Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Octubre de 2014.

COMERÇ DE GATA PRESENTA LA XI EDICIÓ DE LA FIRA GATA AL CARRER 2014

20141001150332-img-0005.jpg

L’alcaldessa Maite Signes va dir que la fira és "un ent viu que canvia mantenint la seua esència”

Se celebrarà els dies 11 i 12 d’octubre, dissabte i diumenge

Els comerciants, les associacions i els veïns de Gata, en general, es preparen per a una nova edició de la Fira Gata al carrer que fou presentada oficialment ahir per la vesprada. L’acte va reunir a membres de l’associació "Comerç de Gata", representants del govern local, expositors i mitjans de comunicació. L’objectiu, donar a conéixer l’edició número onze, que tindrà lloc els dies 11 i 12 d’octubre.

La presentació es va fer al voltant un gat gegantesc, símbol de la fira i un stand en el que es van mostrar els productes d’alguns dels establiments que van a participar. Embutits artesans, vins, labors, bicicletes, mobles, bossos i complements, sombreros, motocicletes… Una xicoteta mostra del que els comerciants de Gata oferiran i el públic es trobarà en la seua visita als stands d’esta edició.

El president de "Comerç de Gata", Vicent Fornés, va exposar els detalls de la fira comercial, que estarà arropada per la mostra gastronòmica, el mercat solidari, l’àrea de jocs infantil, l’exhibició d’aus de raça i els gastrobars. També va fer un repàs de les nombroses propostes per a tots els públics que es concentren a la programació, com la tradicional partida múltiple d’escacs, un concurs de cóctels, tallers i mostra de boixets, calat i brodat, música a l’aire lliure, taller d’energies renovables, cates d’embutits, proves de motos, exposició Art al Carrer, passacarrers de dolçaina i tabalet, tallers de restauració de mobles, de castanyoles, de cocteleria, de Lindy Hop (ball), desfile de moda infantil, matinal motera, eco karts, encontre de labors, videojocs…

A més, Vicent Fornés destacà l’estreta col·laboració que s’ha donat este any entre l’ajuntament i Comerç de Gata. El president senyalà que en esta edició ha hagut una gran iniciativa, s’han presentat moltes idees i projectes fins l’últim moment. I es mostrà “satisfet” amb la tasca realitzada per a garantir l’èxit d’una Fira Gata al Carrer que va a rebre, va dir, uns 25.000 visitants.

En l’acte estigueren també  presents l’alcaldessa de Gata, Maite Signes, i el regidor de Comerç, Guillermo Cholbi. La primera edil opina que aquesta es ja una fira “madura”, a més de “viva”. “És un ent viu que canvia cada any i s’adapta a les noves tendències mantenint la seua esència, que es mostrar Gata”. Segons digué Signes, la Fira funciona “gràcies a la unió de tres forces: la coordinació de l’ajuntament, l’associació de comerciants i l’organització (Factoria d’Idees)”.

Per la seua part, Guillermo Cholbi senyalà que més de 400 persones de la localitat s’involucren en la fira i que la unió va més enllà del teixit comercial i els veïns de Gata, estenent-se, inclús, al planol polític.

 

A la fotografia, d'esquerra a dreta mirant-la: Juan Pablo Signes (director de Factoria d'Idees), el regidor de Comerç Guillermo Cholbi; l'alcaldessa Maite Signes, i el president de Comerç Gata, Vicent Fornés.


FONT: Fotos i text Factoria d’Idees, per a IX FIRA GATA AL CARRER.NOVA ENCOMANDA PER A SÒLGATA: GESTIONARÀ LA RECOLLIDA DE RESIDUS

20141001151612-100-9367.jpg

La societat municipal Sòlgata assumirà la gestió del servei de recollida de fem urbà, neteja viària i arreplegada selectiva del municipi. Així és va aprovar en el plenari celebrat anit amb els vots favorables dels grups municipals del PP i Compromís.

L’alcaldessa, Maite Signes, va explicar que el contracte amb l’empresa que actualment presta el servei finalitza a novembre, és per això el moment oportú per a plantejar la gestió pròpia. A més, va afegir que la mercantil municipal ja ha assumit altres serveis de manera positiva com la gestió de l’aigua potable.

Maties Monfort, portaveu de Compromís, va argumentar que recolzaven que Sòlgata assumira la gestió ja que podia donar un servei de qualitat a un menor preu.

Per la seua part, el regidor socialista Vicent Pineda va explicar que el seu grup s’abstenia per què consideraven que faltaven dades concretes sobre la gestió i la maquinària de què disposen.

Arrel d’esta encomanda, també es va dur al plenari una proposta de reducció de la Taxa d’arreplegada, tractament i eliminació de residus sòlids urbans. La taxa es redueix un 8%, així les vivendes passaran a pagar 107 euros i a les empreses es produirà una reducció lineal.

Guillermo Cholbi va explicar que esta baixada es produïa gràcies a l’encomanda de gestió a la societat municipal, ja que es reduïen els costos del servei.

El punt es va aprovar amb els vots a favor del PP i Compromís i l’abstenció del PSPV.

Així mateix, el plenari va aprovar un reglament regulador de l’ús i explotació de l’Ecoparc que també gestiona Sòlgata.

FONT: Text i foto: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 SABIEU QUE?...la família Broseta va estar a "El Hormiguero" portant-li a Pablo Motos noves guitarres

20141001152408-10672289-905951432767458-2538892184670554328-n.jpg

La foto no té desperdici. Pare i fills Broseta, empresa de guitarres que treballa al terme de Gata, van tornar al plató del conegut programa EL HORMIGUERO. Des del mateix plató de gravació van presentar, com podeu comprovar, els nous models de guitarres Francisco Bros per a l'amic de la casa Pablo Motos, el presentador. Les guitarres són per a la nova temporada del programa i ell va utilitzant-les quan té convidats o té que interpretar alguna melodia.

Comentaven els Broseta: "És tot un plaer i un orgullo per la nostra part, seguir treballant en les guitarres oficials de EL HORMIGUERO, després de tantes temporades treballant junts".

A la imatge, pare i fills Broseta junt a Pablo Motos.

FONT: Guitarras Bros.LA PREMSA PARLA DE...la presentació de la Fira Gata al Carrer XI edició

20141001153345-cuenta-fira.jpg

Els diaris INFORMACIÓN d'Alacant i LEVANTE-EMV a la seua edició La Marina de hui dimecres 1 d'octubre publiquen la presentació de la fira Gata al Carrer, la seua XI edició d'enguany. Titula: "Cuenta atrás para la "Fira Gata al carrer". Ací teniu l'enllaç del diari alacantí: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/10/01/cuenta-fira-gata-carrer/1551019.html.

També el diari digital "Xabiaaldia.es" també publica la presentació i titula: "La XI Fira Gata al Carrer se celebrará los días 11 y 12 de octubre". És un reportatge de Carlos López Soria. Ací teniu l'enllaç: http://www.xabiaaldia.es/comarca/la_xi_fira_gata_al_carrer_se_celebrara_los_dias_11_y_12_de_octubre-10130.html.

A la fotografia, una imatge de la presentació publicada als diaris INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV.CALENDARI GATER: OCTUBRE, EL MES DE LA FIRA GATA AL CARRER

Sens dubte, l’aconteixement comercial i social més important del mes d’octubre que hui encetem és la Fira GATA AL CARRER 2014, que va ser presentada ahir dimarts en societat. Ja ha començat el compte enrere, ja calfen motors...

Però quins aconteixements més té OCTUBRE a Gata:

- Divendres, 3 d’Octubre: 12 hores, volteig de campanes, església Sant Miquel Arcàngel. Assenyalarà l’entrada a l’arquebisbat de València del nou Arquebisbe, cardenal monsenyor Antonio Cañizares. L’entrada oficial serà dissabte 4 a la catedral de València.

- Dissabte, 4 d’Octubre: la Policia Local festeja als seus patrons, ÀNGELS CUSTODIS. Al llarg del matí hi haurà actes i activitats.

- Diumenge, 5 d'Octubre: Un autobús de feligresos de Gata eixirà cap a ALBAL, per acompanyar a l'entrada del rector fill de Gata a les parròquies de Nostra Senyora dels Àngels i de San Carles Borromeo a aquell poble valencià.

- Dijous, 9 d’Octubre: És festa. Dia de la COMUNITAT VALENCIANA.

- Dissabte 11 d’Octubre: XI FIRA GATA AL CARRER. Tot el dia.

- Diumenge, 12 d’Octubre: XI FIRA GATA AL CARRER. Tot el dia. A més, és la festa de la patrona de la GUÀRDIA CIVIL. Els membres del destacament de Gata la celebraran. La missa de 12,30 hores serà especial per a ells.

(Si teniu algun acte, alguna associació gatera i voleu que s’afegisca ací, sols teniu que comunicar-ho. Aniré omplint el calendari).DIVENDRES 3 D'OCTUBRE, VOLTEIG DE CAMPANES, PER L'ARRIBADA DEL NOU ARQUEBISBE CARDENAL CAÑIZARES

20141001183757-220px-antoniocanizares2.jpg

Les campanes de la torre de l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel voltejaran divendres dia 3 d’octubre de 2014, com ho faran en totes les parròquies i esglésies de l’arxidiòcesis de València. Tocaran en senyal de goig coincidint amb l’arribada de l’arquebisbe electe de València, el cardenal Antonio Cañízares, a la diòcesis valentina. Serà just a vint-i-quatre hores de la seu presa de possessió a la Catedral. Està previst que el cardenal  entre a l’arxidiòcesis per carretera, a la A-3, procedent de Madrid al terme de Villargordo del Cabriel, primera localitat del territori diocesà venint des de la capital d’Espanya.

Més informació podeu trobar-la al següent enllaç: http://www.archivalencia.org/contenido.php?a=6&pad=6&modulo=37&id=10813&pagina=1 de la pàgina de Notícies AVAN.

FONT: AVAN (Notícies de l’arxidiòcesis de València). Foto: Internet.GATA, PRESENT A MADRID AMB LA XARXA INNPULSO I EMPRENEDORS LOCALS

20141002122557-jaume.jpg

Van estar presents ahir l’alcaldessa, el regidor de Comerç, Jaume X. Soler i la seua dona

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, va participar al llarg del dia d’ahir a la I trobada d’Alcaldes de la Xarxa Innpulso i Emprenedors Locals. Gata, que té el premi de "Ciutat de la Ciència i la innovació Innpulso" per dos voltes (2010 i 2014), va participar en la trobada presentant l’empresa local Botànica Mediterrània S. L. , de Jaume X. Soler.

A la trobada, cada Ajuntament participant havia de fer una exposició, presentar el poble i l’empresa. Gata, que per ordre de llista tenia el 5é torn de participació a la categoria de pobles de menys de 20.000 habitants, va fer una excel.lent exposició. Una primera part va córrer a càrrec de l’Alcaldessa, Maite Signes, i una segona on es va explicar les innovadores idees, tècniques i recursos de Botànica Mediterrània, a càrrec de Jaume X Soler. El projecte del nostre poble va tindre molt bona acceptació entre els assistents.
A la trobada, realitzada a Madrid, també estaven presents el regidor de foment econòmic i comerç, Guillermo Cholbi, i la dona de Jaume, Magda, qui sens dubte va ser la persona que més va creure en el projecte que va presentar Gata.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos. 

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

FONT: Fotos i text, Ajuntament de Gata.HUI, DIJOUS, DONACIÓ DE SANG I CONFERÈNCIA DEL GRUP "DE REÜLL"

Dos actes tenim hui a Gata. Un és la tradicional DONACIÓ DE SANG, que tindrà lloc al saló d'actes del Centre Social, de les 17 a les 20,45 hores.

L'altre és la conferència del cicle del grup "De Reüll". Es titula: "La influència de l’anàlisi del disseny etnogràfic en l’artista contemporani". A càrrec de Jesús Pérez Pallisé, Dr. Laboratori de Recerca del Pensament Creatiu ICA. Tindrà lloc a la sala de conferències del Edifici Polivalent Juvenil, a les 20 hores.

FONT: Infoturism Gata.AHIR DIVENDRES 3 VA PLOURE BON ARRUIXAT A GATA: 18 LITRES

20141004085614-canyaplujadiv3.jpg

Després d'un dia sense blog i des de que va començar sols no he escrit dos o tres dies, torne a la informació local. Parlant del temps. Ahir, segons la medició de Vicent Signes Signes "Canya" es van recollir a l'arruixat que va fer a mitjan matí uns 18 litres, que bons són. Cal recordar que l'any metereològic encara es va tancar amb 3 litrets més caiguts entre els dies 29 per la nit (dia de Sant Miquel) i 30, dilluns. Per tant es va quedar amb 16 litres el setembre de 2014 i l'any pluviomètric amb 226 litres.

Precisament, de les fotografies que tots els divendres l'amic "Canya" posa des de la finestra de la seua perruqueria, ahior era una de les més significatives. Ahí tenim a la dona amb paraigües i es nota que caïa i forta l'aigua. Era el moment.

FONT: Foto Vicent Signes "Canya", de la seua sèrie dels divendres matí.HUI, FESTA DE LA POLICIA LOCAL A GATA: repàs històric de la Policia fins hui

20141004091209-poli.jpg

Hui dissabte dia 4 d’octubre és la Festa de la Policia Local de Gata, que festeja als seus patrons els Àngels Custodis. Dins del programa festiu, a les 10.30 hores em toca participar com a CRONISTA DE GATA, ja que es va demanar per part de la seua regidora María Rosa Simó la meua col·laboració. En el torn d’intervencions i parlaments, faré un resum històric de la policia municipal, des dels anys 40 del segle XX fins l’actualitat, amb el recolzament d’imatges i dates. 

Vos deixe, de nou, tota la programació que regirà aquest matí:

 

- A les 10,30 hores: Acte institucional commemoratiu on es realitzarà un repàs del servei de policia d’abans fins als nostres dies i expectatives futures. Comptarem amb l’ajuda del Cronista de Gata de Gorgos per a tal menester. Hi haurà un reconeixement per als dos policies condecorats per la Generalitat Valenciana.
- A les 11,30 hores: Jornada de portes obertes per mostrar dependències, material, vehicles i els més petits podran fer-se fotos vestits de policia. Alhora, es podrà veure l’exposició de dibuixos del "I Concurs de Dibuix: la policia del teu poble" realitzats pels escolars i es lliuraran els premis de cada categoria.
- A les 12,30 hores: hi haurà una prova que consistirà en desxifrar pistes que ens portaran d’un lloc a un altre fins a resoldre el misteri. Preferiblement aquesta activitat hauria de ser desenvolupada per grups familiars on hi haja 1 major que els ajude però que tinga en compte que li tocarà córrer. Només es farà una vegada pel que es prega puntualitat.
La Policia anima a tots, amb aquests reclams:
"Vols saber la història de la Policia de Gata? Acudeix a l’acte institucional al Saló de Plenaris.
Vols vore els dibuixos dels xiquets i saber qui són els guanyadors? Acudeix a la jornada de portes obertes.
Vols resoldre pistes i ajudar els teus fills / nebots / cosins / amics a resoldre l’enigma? Apunta’t a la gimcana.
T’esperem.!!!!"
FONT: Programa dia dels Àngels Custodis. Policia Local de Gata. 

 LA POLICIA LOCAL DE GATA PARTICIPA EN EL V CONGRÉS DE GOVERN, ADMINISTRACIÓ I POLÍTIQUES PÚBLIQUES A MADRID

20141004234041-polismadrid.jpg
L'Ajuntament de Gata de Gorgos va estar present al V Congrés Internacional en Govern, Administració i Polítiques Públiques que es va celebrar a Madrid els dies 29, 30 de setembre i 1 d'octubre. Maria Rosa Simó (Regidora de Governació) va assumir la representació política de l'Administració Local mentre que Rafa Bover i Haniel Monsonís (Policia Local) van realitzar una ponència que va defensar l'ús de les TIC com a eina preventiva eficaç en matèria de seguretat pública.
Aquesta activitat que estava programada de 09:30 a 11:30 hores es va allargar fins a les 14:00 hores com a fòrum de debat a causa de l'interès dels assistents. També participàrem de les ponències "Xarxes Socials per a Adminstracions Públiques Obertes", "Els Reptes de l'Administració Local" i "Bones Pràctiques i Experiències Innovadores". Va ser una oportunitat molt bona per intercanviar opinions i experiències amb representants d'Argentina, Uruguai i Colòmbia especialment.
  Foto de Policía Gata de Gorgos.
A la imatge de la portada, Haniel Monsonía, María Rosa Simó (regidora) i Rafael Bover. A la imatge interior, un moment de la ponència.


EL DIA DE LA POLICIA A DÉNIA AGRAÏXEN A PROTECCIÓ CIVIL LA SEUA TASCA A L'EXTINCIÓ DE L'INCENDI DEL MONTGÓ

20141004235238-juanviparticipamontgo.jpg

Protecció Civil de Gata va estar representada pel seu cap, Joanvi Vallés

El passat dia 2, dijous, l'ajuntament de Dénia va aprofitar els actes del Dia de la Policia 2014 per a homenatjar als voluntaris de Protecció Civil de la comarca, entre ells la de Gata, per les tasques en l'extinció de l'incendi forestal que es va patir al Parc del Montgó a setembre. A la carta d'agraïment, que de Protecció Civil de Gata, va rebre el cap de l'agrupació Juanvi Vallés, també es destacava "la professionalitat, l'esforç i la coordinació dels efectius desplegats".

A la imatge (propietat de Dénia.com), vegeu a Joanvi Vallés a la part esquerra mirant la foto, agatxat.IMATGES CURIOSES: s'en va l'estiu, s'en va el temps d'escaldar

20141005174020-cacapepe-copia.jpg

(Per a contemplar la imatge amb tota la seua bellea i fer-la més gran, PUNXEU ACÍ)

La foto de PEPE MENGUAL, un expert i amant de la fotografia, ens deixa una bona sensació d'estiu, aprofitant el costum agrícola més estimat hui per hui per la Marina Alta. El blanc i negre ben aprofitat, el moviment ben captat, donem con a resultat una preciosa imatge, que trenca amb les tradicionals. Ací vegeu com la caça (receptacle metàl·lic per a posar dins el raïm, abans d'introduir-lo dins la caldera, es somergix al costat de la bromera. Capta l'ull artificial, ajudat de l'ull natural, perfectament aquesta sincronia.

S'en va l'estiu, com posava al títol, s'en va el temps d'escaldar...però queden imatges tan espectaculars com aquesta. Pepe és el president de FotoClub Forat de Gata i mestre de la fotografia. Ahí teniu una bona imatge.

FONT: Fotografia de Pepe Mengual, pujada al seu facebook.LA PLAQUETA DE LA COVA DEL PARPALLÓ S'EXPOSARÀ A LA FIRA GATA AL CARRER 2014

20141005174527-plaquetaparpallo.jpg

La plaqueta del Parpalló eixirà al carrer i s’exposarà a la propera Fira Gata al carrer, que se celebra 11 i 12 d’octubre, per donar a conèixer el procés de restauració que s’ha dut a terme a la peça més destacada de la col·lecció museogràfica local.

Es tracta d’una plaqueta de 12.000 anys d’antiguitat trobada a la Cova del Parpalló l’any 1957 per dos aficionats a la paleontologia de Gata, Jaime Soler Signes i José Vte Soler Mulet. La peça va ser cedida a l’ajuntament quan es va crear la Col·lecció museogràfica local del municipi.

Després de molts anys en el seu estat original, el passat any va concloure un procés de restauració que va dur a terme l’Institut València de Conservació i Restauració de bens culturals. Ara torna al seu lloc, però abans la regidoria de Cultura, que dirigeix Juan Pedrós, ha volgut donar a conéixer a la població i visitants la que esta considerada una de les millors peces del jaciment.

Esta acció forma part dels aspectes que des de l’ajuntament de Gata es volen destacar en la propera Fira Gata al Carrer, potenciant els actius culturals del nostre municipi. Serà així com, a més de la vessant més artesanal del poble, que estarà representada pels artesans que participen a la fira, es vol destacar la part de tradició agrícola i patrimoni cultural.

Segons l’alcaldessa de Gata, Maite Signes, la representació de la institució a la fira tindrà tres aspectes. Per una banda l’artesania local estarà present a través de mans expertes que treballaran en directe la llata, l’espart, el canyís o l’encordat de cadires. A esta s’afegeix l’estand on es podrà visitar la plaqueta del Parpalló. I finalment, a rel de la integració del municipi en la Ruta dels Riu Raus, podrem trobar la tradició agrícola de la pansa i arquitectònica de riu rau amb una exposició de les eines que s’utilitzaven tant per al treball al camp com a l’escaldà i la posterior comercialització dels productes.

Guillermo Cholbi, regidor de foment, explica que també estaran representants altres organismes municipals com són l’empresa municipal Solgata i l’Escola de Formació de Persones Adultes. A més, com en edicions anteriors, des de la regidoria s’ofereix al nous emprenedors del municipi un espai expositiu gratuït amb l’objectiu de donar suport als emprenedors locals per a impulsar el seu projecte i fomentar així la creació de nous negocis a la localitat.

FONT: Foto i text. Ajuntament de Gata.NOU LOCAL PER A L'AMPA DE L'IES GATA

20141005175111-ampaies.jpg

L'AMPA de l'IES Gata es suma a les associacions que ja han signat un conveni per a la cessió d'un local municipal com a seu social. En este cas s'establiran a l'antiga escola d'adults, que -com bé sabeu- era la part més a la cantonada de l'antiga Casa dels Mestres, fent cantó entre la Costera del Grup Escolar i el carrer Sant Josep. Un nou pas per a donar resposta a la demanda dels col·lectius locals que ho sol·liciten, que estan constituits com a associacions.

FONT: Ajuntament de Gata.PRIMER MOTO-ESMORZAR, AMB MOTIU DE LA FIRA GATA AL CARRER 2014

20141005175839-motoscartell.jpg

El diumenge 12, organitzada per Motoclub Gata

Ruta, esmorzar, camiseta commemorativa, música en directe i afició. Tot això es combinarà diumenge dia 12 pel matí, dins del programa extens i varita de la Fira Gata al Carrer 2014, que com bé sabeu serà els pròxims dissabte 11 i diumenge 12. L'event esportiu i lúdic es farà a l'Avinguda de la Pau. Organitza: Motor Club Gata. Col·laboren: Ajuntament i empreses anunciadores. Es farà una recepció a les 9,30 hores; a la mateixa hora començarà la ruta motera; a les 10,30 serà l'esmorzar i a les 11 hi haurà música en directe.

FONT: Motor Club Gata.LA POLICIA LOCAL DE GATA FESTEJA ALS SEUS PATRONS, SANTS ÀNGELS CUSTODIS

20141005195258-poli1.jpg

ÀLBUM DELS ACTES DEL DIA DE LA POLICIA LOCAL, GATA (4-10-2014)

La història d'este col·lectiu a Gata la resumix en l'acte institucional

Ahir dissabte, 4 d'octubre, la Policia de Gata de Gorgos va celebrar el seu acte dels Àngels Custodis. Encara que tal dia és el 2 d'octubre, l'esmentat Cos de Policia ho celebra en dissabte perquè el dediquen als xiquets de la població. L'acte va estar dividit en 3 parts:

La primera va ser l'acte institucional. El que vos escriu, Miguel Vives, com a CRONISTA DE GATA, va fer un repàs de la història i fets de la policia de Gata, il·lustrant des del seu origen fins a l'actual estructura d'avui dia. Posteriorment vàrem vore el concepte d'evolució i la importància que té la policia local com a element preventiu en la seguretat ciutadana. Es va fer menció als 2 policies condecorats per la Generalitat Valenciana, sent aquests Francisco Boronat i Manuel López. Per acabar es van lliurar 3 plaques commemoratives: Protecció Civil pels seus 10 anys de servei, Ernesto García per tot el treball realitzat en l'anterior Direcció de la Policia Local i a la Comissió dels Reis Mags de Gata de Gorgos per tota la feina que realitzen per que aquest acte tire endavant cada any atraient cada vegada a un major nombre de visitants.

La segona part va ser el lliurament de premis de dibuixos: va ser una decisió realment difícil ja que havia dibuixos meravellosos, i per això tots els participants van tenir el premi d'un xiulet, però aquells que es van considerar els 3 millors, van tenir una samarreta de "Gata de Gorgos Police Department ". A més, vàrem visitar les motos de policia i el cotxe patrulla.

Finalment, es va fer una gimcana: va ser una bona ocasió per realitzar una activitat en família per resoldre pistes. Tot i que la cursa que van haver de fer va ser important, va valdre la pena perquè els guanyadors també van tindre la seva samarreta de Gata de Gorgos Police Department.

La Policia Local, organitzadora d'aquest event, manifestava: "Agraïm a l'alcaldessa de la població el confiar un any més en la realització de l'acte i a tots els participants per acompanyar-nos, especialment a Miguel Vives pel seu magnífic treball cronològic. Va ser meravellós vore el Saló de Plenaris ple de veïns i especialment de xiquets i xiquetes. Gràcies a tots i fins l'any que ve."

  Foto de Policía Gata de Gorgos.
  Foto de Policía Gata de Gorgos.

FONT: Informació i fotos de l'àlbum Policia Local de Gata.
IMATGES DE FESTA: els pirates gaters al reencontre

20141005195927-pirates.jpg

De quan en quan és bó exercir el dret de reencontre, de acompanyar-se pels amics, la quadrilla. Això és el que van fer un dia la penya "THE PIRATES", un grup gater que gaudix de les festes com ningú. Són festers i com a pirates gaters van fer una sopaeta al Corral del Pato. Tots junts i amb les samarretes identificatives. És, sens dubte, una imatge de festa. Podeu anar identificant-los un a un, ja que són molt coneguts al poble de Gata.

FONT: The Pirates. COMENÇA L'ACTIVITAT PARROQUIAL A GATA: Júnior i Cor Infantil

20141005205244-primerdiacor.jpg

Ahir, dissabte dia 4, van començar les activitats a la Parròquia, pel que respecta al Moviment diocesà Júnior i al Cor Infantil Parroquial, després de l'estiujeada.

Els grups júniors, que són xiquets i xiquetes de post-comunió, reprenen aquest moviment tan veterà a Gata i que va començar als anys 70 del segle XX, amb els rectors Don Manuel Frasés i Don Ignacio González. Ara, després d'un curt interval de temps, torna a funcionar el Moviment diocesà Júnior. La primera vesprada la van passar al parc del vial fent jocs i llegint l'Evangeli d'aquest cap de setmana.

Per altra part, també va començar ahir el Cor Infantil Parroquial, que dirigeix Noelia Martínez Pons. Les xiquetes i xiquets cantaran a la missa vespertina de dissabte, la dels xiquets, a les 18 hores.
ELS PARTICIPANTS AL CAMÍ DE SANTIAGO VISIONEN EL VÍDEO EN UN SOPAR DE GERMANOR

20141005210511-camisantiago.jpg

VÍDEO DEL CAMÍ DE SANTIAGO, PARRÒQUIA DE GATA (gaters, del 17 al 24 d'agost de 2014)

Tots els participants de l'excursió al Camí de Santiago, que va organitzar la Parròquia de Gata de Gorgos, del 17 al 24 d'agost d'enguany, van fer un sopar de germanor per a visionar el cridaner vídeo de les quatre etapes del viatge a peu, des de Sarriá a Santiago de Compostela. Els sopadors van tindre ocasió de tornar-se a ajuntar, recordar les vivències de la ruta i anar pensant al següent que serà l'estiu del 2015 des de Roncesvalles.

Podeu visionar el vídeo pujat ahir al Youtube per la Parròquia de Gata de Gorgos, com ho van fer ells, i voreu els 17,17 minuts, amb una música i imatges molt boniques. 

FONT: Parròquia de Gata.

 L'AJUNTAMENT INICIA EL PROJECTE D'ESTALVI ENERGÈTIC MUNICIPAL

20141006134514-estalvienergetic.jpg

L’Ajuntament de Gata iniciarà el projecte d’estalvi energètic municipal que compta amb la subvenció de la Diputació Provincial d’Alacant. L’alcaldessa, Maite Signes, i representants de la Diputació i de l’empresa Elecnor, que duran a terme el projecte, han signat l’acta de replanteig per donar inici a les obres que tindran un termini d’execució de 3 mesos.

El projecte, que compta amb un pressupost de 68.227,57 euros, suposarà el canvi de bombetes dels edificis municipals de l’Ajuntament i Centre Social, la millora de l’enllumenat de diverses zones del poble, com el canvi de lluminàries en la zona de la Font del Riu, així com millores en la instal·lació elèctrica del dipòsits d’aigua potable.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.

 HUI, 7 D'OCTUBRE, ÉS LA MARE DE DÉU DEL ROSARI

Per a totes aquelles que porten el nom de l'advocació mariana de la Verge del Rosario, feliç onomàstica. La Verge del Rosari es venerava molt a Gata. Abans de la guerra civil, la capella de la Comunió tenia una imatge, junt amb un Jesús de Natzaré i un Sant Lluís Gonzaga. A més, hi havia una confraria de la Verge del Rosari.

 AQUEST CAP DE SETMANA, DIES 11 I 12, LA FIRA AMB ENCANT: XI Gata al Carrer

20141007110908-gatfira.jpg

Ja es veuen les barraques pel poble, ja comença la gent a moure’s. Ja es farà hui el primer acte previ a la Fira: el 2n Concurs de Gin-Tonics. Ja fa oloreta a fira. Com bé saben, toca aquest cap de setmana anar de fira, "la Fira amb encant" en aquesta XI edició de FIRA GATA AL CARRER.

En aquest enllaç, que ha preparat Infoturist Gata, podeu trobar totes les activitats de la fira per als dos dies!!. De tota manera, ho resumisc baix del planol i cartell interiors: 
http://comunitatvalenciana.com/actualidad/gata-de-gorgos/agenda/11-fira-gata-al-carrer

Foto de TouristInfo Gata. 

Foto de Fira Gata al Carrer.

Recordeu: 11 i 12 D’OCTUBRE: Fira gastronòmica, Fira Comercial, Fira de l’Automòbil, Activitats infantils, Música en directe, Passarel·la de moda, Exhibició d’Aus de raça. La Fira més autèntica de la Comunitat Valenciana. Gaudix de la tradició, artesania, gastronomia de la localitat artesana per excelència.
Activitats dels dos dies: (10–22 hores): Fira Comercial, Fira del Motor, Gastrobars, Mostra astronòmica, Mercat Solidari, Taller de boixet, randa d’agulla veneciana, frivolité, brodat sobre tela de tul, calat i punt de ganxo, Taller de malla i macramé, Exhibició de colxes artesanes, Exhibició de labors, Passeig en carro, Música a l’aire llliure, Activitats infantils, Inflable “wipe out”, Mostra “Art al carrer”, Cata d’embutits, Taller d’energies renovables, Mostra de productes expositors, Exhibició d’aus de raça, Proves de motos, Taller de punts de llibres, Exhibició de la Plaqueta del Parpalló.

Dissabte 11 d’octubre: 10: 2º campionat d’Escacs; 11: Taller de cocteleria sense alcohol; 11.30: Passacarrer de “dolçaina i tabalet”; 12: Taller de restauració de mobles; 13: Taller de castanyoles; 17.30: Masterclass de cocteleria clàssica i creativa; 18: Rondalla i dances tradicionals; 18: Taller de restauració de mobles; 18: Degustació del còctel presentat al Concurs de Cocteleria de la CV 2014 (4rt classificat). 19: Hora temàtica, copes a preus especials. 20: cata de vins i vermuts de El Celler, “Vins Padró”, embotits de Ca Curro i formatges.

Diumenge 12 d’octubre: 9: Matinal motera; 10: 2n Encontre de Labors. 11: Taller de cocteleria sense alcohol. 12: Taller de restauració de mobles. 12: Cata de vins i vermuts de El Celler “Vins Padró” embotits de Ca Curro i formatges. 12: Taller de ball de Lindy hop. 17.30: Masterclass noves tendències de gin-tonic. 18: Taller de restauració de mobles. 18: Desfilada de moda infantil. 18: Degustació del còctel presentat al Concurs “Bacardi Legency 2014/15”. 19: Hora temàtica, copes a preus especials. 20: Cloenda: Concert de la Banda Juvenil de Gata.

Folleto 11ª Fira Gata al Carrer

Folleto 11ª Fira Gata al Carrer

FONT: Informació el·laborada per: TOURIST INFO GATA, Avinguda Marina Alta, 14. 03740 Alacant. Telèfon: 965757317. Correu electrònic: gata@touristinfo.net. Web: gatadegorgos.org.LA PREMSA PARLA de...la plaqueta, del pla energètic i de l'atur (paro) a Gata

20141007113105-images.jpg

Pujen, de nou, els aturats a Gata: 15 persones més

Tres informacions o notícies apareixen hui a la premsa, relacionades amb Gata. La plaqueta, el pla energètic i l’atur a Gata.

 El diari LEVANTE-EMV parla de l’exposició de la Plaqueta. Titula: "Restauración. Gata exhibirá la placa recién restaurada que contiene pinturas de hace 12.000 años". Al subtítol de l’article de A.P.F.: "La plaqueta del Parpalló será uno de los grandes atractivos de la Fira Gata al Carrer, que se celebra los días 11 y 12 de octubre". Podeu acabar de llegir la notícia al següent enllaç: http://www.levante-emv.com/marina/2014/10/03/gata-exhibira-placa-recien-restaurada/1169540.html.

El diari LAS PROVINCIAS publica a la secció de la Marina la notícia que vos avançava ahir: "Gata de Gorgos inicia los trabajos de mejora para lograr el ahorro energético". Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201410/07/gata-gorgos-inicia-trabajos-20141006232920-v.html.

Finalment, llegim al diari digital, LA MARINA PLAZA, la informació relacionada amb l’atur ("paro") de la Marina Alta i també a Gata. Titular: "El paro vuelve a subir en septiembre pese a los buenos datos turísticos del mes". De 487 persones aturades, que hi havia a Gata al final del mes d’agost, al final de setembre s’han comptabilitzat 502, quinze més. Podeu llegir tota la notícia ací: http://lamarinaplaza.com/2014/10/07/el-paro-vuelve-a-subir-en-septiembre-pese-a-los-buenos-datos-turisticos-del-mes/.

FONTS: diaris LEVANTE-EMV, LAS PROVINCIAS i LA MARINA PLAZA digital. 7-10-2014.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.619, la del 22/9-

20141007114011-limon4.jpg
Reprenc la sèrie de documents, fotografies, imatges antigues. La que pose tocava haver-se publicat el 22 de setembre. Encete una sèrie de quatre fotografies que formen part d’altres tantes captures d’un vídeo sobre el Limón Express, pujat a Youtube.
Observeu el "baret del Limonero" (Lemon’s Bar era el seu nom) i l’ambient amb taules i sombrilles. El tren turístic hui ja desaparegut estava parat a l’estació de Gata. Si mirem als voltants observareu que començava a construir-se el centre de salut, però encara no estava feta l’urbanització de Les Sorts, perquè es veuen els bancals de ceps.
*Cal ressenyar que si voleu veure el vídeo, té una duració de 6,39 minutos i el va preparar l’empresa "Benidorm Excursions". Es va publicar el 10 de juliol de 2013 i es titula: "Lemon Express por la Costa Blanca".
FONT: Vídeo "Limon Express" (publicat per "Benidorm Excursions") pujat al Youtube.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.620, la del 23/9-

20141007114422-limon2.jpg
Continuant amb la mateixa sèrie, la foto del 23 de setembre correspondria, de nou, a una altra imatge del vídeo el·laborat per "Benidorm Excursions" en 2013, sobre el tren turístic "Limón Express". Quan els turistes s’apropaven a la fàbrica de guitarres a la que acudien els turistes, principalment anglesos, alemanys i francesos, que hui té el nom de "Cashimira" al mateix carrer L’Estació. Provaven les guitarres, molts compraven, cantaven, gaudien dels costums espanyols.
 
FONT: Vídeo "Limon Express" pujat al Youtube ("Benidorm Excursions").


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.621, la del 24/9-

20141007114824-limon1.jpg
De la mateixa col·lecció de captures del vídeo del Limon, amb una fotografia molt curiosa, amb una imatge que abans podíem els gaters gaudir d’ella. Hui, malgrat a tindre el nou pont urbà del qual es podria visionar perfectament, ja no tenim al tren turístic Benidorm-Gata de Gorgos en funcionament. Mireu com estan passant la màquina i tots els vagons per dalt del pont sobre el riu, el llarg viaducte sobre el riu Gorgos que té aquest traçat viari.
 
FONT: Vídeo "Limon Express", el·laborat per "Benidorm Excursions" i pujat al Youtube.


HUI, DIMARTS, DAVANT L'AJUNTAMENT: 2n CONCURS DE GIN-TONIC (Gata al carrer 2014)

Ja comencen els actes previs a la fira GATA AL CARRER 2014. Hui, dimarts, dia 7, serà el Concurs de Gin Tonic i Combinats que  "Exclusive & Drinks" organitza amb motiu de la XI Fira Gata al Carrer. Es tracta d'una cita avalada per l'Associació Espanyola de Barmans, per tant es contarà amb la participació de coctelers professionals. 

En el concurs es donaran cita barmans de Barcelona, Múrcia, València i Alacant, que tindran que presentar propostes, tant en l'apartat de Gin Tonic, com en el de combinats. A més de la ginebra, utilitzaran vodka, ron i sotol (derivat del tequila). 
La prova es farà a les 18 hores a l'accés a l'Ajuntament de Gata.AHIR VESPRADA, SEGON CONCURS DE GIN-TONICS I COMBINATS (Fira Gata al Carrer 2014)

20141008123334-coctails1.jpg

Un total de quinze barmans participen en el Concurs de Gin Tonics de la Fira Gata al Carrer 2014

La jove gatera Aitana Julià rep els premis a la més jove i major destresa

Ahir vesprada, com feia bon temps, a la terrassa del Centre Social Integrat de Gata, es va fer el 2n Concurs de Gin-tonics i combinats, que organitzava la firma "Exclusive&Drinks". Alguns participants es van comportar espectacularment, molta curiositat per veure que donaven de sí i al jurat, entre els seus membres, el regidor de Comerç, Guillermo Cholbi, i el president de "Comerç Gata" Vicent Fornés.

A la prova van participar 15 "barmans" arribats des de distintes localitats espanyoles, que tingueren que competir en l’apartat de gin tònics i en els de combinats amb vodka, ron i sotol.

El premi al participant de menor edat recaigué en la jove de Gata Aitana Julià (14 anys), qui obtingué també el guardó a la major destresa. El millor gin tonic fou el de Sargis Korcheyan, de Manuel (Valencia); el millr combinat de ron el va fer Susana Romero, de Xixona; el millor preparat de vodka, el de Yeray Monforte (Castelló) i el millor de sotol l’el·laborà Juan Antonio Tomás, d’Elx. Els distintius a la major innovació i millor combinat comarcal els va lograr Iván Ivars, de Calp.

Els premis foren atorgats per un jurat format per, entre altres, Maximiliano Boe (Nas d’Or, Sumiller de l’Escola Valenciana i formador del CDT); Vanesa Pérez, campiona nacional de Gin Tonics en dues ocasions; Pablo Melián (gerent de Gin & Tweets); el regidor de Comerç de Gata, Guillermo Cholbi; el president de Comerç de Gata, Vicent Fornés, i el gerent de Exclusive & Drinks, Miguel Ángel Julià. El concurs el van patrocinar dotze marques i avalat per l’Associació Espanyola de Barmans. 

Foto de Fira Gata al Carrer.Foto de Fira Gata al Carrer.Foto de Fira Gata al Carrer.

FONT: fotos pujades al facebook per La Pau Gata. Informació, Factoria d’Idees per a Fira Gata al Carrer 2014.


ALERTA: ELS CONTADORS DE LA LLUM ES CANVIEN GRATUÏTAMENT

20141008124413-contador.jpg
De totes les recomanacions que podem rebre de la Policia Local de Gata, alguna d’elles ens podem posar ALERTA, donat que ja s’han donat casos d’estafa. És el cas del canvi de COMPTADORS DE LA LLUM, que diguem popularment.
 
Escoltem el que ens diu la Policia: "A la nostra comarca va a efectuar-se gradualment el canvi dels comptadors de l’electricitat. Encara que s’avisarà amb temps quan li toque el torn a Gata de Gorgos, avisem ja i desitgem que els fills ho parlen amb els seus pares (d’edat avançada) que el canvi és totalment gratuït, que no cal pagar absolutament res ni pel comptador , ni per la mà d’obra ni pel temps emprat. Si algú li demanara diners, avise’ns de seguida ja que es tractarà d’un frau. A vore si aconseguim que ningú siga estafa. No ho dubte; 96.575.74.32."
 
Així que ja ho sabem, ALERTA.
 
Per altra part, la Policia Local de Gata, va donar compte ahir d’una demostració més d’excés d’alcohol. Ens diuen: "Hem de continuar atents als perills que ens comporta la travessia de la N-332 al seu pas per la nostra població, i és que ahir la Policia de Gata li va donar l’alto a un vehicle que circulava per l’avinguda Marina Alta amb signes evidents de que el conductor no es trobava en condicions de conduir. Després de les corresponents proves, el resultat va ser de 0,94 mg d’alcohol per litre d’aire espirat. Se li va imputar un delicte contra la seguretat viària".
 
A la imatge del costat, un comptador vell, dels que tindran que canviar-se.
 
FONT: Policia Local de Gata, avisos.


IMATGES CURIOSES: LA LLUNA PLENA VOL FESTEJAR AMB EL MONTGÓ

20141008130108-1555425-10204091124212063-7228949710214810145-n.jpg

Em passa una fotografia molt curiosa la meua filla Vero Vives Costa. Es veu a la lluna apropant-se al vell Montgó. Tots dos, sàtelit i gegant rocós, s’han vist les cares moltes vegades. Il·lumina poc a poc, cau la vesprada i la lluna plena va arrimant-se a la incomparable muntanya. Mireu la imatge i gaudiu d’ella. Jo dic, pareguent aquells versos tan bons de Paco Muñoz, que serà que la lluna plena vol festejar amb el Montgó?.

FONT: fotografia de Vero Vives.LA FIRA ES PROMOCIONA PER LES CIUTATS COSTERES

20141008141910-firabenidorm.jpg

Els turistes que visiten la costa, tant a la Marina Alta com a la Baixa, o a les comarques limítrofs, com la Safor, ja han sentint parlar de la FIRA GATA AL CARRER. L'equip organitzador de Factoria d'Idees ja s'ha posat en marxa. Ahir va estar a Altea i a Gandia. Hui estan de promoció a Benidorm i Teulada. Ens els pròxims dies seguiran fent campanya comercial, per a que "Gata al carrer" siga tot un èxit.

Foto de Fira Gata al Carrer.

A la imatge de portada, la fira promocionant-se a Benidorm. A la de l'interior, al mercat de Teulada.

FONT: Fotos i text, Factoria d'Idees per a la Fira Gata al carrer 2014.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.622, la del dia 25/9-

20141008164421-xiquis.jpg

El blanc i negre fa més antiga aquesta fotografia, però així i tot ja té els seus anys.  Era la temporada 2001/2002. Fa poc, la va pujar al seu facebook Miquel Vives Herrero, de quan els amics eren xicons, jugaven a la pedrera del Gorgos C.F., i els dirigia Manuel López, Manolo. Ací el vegeu a Manolo i a tots els xicons alçant la copa de campions, una de tantes. Els xiquets ja s’han fet majors, molts s’han casat. Sempre recordaran aquests moments i aquestes vesprades de futbol. Estaven al camp de futbol de Les Sorts. Podeu completar els noms. A més de Manolo i Miquel, aneu posant qui són els altres.

* Comenta Manolo, el seu entrenador: Ells són: Paco, José, Lucas, Miquel, Hugo, Eloy,  David Molines, Franc Carreño, F.José Carreño, Jose Andres, Vicente, Sergi i Juan. El menudet és germà de José i l'altre xiquet és Adrià, germà de Jordi, que a vegades entrenaba amb nosaltres.

FONT: fotografia pujada al facebook per Miquel Vives Herrero.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.623, la del 26/9-

20141008164927-grup1-copia-3-.jpg
La següent fotografia pertany a la col·lecció de la gatera, ara residint a Catalunya, concretament a Barcelona Montse Mulet. Ací està el seu fill agatxat quan era un infant. Hui té 57 anys. Han passat alguns anys, vivències de Gata, a prop d’una parra, un marge, fent jocs.
FONT: foto de la col·lecció de Montse Mulet Pérez.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.624, la del 27/9-

20141008172151-grup3.jpg
Publique la foto corresponent al dia 27 de setembre. De la mateixa col·lecció que l'anterior vegem als dos joves germans, la xica és Montse i el xic el pare de Juana Mulet de la pastisseria La Pau. Estan fora del riurau recolzats sobre un arbre. Baix del riurau, quedant-se a la caseta, son pare amb el gos. La típica estampa costumbrista dels anys 40 i 50 del segle XX.
FONT: foto de la col·lecció de Montse Mulet Pérez.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.625, la del dia 28/9-

20141008175812-2014-05-18-10.32.43.jpg

La foto que tocava publicar el dia de la vespra de Sant Miquel, 28 de setembre, és d’una col·lecció que ja he publicat algunes imatges. Ací teniu a la seua propietària quan era menudeta. Es tracta de Tonica Caselles Mulet. Vegeu la tradicional fotografia d’estudi, Toniqueta amb el monyo ben fet, vestidet i sabatetes amb calcetinets. Recolzada més que sentada en un taburet. El marc totalment d’època.

FONT: col·lecció de Tonica Caselles Mulet.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.626, la del dia 29/9-

20141008181430-vteargudo2.jpg

La fotografia que tocava publicar el dia de Sant Miquel és religiosa, és de dins l'església del patró, però a maig, per la festa de la Verge de Fàtima. Els xiquets anaven disfressats de rectorets, mongetes, inclús xineses per representar nacions i els païssos ajudats pel Domund. La imatge és de la col·lecció de Vicente Argudo Monfort, del qual encetava fotografies, imatges, records i documentació, el passat dia 22 de setembre. Fixeu-vos com la imatge de la Verge està davant de la del Cor de Jesús. Mireu abans com eren les estacions del via crucis, més menudes que ara i estaven col·locades al costat dels altars.

FONT: col·lecció de fotos de Vicente Argudo Monfort.

 9 D'0CTUBRE: DIA DE TOTS ELS VALENCIANS

Hui s'ha celebrant, resten poques hores, la festa de tots els valencians. Cada persona que viu a la Comunitat Valenciana pensarà d'una forma, al respecte d'aquesta festa. Alguns diuen "és una festa morta" -perquè a Gata no hi ha cap acte-. Aixina és no es programa cap acte últimament a nivell municipal. Altres diuen "és festa i prou, un dia menys de treball". El ben cert és que la història està ahí i la Senyera, Jaume I, la conquesta de València i més aconteixements, fan que el 9 d'octubre siga el dia de tots els valencians. I per als que es diguen Donís o Dionís hui és la seua onomàstica. Els costums d'antany recorden la mocadorà, els dolços...ÉS EL 9 D'OCTUBRE.ART AL CARRER, una altra alternativa de la Fira Gata al carrer 2014

20141009202322-artalcarrer.jpg

Al carrer Bisbe Cervera s’exposen les obres

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, i el regidor de Cultura, Juan Pedrós, van inaugurar ahir de vesprada l’exposició Art al Carrer. Acompanyats pels quatre artistes que exposen, mantenint així l’esperit de "4 al carrer" de fires passades. També va hi assistir l’artista i professor Josep Ginestar. Amb el poc temps que estan exposades, nombrosos visitants han gaudit de les peces que estan al carrer Bisbe Cervera i seguiran fent-ho per milers durant la fira Gata al Carrer del dissabte 11 i diumenge 12. Es podran visitar fins el dilluns 13 d’octubre.

Ací teniu l'enllaç de l'ÀLBUM de ART AL CARRER que han fet els artistes i l'han pujat al facebook

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.SABIEU...QUE LA COMISSIÓ 2015 RIFA UNA GUITARRA BROSS SIGNADA PER PABLO MOTOS (Fira Gata al Carrer 2014)

20141009203340-guitarra.jpg

El presentador de "El Hormiguero" és molt amic de la família Broseta, fabricants de guitarres, i toca al programa amb les guitarres de la firma

La Comissio de Festes 2015 sortejara el proxim diumenge dia 12 una guitarra de la firma "Guitarres Francisco Bros", signada per Pablo Motos, el presentador valencià del programa "El Hormiguero 3.0" de Antena 3 !!!

Els membres de la comissió animen a tots els visitants i veïns a comprar el bolet en la barra de la Comissio de Festes o a algun membre !!! Molta sort a tots!!!.

  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.

FONT: Guitarras Bross. Comissió de Festes 2015, Gata.LA PREMSA PARLA DE...el concurs de gin-tonics (Fira Gata al carrer)

El diari LAS PROVINCIAS publica hui la informació: "El concurso de gin tonics abre la XI Fira Gata al carrer". Vos informava anit de l'event. Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201410/09/concurso-tonics-abre-fira-20141009000009-v.html.

FONT: LAS PROVINCIAS, 9-10-2014.IMATGES CURIOSES: finca gatera entre camí i carretera

20141009215338-casafeliuscm-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Hem descobert a la pàgina "Riurau amb panses" del facebook aquesta preciosa imatge d’una finca que està dins del nostre terme municipal. A vora de la carretera del desviament entre rotonda de Jesús Pobre i rotonda d’entrada a Gata per Xàbia. Dona l’esquena al camí de la trilladora. A la part dreta vegeu la Casa de Feliu. Al fons, tancant el quadre, com moltes vegades, l’¡mponent Montgó. Un casot amb un bancal de ceps gran davant. La imatge tan curiosa i la tècnica fan possible que es puga visionar tota.

FONT: pàgina "Riurau amb panses" (facebook).LA PREMSA PARLA DE...la Fira Gata al Carrer

20141010135424-parada.jpg

El diari LAS PROVINCIAS PUBLICA hui dos articles, un a la secció de la Marina i l’altre a la secció de "Planes" "Escapada", referents a la imminent cita del poble, la Fira de Gata al Carrer, que tindrà lloc demà dissabte 11 i diumenge 12.

Pel que fa a la primera, l’article parla de "Art al carrer" que va ser inaugurat dimecres vesprada: "Art al Carrer se podrá visitar hasta el lunes" es titula. Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201410/10/carrer-podra-visitar-hasta-20141010000236-v.html.

Al respecte de "Planes", un sumplement del diari dels divendres, ho destaca a la portada dels fullets i dins. L’article es titula: "Este fin semana, XI Fira Gata al carrer". A la portada del quadernet hi ha una foto d’una actuació teatral per als xiquets i a l’interior una foto de la part gastronòmica de la Fira anuncien l’event. Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/planes/201410/10/este-semana-fira-gata-20141010000141-v.html.

La imatge és la mateixa que apareix a l'article de ESCAPADA, a la secció de PLANES de LP.

FONT: LAS PROVINCIAS 10-10-2014.INAUGURACIÓ OFICIAL DE LA FIRA: DEMÀ DISSABTE 11, A LES 11.30 DEL MATÍ

20141010190000-fira1.jpg

Demà dissabte 11 d’octubre, a les 11’30 hores, a la plaça de l’Església, tindrà lloc la inauguració oficial de la 11a Fira Gata al Carrer, Fins ara, s’havia començat la inauguració de totes les barraques i estands des de la Plaça Nova, enguany canvia.

La inauguració comptarà amb la presència de la Directora General d’Empreses Agroalimentàries, Marta Valsangiacomo, i del Diputat Provincial, Juan Bta Roselló, així com l’alcaldessa de Gata, Maite Signes, el regidor de Foment i Desenvolupament Local, Guilllermo Cholbi, i el president de l’associació Comerç de Gata, Vicent Fornés.

APARCAMENTS:

Per altra banda, l'Ajuntament de Gata ha marcat, per a estos dies de la fira Gata al Carrer, unes places d'aparcament per a minusvàlids, a fi de facilitar l'accés a tots al centre del poble. Les places estan senyalitzades a l'Era de Boronat. Es demana a tots que siguem considerats i les respecten.
A més es recorda a tots que poden aparcar els seus vehicles als aparcaments públics del poble: a les Sorts, a la carretera, als Trossets, a les Mirandes (zona del Barranquet)...

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.EL RECTOR GATER JUAN JOSÉ MONFORT VALLÉS FA LA SEUA ENTRADA A LES PARRÒQUIES DE ALBAL

20141010190403-juanjo.jpg

Juanjo ja està al càrrec de les parròquies Nostra Senyora dels Àngels i Sant Carles Borromeo de ALBAL (València)

Ha complit ja deu anys des de la seua ordenació sacerdotal

Anteriorment va estar a Xiva, Racó d’Ademús i fent estudis en Roma

El rector fill de Gata, Juan José Monfort Vallés, va prendre possessió de les dues parròquies d'Albal (València), Nostra Senyora dels Àngels i Sant Carles Borromeo, el passat diumenge dia 5 d'octubre. Del seu poble natal va eixir un autobús. Els feligresos gaters el van acompanyar en el seu nou destí. A més, a l'altar de l'església de Nostra Senyora dels Àngels, on va presidir la missa, el van acompanyar també el rector de Gata, Don Francisco M. Murillo; el rector fill de Gata, missioner que ara es troba a Gata, Don Vicent Font, i el arxiprest d'aquesta vicaria de la Marina, Don Fernando Cremades, així com sacerdots companys de Juan José Monfort i pàrrocos de parroquies veïnes.

Juanjo, com el coneixem a Gata, va ser ordenat sacerdot el dia 26 de juny de 2004, per tant acaba de complir-se el seu deceni com a rector. El primer estiu el va passar al poble de Chiva, durant dos mesos. Després, el 10 de octubre de 2004 començava una etapa que va durar quasi 6 anys al Racó de Ademuz, portant set parroquies xicotetes: San Pedro y San Pablo de Ademús, Nuestra Señora de los Ángeles de Vallanca, El Salvador de Casas Bajas, La Santísima Trinidad de Casas Altas, San Antonio de Padua de Negrón, San Miguel Arcángel del Val de la Sabina i Santa Bárbara de Mas del Olmo. Ahí va estar fins el 15 de Agost de 2009. Després, el Sr. Arquebisbe, don Carlos Osoro, el va enviar a Roma a fer la llicenciatura i el doctorat en Teologia del Matrimoni i de la Familia, al Institut Pontifici Joan Pau II, centre associat a la universitat Lateranense.

Ara, ha sigut nomenat rector d’Albal, on comença la gran tasca a una nova parròquia. 

A la imatge, el vegeu a Juanjo amb barba.

FONT: Foto Salvador Pons.PLUJA INESPERADA A LES PORTES DE LA FIRA: un arruixat, precedit de llamps i trons

20141010221859-plujadiv10.jpg

No s’espera mal temps, però s’ha format la tormenta, amb núvols que han anat carregant amb trons i llamps, fins a produir un arruixat, just quan estem a hores de començar la fira GATA AL CARRER 2014. Esperem que demà lluïsca el sol i si no que no ploga. Esperem que no estropeje els plans a l’organització i als visitants. A la imatge vegeu l’aigua al carrer Lepanto. Al fons, el pont il·luminat, més amb la pluja.

Mira com cau
A la imatge de Toni Curro Arabí es veu com estava la plaça fa uns moments amb l'arruixat que ha durat poc, per a banyar-ho tot.


LA POLICIA INFORMA SOBRE ELS APARCAMENTS A LA FIRA

La Policia Local de Gata ha informat per mig de la seua pàgina facebook i pel seu blog, de com estarà habilitat el pàrquing els dos dies de la fira GATA AL CARRER 2014, demà dia 11 i diumenge dia 12.

Així diu el comunicat:

PÀRQUING FIRA GATA AL CARRER: informem a tots els nostres visitants, que poden disposar dels següents pàrquings públics per estacionar:
Entrada per València: pàrquings al costat del restaurant xinès i al costat de la botiga Red Point (Carretera d'Ondara).
Entrada per Xàbia: tota la partida Sorts (on està el pavelló esportiu i el centre de salut).
Entrada per Alacant: pàrquing de la Font del Riu (Av. Marina Alta) on està el semàfor en precaució i els estacionaments del Pont Nou.
Entrada per Xaló: nou pàrquing situat a la zona de l'anomenat vaivé (on estan els contenidors de les escombraries).
Dins la població: pàrquings de la zona de Trossets.

(*) Hi ha una novetat, i és que s'ha habilitat un pàrquing específic per a persones amb mobilitat reduïda, perquè puguen maniobrar correctament amb la cadira de rodes o qualsevol altre aparell necessari per a la mobilitat, de manera que no hagen d'estar creuant la travessia de la N-332 i es troben amb la dificultat de les voreres plenes de cotxes. Aquest pàrquing estarà ubicat al C / Serrillas.

FONT: Policia Local de Gata.

 SABIEU QUE...MARTA GAYÁ COLOMA és co-protagonista d'un vídeo de futbolistes del Levante A femení?

20141011172632-marta.jpg

MARTA GAYÁ COLOMA, la portera gatera, que ja ha debutat a l'equip femení A del Llevant UD, com vaig avançar, és coprotagonista d'un vídeo i de la revista oficial del club al mes d'octubre. Marta opina junt amb Aila, Carol i María Martínez.

El Canal Oficial del Llevant UD va pujar al Youtube el dia 9 el vídeo amb el títol: "Levante UD Femenino/Juagdoras de Primera". El vídeo té 5 minuts i 32 segons i Marta és una de les protagonistes.

Ací teniu l'enllaç. Gaudiu d'ell:

https://www.youtube.com/watch?v=9uG3ThrPJko.

A la fotografia, vegeu a Marta vestida de verd, a la part inferior.

FONT: Foto i Vídeo, Canal oficial del Llevant UD.INAUGURADA AQUEST MATÍ LA FIRA GATA AL CARRER 2014 ( I )

20141011180227-dscf3383.jpg

ÀLBUM DE LA INAUGURACIÓ I LA FIRA "GATA AL CARRER 2014" ( I )

Aquest matí, a les 11,30 hores, s’ha fet la inauguració oficial de la FIRA GATA AL CARRER 2014. Com estava previst, han estat convidats, la directora general d’Empreses Agroalimentàries, Marta Valsangiacomo i el diputal provincial de Cultura i alcalde de Benissa, Juan Bautista Roselló Tent. A més, estaven presents en la inauguració, la corporació municipal, alcaldes de pobles veïns, com Beniarbeig, Jesús Pobre, Xaló i Llíber, així com els diputats de Compromís Joan Baldoví i Enric Morera.

Els parlaments, que sols han fet el president de Comerç Gata, Vicent Fornés, i l’alcaldessa de Gata, Maite Signes, han coincidit en ressenyar el màxim esforç realitzat per part dels comerciants per a muntar la fira, l’onzena edició, en temps de crisi. També han comentat l’edició d’una guia de comerç, feta des de l’àrea i l’alcaldessa ha fet notar la presència de la plaqueta del Parpalló com a estrella invitada de la Fira.

La comitiva oficial ha recorregut tots els estands, barraques, llocs, comerços immersos dins del recorregut de la Fira, saludant a tots els expositors. L’itinerari ha sigut distint a altres anys, ja que s’ha inaugurat des de la Plaça de l’Església i després s’han dirigit pel carrer Signes a la Plaça Nova, carrer Constitució, Doctor Gómez Ferrer, carrer La Bassa i Duquessa d’Almodóvar.

  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.

Al llarg de la vesprada i demà tot el dia, aniré posant-vos alguna fotografia curiosa, algun àlbum més i més informació sobre la FIRA GATA AL CARRER 2014. Altres fotos, facebook. Foto Kbas: Pablo Mulet.LA COMISSIÓ DE FESTES 2015 PRESENT A LA FIRA: Gata al carrer ( II )

20141011192602-comifira.jpg

Demà rifen una guitarra de la casa BROSS, signada per PABLO MOTOS

Ací els teniu i no han parat aquest matí. Per a ells era un nou repte i està siguent un èxit i no paren...i ara preparant picaetes, sopars...i demà més. La COMISSIÓ DE FESTES 2015 està també a la FIRA GATA AL CARRER 2014. A la Plaça Nova els podeu trobar. I demà rifaran a les 20 hores una guitarra BROSS signada pel presentador de "El Hormiguero" Pablo Motos. Mentres, podeu adquirir les butlletes a algun membre de la comissió.

Ja fora de la fira, a l’antic camp de futbol, aquesta nit, la comissió prepara una discomòbil, amb Alex Femenina, Petit Alberto i Dj Conca, com a discjockeys. La qüestió és no parar.

Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.

FONT: Fotos Comissió de festes 2015.


LA CULTURA TAMBÉ ESTÀ A LA FIRA: s'exposa l'excepcional peça de la Plaqueta del Parpalló ( III )

20141011214447-dscf3387.jpg

La Plaça de l'Església de Gata és el lloc. Si voleu vore-la, sols teniu que acostar-se a la Fira GATA AL CARRER 2014. Podreu gaudir de la PLAQUETA DEL PARPALLÓ, la cova de Gandia. La plaqueta va ser trobada per Jaume Soler Signes i José Vicente Soler Mulet a la cova del Parpallo (Gandia) al 1957. Representa una egua en estat de gestació. Es calcula que té més de 12.000 anys d'antigüitat (Edat Solutrense).

va ser catalgoda per l'extint Servei d'Investigacions Arqueològiques de la Diputació de València. Forma part de la Col·lecció Museogràfica Local des de la seua creació a la dècada dels 90 i restaurada per l'Institut Valencià de conservació i restauració (2012-2013).

La Cova del Parpalló ha proporcionat una col·lecció de plaquetes de pedra gravades o pintades. Esta peça és considerada una de les millors peces pintades del jaciment.

A l'acte d'inauguració ha estat el diputat de Cultura de la Diputació d'Alacant, que ha donat suport a l'exposició de la peça. L'alcaldessa ha donat les gràcies en el seu parlament al director del MARQ d'Alacant per l'ajuda obtesa.

Foto: Passeu per la plaça de l'esglesia a veure la Plaqueta del Parpalló

A la foto de portada, les autoritats observant la plaqueta.

FONT: Informació, Ajuntament de Gata / Foto interior de l'article "Fira Gata al carrer".L'AVICULTURA, una altra gran atracció de la Fira (àlbum) ( IV )

20141011221916-dscf3485.jpg

ÀLBUM DE L’ESPAI AMB GALLINES, AUS, CONILLS...animals especials

Una planta baixa al carrer la Bassa i tot un girigall de sons. Gallines, aus, pollastres, conills gegants, pavos, inclús ovelles. La gent entrava sense parar. Gàbies, sons característiques. Els criadors d’aquests animals s’han reunit i han preparat aquest atractiu de la Fira GATA AL CARRER 2014. Podeu visitar-ho i gaudireu del curiós i espectacular món de l’avicultura. I si voleu saber més d’aquesta aficció, podeu veure aquesta pàgina: www.avival.com. És la pàgina de l’Associació de criadors de races de gallines i coloms autòctons valencians. Ja ho sabeu, una gran atracció a la fira.

Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.

A l’àlbum podeu observar algunes races boniques d’aus i gallines, inclús d’ovelles.A L'ESGLÉSIA HA ACTUAT LA JOVE ORQUESTRA DE LA MARINA ALTA (Fira Gata al carrer) ( V )

20141011224235-actuacio.jpg

Aquesta vesprada després de la missa, a l’església de Santr Miquel Arcàngel de Gata, ha tingut lloc l’actuació de la JOSE ORQUESTRA DE LA MARINA ALTA, on han predominat els instruments de corda (violins, guitarres, violoncel·ls i violes), amb una gran particularitat, tot eren dones dirigides pel mestre Francesc Estévez.

Foto de Parroquia Gata Gorgos.
Foto de Parroquia Gata Gorgos.

FONT: Fotos: parròquia de Gata.TAMBÉ HI HA LA NOSTRA TRADICIÓ I COSTUMS A LA FIRA: Gata al carrer ( VI )

20141011231214-dscf3372.jpg

ÀLBUM DELS NOSTRES COSTUMS I TRADICIONS, FIRA GATA AL CARRER

El primer dia de fira ens ha deixat imatges com les que podeu observar a l’àlbum. Les nostres tradicions agrícoles, rurals, del poble, com fer pansa, fer canyís, encordar cadires, fer llata, s’han vist reflexades hui als espais indicats a la FIRA GATA AL CARRER. és un tornar enrere amb dignitat, amb seny, amb identitat.

   

  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
LA GUÀRDIA CIVIL HONRA A LA SEUA PATRONA, LA VERGE DEL PILAR

20141012165722-dscf3603.jpg

Hui s’ha celebrat la festa de la VERGE DEL PILAR. El destacament de Gata de Gorgos, que té el seu "cuartel" al carrer Penyó (antiga Casa de Cultura), des de que va abandonar la Casa Cuartel de la carretera per ser molt vella (segle XIX) i estar en runes, ha festejar a la seua patrona. Els guàrdies, junt amb les autoritats locals han assistit a la missa solemne concelebrada que s’ha fet a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel. La missa ha sigut cantada per la Coral Serrillàs. Una bandera espanyola i una xicoteta imatge de la Verge del Pilar, presidien l’altar major.

Junt al festeig del cos de la Guàrdia Civil, celebrar l’onomàstica de totes les Pilar i compostos, desitjar que acaben de passar un bon dia del seu sant.SEGON DIA DE LA FIRA GATA AL CARRER 2014: s'esgota el temps, vine a gaudir-la...

20141012172248-dscf3575.jpg

ÀLBUM DEL SEGON DIA DE FIRA, GATA AL CARRER 2014

(Podeu punxar i veure les fotografies de l'àlbum. Coneixereu més la fira)

Hui diumenge continua la X FIRA GATA AL CARRER 2014 que està siguent tot un èxit de públic, de participació, de gent forastera, que s’aplega al poble a gaudir d’aquesta fira que hi ha de tot. Vegeu vosaltres mateixa per mig de l’àlbum, no sols aquest sinó el d’ahir. El bon temps està acompanyant i eixa rebolica que deien de mal temps no s’està produint i respectarà a la fira fins el final.

Ara, a les 18 hores, hi haurà desfile de moda infantil al carrer Signes, amb roba de la tenda de ANA Signes (stand Ana Moda). També a les 18 hores, degustació del cóctel presentat al concurs "Bacardi Legency 2014/2015" (stand Exclusive&Drinks). Finalment, a les 20 hores, l’acte de cloenda serà musical. A la Plaça de l’Església, com ja és tradicional, la banda juvenil de Gata de Gorgos oferirà un concert.

Gata de Gorgos, XI Fira del comerç 2014

Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.

No perdau el temps i aplegueu-se, encara resten unes quantes horetes per al final.IMATGES DE FESTA: La plana major de Coalició Compromís, presents a la fira

20141013225157-bloccompromisfira.jpg

La foto l'ha pujada al seu facebook, el regidor Joanvi Vallés de Compromís per Gata de Gorgos. "Este any, igual que els anteriors, diu Joanvi, varem convidar a dos dels nostres millors diputats, Enric Morera, portaveu a les Corts Valencianes i a Joan Baldoví, portaveu al Congrés dels Diputats. Vingueren a recolzar la nostra fira del comerç, ja que per a Coalició Compromís el xicotet i mitjà comerç són el motor de la nostra economia i sense ells no es pot tirar endavant el nostre País Valencià. També convidarem a regidors i alcaldes de Compromís de pobles de la Marina, ja que des de Compromís per Gata volem que la Fira Gata al Carrer siga un referent comarcal potent i anar potenciant-la a nivell de País Valencià i l'Estat".

Ahí queda dit. Davant la barraca de l'Ajuntament, on es podien veure tots els costums agrícoles i tradicionals, a la Plaça de l'Església, es van fer la foto. D'esquerra a dreta: Aitor Moltó, Joan Miquel Garcés, Xavi Tro, Jaume Costa, Sergi Ferrús, Joanvi Vallés i els dos diputats Joan Baldoví i Enric Morera.

FONT: Foto pujada al facebook per Joanvi Vallés.UN ALTRE ÀLBUM: centenars de persones presents a la desfilada de moda infantil (Fira Gata al carrer 2014)

20141013230846-desfilada2.jpg

ÀLBUM DEL DESFILE DE MODA INFANTIL, organitzat per Ana Moda, al carrer Signes (Fotos: Vero Vives)

QUIN DESFILE MÉS GUAPET !!, això dien unes dones al carrer Signes. Centenars de persones, entre mares, ueles, pares, uelos, parents i veïns, assistiren a la desfilada de moda infantil. Guapet, curiós i simpàtic. Es va fer ahir diumenge, a quatre hores de tancar-se la fira. Organitzava la tenda "Ana Modes". Com a novetat, es va poder veure un vídeo dels desfiles de 2010 a 2013 perque es feia la cinquena edició del desfile. Xiquetes i xiquets de Gata van desfilar amb gran soltura i simpatia. Un altre èxit per a la Fira i si no mireui la gent que hi havia.

  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.

FONT: Fotos de l'àlbum Vero Vives.IMATGES CURIOSES: No deixeu mai de mirar aquest poble tan bonic, GATA

20141013234059-fotomarta-copia.jpg

(SI VOLS MIRAR LA FOTO I FER-LA MÉS GRAN, PUNXA ACÍ)

Una foto preciosa, curiosa com la que més. MARTA GAYÁ COLOMA, la nostra portera de la primera divisió femenina del Llevant U.D. l’ha pujada fa poquiu al seu facebook. Mireu els efectes especials que té la imatge, que li donen fins i tot, una amplitud impressionant. Des de l’altra part de riu i mirant cap al poble, amb la torre del campanar tancant la part esquerra i el sempre guardià Montgó com a teló de fons. Mireu-la i quan vegau una imatge aixina, no deixeu mai de mirar aquest poble tan bonic, GATA!!

FONT: Foto pujada al seu facebook per Marta Gayá Coloma.EL CENTRE D'ADULTS DE GATA REP UNA SUBVENCIÓ DE 34.723,18 EUROS

20141013114527-epagata.jpg

Hui dilluns 13 d’octubre es publica al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (D.O.C.V.) la resolució per la qual s’aprova la concessió de subvencions a les corporacions locals i entitats sense ànim de lucre, que desenrotllen l’educació de persones adultes, allò que coneguem popularment per l’E.P.A.. El centre de FPA Municipal de GATA DE GORGOS se li ha concedit un import de 34.723,18 euros, per a l’exercici 2014. Ara es tindrà que justificar l’ajuda presentant la documentació adient.

Cal ressenyar que el Centre de Formació de Persones Adultes (CFPA) de Gata imparteix les seues classes al nou Centre Polivalent del carrer Costera del Grup Escolar. Ara estan començant els diferents cursets de la programació 2014/2015.

FONT: DOCV, 13-10-2014.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.627, la del dia 30/9-

20141013115954-2014-05-18-10.32.26.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies, imatges i documents antics o ja amb anys. Per a l’últim dia de setembre, questa fotografia (1.627) corresponia a la col·lecció dels Caselles Mulet. Ací teniu al pare, Vicente Caselles Monfort, ben jove. La foto forma part d’un quadre familiar on estan pare, mare i els dos germans, Antonio i Tonica.

FONT: Col·lecció de fotografies de Tonica Caselles Mulet.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.628, la del dia 1/10-

20141013121720-escanear0045.jpg

La fotografia del primer dia d’octubre es pot considerar històrica i testimonial. És de la col·lecció de Vicente Argudo Monfort. Tres xics gaters a Nova York i darrere a l’esquerra -si mireu la foto- podreu observar les Torres Bessones, que van ser objecte d’un atentat i van desaparéixer l’11 de setembre de 2001, fa poc més de 13 anys. Al començament dels anys 60 van viatjar Vicente Argudo, Juan Roselló (al centre) i Ángel "el Roget". Estaven a la badia de Nova York i el decorat no pot ser més revelador, una imatge que ja no es tornarà a veure més mai.

FONT: foto de la col·lecció de Vicente Argudo Monfort. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.629, la del dia 2/10-

20141013125442-copia-de-escanear0052.jpg

Seguint amb la mateixa col·lecció que la foto anterior, la de Vicente Argudo Monfort, vegem una fotografia del seu avi, quan tenia 68 anys. Era la foto que es va posar a la cartilla del subsidi i segur agrícola l’any 1956. L’Institut Nacional de Previsió depenia del Ministeri de Treball i a la cartilla apareixia el seu nom complet Francisco Tomás Argudo Tur. Era natural de Pedreguer, d’ahí el cognom Argudo.

FONT: Col·lecció de V.A.M. ...I LA FIRA S'HA ACABAT (Àlbum de Fira Gata al carrer, diumenge 12/10)

20141013140616-cloendabandeta.jpg

ÀLBUM FIRA GATA AL CARRER 2014 (diumenge 12 d'octubre)

Al present àlbum podeu veure el que ens va deixar el dia d'ahir diumenge la fira, tot un èxit. Diguem adéu a la fira...i ja es pensa en la dotzena edició de 2015, que podrà tindre 4 dies inclús de festes, ja que el 9 i 12 que són festius coincidiran en divendres i dilluns.

A les fotografies podeu veure alguns moments de l'acte de cloenda, amb el concert de la Banda juvenil de Gata; el president de Comerç Gata, Vicent Fornés; el regidor de Comerç, Guillermo Cholbi, i l'alcaldessa de Gata, Maite Signes (foto portada de l'article).

Encara al llarg de hui i la setmana aniré posant-vos fotos, reportatges, que resten per ahí, al calaix, del que va ser la fira GATA AL CARRER 2014.

Foto de Fira Gata al Carrer.
 

Foto de Fira Gata al Carrer.
Foto de Fira Gata al Carrer.
Foto de Fira Gata al Carrer.

FONT: fotos àlbum FIRA GATA AL CARRER (Factoria d'Idees).MIREIA MARÍN, GUANYADORA DE LA GUITARRA BROSS QUE RIFAVA LA COMISSIÓ DE FESTES A LA FIRA

20141013165116-guitarra.jpg

Estava signada pel presentador de "El Hormiguero", Pablo Motos

A la fotografia la teniu, rodejada de tota la "família" de la Comissió de Festes 2015. Sabeu que a la barra de la Fira Gata al Carrer, els festers 2015 rifaven una guitarra de la firma Bross (empresa Broseta que té la fàbrica a la partida Rompudetes de Gata), però no una guitarra qualsevol, sinó una personificada amb la signatura del presentador del programa de Antena 3 "El Hormiguero", Pablo Motos. La guanyadora de la rifa va ser la jove MIREIA MARÍN, una jove música que sabrà aprofitar-la i posar-se de seguida a la tasca. Enhorabona a ella i a la Comissió pel detall.

FONT: Foto de la Comissió de Festes 2015.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.630, la del dia 3/10-

20141013173235-copia-de-escanear0012.jpg

La imatge que tocava publicar-se el passat dia 3 d'octubre no és pròpiament una fotografia sinó més bé un document escanejat. Es tracta d'un cupó d'aquells que mes a mes, a l'Hermandad Sindical, també coneguda com el Sindicat, havies d'anar a segellar. Com vegeu el segell era un recàrrec de 2 pessetes i aquest cupó en concret, que em va facilitar Vicente Argudo Monfort de son pare o el seu avi, era de juliol de 1962. Tot un tresor històric, dels que ja s'en conserven pocs.

FONT: col·lecció de V.A.M. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.631, la del dia 4/10-

20141013174456-copia-de-2014-05-18-10.32.55.jpg

Els coneixeu?. Dos germanets. Ell menut, Antoniet. Ella més majoreta, Toniqueta. Sabeu qui són?. Els germans Caselles Mulet, Antonio i Tonica es van fer la foto d'estudi ben menuts. Antoniet no deixava la pilota, li agradava jugar al futbol i l'esport des de ben menut. Ella el tenia al costat. Seria l'any 1960.

FONT: col·lecció de fotos de Tonica Caselles Mulet.

 

 UN ALTRE ÀLBUM DE LA FIRA (Ajuntament): Fira Gata al Carrer 2014

20141013223445-desfilada.jpg

ÀLBUM DE LA FIRA GATA AL CARRER 2014 (Ajuntament de Gata)

Un porrat de fotos i molta gent en totes. Tot un èxit i de segur que demà el balanç hi dirà clarament. L'Ajuntament de Gata ha penjat al facebook un total de 136 fotos, per a que feu boca, perquè si no vau estar, ja ho sabeu per a l'any que ve o més bé, per a qualsevol dia d'aquestos, ja que tots els comerços que exposaven vos poden servir demà mateix. Aixina era aquesta fira, que va tancar les portes fa 25 hores.

Ací vos deixem algunes de les fotos i moments que ha donat de si la XI Fira Gata al Carrer durant el dos dies, 11 i 12 d'octubre de 2014 — en Gata de Gorgos.
Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
Inauguració Fira 2014
Inauguració Fira 2014

A la imatge de portada, un moment de l'exitós desfile de moda infantil, preparat per "Ana Modes" al carrer Signes. Dins, fotos de la inauguració i recorregut de les autoritats per la fira.

FONT: Fotos, Ajuntament de Gata.EL BOP PUBLICA L'APROVACIÓ DE LA MODIFICACIÓ DE LA TAXA DE RESIDUS SÒLIDS I LA GESTIÓ DE L'ECOPARC PER SÒLGATA

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) millorarà sis trens de la línia Benidorm-Dénia

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui dimarts 14 d’octubre tres aprovacions inicials, dos de modificacions i una de reglament. Publica l’aprovació inicial de la modificació de la Relació de Llocs de Treball (RPT) de l’Ajuntament de Gata de Gorgos; també l’aprovació inicial de la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa de recollida, tractament i el·liminació de residus sòlids urbans, i per últim, l’aprovació inicial del Reglament regulador de l’ús i explotació de l’Ecoparc de Gata de Gorgos, que passa a gestió municipal i correrà a càrrec de Sòlgata.

Per altra part, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) millorarà sis trens de la línia Benidorm-Dénia, per tant ens afecta als gaters. Ho publica hui el diari Información d’Alacant, que titula: "FGV adjudica por 2,4 millones la mejora de 6 trenes de la línea Benidorm-Dénia". Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/10/14/fgv-adjudica-2-millones-mejora/1555503.html.

FONTS: BOP i Información Alacant, dia 14-10-2014.L'ESCOLA DE MÚSICA MUNICIPAL DE GATA REBRÀ UNA SUBVENCIÓ DE 24.164,18 EUROS

Així ho publica hui dimarts 14 d’octubre de 2014, el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV), mitjançant una Resolució de 10 d’octubre de 2014, de la consellera d’Educació, Cultura i Esports, per la qual es concedeixen subvencions destinades a les escoles de música depenents de corporacions locals o d’entitats privades sense ànim de lucre de la Comunitat Valenciana per a l’exercici 2014.

En el cas de l’Escola Municipal de Música depenent de l’ajuntament de Gata de Gorgos se li ha concedit una ajuda econòmica de 24.164,18 euros, la qual cosa redundarà en els futurs músics gaters i a la llarga en la banda del poble.

FONT: DOCV dia 14-10-2014.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.632, la del dia 5/10-

20141014110145-grup3.jpg

La foto que corresponia posar el passat dia 5 (la nº 1.632) pertany, de nou, a la col·lecció de Montse Mulet Pérez, que residix a Barcelona amb orígens gaters. Ja vaig publicar una foto pareguda. Ara, amb un cabàs d’ametles al camp, està Montse amb son tio Juanito, al que coneixíem com "de Pardalero". Era els anys 50 del segle XX. Mireu com hi havia més cabassos plens d’ametles i altres, una vegada posades les ametles al sac o la taula per a descorfar, es posaven al sol per a secar-se. Tio i neboda. Juanito era el pare de Juana Mulet (La Pau) i Montse és cosina germana de Juana.

FONT: col·lecció de fotos de Montse Pérez.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.633, la del dia 6/10-

20141014173636-domund.jpg

Sabeu que Octubre és el mes del DOMUND, Dia Mundial de les Missions. De fet, diumenge que ve dia 19, es celebra l’event. Si recordeu, tots els octubres dels anys 40 als 80 del segle XX, els xiquets i xiquetes es vestien de missioners, de mongetes, de xinets, de xinesses, anaven tocant la campaneta pels carrers i recollin òbols per a remetre després a les missions. Ací teniu un exemple, una simpàtica fotografia. Era l’any 1969 quan es va fer aquesta foto. Al mig, Salvadora Boronat Soler, tenia 4 anyets. A la dreta, si mireu la foto, el seu germà menut Jose María. A l’esquerra, el seu cosí germà, Jaime Miguel Soler Monfort. Ell era el que portava la campaneta.

FONT: Foto de la col·lecció de Salvadora Boronat Soler.   EL BLOG ARRIBA A LA CURIOSA XIFRA DE 555.555 VISITES

20141014230835-xifra1.jpg

Va començar el 10 d’abril de 2010, per tant té tres anys i mig, amb tres dies

Hem arribat a la xifra cap-i-cua i a més repetida, amb sis cincs. Un total de 555.555 visites ha tingut ja el blog en els tres anys i mig i tres dies que porta a les xarxes socials. Per supost que el facebook ha ajudat, amb 1.27  amics fins ara, que té el CRONISTA DE GATA. A totes i tots, com sempre dic, MOLTÍSSIMES GRÀCIES...i endavant.

 HUI ÉS SANTA TERESA DE JESÚS

Nom popular i que n’hi ha moltes dones que el porten. Des del blog done les felicitacions a les que es digueu TERESA, TERE, MARÍA TERESA i altres compostos. Feliç onomàstica.

La santa castellana TERESA DE JESÚS naixqué a Ávila en 1515 i va morir a Alba de Tormes en 1582. Fou canonitzada l´any 1622). Fou Doctora de l´Església, Religiosa de l´Orde del Carmelo (Carmelites). Li diuen Santa Teresa de Jesús. Reformadora del Carmelo, Mare de les Carmelites Descalces i dels Carmelites Descalços. Patrona dels escriptors catòlics i Doctora de l´Església des de 1970. És la primera dona, que junt a Santa Caterina de Siena rep aquest títol.

Recordem un refrany del dia: PER SANTA TERESA SEMBRA DE PRESSA.LA PREMSA PARLA...del pòdium de Ignacio Cardona Torres a Ibiza

20141015181625-ignacio.jpg

El diari LAS PROVINCIAS a la seua secció de la Marina de hui dimecres 15 publica un nou èxit per a l’atleta xabier (de manera gatera), Ignacio Cardona Torres. Titula l’article de Javier Zamora: "El atleta xabiero Ignacio Cardona sube al podio en el Trail Isla de Ibiza". Al subtítol: "Consiguió ser el mejor el primer día de la competición, segundo al día siguiente y acabó tercero el último día de la prueba". Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/marina/201410/15/atleta-xabiero-ignacio-cardona-20141015001954-v.html.

També la revista "javea.com" parla de la notícia i titula: "Ignacio Cardona fue segundo en los 3 días de Trail Isla de Ibiza". Ací teniu l’enllaç: http://www.javea.com/ignacio-cardona-fue-segundo-en-los-3-dias-de-trail-isla-de-ibiza/.

FONT: textos diari LAS PROVINCIAS i Jávea.com, dia 15-10-2014. Foto: www.javea.com.MILERS DE PERSONES VISITEN LA XI FIRA GATA AL CARRER, QUE JA ÉS UN REFERENT A LA COMARCA

20141016112244-fira.jpg

Els comerciants, protagonistes principals de la fira, fan un balanç molt positiu, donat que el nivell de ventes ha estat molt elevat aquest any

Milers de persones van assistir a la XI Fira Gata al Carrer, que va omplir els carrers del centre de Gata el passat cap de setmana. Entre dissabte i diumenge, els visitants van gaudir dels stands, tallers, degustacions i exhibicions que es succeïren sense descans, a ritme trepidant. Els comerciants, protagonistes principals de la fira, fan un balanç molt positiu, donat que el nivell de ventes ha estat molt elevat aquest any. Molts visitants s’han mostrat igual de satisfets, la programació ha sobrepassat les expectatives.

Fent un resum, dissabte matí a les 11 es va fer la inauguració oficial, en la que participaren el president de Comerç de Gata, Vicent Fornés; l’alcaldessa de Gata, Mayte Signes; els concejals de Comerç i de Cultura, Guillermo Cholbi i Juan Pedrós, respectivament; la directora general de Empreses Agroalimentàries, Marta Valsangiacomo, i el diputat provincial de Cultura, Juan Bautista Roselló, entre altres. La comitiva visità els estands de la fira comercial, del motor, de la solidaritat, zona infantil i va fer tot el recorregut d’activitats precedida pels pasacarrers de la colla amb dolçaines i tabalets. Eixe mateix matí cridava molt l’atenció el gran nombre de participants a la partida simultània d’escacs, entre altres coses, que es podia veure al carrer Constitució.

D’aquesta edició ressalta la capacitat que ha tingut la Fira d’atraure a visitants estrangers. Anglesos, alemanys, francesos, belgues, holandesos…residents i turistes, de totes les edats, s’acostaren a Gata en massa. Molts manifestaren l’agradable sorpresa que supusava conéixer Gata i la seua fira. Si a això, s’afegix que el cap de setmana fou un continuo traseg de visitants, malgrat el moment econòmic actual i de la gran quantitat d’activitats propostes per altres localitats de la comarca, es pot dir que la Fira Gata al Carrer s’ha consolidat en el 2014 como un referent de les fires.

En quant a les activitats, cal assenyalar l’èxit de la I Matinal Motera, que el diumenge pel matí va reunir a desenes de pilots i motocicletes al carrer La Pau. També ha destacat el novedós taller de Lindy Hop (ball actualment en boga), la xicoteta granja d’animals de raça, centre d’atenció de totes les mirades, l’encontre de labors, Art al Carrer, els tallers de restauració de mobles, el desfile de moda, les master class de cocteleria…En definitiva, totes les activitats han contat una resposta molt positiva.

L'únic mitjà de notícies que he vist publicar els resultats de la fira, a excepció del Canfali Marina Alta, que es podrà seguir dissabte en paper, és xabia al dia. Ací teniu l'enllaç: http://www.xabiaaldia.es/comarca/la_fira_gata_al_carrer_se_consolida_como_un_referente-10237.html.

FONT: Resum fet per Factoria d’Idees per a "Comerç de Gata". Foto publicada a xabiaaldia.com.DEMÀ 17, EL CONTACONTES TIO VICENT ESTRENA L'HORA DEL CONTE A LA BIBLIOTECA

20141016114643-tiovicent.jpg

La Biblioteca de Gata reprén la seua activitat més estimada pels xiquets, l'HORA DEL CONTE. Com a novetat presenta un canvi d'horari. A partir d'ara serà tots els divendres lectius a les 17 hores, és a dir després d'eixir de l'escola.

Per tant, demà divendres dia 17, comença el curs de l'Hora del Conte. Serà inaugurat a les 17,30 hores, per un gran contacontes, EL TIO VICENT, que farà les delícies dels més menuts amb un repertori de narracions, cançons i una endevinalla sobre animals sota el títol "Una aca és un gos: no tots servim per a tots".

FONT: Foto i cartell, Biblioteca de Gata.CREARAN UN COMITÉ PER AGERMANAR-SE AMB EL POBLE FRANCÉS DE SAINT-ANDRÉ DE SANGONIS

20141016170114-ajuntament.jpg

En el passat plenari, al que no vaig poder assistir, es va aprovar, per unanimitat dels tretze regidors, l’agermanament del nostre municipi GATA DE GORGOS amb el poble francés de SAINT-ANDRÉ DE SANGONIS. Amb la intenció de crear el comité d’agermanament, l’alcaldessa Maite Signes Caselles, i el regidor de Participació Ciudatana, Jesús Ángel Palacios Torres, han convocat a una reunió oberta per a qui vulga anar, bé a títol individual, col·lectiu, d’associacions o representant algú, per al dimecres 22 d’octubre, a les 20 hores, a la sala de plenaris de l’Ajuntament de Gata.

Comença a caminar aquesta nova aventura municipal. Molts dels pobles veïns estan agermanats amb algun poble, bé alemany, italià o francés. Per exemple, com a més pròxims, Xàbia està agermanada amb Thiviers (França) i Teulada amb dos pobles, Teulada -poble homònim italià- i Heiligkreusteinach (Alemanya).

Què sabem del poble que s’agermanarà amb Gata?. SAINT ANDRÉ DE SANGONIS és un poble molt semblant al nostre. Està situat al departament de Hérault, a la regió del Languedoc-Rosselló. Té 5.469 habitants (cens de 2011) i té una superfície de 19,6 kilòmetres quadrats. El poble està al costat de la carretera que va de Montpeller a Millau.

Com a monuments, té una església molt monumental, remodelada al segle XIX. Un gran edifici serveix d’ajuntament. Té una gran font monumental, una antiga capella i el seu important patrimoni està lligat a la viticultura.

A la imatge, l’ajuntament de Saint André de Sangonis.

FONTS: Documentació i foto Internet. Informació: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.AUMAR REFORMARÀ EL PONT DE L'AUTOPISTA AL PAS PER DALT DEL RIU, A GATA

20141016171221-vistagata.jpg

AUMAR, l’empresa concessionària de l’autopista AP-7, portarà a terme les obres de reparació de l’estructura del pont del camí dels Pouets en el terme municipal de Gata. Es tracta d’una infraestructura de la qual l’Ajuntament de Gata ja havia alertat del mal estat de conservació en què es trobava. Com sabeu, aquest pont salva el riu Gorgos dins del nostre terme. Els treballs previstos consisteixen en la reparació i adequació de les bigues, entrebigues, faldons i capitells . Es preveu que la duració de les obres serà de quatre setmanes i es duran a terme durant 2015.

A la imatge, es veu l’autopista per la zona on es portaran a terme els treballs.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.L'EMPRESA GATERA POINT, PRESENT A LA VII BIENAL IBEROAMERICANA D'INTERIORISME, DISSENY I PAISATGISME 2014, A MÈXIC

20141016174657-10533311-392500070898355-4161160010849725932-o.jpg

Sis fabricants espanyols, entre ells POINT, donen a conéixer els seus productes, fins a demà dia 17

L’Associació Nacional d’Industrials i Exportadors de Mobles d’Espanya (ANIEME) ha organitzat una acció específica per a la promoció de marques espanyoles de moble de vanguàrdia a Mèxic durant aquesta setmana, del 13 al 17 d’octubre. Sis empreses espanyoles líders del disseny de mobiliari participen en una exposició de producte coordinada per ANIEME a l’Hotel Four Seasons de Mèxic Districte Federal i els representants, en el cas de POINT està VICENTE PONS GARCÍA, s’entrevisten amb els principals estudis de prescriptors, arquitectes i dissenyadors d’interiors del país. L’objectiu de ANIEME amb l’organització d’aquesta acció és promocionar la imatge de marca del Moble d’Espanya de vanguàrdia a Mèxic i propiciar l’encontre entre les empreses espanyoles participants amb els més importants estudis contract de Mèxic.

Les empreses participants són, a més de POINT, GANDIA BLASCO, ACTIU, AMBOAN, FAMA i MOBLIBÉRICA. Totes elles han exposat una peça de mobiliari representativa dels seus dissenys més vanguardistes en el prestigiós Hotel Four Seasons México DF durant els dies 14 i 15 d’octubre, en el marc de la VII BIENAL IBEROAMERICANA D’INTERIORISME, DISSENY I PAISATGISME 2014, organitzada pel Consejo Iberoamericano de Diseñadores de Interiores (CIDI) en colaboració amb ANIEME.

Pel que respecta a POINT, participa amb les marques ICPALLI, SARAPE y PIÑATA, col·leccions de moble outdoor dissenyades per l’arquitecte mexicà Joaquín Homs. Així mateix, les sis empreses acompanyades de personal tècnic de ANIEME visiten els principals despatxos d’arquitectura i disseny d’interiors de Mèxic DF durant els dies 14, 15, 16 i 17 d’octubre per a reunir-se amb els més reconeguts prescriptors i presentar les seues propostes d’amoblament per projectes contract.

Foto de ANIEME - Asociación Exportación Mueble.

 

 

Premi per a Point: Com vegeu a la foto, Vicent està mostrant l'acreditació, el diploma de Medalla d'or rebuda per POINT com a millor empresa de Latinoamerica.

FONT: ANIEME. Vicent Pons García (POINT).LA PREMSA PARLA DE...la reparació del pont de l'autopista A-7, al pas del riu Gorgos

20141017204112-pontriua7.jpg

Fa 27 anys l’ajuntament de Gata ja va denunciar el mateix problema

La cosa no és nova, però ara pareix que, després de 27 anys, no té més remei que fer-se. Els diaris INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV publiquen la notícia que vos avançava ahir. He rescatat també aquella notícia del 27 de novembre de 1987, que parlava ja del tema.

Anem per parts. INFORMACIÓN, per als lectors suscriptors, titula: "El río Gorgos desentierra los cimientos del viaducto de Gata". Al subtítol: "El Ayuntamiento, tras advertir del deterioro del puente, anuncia que la concesionaria de la AP-7 lo reparará el próximo año".

També el diari LEVANTE-EMV, també per a subscriptors, en un article de A.P.F., posa el mateix títol i subtítol, però diferent foto, just la que teniu dalt.

Però, ara ve la tercera part de la notícia. Fa 27 anys, el regidor Francisco Pedro Mulet (Paco "Gabietes" per a entendre’ns) ja va denunciar el mateix problema. Jo vaig publicar al desaparegut diari semanal COMARCA el problema. Era el 27 de novembre de 1987. Baix teniu el resum que vaig fer per a la secció d’aquest blog "DIARI DE GATA...":

"27 de novembre de 1987:

- EL PUENTE DE LA A-7 OFRECE PELIGRO EN CASO DE INTENSAS LLUVIAS. (publicat a COMARCA). *Va ser el regidor Francisco Pedro Mulet. Proposà a la Comissió de Govern (ara es diu Junta de Govern Local) que l’Ajuntament escriguera a Aumar, S.A concesionària de l’autopista i posara en coneixement que els pilars que sostenien el pont de l’autopista A-7 a la travessa del Gorgos, a la partida del mateix nom, estaven completament descarnats als fonaments, con a conseqüència de les últimes pluges torrencials.. Podia ser perill imminent si tornava a ploure. No es va fer molt.*"

A la portada i a l’interior, teniu les dues fotografies de INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV de A.P.F.

FONT: diaris INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV.DEMÀ, EXCURSIÓ DEL GRUP DE "TEMPS DE PANSA" A LA BENITZAINA

20141018230534-dscf4863.jpg

Ho publica hui el diari La Marina Plaza digital. Titula: "Concluye el Dénia el ciclo Temps de Pansa 2014 con una excursión a Benitzaina". Com bé sabeu, l'heredat de la Benitzaina -malgrat a estar entre Dénia i Xàbia- és propietat de veïns gaters, de la família dels Paresants.

Al final de l'article, diu: "La excursión ‘El riurau y el paisaje de la Benitzaina’ dará comienzo a las 10.30 horas del domingo, en la Venta de Parra, en Gata de Gorgos, y contará con las explicaciones del arqueólogo municipal de Dénia, Josep Antoni Gisbert".

Si voleu llegir tot l'article, ací teniu l'enllaç: http://lamarinaplaza.com/2014/10/17/concluye-en-denia-el-ciclo-temps-de-pansa-2014-con-una-excursion-a-benitzaina/.

Ja ho sabeu, si algú voleu anar encara teniu temps d'afegir-se. Serà demà a les 10.30 hores.

A la fotografia, una vista de la finca de la Benitzaina. Foto pròpia de 2012.

FONT: Marina Plaza digital.MOLTS GATERS PARTICIPARAN DEMÀ A LA MITJA MARATÓ DE VALÈNCIA

20141018231839-manyo.jpg

Com a exemple, la samarreta de Manyo (José Miguel Llobell Serrat)

Ací teniu la prova de que està ja tot preparat. Els gaters que participaran a la Mitja marató de València Trinidad Alfonso 2014 estan escalfant motors, com es sol dir. Ja estan a València i allí faran nit, per a fer demà una bona cursa. Demà a migdia coneixerem els millors resultats dels gaters. Tenim l'exemple de "Manyo" com he dit i de "Tort" (Vicenet Pedro Signes). Sort a tots i bona carrera.

A la fotografia, la samarreta amb el 3.468 de José Miguel Llobell Serrat (Manyo).

FONT: Foto feta per Manyo i pujada al seu facebook.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.634, la del dia 7/10-

20141018233019-2bpepicaargudo.jpg

Reprenc la sèrie i pose la del dia 7. També reprenc la col·lecció de fotos de Vicente Argudo. Ací teniu la imatge de sa tia Pepica. Sabeu que Pepica Argudo Mulet era molt bona persona, una dona devota i amb un gran cor. Vivia al carrer Sol. Sa casa feia cantó amb el carrer Teulada. A la seua joventut, a la que pertany aquest retratet, com es deia abans, era d’Acció Catòlica -a la fotografia la vegeu amb l’insignia-, l’Adoració Nocturna i altres moviments de la parròquia, sempre al servici de la mateixa i treballant d’una manera molt altruïsta per als demés.

FONT: Col·lecció de fotos propietat de Vicente Argudo Monfort.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.635, la del dia 8/10-

20141018234848-3brecordatoriamd.jpg

Ací teniu un document molt curiós. Correspon a la col·lecció de V.A.M. Observeu la data de la primera comunió de Antonio Marcos Devesa. Va ser el 22 de juny de 1905. Pels cognoms vegeu clarament que no era d’origen gater. Al recordatori posa "Iglesia Parroquial de esta Villa". No era poble, encara es considerava com a vila. He pogut saber que aquest home va nèixer a Teulada el 4 d’agost de 1894. Son pare li deien José i sa mare Ventura. Quan tenia 52 anys, el trobem de viatjant a Rosario (Argentina). El que no he pogut averigüar del recordatori era de quin poble seria el col·legi San Miguel que nomena.

Documentació: Movimientos Migratorios Iberoamericanos. Subdirección General de los Archivos Estatales del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.

FONT: col·lecció de V.A.M.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.636, la del dia 9/10-

20141019000318-4bdomund.jpg

Demà és la Jornada Mundial de les Missions, dita popularment el DOMUND. Per això, vos pose una fotografia on es veuen xiquets i xiquetes de Gata vestits de xinesses, de retorets, de mongetes, un DOMUND més enrere en el temps, molt més enrere. Farà més de cinquanta anys. Mireu el mapa d'Espanya darrere i els xiquets i xiquetes ataviats amb distinta vestimenta. Si reconegueu algú. El xiquet que hi ha sentat és el propietari de la foto Vicente Argudo. El seu germà Paco està de retoret plantat a la part dreta. A la part esquerra està Ernesto Coloma. La germana de Rosa el Roig, que després va viure a Pedreguer, ésla més alta de les xiquetes de darrere. Podeu anar completant la fotografia.

FONT: Foto propietat de VAM.HUI SE CELEBRA EN TOT EL MÓN EL DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA

20141019191341-dona.jpg

Hui, 19 de març, l’ha posat com a Dia Internacional contra el càncer de mama. Vaja la meua adhessió a eixa celebració, pero...

No toca ser hui solament, sino tots els dies de l’any. No valen eixes celebracions, eixos dies d’açò o d’allò i després a oblidar-se. Cal prendre conciència sempre. Dedicat a totes les dones que han patit o estan patint aquesta dolència. A elles i a les seues famílies, recordem hui totes les dones del món i gateres, en especial, per la seua valentia, esforç. No sols d’aquesta dolència, aques tipus de càncer, sinó de tots i ho faig extensiu als homens, perquè no?. Prenim conciència i valorem dia a dia el que som i tenim, gaudim de la vida, que ja no torna.

Per cert, a la comarca s’han fet algunes activitats al voltant de la efemèride. A Dénia, organitzat per la AECC de Dénia, han fet una CAMINATA SOLIDÀRIA a les Rotes en el Dia Mundial del càncer de mama. També a Benissa s’ha fet altra Marxa solidària.

A la fotografia, algunes gateres a la Caminata Solidària de Dénia.

FONT: Foto de la portada de l’article de María Rosa Zaragoza, pujada al facebook. A l’interior el símbol de la jornbada de hui.TRETZE CORREDORS DE LA FAIXA, ENTRE ELLS GATERS, PARTICIPEN A LA MITJA MARATÓ DE VALÈNCIA DE HUI

20141019183054-marato.jpg

El club d'atletisme LA FAIXA de Jesús Pobre ha tingut una bona participació a la XXIV Mitja Marató Trinidad Alfonso 2014 de València. El millor classificat dels 13 ha sigut el gater JAIRO SOLER SALVÁ, que ha quedat al lloc 439 (recordem que participaven més de 9.000 corredors). Jairo ha fet un temps de 1 hora, 25 minuts i 31 segons. Elñ també gater, LLUÍS IBÁÑEZ MIRALLES, ha sigut el segon millor del club. Ha entrat al lloc 874, fent un temps de 1 hora, 30 minuts i 34 segons.

El tercer ha sigut Víctor Fornés Grimalt i el quart un altre gater, del qual posava ahir l'exemple, JOSÉ MIGUEL LLOBELL SERRAT, que ha quedat al lloc 2.116, fent un temps de 1 hora, 40 minuts i 41 segons. Al lloc 8 del club, ha entrat el gater JOSEP MULET PEDRO que ha ocupat el lloc 3.654 de la carrera.

A tots els corredors de LA FAIXA, l'enhorabona per fer la prova i endavant en totes les carreres.

Cal destacar que la Mitja Marató València Trinidad Alfonso, que organitza la Societat Esportiva Correcaminos, ha alcançat el rècord en sòl espanyol i s'ha situat com el més ràpid del món en 2014, ja que s'ha aconseguit la sisena millor marca mundial de la història i la més ràpida del món en 2014. L'ha feta Abraham Cheroben, amb un temps estratosfèric de 58 minuts i 48 segons.


ELS FOTÒGRAFS DEL FOTOCLUB FORAT DE GATA, PRESENTS AL SAFARI FOTOGRÀFIC DE BAZA (GRANADA)

20141019183715-baza.jpg

Com cada any, la representació de GATA en el XVIII concurs Safari fotogràfic de la serra de Baza (Granada) no ha fallat i allí han estat presents diversos membres del Fotoclub Forat. A la fotografia de Teresa Arabí els podeu veure. Per cert, el primer classificat ha sigut de la Marina Alta. El xabier Toni Sanchís, que el vegeu al fons de la fotografia, junt amb Jaume Boronat, s’ha emportat el premi.

FONT: Foto de Teresa Arabí, pujada al seu facebook.HUI SE CELEBRA LA JORNADA MUNDIAL DE LES MISSIONS, EL DOMUND

20141019193647-vicentsmissions.jpg

A Gata, tenim dos missioners coneguts: Vicent Font, fill del poble, i Vicent Berenguer, germà de Paquitina, fill de Teulada

Ja ho vaig anunciar ahir a la secció de les fotografies antigues. Hui també en posaré una recordant aquells Domund de finals dels anys 60 del segle XX. Però, centrant-nos amb l’actualitat, els veïns de Gata li poden posar (com ha dit a les homilies de la parròquia el rector Don Francisco M. Murillo) cara als missioners més pròxims. Un fill de Gata, VICENT FONT I PEDRO, que ara està ací al poble descansant una temporada, està de missions a l’extraràdio de la ciutat de Lima, al Perú, diriguint un projecte educatiu, l’escola de Santa Tomás de Villanueva.

Un altre missioner, fill de Teulada, germà de Paquitina, que viu a Gata, i nebot del que va ser rector a Gata Don Vicente Llopis, VICENT BERENGUER LLOPIS, que també està ara descansant a Teulada, fa la seua missió a Mozambic.

Els dos han espitjat per a que els veïns de Gata i Teulada, així com altres pobles valencians, tinguen algú en qui recolzar la seua idea de MISSIONER. Ja quasi trenta anys va nèixer la ONG "AMICS DEL TERCER MÓN", sent les ànimes del projecte Vicente i Paquitina. Fa menys anys, va nèixer una altra ONG per ajudar a la missió de Vicent Font, que es diu "LA MIRADA DEL PERÚ". Els dos Vicents, Berenguer i Font, són la cara i els noms concrets del DOMUND per als gaters del segle XXI.

L’església ha celebrat, com ja he dit, la campanya del Domund aquest cap de setmana, amb el lema: "Renace la alegría". Els donatius aniran destinats a ajudar als missioners de les distintes arxidiòcesis de l’església, tant valenciana com qualsevol part del món.

A la composició fotogràfica, els missioners Vicent Berenguer i Vicent Font.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.637, la del dia 10/10-

20141019214611-virtuvicentanadomund.jpg

Com hui és el DOMUND, Jornada Mundial d'ajuda a les missions, i encara que la foto per correlació li corresponia al dia 10, ací teniu una altra fotografia de quan els xiquets i xiquetes eixien el dia del DOMUND, el tercer diumenge d'octubre -com hui-. Dos germanets, xic i xica, i una cosineta. Era cap a finals dels anys 60 del segle XX. 1968, perque encara no es veu asfaltat el carrer. Els germans Font Pedrós, Ana -que és la de la dreta si mireu la foto- i Vicente, al mig, estaven acompanyats per la seua cosineta Virtudes Ferrer Pedrós. Es veu que eixe octubre també feia calor, com hui, perque el xiquet -Vicente- anava amb mànega curta i pantalons curts.

FONT: foto propietat de la família Font Pedrós.OFICIALMENT, DES DE DEMÀ L'INSTITUT DE GATA PASSARÀ A NOMENAR-SE "MATEMÀTIC VICENT CASELLES COSTA"

20141020172411-vicent-caselles.jpg

Hui, dilluns 20 d’octubre de 2014, s’ha publicat al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) una Resolució de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual s’atribuïx la denominació específica de "MATEMÀTIC VICENT CASELLES COSTA" a l’Institut d’Educació Secundària de Gata de Gorgos, que fin ara s’anomenava "IES Gata".

A la Resolució s’expresen els antecedents, que són el següents: el Consell Escolar de l’Institut d’Educació Secundària de Gata de Gorgos va aprovar sol·licitar per al mencionat centre la denominació específica de Vicent Caselles. El Consell Escolar Municipal, en la sessió de 12 de maig de 2014, va aprovar la sol·licitud del canvi de nom per a l’esmentat institut amb la denominació especifica de Matemàtic Vicent Caselles Costa. La proposta disposa de l’informe favorable de la Inspecció educativa d’Alacant. Així mateix, el Ple de l’Ajuntament, en la sessió ordinària celebrada el dia 24 de setembre de 2013, va aprovar per unanimitat sol·licitar la denominació específica de Matemàtic Vicent Caselles Costa per a l’Institut d’Educació Secundària de Gata de Gorgos.

A la mateixa resolució es glosa la figura de Vicent Caselles Costa, nascut en 1960 i que va faltar en 2013. Natural de Gata de Gorgos (Alacant), matemàtic i catedràtic del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, científic reconegut internacionalment per les nombroses conferències impartides i per la seua activitat matemàtica avançada, que és usada en el tractament d’imatges mèdiques, es va dedicar a estudiar els problemes reals i, a partir d’ells, a construir i desenrotllar els instruments matemàtics necessaris per a resoldre’ls.

En virtut de la delegació establida en la Resolució de 26 de març de 2013, es resol: U, Concedir la denominació específica de Matemàtic Vicent Caselles Costa a l’Institut d’Educació Secundària de Gata de Gorgos, codi 03015087. Dos, Inscriure esta resolució en el Registre de Centres Docents de la Comunitat Valenciana. Tres, La present resolució tindrà efectes a partir de l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, és a dir, demà dimarts.

A la imatge, el matemàtic gater Vicent Caselles Costa.

FONT: DOCV, 20-10-2014.INSTAL·LEN PER ALS JOVES DE GATA UN "SKATE PARK" AL PARC DE LA VORERA DEL RIU

20141020183336-skate.jpg

Els joves de Gata disposen, des del passat cap de setmana, d’un Skate Park (pista menuda per a patinar) situat al parc de la vorera del Riu Gorgos. La zona de patinatge, a la qual es pot accedir des del carrer Sant Josep, és una reivindicació dels joves del municipi amants del Skate. L’Ajuntament de Gata ha situat estes instal·lacions en esta zona del municipi ja que és un gran espai obert on els joves es poden reunir i practicar este esport.

A més d’esta primera actuació, dins el projecte de Zona Verda de Les Sorts hi ha projectada una pista de majors dimensions on es podran practicar diferents modalitats.

FONT: Text i foto, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. EL GRUP ESPELEOLÒGIC GATENSE TORNA A COL·LABORAR EN L'ORGANITZACIÓ DE LA VOLTA SENDERISTA AL BARRANC DE L'INFERN, de Vall de Laguar

20141020185130-vall.jpg

Serà el pròxim diumenge dia 26. Alerta al canvi d’hora

El proper diumenge 26 d’octubre, com ja és tradicional, se celebrarà la 16ª edició de la Volta Senderista al Barranc de l’Infern, al municipi de Vall de Laguar. Els membres del GRUP ESPELEOLÒGIC GATENSE tenen un paper fonamental, ja que són els pioners de l’organització junt amb l’Ajuntament del lloc i la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la C.V.

Les inscripcions per a participar i després poder compartir el putxero gegant estan obertes fins el 23 d’octubre, tres dies abans, ingressant 15 euros als conters bancaris pertinents o 10 si s’està federat.

Des de les 8 del matí fins les 9,30 hores es recolliran els tickets i es donarà l’eixida a la Volta, que recorrerà els 5.946 escalons, entre els dos poblets, el del mig Fleix, on s’arribarà després per a dinar, i el de dalt, Benimaurell.

Com cada any, sens dubte, hi haurà molts gaters i gateres inscrits, donat que el GEG és un dels organitzadors, que té també el suport de Protecció Civil (BEGAPE) i la Diputació d’Alacant.

A la imatge, el cartell de l'event esportiu i lúdic.

FONT: Ajuntament de Vall de Laguar.LA PREMSA PARLA DE...la nova pista de skate park per als joves de Gata

El diari LAS PROVINCIAS a la seua secció de La Marina de hui dimarts 21 d’octubre, publica la notícia que vos avançava ahir. El títol: "Los jóvenes de Gata de Gorgos ya disponen de un parque para practicar skate". La notícia porta la mateixa fotografia que posava ja ahir. Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/marina/201410/21/jovenes-gata-gorgos-disponen-20141020234335-v.html.

FONT: LAS PROVINCIAS, 21-10-2014.JORNADA SOBRE EL MOSCATELL A XÀBIA, dissabte 25

20141022104437-imagen613g.jpg
El president de l’Associació de Defensors del Moscatell és el gater Jaume Soler
La cloenda la faran l’alcalde i el conseller d’Agricultura, Pepe Ciscar
 
La regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament de Xàbia i l’Associació de Defensors del Moscatell a la Marina Alta han organitzat en el municipi veí les VI jornades vitícoles sobre el moscatell per a aquest dissabte 25 d’octubre. L’activitat es desenvoluparà al matí en el Centre Social (carrer Rafael Echagüe) i per a participar cal inscriure’s en el Creama Xàbia (oficina en Avinguda Trenc d’Alba número 2 o telèfon 965794266). La participació és gratuïta, però cal enregistrar-se.

 

Segons expliquen des de l’organització, al llarg del matí s’exposaran i debatran alguns dels problemes del sector en la comarca des de la visió de diferents especialistes, es veuran les perspectives de futur i la importància de la continuïtat i pervivència del Moscatell com a peça clau del paisatge comarcal. Les matèries a tractar van dirigides a estudiants, al sector turístic, a la restauració i al públic en general.

El programa de la jornada comença a les 9’30 hores amb la inauguració per part de l’alcalde, José Chulvi, i el president de l’associació, Jaume Soler. Obrirà les ponències explicant el seu projecte de “microvinya” Joan Cascans, propietari del celler de la Muntanya a Muro d´Alcoi. Després d’un descans Antoni Espinós, de la Fundació Cirne, parlarà de la pansa i després hi haurà una altra ponència sobre les rutes del vi. Els encarregats de clausurar les jornades seran l’alcalde i el conseller de Agricultura, Pepe Ciscar.

 

FONT: text i foto de bancals de ceps amb el Montgó, Ajuntament de Xàbia.


NAIX UNA NOVA GUIA DEL COMERÇ DE GATA

20141022141012-guiacomerc1.jpg

Està molt ben conseguida i arriba clar als possibles lectors i compradors

El Comerç de Gata acaba de traure al carrer i per Internet la nova guia comercial. La Guia Comercial Gata 2014, on estan implicats l’associació, l’ajuntament i els comerciants, té una portada en la qual hi ha moltes imatges identificatives de Gata, com les coques, els capells ("sombreros"), l’embutit, l’arròs, les barxes, l’església de Sant Miquel i l’ermita del patró. Un índex ens porta al primer capítol: "Prova Gata", on els comentaris estan en quatre idiomes: castellà, valencià, anglés i alemany. Altres capítols són "Pel matí"; "De ruta"; "A migdia, per a reposar forces"; "Per la vesprada, l’artesania típica" i "D’arquitectura i compres".

Ve després una part on es pot veure l’arquitectura i monuments de Gata: església de Sant Miquel Arcàngel, museu a l’aire lliure, pont del tren, casc antic (Raval), casc antic (cases senyorials), creu de tosca de la carretera de Xàbia, estació del ferrocarril, casa cuartel de la Guàrdia Civil, ermita i molins. Una altra secció és "Abans d’anar-se’n l’acomiadament. El capítol de les "Nostres festes" abarca des de la coneguda i afamada festa dels Reis Mags fins a Sant Miquel. Un apartat especial tenen la Fira Gata al carrer, l’exposició internacional Art al Vent i el FIGA, festival de música independent de Gata.

El plànol de Gata dona pas als telèfons d’interés. S’obri el capítol de "On comprar" amb totes les tendes, comerços i altres servicis de Gata com si fora una agenda.

A la Guia es poden consultar tots els comerços de Gata i algunes idees per a passar un dia especial a la localitat.

Ací teniu l’enllaç per a poder veure la revista digitalment: http://issuu.com/revistadaci/docs/guiacomerciants2014_peque__a/1.

A la imatge, les pàgines 6 i 7 de la guia.

FONT: Guia comercial de Gata, Comerç de Gata.DEMÀ DIA 24 ÉS EL DIA DE LA BIBLIOTECA; la de Gata ho celebra

20141023202253-cartel-dia-biblio-2014.jpg
La Biblioteca de Gata celebra demà divendres, dia 24 d’octubre, el Dia de la Biblioteca. Aprofitant que és divendres, la vesprada i tardet estaran plens d’activitats, que han programat les responsables de la mateixa.
A les 17 hores serà l’Hora del Conte, segona de les sessions d’aquest curs 2014-2015. A les 19 hores, una nova edició de "Benvinguts a la lectura" a la que assistiran els xiquets i xiquetes nascuts en els últims mesos amb els seus pares o les seues pares. Es faran el carnet de socis i seran introduits per primera vegada a la lectura.
A les 20 hores, hi haurà una nova sessió del Club de Lectura de Gata.
A la imatge, el cartell anunciador de l'efemèride, dedicat a títol pòstum a l'escriptora Ana María Matute.
 
FONT: Ajuntament de Gata i Biblioteca.


OBRES DE CONSERVACIÓ AL PAVELLÓ ESPORTIU COBERT

20141023202518-poliesportiucobert.jpg
Des de l’Ajuntament s’han realitzat obres de conservació del pavelló cobert per iniciar la temporada esportiva. La regidoria de Serveis Municipals vol agrair la comprensió dels usuaris per les molèsties que s’hagen pogut ocasionar.
A més, també estan portant-se a terme obres de millora del trinquet per a que puga començar la temporada.
 
FONT: Text i foto, Ajuntament de Gata.


PRIMERS PASSOS PER A CREAR EL COMITÉ D'AGERMANAMENT AMB SAINT ANDRÉ DE SANGONIS

20141023203353-1reunioagermanament.jpg
Comença a crear-se el Comité d’agermanament
La pròxima setmana vindran des del poble francés a visitar Gata
Ahir per la vesprada es va fer la primera reunió de persones interessades, bé a nivell individual o bé col·lectivament, per a la creació del Comité d’agermanament amb el poble francés de similars característiques que Gata, Saint André de Sangonis. Diverses persones de l’àmbit cultural, educatiu i social, així com d’associacions del municipi es van interessar per formar-ne part i començar a treballar en l’agermanament.
Com a Cronista de Gata vaig assistir també a la mateixa i vos conte...
Cal ressenyar que tot va començar des de Diputació Provincial d’Alacant, organisme que porta les directrius d’aquesta política d’agermanament, d’obrir-se a Europa, de agermanar pobles d’ací i d’altres païssos. En el cas nostre, el poble pròxim a Montpeller, Saint André, havia estat ja interessat en agermanar-se amb Gata, segons va comentar l’alcaldessa Maite Signes, qui va visitar en un viatge que li venia de pas el poble, entrevistant-se amb la regidora encarregada de l’agermanament.
L’alcaldessa va contar als presents aquell encontre, l’interés dels veïns gals amb Gata, i la idea de l’agermanament. 
Es trobaven presents a la reunió el regidor de Participació Ciutadana, que treballarà sobre l’agermanament, Jesús Àngel Palacios Torres, així com el regidor de Cultura Joan Pedrós, que junt als portaveus o en qui deleguen dels tres partits de la corporació i màxim unes deu persones formaran el comité d’agermanament. També va hi assistir a la reunió la regidora de Governació María Rosa Simó.
La pròxima reunió es farà dilluns dia 27 a les 20 hores, per a preparar el programa d’estància del comité del poble francés Saint André de Sangonis, que estarà en Gata de dimarts 28 fins al final de setmana, del qual ja aniré parlant-vos.
 
FONT: Foto i part del text, Ajuntament de Gata.


L'ARTISTA LOCAL PEPA CASELLES EXPOSA LA SEUA OBRA MÉS RECENT

20141023203844-cartellpepacaselles.jpg

L’artista local Pepa Caselles  exposa la seua obra recent (2010-2014) a la Sala d’Exposicions de l’Edifici Polivalent a partir de divendres 24 d’octubre. Caselles és alumna "històrica" de l’Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives" i ha participat en totes les edicions d’Art al Vent.

Es tracta de la segona exposició individual que realitza l’artista, encara que ha participat en diverses exposicions col·lectives a localitats de la Marina Alta, així com a les exposicions d’Art al Vent que han viatjat a València, Alemanya, Terol, Mèxic, Marroc, etc.

L’exposició, que serà inaugurada divendres 24 d’octubre a les 20 h, es podrà visitar fins al 9 de novembre a l’Edifici Polivalent.

A la imatge, el cartell anunciador de l’exposició.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de GataEL CALENDARI LABORAL DE 2015 TINDRÀ EL DIA 7 DE DESEMBRE FESTA, FENT PONT AMB LA PURÍSSIMA

Hui, divendres 24 d’octubre, es publica al Butlletí Oficial de l’Estat (B.O.E.) la Resolució de la Direcció General d’Empleo, per la que es publica la relació de festes laborals per a l’any 2015, una vegada estan remeses les corresponents a cada comunitat autònoma al Ministeri, inclosa la valenciana.
Fent un repàs, el mes de gener presenta dues festes: dia 1, dijous, Any Nou, i dia 6, dimarts, dia del la festa dels Reis Mags. A març apareix en solitari la festa de Sant Josep, dijous. *Sols a Galícia també es festa el dia següent a Sant Josep, divendres*.
A abril, seran festa els dies: 3, Divendres Sant i 6, Dilluns de Pasqua. A maig està sols la festa del Treball, que cau en divendres. Juny i no juliol no tenen cap festa.
Agost sols el dia 15 (assumpció de la Verge) que és dissabte. Setembre sense festes. Octubre, el dia 9 (Dia de la Comunitat Valenciana) que cau en divendres, i 12, Festa del Pilar, que és dilluns. Novembre no hi ha festa, ja que Tots Sants, dia 1, cau en diumenge. i desembre seran festes el dia 7, dilluns següent al dia de la Constitució Espanyola (per caure aquesta en diumenge); el dia 8, la Immaculada Concepció, i el 25 Nativitat del Senyor, que serà divendres.
FONT: BOE, 24-10-2014.SATISFACCIÓ A L’AJUNTAMENT PER POSAR-LI EL NOM DE L’INSTITUT A TÍTOL PÒSTUM A VICENT CASELLES COSTA

20141024221046-vicent.jpg
En un acte oficial es nomenarà al estudiós gater Fill predilecte del poble i s’inaugurarà el nou nom de l’institut   

El regidor d’Educació, Joan Pedrós Taléns, va mostrar la seua satisfacció, una vegada coneguda la publicació al BOE (de la qual ja vos vaig informar), per la qual la Conselleria d’Educació ha aprovat el canvi de denominació de l’Institut d’Educació Secundària de Gata com a IES "Matemàtic Vicent Caselles Costa". Pedrós va mostrar la satisfacció de la regidoria per l’acceptació de la proposta que va sorgir del Consell Escolar municipal i va ser aprovada pel plenari per unanimitat, com a reconeixement al matemàtic gater que va morir en 2013 . Per a Pedrós, "és un reconeixement merescut a la seua brillant trajectòria i també un exemple per als joves estudiants”.

A més de la denominació de l’IES, es realitzarà un acte en què es nomenarà Fill predilecte del municipi al finat Vicent Caselles i s’inaugurarà el nou nom oficial de l’institut amb presència de la família.

*Si voleu conèixer un poc més de la seua figura de matemàtic, llegiu aquesta fulla: http://www.arbolmat.com/vicent-caselles/.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.NOVA EDICIÓ, I JA SÓN VUIT ANYS, DE BENVINGUTS A LA LECTURA (campanya per als bebés a la biblioteca de Gata)

20141024221853-benvinguts.jpg

"Benvinguts a la lectura" és la campanya dirigida als xiquets nascuts el present any, que ve fent-se a la biblioteca de Gata des de 2006. Hu, coincidint precisament amb el Dia de la Biblioteca (24 d'octubre), han assistit a la mateixa. El regidor de cultura Juan Pedrós ha fet lliurament dels carnets als pares i mares junt a un llibre adient per als xiquets. Aquesta campanya, a més, és una manera de mostrar la bebeteca que té la nostra magnífica biblioteca.
La Biblioteca de Gata dona la benvinguda a la lectura als nou nascuts i l'enhorabona a tots!.
FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.LA PARRÒQUIA RECAPTA 2.556,50 EUROS A LA JORNADA DEL DOMUND

20141025202421-caritas.jpg

Es reunixen a Gata els responsables de Càrites Parroquials de tot l'Arxiprestat de la Marina

La generositat dels gaters s'ha tornat a posar de manifest. Al llarg de les misses del passat cap de setmana, que es va celebrar la Jornada Mundial de les Missions que es coneix popularment com el DOMUND, es van recaptar des de la parròquia un total de 2.556,50 euros, la qual cosa ha servit per a agraïr-ho el rector En Francisco M. Murillo.

Cal recordar que Gata té una sensibilitat especial cap a les missions i els missioners. Té un fill de Gata, que ara passa uns dies de descans a Gata, VICENT FONT PEDRO a la missió, a les afores de Lima (Perú) i té tot un històric lluitador també rector missioner, VICENT BERENGUER LLOPIS, germà de Paquitina, que encara que teuladí també té lligams amb Gata. Ell sempre ha estat de missió a Mozambic.

REUNIÓ DE CÀRITAS DE TOT L'ARXIPRESTAT

Per altra banda, el passat dijous dia 23 al saló d'actes del Centre Parroquial de Gata es van reunir els responsables de Càrites de tot l'arxiprestat de la Marina. Allí es va parlar de la campanya, la situació, inquietuds i problemes que té aquest col·lectiu i la tasca social tan encomiable que fa, en aquests temps de crisi.LA PREMSA PARLA DEL CANVI DE NOM DE L'INSTITUT GATER

Com ja sabeu i he publicat en dos articles, la Conselleria ja ha donat el vist-i-plau per al canvi de denominació de l'institut de secundària de Gata. Fins ara es deia IES GATA i ara passarà a dir-se MATEMÀTIC VICENT CASELLES COSTA. Aquesta informació la recull hui el diari Levante-EMV amb un breu article que titula: "Homenaje. El instituto de Gata ya se llama Matemàtic Vicent Caselles Costa". Encara que curt, ací teniu l'enllaç al mateix: http://www.levante-emv.com/marina/2014/10/25/instituto-gata-llama-matematic-vicent/1179339.html.

FONT: Levante-EMV, dia 25-10-2014.IMATGES CURIOSES: una boda, una banda.

20141025234920-2014-10-25-13.45.26.jpg

Hui al migdia hem pogut veure una boda molt curiosa. S’han casat Rosana i Juan Luis. Ell és de Yecla (Múrcia), fa anys que viu a Gata, però toca a la banda d’Oliva i ella és de Gata. A casa d’ella ha anat una banda tocant. Si, heu llegit bé, la banda de cornetes, trompetes i tambors d’Oliva, anaven tots i totes de blanc, d’aquelles que es veuen a les processons de Setmana Santa i fan goig. Els han acompanyat a l’església i després dins de l’església alguns trompetes li han dedicat la tonada final al ja feliç matrimoni. A l’eixida han fet sonar, de nou, els instruments...i tot perquè el novio toca a eixa banda. Bonic detall i bon regal, emotiu. Ha estat una imatge curiosa, com podeu observar a la fotografia.RECORDEU EL CANVI D'HORA: A LES 3 RETRASSEM A LES 2 EL RELLOTGE

20141025235606-rellotges.jpg

Dormirem...o gaudirem d'una hora més. El rellotge s'atura una hora

En tres hores més es produïrà el canvi. L'horari d'hivern entra en funcionament. Es retrassaran els rellotges i a les 3 de la matinada del diumenge 26 d'octubre els posarem a les 2, amb la qual cosa tindrem una horeta de dormir més o de gaudir de la nit de dissabte a diumenge, això si demà no ens aclarirem fins a que ens posem al lloc i a l'hora. A les 18.30 ja serà de nit. Foscor s'ha dit....I HUI TOCA RESINTONITZAR ELS CANALS DE LA TDT

No parem...i tot per normatives, exigències i demés necessitats oficials. Si aquesta matinada canviavem l'hora, retrassant els rellotges de les 3 a les 2, hui toca resintonitzar els canals de la TDT, perquè aixina ho marca el termini donat pel Ministeri d'Indústria. És un pas entremig fins l'1 de gener de 2015, en que ja serà totalment obligat.

Ja heu palpat, tocat, resintonitzat?. Si no heu fet l'operació, recordeu-ho. I en tots els blocs de pissos que tinguen més de tres immobles caldrà posar-se en contacte amb el vostre tècnic per adaptar les antenes col·lectives. A les antenes individuals de les cases del poble no serà necessari. Això si, cal tots resintonitzar el televisor, accedint al menú de configuració i fer una nova recerca automàtica de canals que permeta resintonitzar els nous.

A les comunitats de veïns, que a Gata també n'hi ha moltes, cadascuna deurà saber quan anirà l'especialista a la finca. es preveuen ajudes des dels 100 als 550 euros per comunitat de propietaris. Hi haurà que sol·licitar-la una vegada realitzada la instal·lación i presentant la factura. 

Ja sabeu. Tots a normalitzar les cadenes de televisió.DEMÀ, SEGONA REUNIÓ DEL COMITÉ D'AGERMANAMENT

20141026191316-2014-10-22-20.22.01.jpg

Es prepara la visita dels veïns francesos, per a un pròxim agermanament amb Gata
Demà dilluns, a les 20 hores, tindrà lloc al saló de sessions de la Casa Consistorial, la segona de les reunions, per a confirmar els membres del Comité d'Agermanament, per a preparar la visita que començarà dimarts 28, dels representants del poble francés de Saint André de Sangonis. L'encontre servirà per a configurar el programa que regirà per a donar a conèixer als futurs agermanats amb Gata, el poble i els voltants.
El Comité d'Agermanament té que estar format per unes deu persones del poble, representants de grups, associacions o particulars, a més de l'alcaldessa, el regidor de Participació Ciutanada i el regidor de Cultura, així com els portaveus o delegats dels tres partits de la corporació municipal.SUCCÉS: RESCATEN UN GOS CAIGUT A UNA COVA AL SERRILLÀS

20141027122601-goscova.jpg

La notícia la porta hui el diari INFORMACIÓN d’Alacant. Res es coneixia fins ara. El diari titula: "Gata de Gorgos. Rescatan a un perro que cayó en un pozo de una cueva de 90 metros".

Al ser, en un principi, per a subscriptors, ahí queda la notícia i el succés amb final feliç, pel que es veu a la foto, la mateixa que publica el diari i vos pose a l’article.

Ací teniu l’enllaç de l’article de A.P.F., amb la salvetata ja dita de la subscripció: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/10/27/rescatan-perro-cayo-pozo-cueva/1560316.html.

FONT: diari INFORMACIÓN 27-10-2014.CURS A GATA SOBRE TÈCNIQUES PER A BUSCAR OCUPACIÓ

20141027215328-curset.jpg

L'alcaldessa Maite Signes Caselles va assistir a la cloenda del curs que s'ha fet impartit pel centre de la UNED de Dénia, sobre tècniques per a buscar ocupació a traves de les xarxes socials, que es va fer al Centre Polivalent.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.SÒLGATA INFORMA QUE ES TALLARÀ L'AIGUA POTABLE A GATA RESIDENCIAL DIMECRES 29

Pose el mateix comunicat, com ells. En valencià i castellà ja que viuen a aquesta urbanització molts residents estrangers.

SÒLGATA INFORMA que degut a un tall del suministrament eléctric per part d´Iberdrola en Gata Residencial el proper DIMECRES 29 D´OCTUBRE no hi haura servei d´aigua potable desde les 13h a les 15h.

SÒLGATA INFORMA que debido a un corte del suministro eléctrico por parte de Iberdrola en Gata Residencial el próximo MIERCOLES 29 DE OCTUBRE no habra servicio de agua potable desde las 13h a las 15h.

FONT: SÒLGATA.EL COMITÉ D'AGERMANAMENT PREPARA JA LA VISITA DELS VEÏNS FRANCESOS DE SAINT ANDRÉ DE SANGONIS

20141027232721-comiteagermanamentgata-copia.jpg

Aquesta vesprada s’ha tornat a reunir, per segona vegada, el Comité d’Agermanament que servirà per anar afiançant els passos fins arribar a l’acte oficial d’agermanament. Els representants d’associacions, grups, polítics i particulars, presidits per l'alcaldessa, han donat un pas més i han començat a preparar la guia de ruta que podran seguir al llarg de tres dies els representants francesos que visiten des d’aquesta vesprada el poble.

Efectivament, el comité del poble francés de Saint André de Sangonis ha arribat aquesta vesprada a Gata i s’allotjaran al Hotel Avenida. Demà seran rebuts per l’alcaldessa i autoritats a l’ajuntament i en visita aniran a recorrer el poble, instal·lacions educatives, esportives, llocs típics i tradicionals del poble. Demà per la vesprada, es reuniran els dos comités, el gater i el de Sant André de Sangonis per anar apropant llaços d’amistat. Per a dimecres i dijous continuarà la visita a llocs emblemàtics del poble, a fi de que vegen el poble i es queden amb un bonic record d’ell als tres dies que estiguen entre nosaltres.

Ja aniré informant-vos i de segur que serà uns encontres profitosos, camí de l’agermanament definitiu.

FONT: Foto, Ajuntament de Gata.IMATGES CURIOSES: el pont de la via a Gata és monumental

20141028171537-pontviagata.jpg

Hui fa cent anys es va inaugurar el tram Alacant-Altea; el 15 de juliol de 2015 farà cent anys el nostre tram, Altea-Dénia

Just hui, que un dels trams ferroviaris del tren de la costa, el d’Alacant-Altea, complix cent anys, pose aquesta magnífica obra d’envergadura que tenim a Gata i que des de juliol està il·luminada per la nit, gràcies a les gestions de FGV i l’Ajuntament. El 28 d’octubre de 1914 va ser aquella inauguració, estava acabant-se de construir aquest llarg aqueducte, que sorteja el riu Gorgos al seu pas per Gata. La imatge és curiosa perquè està molt ben aconseguida, des de baix cap amunt. La va fer Fermín i la va publicar al seu facebook. Agraïsc que puguem compartir-la.

Precisament hui, al complir-se cent anys d’aquesta efemèride, el diari digital "La Marina Plaza" publica un article al respecte. Titula: "El "Trenet de la Marina" cumple cien años entre el orgullo y la frustración". Subtitula: "La línea inaugurada el 28 de octubre de 1914 supuso un hito en el desarrollo económico de las dos comarcas de la Marina, pero hoy sigue ofreciendo prestaciones similares a las de hace un siglo, muy alejadas de las necesidades del turismo". També: "En una fecha tan lejana como 1845, se pensó incorporar el ferrocarril Alicante-Dénia a un eje europeo de comunicaciones entre París y Orán con vía ancha. Jamás se alcanzó ese sueño, cuya última parada ahora es el futuro e incierto Tren de la Costa". I també: "Alfonso XIII puso la primera piedra en La Vila y los convoyes inaugurales fueron saludados con bandas de música y flores por todas las estaciones".

Si voleu llegir l’article que és molt interessant, ací teniu l’enllaç: http://lamarinaplaza.com/2014/10/27/el-trenet-de-la-marina-cumple-cien-anos-entre-el-orgullo-y-la-frustracion/.

FONT: Foto Fermin Gata. / diari digital La Marina Plaza 28-10-2014.    DISSABTE PASSAT, JORNADES DEL MOSCATELL A XÀBIA

20141028173001-jornada.jpg

Dissabte passat van assistir al Centre Social de Xàbia nombrosos llauradors gaters, que tenen bancals de raïm, no sols al terme de Gata sinó també al de Xàbia, a la Jornada de l’Associació de Defensors del Moscatell de la Marina Alta, que presidix un altre gater Jaume X. Soler.

A l’event van participar un grup d’agricultors especialitzats en aquest tipus de cultiu, que van poder escoltar les diferents ponències. El CIRNE va col·laborar i van ser molt profitoses i van estar carregades de moltes curiositats.

A la imatge, podeu observar a molts llauradors gaters. 

FONT: Foto i informació, Xàbia al dia. EL JOVE GATER SERGI MONFORT FERRER, NOMENAT A LA MODALITAT DE ALICANTE TERRORÍFICA (direcció de curtmetratges del gènere)

20141028175307-sergi.jpg

S’acosta Halloween, la Nit dels Difunts i tot això. Es programen actes, festivals, referents al gènere terrorífic. Un d’ells, va tindre lloc el passat cap de setmana i allí va ser notícia un gater. 

El jove gater director de curtmetratges SERGI MONFORT FERRER va quedar nomenat per la categoria "Alicante Terrorífica" al II Suspiria Fest, II Festival de Curts de Cinema de Terror i Fantàstic, celebrat el cap de setmana passat a Sant Vicent del Raspeig. El curt de Monfort es titulava "Big Beautiful Beast". A més de Sergi, el productor executiu era David, el sonidista Jorge i la script Noelia. Felicitem al jove director gater i l’encoratjem a seguir endavant en la seua carrera cinematogràfica. 

A la imatge de portada, teniu a Sergi micròfon en mà, el segon per l’esquerra, si mireu la foto. Dalt d’aqueste línies, a Sergi, sa mare i un "zombi". 

FONT: Fotos i informació: SUSPIRIA.DIVENDRES 31, INAUGURA LA SEUA OBRA JUAN PABLO SIGNES A XÀBIA

20141028181244-cartelljuanpablo.jpg

El divendres 31 d’octubre a las 19,30 hores tindrà lloc la inauguració a Xàbia de l’exposició del gater JUAN PABLO SIGNES, que es titula "Records d’allò no vist". Serà a la sala d’exposicions de Ca Lambert. Per a conèixer millor l’obra punxeu a aquest enllaç: http://artxabia.com/site/records-dallo-no-vist/.

A la imatge el cartell de l’event artístic.RECORDEU...LA "VILLA SARITA", dels germans gaters Sara i Víctor Signes (la premsa parla d'ella)

20141028185816-villa-sarita.jpg

El diari digital "La Marina Plaza" va publicar ahir dilluns 27 d’octubre de 2014, un article sobre l’enderrocament de VILLA SARITA. Si recordeu, aquest era el xalé a primera línia de costa dels germans Sara i Víctor Signes.

Titulava l’article: "La piqueta, a punt de acabar en primera línea de costa con Villa Sarita tras 25 años de abandono". Als subtítols: "El Ayuntamiento de Xàbia licita el proyecto de urbanización de la calle Vicenza, que incluye la demolición del inmueble, después de haber logrado un acuerdo económico para la expropiación tras años de litigio"; "El Museo ha retirado para su conservación los arcos de tosca". "El proyecto permitirá la conexión entre el Primer Montañar y la avenida Augusta". Començava l’article: "Veinticinco años después, ahora sí: la piqueta está a punto de acabar con Villa Sarita, una construcción ubicada en primera línea de costa, en un lugar privilegiado de Xàbia, y que fue abandonada por sus propietarios después de que el Plan General de 1990 contemplara allí el trazado de un vial para acceder al mar. Desde hace ya bastante tiempo, Villa Sarita está abandonada y en estado ruinoso, rodeada de maleza y en condiciones insalubres..."

Recordeu que els propietaris eren els gaters Sara i Víctor Signes i que portava el nom de Sarita.

Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://lamarinaplaza.com/2014/10/27/la-piqueta-a-punto-de-acabar-en-primera-linea-de-costa-con-villa-sarita-tras-25-anos-de-abandono/.

calle Vicenza bloqueada por la finca

A la fotografia de portada de l’article, la mateixa que el diari digital, aspecte actual de Villa Sarita. Observeu els arcs de pedra tosca, que es guardaran al Museu i també el nom mig caigut de "Villa Sarita". Dalt d’aquestes línies, el mur que impedix continuar el carrer actualment.

FONT: fotos i text, diari digital La Marina Plaza, 27-10-2014.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.638, la del dia 11/10-

20141028191309-caspansa1.jpg

Reprenc la sèrie, que estava ja un poc deixada perquè les notícies i l’actualitat manen més. La fotografia que tocava publicar el passat dia 11, la nº 1.638, la va publicar fa uns dies l’amic Jaume Costa al seu facebook, parlant de les dones que anaven a triar pansa. Ell deia: "Si es fixeu bé, a la foto es veu, al costat de la triadora, una safeta, contenia aigua, cada triadora en tenia una junt amb un drap humit que gastaven constantment per llevar el sucre de la pansa de la taula i dels dits".

Em comenta ma mare, que la meua iaia Pepa, que de joveneta, com quasi totes les xiques, anaven als magatzems a triar pansa; per tal que no es pelaren els dits de tant de banyar-los, se’ls fregaven amb la pells dels nous que feien la pell forta."

Curiosa informació. Les fotos, tant aquesta com la pròxima, són al edifici de la CAS de la Carretera de Xàbia. Seria pels anys 70 del segle XX.

A la següent fotografia parlaré del que es veu a les fotografies.

FONT: Foto propietat de Jaume Costa Caselles.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.639, la del dia 12/10-

20141028191949-caspansa2.jpg

Segona fotografia referent a les dones treballant la pansa, als anys 70, a l’edifici seu dels pobles que la traballaven. Va ser tot un referent històric. A la fotografia anterior es veien millor les dones sentades triant pansa, també al fons els cabassos de pansa. Les barres de llum estaven penjant del sostre. Els pilars, que eren molts, i les bigues de ferro, eren característiques d’un gran magatzem. A la fotografia anterior també es veia la màquina triadora o separadora, que finalment ha anat a parar a Xàbia. La CAS, les triadores de pansa, la màquina...tot això ja és història agrícola de Gata i els pobles que conformaven la Cooperativa Agrícola Sindical (C.A.S.). Recordem que les dues fotografies són de Jaume Costa Caselles.

FONT: fotografia de Jaume Costa Caselles, pujada al seu facebook.UNA DELEGACIÓ DE SAINT ANDRÉ DE SANGONIS VISITA GATA

20141029134936-delegacstandre.jpg

AMPLIACIÓ DE LA FOTO: FONT, PLAÇA DE L'ESGLÉSIA

Comencen així els llaços d'amistat entre els dos pobles, el gater i el francés, per a un pròxim agermanament

Una delegació de la localitat francesa Saint André de Sangonis visita estos dies Gata de Gorgos amb la intenció de conèixer  el poble i establir contacte per iniciar els tràmits per a l’agermanament de les dos poblacions.

La delegació, encapçalada per l’alcalde de la localitat francesa, va ser rebuda per l’alcaldessa de Gata, Maite Signes, i el regidor de Participació Ciutadana, Jesús Palacios, i diferents membres del comitè d’agermanament creat recentment. Els visitants van aprofitar el dia d’ahir per recórrer les instal·lacions municipals, esportives, centres escolars, per acabar la jornada amb una reunió informal amb els membres del comitè local per intercanviar impressions i conèixer les peculiaritats de cada municipi.

El primer pas per iniciar els tràmits va ser l’aprovació en plenari per unanimitat de la proposta d’agermanament amb la població del sud de França Saint André de Sangonis. A partir d’ací, es van iniciar una sèrie de reunions per crear el comitè que s’encarregarà de gestionar tots els passos necessaris per a fer efectiva la signatura de l’agermanament.

El comitè d’agermanament, que es va constituir definitivament la passada setmana, està format per l’alcaldessa, el regidor de Participació Ciutadana, un representant de cada grup polític municipal, representants de les associacions del Grup de Danses, Colla de dolçainers i tabaleters, Banda de Música, Ampa IES, Tercera Edat, Comerç, i persones interessades.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.RECORDANT A ANITA "SEGURA", UNA GATERA D'ADOPCIÓ

20141029215228-anasegura4.jpg

La seua néta, Elisa, la recorda en aquest sinzer i bonic homenatge, glosant la seua biografia

Fa dues setmanes, concretament el dia 17 divendres, el poble es va despertar amb la notícia. Anita Segura, eixa veïna sempre alegre, que sempre la veíem pel poble, ens deia, de sobte, adéu per sempre. Eixe dia era divendres, era típic veure-la amb el seu carro de la compra, passetjant pel poble, parant-se a saludar a tots i totes, fent-se el cafenet als bars més freqüentats. Anita era molt popular. 

Hui, ja passat aquell ensurt i deixant el buit de la mare, de la uela, de la tia, de la veïna...una de les seues nétes Elisa Pedro Segura, la filla de Vicente i Ana María, vol rendir-li el xicotet homenatge a Ana. Paraules molt sinzeres i boniques, que conten tota la seua història, una història singular. Escoltem a Elisa: 

"Ana María De San Lorenzo Pérez (Anita Segura) neix a la ciutat d’Alacant, al carrer Díaz Moreu, el 10 de febrer de 1928. És filla de José, natural de València i de Purificación, nascuda a Benidorm. Als 7 mesos d’edat la van dur a viure amb la seva iaia Ana, qui es convertiria en la seua vertadera mare (la mamá Anita, natural d’Alzira). Son pare regentava una barberia i a l’esclatar la guerra, s’exilià a Veneçuela on viurà fins a la seva mort. Els seus germans i la seua iaia el seguiran uns anys després.

Anita vivia al si d’una família benestant i estudiava als Carmelites, i després de la guerra a l’escola Jesús i Maria. En acabar l’escola assistiria a una acadèmia a Benalua on aprendria taquigrafia i mecanografia. És en aquest barri d’Alacant on coneixerà Luís Segura, treballador del Banc Central, qui es convertirà en l’amor de sa vida. Aquest tenia 10 anys més que ella i tenia una relació de més de 10 anys amb la seua núvia de tota la vida, Carmela, però al conèixer a Anita, la va deixar per casar-se amb esta poc temps després.

 En 1946 la parella contrau matrimoni i un any després tenen el seu primer fill, Luís José. En 1951 el matrimoni se’n va a Veneçuela on viuran 2 anys amb la seua família i és en aquest país on naixerà en 1952 el seu segon fill, José Francisco. Durant aquest temps Luís va treballar en l’empresa Sears (uns grans magatzems). En 1953 acaba l’excedència de Luís al Banc Central i el matrimoni torna a Alacant.. Poc temps després, en 1955 Luís serà destinat a la sucursal de Gata, població on el matrimoni passarà la resta de les seues vides.

 

Aquesta nit, reportatge al meu blog d’una dona molt recordada, ANA SEGURA, UNA GATERA D’ADOPCIÓ.

El 20 de gener de 1955 la parella arriba a Gata i la primera casa on resideixen està situada al carrer Xaló. Un any després canvien el seu domilici a la placeta del vicari( a casa Pepa el datilero) on viuran els 10 anys posteriors i on naixerà la seua tercera i única filla, Ana. Posteriorment es traslladen al carrer Teulada on viuran altres 10 anys fins instal·lar-se al seu domicili definitiu al carrer Roquetes, on residiran la resta de les seues vides.

Anita era una dona cosmopolita, que venia de la capital i parlava castellà i va tindre certs problemes per a adaptar-se als costums locals. Gata era un poble amb carrers sense asfaltar, les cases no tenien electricitat ni banys i això va suposar un trasbals per a ella. Una de les coses que més va impactar a Anita a l’arribar al poble va ser el poc assortit que hi havia a les botigues del poble, i per això aprofitava els viatges a Alacant per omplir la dispensa.

Malgrat les dificultats dels primers temps, el matrimoni es va adaptar perfectament al poble i a Anita li agradava destacar el sentiment de germanor que existia entre els veïns del poble, com les cases estaven obertes per a tothom, sense esperar res a canvi. Solia comentar els dinars i sopars que es feien entre els veïns entorn a la televisió que van adquirir a principis dels anys 60, ja que va ser una de les primeres en arribar al poble.

Una de les aficions d’Anita, ben conegudes per tota la gent del poble ,era la d’anar als bars i açò també va suposar un enfrontament amb els costums locals. Cal recordar que quan Anita va arribar al poble als anys 50, els bars eren feus plenament masculins, però a ella això no li va importar i va decidir, que a pesar de les crítiques de la gent del poble, ella no deixaria mai d’anar al bar amb el seu home.

Li agradava comentar la forta amistat que tenia amb moltes persones del poble, ja que al no tindre família al poble, a moltes persones se les estimava i l’estimaven com a pròpia família. I és que així entenia ella la vida al poble, amb un sentiment de pertinença a un grup que l’apreciava. I és que tot i que no era gatera ni Segura, són estos dos adjectius els que la van acompanyar tota la vida i la van fer tan especial.

Fa uns dies Anita ens va deixar inesperadament i entenem que el buit que deixa no afecta solament a la família, sinó al poble, ja que era una persona que formava part del dia a dia dels carrers , del mercat, dels bars....en definitiva de la vida quotidiana de Gata, i així esperem recordar-la, com una dona alegre, vitalista, valenta, que en algun moment o altre ens vam creuar pels carrers del poble i ens va tornar un somriure.

Descanse en pau."

FONT: Text Elisa Pedro Segura, néta de Ana "Segura". Fotos familiars.VESPRADA I NIT DE TERROR...LA COMISSIÓ DE FESTES 2015 PREPARA HALLOWEEN

20141030202816-cartellhalloween.jpg

Ja estem damunt. El costum anglosajó ens envaïx. Dissabte dia primer de novembre és Tot Sants, la festa. Com cau dissabte, eixe dia es farà a Gata la celebració de Halloween. La Comissió de Festes 2015 i la Regidoria de Festes preparen festa pels més menuts a la vesprada i pels majors per la nit. al camp de futbol antic de Les Sorts.

Aquest és el reclam per a la vesprada:

"Xiquets i xiquetes no vos podeu perdrer aquesta festa el proxim dissabte dia 1 de Novembre al antiu Camp de Futbol !! Discomovil, pòcimes a 2 € i servei de barra per als papas i mamas !!!! Vine disfressat, vos esperem !!! UNA VESPRADA TERRORÍFICA !!!!"

Per a la nit, discomòbil i aquest és el reclam:

 "Dj Alex Femenia, Dj Conca i Dj Mitch Van Staveren !!!! 50.000 W d’iluminació, pantalla LED, confeti, 30.000 W de só ......també podreu degustar els coctels HEMORRAGIA i SATAN, tot a carrec de la Comissió de Festes 2015 i amb la col.laboració de la Regidoria de Festes !!!!! a on????dissabte 1 de Novembre al antiu Camp de Futbol, entrada gratuita!!!! Vine disfressat i passa una nit ......TERRORÍFICA !!!!"

  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.

De hui al diumenge parlaré no sols del costum importat de Halloween, sinó de les velles tradicions i costums de les vespres de Tot Sants, d’eixe dia i del Dia de Difunts.

A la portada, el cartell anunciador de la discomòbil de la nit, que encara que no pose on és se sobreentén que serà al camp de futbol antic de Les Sorts. Dalt d’aquestes línies el cartell infantil.

FONT: Cartells, Comissió de Festes 2015 Gata.LA DELEGACIÓ DE SAINT ANDRÉ DE SANGONIS VISITA L'ERMITA (àlbum)

20141030234944-ermita2.jpg

ÀLBUM DE LA VISITA A L’ERMITA I L’ACOMIADAMENT

Coneixen la història i s’interessen per l’arbre blanc i els francesos, de la mà del CRONISTA DE GATA

Última jornada a Gata de la delegació del poble que vol agermanar-se amb Gata

  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.

Aquesta migdiada ha servit per a que els regidors i l’alcalde de Saint André de Sangonis visitaren el paratge de l’ermita del Santíssim Crist del Calvari. La delegació francesa s’ha interessat molt pel succés de l’arbre blanc i la Guerra del Francés. El que vos escriu, com a Cronista de Gata, els ha explicat, acompanyat dels regidors de Cultura, Joan Pedrós, i de Comerç i Turisme, Guillermo Cholbi, tota la història, anècdotes i curiositats de l’ermita i el seu entorn. La delegació ha quedat gratament sorpresa.

Acabada la visita, han continuat acompanyats del regidor Cholbi a visitar l’olivera mil·lenària, ja que tenien molt d’interés, així com la Font de la Mata. Ahir va poder conèixer el paratge de la Rana.

Al llarg d’aquests tres dies intensos han visitat molts llocs del poble, com l’escola, l’institut, l’ajuntament, el centre urbà i històric. També han visitat pobles de la comarca, sobre tot de la costa com Xàbia i Dénia. 

L’últim acte s’ha fet a l’ajuntament i l’alcaldessa, acompanyada d’alguns regidors de la Corporació, els ha lliurat uns obsequis, com a record de la seua visita a Gata. Esperem que hagen quedat satisfets i s’emporten cap al poble un bon record de nosaltres.

FONT: Fotos, Ajuntament de Gata.UNA FESTA TRADICIONAL I POPULAR, TOTS SANTS I EL DIA DE DIFUNTS ( I )

20141031142048-dscf6047.jpg

Els costums de Gata: anar al cementeri i, ara més recent, la festa de Halloween

Encete ací una série d’articles relacionats amb la festa de TOTS SANTS i els Fidels Difunts.

Quan arriba Tots Sants, i això serà demà mateix, tota Gata mira al cementeri municipal, al "camposanto" que diuen alguns veïns. Les flors, el colorit, eixe olor característic, omplin totes les estàncies dels dos cementeris adosats. Tots Sants, està clar, és una festa que dediquem als nostres avantpassats. Per això, la visita als cementeris és encara un costum conservat a Gata i dels bons.

A altres llocs, l’aspecte gastronòmic també ix a relluïr per aquestes dades. Es fan panellets, tan típics a Catalunya, es torren castanyes, es fan bunyols. Però, amb el temps la relació dels vius amb els difunts va canviant. La societat canvia a la carrera, i el que abans eren "les pors" per aquestes nits, es convertix en l’actualitat, des de fa uns anys, en la importada festa de Halloween. A Nadal ens passa igual, el Papa Noel mana les festes, una altra importació.

Tots Sants arriba enguany amb massa calitja encara, al menys en les hores centrals...i això que dir Tots Sants era dir canviar de roba, d’hàbits i costums de cara a l’hivern, de la caiguda del pàmpol. Ací podria vindre la relació entre morir els arbres fins la primavera, no hi ha moltes flors i sembla ser un temps mort. Des d’antic aquest era el moment de recordar als difunts.

Tornant als cementeris, aquest s’esdevindrà demà i despusdemà, al caure en dissabte i diumenge Tot Sants i Fidels Difunts, en un punt d’encontre social. És un costum que al llarg de la setmana, el veïnat viu vaja al cementeri a netejar làpides, a preparar jardineres, a llevar-li la pols al marbre. Són les tombes dels teus parents més pròxims i més llunyans en el temps. Són les dels familiars. I qui no té aquesta tasca que fer anirà simplement a pegar un voltant, observar les últimes defuncions, els detalls de flors i tipus de làpides, és la vida...

El sentit de la mort i Halloween

Però direu i diguem...i que pinta Halloween en tot açò. Està clar que el motiu d’aquesta festa ha canviat. La mort era, per als nostres avantpassats, un fet inevitable i natural. La mort dels vells s’acceptava, doncs, amb menys dramatisme que les accidentals o les de persones joves. Era un fet quotidià. La gent moria a casa, es vetllava a casa i eixia el difunt portat el fèretre pels amics dels fills o les filles des de casa. Ara, es vetllen als tanatoris, des d’allí van a l’església, es fan misses i responsos. Però, ara intenta amagar-se la mort, ja no és igual i les accidentals, les de persones més joves, són més dolentes inclús...I els xiquets les coneixen, malauradament, pels mitjans de comunicació, a vegades amb escenes terrorífiques.

Quan eixe sentit sagrat dels avantpassats es perd, els difunts pareixen ja  personatges de fantasia que fan por, perquè seguixen estant morts. Ahí apareixen els morts vivents, els esperits, els fantasmes. Ahí acceptem amb rapidesa i sense pensar-ho altres models de festa, com el Halloween, que fan de Tots Sants una festa lúdica que utilitza elements heretats de les tradicions centreeuropees, com les carabasses o els llums. Aquestes festes no fan referència a la idea dels difunts familiars, sinó a un seguit de personatges de la literatura fantàstica o el cinema. Una celebració que més que recordar els difunts juga amb un imaginari banalitzat, i per tant més fàcilment assumible, de la mort.

Així s’expresava aquest matí mateix Joanvi Vallés, usuari del blog, al seu facebook, sobre el tema que ens ocupa, Tots Sants i els difunts. Em pareix interessant la reflexió i per això l’he afegida:

"Coses curioses que tenim com a societat, abandonem les nostres denominacions i preferim utilitzar les forànes per allò que diuen de que “tot el que ve de fora és millor”. Des de menut m’han dit que el dia 1 de novembre és Tot Sants i ara tot li diuen Halloween. Als més joves se’ls ven que el “Halloween” és festa i “Tots Sants” no. Jo pense que el nostre Tot Sants és un dia festiu, un dia que anem a vore els nostres essers estimats que ja no estan amb nosaltres i recordar tot a...llò que varem passar amb ells. Deuriem recordar-los tots els dies, però sabem que costa, i pense que tenim la gran sort de tindre un dia festiu per a dedicar-lo a ells. Són xicotetes coses que fan que s’acabe amb la consciència de poble i acabem subordinats a altres tradicions foranes que, com venen de fora ens fan pensar que són millors.

No res i avant... així ens van les coses..."

Dit tot això, cal recordar que per a Gata no passa desapercebuda la festa de Halloween i ja vaig publicar ahir que la Comissió de Festes 2015 prepara un extens programa de vesprada i nit. ací teniu l’enllaç de l’article d’ahir: http://cronistadegata.blogia.com/2014/103001-vesprada-i-nit-de-terror...la-comissio-de-festes-2015-prepara-halloween.php.

FONTS: Article basat en "Tot sants i el dia de difunts" (gen.cat). / Joanvi Vallés (opinió).LA PREMSA PARLA de...Ignacio Cardona Torres, cinqué a l'escalafó de pujar escales (LP)

20141031201114-ignacio.jpg

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publica hui un article de Javi Zamora que titula: "Ignacio Cardona ocupa el quinto puesto del ranking del Vertical World Circuit" o el que és el mateix el circuit mundial d’escales.

A la prova de Sanghai va fer quart i el 7 de desembre espera fer un bon lloc que faça superar aquesta boníssima posició, a la prova de Hong Kong. Sort per al xabier del C.A. Llebeig, de mare gatera. Ací teniu l’enllaç per a llegir la notícia completa:

 http://www.lasprovincias.es/marina/201410/31/ignacio-cardona-ocupa-quinto-20141031000638-v.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS, 31-10-2014.LA PREMSA PARLA DE...la visita de la delegació de Saint André de Sangonis a Gata, per l’agermanament (LP)

També el mateix diari LAS PROVINCIAS, en paper, a la seua secció "Zoom" de la Marina publica una bona fotografia del grup format per la delegació de Saint André de Sangonis i el comité d’agermanament gater.

FONT: diari LAS PROVINCIAS, dia 31-10-2014. 

 FESTA TRADICIONAL DE TOTS SANTS I FIDELS DIFUNTS ( II ): CURIOSITATS DE L’ANTIC CEMENTERI PARROQUIAL (1885-1929)

20141031205116-dscf6038.jpg

La primera veïna soterrada fou Na Teresa Signes Signes, amb data 6 de agosto de 1885

Continuant amb els articles relacionats amb les dates que celebrem, coneixerem un poc més el cementeri parroquial, que es va edificar en 1886 i deixà de ser efectiu en 1931, a punt d’inaugurar-se el primer cementeri municipal (1932) dels dos units hui existents. Aquest article el vaig publicar el diumenge d’aquesta setmana en castellà a la fulla parroquial "Aleluya" (26-10-2014).

Ens centrarem -deia a l’article- en el quadern que encara es conserva a l’Arxiu Parroquial, de color roig, que té detallats tots els ninxols, els seus propietaris i les persones que estaven soterrades als mateixos. Si les dades del Libre Índex s’inicien en 1852, aquest quadernet pot anar donant més llum a les defuncions i inclús a naixements dels veïns de Gata que visqueren en tot el segle XIX i principis del XX. També figurava la quantitat de diners que importaven els ninxols i altres detalls curiosos.

Cal fer constar que a l’Arxiu Parroquial figura este llibret com “Administració del cementeri (1885-1929) amb la signatura 5.8. aquesta se subdivideix en: Ninxols (5.8.1), Llista general de inhumacions (1926-1929, 5.8.2) i Relació dels soterrats en cada un dels ninxols (5.8.3).

El rector Don Juan Martínez Blasco, del que ja he parlat moltes vegades, manà construir un cementeri parroquial a les afores del poble. Estigué vigent de 1885 a 1932. La llibreta o quadernet manuscrit té detallats tots els enterraments. En altre quadern es relacionaven els difunts i les causes de la mort d’aquestos. La llibreta o quadern està cosit i té deu pàgines ordenades, a més d’altres afegides. Titulà el rector: “LISTA NUMÉRICA DE LOS NICHOS DEL CEMENTERIO DE LA POBLACIÓN DE GATA AÑO 1885”.

Amb la forma que tenia el ninxol, que encara vegem hui en els més antics del cementeri municipal, el rector dibuixava quinze casilles, numerades des de baix cap a dalt, de cinc en cinc. Este “camposanto” parroquial s’alçava en un dels baixos del montícul del Calvari, conegut com el Tossalet-Calvari, de la partida d’Ecles Bajos del poble de Gata. Hui, separa les vies del tren aquesta zona i va voler fer-se un parc infantil que va resultar tot un desencert, però quan s’edificà no s’havia encara realitzat el muntatge del traçat viari, inauguració del qual -en el tram Altea-Dénia- es va fer a juliol de 1915.

Tornant al cementeri, curiosament, la primera veïna soterrada fou Na Teresa Signes Signes, amb data 6 de agosto de 1885. Si ens fixem, era el dia de la festa major de Gata, el dia del patró el Santíssim Crist del Calvari.

En un principi, el valor del pagament de 100 pessetes era per al primer i cinqué ninxol, 120 pessetes era el preu del segon i quart ninxols i 160 pessetes valia el ninxol del centre, es a dir el tercer.

Continuant amb les anècdotes d’este cementeri parroquial, indicaré que la segona columna (ninxols 6 al 10, inclosos) eren propietat del mateix veí, igual passava amb la quarta columna i cinquena, d’altres tants veïns. La setena columna tota ella completa era d’una família. La novena columna (ninxols 41 al 45) no es van pagar, ja que senyalava el rector: “dado por el piso”.

Al ninxol 27 se soterrà al que fou notari del poble aquella època Antonio Signes y Diego, que naixqué en 1832 i va morir l’1 de febrer de 1898, als 66 anys d’edat. En el ninxol 39 estava soterrat el sacerdot, que fou vicari de Gata, Gerónimo Monfort Pedrós. Tancant aquestes curiositats, en la columna novena deixava anotat el rector Don Juan Martínez Blasco: “Lugar del panteón” i en quant al valor del ninxol posava també: “dado por el piso”. Algunes de les frases que es detallaven en aquest quadern eren: “puso los restos de su esposa…”; “coloco a su cuñado” o “esposa del mismo”.

Fixem-nos finalment en un Inventari general dels béns immobles, mobles i utensilis sagrats de la parròquia de Gata de Gorgos, que Don Alejo Sendra Tarrazó realitza en 1945. Al respecte del ja inutilitzat cementeri parroquial escriu i pose textualment en castellà: "Inmuebles y muebles de la parroquia de Gata de Gorgos:

“Un cementerio católico inservible, actualmente clausurado situado en las últimas estribaciones del Sur del collado llamado “Tosalet”, término de Gata de Gorgos de 35 x 32,70 metros, con una parcela fuera de los muros ante la fachada de 35 x 5 metros, lindando al Sur con la línea férrea y al Oeste, Norte y Este con tierras de Francisco Salvá Gil. Este inmueble está exento del Impuesto de Derechos reales y está inscrito en el Registro de la Propiedad de Denia el 18 de enero de 1944. Hállase presentado en dicho Registro con el nº 1.429, Diario 5”.

A la fotografia podeu veure com està en l’actualitat l’antic cementeri parroquial, totalment en desús. Es conserven les parets exteriors del mateix.

FONT: Documentació de l’Arxiu Parroquial. Església Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos.
DILLUNS 3: PRESENTACIÓ DEL PROJECTE DE ZONA VERDA DE LES SORTS I EL NOU SKATE PARK

20141031204732-zonaverdasorts.jpg

El dilluns 3 de novembre a les 19.30 hores, a l’Edifici Polivalent Juvenil, hi haurà una reunió participativa en la qual es presentarà el projecte de la zona verda de Les Sorts. Allí es podrà opinar sobre la construcció de la nova pista de skate park que està prevista fer a eixa zona.

A la imatge, part de la maqueta presentada en el seu dia pels guanyadors del concurs de projectes i idees per al lloc.

FONT: Ajuntament de Gata.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris