Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Junio de 2014.

ENTREM AL MES DE JUNY, CELEBRACIONS I FESTETES...

20140602120553-sant-joan-2014-rectificat-5-.jpg

Comunions, festes del Corpus i Cor de Jesús; festes a Jesús Pobre i a la Font del Riu...

Com cada mes, faig un repàs a tots els actes, celebracions i més festetes de Juny de 2014, que ve carregat d’aconteixements.

Hui, dia 1 diumenge, és la festa de l’Ascensió a l’església, ja no es diu allò del refranyer: "Tres jueves hay en el año...".

Dijous, 5: Col·lecta Extraordinària de donació de sang. 17 a 20.30 hores. Saló d’actes del Centre Social.

Divendres, 6: a l’església parroquial es farà la Vigilia de Pentecostés. Vindrà el frare cantautor Frai Nacho Blasco. Serà a les 22 hores. A la veïna JESÚS POBRE, comencen les festes en honor a Jesús Pobre. Discomòbil.

Diumenge, 8: Primer torn de Primeres Comunions a Gata. Església, 12.30 hores. A Jesús Pobre, també dia de Primeres Comunions.

Dilluns, 9: A Jesús Pobre, Dia de la Fireta. Festa major. Missa, processó, castell, paradetes tradicionals.

Dimarts, 10: A Jesús Pobre, dia del xiquet.

Dimecres, 11: A Jesús Pobre, dia de les quintades.

Dijous, 12: A Jesús Pobre, comencen els dies de bous fins dissabte.

Divendres, 13: Biblioteca pública municipal, 20 hores. Club de Lectura de Gata. Comenten: "Cavall Verd" de Joaquín Borrell. A Jesús Pobre, Dia del rock.

Diumenge, 15: Segon torn de Primeres Comunions a Gata. Església, 12.30 hores.

Divendres, 20: Comencen les festes al barri de La Font del Riu, en honor a Sant Joan. Disco-mòbil.

Dissabte, 21: Festes Font del Riu. Primera eliminatòria del Truc, 17 hores. Carrer Calvari. A la nit, els Bradmis.

Diumenge, 22: Festa del Corpus Christi. A les 20 hores, Processó. Enramada de la murta i taules de l’Eucaristia.

Dimarts, 24: Festa de Sant Joan. 20 hores, solemne missa. Després, processó, dances, traca i castell.

Divendres, 27: Festes Font del Riu, sopar i ball.

Dissabte, 28: Festes Font del Riu. Nit de rock. Sopar i actuació de Tremp i Bajoqueta Rock. També eixe dia serà la festa d’acomiadament del futbol base. Serà com sempre els partits de pares contra xiquets. Després soparan tots junts a l’antic camp de futbol de "Les Sorts", junt amb la Comissiò de Festes 2014.

Diumenge, 29: Festa del Sagrat Cor de Jesús. Confraria. Processó a les 20 hores.

Com sempre dic, si conegueu més activitats, actes festius, culturals o d’altre tipus, podeu anar posant-los. Entre tots farem el calendari més gran.COMERCIANTS I REGIDORS DE GATA VISITEN EL COMERÇ LOCAL D'EIVISSA

20140601120948-eivissacompo.jpg

Aquest cap de setmana, una representació dels comerciants i de l’Ajuntament de Gata han estat a Eivissa on han visitat el comerç local i s’ha fet un intercanvi d’experiències i maneres d’enfocar el comerç turístic. L’expedició ha visitat diferents nuclis i han estat rebuts per les autoritats locals qui han explicat el seu procés d’adaptació a les demandes turístiques. Des de Gata, a més, s’ha aprofitat per a promocionar un dels nostres punts culturals de l’estiu, Art al Vent. El regidor de Cultura, Juan Pedrós, acompanyat per les regidores María Rosa Simó i Dora Caselles han fet entrega d’una peça de la nostra mostra internacional d’art tèxtil a l’alcalde i regidors de Santa Eulària des Riu, a fi de que ells puguen exposar-la al seu Ajuntament, al bell mig del nucli comercial, promocionant així el nostre poble i una de les mostres d’art tèxtil contemporani més important de la península.

A la imatge, teniu la delegació gatera amb les autoritats eivissenques.

FONT: Fotos i text, Ajuntament de Gata.IMATGES CURIOSES: feineres per a la parròquia

20140601160159-cocadones.jpg

A la imatge, les dones que estaven a una de les casetes on es condimentaven les coques d'ahir, que van ser portades a la Plaça de l'Església, el Dia de la Coca. Molta gent involucrada, tots ells i elles feiners per a la parròquia. El senyor rector Don Francisco M. Murillo ha agrait a tots l'esforç i que es recolliren, al final, 3.260 euros, que es destinaran a sofragar les despeses de les obres parroquials.ELS MILLORS GATERS A LA CURSA DE JESÚS POBRE, AHIR

Ahir dissabte es va celebrar a Jesús Pobre, la XVII CURSA POPULAR JESÚS POBRE 2014. El millor gater dels 100 primers va entrar al lloc 17, VICENT MAS LEYDA (C.A. Cametes Spat), que va fer un temps de 34 minuts i 40 segons. Al lloc 22 va entrar ANTONIO FORNÉS PEDRO. El germà de Vicent, JUANAN MAS LEYDA va ser el 24 en entrar a meta. El lloc 26 va ser per a JAIRO SOLER SALVÁ. SAID DAYDAY va entrar el 35. Al lloc 60 va ser per a JOSÉ SIGNES FORNÉS. Va entrar 70 VICENTE LLOPIS CHELI. El lloc 91 va ser per a BADREDDINE LAHMAMI

Per categories, els gateres i les gateres van fer pòdiums. A juvenil femení, va ser primera MOLLY WOODS (lloc 275) i segona ANNA TORRES SIMÓ (lloc560). CHRISTINA MALLET va ser segona veterana A (lloc 173 a la general). El ja dit VICENTE LLOPIS CHELI va ser segon de la categoria veterà D.

Dels xiquets i xiquetes, destacar a MATÍAS SALVÁ SEPÚLVEDA, segon infantil.

FONT: classificació SOMESPORT.LA RONDALLA ACTUA A L'ESGLÉSIA, JUNT AMB LA D'ORBA, AL VIII APLEC

20140601203217-comporondalles.jpg

Les rondalles de Gata i Orba van oferir un molt interessant repertori a l’actuació que van fer en concert, a l’església parroquial ahir dissabte a les 20 hores. El VIII Aplec de Rondalles va tindre les actuacions de la Rondalla de Orba i la Rondalla de l’Escola Municipal de Música. El públic assistent va gaudir amb aquest tipus de música i instruments. Després, van intercanviar impressions en una recepció oferida pels gaters cap als d’Orba.

A la composició, teniu diversos moments del concert i de la recepció.

FONT: Fotos Rondalla de Gata.TONI PEDRO GARCÍA I JOAN SIGNES IVARS VISITEN AMB L'EQUIP CIUDAD DE BENIDORM LES INSTAL·LACIONS DE MADRID

20140601211032-compofutbolinfantilcb.jpg

L’equip guanya al Real Madrid Infantil A per 3 a 4 i 0 a 5 a l’infantil de la AFE

Junt amb Toni i Joan, juga Vicent de Benissa

Si vas a Madrid, si jugues contra el Real Madrid infantil A i l’equip infantil de l’AFE, si els guanyes als dos equips i si visites les instal·lacions esportives, ix tot redó. És el que van fer Antonio Pedro García (si recordeu ja vaig publicar un reportatge la setmana passada) i Joan Signes Ivars, de pare gater i mare de Llíber, que juguen al Ciudad de Benidorm i van quedar campions de lliga. A més, junt als dos també juga de la comarca Vicent Ortolá Plaza de Benissa. Toni és porter; Joan és defensa central i Vicent migcampista.

Al partit contra els seus homòlegs de Madrid van guanyar al marcar el 3-4 definitiu al minut 40 de la segona part. Els dos clubs es van intercanviar records i l’Ajuntament de Benidorm també va fer el mateix amb els directius del Real Madrid.

Al partit a las Rozas, on entrena i és la seu de la Federació Espanyola de Futbol, van jugar contra l’Infantil del AFE (Asociación Futbolistas Españoles), amb un contundent 0 a 5. Toni va deixar la porta imbatuda en aquesta ocasió.

Els xiquets, pares i mares, van gaudir molt en els dos partits i ells van tindre la sort de que se’ls va permetre visitar totes les impressionants instal·lacions, inclús ja van vore alguns jugadors de la selecció espanyola concentrats.

Unes jornades per a no oblidar, que  van tindre Toni , Joan i Vicent, que sempre recordaran, junt a la resta de companys del Ciudad de Benidorm.

A una de les fotografies, teniu als tres jugadors de la Marina Alta. D'esquerre a dreta mirant la foto: Joan, Vicent i Joan. A les altres l’equip Ciudad de Benidorm infantil davant de la seua de la AFE i amb els jugadors del Real Madrid infantil A.

FONT: Fotos Antonio Pedro.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.486, la del dia 12/5-

20140601234025-ferminirosellomontgo.jpg

Torne amb les fotografies antigues. La va pujar esta al facebook Miguel Serra Galdón. Ell posa que eren pioners en pujar al Montgó. Ja té algun any la foto. Ací teniu a Roberto Fermín, pare de Fermín, i a Francisco Roselló, pare de María Rosa Roselló. Pareixen dos expedicionaris de veres.

FONT: Foto pujada al facebook per Miguel Serra Galdón.AHIR...HUI, SEMPRE GATA: 23. Carrer de les Moreres

20140602235418-compocmoreres.jpg

Un altre carrer que va transformant-se i ja en portem 23 de llocs, paratges, carrers i places. Seguim al Raval, al cor del poble. Aquest carrer el podeu vore dalt com s’adornava als anys 70 per a fer-se mereixedor d’algun premi. La imatge va servir per a un calendari de les donacions de sang a Gata. Cal aprofitar per a dir que demà serà la roda de premsa i dijous la col·lecta extraordinària de sang. Però, tornant a les dues imatges dir que baix es nota com va fent canvis el carrer Moreres. Antigament ací estava el barranquet de les Moreres.PRESENTEN A L'AJUNTAMENT LA COL·LECTA EXTRAORDINÀRIA DE SANG DEL DIJOUS 5

20140603153143-carteldonasang2014.jpg

La regidoria de Sanitat i el Centre de Transfusió d’Alacant han presentat la 10a edició de la col·lecta extraordinària de sang que es farà dijous 5 de juny al Centre Social de Gata de 17 a 21 hores. En la presentació han estat l’alcaldessa de Gata, Maite Signes; la regidora de Sanitat, Mª Rosa Simó; el Dr. Luis Hernández, del Centre de Transfusió d’Alacant; i José Pedro, responsable de les donacions a Gata. Hernández ha recordat que la província necessita 250 bosses de sang al dia i ha explicat que les col·lectes extraordinàries es fan al mes de juny per a anticipar-se a l’estiu quan les necessitats són majors i les donacions baixen.

A més, ha volgut conscienciar a la gent a animar-se a donar, ja que des del mes de gener han baixat molt les donacions i estan vivint situacions crítiques. Així, ha animat a les persones que no són donants a provar-ho sempre que es complisca els requisits mínims que són pesar més de 50 kg i tindre entre 18 i 65 anys.

L’alcaldessa ha aprofitat per comentar amb el Dr. Hernández la possibilitat de realitzar altres campanyes especials per implicar als més joves i al teixit associatiu.

José Pedro, responsable de les donacions en Gata, ha tancat animant a superar la xifra dels 80 que van arribar al 2009. També ha recordat que tots els donants rebran un detall especial gràcies a la col·laboració de l’empresa Signes Grimalt.

Al respecte, també s'ha fet una crida als pares i mares dels alumnes del col·legi d'Infantil i Primària "Santíssim Crist" de Gata, per mig d'una nota de solidaritat. Es demana que acudixquen amb la frase "Ara es necessita la teua sang".

FONT: Foto i text, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.DEMÀ S'OBRI LA BOSSA DE TREBALL PER A SOCORRISTES DE LA PISCINA MUNICIPAL

20140603153919-bossa-socorristes.jpg

L’Ajuntament de Gata de Gorgos ha fet públic el comunicat hui mateix. Demà s’obri el termini per a presentar sol·licituds per a la bossa de treball de socorristes de la piscina municipal de Gata per a l’estiu 2014.

FONT: Ajuntament de Gata.RECORDEU-HO!! DEMÀ DIJOUS 5, X MARATÓ DE DONACIÓ DE SANG A GATA

Torne a fer una crida, perquè aixina ho sol·liciten autoritats sanitàries, municipals i organitzadors. Recordeu que demà dijous, de 17 a 20.30 hores, serà el X Marató de Donació de Sang a Gata, coincidint amb el tradicional primer dijous de mes. De cara a la campanya estiuenca de vacances, quan més accidents es produïxen els hospitals necessiten tan estimat i vital líquid. Tota ajuda és poca.LA BANDA DE MÚSICA I L'AJUNTAMENT SIGNEN UN CONVENI DE COL·LABORACIÓ

20140604173414-convenibanda14.jpg

L’Ajuntament de Gata i la Banda Unió Musical de Gata han signat un conveni de col·laboració. El conveni té dos vessants, per un costat l’ús de l’edifici del Casal de la Música, propietat de la societat musical, amb l’ objecte de possibilitar la realització de totes les activitats musicals, culturals i socials que puguen organitzar les regidories i com a seu de l’Escola Municipal de Música. L’altra vessant és el compromís de la Banda de realitzar certes actuacions anuals com les de Divendres Sant, Baixada del Santíssim Crist, Concert de Festes (la tradicional "revetla") i les festivitats del Santíssim Crist (6 d’agost) i Sant Miquel (29 de setembre).

Maite Signes Caselles, alcaldessa de Gata, i Vicent Signes Signes, president de la Banda Unió Musical de Gata, han sigut els encarregats de signar el conveni entre les dos organitzacions pel qual la societat musical percebrà 12.000 € anuals. En l’acte han estat t5ambé presents el regidor de Cultura, Joan Pedrós, i Lidia, una membre de la directiva.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.HUI, X MARATÓ DE DONANTS DE SANG A GATA: ACUDIX

20140605104510-cartellsang.jpg

Hui és el dia. Aquesta vesprada, de 17 a 20.30 hores, podràs acudir al saló d’actes del Centre Social Municipal. Allí, els equips de transfusió de la Conselleria de Sanitat estaran col·lectant sang. Serà la X Marató de donants de sang que es farà a Gata. Es necessita sang i per això es reclama la presència de tots els que puguen donar-ne, que complixquen amb els requisits indicats. Ja saps "Un gest, una vida". Aquesta vesprada tens una cita...posat mudat o mudada i "ala!"...a donar sang. Faràs un gran bé.

A la imatge, el cartell anunciador de la X Marató de donació de sang.

 BAIXEN ELS ATURATS (Parats) GATERS AL MES DE MAIG

L'atur (paro) ha baixa a Gata en 10 persones, de les dades d'abril 2014 a les de maig 2014. Les dades oficials les publica hui el diari digital La Marina Plaza (vos pose l'enllaç per a llegir tot l'article: http://lamarinaplaza.com/2014/06/05/la-marina-crea-empleo-al-ritmo-de-7-parados-menos-al-dia-en-el-ultimo-ano/). Gata ha passat de tindre 536 parats a 516 parats, que acaba el mes de maig. Cal ressenyar també que el mes de maig de l'any passat hi havia a Gata 562 parats.

El diari digital La Marina Plaza titula: "Siete parados menos al día el último año en los municipios de La Marina" i comença l'article dient: "La tendencia en la evolución de los datos del paro se ha invertido. Los datos oficiales correspondientes al mes de mayo vuelven a aligerar las colas en las oficinas del Servef y queda constatado ya que, más allá de componentes de índole estacional, se empieza a crear empleo. Durante los últimos doce meses, el número de parados se ha reducido al ritmo de 7 por día. Entre las dos comarcas de la Marina, la cifra de desempleados ha retrocedido de mayo de 2013 al mismo mes de 2o14 en 2.561 personas (1.314 en la Marina Alta; 1.247 en la Marina Baixa)."

FONT: diari digital La Marina Plaza dia 5-6-2014.FORMALIZEN EL CONTRACTE PER A OBRES D'ACTUACIONS HIDRÀULIQUES A LA XARXA D'AIGUA POTABLE

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) de hui dijous 5 de juny de 2014 publica la "Formalització del contracte d’obres d’actuacions hidràuliques a la xarxa municipal d’aigua potable de Gata de Gorgos".

El valor estimat del contracte és de 371.900, 82 euros. El pressupost base de licitació té com a import net 371.900,82 euros, Total: 449.999,99 euros. El contracte es va adjudicar el 15 d’abril i es va formalitzar el dia 21 de maig. El contratista serà l’empresa ELSAMEX, S.A. i l’import net, 316.115,71 euros, sent l’import total de 382.500,01 euros.

FONT: BOP Alacant, 5-6-2014.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.487, la del dia 13/5-

20140605111049-xicsdos.jpg

Reprenc, de nou, la sèrie de fotografies antigues gateres, que va quedant un poc ralentitzada, donada la prioritat d'altres notícies, algunes tan actuals com l'acte de la col·lecta de donació de sang de hui. Aprofite que l'amic i gater E. Adolf Moncho va pujar aquesta fotografia al seu facebook, l'ha porte ací també. Dos amics dels anys 50, els joves Ximo Moncho Pascual, germà de Adolf, i Miguel Martí Vives, del bar Martí. Ahí els vegeu amb la vestimenta típica de l'època.

FONT: foto pujada al facebook per Adolf Moncho. CONTRACTEN 7 TREBALLADORS AMB UN CONVENI DE COL·LABORACIÓ SOCIAL

20140605142528-concolsocial.jpg

L’Ajuntament de Gata ha contractat 7 treballadors a través d’un conveni de col·laboració social amb el Servef per el qual, es poden utilitzar treballadors perceptors de les prestacions per desocupació en treballs de col·laboració temporal.  Les tasques que realitzen han de ser d'utilitat social i redunden en benefici de la comunitat.

El projecte, que té un cost de 6.654,9 euros, possibilitarà la contractació de 2 pintors, 3 obrers i 2 peons forestals durant els mesos de juny i juliol.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.L'EMPRESA FRANCISCO BROS COMPLIX 40 ANYS I 60 CONSTRUINT GUITARRES

20140605144304-guitarres.jpg
Hui ho donava a conèixer Adam Broseta, el nét dels fundadors de Guitarras Broseta, primer, i després Guitarras Francisco Bros. L’empresa, ubicada en terme de Gata de Gorgos, a la partida Rompudetes, complix 40 años com a empresa i 60 anys construint guitarres. Fa 60 anys, concretament en 1954 els fundadors de la dinastia Broseta, Francisco i Herminia començaven a treballar en altres empreses la construcció de la guitarra espanyola.
En 1974, fa 40 anys, el matrimoni Broseta Monroy van crear l’empresa tan coneguda hui en dia. Per tant, l’empresa està de celebració i pr acommemorar-ho prompte presentarà un nou model molt especial que s’afegirà al catàleg de Guitarres BROS i es dirà model "40 Aniversario".
A la imatge de dalt, la coneguda estampa del matrimoni Broseta als seus començaments a Gata. Baix, construint una guitarra.
FONT: Fotos i text, Guitarras Bros.


AQUESTA NIT, VIGÍLIA DE PENTECOSTÉS ESPECIAL A L’ESGLÉSIA. CANTARÀ FRAI NACHO BLASCO

20140606105731-cartell.jpg
No serà una Vigília qualsevol, normal. Tindrà un alicient més. A banda de l’oració, de lectures i exposició del Santíssim, les persones que assistiran aquesta nit a les 22 hores a l’església parroquial coneixeran de primera mà a un frare cantautor, el mercedari Frai Nacho Blasco. 
Però qui és Frai Nacho Blasco?. Coneguem un poc més de la seua persona...
Va nèixer a Castelló de la Plana el 7 de novembre de 1974. La vocació li vingué per la parròquia San José Obrero de Castelló, el grup juvenil Companys, però sobre tot pel Pare Florencio Roselló i la seua experiència de voluntari de pressons des dels 17 anys. Primer va començar la carrera de Psicologia. Va ingresar a la Província Mercedària d’Aragó. Va ser postulant a la comunitat de Barcelona en 1993. L’any 2000 arribà a la comunitat de Lleida, el seu primer destí oficial. Allí s’encarregà dels mòduls 7 i 11 de la pressó de Ponent i del pis d’acollida que la Pastoral Penitenciària d’aquella diòcesis té per a gent que ix de pressó. L’any 2001 fou ordenat sacerdot. Després va ser destinat a la comunitat d’Elx on està actualment. S’encarrega del Secretariat Diocesà de Pastoral Penitenciària de la Diòcesis d’Oriola-Alacant. És el capellà de la pressó de Fontcalent. Allí viu vivències i experiències plenes de goig.
Pel que fa al capítol musical, que és el motiu pel qual ve a Gata, començà des de ben menut. Als 5 anys ja cantava a una coral infantil i mai ha deixat la música. Al 16 anys li van regalar una guitarra i començà a traure els primers acords i també les primeres cançons. Vocació mercedària entre els murs de Fontcalent, compartint vivències, cançons i oració amb els joves de la Parròquia Sant Vicent Ferrer, és la seua constant.
Aquesta nit estarà a Gata per a resar, contar i cantar...Al següent enllaç teniu una mostra d’una cançó de Frai Nacho Blasco, publicada a Youtube: http://t.co/HnWsxHy1HV.
A la imatge, el cartell anunciador de l’event religiós.

FONT: Parròquia Sant Miquel Arcàngel, Gata. Extracte de la seua biografia de la pàgina de Frai Nacho Blasco (http://www.fraynacho.com).MARTA GAYÁ COLOMA, SEGURETAT A LA PORTERIA DEL LLEVANT FEMENÍ B

20140606114821-compomarta.jpg

Una jove gatera que va imparable cap a l’èxit

Gorgos, Dénia, Hèrcules, Elx i Llevant, els equips que ha jugat

Tots coneixeu a sa mare, Fina Coloma. No tant a la filla menuda. Marta Gayá Coloma, als seus 20 anys, és tota una "porterassa" de l’equip femení B del Llevant, a València. Aquesta gatera va començar de menuda al seu Gorgos, era davantera i damunt "pichichi". Va poder jugar dos anys. Després, com les xiques ja no podien jugar a categories més superiors, es va posar a jugar al futbol sala femení al poble. Algú li va parlar del Dénia femení i que necessitaven una portera. Allà que s’en va anar decidida, estaven a 1ª Regional i van quedar segones. Directius de l’Hércules d’Alacant es van fixar amb ella i va botar a la ciutat d’Alacant. Va estar una temporada sencera. Al no poder seguir pagant-se les despeses, va tornar a Gata. En eixe temps es va posar a entrenar als prebenjamins del Gorgos. Conta Marta "va ser una experiencia inolvidable per a mi".

Però arribà la sorpresa. Diu Marta: "A la recta final de temporada, l’Elx em va oferir fichar-me pel que restava de temporada i una més". Però...quan jugaven Elx i Llevant va ser l’oportunitat de Marta. Si a Elx tenia pis posat pel club, al Llevant també demanava això i, per primera vegada en la història, una jugadora del grup B podia estar a un pis, un pis propietat del metge del club. L’equip paga les despeses del pis, que comparteix amb dos jugadores més, una és Aila Fuster d’Altea i l’altra Neus Linares, jugadores també del Llevant B. Elles estudien i juguen.

Per a Marta, tot un èxit ja a la seua edat. Però la carrera d’esta esportista gatera seguix pujant i pujant. És molt decidida i valenta. Li pregunte: Quina és la teua meta?. Contesta sense dubtes: "Viure del futbol. Se que ací a Espanya és molt difícil, però a EE.UU. o Regne Unit no tant".

Conta alguna anècdota recent al món del futbol i bona: "Sempre m’ha agradat el Sevilla. És lògic que ara els meus colors siguen granotes. Però no vaig deixar passar l’oportunitat de vore la final a València. Vaig parlar amb jugadors, inclús amb el president. Va ser un encontre gratificant".

Al poble de Gata, els veïns saben què fas i on estàs?. "No. Poca gent ho sap. Vas pel carrer i per la careta saben qui sóc, però no on estic, que faig. Espere que a partir d’ara en reconeguen més".

S’acaba la lliga i què fas?. "La lliga es va acabar el 4 de maig, amb victòria a domicili del Pozo de las Nieves. No em descuide a l’estiu. El meu preparador físic és Pep Signes "Paleres". L’any passat ja vaig treballar amb ell i és un "crack" amb tots els sentits!".  

A banda, Marta també treballa de socorrista a Teulada a una urbanització privada, fins que comença la pre-temporada.

Li pregunte: El món de ser dona futbolista i més portera, és exigent?. "Clar que si, respon Marta. És dur, tens que estar dia a dia, sense parar, és molt sacrificat".

I que em dius de festes?: "Fa tres anys que no tinc festes patronals de Gata. Estic a la pretemporada i ahí és on es nota el sacrifici".

Agraïsc l’amabilitat per contar-me la seua història esportiva de futbol a Marta i les facilitats a sa mare Fina. Des d’ara, coneixem un poquet més a Marta, la filla de Fina que juga a futbol, al Llevant B del Cap i Casal.

FONT: Fotos extretes del seu facebook.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.488, la del dia 14/5-

20140606121626-ermitaabansguerra.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA I OBSERVAR MILLORS TOTS EL DETALLS, PUNXANT ACÍ)

Nova imatge antiga i aquesta és de les històriques. Un dels edificis més coneguts de Gata, junt amb l’església, és l’ermita del Santíssim Crist del Calvari. Ací teniu una fotografia feta abans de la guerra civil, entre els anys 1920 i 1936. La té de fons la Fototeca Nacional d’Espanya, a través de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya (Ministeri d’Educació, Cultura i Esports).

Pertany la fotografia a l’Arxiu Wunderlich. El seu nº d’inventari és W-01622. Porta per títol: Gata (de Gorgos). La ermita (del Santísimo Cristo) del Calvario. L’autor de la fotografia va ser Otto Wunderlich (1886-1975). Estava feta en negatiu amb el procediment de vidre gelatina.

Observeu per un moment la preciosa imatge. Les capelletes d’abans de la guerra, amb les reixetes, amb els remats diferents als actuals. Darrere els xiprers que hi havia abans de tallar-se i cremar-se tots durant la guerra. Al fons, es divisen bancals de ceps i alguna caseta del Tossalet. Si vegem l’espadanya on es va col·locar la campaneta (1904) veurem que està encara de rajoleta vista. Si vegem la porta de l’interior del pòrtic de l’ermita, veureu com dalt té dos escenes de plafons ceràmics. Podrien ser referents al succés de la Guerra del Francés? o serien del Via Crucis?. Dalt de l’arc de la façana no està, com ara, l’última estació del Via Crucis.

Finalment, una novetat a les fotos antigues de l’ermita. Observeu al cantó esquerre baix. Hi ha com uns escalons, que ben bé podrien ser els d’una creu. Era a la plaçoleta de davant de l’ermita.

*A migdia, podreu veure-la en gran i observar els detalls al màxim.*

FONT: Fototeca del Patrimoni Nacional d’Espanya. Arxiu Wunderlich.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.489, la del dia 15/5-

20140606124741-ermitaabansguerra2.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA I OBSERVAR ELS DETALLS, PUNXANT ACÍ)

Agrupem fotografies i anem passant dies, fins arribar a juny. La fotografia que tocava publicar el dia 15 de maig, la nº 1.489 és també de les considerades històriques. De la mateixa col·lecció de l’anterior i del fons de la Fototeca del Patrimoni Històric (Ministeri d’Educació, Cultura i Esports) vegem una altra imatge del mateix dia, de l’arxiu Wunderlich, la nº d’inventari al fons oficial W-01623. És molt curiós el nom que li posa com a títol: "Gata (de Gorgos). Estatuas de Santos y Macizo Mongó". Alguna observació al respecte del títol: sempre posa (a la fotografia anterior igual) entre parèntesi (de Gorgos) per a diferenciar-la ja de l’altra Gata de Càceres. Li diu "estatuas de santos" a les capelletes que formaven la Corona de la Verge. Al detall, s’aprecia molt bé que la de la capelleta de la part dreta -si mireu de cara la imatge- és la referida a l’Huida a Egipte. Mireu què curiós conjunt formen les dues capelletes. Darrere, s’aprecia el camí de baixada cap al Tossalet. I al fons si que es retalla el "macizo Mongó". Vegeu que s’escrivia sense la "t". Les cassetes del Tossalet també es veuen integrades dins del paisatge.

* A migdia, podreu veure la imatge en gran, per a observar millor els detalls.

FONT: imatge del fons, Arxiu Wunderlich, Fototeca del Patrimoni Històric, Ministeri d’Educació, Cultura i Esports. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.490, la del dia 16/5-

20140606145707-detalldesdeermita.jpg

Seguint amb la mateixa col·lecció de les dos fotografies anteriors, aquesta és un detall de la segona, la de les capelletes. He observat que darrere de les capelletes a la placeta del Calvari, s’entreveuen casetes. Ja posava que les cassetes del Tossalet també es veuen integrades dins del paisatge. Ací les teniu. De la partida Tossalet dos casetes, amb arbres monumentals, potser foren carrasques o garrofers, no s’aprecia molt bé.

Recorde que aquest detall pertany a la fotografia completa del fons de l’arxiu Wunderlich, de l’inventari el W-01623. Al fons, també està el "macizo Mongó" com posava. Recordeu que era de 1920 a 1936, abans de la guerra civil.

FONT: imatge del fons, Arxiu Wunderlich, Fototeca del Patrimoni Històric, Ministeri d’Educació, Cultura i Esports. HUI COMENCEN LES FESTES A LA VEÏNA JESÚS POBRE

Dilluns dia 9, festa de la Fireta

Les festes són des de hui dia 6 al dia 14

Ja han arribat les festes de la veïna població de Jesús Pobre. Hui divendres dia 6 serà la Macro Disco-Mòbil, on estaran Soun Idea Team amb Santi Bertomeu, Saimon Mas i Mitch Van Staveren. 

Demà dissabte dia 7 destaca la Trobada de bandes, a les 18 hores, entre el Grup Instrumental de Jesús Pobre i altres. Al Poliesportiu actuarà l'orquestra La Oxido.

Diumenge dia 8 és dia de Primeres Comunions, com a Gata. A les 19.30 hores será la I Exhibició de Cavalls, organitzada per l’EATIM amb la col·laboració de “Picadero Los Cortijos”. A les 23 hores hi haurà teatre per la Bandada (Concert Clown a cappella) que presentarà “On està Mercè?”.

Dilluns 9 és el dia gran de Jesús Pobre, dia de la Fireta. A les 12.30 hores serà la missa en honor a Jesús Pobre. A continuació es dispararà una gran mascletà a càrrec de la Pirotècnia Caballer. A les 20.30 hores serà l'ofrena de flors a Jesús Pobre i processó. A continuació Castell de focs artificials a càrrec de la Pirotecnia Caballer. A les 00.30 hores actuació dels Mariachis "Els Charros".

Dimarts 10 a les 10 hores serà inaugurat el parc infantil al poliesportiu i a les 12.30 hores, la plaça de bous. Hi haurà solta de vaques i bou. A les 19.00 hores faran berenar per als xiquets oferit per L’EATIM. Després de berenar gaudiran amb el teatre infantil “Aventura pirata”, patrocinat per l'Excma. Diputació Provincial d'Alacant.

A les 19.30 hores hi haurà solta de vaques i bou. A les 21 hores, danses de Jesús Pobre a la Plaça del Poble. A les 22.00 hores, sopar al carrer amenitzat pels Bradmis. “Nit blanca”, tots han d’anar de blanc.

Més avant vos posaré la resta de programació, de dimecres 11 a dissabte 14.EL BLOG TÉ JA MÉS DE 450.000 ENTRADES

Ja s'han superat hui les 450.000 entrades del blog, una xifra molt bona, tenint en compte que els últims reportatges, com el de la futbolista Marta o les últimes fotos antigues de l'ermita han donat molt de joc. I tot des del facebook o al blog directament. Sols puc dir-vos i seguir dient GRÀCIES A TOTES I TOTS, entre tots fem el blog. Prompte tindren una altra xifra important, ja vos conte.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.491, la del dia 17/5-

20140606235313-ermitaveterinari.jpg

Seguint amb les fotografies del tema de l'ermita, des de Córdoba l'amic i gran seguidor del blog José Manuel Montilla em remet aquesta imatge, en la que es pot vore a son pare Don José Montilla, el veterinari; sa mare, Doña María Collado, tots dos sempre recordats, i a la seua germana María Pilar, que també viu per terres cordobeses. La foto la va fer ell mateix a l'eixida d'un acte de Setmana Santa de 1976. Per tant, ja té 38 anys.

FONT: Fotografia de la col·lecció de la família Montilla.S'AVANÇA LA COLLITA DE BACORES, cosa inusual per aquestes terres

20140607000651-bacores.jpg

Enguany els dies que està fent tan calorosos, la manca de pluja total, les nit també amb temperatura alta i la sequera, estan produint que ja estiguen madures les bacores i que ja no valga allò del refrany -al menys per enguany- A SANT JOAN BACORES, VERDES O MADURES SEGURES. Em contava un llaurador aquest matí que a la seua caseta ja té des de fa dos dies les bacores madures, un avanç que ell no havia conegut mai, ni havia sentit als majors. Què trobeu?. I al pas que anem, passarà igual amb el raïm?. Mentre hi ha raïms que encara estan florint, comentava Pepe, els altres ja tenen grans gords, un desficasi que vorem com es torna a l’hora de la recollida.

A la imatge, un plat de bacores, fruita de l’estiu.

FONT: Imatge extreta del facebook de "Valencianisme en fotos".ANIT, VIGÍLIA DE PENTECOSTÉS AMB CANÇONS INCLOSES

20140607193036-fotonachoblasco.jpg

Va actuar el frare mercedari Frai Nacho Blasco

Demà, primera tanda de les Primeres Comunions

Anit, divendres, a les vespres de la festa de Pentecostés, es va celebrar a l’església parroquial una Vigília distinta. L’exposició al Santíssim Sacrament i les oracions van estar acompanyades amb les cançons de Frai Nacho Blasco, un rector frare mercedari actual capellà de la pressó de Foncalent, que va dexiar admirar als feligresos que hi van assistir.

Per altra banda, les activitats a la parròquia no paren al llarg d’aquest mes. Demà diumenge, festa de Pentecostés, serà el primer torn de les Primeres Comunions. Desitgem que els infants comulgants s’ho passen molt bé junt amb les seues famílies. Al respecte dir que hui o demà faré un reportatge especial de com eren les Primeres Comunions abans i aquells recordatoris que repartien pels carrers més pròxims a casa, a familiars i amics.

A la imatge, Frai Nacho cantant amb un dels seus acompanyants.

FONT: Parròquia de Gata.LA MARATÓ DE DONANTS DE SANG DE GATA REP 57 PERSONES DONANTS

20140607193947-donaciosang.jpg

Sis persones donants nous van acudir a la cita

Bon resultat i bones espectatives. Dijous passat dia 5, com ja vaig anunciar per mig del blog es va celebrar la Marató extraordinària de donació de sang. Al final, van acudir 57, 56 foren les bolses que s’arreplegaren i 6 els donants nous. Aquesta col·lecta extraordinària sempre es realitza en juny...i tots els anys, enguany també, per aquesta ocasió a més dels bocates i refrescs que porten des del Centre de Transfusions de la G.V., la Regidoria de Sanitat col·labora oferint coques dolces i salades. A més cal dir que tots els anys l’empresa Signes Grimalt també col·labora donant uns regalets que s’obsequiaven als donants d’eixe dia. A tots, des de l’organització, es dona les gràcies i fins la pròxima...

A la imatge, un moment de la donació. FONT: facebook Donants de Sang Gata.AHIR...HUI, SEMPRE GATA (24): quina diferència!, pujada de les Alcolaies, 1956-2014

20140608115147-compoalcolaes.jpg

Comence el dia festiu, per doble motiu (Diumenge i Primeres Comunions, primer tornm), amb la sèrie "Ahir...hui, sempre Gata" que arriba a la comparació 24. Vaja comparació!. Quin canvi, quina diferència!. Total s'en van 60 ó 62 anys una foto de l'altra, en un barri que ha canviat moltíssim. La Costera del Grup Escolar o la pujada de les Alcolaies s'ha transformat.

Si mirem la fotografia de dalt (la vaig publicar pel febrer de 2013 a la sèrie de fotografies antigues) voreu una forta nevada, potser fora la de 1956 o més enrere la de 1954. Pedro Frasés és el més major de la foto, a la dreta mirant-la. Portava un abric. Anaven els dos ben arropats i portaven un cabasset cada un. Junt a Pedro estava Miquel "de Porra" (tio de Juan el mestre o del cine). Els dos tenien animals i havien eixit a donar-los mejar. On abans eren casetes i corrals ara hi ha finques de pissos.  Però gaudiu del paisatge semiurbà de la Costera del Grup Escolar, sense escoles, tota la muntanya pelada que tanca la foto. Algunes cases a mig construir, començant a formar carrer i es nota que és l’Alcolaia per la baraneta de zelosia de casa Pepe "el practicant" que encara es conserva igual. Mireu el toll de neu que hi havia.

En contrast, l'altra fotografia la de hui de 2014. Si en alguna cosa no ha canviat és la baraneta de zelosia, els pissos, les cases, els cotxes aparcats, l'asfalt, la sequera, li donen un altre aire a la fotografia i al fons el Grup Escolar.

FONT: foto superior propietat de la família Signes Frasés, facilitada per Emilio.ELS PREBENJAMINS B DEL GORGOS EMF TERCERS CLASSIFICATS I PICHICHI (MÀXIM GOLEJADOR)

20140608135122-compoprebenjb.jpg

Els xiquets de Gata, tercers classificacions al torneig ACYDMA

Héctor Cario Costa, trofeu pichichi

Una gran alegria es van emportar a El Verger xiquets i pares. L’equip pre-benjamí B del Gorgos EMF va quedar tercer classificat de la temporada 2013-2014, que organitza la Associació Cultura i Deportiva de la Marina Alta (ACYDMA). El punt final el van posar els gaterets amb golejada de 6 a 2 front l’Ondara B2 i van quedar tercers a la lliga sols superats per l’equip de Dénia B2 i El Verger B1.

El pre-benjamí B del Gorgos EMF, dels 23 partits jugats en va guanyar 16, empatats 2 i perduts 5. Va ser el segon màxim golejador, amb 91 gols a favor, i 40 en contra. Va obtindre 50 punts.

A més, l’equip tenia doble alegria ja que tenia entre les seues files al màxim golejador. El pichichi va ser per a Héctor Cario Costa que ha marcat en tota la temporada 61, tres més que el segon classificat.

A la composició, diversos moments del lliurament de medalles i trofeu pichichi a El Verger.

FONT: ACYDMA i fotos facebook.GATERS A L'ÚLTIMA PROVA DEL CIRCUIT A PEU M.A., AHIR A BENISSA

20140608153341-compobenissa.jpg

Van ser primers els juvenils Molly Woods i Jorge Rodríguez Salvá

La millor xiqueta gatera, Mar Salvá Sepúlveda

Ahir dissabte dia 7 de juny es va tancar el Circuit a Peu Marina Alta 2014. He estat seguint les classificacions dels atletes gaters a les deu carreres. Ara toca revisar l’última.

Començaré per la XVII Cursa Popular Vila de Benissa. Els millors gaters entre els 100 primers de la classificació general van ser els següents: 15, VICENT MAS LEYDA; 19, SAID DAYDAY; 20, ANTONIO FORNÉS PEDRÓS; 22, JUANAN MAS LEYDA; 24, JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ i 51, VICENTE LLOPIS CHELI.

Per categories dels majors, a la carrera de Benissa, entre els tres primers, van quedar com seguix: 1ª Juvenil femení, MOLLY WOODS. 1r Juvenil masculí, JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ. Veterà D masculí, VICENTE LLOPIS CHELI.

Pel que fa als xiquets i xiquetes, la millor xiqueta gatera i primera a la classificació aleví femenina va ser MAR SALVÁ SEPÚLVEDA.

En uns dies, la classificació final del Circuit a Peu Marina Alta 2014.

A les imatges, Ester, Mar i Jorge, gateres i gater a la carrera de Benissa.

FONT: classificació Somesport. Fotos facebook.GATERES I GATERS A LA PROVA 15K NOCTURNA DE VALÈNCIA, ANIT DISSABTE

20140608171633-tereiyolanda.jpg

El rector fill de Gata, Juan Pons Salvador, també va participar

Anit a les 22 hores es va disputar pels carrers de València, la 15 K Nocturna València Banco Mediolanum, en la que van participar més de 8.000 corredors. També va tindre Gata participació a la carrera. Dos gaters i dos gateres del Club Atletisma Gata -tres d'ells del club i un independent- van córrer i acabar la prova. Al lloc 802 arribava JAUME SALVÁ TORRES amb un temps de 1 hora, 8 minuts i 48 segons. Al lloc 4.218 va entrar el jove rector fill de Gata, JUAN PONS SALVADOR, que va fer un temps de 1 hora, 27 minuts i 36 segons. Als llocs seguits 4.824 i 4.825 arribaven al mateix temps YOLANDA LEYDA FORNÉS i TERESA ARABÍ ARABÍ, que van fer un temps de 1 hora, 30 minuts i 29 segons. L’enhorabona a tots tres per deixar en bon lloc al C.A. Gata.

A la imatge, Teresa i Yolanda, les gateres preparades per a la prova.

FONTS: foto pujada al facebook de Teresa Arabí. Classificació: Valencia Runner.PRIMER TORN DE LES PRIMERES COMUNIONS A GATA: 23 INFANTS PRENEN EL SACRAMENT

20140608212223-compocomu1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Aquest migdia s’ha celebrat a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata, el primer torn de Primeres Comunions. Han pres la comunió per primera vegada un total de 23 infants, dotze xiquetes i onze xiquets. Abans d’entrar a l’església, on han participat molt activament amb els sacerdots concelebrants, la comitiva de pares/mares i xiquetes/xiquets s’han reunit a la Plaça Nova, com és tradicional al poble de Gata. Després, acompanyats per la banda Unió Musical han recorregut els carrers Constitució i Doctor Gómez Ferrer. La missa ha estat cantada pel Cor Serrillàs. Després de la celebració eucarística, cada família ha anata a celebrar-ho als diversos restaurants de la zona.

A les imatges, alguns moments de la comitiva, apropant-se a l’església.IMATGES CURIOSES: dos símbols del poble, la font i la banda

20140608213920-compofontbanda.jpg

En una fotografia o, més bé, en un muntatge de fotografies, he capturat aquest migdia, després del passacarrer d’acompanyament als xiquets i xiquetes de Primera Comunió dos símbols que des dels anys 40 van units i són molt estimats al poble. La font i la banda. Fotografiar la font de la Plaça de l’Església de Gata és fer història, no digam ja fotografiar la centenària banda, més de 140 anys portant la música pels carrers i places de Gata. Una imatge composta curiosa que hui he recollit.HUI S'HA CELEBRAT EL DIA DE LA FIRETA, FESTA MAJOR DE JESÚS POBRE

L'alcaldessa i el regidor de Cultura, Maite Signes i Joan Pedrós, respectivament, han estat presents als actes de la festa major del veí poble (EATIM) de Jesús Pobre. Hui ha sigut el dia de la festa major, la Fireta. Molta gent d'abans ha rememorat quan anaven a peu de Gata a Jesús Pobre, suportant la calitja de la vesprada, per arribar i poder comprar xurros i altres llepolies a les paretes de la fireta. A migdia s'ha fet la missa solemne. Fa una mitja hora, s'ha llançat un espectacular castell de focs artificials, després de la processó amb la imatge de Jesús Pobre. A les 00.30 hores actuaran els Mariachis "Els Charros".

Demà dimarts día 10 a les 10 hores serà inaugurat el parc infantil al poliesportiu i a les 12.30 hores, la plaça de bous. Hi haurà solta de vaques i bou. A les 19.00 hores faran berenar per als xiquets oferit per L’EATIM. Després de berenar gaudiran amb el teatre infantil “Aventura pirata”, patrocinat per l'Excma. Diputació Provincial d'Alacant. A les 19.30 hores hi haurà solta de vaques i bou. A les 21 hores, danses de Jesús Pobre a la Plaça del Poble. A les 22.00 hores, sopar al carrer amenitzat pels Bradmis. “Nit blanca”, tots han d’anar de blanc.S'INICIEN LES OBRES D'ACTUACIONS HIDRÀULIQUES A LA XARXA D'AIGUA POTABLE DE GATA

20140609232325-actaobreshidra.jpg

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, i els directors d’obra, José Joaquín Juan i Marco Antonio Miralles, han signat l’acta de replanteig que marca l’inici de les obres d’actuacions hidràuliques en la xarxa d’aigua potable, projecte que s’emmarca dins el Pla Provincial de cooperació a Obres i Serveis 2013-2014.

L’obra, que té un pressupost de 449.999 €, està subvencionada al 80% i serà executada per l’empresa Elsamex amb un termini d’execució de sis mesos

El pla provincial suposarà actuacions als dipòsits d’aigua de Boleries i Miralbons, amb sanejament de fissures i impermeabilització, així com execució de traçats nous de tubs i substitució de tubs des dels dipòsits a la xarxa.

Amb este projecte es busca millorar el subministrament d’aigua potable amb la reducció de pèrdues i amb l’augment de la qualitat de l’aigua.

A la imatge, tècnics, el regidor Guillermo Cholbi i l'alcaldessa Maite Signes.

FONT: Foto i text, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.GOVERNACIÓ INICIA LA CAMPANYA DE PREVENCIÓ D'INCENDIS A GATA

20140610222312-protec-civil-gata.jpg

La regidoria de Governació de l’Ajuntament de Gata ha iniciat, amb el mes de juny, el servei de prevenció d’incendis a través del grup de voluntaris de la localitat . Enguany s’avança el dispositiu per la sequera i l’alerta d’incendis en tota la zona.

Les despeses que ocasiona el servei de prevenció estan subvencionades integrament per la Conselleria de Governació.

Des de l’Ajuntament es vol agrair, un any més, la tasca que realitza el col·lectiu de voluntariat que treballa per els interessos generals del nostre poble.

En cas d’emergència es poden dirigir a les oficines de Protecció Civil de 8’30 a 22’30 o als telèfons 96 646 9130 ó 606 599 799.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.MOR DON VICENTE MARQUÉS PASTOR. El funeral aquesta vesprada a les 20 hores al seu poble

20140611120054-donvicente.jpg

URGENT, ACTUALITAT !!.

El rector DON VICENTE MARQUÉS PASTOR ha mort als 73 anys d'edat, a l'Hospital Marina Salud de Dénia. Aquesta vesprada, a les 20 hores, l'arquebisbe de València, monsenyor Carlos Osoro, presidirà la missa exequial, a la parròquia Santa María Magdalena, de Poble Nou de Benitatxell, el seu poble natal.

Don Vicente Marqués va rebre l'ordenació sacerdotal a Moncada en 1963 i inicià el seu ministeri com a párroco a Jesús Pobre, de 1964 a 1968. Posteriorment, fou titular de les parròquies de Xaló, Llíber i Gata de Gorgos -on va estar 20 anys- entre 1968 i 1994.

Fou també professor a varios instituts de Dénia des de 1974 fins l'any 2000 i, finalment, párroco de nou de Jesús Pobre des de 1994 a 2012 i de Sant Mateu Apòstol, de La Xara, de 1997 a 2008.

FONT: AVAN, Agencia de notícies de l'arquebisbat. Parròquia de Gata.GATA RENOVA EL DISTINTIU DE CIUTAT DE LA CIÈNCIA I LA INNOVACIÓ

20140611143424-innova14.jpg

El municipi de Gata de Gorgos ha renovat el distintiu de Ciutat de la Ciència i la Innovació que concedeix el Ministeri de Ciència i Innovació per tres anys, 2014-2017.

Esta distintinció reconeix l’esforç i compromís que han realitzat els ajuntaments amb I+D+i i la seua contribució des de la esfera local al canvi de model productiu.

Els municipis premiats estan diferenciats en tres categories per habitants: menys de 20.000, en què es troba la localitat de Gata; de 20.001 a 100.000 i més de 100.000. A més a més, els ajuntaments guardonats formen part de la “Red impulso de ciudades de la Ciencia y la Innovación” , on es potencia la relació entre els ajuntaments i la realització de projectes de col·laboració.

Tant l’alcaldessa, Maite Signes, com el regidor de Noves Tecnologies, Jesús Palacios, han mostrat la seua satisfacció per la renovació del distintiu, que reconeix l’esforç que realitza el municipi en matèria d’innovació i energies renovables amb projectes com les plantes fotovoltaiques o campanyes de sensibilització.

FONT: Foto i text, Gabient de premsa, Ajuntament de Gata.

 

 IMATGES CURIOSES: els esquirols (ardillas) campen pel poble

20140611144428-ardilla.jpg

No és terra d'esquirols, també dits "ardilles", però a Gata si que n'hi ha i a més van repoblant-se des dels pins del pont a la vorera del riu cap a les zones més pròximes o més llunyanes de Gata. La càmara dels amics de "Eficiència Energètica" van captar aquesta pujada de paret per part d'un esquirol al carrer Sant Vicent. El passat diumenge pel centre del poble en corria un altre pels carrers, tan prompte estava al carrer Teulada com havia passat al carrer Constitució...i anava a l'encontre dels comulgants. I s'en veuen de tots els colorets: marrons, negra -com la de la foto-. Ja vorem fins a on arriben.ELS ATLETES GATERS ACABEN EL CIRCUIT A LA MARINA ALTA AMB MOLT BONES POSICIONS

20140612222056-circuit14.jpg

La veterana A CHRISTINA MALLETT va ser la primera a la seua categoria 

Guanyen els juvenils MOLLY WOOD i JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ

De xiquetes, guanya l’alevina MAR SALVÁ SEPÚLVEDA

Després de l’última prova a Benissa el passat dissabte dia 7, es fa recompte. Ja es coneix la puntuació final dels atletes participants i la classificació del 18é Circuit a Peu Marina Alta. Els gaters i gateres han fet un bon paper, amb molt de pòdium per categories.

En categoria juvenil tenim dos atletes entre les vuit primeres. Va guanyar el circuit MOLLY WOODS del C.A. Gata, amb 9.800 punts. Va quedar setena ANNA TORRES SIMÓ (C.A. Dianium) amb 8.395 punts.

En juvenil masculí va fer pòdium per ser segon del Circuit, JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ ( C.A. Benissa ) que va fer 9.797 punts.

A la categoria de sénior femení EVA ESCORTELL CRESPO (C.A. Llebeig Xàbia) va quedar sisena amb 9.765 punts.

Als séniors masculins, al lloc 21 va quedar JAIRO SOLER SALVÁ (C.A. La Faixa) amb 9.641 punts.

CHRISTINA MALLETT (C.A. Dianium) va ser primera de veteranes A amb 9.800 punts. Christina a més va quedar la tercera dona a la general, per darrere de María Isabel Ferrer, senior de Xàbia, i Mónica Mahiques, veterana B de Gandia. Al lloc 16 d'aquesta categoria figura MARÍA JOSÉ SOLER MAHIQUES (G. Espeleològic Gatense) amb 9.705 punts.

De veterans A, ANTONIO FORNÉS PEDRÓS (C.A. Llebeig Xàbia) va ser desé amb 9.729 punts.

De veterans C, JOSEP CASELLES PEDRO (C.A. Gata) ha quedat 13, amb 9.733 punts. Al 20, JAIME MONFORT CASELLES (C.A. Cametes Spat) amb 9.687 punts.

A les veteranes D, PEPA PEDRO SALVÁ (Indepedent) ha quedat al lloc 10 amb 9.740 punts i TERESA ARABÍ ARABÍ (C.A. Gata) al lloc 12 amb 8.362 punts.

També ha conseguit pòdium el veterà D VICENTE LLOPIS CHELI (C.A. Frank Beneyto R. Dénia) al ser segon de la seua categoria amb 9.791 punts. FRANCESC FERRER MULET (C.A. Gata) ha quedat 5é amb 9.774 punts.

Dels xiquets i xiquetes, ha fet pòdium a les alevines MAR SALVÁ SEPÚLVEDA (C.A. Dianium) amb 7 punts. De alevins masculins, HUGO JULIÁ I DIEGO (C.A. Gata) ha fet 4rt amb 25 punts i MARC MULET LEYDA (C.A. Gata) ha fet 6é amb 44 punts. Ha quedat en 10 lloc JOSEP SIMÓ MONFORT (C.A. Gata) amb 21 punts.

A tots ells i a tots els corredors i corredores que han fet el Circuit a Peu Marina Alta 2014 l’enhorabona des del blog del CRONISTA DE GATA. 

FONT: Classificacions SOMESPORTDEMÀ, COMENTARÉ AL CLUB DE LECTURA GATA SOBRE ELS POBLES DE LA MARINA ALTA

20140612224936-cavallverd.jpg

Demà serà un dia especial per al que vos escriu, un altre de tants. A les 20 hores participaré en el Club de Lectura de Gata, fent el comentari de la projecció d'imatges de la Marina Alta, sobre tot de l'interior. Amb la meua experiència de col·laboracions als diaris, de 1987 a 2010, he conegut camins, poblets, rutes, llogarets, de les Valls. El llibre que es comenta es presta a això. És "EL CAVALL VERD" de Joaquim Borrell. A la biblioteca, ja sabeu. Els que estigueu interessats, endavant, ahí vos esperen.ÚLTIM ADÉU A DON VICENTE MARQUÉS PASTOR, RECTOR A GATA DE 1974 A 1994

20140612231350-2014-06-11-20.13.39.jpg

Companys sacerdots i Poble Nou de Benitatxell s’acomiadaren ahir en la missa exequial

A Gata estigué vint anys, de 1974 a 1994

També va estar a Jesús Pobre, Xaló i La Xara

Més de vint sacerdots, entre companys del finat i rectors de la comarca, van concelebrar la missa exequial, que va presidir l’arquesbisbe de la diòcesis monsenyor Carlos Osoro a l’església parroquial de Santa María Magdalena de Poble Nou de Benitatxell per l’etern descans de Don Vicente Marqués Pastor, que va morir dimarts per la nit a l’Hospital Marina Salud als 73 anys d’edat, per la greu enfermetat que arrastrava.

En la missa funeral es trobaven present els alcaldes de Poble Nou i de Jesús Pobre, així com regidors del Poble Nou i de Gata. Molts dels sacerdots eren companys de curs de Don Vicente Marqués, inclús l’actual bisbe de Mèrida-Badajoz, monsenyor Santiago García Aracil, que estigué present i concel·lebrant amb el bisbe de València.

Osoro va eixir revestit amb la mitra i va rebre les despulles mortals del rector Don Vicente Marqués. Els sacerdots més joves el van portar des de la plaça exterior fins a davant l’altar. Allí, li van deixar damunt del fèretre una casulla morada i un missal. L’arquebisbe, a l’homilia, va glosar la vida del difunt i el va encomanar a Déu.

Cal recordar que Don Vicente Marqués Pastor va rebre l’ordenació sacerdotal a Moncada en 1963. Fou alumne del Convictori Sacerdotal de Sant Eugeni durant el curs 1963-1964. Començà el seu ministeri a la parròquia de Jesús Pobre i estigué allí quatre anys, de 1964 fins el 30 de març de 1968. Després passa a la parròquia de la Nativitat de María de Xaló. El 4-11-1970 fou nomenat rector-encarregat de Llíber. Cesà a Xaló el 26-7-1974. Estigué a Gata del 10-11 d’eixe any a l´1-11-1994, al llarg de vint anys.

 Després de la seua estància a Gata, el 22-11-1994 torna a ser rector de Jesús Pobre (Dénia). El 15-1-1997 fou nomenat també rector de la parròquia de Sant Mateu Apòstol de La Xara (Dénia). També va donar classes a l’institut.

Descanse en pau, el rector Don Vicente Marqués Pastor, que fou d’aquesta parròquia de Sant Miquel Arcàngel, al llarg de 20 anys, de 1974 a 1994.

A la imatge, el moment previ a començar la missa exequial, ahir a l’església de Poble Nou de Benitatxell.

En els pròxims dies, rescataré una entrevista que li vaig fer el dia de Tots Sants de 1994, quan deixava aquesta parròquia.DEMÀ, INAUGURACIÓ FI DE CURS DE L'ESCOLA DE PLÀSTICA EXPERIMENTAL

20140612232738-escolacartell.jpg

Els alumnes de l'Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives" de Gata inauguren demà les seues obres, de l'exposició fi de curs que es podrà veure a la sala d'exposicions del Casal de la Música. Els horaris seran del 13 al 29 de juny, de dimecres a diumenge, de 19 a 21 hores. Recordeu.ho, teniu una cita amb l'art al carrer Aromes, 3.DEMÀ DISSABTE DIA 14, CLOENDA DE L’ESCOLA D’ADULTS (FPA) DE GATA

20140613145309-epacartell.jpg

Exposició i demostracions, lliurament de diplomes

Demà dissabte dia 14, a les 20 hores, es farà al Centre Polivalent Municipal, la Festa de Cloenda de l’Escola d’Adults (FPA) de Gata. A l’acte de lliurament de diplomes, s’inaugurarà l’exposició de treballs fets al llarg del curs 2013-2014 als diferents cursos: malla i macramé i restauració de mobles. Aquesta exposició es podrà visitar de 19 a 21 hores, fins diumenge 22 de juny. A la inauguració no faltarà la música i l’art. Actuarà el Grup de danses "La Llata" i el grup del curs de Dansa Oriental.

FONT: cartell i text, Ajuntament de Gata.

 JA ESTEU TOTS APUNTANTS AL TRUC DE LA FONT DEL RIU?

20140614172918-cartelltruc.jpg

Serà els dies 21 i 28. Fins 17 de juny hi ha temps per apuntar-se

La Comissió de Festes de la Font del Riu, que es troba ultimant tots els detalls per a les pròximes festes de Sant Joan (20, 21, 24, 27 i 28 de juny) ha donat a conèixer una nota informativa sobre el campionat de truc:

*NOTA INFORMATIVA DEL TRUC.

 Pel fet que hi ha prou gent que ens a demanant que allarguem la data per a poder apuntar-se al campinat de truc, ajornem 2 DIES MES LES INSCRIPSIONS fins al DIMARTS 17."

Ja ho sabeu, esteu tots ja apuntats o encara en queden?. No falteu a la cita, els trucadors de sempre i els més novençans. Sabeu, els dies de trucar al carrer Calvari seran els dissabtes pròxims 21 i 28 de juny, a les 17 hores. Sabeu quin és el premi?: el primer, un viatge a Eivissa o Formentera per a parella i trofeu. el segon, trofeu i dos consumissions; el tercer, trofeu. Encara podeu inscriure's a PCInforcom Gata, Perruqueria Betriu i pel facebook "Font del Riu".

FONT: Cartell i avís, Comissió de Festes Font del Riu.ELS ATLETES GATERS PRESENTS A LA GALA FINAL DEL XVIII CIRCUIT A PEU MARINA ALTA

20140614181714-galacircuitcompo.jpg

Es va celebrar al Hotel Marriott i també va assistir la presidenta del Club Atletisme Gata i la regidora d’Esports de Gata

La Gala Final del XVIII Circuit a Peu Marina Alta es va celebrar al Hotel Marriott ahir divendres. Allí van estar presents autoritats, organitzadors, patrocinadors i atletes premiats i tots els atletes i familiars que van voler estar presents.

De Gata, hi va assistir la regidora d’Esports, Dora Caselles; Maties Salvá, patrocinador Matties Bag; la presidenta del Club Atletisme Gata, María José Soler, i els atletes premiats, dels quals ja vaig parlar en una anterior entrada.

Un bon sopar al Marriott, una pantalla gegant per veure el partit de futbol del Mundial, Espanya-Holanda, l’Himne de la Marina Alta, imatges de paisatges i monuments, llocs de la comarca, tot això van ser alguns dels al·licients de la gala.

A més, es va passar un vídeo curt de l’any 1982, quan començava el circuit, a Pego. Es deia Marató de la Marina, eren quatre carreres i com a curiositat el kilometratge de les quatre sumava tant com ara els 42 d’una marató. Es feia força curiós veure a 60 o 70 participants, oposats al millar que aglutina cada carrera ara. Es van passar fotos de cada carrera i es van lliurar els trofeus.

Cal dir que els gaters premiats, van ser els juvenils Molly Wood i Jorge Fernández -els vegeu a les fotos-, la xiqueta Mar Salvá Sepúlveda, la veterana Christina Mallet, primera de la seua categoria i tercera general de dones, Vicent Llopis Cheli, i a més també se li donà un diploma especial al fill de Vicent Llopis, pel seu esforç i esportivitat.

A les fotos de la composició escollides del facebook de Club Atletisme Pedreguer, unes, i facilitades per Christina Mallett, altres, podeu vore a tres gateres atletes Christina, Molly i Esther; a Dora Caselles lliurant els premis als veterans B, el lliurament a Jorge Rodríguez, Maties Salvá lliurant a la seua filla aleví el diploma, i les juvenils recollint els diplomes de mans de María José, presidenta del Club Atletisme Gata.HISTÒRIA LOCAL: AQUELLES PRIMERES COMUNIONS I AQUELLS RECORDATORIS ( I )

20140614201517-comporecordatoris.jpg

Els articles que publicaré en estos pròxims dies, els vaig composar la setmana passada i aquesta per a la fulla parroquial "Aleluya", que tots els diumenges es rep a l’església de Gata, fulles que es fan cada setmana en castellà per a millor comoditat de les persones majors i tots en general. És temps de Primeres Comunions, demà diumenge dia 15 és el segon torn dels comulgants a Gata. Traduïsc al valencià els tres articles, dos de les Primeres Comunions i un del Corpus, que vaig publicar diumenge passat dia 8, publique aquest diumenge dia 15 i publicaré diumenge pròxim dia 22, coincidint amb els dos torns de Primeres Comunions a Gata i amb la festa del Corpus Christi. A més, a la composició que he preparat estan els mateixos recordatoris i fotos antigues que es publiquen a l’Aleluya. Espere vos agrade, perquè forma part de la nostra història local, en aquest cas de la secció religiosa, podríem dir.

AQUELLES PRIMERES COMUNIONS I AQUELLS RECORDATORIS (I)

La nostra parròquia de Sant Miquel Arcàngel celebra durant dos diumenges les Primeres Comunions. Hui, dia 8, festa de Pentecostés, i el pròxim diumenge. En estes dues setmanes, recordarem aquelles Primeres Comunions d’abans i aquells recordatoris, alguns amb molta informació, altres més simples.

Els vels, els vestits amb còfia, aquells retratos a la casa del fotògraf Marzal de Dénia, repartir els recordatoris pel carrer amb les mares o les germanes, han donat pas a altres costums.

El que té que quedar molt clar per als comulgants, els seus pares i familiars és que si alguna cosa no ha canviat al llarg dels segles és el sentit d’aquest acte litúrgic, aquest Sacrament. Tot el boat que gira al voltant de les Primeres Comunions ha anat en augment a mesura que passaven els anys.

Si seguim recordant aquelles Primeres Comunions ens adonarem de la senzillesa que hi havia amb els convits i la complicació que ara porten. Abans, els xiquets prenien xocolate a casa de l’amiguet o amigueta que comulgava, els parents més pròxims prenien una paella després.

Abans, els regals del comulgant eren d’un altre estil: botelles de licor, nines, pastes, ara la modernitat s’imposa. Per la vesprada, el dia de la Primera Comunió o el dia del Corpus Christi, els pares del comulgant “paraven la taula”, oferint a amics i invitats les pastes i licors que li havien regalat a l’infant.

Les cases dels xiquets i xiquetes que prenien la Primera Comunió quedaven aromatitzades per les pastes (tortaes, rotllos, braços de gitano, bescuits, rellenos), es coneixia que allí havía un comulgant.

Junt a tot aquest costum i este ritual, trobem aquells recordatoris tan variats i rics en dibuixos, pintures, adornos i altres manifestacions artístiques, que s’utilitzaven per anunciar que es prenia per primera vegada la Sagrada Comunió.

Els xiquets i xiquetes que comulgaren el dia 29 de juny de 1939, com vegem en un dels recordatoris, portaven imprés en aquells l’afegit de “Año de la victoria”. Molts dels records s’imprimien a la imprempta de Bernardo Mulet de Gata de Gorgos.

Transcrivim una frase d’un recordatori de 1946 que deia: “¡Que el recuerdo de la felicidad de este día, me haga ser bueno durante toda mi vida!”. També era bonica aquella frase del 31 de maig de 1945: “Recibió por vez primera el Pan de los Ángeles”. O aquesta altra de 1949: “Jesús Sacramentado se ha albergado por primera vez en el corazón de la niña”. Altra del 10 de maig de 1931 deia: “DULCE RECUERDO del Día más feliz en que por primera vez recibió el Pan de los Ángeles…”

(Continuará...)

FONT: Recordatoris familiars.
AHIR...HUI, SEMPRE GATA: 25. UN NOU PONT A LA FONT DEL RIU, 2004

20140614215143-pontnou.jpg

Reprenc la sèrie de comparances, de l’ahir i hui. Vegeu com ha canviat el terreny. A la Font del Riu es va projectar i executar un nou pont urbà, que conectava a un nou vial. Era l’any 2004. El construïa l’empresa Cyes. Abans era una simple fondalada, per on transcorria el llit del riu Gorgos. Ara, entre el nou pont i el nou parc, tot canvia. Les dues imatges mostren la diferència al punt exacte on s’alça el nou pont, que té 135 metres i està a 15 metres del fons del riu. El paisatge d’abans contrasta amb el d’ara. És un altre contrast a Gata.CHRISTINA MALLETT, UN EXEMPLE D’ATLETA MARE I CORREDORA

20140614234153-compocris.jpg

El XVIII Circuit a Peu de la Marina Alta ha conclós. Ahir es va fer la Gala final. Una de les atletes que van pujar a l’escenari dues vegades va ser l’atleta gatera adoptiva CHRISTINA MALLETT

Aquesta jove va nèixer fa 35 anys a Xàbia. Està casada amb José Miguel Ferrer Leyda "Porró", viu a Gata fa 14 anys. És veïna del carrer Nou de Gata, va començar a córrer com molts comencen, com a "hobby" l’any 2000. Ho feia pel Muntanyar de Xàbia. S’apuntava als circuits per a gaudir de l’ambient de les carreres, sempre acompanyada del seu home, qui gaudia molt també de l’ambient.

Al 2008 va nèixer el seu fill Adam, al qui s’emportava a entrenari a algunes carreres espitjant el carro.

Tanta passió li posava, que un dia contagià al seu marit, que començà a ajudar-la en els seus entrenaments. I els bons resultats no tardaren en arribar.

Quin va ser el teu primer millor any?. Va ser l’any 2012 al Circuit a Peu a la Marina. Vaig quedar tercera sénior. En l’última cursa d’aquest circuit em vaig assabentar que estava en estado de Romeo. Vaig deixar de córrer quan estava embarassada de set mesos. Romeo va nèixer a febrer. Tantes ganes tenia de córrer que quan el xicon tenia dos mesos, em vaig tornar a enganxar i vaig córrer la primera cursa del Circuit al 2013.

Però has corregut també fora de la Marina Alta?. Vaig passar mesos sacrificats, sense obtindre bons resultats, fins que arribà la carrera de Simat, la semana de les festes de Gata, on per fi vaig tocar el pòdium.

I tu tan contenta!: Clar, a partir d’ahí els resultats i les marques s’encadenaren.

Quins resultats han sigut els millors?. A la mitja marató d’Algemesí vaig fer 1 hora i 33 minuts; al gran fons d’Ondara 1 hora i 4 minuts. Vaig fer primera absoluta al Baix Montgó, tres carreres vaig quedar primera absoluta a la Safor (a Rafelcofer, Beniarjó i Palmera), i, per supost, a la carrera de la Dona del meu poble d’acollida, que me l’estime molt, Gata.

Ahí també vas quedar amunt?. Clar, ho vaig donar tot per a superar la meua marca i vaig conseguir baixar de 4 minuts el kilòmetre.

I ara, el remat final!: Si, és la culminació d’esta temporada, primera veterana A i tercera de la general, no puc demanar més.

El teu marit és un gran suport per a tu?. Agraïsc enormement la seua dedicació, per tot l’empeny, per totes les nits en vetla, ell llig, estudia i calcula, planifica els entrenaments. A més de passejar als dos xiquets després de tot un dia de treball, mentres jo isc a córrer o a competir.

Sens dubte, es nota que els dos gaudixen i molt d’aquesta afició que compartixen, com moltíssimes parelles, menuts i grans.

Tens en la ment a algú dels teus companys de carreres i entrenaments?. Jo no puc oblidar-me d’ells, tinc una gran amistat amb ells: Molly, la meua campiona plena de xispa i alegria; Esther, la meu gran amiga i confident, i Paco, el meu company que mai es rendix ni desfallix.

Ahí queda dit tot, una mare atleta amb dos fills, que sense descuidar les seues tasques familiars afronta sempre amb el sonrís a la cara totes les seues carreres i ahí estan les recompenses.

FONT: Fotografies i informació facilitades per Christina Mallett. A la dreta, Christina en la carrera d’Ondara d’enguany. A la dreta, dalt anit a la Gala 2014 del Circuit; baix, a un dels seus pòdiums.LA COMISSIÓ DE FESTES PATRONALS FA HUI L'ACTE DE LA GRAN CAGADA I SOPAR

20140614105915-grancagadacartell.jpg

A partir de les 20 hores, a l'antic camp de futbol, es farà l'acte ja tradicional, any rere any, per aquestes dates, de la GRAN CAGADA. Damunt, tots els que acudixquen i participen o acompanyen als participants podran sopar i es farà rabo de bou, d'acord amb l'acte que es desenvoluparà. Ja sabeu que la GRAN CAGADA consisteix en premiar amb 1.000 euros a la persona que vaja triat el quadrat on deposite els seus excrements el bou, vaca o animal que participe, anirà rodant i rodant fins que faça les seues necessitats. L'Associació Bouera de Gata i la Comissió de festes Patronals 2014 és l'organitzadora de l'event, amb la col·laboració de la Regidoria de Festes. Ja ho sabeu, a participar, que prompte estan ahí les festes i fa caloreta de la bona...

FONT: cartell, Comissió de Festes Patronals Gata 2014.ATENCIÓ, FA MOLTA CALOR, ALERTA: FEU CAS A LES INDICACIONS !!

20140614110913-previfoc.jpg
Per mig de PREVIFOC MARINA ALTA m'arriben alguns consells que tots, amb aquestes condicions de sequera i calitja, deguem seguir al peu de la lletra, per a evitar catàstrofes. Anit, a la província de València, a Paterna i l'Eliana, ja van veure el foc de prop. Alerta!!
CONSELLS A LA POBLACIÓ SOBRE INCENDIS FORESTALS
- No encendre foc sota cap concepte
- No fumar mentre es camina per la muntanya, ni llançar, en cap concepte, burilles o fòsfors des de vehicles.
- No utilitzar artefactes o material explosiu com petards, masclets, carcasses, etc.
- Mai llançar escombraries, dipositar-les al contenidor del municipi més proper.
- A la muntanya o en els seus voltants mai llançar artefactes o material explosiu com petards, masclets, carcasses, etc., Ni utilitzar sense autorització eines o motors que puguin produir una espurna o un foc.
- Si detecta un incendi, comunique-ho immediatament al telèfon '112 Comunitat Valenciana ', sense pensar que algú ho haurà fet ja o donar avís a les autoritats més properes.
- En cas d'incendi, seguiu en tot moment les indicacions que li siguen donades pel personal que té atribuïdes les missions de vigilància i extinció. Estan vetllant per la teua seguretat i integritat física.
FONT: Foto i recomanacions, Previfoc Marina Alta.


LA WEB DE LA POLICIA LOCAL DE GATA TAMBÉ AMB ANGLÉS

20140614112249-poli.jpg

Ara es pot llegir amb valencià, castellà i, com a novetat, amb anglés

La Policia Local de Gata ha anunciat que "per tal d'oferir un major servei als nostres amics i seguidors de parla estrangera", incorpora des d'ara la llengua anglesa al seue servei web d'informació. Amb això, diuen els agents: "complim un objectiu que teníem marcat des de feia sis mesos".

La Policia Local de Gata seguix treballant per acostar-se al model "policia 3.0".

Per altra banda, la Policia Local informa també que agentes de la Policía Nacional han detés a un home de 36 anys, veí de Vila-real, com a pressumpte autor dels delictes d'agressió sexual, corrupció de menors, amenaces i descobriment i revelació de secret tras supostament acosar, durant anys a una xiqueta des de que ella tenia catorze anys utilitzant un perfil fals a les xarxes socials, segons fons del diari LAS PROVINCIAS.

Per això, la pròxima setmana, la Policia de Gata tindrà una xerrada amb els escolars de primària per a tractar de dotar-los de coneixements i ferramentes per tal de poder front als pederastes (entre altres perills) i no caure en el silenci i cedir al xantatge.

FONT: Policia Local de Gata. UN POC D'HUMOR: QUÈ FEM AMB ELS PROGRAMES DE FESTES ? (Felip VIé); Futbol, 1-5, LA ROJA S'ENCÉN;

20140614114428-compohumor.jpg

Em permet una llicència humorística, per a que el blog no siga tan seriós

Dos temes actuals a més no poder. Ho considere com a imatges curioses i d’humor que han eixit al facebook. A la foto vertical podeu vore al futur Felip VIé des del 19 de juny i l’escrit que podria posar-se al programa de festes, perquè s’acurtaran els terminis, però de segur que arribarà als ajuntaments les noves fotografies dels nous rei i reina, mentre que no falte l’humor...

Per altra banda, vegeu a José Mota i una de les seues caracteritzacions de la vella asomant per la finestra. La pregunta ve al pèl per la relliscada al màxim que va tindre anit "La Roja", que es fa posar roja i de tots els color, al perdre escandalosament per 1 a 5. Si dimecres no guanya a Xile, que apurat ho tindran.CLUB DE LECTURA: ANIT VAM DESCOBRIR LA MARINA ALTA, PER MIG DEL LLIBRE "EL CAVALL VERD"

20140614135048-clublecturacavallverd.jpg

Anit, a les 20 hores, vaig participar al Club de Lectura, explicant les diapositives de l'interior de la Marina Alta als membres d'aquest col·lectiu que es reunix cada mes a la Biblioteca Pública Municipal de Gata, per tal de parlar d'un llibre. Ahir tocava "El Caval verd" de Joaquim Borrell. Va ser molt interessant i en tot moment va hi haure molt bona sintonia. Agraïsc a Vicen i Sílvia, bibliotecàries, haver-me deixat explicar els meus coneixements i fotografies de la Marina Alta.

A la fotografia, em vegeu explicant el quadre de l'expulsió dels moriscos, aquell fatídic novembre de 1609.AUDICIÓ, AQUESTA VESPRADA, AL CASAL DE LA MÚSICA

20140614135701-audicio.jpg

Els alumnes tanquen temporada i curs. L'alumnat de saxo i trompeta del curs 2013-2014 oferirà, aquesta vesprada, una audició al Casal de la Música a les 19 hores. Organitza, l'Escola Municipal de Música i la Regidoria de Cultura.EXPOSICIÓ DE L'ALUMNAT DE L'ESCOLA DE PLÀSTICA DE GATA

20140614141546-compoescola.jpg

Anit, divendres, es va inaugurar l’exposició de treballs de l’alumnat de l’Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives" de Gata al Casal de la Música. La inauguració va comptar amb la presència del regidor de Cultura, Joan Pedrós. L’exposició "Cloenda" es fa amb motiu del fi de curs. Les obres, amb diferent estils i tècniques, són un clar reflexe del dinamisme de l’escola i els seus alumnes. Des de l’Ajuntament recomanen visitar-la. Estarà a la sala d’exposicions del Casal de la Música del 13 al 29 de juny, de 19 a 21 h (dilluns i dimarts tancat).

FONT: Fotos i text, Ajuntament de Gata.COMENCEN LES OBRES A LES PARTIDES MIRALBONS I CUADROS, I A LA CARRETERA DE JESÚS POBRE

20140614143910-entradacarreterajp.jpg

Dilluns 16, a les 20 hores, al saló de plens, reunió informativa explicativa de les obres

L'Ajuntament de Gata ha emés un comunicat, informant del començament de les obres del Pla d'Obres i Servicis d'enguany, que afecten a les partides Miralbons i Cuadros, a més de la carretera de Gata a Jesús Pobre, des del pas a nivell fins la rotonda.

Transcric literalment l'avís:

"AVÍS: Es comunica a tots els veïns de Pda Miralbons, Pda Quadros i Crta de Jesús Pobre que han començat les obres del Pla d'Obres i Servicis d'enguany. Amb aquest pla es pretenen acondicionar instal.lacions i noves tuberies d'aigua en eixa zona del poble.
A partir del proper dilluns, 16 de juny, es tallarà la circulació des de l'inici de la carretera de Jesús Pobre, al pas nivell, fins a la roton...da de la crta de Xàbia, SOLS TINDRAN ACCÉS ELS VEÏNS DE LA ZONA. A eixe tram, i durant les obres, es llevarà el carril bici i els veïns circularan en doble sentit. Una vegada finalitzades les obres s'emplaçarà de nou el carril bici i la circulació tornarà a la normalitat.
Així mateix hi ha convocada una reunió informativa, el dilluns 16 a les 20h., al saló de plenaris, per a tots els veïns de la zona on se'ls explicaran bé els detalls d'estes obres.
Demanem disculpes per les possibles molèsties que puguen ocasionar les obres. Des de l'Ajuntament de Gata estem treballant per una millor qualitat de vida al nostre poble."

FONT: Ajuntament de Gata.IMATGES DE FESTA: LA COMARCA BULL EN FESTES. Xarangata actua a Xàbia, hui al dia de la Festa dels Fadrins

20140614145007-xarangataaxabia.jpg

Ja han començat els pobles a succeir-se un a l'altre, per a estar d'ací a l'octubre de festa en festa, com es deia aquell programa televisiu desaparegut. La comarca s'ompli ja aquesta cap de setmana de festes. Més prop, tenim a Xàbia, que hui celebra la festa dels fadrins dins del programa de Fogueres 2014. Els músics de "Xarangata" també estan ahí tot el dia, acompanyant a una quintà, la del 89, que s'anomenen "Els estorats".

Per altra banda, a Moraira són les festes dels Moros i Cristians. Demà pel tardet serà el desfile de gala, amb tot el boat dels bàndols moro i cristià. Els veïns de Jesús Pobre tanca hui les festes patronals del poble, que han dedicat al seu patró, Jesús Pobre...les festes no paren.CLOENDA DEL CURS DE L'ESCOLA D'ADULTS, CURS 2013-2014

20140615104907-fpa5compo.jpg

L’alcaldessa, Maite Signes, i el regidor de Cultura, Joan Pedrós, van assistir a la cloenda de l’Escola d’Adults, celebrada ahir dissabte al Centre Polivalent. Van atorgar els diplomes corresponents als cursos impartits, junt amb les dos professores de l’equip directiu de la FPA, María José Monfort i Pepa Signes.

Al lliurament van actuar el Grup de Danses "La Llata" i el Grup de Dansa Oriental. A més es va inaugurar l’exposició dels treballs de randa, de boixets, que s’han fet al llarg del curs 2013-2014.

A les fotografies de Consuelo Monfort Pons, teniu alguns moments de l’acte educatiu i cultural.

FONT: fotografies de Consuelo Monfort.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.492, la del dia 18/5-

20140615222037-meug7475.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies antigues, encara que siga una a una, però sense deixar-la. La foto és la que correspondria al passat 18 de maig, la 1.492 -la xifra sembla siga l'any aquell tan famós del descobriment de les Amèriques. He posat la foto que trobava hui al facebook, amb llicència de la protagonista, que la tenia amagada a la caixa dels records. La xiqueta és María Eugenia Salvador Feliu, tindria ahí uns quatre anyets, era pels anys 70, potser el 74 ó 75 del segle XX. Estava sentadeta a un banc de la Plaça Nova, aleshores Plaza 18 de Julio. Crida molt l'atenció la cartellera, la pissarra que deiem nosaltres del Cine Casablanca. Projectaven eixos dies, ho podeu llegir, la coneguda pel·lícula de "La isla del tesoro". Al costat la cristallera on posaven els quadres amb fotogrames del film.

Finalment, mireu el cotxe que té darrere, d'eixos ja no s'en veuen molts. També marcava l'època que vivíem.

FONT: Foto propietat de María Eugenia Salvador Feliu.EL CRONISTA DE GATA JA TÉ 1.000 AMICS A FACEBOOK

20140616220918-face1000.jpg

Començà en aquest mitjà social el 9 d’octubre de 2012. Hui 16 de juny de 2014 arriba als 1.000 amics

El blog del "Cronista de Gata" el poden veure des d’ara mateix, hui 16 de juny de 2014 per la vesprada-nit, un total de 1.000 "facebookers" -si es diu aixina en valencià, encara que la parauleta no siga nostra-. A tots els que han anat afegint-se poc a poc en aquest temps, gràcies. Als que encara no teniu al Cronista de Gata, sabeu que podeu directament buscar el blog a http//cronistadegata.blogia.com. Moltíssimes gràcies per seguir el blog, per no perdre’s cap esdeveniment, notícia, fotografia antiga -que últimament (ho reconec) tinc molt descuidada la sèrie i que molt prompte arrancaré, de nou, en força.

Si fem un repàs a l’estadística del facebook, el Cronista de Gata arribava a 500 amics el 25 de juliol de l’any passat; 800 en tenia el dos de març d’enguany i hui arriba als 1.000. A eixos mil i als que seguiran, gracietes...entre tots fem poble.

Finalment dir-vos que l’amica Silvia Soler Pérez ha estat l’última en fer-se "amiga" del Cronista de Gata, la 1.000...Moltes gràcies a ella també.L’EMPRESA GATERA POINT, S.L., NOMENADA MEMBRE CORPORATIU DEL CONSELL IBEROAMERICÀ DE DISSENYADORS D’INTERIORS

20140616221504-cidi.jpg

L’empresa gatera Point, S.L. (1920-2014), empresa de mobiliari de la Comunitat Valenciana, que té la seua a Xaló i pertany als germans Pons García de Gata, va ser nomenada el passat dia 12 de juny com a Membre Corporatiu de CIDI (Consell Iberoamericà de Dissenyadors d’Interiors) A.C., que presidix Juan Bernardo Dolores González, celebrant que el 2014 és l’Any Mundial dels Consells Continentals de Dissenyadors d’Interiors.

Cal donar l’enhorabona a l’empresa i els seus gerents, pel nomenament que premia així la tasca que porta endavant, especialment a l’estranger.

A la fotografia, el nomenament del CIDI.

 L’INFANTIL RAÚL QUESADA VIDAL, TERCER CLASSIFICAT DE LA LLIGUETA COMARCAL DE TENNIS

20140616222015-raulqv1.jpg

El xiquet gater RAÚL QUESADA VIDAL va quedar tercer classificat de la lliga comarcal de tennis, que organitza el CEMa (Consorcio Esportiu de la Marina Alta), a la categoria infantil masculí.

La lliga comarcal s’ha desenvolupat en vuit partits que es juguen en diferents pobles. En els vuit partits, Raul, ha quedat subcampió tres vegades (a Dénia, Benissa i La Sella). Al final de la lliga, va quedar primer classificat, Artion Garanin amb 47 punts; segon classificat, Jason Guy, amb 46 punts, i tercer classificat, amb 39 punts, el nostre paisà, RAÚL QUESADA.

Des del blog, donar-li l’enhorabona i encoratjar als aficionats al tennis per anar posant aquest esport al lloc on es mereix a Gata.

A la imatge, vegeu a sa mare Vicen i al seu germanet amb Raúl portant el trofeu.

FONT: foto facilitada per Vicen Vidal.
ELS EQUIPS BENJAMÍ I ALEVÍ DEL GORGOS, SEGON I TERCER AL TORNEIG DE EL VERGER

20140616222841-compobenjalevi.jpg

Els xiquets futbolistes de l’Escola Municipal de Futbol van deixar ben alt el pavelló gater, al torneig disputat el passat cap de setmana a El Verger. El benjamí del Gorgos es va proclamar subcampió en el Torneig de futbol 8, i l’aleví va quedar tercer classificat. Aquest últim va guanyar el seu partit contra el Dénia, mentre que el benjamí pergué la final contra el Caramanchel d’Alcoi.

Al torneig van participar: Ondarense, Caramanchel (Alcoi), Gandia, Oliva, Muro, Dénia, Pedreguer, el Gorgos i l’amfitrió, El Verger.

No sols van tindré els xiquets de Gata eixos guardons. Els dos equips van ser els equips màxims golejadors i els equips menys golejats. En total, van conseguir sis copes, que -com podeu veure a les fotografies- mostraven orgullosos al fer-se la foto de família.

Des del blog CRONISTA DE GATA felicitar als dos equips per la seua participació i classificació al torneig.

FONT: informació i fotos de David Feliu.
MÉS DE 300 PERSONES S’HAN INSCRIT ENGUANY AL CURS DE L’ESCOLA D’ADULTS

20140616223305-ingexpofpa.jpg

La cloenda es va fer dissabte, inaugurant la mostra de treballs 

Més de 300 persones s’han inscrit durant l’any a la variada oferta de cicles formatius i tallers d’ocupació del temps lliure. El Centre de Formació de Persones Adultes de Gata va celebrar, el passat dissabte, el final de curs 2013-2014 amb una acte de clausura en el qual es van lliurar els diplomes a tots els participants en els cursos i tallers realitzats durant l’any. Les responsables del centre Mª José Monfort i Pepa Signes junt a l’alcaldessa de Gata, Maite Signes, i el regidor d’Educació i  Cultura, Juan Pedrós, van ser els encarregats de lliurar els diplomes als mestres de cadascun dels cursos i tallers que els van repartir entre els participants.

En el mateix acte es va inaugurar l’exposició dels tallers d’elaboració i Brodat de Malla, Macramé, Boixets i Frivolité,  Restauració de Mobles. A més, els alumnes dels tallers de dansa oriental i de balls tradicionals van fer una demostració per tancar la vesprada. La mostra estarà oberta al públic fins al proper diumenge 22 de juny a la sala d’exposicions de l’Edifici Polivalent, de 19 a 21 hores.

A la imatge, les professores als extrems, i el regidor de Cultura i l’alcaldessa al centre.

FONT: foto i text, Gabinet de Premsa Ajuntament de Gata.
IMATGES CURIOSES: boniques vistes nocturnes de Gata

20140616224353-jlcompo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LES DOS IMATGES, PER TAL DE VEURE-LES MILLOR, PUNXANT ACÍ)

Les càmeres fan miracles...dirien els més vells del poble; els retratistes, també, dirien els altres. El que és cert és que amb gran dedicació i d’una manera especial, es poden traure imatges tan boniques com les que vegeu dalt, que les he posades a la secció de Imatges Curioses. El fotògraf és l’amic José Luis Fornés, al qual li agraïsc poder mostrar-les a tots els gaters. Si mirem des del nou pont cap a dins del poble i és de nit, podrem veure un paisatge nocturn com el de la fotografia, encara que amb la tècnica el colorit canvie. Si mirem des del mateix pont cap al pont de la via, la càmera i la tècnica ens trauran aquesta altra vista nocturna. Gaudiu d’elles.

FONT: Fotos de José Luis Fornés.  

 AHIR DIUMENGE, SEGON TORN DE PRIMERES COMUNIONS A GATA

20140616230047-compo1escomu-15-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Els xiquets tornaran a participar a les processons de Corpus i Cor de Jesús, i a la festa de Sant Joan, els del barri

Ahir diumenge va tindre lloc el segon torn de les Primeres Comunions a Gata. Poc més de vint xiquets i xiquetes van prendre la Primera Comunió per primera vegada. Després d’anar acompanyats des de la Plaça Nova fins la Plaça de l’Església, comulgants i pares/mares, així com familiars, amiguets i els que van voler sumar-se, van participar en la missa solemne, que va estar cantada per la Coral Serrillàs.

Les celebracions van acabar amb la foto de família de comulgants, rector i catequistes, i els corresponts àgaps distribuits per restaurants de tota la comarca.

Cal recordar que els xiquets participaran en les processons de diumenge que ve dia 22, festivitat del Corpus Christi i l’altre diumenge dia 29, festa del Sagrat Cor de Jesús. Enmig, els comulgants del barri de la Font del Riu, participaran a la missa que es farà el dia de Sant Joan, 24 de juny dimarts, i a la processó pels carrers del barri.

A les fotografies, alguns moments d’aquest diumenge.
FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.493, la del dia 19/5-

20140617165306-casapoblegata.jpg

Seguisc reprenent la sèrie de fotografies antigues, amb la que corresponia publicar el passat dia 19 de maig, esperant que aquesta setmana s’actualitzen totes les fotografies, imatges o documents.

Estem davant una fotografia de les històriques, de les que fan poble d’abans. Era l’any 1937, guerra civil. Hem trobat a una revista que es deia "Mi revista" un article sobre la Federació Local de Sindicats únics. L’article es titula: "De Denia a Gata de Gorgos". Apareix aquesta fotografia, igual que les altres dues que vindran després. Al peu de la foto diu: "Casa del Pueblo de Gata de Gorgos y almacén de subsistencias". Sabeu on era?. Ho descobriu?. Era a l’església parroquial. Mireu la porta ampla. Direu...i el balcó?. L’església va tindre una balconada dalt de la porta en temps de la guerra. Un cartell anunciava que era la "Casal del Pueblo". A la porta, dones, una persona que pareix porte gorra més alta, parlant amb un altre home.

A l’article, parla que a Gata hi ha industrials com els senyors fills de Bautista Salvá, José Moncho i Casa Font. Aquests es dediquen a la palma. I seguix dient: "Además de la industria de la palm

Tota aquesta interessant informació i la fotografia estan extretes de la revista "Mi revista" de Barcelona i té data del 15-12-1937. Biblioteca Digital Hispánica, Biblioteca Nacional de España.

FONT: Foto i informació: BDH, BNE.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.494, la del dia 20/5-

20140617170445-foto2.jpg

Seguint amb la mateixa temàtica, aquesta fotografia també és històrica. Era molt canviant l’Ajuntament d’aquells anys de la guerra civil. Ací teniu el Consell Municipal de Gata de Gorgos en plena sessió. Com vegeu, l’alcalde seria el que estava al centre amb xaleco; els quadre regidors "camarades", com deien ells, els altres quatre. Observeu que ja tenien els sillons de vímet ("mimbre") a la Casa Consistorial.

La fotografia pertany a la mateixa revista que la fotografia anterior "Mi revista" de Barcelona, de data 15-12-1937 i està extreta del mateix article "De Denia a Gata de Gorgos...". Ho podem trobar digitalitzat a la Biblioteca Digital Hispànica, de la Biblioteca Nacional d’Espanya.

FONT: Foto i informació BDH, BNE. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.495, la del dia 21/5-

20140617172235-gata37.jpg

Una tercera i última fotografia de la mateixa temàtica, que es publicava a "Mi revista" de Barcelona, aquell 15 de decembre de 1937. Quan parla a l’article "De Denia a Gata de Gorgos..." apareix una "Vista parcial de Gata de Gorgos". Ací la teniu. Fins ara, no la coneixia aquesta fotografia. Voreu com ressalta el blanc nou del pont de les Alcolaies i l’explanada que hi ha al terreny que hui ocupa el Centre Parroquial. Mireu l’església i inclús es veu la Casa Consistorial per darrere. Pareix, amb la perspectiva, com si no estiguera el riu, pel nivell del terreny. Seguixen destacant les cases altes i senyorials de la Plaça de l’Església.

FONT: Foto i informació BDH, BNE.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.496, la del dia 22/5-

20140617222713-fa69blog.jpg

La fotografia que corresponia publicar el passat dia 22 de maig, recupera una col·lecció d’abans, la de la família Soler Monfort. Com ara és temps de passacarrers i processons, ací teniu la banda actuant als anys 70 del segle XX, concretament amb els instruments dels clarinets i saxos. El de davant que mira la partitura pareix el pare de Pepe "l’obrer", és a dir Pepe Monfort. El del mig, inconfundible, el pare de Dora, Antonia i José Miguel, Miguel Soler "de l'estanc". El de darrere pareix Jaime "Polaca", que després va ser director. Qui seria la xiqueta, que mirava molt interessada al fotògraf?.

FONT: Foto propietat de la família Soler Monfort.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.497, la del dia 23/5-

20140617223645-fa70blog.jpg

De la mateixa temàtica, podeu vore al mestre Vicente González dirigint la banda en un passacarrer. A Pepe Arabí de banderer i darrere el bombo. Molta expectació de la gent, com si fora un acte molt important. Serien les comunions. Observeu com portaven les sabates els músics, blanques.

FONT: Foto propietat de la família Monfort Soler.LA POLICIA LOCAL PERSEGUEIX UNS LLADRES A GATA RESIDENCIAL, PERÒ ESCAPEN

La Policia Local de Gata ha informat del succés d’ahir. Anit, la Policia de Gata inicià una persecució per tractar de donar-li alcanç a dos persones que fugiren en un vehicle quan varen vore el cotxe de policía realitzant la patrulla nocturna de vigilància. Finalment no se’ls va poder agafar i escaparen.

Els policies tornaren a Gata Residencial per ver una ullada de tot el residencial i esbrinar què estaven fent aquestes persones i trobaren una vivenda amb els cristalls trencats a pedrades però a la que no hi varen poder accedir, i una segona amb la porta de casa oberta a la que sí hi accediren però no els donà temps a emportar-se res.

Al menys, els van astorar i desbaratar els plans.

FONT: Policia Local de Gata.DILLUNS 23 DE JUNY S’INICIARÀ LA TEMPORADA D’ESTIU A LA PISCINA MUNICIPAL

20140618234556-piscjuny14.jpg

El proper dia 23 de juny s’iniciarà la temporada d’estiu a la piscina municipal de Gata amb l’obertura al públic de les instal·lacions i l’inici dels cursos de natació. La regidoria de Serveis Municipals realitza els últims preparatius per deixar les instal·lacions a punt per iniciar la temporada, una vegada finalitzades les obres de reparació i condicionament de la piscina.

 Pel que fa a la natació, són ja més de 150 persones les que s’han inscrit en la variada oferta de cursos que s’impartiran durant els mesos de juny, juliol i agost. El alumnes poden escollir entre les diferents modalitats: debutants, iniciats, perfeccionament, aquagym, bebès, rendiment, etc.

Les inscripcions es podran realitzar encara durant aquesta setmana a les oficines de Solgata  (965756487), de 9 a 13 hores pel matí i de 16 a 20 hores, per la vesprada.

FONT: Foto i text Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.
ELS GATERS SEBASTIÀ ROIG SIREROL I TONI PONS BOLUFER, MESTRES DE MÚSICA A SANT JOSEP D’EIVISSA

20140619173946-compotonisebas.jpg

Sebastià és gater d’adopció (ondarenc, casat amb una gatera) i dirigueix la jove banda, que complix 5 anys

Toni treballa a la mateixa escola de música i pertany a l’Orquestra Simfònica d’Eivissa

Els coneixeu als dos. Dos grans músics i molt bons comunicadors. A les festes els heu vist per Gata. Els dos han tocat a la banda del nostre poble. Sebastià Roig Sirerol és nascut a Ondara i casat amb una gatera, Rosa Pedrós. Toni és gater de naixement. Ara són els mestres de música al municipi de Sant Antoni, a Eivissa. Tots dos han conquerit la música i els músics d’aquella illa.

A Sebastià el vam conèixer un poc més per mig d’un reportatge que vaig publicar al blog el passat 10 d’abril de 2013. Ací teniu l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2013/041006-una-gatera-i-un-ondarenc-a-eivissa.-sebastia-roig-sirerol-es-director-de-la-band.php.

Coneguem un poquet més a Toni. Treballa a la mateixa escola de música que Sebastià, ha estat sis any de cap d’estudis. És el professor de trompeta i director de les bandes infantil, juvenil i d’adults de l’escola. També ha estat director dels cinc cursos de perfeccionament musical, que han fet a Sant Agustí. Ha treballat com a professor associat de la UIB (Universitat de les Illes Balears) durant cinc anys. Ara, Toni és membre de la Banda Municipal de Sant Josep, de la banda municipal de Sant Antoni, i col·labora com a membre de l’Orquestra simfònica d’Eivissa.

Cal dir que Toni i Sebastià treballen conjuntamente portant les agrupacions musicals de l’escola i del municipi. Feina que es veu gratament recompensada per l’estima de músics, pares i públic.

5é aniversari de la banda de Sant Josep

A més, la banda de Sant Josep, que dirigueix Sebastià i en la qual toca Toni, està d’enhorabona, ja que acaba de complir cinc anys. És una jove banda formada des de que estan ells. El passat dissabte 14 de juny la Banda Municipal de Sant Josep de sa Talaia (Eivissa) cel·lebrà el seu 5é Aniversari.

La banda dirigida per Sebastià Roig Sirerol, és una banda jove que va ser fundada en el mes de juny de 2009. El concert es va iniciar amb les diferents agrupacions infantil, juvenil  i d’adults que dirigeix el també músic gater en Toni Pons Bolufer. I en la segona part actuà la Banda Municipal de Sant Josep. Va ser un concert molt emotiu ja que a banda de la cel·lebració del 5é Aniversari la banda acomiadaba temporalmente a 6 músics que iniciaran els seus estudis universitaris en Barcelona. Músics que foren fundadors, com a alumnes,de l’escola i la banda baix la direcció d’en Sebastià i que 8 anys després volen per empendre el seu futur fora de l’illa.

FONT: Fotos i informació facilitades per Toni Pons i Sebastià Roig.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.498, la del dia 24/5-

20140619215955-pastoretes.jpg

Reprenc la sèrie de fotos antigues. Anem a un altre tema. També de la col·lecció de la família Monfort Soler, aquesta imatge. Vestides de pastoretes i agafades de la mà, les germanes Dora i Antonia.

FONT: Foto propietat de la família Monfort Soler.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.499, la del dia 25/5-

20140619180027-corpus1.jpg

La següent fotografia, a una de una xifra important, que corresponia al dia 25 de maig, està relacionada amb aquest temps, diumenge que ve dia 22 serà la festa del Corpus enguany. Les mateixes germanetes de l’entrada anterior, Dora i Antonia "de l’estanc", van ser fotografiades a la processó del Corpus. Vegeu l’enramada d’eixe dia tan especial per als xiquets/xiquetes i pares/mares. Vegeu els homes per la vorera desfilant amb els ciris i les xiquetes portant les bandejes amb floretes.

FONT: Foto propietat de la família Monfort Soler.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.500, la del dia 26/5-:

20140619180644-guia.jpg

Arribe a 1.500 fotografies o documents antics de Gata. Han passat moltes col·leccions, temes, personatges, per la secció. Una xifra important i seguirem...La imatge que celebra aquest event és un document gràfic històric. Una fulla dels anys 50 de la Guia Telefònica de la província d’Alacant, on es relacionaven els telèfons del poble de GATA, de la A a la F. Trobem el de Tomàs l’Ordinari, d’ahí el nom de Pepe -el del Vídeo- i Miguel "de Tomás".

Mireu que els telèfons anaven de l’1 al 50. També apareix Ajuntament al carrer Duquesa de almodóvar, ara és Carrer La Bassa. Apareix el Banc Central a la carretera (Av. Caudillo). El sindicat al carrer La Bassa, la C.N.S.; la Caja de Ahorros del Sureste de España (Ca Tender), que estava al carrer la Bassa també. Juan Caselles, "Juanito Llebra" la fàbrica de mobles que estava al carrer Calvo Sotelo, enfront del Cuartel que després estaria un temps dalt la notaria. Ca el rector posa el seu nom Castelló Quilis, Manuel, un dels germans, per tant podem deduir d’ahí de quin any, més o menys, és el document.

Seguint amb les curiositats del document, "Teléfonos" -que es deia- estava al començament del carrer Calvo Sotelo, Compañía Telefónica. Trobem la Cooperativa Industrial San Miguel, de articles de vímet ("mimbre") i ens diu Nuevo ensanche, s/n, encara no tenia posat el nom de carrer Sant Miquel.

Afegisc el comentari de l'amic Juan Caselles, que comenta: "En esta guia telefònica també està el nom del meu uelo Vicent Caselles Pedrós amb el número 20 , que es dedicava al comerç de la fruta i verdura. També el número de casa que era en aquella època el nº 61 , avui el nº 77 , al costat de on esta La Caixa".

FONT: reproducció de la Guia Telefónica de la província d’Alacant.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.501, la del dia 27/5-

20140619181404-escanear0029.jpg

Superades les 1.500 fotografies de la sèrie, encetem una altra etapa. Aquesta és la 1.501 i tocava publicar-se el passat dia 27 de maig. Estem en temps de Primeres Comunions, Corpus i Cor de Jesús. La foto que corresponia publicar-la el passat 27 de maig també és d’un xiquet que posa amb un reclinatori, guants, una creu i missal. Al fons, pareix un altar amb la Mare de Déu. He conservat l’orla del recordatori, per tal de vore aquelles senefes que feien i aquelles imatges acartonades.

Comenta Rosa María Monfort que el xiquet de Primera Comunió és son pare, Alfredo Monfort "Masianet". Tot aclarit.

FONT: fotografia propietat de la família Feliu Salvá.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.502, la del dia 28/5-

20140619184950-xiqui.jpg

De la mateixa col·lecció i temàtica que l’anterior. Un altre xiquet vestit de Primera Comunió. En aquest cas, tot de blanc. Es recolza sobre una espècie de taula i porta una banda, té un missal a la mà i dalt la taula l imatge de Jesús xiquet. Eren aquells temps de Primeres Comunions.

FONT: fotografia propietat de la família Feliu Salvá.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.503, la del dia 29/5-

20140619185538-xiqueta.jpg

La foto 1.503 corresponia publicar-la el dia 29 de maig de 2014. També les xiquetes tenen records de Primera Comunió. La xiqueta porta una còfia. Mireu el missal, el bosset, el vel i darrere un reclinatori. Al fons, la imatge com si fos un altar.

FONT: fotografia propietat de la família Feliu Salvá.DEMÀ DIVENDRES, DIA 20, COMENCEN LES FESTES DE LA FONT DEL RIU A GATA

20140619221835-programafr.jpg

El dia de la festa al sant patró serà el 24, onomàstica de Sant Joan

Dissabte 21 actuen Els Bradmis i dissabte 29 Bajoqueta Rock i Tremp

Demà divendres, dia 20 de juny, comencen les festes patronals del barri la Font del Riu de Gata, en honor a Sant Joan. Els dies d’actes seran el 20 i 21, el 24, dia de la festa al sant patró, i 27 i 28 de juny de 2014. Despusdemà, divendres, començaran les festes al Carrer Lepanto, a les 23.30 hores. S’inauguraran les festes santjoaneres amb la Discomòbil Wow Audiovisual, les Wow sessions de Betriu & Vicent Milda Djs, a més del warm up de Dam & Drope Djs.

Dissabte 21, pel matí, hi haurà activitats per als menuts de casa. A partir de les 10 hores, al carrer Lepanto gaudiran de una xicoteta discomòbil, castells imflables, activitats. Després esmorzaran, amb el patrocini de DISPEVI. Per la nit, hi haurà sopar i ball, a càrrec de Els Bradmis.

Després d’interrompre les festes dilluns, el dimarts 24 serà la festa solemne del patró. A les 20 hores serà la missa de campanya al carrer Lepanto, després la processó i els balls del Grup de Danses "La Llata", seguits d’un Vi d’honor.

Tornaran a parar-se les festes i es reprendran divendres 27, amb sopar i actuació musical. Dissabte dia 28 serà la Nit del Rock, amb el grup Bajoqueta Rock i el grup local Tremp, guanyador del concurs.

Tot el programa complet el teniu a la imatge de dalt.

Finalment, diuen des de la Comissió: "Discomobil, truc, actuacions, dia dels xiquets, concerts, festa de la cervessa... Hem fet el que hem pogut i vos convidem a que vingau a disfrutar i col·laborar de tot el que vos hem preparat i així l’any que ve siguen, més i millors!". "Recorda, fer festes esta en mans de tots!! vos esperem!!".

A la fotografia, una imatge d’arxiu de les festes a Sant Joan de Gata.UNA REPORTERA GATERA, MARÍA SIGNES, (LA SEXTA) A L'ACTE DE PROCLAMACIÓ DEL REI FELIP VIé

20140619230439-compoms-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ha cobert tota la jornada per a la cadena de televisió, la Sexta

María ens conta les seues impressions de l’event històric

Com en totes les parts estan les gateres i els gaters, també apareixen als aconteixements històrics. A l’acte de proclamació del nou rei Felip VIé hi havia una reportera gatera. María Signes, filla de Felipe el panader i Vicen la professora, ha cobert tota la jornada informativa davant del Congrés dels Diputats i ha fet algunes fotografies importants, per l’event històric que era. Acabada la jornada, han deixat entrar a l’hemicicle als reporters i a la gent. María -com vegeu a una de les imatges- s’ha asseiat al mateix silló que s’ha sentat el Rei Felip VIé i des d’on ha fet el discurs als diputats.

Què trobeu, una gatera a l’acte històric de hui. No podríem dir el mateix amb relació a l’enfanga de la selecció espanyola la nit d’abans, allí no hi hauria gaters.

Però, tornant a la realitat més històrica, la mateixa María ens comenta com ha passat la jornada:

 

"He estat cobrint la proclamació i he estat fora del Congrés, davant de la porta dels lleons que la obrien expressament per als nous reis. De les 6,30 hores del matí que estem els meus companys i jo allí, varios equips fora i dins".
Seguix dient-nos María: "Jo tenia que gravar i contar que passava fora, hem gravat els últims preparatius, quan entrava la corona, entrades de polítics, ambient de la gent... Hem recollit les declaracions a José Bono que s’ha parat a parlar. Fins que han arribat els reis i han passat revista. Una volta fora, foto de familia (que la vegeu) i a fer el recorregut en el rolls Royce fins el Palau Reial".
Com ha acabat la seua feina, també ens ho explica María: "...Ja després hem entrat dins del Congres i al pati estava Alicia Sánchez Camacho fent declaraciones i s’hen han anat tots, poc a poc".
I ara ve la part anecdòtica, perquè María ha pogut estar al mateix lloc que els nous Reis i la Familia reial. "A les fotos del trono, jo estic a una, a la de Felipe (la que estic a sols), a una altra estava sentada a la de la reina Letizia. Era ja al final de la jornada, que ja ens deixaven entrar i ens hem fet una foto per a fer acte de presencia. La veritat és que impresiona vore tot l’hemicicle amb els tirs de Tejero al sostre i pensar que han estat sentats les persones mes poderoses del país, ja no per si s’han sentat els reis o no, sinò pel que significa el moment."
Un testimoni històric de hui mateix, que ens ha transmés una gatera, que treballa a la Sexta Noticias, allà a Madrid. Ells, María i els seus companys, també han volgut recordar aquest dia i fet històric: la proclamació del nou rei Felip VIé.
FONT: Fotos i informació aportades per María Signes.


ACTES FESTIUS I RELIGIOSOS, CAP DE SETMANA A GATA

Divendres i dissabte, primera part de les festes de la Font del Riu

Hui, divendres, Festival Fi de Curs al col·legi d’Infantil i Primària

Diumenge, festa del Corpus

Els actes que s’esdeven aquest cap de setmana a Gata són, bàsicament, festius i religiosos

A les 20 hores, de hui divendres, començaran les activitats. Serà el FESTIVAL FI DE CURS 2014 del col·legi "Santíssim Crist" de Gata. Com ja sabeu hi ha música, humor i acomiadament als alumnes de sisé que canvien de lloc educatiu, passant de l’escvola a l’institut.

A les 23,30 hores, també de hui, començaran les festes de la Font del Riu. Ja sabeu, anit ho posava al blog. Hi haurà discomòbil.

Demà dissabte, 21 de juny, seguiran els actes a la Font del Riu. Pel matí, jornada del xiquet: jocs, activitats i esmorzar. Per la vesprada, truc, amb quasi cent persones participant, i bons premis pels guanyadors. Per la nit, sopar i ball (actuació de Els Bradmis).

Diumenge 22 seran els actes religiosos. És la festa del Corpus Christi. A les 20 hores serà la processó, amb els xiquets i xiquetes de Primera Comunió.

 FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.504, la del dia 30/5-

20140620113934-fa30.jpg

La foto que publique ara és de la família Salvá. Amb les tres dones, Maties Salvá, que sigué després alcalde. Al seu costat la seua dona Isabel. La dona de Don Julián, Rosa, a l’altre costat. Eren tots molt jóvens a la fotografia.

Comenta també a la fotografia Rosa María Monfort. "La del mig pareix ma tia Vicenta "Masianet".  

FONT: fotografia propietat de la família Feliu Salvá.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.505, la del dia 31/5-

20140620115752-fa31.jpg

Torne al tema d’actualitat, a les fotografies antigues de Primeres Comunions. Aquesta que tocava publicar l’últim dia del mes passat, maig, és més antiga encara que les anteriors. Pareix com si la xiqueta estiguera portant una flor. Un crucifix i un reclinatori composen la resta de la fotografia. Observeu al peu d’ella, pareixen taules de madera.

FONT: fotografia propietat de la família Feliu Salvá.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.506, la del dia 1/6-

20140620120221-fa1.jpg

La primera fotografia que tocava publicar del mes de juny, és una parella, un matrimoni. Es va fotografiar als anys 40. Ell recolzat, ella sentada amb una revista o fulla a la mà. Com sempre, un paisatge darrere per a fer semblança que estaven a algun lloc.

FONT: fotografia propietat de la família Feliu Salvá.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.507, la del dia 2/6-

20140620142852-cas1.jpg

Seguisc acurtant els dies fins arribar a l'actualitat, en quan a la sèrie de fotografies antigues es referix. Aquesta fotografia l'ha pose perquè m'han etiquetat al facebook des de la pàgina "Riurau amb panses". Es tracta de una publicitat que circulava quan estava en ple la C.A.S. (Cooperatives Agrícoles Sindicals). L'aportació de la imatge és de l'amic Jaume Costa i Caselles. Podeu veure davant la xica els diversos productes que es comercialitzaven, des de mistela "Moscatel", caixetes de "Pasas moscatel", ametles.

A aquesta entrada i a la següent, agraïsc l'aportació de Juan Salvador Gayá Sastre, que comenta: "Mon pare, Juan Gayá Rosello, va ser el gerent de la CAS durant quasi trenta anys. I va ser qui va obrir la Cooperativa a l'exportació, realitzant moltíssims viatges a Marroc i sobretot Algèria i Londres, on va aconseguir que la nostra pansa fora reconeguda i molt apreciada".

FONT: Foto aportada per Jaume Costa, etiquetada per "Riurau amb panses" i per mitjà de Juan Salvador Gayá.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.508, la del dia 3/6-

20140620164726-cas1.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Una foto de les que diguem "històriques". Mireu l’edifici de la CAS (Cooperatives Agrícoles Sindicals). Està flamant, és una postal, una vista aèria. L’ha pujada al facebook, Juan Salvador Gayá donat que son pare va ser el gerent fundador de l’entitat, que tant va fer per la pansa als anys 60 del segle XX. L’agrupació de pobles de la Marina Alta i Safor, que produïen pansa, es va constituir el 30 de juliol de 1960 amb el nom de C.A.S. 

Centrant-nos amb el paisatge semiurbà que envolta l’edifici, de per si simbòlic, que hui encara està en peu, fraccionat en diverses indústries i comerços, observeu tots els camps de ceps de "Les Sorts", bancalades ara completament trencades per l’urbanització. Mireu que junt a l’edifici de la CAS està la caseta on es feia davant el pesatge dels camions, tractors, carros i demés vehicles carregats de raïm o pansa. Si observeu, hi havia una senda que eixia des del mateix carrer, travessava la via i passava per darrere de l’edifici de la CAS. Mireu també la circulació rodada de l’única carretera que hi havia, la que de Xàbia accedia al poble de Gata. Més al fons, podeu vore que al Passeig d’Alacant sols hi havia construit el bloc de pissos de "Maricarlos" i poc més. També es veu, junt a la via, la caseta de "les portes de la via", el pas a nivell.

FONT: foto propietat de Juan Salvador Gayá.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.509, la del dia 4/5-:

20140620165536-gene3.jpg

Una altra fotografia de les antigues familiars. La foto que corresponia publicar el 4 de juny mostra a tres generacions. La uela, la filla i la néta. Només observant els vestits i com anaven podrem saber que es tractava de principis del segle XX.

FONT: fotografia propietat de la família Feliu Salvá.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.510, la del dia 5/6-

20140620170150-dos.jpg

La foto torna a ser de Primeres Comunions, en aquest cas de dos germanets o cosinets. Estava feta fer Marsal de Dénia. Vegeu al xiquet també de blanc i la xiqueta amb bosset, posant per a completar el retrat, com sempre amb un fons de imatge d’església i el reclinatori també formant part del quadre.

FONT: fotografia propietat de la família Feliu Salvá.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.511, la del dia 6/6-:

20140620170728-sentat.jpg

Vaig apropant-me. La fotografia que tocava publicar-se el dia 6, amb el nº 1.511 és sobre un matrimoni. Ell sentat en una banqueta de vímet ("mimbre"), ella de peu amb un ventall ("palmito"). Observeu el port i bon estar dels dos. Em diu Rosa María Monfort que és el seu uelo Masià i la seua dona.

FONT: fotografia propietat de la família Feliu Salvá.LA PSICOLOGA GATERA SEFA MULET, INVITADA AL XXX CONGRÉS DE LA SOCIETAT VALENCIANA DE PEDIATRIA A VALÈNCIA

20140621135306-sefa.jpg

La psicologa gatera Sefa Mulet Salvador és l’única invitada al Congrés de Pediatria, que s’està desenvolupant entre ahir i hui a València al Centre d’Investigació Principe Felipe de València. Mulet ha fet una ponència. Diu ella: "una experiència indiscutible a nivell professional, agraïsc molt a la Societat Valenciana de Pediatria per  convidar-me i confiar en mi com a professional per a fer un taller formatiu a pediatres en el XXX Congrés de la Societat.

Seguix dient Sefa: "M’emporte el carinyo amb el que m’han acollit i l’orgull de que també els professionals de província som reconeguts. D’aquest congrés han eixit projectes de col·laboració conjunta de totes les províncies de la Comunitat Valenciana. He estat en un entorn meravellós on vaig iniciar la meua carrera professional.

Cal ressenyar que el comité organitzador junt al Comité científico del XXX Congrés de la Societat Valenciana de Pediatria té com a objectiu actualitzar els coneixements de la problemàtica de l’adolescència per al pediatra clínic i que servixca com a marc per a la intercomunicació i divulgació de coneixements entre professionals d’alta qualificació. El congrés es celebra els dies 20 i 21 de juny al Centre d’Investigació Príncep Felip i està respaldat per la SVP Societat Valenciana de pediatria i la FUNVAPED fundació valenciana de pediatria.

A la psicologa gatera Sefa Mulet Salvador li assignaren la tasca de fer la ponència i realització del taller práctic de formació per a pediatres  de TCA (trastorns de la conducta alimentària). Entre els assistents han estat els caps i responsables de departaments d’hospitals com Sant Joan, Dr Pesset, La Fe i altres.

FONT: informació i foto aportada per Sefa Mulet Salvador.LA POLICIA LOCAL DE GATA ENSENYA ALS ALUMNES DE 4RT A 6É LA SEGURETAT A LES XARXES SOCIALS

20140621171102-polixerrada.jpg

L'Ajuntament de Gata de Gorgos, per mig de la Policia Local i a petició de l'AMPA, ha realitzat una xerrada sobre seguretat a les xarxes socials amb els alumnes de 4t, 5è i 6è de primària del col·legi Santíssim Crist com a exercici de prevenció davant la presència de "persones amb dubtoses intencions" (així s'ha anomenat als pederastes causa de l'edat dels escolars) en les xarxes socials que busquen la captació de menors per mitjans virtuals.

S'han recordat les mesures de seguretat bàsiques en un entorn físic davant la presència de desconeguts i hem vist com hi ha un paral·lelisme entre el món real i el virtual. Per acabar, es va passar un qüestionari als alumnes amb la finalitat de crear un estudi local i esbrinar quina és la nostra realitat social entre els menors en edat escolar, per saber quin és l'ús que fan de les xarxes socials, poder avançar-nos als perills existents i treballar de forma continuada la prevenció en acord amb els resultats obtinguts.

FONT: Foto i informació Policia Local, facebook.ANIT, FESTIVAL FI DE CURS A L'ESCOLA

20140621172629-compofestival-copia.jpg

(FEU LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Els alumnes de sisé s'acomiadaven de l'escola per a passar a setembre a l'institut

Ahir per la vesprada-nit es va celebrar al pati del col·legi d’Infantil i Primària "Santíssim Crist" de Gata, el festival fi de curs 2013-2014. Des de les vuit de la vesprada van anar passant curs rere curs per l’escenari, interpretant tota classe de ballets i músiques. Mentre pares, uelos i familiars, sopaven en tot el pati. El festival va concloure amb l’actuació dels tres cursos de sisé, que enguany s’acomiaden de l’escola i passaran a setembre a l’institut. Finalment, els tutors dels tres cursos de sisé els van lliurar un a un, que van ser presentats pels seus companys, les orles i uns regalets. Abans del festival, s’havien preparat atraccions i escacs per als escolars. També va ser especial per als seus pares, que van vore en una pantalla, diverses fotografies de l’estància dels xicons de sisé al col·legi.

A la composició, diversos moments del festival, així com l’última part dedicada a sisé.ÈXIT DE PARTICIPACIÓ FESTERA A LA FONT DEL RIU (Primer tram de les festes)

20140622132229-compofesta1-copia.jpg

(SI VOLEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXEU ACÍ)

Anit va acabar el primer tram de les festes del barri de La Font del Riu de Gata. Començaven divendres amb una més que exitosa discomòbil al carrer Lepanto. La gent jove va gaudir de música i bona companyia. Dissabte pel matí, els xiquets del barri i del poble, en general, es divertien amb els espectacles infantils, plens d’aigua -per a minorar la calitja-. Havia jocs, havia esmorzar.

Per la vesprada, quasi cent participants a la primera eliminatòria del truc. La sessió va durar quasi fins les 9 de la nit. Per la nit, sopar al carrer Calvari, que presentava un gran aspecte, i ball amb els incombustibles Bradmis, veïns de Xàbia.

Ara, dos dies de descans, i dimarts més festa...ja vos conte.IMATGES CURIOSES: jurat del ball a la Font del Riu?

20140622132005-ballimcur.jpg

El facebook de la Comissió de festes de la Font del Riu de Gata recollia aquesta imatge, anit, a l'actuació del famós conjunt Bradmis. Era l'arranc d'una nit de ball, de cançons d'època, de boniques tonades, com saben fer els amics músics veïns de Xàbia. La mateixa comissió es preguntava, serien el jurat, totes les persones que estaven esperant per a ballar (observeu-los baix a l'esquerra, mirant la foto), pareixia la Eurovisió de la Font del Riu o aquell programa televisiu: "Tu si que vales!!". Per supost que valen els Bradmis. I ho van demostrar un poc més tard, ahí estava la càmera i els espectadors fidels, no sols el "jurat qualificador" sinò també la primera fila, la fila zero, plena de xiquetes i xiquets.

FONT: Foto Comissió de Festes Font del Riu, Gata.COMENÇA LA TEMPORADA ESTIUENCA A LA PISCINA MUNICIPAL DE GATA

20140622134808-piscjuny14.jpg

La piscina municipal de Gata va inaugurar ahir pel matí la temporada d'estiu. Estarà oberta de dilluns a dissabte de 9 a 13'30 i de 15 a 21'30h. En diumenge de 11 a 13'30 i de 15 a 21'30h. L'Ajuntament, per mig de la regidoria d'Esports, també recorda a tots que encara esteu a temps d'apuntar-se al curs de natació que més s'adapte al vostre nivell.LA BIBLIOTECA DE GATA EXPOSA ELS PROGRAMES DE FESTES PATRONALS DE 1955 A 2013

20140622135546-pfbiblio.jpg

A la biblioteca pública municipal de Gata podreu trobar una curiosa exposició dels programes de festes de juliol-agost des de 1955 fins a l'any passat, 2013. Podreu vore totes les curiositats que amaguen els llibres, les portades, les imatges, i com han anat evolucionant, de llibrets a llibres grans, del blanc i negre al color. No se la perdau, és interessant!!.

Horariu d'estiu a la biblioteca

Per altra banda, demà dilluns dia 23 de juny comença el nou horari d'estiu a la biblioteca, que romandrà fins setembre, sols pel matí, de 8 a 14 hores.LA MALALTIA "INCURABLE" O "SIN DIAGNÓSTICO" DEL GATER PEPE MULET, A TELEVISIÓ

20140622141336-pepepura.jpg

La premsa portava ahir dissabte, als diaris INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV, la informació. Deia que un veí de Pego, Pepe Mulet, contaria la seua malaltia "incurable" al programa "Sin diagnóstico", a la televisió, al programa que s'emetrà aquesta vesprada a Canal 24 Horas i divendres que ve, a la 1,30 hores, per TVE. El "veí de Pego" és el gater Pepe Mulet (conegut també com Pepe "Pura"), , que com sabeu la dona és de Pego i té casa allà.

Titulava el diari Levante-EMV: "Protagonista. Un vecino de Pego que sufre una enfermedad incurable, protagonista de "Sin diagnóstico". Al subtítol diu: "José Mulet logra que el hospital de Dénia le dé el único fármaco que existe para su dolencia degenerativa".

Al diari Información titulava quasi igual, l'article de A.P.F.: "Un pegolino afectado por una enfermedad incurable, en "Sin diagnóstico".

Estarem atents al reportatge, interessa que un dels nostres puguera tindre cura d'aquesta enfermetat. Recordeu, per si voleu vore'l: s'emetrà hui diumenge a les 20.30 hores al Canal 24 horas i el divendres 27, a la 1.30 hores, a La 1 de TVE.

FONT: Foto de Levante-EMV. Al seu peu: "Un vecino de Pego que sufre una enfermedad incurable, protagonista de «Sin diagnóstico»".HUI ÉS LA FESTA DEL CORPUS, LA DE L'ENRAMADA DE MURTA I LES TAULES AL CARRER

20140622142756-dscf2844.jpg

La centenària festa del Corpus Christi torna a ser notícia aquesta vesprada amb la processó del Cos de Jesucrist sota palis pels carrers de Gata. Sabeu que l'itinerari recorrerà els carrers de costums i anirà pel carrer La Lluna, que no pel carrer Sol. Les xiquetes i xiquets de Primera Comunió acompanyaran la comitiva religiosa. Autoritats, pares i mares dels xiquets, fidels en general, assistiran a la processó. Vorem els vuit succesors de les persones devotes que pagaren els palis després de la guerra i vorem també les taules, altarets pels carrers. Recordeu que serà a les 20 hores, després de la missa de 19 hores. Les taules estan repartides pel carrer Teulada, carrer Lluna, carrer Signes, carrer La Bassa i carrer Bisserot.

A la imatge, un moment de la processó del Corpus de l'any passat.ALUMNES DE GATA DE SAXO I CLARINET ACTUEN A BENIMELI

20140622152124-alumnesmusica.jpg
Ací teniu als alumnes de saxo i clarinet de l'Escola Municipal de Música de Gata, que dirigix Juan Pablo Bataller. Ahir dissabte dia 21, a les 18 hores, els alumnes van actuar al Auditori del Conservatori de música de Benimeli. Representant a Gata no podien faltar els capells ("sombreros"), que els donaven un port molt elegant.
FONT: Foto de Juan Pablo Bataller.


UN TOTAL DE 92 PERSONES PARTICIPEN AL CAMPIONAT DE TRUC DE LA FONT DEL RIU

20140622182335-truc3.jpg

Dissabte que ve, dia 28, les segones eliminatòries i les finals

Un total de 92 persones, és a dir 46 parelles, van participar ahir dissabte dia 21 al I Campionat de Truc de la Font del Riu, que es va celebrar al carrer Calvari, a les 17 hores. A la imatge, vegeu un moment de les partides. A la fotografia de baix dos gaters, veïns del barri, Vicente i Pepe, que tindran com a contrincants dos joves vinguts a festes, amics de Sonia, una membre de la comissió. Com vegeu, ja calfen motors i es preparen per a la próxima cita, que serà dissabte que ve dia 28, a la mateixa hora i el mateix lloc.

 AHIR PER LA VESPRADA, FESTA DEL CORPUS I PROCESSÓ PELS CARRERS DE GATA

20140623002306-compocorpus.jpg

(PODEU PUNXAR ACÍ I VEURE L’ÀLBUM DE LA PROCESSÓ DEL CORPUS A GATA)

Per què ja passa de la mitjanit, per què estem a dilluns 23, per tot això he posat "ahir per la vesprada". Es va celebrar a les 20,10 hores a Gata, com en moltes parts d’Espanya, la processó general del Corpus Christi. Al Cos de Jesucrist, que alternaven el rector de la parròquia Don Francisco Murillo i el rector fill de Gata Juan Pons, baix palis el van acompanyar els xiquets i les xiquetes que han pres la Primera Comunió. Teniu un àlbum amb fotos fetes pel Cronista, per Juan Miguel -el meu fill- i Verónica -la meua filla-. Podeu observar els preparatius amb gent enramant murta i mata, al carrer Doctor Gómez Ferrer, l'eixida del Corpus de l'església, la banda tocant, les taules, el recorregut i els xiquets.

FONT: Fotos pròpies, Juan Miguel i Vero Vives.ACTES FESTIUS I RELIGIOSOS A GATA: DEMÀ FESTA DE SANT JOAN A LA FONT DEL RIU; DIUMENGE, FESTA DEL SAGRAT COR DE JESÚS

Continua el cicle de festes de juny, que conclouen diumenge. El mes de juliol hi haurà una altra sèrie d’actes

Aquesta és la Nit de Sant Joan, nit màgica per a molts

Els actes festius i religiosos han començat hui mateix dilluns 23 amb el Tríduum al Cor de Jesús, que seguirà dimecres i dijous. Hi haurà Hora Santa.

Demà dimarts 24 és la festivitat de Sant Joan Baptista. La Font del Riu li fa festa al sant. A les 20 hores serà la missa de campanya al mig del carrer Lepanto. A continuació es farà la processó pels carrers del barri. Després hi haurà actuació de dances, pel grup "La Llata" de Gata, seguit d’un Vi d’honor. Quedaran dos dies de festes més a La Font del Riu, divendres i dissabte. Divendres hi haurà sopar al carrer Calvari i actuació d’un grup de mariachis. Dissabte seran les últimes eliminatòries del truc al mateix carrer i, per la nit, Nit de Rock amb l’actuació de Tremp, com a grup guanyador del concurs de grups locals que va fer la comissió, i per a tancar actuarà "Bajoqueta Rock".

Diumenge serà la festa del Sagrat Cor de Jesús, que té la congregació més vella del poble, del segle XIX. Per la vesprada es farà la processó i tornar a eixir els xiquets i xiquetes de Primera Comunió.

Però no oblideu que aquesta és la Nit de Sant Joan, nit de botar les fogueres, de banyar-se els peus a la platja, qui vaja! i qui no a pensar en un desig, és la màgia.

 JAUME SERRA, UN JOVE ENTRENADOR QUE TORNA A SA CASA, AL SEU GORGOS C.F.

20140623232457-jaumeserra.jpg

Dirigirà l’equip juvenil a la temporada 2014-2015, després de passar per Pedreguer i Ondara

Els que sou socis, aficionats, amics del Gorgos C.F. el coneixeu; els joves i majors també. Jaume Serra Ferrer és un gater amant del futbol, que després de ser jugador va optaar per ser entrenador

Explica un poc com vas començar a ser preparador?. Tot comença als tretze anys, quan Manolo (el policero) m’ofereix ser el seu ajudant amb un equip benjamí. A l’any seguent, el mateix Manolo, li proposa a la directiva d’aquell any, la possibilitat d’oferir-me un equip per a mi sols, ja que ell estava convençut que malgrat els meus catorze anyets no era una bojeria, que jo sols puguera portar l’equip endavant.  Va ser el primer equip que portava en solitari. Vam quedar en tercer lloc a la classificació final.

Com vas continuar les temporades?. Els anys passaren, jo vaig continuar a les diferents categories inferiors del Gorgos, fins el punt de ser el segon entrenador més veterà, sols per darrere del mateix Manolo. Vaig estar des dels 13 fins als 24 anys entrenant ininterrompudament en totes les categories, menys en la d’infantils.

Però amb els juvenils, vas ser campió de lliga, no?. A la temporada 2004-2005 conseguia ser campió de lliga com a jugador amb el juvenil. Tot això, com no, compaginant el ser entrenador i el ser jugador. A la temporada 2006-2007 aconseguia la meua primera i fins el moment lliga com a entrenador amb el benjamí (curiosament són els mateixos jugadors que ara tornaré a treballar junt amb ells, peró ara ja juvenils). I segon i ascens per al juvenil. Els anys seguien passant i el meu últim equip va ser el juvenil del Gorgos, fara uns tres-quatre anys aconseguint el subcampionat i, en conseqüència, l’ascens de categoria a la Segona Regional Juvenil, però el Gorgos renuncià a l’ascens.

Com va eixir Pedreguer?. Al final de la temporada, em va eixir l’oportunitat d’anar a entrenar al C.D. Pedreguer on estigué dos temporades, aconseguint un sisé lloc la primera temporada i un quart lloc la segon. Quins records tens de Pedreguer?. Van ser dos temporades molt fructificants per a mi, tant a nivell personal, com esportiu.

Què vas fer la passada temporada?  Per a finalitzar el meu recorregut pels pobles veïns, la passada temporada vaig estar com a segon entrenador a la U.D. Ondarense a la Primera Regional amateur, compaginant amb l’aleví de l’Escola Municipal d’Ondara.

I ara tornes a casa? A dia de hui, torne a casa, al meu club, on m’ha vist crèixer com a persona i futbolista. Des d’aquesta finestreta vull donar les gràcies a les persones més importants que he tingut en tots estos anys i que tant m’han ajudat a seguir endavant i a creixer; a Manolo (el policero), gran persona, gran professional i del que sempre estaré agrait tota la meua vida per tot el que ha fet per mi, gràcies Manolo per tot i desitge el millor per a tu i per a la teua família. No puc oblidar-me de Juan Luis Cantí (el Xino, com li diguem), per a mi és com mon tio, també li done les gràcies, per tot el que ha fet per mi, desde ben xicotet i sempre confiant amb les meues posibilitats.

Algun agraïment més? Per últim, al meu gran amic Rogelio Cano Gallego, des d’aquell any que ens vam conèixer al Gorgos, ell no va dubtar ni un minut en oferir-me ser el seu ajudant amb el juvenil, des d’aquell any, a dia de hui no ens hem separat ni un instant i allò que va començar com un començament professional ara és molt més que tot això, la amistat que ens unix que mai és perdrà, d’això estic segur, des d’ací també donar-li les gràcies per tots els consells que m’ha donat i l’oportunitat de treballar amb ell sempre, confiant en mi al màxim.

Tres grans persones?. Done les gràcies a tots tres, ells, de veritat, són les tres personés més influïents en la meua vida futbolística, sempre estaré agrait a ells, com no a la meua família, a tota la família, en especial als meus pares siguent els dos els primers recolzaments que he tingut sempre, en allò que era bo i en el que era menys bo, la meua germana sempre donant-me ànims i preguntant-me cada dissabe això de com has quedat hui i a la meu novia que sempre ha estat i esta al meu costat recolzant-me moltíssim i aguantant les males cares després d’haver perdut un partit. En fi, sense ells jo no haguera tingut esta llarga i meravellosa trajectòria futbolística.

I ara toca tornar al Gorgos. Vull, finalment, donar també les gràcies a la junta directiva i, en especial, al seu president Miguel Pons Ausina, per donar-me l’oportunitat de tornar a casa i poder entrenar al juvenil en la proxima temporada, res més. Estic molt content de tornar al Gorgos C.F. i ara sols espere tornar en treball la confiança que han depositat en mi...Vixca el Gorgos!!!

Ja heu vist i sabut, es sincera un home del futbol local, un home que sempre porta al Gorgos com a bandera esportiva.

FONT: informació facilitada per Jaume Serra. Foto de Jaume, obtesa del seu facebook.

 L’ANY 2014 SOLS PORTA REGISTRATS 29 LITRES M2 DE PLUJA

20140623233439-dscf9031.jpg

En els últims 17 anys és el més sec; el més plujós va ser 2002 amb més de mil litres m2

Les dades són alarmants. L’amic Vicent Signes Signes (Canya) ha fet una taula dels litres caiguts al llarg dels últims 17 anys, de 1998 a 2014. Està clar que enguany és el menys plovedor i amb diferència, amb tan sols 29 litres caiguts. Seguim el que ens diu Vicent:

"Veritat que aquest any dona la sensació que ha plogut poc?. Ací teniu una taula amb les pluges registrades a Gata als últims 17 anys a l’hivern i la primavera, és a dir del 21 de decembre fins el 21 de juny (6 mesos) Com ja tenim la primavera ací (ara diria "com ja tenim l’estiu ací") podem fer una comparació i comprovar que, efectivament, és aixina, tinguent en compte que la mitjana de precipitació amb eixe període és de 330 litres per metre quadrat, aquest any ha plogut 11 vegades menys de la mitjana i 3 vegades menys que l’any menys plovedor que va ser el 2005, que en tot l’any va fer només 86 litres.
De vegades les coses si que són el que pareixen!"

 Així resulta la taula: 1998, 149 lm2; 1999, 149 lm2; 2000, 177 lm2; 2001, 257 lm2; 2002, 1.016 lm2; 2003, 637 lm2; 2004, 465 lm2; 2005, 86 lm2; 2006, 319 lm2; 2007, 421 lm2; 2008, 226 lm2; 2009, 273, lm2; 2010, 509 lm2; 2011, 265 lm2; 2012, 297 lm2; 2013, 350 lm2 i 2014, 29 lm2, fins ara que ja hem traspassat la primavera i entrem a l’estiu.

Si observem les dades, cal dir que els tres anys més plovedors van ser 2002 amb 1.016 litres per metre quadrat, seguit de 2003 amb 637 i 2010 amb 509 l. m2.

A la fotografia, boira terrera a les muntanyes de Gata.

FONT: Dades recollides per Vicent Signes Signes ("Canya").

 MOR UNA DONA DE 72 ANYS, RESIDENT A GATA, D'UN XOC FRONTAL A LA RECTA CAP A XÀBIA

Aquesta vesprada, al voltant de les 15.30 hores, s'ha produit un lamentable accident de trànsit, amb el resultat d'una dona estrangera de 72 anys, resident al nostre poble, i més en concret a Gata Residencial, morta a l'acte al xocar amb un camió de front, a la mateixa recta de la carretera CV-734, que va de Gata a Xàbia. El xoc ha sigut molt violent, pel que han comentat molts conductors gaters que en eixe moment passaven pel lloc del succés. El cotxe s'ha empotrat literalment baix del camió, el conductor del qual ha resultat il·lés.

La Policia Local de Gata ha informat del succés i ha comunicat: "Lamentem el tràgic final i presentem el nostre condol a la família. D.E.P.". El mateix cal dir des del blog del Cronista de Gata. 

Alguns diaris, a la seua edició digital, ja han començat a publicar-ho aquesta vesprada, amb alguns errors, com dir que l'accident era a Gata, que la dona vivia a Xàbia, i altres...demà esperem ixquen bé les edicions en paper.

FONT: Policia Local de Gata.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.512, la del dia 7/6-

20140623235219-tioitia.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies antigues, aquelles que la gent li agrada veure seguit, seguit. La foto que pose ara tocava publicar-la el passat dia 7 de juny. La va pujar al facebook Mari Moncho Mulet. Tres matrimonis que cap esta ja entre nosaltres. Davant mon tio Francisco Vives, germà de mon pare, i ma tia Delia Mulet; els dos s’en van anar joves. Al costat de Francisco, estava Eduardo; al costat de Delia, Teresa. Eduardo i Teresa no tenien fills i tenien una tendeta de llepolies a la Costera del Grup Escolar, on era sa casa. Darrere el tio Pepito Mulet "Sabata", escrivent i oficinista del taller de "Llebra" (Juan Pedrós) i la seua dona Vicentica.

FONT: Mari Moncho Mulet.

 FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.513, la del dia 8/6-

20140623235645-fontduquessa.jpg

L’amic Antonio Monfort seguix enriquint l’arxiu fotogràfic antic de Gata. Totes les fotos de carrers són de la mateixa col·lecció, de quan es va canviar l’enllumenat públic i es van posar les faroles, fa ara 50 anys, en 1964. Monfort va pujar al facebook aquesta foto que és la corresponent al dia 8 de juny. Es tracta de la replaceta que hi ha davant la panaderia dels germans Signes Pedrós, Felipe, Pepe i Paco. És quasi al final del carrer Duquessa d’Almodóvar.

Allí hi havia una font pública, abans de fer el clavegueram, de posar l’aigua potable. Mireu la casa del fons, era l’antiga almassera que feia cantonada -ja va eixir la foto al blog- amb el carrer Hostal. Si observeu, allí posaven la cartellera del cinema. Era per a que el veïnat del Raval i eixa part del poble puguera assabentar-se del programa de cinema que hi havia cada dia o quan en feren.

FONT: Foto aportada per Antonio Monfort. 

 FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.514, la del dia 9/6-

20140623235845-carrerpaet.jpg

De la mateixa col·lecció, ací teniu el carrer Paet. Mireu l’entrada cap al carrer Estació, la casa que hi havia que feia cantó era on estava telègrafs. Després va ser casa dels Cirujeda, casa Primitivo. Com sempre es feien aquestes fotografies de nit, per a veure l’efecte de les noves faroles, podeu observar com, al final del carrer, tot és foscor. Era el pas a nivell.

FONT: Foto aportada per Antonio Monfort.

 FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.515, la del dia 10/6-

20140624000218-xaviercosi.jpg

Ara una foto d’un xiquet menut que es feia un retratet a festes, quan portava el fotògraf un cotxet, com és el cas, o ens vestíem de vaquers o altres decorats. És un xiquet rubiet, es tracta de Xavier Vives, el meu cosí germà. La foto té quasi 50 anys. Ja és un record d’aquelles fotografies tan típiques.

FONT: Foto propietat de Xavier Vives, pujada al seu facebook.

 SANT JOAN...I PLOVENT DE BON MATÍ. LES BACORES QUASI TOTES COLLIDES

Hui és la festa de Sant Joan Baptista i, per tant, l’onomàstica de tots els que porteu el nom: Joans, Juans, Joanes, i els compostos. Per cert, jo en tinc un a casa, el xiquet de la família, que va tancar el cicle de Primària divendres i que el curs que ve comença nova etapa a l’institut. De bon matí ja ha tingut la seua besà de son pare...I a vosaltres, ja vos han felicitat?.

Per altra banda, hui va i ens plou. Ho anunciava "timidament" ahir el temps, perquè ja no saps què fer per si s’enganya. I encara dura, esperem que a la vesprada i a la nit no destorbe les festes a la Font del Riu de Xàbia, a Xàbia, a Alcanalí i, és enllà, a Alacant. Que encara hi ha feina que fer.

La bacorera dirà...com ja tinc les bacores quasi totes collides, però encara no estan totes.

Ve molt bé aquesta aigua, per tant que dure tot el dia si vol i mitjan vesprada que pare. Si no, ja ens arreglarem. El camp, la natura, la gent, estem massa necessitats d’aigua i encara que no plou molt, però millor que res.

Seguix plovent i ens alegra, per la sequera que patim. Aprofte per felicitar des del blog a tots els JOANS, JOANES i demés, felicitats quedeu.L’AJUNTAMENT DE GATA CONVOCA UN CONCURS PER ADEQUAR LA ZONA VERDA A LES SORTS

20140624232342-campanticsorts.jpg

L’Ajuntament de Gata ha convocat un concurs d’idees per adequar la zona verda de Les Sorts, que estarà dotat amb 3.000 €. La intenció és seleccionar el millor projecte per a dur a terme l’adequació de l’antic camp de futbol de Les Sorts. Així, es seleccionarà entre els treballs presentats, la proposta d’ordenació urbanística que, a juí del jurat format a l’efecte, resulte més idònia per a la posterior execució.

Es tracta de condicionar la zona verda situada al PRI SORTS complint amb un programa de necessitats com àrea infantil; espai per a esdeveniments i actuacions; zona skatepark; incorporació d’elements verds naturals, arbrat, plantes autòctones i creació d’ombra; enllumenat públic.

Es concedeix un termini de 45 dies naturals, des de la publicació de l’anunci al BOP, per a presentar els projectes a la secretaria de l’Ajuntament de Gata d’acord amb les bases publicades, que es podran consultar també a la web municipalwww.gatadegorgos.es.

FONT: Foto i text, Gabinet de Premsa Ajuntament de Gata.

 IMATGES DE FESTA: XARANGATA A LES FESTES DE FOGUERES DE XÀBIA

20140624233135-xarangata.jpg

No paren els xicots i les xicones de Xarangata, la xaranga nascuda a l'empar de la banda, perquè tots són de la banda Unió Musical de Gata. Hui ha tocat a Xàbia, a les carrosses, el dia principal, el dia de Sant Joan. Ací els teniu amb un xabier-gater o al revés, que també forma part de la xaranga, encara que hui li toca anar de "bonito". Tota la Xarangata ha volgut fer-se la foto de família amb ell al mig.

FONT: Foto de Xarangata.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.523, la del dia 18/6-

20140625171536-carro2.jpg

Un altra fotografia de la col·lecció Baños-Diego. Vegem a Anita dalt del carro de son pare a la caseta de les Alcolaes. Observeu totes les parts del carro. Vegeu la xapa de circulació del carro, la barana, la corbella darrere,...

FONT: foto propietat de la família Baños-Diego. FESTA DE LA FONT DEL RIU DE GATA, reportatge fotogràfic

20140625204047-compoalbumdiasj.jpg

(ÀLBUM DEL DIA DE SANT JOAN, FESTA DE LA FONT DEL RIU, GATA 24-6-2014)

Ací teniu les fotografies que vos anunciava anit, amb fotos fetes per Vero Vives, la meua filla, i per mi. Per passos, podeu veure: la missa, la processó, les dances, el lliurament de pergamins, el castellet i el vi d'honor. Per a veure l'àlbum pujat al facebook per Verónica Vives, punxeu dalt.)

 LA FONT DEL RIU FESTEJA EL DIA DE SANT JOAN

Ahir per la vesprada, el veïnat del barri La Font del Riu de Gata i el poble en general, van festejar al seu patró, just en el dia de la seua onomàstica. Primer va ser la missa de campanya al carrer Lepanto, a la qual assistiren autoritats, festeres i xiquetes i xiquets de Primera Comunió d'enguany del barri. Va cantar la missa, les xiques del cor de Amics del Tercer Món.

A continuació, va tindre lloc la processó pels carrers del barri, del Lepanto, Teulada, carrers de l'Era de Boronat i carrer Calvari. Va acompanyar amb música, tota la comitiva, la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Gata.

Després es van lliurar tres pergamins, per la Comissió de Festes de La Font del Riu i l'Ajuntament. A Rosa Franco Greño per la seua recordada germana, María Antonia Franco Greño, autora del himne del barri "Despertar de la Font del Riu", a títol pòstum. A Pepe Simó Mulet, que va ser durant molts anys president de la festa, i en representació de tots els "històrics" festers del barri, i a Jesús Sánchez Puig, que fins ara ha estat al front de les festes, deixant el testimoni a una comissió jove.

Va actuar entre mig, el Grup de Danses "La Llata" de Gata, que dirigueix Paca Moll, sent l'admiració de tots els assistents, donada la gràcia de les més menudetes i l'art i moviments dels més majors, dones i homes.

Finalment, un castell de focs articials i un vi d'honor va tancar la festa de la onomàstica. No aixina els actes festius que continuaran divendres 27 i dissabte 28.

A la vesprada o a la nit, vos pujaré un àlbum de fotografies dels diversos actes d'ahir.

 

      FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.516, la del dia 11/6-:

20140626171601-consuelo.jpg

(En principi ací havia publicat una foto de família, però ja estava publicada feia mesos, per tant l’he canviada) posant....ara

Una fotografia d’una xica que es va fer la fotografia al fotògraf Ibáñez de Gandia. Observeu qua anava ben pentinada, ben arreglada. La xica era Consuelo Monfort Calatayud, germana del que era alcalde i metge Don Julián. Mireu com, quasi sempre, es posaven de pareguda forma per a retratar-se, un poc inclinada la cara i mirant cap a un costat.

FONT: Foto propietat de la família Salvá Monfort.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.517, la del dia 12/6-

20140625115005-dona.jpg

La foto que tocava publicar el dia 12 de juny, la nº 1.517, és de la col·lecció de la família Salvá Monfort. Observeu el port senyorial d’aquesta xica que es va fer el retrat a la casa Farach d’Alacant.

FONT: fotografia propietat de la família SM.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.518, la del dia 13/6-

20140625120004-fami2.jpg

Impressionant la fotografia familiar que aporta la col·lecció Salvá Monfort. Mireu els pares, amb dos xiquetes, el nadó que potser fora xiqueta o xiquet, i el xiquet majoret de casa, tot un homenet. Pare i fill van de mudà. El pare porta el típic cigarret i el capell ("sombrero"), asoma la cadena del rellotge. El nadó badalla o plora. Les cadires són de boga.

FONT: Col·lecció de la família SM.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.519, la del dia 14/6-

20140625120620-xoneta.jpg

La foto que tocava publicar el dia 14 de juny, la nº 1.519 és de dos grans amigues, que ja no estan entre nosaltres. Les recordem: Consuelo Monfort, mare de Rosa, del costat de l’església, i Paquita "la xoneta", que tots la coneixíem per anar a les fires amb l’Ajuntament i fer llata, fent barxes.

FONT: Foto aportada per Ana Pedrós Salvá, de la col·lecció SM.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.520, la del dia 15/6-:

20140625164722-placavella1947.jpg

La foto, propietat d’Elodia Pedro Ferrer, l’ha publicada recentment Paco Moncho al seu facebook. Tres xicones gateres, als anys 40, concretament com posa Moncho 4 de maig de 1947, amb rams de flors i vestides de festa, possiblement puguera la inauguració de la font de la plaça. Estan al mig de la plaça vella. Observeu el ròtul de la Plaça. Podeu vore el cartellet de Casa Vicente Signes, al que li dien Vicente el Boticari. Posava "Farmacia"?. Les tres dones són: la més baixeta Consuelo Monfort, la més alta, Elodia Pedro -propietària de la foto- i al mig Paquita Borrell, que ja no està entre nosaltres.

FONT: Foto propietat d’Elodia Pedro, pujada al facebook per Paco Moncho, de la seua col·lecció.LA PREMSA PARLA...del concurs d'idees per a la zona verda de Les Sorts

Ho publiquen hui els diaris INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV. No té molt de text l'article: "Gata convoca un concurso de ideas para el jardín de les Sorts". Ja vaig informar anit de la notícia. Ací teniu l'enllaç a la notícia de Información: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/06/25/gata-convoca-concurso-ideas-jardin/1517947.html.

FONT: diari INFORMACIÓN 25-6-2014.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.521, la del dia 16/6-

20140625170610-anitaipaco.jpg

Reprenc la col·lecció de la família Baños-Diego. Ací teniu a Anita Diego "batejant" al sempre recordat Paco Baños, al riu Jordán, en un dels seus viatges. Una escena familiar molt emotiva, un lloc privilegiat i amb molta història damunt.

FONT: foto propietat de la família Baños-Diego. FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.522, la del dia 17/6-

20140625171055-carrodones.jpg

Aquesta fotografia, que corresponia publicar-se el dia 17, la nº 1.522, també és de la mateixa col·lecció, en aquest cas el patriarca dels Diego, el Tio Pepe, amb el carro. Anita, la més jove de les tres dones, anava caminant darrere. Les dones anaven dalt i la càrrega, que potser fora ametles o raïm. Típica escena rural gatera.

FONT: foto propietat de la família Baños-Diego. L'AJUNTAMENT DONA SUPORT AL CICLISTA GATER SERGI TORRES JORRO

20140626135011-sergi2.jpg

L’Ajuntament de Gata, a través de la regidoria d’Esports que dirigeix Dora Caselles, patrocinarà Sergio Torres Jorro com a col·laboració per a la seua participació en el Campionat d’Espanya en carretera de la RFE de Ciclisme.

El jove ciclista gater, de 22 anys, que milita en l’equip Benicàssim, participarà a la prova gràcies a la seua classificació  dins dels 100 primers del ranking RFEC 2014.

Torres ja ha participat a diferents proves a nivell nacional així com a la Comunitat Valenciana on ocupa el lloc 18 de la classificació general i el primer lloc en metes volants.

El ciclista gater va voler agrair la col·laboració de l’Ajuntament presentant  la bicicleta i l’ equip oficial amb què correrà a l’alcaldessa, Maite Signes, i a la regidora d’Esports.

Amb està col·laboració la regidoria pretén donar suport i animar als joves esportistes locals i animar-los a seguir treballant per aconseguir èxits i gaudint de l’esport.

Tant l’alcaldessa com la regidora van desitjar a Torres sort per a la prova i per a continuar amb la seua carrera professional com a esportista d’elit. Així mateix, el van encoratjar a dur el nom de Gata per tota la geografia espanyola.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 L'ESCOLETA, DE VISITA PER LA BIBLIOTECA DE GATA

(ENCETE ACÍ UNA NOVA FORMA DE INSERTAR LES FOTOGRAFIES. ESPERE VOS AGRADE)

L’escola infantil "L’Escoleta" va visitar ahir dimecres dia 25 de juny la Biblioteca de Gata amb els xiquets que el curs vinent 2014/2015 començaran els seus estudis.


Els xiquets realitzaren una visita guiada per les instal·lacions de la biblioteca, coneixeren la sala d’adults i d’ordinadors, la sala de música, l’aparador de préstec i la sala infantil i juvenil amb la bebeteca i tot el que allí poden trobar.


El recorregut el feren com si foren turistes que visiten per primera vegada un lloc i fan fotos de tot el que més els agrada. 
Una vegada en la Sala Infantil els xiquets gaudiren d’un conte en kamishibai, "la carlota gegant", per després pintar un full relacionat amb el conte.


Per donar-los a conéixer les normes de la Biblioteca realitzarem el joc del semàfor on, segons l’afirmació que els déiem ells havien de dir si era correcte o no alçant un full verd o roig segons el cas.
 Tot seguit pogueren escoltar un altre conte i gaudir dels llibres fullejant-los i mirant-los tant en les taules com en l’estora que tenen al seu abast.


S’ho passaren d’allò més bé amb els llibres voladors, els coixins, els peluixos i amb totes les històries dels llibres i contes que anaven descobrint.

FONT: Fotos i text, Biblioteca de Gata.LES GERMANES GATERES CRISTINA I ALBA SORIA SOLER, PÒDIUM DE NATACIÓ A VILLENA

20140626180032-crisialba.jpg

Les germanes gateres CRISTINA i ALBA SORIA SOLER van obtindre pòdium a Villena, on van competir entre centres de natació. Aquesta és una competició que es fa entre centros de Aqualia, Alba i Cristina van a nadar al centre d’Aqualia de Dénia. A Villena, el passat dissabte dia 21, durant tot el dia, van estar fent-se les competicions. La categoria de Cristina i Soleria va nadar per la vesprada. Alba va nadar 50 metres, mentre que Cristina en va nadar 100. Alba va quedar primera i Cristina tercera, obtenint copa les dues, com podeu veure a la fotografia.

Com cada final de temporada, els nadadors de l’equip de competició del Centre Esportiu Dénia medixen els seus logros junt a la resta de nadadors i nadadores dels centres esportius gestionats per Aqualia en la seua delegació de Llevant. Aquesta vegada, va ser a la localitat alacantina de Villena, en la seua cinquena edició. Es van donar cita nadadores de Los Alcázares, San Pedro, Cabezo de Torres, Dénia y Villena, els amfitrions. El campionat Intercentres va lograr reunir a quasi 150 participants repartits en 16 categories (de entre 4 i 14 anys i categoria absoluta). Els nadadors nadaren distintes distàncies que foren des dels 25 fins els 100 metres en crol, depenent de l’edat.

El centre de Dénia, on assistixen a nadar les dos campiones gateres, van ser molt bons. Denia aportà 30 participants amb representació a 12 de les proves i van conseguir unes molt bones marques. Aconseguiren un total de 26 finalistes que van pujar 20 vegades al pòdium, entre ells les dos germanes gateres.

Van fer, vuit tercers llocs, entre ells ALBA SORIA, com he dit, a més de Aghata Ramos, Pau Agudo, Laura Santana, Benito Pastor, Yasmina Mengual, Joan Puigcerver i Borja Perona. També van fer set segons llocs i cinc primers llocs, entre ells CRISTINA SORIA, a mes de Jaume Santana, Xell Rodríguez, Lolie Quesada i Lluna Ibañez.

A més de l’acollida esportiva, el centre de Villena va estar magnífic i van passar tots moments molt divertits en convivència amb altres pares i alumnes. Un molt bon final, per a una molt bona temporada, amb grans resultats al campionat comarcal, quedant l’equip denier en segon lloc i amb progressió ja visible en els joves nadadors.

FONT: foto Cristina Soria Soler. Informació: Cristina i Deniaguia.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.524, la del dia 19/6-

20140626184024-anita1.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies antigues, cada vegada més prop, de l’actualitat. Seguisc amb la col·lecció BD. Pose la fotografia de tres parelles molt conegudes. Un convit familiar. Gabriel i la seua dona; els seus cosins Anita i Pepe, amb les seues parelles respectives Paco i Isabel.

FONT: foto propietat de la família Baños-Diego. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.525, la del dia 20/6-

20140626190202-anita2.jpg

Apropant-nos al dia de hui, 27 de juny. De la mateixa sèrie, de la mateixa col·lecció, records de joventut. Ací teniu dos dones sentades al ribàs del calvari, a la pujada, al voltant dels xiprers, que encara no eren molt grans. Són records.

FONT: col·lecció BD. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.526, la del dia 21/6-

20140626192320-dontomas.jpg

Com estem molt prop de Sant Joan, fa dos dies que ha passat, i de les festes patronals, que ja estan quasi ahí, es bó recordar aquesta fotografia històrica. Corria l’any 1977. Era la primera vegada que eixien les quintetes, com aclarix Ángeles, una de les quintetes d’aquell any. La primera regina infantil va ser Rosa María Grimalt Caselles. Don Tomás ja havia fet el pregó els anys 1970 i 1971. Era un alacantí asidu de les festes gateres. Ací el teniu al centre. També són històrics els dos gaters que l’acompanyaven, artistes i presentadors de la festa com ells mateixa: amb jaqueta blanca Gabriel Pons, amb jaqueta blau marino, Paco Baños. També venia sempre amb Don Tomás, la Regina de les Fogueres de Sant Joan d’Alacant. La vegeu amb la banda. I, també és històric el sistema d’elecció de les regines majors, vegeu una urna i a Don Tomás amb un paperet.

Finalment dir, que els tres homes ja no estan entre nosaltres, sempre recordarem a Gabriel Pons i Paco Baños; els alacantins també al seu president de la festa, Don Tomás.   

Si voleu llegir la crònica dels pregoners que ha tingut la festa, ací teniu l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2013/072609-parla-la-historia-festera-gatera-gata-ha-tingut-quatre-pregoners-o-mantenidors.php.

FONT: Foto propietat de la família Baños Diego.CAP DE SETMANA: ACTES FESTIUS I RELIGIOSOS A GATA

20140627113522-bajoquetarockcv01.jpg

Torna un altre cap de setmana carregat d’actes a Gata. I això que encara estem a juny, a juliol augmentaran. Hui divendres, 27 de juny, es reprenen les festes de la Font del Riu. Des de les 21.30 hores, hi haurà sopar al carrer Calvari (la comissió repartirà samorra i meló)  i actuarà l’Orquestra Mississipi i els Mariatxis Veracruz.

Demà dissabte 28 hi ha dues cites, una a la Font del Riu al llarg de la jornada, i l’altra a l’antic camp de futbol "Les Sorts". L’últim dia de les Festes de la Font del Riu serà fort. Començaran a les 12.30 hores amb servessa a go-gó, amb l’actuació de Xarangata. A les 14 hores, dinar al carrer Calvari de coques (la comissió repartirà samorra i meló). A les 17.30 hores, últimes eliminatories del truc, on es decidiran els tres premis, el primer és un viateg a Eivissa o Formentera i trofeu; el segon, trofeu i dues consumissions i el tercer, trofeu. A les 21,30 hores hi haurà sopar al carrer Calvari, la comissió repartirà samorra i meló. A continuació, hi haurà una bona nit de rock. Actuarà el conegut grup BAJOQUETA ROCK i el grup local TREMP. Al descans, es dispararà una traca per posar punt i final a les festes de la Font del Riu de Gata 2014.

Però, també hi haurà festa a l’antic camp de futbol Les Sorts. L’associació de mares i pares del futbol base farà la festa Fi de temporada, tacant la 2013-2014. La Comissió de Festes patronals 2014 col·laborarà en la festa. Cal dir, que des de les 18 hores hi haurà partidets entre mares/pares i xicons. Després soparan i actuaran els djs Drope i Damián.

Diumenge 29 es tancarà el cicle de festes religioses al voltant de les Primeres Comunions. Serà la festa del Sagrat Cor de Jesús. A les 9, 12.30 i 19 hores seran les misses. A les 20 hores, la processó amb la imatge, la confraria (la més antiga de la parròquia) i els xiquets i xiquetes de Primera Comunió.

A la imatge, el grup valencià de Ribarroja del Túria, Bajoqueta Rock, que actua demà a La Font del Riu de Gata.LA PREMSA PARLA DE...el ciclista Sergio Torres Jorro

20140627114922-sergio-torres.jpg

La notícia que vos anunciava ahir del ciclista gater que milita a l'equip de Benicassim i que correrà en breu el campionat d'Espanya en carretera, la publica hui el diari LAS PROVINCIAS. A la secció del Zoom de La Marina, es recull una bonica imatge en color, amb l'alcaldessa, el ciclista, la regidora d'esports, i de fons el parc del riu i la muntanya.

 FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.527, la del dia 22/6-

20140627115941-dontomas2.jpg

Vaig apropant-me al dia de hui, 27 de juny. La foto que corresponia publicar el dia 22, diumenge passat, la nº 1.527 és també de la mateixa col·lecció que les més recents, de la família Baños Diego. Així mateix és del mateix tema, les festes patronals i l’elecció de les regines infantils i majors, que l’anterior. Com estem a un mes, menys dos dies de començar les festes grans del poble, anem calfant motors. Ací s’amplia el nombre de persones i vegem a dos festeres alacantines, a Don Tomás Varcárcer, als semre enyorats Gabriel Pons i Paco Baños, i apareix una festereta gatera menuda de deu anys. Corria l’any 1977. Era la primera vegada que eixien les quintetes, com aclarix Ángeles, una de les quintetes d’aquell any. La primera regina infantil va ser Rosa María Grimalt Caselles. Don Tomás ja havia fet el pregó els anys 1970 i 1971. Era un alacantí asidu de les festes gateres. Tornen a estar amb l’urna i al fons de l’escenari podeu veure més quintetes. La imatge la va fer, com l’anterior, el fotògraf gater Salvador Pons.

FONT: Foto propietat de la família Baños Diego.   EL GATER VICENTE CASELLES MIRALLES, PRIMER D'EUROPA EN TELEDETECCIÓ

20140627143854-vicentcasellesmiralles.jpg

És catedràtic de Física a València

L’equip d’investigació de la Universitat de València, que dirigeix el professor gater Vicente Caselles Miralles, se situa en el primer lloc en el camp de la teledetecció entre 50 universitats europees. Així s’arreplega en l’article ‘Technical Education in the European University System on Aerospace and Reme’t Sensing’ de l’últim número de la revista especialitzada en este tema IEEE Geoscience and Reme’t Sensing Magazín. Esta aparició suposa «un clar reconeixement a la labor realitzada durant els últims trenta-set anys en el tema de teledetecció en el Departament de Física de la Terra i Termodinàmica de la Universitat de València», explica el catedràtic de Física de la Terra Vicente Caselles. Caselles va ser el primer investigador a Espanya que va presentar una tesi en teledetecció l’any 1983 dirigida pel catedràtic de la Universitat Joaquín Meliá. En ella estudiaven el primer satèl·lit que es construïa per a mesurar la temperatura de la superfície de la terra, el satèl·lit HCMM de la Nasa.

Diploma especialitzat en la mesura a distància de la temperatura

En l’actualitat, el catedràtic Vicente Caselles dirigeix el Diploma d’Especialització Professional Universitari en Aplicacions Industrials i Mediambientals en la mesura a distància de la Temperatura. Un diploma de la Universitat de València, únic a nivell nacional, que té com a principal objectiu mostrar als estudiants les aplicacions que té la teledetecció, tant en el camp del medi ambient com en el camp industrial.

FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.TONI PEDRO SIGNES, UN ALTRE VOLUNTARI GATER A LA MISSIÓ DE VICENT FONT DEL PERÚ

20140627150744-vicentitoni.jpg

Hui mateix ha arribat un altre voluntari a la missió del Perú, on està de missioner un altre gater el rector Vicent Font, i on ja van arribar a la tardor passada la gatera Rosa María García Pedro i el xabier Aitor Mahiques Bataller. Es tracta de TONI PEDRO SIGNES, fill de Pepe Juan "Sensio" i Tere. A la fotografia, vegeu a Vicent Font, que es mostra com vegeu molt content, i Toni arribant amb la maleta al seu nou destí. A la página de "La Mirada del Perú" escrivien aquest matí: "Toni es un joven de Gata que viene por un tiempo a apoyar y a involucrarse aún más en este gran proyecto!!!"

Li desitgem tota classe de sort i ventura, davant aquest nou gran repte personal. De segur que els gaters faran força i allà el Santíssim Crist de Gata el protegirà, com està fent-ho amb els altres gaters.

FONT: Foto "La Mirada del Perú".HUI, DISSABTE 28, ACABEN LES FESTES DE LA FONT DEL RIU, en honor a sant Joan

20140628115229-compomariachis.jpg

Actuaran TREMP i BAJOQUETA ROCK. A migdia hi haurà servessa a go-gó i coques; a migdia, coques; a la vesprada, truc

Anit, els Mariatxis i l'orquestra Mississipi van actuar al carrer Calvari

Hui, dissabte 28, acaben les festes del barri La Font del Riu de Gata. Serà el cinqué i darrer dia. Anit, es van reprendre les festetes amb sopar al carrer Calvari i actuació dels Mariatxis i l'orquestra Mississipi. Hui ve el gros final. En una hora començarà la servessa a go-gó, després coques per a dinar; després truc -últimes eliminatòries-; després sopar, actuació del conjunt local TREMP i l'actuació de BAJOQUETA ROCK. La traca, al descans, posarà el punt i final. 

A la composició, quatre moments d'anit a la festa del carrer Calvari.AQUESTA NIT PARTICIPARÉ A LA VII NIT POÈTICA VICENTINA DE LA FONT SANTA, A TEULADA

20140628175444-cartellrecitalfs.jpg

Llegint un poema dedicat a Sant Vicent Ferrer del gater Antonio Fornés y Pons, el Ti Toni el Ros

També participarà el gater Antonio Monfort amb una poesia seua

Aquesta nit, a les 22.30 hores, participaré per setena vegada a la Nit Poètica Vicentina, que els teuladins celebren a la Font Santa del poble veí. Com cada any he estat convidat per la comissió del VIé Centenari de Sant Vicent Ferrer i, més en concret, per l'amic Vicente Ramón Vallés Oller, al qual des d'ací li ho agraïsc. També estarà al recital poètic l'amic gater Antonio Monfort Mulet ("Puripa").

Pensant en quina poesia faria dedicada al sant dominic, fa uns dies vaig tindre el plaer de trobar-me, gràcies a la seua besnéta Àngels Soler Fornés amb una poesia dedicada al Pare Sant Vicent Ferrer, que va fer un veí de Gata. Este home era molt sabut sense estudiar, perquè llegia moltíssim, perquè era una fora de sèrie -no cap dubte-, com diríem ara al segle XXI. Ell era ANTONIO FORNÉS Y PONS, més conegut pel Ti Antonio "el Ros". El Ti Toni va nèixer a Gata l'any 1868 i va morir l'any 1932. Va ensenyar a escriure i llegir a molts xiquets de Gata a sa casa del carrer Xaló.

Aquesta nit li dedicaré l'homenatge, llegint a la Font Santa el poema en castellà que ell li va titular: "¿SABES QUIÉN ES VICENTE?" on admirablement al llarg del poema es pot descobrir com era aquest autor gater autodidacta, ja que parla del Compromís de Casp, de Fernando d'Antequera, de Aláh, de la cort de Albión (que és la cort britànica), del Concili de Constanza, de Benedicte, de Pío segon i, fins i tot, d'un cantor d'òpera alemany del seu temps, que li deien Meyerber. El Tio Toni "el Ros" es va permetre escriure en anglés "leader" (líder) referint-se a Sant Vicent Ferrer.

Per la seua part, Antonio Monfort poemarà també a la Font Santa amb una poesia pròpia on rememorarà records d'infantesa d'aquell lloc i aquella font.

Si voleu acompanyar-nos, ja ho sabeu.

A la primera part de la nit hi haurà actuacions de persones que llegiran les seues poesies o recitaran poemes ja fets. A la segona part actuarà el grup músicopoètic "Anima Vita".

FONT: Cartell que anuncia l'event de la Font Santa de Teulada. Organització.XARANGATA ANIMA EL MATÍ DE DISSABTE DE LA FONT DEL RIU

20140628180500-2014-06-28-13.26.38.jpg

Servessa a go-gó, coques i ara truc

Ací vos passe un vídeo de XARANGATA (per als que tingau facebook), la xaranga composta per músics gaters de la banda nostra, que aquest migdia han animat al llarg de més de dues hores la servessa a go-gó. Interpreten la peça "Euromambo". Molta animació, molts joves, i marxa, com mai pot faltar amb aquest grup musical tan nostre.

Ara seguix la festa amb el campionat de truc. Sort als últims participants, que ja ho tenen quasi.

https://www.facebook.com/photo.php?v=709297205798935&set=vb.478900912171900&type=2&theater.IMATGES CURIOSES: TVE GRAVA AL GRUP BAJOQUETA ROCK A LA FONT DEL RIU

20140628205441-img-20140628-wa0001.jpg

Per a un programa estiuenc

El parc de la Font del Riu ha sigut escenari, aquesta vesprada, de la gravació d'un reportatge amb el grup valencià BAJOQUETA ROCK, que com sabeu actuaran aquesta nit al carrer Calvari de Gata, a l'acte de cloenda de les festes de la Font del Riu.

Les escales que accedixen al parc des del carrer Lepanto estaven plenes de càmeres, d'ordinadors, de gent gravant, locutores i demés. Mentre el cantant es posava davant, com vegeu a la "imatge curiosa" aconseguida per Vero Vives, la resta del grup estava al fons, uns escalons més amunt. Aquesta nit, a la seua actuació, seguiran gravant, per a emetre un programa estiuenc a RTVE Comunitat Valenciana.

La Font del Riu i Gata seran notícia a RTVE, gràcies al concert de Bajoqueta Rock.

FONT: Foto de Verónica Vives.Iª NIT DE SOPAR AL VOLTANT DEL LLAVADOR DE LA RANA

20140629215047-rana5.jpg

Protagonitzada pel veïnat de Cuadros i Senies

La nit de divendres 27 de juny serà recordada pels veïns de les casetes de Cuadros, Senies i els voltants com una nit de les d'abans. A iniciativa d'uns veïns, Rosana i Emilio, es va organitzat un sopar de convivència al "llavador de la Rana". Cadascú va aportat una cosa i van compartit amb germanor el sopar a més de moltes històries i vivències dels presents.

L'alcaldessa de Gata, Maite Signes Caselles, i el regidor de festes, Juan Pedrós Taléns, van estar convidats a la festa i allí van gaudir amb tots del bon ambient de la nit. A la vetlada es va fer el lliurament d'un pergamí a una veïna molt especial, una de les més majors, Rosa Mulet, i va ser la seua filla Mari qui el va rebre, ja que Rosa no va poder estar present. La nit va seguir, inclús, amb una sessió de cinema a la fresca. Des de l'Ajuntament aplaudien aquesta iniciativa, ja que és un molt bona manera de fer poble.

FONT: Fotos i text, Ajuntament de Gata.PROCESSÓ DEL SAGRAT COR DE JESÚS

20140629223910-processocj.jpg

Les mares de xiquetes i xiquets de Primera Comunió, majoralesses

Com en els últims anys, la processó del Sagrat Cor de Jesús, que tanca el cicle de processons i actes religiosos al voltant de les Primeres Comunions, s'ha celebrat aquesta vesprada. A més dels xiquets i xiquetes de Primera Comunió, els rectors i la banda de música, també anaven davant algunes mares de comulgants, de majoralesses.

Ací teniu algunes imatges de la processó.

FONT: Fotos Verónica Vives.DES DE DARRERE, A LA BANDA: carrer Bisserot, a la processó del Cor de Jesús

20140629224514-bandabisserot.jpg

Com ara hi ha ulls davant i darrere, ací teniu una imatge curiosa que ha capturat un dels músics, Juan Pablo Bataller, des de la baixadeta que fa el carrer més estret per a les processons, el carrer Bisserot. Per darrere, la imatge del Cor de Jesús es veia des de la banda aixina.

FONT: Foto Juan Pablo Bataller.UNES 25 PERSONES PARTICIPEN EN EL CURS DE FOTOGRAFIA DE ISABEL DÍEZ

20140629230645-cursfotos.jpg

Unes 25 persones han participat en estos dies al curs de fotografia que ha impartit Isabel Díez, organitzat per Foto "Club Forat". El president Pepe Mengual, feia balanç de l'experiència, del curset: "el primer que cal destacar són les qualitats humanes de Isabel, des d'un primer momento ha destacat per la seua humiltat, sencillesa, cercania, simpatia, sensibilitat, bon humor i tantes més coses, totes elles bones, que resulta difícil d'expresar.

Però també, seguix dient Mengual, hi ha que destacar les que li corresponen com a fotògrafa i que es resumix en una sola paraula, EXCEPCIONAL. Una ponent que s'ha guanyat a la gent des del minut zero i que ens ha emocionat en cada una de les seues frases, en cada un dels seus gestos, en cada una de les seues mirades. Li done les gràcies a Isabel, per la magnífica experiència viscuda, pels sentits despertats, per la seguritat i confiança que ens infundixen les seues ensenyances, per ensenyar-nos a ser un poc més lliures i per impulsar-nos a seguir eixe camí propi.

FONT: Foto i text, Pepe Mengual (president del Foto Club Forat).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.528, la del dia 23/6-

20140629231324-fotoriveropaula.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies antigues amb sols una foto aquesta nit, una foto familiar de fa 50 anys. Ja fa uns dies es va celebrar un sentit homenatge a un matrimoni, a carrer dels seus fills. Una de les filles, Pepa, ha volgut que son pare i sa mare foren els protagonistes d'aquesta imatge. Celebraven les bodes d'or, Tonica Paula (Antonia Mengual) i Pepe Rivero. Pepe fa 51 any que va vindre a Gata a fer sondeigs d'aigua, va conèixer a Tonica i als vuit mesos es van casar.

Van celebrar l'event tota la familia,  amb el germans de Pepe i de Tonica, un dinar a Los Arcos per celebrar l'aniversari, va ser una sorpresa per a ells. Va ser una cerimònia d'agraïment de cada fill als pares, llegint cada un un tex davant de tots, agraint-los tot el que havien fet per ells. Va ser molt emotiu, comenta Pepa.

Pel que fa a la fotografia en si, cal dir que el fotògraf de 1964 va ser Ibáñez. Vegeu com estaven una mica inclinats per a fer la foto, eren les poses tradicionals.
FONT: Foto aportada per Pepa Rivero Mengual.HUI, DIA 29 DE JUNY, ÉS SANT PERE I SANT PAU. A GATA, TAMBÉ ÉS LA FESTA DEL COR DE JESÚS

20140629114547-dscf3091.jpg

Comence el dia felicitant a tots els que es nomeneu PERE i PAU, dos noms populars, perquè grans van ser els primers que ho van portar com a sants, Pere el primer papa de l'església, i Pau, el convertit. Coincidències del calendari fan que hui és diumenge i és la festa dels dos deixebles màrtirs. Gata té al retaule de l'altar major la imatge de Sant Pere, representat amb unes claus.

Es per tant un dia assenyalat. SANT PERE i SANT PAU, dos grans sants que l’església festeja junts.

Repassant un poc la història d'aquestos dos màrtirs, direm que Sant Pere sigué apòstol i deixeble de Jesús. Mort a Roma l’any 67 va ser el primer papa de l’Església. Sigué martiritzat. Se li diu el "Príncep dels Apòstols"-Pedro ve de Petrus, pedra sobre la que Jesús fundà la seua església.
Sant Pau també va ser apòstol. Martiritzat també a Roma, era un dels més terribles perseguidors dels cristians. Després se li deia "l’Apòstol dels Gentils", que portà la Fe en els seus llargs viatges per tot el món conegut. Va escriure diverses cartes del Nou Testament.

També hi ha refranys per aquest dia, encara que el segon que vos pose no li pega enguany "ni en cola" com diuen, per la sequera que estem patint.

PER SANT PERE, JUNY ENRRERE, I SANT PAU EL TANCA AMB CLAU.

SANT PAU MULLAT, TOT L’ANY ESBARRIAT, SANT PERE PLUJÓS, TRENTA DIES PERILLÓS.

FESTA DEL SAGRAT COR DE JESÚS

Però, a Gata s'ajunta aquesta festa de l'església amb la del Sagrat Cor de Jesús. A les 12.30 i a les 19 són les misses que resten a celebrar en el dia de hui i a les 20 hores serà la processó. Com ja és habitual en els últims anys, les majoralesses seran mares de xiquets o xiquetes de Primera Comunió, que també participaran en la processó.

Cal dir, amb relació a la història local religiosa que la confraria del sagrat Cor de Jesús ve del segle XIX. És la més antiga de la parròquia. A la nit o demà vos parle d'ella.

A la fotografia, la imatge del Sagrat Cor de Jesús de Gata.EL I CAMPIONAT DE TRUC DE LA FONT DEL RIU JA TÉ GUANYADORS

20140629145210-1erstruc.jpg

(VEGEU L’ÀLBUM DE LA GRAN FINAL I ELS PREMIS)

Els primers han guanyat un viatge a Eivissa o Formentera i trofeu

La Comissió de Festes de La Font del Riu donava compte anit a la seua pàgina oficial, ja quasi a hora del sopar popular i quan muntaven tot l’escenari el grup de rock valencià Bajoqueta Rock, dels guanyadors del I Campionat de Truc de les festes del barri gater. Han guanyat Gema LLopis i Paco Pons el primer premi. La pàgina deia: "Enhorabona a Gema i a Paco pel Primer Premi del 1er Campionat de Truc de les Festes de la Font del Riu!! A disfrutar i moltes gràcies a tots els participants!!".

El segon premi el van aconseguir Rosario González i Júlia. El tercer premi va ser per a Miguel Blasco i la seua dona María Vicenta. Enhorabona als sis, especialment els guanyadors.

A la fotografia, els guanyadors Gema Llopis i Paco Pons, rebent el premi de la mà de Miguel Àngel, membre de la comissió.ABANS DE BAJOQUETA ROCK...ANIT VA ACTUAR A LA FONT DEL RIU, EL GRUP LOCAL TREMP

20140629155343-trempcompo.jpg

És de justícia traure al blog al grup que va precedir a Bajoqueta Rock, anit a l’acte musical de cloenda de les festes de la Font del Riu de Gata, i més tractant-se d’un grup local. Era TREMP. Van actuar abans, perquè havien guanyat el concurs de grups locals que va organitzar la comissió en el seu dia. Paco Sirerol, Álex Feliu, Jaume Mulet i Juanvi Soler, van portar a l’escenari les seues cançons més sonades, més volgudes, com les de l’enregistrament de "Jocs d’un miratge". També ells van ser protagonistes anit, al carrer Calvari de la Font del Riu.EL GRUP "BAJOQUETA ROCK" TRIOMFA A LA FONT DEL RIU DE GATA: Impressionant la quantitat de gent

20140629161348-dscf0173.jpg

(PODEU VORE L’ÀLBUM, PUNXANT ACÍ)

El grup de Riba-roja del Túria no va defraudar i va conseguir que la gran quantitat de gent que s’havia arremolinat dins del carrer Calvari, a la Font del Riu de Gata, es trobara molt a gust, amb totes les tocates i cançon que va protagonitzar BAJOQUETA ROCK. Per la vesprada, havia estat gravant-los TVE Comunitat Valenciana a les escales que donen accés al Parc del Riu. Per la nit, també. Van fer el seu show particular i no van deixar indiferents a tots els que es van acostar a vore’ls.

Cal recordar que ells són: Julio Miquel (Guitarra, acompanyant i cors); Miguel Angel Moreno (Trompeta, cors i "Shaquireta"); Paco Lluís Ramos (veu, cors i guitarra acompanyant) Salva Ferrer "Manyo" (guitarra solista, acústiques, mandolina, banjo, arpa de boca i cors); Javi Oltra "Moch" (baix i cors); Miguel Soriano (bateria i percussió); Salva Marti "Retall" (Trombó i cors); José Martínez "Pesqui" (saxo tenor i cors) i Javier Subirón (Presència espiritual i "Aiatol·là" del Rock‘N’Roll).

Bajoqueta rock va posar un colofó impressionant i va deixar el llistó ben alt per a les festes 2015, que des de hui mateix ja començaran a preparar els joves veïns de la comissió de festes de la Font del Riu.

Les fotos són de Verónica Vives.MIRADES URBANES: què solitari està el carrer!!, adéu a les festes de la Font del Riu de Gata

20140629165840-final.jpg

Aquesta matinada, després d'una nit la mar de mogudeta, han tancat les portes les festes de la Font del Riu de Gata fins a juny de l'any que ve. Han sigut cinc dies, dividits en tres etapes que han dinat molt de si, molta gent ha gaudit de les festes del barri i enrere han quedat els jocs infantils, l'actuació dels Bradmis, la missa i processó, el truc, la servessa a go-gó i l'actuació de Bajoqueta Rock, per destacar-ne alguns dels actes més importants.

Ara mirem el carrer Calvari, com estava aquesta matinada passada, era l'adéu a les festes 2014 i la benvinguda a les de 2015.

Foto: Verónica Vives.EL CRONISTA DE GATA I ANTONIO MONFORT, invitats a la Nit Poètica vicentina de la Font Santa de Teulada

20140629172749-nitpoeticacompo.jpg

El que vos escriu i Antonio Monfort van participar anit dissabte a la VIena Nit Poètica Vicentina, que va organitzar la comissió del VIé centenari de Sant Vicent Ferrer a la Font Santa de Teulada. Nit molt agradable, una temperatura estival idònia i molta varietat en les actuacions. A més dels dos gaters, el Cronista de Gata i Antonio Monfort, també va recitar el seu poema el gater, afincat a Teulada, Eugeni Adolf Monjo. Després de les actuacions, de les quals va sobreeixir uns romançons cantats per tres joves teuladines que van repetir actuació, va actuar el grup musicopoètic "Anima Vita".

Com a Cronista de Gata li vaig fer un xicotet homenatge al Ti Antonio "el Ros" (Antonio Fornés i Pons) -1868-1932-, amb un poema que ell va escriure sobre Sant Vicent Ferrer. Per la seua part, Antonio Monfort va poemar uns versos escrits per ell sobre l’enyorança de visitar la Font Santa i l’ermita de menut i de jove. La gent teuladina ens va acollir amb molta amabilitat i això sempre es molt d’agrair.

A les imatges, les nostres actuacions a la Font Santa.UN DIA CLAR I LLUMINÓS D'ESTIU...des de l'alter cap al Montgó

20140629175003-vistaantonio-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

L’amic Antonio Monfort ha captat aquesta vesprada la imatge on es combina la natura i l’arquitectura rural, perfectament ensamblades, en un dia clar, lluminós, d’estiu, com el que hui es gaudix, malgrat això seguim enyorant una mica de més aigua...la sequera ens acorrala. Ja vindran dies millors al respecte, ara mentre mirem des de l’alter cap al Montgó, que es mostra en estos dies imponent, guardià del tresor natural.

FONT: Fotografia de Antonio Monfort, pujada al seu facebook.CHRISTINA MALLETT I MOLLY WOODS, PRIMERES EN LA SEUA CATEGORIA, A LA NOCTURNA DE BELLREGUARD

20140629212525-doscrismolly.jpg

Anit es va celebrar la VI Cursa d’Estiu nocturna, Platja de Bellreguard, a aquell poble de La Safor. La prova va començar a les 21.30 hores i va tindre un recorregut de 7,5 kilòmetres, amb uns 900 participants.

Com ja es habitual les corredores gateres van brillar per la seua classificació. La primera juvenil va ser, una vegada més, la juvenil gatera Molly Woods, del Club d?Atletisme Gata. Va entrar al lloc 154, fent un temps de 33 minuts i 35 segons.

La primera veterana A, segona dona de la general, darrere de Carmen Sala, va quedar Christina Mallett, que corre amb el C.A. Dianium. Va entrar al lloc 109 de la general, amb un temps de 32 minuts i 8 segons.

A la fotografia que aporta Christina Mallett, vegeu a les dues gateres guanyadores a la seua categoria respectiva.

FONT: classificacions: conxip.com.DEMÀ, TREBALLS DE SENYALITZACIÓ AL CARRER TROSSETS I CARRER XALÓ

La Policia Local de Gata ha comunicat:

"C/TROSETS I C/XALÓ: com hauran pogut observar, el C/Trossets i la C/Xaló estan senyalitzats perquè el dilluns a partir de les 6 hores siguen retirats tots els vehicles estacionats. Va a remodelar-se la senyalització i adequar la zona.

Així que, alerta: tots els cotxes deuen ser canviats d'aquestos dos vials, per a millor treballar en ells.

FONT: Policia Local de Gata.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.535, la del dia 30/6-

20140630171744-tonica2.jpg

Per fi, després de molts dies atrassat, arribe a actualitzar les fotografies i tanquem el mes de juny, entrant als mesos pròpiament d’estiu, juliol i agost. La foto de hui dia 30 també és històrica, dels anys 60 del segle XX. No sols pels components de la imatge, sinó també pel fons, pel paisatge que es veu darrere.

On ara seguix el carrer Sant Josep pel vial cap al nou pont és el fons. Observeu el pont de la via. L’última casa, encara és hui, edificada era la de Vicent Caselles i Rosario Mulet "Sabata". La penúltima era la fàbrica, hui continuada pel fill Antonio.

Mireu qui són la família i els treballadors de la fàbrica de canastetes de vímet ("mimbre"), d’esquerre a dreta -mirant la foto-: Eduardet de Costa, Rosario, Antonio amb capell ("sombrero") i dalt la vespa, la seua germana Tonica, Vicent Caselles, el propietari de la fàbrica, Pepe "Pela" i Miguel "Sereno".

FONT: Col·lecció de la família Caselles Mulet.HUI HA EIXIT A L'INFORMATIU DE TVE (CV), L'ACTUACIÓ DE BAJOQUETA ROCK A LA FONT DEL RIU DE GATA

20140630203730-bajoquetatve.jpg

(PER A VORE L'INFORMATIU, PUNXEU ACÍ)

Com ja us vaig avançar, Televisió Espanyola (Comunitat Valenciana) va estar gravant els preparatius, fent entrevistes i fent l’actuació del concert de BAJOQUETA ROCK a les festes de la Font del Riu, el qual es va fer el passat dissabte dia 28. Hui, dilluns 30 han eixit a l’informatiu de TVE (CV), primer anunciant el xicotet reportatge al minut 1,57; després parlant un poc més i parlant ells, al minut 23,53. Malgrat a no referenciar mai on estaven si que es veu clar quan enfoca a Leonardo Mulet "Sabata", un històric del barri dalt del balcó i quan estan amb els preparatius, que es veu tot el carrer Calvari i la pancart de la Comissió de Festes.

A la imatge, una captura d’un dels moments del xicotet reportatge, quan estava actuant Bajoqueta Rock a l’escenari de La Font del Riu de Gata.IMATGES CURIOSES: Gata, des del Barranc de la Finestreta

20140630142725-barrfinestreta-copia.jpg

(FEU MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Comencem dilluns i setmana i quasi mes amb una imatge més que curiosa, una imatge que ens deixa la natura. L'ull és de l'amic Jesús A. García, que explica on es troba aquesta meravella. És al Barranc de la Finestreta. Jesús ens ho explica: "Perquè s'anomena Barranc de la Finestreta??. Entre el Serrellars i el Tossal Aspre, hi ha un barrac, "el de la Finestreta" on hi ha un penyal en el qual hi ha un forat com una finestra, si t'assentes darrere del penyal i mires per la finestra, la qual cosa voras tot el poble de Gata."

FONT: Foto de Jesús A. García.UNA CAIGUDA A LA VOLTA 7 DE 11 IMPEDIX ACABAR BÉ EL CAMPIONAT D'ESPANYA AL CICLISTA GATER SERGIO TORRES JORRO

20140630150402-sergio2.jpg

Malgrat l’entrebanc està bé i continua "donant guerra", com diu ell

La caiguda no va ser impediment per a gaudir d’uns entrenaments impressionants amb gent d’èlit del ciclisme professional. El gater SERGIO TORRES JORRO conta l’experiència, la part bona i també la menys bona: 

"Aquest cap de setmana he tingut l’experiència més bonica dalt la bicicleta de la meua carrera esportiva, vaig poder arribar a Ponferrada junt a un gran amic Joan Sanchís, entrenar el dia previ (baix la pluja) junt als millors professionals d Espanya i poder córrer al dia següent junt a ells, a roda de grans del Tour de França i altres voltes, i amb altres joves promeses, com el meu amic Antonio Molina (per a mi Toni), un somni complit. Com es nota el canvi d’èlits a professionals, són locomotores!!.", fins ací la part bona.

Però Sergio també diu amb gran valentia: "Per altra banda se me va fastidiar tot en la volta quasi 7 de 11 del circuit, al patir un accident en el que caigué de cara i tingueren que portar-me a l’hospital a posar-me punts a les ferides. Altra experiència no molt bona, però per fortuna estic bé i seguiré donant guerra".

Vull agraïr a l’Ajuntament de Gata de Gorgos l’ajuda que m’ha donat i va fer possible aquest somni."

A la fotografia, Sergio Torres Jorro amb Valverde, preparat per a començar amb els grans de la carretera.

FONT: declaracions de Sergio, pujades al facebook.JUBILATS I PENSIONISTES DE GATA CELEBREN LA SEUA SETMANA CULTURAL

20140630162943-danses.jpg

Del 30 de juny al 6 de juliol 

Les regidories de Cultura i Serveis Socials de l’Ajuntament de Gata i l’Associació de Jubilats i pensionistes de Gata han organitzat la tercera Setmana per a la Gent Major que se celebra del 30 de juny al 6 de juliol. La intenció és, durant una setmana, omplir el calendari d’activitats, actuacions, xerrades o actes lúdics que animen als més majors a participar i eixir al carrer a compartir bons moments. Tots els actes tindran lloc al Centre Social.

Dilluns 30 de juny arranca la setmana amb l’actuació del grup de danses La Llata i la rondalla. Dimarts 1 de juliol toca xerrada a càrrec de la Dra. Maria Jose Mulet Pons, metge de família, sobre la “Medicina de la risa”. En acabar hi haurà actuació de les bandes juvenil i infantil de Gata. L’escola de ball de Xàbia serà l’encarregada d’animar la vesprada de dimecres amb sevillanes i rumbes flamenques. Per al dijous han preparat un eixida cultural a Múrcia.

Divendres 4 de juliol ho passaran d’allò més bé amb la comèdia musical “ Viva mi padre” a càrrec del grup Siete Comediantes. Dissabte toca teatre amb l’actuació, a les 19:30 hores, del Grup Font de la Mata i el grup de teatre de Xàbia. Finalment, tancaran la setmana cultural , diumenge 6 de juliol amb un sopar de germanor i ball a la terrassa del Centre Social.

FONT: Text i foto, Gabinet de Premsa Ajuntament de Gata.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.529, la del dia 24/6-

20140630163528-donyaanita1.jpg

Seguisc amb la col·lecció que portava entre mans, la de la família Baños-Diego. Aquesta fotografia és la que tocava publicar el dia de Sant Joan. És la nº 1.529, ja vaig apropant-me a l’actualitat. Com estem a l’estiu, ací teniu una fotografia estiuenca. Donya Anita, tia de Anita i Pepe Diego, amb un parasol o paraigües, per a minorar el sol. Per les muntanyes que es veuen darrere sembla que siguen les Alcolaes i al fons estiga el Serrillàs. Vegeu que també porta un ventall a la mà.

FONT: Col·lecció de fotografies de la família B-D. FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.530, la del dia 25/6-

20140630164828-donyaanita2.jpg

De la mateixa col·lecció, torna a ser una imatge del ribàs de la muntanyeta del Calvari, que ara comença ja a prendre protagonisme. L’home és Jaume Boira i les dos xiques María Boira i Anita Diego. Mireu que pocs xiprers i encara molt jovenets, mireu com asoma la teulada de l’ermita, a la part del mig esquerre de la fotografia.

FONT: fotografia de la col·lecció BD.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.531, la del dia 26/6-

20140630165544-grupvicentcaselles1.jpg

Encete una nova col·lecció amb bones i històriques fotografies. És la de la família Caselles Mulet, facilitada per Tonica Caselles Mulet, a la que li agraïsc la deferència. La fotografia que tocava publicar el dia 26, la nº 1.531, és de gent. Amics caçadors, amics de totes les edats, reunits i cantant al voltant c’una bona paella. Fixeu-se que la paella estava damunt d’un tonell. Què feliços eren. Vegeu ací davant a Nofre "del Cid"; al Ti Pepe "la Sal" cantant; al pare de Tonica, Vicent Caselles amb camisola; també al seu costat a Francisco Xono; allà al fons, el Ti "Mosquit", Pepe "Datilero", Paco "Jaques" i Juanito (home de Rosa el Xato). 

FONT: Col·lecció de la família Caselles Mulet.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.532, la del dia 27/6-

20140630170133-tonica1.jpg

Altra fotografia de la nova col·lecció de Tonica CM. Vegeu a dos amigues, dos xiques al costat del cotxe utilitari de moda dels 60 i 70 del segle XX, el Seat 600. A l’esquerra -mirant la foto- Paquita "Galulo", a la dreta Tonica.

FONT: Foto de la col·lecció CM.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.533, la del dia 28/6-

20140630170545-anita2.jpg

La foto que vegeu ara és molt semblant a la que ja vaig publicar de la mateixa col·lecció, del camí de les Barranqueres. Corria l’any 1962. A peu anava la més jove, Anita Diego. Pujava al carro son pare Pepe Diego. Sa mare i sa tia carregades, amb cistelles i càrrega. El carro feia molt de paper als estius d’eixos anys.

FONT: De la col·lecció BD.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.534, la del dia 29/6-

20140630171125-anita3.jpg

Ja arribant a hui, publique la foto que tocava posar ahir dia 29, la 1.534. Vegem un retrat dels anys 50 del segle XX. Un home sentat a una banqueta, amb camisa ajustada i jaqueta. Era el Ti Pepe "el Mico", Pepe Mulet Signes.

FONT: Col·lecció de fotografies de la família BD.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris