Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Enero de 2015.

NAIX 2015 AMB MOLTA IL·LUSIÓ I LLUM. Des de dalt del Montgó rebent l'any nou

20150101205602-jesusmontgo.jpg

Ja és un clàssic. Els amants de la natura, com Jesús, no perden l’ocasió d’encaramar-se a l’alt de les seues muntanyes, que també són les nostres, i gaudir del preciós espectacle, de respirar l’aire pur, d’ampliar l’horitzó. Per això, Jesús Antonio ha pujat al Montgó hui dia del Cap d’Any i ha brindat per tots i per la natura mateixa. Des de dalt del Montgó ha desitjat un any nou 2015 carregat de força, llum i amb més propòsits i somnis. Comentava Jesús al seu facebook: "Igual que l’any passat en esta data he tornat a pujar al Montgó a celebrar l’any nou, i no sóc l’únic ja que he vist un centenar de persones. Un brindis per l’any nou i hos desig MOLTA SALUT (el que té salut té de tot) chin chin".

  Foto de Jesús Antonio Garcia Soler.
  Foto de Jesús Antonio Garcia Soler.
  Foto de Jesús Antonio Garcia Soler.
  Foto de Jesús Antonio Garcia Soler.

Agraïment a Jesús que ens oferisca eixe espectacle de la natura, amb eixes fotografies tan impressionants el primer dia de l’any 2015.

FONT: Fotos Jesús Antonio García Soler.

   


QUÈ ENS PORTARÀ EL 2015 A GATA? (Calendari gater i festetes)

20150101231613-reisajunt2.jpg

Quasi tenim el primer dia de l’any passat. I això que anit a aquestes hores estaven esperant que arribarà el nou any. És el pas del temps, que corre, corre, sense parar. Però...què ens portarà l’any 2015 al poble de Gata?. Quins aconteixements vindran i a quina data?. Anem fent un resum, el calendari gater i de festetes. Cal destacar que enguany és any d’eleccions municipals, que al juliol és el centenari de l’arribada del tren a Gata i que -sempre que Déu vulga, com es diu- a setembre podem comptar amb una altra centenària al poble, ja que fins ara sols en tenim una de 102 anys, Teresa Signes Diego.

GENER 2015:

Dia 3, dissabte: doble sessió de teatre. Infantil, amb Pulgarcito. Siete Comediantes.

Dia 4, diumenge: Acaba la Plaça de Nadal, amb la fira d’associacions i grups. Els visirs reials anuncien amb un bàndol ,l’arribada dels Reis Mags a Gata.

Dia 5, dilluns: 18.30 hores, representació del MISTERI DELS REIS MAGS (ITLCV). Avinguda de la Pau i Plaça Església. Repartiment de joguets per totes les cases de Gata. PRIMERA ACTUACIÓ amb la declaració de Festa d'Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana.

Dies 17 i 18: Festes de Sant Antoni del Porquet. Celebració al Raval.

FEBRER 2015:

Dia 2, dilluns: La Candelària. Benedicció de caneles i ciris a l’església. Festa dels llumeros.

Dia 3, dimarts: Sant Blai. Benedicció de rollos, pastissets i dolços a l’església.

Dies 12 al 17, dimarts: Festes de Carnestoltes, Darrers dies a Gata. Darrer dijous (12), darrer dissabte (14), tradicional darrer diumenge (15).

Dia 18, dimecres: Dimecres de Cendra. Comença la Quaresma, que enguany arriba prompte.

MARÇ 2015:

Dia 19, dijous: Festa de Sant Josep.

Dies 25 a 27: Tríduum a la Verge dels Dolors.

Dia 29, diumenge: Diumenge de Rams. Processó des de la Plaça Nova a l’església.

ABRIL 2015:

Dia 2: Dijous Sant.

Dia 3: Divendres Sant. Tradicional Via Crucis. Processó del Sant Soterrament.

Dia 5: Diumenge de Pasqua.

Dia 6: Segon dia de Pasqua, dilluns.

Dia 12: Segon diumenge de Pasqua.

Dia 13: Festa de Sant Vicent, tradicional dia de Pasqua.

MAIG 2015:

Dia 8: Començament de la campanya electoral municipal.

Dia 17: Ascensió del Senyor.

Dia 22: Acabament de la campanya electoral municipal.

Diumenge 24, Dia de Pentecostés. DIA DE LES VOTACIONS MUNICIPALS. Primer diumenge de Comunions a Gata.

Diumenge 31, Santíssima Trinitat, Segon diumenge de Comunions a Gata.

JUNY 2015:

Dia 7, diumenge: Corpus Christi.

Dia 13 o 20: Elecció de la nova corporació municipal, eixida de les eleccions.

Dia 14, diumenge: Festa del Cor de Jesús.

Dies 23 i 24: Festes a la Font del Riu, Sant Joan.

JULIOL 2015:

Dia 11, dissabte: CENTENARI DE L’ARRIBADA DEL TREN A GATA (1915-2015).

17 a 25?: Novena al Santíssim Crist del Calvari.

Dies 25 a 31: FESTES PATRONALS al Santíssim Crist del Calvari.

AGOST 2015:

1 al 6: Continuació de les festes patronals.

Dia 6, dijous: Festa major, dia del sant Crist del Calvari.

Dia 14, divendres: Inauguració de la mostra internacional "Art al Vent" 2015.

Dia 15, dissabte: Festa de la Mare de Déu d’Agost.

SETEMBRE 2015:

Dia 7, dilluns?: (si Déu vol) 103 aniversari de la veïna de Gata, Teresa Signes Diego.

Dia 16, dimecres?: (si Déu vol) 100 aniversari de la veïna de Gata, Antonia Signes Fenoll.

Dia 29, dimarts: FESTA DE SANT MIQUEL, titular de la parròquia.

OCTUBRE, 2015:

Entre 9 divendres i 12, dilluns: Fira del comerç gater GATA AL CARRER 2015.

NOVEMBRE 2015:

Dia 1, diumenge: Festa de Tot Sants. Visita al cementeri municipal.

DESEMBRE 2015:

Dia 8, dimarts: Festa de la Puríssima.

Dia 25, divendres: Dia de Nadal.

Ací, en resumen, vos he posat totes les festes i aconteixements que s’esperen al 2015. Si acàs en conegueu més, ja sabeu. Podeu comunicar-ho bé pel facebook o pel blog. Afegirem la vostra data al calendari.EL MERCADET DEL DIVENDRES DE GATA S'HA FET HUI DINS DEL CARRER SIGNES: anècdota històrica en 82 anys

20150102172550-mercadetdiv2gener.jpg

Una data històrica, divendres 2 de gener de 2015. Per primera vegada en la història del mercadet municipal dels divendres, que complix a març 82 anys, s’ha ocupat el carrer Signes, no en la seua totalitat, però si més de mig. A més del carrer Signes, on estaven els articles de roba i sabates, els llocs de verdures i fruites i d’aliments s’han posat a la Plaça Nova. Inclús, hi havia dos llocs de roba al començament del carrer Teulada, junt al carrer Signes.

Els llocs de instal·lació del mercadet del divendres han sigut molt variats, no sols a la Plaça Nova. També s’ha fet a l’Era de Boronat i carrer Teulada, inclús; a l’Avinguda de la Pau -on va estar molt de temps fins 2005 que va tornar a la plaça, però mai al carrer Signes.

Si anem a la recerca de informació històrica, ens trobarem que en 1931 s’expropiava una casa al carrer Calvari (hui Signes) per a donar entrada a la PLAZA DE ABASTOS. El mercadet dels divendres que, fins aleshores es feia a la Plaça de l’Església- passaria des de l’acord plenari del dia 13 de març de 1933 a la nova plaça "de abastos".

Ací teniu algunes fotografies d’aquest matí, amb el mercat al carrer Signes. IMATGES DE FESTA: gateres passen el pas de l'any a Madrid

20150102175039-xiconesamadrid.jpg

L'any passat ja hi havia un grup de gateres per Madrid, que també van ser protagonistes al blog. Enguany cinc xicones gateres protagonitzen l'article de "Imatges de festa". Elles han estat uns quants dies per Madrid i han pogut gaudir de l'ambient de fi d'any 2014 i benvinguda del 2015. A la Porta del Sol van estar despúsanit com molts altres espanyols. Ací les vegeu, preparant-se per a l'ocasió, en una de les conegudes i cèntriques zones de Madrid. Ara tornaran cap a casa amb molt per a contar.IMATGES CURIOSES: des de les Alcolaes...vista al Montgó

20150102175958-montgopoblejoanvi-copia.jpg

PODEU FER MÉS GRAN L'ESTAMPA DEL MONTGÓ, PUNXANT ACÍ

L'amic Joanvi Vallés puja al facebook aquesta preciosa imatge. Es divisa el poble per baix de les Alcolaes (o Alcolaies, com molt diem) i al fons el Montgó, amb el sol acomiadant-se amb els últims raigs. Una bonica estampa de l'hivern, amb colors de fred, una fotografia pròpia d'aquests temps de principis d'any, el segon dia del nou any 2015. si punxeu dalt, veure la imatge més gran i bonica.LA PLAÇA DE NADAL ES DEDICA HUI ALS XIQUETS; DEMÀ TEATRE I DIUMENGE ASSOCIACIONS I GRUPS

20150102184055-teatremajors.jpg

Tres dies queden per acabar la Plaça de Nadal, la que -sense dubte- ha sigut un èxit per a la gent gatera. Han passat molt per allí, han gaudit de les activitats i seguiran fent-ho. Aquesta vesprada, els xiquets han sigut els protagonistes. Organitzat per la biblioteca, els més menuts han pogut sonriure amb "La maleta d’Anacleta", una contacontes que ha portat els somnis i rialles als xiquets i xiquetes de Gata.

Foto de Biblioteca de Gata de Gorgos.
Foto de Biblioteca de Gata de Gorgos.
Demà, dissabte, el grup "Los siete comediantes" portaran el teatre a Gata. Per als xiquets, el grup interpretarà l’obra infantil "Pulgarcito". Teatre a la carpa de la Plaça Nova !!! Dos horaris, dos obres diferents. Com deia a les 17 hores per als mes menuts i "Paulina, Paco y su bigote" a les 20,30 hores per als mes majors. Haura servici de barra!. La vesprada nit tindrà la col.laboració de la Comissio de Festes 2015 !!! Ja saps, si vols passar una vesprada-nit divertida!!!.

 

  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Finalment, el diumenge 4 de gener serà el torn de les associacions, grups i ONGs. Ja vos amplie demà la informació al respecte.
FONT: Biblioteca / Comissió de Festes Gata 2015.REIS 2015 (FITLCV): EL PALAU D'HIVERN DEL REI HERODES ESPERA IMPACIENT...

20150103214317-palcobuitherodes.jpg

És una imatge que transmet tranquil·litat, paciència. És l'andamiatge que en dos dies es transformarà en el Palau d'hivern d'Herodes a l'Avinguda la Pau. La fotografia de Adrián Femenía ho diu tot. Espera amb impaciència el contagi de l'alegria, el goig de rebre els tres Reis d'Orient. A la Plaça de l'Església també espera el Portal de Betlem, l'altre element "arquitectònic" del MISTERI DELS REIS MAGS.

FONT: Foto de Adrián Femenía Mulet.EL TEATRE, ATRACCIÓ DE HUI A LA PLAÇA DE NADAL; demà, fira d'associacions i grups

20150103220938-2014-12-26-12.09.42.jpg

Demà, fira d’associacions i grups. Acabaran les activitats amb la visita dels Visirs Reials i el final del bandol anunciant la visita dels Reis Mags al dia següent

Menuts i grans han podir gaudir esta vesprada i este tardet amb el grup de teatre "Los Siete Comediantes". Un conte infantil "Pulgarcito" i una comedia musical han sigut interpretats per estos exzcel·lents artistes del gènere. La carpa de la Plaça del Nadal estava ple. Com ja sabeu, l’acte tenia la col·laboració de la Comissió de festes 2015 que, a més, posava la barra.

Demà dia 4, diumenge, serà l’últim dia de la que es diu popularment "la carpa", la Plaça de Nadal. Serà el torn de la Fira de les associacions i grups, pel matí de 10 a 14 hores, amb activitats i jocs per als xiquets. Al tardet, acabaran les activitats amb un gran roscó de Reis, amb la visita dels Visirs Reials, que anunciaran el gran aconteixement del dilluns, el Misteri i cavalcada dels Reis Mags de Gata, en el seu primer any com a Festa d'Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana.

  Tots uns artistes!!!!

A la imatge de dins l'article teniu una fotografia del teatre de hui, de Sefa García. A la portada, els grups que demà estaran a la Plaça de Nadal.LA PLAÇA DE NADAL, ÈXIT AL FINAL...dos dies de molta gent. Ahir, teatre; hui, associacions ( I )

20150104174006-2015-01-04-12.09.36.jpg

Este matí moltes associacions de Gata han estat presents a la plaça de Nadal, han fet tallers, han fet passacarrer de dolçaines el grup "El Montgó", concert i ball amb la rondalla i el grup de danses La Llata, la Banda de Música, l’associació benèfica parroquial "Caritas", Marina d’Art, la AMPA Santíssim Crist, FPA, la Regidoria d’Esports, TAPIS, els Juniors.

L’últim acte es farà aquesta vesprada, amb la degustació del "roscón de Reis" fet per panaderies del poble, esperant l’arribada dels visirs reials, que anunciaran l’acte de demà dilluns, el MISTERI DELS REIS i la cavalcada de repartiment de regals i paquets.

A l’hora de fer un balanç de si ha valgut la pena o no posar la "carpa", la Plaça de Nadal, li deixe la paraula al president dels comerciants, Vicent Fornés, que diu:

"Gaudim dels darrers dies de la Plaça d Nadal, una experiencia pionera al nostre poble i que gracies al esforç de molts, s’han replegat un grapat de vivencies quasi sempre positives. Molta gent ha estat col.laborador davant d’aquest projecte i pensem que al proper any serán molts més els que ens afegim. Aplaudir al M.I. Ajuntament i donarlos la enhorabona...i ens queda el plat fort. REIS 2015." 

  Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

A les imatges de dins de l’article i la portada teniu alguns detalls de la fira d’associacions de hui a la carpa.

FONT: Fotos Ajuntament / personals.LA PLAÇA DE NADAL: Fira associacions en imatges ( i II )

20150104180712-firaassociacionscarpa.jpg

Ací vos deixe un document gràfic d’algunes de les associacions i grups que han omplit hui la Plaça de Nadal, el dia de la Fira. Li queden poques hores a l’exitosa carpa de la Plaça Nova...encara es pot degustar el roscó de Reis i acompanyar l’arribada dels visirs reials a Gata, anunciant l’event de demà.REIS 2015 (FITLCV): ( I ) PREPARANT LA BAIXADA DE L'ÀNGEL AL PORTAL

20150104191429-2015-01-04-11.41.00.jpg

Van lligant-se caps per a que demà tot siga un èxit. Reis 2015 de Gata, primer any que serà festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana. MISTERI DELS REIS. Demà a les 18.30 hores. Hui s’ha preparat molt bé la tirolina que donarà pas a la caiguda de l’àngel des de la torres del campanar cap al Portal de Betlem a la Plaça de l’Església. He capturat la instantània que podeu veure. El GRUP ESPELEO GATENSE fa una gran tasca en aquesta parcel·la. A la imatge, encara estaven llevant els rastres de bombetes de llum, per a fer lloc i poder posar la tirolina.REIS 2015 (FITLCV) ( II ): ELS PAGES FAN EL BANDOL ANUNCIADOR DE LA VISITA DE SES MAJESTATS ELS REIS D'ORIENT

20150104192418-img-20150104-wa0003.jpg

A hores d’ara, els pages de Ses Majestats, Melcior, Gaspar i Baltasar, recorren els carrers i places de Gata, anunciant amb un bàndol (signat a la Vall d’Arán (Lleida) -com es deia abans-) l’arribada demà dels Reis d’Orient. Un sèquit de cavalls i genets vestits de pages van passant pels carrers, encara que no tots. En els llocs que més es concentra la gent, com en el cas de la fotografia a la Plaça de l’Església, els pages procedixen a emetre el bàndol. L’últim lloc on aniran els pages serà a la Plaça de Nadal. Ells faran la cloenda de la carpa i es procedirà a degustar el roscó de Reis fet per les panaderies del poble. DEMÀ ÉS EL GRAN DIA DE LA IL·LUSIÓ INFANTIL...I DELS MAJORS. DEMÀ VÉNEN ELS REIS.

FONT: Foto de Verónica Vives.REIS 2015 (FITLCV) ( i III ): TOT PREPARAT AL PALAU D'HERODES. La lluna és testimoni

20150104202848-img-20150104-wa0007.jpg

Diuen les escriptures: "...I un estel els guià cap a Betlem". Què curiós que dalt del decorat que representa el Palau d’hivern d’Herodes, estiga ja eixe estel esperant als Reis Mags de l’Orient. La lluna està sent aquesta vesprada-nit testimoni de que tot està preparat. Demà a les 18.30 hores tornarà a sentir-se la música habitual, la música que donarà pau a la gent i obrirà el cor als més menuts.

FONT: Foto de Verónica Vives.REIS 2015 (FITLCV): HUI ÉS EL GRAN DIA. JA VÉNEN ELS REIS

20150105125747-2014-01-05-19.32.44.jpg

Ja estan molt a prop. En unes hores, assistiran a l'àgap preparat al centre d'acollida de les Alcolaies. Són els REIS MAGS D'ORIENT Melcior, Gaspar i Baltassar i tot els seus sèquits. A les 18.30 hores, començarà la representació del MISTERI DELS REIS a Gata: Avinguda de la Pau i Plaça de l'Església. Moments més espectaculars: Arribada del Rei Herodes i dels Reis Mags a l'avinguda. Conversa entre la sibil·la Annea (enguany novetat) i Herodes. Arribada dels pastorets i reis al Portal de Betlem. Baixada de l'àngel des de la torre del campanar. Repartiment de joguets i regals pels carrers de Gata. Enguany, caldrà estar més atents, és el primer any de la declaració de FESTA D'INTERÉS TURÍSTIC LOCAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA. Sort i endavant.

Al respecte dels carrers, anuncia l'Ajuntament:

"Recordem a tots que a partir de les dos de la vesprada no es podrà estacionar a molts carrers del poble. Tenen a la seua disposició els pàrkings públics i a més el pati de les escoles estarà també obert per tal de poder aparcar allí. Recordem als pares que les comitives reials estaran alli dalt preparant-se, recomanem no pujar amb xiquets. Gràcies per la seua col.laboració".

La Policia Local de Gata també dona unes recomanacions per a seguir la vesprada-nit de Reis 2015:

CONSELLS PER A la REPRESENTACIÓ DELS REIS MAGS:
* mantinga una distància segura respecte dels cavalls que participen. No es pose davant d'ells.
* no es puge als fanals, baranes, tanques i altres elements.
* a l'hora de recollir els caramels que es llancen, tinga molt present el no fer-ho prop dels cavalls mentre passen (cal esperar uns segons a que passen) així com tampoc dels vehicles que puguen trobar-se a la zona mentre es troben en marxa.
* si els seus fills són menuts, a...brigue'ls i posen-los un tros d'esparadrap en la màniga o part del pit de la jaqueta, on puga llegir-se el nom del xiquet i un número de telèfon.
* atenga a les indicacions de la Policia Local així com del personal de Protecció Civil, ja que són els encarregats que tot transcòrrega amb normalitat. Ells estan en contacte amb el personal de l'organització per solucionar els problemes que puguen donar-se.
* tinga present que per la nostra població transcorre la travessia de la Carretera Nacional 332, per la qual cosa per creuar-la és millor fer-ho pels llocs regulats per la Policia, o en defecte d'això pels passos de vianants i respectant els semàfors.
* si van en grup, preestableixin un lloc de trobada on poder trobar-se en cas de pèrdua, no amb molta gent per així poder trobar-se ràpidament. Si són visitants, els recomanem: C/ Duquessa d'Almodóvar nº 3 (Ajuntament), C/ Pare Mulet nº 8 (Farmàcia) o Av. de la Marina Alta nº 14 (Oficina de Turisme).
* si tenen qualsevol dubte, emergència o necessitaren comunicar-se amb nosaltres, cride'ns al telèfon 965.757.432.

Ja ho sabeu, en unes hores arriba la màgia a GATA.

FONT: Ajuntament de Gata / Policia Local de Gata.IMATGES CURIOSES: Grans moments dels júniors a la Plaça de Nadal de Gata

20150105133939-ellstres.jpg

No són els Sants Inocents, són els nadals a la Plaça Nova, a la carpa. Ahir pel matí, el Moviment Júnior va idea el "foto-call" o com es diga i es van traure fotografies de xiquetes i xiquets, majors i majorets, vestits amb vestimentes de l’època del betlem. He triat sols tres imatges, que són força curioses i que donen a conéixer la complicitat dels veïns ací retratats amb els júniors.

A la foto vertical de la portada podeu veure a l’alcaldessa Maite Signes, al regidor Juan Pedrós i a la regidora Dora Caselles, vestits dels tres reis, anunciant ja l’arribada dels vertaders Reis d’Orients, d’aquesta vesprada. A la foto horitzontal de dins de l’article vegeu a diversos rectors, es poden descobrir fàcilment, i a monitors del Júnior, també disfressats de personatges del betlem. A la foto de baix (també interior), alguns músics de la banda de Gata, que no van voler perdre’s la foto.

Foto de Vero Vives Costa.

 1. Foto de Vero Vives Costa.
Van ser imatges curioses, grans moments. Molts xiquets s’ho van passar molt bé, amb jocs, amb proves, amb fotos. Les altres associacions presents també van recolzar aquesta fira d’associacions a la Plaça de Nadal. I, per supost, les dances del grup "la Llata" amb la Rondalla, que van posar tot l’art musical que atresoren dalt i baix de l’escenari.


REIS 2015 (FITLCV): LA PREMSA PARLA...del Misteris dels Reis hui a Gata

20150105161700-reisajunt2.jpg

Si que es fan ressó, encara que siga el mateix dia, molts de diaris i mitjan de comunicació. M’han comunicat que a les 7,58 del matí a Radio Nacional d’Espanya, a les notícies de la Comunitat Valenciana, l’última notícia d’este matí ha sigut la festa del Misteri dels Reis.

Ahir de vesprada, l’agència de notícies de l’Arquebisbat de València AVAN publicava la notícia i titulava: "domingo 04 de enero de 2015. Gata de Gorgos representa este lunes el auto sacramental de los Reyes Magos tras su declaración como fiesta de interés turístico local de la Comunidad Valenciana. Cuatrocientos vecinos participan en la escenificación a las 18.30 horas". ací teniu l’enllaç: http://archivalencia.org/contenido.php?a=6&pad=6&modulo=37&id=11298.

De la mateixa notícia, publicava el diari INFORMACIÓN: "El Misteri dels Reis", mañana en Gata de Gorgos. Unos 400 vecinos de Gata de Gorgos representan este lunes el auto sacramental de los Reyes Magos". Estava signada la notícia per información.es/efe i extreta de la notícia d’AVAN. Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2015/01/04/misteri-dels-reis-manana-gata/1584597.html.

També el diari digital "MARINA PLAZA" titulava: "Cerca de 400 vecinos representan el primer Misteri dels Reis tras su declaración como Fiesta de Interés Turístico Local". En els subtítols: "El “Misteri dels Reis” de Gata de Gorgos, un auto sacramental que escenifica la llegada de los Reyes Magos, será representado este lunes por primera vez tras su reciente declaración como Fiesta de Interés Turístico Local de la Comunitat Valenciana por la Conselleria de Economía, Industria, Empleo y Turismo, a solicitud del pleno del Ayuntamiento". Ací teniu l’enllaç: http://lamarinaplaza.com/2015/01/04/cerca-de-400-vecinos-representan-el-primer-misteri-dels-reis-tras-su-declaracion-como-fiesta-de-interes-turistico-local/.

FONT: AVAN noticias / Información (Alacant) / La Marina Plaza (digital).REIS 2015: ESPECTACULAR I EXCEPCIONAL POSADA EN ESCENA DEL MISTERI DELS REIS MAGS DE GATA: I, Palau d'Herodes

20150106002301-dscf4870.jpg

(ÀLBUM DEL PALAU D’HERODES, primer acte del Misteri dels Reis de Gata (FITLCV)

De 19 a 20,35, tot un espectacle i un teatre a l’aire lliure i itinerant

Primer any de declaració com a Festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana, al MISTERI DELS REIS de Gata

De espectacular i excepcional es pot qualificar la posada en escena

Primer any de Festa d’Interés Turístic Local de la C.V., 5-1-2015

Tot un espectacle d’actors aficionats del poble de Gata. S’ha posat en escena el text escrit per Antonio Salvá Roselló l’any 1968. S’ha consolidat amb més de 400 persones bolcades en la interpretació dels papers encomanats. El so, l’ambient, els vestuaris, el colorit, tot un gran muntatge.
Hi havia una gran novetat, que ha passat desapercebuda per a molts, perquè ha resultat tot un encert. Una nova actriu aficionada ha interpretat a la sibil·la Anea. Ho ha fet molt bé, com la seua antecesora, i no s’ha notat pràcticament.

A les imatges de l’àlbum podeu veure una part del primer acte.REIS 2015: DE NOU, LA BAIXADA DE L'ÀNGEL HA ADMIRAT A TOTS A LA COVA DE BETLEM: II, MISTERI DELS REIS DE GATA (Plaça de l'Església)

20150106004836-dscf4931.jpg

(ÀLBUM DE LA COVA DE BETLEM, 2n acte del MISTERI DELS REIS A GATA)

La Plaça de l’Església estava plena, no volien perdre’s l’Adoració dels pastorets i els Reis Mags, al Nen Jesús, acompanyat de la Verge, Sant Josep i els angelets. De nou, la baixada de l’àngel ha admirat a tots als que s’han aplegat a la plaça. 

Dalt teniu l’enllaç a l’àlbum amb algunes fotografies de la Cova de Betlem.REIS 2015: REPARTIMENT DE REGALS I JOGUETS, 3r acte del MISTERI DELS REIS A GATA

20150106010044-dscf5006.jpg

(ÀLBUM DEL REPARTIMENT DE REGALS I JOGUETS A GATA, 5-1-2015)

Finalment, el repartiment per tots els carrers del poble. Any rere any és un ritual, un costum que es fa tradició. Dins de cada furgó estan les il·lusions, els volers, els regals de grans per als menuts, d'uns per als altres. Els pages treballen de valent per a portar casa per casa el paquet, el regal, el joguet més estimat. És l'última part de la gran festa de Gata.

A les imatges, alguns moments del repartiment a la carretera general i al carrer Signes.LA PREMSA PARLA DE...la representació del MISTERI DELS REIS A GATA (FITLCV)

20150106180858-dscf4885.jpg

S’ho mereixia ja, que li dedicaren més d’un curt paràgraf el dia després de l’event màgic dels més menuts. Ho publica, per fi, extensament el diari LAS PROVINCIAS a la seua secció La Marina de hui dimarts dia 6, festa de la Epifanía. La fotografia de portada i tres fotografies a l’interior, a més d’una pàgina i part de la segona. El títol de FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC LOCAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA per al MISTERI DELS REIS MAGS, ha portat als diaris a publicar hui més del que era habitual. Titula el diari LP: "El "Misteri dels Reis Mags" de Gata se estrena como Fiesta de Interés Turístico Local". Al subtítol es referix també als reis de la comarca. Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201501/06/misteri-dels-reis-mags-20150106000307-v.html.

.Una de las intervenciones de Herodes, durante la representación del 'Misteri', en el escenario que representa su palacio de invierno. :: Tino Calvo

Per la seua part, els diaris INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV publiquen hui dia 6: "El Misteri dels Reis de Gata se corona como fiesta de interés turístico local". Al subtítol: "Cientos de vecinos siguen la representación de un auto sacramental interpretado por 400 actores y figurantes". Ací teniu l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2015/01/06/misteri-dels-reis-gata-corona/1585056.html.

Foto de J Pedros Talens.

Foto de J Pedros Talens.
Foto de J Pedros Talens.

FONT: Fotos J. Pedrós / personals. Diaris Información/Levante-EMV/Las Provincias, dia 6-1-2015.NOVA DONACIÓ DE SANG A GATA, DEMÀ DIJOUS DIA 8

Com és habitual els primers dijous de mes, demà dijous 8 de gener de 2015 es farà la primera col·lecta altruïsta de sang de l'any, als locals del Centre Social, de 17 a 20,30 hores. Si vols donar sang, ja saps on anar. Pots salvar vides...L'AJUNTAMENT CONTRACTA TRES JÓVENS MITJANÇANT EL SALARI JOVE

20150107231637-salarijove14.jpg

L’Ajuntament de Gata ha contractat a tres persones gràcies a l’ampliació de la subvenció SALARI JOVE 2014, del Fons Social Europeu i a través de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Ocupació que contempla la totalitat dels costos laborals d’aquestos treballadors, tant salari com seguretat social. Les tres persones, que estaran contractades per un període de sis mesos, del 19 de desembre al 18 de juny de 2015, ocuparan els llocs Tècnic Mitjà de Gestió i tècnic d’esports

L’objectiu principal de la subvenció, que té un import de 22.420,16 euros, és ajudar als joves a ampliar la seua experiència laboral, relacionada amb els seus estudis, mitjançant la consecució d’un treball per tal que tinguen majors possibilitats d’inserció al món laboral en finalitzar aquest servei

Per a la selecció es van tenir en compte els requisits establerts per la mateixa conselleria, joves menors de 30 anys inscrits en el Servef amb menys de 180 dies d’experiència laboral, amb un grau formatiu mínim de diplomat o equivalent i que no hagin acabat la carrera abans de desembre del 2009. 

FONTS: Text i Fotos, Gabinet de Premsa, Gata de Gorgos.

 CONVOQUEN ELS I PREMIS D'INVESTIGACIÓ MATEMÀTICA "VICENT CASELLES"

20150107234043-vicentcaselles.jpg
La Fundació BBVA i la Real Sociedad Matemática Española (RSME) acaben de convocar conjuntament la primera edición dels Premis d'Investigació Matemàtica 'Vicent Caselles', en honor a la figura del que fou professor de les universitats de València, Illes Balears i Pompeu Fabra de Barcelona. Ja vaig informar del seu òbit al setembre de 2013, de la concesió i aprovació per part del Consell Escolar Municipal, l'Ajuntament de Gata i la Conselleria del nom de l'institut de secundària de Gata, que porta el nom des d'octubre passat de "Matemàtic Vicent Caselles"i recentment de la revista d'hivern de 2014 de "Daualdeu" que dedicava un ampli reportatge sobre el gater VICENT CASELLES COSTA (Matemàtic).
Tornant als premis, cal dir que hi haurà sis premis, de 2.000 euros bruts cadascun, sobre la modalitat de 'investigació matemàtica'. Els premis són per a matemàtics espanyols o que hagen fet el seu treball d'investigació en una universitat o centre científic espanyol, que hagen defensat la seua tesis doctoral en els tres anys previs al de la convocatòria (en aquest cas els anys 2012, 2013, 2014). L'edat no té que superar els 30 anys a l'acabar el present any 2015. Es poden presentar possibles candidats fins les 14.00 hores del dissabte 28 de febrer de 2015. Els premis es donaran a conéixer abans del dimecres 1 de juliol de 2015.

FONT: EUROPA PRESS.LA PREMSA PARLA DE...la contractació de tres persones pel Salari Jove (Ajuntament de Gata)

El diari LAS PROVINCIAS (secció La Marina) publica hui dijous dia 8 de gener de 2015 la notícia municipal d’ahir a Gata. El tema, la contractació de tres persones joves per mig del Salari Jove. El titular: "Gata recibe 22.000 euros para contratar a tres jóvenes". Ací està l'enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/marina/201501/08/gata-recibe-euros-para-20150108001324-v.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS, 8-1-2015.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.648, la del passat dia 21/10/2014-

20150108123618-tossalet1.jpg

Passats els nadals i reis, passada l’actualitat plena de notícies, Reprenc la sèrie de fotografíes antigues, documents, imatges d’altres temps, de Gata i els gaters. Estava dormida la sèrie però no oblidada i per any nou, actualització nova. La foto correspon al passat dia 21 d’octubre de l’any passat, 2014. Comence una sèrie dins de l’altra. El temps enrere dels programes de festes i les seues fotografies. Els anys 81 i 82 del segle XX tenia l’Ajuntament de Gata com a projecte la urbanització del Tossalet. Ací podeu veure com estava en eixos anys. Fixeu-se amb la casa de pedra del cantó i el canvi que hui és una realitat.

FONT: Programa de festes 1982.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.649, la del dia 22/10/2014-

20150108153628-eraboronat.jpg

Una altra fotografía de l’any 1982. L’Era de Boronat, hui urbanitzada estava d’aquesta manera. Al fons, a l’esquerra, podeu veure el carrer Teulada i un cotxe aparcat. Encara es veuen hui les restes de la casa de camp i del cup que podeu observar a la dreta. En l’actualitat, els carrers Era de Boronat, Cuartel i Serrillàs conformen la urbanitzada Era de Boronat.

FONT: Programa de festes 1982.IMATGES CURIOSES: sabeu perquè eixe carinyo i amor?

20150108230857-fotodesanti.jpg

Han passat tres dies però seguim vegent pel facebook imatges com aquesta. És una imatge curiosa captada per un dels millors fotògrafs del MISTERI DELS REIS de Gata (FITLCV), no perquè siga el meu germà sinó més bé per l'oportunitat de capturar imatges com la que vos pose, amb permís dels quatre protagonistes: el que fa la foto i els que representen a la Verge María, al rei Baltassar i al Nen Jesús.

Diu el fotògraf, Santiago Vives, de la foto:

"Ací vos deixe un gran i emotiu exemple de perqué la festa dels reis a Gata es diferent. Poques voltes o tal volta la única (això ho sabrà millor el meu germà, referint-se al que vos escriu) com dos generacions participen en la cabalgata, sol passar però trobe que com el que refereix esta foto és l'única . Pare ( Baltasar) fill ( Jesuset)".

Efectivament, ha passat entre pastorets (quan el poblat de Judea) i angelets o entre la mateixa família de pastorets, però entre personatges tan importants del Misteri, no.

Ara ja podeu contestar a la pregunta del titular. Ah, i no es perdau les mirades tan implicades entre els protagonistes.

FONT: Foto de Santiago Vives Signes.HUI, DIA DE INSCRIPCIÓ PER AL VIII POSA VI, TASTA VI, que es farà el dia 17, dissabte. a la Placeta de Sant Antoni

20150109135206-cartellposaviviii.jpg

Les bases diuen que hui divendres 9 de gener, de 16 a 22 hores, tots els que vulguen presentar algun dels seus vins per al concurs de cata, deuen inscriure's al carrer Xaló, 55. Tindran que portar tres botelles de vi verdes per categoria sense etiquetar.

L'edició VIII de Posa Vim, Tasta Vi, el concurs de tasta de vins del terreny de la Marina Alta, tindrà lloc el pròxim dissabte dia 17 de gener, coincidint amb el dia de Sant Antoni abat, patró del veïnat del Raval. Es farà a partir de les 9,30 hores a la Placeta de Sant Antoni de Gata. Primer hi haurà un esmorzar que tindrà un import de 12 euros, que inclourà un burret i una copa. A continuació, hi haurà un tast popular i tot seguit es farà el lliurament de trofeus. Durant el matí ek tast estarà amenitzat per Palomo i Charlán al acordió. Hi haurà les següents categories de vins: Vi negre jove collita 2014-2015; vi blanc jove mateixa collita; vi de criança; vi negre de giró també del 2014-2015 i vi especial.

FONT: cartell del concurs.EL TERME DE GATA, DINS D'ALGUNA DE LES ZONES INUNDABLES DE LA COMARCA

El diari LA MARINA PLAZA digital publica aquestos dies un article, basat en un estudi que han fets tècnics sobre les zones inundables a la Marina Alta, pertanyents a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ). El terme de Gata també estaria dins d'eixa zona, tenint en compte que el riu Gorgos passa per ell.

Diu el titular: "La Marina Alta concentra dos de las cinco áreas de máximo riesgo de inundación por riada según la CHJ". Els subtítols: "Un amplio estudio de los técnicos del organismo de cuenta identifica 30 áreas de riesgo, entre las que se encuentran los términos de Dénia, Xàbia, Calp, Benissa, Teulada, Pego, Pedreguer, Ondara, Gata, El Verger y otros municipios de la comarca" i "La zona del Marjal de Pego y rambla Gallinera y la del río Girona se encuentran entre las cinco de mayor peligrosidad".

Una espectacular fotografia recorda l'antic pont sobre el riu Gironà a Beniarbeig, a la riuada del Pilar, a octubre de 2007. ací teniu l'enllaç a la notícia: http://lamarinaplaza.com/2015/01/08/la-marina-alta-concentra-dos-de-las-cinco-areas-de-maximo-riesgo-de-inundacion-por-riada-segun-la-chj/.

FONT: diari digital la Marina Plaza, gener 2015.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.650 del 23/10/2014-

20150109191015-casaculturapenyo.jpg

Seguim en l’any 1982, a la sèrie de fotografies antigues. Es va construir la Casa Aula de Cultura del carrer Penyó. Aquesta part és la que mirava i mira al riu. Es veu perfedctament com es va construir sobre la roca del Penyal. Observeu que la construcción està igual; quan es va fer la foto estava recent pintada la casa. Hui és la seu actual del GEG i les oficines del Cuartel de la Guàrdia Civil.

FONT: Programa de festes 1982.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.651, la del 24/10/2014-

20150109191214-carrerlepanto82.jpg

Seguim amb el programa de festes de 1982. La foto correspon al 24 d’octubre. El carrer Lepanto de la Font del Riu era una realitat ja aquell any, fa 35 anys, dos anys després d’urbanitzar-se.

FONT: Programa de festes 1982.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.652 del 25/10/2014-

20150109191500-gorgoscf81.jpg

Retallant dies i fotos de la sèrie de "Fotografies antigues". Vos pose ara una formació del Gorgos Club de Futbol de 1981. Podeu reconéixer plantats a Jaime Monfort, Tomás, el porter teuladí, Carlos, Paco Briones i Monfort. L’altre jugador no el reconec. Dels agatxats: el segon és Mateu, Barber, Juan Lozano, Juanvi, Gadea i Cuenca.

FONT: Programa de festes 1981.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.653 del 26/10/2014-

20150109191653-corda80.jpg

Recuperant fotografies poc a poc. La foto del 26 d’octubre pertanyia al programa de festes de 1980. Es tracta d’una estampa que ja no pot tornar, la de la cordà al carrer Signes. Una foto de Pons mostrava les rateres, el foc, l’ambient de la cordà. Es publicava en aquell programa.

FONT: Programa de festes de 1980.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.654 del 27/10/2014-

20150109191851-pont80.jpg

Una foto curiosa del pont de la via es publicava al programa de festes de 1980. Des de baix, al llit del riu, es podía observar aquesta perspectiva.

FONT: Programa de festes de 1980.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.655 del 28/10/2014-

20150109192113-vistatossalet80.jpg

Una vista panorámica del sector del Tossalet. Es publicava al programa de festes de 1980. El blanc i negre fa més antiga la foto, les casetes s’apinyen baix de l’ermita, es retallen els xiprers de pujada. Com a fons, la muntanya del Serrillàs.

FONT: Programa de festes de 1980.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la 1.656 del 29/10/2014-

20150109192311-placanova80.jpg

Ara vegem una vista de la Plaça Nova. Es va publicar l’any 1980. El pulmó verd del poble encara no havia canviat el paviment. Si recordeu, les baranetes de ferro rodejaven les palmeres. El ficus era molt menut. Ara ha canviat tota la fisonomía de la plaça.

FONT: Programa de festes de 1980.IMATGES CURIOSES: un altre rei, una altra màgia (Reis de Gata, FITLCV)

20150110204820-reipere.jpg

Encara ressona la Festa dels Reis Mags a Gata i al facebook van apareguent més fotos, algunes tan simpàtiques com aquesta. Si ahir portava la imatge del rei Baltassar, amb la Verge i el Nen Jesús, hui li toca a una altra imatge curiosa, la del Rei Melcior parlant amb un xiquet al carrer Doctor Gómez Ferrer de Gata. Deia el representant de Sa Majestat: "Imagenes como esta, me hace creer en la magia de los reyes magos..."

Vegau la inocència, la candor i dolçor del xiquet que porta gorreta i tot, està més que emocionat. Era la Nit Màgica i aixina es palpava als carrer i places de Gata.

FONT Imatge pujada al seu facebook per Pere "Gon Bau".SABIEU...? que a La Vila es va fer una exposició sobre el centenari del tren (1915-2015) i van posar una foto del pont de Gata

20150110210354-expotrenvila.jpg

La coordinadora i supervisora de les exposicions sobre el I Centenari del tren (1915-2015), Virginia García Ortells, es va posar amb contacte amb mi per tal de saber si tenia alguna fotografia d’arxiu. Li vaig facilitar la de la construcció del pont de la via, que seria de 1910 a 1915, aproximadament. La imatge va formar part d’un dels panells genèrics de l’exposició que s’ha fet recentment estes passades festes de nadal a La Vila Joiosa.

Al panell podeu observar que la fotografia està per la part de baix, també hi ha altres ponts en construcció de tot el traçat viari, com el pont del Quisi de Benissa o alguns mateix de La Vila. El títol del panell: "Materialització del projecte de construcció de la línia Fc. Alacant-Dénia". Agraïsc el detall de la senyoreta García i al mateix temps, des del blog faig una crida a tots els usuaris, bé directes o bé del facebook, que si tenen o coneixen fotografies d’aquella època de fa cent anys, me les facen arribar.

FONT: Foto feta per Virginia García Ortells. Exposició centenari tren, La Vila.NOU DISC DEL GRUP GATER CARCOMA:CONTRA VIENTO Y MAREA

20150110211306-carcoma.jpg

El grup gater musical CARCOMA acaba d’editar un nou disc que porta el suggerent títol "Contra viento y marea". Ja podeu comprar el nou disc a tan sols 5 euros.

Els components de Carcoma comenten al seu facebook:

"De moment el podeu aconseguir en els següents llocs:

 Gata de Gorgos (Alacant) - Bar’baros, Perruqueria Juanvi i Betriu Peluquero.

 Pedreguer (Alacant) - Verdolaga Café Pub i Pub Quatre estacions.

 Relleu (Alacant) - Bar El Collaet.

 O també escrivint-nos a: carcomadicto@hotmail.com"

 

  Us recordem que ja podeu comprar el nou disc. De moment el podeu aconseguir en els següents llocs: Gata de Gorgos (Alacant) - Bar’baros, Perruqueria Juanvi i Betriu Peluquero. Pedreguer (Alacant) - Verdolaga Café Pub i Pub Quatre estacions. Relleu (Alacant) - Bar El Collaet. O també escrivint-nos a: carcomadicto@hotmail.com -------------------------------------------- Os recordamos que ya podéis comprar el nuevo disco. De momento lo podéis conseguir en los siguientes lugares: Gata de Gorgos (Alacant) - Bar’baros, Perruqueria Juanvi y Betriu Peluquero. Pedreguer (Alacant) - Verdolaga Café Pub y Pub Quatre estacions. Relleu (Alacant) - Bar El Collaet. O también escribiéndonos a: carcomadicto@hotmail.com Que tingueu un bon cap de setmana!! ;) #carcoma #contravientoymarea #rock
  JA HO SABEU...animeu-se i compreu-lo. Escoltareu a CARCOMA.XERRADA SOBRE LES XARXES SOCIALS A LA PARRÒQUIA

20150111191045-xarxareunio.jpg

Aquest matí s'ha celebrat als locals parroquials "Verge del Carme" de Gata, una xerrada sobre les xarxes socials, impartida per Javier Flores, del secretariat de pares de l?arquebisbat de València. Organitzat per l'escola de Pares de la parròquia de Gata s'han tractat temes com: "El meu fill davant les xarxes socials". La xerrada era per a previndre, detectar obstacles, orientar i, en definitiva, per a que els pares siguen bons guies a la Xarxa i que els fills arriben a embolicar-se.

FONT: Foto, Parròquia de Gata.ROBATORI DE PLANTONS D'OLIVERES DE TOT UN BANCAL (terme de Gata)

20150111192724-bancalantonio.jpg

Fa uns dies es va produir un robatori, que ens demostra fins on poden arribar les persones que fan aquesta classe de malifetes. El propietari del terreny que vegeu a la fotografia, que es troba just al costat de la carretera de Gata a Jesús Pobre, a l’altura de la casa de Terelis a l’altra part, havia tractorat, llaurat i preparat el bancal. Va comprar trenta plantons d’oliveres a la cooperativa i els va plantar. El propietari Antonio Signes (bar Al Pou) em comentava hui mateix: "En poques hores s’ha quedat al bancal sols amb tres oliveres, just les que donen a la carretera". No em digau que no és tindre males idees. Cal estar sempre alerta, hi ha gent capaç de tot.
BONS RESULTATS DELS GATERS A LA CURSA DE FONTILLES

20150112113656-img-20150111-wa0008.jpg

Ahir diumenge es va córrer la II Cursa Popular de Fontilles (Vall de Laguar) "Corre per la salut de tots", a benefici de Fontilles, organitzada per Fontilles (salud y desarrollo) i l’Ajuntament de Vall de Laguar. Els corredors gaters van aconseguir molts bons resultats. Cinc d’ells es van emportar cap a casa trofeus.

Said Day Day (C.A. Dianium) amb 26 minuts i 1 segon va ser el guanyador absolut de la prova. Al lloc 11 de la general entrava Vicent Mulet Diego (C.A. Gata), primer veterà B masculí, amb un temps de 29 minuts i 15 segons. Al lloc 29 va quedar Francesc Ferrer Mulet (C.A. Gata), primer veterà C. Va fer un temps de 32 minuts i 21 segons.

La segona dona de la prova absoluta va ser Christina Mallett també del C.A. Dianium (60 a la general i primera de la seua categoria veterana A). Va fer un temps de 34 minuts i 55 segons. 
La corredora sénior Eva Escortell Crespo va quedar tercera absoluta i segona de la seua categoria amb un temps de 34 minuts i 58 segons, sent la 62 de la general.

A la imatge, vegeu als gaters amb els seus trofeus. D'esquerra a dreta: Francesc, Vicent, Christina, Eva i Said.CA LA DATILERA ES REUBICA AL CARRER LA BASSA (per les pròximes obres a la plaça)

20150112214711-caladatilera.jpg
De fet històric considera la família el canvi. Hui, dilluns, s'ha posat en marxa la nova tenda de Ca la Datilera, que es reubica al carrer La Bassa, obligada per les pròximes obres que començaran prompte a la Plaça de l'Església. Comentava Sefa Mulet, germana de Juan: "despres de mes de 100 anys, mes de tres generacions i milers de circunstancies del desti, CA LA DATILERA emigra al carrer la Bassa provisionalment mentre duren les obres a la Plaça de l'Esglesia ¡¡¡¡ no son temps afortunats per deixar al atzar la venta del dia a dia¡¡¡ esperem duren poc i esta Tenda tradicional torne al lloc de sempre¡¡¡"
Tota la família va ajudar a passar les coses, els productes i Juan i Rosa han començat hui una nova etapa al carrer La Bassa. La tenda quasi fa cantó amb el carrer Xaló. Sort, seguiu comprant i recordeu que el mateix havia que haurà, però un poc més amuntet.
  FET HISTORIC: Despres de mes de 100 anys , mes de tres generacions i milers de circunstancies del desti....CA LA DATILERA emigra al Carrer la Bassa provisionalment mentre duren les obres al la pl. De L.Esglesia ¡¡¡¡ no son temps afortunats per deixar al atzar la venta del día a dia¡¡¡ esperem duren poc i esta Tenda tradicional torne al lloc de sempre¡¡¡ Esta vesprada tots el familiars hem ajudat a Juan i Rosa a traslladar a LA DATILERA, espere molta sort per a ells en este periode de temps¡¡¡¡
FONT: Fotos Sefa Mulet Salvador pujades al seu facebook.


IMATGES CURIOSES: QUÉ VISTA ENS OFEREIX EL MONTGÓ, des de les Costeres de Gata!

20150113095857-montgo.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ, I GAUDINT DEL PAISATGE)

Comencem el dia fixant-nos en el nostre MONTGÓ. Al seu facebook ha posat José Salvador Ginestar Torres aquesta imatge que a més de important i molt bona és curiosa, mireu quina vista ens ofereix el Montgó amb eixes boirines al cel. La foto està presa des de dalt les Costeres, al terme de Gata. No és d’ara mateix, pero serveix de referència. Es veu tota la vall que es forma fins les faldes del "pare" Montgó. Destaca -per darrere de la tanca publicitària l’eucapitus gegant del paratge de La Rana. Al fons, ahí està ell (el Montgó) quiet, amb eixa forma característica que tots els gaters un dia somniem quan estem fora de casa.

FONT: Foto propietat de José Salvador Ginestar Torres.CANVI DE DIA PER A RECOLLIR ENSERS I RESIDUS VOLUMINOSOS, des de demà dia 14, serà els dimecres

L'alcaldessa de Gata, María Teresa Signes Caselles, ha emés un bàndol per al canvi del dia de recollida domiciliària d'ensers i residus voluminosos. A partir de demà dimecres 14 de gener la recollida d'aquest material es farà DIMECRES i no dijous que s'estava fent fins ara. El sistema de recollida segueix igual i s'avisarà amb suficient antel·lació al retén municipal o a la mercantil municipal Sòlgata, que porta el sistema de recollida. El bàndol també recorda que la recollida de cartró continua com fins ara, recollint-se els dijous per la nit.

FONT: Ajuntament de Gata / Sòlgata.L'ATUR (EL PARO) A GATA, A DESEMBRE: 16 parats menys dels inscrits

Hui comença el dia amb la notícia de l'atur ("el paro") de desembre, conegut gràcies a la informació de CC.OO.Marines-PV i publicat al diari digital LA MARINA PLAZA. A la notícia es fa un resum de l'any 2014 i també de l'últim mes. Titula: "La Marina Baixa necesitaría dos décadas para alcanzar el pleno empleo y la Alta más de una". Al respecte de tot l'any i la comarca diu: "La Marina Alta cerró el año con 15.408 desempleados, esto es 1.023 menos que el año pasado". GATA baixa el nombre de parats. Si en novembre de 2014 eren 543, ha acabat desembre de 2014 amb 527, és a dir 16 menys. L'any passat, a desembre de 2013, hi havia 554 aturats, per tant ha baixat la xifra en 27 persones.

També els diaris Información i Levante-EMV porten la notícia, però a nivell comarcal.

FONT: diari digital La Marina Plaza hui 13-1-2015, seogns dades facilitades per CC.OO.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.657, la del dia 30/10/2014-

20150113231844-creuciclismeelisa-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO UN POC MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Reprenc la sèrie de fotografies antigues, amb una foto de les que s’anomenen "potents". Me la facilita Elisa Pedro Segura, que l’ha trobada -em diu- per ca sa uela. Li agraïsc la deferència perque és una bona foto. Seguint amb la sèrie correspondria a la foto del dia 30 d’octubre de 2014. 

Vegeu a l’encreuament de la carretera d’Ondara amb la carretera de Xàbia, era una volta ciclista. Mireu els corredors que venien de Xàbia i anaven cap a Ondara. Podia ser a finals dels anys 40. Perquè?. Perque estava ja posada la nova creu de terme just a la cantonada. La vegeu a l’esquerra de la foto amb els hòmens apilats al voltant d’ella per a no perdre’s l’espectacle. Perque encara no estava obert el carrer la Creu ja que hi havia una mitgera que inclús té una publicitat de l’Hotel Venturo, que posa que estava Xàbia a 8 kilòmetres. Mireu la senyal que indicava "A Alicante". Un altre detall, la carretera encara estava amb adoquins. Dels hòmens sols puc desobrir a la dreta a Eduardo amb ulleres i jaqueta. Una imatge bonica i antiga.

FONT: Foto propietat de Elisa Pedro Segura.EL RAVAL DE GATA ES PREPARA PER A LES PRIMERES FESTES DE L’ANY, DESPRÉS DELS NADALS-REIS: Sant Antoni, del 16 al 18 de gener

20150114103758-sant-antoni15.jpg

La xocolatada i els carretons de despusdemà divendres dia 16 de gener de 2015 serà el primer acte dels tres dies de festes que els veïns dels carrers del voltant de la Placeta de Sant Antoni i del Raval, en general, així com per extensió de tot el poble de Gata, viuran en honor a Sant Antoni del Porquet. Un sopar popular i el concert de "The Kings Bee" completaran la jornada festera. El matí del dissabte, festivitat del patró, serà per a la VIII edició de POSA VI, TASTA VI. Hi haurà concurs de tasta de vins del terreny i esmorzar. A les 13 hores, el grup local LA LLATA actuarà fent les seues clàssiques dansaes. A les 14 hores hi haurà dinar. A les 20,15 serà l’OFRENA DE FLORS al Sant a la Placeta, seguida d’una xicoteta romeria pels carrers del barri, acompanyats de dolçaina i tamboret.

A les 22 hores serà el sopar popular i l’actuació del conjunt LOS BRADMIS. El diumenge dia 18, el barri i el poble faran la festa gran. A les 10 es concentraran a l’aparcament del Poliesportiu municipal els carros, cavalls i cavalleries per a la desfilada que serà a les 11 hores, camí de les Alcolaies. A les 12 partirà la comitiva de festers, autoritats i veïnat des de la Placeta fins l’església amb el santet. A les 12,30 hores serà la missa solemne en honor a Sant Antoni i a les 13,15 hores, l’espectacular bendició d’animals amb la desfilada de carros, cavalls i portadors.

Com cada any, degust al testament fet pel Tio Pepe Lluís (José Costa Vives) sofragen la festa i són majorals d’honor Francisca Monserrat Torres i Francisco Mulet Signes, nebot de la dona del llauradors que començà aquesta tradició des de finals dels 40 del segle XX. 

FONT: Cartell anunciador de les festes, Ajuntament de Gata.CADASTRE REGULARITZARÀ ELS IMMOBLES DE GATA

20150114214121-generalfoto.jpg

La primera part serà un estudi de tots els immobles del municipi, tant rústics com urbans. Esta tasca, que s’allargarà fins octubre de 2015, pretén posar al dia les noves edificacions o reformes de vivendes que no s’ hagen donat d’alta. Esta revisió no suposa un augment de valors de les edificacions sinó una actualització de les construccions existents i del seu volum.

Serà la pròpia Direcció General de Cadastre qui envia el personal qualificat per dur endavant esta tasca de regularització i inspecció i avisarà a cada municipi el termini en què es realitzarà.

19-1-2015: Relacionada amb esta informació i notícia, vos pose l'article de LAS PROVINCIAS al següent enllaç: http://www.lasprovincias.es/comunitat/201501/18/hacienda-rastrea-tierra-aire-20150118141750.html.

Foto de portada de la pàgina web de l’Ajuntament. Vista parcial del parc del Raval i les cases del barri.

FONT: Ajuntament de Gata / BOE.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.658, la del dia 31/10/2014-

20150114214849-consuelo.jpg

Corresponia acabar les fotografies del mes d’octubre, l’últim dia, amb la nº 1.658. Ací teniu un retrat molt graciós. Es tracta d’una xiqueta fotografiada als anys 50. Mireu la careta entre asustada i expectant amb una piloteta. Agraïsc a la protagonista, Consuelo Monfort Pons, la deferència de dejar-me-la publicar al meu blog. La podeu també veure com a portada actual del seu facebook.

FONT: foto propietat de Consuelo Monfort Pons.PERE VICALET DIRIGIRÀ DISSABTE A LA UNIÓ MUSICAL DE XERACO

20150115223248-perevicalet.jpg

Dissabte 17 de gener, dia de Sant Antoni, el director músic gater PEDRO VICENTE CASELLES MULET (Pere Vicalet per a molts) actuarà a la Casa de la Cultura en un nou concert de la Unió Musical de Xeraco, el poble de la Safor que està provant directors. Esta vegada es compta amb la presència com a director invitat del jove director, compositor i artista digital, el gater Pere Vicalet. Format entre les Universitats i Conservatoris de Budapest i València, Pere Vicalet estudia Direcció d’Orquestra i Cor, Direcció de Banda, Composició, Magisteri Musical i Màster de Música. En el programa s’inclouran obres de James H. Losay, Bert Appertmont i Òscar Navarro.

Em comenta el propi Pere: "com que l’antic director titular s’ho va deixar, ara han estat un temps convidant a diferents directors per dirigir la banda en qualitat de director convidat. Cada director ha fet un programa des de setembre amb un total de tres concerts (contant el d’aquest dissabte). A més, els concerts li serveixen a la Banda per preparar-se també amb els diferents directors, de cara a l’assistència al Certamen de Bandes de Música que tenen el proper més de maig. Com que l’obra obligada era Noah’s Ark de Bert Appertmont, la resta del programa seleccionat d’aquest dissabte també estarà relacionat amb música inspirada amb els escrits de la Bíblia, més concretament amb l’Antic Testament, on els autors són a més de Bert Appertmont, James H. Losay i Òscar."

FONT: Notícies de FSMCV / Pere Vicalet. Foto del seu facebook.RECULLEN ELS PREMIS DEL MUNTATGE FOTOGRÀFIC DEL JÚNIOR A LA PLAÇA DE NADAL DE GATA

20150115225207-10830613-10204858859004953-7706038814690651426-o-1-.jpg

Si recordeu, la Plaça de Nadal de la Plaça Nova de Gata, va tindre un racó dedicat a les disfresses dels personatges d'un betlem i fotografiar-se els que vulgueren amb ells. Van fer el muntatge els monitors del Moviment Júnior i el van fer efectiu el dia 2 de gener, quan van participar associacions i grups, com el parroquial.

Al facebook es mesuraven els "Me gusta" que tenien i els que més rebien un regal de l'empresa col·laboradora "Ale-hop". 

A les fotografies, tant de portada com interiors, teniu als guanyadors dels premis.

Foto de Vero Vives Costa.
Foto de Vero Vives Costa.
FONT: Moviment Júnior, Parròquia de Gata / Facebook.


COMPROMÍS PER GATA COMENÇA LA SEUA CAMPANYA PRE-ELECTORAL PER A MAIG

20150115230348-compromis.png

Este matí s'han presentat per part del "nou equip" de Compromís per Gata, les línies fonamentals "per dur el canvi al nostre poble amb la força que esperem que ens doneu els ciutadans i ciutadanes", han comentat al facebook de "Compromís per Gata de Gorgos".  Es referixen a la campanya, que ara és pre-electoral, fins que arribe el mes de maig. "Per això vos animem a col·laborar i participar del projecte de Compromís i posem al vostre abast a més d'esta plana, l'espai de participació de la nostra web http://gata.compromis.net/participa/", seguien dient.

A la fotografia, podeu veure als quatre participants en la presentació este matí al saló d'actes de l'ajuntament: d'esquerra a dreta -mirant la foto- Magda Mengual i Joanvi Vallés, actualment regidors gaters, José Montaño i José Fran Mulet. Les frases que apareixen a la fotografia són com a reclams del grup.

FONT: Compromís per Gata de Gorgos.LA PREMSA PARLA DE...les festes de Sant Antoni (Raval-Gata) i d'Ignacio Cardona

Dos notícies trobem al diari LAS PROVINCIAS-La Marina hui dijous 15 de gener, una de festes i altra d'esports relacionades amb Gata. La més directa, la de les festes de Sant Antoni al barri del Raval, i la indirecta, la d'Ignacio Cardona, el xabier de mare gatera, subcampió provincial.

Titula la primera: "Gata arranca los festejos de Sant Antoni con una chocolatada y carretons". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201501/15/gata-arranca-festejos-sant-20150115000213-v.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS, 15-1-2015.LA PREMSA PARLA DE...la roda de premsa en precampanya de Compromís Gata

20150116220117-compromisgata.jpg

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) publica hui divendres la notícia que avançava anit, la roda de premsa de Compromís per Gata, de cara a la precampanya electoral. Titula el diari: "Compromís Gata inicia la campaña sin tener aún candidato y con la vista puesta en el paro y en el polígono". El subtítol: "El secretario local avanza que el cabeza de lista se onocerá dentro de un mes y que van a preparar una candidatura "novedosa" y fuerte". Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/marina/201501/16/compromis-gata-inicia-campana-20150116001155-v.html.

A la fotografia de Rosa González, la gent de Compromís Gata que van fer la roda de premsa: Magda i Joanvi, regidors actualment, i José i José Fran, nous.

FONT: diari LAS PROVINCIAS HUI DIVENDRES 16-1-2015. / Foto: Rosa González.JA HAN COMENÇAT LES FESTES DE SANT ANTONI 2015, A LA PLACETA I RAVAL DE GATA

20150116220236-carretonssa.jpg

Hui s’han fet carretons amb gran èxit

Demà dissabte dia 17 és l’onomàstica del patró dels animals. Però hui, la Placeta de Sant Antoni de Gata s’ha vestit ja de festa. Per la vesprada, estaven previstos dos actes per als més menuts: xocolatada i carretons, estos organitzats per l’Associació Bouera de Gata. Els sopars populars es repetiran tots els dies. Demà dissabte, destaca la VIII edició de Posa Vi, Tasta Vi, amb els millors caldos de la Marina Alta. Per la nit, també cal destacar l’actuació dels mítics Bradmis. Diumenge se celebrarà a Gata la festa de la bendició dels animals. A les 12 del migdia, processoneta per a portar el santet de la Placeta a l’església. A les 12,30 hores, la missa solemne. Després, cap a les 13,15 la bendició dels animals amb repartiment del pa beneït.

Pel que respecta a aquesta vesprada, èxit absolut en els carretons que han tingut lloc en el barri del raval. Els xiquets i no tan xiquets han gaudit molt, i els membres de l’Associació Bouera de Gata també. L’associació agraïx a tot el món l’assistència a l’acte.

Foto de Associació Bouera Gata.

FONT: Fotos Associació Bouera de Gata.CARRETERS GATERS VIATGEN A VALÈNCIA, A LA BENDICIÓ D'ANIMALS DE SANT ANTONI

20150117233351-santantonivalencia.jpg

Carreters de Gata i Xaló, com Tomeu Ripoll i son pare, han viatjat aquest matí a la capital valenciana, per assistir a la desfilada de carros, carruatges, animals, a la bendició dels animals, al tradicional carrer, per la festa de Sant Antoni del Porquet. Ací els vegeu. Al fons, un carro de Xaló, que també hi assistit.

A més, inclús els van lliurar una copa. A la fotografia que ha penjat al facebook Tomeu podeu mirar-ho.

Oleee.. La copa que vam guañar a valencia!! 󾮞󾮞󾆶󾌸

FONT: Foto Tomeu Ripoll.IMATGES DE FESTA: Antonio Monfort, amfitrió del grup de dances La Llata

20150117233944-casaantoniollata.jpg

La casa d'Antonio Monfort -a la carretera- ha servit hui per a que el grup de dances "La Llata" de Gata, una vegada feta l'actuació a la Placeta de Sant Antoni, a migdia, es passaren tots per allí ataviats amb la seua brusa identificativa, felicitant al polifàcetic protagonista que hui celebrava la seua onomàstica. Ací teniu la imatge, que -sens dubte- ha sigut una de les imatges curioses del dia.

FONT: Foto Antonio Monfort.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.659 del 1/11/2014-

20150117183629-trinquet80.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies, documents, imatges, antigues molt o prou. Una de les fotografies del programa de festes de 1980 estava relacionada amb un dels esports o jocs més interessants d’aquella época, el trinquet dels anys 20. Ací es veu totalment buit. Encara continua igual l’edificació, que hui porta el nom de “Xiquet de Gata” el mític jugador gater. La seua familia és la propietària.

FONT: Programa de festes de 1980.FESTES SANT ANTONI 2015: Hui, ofrena, processó-romeria, sopar i ball

20150117185334-vins3.jpg

Hui és l’onomàstica del patró de la Placeta, Sant Antoni del Porquet. Malgrat a celebrar-se demà la festa a Gata, hui també hi ha actes al barri. Després del VIII concurs de "Posa vi, tasta vi" d’este matí, que ha resultat -com en anys anteriors- tot un èxit, aquesta vesprada és l’ofrena de flors al santet de la placeta. Després es farà una processó-romeria pels carrers del barri. Aquesta nit, hi haurà sopar popular i després ball, amb l’actuació dels Bradmis.

A la fotografia de Vero Vives, un moment del Posa Vi, Tasta Vi, d’este matí.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.660 del 2/11/2014-

20150117190956-gorgos7980.jpg

La fotografía corresponent al segon dia de novembre torna a ser del Gorgos Club de Futbol. Era la temporada 1979-80. Estaven al camp “Les Sorts” (al fons el Montgó i a les tanques publicitàries firmes de Gata). Intente reconéixer a tots els que es veuen a la fotografía, alguns en el record. Plantats: Ripoll, el major. Rodri de porter. Està també Gadea, Juan Lozano, “Pirri”, Miguel Blasco, Jaime, Salvá, Miguel Serra i el recordat Antoniet “de Marc”. Agatxats: Juanvi, Barber, Carlos, “Carrete” i Juanjo, porter.

FONT: Programa de festes 1980.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.661 del 3/11/2014-

20150117193011-placaespanya80.jpg

La foto corresponia al tercer dia de novembre de 2014. Seguim escorcollant el programa de festes de 1980. Una foto en color de l’actualitat industrial i turística gatera. La Plaça d’Espanya en plena activitat com a “tenda a l’aire lliure”. Podeu veure el cartell del Spar que hi havia a la mateixa plaça. Mirant els cotxes aparcats podem saber l’antigüitat de la foto.

FONT: Programa de festes de 1980.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.662 del 4/11/2014-

20150117194332-caldera80.jpg

Elements de l’escaldà. “Ahir, hui, no se si sempre” era l’article de Antonio Salvá Roselló per a 1980. Dos fotografíes l’il·lustraven. Eren de la caseta de camp de Antonio Pedro “de les aigües”. La caldera i la pila de canyissos ocupen quasi tota la fotografía. A més, podem veure la caça, un cabàs amb pilons i un anganell. Molt interessant per a un museu de l’escaldà.

FONT: Programa de festes de 1980.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº1.663 del 5/11/2014-

20150117195223-fornetfina80.jpg

De la mateixa caseta de camp, el fornet de coure pa i els seus elements més importants. Una pala gran i una menuda. Llandes per a posar les coques, una posta recolzada sobre el fornet. També pertanyia a l’article de Salvá.

FONT: Programa de festes de 1980.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.664 del 6/11/2014-

20150117200025-placabaraneta80.jpg

La fotografía no té molta qualitat, però la pose perquè es va publicar també al programa de festes de 1980. La historia de la fotografia la trobem en la baraneta que li van posar a la Font de la Plaça de l’Església. A la imatge la podeu observar.

FONT: Programa de festes de 1980.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.665 del 7/11/2014-

20150117200922-deports1980.jpg

A més de fotografies, també –de quan en quan- publique documents. Ací teniu una publicitat dels esports en festes de 1980. Si fem un repàs observarem que alguns ja están en desús. Tir al pitxó i tir al pla, perque estava en marxa el camp de tir “Alcolaies”. Partida de pilota, tennis, carreres pedestres, partida de raspall, eren alguns dels esports de festes.

FONT: Programa de festes de 1980.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.666 del 8/11/2014-

20150117204848-pfiestassm80.jpg

Portada del programa de festes de sant Miquel, al setembre de 1980. Si recordeu, es feien bouets i vaquetes a la Plaça Vella. Quins temps passats!!. La foto corresponia al dia 8 de novembre de 2014.

FONT: Programa de festes de 1980.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.674 del 16/11/2014-

20150118120750-riuestret77.jpg

L’any 1977 es va prendre aquesta fotografía en blanc i negre des de dins del llit del riu Gorgos, a l’altura de l’eixida del Barranquet. Al fons es veu el pont de les Alcolaies. L’objectiu fa que es mire curvat el pont i els pilars del mateix.

FONT: Programa de festes patronals de 1977.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.675 del 17/11/2014-

20150118121246-campanarfont77.jpg

El campanar i la Font són dos elements que ixen a moltíssimes fotografíes. Al programa de festes de 1977 es va publicar aquesta artística imatge. El rellotge marcava les 8,30 del matí. El cable del parallamps baixava campanar avall.

FONT: Programa de festes patronals de 1977.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.676 del 18/11/2014-

20150118121852-castell77.jpg

Seguisc acurtant. Ara toca la 1.676 del 18 de novembre de 2014. Una altra imatge del programa de festes de 1977. Era el Castell de focs artificials del dia de la festa major, el 6 d’agost de cada any. Les carcasses es posaven a la recta final de la pujada del calvari. Davant de l’ermita, a la plaçoleta, també. Les “palmeres” eixien per davant i il·luminaven tota la muntanyeta del Calvari.

FONT: Programa de festes patronals de 1977.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.677 del 19/11/2014-

20150118122238-placanova77.jpg

De nou la Plaça Nova. Era l’any 1977. El paviment està lluent, es poden endevinar els dibuixos, les palmeres es rodejaven amb les baranetes pintades de verd. Ho recordeu?.

FONT: Programa de festes patronals de 1977.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.678 del 20/11/2014-

20150118123802-totagata77.jpg

Una altra vista de Gata. Des d’un altre punt. Es veu millor el Montgó. Cal destacar a la zona de baix el llavador cobert. A la part dreta, també es veu la zona verda de darrere de l’ajuntament i al costat de l’església i el penyó.

FONT: Programa de festes patronals de 1977.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.679 del 21/11/2014-

20150118124200-darrereesglesia77.jpg

Precisament, la zona verda del costat de l’església a la zona del Penyal, de la qual parlava en la fotografía anterior, es veu ara clarament. Ametlers, la palmera, els màrgens, i en primer pla les pedres del riu, fan un quadre de la natura molt bó.

FONT: Programa de festes patronals de 1977.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.680 del 22/11/2014-

20150118124626-delriudarrere77.jpg

Més ampliada la zona de la fotografía anterior. Des de lluny, al llit del riu, es veu la separació entre l’eixida del Barranquet, els arbres dels horts del costat de l’església, les cases del Penyal.

FONT: Programa de festes patronals de 1977.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.681 del 23/11/2014-

20150118125113-desdecampanar76.jpg

Una altra fotografía feta amb molt de sentit. Des del forat de les campanes fins l’any 1963, es va fotografiar al xic amb la motocicleta, el cotxe, Ca Vicente “Xona” (hui tenda de “Negre i Fum”), Ca Doloretes, amb la porta i finestra antigues. Era l’any 1976.

FONT: Programa de festes patronals de 1976.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.682 del 24/11/2014-

20150118125513-passeigalacant76.jpg

El Passeig d’Alacant el van pavimentar amb rajoletes que tenien com a dibuixos raïms, el producte típic aleshores. Era l’any 1976. Les palmeres s’alçaven altíssimes al llarg de tota la zona d’esbarjo, hui tallada pel “túnel” de baix de les vies del tren. Al fons es veu l’estació del tren.

FONT: Programa de festes patronals de 1976.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.683 del 25/11/2014-

20150118125921-reformaermita741.jpg

L’última reforma gran de l’ermita es va fer l’any 1974. Estava de rector titular Don Manuel Frases Pérez. La part lateral del santuari del Tossalet de Gata estava reformant-se, com es pot comprobar a la foto.

FONT: Programa de festes patronals de 1974.HUI FESTEJA EL RAVAL I GATA A SANT ANTONI: Missa solemne i bendició d'animals

20150118110548-bradmis.jpg

Les festes de la Placeta, del Raval i de Gata, al mes de gener, arriben a l'últim dia. Hui se celebra la missa al sant patró dels animals i la multitudinària bendició de totes les bèsties domèstiques. Cavalls, genets, cavalleries, carros i carreters, s'han reunit este matí a l'aparcament del poliesportiu municipal, a les Sorts. Després faran un passacarrer i marxaran cap a les Alcolaes. Per la seu part, a les 12 hores els festers portaran al santet de la placeta a l'església, acompanyats de festers infantils i majors, autoritats, veïns del barri i poble en general. A les 12,30 serà la missa solemne en honor a Sant Antoni del Porquet. A continuació, al voltant de les 13,30 hores, serà la bendició d'animals i desfilada de carros i cavalls.

* A la vesprada o la nit, vos posaré un xicotet àlbum de tots els actes més importants, desde divendres amb els carretons fins a hui.

A la fotografia, un moment de l'actuació de ELS BRADMIS, anit a la Placeta. Foto: Vero Vives.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.684 del 26/11/2014-

20150118130220-campaiplaca74.jpg

Nova imatge del campanar i la font. Any 1974. Al programa de festes d’eixe any podíem veure eixa fotografía.

FONT: Programa de festes patronals de 1974.

 PERE VICALET DIRIGEIX LA BANDA DE XERACO

20150118180637-perexeraco.jpg

Ja anunciava ahir l'event musical. I va tindre lloc amb gran èxit el concert. Pedro Vicente Caselles Mulet, també conegut artísticament per Pere Vicalet, va dirigir anit la Unió Musical de Xeraco, com a director invitat. Però deixem que siga ell mateixa el que opine sobre les seues sensacions: "La idea d'arribar a poder fer allò que et proposes, és la de veure aconseguits el conjunt d'objectius marcats. Ahir vaig tindre el plaer de poder dirigir la Unió Musical Xeraco com a director convidat en un concert ple de moments especials fent música i veient com aquesta idea d'arribar als objectius s'acomplia. Sense cap dubte, ha estat un plaer. Gràcies per donar-me l'oportunitat de fer música amb vosaltres. M'he sentit com en casa!".

A la imatge, Pere Vicalet en plena direcció de la banda.SABIEU...? que ha nevat a Gata, però la de Cáceres

20150118181332-gatacaceresneu.jpg

El facebook també pot donar-te un ensurt. He llegit a la xarxa: "Por fin llega la nieve a Gata !!!!" i per un moment he pensat en el nostre poble, però després he mirat bé la torre del campanar, les cases apinyades i he dit, no és la nostra. Està clar, és la Gata de la província de Cáceres, la de la serra homònima. Ha caigut hui mateix una bona nevadeta. És de postal d’hivern. L’amiga Lupe Pérez ha posat aquesta fotografia tan preciosa del poble homònim al nostre, tot nevat. Ací, de moment, fred i baixant, un poc més de vent, emboirat, però poc més.

FONT: facebook Apartamentos Rurales la Colmena (Gata-Cáceres).FESTES 2015, SANT ANTONI GATA: la Comissió de festes patronals, col·laborant a la Placeta

20150118213302-comisa.jpg

(PODEU VISIONAR L’ÀLBUM DE LA COMISSIÓ PUNXANT ACÍ)

La COMISSIÓ DE FESTES 2015 ha col·laborat en les festes en honor a Sant Antoni del Porquet que s’han celebrat a la placeta de Sant Antoni aquest cap de setmana. Van estar al sopar i concert de rock de divendres 16 i també el dissabte 17 des de primera hora del matí repartint els esmorzars dels participants del VIII concurs de tasts de vins, dinars per als que es van voler quedar, sopars després de l’ofrena a Sant Antoni i begudes per acompanyar la divertida actuació de "Els Bradmis".

  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.

Si punxeu dalt veureu l’àlbum complet que la comissió ha preparat. FONT: Fotos Comissió de Festes 2015.BONA PARTICIPACIÓ, MALGRAT EL FRED, DE LA CAMINATA DEL GRUP ESPELEO GATENSE AL MONTGÓ

20150118214334-montgo1.jpg

Hui, diumenge, malgrat el fred, i que se celebrava a Gata la festa de la bendició de Sant Antoni, i que havia carreres a El Verger (solidària contra el càncer) i a Santa Pola (mitja marató), hi ha hagut bona participació en la primera caminata organitzada pel Grup Espeològic Gatense (G.E.G.), que ha preparat una ruta molt atractiva.

S'ha arribat al Barranc de l'Hedra, per a després passar per la Creueta, anar al Cim del Montgó i, de nou, al Cap Prim.

Foto de Tere Mf.

FONT: Fotos (portada i interior) de Tere M.FESTES 2015 GATA: SANT ANTONI I LES FESTES DEL RAVAL (Placeta i barri) -Àlbum-

20150118221310-santantonialtar.jpg

(ÀLBUM DE LES FESTES DE SANT ANTONI 2015 DE GATA -16 al 18 de gener)

Des del divendres fins a hui diumenge, el barri del Raval, la Placeta de Sant Antoni, els Tonis que celebraven la seua onomàstica, comissió i veïnat en general, han gaudit dels diferents actes del programa. Cal descatar la multitudinària bendició d’animals de hui i també el vuité concurs de vins Posa Vi, Tasta Vi.

  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Punxant dalt de tot, obrireu l’àlbum i podeu repassar les primeres festes de l’any, després de nadals i reis, a Gata.


SEGUIXEN ELS BONS RESULTATS DELS GATERS A LES CARRERES: Hui, a El Verger (solidària contra el càncer)

20150118231400-img-20150118-wa0002.jpg

Hui s'ha disputat a El Verger la I carrera solidària per la lluita contra el càncer. Ha sigut tot un èxit de participació, més de mil participants i s'han recaptat més de 4.000 euros, per a una causa justa. La inscripció era de 5 euros i el recorregut tot pla de 6,4 kilòmetres. El guanyador absolut ha tornat a ser Said Day Day (C.A. Dianium) amb un temps de 21 minuts i 31 segons. El sisé de la general ha sigut Vicente Llopis Cheli (C.A. Franc Beneyto R.Dénia) amb un temps de 23 minuts i 42 segons. Al lloc 24 ha quedat Francesc Ferrer Mulet (C.A. Gata), amb un temps de 25 minuts i 25 segons.

Al lloc 32 ha sigut per a Francisco Pedro Mestre (C.A. Gata). La també gatera Christina Mallet (C.A. Dianium) ha quedat tercera absoluta i segona sénior al lloc 57 amb un temps de 28 minuts i 16 segons. Molly Woods, que ara corre pel C.A. Benissa, ha fet tercera sénior al lloc 69, amb 28 munts i 53 segons.

A la foto que m'envia Christina Mallet, estan ella, Molly i Said al pòdium, acabada la prova i amb el diploma rebut.MOLTS GATERS A LA XXVI MITJA MARATÓ DE SANTA POLA

20150118234141-carrerasp.jpg

La foto de dalt ho diu tot. Els gaters han volgut plasmar les seues sensacions. Un grup prou important de gaters ha participat este matí a la XXVI Mitja Marató de la població de Santa Pola. El millor resultat l'ha conseguit JAIRO SOLER SALVÁ, que ha fet un temps de 1 hora, 26 minuts i 26 segons, entrant al lloc 579. Cal ressenyar que participaven més de 9.600 corredors. També ha corregut Vicent Signes, Bati Pedro, Dani, David Feliu, José Salvá, Juan Pablo Bataller, Miguel i altres.

  Foto de Juan Pablo Bataller Arias.

FOTOS: Vicent Signes / Juan Pablo Bataller.

FONT: www.chipvalencia.es.FESTES SANT ANTONI GATA 2015: un altre àlbum de la bendició d'animals

20150118235203-miguelcopia.jpg

(ÀLBUM, BENDICIÓ D’ANIMALS, FESTES DE SANT ANTONI, GATA, 18-1-2015).

Em passa l’amic Miguel B. Mas un seguit de fotografies, que tenen totes una gran plasticitat i naturalitat. Pertanyen a la bendició dels animals d’este migdia, a Gata. Gaudiu d’elles per a fer la cloenda de les festes de la placeta, del Raval, de Sant Antoni 2015.

FONT: Fotos Miguel B. Mas.

DILLUNS, 19-1-2015: Com a resum, ací teniu l'enllaç a l'àlbum de SANT ANTONI 2015, preparat per l'Ajuntament de Gata.IMATGES CURIOSES: quina tomaca més rara!!

20150118111302-tomaca.jpg

Ja que estan de festa al Raval, la veïna de la Placeta de Sant Antoni, María Diego, que tots conegueu per "María Porra", ens mostra una tomaca "molt rarota". Mireu la forma, que pareix una flor. Està recollida al gener a l'hortalitza de la caseta del Tossal. Seguint les tasques del camp de son pare, el sempre recordat Antoni Diego Llopis (Toni Porra), de ben segur que alguna llavor tindria guardada i ha eixit este fenòmen de tomaca. A petició de María, he remés la fotografia al programa que fa la 1 a les 20,30 hores, de dilluns a divendres, titolat: "Aquí la tierra", que presenta Jacob Petrus. Ja vorem si és notícia demà o despusdemà.

FONT: Foto feta per Verónica Vives.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.667 del 9/11/2014-

20150118112011-placanova7879.jpg

De nou, una foto de la Plaça Nova en els anys 1979 i 1980. Al fons, els pissos que estaven en obres, que són els de dalt del bar Ca Neli i que abans estava la finca de Pepito Salvá. La baraneta de ferro es pot vore bé davant del ficus, que es veu més menut que actualment.

FONT: Programa de festes de 1978.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.668 del 10/11/2014-

20150118112311-totaplacanova78.jpg

Una vista quasi aèria de la Plaça Nova. Malgrat a ser en blanc i negre, els pot veure perfectament com era el paviment de la zona céntrica de la plaça. Era 1978. Mireu les faroles que hi havia a la plaça.

FONT: Programa de festes de 1978.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.669 del 11/11/2014-

20150118112659-grupxicones-copia.jpg

Les xicones tenien entre 12 i 13 anys, corrien les primeries dels anys 70. Era el temps de Pasqua, prop de la muntanya dels molins de Jesús Pobre. Nou amigues gateres de la mateixa edat, la majoria. Seguint el peu de foto preparat per Paco Moncho, teniu des de l’esquerra a dreta mirant la foto a María Josefa Pérez, María Teresa Leyda –del Penyó-, María Ángeles Torres “Pintat”, María Rosa Segarra –de l’Alcolaia- i Rosa Mari Monfort. Agatxades, d’esquerra a dreta: María Grimalt “Ramona”, Paquita “Porró”, la recordada Rosa Canet i Rosa Leyda.

FONT: Fotografia publicada per Paco Moncho al seu facebook.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.670 del 12/11/2014-

20150118113211-1969-la-quinta-del-matxo-1-copia.jpg

Acurtant fotos al temps. Ara ja vos pose la del dotze del passat novembre. Nova imatge que recull Paco Moncho, propietat de un dels quintos, Felipe Monfort Mulet (carnisser “Ca Silvestra”). Fa 46 anys (1969) la quintà de Gata va ser “molt sonada”, era la Quinta del Matxo. Mireu les samarretes identificatives. Estaven els xics a la Plaça Nova, tots volien estar al “palquet” de la plaça, on actuaven les orquestres. Reconeguem a la part de fora a Emilio Signes, pel mig a Felipe, a Pepe Caselles. Per davant, el segon és Jaume, el quart Salvador i el cinqué és Felipe, el propietari de la foto. L’últim per la dreta és Vicente.

També podeu recordar la baraneta que a festes es posava en tota la plaça. La vegeu darrere del palquet.

FONT: Fotografia  recollida per Paco Moncho, propietat de Felipe Monfort Mulet.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.671 del 13/11/2014-

20150118113734-tiovicentorganista.jpg

Anem recuperant fotografies de la série de imatges antigues de Gata. Una persona molt coneguda al poble va ser el Tio Vicent l’Organista. Vicente era l’organista de l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata. La dificultat estribava en que les partitures es cantaven en llatí. Cançons de difunts, de misses solemnes. També hi assistia als actes religiosos dirigint les cançons. Moltes vegades anava amb la tradicional boina. Un record i un homenatge.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.672 del 14/11/2014-

20150118115206-totpoble78.jpg

Continuant amb les fotografíes que un dia es publicaren als programes de festes i recordant el de 1978, vegem una vista del poble de fa 37 anys. Es veuen els horts del costat de l’església que donaven al riu, que ha canviat totalment la fisonomia.

FONT: Programa de festes de 1978.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.673 del 15/11/2014-

20150118120041-ermita78.jpg

Vegem ara una vista de l’ermita de l’any 1978. Canvia l’altura del xiprer i el farol que hi havia dalt del campanaret.

FONT: Programa de festes patronals de 1978.

 LA PLUJA DEIXA A GATA 45 LITRES; ara fa fred

La pluja que va començar anit, que es va mantindre tota la matinada i que va continuar pràcticament tot el dia, a excepció d’aquesta vesprada-nit, ha deixat a Gata un total de 45 litres per metre quadrat, segons em comunicava Vicent Signes Signes "Canya", al qual torne a agrair-li les dades facilitades.

Com sabeu molta boira, humitat, arruixats, i ara fa fred, perquè ha baixat la temperatura i la neu més pròxima la teníem a migdia a la Serrella, la muntanya de Castell de Castells.EL JOVE GATER PACO SIREROL PRESENTA DIVENDRES 23 EL SEU PRIMER LLIBRE DE POESIES

20150119232601-poemari-paco-sirerol.jpg

El jove poeta gater PACO SIREROL presentarà el seu primer llibre de poesia a la biblioteca pública municipal de Gata el proper divendres dia 23 de gener a les 20 hores. L’obra porta per títol "Cames inquietes" de la mà de l’editorial Neopàtria. L’acte serà presentat pel també escriptor Manel Alonso, Alejandra Rodríguez i el Regidor de Cultura Juan Pedrós, i tindrem el plaer d’escoltar alguns dels poemes que trobarem al llibre de la mà de Joan Femenia.

Paco Sirerol és, a més d’escriptor, músic. Forma part del grup de música de la Marina Alta TREMP, on toca la guitarra i és la veu del grup. La idea original de cada cançó naix d’ell i és ell qui escriu les lletres de les mateixes segons conten en una entrevista a Manel Alonso per a la web "Diari Gran del Sobiranisme".

El proper divendres gaudirem a la Biblioteca de les paraules d’un jove gater que està fent-se lloc en el món de la música i les lletres. Autor, col·laboradors en la presentació i organitzadors de l’event esperen l’assistència de tots, recolzant a la nostra joventut inquieta. 
FONT: Cartell anunciador, Biblioteca Pública Gata.


EL CRONISTA DE GATA TÉ JA 1.400 AMICS AL FACEBOOK

El servici a aquesta xarxa començà el dia 9 d'octubre de 2012

En dos anys i tres mesos, el servici -perquè per al CRONISTA DE GATA ho és i es fa servir d'ell- del facebook, ha arribat a 1.400 amics, just aquesta nit i sabeu qui ha sigut eixe "amic" de nombre tan exacte, el jove poeta promesa de la literatura i música Paco Sirerol. Agraït. Si mirem quan va començar el facebook, va ser una data molt concreta i significativa pels valencians, el 9 d'octubre de 2912. Els 1.000 amics els tenia ja el 16 de juny den 2014 i els 1.300 el dia de Tots Sants últim. A tots els que aneu afegint-se moltíssimes gràcies, perquè això fa augmentar també el nombre d'entrades al blog, que és el que m'interessa. Cal dir, al respecte de les entrades al blog CRONISTA DE GATA, que vaig arribar a 600.000 el segon dia de Nadal últim i que ara ja està en 616.450. De nou, gràcies...i com sempre dic, endavant.LA PREMSA PARLA DE...l'accident d'ahir a l'entrada de la Garganta

20150120085735-salen-ilesos.jpg

Sense ferits, potser a causa de la pluja

El diari INFORMACIÓN d'Alacant publica hui dimarts dia 20 la notícia de l'accident que va tindre lloc a la primera curva tancada d'entrada a la Garganta, direcció Gata a Teulada. El cotxe va bolcar i va pegar una volta sense produir-se ferits. Potser, la pluja va ser la causa de l'accident aparatós. Titula el diari: "Accidente en la garganta de Gata. Salen ilesos tras volcar su coche en la N-332".

Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2015/01/20/salen-ilesos-volcar-coche-n/1589797.html.

A la imatge, capturada del diari, com va quedar el cotxe.

 FOTO-DENÚNCIA: Cal cuidar el medi ambient. No fem deixalles il·legals

20150120091404-10382142-1772939056264473-945869997757993196-n.jpg

Em faig ressó al blog de la informació, avís o foto.denúncia, com vulgau dir-li, que publica la Policia Local de Gata al seu mur del facebook i a la seua pàgina. Es tracta d’un abocament incontrolat, il·legal, fet al costat mateix d’un camí rural del terme de Gata. Així s’en troben alguns i la policia explica que pot passar si es veu l’infractor:

"Inexplicablement hi ha qui paga 2 vegades: la primera en impostos per tindre un bon servei d’ecoparc (com el nostre) i la segona, totalment contradictòria, pagant una multa per no utilitzar un servei el qual està pagant. Si aboques residus per la muntanya o fora dels contenidors, la multa pot arribar fins els 300€".

Aixina és. Per tant, faig una crida: CAL CUIDAR EL MEDI AMBIENT i es comença per això, tan fàcilment. NO FEM DEIXALLES IL·LEGALS o ABOCAMENTS INCONTROLATS.

A la fotografia de la Policia Local de Gata, l’abocament de deixalles d’obra.

FONT: Policia Local de Gata.AVÍS DE LA POLICIA LOCAL: Accident de camió al terme d'Ondara

AVÍS DE LA POLICIA LOCAL:

Fa tan sols una hora, la Policia Local de Gata ha avisat pel facebook i la seua pàgina d’un accident, de nou aparatós, al terme d’Ondara, a la variant de la N-332. El text és el següent:

"La N-332, al punt kilomètric 199, presenta retencions degut a l’eixida de la via d’un camió que ha quedat penjant, però afortunadament no ha arribat a caure baix (carretera de Beniarbeig). Modera la velocitat si passes per ahí ja que hi ha molts operaris treballant."

FONT: Policia Local de Gata.COM VA EL GORGOS C.F. ? Lloc 13 amb 9 punts, 2ª Regional, grup 13

De quan en quan es bó saber com van els nostres esportistes, no sols a atletisme, també a altres esports. Per això hui dimarts 20 de gener vos pose la classificació oficial del GORGOS CLUB DE FUTBOL, del primer equip, que milita al grup 13 de la Segona Regional. El Gorgos C.F. està al lloc 13, porta 15 partits disputats i 9 punts obtesos. Sols en té guanyats 2, empatats 3 i perduts 10. Ha tingut ara dos eixides i dos derrotes. El penúltim partit va perdre per 3 a 0 front l'Orba. L'últim partit va ser derrotat per golejada, 6-1, per l'Independiente. Donem ànims als nostres jugadors per a que pujen posicions i milloren en resultats.VOLEU CONÉIXER GATA, la nostra homònima de la serra de Cáceres?

20150120230030-gatadocumental.jpg

Ahir vos posava una fotografia preciosa de la nevada al poble homònim de GATA, a la serra del mateix nom, a la província extremenya de Cáceres. Hui, vos convide a conéixer el poble mitjançant el documental preparat per pare i fill, José Pérez i José Pablo Pérez, basat en els apunts històrics del historiador Don Marcelino Guerra Ontiveros. Al llarg de 50 minuts i 35 segons tindreu gust de veure "VILLA DE GATA (el Documental)", que va ser presentat dissabte passat al poble homònim, i que està molt ben fet.

Si algun dia, algun gater d’ací viatja cap allà i arriba a aquelles terres, pot portar algun document, fotografia, imatge que ho indique i que està allà. L’amiga Lupe Pérez, que és amb qui més contacte amb el facebook tinc em recomana que qui vaja pot passar-se pels seus apartaments rurals "La Colmena" a l’interior mateix del poble. Allí sereu ben atesos i més si digueu que sou gaters o gatenses, com diu ella. Allà són "gateños".

Tornant al documental. Vos pose l’enllaç i que gaudiu d’ell. Les veus són dels mateixos artífexs del documental, rodat entre 2013 i 2014.

Ací està l’enllaç al documental per mig de youtube: VILLA DE GATA (el documental).

A la imatge, una captura del documental on es veu l’església de San Pedro a la villa de Gata (Cáceres).

FONT: VILLA DE GATA (el documental), pujat al youtube per José Pablo Pérez, ahir mateix.HUI ÉS SANT SEBASTIÀ, patró de Xàbia i Murla

20150120233128-santsebastia.jpg

Sant Sebastià màrtir. Té un carrer i altar dedicat a Xàbia, és el patró antic de la vila veïna al nostre poble. A més, Sant Sebastià té festes a Murla i la seua ermita a mitat de la muntanya del Cavall Verd. Xàbia li fa festes des de hui fins el diumenge 25, Murla serà el dissabte. Com cada any el veïnat pujarà a l'ermita.

Aprofite per festejar a tots els que porten el nom de Sebastià, encara en l'última mitja hora del dia.

A la imatge, el patró de Xàbia. Foto, Kika Zaragoci Soliveres.LES OBRES DE LA PLAÇA DE L'ESGLÉSIA DE GATA COMENÇARAN LA PRÒXIMA SETMANA I ESTÀ PREVIST ACABEN A FINALS DE MAIG

20150121155154-actainiciobresplesglesia.jpg

Hui s’ha signat l’acta de replanteig, per part de l’alcaldessa i tècnics de Diputació

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, i representants de la Diputació d’Alacant i de l’empresa Tyosa Obras Públicas han signat hui l’acta de replanteig per a l’inici de les obres de millora de la Plaça de l’Església de Gata incloses en la Convocatòria d’inversions en obres i reparacions de cooperació municipal financerament sostenibles. Diputació subvenciona al 100% estes obres que tenen un pressupost de 119.999,98 € i un termini màxim d’execució de 4 mesos.

Les millores suposaran, entre diferents tasques, el canvi de canonades i connexions del serveis de l’aigua potable del municipi.

L’empresa adjudicatària, Tyosa Obras Públicas, té previst iniciar les obres la propera setmana.

A la fotografia, el moment de la signatura.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.JUANITO, PERSONA ENTRANYABLE DEL POBLE, ENS HA DEIXAT

20150121203340-juanito-.jpg

De segur que tots els coneixeu mirant la foto, que m'ha cedit Vicent Signes "Canya". Va posar per a ell a la tradicional foto del divendres, que ja porta tan de temps fent el perruquer i on es veuen al natural moltes persones de Gata, que van i vénen pels quatre cantons. 

Juan Bautista Soler Pedro, més conegut popularment com "JUANITO" ens ha deixat hui als 73 anys d'edat, a causa d'una enfermetat. S'en va una persona molt entranyable del poble de Gata, d'eixes que sempre les recordarem. Com tots sabeu, vivia a l'entrada de l'Alcolaia, al costa del Centre Parroquial. Molts li deien també: Juanito el de l'Alcolaia. Li agradava fer-se present en els grans events, sobre tot a les processons. Sempre assistia a missa de 9 els diumenges, era molt popular. El veïnat de Gata l'acomiadarà demà dijous 22 de gener a les 17 hores, a l'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel. Un record per als seus familiars.

Descanse en Pau, Juanito.

FONT: Foto de Vicent Signes Signes "Canya" (detall).LA PREMSA PARLA DE...la web de la Policia Local de Gata, de FGV i d'atletisme

La web de la Policia Local de Gata és notícia als mitjans de comunicació. Ahir, la Cadena Ser, Radio Dénia, emitia un article a la seua pàgina web i ho donava a conéixer per les seues ones. Hui dia 22 ho publica LAS PROVINCIAS (la Marina). Radio Dénia SER: "La policia de Gata incorpora una televisión en su web". A més: "La Policía Local de Gata de Gorgos ha dado un paso más en la difusión de sus mensajes a la ciudadanía". Acó teniu l’enllaç: http://www.radiodenia.com/la-policia-de-gata-incorpora-una-television-en-su-web/. Per la seua part, LAS PROVINCIAS publica hui dijous 22 el següent article: "La Policia de Gata difunde sus mensajes en su web a través de un canal audiovisual". El titular es confús, perque -al meu entendre- mescla dos coses en una. Ací està l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201501/22/policia-gata-difunde-mensajes-20150122000727-v.html.

Per altra part, el mateix diari també parla de Gata, al referir-se a la reunió celebrada en Calp entre la consellera Bonig i els alcaldes dels pobles per on passa el "trenet". És el centenari del tram Altea-Calp el pròxim 11 de juliol i a la reunió hi va assistir l’alcaldessa de Gata,Maite Signes Caselles. Es titula l’article: "Bonig defiende la inversión de más de 30 millones hecha por el Consell en la linea 9". Al subtítol: "La consellera se reúne en Calp con los alcaldes de los municipios por los que pasa esta linea ferroviaria". Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201501/22/bonig-defiende-inversion-millones-20150122000739-v.html.

Finalment, el mateix diari parla de la victòria a El Verger, a la Carrera Solidària contra el càncer, de l’atleta gater Said Day Day.

FONT: Radio Denia Ser (21-1-2015) i LAS PROVINCIAS (22-1-2015). COMERÇ DE GATA DONA EL PREMI DE LA CAMPANYA NADALENCA

20150122224824-anacomerc.jpg

Ací teniu a Ana Maria Costa, l'afortunada premiada del Comerç de Gata amb el xec de 500 euros, que va aconseguir omplir les 12 caselles de la campanya de nadal.

Paqui Signes, tesorera de l’associació "Comerç de Gata" li ha fet l’entrega del xec que l’afortunada haurà de gastar dins del comerços associats.

FONT: text i foto "Comerç de Gata".HUI FA 58 ANYS QUE ESTALLÀ EL POLVORÍ A BUNYOL. VAN MORIR 8 SOLDATS, ENTRE ELLS JAUME COSTA SIGNES (de Gata) Y PASCUAL FERNÁNDEZ NÚÑEZ (de Hoya-Gonzalo -Albacete-)

20150122233133-2015-01-11-16.00.36.jpg

Per mig del blog, la família de Pascual va saber de la de Jaume

Fa onze dies va tindre lloc l’encontre entre les famílies de Jaume i Pascual, a Gata

Una efemèride trista la de hui, 22 de gener de 2015, però a la vegada històrica per a no oblidar mai. Fa 58 anys, tal dia com hui, el 22 de gener de 1957 estallà el polvorí de l’exèrcit a Bunyol, i va "segar" la vida de vuit soldats que complien el servici militar. Entre ells estaven el gater JAUME COSTA SIGNES, del qual al gener de 2014 vaig fer una sèrie d’articles seguits sobre la seua curta vida (1934-1957) i el succés (podeu tornar a repassar-los), i el veí de Hoya-Gonzalo -Chinchilla- (Albacete) PASCUAL FERNÁNDEZ NÚÑEZ. 

Les famílies de Pascual i Jaume ja es coneixen en persona. Per mig del blog del CRONISTA DE GATA, Sergi -el fill més menut de Ascensión, una neboda materna de Pascual, va saber d’un altre soldat que li explotà el polvorí i va tindre la mort. Era Jaume Costa Signes ("Jaumet de Carnero"), el de Gata. Ascensión es va posar en contacte amb mi i posteriorment amb la família de Jaume, les germanes Font Costa ("de Carrasco"). Ahí començava l’amistat per una causa comuna, que es va materialitzar el passat dia 11 de gener, diumenge, al coneixer-se personalment. José Juan i Sergio, els fills de Ascensión i esta mateixa, van viatjar del poble que està a set kilòmetres de Chinchilla, Hoya Gonzalo, fins a Gata.

L’encontre va tindre lloc el diumenge dia 11 de gener. Ascensión portava tots els documents que està recabant per a poder exhumar el cadàver de son tio Pascual, que no va tindre la sort de poder-lo portar cap al seu poble, com va passar al gater Jaume. La família gatera, liderada per Tere, li va donar tot el suport i recolzament a Ascensión, per a poder desfer ja este embolic, esta senseraó. Si el seu tio va ser soterrat al pantió militar del Cementeri General de València i la mare de Pascual va col·locar una creu de recordatori, al lloc indicat, perquè ara se li estan posant tantes trabes administratives i protocolàries?. Ells es fan eixes preguntes i més i no conseguixen poder exhumar al tio i portar-se’l al seu poble natal, per a descansar ja per sempre junt als seus pares, objectiu que s’han marcat per respecte i honor a son tio.

Des del blog del CRONISTA DE GATA, es podrien obrir finestres, primer per trobar algun altre cas igual dels altres sis soldats que estes dos famílies no coneixen, i quina és la seua situació; igual que ells van trobar als gaters, altres també ho podrien fer, els convide a això. Segon, obtindre de la superioritat competent la caritat necessària i els permisos necessaris per aquesta família, que va perdre al seu èsser volgut "en acte de servici a la Patria", no en altre tipus d’accident i en conseqüència, aixina s’hauria de reconéixer.

Esperem que prompte pugar ser una realitat la petició d’esta família, que conta ara amb l’ajuda moral de la família de Gata.

A la fotografia, Ascensión Núñez mostrant a dos de les germanes Font els diversos documents i fotografies, al bar "Al Pou", on van fer un menjar d’encontre.   

Podeu consultar els articles referents al succés i a Jaumet de Carnero, al mes de gener de 2014, a la secció de Història Local.LA PREMSA PARLA DE...l'expansió comercial de Ale-Hop

20150123104035-ale.jpg

El seu propietari i gerent (Vicent Grimalt) és gater i té el magatzem ubicat a Ondara

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) publica hui divendres 23 de gener un article de Rosa González, de quasi una fulla en paper, sobre l’empresa Ale-Hop, que com tots sabeu el seu propietari i gerent és de Gata, Vicent Grimalt. El motiu: la visita del conseller d’Hisenda i Administració Pública Moragues, al magatzem ubicat a Ondara. A la fotografia, la mateixa que publica el diari, podeu vore a Vicent explicant com es desenvolupa Ale-Hop, al conseller i a l’alcalde d’Ondara, Ximo Ferrando.

Titula: "Una empresa de la comarca, referente en la expansión de negocio en España y Portugal". Al subtítol: "Ale-Hop, con un centenar de tiendas y medio millar de empleados, impulsa la apertura de tres nuevos locales, uno de ellos en el antiguo edificio del Impiva en Valencia". Ací teniu l’enllaç a la notícia en digital: http://www.lasprovincias.es/marina/201501/23/empresa-comarca-referente-expansion-20150122235922-v.html.

A la fotografia, Ferrando, Grimalt i Moragues.

FONT: Foto Rosa González. // diari LAS PROVINCIAS (la Marina) 23-1-2015. 

 HUI DIVENDRES, BIBLIOTECA DE GATA: TALLER, CONTE I PRESENTACIÓ DE LLIBRE,

20150123104858-poemari-paco-sirerol.jpg

Hui, divendres 23, la biblioteca de Gata té molta activitat cultural. Comença pel matí amb un taller per als discapacitats del TAPIS. Al migdia, arribarà l'Hora del Conte com cada divendres, i per la vesprada-nit, a les 20 hores, la presentació del llibre de poemes del jove Paco Sirerol "Cames inquietes", del qual ja vos vaig parlar fa uns dies. L'acte serà presentat pel també escriptor Manel Alonso, Alejandra Rodríguez i el Regidor de Cultura Juan Pedrós, i tindrem el plaer d'escoltar alguns dels poemes que trobarem al llibre de la mà de Joan Femenia. Ja ho sabeu, podeu apropar-se a la biblioteca i gaudir d'aquestes activitats.MÉS DE CENT PERSONES ASSISTIXEN A LA PRESENTACIÓ DEL POEMARI DE PACO SIREROL, A LA BIBLIOTECA DE GATA

20150123222744-pacosirerol.jpg

"Cames inquietes" és el seu primer llibre de poemes

Més cent persones, la gran majòria joves, han assistit a la presentació del primer llibre de poesies de Paco Sirerol, aquesta vesprada. La sala estava plena i ha estat un goig escoltar al recitador Joan Femenia. Primer ha parlat el regidor, després Toni, representant de l’editorial Neopàtria i després Alejandra Rodríguez. A continuació, s’ha procedit a la recitació de diversos poemes del llibre i han tancat l’acte el mateix escriptor, que ha agraït a tots la seua complicitat per a que eixira a la llum "Cames inquietes".

Tots els que han adquirit el llibre han pogut tenir la signatura de Sirerol, un jove escriptor que s’obri pas entre els millors, ajudat també per la música, ja que és el que fa les lletres de les cançons i el cantant del seu grup "Tremp".

A la fotografia de Natàlia Pons, un moment de l’acte.

FONT: Foto Natàlia Pons (facebook).PERE VICALET IMPARTIRÀ DIJOUS 29 DE GENER UNA CONFERÈNCIA-TALLER A LA POLITÈCNICA DE GANDIA

20150124185849-perevicalet.jpg
El músic director, compositor i artista digital gater Pedro Vicente Caselles Mulet (Pere Vicalet) segueix oferint els seus coneixements per tot arreu. El pròxim dijous, 29 de gener, impartirà una conferència-taller al "PlayLab" dins de la Universitat Politècnica de València, a la seua seu de Gandia. La conferencia-taller porta per títol: “Entre música y tecnología: Arte Digital”.

Pere Vicalet, reconegut músic gater format a València i Budapest, també destaca com artista digital. En este camp ha treballat en el Laboratori Electroacústic del Conservatori Superior de Música de València, a més d'haver creat "All in One: Kivimulij", software de sincronització de audio, llums i vídeo.

El propósito d'esta conferència-taller es adentrar-se en les últimes innovacions tecno-artístiques analitzant la seua viabilitat i practicitat des de la pròpia experiència del ponent en l'Art Digital.

Ací teniu alguns enllaços sobre el gater Pere Vicalet: http://www.perevicalet.com/ i amb el facebook: https://www.facebook.com/perevicalet7.
FONT: PlayLab (Politècnica-Gandia) / Pere Vicalet.ELS MILLORS VINS DEL VIII POSA VI, CATA VI (FESTES SANT ANTONI GATA 2015)

20150124200845-vins1.jpg

Vos pose la classificació del VIII Concurs de Vi del terreny de la Marina Alta "Posa Vi, Cata Vi", que va tindre lloc dissabte passat a la placeta de Sant Antoni, dins del programa de festes al sant patró del Raval de Gata.

El guanyador del vi giró va ser Toni Torregrosa amb 39 punts; segon va ser Vicente Salvá Bolufer amb 29,80 punts i tercer Miguel Monfort, amb 28,40 punts. Els tres primers premis del vi negre jove van ser per a Pepe Monfort i Bisquert (32,40 punts); Pere Andrés Vengut (32 punts) i David Fornés Artigues (29,80 punts).

Pel que fa al vi blanc jove va guanyar el caldo de Juan de Dios Boronat amb 30,40 punts, seguit de Juan Roselló Ballester amb 29 punts. Van empatar amb el tercer lloc Miguel Leyda Torres (28 punts) i Toni Torregrosa (28 punts, també). Finalment, el millor vi de criança va ser el de Xelo Garcés Font (30,60 punts). Segon, Jaime Durá Cabrera (28 punts) i Pau Ruíz (28,20 punts).

FONT: organització del concurs.IMATGES CURIOSES: ceps, herba, cisterna i...el Montgó

20150124202146-paisatgemontgo1-4-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Un paisatge gater, d’este matí mateix, allà dalt dels Ecles camí de la Font d’Andó. En primer terme els ceps, que acaben de ser podats, que dormen la gelor, entremig del bancal les herbes, el ravanell que ara vol menjar-ho tot. Més enllà, la cisterneta, el coll de la qual pareix estar abraçada per les branques del cep. I allà al fons...com no, el pare Montgó. Es nota el paisatge de fred, la no fortor del sol, el temps d’hivern.NOVA CAMPANYA DEL COMERÇ GATA: PER SANT VALENTÍ, REGALS I ENAMORAMENT

20150124204113-regals.jpg

Si fa unes setmanes acabava la campanya de nadal per a Comerç Gata, els comerciants de gata adherits a la nova campanya tenen una nova tasca per davant. Amb les frases claus de "Comerç actiu"; "Enamorats dels regals" i "Proclama el teu amor", de l'1 al 14 defebrer transcorrerà aquesta nova campanya, que acabarà el tradicional dia de Sant Valentí, patró dels enamorats. Les persones que ho vulguen poden comprar als comerços de Gata adherits a esta campanya i poden participar en un sorteig d'una "experiència romàntica", que inclourà una sessió de perruqueria per als dos, massatge per a ell i maquillatge per a ella, i al final -ja ben composats- un dinar que regalaran els comerços als guanyadors.

FONT: cartell anunciador de la campanya, Comerç Gata.RECORDEU: DIMARTS 27 S'INICIEN LES OBRES DE REFORMA DE LA PLAÇA DE L'ESGLÉSIA DE GATA

20150125204106-placaesglesiaplanol.jpg

Un punt neuràlgic del poble, encreuament de carrers i centre de la vida del poble de Gata es veurà alterat a partir del dimarts 27 de gener. Després de passar les festes, que afectaven a la Plaça de l'Església, com eren Reis del dia 5 i bendició de Sant Antoni del dia 18, l'empresa Tyosa Obras Públicas començarà les obres de millora de la plaça, que com ja vaig publicar i també ho va fer l'Ajuntament estan incloses a la convocatòria d'inversions en obres i reparacions de cooperació municipal finacerament sostenibles. La Diputació Provincial d'Alacant subvenciona en la seua totalitat les obres que tenen un pressupost de 119.999,98 euros i estaran acabades si tot va bé en 4 mesos. Les millores suposaran, entre diferents tasques, el canvi de canonades i connexions del serveis de l’aigua potable del municipi.

Podeu observar el plànol i vore tota la part que anirà adoquinà i la part que quedarà per a carrer.

FONT: Plànol, Ajuntament de Gata.PEP SIGNES FORNÉS I ANTONIA VALERO SIGNES, ELS MILLORS GATERS A LA III CURSA EL CAMÍ DELS BANDOLERS, A SENIJA

20150125220359-senijafederraciomuntanya.jpg

IGNACIO CARDONA TORRES, de mare gatera, ha quedat segon

Per dos vegades, ha passat la carrera per la Font de la Mata i per la muntanya de Gata

Molts gaters entre els 600 participants

La carrera forma parte del Campionat de Carreres de Muntanya de la Federació

 

Hui diumenge, 25 de gener de 2015, s’ha celebrat la III Cursa el Camí dels Bandolers a Senija, amb eixida i meta al poble. La prova ha començat a les 9 hores. Per als corredors de l’absoluta eren 22.100 metres i per als juvenils 12.500 metres
L’organitzador era el Club Muntanya Margallo, FEMECV 
El millor gater a la III Cursa el Camí dels Bandolers, a Senija, pertanyent al calendari del campionat de Lliga de la FEMECV 2015, ha sigut PEP SIGNES FORNÉS, del Club de Muntanya UMMA, que ha quedat al lloc 64, fent un temps de dos hores, 33 minuts i 35 segons. Pel que fa a la representació de dones gateres a la carrera de Senija, la millor classificada gatera ha estat ANTONIA VALERO SIGNES (S.M. G.E.G.), que ha quedat 23 de les dones participants amb un temps de 3:10:26.

 

Cal ressenyar també, que en dos hores, cinc minuts i 9 segons ha cobert IGNACIO CARDONA TORRES, xabier de mare gatera, la III Cursa del Camí dels Bandolers, a Senija. Cardona, federat al C.D. DE MONTAÑA Y ESCALADA LIKE SPO, ha quedat segon absolut a cinc minuts de Mario Bonavista.

Seguint amb els gaters, dins de les 200 primeres posicions, al lloc 78 ha quedat FRANCISCO PEDRO PEDRÓS del S.M Grupo Espeleológico Gatense, que ha fet 2:36:39. Al lloc 85 entrava LLUÍS IBÁÑEZ MIRALLES (Club de Muntanyisme i Atletisme la Faixa), amb un temps de 2:38:18. El seu company de club i també gater JUAN MANUEL CASTILLO CERVERA ha quedat al lloc 92, amb un temps de 2:39:19. Al lloc 140 entrava JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES (Club de Muntanya UMMA) amb un temps de 2:47:38. Al lloc 183 ha entrat FERNANDO ARABÍ ARABÍ del S.M. G.E.G. que ha fet un temps de 2:53:09.

L’altra dona gatera, també del S.M. G.E.G., ROSA MARÍA GRIMALT GINESTAR, ha quedat al lloc 57 de les fèmines, amb un temps de 4:15:26.

La carrera transcorria per terme de Senija, poble que acollia l’eixida i meta, però també pel terme de Gata, sobre tot la muntanya: dos vegades han passat per la Font de la Mata, també pel barranc de Canela i Serrillars.

A la fotografia, l’eixida de la carrera a Senija.

FONT: www.mychip.es. Foto: FEMECV. MARIO MOLINES, NOU CRONISTA OFICIAL DE CALP

20150125225901-cronistacalp.jpg

La comarca té un nou company de tasques d’investigació, de difondre cròniques del passat, el temps recent i l’actualitat. El jove periodista MARIO MOLINES és el nou CRONISTA OFICIAL del municipi de CALP. Li done la benvinguda al món dels cronistes oficials i a més li ofereix tota la meua ajuda, col·laboració i suport. Mario Molines és un "Cronista sin barreras", com titulava el reportatge de El Mundo (Comunitat Valenciana) ahir dissabte, perque encara que està a punt d’acabar els seus estudis de Periodisme, a falta del projecte de fi de grau, una lesió de naixement li impedix caminar i li dificulta el moviment de mans i braços, però això no serà obstacle per a Mario, que acaba de ser presentat per l’alcalde de Calp com a nou cronista oficial. L’enhorabona i com jo sempre dic i ara més...endavant.

Podeu llegir tot l’article al següent enllaç: http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2015/01/24/54c2898fca4741c2448b4575.html.

A la imatge, el jove Mario Molines de 22 anys.

FONT: diari El Mundo, 24-1-2015. Foto: Lars Ter Meulen.AJUNTAMENT DE GATA: DEMÀ DIMARTS 27 SE CELEBRA EL PRIMER PLE ORDINARI DE L'ANY 2015

Demà dimarts 27 de gener de 2015 se celebrarà a la sala de plens de l’Ajuntament de Gata el primer ple ordinari de l’any, que -com ve sent habitual- toca ser l’últim dimarts de mes impar. Els despatxos ordinaris seran el primer apartat. Li seguiran les qüestions d’urbanisme, amb el conveni marc de gestió urbanística de renovació dels anteriors signats per a obtenir sòl dotacional, i amb el Pla General d’Ordenació Urbana, amb proposta d’adaptació de tramitació de la nova Llei 5/2014 de la Generalitat, d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge de la Comunitat Valenciana. Al capítol d’Hisenda es tractarà amb proposta d’aprovació el Pla d’Ajust 2002-2012. Els assumptes d’urgència i els precs i preguntes tancaran el plenari.

FONT: Ajuntament.DISSABTE 31, A LES 12 HORES: ACTE OFICIAL DE DECLARACIÓ DE FILL IL·LUSTRE DE GATA (a títol pòstum) DE VICENT CASELLES COSTA

20150126140407-caselles.jpg

A l’institut es descobrirà una placa amb el seu nom: IES MATEMÀTIC VICENT CASELLES COSTA

El dissabte 31 de gener, Gata de Gorgos viurà una altra jornada històrica i a la vegada emotiva. El matemàtic VICENT CASELLES COSTA serà homenatjat pel seu poble. I es farà des de les altes instàncies municipals i educatives. A les 12 del migdia, al saló de plens de l’Ajuntament de Gata, es farà l’acte de declaració, a títol pòstum, de FILL IL·LUSTRE DE GATA DE GORGOS al matemàtic fill de Gata, que va faltar el 13 d’agost de 2013. Sens dubte, serà uns moments emotius per a tota la família de Vicent, especialment per a la seua dona, fill, sa mare i el seu germà. Cal recordar que al plenari del dia 25 de setembre tota la corporació municipal, per unanimitat, va aprovar iniciar l’expedient. Hui és ja una realitat.

Una vegada acabat l’acte, la comitiva es traslladarà a l’Avinguda de les Sorts, on -davant l’institut, a les mateixes portes del IES, es descobrirà una placa amb el nou nom de l’IES, que ja regix oficialment des de l’octubre passat i ja està aprovat per Conselleria, MATEMÀTIC VICENT CASELLES COSTA.

FONT: Ajuntament de Gata. Foto arxiu.L'AJUNTAMENT DE GATA ESTARÀ A FITUR 2015, DE DEMÀ DIA 28 AL DIUMENGE 1 DE FEBRER

20150127141225-presentafitur15.jpg

La Festa dels Reis declarada Bé d’Interés Turístit Local, serà la gran atracció local

Gata presentarà la Festa de Reis de Gata, recentment declarada d’Interés Turístic 
Local per la Generalitat Valenciana, a Fitur 2015. L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, i el regidor de Turisme, Guillermo Cholbi, van explicar ahir en roda de premsa que, després de 8 anys sense presència institucional, Gata tornarà a estar present juntament amb els municipis de la Marina Alta a l’estand de la Costa Blanca.
Signes va explicar que pensen que és important la presència del municipi per dos 
motius, per una banda per consolidar la imatge turística i el comerç de Gata com 
una oferta turística complementària dins la comarca, i per altra banda, per donar 
a conèixer la singularitat de la festa de Reis de Gata i donar-li una difusió més 
ampla.
El regidor de Turisme, Guillermo Cholbi, ha parlat del material de què es 
disposarà per a la promoció del municipi ja que, a més de les guies de comerç 
actualitzades, es distribuirà un nou fullet general editat en 4 idiomes (castellà, 
anglès, francès i alemany) seguint l’estètica i el estil establerts pel Patronat de la 
Costa Blanca. També es pretén donar a conèixer la nova app turística i comercial 
de Gata.
A més, es realitzarà una presentació de la Festa de Reis de Gata a l’estand de la 
Costa Blanca dijous 29 de gener a les 14:30 h. A la sala de premsa de l’estand de la Costa Blanca de Fitur, l’alcaldessa, Maite Signes, i el regidor de Turisme, Guillermo Cholbi, presentaran la Festa de Reis de Gata declarada d’interés turístic local per la Generalitat Valenciana. Serà dins l’estand de la Generalitat Valenciana, Pavelló 7 del IFEMA.

FONT: Text i foto, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.JA S'ESTÀ PROMOCIONANT GATA A FITUR 2015

20150128203538-fitur15.jpg

Ací vegeu una fotografia de la responsable de l'Oficina de Turisme, Lourdes Boronat, al lloc on li correspon a l'estand del Patronat de la Costa Blanca d'Alacant, a la fira FITUR 2015, a Madrid, que s'ha inaugurat aquest matí pel rei d'Espanya, Felip VIé. Demà dijous serà el Dia de la Comunitat Valenciana. Ja estaran presents el regidor de Turisme, Guillermo Cholbi, i l'alcaldessa Maite Signes, a més d'un actor del repart del Misteri dels Reis Mags de Gata, ja que es promociona a Fitur la declaració de Festa d'Interés Turístic Local a la Comunitat Valenciana, per a la representació del 5 de gener de cada any. L'actor representarà al Rei Herodes i estarà present a la roda de premsa que allí es farà.

FONT: Foto Ajuntament, Infoturist Gata.DIUMENGE 1 DE FEBRER, GATA CELEBRA EL DIA DE L'ARBRE

20150128204307-fontmata.jpg

Es farà una excursió al paratge de la Font de la Mata

Del 26 al 30, dibuixos escolars sobre el medi ambient

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gata ha preparat diverses activitats per celebrar el Dia de l’Arbre. Diumenge 1 de febrer a les 9:30 hores es farà una excursió a la Font de la Mata. La concentració serà a la Plaça de l’Església. Es recomana als assistents portar esmorzar, aigua i calçat còmode. Tots els assistents rebran un obsequi.

A més, s’ha convocat un concurs de dibuix i relats al voltant dels arbres dirigit als escolars del municipi. Tots els que vulguen participar han de presentar el seu dibuix o relat a la biblioteca de Gata fins al divendres 30 de gener. Els relats participants es llegiran a l’Hora del Conte de la Biblioteca de divendres 6 de febrer a les 17h.

També s’iniciarà una campanya escolar, que es farà als mesos de febrer i març, de plantació d’arbres i de seguiment posterior que durà terme el tècnic forestal.

A la imatge, la popular mata (llentisque) que dona nom al paratge, a la muntanya del terme de Gata. 

FONT: Imatge i text, gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.DIVENDRES 6, DOCUMENTAL SOBRE LA PANSA I ELS RIURAUS A L'EDIFICI POLIVALENT

20150128205501-riuraupanses1.jpg

Intervindran un dels co-autors, de Riurau amb panses; el que vos escriu i el regidor de Cultura

El proper divendres 6 de febrer, a les 20 hores, a l'Edifici Polivalent del carrer Costera del Grup Escolar, esteu tots convidats. Xarrarem de pansa, de riuraus, dels treballs del camp al voltant del raïm. Es projectarà el documental "TEMPS DE PANSA. LA MEMÒRIA DEL RIURAU". Gata té molt a dir al respecte de la pansa, és el poble de la seua de l'antiga CAS (després dita Agrogata) i on encara huí en dia la familia Paleres en fa pansa a la seua finca de La Seranda. Intervindran, a més del que vos escriu com a Cronista de Gata, un dels co-autors del documental i responsables de la pàgina a la que molts de vosaltres esteu afegits "Riurau amb panses", Carlos Fuster, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Gata, Joan Pedrós. Organitza: "Riurau amb panses" i "Riuraus vius".

FONT: Cartell anunciador de l'event cultural. Riurau amb panses.GATA DE GORGOS TÉ UN TOTAL DE 236 GUALS (VADOS) AL POBLE

El poble de Gata de Gorgos té un total de 236 guals per les places i carrers. Això es deduix de la informació que dona el Butlletí Oficial de la Província (BOP) d’ahir dimecres 28 de gener, ja que per resolució de l’Alcaldia s’aprova el Padró de la Taxa d’entrada de vehicles, allò que en valencià es diu "GUALS" i en castellà VADOS, per a 2015.

Es recollirà un import de 36.345 euros i s’emetran 236 rebuts, que són els guals (vados) que hi ha.

Per altra part, el BOP del dimarts dia 27, publicava la resolució de la convocatòria per a Aparcabicicletes per a municipis de la província d’Alacant anualitat 2014. Les subvencions es faran a les vies ciclistes i consisteix en places d’aparacabicicletes. Gata per ser una població de 6.270 (habitants en el moment de sol·licitar-se) li corresponen 13 aparcabicicletes.

BOP: dies 27 i 28 de gener de 2015. DEMÀ DIVENDRES DIA 30, CARME MIQUEL A LA BIBLIOTECA DE GATA

20150129112556-carme-verd.jpg

Dins del Club de Lectura es parlarà del seu llibre "Mataren el verd"

El divendres 30 de gener CARME MIQUEL, d’arrels gateres, estarà en la biblioteca a les 20 hores per a parlar del seu llibre "MATAREN EL VERD". És una crònica novel.lada d’uns fets viscuts a la pedania de la Punta, espai d’horta pròxim a la ciutat de València. a partir de la història i dels personatges de ficció, el relat va integrant els fets reals que van ocórrer des de la declaració de la Punta com a espai agrícola no urbanitzable d’especial protecció, l’any 1987, fins la seua totat destrucció, l’any 2003.
El fil conductor que ens porta a conéixer les lluites en defensa d’aquella l’horta és Maia, una jove que retorna a València després de vuit anys d’absència. El retrobament amb la ciutat i amb el pare dels seu fill la portaran a recordar aquella etapa que va viure de manera intensa.
El paisatge i la sigularitat de l’horta serveixen de teló de fons que acompanya les vides i les reflexions dels personatges. Conceptes com la idea de ciutat, el progrés i la construcció d’un futut sostenible suren al llarg de tot el relat.

FONT: Biblioteca Pública Municipal de Gata.IMATGES CURIOSES: L'HERODES DE GATA (MISTERI DELS REIS) HA ESTAT HUI A FITUR

20150129215557-herodesfitur15.jpg

Han passat ja vint-i-quatre dies ja d'aquell cinc de gener de 2015, quan es representava, com cada any, el MISTERI DELS REIS, però d'una manera especial, perque per primera vegada es feia el muntatge i l'escenificació de l'obra escrita per Antonio Salvá Roselló, sent ja declarada festa d'Interés Turístic Local a la Comunitat Valenciana. Però, mira per on, hui ha tornat a eixir Herodes i la seua vestimenta. El lloc IFEMA a Madrid, a la fira de turisme FITUR 2015 i al Dia de la Comunitat Valenciana. Un dels actors dels últims anys de l'obra ha representat al Rei Herodes, publicitant el nostre producte, la nostra senya d'identitat, com va dir un dia l'autor del text Salvá.

A la fotografia que em passa el meu germà Santi Vives, vegeu al rei Herodes amb un fullet sobre Gata i al costat, el regidor de Turisme de Gata, Guillermo Cholbi. Tots tres han pogut estar a la roda de premsa feta hui al pavelló corresponent per a parlar d'aquesta festa tan nostra.

FONT: Foto aportada per Santi Vives.LA FESTA DEL MISTERI DELS REIS DE GATA, PRESENTADA AHIR A FITUR 2015 (Àlbum de fotos)

20150130211609-ambpresidiputa.jpg

ÀLBUM DE FOTOS, FITUR GATA 2015, amb el personatge de Herodes

En el dia de la Comunitat Valenciana

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes; el regidor de Turisme, Guillermo Cholbi, i el personatge d’Herodes van ser els encarregats de presentar, ahir, la Festa de Reis de Gata, recentment declarada d’Interés Turístic Local per la Generalitat Valenciana, en Fitur 2015.

L’alcaldessa va parlar de les peculiaritats de la festa de Gata que arranca amb la recollida de cartes i el bàndol, fins arribar al dia 5 de gener, "en el qual tot el poble es transforma en un gran teatre, mesclant-se pels carrers els actors i els ciutadans". Va explicar l’evolució històrica de la festa des que es va iniciar a l’ any 46, passant per l’inici de la representació teatral al 1968, fins l’actualitat en què Gata ha volgut donar un pas endavant fent una aposta de qualitat i de futur, valorant l’esforç realitzat per un nombrós conjunt de persones (al voltant de 300), des de l’Ajuntament fins l’últim col·laborador d’esta Festa, per tal d’aconseguir que el Misteri dels Reis Mags siga no sols festa dels xiquets, sinó, a més a més, el patrimoni de tot un poble i una de les senyes d’identitat.

El regidor de Turisme va posar en valor la festa com a acte cultural així com a atractiu turístic per al nostre poble. Així mateix, va explicar que Gata, que estarà present juntament amb els municipis de la Marina Alta a l’estand de la Costa Blanca a Fitur fins a diumenge compta amb nou material per a la promoció del municipi com les guies de comerç actualitzades, el un nou fullet general editat en 4 idiomes (castellà, anglès, francès i alemany) seguint l’estètica i el estil establerts pel Patronat de la Costa Blanca, així com la nova app turística i comercial de Gata.

En acabar, la presentació el Rei Herodes va estar a l’estand de la Costa Blanca promocionant la festa de Reis de Gata i fent-se fotos amb tots els visitants que ho demanaven.

Presentació de la Festa de Reis de Gata
Representants de Gata a Fitur
Amb José Ciscas, Vicepresident de la Generalitat Valenciana

A la foto de portada autoritats i Herodes amb la presidenta de la Diputació, María Luisa Pastor. A les fotografies de l’àlbum, les autoritats de Gata i el personatge de Herodes a FITUR 2015.

FONT: Àlbum de fotos, Ajuntament de Gata.AVÍS: DEMÀ DISSABTE 31 BATUDA AL PORC SENGLAR (Serrillàs)

20150130224445-jabali.jpg

Per mig del facebook de Pep Signes "Paleres", m'arriba un avís per a tots els aficionats a la muntanya, senderistes, corredors de muntanya, passejants, en general. Demà 31 de gener està prevista una batuda al porc senglar ("jabalí") per la zona del Serrillàs, pel sector que va de la Cava al corral de Borrell. Així que alerta!!.

A la fotografia, l'avís per a demà. Facebook: Pep Signes "Paleres".OBRES, VENT I PLUJA: Així estaven les tanques a la Plaça de l'Església

20150131101009-obresplacaivent.jpg

Tenim la tormenta de vent i aigua damunt. En tota la nit, el vent ha bufat amb gana. A Xàbia -comentava Meteoxàbia- el vent anava a 80 kilòmetres per hora. Ratxes fortes de vent han deixat les tanques de l’obra de la Plaça de l’Església com vegeu. La pluja complicava encara més l’aspecte de la plaça. Com sabeu, des de dimarts d’aquesta setmana l’empresa Tyosa Obres Públiques ha començat les obres.ACTE OFICIAL: DECLARACIÓ DE FILL IL·LUSTRE DE GATA, PER AL MATEMÀTIC VICENT CASELLES COSTA

20150131170523-compovcc.jpg

ÀLBUM DE L’ACTE OFICIAL A GATA: El matemàtic Vicent Caselles Costa, fill il·lustre de Gata (punxeu)

Autoritats, familiars, comunitat educativa, amics i veïns de Vicent, li han oferit un homenatge molt emotiu

La comitiva s’ha desplatzat a l’institut on s’ha descobert la placa, on figura gravat el seu nom

Al migdia de hui dissabte, últim dia del mes de gener, mentre el vent bufava fort fora, al saló de plens de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, s’esdevenia un acte molt emotiu i complet, que la corporació i professors amics del homenatjat a títol pòstum havien preparat. El saló estava ple de gom a gom. L’acte oficial el posava ja com a Fill Il·lustre de Gata al MATEMÀTIC VICENT CASELLES COSTA.

Encetava l’acte l’alcaldessa Maite Signes Caselles, manifestant l’orgull de la corporació en viure aquests moments. A la taula presidencial els regidors de la corporació; la mare de Vicent, Olga Costa; la seua dona, Coloma Ballester i el seu fill Vicent Caselles. Entre els convidats, professors de matemàtiques, amics i coneguts de Vicent.

L’alcaldessa li lliurava a la seua dona la placa, totes dues signaven al llibre d’honor del Consistori gater i al seu fill se li obsequiava amb un quadre pintat amb terra de Gata, obra de Josep Ginestar. Sa mare, Olga Costa, rebia de mans del regidor d’Educació i Cultura, Joan Pedrós, un ram de flors.

Ha parlat Coloma Ballester molt emocionada, descobrint al Vicent senzill, humà, familiar i gater. Ha tingut unes paraules també emotives Maties Monfort, representant els companys de corporació. Han fet intervencions el seu amic Josep Ginestar; el seu professor de joventut Florencio Burrel; el company també professor gater de matemàtiques Josep Mulet Mestre; el degà de la Facultat de Matemàtiques de València, Rafael Crespo García, i el seu company i professor, José Manuel Manzón Ruíz. Tots han coincidit amb la vàlua de Vicent, tant professional que era extraordinària, colosal, no sols a nivell de casa, sinó també europeu i del món, sinó també amb la faceta humana del professor Caselles.

"El Caselles" com se li coneixia en el món dels matemàtiques ha estat present hui al saló de plens i tots els que el van conéixer o els que han intervingut han tornat a reviure les vivències amb ell, a Gata, a les facultats, al poble de la dona, al d’ell, Gata. 

La comitiva s’ha traslladat des de l’Ajuntament a l’institut i allí s’ha descobert l placa de ferro que té per títol "IES Matemàtic Vicent Caselles Costa" i que perpetuarà el nom del matemàtic i serà "un referent" com a manifestat Josep Mulet en la seua intervenció per als joves estudiants.

Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.

A les imatges de l’àlbum, diversos moments dels dos actes de la jornada emotiva i plena de records cap al MATEMÀTIC VICENT CASELLES COSTA, Fill Il·lustre de Gata.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris