Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Julio de 2014.

RONDALLA I DANCES PER ESCOMENÇAR LA SETMANA DE LA TERCERA EDAT DE GATA

20140701115903-danses.jpg
Ahir, dilluns, va començar la Setmana de la Tercera Edat. L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, el regidor de Cultura, Juan Pedrós, i la regidora de Serveis Socials, Dora Caselles, van estar presents a l’acte, que inaugurava la setmana. S’ha preparat una setmana carregada d’activitats per als nostres majors. Ahir van poder gaudi de la rondalla de l’Escola Municipal de Música i del Grup de Danses "La Llata". Una primera part sols instrumental va fer disfrutar a tots i va donar pas a una acertada mescla, la rondalla tocant, el grup de danses ballant i la revelació de la vesprada, dos grans veus cantant Paca i Yolanda.
 
A l'escenari la rondalla; baix, al centre de la sala, el grup de dances.
 
FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.


IMATGES CURIOSES: El Montgó, en tot el seu esplendor de l'estiu

20140701120753-montgo.jpg

Els colors de l’estiu conviden a despertar més els nostres sentits. La natura que es presenta davant nosaltres i que gaudim d’ella és una finestra incomparable. Ací vos deixe una fotografia de l’amic José Salvador Ginestar Torres, que va pujar al facebook. Mireu al Senyor Montgó i les Valls en tot el seu esplendor en un dia calorós de juny. Val la pena recrear-se, gaudir de la imatge.

FONT: Foto propietat de José Salvador Ginestar Torres.EL JOVE CICLISTA GATER SERGIO TORRES JORRO, TOT UN EXEMPLE DE FORTALEA I PUNDONOR

20140701175423-sergiocompo.jpg
Hui vos porte al blog la història esportiva d’un jove gater que comença a sentir-se a l’èlit del ciclisme espanyol. Es tracta de SERGIO TORRES JORRO. La seua gent, els amics i l’Ajuntament el recolzen en les seues últimes iniciatives. El passat cap de setmana va participar al Campionat d’Espanya de Ciclisme per a corredors d’èlit, l’últim pas per a passar a professionals. Milita a un equip de Benicàssim (Castelló). Va estar a Ponferrada amb els millors, però la mala sort va fer que es truncara la carrera del seu somni. A la volta quasi setena de onze, va caure i va ser traslladat amb camilla a un centre hospitalari. Per sort, sols va ser la cara, uns quants punts i a seguir. La fortalea i el pundonor fan la resta.
 
Des del blog, volem conèixer un poc més a Sergio, que és notícia.
 
- Sergio, quina edat tens? 
- Tinc ara 22 cap a 23. Acabe temporada siguent sub23, encara que per a la federació de ciclisme és l’any que complixes el que conta, per això sóc èlit de llicència federativa de la UCI i la Federació espanyola.
 
- Per tant vas ser dels joves que vas participar al Campionat d’Espanya a Ponferrada?.
El més segur és que fora el més jove allí al nacional, ja que sols poden córrer a partir de 23 anys els no professionals.
 
- I com va començar el cuquet, eixa afició per la bicicleta?
- L’afició a la bicicleta va ser mon pare el que em va iniciar, anava ambell a pegar voltes en bici, quan tenia 10 a 12 anys, anant a Xàbia i tornant o a Llíber que era tot un "logro" per a mi, en una bicicleta normal de xiquet arribar allí en el terreny tan muntanyós que hi ha. En el món de la competició em va entrar "el cuquet" gràcies a Antonio Molina, un amic de la meua edat de Xàbia, que corría des dels 9 anys i que ara està al Caja Rural en el seu primer any de professional.
 
- Quin seria el teu objectiu, la teua meta?.
Seria arribar a córrer en professionals, seria un somni que estic intentant conseguir desde fa 4 anys contant este i que va per molt bon camí, segons em diuen tots.
  
- Quan vas començar de veres amb aquest esport?
- Vaig començar tard en l’esport, sempre m’havia agradat, però mai me’l vaig plantejar en serietat. Al 2008 vaig començar a córrer esporàdicament carreres de la zona. Al 2009 corria a la Vall d’Uixó en un equip d’allí, res serio, poques carreres.
 
-I vas més amunt?. 
- Si. A partir del 2010 un equip de Tarragona es va interessar per mi, el "Controlpack" de la Senia. Vaig estar dos anys i vaig començar en més serietat, molts més entrenaments, carreres, vaig córrer en una volta a Sevilla, dos a Àvila, als Pirineus, dues a València.
 
- També la de la Comunitat Valenciana?.
- També. La Challenge de la Comunitat Valenciana no he deixat de fer-la mai desde eixa temporada i ara en trobe al primer lloc empatat a punts amb altres a falta d’una etapa i dins dels deu primers de la categoria, i dins dels vint de la Comunitat, a la general. També vaig començar a córrer el meu primer autonòmic de la Comunitat Valenciana, en el que també he participat en tots des d’aleshores. A aquest últim vaig tindre algun problema, però vaig quedar el 31 absolut de la Comunitat Valenciana i 18 de la categoria. Ahí no estava molt content, ja que amb els que sempre en medisc van entrar ells dins dels deu primers tots.
 
- I ara estàs a l’equip de Benicàssim.
- Si, estos dos últims anys els he fet a les files de l’equip Benicàssim que em van cridar per anar a córrer amb ells per al 2013 i fins ara estic obtenint aquests bons resultats i corrent carreres molt importants com les clàssiques de Ontur, Almagro, a Sabadell, algunes proves de la Copa d’Espanya èlit sub23, on estan els millors corredors promeses d’Espanya i on vaig conseguir pels meus resultats la plaça al Campionat d’Espanya èlit/elit-promeses.
 
- I la resta ja ho coneixem, vas caure.
- La resta ja es sap. Era una carrera de 201 kilòmetres en un circuit de onze voltes i 18,3 kilòmetres amb dos "repechos" i un pas per Ponferrada per volta, molt dur. A la volta setena vaig tindre la caiguda on vaig ser traslladat a l’hospital, més o menys pel kilòmetre 125 va ser.
- Vols afegir alguna cosa?.
- Estic molt agrait als amics que m’estan recolzant des dels meus inicis, a la família i a la meua novia, que tenen molt que suportar amb tants viatges que faig i patiments que tenen per caigudes o problemes que passe.
 
Però no cal estorar-se. Sergio ha superat aquest entrebanc, està dolgut després de la "bacà" que diguen nosaltres els gaters, però podrà seguir entrenant-se. Li esperen més carreres, més temporada i tots els gaters estaren recolzant-lo, desitjant-li bons resultats i que vaja sempre amunt.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.536, la de hui dia 1/7-

20140701121905-xiques.jpg

Ja puc dir-ho, ja estic al dia i per això vos pose la fotografia del primer dia de juliol, mes estiuenc per excel·lència junt al següent, agost. Ací teniu un retrat de quatre amigues als anys 60, a la Plaça Nova, abans dita 18 de Julio. Darrere, la més alta és Paquita, que vivia a l’Avinguda la Pau; l’altra al carrer Xaló; davant Paquita "Galulo" i Tonica, que em facilita la fotografia. Estaven davant de ca Pepito "Galleta".

FONT: Foto propietat de Tonica Caselles Mulet.   SALUT I MÚSICA, A LA SETMANA DELS MAJORS DE GATA

20140702103326-felipe.jpg
Els majors de Gata seguixen celebrant la seua setmana cultural. Ahir van gaudir d’una xarrada a càrrec de la doctora María José Mulet Pons, coordinadora del Centre de Salut de Xàbia. Va parlar de "La medicina de la risa" i com ajuda a altres tractaments. La ponència va fer veure als assistents que omplien la sala, que hem de disfrutar de la vida i va servir per a traure un somriure als nostres majors.
Després els majors van poder presenciar un gran concert de la cantera de la nostra banda. La primera part va estar interpretada per la Banda Infantil i la segona part va anar a càrrec de la Banda Juvenil. El concert, digirit per Felipe Fuertes, va posar les notes festives a la jornada.
 
*Cal recordar que en aquest article utilitze per segona vegada el mètode de insertar més fotografies que la d'encapçalament del mateix.*
 
FONT: Fotos i text, Ajuntament de Gata.
 
 
 
 
 


CALENDARI GATER: JULIOL, MES PLE D'ACTES CULTURALS, FESTERS, SOCIALS I RELIGIOSOS

20140702110958-concsoci.jpg

Com sempre faig, encara que hui amb un dia de retard, repasse els actes que s’esdevindran aquest mes estiuenc, per excel·lència junt amb l’agost, que en són molts. Si vam començar dilluns amb la Setmana dels Jubilats i Pensionistes acabarem per les festes patronals al Santíssim Crist del Calvari, que es perllongaran fins al 6 d’agost, festa major del poble de Gata.

Ací teniu els actes més destacats. El calendari gater està obert per si hi ha actes que no es els posat, afegir-los a petició vostra.

Demà dijous 3 de juliol: Donació de sang, Centre de Transfusions, CV, saló d’actes Centre Social, 17.30-21 hores. És molt important a l’estiu, sempre és necessaria la sang.

Divendres 4: Setmana dels Majors, Comèdia musical “ Viva mi padre” a càrrec del grup Siete Comediantes. 19,30 hores, saló d’actes CS. 

Dissabte 5: Setmana dels Majors: Teatre amb l’actuació, a les 19:30 hores, del Grup Font de la Mata i el grup de teatre de Xàbia.

Diumenge 6: Comencen les misses de l’estiu a l’ermita del Crist. La primera, serà en sufragi del rector Don Vicente Marqués Pastor, que va estar a Gata vint anys. Per la nit, cloenda de la Setmana dels Majors, amb un sopar de germanor i ball a la terrassa del Centre Social.

Divendres 11: La Banda Unió Musical de Gata es traslladarà a Aldaia, per a participar en el concert les dues bandes.

Dissabte 12: Concert del Soci, pista i frontó de les pistes d’Alcolaies. A les 19.30 hores passacarrer de les bandes, la d’Aldaia i la de Gata. A les 20 hores, concert. A les 22 hores, sopar de germanor al pati de les escoles. A la mitjanit, actuació de Xarangata i els Djs, procedents de la banda gatera, Dj Fletxa i Dj Drope.

Dijous, 17: Primer dia de novena al Crist del Calvari a l’ermita. A la biblioteca, presentació de la novel·la "Lo que perdí entre las nubes" d'Empar Ferrer, autora de Poble Bou de Benitatxell. Serà a les 20 hores.

Divendres 18: Segon dia de novena i Sopar solidari a benefici de les obres parroquial, organitzat per la parròquia, a l’explanada del calvari. Es sortejarà amb rifa un quadre de la pintora Asunción Torres.

Dissabte 19: Tercer dia de novena. A l’antic camp de futbol, sopar i sorteig de Cadafals ("Palcos") i Barraques, organitzat per la Comissió de Festes Patronals 2014.

Diumenge 20: Quart dia de novena.

Dilluns, 21: Cinqué dia de novena.

Dimarts, 22: Sisé dia de novena.

Dimecres, 23: Seté dia de novena.

Dijous, 24: Vuité dia de novena.

Divendres, 25: Nové dia de novena. FESTES 2014: Començament de les festes patronals de Gata 2014. Després de la novena, baixada de la imatge del patró, de l’ermita a l’església. Per la nit, assaig del festival.

Dissabte, 26: FESTES 2014. Nit del Festival de presentació i elecció de festers i festeres infantils i majors. Organitza: Comissió de Festes 2014.

Diumenge 27: FESTES 2014. El tradicional primer dia de bou, amb entrada a les 8 del matí.

(Del 26 al 31, FESTES 2014. Ja coneixerem la programació detallada).

A la imatge, el cartell del Concert del soci, de dissabte que ve, dia 12.  FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.537-

20140702112205-vcibatse.jpg

Ara al dia, de moment. La fotografia de hui torna a ser de la col·lecció de la família Caselles Mulet. Ací teniu a dos amics, abans de fer la mili. Les robes que portaven, la joventut que atresoraven es nota a la imatge. Eren Vicent Caselles, el més baixet, i Batiste "el Senyalat" el més alt. Mireu com fumava pipa Caselles. Observeu el calçat que portaven. Les espardenyes de mira careta eren típiques i tradicionals dels anys 30 i 40 del segle XX.

FONT: Col·lecció de fotografies de Tonica CM. (Família Caselles Mulet).ELS JOVES GATERS JORDI FORNÉS MENGUAL I ALBA SORIA SOLER, PREMIS AL RENDIMENT ACADÈMIC A PRIMÀRIA

20140703110818-ells.jpg
Gata seguix de sort. No sols tenim físics importants, com el cas de Vicent Caselles Miralles, ni bons ciclistes, com el cas de Sergio Torres Jorro, sinó que també despunten els nostres joves i això és molt important de cara al futur.
  
Dos joves de Gata, Jordi Fornés Mengual i Alba Soria Soler van ser guardonats pel seu expedient durant l’Educació Primària. Ahir dimecres va ser un dia especial per a ells i les seues famílies, ja que van assistir a Alacant a rebre el seu premi. A primera hora de la vesprada, acompanyats pel regidor d’Educació de l’Ajuntament de Gata, Juan Pedrós i la regidora Dora Caselles i com no, per les seues orgulloses famílies, van estar a l’Auditori de la Diputació d’Alacant, el Adda. Allí, i de mans de la Consellera d’Educació, María José Català, i els directius d’Educació de la província, Jordi i Alba van rebre, junt a altres alumnes brillants com ells, el Premi Extraordinari al rendiment acadèmic en Primària. L’acte va ser molt emotiu per a les famílies, que junt amb els mestres, han orientat als xiquets i han fet d’ells alumnes extraordinaris.
  
Des del blog "Cronista de Gata", dir-los a Jordi i Alba, endavant que vosaltres arribareu lluny.
Des de l’Ajuntament de Gata volem felicitar als dos i animar a ells i a tots els joves a seguir esforçant-se en els seus estudis. Enhorabona Jordi i Alba, seguiu així!!.

Ací teniu l'enllaç al reportatge fotogràfic fet per la germana de Alba, Sonia Soria Soler: https://www.facebook.com/sonia.soria.soler/media_set?set=a.10152207078786186.1073741850.678036185&type=1.
FONT: text, Ajuntament de Gata. Fotos: Sonia Soria Soler.
 
 


EL GRUP ESPELEO DE GATA PROVA LA RUTA DE LA MARXA NOCTURNA DE FESTES

20140703112111-geg.jpg

Un grup d’amants de la muntanya, del senderisme, de córrer i de passar-ho bé per la natura, van eixir dimarts per la nit a fer un assaig de la què serà la próxima marxa nocturna, tota una veterana de les festes patronals, que sempre organitza el Grup Espeleològic de Gata. Ací els vegeu a tots a la cima de la muntanya més emblemàtica del terme, el Serrillars. De nit i ells a la marxa, mai tant ben dit. Van fer uns deu kilòmetres, en dues hores i mitja. Van, poc a poc, planificant la pròxima marxa nocturna de regularitat, que tornarà a ser tot un èxit, com sempre.

FONT: Foto de Juan Pablo Bataller Arias.PARRÒQUIA DE GATA: CLOENDA DEL CURS DE L'ITINERARI DIOCESÀ DE RENOVACIÓ

20140703112807-elles3.jpg

Un sopar va servir per a tancar el curs de la parròquia, referent a l'Itinerari Diocesà de Renovació (IDR). Ací teniu a les participants en reunió. Com aquest curs, van tancant-se tots els que va encetar la parròquia l'octubre passat i que es reprendran després de l'estiu.

FONT: Foto de Noelia Martínez Pons.SEVILLANES I BALL, A LA SETMANA CULTURAL DELS MAJORS

20140703113602-elles4.jpg

Hui fan una excursió cultural a Múrcia

Continua la Setmana Cultural dels majors de Gata. Ahir per la vesprada va tocar el torn de les sevillanes, aquesta música tan particular va ser la que va sonar al centre social. Els alumnes d’una acadèmia de Xàbia van ballar i van intentar ensenyar als presents. En acabar, tots van fer un sopar de germanor a la terrassa, acabant la vetlada amb ball amenitzat per Pepe Valero. Hui, dijous, han partit els majors de Gata cap a Múrcia, per a fer una excursió cultural.

FONT: text i foto, Ajuntament de Gata.

 RECORDEU !!, HUI NOVA DONACIÓ DE SANG

Els primers dijous de mes teniu la cita al saló d'actes del Centre Social de Gata. Tots els donants de sang gaters i els que vullgau afegir-se, ja ho sabeu. DONA SANG, POTS SALVAR UNA VIDA. Serà aquesta vesprada, de 17,30 a 21 hores. Teniu temps. Passeu per allí i fareu un bé.

 RECTA FINAL PER AL CAMPUS DE FUTBOL DE GATA

20140703173055-elles5.jpg

El jove jugador del Valencia C.F. José Luis Gayá va estar ahir amb els xicons participants

Els xiquets i xiquetes del Campus de Futbol MEF 2014 de Gata afronten ja la recta final. Hui estan d'excursió al Vitalparcentre i ahir van poder gaudir de la visita de José Luís Gayà, jugador del Valencia C.F, com podeu veure a la fotografia.
Dissabte 5 de juliol, a les 12 h, celebraran l'acte de clausura amb l'assistència de la regidora d'Esports, Dora Caselles, i de les famílies dels participants.

FONT: text i foto, Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.538-

20140703175436-pati1.jpg

Seguint al dia de les fotografies antigues, en pose una de principis dels anys 70, quan encara el pati de les escoles estava com podeu observar i els arbres començaven a fer-se grans. On ara és el nou Centre Polivalent era el pati amb ametlers. Els xiquets estaven sentats on ara està asfaltat, abans no ho estava, encara era de terra. Es pot vore tot el carrer cap avall. Observeu com si el fotògraf captara un pardal passant a l’altura dels pissos. La foto me l’ha feta arribar una usuària del blog, rcordant aquells anys escolars de l’escola de tota la vida.HUI ÉS L'ONOMÁSTICA DE LES QUE ES DIUEN ISABEL

A Gata, n'hi ha moltes. Hui celebren la seua onomàstica les que es diuen ISABEL. Des del blog felicitats a totes elles. És la santa noble de Portugal. La d'Hongria es celebra el 5 de novembre.

Coneguem un poc més a la santa de hui:

Santa Isabel de Portugal (1271- 1336). Fou filla del rei Pere III d'Aragó. Naixqué l'any 1271. Casà amb el rei de Portugal i tingué dos fills. De l'oració obtongué forces per a suportar grans dificultats i tribulacions, causades en gran part pel seu marit i fills. Mort el seu espós, vixqué com a terciària franciscana i distribuí els seus béns entre els pobres. Muigué en el 1336 quan intentava restablir la pau entre el seu fill i el seu gendre.

FONT: www.monover.com.IMATGES CURIOSES: tres gaters i una gatera al Perú (Toni, els dos Vicents i Rosa María)

20140704120316-ells6.jpg

L’empresari Vicent Pons García visita la missió de Vicent Pons, al Perú

"La mirada del Peru" ho donava a conèixer ahir per mig del seu facebook. L’empresari  Vicent Pons García, més conegut com Vicente "l’Estanquer", de l’empresa Point S.L., arribava a terres de Perú i visitava la missió on es van retrobar tres gaters. Allà on està de missioner Vicent Font i de voluntaris Rosa María i més recentment Toni, allí es van fer la fotografia, que resulta curiosa, donat que es van veure els tres. Pons es va interessar per com anava la vida al col·legi de Santo Tomás de Villanueva, allà a les afores de Lima, on molts gaters i valencians col·laboren i ajuden la missió.

 

 A les imatges podeu vore a Toni, els dos Vicents, a Vicent Pons parlant amb les mestres, i a els quatre gaters (Vicent Pons, Toni, Rosa María i Vicent Font).  MIRADES URBANES: a Gata, carrer Nou i campanar

20140704121140-elles6.jpg

Vos porte la imatge captada per l’amic José Salvador Ginestar Torres, col·laborador del blog. És la vista entre dues fosquetes del carrer Nou i el campanar, al poble de Gata. La mirada artificial, que no l’ull natural dóna aquest resultat. Observeu com la llum dels farols i la del campanar ressalten sobre tota la foto. El colorit que li dona l’artística mirada fa distint els tons. Mireu i gaudi d’aquesta vista cap al nostre campanar. 

FONT: Foto de José S. Ginestar Torres.EL BOP PUBLICA EL CONCUR D'IDEES PER ADEQUAR LA ZONA VERDA DE LES SORTS A GATA

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui divendres 4 de juliol, la convocatòria que fa l’Ajuntament de Gata de Gorgos, per tal d’adequar la zona verda de "Les Sorts". La millor idea serà premiada amb 3.000 euros, mitjançant pluralitat de criteris. Poden remetre les idees a l'Ajuntament de Gata de Gorgos, Carrer de la Duquessa d'Almodóvar, 3. 03740 Gata de Gorgos o també per correu: secretaria@gatadegorgos.es. Es podran remetre fins les 14 hores del 45é dia comptat a partir de hui dia 4, data en la qual s'ha publicat al BOP.

FONT: BOP, Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.539-

20140704172512-elles7.jpg

Seguint al dia les fotografies antigues, una altra de la mateixa col·lecció que l’anterior. Estava construint-se el pavelló cobert, el "gimnasio" que li deien. Fixeu-se que ara ja està tombat i tot, enderrocat per runes que estava. Ací a la fotografia podeu vore les jacenes de ferro, els pilars. Era a principis dels anys 70 del segle XX. L’any 2007 va quedar clausurat. L’any 2011 es va enderrocar. 

Pel que fa a la fotografia, en general, es veuen xiquets jugant al pati, jugant al futbol, amb la porteria. Mireu els arbres -eucaliptus- con eren de menuts, ara estan ja molt grans. Mireu com darrere de la casa dels mestres no hi havia blocs de pissos com ara.LA SETMANA CULTURAL DELS MAJORS TOCA A LA FI: teatre ahir i missa i menjar, demà

20140705104823-teatre3.jpg

Va actuar el grup "Set Comediants"

La Setmana Cultural dels majors de Gata aplega ja a la recta final. Després de la música, les xarrades i una excursió a Múrcia, ahir va ser el torn de la comèdia musical. El grup "Set Comediants" va interpretar l'obra "Viva mi padre" de Lina Morgan, divertidíssima comèdia amb cançons conegudes per tots entre acte i acte. Tots els assistents van gaudir molt i van eixir amb un gran somriure a la boca. Ara sols resta, una missa tot junts i després el dinar de cloenda.

A les fotografies, un moment de l'actuació teatral al Centre Social.HUI, TAMBÉ DISCOMÒBIL: L'ÚLTIMA EN LA QUE COL·LABORA LA COMISSIÓ DE FESTES 2014, ABANS DE LES FESTES

20140705194726-tallarina.jpg

Tallarina, eixe pub tan famós de Xaló, ix al carrer. I ho fa amb una gira pels pobles del voltant. La parada de Gata la fa hui, dissabte 5 de juliol. Al pati cobert de les escoles estarà el afamat discjokey Santi Bertomeu que anirà acompanyat per Alex Watkinson i serà la discomòbil de 23.30 hores a 6 de la matinada de demà. Però, no serà una discomòbil de Tallarina sols, també col·labora la Comissió de Festes Patronals 2014, que ja està a la seua recta final, abans de les festes. Estem a tres setmanes vista i hui hi ha que recolzar-los.

A la imatge, el cartell anunciador de l'event.SAINETS GATERS I XABIENCS PER ALS MAJORS

20140706112441-fontmata.jpg

Hui s'acaba la Setmana Cultural dels majors de Gata, amb la missa a les 12.30 hores i a la nit un sopar de germanor a la terrassa del Centre Social.

Però, encara ahir per la vesprada van poder gaudir de dos sainets, un interpretat pel grup de jubilats de Xàbia i l'altre pel nostre grup de teatre "Font de la Mata". Les obres representades van fer riure a tots. Cal destacar que l'obra del nostre grup era una estrena "No es pot viure amb un sol excusat", de Pepe Diego "Blanquera".

A la imatge, un moment de l'actuació del grup "Font de la Mata".

FONT: Text i foto, Ajuntament de Gata.IMATGES DE FESTA: UN CABÀS DE GENT...A LA DISCOMÒBIL DEL TALLARINA TOUR (GATA)

20140706114007-tallarinatour.jpg

No vaig a entrar en reflexions. Està clar que ahir per la nit vora les quatre mil persones van estar al pati del col·legi, està també clar que va ser un bon "espitjonet" per a la Comissió de Festes, a l'hora de recaptar diners a la recta final per a les festes majors. Està clar que molts joves s'ho van passar bé i es va considerar tot un èxit la discomóbil de "Tallarina Tour" i Santi Bertomeu, però...

Sempre hi ha "peros". Davant eixa riuada de gent, cal estar més que prevenguts, cal esmerar la seguretat, que em consta es va fer,...però així i tot, la gent del barri Alcolaes comentava hui el malestar per la música, la gent que no s'havia comportat del tot bé pels carrers dels voltants i com havia quedat tot ple de gots els carrers, tots no poden estar conformes...Hi haurà temps per a tots els comentaris.

A la imatge, un moment de l'actuació amb el pati ple i passant-ho bé els joves assistents.

FONT: Foto de Tallarinatour.REPETIXEN TROFEUS: CHRISTINA I MOLLY, PRIMERES A LA SEUA CATEGORIA, A LA CARRERA DE MIRAMAR

20140706122831-chrismolly.jpg

Jorge Rodríguez queda quart a la categoria júnior

Estes xicones no paren. Són unes màquines de córrer. Ahir per la vesprada-nit es va celebrar la XXIII Volta a Peu a Miramar, el poble de la Safor. Allí van estar els gaters i gateres que habitualment corren, però Christina i Molly no fan fallar. Van ser primeres de la seua categoria...i un trofeu més per a les ja plenes prestatgeries de sa casa.

A la categoria júnior femenina, MOLLY WOODS del Club Atletisme Gata va quedar primera, amb un temps de 35 minuts i 44 segons.

Cal ressenyar que el júnior gater JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ (C.A. Benissa) va quedar quart, lloc d’honor a la seua categoria sense poder pujar al pòdium, amb un temps de 29 minuts i 22 segons. Un altre gater, ADRIÀ ARABÍ GRIMALT va fer el lloc 15 de la seua categoria.

Dels séniors masculí, ANTONIO SIGNES COSTA va ser 117 de la seua categoria.

CHRISTINA MALLETT (C.A. Dianium) va ser primera veterana A, amb un temps de 33 minuts i 43 segons.

Per la seua part, el vetarà B masculí ANTONIO CASELLES GARCÍA va ser 22 a la seua categoria.

Un meritori lloc, catorzé de la seua categoria veterans C, va fer el corredor del C.A. Gata FRANCESC FERRER MULET amb 35 minuts i 7 segons.

FONT: Classificacions, Somesport. Fotos, Christina Mallett i Kike Aracil (Jorge).ACTUACIÓ DE LES BANDES JUVENILS DE GATA I TEULADA

20140707111457-bj1.jpg

La banda juvenil de Gata ha participat este cap de setmana en un intercanvi de bandes amb la banda juvenil de Teulada. Divendres els joves de Gata van estar a Teulada, on després d’actuar se’ls va fer entrega d’un detall. Hui diumenge hem sigut nosaltres els amfitions. A la primera part del concert hem gaudit amb la bandeta de Teulada i a la segona part els nostres joves músics, dirigits per Felipe Fuertes, han interpretat 4 grans peces.

En acabar el concert i, com a mostra d’agraïment, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Gata Juan Pedrós, ha lliurat una plaqueta commemorativa del concert a l’agrupació que ha vingut a visitar-nos. Després els músics de les dos agrupacions han fet un dinar de germanor a la piscina municipal, on també han compartit unes horetes de diversió dins l’aigua.

A la portada de l’article, la banda juvenil de Gata. Dins, la banda juvenil teuladina.

FONT: Fotos i text, Ajuntament de Gata. PARLAMENTS I ACOMIADAMENT A LA SETMANA CULTURAL DELS MAJORS

20140707114451-3e1.jpg

La Setmana Cultural de la Gent Major va aplegar ahir per la nit al seu final. Després de la missa en acció de gràcies del migdia, ahir per la nit es va fer la claussura a la terrassa del Centre Social. El president de l’associació i la secretaria, junt amb l’alcaldessa Maite Signes i els regidors de Cultura, Juan Pedrós, i la de Serveis Socials Dora Caselles, van donar les gràcies a tots els que han col.laborat i participat en esta setmana i van animar a l’associació a seguir treballant així, recordant-se que l’any que ve l’associació cumplirà 35 anys, donat que va començar l’any 1980.

Cal ressenyar que els primers passos els va donar l’associació al carrer Penyó (Aula de Cultura), on ara està el Cuartel de la Guàrdia Civil i la seu del G.E.G., i també al Centre Parroquial "Verge del Carmen".

FONT: Text i fotos Ajuntament de Gata.IMATGES DE FESTA: A GATA TAMBÉ SE CELEBRA SANT FERMÍN

20140707120050-sf.jpg

Com cada any, una quadrilla d’amigues i amics donen compte de la festa que ara es viu a Pamplona i és coneguda per tot arreu, la festa de Sant Fermín, que se celebra hui mateix. Mentre allà a la capital navarra es tirava ahir diumenge el xupinaço, a Gata també recordaven amb la tradicional vestimenta blanca i roja que es temps de bous i festa. Una imatge de festa, que val la pena, mantindre-la i gaudir d’ella. A la imatge, les dones mentre els hómens es dedicaven a altres menesters.

FONT: Foto extreta del facebook de Isabel Costa.CLOENDA DEL CAMPUS DE FUTBOL DE GATA

20140707170040-ficampus14.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Vora 60 xiquets han participat

Vora 60 xiquets van participar, la passada setmana, en el campus de futbol celebrat a Gata. Els participants a més dels entrenaments i tallers com el de pintura, han tingut xerrades de fisioterapeutes, entrenadors i jugadors, i visites de jugadors professionals com la de José Luís Gayà, jugador del València CF i de la selecció espanyola sub20. A més, dijous van gaudir amb l’excursió a Vitalparcentre.

Dissabte 5 de juliol es va celebrar la cloenda, a la que van assistir la regidora d’Esports, Dora Caselles, i l’alcaldessa, Maite Signes, i on es van lliurar els diplomes de participació i es van disputar partits d’exhibició entre els participants i els monitors.

El multicampus estival (MEF’14) de Gata ha estat organitzat per l’empresa Nitidiasport amb la col·laboració de la regidora d’Esports de l’Ajuntament de Gata.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.EXPOSICIO DE FOTO-GRAVAT, DE L'11 AL 27 DE JULIOL

20140707171126-art.jpg

El gravat serà el protagonista de la propera exposició dels alumnes de l’Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives" de Gata. Es podrà visitar, a partir del divendres 11 de juliol a les 20 hores, que serà la inauguració, a la sala d’exposicions de l’Edifici Polivalent Juvenil de Gata, fins el 27 de juliol, en horari de 19 a 21 hores, de dimecres a diumenge. Serà una mostra de Foto-gravat.

FONT: Cartell i text, Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.540, la del dia 5/7-

20140707173015-pros1.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies, imatges, documents antics. La que corresponia publicar dissabte dia 5, és més bé un cartellet de cinema, un prospecte de cinema del temps d’abans, quan Gata hi havia molt de cinema obert. Però no és un prospecte qualsevol. Si es fixeu en la data coincideix amb el dia de hui, 7 de juliol. Era l’any 1946, fa 68 anys exactament hui. Es va projectar al cinema d’estiu (Cine de Verano-Gata de Gorgos), a les 12 de la nit. La pel·lícula "Bambú" d’Imperio Argentina. Tot un record de prospecte, de vida, de temps.

FONT: prospecte facilitat per una usuària del blog. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.541, la d'ahir dia 6/7-

20140707181117-pros2.jpg

Seguint amb el mateix tema, vegem una altra mostra de prospectes del cinema d’estiu de Gata. En aquest cas de l’últim dia d’agost del mateix any que l’anterior entrada, 1946. Era dissabte i es porjectava a les 11.30 de la nit la pel·lícula "Rosa de sangre". Era curiós sempre el comentari que es feia al mateix prospecte com este que posava: "Complementos en la pizarra del local", que vindrien a ser els que nomenaven "cuadros".

FONT: prospecte facilitat per una usuària del blog. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.542, la de hui dia 7-

20140707181838-pros3.jpg

L’últim document d’aquesta minisèrie de prospectes és d’un altre cinema molt volgut pels gaters, el cinema La Paz. De la mateixa temàtica, es projectava aquell 21 de diciembre de 1947 la primera part de la pel·lícula "El Conde de Montecristo" amb Arturo de Córdoba com a protagonista. Deixava ben clar el prospecte que era la primera jornada, la següent setmana ja es projectaria la segona. I anunciava que els preus i els horaris estarien detallats a la pissarra del saló.

FONT: prospecte facilitat per una usuària del blog.GATERS I GATERES AMB CARRERS DEDICATS ( I )

20140708192424-bisbe.jpg

Gata sols té dos, el Bisbe Cervera i el Pare Mulet  

El Bisbe Cervera, el Pare Antonio Caselles, el Pare Mulet, la mestra María Teresa Arabí i el mestre Borrell, en tenen repartits per altres indrets 

Comence hui pel gater més afamat dels cinc, EL BISBE SERVERA.

El Bisbe gater, que va ser prelat a Canàries i Cádiz, té un carrer amb el seu nom a Pedralba (València), el qual conecta el carrer Major amb el carrer Colón d’aquell poble valencià. Un altre al poble de Alaquàs (València). Per suposat, té un carrer dedicat a la capital, on va ser bisbe, Las Palmas de Gran Canaria. També té un carrer dedicat a ell a Santa Lucía de Tirajana un poble canari de Las Palmas. És llarg i travessa quasi tot el poble. Va del Camino de la Madera al carrer San Marcial.

Junt amb el Pare Mulet són els dos que tenen dedicats carrers al seu poble de naixença, Gata. El carrer Bisbe Cervera se li deia popularment el carrer de la Manegueta, inclús té el nom de carrer de Doloretes pel comerç de llepolies que hi ha tocant la plaça, hui en la tercera generació. És un carrer estret però molt transitat, ja que accedix des del carrer Teulada a la Plaça d’Espanya.

Però ens preguntarem, des de quant porta el nom el carrer de Obispo Cervera. Juan Bautista Servera i Signes fou un dels fills i·lustres de Gata, el més afamat, junt al Pare Antonio Vicente Mulet, tots dos van tindre el nom del carrer al mateix temps. Gata li dedicà un carrer al Bisbe Cervera sent alcalde Don Matías Monfort Mulet. El consistori municipal acordà el dia 13 de febrer de 1916 que "las calles de la Manga y además la parte de la calle Andrades, fueran sustituídas por los nombres de OBISPO CERVERA y PARE MULET".

A més, el carrer Bisbe Cervera de Gata és l’únic del poble que des de 2007, III centenari del seu naixement del seu naixement, té posada una placa commemorativa en un dels seus extrems. En juliol de 2007, farà en breus dies set anys, els dies 12 i 14, els veïns de Gata de Gorgos i Orba, col·locaren sendes plaques, en record al Bisbe. La ja comentada de Gata, es va col·locar just el dia 12, data exacta en que es commemoraven els 300 anys del naixement del prelat gater. El dia 14 es feia a Orba, a la casa familiar on passà la seua infància Servera.

Al respecte de plaques, altres carrers podrien tindre-les per altres motius però, de moment, no és així.

Recordem qui era el OBISPO CERVERA. 
Juan Bautista Servera i Signes: 1707-1785
Frai Juan Bautista Servera i Signes era de pare orber i mare gatera, arribà a ser en el segle XVIII, Bisbe de Canàries, poble que el recorda com el fundador de la Real Sociedad Económica del País. També va ser prelat de Cádiz.
Naixqué a Gata “casualmente”, com indica l’historiador d’Orba i amic Francisco J. Caravaca Dasí, el dia 12 de julio de 1707. En el llibre segon de Bautismos del Archivo Parroquial de San Miquel Arcángel de Gata, fulla 183, es trobava inserta la seua partida de naixement, en els següent termes: “En tretze de Juliol del an 1707. yo Fray Guillem Gisbert, premere Religioso Agustino de llicentia Parroqui bategi conforme ritual de la Sta. Mare Iglesia Católica Romana a un fill de Juan Servera i de Anna Signes conyuges posarinli noms Juan Batiste, Abdón y Senén, foren padrins Juan Signes y Laura Signes, naturals del lloc de Gata. Naixué en dia de dimats a 12 del dit mes i an, y per la veritat o firme de la meua ma”.
Seguint les indicacions de Caravaca, el escritor comenta: “pasó después a residir, hasta su ingreso en la orden franciscana, en Orba, donde además vieron la luz sus nueve hermanos”.
“Si algo hay que admirar en este prelado –seguix dient Caravaca- es su fidelidad para con los principios de la orden. Con ser el primogénito de una familia acomodada, renunció a los bienes materiales para ceñir el hábito franciscano a imitación del Santo Fundador”.
Franciscà Descalç (franciscans reformats per Sant Pere d’Alcántara), prengué els hàbits en 1722, fent el noviciat al convent de San Juan de Ribera de València (després, Estació d’Aragó). Professà molt jove, el dia 26 de juny de 1723. Fou superior d’Almansa i de València.

Fou destinat a Roma. Estigué nou anys seguits i es guanyà l’apreci i distinció dels papes Benedicte XIV i Clement XIII. Passà a Mantua al capítol general de tota l’Orde.
A l’orde, dessempenyà els importants càrrecs de Lector (Llicenciat) de Filosofia i de Teologia i ocupà diversos càrrecs, com el de Secretari Provincial i fou Ministre Provincial dels Descalços, de la Província de Sant Joan Baptista de València des de 1759 a 1762.
Dessempenyà també el càrrec de Definidor General de tota l’orde dels franciscans durant dos trienis. Va pertanyer al convent de Jesús Pobre que la seua Orde tenia a Gata.
El dia 4 de setembre de 1768 “recibió carta de que la Magestad de Carlos tercero (que Dios gde.) le havia elegido Obispo de Canarias” i acceptà l’episcopat per obediència, per que “rechazaba sistemáticamente, inspirado en el principio de humildad, cualquier nombramiento o promoción que supusiera una cierta relajación para con el servicio a los pobres, y que únicamente el voto de obediencia le obligaba en última instancia a aceptar”.
Continua dient Caravaca que “por dos veces renunció, por idénticos motivos a la mitra de Canarias, que finalmente tuvo que admitir ante la insistencia de sus superiores que le hicieron ver que el gobierno de la diócesis, no tenía porque interferir en sus arraigados principios de asistencia al necesitado”:
A l’Arxiu Parroquial es deia textualment: “Fue consagrado en Madrid el día 16 de Julio de 1769”, la qual cosa es contradix amb la data de nomenament com a Bisbe de Canàries (28-X-1768).
El 28 d’octubre de 1768 fou nomenat bisbe de Canàries. El bisbe Servera fundà el seminari conciliar a l’edifici del col·legi de la companyia de Jesús, a Canàries. Des d’ací fou traslladat a la seu de Cádiz, en 1777.
El bisbe Cervera muigué a Cádiz el dia 12 de gener de 1785, als 78 anys d’edat i 63 d’hàbit religiós.

A la Cripta dels Bisbes de la Catedral nova de Cádiz reposen les seues deixalles mortals. Una gran làpida amb la relació dels bisbes de la catedral del segle XVIII, cobrix tot el fons de la cripta. El bisbe Juan Bautista Cervera figura entre el bisbe Tomás del Valle i els últims bisbes del segle XVIII, José Escalzo y Miguel y Antonio Martínez.

Fins ací, el carrer del Bisbe Cervera. Demà coneixerem el del Pare Mulet. 

La minisèrie està oberta a la investigació. Si algú dels usuaris del blog coneix algun altre carrer dedicat a algun paisà gater ho pot dir i l’afegirem.

FONT: Arxiu Parroquial Gata. Historiador d’Orba, Francisco J. Caravaca Dasí.

 GATERS I GATERES AMB CARRERS DEDICATS ( II )

20140709170535-cristabans.jpg

EL PARE MULET portà el Crist a Gata al segle XVIII

La segona part d’aquesta minisèrie de gaters i gateres amb carrers dedicats, està dedicada a un altre religiós important per al poble de Gata, que vixqué entre els segles XVII i XVIII. Fou el PARE ANTONI VICENT MULET MONFORT. Ell portà la imatge del Santíssim Crist del Calvari a Gata, la que tant veneren els gaters i de la que estem pròxims -un any més- a les seues festes patronals.

Pel que fa al carrer, la corporació de Gata li dedicà el carrer l’any 1916, com ja vam veure junt amb el Bisbe Cervera. Deia que es posava a una part del carrer Andrades. Per eixe temps, el carrer que hui és Doctor Gómez Ferrer feia un corneló just a aquest lloc. A l’obrir-se els carrers, ja tindre la seua pròpia història.

Com tots sabeu, el carrer Pare Mulet té una perruqueria i una farmàcia. Es curt, però important perquè per allí passen les processons al seu itinerari general. A un extrem té el nomenat carrer Doctor Gómez Ferrer. A l’altre, el carrer la Bassa.

Però, qui era aquest frare franciscà tan important per a Gata?

Naixqué  el Pare Vicent el 2 de desembre de 1691, fa 323 anys. Fou Beneficiat de la catedral de València. Després passà a Dénia. Va morir a aquesta ciutat el 22 de novembre de 1770, als 79 anys. Fill ilustre de Gata, perquè donà al poble la imatge del Crist del Calvari, segons reflexava el Llibre de Visites Pastorals. Impulsà la construcció de l´ermita per a “cobijar” la imatge del patró (la capella es construí des de la Quaresma de 1762 a 1770, durant vui anys). Ell mateix pujà la imatge i la col·locà al camarí de l´ermita en 1764. El Pare Mulet tenia aleshores 73 anys. L´ermita del Crist fou beneïda el 12 de febrer de 1770, acabades les obres i sent el mateix any que va morir. Els veïns de Gata li dedicaren un carrer a la seua memòria.

A la imatge, el Crist del Calvari i la "hornacina" provisional de després de la guerra. Les andes eren menudes i la capelleta es va fer de paperets.

FONT: Dades històriques: Relació de religiosos i preveres de la parròquia Sant Miquel Arcàngel de Gata. Arxiu parroquial.NOU CURS MUNICIPAL PER A MANIPULAR ELS COETS A FESTES

20140709171742-coets.jpg

De cara a les festes patronals, que ja estan damunt

Les regidories de Governació i Festes de l’Ajuntament de Gata han convocat un nou curs de CRE ( Consumidor Reconegut com a Expert), per a tots aquells que vulguen traure’s la certificació per a participar en les despertades i la cordà. Com ja és habitual, acudiran els quintos 2014, que seran els protagonistes de les despertades, del 26 de juliol fins el 4 d’agost. El curs es realitzarà divendres dia 18 de juliol, a les 19 hores al Centre Social. Tots aquells que vulguen poden apuntar-se a l’ajuntament.

Per assistir i apuntar-se, tindran que aportar el D.N.I. i una autorització, si són menors.

FONT: Cartell i text, Ajuntament de Gata.COMERÇ DE GATA PREPARA LES FESTES AMB UN TALLER DE APARADORISME FESTER

20140709173134-curs-20aparadors.jpg
Ahir, dimarts, va començar el Taller d´Aparadorisme Fester, gratuït per a tots els comerciants de Gata
 
S’imparteix per Vero Oliver i està organitzat per la regidoria de Joventut i l’Associació de Comerciants "Comerç de Gata"

Al llarg dels dies 8, 10 i 15 de juliol, en horari de 15 a 17 hores, s’impartix a la sala multiusos de l’Associació de comerciants (dalt de la tenda de Tien21), la part pràctica del nou curs de Aparadorisme fester, dirigit a tots els comerciants de Gata. L’objectiu és preparar als comerços en vistes al Concurs d’Aparadors ("escaparates") que tindrà lloc la setmana abans de festes.

La part pràctica, es farà després. La professora anirà a les tendes de tots els inscrits a revisar aparadors ("escaparates") i donar consells "in-situ". Les inscripcions es fan a: comercdegata@gmail.com.

FONT: Cartell i text, Associació de comerciants Gata.LA PREMSA PARLA DEL ATLETA XABIER, DE MARE GATERA, IGNACIO CARDONA, TRIOMFADOR ALS PIRINEUS

20140709175331-nasio.jpg

El diari LAS PROVINCIAS, a la seua secció de LA MARINA, publica hui dimecres dia 9, un article de Javi Zamora, titulat: "Nasio Cardona logra dos podios en sendas pruebas disputadas en el Pirineo catalán". Com ja sabeu, Nasio és xabier i sa mare és gatera. Aquest impressionant corredor va quedar primer al Vall de Ribes de Fresser. Un dia després, va compartir primer lloc. Podeu llegir tot l’article al següent enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201407/09/nasio-cardona-logra-podios-20140709000207-v.html.

A la fotografia el teniu al centre de dalt del pòdium.

FONT: Text LAS PROVINCIAS (La Marina), dia 9-7-2014. Foto extreta del seu facebook.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.543, la d'ahir dia 8/7-

20140709203235-festafadrins53.jpg

De nou, actualitze les fotografies antigues. Aquesta és de les històriques perquè suposa un començament de la Festa dels Fadrins. Un usuari em fa arribar aquesta fotografia tan curiosa de la vida del poble. Corria l’any 1953. Dalt del Casino del Catxo, que passaria a dir-se "Hogar del Camarada" i amb el cartell de la Jefatura Local de la "Falange española tradicionalista y de las JONS", que portava l’escut del "yugo y las flechas" com vegeu, es feia el bàndol per a què els joves anaren d’una determinada vestimenta. Era el balcó de la cantonada del carrer Doctor Gómez Ferrer i el carrer Pare Mulet. Podeu vore les façanes d’aquest, inclús un frontis del carrer la Bassa. A la festa, feia d’algutzil Vicenta Pedrós Torres ("Mañana"). La teniu al centre amb gorra. Al seu costat estava Pascualita Ramiro i l’home era Adolfo Mulet "Bonifacia". Dins del balcó s’entreveu a Rosa Moncho. L’avís era per a començar el dia especial de la Festa dels Fadrins, el set d’agost.    FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.544, la de hui, dia 9/7-

20140709184600-bibliogata.jpg

Una usuària em facilita una fotografia també històrica, pel que va significar per a la cultura del poble. Era el Diumenge Rams de 1983, dia 27 de març, ja fa d’això 31 anys. S’inaugurava la biblioteca pública municipal ubicada al carrer Penyó, més en concret a la que es deia Casa de Cultura-Aula de la Tercera Edad, i que encara conserva el ròtul esculpit sobre la pedra al mateix edifici que hui és Caserna ("Cuartel") de la Guàrdia Civil (planta baixa) i seu del GEG (primer pis).

Ací va estar al llarg dels anys, fins que va passar la biblioteca a la part de dalt del Centre Social Integrat, una vegada construit aquest edifici, molt prop del que estava. Si es fixeu amb la fotografia, voreu la Corporació i mirant quasi a la càmera l’alcalde d’aleshores, Don Adolfo Mulet Salvá. Algunes xiquetes i xiquets que hui són ja dones i hòmens casats, com Laura (carrer Xaló) o Pepa Simó, en primer terme, a l’esquerra si mireu la foto. Observeu, també, l’espai que es disposava i tanqueu per un moment els ulls i compareu-la amb la d’ara, la diferència és més que considerable.LA BANDA DE GATA PARTICIPARÀ DEMÀ AL FESTIVAL DE BANDES DE ALDAIA

20140710110710-bandaaldaia.jpg

Dissabte, la valenciana li tornarà la visita

La banda de la Unió Musical de Gata de Gorgos participará junt amb la Unió Musical de Aldaia en el 45 Festival de Bandes de Música, que organitza la banda d’aquell poble valencià. Serà dempà divendres, a les 23 hores al carrer Pablo Iglesias.

A la primera part actuarà la banda convidada, és a dir la banda gatera, dirigida per Joan Valentí Giménez que interpretarà: “Olé contrabandistas” de Ramón García, “Poeta y Aldeano” de F. von Suppé i “El Arca de Noé” de Óscar Navarro.
A la segona part la Unió Musical de Aldaia dirigida per J. Amadeo Guillot interpretarà el pasdoble “Agüero” de José Franco, “El príncipe Igor” de A. Borodín i “Las aventuras del principito” de Ferrer Ferrán.

Dissabte, serà la banda d’Aldaia la que estarà en Gata tornant-li la visita. Serà a les 19.30 hores el passacarrer de les dues bandes. A les 20 hores serà el Concert del Soci, que es farà a la pista poliesportiva Alcolaes, més en concret en la pista de frontó i de hambol. Després del concert, la Unió Musical de Gata organitza el ja tradicional sopar amb socis, invitats, músics i demés, actuant Xarangata. Després hi haurà discomòbil, amb dos músics de la banda, un d’ells Dj Fletxa, que torna a casa.

A la foto, la banda invitada dissabte, la Unió Musical d’Aldaia

FONT: text, bandes de Aldaia i Gata. Foto, blog de la Unió Musical d’Aldaia. DEMÀ DIA 11, COMENCEN LES FESTES AL VEÍ POBLE DE PEDREGUER

20140710112315-bouet.jpg

Junt amb Jesús Pobre, el poble de Pedreguer és el més pròxim a Gata, a tan sols 4 kilòmetres. Molts gaters i moltes gateres estan casats a Pedreguer. Per això, també es viu la festa, sobre tot dels bous, amb molt de companyerisme i veïnat. Des de demà per la nit, Pedreguer celebra les festes patronals en honor a Sant Bonaventura 2014.

Cal descatar que a les 23,30 hores de la nit de demà divendres es farà el típic pregó, després la carcassa i la primera i segona entrades de bous 2014. Ressenyem també que dissabte 13 serà la XLIII Volta a Peu a Pedreguer i que a les 23,30 hores serà la presentació de festers i festeres. Més endavant, ja vos parle de més actes a la setmana que ve.

A la imatge, el cartell anunciador de les festes de Pedreguer 2014, on no falta la silueta del bou.IMATGES DE FESTA: La colònia argentina de Gata festeja el pas a la final de la seua selecció de futbol

20140710114546-argentinsgata.jpg

No podem deixar passar el Mundial de Futbol i referir-lo a la plena actualitat. Anit van vibrar tots els argentins residents a Gata amb la seua selecció de futbol, sobre tot quan Messi i tots els jugadors de camp no van fallar els penals i Sergio Romero va parar el dos a Holanda. Ja que no tenim a la selecció espanyola fa molt de temps, els aficionats del Barça es consolaran amb Messi i Mascherano, que per cert va ser declarat el millor del partit, i els del Reial Madrid amb Higuaín i Di María, si jugara.

La colònia argentina de Gata lluïa ahir al llarg de tot el dia les samarretes albicelestes argentines i es van reunir amb banderes i sopars de la terra per a festejar-ho que ja estan a la final. Diumenge, des de les 21 hores, capítol final i desenllanç.

A la fotografia, amics argentins amb la bandera, festejant ahir el pas a la final.

FONT: Foto pujada al facebook per Monika Drago, resident argentina-gatera.5 DE JULIOL: JORNADA GASTRONÒMICA DE APEGA 2014, EN PRO DE LA PERDIU ROJA AUTÒCTONA

20140710154656-apega-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Diumenge passat, dia 5 de juliol, Gata va ser el municipi amfitrió de la celebració de les Jornades Gastronòmiques en Pro de la Perdiu Autòctona, que organitza l'Associació de Perdiguers de Gata de Gorgos (APEGA). El tradicional menjar de germanor que congrega a caçadors, representants i personalitats del món de la caça a la casa de camp del caçador, col·laborador i membre de l'Associació Jaume Boronat (Jaume el Manyà), es va fer aquest diumenge.

APEGA és una associació cultural vinculada al mitjà natural i molt especialment en la preservació i conservació de la perdiu roja silvestre autòctona espanyola, que durant segles ha habitat les nostres terres. Una agrupació de caçadors amants de la perdiu roja de 120 socis, de molts diversos punts de la Península Ibèrica i que amb les seues aportacions, ajuda i treball en la venda de camisetes, loteria, etc. conseguixen fons amb la finalitat d'organitzar i programar events que comporten a la difusió, promoció i concienciació en pro de la preservació, recuperació i protecció de la reina de les aus de caça, la perdiu roja autòctona; i en la necessitat de conservar la seua purea i genètica silvestre a través d'encontres, excursions, marxes, conferències i actes gastronòmics, i sobre tot en exercir una caça sobre ella responsable i sostenible.

Aquest any han assistit a la celebració i a l'encontre, persones molt arraigades al món de la caça i de reconegut prestigi: caçadors, representants, autoritats i col·laboradors que este any han tingut l'amabilitat d'acompanyar al col·lectiu APEGA i recolçar-los en aquestes Jornades Gastronòmiques del 2014

Així assistiren a l'event: Societats de Caçadores de Gata de Gorgos, Xàbia, Xaló, Benassau, Millena, El Pinós, Bunyol, Torrent, Sueca, Alcanalí, Alfafara, Bufalí i Villacañas. També assistiren personatges de la caça, com Antonio Cloquell, Vicente Silvestre, campions de caça menor, o José Luis Román campió d'Espanya d'altaneria amb gos.

Com a invitats d'honor, van assistir: Agustín Pérez Mínguez productor del programa "Caza y pesca" de Canal Plus; Víctor Mascarell, president de la Asociación de Entidades de Caza de la Comunidad Valenciana (ADECACOVA); Antonio Campos, Interventor de Armas de la Comandancia de Dénia i Albert Ituren, director de la Escuela de Caza Comunidad Valenciana.

Van ser col·laboradors: Miguel Angel Arnau, dinamitzador cinegètic; Miguel Gijón, càmera i tècnic de so; Rafael Godoy, loteries. El patrocinador oficial fou COSTA Y SOLER.

APEGA vol que els caçadors s'unixquen i els recolzen per la lluita de preservar la perdiu roja autòctona a Espanya. Desitja agrair a tots els que amb la seua presència, col·laboració, diners, treball i esforç fan possible que els actes que organitza siguen una realitat i un gran èxit, com han sigut aquestes Jornades Gastronòmiques que han permés deleitar els típics plats culinaris de esta terra i compartir experiències i coneiximents amb companys caçadors de diferents llocs d'Espanya.

Cal recordar que la seua de APEGA (Associació Perdiguers de Gata) està al carrer Cuesta Grupo Escolar, 32-2A, Apdo. de Correus, 2 03740 GATA DE GORGOS (Alicante), té la següent pàgina web: www.apegaperdiguers.com i el següent correu electrònic: apegaperdiusdegomano@hotmail.com.

FONT: Text i foto APEGA.MONGES DOMINIQUES DEL CORPUS CHRISTI A CARCAIXENT: QUATRE RELIGIOSES GATERES NASCUDES AL SEGLE XIX

20140710182025-conventcarcaixent.jpg

Sor Magdalena, Sor María Antonia de san Pedro, Sor Agnès i Sor María Teresa de Jesús

Per mig de la pàgina web de Antonio Sabater Mira de Carcaixent (València), antoniosabatermira.globered.com, recuperem un trosset més de la història religiosa de Gata. Al seu article publicat el 19 d'abril de 2012, amb el títol de "Les monges Dominiques de Corpus Christi de Carcaixent (segles XVII-XXI) trobem a quatre gateres, que van fer vida religiosa al convent de Carcaixent, poble valencià de la Ribera.

Les quatre religioses dominiques de Corpus Christi van nèixer a Gata dins del segle XIX. Eren les següents: SOR MAGDALENA SOLER I PEDRÓS, nascuda al voltant de l'any 1866. Apareix documentada al Llibre de Matrícula del convent, de l'any 1926 (AHPAC: Llibre de Matrícula Parroquial de 1926, sig. 14.21.0., fol. 5.); SOR MARÍA ANTONIA SAN PEDRO I SALVAT, que potser no eren eixos els seus cognoms, sobre tot San Pedro. Salvat potser vinguera de Salvá. També naixqué al voltant de 1866 i també apareix documentada al Llibre de Matrícula de l'any 1926. (AHPAC: Llibre de Matrícula Parroquial de 1926, sig. 14.21.0., fol. 5.).

SOR AGNÈS MONFORT I DIEGO, nascuda al voltant de 1871. Era filla de Joan Baptista Monfort i Agnès Diego. Va morir l'any 1949, als setanta-huit anys d'edat i cinquanta-huit de vida religiosa, ja que prengué els hàbits als trenta anys. Es publica a la pàgina el document de la partida de defunció de Sor Agnès, que és literalment com seguix: “El infrafirmado Cura Ecónomo de la Iglesia Parroquial de la villa de Carcagente, diócesis y provincia de Valencia, el día veintiocho de abril de mil novecientos cuarenta y nueve, mandé dar sepultura eclesiástica en el cementerio del Convento de ésta, transcurrido que fuese el debido tiempo, al cadáver de sor María Inés Monfort Diego, de setenta y ocho años, religiosa Dominica, natural de Gata de Gorgos, diócesis de Valencia y provincia de Alicante, y vecina de ésta, hija legítima de Juan Bautista y de Inés, que según certificación facultativa, falleció el día anterior a las diecinueve horas a consecuencias de miocarditis, en el Convento de Dominicas, Padre Monzó, recibiendo los sacramentos que le administró un padre dominico. De que como Cura certifico.- Francisco Martínez". (AHPAC: Quinque Libri. Llibre de Soterrars 1945-1952, sig. 7.19.0., fol. 214 v., part. 110.)

Finalment, SOR MARÍA TERESA DE JESÚS. Al món, abans de ser religiosa, es va dir Teresa Andrada i Mengual. Va nèixer a Gata al voltant de l’any 1884. Era filla de Lluís Andrada i Teresa Mengual. Va morir el 5 de novembre de 1926, als quaranta-dos anys. També està publicada a la pàgina la seua partida de defunció, que diu literalment així: "El infrafirmado don Salvador Faus Moratal, presbítero, como cura propio de la Iglesia Parroquial de la Asunción de Carcagente, diócesis y provincia de Valencia, el día cinco de noviembre de mil novecientos ventiséis, mandó dar sepultura eclesiástica en el cementerio del Convento Dominicas de ésta, transcurrido que fuese el debido tiempo, al cadáver de sor María Teresa de Jesús Andrada Mengual, de cuarenta y dos años, soltera, religiosa dominica, natural de Gata, diócesis de Valencia y provincia de Alicante y vecina de ésta, hija legítima de Luis y Teresa que, según certificación facultativa, falleció el día de la fecha a las cinco horas de la mañana a consecuencia de asistolia en el Convento de Dominicas de esta Ciudad, habiendo recibido el santo sacramento de la Extremaunción que le administró D. Rafael Donat, capellán de dicho Convento. De que certifico.- Salvador Faus Moratal, cura” AHPAC: Quinque Libri. Llibre de Soterrars 1925-1928, sig. 7.16.0., fol. 161 v., part. 190.).

A la imatge, el convent de les dominiques de Corpus Christi de Carcaixent (València).

FONT: documentació, textos i pàgina "tot carcaixent" de Antonio Sabater Mira (antoniosabatermira.globered.com).GATA DEMANA A DIPUTACIÓ QUE ACONDICIONE EL CAMÍ DE JESÚS POBRE

20140711112950-camijp.jpg

Amb col·laboració dels ajuntaments de Gata i Dénia

L’Ajuntament de Gata, amb col·laboració de l’Ajuntament de Dénia, ha sol·licitat a la Diputació d’Alacant el condicionament i pavimentació d’un tram del camí de Les Valls (Corral d’Angeleta) i un tram del camí de Jesús Pobre i Dénia a Xàbia en el terme municipal de Dénia.

Després de diverses reunions entre les alcaldesses de Gata i Dénia, Maite Signes i Ana Kringe, van acordar presentar la sol·licitud des de l’Ajuntament de Gata, ja que la majoria de veïns i propietaris de terrenys són d’esta localitat. Des de l’Ajuntament de Dénia s’ha aportat tota la documentació i col·laboració necessària per poder tramitar-la.

El projecte té un pressupost de 120.000 euros i s’inclou dins la convocatòria d’ajudes per a inversions financeres sostenibles en camins de titularitat no provincial.

Maite Signes ha explicat que l’ajuntament de Gata ha vist la necessitat de portar endavant este projecte ja que es tracta d’una reivindicació dels veïns i propietaris de la zona pel mal estat d’alguns trams d’estos camins.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.NOU DIES DE BOUS A LES FESTES PATRONALS DE GATA

20140711120507-cartellbous.jpg

En total hi haurà tretze dies de festejos, del 25 de juliol, divendres, al dia de la festa major, 6 d’agost, dimecres

Ja està al carrer el cartell, o al menys ja circula per Internet, tota la programació dels bous, que organitza l’Ajuntament i col·laboren l’Associació Bouera de Gata i la Comissió de Festes 2014. Es prepara al corro de l’Avinguda d’Alacant un complet programa, que servirà per a fer el Segon Concurs de Ramaderies, ja que correran en total bous de set ramaderies. Del 27 de juliol al 4 d’agost ininterrompudament hi haurà bous, matins (sis dels nou dies), vesprades (set) i nits (també set dels nous dies).

Les ramaderies que participaran són: Ifach, de Calp; Benavent, de Quatretonda; Coves i Crespo, de Pedreguer; F. Machancoses, de Xest; J.V. Machancoses, de Picassent, i La Paloma, de Xaló.

Cal ressenyar que el dia 2 d’agost, dissabte, és el dia de les quintades. Per això, sols hi haur`pa actuacions a les 12 i a la 1,30 hores. També destacar les set entrades, sis de les quals portem el nom de "tots bous"; sis bous embolats i l’últim dia també una vaca embolada.

Com ja és habitual, any rere any, la primera entrada, solta de vaques i un bou, serà a les 8 de l matí del diumenge 27 de juliol.

Dalt teniu el cartell anunciador amb una fotografia de Juan Francisco Mut soliveres, membre de la penya bouera de Gata.

FONT: Associació Bouera de Gata, Comissió de Festes i Ajuntament de Gata.LA PREMSA PARLA DE...la reactivació del Consorcio d'Aigües de la Marina Alta

20140711121939-consorci.jpg

Ahir es va fer la reunió, entre la presidenta de la Diputació i alcaldes o regidors de la comarca de la Marina, reactivant-se el Consorci d’Abastiment i Sanejament d’Aigües de la Marina Alta (CASAMA). El diari LAS PROVINCIAS ho publica hui divendres dia 11 i titula: "Ayuntamientos y Diputación reactivan el Consorcio de Aguas de la Marina Alta". Al subtítol explica que "El objetivo es conseguir unir esfuerzos para garantizar el futuro abastecimiento urbano y agrícola en épocas de sequía como la actual".

Per a llegir tota la notícia, vegeu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201407/11/ayuntamientos-diputacion-reactivan-consorcio-20140711000307-v.html.

Per part de l’Ajuntament de Gata, va estar present el regidor portaveu del PSOE, Vicent Font Leyda, que a la fotografia vegeu entre l’alcalde de Poble Nou de Benitatxell i l’alcalde d’Ondara.

FONT: Text i foto, diari LAS PROVINCIAS, 11-7-2014.

 ¿SABIEU QUE JA ES CONEIXEN LES FESTES I PONTS LABORALS PER A 2015?

La novetat és que el 7 de decembre serà festiu

Ho sabieu?. La premsa ho publica hui. L’acord per a confeccionar el calendari laboral per a 2015 s’ha fet entre la generalitat, els sindicats majoritaris CC.OO. i UGT i la patronal Cierval. Hi haurà en total dotze dies que seran festius. A més, estaran les dues festes locals, que fixa l’Ajuntament de cada poble, i que a Gata sempre són 6 d’agost que al 2015 serà dijous, i 29 de setembre, que l’any que ve serà dimarts.

Però, sabeu quina és la gran novetat: que el 7 de decembre serà festiu, ja que cau en dilluns i com dimarts 8 és la Puríssima, serà pont festiu. Així, hi haurà tres ponts de quatre dies de festa.

El primer, Setmana Santa, des del 3 de abril, Divendres Sant, fins el 6, Dilluns de Pasqua. El segon pont serà a octubre, des del 9 d’octubre, Festa de la Comunitat, divendres, fins 12 d’octubre, Dia del Pilar, dilluns. El tercer el de la Constitució i Puríssima.

//

La resta de festius seran els ja coneguts: 1 de gener, Any Nou, 6 de gener, Reis Mags; 19 de març, Sant Josep; 1 de maig, festa del Treball; 15 d’agost, l’Assumpció, i 25 de decembre, Nadal. El dia de Tots Sants de 2015 és diumenge i per això aquest passa a disfrutar-se el 7 de decembre, que ja he comentat.

Però...també es troben moltes curiositats al calendari laboral de 2015. Per exemple: es treballarà tots els dimecres de l’any i el dia de la setmana amb més festius serà el divendres, n’hi ha quatre: 3 de abril (Divendres Sant), 1 de maig (Dia del Treball), 9 d’octubre (Dia de la Comunitat Valenciana) i 25 de decembre (Nadal). Però no es queda ahí la cosa, el segon dia amb més festius serà el dilluns, n’hi ha tres: 6 d’abril (Dilluns de Pasqua), 12 d’octubre (Dia del Pilar) i 7 de decembre, que ja he dit serà festiu, substituint l’1 de novembre, Tots Sants -diumenge-).

FONT: diari LAS PROVINCIAS, 11-7-2014. Extracte.

 HUI DISSABTE 12, CONCERT DEL SOCI 2014

20140712112053-bandaaldaia.jpg

Al frontó del poliesportiu Alcolaies, les bandes de Aldaia i Gata

Cal recordar-ho i estar a punt. Aquesta vesprada, cap a les 19.30 hores, veureu dues bandes pujar cap a escola. Serà el passacarrer de les bandes unions musicals de Aldaia, banda convidada, i Gata. Serà el preàmbul del concert que es farà a les 20 hores. Actuaran la banda de la Unió Musical d’Aldaia i la banda de la Unióp Musical de Gata. 

Anit, la banda gatera va estar al festival de bandes al poble valencià. Hui li torna la visita.

Després del concert, es farà un sopasr popular organitzat per la banda, que animarà Xarangata, per a no perdre el fil dels músics gaters. Després del sopar, es farà una discomòbil.

Ja ho sabeu, teniu una cita musical, gastronòmica i de marxa, allà dalt...com diem a Gata.

A la fotografia de Juan Pablo Bataller, l’actuació a Aldaia de la banda local, hui invitada a Gata.
LES BANDES DE MÚSICA D'ALDAIA I GATA OFERIXEN EL CONCERT DEL SOCI 2014

20140713105857-dscf0273.jpg

(ÀLBUM DEL CONCERT DEL SOCI 2014: PUNXEU ACÍ PER A VISIONAR-LO)

Al frontó del Poliesportiu Alcolaies

Després es va fer un sopar, va actuar Xarangata i va sonar la discomòbil

Si punxeu dalt, podreu visionar l’àlbum del CONCERT DEL SOCI 2014, que es va celebrar ahir per la vesprada, al frontó del Poliesportiu Alcolaies, el mateix escenari que l’any passat, i al costat del pati de les escoles, on després es va fer el sopar, l’actuació de Xarangata (músics de la banda) i la discomòbil, Wow audiovisual, amb Dj Fletxa i Dj Drope, a més de Betriu i Milda.

Pel que fa al concert, la Unió Musical d’Aldaia, a la batuta de J. Amadeo Guillot Montaner, va oferir les següents peces al públic assistent: "Agüero (Pd)" de José Franco; "Las aventuras del principito" de Ferrer Ferrán, i "El principe Igor" de Alexander Borodín.

Al descans, l’alcaldessa de Gata, Maite Signes, li va fer obsequi d’una placa al president de la banda convidada, mentre que el regidor de Cultura, Joan Pedrós li va oferir uns obsequis de Gata. Al lliurament també estava present, el president de la banda de Gata, Vicent Signes, com podeu veure a la foto que encapçala la notícia.

A la segona part va actuar la banda de Gata, a la batuta de Joan Valentí Giménez Ortiz, amb les següents peces: "Ole contrabandistes" de Ramón García i Soler; "Poeta i aldeano" de Franz von Suppé, que va tindre com a violoncel solista a Pau Mulet Arabí i, com a colofó, una treballada obra, el poema sinfònic "Arca de Noé" de Óscar Navarro, amb deu parts.

Després del concert es va fer el sopar de Concert del soci 2014, amb l'actuació de Xarangata, formada tota per músics de la banda. Finalment, els més joves van gaudir de la música de la discomòbil "Wow audiovisual", que va contar, a més de Betriu i Milda, amb els djs Fletxa i Drope, també membres de la banda.

FONT: Fotografies de l'àlbum: banda, Juan Pablo Bataller, Juan Miguel Vives i pròpies.JA VÉNEN LES FESTES 2014: JA ESTÀ EL LLIBRE AL CARRER, portada del programa

20140713110902-portadallibrefestes.jpg

Els comerços i entitats que s’anuncien i col·laboren amb la festa, el llibre-programa de festes 2014 ja el tenen en els seus calatxos. Ja anem coneixent, la resta del poble, com es perfila el programa. Estem hui a dotze dies de començar les festes patronals al Santíssim Cristo del Calvari 2014. Vos pose hui la portada del llibre, on es denota festa, colorit, ambient. Una carcasa del correfoc, amb un pal inclós, unes lletres que titulen: "Gata festes 14 al Santíssim Crist del Calvari, del 25 de juliol al 6 d’agost" i un fons de la festa d'eixa atracció pirotècnica, trau com a resultat el que podeu comprovar. Un altre dia parlem dels dies, actes, de dins del llibre-programa.DEMÀ DIMARTS 15 ES FA EL PLE ORDINARI DE JULIOL

S'avança dos setmanes, per la proximitat de les festes patronals

Demà dimarts dia 15 de juliol es farà el ple ordinari corresponent al mes de juliol. Com ja és costum, s'avança per festes i no es fa el 29 com deuria ser per estar en plenes festes patronals. Tal vegada, el capítol més interessant tornarà a ser el seté, el d'Hisenda, ja que tornarà a intentar-se reconduir el pressupost general de 2014, que -com sabeu- no està aprovat encara i s'està funcionant amb el pressupost prorrogat de 2013.

Aquest és l'orde del dia:

1.- DESPATX ORDINARI: 1.1.- Lectura i aprovació, si procedeix, d’actes de sessions anteriors. 1.2.- Dació de compte de decrets de l'Alcaldia. 1.3.- Dació de compte, si procedeix, d'assumptes econòmics. 1.4.- Dació de compte, si procedeix, d'assumptes judicials. 1.5.- Dació de compte d’altres assumptes.

2.- CULTURA: 2.1.- Modificació estatuts de la MACMA. 2.2.- Acceptació de la donació Obres Musicals. 2.3.- Moció sobre espais culturals

3.- CENTRAL: 3.1.- Moció modificació Llei Electoral Valenciana, nº de diputats i forma elecció. 3.2.- Creació Comissió informativa Especial Convenis Urbanístics.

4.- MEDI AMBIENT: 4.1.- Sol·licitud de subvenció Pla Estalvi Energètic de l'Excma. Diputació.

5.- EDUCACIÓ: 5.1.- Petició modificació de l'esborrany de Decret Currículum d'Educació Primària.

6.- BENESTAR SOCIAL: 6.1.- Moció per a instar a la Conselleria de Benestar Social per a complementar l'ordre 14/2014, de 16 de juny, per la qual es regulen i convoquen ajudes per al desenvolupament i programes d'atenció de necessitats inclusió social a menors i les seues famílies en període estival per a l'any 2014. 6.2.- Moció institucional per demanar l'exempció de l'IVA als serveis d'atenció infantil.

7.- HISENDA: 7.1.- Compte General 2013. 7.2.- Aprovació del límit de la despesa no financera. 7.3.- Pressupost General Ajuntament del 2014. 7.4.- Modificació Ordenança Fiscal IBI, sobre tramitació procediments.

8.- ASSUMPTES D'URGÈNCIA.

9.- PRECS I PREGUNTES

FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.SETMANA PLENA D'ACTES PREVIS A LES FESTES

La novena al patró de Gata comença dijous 17

Dissabte, sorteig de palcos i barraques per a les festes

Molts són els actes que tindrem a Gata aquesta setmana. Es nota que estem a les setmanes previes a les festes patronals. Per de prompte, demà dimarts dia 15 es farà el plenari a l'Ajuntament, l'ordinari corresponent a juliol.

A nivell de santoral, dimecres dia 16 caldrà felicitar a totes les Carmen, Mari Carmen i demés compostos. És la verge patrona dels mariners i la dels escapularis. Gata tingué una confraria temps abans.

Dijous dia 17 comença a l'ermita la novena al Santíssim Crist del Calvari. De demà a dijous publicaré la relació de predicadors que estaran a la novena.

Divendres 18 serà a la replaceta del Calvari, el sopar pro-recaudació per a la rehabilitació de la planta baixa del Centre Parroquial "Verge del Carme". Es completarà la rifa i sortejarà un quadre de la pintora Asunción Torres, donat per a l'ocasió.

Dissabte 19, el protagonisme el tindrà la comissió de festes patronals. Tots els interessants en els palcos i barraques per a les festes, estaran de sopar a l'antic camp de futbol de "Les Sortes", per a procedir al sorteig del lloc on es tocarà. Hi haurà també ball.

El cap de setmana -sobre tot dissabte-, quintos i comissió aprofitaran per a començar a eixir a repartir els programes de festes patronals per les cases, que acabaran a mitat de setmana que ve.CAMPAMENT DE XIQUETS I XIQUETES DE LA PARRÒQUIA A ADOR

20140714115141-campa1.jpg

Els xiquets i xiquetes dels grups de postcomunió, escolanets i cor parroquial, junt amb monitores, mares i pares i el rector de la parròquia Don Francisco Murillo, van estar de campament, des del divendres 11 fins ahir dia 13, diumenge. Els xiquets van estar abans al campament al poble de Ador (La Safor) i ahir diumenge els pares i xiquets van participar en jocs, convivència i una missa de campanya.

 

A la imatge, la missa de campanya.

FONT: Fotos i text, Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.545, la del dia 10/7-

20140714150556-alumnesdmaruja-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Reprenc la sèrie de fotografies, documents, imatges, testimonis de l’ahir gràfics. Pose ara la corresponent al passat dia 10, la 1.545, per a seguir amb l’encàrrec de una cada dia. El tema torna a ser l’escola, com tantes vegades. En aquest cas era la classe de xiquetes de Donya Maruja González, a principis dels anys 60. Una usuària del blog me la fa arribar. Podeu vore a les dos bessones amb la diadema roja, una a la fila de baix i l’altra de dalt; al costat de la baix, Maria "Telefunken". A la fila de dalt, reconec també a Magda Poveda, penúltima a la dreta, mirant la foto. La resta, si voleu, podeu anar identificant-les vosaltres.

Pel que fa a l’entorn, cal dir que es van fotografiar a la típica escala de pedres. Darrere es veu la caseta del conserge de l’escola i al fons tots el bancals d’oliveres que hi havia on ara està l’altre centre.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.546, la del dia 11/7-

20140714122830-rondalla.jpg

No deixem l’escenari de l’escola. La fotografia que corresponia publicar-se el dia 11 és també històrica però de les recents. Me l’envia la mateixa usuària que la de la foto anterior. Anys 70. La rondalla de Gata era molt estimada als cercles joves i majors. Ací estan actuant a l’escola, quan feien festivals. Era nombrós el grup i els dirigia Ernesto Coloma. Ací teniu en primer terme a Joan de Déu Boronat. A continuació al recordat Javier Mulet "Mico" i a la seua inseparable novia, després dona, Pepa Pedro. Si identifiqueu a les altres dos xiquetes més menudes, podeu completar la foto.

*17-7-2014: Efectivament, li comunica Pepa Pedro al seu cosi Pepe Pedro qui són les dos xiquetes i incògnita resolta: són les dos germanes Mulet González, filles de Adolfo, que era mestre i alcalde. Són Angelines -al costat de Pepa- i Rosa, més enllà.*

  FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.547, la del dia 12/7-

20140714125411-entrada6.jpg

Seguint amb les fotografies, documents impressos i imatges atrassades, ací teniu un prospecte també històric. Si ens digueren quan començà la temporada d’hivern l’any del prospecte, ací tindríem la resposta. Precisament el paperet artístic, com podríem dir-li a aquesta relíquia, ens transporta al diumenge 6 d’octubre de 1946. A les 10 de la nit va començar la temporada d’hivern del Cinema La Paz aquell any i ho feia amb dos grans estrenes "La garra escarlata" amb Nigel Bruce i "La mujer de las dos caras" amb Greta Garbo. Era curiós com s’anunciaven les pròximes pel·lícules que el cinema "La Paz" posaria en cartell. El cinema a Gata estava en el seu punt. 

 DIJOUS 17, PRESENTACIÓ DE LES FESTES A LA PREMSA

20140715172141-portadallibrefestes.jpg

El pròxim dijous dia 17, a les 12 hores, al saló de plens de l’Ajuntament es presentaran les festes patronals del Santíssim Crist, que -com ja tots sabeu- tindran el seu començament el dia 25, Sant Jaume, i acabaran el dia 6 d’agost, festa major del Crist. Estaran presents a l’acte l’alcaldessa, el regidor de festes i els membres de la comissió de festes 2014.LA NOVENA AL SANTÍSSIM CRIST CONTARÀ AMB IMPORTANTS PREDICADORS

20140715174134-dscf3436.jpg

Comença dijous 17 i acaba el dia de la baixada, 25 de juliol

Enguany la novena al Santíssim Crist del Calvari tindrà com a novetat a variats i importants predicadors, a més de contar d'encarregats per a preparar-ho tot un sector del poble cada dia, com en anys anteriors, i un grup parroquial.

A continuació vos relacione cada dia:

Dia 17, dijous, primer dia de novena: sector de Trossets, Grups d'Itinerari, predicador: Javier Llopis Portes, Vicari Episcopal d'Evangelització de la Vicaria III, Àrea Metropolitana de la ciutat de València.

Dia, 18, divendres, segon dia: sector de la Font del Riu, Grups de catequesis, Comunió, Cor i Postcomunió. Predicarà Pepe Diego Morell, diàcon al servici de l'Assumpció de Dénia. Fill de pare gater i mare pedreguera.

Dia 19, dissabte, tercer dia: sector de l'Avinguda. Confraries i Juntes. Predicador: Álvaro Almenar Picallo, secretari del Sr. Arquebisbe.

Dia 20, diumenge, quart dia: sector de la Plaça Nova. Grup de Pastoral Familiar. Predicarà Ignacio Dinnbier Carrasco, s.j., director del Centre Arrupe i consiliari Regional d'Equips de Nostra Senyora.

Dia 21, dilluns, cinqué dia: sector de l'Alcolaia. Grup de Santa Marta: grups de neteja de l'església. Predicador: Javier Abad Chismol, pàrroco de Sant Joan de Ribe5ra de Burjassot.

Dia 22, dimarts, sisé dia: sector de Sant Antoni (Raval). Grup: Shema. Predicadora: María Forteza Salas, missionera del Verbum Dei.

Dia 23, dimecres, seté dia: sector de la Plaça de l'Església. Grups de Vida Ascendent i Pastoral de la Salut. Predicarà Luis Sánchez Ruíz, pàrroco de Borbotó i Poble Nou, President de la Comissió Diocesana de Majors.

Dia 24, dijous, vuité dia: sector del carrer Jesús Pobre. Grup de Càritas. Predicador: José Máximo Lledó, rector del Col·legi Seminari de Sant Tomàs de Villanueva i delegat de Càritas València.

Dia 25, divendres, nové i últim dia de novena: sector de la partida de Tossalet-Calvari. Grup Animació a la Liturgia. Predicador: Arturo Pablo Ros Murgadas, Vicari Episcopal de la Vicaria V (Llíria-Requena-Ademús), Pàrroco de Requena i aldees.

A la imatge, un moment de l'any passat, cantant-li els Goigs al Crist.

FONT: Parròquia de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.548, la del dia 13/7-

20140715183205-videofestes93.jpg

La fotografia que tocava publicar diumenge dia 13, la 1.548, està capturada d'un vídeo que va fer el dia 4 d'agost de 1993, ho teniu sobreposat inclús l'hora -les 20.16 hores de la vesprada, en plenes festes patronals de Gata, l'amic Paco Moncho. Anava gravant als seus amics disfressats de tota classe de personatges, però el millor per a conèixer els canvis produits a la fisonomia urbana, les primeres imatges, com la que vos pose. A la cantonada entre la carretera i la Plaça Nova encara estava la fàbrica de "Pepe el Banc" i no estava la finca de pissos d'ara. Les taules que es veuen amb cadires eren del Bar Casablanca, conegut popularment com Bar de Feliu. Els primers anys de barraques eren i podeu vore el tros que li tocava a la penya "El Palmito", una de les més veteranes al lloc.

FONT: fotograma del vídeo de Paco Moncho, capturat del facebook.HUI ÉS LA FESTA DE LA VERGE DEL CARME

20140716161759-marededeucarme.jpg

No és Gata poble mariner, però si hi ha molta gent aficionada a la peixca, a la mar. Hui és la patrona dels mariners. Festes patronals a tots els ports de mar de la comarca: Dénia, Xàbia, Moraira i Calp. A més, festa també a Pedreguer. Aprofite per a felicitar a totes les que hui celebreu la vostra onomàstica: Carmen, Mari Carmen, Maica i demés compostos. Moltes felicitats des del blog. A tots els que compliu anys i que vau nèixer en data tan assenyalada.

No deixem passar els refranys populasrs del dia: 

PEL JUNY FRESCA, PER LA MARE DE DÉU DEL CARME SERÈ, I PER SANT JAUME CALOR.

PER LA MARE DE DÉU CARMETA, A SEMBRAR LA MONGETA.

La història local i la Verge del Carme

Gata tenia una confraria antiga de la Verge del Carme. Si mirem la història religiosa de la parròquia, trobarem l´erecció i institucionalització de la Confraria de la Santíssima Verge del Carme el 2 de juliol de 1926. Un document del Prepòsit General de les Germanes Descalses de l´Ordre de la Santíssima Verge Maria del Carme i Prior del Mont de la mateixa, deia: "erigimos e instituimos la Cofradía de la Sma. Virgen del Carmen en la Iglesia Parroquial de S. Miguel Arcángel de Gata de Gorgos, diócesis de Valencia en España...Así mismo concedemos al Párroco de la misma Iglesia y en defecto de el a otro sacerdote...la facultad de bendecir e imponer pequeños escapularios juntamente con la potestad de dar la absolución general y conceder indulgencia plenaria a los cofrades moribundos.Dada en Roma en nuestra casa generalicia en el día 26 de Septiembre de 1926.Fr. Guillermo de S. Alberto, Prepósito General Fr. Federico del Smo. Sacramento, Secretario".

També hi havia un Llibre Registre de la Confraria (pagines 4 a 49) que abarcava de 1927 fins 1950.

Però no sols estava la confrariam, també hi havia a la parròquia la Venerable Ordre Tercera de la Verge del Carme. La seua erecció canónica fou el 22 de febrer de 1932. El rector D. Alejo Sendra Tarrazó remet una instancia al Prelat diocesà demanant autorització. Una vegada va tindre la resposta la va remetre al Provincial carmelita de Vila-real rebent d´ell l´autorització per a erigir-la. El diploma està datat al Convent dels P.P. Carmelites de Vila-real, signat i rubricat pel Prior Provincial, Fr. Elías María Ortiz. Hi ha una relació de les 19 Terciaries de la Verge del Carme de Gata. Una nota deia: "Las Terciarias de la Virgen del Carmen que preceden tomaron el hábito en la Tercera Orden del carmen el día 7 de mnayo de 1932 en esta iglesia parroquial de Gata de Gorgos. De que, como Director, certifico. Gata de Gorgos, 7 de mayo de 1932. Alejo Sendra Tarrazó, Párroco"

FONT: Documents: Arxiu Parroquial, Gata. Foto: Pàgina: retratosdelavirgen.blogspot.com.L’AJUNTAMENT APROVA EL PRESSUPOST GENERAL 2014 I REBAIXARÀ PER A 2015 L'IBI UN 10%

20140716164259-plejuliol.jpg

Té un import de 4.305.809.43 euros

Va contar amb el vot a favor dels sis regidors del PP; l’abstenció del Bloc-Compromís i el vot en contra del PSOE

El punt estrela de la nit d’ahir, al plenari ordinari del mes de juliol de l’Ajuntament de Gata, estava al capítol d’Hisenda i més en concret en l’apartat del pressupost general de 2014, que per segona vegada aquest any es portava al ple.

L’alcaldessa, Maite Signes, va posar de manifest la dificultat que suposa treballar amb el pressupost prorrogat, com estaven fent-ho fins ara, ja que frena el funcionament normal de l’administració. El regidor d’Hisenda, Guillermo Cholbi, va indicar que la aprovació permetrà continuar prestant els serveis mínims a nivell social, que estava ajustat a la realitat. Cholbi va explicar que eren un pressupostos de continuïtat on s’han afegit modificacions als que es van presentar al plenari de desembre de 2013 introduint les dades reals que s’han presentat durant l’any.

El portaveu del PSOE, Vicent Font, va condicionar el vot a que es puguera formar una comissió per a estudiar baixar la taxa del fem per a tot el poble; al no tindre’s en compte, el grup socialista va votar en contra. Al llarg de tot el plenari va insistir Font en que s’abaratem les taxes del fem ("basura"). Però finalment, el vot d’abstenció de Bloc-Compromís va permetre desfer la situació en què es trobava l’Ajuntament a nivell econòmic i finalment, a meitat de juliol de l’any en curs es va aprovar el pressupost general de 2014.

Altre tema interessant va ser la baixada del tipus impositiu de l’IBI (Impost de Béns Inmobles), que baixarà de l’1 al 0,90, un 10 per cent al 2015, ja que va tindre 9 vots a favor (PP i Bloc-Compromis) i 4 abstencions (PSOE). Esta mesura va unida a un altre punt que va prosperar com la modificació de l’Ordenança Fiscal de l’Impost de Bens immobles que suposa una regularització cadastral.

També és va modificar la taxa de residus sòlids urbans que s’aplica als establiments de restauració. A partir d’ara la taxa de RSU s’aplicarà depenent del nombre de treballadors de l’establiment, d’esta manera s’igualaran a la resta de comerços. 

Les tres mesures es van aprovar amb els vots favorables del grup municipal popular i Compromís i l’abstenció del grup socialista.

En el planol cultural, es va acceptar la donació del veí de Pedreguer casat amb una gatera José Marasal Costa, de diverses obres de música, algunes dedicades al poble de Gata.  

El plenari també va aprovar per unanimitat sol·licitar  a Diputació la subvenció del Pla d’Estalvi Energètic per un import de 142.000 euros. La intenció és substituir, a través d’esta subvenció, les calderes de gasoil de l’Escola i del Pavelló per unes de pellet, així com instal·lar a l’ecoparc una màquina de fabricació de pellet per a reciclar restes de poda i jardineria i auto abastiment.

Tots els partits van aplaudir la iniciativa que a més de sostenibilitat porta un estalvi econòmic al consistori.

Ja podeu llegir al diari digital La Marina Plaza la notícia, que titula: "El Bloc permite al PP aprobar el presupuesto al abstenerse en la votación". Al subtítol diu: "Populares y nacionalistas unen también sus votos para introducir cambios en las ordenanzas del IBI y la basura". Ací teniu l'enllaç: http://lamarinaplaza.com/2014/07/16/el-bloc-permite-al-pp-aprobar-el-presupuesto-al-abstenerse-en-la-votacion/.

A la fotografia, un moment del plenari d’anit. Podeu vore que l’Ajuntament té nou interventor a temps parcial, completat amb l’Ajuntament d’Altea (està entre l’alcaldessa i el regidor Guillermo Cholbi).

FONT: Propi; Gabinet de Premsa, Ajuntament Gata, i diari digital La Marina Plaza, 16-7-2014. L'AJUNTAMENT VOL TINDRE REGISTRATS TOTS ELS CASALS DE FESTES

20140716183211-casals.jpg

L’Ajuntament de Gata de Gorgos ha emés un comunicat, en el qual avisa a tots els xicons-es/persones majors/quadrilles que tinguen un casal (casa particular, planta baixa o solar on facen la festa apart de la general) i com l’any passat, complint la normativa de la Generalitat Valenciana, que han d’inscriure’s a l’Ajuntament fins el 23 de juliol, dos dies abans de començar-se la programació de les festes.HUI, DIA 17, PRIMER DIA DE NOVENA AL PATRÓ DE GATA

Ja estem al primer dia de novena, tot passa i tot arriba. Enguany comença prompte al calendari, donat que les festes patronals al Santíssim Crist del Calvari comencen el dia 25, amb hui nou dies.

Bon planter de predicadors, el que es presenta per a la novena 2014.

Hui, dijous 17 li correspon al sector de Trossets i als Grups d'Itinerari de Renovació, arreglar les coses per a la missa, com lectures, ofrenes i demés. Pel que fa al predicador, hui serà Javier Llopis Portes, Vicari Episcopal d'Evangelització de la Vicaria III de l'Àrea Metropolitana de la ciutat de València.

FONT: Parròquia de Gata.DOS SOPARS SEGUITS: DEMÀ, PRO-REESTRUCTURACIÓ AULES CENTRE PARROQUIAL; DISSABTE 19, SORTEIG DE PALCOS I BARRAQUES

Vénen dos sopars seguits, en els dies previs a les festes patronals. Sense anar més lluny aquest cap de setmana. Demà divendres dia 18 serà a la replaceta del Calvari, hi haurà un sopar popular, que servirà per a recaptar fons per a reestructurar les aules del centre parroquial "Verge del Carme", que precisament ahir va ser la seua onomàstica si es pot dir així. Al sopar es rifarà el quadre bodegó donat per la pintora Asunción Torres per a l’efecte.

Al dia següent, dissabte 19, un nou sopar. Al camp de futbol antic de "Les Sorts", la Comissió de Festes ha preparat un sopar i ball per a fer el sorteig de palcos (cadafals) al corro dels bous i barraques de la Plaça Nova. També hi haurà una rifa i es rifarà una guitarra de la fàbrica "Guitarras Bros", que com moltes vegades hem comentat ací al blog és reconeguda per "equipar" a cantants i tocadors molts famosos.LA PREMSA PUBLICA L'APROVACIÓ DEL PRESSUPOST GENERAL DE GATA

Si ahir vos avançava que el diari digital La Marina Plaza ho publicava ja, hui es publica als diaris en paper i digital del Levante-EMV i Las Provincias (la Marina). El tema: l'aprovació dimarts pel plenari del pressupost general per a 2014. És notícia per ser un pressupost d'un poble i és notícia per ser la segona vegada que es presentava per a la seua aprovació. Ací teniu el titular de Las Provincias ("Gata aprueba las cuentas de 2014 cifradas en 4,3 millones") i l'enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/marina/201407/17/gata-aprueba-cuentas-2014-20140717000901-v.html

Per altra part, el diari Las Provincias també publica una notícia comarcal que ens afecta també a Gata: "La comarca carece de un plan de emergencia contra la sequía".

FONT: diaris Levante-EMV i Las Provincias, 17-7-2014.MOSTRA DE FOTOGRAVAT, EXPOSICIÓ DE L'ESCOLA DE PLÀSTICA EXPERIMENTAL

20140717124230-expgravat.jpg

L’Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives" de Gata exposa una mostra sobre el gravat fotogràfic a l’Edifici Polivalent Juvenil. Totes les obres han estat elaborades amb esta innovadora tècnica que permet mitjançant unes planxes fotosensibles poder registrar fotos, dibuixos originals els quals amb una caixa de llum permet transferir la imatge a la planxa, una altra forma consisteix en deixar simplement fulles o pètals sobre la planxa i una volta exposats al sol queden impresos sobre la planxa. Una volta transferida la imatge a la planxa esta s’utilitza exactament igual a una planxa de gravat.

Han participat en la mostra Blanca Hernando, Maria Muñoz, Raúl Baldera, Pepa Espasa, Mariví Puigcerver, Isabel de Mata, Joan Escolano, Ginestar, Rosalia Beltrán i Jose A. Crisóstomo.

La inauguració va comptar amb la totalitat dels autors, l’alcaldessa de Gata Maite Signes, el regidor de cultura Juan Pedrós i un nombrós públic d’arreu de la Marina. L’exposició es podrà visitar fins al 27 de juliol de dimecres a diumenges de 19 a 21h.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.GATA TRAU A CONCURS LES BASES PER A SELECCIONAR L'EMPRESA MÉS INNOVADORA

L’Ajuntament de Gata ha fet públiques les bases per a la selecció d’una empresa innovadora per a participar en la “I Trobada d'Alcaldes de la Xarxa Innpulso i Emprenedors Locals” que se celebrarà l’1 d’octubre  Aquest esdeveniment, organitzat per la Xarxa de Ciutats de la Ciència i Innovació “INNPULSO”, de la qual forma part Gata, reunirà a tots els alcaldes de les ciutats pertanyent a la Xarxa al costat de les Pimes més innovadores que hagen sigut seleccionades en cadascuna de les ciutats Innpulso.

La Xarxa Innpulso és la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació creada pel Ministeri d'Economia i Competitivitat en 2011. A ella pertanyen els municipis que han rebut la distinció “Ciutat de la Ciència i la Innovació” que des de l'any 2010 ve atorgant aqueix Ministeri (Ordre CIN/2502/2010, de 17 de setembre) i el seu objectiu fonamental és promoure la innovació tant en la pròpia administració local com el seu entorn empresarial i ciutadà.

Per a aquesta trobada cada ciutat membre de la Xarxa, seleccionarà l’empresa més Innovadora del seu municipi que, acompanyada pel seu Alcalde, representarà a la seua ciutat en aquesta jornada. Aquesta nova trobada està emmarcat en l'estratègia de la Xarxa de promocionar a les Pimes Innovadores dels municipis i dotar-les de visibilitat per a facilitar el seu accés a mercats potencials.
Les empreses seleccionades, hauran de ser joves empreses amb un alt component d'innovació i un ambiciós pla de creixement. A més, és recomanable que desenvolupen solucions innovadores que estiguen alineats amb els Reptes de la Societat arreplegats en les Estratègies Espanyola i Europees 2020 de Ciència i Innovació.
La trobada reunirà a més de 40 talents emprenedors de diferents punts de la geografia nacional al costat dels alcaldes de les seues respectives ciutats, convertint-se així en un aparador immillorable per a mostrar el talent emprenedor a altres municipis, inversors i representants de grans empreses.

El termini de presentació de candidatures finalitzarà el pròxim dia 15 de setembre de 2014. Les candidatures, junt amb la resta de documentació requerida a les bases, hauran de presentar-se, al Registre de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, en horari de 9:00 a 14:00 hores de dilluns a divendres.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.PRESENTEN LES FESTES 2014 EN HONOR AL SANTÍSSIM CRIST

20140717173243-festes3.jpg

Com ja sabeu, seran del 25 de juliol -dia de la baixada- fins el 6 d’agost, festa major i dia de la pujada

Hi haurà nou dies de bous, del 27 de juliol al 4 d’agost

Aquest migdia s’ha fet la presentació oficial de les festes patronals 2014, en honor al Santíssim Crist del Calvari, que tindran lloc a Gata des del pròxim divendres dia 25 fins el 6 d’agost, festa major. A l’acte han assistit l’alcaldessa María Teresa Signes Caselles; el regidor de festes, Joan Pedrós Taléns, així com algunes mares i pares de quintos/es menuts/des i de majors, que formen la comissió de festes 2014. Al saló de plens, mentre es feia la presentació, el cartell de la portada de festes, amb la foto de Ramón Mulet, estava darrere; les membres de la comissió lluïen la camiseta blava que els caracteritza.

El regidor Joan Pedrós ha desgranat les festes, fent l’observació de que comencen quan baixa i s’acaben quan puja el patró, el Santíssim Crist. Pel mig, bous i diversos actes, com carrosses, nit de rock, la multitudinària Nit de paelles, dies dedicats als xiquets, als majors, l’ofrena, el concert de revetla. L’alcaldessa ha desitjat que les festes es desenvoluparen bé i coneixia el treball de la comissió i del regidor, que estava molt involucrat amb la mateixa.

FONT: Fotos Verónica Vives.HUI A LA BIBLIOTECA DE GATA ES PRESENTA EL LLIBRE D'EMPAR FERRER "LO QUE PERDÍ ENTRE LAS NUBES"

20140717174638-lo-que-perdi.jpg

Els amants de la cultura i de la lectura teniu una cita hui a les 20 hores, a la Biblioteca Pública Municipal de Gata. La periodista i escriptora Empar Ferrer, de Poble Nou de Benitatxell, presentarà el llibre "Lo que perdí entre las nubes", una història de maduresa i pèrdues, de colps del destí i de famílies imperfectes; un encontre amb la nostàlgia en un viatge de volta a la natura i a la vida. Empar Ferrer va aprofundint més en la seua faceta d'escriptora.

Aquesta periodista ha treballat com a presentadora i guionista a la desapareguda RTVV, Canal 9. L'any 2000 va rebre un accèsit al Primer Concurs de Narrativa per a Dones de la Generalitat Valenciana, pel seu relat "Giboulée de fraises".

 

 LES FESTES TENEN NOM

Cada dia es coneix per un nom, el dia del festival, el dia del Crist,...

Les penyes tenen el seu nom i les quintades també. La d’enguany: "Al Remolque"

Comence, a nou dies d’estrenar les festes patronals 2014, una sèrie d’articles que tindran com a punt central les festes. Bé seran al voltant dels actes o bé sobre la història, els programes, la festa en general. Vaig a fixar-me en les festes 2014, les que estan més prop a vindre en el temps.

Pegant una fullejada al programa d’enguany, observareu com comencen a aflorar els noms, perquè -i ahí ve el nom de l’article- "les festes tenen nom".

A les primeres fulles ja vegem el "nom" de la quintà 2014, dels majors. Són "Al remolque".

Després se li posa "nom" a cada dia de les festes i en són tretze dies:

- El dia 25, divendres, és el "Dia de la baixada". El dia 26, dissabte, és el dia del festival. El dia 27,diumenge, és el dia de les inauguracions. El dia 28, dilluns, és el dia dels bous. El dia 29, dimarts, és la Nit de les paelles. El dia 30, dimecres, és el dia del correfoc. El dia 31, dijous, és el dia del xiquet. El dia 1 d’agost, divendres, és la Nit del Rock. El dia 2, dissabte, és el Dia de les Quintades. El dia 3, diumenge, és el Dia de les carrosses. El dia 4, dilluns, és el Dia de les tradicions. El dia 5, dimarts, és el Dia dels majors i de l’ofrena. Finalment, el dia 6, dimecres, és el Dia del Santíssim Crist del Calvari.

Vegeu com els dies de festes patronals tenen nom...

Si mirem una mica més el programa, any rere any apareixen els quintos que celebren anys. I tornen a fer honor al títol de l’article. Enguany, la quintà de 1984 fa festa especial, es diu: "L’Atropell"; la de 1994 també: es diu "Quin fandango" i la del 2004 també, es diu "La Batzolà".

Ja vos parle un altre dia d’altres nom de quintades, de casals, de barraques i de palcos...

A la imatge, un quinto i dos quintes d'enguany pintant el seu nom al seu casal.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.550, la del dia 15/7-

20140718191525-1966-2.jpg

Continuant amb la mateixa dinàmica que l’entrada anterior, també de 1965 i del concurs que va obtindre Gata el primer premi provincial d’embelliment de pobles, el carrer Obispo Cervera, que popualrment es deia de la Manegueta. Podeu vore el balcó que ix més cap a fora, era la tenda de Blanquera. Més enllà, la carnesseria de Peixet. Era ja el carrer de Doloretes. Es va publicar la foto al porgrama de festes de 1966. Una observació: no és que estiguen inclinades les cases, sino que la foto estava presa aixina.

FONT: Programa de festes 1966, BPM Gata. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.551, la del dia 16/7-

20140718192406-1966-3.jpg

La fotografia que tocava publicar-se el dia 16 també és de la mateixa col·lecció, la publicada en el programa de festes de 1966, però era de 1965. Ací teniu el carrer Sol i més en concret a Ca Tereseta que deien "del quartet". Podeu inclús vore el lletrero de la perruqueria, ara modernitzada, que hi havia al costat mateix. Cal observar també el cotxe que allí estava aparcat i el carrer que era de terra.

FONT: Programa de festes de 1966. BPM de Gata.HUI, SEGON DIA DE NOVENA. PREDICA EL DIÀCON PEPE DIEGO MORELL

20140718114755-javier.jpg

Hui, divendres, és el segon dia de la novena dedicada al patró de Gata, el Santíssim Crist del Calvari. Després de la nombrosa participació d’ahir, dels grups de l’itinerari de renovació, del grup de Trossets, i de la eloqüent predicació que va fer Don Javier Llopis Portes, que ens va descobrir que sa uela i sa mare eren gateres, arriba hui una segona part, un segon dia.

Arreglaran l’altar i estaran al càrrec de les lectures, el sector del barri la Font del Riu, per una part, i els xiquets seran també hui protagonistes, ja que es toca als grups de catequesis, comunió, cor infantil i postcomunió. Predicarà Pepe Diego Morell, diàcon al servici de l’Assumpció de Dénia. Pepe podrà donar compte de la seua infància passada a Gata, al carrer Teulada, ja que és fill de pare gater, Geroni, i mare pedreguera. Viu a Pedreguer i l’any que ve serà ordenat sacerdot.

SOPAR PRO-OBRES RESTAURACIÓ:

Per altra banda, cal recordar que després de la novena, hui divendres a la replaceta davant de l’ermita se celebrarà el sopar de germanor pro-obres de restauració de la planta baixa del centre parroquial. Encara es poden conseguir tickets, inclús de fila 0. 

 

 

A les imatges, ahir primer dia de novena. A la portada, el predicador Javier Llopis; dins, el moment de l’Evangeli, amb el cor infantil al fons, i el rector Don Francisco portant el Crist.PRESENTEN A LA BIBLIOTECA EL LLIBRE D'EMPAR FERRER

20140718120022-empar.jpg
Ahir per la vesprada va ser presentat a la biblioteca de Gata el llibre "Lo que perdí entre las nubes" de l’escriptora i periodista de Poble Nou de Benitatxell, Empar Ferrer.
El regidor de Cultura de Gata, Juan Pedrós, va presentar a l’autora del llibre, llicenciada en Ciències de la Informació, guionista i presentadora de diversos programes culturals com ara Cifesa o bé Sense filtre. D’ella va destacar, que la seua relació amb Gata, ja que l’autora li va recordar les amistats que té ací i va parlar dels bon records que té de Gata, ja que en l’adolescència passava molts caps de setmana ací.
A l’acte va estar també present Toni Tent, locutor de Ràdio Litoral, qui va llegir un fragment de l’obra. Empar, que va tenir un accèsit al 1r concurs de narrativa per a dones, va resumir el seu llibre com una història de famílies, de colps del destí i nostàlgies. L’escriptora, qui està preparant la seua segon obra, va estar convidada a presentar-la també a Gata.
 
FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.


PERIODISTES I EMPRESARIS NORDAMERICANS VISITEN L'EMPRESA POINT

20140718122107-point1.jpg

L’empresa gatera, que té les seues instal·lacions a Xaló, va rebre la visita d’un grup de periodistes i empresaris nordamericans, per mig de l’oficina del ICEX a Nova York. El grup volia conèixer de primera mà tant les noves línies de treball com les instal·lacions, en les quals es treballa en el trençat i els teixits dels mobles Point.
 
Paco Pons Salvador, jefe d’exportacions va rebre al grup format per directors de les revistes neoiorquines "Interior Design", "Metropolis", "Surface" i "Interiors & Sources", i també representants de "ACE Hotels", "Rottet Studio NY", "Rockwell Group" i "Undisclosable". Els acompanyava també el responsable de "Interiors from Spain" a Nova York.

El grup va poder comprovar que el secret de la perdurabilitat de Point S.L., que està a les portes de complir cent anys d’existència, ha sigut saber mantindre la seua esència i conjugar la seua experiència en el teixit de les fibres amb la innovació en el diseny.

Periodistes i empresaris van tindre l’ocasió de fullejar els primers catàlegs de productes Point i conèixer els últims prototips de peces que estaran en els pròxims catàlegs. El que més cridà l’atenció fou la capacitat de Point de reinventar els disenys originaris, seguint les corrents actuals.

Un dels centres d’atenció de la visita fou la fàbrica en la qual es realitzen les peces tèxtils, als invitats els va cridar l’atenció la maquinària que s’usa. En estes instal·lacions se’ls va fer partícips dels secrets del trençat del teixit que dona vida als mobles Point. Hi hagué inclús qui es va atrevir a provar la tècnica.

visita ICEX Nueva York

FONT: Text i fotos, Point.LA PREMSA PARLA...de la presentació de les festes de Gata

20140718123625-presen.jpg

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) publica hui un article de mitja pàgina dedicada a les festes de Gata, a la presentació que es va fer ahir pel matí. El titular: "Gata pide a los quintos que respeten los horarios de descanso de las fiestas". Al subtítol: "Los actos comenzarán el el 25 de julio con la bajada del Santíssim Crist y culminarán el 6 de agosto con los actos religiosos en honor al patrón". Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/marina/201407/18/gata-pide-quintos-respeten-20140717235535-v.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS, 18-7-2014.

 HUI ÉS 18 DE JULIOL. FA 78 ANYS ESTALLÀ LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA

La Plaça del Mercat es va dir després Plaza 18 de Julio, de 1954 a 1989

Hui és 18 de juliol. Fa 78 anys que va estallar la guerra fraticida, guerra a Espanya. A Gata també vam conèixer els efectes i els diaris que es rebien feien notar com estava el poble, les dues parts contrincants. La història local ens deixa una plaça que va rebre el nom de Plaza 18 de Julio i que abans es deia Plaça del mercat i actualment Plaça Nova. El record el tenim ahí i esperem no mai més torne a ocórrer.

Un testimoni directe d’aquells fets al poble de Gata, va ser Emilio Signes Monfort, que nascut al poble en 1903 va emigrar a EE.UU. en 1920. Fa uns anys vaig publicar la història d’ell i la seua dona Carmen Lagos. Hui, el seu fill Emilio Signes Lagos que viu allà conta tota la història d’eixos dies, com la va viure son pare i la podeu trobar a Internet a la següent adreça: http://emilito.org/family/emilito/signes/1936/1936viaje.html.

Diu en un dels moments: "Por sus experiencias en el verano de 1936, la Guerra Civil siempre fue grabada en las memorias de Carmen y Emilio"

Recupere tan sols quatre d’aquells dies d’Emilio i Carmen a Gata i Xàbia, en els que està el 18 de juliol de 1936: 

“Aquí hay costumbres muy curiosas:-  Cuando se pasa a alguien por la carretera, se dice ‘Adiós.’  Hay algunos que en lugar de ‘Adiós’, dicen ‘Salud’ y Papá dice que esos son los comunistas.” -- Gata de Gorgos, 17 de julio 1936 

¡Hoy tuvimos más alegría!  -- Gata de Gorgos, 18 de julio 1936

No padezcais por nosotros, pues aquí todo está tan tranquilo como una balsa de aceite.  -- Gata de Gorgos, 21 de julio 1936.

Hablando del Espiritu Santo, -- ¡falta le hace a España de su bendición!  Ayer en Gata querían quemar la iglesia, pero por fin decidieron dejar la iglesia para poderla usar ellos, pero quemar a todos santos.  Creo que muy tempranito sacaron a todas las imágenes y las prendieron fuego – y – CON CONSENTIMIENTO DE LAS AUTORIDADES.  No sé como pueden tener el corazón tan duro. . . Más de la mitad de Gata se pasó el día llorando. -- Javea, 25 de julio 1936.

Finalment, també podeu recordar aquell article que vaig publicar al blog, fa just hui tres anys, sobre el dia de hui i la plaça. Ací teniu l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/071804-hui-es-18-de-juliol.-la-placa-nova-va-rebre-eixe-nom-des-de-1954-a-1989.php.

FONT: pàgina d’Emilio Signes Lagos a Internet. Cronista de Gata.NOVA EDICIÓ COMARCAL DE "CAMINA PER LA MARINA ALTA AMB LA LLUNA"

20140718174812-camina-20lluna.jpg

De nou, un any més, la proposta del Consorci Esportiu de la Marina Alta (CEMA) ja està ací. Per als mesos de juliol, a partir del dia 25, i agosto, tot el mes, s’ha programat "Camina per la Marina Alta amb la Lluna", una proposta esportiva que permetrà, com en edicions anteriors, conèixer paratges de la comarca, a la llum de la nit. Es van reunir els regidors dels ajuntaments del CEMA, entre ells Dora Caselles, per part de Gata. Els altres regidors eren de Teulada, El Verger, Dénia, Ondara, Orba, Pedreguer, Jesús Pobre i Xàbia.

Pel que fa a les característiques de les rutes programades, la dificultat de les mateixes serà baixa, per a que puguen tots participar, tant veïns com turistes que vulguem gaudir del senderisme nocturn. Totes les rutes es faran els divendres, començant a les 20.30 hores. El preu d’inscripció per ruta és de 3 euros en concepte de segur.

La primera ruta serà el divendres que ve, 25 de juliol, baix el títol "Cap de Sant Antoni, Xàbia", on els participants gaudiran d’una ruta lineal amb trams circulars, que conta amb una distància de 7 kilòmetres i una duració aproximada de 3.30 hores. El punt de trobada serà a la "Rotonda final del port de Xàbia".

"La Rectoria" serà la segona ruta i es farà l’1 d’agosto, amb una distància de 10 kilòmetres i una durada aproximada de 3,30 hores, donant-se a conèixer els diferents municipis d’interior que conforma aquesta mancomunitat. Els que la vulguen fer acudir a Ràfol d’Almúnia.

Divendres, 8 d’agost, es farà la ruta "Orba i El Girona, amb lluna plena", que tindrà una distància de 9 kilòmetres i durarà 3,30 hores aproximadament. El punt d’encontre serà la Plaça d’Espanya d’Orba. Cal ressenyar que aquesta ruta es farà amb la major il·luminació llunar de toda l’edició d’enguany.

Finalment, el divendres, 22 d’agost, la ruta serà "Teulada-Moraira, terra de mar i muntanya", on aquells que participen recorreran 10 kilòmetres amb una duració de 3,30 hores. El punt d’encontre per als assistents serà el Senillar, a Moraira.

Cal recordar que durant cada ruta es farà un recés per a poder reposar forces i gaudir del paratge nocturn corresponent, pel cual deuran portar algun tipus d’aliment per al sopar i aigua; també, clar està, calçat i ropa adequada, així com una llinterna frontal.

En quan a les inscripcions i el pagament, es faran per mig de la pàgina web www.turutac.com, mitjançant targeta o ingrés bancari, en efectiu en tenda Tururac Dénia. Per a més informació es podrà visitar la mateixa web o www.cema-marinaalta.com, o a través del contacte tururac@tururac.com. Aquesta adreça electrònica està protegida contra spam bots. Necessita activar JavaScript per a visualitzar-la. També pot contactar al telèfon 965782360.

A la fotografia, els distints regidors dels pobles membres del CEMA. Podeu veure a Dora Caselles, davant, tercera per l’esquerra -si mireu la foto-.

FONT: CEMA (Consorci Esportiu Marina Alta).EL DIRECTOR GENERAL D'URBANISME VISITA GATA, PER TRACTAR SOBRE EL PGOU

20140718175604-visitadtorgralurbanisme.jpg

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes Caselles, s’ha reunit aquest matí amb el Director General d’Urbanisme, Juan Giner, al despatx de la munícip a Gata, per tractar el tema del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) del municipi .

Giner ha visitat Gata i han tracta "in situ" els temes pendents per a què el PGOU avance i arribe a termini el més aviat possible. A més, s’ha tractat com afecta al nova Llei Urbanística, aprovada ahir, al planejament urbanístic del municipi.

FONT: foto i text, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.¡¡AQUELLS PROGRAMES...AQUELLES FESTES!! (1939, ANY DE LA VICTÒRIA)

20140718184337-1939-1.jpg

Era l’Any de la Victòria i eren les "Fiestas de Agosto"

Retornava el Crist restaurat després de la guerra el dia 3 d’agost; al dia següent s’inaugurava la Creu dels Caiguts de la façana l’església, i el dia de la festa major, es posava la placa de Avenida del Caudillo

Predominava "el yugo y las flechas" i l’escut amb l’àguila i les llegendes: "Una, grande, libre"; Franco, Franco, Franco" i "Saludo a Franco, ¡Arriba España!"

Hui, entre al segon dels articles al voltant de les festes patronals i encete una minisèrie on podrem conèixer actes dels programes de festes patronals de fa molt de temps. L’he titulada: "¡¡Aquells programes...aquelles festes!!. Em base amb l’exposició de programes de festes que mostra aquest mes la Biblioteca Pública Municipal de Gata, que té els programes de 1939, 1955, i ja després ininterrompudament de 1960 a 2013, podent-se posar ja l’actual, el de 2014. Aprofite per agrair a la bibliotecària Vicen Mulet per facilitar-me la documentació.

Aniré desgranant curiositats de dins dels programes, el que he vist a eixos programes, que més m’ha cridat l’atenció.

El primer dels programes que es veuen a l’exposició és el de 1939. L’estudie hui precisament, quan fa 78 anys va començar la guerra, però aquest any és el que va acabar. Destaca i en gran el famós "yugo y las flechas", també l’escut de l’àguila" amb la llegenda "Una, grande, libre" i repetit tres vegades el nom del cabdill Franco. La portada era l’escut, la contraportada el "yugo y las flechas". ressaltava també que era el "Año de la Victoria" és a dir el que es va posar fi a la guerra civil espanyola.

Fixant-nos ja amb els actes pròpiament dits, hi havia una comissió organitzadora, que volian que els veïns engalaren carrers i façanes i perseguien el "alto espíritu de Gata para con su Stmo. Cristo y hacia la España nacional en el glorioso Año de la Victoria". Com vegeu mesclaven clarament els ideals polítics i la festa.

En quan a dies, anaven del 29 de juliol al 6 d’agost, eixe any de 1939. El primer dia, el ball era a la Placeta de Sant Antoni, els altres a "la Plaza del Mercado" (encara no hi havia canviat de nom). Els premis apareixien: millor mantó, millor tocat de monyo, millor carrer adornat.

Cal ressenyar que el dia 3 d’agost, dijous, va ser històric. A les 17,50 a les afores del poble -seria a la carretera d’Ondara, a l’antic Molí, hui "Tucán" es va fer la solemne bendició i entrada triomfal, amb recorregut per tots els carrers, de la imatge restaurada del Santíssim Crist del Calvari.

Una vegada el Crist a l’església, es feia el solemne tríduum en honor al patró. El va presidir el Dr. D. José María Belarte, llicenciat en Dret i professor de la Universitat Pontifícia de València.

Tornava a aflorar el sentiment patriòtic i polític, per anunciar els actes del divendres 4 d’agost. La missa seria "en sufragio de las Almas de los Caidos por Dios y por España, hijos de Gata". Tornem a descobrir un fet històric, quan diu que després d’eixa missa es descobria a la façana de l’església, la "Cruz de los Caídos, que perpetúe su nombre y su sacrificio".

Dos curiosos actes, un de jocs tradicionals, l’altre social del moment. El dissabte dia 5, vespra de la festa major, es van fer carreres de bicicletes, també carreres de sacs i de ciris, però a les 12.30 es faria una "comida extraordinaria para los niños en el Comedor de Auxilio Social".

Això si, eixe dia, dissabte, es va fer una "magna y artística cabalgata" de carrosses i grups; també es va fer el gran concert a la Plaça de l’església i la cordà a la "calle del Calvario", que sabeu era el nom de l’actual carrer Signes.

Tornem a vore el significat polític d’aquest any a les festes. El dia de la festa major, amb l’actuació de la gran orquestra de veus de l’església metropolitana de València, va ocupar "la sagrada cátedra" el capella castrense M.I. Sr. D. Marino Bertolín Peña, que era també capità de l’armada.

I un altre acte fester històric...a les 11,15, perquè la missa solemne havia sigut a les 9.30, es traslladaven tots a l’inici de la carretera per a descobrir les autoritats i jerarquies la làpida que donava nom a l’avinguda "Avenida del Caudillo".

Un altre concert es feia abans de pujar al Crist, a les 18,15 hores i al mateix lloc, la Plaça de l’Església. Cas curiós, en 1939 ja, es feia ball després de la pujada del Crist.

A la imatge, la portada i contraportada del programa de festes patronals de Gata de 1939.

FONT: programes de festes, exposició i custòdia, Biblioteca de Gata, programa de 1939.     FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.549, la del dia 14/7-

20140718190649-1966-1.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies, imatges i documents històrics. Com ara vénen les festes, les publicacions a aquesta recapitulació tindran que veure amb les festes i seran aquelles que van ser publicades en algun dels programes d’abans. La foto que corresponia publicar el passat dia 14, la nº 1.549, es va publicar al programa de 1966, amb motiu de mostrar tots els carrers principals del poble, engalanats per a conseguir el primer premi provincial d’embelliment de pobles, com així va ocórrer l’any 1965. Aquest és el carrer Xaló. Observeu la gran quantitat de macetes, de plantes que tenien les façanes de les cases, els carrers encara tenien terra, la vida era molt distinta a ara.

FONT: Programa de festes de 1966, BPM de Gata.HUI SERÀ EL TERCER DIA DE NOVENA. Anit es va fer el sopar del Calvari

20140719134839-3rdia2.jpg

Podeu vore l'ÀLBUM DE FOTOS del primer i segon dia, així com del sopar.

Hui, dissabte dia 19 de juliol és el tercer dia de la novena al patró de Gata. Li correspon preparar la missa al sector de l’Avinguda, així com a les confraries i juntes. Predicarà el secretari del sr. Arquebisbe, Álvaro Almenar Picallo.

Pel que fa a ahir, va predicar el fill de Gata que ara viu a Pedreguer i és diàcon, el pas previ al sacerdoci, Pepe Diego Morell. En el sermó va tindre records per a la seua infantesa, quan jugava al carrer Teulada davant de ca els seus uelos i a l’ermita, quan pujava pel calvari.

Anit, vora 400 persones al sopar

Pel que fa al sopar, després de la missa es va fer el sopar pro-restauració de les aules de la planta baixa del centrre parroquial. Vora 400 persones van gaudir de la bona nit, el lloc de la replaceta de davant l’ermita, la companyia i l’ocasió.

 

A les imatges, la novena i el sopar, ahir.RECORDEU...HUI SOPAR DEL SORTEIG (Comissió 2014)

20140719163502-repartprograma5.jpg

Cal recordar-vos que hui, dissabte, al voltant de les 21.30 hores, serà el sopar del sorteig dels palcos o cadafals que es posaran al corro de bous del Passeig d’Alacant, i també de les barraques, que es posaran a la Plaça Nova. El lloc, com ja és habitual, l’antic camp de futbol de Les Sorts. A més del sopar i les rifes, hi haurà ball. Organitza, la Comissió de Festes 2014. Són actes pre-festes, estem en el compte enrere, a sols sis dies de començar-les, de baixar al Santíssim Crist del Calvari.

(A la fotografia, la comissió de festes davant de l’Ajuntament. Aquest matí han repartit el programa de festes pel poble i aquesta nit més feina)

FONT: Foto, Ajuntament (Joan Pedrós).XIQUETS...HUI S'HAN REPARTIT ELS PROGRAMES DE FESTES

20140719164814-repartcompo.jpg

Ja queda menys, estem a sis dies de les festes. Temps enrere

Els Quintos 2014 que s’anomenen "Al remolque...", els quintets menuts que també tenen un nom molt curiós "De festa fins a les 12 i +", i els membres de la Comissió de Festes 2014 de Gata, han repartit els programes de festes, venent-los per tot el poble. Acompanyats per la colla "El Montgó" i per dos carreters, amb els seus corresponents carros, han passat pels carrers de Gata i han fet el repartiment porta per tota.

Cal recordar que el dia 25 de juliol, dia de Sant Jaume, comencen enguany les festes. D’ací al divendres anirem descobrint els actes.

A la composició, diversos moments del repartiment.

FONT: Fotos Ajuntament (Joan Pedrós, regidor de festes).¡¡AQUELLS PROGRAMES...AQUELLES FESTES!! (1960)

20140719172253-1960-1.jpg

Per a la història, la data del 31 de juliol de 1960, ja que es va celebrar el "I Trofeu Festes Santíssim Crist" de ciclisme

Segon dels articles dedicats a escorcollar el que donaven de si aquells programes de quan erem menuts. Gràcies a la col·laboració de la Biblioteca Pública de Gata i a l’exposició dels programes de festes, hui seguim amb un altre programa de festes. Si veíem ahir l’any 1939, pel significat especial que va tindre, hui ens anem vint-i-un any més endavant en el temps i arribem a 1960.

¡¡Aquells programes...aquelles festes!! de 1960. Les festes d’aquell any van ser del 28 de juliol, tres dies menys que ara, fins el ja tradicional 6 d’agost. Les misses del novenari començaven el 28 i acabaven el dia 4, tots els dies a les 8 del matí.

El primer dia, 28 de juliol, vegem un curiós acte, dins del festival del primer dia es va fer el simpàtic concurs que es titulava "la sort no es pa qui se la busca". Eixe dia també començaven amb entrà "los elementos tradicionales", ja sabeu les vaques i bous.

Vegem el dia 31, dos cites esportives i d’oci importants. Per a la història, la data del 31 de juliol de 1960, ja que es fa fer el "I Trofeu Festes Santíssim Crist" de ciclisme. Hi havia categories, de primera aficionats i de primera i segona independents. A les sis de la vesprada es feia la gran gynkhama motociclista i posava "con o sin señorita en el soporte". S’enrecordeu d’aquelles fotos del record amb les vespes i les xiques amb el concurs.

El dia 1 d’agost es va fer el concurs del globus. El conjunt Gil estava de moda, actuava quasi tots els dies. Interessant l’acte del dia 3 pel matí. Es feia una visita de la "Festera machor" i la seua cort d’honor a totes les zones -es suposa serien del poble- i diu "en acto de gratitud al pueblo, obsequiando a la persona de más edad de cada una de las zonas". A la desfilada de carrosses i grups a peu s’afegia el vehicle de moda, les motocicletes, hi havia premi per a la millor engalanada.

El dia 4 d’agost era el dia dedicat al Raval. La gynkama es feia al carrer Moreres, el festival a la placeta i una cordà al carrer Moreres. El dia 5, el concert de la banda de música es feia "al atardecer" a la plaça de l’església.

El dia de la festa major, va cantar l’escolania de la Verge del Remei de la catedral de San Nicolás de Bair a Alacant. Cal recordar que el finat rector fill de Gata, En Sebastián Soler Andrada era el director de la coral.

A les sis de la vesprada del dia del Crist era protagonista la cultura. Es clausurava l’exposició escolar i es repartien els certificats d’estudis primaris. Cal recordar que sols feia dos anys que s’havia inaugurat el nou grup escolar (1958).

Encara hi havia més curiositats al programa. Estaven anunciats els dies 7 i 8 com a festa dels fadrins i festa dels casats, encara que posava a la dels fadrins "programna aparte". Signaven el programa el dia 23 de juliol, l’alcalde Matías Salvá Monfort, donant el vist-i-plau, i el president de la comissió de festes, que era José Monserrat Ferrer, el mestre.

Les notes finals senyalaven el 3 d’agost per a la inauguració de l’exposició escolar i que si havia vehicles i motocicletes que vulgueren acompanyar la volta ciclista del dia 31 de juliol que es presentaren al lloc d’eixida, a l’Avinguda del Caudillo.

A la imatge, la portada del programa d’aquell any, 1960.

FONT: col·lecció de programes, BPM de Gata.FAMÍLIA GATERA OBRI NOU ESTABLIMENT A XÀBIA: EUROPLUS, TOT A 1 EURO

20140719174645-festaplus.jpg

La família gatera dedicada a les tendes, al comerç del por menor, els germans Signes Grimalt (Hersig), Paquita, Paco i Antonio, coneguts també com "els Texanos", han preinaugurat hui la nova tenda de EUROPLUS a Xàbia. Tots els productes a un euro, per a donar un respir a la butxaca, com diu un dels cartells promocionadors. La nova tenda es troba al carrer Arquitecte Urteaga, 15, de la zona de Thiviers del poble veí xabier. Com sabeu, aquesta família ja fa anys que es dedica a aquests comerçs i van fundar també tenda a Gata, al carrer Constitució. Desitgem sort en la nova tenda i endavant.

FONT: Europlus.IMATGES DE FESTA: LA BANDA DE GATA AMB UNA FILÀ DE XÀBIA

20140719181753-bandagata-copia.jpg

(PER A FER LA FOTOGRAFIA MÉS GRAN, PUNXEU ACÍ)

La banda de Gata no para. A pocs dies de començar-se les festes de Gata, encara aquest cap de setmana serà també protagonista a Xàbia. Acompanya a la filà Contrabandistes als Moros i Cristians que es celebren a Duanes de la Mar. És ja tradicional i típic tots els anys, és una imatge de festa, que com vegeu els músics no volen perdre's.

FONT: Foto banda Gata.MÉS IMATGES DE FESTA: L'ARTISTA XABIER FERNANDO SALA IL·LUSTRA LA CAMISETA DELS QUINTOS 2014

20140719192020-alremolque.jpg

S’anomenen "Al Remolque, ai ai ai que bolque"

L’artista i dibuixant xabier Fernando Sala Soler, que té llaços en Gata, ja que la seua novia María és gatera, ha il·lustrat la vinyeta de la quintà 2014, la que lluïran els dies de festes, que ja s’aveïnen. Comenta Fernando: "Un any més, tinc el plaer de presentar-vos la il·lustració que he realitzat per als quintos de Gata de Gorgos "Quintà 2014 al Remolque, ai ai ai que bolque" Moltes gràcies per la vostra confiança depositada en mi, a l´hora de portar a cap aquesta il·lustració que vos representarà en les Festes de Gata. A disfrutar de la Festa!!!".

FONT: Il·lustració de Fernando Sala Soler pujada al facebook. HUI DIUMENGE, QUART DIA DE NOVENA

20140720154543-compo3rdia.jpg

Ahir, dissabte, per raons d’agenda, no va poder predicar el secretari de l’Arquebisbe. Ho va fer el rector Don Francisco M. Murillo

Anem avançant en la novena al Crist. Això vol dir que s’apropen a passes agigantades les festes patronals. Hui diumenge dia 20 és el quart dia de novena al Santíssim Crist. Li toca preparar la missa el sector de la Plaça Nova junt amb el Grup de Pastoral Familiar. Predicarà el rector jesuïta Ignacio Dinnbier Carrasco, director del Centre Arrupe i Consiliari Regional d’Equips de Nostra Senyora.

Ahir, al tercer dia, no va poder predicar per raons d’agenda el secretari de l’Arquebisbe, Álvaro. El seu lloc el va ocupar el nostre rector Don Francisco M. Murillo. De nou, el Cor Parroquial infantil va amenitzar amb els seus càntics l’eucaristia de la novena. Aquesta novena, cal dir que està siguent molt participativa i nombrosa, omplint-se tots els dies tots els bancs de pedra.

A les fotografies, dos moments de la novena, ahir dissabte.IMATGES DE FESTA: LA BANDA DE GATA TANCARÀ LA GRAN DESFILADA DE MOROS I CRISTIANS DE XÀBIA

20140720170958-bandaentraxabia.jpg

Acompanyant a la Fila Contrabandistes, capitana cristiana, passaran pel tradicional arc més de cent músics gaters

La banda de Gata no para. Això ho dic sempre. I és veritat. Sabeu que estan acompanyant aquest cap de setmana a la filà Contrabandistes de Xàbia. Comenten des de la banda que aquesta vesprada serà històrica!! La Banda de Gata més gran de la història!! Tots els membres de la banda, la banda juvenil i altres músics amics, més de cent músics que es diu prompte tancaran el desfile de gala dels moros i cristians de Xàbia. Aquest moment històric podrà presenciar-se al voltant de les 21.30 hores.

A la imatge, la banda de Gata, anit, a l’entrada de la filà Contrabandistes, pels carrers de Xàbia.

 ANIT, SOPAR DEL SORTEIG DE PALCOS I BARRAQUES: Comissió 2014

20140720171937-comissio2014mesgent.jpg

Ja estan sortejats els palcos que donaran vida al corro del Passeig d’Alacant. Aquest matí els membres de les quadrilles comentaven la sort o la conformitat que havien tingut al tocar-los un o altre lloc, més o menys a prop del corral de bous o d’on posen la biga per al bou embolat. És sempre el mateix protocol.

També es van sortejar anit, al multitudinari sopar que es va fer a l’antic camp de futbol, amb sorteigs de rifes inclós, ball popular i pirotecnia final, les barraques. Les ja clàssiques tindran el seu lloc al voltant de la Plaça Nova, al cocó de la festa, on es fan les actuacions musicals de les orquestres.

A la imatge, la comissió de festes 2014, anit a la festa, l’última abans de començar en serio amb la distribuciól de les festes patronals al Santíssim Crist del Calvari.

FONT: Foto del facebook de la Comissió 2014.AQUELLS PROGRAMES...AQUELLES FESTES!! -3- (1964)

20140720191524-1964-1.jpg

S'acomplien 25 anys de pau. S'inaugurava el nou enllumenat públic fluorescent

Ja hem conegut els programes de 1939, 1960 i hui, tercer dels capítols de la minisèrie "Aquells programes...aquelles festes!! veurem el programa d'actes de les festes de 1964. Les festes es van desenvolupar del 29 de juliol al 6 d'agost.

Del 20 al 28 de juliol, a l'església parroquial, es feia el novenari. El primer dia també quedarà marcat per a la història. El 29 de juliol de 1964, a les 20.45 hores, amb l'assistència de les autoritats i les jerarquies tant locals com provincials, va tindre lloc la INAUGURACIÓ DEL NOU ENLLUMENAT PÚBLIC FLUORESCENT, del que just enguany es complixen 50 anys i cal dir que no s'ha fet absolutament cap menció ni al programa, ni als actes. Tal vegada més endavant...

Sabeu quins horaris tenien els "elementos tradicionales", és a dir les vaques i bous. Pel matí de 11 a 13, per la vesprada de 18,15 a 21 hores.

El dia 2 va actuar la banda còmic-musical "La Matraca" pel matí, per la vesprada i per la nit. Quina matraca!!

El dimecres dia 5, vespra del Crist, feien carreres pedestres. Per la vesprada, es va celebrar el II Campionat Local de Tir al Plat, això dona a entendre que el primer seria l'any 1963. Eixe dia era molt apretat en actes i la banda actuava per partida doble, primer a l'ofrena de flors, que just era a la mateixa hora que ara, a les 20 hores. Un espectacle pirotècnic-musical interpretant-se "El sitio de Zaragoza" precedia al concert de revetla. La "potente" cordà al carrer Calvo Sotelo tancava la jornada.

El dia de la festa major era dijous eixe any. La missa solemne la cantava el Cor Parroquial. En la "solemnísima" processó sempre es deia: "en la que el Santísimo Cristo retornará a su Capilla del Calvario". El castell, com la cordà, a càrrec del pirotècnic de Rafelcofer Borredá.

A la imatge, la portada del programa de festes de 1963, amb un vista de l'ermita.

FONT: col·lecció de programes de festes de la BPM de Gata.

 FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.555, la d'ahir dia 20/7-

20140721184017-1967-4.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

La fotografia que tocava publicar-se ahir diumenge, dia 20, és la 1.555. Aquestos dies és notícia el lloc i el paratge. Vegeu com estava el Tossalet i la pujada del Calvari l’any 1967. Les cases més esparcides, no formaven carrer al barri del Tossalet, la qual cosa es va fer als any 80. Vegeu els xiprers com eren de mitjan tamany. Les casetes estaven aïllades, unes ací i altres allà. La capella encara no havia estat restaurada.  

FONT: fotografia extreta del programa de festes de 1967 (col·lecció de la BPM de Gata).FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.556, la de hui, dia 21/7-

20140721184655-1968-1.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN L'ESPECTACULAR VISTA I NO PERDRE'S DETALL, PUNXANT ACÍ)

Ja estic, de nou, al dia. La fotografia de hui és una vista general de Gata, de com es veia des de la zona de les Coves Roges fa 46 anys, és a dir en 1968. Podeu vore tota la part del Raval, com es configurava amb cases baixes, sense pissos, igual que la resta del centre del poble.

FONT: foto de la contraportada del llibre de festes de 1968. (BPM de Gata). HUI, CINQUÉ DIA DE NOVENA AL CRIST EN GATA

20140721145244-4rdia-1.jpg

Ahir va cantar el cor de "Amics del Tercer Món"

Hui, dilluns, s’arriba quasi a la segona part de la novena al Crist de Gata. Ja s’han celebrat quatre dies i en resten cinc. El sector del poble que arreglarà la missa serà l’Alcolaia i el grup parroquial serà el de Santa Marta, els grups de neteja de l’església. El predicador serà Javier Abad Chismol, pàrroco de Sant Joan de Ribera de Burjassot.

Ahir, quart dia de novena, va predicar fent un gran sermó el consiliari regional dels equips de Nostra Senyora i director del Centre Arrupe, Ignacio Dinnbier Carrasco, rector jesuïta.

Cal ressenyar que el cor que va amenitzar la missa va ser el de "Amics del Tercer Món", donant descans per un dia a xiquetes i xiquets del Cor Infantil parroquial.

A la fotografia, un moment del dia d'ahis de la novena.APARATÓS ACCIDENT A LA TRAVESSERA DE LA NACIONAL 332, DINS DEL POBLE

Ahir per la vesprada es va produir un aparatós accident de circulació, que, per sort, no va causar cap desgràcia personal, però si material. Segons informació de la Policia Local de Gata, l'accidente va tindre lloc a l'Avinguda Marina Alta, on afortunadament no va resultar ferit cap vianant. Una conductora va quedar dormida al volant i va continuar el sentit de la marxa i va pujar dalt la vorera, on va col·lisionar amb els barrots metàl·lics situats a la farmàcia de Maria Elena Salvador. Els danys materials si que van ser importants, però no hi hagué cap víctima. Segons comenta la Policia, si hagués estat deu metres més endavant quan el cotxe haguera pujat a la vorera, el resultat hauria estat molt diferent.

FONT: Policia Local de Gata.IMPRESSIONANT ACTUACIÓ DELS MÉS DE CENT MÚSICS DE LA BANDA DE GATA ALS MOROS I CRISTIANS DE XÀBIA

20140721145608-bandaxabia3.jpg

Tancaven el desfile gran dels Moros i Cristians del poble coster veí

Impressionant la manifestació artístico-musical dels més de cent músics, uns 120 ó 130, entre els membres de la banda major, la banda juvenil i músics col·laboradors, al desfile de Moros i Cristians de Xàbia, acompanyant la filà capitana cristiana "Contrabandistes" i tancant la comitiva. Segons comentaris dels assistents veïns de Gata i pares i mares dels músics "posava els pèls de punta l’actuació dels nostres". Felicitem a la banda Unió Musical per la seua demostració i els citem a les actuacions de les festes patronals de Gata.

A més, al passacarrer de desfilada de bandes, amb més de cinc-cents músics tocant la peça "Xàbia", també va ser digne de vore’s.

L’amic Alberto Cardona Pedro va estar present i va fer un vídeo. Ací teniu l’enllaç al mateix:   

https://www.facebook.com/photo.php?v=10203393368047461&set=vb.1009624167&type=2&theater.

Ací teniu l'enllaç a un altre vídeo de l'actuació de la banda de Gata a Xàbia diumenge al desfile, aquest pujat a Youtube per la Unió Musical Gata: https://www.youtube.com/watch?v=M2FiHR61sIs&feature=youtu.be.

FONT: Vídeo de Alberto Cardona Pedro. Foto de Juan Pablo Bataller.AQUELLS PROGRAMES...AQUELLES FESTES!! -4- (1965)

20140721120234-1965-1.jpg

La fotografia de la portada era la mateixa que en 1964

El dia dedicat a la Caja de Ahorros del Sureste de España van fer patinatge artístic a la Plaça Nova

El quart capítol de “Aquells programes…aquelles festes!!” està hui dedicat a 1965. En alguna cosa van diferint els actes programa a programa i per això vaig buscant les diferències, any rere any. El programa es va imprimir a casa, a l’imprempta de Bernardo Mulet.

Les festes portaven ja l’apelatiu de “Tradicionales”. L’entrada a la part “literària” i la contraprtada no tenen perdua i per això transcric el que posava: Entrada: “GATA DE GORGOS El pueblo emprendedor y entusiasta que vive, crece y progresa al ritmo del esfuerzo de sus hijos, le espera para compartir la hora alegre de sus fiestas, de su paz y merecido descanso BIENVENIDOS”. Contraportada: “La artesanía en artículos manufacturados de mimbre, paja y palma y la exportación de las famosas pasas de la Marina tienen un nombre de resonancia internacional GATA DE GORGOS”.

El “Programa oficial de festejos” anava del 30 de juliol, divendres, fins el 6 d’agost, divendres. El segon dia era el DIA DE LA CAJA DE AHORROS DEL SURESTE DE ESPAÑA. Curiosament, a la Plaza 18 de Julio –hui Plaça Nova- la secció de patinatge artístic del C.A. Montemar i el Grupo de Iniciación de la citada caixa va presentar l’obra dirigida per Juan Renal “Fiesta en el País de las Maravillas”. Patinaven, ballaven, tot un espectacle…Ara no podrien actuar, el pis aquell que era com el de l’Esplanada d’Alacant si que es prestava a fer-ho. També va col·laborar la Federació Alicantina de Patinatge.

Diumenge dia 1 d’agost es celebrava un disputat campionat a tres bandes de “balón volea”. Actuava el Campió Provincial i 4º classificat d’Espanya, el C.R.E.F, també l’equip de Gata i el Club Medina. Dijous 5 es feia, a les 18,30 hores, la grandiosa cabalgata pels carrers del centre i acabava amb la batalla de flors a la Plaza 18 de Julio. Quina diferència!!.

Durant el recorregut es lliuraven els premis al concurs de carrers embellits del poble. El concert de la revetla es tornava a repetir el dia la festa major, abans de la processó, a la Plaça de l’Església.

Tornava a aparèixer aquella frase: “el Santísimo Cristo será devuelto triunfalmente a su Capilla del Calvario”, com si els veïns li’l emprarem o demanarem a l’ermita…

A la imatge, la portada del programa de festes de 1965 (BPM de Gata).

FONT: col·lecció de programes, BPM de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.552, la del dia 17/7-

20140721122126-1967-1.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies, documents i imatges antigues. Seguisc recuperant-ne dels programes de festes antics. L’actual, que corresponia publicar-se el dia 17, la nº 1.552, és del programa de 1967, per tant seria eixe any. Es tracta de la Plaza 18 de Julio, quan encara no estava asfaltada, ni fet el clavegueram, ni empissades les voreres, però si que s’havia empissat al mig. Mireu que s’havien plantat les palmeres. Les banderes proliferaven per tota la plaça. Pel que fa al voltant, mireu que els pissos del front no estaven i era un casot. El cinema, amb la porta i les cristalleres per a posar els quadres i prospectes, es pot veure a la dreta, mirant la imatge de cara.

FONT: Foto obtesa del programa de festes de 1967 (BPM de Gata).  IMATGES DE FESTA: PODEN APUNTAR-SE TOTS ELS QUE VULGUEN PARTICIPAR A L'OFRENA DEL DIA 5 D'AGOST

20140721172811-cartell.jpg
Per primera vegada, l’Ajuntament de Gata ofereix la possibilitat d’apuntar-se per a tots aquells que vulguen participar a l’ofrena de flors al patró de Gata, el dia 5 d’agost a les 20 hores. Podran fer-ho a l’Ajuntament i servirà per agilitzar més l’apuntà a la Plaça Nova que sempre resultava un poc complexe. Si ja hi ha una llista prèvia sols serà confirmar-la i afegir els d’última hora, ja siguen persones particulars, famílies, penyes o quadrilles. 
Per altra part, l’Ajuntament recorda que aquesta és l’última setmana per apuntar-se a les paelles, la Nit de Paelles serà el dia 29 de juliol, per a les carrosses, la vesprada de la cavalcada serà el diumenge 3 d’agost, i per a l’engalanament de carrers, que tant costa a aquest poble.
 
FONT: Ajuntament de Gata.
 


EVENT SOCIAL A LA NIT DELS ESTELS, DE L'EMPRESA POINT

20140721174619-germans.jpg

La família Pons de l’empresa "Point" va organitzar un event social que va reunir a amics i clients, a la tenda que té a Gata, al "Point Lifestyle", sota la denominació de "La Nit dels Estels". Baix el cel estrellat i al pati de la tenda, al que ells anomenen "Showroom Point", on Point ensenya i ven els seus exclusius mobles d’exterior, es va fer l’event. "La Nit dels Estels" fou el començament de la pluja d’estels que durarà fins el 31 de juliol. Al mateix temps es van presentar novetats de la firma. Tot l’espai estava acompanyat per escultures de l’artista Quico Torres. A més, de Torres van assistir persones del món cultural, social, polític, de la comarca, amics, familiars i coneguts no sols de Gata sinó de tota la comarca dels quatre germans Pons García.

A la imatge, els quatre germans amfitrions de l’event. D’esquerra a dreta (mirant la foto): Vicent, Pepe Juan, Antonio i Paco.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.553, la del dia 18/7-

20140721175546-1967-2.jpg

Seguint amb les fotografies d'època que trobem als programes de festes, torne a posar-ne un altra de 1967, quan es van inaugurar les Cases dels Mestres. Ací teniu la part lateral que donava al pati escolar. Com vegeu a l'esquerra de la fotografia hi havia garrofers i oliveres al voltant. Les cases estaven noves.

FONT: foto extreta de la col·lecció de programes, 1967 (BPM de Gata).FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.554, la del dia 19/7-

20140721183022-1967-3.jpg

L'altra fotografia que mostra la Casa dels Mestres és aquesta, encara que agafant-se des de davant. Es pot veure com estava la mateixa roca o muntanya que arribava fins al cantó, al que hui és el carrer Sant Josep. Després de les Cases dels Mestres no hi havia més cases per amunt. A més, es presentaven noves flamant. Era l'any 1967, sols feia nou anys que havien inaugurat el nou Grup Escolar. Podeu vore la part muntanyosa, que hui ocupa l'altre centre

FONT: foto del programa de festes de 1967 (BPM de Gata).

 HUI DIMARTS, SISÉ DIA DE NOVENA DEL PATRÓ DE GATA

20140722144943-5dianovena.jpg

Quatre dies resten de novena. S’han celebrat ja cinc dies, estem a la segona part i continua sent nombrosa la participació, inclús els primers dies de la setmana. Va apropant-se el divendres, que serà l’últim dia i serà quan es baixarà al Santíssim Crist del Calvari de la capella a l’església.

Hui, dimarts 22, li correspon al sector de Sant Antoni, la part del Raval, organitzar les lectures i pregàries de la missa. Seguirà cantant el Cor Parroquial i com a grup, li toca al grup "Shema". Per primera vegada, no serà un sacerdot el predicador i ho farà la missionera del Verbum Dei María Forteza Salas.

Ahir, va ser Javier Abad el predicador, que és rector a la parròquia de Burjassot. Abad va aportar un testimoni jove de parròquia. A la fotografia, predicant.

FONT: Foto de Vero Vives.LA PREMSA PARLA DE....la Cova del Conte de Pedreguer i els Moros i Cristians de Xàbia

20140722110836-joandedeu.jpg

Els diaris INFORMACIÓN, LEVANTE-EMV i LAS PROVINCIAS recullen la notícia de les excavacions arqueològiques a la Cova del Conte de Pedreguer. Entre els arqueòlegs està el gater Joan de Déu Boronat Soler, experimentat en aquest tipus de treballs. El titular de INFORMACIÓN: "Excavan una cueva con 20.000 años". Ací teniu l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/07/22/excavan-cueva-20000-anos/1527423.html. LAS PROVINCIAS (La Marina) titula: "Comienza la primera campaña de excavaciones en la Cova del Conte". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201407/22/comienza-primera-campana-excavaciones-20140722000206-v.html.

Per la seua part, el diari LAS PROVINCIAS dedica una fulla sencera, la del zoom, la última de La Marina, als Moros i Cristians de Xàbia, i fa menció als més de 120 músics que acompanyaven a la capitania cristiana dels Contrabandistes, pertanyents a la banda de Gata de Gorgos. Titula el diari: "Xàbia vibra con los moros y cristianos". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201407/22/xabia-vibra-moros-cristianos-20140722000156-v.html.

A la imatge, l'arqueòleg gater Joan de Déu Boronat. Foto extreta de Información (autor: A.P.F.).

FONT: diaris INFORMACIÓN i LAS PROVINCIAS, 22-7-2014. JA LES TENIM AHÍ: FESTES PATRONALS DE GATA, DEL 25 DE JULIOL AL 6 D'AGOST ( I )

20140722113107-cristplaca.jpg

Estem ja a tres dies. Divendres dia 25, dia de Sant Jaume, a les 19.30 hores, començaran els actes de les festes patronals del poble de Gata de Gorgos. Seran des d’eixe dia fins el dia de la festa major, com ja és tradicional, és a dir el 6 d’agost. Cal ressenyar els tretze dies de festejos, els nou de bous i poques novetats. Sols és novedós el primer concurs de les proves de "Que quadrilla més bona!"

La xarxa turística de la Comunitat Valenciana ha començat a difondre per Internet tot el programa complet. El podeu consultar a la següent adreça: http://va.comunitatvalenciana.com/actualitat/gata-de-gorgos/agenda/festes-gata-de-gorgos-2014.

Cada dia, com ja vaig avançar en un article de història festera, té un nom i destaca per eixe acte. Vos explique en resum els primers set dies, la primera mitat de les festes.

Divendres 25 serà el Dia de la baixada, que es farà a les 20.30 hores. Dissabte 26 serà el Dia del Festival i la presentació de quintets, quintos majors i elecció de regines major i infantil, dames i cort d’honor es farà a les 23 hores. Diumenge 27 és el Dia de les inauguracions, perquè serà la inauguració oficial del "corro" del Passeig d’Alacant (18.30 hores) i la inauguració oficial de les barraques i casals, amb festa eivissenca (22 hores). Eixe dia a les 8 del matí és la tradicional primera entrà i esmorzar popular.

Dilluns 28 és el Dia dels Bous. Al llarg del dia (12, 19, 19,20 i 1,30 hores) seran les actuacions, amb entrada vespertina, concurs de vaques i bou embolat. Dimarts 29 és la Nit de Paelles. A les 22 hores, seran a l’esplanada del Grup Escolar patrocinades per MAS I MAS i amenitzades amb l’espectacular Orquestra Crash. Dimecres 30 és el dia del Correfoc. Serà a la 1 de la nit. Fabulós correfoc amb batukada a càrrec de LA COLLA DE DIMONIS MISLATA amb recorregut des del carrer La Bassa fins l’explanada del Grup Escolar on tindrà lloc l’espectacular final. Eixe dia també es farà, com a novetat, el concurs i concentració de quadrilles a l’antic camp de futbol. Primer concurs titulat: “Que quadrilla més bona” (hi haurà premi). Al finalitzar dutxa gegant patrocinada per Fernando Sendra.

Dijous 31 és el Dia del Xiquet. Per això els quintets faran el soroll de la despertà, hi haurà parc aquàtic, es celebrarà el X aniversari de Protecció Civil amb concentració de vehicles d’emergència, activitats i jocs per a tots. Dinarà la quintà infantil 2014, es farà teatre al carrer, teatre itinerant amb l’obra “AVENTURA PIRATA” a càrrec d’ESPECTACLES DAVID patrocinat per la Diputació d’Alacant. Al corro, hi haurà carretons a les 19 hores.

A la composició, l'arribada del Crist a la Plaça de l'Església l'any 2011.

(Demà vos resumisc la segona part, de l’1 al 6 d’agost)

FONT: Programa de festes, Comissió 2014, Gata de Gorgos.L'OFICIAL MANUEL LÓPEZ I L'AGENT PACO BORONAT, DE LA POLICIA LOCAL DE GATA, REBEN LA CREU AL MÈRIT POLICIAL

20140722151232-medalles-policia.jpg

L'oficial Manuel López Fernández i l'agent Francisco Boronat Carrera, de la Policia Local de Gata van rebre ahir, de mans del Conseller de Governació i Justícia Luis Santamaría la Creu al mèrit policial amb distintiu blanc per complir més de 25 anys d’antiguitat en el Cos i per la seua trajectòria professional. 

 L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, i la regidora de Governació, María Rosa Simó, van voler estar presents en l’acte que es va celebrar al port d’Alacant i on es va imposar la creu als dos agents.

Des del blog de CRONISTA DE GATA aprofitem el moment per felicitar als dos policies locals gaters, més coneguts popularment com Manolo i Paco, per la condecoració, que van lluïr orgullosos. 

Condecoracions

Concretamente, a Alacant es va fer lliurament de 6 creus al Mèrit Policial amb Distintiu Roig; 20 creus al Mèrit Policial amb Distintiu Blau; 278 creus al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc (25 anys de servici), 41 felicitacions públiques a títol individual i tres condecoracions honorífiques a policies locals d’Alacant, Almoradí, Calp, El Verger, Elx, Finestrat, Gata de Gorgos, Callosa de Segura, La Vila Joiosa, Petrer, Pilar de la Foradada, El Pinós, Polop, San Isidro i Villena. També d’Almussafes de València.

A la fotografia, regidora, alcaldessa i conseller, amb els policies condecorats.

FONT: foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. Nota de premsa Conselleria.AQUELLS PROGRAMES…AQUELLES FESTES !! -5- (la publicitat de l’any 1965, primera part)

20140722152453-1965-publicitatfoto.jpg

Ara que estem escorcollant els programes de festes dels anys 60, gràcies a la col·lecció que s’exposa a la Biblioteca Pública Municipal de Gata, em crida molt l’atenció la diferència d’aquelles propagandes, publicitat a l’ús i al temps dels anys 60. Les que comente hui, a aquesta miniserie de “Aquells programes…aquelles festes!! corresponen a 1965, any del que ja vaig tractar els actes de les festes.

El primer reclam ja està quasi a anys llum d’ara. Pertanyia a la CAJA DE AHORROS DEL SURESTE DE ESPAÑA. Relacionava regals, obsequis amb motiu del Dia Universal del Ahorro i sobre l’estalvi posava: “FAMILIA QUE AHORRA, FAMILIA FELIZ”, Què trobeu!!. Ara ni es pot estalviar, com han canviat el ps del temps en quasi mig segle, concretament en 49 anys.

Mirant les propagandes, llegim que FRANCISCO SIGNES DIEGO –més tard Telefunken- oferia als seus clients al carrer José Antonio “máquinas de coser…frigoríficos” i demés; que el BAR LA PAZ feia “exquisito café express” i que SALVADOR PONS MONTANER al carrer La Luna i Biserot posava a la disposició dels clients “un extenso surtido de aparatos electrodomésticos”.

El desaparegut AUTOSERVICIO SOLER de la carretera amb entrà també per la plaça oferia “conservas en general nacionales y extranjeras” i al carrer Sol las HERMANAS PEDRÓS tenien perruqueria de senyores.

BERNARDO ESPASA SOLER era distribuidor d’empreses del vimet (mimbre) i els seus derivats, com també d’una papelera “San Jorge” i si recordeu a “Antonio el Melillano” al carrer General Primo de Rivera ANTONIO SIGNES FORNÉS oferia la “tramitación de toda clases de documentos”. El bar HOGAR DEL CAMARADA donava “servicio esmerado” i al carrer Sant Miquel FRANCISCO MONFORT MULET tenia magatzem de “coloniales”. Al carrer Calvo Sotelo es publicitava “Casa Visantet” TEJIDOS VICENTE SIGNES que tenia, entre altres, “Altas fantasías”. Ara la tenda continua amb la seua filla Ana.

Hi havia una perruqueria de dones a la carretera i era  de ROSA Y MARI. La JOYERÍA Y RELOJERÍA RUBI tenia “venta al contado y a plazos”. Al carrer José Antonio estava CALZADOS BOLUFER, hui dsapareguda, i la relojeria plateria SARITA estava al carrer Estació.

A la carretera encara funcionava la fàbrica d’articles de palma i palla VIUDA DE VICENTE SALVÁ i al carrer Xaló, on hui té la perruqueria Julián, sa mare ROSITA SIGNES tenia la de “señoras”. La fàbrica de mobles JUAN CASELLES PEDRÓS estava al carrer Calvo Sotelo i tenia el telèfon 49 i a la Plaça Espanya funcionava el hui desaparegut AUTOSERVICIO SPAR de Jaime Signes Fornés. Al mateix lloc que hui estava al carrer José Antonio (hui La Bassa) la perruqueria de senyores AMPARO.

JUAN BAUTISTA PONS LEYDA tenia la reconeguda “fàbrica de muebles y artículos de junco, médula y mimbre”. El telèfon de les oficines era el 24. Molt proa d’aquesta JULIÁN MONFORT LEYDA tenia “fábrica de artículos de palma, paja, mimbre y plástico” a més de “frutos secos”. Finalment, al carrer Doctor Gómez Ferrer –enfront de Correus i Telègrafs- estava “ESTABLECIMIENTOS JUPE, Juan Monfort Signes”. Tenia “perfumeria, calzados y confecciones”.

(Dijous continuaré amb la segona part i més propagandes de 1965).

A la imatge, una composició de fulles d’aquell programa de 1965.

FONT: col·lecció de programes, publicitat del programa de 1965 (BPM de Gata). OBRI LES PORTES EL CENTRE LÚDIC XIULET

20140723112010-xiulet.jpg

Les germanes Lídia i Claudia Seré Leyda han obert un nou centre lúdic infantil a la carretera (Avinguda Marina Alta), al costat del bar "10" i Correus. Pretén ser un servei educatiu. Els passats dies 17 i 18 van ser les jornades de portes obertes. Joves i pares i mares de xiquets i xiquetes de Gata van poder descobrir el que es trobaran els nous usuaris d'aquest centre, els més menuts. Com resa el reclam publicitari: Centre Lúdic Infantil Xiulet és un espai per als xiquets/etes de la primera infancia. Començaran les activitats l’1 d’agost.

Foto: Comencem la nostra activitat l’ 1 d’agost. Si vols apuntar al teu fill o filla el horari del mes de Juliol es de 9 a 13h. I en Agost fins les 19h.Vos esperem. 

A les imatges, el dia de portes obertes i el cartell anunciador de l'estiu.LA PENYA BARCELONISTA DE GATA CELEBRA EL 29é DINAR DE GERMANOR

20140723231919-dinarpenyabarca.jpg

El trofeu d’enguany se’l emporta el jugador del Gorgos C.F. Pepe Pedro Torres

Assisteix a l’event l’ex-jugador blaugrana Robert Fernández 

El passat diumenge, dia 20 de Juliol 2014, es va celebrar el 29é. Dinar de Germanor de la Penya Barcelonista Gata. A l’acte assistiren quasi cent començals entre penyistes i convidats d’honor. Estaven com a convidats especials, l’alcaldessa Maite Signes Caselles, la regidora d’esports Dora Caselles, l’ex-jugador del Barça, que també fou del València i Córdoba, Robert Fernández, i el President de la Federació de Penyes de les comarques de València i Marina Alta.

Abans, se celebrà l’Assemblea General Ordinària de la Penya, on el Tresorer va fer un resum económic de l’últim exercici, ressaltan el bon any económic de la Penya. A continuació, el president, Salvador Mulet, va fer un resum de totes les activitats de la Penya durant la temporada 2013-14.

Mulet va ressaltar la nova decoració del Casal i les millores en el sistema del so, així com els actes culturals de la presentació del llibre de Manel Arcos i el vídeo, amb xerrada inclosa, de Paco Moncho al voltant de "La història dels cinemes a Gata, el cinema La Paz" (I).

Acabada l’assemblea, prengueren seient a la taula presidencial els convidats d’honor i les autoritats local. Tots ells es van dirigir als assistents i foren fortament aplaudits. Finalment, Robert Fernández va fer el lliurament del valuós 29é.Trofeu Penya Barcelonista Gata, que aquest any li ha tocat al jugador del Gorgos Pepe Pedro Torres, per la seua llarga traiectòria, tota una vida dedicada al Gorgos, desde els 8 anyets fins ara que en té 29 anys. Vint-i-un anys dedicats al Gorgos C.F.. Finalment tots van dinar, hi va haure música i ball.

FONT: Foto i text, Penya Barcelonista Gata.JA ESTAN AHÍ LES FESTES. En honor al Sant Crist del Calvari, del 25 de juliol al 6 d’agost ( i II )

Aquesta segona part dels articles dedicats a resumir les festes patronals, abarca de l’1 al 6 d’agost, la segona part de les festes.

Divendres 1 d’agost serà la Nit de Rock, actuant al pati de les escoles els grups GATACÀ, ESCAC AL REI i HABEAS CORPUS. La resta del dia, hi haurà vaques i bous. A destacar, la final del Campionat de Truc a la Tasca de Tere, a partir de les 17 hores.

Dissabte dia 2 d’agost és el dia de les Quintades. Per això la concentració d’aquestes serà a les 13 hores al corro dels bous. Després, per la vesprada a les 18.30 hores será la popular festa de l’aigua, que patrocina el quinto Jorge Rodríguez Salvá.

Diumenge 3 d’agost és el Dia de les Carrosses. A migdia, també hi haurà solta de vaques i un bou. A les18’30 hores serà la concentració de Carrosses i grups a peu en l’explanada del Grup Escolar per a la desfilada, que serà amenitzada per la colla de dolçaina i tabalet el MONTGÓ, la xaranga i Banda Unió Musical de Gata. Els grups Arrapa i Back Storm actuaran a les 23 hores a la Plaça Nova.

Dilluns 4 d’agost és el Dia de les Tradicions. A les 11’30 hores hi haurà concentració a la Plaça Nova per a participar en el circuït de JOCS POPULARS que estarà amenitzat per dolçaina i tabalet. Recordeu que hi haurà premi per als millors. A les 13’00 hores, sardinada i cervesa a “go-gó”, acompanyats pel GRUP DE DANSES “LA LLATA”. A les 18’00 hores, carretons al corro dels bous per a que toregen els més menuts. Organitzat per l’ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA.

Dimarts 5 d’agost és el Dia del Major i el dia de l’Ofrena. A les 12’30 hores serà la solemne Missa en acció de gràcies per als majors del nostre poble. A les 13’30 hores, la Comissió oferirà un vi d’honor per als majors del poble al Centre Social. Hi haurà ball amb el DUO LA BRUJA. A les 17’30 hores, gran partida de pilota al trinquet “Xiquet de Gata”. A les 20’00 hores, concentració a la Plaça Nova de quintos majors i infantils, penyes, associacions i tots aquells que desitgen participar en l’OFRENA AL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI, acompanyats per la colla de dolçainers i tabaleters EL MONTGÓ.

A la mitjanit serà el concert de la REVETLA. La nostra Banda UNIÓ MUSICAL DE GATA ens oferirà un any més un espectacular concert a la Plaça de l’Església. En finalitzar es dispararà la CORDÀ en l’antic camp de futbol. AL RECINTE SOLS TINDRAN ACCÉS TOTES AQUELLES PERSONES QUE TINGUEN EL CARNET (CRE),  disparada per la PIROTÈCNIA AITANA.

Finalment, el dimecres 6 d’agost és el Dia de la Festa Major, del Santíssim Crist del Calvari. A les 12’00 hores serà la solemne Missa Major en honor al SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI amb la participació del COR SERRILLÀS de Gata. A les 13’30 hores, mascletada disparada a l’explanada del Grup Escolar per la PIROTÈCNIA AITANA. En finalitzar anirem al Centre Social per gaudir d’un vi d’honor on es farà el lliurament dels diferents trofeus (carrosses, jocs populars, barraques, disfresses, carrers, truc....).

A les 20’00 hores, serà la solemne processó per acompanyar al Santíssim Crist des de l’església fins a l’ermita del Calvari acompanyats per la colla de dolçaina i tabalet el Montgó i per la Banda Unió Musical de Gata. En acabar, la PIROTÈCNIA  AITANA dispararà un fabulós i espectacular Castell de focs artificials per a posar fi a les festes de Gata 2014.

FONT: Comissió de Festes 2014, Regidoria de Festes.

 ACABA EL I CAMPUS DE GIMNÀSTICA RÍTMICA I BALLET DE GATA

20140723232647-campus-ritmica.jpg

Esta setmana conclou el I Campus d’estiu de Gimnàstica rítmica i ballet de Gata que s’ha celebrat durant el mes de juliol al pavelló municipal. Xiquetes i xiquets del municipi han pogut participar en este campus que es realitzava per primera vegada i on van poder practicar diverses activitats com iniciació a la gimnàstica rítmica, ballet o dansa contemporània, aparells de gimnàstica, activitats lúdiques, jocs d’aigua, tallers de maquillatge i pentinat de gimnàstica, expressió corporal, excursions.

El Campus ha estat organitzat amb la col·laboració de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata i l’Ampa del CEIP Santíssim Crist.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 JA ESTAN AHÍ LES FESTES ( I ): preparatius al corro dels bous

20140724084847-10527830-727150714017388-4006223246202977813-n.jpg

Ahí teniu una imatge del carrer solitari, el Passeig d'Alacant serà un bullici diumenge pel matí, quan a les 8 tiren el coet que donarà començament a les actuacions taurines de les festes patronals de Gata. La foto de Miguel Ferrando ens mostra els palcos ja quasi tots muntats. Ja han començat els preparatius del corro, per als nou dies de bous, del 27 de juliol fins el 4 d'agost.

FONT: Foto extreta del facebook de Miguel Ferrando.AHIR, INCENDI AL VEÍ POBLE NOU DE BENITATXELL (Cumbre del Sol)

20140724085720-10463009-662108973876357-5617948281074400488-n.jpg

Ja està controlat l’incendi que ahir va portar l’ensurt a la Cumbre del Sol i Moraig, al veí poble de Poble Nou de Benitatxell. Va començar a primera hora de la vesprada i va estar cremant pràcticament mitja vesprada. Van tindre que ser desal·lotjades moltes persones dels seus xalés. Torna a ser tot un perill. Tots els mitjans i efectius necessaris van fer que es sofocara prompte l’incendi, que, a més, es produia en vegetació entre vials. Altes temperatures, calitja, imprudències, sequera, ventet, tot pot estar darrere d’un incendi, que menys mal a la Marina Alta està comportant-se. Sols hi ha que lamentar el del Montgó fa uns mesos i aquest, i que seguixca aixina.

FONT: Foto de l’Ajuntament de Poble Nou de Benitatxell, extreta del facebook.IMATGES DE FESTA: Penya l'Aspardenya, Gata

20140724090215-10489734-485615398249500-2044064206312781375-n.jpg

Comença tot el ritual de preparatius festers al poble de Gata, la qual cosa la podem comprovar pels carrers i places. Els joves avien per a tindre casals, penyes i llocs a punt. El veïnat té quasi a punt palcos i barraques. Demà comença la festa. Ací teniu una bona mostra, la felicitació festera que fa per a tota Gata i pobles dels voltants la històrica, encara que jove, Penya L’Aspardenya. El cotxe transita per la Plaça de l’Església entre dones que van de compres i vianants que transiten d’ací cap allà. Era el dia de les paelles i anaven cap al grup escolar.

La Penya "L’Aspardenya" comenta: "Una imagen vale más que mil palabras. Ahí ho teniu!!. A passar-ho bé!!".

FONT: Foto muntatge de Penya l’Aspardenya, pujat al facebook.HUÍ, PENÚLTIM DIA DE NOVENA. Dedicat a Càritas i el sector del carrer Jesús Pobre

20140724142158-7edia-2-.jpg

Ja toca a la fi la Novena al Santíssim Crist del Calvari de Gata. Cal recordar el dimarts, quan la reflexió última després de la missa la va fer la missionera del Verbum Dei María Forteza Sala, donant un gran testimoni de fe i vocació a Crist. Ahir estar dedicat el dia a Vida Ascendente. Va presidir l’eucaristia i va predicar molt clar i ras el rector i metge Luis Sánchez Ruíz, rector de Borbotó, Poble Nou i Benifaraig, per l’Horta de València, que per primera vegada visitava Gata, donant-li molt bona impressió la visita a l’ermita i la vista del poble que des d’allí es contempla.

Hui, s’arriba al penúltim dia de novena. Serà el sector del carrer Jesús Pobre i el de Càritas els que prepararan monició, lectures i pregaries. Predicarà el rector del Col·legi Seminari de Sant Tomás de Villanueva i delegat de Càritas València, José Màximo Lledó.

A la fotografia, l'homilia d'ahir dimecres.VORA CINQUANTA XIQUETS PARTICIPEN A L'ESCOLA D'ESTIU 2014 DE GATA

20140724172836-escestiu14.jpg

Uns 50 xiquets, de entre 3 i 12 anys, han participat durant el mes de juliol  en l’Escola d’Estiu organitzada per l’Ampa del C.P. Santíssim Crist amb la col·laboració de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Gata. Amb el nom “Un Univers d’Emocions” els xiquets han practicat anglés, música, manualitats, esports, jocs emocionals, jocs d’aigua, ...

L’escola de juliol es tanca hui amb la festa de fi de curs, però les inscripcions per al mes d’agost encara estan obertes. Durant el mes d’agost estarà oberta de l’11 al 29 de 9 a 1.30 hores.

Ment i Vida

L’Escola d’Estiu ha estat al càrrec de l’empresa "Ment i Vida". Ells mateixa valoren la seua primera experiència d’escola d’estiu:

"Quan l’AMPA del CEIP Santíssim Crist ens dóna la mà per conduir l’escola d’estiu 2014 contactem amb professionals de les disciplines esportiva, artística, científica, docent i psicològica i ens posem mans a l’obra per pensar un fum d’activitats divertides que tinguen també un basament rigorós; aglutinades en l’eix del treball en emocions i l’educació en positiu. I és així com naix l’escola d’estiu UN UNIVERS D’EMOCIONS.

Des de Ment i Vida, i sempre basant-se en les investigacions més rigoroses, sabem que la preparació i desenvolupament d’una persona va més enllà del desenvolupament intel·lectual i físic. Cada vegada són més els estudis des de diferents disciplines (ciències educatives, sociologia, neurociències, psicologia, etc. ) que fan èmfasi en el desenvolupament emocional mitjançant activitats lúdiques, esportives i acadèmiques. Front aquesta creixent demanda, donem la possibilitat d’oferir activitats que caracteritzen les Escoles d’Estiu afegint la integració en els processos d’ensenyament-aprenentatge d’habilitats emocionals que repercuteixen de manera significativa en el desenvolupament i la salut física i psicològica de xiquets i xiquetes.

L’objectiu d’aquest projecte d’Escola d’Estiu que Ment i Vida ha dut a terme és la creació d’un marc de serenitat i confiança on els xiquets i xiquetes del poble de Gata puguen assolir noves habilitats en el camp de les emocions mentre treballen, de forma divertida, facetes i activitats dinàmiques; tal que així, pas a pas i tenint com a model les pròpies capacitats individuals, arriben a assolir un nivell de benestar que té, com a finalitat última, la felicitat de tots els xiquets i xiquetes.

Aquestes projecte que hem anat realitzant al llarg del mes de juliol ha tingut activitats artístiques com el teatre, la música o les manualitats així com activitats lingüístiques, eixides que han permès conèixer les tradicions del poble de Gata i activitats esportives amb programes interessants com Aikieduca. Tot aquest projecte ve vertebrat per la transversal dels jocs emocionals, ja que el treball en emocions és la nostra bandera i l’aspiració última roman en que els xiquets i xiquetes siguen més conscients de les seues emocions i més feliços.

D’aquesta manera, l’escola d’estiu UN UNIVERS D’EMOCIONS ha sigut divertida, dinàmica i manipulativa, tres pilars que han resultat clau per a que tant els xiquets i xiquetes com els educadors i educadores hagen gaudit d’experiències d’aprenentatge centrades en la motivació: aprendre jugant és el nostre lema.

FONTS: foto i text, Ajuntament de Gata. Text, Ment i Vida.AQUELLS PROGRAMES...AQUELLES FESTES!! -6- (la publicitat de l’any 1965, segona i última part)

20140724175851-1965-pub.jpg

Si recordeu, exposava ahir la primera part de les publicitats que portaven els programes de festes dels anys 60, i més concretament el de 1965. Tot això gràcies a la col·lecció que s’exposa a la Biblioteca Pública Municipal de Gata. Publicitat a l’ús i al temps dels anys 60. Estem, com no, a la minisèrie de “Aquells programes…aquelles festes!!.

El primer reclam després del programa d’actes de les festes de 1965 era el d’una altra fàbrica de mobles de vímet (mimbre), jonc (junco) i mèdula, estava a la carretera -on hui són pissos- i era la de JOSÉ MONFORT MONFORT. Quatre menudes publicitats eren la de CASA PEPITO (JOSÉ VIVES DIEGO); la de ANTONIO LEYDA COSTA -hui floristeria Leyda-, que deia tenia "disponibles 300 servicios completos, alquiler de bodas y comuniones", la de la pasteleria hui desapareguda del carrer José Antonio (hui carrer La Bassa) de ISABELITA VIVES PEDRÓS i el de la VIUDA DE BAUTISTA MULET, hui Ca la Datilera, de la Plaça Església.

De nou, altra delegació de Bernardo Espasa Mulet, la del seu agent de vendes. Després passaven a quatre comerços i indústries més: la de ANTONIO PEDRÓS FORNÉS, que treballava en "maquinaria y cerrajería" (Ca Antonio el Manyà) a la carretera d’Ondara; la indústria de J. JUSTO SIGNES FELIU, que era fàbrica "de sombreros de paja y palma" així com "capazos de palma"; la de CASA MASIANET (MATÍAS MONFORT PEDRO), i la de la tenda de teixits i confeccions de JULIÁN MONFORT FELIU de la Plaza 18 de julio. SALVADOR PONS GIL era el mecànic de Indústrias M.A.G., S.A. per a la zona.

Quatre propagandes més eixien al programa: SALVADOR TOMÁS GIL, Autoservicio, que el tenia al carrer José Antonio; el BAZAR MULET (Ca Teresa els Plats) que estava al carrer Calvo Sotelo i posava "Loza, Cristal, Batería de cocina, Plásticos, Bolsos y Carteras, señora"; la Funeraria, que estava a nom de VICENTE GINESTAR ESPASA i deia: "Tramitación de documentos para traslados" i la FERRETERÍA COLOMA, que estava al Carrer Nou.

Les quatre publicitats següents menudes eren: "NOSTRE BAR" (Pepe Borla); JAIME SOLER SIGNES (Hui Ca Jaime Mónica), que tractaven amb articles de palma i exportació de "cestería"; JAIME MONFORT PONS, que era el telèfon 2 i deia Fàbrica de farina, i MATÍAS Y JOSÉ SALVÁ S.R.C. No deixava d’anunciar-se el pirotècnic de moda a Gata, BORREDÁ de Rafelcofer.

De nou, quatre publicitats més: VICENTE MULET MULET "El pintor" (Vicente Xona); la CAFETERÍA CASABLANCA, el que deien Bar Feliu i tenia el telèfon 32; MIGUEL SIREROL SIGNES, que era fàbrica de "mosaicos" a la carretera, i el fotògraf SEBASTIÁN MESTRE PEDRÓS que feia inclús "servicio a domicilio" i tenia el seu estudi al carrer Teulada (Ca Alcoiana).

El telèfon 16 corresponia a FERNANDO SOLER (CASA FERNANDO). Val la pena parar a vore que deia el reclam publicitari: "Venta de motocicletas de las famosas marcas Ducatti, G.A.C., Torrot, Rieju y otras marcas. Reparación y venta de Televisores, Frigoríficos, Lavadoras y toda clase de aparatos electrodomésticos. Se dispone de instrumento para la comprobación y reajuste de aparatos de radio y televisión". Tenia la tenda-taller a la carretera. 

GREGORIO OLIVER treballava amb fàbrica de “mosaicos” i materials de construcció. A la Plaza 18 de Julio hi havia HELADOS LA JIJONENCA i JOSÉ MULET MULET “EL TRAMUSER” oferia “como siempre, el más rico Helado de LIMÓN”. Al carrer Calvo Sotelo ANTONIO PONS GIL tenia servici i venda de les marques Lambretta, Montesa i Derbi. VICENTE PONS DIEGO tenia la seua fàbrica d’artesania en articles de palla a la carretera de Xàbia. Era el telèfon 80. Els “aperitivos selectos” i el “buen café express” l’oferia a la Plaza 18 de Julio el BAR NOU.

La següent tanda de publicitats mostrava la tenda de VICENTE MUT ARTÉS, que era d’instal·lacions elèctriques al carrer Doctor Gómez Ferrer; la fàbrica de “sombreros” de JOSÉ MENGUAL MULET estava i està a l’Avinguda de la Pau. S’anucniava també l’ESTACIÓ DE SERVICI “GATA” que era la gasolineria i posava: “Carretera Almeria-Valencia, Km. 166, Hm. 6”. A l’Avinguda de la Pau trobavem, la hui ja desapareguda fabriqueta d’articles de palma i palla de ANTONIO PEDRÓS PEDRÓS.

A continuació venien dos antics comerços, que encara hui estan igual: VICENTE FONT (Ca Corder) oferia “apetitivos y tapas variadas” a la Plaça de l’Església, i la FARMACIA ELÍAS IVARS FERRER portava el típic símbol de la copa i la serpent.

Cinc publicitats restaven del llibret, quatre a una pàgina i una sencera a l’altra. A l’Avenida del Caudillo teníem el SUCESOR DE COSTA Y SOLER amb articles de palma. S’anunciava també sense més referències LA GOLETA. A la carretera CASA OLGA que oferia a la seua clientela “Paquetería y ultramarinos”. A la carretera també estava VICENTE PEDRÓS PEDRÓS (Parra) amb articles de palma.

Acabava el llistat de publicitats la “Fábrica de Sombreros y demás artículos de palma y paja” i “Cestería de mimbre” de FRANCISCO ZARAGOSÍ. Els telèfonos 34 i 51, per a posar telegrames: FRANZARA.

Amb aquest resum de publicitats dividit en dues parts, he pretés tornar la vista enrere per uns moments i gaudir d’aquelles tendes, d’aquell món comercial de 1965, fa 39 anys.

FONT: col·lecció de programes, programa de 1965.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.557, la de hui, dia 22/7-

20140724180323-1973-1.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies antigues i abans de publicar les que ixen enguany al programa de festes 2014 que ja està al carrer, vegem algunes fotografies d'abans, dels programes dels anys 60 i 70. Aquesta fotografia, on es veu una vista del poble des de les muntanyes, es va fer l'any 1973. Allà al fons vegeu Gata.

FONT: foto del programa de festes de 1973. Col·lecció de la BPM de Gata.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.558, la d'ahir 23/7-

20140724182032-1974-1.jpg

La foto que tocava publicar ahir és de 1974. El carrer Calvo Sotelo, hui carrer Signes, havia sigut nomenat abans carrer Calvari. Encara no estava tapada -quan es va fer la fotografia- la pujada a l'ermita i es veia perfectament. Vegeu les primeres cases, cases senyorials. Els vehicles de l'època i alguna que altra bicicleta.

FONT: col·lecció de programes (BPM de Gata), 1974. FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.559, la de hui 24/7-

20140724182811-1974-2.jpg

Arribe ja al dia, estic al dia en quan a fotos antigues. També de 1974, els xiquets jugaven al pati de les escoles, del Grup Escolar "Santísimo. Encara es posaven porteries i era per a ells el camp de futbol. Observeu, com estava el piló i el màstil. A les dues bandes es veuen els escuts i baix posava els títols de "Niños" a la dreta -mirant la foto- i "Niñas" -a l’esquerra mirant la foto-.

FONT: foto del programa de 1974. Col·lecció BPM Gata. HUI DIA 25 ÉS LA FESTA DE SANT JAUME I COMENCEN LES FESTES A GATA

20140725123356-carrerbisserot.jpg

Dos grans aconteixements del calendari local s'ajunten enguany. Per una part, l'onomàstica dels JAUME's i tots els seus compostos. La festa dels SANTIAGO i JAUME, la festa popular com les haja. A la meua família materna n'hi havia molts jaumes...el meu germà és Santiago. A tots ells i a tots els JAUME's del poble i usuaris que celebren hui el seu sant molts parabéns.

I a més de ser Sant Jaume...a Gata comencen hui -25 de juliol- les festes patronals al Santíssim Crist del Calvari. Comencen els tretze dies d'animació festera, de manifestacions lúdiques que ha preparat la Comissió de Festes 2014.

Aquesta és la programació de hui:

DIVENDRES 25 DE JULIOL - DIA DE LA BAIXADA

19'30h. Concentració a l'Ermita del Calvari de quintos majors i infantils 2013 i població en general per a la novena i la missa.

20'30h. Processó de la baixada del Santíssim Crist del Calvari acompanyada per la colla de dolçainers i tabaleters El Montgó i la Banda Unió Musical de Gata.

A continuació, i en la mateixa Plaça de l'Esglèsia volteig general de campanes i disparada de focs artificials a càrrec de la PIROTÈCNIA AITANA.

23'00 h. Primera i Segona eliminatòria del campionat de TRUC organitzat per Tasca de Tere al carrer Sant Antoni i al carrer Parra.

23'00 h. Assaig del festival de la Quintà infantil 2014, festa fins les 12 i +

00'30 h. Assaig del festival dels Quintos 2014.

A la imatge, un dels primers carrers en adornar-se aquestes festes, el carrer Bisserot. La fotografia està pujada al facebook per Marc Espinosa Vives.HUI, DIVENDRES, ÚLTIM DIA DIA DE NOVENA I BAIXADA

20140725124951-8edia-1-25-.jpg

Arribem a l'últim dia de la novena 2014 al Santíssim Crist del Calvari, que -com mana la tradició- coincideix amb el dia de la baixada. 

Ahir, vuité dia, li va correspondre al sector del carrer Jesús Pobre i al Grup de Càritas preparar la missa. El predicador va ser José Máximo Lledó, rector del Col·legi Seminari de Sant Tomàs de Villanueva i delegat de Càritas València. Els assistents van acomiadar al Cor infantil parroquial amb un aplaudiment perquè tancaven els sets dies que han cantat a la novena i cada vegada millor.

Hui, dia de Sant Jaume és el nové i últim dia de novena. El sector de la partida de Tossalet-Calvari i el Grup Animació a la Liturgia prepararan monició d'entrada, lectures i pregàries. El predicador serà Arturo Pablo Ros Murgadas, Vicari Episcopal de la Vicaria V (Llíria-Requena-Ademús), Pàrroco de Requena i aldees.

A continuació de la missa, tindrà lloc la baixada de la imatge del Crist, des de la capella a l'església parroquial. Després de baixar per l'itinerari del calvari, travessarà la carretera i enfilarà pel carrer Calvari, carrer Teulada i carrer Obispo Cervera, per a entrar a la Plaça de l'Església i al temple, on permaneixerà fins el 6 d'agost, dia de la festa major.

A la imatge, un moment dels goigs al Crist. En primer plànol, d'esquena, els protagonistes infantils, el cor parroquial.HUI S'HA CELEBRAT L'ÚLTIM DIA DE NOVENA I HA BAIXAT EL CRIST

20140726002031-compo9edia.jpg

Gata ha entrat ja en plenes festes patronals 2014. Hui s'ha celebrat l'últim dia de novena a l'ermita per a després baixar. El Vicari episcopal de la zona de Requena Arturo Ros ha predicat. Anava acompanyat d'un diàcon permanent. També ha estat present, a més del rector de la parròquia Don Francisco; els rectors fills de Gata, Juan Pons i Don Alberto Fornés, i el rector de Xàbia, Juan Sivera. Els grups de veïns del Tossalet-Calvari i d'Animació han preparat la missa. Al ser l'últim dia, també estaven presents les festeres majors, les menudes, l'alcaldessa i la corporació municipal.

Acabada la missa s'ha procedit a la baixada del Crist en processó des de l'ermita a l'església. Els quintos de fa dos anys i la quintà 84 L'Atropell" han estat els encarregats de baixar-lo. També acompanyaven la comitiva les quintes 1984. Pel mig de la processó, on baixaven els fidels acompanyan al Crist, anaven els festers majors 2013, que s'acomiadaven així de les festes.

A la composició, diversos moments de l'últim dia de novena.JA HEM BAIXAT AL CRIST: COMENCEN LES FESTES PATRONALS 2014 (Àlbum de la baixada)

20140726005006-compobaixada1.jpg

(PODEU VORE L’ÀLBUM DE LA BAIXADA DEL CRIST, 25 DE JULIOL, PRIMER DIA DE FESTES).

Al voltant de les 9 de la nit, hui divendres 25 i perquè Sant Jaume és un dia senyalat ha baixat la imatge del Crist del Calvari. Les 21 salves han precedit a la processó, que ha tingut un pregoner especial a l’arribar a la Plaça de l’Església. El predicador de l’últim dia, Don Arturo Ros Vicari Episcopal, ha pregonat des de dalt d’un dels balcons de la Casa Abadia. La imatge de tot el conjunt processonal s’ha vist encés en flames, per obra i gràcia de la pirotècnia. Un xicotet castell ha indicat que ja estem en plenes festes patronals 2014.

A la composició, algunes imatges de la baixada del Crist, hui divendres 25.ENCARA D'AHIR...TRES VÍDEOS DE L'ARRIBADA DEL CRIST A LA PLAÇA DE L'ESGLÉSIA

20140726120637-placabaixada.jpg

Encara estem pensant en els actes primers de festes, ahir els veïns de Gata vam baixar al Santíssim Crist al seu "PALAU D'ESTIU", denominació crec que molt encertada que ha fet del temple la PENYA L'ASPARDENYA" al seu facebook.

Per això, encara d'ahir, he capturat tres vídeos de youtube pujats per la meua filla Vero, en els quals es veu l'entrada del patró a la Plaça de l'Església, com li peguen voltes -rictus sempre tradicional- i un moment del pregó de benvinguda fet per Arturo Ros, Vicari Episcopal, des del balcó de la Casa Abadia.

Ací teniu els tres enllaços:

Vídeo 1: ENTRÀ DELS QUINTOS I QUINTETS 2013 A LA PLAÇA DE L'ESGLÉSIA, 25-7-2014.

Vídeo 2: ENTRADA DEL CRIST A LA PLAÇA.

Vídeo 3: PART DEL PREGÓ DE BENVINGUDA I GOIGS.

La foto que vos pose està feta precisament des del balcó per sr. rector Don Francisco . Murillo.

FONT: Vídeos Verónica Vives Costa (youtube). Foto: Parròquia Gata.HUI, DIA DE SANTA ANNA I SANT JOAQUIM, SEGON DIA DE FESTES: entrà de la murta i festival

20140726122413-compoentramurta.jpg

ÀLBUM DE L’ENTRÀ DE LA MURTA 2014 (Segon dia de festes, 26-7-2014)

Segon dia de festes patronals de Gata. Tenim moltes coses que celebrar. Hui és SANTA ANNA i SANT JOAQUIM, pares de la Verge i, en conseqüència, uelos de Jesús. Felicite des del blog a totes les Annes i compostos i tots els Ximo’s, Joaquim’s i compostos. Record especial a ma mare Anna, que també començarà les festes des d’allà dalt...

I hui és el segon dia de les festes patronals, dos de tretze. Dos actes destacats hui: l’entrà de la murta, que ja està acabant-se i festival de presentació i elecció de festers menuts i grans.

Per a entrar en matèria, dalt teniu l’enllaç a l'àlbum de l’entrà de la murta, on s’han concentrat quinze carros, quintets menuts, grans, xiquets i gent amiga dels carros. També hi havia quatre cavalls i els seus respectius genets.

Vos pose la programació completa de les festes de hui dissabte 26:

DISSABTE 26 DE JULIOL - DIA DEL FESTIVAL

10’00 h. Concentració de carros i cavalls a l’antic camp de futbol, amb la participació de quintos infantils i majors i tots els veïns que ho desitgen.

11’00 h. Entrada de la Murta, que recorrerà els diferents carrers del poble, acompanyats per la Colla de dolçainers i tabaleters El Montgó.

13’00 h. Volteig general de campanes i es tiraran les 21 salves que ens recordaran a tots que el Santíssim Crist està a l’Esglèsia i Gata ja està en festes.

22’00 h. Concentració a la Plaça Nova de quintos infantils i majors 2014 per a participar acompanyats de la Banda Unió Musical de Gata, en la cercavila de trasllat al Grup Escolar, arreplegant a l’Ajuntament, reines i dames de 2013, festeres visitants i autoritats locals veïnes.

23’00 h. Presentació de quintets i quintetes 2014. Elecció i Coronació de les Dames i la Reina Infantil i Presentació de la Quinta 2014.

A continuació gaudirem del fabulós musical FEELING i així aplegarem al moment més àlgid de la nit, la Proclamació i Coronació de les Dames i Reina major 2014.

En acabar el festival, tindrà lloc al mateix recinte una gran DISCOMÒBIL fins a l’hora de bous.

FONT: Fotos àlbum i composició Vero Vives.AVANÇ 1: GATA JA TÉ REGINES DE FESTES 2014: ELENA PONS SALVADOR I MINERVA CUENCA COLOMA

20140727033633-comporegines1.jpg

És matinada de dissabte a diumenge. Fa una hora ha acabat el festival de presentació i elecció de les regines infantil i major, dames d'honor i cort 2014. Ja té Gata nova regina major: ELENA PONS SALVADOR. Ja té regina menuda: MINERVA CUENCA COLOMA. Enhorabona.

Són dames d'honor infantil ANNA GINESTAR SIGNES i MARIOLA CASELLES NOGUERA. Són dames d'honor majors JULIA PONS MULET i ROSA MARÍA LARA FELIU.

Abans de migdia, informació completa i àlbum del festival.AVANÇ 2: S'ESTRENA L'IL·LUMINACIÓ DEL PONT DE LA VIA SOBRE EL RIU

20140727034534-pontiluminat26juliol14-1.jpg

Notícia important, que fa molt de temps el que vos escriu, com a CRONISTA DE GATA, havia plantejat a les distintes corporacions, il·luminar el "monument" ferroviari que tenim a Gata, el pont sobre el riu, un viaducte important en el traçat de la línia Alacant-Dénia. Per fi, aquesta nigt s'ha estrenat la il·luminació. Cal donar les gràcies a FGV i a l'Ajuntament de Gata per aquesta iniciativa, que sens dubte ressaltarà aquesta obra.

Abans de migdia, tindreu més informació al respecte.ANIT, FESTIVAL 2014. ELECCIÓ DE LES REGINES ELENA I MINERVA; espectacle de Feeling

20140727142102-comporeines.jpg

(ÀLBUM DEL FESTIVAL 2014, REGINES I ESPECTACLE, DAMES I CORT D'HONOR, Segon dia de festes 26-7-2014)

Moltíssimes persones es van donar anit cita al pati de les escoles. La nit era molt bonica. L'espectacle estava assegurat. La puntualitat exquisita, per part de la Comissió 2014. L'espectacle va agradar a molta gent.

Ja avançava aquesta matinada els resultats. Primer van ser presentats els joves de 18 anys i alguns inclús amb 17, després la quintà infantil i ahí va vindre la primera notícia de la nit. Va eixir regina de festes infantil 2014 MINERVA CUENCA COLOMA. Des del blog felicitar-la a ella i a la seua família. La primera dama, va tornar a donar la casualitat que era la presentadora menuda ANNA GINESTAR SIGNES i la segona dama infantil va ser elegida MARIOLA CASELLES NOGUERA.

Després d'aquesta part, un espectacle impressionant, variat. La companyia FEELING va impressionar a molts amb la seua gira internacional.

A continuació, les paperetes a les urnes van fer que eixira regina major 2014 a ELENA PONS SALVADOR. Es dona la circumstància que sa mare ja havia eixit regina l'any 1978. La primera dama d'honor elegida va ser JULIA PONS MULET i la segona dama ROSA MARÍA LARA FELIU. També es dona la circumstància que la seua germana major va eixir ja regina l'any 2012.

A la composició, les dos regines ELENA i MINERVA, dos representants de la dona a les festes patronals.HUI, DIA 27, TERCER DIA DE FESTES DE GATA: Primera entrà clàssica...

20140727163321-dscf1219.jpg

(ÀLBUM DE L’ENTRADA DE BOUS MATINERA I ACTUACIÓ TAURINA, diumenge 27-7-2014)

Matinal bouera típica. La primera entrà de bous sempre és diumenge a les 8 del matí. A l’àlbum teniu algunes imatges de la mateixa i actuacions de vaquetes i un bou. Repassem el programa de hui, diumenge, tercer dia de festes:

DIUMENGE 27 DE JULIOL - DIA DE LES INAUGURACIONS

7’00 h. Primera “despertà” de festes a càrrec dels quintos 2014.

8’00 h. Primera entrada de bous de la Ramaderia La Paloma, acte seguit solta de vaques i un bou a càrrec de la Ramaderia Els Coves.

En finalitzar les vaques hi haurà esmorzar popular al carrer Sant Miquel amb repartiment de coques i cervesa per a tots a càrrec de la Comissió de Festes 2014.

12’00 h. Solta de vaques i un bou a càrrec de la Ramaderia Ifach.

18’00 h. Concentració al carrer La Pau per a participar en la inauguració del “corro”. Recordeu que s’ha de venir vestit per a l’ocasió.

18’30 h. Inauguració oficial del “corro” amb la participació de la quintà 2014 acompanyats per quintets infantils, comissió de festes i tots els veïns que estiguen dispostos a passar-ho bé. Anirem acompanyats per música en viu.

19’15 h. Segona entrada de bous a càrrec de la ramaderia Fernando Machancoses .

19’30 h. Concurs de vaques i bou de la ramaderia La Paloma.

22’00 h. Inauguració oficial de les barraques i casals. Hui a la Plaça Nova tots vestits de blanc, fem FESTA EIVISSENCA. Hi haurà vi patrocinat per la Cooperativa Virgen Pobre de Xaló.

23’00 h. Ball a la plaça Nova amb l’orquestra ZEPELING. I com que la calor apreta... tindrem “mojito a gogó”(fins acabar existències).En el ratet de descans del ball es coneixerà el premi a la barraca millor decorada.

01’30 h. Solta de vaques i bou embolat a càrrec de la ramaderia Jose Vte Machancoses.

A la imatge, un moment de l’entrada de hui.HEU VIST JA EL PONT DE LA VIA A GATA IL·LUMINAT ?

20140727164903-compoilu1.jpg

Avançava la notícia de matinada. Molt important. Ja heu pogut comprovar la il·luminació del pont de la via sobre el riu, el viaducte de Gata?. Com a CRONISTA DE GATA i abans de ser nomenat inclús, venia plantejant la possibilitat a les distintes corporacions, il·luminar el "monument" ferroviari que tenim a Gata, el pont sobre el riu, un viaducte important en el traçat de la línia Alacant-Dénia. Per fi, la nit passada s’ha fet realitat. S’ha estrenat la il·luminació. Cal donar les gràcies a FGV i a l’Ajuntament de Gata per aquesta iniciativa, que sens dubte ressaltarà aquesta obra impressionant de principis del segle XX. I tot això de cara als actes que viurà el poble amb motiu del primer centenari de la inauguració del tram Altea-Dénia. Sabeu quan es va fer, l’11 de juliol de 1915. Hem començat el compte enrere. Si podeu, apropeu-se una nit d’aquestes i mireu tots els arcs il·luminats. Està bonic...

A les imatges de la composició, encara que no de molt bona qualitat, s’aprecia el que vos dic, el pont il·luminat.INAUGURACIÓ DEL CORRO 2014 GATA: Sanfermins i sevillanes.

20140727213608-dscf1274.jpg

(ÀLBUM DE LA INAUGURACIÓ DEL CORRO 2014)

De Pamplona i de Sevilla. Colorit a manta. Música de xarangues. Tot el Passeig d'Alacant s'ha vist poblat de centenars de joves i majors, de la comissió, de quintes i quintos, de penyes. Ha sigut aquesta vesprada de diumenge la inauguració del corro dels bous. Al llarg de nou dies hi haurà diverses actuacions i sis ganaderies.HUI, DILLUNS 28, ÉS EL DIA DEDICAT AL BOU A LES FESTES DE GATA

20140728100505-dscf1243.jpg

Un dia complet d'actuacions taurines. Així ho marca el cartell fester de hui dilluns, 28 de juliol, de les festes de Gata en honor al Santíssim Crist del Calvari, que es perllongaran fins el 6 d'agost. És el quart dia de festes, de tretze per a consumir, per a esgotar. Seguix la gent passant-ho bé, amb les típiques molèsties, que caldria posar equilibri entre els molestadors i molestats. Els actes van passant i algun que altre embolic va eixint. És normal també, són moltes tecles a tocar.

Ací teniu la programació de hui:

DILLUNS 28 DE JULIOL - DIA DELS BOUS

08'00 h. Despertà a càrrec dels quintos 2014

12'00 h. Solta de vaques i un bou de la ramaderia Els Coves.

19'00 h. Tercera entrada de bous a càrrec de la ramaderia Hnos Benavent.

19'20 h. Concurs de vaques i bou de la Ramaderia J.V. Machancoses.

22'00 h. Sopar a les barraques i ball a la Plaça Nova amb el grup Mariachis TAPATÍO. En honor a ells hi haurà “tequila a gogó” (fins acabar existències).

01'30 h. Solta de vaques i bou embolat a càrrec de la ramaderia Ifach.

A la imatge, un moment de l'actuació de "bous" al corro del passeig d'Alacant, d'ahir primer dia.IMATGES DE FESTA ( I ): Regines 1987 i 2014, Josefa i Elena

20140728102329-josefaielena.jpg

Fent ressó de la foto de MariGrimalt Gil i del seu títol, pose al blog a les dos regines de festes, separades 27 anys en el temps. Per a mi, particularment.¡, suposa també una data especial 1987. A la primera reina gatera que vaig entrevistar i publicar al diari Información va ser precisament Josefa Signes Vives, que la teniu a l’esquerra -si mireu de front la foto-, regina de 1987. Elena Pons Salvador és l’actual regina, la que va ser elegida dissabte, fa dos dies, la de les festes que corren de l’any 2014. A la foto de Mari teniu a les dos regines vestides de sevillanes, per a la inauguració ahir diumenge del corro de bous.

FONT: Foto de Mari Grimalt Gil (facebook).ANIT: festa eivissenca a la Plaça Nova i bou embolat al corro

20140728103929-festaeivissenca.jpg

- ÀLBUM FOTOGRÀFIC NIT TERCER DIA: festa eivissenca i bou embolat.

- VÍDEO: BOU EMBOLAT.

Ja dispose de l'àlbum fotogràfic dels dos actes més importants d'anit diumenge. Per una part, la festa eivissenca, amb "mojito" inclós que va organitzar la comissió per a la Plaça Nova, i que estigué amenitzada per l'orquestra Zeppelin. Per altra, el primer bou embolat dels nou dies d'actuacions taurines.

Agraïsc a Vero Vives que va fer les fotos i l'àlbum i a Pepa Martí Pedrós que va fer el vídeo del bou embolat davant del seu "palco".

FONT: Àlbum, Vero Vives. Vídeo, Pepa Martí.L'ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA ACLARIX ALGUNES QÜESTIONS AL RESPECTE DE LA SEUA TASCA ALS BOUS AL CARRER

20140728164424-associaciobouera.jpg

"Ho fem per gust i perquè volem i ens agrada el bou", diuen

"Els membres de l’associació no cobrem res per estar o fer la faena de l’associació"

"Nosaltres treballem per gust i sense cobrar, per al poble, festers i visitants. Hem sentit comentaris que no ens han agradat i volíem deixar clar aquestes qüestions."

L’associació emet un comunicat, per a deixar constància de varies qüestions

L’Associació Cultural Bouera de Gata em facilita el comunicat, que dirigueix a festers, veïns i poble en general, i que transcric fidelment:

Gata de Gorgos, 27 de juliol de 2014

COMUNICAT DE L’ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA A FESTERS, VEÏNS I POBLE EN GENERAL

L’Associació bouera ha volgut fer aquest escrit per a deixar constància de vàries qüestions que els membres d’aquesta han sentit per ahí i volem aclarir-les.

Primer que tot, informar de que l’associació està registrada en el Registre d’Associacions de la Generalitat Valenciana, amb tots els papers en regla i amb el corresponent CIF d’associació, i com a tal, és una organització sense ànim de lucre, tal i com consta als estatuts de la mateixa. A demés, la finalitat de l’Associació (la Generalitat obliga a posar una finalitat i activitat concreta per a poder crear l’associació) és millorar i col·laborar amb els actes taurins del poble de Gata de Gorgos.

La responsabilitat que tenen els membres de l’associació és molt gran. Devem estar presents tots els dies, durant totes les actuacions taurines i estar pendents i supervisar de què es porte a terme tota la normativa de seguretat i que tot es desenvolupe amb tota normalitat. Aquesta tasca la realitzem per gust i per devoció al bou, perquè ens agraden els bous i volem transmetre la nostra passió a veïns i visitants durant les Festes, amb un programa d’actes taurins molt bo i al gust de quasi tots. Cal remarcar que els membres de l’associació NO COBREM RES per estar o fer la faena de l’associació. HO FEM PER GUST I PERQUÈ VOLEM I ENS AGRADA EL BOU. A demés, cada membre de l’associació paga una quota anual de la que es paga el famós dinar del dia del bou.

A continuació ens agradaria detallar algunes de les tasques que hem fet durant l’any (que valen diners i a les que dediquem molt de temps lliure NO REMUNERAT).

1. Per a què es puguen realitzar entrades de TOT BOUS, l’associació aporta una diferència de 300 € per entrada. A 7 entrades en totes les Festes, ix un total de 2.100 € que aporta l’associació per a que el poble de Gata puga gaudir d’entrades de bous.

2. La porta d’entrada al corro es nova, ha costat 1.600 € i l’hem pagada nosaltres, dedicant moltes vesprades a adequar-la, pintar-la i preparar-la per a poder tindre un corro més segur, ja que els darrers anys hi havia assoles unes barreres de fusta que no garantien la seguretat.

3. Per a que el poble i visitants puguen gaudir de bones vesprades de concurs de vaques i bous, l’associació paga a retalladors per a que els bous es puguen lluir i la gent puga presenciar un bon espectacle. Estos retalladors els hem pagat tot els anys des de que està l’associació i ens costen 800 € cada any.

4. Fer un concurs de vaques, bous i ramaderies durant totes les actuacions taurines també ens costa diners. Hi ha que repartir premis i aquests premis són de 1.000 € en metàl·lic: 500 € per a la millor vesprada, 250 € per al millor bou i 250 € per a la millor vaca. D’això també ens fem càrrec nosaltres.

5. Fem 2 actuacions de carretons per a tots els xiquets perquè volem, perquè pensem que els xiquets són el futur de la festa, també es mereixen gaudir del bou i ens agrada vore la cara d’il·lusió i felicitat que tenen quan veuen i ixen a "torjar el bou". Els carretons els hem fabricat nosaltres perquè si tingueren que llogar-los, valen 600 € cada actuació. A demés, enguany hem fet 4 parells de ferratges per a poder fer més bous embolats per els més menuts. El cost d’aquests ferratges han sigut de 120 € i apart, el cost de fabricació dels carretons a demés del temps invertit en ells.

6. Hem fet un cartell anunciant el concurs de ramaderies i sí, hem arreplegat publicitats dels comerços que han volgut col·laborar amb la festa voluntàriament, per a poder sofragar totes les despeses que estem detallant al llarg d’aquest escrit, al igual que la "Gran Cagada", la qual tots els beneficis han anat a sofragar totes les despeses descrites.

Fins ací, hem enumerat una xicoteta part de totes despeses que té l’associació i que es gasta en el poble i per al poble de Gata. Ens encantaria que la gent de Gata s’involucrara tant amb nosaltres com fan a altres pobles, com per exemple a Pedreguer, Orba, El Verger, Xàbia, Poble Nou de Benitatxell, etc...

Hem fet l’escrit per a mostrar i demostrar que nosaltres treballem per gust i sense cobrar, per al poble, festers i visitants. Hem sentit comentaris que no ens han agradat i volíem deixar clar aquestes qüestions.

Per últim, volem agrair a tots els comerciants, comerços, Comissions, M.I. Ajuntament i persones que han col·laborat i confiat en nosaltres i la nostra faena. De segur que enguany farem unes actuacions taurines a l’altura i al gust de tots, fent gaudir a grans i menuts quasi les 24 hores del dia durant 8 dies.

LA DIRECTIVA, ASSOCIACIÓ BOUERA DE GATA.

A la imatge, els membres de l’Associació Cultural Bouera de Gata.IMATGES CURIOSES...I DE FESTA: El corro dels bous de Gata vist des de les altures

20140728174051-vistaaeriacorro.jpg

Trobe aquesta fotografia al facebook feta des de l’alt d’un dels blocs de pissos del Passeig d’Alacant. La foto és de l’usuari del blog Miguel Ferrando Gisbert i capta el moment del silenci de bon matí trencat pel soroll de la despertà de la quintà 2014, encara que no estan molt ruidosos enguany per totes les parts del poble.

Però també capta una vista quasi aèria de quasi tot el corro dels bous al passeig. Mireu com es veuen els "palcos", el lloc on s’ompli o no, però on passen moltes hores de les festes patronals, el corro dels bous. És, sens dubte, una imatge curiosa...i de festa.

FONT: Foto de Miguel Ferrando (facebook).IMATGES DE FESTA: vesprada de concurs de vaques i bous

20140728212307-vespradabous1.jpg

Aquesta imatge ho diu tot. Fa un rato que està feta. Li l'agafe del facebook de l'amic José Pons Ausina, que passa les vacances i les festes ací entre nosaltres. Bona foto i bona imatge de la festa de hui, dia del bou a Gata.

FONT: Foto de José Pons Ausina (facebook).HUI, DIMARTS 29, CINQUÉ DIA DE FESTES: Nit de paelles

20140729102619-dscf4019.jpg

Com cada dia vos pose el programa d'actes de hui dimarts 29. És el cinqué dia de tretze. No patiu, encara no estem ni a la mitat. Cal destacar la Nit de les Paelles. Sabeu qui ho va "inventar" això. Abans es feien a migdia, amb un sol que torrava per baix dels eucaliptus aquells...Fins que arribà la Xabega com a Comissió de Festes i un bon dia de 1993 va convertir el migdia per la nit i va eixir...la Nit de les paelles. Que ho passe bé...bé no, beníssim!!

DIMARTS 29 DE JULIOL - NIT DE LES PAELLES

08'00 h. Despertà a càrrec dels quintos 2014.

12'00 h. Solta de vaques i un bou de la ramaderia Ifach.

17'00 h. Tercera i quarta eliminatòria de Truc (Tasca de Tere).

19'00 h. Quarta entrada de bous de la ramaderia Els Coves

19'20 h. Concurs de vaques i bou de la Ramaderia Fernando Machancoses.

22'00 h. NIT DE LES PAELLES a l'esplanada del Grup Escolar patrocinada per MAS I MAS i amenitzada amb l'espectacular ORQUESTRA CRASH.

A la imatge, el record de l'any passat aquesta mateixa nit. Bé, Era un dia més, el 30 de juliol.SEGUIM RECORDANT: Anit, quart dia fester: Mariachis i bou embolat

20140729110541-bouembolatdia28-1-11-.jpg

(ÀLBUM DE L’ACTUACIÓ DELS MARIACHIS (Plaça Nova, Gata) I BOU EMBOLAT (Corro Passeig d’Alacant, Gata)

Quin "agobio"!!, com diuen per ací. O "quina marorà!!". Amunt i avall, a la Plaça Nova i al corro, al corro i a la Plaça Nova, als casals...Anit, dos actes més dels programats per la Comissió de Festes 2014 i l’Associació Cultural Bouera de Gata. Vos pose l’àlbum de l’actuació dels Mariachis a la Plaça Nova amb l’ambient vivit anit, i el bou embolat...a metres de distància de la biga on el van embolar. Quin sospir!!. Quina faenata!!. Quin rictus de l’animal i el foc!!. Què por, xiques!!, parlaven pels palcos veïns...És com sempre, però sempre és espectacular.

Les fotos són de Vero Vives i meues.FEM UNA PARADA...I RECORDEM PERQUÈ FEM LES FESTES

20140729113938-2014-07-26-09.10.13.jpg

Bous, balls, nit de paelles, casals, despertades, coets, música, sopars, aigua-llimó...sí, tot això i més. Però ara fem una parada, un incís, i recordem perquè fem les festes, quin motiu ens mou als gaters. El SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI, el patró de Gata, està allí dins, al seu "Palau d’estiu", com deien els xicots de la Penya L’Aspardenya. Tots els matins podem apropar-nos, fer-li una visiteta, dir-li com estan passant les festes, com ens divertim.

La seua estampa presidint l’altar en solitari, contrasta amb el rebombori dels carrers i places, que no estiga tant solitari allí dalt. No el deguem oblidar en els tretze dies de festes. No el deixem de costat, que el Crist no siga sols la baixada, l’ofrena, el concert i el dia de la festa major. Pensem tots que per això fem les festes...ho portem de llegat, de generació en generació, perquè un bon dia de 1762, fa ara 252, un frare gateret va tindre a bé portar-lo cap al seu poble i ací el tenim, i que no ens diguen per ahí "El Cristo encara es deu", ni el deguem, ni el paguem, perquè és NOSTRE, però això te un preu. RECORDAR-LO, ESTIMAR-LO i fer nostra, més que mai, la frase clàssica: ALS GATERS, EL CRIST QUE NO ENS EL TOQUEN".ATENCIÓ: CANVI DE LLOC DEL CORREFOC DE DEMÀ DIA 30, per alerta màxima de risc d'incendis

20140729165731-dscf3970.jpg

Començarà dins del corro dels bous (Passeig d'Alacant) i a cabarà dins de l'antic camp de futbol
Atenció, atenció. La Comissió de Festes 2014 ha passat aquest comunicat, referent al canvi del Correfoc de demà dimecres 30 per la nit, que vos pose textualment:
CANVI DE LLOC DEL CORREFOC

En vista del Reglament de la Llei Forestal i del Decret existent, i vist que estos dies estem en alerta màxima per risc d'incendis la Comissió de Festes de 2014 es veu obligada a canviar l'itinerari del correfoc, ja que el lloc on anava a celebrar-se està a menys de 500 metres de la massa forestal.

Com que aquest any no ha plogut i està tot sec i, en previsió de possibles incendis el correfoc de la nit del 30 de juliol COMENÇARÀ DINS DEL CORRO DELS BOUS, AL PASSEIG D'ALACANT i acabarà amb un espectacle final dins de l'Antic Camp de Fútbol.

La discomòbil programada a continuació passarà també al recinte que la comissió té al Camp de Futbol.

Perdoneu les molèsties ocasionades. Comissió de Festes 2014.
A la imatge, un moment del correfoc de l'any passat.AQUELLS PROGRAMES…AQUELLES FESTES !! -7- (1966)

20140729183200-dscf0401.jpg

Reprenc la minisèrie que ens descobrix com eren aquells programes de fa quasi cinquanta anys, de la dècada dels 60 del segle XX, gràcies a la col·lecció de la Biblioteca Pública municipal de Gata.

Hui mirem el programa de 1966. La portada repetia fotografia de la part de darrere de l'ajuntament i església del poble. Començava el programa en una fulla que resava: "Programa Oficial de las Tradicionales Fiestas en honor al Stmo. Cristo del Calvario Patrocinadas por el M.I. Ayuntamiento de Gata de Gorgos". Començaven el 30 de juliol eixe any i acabaven, com sempre, el 6 d'agost.

Dins de les fulles del programa moltes fotografies dels carrers engalanats de l'any anterior 1965, del premi provincial. "En nombre de la Corporación Municipal que me honro en presidir, del Consejo Local del Movimiento y en el mío propio..." deia l'alcalde Don Julián Monfort Calatayud. Al seu escrit feia un repàs de les obres acomeses, de les millores i acabava dient: "un recuerdo especial para aquellos gatenses que por diversos motivos permanecerán ausentes de su patria chica en días tan señalados..."

Del 18 al 26 de juliol i a l'església es feia el "solemnísimo novenario".

Pel que fa als actes del programa, el primer dia era el de la Caja de Ahorros del Sureste de España. Actuava l'Orfeó d'Alacant. Diumenge 31 era el torn per a la banda còmic-musical "Los Claveles" d'Alacant. Els bous estaven presents dilluns 1 d'agost, de 11 a 13 hores i de 18,15 a 21 hores. Els 5 Xics era el conjunt de la nit a la Plaza 18 de Julio. Tot eren bous i ball, els dies 1 al 4. El dia 5 canviava un poc. A les 11 del matí es feien carrers, Gegants i cabuts, cucanyes i una demostració pirotècnica infantil. Hi havia partida de pilota al trinquet i a les 18.30 carrosses: l'itinerari, pels carrers de Gata i a parar a la plaça 18 de juliol, on es feia la Batalla de flors. Per la nit, concert a la Plaça de l'Església, la tradicional revetla, i cordà al carrer Signes.

Un eminent canònig de la Catedral de València ocupava "la sagrada Cátedra" el dia de la festa major. Tornaven a fer concert a les 18.30 hores. La pirotecnia Borredá de Rafelcofer disparava el castell.

Finalment, dir que el programa de festes, on hi havia fotografies en blanc i negre i en color blau, s'havia fet a la imprempta local de Bernardo Mulet, que estava al carrer Primo de Rivera (hui Constitución), 20.

FONT: foto portada, programa de festes 1966. Col·lecció de la BPM de Gata.ELS SOCARRATS GUANYEN EL PRIMER CONCURS DE QUE QUADRILLA MÉS BONA

20140730204717-prova2.jpg

(ÀLBUM DEL PRIMER CONCURS "QUINA QUADRILLA MÉS BONA")

Proves, humor, aigua, tot un èxit al primer concurs de proves

La quadrilla "Els socarrats" s'han fet amb el premi del primer concurs de "Quina quadrilla més bona", estimat en cent euros, que s'ha celebrat als exteriors del pavelló poliesportiu cobert de Les Sorts. L'experiència ha valgut la pena, les quadrilles -un total de 27- han participat, s'han divertit i han gaudit d'allò més bé. La Comissió hi havia preparat proves molt originals i simpàtiques. La vesprada calorosa no ha estat impediment per a que passaren prova a prova i damunt es dutxaren al final. La dutxa gegant l'ha patrocinada Fernando Sendra.

I recordeu, aquesta vesprada bous i actuacions del concurs de ganaderies. A la nit, actua Xarangata a la Plaça Nova i després el correfoc a un lloc nou, obligats per la situació d'alerta d'incendis. Es farà, com ja he dit aquest matí, al corro dels bous i a l'antic camp de futbol.

FONT: Àlbum de fotos, Vero Vives.HUI, DIA 30, SISÉ DIA DE FESTES PATRONALS: bous, Xarangata i Correfoc canviat de lloc

20140730101902-assbouera2.jpg

El Correfoc serà al corro del Passeig d'Alacant i camp de futbol antic, també la discomóbil. El motiu, l'alt risc d'incendi

I Concurs de "Que quadrilla més bona"

Arribem hui al sisé dia de les festes patronals. Demà al migdia traspassarem l'equador de les mateixes. Cal ressenyar hui que actua XARANGATA, la xaranga formada per músics de la banda de la Unió Musical de Gata. També cal destacar el canvi del correfoc, del que ja vos informava ahir, degut a l'alerta extrema que vivim aquests dies i el perill que hi ha estar a menys de 500 metres d'una zona boscosa, com és la muntanya de les Alcolaes.

Per tant, el correfoc començarà al corro dels bous (Passeig d'Alacant) i acabarà a l'antic camp de futbol a Les Sorts. Allí també es farà la discomòbil. Ara es quan es fa necessari aquella frase que es posa en tota programació festera: "La Comissió es reserva el dret de canviar o anular qualsevol acte de la programació", malgrat a ser aquesta una força major i preventiva.

Vos pose la programació de hui, dimecres 30.

DIMECRES 30 DE JULIOL - DIA DEL CORREFOC

08'00 h. Despertà a càrrec dels quintos 2014.

12'00 h. Solta de vaques i un bou de la ramaderia Crespo

17'00 h. Concentració de quadrilles a l’antic camp de futbol. 1r Concurs “Que quadrilla més bona” (hi haurà premi). Al finalitzar dutxa gegant patrocinada per F. Sendra.

19'00 h. Quinta entrada de bous de la Ramaderia Hnos Benavent

19'20 h. Concurs de vaques i bou de la ramaderia Ifach.

22'00 h.Sopar a les barraques i casals.

23’00 h. A la plaça Nova ball amenitzat per XARANGATA.

01'00 h. Fabulós correfoc amb batukada a càrrec de LA COLLA DE DIMONIS MISLATA amb recorregut des del corro dels bous al Passeig d'Alacant fins el camp de futbol antic de Les Sorts on tindrà lloc l'espectacular final.

En acabar i al mateix recinte DISCOMÒBIL amb “2 HOUSE DISTORSION BOYZ”, on un renovat Pere Vicalet ens farà ballar de valent amb màquina de confeti, megatron i shows virtuals.

FONT: Foto de l'Associació Bouera de Gata.ANIT, MULTITUDINÀRIA CONCENTRACIÓ A LA NIT DE LES PAELLES

20140730103939-compopaelles.jpg

(ÀLBUM DE LA NIT DE LES PAELLES: quintos, pre-quintos, comissió, quadrilles, penyes, tots concentrats a l’esplanada del Grup Escolar)

Quintades, comissió, penyes, quadrilles, grups d’amics, tot era vàlid anit, on va predominar la germanor, el bon estar a la festa i la gran amistat de tots els gaters concentrats allà dalt, com diguem, a l’esplanada del Grup Escolar. I va ser la 22 edició de la NIT DE PAELLES, tot un èxit, un any més, des de que la penya La Xàbega ho fundara allà per l’any 1993, canviant el migdia per la nit.

Comdimentades en desenes de maneres i usos, tant dones com homes, van fer ús de la seua maestria i van eixir unes bones paelles. Com sempre els apuntats rebien productes del supermercat MasyMas, que patrocinava eixa part de la festa. La orquestra espectacular CRASH va amenitzar les últimes hores de la festa.

A l’àlbum que podeu vore, es veuen quadrilles històriques, grans i menuts, els quintos 2014, els que ara anomenen "pre-quintos", paraula importada d’altres pobles, no de Gata mateix. Podreu vore famílies, quadrilles d’amics. No estan tots, perquè es faria interminable, però estan representats uns quants.JA SABEU...AQUESTA NIT, A LA PLAÇA NOVA: XARANGATA

20140730161554-xarangata.jpg

Aquest és l'anunci que es pot llegir al facebook de la banda de Gata:

"Esta nit única oportunitat en estes festes per poder gaudir de la nostra Xarangata!! A les 23h a la Plaça Nova.".

Amb això queda dit tot. Rercordeu que els joves músics de XARANGATA pujaran dalt de l'escenari per a donar-ho tot, per a demostrar a tots els seus paisans què fan, com se les gasten tocant.

Ja sabeu...aquesta nit tots a la Plaça Nova a gaudir d'ells, de Xarangata.

FONT: Foto Xarangata.LA PREMSA PARLA...ja de la pròxima edició de Art al Vent

20140730162334-dscf5003.jpg

Encara no hem esgotat les festes patronals, estem per la mitat i la premsa ja parla de la XI edició de ART AL VENT que s'inaugurarà el 14 de juliol, dijous, i que s'allargarà fins el 7 de setembre. Titula LAS PROVINCIAS (la Marina) en la seua edició de hui: "La muestra Art al Vent vuelve a protagonizar el verano cultural en Gata". Al subtítol: "La iniciativa se completa con charlas o conciertos para que los visitantes disfruten mientras visitan la exposición que preside las calles de la localidad".

Ací teniu l'enllaç a la notícia en digital: http://www.lasprovincias.es/marina/201407/30/muestra-vent-vuelve-protagonizar-20140729235526-v.html.

A la fotografia, una de les imatges de la mostra de l'any passat de Art al Vent a Gata.

 IMATGES DE FESTA: LA COMISSIÓ 2015 JA ESTÀ EN MARXA

20140730163655-comissio2015.jpg

(ÀLBUM DE LA NOVA COMISSIÓ DE FESTES 2015)

A les festes 2014 està fent-se càrrec dels barets als bous i als festivals del recinte del grup escolar

La tasca organitzadora de la Comissió de Festes 2014 està tocant a la fi. En set dies més donaran el relleu a la pròxima comissió, 2015. Però, els pares i mares de xiquets menuts festerets i d'alguns festers grans, ja s'ha posat a treballar, per a formar la comissió de l'any que ve. Això es veu als barets on està la festa. Al corro dels bous, al passeig, fora del recinte taurí allí estan ells; als festivals i musicals del recinte del Grup escolar també...cal avançar terreny. Els desitgem sort i tota classe d'encerts per a organitzar les festes de juliol-agost de 2015.

Dalt teniu l'enllaç a les fotografies que la comissió ha penjat al seu facebook. Si voleu contactar amb ells, sapieu que el seu facebook és Comissio de Festes Gata (Dosmilquinze).

FONT: Comissió de festes 2015.LA POLICIA LOCAL SEGUIX RECONDUINT LES CONDUCTES DELS JOVES GATERS A FESTES

20140730171201-escutpoligata.jpg

La Policia Local de Gata, que té una tasca encomiable aquestes festes donada l'actitud d'alguns joves, ha fet unes aclaracions al seu facebook i a la seua pàgina, per a seguir reconduint conductes que van en contra de la convivència pacífica de tots. Esperem que tot torne a la normalitat. Vos passe el comunicat del cos local de seguretat:

"A la matinada de dilluns a dimarts, s'originà una baralla en un casal entre joves de la població i altres d'una altra. La baralla que va ser multitudinària, es va saldar amb 4 ferits en el Centre de Salut i una persona traslladada a l'Hospital de Dénia. La policia va ser rebuda amb llançament de pedres i gots de cubates, i fins i tot hi va haver un dels visitants que va intentar furtar-li l'arma a un dels policies. Davant d'aquests fets que considerem greus, volem aclarir el següent:

1) entenem perfectament les queixes que s'originen en festes, perquè és el mateix en totes les poblacions. Però una cosa és posar la música alta, cantar a altes hores, els sorolls molestos dels casals, etc i una altra ben diferent és arrencar papereres, les tanques de la via del tren, calar foc als contenidors d'escombraries, arrencar senyals de trànsit .... No tenen res a veure les unes amb les altres.
2) quan arribem a un lloc on hi ha més de 200 persones parlant a la vegada, és impossible entendre res. Si en una discussió normal amb 3 persones (de les que ens passen a tots) ja costa, imagineu-vos amb 200 alhora.
3) si ens truquen per un problema, és totalment incompatible que la nostra arribada sigua rebuda amb pedres i gots volant.

4) el treball policial ve regulat per les lleis en vigor, i no facilita gens que la gent comence a dir què s'ha de fer, a qui detenir i com fer-ho. Per a qui no ho sàpiga, la detenció d'una persona no és una cosa trivial ja que se li estan negant els seus drets constitucionals. Ningú li discuteix al metge quina medicació donar o què operar. Tampoc l'electricista què arreglar perquè una instal·lació elèctrica funcione. No entenem per què li agrada a la gent que la policia actuï segons els seus desitjos, ja que no és possible.
5) si una persona ha fet una cosa dolenta, d'entre les últimes opcions hi ha la detenció, però per simples faltes (de danys, de lesions, del que siga) no es detén a ningú excepte comptats casos. Són uns ciutadans espanyols, identificables, causants d'uns fets, i aquest és precisament el treball de la policia; esbrinar qui són per una vegada els lesionats presenten denúncia, se li puga cridar per anar al jutjat.

6) el treball policial és així, i ja ens agradaria a nosaltres poder canviar certes coses o aspectes legals, però hem de jugar amb les regles del joc que tenim. Moltes vegades un fet que sembla enormement greu, no deixa de ser una falta penal. En canvi, coses que semblen totalment ignorables, són motius de detenció. Però les normes no les posem nosaltres.
7) quan acudim a algun lloc, el que primerament ens interessa és saber què ha passat, però en aquest mateix moment. No serveix de res que la gent comence a explicar històries que la policia li ha furtat un bombo a no sé qui fa no sé quants dies, que si la policia va anar a un casal i li va llevar no sé què de la música .... la gent ha d'entendre que els policies treballem per torns, que no som sempre els mateixos, i que el que faça un al matí no té res a veure amb el que faça el de la vesprada. No som perfectes i de vegades ens equivoquem, però per a això assumim la nostra responsabilitat, i si algú creu que un policia ha fet alguna cosa malament (no només en festes, sinò durant tot l'any) doncs es redacta una queixa i es trasllada a Alcaldia perquè s'estudiï si s'ha actuat bé o no. Això no és res de nou ja que ja hem parlat d'aquest procediment diverses vegades per aquí.
8) la nostra principal missió és protegir els veïns de Gata de Gorgos (i resta de persones) però això no vol dir que visquem a l'oest i caminem bandejant "als forasters". Tots estem subjectes a les mateixes lleis i garanties.

9) davant de qualsevol urgència, preguem es telefone al 112, perquè es donen casos en què el nostre telèfon comunica perquè es van enllaçant unes molèsties amb altres, i en festes el telèfon no para. El 112 no comunica mai.
10) gaudim de les festes i aprofitem al màxim, però tinguem en compte la diferència entre molèsties i actes vandàlics. Desitgem que això passat es quede en una cosa anecdòtica i no torne a repetir-se. No beneficia absolutament ningú que una sèrie de persones que busquen "camorra" ens lleven l'esperit festiu."

FONT: Policia Local de Gata.IMATGES DE FESTA: la vaca i els corredors...el corro, l'ambient

20140730172128-boushdr-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

La fotografia de l'amic José Salvador Ginestar Torres, per mig de HDR looks té una plasticitat i un moviment aconseguits. Es tracta de la pujada d'una vaqueta que corre al corro de bous de Gata, aquestes festes de 2014. Es mesclen diversos factors per a comprovar el moviment: l'animal, els corredors, la gent als palcos, l'ambient. Ací teniu la imatge, que podeu fer-la més gran. És bonica i capta el moment. És una imatge de festa.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.560, la del dia 25/7-:

20140730174342-manoloijv.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies antigues i recents, la que tots estimen i seguixen. Ara estava una mica aparcada per l'actualitat festera que és la que manava i mana. Aquesta és la que corresponia publicar el dia de Sant Jaume, el dia que van començar les festes. La 1.560 del dia 25 de juliol es pot dir que és recent, no antiga. Dos amics de jovenets i ara. Estaven al Bar Corder. Manolo Roselló (Manolo el del bar Corder) amb monyo i José Vicente Ribes. Eren els anys 80, per 1984 ó 1985. Ells tindrien 17 anys José i potser 18 ó 19 Manolo. El bar encara no estava reformat. No és foto d'època però si de records recents, estava perduda i la van trobar.

FONT: Fotografia facilitada per Manolo.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.561, la del dia 26/7-

20140730175744-escaldarantic.jpg

Seguisc recuperant fotografies de dies. En aquesta ocasió la fotografia és de costums antics agrícoles. D’escaldar, perquè ara ja tocava quasi. La va pujar al facebook Rosa Candalija Alonso, que té família gatera. Era en 1967 ó 1968. Comenta Rosa que una d’elles sóc jo, la que te un nano al bras. L’altra del poble és Pepita Caselles Signes. Un d’ells es el seu germà Juanito Llebra, els seus pares i els meus, així com uns veïns que els ajudaven mútuament. La foto original la té Pepita i el lloc és la caseta del tio Llebra al Tossalet. Pepita i jo som cosines primes" Ahí queda dit tot. Agraïsc la deferència de Rosa, per haver-me facilitat tant la fotografia com la informació al voltant d’ella.

Pel que fa al moment que capta la fotografia, es veu perfectament com ewra una pila de canyissos, a l’hora d’empilar, de girar la pansa o replegar-la. Al cabàs els pilons. Tots, família, amics i veïnat, col·laboraven en les tasques.

FONT: Foto facilitada per Rosa Candalija Alonso.HUI A GATA, SETÉ DIA DE FESTES PATRONALS (dia 31): DIA DEL XIQUET

Quan el rellotge toque les dotze campanades del migdia, estarem a la mitat de la festa. Després de passar l’equador queden encara sis dies i mig d’actes, sent els dos últims més de caràcter oficial, institucional i religiós.

Hui dijous és l’últim dia del mes de juliol. El seté dia de festes i està dedicat al xiquet. No faltaran les activitats taurines i ball a la plaça. Fora d’aquests actes clàssics festers, cal descatar, per una part, una nova edició de la Marxa Nocturna de Regularitat, que organitza el G.E.G. Per altra, les activitats preparades per Protecció Civil celebrant el seu X aniversari.

Ací teniu en detall la programació de hui:

DIJOUS 31 DE JULIOL - DIA DEL XIQUET

08’00 h. Despertà a càrrec del quintos 2014

10’00 h. Concentració dels quintos infantils a la Plaça Nova per començar la despertà virtual (recordeu dur els vostres utensilis per a fer soroll).

11’00 h. Meravellós i refrescant parc aquàtic al pati de les escoles, amb tobogans, pistes i diversió assegurada per als xiquets de qualsevol edat. Estaran vigilats per monitors.

Al mateix temps, a l’altra part del pati de l’escola anem a celebrar el X aniversari de Protecció Civil amb concentració de vehicles d’emergència, activitats i jocs per a tots.

14’00 h. Dinar al Centre Social per a la quintà 2014, festa fins les 12 i + patrocinat per la Comissió de Festes.

17’00 h. Concentració de menuts i grans a la Plaça de l’Esglèsia des d’on començarà l’actuació del TEATRE DE CARRER ITINERANT “AVENTURA PIRATA” a càrrec d’ESPECTACLES DAVID patrocinat per la Diputació d’Alacant.

Acte seguit berenar per als xiquets al C/ La Pau.  (patrocinat per más y más).

19’00 h. Carretons per al toreros més menuts de la casa. Al corro dels bous, organitzat per l’ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA.

19’30 h. Sexta entrada de Bous de la Ramaderia J. V. Machancoses.

19’45 h. Concurs de vaques i bou, hui amb la Ramaderia Crespo.

22’00 h. Marxa Nocturna de regularitat per parelles organitzada pel GRUP ESPEOLÒGIC GATA amb eixida des del seu club, C/ Penyó.

22’00 h. Sopar a les barraques. A continuació espectacular ball de disfresses a la Plaça Nova, amb cassalla “a gogó” patrocinada per BAR MARTÍ (fins acabar existències) i premi per a les millors disfresses. El ball estarà amenitzat per l’orquestra LA BRUJA.

01’30 h. Solta de vaques i bou embolat a càrrec de la Ramaderia Benavent.

FONT: Programació, Comissió de festes 2014.ANIT DIMECRES 30: Xarangata i correfoc (nou itinerari)

20140731104429-xarangatacorrefoc.jpg

(ÀLBUM DE L’ACTUACIÓ DE XARANGATA I DE L’ESPECTACLE DEL CORREFOC AL NOU LLOC)

Abans d’enllestir el dia de hui, cal recordar el més destacat d’ahir a les festes patronals de Gata, les quals estan ja a dos hores del seu equador. Ahir, a les actuacions taurines el "bou maleït", com dirien les dones majors, quasi es fa amb palcos, ferros i demés. Menys mal que no va passar res de tipus personal.

Per la nit, la xarangata forrmada per músics gaters de la banda XARANGATA actuà a la Plaça Nova. Després, tots a la nova ubicació, el nou itinerari del correfoc obligats per les circumstàncies d’alerta 3 màxima, de risc d’incendis a la muntanya d’Alcolaies. El nou lloc va fer que tots itineraren cap ací o cap allà, sense saber ben bé on posar-se, pels ponts, per les baranes, pels passeigs, pel corro. Finalment, espectacular castell per a rematar l’itinerari. És una nova experiència...ara deuen pensar en lña mascletà del dia de la festa major, on es farà?.

FONT: Fotos de l’àlbum VERO VIVES i meues.LA PREMSA PARLA DE...la baralla de la nit de dimarts a les festes de Gata

La premsa es fa hui ressó del succés que va tindre lloc a la matinada de dimarts a dimecres, seguint el que la Policia Local va posar al facebook, que ahir ho publicava jo també al blog. La baralla entre joves i l’enfrontament amb la policia és causa de la publicació. El diari Información d’Alacant titula: "Cinco heridos tras una pelea en las fiestas de Gata de Gorgos". Al subtítol: "La Policía Local fue recibida a pedrazos* y uno de los visitantes intentó quitarle el arma a un agente". *es de suposar que vol dir "pedradas". Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/07/30/pelea-jovenes-fiestas-gata-gorgos/1530559.html.

Encara més exagerat, sobre el mateix tema, el titular el posa La Marina Plaza: "Una pelea multitudinaria en un casal acaba con cinco heridos y lanzamientos de piedras y vasos a los policias". Al subtítol: "Cuatro jóvenes fueron atendidos en el Centro de Salud y un quinto tuvo que ser trasladado al hospital de Dénia" i "Otra de las personas involucradas en el altercado intentó quitarle el arma a un agente de la Policía Local".

En este punt reflexione en veu alta i no és la primera vegada que ho faig sobre aquestes qüestions. Està bé que aquestes notícies perjudicials per al poble es coneguen també, però...i les altres. Fins ara, la informació remesa per premsa de l’Ajuntament de Gata sobre l’elecció de les regines, sobre les festes patronals als diaris, no han sigut objecte de publicació o sols en poques publicacions ha tingut la publicació que tocaria, està clar que aquesta de hui potser tinga més ganxo. Així va el món.

FONTS: Información i La Marina Plaza.EL BOP PUBLICA HUI LA DELEGACIÓ PER ALS FESTEIGS TAURINS DEL REGIDOR JUAN PEDRÓS TALÉNS

L'alcaldessa Maite Signes Caselles va resoldre per aquestes festes la delegació de competències amb el comés específic de delegat de festeigs taurins al regidor Juan B. Pedrós Taléns, que ho és també regidoer de Festes i Cultura.

Hui es publica al Butlletí Oficial de la Província (BOP) aquesta resolució.

FONT: BOP Alacant, 31-7-2014.ACTE INSTITUCIONAL, AL COMPLIR-SE EL X ANIVERSARI DE L'AGRUPACIÓ LOCAL DE PROTECCIÓ CIVIL DE GATA

20140731171100-10apc.jpg

L’agrupació de Protecció Civil de Gata ha celebrat, este matí, els deu anys des de la creació del grup de voluntariat local.

A l’acte s’ha volgut fer homenatge al integrants que han format part de l’agrupació des del primer dia. L’alcaldessa , Maite Signes i la regidora de Governació, María Rosa Simó, han sigut les encarregades, junt a Joanvi Vallés, actual cap de Protecció Civil de Gata, de lliurar un diploma commemoratiu als membres que van fundar l’agrupació al 2004. Entre ells, Miguel Soler de 87 anys.

El col·lectiu també ha volgut agrair la seua tasca a Sebastiá Puig Bolufer que ha sigut el cap de l’agrupació durant estos 10 anys amb un quadre de fotos commemoratiu.

Tant l’alcaldessa com la regidora de Governació han agraït la seua tasca diària en col·laboració amb el municipi i als han encoratjat a seguir treballar i animar als més joves a formar part del voluntariat.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 MATINAL DE DIVERSIÓ I AIGUA, PER ALS XIQUETS DE GATA

20140731174730-compoxiquet.jpg

Hui és el dia del xiquet a les festes de Gata. Per això, aquest matí, a l’esplanada del Grup Escolar els xiquets i xiquetes han pogut gaudir de tota classe de jocs aquàtics, de jocs divertits. Tobogans, lloc de espuma, i altres entreteniments.

Les activitats per als xiquets continuen aquesta vesprada, amb teatre infantil itinerant, berenada i altres actes per als més menuts. Al corro es faran els divertits carretons de bous, que organitza i fa l’Associació Cultural Bouera de Gata, exclusivament per als xiquets.

FONT: Fotos de la composició, Vero Vives.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris