Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Septiembre de 2014.

COMENÇA SETEMBRE, COMENÇA EL CURS...el 29, Sant Miquel

20140901105031-escola.jpg

Com cada mes, anem a dissenyar el calendari gater al blog del CRONISTA DE GATA. Clar està, si no estan tots els esdveniments o en passe per alt algun, podeu vosaltres afegir-los bé fent el comentari al blog o al facebook.

S’exposa encara a la Biblioteca Pública Municipal, la mostra de contes infantils i juvenils del "Fons de Rosario Diego".

S’exposa encara, de l’1 al 7 la mostra d’art tèxtil ART AL VENT 2014, XI edició. Podeu veure-la a totes hores al circuit de costum.

Està oberta la matriculació dels cursos del centre de Formació de Persones Adultes de Gata fins el 12 de setembre. El 15 comencen els cursos.

Dia, 3 dimecres: COMENÇA EL CURS ESCOLAR 2014-2015. Els xiquets i xiquetes començaran als centres de Infantil i Primària de les Alcolaies, al Santíssim Crist del Calvari. Els joves ho faran al Institut de Secundària i Batxillerat de les Sorts.

Dia 5 divendres: Caminata nocturna a la Gola de la Garganta, organitzada per l’Ajuntament de Senija. Per si voleu participar...

Dia 7, diumenge: CLOENDA OFICIAL DE LA MOSTRA "ART AL VENT" 2014. Al tardet, acomiadarem la mostra Art al Vent 2014, que ha estat exposada des del 14 d’agost als carrers la Bassa, Duquessa d’Almodòvar (part) i Plaça de l’Església.

Dia 9, dimarts, per la nit: a nivell del cel, tornarem a gaudir d’una SUPERLLUNA, per als amants d’aquests fenòmens metereològics. 

Dia 12, divendres: les que es diuen María, festejaran el seu sant. Són "les Mare de Déu trobades", el Dolç Nom de María.

Dia 14, diumenge: festa a l’ermita del Pòpul, hi ha veïns de les Valls, dels pobles de Xàbia (està al seu terme), Gata de Gorgos i Jesús Pobre.

Dia 15, dilluns: Comencen els cursos dels Cicles Formatius de Grau Mitjà de Formació Professional per a les Proves d’Accés. Serà a les 15 ó a les 19 hores.

Dia 23, dimarts: COMENÇA LA TARDOR. Serà el dia de l’equinoci, quan la nit durarà el mateix que el dia, dotze hores.

Dia 27, dissabte: al veí poble de JESÚS POBRE, XI edició del Cabre-Rock. la Gossa Sorda, el grup més afamat.

Dia 29, dilluns: FESTA DE SANT MIQUEL ARCÀNGEL, cap d’altar. Festa local laboral sols a Gata. A la vesprada-nit, processó amb la imatge del sant. Onomàstica de tots els que porten el nom del titular de la parròquia.

Dia 30, dimarts: Toca ser el plenari ordinari a l'ajuntament de Gata, últim dimarts de mes impar. En eixe cas, al saló de plens 20 hores.COSTUM AGRÍCOLA A GATA: És temps d'escaldar... ( 1 )

20140901172603-escaldagrimalt-8-.jpg

Vaig a posar-vos una sèrie de fotografies i de paraules relacionades amb el tema que m’ocupa, per a que no caiga en desús aquell costum, el costum gater de ESCALDAR EL RAïM PER A TRANSFORMAR-LO EN PANSA. Ara "ÉS TEMPS D’ESCALDAR". Està clar que els altres pobles estan passant davant, GATA està perdent el tren i això que tenim vies...

Comentaris apart, he estat aquest matí a la caseta de la família dels GRIMALT, molt a prop de la Venta de Parra, als quals agraïsc poder fer el reportatge. Allí escalden i quasi sempre tenen el sequer ple. Allí es viu el vell costum d’escaldar. Com sempre ha estat un costum familiar, tota la família va a una: María i el seu fill Quico; Isabel i Vicente; Miguel i el seu germà, tots ells treballant el vell costum estiuenc d’escaldar.

Què vegem a la present fotografia?. La CAÇA plena de raïm per a posar-la dins la CALDERA, que la vegeu al costat. Si s’adoneu, la caça és un recipient metàlic amb un mànec de madera. Jaume Costa ens mostrava l’altre dia altres caces no tan comuns. La caldera està esperant, el CABÀS de goma mig buit. Darrere esperen més cabassos plens de RAïM. I què fan els renders?.

La pila de CANYISSOS s’aguanta dalt de caixes fortes de plàstic. Per què els canyissos no estan uniformes, un damunt de l’altre?. Té una explicació: el canyís que es veu més a la dreta està quasi ple, comença a omplir-se l’altre canyís que forma part de la pila uniforme. 

Tot això, baix del vell riurauet, que tenen preparat per a la tasca agrícola, per a eixa en concret.

Fa calor, és el primer dia de setembre, la pansa es secarà molt prompte...demà continuem mirant més fotografies.

FONT: Caseta dels GRIMALT, Gata.EL SÍNDIC A LES CORTS VALENCIANES DE COMPROMÍS, ENRIC MORERA, VISITA ART AL VENT XI

20140902103255-enricmoreracompromisgata.jpg

El passat dissabte, penúltim dia de les vacances ordinàries, i com ja és costum en els últims anys, el Síndic a les Corts Valencianes per l'agrupació Bloc-Compromís, Enric Morera, va estar a Gata. Amb els seus companys de formació política gaters va visitar la mostra d'art tèxtil ART AL VENT XI i també es va acostar, després de sopar, al Festival Independent de Gata, que es feia a les Sorts (FIGA2014).

El secretari de Compromís per Gata, Joanvi Vallés, ha comentat al seu facebook: "En clau política, varem estar parlant de les línies mestres a seguir de cara a les eleccions municipals i autonòmiques de l'any que ve 2015, en les quals tenim la certesa que Compromís tindrà molt que dir..."

A la imatge, passejant pel carrer la Bassa. D'esquerra a dreta, mirant la foto: Sergi Ferrús, de Pedreguer; Enric Morera; Maties Monfort, Joanvi Vallés i Jaume Costa.EL CICLISTA GATER SERGIO TORRES JORRO PARTICIPA EN LA VOLTA A LA PROVÍNCIA DE VALÈNCIA

20140902105332-sergio.jpg

Està entre els set corredors seleccionats del seu equip, el C.C. Benicàssim, per a correr les quatre etapes valencianes, al voltant de 600 kilòmetres

Fins ara ha estat a voltes com la Challenge de la Comunitat, Soria, Tarragona i altres

A la Challenge de la Comunitat Valenciana va ser nové de la general

El jove ciclista gater SERGIO TORRES JORRO afronta un nou repte en la jove carrera, però dilatada en actuacions. Dijous comencen les quatre etapes, quatre dies, de la Volta Ciclista a la província de València. Seran quatre dies, quatre etapes i al voltant de 600 kilòmetres. La primera anirà des del Port de València fins Algemesí. La segona, Estivella-Estivella. La tercera, Nàquera-Nàquera i la quarta, Moncada-Moncada.

Sergio comenta al respecte: "L’equip que anirem som els set corredors seleccionats per el director de l’equip (es referix al C.C. Benicàssim on ara milita) i si no canvia portaré el dorsal número 41. Correrem 189 corredors i 27 equips, dels quals hi ha els 10 millors de España. De païssos europeus els millors de cada país, un holandés, dos belgues i un francés, així com les seleccions russa i japonesa. La resta que completen els altres equips espanyols són de totes les provincies".

Però Sergio ha preparat intensament aquesta i les altres carreres anteriors. Cal destacar que va ser nové a la Challenge de la Comunitat Valenciana. Ell ho conta:

"De les últimes carreres, la millor ha estat la Challenge de la Comunitat Valenciana, on vaig fer el 3er de la categoria, el nové de la general, i finalment segon als sprints per dos punts que es van decidir a l’última etapa"

Sergio ha estat en més carreres, privant-se de les festes patronals gateres: 

"Despres de la Challenge, vaig anar a la Volta a Àvila, durant les festes del poble tinguent que sacrificar-les com cada any. No vaig anar molt bé, però vaig fer el 50 de la general. A l’acabar la Volta a Àvila han vingut carreres soltes al nord de Castelló i sud de Tarragona on he estat dues setmanes alli dalt, bàsicament de carrera en carrera. Van ser quatre, de les quals a una vaig fer el nové, a l’altra 14, a l’altra 12, i a la ultima vaig agafar la fuga bona del dia i a falta de 3 km. per a meta ens van agafar els del pelotó, on vaig entrar en el grup ja sense disputar per el cansament".

Aquestes són les últimes carreres de un gran ciclista gater, SERGIO, que progressa i molt i millor. Esperem que a la Volta a la Província de València faça molt bon paper.

FONT: Conversa amb Sergio. Foto del seu facebook.CONEGUEM, UN POC MÉS, LA TASCA EDUCATIVA DE LA MISSIÓ ON ESTÀ AL PERÚ EL RECTOR GATER VICENT FONT: col·legi Sto. Tomás de València

20140902112302-compoperu1.jpg

Aquest estiu han estat dos rectors de l’arquebisbat de València a la missió on té la parròquia el rector gater Vicent Font Pedro. Un d’ells és el també rector Juanjo Vallés Monfort i l’altre és el que ha compost el vídeo que podeu vore i escoltar. Javier Grande és rector del Seminari Menor i titular del col.legi Claret, situats a Xàtiva.

Es tracta de un vídeo on reflecta l’ardua i complicada llavor escolar que porten a terme al col·legi Santo Tomás de València, a les afores de Lima (Perú).

A més de les professores natives que estan al col·legi, al vídeo apareixen quatre voluntaris, tres xiques i un xic, de la Universitat Catòlica Valenciana, que han estat aquest estiu -per a nosaltres, temps d’escola per a ells al Perú-. Intervenix també el rector Javier Grande i, al final, podeu vore -del minut 7,17 al 9,32, dels 9,39 minuts que dura el vídeo, al rector gater VICENT FONT. Bona música, bon exemple i bons testimonis. 

Recull un dels testimonis i opinions al veure el vídeo, que diu: "Pequeño acercamiento a una impresionante misión de un sacerdote de Valencia (Vicent Font) en el distrito de Sta Rosa del mar en Lima".

Ací teniu l’enllaç al vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=JJWfpC49MCM.

A la fotografia, la directora del col·legi; el rector Javier Grande, una voluntària de la UCV amb els xiquets i el Pare Vicent Font parlant al vídeo.

FONT: Vídeo pujat a Youtube pel rector Javier Grande. Foto captura del vídeo.VOLEU PARTICIPAR?...A SENIJA, CAMINATA NOCTURNA A LA COVA DE LA GARGANTA

20140902113910-caminatasenija.jpg

Serà el divendres dia 5 de setembre

Arriba la 4ª caminata nocturna a la Cova de la Garganta. T’animes?. Divendres 5 de septembre. És el reclam que podem observar anunciant la QUARTA CAMINATA A LA COVA DE LA GARGANTA, que organitza el veí poble de Senija. Divendres, 5 de setembre. S’eixirà des de la Plaça de l’Ajuntament de Senija a les 20 hores. Servirà també per a ser solidaris amb la Creu Roja, que juntament amb Protecció Civil col·laboren amb l’event. Els participants estaran acompanyats pel biòlet gater JAUME SOLER, gran coneixedor de la flora i fauna de la zona. 

Així que ja ho sabeu, si voleu participar, contacteu amb l’Ajuntament de Senija. Serà una distància d’uns sis kilòmetres. Cal dur calçat i roba apropiada, llinterna, sopar. Es repartirà coca maria i mistela.

A la imatge, el cartell anunciador de l’event.DIJOUS, 4 DE SETEMBRE, NOVA DONACIÓ DE SANG A GATA

20140902153908-donaciosang.jpg

Com cada primer dijous de mes, i ara encara en temps d'estiu i per alguns temps de vacances postreres, al Centre Social de Gata, els donants de sang i els que es decidixquen per primera vegada, tenen una oportunitat de donar sang. L'equip habitual i els col·laboradors altruïstes amb la tasca tan necessària i més ara, en temps on són molt baixes les reserves de sang als hospitals, t'esperen. L'horari, de 17,30 a 21 hores. Ajuda als demés amb un gest teu, DONA SANG, DONA VIDA.

A la imatge, el cartell anunciador.TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI ( XIII ): de la 94 a la 101

20140902173750-compoav13.jpg
La part tretzena dels articles que compose d’ART AL VENT XI edició 2014. Hui toca publicar-ne vuit més, ja encarant la recta final. Podeu veure de la 94 a la 101. Seguisc recordant-vos que podeu pegar una ullada pel carrer i veure-les allí mateix. Teniu de temps fins diumenge, dia 7 de setembre. Menys d’una setmana resta per acabar-se la mostra:

Peça 94: "A.D.N. (Antes de nosotros)" de Daniel Herrera i Martha Beatriz. Mèxic. Acetat de polivinil., caolí coloidal, acrílic, grafit, estams (diversos), i pigments. demiatzin@hotmail.com.

Peça 95: "Dentro del bosque de mi paciencia" de Diana Soriano. Espanya. Làtex, acrílic i pigments. diana.soriano.garcia@gmail.com.

Peça 96: "In the square" de Grete Marstein. Noruega. Transferència i acrílic. www.gretemarstein.no.

Peça 97: "De Gata. Dona fent llata" de Carmen Sánchez. Espanya. Aquesta obra la vaig fer servir per a tancar les diapositives de la meua xerrada sobre els cobertors. Collage de tèxtils de diferents textures cosides i llata. casaruano@hotmail.com.

Peça 98: "Keep Calm" de Vanessa Tena. Espanya. Collage tèxtil i acrílic. http://wwwtalentsunited.com/vanessa-tena.

Peça 99: "!Ave María, bendice nuestra cosecha!" de Isabel Miño. Espanya. Fils de cotó, pintura acrílica tèxtil, teles de popelín i organdí. amelacamerata@gmail.com.  

Peça 100: "El árbol de la vida II" de Laura Berna. Espanya. Llí, cotó i plàstic. lauisaber@hotmail.com.

Peça 101: "Huellas" de Almudena Merino. Espanya. Pintura acrílica tèxtil, pintat amb la mà i amb el peu. plumilla68@hotmail.com. 

FONT: Text, Catàleg Art al Vent XI 2014.COSTUM AGRÍCOLA A GATA: És temps d'escaldar... ( 2 )

20140902175013-escaldagrimalt-7-.jpg

Seguint amb la sèrie encetada ahir, vos pose una altra escena del vell costum d'escaldar. Protagonitzada a la caseta dels GRIMALT de Gata, a la partida dels Cauvells, com ja vaig publicar ahir, ara pose un altre moment de l'escaldà.

Pareguda a la primera, l'escaldador (en aquest cas Vicent) està omplint la caça. Sobre el canyís pocs raïms, està encara per completar. La caldera està bullint, és hora de tirar dins la caça i que la composició faça la seua tasca. Els cabassos de raïm, de moment, s'han quedat buits, esperen més darrere.LA POLICIA LOCAL DE GATA INFORMA...sobre una detenció i talls de llum

La Policia Local de Gata ha informat pel seu facebook i la seua pàgina, de dos temes:

1r: DETENCIÓ: Aquesta matinada, la Policía de Gata ha localitzat i detés un varó espanyol que tenia una ordre de detenció i ingrés en presor.

 2n: TALL D'ELECTRICITAT: es comunica als veïns de l'Avda. de la Pau, Avda. de l'Ermita i Avda. de la Marina Alta, que hui dimecres entre les 8 i les 14 hores, patiran el tallament del subministre elèctric.

FONT: Policia Local de Gata.SUBVENCIÓ PER A AMADEM, amb seu a Gata (BOP)

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) d'Alacant publica hui dimecres 3 de setembre de 2014, la Resolució de la convocatòria dels Programes de Associacions sense ànim de lucre per a Programes de Inclusió Social 2014.

Dins del capítol de ajudes als Malalts Mentals, està l'Associació d'Amics de la Marina Alta d'ajuda als malats mentals (AMADEM), que té la seua seu a GATA. Per a despeses de Personal, es subvencionen 3.900euros.

FONT: BOP 3-9-2014.ELS ARQUEÒLEGS DE LA COVA DEL COMTE DE PEDREGUER, EXPLIQUEN LES SEUES TROBALLES, A BURGOS

20140903120701-joande.jpg

L’equip d’arqueòlegs que han estudiat la Cova del Comte de Pedreguer, fent unes importants troballes, com la confirmació de la presència humana al lloc fa 19.000 anys, entre els qual es troba el gater JOAN DE DÉU BORONAT SOLER, participen fins el dia 7 de setembre en el XVII "Congreso de la Unión Internacional de Ciencias Prehistóricas y Protohistóricas" (UISPP) que se celebra a la Universitat de Burgos, província on està el jaciment d’Atapuerca.

Els tres arqueòlegs que van treballar amb la Fundació CIRNE i l’Ajuntament de Pedreguer van donar a conèixer dilluns dia 1 de setembre al món científic la Cova del Comte de Pedreguer a la seua sessió corresponent.

El mateix Joan de Déu ho comenta: "S'ha presentat una comunicació al Congrés Mundial de la Unión Internacional de Ciencias Prehistóricas y Protohistóricas que se celebra a Burgos, baix el títol "El arte paleolítico de la Cova del Comte de Pedreguer (España) y su registro arqueológico". Seguix dient Boronat: "Sóc coautor, junt a Josep Casabó, Pascual Costa, Marco Aurelio Esquembre i Joaquím Bolufer. Es va llegir y defendre el dilluns día 1 de setembre de 2014 dins les sesions de "La cronología del arte paleolítico en cuevas: nuevas dataciones y nuevos debates". Aquest congrés se celebra cada quatre anys i té àmbit i difusión mundial. Enguany se celebra en España, a Burgos, i reuneix a més de 1.800 prehistoriadors de tot el món".

FONT: Foto pujada al facebook per Joan de Déu Boronat Soler.LA LLEGENDA DE L'ARBRE BLANC, ÚLTIM REPORTATGE DEL BLOG "QUIERO PUEBLO, QUIERO GATA"

20140903153937-antoniomonfort.jpg

El "Miracle de l'arbre blanc", la representació per primera vegada en la història del mateix, amb text ideat per Antonio Monfort i el record d'aquell 7 de juliol de 2012, quan tot el poble de Gata va eixir al carrer a representar-lo és el motiu de l'últim reportatge de Lumi Requejo al blog "Quiero Pueblo, Quiero Gata".

Amb les fotografies de la representació d'aquell dia, Monfort junt al quadre de l'Ajuntament que escenifica el moment i la foto de pujada del Calvari cap a l'ermita, l'article té el títol de: "Un poble de llegenda".

Ací teniu l'enllaç:
http://quieropueblo.es/2014/09/03/un-pueblo-de-leyenda/.

Cal recordar que el blog "Quiero pueblo, quiero Gata" que es troba al facebook, va començar els seus reportatges al mes de juliol de 2014. Les últimes entrades, a les que podeu accedir punjant cada títol a la part esquerre del blog, són: "Un poble amb molt art"; "El cor de un pobler carregat d'història"; "La cara que rep al turista"; "Apte també per a festivalers" i hui "Un poble de llegenda".

Pegeu-li una ullada al blog i als seus articles, coneixereu millor Gata.

A la fotografia, antonio Monfort junt al quadre de la representació del "miracle" de la llegenda de l'Arbre Blanc" 

FONT: fotografia de l'autora del text, reportatge de "Quiero Pueblo".COSTUM AGRÍCOLA A GATA: És temps d'escaldar... ( 3 )

20140903170610-escaldagrimalt-3-.jpg

Hui, ens fixem -dins de les estampes de l’escaldà: el vell costum agrícola camperol de la Marina Alta i altres indrets de la província de València- com està el sequer ple de pansa...diem. Encara que pel colorit podem distinguir entre el raïm acabat d’escaldar, que es presenta més groc i la pansa que ja té un o dos dies, que té el color més roig, més de pansa. A la part inferior de la fotografia, els més recents, a la part de més enllà el més "vells". Si observeu els canyissos, es veuen perfectament els cinc pilons (taquets de madera de forma cubicular) que serviran per a separar-los a les piles que faran els renders, bé per a girar la pansa, bé per a empilar i que no plegue la rosada.

Com vegeu, seguim a la caseta dels Grimalt, a la partida Cauvells. Al fons, vegeu la Nacional 332 i una furgoneta passant per ella.

FONT: sequer de la caseta dels Grimalt, partida Cauvells.TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI 2014, GATA ( XIV ): de la 102 a la 113

20140906225112-compoav14.jpg
Catorze articles dedicats a les obres que composen ART AL VENT XI edició 2014. Hui toca publicar-ne dotze més, resten tan sols de hui dimecres fins diumenge dia 7. Podeu veure ací ara, de la 102 a la 113. Seguisc recordant-vos que podeu pegar una ullada pel carrer i veure-les allí mateix:

Peça 102: "Más vale maña que fuerza (Serie paradojas)" de María del Carmen Castrejón. Mèxic. Pintura. marycarmencastrejon.blogs.mx.

Peça 103: "Testimoni d’encontres" de Almudena Rodríguez. Espanya. Teles, tints naturals, llana i fils. blacka17@hotmail.com.

Peça 104: "Alquimista d’emocions" de Carme Signes. (autora amb arrels gateres). Espanya. Acrílic. carmesignes@gmail.com.

Peça 105: "Lujo" de Ängel Gázquez. Espanya. Acrílic i tela. pinturasgazquez@hotmail.com.

Peça 106: "Vida lliure" de Patricia Carrión. Espanya. Oli, aerosol i pintura plàstica.  http://proyectoalmasincuerpo.blogspot.com.es.  

Peça 107: "Ww Tapestry" de Colleen Scindler-Lynch. Canadà. Cintes de cotó cosides. cslynch@ryerson.ca.

Peça 108: "Contrallum" de Isabel Soler. Espanya. Cordó, transferència i acrílic. www.isabelsoler.com. 

Peça 109: "La mujer del viento" de Ana Rousel. Espanya. Acrílic sobre llenç. http://roussel-ana.wix.com/anaroussel. 

Peça 110: "Ekita Jea (En lengua Chinalteca El sueño de mamá)" de CAO (Colectivo de Arte y Obnuvilación. Mèxic. Mitges i fil de brodar. extravaganza3@hotmail.com. 

Peça 111: "Pensamientos primaverales" de Ana Jordán. Espanya. Carbonet i pintura acrílica. anajordan80@gmail.com. 

Peça 112: "Enso#25" de Antonio Navarro. Espanya. Oli. www.unmundoperfecto.es.

Peça 113: "Ausencia" de Mitre Narcizo. Mèxic. Brodat sobre tela. dcmn.20@gmail.com. 

FONT: Text, Catàleg Art al Vent XI 2014.VIVÈNCIES D’UN JOVE BANCARI MURCIÀ A GATA (finals anys 60 i mitat dels 70, segle XX)

20140903220707-compooleg1.jpg

 

Antonio de Padua López Molina va estar a Gata, de bancari al Banc Exterior d’Espanya, de 1968 a 1975
Recorda els balls al saló Casablanca, el comerç i les tendes de canastes d’aquella època i els amics de la seua joventut
El seu nom és Antonio de Padua López Molina, de Múrcia. Fa uns dies es va posar en contacte amb mi, intentant recuperar records de vuit anys de la seua joventut a Gata. Les fotografies són el record que fins ara el lliguen al poble, on va arribar als 19 anys per a treballar amb la plantilla inicial del Banc Exterior d’Espanya, que estava al costat d’un estanc a la carretera. Hui ja no estan ni el banc, ni l’estanc.

Li deien Antonio el murcià, el bancari murcià. Va passar a Gata els millors anys de la seua joventut, d’ahí els grans records que atresora. Als ulls d’un jove que arriba als nadals de 1968 i s’en va en 1975, ja casat, podem descobrir com era Gata i els joves d’aquell temps.
Al principi s’allojatva a la fonda del carrer Estació amb cantonada amb l’Avinguda de la Pau. Després de cassar-se al 73 ja va viure amb un pis.

Del banc, recorda els seus companys: el bessó Antonio; la caixera, María Purificación. Inclús a Miguel Signes, al que ajudava a preparar-se per a unes oposicions.
Es va integrar molt ràpidament i va ser "quinto" al 69. A la fotografia amb el cavall, Pepe Caselles "Moliner" aguanta l’animal ja que no es fiava massa d’ell, diu Antonio.
Era molt participatiu a les festes, diu Antonio. A una fotografia remesa està amb els quintos dalt del "palquet" al ball de disfresses, a la Plaça Nova. Ell va ser quinto l’últim any que no hi havia regines de festes, ja que l’any 1970 van començar els reinats.
També té el record Antonio d’alguns coneguts de l’època, com els fills de Don Julián Monfort Leyda: "me parece recordar que se llaman, Gonzalo, Julian, Javier, Maria Pilar, y la más pequeña Inmaculada" diu ell.

Té un record especial per a la xicona que ens va deixar: "Recuerdo con dolor, el accidente de D.Julian, en el que falleció una de las niñas menores. Fué terrible y llenó de luto al pueblo".
Fa memòria Antonio de l’encontre casual que va tindre 25 anys després amb María Pilar, al parar a l’estanc camí de València: "entré ocasionalmente a comprar tabaco, llevándome la sorpresa de estar ella allí, detrás del mostrador.  Siempre la tuve como una "diva" de mis años "mozos"..."
A la fi, ell seguix dient: "son meros recuerdos de un pasado que guardo con mucho cariño".

El ball del saló Casablanca

També recorda  Antonio: "por aquellas epocas, se hacía baile los domingos, en la parte superior de un bar de lo que llamábamos la carretera general, o quizás la Avenida del Caudillo, o algo parecido, hacía esquina". Es referix al saló Casablanca, dalt del Bar del mateix nom que regentava Paco Feliu. "Allí conocí a muchos jóvenes de mi edad, entre ellos, al que después sería mi cuñado, un guardia civil recien llegado al puesto de Gata" acaba dient.

Antonio no deixa indeferent la seua opinio, al respecte de la vida comercial del poble a finals de la dècada dels 60 i mitad dels 70: "Gata era impresionante aquellos años, los negocios funcionaban muy bien, la cestería excelente y bien comercializada, el dinero fluía en casi todas las tiendas, hasta que llegaron las importaciones de China, que hundieron la industria local y la posterior construccion de la autovía, que la dejaron marginada. Se mantuvieron en pie, aquellos empresarios que supieron evolucionar como Juan Bautista Pons Leyda, con los muebles de mimbre y algunos otros...".
Després de Gata, Antonio s’en va anar a la mili a Àfrica. En 1975 va ascendre i el van destinar a Torre Pacheco (Múrcia). Va anar, inclús, a Rusia, per a obrir una delegació del banc.
Vivències...i més vivències de GATA, el seu poble volgut de la joventut, dels millors anys, que ara pot tornar a reviure, primer mirant les fotos, després -tal vegada- recuperant als amics...

Les fotografies aniré posant-les, una a una, a la sèrie de "Fotografies antigues (Gata en el record)". Valen la pena i reflexen un temps ja passat, bonic, que mai tornarà.

Finalment, tant Antonio com jo, deixem la porta oberta a posar-se en contacte amb ell, per mig del meu blog, correu -que el teniu al blog- o facebook. Ell diu: "me gustaría contactar con amigos alojados en el recuerdo de mis años en Gata, con el fin de actualizarlos y rememorarlos, en una etapa muy bonita de mi vida".

FONT: fotos de la composició i textos: Antonio de Padua López Molina.
 


EL BOP PUBLICA HUI 4 DE SETEMBRE EL PRESSUPOST DE GATA 2014

20140904163617-presu2014.jpg

Els ingressos pujen a 5.097.140,34 euros i les despeses a 4.955.124,36 euros

La Plantilla de Personal 2014 de l’Ajuntament de Gata de Gorgos es resumix així: Funcionaris de carrera, 29; Personal laboral Fijo, 19. Personal de duració determinada, 1. Total: 49

Hui dijous 4 de setembre de 2014 es publica al Butlletí Oficial de la Província (BOP), l’acord pres per l’Ajuntament en ple en sessió celebrada el 15 de juliol de 2014, quan es va acordar aprobar inicialment el Pressupost General Consolidat de la Corporació per a 2014 i la Plantilla de Personal per a 2014. Si recordeu, havia estat prorrogat el primer semestre de l’any. Al final es va aprovar. Dalt teniu el quadre dels ingressos, que pujen a 5.097.140,34 euros i les despeses que pujen a 4.955.124,36 euros.

Pel que fa a la Plantilla de Personal 2014, cal dir que l’Ajuntament té 49 places: 29 corresponen a funcionaris de carrera, 19 a personal laboral fixe i 1 a personal de duració determinada.

Per a veure tots els detalls podeu accedir al pdf del BOP mitjançant aquest enllaç: 

http://www.dip-alicante.es/bop2/pdftotal/2014/09/04_169/2014_016224.pdf.

FONT: BOP Alacant 4-9-2014.COSTUM AGRÍCOLA A GATA: És temps d'escaldar... ( 4 )

20140904172328-escaldagrimalt-14-.jpg

Continuem amb les tradicionals estampes de l’escaldà: hui toca plegar la pansa

Després d’haver vist dos escenes baix del riurau on el protagonista era l’escaldador i una vista general del sequer amb els canyissos plens de pansa, hui li toca el torn a la plegà de la pansa. Els dies està fent-los molt forts i això fa que la pansa seque de seguida.

Observem l’escena. Les dones i l’home estan plegant la pansa. L’altura de la pila de canyissos és l’adequada. El cabàs està entre l’home i la dona, per anar tirant la pansa bona. S’arremolinen els raïms, ja pansa. Tot passa baix d’un dels pinatells, amb la mesura exacta per al canyís. Mireu les tonalitats que adopten els canyissos amb la pansa secant-se. Fins a tres colorits distints adopta la pansa al sequer. 

FONT: Fotos família Grimalt.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.582, la del dia 16/8-

20140904173813-titimoncho.jpg

Reprenc, que ja és hora, la sèrie de les fotos antigues, més recents però llunyanes ja en el temps. Des del dia de la Mare de Déu d’Agost que no he publicat cap fotografia. La que vos pose corresponia publicar-la el dia 16 d’agost, la fotografia 1.582. és una captura d’un vídeo que va fer Paco Moncho a les actuacions de la Plaça Nova, quan a més d’importants cantants encara portaven personatges populars de la faràndula a la plaça. La nit del 3 d’agost de 1999 va actuar el malograt artista Rafael Conde "El Titi (1939-2002). Paco el va gravar "amb tot el seu esplendor" com deia ell al facebook pujat al Youtube. Ací teniu l’enllaç per si voleu visionar-ho.

https://www.youtube.com/watch?v=WILiPeTAZzk.

FONT: Foto-captura del vídeo de Paco Moncho del 3-8-1999.LA MOSTRA ART AL VENT XI 2014 DE GATA ACABA DIUMENGE DIA 7

20140905161455-inaugura-2-14-.jpg

Recta final per a la mostra ART AL VENT XI 2014 de Gata, que serà clausurada diumenge dia 7, a les 19 hores. L'acte estarà presidit per l'alcaldessa de Gata, Maite Signes Caselles; el director de la mostra, Josep Ginestar, i alguns artistes participants. Inclourà parlaments, ambientació musical i vi d'honor. El punt d'encontre amb els mitjans de comunicació serà l'entrada a l'Ajuntament.

No oblideu que sols resten tres dies, el cap de setmana. Per si encara no heu vist les teles que penjen de les balconades dels carrers La Bassa, Duquessa d'Almodòvar (part) i Plaça de l'Església, ara és el moment, abans que siga tasrd, recordeu-ho.EL CICLISTA GATER SERGIO TORRES JORRO AFRONTA LA SEGONA ETAPA DE LA VOLTA A VALÈNCIA

20140905164759-sergio1.jpg

Amb eixida i meta per Estivella i passant per Nàquera i Moncada

Ahir dijous es va disputar la primera etapa de la Volta a la Província de València-Trofeu Diputació, entre el port de València i Algemesí, de 126 kilòmetres. El corredor gater SERGIO TORRES JORRO, que com ja vaig publicar l’altre dia milita en el C.C. Benicàssim, va quedar al lloc 79 de 189 corredors. Ell mateixa comenta les seues sensacions de la primera etapa, que va guanyar el jove corredor de la selecció nacional holandesa Piotr Havik:

"Ahir primera etapa de la Volta a València, al final es va fer una fuga de 22 corredors que arribà a meta i no vaig poder estar en ella. Sprint masiu del pelotó i vaig entrar el 79° de la general de 189 corredors que eixirem. Content per salvar el dia de momt de vent, moltíssims nervis i moltes caigudes, on en una vaig tindre que posar inclús el peu a terra per a lliurar-la".

Ara afronta Sergio la segona etapa, que té eixida i meta a Estivella, des de les 14,40 fins les 18 hores. És el Gran Premi Morvedre-La Baronía, que inclou l’ascensió en els kilòmetres finals del exigent alt de la Frontera. Nàquera i Moncada completaran les etapes de la Volta.

Diu al respecte Sergio: "Hui més, etapa reina molt dura amb la pujada a l’alt de la Frontera de 5,5 km., al 10% de mitja, esperem que vagen bé les cames".

A la fotografia, un moment de l’etapa d’ahir. El segon que es veu del pelotó, de groc i roig, és Sergio Torres Jorro. La foto és de Nacho Ramón Bonmatí.

FONT: Foto pujada al facebook per Nacho Ramón./ Informació: Sergio Torres i Federació Valenciana de Ciclisme (www.fccv.es).COSTUM AGRÍCOLA A GATA: És temps d'escaldar... ( 5 )

20140905165957-escaldagrimalt-17-.jpg

Una nova estampa de camp, del costum d’escaldar el raïm per a fer-lo pansa. Quan ja s’ha triat la pansa bona, els renders espolsen el canyís sobre l’ESTORA. No té que quedar cap de pansa, ja que té que anar a la pila i serivir per a fer més escaldons. Van llevant-se totes les pansetes que s’han quedat pegades, incrustades pels fils d’aram dels canyissos. Un bon espolsó i totes les pansetes sobre l’estora de llata.

FONT: Escaldà i plegant la pansa, caseta dels Grimalt, Cauvells (Gata).IMATGES CURIOSES: Muntanya, poble...Montgó

20140906133654-pobleimontgo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA IMATGE, PUNXANT ACÍ)

El vell i majestuós Montgó es mostra a la foto de Miguel Serra Galdón en tot el seu esplendor. Però davant, el poble de Gata. Des de la muntanya es veu el poble com si estigués dins d'una "concha hermosa" com volia definir l'estudiós Borrell el topònim Gata...i fent de teló de fons, el Montgó.

FONT: foto pujada al seu facebook per Miguel Serra Galdón.IMATGES DE FESTA: QUINA BANDA MÉS GRAN TÉ GATA!

20140906134319-bandagata.jpg

Ho diguem i és veritat. La banda de Gata, quan està tota al complet, té el centenar de músics, senyal que hi ha una bona pedrera, un bon plantell. A la fotografia que es va prendre a la desfilada de bandes pels Moros i Cristians de Xàbia es veu perfectament el que estic dient. Una banda nombrosa i ferma. La banda Unió Musical de Gata és molt gran...!

FONT: Foto Banda Unió Musical de Gata.HUI, TERCERA ETAPA PER AL CICLISTA GATER SERGIO TORRES JORRO (Volta Ciclista a la Província de València)

20140906140853-sergio2.jpg

Ahir va ser una duríssima etapa, conta Sergio als seus seguidors

Hui l’etapa tercera, Nàquera-Nàquera

Després de la duríssima etapa d’ahir, el ciclista gater SERGIO TORRES JORRO afrontarà hui, dissabte, la tercera i penúltima etapa de la Volta a la Província-Diputació de València.

Ahir, Sergio ho va passar mal, però es va sobreposar a l’adversitat, arribant a un lloc paregut al primer dia dins del pelotó. Si mirem la classificació de l’etapa, Sergio Torres Jorro del "Benicàssim Me gusta-Luk" (número 41), està al lloc 77 i va fer un temps de 3 hores, 21 minuts i 54 segons, amb la diferència del primer de 8,50 minuts. A la classificació general de corredors d’èlit, Sergio estava ahir al lloc 76, amb un acumulat de 6 hores, 4 minuts i 27 segons i una diferència amb el líder de 11,31 minuts.

Ell mateixa explica que li va passar ahir i demostra el sofriment d’un corredor de bicicleta en els moments durs:

"Hui dia negre, abans d’eixir tubular rebentat, garmin no sé perquè sense bateria per a saber els kms, ritme, pulsacions etc..(començavem bé) i per a rematar-ho tot, en el sprint se m’ix la biela!!! Quasi em mate per dalt del manillar... En carrera per un moment em volia morir quan m’ha donat un "pajaron" pel cansanci i calor en mitat pujada durissima de la Frontera, etapa molt dura i ràpida,... me he pogut agafar atacant en el port de tercera en una segona fuga del dia, per darrere la primera més nombrosa, però el pelotó no ho ha permés, ritme molt alt, calor i vent, hem començat per a acabar l’etapa a l’alt de la Frontera i més o menys a la mitat el més perillós per un ciclista ha arribat, "la pajara".. Que manera de sofrir, tindre que pujar empardalat un port de tanta duresa... Al final, salvem el dia entrant el 77 de la general a algo més de 8 minuts. A la general escalem algun lloc, encara així i tot del 89 al 76 empatat amb uns deu. Demà (per hui) Naquera, etapa també duríssima, esperem passar-la millor que hui (per ahir) sense menys problemes. I acaba dient Sergio: "Gràcies a tots pel recolzament".

Hui dissabte es disputa el Gran Premi Ajuntament de Nàquera-Trofeu Salvador Tomás, una etapa de 130 kilòmetres, amb eixida prevista a les 15.25 i arribada cap a les 18.40 horas. Gomur-Cantabria s’enfrontarà possiblement a l’etapa més complicada a l’hora de defendre el seu maillot groc. Ara el líder és Israel Nuño d’eixe equip.

A la imatge, el corredor gater. 

FONT: Sergio Torres Jorro (facebook) i Federació de Ciclisme C.V. (www.fccv.es).COSTUM AGRÍCOLA A GATA: És temps d'escaldar... ( 6 )

20140906142515-escaldagrimalt-12-.jpg

Una altra estampa que ja no sovint podem trobar pel terme de Gata, ni molts termes de pobles del voltant. Ací teniu una panoràmica general (foto de JM Vives) del sequer ple de pansa i al fons la caseta amb una planta dalt. Mireu els canyissos al·lineats, amb els seus corresponents pilons -cinc en aquest cas a cada canyís-. A la fotografia, pareix que tota la pansa és del mateix dia, però hi haurà alguna xicoteta diferència, que es descobrirà fixant-se més damunt dels canyissos. Mireu tots els pinatells preparats per a qualsevol emergència climatològica, encara que enguany com hi ha sequera sols es cobrixen els canyissos de la rosada, per les nits. I allà al fons, la pila on recullen la pansa seca, canyís a canyís passa per les mans de renders i renderes.

FONT: caseta dels Grimalt. Gata.UNA BATUCADA I UNA ÚLTIMA PASSEJADA, CLOENDA DE ART AL VENT XI

20140907211844-cloendaartventxi.jpg

Una imatge de festa la que vos pose, capturada del vídeo que ha fet Juan Pablo Signes. Aquesta vesprada a les 19 hores, encapçalant una batucada la comitiva, ha conclós l'exposició ART AL VENT XI 2014. Les autoritats i artistes han fet l'última passejada i han dit adéu a la mostram fins l'any que ve. Ja comencen a pensar en la pròxima edició 2015, la XII edició.

FONT: foto-captura del vídeo de Juan Pablo Signes.ÚLTIMES HORES DE LA MOSTRA ART AL VENT XI, 2014, A GATA

20140907120035-irene.jpg

A les 19 hores, cloenda oficial pels carrers on s'exposen les obres

Aprofiteu si encara no heu gaudit d'elles

A les 19 hores de hui diumenge dia 7 serà la cloenda oficial de la mostra internacional d'art tèxtil de Gata ART AL VENT XI edició 2014. Des del 14 d'agost fins hui han estat exposades un total de 130 obres de 25 païssos diferents, predominant, clar està, Espanya i la comarca. Moltíssims han sigut els espectadors d'aquest "museu a l'aire lliure", d'aquesta singular exposició. Els turistes i veïns de Gata, en general, entraven carrer la Bassa avall i seguint les teles passaven per davant l'ajuntament per a empalmar amb la Plaça de l'Església.

Gata estava representada per quatre artistes: Irene Pérez Roselló (Explosió d'il·lusions), Anna Pedrós (En el fons amor, sempre estàs tu), Ginestar (Un altre camí) i Pepa Caselles (Ulls). Precisament, aprofite per posar la fotografias penjada al seu facebook d'una d'elles. A la imatge, una de les artistes, la gatera Irene Pérez Roselló amb la seua obra ubicada entre Plaça de l'Església i carrer Duquessa d'Almodòvar.

Al llarg del dia, acabaré de mostrar-vos les 130 obres exposades i recordeu que resten hores per a concloure aquesta mostra.

FONT: foto de Irene Pérez Roselló.JA ES CONEIX EL CALENDARI LABORAL 2015

Destaca el dia 7 de decembre, dilluns, que formarà part del pont de la Puríssima

Sempre és d’interés conèixer els calendaris laboral. En aquest cas, ja està aprovat el CALENDARI LABORAL 2015.

El Consell Tripartit de la Comunitat Valenciana, compost per la Generalitat, els sindicatos CCOO i UGT i la patronal Cierval, ha aprovat, per unanimitat els 12 dies festius corresponents a festes d’àmbit nacional i autonòmic per al calendario laboralde l’any pròxim 2015.

Cal destacar, el dilluns 7 de decembre que formarà part del pont amb el 8, festa de la Puríssima.

Els festius a tota Espanya seran: 1 de gener, dijous, dia d’Any Nou; 6 de gener, dimarts, dia dels Reis; 3 d’abril, Divendres Sant; 1 de maig, divendres, Dia del Treball; 15 d’agost, dissabte, Assumpció de la Verge; 12 d'Octubre, dilluns, Dia de la Hispanitat; 6 de decembre, Dia de la Constitució (per ser diumenge, traslladada al dia 7, dilluns); 8 de decembre, dimarts, la Immaculada Concepció, i 25 de decembre, divendres, Nadal.

A la Comunitat Valenciana, a més, seran festius els següents dies: 19 de març, dijous, dia de Sant Josep; 21 de abril, dilluns, festa de Sant Vicent Ferrer, i 9 d’octubre, divendres, Dia de la Comunitat Valenciana.

Al següent enllaç del diari LEVANTE-EMV podeu visionar tot els mesos del calendari laboral 2015:

http://www.levante-emv.com/especiales/calendario-laboral/2015-comunitat-valenciana/.

FONT: diari Levante-EMV.EL RECTOR GATER JUANJO MONFORT VALLÉS DESTINAT A LES DOS PARRÒQUIES D'ALBAL (València)

20140907134918-juanjo1.jpg

Acaba de complir-se el deu aniversari de la seua ordenació sacerdotal

Anteriorment va estar a Xiva, Racó d’Ademús i fent estudis en Roma

El rector fill de Gata, Juan José Monfort Vallés, ha estat nomenat per l’arquebisbe Carlos Osoro nou rector del poble valencià d’Albal, que compta ara amb uns 16.000 habitants. Portarà les dues parròquies, la mare de Nostra Senyora dels Àngels i la més moderna, la de San Carlos Borromeo.

El pròxim diumenge 5 d’octubre farà l’acte d’iniciació a aquella parròquia. Des de la parròquia del seu poble natal, Gata, està previst que puga anar un autobús.

Juanjo, com el coneixem a Gata, va ser ordenat sacerdot el dia 26 de juny de 2004, per tant acaba de complir-se el seu deceni com a rector. El primer estiu el va passar al poble de Chiva, durant dos mesos. Després, el 10 de octubre de 2004 començava una etapa que va durar quasi 6 anys al Racó de Ademuz, portant set parroquies xicotetes: San Pedro y San Pablo de Ademús, Nuestra Señora de los Ángeles de Vallanca, El Salvador de Casas Bajas, La Santísima Trinidad de Casas Altas, San Antonio de Padua de Negrón, San Miguel Arcángel del Val de la Sabina i Santa Bárbara de Mas del Olmo. Ahí va estar fins el 15 de Agost de 2009. 

Després, el Sr. Arquebisbe, don Carlos Osoro, el va enviar a Roma a fer la llicenciatura i el doctorat en Teologia del Matrimoni i de la Familia, al Institut Pontifici Joan Pau II, centre associat a la universitat Lateranense.

Ara, i després de passar un mes amb Vicent Font i altres companys al Perù, ha sigut nomenat rector d’Albal. 

Desitgem sort i bons consells espirituals als seus nous feligresos.

Ens comenta un veí i parroquià d'Albal: "En Albal tan sols hi havia actualment un pàrroco encarregat tant de les parroquies de Nostra Senyora dels Angels, com la de Sant Carlos Borromeo, aixina com la capella de la residencia d'ancians del poble, de les quals s'encarregava Don Victor Camilo Bardisa Bito, que el dia 12 d'Octubre prendrà possesió de la seua nova parroquia de Sant Josep en el Port de Sagunt. A Juanjo l'esperem tot el poble d'Albal en la missa de possesió de càrrec el dia 5 d'Octubre". Tot aclarit.

A la fotografia, Juanjo a la seua visita al Perú, aquest estiu.COSTUM AGRÍCOLA A GATA: És temps d'escaldar... ( 7 )

20140907161406-escaldagrimalt-5-copia.jpg

Noves estampes de l’escaldà a Gata. Tornem a fer un altre escaldonet...He fixat la càmera sobre les mans i el raïm, sobre el canyís i els pilons. Raïm acabat d’escaldar, es veu diferent, el color el delata. Sobre la pila a punt de traure al sequer, una vegada escampat tot. Les renderes porten guants, el raïm ix a temperatura calenteta. I després el canyís anirà al sequer...

FONT: caseta dels Grimalt. Gata.TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI 2014, GATA ( XV ): de la 114 a la 121

20140907164119-compoav15.jpg

Quan s’esgoten les últimes hores (recordeu que a les 19 hores serà la cloenda oficial), encara gaudim al blog del CRONISTA DE GATA i els gaters i visitants encara ho podeu fer, fins que demà els operaris retiren les teles, presente la quinzena i penúltima part d’articles de la mostra ART AL VENT 2014 a Gata. Vuit obres més, de la 114 a la 121.

Peça 114: "Ambos" de María Casado. Espanya. Tela retallada i cosida. tardoryeros@hotmail.com.

Peça 115: "El "oro" está en el interior" de María Eugenia Belenguer. Espanya. Tuls i cretona. eugebe@gmail.com.

Peça 116: "Leyendo" de Karina Vagradova. Rússia. Fil de llana sobre tela. http://www.karinavagradovapinturas.blogspot.com.es.

Peça 117: "Sin título" de Juan Escolano. Espanya. Aplicacions i pintura. tagomagoxabia@gmail.com.

Peça 118: "Ulls" de Pepa Caselles. (Autora gatera). Espanya. Tela foradada i llana.  

Peça 119: "A girl called pim!" de Jacqueline Van Putten.  Holanda. Pintura, pols brillant i material de decoració. info@jacquelinevanputten.nl.

Peça 120: "Somnis desperts" de Alba López. Espanya. Acrílic. www.albalopezsoler.com. 

Peça 121: "Diferents?" de Tardor Roselló. Espanya. Aerosol i tela cosida. tardoryeros@hotmail.com. 

FONT: Text, Catàleg Art al Vent XI 2014.LA POLICIA LOCAL ENCETA DILLUNS UNA CAMPANYA DE VIGILÀNCIA DEL CINTURÓ I RETENCIÓ INFANTIL

La Policia Local de Gata ha informat d'una campanya més de trànsit, que diu aixina:

"Coincidint amb l'inici del curs escolar la setmana passada, la DGT posa en marxa un any més, la campanya de control de l'ús del cinturó de seguretat i dels sistemes de retenció infantil, que recordem després de l'última modificació soferta, els vehicles que transporten menors i no els facen servir, podran quedar immobilitzats. L'Ajuntament de Gata de Gorgos es suma a aquesta campanya pel que del 8 al 14 de setembre, la Policia Local realitzarà controls aleatoris per a la comprovació de l'ús correcte i la denúncia d'aquells que no l'utilitzen. El nostre canal audiovisual retransmetrà vídeos dedicats a aquesta temàtica."

FONT: Policia Local de Gata.TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI 2014, GATA ( XVI -FINAL-): de la 122 a la 130

20140907173825-compoav16.jpg

A dos hores d’acabar-se l’exposició a l’aire lliure, també acabe ací les setze parts, articles, en els quals em vist tota la mostra ART AL VENT 2014 a Gata. Les nou obres últimes són de la 122 a la 130.

Peça 122: "Puntos de vista" de Miriam Libhaber. Mèxic. Acrílic. www.libhaber.com.

Peça 123: "Medusas: temor y fascinación" de Cristina Grundmann. Espanya. Tels de cotó, fibra sintètica, tul, puntetes, lluentors i abaloris. cristinagrund@hotmail.com.

Peça 124: "El color del viento" de Carmen Moreno. Espanya. Protectors de CDs, treballats a croquet amb fils de seda. Fil de llinya. amoresentretejidos@gmail.com.

Peça 125: "Alma escondida en la inspiración de la caligrafía árabe" de Yehia Youssef Ramadan. Egipte-Espanya. Acrílic. yehia@um.es.

Peça 126: "Entrelazamiento" de Alfriede Elling. Alemanya. Tires de teles cosides i entrellaçades. alfriede.berlin.denia@gmx.de

Peça 127: "Nosotros en Neuland" de Nieves Torralba i alumnes de 2ºESD València. Espanya. Tinta i grafit. www.nievestorralba.com.

Peça 128: "Retrato de un misha bugambilia" de León (Alan Gorodzinsky). Mèxic. Aquarela, acrílic i tintes. arquitecto.alan@gmail.com

Peça 129: "The black whirlwind" de Kinor Jiang, Guoxiang Yuan, Jingjing Huang, Elian Wang i Kevin Hutci. Xina. Tela de cotó, metall, impressió i gravat amb laser. Kttp://www.itc.polyu.eduhk/en/people/academic staff profile.html?id=4028e48629879613012990d446e403ef

Peça 130: "S.T." de Manolo Oyonarte. Espanya. Acrílic. manoloyonarteblogspot.com

FONT: Text, Catàleg Art al Vent XI 2014.


SERGIO TORRES JORRO ABANDONA A L'ÚLTIMA ETAPA DE LA VOLTA A VALÈNCIA: la sort no li ha acompanyat

20140907203718-sergio2.jpg

La mala sort l’ha acompanyat en tota la Volta i ha abandonat a l’última etapa

No ha pogut acabar la Volta a la Província de València, el corredor gater

Moncada-Moncada, un perfil més pla, però la duríssima etapa d’ahir de Nàquera li va passar factura al ciclista gater SERGIO TORRES JORRO i hui ha tingut que abandonar.

Ell mateixa ho conta per mig del seu facebook:

"Després de sofrir moltissim en la duríssima etapa de Naquera, on el ritme va ser duríssim i vaig pagar el mal dia d’abans en "la pájara", vaig entrar poc després del pelotó, del que em vaig despenjar a l’última volta faltant uns 10 km. per a l’arribada, on vaig fer una mitja de 40km/h els 130km.

Hui última etapa d’aquesta volta tan internacional i de tant de nivell en Moncada. De nou la mala sort que ha anat darrere de mi durant tota la volta ha arribat. Abans de la eixida, al anar a calfar la cala en la que enganxa la sabata el pedal s’ha partit. Corrent a buscar altra cala o sabata de la meua talla, al final hem pogut aconseguir una sabata, he anat enseguida a la eixida però per sorpresa meua el pelotó ja havia eixit abans d’hora!!!

A tope entre la guardia civil i furgons d’equip, però sense vore ni tan sols els cotxes d’assistència. He pegat una volta al circuit de 9, amb una mitja de 41kmh jo sol, sense poder empalmar amb el pelotó i tinguent que abandonar ja en l’última etapa plana, on per fi em sentia amb millors sensacions.

Ara ja sols queda acabar la temporada de tantes alegries, sorpreses i alguns disgustos com sol passar i preparar millor i amb més ganes la següent".

I acaba dient sergio com ha fet tots els dies: "Moltes gràcies a tots".

Com diguem a Gata: "a l’altra serà, no hi ha que desanimar-se"FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.583, la del dia 17/8-

20140907210515-cas.jpg

Reprenc la sèrie tan estimada i volguda pels gaters, que està un poc oblidada i cal anar recuperant-la. Toca publicar la fotografia antiga del dia 17 d'agost, la 1.583. Recordeu aquesta talla sobre pedra?. On estava i que representava?. Als anys 60 i 70 a l'entrada de la seu de la C.A.S. (Cooperatives Agrícoles Sindicals) de Gata estava aquesta representació del món camperol, la família composta del pare llaurador amb aixada sobre terra i el cabàs al coll, la mare treballant també al camp amb un raïm a la mà i el xiquet empinant-se per agafar el raïm. Encara es conserva aquesta imatge, davant de la casa del nou propietari, després que significara tota una etapa i fora un símbol típic de la CAS.UNA LLAMPAÏSSA AHIR...I TOTAL PER A RES. No va ploure anit (fotos de JL Fornés)

20140908121639-llamps.jpg

Ací teniu les impressionants fotografies que José Luis Fornés va fer ahir al tardet, a la poqueta nit com diuen a Pedreguer, des del seu balcó a la Font del Riu de Gata, on es poden apreciar els llamps amb tota la seua força. Xiprers de la pujada del calvari i llamps s’entremesclaven ahir. Llamps, tormenta elèctrica i res més. Tenim massa ganes de que ploga i ara, de moment, ens conformem amb això...Però de ploure, res de res. No hi ha gana.

 1. Foto de Jose Luis Fornes.
  Foto de Jose Luis Fornes.
  Foto de Jose Luis Fornes.
  Foto de Jose Luis Fornes.


ENS DEIXEN SALVADOR SERRA I JAIME ARABÍ (CURRO)

20140908123941-salvadorjaime.jpg

El mateix dia serà el soterrament. Dos persones conegudes i estimades al poble. El primer s'en va anar de sobte ahir, colpejant de nou i en pocs dies a la família. No feia ni dues setmanes s'en anava José Luis i ara hui direm adéu a José Salvador Serra Mulet, marit de Teresa i pare de Jaume i Josefa Serra. El futbol i el Gorgos també era una gran passió per a ells, com per a la família, com per al fill Jaume. Nascut al 1959, Salvador deixa aquest món, D.E.P. El funeral serà hui dilluns 8 de setembre, a les 18 hores.

Però, ens hem llevat amb l'altra notícia. El carnisser Jaime Arabí (Curro), del carrer Signes, home de Teresa, pare de Tere, Mari, Fernando, Antonio i Jaime, ens ha deixat també. El seu negoci portava ja tres generacions. Ca Curro té més de cent anys d'història. Ara ens deixa el patriarca Jaime. Molts anys darrere el mostrador, fins la seua jubilació, amb la seua simpatia que atresorava, la seua bonhomia. D.E.P, Jaime. El funeral serà hui dilluns 8 de setembre, a les 20 hores.

FONT: Fotos de la composició: facebook (Salvador) i familiar (Jaime).LA PREMSA PARLA DE...un rector amb vocació esportiva, el gater JUAN PONS SALVADOR

20140908142306-juanpons.jpg

De nou, el rector gater JUAN PONS SALVADOR és notícia i pel mateix motiu que fa unes setmanes a la televisió de l’àrea metropolitana de València, del Levante-EMV. Ara el trobem al diari, que el podeu localitzar en paper, ja que per la xarxa és necessari ser suscriptor, al menys hui.

Diu l’article: Avantítol: "Un sacerdote con vocación deportiva". Títol: "Correr sirve para acercarse a la gente". El que em pogut llegir de l’article de Gerard Sánchez diu: "Natural de Gata de Gorgos, ejerce en Xàtiva donde intenta dar una imagen más cercana de la Iglesia".

Diu també: "Desde el año 2008, en que corrió su primera media maratón, Juan Pons practica el atletismo de forma continua. Es también un asiduo de las redes sociales y del «whatsapp»"

La foto que teniu dalt és de Miguel Ángel Montesinos, la mateixa que podeu veure al Levante-EMV.

FONT: diari Levante-EMV 8-9-2014. Foto: Miguel Ángel Montesinos.LA PREMSA PARLA DE LA CLOENDA DE ART AL VENT I DELS 6.000 VISITANTS

20140909174749-avfinal.jpg

El diari LAS PROVINCIAS es fa ressó, igual que els diaris INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV de la cloenda de l’exposició de ART AL VENT i dels 6.000 visitants que ha tingut la mostra. LP titula: "La exposición Art al Vent de Gata de Gorgos recibe más de 6.000 visitas". A més, ve la notícia de que "La vicedecana de Bellas Artes, Teresa Cháfer, se compromete a incluir la muestra en la facultad a modo de curso o conferencia".

Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201409/09/exposicion-vent-gata-gorgos-20140909000328-v.html.

Per la seua part, el diari digital La Marina Plaza publica: "Art al Vent se despide después de 23 días con un total de 6.000 visitas, dos mil más que en 2013".

Al subtítol: "La muestra de Gata de Gorgos, que logra un alcance de 18.000 personas en Facebook, estará próximamente presente en la facultad de Bellas Artes de Valencia".

Ací teniu l’enllaç: http://lamarinaplaza.com/2014/09/08/art-al-vent-se-despide-despues-de-23-dias-con-un-total-de-6-000-visitas-dos-mil-mas-que-en-2013/.

A la imatge, les autoritats locals el diumenge acomiadant la mostra 2014.

FONT: Las Provincias i La Marina Plaza digital, 9-9-2014.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.589, la del dia 23/8-:

20140910211207-2blog-eugfeliuiamigues.jpg

Nova fotografia de la col·lecció de fotos del record del programa de festes 2014. La corresponent al 23 d'agost (1.589). Al peu de la foto posava "Eugenia Feliu i amigues". Eren les joves dels anys 40, que caldria recuperar més les seues vivències. Si aneu reconeguent-ne més, podeu anar afegint noms.BAIXEN LLEUGERAMENT ELS ATURATS (PARATS) DE GATA AL MES D'AGOST

Baixen en 8 persones els parats de Gata

Els diaris de la comarca publiquen hui els resultats que ha donat l'atur ("paro") a l'últim mes, agost. Titula el diari digital La Marina Plaza: "Las comarcas de la Marina rompen la tendencia autonómica y logran una leve mejoría del desempleo en agosto".

Ací teniu l'enllaç a tota la notícia: http://lamarinaplaza.com/2014/09/09/las-comarcas-de-la-marina-rompen-la-tendencia-autonomica-y-logran-una-leve-mejoria-del-desempleo-en-agosto/.

Pel que fa a Gata ha tingut un descens lleuger. El mes de juliol 2014 tancava amb 495 aturats i el mes d'agost 487. Si comparem amb l'any passat, el mes d'agost de 2013, hi havia a Gata 534 aturats.

FONT: La Marina Plaza digital, 10-9-2014.COSTUM AGRÍCOLA A GATA: És temps d'escaldar... ( 8 )

20140910103943-escaldagrimalt-23-.jpg

Seguim coneixent estampes de l'escaldà, perquè encara estem en temps i la sequera i calor que ens envolta dona peu a escaldar més i bé. Amb tres dies, la pansa quasi fora. Hui vos pose dos cabassos plens de pansa, acabadeta de plegar. Del canyís van triant-se els millors ramells de pansa i van depositant-se als cabassos. Ja plens seran guardats esperant nous destinataris.EL FOTOCLUB FORAT DE GATA COMENÇA NOVA TEMPORADA

20140910105855-fotoclubforat.jpg

Obertes ja les matrícules per al curs d'iniciació a la fotografia 2014-2015

El divendres 19 presenten les seus activitats de l'any

El Fotoclub Forat de Gata ha començat ja amb força el seu nou curs 2014-2015. Tots els dimarts i dimecres podeu formalitzar les vostres matrícules per al curs de "Iniciació a la Fotografia" que es farà aquesta temporada. Ho podeu fer a la seu del fotoclub, carrer Cuesta del Grupo Escolar, 32, en horari de 19 a 21 hores.

El curs serà de 40 hores teòric-pràctiques. Les classes teòriques seran dimecres de 20 a 22 hores. El preu del curs, 80 euros. La data prevista de començament és el 17 de setembre. Hi haurà places llimitades.

Per altra banda, el divendres dia 19 de setembre, a les 20 hores, a l'Edifici Polivalent de Gata de la Costera del Grup Escolar, es presentaran les activitats de l'associació Fotoclub Forat de Gata. Al curs de 2014-2015 el presentarà el president Pepe Mengual; després es visionarà un audiovisual sobre la Lliga Fotogràfica 2015 i es presentarà la XI edició del Rally Fotogràfic Gata. Es projectarà, a continuació, un documental titolat: "Llums Màgiques" de Miguel Àngel Serra. Finalment, hi haurà un audiovisual-serrada sobre el parc d'Ordesa, titolat "Ordesa Winter".

A la imatge, el cartell anunciador del curs del Fotoclub Forat.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.584, la del dia 18/8-

20140910111141-bernia3.jpg

De nou a intentar acurtar fotografies antigues en el temps, a la fi d’actualitzar-les. La fotografia que corresponia publicar el passat dia 18 d’agost, la 1.584 està feta per l’amic pedreguero Albert S. García Carrió. Quan el Moviment Júnior bullia a la comarca i Gata es va fer un aplec a Bèrnia. Era el 31 de març de 1974, recorde que jo també vaig estar en aquella excursió-aplec.

Ací vegeu a rectors i participants al caseriu. Està fent una xerrada Monsenyor Gea Escolano que era Bisbe auxiliar de València. Al costat esquerre agatxat teniu a Don Manuel Frasés, que aleshores era el consiliari de la parròquia de Gata. A l’altre costat dels dos plants del centre, podeu veure a Bernardo Signes Signes amb gorro. Jo vull supondre que era un que portava el monyo llarg amb un paper que també està agatxat, encara que ho tinc dubtós. Plantat sobre les pedres del caseriu està el rector Vicent Gilabert Costa, al costat l’amic Albert.

FONT: Fotografia de Albert S. García Carrió, Pedreguer.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.585, la del dia 19/8-

20140910111609-de4anys.jpg

Nova fotografia, la corresponent al 19 d’agost (1.585). Una fotografia personal de record, recuperada dels records infantils. La va pujar l’altre dia al seu facebook. Antonio Monfort Mulet quan tenia quatre anys ja parava espigat, bon xic i portava una "pajarita". "Quetet" i agafat a la cadira, monyo curt. Aquells anys 60.

El mateix Antonio ens dona un testimoni impressionant i digne de tindre's en compte hui en dia:

"Curiositats: esta foto la guarde amb molt de carinyo. Per eixes dates estava bastant malalt. Em van diagnosticar leucèmia i estava en tractament amb el metge Pastor de Gandia. El metge li va dir a mon pare que es fera l'ànim que no hi havia solució. Per aquelles dates resulta que no m'havien fet mai cap de foto i em van portar a Ca Alcoiana, per a que em fera una foto per a record meu i per a la làpida. Jo recorde que no volia anar, pensant que allí també em punxarien per a traure'm sang i no volia, m'ho vaig prendre a plors. Mon tio Miguel s 'havia acabat de comprar una Vespa i recorde que em va pujar per a passejar-me i portar-me a fer-me la foto. Es pensaven que anava a morir-me, i res, ací estic jo "donant més mate que una onza de cucs"."

FONT: Fotografia propietat de Antonio Monfort.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.586, la del dia 20/8-:

20140910112603-oleg1.jpg

Recuperant dies de les fotografies antigues. La que corresponia publicar el dia 20/8, la 1.586, és d'una sèrie recent. L'amic murcià Antonio de Padua López Molina em va descobrir i es va posar en contacte amb mi. La sèrie de fotografies antigues, de la seua època de bancari (1968-1975) no tenen desperdici. Ell l'any 1968 tenia 19 anys. Els joves de l'època els va fotografia i ara vol posar-se en contacte amb ells, via facebook, correu o com siga. Amb això estem. Si recordeu jo vaig publicar fa unes setmanes un article contant qui era i que feia. Ací teniu l'enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2014/090307-vivencies-d-un-jove-bancari-murcia-a-gata-finals-anys-60-i-mitat-dels-70-segle-x.php.

Ara aniré publicant les fotografies. Aquesta primera mostra als amics i quintos de la seua època, finals dels anys 60 i principis del 70. Vegeu plantat a Jaume. Amb una botella al mig està Paco Grimalt. Darrere amb ulleres el sempre recordat Vicente Escortell. Al costat de Paco, el Rubio pintor, i al costat amb ulleres i jaqueta el protagoniste, Antonio.

Podeu vosaltres mateix completar-los a tots.

FONT: Fotografia de Antonio de Padua López Molina.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.587, la del dia 21/8-

20140910113210-oleg12.jpg

Una altra fotografia del mateix protagonista, Antonio. Encara que hi ha cares tallades, es sap qui són perquè en tenia una altra borrosa. Els que si que es veuen bé són el recordat Juan "Batle"; Antonio el murcià -el nostre protagonista- i Jaime "Capblanc" del Avenida, abans, i hui Hotel. Sentat al taburet pareix Paco "Pura". Dels que hi ha drets, sobre la barra, a l'esquerra mirant la fotografia es distinguix Vicente Escortell.

FONT: Fotografia de Antonio de Padua López Molina.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.588, la del dia 22/8-

20140910114121-1blob-donesfentllata.jpg

Encete nova sèrie, la de les fotografies antigues publicades al passat programa de festes 2014, a les pàgines de "Fotos del record", per a que no es perden, per aque es recorden. Van ser observades per tots els gaters i visitants que miraven el programa al llarg de juliol, des de mitat, fins agost. Ara seran guardats els programes i les fotografies amb ells.

Comence per una fotografia molt típica i tradicional de la vella Gata. Tres dones fent llata, una d’elles germana de la Mestra Rosario -la de més a la dreta mirant la foto. Les dones feien vinga el rastres de llata, per a fer després cabassos. amb els seus davantals i asseiades a les cadires de boga. Observeu com treballaven la llata. Mireu el contador de la llum que hi ha a la paret.

FONT: Llibre Programa de Festes 2014, secció Fotos del record.ENCARA RECORDEM ALGUNA OBRA LOCAL DE...ART AL VENT: autora gatera

20140910210120-anapedrosmonfort.jpg

Baix de la seua obra es va fotografiar abans de plegar i fins l'any que ve, l'autora gatera ANNA PEDRÓS MONFORT. Ho va fer junt a la seua filla. La peça número 10 de la mostra XI d'ART AL VENT 2014, era aquesta titulada: "En el fons amor, sempre estàs tu" i si recordeu estava composta de ras i lluentors cosits. Ací teniu l'obra i l'autora.

FONT: foto pujada al seu facebook, de Anna Pedrós Monfort.DISSABTE 27, AL PATI DE LES ESCOLES, SOPAR DE SANT MIQUEL

20140911153812-10696339-268656733343367-1905647020417552695-n.jpg

Organitzen les comissiones de festes 2014 i 2015 i la Regidoria de Festes

Hi haurà teatre amb "Los Siete Comediantes" i orquestra Zepeling

S’anuncia per al pròxim dissabte 27 de setembre, al pati de les escoles de Gata, una vetlada SOPAR DE SANT MIQUEL. Serà un dels actes de les tradicionals i típiques festetes en honor al "cap d’altar", al titular parroquial Sant Miquel Arcàngel. Els tickets del sopar (5 euros, bocata i pot) ja estan a la venda. Hi haurà teatre amb la companyia "Los siete comediantes" que presentarà l'obra "Lolita, LOlita". Això serà a les 20.30 hores, i a les 22 hores serà el sopar i orquestra amb el grup "Zepeling".

L’acte estarà organitzat per les comissions 2014, la que acaba, i 2015, la que comença, amb la Regidoria de Festes.

A la imatge, el cartell anunciador de l’event fester.EL MONTGÓ TORNA A CREMAR-SE...ara a les Planes de Xàbia-Dénia i s'ha agreujat i molt la situació

20140911201304-focalaplana.jpg

De les Planes passa a les Rotes: desastre ecològic i natural

L'Ajuntament de Gata seguix amb preocupació l'incendi i dona suport als afectats de Xàbia i Dénia

No potser, no podem tindre un Parc Natural del Montgó tranquil, guapet. Si fa uns mesos era per la punta del cap prim, a l’altura de Jesús Pobre, hui s’ha pegat foc a la zona de les Planes, camí del cap de Sant Antoni. No hi ha dret. A més, hui les temperatures són extremes i per això es fa tot més costós.

La Policia Local de Gata ha publicat la següent informació:

"Se’ns sol.licita que publiquem que la gent curiosa no dificulte les tasques d’extinció del foc, que no col.lapsen camins i carreteres i que tinguen en consideració que el foc NO és un joc, tal i com mostra el vídeo".

I és que el vídeo és impressionant i digne de veure per a recapacitar que els curiosos ho deixen per una altra vegada.

Aquest és l’enllaç: https://www.facebook.com/video.php?v=783787345017290&set=vb.100001580949689&type=2&theater.

Podeu, llegir com evoluciona el foc, a l’article del diari EL PAÍS, que vos deixe ací l’enllaç: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/09/11/valencia/1410448021_023515.html.

Finalment, vos pose el comunicat que ha fet l'ajuntament de Gata:

"Des de l'Ajuntament de Gata seguim pendents del greu incendi que està afectat Xàbia i Dénia, afectant les Planes i les Rotes. Des d'ací enviem tot el nostre suport i ànims als afectats i equips d'extinció".

FONTS: Policia Local de Gata, Ajuntament de Gata i diari EL PAÍS 11-9-2014.DEMÀ DIVENDRES 12, L'INSTITUT IES GATA TAMBÉ ESTARÀ AFECTAT PER LA RETALLADA DE L'HORARI LECTIU, DEGUT AL CALOR

20140911211650-institut.png

També el centre de secundària de Gata, l’IES GATA, estarà afectat demà per l’excesiu calor i les temperatures fortes que s’estan donant. La direcció del centre ha anunciat que l’horari lectiu es veurà modificat i durarà fins les 13 hores. El centre modificarà l’horari lectiu acurtant les sessions en deu minuts. L’alumnat estarà atés al pati fins l’hora usual d’eixida, comunica el centre. Es deixa ben clar que "en cap cas l’alumnat menor d’edat podrà deixar el centre si no és acompanyat de pares o tutors".

De moment, donat el calor tan fort que patim, "aquesta modificació de l’horari s’aplica només a demà divendres 12 de setembre".

FONT: IES Gata. Comunicat de hui dijous 11-9-2014.LA PISCINA ACABA EL CURS AQUEST CAP DE SETMANA, GRATUÏTAMENT

20140911225142-piscina.jpg

Aprofitant que fa moltíssim calor encara -no hi ha mal, que per bé no vinga-, des de la regidoria d'esports de l'Ajuntament de Gata s'ha informat i comunicat que la piscina municipal estarà oberta GRATUÏTAMENT al públic este cap de setmana. Demà divendres 12, despusdemà dissabte 13 i el diumenge 14, podran els veïns banyar-se en el seu horari habitual.

FONT: Avís i foto, Ajuntament de Gata.ENS DESPERTEM AMB UNA SENSACIÓ DE RÀBIA I IMPOTÈNCIA, "EL CRIM NATURAL": el veí Montgó cremant-se

20140912083805-10703593-783989088330449-186222801287067175-n.jpg

Seguim pendents dels pobles veïns Xàbia i Dénia

La Policia Local de Gata fa també un seguiment per a tots els seus seguidors del facebook i la seua pàgina que en són moltíssims. Seguix actiu el foc del veí Montgó. Algú ha qualificat de un "crim", jo diria "crim natural".

Més de mil persones evaquades, dos cases cremades, milers d’hectàrees en flames, Planes i Rotes enceses i ara cap al Cap de Sant Antoni, de nou. Ànims per als nostres veïns del Montgó.

Ens em despertat amb una sensació de ràbia i impotència i el primer que em sentit és una avioneta...el foc segueix fent-ne de les seues.

Aquest és el comunicat de la Policia Local de Gata, d’aquesta matinada:

"SEGUIMENT DE L’INCENDI: la cosa s’ha complicat bastant, ja que el foc ha tornat de nou fins a Xàbia, on pràcticament a aquestes hores arriba fins al port. Si bé pel costat denier l’horror ha estat màxim i segueix sent-ho, a hores d’ara els ulls estan posats també a Xàbia i en les zones residencials de la Corona i Costera de Sant Antoni, on la cosa es posa difícil per moments."

Esperem que al llarg de hui s’acabe aquest malsomni.

FONT: Foto que ha pujat al facebook la Policia Local de Gata. Foto: María Magdalena.LA PREMSA PARLA DE...IGNACIO CARDONA TORRES, primer veterà a una carrera als Alpes

20140912090445-ignasi.jpg

El diari LAS PROVINCIAS publica hui el bon resultat de l'atleta "mig gater" (pare xabier i mare gatera) IGNACIO CARDONA TORRES, que va ser primer veterà M3 a una carrera als Alps i sisé de la general. Titula: "Ignacio Cardona gana en veteranos la Internacional Rosetta Skyrace 2014". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201409/12/ignacio-cardona-gana-veteranos-20140912002347-v.html.

A la fotografia que es publica al mateix article de Javi Zamora es veu a Ignacio entrar a meta.

FONT: Informació i foto LAS PROVINCIAS 12-9-2014.

 ELS GATERS, PREOCUPATS I INTERESSATS PER L'INCENDI DEL MONTGÓ

20140912154744-10518580-703046293111694-6002694873804033512-o.jpg

M’arriben imatges i informació d’amics i usuaris gaters, que mostren el seu testimoni, la seua preocupació i interés per l’incendi que encara hui pel matí cremava el Montgó.

Primer, vos pose l’enllaç a l’àlbum fotogràfic pujat per Joanvi Vallés al facebook. Protecció Civil de Gata va ajudar ahir a l’incendi, com molts altres mitjans de la comarca i fora d’ella.

Comenta Joanvi Vallés: "Anit una dotació de Protecció Civil Gata, una vegada autoritzats per la regidora de Governació, María Rosa Simño Pedrós, varem estar treballant a la zona de les Rotes. Se’n va assignar estar a la disposició de Protecció Civil Benissa per a ajudar-los a estirar mangueres i a més, regulació del trànsit de vehícles d’emergència en eixa zona".
Aquest és l’enllaç i podeu donar-se compte de la magnitud del desastre natural ecològic: https://www.facebook.com/joanvi.valles/media_set?set=a.10203842995288762.1073741861.1036654140&type=1.
-----

Per altra banda, el rector gater Juanjo Monfort Vallés, ens mostra un document important i excepcional, em comenta: "El Montgó es molt vullgut i Xàbia també per als gaters. Ahir estava dins la mar amb una barqueta quan va començar el foc. He publicat alguna foto al facebook. Tal volta te’n agrade alguna o et siga útil...Juanjo diu al seu facebook: "El Montgó i la Plana. Dia trist per la gran perdua que hem tingut. Fotos rescatades la vesprada del dijous 11 de septembre, durant l’incendi, abans de que el foc arribara a la zona del cap de Sant Antoni a Xàbia i a les 3 de la matinada des del Tossal de Gata".
Podeu veure les fotos fetes per Juanjo ací: FOTOS
La foto de portada és d’ell.
------
Un altre apunt, aquest de PROTECCIÓN CIVIL DE XÀBIA, d'agraïment, que han penjat al facebook:

Un 14 de Agosto de 1999, un incendio arrasaba el parque natural del Montgo entre los términos municipales de Xabia y Denia, quedando calcinadas un total de 400 hectáreas. Hoy, 15 años después la historia se repite, la superficie estimada afectada asciende a 439 hectáreas, de las que 413 son forestales.
Desde PROTECCIÓ CIVIL XÀBIA agrademos la labor de agrupaciones vecinas como, Protecció Civil Benissa, Gata, Benitachell y denia, además de bomberos, brigadas de emergencia, guardia civil, cruz roja, agentes medio ambientales y Policía Local de Xabia que ha doblado turno, para garantizar la seguridad.
Efectivos:
7 Brigadas de Unidad Brigadas Emergencia
2 secciones de la UME
93 efectivos del consorcio provincial de bomberos.
21 autobombas
4 patrullas Policía Generalitat.
15 medios aéreos.

GRACIAS A TODOS!!

FONT: Fotos de Joanvi Vallés (Protecció Civil de Gata) -àlbum- i Juanjo Vallés -portada de l’article-.


HUI ÉS EL SANT DE LES MARIES

A més del dia després al gegantesc foc...hui, 12 de setembre, mana el santoral que és el DOLÇ NOM DE MARÍA. Això vol dir que de totes les Maries potser el seu sant. Ara bé, moltes que porten aquest “dolç” nom ho celebren quan és una altra advocació de Maria, aixina les Carme, Fàtima o Assumpció per posar exemples. Per a totes les que hui ho celebreu que passeu un bon dia de la Verge i per a la resta també.ARRIBA EL VETERÀ CIRC ARRIOLA A GATA

20140912212937-circ1.jpg

Instal·lat en l’antic camp de futbol de Les Sorts, aquest va començar en 1966

Les sessions seran demà i diumenge a les 20 hores

Sempre és tot un aconteixement social i artístic que arribe un circ al poble. Ara és el cas del circ ARRIOLA el que està instal·lat aquest cap de setmana a l’antic camp de futbol “Les Sorts”. Quin bon lloc per aquests menesters!!. Segons anuncia a la propaganda, aquest circ funciona des de 1906 i segons es comenta és un dels més antics d’Espanya en ruta per pobles i ciutats.

Així que, xiquets de Gata i comarca, si voleu acudir al circ, demà dissabte i diumenge en sessions de les 20 hores.COSTUM AGRÍCOLA A GATA: És temps d'escaldar ( 9 )

20140912214125-pila1.jpg

Tornem a veure una altra estampa del temps d’escaldar. Aniré posant-ne fins al final de mes a Sant Miquel, per allò del refrany de que “A Sant Miquel…tot va a repèl”. La present fotografia mostra com s’EMPILA. Els canyissos formen piles amb un nombre no superior a deu canyissos, sempre amb pila baixeta. Els PILONS fan la seua funció de separar-ne un dels altres. La pansa està ja quasi seca, li falta no res. Encara no em DESEMPILAT. I els PINATELLS ben posats, suportant l’espai.

FONT: foto feta a la caseta dels Grimalt, partida Cauvells, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.590, la del dia 24/8-

20140912215140-3blogjulianiramonet.jpg

Reprenc la sèrie de fotos, imatges, documents, d’altres temps, d’altres èpoques, referents a Gata i als gaters. Continue posant alguna que altra fotografia del Programa de Festes de 2014. La que teniu dalt mostra a dos homes molt coneguts als anys 60 i 70 a Gata. Ramón Beltrán Limiñana, el de la dreta mirant la foto. El van fer "Fill adoptiu de Gata". L’altre, Julián Signes. Estarien, per les rajoles del pis, a la sala de l’ajuntament.

FONT: Llibre programa de festes 2014, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.591, la del dia 25/8-

20140912220023-oleg3.jpg

La següent fotografia que correspon al nº 1.591, del passat 25 d’agost torna a ser de l’amic Antonio de Papua López Molina, el bancari (banquer, com es diu a Gata) murcià que estigué ací de 1968 a 1975. A l’any d’estar a Gata (1969) Antonio va ser quinto gater i molt participatiu. Ací el vegeu disfressat de Don Quijote amb l’escut i llança. sosté el cavall -perquè era el seu propietari- José Luis Caselles (Moliner). Per darrere podeu veure, més jove, al sempre recordat Pepe Diego, al de "l’autoescola".

Vos recorde que Antonio seguix buscant als seus amics gaters, bé pel facebook o pels correus corresponents.

Ací pareix que estaven Antonio i José Luis a la carretera, al cantó de la carnesseria de Ca Silvestra.

FONT: Foto propietat de Antonio de Padua López Molina.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.592, la del dia 26/8

20140912220921-escanear0080.jpg

La fotografia 1.592, del passat 26 d’agost, és de la col·lecció dels Caselles Mulet. Si recordeu Tonica Caselles Mulet va ser qui me les va facilitar. Ací teniu una instantània de la seua Primera Comunió. Al costat de sa mare Rosario Mulet i son pare Vicent Caselles. Dins de l’església. Mireu com totes les dones portaven vels. Els vestits de les comulgantes era molt semblant als d’ara.

FONT: col·lecció de fotos de Tonica Caselles.LA PREMSA PARLA -està clar- DEL DESASTRE ECOLÒGIC, DE L'INCENDI DEL MONTGÓ

20140913194935-focsantantonideniafran.jpg

No sols la premsa, en totes les xarxes socials s'acumulen fotografies de l'incendi, de la part de Xàbia i la part de Dénia, algunes són impactants

Estaríem dies i dies, setmanes i setmanes intentant rescatar totes les fotos de l'incendi que va assolar el Parc Natural els dies 11 i 12. Hui 13 de setembre, dissabte, és el dia després. 

La premsa, com no i està clar- parla i tant del desastre ecològic, però no sols la premsa. En totes les xarxes socials s'acumulen fotografies de l'incendi, de la part de Xàbia i la part de Dénia. Algunes d'elles són impactants.

Em quede amb una imatge que pareix de cinema però és real, la crua realitat. La fotografia de Fran Martínez, d'una plàstica i bellea dins de la desgràcia, impactants. Era la 1,05 de la matinada del divendres 12. El cap de sant Antoni vist per la part de Dénia.

Com a àlbums de fotos em quede amb dos: un que detalla els llocs i moments, del diari digital la Marina Plaza, i el de la revista Xabia al dia, que publica les fotos de Rubén de hui mateix.

ÀLBUM DE LA MARINA PLAZA digital: LAS IMÁGENES DEL INCENDIO DEL MONTGÓ.

ÀLBUM de Xàbia al dia (fotògraf Rubén): DESASTRE AL MONTGÓ. XÀBIA 11-12 de setembre de 2014.

Els titulars tots pareguts, per això no en destaque cap. Esperem que la gent, els veïns de la Marina Alta, dels pobles que envolten el Montgó -entr els que ens trobem- ens concienciem i bé del desastre espantós.`

FONT: La Marina Plaza, Xabia al dia. Fotos.NAIX UNA INICIATIVA PER A REFORESTAT EL MÉS AVIAT POSSIBLE LA ZONA INCENDIADA DEL MONTGÓ

20140913200144-montgoviu.jpg

Ja té més de 4.000 seguidors en set hores al facebook "#MONTGÓVIU, Iniciativa Popular de repoblació del Montgó"

Hui mateix, fa com unes set hores, ha nascut una valenta i més que aplaudida iniciativa per a la REFORESTACIÓ del Parc Natural del Montgó i ho ha fet per mig de les xarxes socials. MONTGÓVIU ja té al facebook més de 4.000 seguidors i va camí de superar el doble i el triple. Fa falta iniciatives com aquesta que des del blog, i així ho ha fet saber als promotors de la pàgina, recolze com a CRONISTA DE GATA en tots els comunicats, informacions, avisos i notícies que vulguen donar.

A la informació del facebook es pot llegir: "#MontgóViu, Iniciativa per la Reforestació del Parc Natural del Montgó (Dénia-Xàbia) després del Incendi que va arrasar 444 hectàries a Setembre 2014".

Diuen en un altre comunicat: "RECORDAMOS QUE NO SOMOS NINGUNA EMPRESA PRIVADA, NI NINGUNA ORGANIZACIÓN INSTITUCIONAL. SOMOS UN GRUPO DE PERSONAS QUE QUEREMOS A NUESTRO MONTGÓ Y QUEREMOS VOLVERLO A VER COMO ESTABA ANTES DEL INCENDIO DE LOS DIAS 11 Y 12 DE SEPTIEMBRE."

Endavant amics i a recuperar la cara bonica del Montgó.

A la foto, una de les caràtules com apareix al facebook la nova pàgina.
DIVENDRES, A LA BIBLIOTECA, PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE LA MESTRA ÚRSULA I EL CORONEL ANGULO

20140913201749-cartell-ursula-angulo-copia.jpg

Escrit per Antonio Signes Mulet i Emilio Signes Frasés

Dos personatges avantpassats de famílies de Gata

Com a CRONISTA DE GATA he col·laborat en el llibre, recuperant documentació de l'Arxiu Parroquial

"LA MESTRA ÚRSULA I EL CORONEL ANGULO". Aquest és el títol i d'aquestos dos personatges, una mestra del patronat de la Duquessa d'Almodóvar i son pare, un coronel de l'exercit, relacionats amb Gata i que d'ells hi ha descendents, com a exemple els dos autors del llibre.

Antoni Signes i Mulet i Emili Signes i Frasés ens presentaran el seu llibre "La mestra Úrsula i el coronel Angulo" el proper divendres 19 de setembre a les 19,30 hores a la Biblioteca de Gata.

Comenta Emilio, un dels autors: "Despres de molt de temps, el proxim divendres, presentarem oficialmente el llibre que ha escrit el meu Tio Antoni Signes Mulet, al cual he tingut el plaer de ajudar en la investigació. Es una historia de dos persones singulars que van tindrer molt que vorer amb el nostre poble".

Cal dir també que, com a CRONISTA DE GATA i coneixedor de l'Arxiu Parroquial, un dia Emilio Signes Frasés va requerir dels meus servicis i així va ser com vam trobar documentació relacionada amb la mestra, concretament de sa mare. Fins i tot, vam buscar a l'Arxiu Parroquial de Xaló una possible connexió amb la família, amb la germana de Úrsula, però ahí es va tancar la investigació.

Els autors del llibre em nomenen al mateix i diuen a l'epíleg: "En el capítol d'agraïments...Miguel Vives també ens ha ajudat en l'escorcoll de l'arxiu parroquial". Gràcies pel que a mi respecta.

 COSTUM AGRÍCOLA A GATA: És temps d'escaldar ( 10 )

20140913202920-2014-09-09-10.02.41.jpg

Hui dissabte i 13 de setembre de l’any dos mil catorze, coneguem una altra estampa del costum agrícola tradicional a Gata, l’escaldà. Perquè encara és temps d’escaldar i ni ha plogut ni pareix que ho farà en els pròxims dies, ja molts voldríem...

La foto mostra la pansa damunt del canyís, a una pila de canyissos. Els ramells perfectament reposant damunt del canyís, estesos com toca, omplint tot el canyís. I els pilons que servran de separació amb altres canyissos. Observeu el color que agafa la pansa...FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.601, la del dia 4/9-

20140914202708-escanear0017.jpg

De la col·lecció de Tonica Caselles, publique aquesta fotografia d’un grup d’amigues, entre les quals vegem a la mateixa Tonica al mig. A l’extrem dret la sempre recordada Maruja, de la carretera de Xàbia. Podeu completar vosaltres la resta de xiques.

FONT: col·lecció de fotos de Tonica Caselles Mulet.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.602, la del dia 5/9-

20140914204853-escanear0038.jpg

Seguix recuperant fotografies antigues de la sèrie de Gata en el record del blog. Toca ara publicar la corresponent al passat dia 5, la nº 1.602. També de la col·lecció de fotos de Tonica Caselles, la vegem vestida de mongeta celebrant el Dia del Domund, com es solia fer a octubre. Estava davant la porta de l'església. Fixeu-se amb el pis de la vorera.

FONT: col·lecció de fotos de T.C.M.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.603, la del dia 6/9-

20140914212343-escanear0078.jpg

De la mateixa col·lecció i mateix tema que fa unes quantes fotografies. La primera comunió. Anys 60. Fixeu-se amb l’església. Al reclinatori i els pares acompanyant a la comulganta. Era Tonica Caselles. El fotògraf que seria Sebastián Mestre "Alcoiana" la va agafar just en el moment de comulgar, de mans del senyor rector Don Vicente Llopis Bertomeu, el Pare Vicent de Teulada com se li coneixia. Mireu l’escolanet com posava la bandeja. Altres mares i pares i l’església plena el dia de la festa. Mireu també els bancs senzills, abans de tindre els actuals. També es veu l'escolà major.

FONT: col·lecció de fotografies de Tonica Caselles.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.604, la del dia 7/9-

20140914213837-oleg5.jpg

Tornem a la col·lecció de fotos de Antonio "el banquer murcià". Pareguda a l'altra que estava vestit de Don Quixot, amb el mateix "Sancho" escuder flaquet, José Luis Caselles. Al costat una altra parella. El Don Quixot estava caiguent del cavall, que resulta ser un sofrit burret. Estaven a la Plaça Nova. La casa que es veu darrere és on ara estan els pissos que miren cap a la plaça. Per allí estava també un jove Antonio Soler "datilero". La foto de color, com vegeu, li dona més realitat.

FONT: col·lecció de fotos de Antonio de Padua López.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.605, la del dia 7/9-

20140914215704-noviocteulada.jpg

Nova fotografia publicada al programa de festes d'enguany. Si recordeu posava que el novio estava al carrer Teulada, eixia de casa. Era Lluís i anava a casar-se amb Rosita "la perruquera". Els convidats del novio estaven tots ahí, per a fer-se la foto familiar. Ell davant. Mireu com inclús, algunes xicones es preparaven per anar a l'església amb vel. Algun home amb el típic sombrero. Les xiquetes vestides de blanc. Pel carrer, allà al fons, una ueleta per la vorera. Si conegueu a la gent que ix a la foto, podeu anar posant-los.

FONT: fotos del record, llibre de festes 2014, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.606, la del dia 9/9-

20140914220349-oleg9.jpg

Vaig aproximant les publicacions cap al dia de hui. La foto nº 1.606, que tocava publicar-la el passat dia 9, torna a ser de Antonio "el banquer murcià". Va de futbol la foto. Van jugar els treballadors del Banc Exterior d’Espanya de Gata i els de Xàbia. Van guanyar els gaters. Antonio jugava de porter i va cuallar molt bon partit. També, agatxat, vegeu a un dels bessons, Pedrós, que treballava al banc. També reconeguem al xicot de bigot. El camp, com es nota per l’inconfundible Montgó, era el de les Sorts. La taquilla estava noveta. Era a finals dels 60.

FONT: fotos de A.P.L.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.607, la del dia 10/9-

20140914222053-salvadorpepe.jpg

Dos servidors de l’ajuntament i dos bons amics. Salvador i Pepe, Pepe i Salvador. Els recordats algutzil Salvador Oliver i el guàrdia Pepe Pedrós "Nela", que després arribaria a ser cap de la policia local. Era l’any 1976 quan es van fer aquesta foto. Es veu amb la camiseta que porta Jaume, un dels quintos d’aquell any, que va per darrere. Les gorres d’aquella època, gorres de plat, les camises oficials, inclús els pantalons quasi acampanats. Era un temps, una vida...

Comenten els fills de Pepe, Miguel i Juan. Diu Juan: "Gràcies Miguel per la foto. Eren les primeres festes que mon pare treballava de policia, l’any 1976. Mon pare va començar a treballar de policia el 7 de juliol, ahi encara no faria un mes!". Diu Miguel: "Moltes gracies per la foto ahi tendria 26 anys mol jove".

FONT: fotos del record, llibre programa de festes 2014, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.608, la del dia 11/9

20140914223308-rosaivte.jpg

Avançant i decidit a actualitzar del tot les fotografies antigues que feia molt de temps que no estaven al dia. La foto que tocava publicar el passat dia 11, fa tan sols tres dies, la nº 1.608, és de dos germans, germana i germà. Ella és Rosa Salvá, casada amb Miguel i que viu al carrer la Lluna, quan era joveneta. Ell, un xiquet, Vicente casat amb Isabel. Estava vestidet de retoret amb motiu del Domund.

FONT: llibre de festes 2014, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.609, la del dia 12/9-

20140914224327-montse1.jpg

Ja a tan sols dos dies d'actualitzar les fotografies antigues. La veritat és que n'he posat molts aquesta vesprada, intentant per fi aplegar-me al dia de hui. De nou, de la col·lecció de Montserrat Mulet. La vegeu a ella fa uns anys, recolzada sobre el cartell de l'entrada al camí dels Miralbons. Vegeu com la carretera de Jesús Pobre estava acabadeta d'asfaltar.

FONT: col·lecció de Montse Mulet.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.610, la d'hir dia 13/9-

20140914225429-grup2-copia-3-.jpg

Quasi no em puc creure les fotografies antigues que he posat hui diumenge, però tenia que arribar a la meta, ja quasi aconseguida. De nou, una fotografia de Montse Mulet. Són les seues dues filles, que ahí tenien dos o tres anyets. Ara en tenen 54, quina diferència!!. Es passejaven entre els ceps del bancal i sa mare les va fotografiar.

FONT: col·lecció de Montse Mulet.HUI S'HA CELEBRAT LA TRADICIONAL FESTA DEL PÒPUL A L'ERMITA DE LA VALL (Xàbia-Gata i Jesús Pobre)

20140914134800-10394570-682538265161006-3730337046906466348-n.jpg

Els veïns de les Valls, de Xàbia, Gata de Gorgos i Jesús Pobre, han viscut aquest matí, un any més i com és costum el diumenge després de la Mare de Déu del Loreto, la festa de la Mare de Déu del Pòpul, advocació que rep la maredeueta que és venerada a l’ermita del baix Montgó, al terme de Xàbia.

Ha presidit l’eucaristia el rector de la parròquia de Sant Bertomeu de Xàbia, Don Vicent Gilabert i ajudat pel seminarita de Xabia, Eloy. Com ja és costum, les autoritats de Xàbia han estat presents, així com els majorals 2014, la junta i la resta de veïns de les casetes i simpatitzants de la festa.

La part musical, com sempre, ha estat a càrrec del cor que ha amenitzat la missa solemne i de la colla de Xàbia, que han tocat a la processoneta pels voltants de l’ermita.

Acabada la missa han sigut elegits els majorals que cuidaran la festa per a 2015.

 

Foto de Antonio Monfort.
Foto de Antonio Monfort.
Foto de Antonio Monfort.

Les fotografies, tant de dins l’article, com de la portada, són de Antonio Monfort.
FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.611, la de hui diumenge 14/9-

20140914230015-bodajuanita.jpg

Era també un catorze, però de febrer, de l'any 1982. No es celebrava quasi el dia de Sant Valentí, em comenta Vicent el novio. Es casaven Juana Mulet, que a la foto de Montse Mulet la veuen del braç de son pare el padrí, i Vicent Fornés, que anava darrere amb sa mare Paquita de madrina. Mireu la comitiva, la gent expectant. La mare de Vicente Pedrós (Gargoria), la mare de Paco Monfort. Persones que ja no estan entre nosaltres.

Quins records, les bodes dels anys 80!!.

FONT: fotos de la col·lecció de Montse Mulet.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.593, la del dia 27/8-

20140914154914-grup1-copia.jpg

Reprenc la série de fotos antigues, amb una vista de la Plaça de l’Església. Però no és de l’altre dia, la foto està feta en 1948. La nova col·lecció de Montse Mulet Pérez, una catalana amb ascendència gatera a la que li agraïsc la deferència d’enviar-me algunes fotografies antigues d’ella i els seus fills a Gata, comença amb aquesta imatge, on vegeu la plaça quasi buida. Els cotxes de finals dels 40 i un home amb una moto davant la porta de l’església.

Ens comenta Antonio Monfort, al respecte de la foto: "ningú diria que esta foto es del 48 pues jo he arribat a conéixer els adornos de les perilletes al voltant de la porta. Pero hi ha alguna cosa molt important en la foto i que ha passat desapercebuda i és que les portes de l’església són de madera i no estaven forrades de llanda com ho estan ara. Per cert es varen forrar en 1.950, amb motiu del Any Sant, com be resa la escriptura de les portes".

Un gran observador, com heu vist.

FONT: col·lecció de Montse Mulet Pérez.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.594, la del dia 28/8-

20140914160116-grup2-copia-4-.jpg

Seguint amb la col·lecció que he encetat ara, de Montse Mulet Pérez, vegeu ací a la xicona, que és ella. Ací tenia pocs anys i ara en té 78 anys, i els seus estimats uelos: Juana "el pardalero" i Salvador "el bisc". Els vegeu als tres baix del riurau. Al fons, una cisterna amb porta.

FONT: col·lecció de Motse Mulet.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.595, la del dia 29/8-

20140914174607-oleg4.jpg

La present fotografia pertany a la col·lecció del banquer murcià Antonio de Padua, que va estar a Gata -com ja vaig publicar en altres fotos i en l’article de les seues vivències- de 1968 a 1975. Era l’any 1969. antonio va ser quinto i tot el grup es va disfressar i va pujar dalt del palquet de la plaça nova. Vegeu com ell està encara vestit de Don Quijote. Amb la pandereta, davant d’ell, pareix el recordat "Chaparro". I al costat d’aquest el que completava a Don Quijote i feia de Sancho, José Luis Caselles "Moliner". El tercer -començant per l’esquerra si mireu la foto- també és difunt, vivia a la carretera.

Quines festes feien aleshores i com es divertien els joves a les festes!!

FONT: Foto de la col·lecció de Antonio de Padua López.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.596, la del dia 30/8-

20140914182721-3blogfcaservessa.jpg

Una altra col·lecció de la que també vaig publicant fotos. L’actual, que corresponia publicar el dia penúltim d’agost dia 30 (la nº 1.596) va ser publicada al Programa de Festes d’enguany a la secció de "Fotos del record".

Tres gaters a la fàbrica de cervessa, seria a València. D’esquerra a dreta mirant la foto: Francisco Arabí "Curro" que tenia el bar a la Plaça Nova i que hui és administració de loteries; al mig Julián Signes i a la dreta Pepe "El verger" que era taxista i vivia al carrer Estació.

FONT: fotos del record, Llibre programa de festes 2014.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.597, la del dia 31/8-

20140914184813-festespacofeliuamics.jpg

Nova fotografia del llibre programa de festes, de les que en juliol i agost ens van fer recordar. És la fotografia corresponent a l’últim dia del mes d’agost, la 1.597 a tres d’una xifra rodona.

Eren les festes patronals, els joves feien també cavalcades i gaudien molt de la festa. Anys 50 i 60. ací teniu a Paco feliu i els amics. Plantat està Paco al carruatge que posava "La Carretera" i anava per la plaça nova. Sentat es veu a Adolfo Mulet "Bonifacia". Tant l’animal com el carro anaven engalanats. Es veu un dels plataners que hi havia plantats a la plaça. La gent estava expectant darrere de les barreretes que posaven a la plaça durant les festes.

FONT: fotografies de la col·lecció del Llibre-Programa de festes 2014, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.598, la del dia 1/9-

20140914193406-grup2-copia-6-.jpg

Ja dins del mes i recuperant. Anem passant fulles de les fotos antigues i a punt quasi per al 1.600. Aquesta fotografia, la nº 1.598 que corresponia publicar el primer dia de setembre torna a ser de la col·lecció de Montse Mulet Pérez.

També és de les festes patronals i més en concret de la baixada del Santíssim Crist, potser fora la primera que es feia a començament de festes, ja que els quintos (vegem a Antonio Lara, a Pascual amb barba i a Miguel de Betriu portant-lo), foren els de la quintà de 1976 i el baixaren l’any 1978, primer any que es va fer solemne baixada. De tota manera és el record dels soldats llicenciats portant el Crist.

FONT: col·lecció de Montse Mulet.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.599, la del dia 2/9-

20140914195310-oleg11.jpg

Ara en pose una de la col·lecció de Antonio de Padua López. Era l’any 1968 ó 1969, acabava d’arribar a Gata. Tota la plantilla inicial del desaparegut Banc Exterior d’Espanya es va fer la foto de família. Sols una xica i era gatera. Antonio està davant agatxat amb corbata. La resta no eren cap de Gata. El banc, si recordeu, estava a la carretera just enfront de l’eixida del carrer Doctor Gómez Ferrer, també dit de Correus.

FONT: col·lecció de Antonio de Padua López.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) – 1 . 6 0 0 , la del dia 3/9-

20140914200057-grup2-copia.jpg

Per fi arribe a una xifra molt bona, 1.600 fotografies en són moltes. Correspon al dia 3 de setembre i per això l'he buscada impactant. Com encara estem en temps d'escaldar, l'estampa de hui pertany als anys 40. Mireu on estava al sequer, on hui hi ha una fàbrica de màrmol, pegat al pont de la via. Escampavent de forma irregular els canyissos i els pinatells tenien la caiguda, segons anava la corrent. La veritat és que la diferència amb ara és tremenda, ha canviat per complet la fisonomia urbana.

Correspon la foto a la col·lecció de Montse Mulet Pérez. Gaudiu d'aquesta instantània tan curiosa. La nº 1.600.

FONT: col·lecció de M.M.P.ELS MÚSICS GATERS SERGI GINESTAR IVARS I PEDRO VICENTE CASELLES MULET, GUARDONATS A LA I GALA DE LA MÚSICA DE LA MARINA ALTA

20140915210153-10671423-743649925694844-4583584205981539167-n.jpg

 

Els dos únics que van finalitzar el curs passat els Estudis Superiors de Música són de la banda Unió Musical de Gata

La federacio comarcal de bandes va celebrar a Ondara dissabte passat la I Gala de la Música de la Marina Alta, per donar un reconeixement al mes jove i al mes major de la comarca dins de les bandes de música i als dos únics musics que este curs passat havien acabat els estudis superiors de música. El guardó d’aquest últim premi va recaure, perquè aixina ho van meréixer els dos, en SERGIO GINESTAR IVARS i PEDRO VICENTE CASELLES MULET. Com bé sabeu molts gaters, tant Sergio com Pere pertanyen a la banda Unió Musical de Gata.

Per part de Sergi, donat que ell està a Àustria i seguix estudiant i tocant el seu instrument la trompeta allà, va pujar a rebre el "socarrat" sa mare, Tere Ivars. Per la seua part Pedro Vicente, que continua amb totes les seues tasques artístiques (compositor, director, dj i altres) al voltant de la música, a més de no déixar mai la seua banda quan està al poble, va pujar personalment a l’escenari.
És tot un orgull aquest mereixement per a dos músics del poble.
 

Pere Vicalet

A la imatge de la portada de l’article es veu a la mare de Sergi i a Pere rebent els guardons a l’escenari de l’auditori municipal d’Ondara, dissabte.

A les imatges de dins: el "socarrat", premi otorgat; el cartell anunciador, Sergi Ivars, amb la trompeta, a l’academia este estiu amb la Joven Orquesta Nacional de Holanda, i Pere Vicalet, l’altre gater homenatjat.JA ESTÀ AL CARRER EL NOU CARTELL DE LA XI FIRA GATA AL CARRER

20140916140153-cartell.jpg

Serà principalment Fira Gastronòmica i Comercial, els dies 11 i 12 d’octubre

També s'anuncia la 2ª Trobada de Labors a la XI Fira Gata al Carrer

L’associació "Comerç de Gata" ja ha donat a conéixer el nou cartell de la XI Fira Gata al carrer, que tindrà lloc els pròxims dies 11 i 12 d’octubre, dissabte i diumenge. Una gata caminant i de fons una vista de l’estació i el passeig, amb la lectura de "Fira Gastronòmica i Fira Comercial", destaquen en el cartell, que diu "La Fira ja camina". També diu: "Parc i activitats infantils, Fira de l’automòbil, Passarel·la de Moda". El cartell es completa a la pàgina web de la fira: www.firagataalcarrer.com i al facebook comerçdegata.

Un altre cartell que ja està al carrer és el de la segona trobada de labors a la 11ª Fira Gata al Carrer. Es faran boixets, calat, malla, macramé, brodat sobre tul, patchwork,...i serà el diumenge 12 d'octubre a les 10 hores. Les inscripcions es poden fer ja fins el 4 d'octubre a Silvana labors. L'esmorzar i dinar serà per pun preu de 12 euros.

Ja començem amb algunes de les activitats de la 11ª Fira Gata al Carrer!! ____________________________________________________ ¡Ya empezamos con algunas de las actividades de la 11ª
A la imatge de portada, el cartell anunciador de l’event comercial gater. A la de dins, el cartell de la trobada de labors.


HISTÒRIA LOCAL: SABIEU QUE GATA FA 33 ANYS (1981) TENIA 18 TALLERS DE CANASTES I SOMBREROS DELS 25 DE LA PROVÍNCIA ?

20140916171526-llibre.jpg

El llibre “Guía de la artesanía de Alicante” (1983) els detallava.

També hi havia cinc tallers de mobles de fibres i vegetals

L’altre dia vaig estar fullejant el llibre “GUÍA DE LA ARTESANÍA DE ALICANTE”, editat per la Dirección General de la Pequeña y Mediana Industria, del Ministerio de Industria y Energia, Conselleria d’Indústria, Comerç i Turismo, en 1983. Les dades eren de la Cámara Oficial de Comercio, Industria y Navegación de Alicante de 1981. El total de activitats artesanes de la província d’Alacant eren 77. A Gata destacaven 18 tallers de fer “canastetes” com es deia al poble, dels 25 en total que hi havia a la província. També hi havia cinc tallers de mobles de fibres i vegetals.

Ara ens preguntaríem…com ha quedat tot allò?. Què poquets han sobreviscut?.

A Gata hi havia producció de canastes i capells (“sombreros”), instruments musicals de corda, làmpares, marmolería i mobles de fibres vegetals.

A la pàgina 84 del llibre es relacionaven els 18 tallers de canastes i sombreros. La resta estaven a Pedreguer, 6; a Monóvar, 1 i a Orba 1.

Pel que feia a Gata, el mapa de tallers de canastes i sombreros estava detallat de la següent manera:

- José Buigues Diego, partida Gallart (posava), devia ser Gayá.

- Vicente Caselles Monfort, carrer Sant Josep. Hui continua el fill Antonio "l’Escolà".

- Costa y Soler, S.L., de l’Avenida del Caudillo –hui continua al carrer Montgó.

- Antonio Costa Soler, "Antonio el jesuspobrero" del carrer Penyó.

- Antonio Ferrer Torres, al carrer Xaló. "Cabrera"

- Vicente Fornés Mulet, Avenida del Caudillo

- Hersig, S.L., a la carretera N-332. "Germans Texanos".

- Salvador Martí Monfort, carrer Teulada. "De Villalonga".

- José Mengual Diego, del carrer Reyes Católicos. "Pepito Paula".

- Francisco Mestre Mulet, del carrer Lepanto. "Paco Mestre"

- Salvador Mulet Pedro, S.L., a la carretera Valencia-Almería. Hui adopta el nom de "Cabàs".

- José Pedrós Costa, de l’Avenida del Caudillo.

- Vicente Pedrós Pons, del carrer Primo de Rivera. "Vicente la Parra".

- Soler Mulet, S.L., a la carretera de Xaló. "Jaume Tia Rosario".

- Juan Torres Feliu, al carrer Teulada. "Juanito Economia".

- Vifont, S.A., al carrer Doctor Moratal.

- Francisco Zaragosí Signes, del carrer Estación.

- Julián Monfort Leyda, S.A., carretera Valencia-Almería.

El mapa de fàbriques d’instruments de corda a Gata:

- Distribuidora Comercial, carrer Estación, José Caselles Mulet. Hui continua l’activitat de guitarres.

El mapa de làmpares (3):

- Vicente Ferrer Vives, Avenida del Caudillo. "Porró".

- Grimalt Monfort, S.L., carrer Jalón.

- Miguel Serra Grimalt, Avenida del Caudillo. "Serra".

Pel que fa al mapa de marroquineria (3):

- Arsimul, S.L., carrer Roquetes (José Mulet Pedrós).

- Grimbol (Jaime Grimalt Pons). Carretera Ondara.

- Matías Salvá, S.L. Plaza España (José Salvá Bolufer). "

Finalment, mobles de fibres vegetals (5):

- Pascual Argudo Monfort, Plaza España

- Miguel Caselles Diego, Avenida del Caudillo.

- Bernardo Monfort Mulet, Carretera Ondara. "Del Banc".

- Vicente Monfort Mulet, id. "Del Banc"

- Pons Leyda, S.A., carrer San Miguel. "Fàbrica l’Estanquer".

FONT: Foto capçalera article, portada del llibre. Foto interior: Plaça d’Espanya o de les canastes, Gata. Dades del llibre “Guía de la artesanía de Alicante”. Ministerio de Industria y Energía. Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme. Dirección General de la Pequeña y Mediana Industria, 1983. Cámara Oficial de Comercio, Industria y Navegación de Alicante, 1981.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.612, la d'ahir dia 15/9-

20140916221226-germanssignesbarranq.jpg

La foto ens recorda temps passats a finals d'agost i setembre. Quan el sequer estava ple de canyissos, els xiquets gaudien de fer-se fotos davant d'ells, com els germanets Signes a la caseta de les Barranqueres, les tres germanes i un germanet. La imatge es va publicar al programa de festes d'enguany.

FONT: Programa de festes 2014, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.613, la de hui dia 16-

20140916222320-escanear0052.jpg

Una altra foto de la col·lecció de Tonica Caselles. Estaven a un convit. Tots coneguts. Els recordats Vicent Caselles i la seua dona Rosario Mulet "Sabata". El també recordat Paco junt amb la seua dona Anita "Cove". Més enllà està Rosa Mari Salvá, que també recordem. Mireu al tauler quines botelles hi havia i no podia faltar el sifó, la gaseosa.

FONT: col·lecció de la família Caselles Mulet.EL DIA DE LA VESPRA DE SANT MIQUEL, CARRETONS I GLOBOTÀ

20140917172156-cartellvespra.jpg

Ja anem coneguent més actes de les festetes de Sant Miquel...i com el que no fa la vespra, no fa la festa, dic jo moltes vegades, també ocorrerà això el diumenge 28 de setembre. Als actes que ja sabem del dissabte 27 s'afegixen ara aquestos. A la Plaça de l'Església a les 19 hores actuarà el Quintet Metall, un quintet de metalls de la banda de Gata. Després hi haurà actuació de carretons, en les quals col·labora l'Associació Bouera de Gata. Després dels carretons hi haurà una globotà. Tots aquests actes estan organitzats per la Comissió de Festes 2015 i la regidoria de festes.

A la imatge teniu el cartell anunciador de l'event. DIPUTACIÓ SUBVENCIONA AL 100% LA MILLORA DE LA PLAÇA DE L'ESGLÉSIA

20140917173851-fotoplaca.jpg

Les obres s’executaran encara dins de 2014 i tenen un cost de 119.999,98 euros

La Diputació Provincial d’Alacant ha aprovat la concessió d’una subvenció per a les obres de millora de la Plaça de l’Església de Gata, que s’emmarca dins de la Convocatòria d’inversions en obres i reparacions de cooperació municipal, financerament sostenibles. L’ajuda econòmica de 119.999,98 € cobreix el 100 % de l’obra que s’executarà durant l’any 2014.

Les millores suposaran, entre diferents tasques, el canvi de canonades i connexions del serveis de l’aigua potable del municipi.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. GATA ESTARÀ A LA TROBADA D'EMPRENEDORS D'INNPULSO A MADRID

20140918134400-empresainnovadora.jpg

La representaran l'alcaldessa i l'empresa local Botànica Mediterrània S.l.

L’empresa local Botànica Mediterrània S.L. representarà, juntament amb l’alcaldessa, Maite Signes Caselles, a Gata en la “I Trobada d'Alcaldes de la Xarxa Innpulso i Emprenedors Locals” que se celebrarà l’1 d’octubre a Madrid. Aquest esdeveniment, organitzat per la Xarxa de Ciutats de la Ciència i Innovació “INNPULSO”, de la qual forma part la localitat, reunirà a tots els alcaldes de les ciutats pertanyent a la Xarxa, al costat de les Pimes més innovadores que hagen sigut seleccionades en cadascuna de les ciutats "Innpulso".

L’empresa Botànica Mediterrània, que dirigeix Jaume Xavier Soler, ha sigut seleccionada, entre les propostes presentades, pels seus projectes i estudis de gestió del territori.

La Xarxa Innpulso és la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació creada pel Ministeri d'Economia i Competitivitat en 2011. A ella pertanyen els municipis que han rebut la distinció “Ciutat de la Ciència i la Innovació” que des de l'any 2010 ve atorgant aqueix Ministeri (Ordre CIN/2502/2010, de 17 de setembre) i el seu objectiu fonamental és promoure la innovació tant en la pròpia administració local com el seu entorn empresarial i ciutadà.

Per a aquesta trobada cada ciutat membre de la Xarxa, ha seleccionat l’empresa més Innovadora del seu municipi que, acompanyada pel seu Alcalde, representarà a la seua ciutat en aquesta jornada. Aquesta nova trobada està emmarcat en l'estratègia de la Xarxa de promocionar a les Pimes Innovadores dels municipis i dotar-les de visibilitat per a facilitar el seu accés a mercats potencials.
Les empreses seleccionades, hauran de ser joves empreses amb un alt component d'innovació i un ambiciós pla de creixement. A més, és recomanable que desenvolupen solucions innovadores que estiguen alineats amb els Reptes de la Societat arreplegats en les Estratègies Espanyola i Europees 2020 de Ciència i Innovació.
La trobada reunirà a més de 40 talents emprenedors de diferents punts de la geografia nacional al costat dels alcaldes de les seues respectives ciutats, convertint-se així en un aparador immillorable per a mostrar el talent emprenedor a altres municipis, inversors i representants de grans empreses.

A la imatge, l'alcaldessa junt amb Jaume X. Soler i la seua dona Magda.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 PRESENTEN A LA BIBLIOTECA EL LLIBRE DE LA MESTRA ÚRSULA I EL CORONEL ANGULO

20140919225957-presenursulaangulo.jpg

Són autors del mateix Antoni Signes i Mulet, i Emili Signes i Frasés, descendents de la mestra

Aquesta vesprada a la biblioteca pública municipal de Gata s’ha presentat el llibre de Antonio Signes i Mulet i Emili Signes i Frasés, tio i nebot, "La mestra Úrsula i el coronel Angulo". Com ja vaig dir ja uns dies, jo vaig col·laborar en "descobrir" a la mestra, sa mare i el nom del coronel, per mig de l’Arxiu Parroquial. Com vegeu a la fotografia de dalt, ha presentat l’acte el regidor de Cultura, Joan Pedrós; a continuació he dit jo, com a Cronista de Gata i col·laborador del llibre, unes paraules; després ha presentat el llibre una mestra de tots coneguda i arrelada a Gata, Carme Miquel.

Després Emili Signes i Frases ha explicat amb diapositives la seua tasca i la de son tio per trobar documents i posar fil a tota la història, i finalment Antoni Signes Mulet (l’escriptor d’aquesta "història familiar") ha explicat l’època política en la que viure immers el coronel Santiago Angulo, pare de la mestra Úrsula, que va arribar a Gata en 1831 assignada per la testamentaria de la Duquessa d’Almodóvar, de la qual també s’ha parlat, i s’ha recordat que està celebrant-se el segon centenari de la seua mort.

Una xerrada molt interessant la que han fet tant Carme Miquel, mestra jubilada i escriptora, com els dos autors del llibre, especialment Antonio, que va anar fins a La Coruña, a la recerca de dades del coronel Santiago Angulo.

Pel que fa a la meua intervenció dir-vos que he destacat que el títol està molt conseguit i que es descobrixen dos mons diferents, l’educatiu (la mestra, filla) i el militar (el coronel, pare). He reivindicat que cada família de Gata tindria que tindre escrita la seua història com ho han fet aquests descendents de "la mestra", molts dels qual es trobaven entre el públic present. També he ubicat al rector de l’informe sobre la mestra, don Tomás Marín, que va estar a la parròquia de Gata entre 1826 i 1836 i va viure de ple tots els entrebancs que li posaven a Úrsula, i a l’advocat de Xaló Gabriel Montaner, testimoni segon del "juí" fet al mestre de Llíber que va tindre un "assumpte" amb Joana, germana de Úrsula.

He acabat felicitant als autors del llibre, per la seua decisió, i a tots els parents de la "mestra", sobre tot els que apareixen amb els seus noms i cognoms al mateix llibre.

No es perdau la història, perquè descobrireu una part de la història d’una família de Gata, i una part de la història militar d’Espanya. Tot això al segle XIX.

A la fotografia, d’esquerra a dreta mirant-la: Emili Signes i Antonio Signes, autors; Carme Miquel, presentadora del llibre; el regidor Joan Pedrós i el que vos escriu, Cronista de Gata, Miguel Vives.

FONT: Foto Biblioteca de Gata.IMATGES CURIOSES: de despedida, amb una burreta a la plaça

20140920203107-burreta.jpg

Hui dissabte hem vist una imatge curiosa, molt graciosa i de festa, a la vegada. Una quadrilla d’amigues que anaven de despedida aquesta nit i han començat pel matí per la Plaça de l’Església. Allí s’han fotografiat amb una burreta. La novia anava dalt de l’animalet, la més alta. Era Malena. La font i l’església, bon decorat.

FONT: Foto pujada al facebook per Gema Pedrós.AHIR VA PUBLICAR EL BOP TRES MODIFICACIONS D'ORDENANCES MUNICIPALS DE GATA

Ahir, divendres, el Butlletí Oficial de la Província (BOP) d’Alacant publicava l’aprovació definitiva de la modificació de tres ordenances municipals de Gata.

La primera, l’Ordenança Fiscal Reguladora I.B.I. (Impost sobre Béns Immobles). Es modifica el tercer article i queda de la següent manera:

"Article 3r.- Tipus de gravamen i quota. 1.- En aplicació del que establix l’article 72 del TRLRHL, el tipus de gravamen serà per a: A) Béns Immobles Urbans: 0,90 %.

La segona modificació era sobre la Taxa de Recollida, Tractament i El·liminació de deixalles sòlides urbanes. S’aprovà la modificació del punt tercer de l’article 7m. (grup 7, refundició dels subgrups 7003 i 7006 en un nou 7004)...d’acord amb l’expedient i que quedarà del següent tenor:

«Article 7m. - Quota Tributària: 

7 Oci i Hostaleria: 7004 Cafeteries, Restaurants, Bars, gelateries i similars per trams(Empleats): des de 1 fins a 5: 440 euros/any. Des de 6 fins a 14, 800 euros/any; des de 15 fins a 999999, 1.100 euros. Hotels, motels, pensions, hostals i similars: 800 euros.

Finalment, també s’aprovà la modificació de la Taxa per a la concurrència a proves per a la selecció de personal:

«Article 4t.- QUOTA TRIBUTÀRIA

1) La quota tributària a satisfer per esta taxa s’obté de l’aplicació de les tarifes contingudes en l’apartat següent:

Classificació del Lloc de Treball: 

Grup A1 45,00 €; Grup A2 45,00 €; Grup B 42,00 €; Grup C1 42,00 €; Grup C2 42,00 €. Antic grup E – Agrupacions professionals: 13,00 €. Agent i Oficial Policia Local: 90,00 €. Inspector Policia Local: 95,00 €.

2) En el cas de les proves siguen per a proveir la plaça o lloc INTERINAMENT, la quota serà el 50% del descrit en l’apartat primer d’este article.»

FONT: BOP Alacant, ahir divendres 19-9-2014. LA PREMSA PARLA DE...LA PRÒXIMA CITA A MADRID DE INNPULSO

El diari LAS PROVINCIAS publica hui dissabte dia 20 la notícia que vos avançava ahir: "Gata estará representada en el primer Encuentro de emprendedores Innpulso" titula. Al subtítol: "La empresa local Botànica Mediterrània acudirá al certamen en Madrid, que busca promover el talento en el entorno empresarial".

Ací teniu l’enllaç a la notícia digital: http://www.lasprovincias.es/marina/201409/20/gata-estara-representada-primer-20140920000315-v.html.

FONT: LAS PROVINCIAS, 20-9-2014.ELS 101 ANYS DE LA CARNISSERIA CA CURRO, L'ÚLTIM REPORTATGE DE "QUIERO PUEBLO, QUIERO GATA"

20140920212622-ca-curro-blog-4.jpg

Ahir divendres 19-9 publicava el blog "Quiero pueblo, quiero Gata" un nou reportatge. Aquesta vegada la notícia estava a la Carnisseria Ca Curro: "100 anys d’història no estan renyits amb la innovació: carnisseria "Ca Curro".

El reportatge de Lumi Requejo, il·lustrat amb moltes fotografies dona compte d’aquesta empresa familiar, que ja va per la quarta generació i que regenta Toni Arabí. Fem un extracte del reportatge: "Antonio compta amb l’ajuda de la seua família per portar el negoci, especialment amb la seua dona i el seu germà menut, Jaume. La resta de germans -altres tres més-, també hi col·labora. Entre tots elaboren carns preparades i embotits artesans que mantenen l’essència dels seus orígens, però aposten per la innovació. Fan fins a 12 tipus diferents d’hamburgueses, xoriços, fuets, llonganisses, sobrassades, botifarres… La major part difícil de trobar en altres establiments, perquè Antonio és arriscat i molt exigent. Un exemple, les botifarres dolces que estan fent les delícies dels seus clients".

La familia elabora embutido

Ací teniu l’enllaç al blog "Quiero pueblo, quiero Gata".

http://quieropueblo.es/2014/09/19/100-anos-de-carniceria-ca-curro/.

FONT: blog "Quiero pueblo, quiero Gata". Fotos: Lumi Requejo.L'ASSOCIACIÓ BOUERA I EL FUTBOL BASE TINDRAN NOUS LOCALS MUNICIPALS

20140920215257-associacions2.jpg

Dos noves associacions del municici, l’Associació Bouera i l’Ampa del Futbol base, han signat un conveni de cessió i ús d’un local municipal com a seu social en les antigues cases dels mestres.
L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, i el regidor de Cultura, Juan Pedrós han sigut els encarregats de signar el conveni i lliurar les claus dels locals als representants de les associacions, Antonio José Mulet, per part de l’Associació Bouera, i Vicente Pons de l’Ampa del futbol base.

FONT: Text i foto, Ajuntament de Gata.HUI ÉS SANT MATEU. S'EN VA L'ESTIU?. VE AIGUA?

Tres són les qüestions que ens plantegem hui, 21 de setembre. Abans era festa a La Xara el dia de Sant Mateu, patró. Ara han avançat per por a les pluges. Quines contradiccions!. Des de que hi ha sequera per aquestes terres, fa una calitja encara... Malgrat a tot això, el refranyer deia i diu: "Per sant Mateu, si no heu veremat, veremeu". És temps de xafar i fer del raïm vi. Sant Mateu canviava l'estiu per la tardor, però i enguany?. Per això dic: "S'en va l'estiu?". No hi ha estiu de Sant Miquel, perquè fa mesos que és estiu i fort. I ara ens diuen els parts metereològics que ve aigua demà per la vesprada i dimarts matí. Ve aigua?. A hores d'ara, per la vesprada de diumenge que està fent, ningú ho diria. Esperem uns dies...LA BANDA TINDRÀ PER SANTA CECÍLIA QUATRE NOVES XIQUES MÉS

20140921165051-xiquesbanda142.jpg

Tres flautes i un clarinet s’incorporaran a novembre 2014

La banda de música de Gata de Gorgos tindrà a partir de novembre quatre noves músiques. Aquest matí s’han fet les proves avaluadores i el resultat ha sigut que entraran quatre xicones: Maria Boronat (flauta), Marta Soler (flauta), Anna Bertomeu (flauta) i Lourdes Signes (clarinet). Des del blog, donar l’enhorabona a les quatre i a la família, a l’igual que als músics.

A la fotografia, d’esquerra a dreta: Anna Bertomeu, Maria Boronat, Marta Soler i Lourdes Signes.

FONT: foto de la Banda de Gata.S'ANUNCIEN MÉS ACTES PER AL CAP DE SETMANA DE SANT MIQUEL. Sopar solidari, el divendres 26

20140921183447-col-legiperu.jpg

Els beneficis seran per ajudar a la construcció de dos aules de Primària al col·legi Santo Tomás de València, al Perú

Aquest cap de setmana ha anunciat la parròquia que divendres 26 hi haurà un sopar solidari, el tradicional per Sant Miquel. El sopar tindrà un cost de 6 euros i es podran adquirir els tickets als llocs de costum. En aquest cas, amb col·laboració de "la Mirada del Perú", la parròquia recaptarà diners per ajudar a la construcció de dues aules de Primària al col·legi Santo Tomás de València, missió evangelitzadora i educativa que dirigeix el rector gater Vicent Font i Pedro.

Amb aquest acte, que es farà a partir de les 21 hores a la Plaça de l’Església, va completant-se un programeta prou complet per les festes de Sant Miquel, que s’iniciaran divendres 26 i acabaran dilluns 29.

Com ja he dit, divendres serà el sopar solidari i dissabte, al pati de les escoles, serà un altre sopar, el de Sant Miquel. Abans hi haurà teatre i després ball. Aquest l’organitzen les comissions 2014 i la pròxima comissió 2015. Diumenge 28 també hi haurà dos actes a la Plaça de l’Església, des de les 19 hores: carretons (a càrrec de l’Associació Bouera de Gata) i globotà (a càrrec de la comissió 2015). Finalment, dilluns 29 és la festa del titular de la parròquia, festa local. Hi haurà missa a les 9; la de 12.30 hores que serà la solemne, i a les 19 hores. A continuació, processó amb la imatge de Sant Miquel i acabarà amb un castell de focs artificials, com ja és costum.

A la imatge una de les aules del col·legi al Perú, quan va ser visitada pels rectors valencians, entre ells el nostre paisà, Juanjo Monfort Vallés, i estava allí Toni Pedro. EL GORGOS C.F. COMENÇA AMB DERROTA LA LLIGA 2014-2015

Entre ahir i hui s'ha jugat la primera jornada del grup 13 de Segona Regional de futbol, on està enquadrat el nostre GORGOS C.F. Ha jugat al camp de "Les Costeres" i ha començat la lliga amb derrota 0-2 front a l'Independiente d'Alacant. Esperem que millore els resultats i done bones vesprades de futbol als aficionats.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.614, la del dia 17/9-

20140921201835-grupjuniorantonio.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies i documents antics gaters. La foto que tocava publicar el passat dia 17, dimecres, la va pujar al facebook l'altre dia Antonio Monfort. Recordava aquells dies "gloriosos" del Moviment Júnior a Gata. Ara que tornarà a renovar-se en aquest curs, és moment de recordar un dels grups. La foto està presa a la Benitzaina a una de les excursions. Era el grup de "Los Peques" que tenia d'instructor (aixina es deien als monitors abans) al sempre recordat Jaime Pedro.

Comenta Antonio: "Bons records de la infantesa. Quan erem del Júnior. El grup de "Los Peques". Sempre recordarem al nostre volgut instructor Jaime. Eixe dia varem anar a la Benitzaina".

I direu...qui eren?: Podeu veure: dalt, plantats, de dreta a esquerre -si mireu la foto: Vicente "Sensio"; Carlos "del hogar"; Alberto "el pato", que porta la piscina; Antonio "l'estanquer"; García "el del Pou de baix" i Paco "l'estanquer".  Baix, sentats: "Masià"; José Vicente "la burra"; Antonio "Puripa"; Jaime "Galleta (l'istructor) sempre ben volgut i recordat" i José "Campana".

FONT: Foto propietat de Antonio Monfort.LA FUTBOLISTA PORTERA GATERA MARTA GAYÁ COLOMA DEBUTA AL PRIMER EQUIP DEL LEVANTE FEMENÍ

20140921203847-martagaya.jpg

La gatera MARTA GAYÁ COLOMA, portera que ha pujat aquesta temporada al Levante A femení ha debutat hui diumenge 21 de setembre de 2014 amb 20 anys, jugant del minut 80 al final del partit, amb el primer equip i damunt l’equip ha golejat a domicili, per 0 a 5 al Sevilla.

A la pàgina oficial del Levante U.D. trobem la notícia: "El Levante UD Femenino golea en su visita a Sevilla (0-5)". A l’al·lineació vegem: "Levante UD Femenino: Paños (Marta Gayá, min. 80)". Al comentari es pot llegir també: "Las granotas se habían hecho dueñas del partido y tan solo les quedaba disfrutar. El técnico dio entrada a la guardameta Marta Gayá, haciéndole disputar sus primeros minutos con el primer equipo."

Des del blog donem l’enhorabona a aquesta gatera que ja està al primer equip femení del Llevant, tot un èxit per a Marta.

A la fotografía de Tomás Pérez teniu a les tres debutants de hui a la Primera Divisió femenina del Llevant: MARTA GAYÁ està al mig, com vegeu amb la indumentària de portera. Al seu costat, les altres dues debutants: María Martínez Pérez i Carolina Marín.LA POLICIA LOCAL DE GATA AVISA DE POSSIBLES FORTES PLUGES

La Policia Local de Gata, atent a tots els avisos i informacions que puguen afectar a la societat gatera, fa el següent comunicat:

"METEOROLOGIA: hi ha un avís de l’Agència Estatal de Meteorologia on ens situa dins de la zona d’influència de ruixats i tempestes fortes (encara que veritablement forta s’espera a la província de Castelló). Aquest episodi de pluja i aparell elèctric pot vindre acompanyat de vents forts. En cas que la cosa es complique, oferirem informació en directe i també si es suspengueren les classes, talls de camins i altres circumstànciesque ens preocupen a la societat gatera. A hores d’ara els llamps ja són visibles."

A més posa l’enllaç de l’Agència Estatal de Metereologia on s’informa de "Intensas precipitaciones en el Mediterráneo", una "Información elaborada el 21 de septiembre de 2014".SANT MIQUEL TINDRÀ FESTES, DEL 26 AL 29 DE SETEMBRE, A GATA

20140922170144-santmiquel14.jpg

Ja estan completes les festes de SANT MIQUEL 2014, que se celebraran del 26 al 29 de setembre a Gata. El programa d’actes és el següent:

DIVENDRES 26 DE SETEMBRE: 21:00 h, SOPAR DE GERMANOR a la Plaça de l’Església (Organitzat per Cáritas Parroquial Gata).

DISSABTE 27 DE SETEMBRE: 20:30 h., TEATRE a les escoles a càrrec del Grup 7 COMEDIANTES: “Lolita, Lolita”. 22:00 h.: SOPAR Popular al pati de les escoles organitzat per Comissió Festes 2015 (venda anticipada de tickets). Gran actuació de la ORQUESTRA ZEPPELIN.

DIUMENGE 28 DE SETEMBRE: 19:30 h.: CONCERT: QUIN METALL a la Plaça de l’Església. 20:30 h.: CARRETONS per a tots els xiquets, amb la col·laboració de l’Associació Bouera de Gata. Durant tota la vesprada hi haurà servei de barra a càrrec de la Comissió 2015 a la placeta del Vicari. A continuació, gran GLOBOTÀ.

DILLUNS 29 DE SETEMBRE: 19:00 h.: Solemne MISSA en Honor a Sant Miquel cantada pel Cor parroquial de xiquets. Després de la missa , tindrà lloc la PROCESSÓ acompanyats de la Banda de música. En acabar es dispararà desde el Pont un CASTELL de Focs artificals a càrrec de Pirotècnia Aitana com a acomiadament de les Festes i de la Comissió 2014.

FONT: Regidoria de Festes, Comissions 2014 i 2015, Ajuntament de Gata.QUE POC PLOU !! No en té ganes

No se si s'acaba o no aquest episodi de pluges, si es pot dir aixina, però a Gata: Que poc plou!!...i que poc ha plogut. No en té ganes. Si no es reactiva aquesta nit, res de res. I el camp gater en té molta falta, però la sequera és més forta. No potser aixina. No s'obri el cel com toca. Tampoc és que tinga que fer barbaritats, però pluges fortes, arruixats "localment forts" que diuen els metereòlegs, a Gata: res de res.

 NOVA DONACIÓ DE PONS QUÍMICAS PER A CÁRITAS GATA

20140922172407-donacion-caritas-gata-300x225.jpg

L’empresa Pons Químicas no para d’abastir a associacions benèfiques per a fins socials. Després de la donació a l’Asil-Residència de Pedreguer, que es va efectuar la setmana passada, l’empresa gatera ubicada al terme de Xàbia (partida Julians) ha portat a terme aquest mes un nou acte solidari entregant 150 unitats de productes de la línia Asevi a Cáritas Gata. Es tracta del tercer any consecutiu, en el que l’empresa aporta la seua col·laboració amb la ONG que inclou els productes en els lots que distribueix entre les famílies més necessitades de la localitat.

El conveni pel qual Pons Químicas realitza la donació ha sigut firmat per Antonio Pons, administrador de l’empresa, i Antonio Català, membre de la directiva de Cáritas Gata. Segons s’indica en el document, l’organització rebrà un total de 150 unitats de suavitzant, detergent i dessengrasant Asevi. Són productes d’ús domèstic i quotidià que arribaran a les llars de les més de 25 famílies a les que assisteix Cáritas actualment.

Antonio Català ha agrait el gest solidari de Pons Químicas i ha assenyalat que l’organització està atenent cada vegada a un nombre major de famílies, encara que també, per fortuna, rep més col·laboració dels veïns i veïnes de Gata quan la sol·liciten. Respecte al perfil de les persones que acudixen a l’organització han comentat que en els últims mesos són menys els emigrants, perquè molts han retornat als seus païssos d’origen, i més els originaris de Gata.

Per la seu part, Antonio Pons ha assenyalat la voluntat de Pons Químicas de continuar ajudant a les organitzacions humanitàries de la comarca que necessiten aportacions externes.

FONT: PONS QUÍMICAS, per mig de Factoria d’Idees.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.615, la del dia 18/9-

20140922215106-1brebutcapelleta.jpg

Ara vos porte un document, que no una fotografia. Corresponia al dijous 18 de setembre, la nº 1.615. Amb aquest comence una nova col·lecció de fotografies, imatges, records i documentació, facilitats per Vicente Argudo Monfort, al qual li ho agraïsc. El document és històric, ja que és un testimoni valuós. És el rebut que feia el rector Don Manuel Castelló Quilis, un dels vint-i-un (catorze estacions i set dolors de la Verge), quan una família o un devot piadós sofragava alguna de les capelletes del Calvari, alguna de les estacions, les fornícules que hi ha pujant a l’ermita. Com podeu llegir deia textualment: "Jhs. Recibo de D. FRANCISCO ARGUDO (ací es posava el nom del que pagava la capella) la cantidad de 1.000 pesetas a cuenta de la XI Capillita del VIACRUCIS. Gata de Gorgos a 7 de febrero de 1952. Son #1.000’00# Pts." signava: Manuel Castelló, amb el segell de la parròquia San Miguel Arcángel.

He comprovat l'onzena estació, que es titula "Jesús és clavat a la creu". Està a la recta final del camí a l’ermita. Aquest és el text que podem llegir: "Aquí fue en la cruz clavado, rotas las manos y pies: pecador que así lo ves, ¡como abrazas el pecado". Ja en el seu dia, quan publicava la col·lecció de capelletes, ja vaig dir que "les cares dels que claven a Jesús estan totes picades. Continua fins ací la malifeta d’algunes persones de cara al patrimoni local..." i parlava de la dedicatòria: "A expensas de una familia de Acción Católica". Amb aquest rebut hem descobert i reconegut aquella "familia de Acción Católica" que va voler passar desapercebuda en el seu dia i ser una més de les que col·laboraven amb aquest fi piadós.

20130302220652-dscf0619.jpg

Dalt vegeu el rebut, dins podeu veure la capelleta en qüestió, la XI de la pujada al Calvari.

FONT: document de la col·lecció de Vicente Argudo Monfort.
PRIMER DIA DE LA TARDOR: el groc i marró, colors per a contemplar

20140923085419-parc.png

Diumenge, 26 d’octubre, canviarem l’hora

A Gata, podem gaudir dels colors de la tardor als parcs

A les 4 hores i 29 minuts de la matinada hem entrat a la nova estació astronòmica de la TARDOR de 2014, segons els càñculs de l’Observatori Astronòmic Nacional (Institut Geogràfic Nacional-Ministeri de Foment). La tardor durarà 89 dies i 20 hores, acabant el dia del sorteig extraordinari de Nadal, el 22 de decembre, que començarà l’hivern.

Com sempre pose, mirarem el cel d’aquesta manera: pel matí es veurà Júpiter i al final de l’estació també Saturn. Al principi de la nit es veurà Marte i, fins la mitjania de la tardor, Saturno. Hi haurà dos eclipsis, un total de Lluna (el 8 d’octubre, vespra de la festa de la Comunitat Valenciana) i l’altre parcial de Sol (23 d’octubre). Cap serà visible des d’Espanya. El de Lluna serà visible a Asia, Austràlia, Oceà Pacífic i Amèrica. El parcial de sol a l’est de Norteamèrica.

 El més destacat serà el canvi d’hora, el diumenge 26 d’octubre, recuperant l’horari d’hivern. El canvi d’hora serà com és ja tradicional: a les 3 de la matinada hora peninsular del diumenge 26 d’octubre hi haurà que retrassar el rellotge fins les 2 (les 2 de la matinada a Canàries passaran a ser la 1). Este dia tindrà, oficialment, una hora més.

És l’equinoci de la tardor. La duració del dia i la nit pràcticament coincidixen. Com a curiositat, la tardor més matinera del segle XXI serà l’any 2096 i l’any més tardà per a començar la tardor, va ser l’any 2003. Esta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’acurta més ràpidament. El Sol ix pels matins cada dia un poc més tard que el dia anterior i per la vesprada es pon abans, es nota l’acurtament del dia més per les vesprades. 

Mirarem el cel per a gaudir d’ell a les dates properes a la lluna nova (24 setembre, 23 d’octubre i 22 de novembre). La primera lluna plena de la tardor la tindrem el 8 d’octubre i les altres 29 o 30 dies després, el 6 de novembre i 6 de decembre. Si no teniu cap telescopi, es podran observar les pluges de meteorits. La primera és la de les Dracònides, que tindrà el seu màxim el 8 d’octubre. Després vindrà el de les Leònide, al voltant del 17 de novembre, i la més intensa, la de les Gemínides, al voltant del 13 de decembre.

Colors groc i marró, per als parcs de Gata

Al poble de Gata tenim tres parcs públics, dels quals podem gaudir a la tardor dels colors que deixen els arbres allí sembrats. Destaquem els parcs de la Font del Riu i Raval, molts dels arbres que canvien el color de les fulles, mostraran el groc característic de l'estació. Podem gaudir de l'estampa que ens mostra la fotografia, d'un dels arbres més a prop del parc infantil al mateix Parc de la Font del Riu.

FONT: Informació proporcionada per l’Observatori Astronòmic Nacional (IGN, Foment). COM S'HA POSAT!! IGUAL TENIM AIGUA I TOT...QUINA TRONÀ!!

20140923140500-tempstrona1-1-.jpg

La imatge ho diu tot. Hui, per ser el primer dia de la tardor, s’ha posat aixina de negre. Trona i llampa, però vorem si plou o sols es queda ahí. De moment, podrà tapar el sol, que encara pega fort tot el matí.L'ADEQUACIÓ DE LA ZONA VERDA DE LES SORTS JA TÉ PROJECTE GUANYADOR

20140923172255-presentaprojecte.jpg

Es diu "Això és així(na)" i està inspirat en el propi poble de Gata

La proposta “Això és així(na)”, presentat per l’equip format per Jaume Monfort Signes i Sergio Rodríguez López, ha guanyat el concurs d’idees per a adequar la zona verda de Les Sorts dotat amb 3.000 €.

Amb el concurs, convocat per l’Ajuntament, es pretenia seleccionar el millor projecte per a dur a terme l’adequació de l’antic camp de futbol "Les Sorts". Així, entre les idees presentades, el jurat format per tècnics i representants de tots els grup polítics municipals ha escollit esta proposta que, seguint les bases del concurs, presenta l’execució de l’obra organitzada en dues fases en funció de l’assignació pressupostària per a cadascuna d’elles. “Cada fase és d’ús independent i permet la utilització i obertura a l’ús públic de la totalitat de la zona verda, fins a l’execució de la següent fase”.

Morfort i Rodríguez han presentat a l’alcaldessa, Maite Signes, el projecte  que han definit com “viable i realista” ja que s’han utilitzat preus de mercat. Per això, expliquen, han afegit una 3a fase que arreplega aquelles obres de millora que poden dur-se a terme per a complementar les fases 1 i 2. Maite Signes ha expressat la seua voluntat d’iniciar la primera fase de les obres el més prompte possible per millorar l’accés, crear la zona verda i augmentar els usos que actualment se li dona a l’espai.

Per al director del projecte, Jaume Monfort, “ ha sigut tot un repte”, ja que, segons ha explicat , l’equip ha sigut conscient en tot moment que es compta amb un pressupost limitat  ue1 sorts de la urbanització.

Malgrat les limitacions, ha argumentat que "es tracta d’un espai concebut per a un poble inspirat en el propi poble.” És a dir, es reprodueix en l’espai la estructura  del municipi amb les tres vies de comunicació que marquen la fisiognomia de la població: la via, la carretera i el riu. Així, es presenten tres camins de textures diferents, “La carretera d’asfalt, per al trànsit més intens, la forma lògica d’arribar-hi, vorellada de margallons amb les seus palmes. Les vies del tren amb taulons de fusta, discorrent baix l’alineació de palmeres. Finalment un riu amb el llit sec, representat per formigó que s’emplena de l’aigua de pluja. Camins que creen sendes per descobrir l’espai, que conviden a passejar, a gaudir dels aromes, a contemplar el paisatge i serveixen per comunicar zones i usos.”

A la fotografia, els autors del projecte premiat explicant a l’alcaldessa els detalls del mateix.

FONT: Text i foto: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.DOS AGENTS DE LA POLICIA LOCAL DE GATA PARTICIPARAN A MADRID AL CONGRÉS D'INVESTIGACIÓ EN GOVERN, ADMINISTRACIÓ I POLÍTIQUES PÚBLIQUES

20140923225429-rafahaniel.jpg
Seran ponents Rafael Bover i Haniel Monsonís
Els agents de la Policia Local de Gata de Gorgos, Rafael Bover i Haniel Monsonís participaran com a ponents en el "V Congrés Internacional d’Investigació en Govern, Administració i Polítiques Públiques", que es desenvoluparà a la seu de l’INAP a Madrid, els dies 20 i 30 de setembre i 1 d’octubre.
Dins del capítol de Seguretat i Polítiques Públiques, aquests policies seran ponents del Congrés i defensaran l’ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació en l’anomenada policia de proximitat, així com el desenvolupament cibernètic policial.
En concret, ho faran el dimecres 1 d’octubre, pel matí. La ponència 1127 serà: "Me gusta -comentar- y compartir la seguridad" de la que és autor Rafael Bover i coautor haniel Monsonís i van en nom de l’ajuntament de Gata de Gorgos.
A la imatge, els dos agents: plantat Rafael Bover i sentat Haniel Monsonís.
FONT: Policia Local de Gata / V Congrés Internacional d’Investigació...


ELS ESCOLARS DIBUIXARAN A LA POLICIA DEL SEU POBLE

20140924083016-polici.jpg

Concurs de dibuix, amb motiu de la festa dels Sants Angels Custodis, patró de la Policia

Amb motiu de la celebració dels Àngels Custodis (patró de la policia) s'ha organitzat un concurs de dibuix per als escolars d'educació infantil i primària del col·legi "Santíssim Crist" de Gata" que desitgen participar, sent el tema "La policia del teu poble". El termini de presentació del dibuix serà fins el divendres 26 de setembre. Una vegada fet el dibuix, els xiquets i xiquetes participants podran deixar-los a la Biblioteca Pública Municipal. El lliurament de premis serà dissabte 4 d'octubre durant la celebració dels diferents actes.Tots els dibuixos participants seran exposats.

FONT: Policia Local de Gata.LA PREMSA PARLA DE...el projecte premiat per a la zona verda de Les Sorts: Això és així(na)

20140924091727-73286384.jpg

El diari LAS PROVINCIAS publica hui la notícia que vos avançava ahir: "Això és així(na)" gana el concurso para adecuar la zona verda de Les Sorts" és el titular. Dins: "La propuesta de Monfort y Rodríguez representa a Gata con las tres vías de comunicación que marcan la fisonomía del pueblo: la vía del tren, la carretera y el río".

Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/marina/201409/24/aixo-aixi-gana-concurso-20140924000500-v.html.

Per la seua part, el diari digital "La Marina Plaza" també publica la notícia i titula: "Això és així (na)", un projecte molt de Gata per a la nova cara urbanística de Les Sorts". Als subtítols: "La proposta presentada per Jaume Monfort i Sergio Rodríguez guanya el concurs d'idees per a adequar la zona verda" i "La idea reprodueix l'estructura del municipi: la via, la carretera i el riu".

Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://lamarinaplaza.com/2014/09/23/aixo-es-aixina-un-projecte-molt-de-gata-per-a-la-nova-cara-urbanistica-de-les-sorts/.

Parlant del nom del projecte premiat: fa honor al que diuen els pobles veïns de Gata, que diguem "Això és així(na)" i si algú ho sap disimular li diuen que no és del poble. Quines coses, com ens marquen!!. Igual que nosaltres als de Xàbia, Pedreguer o altre poble del voltant.

A la fotografia de portada (Premsa Ajuntament de Gata), els autors del projecte i l’alcaldessa. A l'interior, la maqueta del projecte (publicat a La Marina Plaza).

les sorts projecte

FONT: Fotos, gabinet de premsa i La Marina Plaza. Diaris: LAS PROVINCIAS l La Marina Plaza, 24-9-2014.La XI FIRA GATA AL CARRER SE CELEBRARÀ ELS DIES 11 I 12 D’OCTUBRE

20140924204808-labors.jpg

Hi haurà una matinal motera, encontre de labors, escacs i un taller de Lindy Hop

Poc més de dues setmanes falten per a que celebrem la XI Fira Gata al Carrer. Stands comercials, tallers, ONG’s, associacions, activitats infantils, la clàssica volta amb carro, artesania, fira del motor, etc. prendran els carrers del centre de Gata de Gorgos els dies 11 i 12 d’octubre. I es convertiran en una gran mostra del que ofereix la localitat al llarg de l’any comprimit en un intens cap de setmana.

L’associació "Comerç de Gata" i l’Ajuntament presentaran oficialment aquesta edició el pròxim dia 30, dimarts, i donaran a conéixer les novetats, dirigides a diferents públics de totes les edats. Especialment, per als apassionats per les labors, amants del motor i els més "bailongos", perque este any, entre altres activitats, hi haurà una matinal motera, un encontre de labors i un taller del ball de moda, el Lindy hop.

La que va a ser la primera matinal motera de Gata, està sent organitzada per "Motos JV Ribes" i tindrà lloc el diumenge 12. Els assistents seran rebuts a les 9 hores i rebran un esmorzar per un mòdic preu, junt amb la inscripció. Com sol ser habitual en les concentracions de motos, després la rebuda als participants, es farà una ruta per la zona. Per amenitzar l’encontre hi haurà rock and roll en directe.

També el diumenge se celebrarà el segon encontre de labors de la Fira Gata al Carrer. Serà a partir de les 10 hores i es realitzaran tallers de boixets, calat, macramé, brodat sobre tul, patchwork... A més, hi haurà una exposició de labors i punts de venda. Els que vulguen participar i gaudir de l’esmorzar i menjar en bona companya deuen inscriure’s a través de Silvana Labores, telefonant al 965756569.

Altra activitat que requereix inscripció, encara que menys novedosa, és la partida múltiple d’escacs. Per a poder competir és precís escriure a franciscomorato71@yahoo.es amb les dades del participant. L’inici de la partida està previst per al dissabte dia 11, a les 10 hores, al carrer La Pau.

Per al taller de Lindy Hop (estil de ball popularitzat a la dècada dels 20, a Nova York per ballarins afro-americans, en una sala de ball nomenada Savoy Ballroom, no hi ha que inscriure’s prèviament, però sí estar atents perque segur que té molta demanda, este estil està molt de moda. Les classes les donaran els professors Ana i Rubén el diumenge a les 12 a la Plaça de l’Església.

FONT: Factoria d’Idees per a "Comerç de Gata".ELS EMPRENENDORS LOCALS PODRAN EXPOSAR A LA FIRA GATA AL CARRER GRATUÏTAMENT

20140925173619-emprenedors13.jpg

L’Ajuntament de Gata de Gorgos ha aprovat les bases de participació per a la cessió d’estands gratuïts a les empreses de nova creació en la XI Fira, Gata al Carrer que se celebrarà els dies 11 i 12 octubre 2014.

La intenció de la regidoria de Foment Econòmic, que dirigeix Guillermo Cholbi, és donar suport als emprenedors locals per a impulsar el seu projecte i fomentar així la creació de nous negocis a la localitat.

Les empreses que poden optar a esta cessió han de ser nova creació, és a dir, han de tenir cóm a màxim un any d’antiguitat , tenir domicili social a la localitat i no haver exposat mai a la Fira.

Ho podran sol·licitar fins al 3 d’octubre a les 14 h al Registre d’entrada de l’Ajuntament de Gata de Gorgos. Per a més informació consulteu les bases de participació a la www.gatadegorgos.es  o poseu-vos en contacte amb Rosa Alemany, ADL-AFIC Creama Gata, tel. 96 575 62 63  -ralemany@creama.org.

FONT: Foto i text, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.AVÍS DE TALL GENERAL D'AIGUA PER A DIMECRES 1 D'OCTUBRE, pel matí 9-15 hores

20140925180302-copia-3-de-aigua.jpg

L'empresa municipal SÒLGATA informa amb antel·lació d'un próxim TALL D'AIGUA GENERAL al poble de Gata, que es produïrà el pròxim dimecres dia 1 d'octubre de 2014, de 9 a 15 hores. El motiu és per obres al depòsit d'abastiment. Per a qualsevol informació podeu telefonar al 965756487 o consultar al facebook SÒLGATA.

FONT: Sòlgata, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.616, la del dia 19/9-

20140925181919-copia-de-ella1.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies i documents antics. Pose la foto que corresponia posar el dia 19, divendres passat, la nº 1.616. Va de festes. Eren uns xiquets ara ja són majors, casats i amb fills. Eren festerets de deu anys, dels primers. Recordeu aquells vestits de gala de les xicones. Ahí teniu a Pepe Juan i Marivi. Quins temps aquells!!. Com be diu Josefa al facebook, no és una foto antiga esta, sinó de les dites recents, de fa uns quants anyets.

La foto pertany a la col·lecció de Montse Mulet Pérez, de la qual ja he publicat algunes fotos més.

FONT: col·lecció de fotos de M.M.P. FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.617, la del dia 20/9-

20140925182536-copia-2-de-ella1.jpg

Seguint amb la mateixa col·lecció vegem a tota la família catalana-gatera als anys 80 a un lloc simbòlic de Gata, baix del centenari eucaliptus del paratge de La Rana. Montse Mulet, propietària de les fotos, apareix sentada junt a les seues filles i el seu fill, amb les seues famílies respectives. Montse va voler ensenyar-los el lloc a la seua família.

FONT: col·lecció de fotos de M.M.P.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.618, la del dia 21/9-

20140925183131-copia-de-ella2.jpg

Tercera fotografia consecutiva de la mateixa col·lecció, la de Montse Mulet. Ací vegeu al mig del bancal de ceps a dos homes. Al fons, el vell Montgó, testimoni de moltes fotografies i documentació. La foto correspon al diumenge 21, la nº 1.618.

FONT: col·lecció de fotos de M.M.P.LA PINTORA GATERA ASUNCIÓN TORRES EXPOSA A LA CASA DE CULTURA DE DÉNIA

20140925222308-asuncion.jpg

Celebrant les sis dècades que porta pintant

L’alcaldessa i el regidor de Cultura de Gata han estat presents a la inauguració de la seua mostra de pintures

La pintora Asunción Torres Signes exposa des de hui dia 25 fins l’11 d’octubre, la seua obra a la Casa Municipal de Cultura de Dénia, celebrant així els seixanta anys que porta pintant.

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes Caselles, i el regidor de Cultura, Juan Pedrós Taléns, han estat presents aquesta vesprada a l’acte de inauguració. Han acompanyat a la pintora gatera, la seua família i nombrosos amics, a la seua exposició a Dénia. Les obres, exposades a la primera planta de la Casa de la Cultura de Dénia, són un reflexe dels sentiments d’aquesta gatera tan estimada per tots, i es podran visitar estos dies en horari de mati (11 a 14 hores) i vesprada (17 a 21 hores), així com els dissabtes (11 a 13,30 hores i 18 a 21 hores). Cal dir que, en breu, Asunción Torres també exposarà a Gata.

Fent un repàs per la seua trajectòria, direm que la pintora naixqué a Gata i començà Belles Arts a València l’any 1955 amb el pintor i catedràtic Don Manuel Sigüenza. L’any 1959 va exposar per primera vegada les seues obres i ho va fer a la Caja de Ahorros d’Alacant en 1959. Després ho va fer a la Casa Americana (València), el Cercle de Belles Arts de Lleida, de nou a a Alacant i València, també a Gandia, a Caracas (Veneçuela), a la ciutat francesa de Lyon, a Cap, a Suïssa, Moraira, Xàbia, Pedreguer, Els Poblets, el mateix lloc que ho fa ara, Dénia, Gata i Benissa.

Foto de Inma Ginestar Torres.
FONTS: Foto portada i text, Ajuntament de Gata. Foto interior: Inma Ginestar Torres.


LA PREMSA PARLA DE...la XI Fira Gata al carrer, que serà els dies 11 i 12 d'octubre

L'event serà presentat dimarts dia 30 a les 19 hores, davant l'Ajuntament

Ja comencen els diaris a publicar informació al respecte de la pròxima cita comercial i gastronòmica gatera, la XI Fira Gata al carrer 2014, que serà els dies 11 i 12 d’octubre. Ja vos informava ahir de la notícia. Hui es publica. Concretament, el diari LAS PROVINCIAS titula: "La XI Fira Gata al carrer tendrá lugar los días 11 y 12 de octubre". Al subtítol: "Entre las actividades programadas en esta edición destacan una matinal motera, ajedrez, encuentro de labores y un taller de "lindy hop".

Ací teniu l’enllaç a la notícia al diari digitalment: http://www.lasprovincias.es/marina/201409/26/fira-gata-carrer-tendra-20140926002727-v.html.

Presentació de la fira

Per altra part, l'alcaldessa i el regidor de Comerç han convocat la premsa per a presentar dimarts 30 de setembre a les 19 hores la XI Fira Gata al Carrer. Ho faran davant l'Ajuntament i serà abans de començar el plenari ordinari de setembre, que tindrà lloc a les 20 hores.

FONT: diari LAS PROVINCIAS 26-9-2014.DIMARTS DIA 30 DE SETEMBRE, PLE ORDINARI: 20 hores

El pròxim dimarts, 30 de setembre, serà el plenari ordinari de l’Ajuntament de Gata de Gorgos. A la Casa Consistorial, al saló de sessions, es reuniran els regidors presidits per l’alcaldessa, a les 20 hores i tractaran el següent orde del dia:

 

ORDE DEL DIA

1.- DESPATX ORDINARI. 1.1.- Lectura i aprovació, si procedeix, d’actes de sessions anteriors. 1.2.- Dació de compte de decrets de l’Alcaldia. 1.3.- Dació de compte, si procedeix, d’assumptes econòmics. 1.4.- Dació de compte, si procedeix, d’assumptes judicials. 1.5.- Dació de compte d’altres assumptes.

2.- CULTURA. 2.1.- Modificació estatuts de la MACMA. 2.2.- Acceptació de la donació Obres Musicals. 2.3.- Moció sobre espais culturals.

3.- CENTRAL: 3.1.- Moció modificació Llei Electoral Valenciana, nº de diputats i forma elecció. 3.2.- Creació Comissió informativa Especial Convenis Urbanístics.

4.- MEDI AMBIENT: 4.1.- Sol·licitud de subvenció Pla Estalvi Energètic de l’Excma. Diputació.

5.- EDUCACIÓ: 5.1.- Petició modificació de l’esborrany de Decret Currículum d’Educació Primària.

6.- BENESTAR SOCIAL: 6.1.- Moció per a instar a la Conselleria de Benestar Social per a complementar l’ordre 14/2014, de 16 de juny, per la qual es regulen i convoquen ajudes per al desenvolupament i programes d’atenció de necessitats inclusió social a menors i les seues famílies en període estival per a l’any 2014. 6.2.- Moció institucional per demanar l’exempció de l’IVA als serveis d’atenció infantil.

7.- HISENDA: 7.1.- Compte General 2013. 7.2.- Aprovació del límit de la despesa no financera. 7.3.- Pressupost General Ajuntament del 2014. 7.4.- Modificació Ordenança Fiscal IBI, sobre tramitació procediments.

8.- ASSUMPTES D’URGÈNCIA.

9.- PRECS I PREGUNTES.

FONT: Ajuntament de Gata.LES TENDES DE CANASTES DE LA PLAÇA D'ESPANYA, NOU REPORTATGE DEL BLOG "QUIERO PUEBLO, QUIERO GATA"

20140926173533-image-8.jpg

L'últim reportatge que podem llegir i veure al blog "Quiero pueblo, quiero Gata" ens descobrix una zona comercial tradicional i antiga del poble, comercialment parlant, la Plaça d'Espanya, també dita popularment i internacionalment "la plaça de les canastes".

"La “Plaça d’Espanya”, todo un centro comercial al aire libre", aquest és el títol del reportatge de Lumi Requejo, que s'acompanya amb diverses fotografies. A la portada en teniu una d'elles.

Comença l'article aixina: "La plaça d’Espanya és un dels racons més coneguts de Gata. Per davant d’ella transcorre la carretera Nacional 332, de manera que milers de persones passen diàriament per aquest lloc important per a l’economia local. Més que una plaça, és un centre comercial a l’aire lliure. En ella es concentren negocis de venda de cistells, bosses, mobles i decoració que van contribuir a donar fama a la localitat i van atraure, atrauen, a milers de turistes a la recerca dels productes artesans. També hi ha, ara com ara, bars i restaurants, venda de vins, raïm passa, caves i altres productes relacionats amb la terra..."

Podeu llegir-lo al següent enllaç: http://quieropueblo.es/2014/09/26/la-placa-despanya-todo-un-centro-comercial-al-aire-libre/.

Reciclaje Decoracion

 tienda de la plaza de España Gata

interior de Reciclaje Decoracion

FONT: text, fotos: blog "Quiero pueblo, quiero Gata". ¡ATENCIÓ! CANVI DE LLOC DEL SOPAR SOLIDARI DE HUI: Centre Social Integrat, a les 21 hores

AVÍS D’ÚLTIMA HORA!!.

Els organitzadors del SOPAR SOLIDARI (la ONG Cáritas Gata) comuniquen que, en previsió d’algun arruixat i tal com està el temps, es trasllada el sopar a la planta baixa del Centre Social Integrat. Serà a les 21 hores. Cal recordar que el sopar té com a finalitat recaptar fons per a contribuir al muntatge de dues aules de Primària del col·legi de Santo Tomás de València, a l’extraradio de Lima (Perú), on està de missió el rector gater Vicent Font i Pedro. 

Amb aquest acte, es donarà per començat el programeta de les festes de Sant Miquel, que estaran afectades, sens dubte, per la possibilitat de pluges, al llarg del cap de setmana i dilluns. Cal recordar també que, demà dissabte, estan prevists a partir de les 20 hores els altres actes, teatre, sopar i ball, al pati de les escoles. Esperem que el temps no malbarate la programació. El mateix desitgem per als actes de diumenge i dilluns. Aniré informant-los. 

 CONEIXEU...L'ALTRA GATA, la de Cáceres, la de la serra ?

20140926231548-gatacaceres1.jpg

Comence hui una sèrie de imatges que ens transportaran en l’espai a l’altra GATA, a la de la província de Cáceres, homònima de la nostra Gata fins que un dia es va acordar que nosaltres portarem l’acabament DE GORGOS. Tot això serà possible gràcies al contacte pel facebook que he pogut fer amb Lupe Pérez, gerent propietària dels Apartaments Rurals La Colmena a GATA, la de la Serra del mateix nom. Mitjançant imatges ens introduïrem amb vistes generals, de carrers i places, de la gata cacerenya.

Seguint els comentaris que fa l’alcalde de GATA, Miguel A. García, a la presentació de la pàgina web de l’Ajuntament d’aquell poble homònim al nostre diu: "una villa histórica y abierta a todos, residentes y visitantes. Gata fue declarada Bien de Interés Cultural con categoría de Conjunto Histórico en el año 1996. Ya es un destino turístico donde el visitante puede disfrutar de naturaleza, tradición y cultura, así como degustar su gastronomía y proporcionarles el merecido descanso en sus diversos alojamientos rurales."

Ja sabeu, de la mà de les imatges i fotos de Lupe Pérez i de la pàgina del seu ajuntament, coneixerem un poc més al nostre poble homònim de la província de Cáceres. Finalment, una curiositat més: ells són "gateños", nosaltres "gateros". 

A la imatge, una vista general del poble de GATA (Cáceres).FESTES DE SANT MIQUEL, GATA: SOPAR DE CÀRITAS DE FRATERNITAT AMB UN FI SOLIDARI

20140927171751-soparcaritas.jpg

  Anit es va celebrar davant del Centre Social, a la mateixa terrassa, donat que no plovia, el SOPAR DE SANT MIQUEL organitzat pel grup de Càritas, un sopar de fraternitat amb un fi solidari. Esta va ser la primera activitat del curso pastoral de la parròquia. Tot allò que es va recaudar anirà destinat al col·legi Santo Tomás de Villanueva a Perú, en el que actualment està el missioner fill de Gata Vicent Font Pedro. L’organització agraïx la presència dels que van participar, així com als voluntaris.

  Foto de Parroquia Gata Gorgos.
  A la imatge de la portada de l’article, els participants al sopar a la terrassa. A la foto interior, el grup de Càritas dins del saló.
  FONT: Fotos i text, Parròquia Sant Miquel Arcàngel, Gata.


FESTES S.MIQUEL, GATA: CANVIS HUI ALS ACTES

ATENCIÓ!!

 Nou canvi i ja és el segon en dos dies. La segona jornada festiva de les Festes de Sant Miquel de Gata, porten canvi.

Han informat:

La regidoria de festes i les comissions de festes 2014 i 2015 de Gata comuniquen que degut a la pluja hi ha un canvi en la programació de les festes d'esta nit:

El teatre "Lolita, Lolita" serà a les 20'30h al saló d'actes del Centre Social.

El sopar i el ball es farà a les 22h a la pista coberta del pavelló d'Infantil (dalt de tot de les escoles).

Us esperem a tots!!IMATGES DE L'ALTRA GATA, la de Cáceres ( 2 )

20140927201450-gatacaceres2-copia.jpg

(PER A FER MÉS GRAN LA IMATGE DE GATA (CÁCERES) podeu punxar ací)

Encetava ahir la sèrie. Publicava la imatge primera de l'altra GATA, la de Cáceres. Hui es feia resó la propietària de "Apartamentos Rurales La Colmena" de la mateixa Cáceres i publicava l'enllaç al meu article del blog, comentant: 

"La otra Gata habla de nosotros !!! Nosotros los conocemos bien pues nos confunden con ellos con frecuencia... muy agradeciada por su mención a nuestros Aptos !!!".

Hui vos pose altra fotografia, la de la pàgina turística www.turismoruralgata.com que dona la informació que vos deia ahir, la Villa de GATA (Cáceres) és Bé d'Interés Cultural amb categoria de Conjunt Històric des de 1994.

FONT: foto www.turismoruralgata.com, per mig de Lupe Pérez.FESTES DE SANT MIQUEL: ANIT, SOPAR...I ORQUESTRA

20140928194821-soparsm.jpg

La possibilitat de pluja va fer que el sopar organitzat per les comissions, la que ix 2014 i la que entra 2015, de festes patronals i la regidoria de festes, es fera al pati cobert dalt de les aules d’Infantil del col·legi. Dins dels actes programats de les festes de Sant Miquel, tocava teatre (que es va fer al Centre Social) amb el grup Los Siete Comediantes i l’obra "Lola, Lolita". Després el sopar comentat i l’orquestra Zepeling, que va actuar al mateix lloc que es va fer el sopar. La comissió 2015 va començar així, oficialment, les activitats de cara al juliol-agost de l’any que ve.

  Foto de Comissio De Festes Gata.
  Foto de Comissio De Festes Gata.

  Foto de Comissio De Festes Gata.
  Foto de Comissio De Festes Gata.
  Foto de Comissio De Festes Gata.
  A les fotografies de la Comissió de Festes 2015, vegeu l’ambient i la festa. A les últimes, com preparaven els entrepans del sopar.


FESTES DE SANT MIQUEL: la vespra, carretons i globotà -avanç- ( I )

20140928214132-ppcarretonsiglobota.jpg

Vos pose ara un avanç del xicotet àlbum que faré més tard, recollint les instantànies de Vero Vives sobre les activitats que s'estan ara fent a la Plaça de l'Església: carretons i globotà.

Són, junt amb l'actuació de Quin Metall, les tres activitats festeres que hi havia hui, vespra de la FESTA DE SANT MIQUEL, que se celebra demà a Gata, festa local, tant per al treball com escolar.

Recordar-vos que l'Associació Bouera ha organitzat aquesta vesprada l'actuació dels carretons, recordant aquells temps no tan llunyans, que nosaltres hem conegut, de les vaquetes a la placeta per Sant Miquel. Després hi ha globotà. La Comissió 2015 ha estat toa la vesprada a la barraca, muntant el baret i donant servici a la gent que s'acostava.

FONT: Fotos Vero Vives.ANTONIO SALVÁ, MIGUEL ÁNGEL SERRA I PEPE MENGUAL, PREMIATS AL III RAL·LI FOTOGRÀFIC DE XÀBIA

20140928220116-pepemengual.jpg

Antonio Salvá, millor foto del tema obligat; Miguel Ángel Serra, millor col·lecció del ral·li i Pepe Mengual, millor foto del ral·li. Tres premiats gaters que han sigut nom propi al III Ral·li Fotogràfic A.F.X. de Xàbia.

Bon ambient, cordialitat entre tots els assistents i bona organització del club de fotografia de Xàbia. Imàgens magnífiques i molta dificultat per al jurat. Al final, als premis que he dit, s'han sumat la segona millor col·lecció per a Pedro Benlloch i la tercera millor col·lecció per a José "El Gallo".

Els gaters del Fotoclub Forat, tenen un pròxim objetiu i cita, ja clàssica, el "Safari Fotogràfic de la Serra de Baza", que tan bon paper fan sempre que van.

A la fotografia, la excepcional imatge que ha sigut considerada millor del ral·li de Xàbia 2014, del gater PEPE MENGUAL, president del Foto Club Forat.

FONT: Informació i foto Pepe Mengual. FESTES SANT MIQUEL 2014, GATA: ÀLBUM DELS ACTES D'AQUESTA VESPRADA: música, carretons i globotà

20140928225614-dscf3196.jpg

(ACÍ TENIU L’ENLLAÇ: PUNXEU: ÀLBUM DE MÚSICA, CARRETONS I GLOBOTÀ (Fotos Vero Vives Costa)

Com vos deia abans, ací teniu un xicotet àlbum de les activitats festeres que s’han fet aquesta vesprada a la Plaça de l’Església de Gata, amb motiu de les festes de Sant Miquel 2014. Primer, ha actuat QUIN METALL, per a posar el toc musical. Després, xiquetes i xiquets han gaudit dels CARRETONS, preparats per l’Associació Bouera de Gata. No ha faltat ni el bou embolat a escala i diverses actuacions de "vaquetes". La plaça estava plena de crialla i majorets.

Després, la Comissió de Festes 2015 ha preparat una GLOBOTÀ. Els menuts han tornat a ser els protagonistes i han començat a explotar-los tots.

També podeu veure el vídeo de SEFA SOLER, de la globotà que ha estat molt xula. Punxeu a aquest enllaç.

Foto de Anne EC.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.

A la imatge de portada, un moment molt bonic de la novedosa globotà (Foto: Vero Vives). Foto QUIN METALL, Anne EC -facebook-.HUI ÉS LA FESTA DE SANT MIQUEL, PATRÓ DE LA PARRÒQUIA

20140929150949-santmiquel.jpg

També la festa dels sants arcàngels Gabriel i Rafel

El poble de GATA DE GORGOS i més en concret la seua parròquia festeja hui dia 29 de setembre al seu patró, el Cap d’Altar, l’arcàngel SANT MIQUEL. És festa local, tant laboral com escolar. També és l’onomàstica dels Gabriel i Rafel. Des del blog felicitar-vos a tots els que porteu el nom del nostre patró i als seus compostos.

Des de fa 441, Gata és parròquia. Fa 440 anys es va constituir en Curato. Aquest migdia se celebrava la missa solemne de la parròquia. A la vesprada, serà la missa cantada pel Cor Infantil a les 19 hores. A continuació, si el temps no en fa de les seues, serà la processó i després es dispararà un castell de focs artificials, acabant aixina els actes 2014 de les festetes de Sant Miquel.

A la imatge, l'altar major. Sant Miquel el presideix.FESTES DE SANT MIQUEL: més fotos de la globotà...

20140929173139-globota2.jpg

Va ser una activitat a tindre en compte per a pròximes cites festeres. Una diversió de la que van gaudir molt els xiquets i xiquetes ahir vesprada-nit, dins de la programació de les festes de Sant Miquel Arcàngel 2014. Ací teniu unes quantes fotografies més, aquestes de la Comissió de Festes 2015, que arranca amb molta força.

Foto de Comissio De Festes Gata.

Foto de Comissio De Festes Gata.

Foto de Comissio De Festes Gata.

FONT: Fotos Comissió de Festes 2015. FESTES DE SANT MIQUEL: més fotos dels carretons...

20140929174129-carretons1.jpg

El mateix dic dels carretons, una activitat que va ser també tot un èxit, gràcies a la complicitat entre els membres de l'Associació bouera de Gata, els festers i els més menuts, que fins i tot van pegar foc a les banyes, com si d'un bou embolat de veres es tractara. La Plaça de l'Església i a les nou de la nit, a la vespra de Sant Miquel, pareixia reviure temps passats. Ací teniu algunes fotografies més de la festa d'anit.

Foto de Comissio De Festes Gata.

Foto de Comissio De Festes Gata.

Foto de Comissio De Festes Gata.

Foto de Comissio De Festes Gata.

FONT: Fotos, Comissió de Festes 2015.LA POLICIA LOCAL DE GATA FESTEJA EL DISSABTE 4 ALS ÀNGELS CUSTODIS: ja es coneix l'horari

20140929175559-poli.jpg
El proper dissabte 4 d’octubre, la Policia de Gata de Gorgos celebrarà el dia del seu patró (els Àngels Custodis) amb diverses activitats enfocades a la població. La plantilla anima a tots els veïns a participar dels diferents actes, especialment als més menuts.
L’horari és el següent: 
- A les 10,30 hores: Acte institucional commemoratiu on es realitzarà un repàs del servei de policia d’abans fins als nostres dies i expectatives futures. Comptarem amb l’ajuda del Cronista de Gata de Gorgos per a tal menester. Hi haurà un reconeixement per als dos policies condecorats per la Generalitat Valenciana.
- A les 11,30 hores: Jornada de portes obertes per mostrar dependències, material, vehicles i els més petits podran fer-se fotos vestits de policia. Alhora, es podrà veure l’exposició de dibuixos del "I Concurs de Dibuix: la policia del teu poble" realitzats pels escolars i es lliuraran els premis de cada categoria.
- A les 12,30 hores: hi haurà una prova que consistirà en desxifrar pistes que ens portaran d’un lloc a un altre fins a resoldre el misteri. Preferiblement aquesta activitat hauria de ser desenvolupada per grups familiars on hi haja 1 major que els ajude però que tinga en compte que li tocarà córrer. Només es farà una vegada pel que es prega puntualitat.
La Policia anima a tots, amb aquests reclams:
"Vols saber la història de la Policia de Gata? Acudeix a l’acte institucional al Saló de Plenaris.
Vols vore els dibuixos dels xiquets i saber qui són els guanyadors? Acudeix a la jornada de portes obertes.
Vols resoldre pistes i ajudar els teus fills / nebots / cosins / amics a resoldre l’enigma? Apunta’t a la gimcana.
T’esperem.!!!!"
FONT: Programa dia dels Àngels Custodis. Policia Loal de Gata. 


L'ÚLTIM EPISODI DE PLUGES HA DEIXAT A GATA TAN SOLS 13 LITRES; l'any pluviomètric acaba amb tan sols 223, el pitjor dels quinze últims anys

20140929183034-20140528223024-aiguamigferrando.jpg

D’octubre de 2013 a setembre de 2014 sols han caigut a Gata 223 litres per metre quadrat

L’any més plovedor va ser el 2007 amb 1.408 litres

A les acaballes de setembre, hem conegut per mig de Vicent Signes Signes "Canya", al qual li agraïm tota la informació i treball, totes les dades pluviomètriques que ha marcat al llarg d’aquest any, que són xifres molt pobres. Tan sols 223 litres per metre quadrat en els dotze mesos, amb ausència de pluges els mesos de febrer, març, juny i juliol.

Aquest és el resum de la pluja caiguda a Gata l’últim any:

Octubre 2013: sols dia 7, 4 litres // Novembre 2013: dia 14, 17 litres; dia 16, 42 litres i dia 28, 21 litres. Total: 80 litres. // Desembre 2013: dia 1, 43 litres; dia 2, 9 litres i dia 3, 11 litres. Total: 63 litres. // Gener 2014: sols dia 18, 5 litres. // Abril 2014: sols dia 2: 6 litres. // Maig 2014: sols dia 28, 18 litres. // Agost 2014: dia 14, 4 litres, i dia 16, 30 litres. Total: 34 litres. // Setembre 2014: dia 22, 3 litres i dia 26, 10 litres. Total: 13 litres.

En els últims 15 anys, s’ha recollit una mitjana de 843 litres, sent l’any menys plujós aquest 2014, amb els ja dits 223 litres, seguit de 1998 amb 382 litres. L’any més plujós va ser el 2007, amb 1.408 litres, que va portar aquella gota freda tan especial dels dies 10, 11 i 12 d’octubre.

FONT: Dades pluviometre de Vicent Signes Signes. Foto: Miguel Ferrando, l'Avinguda d'Alacant de Gata un dia de pluja.

 ÀLBUM DE FOTOS: FINAL DE FESTES, SANT MIQUEL 2014: MISSA, PROCESSÓ I CASTELL

20140929225501-sant-miquel.jpg

(ÀLBUM DE FOTOS DE LA MISSA, PROCESSÓ I CASTELL)

Ací vos deixe l'àlbum de fotografies dels últims actes de les festes de Sant Miquel 2014. A les 19 hores s'ha fet la missa solemne, que han concelebrat el fill de Gata, missioner a Perú, Vicent Font, i el rector de la parròquia Francisco M. Murillo.

A les 20 hores s'ha celebrat la processó pels carrers de Gata amb la imatge del patró. als actes han assistit les autoritats municipals, els festerets i una festera dama amb el seu acompanyant, ja que la resta estaven fora estudiant, i el poble en general, tots acompanyats per la banda Unió Musical. A continuació, des de la replaceta del carrer Sant Vicent s'ha disparat un castellet de focs artificials.

Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.

FONT: Fotos de l'àlbum, Vero Vives.S'AMPLIA LA PROHIBICIÓ DE CREMES AGRÍCOLES FINS EL 15 D'OCTUBRE

Una important informació es recollia ahir dilluns, 29 de setembre, per mig del Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV). La prohibició de cremes agrícoles, que estava marcada fins el 30 de setembre, és a dir hui, s'ha ampliat per decret del Consell FINS EL 15 D'OCTUBRE, donat l'alt risc d'incendis forestals que encara continua, degut a la sequera que patim. Les últimes pluges han fet una mica més humit el terreny, però encara no és suficient.

Els diaris publiquen hui ja la notícia. INFORMACIÓN titula: "El Consell amplía la prohibición de quemas hasta el 15 de octubre". Al subtítol: "La medida se ha adoptado ante el alto riesgo de incendios forestales que persiste en los montes de la Comunidad debido a la prolongada sequía". Ací teniu l'enllaç a la notícia en digital: http://www.diarioinformacion.com/alcoy/2014/09/30/consell-amplia-prohibicion-quemas-15/1550540.html.

FONT: diari INFORMACIÓN 30-9-2014.

 RECORDEN: HUI HI HA PLE ORDINARI, 20 hores i presentació Fira Gata al carrer (19 hores); demà tall d'aigua potable general (9-15 hores)

Tres informacions que afecten al poble es produïran entre hui i demà. Comence per la més important, hui dimarts dia 30 -últim dimarts de mes impar- serà el ple ordinari de l’Ajuntament, a les 20 hores, a l’Ajuntament. Recordar-los que a l’orde del dia destaquen: en l’apartat de Cultura, l’acceptació de la donació d’obres musicals i una moció sobre espais culturals. En l’apartat central, la creació d’una comissió informativa especial per a convenis urbanístics. En el capítol de Benestar Social, una moció sobre ajudes al desenvolupament i programes d’atenció de necessitats inclusió social a menors i les seues famílies, així com una altra moció institucional per demanar l’exempció de l’IVA als serveis d’atenció infantil. En Hisenda, finalment, es tractara l’aprovació del límit de la despesa no financera.

Una hora abans, a les 19 hores i davant l'ajuntament serà presentada als mitjans de comunicació i a tots en general la XI Fira Gata al carrer. Estaran presents el president de Comerç Gata, Vicent Fornés; el regidor de Comerç, Guillermo Cholbi i l'alcaldessa Maite Signes.

Per altra part, anuncia l’empresa municipal SÒLGATA que demà dimecres, de 9 a 15 hores, es tallarà l’aigua potable a tot el poble, per obres en un depòsit. Alerta i tinguen preparades alternatives a l’ausència d’aigua per a demà matí.

FONT: Ajuntament de Gata. Sòlgata.COMENÇA EL COMPTE ENRERE PER A LA FIRA GATA AL CARRER XI 2014

20140930232911-1937498-10205025799069743-4349756751336173063-n.jpg

Ací teniu a la directiva de "Comerç de Gata" junt amb els regidors i alcaldessa i la gata aue dona vida a la FIRA GATA AL CARRER. Ja és quasi, quasi una realitat. Hui s'ha presentat i demà vos parlaré d'eixa presentació. Mentres podeu veure, com vos deia, a tots els que faran possible l'organització de l'event comercial que ja traspassa el poble i la comarca, la Fira Gata al Carrer 2014. ¡¡ Ah, recordeu que és els dies 11 i 12 d'octubre, per si algú encara no s'ha enterat !!.

FONT: Comerç de Gata. Fira.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris