Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Marzo de 2014.

RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 1 DE MARÇ DE 2013:

El primer dia del tercer mes de l'any passat ens deixava les següents notícies: el blog tenia més de 198.000 visites. Començament de març amb el calendari d'actes. Gata tindria una nova festa, el mig any de quintades. S'havien recollit 85 litres en dos dies i nevava al cim del Montgó.ELS ESCOLARS DEL COL·LEGI PÚBLIC "SANTÍSSIM CRIST" CELEBREN EL CARNESTOLTES AMB DISFRESSES PELS CARRERS DE GATA ( i II )

20140301165241-carnesescola2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Acabe el reportatge gràfic de la desfilada d’ahir. Els escolars de Primària del col·legi públic "Santíssim Crist" van passejar i gaudir de les disfresses. Ací teniu la resta de fotografies de Vero Vives. Com vegeu, els mestres i les mestres acompanyaven als alumnes de cada curs. També ells portaven algun distintiu carnavalesc.

FONT: Fotos de la composició, Vero Vives.MARÇ, UN MES PLE D'EVENTS A GATA

20140301174546-2014-mar.png

Darrers dies, xerrades, Quaresma, curses, caminata, arribada de la primavera, ralli fotogràfic...i canvi d’hora

Hui ha començat un mes carregat de molta notícia, molt d’event a Gata i comarca, que afecta als gaters o que hi participen els nostres paisans. Aniré posant els que conec i si voleu fer memòria, ja sabeu. Comuniqueu-ho.

Dia 1, dissabte: DARRER DISSABTE, Carnestoltes. Ara al Centre Social Integrat, per la pluja, disfresses infantils. A la nit, al Passeig d’Alacant. Organitza: Comissió Festes 2014 i Quintos.

Dia, 2, diumenge: DARRER DIUMENGE. La tradició diu que hi ha que anar de paella, al camp, a les casetes.

També dia 2, diumenge: Comença el cicle de rutes del CEDMA, Camina per la Marina Alta. Al castell d’Ambra, Pego.

Dies 3 i 4, DARRERS DILLUNS I DIMARTS: Festes escolars. Berenades dels xiquets. Darrer dimarts és tradició tancar els darrers dies amb paelles d’empreses, de fàbriques.

Dia 3, dilluns: ARRIBADA DE LA BANDERA DELS TRADIJOCS A GATA. Malgrat que no és dia escolar, el calendari s’imposa i a mitjan matí estarà la bandera dels Tradijocs 2014 a l’Ajuntament de Gata. Seran convocats alguns xiquets, faran jocs populars i rebran la bandera.

Dia 5, dimecres, DIMECRES DE CENDRA. Costum d’església. Comença la Quaresma. El rector posa la cendra i pronuncia aquelles paraules tan conegudes.

Dia 6, dijous, PRIMERA XERRADA QUARESMAL, ESGLÉSIA. 22 hores. La farà el Sr. Rector de la parròquia, Don Francisco M. Murillo.

Dia 7, divendres, XERRADA-COL·LOQUI, Els bandolers de la Marina Alta. Colau de la Tona. PENYA BARCELONISTA. Intervendran Jesús Moncho, escriptor i Manel Arcos, historiador. 19.30 hores.

Mateix, dia 7: VIA CRUCIS NOCTURN, passeig vora riu, Raval i balcó cap a les Coves Roges. Organitza: Parròquia de Gata. 22 hores.

Dissabte, dia 8: SOTERRAMENT DE LA SARDINA. Com és costum, els Quintos i la Comissió de festes 2014 participaran en el soterrament, donat per concloses les festes de Carnestoltes 2014.

Dies 8, dissabte, i 9, diumenge, COMARCA, A VALL DE GALLINERA, AL·LINEACIÓ SOLAR DE LA FORADADA. Des de les ruïnes del convent franciscà del poble Benitaia, al municipi muntanyenc de la Marina Alta, es pot veure el fenòmen òptic de cada març i octubre. El CEDMA també participa a la segon ruta de Camina per la Marina Alta.

Dia 9, diumenge: per als amants a les carreres, comença el CIRCUIT A PEU MARINA ALTA, a Xàbia, amb la XXV VOLTA A PEU A XÀBIA, organitzen pel C.A. Llebeig de Xàbia i Ajuntament de Xàbia.

Dia 12, dimecres: 86 ANIVERSARI DEL SACERDOT JUBILAT FILL DE GATA, DON ALBERTO CASELLES FORNÉS.

Dia 13, dijous: 104 ANIVERSARI de la centenària més longeva actualment de Gata, la sra. FRANCISCA COSTA DIEGO.

Dia 15, dissabte: CONCERT DEL MÚSIC. La banda Unió Musical oferirà al Casal de la Música el concert del músic.

Dia 16, diumenge: CAMINATA AL SERRILLARS -Font del Riu-. Eixida des de la Plaça de l’Església a les 9 hores. Arribada al carrer Lepanto i paella gegant al barri. Organitzen: Festers de la Font del Riu i membres del Grup Espeleològic Gatense.

També diumenge 16, la ruta del CEDMA: Penyal d’Ifach (Calp).

Dia 19, dimecres: SANT JOSEP. Festa a la Comunitat Valenciana. Falles a Dénia, a València, Calp i Benidorm. Onomàstica dels Pepe, Pepa, Pepita, Josefa, Josefina, Fina, i demés.

Dia 20, dijous: INICI OFICIAL DE LA PRIMAVERA: a les 17 hores, 57 minuts. L’estació durarà 92 dies i 18 hores. Acabarà el 21 de juny.

Dia 23, diumenge: segona prova del Circuit. GATA, XVII VOLTA POPULAR A GATA. Organitzen: C.A. Gata i Ajuntament de Gata.

També diumenge 23: última ruta del CEDMA, circular Segària-Ondara.

Dies 28, 29 i 30: X RALLI FOTOGRÀFIC, organitzat pel Foto club Forat de Gata. El dia 10 comencen ja les inscripcions.

Dies 29 i 30, dissabte i diumenge: TRADIJOCS A ORBA. L'edició d'enguany dels TRADIJOCS es farà a Orba. Del col·legi de Gata també participaran.

Dia 30, diumenge: CANVI D’HORA, els rellotges passen de les 2 a les 3 de la matinada.IMATGES DE FESTA: els quintos...per no trencar el costum, ratllen els noms al Passeig d'Alacant

20140301192921-quinta2.jpg

No són les estrellas de Hollywood, no són les marques a alguna cursa important, són els típics noms. Cada darrer dissabte al migdia, com mana la tradició ja fa uns quants anys a Gata, l’asfalt del Passeig d’Alacant i el pas soterrani cap a les Sorts -més recent- s’ompli de noms amb lletres gegants. Són els noms de les quintes i quintos 2014 que marquen els darrers dies i que queden per a la memòria de tots els que per allí passen. Coets, dinar i disfresses. Aquesta nit, discomòbil, però amb la salvedat de que es farà al pati cobert de les escoles, donat el mal temps i la pluja, que encara que és poca destorba.

A la imatge, estreta del facebook, vegeu un dels moments de la immortalització dels noms de quintes i quintos al Passeig.DARRER DISSABTE: Carnestoltes infantil...i pluja

20140301204616-compoinfantil-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Hui és el Darrer Dissabte i, com quasi sempre fa, hem tingut pluja, poca però destorbadora. Tot i la pluja, els quintets 2014 han fet la seua cercavila de Carnestoltes, aquesta vesprada de disfresses infantil. La Colla de tabalets i dolçaines "El Montgó" ha acompanyat els quintets i a molts xiquets i pares de Gata en la seua volta, curta però suficient. La Policia Local ha marcat en tot moment el recorregut carnestolenc. La Comissió de festes 2014 i la regidora de l’àrea han organitzat la vesprada. Després han gaudit d’un berenar al Centre Social Integrat i música amb "Xarangata" i una discomòbil. 

Aquesta nit, prenen el relleu els Quintos 2014. També la Comissió de Festes 2014. A causa de la pluja que segueix destorbant més que fent efecte, es farà la discomòbil al pati cobert de l’escola.

FONT: Fotos de la composició Vero Vives i Ajuntament.XARANGATA, fidel a la cita de Carnestoltes

20140301212933-bandagata.jpg

Fa un any van fer la seua estrena oficial just a Carnestoltes, a la Plaça de l'Església. Hui, darrer dissabte, no s'han volgut perdre la cita carnestolesca i vestits de pagesos o xiquets, amb els seus tirants i tot han tornat a donasr la nota...com també ho han fet les altres formacions musicals que han participant a la desfilada infantil, a la berenada dels xiquets. Xarangata porta el nom del poble per tot arreu.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 2 DE MARÇ DE 2013:

L'equip dels gaters Joan Miquel i Jacobo preparava el cotxe que anava a participar al Maroc Challenge 2013. La premsa parlava de les Cases De Benitzaina, entre Xàbia i Dénia, de propietaris gaters. La imatge curiosa la teníem a la Plaça Nova, amb el ficus completament pelat. Tot un èxit, avançava el Concert del Músic. La capelleta del calvari presentava hui una nova estació: Jesús és clavat a la Creu. Era la XIa. El reportatge cultural era el primer Concert del Músic, tot un èxit.MOR EL SACERDOT PABLO SOPENA BARONA, que va ser rector a Gata entre 2004 i 2006

20140302173429-entradpablo.jpg

Als 38 anys va faltar anit com a conseqüència d’un infart. Actualment estava adscrit a la parròquia Santa Teresa de Jesús Chornet de València

La misa exequial se celebra demà dilluns, a les 11, a la parròquia de Sant Joan i Sant Vicent

La notícia arribava de bon matí hui a Gata. Era una forta sacsada al poble creïent i a tots els que el van conèixer. Les campanes de la parroquial de Sant Miquel repicaven a mitjan matí en senyal de dol. Anit va morir als 38 anys d’edat com a conseqüència d’un infart, segons van indicar fonts de l’Arquebisbat i ha publicat aquest mateix matí l’agència de notícies AVAN, el que fou rector de Gata entre el 12 d’octubre de 2004 i el 29 de desembre de 2006, PABLO SOPENA BARONA.
Actualment era vicari a les parròquies de Santa Teresa de Jesús Jornet y San Gabriel Arcángel de València.

La misa exequial pel seu etern descans serà demà matí, a les 11 hores, a la parròquia Sant Joan i Sant Vicent. A les 13 hores es resarà un responso a la de Santa Teresa de Jesús Jornet. Està previst que l’Arquebisbe de València, monsenyor Carlos Osoro, presidixca un funeral a la tornada de Roma on desenvolupa aquests dies la visita que es diu "Ad Limina".

El sacerdot Pablo Sopena Barona naixqué a València. Va ser ordenat rector l’any 2000. Fou titular de les parròquies Nostra Senyora de Loreto, a la pedania de Casas de Utiel i a la nostra parròquia de Gata, la de Sant Miquel Arcàngel. Després va permanèixer un temps en Roma i el passat mes de desembre l’arquebisbe el nombrà vicari de Santa Teresa de Jesús Jornet i San Gabriel Arcángel de València.
Des de la parròquia s'habilitarà un autobús per a fer-se present al sepeli a València. Les persones que vulguen hi anar deuen posar-se en contacte amb el senyor rector Don Francisco. Eixirà des de l'extrem del carrer Sant Josep, a les 9,10 del matí demà dilluns. La missa fúnebre és a les 11.

A Gata, aquest rector va batejar, va casar, va donar els últims auxilis, a moltes gateres i gaters. Pablo Sopena mor jove i en plenitud de vida. Des del blog, el condol als seus familiars i a tot el clero valencià. DESCANSE EN PAU.

A la fotografia, el moment en què prenia possessió de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata Don Pablo Sopena Barona, el 12 d’octubre de 2004. El rebia Don Vicente Marqués Pastor.                  


EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA TÉ JA 800 AMICS A LA XARXA FACEBOOK

20140302193215-800face.jpg

Les fites estan per arribar i superar-les, quan parlem de fites personals, de projectes. Arriba esta vesprada a 800 amics que té el blog del CRONISTA DE GATA per mig de la xarxa social Facebook, vuit-cents seguidors, usuaris que es conecten al blog per aquesta ferramenta per tot arreu del món. Gràcies a totes i tots per haver arribat a vuit centenes d'amics, que és una xifra gens despreciable i molt d'agrair.

Les notícies, les fotografies antigues, l'actualitat que mana al poble, tot en resums, reportatges, breus comentaris, imatges curioses, intentant sempre estar amb tot, malgrat a deixar-me informació per desconeixer-la i no fer-me cap persona partícip de la mateixa. Entre tots, els que miren directament el blog a la pàgina i els que ho fan per mig del facebook, fem el blog. Endavant...

A la imatge, capturada fa uns moments la pantalla del facebook, on es pot veure el nombre d'amics, 800.EL GORGOS C.F. GOLEJA AL MORAIRA PER 4-0 I ÉS SISÉ A LA CLASSIFICACIÓ

Ahir dissabte, abans de les disfresses de Carnestoltes i del darrer diumenge de hui, es va jugar al poliesportiu municipal "Les Costeres" de Gata el partit de màxima rivalitat comarcal entre el Moraira i el Gorgos. Els gaters van golejar per 4 a 0 i es mantenen al lloc sisé de la taula de classificació. Actualment, dels 22 partits jugats, el Gorgos en té 12 guanyats, 3 empatats i 7 perduts. La pròxima jornada serà difícil, ja que s’enfronta al segon classificat, el Finestrat. Ja veurem que passa...RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 3 DE MARÇ DE 2014

Publicava les xerrades quaresmals del projecte "Missió en València". Eren del 4 al 7. Acabava la primera fase de la campanya de la Policia Local de Gata sobre velocitat. El Gorgos guanayava al Orba (1-0) i es posava cinqué. "Jesús mor a la Creu" era la XIIª estació de les capelletes del Calvari. També posava la XIIIª estació, "Jesús en braços de sa mare". La banda juvenil participava a la trobada, junt amb la d’Ondara. Finalment, dos fotografies antigues -una esportiva de futbol i altra d’un acte social- tancaven la jornada.CARNESTOLTES DEL DARRER DISSABTE: quintos, penyes, grups, comissió...al Passeig i al pati cobert de les escoles

20140303214046-compocarnes-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La pluja i el mal temps aconsellaren passar la discomòbil al pati cobert de les escoles. Allí es va fer la festa, organitzada per la Comissió de Festes 2014 i els Quintos de l’any. I ells, com no, també anaven disfressats. Molt de colorit i bonhomia. Les penyes, algunes desconegudes, posaven els millors vestits, gales, disfresses. Hui ja és darrer dilluns i demà amb el Darrer Dimarts conclouen els darrers dies.

A la composició, diversos grups participants a les Carnestoltes de dissabte.

FONT: Fotos: Vero Vives i facebook.SABIEU...? que el perímetre urbanitzat de Gata és de 7 kilòmetres i 610 metres

20140303234023-plano-int.gif

Ho sabieu?. Ja ho havia fet dues vegades. Aquest diumenge ho vaig fer per tercera vegada. Anar caminant bordejant tots els carrers més extrems del poble de Gata. Sempre havia utilitzat el rellotge, ara tenia a les mans una aplicació i un GPS per a conèixer més. Sabeu quin va ser el resultat?. Vaig fer 7 kilòmetres i 610 metres, aproximadament. Tampoc és exacte, no milimètric. I el temps?. Vaig caminar, no tan fort, si a la marxeta al llarg de 1 hora, 33 minuts i 26 segons. Ja vegeu. Això és el que medix el perímetre dels carrers urbanitzats de Gata, poc més de set kilòmetres i mig.
Ara que està tan de moda, ja fa uns quants anys, caminar, no fem sols la ruta del colesterol, la del vial i el pont del colesterol, podeu provar la que vos dic. 

Direu...i per on vas anar?. Vos dic els carrers. El punt de partida va ser davant de la Casa Abadia, a la Plaça de l'Església. Després de baixar i pujar el penyó i pel pont i Costera del Grup Escolar em vaig encaminar pels carrers Sant Vicent, Alcolaes i Sant Josep per a fer el trosset fins el transformador elèctric al poliesportiu Alcolaes, per ahí vaig tornar a baixar i, de nou, cap al vial i pont nous.

Per l'Avinguda Marina Alta vaig passar la via i vaig fer el Tossalet pels seus extrems i per l'Avinguda l'Ermita vaig passar a la urbanització més nova "Les Sorts" fins arribar a la rotonda. Carretera Xàbia amunt i carretera d'Ondara per a entrar al carrer Jesús Pobre i després cap "Al Pou". Des d'allí tornar i entrar als Trossets bordejant els carrers per amunt fins arribar al carrer Xaló i per darrere al carrer Barranquet. Des d'allí pel carrer Bisserot als Palmerals i després pujar pel carrer Parres i baixar per carrer de Baix cap al carrer de Tetuà a buscar el carrer Duquessa d'Almodóvar i tornar a la plaça.

Vos assegure que va ser molt interessant trobar-se amb la gent de tots els barris, parar-te una mica si feia falta, saludar a tots al pas, comentar alguna que altra cosa. Si voleu, només teniu que començar-ho...vos desitje bona marxa.

FONT: Plano del poble de Gata extret de lablogueriadefactoria.blogspot.com. 
RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 4 DE MARÇ DE 2014

Es superaven les 199.000 entrades. Vora 70 persones participaven en la plantació d’arbres. Un nombrós grup participava en la caminata Font de la Mata-Serrillàs, la primera de les rutes del programa "Camina per la Marina Alta". Informava de la reunió del dijous 7 sobre el P.G.O.U. També va ploure, com feia dos anys. Enguany no te ànims ni de ploure...això si molt de vent, acomplint-se allò del refranyer: "Març, marcer, carasser". Una imatge curiosa ens mostrava la "destrossa" al Casal de la Música, perquè anaven a canviar les butaques. La XIV estació de les capelletes del Calvari tancava els articles. La foto antiga 1.053 era de les "viejas glorias" del futbol local.HUI ACABEN ELS DARRERS DIES. El costum diu que Darrer Dimarts encara anaven de paelles a fàbriques, empreses i amics. Demà és Dimecres de Cendra

Manen els costums socials i religiosos. Hui acaben els darrers dies a Gata i amb ells les disfresses de Carnestoltes. Com es costum, per motius de calendari, dissabte que ve encara veurem el Soterrament de la Sardina i discomòbil a l’antic camp de futbol "Les Sorts", però això serà dissabte 8. Mentres dir que demà és DIMECRES DE CENDRA -començament de la Quaresma- un temps on els costums tornen a eixir a la llum. Demà en totes les esglésies catòliques del món s’imposarà la cendra, com un símbol de deixer enrere les "Carnes Tolendes" i començar un temps de recolliment que durarà quaranta dies fins Setmana Santa i Pasqües.

 LA PREMSA PARLA DE...la reunió dels caps locals de Policia i del succés "quasi" tràgic de Gata

Seguim cronològicament les notícies. Primera la dels Caps de Policia Local: Es reunien a Dénia els Caps de la Policia Local de la Marina Alta per tal d’assistir a una xerrada sobre motivació i direcció d’equips. Era el passat dia 25 de febrer. També va participar-hi el Cap de la Policia Local de Gata, a més dels mandos de Poble Nou de Benitatxell, Xaló, Pedreguer, Pego, Benissa, Xàbia, i del poble amfitrió Dénia. Ací teniu l’enllaç a la notícia:http://deniadigital.es/not/1834/_jefes_de_policia_local_de_la_marina_alta_asisten_en_denia_a_una_charla_sobre_motivacion_y_direccion_de_equipos/.

Per altra part, la notícia "quasi tràgica" que es publica hui als diaris va passar a Gata, no a una pel·lícula. La intervenció conjunta de la Policia Local i la Guàrdia Civil va donar el seu bon fruit i es va poder reduïr a la persona que intentava fer el mal. Cal felicitar als dos cossos de seguretat per la seua valentia mostrada, per tal de salvaguardar altres vides.
El diari digital "La Marina Plaza", que va ser el primer en donar la notícia anit, titulava l’article de Sergi García: "Policía y Guardia Civil reducen a un hombre que amenazaba con matar a una persona con un cuchillo jamonero". Al subtítol: "El vecino se atrincheró con el arma blanca en la cocina de una vivienda, donde finalmente pudo ser detenido por los agentes". Ací està l’enllaç:http://lamarinaplaza.com/2014/03/03/policia-y-guardia-civil-reducen-a-un-hombre-que-amenazaba-con-matar-a-una-persona-con-un-cuchillo-jamonero/.
Els diaris Información i Levante-EMV titulen a la notícia de A.P.F.: "La Policía reduce a un vecino en Gata que intentó atacar a otro con un cuchillo jamonero". Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/03/04/policia-reduce-vecino-gata-atacar/1475823.html.
Finalment, el diari LAS PROVINCIAS també publica el succés des de la seua redacció: "La Marina. Detenido un hombre que pretendía matar a otra persona con un cuchillo jamonero". Ací està l’enllaç:http://www.lasprovincias.es/v/20140304/marina/detenido-hombre-pretendia-matar-20140304.html.
FONTS: Déniadigital dissabte 1/3 (policies) / diaris digital La Marina Plaza, Información, Levante-EMV i Las Provincias (succés)

 AHIR, LA BANDERA DELS TRADIJOCS VA ARRIBAR A GATA

20140304231930-compobandera.jpg
Alguns xiquets la van rebre a l’Ajuntament, donat que era festa escolar

La bandera dels IX Tradijocs de la Marina va arribar ahir pel matí a Gata. Era dia festiu escolar per ser el Darrer Dilluns i la van rebre a l’Ajuntament els regidors d’Esports i Cultura, Dora Caselles i Juan Pedrós respectivament i alguns xiquets que participaran en representació de Gata. Els més joves gatersvan llegir un manifest i van practicar al parc del Raval, a vora riu, alguns dels jocs en els que participaran el proper 30 de març a Orba.

A les fotografies de Vero Vives i de l’Ajuntament, diversos moments de la recepció.

FONT: text i fotos Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata / fotos Vero Vives.ALUMNES DEL TAPIS VISITEN L’EXPOSICIÓ DE L’ALUMNAT DE L’ESCOLA EXPERIMENTAL DE PLÀSTICA AL PORT DE DÉNIA

20140304232419-tapis.jpg

La mostra es diu "Horitzó", està a Baleària exposada fins el 9 de març

Els integrants del TAPIS acompanyats pel regidor d’Educació, Juan Pedrós, per familiars i els seus monitors han visitat Dénia esta matí on han estat a les instal·lacions portuàries, han esmorzat i han visitat l’exposició que està a la Fundació Baleària. Esta exposició, inaugurada fa uns dies, porta per títol HORITZÓ i ha estat realitzada per alumnes de l’escola de plàstica "Antoni Vives" de Gata. La darrera part de la visita a Dénia era un passeig amb La Panseta, però el fort vent i mala mar ha obligat a ajornar aquest passeig. Tots els membres del TAPIS han gaudit molt de la visita i no descarten tornar amb el trenet a visitar les falles.

FONT: Text i Foto TAPIS, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. 

 TRES GENERACIONS, UN SEGLE DE HISTÒRIA DE FABRICACIÓ DE MOBLES DE JONC, MÈDULA I VIMET ("MIMBRE"), ELS ESTANQUERS: Capítol VII: Empresa Pons Leyda (2ªpart -anys 70-)

20140304233726-compoestanquer2.jpg

Seguim amb la gran expansió que va tindre l’empresa de Juanito "l’Estanquer" JUAN BAUTISTA PONS LEYDA. Els anys 70, per dues vegades va ser premiada con a millor empresa exportadora. Juan i els seus fills van acudir a Madrid a recollir el títol. Assistia l’empresa a fires internacionals, s’obria més i més al mercat estranger. Si recordeu els nascuts a la mitjania del segle XX, per les cases es feien els típics "palets", era la mà d’obra per a l’empresa del poble que s’expansionava amb la producció. A moltíssimes cases de Gata, l’empresa obria els seus braços.

 A mitjans dels anys 60, l’empresari Juan Bautista Pons Leyda va ser president de La C.A.S. (Cooperatives Agrícoles Sindicals, que havia estat fundada el 30 de juliol de 1960). Als anys 70 també es presenta a la política local i guanya, sent alcalde fins a la seua mort. L’enfermetat anava a truncar la persona, l’empresa i el polític local. Juan Bautista Pons Leyda moria el 19 de novembre de 1980. Havia nascut l’any 1922. Tenia 58 anys.

A les fotografies, donant-li a Madrid la condecoració com a millor empresa exportadora i a la fira d’Alacant, amb Don Julián, que havia sigut metge i alcalde. A una de les fotos també apareix Pepe "el Roig".

FONT: Fotografies i informació, Germans Pons García. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.411, la del dia 26/2-

20140304235051-pepeestanquer.jpg

Reprenc la sèrie més popular del blog, que estava un poc arraconada, per les nombroses notícies que van passant dia a dia. La present fotografia era la que corresponia publicar el passat dia 26 del passat mes de febrer. De la sèrie que porte entre mans de Història Local sobre "Els Estanquers", teniu ací la figura del fundador, el Ti Pepe "l'Estanquer", José Pons Pedro. Ací era l'any 1916, estava a Uruguay. Un jove Pepe que va anar a fer les Amèriques. De allí va portar la saviesa i l'empresa.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 5 DE MARÇ DE 2014

Tornaven la vista enrere a dos mesos justos i a Imatges curioses veíem els preparatius per a la representació del Misteri dels Reis Mags. Seguia el mal temps i s’havien recollit en tots els dies de pluja de 130 a 140 litres, enguany ni gota...A la sèrie de Història Local de les capelletes del calvari començavem la Corona de Dolors de la Verge, amb la primera: La profecia de Simó a la presentació del Nen Jesús. El capítol de "Sabieu...? estava dedicat a la carretera cap a Xàbia i més en concret a l’embarcadero, que va concloure al juliol de 1863. Una xifra important: el blog arribava a 200.000 visites. Ara estem per quasi 383.000. Encara no les dobla. Finalment, la fotografia 1.054 mostrava dos joves que tenien en braços a dues criatures dalt del pont de les Alcolaes.

 DIES CARREGATS D’ACTES: de hui dia 5 a dissabte dia 8

20140305201349-bandolers.jpg

Cendra, actes religiosos, socials, culturals...i el soterrament de la sardina

Hui dia 5 de març, el calendari de 2014 ens diu que es DIMECRES DE CENDRA, dia de dejú i abstinència per als catòlics practicants. Comença la Santa Quaresma que donarà pas a Setmana Santa i Pasqua. Però, a Gata de hui a diumenge dia 9, l’agenda local ve carregada d’actes de tot signe: religiosos, culturals, socials, esportius.

Demà dia 6, dijous, es farà una xerrada quaresmal a l’església, a les 22 hores. Predica el rector Don Francisco M. Murillo.

Divendres dia 7, destaquem dos actes: un cultural, altre religiós. A les 19.30 hores, a la seu de la Penya Barcelonista (carrer La Creu) es farà una xerrada-col·loqui sobre el bandolerisme a la Marina Alta, el cas de Colau de la Tona. Parlaran l’historiador Manel Arcos, tot un especialista, i Jesús Moncho, ambdós escriptors. A les 22 hores, a vora riu pel parc i mirador del Raval cap al riu, es farà el Via Crucis nocturn, que organitza la parròquia.

Dissabte dia 8, a l’antic camp de futbol "Les Sorts" i organitzada per la Comissió de festes 2014 i quintà de l’any, discomòbil per a celebrar el soterrament de la sardina, donant per concloses les festes carnestolendes.

Per acabar l’article vos pose alguns refranys i un poema català, propis de hui Dimecres de Cendra i del començament de la Quaresma:

- Dimecres de cendra, lluna tendra.

- Adéu dimecres de cendra, que el dijous ja se t’endú, per quatre dies de gras, set setmanes de dejú.

- Comiat: Benvolguts nens i nenes/ens ha tornat a passar./La Quaresma ja ha arribat,/la tristesa ha començat/i la gresca s’ha acabat. Ja no ens podrem disfressar/i al Carnestoltes haurem de cremar./La Vella Quaresma no ens agrada/perquè no podem menjar ni favada. Només queda una esperança/que d’aquí a un any sense tardança/ torni a regnar, ni que sigui per uns dies/el rei de les tonteries. (Tradicional català).

- La Quaresma, si comença mullada, mullada acaba.

 - Més ençà o més enllà, la Quaresma en març caurà.
 
- No hi ha març sense Quaresma.
 
- Quan la Quaresma plora, l’hivern ja és fora.
 
- Quaresma ventolera, pocs cavallons a l’era; si massa en fa, ni palla ni gra.
 
- Qui fa el primer i el darrer dejuni, no mor dins la Quaresma.
 
- Temps quaresmal, vent infernal.
A la imatge, el cartell anunciador de l’acte a la Penya Barcelonista divendres.
FONTS: refranyers populars, recollits a Internet.  


DEMÀ DIJOUS 6, NOVA DONACIÓ DE SANG, ACUDIX, ET NECESSITEN!!

He deixat aquest acte apart, perquè en un comunicat apart l'Ajuntament ha dit que des del Centre de Transfussió d'Alacant els "han fet una crida per la situació crítica que es viu en els hospitals per la carència de donacions de sang".
Acudeix a donar sang dijous 6 de la Centre Social de 17 a 20 h. La teua donació salva vides. RECORDA-HO, demà dijous 6, tots a donar sang...tos els que puguen clar està!!


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.412, la del dia 27/2-

20140305225524-davantfabrica.jpg

De nou, reprenc la sèrie de fotos i imatges antigues. Aquesta corresponia publicar-la el passat dia 27 de febrer, la 1.413. Seguisc publicant a aquesta secció algunes fotografies que han conformat la sèrie a Història Local de "Tres generacions...Els estanquers". Ací teniu a l’empresari el Ti pepe l’Estanquer, la seua dona i diversos operaris. Es veu al Tio Pepe "l’Estanquer" (José Pons Pedro) que va amb un guardaroba, com a ell li agradava anar sempre anar per dins la fàbrica, el segon per l’esquerra si mirem la foto de cara. Darrere, plantada, la seua dona Anita Leyda Signes. A l’esquerra del Ti Pepe, el tio Pepe "Xona", pare de Paco "Xona". A l’altre costat vegeu al Ti Quico Moliner (pare de Paco i Antonia Signes). L’altre sentat és el Tio Quico "Peixet". Plantat, al costat de la Tia Anita està Geroni Mulet (pare de Adolfo Mulet, el que va ser alcalde). Es trobaven tots a l’entrada de la fàbrica.

FONT: Fotografia facilitada pels germans Pons García.
RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 6 DE MARÇ DE 2014

Començava la jornada mb un reportatge sobre la visita de la cantant ja desapareguda Amy Winehouse que va estar a Gata amb son pare i va comprar una guitarra BROS. La fotografia antiga que li seguia era sobre un bateig amb l’antiga pila i a la imatge estava donya Pepita "la comadrona". El PGOU de Gata i el veïnat eren motiu de informació per a la premsa. Seguien les pluges que deixaven 137 litres a Gata...i enguany sense caure una gota. S’anunciava per a divendres una conferència sobre "Art i Natura". S’obria un període de participació ciutadana per a conèixer el PGOU. S’anunciava per al dia següent, el I Foro sobre productes locals. També, de la donació de sang el dia 7. Enguany just és hui dijous dia 6 i ja vaig publicar anit la necessitat que hi ha del vital element. Al capítol de "Sabieu...? parlada de l’alcalde de 1868 que era José Diego Diego. La IIª corona de la Verge, capelleta del Calvari, era la Fugida a Egipte amb Jesús i Josep.TESTIMONIS D’ESTIMA AL DESAPAREGUT RECTOR QUE FOU DE GATA, PABLO SOPENA BARONA

20140306210555-compopablo.jpg

Va morir dissabte als 38 anys. A Gata va estar de octubre de 2004 a desembre de 2006

Demà divendres, l’arquebisbe presidirà una missa funeral a la parròquia on estava ell ara destinat, Santa Teresa de Jesús Jornet de València

La notícia corria com la pòlvora diumenge a primera hora del matí. Qui s’ha mort? deien les dones pel carrer, havien escoltat els tocs solemnes de difunt. Qui era?, de qui es tractava?. Tots els dubtes es van esborrar quan el senyor rector posava el cartell explicatiu a la porta principal de l’església. Havia mort el que fou rector de Gata de octubre de 2004 a decembre de 2006. Al publicar-ho al blog i per mig del facebook, no es van fer esperar els comentaris, testimonis d’estima, de record, de coneixença al jove rector de 38 anys. Ja suposeu que estic parlant de PABLO SAPENA BARONA.

He volgut incidir més en fotografies, fent una composició recordatòria, perquè m’han arribat dos testimonis molt emotius, un de Eva, de la primera parròquia on va estar destinat, i l’altre de Lucia, de l’última parròquia on va assistir Don Pablo, com el coneixíem nosaltres. Pel mig, han anat afegint-se molts comentaris, bé a la fulla del blog directament, bé per mig del facebook.

Val la pena, rellegir-los, per a veure que tots coincidixen en l’estima al jove rector que ens va deixar dissabte passat a conseqüència d’un infart.

Eva diu: "Su primer destino como párroco titular fue la Parroquia Santiago Apóstol de Sinarcas, donde residió mientras ejerció el cargo, al tiempo que desempeñaba sus funciones en la pedanía de Casas de Utiel. Le recuerdo como un joven apasionado, ilusionado y sencillo, lleno de ganas de hacer cosas. Un hombre bueno y de buena voluntad. Un abrazo para su familia en este momento difícil.".

Pel mig, el testimoni al blog de Miguel Ángel: "Ha estat una notícia desagradable per a Gata, vaig tindre l’ocasió de compartir amb ell moments molts bons, al principi d’estar a Gata, estant jo a la banda i en va deixar un bon record. Només queda que descanse en pau i sempre el recordarem".

Més de trenta persones es sumaven al facebook al sentiment de condol. La majoria publicaven: "Descanse en pau". Ángeles comentava: "Tant jove!!! Sempre senva primer qui no cal... :(  D.E.P.". El rector fill de Gata, Francesc Mulet Ruís també posava: "En glòria estiga i descanse en pau! Rese per ell!". José Miguel Jorro deia: "D.E.P. No es just q s’en vagen tan jovens" i Antonia Torres: "Tenia els mateixos anys que jo,no es just D.E.P." Mayte Signes: "En la gloria del pare esta, el qui va ser un gran amic." Gema Montesinos explicava: "El Recorde el dia d la meua boda al calvari! Tan jove pobret ! D.E P". Finalment l’amic pedreguero Albert S. García publicava: "Qué Déu el tinga en la Glòria".

Lucía comentava: "Jo vaig tindre la sort de conèixer-lo aquestos últims mesos a la meua parròquia, Santa Teresa Jornet, i és una de les persones que més m’ha marcat pel seu entusiasme i ganes de fer projectes nous. El tiraré molt a faltar perqué en tan poc temps ja s’havia convertir en amic. Gràcies de veres per aquest recordatori tan entranyable al vostre blog."

* Més testimonis de hui divendres, dia 8: Adria Catalá Pedro escriu amb molta simpatia cap a la persona del enyorat Don Pablo: "Recorde aquells diumenges com si fora ara! A les 10 sortíem Arnau, Ivan i jo cap a les Planes de Xàbia totes les setmanes amb ell cap a missa. Recorde aquelles retransmissions de F1 que ens feia, per aquelles curves de la Plana amb el seu cotxe ("curva derecha ras! Chican a la izquierda, rectaa! Brumm!") ja, ja. El "boxes" era l’ermita! Li encantava la fòrmula uno!. Recorde aquells partits de futbol amb les pinyes del pati del convent de la Plana, Arnau i jo contra Ivan i Pablo! Sempre ens guanyaven!. Mentre les monges remugaven....ja, ja, ja. Aquells pastissos que junt amb ell agafaven a les monges i ens els menjaven ja, ja, ja!. I molts més records on sempre quedaran ahí! Gracies per eixos moments! Els que el vam conèixer sabem com era! Descanse en pau D.E.P".

Arrel d’aquest comentari, també s’afegix Rosa Monfort Monfort, mare de Ivan, amb la mateixa simpatia i nostalgia, i diu: "Efectivament!!!!, també jo recordé eixos diumenges, ja que com que es marejaveu a l’anar fent rally amb ell, a mi en va tocar anar tots els diumenges a missa a les Planes per tal d’acompanyar-vos a l’ermita de les mongetes ... i anar perseguint a Don Pablo per la carretera!!!! Sí, i també recorde eixos partits de futbol, i els pastissos, i les carreres després per la Plana per tal d’arribar a l’hora de missa de 12 a Gata. Foren caps de semana d’oir dos i tres misses, però que mai oblidaré, perque Pablo es feia inoblidables per a vosaltres!!!"

Finalment, cal dir que, l’arquebisbe de València, monsenyor Carlos Osoro, que es trobava a Roma en visita "Ad limina" i no va poder estar present al seu soterrament, presidirà un funeral en sufragi per l’ànima de Don Pablo Sopena Barona demà divendres a les 19,30 hores a la parròquia Santa Teresa de Jesús Jornet de València, on estava el rector finat de vicari.

Done les gràcies a tots els que s’han fet presents amb els seus comentaris en el record de Don Pablo i que Déu l’haga ja abraçat al seu costat. Descanse en pau i ànim per a tots els seus familiars i amics més íntims.

A la composició, un moment molt emotiu, el del Corpus nocturn a l’ermita, el 27 de maig de 2005. Don Pablo el vegeu agenollat. El Vicari Episcopal portava la Santa Custòdia. La fotografia d’ell amb el papa Benet XVI era la que més li agradava, la tenia al despatx i la va utilitzar per al programa de festes.

FONT: AVAN (notícies) i testimonis d’usuaris del blog. / Fotos: Pons i particulars.MENTRE A LA MARINA BAIXA L’ATUR ("PARO"), PUJA A GATA EN 16 PERSONES A FEBRER

Els bons resultats de la Marina al respecte de l’atur ("paro") no ho són a Gata que ha vist com ha augmentat el nombre de parats. Si el gener de 2014 es tancava amb 538 persones aturades, ara a finals de febrer són 554. Ara bé si ens anem al febrer de 2013, si que és bon resultat ja que ha millorat. Aquell mes van ser 585 parats. Per tant és una millora anual en 31 persones.

Tota aquesta informació i la de les dues Marines, les podeu llegir a l’article de Sergi García del diari digital "La Marina Plaza": "El paro baja por primera vez en las dos comarcas de la Marina desde el verano pasado". Al subtítol: "El número de desempleados se redujo en febrero en 134 personas en la Marina Alta y 133 en la Marina Baixa" i "Durante el último año, el paro ha bajado en 985 personas en el global de las dos comarcas".

Ací teniu l’enllaç a l’article: http://lamarinaplaza.com/2014/03/06/el-paro-baja-por-primera-vez-en-las-dos-comarcas-de-la-marina-desde-el-verano-pasado/.

FONT: diari digital La Marina Plaza de hui dijous dia 6-3-2014. 

 AL PERÚ, JA HA COMENÇAT EL CURS

20140306225736-rosacompo.jpg

Els joves voluntaris Rosa María (Gata) i Aitor (Xàbia) coneixen els seus alumnes. En total, quasi 400 escolars té el col·legi

Des d’ací Gata fem una "Mirada del Perú" -aquest és el nom que se li va posar a l’associació- i vegem com estan les coses allà. Més ara que tenim al xabier Aitor i a la gatera Rosa María de voluntaris, que estan junt amb el guia de tots i rector de la missió, el gater Vicent Font Pedro. Ha començat ja el curs que el podem nomenar 2014-2015. A la missió on està el col·legi Santo Tomás de Villanueva aniran a l’escola aquest curs quasi 400 alumnes. Rosa María formarà part de l’equip de mestres de primària. Aitor ho fa en secundària.

A la composició, vegeu algunes fotografies en les quals apareixen els nostres protagonistes, que seguixen sumant esforços i educació per a fer dones i homes peruanes del futur millors.

FONT: Fotografies de la composició "La Mirada del Perú", pujades al facebook. 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.413, la del dia 28/2-

20140306233409-47blogdonesermita-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Reprenc la sèrie més estimada pels usuaris. La present fotografia, que tocava publicar-la l’últim dia de febrer, és de la col·lecció de la família Feliu Salvá, que torne a portar algunes imatges, com aquesta. Les xiques d’Acció Catòlica, les catequistes dels anys 40 i 50 feien convivències, retiros, al calvari. Vegeu com asoma la cúpula de la capella. Es van fotografiar a la margenada, on ara hi ha pins i xiprers.   

FONT: Col·lecció fotogràfica de la família Feliu-Salvá.
RECORDEM UN ANY DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 7 DE MARÇ DE 2013:

Publicava, també com aquests dies, els actes fins diumenge dia 10, dins i fora de Gata. El capítol de "Sabieu...?" era molt curiós. En 1881 se li va obrir expedient a l'Ajuntament de Gata i altres per no pagar el sou als mestres. Dissabte 9 era el lliurament dels trofeus de la Iª lliga de Pàdel de Gata. La notícia cultural i municipal era que la Plaqueta del Parpalló tornava a Gata restaurada. A "Imatges curioses" publicaven: "D'on ve el tren? ara de Teulada". "La perdua de Jesús altemple" era la tercera Corona de la Verge, capelleta del Calvari. Es reocrdava com havia anat el Ier Foro de productes locals al Celler de la Marina. La foto antiga era la 1.056 i mostrava a un jove Carles Mulet als anys 70.IMATGES CURIOSES: Sempre...el Montgó

20140307140051-montgo.jpg

Obert a l’esperança, al canvi de temps, a la brisa, al solet de la quasi imminent primavera. Sempre...el Montgó. Per mig del facebook de Marifran trobem aquest imatge del inconstant metereòleg de Xàbia Toni Bolufer, que val per més de mil paraules, com diria el refrany. Les floretes del camp, la lluminositat que desprén el cel, i allí darrere imponent, el Montgó. Bolufer retrata molt bé el Montgó en consonància als canvis d’estat del temps, del clima, de la metereologia de la Vall del pare Montgó.

FONT: fotografia feta per Toni Bolufer i extreta pel facebook de Marifran.

 AQUESTA NIT, NOVEDÓS VIA CRUCIS PEL PARC DEL RAVAL I LA PASSAREL·LA CAP A LES COVES ROGES

20140307140742-passeig-cr.jpg

També es fa a les 19.30 hores un acte cultural: xerrada sobre el bandolerisme a la Marina Alta

El primer divendres de Quaresma a Gata, tindrà aquesta nit un novedós Via Crucis nocturn bordejant el riu Gorgos. Serà a la marge esquerra del llit del riu entrant al poble pel Raval. Els participants en aquest acte piadós tran tradicional a la Quaresma i Setmana Santa partiran a les 22 hores de l’església parroquial, a la Plaça Vella, per a baixar pel carrer Penyó al Parc del Raval. Passaran per baix de les cases de façanes colorides que donen al parc que es va fer per a la regeneració de la vora del riu. Les sombres de les figues paleres i altres arbres sembrats posteriorment, li donaran l’encant adequat. Les faroles il·luminaran tíbiament els resos i cançons apropiades per als moments de les catorze estacions del Via Crucis. Del parc, per baix dels carrers Baix i Parres, on abans estava el desaparegut Llavador, els fidels passaran a la passarel·la feta vora riu que connecta el Raval amb el camí de les Mirandes a la part més alta. És la passarel·la cap a les antiquíssimes Coves Roges. La llumeta que desprendran els farols i la lluna faran el complement d’una nit màgica, recordant els passatges de la Passió i Mort de Jesús. En altres anys, en altre temps, les aigües del riu podrien haver baixat rebolicades entre les blanques pedres dormides del riu. Ara, tot es sec i esperant la pluja.

A banda de l’acte religiós, hui n’hi altre de tipus cultural. A la seu de la Penya Barcelonista de Gata -carrer La Creu- es podeu acostar per a gaudir d’una xerrada-col·loqui que es farà sobre el bandolerisme a terres de la Marina. Participaran hi l’escriptor gater Jesús Moncho i l’historiador especialitzat en els roders, Manel Arcos. Serà una bona ocasió per prendre nota de com anaven els roders per aquestes terres als segles XIX, principalment.  

A la fotografia, el passeig vora riu cap a les Coves Roges, on aquesta nit serà l’escenari del novedós Via Crucis.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.415, la del dia 2/3-

20140308232325-49blogtres.jpg

Algun aconteixement fester, tenia que ser anunciat en veu alta. Dalt de la cadira ho explicava el sempre recordat Pepe Salvá. Amb sombrero baix està el no menys recordat Paco Monfort. anaven com vegeu amb trages disfressats.

FONT: Col·lecció Feliu Salvá.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.416, la del dia 3/3-

20140308232757-escanear0096.jpg

Canviant de col·lecció, pose ara la que tenia que haver-se publicat el passat dia 3, despúsahir. Seria un bar o un convit. Grup d’amics casats joves. De caps de taula estaven Francisco "Moreno de Bel" i el recordat Jaime "Tanto". A l’esquerra -mirant la foto- està Jaime "Mónica" i la seua dona Carmen i Joaquina Frasés, la dona de Francisco. A la dreta, Paco Monfort i la seua dona, i la dona de Jaime, María Vicenta "del banc".

FONT: Col·lecció de fotografies de Jaime Signes "de Mónica".

 DIA INTERNACIONAL DE LA DONA: 8 de març

DES DEL BLOG, UNA DEDICATÒRIA ESPECIAL A TOTES LES DONES QUE SÓN USUÀRIES DEL MATEIX, QUE COMENTEN  ACÍ O AL FACEBOOK ELS ARTICLES, QUE FORMEN PART DE L'ENTRAMAT FEMENÍ DE GATA.

Gata té moltes dones en tots els fronts. Polític, social, cultural, religiós, vesants i vesants més insospitades. És hui, 8 de març, el Dia Internacional de la Dona. 

Un record especial a totes les mares, a totes les filles, a totes les dones del poble i de la comarca, de tot arreu del món, que seguixen el blog del CRONISTA DE GATA.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 8 DE MARÇ DE 2013:

El Dia de la Dona 2013 el blog arribava a les 201.000 visites. La premsa parlava de la plaqueta del Parpalló. El juvenil del Gorgos jugava a Pedreguer. Es publicava al BOP l'aprovació definitiva del pressupost municipal, xifrat en 4.822.810,74 €. A "Sabieu...?" parlava de Don Gabriel Moreno Campo, que presentava un projecte de tramvia a motor, que aniria de Dénia a Xàbia, passant per Ondara i Gata. A la série de fotografies rememoraven algunes fotografies antigues en les quals la dona era protagonista. A la fotografia que toca publicar hui també ho faré com a homenatge a elles, ja que hui és el Dia Internacional de la Dona.TOT UN ÈXIT, ANIT VIA CRUCIS NOCTURN VORA RIU, primer divendres de Quaresma a Gata

20140308173022-compovc.jpg

Al voltant de 200 persones de totes les edats participen per la vora del Riu

Piadós, respetuós i sentit Via Crucis, el primer divendres de Quaresma

De dilluns a dimecres, sermons quaresmals

La novetat va resultar tot un èxit. Cal felicitar a tots, organitzadors, participants, inclús Ajuntament per a disposar-ho tot, per a que tot eixira molt bé. Neteja, llum, cuidant tots els detalls. El parc del Raval i la passarel·la cap a les Coves Roges van acollir les catorze estacions del Via Crucis nocturn, anit primer divendres de Quaresma. Si ens preguntem molts i qui van estar, tindrem la resposta de seguida. Vora 200 persones i de totes les edats van participar. Els grups de la parròquia van preparar estació a estació, el cor infantil cantava entre una i altra, el silencia pujant es feia preciós. Ni vent, ni brisa, si frescoreta però es podia estar. Tal vegada, la quinzena estació va ser la més emotiva. I direu, però si el Via Crucis sols en té catorze d’estacions. Dalt de tot, ja al camí asfaltat, emparats per la Creu, a suggerència del rector Don Francisco, tots van mirar, van resar, per totes les creus de cada casa del poble. Eixa va ser la quinzena estació, que a tots va impactar.

A les imatges de la composició teniu els diversos moments del Via Crucis vora riu.LA PENYA BARCELONISTA DE GATA ACULL UNA XERRADA-COL·LOQUI SOBRE EL MÓN DELS RODERS A LES MARINES

20140308192355-penyabarcelonmistaroders.jpg

Vora 80 persones van escoltar les investigacions de l’expert Manel Arcos sobre els roders, especialment del pedreguero Josep de la Tona

Ahir per la vesprada, la seu de la Penya Barcelonista es va omplir de gent simpatitzant del club, socis de la penya, gent de la cultura, el regidor de Cultura Joan Pedrós, inclús gent de la penya madridista convidats a l’event, que van escoltar a l’escriptor gatero Jesús Moncho, que té el seu llibre premiat "La pols i el desig" que parla del roder Colau de la Tona, i a l’especialista en roders del segle XIX, l’oliver Manel Arcos.

El president de la penya Salvador Mulet va ençetar una xerrada-col·loqui al voltant dels roders de la Marina Alta en el segle XIX. Els va presentar a Moncho i a Arcos. Van explicar tots dos diverses facetes dels roders i Arcos va parlar extensament del què conec, els roders de les dues Marines, que vivien al convuls segle XIX.

La conferència va ser molt interessant i el debat i les intervencions del públic foren moltes, l’acte va durar unes dores hores. A la fi de la xerrada, Manel Arcos va signar els seus llibres, com l’últim publicat del qual es va parlar i molt a la xerrada, "El robatori de Benimassot.

En definitiva va ser un cant i un repte a la cultura, on moltes vegades s’escolten veus d’aficionats, es parla de futbol i de jugades del Barça. Aquesta vegada es va parlar del món dels roders.

A les imatges de la composició, diversos moments de la xerrada.

FONT: Fotos Penya Barcelonista.IX AL CARRER EL CARTELL DEL CONCURS DE GRUPS DE ROCK DE LA FONT DEL RIU

20140308200226-cartellconcursrock.jpg

Serà el pròxim dissabte 22 de març a l'antic camp de futbol "Les Sorts" i concursaran set grups

Una nova activitat festera per a recaptar fons per a les festes del barri "La Font del Riu" ja té el cartell al carrer. Em referisc al Concurs de grups de rock que prepara la comissió, organitzat per l'Ajuntament de Gata. Seran els propis assistents al festival, al concurs els que votaran i trauran d'entre els sets participants el millor conjunt, la millor banda de rock. Participaran els següents grups: Arrapa, Back Storm, Lizard depression, Tremp, Los Sonidos, Carcoma i WNR Why Not Rock. El guanyador s'emportarà 400 € de premi i la possibilitat de tocar amb el grup BAJOQUETA ROCK que tocarà a junt a les festes de la Font del Riu.

I recordeu...diumenge 16 Iª Caminata Font del Riu al Serrillàs seguida de paella gegant. Encara esteu a temps d'apuntar-se (aquesta activitat té la col·laboració del Grup Espeleològic Gatense) i també hi haurà el Ier Concurs de Pesca. Moltes activitats festeres per a la Comissió de festes La Font del Riu.

A la fotografia, el cartell del concurs de grups de rock.LA PREMSA PARLA DE...la reobertura del cinema La Paz de Gata

20140308203211-cinegatalapaz.jpg

El cinema La Paz de Gata torna a estar d'actualitat. Si fa unes setmanes, els alumnes de l'IES recaptaven diners amb un festival i es feien servir del local, ara els diaris Información d'Alacant i Levante-EMV publiquen un reportatge del renàixer del cinema dotze anys després del seu tancament. L'article de A.P.F. titula: "Una familia de Gata reabre un cine de 1920 que llevaba doce años cerrado". Al subtítol: "Los dueños prevén iniciar las proyecciones en un par de meses y dicen que se dan por satisfechos si cubren gastos" i també "El cine La Paz se rebela contra la ola de desapariciones de las salas de siempre".

Ací teniu l'enllaç a la notícia del diario Levante-EMV. Llegiu-la, és molt interessant el que conta: http://www.levante-emv.com/comarcas/2014/03/07/familia-gata-reabre-cine-1920/1087516.html.

A la fotografia de A.P.F., la mateixa que ix als diaris i que al seu peu es pot llegir: "Los trabajadores pintaban ayer la fachada del cine La Paz; en su interior también se han realizado algunas mejoras."

FONT: Fotografia A.P.F. (Levante) / diaris Información i Levante 8-3-2014.LA PREMSA TAMBÉ PARLA de...l'alcaldessa i la seua delegació

20140308211929-anaimayte.jpg

Tornen a ser els diaris Información i Levante-EMV els que hui publiquen una informació que es deu llegir tota per la seua importància i per com es tracta. El titular diu: "La alcaldesa de Gata amaga con dimitir por el enfrentamiento interno del PP". Al subtítol: "Soler ha cedido la Alcaldía durante 15 días a su número dos y podría dejar el acta en el próximo pleno". L’article és de A.P.F. i ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/03/08/alcaldesa-gata-amaga-dimitir-enfrentamiento/1477500.html.

Ens podríem qüestionar els veïns gaters, arrel d’aquesta informació publicada: Què hi ha de cert en aquesta notícia?. Per què no s’aclarix tot millor?. Tinc entés i conec altres alcaldies que deleguen molt a sovint en els seus tinents d’alcalde un temps, bé per vacances, per enfermetat, per viatge, i no passa res, es més passa desapercebut el fet...i ací a Gata què passa?. No es pot fer igual a Gata, que de seguida s’obrin els rumors i es publica "amaga con dimitir". Els regidors afectats podrien dir-ho clarament. Es presta molt a confusió.

Esperem aclarir els dubtes prompte. Cal recordar que dimarts 25 de març toca ser el plenari ordinari i que el decret d’alcaldia de delegació amb la tinent alcalde Mayte Signes va de l’1 al 15 de març. Esperem a vore...com diuen.

A la fotografia, l’alcaldessa Ana María Soler (esquerra) i Mayte Signes (dreta). Foto de Levante-EMV, A.P.F.

FONT: diaris Información i Levante-EMV dia 8-3-2014.UN GRUP JÚNIOR DE DÉNIA VISITEN L'ERMITA I EL POBLE

20140308223052-2014-03-08-10.49.54.jpg

Aquest matí he estat explicant-los a un grup Júnior de la parròquia l'Assumpció de Dénia, la història de l'ermita, del Santíssim Crist del Calvari, de l'arbre blanc. Els xiquets i xiquetes, la majoria de 11 anys, estaven acompanyats per tres monitores. Han gaudit de tota l'explicació, han conegut tot allò que està relacionat amb l'ermita, i després ha esmorzat. Els júniors de Dénia han completat la jornada dinant al parc de la Font del Riu. El viastge d'anada i tornada l'han fet amb el trenet.

A la fotografia, els júniors deniers escoltan les meues explicacions.EL SOTERRAMENT DE LA SARDINA TANCA EL PERÍODE CARNESTOLENC A GATA

20140308224756-composardina.jpg

Els quintos van fer ahir un velatori al Kiro’s i hui cremen la sardina

La Comissió de Festes 2014 prepara ja la discomòbil per aquesta nit

Malgrat a estar dins de la Quaresma, des de fa ja uns quants anys, s’imposa la festa del Soterrament de la Sardina dissabte següent a Dimecres de Cendra, sent ja hui el quart dia de la Quaresma. Dit això, cal ressenyar que els quintos van fer ahir el velatori corresponent, alguns vestits de dol, al Kiro’s. Hui han passejat el taüt pels carrers de Gata i en breu passaran a cremar la sardina.

Per altra banda, amb el condol que això suposa, a l’antic camp de futbol "Les Sorts" la Comissió de Festes 2014 prepara ja la discomòbil d’aquesta nit, que pretén estar mogudeta. Això si, demà tots calladets ja...estem a la Quaresma.

A la composició fotogràfica, algunes fotos d’ahir (velatori) de Vero Vives i de hui, passeig per Gata de José Salvador Ginestar, al que torne a agrair que les puje al facebook i les pugem gaudir tots.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.414, la del dia 1/3-

20140308231545-escanear0055.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies antigues. Altra fotografia de la mateixa col·lecció que l'última publicada. Tocava publicar-la el primer dia del mes, 1 de març. Estaven a festes, davant de la tenda que hi havia al costat del bar Ca Curro, hui administració de loteries. Dos animalets de joguet i un carret. Els de dalt Rosa María Salvá i Gabriel Feliu. Corria l’any 1963. Mireu com s’ho passaven de bé.

FONT: Col·lecció de la família FS. RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 9 DE MARÇ DE 2013:

Començava amb la derrota dels cadets a casa per 0-2. La IV capelleta dels Dolors de la Verge era l'Encontre de Jesús amb la Creu, camí del Calvari. La fotografia antiga (1.058) mostrava a rectors dels anys 50 a Gata.IMATGES DE FESTA: JA ESTÀ LA SARDINA CREMADA...I ARA, AL RECOLLIMENT DE LA QUARESMA

20140309185046-sardinacrema.jpg

Anit la joventut de Gata es va esplaiar amb l’últim acte de Carnestoltes, el soterrament de la sardina. Aquesta activitat festera tancava els dies carnestolencs que començaven Darrer dijous i que acabaven ahir. Els quintos, la comissió de festes 2014, les quintaes, les penyes, els seguidors de les discomòbils, tots van ser protagonistes. L’antic camp de futbol -amb frescoreta i tot inclosa- va ser l’escenari de tots els esdeveniments festers. I ara, al recolliment de la Quaresma...toca aixina.

FONT: Fotos extretes del facebook i de V.V.XERRADES QUARESMALS, de dilluns 10 a dimecres 12, per l'Abat de la Col·legiata de Gandia

20140309194718-altarquaresma.jpg

Dins del programa arquebisbal "Misión Magnificat"

La parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos acullirà de demà dilluns dia 10 a dimecres 12, a les 22 hores, tres xerrades quaresmals a l'església, dins del programa "Misión Magnificat". Les xerrades les donarà l'Abat de la Insigne Col·legiata de Gandia, Don Ángel Saneugenio i Puig.

I direu vosaltres...què és ma "Misión Magnificat". Ho explica des de la parròquia el nostre rector Don Francisco: "Centenars de sacerdots valencians predicaran fora de les seues parròquies durant tres diess consecutius a Quaresma. A més, hi haurà una quarta predicació en cada una de les vuit vicaries territorials de l'arxidiòcesis que correrà a càrrec de l'arquebisbe don Carlos Osoro -que en el cas d'aquesta vicaria serà el dia 30, diumenge, a la Plaça de Bous d'Ondara- i que estarà presidida per la imatge peregrina de la Verge dels Desemparats, excepte en la de les vicaries I y II.

Comenta Don Francisco, que monsenyor Osoro ha explicat perquè s'elegeix a Maria com a temàtica: "hem escollit a la Verge Maria per a fer aquesta missió en la nostra diòcesis perque ella fou el primer testimoni de Jesucrist i la que millor mostrà i participà en donar a conèixer el seu rostre". Finalment, diu Llopis: "les predicacions tenen un caràcter ‘kerigmàtic’ o d'iniciació, per lo qual les tres primeres tractaran sobre l'Anunciació, les Bodes de Caná i la Vergen als peus de la Creu; i l'última, sobre l'oració i cant del ‘Magnificat’ de la Verge".

A la fotografia, l'altar major de l'església amb la imatge del Crist del Perdó presidint la Quaresma.

FONT: Parròquia de Gata.EL GORGOS PERD PER LA MÍNIMA A FINESTRAT (2-1)

Amb els ànims intactes s'en tornava ahir cap a Gata l'expedició del GORGOS C.F. ja que va fer un bon partit i va aguantar al segon classificat, el Finestrat C.F. Al final, va perdre per la mínima (2-1) i ara ja espera el pròxim partit que serà a casa contra el Sant Joan, amb una jornada fallera de descans, ja que serà el 23 de març, després de falles. Amb el resultat d'ahir dissabte, el Gorgos té jugats 23 partits, dels quals ha guanyat 12, empatats 3 i perduts 8. La posició, sisé classificat.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.417, la del dia 4/3-

20140309200517-b071min.jpg

Torne a la sèrie fotogràfica de l'ahir. La fotografia que tocava publicar-se el dia 4 ens transporta uns anyets enrere, quan es sentaven a la barana d’un lloc concret dos xicones. Les reconegueu?. Eren Maite Signes i Noelia Martínez. L’aficció per la guitarra ja la tenien i es notava. Era la convivència de la confirmació pel febrer de 1990. Han passat sols 24 anys. 

FONT: Col·lecció de JS.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.418, la del dia 5/3-

20140309202027-b072juniors.jpg

Apropant-me ja a l’actualització de les fotografies antigues. Pose la que corresponia publicar el passat dia 65. Altra dels anys 90, que dona testimoni de la vitalitat que tenia el Moviment Júnior a Gata. Dos cosinets que pertanyien al Júnior aguantaven un mural on es podia llegir "Júniors a tot el món" i xiquets de distints païssos i aficions. Els coneixeu?. Sabeu els noms d’ells?.

De seguida, els usuaris del blog descobrixen el nom dels cosins: Juan i Àngels. Ja ho sabeu. 

FONT: Col·lecció de Jaime Signes "Mónica".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.419, la del dia 6/3-

20140309210518-18blogrppv.jpg

Una fotografia de les històriques. Es distribuïen targetes postals amb aquesta imatge. Ens la fa arribar Pepe Vives, a través de Rosa Pedrós. Gràcies per traure eixes joies fotogràfiques de Gata de l’ahir. De les tres facilitades, aquesta era l’única que no havia publicat, si que en vaig publicar temps enrere una molt pareguda, moments abans, quan la vaqueta anava cap avall. Ara com vegeu anava cap als bars. Era un matí o vesprada de bous al carrer de la Morca. Encara no s’havia obert tot el carrer i als quatre cantons de Ca Martí hi havia una paret. Fixeu-se amb les cases del carrer, ara seria el carrer de Pepito, de l’antic Correus o el seu nom oficial Doctor Gómez Ferrer. Mireu les bigues, les barreres que n’hi ha moltes, els homes sortejant la vaqueta. La casa més alta a l’esquerra, el casino del Catxo.

FONT: Foto facilitada per Pepe Vives, per mig de Rosa Pedrós.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.420, la del dia 7/3-

20140309221249-servilletatexas.jpg

Ja quasi al dia en quant a fotos antigues. La fotografia 1.420, la del dia 7, la trobem al facebook de l'amic Toni Signes Masutier. Ell va pujar l'altre dia un tovalló ("servilleta") de paper menut, que es feia servir al Bar Texas, bar que hi havia al "desfiladero de la Garganta" com es posava sempre i era de la seua família paterna. És molt curiós i singular com a principis dels anys 60 del segle XX, ja es posava amb castellà, francés, anglés i alemany la salutació de "Bienvenidos/Bienvenue/Welcome/Willkommen". En realitat tot el nom complet era "Rancho Texas City" ahí quedava dit tot. Era restaurant, bar i tenda de souvenirs. Estava molt ben indicat el lloc, kilòmetre 157 del tram Gata-Benissa a La Garganta ("Desfiladero"). Ací teniu un tovalló d'aquell curiós bar, que ja ha passat a la història.

FONT: fotografia pujada al facebook per Toni Signes Masutier.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) ESPECIAL DIA DE LA DONA -1.421, la d'ahir 8/3-

20140309223452-fotomestraaielo.jpg

UNA GATERA DELS SEGLES XIX-XX, MESTRA DESTACADA A AIELO DE MALFERIT (València)

Coincidint en que la fotografia tocava publicar-se ahir, DIA INTERNACIONAL DE LA DONA, aprofitant que l’amiga María Jesús Juan Colomer, bibliotecària d’Aielo de Malferit, l’ha incorporada -dins de la seua sèrie "Fotos antigues d’Aielo de Malferit", a la subsèrie: "Dones d’Aielo de Malferit, dones singulars!!", porte a la sèrie de Gata a una gatera del segle XIX, mestra destacada a aquell poble valencià i que, fins i tot, té dedicat un carrer des de 2005. Es tracta de MARÍA ARABÍ MOLINA (1872-1956).

Ací teniu la seua ressenya bibliogràfica -cedida per l’amiga María Jesús- i la seua fotografia corresponent al Fons fotogràfic de la Biblioteca "Degà Ortiz i Sanz" d’Aielo de Malferit.

Deixem que parle María Jesús:

"La mestra Maria Arabí Molina nascuda a Gata de Gorgos l’any 1872, i va exercir de mestra a Aielo de Malferit durant 48 anys, des de 1892 fins 1940. Es va casar el dia 1 de febrer de 1894 amb l’aieloner José Requena Ortiz i tingueren 4 fills.... Foren 48 anys dedicats a l’ensenyança de les xiquetes d’Aielo. Maria Arabí va morir el 13 de febrer de 1956, als 84 anys i està enterrada al cementeri d’Aielo. Al ple de l’Ajuntament del 28 d’octubre del 2004, se li va reconèixer la seua dedicació als alumnes d’este poble, dedicant-li un carrer situat molt prop del nou recinte escolar estrenat a l’any 2005, un edifici molt diferent a l’espai on va treballar a l’any 1892, quan començà la seua trajectòria docent al poble".

FONT: Text, María Jesús Juan Colomer. Fotografia: Fons fotogràfic, Biblioteca "Degà Ortiz i Sanz" d’Aielo de Malferit.

 

 

 RECORDEM UN ANY DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 10 DE MARÇ DE 2013

Coneixíem el calendari gater, de l’11 al 17 de març. Al capítol de "Sabieu...?" ens assabentavem del ramal de tren que es volia fer de Gata a Xàbia en 1912. La cinquena estació de la Corona de la Verge era la Crufixió i agonia de Jesús. S’informava del final de la campanya del control de velocitat de la Policia Local. A esports, el Gorgos obtenia un valuós empat, 3-3, al Pla Carolinas d’Alacant. A "Imatges curioses" veíem el Casal de la Música de reforma. Finalment, la foto antiga 1.059 era festera.CALENDARI GATER: DEL 10 AL 20 DE MARÇ

20140310132807-caminata.jpg

Actes culturals, esportius, socials, religiosos,...

De tot un poc. Ací teniu el calendari gater que regirà a Gata en els pròxims deu dies, contant des de hui dilluns fins a l’endemà de les Falles, dia 20.

Dia 10 -dilluns- a 17 -dilluns-: Inscripcions al Ralli Fotogràfic, que tindrà lloc a Gata els dies 28, 29 i 30 de març, organitzat pel Foto Club "Forat.

Dies 10, 11 i 12, dilluns a dimecres, 22 hores, Església Parroquial: Sermons Quaresmals, amb la temàtica de la Verge "Misión Magnificat". Impartix, l’Abat de la Insigne Col·legiata de Gandia.

Dia 12, dimecres: 86 aniversari del degà dels rectors fills de Gata, abat emèrit, Don Alberto Caselles Fornés.

Dia 13, dijous: 104 aniversari de la centenària més major de Gata, d’entre les tres existents actualment, Donya Francisca Costa.

Dia 14, divendres, per a grans i menuts. Teniu una cita a la biblioteca: Animació a la lectura amb Fèlix Albo. A les 18 hores, contacontes per a xiquets; a les 20 hores, Yayerías per a adults.

Dies 15, dissabte, i 16, diumenge: Dir Track. Jornades moteres. Camp antic de futbol. Organitza: Motor Club Gata.

Dia 16, diumenge: Iª Caminata de pujada al Serrillàs. Eixida des de la Plaça de l’Església a les 9 hores. Col·labora: GEG. Després, al carrer Calvari, paella gegant pels participants i veïns. Organització: Comissió de Festes La Font del Riu.

Dia 19, dimecres: Festa de Sant Josep. Onomàstica de tots els Pepes, José, les Pepes, Josefines, Fines, Pepites, i demés varietats, del sant patró del fusters. Comercialment, se celebra el Dia del Pare.  

Si em deixe alguna cosa, podeu posar-la vosaltres els interessats. Entre tots farem el calendari gater.

A la imatge, el cartell de la caminata al Serrillàs del diumenge 16.NOMBROSOS GATERS EN TOTES LES CATEGORIES PARTICIPEN A LA PROVA INICIAL DEL CIRCUIT DE LA MARINA ALTA, A XÀBIA

20140310211916-compopodxabia.jpg

El millor de tota la cursa principal, Vicent Más Leyda, 14 de la general

Per categories, les dones gateres Molly Wood (juvenil) i Christina Mallett (veterana A) van ser primeres. El juvenil Jorge Rodríguez Salvá va ser segon a la seua categoria i l’aleví femenina Mar Salvá Sepúlveda, primera

En totes les categories van participar atletes del poble de Gata a la primera de les carreres del Circuit a Peu, que es va disputar a Xàbia en un traçat pla pel costat de la mar, complint-se així la XXV Volta a Peu a Xàbia, que organitza el Club Atletisme Llebeig i l’Ajuntament de Xàbia.

El millor resultat dels gaters va ser per a VICENT MAS LEYDA, que milita en el C. A. Cametes Spat, que va entrar el 14 de la general i va ser el 10 de la seua categoria sénior, fent un temps de 34 minuts i 44 segons. El lloc 19 (13 sénior) va ser per a SAID DAYDAY (C.A. Dianium) amb un temps de 34, 55’. Al lloc 44 va entrar el juvenil, segon de la seua categoria, JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ, que corre ara pel C.A. Benissa, amb un temps de 36, 24’.

Per categories, a juvenils femení, trobem que la primera va ser gatera: MOLLY WOOD, del C.A. Gata, que va entrar al lloc 487 de la general, amb un temps de 45, 14’. A veterana A femenina la primera del pòdium va ser la gatera CHRISTINA MALLETT, del C.A. Dianium, que va ser 177 de la general, fent un temps de 40, 31’. Dels veterans D, VICENTE LLOPIS CHELI (C.A. Franc Beneyto R. Denia) va ser tercer de la seua categoria, entrant el 109 de la general, amb un temps de 38, 48’. Quart va ser FRANCESC FERRER MULET, del C.A. Gata, el 175 de la general, que va fer un temps de 40, 26’.

Dels xiquets i xiquetes, també hi hagué pòdium gater. L’aleví femenina MAR SALVÁ SEPÚLVEDA (C.A. Dianium) va quedar primera de la seua categoria, amb un temps de 3, 50’. L’aleví HUGO JULIÁ I DIEGO (C.A. Gata) també va fer pòdium, va ser tercer, amb un temps de 4 minuts.

Finalment, per clubs, els tres millors i amb més punts del Club Atletisme Gata, van ser JOAN JAUME TORRES OLIVER (lloc 70 de la general) amb 1.335 punts. El segon BADREDDINES LAHMAMI (lloc 139 de la general) amb 1.270 punts, i el ja citat FRANCESC FERRER MULET (lloc 175 de la general) amb 1.237 punts.

Cal dir que, després del paró obligat per les falles, es reanudarà el circuit a GATA. El dia 23 de març. diumenge, la festa esportiva atlètica estarà a Gata, organitzada pel Club Atletisme Gata i l’Ajuntament de Gata.

A les fotografies, els pòdiums de Christina, Molly, Jorge, Mar i Hugo. No està el de Vicent Llopis, tercer veterà D.

FONT: Fotos "Porró" i Molina Antoni Fornés Segura. Classificacions SOMESPORT.

 ACABEN ELS CONTRACTES DE LA SUBVENCIÓ ENCORP

20140310224255-encorp.jpg

Eren contractes de persones ocupades a través de la subvenció de foment de l’ocupació

La subvenció EMCORP, de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Ocupació, amb la col·laboració del SERVEF i la finançada pel Fons Social Europeu, ha permés la contractació de dues persones a jornada parcial per a dur a terme la reparació i millora de vials i voreres en el centre urbà. La duració dels contractes ha sigut de 3 mesos. En total, en el projecte s’han concedit 2.160 euros que cobrien la totalitat de les despeses generades per les contractacions.

FONT: Fotografia i text, Gabinet de premsa Ajuntament de Gata. 

 SABIEU...? que la nostra homònima GATA de Cáceres és Conjunt Històric-Artístic des de 1994

20140310230928-gata-fuente-del-chorro.jpg

Ho trobem al blog turístic d'Extremadura: Extremadura turismo blog. A un article que es diu: "Xtremadura experiencias. Ruta por la sierra de Gata oriental".

Al parlar de GATA, el poble homònim del nostre -ubicat a la Serra de Gata cacerenya, diu:

"la villa de Gata, declarada Bien de Interés Cultural con categoría de Conjunto Histórico-Artístico en 1994. Gata está situada en un lugar privilegiado, en la base de la sierra de la Jañona que la protege de los vientos del norte y de la sierra del Salío que la rodea por el este. En el casco urbano de Gata destacan dos palacios, uno en la calle Campito y otro en la plaza de las Órdenes, la iglesia de San Pedro con su excelente retablo mayor con esculturas del siglo XVI y la célebre Fuente del Chorro, adornadas con el escudo de los Reyes Católicos y con el toisón del emperador Carlos I. También es famoso el cedro declarado Árbol Singular que mide 30 metros de altura y tiene un perímetro de 5,10 metros.  En sus alrededores hay que visitar la Ermita del Humilladero adornada con pinturas murales del siglo XVI, la Ermita de San Blas, en lo alto de la sierra y rodeada de castaños, y el monasterio franciscano de Nuestra Señora de Monteceli, que ya existía en 1399, aunque la edificación actual data del siglo XVI."

Ho sabieu...? 

Ací teniu l'enllaç, per si voleu fer-li una ullada:

http://www.extremaduraturismoblog.com/extremadura-experiencias-ruta-por-la-sierra-de-gata-oriental/

A la fotografia teniu, la Fuente del Chorro amb l'escut dels Reis Catòlics.

FONT: Foto extreta de l'article i del blog. Blog: Extremadura turismo blog.

 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 11 DE MARÇ DE 2013

El blog arribava a les 202.000 visites. El CEMA (Consorci Esportiu de la Marina Alta) rebia el premi C.V. a la iniciativa en la gestió esportiva 2013. La VIª capelleta dels Dolors de la Verge era: La llança i rebre en braços a Jesús ja mort. Al capítol de "Sabieu...?" ens interessavem pel concurs que eixia en 1913 sobre el concurs de presentació de projectes per al tren Gata-Xàbia. Mai es va fer. La Regidoria d’Esports lliurava els trofeus de la Iª lliga de pàdel de Gata. La fotografia 1.060 era d’una excursió a les Coves o Gruta de Sant Josep de Vall d’Uxó, a Castelló.SERMONS QUARESMALS AMB EL TEMA CENTRAL DE LA VERGE

20140311222628-sermons.jpg

Ahir, hui i demà, a l’església parroquial de Sant Miquel de Gata

A les 22 hores es fan els sermons quaresmals en estos dies, a l’església parroquial de Gata. La temàtica és la Verge, com ja vaig explicar despúsahir. El conjunt de predicacions forma part de la "Misión Magnificat". Estan impartits per l’abat de la Insigne Col·legiata de Gandia, Don Ángel Saneugenio i Puig.

FONT: Fotografia Parròquia de Gata.

 IMATGES CURIOSES: Guitarres entre la història local

20140311223421-guitarres.jpg

Hem capturat aquesta imatge al facebook de l’empresa de guitarres Francisco Bros, de la família Broseta. A més de les guitarres i la seua construcció, ja que estan recent acabades, com diuen ells, les noves guitarres Bros d'eban exòtic del Camerún, que no cap dubte que són molt originals i precioses, està el paratge on està feta la fotografia.

Si observeu, per darrere es veu la torre del pou del paratge gater, tan conegut, com és el de la Rana. Per tant, el paisatge convida a passar-se pel lloc i aquesta empresa sempre busca eixes combinacions. Dos guitarres en mig de la història local.

FONT: Foto empresa Guitarras Bros.

 TRES GENERACIONS, UN SEGLE DE HISTÒRIA DE FABRICACIÓ DE MOBLES DE JONC, MÈDULA I VIMET ("MIMBRE"), ELS ESTANQUERS: Capítol VIII: Adéu a l’empresari, a l’alcalde i al pare, Juan Bautista Pons Leyda

20140311230719-jbpl.png

La mort sobtada als 58 anys de l’empresari Juan Bautista Pons Leyda, va commocionar al món dels mobles i a Gata mateix. Aleshores, 19 de novembre de 1980, era el seu alcalde. Havia començat el seu camí a la política en 1979 a les primeres eleccions democràtiques, sota les segles de Coalició Democràtica.

Em referiré ara a la persona política, per això vos reproduïsc allò que ja vaig publicar al meu blog el 3 d’abril de 2011:

"Coneixem més la persona del primer alcalde de les eleccions municipals democràtiques. JUAN BAUTISTA PONS LEYDA va ser alcalde sols del 19 d’abril de 1979 al 19 de novembre de 1980. Va nèixer en 1921 i va morir a València d’una greu enfermetat el 19-11-1980. Industrial del ram del moble. Conegut popularment com “Juanito l´Estanquer”tenia 59 anys a la seua mort. Presentà la seua candidatura a l’alcaldia pel partit de CD, obtenint 8 vots. El nou Ajuntament es constituí al ser elegits els regidors després de les eleccions municipals del 3 d’abril de 1979. Al morir exercint el seu càrrec, en sessió extraòrdinaria, en l’orde del dia i a proposta de la Presidència suplent -Eduardo Adolfo Mulet Salvá-, “se hace constar en acta el más sentido pésame por el fallecimiento de nuestro Alcalde...y se comunique a sus familiares más allegados el profundo dolor que dicho óbito ha causado en esta Corporación Municipal”. 

 Ocupà el seu càrrec interinament, el tinent alcalde Eduardo Adolfo Mulet Salvá.

Els veïns de Gata li van plorar en una gran manifestació de dol. Encara es recorda el sepeli multitudinari, les corones, el tenien tots en gran estima. Deixava vídua, la senyora Tonica García -que ja descansa també ara junt amb ell al cementeri municipal- i quatre fills: Pepe Juan, Paco, Vicente i Antonio. Tots quatre lluitarien, amb sa mare al front mentre la salut li ho va permetre, per a tornar a fer surar l’empresa...

(Pròxim dia, últim capítol: Els quatre germans i Point, S.L.) 

A la fotografia, Juan Bautista Pons Leyda (Juanito l’Estanquer).

FONT: Informació, Germans Pons García, i Actes Municipals, Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.422, la del dia 9/3-:

20140311233856-trinquet.jpg

Reprenc la sèrie de fotos, documents, imatges antigues o recents. La foto esportiva de hui tocava publicar-se el passat dia 9. Ens anem al trinquet. Hem capturat aquesta fotografia del facebook, gràcies a Carlos Riera Riquelme, però la foto està pujada per Antonio Albert Crespo. Agraïsc als dos la informació i la foto.

Comenta Antonio: "El trinquet de Gata amb ple total, bressol de raspall, ara tancat, el pilotari que està d’esquena és Luis de Gata (dels germans Borrell). Este trinquet era descobert sense tela metàl·lica, quan la pilota s`en ixia per la muralla, algú cridava ’a la via’, per a anar a buscar-la.

Durant algun temps es van traslladar les partides d’escala i corda d’Ondara a Gata, per reforma d’este i prompte ens acoplarem a jugar sense coberta. Personalment guarde bons records d`eixos temps, vaig jugar un desafiu i també la meua primera partida contra Genovés. Els trinquets antics, com és el cas, haurien d’incloure’s per la llei de patrimoni històric protegit i per descomptat no deixar-los caure; ademés de la pilota, se li pot donar ús públic, com a recinte municipal, fires, danses, cine estiu, etc...imaginació"

Lluís el trinqueter -que apareix jugant-, ell i el seu germà Vicente i el seu germà menut junt amb son pare són els propietaris de l’actual trinquet, que porta el nom de Gabriel, el seu tio i germà respectivament, el mític "Xiquet de Gata".

FONT: Foto de Antonio Albert. Facebook.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 12 DE MARÇ DE 2013

Seguia de quan en quan publicant l’article: "De què han aprlat hui els gaters". La premsa parlava del Pla General d’Ordenació Urbana de Gata. L’article del dia, com ho serà hui era: "Don Alberto Caselles, rector fill del poble, fa hui 85 anys" (hui són ja 86). La VII capella dels Dolors de la Verge era el Soterrament de Jesús i la soledat de María. Coneíxiem per mig de "Sabieu...? el pressupost del pont de les Alcolaies, que era de 39.966,55 pessetes. La foto antiga o, més bé, recent era de dos components del grup de teatre "Paco Carrasco" Antonio i Tòfol.

 IMATGES CURIOSES: La posta del sol, des de Gata, un dia qualsevol

20140312225952-campanarjs.jpg

L’amic José Salvador G.T. ens torna a sorprendre amb una fotografia de la posta del sol, per darrere del campanar de Gata. Des del carrer Nou, amb perspectiva distinta a altres vegades, apareixen els colors propis del tardet, un tardet on el sol s’està ponent i guarda eixe groc tan característic.

FONT: fotografia de José Salvador Ginestar Torres, pujada al facebook.

 EL DEGÀ DELS RECTORS FILLS DE GATA, DON ALBERTO CASELLES FORNÉS, COMPLIX HUI 86 ANYS

20140312231747-ambxiquets1.jpg

El rector més veterà dels sacerdots fills del poble de Gata, Don Alberto Caselles Fornés, celebra hui el seu 86 aniversari, amb molt bona salut i amb molts d’ànims. La seua màxima serà dir que en complix al revés, però si l’any passat eren "58" ara deuen ser "68". El que és ben cert és que Don Alberto va nèixer el 12 de març de 1928. En 1952, als 24 anys, va ser ordenat presbíter a un lloc molt especial i que li guarda molt de carinyo, al XXXV Congrés Eucarístic Internacional celebrat a Barcelona el 31 de maig d’eixe any. Fa ja 62 d’aixó. El dia 8 de juny d’eixe mateix any, festivitat de la Santíssima Trinitat, va cantar la seua primera missa al seu poble Gata.

Des d’alehores la seua abnegació i servici han estat patents allí on ha exercit el seu ministeri. Benilloba, Roma, València, Pedreguer, Algemesí i Gandia ha segut el seu recorregut com a rector. Estant Algemesí va ser nomenat Vicari Episcopal, també d’ací la Marina, i a Gandia, abat de la col·legiata. Fou abat emèrit de la col·legiata de Gandia i ara viu jubilat al seu poble, al que estima molt igual que als seua paisans, amics i sobre tot als xiquets, de Gata.

Seguix estant molt actiu i participant en la seua parròquia on va ser batejat, la de Sant Miquel Arcàngel. Des del blog, li desitjem un feliç aniversari 86 i -com ja deia l’any passat i repetisc aquest- que sempre li acompanye en el seu caminar el Crist del Calvari, al que tanta fe li professem els gaters i, como no, ell també.

A Don Alberto, li seguix -un dia després- un altre aniversari reconegut a Gata, demà dia 13...Demà serà el 104 aniversari de la major de les tres centenàries, de la Tia Francisca (Francisca Costa Diego). Demà faré un ampli reportatge sobre ella.

A la fotografia teniu a Don Alberto quan va viatjar a Perú, a la parròquia on està de missió Vicent Font, aquest mes d'agost passat, junt amb el rector més jove fill de Gata, Juan Pons Salvador.

FONT: Fotografia. La Mirada del Perú.RECORDEM UN ANY DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 13 DE MARÇ DE 2013

La premsa parlava de l’atur a Gata. Un nou article es publicava: "De què parlen els gaters hui?". Anunciava qui era el nou Papa, Franciscus. Ara fa un any just de ser elegit. 103 anys complia la centenària Francisca Costa Diego. Encara en salut, hui fa els 104. A "Sabieu...?" publicava que en 1908 la "Guia práctica de Alicante y provincia" parlava de Gata.HUI FA 104 ANYS LA CENTENÀRIA DE GATA, FRANCISCA COSTA DIEGO

20140313152241-cente104gata.jpg

Actualment, Gata conserva encara les tres centenaries: dos de 101 i Paquita de 104 anys que fa hui 

Anirà hui a missa i dissabte ho celebraran en una festa "oficial", uns 25 membres de la família, entre fills (filla i fill); néts, besnets i rebesnets

El seu fill Vicente comenta, com ja ho deia l’any passat, "la mare té una salut fràgil de ferro"

Són 104 anys. Ahí és res. La Tia Francisca, Francisca Costa Diego, ha arribat hui als 104 anys de vida, una muntonà. L’any passat comentava que feia els anys el mateix dia de ser elegit el nou papa Francisco. Hui, que fa un any d’allò, ella també ho recordarà.

Poc a poc, va minvant la salut de Francisca, perquè són molts anys, però ahí aguanta. Ha superat caigudes, febres, cansera, dolors, i ahí està, sent l’alegria de tots, sobre tot dels més menudets i menudetes de la família que coneixeran a la "uela gran" -com se li deuria dir per a diferenciar-la de la uela.  

La il·lusió de la família es fa patent en tots, uns 25, els de la seua família que veuen com la "huela" ahí està. Encara conserva la memòria i llucidesa encomiables, admirables per a la seua edat.

Aquesta vesprada acudirà arropada de tots els que puguen de la família a la missa vespertina de les 19 hores a l’església de Gata. Dissabte faran la celebració "oficial" -com diu el seu fill Vicente-, amb un menjar de 25 familiars, on s’ajuntaran quatre generacions, des de la huela fins els/les bésnets/besnétes. Torna a comentar Vicente, com l’any passat, que ha arribat fins a hui per la fràgil salut de ferro que conserva la mare.

Des del blog, com ja feia ahir amb Don Alberto -el rector més major fill de Gata-, donar-li l’enhorabona i que tinga salut fins que Déu ho vulga. I com sempre pose a les felicitacions: "...i per molts anys", encara que en siguen ja hui 104.

Cal recordar que Gata té un "pòdium de centenàries" molt important. La primera, la Tia Francisca amb 104 anys hui dia 13 de març de 2014. La segona, la Tia Teresa (Teresa Signes Diego) amb 101 anys complits el passat 7 de setembre de 2013, i la tercera la Tia Antonia (Antonia Pedro Costa) que també va fer 101 anys el passat 13 de desembre. Caldria plantejar-se, ara que estan en vida les tres, fer-li el poble un homenatge, donat que en molt de temps potser no es torne a repetir els 306 anys junts que sumen entre les tres. 

La foto que teniu dalt l’ha va fer l’any passat el seu fill Vicente Soler Costa, al que li agraïsc la deferència per la fotografia i la informació. De segur que hi haurà més fotografies de hui i dissabte.LA PREMSA PARLA de...treball per a desempleats de la comarca

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) publica hui un article de Conxa Pastor: "Más de 500.000 euros para la reinserción laboral de 30 desempleados de la comarca". També entren alguns de Gata, com posa a l'article. El podeu llegir al següent enllaç: 

http://www.lasprovincias.es/v/20140313/marina/euros-para-reinsercion-laboral-20140313.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS, 13-3-2014.ACTES: CONTES, CONCERT, MOTOS, CAMINATA I PAELLA GEGANT,...

20140313210419-compocoses.jpg

Diumenge 23, la Volta a peu a Gata -segona prova del Circuit de la Marina Alta-

El cartell recull tres dels actes que es faran aquest cap de setmana a Gata, a més del cartell de la XVII Volta Popular a Gata que serà el diumenge pròxim 23 de març

Anem per parts: comencem divendres amb sessió doble a la biblioteca. El contacontes Félix Albo contarà per a tots els menuts a les 18 hores tots els contes que se li ocurrisquen. Dos hores més tard, a les 20 hores, ho farà per als més majors amb les seues "Yayerías".

Dissabte 15 es doblaran els actes. Mentre al llarg de tota la jornada el Motor Club Gata organitza el "NOYES CAMP" a l’antic camp de futbol, per la vesprada al Casal de la Música se celebrarà el CONCERT DEL MÚSIC, que tindrà dues sessions, a les 18.30 i 20.30 hores. la banda Unió Musical de Gata oferirà per segon any aquest concert, en el qual el músic serà el gran protagonista.

Diumenge 16, tornaran les motos al camp de futbol antic amb el mateix festival que el dia anterior. Per la muntanya faran la Iª CAMINATA i després una PAELLA GEGANT més de 50 persones, organitzada per la Comissió de festes la Font del Riu.

Finalment, cal anar ja anunciant que diumenge que ve, 23 de març, serà la cursa a Gata. Després de la primera jornada a Xàbia, li toca ara organitzar-la el Club Atletisme Gata.IMATGES CURIOSES: Quin poble més xulet !! és Gata

20140314223546-panoramicagata2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA PANORÀMICA, PUNXANT ACÍ)

Una imatge curiosa la que ens mostra per mig del facebook Jesús A. García Soler. Impressionant panoràmica presa des d’on abans estava la Creu de darrere les escoles, dalt, fins que el vent i l’aigua la van tombar. Es divisa tota Gata i Jesús ha captat molt bé el poble.

FONT: Fotografia propietat de Jesús A. García Soler (facebook)RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 14 DE MARÇ DE 2013

Seguia posant la sèrie: "De què parlen els gaters hui?". El blog arribava a 203.000 visites. Denegaven una subvenció per al control de l’aigua (BOP). Joves gaters anaven a València i es fotografiaven amb la fallera. El capítol de "Sabieu...?" parlava dels delegats gaters a Madrid al Congrés d’Unió Republicana en 1935. El reportatge era el suport que donava Gata a l’equip que anava al Maroc Challenge.MARÍA TERESA SIGNES CASELLES, ALCALDESSA EN FUNCIONS DE GATA, FINS EL DIA 17

20140314204510-anaimayte.jpg

Molt es parla pel poble d’aquesta sustitució. Hui ho publica el Butlletí Oficial de la Província (BOP), la delegació que va començar el passat dia 1 de març i conclou dilluns dia 17.  La Resolució es va aprovar per l’Alcaldessa el passat 28 de febrer. El Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, així com el Reglament Orgànic Municipal, ho contemplen. "Correspon a la Primer Tinent d’Alcalde, sustituir en la totalitat de les seus funcions a l’Alcalde, en els casos d’ausència, enfermetat o impediment que impossibilite a aquest òrgan per a l’exercici de les seues atribucions.

L’alcaldessa -en la delegació- posà textualment: "considerant que m’assistixen motius dels citats" que impedirien l’exercici de l’Alcaldia del Municipi als pròxims 15 dies"...delega en "Dª Mª. Teresa Signes Caselles, Primer Tinent d’Alcalde...durant el període de l’1 al 17 de març per impediment de l’Alcaldessa d’exercir-les (les funcions) personalment".

 

La delegació comprén les facultats de direcció i de gestió, així com la de resoldre els procediments administratius oportuns mitjançant l’adopció d’actes administratius que afecten a tercers. L’òrgan delegat ha d’informar a esta Alcaldia, a posteriori, i, en tot cas, quan se li requerisca, de la gestió realitzada...

Al punt cinqué de la resolució indicava que serà publicada en el Butlletí Oficial de la Província, donant-se compte del seu contingut al Ple de la Corporació en la primera sessió que este celebre. Serà el plenari de març -últim dimarts de mes impar- el pròxim 25 de març.

Per altra part, es publica un edicte -que el signa ja l’alcaldessa en funcions- que fa referència a diversos expedients d’infracció d’ordenances municipals, donada que ha resultat infructuosa la notificació. Les infraccions són: per Venda no Sedentària en la via pública (4). Per infracció a la Ordenança de Règim Interior del Municipi. Per infracció al Reglament Municipal Regulador de la Tinència i Protecció d’Animals i per una infracció a la Ordenança reguladora de la Neteja i Gestió dels Residus Solids.

A la imatge, les dos munícips, Ana Mari Soler i Mayte Signes.

FONT: BOP de hui divendres 14-3-2014.

 LA TIA FRANCISCA ACUDIX A MISSA EL DIA DEL SEU 104 ANIVERSARI

20140314205137-fca104anys1.jpg

La centenària de Gata i tota la seua família faran la festa "oficial" demà dissabte

La centenària més longeva de Gata, Francisca Costa Diego (la Tia Francisca) va acudir a missa ahir a les 19 hores, per a festejar el seu 104 aniversari. El rector Don Francisco la va tractar amb molt de carinyo i li va dedicar unes boniques paraules -ha comentat Vicente, el fill de la centenària-. Al final de la missa, li van cantar tots els presents "Cumpleaños feliz". Francisca es trobava al final de la jornada cansada, però molt emocionada i feliç d’estar un any més entre els seus.

Demà dissabte els 25 familiars que componen tot el seu arbre genealògic assistiran al menjar oficial, per a estar -una vegada més- tots junts i ja en són molts anys junts amb la uela mare-.

La fotografia li la va fer Vicente Soler, el seu fill, ahir mateix.

FONT: Fotografia propietat de Vicente Soler Costa.

 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 15 DE MARÇ DE 2013:

Recordava que el diumenge següent es celebrava el mig any de quintades. A "Sabieu...?" es complia 73 anys (1940-2013) de la bendició de la imatge de la Verge dels Dolors, que va regalar don Alejo a la parròquia. Per tant hui fa 74 anys.MOTOS...MOTOS...I MÉS MOTOS, AL CAMP DE FUTBOL ANTIC: DIRT TRACK

20140315200055-motos.jpg

Aquest matí i al llarg de la jornada s'han fet els entrenaments de la competició, del festival de la moto, a l'antic camp de futbol. El gater Víctor Lozano segueix amb la mateixa il·lusió que sempre i dona recitals cada vegada que participa. 

A la fotografia de Adrià Moncho, un moment del desenvolupament dels entrenaments...i demà més.

FONT: Foto feta per Adrià Moncho.DEMÀ, CITA AMB L'ESPORT I LA GASTRONOMIA (pro-festes Font del Riu)

20140315204532-serrillas.jpg

Recordar-vos que demà diumenge dia 16 teniu una cita amb l’esport (Caminata al Serrillars) i la gastronomia (paella gegant al carrer Calvari). Tot això, organitzat pels festers del barri La Font del Riu de Gata. Encara podrieu apuntar-se a última hora. Conte enrere ja. La caminata partirà des de la Plaça de l’Església a les 9 del matí, com sempre guiada pels experts membres del Grup Espeleològic Gatense (GEG). Ells guiaran a les més de 50 persones que hi participen a la marxa fins a la Casa de Canela on s’esmorzarà i fins el vèrtix geodèsic del Serrillars.

Al baixar estaran esperant la resta de participants, fins un total de 90 persones, i donaran tots compte de la paella gegant, aperitius, dolços i demés viandes. Després música dels 80, 90 i actual de la mà dels DJS gaters DAM&DROPE. Tot això i més, demà al carrer Calvari on estarà la festeta.

 

Demà tindreu complida informació d’aquestes dos activitats, ja que hi participaré, com a veí del barri i com a gater, amant de tradicions i gater il·lusionat en pujar a la muntanya més gran del terme municipal gater, donat que el Montgó no té cap trosset del terme.

A la fotografia, gentilesa de Tere Mahiques Font -que també participarà demà, un detall de la pujada al Serrillars. A la fotografia està marcat el dia, com vegeu, 9 de novembre de 2013.AHIR, ANIMACIÓ LECTORA (CONTACONTES) A LA BIBLIOTECA, AMB FÉLIX ALBO

20140315223219-compofelix.jpg

Per a menuts i grans, tot un èxit

El conta contes Felix Albo va estar ahir divendres per la vesprada a la Biblioteca de Gata i amb ell, amb les seues animacions lectores, moltíssims xiquets a les 18 h i adults a les 20h. Les dues sessions van ser tot un èxit de gent i allò més important, van fer gaudir a grans i menuts.

El contador de contes, Félix, va treballar els contes d'una manera divertida i va aconseguir que tota la gent riguera amb ganes. El regidor de cultura, Juan Pedrós, present a la sessió de les 18 hores, va felicitar a Félix per la seua tasca en acabar l'animació. A més, des de l'Ajuntament van donar les gràcies a Vicen i a Sílvia per la seua dedicació al món dels llibres i per la tasca que fan cada dia per mantindre la biblioteca plena d'activitats.

FONT: Text, Ajuntament de Gata. Fotos: Gema Montesinos i Ajuntament.IMATGES DE FESTA: Aperitiu musical...per al concert del músic

20140315224216-xiquesbanda.jpg

Hem capturat aquesta imatge del facebook. Kiko Arabí ha fet la fotografia de algunes xiques de la banda, foto curiosa i graciosa com les protagonistes de hui...i els protagonistes, amb la frase: "Anem a per la segona sessió". Dos sessions aquesta vesprada per al CONCERT DEL MÚSIC. Encara aquesta nit vos posaré alguna composició de la segona actuació de la BANDA UNIÓ MUSICAL. Ací, la imatge de festa de hui.

FONT: Fotografia de Kiko Arabí.INNOVADOR I ARTÍSTIC CONCERT DEL MÚSIC (banda Unió Musical de Gata)

20140315235824-compoconcertmusic-copia.jpg

Seguixen sorprenent, seguixen aportant noves idees, innovant. Són la banda UNIÓ MUSICAL DE GATA. Hui han fet, un any més, el CONCERT DEL MÚSIC, amb dos sessions al Casal de la Música. Han gaudit ells mateixa, han vestit de manera informal i no amb l’uniforme oficial. La camiseta "Jo sóc de la banda de Gata" ho deia tot. Han interpretat el tema musical "Grease". Tot i més...ací teniu algunes fotografies fetes per Verónica Vives.

FONT: Fotografies de Vero Vives.HUI...PER FI, HEM PUJAT AL SERRILLÀS (Avanç)

20140316135653-dscf7747-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

A la vesprada i a la nit, després de la festeta del carrer Calvari al barri de la Font del Riu, vos posaré les fotografies que han donat la CAMINATA, organitzada pels festers del barri amb la col·laboració del grup Espeleològic. Dia impressionant de bó. Amb bruma, sense aire, però molt contents, hem pujat...per fi al cim del Serrillàs (la muntanya més alta del terme de Gata -432 metres d’altura-.

A la fotografia, com un avanç, vos pose alguns dels participants retratats al voltant del vèrtix geodèsic,. Hi hauran participat unes 50 persones. Continuarà...RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 16 DE MARÇ DE 2013:

S'obria a CIRNE (Xàbia) una exposició (Vitrines III) dels alumnes de l'Escola Experimental de Plàstica de Gata. Feia un article sobre les protagonistes "les capelletes del calvari de Gata". L'article del dia era: "Adéu a la tenda de "Pons Mòvils" després de vint anys". Fotos de festa i amistat eren les fotografies antigues 1.064 i 1.065.CAMINATA AL SERRILLÀS, una passada de vistes ( I )

20140316203158-composerri1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Per fi, el CRONISTA DE GATA ha pujat al Serrillàs. Per a tots aquells que comentaven sempre que posaven que mai pujava. Hui ha arribat el dia i s’ha fet de la mà de l’organització de la Comissió de festes La Font del Riu. Un total de 10 kilòmetres i 800 metres i al voltant de 4 hores caminant, de passejada, de caminata. Ha valgut la pena i tant. El grup d’uns 50 participants de edats molts variades eixia de la Plaça de l’Església de Gata poc més de les 9 del matí. Pel parc del Raval i la passarel·la de les Coves Roges hem anat fins el riu, l’hem creuat i hem pujat sense endinsar-nos cap al barranc i la casa de Canela, que anavem deixant a la dreta...

A la composició fotogràfica, diversos moments dels participants pujant cap a la muntanya.

(Continue al següent article).CAMINATA AL SERRILLÀS, una passada de vistes ( II )

20140316210000-composerri2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Seguint amb el relat de la caminata, dir-vos que hem esmorzat just al voltant del vèrtix geodèsic que l'Institut Geogràfic Nacional té instal·lat dalt del cim del Serrillàs. Havíem culminat els 432 metres d'altura que marca oficialment el terreny de la nostra muntanya més alta. Tots els participants es feien fotografies al lloc tan emblemàtic. Havíem pujat en unes dos hores i poc més de quatre kilòmetres. s'havia fet molt dura la pujada, sobre tot per als "novels" com el CRONISTA DE GATA, que també el voreu a alguna fotografia. Però el paisatge en un dia tan bonic i al cel ras, sense airet, era espectacular. Teulada, Benissa, Senija i al fons asomant la cresta el Penyal d'Ifac.

A la composició més imatges de la pujada i l'esmorzar dalt al cim.

(Continuarà al següent article)CAMINATA AL SERRILLÀS, una passada de vistes...baixant cap al poble ( i III )

20140316213115-composerri3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La baixada des de dalt del cim ha sigut també molt productiva. Primer, s’ha obert el ventall paisajístic de Gata en tot el seu esplendor. Segon, hem estat testimonis -una vegada més i quantes vegades hi hauran passat per allí caçadors i muntanyers?- de llocs tan emblemàtics per als coneixedors del terreny, com "les cases de Soberano" o la cisterneta i "els cocons dels granots". La baixada ha estat més ràpida, lògicament, però també perillosa en el seu tram intermedi. Al final, hem arribat al barri, on ens esperaven els altres participants en la festa, la festa de la paella gegant....però això ho conte en un altre article.

A la composició fotogràfica, les imatges de la baixada del Serrillàs.IMATGES CURIOSES: a la paella gegant, quatre valents

20140316220129-elsquatrefr.jpg

Quatre joves festers de la Font del Riu han volgut mostrar les camisetes que els identificaven com a membres de la comissió a la festa que s'ha fet al carrer Calvari i que ha servit per a recollir fons per a les pròximes festes del barri que seran en juny. Ahí teniu, d'esquerra a dreta, a Alberto, Migue, Antonio i José Antonio.

FONT: foto feta pels festers de la comissió Font del Riu de Gata.IMATGES DE FESTA: la comissió jove de la Font del Riu

20140316221209-comijovefr.jpg

Hui hem trobat a la comissió jove de la Font del Riu, tots fent força, fent festa, fent barri. Al dinar de la paella gegant, després de la caminata, una vegada reposat el menjar, han gaudit els més joves de música dels anys 80, 90 i actual. Ahí els vegeu davant de la seu al carrer Calvari -abans seu de la penya valencianista-.

FONT: Foto dels festers, comissió de festes Font del Riu.PRO-FESTES: PAELLA GEGANT, AL BARRI DE LA FONT DEL RIU

20140316222800-compopaellafr.jpg

Un centenar de participants han gaudit de la paella gegant que ha organitzat hui la comissió festera del barri La Font del Riu de Gata. Es tractava de passar-ho bé, de fer una caminata abans i de recaptar fons per a les festes. Tot el carrer Calvari s'ha tornat per unes horetes un comedor gegant...com la paella que s'ha condimentat. Acabe amb aquesta informació, l'actualitat festera del poble, que estava hui al barri de la Font del Riu. Això si, al llarg de la setmana aniré posant-vos vistes i racons de la ruta feta hui a la muntanya.

A la composició, alguns moments del dinar. LA CENTENÀRIA FRANCISCA COSTA DIEGO CELEBRA AMB TOTS ELS SEUS ELS 104 ANYS DE VIDA

20140316230301-tiafcaifamilia104-copia.jpg

(PER A VORE’LS A TOTS MILLOR, FENT LA FOTO MÉS GRAN, PODEU PUNJAR ACÍ)

De una festa de barri, ens anem a una festa familiar. Ahir al migdia, tota la família de la centenària amb més edat de Gata, Francisca Costa Diego, que ha arribat a la xifra de 104 anys, la va arropar al dinar que es va fer prop de sa casa, a Ca Parra. Malgrat a tindre molt de rebombori amb les 24 persones que l’acompanyaven, es va trobar molt a gust i molt bé, segons comentava el seu fill Vicente.

Filla i fill, gendre i nora. Els fills d’estos i els néts. En total fills, néts i rebesnéts, amb quatre generacions. En el transcurs del menjar la Tia Francisca, ajudada pels seus més joves, va bufar els ciriets que marcaven un 1, un 0 i un 4, 104 anys, tot un rècord.

Agraïsc la deferència de la família, en especial al seu fill Vicente per anar passant-me les fotografies d’aquesta celebració tan entranyable...i, com ell diu, ara Francisca enceta la carrera cap als 105 anys.

FONT: foto propietat de la família.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 17 DE MARÇ DE 2013

El blog arribava a les 204.000 visites. "Actes i actes..." entravem al dia segúent a la Setmana de Dolors. Enguany es va retrassats. El reportatge esportiu era: "Conegueu el conjunt gater infantil de Gimnàstica rítmica?". Imatges curioses ens posava 103 ciriets de la centenària Tia Francisca. Enguany al bar de la celebració es van posar els tres dígits: 1,0,4. 2 reportatges de fotos ens portaven a l’estrena del Mig Any de Quintades.ESPECTACLE "NOYES CAMP" AMB EL MÓN DE LES MOTOS

20140317220800-motos2.jpg

Els especialistes en motos de gran cilindrada i esportistes del món del motor han gaudit aquest cap de setmana, entre dissabte i diumenge, del "Noyes Camp" -Dirt Track-, que havia organitzat el Motor Club Gata.

A la imatge, els pilots participants baix de l’arc de referència, el patrocinador Matties Bags.

FONT: Foto de Motor Club.

 IMATGES DE FESTA: moltes gateres a la Cursa de la Dona de Xàbia

20140317221810-cursadonaxabia.jpg

Va ser ahir pel matí. La cursa no competitiva de Xàbia va atraure a moltes xiques, dones, joves i majors. També moltes gateres, del poble del costat. La imatge parla per si mateixa. Ací teniu un grup de gateres. La foto la he extreta del facebook, de Antonia Mulet Diego. Ahí van totes amb cara radiant, va fer un dia molt xulet per a fer totes les activitats proposades. Molt d'èxit.

FONT: foto extreta del facebook (Antonia Mulet Diego).JA HAN FET LA TRETA DE LES PARELLES INFANTILS PER A FESTES

20140317230608-sorteigparellesinf.jpg
Divendres passat dia 14, per la vesprada, es va celebrar al saló de sessions plenàries de l'Ajuntament de Gata, la reunió per a sortelar les parelles de quintets i quintetes de 2014. El regidor de festes, Juan Pedrós, i alguns membres de la comissió de festes 2014, van explicar el funcionament del sorteig a tots els pares presents, recordant a tots els assistents que la d'enguany es una "quintà" gran. Ja està clar l'ordre de les 30 parelles i trios. Ara queda esperar a que apleguen festes ja que entre les 31 xiquetes estarà la reina i les dames infantils de les festes 2014.
FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.


PRIMER CAMPIONAT 24 HORES DE VOLEI A GATA

20140317231616-xiconsvolei.jpg
Ahir diumenge es va celebrar al poliesportiu cobert de Gata el primer Campionat 24 hores de Volei. Les categories agrupades de dos en dos van oferir uns grans partits fent disfrutar a tots els presents d'aquest esport. La regidora d'Esports, Dora Caselles, va fer entrega de premis.
A destacar que en la categoria alevins-benjamins va guanyar l'equip del club de Gata (Nicolas Abellan Mulet, Salva Ivars Suarez, Alex Botella Leyda i Mohamed Bakkali). En infantils-cadets el campió va ser el Xàbia cadets i en la categoria juvenil-senior va guanyar un equip amb membres d'Oliva, Gata i Dénia. A tots ells moltes felicitats!
FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.


DE RUTA: Paisatge des de dalt de les Coves Roges

20140317232604-dscf7653-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

A la secció "Rutes" del blog, aniré posant-vos algunes imatges -que punxant al lloc indicat les podeu fer més gran i vore-les en més detalls-. Ahir ho anunciava, són les fotografies de la ruta de pujada i baixada al Serrillàs. Per de prompte, ara vos pose la vista del poble de Gata que es divisa des de dalt del paratge de les Coves Roges, a la partida de Mirandes. Només pujem un poc, s'obri en tota la seua majestuositat, amb la passarel·la i la caiguda al riu tancant el quadre.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 18 DE MARÇ DE 2013

Era una imatge curiosa la Casa Blava il·luminada. Precisament publicava el que volia també traure demà, si el temps em deixa, publicar les audicions de les peces del Concert del Músic, els seus enllaços. El Gorgos C.F. guanyava al tercer classificat (2-0). Començava una nova sèrie "Els nostres carrers i places". Era la introducció.CALENDARI GATER DE LA SETMANA (17-23): FALLES A LA COMARCA, ROCK I ATLETISME

Seguint amb el particular calendari gater, cal remarcar aquesta setmana tres cites importants. La primera, demà dia 19 dimecres, festa de Sant Josep. Felicitar a tots els que celebreu el vostre sant, la vostra onomàstica, a tots i a totes. També a tots els pares que celebren això tan comercializat com "el Dia del Padre". A la comarca, podeu gaudir de les falles i visitar-les abans de cremar-les en poc més de vint-i-quatre hores, a Dénia -la capital comarcal-, a Pego, a Calp i prop d’ací, però fora de la comarca a Benidorm, per un costat, i a Oliva i Gandia, per altre.

Dissabte 22 serà la segona cita, aquesta musical. La comissió de festes de la Font del Riu, després del descans setmanal, torna a la càrrega. Des de les 19.30 hores, a l’antic camp de futbol "Les Sorts", estarà el concurs de bandes de rock. Els assistents -segons les begudes que consumixquen- votaran als millors. La millor banda o conjunt guanyarà 400 euros i la possibilitat d’actuar junt amb el conjunt "Bajoqueta Rock" a les festes del barri, a Sant Joan.

Finalment, diumenge 23 serà la tercera cita, aquesta esportiva. Se celebrarà la Cursa Popular de Gata, que organitza el Club d’Atletisme Gata i l’Ajuntament (regidoria d’Esports), segona de les carreres del Circuit a Peu de la Marina Alta.

Ja ho sabeu, falles, rock i atletisme, ens esperen.  

 DEMÀ CREMARAN EL NINOT DE "PACO TELEFUNDEN" A LA PREMIADA FALLA DEL PILAR DE VALÈNCIA

20140318205243-telefpacopons.jpg

Ja vaig publicar dies enrere que hi havia un ninot a l’Exposició del Ninot que representava a Paco "Telefunden", que -com sabeu- és el nostre llumero gater que es va fer famós per no voler desconectar la senyal de Ràdio i Televisió Valenciana. Al publicar-se, des de la mateixa falla, Olga García Salguero, em feia arribar l’agraïment del mestre faller Pere Baenas per destacar el ninot al blog del CRONISTA DE GATA. Comentaven ells: "Paco el va impactar per la seua gesta, per la seua solidaritat amb els treballadors, i també clar amb els espectadors, donat un colp a la taula. La falla " Escandalo" es aixó, una critica a tot el sarao encandaloso que està fent la "Banda del Empastre de la Comunidad Europea"... i politics que fant molt de soroll...i de lio".

La foto l’aportava ahir mateix pel facebook l’amic gater Francisco Pons que ara regenta una administració de loteria allà a la capital valenciana, dient que "al final Paco "Telefunden" i l’alcalde de L’Alqueria" seran cremats demà dia de Sant Josep. Els ninots estaven ja a peu de falla, després d’estar a l’Exposició del Ninot uns dies. No els van indultar -sabeu que ho van fer a una figura de Cervantes-, però el conjunt de tota la falla s’ha endut el primer premi de les especials.

Des de Gata felicitem a Pere Baenas, el mestre, així com a tota la comissió fallera i festers de la Plaça del Pilar. El nostre poble té un trosset a eixa falla, amb la figura ninot de Paco "Telefunden". 

A la fotografia, a la part inferior vegeu el "ninot" del conegut llumero gater Paco "Telefunden". Dalt, l'alcalde de l'Alqueria.

FONT: Foto de Francisco Pons.
DE RUTA: un cobertís de pedra per a cabre una persona

20140318210240-cobertispedra.jpg

Seguisc amb aquesta sèrie "de ruta", mostrant-vos paisatges, llocs, racons naturals. Pujant cap a la Font de la Mata, des del mateix riu, hi ha senda que deixa a un costat algun que altre casup, alguna que altra caseta, però el "monument" que més crida l'atenció és un cobertís fet totalment de pedra, com vegeu a la imatge, que sols cap una persona. Aparenta ser un racó del marge, passa prou desapercebut, però si un s'apropa cap a ell, s'en adona del que realment és un cobert en el qual tan sols cap una persona, una verdadera obra mestra feta de pedra viva.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.423, la del dia 10/3-

20140318222218-matiesienedina.jpg

Reprenc la "incansable sèrie", que a vegades es ralentitza i altres es posa al dia. Em referisc a les fotografies recents, antigues i històriques. La que vos publique ara és històrica, és majestuosa pel temps. Corresponia publicar-la el passat dia 10. Comence amb ella una nova col·lecció molt interesant, que m'ha facilitat Ana Pedrós Salvá, de casa dels seues huelos materns i casa de sa mare, a la qual li ho agraïsc. La imatge té més de cent anys. Seria cap al 1908 quan es van casar Maties i Enedina. Ací els teniu amb la vestimenta de l'època de casament. Ell, Don Matías Monfort Mulet -el conegut Ti Pasetes-; ella la senyora Donya Enedina Calatayud Costa, de Pedreguer. Tots dos van posar per a J. Ribas de Barcelona. A la seua firma del quadre que presidix la casa posava que era pintor. En veritat era una pintura.

FONT: Fotografia aportada per Ana Pedrós Salvá.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.424, la del dia 11/3-:

20140318224815-juanitonica.jpg

Seguisc recuperant dies per a la sèrie de fotografies antigues. La present, de la mateixa col·lecció d'abans, tocava publicar-la el passat dia 11. Ve molt bé, al pèl que diríem, a la minisèrie de "Els Estanquers" que acabaré demà. A la fotografia, el convit amb Juan Bautista Pons Leyda (Juanito l'Estanquer) i la seua muller Tonica García. Al costat, Consuelo Monfort i Pepe Salvá. Més enllà es veu a Julián Monfort.

FONT: foto aportada per Ana P.S.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.425, la del dia 12/3-

20140318231253-50blogdavantfab.jpg

Passe ara a una altra col·lecció, que tenia ahí esperant. La fotografia tenia que haver estat publicada el passat dia 12. De la col·lecció de la família Feliu Salvá, em va facilitar David aquesta imatge que mostra molt bé la carretera que anava cap a Ondara, davant la que dien "fàbrica de la Conserva". Ací teniu a dos xiquets jugant, un d'ells és Vicente Salvá, l'altre o altra no la conec. Mireu allà al fons com es posaven al sol algunes persones.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.426, la del dia 13/3-

20140318232434-51blogcavalletxiquet.jpg

Nova fotografia de la col·lecció FS. Sabeu qui era aquest xiquet dalt d'un cavallet. Abans feien les fotografies aixina. Posava a la foto la data 27 de novembre de 1929 i el nom "Antoñito". Potser fora el metge Antonio Vila?.

FONT: foto aportada per David Feliu Salvá de la família.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.427, la del dia 14/3-

20140318234447-52blogfamilia.jpg

Vaig recuperant dies i fotografies antigues. De la mateixa col·lecció que les anteriors, la de FS, vos pose ara un retrat típic que feia el fotògraf Marzal de Dénia -per això he deixat la seua tradicional firma a la foto i el marc. L’home, el patriarca, està sentat al silló; entre les seues cames la xiqueta menuda. Plantada la seua dona, la Tia Pepa dita "del Cid". Amb ella, l’altra filla més majoreta, que porta un bosset. Mirant els vestits d’elles, ell de corbata i la roba podem esbrinar que era cap als anys 40 del segle XX.

FONT: Foto aportada per la família FS.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 19 DE MARÇ DE 2013, FESTA DE SANT JOSEP:

Començava la jornada com hui, assenyalant la jornada festera i felicitants als Peps, Pepites, Fines i demés compostos i recordant que també es celebra el Dia del Pare. El Grup de danses "La Llata, dolçainers i tabaleters, eren els músics de una de les falles de València. El succés venia amb la informació del robatori del cablejat del Parc del Raval. Començava la sèrie de carrers i places amb la Plaça de l'Església, fotos, documentació i història.

 HUI ÉS LA FESTA DE SANT JOSEP. Algunes qüestions sobre el dia

20140319121410-santjosepcompo.jpg

Fa unes hores felicitava per mig de la xarxa social a tots els que hui celebreu el vostre sant. La festa de Sant Josep obri moltes qüestions curioses que caldria saber, no sols nosaltres els gaters sinó tota la gent del món.

Anem posant les curiositats, algunes d’elles ja les referia l’any passat:

- L’hipocorístic PEPE, perquè?. El sentit és religiós i llatí. Si Josep va ser el Pare Putatiu de Jesús de Natzaré (Pater Putatibus) amb el temps li deien P.P. i d’ahí ixqué Pepe.

- A Gata tenim les imatges de Sant Josep no sols a l’església sinó als carrers del poble. Un altar lateral (el tercer si entreu des de la porta principal cap a dins) de l’església parroquial té la talla de Sant Josep, que va fer el sempre recordat Pepe "el Sastre" als anys 40 del segle XX. Torne a fer una crida i una reinvidació, un any més, com l’any passat: "Seria bonic i curiós que algun any dels que vindran, es constituïra una comissió, un grup, una confraria, per a cuidar el sant, de totes i tots els que porten el nom. El seu altar es podria pintar i decorar, ornar amb flors, el dia de la festa es podria traslladar a l’altar major la seua imatge i donar-li la importància que es mereix".

- També tenim al carrer Nou un plafó ceràmic del sant. A les capelletes del Calvari apareix Sant Josep als set dolors de la Verge, a la replaceta de l’ermita, a la Corona de la Verge que es diu.

- Gata té un carrer que porta el nom del pare de Jesús, Sant Josep.

- Si contarem molts Pepes i el seu femení Pepa amb totes les variants té la població de Gata, no pararíem.

- Més curiositats: abans, l’església de Gata celebrava els set diumenges de Sant Josep, una pràctica religiosa perduda en el temps.

- També hui, la parcel·la comercial va voler dedicar el dia al PARE. A tots els que som pares recorde uque hui és el nostre dia i als que som fills, recordar als nostres pares si ja són amb nosaltres i acompanyar-los i voler-los si encara estan amb nosaltres. Però, com deia de bon matí, el Dia del Pare és tots els dies.

- A nivell històric, dos qüestions més: el poble de Gata va fer falla també per Sant Josep l’any 1898. La vespra de Sant Josep d’eixe any publicava el diari "El mercantil valenciano" la ressenya: "Los vecinos de Gata, provincia de Alicante, se preparan este año para festejar a San José, con inusitada pompa-, debido a la iniciativa del coadjutor D. José García *, secundado eficazmente por el maestro de instrucción primaria, D. José Martí, se hacen grandes preparativos para que no falte ningún detalle. Los organizadores se proponen, además de la celebración de la fiesta religiosa, que será notable, proporcionar a aquel vecindario muchos ratos de solaz y esparcimiento. Habrá, pues, cucañas, carreras de obstáculos, serenatas, los consabidos mil morteretes, fuegos artificiales, pasacalles, iluminaciones a la veneciana y tracas a granel, y como nota del día el correspondiente auto de fe, una falla alusiva a los asuntos yankees. Las fiestas las costearán los Pepes y carpinteros de la localidad."

Per a vore tot l’article publicat al capítol de la sèrie "Sabieu...?" ací teniu l’enllaç:

http://cronistadegata.blogia.com/2013/110803-sabieu...-que-per-sant-josep-de-1898-es-van-fer-festes-falleres-a-gata.php.

- Finalment, l’altra informació històrica. Hui fa 202 anys que es va promulgar a Espanya la Constitució a les Corts Espanyoles, que estaven a Cádiz. Per això se li va dir "la Pepa" i quan dos anys més tard se’ls perseguia als que defensaven aquella Constitució es deia: Què ve la Pepa!.

A la composició fotogràfica, la imatge de Sant Josep que està a la església i als carrers de Gata, així com el ròtul del carrer que porta el seu nom.

FONTS: document del diari El Mercantil Valenciano del dia 18-3-1898, facilitat per Javier Mozas.DE RUTA: a mitja pujada cap al Serrillàs vistes a Gata i al Montgó

20140319172718-gataimontgo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Nova fotografia feta de pujada cap al Serrillàs, diumenge passat. Mireu-la en gran i gaudiu d’ella. És tot una passada. A mitat de camí de pujada ex contemplen aquestes vistes. El poble, que no es veu tot, perquè s’amaga baix de les muntanyes, i el senyor Montgó. A les 11 del matí està feta la fotografia. El sol pegava de ple, radiant. Al mig del panorama vegeu el replà que va l’antic camp de tir, hui camp de vol de aeromodelisme.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.428, la del dia 15/3-

20140319183427-manolobarnou.jpg

Vaig recuperant fotografies i posant-me al dia. La present fotografia és de nova aportació. Manolo Poveda em facilita la mateixa. Primer que res, on estaria aquest grup de joves i persones majors darrere; segon, quan seria; tercer, qui eren?.

Vaig a anar contestant una a una de les qüestions plantejades al veure la foto. La imatge està presa davant del que deien Bar Nou (Francisco "el Curro"). Les cristalleres que vegeu pertanyen a la tenda de roba que hi havia al costat. De quin temps estem parlant. Darrere de la foto ho deixa ben clar, aquests joves tenien entre 25 i 30 anys. Era festa, el 18 de juliol de 1970, fa ara 41 anys ja. Qui són tots?. Miren a la càmera per la part esquerra de la foto -mirant-la- Ernesto Coloma (darrere) i Diego (davant). Fa aquesta peça de gimnàstica tant típica d’ell Manolo Poveda. El mira molt sonrient Vicente "Barrinero". A l’altra part estan el recordat Antonio Mulet (Beterano), Salvador Torres (Saoret) i el també recordat Pepe "Pela".

Per darrere es veuen homes majors del poble, com el tio Borrell, el Tio Datilero, el pare de Pepe i Anita Diego.

FONT: foto aportada per Manolo Poveda.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.429, la del dia 16/3-

20140319184633-53blogpilotacbassa.jpg

Altra fotografia de la col·lecció de la família Feliu Salvá. Aquesta tenia que publicar-la diumenge dia 16. Ací podeu veure una partida de pilota al carrer La Bassa. El carrer ple de gent, el pilotari va baixant cap avall, a un costat i a l’altre els hòmens agatxats, mirant. Els carrers no estaven encara asfaltats, mireu la casa de l’esquerra, amb el portal antic. Mireu les voreres de pedretes.

Ens comenta Toni, que el pelotari era el seu uelo Fernando Arabí (el Curro).

FONT: Foto facilitada per David FS.LES FESTERETES INFANTILS I LA COLLA DE XIRIMITERS DE GATA PRESENTS A L'OFRENA DE DÉNIA

20140319193404-santjosepdenia.jpg

Aquest matí han estat presents les festeretes, quintetes 2013 regina i dames d’honor infantils (Mónica, Laura i Anna), i la Colla de Xirimiters de Gata al passacarrer i posterior ofrena fet a Sant Josep, amb motiu del dia major de les falles de Dénia. Em passa les fotografies Toni Cove. Agraïsc la deferència. Ací els teniu.

FONT: Fotografies facilitades per Toni "Cove".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.430, la del dia 17/3-

20140319215648-enedina.jpg

Ja vaig arribant al dia. Aquesta fotografia tocava publicar-la el dia 17, despúsahir. Nova foto de la nova col·lecció de Ana P.S. Si a la primera posava a donya Enedina Calatayud i a Don Matías Monfort, ací teniu sols el retrat d'ella, Enedina Calatayud Costa. Era de Pedreguer i casà amb Matías Monfort. Van ser els pares de Consuelo i Julián, el que després seria metge i alcalde de Gata.

FONT: foto aportada per Ana P.S.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.431, la d'ahir dia 18/3-

20140319221659-mariaipares.jpg

Arribe a la foto que tocava publicar ahir dimarts dia 18. Com hui és el dia del pare, María Grimalt -a la qual pertany aquesta fotografia tan simpàtica- ha extret aquesta imatge del bagul dels records i ha posat sols la part de l’esquerra. Ací teniu la fotografia completa.  Té uns 42 anys, dels anys 70. Seria un descampat. Antonio Grimalt i Paquita "Galulo" preparant la paella, la xiqueta era menudeta. Què estiraven?. Curiosa l'estampa. Estaven pelant un conill, ara ja no es sol fer aixina i ve tot més preparat.

FONT: fotografia propietat de María Grimalt.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.432, la de hui dia 19-

20140319225840-54blogplacafestes.jpg

Arribe a hui, dia de Sant Josep. Com es festa, pose una foto de festes patronals. De la col·lecció de la família Feliu Salvá. Es veuen perfectament tots els elements que posaven a la plaça nova, la que aleshores es coneixia per Plaza 18 de Julio. Mireu que encara no tenia el pis, ni les voreres. Mireu que no estaven sembrades les palmeres, era al voltant dels anys 50 del segle XX. Les baranetes de maderas, els adornos, els pilarets amb llum, l’arc que feia d’entrada a la plaça i allà al mig el palquet de les orquestres. Com vegeu, aquesta foto sí que és més històrica que la resta, donat que marca un lloc molt conegut i com estava adornat a les festes patronals.

FONT: col·lecció F.S.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 20 DE MARÇ DE 2013

Es superaven les 205.200 visites al blog. A les 12.02 entrava la primavera astronòmica, com ho farà hui a altra hora del dia. Anunciava -hui potser també ho faça- que estavem a 20 dies de complir-se el tercer aniversari del blog, ja que és el 10 d’abril l’onomàstica. Anunciava també que a la Setmana de Dolors el dia 23 seria el concert de la banda a l’església. La segona perimetral de Benissa passava pel terme de Gata, enguany també ho farà. El carrer Doctor Gómez Ferrer era el segon de la sèrie del poble, de carrers i places.LA PREMSA PARLA DE...el bon paper de Ignacio Cardona a Varsovia

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) publica hui dijous el bon resultat de l’atleta xabier, de mare gatera, Ignacio Cardona Torres, a la prova del Gran Prix Europeu de grans torres i gratacels ("rascacielos") disputada a Varsovia. Titula l’article de Javi Zamora: "Gran papel de Ignacio Cardona en el Gran Prix de Varsovia. Es classificaven per a la gran final els dotze primers i ell va arribar just el dotze.

Podeu llegir tot l’article. Ací vos deixe l’enllaç:

FONT: diari LAS PROVINCIAS, 20-3-2014.HUI HA COMENÇAT ASTRONÒMICAMENT LA PRIMAVERA 2014

20140320224851-2014-03-20-14.34.41.jpg

La fotografia feta aquesta migdiada ens mostra els primers bots dels ceps de la partida de les Costeres, mirant cap al Montgó. També els ceps han notat que entra hui la primavera.

Fa unes hores, a les 17 hores i 57 minuts, ha començat l’estació de la primavera. El canvi d’hora serà el dia 30 de març, diumenge. El canvi d’hora es produix, com és habitual, al començar l’últim diumenge de març. A les 2 de la matinada hora peninsular del diumenge 30 de març hi haurà que avançar el rellotge fins les 3. Per tant, este dia tindrà, oficialment, una hora menys.

Una vegada més, quan hi ha canvi d’estació, tirem mà de l’Institut Geogràfic Nacional (Ministeri de Foment). Segons càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional, la primavera de 2014 ha començat aquesta vesprada. Hui dijous 20 de març a les 17 hores, 57 minuts, hora oficial peninsular, una hora menys a Canàries. L’estació durarà 92 dies i 18 hores, acabant el 21 de juny, dia que començarà l’estiu.

Quins fenòmens astronòmics es produiran al llarg de la primavera?: hi haurà dos eclipsis, un total de Lluna, que serà el 15 d’abril, dimarts, i un anular de Sol el 29 d’abril dimarts. El de lluna serà visible a tota Espanya. Es veurà el planeta Marte per la nit, mentre que Saturno serà visible al final de la nit a la primera part de la primavera, tota la nit en el mes de maig i al tardet al final de la primavera. Júpiter brillará al principi de la nit i Venus al final de la nit.

Per altra part, diumenge 30 de març tindrà llloc el canvi d’hora, recuperant-se l’horari d’estiu.

Sabieu...? que la primavera més tardana del segle XXI es va donar l’any 2003 i que la més primerenca serà l’any 2096. Esta serà també l’època de l’any en la qual la longitud del día s’allarga més ràpidament.

Pel que fa a les llunes, la primera lluna plena de la primavera es donarà el 15 d’abril, sent el diumenge següent (20 d’abril) el Diumenge de Pasqua. En esta primavera es dinaran altres dues llunes plenes: 14 de maig i 13 de juny.

FONT: Informació proporcionada per l’Observatori Astronòmico Nacional (IGN, Fomento). Fotografia: Juan Miguel Vives Costa.
RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 21 DE MARÇ DE 2013

Un xiquet fotografiat a l’escola era la fotografia antiga 1.070. Compte enrere, estavem -com hui- a 19 dies de l’aniversari del blog. Eren tres anys. La imatge curiosa ens portava al parc del Raval i el riu amb aigua, amb l’exclamació: "Hui si que no porta aigua". La Policia Local feia pública la Iª campanya de control de velocitat. La sèrie de carrers i places abordava hui el carrer La Bassa. Quatre fotografies antigues donaven compte del naixement d’una fàbrica de guitarres del poble, del Crist del Perdó, de futbol i d’una reunió d’amics.

 LA PREMSA PARLA HUI DE...una máquina antiga de pansa donada al Museu de Xàbia

20140321220805-donaciomuseu.jpg

La notícia té que veure indirectament en Gata. Publica hui la premsa i recullen tots els diaris que tracten la comarca, la donació d’una màquina de AGROGATA al Museu de Xàbia. Una vegada més ens fem la reflexió en veu alta..."I si nosaltres haguerem tingut el museu de la pansa a Gata?". La resposta cau en sac foradat que diuen. Ja sabeu perquè.

Bé, però anem a la notícia. Publica INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV: "Donan al museo de Xàbia una máquina de seleccionar pasa de principios del XX". Al subtítol: "La cribadora pertenecía a la firma Agrogata y se construyó en el taller de Borrell de Dénia". Dins l’article llegim: "Lo ha donado la empresa Agrogata, S. L, heredera de CAS (Cooperativas Agrícolas Sindicales) y fundada en 1960. La máquina, que es de principios del siglo XX y se utilizó para seleccionar la pasa, está construida con hierro y madera y tiene una base de 294x180 centímetros y una altura de tres metros. Es de las últimas cribadoras mecánicas que se conservan en la Marina Alta y se fabricó con los talleres Borrell de Dénia". Ací teniu l’enllaç a la notícia:http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/03/21/donan-museo-xabia-maquina-seleccionar/1482254.html.

També LAS PROVINCIAS publica: La Marina. "Donan al Museo de Xàbia una máquina de 1960 utilizada para seleccionar la pasa". Ací teniu l’enllaç:http://www.lasprovincias.es/v/20140321/marina/donan-museo-xabia-maquina-20140321.html.

Finalment, també el diari digital "LA MARINA PLAZA" publica la notícia: "El Museo Soler Blasco de Xàbia obtiene una antigua máquina para seleccionar la pasa". Als subtítols: "Este aparejo agrícola, construido en las primeras décadas del siglo XX en los talleres Borrell de Dénia, pasará a formar parte del conjunto expositivo del Riurau d’Arnauda". Ací teniu l’enllaç: http://lamarinaplaza.com/2014/03/20/el-museo-soler-blasco-de-xabia-obtiene-una-antigua-maquina-para-seleccionar-la-pasa/.

A la fotografia, el moment de descarregar la maquinària.

FONT: diaris INFORMACIÓN, LEVANTE-EMV, LAS PROVINCIAS i el digital LA MARINA PLAZA. 21-3-2014.

 CAP DE SETMANA: ROCK I ATLETISME

20140321224811-cartells22i23.jpg

Dos actes dominen el panorama gater, aquest cap de setmana. Demà dissabte, des de les 20 hores, un festival de rock transformat en concurs o un concurs que resultarà un festival, com ho preferiu. A l’antic camp de futbol "Les Sorts" i organitzat per la Comissió de Festes La Font del Riu amb la regidoria de Festes de l’Ajuntament de Gata, actuaran set grups gaters, que ja tenen ordre d’actuació per sorteig: LOS SONIDOS, WHY NOT ROCK, CARCOMA, LIZARD DEPRESSION, BACK STORM, ARRAPA i TREMP. Ja sabeu, acudiu, voteu i que el millor guanye els 400 euros que li donaran el passaport a actuar junt amb Bajoqueta Rock a les festes del barri per Sant Joan.

Diumenge serà un acte totalment distint. La segona de les curses del Circuit a Peu a la Marina Alta es disputa a Gata. Seran 10 kilòmetres a la prova reina. Primer una volta més urbana, si es pot dir aixina, i a la segona arribaran més enllà fins anar els participants paral·lels a l’autopista. Diumenge amb un avanç i dilluns tot complet tindreu complida informació de la cursa que organitza el Club Atletisme Gata amb la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata i la col·laboració de diferents firmes comercials. A més, al pati del col·legi muntarà el seu bar la Comissió de festes patronals 2014.

A la imatge, els dos cartells que anuncien els dos actes d’aquest cap de setmana.JA ES CONEIX LA FITXA TÈCNICA DE LA MARATÓ PER MUNTANYA DEL 27 D'ABRIL, que organitza el GEG

20140321232048-quasiserrillars.jpg

La distància serà de 42 kilòmetres i 195 metres. El punt més alt, el Castell de l’Ocaive

El Grup Espeleològic Gatense (GEG) acaba de fer pública la fitxa tècnica amb tot el recorregut detallat de la IX MARATÓ PER MUNTANYA MARINA ALTA "Memorial Javier el Mico" que se celebrarà diumenge 27 d’abril de 2014.

Serà una carrera per Muntanya de Dificultat Alta Grau+Baixa Muntanya. El recorregut serà circular, amb els següents punts de referència: Gata, Riu Gorgos, Barranc de Rafalet, Ocaive, Castell d’Aixa, Font d’Aixa, Tossal Gran, Lliber, Camí Penyes Blanques, La Galera, Gorgos, Barranc de Senija, Font de la Mata, Tossal del Moro, La Cava, Corral de Borrell, El Serrillars, Lloma del Notari, Comes, Gata.

La distància serà de 42.195 metres. Asfalt i cement: 2.530 metres; camí de terra: 3.370 metres: senda: 33.025 metres; riu: 2.370 metres i crestes: 900 metres. El desnivell acumulat positiu serà de 2.266 metres i l’altura màxima estarà al Castell d’Aixa 610 metres sobre el nivell del mar. Les altres cimes: Tossal Gran, 592 msnm; Tossal del Moro 390 msnm; Serrillars: 430 msnm; altura mínima. Riu Gorgos 58 msnm i eixida-arribada: 84 msnm.

Dificultad de carrera: 5.900 metres 14% Baixa: asfalt, cement, camí de tierra. Circula vehicle 4 rodes. 31.795 metres 75% Mitja: Sendes de muntanya. 4.500 m 11% Alta: Llit del riu, crestes, pendents molt pronunciades. No es possible correr o és molt difícil.

Els horaris: L’eixida es donarà a les 8 hores del dia 27 d’abril de 2014, desde Gata, Grup Escolar. L’arribada del primer corredor està prevista en 4 hores i 30 minuts. Temps màxim de finalització de la carrera: 10 hores.

A la imatge, una vista cap a Calp i Benissa, molt prop de la cima del Serrillars. Per ací passarà la Marató per Muntanya 2014.

FONT: fitxa tècnica GRUP ESPELEOLÒGIC GATENSE (GEG).DE RUTA: deixant el Serrillàs, quina vista de Gata!!

20140321233833-dscf7755-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO I GAUDIR DE LA VISTA DEL POBLE, PUNXANT ACÍ)

Seguim de ruta. Algun que altre dia vos pose vistes, llocs, indrets, paratges, de la muntanya més alta del nostre terme, el Serrrillàrs, que alguns preferixen dir-li Serrillars. Una vegada passat el cim de la muntanya, alçats els 432 metres sobre el nivell de la mar, comencem a baixar per la senda marcada. Prop d’on es va al barranc de la finestreta ja divisem el poble i quina vista de Gata!!. Gaudiu d’ella. Val la pena.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 22 DE MARÇ DE 2013:

Feia el compte enrere cap als tres anys de blog. Anunciava, com a actes, que al dia següent dissabte era el concert de música sacra per la banda a l'església i que diumenge era Rams. Ja estava en marxa el Marroc Challenge amb els dos participants gaters, Jacobo i Juan Miguel. Dimarts 26 era el plenari ordinari. El carrer del Bisbe Cervera era el carrer de la sèrie.POLÍTICA GATA: ELECCIONS PRIMARIES PSOE / A EUROPA, COMPROMÍS

Dos dels tres partits majoritaris que voten a Gata han complit en aquestos dies amb les seues votacions corresponents. Cronològicament, primer va ser els socialistes que el passat dia 9, diumenge, votaven en eleccions primàries obertes per al candidat a la Generalitat de les pròximes eleccions. El 99% dels votants van votar al candidat XIMO PUIG. La votació es va portar a terme a la seu del PSOE gater a la Costera del Grup Escolar.

Per altra banda, la coalició Compromís-Bloc va votar ahir mateix, 21 de març, a la seu de la placeta de Sant Antoni les primàries de Compromís al Parlament Europeu. Va votar el 63,33% i el candidat JORDI SEBASTIÀ (alcalde de Burjassot) va obtindre la majoria de vots, 24.

FONTS: PSOE i Bloc-Compromís, GATA.IMATGE CURIOSA: silenci i moviment, muntanya i pau...

20140322164635-antoniomontgocoloms-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Observeu aquesta fotografia que puja aquesta vesprada Antonio Monfort, que tots coneguem per "Antonio Puripa". L'ha feta l'amic Toni Cove. Mireu i gaudi, penseu...Pareix un doble plànol, pareix quan anaven a escola abans i ens feien eixir a la foto. La natura en tot el seu esplendor. L’home dona de la seua mà menjar als coloms. No es un posat qualsevol, la càmera recull al colom en moviment, els núvols grisos també semblen menejar-se. L’artista, el pensador, el treballador, espera als coloms. El fons i el moment s’esdeven màgics. És una vesprada gris, però el silenci el trenca l’au amb les seues aletades, és pur moviment, inclús el de la sonrisa de l’home. La muntanya respira pau. Ell diu, després d’un dinar copiós de putxero amb polp i amb una gran família, la del Grup de Danses "La Llata" de Gata: "els coloms també tenen la seua ració".

Ah!!, i no deixeu de mirar la imatge en gran, gaudireu de silenci, moviment, muntanya i pau.

FONT: Fotografia feta per Toni Cove.LA PREMSA PARLA DE...la prova d'atletisme de demà a Gata

El diari LAS PROVINCIAS ho publica hui dissabte. Fa referència a la cita d'atletisme quer hi ha demà a Gata. Titula l'article de Javi Zamora: "Gata de Gorgos acoge la segunda prueba del Circuit a Peu Marina Alta de atletismo". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20140322/marina/gata-gorgos-acoge-segunda-20140322.html.

Ja està tot preparat per a que demà de 10 a 13 hores, aproximadament, es vixca la gran festa del atletisme. Organitza: Club Atletisme Gata. Regidoria d'Esports. Col·laboren: Policia Local, Protecció Civil, empreses. Muntatge del baret al pati: Comissió de Festes Patronals 2014.

FONT: Las Provincias dia 22-3-2014.SABIEU...? que la premsa alemanya s'interessa per la reobertura del cinema La Paz

20140322211628-cinemalapaz.jpg

Ací teniu la prova. El diari COSTA BLANCA NACHRICHTEN, setmanari alemany que s’edita a la Costa Blanca per als residents i turistes alemanys es va interessar per la reobertura del cinema La Paz i li va fer una entrevista a Antonio Signes "Texano" un dels tres germans propietaris.

Ens comenta Antonio al respecte que seguixen poc a poc millorant el local, posant-lo a punt i ja van notant-se el canvis. A més, tots hem pogut comprovar que s’ha emblanquinat la façana. Ara els arquitectes han indicat les obres que es tenen que fer per adaptar-se a la normativa legal vigent. Quan tot estiga a punt, el podrà ja dir la data de reestrena, amb la qual cosa torna a reviure després de dotze anys el cinema La Paz. Esperarem impacients per tal de vore com queda la cosa.

A la imatge, la fulla del diari CBN escanejada que reproduïsc, on es veu a Antonio dins del pati de butaques acompanyat d’un cartell de la famosa i coneguda pel·lícula "Gilda". La foto és de Ángel García.

FONT: CBN. Foto: Ángel García.ES PREPARA JA LA TROBADA D'ESCOLES EN VALENCIÀ DE GATA

20140322220513-camisolatrobades.jpg

Divendres 28 de març, premis Sambori i presentació. Dissabte 5 d'abril, Trobada

Ja n'hi ha una programació provisional al voltant de la TROBADA D'ESCOLES EN VALENCIÀ que s'obri a Gata, representant la Marina Alta

Aquest divendres, 28 de març, a les 19.30 es lliuraran els premis Sambori al Casal de la Música. A les 21.30 hores es farà el sopar de presentació de la Trobada al comedor del CEIP "Santíssim Crist".

Dissabte 5 d'abril serà la TROBADA. De 10 a 20 hores tindrà lloc les exposicions. Entre les mostres que es faran ja estan confirmades: "Fotografia matemàtica" de l'IES Gata; "Treballs artesanals" de l'Ajuntament de Gata, i "30 anys de LUEV" per part dels centres participants. També hi haurà un Espai del Llibre i Esports al carrer.

A les 14 hores aniran tots a dinar. Hi ha menús especials "Trobada", ja que setze restaurants de Gata ofereixen menús especials per aquest dia a preus molt interessants.

A les 16.30 hores serà la concentració de participants. A les 17 hores, la cercavila. A les 17.15, les paraules de benvinguda i de 17.30 a 19.30 els tallers i actuacions.

A les 19.30 hores serà el VI Festival de Música en Valencià.

Finalment, a les 22.30 hores es farà "La Gira 2014". Actuaran en concert Feliu Ventura, així com els grups Tremp, Arrapa, Pellikana i Pupil·les dilatives.

Ja anirem coneguent més coses...

FONT: CAPPEV.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.433, la del dia 20/3-

20140322231709-juvenilgorgos.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies de l'ahir. Em permet l'amic Adolf Moncho, publicar la foto esportiva i futbolera que va penjar ell fa uns dies al facebook. Era del Gorgos juvenil dels anys 1963 ó 1964. Estaven al camp de les Alcolaes. Mireu la torre del transformador de la llum. Actualment és el pati de les escoles de Primària i les mateixes escoles. Identifica Moncho als següents jugadors: (d'esquerra cap a dreta si mireu la foto de cara): Ripollet, el recordat Antoniet de Marc -que va de paisà, Adolf Monjo -propietari de la foto, Jaume Mónica, Teulera, Vicent Soler i el també recordat Jaume "Tanto"; agatxats, pel mateix ordre: Francisquet "de les Alcolaes", Antonio Corder, Vicente "Barrinero", Vicente Corder i Diego Monfort.

FONT: Foto propietat de Adolf Moncho.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.434, la d'ahir dia 21/3-

20140322232511-veteransgorgos77.jpg

Ja apropant-me al dia de hui. La foto que corresponia publicar ahir també és d’Adolf Moncho. Canvi d’escenari. Ja no estaven els jugadors al camp de les Alcolaes, sinó al camp de "les Sorts", que portavan uns anys inaugurat. La camiseta blava identificava als veterans del Gorgos C.F. Era l’any 1977. D’esquerra a dreta, plantats teniu al recordat sempre Antonio "el Rellotgero"; Vicente "el Forn", Teulera, Adolf Moncho, Jaime Mónica i Amador. Agatxats: Pepe "la Pita", Vicente Font, Diego Monfort, Diego "el Moro" i Paco Monfort "Xona".

FONT: foto propietat de Adolf Moncho.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.435, la de hui dia 22/3

20140322233813-escaldant63.jpg

Actualitze ja les fotografies antigues. De la nova col·lecció de fa uns dies, una foto típica de l’escaldà. Era l’any 1963. Al costat de la caseta, amb la pila de canyissos i el escaldador bocant la caça. Els renderos preparats per a escampar el raïm i traure el canyís. Reconec a l’esquerra de la foto -si la mireu de cara- a Consuelo Monfort.

FONT: Foto propietat de A.P.S.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 23 DE MARÇ DE 2013:

Començavem per atletisme, hui també n'hi haurà i molt al blog. "Atletisme: Gaters a la perimetral de Benissa" era el reportatge. Se superaven les 206.000 visites al blog. Començava el curs escolar al Perú. Allà està el missioner Vicent Font...i ara també la seua cosina Rosa María. En dos capítols, resumia l'excepcional concert de música sacra de la banda de Gata a l'església.HA MORT ADOLFO SUÁREZ, UN GRAN HOME D'ESTAT I ARTÍFEX DE LA DEMOCRÀCIA

20140323175016-suarez.jpg

Recorde amb carinyo les meues imitacions de la seua veu, als festivals júniors dels nadals

Aquesta vesprada a les 15.03 hores ha mort el que va ser el primer president del Govern de la democràcia ADOLFO SUÁREZ (1932-2014), a conseqüència de la complicació degenerativa de l’enfermetat de l’Alzheimer que patia des de feia onze anys. Els dos dies de sobreavís del fill a tota la societat espanyola han servit per a explicar els de la nostra generació als nostres fills qui era el personatge públic, que va fer per Espanya i en quines decisions polítiques es va trobar.

I direu, quina relació guardava en Gata?. És que va estar mai al poble?. No, però jo el tenia en gran estima, en quan a home seré, medint sempre les seues paraules, amic de tots i volgut per tota la classe política. Quan el que vos escriu era jove i feien el festival júnior per Nadal, recorde que sempre feia imitacions. La més fàcil per la seua veu, junt al també recordat i desaparegut Félix Rodríguez de la Fuente, era precisament Adolfo Suárez i aquelles frases tan cèlebres que han quedat en la memòria col·lectiva dels espanyols. Per això, ara cal recordar-lo, resar per ell, encomanar-lo al Pare i desitjar-li un llarg viatge...Què descanse en pau, l’home que va construir la democràcia. Amb ell se’n va un tros molt important de la nostra joventut. D.E.P. ADOFO SUÁREZ.

Vos pose l'enllaç a un article d'opinió de José Murgui, el cronista de Casinos (València) sobre l'estadista ADOLFO SUÁREZ: http://www.elperiodicodeaqui.com/noticias/OBITUARIO-Adolfo-Suarezestadistaque-abandonaron-y-traicionaronsuyos-por-Jo/60158.

FONT: Foto extreta de la pàgina web: www.deverdaddigital.com.EL GORGOS EMPATA FRONT AL LÍDER (1-1) EN UN GRAN PARTIT

Un partidàs el jugat ahir per la vesprada al camp de futbol "Les Costeres" entre el Gorgos i el líder Sant Joan. El Gorgos empatà 1-1 front als alacantins. A la primera part marcava el líder i a la segona, de penalti, empatava Eloy, que havia sofrit la pena màxima. El gol li'l va dedicar Eloy a Manolo "el policia" que es trobava entre els espectadors. Es notava l'estima cap al que va ser entrenador d'ell i que hui en dia està en descans...

Continuant amb el partit, es veia una superioritat del líder, però la força i l'espenta del Gorgos també es veia i va poder guanyar inclús. També, cal destacar el paradó que va fer el porter el Gorgos per a mantindre l'empat i furtar un punt que val com una victòria.

Encara es manté el Gorgos a les primeres posicions amb 40 punts. Dels 24 partits jugats en té la meitat justa guanyats. Quatre partits empatats i 8 perduts. El pròxim partit serà Pla-Gorgos.ANIT, ÈXIT AL PRIMER CONCURS DE ROCK, PRO-FESTES FONT DEL RIU

20140323183544-compofestival.jpg

El grup TREMP guanya els 400 euros de premi i estarà junt amb Bajoqueta Rock a les festes del barri, a juny

Èxit de participació -els set grups van donar tot de si mateixos- i de públic, al primer concurs de grups de rock, que organitzà la comissió de festes de La Font del Riu i que es va celebrar a l’antic camp de futbol "Les Sorts". Al final, després de l’actuació de tots els conjunts, va guanyar el grup TREMP, l’últim en orde d’actuació. Demà dilluns vos parle d’ells. Lògicament, tots els grups que tenen part o són tots de Gata -i això també és molt de lloar- mereixen el reconeixement per l’esforç. Cal recordar-los: LOS SONIDOS, WHY NOT ROCK, CARCOMA, LIZARD DEPRESSION, BACK STORM, ARRAPA i el guanyador TREMP.

A la composició, alguns moments de l’acte musical pro-festes Font del Riu d’anit. Fotos: Vero Vives.VORA 2.000 PERSONES ASSISTIXEN A LA VOLTA A PEU A GATA ( I )

20140323192446-compovolta1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Guanya la prova JUANRA POUS, atleta d’Oliva, amb 32 minuts i 44 segons. Demà, les classificacions dels guanyadors i primers gaters de totes les categories

Entre participantes de la prova reina (un total de 1.500), corredors menuts, acompanyants i espectadors del poble, la Volta a Peu a Gata ha tingut un èxit impressionant aquest matí a Gata. Vora 2.000 persones han estat al poble aquest matí, han participat de la gran festa de l’atletisme, que ha preparat el Club Atletisme Gata i l’Ajuntament, amb col·laboració de Protecció Civil, Policia Local, comissió de festes 2014 i altres empreses.

Tot un riu de gent, imatges per a tots els gusts i, sobre tot, un matí excel·lent per a la pràctica de l’esport, l’atletisme. Vinguts de tots els llocs de la Comunitat Valenciana, ha tornat després d’estar un any parada, "la clàssica de Gata de Gorgos", com diuen els forasters. Segona prova del Circuit a Peu Marina Alta, s’han corregut 10 kilòmetres per als majors i el guanyador l’ha feta en 32 minuts i 44 segons.

Després de la prova reina, han corregut els més menuts: els cadets masculí i femení han fet 2 kilòmetres, a partir de les 12 del migdia. Els infantils masculí i femení, 1.500 metres, a continuació; els alevins masculí i femení, 1.200 metres i els benjamí masculí i femení, 800 m.

Ja fora del Circuit, també han corregut: els pre-Benjamí masculí i femení (Anys 2006 i 2007), amb 400 metres i els barrufets masculí i femení (Anys 2008 i 2009), 100 metres.

Al llarg de les pròximes entrades, vos pose composicions amb algunes fotografies de la prova reina i dels xicons. Tot una festa de l’atletisme a Gata.IMATGES CURIOSES: Impressionant "riuada de gent" a la Volta a Peu de Gata

20140323233335-jl2-copia.jpg

(PODEU FER AQUESTA IMATGE MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Primer que res, agraïment a l'amic José Luis Fornés que ha fet aquesta impressionant fotografia, que si l'amplieu gaudireu més d'ella. Ahí es veu, al pas pel vial, la quantitat de gent que ha participat a la prova reina de la Volta a Peu a Gata. Eren 1.500 atletes. 10 kilòmetres de la clàssica gatera. Pel poble, pels caminals del Tossal i Mirandes, per la pujadeta del Grup Escolar. Ací teniu aquesta primera imatge curiosa del dia.

FONT: Foto feta per José Luis Fornés.ALTRA IMATGE CURIOSA: tots baixant de la "faena"

20140323234225-dscf7998-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Un altre riu de gent, ara ja amb els deures complits per a hui, és el que s'ha pogut veure al voltant de les 11.30 del matí. Un riu de gent, però en sentit contrari de baixada cap al lloc on tingueren cadascú els seus vehicles per a marxar als seus pobles. Per un moment tota la Costera del Grup Escolar s'ha omplint. Deia un veí del poble: "Ni el dia de Sant Cristo"...Gent i gent i més gent.VORA 2.000 PERSONES ASSISTIXEN A LA VOLTA A PEU A GATA ( i II )

20140324000542-compovolta2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA, PUNXANT ACÍ)

Altra composició fotogràfica, on es veuen moviments, gestos, grups de corredors, escenes d’atletisme, xicons i xiquets corrent, i que acaba amb l’última corredora que tancava el degoteig de la gent participant. La foto està feta al carrer Palmeral Alt.

FONT: algunes fotos extretes del facebook.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 24 DE MARÇ DE 2013

La premsa parlava el dia d’abans del PGOU de Gata. Començava el Raid del Maroc Challenge 2013 on participaven dos gaters. El carrer del Pare Mulet entrava a la sèrie de carrers i places del poble. Es sentien encara els acords del concert a l’església: Quin concert, el d’ahir!!. Guanyava el Gorgos gran a domicili (1-2) i perdia el juvenil a casa. Començava la Setmana gran de la parròquia amb el Diumenge Rams. Un altre carrer de la sèrie, el de la Constitució. La foto que posava, la 1.071 del dia 22, era del grup de teatre Paco Carrasco.L’OLIVER JUANRA POUS, GUANYADOR DE LA XIV VOLTA A PEU A GATA

20140324221428-compoajun-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

El primer local de la prova reina va ser Vicent Mas Leyda i la primera dona gatera Christina Mallett

Participen 1.503 corredors a la prova gran

L’atleta Juanra Pous Pérez, del C. A. Espenta d’Oliva s’adjudicà ahir la XVII Volta Popular de Gata amb un temps oficial de 32 minuts i 43 segons. Dos segons més tard entrava Gabriel Domene Fluixá del C.A. Corremundos de Teulada. En la tercera posició arribà Sergi Soler Ginestar, que va fer tres segons més, del C.A. Ondara. Tots ells eren de la categoria sénior.

En fèmines, en la categoria sénior, la primera en entrar a meta va ser la corredora, Isabel Ferrer Castell del C.A. Llebeig de Xàbia amb un temps de 37 minuts i 15 segons, per davant d’ Irene Bolufer i de Aïda Pérez. En este cas no coincideix amb la classificació general, ja que oficialment la segona dona en entrar a meta va ser Carmen Sala (Veterana C), seguida per la corredora local CHRISTINA MALLETT (Veterana A) que va fer un temps de 40 minuts i 32 segons.

En quan a participació, 1503 corredors van arribar a meta després de recórrer els 9,6 km de la volta. A estos s’afegien els corredors de les categories infantils, curses que es van celebrar a partir de les 12 hores, una vegada finalitzada la prova reina. La XVII Volta Popular de Gata, segona prova puntuable per al Circuit a Peu Marina Alta,  va estar organitzada pel Club Atletisme Gata amb la col·laboració de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata. En total, vora 2.000 persones van "inundar" el poble pel matí. "Riuades de gent", molta mistat, camaraderia, de molts pobles i fent esport, fent unió.

Seguint amb les classificacions, gràcies a Somesport, aquestes van ser la resta de categories i primers locals:

En la prova reina, el primer local home va ser VICENT MAS LEYDA (C.A.Cametes Spat), que va entrar al lloc 8é amb 33 minuts i 17 segons. El xabier, de mare gatera, IGNACI CARDONA TORRES, arribava el 12é de la general. SAID DAY DAY el 15é. Al lloc 40 JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ. Al lloc 54, VÍCTOR FROILÁN POVEDA. Al lloc 59 JAIRO SOLER SALVÁ.

Cal ressenyar que el primer del club organitzador, C.A. Gata, arribà al lloc 64 JOAN JAUME TORRES OLIVER.

Per categories així van quedar els gaters. Sols van pujar al pòdium la segona juvenil, ANNA TORRES SIMÓ. El segon juvenil ja dit JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ. La primera veterana A CHRISTINA MALLETT. El segon veterà A ja dit (de mare gatera) IGNACI CARDONA TORRES i el tercer veterà D VICENTE LLOPIS CHELI.  Dels xiquets/xiquetes i xicons/xicones participants, van fer pòdium els de Gata següents: els pre-benjamins primer i segon: DIEGO SALVÁ DEL AMO i JOEL FORNÉS SIGNES.

A la composició, fotografies del Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.

FONT: Text: Ajuntament de Gata (Gabinet de premsa). Classificacions: Somesport. Fotos: Ajuntament.DEMÀ DIMARTS 25, PLE ORDINARI DE MARÇ

20140324222550-plegata.jpg

Demà dimarts 25 de març, últim dimarts de mes impar, hi haurà ple de l’Ajuntament

L’orde del dia porta temes interessants. Començarà amb el capítol habitual de Despatx ordinari. Al capítol central, la cultura i el protocol seran els protagonistes. Primer, amb l’acceptació de la donació de la biblioteca "Rosario Diego". Segon, amb la proposta d’iniciar els tràmits i nomenament d’instructor i secretari per al nomenament d’En Josep Ferrandis Ginestar com Alcalde Honorífic de Gata de Gorgos. Tercer, es tractarà l’alteració del terme municipal. Dos mocions tancaran aquesta part central: primera, la reclamació al Govern espanyol d’un fons d’inversió en obra pública de 10.000 milions d’euros per a la nostra autonomia, i segona, la moció en contra de les prospeccions d’hidrocarburs al golf de València.

Al capítol d’Hisenda, hi ha una proposta d’aprovació del Reconeixement extrajudicial del crèdit segon de 2014 i les propostes d’aprovació inicial de quatre expedients de modificació de crèdit, del 5é al 8é de 2014. També es tractarà, amb proposta de modificació, l’Ordenança Fiscal Reguladora de l’Impost sobre Béns Immobles, més coneguda com IBI.

A més, el plenari tractarà la proposta d’aprovació del conveni de col·laboració amb la Diputació per a l’adhesió al Pla Modernitza 7.0, gestió patrimonial. Al capítol de Medi Ambient, es tractarà el Reglament d’Abocaments a la Xarxa de Clavegueram de Gata de Gorgos. En Sanitat, la Reclamació de la devolució de l’impost IVMDH (cèntim sanitari).

Acabarà el plenari amb els ASSUMPTES D’URGÈNCIA, els PRECS I PREGUNTES i -amb el permís de l’alcaldessa- de la intervenció del públic, s’hi ha algú que vol intervindre.

FONT: Orde del dia, Ple, Ajuntament de Gata.
TREMP, QUATRE JOVES QUE FAN "JOCS D’UN MIRATGE": GUANYADORS DEL I CONCURS FONT DEL ROCK DE GATA

20140324230712-tremp.jpg

Paco Sirerol, Álex Feliu, Jaume Mulet (els tres de Gata) i Juanvi Soler (Xàbia) són els components

Són els guanyadors del I Concurs de la Font del Rock, celebrat dissabte passat dia 22. Vos vaig avançar que parlaria d’ells. És una jove banda de rock, que diuen els entesos té un so "indie grunge". Lidera el grup Paco Sirerol. Tenen enregistrat un disc amb Alberto Manzanares "Jocs d’un miratge". La cançó "Laia" la tenen en video-clip penjada a Youtube. Aquesta té la postproducció de Mark Dasousa (Atomic Studio).

Qui composa "Tremp"?: Álex Feliu és bateria, percussió i fa cors. Jaume Mulet és baix i fa cors. Juanvi Soler és guitarra i cors. Finalment, Paco Sirerol és guitarra i veu, qui composa les lletres. Tres gaters i un xabier que volen tirar endavant sense por en el difícil món del rock.

Al disc destaquen cançons com ‘Laila’, ‘Tira’m de casa’ o ‘Si poguera’. Melodies, línies de baix i riffs interessants. Al primer concurs de la Font del Rock o "Rock-Riu", com vulgau dir-li van obtindre el premi de 400 euros i estaran acompanyant al grup BAJOQUETA ROCK el dia 28 de juny, dissabte, a les festes del barri la Font del Riu. Prometen, tenen bon futur musical i són bons...

Per als que teniu facebook, que sou la gran majoria, tenen enregistrada una pàgina. Ahí coneixereu l’última hora de "Tremp". Resta dir-los: enhorabona pel premi de la Font del Riu i molta sort.

FONT: Revista musical digital "tresdeu.com". Foto: Vero Vives.DE RUTA: Les Cases del Sobirà, prop del cim del Serrillàs

20140324232720-casesdelsobira.jpg

Seguisc mostrant-vos la ruta de la pujada i baixada al Serrillars. Vegeu ara una construcció de pedra. Hui sols queden runes de les que van ser unes bones cases de resguard per als pastors, caçadors, caminants. Les Cases del Sobirà estan a la baixada del Serrillàs prop de l’encreuament de sendes que va una cap a Benissa i altra cap a Gata. Els veïns de Gata i de Teulada, Senija i Benissa -que les coneixen- diuen "les cases de soberano". Ara estan quasi enderrocades, però es nota que les vivendes van tindre departaments, quartets, unes casetes que aguanten el pas del temps.CAP DE SETMANA: Premis Sambori, Presenten Trobada i X Ralli Fotogràfic

20140324233956-cartellrallyfoto.jpg

Èxit total amb participants del X Ralli Fotogràfic de Gata: 75 persones

Variats són els actes i cites importants de la setmana:

- Dimarts 25, a les 20 hores. Sessió ordinària del ple de l’Ajuntament.

- Dijous 27, a les 20 hores. Escola de Pares, Parròquia de Gata. Tema interessant: les xarxes socials.

- Divendres 28, 19.30 hores, lliurament premis Sambori. Casal de la Música. Sopar-Presentació de la Trobada d’Escoles en Valencià. Comedor del Grup Escolar, 

Comença el Ralli fotogràfic Gata, organitzat pel Fotoclub "Forat", que acabarà diumenge 30. És la X edició i serà especial. 75 participants i les inscripcions ja estan tancades.

- Dissabte 29: al llarg del dia, RALLI FOTOGRÀFIC GATA. A la comarca, al Poble Nou de Benitatxell, molts gaters aniran a la 3ª Cursa Popular.

- Diumenge 30: A migdia, passe de les fotos i lliurament dels premis a la sala de sessions plenàries, Ajuntament. X RALLI FOTOGRÀFIC GATA. Comarca, vesprada a Ondara. Les parròquies de la Vicaria assistiran a l’acte presidit per l’Arquebisbe de València amb la Verge Peregrina. 17 hores, Plaça de Bous d’Ondara.

Lògicament, si hi ha algun altre aconteixement que voleu donar compte, la finestreta està oberta a tots.

RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 25 DE MARÇ DE 2013

L’equip gater del Maroc Challenge 2013 informava del seu periple. La Policia Local de Gata tenia nou Cap, Pascual Alandes García. El blog compli 207.100 entrades. Estavem a 16 dies dels tres anys de blog...com hui ho estem dels quatre. Dels gaters a la Perimetral de Benissa destacava a Antonio Campos, que acabava al lloc tretze.LA PREMSA PARLA DE: TOTS ELS ALCALDES DE LA COMARCA, CONTRA ELS SONDEJOS A LA MAR MEDITERRÀNIA

A més, el ple de Gata que fa una hora ha acabat ha aprovat per unanimitat una moció en contra de les prospeccions d’hidrocarburs al golf de València. La portaveu del PP, Maite Signes, ha comunicat que conste en acta que la Xarxa d’alcaldes començarà a treballar sobre el tema.

Aixina ho publica el diari digital "La Marina Plaza" en un article de Sergi García, que titula: "Cumbre de alcaldes contra los sondeos". Als subtítols: "Una comisión especial con representantes de todos los partidos se entrevistará con el vicepresidente de la Generalitat, José Císcar, y con representantes del Ministerio de Industria". "Los alcaldes de Dénia y Xàbia, acuerdan, además, coordinarse para realizar acciones comunes contra las prospecciones; la primera tendría lugar en Semana Santa, para aprovechar la afluencia de visitantes para incrementar la repercusión". Ací teniu l’enllaç per si voleu llegir tota la notícia:http://lamarinaplaza.com/2014/03/25/cumbre-de-alcaldes-contra-los-sondeos/.

També publiquen la notícia els diaris Información i Las Provincias. El diari alacantí a la seua secció de Marina Alta titula a l’article de A.P.F.: "Los alcaldes de Dénia y Xàbia se alían contra las prospecciones petrolíferas". Al subtítol: "Convocarán a la Xarxa d’Alcaldes para realizar acciones en clave comarcal contra los sondeos en el Golfo de Valencia". Ací teniu l’enllaç a la notícia en clau digital: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/03/25/alcaldes-denia-xabia-alian-prospecciones/1483441.html. Finalment, Las Provincias publica per R.D./C.P: La Marina. "Dénia y Xàbia organizarán acciones contra los sondeos en Semana Santa". Al subtítol: "Los munícipes se ambas poblaciones acuerdan convocar a la Xarxa d’Alcaldes y crear un comisión especial para frenar las prospecciones petrolíferas". Ací teniu l’enllaç:http://www.lasprovincias.es/v/20140325/marina/denia-xabia-organizaran-acciones-20140325.html.

FONT: diari digital "La Marina Plaza", diaris "Información" i "Las Provincias, hui 25-3-2014.LA TIA ANTÒNIA ENS HA DEIXAT. ADÉU A UNA DE LES TRES CENTENÀRIES DE GATA, ANTONIA PEDRO COSTA. TENIA 101 ANYS I TRES MESOS DE VIDA.

20140325232951-uela101c-copia.jpg

Els veïns l’acomiaden demà pel matí a les 11.30 hores

El cor de la Tia Antonia (la centenària Antonia Pedro Costa) s’ha detés aquesta matinada passada. Hui dimarts dia 25 de març, el poble s’ha assabentat que la tercera dona més vella actualment del poble ens deixava. Tenia 101 anys, tres mesos i onze dies. Complia anys i en va fer molts, el 13 de decembre. Encara a l’últim aniversari es trobava prou forteta, però en tres mesos ha fet molt de camí la seua senectud.

Al llarg dels seus 101 anys, la tia Antonia "Beterana" (de Bètera) ha tingut un nodrit arbre genealògic. Tenia 8 germans. Es va casar amb el Ti Jaume. El fill major era el sempre recordat Antonio al que tots el coneixíem per "Beterano". Ell casà amb Rosa i tingueren tres filles, nétes de Antonia: Toñi, Fani i Viqui. Fani i Rafa tenen 2 filles, Anna i Laura, besnétes de la centenària. Viqui i Toni 2 filles, Maria i Laia, dos besnétes més.

L’altre fill Jaime casà amb Pepita i van tindre dos fills, Raquel i Santi. Raquel i Juanjo tenen dos fills, Noèlia i Pau. Per tant, recapitulant, Antonia va tindre dos fills, quatre nétes i un nét, i cinc besnétes i un besnét. Tots ells, acomiaden a la "uela gran", a la Tia Antonia, igual que tot el veïnat de Gata, que la recorda brodant, fent punt de ganxo, manualitats.

Descansa en pau, la Tia Antonia. El CRONISTA DE GATA acompanya tota la família en el seu condol. 

Si recordeu vos posava el passat dia 13, amb motiu del 104 aniversari de la Tia Francisca, que Gata tenia un "pòdium de centenàries". Ara han quedat sols dos, la Tia Francisca -104 anys- i la Tia Teresa, que també té 101 anys, fets a setembre. Ja no es podrà fer allò que plantejava. Jo posava: "ara que estan en vida les tres, fer-li el poble un homenatge, donat que en molt de temps potser no es torne a repetir els 306 anys junts que sumen entre les tres".

A la fotografia facilitada per les nétes, la Tia Antonia quan a decembre va complir els 101 anys d’edat.
NOTÍCIA IMPORTANT PER AL POBLE DE GATA: RENÚNCIA COM A ALCALDESSA I REGIDORA, ANA MARÍA SOLER OLIVER

20140326133159-ana.png

La informació que vos passe no tocava haver-se produit mai, de fet és insòlita al poble. L’ALCALDESSA HA PRESENTAT LA DIMISSIÓ.

Els rumors que anaven pel poble s’han confirmat. Ahir, poc es notava al plenari, però hi havia cares series. Hui, de bon matí, l’alcaldessa s’ha acomiadat dels treballadors de l’Ajuntament i ha continuació ha redactat el següent comunicat:

"Jo, Ana María Soler Oliver, amb DNI número 73.988.366-B, amb data d’avui, vint-i-sis de març de dos mil catorze.

RENUNCIE a l’acta de regidora del Grup Popular i l’acta d’Alcaldessa presa el dia 11 de juny de 2011 a l’Ajuntament de Gata de Gorgos.

Aquesta iniciativa la prenc per motius personals sorgits després d’una sèrie de circumstàncies de difícil reflexió, que m’han portat a donar per conclosa una època marcada per la meua persona en la gestió municipal, i agraint a totes les persones que han confiat en mi.

Avance així, la meua decisió de retirar-me, cosa que anava a produir-se de forma natural al final d’aquesta legislatura, per facilitar la transició en benefici del poble de Gata."

Ara, tots a reflexionar, a qüestionar-nos...Temps hi haurà. Per què s’ha arribat a aquesta situació?. Què passarà ara? Al llarg de la jornada i la setmana parlem de tot això i de la figura de l’alcaldessa, que ha renunciat hui de la seua acta de regidora i primera mandatària del poble.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 26 DE MARÇ DE 2013

Recordava el 26 de març de 2011 i 2012. Publicava una imatge curiosa, el concert de l’església vist de dalt del cor. Sols eixos dos articulets configuravan el dia, no com hui que la notícia és tan important al poble, la renúncia de l’alcaldessa, que és necessari ampliar articles.

 GATA ACCEPTA LA DONACIÓ DE LA BIBLIOTECA "ROSARIO DIEGO"

20140326222110-bibliorosariodiego.jpg

El seu fill VICENT MIQUEL I DIEGO va intervindre al plenari d’ahir dimarts

El poble de Gata va rebre ahir, de mans de Vicent Miquel i Diego, la donació de la Biblioteca “Rosario Diego”, un fons que conté més de 6000 volums. Juan Pedrós, regidor de Cultura, va explicar que passaran a formar part de la Biblioteca Municipal on se li destinarà un espai específic i que s’estamparan perquè s’identifiquen els llibres de la donació.

L’acceptació d’esta donació es va escenificar en la sessió del plenari celebrada ahir on tots els grups municipals van acceptar per unanimitat i van agrair el gest de Vicent Miquel cap al que considera el seu poble.

Matías Monfort, portaveu de Compromís, va destacar que era un dia especial “perquè tots els dies no es rep un regal com aquest”. Va afegir que esta donació suposa un reconeixent i servirà de record a Vicent Miquel i Diego. Per la seua part, Vicent Font, portaveu del grup socialista, va manifestar que sentia l’orgull de poble de comptar amb un gater com ell.

Vicent Miquel, qui va ser secretari general de l’Ajuntament de València durant molts anys, va explicar que ha volgut donar-li el nom de la seua mare, Rosario Diego, i fer-li així un homenatge a qui va ser una de les primeres dones del poble en estudiar una carrera universitària. Al respecte va parlar també de Donya Anita Diego, les dos amb el mateix cognom eren les que estudiaven en aquell temps.

A més, va tindre unes paraules de record per a la seua familia d’arrels gateres així com va rememorar moments de la seua infantesa viscuts al poble.

EXPEDIENT ALCALDE FERRANDIS

També va tindre paraules d’homenatge cap a l’alcalde Ferrandis, a qui, acte seguit es va aprobar iniciar l’expedient per nomenar-lo alcalde honorífic de la població. En este cas, es continua un expedient que es va inciar a finals de 2013 per concedir una distinció honorífica a qui fou alcalde de la República, Josep Ferrandis Ginestar. Durant el seu mandat, del 7 de març de 1936 al 2 de gener de 1937, un  moment convulse quan mataven a gent a tota la comarca, no va deixar que cap persona entrara a Gata a matar a cap veí del poble.

La comissió que posarà tota la informació per a declarar ALCALDE HONORÍFIC DE GATA a Josep ferrandis Ginestar "l’alcalde Ferrandis" tindrà com a instructor al portaveu socialiste Vicent Font. Ell mateixa va proposar al plenari que se li podria nomenar al parc del vial que connecta el carrer Sant Josep amb el nou pont, "Parc alcalde Ferrandis".

A la fotografia, Vicent Miquel i Diego amb la seua filla i la Corporació Municipal, després de l’acte de donació de la seua biblioteca.

FONT: Part del tex Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata. Foto: Premsa.

 LA PREMSA PARLA DE: la renúncia de l’alcaldessa de Gata

20140326223019-2014-03-25-21.08.54-copia.jpg

D'ací a deu dies, ple extraordinari de anuciar la renúncia i entrar el nou regidor

Tots els diaris que tracten notícies de la comarca donaven ja la notícia al migdia. La informació corria pels carrers de Gata com la pòlvora. Si recordeu, jo publicava a les 13,29 el comunicat de la renúncia de l’alcaldessa Ana María Soler. Vos pose el que titulen els diaris i caldrà fer les corresponents lectures de la renúncia o dimissió.

El diari digital LA MARINA PLAZA titulava: "Dimite la alcaldesa de Gata". I atenció al subtítol: "Ana María Soler (PP), enzarzada en un enfrentamiento con la dirección local de su partido, presenta su renuncia al cargo"; també estava aquest subtítol: "El comunicado oficial del ayuntamiento atribuye a motivos personales la decisión de la munícipe de dejar la Alcaldía". Ací teniu tot l’article:http://lamarinaplaza.com/2014/03/26/dimite-la-alcaldesa-de-gata/.

Per la seua part INFORMACIÓN donava la notícia per EFE/ALICANTE: "Renuncia la alcaldesa de Gata de Gorgos por motivos personales". Al subtítol donava una altra "pista" per al canvi real: "La renuncia de Ana María Soler abre un periodo de 10 días para convocar un pleno que designará al nuevo alcalde". Ací està l’enllaç:http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/03/26/renuncia-alcaldesa-gata-gorgos-motivos/1484096.html.  

Finalment el diari LAS PROVINCIAS (La Marina), que havia publicat ja en paper en la primera fulla tot el plenari de anit, actualitzava més encara amb la notícia de l’alcaldessa.

- De la dimissió titulava: La Marina. "Dimite la alcaldesa de Gata de Gorgos". Al subtítol: "La popular Ana María Soler asegura que su decisión obedece a motivos personales". Ací teniu l’enllaç:http://www.lasprovincias.es/20140326/comunitatvalenciana/marina/dimite-alcaldesa-gata-gorgos-201403261322.html.

- Del plenari d’anit, que resumia abans de tancar edició el que tenia que passar, titulava: "La Marina". "Gata de Gorgos se suma al rechazo a los sondeos petrolíferos en la costa valenciana". Al subtítol: "La alcaldesa destaca que un proyecto de esas características «nos afecta a todos» y tiene un «coste medioambiental muy elevado". Ací està l’enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20140326/marina/gata-gorgos-suma-rechazo-20140326.html.

A la fotografia, un moment del plenari d’ahir -últim ordinari de l’alcaldessa-.

FONT: diari digital "La Marina Plaza" i diaris "Información" i "Las Provincias de hui 26-3-2014. 

 ESTEM...A 15 DIES DE QUATRE ANYS DEL BLOG

Potser quan supere el blog les 400.000 entrades, es complixquen 4 anys de blog. Allò que va començar com una aventura, el segon diumenge de Pasqua de 2010, aquell 10 d’abril, hui traspassa els límits locals i és seguit per molta gent, no ja directament a la pàgina del CRONISTA DE GATA  (http://cronistadegata.blogia.com), sinó per mig del facebook, per a 830 amics ara mateix. Intente posar dia a dia cròniques dels aconteixements socials (hui per exemple amb l’òbit d’una centenària, la Tia Antonia), culturals (com el pròxim ralli fotogràfic de Foto Club Forat Gata, que es farà aquesta cap de setmana), esportius, imatges curioses, sèries històriques, com la que he fet recentment de "Els Estanquers" i a la que li resta encara l’últim capítol.

Però sobre tot, més de 1.400 fotografies antigues o també recents, velles i de altres temps. GRÀCIES A TOTES I TOTS per fer amb mi el blog. Al llarg d’aquestes dues setmanes aniré parlant-vos de l’aconteixement: quatre anys de blog el pròxim 10 d’abril de 2014.

 DE RUTA: els Cocons de Granot i la seua cisterneta

20140326224035-cocons.jpg

Seguim per les muntanyes del terme de Gata. Baixant cap a la partida Comes des de dalt de les Cases del Sobirà i a l’altura de la lloma del Notari, trobem alguns paratges càrstics molt singulars al terme de Gata. Són els denominats COCONS DE GRANOT. Perquè cocons?. Què són?. Són típics del relleu càrstic. Són cavitats que afloren a la superfície, que s’han format per la dissolució de la calcita. Sempre han estat molt considerats pels pastors que passaven amb els seus ramats per la zona, ja que de l’aigua que es preservava beurïent els animals. Perquè granot: Un granot és de la família dels anfibis, allí s’acurrucaria algun d’aquests.

Però, i que fa ahí un muntó de pedres?. Formen al voltant d’un cocó gran i profund la coneguda cisterneta dels Cocons de Granot. Sens dubte, un paisatge per a gaudir i per a sorprendre.QUÈ PASSA A L'AJUNTAMENT, DES DE HUI, AL RENUNCIAR L'ALCALDESSA DE GATA

20140326232515-2014-03-25-21.08.39.jpg

La pàgina de l’Ajuntament (també al facebook) té una nota curta, però aclaridora del què passarà ara. Diu textualment:

"Ana María Soler presenta la seua renúncia a l’acta de regidora de l’Ajuntament de Gata i com a alcaldessa del municipi.
Soler ha manifestat que ha estat una decisió difícil però que són motius personals els que l’han duta a prendre esta determinació.
Ara s’obri un període de 10 dies per convocar un plenari on presentarà esta renuncia i arranca la maquinària per designar nou alcalde."

Però coneguem què diu la legislació al respecte de una situació com aquesta, que -com he dit a migdia- no s’ha produit mai a Gata?.

Quin és el procediment per a la renúncia a la condició d’Alcaldessa i de Regidoria de Ana María Soler Oliver i quin serà el procediment a seguir per l’Ajuntament de Gata després de la dimissió?

La renúncia a la condició d’Alcaldessa -com és el cas de Gata- es regula a l’apartat 4ºart.40.4 Real Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel que s’aprova el Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, al assenyalar que "el Alcalde podrá renunciar a su cargo sin perder por ello su condición de Concejal. La renuncia deberá hacerse efectiva por escrito ante el Pleno de la Corporación, que deberá adoptar acuerdo de conocimiento dentro de los diez días siguientes". Es deu després procedir al nomenament del nou Alcalde o Alcaldessa conforme al que està establert en la legislació electoral, i devent-se celebrar la sessió extraordinària per a l’elecció nova, dins dels deu dies següents a l’aceptació de la renúncia per el Ple.

Per tant, la renúncia al càrrec de l’Alcaldessa s’ha iniciat hui dia 26 de març de 2014 -com diu el procediment- amb la presentació de l’escrit de renúncia, el qual deu presentar-lo en el registre general d’entrada de la Corporació i deu anar dirigit a l’Ajuntament Ple. A continuació, dins dels deu dies següents haurà de celebrar-se sessió de Ple, per a que per aquest òrgan s’adopte acord de CONEIXEMENT DE LA RENÚNCIA. El termini es conta en dies hàbils (de hui fins el 7 d’abril, d’acord amb el que està establert.

Esta sessió serà convocada per la pròpia Alcaldessa que presenta la seu dimissió, pues fins que se celebre la mateixa seguix ostentant el càrrec.

Una vegada tramitada la renúncia de l’Alcaldessa i celebrada sessió de presa de coneixement, queda vacant l’Alcaldia, devent asumir les seus funcions la primera Tinent Alcalde, que en el cas de Gata és la regidora María Teresa Signes Caselles, fins que prenga posessió el nou Alcalde o Alcaldessa.

Una vegada vacant l’Alcaldia, procedeix la celebració d’una sessió Plenària extraordinària per a l’elecció de nou Alcalde o Alcaldessa, que deurà celebrar-se dins dels 10 dies següents a l’aceptació de la renúncia per el Ple, amb els requisits establerts en la Legislació electoral. Deurà ser convocada per qui interinament ocupe el lloc de l’Alcaldessa; es a dir, l’Alcaldessa en funcions, que es la primer Tinent Alcalde. En cas de ren,uncia de qui ocupava el càrrec d’Alcaldessa, passa a ser automàticament candidat en l’elecció subsegüent per la llista a la que aquella pertanyia, qui figura en el lloc immediatament següent.

Paralel·lamente, -com també es produix ara- si a més l’actual Alcaldessa renúncia igualment a la seua condició de regidora, haurà de procedir-se a atribuir el càrrec de regidor vacant al candidat o, en el seu cas, al suplent de la mateixa llista a qui corresponga, atenent a la seu orde de col·locació, que en el cas de la llista del Partit Popular de Gata és Jesús Ángel Palacios Torres.

A la fotografia, un moment de l’últim ple ordinari que presideix l’alcaldessa Ana María Soler Oliver, el d’anit mateixa.

FONT: Legislació al respecte.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 27 DE MARÇ DE 2013

Dos fotografies antigues, una escolar i l’altra d’esport -tir de colom- precedien les notícies del dia. Estavem a 14 dies dels tres anys de blog, com hui ho estem dels quatre anys. Començava la inscripció per al IX Ralli Fotogràfic, enguany va davant perquè se celebra aquest cap de setmana, del 28 al 30. Donava a conèixer els actes de Setmana Santa i Pasqua. Gata i Sant Vicent, eren protagonistes del programa de festes de Teulada 2013. Un extens article explicava com anava l’aventura de Juan Miguel i Jacobo al Maroc Challenge 2013. Actualitzava la sèrie dels nostres carrers i places posant-ne tres: carrer Sol, Lluna i Nou.

 LA PREMSA...porta en primeres pàgines la renúncia de l’alcaldessa. El adéu de una alcaldessa

20140327202816-alcaldessa.jpg

Estava cantat. Hui tots els diaris que sovint pose més altres no tan corrents per a Gata, han eixit al carrer amb la notícia que ja donaven als seus digitals ahir des del migdia: la renúncia de l’alcaldessa. Versions n’hi ha per a tots els gusts i colors, algunes impressionants, de les que es diuen "fortes". Ja sabrem quan s’expliquen una o altres...

El diari LA MARINA PLAZA titula: "El adiós de una alcaldesa diferente". Al subtítol: "La dimisión de Ana María Soler por las luchas internas en el PP local ponen fin a casi siete años al frente del municipio" i "Algunas de sus peculiares decisiones, como la de apuntarse al paro al inicio de la legislatura, han marcado su paso por la política". Al mig de l’article titula: "Una renuncia en pleno conflicto interno del PP local". Ací teniu l’extens article que dona una de les versions que vos deia:http://lamarinaplaza.com/2014/03/26/dimite-la-alcaldesa-de-gata/.

Un altra versió completament diferent la que publica els diaris INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV: "Dimite la alcaldesa de Gata (PP) tras denunciarla un vecino por prevaricar" titula. Al subtítol: "Ana María Soler, que está enfrentada al presidente local de los populares, esgrime motivos personales para su renuncia. «No estoy imputada ni he malversado», afirma la edil dimisionaria". Resumix unes claus: "Las claves: La querella contra Soler, la edil que la sucederá en el cargo y otro concejal popular viene por su inacción por el ruido de un "pub", i "Compromís aboga por seguir trabajando desde la oposición y desactiva la posible moción de censura con el PSPV". Ací està l’enllaç a la notícia: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/03/27/dimite-alcaldesa-gata-pp-denunciarla/1484326.html.

Com sempre hi ha errades, a la secció de Benidorm/Marina Baixa (es veu que ara Gata està a la comarca veïna) del mateix diari es publica un curiós article amb foto inclosa: "El adiós. Se va en bici y envía un saluda a los alcaldes para anunciarles la dimisión". Ací teniu l’enllaç:http://www.diarioinformacion.com/benidorm/2014/03/27/adios-bici-envia-saluda-alcaldes/1484323.html.

El diari LAS PROVINCIAS, a la seua secció de la Marina, publica: "Las luchas internas en el PP de Gata de Gorgos abocan a la alcaldesa a presentar la dimisión". Al subtítol: "Ana María Soler renuncia también a su acta de edil y explica que se debe a «motivos personales surgidos tras una serie de circunstancias de difícil reflexión»". Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20140327/alicante/luchas-internas-gata-gorgos-20140327.html.

Finalment, també el diari EL PAÍS digital a la seua secció de la Comunitat Valenciana, titula: "Dimite la alcaldesa popular de Gata de Gorgos" i al subtítol: "El PP tiene seis ediles, el PSPV cuatro y el Bloc tres". La informació és de l’agència EFE. Ací està l’enllaç: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/03/26/valencia/1395839023_671449.html.

A la fotografia, una de les imatges institucionals de l'alcaldessa, procedent d'un programa de festes patronals.

FONTS: diaris LA MARINA PLAZA, INFORMACIÓN, LAS PROVINCIAS i EL PAÍS. Hui dia 27-3-2014.

 LA PREMSA TAMBÉ PARLA DE: la Cursa Popular a Gata

20140327221508-dscf7909.jpg

A més de la notícia del dia, hi ha també una fulla a LAS PROVINCIAS dedicada a la Cursa Popular de Gata. Titula: "Pous y Ferrer triunfan en la Volta a Gata". Al subtítol: "Las calles de la población se llenaron con más de 1.500 atletas en la prueba reina que disfrutaron de un buen recorrido y una perfecta organización". Ací està l’enllaç:http://www.lasprovincias.es/v/20140327/marina/pous-ferrer-triunfan-volta-20140327.html.

A la fotografia, un moment de la carrera gran del passat diumenge.

FONT: diari LAS PROVINCIAS de hui 27-3-2014.

 EL DOCV PUBLICA LA REDUCCIÓ DE CREMES I EL BOP PUBLICA EL SOU DE TRES REGIDORES

Les publicacions oficials també publiquen hui algun edicte que afecta al poble de Gata. Comence pel Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV). Es reduixen les cremes al camp. La Conselleria de Governació i Justícia publica una RESOLUCIÓ de 10 de març de 2014, de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Emergències, sobre reducció dels horaris aptes per a la realització de cremes.

La resolució diu que si analitzem que ens trobem en un dels hiverns més secs des que hi ha registres, hem de concloure que mantindre els horaris establits amb caràcter general, representa un greu perill per a la integritat de les nostres masses forestals. És per això que, tenint en compte la situació actual, es procurarà generar el menor perjuí possible a les activitats agropecuàries i forestals, i amb vista a aconseguir una major prevenció dels incendis forestals en les muntanyes o terrenys forestals de la Comunitat Valenciana, es considera convenient restringir l’horari diari de cremes fins que les condicions meteorològiques siguen més favorables

Per tant, queda restringit amb caràcter general i fins que no es resolga el contrari, en els terrenys forestals, en els contigus o amb una proximitat menor de 500 metres d’aquells, els horaris per a la realització de la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, així com la crema de canyars, canyissers o matolls lligada a algun tipus d’aprofitament ramader, queden delimitats al període horari comprés entre el trenc d’alba i les 13.30 hores.

Amb caràcter extraordinari, i únicament per raons fitosanitàries o altres motius d’urgència degudament justificats, es podran autoritzar cremes fora del període anterior, sempre que existisca resolució prèvia en eixe sentit d’esta Direcció General.

Restricció d’accions o activitats recollides en els plans locals de cremes i autoritzacions: Deixar en suspens, fins a nova orde, totes les accions o activitats recollides en els plans locals de cremes o en autoritzacions nominatives que contradiguen el que establix esta resolució.

Declaracions d’activitats, béns i drets patrimonials de tres regidores

Per altra banda, just hui -al dia següent de produir-se la notícia de la renúncia de l’alcaldessa, es publica al Butlletí Oficial de la Província (BOP) el contingut de les declaracions d’activitats, béns i drets patrimonials que han presentat en la Secretaria de l’Ajuntament de Gata de Gorgos les tres titulars dels càrrecs públics pels canvis durant l’exercici 2013, que són Ana María Soler Oliver, Angela Jane Dickinson i Magdalena E. Mengual Morata.

 

FONTS: DOCV i BOP dia 27-3-2014.

 EL DOCV PUBLICA LA REDUCCIÓ DE CREMES I EL BOP PUBLICA LES DECLARACIONS DE TRES REGIDORES

Les publicacions oficials també publiquen hui algun edicte que afecta al poble de Gata. Comence pel Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV). Es reduixen les cremes al camp. La Conselleria de Governació i Justícia publica una RESOLUCIÓ de 10 de març de 2014, de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Emergències, sobre reducció dels horaris aptes per a la realització de cremes.

La resolució diu que si analitzem que ens trobem en un dels hiverns més secs des que hi ha registres, hem de concloure que mantindre els horaris establits amb caràcter general, representa un greu perill per a la integritat de les nostres masses forestals. És per això que, tenint en compte la situació actual, es procurarà generar el menor perjuí possible a les activitats agropecuàries i forestals, i amb vista a aconseguir una major prevenció dels incendis forestals en les muntanyes o terrenys forestals de la Comunitat Valenciana, es considera convenient restringir l’horari diari de cremes fins que les condicions meteorològiques siguen més favorables

Per tant, queda restringit amb caràcter general i fins que no es resolga el contrari, en els terrenys forestals, en els contigus o amb una proximitat menor de 500 metres d’aquells, els horaris per a la realització de la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, així com la crema de canyars, canyissers o matolls lligada a algun tipus d’aprofitament ramader, queden delimitats al període horari comprés entre el trenc d’alba i les 13.30 hores.

Amb caràcter extraordinari, i únicament per raons fitosanitàries o altres motius d’urgència degudament justificats, es podran autoritzar cremes fora del període anterior, sempre que existisca resolució prèvia en eixe sentit d’esta Direcció General.

Restricció d’accions o activitats recollides en els plans locals de cremes i autoritzacions: Deixar en suspens, fins a nova orde, totes les accions o activitats recollides en els plans locals de cremes o en autoritzacions nominatives que contradiguen el que establix esta resolució.

Declaracions d’activitats, béns i drets patrimonials de tres regidores

Per altra banda, just hui -al dia següent de produir-se la notícia de la renúncia de l’alcaldessa, es publica al Butlletí Oficial de la Província (BOP) el contingut de les declaracions d’activitats, béns i drets patrimonials que han presentat en la Secretaria de l’Ajuntament de Gata de Gorgos les tres titulars dels càrrecs públics pels canvis durant l’exercici 2013, que són Ana María Soler Oliver, Angela Jane Dickinson i Magdalena E. Mengual Morata.

 FONTS: DOCV i BOP dia 27-3-2014.ÚLTIMA HORA, ATENCIÓ IMPORTANT: COMUNICAT DEL GRUP MUNICIPAL I PARTIT POPULAR DE GATA

20140327232038-ppgata.jpg

A les 21.12 he rebut per correu electrònic el comunicat de última hora que fa el GRUP MUNICIPAL I DEL PARTIT POPULAR DE GATA DE GORGOS. Ací el teniu tot complet i textualment:

"COMUNICAT DE PREMSA DEL GRUP MUNICIPAL I DEL PARTIT POPULAR DE GATA DE GORGOS.

Davant les diverses informacions aparegudes en els mitjans de comunicació front la dimissió de l’Alcaldessa de Gata de Gorgos, el grup municipal del PP i el Partit Popular de Gata de Gorgos volen comunicar a tota la ciutadania el següent:

1. Agraïr i reconéixer-li a Ana Ma Soler Oliver la tasca realitzada com a Alcaldessa de Gata de Gorgos, durant els anys de govern.

2. Els motius pels quals l’Alcaldessa ha presentat la seua renúncia, estan exposats en el comunicat, sent aquests de caràcter personal. Per tant, qualsevol altra explicació diferent als motius esmentats per la senyora Ana María Soler, són pures especulacions produïdes per fonts alienes al nostre entorn que només busquen fer malbé la nostra unitat.

3. En aquesta nova etapa que se’ns ha presentat i amb la finalitat de seguir treballant pel nostre poble, la nostra candidata per a la propera sessió d’investidura a l’Alcaldia serà Ma Teresa Signes Caselles.

4. El Partit Popular seguirà treballant per a millorar el benestar i la qualitat de vida del nostre poble des la responsabilitat i la il.lusió.

Gata de Gorgos, 27 de març de 2014."EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA ARRIBA A LA RODONA XIFRA DE 400.000 VISITES

20140328223024-400-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ COMMEMORATIVA MÉS GRAN PUNXANT ACÍ)

La renúncia de l’alcaldessa dispara el nombre de visites

El blog ha arribat aquest migdia de divendres 28 de març de 2014 a la bonica xifra de 400.000 visites. Ara en té unes quantes més. Estem a 13 dies del quart aniversari del blog. El blog també compta amb més de 430 amics al facebook. És important aquesta xifra i aixina deguem considerar-la.

Fins a fa cinc dies anana el compte més espai, però la situació política municipal, amb la renúncia de l’alcaldessa ha fet disparar el nombre de visites, superant-se de seguida les 400.000. 

Si fem història de 100 en 100 per mil, el 25 de març de 2012 es van complir 100.000 visites. El 5 de març de 2013 eren 200.000 visites les que tenia el blog, una altra fita assenyalada. El 13 d’octubre de 2013 feia les 300.000 visites el blog.

És tot un goig, donada la gran aceptació que té el blog. Només vull felicitar a tots, usuaris i usuàries del blog, visitants de dins i de fora, que cada dia s’impliquen més en el blog entrant, comentant, facilitant fotografies antigues i dades curioses. A totes i tots MOLTÍSSIMES GRÀCIES, hui amb més raó.

Dir-vos que 400.000 és una xifra rodona, és una xifra molt bonica i com sempre dic...a seguir.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 28 DE MARÇ DE 2013:

El blog arribava a les 208.000 visites. Era el Dijous Sant. Com heus vist a l’entrada anterior ara ja són un poc més de 400.000. Estavem a 13 dies de l’aniversari del blog, igual que hui. A "Imatges curioses" posaven el Sant Sepulcre i la llegenda: "Tot preparat per al Sant Soterrar de demà". El carrer 10 era el Teulada. A "Sabieu...? descobríem que en 1826 Gata tenia una contribució de 15.974 reals.

 ANIT, XERRADA SOBRE ELS JOVES I LES XARXES SOCIALS, ORGANITZADA PER LA PARRÒQUIA

20140328224300-xarxessocials.jpg

Ahir de vesprada, a les 20 hores, es va celebrar als locals parroquials "Verge del Carme" una xerrada a càrrec de Javier Flores, sobre els joves i les xarxes socials. Tots els assistents, que en van ser molts, vasn coincidir que va ser una xerrada magnífica, la que el ponent va donar, molt ben exposat, mostrant el món en el qual els nostres fills estan movent-se i nosaltres desconeixem.

FONT: Foto i text, parròquia Gata.LA PREMSA PARLA DE...l’entrevista amb el president del Partit Popular a Gata, Antonio Pons

20140328224854-antoniopons.jpg

Sobre la renúncia de Ana María Soler Oliver com alcaldessa i regidora

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) porta un article que es desprén de l’entrevista feta al president del Partit Popular Antonio Pons al respecte de la renúncia de Ana María Soler Oliver com alcaldessa i regidora. Titula l’article Rosa González: "La Marina. Pons niega luchas internas en el PP de Gata y alaba la gestión de Soler". Al subtítol: "El presidente local de los populares asegura que ni la exalcaldesa ni él tienen intereses urbanísticos y que su relación es buena".

A la portada del diari en paper publica una fotografia de Pons, dins no. Ací teniu l’enllaç a tota la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20140328/marina/pons-niega-luchas-internas-20140328.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS 28-3-2014.

 ANIT, XERRADA SOBRE GOVERNS LOCALS, ORGANIZAT PER COMPROMÍS PER GATA

20140328225924-alcaldemuro.jpg

Ahir per la vesprada, a les 20 hores, es va fer una xerrada, dins del cicle que s'encetà amb el comerç local, organitzada per Compromís per Gata. Va parlar Rafa Climent, alcalde de Muro d'Alcoi, qui va explicar en que consisteix i com apliquen al seu poble "l'Economia del Bé Comú", regida per uns principis bàsics que representen valors humans: confiança, honestedat, responsabilitat, cooperació, solidaritat, generositat, i compassió. La temàtica d'anit era "el govern local".

FONT: text i foto grup Compromís per Gata (pujat al facebook).DILLUNS DIA 31, A LES 13.30 HORES, PLENARI EXTRAORDINARI I URGENT. Es donarà compte de la renúncia de l’alcaldessa

20140328230703-2014-03-25-21.08.54.jpg

Serà un plenari històric i insòlit, com estan siguent tots els tràmits polítics que estan donat-se aquests dies, des de que el dia 26, dimecres, pel matí l’alcaldessa Ana María Soler Oliver anunciara que renunciara al càrrec.

Dilluns dia 31 de març, l’últim dia del tercer mes de l’any 2014, es farà a les 13.30 hores, el plenari extraordinari i urgent al saló de sessions de la Casa Consistorial de Gata.

L’orde del dia serà el següent:

1r.- PRONUNCIAMENT DEL PLE SOBRE LA URGÈNCIA DE LA SESSIÓ .

2n.- Pressa de coneixement de la renúncia de Dª ANA MARÍA SOLER OLIVER, del càrrec d’Alcaldessa d’este Ajuntament, així com del càrrec de regidora.

A la fotografia, l'últim plenari ordinari fet el dimarts d'aquesta setmana

FONT: Text: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.
RECORDEM LA VOLTA POPULAR EN VÍDEO (fet per Vicent Esteve d'Oliva)

20140328232118-voltagatavideo.jpg

Els que no estiguereu, els que no sabeu que es va fer, els que no participareu. Ahí teniu un resum en vídeo, molt ben fet d'un dels corredors Vicent Esteve d'Oliva. Anava corrent i anava filmant. 9 minuts i 14 segons pels carrers i camins de Gata. Ells el va pujar ahir a youtube i la veritat és que gaudir del "passejet" val la pena. Ací teniu l'enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=kAFccCeXqJk.

A la fotografia, una imatge capturada del mateix vídeo.

FONT: vídeo pujat a Youtube per Vicent Esteve.ANEM DE RALLI FOTÒGRAFIC !! De hui al diumenge, X edició, organitzat pel Foto Club Forat de Gata

20140328232821-cartellrallyfoto.jpg

El poble de Gata celebra aquest cap de setmana el ja clàssic i tradicional Ral.li Fotogràfic, que complix enguany la dècima edició i que està organitzat pel Fotoclub Forat en col·laboració amb l’Ajuntament.

La concentració s’ha fet hui divendres a les 20 hores a l’Edifici Polivalent Juvenil. Allí s’haurà lliurat la documentació i presentats els objectius. A partir d’eixe moment s’ha iniciat el ralli fins les 14.00 hores de demà dissabte dia 29, en que es tindran que presentar les fotos. Diumenge a les 12 hores a la sala de conferències d’eixe edifici es lliuraran els premis, després de visualitzar totes les fotos. Haurà guardó per a la millo col·lecció, la millor foto de tema obligatori i la millor foto presentada al concurso. 

Des de l’organització d’esta Xª edició del Ral.li de Fotografía de Gata s’havia posat molt il·lusió en que fora una edició ESPECIAL. Primer, perquè suposa la consolidació d’una activitat que des del moment de la seua creació ha merescut de tot l’esforç i atenció d’ells, però a més perquè ja no és una activitat del fotoclub, és una activitat que ha merescut el reconeixement i recolzament de tots els amants de la fotografia que l’han conegut i vivit.
L’organització s’ha vist saturada per les inscripcions i si en un primer moment volien que foren sols 60, han tingut que ampliar a 75 participants davant la demanda.
Així, que ja ho sabeu, si vegeu a gent del poble i forasters màquina i trípod en mà, sapigueu que són del concurs, del ralli.
FONT: cartell i text, organització.

 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 29 DE MARÇ DE 2013:

Era Divendres Sant. A Imatges curioses veíem records de la mort de Jesús. El carrer que publicava era el carrer Signes. El Via Crucis popular al Calvari comprenia dos articles. La processó del Sant Soterrar, un sols. La resta al dia següent. Dos fotos antigues, una de festes patronals i altra, com no, del 17 d’octubre de 1997, quan el Crist del Perdó va ser portat de l’església a l’ermita.CAL RECORDAR: A LA MATINADA, CANVI D'HORA (LES 2 POSAREM LES 3)

20140329105513-canvihora.png

Un fenòmen d'ajust per al temps es produirà aquesta matinada pròxima. Com tots sabeu -jo sols recorde-, a les 2 hores tindrem que posar els rellotges a les 3, és a dir, avançar-los una hora. Sabeu des de quan ve eixa rutina, que quasi sempre es produix l'últim diumenge del mes de març?. Des de 1974 s'avança el rellotge per aprofitar millor la llum solar i gastar menys electricitat. Notarem que es fa de nit més tard i aprofitarem més hores de llum.

Recordeu-se'n ¡, canvieu els rellotges. Casos curiosos hi haurpa, com sempre. N'hi ha gent que el porta ja de l'altyre canvi; els més majors, quan se'n van a dormir l'avancen, a vegades a les deu de la nit del dissabte.IMATGES CURIOSES: què ha passat esta nit a la plaça de l'església?

20140329111946-fotoclub.jpg

Tu, pareixia que havia passat alguna cosa!!. Tota la plaça plena a les 2 de la nit?. Càmeras per terra!!. Tot eren preguntes i admiracions que tenen sols una resposta. El tema obligat del X Ralli Fotogràfic de Fotot Club Forat de Gata era la plaça, el campanar, l'església. Imatge curiosa la que ens presenta la fotografia de l'Ajuntament de Gata.

A les dos de la nit la plaça de l'Esglèsia presentava aquest aspecte tan singular. Des de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Gata volen agraïr al fotoclub aquesta iniciativa ja que cada any, a l'acabar el ralli, gaudim d'unes imatges de Gata espectaculars. Moltes gràcies i ànim a tots els participants, que en són vora 80, desbordant tota provisió...Ah!!...i seguixen pel poble màquina, motxila i trípode en mans. Aniran després de dinaeta i a la tasca de nou. Demà a les 12, l'acte de presentar totes les fotografies i conèixer els guanyadors.

FONT: foto Ajuntament de Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 30 DE MARÇ DE 2013:

Publicava la segona i última part de la processó del Sant Soterrat, celebrada el dia d'abans. Ja tornaven a casa Juan Miguel i Jacobo, paarticipants gaters al ralli Maroc Challenge. I canviaven l'hora. Enguany un dia abans. El carrer que tocava a la sèrie, carrer Calvari.ÈXIT DE PARTICIPACIÓ AL X RALLI FOTOGRÀFIC DE GATA ( I )

20140330161016-compofotos1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Edició especial amb 79 participants

El guanyador absolut: José Guillém de Pedreguer

Millor foto de tema obligat, Jaume Boronat; millor foto del ralli, Jaume Caselles; segon millor col·ecció, José Antonio Vives Llobell

Diplomes als quatre participants en les deu edicions

La X edició del RALLI FOTOGRÀFIC, organitzat pel Foto Club Forat de Gata, patrocinat per l'Ajuntament (regidories d'Educació i Cultura) i amb la col·laboració de Ale-Hop, ha tingut aquest migdia un colofó brillant. S'han unit sentiments, alta participació, records de les altres edicions, grans fotògrafs, nou local, tot a una.

Al final de l'edició el guanyador absolut del X concurs ha sigut JOSÉ GUILLEM de Pedreguer.

Vos dic més a la següent entrada.

A la composició fotogràfica, moments de l'acte de revisió de tots les fotografies i lliurament de premis, així com premis especials del X aniversari.JOSÉ GUILLEM, GUANYADOR ABSOLUT DEL X RALLI FOTOGRÀFIC DE GATA ( II )

20140330163034-compofotos2.jpg

L'acte de cloenda i lliurament de premis de la X edició del RALLI FOTOGRÀFIC del Foto Club Forat de Gata, ha omplit de gent la sala de conferències del nou centre polivalent. Ha conduit l'acte, com és habitual, Miguel Ángel Serra. Primer, s'han presentat els últims treballs de dos gran fotògrafs convidats José Beut i José Benito Ruíz. A continuació,. s'ha obsequiat a tots els presents amb un resum molt graciós dels guanyadors de les deu edicions.

Serra ha fet un compendi dels deu anys i ha dit que l'arxiu que deixen és de 4.500 imatges de Gata. Els participants s'han triplicat i si a la primera edició va començar amb 23 aquesta ha sigut de 79. Cada edició ha tingut un guanyador diferent. Quatre participants, tres d'ells gaters, han estat a les deu edicions. Després s'han passat les més de 800 fotografies, algunes d'ells impressionants i espectaculars.

A continuació, s'ha fet pública la millor fotografia del tema obligat, del concurs, que era la plaça de l'església. El seu autor ha sigut gater -el vicepresident del fotoclub local- JAUME BORONAT.

La millor fotografia del concurs ha recaigut en un guanyador d'una altra edició: JAUME CASELLES.

La segon millor col·lecció ha sigut per a JOSÉ ANTONIO VIVES LLOBELL, de Xàbia.

El guanyador absolut, millor col·lecció del concurs, ha sigut JOSÉ GUILLEM de Pedreguer.

A la fotografia superior, lliurant-li el premi al guanyador absolut i l'homenatge del fotoclub a Pepe Mengual i Miguel Ángel Serra.X EDICIÓ DEL RALLI FOTOGRÀFIC I MÉS DE 4.500 FOTOGRAFIES DEL POBLE DE GATA ( i III )

20140330174304-dscf8214.jpg

Es pot resumir amb aquestes dues premises. Ja són deu els concursos i ja són més de 4.500 fotografies d’arxiu fotogràfic per al poble

L’última part de l’acte de cloenda del concurs ha estat la més emotiva, la més significativa. Els membres del club han volgut premiar la dedicació, l’atenció, el carinyo especial que li han posat des del primer dia, les ànimes del club i del concurs. Miguel Ángel Serra i el president Pepe Mengual, han estat obsequiats amb una placa pels seus mateixos companys. Enm les seues paraules breus, Pepe Mengual s’ha emocionat, els participants posats en peu han aplaudit la tasca dels deu anys d’aquests dos "figures de la fotografia del poble de Gata", que any rere any sacrifiquen el seu desig de col·laborar en pro de que el concurs ixca tot brodat, com aixina passa.

Com a conclusió, vos pose -en castellà tal qual ell ho ha escrit per a tots- les paraules del president de Fotoclub Forat de Gata, Pepe Mengual, que fa una crònica del concurs:

 

"JOSE GUILLEM gana la Xª Edición del ral.li "Fotoclub Forat".

Jose Guillem se convertía hoy en el ganador de la Xª edición de ral.li "Fotoclub Forat".

Una edición que arrancaba el pasado viernes con un listado de 79 inscritos dispuestos a buscar las mejores imágenes, todo un reto tanto para los participantes como para la organización....
En el acto de inicio se dieron a conocer los "objetivos" a fotografiar, así como las zonas por donde iba a discurrir el ral.li, que este año tenia como tema como parte central "La Plaza de la Iglesia" de Gata.
En este mismo acto los compañeros que desde Soria se habían acercado a conocer y profundizar en este tipo de actividades nos ofrecieron un bonito audiovisual invitándonos a conocer su proyecto "Fotografiando Soria" el cual podéis seguir en su portal de facebook.

La jornada del sábado arrancaba con un día gris y plomizo que complico bastante la labor de los fotógrafos, pero que estuvieron por encima de las dificultades consiguiendo tomas muy interesantes. Al mediodía se procedía a la descarga de imágenes y daba comienzo la labor del jurado que tenia que valorar 600 fotografías, labor esta que se prolongó hasta aproximadamente las 5 de la madrugada.

Para la jornada del domingo la organización tenia preparada una pequeña sorpresa para los participantes, un audiovisual de las nueve ediciones anteriores que entrelazaba notas de humor en reconocimiento a los ganadores de cada edición con la visualización de algunas de las mejores imágenes que se han venido presentando a concurso. Al mismo tiempo un reconocimiento a quienes han participado en estas diez ediciones, Alba García Pin, Jaume Boronat, Jaume Caselles y Ramón Mulet. También se pudo disfrutar del trabajo de dos grandes profesionales como son Jose Beut y José Benito Ruiz, que con sus trabajos aportaron un extra de calidad al acto, y a los que queremos agradecer su implicación y apoyo tanto al acto en si, como al club en general.
A continuación se proyectó un vídeo con los trabajos presentados la jornada del sábado y se dieron a conocer los ganadores, merito que recayó en JAUME BORONAT en la categoría de "Mejor foto Tema Obligado", JAUME CASELLES se llevaba el premio a la "Mejor Foto del Ral.li", la segunda mejor colección se la llevaba JOSE A. VIVES, la mejor colección y ganador absoluto resultó JOSE GUILLEM, a todos ellos nuestra ENHORABUENA por el trabajo realizado. Todavía quedaba una pequeña sorpresa, pero esta vez era desde los socios del club hacia quienes año tras año asumen el papel de "organizadores" y que resulto muy emotivo.

Llega pues el momento de cerrar esta edición y sacar conclusiones.
La primera es agradecer a todos los aficionados y apasionados de la fotografía tanto de la Marina Alta como de otros lugares que se han implicado en este proyecto, el apoyo que nos han brindado, su confianza y amistad. Agradecer al M.I. Ayuntamiento de Gata de Gorgos el que año tras año apueste por que este proyecto siga creciendo. Mención especial merece ALE-HOP que con su patrocinio y apoyo nos aporta la confianza para preparar nuevos retos, muchísimas GRACIAS.

GRACIAS A TODOS, nos vemos en 2015 en lo que será la XI Edición del Ral.li "Fotoclub Forat" y en la que empezamos a trabajar desde mañana mismo."

 

A la fotografia que tanca els tres articles dedicats al concurs, el grup de guanyadors, guardonats i col·laboradors.IMATGE CURIOSA: tota la plaça vella buida de cotxes...i de persones

20140330175309-placavellabuida.jpg

Aprofitant que la plaça vella o Plaça de l’Església estava buida de cotxes, amb motiu del ralli fotogràfic, divendres i dissabte, ja que la plaça, església, cases i temple, eren el tema obligat dels 79 participants, vaig captar aquesta imatge, que poques vegades es veu aixina, buida de cotxes, senyals i persones. Com apreciareu, el cel estava encapotat, gris, però això ajudava també als concursants a traure tots els contrastes i colors possibles combinant-los amb el color cel plomís.HUI, S'HAN FET ELS TRADIJOCS A ORBA

20140330200149-tradijocs.jpg

Hui, diumenge dia 30 de març, s’han celebrat al poble de ORBA els IX Tradijocs de la Marina Alta, que organitza el CEMA i els ajuntaments participants entre ells el de Gata. Un total de 460 xiquets i xiquetes de 16 poblacions diferents s’han concentrat a Orba, per a fer un dels esdeveniments esportius a nivell escolar mes important de la comarcal. Encara que no és competitiu els participants aprenen mentre juguen als jocs i modalitats mes tradicionals.

S’ha jugat a Pilota, Mocador, Cementeri, Boletes, Birles, Sambori, Trompa, Ralleta, a banda de encetar una de les novetats d’enguany els jocs del món,  on col·lectius d’escolars procedents d’Alemanya i el Marroc han mostrat els jocs tradicionals de les seues terres. Des de les 9 hores, tot el matí els xiquets i xiquetes han jugat, han aprés i han gaudit dels Tradijocs 2014.

A la imatge, la delegació gatera amb la regidora Dora Caselles.VENEN DOS FESTOTES: FOGUERILS I BERENAR DE PASQUA

20140330211727-doscartellsdinars.jpg

Publique els dos cartells que donaran vida a dos celebracions paregudes, i pròximes en el temps. D'ací a dos diumenges, el dia 13 d'abril, que serà DIUMENGE DE RAMS, la COMISSIÓ DE FESTES PATRONALS té previst organitzar un DINAR POPULAR a l'antic camp de futbol "Les Sorts". Serà paella, beguda i postre. Sabeu que a Gata eixe dia sempre hi ha costum d'eixir al camp, de celebrar, de fer ELS FOGUERILS. Una bona ocasió per a juntar-se amb els amics, coneguts, veïns i tota la gent festera.

I en dos diumenges més, el SEGON DIUMENGE DE PASQUA, vindra un altre DINAR POPULAR, el típic també a Gata BERENARET DE PASQUA. En aquest cas són variats els organitzadors: la Penya Barcelonista de Gata, la Colla de Dolçainers i tabaleters de Gata, el Grup de Danses La Llata i l'Ajuntament. Serà a la pista coberta de l'escola i actuaran el conegut i ja expert en este dia PEP GIMENO "BOTIFARRA" i el grup PAS DE QUATRE.

FONT: Cartells anunciadors dels dos events festius.LLOANCES PER A L'ORGANITZACIÓ DEL X RALLI FOTOGRÀFIC DE GATA

20140330212646-fotoplacarainer.jpg

Aprofite aquestes declaracions d'intencions, de lloança cap a l'organització del Ralli Fotogràfic per a copiar-vos textualment el que ha dit i pensat un dels participants, RAINER BROCKHAUS, qui va fotografiar com vegeu la Plaça de l'Església, que era el tema obligat.

Rainer diu:

"Este fin de semana, el Fotoclub Forat de Gata de Gorgos ha celebrado la décima edición de sus rallis fotográficos dentro del término de su pueblo. Para mi ha sido un placer poder participar. He encontrado una organización perfecta y un ambiente lleno de emociones y amistad. Desde del primer momento la ilusión y las expectativas subían al máximo nivel. Durante el final de la introducción estaba inquieto por tener tantas ganas salir a la calle y empezar el ralli.

¿Ralli? Si, porque realmente es un doble deporte: Tenía que elegir 6 diferentes obectivos (de 12) mas un tema libre y un tema obligatorio para fotografiar en un tiempo limitado. Hay que caminar mucho, tumbarse, levantarse, valorar cada foto, correr al próximo punto… Yo al final estaba hecho polvo, me dolía todo el cuerpo y aunque no estaba muy contento con mis fotos sentía una satisfacción de poder llegar al final con las fotos necesarias y cumplir todos los requisitos.

Tenía la posibilidad de conocer nuevos sitios tan bellos cerca de mi casa que voy a volver a visitarlas. Todavía no puedo desconectar de esta fantástica experiencia. He disfrutado como un niño. Y hoy en el acto final hemos visto todas las fotografías y realmente es sorprendente esta calidad que mis compañeros y amigos han sacado directamente de la cámara. Mi máximo agradecimiento al los organizadores y en especial a Pepe Mengual quien estaba capaz despertar mi ilusión a esta maravillosa actividad, a la fotografía."

Tot un agraïment i un reconeixement per al Fotoclub Forat de Gata.

FONT: Foto de Rainer Brockhaus, participant en el Ralli Fotogràfic Gata de hui diumenge 30 de març.CAL RECORDAR-HO: HUI DILLUNS 31, PLE EXTRAORDINARI

L'alcaldessa Ana María Soler Oliver dona compte de la seua renúncia

Ja ho vaig anunciar dies enrere. A les 13.30 hores de hui, dilluns 31, últim dia del mes de març, serà el ple extraordinari i urgent. La, fins a hui, alcaldessa de Gata Ana María Soler Oliver, donarà coneixement al Plenari  de la seua renúncia al càrrec.

Així diu l’orde del dia:

1r.- PRONUNCIAMENT DEL PLE SOBRE LA URGÈNCIA DE LA SESSIÓ .

2n.- Pressa de coneixement de la renúncia de Dª ANA MARÍA SOLER OLIVER, del càrrec d’Alcaldessa d’este Ajuntament, així com del càrrec de regidora.

FONT: Text: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.
ANA MARÍA SOLER OLIVER S'ACOMIADA DELS CÀRRECS D'ALCALDESSA I REGIDORA DE GATA

20140331155320-ana1.jpg

Els tres grups coincidixen en el respecte per la decisió presa i el agraïment per la tasca desenvolupada

Oficialment, Ana María Soler Oliver és ja exalcaldessa de Gata i, per tant, segons la legislació oficial, des de hui dia 31 de març de 2014 passa a ser alcaldessa en funcions la primer tinent MAITE SIGNES CASELLES.

El plenari en el qual Soler donava compte al plenari, una vegada admesa la urgència del mateix, s’ha celebrat a les 13.30 hores i ha durat uns 15 minuts. L’expectació de la premsa era màxima, tots els representants de la mateixa han acudit a fer-li les últimes fotografies de alcaldessa a Ana María Soler i esperant que ferà un discurs, la qual cosa no s’ha produit del tot. "Per cortesia" com ha dit Soler els portaveus dels tres grups han coincidit en el RESPECTE PER LA DECISIÓ i AGRAÏMENT PER LA TASCA FETA PER AL POBLE de Ana María Soler Oliver.

El portaveu de Bloc Compromís, Maties Monfort, ha comentat que "aquestes decisions sempre són doloroses" i cal respectar-les. El meu reconeixement i respectar el valor per la decisió presa".

El portaveu socialista Vicent Font s’ha sumat a les paraules de Monfort i ha mostrat la seua amistat i apreci la que fins a migdia ha sigut l’alcaldessa de Gata en set anys. Font li ha desitjat a Soler "molta sort i que ja saps on en tens".

La portaveu del grup popular Maite Signes ha dit que "mai una renúncia és agradosa, ni còmoda". Davant la llibertat de les persones, devem tindre el màxim respecte. Signes ha valorat la "entrega incondicional amb un estil de fer política i de fer poble" de la exalcadessa Ana María Soler. Signes ha acabat dient que en política no és un adéu sinó un canvi de posició.

Després, ha tancat la sessió Soler disculpant-se davant els seus companys de corporació si no els havia avisat a tots el passat dia 26. Ana Mari ha assenyalat que "mai ha tingut contrincants, perquè els tretze hem estat units per a treballar per al poble. Ha tingut Soler també paraules de disculpes per al veïnat de Gata perquè havia fet el projecte de quatre anys i lamentava "haver-les defraudat".

Ara, seguix la maquinària política local. Potser encara aquesta setmana es podria fer el següent plenari extraordinari per a prendre possessió el següent en la llista del Partit Popular, que és Jesús Ángel Palacios Torres i també es tindrà que elegir nou o nova alcalde o alcaldessa per a la resta de legislatura, poc més d’un any.

A la fotografia, detall del plenari de hui a migdia.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 31 DE MARÇ DE 2013:

Aquell dia era Diumenge de Pasqua. Manaven els costums i les tradicions. Dia gran per a l’església. L’article era: "Hui és Diumenge de Pasqua: Tradició i costums. Encontre, mona i berenaret". Altre article parlava de l’Encontre Pasqual de la Verge María i el Crist Resucitat. Les imatges eren de la Plaça de l’Església.

 ELS GATERS ALBA GARCÍA, RAMÓN MULET I JAUME BORONAT HAN PARTICIPAT EN ELS DEU RALLIS FOTOGRÀFICS DE FOTOCLUB FORAT DE GATA, junt amb Jaume Caselles

20140331210307-compofotos2-2-.jpg

José Guillem guanya el X Ral·li Fotogràfic de Gata, Boronat fa la millor fotografia del tema obligat

Ja avançava ahir el esdeveniment cultural i lúdic que va tindre lloc aquest cap de setmana. Els gaters van tornar a ser protagonistes en aquesta edició, guanyada pel pedreguer José Guillem.

Guillem va guanyar el premi a la millor col·lecció del X Ral·li fotogràfic de Gata organitzat pel Fotoclub Forat de Gata amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Gata i Alehop. La segon millor col·lecció va ser la presentada per José Antonio Vives Llobell de Xàbia.

A més el gater JAUME BORONAT s’emportà el premi a la millor fotografia del tema obligat i Jaume Caselles, a la millor fotografia del concurs. Els dos fotògrafs són històrics del ral·li, ja que a més, van rebre un diploma commemoratiu per la seua participació en les deu edicions, juntament amb altres dos gaters, la gatera ALBA GARCÍA i el també gater RAMÓN MULET. Els quatre els teniu a la imatge de baix de la composició.

Els premis es van lliurar pel regidor de Cultura, Juan Pedrós;  el president del Fotoclub, Pepe Mengual i el membre del jurat, Miguel Angel Serra (que tots dos també van ser homenatjats per seus companys del fotoclub), així com pels dos invitats, grans fotògrafs, en un acte que va tindre lloc a la sala d’actes de l’Edifici Polivalent Juvenil.

FONT: Text i la foto superior Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.GATERS A LA PERIMETRAL 3.0 DE BENISSA. EL GATER JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES ARRIBA EL 16

20140331220225-vtesalvafills.jpg

La família Salvá Boronat, pare i tres fills, participen i fan tot el recorregut de la marató i mitja de muntanya

El millor gater classificat va ser JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES

Dissabte dia 29 es va celebrar la marató i mitja de muntanya de Benissa, coneguda popularment com la Perimetral 3.0, que va creuar per terrenys dels termes municipals de Benissa, Xaló, Senija i Gata, fins a fer un total de 63 kilòmetres. La prova començà a les 6 del matí. Tot una aventura atlètica, que organitzava per tercera vegada el Club de Muntanya Margalló de Benissa. El guanyador absolut de la prova va ser el veterà Juan Argent Payá del S.M. Marathon Crevillent., amb un temps de 6 hores, 54 minuts i 51 segons.

L’article recull la carrera dels gaters que van participar. El millor gater classificat va ser JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES, amb un temps de 7 hores, 56 minuts i 23 segons, arribant al lloc 16. Al lloc 34 va arribar ANTONIO CAMPOS TORRES, amb un temps de 8 hores, 15 minuts i 14 segons. Al lloc 52 arribà VICENT MULET DIEGO amb un temps de 8 h., 45 m., 43 s. del Gata de Gorgos Trail. Al lloc 61 quedà FRANCISCO PEDRO PEDRÓS (8,57’,19’’). Al lloc 96 va entrar JUAN MANUEL CASTILLO CERVERA (9,18’,48’’). Al lloc 99 entrà LLUÍS IBÁÑEZ MIRALLES (9,19’,46’’). El 109 arribà JAUME SALVÁ TORRES. El 124 fou FERNANDO ARABÍ ARABÍ. Al lloc 191 entrava JOSÉ FRANCISCO SALVÁ RODRÍGUEZ. El 192 arribà RAFA MARTÍNEZ SARRIÓ. Al lloc 200 va arribar MATÍAS SALVÁ BORONAT. Al lloc 284 entrava PAU PEDRO FORNÉS. El 301 va ser XAVIER MULET LEYDA i el 302 ANTONIO JOSÉ PEDRO FERRER.

Com a nota curiosa i anecdòtica, cal assenyalar que els gaters pare VICENT SALVÁ BOLUFER i dos fills DANIEL i JOSÉ IGNACIO SALVÁ BORONAT tancaven la prova dels llocs 452 a 454 i un temps de 14 hores, 52 minuts i de 30 a 33 segons. Lògicament anaven junts, acabaren la prova i resistiren tot el temps d’aquesta dura però experimentada marató i mitja de muntanya.

A la imatge, Vicente acompanyat dels tres fills: José Ignacio,  Dani i Matías. Font: facebook.

FONT: classificacions "mychip". http://www.mychip.es.PRIMERES REACCIONS, LA PREMSA...JA PARLA DEL FINAL DEL GOVERN DE L'EXALCALDESSA ANA MARÍA SOLER OLIVER

20140331225032-ultimpleanamari1-2-.jpg

El primer diari que ho fa és LA MARINA PLAZA, al ser digital. Un  article de Sergi García, que no té perdua per tot el que diu. Titula: "La alcaldesa admite que se va "presionada" y lamentando la falta de apoyo de su partido, el PP". Al subtítol: "Ana Maria Soler formaliza su marcha en un pleno extraordinario y deja patenta que tras su renuncia están las tensiones internas en el Partido Popular". Posa un titular a les declaracions al plenari de cada portaveu: "Vicent Font (PSPV): “Todo va a seguir igual”. Maties Monfort (Bloc-Compromís): “Es una decisión siempre dolorosa” i Maite Signes (PP): “Siempre ha dado lo máximo con un estilo propio”. Recull l'article després tota una bateria de preguntes, l'entrevista que la premsa li ha fet després del plenari. L'article titula: "Ana María Soler: "Soy pepera, pero no me hace falta un cargo para trabajar por el pueblo".

Llegiu aquest important article, que diu moltes coses: http://lamarinaplaza.com/2014/03/31/la-alcaldesa-admite-que-se-va-presionada-y-lamentando-la-falta-de-apoyo-de-su-partido-el-pp/.

FONT: diari digital LA MARINA PLAZA de hui mateix, 31-3-2014.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris