Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Abril de 2015.

DE NOU...AMB TOTS VOSALTRES: EL BLOG TORNA A ACTUALITZAR-SE

Després d'un dia passat per alt per problemes familiars, torne a actualizar en la mesura del que siga possible el blog. El CRONISTA DE GATA inicia el mes d'abril, mes de celebracions, d'actes de tota classe, centrats, sobre tot, en les festes de Setmana Santa, Pasqua i Sant Vicent. Esta mateixa nit vos posaré el calendari gater per al mes d'abril. Està encara pendent l'exposició del Centenari del Trenet de la Marina, així com l'últim plenari ordinari de la present legislatura, que es va fer ahir dimarts.FINS EL 15 D'ABRIL S'EXPOSA A L'ESTACIÓ LA MOSTRA DEL CENTENARI DEL TRENET DE LA MARINA (1915-2015)

20150401213918-ingexpo.jpg

El dia 15 faré una xerrada com a CRONISTA DE GATA sobre el tren, com a cloenda de la mostra

Gata és el primer poble de l’itinerari del "trenet" que s’exposa en la mateixa estació

(PODEU VEURE L’ÀLBUM DE FOTOS DE L’EXPOSICIÓ DEL TRENET DE LA MARINA A GATA, PUNXANT ACÍ)

L’Estació de Gata acull, fins al pròxim 15 d’abril l’exposició commemorativa del Centenari del Trenet de la Marina 1915-2015. Es tracta d’una mostra itinerant que en cada localitat incorpora les seues peculiaritats, imatges, elements, plànols, ... de la història del ferrocarril de via estreta. La de Gata és la primera de les exposicions que es realitza al seu espai natural com és la pròpia estació.

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes i el regidor de cultura, Juan Pedrós acompanyats per José Pascual Rubio, director de FGV Alacant, van inaugurar dilluns dia 30, l’exposició on, la coordinadora, Virginia García Ortells, va explicar als assistents les diferents parts de la  mostra i algunes de les curiositats que conté.

Així mateix, des de FGV es va lliurar a l’alcaldessa una placa commemorativa del centenari per a instal·lar-la en l’estació.

Com a cloenda del centenari, el 15 d’abril a les 20 hores, en la mateixa exposició tindrà lloc una xerrada sobre el tren a Gata a càrrec de Miguel Vives, Cronista de Gata.

L’exposició estarà oberta al públic fins el dia 15 d’abril a l’estació de Gata en horari de dilluns a dissabte de 11 a 13 h i de dilluns a divendres de 18 a 20 h.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

FONT: Text, Ajuntament. Fotos Ajuntament / Àlbum exposició: "Via libre: la estación del ferrocarril".


AHIR ES VA CELEBRAR L'ÚLTIM PLENARI ORDINARI DE LA PRESENT LEGISLATURA

20150401215449-corporac7-4-14.jpg

Tots els grups demanaran que la festa dels Reis Mags passe a ser d'Interés Turístic Provincial. Ja és local

L’Ajuntament de Gata va celebrar, anit, l’últim dels plenaris ordinaris de l’actual legislatura, coincidint amb la convocatòria oficial d’eleccions municipals.

Els 13 regidors de la corporació van votar a favor de sol·licitar la declaració de la Festa de Reis de Gata d’Interès Turístic Provincial i seguir així pel camí iniciat l’any passat amb la declaració de Festa d’Interès Turístic Local.

Per continuar amb el procés iniciat a la plaça de l’Església de substitució de canonades i millora de la xarxa d’aigua potable, la corporació va aprovar sol·licitar l’obra de condicionament de la xarxa d’aigua potable al carrer La Bassa dins del Pla Provincial d’obres i Serveis 2016. A través d’esta subvenció, la diputació arribaria a subvencionar el 80% de la inversió.

També es sol·licitarà adherir-se al Pla Provincial d’Estalvi Energètic 2016 per substituir les actuals calderes de l’edifici del CEIP Santíssim Crist per calderes de pellets. Es tracta d’un projecte de 150.000 euros del qual es sol·licita el finançament del 95%.

En l’apartat d’urbanisme van prosperar dos propostes d’ordenances, per una banda, l’ordenança de Conservació de Solars i Parcel·les, amb què es pretén evitar el risc d’incendis i plagues que afecten a tercers. La norma recull les obligacions de neteja i manteniment per part dels propietaris, així com el catàleg de sancions. El regidor d’Agricultura, Guillermo Cholbi, va explicar que compta amb el vist-i-plau del Consell Agrari Municipal que va suggerir que si el propietari no complia l’obligació de neteja ho faria l’Ajuntament subsidiàriament i establiria un preu raonable.

Per l’altra, van aprovar una Ordenança d’Autorització Urbanística i d’Activitats, amb la intenció d’agilitzar tràmits administratius com les llicències d’obra menor o llicències d’activitat.

Finalment, també es va aprovar, per unanimitat, la modificació de crèdit necessària per adquirir un nou vehicle per a l’agrupació local de Protecció Civil.

Tots els partits van coincidir de la necessitat de dotar a l’agrupació que realitza una gran tasca de voluntariat per al municipi.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.IMATGES CURIOSES: la plaça preparada i els rectors també...

20150401220836-quatrerectors.jpg

Crida l'atenció aquesta imatge que comporta dos notícies en una. És una imatge curiosa. Per una part, la plaça de l'església -una vegada es pot accedir a la part de l'església per la porta principal, temporalment, fins acabar les festes de Setmana Santa i Pasqües, ja que s'han acondicionat les obres. Mireu el sòl. Per altra, la fotografia que algú els va fer als quatre rectors que estan ara a Gata, ja preparats per a la feina que els espera en estos dies. Tres rectors fills de Gata (el veterà i degà, abat emèrit Don Alberto Caselles; el jove Don Juan Pons i el retornat de la missió Don Vicent Font) i el rector que està al càrrec de la parròquia (Don Francisco). Una imatge curiosa per al record.

FONT: Foto extreta del facebook de la parròquia.EN MARXA, UN PROJECTE D'ESTALVI ENERGÈTIC MUNICIPAL

L’Ajuntament de Gata ha posat en funcionament un projecte d’estalvi energètic municipal subvencionat per la Diputació Provincial d’Alacant.

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, ha rebut hui de mans dels tècnics de l’empresa Elecnor,que ha dut ha terme les obres i substitucions necessàries, i del tècnics de Diputació l’acta que certifica la finalització dels treballs

El projecte, que compta amb un pressupost de 68.227,57 euros, ha suposat el canvi de bombetes dels edificis municipals de l’Ajuntament i Centre Social, la millora de l’enllumenat de diverses zones del poble, com el canvi de lluminàries en la zona de la Font del Riu, així com millores en la instal·lació elèctrica del dipòsits d’aigua potable.

FONT: Ajuntament de Gata.ACTES DE LA SETMANA SANTA A LA PARRÒQUIA DE GATA

20150401222713-dscf8659.jpg

Cal destacar el Via crucis del matí de divendres, la processó del mateix dia i la processó del Sant Soterrar

Totes les celebracions parroquials es poden escoltar per la ràdio

Demà dijous comença el Sant Tridu Pasqual, del Dijous, Divendres i Dissabte sants, fins arribar al Diumenge de Pasqua de Resurrecció. La parròquia de Gata de Gorgos ja té preparats tots els actes, que començaran amb les misses del dia que es commemora l’institució de l’Eucaristia, Dijous Sant. Les misses seran a les 17 i a les 20 hores, amb els tradicionals llavatoris dels peus. A les 23 hores serà l’Hora Santa davant el Monument i a la mitja nit començaran els torns de vetla al Santíssim davant el Monument.

Divendres Sant, a les 7,30 hores, s’eixirà de l’església camí del Calvari, per a fer la pràctica piadosa del Sant Via Crucis. Els Laudes seran a l’ermita. A les 12 del migdia hi haurà oració dels xiquets davant el Monument. A les 16,30 hores seran els Oficis, commemorant la celebració de la Passió i Mort del Senyor. Finalment, a les 20 hores, serà la Processó del Sant Enterro.

Dissabte Sant, la solemne Vigilia Pasqual serà a partir de les 23 hores. Diumenge de Pasqua de Resurrecció, a les 9 serà l’Encontre del Resucitat amb María santíssima. A continuació la missa. A les 12,30 hores serà l’altra missa.

Per altra part, totes les grans celebracions de la Setmana Santa i Pasqua de dins l’església parroquial nostra, es podran escoltar sols a Gata per la ràdio, Serà a la freqüència 95,3 FM del dial. El senyor rector va donar les gràcies als mitjans tècnics i col·laboració de Paco Signes.

A la imatge, un moment del Via Crucis de l’any passat. 

FONT: parròquia de Sant Miquel Arcàngel, Gata.ABRIL: calendari fester gater (de Setmana Santa a les festes de Pasqua i Sant Vicent)

20150401225729-placa.jpg

Entre dissabte 4 i diumenge 5, Inspiration Party 2015 (Comissió de festes 2015)

El dia 12, segon diumenge de Pasqua, 7é Dinar Popular

Com cada mes, vos pose a continuació els actes que conformen el calendari gater. ABRIL ve carregat per les festes de Setmana Santa i Pasqües. Com sempre dic, si algun acte no el pose, vosaltres mateixa ho podeu completar, bé per mig del blog, bé pel facebook.

Fins el dia 15, a l’estació del tren, podeu veure l’exposició del centenari del Trenet de la Marina. Podeu visitar-la en horari de dilluns a divendres, de 11 a 13 i de 18 a 20h, i dissabtes de matí.

Hui, dia 1 d’abril, DIMECRES SANT.

Demà, dia 2, DIJOUS SANT: Misses del Sopar de Jesús: 17 i 20 hores. Hora Santa: 23 hores. Torns al santíssim davant el monument. A la Biblioteca, a partir de les 11 hores, se celebra el Dia del Llibre Infantil.

Dia 3, DIVENDRES SANT: 7,30 hores, Via Crucis, Calvari a ermita. 12, Oració dels xiquets davant el Monument. 16,30 hores, Sants Oficis. 20 hores, Processó del sant Soterrar.

Dia 4, DISSABTE SANT: Comença a les 18 hores i acaba a les 6 del matí de diumenge la festa amb 12 hores de música i marxa, organitzada per la Comissió de Festes 2015: Inspiración party 2015.

Dia 5, DIUMENGE PASQUA: 9 hores, Encontre a la Plaça de l’església. Després missa. 12,30 hores, missa. Tradicional dia d’anar a berenar i menjar la mona de Pasqua. La Comissió de Festes segueix de festa i Pasqua. Després de la Inspiration Party, FESTA REMEMBER. A partir de les 19 hores, al carrer sant Miquel.

Dia 6, DILLUNS DE PASQUA: segon dia de Pasqua. Menjars típics i tradicionals.

Dia 10, divendres, 5é ANIVERSARI DEL BLOG "CRONISTA DE GATA" (2010-2015). Dia especial, començaré, d enou, les estadistiques de visitants del blog.

Dia 12, SEGON DIUMENGE DE PASQUA: 7é DINAR POPULAR I CONCERT. A les 11 del matí, cercavila amb Xirimiters i tabalaters i el Grup de danses la Llata. A les 13.30 hores, dinar de berenaret de pasqua a la Plaça Nova. Actuació de MIQUEL GIL i PELLIKANA.

Dia 13, FESTA POPULAR DE SANT VICENT FERRER. Patró a Teulada. Costum d’anar a berenar.

Dia 15, dijous, xerrada del CRONISTA DE GATA sobre el tren a Gata. Cloenda de l’exposició. 20 hores, estació del tren.
IMATGES CURIOSES: l'església es prepara per al Triduum Sant

20150401230809-preparantesglesia.jpg

Els grups de la parròquia treballen a estes hores dins de l’església de sant Miquel Arcàngel, disposant-ho tot per al Sant Tríduum Pasqual, que comença demà Dijous Sant. A la imatge, podeu veure com extrauen la imatge del Natzaré de la seua fornícula, per a estar ja preparat per a Divendres Sant a la processó com tots els passos. Al mateix temps, també està preparant-se el que s’anomena "Monument" per al Santíssim, a un dels altars laterals.

FONT: Foto de Verónica Vives.DIJOUS SANT, COMENÇA EL TRÍDUUM SANT PASQUAL

20150402085014-10995113-10153152722968419-3992860446182886580-n.jpg

Bon dia. Hui és DIJOUS SANT. Encara que a la Comunitat Valenciana és dia laboral, molta gent ja fa vacances, altres estan de pont pasqüer. La imatge de Juan Pablo Bataller reflexa el que es celebra hui, la institució de l'Eucaristia. A Gata, aquest dia historicament ha sigut un dia "d'anar a missa i ja confessats, comulgar". De dilluns a dimecres sant es feien les cues per a les confessions. El monument es presentava molt més recarregat de flors que ara, més ampulós. Tal dia com hui, l'església s'omplia, hi havia quatre misses...Tot això ha anat minvant, però el que no canvia és l'espírit cristià que perdura. La gent de la parròquia anit va arreglar els altars. Aixina es presenta hui l'església.

Però deixe que parle Juan Pablo, autor de la foto: "Mentre uns quants assajavem els salmos pel dissabte de glòria, altres netejaven l'església i altres feien el "Monument" i l'adornaven.".

Queda tot dit. Són dies de recolliment, per alguns, i de vacances i eixida, per a altres.

FONT: Foto de Juan Pablo Bataller.EL GATER JUAN PABLO SIGNES, NOU PRESIDENT DEL GRUP EMPRESARIAL BNI IMPRONTA

20150402142326-juanpablo.jpg

El passat dimarts dia 1 de abril Jose Luís Catalá, gerent de Dass Divisiones Agrupadas, acabà el seu mandat com a president del grup empresarial BNI Impronta donant el relleu a un nou equip de lideratge encapçalat per l'empresari gater Juan Pablo Signes, de Factoria d’Idees.

El presidente exercirà per primera vegada el seu càrrec en la reunió setmanal del pròxim dimarts que congregarà a més de 40 empresaris de la Marina Alta, La Safor i la Vall d’Albaida. A més de Juan Pablo Signes, el nou equip de lideratge està format per Mave Perelló, de Matever, que exercirà de vicepresidenta i el topògraf Fidel Chesa que assumirà les funcions de Secretari-Tresorer. Este equip es completa amb 8 empresaris, coordinadors de les distintes àrees de funcionament del grup.

BNI Impronta és un conjunt d'empresaris que es reuneix setmanalment per a crear negoci. A dites reunions, a les que habitualment assisteixen els seus 40 membres, accedixen cada setmana per estricta invitació altres empresaris de la zona. Este grup ha generat en els seus primers dotze mesos d'andadura un total de 500.000 euros de negoci tancat. Els objectius establerts per al nou equip són alcançar esta mateixa xifra en els pròxims sis mesos, arribant a 2.400.000 euros en els dos anys següents.

Juan Pablo Signes, que fins ara ocupava el càrrec de Secretari-Tresorer del grup, és el director de l'agència de marketing i comunicació "Factoria d’Idees"; director de la "revista d’ací TENDÈNCIES" i membre de Jovempa Marina Alta.

FONT: Nota i foto, BNI Impronta.EL LLAVATORI DELS PEUS CENTRA EL DIJOUS SANT A LA PARRÒQUIA

20150402233640-llavatoripeus.jpg

Ara s'exposa tota la nit el Santíssim al Monument

A la imatge teniu el moment del Llavatori dels Peus, que s'ha fet a les misses solemnes de hui DIJOUS SANT a l'església parroquial de sant Miquel Arcàngel de Gata. Aquest gest que ha repetit el sacerdot com fa dos-mil anys va fer el mateix Jesucrist amb els seus deixebles, ha centrat els actes de hui. A continuació de la segona eucaristia, s'ha exposat el Santíssim i el Sant Copó ha estat traslladat al Monument fet a l'efecte a l'altar lateral del Cor de Jesús. Al llarg de tota la nit estarà oberta l'església i hi haurà torns de vetla.

Demà DIVENDRES SANT continuaran els actes, amb el tradicional VIA CRUCIS a les 7,30 hores; a les 12 hores hi haurà oració delx siquets davant el Santíssim; a les 16,30 hores, els sants Oficis, i a les 20 hores la processó del Sant Soterrar, amb tots els passos de la parròquia.DEL VIA CRUCIS AL SANT SOTERRAR: Divendres Sant a Gata

20150403181635-dscf6068.jpg

(PUNXEU ACÍ i podreu veure el VIA CRUCIS d'aquest matí)

Hui és DIVENDRES SANT, dia gran dins del Tríduum Pasqual de l'orb cristià. Hui es commemora a totes les parròquies del món que Jesús va morir en la Creu. Aquest matí, unes 200 persones han acompanyat la Creu pel tortuós camí del Calvari, resant i meditant amb el tradicional VIA CRUCIS. En un silenci que donava gust escoltar, sols trencat per les reflexions dels que anaven desgranant les catorze estacions.

Del Via Crucis ha passat la jornada a les oracions. Al Monument davant del Santíssim amb els xiquets i xiquetes del Júnior, del Cor Infantil, de la Parròquia. Als Sants Oficis d'aquesta vesprada per a totes les persones que s'han acostat a l'església. Finalment, aquesta vesprada a les 20 hores tindrà lloc la processó del Sant Soterrar. Tots els passos de Setmana Santa de la parròquia de Gata (Verge Dolorosa, Natzaré, Crist del Perdó i Jesús Jacent) eixiran pels carrers tradicionals.EL POBLE DE SAINT ANDRÉ DE SANGONIS DONA UN ARBRE BLANC AL DE GATA

20150403183725-arbreblancfrancesos.jpg

Es troba dins d'una maceta, a la placeta de l'ermita

Va ser una compresa que ja està complida. Quan la delegació francesa del poble que pretén l'agermanament amb Gata, Saint André de Sangonis (França) van visitar el calvari i l'ermita i els vaig explicar la llegenda de l'arbre blanc, es van comprometre a donar-nos un arbre blanc, ja que al seu poble tenien molts de xops blancs. Ara, quan la delegació gatera va visitar el poble a França pel pont de Sant Josep, els gals es van enrecordar d'aquella promesa.

L'arbre es pot veure dins d'una maceta, a la placeta de l'ermita al costat dret si mireu el santuari de cara. És la donació d'aquell poble al nostre. Vos pose la llegenda que té la plaqueta recordatòria que s'ha col·locat a l'efecte:

"L'Ajuntament de Saint André de Sangonis (França) dona al poble de Gata aquest arbre per què ens recorde les nostres arrels a través de la història de l'arbre blanc i consolide l'agermanament entre els dos pobles. Març 2015".

Com bé sabeu, amb motiu del 250 aniversari de l'arribada del Crist a Gata i coincidint també amb l'aniversari de l'arbre blanc, l'any 2012 s'en va sembrar un, més avall, que fins ara no ha rebrotat. El terreny del Tossalet i més rodejat de pins, complica i molt l'arraigament dels arbres d'eixe tipus. Per això, este nou arbre s'ha optat per conser-var-lo a la maceta fins a estar més gran.PROCESSÓ DEL SANT SOTERRAR (Divendres Sant a Gata)

20150403231936-dscf6171.jpg

(PUNXEU ACÍ I VOREU TOT L'ÀLBUM DE LA PROCESSÓ, Fotos Vero Vives)

Esta vesprada s'ha celebrat la processó del Sant Soterrar de Divendres Sant a Gata. Tots els passos han anat eixint de la plaça de l'església, sortejant els portadors les obres en les quals es troba aquest lloc. Primer ha enfilat la creu processonal seguida del Natzaré amb el seu banderí i confraria. Després el Crist del Perdó, amb els seus confrares revestits de caputxins. Aquesta és l'única confraria que porta les vestes. A continuació, les mestresses de casa i dones amb la Verge Dolorosa. Finalment, l'impressionant Sant sepulcre, portat amb relleus per un total de setze homes, formant també la confraria de cada any.

FONT: Fotos de portada i de l'àlbum, Vero Vives.VÍDEO DE LA PROCESSÓ DEL DIVENDRES SANT AL SEU PAS PEL CARRER BISBE CERVERA

20150404215030-cristperdo.jpg

ACÍ TENIU L'ENLLAÇ DEL VÍDEO

He trobat el vídeo de Lorena Frigols, que capta el pas de les quatre imatges d'ahir Divendres Sant pel carrer Obispo Cervera. Podeu observar al llarg de cinc minuts i vint-i-un segons els passos, a ritme de la música dels tambors primer i després de la banda del poble de Gata.

A la imatge, la captura de pantalla del vídeo, passant el pas del Crist del Perdó.

FONT: Vídeo de Lorena Frigols, pujat al seu facebook.SABIEU...QUE L'EMPRESA GATERA POINT AMOBLARÀ TRES HOTELS DE LUXE A DUBAI I MÈXIC

20150404220052-hotel.jpg

Ho sabieu?. L'empresa que té el seu origen a Gata, Point Mobles, una de les empreses centenàries del moble valencià, dels germans Pons García, amoblarà tres hotels de luxe a Dubai i Mèxic. Així ho publicava en un extens article la revista digital: "valenciaplaza.com". Titulava: "La valenciana Point amuebla tres hoteles de lujo en Dubai y México por 1,6 millones". Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://www.valenciaplaza.com/ver/152961/point-amuebla-hotel-lujo-dubai-mexico-.html

Com a introducció diu l'article: "El pasado diciembre, la firma entregó un proyecto muy especial: las sillas del Teatro Vidanta del Cirque Du Soleil en la Riviera Maya, México. También entre sus éxitos destaca el contrato de equipamiento de las terrazas de los barcos de Pullmantur Group, como el Monarch Cruise"

FONT: text i foto extrets de www.valenciana.com.DEMÀ ÉS DIA DE PASQUA: Encontre, paratges, berenaret, mona,...

20150404221546-rana.jpg

Demà dia 5 d'abril és el DIUMENGE DE PASQUA DE RESURRECCIÓ. Com mana la tradició des de fa cinc anys els gaters assistiran a l'Encontre entre la Verge i el Crist Resucitat. A les 9 del matí serà la processó de les dues imatges, pels itineraris de costum d'eixe dia. Quan es troben, els portadors de la Verge inclinaran la imatge fent la reveráncia davant del Crist Resucitat. Es tiraran paperets i demés objectes de colorets. Després serà missa del Dia de Pasqua. A les 12,30 hores també  hi haurà missa.

Per altra part, com també mana el costum des d'antic, els gaters eixiran als paratges més tradicionals, com la Rana, la Font de la Mata, els parcs, el Calvari, i allí els menuts jugaran amb la corda, el baló, mentre les mares els prepararan el típic berenaret de Pasqua i la mona.

A la imatge, el típic paratge de la Rana, on aniran a berenar moltes famílies de Gata. (Foto: Ajuntament).DIUMENGE DE PASQUA A GATA...Encontre...i ara a berenar

20150405125643-2015-04-05-09.34.06.jpg

(ÀLBUM DE L'ENCONTRE PASQUAL A GATA, matí diumenge 5-4-2015)

A les 9 del matí amb les campanes al vol, començaven l'itinerari processonal les dues imatges protagonistes del SANT ENCONTRE PASQUAL a Gata. Per una part, el Crist Resucitat, que era portat pels carrers Nou, Sol, Teulada, Bisbe Cervera a la Plaça de l'Església. Per altra, la Verge María, amb mantell blanc, que era portat, també per les dones de la confraria, pels carrers Doctor Gómez Ferrer, Pare Mulet, la Bassa, Duquessa d'Almodóvar fins a la Plaça de l'Església. Allí es produïa el gojós ENCONTRE, llançant-se des del balcó globus, paperets de colorets i a terra tirant-se una traca. La banda de música interpretava el típic himne de Glòria d'aquest dia. A continuació de l'Encontre, s'ha celebrat la missa de Pasqua. A les 12,30 hores, també s'ha fet una segonma missa pasqual.

Aquesta vesprada, les famílies, els xiquets, els majorets, aniran de paella, a berenar, a menjar la mona de Pasqua, als paratges típics del poble.

FONT: Fotos de l'àlbum J.M. Vives / M. Vives.AHIR VESPRADA I ANIT: INSPIRATION PARTY 2015

20150405130601-party1.jpg

(ÀLBUM: INSPIRATION PARTY AMB LA COMISSIÓ DE FESTES 2015)

La Comissió de Festes 2015, djs i els organitzadors van oferir més de deu hores de música ahir per la vesprada des de les 18 hores fins a altes hores de la matina de diumenge de Pasqua. Distints djs., un muntatge espectacular, molta gent al recinte escolar de les Alcolaies i festa. A les fotografies de l'àlbum podeu veure l'ambient que es va viure ahir i anit.

FONT: Àlbum JFM i Comissió.SEGON DIA DE PASQUA: eixides al camp, berenar, mones, jocs, la corda,...

20150406131535-monespasqua.jpg

Hui dilluns, segon dia de Pasqua, és també festa a la Comunitat Valenciana com a altres d'Espanya. Encara hi ha temps per anar als paratges més tradicionals i típics de GATA, de fer una escapadeta pels llocs més tradicionals de la comarca o de les comarques centrals. Les eixides a les casetes, al camp, a les muntanyes; menjar-se el tradicional berenaret de Pasqua, que té eixos ingredients tan bons; menjar-se la mona amb els ous, tan bones, dels forns gaters; fer desenes de jocs els més menuts; jugar a la corda en totes les seues variants.

Tot això i més es pot fer hui. Gaudiu del dia, que climatològicament també es bó. I bona estança i bon profit.

Vos pose l'enllaç de l'escrit que per mig del facebook fa l'amic EUGENI ADOLF MONJO PASCUAL, sobre LA MONA, menjar típic d'aquestes dates. Punxeu ací.

A la imatge, una bona ració de mones de Pasqua. Foto extreta del facebook de Eugeni Adolf Monjo Pascual.EL BLOG, A QUATRE DIES DEL SEU CINQUÉ ANIVERSARI (2010-2015)

20150406132722-20100410170915-poblegata.jpg

Aquell dia de 2010 era el segon diumenge de Pasqua, dia abans de Sant Vicent

El temps passa, corre, vola, i nosaltres ens tornem insignificants davant eixa premura. En quatre dies, el dia 10 d’abril, que enguany serà divendres, s’acompliran cinc anys, un lustre, un cinqueni, com vulgau dir-li del blog CRONISTA DE GATA. Cinc anys al servei del poble, amb les notícies, el passat i el present, amb la història escrita i gràfica del poble. Poc a poc anirem apropant-nos a la data. Aquell any de començament, aquell dia era el segon diumenge de Pasqua, dia abans de Sant Vicent. Les converses amb els bons amics, el desig de fer alguna cosa per al poble, el coneixement del blog, tot això em va portar a les 16,55 d’aquell 10 d’abril de 2010.

El primer article, el recorde com si fora ara mateix, es titulava: "Comença el blog del Cronista Oficial de Gata" i vol reproduïsc textualment: "Ací i ara, dia 10 d´abril de 2010, a dos dies de la commemoració dels 600 anys de la vinguda per aquestes terres del pare sant Vicent Ferrer, comence el nou blog del Cronista Oficial de Gata, la d´Alacant. Sóc MIGUEL VIVES SIGNES i espere portar a aquestes fulles la història, costums, tradició i notícies del poble de la Marina Alta on vaix nàixer i on visc. Espere que vostés, veïns del poble, forasters residents, nouvinguts, visitants i curiosos, siguen els testimonis més directes d´allò que va ser i és el poble de Gata."

A la imatge, la mateixa que va donar començament al blog, una vista de Gata amb sol i aigua al riu, des del balcó gater de les Coves Roges. PREVENCIÓ CONTRA ELS FOCS A PASQUA 2015

20150406134235-foczero.png

Protecció Civil de Gata de Gorgos ens informa del Pla de Prevenció i extinció d'Incendis Forestals de la Pasqua 2015, amb el nom de "Foc Zero".

La Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Governació, ha posat en marxa el Pla de Prevenció i Extinció d'Incendis Forestals Pasqua 2015. Des del 2 al 13 d'abril queda prohibit com ha mesura de precaució, a menys de 500 metres de terrenys forestals:
- La crema de marges de cultius o de restes agrícoles o forestals.
- La crema de canyars, matorrals, etc.
- Operacions de destil·lació de plantes aromàtiques.
Recordem que evitar els incendis forestals és una cosa de tots. Ací vos deixem uns consells.

A la imatge, els consells a seguir per a una bona vigilància i prevenció, començant per nosaltres mateix.

FONT: Protecció Civil Gata de Gorgos.HEU JUGAT A LA CORDA? HEU ANAT DE BERENAR? HEU MENJAT MONES: Segon dia de Pasqua a Gata

20150406212506-segondiapasqua.jpg

Tot això més han pogut fer les quadrilles gateres, com mostra aquesta composició que vos pose. Diversos grups d'amics han eixit al camp. Alguns han jugat a la corda, com podreu veure, altres han anat a la placeta de l'ermita del Santíssim Crist, altres a la Benitzaina, altres per indrets de la comarca. Estem en temps de Pasqua. Cal aprofitar-ho.

FONT: Fotos de quadrilles extretes del facebook.DEMÀ DIJOUS, NOVA DONACIÓ DE SANG (Crida davant la seua escassetat)

20150408140901-cartelldonant.jpg

Reprenc el blog, després d'un altre dia absent. Ho faig amb una notícia important i de crida. Tant si eres donant de sang com si, davant l'escassetat de donacions que hi ha de sang, cal concienciar-nos. Per això, vos comunique que demà dijous, com cada primer dijous de mes (encara que este siga el segon pel passat dijous sant), de 17 a 20,30 hores, al Centre Social i Cultural de Gata, podràs donar sang. Estaran esperant-te el personal del servici de Hemodonació del Centre de Transfusió d'Alacant que està a l'hospital de Sant Joan i els responsables de Gata.

D9nar sang no passa de moda i pot salvar tres vides, un eslogan que ho diu tot. NO FALLES.

FONT: cartell anunciador.MAGDA MENGUAL, CANDIDATA A L'ALCALDIA PER COMPROMÍS (Campanya preelectoral Gata)

20150408212820-compromisllistaalguns.jpg

En estos dies ha fet pública la llista electoral el grup COMPROMÍS PER GATA, per a les pròximes eleccions de maig. Renovació, noves cares, dones en els tres primers llocs i MAGDA MENGUAL en la primera posició, són les principals novetats.

Ací teniu la nota de premsa que diu textualment:

"El col·lectiu de Compromís per Gata ha presentat la llista electoral amb què participarà a les eleccions locals de maig. Es tracta d’una llista renovada amb set dones i nou homes, la major part dels quals no havia participat mai en política. Encapçala la llista Magda Mengual, que ja ha estat regidora les passades dues legislatures. A continuació hi ha Àngels Soler, Tere Arabí, Noel Gadea, Toni Arabí, Gemma Vives, Yolanda Leyda, José Antonio Montaño, Puri Fornés, Joan Giner, José Fran Mulet, Jaume Leyda i Vicent Torres.

En els llocs de suplents hi ha Sefa Pedro, Maties Monfort i Vicent Fornés. El col·lectiu ha estat treballant durant les darreres setmanes en l’elaboració del programa electoral. La presentació pública de la llista i del programa serà en les properes setmanes. Com a avanç el col·lectiu ha fet públic un vídeo a les xarxes socials."

Ja s'ha fet ressó de la notícia el diari digital La Marina Plaza, que titulava hui: "Magda Mengual encapçalarà una renovada llista de Compromís a Gata". Als subtítols: "Maties Monfort, que havia estat candidat en les darreres tres eleccions, cau en la candidatura fins a un dels llocs de suplents, mentres que l’altre regidor actual, Joanvi Vallés no hi figura" i també "En els números 2 i 3 a continuació de Mengual apareixen altres dos dones: Àngels Soler i Tere Arabí".

Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://lamarinaplaza.com/2015/04/08/magda-mengual-renovada-llista-de-compromis-a-gata/.

Finalment, peer als que teniu facebook, Compromís per Gata ha fet un  vídeo de presentació. Punxeu ací per a veure'l.

La candidata Magda Mengual la vegeu sentada a la barana, en la fotografia que s'adjunta.

FONTS: Foto i nota premsa, Compromís per Gata de Gorgos / diari digital La Marina Plaza.EXPOSICIÓ DE FOTOS SOBRE LA LACTÀNCIA A LA BIBLIOTECA DE GATA

La Biblioteca de Gata de Gorgos acull durant el mes d'abril l'Exposició Fotogràfica de Lactància Materna del XVIII Concurs Fotogràfic "Lactància Materna Marina Alta 2014"

Un any més la Biblioteca de Gata és el lloc elegit per mostrar en la seva sala infantil-juvenil eixes meravelloses fotografies que reflecteixen l'amor entre mares i fills.

El Grup Nodrissa és l'encarregat de l'organització del concurs i en la seva web podreu trobar tota la informació respecte dels concursos que realitzen.

El Concurs fotogràfic de la lactància materna té com a objectiu normalitzar la imatge de la dona en actitud d'alletar, mostrant este art a la societat a través de l'art de la fotografia.

L'exposició es podrà visitar de Dilluns a Divendres en horari de matí i vesprada i conté diversos dels premis atorgats pel jurat i una mostra representativa  de totes les fotografies que conformen la gran exposició de l'edició del 2014.Una altra part de la mateixa exposició la podrem trobar a l'Institut "IES Matemàtic Vicent Caselles Costa" en Gata de Gorgos.

Per altra part i en consonància amb la mostra, el proper divendres 17 d'abril a les 19 hores tindrem l'activitat de Benvinguts a la Lectura, on farem entrega del carnet de la Biblioteca als nou nascuts rodejats d'aquestes fotografies, que de segur agradaran molt a pares i mares. 
FONT: Fotos i text, Biblioteca de Gata.


LA PREMSA PARLA DE L'ACORD PLENARI PER A SER ELS REIS DE GATA, BÉ D'INTERÉS PROVINCIAL

20150408231240-herodestinocalvo.jpg

També sobre els MiniJocs Comarcals i la depuradora de Gata, en terme municipal de Dénia

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) publica hui l'acord plenari del dimarts passat dia 30 de març, en el qual tots els partits de Gata (PP, PSOE i Bloc-Compromís) van votar, per unanimitat, elevar la proposta de que el Misteri dels Reis Mags de Gata puga ser declarat Bé d'Interés Provincial. ja ho és local.

Titula així el diari: "Gata solicita que el Misteri dels Reis Mags sea Fiesta de Interés Turístico Provincial". Al subtítol: "La alcaldesa confía en que la petición respaldada por todos los partidos, sea aceptada por los beneficios que reportará al pueblo". Podeu llegir l'extens article al següent enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201504/08/gata-solicita-misteri-reis-20150408002424-v.html.

També el mateix diari parla sobre els pròxims Mini Jocs Olímpics a celebrar en Dénia del 15 al 17 de maig, en els quals també estarà present Gata: "Los XI Mini Jocs Olímpics reúnen a 21 poblaciones de toda la comarca". A la fotografia vegeu a la regidora de Gata, Dora Caselles, sostenint el cartell anunciador a l'extrem dret, si mireu de cara la fotografia.

Antoni Reig y Sisco Signes con alcaldes y ediles que participaron en la presentación de los Mini Jocs. :: LP

Pel que fa a la notícia de la depuradora de Gata, en terme de Dénia, els diaris INFORMACIÓN d'Alacant i LEVANTE-EMV de València -sols per a suscriptors- publica: "Dénia preserva por su valor botánico el tramo del Gorgos donde Gata arroja aguas fecales". Al subtítol: "El catálogo de zonas naturales y paisajísticas del Plan Estructural advierte de la degradación del río por los vertidos contaminantes de la depuradora".

La fotografia -la mateixa que ix al diari-, de Tino Calvo, mostra un moment de la representació de Herodes, al Misteri dels Reis Mags de Gata d'enguany.

FONT: diaris INFORMACIÓN/LEVANTE-EMV i LAS PROVINCIAS.RECORDEU, ESTEM A DOS DIES DEL CINQUÉ ANIVERSARI DEL BLOG

20150408231715-20100410170915-poblegata.jpg

Resten tan sols hui i demà per arribar al 10 d’abril. Eixe dia, divendres, s’acompliran cinc anys, tot un lustre, un quinqueni, cinc anys, d’estar amb tots vosaltres el CRONISTA DE GATA. D’informar-vos, contar-vos coses gateres, història de Gata. Ja ho celebrem...Gràcies a tots per la vostra complicitat i paciència.OBRES PER A COBRIR L'ESPAI DE JOC DEL PAVELLÓ INFANTIL DE L'ESCOLA A GATA

20150409152910-pavello.jpg

Aprofitant les vacances escolars, s'han iniciat els treballs per a cobrir l'espai de joc del pavelló d'Infantil. La intenció és que els més menuts ja disposen d'ombra per al proper mes de maig. Ara fins dimarts seguixen treballant a bon ritme i després aillaran el lloc, per a poder acabar a maig.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.
LA VENTA DE PARRA DE GATA FARÀ UN TALLER D'EL·LABORACIÓ DE SALSES I VINS

20150409212618-ventaparra.jpg

Posats a ser creatius, cal ser-ho i bé. El bar la VENTA DE PARRA de Gata, a la carretera encara que a terme de Dénia, prepara per al pròxim 25 d’abril un Taller d’El·laboració de Salses i Maridatge amb Vins". Ja ho sabeu, si voleu ser autèntics xefs i someliers reserva la teua plaça al telèfon 965756139.

FONT: Venta de Parra.HO RECORDEU? DIUMENGE 12, 7é DINAR POPULAR (berenar de Pasqua) A GATA

20150409213531-berenarpasqua.jpg

Fem memòria i fem història. Les penyes Barcelonista i Valencianista, la Colla de Dolçainers i Tabaleteres Montgó i el Grup de Danses La Llata, col·labora en el 7é DINAR POPULAR del menjar típic gater, el berenaret de Pasqua. L'event retorna a la Plaça Nova, un lloc d'esplai i cèntric del poble. Hi hauràs passacarrer a les 11 per a entrar-li, actuaran  Miquel Gil i el grup Pellicana. Festa, tradició i bon rotllo. No falteu, vos esperen...CONEIXEU EL BLOG "DE LES CREUS AL MONTGÓ" (escrit per Joan Giner Monfort)

20150409224133-detall-d-el-reyno-de-valencia-f-cassaus-1693-.jpg

L'últim capítol parla de GATA i GATETA

JOAN GINER MONFORT és l'autor del blog "DE LES CREUS AL MONTGÓ" on es conten investigacions, documents, història del poble de Gata i de Tavernes de Valldigna, per que l'autor coneix ben bé els dos terrenys, per part de pare a Tavernes i per part de mare Gata. El blog té publicat a l'últim capítol l'article: "GATA, GATETA I LA "TARRAVAL", article que ja va ser publicat en el llibre de festes de Gata de 2006 i que ara amplia amb més mapes. Tindreu gust de llegir-lo perquè és curiós el que allí es diu i es cita, per part de Joan Giner Monfort.

A més d'aquest article, en té tres més: un dedicat a la Valldigna i dos a Gata: "L'arreplega de malnoms de Gata" i "El jardí de la duquessa d'Almodóvar".

Ja sabeu: si voleu llegir els interessants articles i ben documentats, ací teniu l'enllaç: PUNXEU ACÍ (BLOG).

FONT: mapa publicat al blog (Detall mapa d'El Reyno de Valencia, F. Cassaus, 1693)./ blog: "De les Creus al Montgó".HUI DIA 10 D'ABRIL: 5 ANYS DE BLOG (Cronista de Gata)

20150410083804-20120410201931-aniversari1blog.jpg

Comencen les estadístiques a funcionar

Com tot arriba, ja estem al dia clau: 10 d'abril de 2015, 5 anys del blog del CRONISTA DE GATA. Vull felicitar als que el feu possible, sense vosaltres, sense Gata, la seua gent, les seues notícies, les seues retrospectives, no podria existir el blog. GRÀCIES per estar ahí cinc anys, fidels al "Cronista", com molts dieu.

Per de prompte, a la mitjanit de hui, començant el dia 10, vaig posar en marxa, de nou després dels problemes anteriors, el contador de visites, l'estadística del blog. El trobareu a la columna de la dreta i si punxeu damunt del número de visites, s'obrirà la pàgina on podreu -a títol merament informatiu- conéixer més dades de les pàgines visitades, des d'on (mòbil, tablets, PC) s'ha obert la informació del Cronista de Gata, i els païssos del món, predominant, clar està, Espanya.

Vénen setmanes fortes d'informació, ja que vénen eleccions municipals, després anirem cara a les festes patronals. Poc a poc, de hui en avant, el blog anirà introduint més novetats. Com sempre dic, feliç aniversari per a tots i totes...i com sempre dic, endavant.

Vos adjunte ara, l'article que a l'any de començar el blog vaig publicar, aquell 10 d'abril de 2011. Es titulava:

"UN ANY DE VIDA TÉ EL XIQUET: El blog del "CRONISTA DE GATA" complix hui 10 d’abril de 2011 un any. Al llarg de la jornada, des d’ara les 13.45 fins les 23.59 hores aniran vostés vegent els articles commemoratius, els articles normals diaris i tot en conjunt conformarà el primer aniversari del blog.

He volgut recuperar el primer article, aquell que es va fer a la vesprada del 10 d’abril de 2010 a les 16.55, tres hores abans que ara que són les 13.58 hores, i que començava l’aventura del blog. A TOTS ELS VISITANTS, USUARIS DIARIS I VISITANTS OCASIONALS, MOLTÍSSIMES GRÀCIES i a seguir endavant cap al segon any."

A la imatge, la composició que vaig publicar el segon aniversari del blog, el dia 10 d'abril de 2012.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record): la nº 1.751, de l'1/2/15 ((5é aniversari blog))

20150410085754-xiquets.jpg

5é ANIVERSARI DEL BLOG:

Hui, dia del 5é aniversari, no podia faltar la foto del record gater. Reprenc la sèrie, que està al calaix, guardant-se per a més fotografies, més records. D'ahí que siga la foto 1.751, la que corresponia publicar el passat 1 de febrer. Fa uns mesos va publicar María Rosa Diego, una fotografia de tres cosinetes i un cosinet. Li agraïsc que em deixe publicar-la al blog. Ací els teniu. D'esquerra a dreta: María Teresa Salvá, Vicente Salvá, María Rosa Diego i Vicenta Diego Rodríguez. Era a finals de la dècada dels anys 60. Eren les festes patronals. Les xiquetes i els xiquets es van fotografiar davant la típica baraneta que posaven per les festes a la Plaça Nova. Ells tan contents i amb la seua vestimenta estiuenca de mudar. El xiquet, Vicente, porta una flauteta d'aquelles que es venien a les paradetes de festes. Foto simpàtica i molt carinyosa per a un dia especial.

FONT: Foto propietat de María Rosa Diego.LA FESTA DEL DINAR POPULAR ES TRASLLADA A LA PISTA COBERTA DE L'ESCOLA, PER SI PLOU (5é aniversari del blog)

20150410135943-berenarpasqua.jpg

INFORMACIÓ D’ÚLTIMA HORA: comuniquen des de l’Ajuntament que

"El dinar-berenaret previst per a diumenge se celebrarà a la pista coberta de l’Escola. Així ho han decidit l’organització i l’Ajuntament de Gata, tenint en compte les prediccions de l’oratge per al cap de setmana."

Comentava Toni Cove, un dels organitzadors, hui mateix: "Per motius de la possibilitat que plogui, hem decidit canviar la ubicació de la celebració del berenar. Es relizara al pati cobert de l'escola. Perdoneu les molèsties, esperem que gaudiu del dia. Una abraçada i gràcies per la vostra participació, ja que això no seria possible sense la vostra col·laboració. Gràcies."

FONT: Ajuntament de Gata.SUBVENCIÓ PER A LA BANDA DE 2.000 EUROS -XX CAMPANYA DE MÚSICA ALS POBLES- (5é aniversari blog)

20150410150734-bandagata.jpg

La Diputació Provincial també subvenciona amb 4.000 euros la Plaça de Nadal

La Diputació Provincial d?Alacant ha concedit a la banda Unió Musical de Gata una subvenció de 2.000 euros, mitjançant la resolución de la convocatòria de la "XX CAMPANYA DE MÚSICA ALS POBLES" i, en conseqüència, la realització, amb estricta subjecció a les Bases per les que la convocatoria s’ha regit, del corresponent concert per part de la societat musical gatera. Ho publica hui el Butlletí Oficial de la Província (B.O.P.)

La mateixa institució provincial publica també hui divendres 10 d’abril de 2015, la resolució de la convocàtoria de subvencions a ajuntaments de la província d’Alacant, per a la realització d’activitats culturals, musicals i escèniques, anualitat 2015", en les quals està inclós el de GATA DE GORGOS. Per a la PLAÇA DE NADAL (teatre infantil), que si recordeu es va encetar als nadals del 2014-2015, li han concedit un total de 4.000 euros.

Finalment, l’Ajuntament de Gata de Gorgos ha quedat en reserva, pendent si hi ha alguna renúncia o baixa, per a entrar a la convocatòria anticipada de subvencions dineràries per a l’el·laboració/rectificació de l’inventari de bens i drets del municipi, anualitat 2015. Gata té 5.985 habitants i li corresponen 50 punts per a l’inventari.

A la imatge d'arxiu, la banda de Gata en un dels seus passacarrers

FONT: BOP, 10-4-2015.HUI S'INAUGURA L'EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA SOBRE EL JARDÍ DE L'ALBARDA (5é aniversari blog)

20150410152249-11082204-637190966414446-726634892681833716-o.jpg

L'Edifici Polivalent de Gata acull, a partir de hui divendres 10 d'abril, l'exposició fotogràfica "Quatre estacions del Jardí de l'Albarda". La mostra compta amb la participació de les agrupacions fotogràfiques de Gata, Pedreguer i Xàbia. Es podrà visitar fins al 10 de maig, de dilluns a divendres, de 17 a 21 hores i dissabte de 19 a 21 hores.

XERRADA DE FOTOGRAFIA DE MIGUEL ÁNGEL SERRA A PEDREGUER, el dia 24

Per altra banda, el membre del FOTOCLUB "FORAT" de Gata, Miguel Ángel Serra, impartirà una xerrada el pròxim dia 24 d'abril sobre "EL LLARG CAMÍ DE LA FOTOGRAFIA" a la Casa Municipal de Pedreguer, a les 20 hores, amb l'organització de l'AFAP -associació fotogràfica de Pedreguer- i la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Pedreguer.

A la imatge, el cartell anunciador de l'exposició de Gata.A TOTS ELS QUE HEU PASSAT EL DIA DEL 5É ANIVERSARI DEL BLOG...GRÀCIES PER TOT

Aixina és. Per mig de la xarxa social facebook heu manifestat l'enhorabona, que també jo la transmet mútuament a vosaltres, ja que formeu part del meu projecte. ESTIMEU EL VOSTRE POBLE I LA VOSTRA GENT. Gràcies i comencem la setmana del 5é aniversari...De hui a diumenge que ve dia 19, estaré recordant-vos que al llarg de cinc anys Gata es coneix més...EL DIA DESPRÉS. ACTES PER AL CAP DE SETMANA I FINS DIMECRES 15 (5é aniversari del blog)

20150411112546-berenarpablomulet.jpg

Hui, dia 11 d'abril és el dia després. Després del 5é aniversari. Com ja vaig publicar ahir fins diumenge recordarem aquest aniversari.

Ara vos recorde tots els actes del cap de setmana, segon de Pasqua, i fins el dimecres.

De hui dissabte dia 11 fins dimecres 15, podeu anar a veure dos exposicions. Per una part, continua oberta l'exposició sobre el primer centenari del tren (1915-2015); la podeu veure a l'estació del tren. Per altra part, l'exposició sobre els jardins de la finca l'Albarda, de la partida l'Albardanera de Pedreguer, la podeu veure a la sala d'exposicions del Centre Polivalent de Gata.

I demà...un acte ja tradicional, el VII DINAR POPULAR del segon diumenge de Pasqua. El berenaret de Pasqua, menjar típic gater; la música de les dolçaines i tabalets, la música popular dels grups convidats, tot això i més demà al pavelló cobert de les escoles. Si recordeu, ahir vos anunciava que s'ha traslladat l'acte de la Plaça Nova al pavelló, per si ploguera.

Dilluns i 13 serà la festa de SANT VICENT FERRER, encara mitja festa per alguns i altres treballant. El patró valencià del segle XV es recorda a les esglésies, al poble valencià, ja que ell predicava en valencià. Molts gaters i gateres celebraran la seua onomàstica.

Dimecres 15 serà la cloenda de l'exposició sobre el centenari del tren, organitzada per FGV i l'ajuntament de Gata. A l'únic poble que s'ha fet la mostra a una instal·lació ferroviària, l'estació. A les 20 hores, faré una xerrada al voltant del TREN A GATA. Vos convide a totes i tots.DEMÀ, DIUMENGE DE LA OCTAVA DE PASQUA, RECORDAREM...EL COMBREGAR POPULAR DELS MALATS (ahir, 5é aniversari del blog)

20150411114706-combregargata2.jpg

El segon article que vaig publicar aquell abril de 2010, quan començava el blog del CRONISTA DE GATA, era sobre el COMBREGAR DELS MALALTS. Un acte religiós popular, un antic costum que pel pas del temps va anar oblidant-se.

A Gata fins la mitjania del segle passat es va conservar el costum. La prova la tenim a la fotografia que encapçala aquest escrit, presa al voltant de l’any 1942. Es portava el Senyor sota palis. Anaven el senyor rector, Don Manuel Castelló Quilis, el senyor vicari, els portadors del palis i els dos escolanets. Ací podem distinguir a Antonio Soler el mestre, que era escolanet. Dels portadors a Emilio Signes, pare de Jaime, Emilio i Antonio. La fotografia estava pressa a l’antiga Plaça de Canalejas, actual Plaça d’Espanya.

Històricament, el fet de combregar apareix a les Cròniques de Ramon Muntaner. Trobem al comentari del Diccionari català-valencià-balear que el "Combregar general" era la processó que se celebrava en la segona festa de Pasqua florida, per portar el viàtic als malalts i impedits. En general, combregar era rebre el sagrament de l´Eucaristia els malats. També es deia a la comitiva que es formava a l’eixir al carrer com la que vegeu.

En l’aspecte litúrgic vegem que el Diccionari Català nomena "combregar" al "Viàtic". La definició: "Comitiva que porta el viàtic a un malalt". Dos detalls més: existia LA CAMPANETA DEL COMBREGAR. Anava l’escolanet davant tocant-la. HOMES I DONES S’AGENOLLAVEN AL PAS DEL COMBREGAR.

Vegem que diu, l’Institut d’Estudis Catalans. Parlar de "combregar" és, en varies acepcions: "Administrar el sagrament de l’eucaristia (a algú). Rebre el sagrament de l’eucaristia". "Combrega una vegada l’any". "Coincidir en idees, en sentiments, etc., amb una altra persona".

FONTS: Diccionari (Institut d’Estudis Catalans).EXPOSICIÓ A GATA: EL JARDÍ DE L'ALBARDA A LES QUATRE ESTACIONS (5é aniversari del blog)

20150411152726-expojardi.jpg

L'alcaldessa de Gata, Maite Signes, i el regidor de Cultura, Juan Pedrós, van inaugurar ahir per la vesprada l'exposició de fotografia "Quatre estacions al Jardí de l'Albarda". Una selecció de fotos de les agrupacions fotogràfiques de Gata, Pedreguer i Xàbia, que ens mostra diferents indrets i detalls d'aquest fantàstic jardí al llarg de les 4 estacions. L'exposició està a l'Edifici Polivalent de Gata i es pot visitar fins el 10 de maig, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores i dissabte de 19 a 21 hores.RECORDEU-HO PER A DEMÀ I DILLUNS. PREVENCIÓ D'INCENDIS (5é aniversari del blog)

20150411223912-prevencio.jpg

LA GENERALITAT RECORDA QUE NOMÉS ES POT FER FOC EN ZONES RECREATIVES HABILITADES

- Fins dilluns 4.500 efectius estan en alerta màxima per evitar i mitigar quals...evol incendi forestal

- Santamaría apel·la a un ús responsable dels paratges naturals per fer compatible el dret a l'oci amb el respecte al medi ambient

(2015.04.11) El conseller de Governació i Justícia, Luis Santamaría, ha destacat que només es pot fer foc a les zones recreatives habilitades i preparades per a això (paellers) sempre que no s'haja decretat la Preemergència Nivell 3 per incendis forestals. En cas que es decretara este nivell de Preemergència, estaria prohibit fer foc, fins i tot en les àrees recreatives autoritzades.

Així mateix, el conseller ha recordat que fins dilluns, 13 d'abril, està prohibida, en els terrenys forestals o en aquells amb una proximitat menor a 500 metres, la crema de marges de cultius o de restes agrícoles o forestals; la crema de canyes o matolls lligada a algun tipus d'aprofitament ramader, cinegètic o de qualsevol altre tipus i les operacions de destil·lació de plantes. En este sentit, també estan en suspens totes les accions o activitats que recullen els plans locals de cremes.

Santamaría ha subratllat que el dispositiu especial de prevenció i extinció d'incendis per Pasqua estarà vigent fins el dilluns, en què 4.500 efectius estan en alerta màxima per evitar i mitigar qualsevol incendi forestal que es pugui produir a la Comunitat.

D'esta manera, des del passat 2 d'abril es vénen adoptant una sèrie de mesures especials de prevenció com tasques de vigilància aèria i terrestre, tant de dia com de nit, com si ens trobarem en el Nivell 3 de Preemergència (risc màxim d'incendis forestals), ha indicat Santamaría.

En este sentit, el titular de Governació i Justícia ha fet una crida a la conscienciació ciutadana i a la importància de preservar els espais naturals i fer un ús responsable d'aquests paratges "per fer compatible el dret a l'oci amb el respecte al medi ambient".

Finalment, ha recordat als ciutadans que poden consultar les preemergències establertes en la pàgina web www.112cv.com o al twitter @ gva_112cv i ha conclòs destacant el paper que exerceixen tots els efectius, tant les Brigades d'Emergència, com els Consorcis provincials de bombers, policies locals, voluntaris de Protecció Civil, "que realitzen una encomiable tasca en la prevenció i extinció dels incendis forestals pel benestar de tots els ciutadans".

Consells a la població sobre incendis forestals

No encendre foc sota cap concepte

No fumar mentre es camina per la muntanya, ni llançar, en cap concepte, puntes de cigarret o fòsfors des de vehicles.

No utilitzar artefactes o material explosiu com petards, masclets, carcasses, etc.

Mai llançar escombraries, dipositar-les al contenidor del municipi més proper.

A la muntanya o en els seus voltants mai llançar artefactes o material explosiu com petards, masclets, carcasses, etc., ni utilitzar sense autorització ferramentes o motors que puguen produir una espurna o un foc.

Si detecta un incendi, comuniqueu-ho immediatament al telèfon '112 Comunitat Valenciana', sense pensar que algú ho haurà fet ja o donar avís a les autoritats més pròximes.

En cas d'incendi, seguiu en tot moment les indicacions que li siguen donades pel personal que té atribuïdes les missions de vigilància i extinció. Estan vetllant per la teua seguretat i integritat física.

Des de Protecció Civil de Gata recorden també: "Tenim que anar encompte amb el foc, els coets etc estos dies. A la muntanya o prop d'ella encara més encompte. Demà és el Berenaret de Pasqua a les escoles i l'any passat tinguerem un sustet darrere l'escola de parvuls, ja que uns xiquets amb coets, sense voler, provocaren un xicotet foc. Hem de tindre molta cura amb el medi ambient i evitar els incendis."

FONT: Protecció Civil de Gata, per mig de la G.V.

 ÈXIT AL DINAR POPULAR: BERENARET DE PASQUA I MÚSICA (5é aniversari del blog)

20150412205655-berenarpasqua1.jpg

El pavelló cobert de l’escola infantil ha sigut l’escenari al migdia i vesprada de hui del VIIé Dinar Popular que han organitzat les penyes valencianista i barcelonista, a més del grup de danses "La Llata" i el grup de dolçainers i tabaleters "El Montgó". S’ho han passat bé tots els assistents i ha acompanyat la bona temperatura. El grup "Pellicana" i Miquel Gil han amenitzat el Dinar. Abans, les danses i els dolçainers han fet passacarrer i dansaes pels carrers del poble.

   

  Foto de un usuario.
  Foto de un usuario.
  Foto de Pepa Marti Pedros.
  Foto de Pepa Marti Pedros.

  Algunes fotos del berenar popular fetes per una artista de la fotografia, membre del Fotoclub Forat de Gata, Teresa Arabí.

  Foto de Teresa Arabí.
  Foto de Teresa Arabí.
  Foto de Teresa Arabí.
  A les imatges de dalt (fotos de Pepa Martí i Antonio Monfort al facebook) vegeu als músics, tocadors i comensals.


IMATGES CURIOSES: la quadrilla de sempre...amb disfresses de la Fira d'Abril (5é aniversari del blog)

20150412225312-abril.jpg

Ja que estem a l'abril i damunt hui era el segon diumenge de Pasqua, els nostres amics que sempre es disfressen d'alguna cosa al temps, no podien faltar hui els capells cordovesos, els vestits de faralaes de la Fira d'Abril, festejant i homenatjant aquell poble i aquella gent tan graciosa d'Andalusia. A la fotografia pujada al facebook per María Ortega Contreras, com sempre fa, es mostra tot el colorit i la simpatia del grup.HUI DILLUNS 13 ÉS SANT VICENT FERRER: FELICITATS ALS QUE PORTEU EL NOM DEL PATRÓ VALENCIÀ (5é aniversari del blog)

20150413091232-santmiquel-copia.jpg

El sant valencià tan europeu en el seu temps i que predicava en la llengua materna, és a dir la valenciana. Hui és la festa del taumaturg (pels miracles que se li atribuïxen), el patró del veí poble de Teulada, que estan de festa major. 

Aprofite per felicitar a tots els veïns i veïnes de Gata i a tots els que seguixen el blog que porten el nom de VICENT o VICENTA i els seus compostos. També al veïnat del carrer Sant Vicent, a les Alcolaies.

A Gata, els més majors recorden que, per Sant Vicent precisament, els joves van plantar una falla a la plaça del Vicari, i les xiques es van engalanar amb trajes de falleres. Era pels anys 40 del passat segle XX. I Sant Vicent és l’últim dia d’eixir els xiquets i majorets a berenar, a menjar la mona...Encara que en molts llocs es treballa, ja que sols és festiu a la ciutat de València i alguns pobles que el celebren com a patró, com a Teulada, com he dit, Llíria i altres.

LA IMATGE DE SANT VICENT FERRER A GATA

Faig un extracte de l’escrit que publicava ahir diumenge l’Aleluya, que vaig escriure amb motiu de la festa de hui: "A Gata de Gorgos tenim la imatge del patró valencià i del que molts veïns i veïnes porten el seu nom. La primera, a l’altar major (part lateral dreta del retaule, si el mirem de front), imatge que podria correspondre a un pintor de Ondara, segons averiguacions recents.

La segona, el retaule ceràmic dedicat al sant que dona nom al carrer Sant Vicent, a la barriada de les Alcolaies. El plafó ceràmic té com a remat del sant la ja coneguda cita que repetia molt el sant taumaturg: "Timete Deum et date illi honorem" (Temed a Dios y dadle honores). És una cita del llibre del Apocalipsis, 14,7.

Si mirem bé la imatge en este carrer observarem que la rajoleta del mig de la segona filera, començant per baix, està al revés. Sols tenim que fixar-nos en l’hàbit del frare sant dominic i seguir les rajoletes. En estos diess, el llum de la imatge està encesa. És la seua festa.

Pero, qui va ser este sant tan volgut i estimat pels valencians? La seua festa és en realitat el 5 d’abril. Este any està a vuit dies en el calendari. Vicente Ferrer naixqué en 1350 a València i va morir a Vannes en 1419. Fou canonitzat el 3 de juny de 1455 pel papa Calixte III. Presbíter de l’Orde de Predicadors, recorregué incansablement ciutats i camins d’Occident, sol·lícit per la pau i la unitat de l’Església, predicant a pobles innumerables l’Evangeli de la penitència i la vinguda del Senyor, fins que a Vannes, de la Bretanya Menor, a França, lliurà el seu espírit a Déu.

Tenim molt prop, a la comarca, al poble veí de TEULADA, on hui és la festa major. Sant Vicente Ferrer és el patró del poble. En 2010 se celebrà el VI centenari de la vinguda del sant dominic a terres teuladines, que arribà per a visitar a la seua germana Constança, que vivia a Teulada. Allí deixà alguns miracles i el testimoni de la Font Santa.

Amb l’octava i la festa de sant Vicente Ferrer es tanca el cicle dels dies grans de Pasqua, entrant al temps propi de Pasqua, que culminarà als 40 dies amb la Pasqua de Pentecostés.

Al respecte de Sant Vicent Ferrer, vos adjunte uns comentaris molt interessants del sant, que fa el sacerdot fill de Gata, FRANCESC MULET RUÍS, i que ha pujat al seu facebook:

"Sant Vicent Ferrer és el patró del País Valencià. A València i a molts pobles del País Valencià se celebren els famosos Miracles de Sant Vicent, representacions teatrals, generalment representades per xiquets, que s'organitzen per a la festivitat de Sant Vicent (segon dilluns de mona, és a dir, l'endemà del diumenge següent al diumenge de resurrecció).
“TIMETE DEUM ET DATE ILLI HONOREM, QUIA VENIT HORA IUDICI EIUS” ("Temeu a Déu i doneu-li glòria, perquè arriba l'hora del seu judici")
Influència religiosa i moral
Sant Vicent Ferrer es considera un dels majors predicadors del cristianisme. Va recórrer mitja Europa i predicava amb els seus famosos sermons. La seua obra religiosa es caracteritza per la intenció de reformar els costums morals de la societat i perquè els textos estaven concebuts per a predicar (ser transmesos oralment).
Se'n conserven 280 sermons. En realitat en són resums, car Sant Vicent predicava durant diverses hores i improvisava el contingut dels sermons, els quals eren copiats per membres de la companyia. Aquests membres eren clergues, juristes i centenars de penitents. Tots ells ajudaven a propiciar el clima de suggestió que es creava als seus sermons. El caire moral de les seues predicacions, l'ambient que es creava i un públic analfabet provocaven exaltades i frenètiques reaccions (es creaven aldarulls entre membres de diferents religions de la mateixa ciutat). Jueus i musulmans eren obligats a assistir a l'espectacle religiós de Ferrer, on eren humiliats públicament i sovint patien ferotges atacs.
La llengua de Sant Vicent Ferrer
Sant Vicent Ferrer sempre va predicar en català/valencià i, encara que el públic fóra d'una altra llengua, l'entenia i s'exaltava. Això era interpretat com un miracle del sant. Avui dia s'interpreta més aïna com un exemple que el valencià marca clarament totes les vocals i les consonants, pot considerar-se com una llengua que es troba al centre de les llengües romàniques, i que a l'època (perquè les llengües romàniques i, en especial els termes religiosos, eren més similars) es feia intel•ligible per a parlants de castellà, portuguès, occità, francès, italià, etc. No obstant això, no explicaria tan clarament per què l'entenien directament els anglesos o els alemanys.
La llengua emprada als seus sermons s'ha estudiat a nombroses obres de lingüística i es considera una base important per a la llengua moderna, especialment el vocabulari litúrgic i religiós.
Veneració
Calixte III va canonitzar Vicent Ferrer el 3 de juny de 1455, a Santa Maria sopra Minerva de Roma. El culte va ésser confirma per Pius II amb butlla del 1458, que va fixar la festivitat el 5 d'abril. Sebollit a Gwened, on havia mort, el seu braç esquerre es conserva a l'església de l'Assunta de Castel Umberto (Itàlia) i el dret a Nova York."

A la imatge, un detall de l’altar major d el’església de Gata, on es veu la imatge de Sant VicentENS HA DEIXAT EUGENIO

20150413163945-bandaidonjulian.jpg

Un gran amant de la música de banda. Fill i nét de directors de la banda de Gata. Ell, músic també. Tocava la trompeta i era dels bons trompetistes. Als 85 anys ha faltat, EUGENIO GONZÁLEZ OLIVER, que tots coneixien per Eugenio "la Música". No es perdia cap concert de revetla. Era típic veure’l sentat al carrer, a sa casa del carrer La Bassa. Done el condol al fill i tota la família. El soterrament serà demà dimarts dia 14 d’abril, a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, a les 17 hores. D.E.P. Eugenio.

Vos pose l’escrit que ha dirigit l’actual president de la banda, VICENT SIGNES SIGNES, glosant la figura d’Eugenio i donant el condol a la família:

"Aquesta vesprada es farà el soterrament de Eugenio González. Com a President de la Banda Unió Musical de Gata i en nom de la junta directiva i de tots els músics i socis, vull donar el pésame més sincer a la familia, perquè si hi ha una familia al poble vinculada a l’historia de la nostra banda, eixa es sense dubte la d’Eugenio.
Músic de la nostra banda, fill de músic i director de la nostra banda, net de músic i director de la nostra banda i rebernet de music , director i fundador de la nostra banda allà pel 1870 Ricardo González.
Descanse en Pau Eugenio (El MUSIQUERO)"

Vicent Signes Signes

Finalment, ens fem ressó de l'escrit d'agraïment del fill del finat Eugenio. Vicente González Monfort ha comentat textualment:

"Antes de nada pedir disculpas por no comunicarme en la lengua de mis padres, de mi gente y de mi pueblo. Soy de esa generación excluida del aprendizaje natural de nuestra lengua escrita.
Quiero agradecer en mi nombre y en el de toda mi familia al Cronista de Gata su sentido obituario que tanto nos ha emocionado, así como a Vicent Signes, presidente de la banda municipal, por su escrito recordando la memoria de Eugenio "el Musiquero". Gracias de todo corazón.
De mi padre y de mi madre, fallecida hace solo diecisiete meses, deciros como hijo, el inmenso amor y eterno agradecimiento que les profeso por haber sido ese modelo de padres que todo hijo desearía tener. Descansen en paz."
Al detall de la fotografia, Eugenio, de músic, als anys 70.


RECORDEU...DEMÀ, DIMECRES 15, FARÉ LA XERRADA-CLOENDA A L'ESTACIÓ: Impacte social del trenet al poble de Gata

20150414130906-cartellmeuaxerrada.jpg

Comence la jornada de dimarts 14, fent un recordatori. Em toca. Demà dia 15, dimecres, a les 20 hores faré una xerrada-cloenda per a tancar l'exposició sobre el primer Centenari del Trenet de la Marina. Com a Cronista de Gata, parlaré de "L'impacte social del trenet en el poble de Gata". La història, l'actualitat, els aconteixements al voltant del tren. Serà a l'estació del tren, en el marc de l'exposició. També faré un passe de diapositives amb història sobre el trenet.

Ja ho sabeu, si voleu vindre, esteu convidats. Gràcies.

A la imatge, el cartell anunciador de la xerrada-cloenda. FONT: Ajuntament de Gata.L'EMPRESA GATERA GUITARRES BROS I EL CANTAUTOR JOAQUÍN SABINA (Plaça de Bous de València)

20150414132510-brosguitarrajoaquinsabina.jpg

Ací teniu als fabricants de guitarres BROS (Broseta) amb el conegut cantautor madrileny JOAQUÍN SABINA. El dissabte 11 a la Plaça de bous de València va fer el seu concert, dins de la gira "500 noches para una crisis", organitzada al complir-se quinze anys del seu disc més conegut "19 días y 500 noches".

Sabina va omplir la plaça, es va involucrar molt amb el públic valencià. Poc abans de començar, pare i fill de l’empresa gatera familiar BROS, van presentar la nova guitarra BROS del mestre Joaquín Sabina. Van estar amb ell als camerins, com recull la imatge.

FONT: Foto Guitarras Bros.XERRADA DELS AMICS DE LA UMMA, DIVENDRES 17: Centre Polivalent Gata, 20 hores

20150414134500-umma.jpg

Els amics de UMMA, segles que volen dir: "Unim les Muntanyes de la Marina Alta" oferiràn una xerrada per explicar el seu pròxim repte!!!. Serà divendres dia 17, a les 20 hores, al Centre Polivalent Juvenil de Gata. Col·labora en la xerrada la regidoria d'esports de l'Ajuntament de Gata. La xerrada versarà sobre "El fi no és la meta, sinó el camí recorregut". Ja ho sabeu, els amants de la natura i la muntanya teniu una cita divendres.

FONT: Cartell anunciador, Ajuntament de Gata / UMMA.JA ES CONEIXEN ELS LLOCS A GATA PER A ACTES ELECTORALS I PROPAGANDA (per a les pròximes eleccions del 24 de maig)

Hui dimarts 14 es publiquen al Butlletí Oficial de la Província (BOP) la Relació de locals oficials i llocs públics que es reserven per a la realització gratuïta d'actes de campanya electoral. La Junta Electoral de zona de Dénia, ha comunicat els llocs corresponents a GATA DE GORGOS, utilitzables tots els dies i hores, prèvia petició:

- Plaça Nova. Lloc Obert. Aforo 1.000 persones. - Passeig Alacant. Lloc Obert. Aforo 1.000 persones.- Parc de l'Arraval. Lloc Obert. Aforo 1.000 persones. -Sala Edifici Polivalent. Lloc tancat i cobert. Aforo 70 persones. -Parc de la Font del Riu (marge dret i marge esquerre del riu). Lloc obert. Aforo: 3.000 persones. -Saló Actes Centre Social. Lloc tancat. Aforo: 100 persones.- Terrassa del Centre Social. Lloc Obert. Aforo 250 persones.- Pista coberta del C.P. Santíssim Crist. Lloc tancat i cobert. Aforo 500 persones. -Pati Entrada del C.P. Santíssim Crist. Lloc tancat, descobert. Aforo: 1.500 persones.

ESPAI PER A PROPAGANDA: -Tanca publicitària a la Plaça Nova. 30 metres.

FONT: BOP, dia 14-4-2015.ES PRESENTEN 42 DONANTS DE SANG A L'ÚLTIMA COL·LECTA DE GATA

20150414141911-cartelldonant.jpg

Els responsables de les donacions de sang a Gata han fet públics els resultats de la col·lecta de Sang del passat dijous dia 9. Es van presentar un total de 42 persones, obtenint-se 38 donacions. De nous, sols es va obtindre 1 donant nou.

Els responsables han donat les gràcies per la col·laboració de totes les persones presentades i han considerat aquesta una bona col·lecta.

FONT: responsables donació sang a Gata.XERRADES, PRESENTACIONS, COMERÇ LOCAL...actes pròxims a Gata

20150415095204-11130201-721969117920415-6822192045637327517-n.jpg

Vos pose un xicotet calendari dels actes que es faran de hui dimecres fins diumenge a Gata o a distints pobles on assistiran els gaters.

Hui dimecres 15, a les 20 hores, com ja vaig informar ahir, faré una xerrada sobre el tren a la mateixa estació. Serà a les 20 hores i serà amb motiu de la cloenda de l’exposició de l’exposició del primer centenari del trenet de la Marina. L’he titulada: "Impacte social del trenet al poble de Gata".

Demà dijous 16 el torn és per als comerciants i polítics locals. De manera informal es farà una xerrada-sopar organitzada per l’associació "Comerç Local" a les 21 hores al CSI. Estan convidats els candidats a l’alcaldia en les pròximes eleccions per als quatre partits que concorriran a les municipals. Els comerciants els han preparat prèviament una bateria de qüestions. És la segona legislatura que es fa. Serà molt interessants: comerciants i polítics parlant del comerç local.

Divendres 17 doble sessió d’actes. Per una part, a les 20 hores -al Centre Polivalent- els membres de la UMMA (Unim les Muntanyes de la Marina Alta) faran una xerrada dels pròxims projectes. Organitza: UMMA i Regidoria d’Esports.

Per altra, al Centre Social Integrat, a les 20,30 hores, Presentació de la candidatura a les pròximes eleccions municipals, de la llista de Compromís per Gata, que encapçala l’actual regidora de la formació Magda Mengual. Després, actuaran dos grups gaters "Arrapa" i "Tremp".

Entre dissabte 18 i diumenge 19, els gaters tenen una cita a Xalònia 2015, al veí poble de Xaló. Allí es faran les Trobades en Valencià d’enguany a la Marina Alta. Hi ha moltes activitats, actuacions i molta festa.

Diumenge 19 es tanquen els actes del calendari que vos pose amb l’assistencia del Cor Parroquial al Festival de la Cançó Vocacional de Moncada (València). Les xiquetes i xiquets cantors de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel, amb la seua directora Noelia Martínez Pons, interpretaran la cançó "Sígueme". Un autobús amb pares/mares i xiques/xiquetes es farà present allà.

A la imatge, el cartell de la xerrada-sopar per a comerciants i polítics locals.IMATGES CURIOSES: la colombicultura no decau a Gata

20150415155403-11062020-866441933417211-885172076839060166-o.jpg

Antic esport o joc lúdic. Afició que tenen uns gaters que ho viuen com ningú. Ací teniu una imatge de tots els coloms darrere la coloma, ahir per la vesprada a la solta del poble, estaven com podeu observar al carrer San Vicent, a les Alcolaies. Tomeu és un dels protagonistes de la foto. Ell és qui ha pujat la imatge al facebook.

FONT: Fotografia pujada al facebook per Tomeu Ripoll.BONA ACOLLIDA A LA XERRADA-CLOENDA SOBRE EL TRENET, a l'estació de Gata

20150415234101-xerradatren2.jpg

Unes 40 persones han assistit a l’acte final de l’exposició sobre el Primer Centenari del Trenet de la Marina, en el qual -com a CRONISTA DE GATA- he fet un recorregut cronològic d’alguns fets i anècdotes al voltant del tren, des del segle XIX fins a mitjan segle XX. A més, he referit "L’impacte social del trenet sobre el poble de Gata", sobre el seu veïnat, llocs i vocabulari que utilitzem al voltant del tren. Després de la xerrada s’ha obert un col·loqui molt interessant. Cal dir que el marc ha estat el més apropiat, dins mateix de l’edifici de l’estació, on va estar el bar i on un dia volia muntar el museu de retallables el desaparegut Josep Cardona "El Persa", sempre estimat i recordat.

Es trobaven presents l’alcaldessa Maite Signes; els regidors de Cultura i Turisme, Pedrós i Cholbi, i en representació de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, el delegat d’Alacant José Pascual Rubio, qui m’ha fet un obsequi d’una foto espectacular del pont del tren al Mascarat. Hi havia també molts interessats en la temàtica del tren, com el denier Pepe Ronda o Juan José Chiarri de Moraira-Teulada. De Gata també hi havia molta gent. A tots agraïsc la seua assistència i espere hagen gaudit de l’anecdotari al voltant del tren.

En breu vos faré un reportatge d'algunes fotografies i documents que he observat a l'exposició que es tanca hui i que m'han cridat l'atenció.

A la fotografia, em podeu veure explicant unes diapositives a la xerrada.

FONT: Foto José Pascual Rubio, a través de Virginia Ortells (facebook).EL MINISTERI D'IGUALTAT FELICITA A PONS QUÍMICAS PER LA NOVA CAMPANYA DE ASEVI

20150416135441-ponsquimicas.jpg

Amb el lema ‘El reflejo más real de un suelo limpio’, ASEVI eludeix els estereotips de gènere habituals en els anuncis d’esta categoria de producte

 

Pons Químicas ha rebut en estos dies passats la felicitació formal de l’Institut de la Dona i per a la Igualtat d’Oportunitats, depenent del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, per la recent estrenada campanya publicitària de ASEVI.

La Directora General de l’Institut de la Dona i per a la Igualtat d’Oportunitats, Carmen Plaza, ha manifestat expresament en la missiva el reconeixement i felicitació de l’organisme perque la campanya “constituye un ejemplo positivo de cómo la publicidad puede ser creativa, notoria y eficaz, a la vez que socialmente responsable, fomentando la corresponsabilidad en el hogar y la igualdad, y eludiendo los estereotipos de género habituales en los anuncios de este tipo de producto”.

Fins ara, la publicitat sols havia reflexat un tipus de llar. A diferència de les demes i amb el lema ‘El reflejo más real de un suelo limpio’, ASEVI retrata per primera vegada la llar en el seu concepte més ampli i divers, a través d’una original campanya de TV que s’allunya de qualsevol estereotip per a reflexar la realitat i la pluralitat dels diferents llars que formen la societat espanyola.


La campanya consta de quatre spots de TV recollits en el site: hogaresasevi.com i disponibles també a través del canal de Youtube: youtube.com/PonsQuimicas . En cada anunci el fregasols Asevi Mio és anunciat per persones “reales” de distint estat civil, gènere, condició social i sexual que formen, com en la vida mateixa, diferents tipus de famílies. Una parella gai, un "cuarentón" que encara viu feliçment amb els seus pares, un pare de família ocupat amb les tasques de la llar i una víuda són els protagonistes d’estes històries que conecten amb el públic amb una comunicació simpàtica i inèdita en el sector dels productes de neteja.


Des de l’Institut de la Dona i per a la Igualtat d’Oportunitats s’afirma al respecte que “representar, como hace la campaña de ASEVI, la realidad y diversidad social actual no sólo es una forma de contribuir a modificar actitudes y comportamientos discriminatorios, sino que promueve una mejor sintonía entre las organizaciones empresariales y sus potenciales consumidoras y consumidores”.

Esta campanya, que la creativitat d’ella és obra de l’agència i productora FREE RANGE PUPPIES, es fruit d’una filosofia d’empresa socialment responsable que es reflexa també en la política de recursos humans i en les numeroses accions solidàries que desenvolupa amb col·lectius desfavorescuts. (L’agència Free Range Puppies té oficines en San Francisco i Barcelona. Més informació en free-rangepuppies.com).


FONT: NOTA DE PREMSA d’Asevi (Pons Químiques). Foto arxiu, visita del Conseller d’Hisenda a l’empresa.MÉS DE 500 PERSONES VISITEN L'EXPOSICIÓ DEL TRENET A GATA

20150416140523-xerradatrenaj1.jpg

Ahir vaig fer la xerrada de la cloenda, parlant sobre el tren i la relació amb els veïns de Gata

Més de 500 persones han passat per l’Estació de Gata per visitar l’exposició commemorativa del Centenari del Trenet de la Marina 1915-2015. La mostra la vaig clausurar anit junt amb les autoritats locals i el representant de FGV, amb una xerrada sobre la influència del tren sobre el poble de Gata.

L’acte va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Gata, Maite Signes i el regidor de cultura, Juan Pedrós així com del director de FGV Alacant, José Pascual Rubio.

Miguel Vives va destacar que l’exposició de Gata és la primera de les exposicions que es realitza al seu espai natural com és la pròpia estació.

Vos pose el que ha posat en nota de premsa, l’Ajuntament: "Així mateix, va fer (referint-se a la meua persona, com a CRONISTA DE GATA) un recorregut per la història del tren a la localitat, des que es va inaugurar al 1915, fins a l’actualitat i la relació que han tingut els veïns amb una infraestructura que ha marcat la fisiognomia del poble.

Per acabar l’acte, el delegat FGV a Alacant va agrair la contribució de Miguel Vives amb el lliurament de la reproducció d’una fotografia antiga del pont del Mascarat."

Reitere el meu agraïment a FGV i a l’Ajuntament.

*La notícia també la va publicar el diari digital: La Marina Plaza ahir mateix. Per a llegir-la i veure la foto punxeu ací.*

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

A les imatges, em vegeu explicant (foto portada) i rebent de José Pascual Rubio l’obsequi (foto interior de l’article).

FONT: Text i fotos Ajuntament de Gata.ELS COMERCIANTS I ELS FUTURS POLÍTICS LOCALS DE GATA...DE CONVERSA

20150416222156-conversapoliticslocals.jpg

Ja s’estàfent la conversa-sopar entre els representants del Comerç Gata i els futurs polítics locals. La fotografia de Podem_Gata ens mostra a dos comerciants, el president Vicent Fornés i Emilio Signes, junt amb els futurs candidats a les llistes, així tenim d’esquerra a dreta el primer de llista municipal de Podem_Gata i alcaldable Jaume Monfort Signes; la candidata per al Partit Popular (PP) i actual alcaldessa Maite Signes Caselles; la nova candidata per al Partit Socialista, María Elena Rodríguez; l’alcaldable per Compromís per Gata i actual regidora d’aquesta formació Magda Mengual i una nova candidata d’aquesta mateixa llista, Àngels Soler Fornés.

Les preocupacions dels comerciants locals sobre la taula; responen a les qüestions els futurables regidors. És la segona experiència d’aquest tipus, ja que a la legislatura passada es va encetar aquest tipus de conversa.

FONT: Foto de Podem_Gata. Sala de Cristall del Centre Social de Gata.CAMPANYA PREELECTORAL: HUI ES PRESENTA LA LLISTA MUNICIPAL DE COMPROMÍS PER GATA

20150417095412-10321151-1576718365914300-2247634639515739279-o.jpg

A les 20,30 hores al Centre Social, amb actuacions musicals

Hui divendres, a les 20,30 hores, serà la presentació oficial al poble de la candidatura municipal de COMPROMÍS PER GATA, que encapçala l’actual regidora Magda Mengual. Serà al Centre Social Integrat i comptarà amb la presència tan de l’alcaldable Mengual com dels membres de la llista renovada, en la qual la segona i tercera també són dones: Àngels Soler i Tere Arabí. La llista es completa amb els següents candidats: Noel Gadea, Toni Arabí, Gemma Vives, Yolanda Leyda, José Antonio Montaño, Puri Fornés, Joan Giner, José Fran Mulet, Jaume Leyda i Vicent Torres, aquest dos últims ja van ser regidors amb les anteriors sigles de UPV i Bloc. Són suplents: Sefa Pedro, Maties Monfort i Vicent Fornés, tots tres han estat ja a l’ajuntament com a regidors. Monfort està encara en la present legislatura.

Després de la presentació actuaran els grups gaters "Arrapa" i "Tremp".

FONT: Cartell anunciador de l’event. Compromís per Gata.IMATGES CURIOSES: LA CANTINA DE L'INSTITUT DE GATA ACULL UNA EXPOSICIÓ SOBRE LA LACTÀNCIA MATERNA

20150417135001-expocantinamostra.jpg

En estos dies, la cantina de l'IES "Matemàtic Vicenta Caselles i Costa" de Gata acull una interessant exposició sobre la lactància materna. Les parets de la cantina es troben plenes de mares donant de mamar als seus fills o filles en actitut maternal i insuperable. Són moments dolços, que cada mare deu passar i tindre amb els seus fills o filles. Sens dubte, imatge curiosa, perque la mostra és curiosa i molt humana.

FONT: Foto, cantina IES Gata.CAMPANYA PREELECTORAL: AHIR VESPRADA, PRESENTACIÓ DE LA LLISTA DE COMPROMÍS PER GATA DE GORGOS

20150418112609-compromis.jpg

L’acte va omplir el saló del Centre Social

Agraïment de la candidata a l’alcaldia, Magda Mengual

Ahir per la vesprada, a les 20,30 hores, es va presentar la llista de candidats a les eleccions municipals del pròxim 24 de maig, per la formació nacionalista COMPROMÍS PER GATA DE GORGOS. La crida va omplir el saló d’actes del Centre Social Integrat, més de 200 persones acudiren. La introducció va córrer a càrrec del, fins ara portaveu del grup a l’ajuntament, Maties Monfort. La candidata a l’alcaldia, com ja sabeu, és MAGDA MENGUAL MORATA. 

Ell mateixa, a través del facebook, ha agraït personalment l’assistència a totes les persones que van assistir a l’acte. Baix teniu les seues paraules.

A l’escenari van pujar tots els candidats, que com ja vaig avançar la llista està renovada i amb gent jove. Encapçalen tres dones: la ja esmentada candidata Mengual; Àngels Soler i Tere Arabí. A l’acte acudiren, entre altres, representants de Compromís de Jesús Pobre, Xàbia, Dénia i Pedreguer, així com representants d’altres grups polítics locals.

Agraïment de Magda Mengual:

 "Després de l’emotiu acte de presentació de la llista de Compromís Per Gata de Gorgos només tinc paraules d’agraïment. A tota la gent del poble que vinguéreu, f...amiliars, amics i amigues i veïns. Als representants de Compromís d’altres pobles, als representants d’altres partits polítics locals i, com no, als meus companys de llista, a Matías Monfort per la introducció a l’acte i als companys del col·lectiu local per la feina de les darreres setmanes. També a Tremp i Arrapa i als comerços que posaren el menjar i la beguda: Ca Curro, el Forn de Pa Xaro i Ca la Tramussera. I no m’oblide de totes les persones que no poguéreu vindre. A totes i tots, moltes gràcies."

Cal dir que l’acte es va tancar amb les actuacions musicals de grups de jóvens del poble, Arrapa i Tremp.

  Foto de Magda E. Mengual.

A les imatges pujades al facebook per Yolanda Leyda vegeu la candidatura (portada de l’article) i com es trobava el saló (interior). FONT: Fotos, Compromís per Gata de Gorgos.AHIR, NOVA EDICIÓ DE BENVINGUTS A LA LECTURA, A LA BIBLIOTECA DE GATA

20150418114338-benvingutsalalectura.jpg

En estos dies estaven d'aniversari, amb els deu anys del Club de Lectura

El pròxim divendres, presentació de "Contes de Riurau" de Pepa Guardiola

Ahir vesprada, el regidor de Cultura, Juan Pedrós, va estar a la Biblioteca Pública Municipal de Gata parlant amb un grup de pares i mares i els seus fills. Pedrós va fer entrega dels carnets de nou lectors. Aquesta activitat, "Benvinguts a la lectura", ve repetint-se des de 2006, dos vegades a l'any i en ella, a més del carnet, el regidor explica a tots la importància de la lectura i l'estimulació en els bebés. A més se'ls va mostrar una part especial de la biblioteca, la Bebeteca, on els pares tenen molts recursos per a gaudir amb els més menuts de la casa. En finalitzar l'acte, es va lliurar a cada família un llibre, el primer llibre dels seus fills.

X aniversari del Club de Lectura

Per altra part, el passat dia 15 el Club de Lectura de la biblioteca gatera va complir deu anys. Aquell 15 d'abril de 2005 es va reunir per a formar un club de lectura en la biblioteca un grup de gent. Van començar llegint el llibre "NARRADORES DE LA NOCHE", i encara que la gent hui en dia no és la mateixa, segueixen molt il.lusionats. Qui estiga interessat en compartir les lectures una vegada al mes, pot acostar-se i participar amb ells i elles.

Presentació de Contes de Riurau

Finalment, ressenyar una pròxima presentació a la biblioteca. El proper divendres dia 24 a les 20 hores, l'autora i el regidor de Cultura, presentaran el llibre CONTES DE RIURAU de Pepa Guardiola, editat per Edicions 96. Si voleu gaudir de les narracions tan encisadores d'aquesta autora, mestra de Xàbia, ja ho sabeu...divendres que ve a la biblioteca.

A la imatge, el grup de pares/mares i bebés, junt a la bibliotecària i el regidor, a la biblioteca de Gata.

 EL COR INFANTIL DE LA PARRÒQUIA PARTICIPA DEMÀ EN EL FESTIVAL VOCACIONAL DE MONCADA

20150418135755-sigueme.jpg

El Cor Infantil de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos participarà demà, per primera vegada, en el XXXVI Festival de la Cançó Vocacional, que es celebrarà al Seminari Major "La Inmaculada" de Moncada (València), a partir de les 10 del matí. El grup, que es nomena "Dama de azul" està dirigit per Noelia Martínez Pons, que acompanya també amb la guitarra junt a altres jóvens, amb guitarres i tamboret.

El lema d'aquest any és "Sígueme" (Mateu, 8,8). A l'orde d'actuació, el cor gater actuarà en el seté lloc de la primera part, que és la de xiquets/xiquetes. Aquesta part tindrà nou actuacions.

Ací les teniu totes: Col·legi Claret (Xàtiva): Testigos del Señor; 2. Col·legio Ntra. Sra. del Pilar (València): Sígueme y sonríe; 3. 2º Curs comunió (Turís): Sigue mi camino. 4. Col·legi Escolàpies (València): Ven, sígueme; 5. San Isidro i Burjassot (San Isidro i Burjassot): Sígueme. 6. Xiquets 1ª Comunió (Albaida): Síguele; 7. Dama de azul (Gata de Gorgos): "Sígueme". 8. Col·legi Claret (Xàtiva): ¡Síguele! i 9. Júniors (Anna): Siguiendo tus huellas.

Després d'aquesta primera part, hi haurà 17 actuacions de grups de Cant i corda, i una tercera part de sis actuacions d'instrumentació lliure.

Desitgem molta sort al grup de Gata i els ixca molt bé.

A la imatge, el cartell anunciador del festival.EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA TÉ 4.800 VISITES EN UNA SETMANA

20150418154157-estad18abril.jpg

Ja vos puc donar les primeres dades especificades, des de que posara en marxa el contador de visites i les estadístiques. Vosaltres també podeu pegar-li una ullada, punxant sobre el numeret que apareix a la columna de la dreta, que baix posa "Estadísticas web". Va ser el dia que començaven el sisé any del blog del CRONISTA DE GATA, el dia 10 d’abril de 2015. En una setmana arredonint s’han fet un total de 4.800 visites, que no està gens mal. Són curiositats, una rere altra, les que podem trobar al contador.

Ara mateix, quan són les 15,22 hores del dissabte 18 d'abril de 2015, a vuit dies de començar aquest contador, trobem les següents dades comptabilitzades ja al contador: 4.861 visites en total. Pàginas vistes hui: 278. Ahir: 583. Noves visites hui: 81. El rècord de pàgines vistes: 690 (del 13 d'abril). Mitja de pàgines vistes: 540.

Uns altres dígits: Usuaris que accedixen amb mòbil: 1.586 (el 32,63%); usuaris que accedixen amb tabletes: 147 (el 3,02%). En quan a navegadors d'Internet, el més utilitzat és Chrome (47,39 %), seguit de Safari (38,92 %). Com a buscadors, el google (www.google.es) té un 87,96 %.

És molt interessant la informació de les zones geogràfiques que visiten el blog: Espanya, per supost té la xifra més alta, 95,87%. EE.UU segueix amb l'1,71%. Regne Unit, 0,45 %. Les visites per païssos hispans, Espanya: 99,22 % i Argentina, el 0,26 %.

Per dies de la setmana, en quan a pàgines més vistes lidera el dilluns d'aquesta setmana dia 13, amb 690 (21,04 %).

Finalment, cal destacar, les pàgines més vistes. La del Cronista de Gata de Gorgos, un 35,65 %; la de "Els comerciants i els futurs polítics locals de Gata...de conversa" un 18,30 % i la de "Campanya preelectoral: hui es presenta la llista municipal de Compromís per Gata", un 10,41 %.

Aniré donant-vos, de quan en quan, més informacions d'estadístiques del blog.

A la imatge, una captura de una part de l'estadística.EL COR PARROQUIAL DE GATA FA UNA MOLT DIGNA INTERPRETACIÓ AL FESTIVAL DE LA CANÇÓ VOCACIONAL, A MONCADA (Àlbum)

20150419223932-dscf6494.jpg

(ÀLBUM DEL VIATGE I ACTUACIÓ DEL COR PARROQUIAL A MONCADA)

També teniu ací el vídeo, per si voleu escoltar la cançoneta.

"Hola, me llamo Mateo...Hola, me llamo Jesús", "Sígueme, sigueme". Aquestes són algunes de les frases que ha interpretat el grup Dama Azul, el Cor Parroquial de la parròquia Sant Miquel Arcàngel. Els amics del facebook heu pogut escoltar la cançó a l’entrada de dalt i heu pogut veure l’àlbum, del qual també ara vos pose l’enllaç.

Hem estat allí en una jornada molt interessant. Els xiquets i xiquetes, els joves amb les guitarres i la caixa, la coreografia, tot s’ha conjuntat per a pujar a l’escenari del saló d’actes del Seminari Major de Moncada (València) i fer una molt digna actuació, el cor parroquial de Gata. Al meu humil entendre ha estat prou compensada tota l’actuació. Hem pogut llegir ja al vídeo del facebook que és una cançoneta molt pegalosseta, que algun dia el Cor Parroquial té que donar a conéixer als feligresos amb la seua actuació com ho ha fet a Moncada.

Això si, era la primera vegada que anaven i s’han estrenat.

Els xiquets i xiquetes de Primera Comunió de Albaida (València) han obtés el primer premi al XXXVI Festival de la Cançó Vocacional. Dos xiquets eren solistes del grup i ells mateixa havien el·laborat la lletra.

La comitiva gatera, formada pels intèrprets, pares i mares, i germanets, ha pogut gaudir d’una jornada per a conéixer el lloc on es formen i preparen els seminaristes en els seus anys de Teologia.

Després de la primera part, on ha actuat el cor de Gata, s’ha celebrat la missa a l’església del seminari "la Inmaculada". L’eucaristia ha estat presidida pel bisbe, cardenal Antonio Cañizares. Un dels concelebrants ha sigut el rector fill de Gata, Juan Pons, formador del Seminari Menor de Xàtiva. Després de la missa ha continuat el festival, amb intrerpretacions d’instrumentals i de veus i instruments.

Els gaters han aprofitat per dinar i després fer un recorregut per les dependències del seminari (instal·lacions esportives, capella, comedor, aules), acompanyats en tot moment pel seminarista que ajuda a la parròquia de Gata, Vicent Femenía. També es trobava present al recorregut el senyor rector de Gata, Don Francisco.

   

  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.

A la imatge de portada de l’article, un moment de l’actuació del Cor Parroquial de Gata, que -com he dit més amunt-ha cuallat una molt digna actuació. Dins, altres fotografies del grup.IMATGES DE FESTA: EL GRUP DE GATA, FOTOGRAFIAT AL FESTIVAL VOCACIONAL DE MONCADA

20150420224243-grupgatafestival-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Encara es recorda hui i s’omplin les xarxes socials, de l’actuació d’ahir pel grup del COR PARROQUIAL de Gata, que va actuar al XXXVI Festival Vocacional de Moncada (València) al Seminari Major. Al "photocall" del festival es van fotografiar abans d’eixir a cantar. Ho van fer molt bé. Ahí els teniu. Era, sens dubte, la imatge de festa del dia per als gaters.

FONT: Foto del Festival de Moncada, d’ahir 19-4-2015.LA TORXA DELS MINIJOCS PASSA PER GATA

20150420225022-placaespanyatorxa.jpg

Els escolars la van portar des de la Plaça d'Espanya fins a les instal·lacions esportives de Les Sorts

La torxa dels minijocs olímpics de la Marina Alta va arribar divendres a Gata, on la van rebre els joves esportistes que participaran enguany i la regidora d'Esports, Dora Caselles.
La torxa va recorrer els carrers del poble, des de la Plaça d'Espanya fins al camp de futbol, on van llegir el manifest dels participants. Cal recordar que els Minijocs enguany se celebraran a Dénia els dies 15, 16 i 17 de maig, just la setmana abans de les eleccions municipals.

 

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

A les imatges, els moments més importants del pas de la torxa per Gata.

FONT: Fotos i text, Ajuntament de Gata. 

 CONEGUEU JA TOT EL RECORREGUT DE LA X MARATÓ PER MUNTANYA 2015 DE GATA

20150420231005-mapamarato.jpg

Memorial Javier "Mico". Se celebra el dissabte dia 2 de maig, amb un recorregut circular de 42 kilòmetres

La prova començarà a les 8 del matí

Deu anys fent maratons i amb la ment de tots un nom: Javier Mulet "Mico". La X MARATÓ PER MUNTANYA MARINA ALTA “Memorial Javier el Mico” està ja pròxima. Serà el dissabte dia 2 de maig. Està organitzada, com sempre, pel Grup Espeleològic Gata, amb la col·laboració de la FEMECV-FEMEC i la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata.

Està considerada una Carrera per Muntanya de Dificultat Mitjanas Grau+. Baixa muntanya.

La prova tindrà un recorregut circular: Gata, Lloma del Notari, Els Serrillars, Corral de Borrell, La Cava, Barranc de Canela, Font de la Mata, Barranc de Senija, Tossal del Moro, Barranc de Senija, Tossal de Llisinta, Gorgos, Camí de la Font d’Aixa, Camí de les Fonts, Barranc de Rafalet, Gorgos, Poet del Tío Mariano, Coves Roges, Comes, Gata.

La distancia: 42.195 m. Asfalt i cement: 3.072 m; camí de terra: 7,143 m; senda: 30.128 m, i riu: 1.352 m. Desnivell acumulat positiu: 1.810 m. Cimes: Serrillars:  430 msnm; Tossal del Moro:  390 msnm; Tossal Gran:  592 msnm. L’altura mínima, Riu Gorgos: 58 msnm; de l’eixida-arribada: 84 msnm.

Dificultat de carrera: 10,215 m 24 % Baixa: asfalt, cement, camí de terra. Circula vehicle 4 rodes. 30.128 m 72 % Mitja: Sendes de muntanya. 1.352 m 4 % Alta: Llit del riu, crestes, pendents molt pronunciades. No és possible córrer o és molt difícil.

Horaris: Eixida a les 08,00 hores del dia 2 de mayo de 2015, des de Gata, Grup Escolar. Arribada del primer corredor prevista en 4 hores. Temps màxim de finalització de la carrera: 10 h 00 m.

FONT: Text i mapa GEG, pàgina de la Marató.GATERS A LA IX VOLTA A PEU AL VERGER

Es va celebrar dissabte dia 18

El millor gater va ser Vicent Mas Leyda que va entrar el 25 de la cursa

El millor del Club Atletismo Gata va entrar Francesc Ferrer Mulet

Dissabte passat dia 18 es va celebrar la quarta de les proves del circuit a peu Marina Alta. La IX Volta a Peu al Verger va tindre corredors gaters. El millor va ser VICENT MAS LEYDA (C.A. Cametes Spat), que va entrar el 25 amb un temps de 35 minuts i 40 segons al circuit. SERGI SOLER GINESTAR (C.A.Ondara) va ser el 26. JUANAN MAS LEYDA, germà de Vicent, va quedar 55. ANTONIO FORNÉS PEDRÓS va quedar el 60. El 65 va ser VICENTE LLOPIS CHELI.

Dels corredors del Club Atletismo Gata destaquem a FRANCESC FERRER MULET que va quedar al lloc 222 en un temps de 41 minuts i 56 segons. Els Quatre següents del club en entrar al Verger van ser per aquest orde: FRANCISCO PEDRO MESTRE, JOSÉ CASELLES PEDRO, JOSÉ ESPASA MULET i JUAN ANTONIO MARTÍ PEDRÓS.

FONT: dades www.somesport.es.L'ESCRIPTOR GATER CARLES MULET OBTÉ EL PRESTIGIÓS PREMI DEL SENYORIU D'AUSIÀS MARCH, A BENIARJÓ

20150421224012-poeta-gatacarlesmulet.jpg

Amb el seu poemari "Viatjar descansa"

Ho publicaven hui els diaris INFORMACIÓN d’Alacant i LEVANTE-EMV. L’escriptor gater CARLES MULET ha guanyat el prestigiós guardó del Senyoriu d’Ausiàs March, que atorga l’Ajuntament de Beniarjó. El seu poemaria "Viatjar descansa" ha obtés el premi. Titulaven els dos diaris: "El poeta de Gata Carles Mulet gana el Senyoriu d’Ausiàs March". Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2015/04/21/poeta-gata-carles-mulet-gana/1623185.html.

A la fotografia de ISabel García Canet, la mateixa que publiquen els dos diaris, Carles en el lliurament del premi.GATA CELEBRARÀ EL DIA DEL LLIBRE DIVENDRES I DISSABTE

20150422142320-diallibre.jpg

Amb activitats a la biblioteca i la fira del llibre a la Plaça Nova

La Biblioteca i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata celebren el dia del llibre amb diferents actes.

El actes van començar amb de Benvinguts a la Lectura celebrat el passat divendres on la biblioteca va donar el carnets de socis als més menuts nascuts a finals de 2014 i  principis de 2015.

Divendres 24 d’abril, per la vesprada, la Biblioteca ha preparat l’Hora del Conte i un taller de punts de llibre per als xiquets. A les 20h acollirà la presentació del llibre de Pepa Guardiola, “Contes del Riurau”.

També  l’Ampa del Col·legi Públic Santíssim Crist participa amb la celebració amb l’organització de la Fira del Llibre que se celebrarà el proper dissabte 25 d’abril a la plaça Nova. La Fira serà inaugurada a les 11 hores amb l’inici dels tallers. A les 12 hores hi haurà actuació de danses i per la vesprada hi haurà una actuació de màgia. Durant tot el dia hi haurà tallers i venda de llibres.

FONT: text i cartells, Ajuntament de Gata.CAMPANYA PREELECTORAL GATA: LLISTA DEL PARTIT POPULAR

20150422143355-llistappeleccions.jpg

Just hui, quan s’han publicat les llistes de candidatures municipals que concorren a les pròximes eleccions del dia 24 de maig, just a un mes i dos dies de les votacions, la candidatura del Partit Popular de Gata, ha pujat aquesta fotografia i la llista, amb el següent comentari, que vos reproduïsc:

"Aquest és el grup de persones que volen seguir treballant i també s’uneixen a l’equip per un poble millor i amb futur."

Ací està la llista:

1. MAYTE SIGNES CASELLES
2. JUAN PEDROS TALENS
3. GUILLERMO CHOLBI SART
4. ALBERTO CARDONA PEDRO
5. ROSANA MAS MULET
6. DORA CASELLES PEDRO
7. LLUIS SIGNES FORNES
8. ROSA FEMENIA ROSELLO
9. MARIA ROSA SIMO PEDROS
10. HANS HUEBER
11. GLORIA MARIA IBAÑEZ VILLANUEVA
12. MARIA ELENA SALVADOR FELIU
13. MIGUEL PONS GIL
___________

1. ROSA GUILLEM COMPANY SEGURA DOMENECH

Al llarg del dia vos posaré totes les llistes de les candidatures municipals, així com gaters que van a les llistes de la comarca o a les autonòmiques.

FONT: Foto Partit Popular.CAMPANYA PREELECTORAL GATA: FOTO I LLISTA DEL PSOE

20150422215103-llistapsoe.jpg

Si a migdia vos posava la llista del PP gater, aquesta vesprada-nit vos pose la del PSOE de Gata, les dues just hui que es publiquen al B.O.P.

Encapçala el veterà polític local VICENT FONT LEYDA. La resta de candidats, excepte ANGELA JANE DICKINSON que repetirà candidatura, són nous en política.

Aquesta és la llista completa, tal com apareix al BOP:

1. VICENT FONT LEYDA, 2. MARÍA ELENA RODRÍGUEZ CHOQUE, 3. JUAN PABLO BATALLER ARIAS, 4. ANGELA JANE DICKINSON, 5. EMILIO JOSÉ SIGNES FRASÉS, 6. MARÍA TERESA PEDRO FONT, 7. JOSÉ JUAN MULET SOLER, 8. CONSUELO MULET DIEGO, 9. RICARDO SOLER FERRER, 10. FRANCISCA MARÍA ANDRADA MULET, 11. DANIEL MENGUAL MARÍN, 12. SONIA CASTILLO GONZÁLEZ, 13. SALVADOR PERELLÓ FORNÉS. Suplentes: 1. ANA SALVÁ MULET, 2. JAIME SOLER SALVÁ, 3. JOSÉ GINESTAR DIEGO.

FONT: Foto PSOE.HUI PUBLICA EL BOP TOTES LES LLISTES DE LES CANDIDATURES PER A LES PRÒXIMES ELECCIONS. ACÍ TENIU LES DE GATA DE GORGOS

20150422224617-alcaldables.jpg

El veterà i actual regidor VICENT FONT LEYDA, l’alcaldessa MAITE SIGNES CASELLES, l’actual regidora MAGDA MENGUAL MORATA i el novedós candidat JAUME MONFORT SIGNES, encapçales les llistes de PSOE, PP, Compromís per Gata i Junts per Gata (JuGa)

Ací les teniu totes les llistes, tal com es publiquen hui:

Circunscripción electoral: Gata de Gorgos

Candidatura núm.: 1. PARTIDO SOCIALISTA OBRERO ESPAÑOL (P.S.O.E.)

1. VICENT FONT LEYDA, 2. MARÍA ELENA RODRÍGUEZ CHOQUE, 3. JUAN PABLO BATALLER ARIAS, 4. ANGELA JANE DICKINSON, 5. EMILIO JOSÉ SIGNES FRASÉS, 6. MARÍA TERESA PEDRO FONT, 7. JOSÉ JUAN MULET SOLER, 8. CONSUELO MULET DIEGO, 9. RICARDO SOLER FERRER, 10. FRANCISCA MARÍA ANDRADA MULET, 11. DANIEL MENGUAL MARÍN, 12. SONIA CASTILLO GONZÁLEZ, 13. SALVADOR PERELLÓ FORNÉS. Suplentes: 1. ANA SALVÁ MULET, 2. JAIME SOLER SALVÁ, 3. JOSÉ GINESTAR DIEGO.

Candidatura núm.: 2. JUNTS PER GATA (JuGa):

1. JAUME MONFORT SIGNES, 2. JOSEFA SIGNES COSTA, 3. ISAAC SALVADOR SANCHEZ GARCIA, 4. FRANCISCO SALVÁ OLIVER, 5. ROSA MARÍA GARCÍA VIDAL, 6. SALVADOR VALENTÍN MULET PEDRO, 7. MARÍA GARCÍA SIGNES, 8. JOSEP ANTONI GORDILLO I IBAÑEZ, 9. TRINIDAD SIGNES COSTA, 10. JAIME BORONAT PEDRÓS, 11. ANA ORTEGA CONTRERAS, 12. ANTONIO SERRA NOGUERA, 13. MARÍA MULET MULET. Suplentes: 1. FRANCISCO JAVIER GILABERT ARTIGUES

Candidatura núm.: 3. COMPROMÍS PER GATA: COMPROMÍS (COMPROMÍS):

1. MAGDALENA EUGENIA MENGUAL MORATA, 2. MARÍA ANGELES SOLER FORNÉS, 3. TERESA ARABÍ ARABÍ, 4. NOEL GADEA RONDA, 5. ANTONIO ARABÍ ARABÍ, 6. JOSEFA GEMA VIVES SAPENA, 7. YOLANDA LEYDA FORNÉS, 8. JOSÉ ANTONIO MONTAÑO BURGUILLO, 9. JOAN GINER MONFORT, 10. JOSE FRANCESC MULET RODRÍGUEZ, 11. PURIFICACIÓN FORNÉS FORNÉS, 12. JAUME LEYDA ARABÍ, 13. VICENT TORRES MONFORT. Suplentes: 1. JOSEFA MARÍA PEDRO CASELLES, 2. MATIAS MONFORT MONFORT, 3. VICENTE FORNÉS PÉREZ

Candidatura núm.: 4. PARTIDO POPULAR (P.P.):

1. MARÍA TERESA SIGNES CASELLES, 2. JUAN BERNARDO PEDRÓS TALENS, 3. JOSÉ GUILLERMO CHOLBI SART, 4. ALBERTO CARDONA PEDRO, 5. ROSA ANA MÁS MULET, 6. SALVADORA CASELLES PEDRO, 7. LUIS ANTONIO SIGNES FORNÉS, 8. ROSA FEMENÍA ROSELLÓ, 9. MARÍA ROSA SIMÓ PEDRÓS, 10. JOHANNES PETER JOSEF HUEBER, 11. GLORIA MARÍA IBÁÑEZ VILLANUEVA, 12. MARÍA ELENA SALVADOR FELIU, 13. MIGUEL PONS GIL, Suplentes: 1. ROSA GUILLEM COMPANY SEGURA DOMÉNECH.

Comarca i Autonòmiques

Per altra part, hi ha diversos gaters que apareixen en les llistes de la comarca:

- Per la Circunscripció electoral d’Adsubia, a la Candidatura número 1. INICIATIVA PER L’ATZUBIA I FORNA (IAF), trobem a la número 6 a ROSA MARIA PONS MULET.

- Per la Circunscripció electoral de Xàbia, a la Candidatura número 2. COMPROMÍS PER XÀBIA (COMPROMÍS), apareix a la número 5, JOSEPA CHORRO MONSERRAT.

També hui dimecres 22 d’abril de 2015 es publiquen al Butlletí Oficial de la Província (B.O.P.) la RELACIÓ DE CANDIDATURES PRESENTADES EN  LA JUNTA ELECTORAL PROVINCIAL PER A LES ELECCIONS A CORTS VALENCIANES DEL 24 DE MAIG DE 2015, diumenge.Trobem alguns gateres entre elles:

- A la Candidatura número 2. COALICIÓ COMPROMÍS: BLOC - INICIATIVA -VERDS, trobem al nº 30 de la llista a 30 a JOAN VICENT VALLÉS ROSELLÓ, que encara es hui regidor a Gata de Compromís per Gata de Gorgos, però que no va en la llista de les pròximes eleccions municipals.

- A la Candidatura número 3. PARTIT POPULAR (P.P.), trobem al lloc 32 a FRANCISCO VICENTE SIGNES GRIMALT.

- Finalment, a la Candidatura número 6. ESQUERRA UNIDA PAÍS VALENCIÀ-ELS VERDS-ESQUERRA REPUBLICANA PAÍS VALENCIÀ-ALTERNATIVA SOCIALISTA: ACORD CIUTADÀ (EUPV-VERDSERPV-AS:AC), trobem al lloc 34 a ANTONI MULET GRIMALT, gater que viu a Alacant, (EUPV-VERDS-ERPV-AS:AC).

FONT: B.O.P. dia 22-4-2015.23 D'ABRIL, SANT JORDI I DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE

20150423222142-diallibre.jpg

Activitats, demà a la biblioteca i dissabte a la Plaça Nova

Una rosa, un record, un Jordi per a felicitar, un llibre per a regalar i llegir...tot això i més heu fet al llarg del dia que ja s'en va?. Patró d'Alcoi, festes grans de Moros i Cristians. A la Rambla de Barcelona, els llibres i les roses, ací a Gata...també hem tingut algun detall?.

Demà la biblioteca de Gata té una jornada apretada i completa per a festejar el Dia del Llibre que es celebra per tot arreu del món. Les activitats de la biblioteca començaran a les 10 del matí amb el programa "Llegim amb el TAPIS". Continuaran a les 17 hores, amb l'Hora del Conte i la lectura del conte "Otto el oso del libro". A continuació, Taller del Punt del Llibre. A les 20 hores, presentarà el seu llibre l'autora de Xàbia i mestra Pepa Guardiola. "Contes de riurau" és el llibre.

Dissabte 25, a la Plaça Nova, l'Associació de mares i pares d'alumnes (AMPA) del col·legi Santíssim Crist de Gata organitza el Dia del Llibre. De 11 a 13,30 hores hi haurà Taller de Manualitats AMPA i Taller d'intercanvis "Me'l canvies?" organitzat per la biblioteca. A les 12, dances. De 16 a 17,30 hores tornaran els tallers i a les 17,30 hi haurà espectacle de màgia, patrocinat per l'AMPA. Col·laboren: regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Gata i Papereria Font.HUI PUBLICA EL BOP L’APROVACIÓ INICIAL DEL CATÀLEG D’ARBRES MONUMENTALS I D’INTERÉS LOCAL I DOS ORDENANCES

Hui dijous 23 d’abril, el Butlletí Oficial de la Província (B.O.P.) publica les aprovacions plenàries del passat dia 31 de març, l’última sessió ordinària de la Corporació Municipal de Gata de Gorgos, en la qual s’aprovà inicialment el catàleg d’arbres monumentals i d’interés local, així com dos ordenances. Per una part, l’ordenança municipal de conservació de solars i parcel·les, i per altra, l’aprovació inicial de l’ordenança municipal reguladora d’autorització urbanística i d’activitats.

FONT: B.O.P. 23-4-2015.REPAREN LA JUNTA DE DILATACIÓ DEL PONT NOU DE LA FONT DEL RIU DE GATA

20150423223413-pontfontriu.jpg

Aprofitant el cap de setmana passat, que hi havia menys trànsit pel vial de Alcolaies a la Font del Riu o al revés, es va realitzar la reparació de la junta de dilatació del pont urbà nou de la Font del Riu, substituint l'anterior protecció per una que no afecte als vehicles.

FONT: Text i foto, Ajuntament de Gata.LA GIMNASTA GATERA EVA SIGNES, PLATA A L'AUTONÒMIC DE RÍTMICA

20150423223822-evagimnasta.jpg

La jove gimnasta gatera, Eva Signes, va obtindre la medalla de plata en el Campionat autonòmic de Gimnàstica Rítmica dels XXXIII Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana, celebrats el passat cap de setmana a Gandia. En la competició també va participar un altra gimnasta gatera, Hanae Bensaid. Sens dubte, Signes va aconseguir un gran resultat.

A la fotografia, vegeu a Eva Signes a l'esquerra si mireu de cara.

FONT: text i foto, Ajuntament de Gata.DIUMENGE 26, DIA DE LA BICICLETA A GATA (Municipi sostenible)

20150424084744-unnamed.jpg

La regidoria d’Esports, que dirigeix Dora Caselles, ha organitzat el Dia de la Bicicleta per a passatdemà, diumenge 26 d’abril. Amb esta activitat es pretén animar a majors i menuts a la utilització de la bici en l'entorn urbà.

A partir de les 9:30 hores, des del Grup Escolar, s’iniciarà una ruta en bici per el nucli urbà fins al paratge de la Rana on s’esmorzarà i després es reprendrà el camí de tornada fins a l’antic camp de futbol de Les Sorts, on hi haurà activitats per als xiquets de la mà de Protecció civil Gata i un sorteig de regals d’obsequis de Boronat Bicicletes.

FONT: Text i foto, Ajuntament de Gata.DILLUNS 27, ELECCIÓ DELS MEMBRES DE LES TAULES ELECTORALS DE GATA

Per al proper dilluns dia 27 d’abril de 2015, s’ha programat el plenari municipal que servirà per a formar les meses electorals de les Eleccions Locals i a les Corts Valencianes 2015. Serà a les 13,30 hores i en ell es coneixeran els veïns que seran presidents i vocals, tant titulars com suplents, de les taules electorals per al 24 de maig pròxim.

FONT: Ajuntament de Gata.QUI SÓN ELS FUTURS CANDIDATS DE GATA A LES ELECCIONS MUNICIPALS ? Els coneixeu a tots ? Són nous o veterans en política local ?

20150424221741-alcaldables.jpg

De ben segur que ens farem eixes preguntes d’ací al 24 de maig, dia de les eleccions municipals 2015. Però si des del blog podem coneixer-los un poquet més, molt millor.

Als comicis locals de la circumscripció de GATA DE GORGOS (Alacant) concorren en este eleccions de 2015, quatre formacions, com ja ho van fer en 2011. Tres són "veteranes" (PP, PSOE i Compromís per Gata de Gorgos) i una és nova "Junts per Gata (JuGa)" que sustituix a Coalició Valenciana (CVa) del 2011.

També dels alcaldables, tres són ja suficientment coneguts i un és nou. El Partit Popular presenta a l’actual alcaldessa MARÍA TERESA SIGNES CASELLES, que com sabeu va sustituir a l’anterior Ana María Soler Oliver (aquesta va presentar la seua renuncia) en la present legislatura el 7 d’abril de 2014. El Partit Socialista repeteix candidat a l’alcaldia, el veterà VICENT FONT LEYDA, sent aixina el més veterà de tots els candidats. Canvia de candidat a l’alcaldia Compromís per Gata de Gorgos, que presenta a la que era regidora del grup MAGDA E. MENGUAL MORATA. És completament nou en política local el candidat de "Junts per Gata (JuGa)" JAUME MONFORT SIGNES, que es presenta a la nova llista que ix del grup de "Podem_Gata" adoptant el nom de "Junts per Gata".

Passant més endavant, repassem els 5 següents de cada llista.

PP.- 2. JUAN BERNARDO PEDRÓS TALENS, 3. JOSÉ GUILLERMO CHOLBI SART, 4. ALBERTO CARDONA PEDRO, 5. ROSA ANA MÁS MULET, 6. SALVADORA CASELLES PEDRO. Els dos primers Pedrós i Cholbi, així com la sisena Dora Caselles, ocupen actualment càrrecs en l’equip de govern d’aquesta legislatura. S’incorpora joventut i noves cares. Així, al lloc 4rt apareix Alberto Cardona i el 5é Rosa Ana Más. 

PSOE.- 2. MARÍA ELENA RODRÍGUEZ CHOQUE, 3. JUAN PABLO BATALLER ARIAS, 4. ANGELA JANE DICKINSON, 5. EMILIO JOSÉ SIGNES FRASÉS, 6. MARÍA TERESA PEDRO FONT. Noves cares s’incorporen a la política local. Els socialistes també aporten joventut al grup i sols repetix candidatura la nº 4, Angela Jane Dickinson. 

COMPROMÍS PER GATA DE GORGOS.- 2. MARÍA ANGELES SOLER FORNÉS, 3. TERESA ARABÍ ARABÍ, 4. NOEL GADEA RONDA, 5. ANTONIO ARABÍ ARABÍ, 6. JOSEFA GEMA VIVES SAPENA. Igualment, el grup nacionalista presenta totes les cares renovades en estos cinc llocs. Dos dones més Soler i Arabí acompanyen a la candidata a l’alcaldia Mengual en els tres primers llocs. La joventut també destaca en la llista.

JUNTS PER GATA (JuGa): 2. JOSEFA SIGNES COSTA, 3. ISAAC SALVADOR SANCHEZ GARCIA, 4. FRANCISCO SALVÁ OLIVER, 5. ROSA MARÍA GARCÍA VIDAL, 6. SALVADOR VALENTÍN MULET PEDRO. Finalment, el grup nou aporta més persones noves a les candidatures locals. Es repetix la joventut. Cap dels sis han estat mai a les llistes electorals anteriors.

Refrescant-nos un poc la memòria i fent història, cal recordar com van ser els resultats dels comicis de 2011. El Partit Popular va ser la força més votada amb 1.388 vots (el 42,99%) i va obtindre 6 regidors. El Partit Socialista va sumar 828 vots (25,64%) i va obtindre 4 regidors. El Bloc en va traure 720 vots (22,3%) amb 3 regidors i Coalició Valenciana va sumar 204 vots (6,32%) i no va obtindre cap regidor.

FONTS: Eleccions 2011 / dades 2015. A la fotografia, de nou, els quatre alcaldables de Gata.IMATGES DE FESTA: La Fira d'Abril també es recorda a Gata

20150425215259-sevillanes.jpg

Què trobeu?. N'hi ha un grapat. Les disfresses de sevillanes per al grup de dones que hui han volgut passejar-se per Gata imitant la Fira d'Abril de Sevilla. També hi havia carros, cavalls, hómens i xiquets. A la fotografia, totes les que han protagonitzat aquestes imatges de festa hui...allò que es diu "Pensai i fet".

A la imatge, les "sevillanes" a la plaça de la Casa Roja.

FONT: Imatge pujada al facebook per Anto Font Pedro.LA PLAÇA NOVA DE GATA HA ACOLLIT LA FIRA DEL LLIBRE

20150425222453-firallibre.jpg

S'han fet tallers, dances i actuació de màgia

Hui s'ha celebrat a Gata el dia del llibre, recordant el 23 d'abril. Al llarg de tot el matí i tota la vesprada tots els que han passat per la plaça Nova han pogut gaudir de tallers així com comprar els seus llibres. A més pel matí s'ha pogut veure l'art del grup de danses "La Llata". Els seus membres més menuts han ballat allí, i per la vesprada s'ha fet una actuació de màgia. Des de la regidoria de Cultura, el seu titular Joan Pedrós, donava les gràcies a tots els que han fet possible las fira i, en especial, a l'Ampa de l'escola Stm. Crist, a l'Ampa de l'IES Matemàtic Vicent Caselles Costa, a la Biblioteca de Gata, a la Comissió de Festes 2015, a la papereria Font i al grup de danses La Llata.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
  Foto de AMPA I.E.S
  A les imatges, diversos moments de la Fira (Fotos extretes del Facebook)


AHIR, PEPA GUARDIOLA VA PRESENTAR EL SEU LLIBRE A LA BIBLIOTECA DE GATA

20150425223023-presenllibrepepaguardiola.jpg

"Contes de riurau" és el llibre de l’escriptora de Xàbia

Ahir divendres, per la vesprada, l’escriptora de Xàbia va donar a conéixer el seu llibre "Contes de riurau" editat per Edicions96, a tots els assistents a la biblioteca de Gata. L'acte s'enmarcava dins de la programació del Dia del Llibre, que com tots sabeu va ser dijous dia 23.

A la fotografia, el regidor i Guardiola. FONT: Foto: Biblioteca de Gata.IMATGES CURIOSES: MÉS SEVILLANES PER GATA o són les mateixes?

20150426202743-sevillanes2.jpg

El mes i la Fira d’Abril s’acaba. Encara rescatem algunes imatges, com la que vegeu. Les sevillanes que ahir estaven pel poble, van concedir el detall per a posar-se d’aquesta manera, foto curiosa i de festa.

FONT: Foto Vero Vives.LLUIS EL SIFONER PRESENTA EL SEU ÚLTIM DISC A LA PENYA BARCELONISTA DE GATA

20150426203649-lluissifonerpenyabarca.jpg

El riurau està de moda, el riurau no decau. I si no, que els ho diguen a dos grans defensors de l'associació "Riuraus vius" com són Pepa Guardiola i Lluís el Sifoner. Els dos coincidien divendres dia 24 a Gata i per a presentar els seus treballs relacionats precisament amb els riuraus. Si ahir vos posava una foto de Guardiola a la biblioteca per a presentar el seu llibre "Contes de riurau", hui ho faig de Lluís el Sifoner. El cantant, professor, escriptor, poeta i més coses va presentar el seu nou disc a Gata. Va ser a la seu de la Penya Barcelonista de Gata, que encetava aixina els actes del seu 30 aniversari. "Cançons de riurau" és el títol i va ser presentat per un altre defensor dels riuraus, escriptor, professor, Jesús Moncho.

A l'acte van assistir unes 75 persones, la sala es trobava plena. Lluís va parlar i cantar. Es sempre la seua manera de presentar-se a l'audiència.

FONT: Foto pujada al facebook per Jesús Moncho.ESPORTS I PROTECCIÓ CIVIL: DIA DE LA BICICLETA, un passeig al paratge de la Rana

20150426204956-dscf6534.jpg

Aquest matí, un centenar de persones s’han donat cita a l’activitat preparada per la regidoria d’Esports i a la posterior demostració de Protecció Civil de Gata. Pares/mares i xiquets/xiquetes han gaudit d’un passeig amb bicicleta. Han eixit des de dins del pati de l’escola, com ja és habitual, i pel nou vial i pont s’han dirigit cap als carrers del poble fins a eixir a la carretera de Xàbia i han doblat cap al camí que els ha portat al paratge de la Rana. Allí, baix de l’eucaliptus gegant i al costat de les restes del llavador, amb l’aigua que no para mai de brollar, ha esmorzat. Després han tornat cap al poble i s’han parat als carrers de les Sorts, on esperaven els membres de Protecció Civil.

En este punt deixem que siguen ells, els membres de Protecció Civil els que parlen: 

"Hem passat un dia de categoria amb xiquets i no tant xiquets i gaudint d’una ruta amb bici. Primer esmorzaret a la Rana i després hem preparat per als més menuts un xicotet circuit de trànsit per a que pugueren voltar amb les seues bicis. També hem fet un xicotet taller de primers auxilis i hem repartit els fullets de la campanya de prevenció d’incendis 2015. Dia molt completet i gaudint de la gent."

A les fotografies interiors, vegeu algunes activitats dels xiquets i xiquetes amb Protecció Civil. A la fotografia de portada, un moment del passeig amb bicicleta pel pont nou.

Foto de Protecció Civil de Gata de Gorgos.

Foto de Protecció Civil de Gata de Gorgos.
Foto de Protecció Civil de Gata de Gorgos.
Foto de Protecció Civil de Gata de Gorgos.

 

FONT: Fotos Protecció Civil pujades per ells al facebook.LA BANDA DE GATA CELEBRA EL SEU CONCERT DE PRIMAVERA

20150426210140-bandagataconcertprimavera.jpg

Dos cites més a maig: la Banda infantil actuarà el dia 10 i la banda Unió Musical ho farà el dia 17 al Palau de la Música

Hui diumenge dia 26 d'abril s'ha celebrat al Casal de la Música de Gata el Concert de Primavera en sessió matinal, en el que ha actuat la banda Unió Musical. Com sempre, la formació musical ha donat mostres de la seua vàlua i ha deixat altre concert per a emmarcar.

Després del concert, els socis han pogut assistir a l'assemblea anual ordinària on s'han tractat entre altres les activitats de la societat al llarg del passat any 2014 i els socis que tenen fills o néts que estiguen interessats en tindre a la banda al seu costat en el dia de la seua Primera Comunió, s'han reunit amb la directiva.

Les activitats musicals continuaran a maig amb dos cites importants. Per una part, el diumenge la banda infantil oferirà el seu Concert de Primavera com hui ho ha fet la banda gran, a les 12 hores, al Casal de la Música. Per altra, la cita més important de l'any, serà el dia 17 de maig. Eixe diumenge la banda Unió Musical assistirà al PALAU DE LA MÚSICA DE VALÈNCIA, on actuarà a les 11,30 hores.

FONT: Foto de Noelia Sendra (facebook).SÒLGATA INFORMA DEL TALL D'AIGUA POTABLE PER A DIMECRES AL CENTRE URBÀ DE GATA

L’empresa municipal "SòlGata" ha informat del pròxim tall del suministre d’aigua potable, que es farà dimecres dia 29 d’abril, amb motiu de les obres de la Plaça Nova, a fi de poder empalmar totes les tuberies que allí concorren. El tall està previst des de les 9 del matí fins les 19 hores. Afectarà, a més de la Plaça de l’Església, a molts carrers del centre urbà de Gata: carrers Teulada, Lepanto, Calvari, zona d’Era de Boronat, Gómez Ferrer, Constitució, Signes, Nou, Penyó, Lluna, Sol, zona Alcolaies i zona de Cauvells-Comes.

Per a més informació es podeu dirigir al telèfon d’atenció 965756487.

FONT: SòlGata.AHIR A ONDARA: DIA JÚNIORS DE LA MARINA ALTA (Àlbum)

20150427215503-dscf6612.jpg

(PODEU VISIONAR L’ÀLBUM DE LA JORNADA, pujada pels Júniors Gata al facebook, PUNXANT ACÍ)

Uns 40 participants dels 200 eren júniors gaters

Jocs, convivència, amistat, missa final

Participen els centres d’Ondara, El Verger, Pego, Vall de Pop (Xaló, principalment), Gata de Gorgos, Xàbia i Dénia

Ahir diumenge dia 26 d’abril es va celebrar a Ondara el Dia Júniors de la zona de la Marina. Uns 200 xiquets i els seus monitors es van donar cita pels carrers del centre urbà del poble, el local cobert del Prado i l’església parroquial de Santa Ana. Assistiren xavals de les parròquies de Dénia, la Vall de Pop (Xaló, principalment), Pego, El Verger, Xàbia i GATA DE GORGOS.

De la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata acudiren uns 40 entre xiquetes i xiquets, que van donar molt de colorit, amb les seues samarretes de color taronja i al ser la delegació més nombrosa. Durant tot el matí, els júniors s’ho van passar d’allò més bé amb proves preparades, girant tot sobre el mar i el Atlantis. Els carrers d’Ondara es van omplir de crialla amb samarretes de distints colors. En l’espai cobert del Prado es va fer el dinar. Molts júniors van estar acompanyats pels seus pares.

Després de dinar es va fer un desfile en el que hi havia una gran pancarta amb tots els colors de les parròquies participants. Amb càntics i diversió arribaren a lésglésia parroquial de Santa Ana. La patrona d’Ondara els va rebre amb una panyoleta gegant que abraçava la imatge d’ella i la Verge xiqueta.

La missa fou presidida per el consiliari diocesà Virgilio González i concelebrada pels distints sacerdots de les parròquias participants. Abans de l’eucaristia, el consiliari diocesà l’imposà al de zona i rector de Xaló, José Cuadros, la panyoleta corresponent. Els sacerdots també les portaven així com nombrosos xiquets i monitors.

Guitarres, càntics, participació en les lectures, pregàries i ofrenes, tots els júniors estigueren molt actius en l’eucaristia. Una jornada júnior que, sens dubte, auna les parròquies i la seu gent més jove.

Foto de Juniors Gata.

Foto de Juniors Gata.


Foto de Juniors Gata.

A la foto de portada, els Júniors arribant a l’església. De taronja els júniors de Gata. 

FONT: Fotos, Júniors Gata.GATERS A LA XIII CURS POPULAR DE TEULADA

20150427220748-molly.jpg

És la cinquena prova del Circuit a Peu de la Marina Alta

El primer gater classificat a la XIII Cursa Popular de Teulada que es va disputar el passat dissabte dia 25 d’abril va ser ANTONIO FORNÉS PEDRÓS del C.A. Llebeig de Xàbia, que va entrar al lloc 33, amb un temps de 38 minuts i 20 segon, a la prova que guanyar el benidormí Juan Antonio Fernández Cantos. A continuació, el lloc 34, va entrar JUANAN MAS LEYDA.

Al lloc 57 va entrar el primer corredor del Club Atletisme Gata, FRANCISCO PEDRO PEDRÓS, amb un temps de 39 minuts i 30 segons. Al lloc 60 va entrar VICENTE LLOPIS CHELI.

Per categories alguns gaters i algunes gateres van pujar al pòdium. En juvenils, segona va ser MOLLY WOODS. CHRISTINA MALLET va ser primera veterana A. El ja comentat VICENTE LLOPIS CHELI va ser primer veterà D.

Per clubs, cal dir que a més de FRANCISCO PEDRO PEDRÓS, del nostre Club d’Atletisme Gata, JOSÉ CASELLES PEDRO va entrar el 177; FERNANDO ARABÍ ARABí el 206; FRANCESC FERRER MULET el 207 i FRANCISCO PEDRO MESTRE el 210.

FONT: somesport. A la fotografia de Paula Caselles, la juvenil Molly Woods entrant a meta junt amb altra companya.IMATGES DE FESTA: el paratge de la Rana s'ompli de bicicletes, menuts i grans

20150428134644-laranabicis.jpg

Va ser el diumenge, el dia de la Bicicleta a Gata. Al paratge de la Rana, a tan sols quilòmetre i mig del poble, menuts i grans van poder gaudir d’aquest indret tan peculiar, tan històric per als gaters i tan simbòlic per l’eucaliptus gegant que té. Allí van esmorzar i després van fer camí cap a la urbanització de les Sorts, per a fer proves i actuacions amb Protecció Civil.

FONT: Foto, Ajuntament de Gata.CAMPANYA PREELECTORAL: PRESENTACIÓ DE JUNTS PER GATA (dia 30) I DEL PARTIT POPULAR (dia 1) DE GATA

El dijous dia 30 a les 20 hores, a la sala d'actes de la planta baixa del Centre Social Integrat, està prevista la presentació de la llista del nou partit JUNTS PER GATA, que encapçalarà com a alcaldable Jaume Monfort Signes.

Cal recordar la llista de la nova candidatura que ix del moviment de "Cercle_Gata" i que a més de Jaume Monfort Signes número 1, la completen: 2. Josefa Signes Costa. 3. Isaac Salvador Sánchez García. 4. Francisco Salvá Oliver. 5.- Rosa María García Vidal. 6.- Salvador Valentín Mulet Pedro. 7.- María García Signes. 8.- Josep Antoni Gordillo Ibáñez. 9.- Trinidad Signes Costa. 10.- Jaime Boronat Pedrós. 11.- Ana Ortega Contreras. 12.- Antonio Serra Noguera. 13.- María Mulet Mulet. Suplent: 1.- Francisco Javier Gilabert Artigues.  

Dia 1 de maig, el PP

Per altra part, divendres dia 1, Festa del Treball, al Cine La Paz està prevista la presentació de la llista del PARTIT POPULAR a Gata, que encapçala l’actual alcaldessa Maite Signes Caselles. A l’acte està prevista l’assistència del president provincial, el teuladí José Císcar. 

Cal recordar que la llista a més de l’alcaldable Signes, la formen: 2.- Juan Bernardo Pedrós Taléns. 3.- José Guillermo Cholbi Sart. 4.- Alberto Cardona Pedro (Independent). 5.- Rosa Ana Más Mulet. 6.- Salvadora Caselles Pedro. 7.- Luis Antonio Signes Fornés. 8.- Rosa Femenía Roselló. 9.- María Rosa Simó Pedrós. 10.- Johannes Peter Josef Hueber. 11.- Gloria María Ibáñez Villanueva. 12.- María Elena Salvador Feliu. 13.- Miguel Pons Gil. Suplent: 1.- Rosa Guillem Company Segura Doménech.

FONT: Llistes JuGa i PP, BOP.S’ACONDICIONARAN ELS MÀRGENS DE LA N-332 ENTRE ELS TERMES DE GATA I PEDREGUER (BOP)

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui dimecres 29 d’abril, un edicte de l’Administració Central i dins d’aquesta de la Unitat de Carreteres d’Alacant, sobre l’Acondicionament de màrgens a la carretera N-332 entre els punts kilòmetrics 190,700 i 191,570, en els termes municipals de Gata de Gorgos i Pedreguer en zona de domini públic. Sobre el tram diu que és un corredor de naus industrials i comercials en les quals no existeixen accesos definits ni separació fisica entre la carretera N-332 i la zona destinada a la circulació interna de la zona industrial i comercial.

Aquesta circumstància ocasiona inconvenients tals com l’entrada i eixida de vehicles de forma al·leatòria amb girs a dreta i esquerra, circulació i maniobres a vora la calçada de la carretera i aparcament de vehicles en la zona de domini públic, la qual cosa genera confusió i inseguretat tant en vehicles que circulen per la calçada de la carretera N-332 com en els que accedeixen a la mateixa des de la zona adjacent, determinant un problema de seguretat vial en el tram.-332 entre los pp.kk. 190+700 y 191+570”, que consisteix bàsicament en acondicionar i homogeneitzar els màrgens de la carretera N-332 entre els punts kilomètrics indicats, canalitzant i ordenant els accesos als establiments comercials i industrials existents en el tram, dins de la zona de domini públic del Ministeri de Foment.

En conseqüència, la Unitat de Carreteres d’Alacant, segons la legislació vigent del Reglament General de Carreteres ha el·laborat una Memòria Valorada per a la execució de les obres consistents en “Acondicionamiento de las márgenes en la carretera..."

 Per això, se somet este expedient a Informació Pública per el termini de 20 dies hàbils, durant els quals la citada documentació estarà disponible en les dependencies de la Unitat de Carreteres a Alacant, Plaça de la Montañeta nº 5, C.P. 03001, Alacant, i en els ajuntaments de Pedreguer i Gata de Gorgos, a fi de que tots els interessats puguen formular quantes a·llegacions i suggerències estimen pertinents sobre les actuacions descrites.

FONT: BOP dia 29-4-2015.

 

 

 COMENÇA A PREPARAR-SE LA X MARATÓ PER MUNTANYA MARINA ALTA 2015, GATA-GATA, QUE SERÀ EL 2 DE MAIG

20150429224118-maratoriu.jpg

Ja es calfen motors, es preparen tots per a la MARATÓ

Dissabte 2 de maig, Gata acull la X Marató per Muntanya de la Marina Alta, Memorial Javier El Mico, organitzada pel Grup Espeleològic Gata amb la col·laboració de la regidoria d’Esports. En esta edició, el recorregut de 42,195 km es realitzarà de manera circular: Gata- Serrillars- Gorgos- Gata amb un desnivell acumulat de 1810 m. Està qualificada com una cursa de dificultat mitja grau+ per baixa muntanya. Pel recorregut hi haurà diferents punts de control de pas i avituallament.

La eixida es donarà a les 8h des del Grup Escolar i els participants tindran un temps màxim de 10 hores per a completar el circuit per la Lloma del Notari, Els Serrillars, Corral de Borrell, La Cava, Barranc de Canela, Font de la Mata, Barranc de Senija, Tossal del Moro, Barranc de Senija, Tossal de Llisinta, Gorgos, Camí de la Font d’Aixa, Camí de les Fonts, Barranc de Rafalet, Gorgos, Poet del Tio Mariano, Coves Roges, Comes i retornar al Grup Escolar de Gata.

L’organització preveu que els primers corredors la completen amb un temps de 4 hores. El lliurament de trofeus es realitzarà a les 16h al Grup Escolar.

L’organització ha comptat amb la col·laboració de la Comissió de Festes 2015 que muntarà una barra dins del recinte i oferirà servei de bar.

El Grup Espeleològic Gatense ha detallat tots els horaris dels dies 1 i 2 de maig, que queden així:

HORARIS X MARATÓ PER MUNTANYA MARINA ALTA 2015

DIVENDRES 1-MAIG-2015
19:00 a 21:00 H. Arreplegada de dorsals a L’edifici Polivalent, junt a la zona de eixida, al recinte de les Escoles.
20:00 H. Xerrada Tècnica Marató.

DISSABTE 2-MAIG-2015

6:30 a 7:30 H. Arreplegada de dorsals al recinte de eixida, a les Escoles.
7:00 a 8:00 H. Servei de guardarroba.
7:45 H. Obertura del control d’eixida.
8:00 H. Eixida de la Marató.
12:00 H. Hora estimada de l’arribada del primer corredor.
16:00 H. Entrega de trofeus.
18:00 H. Tancament del control d’arribada i fi de la Marató.

A la fotografia, els participants de l’any passant encarant riu amunt.

FONT: Ajuntament (text/foto) / G.E.G. (horaris).

 A MAIG, CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ PER A PARES (GATA)

20150430142457-simulacre2.jpg

Organitza la regidoria d'Educació. Col·laboren: Policia Local i AMPA Santíssim Crist

La regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Gata, amb col·laboració de la Policia Local i de l’AMPA del Santíssim Crist, ha organitzat una campanya de sensibilització i Educació Vial per a pares. La campanya té tres xerrades que se celebraran els dimecres del mes de maig a les 19:30h a l’Edifici Polivalent Juvenil i que impartiran agents de la Policia Local de Gata.

La primera, que se celebrarà dimecres 6 de maig, tractarà el tema del Grooming, l’acaçament sexual de menors per internet. El dia 13 de maig es parlarà sobre com reaccionar front a un accident amb menors. I finalment, dimecres 20, se centrarà en la responsabilitat vial de les persones, comentant errades i actituds errònies que fan els adults quan acompanyen els xiquets a l’escola, ja siga caminant, en cotxe, moto o bicleta.

Els interessats poden realitzar les inscripcions a l’Ajuntament de Gata o a la bústia de l’Ampa.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.

 ELS AMICS DE LES MUNTANYES DE LA MARINA ALTA RECORRERAN 150 KILÒMETRES, DEMÀ DIA 1 I DISSABTE DIA 2

20150430225238-umma.png

Des del Penyal d’Ifach, en Calp, fins la cala Tangó a Xàbia

Si recordeu el passat 17 d’abril els amics del Club de Muntanya UMMA (Unint les muntanyes de la Marina Alta) feien una xerrada al Centre Polivalent per a explicar el repte. Pep "Paleres" és un dels promotors d’aquesta iniciativa, que comença en hora i mitja. A la mitjanit, quan comence l’1 de maig, els participants iniciaran el recorregut de 150 kilòmetres, que repartiran entre divendres -festa del treball- i dissabte.

El II Run Party començarà al Penyal d’Ifach, a Calp, pujaran al cim del penyal. Aniran cap a l’estació del tren encara a Calp, passaran pel cim d’Oltà i d’ahí a la font i cim de Bèrnia. De Bèrnia passaran a la Serra del Ferrer, ja en Parcent. El Cocoll, L’Aixortà i Castell de Castells, els portarà cap a Alcalà de la Jovada. D’ahí a la Foradada, Vall d’Ebo i Font dels Òlbits, a Vall de Laguar. Passaran al Cavall Verd (Benigembla i Murla), De Alcanalí al cim del Castell d’Aixa, d’ahí a Pedreguer i la Punta de Benimaquia (La Xara), per a passar pel cim del Montgó i a parar a la cala del Tangó de Xàbia.

La eixida serà a les 00,00 del dia 1, en poc més d’una hora, a Calp. L’arribada a Xàbia està prevista a les 19 hores del dissabte dia 2. Tot una experiència i una vivència per dalt de totes les muntanyes de la Marina Alta.

I acaben dient els promotors: ENS VEGEM PER LES MUNTANYES!

Ja sabeu, uns de Marató de Muntanya (42 kilòmetres, Gata-Gata) i altres per les muntanyes de la Marina Alta. Sort i a l’aventura.

A la imatge, el cartell anunciador de l’activitat, de l’experiència.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris