Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Octubre de 2015.

LA PREMSA PARLAVA ESTOS DIES ENRERE DE...la reinauguració del cine "La Paz" de Gata de Gorgos

20151001091655-cine.jpg

Molts són els mitjans de comunicació que entre dimarts i dimecres van publicar la notícia de la reinauguració del cinema "La Paz", que com recordeu el blog del CRONISTA DE GATA també es va fer ressó en una primea part i resta la segona, que la publicaré en breu. Cal recordar-vos que diumenge dia 4 a les 19 hores serà l’event tan esperat.

Si repassem els diaris, INFORMACIÓN d’Alacant titulava ahir: "Gata recupera su cine La  Paz, fundado en 1925". Al subtítol: "Antonio Signes reabre la sala tras 12 años cerrada" i "También ofrecerá filmes en inglés, alemán y árabe". Vos pose la foto de l’article que preparava A.P.F. i que començava així: "Cuando los vecinos de Gata entren el domingo en el cine la Paz, tendrán la sensación de que aquí dentro, en esta sala con aforo para 450 espectadores, el tiempo se detuvo en 2003...". Llegiu la notícia PUNXANT ACÍ.

Per la seua part, el diari valencià LEVANTE-EMV també publicava ahir la notícia amb els mateixos titulars i subtítols.

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) també publicava l’event social i cultural: "El cine La Paz de Gata vuelve a abrir sus puertas después de 12 años cerrado al público". Al subtítol: "El fundador de la sala, que se clausuró en 2003, construyó el edificio en 1925 y ahora su nieto ha invertido más de dos años en la rehabilitación del inmueble". Podeu llegir la notícia PUNXANT ACÍ.

Els diaris "...digital.es" de la zona sud de la costa recollien tots la notícia, amb aquestos titulars: "12 años después de su cierre, Antonio Signes y familia inauguran una nueva etapa de este cine que fundó su abuelo en 1925." "El Cine La Paz de Gata de Gorgos reabre sus puertas con espíritu de cine de reestreno y vocación de dinamizar la vida social y cultural de la comarca"...Deia també: "El Cine La Paz abre sus puertas al público este domingo, 4 de octubre, recuperando el espíritu de cine de reestreno que le vió nacer y con la vocación de convertirse nuevamente en un punto de encuentro social y cultural para los vecinos de Gata de Gorgos y de toda la comarca de la Marina Alta." Entre alguns subtítols importants: "Tras 2 años de rehabilitación del edificio, el domingo 4 octubre se inaugura con la proyección de la película "Amarás a tu vecino". "La recaudación del estreno irá destinada a Cáritas.". "El Cine La Paz ofrecerá películas de reestreno en sesión doble y también en versión original para público inglés, alemán y árabe.". Podeu llegir la notícia PUNXANT ACÍ.

Finalment, dir que les radios com la Ser i altres mitjans s’han fet també ressó de la notícia.

FONTS: diaris de la C.V. i de la comarca.PRESENTEN LA XII FIRA GATA AL CARRER 2015 (el poble serà tot una tenda els dies 10 i 11 d'octubre)

20151001221146-presentfira1.jpg

Una fira de comerç, artesania, solidària, labors, escacs, música, activitats infantils, gastrobars, vehicles, tradició, moda…

Estem a nou dies de la XII Fira Gata al Carrer. Els estands de la fira comercial, solidària i del motor prendran els carrers del centre de Gata de Gorgos els dies 10 i 11 d’octubre. Es convertiran en una gran mostra del que ofereix la localitat al llarg de tot l’any, comprimint-lo en un intens cap de setmana.

Comerç de Gata i l’Ajuntament han presentat hui oficialment aquesta dotzena edició i han donat a conèixer totes les novetats. La presidenta de l’associació, Paqui Signes, ha volgut destacar el valor que aporten les persones com a segell diferenciador del comerç local. Valor que, opina, fa gran a una fira que cada aby atrau a milers de visitants fins a Gata. A més, Signes ha fet un repàs de les activitats previstes. Entre altres, destaca la convocatòria d’un concurs de estands, en el que participaran tots els que formen la fira. Les votacions es faran a través de Facebook i un jurat elegirà el estand guanyador entre els més votats.

Per la seua part, la regidora de Desenvolupament, Àngels Soler, ha manifestat tot el recolçament de l’equip de govern a la Fira Gata al Carrer, “que serà la primera per a nosaltres i estem molt orgullosos d’ella”. I ha aprofitat l’ocasió per a invitar a tota la comarca a apropar-se a Gata els dies 10 i 11 d’octubre per a poder gaudir d’ella.

Activitats

Continuant amb les activitats previstes, este any els assistents a la fira podran participar en el “Mur dels desitjos” que instalarà AMADEM dins de l’apartat dedicat a les ONG, la “Fira Solidària”. En esta edició tornarà la tirolina, instal·lada pel Grup Espeleològic Gatense (GEG) i no faltarà la clàssica Volta amb Carro. També es portarà a terme el tercer campionat d’escacs "Fira Gata al Carrer" i haurà tallers de labors, manualitats, restauració de mobles… A més de les cates d’embutits, classes de cocteleria, proves de motos, carretons, inflables, contacontes, karts ecològics, dances, concerts, desfile de moda infantil, exhibició d’aus, etc.

La pistoletada d’eixida la donarà el Concurs de Cocteleria Fira Gata al Carrer que tindrà lloc el dimarts, dia 6, per la vesprada en el Bar’baros. I, una vegada arribat el dissabte dia 10, la fira començarà amb el campionat d’escacs i una degustació de misteles. Encara que la inauguració oficial, amb dances tradicionals i “dolçaina i tabalet”, tindrà lloc un poc després, a les 11,30 hores. A partir d’eixe moment es desenvoluparà tota la programació de la jornada fins el concert de la Jove Orquestra de la Marina Alta, a les 20 hores.

Les activitats del diumenge començaran a les 11 hores, moment en el que s’iniciarà el descens en tirolina i, per altre costat, s’iniciaran els jocs infantils i inflables. Al llarg del dia haurà tallers de cocteleria, de manualitats i de restauració de mobles, cata de formatges, carretons, contacontes i actuacions musicals en directe. A les 20 hores la Banda Infantil de Gata oferirà el concert de cloenda de la fira.

FONT: Nota de premsa de Factoria d’Idees. Gata.CONEIXEU JA EL FULLET DE LA XII FIRA GATA AL CARRER?

20151001220934-mapa.jpg

Ací teniu el fullet de la XII Fira Gata al Carrer
http://www.firagataalcarrer.com/ini…/FolletoFiraGata2015.pdf

Foto de Fira Gata al Carrer.

A la imatge de portada, el planol de la fira que podeu trobar dins del fullet en pdf.

FONT: Fira Gata al Carrer, Comerç de Gata.REINAUGURACIÓ DEL CINEMA "LA PAZ" (pel·lícula a benefici de Cáritas) - i II -

20151001231441-img-20150927-114029.jpg

Deixava pendent l’altre dia més història sobre el CINEMA "LA PAZ". Si recordeu i s’ha publicat ja en els mitjans de comunicació diumenge 4 d’octubre a les 19 hores serà el moment de la reinauguració de la sala. Es projectarà la pel·lícula "St. Vicens" a benefici de CÁRITAS.

Però coneguem tota la història del cinema "La Paz"?

"Mi gran boda griega" fou la última pel·lícula que els espectadors del "Cine La Paz" van poder gaudir abans del tancament de les seues portes en 2003. Enrere quedava una llarga historia vinculada a este cine, propietat de la família Signes, que tingué els inicis en 1925 quan Francisco Signes Signes inaugurava el que seria el primer cine de Gata de Gorgos.

Creat sobre les cendres d’una antiga fàbrica de mobles que va sofrir un incendio, desde el seu inici el cine es convertí en el centre de la vida social i cultural del poble i de tota la comarca. Els seus habitants omplien les seues butaques.  Amb els anys la cabuda arribà a quedar-se menuda i es va ampliar.

En el seu devindre, les parets del Cine La Paz han acollit tot tipus d’events: cinema mut amb orquestra en els anys 20; cinema sonor a partir dels anys trenta; representacions teatrals (amateurs i professionales); espectacles de boxa; balls de carnaval, etc. Així, varietés, sarsueles i sainets valencians han alternat amb pel·lícules de Greta Garbo i produccions com "Ben-Hur",  estrenada amb gran èxit un dijous sant a preu d’una pesseta l’entrada, registrant un ple absolut i arribant inclús a generar beneficis.

En 1938, en plena Guerra Civil, el cine fou alquilat. Començava una etapa en la que diferents empresaris es posarien al front del mateix. En gener de 1940 es projectava la pel·lícula "Suspiros de España". A mitjan dels 50, després del tancament del Ideal Cinema, el Cine La Paz continuava obert i sense competència. Així es mantenia fins abril de 1977, quan es produí el cese de la seua activitat.

A continuació, la família dels autèntics propietaris del cinema agafaria el relleu. Els fills de José Signes i néts de Francisco Signes feien una gran reforma que dotava al cine d’una moderna maquinària i decoració. El 10 d’abril de 1978 es projectava la pel·lícula “La guerra de papá”. Sols un any després els propietaris cederien l’explotació del cine a Juan Bautista Salvá Mulet, qui es mantindria al front del mateix fins al seu tancament definitiu en 2003.

Aquest diumenge dia 4, el Cine La Paz recupera de nou de mà de la família Signes l’espirit del seu creador per a compartir amb els veïns de Gata de Gorgos i la comarca el cinema de reestrena i totes aquelles propostes de títols que els usuaris desitjen tornar a visualitzar en una pantalla gran.

FONT: Nota de prensa, Cinema "La Paz". Gata de Gorgos.LA PREMSA PARLA de...la presentació d’ahir de la Fira Gata al Carrer 2015

20151002225309-presentfira.jpg

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) publica, hui divendres dia 2, la presentació de la pròxima FIRA GATA AL CARRER 2015. Titula el diari: "La Fira Gata al Carrer tomará el centro del pueblo los días 10 y 11 de octubre". Al subtítol: "El certamen combina artesanía, solidaridad, comercio, actividades infantiles, música, gastrobares, vehículos, tradición y moda". Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201510/02/fira-gata-carrer-tomara-20151002002201-v.html.

També el diari digital "Marina Plaza" publica hui el tema: "Artesanía, comercio, solidaridad, gastronomía y cultura en Gata al Carrer". Al subtítol: "La XII edición de la Fira congregará miles de visitantes los días 10 y 11de octubre y contará también con gastrobares, vehículos, tradición, moda o ajedrez". Ací teniu l’enllaç: http://lamarinaplaza.com/2015/10/01/artesania-comercio-solidaridad-gastronomia-y-cultura-en-gata-al-carrer/.

FONTS: diaris Las Provincias i La Marina Plaza 2-10-2015.

 MIRADES URBANES: EN MEMÒRIA DE PAQUITA "LA SERRA"

20151003224041-memoriapaquita.jpg

  Demà dia 4 d'octubre de 2015, reinauguració del cinema La Paz de Gata de Gorgos. A les 19 hores. Única sessió. Projecció de la pel.lícula St. Vincent. A benefici de Cáritas Gata. En el aire de la sala estarà el record de Paquita "la Serra" germana de Antonio i Paco. La família li ha posat un curiós record ubicat al buit de l'escala. Una figura formada per antigues bovines. Ací teniu el detall.CÁRITAS GATA INSTAL·LA UN CONTENIDOR DE ROBA AL PONT DE LA FONT DEL RIU

20151004175704-caritascontenidor.jpg

Més de 2.000 euros recull la ONG al sopar de Sant Miquel

En poc més d’una hora reinauguren el cinema "La Paz" amb una sessió a benefici de Cáritas Gata

En estos dies és notícia Cáritas Gata per diverses raons. Al Sopar de Sant Miquel i que es va celebrar el divendres 25 de setembre i amb alguns donatius més es van recaptar un total de 2.123,11 euros. Els diners han estat ingressats al compte de "Ayuda a las personas refugiadas". L’associació benèfica agraïx l’extraordinària resposta de tots.

Per altra banda, ja haureu notat que al pont de la Font del Riu, junt als contenidors del fem, vidre i plàstics, hi ha un altre contenidor de color roig. És de Cáritas Parroquial de Gata, que ha fet el següent comunicat:

"S’ha col·locat un contenidor de roba al pont de la Font del Riu. La roba que es deposite anirà destinat a un projecte de Cáritas. Un projecte de inclusió social i reutilització i reciclatge que té com a materia prima la roba usada. Per a major informació podeu consultar: www.koopera.org y www.arropaweb.es.

Us animem a col·laborar d’esta forma a partir d’ara. Vos demanem que en compte de deixar la roba al despatx parroquial hi feu allí. Per part de Cáritas Parroquial de Gata prenim la decisió de no tindre "ropero". Quan tinguem alguna necessitat puntual us la farem saber. Vos agraïm el recolzament que sentim per part de tots".

Finalment, cal recordar que en una hora es posa en marxa la reinauguració del cinema "La Paz" amb una sessió a benefici de Cáritas Gata. Es projectarà la pel·lícula "St. Vincens". Una bona vesprada de cinema per a una bona causa.

FONT: Cáritas Gata.EN UNA HORA...REINAUGURACIÓ DEL CINEMA "LA PAZ" DE GATA (després de dotze anys sense cine al poble i complint-se 90 anys dels seus principis)

20151004181458-cinelapaz1.jpg

Ja es palpen els nervis pel carrer Avinguda La Pau. El cinema porta el mateix nom però en castellà "La Paz". Aquella sala que naixqué de la mà del Ti Quico Sella l'any 1925 i que va passar per moltes vicisituds, problemes, entrebancs, crisis, canvis...hui renaix de les seues cendres, com ho va fer després de l'incendi de la fàbrica per a encetar el segon quart del segle XX i ara ho fa 90 anys després. La família Signes Grimalt ("germans Texanos") ho ha fet possible. Aquelles preguntes de: "Tornaran alguna vegada a fer cine?", "El cine ja no funciona, faran cine alguna vegada?" quedaran contestades en una hora i la resposta és que si...gràcies a la constància de Antonio, ànima de que el projecte desapareguera; Paco, el seu germà, i Paquita, la seua germana que sens dubte serà hui recordada. Ella també estarà a la sala present.

I la gent de Cáritas de Gata també està preparada per a que tot resulte un èxit. Són valents i van a per totes, a ajudar als més necessitats. Es fa la sessió a benefici d'aquesta organització benèfica. Més coses vindran a benefici d'altres entitats, societats,...de la mà d'aquesta sala ubicada en un lloc privilegiat, el centre del poble. Ara la societat, la cultura, l'esport, la política del poble de Gata estan d'enhorabona. El cine guanya, la vida del poble guanya. Endavant amb aquest projecte.

 MÉS DE 350 PERSONES ASSISTIXEN A LA REINAUGURACIÓ DEL CINEMA

20151004234856-12079707-558017741016291-6700761110986417657-n.jpg

Per a visionar l’àlbum de fotos, PUNXEU ACÍ.

Abans de la pel·lícula han parlat Antonio Signes Grimalt "Texano" i el rector Don Francisco M. Murillo i s’ha projectat un document històric del cinema

Record especial per a Paquita, la germana de Antonio i Paco

La gent ha quedat molt contenta de la sessió, que ha durat unes dos hores

Els veïns de Gata de Gorgos no han volgut deixar passar aquesta oportunitat que els donava els germans Signes Grimalt "Texanos": veure una pel·lícula al reinaugurat cinema "La Paz", ubicat en pleno centre urbà. Després de dotze anys de "silenci cinèfil", com deia el gran aficionat Paco Moncho en un dels seus comentaris, ha tornat la gent a visionar una pel·lícula al cine "Passetes", que també se li va dir a aquest cinema en algun temps.

A les 19,05 de la vesprada de hui diumenge dia 4 d’octubre de 2015 pujava a l’escenari de la sala Antonio, l’ànima de suport del projecte per a tota la família. Se li veia emocionat, no s’ha enrollat com ha dit ell. Ha donat les gràcies a tots els que els havien ajudat a posar en marxa el cine. Després ha convidat a pujar i així ho ha fet al senyor rector Don Francisco M. Murillo, que ha donat les gràcies en nom de Cáritas Gata. 

Un moment especial i molt emotiu s’ha viscut quan han projectat la imatge de Paquita, la germana que va faltar fa uns mesos. La llegenda deia: "Yo también me siento feliz". Un aplaudiment ha servit d’homenatge a Paquita "la Serra".

A la barra del bar, a l’entrada, atenent a la gent, el personal de Cáritas Gata. Tot ple, més de 350 persones. Els veïns han visionat primer un documental sobre el cine "La Paz", fent un menut recorregut per la seua història. Després s’ha projectat la pel·lícula escollida per a l’ocasió: "St. Vincens".

Vos pose les paraules que al facebook ha dit Paco Moncho d’aquesta inauguració: "...12 anys després, hui, un 4-10-2015, els germans Texanos el tornen a reobrir amb una funció pro-Càritas i amb la pell·ícula "ST.VINCENT! de Bill Murray. Han estat 12 anys de silenci cinèfil en el nostre poble; però gràcies a la família Signes Grimalt que han aguantat presions de constructors, supermercats, etc. i que mai han volgut enderrocar aquest emblemàtic cinema. El huelo Quico Signes, la huela Paquita "La Venta" al front de tota la seua família que ja no son entre nosaltres , segur que desde el cel faràn hui una gran festa. Visca el Cine La Paz!".

També les que ha dit el senyor rector: "Apertura del cine La Pau con lleno absoluto. Desde Caritas Parroquial agradecemos Antonio y a su familia la inicitiava que las entrandas y lo recogido en la barra sea destinado para Caritas. Agradezco a todo el equipo de Caritas parroquial por todo el trabajo que habeis realizado. Gracias en nombre de vuestra parroquia.Que Dios os bendiga!".

Data històrica que cal ja anotar en els anals de Gata de Gorgos. Reinauguració del cine "La Paz".

Foto de Miguel Vives Signes.
Foto de Miguel Vives Signes.

FONT: Fotos àlbum: Verónica Vives, Gemigeor Caselles, Parròquia, Cronista de Gata. Foto portada: Gemigeor Caselles.ES REPETIX EL RESULTAT: GORGOS, 2; ALFÀS DEL PI, 1

20151005142849-gorgosgran.jpg

Per tercera jornada consecutiva es repetix el mateix resultat, però ara recupera tres punts el GORGOS C.F. El Gorgos jugava a les 17 hores al camp Les Costeres de Gata i va guanyar a l'Alfàs del Pi per 2 a 1. La classificación és el lloc 8é amb 6 punts. Dels tres partits disputats té dos guanyats i un perdut, com ja he dit, amb els mateixos marcadors els tres.

A la pròxima jornada, diumenge 11, el GORGOS viatja fins a Xixona per a jugar el partit de la quarta jornada.

FONT: Foto de Helena PH.EL DIA DESPRÉS...DE L'EXIT DEL CINE (Àlbum de fotografies i vídeos)

20151005223508-cinepm.jpg

Encara ressonen les veus que comenten al llarg del dia de hui el resultat de la primera experiència, de la reinauguració del cinema "La Paz" que va resultar tot un èxit. De la mà de Paco Moncho (àlbum de fotos), del mateix Moncho i Alejandro Portaz (videos) podeu veure per una part un àlbum de fotografies dels moments més importants de la sessió d’ahir (Paco Moncho) i per altra de la història del cine "La Paz".

Comenta Paco Moncho de la sessió d’ahir:

"El 4-10-2015 s’ha inaugurat el Cine La Paz, després de 12 anys 4 mesos i 9 dies. S’ha proiectat el film ST. VINCENT" interpretat per Bill Murray i Naomi Watts. Una funció pro-càritas. El cinema s’ha omplit de gom a gom i se ficat el cartellet de "No queden entrades". També en el baret s’han esgotat totes les existències que la ONG CÀRITAS havia posat a la venda per recaptar fons. Resum: ÈXIT TOTAL!!!!"

Enllaç al vídeo de Paco Moncho, a l’exterior del cine moments previs a la reinauguració: PUNXEU ACÍ.

Enllaç a l’àlbum de fotos de Paco Moncho: PUNXEU ACÍ.

Enllaç al vídeo de Alejandro Portaz (Ochovideos), PUNXEU ACÍ

   

  Foto de Paco Moncho Pascual.
  Foto de Paco Moncho Pascual.

A la fotografia de Paco Moncho, moments abans de començar la pel·lícula.

FONTS: Paco Moncho / Alejandro Pertaz.LA BIBLIOTECA DE GATA EXPOSA PINTURES DE MARÍA ROSA SIGNES

20151005224638-pintures.jpg

Divendres passat dia 2 d'octubre va quedar inaugurada l'exposició de pintures de María Rosa Signes, ubicada a la biblioteca pública municipal. A l'acte va assistir l'alcaldessa; la regidora Josefa Signes i la regidora Àngels Soler, la treballadora social Rosa Ivars i nombroses persones, familiars i companys de María Rosa. Podeu visitar-la en horari de biblioteca, de dilluns a divendres de 9 a 13 i de 17 a 20 h.

Foto de Biblioteca de Gata de Gorgos.
FONT: Fotos Biblioteca de Gata.GATA: NETEJEN EL TALÚS DEL PONT DE LA VIA, A LA CARRETERA

20151006205836-neteja.jpg

Ferrocarrils de la Generalitat , juntament amb l'empresa municipal SòlGata, han dut a terme una neteja en el talús del pont de la via a la zona de la Font del Riu, tan a una part com a l'altra, donant així a l'entrada i eixida una millor vista de neteja.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

FONT: Fotos Ajuntament de Gata.GATERS A LA 23 CURSA DEL BAIX MONTGÓ (diumenge dia 4, de Xàbia a Jesús Pobre)

20151007204154-cagata.jpg

Vicent Llopis Cheli va entrar onzé i Joan Jaume Torres Oliver (C.A. Gata) el 17é

Christina Mallet va ser la segona dona entrant al lloc 66 de la general

El passat diumenge dia 4 es va disputar el 23é Cross Popular Baix Montgó, que any rere any va de Xàbia a Jesús Pobre i que organitzen conjuntament el C.A. Llebeig de Xàbia i el C.A. La Faixa de Jesús Pobre. Un total de 347 corredors van entrar a la prova reina de 13,9 kilòmetres que discorria per baix del Montgó.

Bons resultats per als gaters i molt pòdiums. Així Molly Woods, que corre amb el C.A. Benissa-renault Ginestar va ser primera juvenil. La segona dona en entrar a meta i segona veterana A va ser la també gatera Christina Mallet (C.A. Dianium), al lloc 66 de la general. La onzena sénior va ser Celeste Grimalt Climent (C.M.U.M.M.A). La setena veterana A va ser la corredora del C.A. Gata Esther Sepúlveda Búrdalo i al lloc 10 la també del mateix club gater María José Soler Mahiques.

Joan Jaume Torres Oliver del C.A. Gata va fer 17 i tercer de veterans B. Primer veterà C i onzé a la general va quedar Vicente Llopis Cheli (C.A. Frank Beneyto R.Denia).

Del Club Atletisme Gata els cinc primers van ser els següents:

Joan Jaume Torres Oliver, que ja he dit que va quedar 17 a la general; Pepe Espasa Mulet (43 en la general); Francisco Pedro Mestre (56 gral.); Pepe Pedro Mestre (98 gral.) i Anto Valero Signes, primera dona gatera del club (123 gral.).

   
  Foto de CLUB DE ATLETISMO LLEBEIG DE XABIA.

A la imatge de portada, els corredors del Club Atletisme Gata participants a la 23é cursa Baix Montgó. Dins, un moment de la carrera amb corredors de Gata i la primera dona del club, Anto Valero.

FONT: Club Atletisme Gata / Som esport.

 AJUNTAMENT DE GATA: Bases ingenyer industrial; baret; reorganització de contenidors, recollida de fem al pont del 9 al 12,...

20151007205402-femfira.jpg

L'Ajuntament de Gata de Gorgos està en constant activitat i es generen les activitats i notícies sense parar. Ací en teniu unes quantes:

Per una part, la regidoria de Desenvolupament urbà ha aprovat el plec de condicions per a la contractació d'un enginyer industrial per a l'Ajuntament. Podeu consultar les bases al següentn enllaçhttp://gatadegorgos.sedelectronica.es/…

També, podeu consultar a la seu electrònica de l'Ajuntament el plec de clausules per a la concessió del Bar Alcolaes.

Per altra, dalt teniu la informació que dona l'Ajuntament i la seua empresa municipal Sòlgata al respecte de la recollida del fem, tant orgànic com de cartró i el que toca anar a l'ecoparc. Així mateix també s'informa de com afectarà a l'àmbit de la Fira Gata al Carrer del pròxim cap de setmana. (Mireu el cartell dalt).

Aixío mateix Sòlgata ha informat sobre la reorganització de contenidors de residus sòlids urbans, a les noves àrees creades d'aportació de residus completes: orgànica, envasos, paper/cartró i vidre en zones de l'extraradi del nostre poble. Baix teniu els llocs.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

FONT: Ajuntament de Gata de Gorgos / SòlGata.TEMPS INESTABLE. DIUEN QUE VE AIGUA. ESPEREM GAUDIR DE LA FIRA GATA AL CARRER

20151008091150-m.jpg

A les portes del pont. Tenim el temps rebolicat. Els comerciants gaters miren al cel. Esperem que aguante el temps. La Fira Gata al Carrer trau tot el comerç a les places i centre del poble. Desitgem sort, perque són valents. Aixina estava el Montgó a primera hora. Ha plogut aquesta nit. Ha fet un ruixat, quasi res.COMENCEN ELS NOMBROSOS ACTES A GATA DEL LLARG CAP DE SETMANA: Hui, documental "Adéu, Amèrica"

20151008092329-12087098-722035154596693-4946223904688590733-o.jpg

"Del Montgó al Manthatan. Valencians a Nova York" segona part. La tornada de les Amèriques. Aquest serà el documental que es podrà visionar hui dijous dia 8 a les 20 hores al Casal de la Música. Es projecta la segona part del documental amb el títol de "Adéu, Amèrica", de 56 minuts. En la pel·lícula apareixen entrevistades varies persones de Gata. La recent desapareguda Tonica Signes Fenoll (la Tia Tonica la Sariera, que ens va deixar el passat dia 9 de setembre a tres dies cel seu centenari i que constituïa l’únic testimoni viu de la Marina Alta d’aquells temps tan difícils); també apareixen Pilar Monfort, Carmen Ferrer Ginestar i John Signes. El guió i la direcció del treball és de Juli Esteve. La imatge, edició i producció són de Antoni Arnau i Esther Albert.

Ja sabeu: un trosset de la història de Gata i més en concret, de la història dels emigrants gaters i de la Marina Alta a les Amèriques.

FONT: Cartell anunciant l’event, Ajuntament de Gata.CANVIARAN EL SENTIT DE LA CARRETERA DE JESÚS POBRE A GATA, per a ser d'entrada al poble i no eixida

20151008134708-carreterajp.jpg

L’Ajuntament de Gata de Gorgos informa d’un dels resultats de les gestions fetes ahir mateix a la Conselleria d’Obres Públiques a València. L’organisme ha autoritzat la petició de l’Ajuntament de Gata per realitzar el canvi de sentit de la carretera de Jesús Pobre, que passarà a ser d’entrada a Gata des de la rotonda de la circunvalació fins les "portes de la via" com coneguem popularment a l’encreuament entre eixa carretera i la que va cap a Xàbia. Les obres es duran a terme conjuntament Conselleria i Ajuntament.

FONT: Informació i foto Ajuntament de Gata.DIA PLUJÓS A GATA...i pareix que la nit també es presenta pareguda. Superem els 40 litres

20151008221036-img-20150919-103433.jpg

Ja ho deia a primera hora del matí. Dia inestable el que es presentava i aixina ha sigut. L’estació metereològica més pròxima, Jesús Pobre, controlada per Meteoxàbia (donat que la de l’ajuntament de Gata estava averiada i no marcava cap litre) ha mesurat fins ara 44,2 litres. A Gata marcava l'amic Vicent Signes "Canya" un total de 25 litres, però segueix la pluja quasi a les onze de la nit. Molta humitat, 95 %. Temperatura en descens, ara uns 16 graus. Què farà demà?. Toca muntar les barraques de la fira. Farà clarianes el dia, tindrem pluja?. Els comerciants segueixen mirant al cel, esperem que canvie per bé de la festa i la fira.JA ESTEU PREPARATS?. DEMÀ DISSABTE 10 I DIUMENGE 11, ARRIBA LA XII FIRA GATA AL CARRER

20151009175022-comercos.jpg

PUNXANT ACÍ, CONSULTEU TOT EL FULLET D'ACTIVITATS I ACTES

A tota la comarca, una crida especial. Voleu passar-se per Gata demà dissabte 10 i diumenge 11, podreu gaudir de tot el comerç gater pels carrers i places del poble. Demà a les 11,30 des de la Plaça de l’Església serà la inauguració oficial, amb l’assistència de la diputada autonòmica Llum Quiñonero. L’acompanyaran l’alcaldessa Magda Mengual; la regidora de Desenvolupament Local, Àngels Soler, i la presidenta de l’associació "Comerç de Gata" Paqui Signes.

Al llarg de les dos jornades, dissabte i diumenge, podreu visitar la XII Fira Gata al Carrer i tots els estands preparats pels comerciants de Gata. No s’ho perdau. I els gaters eixirem també al carrer, ha tornat el bon temps aquesta vesprada i caldrà aprofitar el pont.

Açò és el que diu l’associació: "Com sabeu be, demà dissabte 10 i diumenge 11 d’octubre els comerços associats de Gata celebrem la Fira Gata al Carrer, 12 anys seguits promovent el Comerç, pero per damunt de tot, promovent el nostre poble. 12 anys regalant a Gata, als gaters i als visitants dos dies de festa i de dinamització econòmica".

Vos pose dalt el planol de la ubicació i relació dels comerços que este 2015 s’han fet avant com a expositors de la Fira.EL 9 D'OCTUBRE, FESTA DELS VALENCIANS, AMANEIX BANYAT: a Gata ja portem 34 litres

20151009092530-plou9octubre.jpg

Ací teniu el referent coster de la comarca, el pare Montgó, banyat i calat de la pluja de tot el dia d’ahir i d’aquesta nit. La foto està feta a les 8,30 del matí des de la bassa de regar. Encara hui, 9 d’octubre, Festa de tots els valencians, amaneixia fent gotetes. Es veia el cel ja. Segons m'indica l'amic Vicent Signes Signes "Canya" ahir es van mesurar a Gata 25 litres, com ja us vaig dir, i aquesta nit 9, el que fan un total de 34 litres fins ara. Podrà fer un descans i tornar a ploure diumenge per la nit...acabada la fira?. És el desig dels comerciants gaters i del poble. Així ho esperem.9 D'OCTUBRE A GATA: acte institucional, riuralogia, música i danses, rock local

20151009093931-cartell9octubre.jpg

El 9 d'octubre, la FESTA valenciana i dels valencians des de que entrara en la ciutat de València Jaume I aquell 9 d'octubre de 1238, es commemora a Gata de Gorgos, amb un acte institucional al saló de plenaris a les 11,30 hores; l'actuació de la Colla de Dolçainers i Tabaleteres amb el Grup de danses La Llata; la presentació del número 4 de Riuralogia: estudi dels riuraus i arquitectura rural, que porta un monogràfic dedicat a l'estudi dels riuraus de Gata, i el rock local amb els grups Tremp i Arrapa.

Anit, l'aperitiu cultural es va desenvolupar al Casal de la Música, amb la projecció del documental "Adéu, Amèrica", segona part de la sèrie "Del Montgó a Manhattan, Valencians a Nova York". (parle després de l'acte).

En dos hores comencen els actes. Bon dia de festa a totes i tots.

FONT: Cartell de la jornada festiva a Gata (ajuntament de Gata de Gorgos).HA MILLORAT EL TEMPS DEL DIA 9 D'OCTUBRE A GATA i ja lluix el sol

20151009162926-montgosol.jpg

Posava l’esperançadora fotografia a les 10,30 al facebook. Aquesta vesprada ja lluix el sol, els comerciants preparen les seues paradetes de la Fira i en unes hores es farà l’assaig del desfile de moda de Ca Ana Signes. Tot va tornant a la normalitat després de la pluja d’ahir i aquesta matinada. Al facebook he posat la imatge del Montgó vist del carrer que porta el seu nom. Ací dalt la teniu.9 D'OCTUBRE A GATA: ACTE INSTITUCIONAL OFICIAL A L'AJUNTAMENT (Àlbum de fotografies)

20151009164756-tots9octubre.jpg

(PODEU REPASSAR ELS MOMENTS MÉS IMPORTANTS DE L'ACTE, PUNXANT ACÍ)

Arribava la Colla de Dolçaines i Tabalets el Montgó de Gata a la Casa Consistorial. Pujaven tots a la sala de plenaris. La Corporació Municipal al complet es feia la fotografia oficial de l'acte institucional del 9 d'octubre. Davant de dalt la taula a terra una llarga senyera. L'alcaldessa Magda Mengual molt emocionada ha llegit el seu primer parlament de la festa dels valencians i valencianes. Ha destacat la tradició i les senyes d'identitat del poble de Gata. Després han intervingut els portaveus dels altres tres grups polítics. S'han escoltat poesies declamades pels mateixos regidors, com la coneguda "Assumiràs la veu d'un poble" de Vicent Andrés Estellés, que ha poemat la regidora de Cultura María Elena Rodríguez. De Miquel Martí i Pol i amb un record especial al jove Miquel Grau d'Alacant assassinat en 1977, ha llegit una poesia el regidor Juan Monfort. Finalment, l'alcaldessa també ha recitat una poesia de Ovidi Montllor, recordant el seu any. La dolçaina i el tabalet ha fet sonar un fragment de La Muixeranga.

Ja al carrer, la Colla i el grup de Danses La Llata han anat cap a la Plaça de l'Església on han ballat i tocat. El passacarrer ha con tinuat pels carrers del poble.

Recordar que resten dos actes de la jornada festiva de hui. Per una part, a les 20 hores a la terrassa del Centre Social es presentarà el número 4 de la revista "Riuralogia" que té el monogràfic dedicat als riuraus de Gata. Per altra, a les 21 hores actuaran els grups de rock local Tremp i Arrapa.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

FONT: Fotos, Ajuntament de Gata de Gorgos.AHIR, PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL "ADÉU, AMÈRICA", amb emotiu homenatge

20151009170311-documental.jpg

Ahir vesprada s'encetaven els actes del 9 d'octubre amb la projecció al Casal de la Música del documental "Adéu, Amèrica" segona part de la sèrie "Del Montgó a Manhattan. Valencians a Noya York".

La regidora de Cultura, María Elena Rodríguez, i Juli Esteve, director del documental van fer la introducció. Molt emotiu va resultar el moment en que va aparéixer la figura del que fins al nou de setembre en que ens va deixar havia estat el "testimoni viu", Tonica Signes Fenoll, la Tia Tonica la Sariera. La projecció va servir d'homenatge a aquesta dona i tota la seua història que ella contava sempre emocionada i amb molt de seny.

FONT: Fotografia, Ajuntament de Gata de Gorgos.EL POBLE DE GATA COMPTA AMB 11 ATURATS (PARATS) MÉS A FINALS DE SETEMBRE. Ja són 475

Ho llegim estos dies en el diari digital La Marina Plaza: "El paro en la Marina Alta se dispara otra vez con mil desempleados más en un mes". D’eixos mil, onze els trobem al poble de Gata. Diu el subtítoll de la noticia: "El número de desempleados vuelve a superar la barrera de los 13.000  y castiga a núcleos turísticos como Dénia, Xàbia o Calp y también a localidades de segunda línea como Ondara" i "Pese a reducirse los puestos de trabajo crecen los «contratos basura», todo un símbolo de la precariedad".

Pel que respecta a Gata de Gorgos, les llistes de l’INEM tancaven el passat mes d’agost amb 464 persones i acaba setembre amb 475, és a dir 11 més.

Si voleu llegir tota la notícia, ací teniu l’enllaç: http://lamarinaplaza.com/2015/10/08/el-paro-en-la-marina-alta-se-dispara-otra-vez-con-mil-desempleados-mas-en-un-mes/.

FONT: Marina Plaza digital.AHIR VA COMPLIR DEU ANYS DE SACERDOCI EL RECTOR DE GATA, DON FRANCISCO M. MURILLO

20151009172055-deuanysrectordf.jpg

Ahir dia 8 d'octubre va ser un dia especial per al rector de la parròquia Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos, Don Francisco M. Murillo Roldán. Va complir deu anys de la seua ordenació sacerdotal, que va estar a càrrec del finat arquebisbe cardenal Agustín García-Gasco Vicente. Tal dia com hui de fa una dècada celebrava Don Francisco la seua primera missa a la parròquia on va ser batejat, San José Artesano de València. Després va estar destinat sis anys a Requena i a les aldees de La Portera, Los Pedrones, Hortunas y Casas del Río, d'aquella comarca d'interior i fa quatre anys que està a Gata.

Ell nmateixa deia a la comunitat parroquial: 

"Hoy hace 10 años que soy sacerdote. Le doy gracias a Dios por el regalo del sacerdocio.Después de 10 años le puedo decir que soy un cura Feliz! Feliz por lo que soy y por la misión. Seis años en Requena y las aldeas de La Portera, Los Pedrones, Hortunas y Casas del Río. Y muy feliz por estos cuatro años en Gata. Me siento un afortunado por estar con vosotros. Doy gracias a Dios por todo lo regalado en estos años y pido perdón por si he sido motivo que la gente se aleje de Dios. Las fotos son de mi ordenación el día 8-10-05 y de mi primera misa el día 9-10-05 en mi parroquia de bautismo san José Artesano de Valencia".

Foto de Parroquia Gata De Gorgos.
Foto de Parroquia Gata De Gorgos.
FONT: Fotos, Parròquia de Gata de Gorgos.L'AJUNTAMENT DE GATA POSA EN MARXA EL NOU PORTAL DE TRANSPARÈNCIA MUNICIPAL

20151009172714-portaltransparencia.jpg

La regidoria de Govern Obert de l’Ajuntament de Gata ha posat en funcionament el Portal de Transparència Municipal amb l’objectiu de facilitar a totes les persones interessades un accés senzill a la informació més important relativa a les activitats de l’Ajuntament de Gata de Gorgos. Segons el regidor Jaume Monfort, "d’aquesta forma, reforcem el compromís de rendir compte de les nostres actuacions a la societat a la qual ens devem, i alhora donem compliment a la legislació vigent en matèria de transparència i bon govern".

El portal, al qual es podrà accedir des de la web municipal www.gatadegorgos.es, recull tota la informació municipal tal com recull la llei 2/2015 de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Generalitat Valenciana que entrarà en vigor el dia 9 d’octubre. La pàgina s’ha elaborat amb recursos propis de la institució i a través de software lliure.

Precisament, el diari digital la Marina Plaza publica estos dies l'article al respecte: "Gata publicará en su nuevo Portal de Transparencia los gastos de los concejales en viajes y los regalos que reciban". Diu el subtítol: "La web, realizada con recursos propios del consistorio y software libre, ofrece también los currículos de los ediles, así como sus sueldos o retribuciones".

Si voleu llegir tota la notícia, ací teniu l'enllaç: http://lamarinaplaza.com/2015/10/08/gata-publicara-en-su-nuevo-portal-de-transparencia-los-gastos-de-los-concejales-en-viajes-y-los-regalos-que-reciban/.

FONT: Ajuntament / Marina Plaza.


 SABIEU..? QUE DIJOUS SANT DEL 2016 SERÀ FESTIU A LA C.V. SUBSTITUINT 1 DE MAIG, DIUMENGE

Ho sabieu?. Fins a tres festivitats de 2016 cauen en diumenge, una d'elles l'1 de maig (festa del treball); el dia 9 d'octubre que al ser bisest i com enguany ha caigut divendres caurà en 2016 diumenge i el dia de nadal 25 de decembre.

Per això, està ja aprovat l'esborrany, a falta de ser aprovat pel Consell, el calendari laboral de la Comunitat Valenciana. És el que han decidit el Consell Tripartit per al Desenvolupament de les Relacions Laborals i Negociació Col·lectiva, format per representants de la Conselleria d'Economia, la patronal autonòmica Cierval i els sindicats UGT i CC.OO. 

Per tant, la Setmana Santa 2016 ací a la C.V. tindrà festiu el Dijous Sant, que l'any que ve serà el 26 de març, molt a prop de les Falles, i s'allargarà fins Dilluns de Pasqua. El segon dia de nadal, 26 de desembre, també serà festiu.

Són dotze dies en total entre les que marca l'Estat i l'autonomia, festes laborals retribuïdes i no recuperables. A eixes cal afegir altres dos de caràcter local determinades pels ajuntaments, fins arribar a les 14 jornades que marca la legislació estatal. A Gata de Gorgos, l'ajuntament a l'últim plenari va deixar aprovats els dos dies festius per a 2016, que seran el dia 6 d'agost, festivitat del Santíssim Crist del Calvari (que serà dissabte) i el 29 de setembre, festivitat de Sant Miquel Arcàngel, que coincidirà en dijous. ARRIBEN ELS DOS DIES GRANS: XII FIRA GATA AL CARRER. Es presenta molt bon dia

20151010103340-cartellfira3.jpg

Dissabte 10 i diumenge 11 ja estan ací. Els comerciants gaters estan contents. Hem donat una volta per la fira a primerahora del dia i se'ls veia afaenats, rematant-ho tot, posant-ho tot a disposició dels visitants, perquè vosté, tu i jo, tenim que visitar la fira, quedar amb els comerciants, fer tractes com feien abans i adquirir productes i alimentació als llocs que aixina es puga. La XII FIRA GATA AL CARRER 2015 està ja en marxa i amb un dia esplèndit de tardor. Fa fresqueta però lluix el sol. En una hora s'inaugurarà oficialment per les autoritats municipals i autonòmiques i directiva de l'associació "Comerç de Gata".

Els tenders de GATA DE GORGOS vos esperen a totes i tots, des dels punts més llunyans i més propers, aprofitant que estem en els dies del pont del 9 d'octubre al Pilar, podeu passar un dia molt agradable al poble. 

No es quedareu indiferents: és una fira on trobareu comerç, artesania, barraques solidàries, labors, escacs hui dissabte, música, activitas infantils, passeigs amb carro, gastrobars, vehicles, tradició, moda…

ACÍ TENIU LA PROGRAMACIÓ FINS EL MIGDIA DE HUI DISSABTE 10:

10 hores. 3er Campionat d’Escacs infantil i adult

10:30h. Tast de misteles (fins les11h.) (Bar 10 stand)

11 hores. Tirolina pel GEG al pont del'Acolaya (fins les 14h.) GEG.

11:30 h. INAUGURACIÓ DE LA FIRA amb actuació de Danses tradicionals i Dolçaina i Tabalet.

11:30h. Taller de cocteleria acrobàtica infantil/juvenil per Ernesto Ross deRosflair (Exclusive & Drinks stand)

12 hores: Taller de restauració de mobles. (EPA stand)

12 hores: Taller de manualitats i pintacares (Xiulet stand).

13:00h. Final del 3er Campionat d’Escacs infantil i adult.

13:00h. Tast de formatges. ComtePoligny, Cantal Tunel, Le Chartreux, C/ Signes. 

A migdia, vos pose la programació de la vesprada.PROTECCIÓ CIVIL GATA: UNA FIRA AMB SEGURETAT PER A TOTS

20151010105147-consellspc.png

L'agrupació de PROTECCIÓ CIVIL DE GATA DE GORGOS ha preparat una sèrie de consells oportuns per a la FIRA GATA AL CARRER. 

La Fira Gata al Carrer es caracteritza per una gran afluència de gent durant els dos dies en la que té lloc.
L'experiència ens diu que hi ha franges horàries en les quals l'afulència de gent és molt més massiva que en altres hores i això pot comportar certs riscos per a les persones.
Des de protecció civil hem preparat alguns consells a seguir en este tipus d'events a l'aire lliure i que ens poden ser de gran ajuda donat el moment, la circumpstància o l'emergència.
Esperem que vos servisquen.

CONSELLS PER A GRANS CONCENTRACIONS DE GENT

.- Si aneu acompanyats o en grup, acordeu un punt de referència on tornar-vos a reunir en cas que vos separeu o vos perdeu.

.- Si aneu amb xiquets menuts porteu-los a coll o de la mà. Estigueu pendents de la gent major i de les persones amb impediments.

.- Porteu la documentació a sobre. En el cas dels xiquets menuts, gent major i discapacitats psíquics prepareu una fitxa amb les seues dades i un telèfon de contacte, i feu que la porten en un lloc visible per si es perden.

.- Si teniu la sensació d'estar atrapats o sense eixida possible, busqueu una ubicació alternativa on pugueu localitzar una via d'evacuació.

EN CAS D'EMERGÈNCIA

.- Mantingueu la calma i estigueu atents a les indicacions dels serveis d’emergència

.- Eviteu cridar, córrer o empènyer els altres, ja que podríeu provocar situacions molt perilloses per a la gran quantitat de persones que n’hi ha concentrades.

.- Una vegada estigueu en una zona segura, si no trobeu alguna persona informeu-ne els serveis d’emergència

Recordeu: davant de qualsevol emergència personal o col·lectiva, telefoneu al 112, mantingueu la calma i seguiu les indicacions dels serveis operatius. Si telefoneu des d'un telèfon mòbil i no dóna senyal, pot ser que les línies estiguen saturades: busqueu un telèfon fix per fer la telefonada.
FONT: Protecció Civil, Gata de Gorgos.


ACTIVITATS DE LA FIRA GATA AL CARRER 2015: vesprada del dissabte dia 10

20151010145311-img-20151010-114051.jpg

Abans de conéixer amb àlbums el que ha sigut el matí, des de la inauguració fins a altres imatges curioses, ja que eixes entrades les posaré a la vesprada, vos pose com havia dit les activitats d'aquesta vesprada de dissabte, dia 10:

16 hores: “Carretons” (fins les 17h.) (Pl. Esglèsia)

17 hores: Tirolina pel GEG al pont de l'Acolaya(fins les 19h.)

17 hores: Conta Contes amb disfresses (Papereria Font stand)

17 hores: Rondalla (fins les 18h.).

17 hores: Concert del Duo Juanes (Exclusive & Drinks stand).

17:30 hores: Taller de manualitats i pintacares (Xiulet stand).

18 hores: Taller de restauració de mobles (EPA stand)

18 hores: Desfile de moda infantil C/Signes, Ana Moda)

19 hores: Tast de formatges. (Ca Curro stand) C/ Signes

20 hores: Concert de la Jove Orquestra de la Marina Alta a l'església

20 hores: Concert de "La Senyora X" (Forn de Pà Xaro stand).

A la imatge, un moment de la inauguració oficial amb les autoritats i directiva dels comerciants, a la Plaça de l'Església.SEGUIX EL MILLOR TEMPS PER A LA FIRA: INAUGURACIÓ: matí de dissabte (àlbum) ( 1 )

20151010173731-firaajuntament.jpg

(PUNXA ACÍ i repassa les fotografies oficials de la inauguració)

La XII Fira Gata al Carrer 2015 ha estat inaugurada oficialment aquest matí a les 11,30 hores, a la Plaça de l'Església. Han parlat la presidenta de Comerç de Gata, Paqui Signes, i la regidora de Desenvolupament Local, Àngels Soler. Totes dos han coincidit en valorar la tasca dels comerciants d'un poble menut i de fer una fira que porte als visitants a la Passió per Gata, Passió per la fira, com resa el reclam publicitari.

A l'acte han assistit a més de tots els regidors de la corporació municipal, alcaldes de la comarca, com el de Xaló i El Verger, i la diputada autonòmica de Podem, Llum Quiñonero.

La Colla de Dolçaines i Tabalets El Montgó i el Grup de Danses La Llata han actuat a la plaça. La comitiva ha recorregut tots els estands saludant als comerciants expositors. Mentre, es desenvolupaven activitats paralel·les curioses i atractives a la vegada, com la volta en carros, la tirolina preparada pel Grup Espeleològic o les atraccions infantils de la placeta del vicari.

Aquesta vesprada continuen les activitats, destacant la desfilada de moda infantil que farà al carrer Signes la tenda de Ca Ana moda.

FONT: Fotos de l'àlbum, Ajuntament de Gata de Gorgos. A la fotografia de la portada, pertanyent a l'àlbum, la comitiva municipal davant l'ajuntament.DOS DIES PER A TRAURE EL COMERÇ DE GATA AL CARRER: àlbum del Cronista de Gata ( 2 )

20151010181002-img-20151010-124658.jpg

PUNXEU ACÍ per a visionar les fotos en el recorregut de la inauguració oficial

La transformació del centre del poble de Gata de Gorgos és digne d’admirar. En dos dies, tot el "Comerç de Gata" ix al carrer. Als estands es pot veure de tot. Tots són comerciants i industrials de Gata, xicotetes i grans tendes, un poble menut fa una fira gegant. A cada cantó, pel mig d’un carrer, davant d’una casa, trobem la sorpresa. I la vesant benèfica, solidària, social, no s’oblida en els dotze anys que portem de fira i vegem a associacions benèfiques, vegem a associacions del poble. Es tota una fira en majúscules que ja ha superat el deceni, l’infantesa i està ja en l’adolescència, si la comparem amb la vida d’una persona. Les mires de la fira, dels seus protagonistes, el comerç i els habitants del poble, són que el visitant tinga PASSIÓ PER LA FIRA, PASSIÓ PER GATA, PASSIÓ per la tradició, els costums, per tot un poble.

Ara, ens uns moments: desfile de moda infantil al carrer Signes. Ca Ana Modes.

Tot a punt ja...

Foto de Miguel Vives Signes.

Abans, ha actuat la rondalla de Gata:

  Foto de Miguel Vives Signes.
  FOTOS: J.M. i V. Vives.

DIUMENGE 11 D'OCTUBRE: SEGON DIA DE LA FIRA GATA AL CARRER (activitats de la vesprada)

20151011155413-img-20151010-123653.jpg

El bon temps, el millor alicient per a vindre a gaudir de la fira

Segon dia de fira i encara dins del pont, perque demà també es festa. Ahir, a mesura que va anar passant el dia, van anar augmentant els visitants, de tots els pobles del costat i també valencians i de Castelló. La gent repartix dissabte i diumenge i aquesta vesprada s’espera molta més gent. La XII FIRA GATA AL CARRER 2015 seguix a l’alça.

Vos pose les activitats que resten per a hui diumenge per la vesprada:

16:00h. “Carretons” (fins les 17h.). Plaça Església.

17 hores: De nou, tirolina pel GEG al pont de l’Acolaya(fins les 19h.).

17:30h. Conta Contes i activitat relacionada (Ment i Vida).

18 hores: Taller de restauració de mobles.

18 hores: Sessió de DJ Chill Out (Exclusive &Drinks stand).

18 hores: Actuació “Quartet de TrombonsDonant la Vara” performance.

19:30h. Actuació musical, Xeco Rojo i KevinMendes (Exclusive & Drinks stand)

20:00h. Cloenda: concert de la Banda Infantil de Gata de Gorgos. Plaça de l'Església.

 LA PREMSA DIGITAL PARLA DE...la fira Gata al carrer (Marina Plaza)

20151011160415-img-20151010-123927.jpg

L’únic diari i és digital, que hui diumenge publica un ampli reportatge sobre la Fira Gata al Carrer 2015 és La Marina Plaza. Motiu: les edicions comarcals en paper no ixen diumenge ni dilluns. Es perden eixes oportunitats. Dimarts farà dos dies que hi haurà passat la fira.

Moltes fotografies, ampli article. Al menys, que ens fem notar els gaters i el seu comerç. Titula el diari digital: "la Fira Gata al Carrer, otra vez epicentro del comercio comarcal". Al subtítol: "El certamen, que se celebra durante todo el fin de semana, congrega a miles de personas en su primera jornada" i "La nueva presidenta del comercio local, Paqui Signes, destaca la constatación del carácter “creativo” de “un pueblo pequeño, pero lleno de emprendedores".

No es perdau l’article de LMP donat que té 26 fotografies. Si voleu llegir-lo PUNXEU ACÍ.

FONT: La Marina Plaza, 11-10-2015.LA FIRA GATA AL CARRER TÉ PREMI PER AL MILLOR ESTAND (Àlbum)

20151011164142-cartell-concursestands.jpg

ACÍ TENIU L’ÀLBUM DE TOTS (Facebook de Fira Gata al carrer): PUNXEU.

Una novetat enguany a la Fira Gata al Carrer 2015 fa que tots els comerços que han eixit siguen els protagonistes i compten amb la possibilitat de guanyar-se el diploma de millor estand arreglat. Tot depén dels usuaris del blog, de vosaltres, que poseu "Me gusta" a les seues fotografies penjades per Fira Gata al carrer. Interactue i traureu el millor estand. Va que s’acaba...

He reunit tots els estands en un àlbum, gràcies a les fotografies que ha fet per al seu mur del facebook "Fira Gata al carrer". Encara podeu votar a eixe mur.

FONT: Fotografies de facebook: Fira Gata al carrer.DILLUNS 12; FESTA DEL PILAR, festa de la Benemèrita

20151012105136-gcpilar.jpg

Un dia especial per a les que s’anomenen Pilar. Felicitar des del blog a les que hi ha al poble. Un dia especial també per a la Benemèrita. Abans la caserna de la Guàrdia Civil estava ubicada des del segle XIX a la travessa de la carretera nacional. L’edifici està inhabitable i hui han passat les dependències del cuartel al carrer Penyó. A les 12 del migdia serà la missa solemne del cos cantada per la Coral Serrillàs. Un dia especial, finalment, per nostres caçadors que ja estan per la muntanya, s’obri la veda.

Al llarg del dia vos posaré la història dels inicis del servici de la Guàrdia Civil a Gata.ÀLBUM, ÚLTIMA HORA: Fira Gata al Carrer 2015...el dia després

20151012142007-bandainfantil.jpg

ÀLBUM DEL DIA DESPRÉS...de la Fira Gata al Carrer 2015. Punxeu.

Estem al dia després. De bon matí les tendes, comerços i firmes locals participants a la Fira Gata al Carrer 2015, s’afanaven en deixar-ho tot ben net, com si res hagués passat en els dos dies de darrere. Dos dies en els quals Gata s’ha transformat en la XII Fira Gata al Carrer. I també es va fer ahir pel matí al carrer Doctor Gómez Ferrer, una paartideta de raspall pels integrants de l’Escola de Pilota de Gata. (foto: Teresa Arabí).

Ara és l’hora dels balanços, de mirar enrere cap avant, de pensar en la tretzena fira 2016, que també tindrà dies del pont. Cal ressenyar que el 9 d’octubre serà diumenge, però el 12 serà dimecres, al ser any bisest. Els comerciants estudiaran dates i miraran com programar-ho millor.

 

Foto de Miguel Vives Signes.
Foto de Miguel Vives Signes.
Foto de Miguel Vives Signes.
Vos pose algunes fotos curioses, altres recollides a les últimes hores de la fira. Algunes són vostres: Ca Tonia, Teresa Arabí, Ca Curro, Juan Pablo Bataller,...


HO RECORDEU...? FA VUIT ANYS, TAL DIA COM HUI (La riuada del Pilar de 2007)

20151012163906-riuada2007.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO DE PORTADA, PUNXANT ACÍ)

(PODEU LLEGIR L’ARTICLE MEU DEL BUTLLETÍ, PUNXANT ACÍ: 1, 2.)

(PODEU VISIONAR LES FOTOS DE L’ÀLBUM MEU, PUNXANT ACÍ)

Hui fa just 8 anys van tremolar els pilars del pont de les Alcolaies, el riu Gorgos que té una gran cabuda es va desbordar i va inundar el parc del Raval. He rescatat d’aquells dies l’article que vaig fer per al Butlletí Municipal, que a les hores formava part del consell de redacció. La foto que podeu admirar era la portada del butlletí de la tardor de 2007. Va ocórrer aquell 12 d’octubre de 2007 i quina diferència amb hui i dies enrere. Aquells 10 i 11 va caure pluja sense parar. Recordeu que el pont de Beniarbeig al pas del Gironà es va enfonsar i les càmeres de Canal9 TV ho van captar en directe. vuit anys d’allò.

Al mateix temps, vos pose l’enllaç del magnífic reportatge en vídeo que va fer un veí des d’una de les cases del carrer Penyó per la part de darrere. Amb un temps de 10 minuts i 36 segons ho va publicar 

a Youtube amb el pseudònim de "jbgorrita" i amb el títol de "El río Gorgos se sale". Ell posava al comentari: "Tras las lluvias sufridas en la comarca, el rio Gorgos, normalmente seco, se sale". Ací teniu l’enllaç, PUNXEU.

Foto de Miguel Vives Signes.
Foto de Miguel Vives Signes.
Foto de Miguel Vives Signes.

FONT: Fotos publicades al Butlletí Municipal, Ajuntament de Gata. Tardor 2007 / Cronista de Gata / Vídeo publicat a Youtube.GATA TÉ "PUESTO DE LA GUÀRDIA CIVIL" DES DE FA 128 ANYS

20151012174933-cuartelantic.jpg

L'any 1886 el poble va sofragar les despeses de la Caserna de la carretera, hui ja inhabilitada

En 1887 va passar el "puesto de la Guardia Civil" de Xàbia a Gata

Hui és la festivitat de la Verge del Pilar, patrona del cos de la Guàrdia Civil. Gata té guàrdia civil des de 1887, que passà de Xàbia a Gata. La Caserna de la Guàrdia Civil que vegeu dalt, hui ja inhabilitada, té un any més, 129 anys d'història. Va ser sofragada pel poble. Aquest edifici ha estat tot un símbol per la seua ubicació a la carretera general, per la seua història, per les famílies que allí han residit, les històries que han compartit, pel seu compromís amb el veinat de Gata. Hui, les forces de la Guàrdia Civil, els agents destacats a Gata, tenen al carrer Penyó el seu "cuartel" i des d'allí inicien tots els dies les seues tasques de custòdia i vigilància, que sempre és molt d'agrair pel ciutadà gater o el que ens visita.

La antiga Caserna de Gata ha arribat als 129 anys d'antigüitat. Sens dubte, una de les més velles de la província i d'Espanya. L´any 1982 hi ha un intent de fer una nova Casa Cuartel a la carretera de Xaló. Mai arribà a ser realitat.

Recuperem el breu article que publicava el diari matinal de la Safor "El Serpis" el 10 d'abril de 1887: "Por orden superior ha sido trasladado á Gata el puesto de la Guardia Civil que está en Jávea"Tres mesos després (el 27 de juliol) el mateix diari publicava que uns veïns de Xàbia "fueron capturados por la Guardia Civil del puesto de Gata".

A la imatge, una foto antiga de les que ja han estat publicades, on es veu la Casa Cuartel als anys 40. Es pot veure com un agent fa guàrdia davant de la porta.

FONT: diari "El Serpis : periódico de la mañana" - Any X, Nº 2.770 del 10 d’abril de 1887 i Nº 2.850 del 27 de juliol de 1887. Hemeroteca digital, BNE.EL CORREDOR XABIER IGNASI CARDONA TORRES (de mare gatera) VA GUANYAR A EIVISSA 4 CARRERES EN 4 DIES

20151013204833-cardona.jpg

Ho publicava hui dimarts el DIARIO DE IBIZA amb el títol: "Ignacio Cardona Torres gana cuatro carreras en cuatro días". Ja sabeu, perque sempre ho pose, que Ignasi no deixa de sorprendre a tots. De mare gatera i pare xabier, diu el diari: "El atleta del Lurbel también vence en la Pujada a La Mola tras haberse impuesto en los 3 Días Trail Ibiza 2015".

La carrera es va disputar ahir festa, en la seua XIX edició. Estava organitzada pel Club Esportiu Espalmador i el Consell de Formentera.

Comenta el diari: "Tras ganar el domingo los Tres Día Trail y sin apenas tiempo para recuperarse, Cardona venció en La Mola con una superioridad aplastante: 17:12, superando a Martí Juan (Grup Esportiu Espalmador), quien obtuvo la segunda plaza con un registro de 18:08, mientras que el bronce fue para su compañero de equipo Marcos Torres que entró instantes después con 18:19".
 

Més avant diu: "El de Jávea, veterano especialista del trail running, llegó a la meta en solitario y sin oposición para ganar por primera vez la Pujada a la Mola: «Cuando he llegado al llano he mirado atrás y he visto que no venía nadie pero como era mi última carrera he querido entrar apretando fuerte». describió Cardona".

El que dic, no deixa de sorprendre'ns.

Si voleu llegir tot l'article del Diario de Ibiza PUNXEU ACÍ.

FONT: Diario de Ibiza, 13-10-2015. Informació i foto.

 PLUJA AL LLARG DE TOT EL DIA DE HUI, DIMARTS 13 (26 litres)

Tot emboiregat el cel, pluja sense parar en alguns moments de la jornada. Sentint-ho molt no puc encara donar-vos els litres que hi hauran caigut a Gata de Gorgos, perquè el pluviòmetre de l’estació de l’ajuntament continua inoperatiu i no marca res. Com les quantitats han estat irregulars, dir que al migdia si que plovia fort a Gata i un dels pluviòmetres més pròxims, el de Jesús Pobre (ivia, de Meteoxàbia) ha mesurat 20,8 litres. Si anem més enllà a Xaló quasi 30 litres, però a Moraira s’han superat els 100 litres. Així que no tenim quantitat certa encara.

* Al final es van recollir a Gata un total de 26 litres, quantitat que coincidixen els amics Vicent Signes i José Miguel Jorro. 14-10-2015.L'AJUNTAMENT DE GATA SE SUMA A LA POBRESA ZERO

20151014154330-12052389-724766370990238-2699984545060260115-o.jpg

L’Ajuntament de Gata se suma a la iniciativa impolsada per Pobresa Zero amb la Setmana Contra la Pobresa, que es tancarà el dissabte 17 d´octubre dia internacional per l´erradicació de la pobresa.

Per això, podeu veure el cartell al pujar les escales de la Casa Consistorial i el començament del lema: "Les persones primer..."

Sota el lema “LES PERSONES PRIMER, EXIGIM GOVERNS RESPONSABLES AMB ELS DRETS HUMANS” es presenten activitats de POBRESA ZERO d’este any 2015 a la Comunitat Valenciana. Si voleu fer un major seguiment de la campanya web podeu obrir aquesta fulla: www.pobresazero.org i a nivell nacional també aquesta: www.rebelatecontralapobreza.org.

FONT: Informació i foto. Ajuntament de Gata.HUI ÉS SANTA TERESA DE JESÚS (les monges del Carmelo d'Altea van visitar la parròquia)

20151015093411-11147225-450913088446162-6173072354557542052-n.jpg

Sor Virtudes, del Carmelo d’Altea va parlar d’ella el passat 7 d’octubre

Està celebrant-se el cinqué centenari del naixement de SANTA TERESA DE JESÚS enguany. Hui se celebra la seua onomàstica. Felicitar des del blog a totes les que s’anomenen TERESA o els seus compostos, que a Gata n’hi ha moltes que porten el nom de la santa abulense.

Precisament, la parròquia va comptar amb la presència el passat dia 7, amb Sor Virtudes, de la congregació del Carmelo, que té convent a Altea. La xerrada feta a l’església amb diapositives va ser sobre Santa Teresa de Ávila. Junt a la ponent i altra religiosa, va estar la germana Rosita, filla del poble de Gata.

Cal recordar que la santa castellana TERESA DE JESÚS naixqué a Ávila en 1515 i va morir a Alba de Tormes en 1582. Fou canonitzada l´any 1622). Fou Doctora de l´Església, Religiosa de l´Orde del Carmelo (Carmelites). Li diuen Santa Teresa de Jesús. Reformadora del Carmelo, Mare de les Carmelites Descalces i dels Carmelites Descalços. Patrona dels escriptors catòlics i Doctora de l´Església des de 1970. És la primera dona, que junt a Santa Caterina de Siena rep aquest títol.

Inclús he trobat un refrany del dia, encara que cal esperar-se un poc perquè de l’aigua caiguda estos dies està moll: PER SANTA TERESA, SEMBRA DEPRESSA.

FONTS: www.santopedia.com i www.elrefranyer.com. / Informació i foto: Parròquia de Gata.HISTÒRIA LOCAL: DOCUMENT DE SOTERRAMENT DEL BISBE SERVERA (Catedral de Cádiz, 1782)

20151015221706-bisbesoterramentcadiz.jpg

L’amic Emilio Signes em va parlar el segon dia de la fira d’una pàgina molt potent i molt bona que tenia moltíssima informació. De veritat que aixina és i felicite als seus creadors. Es tracta de www.raicesreinodevalencia.com, que és com una mena de "buscador" partint sempre des de les nostres terres, molt potent per a la investigació i història. Allí hi ha investigadors, socis, interessats que entren dia a dia i es pot trobar tot el que vulgues i més.

Dic tot això perquè escorcollant els distints apartats de la pàgina podem trobar alguna informació referent o relativa a GATA DE GORGOS, que és el nostre propòsit. Per a altres els mourà l’interés genealògic o documental. Al llarg dels dies veniders aniré posant-vos alguna documentació que aparega i la referiré dins de l’apartat del blog de "Història local".

I anem al gra. Quan Emilio em va parlar de la pàgina, em picava molt la curiositat i vaig entrar i trobar, que sempre és un alicient per a seguir buscant amb més força.

El document que vos expose té el següent recorregut dins de la pàgina: Enlaces de interés, Archivos, Eclesiásticos, Diocesano de Canarias, Horarios y recursos, Multimedia i Digitalización de Archivos. La sorpresa és gran, quan de model apareix un document del segle XVIII, que nomena el "Lugar de Gata Arzobispado de Valencia". Es tracta del document de soterrament a la Catedral de Cádiz del personatge més cèlebre nascut a Gata, el BISBE SERVERA.

La fulla pertany al llibre 21, foli 193 dels soterraments de la Parroquia del Sagrario de la Santa Iglesia Catedral de Cádiz (així ho testimonia el segell de la part esquerra del document) i es redacta en "Enero de mil setecientos ochenta y dos años". El document fa referència al Ilm. i Rvm. Juan Bautista Servera "Dignísimo Obispo de esta Ciudad y Diócesis" i el seu soterrament: "se enterró por la mañana" a la cripta dels bisbes. Acompanyaven "clero y comunidades religiosas". Al parlar del bisbe "el Obispo Cervera" com diem a Gata pel carrer i per la història que coneguem, diu que té "setenta y cuatro años y medio, natural del Lugar de Gata, Arzobispado de Valencia, aviendo nacido el día doce de Julio de mil setecientos y siete, hijo legítimo de los Sres. Dn. Juan Servera, y Dª. Ana María Signes". Continua explicant de la seua vida religiosa: "aviendo sido Obispo de las Islas de Canarias nueve años, y en su religión Ord. Franciscanos Descalzos, Lector de Teología, Guardián de distintos conventos, Secretario de Província, Provincial y Definidor Gral..." i diu de la seua estància en Cádiz: "Ocupó la Silla Episcopal de esta Ciudad quatro años...".

De la seua mort diu: "...murió en su Palacio Episcopal, aviendo recibido los Santos Sacramentos el día doce, a la una y media de la mañana".

La signatura és del rector de la parròquia de la Catedral de Cádiz Antonio Josef Cexón Aytisse.

FONT: www.raicesreinodevalencia.com / Diocesano de Canarias / foto, Portada: Digitalización de Archivos.HISTÒRIA LOCAL: DIBUIX DEL BISBE SERVERA (1956)

20151017003710-jbtadibuix.jpg

Seguint amb la mateixa investigació que l’entrada anterior i situant-nos a les Illes Canàries, trobem al primer dels àlbums de dibuixos de personatges il·lustres d’aquelles terres insulars, el de "JUAN BAUTISTA DE CERVERA".

El fotògraf (s’identifica la foto amb el nº 6.449) és Ed. Cigarrillos Cumbre i l’any es data en 1956. A la descripció posa: "Personaje ilustre, Religión, Arte/Cultura, Retrato gab. hombre, No consta municipio, Canarias". Està fet amb un artefacte fotogràfic fotomècanic. 

Aquest dibuix va donant-nos una idea de qui era el nostre paisà més reconegut, més il·lustre, el Bisbe Servera, que va estar a les seus de Canàries i Cádiz.

FONT: partint de www.raicesreinodevalencia.com / arribem a Canarias / FEDAC / Álbumes, Dibujos de personajes ilustres I.DEMÀ A LES 17 HORES: GORGOS-ORANJE

20151017171128-gorgos15octrogelio.jpg

Demà diumenge 18 d'octubre es disputarà la cinquena jornada de la lliga amateur del grup 13 de la Segona Regional Valenciana. Al camp "Les Costeres" a les 17 hores jugaran el GORGOS C.F. i l'Oranje de l'Albir (Benidorm). El Gorgos arriba al partit amb 7 punts. De les quatre jornades disputades està al lloc 8é. Després de tres resultats amb el resultat de 2 a 1, l'últim partit el va empatar a 2 a Xixona. Per tant, té dos partits guanyats, un partit empatat i un perdut.

FONT: Una de les últimes fotos del Gorgos C.F. (Rogelio Cano Rodríguez).HUI DIA 18 HA COMENÇAT EL CURS PER AL MOVIMENT JÚNIOR DE GATA

20151018221514-juniorsestrena.jpg

Després de la missa compartida i cantada, que tornava més matí -a les 11,30 hores- hui diumenge dia 18, vora 60 menuts, entre xiquetes i xiquets, amb els seus vuit educadors o monitors, han començat el curs Júnior parroquial 2015-2016 de Gata de Gorgos al centre parroquial "Verge del Carme". Cançons, jocs, amistat, camaraderia, passar-ho bé i estar "Sempre Units", lema d'aquest moviment infantil-juvenil diocesà, unix a aquestes personetes.

Foto de Parroquia Gata De Gorgos.
Foto de Parroquia Gata De Gorgos.
Foto de Parroquia Gata De Gorgos.

Ací teniu un curt vídeo de com s'ho passaven al migdia de hui: punxeu.

També podeu veure aquest altre vídeo: punxeu.

FONT: Vídeos Parròquia i Júnior / Fotos: Júniors.GATERS A LES CARRERES I CURSES SOLIDÀRIES DEL CAP DE SETMANA

20151018230218-jpitoni.jpg

Ahir dissabte i hui diumenge s’ha estés per tot el territori valencià la gent gatera que corre, que fa curses, que li agrada eixir pels pobles a córrer. Gaters han participat hui a la 25 Mitja Marató Trinidad Alfonso "Ciutat de València" 2015. Altres ho van fer ahir dissabte a la IV Cursa Popular de Daimús i altres a la caminata solidària contra el càncer, que s’ha celebrat a Dénia. Tots han representat a Gata per mig de l’esport i en concret de l’atletisme.

Així tenim les classificacions dels tres gaters del C. Atletisme Gata que van participar a Daimús ahir. Al lloc 44 va entrar FRANCESC FERRER MULET, sisé de la categoria veterà B. Al lloc 284 TONI CASELLES MULET-GUARDIOLA i al lloc 293 JUAN PABLO BATALLER ARIAS.

A la imatge, dos dels tres gaters de la prova de Daimús amb la samarreta roja. 

 FONT: Somesport. / Foto: Julia Santandreu.
EL GORGOS CAU A CASA, 2 a 1, FRONT AL ORANGE A

El GORGOS C.F. ha perdut el partit de hui, el cinqué de la lliga. Ha baixat i es troba al lloc nové de la classificació. Continua amb set punts. Dos partits guanyats, un empatat i ara dos perduts.GATA: L'AJUNTAMENT DONA SUPORT A LA LLUITA CONTRA EL CÀNCER DE MAMA

20151019142619-cartellrosa.jpg

L'Ajuntament de Gata de Gorgos s'ha fet ressó de la celebració del DIA CONTRA EL CÀNCER DE MAMA, que patixen moltíssimes dones. Un cartell amb un llaç rosa penxa de l'escala de la casa consistorial.
Transcric el que per mig de les xarxes socials ha comunicat l'ajuntament:
"Avui, 19 d'octubre, és el Dia contra el càncer de mama. 
Des de l'Ajuntament volem donar tot el nostre suport a les dones que dia a dia lluiten per superar aquesta malaltia i defenem la idea de la necessitat d'una dona activa, informada i autònoma per prendre decisions

Perquè el càncer de mama no és un llaç rosa, ni motiu de festivitat, ni existeix sols en un dia determinat, es tracta d'una malaltia gr...eu com tots els altres tipus de càncer, que necessita d'un pacient fort i informat, d'un sistema de sanitat públic i de qualitat i de tot el suport psicològic i en investigació que aporten les diferents associacions i persones individuals per lluitar contra aquesta malaltia.

Per això, sense restar importància a aquest dia, cal recordar que el càncer és una lluita que es dóna els 365 dies de l'any per part dels pacients, els professionals oncològics i totes les associacions que lluiten per fer front a aquesta malaltia en la nostra societat."
FONT: Foto Ajuntament de Gata.DE INTERÉS GENERAL: EL DOCV PUBLICA EL CALENDARI LABORAL PER A 2016

20151019163445-calendario-laboral-2016-valencia.jpg

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball publica hui dilluns 19 d’octubre el DECRET 177/2015, de 16 d’octubre, del Consell, pel qual es determina el calendari laboral d’aplicació en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana per a l’any 2016.

Com a particularitats, cal ressenyar que es trasllada al Dijous Sant, dia 24 de març, el descans del dilluns 2 de maig, corresponent a l’1 de maig, diumenge, i es trasllada el descans del dia 25 de desembre, dia de la Nativitat del Senyor, al dilluns 26 de desembre. Respecte del dia 9 d’octubre, diumenge, Dia de la Comunitat Valenciana, el gaudi del descans es trasllada al dilluns 10 d’octubre i se substitueix, al seu torn, pel dia 28 de març, Dilluns de Pasqua. Amb això es respecta i es manté la importància d’aquesta festa per a la Comunitat Valenciana, com a símbol i element vertebrador d’aquesta.

El Decrec té com article únic el següent:

Es declaren, dins de l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, dies inhàbils, als efectes laborals, retribuïts i no recuperables, corresponents a l’any 2016, les dates que a continuació s’indiquen:

1 de gener, divendres Any Nou. 6 de gener, dimecres, Epifania del Senyor. 19 de març, dissabte, Sant Josep. 24 de març, Dijous Sant. 25 de març, Divendres Sant. 28 de març, Dilluns de Pasqua, trasllat del dia 9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. 15 d’agost, dilluns, Assumpció de la Mare de Déu. 12 d’octubre, dimecres, Festa Nacional d’Espanya. 1 de novembre, dimarts, Festa de Tots Sants. 6 de desembre, dimarts, Dia de la Constitució. 8 de desembre, dijous, Dia de la Immaculada Concepció. 26 de desembre, dilluns, Trasllat del dia de festa de Nadal.

*A aquest calendari hi ha que afegir en GATA DE GORGOS, les festes del 6 d’agost, dissabte, festa del Santíssim Crist i el 29 de setembre, dijous, festa de SANT MIQUEL, les dos festes locals.

FONT: DOCV 19/10/2015. Imatge calendari: www.blogeconomista.com.DEBUTA L'EQUIP MASCULÍ INFANTIL DE VOLEIBOL DE L'ESCOLA DE GATA

20151020092908-12171549-10205509053992937-1809755965-o.jpg

Va perdre per 0 a 3 amb els Salessians A d’Elx, però continuen formant-se en la lliga d’iniciació al rendiment

El passat dissabte dia 17 va debutar a la lliga d’iniciació al rendiment de la Federació de Volei de la Comunitat Valenciana, l’equip infantil masculí de l’escola de volei de Gata, que entrena David Gallego Martínez.

L’equip ja porta jugant al voleibol i formant-se en la lliga comarcal dos anys i la temporada passada, encara com a alevins, van aconseguir entrar a la fase final de la lliga provincial de Conselleria, event del qual ja vaig informar.

A la Marina Alta, el volei és, tradicionalment, femení, per això té tan de mèrit que aquest equip s’haja consolidat i afronte ja els partits amb totes les garanties. Malgrat que enguany és el seu primer any a la categoria infantil i tenen que passar a la pista gran, canviant de 4 a 6 jugadors en pista i que segurament seran dels més menuts de la lliga, sens dubte els servirà per a crèixer molt com a jugadors.

Van debutar aquesta setmana i ho van fer davant dels seus, al pavelló cobert de Les Sorts. Van jugar contra els salessians A d’Elx, un equip tot format per infantis de segon any. Es va notar la seua experiència i la diferència d’edat i van guanyar amb un contundent 0 a 3, amb parcials de 10-25, 6-25 i 4-25.

Així i tot, els xicons gaters, lluny de desanimar-se, van acabar el partit amb molta gana de continuar aprenent, que d’això es tracta, demostrant la valentia i ganes que tenen.

Dissabte d’aquesta setmana, dia 24 d’octubre, viatjaran a Benidorm. El partit serà a les 12 del migdia. Què tinguen sort amb aquest esport tan espectacular, encara que siga minoritari.

FONT: Informació, entrenador. Foto facilitada per Sefa Mulet.LA REGIDORIA DE BENESTAR SOCIAL DE GATA PREPARA UN PLA MUNICIPAL D'IGUALTAT

20151020153903-plaigualtat.jpg

La regidoria de Benestar Social, que dirigeix Pepa Signes, ha organitzat diferents tallers participatius per a l’elaboració del Pla Municipal d’Igualtat d’oportunitats entre homes i dones de Gata de Gorgos.

Pel moment, s’han organitzat diferents tallers on s’ha convidat a participar a associacions locals, personal de l’administració, membres de la corporació i alumnes de batxillerat. La intenció d’aquestos tallers és definir les línees mestres que marcaran el Pla Municipal d’Igualtat.

Aquesta activitat està subvencionada a través de la convocatòria de subvencions de la Diputació Provincial d’Alacant a ajuntaments de la província per a la elaboració i implantació de plans d’igualtat de gènere d’àmbit municipal 2015.

La premsa també es fa ressó dels tallers d'Igualtat. El diari Las Provincias (la Marina) el dijous 22 d'octubre publica: "Gata impulsa la implantación del Plan Municipal de Igualdad". Si voleu llegir la notícia, punxeu ací.

F0NT: Informació i foto: Ajuntament de Gata.SÒLGATA RECORDA LA FUNCIÓ DE L'ECOPARC I QUÈ ES DEU ABOCAR ALLÍ

20151020154857-12132561-960845317309703-5002765378169670969-o.jpg

En un cartell informatiu, l'empresa municipal de Sòlgata vol recordar tots els materials que és possible abocar a l'ecoparc de la partida Comes, junt a l'antic camp de tir -hui camp de vol-. Amb el lema "Reciclar és guanyar. Naturalment" es posa la relació de deixalles que es poden tirar a l'Ecopar: Raes (equips elèctrics i electrònics); Voluminosos, com mobles, matalassos,etc; Restes de jardineria i enderrocs, de demolicions, terra, pedres,...Paper i cartró. Tubs fluorescents i bombetes. Bateries i piles. Tòxics domèstics, com olis, pintures i envasos respectius.

FONT: Cartell informatiu Sòlgata.PLUJA GATA: 101 LITRES, DE DIUMENGE NIT FINS ARA

20151021090227-12141177-10206699405777239-391936854242188469-o.jpg

Sols en les últimes 24 hores, de 7 del matí de dimarts a 7 del matí de hui dimecres, han caigut 70 litres

La saó és molt bona, però no s’omplin els pous

En l’últim episodi plujós, en el que encara estem immersos, GATA ha recollit 101 litres, segons m’informa l’amic Vicent Signes Signes "Canya". Des del diumenge per la nit fins a la matinada de hui dimecres hem superat el centenar de litres. Aquesta pluja és molt bona per al camp, ja que està fent bona saó, però no acaben d’omplir-se els pous, donat que a la part alta, a les muntanyes no plou fort i amb bona quantitat de pluja. Més val el que tenim, clar està.

Tan sols en les 24 hores últimes, de 7 del matí d’ahir dimarts fins a les 7 del matí de hui dimecres, han caigut 70 litres, que no està gens malament. Aquest mes d’octubre està plovent prou i hi ha molta humitat pel terme.

Vos pose la foto que Joanvi Vallés va fer a primeres hores del dilluns dia 19, des de la partida Alcolaes cap al poble. Plovia.

FONT: Informació pluja, Vicent Signes. Foto: Joanvi Vallés.GATA POSA EN MARXA L’ESCOLA MUNICIPAL DE BADMINTON

20151021203957-cartellbadminton.jpg

La regidoria d’Esport posa en marxa l’Escola Municipal de Badminton. Si voleu practicar aquest esport nou i minoritari, però molt atractiu, el curs comença hui mateix 21 d’octubre i les classes es donaran dilluns i dimecres de 20,30 a 22 hores al Pavelló Municipal cobert. No cal que porteu material. Es podeu inscriure’s i informar-se a les oficines del Pavelló Municipal.

FONT: Ajuntament de Gata.LA PREMSA PARLA DE...un desprendiment a la Garganta de Gata

20151021204342-n332-desprendimientos.jpg

El diari INFORMACIÓN d’Alacant ha informat a la seua edició digital del desprendiment a la carretera N-332. Titulava: "La N-332 sufre un desprendimiento en la Garganta de Gata". L’article és de A.P.F. i diu al seu començament que la carretera general es va tancar anit mentre es retiraven les roques després de caure una pedra de gran tamany. De seguida, va quedar oberta.

FONT: Foto i informació diari digital INFORMACIÓN 21-10-2015.EL GORGOS C.F. JUVENIL ÉS SEGON DEL GRUP VI DE SEGONA REGIONAL

20151021213915-gorgosjuvenil.jpg

Té 12 punts i va darrere del C.F. Ciudad de Benidorm B

Si fins ara ens havíem ocupat del primer equip del GORGOS, val la pena per la classificació que estan portant fixar-nos amb l’equip juvenil del poble. Té un immillorable lloc ja que és segon amb 12 punts, després del C.F. Ciudad de Benidorm B que és líder amb 15 punts. Els números dels nostres: dels 5 partits disputats, 4 els han guanyat i 1 perdut. Té 14 gols a favor i 8 en contra.

De la comarca, és quart el F.B. Teulada-Moraira A; sisé, el Pego C.F. A; vuité, el C.D. Jávea A i 13é el Calpe C.F.

El pròxim partit (jornada sisena) el jugarà el GORGOS C.F. JUVENIL al camp Les Costeres de Gata dissabte 24 a les 17 hores front al Sporting Benidorm A que va desé a la classificació.

FONT: Federació de Futbol, C.V. / Juvenils / grup VI / Foto: Helena PH.

 EL GRUP ESPELEOLÒGIC GATENSE TORNA A COL·LABORAR AMB LA 17 VOLTA SENDERISTA AL BARRANC DE L’INFERN, a la Vall de Laguar

20151021214753-cartellgeginfern.jpg

Serà diumenge 25 d’octubre pel matí

No faltaran a la cita. Són ja uns experts preparant i col·laborant amb l’ajuntament de Vall de Laguar, amb la Federació, amb BEGAPE i amb Diputació. Serà l’edició 17 des de que començaren la VOLTA SENDERISTA AL BARRANC DE L’INFERN, el GRUP ESPELEOLÒGIC GATENSE estarà allí de nou diumenge 25 d’octubre. Els participants amb l’hora canviada faran la Marxa per Muntanya a la que diuen és "la Catedral del Senderisme", que té una distància de 14.301 metres. El més cridaner són els escalons que té la ruta, un total de 5.946: 3.343 de pujada i 2.603 de baixada. La Volta té un desnivell acumulat de 1.690 metres.

Cal dir que molts gaters i gateres participen a la Volta. El programa comença a les 8 del matí fins les 9 i màxim 9,30 aniran eixint i recolliran el ticket. A les 15 hores, acabada la Volta Senderista, es farà un putxero gegants, com ja és habitual, a les escoles de Fleix, poble del mig del municipi de Vall de Laguar.

*Aprofite per dir-vos que el GEG té nova pàgina, el blog té la següent adreça: http://geggata.wix.com/geggata.

FONT: Volta Senderista al Barranc de l’Infern / GEG. 

 DISSABTE 24, A L’ESGLÉSIA DE GATA: X APLEC DE RONDALLES

20151021215207-aplecrondalles.jpg

Participen la Rondalla Daniya i la Rondalla de Gata

Dissabte 24 a les 20 hores se celebrarà a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos el X Aplec de Rondalles. Participaran les rondalles Daniya de Dénia i la Rondalla de Gata. La col·laboració és de la Regidoria de Cultura i la Diputació Provincial.

FONT: Cartell i informació, Ajuntament de Gata.

 HISTÒRIA LOCAL: EN 1646 GATA TENIA 68 CASES (Cens del lloc)

20151021215748-cens1646.jpg
Seguint amb els documents que ens pot oferir digitalment la pàgina www.raicesreinodevalencia.com, de la que ja vaig extraure anteriorment la documentació del soterrament i el dibuix del Bisbe Servera, nascut a Gata, ens fixem ara amb el Cens de 1646 del "LLOC DE GATA".

En un dels fulls apareixen en la part superior esquerra el poble Gata i el motiu pel qual es relaciona el veïnat del poble. El certificat ve avalat pel Justícia i els Jurats del lloc de Gata. La data en que es fa el cens és el del vint al trenta d’octubre de l’any 1646, és a dir fa ara just 369 anys. Tot ve donat per una carta remesa als dits administradors, ja que "sens mana per les senyories".
En la carta es diu que es done compte de les cases que té el lloc de Gata i ells "obeint a dita orde" fan la relació. Cada casa té un cap de família i es poden veure els noms i cognoms dels veïns de Gata, que en total habiten en 68 cases, de mitat del segle XVII.
Vos pose la relació de les 68 cases. Abans, cal dir que la part final del document del cens de 1646, on diu que hi ha setanta habitadors, donat que en dues cases habiten a més de la/el propietari/a altre veí. Un dels signants de la "certificació" és Juan Crespo. Tot el treball va estar lliurat el 30 d’octubre de 1646 amb el nº 53.
A la relació cada línia apareix: "Casa de..." i posa el propietari o cap de família. Sols a la primera posa: "Primo Casa de..." i a dos posa el principal propietari o cap i posa "que també habita en ella..."

Relació d’habitadors: Miguel Salvá, Sebastià Soler, Viuda de Jaume García i també Diego Gavilá, Antonio Andrada, Julià Salvà, Jaume Mulet, Jaume Blasco, Juan Grimalt, Viuda de Gabriel Grimalt, Vicente Puig, Guillem Malonda, Abadía  del Prevere, Juan Mulet menor, Nadal Arabí, Geroni Monfort major, Francesc Arabí, Josep Server, Francisco Andrada, Juan Andrada, Viuda de Miguel Pastor, Francesc Alberola menor, Lloréns Mas, Bernat Puig, Ros, Pere Ivars, Geroni Monfort menor, Viuda de Francesc Pons, Vicent Monfort, Juan Antonio Pedro, Viuda de Pere Sapena i també Jusep Mulet, Miguel Ginestar major, Pere Bolufer, Antonio Pedro menor, Batiste Sapena, Sereno Jaume Soler, Simó Puig, Jaume Pedro, Antonio Ribes, ¿Alberola, Benet Mengual, Viuda de Antonio Cruañes, Juan Mulet major, Antonio Pedrós major, Pere Torres, Sebastià Mengual, Climent Mengual, Juan Gil, Cosme Gil, Miguel Mengual, Jusep Pons, Jusep Moreno, Antonio Ginestar, Pere Juan Pons, Batiste Server, Antonio Signes, Miguel Acensi, Jusep Boronat, Batiste Mulet, Antonio Grimalt, Juan Giner, Josep Pastor, Jaume Signes, Miguel Ginestar menor, Damià Mulet, Francesc Bertomeu, Martí Moreno, Rafel Mengual, Guillem Mengual.   

FONT: www.raicesreinodevalencia.com / Censos / 1646 / Gata.

 LA BIBLIOTECA CELEBRA DEMÀ DIVENDRES 23 EL DIA DE LA BIBLIOTECA

20151022204633-diabiblioteca.jpg

En tot el món se celebra el dia 24 d'octubre, dissabte, el Dia de la Biblioteca. La de Gata de Gorgos ho celebrarà demà divendres. Pel matí, a les 10 hores, es llegirà una obreta de teatre amb la gent del "Tapis". Per la vesprada serà el torn pels xiquets i xiquetes. Es farà l'Hora del Conte, amb el titolat: "¿Dónde está el libro de Clara?.

Per altra banda, el taller d'arte de AMADEM va estar l'altre dia a la biblioteca visitant l'exposició de Rosa Signes. Després van anar a Jesús Pobre a visitar una altra exposició de l'artista María Muñoz. Rosa va explicar de primera mà la seua forma de treballar. Va contar que per a ella és esencial pintar i forma part de la seua teràpia personal a l'hora de superar la seua malaltia (baix teniu un moment de la visita. Rosa Signes explica a la part esquerra mirant la foto).

Foto de Biblioteca de Gata de Gorgos.

Finalment, dir que continuen exposades a la biblioteca dues col·leccions temàtiques. Com sempre de la mà de Modest Sanfèlix del Departament de Plàstica de l'IES "Matemàtic Vicent Caselles i Costa" de Gata. Habitualment Modest s'apropa a la biblioteca per portar exposicions de diferents temàtiques per donar a conéixer i fer proper als usuaris de la biblioteca el món de l'art, de la poesia, de la història, de tot allò que li abelleix mostrar. En aquesta ocasió va portar una exposició sobre el poeta Vicent Andres Estelles on es pot gaudir de la lectura de part de la seua meravellosa obra.

D'altra banda, també va deixar una mostra en làmines a tot color d'obres d'art de tot tipus, com art rupestre, joies prehistòriques, escultura romana i grega, art egipci, entre d'altres que podreu descobrir en aquesta exposició (baix teniu una fotografia de la mateixa).

FONT: Biblioteca Pública de Gata.
GATA: VISITA DEL DIRECTOR GENERAL D'AIGUA

20151023152425-12182399-727399740726901-1365848312776533949-o.jpg

El Director General d'Aigua, Manuel Aldeguer i l'alcaldessa de Gata, Magda Mengual s'han reunit aquest matí juntament amb tècnics de l'empresa municipal Sòlgata.
El Director General ha volgut coneixer de primera mà la situació de l'aigua en el municipi , des de l'abastiment fins al sanejament i l'estat de la xarxa d'aigua potable, des de la captació fins la distribució.

FONT: Ajuntament de Gata.HISTÒRIA LOCAL: CINC SOLDATS GATERS VAN CAURE A LA GUERRA DE CUBA (1897-1898)

20151023154105-cuba.png
Continue les investigacions amb la documentació que pot facilitar-nos digitalment la pàgina www.raicesreinodevalencia.com. Cal recordar que vaig escriure sobre el Bisbe Cervera dos articles i sobre el Cens de 1646 del lloc de Gata.
Ara ho faig dels soldats gaters caiguts a la Guerra de Cuba els anys 1897 i 1898. S’en documenten cinc i la relació està recollida de la Gaceta de Madrid, que era com el BOE a finals del segle XIX. El Ministeri de la Guerra donava compte quasi un any més tard en succesius dies de les defuncions de la tropa ocorregudes en l’Exercit de operacions de la illa de Cuba, segons participava el Capità general "de dicha Antilla".
Hem vist cinc soldats gaters morts en eixa guerra d’ultramar. Per ordre alfabètic són els següents:
- VICENTE PEDRÓS LLEGÓ*. Pertanyia a Infanteria, al Batalló de Cazorla nº 7. Va morir el 2 d’agost de 1897 al poble de Indang, província de Cavite. Cuba.
- ONOFRE SALVÁ FERRER. Va morir el 26 de juny de 1897, al poble de Colón, província de Matanzas. Cuba.
- VICENTE MULET PEDRÓS. Infanteria. Batalló de Cazorla nº 11. Mort el 18 de decembre de 1897 a Novaliches, província de Manila. Cuba.
- PASCUAL MONFORT MONFORT. Infanteria. Batallón de Cazorla, nº 13. Mort a Manila el 5 de setembre de 1897.
- ANTONIO REUS PALACIO. Infanteria. Batalló de Puerto Rico. Mort el 17 d’agost de 1897 a Santiago de Cuba.
*Potser estiga malament el cognom i vulga dir Diego, ja que a Gata no està "Llegó" com a cognom.

Per completar, també vos pot interessar el meu article del blog del dia 4 d’abril de 2012, en el que també parla del soldat caigut JOSÉ BLANES, el qual no l’hem trobat a la relació. L’article es titolava: ¿SABIEU...? que soldats gaters van estar a la guerra de Cuba i Filipines (1897-1898). Llegiu-lo

FONT: www.raicesreinodevalencia.com / Bases de Datos / Soldats caiguts guerra de Cuba.RECORDEU EL CANVI D'HORA DE LA PRÒXIMA MATINADA (les 3 seran les 2)

20151024141336-cambio-de-hora-octubre.jpg

Aquesta pròxima matinada, 25 d’octubre, l’horari torna a adaptar-se a l’hivern. En Espanya el canvi d’hora es producirà exactament a les 3 de la matinada. A eixa hora retrassarem a les 2, per tant tindrem una hora més per a dormir.

En esta nova etapa de l’any, haurà menys llum, es farà de nit més prompte i els dies seran més curts. L’objectiu d’este atràs d’hora, que ve aplicant-se des de mitjan dels 70, és reduír el consum d’energia i equiparar el començament de la jornada laboral amb les hores de llum natural.

Per als gaters que teniu que acompanyar demà diumenge als membres del Grup Espeleològic Gatense a la 17 Volta Senderista al Barranc de l’Infern de Vall de Laguar, recordeu especialment el canvi d’hora.

FONT: Imatge rellotge: www.denia.com.AHIR, A L'ESGLÉSIA, APLEC DE RONDALLES: Daniya i Gata

20151025142332-rondalla.jpg

L’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel va ser l’escenari ahir per la vesprada, a les 20,30 hores, del Aplec de Rondalles de Gata. En esta ocasió van actuar la Rondalla Daniya de Dénia i la nostra, la Rondalla de l’Escola Municipal de Gata. Com sempre, el bon fer i la bona direcció es van notar en la posta en escena de les dues formacions musicals. L’actuació tenia la col·laboració de l’Ajuntament i Diputació Provincial.

  Foto de Jose Ramon Ivars Garcia.
  Foto de Jose Ramon Ivars Garcia.
  Foto de Jose Ramon Ivars Garcia.
  Ací teniu l'enllaç al vídeo de l'actuació de la Rondalla de Gata fet per Paco Mengual Costa: PUNXEU.
  FONT: Fotos José Ramón Ivars.


GATERS A LA MITJA MARATÓ CIUTAT DE GANDIA

20151025162014-mitjamaratogandia.jpg

També han participat gateres a la II Cursa de la Dona de Dénia

Els amants de la muntanya i senderisme han estat a la Volta Senderista del Barranc de l'Infern de Vall de Laguar

A la fotografia teniu els onze participants gaters del Club Atletisme Gata que han participat aquest matío en la 21 Mitja Marató Ciutat de Gandia 2015. No sols s'ha fet aquesta prova. A Dénia algunes gateres han estat presents a la II Cursa de la Dona.

Finalment, junt amb el Grup Espeleològic Gatense, club organitzador i col·laborador de la 17 Volta Senderista al Barranc de l'Infern de Vall de Laguar, han participat també molts gaters i gateres amants de la natura, muntanya i senderisme.

  Foto de Tere Mf.

FOTOS: en portada, els participants a Gandia. Dalt, una gatera a Dénia. Facebook.EL GORGOS JUVENIL GOLEJA SENSE CONTEMPLACIONS: 7-1 al Sporting Benidorm A

20151025164018-gorgosjuvenil.jpg

Ara és ja colíder esperant el partit de hui diumenge del C.F. Ciudad de Benidorm B. El GORGOS JUVENIL va golejar amb 7 gols al Sporting Benidorm A. Marcava el primer gol Ivan. Empatava Daniel i a continuació és desmelenava l’equip de José Ignacio, sobre tot a la segona part. Desfeia l’empat Cándido en pròpia porta en el minut 40.

A la segona meitat marcava Miguel el 3 a 1 (minut 53) i tornava a marcar Ivan (4-1) en el minut 59. Dos minuts més tard Emilio feia el 5 a 1. Hicham sis minuts més tard marcava el 6 a 1 i completava la golejada -segon del seu compte particular- Emilio, que marcava el 7 a 1.

La classificació del Gorgos juvenil és de 15 punts empatat amb el líder este amb un partit menys, com he dit al principi. Dels sis partits jugats, 5 guanyats i un perdut un. 21 gols a favor i 9 en contra.

Derrota del primer equip

Signe contrari el del primer equip del Gorgos C.F. que ahir va caure per golejada a Benidorm per 5 a 2 davant el Benidorm CD B. Estava al lloc nové amb sols 7 punts. De sis partits jugats, ha guanyat 2, ha empatat 1 i ha perdut 3.

* JUVENIL: Finalment, el líder ha marcat la diferència i ha guanyat 1 a 2 al Cullera. Per tant, queda amb 18 punts i el Gorgos amb 15, segon.

FONT: Equip juvenil, foto Helena PH.GATA: CONÉIXER ELS JOVES DEL POBLE I LES SEUES NECESSITATS I INQUIETUDS

La regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Gata de Gorgos ha formulat a través de les xarxes socials una enquesta dirigida als joves del poble, per tal de coneixer-los i saber de les seues necessitats i inquietuds.

Destaquem entre les preguntes, la situació en la que es troben (estudiar, treballar, aturat); estudis més alts acabats; principals problemes als que s'enfronta la joventut de Gata de Gorgos; qui deu trobar solucions a eixos problemes; llocs on solen passar el seu temps lliure; quines alternatives d'oci necessita Gata de Gorgos; el que voldrien que l'Ajuntament fera per ells i si ajudarien a crear alternatives d'oci i a oferir tot allò que necessiten els joves-

FONT: Ajuntament de Gata.LA PREMSA PARLA DE...les dates fins les eleccions generals (a 55 dies)

20151026091411-taulers.jpg

El diari INFORMACIÓN d'Alacant ens refresca la memòria de totes les dates a tindre en compte per a les pròximes eleccions generals del 20 de decembre.

Demà dimarts 27 d'octubre comença el compte enrere amb la disolució de les Corts generals. Ho publicarà amb un decret el B.O.E. Eixe decret fixarà el tope per a elegir les nous Corts espanyoles, el 14 de gener de 2016.

Les juntes electorals començaran la seua tasca molt prompte. De fet, el pròxim 6 de decembre és la data màxima per a els partits que vulguen formar coalició ho comuniquen a les juntes.

La presentació de les candidatures serà de l'11 al 16 de novembre. El 18 de novembre, el BOE publicarà les candidatures que es presenten a les eleccions generals. Tres dies més tard, el 21 de novembre, acaba el termini de sol·licitud de paperetes per als que estan fora del país.

El 24 de novembre, publicació definitiva de les llistes al BOE. Del 21 al 25 de novembre, toca fer-se el sorteig per a traure els membres de les meses electorals. Ahí, com sempre, serà l'ajuntament -en este cas el nostre de Gata de Gorgos- el que designe els que compondran les meses.

Ja el 4 de decembre, divendres, a la mitjanit s'iniciarà la campanya electoral de les eleccions generals. El dia 10 acabarà el termini per a votar els espanyols que estan fora d'Espanya. Des del 15 de decembre ja no es podran fer sondeigs ni enquestes electorals. El dia 18 de decembre, divendres, a la mitjanit acaba la campanya electoral.

Finalment, els dos dies que sempre es repetixen igual. El 19 de decembre, dissabte, serà jornada de reflexió i el dia 20 de decembre, jornada de votació.

* Des del blog del CRONISTA DE GATA seguiré les dates oficials, convocatòries dels partits ("mítings") i les xifres oficials que es publiquen (electors, meses i demés) referents al municipi de GATA DE GORGOS. No així les opinions, declaracions, enquestes..., que facen els partits que es presenten a la circumscripció nostra.

A la imatge, els taulers on elecció rere elecció els partits o formacions peguen els seus cartells. Plaça Nova, Gata de Gorgos.

FONT: diari INFORMACIÓN dilluns 26-10-2015.BOP: TAXA PER PRESTACIÓ DE SERVEIS AL CEMENTERI MUNICIPAL DE GATA

20151026140845-dscf3764.jpg

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui dilluns 26 d’octubre la resolució de l’Alcaldia, la nº 539 d’enguany 2015, de data 15 d’octubre, per la qual s’acorda aprovar el Padró de la Taxa per la prestació dels serveis del cementeri municipal per a l’exercici present de 2015.  L’import total és de 20.015 euros.

FONT: BOP 26-10-2015.

 L’ALCALDESSA DE GATA, MAGDA MENGUAL, PRESENT A LA CONSTITUCIÓ OFICIAL DE LA NOVA JUNTA GENERAL DEL CREAMA MARINA ALTA

20151027090823-90225030.jpg

Segons llegim al diari "TeuladaMoraira digital.es" l’alcaldessa de Gata de Gorgos, Magda Mengual Morata, junt a altres alcaldes i regidors de la comarca, va estar present a la constitució oficial de la nova Junta General del Consorcio per a la Recuperació Econòmica i de la Activitat de la Marina Alta (Creama), que es va celebrar dies enrere al saló de plens de l’ajuntament de Benissa.

La reunió va estar presidida pel president de la Diputació d’Alacant, César Sánchez Pérez, assistint també el Diputat de Foment i Desenvolupament Local, Sebastián Cañadas Gallardo, així com la Directora Territorial del Servef, Emilia González Carrión, alcaldes i regidors dels ajuntaments que formen part del consorci, entre ells Gata.

També el diari LAS PROVINCIAS a la seua edició La Marina publica la notícia. Titula: "Diálogo, consenso y acuerdo en la nueva etapa de Creama". Al subtítol: "El consorcio comienza la legislatura 2015-19 con la constitución oficial de la nueva junta general en Benissa".

Si voleu llegir complet l’article de TeuladaMoraira digital, punxeu al següent enllaç: CREAMA. I si voleu llegir el de Las Provincias, punxeu ací.

FONT: Informació i foto: diari digital Teulada Moraira.ELS FOTÒGRAFS GATERS MIGUEL SERRA I VICENTE SOLER, PREMIATS AL SAFARI FOTOGRÀFIC PROYECTO DE BAZA

20151026212359-premiados.jpg

Serra obté el tercer premi i Soler és premiat per la millor foto de flora i vegetació

Ja fa uns anys que participen i obtenen sempre bons resultats. La fotografia dels membres del Foto club "Forat" de Gata de Gorgos és molt valorada al Projecte Baza (Granada). El passat cap de setmana, dies 23, 24 i 25 d’octubre, es va celebrar el XIX Safari Fotogràfic Parque Natural Serra de Baza.

Ahir diumenge a les 11,45 hores es va reunir el jurat presidit pel Don Antonio David Martínez Rodríguez, President de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Baza, en representació del mateix. A més, van formar el jurat: Don Juan José Márquez Castilla, en representació del Colectivo Bastetano de Fotografía (COBAF) i Don Diego López Álvarez, com a fotògraf de natura de reconegut prestigi. Va actuar de secretari Manuel Moreno Muñoz, secretari de la Asociación Proyecto Sierra de Baza.

El gater MIGUEL SERRA GALDÓN va estar declarat tercer classificat del XIX Safari Fotogràfic Parque Natural Sierra de Baza. Li va lliurar el premi Don Juan José Márquez Castilla. Serra va obtindre una puntuació total de 65,8 punts.

Per la seua part, el premi a la Millor Foto de Flora i vegetació, se’l va emportar el gater VICENTE SOLER COSTA. Li va otorgar el premi Don José Ángel Rodríguez Sánchez, president de la Asociación Proyecto Sierra de Baza. El tema era el “pino abanderado” que formava part de les imatges presentades per Soler.

De Gata van participar més membres del Fotoclub "Forat" com ja es costum. Vos els relacione: Antonio Serra Noguera, Antonio Salvá Arabí, Jaume Boronat Soler, Pepe Mengual Costa, Tere Arabí Arabí, Rosario Cirugeda Mulet. En total, van ser 60 els participants.

si voleu llegir l’acta del Safari fotogràfic, punxeu ací.

A la fotografia, el jurat i els premiats. A la part dreta mirant la foto els gaters premiats Serra i Soler. Foto: Proyecto de Baza.

FONT: Revista digital-edició mensual. Proyecto Sierra de Baza.DESNONAMENT I VIVENDA PER ALS JOVES: reunió Ajuntament-banca

20151027153827-12052553-728647287268813-7205036636559917155-o.jpg

Els regidors de Joventut i Habitatge, Noel Gadea i Jaume Monfort, s'han reunit aquest matí amb representants de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca Marina Alta, tècnics del Departament Benestar Social i els directors de les sucursals bancàries del municipi per tractar els temes dels desnonaments i l'accés dels joves a la primera vivenda.
Algunes de les mesures que s'han plantejat es portaran al proper plenari a través d'una moció per a la seua aprovació.

FONT: Ajuntament de Gata.GATA, BOP: SUBVENCIONS PER A TURISME

El Butlletí Oficial de la Província publicava ahir dimarts 27 d’octubre diverses resolucions relacionades amb el Patronat Provincial de Turisme Alacant, en les quals Gata de Gorgos ha obtés també algunes subvencions.

A la convocatòria relativa a la Impressió i Traducció de material promocional turístic, considerant el nombre d’habitants, que Gata consta de 5.985, se li concedirà el 90 per cent del pressupos. Gata va demanar un total de 2.541 euros i se li concediran 2.286 euros (90%).

Del mateix Patronat, també es va aprovar la resolució de la convocatoria de subvencions relativa a l’Allotjament i Desplaçament, amb motiu de la cel·lebració de la Fira Internacional de Turisme, FITUR 2015, de tècnics dels municipis de la província d’Alacant. A Gata de Gorgos se li han concedit 638,55 euros.

FONT: BOP 27-10-2015.

 GATA: L'AJUNTAMENT ADVERTEIX DEL PERILL PER ABANDONAMENT DE BANCALS

20151029221045-bancals.jpg

La regidora de Desenvolupament Local, Àngels Soler, s'ha reunit hui dijous al migdia amb propietaris de parcel·les del municipi per informar-los del perill que suposa l'abandonament d'aquestes i de les possibles conseqüències en cas d'incompliment de la normativa vigent.

FONT: Foto i dades, Ajuntament de Gata.L'ASSOCIACIÓ MARINA-ART (carrer Jesús Pobre, 1, Gata) EXPOSA LES OBRES DE MAGDA VIDAL

20151029222634-esencia.jpg

L'associació MARINA-ART, entitat sense ànim de lucre, que té la seua seu al carrer Jesús Pobre, 1, de Gata de Gorgos, exposarà del 31 d'octubre al 31 de decembre de 2015, les obres de MAGDA VIDAL. Es podrà visitar els dijous, divendres i dissabtes, de 12 a 14 hores. En la mostra col·labora l'Ajuntament de Gata.

Per si voleu saber més de l'associació, aquesta és la seua pàgina: www.marina-art.es i el seu correu electrònic marinaart.gata@gmail.com.

FONT: Marina-art. Cartell exposició.LA BIBLIOTECA DE GATA FA, HUI DIVENDRES, QUATRE ACTIVITATS

20151030085824-12188964-10156211316245529-8637489312749409476-n.jpg

Hui, divendres 30 d’octubre, la biblioteca de Gata de Gorgos, s’omplirà d’activitats. Pel matí, a les 10 hores, els components del TAPIS acudiran al centre de lectura a llegir teatre. Per la vesprada, a les 17 hores i per ser divendres, arribarà l’Hora del Conte, amb l’obra -molt apropiada per aquestos dies- "A dormir monstruos!". A les 19 hores arribarà una nova edició i ja en van moltes de "Benvinguts a la lectura". Tots els nascuts enguany acudiran amb els seus pares/mares a la biblioteca.

Finalment, a les 20 hores, els membres del Club de Lectura parlaran sobre la coneguda obra dramática de "Marianela" de Benito Pérez Galdós.

FONT: Cartell i informació, biblioteca de Gata.JUAN PABLO SIGNES EXPOSA A CA LAMBERT (XÀBIA)

20151030090710-10750143-10205254100097126-1229453661833126496-o.jpg

Este divendres 30 de octubre, a les 19,30 hores, inaugura la seua obra l'artista gater Juan Pablo Signes al Centre d'Arts Ca Lambert de Xàbia. L'exposició porta per títol "Records d'allò no vis" i compta amb la participació de l'Escola de Plàstica Experimental Antoni Vives de Gata. Estarà exposat fins el 29 de novembre. Si voleu conéixer més de l'exposició: http://artxabia.com/site/records-dallo-no-vist/.

FONT: Cartell: autor.ELS DOS PRIMERS EQUIPS DEL GORGOS JUGUEN DEMÀ PER LA VESPRADA AL CAMP LES COSTERES

20151030091343-11950228-1037106976339826-67878803965305362-o.jpg

El juvenil, juguen segon contra tercer a les 16, i el major contra el Independiente d’Alacant a les 18 hores

Dos cites té el futbol gater dissabte per la vesprada i les dos molt atractives al camp de futbol municipal de Les Costeres. A les 16 hores jugarà l’equip juvenil que és segon classificat contra el CF Gandía A, que està el tercer en la taula de classificació. A la classificació el Gorgos té 15 punts per darrere del líder, el Ciudad de Benidorm B i un per davant del seu contrincant del dissabte, el Gandía A. Cal recordar que dels sis partits disputats, la de Tot Sants és la setena jornada, en té 5 guanyats i sols 1 perdut. 21 gols a favor i 9 en contra. El Gandía A és l’equip que més gols porta a favor 27 seguit del Gorgos amb 21. En contra els dos tenen 9 gols.

Quan acabe, a les 18 hores, jugarà el primer equip del Gorgos contra el Independiente d’Alacant. Cal dir que el Gorgos major és nové del grup XIII de Segona Regional. Necessita els tres punts, ja que sols té 7 punts amb els sis partits disputats. Dos guanyats, 1 empatat i 3 perduts. Té 10 gols a favor i 13 en contra.

A la fotografia de Helena PH, els dos equips el dia de la presentació.

FONT: FFCV. Resultats i classificacions; Foto: Helena PH.AJUNTAMENT DE GATA: DILLUNS 2 DE NOVEMBRE, PLENARI EXTRAORDINARI

L’Alcaldia ha convocat sessió extraordinària del Pleno a la Casa Consistorial, per al dilluns 2 de novembre de 2015 a les 20:00 hores. Es motiva la necessitat de que els organismes competents adopten les mesures escaients a la major brevetat així com la peremptorietat dels terminis legals de publicació d’acords i entrada en vigor abans que finalitze l’any.

L’Orde del dia afecta al següents departaments:

1.- BENESTAR SOCIAL, amb tres mocions: 1.1.- DECLARAR AL POBLE DE GATA DE GORGOS CONTRARI ALS DESNONAMENTS PER MOTIUS ECONÒMICS D’HABITATGES DE PRIMERA RESIDENCIA PER A UNITATS FAMILIARS, i 1.2.- SOL·LICITAR A LA CONSELLERA DE SANITAT LA INTEGRACIÓ DEL DEPARTAMENT DE SALUT DE DÉNIA EN EL SISTEMA VALENCIÀ DE SALUT AMB LA FORMA JURÍDICA DE DEPARTAMENT DE GESTIÓ PÚBLICA. 1.3.- ADHESIÓ A LA MARXA ESTATAL CONTRA LES VIOLÈNCIES MASCLISTES.

2.- HISENDA, que té dos punts: 2.1.- EXPEDIENT DE MODIFICACIÓ DE CRÈDITS 16/2015. AMB PROPOSTA D’APROVACIÓ, i 2.2.- EXPEDIENT DE MODIFICACIÓ DE L’ORDENANÇA FISCAL DE L’IMPOST DE BENS IMMOBLES (IBI). AMB PROPOSTA D’APROVACIÓ INICIAL.

FONT: Ajuntament de Gata.HISTÒRIA LOCAL: CRONOLOGIA DELS CEMENTERIS DE GATA, des de la Necròpolis Morisca al segon municipal dels Ecles

20151030093050-cem.jpg
Diumenge és el dia de Tots Sants. Dilluns 2, el dia dels fidels difunts. Els gaters i gateres anirem, com és costum als cementeris, a recordar als nostres avantpassats, els nostres familiars.  El veïns de Gata acudirem al cementeri al llarg de tota la setmana a posar-li les flors més fresques i vistoses als nostres éssers volguts que ja han traspassat aquest món.  Al llarg dels cinc anys i mig del blog quan ha arribat l’hora hem recordat la història dels nostres cementeris. Baix us pose els enllaços per si voleu tornar a llegir els articles de 2010 a 2014.

Ara vos deixaré resumint aquells articles, una cronologia dels cementeris de Gata, per a que recordem les dates més importants i significatives:

- Segles XI al XVI, època del baix medieval: A Gata  hi havia el què es deia una "maqbara". Així s´anomenaven els cementeris i necròpolis musulmanes. ( 1 ) ( 2 )
- Capbreu de 1635: Parla de "Lo fossar de l´església".
- 1849: Madoz diu que "el cementerio consistía en una sepultura contigua a la iglesia, pero colocada en la parte de fuera del pueblo, a la que se entraba por una puerta que había al lado del presbiterio".
- 1886: es construeix i inaugura el nou cementeri parroquial. Regentava la parròquia Don Juan Martínez Blasco. El primer ninxol va estar ocupat pel cadàver de Teresa Signes Signes, que va morir el 5-8-1885, sent inhumada al dia següent.
- 1895: Visita Pastoral dies 2 i 3 de juny, Rdmo. Sr. Don Ciriaco María Sancha Hervás, cardenal arquebisbe de la diócesis. El rector era En Juan Martínez. L´acta de la visita diu del cementeri que es conserva en molt bon estat i té distribució departamental per a pàrvuls i adultes. Hi ha començat un pantió especial per a rectors.
- 1907: es cobren 419 pessetes “por los nichos construidos”.
- 1919: el Ple municipal acordà invitar al rector “párroco” per a tractar de l´eixample del cementeri parroquial,
- 1927: El nou cementeri, ara municipal, comença els seus tràmits en 1927. En la sessió del 14 d´agost d´eixe any s´aprova en el Pla d´obres vitals per al municipi, l´adquisició del solar i el manteniment del cementeri públic municipal,
- 1928: està ja projectada la construcció del cementeri municipal en el paratge Ecles. Eixe mateix any: Document de les finques de l´església, 9 de juny. El fa D. Joaquín Alfonso Bosch. Diu del cementeri que està en actual servici.
- 1929, 5 de maig: s´acorda l´avanç o prèstec a l´Ajuntament de 20.000 pessetes per a les obres de construcció del cementeri públic municipa
- 1931: es fa un pregó al veinat per a que tots els que desitgen realitzar obres de nivellació o explanació del pis del nou cementeri en construcció ho facen
Ja ultimant-se les obres, el 9 de juliol de 1931 s´acorda l´adquisició de pedres tosques de Xàbia per al nou cementeri municipal.
- 1932, 25 d´abril, any de República: s´acorda realitzar un pregó públic invitant al veinat per a que informe el que estime més pertinent, amb respecte al avantprojecte de Reglament i Ordenament Municipal del Servici de Cementeris. En la sessió del 25 de juny d´eixe any (1932) s´acorda la claussura del cementeri antic i la simultània inauguració del nou cementeri, recentment construït. El primer nitxol fou ocupat l´1 d´agost de 1932. En la sessió del 3 de juliol, s´acordà dirigir un atent ofici al  rector, comunicant-li la claussura del cementeri antic, per a que a partir d´eixe dia, s´abstinga d´ordenar ni disposar cap inhumació en el referit cementeri.
- 1933, 23 d’octubre: La sessió plenària acorda que “en atención a razones de higiene y sanidad y a la costumbre tradicional de visitar los nichos y sepulturas de sus respectivos familiares en la próxima festividad de Todos los santos, se acuerda autorizar al sepulturero para que proceda a la limpieza del antiguo cementerio”.
- 1945: Inventari general dels béns immobles, mobles i utensilis sagrats de la Parròquia de Gata de Gorgos, Arxiprestat de Dénia, es diu al respecte del cementeri parroquial: "2.- Un cementerio católico inservible, actualmente clausurado situado en las últimas estribaciones del Sur del collado llamado “Tosalet"...
- 1982: Segon cementeri municipal, adosat al primer.
- 1984: es construixen 90 nitxols més al segon cementeri.
- 2010: Nova ampliació moderna del segon cementeri. L´obra suposa l´ampliació i reforma de les actuals instal·lacions. Nous nitxols prefabricats (180); nous columbaris -nitxols per posar les cendres de la incineració- (200); arreglar tota la vorera dels dos cementeris, aquestes i altres tasques seran les que s´enllestiran a les obres. El dia de Sant Miquel, 29 de setembre, es va resoldre l’adjudicació provisional sent ja definitiva el 29 d´octubre, fa tan sols dos dies, a favor de l´empresa ECISA, Compañía General de Construcciones, S.A..

( 1 ) Este hallazgo se produzco en 1968 cuando realizando las obras de la canalización de las aguas públicas en la misma calle, La Bassa, salieron a la luz varias tumbas con esqueletos
1980: Una vegada cedit el solar de l´Arquebisbat al poble, per haver passat quasi cent anys, es destina sent alcalde Eduard Adolf Mulet Salvá a parc infantil, la qual cosa no va obtindre cap resultat. Va ser tema tabú el lloc i allí es va perdre tot el material i cap xiquet va fer ús de les instal·lacions.
- ( 2 ) Del 7 d´octubre a novembre de 1993: es produeix el descobriment d´esquelets complets d´una gran necròpolis islàmica. En total són 26 soterraments els descoberts.
Si voleu llegir al complet aquestes dades podeu anar a:
Sobre l’arti funerari del nostre cementeri, podeu llegir l’article de novembre de l’any passat: TOT SANTS I FIDELS DIFUNTS A GATA: ALGUNES LÀPIDES CURIOSES AL CEMENTERI.
FONTS: Articles del blog CRONISTA DE GATA.


HA MORT DON ALBERTO CASELLES FORNÉS, degà dels rectors fills de GATA

20151030102356-20150312201625-dalberto87.jpg

DEMÀ A LES 12, EL CARDENAL CAÑIZARES PRESIDIRÀ LA MISSA EXEQUIAL PER LA SEUA ÀNIMA

HA MORT DON ALBERTO CASELLES FORNÉS, als 87 anys d’edat, abat emèrit de la Col·legiata de Gandia i rector degà dels fills de Gata.

Gran pèrdua per a la parròquia. Ja intercedix des del cel per a tots els gaters i gateres. El seu soterrament serà a les 12 hores demà dissabte 31, segón ha informat la parròquia. D.E.P.

Al llarg del dia, vos aniré ampliant de la pèrdua i la seua vida sacedotal.

* * La parròquia ha informat que demà dissabte a partir de les 9 del matí, en el temple estarà DON ALBERTO de cos present per a poder-li resar tots els que vulguen. A les 9,30 hores es resarà el Sant Rosari per a que María Santíssima el porte a l’abràs amb el Pare Etern. El soterrament, com ja he dit, serà a les 12 hores.

* Segons ha informat l'agència de notícies de l'arquebisbat de València (AVAN) el cardenal Cañizares presidirà la missa exequial demà a les 12 hores a la parròquia de Gata.

A la imatge, el dia del seu 87 aniversari. Foto: Parròquia Gata.MORT DE DON ALBERTO, GATA: EL CARDENAL CAÑIZARES PRESIDIRÀ DEMÀ LA MISSA EXEQUIAL

20151030160710-20140312231747-ambxiquets1.jpg

De 9 a 12 del matí demà estarà exposat de cos present Don Alberto al temple parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata

Fou Abat emèrit de la Col·legiata de Gandia i estava jubilat a Gata, des de 2005

Com ja he informat aquest matí, ens ha deixat aquesta matinada DON ALBERTO CASELLES FORNÉS, als 87 anys d’edat. Tota la gent comenta la gran pèrdua per a la parròquia i pel poble de Gata. El seu soterrament serà a les 12 hores demà dissabte 31.

A hores d’ara, la capella ardent es troba a sa casa de la carretera, la de tota la vida. Demà, a les 9 del matí, en el temple estarà DON ALBERTO de cos present per a poder-li resar tots els que vulguen. A les 9,30 hores es resarà el Sant Rosari per a que María Santíssima el porte a l’abràs amb el Pare Etern.

A les 12 hores serpa la missa exequial i estarà presidida pel cardenal arquebisbe de València Antonio Cañizares, segons ha informat l’agència de notícies de l’arquebisbat de València (AVAN), que recull la notícia del seu obit. Podeu llegir-la a aquest enllaç.

Aquesta és la biografia del que fou abat de la Col·legiata de Gandia, rector degà dels sacerdots fills de Gata:

Des de la constitució de la parròquia era el rector número 23. DON ALBERTO CASELLES FORNÉS naixqué a Gata el 12-3-1928. Fou ordenat presbíter en el XXXV Congrés Eucarístic Internacional de Barcelona, el dia 31-5-1952. Cantà la seua primera missa a Gata, el 8-6-1952, festivitat de la Santíssima Trinitat. A agost de 1953 prengué possessió com a rector ecònom de Benilloba (Alacant). Després fou a Roma i el 8-7-1961 cessà com a exercent del ministeri parroquial a Roma i fou nomenat ecònom de la parròquia de la Resurrecció de València.

El 14-12-1961 fou nomenat rector ecònom de la parròquia de Santa Creu de Pedreguer. El 15-12-1973 cessà a Pedreguer i fou nomenat rector de Sant Jaume Apòstol de Algemesí. En 1985 fou ordenat Vicari Episcopal de La Ribera. Fou nomenat també Vicari Episcopal de La Safor-Marina-Valldigna el 14-1-1992.

El 20-7-1988 fou nomenat Abad “párroco” de la Col·legiata de la Assumpció de Nostra Senyora de Gandia. El 17-4-2001 fou nomenat Consiliari de la Associació “Verge dels Desamparats” de Gandia. Cessà com a abat-párroco de la Col·legiata de l´Assumpció de Nuestra Señora de Gandia en data 12 de setembre de 2005 i es jubilà. Es despedix de Gandia el 10-9-2005 i passa com a la situación de Párroco-Abat-emèrit de dita Col·legiata i de rector jubilat a assistir a la parròquia del seu poble natal, Gata.

Finalment, ressenyar que, des de primeres hores de la vesprada, els diaris regionals es fan ressó del decés de Don Alberto. Els diaris INFORMACIÓN d’Alacant i LEVANTE-EMV titulen: "Abad emérito de la Colegiata de Gandía. Fallece a los 87 años el sacerdote Alberto Caselles". Al subtítol: "El Cardenal presidirá la misa exequial este sábado, a las 12 horas, en la parroquia de Gata de Gorgos". Ací teniu l’enllaç.

Per la seua part, el diari LAS PROVINCIAS publica: "Fallece a los 87 años el sacerdote Alberto Caselles, abad emérito de la Colegiata de Gandía". Al subtítol: "El Cardenal presidirá la misa exequial este sábado, a las 12 horas, en la parroquia de Gata de Gorgos".  Ací teniu l’enllaç.

A la imatge de portada, la visita que va fer junt al rector Juan Pons Salvador fa dos estius al Perú, visitant la parròquia on estava de rector missioner Vicent Font i Pedro. Dins, amb la mitra d'abat (Font, AVAN).

FONT: AVAN. Arxiu parroquial Gata.LA PREMSA PARLA...de la disminució de tanques publicitàries a la carretera de Xàbia

20151030203304-tanques.jpg

El diaris INFORMACIÓN d’Alacant i LEVANTE-EMV de València publiquen hui un article de A.P.F. referent a les tanques publicitàries de la carretera de Xàbia, al terme de Gata de Gorgos. Titulen: "Propietarios de terrenos junto a la carretera de Gata sierran las vallas ilegales". Al subtítol: "Muchos de estos carteles se instalaron sin permiso de los dueños del suelo o hacía años que no pagaban el alquiler". Si voleu llegir tot l’article, PUNXEU ACÍ.

A la fotografia una de tantes valles serrades, la mateixa foto de A.P.F. que es publica al diari.

FONT: diari INFORMACIÓN, 30-10-2015.MORT DE DON ALBERTO, GATA: Un rector pla, senzill i pròxim al poble, amic de tots

20151030204312-donalbertoivicent.jpg

Nombroses manifestacions de gratitud per a la seua persona es mostren a les xarxes socials

Voldria fer una reflexió en veu alta, una vegada Don Alberto ha deixat aquest món terrenal. Sempre l’he considerat un rector pla, malgrat el seu títol d’abat; senzill, malgrat els seus estudis completats a Roma; pròxim al poble, amic de tots, especialment dels més menuts, joves. Fidel servidor de la parròquia del seu poble de naixença, com un més...

Recorde les seues eixides gracioses de rector de poble, familiars. Ell jugava amb el cognom Vives i deia "Vives, siempre vives". A mon pare passava molts dies a veure’l i li deia "El meu Vicente està per ahí?, de menudets sempre jugavem junts". Mon pare ara està trist, ha perdut a un bon amic.

Em venen a la memòria les últimes paraules que vaig sentir d’ell fa uns dies, quan li deia que com es trobava de salut. Ell deia: "Mentre anem pianant". Qui no l’havia vist en el trajecte que anava de sa casa, a la carretera, a l’església?. O resant el rosari pels carrers de l’Era de Boronat?. Sempre disposat a anar a tots els llocs, últimament si la salut li ho permitia. Servidor com el que més...bé ho saben a la parròquia i discret més encara. Ara cobren molt de sentit aquelles paraules que sempre repetia en els seus sermons: "Hui més que ahir i demà més que hui" referent a voler i estimar a Déu.

Era del València, s’interessava pels resultats. Recorde que quan anava a fer les cròniques del C.D. Xàbia em deia: "Algun dia aniré amb tu a veure el Xàbia". No va poder ser. Fa uns dies em va sorprendre pel carrer Signes: "Vives, tu que investigues, tu t’en recordes si davant de la casa que estan obrant al cantó -referint-se a la cantonada de la carretera i Avinguda La Pau-, havia un sortidor de gasolina?".

Era tremendament humà DON ALBERTO i aixina tenim que recordar-lo.


  Foto de Frank Alexander Suárez Minaya.

MANFESTACIONS DE GRATITUD

No vull deixar passar per alt les reaccions que han tigut els amics del facebook, els gaters i no gaters quan han conegut la notícia. Destaque les paraules senzilles del comiat que li fa el seminarista, amb el que Don Alberto va conviure, Vicent Femenía, hui destinat a altra parròquia. Resumint, cal ressenyar algunes frases que diu Vicent:

"Hui ha emprés el camí cap a la Casa del Pare un gran capellà, una gran persona i un gran amic: D. Alberto Caselles Fornés, amb el qui he pogut compartir moltíssim durant els dos últims anys en els que he estat de pastoral en la Parròquia de Gata de Gorgos. Has sigut per a mi exemple d’home de Déu, exemple de sacerdot, exemple d’ànima d’oració. Quan arribava a Gata no calia buscar on estaves, sempre al Sagrari. Sempre has sigut constructor de pau i de comunió i fraternitat eclesial, mai has deixat que en la teua presencia es parlara mal d’un altre capellà, sempre canviaves de tema discretament..."  "El teu caràcter i el teu bon humor amb tots.els teus acudits (chistes). Com sempre volies anar cap ací i cap allà." "Són tants sentiments els que afloren en mi al escriure aquestes paraules que mai amb totes les paraules del món no podria expressar el que senc ara mateixa. Però sobretot tinc el sentiment de donar GRÁCIES A DÉU pel gran regal que ha sigut conèixer-te, D. Alberto".

  Foto de Vicent Femenia.

Destaque també les paraules que li han dirigit des del Júnior de Gata:

"Era el 20 de desembre de l’any passat. DON ALBERTO CASELLES va vindre a l’ermita. Els JÚNIORS estavem d’excursió. TOTS ELS XIQUETS I XIQUETES el coneixien i ell es feia de voler. Era molt carinyós amb ells i elles. El trobarem molt a faltar dins la parròquia. DESCANSE EN PAU i ànims a la família. Demà a les 12 estarem al sepeli per a dir-li l’últim adéu."

He volgut extraure algunes afirmacions, com aquestes:

"Sempre tenia una paraula d’anim en els mals moments (per lo menos amb mi aixina era) i el bon dia i eixe somriure dol¢ no li faltava mai...Les portes del cel segur s’han obert de par en par per a rebre’l (Marifran Secre)"

"Descanse en pau D. Alberto. Que afortunats som quan coneixem a una bona persona". (Vicente Ramón Vallés Oller)

"Sempre recordaré el que em deia quan ens veiem pel carrer... "Albertos, pocs pero bons". Descansa en pau...(Alberto Cardona Pedro)

"Molt familiar, sempre tenia temps per a tot el mon: visitant malaltets. Ajudant a atres persones amb els seus bons consells. Descanse en pau Don Alberto. (Vanessa Navalmoral Grimalt)

"Que descanse en pau era una bella persona (Antonia Caselles Noguera).

"Que descanse en pau. D. Alberto, bon pastor, millor home (Jordi Martínez Durá).

"Sempre el recordarem. que descanse en pau. segur que desde el cel resarà per nosaltres (Antonio Monfort).

Ens quedem amb la seua llavor, la seua pastoral i les fotos tan humanes i simpàtiques d’ell, al que sempre tindrem present.

Fotos de Vicent Femenía (portada), Frank   i Júniors Gata (dins).

FONTS: usuarios del blog del CRONISTA DE GATA, per mig del facebook.

 ELS COMPANYS SACERDOTS I EL POBLE DE GATA DONEN L'ÚLTIM ADÉU A DON ALBERTO

20151031174254-12188745-503777416448370-2040996223-n.jpg

La missa exequial ha estat presidida aquest migdia pel cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares

Abans de la missa, s’ha resat el rosari estant Don Alberto de cos present

Han volgut estar en l’adéu a Don Alberto, a més del prelat valencià, cinc bisbes i més de setanta capellans

L’església de Sant Miquel s’ha quedat menuda davant aquesta històrica celebració

(ÀLBUM, MISSA EXEQUIAL DE DON ALBERTO: 12 hores, 31-10-2015)

Un matí i un migdia emotiu i històric el que s’ha viscut a Gata de Gorgos hui, últim dia del mes d’octubre de 2015, vespra de Tot Sants. A les 9,20 arribava el cotxe fúnebre amb les despulles mortals de Don Alberto Caselles Fornés, abat emèrit de la Col·legiata de Gandia i des de 2005 jubilat al seu poble, Gata. Com ja vaig anunciar, Don Alberto tenia 87 anys fets el passat 12 de març. En els últims anys estava delicat de salut, però fins els últims moments no va perdre mai de vista el seu ministeri sacerdotal.

A l’església, estant Don Alberto de cos present, s’ha resat el rosari amb els misteris gloriosos. L’acompanyaven la família (germana, cunyat, nebodes i nebot amb els seus marits i muller, i resta de família. També el rector del poble, Don Francisco, i els rectors fills de Gata. Després del rosari, tots els veïns que han volgut l’ha contemplat per última vegada abans de la missa exequial.

A mitjan matí i fins les dotze han anat arribant a l’església parroquial rectors vinguts de tota la diòcesi, fins un total de cinc bisbes, 73 preveres, un diacon i dos seminaristes. Poc abans de les dotze arribava el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, qui ha pregat davant del fèretre i ha saludat als familiars de Don Alberto.

A les dotze, cantada pel Cor Serrillàs i diversos rectors, l’arquebisbe ha concelebrat la santa missa per l’ànima del "entrañable Don Alberto" com li ha dit Cañizares en l’homilia. El cardenal ha tingut paraules boniques per al rector degà dels fills de Gata, dient que ha sigut un "sacerdot exemplar" i dedicat a Déu i al seu poble. L’església estava plena de gent, companys sacerdots, feligresos de les parròquies on ell havia exercit el seu ministeri sacerdotal, com Gandía, Algemesí o Pedreguer, veïns de Gata, que no han volgut perdre’s aquesta fita parroquial història, l’acomiat solemne d’un rector que malgrat la seua senzillesa era més que un rector i molt estimat.

Foto de Miguel Vives Signes.
Foto de Miguel Vives Signes.

Una vegada acabada la missa, s’han cantat els goigs al Santíssim Crist del Calvari, com tantes vegades ho havia fet començant la tonada Don Alberto. Tots els rectors han format fila i han eixit a la plaça. Darrere els rectors fills de Gata han portat el taüt fins l’exterior. Tots els assistents han fet un fort aplaudiment per a dir l’últim adéu a Don Alberto. Els rectors estaven tristos, especialment els que més han estat al seu costat i els rectors fills de Gata, que han perdut a Don Alberto, el seu "pare espiritual".

Moltíssims paisans gaters i d’altres pobles han donat el pèsame a la família. Abans ho havia fet el cardenal, en nom de tots els capellans. Entre els rams i corones, es podia llegir el de l’Ajuntament de Gandía, ja que havia sigut abat emèrit de la col·legiata de la capital de la Safor, i el de l’Ajuntament del seu poble, del qual es podia llegir: "l’Ajuntament en nom del poble de Gata".

Un dia trist, però a la vegada històric i bonic, el soterrament de Don Alberto el recordarem en anys. Des del blog, aprofite per acompanyar a la família i donar-los el pèsame.

Ressenyar que l’àlbum fotogràfic que plasma els moments més importants de la celebració ha estat amb molt de carinyo i estima cap a Don Alberto. Descanse en pau, Don Alberto.

FONT: Fotos de l’àlbum: Vero i Juan Miguel Vives Costa i Cronista de Gata, Miguel Vives Signes.IMATGES CURIOSES: el Montgó vol posar-se el capell...

20151031180159-montgo.jpg

Vos pose la fotografia que ha fet des de les Boleries Francisco Pons Font i que ha pujat al facebook. Ell diu: "Preciosa vesprada contemplant el Montgó, esperant el dia de Tots Sants". Una imatge curiosa, on el blau i els núvols es combinen. On el Montgó està a punt de posar-se el capell. Diuen que ve aigua per a demà la nit. Es prepararà el Montgó?.

FONT: Foto Francisco Pons Font.

 EL GORGOS JUVENIL ÉS JA COLÍDER (Ha guanyat 4-3 al tercer classificat). EL GRAN HA PERDUT 1-3, front al líder

20151031194546-gorgosjuvenil2.jpg

"Hat-trick" de Iván i empaten a punts amb el líder que ha perdut

GORGOS, 4; C.F. GANDÍA B, 3. Tres gols ha marcat Iván Caselles (minuts 33, 40 i 65) aquesta vesprada. El quart l´ha fet Ferrán. Quan tenia dos gols el Gorgos, l’el Gandía B ha marcat, però cinc minuts més tard marcava el Gorgos. De nou, l’equip de la Safor marcava el 3-3 i quan pareixia que es quedaria en taules el partit, Ferrán ha marcat el 4 a 3. El partit s'ha jugat al camp municipal de Les Costeres a les 16 hores.

Amb 18 gols, el Gorgos iguala amb el Ciudad de Benidorm B. seguixen els dos sense conéixer la derrota. A la pròxima jornada, el Gorgos jugarà el derbi comarcal amb el F.B. Teulada-Moraira "A", el quart classificat.

Per la seua part, el primer equip del GORGOS C.F., que milita al grup XIII de Segona Regional a caigut a casa front el líder per 1 a 3. El partit s'ha jugat a les 18 hores, després dels juvenils.

A la fotografia (Helena PH) el Gorgos juvenil, el dia de la seua presentació de la temporada actual.

 

 Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris