Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Febrero de 2015.

FEBRER: Candelera, Sant Blai, Carnestoltes, Cendra i Quaresma

El mes més curt de l’any es convertix en el més ric en dies tradicionals i populars. Encetem hui diumenge FEBRER.

2 de febrer, dilluns: Demà mateix ja tenim el primer dia popular. És la Candelera, la festa de la Presentació del Senyor al Temple. Bendició de les caneletes i ciris a l’església, vesprada. Festa també dels llumeros del poble. 

3 de febrer, dimarts: sant Blai, protector dels mals de gola. Bendició de rotllos i dolços. A la veïna Pedreguer, festa i porrat a la Capelleta.

6 de febrer, divendres: Xerrada i documental sobre "Temps de pansa". Organitza: Riurau amb panses. 20 hores, Centre Polivalent, Gata. Costera del Grup Escolar. Intervindré com a Cronista de Gata i a més també ho farà Carlos Fuster co-autor del documental i Joan Pedrós, regidor de Cultura de Gata.

12 de febrer, dijous: DARRER DIJOUS. Comencen els tradicionals "darrers dies" a Gata. 

14 de febrer, dissabte: DARRER DISSABTE. Com és tradicional, la Comissió de Festes de l’any organitza el Carnestoltes dels més menuts i després per la nit la dels majors, amb els Quintos de l’any.

També eixe dia: etapa de la Volta Ciclista a la Marina, Gata-Gata. 65 kilòmetres, quatre voltes des de Gata a Jesús Pobre i Xàbia. Eixida a les 16 hores davant de l’Hotel Avenida i arribada al carrer Dénia, als carrers de Les Sorts.

15 de febrer, diumenge: DARRER DIUMENGE. Tradicionals eixides al camp, amb esmorzars i paelles.

17 de febrer, dimarts: DARRER DIMARTS. Acaben els tradicionals darrers dies per a donar pas a la Quaresma.

18 de febrer, dimecres: DIMECRES DE CENDRA. Imposició de la cendra, que enceta el temps de recolliment.

20 de febrer, divendres: VIA CRUCIS NOCTURN quaresmal. Pel parc del Raval i passarel·la de les Coves Roges, 22,30 hores. Organitza: Parròquia de Gata.

21 de febrer, dissabte: La regidoria de Festes, la Comissió de Festes amb la col·laboració dels Quintos, organitzen la disco-mòbil del Soterrament de la Sardina. Eixe dia, acte de soterrament de la sardina, pels quintos 2015.

22 de febrer, diumenge. Primer diumenge de Quaresma.

* Com sempre anuncie. Si hi ha algun acte o aconteixement que no estiga a aquesta relació, no dubteu en comunicar-me-ho. De seguida, ho afegiré al llistat.CALENDARI DE BUTXACA DE LES DONACIONS DE SANG A GATA PER AL 2015

20150201163811-parresantic67.jpg

El carrer Parres als anys 60, segueix la sèrie de fotografies urbanes antigues

Com ja és habitual en els últims anys, ja està al carrer el calendari de butxaca dels donants de sang, que patrocina l’ajuntament de Gata i la Federació de Donants de Sang de la Comunitat Valenciana i dins de la mateixa, l’assemblea local de Gata.

Segueix la sèrie de fotografies antigues dels carrers de Gata d’abans. Una vista del carrer Parres agafada des de baix cap amunt, amb moltes macetes a les façanes i fetes ja les voreres però no asfaltats els carrers, es pot veure per una part. Per l’altra, apareix el calendari de l’any 2015, amb les dates de les donacions de sang, que tenen l’horari regular de 17 a 20,30 hores, a la sala del Centre Social.

Ja s’ha fet la donació corresponent al gener. Va ser el dia 8, dijous. Al blog vaig donar també compte. La resta de dies seran sempre els primers dijous de cada mes, a excepció d’abril per ser setmana santa i agost que per festes serà el segon. Així, les donacions seran: 5 de febrer, 5 de març, 9 d’abril, 7 de maig, 4 de juny, 2 de juliol, 13 d’agost, 3 de setembre, 1 d’octubre, 5 de novembre i 3 de desembre.

Aprofite per recordar que podeu fer-se socis o donants en qualsevol donació, sempre que compliu els requisits imprescindibles. Donant sang pots salvar vides, fes-ho.

FONT: Foto facilitada pels responsables locals de les donacions de sang.IMATGES DE FESTA: la quadrilla va de mexicans i ranxeres

20150201191542-grupfesta-copia.jpg

(PER A FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXEU ACÍ)

Algun diumenge que altre es reunixen per a fer festa i passar-ho d'alló més bé. Esta quadrilla gatera està sempre activa. Les disfresses no s'acaben i són una muntona. Hui s'han disfressat de mexicans, han cantat, a ben segur, ranxeres i han gaudit d'aquell món tan peculiar. Tots ells s'han fet la foto de família, que vos porte al blog, com a senyal d'amistat, d'un grup que de qualsevol disfressa fa un festot.

FONT: Foto pujada al facebook per María Ortega.ENS HA DEIXAT JESÚS SÁNCHEZ, un gran fester i amant de les tradicions

20150201204900-dscf9961-copia.jpg

Aquesta vesprada ha mort JESÚS SÁNCHEZ, propietari de Muebles Sánchez, de la Font del Riu. Patia una llarga enfermetat i ens ha deixat a l’edat de 65 anys. El finat era un gran fester i amant de les tradicions. Era l’abanderat de moltes de les festes del poble: organitzava la comissió major de les festes de Gata; la del barri de la Font del Riu, de la qual era president actualment i últimament també formava part del grup de danses "La Llata" de Gata.

Precisament, en un dels actes de les festes de Sant Joan de l’any passat va rebre un pergamí d’homenatge, per la seua tasca en pro de la festa. Sempre presidia els actes festers de la Font del Riu i anteriorment va treballar també molt per a la festa en Gata, fent-se càrrec de la contractació de grans figures de la cançó i la música per a lluïment de les festes gateres. 

El soterrament serà demà dilluns a les 16 hores, a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata.

Com a veí de la Font del Riu i antic secretari de les festes d’aquest barri, estic segur que el grup de joves que han compartit aquest any passat les festes amb ell, el trobaran molt a faltar. Per juny, el record de Jesús tornarà a estar en la festa. Des del blog, com a cronista de Gata, desitjar molts d’ànims a María, Osvaldo i Jesús, dona i fills del ja recordat Jesús Sánchez. 

A la fotografia, Jesús rebent el pergamí d’homenatge a les passades festes de juny de la Font del Riu.

D.E.P. Jesús Sánchez, un gran amant de la festa i les tradicions.COMENÇA EL FEBRER AMB TEMPS INESTABLE, HUI ÉS LA CANDELERA

Una festa tradicional, religiosa i popular. El segon dia del mes més curt, el "febrerillo loco" que diu el refranyer espanyol, comença com es diu, amb temps inestable. Molta boira, sensació de fred i esperant si plourà o inclús, diuen els més entesos, que podrien, fins i tot, caure bolvetes de neu. Ja s'acosta l'aniversari d'aquell 12 de febrer de 1983, amb la quasi coincidència que si era Darrer Dissabte, enguany serà darrer dijous.

Però tornant al calendari més actual, hui és la festa del CANDELERA, també dit per Gata CANDELÀRIA. Els llumeros festejen a la seua patrona. Els llums es beneïxen, les veles, candeles i ciris, també. Serà a la vesprada, a la missa de les 19 hores.

I en una festa tan popular i tradicional, no podem deixar de parlar del refranyer, quan ja hem vist ametlers en flor, com a la partida dels Plans i Tossal. El refrany diu al respecte: "Pel Febrer, treu flor l’ametller". Per al dia de hui: "Si la Candelària plora, l’hivern fora; si es riu, ja estem a l’estiu; tant si plora com si es riu, ja estem a l’estiu". Però, ni ha molts més per al mes de febrer: "El Febrer és molt traïdor, borrascós i gelador"; "Febrer ventós, cara de gos"; "El Febrer, de cap o de cua, l' ha de fer"; "Neu de Febrer, aigua en un paner"; "Guarda llenya al llenyer per quan arribe el Febrer". Per allargar-se un poc més el dia: "Pel Febrer, jornal sencer". "Si el Febrer riu, el fred reviu".

I tornant a les coincidències, fa tres anys tal dia com hui també feia fred, un fred que pelava. Ací teniu l'enllaç del meu escrit del 2 de febrer de 2012. Punxeu ací.

FONT: Refranys: pàgina www.masrabassa.com.

 

 ELS MENUTS...TAMBÉ JUGUEN AL FUTBOL: Pedrera gatera de l'esport del baló al peu

20150202132954-futbolmenuts.jpg

Ja fa un temps que no vos porte al blog als més menuts de la casa gatera del futbol. Tenen el mateix dret que la resta i per aixó vos pose, segons ha publicat l’Associació de Futbol base de Gata, la pedrera del Gorgos, els partits del pròxim dissabte 7 de febrer, jornada 15, amb l’horari per alguns, no tots:

CADET: U.D. Ondarense-Gorgos C.F. 

 INFANTIL: U.D. Ondarense- Gorgos C.F. 

ALEVI A: Gorgos C.F. "A"-U.D. Ondarense "A" a les 09:30 hores

ALEVI B: Pego C.F. "B"-Gorgos C.F. "B" a les 10:00 hores.

BENJAMI A: Gorgos C.F. "A"-U.D. Ondarense "A" a les 11:00 hores.

PREBENJAMIN, Jornada 12, 7 de Febrer:

Ondara A1-Gorgos CF EMF "A1" a les 10:00 h.
F.B. El Verger-Gorgos CF EMF "A2" a les 10:00 h.

FONTS: Foto i informació: Associació Futbol Base Gata.LA PARRÒQUIA DONA A CONÉIXER EL MOVIMENT SACRAMENTAL DE 2014

20150202223326-movimentparroquial.jpg

De batejos, primeres comunions, confirmacions, matrimonis eclesiàstics i defuncions

Per contra, naixen molts grups de treball dins de la parròquia de Gata

Dalt teniu el quadre que ha fet públic aquest matí la parròquia de Sant Miquel Arcángel de Gata de Gorgos, on es constata l’evolució del Moviment Sacramental de 2014 i la comparació entre l’any passat i els dos anteriors. Els batejos són 22, mentrew que el 2012 eren 30 i el 2013, 44. Les Primeres Comunions van ser 44, mentre que en el 2013 eren molts, 74. No s’han celebrat confirmacions al 2014. Pel que fa a matrimonis eclesiàstics van ser sols 4; 7 van ser al 2012 i 10 al 2013. Les defuncions es mantenen nivellades. Si en 2012 van ser 55, en 2013 un total de 57 i en 2014, 61 defuncions.

Però, per contra, des de la parròquia el senyor rector Don Francisco M. Murillo, fa el següent comentari i reflexió, que pose textualment com ell l’escriu al facebook:

"Compartimos el movimiento sacramental de este año y el de los años anteriores. Como veis bajan significativamente los sacramentos. Si los leemos con atención ycomparamos con los otros años es evidente como baja la práctica sacramental es una realidad incuestionable. Lo que los datos no recogen son otras realidades muchas más esperanzadoras.

Así por ejemplo es significativo la aparición de nuevos grupos,el aumento de participación de la gente en los grupos de la parroquia, las nuevas iniciativas que se van llevando a cabo y muchas caras nuevas que van apareciendo en las celebraciones. Un claro ejemplo, entre otros, son los grupos de matrimonios, hemos pasado en algo mas de dos años de dos grupos de matrimonios a tener a día de hoy seis grupos de matrimonios.

También podríamos hablar del Grupo Shema, Grupo de Oración, la oferta formativa de charlas, escuela de padres, la renovación de Cáritas, la renovación del Junior y un largo etc. Es los signos de los tiempos. Comentamos en muchas ocasiones que quien viene a la Iglesia es porque quiere no porque se le obligue.Así tiene que ser.

Ojalá que nuestra Parroquia de Gata sea una casa abierta a todos para que todos os sintáis a gusto cuando vengáis y sintáis a un Dios que os quiere. En eso trabajamos y por eso rezamos. Por todo ello demos gracias a Dios por ser unos afortunados con la parroquia que tenemos".

FONT: Parròquia de Gata.
BONS RESULTATS DELS GATERS CORREDORS A LA CURSA I A LA MITJA MARATÓ DE L’OCAIVE, A PEDREGUER

20150202224255-10945502-10153019390052210-5581727958422588736-n-1-.jpg

Ahir diumenge es va disputar la III Cursa de Muntanya i la III Mitja Marató de Muntanya Ocaive. De la cursa, cal destacar que la cinquena posició la va obtenir el gater JUAN MANUEL CASTILLO CERVERA (C.A. La Faixa), que va fer un temps de 1 hora, 7 minuts i 50 segons. Al lloc 21 va entrar la gatera ANTONIA VALERO SIGNES (G.E.G.) amb un temps de 1 hora, 22 minuts i 8 segons.

Pel que fa a la mitja marató, el millor gater va ser VICENT MULET DIEGO (C.A. La Faixa), que va quedar 6, amb un temps de 2 hores, 8 minuts i 49 segons. FRANCISCO PEDRO PEDRÓS va ser vuité amb un temps de 2 hores, 10 minuts i 40 segons, mentre que JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES (el podeu veure a la fotografia del pòdium) entrava l’onzé amb un temps de 2 hores, 11 minuts i 56 segons. Aquesta mitja marató va tindre més gaters entre els primers 50 classificats: JAVIER PONS AUSINA (17); FERNANDO ARABÍ ARABÍ (36) i VICENT PEDRO SIGNES (47).

FONT: www.somesport.com.

 DIJOUS 5 DE FEBRER, NOVA DONACIÓ DE SANG

20150202224742-cartellsang.jpg

Com bé sabeu tots els que sou donants i els que no ara teniu una gran oportunitat de fer-se, dijous dia 5 de febrer, per la vesprada, de 17 a 20,30 hores, es farà la segona donació de sang a la població de Gata. Com sempre els responsables locals i el mateix ajuntament anima a tots a donar sang. Es poden salvar vides. Serà en el Centre Social.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.685, la del dia 27/11/2014-

20150202225640-parresantic67.jpg

Reprenc, perque ja va és hora, la sèrie que molts gaters els agrada, la de documents, fotos, imatges antigues. La que vos pose, recordant que és la 1.685 i tocava haver-se publicat aquell dia, 27 de novembre de 2014, és la que presideix el calendari de butxaca del 2015, de les dates de les donacions de sang, com la de dijous (com podeu comprovar a l’entrada anterior). El carrer de les Parres, al barri del Raval, estava per asfaltar. Ja estaven fent-se les voreres. Moltes macetes a les façanes, que voreu són de pedra, pintades de calç blanca. Era pels anys de l’alcantarillat, 67 i 68 del segle XX. La pujada que fa el carrer tan acusada denota el desnivell cap al riu. La foto està presa de baix cap amunt i al fons es veu la casa del carrer Sant Antoni, que encara hui es conserva molt pareguda. Observeu també que les cases sols tenien planta baixa, la majoria. Totes estaven alineades cap amunt. Finalment, les xiquetes a la zona de baix de la fotografia, li donen moviment i dolçor a la fotografia.

FONT: calendari donacions de sang 2015. Assemblea local de Gata.HUI ÉS SANT BLAI. Es beneïxen els rotllos i dolços

20150203113039-santblai.jpg

"Sant Blai gloriós curan's la tos". Eixe serie el refrany més popular de hui. És festa local a la veïna Pedreguer. Esperem que el vent que bufa no faça el dia massa molest per als pedregueros, que pujen a la capelleta a encentre el ciri a Sant Blai, a la missa i a la vesprada la processó. A la muntanyeta de la capella, el típic i tradicional porrat. Molts gaters i gateres casats a Pedreguer i pedreguers i pedregueres casats a Gata, hui van de festa. L'advocat dels mals de gola és invocat a totes les esglésies. A Gata, a partir de les 19 hores serà la missa on seran beneïts els rotllos i dolços.

Atenem al refranyer hui també. Diu: "Sant Blai mullat, cigonyes aviat; Sant Blai eixut, cigonyes no han vingut" i perque va allargant-se el dia ens porta aquest altre: "Per Sant Blai, una hora per dalt i una hora per baix". Amb referència al sant i a la seu protecció teniem estos tres: 

"Sant Blai, gola amunt, gola avall"; "Sant Blai gloriós ens deixe el xic i s’emporte la tos" i "Sant Blai, ofega-la aquesta i vine per l’altra". En tocant a la gastronomia i la terra també té Sant Blai refranys: "Coques de Sant Blai curen de tot mal" i "Per Sant Blai, se sembra l'all".
Però voleu saber més...Este Sant cristià va nàixer a terra turca allà pel segle III  i va ser metge, bisbe i màrtir. Es conegut per ser el protector del mal de gola i així se’l venera a molts pobles valencians. La tradició cristiana ens ha fet arribar un episodi sorprenent que va passar durant el seu martiri i que ens pot explicar la seua devoció. Sant Blai era bisbe a terres turques i malgrat que s’havia signat ja l’Edicte de Milà, a terres orientals l’Emperador Licini va manar una nova persecució dels cristians i així va ser detingut Sant Blai. Quan el portaven cap a la presó  una mare el va parar i li suplicà pel seu fill que estava agonitzant perquè mentre menjava peix, una espina se li va entravessar  a la gola. Sant Blai imposà les mans sobre la gola del xiquet i el va salvar. A partir d’eixe moment la seua devoció es basa en la creença de que és el protector del mal de gola".
A la imatge, Sant Blai. Venerada a Pedreguer. Festes de Sant Blai del 31 de Gener al 3 de Febrer. Foto d'Albert S. García Carrió.
FONTS: Foto Albert S. García, Pedreguer. / http://etnobloc.blogspot.com. / Internet (variat).EXPOSICIÓ SOBRE EL TEBEO VALENCIÀ A LA BIBLIOTECA DE GATA

20150203113630-expotebeos.jpg

Des d'ahir dia 2 i fins el 27 de febrer

L’exposició “Un segle de tebeos…” organitzada per la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu i la Asociación Valenciana del Cómic, en col·laboració amb la Conselleria de Cultura, Educació i Esport es podrà visitar a la Biblioteca Pública de Gata des d'ahir dia 2 al dia 27 de febrer. 

La mostra és un homenatge al còmic valencià i als seus autors més veterans com són Enrique Cerdán, Alberto Marcet, César Álvarez, Arturo Rojas, Miguel Quesada, José Ortiz, Emili Frejó o José Lanzón, a més dels personatges més populars com el Guerrero del Antifaz, Roberto Alcázar y Pedrín, Jaimito, Vampirella Pumby…

“Un segle de tebeos … ” ofereix al visitant des de la considerada primera historieta valenciana ” Viaje al País del Amor” , publicada el 1864 i atribuïda a Salustiano Asenjo fins a la novel · la gràfica ” Arrugas ” de Paco Roca , Premi Nacional del Còmic 2008

Una exposició en la qual podem apreciar com evoluciona el treball dels autors, els personatges i les editorials, tant en la seva realització, com en les formes de comunicació, distribució i comercialització.

FONT: Biblioteca (facebook) / Informació: La Marina Plaza digital.LA PREMSA PARLA DE...la declaració de Fill Il·lustre al matemàtic gater Vicent Caselles Costa

20150203114702-descplacaies.jpg

Sols el diari digital LA MARINA PLAZA recull, per ara, la informació de l'acte tan important a nivell municipal, cultural i educatiu, que es va produir dissabte a migdia i del qual ja vaig donar compte amb la notícia i un àlbum el mateix dissabte: la declaració oficial de Fill Il·lustre i la descoberta de la placa de ferro que dona el nom de l'institut de Gata al Matemàtic Vicent Caselles Costa.

Dins de l'apartat de Cultura i amb la notícia en valencià, titula el diari: "Gata ret homenatge al matemàtic Vicent Caselles Costa". Ací teniu l'enllaç a la notícia del diari: http://lamarinaplaza.com/2015/02/02/gata-rendeix-homenatge-al-matematic-vicent-caselles-costa/.

A la fotografia, d'esquerra a dreta mirant-la: la directora del centre, els familiars de Vicent, el regidor de Cultura i l'alcaldessa (a una part); a l'altra, la resta de regidors de la corporació.

FONT: Foto, Ajuntament. Informació: la Marina Plaza digital.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.686, la del dia 28/11/2014-

20150203131354-bousalcolaessp-copia.jpg

(FEU MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Ahir començava la represa de la sèrie de fotografies antigues o recents però amb història. Ací en teniu una molt potent, que ja ha passat a la història, malgrat a fer-se en 2007. Sols té set anys i ja no tornarà a ser una realitat. Els bous es feien sols a la Plaça vella, donat que si era el 2007 era per Sant Miquel. Ens diu Cento Fornés que quan ell va ser quinto al 2003 ja es feien els bous a l'Avenida. Per tant, seria per Sant Miquel. Siga el temps que siga, ja no es tornarà a produir. Una de les entrades va ser esta, la de la Costera del Grup Escolar avall. Fixeu-se com Salvador Pons, autor de la foto, va fotografiar el moment en el qual baixaven els més toreros i allà, abans de passar el pont, es veu el grup de bous i vaques. Podeu reconéixer a molta gent, set anys arrere en el temps. És una foto recent, però que ja li toca estar en la memòria col·lectiva del poble. Agraïsc a Salvador Pons el deixar-me-la publicar a la sèrie i guardar-la així com un gran tresor, sobre tot per als més aficionats als bous de carrer.

FONT: Foto de Salvador Pons.LA NEU HA ENTRAT A LA MARINA ALTA: Les muntanyes de Llíber i el cim de la Font d'Aixa; diuen que el Montgó; Pinos (Benissa),...ja està nevant

20150204121656-llibernevat.jpg

No erraven les previssions metereològiques. La neu està ja dins de la Marina Alta. De dins cap a fora, està nevant a Castell de Castells; els tres pobles de Vall de Laguar també. Comentaven per les xarxes socials que més prop a Bérnia, les muntanyes de Llíber (a la foto podeu veure'n una), el cim de la Font d'Aixa i potser, comentaven, el Montgó...

Des del nou pont urbà de Gata (el que diuen del colesterol) ja es divisaven, abans d'entrar més la nuvolada, les muntanyes del fons totes emblanquinades. Ja seguiré informant-vos...i si de tots els amics que té el CRONISTA DE GATA, algú està veient la neu prop, per qualsevol motiu, i voleu passar-me'n alguna fotografia, les publicaré a la nit. GRÀCIES.

FONT: Foto Paniego de Llíber (facebook).EL MONTGÓ ESTÀ NEVAT!!. Quin goig. També les muntanyes del voltant

20150204125317-neu1.jpg

Des de Gata es veuen panoràmiques xules del Montgó; igualment, des de Xàbia

Ja tenim al pare Montgó enfarinat. Amb neu a les raconades. EL MONTGÓ ESTÀ NEVAT, és ara la frase quasi més pronunciada dels gaters i també dels xabiers. la referència, les Planes de Xàbia i l vista des de Gata, que són xulissimes.

Fent nostres, amb el seu permís de la Policia Local de Gata, que està en tot: "Qui tinga una bona perspectiva del Montgó, podrà vore a la seua part més alta, la neu".

Nieve en el montgo Neu en el montgo

Cal fer un àlbum de fotografies que vaig vegent, que van comunicant...el moment torna a ser històric. Migdiada del dimecres 4 de febrer, l’endemà de Sant Blai, de 2015. A 32 anys menys vuit dies d’aquella famosa nevada del 12 de febrer de 1983.

A les fotografies. La portada, foto feta per Núria Briones Pérez des del Tossal de Gata. Dins, foto de Toñi Mulet Diego, des del Tossalet de Gata.

Vegau una altra foto, feta per Germán Ribes, des de Jesús Pobre: PUNXEU ACÍ.

Una altra foto de Encarna Vives, des dels Ecles de Gata: PUNXEU ACÍ.

FONT: Fotos facebook, amics del CRONISTA DE GATA.EL LLOC MÉS FOTOGRAFIAT DES DE GATA...ARA MATEIX: EL MONTGÓ I LA NEU AL CIM

20150204131343-montgojv-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Aprofite aquesta bonica fotografia que combina el poble de Gata amb el Montgó nevat com a exemple i de portada. L’autor és Joanvi Vallés. També la fotografia gran de dins, feta per Cento Fornés Caselles, des de les cases de Alcolaies cap al Montgó. M’envia pel facebook Toni Cove una altra vista. Agraïsc. La teniu també dins.

Ahí teniu al fons a l’imponent Montgó enfarinat. Ara per ara, la fotografia que més està repetint-se al facebook i al twiter. El lloc més fotografiat des de Gata aquest migdia és el MONTGÓ.

Foto de Cento Fornés Caselles.

Foto de Jose Sergio Argudo Mulet.
FONT: Fotos de Joanvi Vallés, des de les Alcolaies de Gata (portada); Cento Fornés Caselles; Toni Cove (interior) i José Sergio Argudo Mulet, l'última.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -Nº 1.691, correspon al 3/12/2014-

20150205221622-propag65.jpg

Seguisc acurtant el nombre de fotografies i documents antics. Dalt teniu dos fulles del programa de festes de 1965. A un costat dos propagandes hui desaparegudes. Dalt, la fàbrica de Julián Monfort Leyda (Julián el Viudo). Baix la sabateria d’enfront de l’edifici que estava Correus al carrer Doctor Gómez Ferrer "Establecimiento Jupe".

A l’altre costat, la portada de la programació del "Programa oficial de las tradicionales fiestas en honor al Santísimo Cristo del Calvario..." i es feien eixe any, enguany farà mig segle, del 30 de juliol al 6 d’agost.

FONT: Programa de festes de 1965.

 GATA CELEBRA EL DIA DE L'ARBRE: amb una excursió a la Font de la Mata i plantacions

20150205094315-excursioarbrefmata.jpg

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gata va celebrar, el passat diumenge dia 1 de febrer, el Dia de l’Arbre amb una excursió a la Font de la Mata i visitar, així, un dels arbres monumentals del terme. Al voltant de 50 persones es van animar a participar en l’excursió, malgrat el mal temps que feia i les previssions que no eren gens bones. Es van endur un pi o carrasca per a plantar-lo.

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, i el regidor d’Educació, Juan Pedrós, van aprofitar per lliurar els premis als participants en el concurs de dibuix organitzat al voltant del Dia de l’arbre. A més, també s’ha organitzat una campanya escolar, que es farà durant els mesos de febrer i març, de plantació d’arbres i de seguiment posterior que durà terme el tècnic forestal.

A la imatge, els participants al paratge de la Font de la Mata.

FONT: Foto i text Ajuntament de Gata.IMATGES CURIOSES: Gata, vista d'una altra manera...i amb neu al fons

20150205100711-gataifonsneu-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Hui, passada la neu i amb un solet d’hivern eixint pels cantons dels carrers, vos pose una foto curiosa, que algú la va trobar inclús rara del poble de Gata amb neu a les muntanyes del fons. La foto la va fer Verónica Vives, la meua filla, quan anavem de gira mirant els paisatges llunyans de la neu. Al passar per davant del cementeri municipal este era el panorama que ens donava la imatge. Des del marge d’enfront del cementeri es veia Gata -fixeu-se que el campanar queda a la dreta enfonsada i la successió de muntanyes escalonant el paisatge, fins arribar a les del fons, Carrascar de Parcent i serres de Laguar, enfarinades per la neu. A la vesprada ja s’en havia anat el blanc element. Entre ixen a la foto, com també podeu notar, algunes branques dels ceps del bancal des d’on es va fer la foto. Ah!! i recordeu, podeu fer-la més gran. Dalt podeu punxar l’enllaç.

FONT: Foto de Verónica Vives.A GATA SI QUE VA NEVAR...però la de Cáceres

20150205102317-gatacaceresnevant.jpg

No és una enganyifa, com eixes que s'han vist per les xarxes socials. És la vila homònima nostra, la de la serra cacerenya de Gata. Allà a la província de Cáceres més al nord i, concretament, a la Vila de Gata també va arribar la neu amb quantitat ahir dia 4. Vos pose l'enllaç al vídeo que l'amiga Lupe Pérez (Apartaments Rurals La Colmena, Vila de Gata (Cáceres) va penjar al Youtube. Això és nevar...què llàstima que esta Gata, la de Gorgos, la d'Alacant, no haja pogut gaudir ara de la neu...seguirem esperant.

Ací teniu l'enllaç de la VILA DE GATA (CÁCERES) NEVANT AHIR DIA 4.

FONT: Vídeo de la vila de Gata (Cáceres) per mig de Lupe Pérez. Youtube.ALTRA IMATGE CURIOSA: la Casa Blava i darrere el Montgó nevat

20150205110240-cuadrosneu.jpg

Una altra imatge curiosa i acabem, per ara, totes les informacions referides a la neu, ja que fa solet i el dia està clar. La imatge és de Fina Coloma. La va pujar ahir de matí al facebook, des de la partida Cuadros i des del restaurant que porta el nom, Cuadros45. Es podia contemplar el Montgó nevat, però la imatge és curiosa i també aclaridora ja que es veu la coneguda Casa Blava, per estar pintada de blau, amb el seu molí, una estampa tantes vegades fotografiada, però ara amb l'al·licient de la neu al fons, a la gran muntanya del Montgó.

FONT: foto de Fina Coloma.GATA VA REGISTRAR SET MENYS ATURATS ("PARATS") EN GENER DE 2015

Segons va publicar ahir, dimecres dia 4, el diari digital La Marina Plaza, amb les dades obteses de CC.OO.P.V., les oficines del "Paro" (INEM) van registrar un total de 520 aturats ("parats") en el mes de gener de 2015 a la població de Gata de Gorgos. Al desembre de 2014 es comptabilitzaven set persones més, és a dir, hi havia 527 aturats registrats. Titula el diari: "La destrucción de empleo tiene nombre de mujer en la Marina Alta". En els subtítols: "El paro volvió a crecer en el conjunto de la comarca en el mes de enero, y el número de inscritos en el Servef sube en 198 personas" i "Nueve de cada diez personas que han ingresado este último mes en la lista del desempleo son mujeres".

Ací vos deixe l’enllaç a la notícia: http://lamarinaplaza.com/2015/02/04/la-destruccion-de-empleo-tiene-nombre-de-mujer-en-la-marina-alta/.

FONT: diari La Marina Plaza (4-2-2015).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -Nº 1.687, correspon al 29/11/2014-

20150205220557-reformaermita742cara.jpg

De nou, recuperant fotografies per a la sèrie. Havia encetat les fotografies que es van publicar en els programes de festes. Ací teniu la publicada al programa de festes de 1974, amb referència a la gran reforma de l’ermita que es va fer, quan estava de rector Don Manuel Frasés Pérez. Si ja havia posat la part lateral d’aquesta obra, ara la podeu veure per davant. Mireu com estava per lluir les parets i mireu com era de menut el xiprer. Els muntons de sorra ("arena") a la replaceta també denoten la gran reforma que es va fer.

FONT: Programa de festes 1974.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -Nº 1.688, correspon al 30/11/2014-

20150205220939-dibuix71.jpg

Seguisc acurtant fotografies i també altres documents, vos pose un dibuix que es va publicar al programa de festes de 1971. Representava unes roques i dalt unes cases amb una torre. Era la part de darrere del carrer Penyó amb les roques que donen al fons del riu. La torre representava l’església.

FONT: Programa de festes de 1971.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -Nº 1.689, correspon a l’1/12/2014-

20150205221153-dibuix6ag70.jpg

El primer document antic que corresponia posar el primer dia de desembre de 2014 era el 1.689. Era una fulla del programa de festes de 1970, però era la més important ja que anunciava el dia 6 d’agost, la festa major. A un costat el dibuix de la imatge processonal del Crist, amb àngels i escut adoptat de la casa Almodóvar inclosos. A l’altre un ciri amb una cinta. Al mig la programació festera i solemne d’eixe dia. Vegau el colorit i el dibuix artístic.

FONT: Programa de festes de 1970.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -Nº 1.690, correspon al 2/12/2014-

20150205221421-placanova67.jpg

Tornant a les fotografies, vegeu ara una reptrospectiva de la plaça nova. S’anomenava Plaza 18 de julio recordant aquella data. Era un dels extrems, el que ara està més pròxim al bloc de pissos edificats per la família Salvá. Enfront vegeu com era la casa hui transformada dels Signes, on viu ara Puri. Al costat vegeu el balcó de Ca Soler. El tauler anunciador acristallat i la poca vegetació completaven el quadre. S’havia fet per eixa època.

FONT: Programa de festes de 1967.

 RECORDEU: HUI ÉS "TEMPS DE PANSA" (documental de Riurau amb panses, a les 20 hores)

20150206091028-cartellpansa.jpg

Encara que el temps no acompanya i la pansa es fa a l'agost i el setembre, hui recordarem especialment eixos moments del costum agrícola ancestral, que ve dels àrabs i encara perviu per a no oblidar-se, escaldar i fer pansa. 

El documental "Temps de Pansa. La memòria del riurau" es projectarà aquesta vesprada-nit 6 de febrer a les 20h a l'Edifici Polivalent de Gata. El reclam del cartell que teniu dalt: "Vols saber que és un riurau?. Com es fan les panses de moscatell?.". Els organitzadors de "Riurau amb panses" han anunciat ja hui pel seu facebook: "Huí divendres anirem a Gata de Gorgos, poble panser de la Marina Alta. Vos esperem per a xarrar un ratet de pansa i riuraus, una de les esències de la comarca veina durant els segles XIX i XX. Vos esperem!". Dimecres completaven: on junt al Cronista de Gata i l'Ajuntament de Gata de Gorgos presentarem el nostre documental, allí on encara la familia Paleres fa pansa escaldada".

Vos convide en nom meu, perquè jo estic convidat a la taula de presentació; en nom de l'Ajuntament i en nom dels organitzadors "Riurau amb panses". Ens vegem.

FONT: Cartell anunciador de l'event cultural.
L'AJUNTAMENT FA UNA CRIDA PER A RECOLLIR FOTOS ANTIGUES DEL TREN A GATA

20150206093204-trenestacio.jpg

Amb motiu de l’exposició del centenari, que es farà a abril

L’Ajuntament de Gata i l’organització de les exposicions itinerants de FGV estan preparant l’exposició que donarà compte del centenari del tren a Gata. La crida oficial de l’ajuntament diu:

"Teniu fotos antigues del tren o estació de Gata? Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana està preparant una exposició sobre el centenari del tren Alacant-Dénia que va arribar a Gata al 1915.
Si teniu fotos i voleu col·laborar podeu portar les vostres imatges a l’Ajuntament, on les escanejarem, o posar-se en contacte amb l’arxivera municipal a través del correu arxiu@gatadegorgos.es".

Ja sabeu, ara és el moment de col·laborar, de fer poble, de traure del baül dels records aquelles fotos fetes al voltant de l’estació del tren, de les vies, del simbòlic pont, de segur que en teniu quasi oblidades. Les fotos són per a mostrar-les, no per a oblidar-les.

A la fotografia: l’estació de Gata a l’arribada del primer tren.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.JA ESTÀ AL CARRER EL CARTELL DE CARNESTOLTES GATA 2015

20150206095618-cartellcarnestoltes.jpg

Ja circula per ahí i ja està al carrer el cartell de CARNESTOLTES 2015 de Gata, que ha preparat la Comissió de Festes patronals 2015, amb la Regidoria de festes. Els actes se celebraran dissabte que ve dia 14 i l'altre 21, coincidint amb el Darrer Dissabte i amb el primer dissabte dins la Quaresma, com a Soterrament de la Sardina. El dissabte dia 14 (DARRER DISSABTE) s'anuncia, com ja és tradicional, la vesprada de disfresses dedicada als més menuts. El protagonisme el tindran els quintets infantils i la resta de xiquets i xiquetes, amb passacarrer pel poble. A la mitjanit prendran el relleu els més grans i amb una discomòbil espectacle, Pirámide. Dissabte dia 21 serà el Soterrament de la Sardina. A l'antic camp de futbol es farà una discomòbil amb Álex Femenía i Wow Audiovisual.

A la imatge, la part superior del cartell anunciador.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.692 del 4/12/2014-

20150206100528-paresmariavta.jpg

Acabada la sèrie dels programes de festes dins de la sèrie de fotografíes antigues, seguisc recuperant imatges antigues. Esta la va posar al seu facebook una descendent de gaters que hui viu a l’Argentina. Dos novios, Pepita José i Antonio, als anys 50 s’immortalitzaven baix del pont de la via, prop del riu. Agraïsc la foto familiar a Montse.

FONT: fotografía facilitada per Montse Mulet.HUI I DEMÀ, FESTIVAL FI DE CURSO DE 4rt ESO DEL INSTITUT DE GATA

20150207155935-festival.jpg

Torna a obrir-se el Cine La Paz, per a l’ocasió

El Cine La Paz torna a reobrir-se sols per al festival fi de curs de 4rt d’ESO de l’Institut "Matemàtic Vicent Caselles Costa". Serà hui dia 7 i demà dia 8 quan es faça a partir de les 17,30 hores. Si voleu passar una vesprada entretinguda i combatre així al fred, apropeu-se al cinema, a l’avinguda la Pau de Gata. Cançons, acudits, teatre, música, tot això més, organitzat pels xicons i xicones de 4rt. d’ESO.PARRÒQUIA DE GATA: HUI, EL PARE NOSTRE PER ALS XIQUES DE SEGON DE CATEQUESIS

20150208165204-parenostre.jpg

Els xiquets de segon curs de catequesis de la parròquia de sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos han assistit hui al migdia a la missa del diumenge amb les seues catequistes, com ho fan molts dissabtes, i els seus pares. Però hui tenien una tasca especial, quan el senyor rector Don Francisco M. Murillo ha arribat a l'oració del Pare Nostre, els ha regalat un pergamí amb l'oració de Jesucrist escrita al paper. Tots els xiquets i xiquetes han pujat a l'altar i han resat l'oració amb la resta de fidels, agafats de la mà, també amb el sacerdot. Una vegada s'han donat la pau, han baixat als seus seients i s'ha continuat normalment la missa.

FONT: Foto, Parròquia de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.693, la del dia 5/12/2014-

20150209110311-toniclara.jpg

Els retrats familiars també caben al blog. Recorden vides, enyorances, parelles, són gaters coneguts, recordats. Ací teniu a una parella coneguda, la postura, les cares, ho diuen tot. El sempre recordat Toni "Clara", Grimalt, que ens va deixar ja nonagenari, i la seua dona, Tonica "Canterera", que el recorda dia a dia. Són vides paralel·les que es trenquen, però algun dia es tornen a juntar. Ací estaven davant un bancal de tarongers. Agraïsc a la seua néta Vanessa m’haja permés publicar la fotografia, encara que siga una foto recent, de dues persones majors.

FONT: Foto pujada al facebook per Vanessa Navalmoral Grimalt.IMATGES DE FESTA. La Penya al Marge de Gata també va de festa, preparant els darrers dies

20150209111208-penyaalmarge.jpg

Ací els teniu, una bona jornada als Bisserots. Torrada per a esmorzar, dinar amb les dones, filles i fills. És la Penya al Marge, que ens deixa aquesta "postal festera". Moltes penyes, grups i quadrilles, ho faran des del dijous dia 12 fins al dissabte que ve. De dijous a dimarts seran els Darrers Dies a Gata. Ací tenim un exemple. Pareixen llauradors d’època, amb capells ("sombreros"), amb la caseta de fons.

FONT: Penya al Marge (facebook).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.694, la del dia 6/12/2014-

20150209112254-toniimf.jpg

Ara que fa fred i que algun dia pensem que nevarà, comencem a recordar aquell 12 de febrer -estem a tres dies de l’aniversari- de 1983, fa 32 anys. Tia i neboda estaven a un bancal de ceps al terme de Xàbia. Les dos gateres, Toñi i Marifran. Al fons s’aprecia la silueta del Montgó. Mireu el toll de neu. Seria el 13 ó 14 de febrer, diumenge o dilluns. Eren els darrers dies. Si fa tres decenis i dos anys era darrer dissabte la nevada, enguany serà el 12 darrer dijous. Quasi coincidència. Agraïsc a Toñi que em permetra posar aquesta fotografia a la sèrie, és recent i no antiga, però de fa alguns anyets.

FONT: Foto propietat de Toñi Oliver.IMATGES DE FESTA: Tots els de 4rt d'ESO de Gata i el Festival

20150209120322-4rteso.jpg

Ací els teniu a tots. La imatge dels alumnes de 4rt d’ESO de l’IES "Matemàtic Vicent Caselles Costa", que van organitzar el Festival 2015 i amb gran èxit de públic, recaptant diners per al viatge que faran fi de curs. Es va tornar a reobrir per a l’espectacle juvenil el cine La Paz, un bon lloc, un bon espai, per a la cultura.

FONT: Foto extreta del facebook.BON PAPER DELS GATERS A LA GRANADELLA TRAIL 2015, carrera a Xàbia

20150209115954-granadella-trail15-gran.jpg

El paratge de la Granadella i la seua muntanya va ser ahir diumenge 8 de febrer un altre escenari natural per als amants de les carreres de muntanya i la mitja marató. Es va encetar, com a novetat, la prova per equips. Va ser el Granadella Trail 2015, que organitza el club de muntanya de Llebeig. El millor gater que va arribar a meta al lloc 25 de la general va ser JAVIER PONS AUSINA, del C.A. La Faixa, fent un temps de 1 hora, 57 minuts i 53 segons. Al lloc 33 entrava un altre gater JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES, del mateix equip, amb un temps de 2 hores, 1 minut i 13 segons. Ja al lloc 89 entrava JAUME SALVÁ TORRES, del G.E.G., amb un temps de 2 hores, 14 minuts i 33 segons.

A la classificació per equips trobem a PEP SIGNES FORNÉS, que va entrar al nové, de l'equip C. M. U.M.M.A., amb un temps de 1 hora, 46 minuts i 15 segons. La posició de l'equip va ser la tercera. Al lloc 14 de la classificació per equips, va entrar JUANMA CASTILLO CERVERA, del C.M. La Faixa, amb 1 hora, 49 minuts i 56 segons. El següent en entrar, també de La Faixa, va ser LLUÍS IBÁÑEZ MIRALLES amb el mateix temps. A continuació va entrar JAIRO SOLER SALVÁ, també de la Faixa, també amb el mateix temps. L'equip va ser cinqué.

A la classificació de caminants, al lloc 27 va entrar com a Independent, JAUME ARABÍ ARABÍ, amb un temps de 2 hores, 54 minuts i 58 segons.

FONT: Foto i classificacions: somesport. www.somesport.org. ELS ALUMNES DE L'ESCOLA EXPERIMENTAL A.VIVES DE GATA EXPOSEN A EIVISSA

20150209123000-escolaavives.jpg

Els alumnes de l’Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives" que té la seua seu a Gata exposa en estos dies la seua obra col·lectiva "L’ALTRE COSTAT" a l’illa d’Eivissa. L’exposició es pot veure fins al primer de març a la sala de Baleària de la propera illa, que es diu “Es Polvorí” i està allà dalt cap a l’entrada del castell. Segons diuen, abans era el polvorí de la defensa del castell d’Eivissa.

Les obres que allí es veuen són dels següents autors: Bernard Abeling, Blanca Hernando, Juan Pablo Signes, Isabel de Piero, Amàlia P. Dalmau, Fina Gilabert, Genoveva Regidor, Empar Escrivá, Isabel de Mata, María José Cholbi, Guadalupe Cañas, Manuela Paszkowsky, Mari Marí, María Muñoz, Sanz-Gisbert, Pepa Cardona, Pepa Caselles, Raúl Baldera i Rosalía Beltrán. Tots ells baix la direcció del professor Ginestar, qui es va desplatzar a Eivissa a la inauguració de la mostra.

L’organització i col·laboració corre a càrrec de Fundació Balearia, Ajuntament d’Eivissa, Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives" i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata.

Podeu observar l’obra al següent enllaç de Fundació Baleària. Punxeu ací.


  Foto de Fundació Baleària.
  Foto de Fundació Baleària.
  Foto de Fundació Baleària.

FONT: Fotos Ginestar i Fundació Baleària. Del text, Juan Pablo Signes.LA COMISSIÓ DE FESTES 2015 DONA A CONÉIXER ELS AGRACIATS DELS SOPARS DE SANT VALENTÍ

La Comissió de Festes 2015 ha donat a conéixer en estos dies els guanyadors del sorteig de Sant Valentí. 

Al restaurant Casa Parra, li ha tocat el número 0512, FINA SÁNCHEZ. Al restaurant Trossets, PEPA MARTÍ, número 0184, i al restaurant Corral del Pato, BORJA IBÁÑEZ, número 0271.

Enhorabona als premiats !!

FONT: Comissió de Festes 2015.XAVI SARRIÀ PRESENTARÀ DIVENDRES DIA 6 DE MARÇ EL SEU LLIBRE A LA BIBLIOTECA DE GATA

20150210134436-llibre.jpg

Nou acte a la biblioteca de Gata. Divendres dia 6 de març, a les 20 hores, en la Biblioteca Pública Municipal de Gata de Gorgos, Xavi Sarrià , el cantant del grupo musical "Obrint Pas", presentarà el seu llibre "TOTES LES CANÇONS PARLEN DE TU".

FONT: cartell i informació, Biblioteca.DEMÀ DIJOUS 12 PEL MATÍ, TALL D'AIGUA A LES BOLERIES

20150211233113-avisaiguapotable.jpg

Ens fem ressó de l'avís que ha donat SÒLGATA, informant del tall de subministrament d'aigua a la zona de Boleries dijous 12 de febrer de 10 a 14h.

FONT: Ajuntament, Sòlgata.

 DEMÀ COMENCEN ELS TRADICIONALS DARRERS DIES A GATA

20150211234417-la-vella-quaresma.jpg

Darrers dies abans la Quaresma. Eixe és el significat que té estes festes tradicionals i populars que a Gata coneixem pels darrer dies i que comencen demà dijous 12 amb el típic CARRER DIJOUS. Curiosament, recordarem demà aquella gran nevada del 12 de febrer de 1983. El dissabte hi haurà activitats de Carnestoltes. És el DARRER DISSABTE. La Comissió de Festes ha preparat per als més menuts l’organització del passacarrer amb disfresses. Acabaran, com és habitual, al Passeig d’Alacant. Allí hi haurà un altrem, este esportiu, ja que es donarà a les 16 hores al mateix passeig l’eixida de l’etapa de la Volta a la Marina, Gata-Gata. Però d’això també paralrem demà o divendres. Per la nit, el dissabte, està previst el Carnestoltes dels majors i l’espectacle de Pirámida Musical.

Diumenge 15 serà el DARRER DIUMENGE. Totes les quadrilles d’amics ixen al camp o es reunixen per a fer una bona festa. Dilluns serà festa escolar local. Serà el DARRER DILLUNS. I finalment, dimarts 17 serà el DARRER DIMARTS, abans d’entrar a la Quaresma, que comença dimecres 18 amb el Dimecres de Cendra.

Hi ha altres llocs que també celebren els darrers dies. A Menorca i a Eivissa, entre altres indrets, també se celebra, recordant que eren els darrers dies que podien menjar carn abans la Quaresma.

Al dibuix, la vella Quaresma.FENT HISTÒRIA: HUI DIA 12, XXXII (32) ANIVERSARI DE LA GRAN NEVADA DEL 83

20150212103236-neu83.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Era Darrers Dissabte i hui és Darrer Dijous, coincidències del febrer

Gata de Gorgos també va patir la gran nevada de 1983. Aquell dia era Darrer Dissabte, 12 de febrer. Fa ja (com passa el temps!!) 32 anys. Hui estem de commemoracions perquè és DARRER DIJOUS. Aquella nevada també era el dia assenyalat per a les carnestoltes, encara que no es deia aixina. A l’endemà totes les quadrilles, grups, amics, van eixir al camp a gaudir de la gran nevada.

Si teniu records escrits o gràfics o voleu contar-ho, al facebook o directament al blog podeu fer-ho. De hui dijous -data de la celebració- fins al diumenge dia 15, estarà oberta la participació i aniré afegint tots els comentaris i fotos que aporteu. MOLTES GRÀCIES A TOTS.

Comence repetint la composició que vaig posar fa dos anys al blog, recordant aquell DARRER DISSABTE, 12 DE FEBRER DE 1983. LA GRAN NEVADA. Ja podeu començar. Vostra és la finestra del CRONISTA DE GATA.DEMÀ COMENCEN ELS ACTES DELS DARRERS DIES O CARNESTOLTES A GATA

20150212223949-desfilada.jpg

Els xiquets enceten les celebracions de Carnestoltes

Demà divendres 13 de febrer començaran els actes preparats per als darrers dies, els dies de Carnestoltes. Els xiquets de Gata encetaran a les 15h, les celebracions amb la desfilada escolar

Dissabte 14 de febrer per la vesprada començaran els actes organitzats per la Comissió de Festes 2015 i la regidoria de Festes amb la desfilada infantil que comptarà amb la participació de la Quintà infantil 2015. A les 16:30 hores es concentraran tots disfressats a la plaça de l’Església per realitzar una cercavila acompanyats per la música popular. La volta pel poble acabarà al passeig d’Alacant on la comissió repartirà berenar i els xiquets i xiquetes podran ballar amb la discomòbil infantil

Per la nit, a partir de les 24 hores, començarà la desfilada de disfresses que comptarà amb la participació de la quintà 2015 . La nit estarà animada per una gran Piràmide musical.

Les celebracions acabaran dissabte 21 de febrer amb el soterrament de la Sardina que tindrà lloc a l’antic Camp de futbol de les Sorts amb la participació de Wow Audiovisual i Alex Femenia.

FONT: Foto i Text, Ajuntament de Gata.
EL CICLISTA GATER SERGIO TORRES JORRO PARTICIPARÀ REPRESENTANT A GATA EN L’ETAPA GATA-GATA DEL DISSABTE 14, VOLTA A LA MARINA

20150212225043-sergioentrant.jpg

Servirà de preparació per a Múrcia. Dies enrere va participar en dos carreres a l’illa de Mallorca

Despúsdemà dissabte, a les 16 hores, el ciclista gater d’èlit SERGIO TORRES JORRO, a nivell testimonial i per agafar ritme, de cara a la seua preparació de la Volta a Múrcia, en la que participarà el 29 de febrer. Cal recordar que Sergio milita en l’equip ciclista del "Benicassim Me gusta-Luk" i que fa uns dies va participar a dos etapes a l’illa de Mallorca, fent bons registres. 

Amb relació a la carrera de dissabte al seu poble diu Sergio: "En vaig enterar ahir que si corría, vaig manat per els preparadors i ni jo ho sabía. A mi també en fa il·lusió correr al poble encara que sols eixirem i arribarem, però estas a casa..."

Deixem que siga ell el que explica les seues sensacions de les carreres celebrades a l’illa mallorquina: "El primer dia s’anomenava Trofeu de Cala Millor, que consistia en córrer quasi 130 kilòmetres en un recorregut prou trenca-cames de moltes pujades i baixades. El dia va eixir amb molt de fred i inclús va ploure un poc. A la carrera vaig estar prou actiu buscant la fuga que no vaig poder agafar i al final a l’últim port, a falta de poc més de 10 kilòmetres a meta, en vaig trobar amb força i vaig arrancar anant-me’n en solitari del pelotó i agafant alguns despenjats de la fuga del dia, entrant a l’sprint i fent nové en la classificació general, a pocs minuts de ciclistes de la talla de David Muntaner, campió del món de Madisson (modalitat de pista).

El segon dia vaig correr el "GP Hotel Pabisa", a Palma de Mallorca. Va ser una carrera bastant més plana que l’anterior i vaig eixir a molts intents de fuga però el pelotó i el terreny no l’afavoria fent-ho impossible, de manera que tot l’equip ens vam posar a controlar la carrera per a la arribada al sprint, on el nostre sprinter va fer el cinqué a la general i jo el vint-i-vuité de la general i dècim de la categoria".

Seguix, per tant, Sergio en la seua posta en forma.

FONT: Fotos i text, Sergio Torres (seu facebook).
DEMÀ DISSABTE 14 TORNA EL BON CICLISME A GATA: ETAPA VI GATA-GATA (XXIX VOLTA A LA MARINA)

20150213100055-etapagata.jpg

El rebombori serà de xavo, que es diu popularment. Fixeu-se com estarà el pati -una altra expressió popular- a l’altra banda de la carretera, a la barriada de l’avinguda. El final de la desfilada infantil de Carnestoltes, xocolatada i discomóbil infantil serà al passeig, però l’eixida de la sisena etapa de la XXIX Volta a la Marina (Interclus de Ciclisme de la Marina), Gata-Gata, serà una mica abans, a les 16 hores.

Efectivament, demà dissabte 14 de febrer, coincidint amb la diada de Sant Valentí, el patró dels enamorats (més comercialment parlant que altra cosa) i el Darrer dissabte a Gata, dia de Carnestoltes, torna el bon ciclisme a Gata. Organitzada pel Club Ciclista Gata i patrocinada per l’Ajuntament de Gata, es disputarà la sisena etapa, que eixirà des del Passeig d’Alacant, davant de la cafeteria de l’Hotel Nou Avenida cantonada amb el carrer Doctor Moratal. Es recorreran 66 kilòmetres, amb quatre voltes cap a Jesús Pobre i Xàbia (baix teniu l’enllaç al rutòmetre o explicació dels passos), dues metes volants que seran a Gata i meta a Gata. Potser per no complicar "el rebombori" que deia, l’organització ha preferit que la meta siga al carrer Dénia, el carrer que va per darrere de l’edifici de l’antiga CAS, hui seu de AgroGata. Ahí acabarà la carrera.

Ja ho sabeu, aficionats al ciclisme i l’esport en general. Si voleu veure rapidesa i serpent multicolor a les dues rodes, acudiu demà per la vesprada a algun punt de pas o l’eixida o meta de la carrera, gaudireu del ciclisme en estat pur. 

Rutómetre

FONTS: Pàgina de la Volta. Mapa Google.EXPOSICIÓ DE JOSEP GINESTAR A DÉNIA, DE HUI DIA 13 FINS EL 21 DE MARÇ

20150213220407-josepg.jpg

Les obres s’exposen junt amb les de Joan Castejón

El regidor de cultura, Juan Pedrós, i la regidora de Dénia, Pepa Font, han acompanyat hui divendres 14 a l’artista de Gata Josep Ginestar, en la inauguració de la seua exposició a Dénia. La mostra es pot visitar a La Galerie, Dénia, fins el 21 de març. A més de les excel.lents obres de Ginestar també podreu gaudir d’obres de l’artista afincat a Dénia, Joan Castejón.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.CAP DE SETMANA DELS DARRERS DIES. Activitats de festa i esportives

20150214090725-10991453-995959373830256-2296713987735078417-n.jpg

Hui 14 també és la jornada de Sant Valentí, patró dels enamorats

Hui dissabte 14, el poble de Gata s’ompli d’activitats festeres, lúdiques i esportives. Estem al DARRER DISSABTE. A primeres hores de la vesprada, els més menuts faran el passacarrer des de la Plaça de l’Església fins el Passeig d’Alacant i carrers del voltant. Aniran disfressats i acompanyats de música. La Comissió de Festes 2015 prepara xocolate i discomòbil infantil per al final.

Quasi mesclat amb la festa carnestolenda, a les 16 hores, davant la cafeteria de l’Hotel Avenida es donarà l’eixida de la sisena etapa de la XXIX Volta a la Marina, Gata-Gata. Seran quatre voltes anant a Jesús Pobre i Xàbia. A les 17,50 hores està previst l’acabament de la carrera i serà als carrers de les Sorts, concretament al carrer Dénia (darrer de l’edifici de l’antiga CAS).

Per la nit, pels majors, continuarà la festa de disfresses. Hi haurà una Piramide musical instal·lada a l’antic camp de futbol de Les Sorts. La Comissió 2015, els quintos i la regidoria de festes preparen l’event.

Cal recordar també que hui també és SANT VALENTÍ, el patró dels enamorats. Enamorats i volguts no són sols per a un dia de l’any, però els reclams comercials i publicitaris s’empenyen en recordar que hui és el dia dels enamorats...i demà no o el dilluns, no?. En els temps que corren, els enamorats es demostren amb el dia a dia, colze amb colze, encara que de quan en quan -no precisament hui- es poden i deuen fer regals al ésser volgut.

Demà dia 15 és el típic i tradicional DARRER DIUMENGE. Les quadrilles d’amics, les penyes es reunixen, ixen al camp, fant esmorzars i dinars.

Pel que es veu, el bon temps acompanyarà totes aquestes activitats, després d’unes setmanes de fred i mal temps.

A la fotografia, xiquets gaters començant la desfilada infantil escolar ahir divendres.

FONT: Foto de Diana Paola Ramírez (pujada al facebook).HUI DISSABTE 14 S'HA DISPUTAT L'ETAPA CICLISTA GATA-GATA: (2 Àlbums)

20150214204213-dscf5272.jpg

El guanyador de l’etapa: Pedro Luis Milán Jiménez. L’equip guanyador: Gandia-Renault Ginestar.

PRIMER ÀLBUM ETAPA GATA-GATA (VIena de la XXIX Volta a la Marina 2015). ACÍ PODEU PUNXAR I MIRAR LES IMATGES DE L’ETAPA

SEGON ÀLBUM (de José Luis Fornés)

Esta vesprada s’ha disputat l’etapa sisena de la XXIX Volta a la Marina, Gata-Gata, de 65 kilòmetres. Una etapa que ha tingut molta complicació i molts corredors retirats. Caigudes, unes quantes. Traçat complicat, malgrat a no ser dificultós el terreny. L’eixida ha sigut del Passeig d’Alacant (davant de la cafeteria de l’Hotel Avenida). L’arribada, després de quatre voltes al circuit Gata-Jesús Pobre-Xàbia, a l’Avinguda Les Sorts, enfront del pavelló cobert. De Gata, tres corredors. Cal dir que s’han retirat per caiguda tant Sergio Torres, que com ja vaig avançar corria per agafar forma de cara als seus pròxims compromisos, i Marcos Mulet. Ginestar, de Talleres Ginestar, ha continuat fins el final.

Vos pose les declaracions del corredor gater semiprofessional Sergio Torres Jorro, que corrobora el que he dit d’etapa "complicada":

"No sempre ixen les coses com un vol, hui a Gata corrent al poble per primera vegada no han ixit, carrera MOLT nerviosa que la fet perillosa, moltes caigudes de les quals una no s’ha pogut evitar i he anat a terra ixint per dalt la bici colpejant-me al cap muscle i esquena, danys materials pareix que sols está per cambiar el casco, yo sols xapa i pintura en algún que altre bony. 
Seguim entrenant pera preparar la volta a Murcia elit/sub23 el proper 28 de febrer.

Donar les GRACIES a tota la gent que a vingut animar-me, amics, familiars i gent del poble que estat ahi al 100%. Sou els millors". (per mig del seu facebook).

Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.

 

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

A les imatges, diversos moments de la carrera, que com sempre ha estat multicolor i ha concentrat a molta gent des de la rotonda d’entrada i per la carretera de Xàbia fins les Sorts a meta.

Al final, organitzadors i autoritats locals han lliurat els corresponents premis als guanyadors.

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, i la regidora d’esports, Dora Caselles, han estat hui fent costat al Club Ciclista Gata que eren els organitzadors de l’etapa de hui de la XXIX Volta Ciclista a la Marina. A les 16h han donat eixida des del Passeig d’Alacant. L’etapa de hui eren 66km amb eixida i meta a Gata. Després l’alcaldessa, la regidora i el president del club ciclista, Vicente Salvà, han fet entrega dels premis. L’equip guanyador ha estat el Gandia-Renault Ginestar i el primer lloc de l’etapa amb un temps de 1h 33 minuts 37 segons correspon a Pedro Luis Milan Jiménez. 

FOTOS: Àlbum 2: José Luis Fornés. Fotos: Rolser José Jorro Ulbsports. Àlbum 3: Ajuntament.
LES FESTES DELS DARRERS DIES A GATA: DIVENDRES I DISSABTE, CARNESTOLTES

20150214230023-comi3.jpg

PRIMER ÀLBUM, recopilació: Els usuaris pujen al facebook les seues disfresses (PUNXA ACÍ)

SEGON ÀLBUM: La Comissió de Festes 2015 fa un reportatge fotogràfic de la desfilada d’aquesta vesprada, Gata 14 de febrer de 2015 (PUNXA ACÍ).

El poble de Gata està immers a hores d’ara en la nit de Carnestoltes per excelència, el DARRER DISSABTE. La Comissió de Festes 2015 ha preparat una Piràmide musical instal·lada al Passeig d’Alacant per a que la joventut i els no tan joves acudixquen allí disfressats. Podeu veure les diverses disfresses d’esta nit al primer àlbum. També, inclús, algunes imatges del passacarrer escolar de disfresses que es va fer ahir Darrer Divendres.

Finalment, podeu veure al segon àlbum el reportatge fotogràfic que ha fet la Comissió de Festes de la desfilada infantil, amb els quintets 2015 i resta de menuts, que han anat des de la Plaça de l’Església fins el Passeig d’Alacant, on han gaudit de xocolate i discomòbil infantil.

Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.

LES ESTADÍSTIQUES ESTAN JA EN EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA

20150215011532-estadistica.jpg

Comença el tercer dia d’estadístiques. El blog del CRONISTA DE GATA té una nova ferramenta prou completa, que no entenc massa totes les prestacions, però aniré entenent-les poc a poc. Divendres dia 13, per allò de la por de "Viernes 13", del mes febrer de l’any 2015, vaig començar a provar les estadístiques. Podeu entrar també vosaltres punxant a la paraula "Estadísticas" que està a la columna de dades, baix del rellotge i al costat del nombre de visites. El que més em crida l’atenció és la llista dels "TOP 10 de visites per païssos" que entren i consulten el blog del Cronista de Gata. Fins ara, 300 s’han conectat d’Espanya; 4 d’Estats Units i la resta de la República Xeca, Canadà, Perú, brasil, Japó, Regne Unit, Argentina, Suïssa.

Hi ha més dades. En total, s’han vist de pàgines 523. Ahir 396, encara que visites diferents totals, 317. Ahir, 216 noves visites. El rècord de pàgines vistes d’ahir, 396. El rècord de noves visites d’ahir, 216. La mitja de pàgines vistes al dia és per ara de 262.

En quan a les pàgines vistes del mes actual, 127 i 396 són les corresponents al divendres 13 i dissabte 14. Han navegat més per a veure el blog, des de Google Chrome, 144 visites. El millor sistema operatiu, el Linux amb 160 visites i la millor resolució de pantalla, la de 480x800, 17 visites. El TOP de buscadors l’encapçala el google i el de referits el facebook.

Totes aquestes dades són les que dona aquesta nova ferramenta, que espere servixca un poc més per a fer estadística amb el blog. Aprofite per donar les gràcies a tots i totes i com sempre dic...endavant.ENCARA DISFRESSES: IMATGES DE FESTA A GATA: Al Sarau en deu anys

20150215180037-alsarau.jpg

Acabem la sèrie de disfresses del darrer dissabte amb una imatge de festa de la segona quinta protagonista. Ho van ser al 2005, ara també al complir el deu aniversari. Al Sarau eren i es van fotografiar al mateix lloc deu anys després.

FONT: facebook.ENYORANT AQUELLS DARRERS DIUMENGES: ja no són com abans...

20150215193436-paella.jpg

Si posem la vista enrere per uns moments, ens adonarem que els darrers diumenges d'ara ja no són com els d'abans. Les quadrilles d'amics, les penyes, eixien al camp, a esmorzar, a dinar, a fer paelles, era un costum necessari any rere any. Començava la festa ben prompte. La jornada era intensa. Però...i ara?. S'estan oblidant els darrers diumenges, per a donar més força als darrers dissabtes?. La gent que es va disfressar, a ben segur que no s'haurà llevat a temps de fer una esmorzada com cal. El poble no tenia este matí l'animació que li corresponia a un darrer diumenge. En altres èpoques, la gent estava esperant el darrer diumenge com si fos festa nacional. Ara, ja n'hi ha massa festes, com deia un home hui, parlant del tema. NO DEIXEM PERDRE LES FESTES DELS DARRERS DIES. Al menys el nom, que pareix que ens faça por, no volem utilitzar-lo i optem per "Carnestoltes" o "Carnaval". No he vist cap cartell amb el nom de "Darrers dies"...Ja ho se, com no ven, com no és internacional, però cal guardar els costums i arrels d'un poble. No els deixem.

Vosaltres que opineu?...

A la fotografia, una fotografia d'una paella -com es feien abans-, del darrer diumenge. Foto: Marifran.IMATGES CURIOSES (1): Quin ficus més enrevesat (escola de Gata)

20150215201151-ficusjl.jpg

Em passa un dels usuaris del blog, José Luis Fornés, la fotografia que vegeu. El ficus que hi ha al pati, per davant de l'escola (col·legi públic Santíssim Crist de Gata, entre l'edifici i el camp d'esports de l'escola de dalt. com s'ha tornat que s'ha clavat la soca entre la valla o al revés. Mireu la figura que formen els dos objectes, un ésser viu, la planta o més bé arbre, i un objecte inanimat, la valla. veritat que és curiosa la imatge!!.

FONT: Foto de José Luis Fornés.IMATGES CURIOSES (i II): Ametler viu, erm, soca...i el Montgó

20150215202114-montgoflorametler-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

L’altre dia, el meu fill i jo passejavem per les Costeres. El paisatge es divisava com una postal cap al Montgó. Ell sols volia retratar la flor de l’ametler, que està ja bonica, espectacular i fotogènica. Li vaig dir podries fotografiar mirant cap al Montgó i esta és la fotografia que va captar. La soca representa la quasi mort de l’arbre; l’ametler amb flor representa l’esperança de la vida vegetal. I entre mig l’erm, que domina molts bancals en la nostra terra. Entre tot es fa un arc per on asoma el pare Montgó. Una altra imatge curiosa des de les Costeres de Gata.

FONT: Foto de Juan Miguel Vives Costa.ÀLBUM: LA COMISSIÓ DE FESTES 2015 RETRATA LES DISFRESSES DEL DARRER DISSABTE

20150216114646-lloccomissio.jpg

ACÍ TENIU L'ENLLAÇ A L'ÀLBUM. Gaudiu d'ell

Hui és el DARRER DILLUNS, festa escolar local. Resta demà per acabar els darrers dies. Encara vos porte hui un altre àlbum de disfresses. La Comissió de Festes 2015 va posar un "photocall" que es diu en terme anglés, com si estiguerem a ca'l retratista i els que vulgueren passaven a fer-se la foto oficial de carnestoltes amb les disfresses corresponents. Diversió, gràcia, "salero" i originalitat. No sols l'àlbum amb més de dues-centes fotografies, sinó també de gent de la comissió, de la quintà 2015, de quadrilles. Ací podreu trobar-se i trobar grups, quadrilles, gent jove i no tan jove.

  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.

FONT: Fotos, Comissió de Festes 2015.LA FOTO QUE FALTAVA...TOTA LA QUINTÀ 2015, A CARNESTOLTES (Darrer Dissabte)

20150216223417-quinta2015-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

La foto que va fer Salvador Pons a tota la quintà 2015 donava pas oficial a les activitats festeres del col·lectiu fester jove dle poble de Gata. Darrer Dissabte, abans de procedir a la pintà del carrer amb tots els noms de quintes i quintos, com ja és costum al Passeig d’Alacant. Els ciclistes que van eixir de la Volta a la Marina Alta per un moment podrien pensar que estaven a algun port de muntanya, on es solen pintar a l’asfalt de la carretera els noms dels ciclistes, però no...eren els noms dels festers 2015.

FONT: Foto Salvador Pons, pujada al seu facebook.

 DIVERSES ACTUACIONS POLICIALS A GATA (Cap de setmana)...i la seua TV-Web

20150216223907-polibrases.jpg

Vos pose algunes actuacions dels últims dies, fetes per la Policia Local de Gata:

Comence per un fet inusual, que no es deuria repetir, perquè es poden posar vides en perill. Va passar el 14 de febrer, dissabte.

"CARRERES DE MOTO A L’ESTIL "FAST&FURIOUS": Aquesta nit hem estat requerits per diversos conductors que donaven la veu d’alarma que en la CV-734 (carretera de Xàbia) hi havia una gran concentració de persones en els vorals de la mateixa, mentre que ciclomotors, alguns d’ells sense llum, realitzaven carreres a gran velocitat des de la Bassa de la Rana (Gata de Gorgos) fins a Pons Química (Xàbia) on donaven la volta i tornaven al punt de partida. Personats allí, es va observar com hi havia un nodrit grup de persones que sobrepassaven el mig centenar majoritàriament en ciclomotors, els quals al crit de "la poli" van sortir d’estampida en massa en veure l’arribada del vehicle policial. Els policies van realitzar una inspecció de la carretera per comprovar que no s’hagués col·locat obstacles, van donar avís a la Policia Local de Xàbia i una vegada restablida la seguretat viària, es va donar començament als corresponents esbrinaments per tractar d’esclarir el motiu d’aquest insòlit fet. Segons primeres informacions, era la segona setmana que es realitzava i es van donar cita joves de Gata, Pedreguer, Ondara, Xàbia, El Verger i Pego. La Policia de Gata de Gorgos efectuarà un dispositiu de control per evitar que això torne a produir-se i una vegada esbrinats els autors, es procedirà a realitzar les corresponents actuacions. Posem-nos no ja en el cas d’un xoc, sinó a les fosques, circulant no necessàriament a gran velocitat, que es creués un porc senglar, una rabosa o gos. On aniria a parar el conductor del ciclomotor? Si algú vol aportar alguna dada, pot fer-ho mitjançant privat al nostre facebook o e-mail a info@policiagatadegorgos.es"

Altra notícia del dissabte, la que motiva la fotografia:

"BRASES: seguim insistint que per favor, no es dipositen les brases en els contenidors d’escombraries ja que encara que semblen apagades, amb l’aire reaviven i prenen el que hi ha al voltant".

A la matinada del dissabte 14 al diumenge 15, un robatorio frustat:

Va comentar la Policia Local de Gata: "Unes persones van trobar a un home jove furgant dins d’un vehicle al C/ Teulada. Aquest, en sentir-se descobert, va fugir a la carrera deixant la porta del cotxe oberta i es va pujar a un vehicle que estava esperant-lo i van abandonar el lloc. Es va avisar al propietari del vehicle i es va inspeccionar la zona a la recerca de més turismes afectats que afortunadament, no van aparèixer. Una vegada més, la col·laboració veïnal ha estat fonamental. *Quan observes qualsevol cosa estranya, no ho dubtes; crida’ns."

Finalment, cada setmana la Policia Local de Gata ens il·lustra amb la seua TV-Web. Esta setmana comenten: "La nostra TV-Web aquesta setmana parlarà del treball de la Policia Local. Per a això, hem recollit reportatges i emissions pròpies de la majoria de comunitats autònomes del nostre país per poder mostrar què és i les diferents àrees que tracta la Policia Local. www.policiagatadegorgos.es".

FONT: Foto i text, Policia Local de Gata.

 L’ARTISTA GATERA PEPA CASELLES EXPOSÀ A DÉNIA LA SEUA DARRERA OBRA

20150216224202-pepa-caselles-la-galerie.jpg

El passat dimecres dia 11 de febrer va concloure a la sala d’exposicions de La Galerie de Maurice i Pascal a Dénia, l’exposició que va reunir una mostra d´artistes de Croàcia, França, Espanya i Alemanya, entre altres païssos. D’espanya, cal destacar l’obra de l’artista gatera PEPA CASELLES, pertanyent a l’Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives". El seu mestre Josep Ginestar comenta d’ella que té una "vàlua humana i artística molt gran".

FONT: Foto Josep Ginestar.

 GATA TÉ UN ALTRE RETAULE CERÀMIC DE CARRER, UN NOU SANT ANTONI ABAT (Nº 27 de l’itinerari urbà)

20150216230543-2015-02-16-11.09.33-copia.jpg

(PODEU OBRIR L'ÀLBUM, PUNXANT ACÍ: ÀLBUM: COL·LOCACIÓ I BENDICIÓ NOU RETAULE CERÀMIC A GATA.

Al carrer Doctor Gómez Ferrer, a casa de la família Ferrer-Chorro

Va ser beneït pel rector de la parròquia el mateix dia de Sant Antoni, després de la festa a la placeta

El dia d’abans d’afanaven els obrers per a estar llest el plafó ceràmic que fa 27 del poble, el dedicat a Sant Antoni Abat, que nosaltres coneguem popularment del Porquet. La fornícula és una rèplica de l’existent a casa de l’àvia materna de Rosa, al carrer Teulada, on hui viu son tio. La família de Pere Ferrer Monfort i Rosa Chorro Monserrat ha ampliat casa i ha estat la seua voluntat posar un Sant Antoni a la façana, com va posar el besavi de Rosa al carrer Teulada.

Fa unes setmanes, el mateix dia de Sant Antoni, diumenge, després de la festa a la placeta del Raval, el senyor rector Don Francisco M. Murillo va procedir a la bendició del plafó ceràmic amb la presència de la família i amics.

La història és molt bonica i Rosa la contava amb un record excel·lent. Al seu rebesavi se li va posar malalt a la Tarraula un animal, va exclamar "Pare Sant Antoni..." i l’animal es va posar bó. Gràcies a eixe fet, va posar un santet a sa casa, a la façana, però aquell era en dibuix en negre. Després de la guerra, l’avi i l’àvia de Rosa el van posar de color. Ara, s’ha reproduit aquesta per una artista del poble valencià d’Aielo de Malferit, Noelia Vidal, que regenta una tenda que es diu "El abanico". El resultat el podeu veure a l’àlbum preparat a l’efecte, igual que la bendició.

Cal recordar que els plafons ceràmics del casc urbà estan protegits a Gata, com a molt pobles valencians. Per a coneixer-los tots, podeu punxar a la columna de la dreta a "Història Local" i allí trobareu, un per un, els 26 existents als carrers i places de Gata, en especial el que s’ha inspirat l’artista per a fer esta. Al resum és el el segon i vaig publicar sobre ell el 24 de gener de 2013. La sèrie la vaig publicar al blog del 22 de gener al   de 2013. L’última en col·locar-se a una façana de Gata, abans del Sant Antoni del que parlem, va ser la Puríssima Xiqueta que va posar a sa casa del carrer La Bassa el farmacèutic César Ivars.

Ací teniu un resum i els enllaços a tots els plafons ceràmics:

En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni(Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.-Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2). 13.- Santíssim Crist del Calvari (carrer doctor Gómez Ferrer) (4-2). 14.- Santa María Magdalena (carrer Doctor Gómez Ferrer) (5-2). 15.- Sant Roc i Sant Sebastià (carrer La Bassa) (6-2). 16.- Puríssima Xiqueta (carrer la Bassa) (7-2). 17.- Verge dels Desemparats (Plaça d’Espanya) (8-2). 18.- Sant Sebastià (carrer Bisserot) (9-2). 19.- L’Àngel de la Guarda (carrer Bisserot) (10-2). 20.- Sant Cristòfor (carrer Moreres) (11-2). 21.- Santíssim Crist del Calvari(carrer Duquessa d’Almodóvar) (12-2). 22.- Mare de Déu del Carme (carrer Nou) (13-2). 23.-Sant Vicent Ferrer (carrer Sant Vicent) (14-2). 24.- Verge dels Desemparats (Avinguda Marina Alta) (15-2). 25.- Sant Antoni de Pàdua (carrer Sol) (correspon al 16, publicada el 18/2). 26.- L’exaltació de l’Eucaristia (Plaça de l’Església).

FONT: Fotos i història aportades per Rosa Chorro Monserrat.IMATGES CURIOSES: Hui és DARRER DIMARTS A GATA

20150217100944-fotovicentdarrerdimarts.jpg

L’últim dia dels darrers dies, Darrer Dimarts i el poble ens deixa una imatge curiosa i molt significativa. Compara les festes locals i tradicionals dels darrers dies amb la nova adquisició vinguda d’America, que li anomenem la Nit d’Halloween, allà pel novembre. Vicent Signes "Canya" la posa en el seu facebook i sobren les paraules. Abans, era el dia més fort dels quatre (dijous, dissabte, diumenge i dimarts), paraven les fàbriques, algunes tendes tancaven, es feien dinars, les quadrilles de vells amics es reunïen. El darrer dimarts ara no pot celebrar-se com cal pel treball diari i perquè molts treballen fora. Però ací al cartell queda constància del dia...i demà Dimecres de Cendra. Començarà la quaresma. D’això ja vos parle demà.

FONT: Foto de Vicent Signes Signes.IMATGES DE FESTA: EL DARRER DIMARTS...DE PAELLA: amics que no perden els costums

20150217220202-darrerdimartspaella.jpg

Ací teniu a un grup d'amics que han celebrat el DARRER DIMARTS. De paella l'últim dia de les festes dels darrers dies. Han donat compte d'una bona paella, com podeu apreciar. Han conservat el costum d'anar de darrer dimarts, com altres moltes quadrilles que ho han fet, malgrat el treball i els horaris.

FONT: Foto pujada al facebook (Vicent Signes).L'EMPRESA TEXLIMCA DONA AL MUNICIPI 745 € PER A FINS SOCIALS

20150217220707-recollida.jpg

L’empresa de recollida de roba usada Texlimca ha fet un donatiu a l’ajuntament de Gata de 745 euros que aniran destinats a finalitats socials a través del departament de Serveis Socials i de Càritas. Este donatiu s’ha realitzat gràcies al conveni de col·laboració signat per l’ajuntament de Gata i l’empresa per a la instal·lació de contenidors de reciclatge de roba i calçat.

L’empresa ofereix un servei de recollida de roba i calçat sense cost per al municipi, que a més de disminuir les despeses municipals de gestió de residus, ajuda a recaptar fons econòmics per a finalitats socials/mediambientals d'àmbit local.

A la imatge, un contenidor de reciclatge de roba i calçat a l'Era de Boronat, al costat d'un altre del vidre.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.LA PREMSA PARLA DELS TREBALLADORS DE GATA I DE VILLA SARITA (Xàbia)

20150217223543-demolicion-villa-sarita-3.jpg

La premsa parla de Gata hui, referint-se als afiliats a la Seguretat Social i a la històrica Villa Sarita de Xàbia i la seua demolició que, com sabeu, va ser dels propietaris germans gaters, hui ja difunts, Sara i Víctor Signes.

De la Seguretat Social i el treball titula el diari la Marina Plaza digital: "Sólo uno de cada cuatro vecinos de la Marina Alta trabaja". Al subtítol: "Con una población de 178.052 habitantes, la comarca cuenta con apenas 43.097 afiliados a la Seguridad Social, mientras tiene más de 15.000 parados y más de 13.000 mayores de 65 años". Les dates de Gata són: 333 persones són majors de 65 anys; 527 eren els parats registrats a final d’any 2014, i 1.296 les persones afiliades a la Seguretat Social en Gata, al 31 de gener de 2015. Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://lamarinaplaza.com/2015/02/17/solo-uno-de-cada-cuatro-vecinos-de-la-marina-alta-trabaja/.

Pel que fa a Villa Sarita diu el titular de La Marina Plaza digital: "Villa Sarita, el chalet que impedía la nueva salida de Xàbia al mar, ya es historia". Als subtítols: "Primer paso para resolver un problema urbanístico enquistado durante los últimos veinte años y lograr la conexión entre la avenida Augusta y el Primer Montañar a través de la calle Vicenza" i "Las obras de demolición cuestan 159.000 euros".

I dins de l’article diu: "La piqueta ha empezado hoy a convertir en historia Villa Sarita, un chalet de otro tiempo enclavado en una privilegiada primera línea de costa..." i també diu: "Villa Sarita llevaba dos décadas abandonada por sus propietarios...". Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://lamarinaplaza.com/2015/02/17/villa-sarita-el-chalet-que-impedia-la-nueva-salida-de-xabia-al-mar-ya-es-historia/.

La foto està publicada al diari digital. Al seu peu diu: "La excavadora, completando el derribo de la fachada y de las habitaciones del antiguo chalet".

FONT: diari digital La Marina Plaza, dimarts 17/2/2015.L’AUTORA GATERA MARÍA ROSA MULET GRIMALT PRESENTA ELS SEUS DOS LLIBRES A DÉNIA

20150217225449-llibresmr.jpg

Serà el divendres 19 a l’Agència de Lectura "Baix la Mar" de Dénia

La mestra i pedagoga gatera María Rosa Mulet Grimalt presentarà els seus dos llibres a l’Agència de Lectura "Baix la Mar" de Dénia el proper divendres dia 19 a les 20 hores. María Rosa estarà acompanyada per la regidora de Cultura, Josefa Sivera i els seus dos germans mestres Carles i Antoni.

Tots quatre xerraran dels llibres "L’Escola Potenciadora del Creixement Humà Integral" i "T’he trobat, Princesa".

FONT: Cartell anunciador de l’event cultural.AHIR, 12 LITRES A GATA; HUI ÉS CENDRA: comença la Quaresma

Tres informacions tenim hui a primera hora. Primer, la pluja d'ahir. Es van recollir 12 litres per metre quadrat, segons em facilita Vicent Signes (Canya). Mulladet el terreny, però prompte sec. Hui encara tenim mal temps.

Segon, a nivell religiós, social i popular. Hui és DIMECRES DE CENDRA. La imposició d'este element és simbòlica. Les "carnestoltes" es deixen i comença un temps de privar-nos d'alguna cosa...

Tercer: comença la Quaresma. Quaranta dies de reflexió.DISSABTE 21, SOTERRAMENT DE LA SARDINA (discomòbil organitzada per la comissió)

20150218105828-sardina.jpg

Des de fa uns anys, no és el darrer dimarts l'últim dia de Carnestoltes, pel que fa a la festa. El primer dissabte després del dimecres de cendra, es rematen les festes amb el Soterrament de la Sardina. Serà dissabte a les 23,30 hores a l'antic camp de futbol. Discomòbil i disfresses de dol, negrors, els quintos li pegaran foc al taüt, serà el final de les festes. Organitzat per l'Ajuntament (Regidoria de Festes) amb la col·laboració de la Comissió de Festes i els quintos 2015. Actuaran els DJs Álex Femenía; la parella Betriu & Milda Djs, i altra parella, Dam & Drope.

FONT: Cartell de l'event fester.MIRADES URBANES: així van les obres de la Plaça de l'Església de Gata

20150218110845-2015-02-16-09.14.59.jpg

Ja porta unes setmanes la plaça vella de Gata "cul per amunt", com es diu popularment al poble. Desfeta mitja plaça fins a la font, s'han fet les sèquies pertinents, s'han posat ja les tuberies de canalització per al clavegueram de les cases de la part pròxima a l'església i cap a la font. Com sabeu, Tyosa, empresa d'obres públiques de Altea és l'empresa que ho fa. Ací teniu la imatge de com estan ara per ara les obres de la plaça.MIRADES URBANES: així van les obres de la Plaça de l'Església de Gata

20150218110859-2015-02-16-09.14.59.jpg

Ja porta unes setmanes la plaça vella de Gata "cul per amunt", com es diu popularment al poble. Desfeta mitja plaça fins a la font, s'han fet les sèquies pertinents, s'han posat ja les tuberies de canalització per al clavegueram de les cases de la part pròxima a l'església i cap a la font. Com sabeu, Tyosa, empresa d'obres públiques de Altea és l'empresa que ho fa. Ací teniu la imatge de com estan ara per ara les obres de la plaça.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.695, la del dia 7/12/2014-

20150218122117-frajsoler55.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies, imatges, documents, que els veïns de Gata tenen i oferixen o vaig a la recerca d'ells. Amb un atràs molt considerable, vaig posant-ne fins arribar a posar-me al dia. De la col·lecció “todocoleccion” es pot trovar a la xarxa una factura de l’empresa gatera de “Artículos de mimbre” de José Soler Caselles. La factura estava datada el 8 de març de 1955. Es detallaven els preus de sillons i bossos. El material anava dirigit a un industrial de Binéfar (Huesca). Un silló es comprava a 43 pessetes la unitat, un bosso a 35,10 pessetes.

FONT: Imatge de www.todocoleccion.net.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.696 del 8/12/2014-

20150218122357-vda.fcosolerfra41.jpg

De les mateixes pàgines de “todocoleccion” vegem ara una factura de la “Viuda de Francisco Soler”, que era “Sucesora de José Soler Fornés” i domiciliada en que era una “Fábrica de Capazos, Sombreros y demás Artículos de Palma y Paja”. El document és més antic que l’anterior, està datat el 31 de maig de 1941. Capells (“sombreros”) especials a 8,40 pessetes; entrefins a 9 pessetes, eren alguns dels productes que s’enviaven a la provincia de Cáceres.

FONT: Imatge de www.todocoleccion.net.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.697 del 9/12/2014-

20150218122928-paipai195060josesigm.jpg

Seguisc amb la miniserie de les pàgines de “todocoleccion”. Un ventall nomenat “paipái” que circulava els anys 50 i 60 s’havia confeccionat a la fàbrica de José Signes Mulet “Artesanía de Paja y Mimbre”. L’adreça: Teulada, 148. Apart. Correos, 67. Teléfonos: Fábrica, 280. Particular, 205”. La forma de ventall del troquel era molt curiosa.

FONT: Imatge de www.todocoleccion.net.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.698 del 10/12/2014-

20150218123249-altrapartpaipai5060.jpg

Si a l’anterior entrada posava el ventall de la fàbrica de Signes Mulet per una part, ara vos pose l’altra part on destacava el graciós dibuix pintat de dos xiquets dalt d’una barca i amb una xarxa plena de peixos. L’adorno que rodejava el dibuix colorejat també era molt original.

FONT: Imatge de www.todocoleccion.net.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.699 del 11/12/2014-

20150218123947-festiximorovira.jpg

Recordeu que el presentador valencià Ximo Rovira va presentar un dels festival d’elecció i coronació de les regines de festes infantils i majors de Gata. Ací el teniu obrint la urna per a elegir a la Regina i dames infantils. Darrere, una imatge turística promocional de Gata, que formava paart del decorat i els xiquets i xiquetes de la quinta. Em comenta Elisa Pedro Segura, al respecte de la foto, que era l'any 1992. Ella era quinta menuda. Després va actuar el còmic "showman" Julio Sabala.ACABEN ELS TREBALLS DEL PLA CONJUNT D'OCUPACIÓ A GATA

20150219110732-placonjunt.jpg

Esta setmana han finalitzat les  6 persones contractades a través del  Pla d’ocupació conjunt de les administracions públiques valencianes 2014.

 Es van contractar 4 peons, 1 oficial i 1 ajudant guixaire que  han dut a terme diverses tasques com el condicionament de l’accés als aparcaments públics de l’Era, Font del Riu i Mirandes i dels camins públics de Miralbons i Coves Roges, la reparació del pas sobre el riu Gorgos en el Camí dels Pouets, i l’accessibilitat dels diversos passos de vianants de l’Avinguda d’Alacant.

Amb este projecte es pretenia promoure la contractació per part dels ajuntaments de la província d’Alacant o els seus organismes autònoms dependents, de persones desocupades, per a l’execució d’obres o serveis d’interès general i social.

La quantia del projecte era de 8.860,89€ dels quals,  5.907,26€ estaven subvencionats per la Diputació Provincial d’Alacant i la Conselleria D’Economia, Hisenda i Ocupació.

FONT: Fotos de la composició i text, Ajuntament de Gata.TEBEOS I CONTES A LA BIBLIOTECA DE GATA

20150219113232-biblioexpotebeos.jpg

Dos informacions ens tralladen hui a la biblioteca de Gata. Per una part, l'EXPOSICIÓ DEL TEBEO VALENCIÀ que es mostra al mes de febrer a la biblioteca pública municipal de Gata. Del 23 de febrer fins al 3 de març, els alumnes del CEIP "Santíssim Crist" de Gata dels cursos de 5é i 6é visitaran la Biblioteca per vorer l'exposició i realitzar una animació al voltant de la mateixa i del món del còmic. Els xiquets i xiquetes gaudiran, mitjançant d'una retrospectiva de la historieta en la Comunitat valenciana (del 1913 fins a 2013) i adquiriran nous coneixements sobre els còmics.

Per altra part, com cada divendres demà divendres 20 de febrer, a les 17 hores, els més menuts podran assistir a L'HORA DEL CONTE. El conte que es contarà porta per títol: "El chacal y el erizo".

FONT: Biblioteca Pública Municipal de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1 . 7 0 0 del 12/12/2014-

20150219114635-constrpontvia1912-copia.jpg

(PER A FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, I OBSERVAR TOTS ELS DETALLS, PUNXEU ACÍ)

Deixe per al número 1.700, significatiu, a una imatge “espectacular i potent” de la construcció del pont de la via sobre el riu, des dels anys 1911 a 1915, aproximadament ens recorda que estem dins del centenari de l’arribada del tren a Gata (1915-2015) i que resta molt poc temps per a l’exposició que es farà a Gata, amb motiu del centenari. Cal recordar que l’11 de juliol de 2015 s’acomplirà el centenari de la inauguració del tram Altea-Dénia. La fotografia forma part d’uns dels panells itinerants de la mostra, que actualment està a Benissa, exposat al Taller d’Ivars del poble veí.

Pel que fa a la imatge, vegem tot el treball que comportava aquest gran viaducte de la línia de via estreta Alacant-Dénia. Mireu els motles amb els que feien els arcs de mig punt, les cordes que aguantaven la verticalitat del pont, els treballadors que vegem tant dalt del pont com baix. Els de baix preparaven el material en un bancalet del llit del riu. Mireu la part de darrere com un decorat, inclús asoma el pont de la carretera. Al fons, el imponent Montgó.

FONT: sèrie de postals de Gata antiga.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.701 del 13/12/2014-

20150219115516-ramasanys90.jpg

Si mirem fotos de la quadrilla festera i gatera del Ramàs actualmente, podem comparar-les amb aquesta. Eren les carroses i encara recorrien el Passeig d’Alacant en la seua totalitat començant i acabant a l’edifici de la CAS. Una típica imatge del dia de les carroces a les festes patronals de juliol-agost.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.702 del 14/12/2014-

20150219115858-quinta.jpg

Recordeu a aquests quintos?. Ja fa algún temps, era l’any de la “carrera del duro”, com ja havien fet els seus precedents com a comissió de “La Xàbega” quatre anys abans. Les quintes i els quintos ho van preparar i intentar. Era l’any 1997.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.703 del 15/12/2014-

20150219120432-xabega90.jpg

Si parlavem de La Xàbega en la imatge anterior, ací teniu el grup que formaven la comissió, els amics de quadrilla que van fer moltes coses, una d’elles “la gran carrera dels duros”. Ací están a la Plaça Nova i podeu apreciar, de nou en una imatge, el dibuix del paviment. Al grup, es recorda amb gran estima a Jaime Monfort “Tanto”, el segon plantat per l’esquerra. El grup va formar la comissió de 1993.

Tant esta foto com l’anterior les considere "antigues recents", no "antigues, antigues". S’entén, no?.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1 . 704 del 16/12/2014-

20150219121113-carrosses2000.jpg

Una altra imatge de carrosses. Ací podeu veure una altra part de l’itinerari, la carretera de Xàbia. La que es veu en primer pla és la carrossa de la regina infantil. La foto és de fa ja anys, quinze en concret.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.705 del 17/12/2014-

20150219121653-domingopepicaboronat.jpg

Recupere la sèrie de fotografíes facilitades per Rosa Pedrós Soler, referents a la familia del seu recordat marit Pascual Argudo. Ací teniu als pares de Pasqual. Ell era Domingo Argudo, ella Pepica Boronat. La tradicional fotografía que es feien els matrimonis acabats de casar.

FONT: Foto propietat de Rosa Pedrós. ELS GATERS FAN HISTÒRIA: Visita municipal al Palau dels Català de Valeriola

20150220111321-visitapalau.jpg

(ACÍ TENIU L’ÀLBUM DE LA VISITA: VISITA GATA-XALÓ-LLÍBER AL PALAU DELS CATALÀ DE VALERIOLA (19-2-2015).

Va viure allí la Duquessa d’Almodóvar. Hui és la seu de la vicepresidència del Consell

Ahir dijous 19 els gaters, xaloners i lliberans, es van apropar un poc més a la figura de la duquessa. Representants dels ajuntaments de Gata de Gorgos, Llíber i Xaló van estar a València visitant el Palau dels Català de Valeriola, lloc on va nàixer i residia habitualment la Duquessa d’Almodòvar. L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, el regidor de Cultura, Juan Pedrós, acompanyats per altres membres de la Corporació municipal, així com els alcaldes i regidors de Cultura de Llíber i Xaló junt a 40 veïns de les tres poblacions.

Tots ells van ser rebuts pel Vicepresident de la Generalitat, l’honorable senyor José Císcar, ja que allí és on té la seu la vicepresidència del Consell. Císcar els va fer entrega als tres alcaldes d’un llibre sobre la història del Palau per a cada ajuntament. La visita va servir per a apropar als tres municipis la figura de la Duquessa a qui, en el bicentenari de la seua mort, se li estan preparant, per al mes de març, un concert a Gata i una caminata, Xaló-Llíber-Gata, com a homenatge i record a una dona que tant va fer per els nostres pobles. Durant la visita els representants locals també van aprofitar per tractar temes d’educació al nostre poble, com el tan necessari gimnàs, amb la Consellera d’Educació María José Català.

FONT: Fotos i text Ajuntament de Gata.PARRÒQUIA GATA. HUI VIA CRUCIS (Parc del Raval i passarel·la de les Coves Roges)

20150220113934-dscf7453.jpg

Per segon any consecutiu, hui -primer divendres de Quaresma- la parròquia de Gata ha organitzat per aquesta nit el primer VIA CRUCIS del temps de recolliment i reflexió que donarà pas a la Setmana Santa, per un lloc molt especial. Eixirà a les 22,30 hores des de l'església i pel carrer Penyó bordejarà el riu, pel Parc del Raval. Per davant de l'enllaç del final dels carrers Baix, Parres i Bisserot (on estava l'antic llavador) continuarà l'itinerari per la passarel·la que accedix a la zona de les Coves Roges, al costat del riu. Per tot el passeig aquesta nit es resarà, reflexionarà i es faran les estacions del via crucis.

A la imatge, un moment del via crucis de l'any passat.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.706, la del dia 18/12/2014-

20150220115306-pepicaimareantonia.jpg

Continue acurtant les fotos antigues i recents passades de Gata en el temps. Torne a posar-ne una de la col·lecció facilitada per Rosa Pedrós Soler, de la família del seu marit, el sempre recordat Pascual. La foto que pose és de Pepica Argudo i sa mare María. Se la van fer a l’estudi de Cervera a Benissa. Era abril de 1948. Pepica tindria una vintena d’anys.

FONT: Foto facilitada per Rosa Pedrós.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.707, la del dia 19/12/2014-

20150220120525-majoralessespepica2germ.jpg

Ací tenim a tres xiques de la Confraria de les Filles de Maria de la parròquia de Gata. Pepica Argudo és la del mig. Les altres dos són les germanes bessones Monserrat. Amb el vestit de majoralesses estan agenollades davant del reclinatori. Amb "teja i mantilla" vestides de negre, el tradcional rosari. Era entre finals dels anys 40 i principi dels 50. Mireu al voltant. Les estacions del via crucis, la part de baix de la trona, les imatges...

FONT: Foto facilitada per Rosa Pedrós.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.708, la del dia 20/12/2014-

20150220121243-processopurissimapepica.jpg

Ací teniu la prova de que eren les majoralesses de la Puríssima, les Filles de María. La processó amb les xiques per la vorera, la imatge de la Puríssima. Per la vestimenta de les joves potser fora a desembre. Al mig, amb ciris especials, les tres majoralesses: Pepica Argudo i les germanes Monserrat.

FONT: Foto facilitada per Rosa Pedrós.PAQUITA SIGNES (del Texano) ENS HA DEIXAT

Un record a un sofriment llarg. Paquita Signes Grimalt, "de la Serreria", del Texano, dona de Ernesto Coloma (fusteria) i germana de Antonio i Paco (Hersig), que tenia el "Bazar100" al carrer Constitució, ens ha deixat, no ha pogut superar la llarga enfermetat. Des del blog, el record de una de les components de la Xàbega, quadrilla que va constituir una comissió festera. Ànims al marit, fills, germans i tota la família i el pèsame en estos moments tan difícils. El poble de Gata l’acomiadarà en el funeral que se celebrarà al migdia de hui dissabte 21, a les 12,30 hores, a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel. Descanse en pau, Paquita.

Puje a l'article el comentari que s'ha fet des dels més aplegats a ella:  

"La familia agraix la assistència de totes les persones i el recolzament que hem tingut tot este temps. D.E.P."ANIT DIVENDRES, RECOLLIMENT I SILENCI AL VIA CRUCIS NOCTURN DE GATA (àlbum fotogràfic)

20150221112308-10407904-409352865890826-3479028805703250259-n.jpg

ÀLBUM FOTOGRÀFIC DEL VIA CRUCIS NOCTURN A GATA

Passatges bíblics, estacions, natura nocturna, reflexions de grups parroquials i cançons de quaresma, per tot el recorregut

Primer acte quaresmal després del Dimecres de Cendra

Unes 150 persones assistixen al Via Crucis pel Parc del Raval i passeig de les Coves Roges

Unes 150 persones van participar anit, primer divendres de Quaresma, en el Via Crucis nocturn, que va transcorre per un dels llocs més bonics del poble de Gata, el Parc del Raval i el passeig de les Coves Roges. La primera estació estava ubicada dins de l’església parroquial. Al Parc del Raval hi havia unes quantes més fins a connectar amb el passeig de les Coves Roges que estava la resta d’estacions del Via Crucis.

Cada estació portava inclosa un fragment d’un passatges del Nou Testament, dels últims moments de la vida de Jesucrist; una reflexió per part d’algun grup parroquial, entre els quals estaven matrimonis, catequistes, vida ascendent, júniors, confirmació i altres. Entre una estació i altra, el cor infantil i jove parroquial amb tres guitarres cantaven cançons quaresmals.

En tot moment, el recorregut es va fer amb un gran recolliment i respecte. Al final i des del mirador de les Coves Roges, amb la vista nocturna de Gata il·luminada el rector Don Francisco fa fer la reflexió final.AQUESTA NIT CONCLOUEN LES FESTES CARNESTOLENQUES A GATA: Soterrament de la sardina

20150221111504-20150218105828-sardina.jpg

La vida laboral i el descans del cap de setmana fan que no es tanquen els darrers dies el Darrer Dimarts sinó que s’allarguen fins el primer dissabte següent, malgrat a estar ja dins la Quaresma. Per això, aquesta nit en Gata i molts pobles del voltant se celebrarà el Soterrament de la Sardina, que correspon als Quintos 2015 i una discomòbil a l’antic camp de futbol les Sorts des de les 23,30 hores. La Comissió de Festes 2015 i els quintos portaran l’organització de la mateixa, amb el patrocini de l’ajuntament i les empreses col·laboradores. Els djs que tindrà la festa faran el Wow Audiovisual (Álex Femenía, Betriu i Dj Milda).

Per tant, com és habitual, darrere del primer divendres de Quaresma, ve la festa del Soterrament de la Sardina. És la mescla entre tradició, cultura, religió i festa pagana.QUINA TORMENTA MÉS RARA S'HA FORMAT ESTA VESPRADA

20150221201159-montgotormentaisol.jpg

El temps i la natura seguixen fent coses estranyes. Este matí els arruixats avisaven de la inestabilitat del dia. Entre gotes i sol campejava la jornada. Però esta vesprada, al voltant de les cinc s'ha format una tempesta amb trons i llamps que ha ennegrit el cel i després, de nou, amb pluja primer inclosa, el cel s'ha tornat ras. A Gata, inclús, ha fent per uns segons una lleugera pedregada. A un altre lloc, l'amic Antonio Monfort ha captat perfectament des de dalt del seu observatori en el qual divisa totes les Valls i el gran Montgó eixos dos moments. Ací els teniu a la doble fotografia.

FONT: Fotografies de Antonio Monfort.L'ESCOLA DE GATA TAMBÉ HA ESTAT A LA PRESENTACIÓ DE LES TROBADES 2015 A VALÈNCIA

20150222205401-escolavalenciana.jpg

Hui diumenge a València s'ha celebrat un acte públic, festiu i reivindicatiu, la presentació de les Trobades 2015 i s'ha fet pels carrer de la ciutat. Representants de l'escola de Gata també han estat presents, com es pot apreciar a la fotografia -part superior de la mateixa amb el cartell, que com a tots es podia llegir el nom del poble i el lema: "L'escola que volem". Hui, precisament, és el dia internacional de la llengua materna. Les 'Trobades 2015' començaran el 28 de març i acabaran el 6 de juny. A la nostra comarca arribasran al trigèsim aniversari, igual que a la Ribera.

FONT: Foto Mónica Torres (El País, C.V.)ÀLBUMS DEL SOTERRAMENT DE LA SARDINA, GATA (selecció i Quintos)

20150222223711-quintos7.jpg

(VEGEU L’ÀLBUM DE LA SELECCIÓ, PUNXANT ACÍ)

VEGEU L'ÀLBUM DELS QUINTOS 2015.

Anit dissabte dia 22 van acabar les festes de Carnestoltes a Gata i ho van fer amb el conegut Soterrament de la Sardina, que sempre fan -com és un ritual i un costum- la quintà d’eixe any. Des de la Plaça Nova i per tot el poble van passejar vestits de dol el taüt que portava la sardina, que tancava un cicle, per a endinsar-nos ja hui bé a la Quaresma, amb el parèntesi conegut de les falles d’ací vint-i-sis dies. Però no sols els quintos i la comissió 2015, organitzadors de la discomòbil anaven de dol, sinó nombroses quintes joves, quadrilles, penyes i amics. L’ambient a la zona del Passeig d’Alacant i de l’antic camp de futbol era impressionant.

Als àlbums podeu observar una selecció d'algunes fotografies recollides a la xarxa facebook, per una part, i també un complet reportatge dels quintos 2015, protagonistes de la festa (també a la fotografia de portada). Ací podeu veure a alguns comensals anit, ja preparats per al dol del soterrament. LA POLICIA LOCAL PRESENTARÀ UNA PONÈNCIA A XÀBIA (sobre l'ús de les xarxes socials)

20150223114804-portadapoli.jpg

Per mig de la seua pàgina web i el seu facebook, la Policia Local de Gata informa que l'Ajuntament de Gata de Gorgos estarà representat en les "II Jornades de la Prevenció de la Delinqüència i Seguretat Pública" que es realitzaran en la veïna població de Xàbia, a través de la seua policia local, on els agents Rafael Bover i Haniel Monsonís participaran en una ponència per defensar l'ús de les xarxes socials com a instrument de seguretat col·lectiva i de proximitat.

FONT: Policia Local de Gata.ATENCIÓ!! DIMECRES 25 ES TALLARÀ LA CIRCULACIÓ PER LA PLAÇA DE L'ESGLÉSIA

20150223115827-2015-02-16-09.15.26.jpg

Per a seguir les obres d'acondicionament

AVÍS IMPORTANT PER A LA CIRCULACIÓ URBANA:

L'Ajuntament i la Policia Local de Gata han informat per mig de les xarxes socials que el dimecres dia 25 de febrer, es tallarà la circulació per la Plaça de l'Església als vehicles. Els que vulguen anar més enllà del pont, bé a les Alcolaies bé a l'escola amb el cotxe, deuran fer-ho pel Pont Nou.

Cal recordar que es degut a les obres d'acondicionament i rehabilitació de la plaça, que porta a terme l'empresa Tyosa Obras Públicas. Primer es va tallar fins la font una part i el dimecres acabarà de tallar-se la resta.

FONT: Ajuntament/Policia Local, Gata.IMATGES CURIOSES: ametler en flor i rajos de sol

20150223123641-ametlerflorsol3.jpg

És temps dels colors, els que produïxen les flors dels ametlers, els que provoquen els rajos del sol a la seua posta, és temps de dies entregelats i amb solet. Està morint-se el febrer. Les estampes del camp deixen els colors de flors, herbes, tot mesclat amb els vius colors del sol. Ací teniu una estampa del febrer al nostre terme, a les portes del poble. Una altra imatge curiosa.UN TREBALLADOR DE LA GASOLINERA DE GATA, EN UN SPOT PUBLICITARI DE REPSOL

20150223130031-gasolineragata.jpg

Hui s’ha donat a conéixer per mig del Youtube l’espot publicitari de l’anunci de Repsol, en el qual apareix al segon 12 un dels seus treballadors, José Antonio López. Me la posa al mur del facebook Ximo Monfort, al qual li ho agraïsc. A l’espot, a més està rotulat el nom del treballador i "Estación de servicio Gata de Gorgos (Alicante)". És un casting fet en Salas Callback i la productora és RCR Films.

Vos pose l’enllaç per a poder visionar l’espot. https://www.youtube.com/watch?v=ZcK3vT9--rQ.

Comenta Ximo: "Jo la primera vegada que vaig vore l’anunci després de les notícies de A3 no estava segur d’haver llegit el que havia llegit, però ara ja l’he vist 3 vegades i hui estava decidit a trobar-lo en Internet estiguera on estiguera. Al xic no el conec i a les imatges pot ser de Gata o de qualsevol altre lloc. Però el nom del poble el posa!!!!"

A la imatge, una captura de l’espot.

FONT: Youtube.EL TERRATREMOL D'ALBACETE (5,4 graus escala Ritcher) TAMBÉ S'HA NOTAT A GATA

20150223225022-terratremol.jpg

A Gata i a molts altres punts de la comarca i Comunitat Valenciana, s’ha notat molt lleugerament, quasi imperceptible el terratremol que s’ha produit a Ossa de Montiel (Albacete) aquesta vesprada, al voltant de les 17,15 hores, encara que amb epicentre a més de deu kilòmetres de profunditat, el que ha fet que no causara danys materials.

La Policia Local de Gata de seguida donada compte del succés: "Acaba de produir-se un moviment sísmic que encara que de poca intensitat per la nostra zona, sí ha estat perceptible en municipis com Gata de Gorgos, Pedreguer, Dénia, Xàbia, Ondara i altres confrontants. No ha tingut major efecte ni ha afectat cap infraestructura. Només tinguem més dades, les oferirem".

Poques hores després, la mateixa policia posava l’enllaç per ampliar la notícia de la web de radiotelevisió espanyola: http://www.rtve.es/noticias/20150223/terremoto-intensidad-52-sacude-zona-centro-espana-epicentro-albacete/1103565.shtml.

Totes les rèpliques posteriors ja han siguit de molt menys intensitat. Un esglai per als veïns d’aquell poble que dona entrada a les llacunes de Ruidera, però que tampoc ha deixat cap destrosa ni material ni humana.

FONT: Policia Local de Gata./ Imatge: IGN (Sismologia).CAMINATA XALÓ-LLÍBER-GATA, per terres de la Duquessa, el 8 de març

20150223230309-cartellcaminataduquessa.jpg

Caminata "Per les terres de la Duquessa d'Almodòvar". Això és el que faran els que vulguen fer l'itinerari a peu entre Xaló, Llíber i Xaló. Serà el diumenge 8 de març, coincidint en el Dia de la Dona. Es recordarà a una dona avançada en el seu temps, una dona singular, que va ser senyora d'aquestes terres. En total, es faran dotze kilòmetres amb una durada de quatre hores. A les 8 hores eixirà un autobús des de Gata i passarà per Llíber cap a Xaló. També hi haurà de tornada des de Gata, quan acabe la caminata. La inscripció es pot fer als tres ajuntaments, Gata, Xaló i Llíber, que organitzen l'event, amb la col·laboració del G.E.G. Gata.

Cal recordar que aquest és un dels actes recordatoris del II centenari de la mort de la Duquessa d'Almodòvar (+7-2-1814).

A la imatge, el cartell anunciador. IMATGES CURIOSES: paisatge urbà inconfundible de Gata

20150224103949-campanar.jpg

La torre del campanar és l'objecte d'aquesta foto tan curiosa, que envia a tot el món a través de la pàgina "Enseña tu ciudad, tu pueblo...al Mundo" de la xarxa social facebook, l'amic José Salvador Ginestar Torres. És a Gata i està il·luminat d'una manera especial, amb uns colors que deixen dibujar la silueta.

FONT: Foto José Salvador Ginestar.DISSABTE DIA 7 CONCERT AL PATI DE L’ESCOLA, RECORDANT A LA DUQUESSA D’ALMODÓVAR

20150225224213-cartell-concert-duquessa.jpg

Actuaran la banda de Gata i els grups de danses de Gata i Xaló

Si ahir vos posava la marxa senderista Xaló-Llíber-Gata per al diumenge 8 de març, cal dir que el dia abans, 7 de març, a les 17,30 hores hi haurà un concert al pati de les escoles de Gata, on s’interpretaran obres de José Monfort Monserrat. Actuaran la banda de Gata, el grup de danses "La Llata de Gata i el grup de danses "La Murta" de Xaló. Els dos actes s’enquadren dins de la programació del Bicentenari de la mort de la Duquessa d’Almodòvar, que va morir el 7 de febrer de 1814.

L’organització corre a càrrec dels tres ajuntaments, Gata, Xaló i Llíber.

A la imatge, el cartell anunciador de l’event.

 BAN SOBRE LA NETEJA DELS BANCALS I LA BORSA DE CULTIU

20150225225015-montgoflorametler-copia.jpg

L’Alcaldia de Gata va emetre un ban el dia 20 de febrer amb dos temes del món agrícola. Per una part, sobre la neteja de bancals abandonats. Per altra, sobre una borsa de cultiu. Vos pose els dos textualment:

NETEJA DE BANCALS ABANDONATS

A causa de la problemàtica referent als conills i porcs senglars en el terme municipal, s’informa a tots els propietaris de bancals abandonats, que tenen el deure de netejar-los. La neteja consistirà en deixar el bancal desproveït de vegetació que puga albergar refugi a aquests animals. Els veïns de bancals cultivats que es vegen afectats per estos animals, perquè tenen un bancal abandonat al seu costat, poden presentar una sol·licitud a l’Ajuntament, amb la finalitat de què el municipi pose els mitjans necessaris i la parcel·la abandonada es netege. L’Ajuntament ofereix una tarifa de neteges atenent a les condicions de la parcel·la.La tarifa oscil·larà entre 100 i 300 € per fanecada.

BORSA DE CULTIU

Amb vista al futur, per facilitar als propietaris de terrenys abandonats la seua conservació i evitar els costos de manteniment i/o sancions, el Consell Agrari Municipal crearà una borsa de cultiu, mitjançant la qual hi haurà un llistat de persones cedents del seu terreny i altre llistat de persones demandants de manera que se’ls puga posar en contacte. Per a formar part de la borsa de cultiu tant els cedents com demandants de terreny sòls tindran que sol·licitarho mitjançant una instància a l’Ajuntament dirigida a la Regidoria d’Agricultura, que donarà part d’açò al Consell Agrari Municipal.

FONT: Ajuntament de Gata.UN TÉCNIC DE LA CONSELLERIA D'EDUCACIÓ VISITA EL COL·LEGI PÚBLIC DE GATA

20150226130108-tecnicescola.jpg

Per saber les carències i estat de les instal·lacions

La reunió de la Consellera d'Educació amb els regidors de Gata a València fa just una setmana ja ha tingut la conseqüència immediata. Aquest matí, un tècnic de la Conselleria d'Educació ha visitat les instal·lacions del col·legi públic "Santíssim Crist" de Gata, per tal de conèixer de primera mà les carències del centre i l'estat de les intal·lacions.

Tant l'Alcaldessa, Mayte Signes Caselles, i el regidor d'Educació, Juan Pedrós Taléns, com l'equip directiu li han traslladat la necessitat urgent d'un gimnàs escolar. El tècnic ha pres nota i ha fet fotos -com es pot comprovar a la fotografia- de com està el terreny i la situació.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
FONT: Ajuntament de Gata.


L’ASSAIG DE L’ESTADÍSTICA DEL BLOG: Més de 10.000 visites en dos setmanes

Per païssos, Espanya, Estats Units i Regne Unit, des d’on més es connecten per veure el blog

Dissabte per la nit faré el balanç definitiu del primer assaig estadístic que he fet al blog del CRONISTA DE GATA i que va començar el dia 13 i acabarà el 28, amb un total de setze dies. Des de les 00,00 del dia 1 de març, diumenge, començarà el compte amb les estadístiques, per a saber el total del mes de març complet. Cal recordar que la pàgina és www.estadisticasgratis.es.

En este primer assaig he pogut comprovar mitjançant les estadístiques que les pàgines totals visitades són més de deu mil, en concret ara mateig 10.450. En el setze dies el que més pàgines es van visitar va ser el dia 19, dijous, amb 1.296 pàgines vistes. Dos dies abans, el dia 17, té el récord de noves visites amb 428 pàgines vistes. Els navegadors d’Internet més freqüents per a visitar el blog, són Safari i Chrome. Els sistemes operatius, el Linux i el Windows 7. El millor buscardor d’nternet per arribar al blog, el google i dels referits, el facebook.

És curiós el llistat de païssos des d’on s’entra al blog del CRONISTA DE GATA: Espanya, lògicament l’encapçala, seguit d’Estats Units i Regne Unit, a més de Argentina, República Xeca, Rumania i altres.

Des del diumenge 1 de març un nou compte per a les estadístiques del blog des de 0 mateix.

FONT: www.estadisticasgratis.es.

 ELS GRUPS DE CÀRITES PARROQUIALS DE LA COMARCA ES REUNIXEN A GATA

20150227222243-caritas.jpg

Els grups de Càrites parroquials de la Marina Alta es van reunir als locals parroquials "Verge del Carme" de Gata, per tal de compartir noves iniciatives i experiències. En la fotografia, vegeu un moment de la reunió. 

DEFUNCIÓ DE JAUME SALVÁ FERRÁNDIZ

Per altra part, ressenyar que ha mort després d'una greu enfermetat Jaume Salvá Ferrándiz. Com tots sabeu, sempre baixava des del carrer Sant Vicent on vivia pel pont fins la plaça. Era solter. Li agradava molt el futbol no sols el local sinó també el València C.F. La parròquia ha informat que el soterrament serà demà dissabte a les 16.30 hores. DESCANSE EN PAU, JAUME.

 FONT: Fotografia i informació, Parròquia de Gata.LA PREMSA PARLA DE...controls de qualitat d'aigua i actes de la Duquessa

La premsa regional tracta hui divendres dia 27 dos temes referents a Gata. Per una part, el diari LAS PROVINCIAS publica hui a l'edició de la Marina, una informació referent als diners que Diputació Provincial invertirà en pobles de la Marina per als controls de qualitat d'aigua. Dels 37.000 euros també es veurà beneficiat el municipi de Gata. Titula: "Diputación da 37.000 euros a controles de calidad del agua". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201502/27/diputacion-euros-controles-calidad-20150227000259-v.html.

Per altra part, el diari Levante-EMV, en un breu a la secció de la Marina Alta, parla dels actes que es faran pròximament en record de la Duquessa d'Almodóvar a Gata. Cal recordar el concert del dissabte dia 7 i la caminata del dia 8, del qual ja he parlat. A més, el dia 20 es presentarà un llibre de diversos autors que parlen del temps de la Duquessa.

FONT: diaris LAS PROVINCIAS i LEVANTE-EMV.DIVENDRES 6, PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE XAVI SARRIÀ A LA BIBLIOTECA DE GATA

20150228182324-cartellbiblio.jpg

El pròxim divendres a les 20 hores, el cantant del grup "Obrint Pas" i escriptor Xavi Sarrià, presentarà el seu llibre "Totes les cançons parlen de tu" a la biblioteca de Gata. Presentarà l’acte, com ja és habitual, el regidor de Cultura, Joan Pedrós. A més de l’escriptor col·laborarà en la presentació la filòloga gatera Natàlia Pons.

A la imatge, el cartell anunciador de l’event cultural.

FONT: Biblioteca de Gata.

 SETMANA MUSICAL, DEL 8 AL 13 DE MARÇ, HOMENATGE AL MÚSIC GATER JAUME MONFORT SIGNES

20150228183142-cartellhomenatge.jpg

Del diumenge 8 al divendres 13 de març se cel·lebrarà a Gata la setmana musical, homenatge al músic gater JAUME MONFORT SIGNES. Serà una setmana plena d’activitats, que ha preparat amb gran il·lusió el seu company també músic Sebastià Roig Sirerol, director de l’escola Municipal de Música, junt amb Joan Pedrós regidor de cultura de l’Ajuntament de Gata.

En aquesta setmana participaran els alumnes de l’Escola Municipal de Música de Gata de Gorgos, amics de Jaume i alumnes de les escoles de Gata i Poblenou de Benitatxell, en les quals Jaume va exercir de professor de saxòfon.

Les activitats musicals seran variades i enfocades tant per al públic aficionat a la música amb diferents concerts, com de caràcter pedagògic per als alumnes de l’escola de música.

Concerts, visites i dia del saxòfon

Obrirà la setmana la Banda Juvenil de Gata amb el seu concert, el diumenge 8 de març, a les 19h, baix la batuta del seu director Felipe Fuertes. Dimarts 10, a les 19’30 hores, els alumnes de l’Escola municipal participaran en les seues audicions. Dijous 12, a les 20 hores, serà el dia dedicat al saxòfon. I per finalitzar divendres 13, a les 19’30 hores, tindrà lloc un intercanvi musical entre les escoles de Gata i Poblenou de Benitatxell, on participaran les diferents agrupacions vocals i instrumentals.

Els alumnes visitaran la fàbrica de guitarres ”Francisco Bros” on els explicaran el procés de fabricació d’una guitarra. A banda, també rebran una xarrada sobre “El manteniment en els instruments de vent” a càrrec de Jaume Soler Monfort, gran amic de Jaume Monfort.

Dijous 12 tindrà lloc el dia dedicat al saxòfon, instrument de Jaume. En aquest concert participaran els alumnes de saxòfon de les escoles de Gata de Gorgos i Poble Nou de Benitatxell. Com a grup a destacar participarà el Quartet de saxòfons “Saxo mòbile”, quartet que es va fundar l’any 1996 amb Frank de Vuyst (un dels millors directors de banda, actualment dirigeix la banda de Dénia, Torrent i és director titular de l’Orquestra simfònica de Saragossa) , Jaume Enguix (professor de saxòfon de l’escola de Dénia i director de l’Escola i banda de Benidoleig), Sebastià Roig (director de l’escola municipal de música de Gata), i com no el sempre nostre Jaume Monfort. En aquesta ocasió Sergio Martínez (professor de saxòfon del Conservatori “Tenor Cortis” de Dénia) formarà part del quartet.

FONT: Cartell i informació facilitats per Sebastià Roig Sirerol. Escola Municipal de Música.ELS POLICIES LOCALS DE GATA HANIEL MONSONÍS I RAFA BOVER PARTICIPEN EN LA II JORNADA DE PREVENCIÓ DE LA DELINQÜÈNCIA I SEGURETAT PÚBLICA DE XÀBIA

20150228184337-polisgata.jpg

Explicant el seu treball en les ferramentes de les xarxes socials per al bé comú del poble

Monsonís agraïx als veïns la seua col·laboració i implicació en les xarxes socials que gestiona

Els policies locals de Gata, Haniel Monsonís i Rafa Bover van participar fa uns dies a la II Jornada de Prevenció de la Delinqüència i Seguretat Pública celebrada a Xàbia el passat dijous. Els agents que treballen a l’ajuntament de Gata van ser convidats pel cap de la Policia Local de Xàbia per a explicar el seu treball en la pàgina web, la pàgina Facebook i l’espai Twiter de la policia local de Gata de Gorgos, que gestiona com a webmaster i administrador dels canals vistuals de comunicació de la Policia Local de Gata Haniel Monsonis.

Rafa Bover explicant i Haniel Monsonis projectant les diapositives i també explicant, van convidar a compartir el seu experiment social. Van explicar els motius que van portar a la seua creació, com van ser els primers anys amb els seus encerts i errades, així com tots els èxits que ENTRE TODOS s’han aconseguit.

Els agents van repassar els 8 anys de treball mitjançant les publicacions dels mitjans de comunicació, que, incondicionalment, han recolzat la causa, podent recordar el papel fonamental que va jugar el poble de Gata per a l’aclariment de casos de pornografia infantil, la desarticulació d’un grup de falsos revisors del gas perquè els veïns de Gata van assenyalar on estaven, la desarticulació de la banda que robava ciclomotors i posteriorment els desguatzava per a vendre´ls. Una altra aportació per a destapar la banda que traficava amb drogues, els lladres de Gata Residencial gràcies a les aportacions veïnals magnífiques. L’intent de robatori de la excavadora gràcies al ràpid avís, la detenció de lladres de cablejat elèctric, els lladres de l’estanc amb els inhibidors de freqüència i resta de material, entre altres moltes coses, que van poder analitzar tant a Xàbia com a Madrid, on els dos agents ja van participar a l’Institut Nacional d’Administracions Públiques per a donar a conéixer el mateix treball.

Comenta Monsonís a les xarxes de la Policia, referint-se al veïnat de Gata: "...I l’èxit no es nostre, ni molt menys. L’èxit es de tots i totes els que formeu esta gran família virtual, tant del poble de Gata de Gorgos com amics i visitants de altres parts. Perque ens agrada saber que els joves de la població que estan fora en Alemanya, Anglaterra, Perú o qualsevol altra part del món, ens visiten i seguixen, per a saber que ocorre a "la terreta".

Seguix dient Monsonís: "Nosaltres sols som els agents legitimats per a l’ús de la força (detencions), però no per això deixem de ser persones de carn i os. No som supermans ni tampoc volem ser-ho. Únicament busquem la qualitat en el servici a la població on servim, intentant millorar la seguretat de tots els nostres veïns.
I realment podem dir orgullosos que el que té Gata de Gorgos, de forma difícil (per no dir impossible) podrà ser igualat o superat per altra població".

Parla Haniel personalment: "Porte 12 anys de servici ací, al vostre costat, i cada dia m’alegre el poder incloure’m en els vostres telèfons, tablets, portàtils o qualsevol altre element electrònico amb el que es consulta alguna cosa de la Policia de Gata, i més ara amb la televisió de la nostra pàgina web on cada vegada estem rebent més visites per este motiu".

Finalment comenta el policia: "No som nosaltres, sinò vosaltres els que diàriament milloreu la qualitat de vida del conjunt de la societat de Gata de Gorgos, a l’utilitzar el nostre servici. No sempre les coses ixen bé; també errem o no arribem a donar alcanç als malfetors, però servirà per a posar més empeny i millorar. Gràcies per dedicar-nos uns minuts diaris quan llegiu les nostres notícies, informacions, bans, talls de trànsit, etc. i per transmitir-ho a altres que no ens lliguen. Ací estem pel que necessiteu, lles vint-i-quatre hores al dia, els 365 dies de l’any".

FONT: Foto i declaració, Policia Local de Gata.EL CICLISTA GATER SERGIO TORRES JORRO PARTICIPA EN LA VOLTA A MÚRCIA

20150228185700-sergiovicentchesa.jpg

Hui ha començat la I Volta Costa Cálida Región de Múrcia, en la qual participa el ciclista gater SERGIO TORRES JORRO, que milita en el club ciclista Benicàssim Me Gusta-Link. Participen 26 equips de tota Espanya. Comentava Sergio abans de començar la primera etapa de hui dissabte: "Después de estar rehabilitando la rodilla con el crack Vicente Estévez Grimalt estas 2 semanas, mañana correré la vuelta a Murcia Elite/sub23, nos esperan dos días de competición con los mejores equipos de España. Esperemos que aguante la rodilla!".

L’etapa de hui dissabte era Cartagena-La Manga. Demà diumenge 1 de març serà la segona etapa Mazarrón-Mazarrón.

A la fotografia, Sergio en una de les etapes de la Volta a la Marina 2015. Foto: Vicent Chesa.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris