SUPERÀ ELS 5.000 VOLÚMENS. (Información d’Alacant)

Al final de 1986 la biblioteca arribava als 5.095 volums (S’inaugurà en 1983*). Llibres de més, any 1986, 587. Prèstecs a domicili, 9.042. Total de lectors, 746.

1987, 17 de gener:

5.- AUGE DE LA FESTA DE SANT ANTONI DEL PORQUET (Información d’Alacant).

Tercer any de recuperació de la festa al Raval. Novetat: comissió feta per veïns i simpatitzants. El dia de Sant Antoni va tindre passacarrer, processó del Sant a l’església; benedicció d’animals a la Plaça de l’Església; traca kilomètrica i, a la nit, ball.

1987, 19 de gener:

6.- LA NOVA ASSOCIACIÓ CULTURAL PERSEGUIX LA REPOBLACIÓ FORESTAL (Información d’Alacant)

Plantació de carrasqueres per a repoblació. Esmorzar amb vi de Xaló pel fred d’aquests dies.

1987, 24 de gener:

7.- CONSTRUCCIÓ D’UN CENTRE DE SALUT * (Información d’Alacant).

Pressupost: 27 milions de pessetes. Empresa: Benito Signes Diego. Inici obres: setembre de 2010. 700 metres quadrats: dos soterranis -veterinaria en un d’ells- i tres plantes, per a metges i guàrdies metges.

1987, 29 de gener:

8.- MÉS DEFUNCIONS QUE NAIXEMENTS (Información d’Alacant)

1986: Arxiu Parroquial, 80 defuncions i 50 batejos. Més defuncions que 1985*. 46 homes i 34 dones. 2-menors de 20 anys; de 30 a 60 anys-15 persones (4 d’accident de carretera); de 60 a 90-59 persones i sols 3 superaren els 90 anys.

1987, 30 de gener:

9.- SUBVENCIÓ PER AL CENTRE DE PLANIFICACIÓ (Información d’Alacant).

Adhesió al Centre de Planificació Familiar i E.T.S de la Marina, que està a Dénia. Gata participarà amb 340.296 pessetes. Al nou Centre de Salut s’espera tindre un àrea depenent d’aquell centre.

* 3.- La BIBLIOTECA de Gata de Gorgos va ser inaugurada el diumenge de Rams de 1983, era el mes de març. Es va instal·lar al carrer Penyó, a la que aleshores era Casa de Cultura i estava també el Club-Aula de la Tercera Edat. Actualment, labiblioteca ha passat al primer pis del Centre Social Integrat darrere de l’Ajuntament.

* 4.- El Centre de Salut del qual es parlava a aquella notícia es va fer a continuació de la Casa Consistorial. Després van passar les dependències metges al centre parroquial i finalment al lloc actual, la zona dotacional de les Sorts.

* 5.- MOVIMENT DE POBLACIÓ: En 1985 van ser 72 defuncions.

FONT: publicacions als diaris de MIGUEL VIVES.EL GATER SERGIO TORRES JORRO, SEGON ÈLIT/SUB23 A LA 1ª VOLTA PASCUAL ORENGO (La Safor) (*Setmana VI aniversari blog*)

20160411141830-sergiopascualorengo.jpg

El ciclista gater de la categoria èlit SERGIO TORRES JORRO, de l'equip Mutua Levante-Renault Ginestar, no para. Recorrent carreres amb la seua màquina de dos rodes i posant-se en forma per a compromisos més forts. El passat cap de setmana alguns integrants de l’equip van anar a córrer la primera Volta Pascual Orengo a la Safor. Sergio va fer pòdium i va quedar segon de la categoria èlit/sub23. El mateix Sergio comentava que havia tingut bones sensacions i bon resultat de l’equip estant sempre davant i atents a tots els talls que es produïren.

L'etapa 1 de la Primera Volta Pascual Orengo transcorria per Almoines i eren 80 kilòmetres. Sergio va fer 19 de la general amb un temps de 1 hora, 45 minuts i 48 segons, entrant a meta a 23 segons del guanyador Sergio Gil. El seu equip va quedar cinqué a la classificació per equips

FONT: Foto Sergio Torres, pujada al facebook.GATA: L'AJUNTAMENT I LA COMISSIÓ FAN UNA CRIDA ALS VEÏNS DEL BARRI LA FONT DEL RIU DE CARA A ORGANITZAR LES FESTES (*Setmana Vi aniversari, blog*)

20160411154054-12974345-804515909681950-2880173227401986971-n.jpg

La Regidoria de Festes de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, que dirigeix Noel Gadea Ronda, i l’actual Comissió de Festes del barri "La Font del Riu" fa una crida especial per a tot el veïnat per a que se sumen a la festa i augmente el nombre de responsables festers, davant les imminents festes de Sant Joan del mes de juny.

Aquest és el comunicat que va dirigit a tot el veïnat:

"Sou de la Font del Riu? O simplement, vos agradaria que no es pergueren les festes d’aquest barri? Animeu-se a fer-ho possible col·laborant amb la Comissió de la Font del Riu!. Vos esperem dissabte 16 d’abril a les 20h al bar El Pati per informar-vos i ajudar-nos a no perdre les nostres tradicions."

Per tant, dissabte 16 d’abril, dissabte, a les 20 hores, reunió-convocatòria, per tal de parlar de les festes del barri de la Font del Riu. Serà al bar El Pati del mateix barri.

FONT: símbol de les festes de la Font del Riu.IMATGES CURIOSES: A GATA TAMBÉ FAN FIRA D'ABRIL (*Setmana VI aniversari, blog*)

20160411212745-firaabrilgata-copia.jpg

Diuen que valen més les imatges que mil paraules. Ací teniu com a imatge curiosa el que passava pel poble dissabte dia 9. Una quadrilla de sevillanes van omplir carruatges i van fer festa. Prop de la Fira d’abril estaven i estem i es va notar. A Gata el vestit de sevillana és el que més es repeteix a la inauguració del corro dels bous per les festes patronals i vaan gaudir com si de Sevilla es tractara, però pels carrers de Gata. A la imatge, els carruatges amb les sevillanes passant prop de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, a la carretera.

Fira d'abril Gata!!!!

Foto de Esther Monfort.


GATA, MARÇ 2016: BAIXEN 15 PERSONES DE L'ATUR ("paro")

El mes de març va ser esperançador per a l'atur dels gaters. El diari digital Marina Plaza publicava aquest matí les dades de l'atur dels pobles de la comarca amb un article que titulava: "La Marina Alta maquilló su drama del paro con la Semana Santa". Als subtítols: "El desempleo se redujo un 5,47% en marzo en la comarca, pero fue fundamentalmente gracias a que el periodo vacacional llegaba este año adelantado" i "De hecho, el mes se había iniciado prácticamente con el mismo número de parados de hace un año".

Les xifres de Gata. En febrer 2016 es va acabar amb 467 persones aturades. A finals de març eren 452, baixant-ne 15. Si comparem amb març del 2015 eren un total de 517, 65 més que enguany a la mateixa data.

Podeu llegir tot l'article, PUNXANT ACÍ.

FONT: diari digital Marina Plaza, 11-4-2016.DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -febrer 1987- (*Setmana VI aniversari, blog*)

Seguint amb el nou diari gater que resumix els últims 30 anys del poble de Gata de Gorgos, vos pose les notícies publicades pel que vos escriu el mes de febrer de 1987 al diari Información d’Alacant.

1987, 1 de febrer:

10.- ACTUALITZACIÓ DEL CENS ELECTORAL (Información d’Alacant).

El cens a l’1 d’abril de 1986, era de 3.827 electors i 172 menors, engtre 16 i 18 anys. En total, 3.999 electors per a les pròximes votacions municipals.

1987, 9 de febrer:

11.- EL "SANTÍSSIM CRIST" GUANYNÀ LA PRIMERA FASE DEL CONCURS "ESTO ES "EUROPA". PARTICIPAREN QUINZE COL·LEGIS (Información d’Alacant)

Col·legi Alfàs, 3ª jornada del concurs cultural escolar. Patrocini de la CAAM i col·laboració de Radio Denia SER. Gata 88-Pedreguer 28.

1987, 9 de febrer:

12.- S’ORGANITZA LA COMISSIÓ DE FESTES PER A 1987 (Información-Alacant)

La regidora de Festes era Ana María Soler Oliver. Començaven les reunions per a formar-la.

1987, 17 de febrer:

13.- SOLS 10 PERSONES VISITEN AL MES EL MUSEU ARQUEOLÒGIC I ETNOGRÀFIC *. CONTA AMB MÉS DE MIL PECES, ALGUNES EXCEPCIONALS.(Información d’Alacant).

Cinc anys d’existència * era quasi un desconegut. Valor històric i cultural. Llavor del GEG *. Carrer Penyó. Paleo, neo i eneolític, edats dels metalls, cultura ibèrica...fins a la part etnogràfica dels segles XIX i XX. Mitja de visitants al mes: 10. Actualment, les peces del museu passaran de la casa llogada que estava a la carretera, on s’ubicava l’Oficina de Turisme, a una de les dependències de la Casa Consistori.

* 6.- El Museu Arqueològic i Etnográfic s’inaugurà el dia primer d’agost de 1982, a les festes.

* 7.- El GEG (Grup Espeleològic Gatense) es formà en setembre de 1968 i es va federar a novembre de 1971. Així que està a punt de fer 43 anys d’existència.

FONT: publicacions als diaris de MIGUEL VIVES.L'AJUNTAMENT DE GATA ULTIMA ELS PREPARATIUS PER A SIGNAR L'AGERMANAMENT AMB EL POBLE FRANCÉS DE SAINT ANDRÉ DE SANGONIS

20160412145936-12983826-804972559636285-3839095559678235174-o.png

Resten tres places per a completar el comité d'agermanament d'ací

El comité d'agermanament municipal ultima els detalls per dur endavant la signatura de l'agermanament amb la població francesa de Saint André de Sangonis el pròxim mes de maig, al voltant del dia 9, data que es commemora el Dia d'Europa.
Des de l'Ajuntament es comunica que encara resten tres places per a associacions que vulguen estar representades i participar en aquest projecte. Les persones que estiguen interessades, cal que es posen en contacte amb la regidoria de Participació Ciutadana abans del 18 d'abril. La propera reunió del comité per a concretar els actes protocolaris de tan important efemèride per als dos pobles el de Gata i el francés serà el 4 de maig.

FONT: Foto cartell agermanament, Ajuntament de Gata.


 
DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -març 1987- (*Setmana VI aniv, blog*)

20160413091714-campanargata.jpg

Seguint travessant el passat de fa 30 anys pels carrers i places de Gata. Al principi de les meues publicacions no posava fotografies, més endavant notareu que si. El mes de març de 1987 ja venia carregat de curtes notícies. Una destacava per la seua curiositat (observeu que ressalta amb el color roig), que fa poc es va recordar per la similitud a Benissa, la caiguda del badall de la tercera campana el dia de Sant Josep de 1987.

1987, 5 de març:

14.- URBANITZACIÓ DE "L’ERA DE BORONAT" (Información d’Alacant).

Va començar la H per l’enderrocament dels solars que donaven a la carretera. El problema seguia estant en l’eixida a la Plaça Cuartel i això feia més de 40 anys.

1987, 6 de març:

15.- CENS DE POBLACIÓ: 5.156 HABITANTS (Información d’Alacant)

1-4-1986: 5.175 habitants de dret (2.582 homes i 2.593 dones). Després de 57 altes i 76 baixes: 1-1-1987: 5.156 habitants (2.571 homes i 2.585 dones).

1987, 7 de març:

16.- EL GORGOS C.F. BAIX MÍNIMS (Información-Alacant)

Pocs assistents al camp, descontent d’entrenadors i jugadors i deixant l’equip alguns jugadors. A La Nucia tornà a perdre i és l’últim. 1-5 front al Portuarios. 1-3 front al Biarense.

1987, 11 de març:

17.- GRUP ESPELEOLÒGIC GATENSE (Información d’Alacant).

Renaix el grup amb reunions, passes de diapositives, programant excursions. Projecte: renovar i exposar al complet el material del Museu.

1987, 15 de març:

18.- CONCERT DE JOVE ORQUESTRA DE CÀMERA (Información d’Alacant)

La Jove Orquestra de la Marina Alta obri la campanya juvenil de la comarca. Serà a les 12 al cine La Paz.

( Notícia important. Succés )

1987, 22 de març:

19.- CAU EL BADALL D’UNA CAMPANA (Información-Alacant)

El dia de Sant Josep -19 de març- a l’eixida de missa al volteig de campanes va caure el badall de la tercera campana pel seu tamany. No va produir danys ni materials ni personals.

1987, 23 de març:

20.- FRANCISCO CARO, GUANYADOR DEL VII TORNEIG INTERCLUBS (Información d’Alacant).

Ciclisme. Organitzat pel C.C.Gata, ajuntament i indústries locals, diumenge 22 de març, es va celebrar el torneig. Guanyà el pegolí Caro. Un total de 56 corredors. Circuit de 54 kilòmetres.

1987, 24 de març:

21.- AMICS DEL TERCER MÓN (publicat a Información d’Alacant)

Constitució d’aquesta agrupació. Recaptar fons per a la construcció d’una escola a Monte Plata (República Dominicana).

1987, 29 de març:

22.- L’AJUNTAMENT BUSCA UNA CASA DE CULTURA (Información-Alacant)

Necessita Gata un saló d’actes i una casa cultural. Podria ser l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil, si es construia un nou cuartel *.

1987, 30 de març:

23.- COMENCEN LES OBRES DE LA REMODELACIÓ URBANÍSTICA (Información-Alacant)

Es fa la construcció de la H de l’Era de Boronat. A més la urbanització del Tossalet-Calvari, enderrocant la casa que no deixava continuar el carrer Trinquet. SI RECORDEU ERA LA FÀBRICA DE FRANCISCO "XONO" QUE ARA LA TÉ ENFRONT.

24.- GATA DE GORGOS: INTENT DE ROBATORI FRUSTRAT.

Era a la papereria Miñana. El soroll que van sentir els veïns va impedir el robatori.

1987, 31 de març:

25.- (no tenia títol)

Campanya d’Animació Juvenil Marina Alta. Dia 31 dimarts, cine Casablanca, pel·lícula.

8.- * CASA DE CULTURA: Encara hui no s’ha materialitzat com a tal, si que hi ha un Centre Social i un Edifici Polivalent Juvenil. A més, ja no s’utilitza el vell edifici de la Caserna de la Guàrdia Civil, però no es fa res allí. Les oficines i el comandament del cuartel està al carrer Penyó.

FONT: publicacions als diaris de MIGUEL VIVES.
ALUMNES DE L'INSTITUT DE GATA PARTICIPARAN DIVENDRES A LA II FIRA AÈRIA A ELX

20160413153049-formar-dron.jpg

L’alumnat de l’IES Matemàtic Vicent Caselles Costa participarà, aquest divendres 15 d’abril, en la II edició de la Fira Aèria al Pavelló d’Esports de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx en què es reuniran al voltant de 1.000 estudiants de 45 centres d’ensenyament. Aquesta trobada, coordinada per l’empresa del Parc Científic de la UMH El Caleidoscopio, la mateixa Universitat i una trentena d’ajuntaments, té com a objectiu mostrar i compartir els desenvolupaments i aplicacions socials que han enginyat els alumnes a través dels drons.

La Fira Aèria estarà composta de tres zones diferenciades. La primera d’elles comptarà amb 45 stands, corresponents a cada un dels centres, en els quals els alumnes exhibiran els seus drons i pòsters amb els dibuixos de les aplicacions proposades. També es disposaran dos escenaris que funcionaran de manera simultània, i en els quals cada centre exposarà públicament a la resta d’assistents els avantatges socials del seu projecte i farà una demostració de vol.

Durant el desenvolupament d’aquesta II edició, els estudiants han après a programar, acoblar i dissenyar els seus propis drons seguint els criteris establerts en les entrevistes mantingudes entre els organitzadors del projecte i els agents socials seleccionats. Amb l’ajuda d’aquests últims, els alumnes han desenvolupat la part més creativa dels seus projectes per trobar solucions a problemàtiques concretes dins d’un context local o comunitari.

La Fira Aèria es converteix així en la primera fira de drons que busca fomentar l’empoderament tecnològic de joves estudiants de l’ESO i Batxillerat mitjançant la seua construcció i la reflexió sobre la tecnologia com a eina social de l’activitat humana.

En aquesta segona edició del projecte, hi han participat les localitats d’Abanilla, Albatera, Almoradí, Banyeres de Mariola, Benidorm, Benigànim, Benissa, Biar, Callosa d’en Sarrià i Canals. També les de Crevillent, Dénia, El Campello, Gata de Gorgos, Guardamar del Segura, Ibi, Xàbia, l’Olleria, Montfort, Muro d’Alcoi i Mutxamel. Ondara, Onil, Pedreguer, Petrer, Sant Fulgenci, Sant Vicent del Raspeig, Sant Joan d’Alacant, Sax, Salines i Vila-real .

FO NT: Foto i text premsa, Ajuntament de Gata.GATA, CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA (minut de silenci)

20160413154736-12970830-805496156250592-4113109665452315483-o.jpg

No paren i no cal parar de manifestar-se en contra. Una vegada més, Gata rebutja la violència masclista. Autoritats i personal de l’Ajuntament de Gata de Gorgos han eixit al carrer i davant de la façana de la Casa Consistorial ha guardat un minut de silenci per l’última vida que s’ha perdut, en l’últim cas que ha ocorregut a  Benidorm.DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -abril 1987 (*Setmana VI aniv.,blog*)

20160414085658-deposit.jpg

Seguint amb la nova secció dels 30 anys de història recent de Gata, hui recordem el mes d’abril de 1987. Destaquem dues notícies (en roig). Per una part, la inauguració del depòsit d’aigua de les Boleries (mireu foto). Per altra, un succés, un vigilant jurat d’Alacant caigut i mort al pont de la carretera.

1987, 1 d’abril:

27.- INAUGURACIÓ DEL DEPÒSIT D’AIGUA (Información).

Era el depòsit nº 2. El primer com recordeu estava i està als Miralbons. El president de la Diputació Antonio Valenzuela va ser invitat a l’acte. Estava i està al costat de l’autopista a la partida de les Boleries.

* A la imatge (que va eixir amb el nº 38 de les fotografies antigues) es pot veure el moment de la inauguració del depòsit. Vegeu d’esquerra a dreta a Gerónimo Pedro i Ana María Soler, regidors aleshores; l’alcalde Eduardo Adolfo Mulet; el sargent de la Guàrdia Civil; el rector Don Vicente Marqués; l’encarregat de les aigües, Antonio Pedro, i el cap de la Policia Local, José Pedrós.

1987, 4 d’abril:

28.- ACAMPADA COMARCAL (publicat a Información d’Alacant)

A voltes amb els actes de la campanya juvenil de la Marina Alta. Ara s’anunciava una acampada comarcal a Vall d’Alcalà a la qual van assistir el joves de Gata.

1987, 9 d’abril:

29.- CONCERT AMB EL INSALUD (publicat a Información d’Alacant)

Era un concert amb l’Insalud  per a utilitzar el centre metge com a consultori. Per assegurat i mes eren 83,34 pessetes. L’Ajuntament sol·litaria a l’Insalud el mobiliari i el material clínic que precisara el centre. Totes les notícies d’aquells dies eren de la Setmana Santa que es celebrava.

1987, 12 d’abril:

30.- PROCESSONS I ACTES RELIGIOSOS DEL DIUMENGE DE RAMS A LA PROVÍNCIA. Gata de Gorgos (publicat a Información d’Alacant)

Anunciava la processó de les Palmes, des de la Plaça Nova, com sempre.

1987, 14 d’abril:

31.- DIMARTS SANT A LA PROVÍNCIA. Gata de Gorgos (publicat a Información d’Alacant). Anunciava la celebració penitencial vespertina.

32.- CONVENI DE SERVEIS SOCIALS

Informe de la Mancomunitat. Personal per a Gata de Gorgos i Teulada, total: 1.355.443. Per als assistents  5.917.785. Al psicòleg 1.473.307 pessetes -nou mesos-. Conselleria i Diputació aportaven el 66 % i la resta els municipis. A Gata de Gorgos-Teulada li corresponien 460.851 pessetes.

1987, 15 d’abril:

33.- DIMECRES SANT. Gata de Gorgos (publicat a Información d’Alacant): El mateix anunci de les celebracions penitencials.

34.- (No portava títol) -sobre Encontre esportiu de les EPA de la comarca

Les xiques de Gata van ser campiones en futbol sala femení. Subcampiones la EPA de Xàbia.

1987, 16 d’abril:

35.- DIJOUS SANT. Gata de Gorgos. Anunciava la missa solemne, la reserva del Santíssim i l’Hora santa.

36.- EL GRUP ESPELEOLòGIC GATENSE JA TÉ LOCAL

Després del seu resurgir de deu anys, ja té local: els alts de l’edifici del Parc de Bombers local, al carrer Biserot.

1987, 17 d’abril:

37.- DIVENDRES SANT. PROCESSONS DEL SANT ENTERRO. Gata de Gorgos.

Anunciava el Via Crucis matinal i la processó del sant Soterrament, amb els tres passos: Verge Dolorosa, Natzaré i Sant Sepulcre.

1987, 19 d’abril:

38.- REGIONAL. SE LA JUGAVA EL GORGOS DAVANT UN CÁRCER EN PERILL (Información): Partit que era necessari agafar els tres punts, per a eludir el descens.

1987, 22 d’abril:

39.- CONSTITUïDA LA COMISSIÓ DE FESTES (Información)

Va ser elegit president Antonio Pedrós Torres. Tresorera era Ana María Costa Soler; secretaria, Josefa Mulet Andrés i ajudant d’aquesta Vicente Mulet Soler. La comissió la completaven set pares de xiquets nascuts el 1977, dos persones de 30 anys, dos de 40 anys, dos de 50 anys, quatre nascudes en 1970 i set persones nascudes en 1969.

1987, 23 d’abril:

(NOTÍCIA IMPORTANT)

40.- CAIGUÉ DES DE 20 METRES. VIGILANT JURAT, MORT AL DESPENYAR-SE EL SEU COTXE A LA "GARGANTA" DE GATA (publicat a Información)

No era la notícia del titular del tot exacta, perquè va caure de la curva del pont. Era vigilant de l’empresa "Esabe Express" d’Alacant, Tenia 24 anys. Li deien Ángel González Romero. Conduïa un Talbot Horizon. Al pareixer va prendre la curva a més velocitat.

1987, 26 d’abril:

(la mateixa notícia al Canfali Marina Alta):

41.- UN MUERTO EN ACCIDENTE DE TRÁFICO EN GATA.

FONT: publicacions als diaris de MIGUEL VIVES.HUI RECORDEM...85 ANYS DE LA PROCLAMACIÓ DE LA II REPÚBLICA A ESPANYA (14 d'abril 1931, Gata)

20160414100022-repuproclama.jpg

Actualitze i refresque hui, 14 d’abril, l’article ja publicat al blog el passat 14 d’abril de 2011. Recordava la commemoració d’un aconteixement polític, la proclamació de la II República a Espanya i lògicament també a Gata.

Sabeu que n’hi ha una fotografia de Gata que recorda eixe fet?. O al menys, és el que pareix per la imatge, ja que sembla que el fotògraf estava dalt del balcó de la Tia Roseta, última casa del carrer La Bassa (hui tenda de Ca Tonia) i va capturar el moment. La bandera i els testimonis del propietari de la fotografia són els que valen. Ja va eixir publicada a la sèrie de fotografies antigues amb la nº 212.

Però anem a la història més nostra, més pròxima, la de GATA en eixos dies d’abril de 1931.

Els dos alcaldes que van viure a Gata els dies de la proclamació de la República van ser VICENTE MULET MONFORT (1930-1931): Fou alcalde desde el 26-2-1930 al 16-4-1931, dos dies després de proclamar-se. Presidia el Directori Militar i el seu sogre, José Signes Diego, ja hi havia estat d’alcalde.

JOSÉ ESPASA MULET (1931) fou alcalde des del 17-4-1931 al 4-6-1931. Fou rellevat del seu càrrec per les eleccions municipals, celebrades en el terme municipal de Gata, el 31 de maig de 1931. Durant aquest període polític pertanyent encara al Directori Militar, la Corporació augmentà de regidors, passant de tindre 9 a tindre 12.

El canvi de denominació de carrers va ser també un fet conseqüent amb la situació política. Per exemple, a proposta del regidor Miguel Pedrós Mulet s’acordà substituir el nom i rotular el carrer nomenat de PRIMO DE RIVERA per FERMÍN Y GALÁN; el nomenat carrer La Bassa, que hui torna a dir-se així-per la de BLASCO IBAÑEZ.

El plenari de l’Ajuntament també aprovava adquirir una bandera republicana tricolor per a la Casa Consistorial i una placa DON FERMÍN GALÁN i la de D.VICENTE BLASCO IBAÑEZ, aquesta última amb tota solemnitat i amb assistència de la Corporació municipal en ple i la Banda de música del poble, a les 10 del matí. S’especificava que la plaça D.FERMÍN GALÁN fora la plaça: D.FERMÍN GALÁN Y GARCÍA HERNÁNDEZ.

Finalment, fixent-nos amb dos exemples dels canvis de denominacions de noms, arrel de la instauració de la II República Espanyola. Al plenari del 31 d’octubre de 1935 al carrer Nou li posaven CALLE DE LA REVOLUCIÓN i al plenari del 17 de novembre de 1936 a l’actual carrer Lluna li posaven en record d’aquell dia, 14 DE ABRIL.

FONTS: Arxiu Municipal, Llibres de Plens Municipals, Ajuntament de Gata. Foto propietat de Vicente Signes Monfort.DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -1-18 maig 1987-

Seguint amb el repàs puntual de les notícies de la població de Gata de fa 30 anys, repasse les que vaig publicar de l’1 al 18 de maig, deixant per a demà la resta del mes de maig. Cal destacar la suspensió del vol de campanes, a conseqüència de la caiguda del badall d’una de les campanes pel Sant Josep d’eixe any, i l’accident de la mort amb el tractor dún veí de Gata.

1987, 1 de maig:

42.- PRESSUPOST PER A OBRES I SERVEIS (Información)

Per a pavimentació i urbanització dels carrers (Era de Boronat, entre ells) 8.200.000 pessetes posava Diputació Provincial i 12.300.000 pessetes l’Ajuntament. Total: 20.500.000 pessetes.

43.- ELS QUINTOS CELEBRARAN LES SEUES FESTES (Información)

Arribaven a un acord Comissió, regidora de festes i quintos per a saber els dies de festes, ja que en prinicipi no es volia més de set dies.

1987, 10 de maig:

44.- GATA: CREACIÓ DE DIFERENTS ASSOCIACIONS. INFORMACIÓ MUNICIPAL (Canfali Marina Alta)

Temes: vestuaris de la Pista Poliesportiva Alcolaies; pressupost 9.000.000 pessetes; revisa l’empresa MANCLUS les campanes; sol·licitud del veïnat de Era de Boronat de no pagar impostos, al final quatre anys; nous espais físics per a les eleccions; creació de l’Associació Cultural de Gata"; renaix el Grup espeleològic Gatense; fa un mes que es va constituir l’Associació Ames de Casa; emplatzaments disponibles per a la col·locació gratuïta de cartells a Gata.

1987, 14 de maig:

45.- L’ALCALDIA VA SUSPENDRE ELS VOLTEIGS DE CAMPANES (publicat a Información d’Alacant)

No donava total garantia l’empresa Manclus d’estar totalment reparat i l’orde d’Alcaldia era suspendre els volteigs fins a no estar el cent per cent de seguretat.

46.- UN VEÍ VA PERDRE LA VIDA AL QUEDAR ATRAPAT SOTA UN TRACTOR. (publicat a Información d’Alacant)

Era dimarts, baix del tractor el van trobar a les 22 hores. L’havien buscat tot el dia. El tractor estava sobre ell i en marxa. El recordem amb carinyo i estima. Cal recordar el seu treball de vigilant nocturn a la gasolinera de Gata i quan va ser atracada la mateixa. Era Mateo Signes Caselles, de 59 anys, veí de Gata.

47.- VA MORIR VICENTE GONZÁLEZ CASELLES

Als 85 anys, també dimarts, moria el "mestre", que fundà i dirigí la Societat "Unión Musical" de Gata.

48.- ESPELEOLOGIA. EL GRUP GATENSE: OBJECTIU PERÚ 88.

El G.E.E. emulant el viatge a Egipte de feia deu anys volia anar al Perú, al Machupichu i les restes de la civilització inca.

1987, 17 de maig:

( Publicat al Canfali Marina Alta )

49.- GRAN ÈXIT A LA ÚLTIMA PROVA DE LA CAMPANYA D’ANIMACIÓ JUVENIL EN GATA

 Es tractava d’una marxa cicloturista d’humor amb més de 200 persones. Quatre hores, de 5 a 9, del carrer Lepanto al Passeig d’Alacant.

50.- DOS PINTORS GATENSES A L’EXPOSICIÓ DE NOVELS

Era del 15 al 30 de maig a Dénia. De Gata, Eva María Monfort Peiró i Rosa García Mulet (Rosita Don Luis).

51.- VA MORIR VICENTE GONZÁLEZ EX-DIRECTOR DE LA BANDA

Parlava de la història de la banda * per mig d’ell.

52.- MOR AL VOLCAR UN TRACTOR: Tornava a publicar la mateixa notícia, la mort de Mateo Signes Caselles en accident de tractor.

1987, 18 de maig:

53.- EL PSOE PRESENTÀ ALS SEUS CANDIDATS DE LA MARINA ALTA (Información)

Diumenge 17 al cine La Paz. Intervingué Antonio García Miralles, president de les Corts Valencianes. El president de la Diputació, Antonio Fernández Valenzuela, presentà als candidats Jaume Castells i Vicente Font Leyda, candidat a l’alcaldia per Gata.

* 9.- BANDA DE GATA: La funda en 1925. La dirigueix de 1950 a 1975. El seu avi Ricardo i son pare Eugeni també la van portar endavant. Aleshores -1987- tenia 117 anys d’història la banda.
FONT: publicacions als diaris de MIGUEL VIVES.


POSA VI 2016: DEMÀ DISSABTE, TAST DE VINS DEL TERRENY A LA PLACETA SANT ANTONI DE GATA

20160415133433-posavi.jpg

El Posa Vi de Gata celebra la IX edició

El Concurs de tast de vins del terreny de la Marina Alta, Posa Vi celebra demà dissabte 16 d’abril la seua novena edició a la placeta de Sant Antoni de Gata

A partir de les 9:30 hores s’iniciarà un tast popular dels vins presentats a concurs així com la valoració per part d’un jurat format per tastadors de vi professionals.

Es poden presentar a les categories de negre jove 2015-2016; blanc jove 2015-2016; criança, vins que han d’haver estat com a mínim un any dins la bota; negre de giró 2015-2016; i categoria especial, per a tots aquells que,  per les seues característiques no poden ser inclosos en altres (vi dolç, rosa, espumós,...). Els vins han d’estar elaborats amb varietats autòctones, mono varietals o coupage i el raïm utilitzat per a la seua elaboració ha de ser de ceps sembrats a la Marina Alta.

En acabar el tast es donarà a conèixer la valoració del jurat i el resultat de la votació popular que decidirà el guanyador de la categoria especial. Els premis es lliuraran en un acte públic que es realitzarà el proper divendres 22 d’abril.

FONTS: Foto i text, gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -19 a 31 de maig, 1987- EL

20160416160720-20160410-221259.jpg

La segona part de maig de 1987 va tindre una protagonista especial a Gata: LA GROSSA DE LA LOTERIA VA TOCAR AL POBLE I, EN ESPECIAL, A LA BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA (veureu les notícies entre els dies 26 i 27).

1987, 19 de maig:

54.- COSES DEL MEU POBLE (publicat a Canfali Marina Alta). Posava curiositats: del nom de Gata, dels carrers i dels camins del terme i d’arqueologia.

1987, 23 de maig:

55.- CURS DE MONITORS JUVENILS A GATA (publicat al Canfali Marina Alta)

Al centre de Formació Professional. De Gata col·laboraven tres monitors. Patrocinava la Conselleria de Juventut, Educació i Ciència, junt als ajuntaments de la comarca.

56.- TIR: GRAN CONCURS DE PALOMES A BRAÇ (publicat al Canfali Marina Alta)

Dissabte 23. Camp de Tir "Alcolaies". V Campionats de Regularitat. Concurs patrocinat per la Federació Provincial de Caça d’AlacantAl centre de Formació Professional. Tirada dirigida per Casrtlos Brotóns. Total en premis: 300.000 pessetes. Primer premi de l’Ajuntament. segon, de la Societat de Caçadors "El Tossal Aspre" i tercer de València.

1987, 24 de maig:

57.- PRIMERA REGIONAL VALENCIANA. EL GORGOS POT SALVAR-SE SI GUANYA HUI A MURO (publicat a Información d’Alacant)

Jugava front al Castalla i el Chella, el seu més directe rival ho feia front al quart, l’Enguera. Els números no eren bons: si empatava o perdia el Gorgos baixava. Si guanyava, sempre que el Chella no guanyara es salvaria.

1987, 25 de maig:

58.- CAP DE LES TRES CANDIDATURES HA FET ACTES PÚBLIQUES (Información)

L’article tractava de les tres candidatures que es presentaven: AP, UPV-IU i PSOE. Els tres havien posat els cartells electorals als llocs designats però no hi havien fet cap acte públic. Explicava que la formació de AP s’havia fotografiat davant del nou depòsit d’aigües potables. El PSOE posava el cartell del President de la Generalitat mentre que la coalició UPV-IU tenia com a fons del cartell el Montgó. Es fotografiaven al pont.

59.- PROBLEMES AMB ELS QUINTOS RETRASSAVEN L’ORGANITZACIÓ DE LES FESTES DE JULIOL

Hi havia dimitit en bloc tota la comissió. La regidora es posava en contacte amb els pares * dels quintos majors, perquè la carta seua sols deia que volien més dies de festa.

60.- "LA FONT DEL RIU" VOLIA 210 DIES DE FESTES:

El barri volia fer festa al llaarg de deu dies, del 19 al 29. Solta de vaquetes, verbenes i la "cremà de la foguera" eren els actes més destacats.

1987, 26 de maig: ARRIBAVA LA NOTÍCIA MÉS IMPORTANT DEL POBLE EN ANYS: El dia 25 de maig de 1987 era dilluns. Es va celebrar el Sorteig de la Creu Roja. I el "gordo" va tocar entre Gata i Altea. La banda de música va ser la més beneficada i tots els abonats al dígit 49.920. La premsa del dia següent ho reflejava.

61.- GATA I ALTEA ES REPARTIREN ELS MILIONS DEL SORTEIG DE CREU ROJA. Els guanyadors dels premis especials permaneixien en l’anonimat (Información)

Publicava que la sort havia repartit a Gata 664 milions de pessetes. Un dels premis especials anava a parar a Altea. Uns 150 milions van anar a parar a famílies humils del poble. Es parlava de que l’abanderat i la secretària s’haurïen repartits entre els dos vuit milions de pessetes.

62.- 49.920: EL "GORDO" DE LA CREU ROJA S’HA VENUT A GATA (publicava CANFALI MARINA ALTA). TOT MOLT REPARTIT...I DOS MILIONS PER A L’ALCALDE.

Parlava l’article dels milions que es repartien als abonats de la Unió Musical de Gata. Era curiós observar la fulla dels premiso. Al centre baix posava POBLACIÓN i per quatre voltes (els quatre números especials) apareixia GATA DE GORGOS.

1987, 27 de maig:

63.- ELS "MILIONARIS" DE GATA DE GORGOS PREFERIXEN PERMANÉIXER EN L’ANONIMAT. La Unió Musical comprarà nous instruments. Els altres dos premis especials van anar a parar a un parell d’amics i a un grup de quatre abonats. Eren les primeres impressions després d’haver passat hores del sorteig milionari per a la banda Unió Musical.

Passada l’eufòria de la loteria i el gordo de la banda, continuaven les notícies de Gata a un nou semanari: COMARCA.

1987, 27 de maig:

64.- GATA DE GORGOS COMPTARÀ AMB UNA NOVA CASERNA DE GUÀRDIA CIVIL. (COMARCA).

L’article recordava que en 1982 es va acordar cedir terrenys al’eixida del poble per la caserna de la Guàrdia Civil. A preguntes del regidor Jerónimo Pedrós responia des de dalt que es faria. Encara hui no s’ha fet i la casa més que centenària s’ha deixat i les oficines de la Guàrdia Civil i el servei es presta des del carrer Penyó.

(A la fotografia que es va publicar a COMARCA de Julio Monfort es podia veure l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, encara com està ara).

65.- NOVES ORGANITZACIONS CULTURALS (COMARCA).

Augmentaven les organitzacions o associacions: Associació Cultural de Gata, Grup Espeleològic Gatense renovat, Amics del Tercer Món, Associació d’Ames de Casa i Associació de Donants de Sang i Òrgans de Gata.

66.- PER A DÉNIA I XÀBIA. AGRICULTORS DEMANEN ARREGLOS DELS CAMINS (COMARCA).

Escrits i peticions. Llauradors de Gata amb terrenys als termes de Dénia i Xàbia volien que s’acondicionara i reparara la xarxa de camins. Encara hui estem quasi igual.

1987, 29 de maig:

67.- GATA DE GORGOS. Eleccions ( publicat a INFORMACIÓN ).

Agenda electoral. Centre Tercera Edat. Miting PSOE Vicent Font Leyda, Manuel Hernández i Joaquín Fuster.

1987, 30 de maig:

68.- GATA DE GORGOS. Eleccions: El PSOE, en la salidad ( publicat a INFORMACIÓN ).

El butlletí informatiu del PSOE portava la candidatura, les millores per a Gata i les necessitats i projectes sanitaris.

* 10.- FESTES, COMISSIÓ: ¿ Seria aquest any 1987 el naixement de les comissions formades per pares dels quintos i quintes majors ?.

* 11.- DIA DE LA GROSSA DE LA LOTERIA, BANDA UNIÓ MUSICAL: 25 DE MAIG DE 1987: La foto era evident. Inclús apareixia el que us escriu. La regidora de festes i joventut -aleshores secretaria de la Unió Musical- apareixia amb els representants de la CAPA, entre ells Paco i Vicente. També apareixia jo amb una llibreta i posava al peu de la foto: "con nuestro corresponsal en Gata, Miguel Vives".

FONT: publicacions als diaris de MIGUEL VIVES.GATA PRESENT EN EL DIA JÚNIOR COMARCAL DE DÉNIA

20160417111203-juniorsestaciodenia-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Un total de 85 persones, entre xiquetes/xiquets, mares/pares. pre-educadors i educadors han viatjant a Dénia en el trenet

Els Júniors de tota la comarca faran jocs i convivència a la capital comarcal

A les 14 hores es dinarà al castell i a les 15,30 serà l’eucaristia a l’església de l’Assumpció

Hui és el DIA JÚNIOR COMARCAL i se celebra des de fa una horeta a la capital comarcal Dénia. Gata de Gorgos és el poble que més gent del Moviment Júnior aporta. Un total de 85 persones, entre xiquetes/xiquets, mares i pares, pre-educadors i educadors han viatjant a Dénia en el Trenet. Ara faran jocs durant tot el matí al voltant de la Plaça del Consell, de l’Ajuntament i carrers peatonals de Dénia, per a pujar al castell i dinar cap a les 14 hores.

A les 15,30 hores tindrà lloc l’eucaristia a l’església arxiprestal de l’Assumpció de Dénia presidida pel Consiliari Júnior de la diòcesis i concelebrada pels consiliaris, tant d’aquesta vicaria com de cada poble participant.

Al Dia Júnior comarcal assistixen membres del Moviment Júnior de Pego, El Verger, Ondara, Benissa, Vall de Pop, Gata de Gorgos i de l’amfitriona Dénia.

FONT: Foto Júniors Gata.IMATGES CURIOSES: els ceps...i de fons el Montgó, com sempre

20160417112821-montgoiceps-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Paisatge de natura. Des de l’alter, a l’altura de la pinada de l’Estanquer, entre Julians i Font d’Andó, apareixen rastreres de ceps, els ceps de moscatell. Els brots van espai i van formar la verdor del cep com cada primavera. Des de sempre i com sempre, de teló de fons l’invitat especial, el Montgó. Allà dins, tapant el decorat marí. Gaudim de la natura i la pau que aporta.DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -1 a 8 juny, 1987-

Comencem un nou mes per al record, juny de 1987. La notícia més destacada políticament era la campanya electoral.

1987, 1 de juny:

69.- GATA DE GORGOS. EL PSOE VA INSISTIR EN LA NECESSITAT D’UN SERVICI D’AJUDA AL VELL. (INFORMACIÓN).

Els ponents del miting van insistir en crear un servei d’ajuda al vell, recerca d’un local per a la Tercera Edat i assistència sanitària adequada per als majors. Dimarts, Cine La Paz, miting: Vicent Font i Jaume Castells, secretari dels socialistes de la comarca i diputat.

70.- GATA. CAMPANYA CULTURAL JOVENIL. (nou diari mensual LA VEU DE LA MARINA). Regidora de Joventut (regidora Ana María Soler Oliver) i cines, projecció d’una pel·lícula.

71.- CONCERTO AMB EL INSALUD. (LA VEU DE LA MARINA). Per a l’ús del local del centre metge, com a consultori.

72.- "TORNA EL GRUP ESPELEÒLEG GATENSE. (LA VEU DE LA MARINA). Amb veterans com Soler, Domingo, Miguel, José Ramón,...La inauguració oficial: l’acampada a la Vall d’Alcalà.

1987, 2 de juny:

73.- GATA DE GORGOS: UPV, CONTRA EL PRESSUPOST MUNICIPAL (INFORMACIÓN).

En una fulla informativa es criticava a l’Ajuntament i elpressupost "astronòmic", per les partides del depòsit de Boleries, centre metge, pista poliesportiva, allumenat i construcció de la caserna de la Guàrdia Civil. No estava d’acord en l’obertura de l’Era de Boronat.

74.- NOU DEPÒSIT D’AIGUA POTABLE (INFORMACIÓN).

El número dos d’aigües potables s’inaugurà amb tres diputats provincials. L’obra té capacitat per a 2.500 metres cúbics.

75.- ELECCIONS MUNICIPALS A GATA. ELS TRES PARTITS DAVANT ELS GATERS (publicat a CANFALI MARINA ALTA).

Explicava a l’article totes les intervencions a la recta final i els mitings de AP, PSOE i la coalició IU-UPV.

76.- LA COMISSIÓ DE FESTES TINDRÀ SUBCOMISSIONS (CANFALI MARINA ALTA).

Després de la dimisió de la primera comissió, ara es constituïa amb subcomissions. Tresorer, José Pedro Mulet; secretaries: Vicenta Mulet Ferrer i Elena Ferrer Prats. Les subcomissions abarcarien tots els aspectes de la festa i es repartirien equitativament el treball.

1987, 3 de juny:

77.- GATA. IU-UPV INSISTEIX EN UN PROGRAMA ECOLÒGIC (INFORMACIÓN).

Al programa deia que volia renovar l’Ajuntament i fer-lo més participatiu, eficàs i transparent, insistint en l’ecologia i el medi ambient.

78.- DIFICULTATS PER A LES CONSTRUCCIONS RURALS A GATA. (COMARCA).

L’alcalde Eduardo A. Mulet Salvá mostrava el seu descontent per la dificultat de poder construir casetes. Gata tenia poc terme, molts gaters tenien terres a termes de Dénia i Xàbia i de les 8.000 parceles, 7.000 eren menors de 0,5 Ha. el que feia difícil construir.

79.- BALANÇ ECONÒMIC DE LA CAMPANYA DE REIS (COMARCA).

El saldo a favor era de 1.444 pessetes. Les despeses havien estat xifrades en 811.886 pessetes. Els ingressos de paqueteria, saldos, aportació de l’ajuntament i interesos, pujaven a 813.030. La regidora de Festes i Joventut, Ana María Soler Oliver, agraïa la col·laboració per a la propera campanya 87/88.

80.- TAMBÉ EL POLIESPORTIU VA FER BALANÇ. (COMARCA).

Despeses: 395.580 pessetes. Ingressos: 396.117 pessetes. Balanç negatiu de 537 pessetes. Poliesportiu Alcolaies i piscina municipal.

81.- COMISSIÓ DE FESTES DE GATA. (COMARCA).

Mateixa informació que l’altre article del dia 2 a Canfali Marina Alta, que recordaven ahir.

1987, 4 de juny:

82.- GATA DE GORGOS: AP RECORRE ELS BARRIS (publicat a INFORMACIÓN).

El Raval una setmana i Font del Riu una altra. Novetat a AP: candidats independents.

1987, 5 de juny:

83.- GATA: EL PSOE, PER LA TRANSPARÈNCIA ECONÒMICA (INFORMACIÓN).

Amb l’assistència del diputat i secretaria comarcal del PSOE Jaume Castells, el PSPV-PSOE feia el mitin al cinema Casablanca. Vicent Font criticà durament la gestió del govern municipal en els últims quatre anys.

1987, 8 de juny:

84.- GRUP ESPELEOLÒGIC GATENSE: LA META, PERÚ 88 (publicat a COMARCA).

Es vol visitar el Machupichu i la civilització dels inques. A la primera etapa el GEG va visitar Egipte, el Nilo i les piràmides. Eren aleshores 50 socis, tenien nou local i preparaven una campanya publicitària amb el lema: "Naturaleza, libertad y compañerismo".

FONT: publicacions als diaris de MIGUEL VIVES.DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016): 11 a 30 de juny 1987

20160418091402-vicenter.jpg

Si la primera desena de juny, les notícies electorals municipals eren les que predominaven dins de la segona quinzena de juny lògicament també. A nivell social, destaca l’ordenació sacerdotal del rector gater Vicente Espasa Reduán. A nivell fester, eren protagonistes les festes de la Font del Riu.

1987, 11 de juny:

85.- AP TORNAVA A GUANYAR. (publicat a INFORMACIÓN).

3.932 electors, van votar el 82,07 %, Resultats: 1.687 vots a AP; 774 a UPV-IU i 699 al PSOE. 7 regidors d’AP i la resta entre els altres dos, la coalició UPV-IU i el PSOE.

1987, 13 de juny:

86.- VICENTE ESPASA ERA ORDENAT SACERDOT AQUELL DISSABTE (CANFALI MARINA ALTA).

Glosava l’article la vida del noucantamissano i a més feia història la crònica, donat que explicava qui eren els padrins: María Cardona Pascual, de Gata, i un senyor de València. Es va fer la seua primera missa a Gata al Grup Escolar. El dia d’abans, l’havia ordenat sacerdot l’arquebisbe Miguel Roca Cabanellas.

(A la fotografia podeu veure a Vicente Espasa jove quan tenia 25 anys)

87.- LA FONT DEL RIU PREPARAVA LES SEUES FESTES PATRONALS (publicat a INFORMACIÓN).

El president José Simó deia que esperaven fer festes del 18 al 29 de juny. Amb poc pressupost i molta il·lusió del veïnat van començar en 1982 les festes de Sant Joan al barri.

88.- FESTES DEL CRIST (INFORMACIÓN).

L’article explicava que ja estava constituïda la comissió de festes amb la novetat de formar-la en subcomissions coordinades per les secretàries Vicenta Mulet i Elena Ferrer.

1987, 23 de juny:

89.- LA "OPERACIÓN PRIMAVERA", TEMA CENTRAL DE LA FOGUERA 87. (publicat a INFORMACIÓN).

Parlava l’article del motiu i els complements de la foguera, que el veïnat li deia falla. també els actes del dia 23 i del dia 24, festivitat de Sant Joan.

1987, 26 de juny:

90.- ÈXIT DE LA MISSA DE CAMPANYA A LA FONT DEL RIU. (publicat a COMARCA).

Dos novetats a la missa. l’actuació del Cor Serrillàs dirigit per Ernesto Coloma i la celebració per part del recent sacerdot fill de Gata Vicente Espasa, acompanyat pel rector Vicente Marqués Pastor.

91.- UNA ALTRA FOGUERA PER A GATA DE GORGOS, AQUESTA, PER PRIMERA VEGADA, DE L’ASSOCIACIÓ CULTURAL DE GATA (publicat a COMARCA).

De manera experimental es va plantar a l’Avinguda, al Passeig d’Alacant L’autor Josep Pedrós, membre de l’associació.

92.- UN ALTRE ANY MÉS, CURS DE NATACIÓ A LA PRIMERA QUINZENA DE JULIOL

De l’1 al 14 de juliol es farien els cursos a la pileta i la piscina. El regidor d’Esports era Vicente Ferrer Vives, conegut per "Porro".

1987, 30 de juny:

93.- ESPECIAL ELECCIONS. GATA: REPETIA A.P. EN SOLITARI (LA VEU DE LA MARINA, hui ja desapareguda)

Resumen de la campanya i els resultats. La victòria, de nou, d’A.P. i la continuació a l’alcaldia d’Eduardo Adolfo Salvá Mulet. Entre l’anecdotari destacava; "Un "gordo" en la Campaña", referint-se a la grossa de la Creu Roja que li va tocar o va ser agraciada la banda Unió Musical.

12.- PER L’ORDENACIÓ SACERDOTAL DE VICENTE ESPASA REDUÁN. A nivell de història religiosa, l’article també recordava que Espasa era el rector 29 dels rectors fills de la parròquia des de 1668. L’últim era Francisco Mulet. Repassava a Antonio Vicente Mulet Monfort, al bisbe Cervera, als germans Caselles i a Don Alberto Caselles Fornés, que deia d’ell que era aleshores Vicari Episcopal de la Ribera des de 1985, amb seu a Algemesí.

FONT: publicacions als diaris de MIGUEL VIVES.DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -del 10 al 21 de juliol, 1987-

Seguim avançant en el diari dels últims 30 anys de Gata, basat en les meues publicacions als diaris. Estavem prop les festes d’aquell any, 1987. Notícies variades del poble que ara recordem a aquesta sèrie, abans de passar demà a l’especial de les festes patronals de 1987:

1987, 10 de juliol:

94.- GATA: OBRES DEL CENTRE METGE (publicat a INFORMACIÓN)

Tres notícies en un article breu. L’acabament de les obres del centre metge, les obres de l’Era de Boronat i el curs de natació.

1987, 17 de juliol:

95.- GATA DE GORGOS. ES PREPAREN ELS CONCURSOS DE LES FESTES DEL CRIST (publicat a COMARCA)

Eren els concursos de carrosses, truc i futbet. També parlava l’article d’una activitat de l’Associació Cultural de Gata.

96.- CONTINUEN LES OBRES EN LA CONTROVERTIDA "H" DE L’ERA DE BORONAT(publicat a COMARCA)

Allumenat, voreres i demés obres a l’Era. I seguia sense obrir-se el carrer Cuartel a la carretera.

1987, 20 de juliol:

97.- MOLTES ACTIVITATS ESPORTIVES EN LES FESTES DE GATA DE GORGOS. Del 30 de juliol al 5 d’agost (publicat a INFORMACIÓN)

El campionat de truc, de futbol, la prova ciclista del C.C. Gata i la gran partida de pilota valenciana.

1987, 21 de juliol:

98.- GATA DE GORGOS. SERVICIS SOCIALS (publicat a INFORMACIÓN)

Començaven els serveis socials. Una assistenta social Rosalia Sanchís i una psicòloga Ana Rico. Família, infància, joventut, dona, Tercera Edat,...

99.- AIXÍ SERÀ L’ESPORT A LES FESTES PATRONALS (CANFALI MARINA ALTA)

Publicava el calendari d’esports a festes: truc, futbet, baloncesto, carrera ciclista i la gran partida de pilota valenciana al carrer La Bassa.

100.- LES MESTRESSES DE CASA (Amas de Casa) PREPAREN EL PRIMER CONCURS DE CUINA EN LES FESTES (CANFALI)

Era un concurs per a cuina dolça i salada. La presidenta era Rosa María Franco i s’acabava de constituir l’associació.

101.- NOVETATS PER AQUESTES FESTES PATRONALS (CANFALI)

Sabeu quines eren?. concurs de servessa el dia de la festa dels fadrins; el festival de pop-rock per primera vegada a Gata; una discoteca infantil ambulant. AL festival actuava Paolo Salvatore.

102.- GATA. L’ALCALDE JA HA NOMBRAT ALS QUATRE TINENTS D’ALCALDE

El 29 de juny jurava el càrrec l’alcalde Salvá Mulet. Els quatre tinents d’alcalde eren: Antonio Soler (independent); Francisco Pedro (AP); Aurelio Signes (independent) i Ana María Soler (independent).

FONT: publicacions als diaris de MIGUEL VIVES.EL CORREDOR JUANAN MAS LEYDA, MILLOR GATER A LA CURSA DE TEULADA

En un temps de 37 minuts i 22 segon el corredor gater JUANAN MÁS LEYDA (CA Cametes Spat) va ser el millor del poble en creuar la meta de la XIV Cursa Popular de Teulada, que es va celebrar dissabte passat dia 16 per carrers i camins del poble veí, en una carrera més del Circuit a Peu Marina Alta que ja està quasi acabant. Del mateix equip, el veterà VICENTE LLOPIS CHELI va arribar el 42.

El millor del CLUB ATLETISME GATA, arribant a meta al lloc 73 va ser, com ja és habitual JOAN JAUME TORRES OLIVER. XAVI TORRES OLIVER va entrar a continuació i el també gater del CA La Faixa JAIRO SOLER SALVÁ al lloc 75.

Com sempre faig, vos pose també els millors gaters de pòdium a les diferents categories: MOLLY WOODS (CA Benissa-Renault Ginestar va ser primera en juvenil. CHRISTINA MALLET (CA Dianium) va pujar tercera de Veterana A. Veterana D segona va ser TERESA GREGORI MUÑOZ, del Club Atletisme Gata. VICENTE LLOPIS CHELI va ser primer de veterans D.

Finalment, vos pose els deu millor corredors del CLUB ATLETISME GATA:

JOAN JAUME TORRES OLIVER (73), XAVI TORRES OLIVER (74), JOSÉ CASELLES PEDRO (142), JOSÉ FRANCISCO PEDRÓS MONFORT (224), FRANCISCO PEDRO MESTRE (225), JOSÉ FRANCISCO MONCHO SOLER (226), JOSÉ ABELLÁN MORENO (247), JUAN VICENTE SOLER TORRES (251), JUAN ANTONIO MARTÍ PEDRÓS (357) i primera dona del club, MARÍA MULET MESTRE (407).

FONT: www.somesport.com.GATA: TRASLLADEN L'OFICINA DE TURISME A L'EDIFICI DE L'AJUNTAMENT

20160419134814-novaoficinaturisme.jpg

L'Oficina de Turisme de Gata de Gorgos es trasllada a l'edifici de l'Ajuntament, deixant així l'antiga ubicació de la carretera general, a l'Avinguda Marina Alta on es pagava lloguer. A la fotografia podeu apreciar com s'ha quedat aquest espai ampli i amb lluminositat. Malgrat que no sigau turistes, sempre ho sereu del vostre poble i dels pobles del voltant, província o llocs emblemàtics de la Comunitat.

Per tant, si voleu fer-li una visita i conèixer tota la informació que vos pot oferir aquesta dependència municipal, podeu fer-ho en horari de dilluns a divendres, de 9 a 13 hores pel matí i de 16 a 19 hores per la vesprada, i dissabte de 10 a 12:30 hores.

FONT: Foto i informació, Ajuntament de Gata.SETMANA DEL LLIBRE A GATA: activitats al voltant de la biblioteca

20160419140257-traurellibrescarrer.jpg

La Biblioteca de Gata celebra de hui al divendres dia 29 la Setmana del Llibre amb moltes activitats, per commemorar el DIA DEL LLIBRE que se celebra internacionalment el 23 d’abril, que enguany concideix en dissabte. Ja han començat les activitats traguent els llibres al carrer. Podeu passar per la porta de l’Ajuntament i agafar el llibre que més vos agrade. En acabar el podeu dipositar al mateix lloc o aportar-ne de nous.

El calendari d’activitats proseguirà demà dimarts dia 20 repetint-se els dies 21 i 22 amb animació lectora per als alumnes de l’IES "Matemàtic Vicent Caselles Costa". Aquest divendres 22 hi haurà dues activitats. a les 17 hores, l’Hora del Conte tractarà del conte "De què fa gust la lluna?" i es farà un taller de punts de llibres. A les 19 hores serà l’edició de "Benvinguts a la lectura" que complix a Gata 10 anys. Divendres que ve, dia 29, serà el torn del Club de Lectura que parlaran del Quixot, l’obra estelar de Miguel de Cervantes, del que precisament el 23 d’abril s’acomplirà just el 400 aniversari de la data del soterrament, 23 d’abril de 1616.

A la fotografia, l’activitat de traure els llibres al carrer. La regidora Àngels Soler junt a les bibliotecàries Vicen Mulet i Sílvia Leyda. FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -especial Festes, juliol 1987-

20160420090047-calvari.jpg

Comencem hui dimecres 20 d’abril recordant a la sèrie dels 30 anys, les festes del primer any 1987. L’extra de festes es publicava al diari INFORMACIÓN d’Alacant. Com es van publicar moltes fotos, algunes extretes del mateix programa de festes, ací aniré posant-ne algunes. Les fotos eren de Salvador Pons.

1987, 29 de juliol: EXTRA DE FESTES

A la publicitat de reclam es podia llegir: "La población de Gata de Gorgos Felicita a la Comarca de La Marina Alta y a toda la Provincia, invitándoles a participar en sus Fiestas Patronales". A l’extra posava: Texto: Miguel Vives. Fotos: Pons.

Hi havia un article sobre:

103.- "EL CRIST FOU RESCATAT DEL MAR PER UN RELIGIÓS. Es venera des de 1762". Parlava de Mosén Vicente Mulet, virtuós sacerdot fill de Gata. Contava del Cristo i que es venerava la imatge del Crist des de 1762, feia 224. Mira per on el 1988 es complia el 225 aniversari i es passà per alt. Ara cal recordar-ho millor perquè 2012 serà el 250 aniversari.

La foto, en blanc i negre, que es publicava era del programa de festes. Al peu posava: "El Santísimo Cristo del Calvario, Patrono de Gata de Gorgos".

Continuant amb l’extra de festes que publicava a INFORMACIÓN un títol era:

104.- "LES SUBCOMISSIONS, UNA FÒRMULA PER A ORGANITZAR LES FESTES". "Se espera una gran participación". Feia una xicoteta entrevista a una de les secretàries de la Comissió.

També hi havia a aquell especial una entrevista a l’alcalde que titulava:

105.- "EDUARDO A. MULET, ALCALDE: "INTENTAREM POTENCIAR EL TURISME". Parlava a l’entrevista de l’actualitat i les festes. Deia Adolfo M. Salvá que era un any difícil per ser de transició al respecte de la corporació i l’alcaldia.

Una entrevista a la regina de 1986 abans de proclamar-se la de 1987 portava per títol:

106.- "PACA MARI SIMÓ, REINA DE LES FESTES PER VOTACIÓ POPULAR".

20111016230341-pacamari1986.jpg

Finalment, una publicitat posava: "EL AYUNTAMIENTO DE GATA DE GORGOS, SALUDA A TODOS LOS VECINOS Y VISITANTES AL "BAZAR DE LA COSTA BLANCA", DESEÁNDOLES QUE PASEN UNAS FELICES FIESTAS DEL CRISTO DEL CALVARIO".

1987, 31 de juliol, festes:

107.- GATA DE GORGOS. JOSEFA SIGNES, REINA DE LES FESTES (INFORMACIÓN)

Josefa Signes Vives era elegida regina major. Les seues dames: María Vicenta Miñana i Salvador Mulet.

FONT: publicacions als diaris de MIGUEL VIVES.DE NOU, PÒDIUM PER AL CICLISTA GATER SERGIO TORRES JORRO A CASTALLA

20160420205619-sergio.jpg

El ciclista gater SERGIO TORRES JORRO va tornar a pujar a un pòdium. Va ser dissabte passat dia 16 al ser segon de la categoria Èlit al XIX Memorial José Vidal García celebrat a Castalla. Sergio, del Mutua Levante-Renault Ginestar va arribar cinqué de la general a 17 segons del líder Carlos Martín, marcant un temps de 1 hora 43 minuts i 15 segons. El recorregut va ser de 75 kilòmetres. En la prova van participar 122 corredors del quals 70 van aconseguir completar el recorregut. L’equip de Sergio, el Mutua Levante-Renault Ginestar va ser el guanyador per equips.

Ara, aquest diumenge, li toca a Sergio córrer a Montparler la Copa d’Espanya. Sort.

Sergio parlava al seu facebook de la prova: 

Per ara, al llarg de l’any aquest és el palmarés particular de les generals i la seua categoria de SERGIO TORRES JORRO:

17-1: 18 a la Volta a la prova de Xaló, Volta ciclista a la Marina.

21-2: 27 a la prova de La Vila de la mateixa.

13-3: 19 al Trofeo Iberdrola de Zamora.

21-3: 52 al Premio Primavera Ontur, poble de Albacete.

3-4: 29 a la Clásica de la Chuleta de Cuéllar (Segovia).

9-4: 15 a la Volta Pascual Orengo Malonda de la Safor. Segon a la seua categoria Sub23/Èlit.

Passat dissabte, 16-4: 5 al Memorial José Vidal García de Castalla. Segon a la seua categoria Èlit.
A la fotografia, Sergio tercer per la dreta mirant la foto. 

FONT dades: firstcycling.com.LA SEQUERA COMENÇA A AFECTAR MOLT SERIOSAMENT A LA MARINA ALTA

Coincidència i molta preocupació s’unixen en els dos escrits que podeu repassar, per adonar-nos de que la manca de pluges "decents", pluges destacades, fa que cada vegada siga més preocupant la sequera.

El primer escrit del que vos parle és d’opinió, l’escriu el pegolí JOSEP NADAL, el diputat a les Corts Valencianes per Compromís, i que publica al diari Levante-EMV. Titula: "La Marina Alta, aigua al coll". Si voleu llegir tot l’article PUNXEU ACÍ.

Un altre escrit, més bé article, es publica des d’ahir al diari digital Marina Plaza. Titula: "El fantasma de la sequía vuelve a cernirse sobre la Marina Alta en 2016". Als subtítols: "Los acuíferos se encuentran en peor estado que el año pasado y las reservas hídricas de la comarca siguen en caída libre según la CHJ, lo que augura un verano al menos tan difícil como el anterior" i "En lo que va de año hidrológico, Aemet constata que ha llovido la mitad de lo que sería normal". Ací teniu l’enllaç, PUNXEU.

FONTS: diaris Levante-EMV (20-4-2016) i el digital Marina Plaza (19-4-2016).DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -1 a 13 agost 1987, festes-

20160421085653-compofestesgata.jpg

Les festes patronals eren les protagonistes dels primers sis dies d’agost de 1987, com sempre.

1987, 1 d’agost, festes:

108.- CICLISME. EL VI TROFEU SANTÍSSIM CRIST, DEMÀ A GATA DE GORGOS (publicava el diari INFORMACIÓN).

Organitzava el Club Ciclista Gata i patrocinava la Comissió de Festes, Ajuntament i empreses locals. Passeig d’Alacant, Costeres, Paet i Estació, eixa era la volta.

109.- ESPECIAL FESTES. FESTES DEL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI A GATA DE GORGOS. LES FESTES EN PLENO (setmanari COMARCA).

110.- COMISSIÓ DE FESTES: VOLUNTARIS I SUBCOMISSIONS.

111.- ELS FESTERS I FESTERES, VERTADERS PROTAGONISTES DE LA FESTA.

112.- ELS BOUS DE CORRO, ATRACCIÓ TURÍSTICA UN ANY MÉS.

113.- EL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARIO, ENTRE LA LLEGENDA I LA REALITAT, MÉS DE DOS SEGLES D’HISTÒRIA.

114.- PROGRAMA DE FESTES.

1987, 5 d’agost:

115.- HUI, "CORDÀ" AL CARRER SIGNES (publicat a INFORMACIÓN)

Això ja no es podrà dir mai més. També parlava la mateixa informació del dia del Crist i del concurs gastronòmic de festes.

1987, 6 d’agost:

116.- CICLISME A GATA DE GORGOS. VICENT  MULET GUANYÀ EL TROFEU "SANTÍSSIM CRIST"

Era el VI Trofeu de festes i organitzava el C.C. Gata. Els premis locals: 1, Vicente Mulet; 2, José Vicente Salvá i 3, Miguel Ángel Boronat.

1987, 7 d’agost:

117.- GATA: EL CRIST, UNA IMATGE MENUDA, PERÒ GRAN EN DEVOCIÓ (publicat a CANFALI MARINA ALTA)

Contava la troballa del Crist pel Pare Mulet en 1762, la gran reforma de 1974 i algunes curiositats al voltant del Crist.

118.- DEL "BOU AL CORRO GRAN" A LA PAELLA GEGANT (CANFALI MARINA ALTA)

Parlava dels actes de festes i del corro, que era al lloc central del poble.

119.- GATA DE GORGOS. "FESTA DELS FADRINS" (publicat a INFORMACIÓN)

Encara estava fora de programa.

Passades les festes patronals de 1987, tot tornava a l’actualitat d’un calorós estiu.

1987, 8 d’agost:

120.- PROP DE GATA DE GORGOS: "FONT DE LA MATA", RESPIRAR OLOR A TIMÓ ("TOMILLO") I BEURE AIGUA FRESCA (publicat a INFORMACIÓN, secció de A TODA COSTA). Casualitat hui divendres 21-10-2011 també LAS PROVINCIAS parlava de la Font de la Mata, com us he posat a una entrada anterior.

A l’article de fa 24 anys contava l’excursió i la ruta.

1987, 13 d’agost:

121.- GATA DE GORGOS: MÉS DE 50 TENDES AL SERVICI DEL TURISTA (INFORMACIÓN).

Ara ja són menys de la mitat.

122.- GATA DE GORGOS: EL GRUP ESPELEOLÒGIC GATENSE INAUGURA EL SEU LOCAL EL PRÒXIM DISSABTE (INFORMACIÓN).

Era al local de l’antic Parc de Bombers, al carrer Bisserot. També parlava l’article de l’excursió a Benasque (Huesca) de tres membres del G.E.G.

123.- NOU LOCAL DE CONFERÈNCIES I EXPOSICIONS (INFORMACIÓN).

Es referia al soterrani del Centre Metge, on hui és Ajuntament.

A la composició fotogràfica apareixen totes les fotografies que van ser publicades en blanc i negre als diaris INFORMACIÓN i COMARCA dos dels dies referits dalt, el 31/7 i el 1/8. Dalt teniu, d’esquerra a dreta: Josefa Signes Vives, regina 1987. Una bonica composició de Pons de l’ermita i el Crist -portada del programa- i la coronación de la regina 1986 Paca Mari Simó per la regina 1985 Ana María Caselles -foto de Pons-. Baix teniu als "soldats" baixant al Crist i uns xiquets a una carrossa. Fotos Pons.

FONT: publicacions als diaris de MIGUEL VIVES.GATA: LA BIBLIOTECA EXPOSA UNA HISTÒRIA EN CÒMIC DE MIGUEL CALATAYUD

20160421090242-bibliogata.jpg

Aquesta setmana que la Biblioteca Pública Municipal de Gata, com totes les del món, celebra el Dia Internacional del Llibre, se està engalanant i per això l’amic i col·laborador del centre de lectura, el professor Modest Sanfèlix, del departament de Plàstica de l’IES "Matemàtic Vicent Caselles Costa" de Gata, ha dut una nova exposició.

Aquesta exposició mostra una obra concreta de l’autor Miguel Calatayud, qui treballa les imatges amb l’objectiu de potenciar i magnificar sempre la narració amb l’ajuda d’una sèrie de recursos que seran habituals en la seva carrera. Advoca pel treball fet a mà i els efectes de llum sobre el paper creats mitjançant aquesta tècnica pictòrica converteixen el color en el protagonista fonamental de les seves il·lustracions, que combina amb altres recursos com l’acurada composició i el peculiar ús de la perspectiva i les desproporcions humanes. L’obra que s’exposa EL PEU FREGIT publicada el 1997, va guanyar el Premi del Saló del Còmic de Barcelona. És un recull d’auques, estampes, apunts, col·loquis, notícies i historietes al voltant de les aventures de Jaume Josep Gaieta Alfons, més conegut com "El Barbut", celebre bandoler alacantí.

Segons explica l’autor en la contraportada del llibre, es tracta d’un Western-Espardenya, on el Riu Segura substitueix al Rio Grande. Mostra una societat en procés de transformació i un rei que sembla dedicat exclusivament a realitzar entrades triomfals a Madrid. En aquesta història del segle XIX, protagonitzada pel proscrit alacantí Jaume, ja apareix una actitud constant, clau de tota la delinqüència organitzada d’origen mediterrani: deixar el rosari per agafar la pistola.

Es recomanable la visita de la mostra i llegir i gaudir de les il·lustracions i la història que ens brinda Calatayud.

FONT: Foto i informació, Biblioteca de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.790). Aquell primer dia de 1958

20160421092309-gata1gener1958.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies, documents, gràfics, dibuixos, d’altres temps, d’altres èpoques de Gata. Hui li toca el torn a un fotograma d’un documental de Laboratorios Riera en color que es va editar per rtv.es i que es conserva a la Filmoteca nacional sobre la Costa Blanca. Va ser republicat fa uns dies al facebook pel grup Marina Alta antigua.

Era el primer dia de 1958 fa 58 anys. El documental dura 10 minuts i 14 segons i és molt interessant. Dos "turistes" que protagonitzaven Gloria Suárez i Isabel Molina recorren la COSTA BLANCA, així es diu el documental. Del minut 3,48 al 3,56 apareix el pont de Gata de la carretera, amb un cotxe que recorre les dos corbes i dos dones travessant pel pont.

Si observeu bé la imatge la vegetació és molt distinta que ara i encara es pot veure dalt del promontori la cúpula de l’ermita per a reconstruir. 

Per a veure el documental, PUNXEU ACÍ.

FONT: fotograma extret del documental COSTA BLANCA, rtv.es, Filmoteca espanyola.GORGOS C.F.: BONS RESULTATS PER ALS INFANTILS I CADETS; CAUEN EL JUVENIL I EL MAJOR

Va avançant la lliga i les posicions van definint-se clarament. El passat dissabte dia 16 van obtindre bons resultats l’equip infantil i l’equip cadet del Gorgos, però la creu la van tindre el juvenil que baixa posicions i el major.

La golejada la va protagonitzar l’infantil del Gorgos que guanyà 4 a 0 al C.D. Jávea C. Van marcar els gols Diego, Mario, Vicent i Jordi. A la classificació estan al lloc onzé amb 22 punts i de 24 partits, han guanyat 8 i perduts 14, cap empatat. 35 gols a favor però 62 en contra. El pròxim partit dels infantils del Gorgos serà aquest dissabte dia 23 a les 10 a Pego.

Pel que fa al cadet, l’equip va pujant. Va guanyar per 2 a 1 a La Nucía. Els dos gols els va marcar Hamza en dos minuts. Està al lloc 5é i amb 37 punts. Dels 22 partits jugats, 11 guanyats, 4 empats i 7 derrotes. 39 gols a favor i 25 gols en contra. El pròxim partit serà dissabte 23 a les 11,45 a Pego.

Els juvenils van perdent posicions i ja són quarts. Els ha passat davant el Teulada Moraira, que li separen quatre punts. Van perdre 1 a 2 a casa front el Xeraco. El gol gater el va marcar Sergi. Té 55 punts i dels 27 partits jugats, 17 guanyats, 4 empats i 6 perduts. 84 gols a favor i 46 en contra. El pròxim partit serà dissabte 23 a les 19,30 a Bellreguart.

Finalment, el primer equip del Gorgos C.F. també va caure pel mateix resultat, 1 a 2. El gol del Gorgos el va fer Isaac. Va jugar contra el CD Maristas d’Alacant. Seguix 8é amb 36 punts. Té 27 punts, 11 partits els ha guanyat, 3 empats i 13 derrotes, 59 gols a favor i 56 en contra. El pròxim partit el gujarà el dissabte 23 a Sant Vicent contra el FC Jove Espanyol de Sant Vicent.

FONT: FFCVDONEN A CONÉIXER ELS GUANYADORS DEL IX POSA VI DE GATA

20160421153118-13055122-808879592578915-3584906915298823512-o.jpg

Un total de 45 vins van participar en el concurs de tast de vins del terreny de la Marina Alta celebrat el passat dissabte 16 d’abril a la placeta de Sant Antoni de Gata.

El passat dissabte com ja vaig anunciar es va celebrar l’esmorzar i la presentació dels vins. Després de realitzar un tast popular dels vins presentats a concurs així com la valoració per part del jurat format pels tastadors de vi professionals, Antoni Puig i Juan Francisco Gallego es va donar a conèixer els guanyadors del concurs en les diferents categories.

En la categoria de negre jove 2015-2016 va guanyar el vi presentat per Juan de Dios Boronat; en blanc jove 2015-2016, Mara Banyó; Pau Ruiz es va emportar el premi al millor vi de criança,  per vins que han d’haver estat com a mínim un any dins la bota i  Salvador Cruanyes, negre de giró 2015-2016 . Finalment, en la categoria especial, que inclou tots aquells vins que  per les seues característiques no poden ser inclosos en altres (vi dolç, rosa, espumós,…), va guanyar Salvador Cruanyes per votació popular.

Tots els vins havien d’estar elaborats amb varietats autòctones, mono varietals o coupage i el raïm utilitzat per a la seua elaboració havia de ser de ceps sembrats a la Marina Alta.

Els premis s’han lliurat aquest matí en un acte que s’ha celebrat a l’Ajuntament de Gata on l’alcaldessa de Gata, Magda Mengual; el regidor de Festes, Noel Gadea i Anto Monfort, com a representant de l’organització han lliurat els diplomes i trofeus als guanyadors.

Aquesta edició va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gata, El Celler de la Marina, Ale-Hop , FASCV i Gràfiques Avellà.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.GATA: DEMÀ DIVENDRES 22, PLE PER A ELEGIR NOU JUTGE O JUTGESSA DE PAU I SUBSTITUT/A

Demà divendres 22 d’abril, a les 14 hores, se celebrarà un ple extraordinari i urgent amb un sol punt del dia, dins de l’apartat de Central. Serà l’elecció del nou jutge o jutgessa de pau del municipi de Gata de Gorgos, donada la jubilació del degà fins ara dels jutges de la comarca Miguel Moncho Pascual. Fin ara ocupava el càrrec en funcions fins a demà que s’elegilar titular el que era substitut Juan García Borrel. Al mateix plenari també s’elegirà el substitut o substituta de tots els presentats al càrrec.

FONT: Ajuntament de Gata de Gorgos.DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -19 a 31 d'agost de 1987-

20160422091216-vistagatabn.jpg

Al Diari gater de 30 anys, recordem hui divendres la segona quinzena d’agost de 1987, amb la important notícia de política local  de la constitució del nou govern municipal del període 1987-1991:

1987, 19 d’agost:

124.- BANDOL DE L’AJUNTAMENT PER A EVITAR LES POSSIBLES INUNDACIONS DE TARDOR (publicat a INFORMACIÓN)

Es preparava el terreny per a les primeres pluges de la tardor.

125.- ELS GATERS ES "REFRESQUEN" A LES CASES DE CAMP (INFORMACIÓN).

Després de la Mare de Déu d’Agost tots s’en anaven a les casetes a estiuejar.

1987, 21 d’agost:

126.- EL NOU GOVERN MUNICIPAL DE GATA (publicat a COMARCA)

La corporació municipal 1987-1991 es constituïa de la següent manera: AP: Eduardo Adolfo Mulet Salvá (alcalde), Francisco Pedro Mulet, Antonio Soler Signes -independent-, Calixto F. Buigues Bas -independent-, Aurelio Signes Martínez -independent-, Ana María Soler Oliver -independent- i Vicente Ferrer Vives. IU-UPV: Jaume Salvador Costa i Caselles -UPV-, Vicente Fornés i Pérez -UPV- i José Vives i Arabí -PCE-PCPV-. PSOE: Vicente Font Leyda, Salvador Mulet Soler i Ángel Navalmoral del Olmo.

Delegaciones de la alcaldía: eren portaveus Antonio Soler Signes (grup Popular); Jaume Costa i Caselles (grup UPV-IU) i Vicente Font Leyda (grup PSOE).

127.- LES EXPOSICIONS DE LES FESTES 87, UN ÈXIT

Exposició de quadres, ventalls, mantons, artesania i fotos antigues.

128.- PRESSUPOSTOS PER A CAMINS I CARRERS

Més de 36 milions de pessetes, 20.500.000 els pagava Diputació d’Alacant.

129.- LES FESTES, AMB UN PRESSUPOST QUE RONDÀ ELS 10 MILIONS DE PESSETES

Aquestes eren les notícies que donaven l’actualitat de Gata a l’agost de fa 24 anys:

1987, 22 d’agost:

130.- GATA RUTA DEL BON MENJAR. CORRAL DEL PATO I TERRASSES DE LA TORRE. CARRETERA CAP A XALÓ (INFORMACIÓN)

Parlava l’article dels dos llocs gastronòmics i els plats especialitzats de cada restaurant.

131.- NOTICIARI BREU GATER (CANFALI MARINA ALTA).

Molts eren els temes: la Comissió de Festes, l’Era de Boronat, la nova sala d’exposicions i conferències i l’artesania i promoció de Gata.

132.- L’AJUNTAMENT, AL COMPLET (CANFALI MARINA ALTA).

Es tornava a repetir la relació de regidors i els seus càrrecs de la nova corporació municipal.

133.- EXPEDICIONARIS DEL GRUP ESPELEOLÒGIC GATENSE, EN ELS PIRINEUS (CANFALI MARINA ALTA).

Els tres eren: Jaime Antonio Mulet Soler i els germans Jaime i María José Soler Arbona.

134.- PRESSUPOST PER A CAMINS I CARRERS (CANFALI MARINA ALTA).

Eren: Camí del Racó de Farinetes, Camí Clotets, Camí de Julians, Camí Clotets II, Camí del Racó de la Vall de Lluïs, Camí Azagador -partida Gorgos, camí Llíber-.

1987, 24 d’agost:

135.- L’ARTESANIA DEL VÍMET ("MIMBRE"), ADQUIRIDA PELS TURISTES (publicat a INFORMACIÓN).

Turistes a la Plaça d’Espanya i pels carrers de Gata.

1987, 26 d’agost:

136.- QUASI 12 MILIONS DE PESSETES PER A MILLORAR LES INSTAL·LACIONS ESPORTIVES (publicat a INFORMACIÓN).

11.932.830 per a millorar el camp de futbol Les Sorts, el trinquet i el poliesportiu Alcolaies.

1987, 28 d’agost:

137.- JOSÉ COSTA LLORÉNS, PINTOR AFICIONAT CAMÍ DE L’ÈXIT (COMARCA)

Pintor per aficció. Caps de gossos, gats, eren les seues obres. El pintor desitjava exposar a Xàbia.

138.- GATA DE GORGOS. DOTZE MILIONS EN INSTAL·LACIONS ESPORTIVES

Era la mateixa informació publicada a INFORMACIÓN.

139.- ENÈRGICA OPOSICIÓ PER A VERTIR EL FEM ("BASURAS">) A LA GARGANTA

Ho havia acordat la Comissió de Govern del 18-8-1987. Es deia que podia derivar en contaminació ambiental i també soterrània.

140.- REGIDORA, PER A L’ATENCIÓ AL PÚBLIC; AIXÍ INDEMNITZARAN LES TASQUES DELS REGIDORS

La regidora era Ana María Soler Oliver. La retribució seria de 107.600 pessetes al mes, més les dos pagues extres. Els diners dels regidors: 10.000 pessetes al mes per regidor. Per regidor-delegat: 4.000 pessetes al mes. Per assistència als plens ordinaris: 7.000 pessetes per sessió. Per assistència a les Comissions Informatives: 3.000 pessetes.

141.- CENTS DE TURISTES EN LES TENDES DE CANASTES

Tendes de canastes, més de 50. Turistes francesos, italians i espanyols, principalment.

1987, 29 d’agost:

142.- NOTICIARI BREU GATER

Els sous dels regidors, un viatge de les mestresses de casa, 10.000 pessetes de despeses de les capelletes del Calvari i la seua reparació, subvenció de 900.000 pessetes per a la EPA i el "Bazar".

143.- GATA. AGRICULTORS, EN PLENA RECOL·LECCIÓ

Ametles, la CAS, raïm, pansa...

144.- UN NOU PINTOR PER A GATA: JOSÉ COSTA LLORÉNS

Gata descobria un nou pintor. Aquarela, pastel i plumilla eren les seues tècniques.

1987, 30 d’agost:

145.- TAMBÉ LA CONSOLACIÓ. AQUESTA VESPRADA, FINAL DEL I TROFEU "VILLA DE BENISSA" DE FUTBOL

El torneig quadrangular a Benissa el jugaven La Nucia, Gorgos, Benitatxell i Benissa.

1987, 31 d’agost:

146.- NO ES REGISTRAREN VÍCTIMES. LA TORMENTA D’AIGUA I VENT DESPRENGUÉ UNA CORNISA ( Publicat a INFORMACIÓN ).

Al carrer Calvo Sotelo 72 (actual Carrer Signes), s’enderrocava una casa per a donar eixida a l’Era de Boronat. Els cascots abollaren un cotxe i el cristall d’un altre. També es parlava d’un robatori a una caseta de la partida Cuadros.

FONT: publicacions als diaris de MIGUEL VIVES.DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -1 a 12 de setembre, 1987-

Comencem el mes de setembre de 1987 al diari gater de 30 anys i destaquem les tormentes dels primers dies del mes.

1987, 1 de setembre:

147.- LA "ESCALDÁ": EL·LABORACIÓ DEL RAÏM EN PANSA(INFORMACIÓN)

ARTESANIA RURAL DE GATA DE GORGOS I LA MARINA ALTA. DEL "CABÀS" ALS "PILONS". COMENÇA AL BANCAL, AMB LA RECOLLIDA AMB EL "FALÇÓ" PER A TALLAR EL RAÏM MOSCATELL. LA PANSA TAMBÉ ÉS HISTÒRIA.

Un extens reportatge de l’el·laboració del raïm en pansa.

148.- REIVINDICACIONS HISTÒRIQUES (publicat a Canfali Marina Alta)

Reclamava aquell article dos coses: una ja és una realitat, la recuperació de troços de capelletes del Calvari d’abans de la guerra. L’altre, res de res, hui per hui, era el piló.

1987, 4 de setembre:

149.- GATA DE GORGOS. TEMPORAL DE VENT I PLUJA AMB 68 LITRES PER METRE QUADRAT (publicat a COMARCA)

150.- EN LA MATINADA DEL DIMARTS, NOVA TORMENTA, AQUESTA AMB GRANÍS ("Granizo")

Moments difícils en alguns llocs de Gata, com els soterranis del carrer Lepanto. A les casetes, molt de vent i aigua. Desprendiment d’una cornisa al carrer Calvo Sotelo, 72, a la Plaça del Cuartel.

151.- FÚTBOL. EL GORGOS REBRÀ A L'ALBERIC. (publicat a COMARCA).

1987, 5 de setembre:

152.- NOTICIARI BREU GATER. (publicat a CANFALI MARINA ALTA).

153.- GATA. EN CINC DIES, MÉS DE 100 LITRES PER METRE QUADRAT .

154.- AMB SETEMBRE ARRIBARÀ A GATA UN NOU "LIMÓN EXPRESS".

155.- DAVANT POSSIBLES INUNDACIONS, NETEJA A LES TERRES.

(les tres últimes també pubicat a CANFALI MARINA ALTA).

1987, 9 de setembre:

156.- PRIMERA REGIONAL (GRUP IV). EL GORGOS COMENÇÀ AMB EMPAT DAVANT L'ALBERIC (Publicat a INFORMACIÓN)

157.- Un extens reportatge de l’el·laboració del raïm en pansa.

1987, 11 de setembre:

158.- GATA. L'ERA DE BORONAT PODRIA OBRIR L'EIXIDA AL CUARTEL (publicat a COMARCA)

Després de l’enderrocament de la casa d’eixida del carrer Cuartel cap a la carretera era qüestió d’arreglar-ho bé i ja es completava l’Era, amb l’H dels carrers.

159.- ELS XIQUETS, EL 15, DE NOU AL COL·LEGI (publicat a COMARCA)

160.- FUTBOL 1ª REGIONAL GRUP IV. EL GORGOS VA CEDIR UN PUNT A L'ALBERIC (1-1) (publicat a COMARCA)

1987, 12 de setembre:

161.- UN NOU PAS PER A LA POLÈMICA "ERA DE BORONAT" (publicat a CANFALI MARINA ALTA)

Era la mateixa informació que l’article anterior.

162.- NOTICIARI BREU GATER (publicat a CANFALI MARINA ALTA).
MARI MONCHO MULET, ELEGIDA NOVA JUTGESSA DE PAU DE GATA

20160423180641-marimoncho.jpg

Juan García Borrell serà el sustitut

Ahir divendres 22 d’abril va tindre lloc el ple extraordinari i urgent de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, per a elegir nou jutge de pau, de entre els tres veïns de Gata presentats.

A la primera votació per a elegir jutge o jutgessa de pau, MARI MONCHO MULET va obtindre un total de 10 vots i tres en va traure Juan García Borrell. A la segona votació per a traure sustitut va ser elegit Juan García Borrell amb 8 vots i cinc en va traure el tercer candidat Franco Pedrós Vega.

L’alcaldessa, Magda Mengual Morata, va aprofitar per felicitar als dos elegits.

Des del blog donar també l’enhorabona a la nova jutgessa de pau de Gata.

Cal ressenyar que Mari Moncho Mulet ja va ser sustituta de son pare Miguel Moncho Pascual, que durant molts anys ha sigut el degà dels jutges de la Marina Alta i un dels més veterans de la Comunitat Valenciana. Al jubilar-se Miguel Moncho va passar jutge en funcions fins a elegir la nova jutgessa de pau, Juan García Borrell que ara torna a ser sustituta.MODIFIQUEN EL PREU DE TRES GESTIONS A SOLGATA: escoles esportives, escola de música i ecoparc

20160423212334-ecoparc.jpg

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publicava ahir divendres 22 d’abril de 2017, l’anunci de l’aprovació per part de l’Ajuntament en Ple (sessió ordinària del 30 de març) de la modificació i pròrroga de l’encomana a l’empresa municipal SolGata Sau de la gestió del Servei d’Escoles Esportives Municipals, de la gestió del servei d’Escola Municipal de Música i la gestió del servei d’Ecoparc.

La modificació de la gestió del servei d’Escoles Esportives Municipals, passant a 40.538,68 euros/any. En conseqüència, les relacions entre l’Ajuntament i l’empresa Pública, tindran caràcter instrumental i no contractual...S’aprovà la despesa, que té el caràcter de plurianual, d’este servei que suposa un pressupost anual màxim de 40.538,68 euros/any, i s’aprovà la pròrroga de l’encomana, per a un període quinquennal de l’1 d’abril de 2016 a l’1 d’abril de 2021.

Pel que fa a l’Escola Municipal de Música, el mateix plenari acordà modificar el preu de l’encomana de l’empresa Pública Municipal Solgata SAU de la seua gestió, passant a 38.151,03 euros/any. En conseqüència, les relacions entre l’Ajuntament i l’empresa Pública, tindran caràcter instrumental i no contractual...S’aprovà la despesa, que té el caràcter de plurianual, d’este servei que suposa un pressupost anual màxim de 38.151,03 euros/any, i s’aprovà la pròrroga de l’encomana, per a un període quinquennal de l’1 d’abril de 2016 a l’1 d’abril de 2021.

Finalment, el mateix plenari aprovà modificar el preu de l’encomana de l’empresa Pública Municipal Solgata SAU de la gestió del servei d’ecoparc, augmentant-lo en 10.000 euros/any. S’aprovà la despesa, que té el caràcter de plurianual, del servei de recollida de fem urbà, neteja viària, recollida selectiva i ecoparc, servei que suposa un pressupost anual màxim de 305.324,96 euros, i aprovà la pròrroga de l’encomana de l’Ecoparc, per a un període quinquennal de l’1 d’abril de 2016 a l’1 d’abril de 2021.
A la imatge, fotografia d'arxiu del ecoparc gater. 

FONT: BOP 22-4-2016 / Ajuntament de Gata.

 DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -13 a 22 de setembre, 1987-

20160424122211-antigacasacultura.jpg

Cal destacar en aquesta segona quinzena de setembre del 87, malauradament, la mort per atropell d’una xiqueta de Gata de nou anys a la carretera general. D’això ja han passat quasi trenta anys. Les notícies ho recollien com a destacat.

1987, 13 de setembre:

163.- GATA DE GORGOS ESTARÀ A LA FIRA DE MANTES (INFORMACIÓN)

Ciutat francesa agermanada amb Dénia.

164.- INICI DEL CURS ESCOLAR (publicat a INFORMACIÓN) 

1987, 15 de setembre:

165.- LA BIBLIOTECA MUNICIPAL ARRIBÀ AQUEST ESTIU ALS 5.700 VOLÚMENS (publicat a CANFALI MARINA ALTA)

( A la fotografia, l’antiga Casa de Cultura on s’ubicava la Biblioteca Pública Municipal i hui són dependències: Casa Cuartel de la Guàrdia Civil, baix, i Grup Espeleològic Gatense (dalt).

166.- DATES DE LA HISTÒRIA DE GATA ( I ) (CANFALI MARINA ALTA)

1987, 16 de setembre:

167.- XIQUETA DE 9 ANYS MOR EN GATA AL SER ARROLLADA LA SEUA BICICLETA PER UN TURISME (publicat a INFORMACIÓN)

Es tractava de la xiqueta Mari Luz Ferrer Miñana. Degut a les greus ferides que va patir al xoc amb un turisme a la N-332 va morir poc després. El succés va commocionar el poble. L’accident va ser el 15 de setembre de 1987.

1987, 18 de setembre:

168.- MOR ATROPELLADA UNA XIQEUTA DE NOU ANYS A LA CARRETERA NACIONAL (publicat a COMARCA)

Era la mateixa informació que es publicava a INFORMACIÓN.

169.- GATA. EL GORGOS, GOLEJAT (publicat a COMARCA)

A Sumacárcer per 4 a 1 van perdre. Entrenava al Gorgos Vicent Font.

170.- TIRADA DE GUATLES ("codornices") (publicat a COMARCA)

Encara funcionava el camp de tir de les Alcolaies.

171.- LA BIBLIOTECA MUNICIPAL LLEGA A 5.700 VOLÚMENES (publicat a COMARCA)

Eren 5.714 volums i més de 800 lectores, amb més de 2.000 prèstecs a domicili.

172.- NO HAY AÚN NOTICIAS SOBRE LAS FIESTAS DE SANT MIQUEL (COMARCA).

1987, 19 de setembre:

173.- TIRADA DE GUATLES, HUI A GATA DE GORGOS (INFORMACIÓN)

1987, 20 de setembre:

174.- GATA. MOR UNA XIQUETA ATROPELLADA EN LA N-332 (CANFALI MARINA ALTA)

175.- EXTRAORDINARIA TIRADA DE GUATLES (CANFALI MARINA ALTA)

176.- GATA DE GORGOS. EDUCACIÓ PERMANENT D’ADULTS *(INFORMACIÓN).

1987, 22 de setembre:

177.- GATA. ELS FUNCIONARIS MUNICIPALS VOTARAN DELEGAT (publicat a CANFALI MARINA ALTA, del dimarts que també es publicava a més de dissabte amb data de diumenge).

178.- TREBALLS DE RESTAURACIÓ. (CANFALI MARINA ALTA).

Es feia la neteja de la Senieta de Gorgos i el barranc de la Rana, entre altres.

179.- POT FER-SE FESTA A "L’ESTIUET DE SANT MIQUEL"(CANFALI MARINA ALTA).

180.- NOTICIARI BREU. (CANFALI MARINA ALTA)

181.- DATES DE LA HISTÒRIA DE GATA ( II ). (CANFALI MARINA ALTA)

* 13.- EPA: Era el segon any de l’EPA a Gata, per tant la Formació de Persones Adults -com es diu ara- comença a Gata l’any 1986.DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -25 a 29 de setembre de 1987-

20160425091708-bous.jpg

Us pose les notícies dels dies 25, 26, 27 i 29 de setembre del 87. Predominava la informació de les festes de Sant Miquel, cap d’altar.

1987, 25 de setembre:

182.- FESTES DE SANT MIQUEL A GATA (publicat a COMARCA)

Cal ressenyar del programa que es feien vaquetes a la Plaça de l’Església i carrer Doctor Gómez Ferrer al llarg de tres dies. (A la fotografia ho podeu comprovar).

183.- GATA DE GORGOS. RESTAURACIÓ I DESAIGÜES PER A PREVENIR INUNDACIONS (publicat a COMARCA).

184.- ROBATORI A LA CAIXA RURAL DE GATA DE GORGOS (publicat a COMARCA).

185.- PRIMERA REGIONAL GRUP VI. EL GORGOS S’IMPOSÀ AL XERACO (2-0). Corcat marrà un penalti.

1987, 26 de setembre:

186.- ESCAPÀ EN MOTO. UN SOL HOME ATRACÀ LA CAIXA RURAL DE GATA (publicat a INFORMACIÓN).

187.- FESTES DE "L’ESTIUET DE SANT MIQUEL": (publicat a CANFALI MARINA ALTA). Programa, La Història.

188.- AMPLIACIÓ DE LA CARRETERA DE JESÚS POBRE (publicat a CANFALI MARINA ALTA).

189.- NOTICIARI GATER (publicat a CANFALI MARINA ALTA).

1987, 27 de setembre:

190.- EL GORGOS VIATJA A MOGENT (1ª. Reg. Grup IV ). (INFORMACIÓN).

1987, 29 de setembre:

191.- FESTES EN SANT MIQUEL (publicat a INFORMACIÓN).

192.- GATA CELEBRA HUI LA FESTIVITAT DE SANT MIQUEL (CANFALI MARINA ALTA).

193.- COMUNICAT DE LA E.P.A. (publicat a CANFALI MARINA ALTA).

194.- DOS GATERS SÓN NOTÍCIA AQUESTA SETMANA. EL MATEMÀTIC VICENT CASELLES I EL SACERDOT VICENTE ESPASA (publicat a CANFALI MARINA ALTA).

195.- NOTICIARI BREU GATER (publicat a CANFALI MARINA ALTA).EL GORGOS GRAN GUANYA A SANT VICENT (1-2)

Empaten els juvenils (1-1) i cadets (2-2) i perd l’infantil (5-2)

L’última jornada de futbol va deparar bon resultat per al primer equip del GORGOS C.F., el Gorgos gran, empats per a juvenils i cadets i una derrota abultada per a l’infantil.

El GORGOS C.F. gran guanyava a domicili 1 a 2 front al F.C. Jove Espanyol de Sant Vicent C. Els gols van ser obra de David Molines i Hugo.Segueix al lloc 8é amb 39 punts. De les 28 jornades disputades, 12 són victòries, tres empats i 13 derrotes. 61 gols a favor i 57 en contra. La pròxima jornada , la 29, rebrà a casa al CF Barri Sant Gabriel d’Alacant.

Per la seua part, l’equip del GORGOS JUVENIL va empatar a un gol a Bellreguart amb gol de Jesse. Segueixen quarts amb 56 punts a tres del FC Teulada Moraira A. Dels 28 partits jugats ha guanyat 17, ha empatat cinc i ha perdut 6. 85 gols a favor i 47 en contra. El pròxim partit serà molt interessant, es jugarà al camp de futbol municipal de Les Costeres i serà contra el líder, el CF Ciudad de Benidorm B, que té 74 punts a 10 del segon que és el CF Gandia A.

El GORGOS CADET també va empatar, 2 a 2, a Pego. Vicent i Luis Felipe van fer els gols. Ja és 6é amb 38 punts. Dels 23 partits jugats, 11 els ha guanyat, cinc empatat i 7 perduts. 41 gols a favor i 27 en contra. La pròxima jornada: Gorgos CF-FB Dénia B (11é).

Finalment, el GORGOS INFANTIL va ser derrotat per 5 a 2 a Pego. Els dos gols del Gorgos els va marcar Mario Feliu. Està al lloc 11é amb 24 punts. Dels 23 partits disputats, 8 els ha guanyat i 15 perduts. 37 gols a favor i 67 en contra. El pròxim partit: Gorgos CF-FB Dénia B (7é).

FONT: FFCV.

 FA TRES ANYS, HUI DIA DEL MAL D’ALMANSA, EL RIU BAIXAVA PLE

20160425135139-alberto1-copia.jpg

Tenim hui algunes coses per celebrar:

EL RIU...

Fa tres anys, el 25 d’abril de 2013, es van mesurar a Gata un total de 127 litres i i el riu baixava amb aigua des de les cinc de la vesprada, com podeu veure a la fotografia. Vent i molta pluja van ser els protagonistes de la nit anterior i al llarg de tot el dia. Ara estem patint sequera i més sequera.

EL 25 D’ABRIL...

Hui tenim els valencians una cita amb la història. Fa 309 (1707) aquell 25 d’abril a ALMANSA (Albacete) es va lliurar la coneguda batalla entre les tropes de Felip Vé i l’Arxiduc Carles. Era la Guerra de Successió per al trono espanyol. Qui va guanyar?. El Decret de Nova Planta es va imposar perquè Castellà va sometre al regne de València. Cada 25 d’abril recordem que allí es van perdre els Furs valencians. I recordem la coneguda i sempre utilitzada dita: QUAN EL MAL VE D’ALMANSA, A TOTS ALCANÇA. Ara és moment de recordar reinvindicant. La història és passat, sense perdre de vista el futur.

SANT MARC, festa a Itàlia...

També hui és SANT MARC evangelista. Festa nacional a Itàlia. De Jerusalem es sap que va morir l’any 68 màrtir. En primer lloc va seguir a Sant Pau, a Jerusalem, en el treball apostòlic, i més endavant va seguir els passos de Sant Pere, que el crida el seu fill. Es diu que el seu evangeli recull la catequesis de Pere als romans i que fou el que instituí l’Església d’Alexandria al segle I.

REFRANYER...

A més del típic de hui de QUAN EL MAL VE D’ALMANSA, A TOTS ALCANÇA, us en pose dos del sant de hui i recordem també el que va ser despusahir, el DIA DEL LLIBRE, el dia de Sant Jordi.

PER SANT JORDI, ESPIGA D’ORDI. PER SANT MARC, ESPIGA DE BLAT.

BON SOL PER SANT JORDI I PER SANT MARC, PODRÀS BEURE EL VI A RAIG

FONTS: www.santopedia.com, refranyers i Cronista de Gata (arxiu). Foto riu: Alberto Cardona.MIRADES URBANES, DISSABTE 23 A GATA: BODA RELIGIOSA, BODA CIVIL...I LA FESTA DE SEBASTIÀ

20160425142332-tressocietat.jpg

Tres aconteixements socials van marcar la jornada del dissabte dia 23 a Gata, data en la qual també es commemorava el Dia del Llibre.

No tots els dies es casen dos músics de la nostra banda Unió Musical. La boda religiosa va ser la de LÍDIA SERÉ LEYDA i FELIPE FUERTES GUARDIOLA. Tot un aconteixement amb la música i els ja casats com a eix central. Ah!! i els Bradmis tancaven la seua trajectòria musical al convit.

A la Venta la Xata una altra boda, aquesta civil. Es casaven un gater i una deniera. ÁNGEL SALVÁ i SONIA MORENO. La novetat: va ser la primera boda civil en la que cantava el Cor Serrillàs de Gata, segons em comentava Navalmoral, que em passava la foto.

Finalment, una festa de solteria, de "No boda" com deien els amics, traspassada la quarantena d’anys. Amigues i amics van retornar als anys 20 amb vestits i apariència d’època. La festa de solteria li la feien i ell la feia, SEBASTIÀ MONSERRAT SIGNES. Diversió i remember.

FONTS: amics dels casats Lídia i Felipe; casament de Ángel i Sonia (foto cor serrillàs facilitada per Vanessa Navalmoral Grimalt); amics de Sebastià (facebook).GATERES I GATERS TAMBÉ CORREN A LA I VOLTA A PEU DEL POBLE NOU DE BENITATXELL

20160425153536-eixidapnb.jpg

Dissabte dia 23 d’abril es va celebrar la I Volta a Peu a El Poble Nou de Benitatxell, prova convidada del 20è Circuit a peu Marina Alta. L’eixida i meta va ser a l’Avinguda de València des de les 19 hores, amb un trajecte de 9,8 kilòmetres. Organitzada per l’Ajuntament de Poble Nou de Benitatxell i C. Multiesport Benitatxell. Els més menuts van córrer a les 17 hores.

Moment històric! L’atleta Andrés Bella Canet va volar al Poble Nou de Benitatxell. Lleuger com una gasela va recórrer un circuit de vinyes i bellesa paisatgística com una exhalació i va aconseguir la meta en el minut 34´02. La imatge el convertix en el vencedor històric de la I Volta a Peu del Poble Nou de Benitatxell. En la categoria femenina, Maria Isabel Ferrer, una de les nostres atletes comarcals més destacades, va inscriure el seu nom en una prova que va convertir al Poble Nou de Benitatxell en la capital comarcal de l’atletisme. Vos deixem amb les imatges del podium i l’ enllaç amb els guanyadors en les distintes categories.

Per categories, els gaters i gateres van tornar a pujar al pòdium. A juvenils femení MOLLY WOODS va ser primera. IGNACIO CARDONA TORRES (xabier de mare gatera) va ser primer veterà A. ESTHER SEPÚLVEDA BÚRDALO va ser tercera veterana B. MARÍA MULET MESTRE va ser segona veterana C. TERESA GREGORI MUÑOZ va ser segona. JAIME MONFORT CASELLES va ser tercer veterà D.

Per clubs, els deu primers del CLUB ATLETISME GATA van ser (pose entre parèntesi el lloc d’arribada):

JOSÉ CASELLES PEDRO, primer home del club (87), JUAN VICENTE SOLER TORRES (129), FRANCISCO PEDRO MESTRE (133), JOSÉ FRANCISCO PEDRÓS MONFORT (179), JUAN VICENTE NAVALMORAL PEDRO (205), MARÍA MULET MESTRE, primera dona del club (245), FRANCISCO CARDONA CRUAÑES (278), FRANCISCO JOSÉ MORATÓ TENT (306), JOSÉ FRANCISCO MONCHO SOLER (309) i TERESA GREGORI MUÑOZ (310).

A la fotografia,l'eixida de la carrera amb el campanar al fons. (Foto: Ajuntament de Poble Nou de Benitatxell)

FONT: somesport.DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -2 a 6 d'octubre de 1987-

20160426090920-retalloc87.jpg

Inicie el recordatori del mes d’octubre de 1987. Encara recordavem les pluges que van afectar a les festes de Sant Miquel, suspenent-se la processó i el castell de focs artificials. També destacar la pedra caiguda que va malaurar el raïm:

1987, 2 d’octubre:

196.- 1ª REGIONAL GRUP IV. EL GORGOS ESBORRA EL NEGATIU A MOGENT (1-1) (publicat a COMARCA). El diumenge a Les Sorts. Gorgos-Ondarense, el "derby" comarcal

197.- OBRES EN LA CARRETERA GATA-JESÚS POBRE (publicat a INFORMACIÓN).

198.- GRAN ÈXIT DE L’EXPOSICIÓ DE MOBLES ANTICS (COMARCA).

199.- AQUEST ANY, CONCURSOS DE FORMACIÓ OCUPACIONAL (COMARCA).

200.- AMPLIACIÓ DE LA CARRETERA GATA-JESÚS POBRE (publicat a COMARCA).

201.- SUSPESA LA PROCESSÓ I EL CASTELL DE SANT MIQUEL (COMARCA).

Les pluges feien suspendre els actes. L’any anterior, 1986, també.

1987, 3 d’octubre:

202.- LA PLUJA OBLIGÀ A SUSPENDRE ELS ACTES FINALS DE LES FESTES DE SANT MIQUEL EN GATA (publicat a CANFALI MARINA ALTA).

203.- QUART ANIVERSARI DE L’HIMNE DE GATA (publicat a CANFALI MARINA ALTA).

204.- CICLISME. BORONAT S’IMPOSÀ EN LA CONTRA RELLOTGE DEL FESTIVAL DEL C.C. GATA.

205.- GATA. ÈXIT DE L’EXPOSICIÓ DE MOBLES D’ÈPOCA (CANFALI MARINA ALTA).

206.- NOTICIARI GATER (publicat a CANFALI MARINA ALTA).

1987, 4 d’octubre:

207.- GORGOS-ONDARENSE, MÀXIMA RIVALITAT (publicat al diari INFORMACIÓN)

1987, 6 d’octubre:

208.- LA PEDRA VA DANYAR EL RAÏM (publicat a INFORMACIÓN).

A la imatge, l’article escanejat de la pedregada publicat el dia 6-10-1987.

209.- DATES DE LA HISTÒRIA DE GATA (i III) (CANFALI MARINA ALTA)

Amb el pseudònim de "UN GATERO" resumia el segle XX, fins els anys 80, amb dades importants*. 

14.- DATES DE LA HISTÒRIA DE GATA ( i III ). Destaque algunes d’elles: 1.900: Gata té 3.967 habitants. Hi ha 149 bateigs i 72 defuncions. 1.909: Naix el metge, que després seria alcalde, Don Julián Monfort Calatayud. 1.910: Gata té 3.780 habitants, perd veïnat. 1.916: Acaba una forta epidèmia de grip. 1.927: Altra decoració i restauració de l’ermita. 1.932: Inauguració del encara vigent cementeri municipal, el primer. 1.940: Gata té 4.227 habitants. 1.942: Missió a Gata pels Pares Redentoristes. 1.947: L’arquebisbe Marcelino Olaechea visita Gata i imposa les insignies de la Secció Femenina d’Acció Catòlica. 1.950: Any Sant. L’arquebisbe de Methymna visita Gata. 1.952: Any que ingresa a la Cartoixa Aula Deia de Saragossa el frare fill de Gata Antonio Caselles Caselles. El mateix any, al Congrés Eucarístic de Barcelona són ordenats sacerdots els fills de Gata Don Alberto Caselles Fornés i Don José Soler. 1.960: Es funda la CAS, Cooperativa de Segon grau. Agrupa a 16 pobles de la comarca i 4 de la província de València. 1.966: Reforma de l’altar major, la taula i altres indrets de l’església. 1.968: Es comercialitza el Pasoil per a la pansa. Resulta tot un fracàs. 1.975: Gata té ja 5.044 habitants. 1.978: Puja a Segona Regional el Gorgos C.F. 1.980: Es crea el grup de teatre GATA. El 9 de maig mor en accident de tràfic Don Julián Monfort (metge i alcalde). El 19 de novembre mor d’una greu enfermetat el seu succesor Juan Bautista Pons Leyda "l’Estanquer". 1.982: S’inaugura al carrer Penyó la biblioteca municipal. Ara ha canviat de lloc. 1.983: Segona etapa de decoració de l’església. A Sant Miquel es dona a conèixer l’Himne a Gata, escrit per Antonio Salvá Roselló i amb música de Leopoldo Vidal Estrems, aleshores director de la banda de música. 1.984: El Gorgos C.F. puja a Primera Regional, temporada 84-85.DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -8 al 18 d'octubre de 1987-

20160427091938-casernavellagcgata.jpg

En aquest capítol recordem la vella Caserna de la Guàrdia Civil de Gata, amb motiu del dia de la patrona, 12 d’octubre d’aquell 1987.

1987, 8 d’octubre:

210.- GATA VIXQUÉ AMB INQUIETUT LA "GOTA FRÍA"(publicat al desaparegut  COMARCA)

Al llarg article el subtítol: 211.- "El ple Municipal, aprovà la instal·lació d'una antena de TV3". *Què coses ara ni TV3 ni Canal9TVV, res de res*.

Altre subtítol: 212.- "L'Alcalde, contra la planta asfàltica de La Garganta. Les passades pluges, van omplir de pedres i grava la N-332".

Finalment, altre subtítol: 213.- "El centre Metge de Gata, quasi una realitat, al alcanç del públic"

També era notícia el Gorgos: 214.- EL DERBI GORGOS-ONDARENSE ES RESOLGUÉ PER ALS LOCALS. (Gorgos, 3; Ondarense, 0).

1987, 10 d’octubre:

215.- JOCS DE GATA (I) (publicat al Canfali Marina Alta)

216.- GATA. L'AJUNTAMENT ACORDA PER UNANIMITAT INSTAL·LAR UN REPETIDOR DE TV3. (mateix diari).

També al mateix diari: 217.- 75 LITRES PER METRE QUADRAT.

218.- FESTA DE LA PATRONA DE LA GUÀRDIA CIVIL.

219.- NOTICIARI BREU.

1987, 11 d’octubre:

220.- EL GORGOS APREN LA LLIÇÓ I L'APLICARÀ DAVANT EL BENIGÁNIM. DERROTA DAVANT EL XÀBIA. (publicat a INFORMACIÓN)

1987, 14 d’octubre:

221.- EL CENTRE METGE ESTÀ PRÀCTICAMENT LLEST PER A LA SEUA POSTA EN SERVICI. (mateix diari).

1987, 16 d’octubre:

222.- SIGNIFICATIU TRIOMF DEL GORGOS A BENIGÁNIM (0-1).

223.- MÉS DE MIL PERSONES FELICITEN AL COS DE LA GUÀRDIA CIVIL.

224.- PAVIMENTACIÓ D'UN DELS CARRERS DE LA ERA DE BORONAT.

225.- TRIAR PANSA, TOTA UNA LLAVOR ARTESANAL DE PACIÈNCIA. (Comarca).

1987, 18 d’octubre:

226.- LA CASA CASERNA DE LA GUÀRDIA CIVIL TÉ 101 ANYS D'EXISTÈNCIA (publicat a INFORMACIÓN) 

A la imatge, una vella estampa de la Caserna de la Guàrdia Civil de Gata, que es manté en peu després de 130 anys. Es veu perfectament que dona al carrer Signes (abans carrer Calvari primer i després carrer Calvo Sotelo) i a la carretera general.

15.- UBICACIÓ CENTRE METGE: *I després, va canviar de dos llocs diferents. Sabeu on estava aquest: el lloc que hui ocupa l’Ajuntament i part del Centre Social.*LA BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA EDITA UN CD AMB LA SEUA ÚLTIMA ACTUACIÓ AL PALAU DE LA MÚSICA DE VALÈNCIA

20160427134852-cdbandagata.jpg

El dia 1, assemblea anual ordinària i el dia 8, concert de primavera homenatge als Musiqueros

Nou anys després d’actuar per primera vegada, la segona vegada que la banda de Gata, la Unió Musical, va actuar a la Sala Iturbi del Palau de la Música de València, el passat 17 de maig de 2015 va servir per a gravar un CD amb les peces del concert interpretat al fòrum valencià. Ara, els socis han rebut l’obsequi de la bona música de banda.

Els melòmans de banda podran escoltar sota la batuta del mestre Joan Valentí Giménez Ortiz  les següents obres que té com a repertori el CD: "El Torico de la Cuerda" de Luis Serrano Alarcón; "Bonaparte" de Otto M. Schwarz; "Saga Cándida" de Bert Appermont; "Antebellum" de Francisco Valor Llorens; "Pilatus: Muntanya de dracs" de Steven Reineke; "Libertadores" de Óscar Navarro i per a tancar l’ "Himne a Gata" amb música de Leopoldo Vidal Estrems i música de Antonio Salvá Roselló, que també interpretava la coral Serrillàs de Gata.

Per altra banda, la Junta Directiva de la banda ha comunicat als seus socis que aquest diumenge dia 1 de maig a les 11,30 hores tindrà lloc l’Assemblea Anual Ordinària al saló d’actes del Casal de la Música. A l’ordre del dia es tractarà el resum de les activitats anuals, l’informe de l’exercici econòmic 2015 i precs i preguntes. Al mateix temps, els socis que tinguen fills o néts que celebren la Primera Comunió i estiguen interessats en que la banda els acompanye en el seu dia, tindran que comunicar-ho.

Finalment, el concert de primavera serà el dia 8 de maig, diumenge, a les 12 hores al Casal de la Música amb entrada lliure. Serà un homenatge a la família González, família de músics, "Els Musiqueros". S’espera una gran actuació. Però de l’acte, aixina com la història dels homenatjats, ja vos parle més endavant.

FONT: Foto extreta del CD. Banda Unió Musical de Gata.BLOG DELS JÚNIORS M.D. MARINA ALTA: ENTREVISTA D’ABRIL AL CONSILIARI DEL CENTRE DE GATA, DON FRANCISCO MURILLO ROLDÁN

20160427140153-franciscoselfie.jpg

(SI VOLEU LLEGIR TOTA L’ENTREVISTA, PODEU PUNXAR ACÍ)

Cada mes, un dels consiliaris dels centre Júniors de la Marina Alta és entrevistat i pujat al blog de http://juniorsmdlamarina.es. Aquest mes d’abril li ha tocat l’entrevista al rector de Gata Don Francisco Murillo Roldán.

Se li pregunta a Don Francisco com va sentir la crida de Déu per a ser sacerdot, si ho va tindre clar des del principi, si va formar part del Júnior de més jove, que li va fer voler recuperar el Centre Júniors de Gata, quines coses positives té el Moviment i que coses podrien millorar-se o potenciar-se a nivel general al Moviment. Com veu la nova reincorporació a Gata, la percepció que té al respecte del comportament dels xiquets al Moviment, amb relació a la parròquia, l’Església, el temple i la relació amb Jesús.

Finalment, se li pregunta com va viure el moment com a sacerdot i amic dels xiquets del centre, de la imposició de panyoletes i crismons al centre de Gata.

A la fotografia, el consiliari de Gata fent un"selfie" amb els xiquets, xiquetes i educadors/educadores el dia Júnior comarcal a Dénia, a les escales de davant l’Ajuntament denier.

FONT: blog Júniors Marina Alta.BIBLIOTECA DE GATA: DESÉ ANIVERSARI DE BENVINGUTS A LA LECTURA

20160427152715-biblio.jpg

Divendres 29, el Club de Lectura parlarà del Quixot

Els estudiants de l’IES "Matemàtic Vicent Caselles Costa" van assistir a l’animació juvenil

La biblioteca pública municipal de Gata de Gorgos ha celebrat al llarg de la passada setmana i dins d’aquesta la commemoració del Dia del Llibre. Cal ressenyar l’acte de BENVINGUDA A LA LECTURA, en el qual els més menuts nouvinguts al món van estar acompanyats de mares i pares, se’ls va fer el carné i regalar el seu primer llibre.

Aquesta convocatòria era molt important per a la Biblioteca, ja que es complien 10 anys des que la Biblioteca de Gata va començar amb aquesta activitat tan bonica.
Fa 10 anys que la biblioteca de Gata reuneix als nascuts eixe any per així convidar-los a fer ús de les seues instal·lacions, el seu fons i els seus recursos.
En aquests 10 anys el fons infantil ha anat augmentant, més si cal del que ja ho feia, i s’ha creat un racó especialment dirigit als bebes, La Bebeteca.

Reunits totes les mares i pares, i junt amb la Regidora de Cultura Àngels Soler, les encarregades de la Biblioteca informaren explicant els beneficis pels nadons de fomentar la lectura des de ben menuts; orientaren als pares sobre com potenciar el gust per la lectura i els mostraren tot el que poden trobar en la biblioteca per ajudar-los en la criança dels seus fills. A més, i ja que es tractava d’una data tan especial com el 10é aniversari, pogueren gaudir del contacontes "De què fa gust la lluna"; i de ben cert que podem dir que els nadons estigueren molt atents i així ens ho demostraren amb les seves rialles.

Aquesta campanya de "Benvinguts a la Lectura" que la Biblioteca de Gata celebra any rere es tracta d’una campanya d’animació lectora amb l’objectiu d’educar en la lectura als xiquets nou nascuts implicant a la família que desitgem continue per molts anys més.

A la Setmana del Llibre, per la biblioteca també van passar els cursos de secundària per participar en l’activitat d’animació juvenil. Es va interpretar l’obra "El hogar de Miss Peregrine para niños peculiares", basada en l’obra de Ramson Rigss. "L’Hora del Conte" que divendres es repetix i Traure els llibres al carrer van ser altres activitats dutes a terme.

Finalment, cal dir que aquest divendres dia 29, hi haurà també tres activitats. A les 10 hores llegiran "Malala" la gent del Tapis. L’Hora del Conte per als més menuts serà a les 17 hores i es contarà el conte: "La vaca que va pondre un ou". A les 20 hores, el Club de Lectura parlarà de l’obra del Quixot de Miguel Cervantes, que just dissabte s’acomplien 400 anys del seu soterrament.

A la imatge de portada, l’acte de Benvinguts a la Lectura. A la d’interior un moment de l’animació juvenil. També podeu veure el vídeo fet per a l’ocasió, PUNXANT ACÍ.

FONT: Biblioteca Pública Municipal (blog), Ajuntament de Gata.DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -21 I 23, octubre de 1987-

20160428091836-casaducalhijar.gif

Hui dijous és breu la referència del diari gater, sols de dos dies: 21 i 23 d’octubre de 1987. Destaquem, al capítol de la història, el record dels 400 anys de la senyora de Gata, Na Jerónima d’Ixer.

1987, 21 d’octubre:

227.- ASSOCIACIÓ MESTRESSES DE CASA ("AMAS DE CASA") (INFORMACIÓN).

1987, 23 d’octubre:

228.- L’ALCUDIA S’EMPORTÀ ELS DOS PUNTS DE LES SORTS (COMARCA).

229.-  CURSET DE LAMINAT PER A MESTRESSES DE CASA (publicat a COMARCA).

230.- COMISSIÓ DE FESTES 1988.

231.- UPV FORMULA EN EL PLE PREGUNTES POLÈMIQUES A AP.

232.- S’INICIA LA RECOL·LECCIÓ DE L’OLIVA.

233.- * 400 AÑOS DEL NACIMIENTO DE LA SEÑORA DE GATA: JERÓNIMA DE HÍJAR.

Ens parem en la història. Feia 400 anys justs. En 1587 naixqué l’última noble senyora d’aquestes terres, per herència d’Ixer, ja que la noblesa acaba amb Jerónima d’Íxer i Castellví Vilanova Revelles i Montagud, senyora de Gata, Xaló, Llíber i L’Alcúdia, naixcuda a València, el 23 d’agost, casada amb Nofre Escrivá i Matheu. *

A la imatge, l’escut de la Casa Ducal dels Híjar.DISSABTE 30, LA JORNADA 12 DE RUTA MORISCA (VI) FARAN UN RECORREGUT PER GATA I PARATGES DEL TERME: Font de la Mata i La Rana

20160428210944-ranaarbre.jpg

Els amics de la Marina Baixa, principalment, que conformen el grup de Ruta Morisca, visitaran dissabte dia 30, per segona vegada, el poble de Gata. Amb l’organització de Manuel Pinto i servint-los de guia el que els escriu, els participants i tots els que es vulguen sumar al itinerari, recorreran la part antiga del poble. La concentració serà al bar Corder (enfront l’església) de 8,30 a 9, per a després visitar l’església parroquial. A continuació anirem per la zona d’eixida del Barranquet, per davant l’Ajuntament i Parc del Raval. Continuaran els participants per la passarel·la que conduix dalt les Coves Roges.

D’allí pel Palmerar Alt ens tornarem a introduir als carrers tradicionals i antics del poble, passant pels carrers Baix i Tetuán. Anirem a l’Oficina de Turisme en la seua nova instal·lació dels baixos de la Casas Consistorial. Després, agafarem els cotxes i anirem al primer paratge, la Font de la Mata. Al tornar ens aproparem al balcó que forma el lloc on estava l’antiga creu de dalt les escoles per a contemplar el poble de Gata i la centenària i històrica Caseta de la Lepra.

D’allí anirem per dalt les Costeres al segon paratge, La Rana. Després de visitar l’indret anirem a dinar un menjar típic i tradicional gater a Al Pou. A continuació, visitaran els parcs de la Font del Riu i del vial, observant les escultures a l’aire lliure, acabant ahí amb la jornada.

A la imatge d'arxiu, el paratge de La Rana de Gata.

FONT: Foto, Senderos en bici. Ruta.

 DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -25 a 30 d'octubre de 1987-

20160429091157-xurro.jpg

El repàs del 25 al 30 d’octubre de 1987 ens porta a recordar aquells JOCS DE GATA, entre els que destacava i explicava "jugar a xurro", erem xiquets d’altra època molt diferents als d’ara. També destacava l’accident mortal d’un jove gater.

1987, 25 d’octubre:

234.- JOCS DE GATA (i II). (CANFALI MARINA ALTA)

Cal recordar la primera part (publicada el 10-10-1987). Amb la dita "Lo poc que necessitaven els xiquets d’abans per a trobar-se i fer vida social" començava a relacionar els jocs d’abans, els dels meus records, que eren els següents: Endevinalles, Boletes, Bous, Cantarella, Cementeri, Conillets a amagar, Corda, Corregeta amagar...Completava en aquest article els següents jocs de Gata: Cucanyes, Cavallfort, Xurro, Estatues, Gallineta cega, Guerra, Lladres i policies, Mares i pares, Marro i Metges.*

1987, 27 d’octubre: (publicat a INFORMACIÓN)

235.- KÀRATE. (En un breu donava compte de la victòria al campionat II Open del Mediterrani de kárate celebrat a Múrcia, per la gatera ELENA ESPASA PÉREZ).

1987, 28 d’octubre:

236.- ÉS LA TERCERA VÍCTIMA EN 40 DIES. MOR UN JOVE EN ACCIDENT DE TRÀFIC A GATA DE GORGOS (Trista notícia que tots recordem. Dèsset anys tenia Vicente Ferrer Escortell, "Xareret". Anava amb moto. (INFORMACIÓN)

1987, 30 d’octubre: (publicat a COMARCA):

237.- Continuant amb la mateixa notícia luctuosa: TERCERA VÍCTIMA MORTAL EN POC MÉS D’UN MES. UN JOVE DE 17 AÑOS MOR D’ACCIDENT A GATA DE GORGOS. EN POC MÉS D’UN MES, TRES MORTS PER ACCIDENT *

238.- EL MOVIMENT JÚNIOR INICIA EL SEU CURS 87-88.

239.- L’ALERTA ROJA VA PREOCUPAR, PERÒ NO VA ARRIBAR.

240.- ...ELS XICS DEL REEMPLAÇ ESPEREN EL DIA 15 DE NOVEMBRE.

241.- COMISSIÓ DE GOVERN MUNICIPAL, 20/10/87.

242.- Primera Regional Grup IV. 1-1. L’EXPULSIÓ DE CORCAT PRIVÀ AL GORGOS DE LA VICTÒRIA A CÁRCER.

243.- EL CEMENTERI DE GATA, L’ALTRA CIUTAT.

Aquell penúltim dia d’octubre de l’any 1987 publicava un article al diari desaparegut COMARCA, amb molta informació sobre el cementeri o millor dit els cementeris. Eren vespres de Tot Sants.

Resumisc un poc aquell article. Parlava de la bendició pel rector Juan Martínez Blasco en 1886 de l’antic cementeri parroquial. També del primer municipal, datat de 1932 amb una superfície de 1.310 metres quadrats. Que el primer nínxol va estar ocupat l’1 d’agost de 1932. I que la capacitat màxima -ara és més degut als columbaris construits- era de 1.670 nínxols. També que el rectangle ocpuava 1.100 nínxols amb altura de cinc. en 1981 s’en van fer 90 més i en 1982 90 més. Finalment, parlava de l’últim cementeri municipal adosat a l’altre, que data de 1982. L’any 1984 va acabar de construir-se el primer bloc de 90 nínxols. L’última reforma (que no es cita, lògicament a aquest article), va ser molt gran.

A la imatge de portada, el joc de "Xurro va", fotografia extreta de la pàgina d’Internet www.juguetessomosnosotros.com.

* SI TENIU ALGUNA FOTOGRAFIA D’ALGUN JOC DE GATA ANTIC, PODEU FER-ME-LA ARRIBAR I ES PODRIA FER UN DOCUMENT GRÀFIC DE JOCS TRADICIONALS I DE COSTUMS.

16.- * ACCIDENTS: Es referia a la xiqueta de 9 anys, Mari Luz Ferrer i al Cap de la Creu Roja de Teulada-Moraira, que vivia a Gata, sargent retirat de la Guàrdia Civil.UNA HISTÒRIA DE L'ÚLTIM LLIBRE DE ANTONI REIG (Històries de crims i criminals de la Marina Alta), OCORRE A GATA

20160429150704-13091998-1072434439482326-732058093160557024-n.jpg

Ahir es va presentar a Dénia el llibre guanyador del I Premi d’Investigació i Assaig "Antoni Lluís Carrió"

Gata té un capítol sobre la mort a corbella del guarda a mans d’un llaurador

La meua publicació a la secció del meu blog "Sabieu que...?" el 22 de novembre de 2012 sobre un crim ocorregut a la partida dels Amples de Gata, va ser l’excusa perfecta per a que l’escriptor i periodista de Dénia Antoni Reig recreara aquells moments, convertint-se en una història més del treball: "Històries de crims i criminals de la Marina Alta", que es va presentar ahir a Dénia.

El meu article titulava: "¿SABIEU...? que el 2 d’octubre de 1932 es va produir a Gata un succés molt dolent". Un llaurador va matar a un guàrdia municipal amb una corbella". Podem recordar aquell escrit meu PUNXANT ACÍ.

El treball de Antoni Reig molt ben documentat i explicat de crimens de quasi tots els llocs de la comarca de la Marina Alta va meréixer ser guardonat amb el premi de la primera edició del Premi d’Investigació i Assaig "Antoni Lluís Carrió" malauradament traspassat, que va convocar l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA).

Ahir dijous 28 d’abril es va presentar al Centre Social de Dénia, el llibre. Per raons de treball no vaig poder assistir al mateix, per això vos pose textualment l’escrit que ha penjat a la xarxa facebook l’IECMA: 

"Amb una assistència de més de 300 persones, tingué lloc al centre Social de Dénia, el dia 28 d’abril la presentació del llibre "Històries de crims i criminals de la Marina Alta" de l’autor Antoni Reig, guanyador de la 1ª edició del premi, convocat per l’IECMA i dotat amb 2.500 €.
En l’acte van intervindre la presidenta de la nostra entitat, Rosa Seser, l’escriptor Jovi Lozano i l’autor del llibre Antoni Reig, qui va fer un recorregut per les històries del llibre, de gran interés i magníficament exposades. També estigueren presents els artistes que il·lustren el llibre, un per cada una de les històries narrades: Vicent Poquet, Andrés Jaén, Nina Llorens, Santi Inocencio, Dani Sanchis, Abel Jiménez, Ángeles Pérez, Joan R. Castejón, Miguel Mairena, Julià Arazo, José Luís Saldaña, Andrea Landa, Marta Colomer, Ramon Pérez Carrió, i Javier Ruíz "Txin".
L’artista Josepa Gilabert és l’autora del gravat que va ser lliurat a l’autor del premi.
Una vetlada a recordar, on s’ajuntaren els representants més conspicus de la cultura comarcal, convocats per l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, que rebé un munt de felicitacions de tots els presents per les activitats que està portant a cap."

Quan tingam el llibre en les mans, tindre l’ocasió d’endinsar-nos més en aquest succés, que va saccejar Gata en temps de la Segona República.

A la fotografia, l’autor del llibre Antoni Reig rep un obsequi de la presidenta de l’IECMA Rosa Seser.

FONT: Foto i text IECMA.EL CERCLE PODEM GATA DEMANA UNA CONSULTA CIUTADANA VINCULANT SOBRE ELS BOUS

20160429153551-13115991-501101730078929-2865827987277952582-o.jpg

Quatre membres del grup polític CERCLE PODEM GATA han presentat hui a la secretaria de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, una PROPOSTA DE CONSULTA CIUTADANA VINCULANT, sobre els bous al carrer, ja que consideren "que és necessari desvincular les institucions públiques d’aquests actes de tortura animal".

El grup proposa al Plenari -màxim òrgan municipal- adoptar els acords que porten a una consulta ciutadana vinculant.

Ací teniu el text que han donat a conéixer en un comunicaqt de premsa:

"Hui 29 d’abril, representants de les persones que conformem el Cercle PODEM Gata, hem presentat per a la seua discussió i aprovació pel plenari de la corporació, la següent PROPOSTA DE CONSULTA CIUTADANA VINCULANT:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El passat 24 de Maig les veïnes i els veïns del poble van demostrar amb el seu vot que volien un canvi. Canvi en les maneres de fer les coses, i de canviar coses que els anteriors grups municipals no s’han atrevit a canviar.

En els últims mesos s’ha generat polèmica, tant en l’àmbit municipal con en l’àmbit estatal, respecte a la conveniència que des de les administracions públiques es done suport als actes taurins, ja que aquests actes són considerats per molta gent, actes de tortura i barbàrie.

Prova d’aquesta polèmica social la podem observar en municipis veïns, en els quals s’estan prenent mesures per suprimir actes taurins, com el bou embolat o el bou encaixonat, d’una manera contundent.

Els membres del Cercle PODEM Gata considerem que és necessari desvincular les institucions públiques d’aquests actes de tortura animal. Ara bé, des del Cercle PODEM Gata defenem que les decisions que puguen afectar el conjunt del poble, siguem preses pel conjunt de les veïnes i veïns, independentment de les consideracions dels nostres representants polítics.

Aquest és el canvi que hem defensat sempre; les decisions per i per al poble. Aquest és el canvi que entenem va demanar la gent el passat 24 de Maig.

Per tant, proposem al Plenari el debat i, si s’escau, l’adopció dels següents:

ACORDS

Primer. Reconeixement per part dels grups municipals la necessitat de realitzar una CONSULTA CIUTADANA VINCULANT sobre la posició que deu prendre l’ajuntament respecte a la celebració d’actes taurins per tal d’evitar confrontacions i polèmiques innecessàries.

Segon. Acordar de forma conjunta per tots els grups municipals aquells mecanismes i passos necessaris per dissenyar una CONSULTA CIUTADANA VINCULANT sobre la posició que deu prendre l’ajuntament respecte a la celebració d’actes taurins en les pròximes festes locals.

A Gata a 29 d’abril del 2016"

FONT: Foto i comunicat de premsa: Cercle Podem Gata.EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA ARRIBA ALS 2.000 USUARIS A LA XARXA FACEBOOK

20160429215334-2000.jpg

Hui, penúltim dia del mes d’abril de 2016 a les 21 hores, ha arribat el facebook de Miguel Vives Signes (Cronista de Gata) als 2.000 usuaris, allò que a la xarxa FACEBOOK se li diu "amigos". Ha sigut un nou "amic" de Benissa. Vull donar-vos les gràcies per haver arribar a aquesta xifra tan significativa i nombrosa de persones interessades en conéixer les notícies, la informació, la història, les fotografies antigues i no tan velles, del poble que han nascut, viuen i estimen o que coneixen, GATA DE GORGOS.Vull ressaltar que per la finestreta del facebook es pot veure el blog del Cronista de Gata des de totes les parts de tot el món. Un dia en paciència es podria fer un mapa de indrets des d’on es connecten gaters o que estimen Gata. 

 Si fem un repàs de quan arribà a fites importants, dir-vos que el blog es va poder veure des del facebook des del 9 d’octubre de 2012. En tres anys, sis mesos i 19 dies ja són 2.000 amics. Els "amigos" (amics) del facebook: 500 (25/7/2013); 1.000 (16/6/2014); 1.500 (24/3/2015) i hui, 29/4/2016, 2.000.

Als sis anys i quasi un mes d’haver començat el blog, quan el nou contador de visites s’apropa a les 70.000 entrades (des de l’1 de desembre de 2015), vos done les gràcies per la complicitat, perque vosaltres també feu el blog i perque anem fent poble tots junts. I com sempre dic...endavant.

 DIARI GATER DE 30 ANYS (1987-2016) -6 a 29 novembre, 1987-

20160430224446-esglesia.jpg

Continua la sèrie sobre els articles publicats per mi quan col·laborava als diaris. A la primera quinzena de novembre destacava el raig que es va passejar per Gata un dia de tormenta.

1987, 6 de novembre:

244.- LES MESTRESSES DE CASA SEGUIXEN LES SEUES ACTIVITATS.

245.- EL DILLUNS 2, PLE EXTRAORDINARI URGENT.

246.- ERA DE BORONAT (Publicava COMARCA).

1987, 8 de novembre:

247.- EL GORGOS, AMB NOVETATS EN LA SEUA FORMACIÓ, S'ENFRONTA AL XELLA. IMPORTANTS BAIXES. (Publicava a INFORMACIÓN).

1987, 11 i 13 de novembre:

248.- UN RAIG CAIGUÉ SOBRE L'ESGLÉSIA DE GATA DE GORGOS. Impactà en el parallamps. (Publicava a INFORMACIÓN).

La mateixa notícia a COMARCA del dia 13 titulava: 249 -UN RAIG "PASSEJÀ" PER GATA. Era el dia 8 de novembre aquella tormenta. El llamp xocà contra el parallamps de l'església. Es tallà la llum dels carrers Doctor Gómez Ferrer, José Antonio (ara La Bassa), Duquessa d'Almodóvar i Plaça Hostal. Inclús a una de les cases del carrer Hostal es va encendre alguna cortina. El tro va resonar per tota Gata.

També a COMARCA, aquell 11 de novembre, vaig publicar:

250.- EL PLE APROVA EL 6 D'AGOST I EL 29 DE SETEMBRE COM A FESTES LOCALS.

251.- ESPORTS.

252.- -S'UNIXEN L'ESCOLETA I L'AJUNTAMENT.

1987, 15 de novembre:

253.- FUTBOL: GORGOS-ENGUERA: el Gorgos estava seté i tenia 11 punts. (publicat a INFORMACIÓN).

A la imatge de l'Ajuntament, vista de l'església. Observeu les reixes dels forats de les campanes, que són d'aquesta època.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris