AQUELL 1 DE FEBRER DE 2013:
El primer dia del segon mes de l’any passat arribava el blog a les 188.000 visites. La premsa parlava del trenet i l’alcaldessa de Gata. Febrer, com a més de costums i celebracions, feia un repàs.
Se muestran los artículos pertenecientes a Febrero de 2014.
AQUELL 1 DE FEBRER DE 2013:
El primer dia del segon mes de l’any passat arribava el blog a les 188.000 visites. La premsa parlava del trenet i l’alcaldessa de Gata. Febrer, com a més de costums i celebracions, feia un repàs.
Demà dia 2, dia del senderista a Gata
Hui és el primer dia de febrer. Demà és la Candelera ("Candelaria"), dia de la llum, festa dels llumeros. La presentació de Jesús al temple i protagonisme per als octogenaris Simeó i Anna. Les canaletes seran repartides demà a moltes esglésies de Gata. El temps, hui, l’ha fet molt variat. Al final del dia, vent molest.
Demà es faran efectius molts refranys que coneguem sobre la Candelera i altres que hem trobat: "Si la Candelera plora, l’hivern fora; si es riu, ja estem a l’estiu. Tant si plora com si riu, ja estem a l’estiu". Inclús un que parla també de hui: "Avui febrer, demà Candelera i sant Blai al darrere". Altres: "Candelera clara, fa bon fred encara". "Per la Candelera, al cap de cinc mesos a l’era".
Vorem demà que ens depara el dia metereològicament parlant, però si fa com hui el vent molestarà una mica als senderistas venguts a la cita gatera.
Demà dia 2 de febrer, organitzat per el Grup Espeleològic de Gata, es celebra el DIA DEL SENDERISTA. La recollida de dorsals i desdejuni serà de 7.30 a 8.30 hores. L’eixida de la marxa serà a les 8.30 hores, al mateix lloc on es tornarà, la terrassa de l’Ajuntament. En acabar, entrega de trofeus i vi d’honor. Hi haurà trofeu al més jove i al més veterà de la marxa en categoria masculina i femenina.
FONT: GEG i Refranyer temàtic.
(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)
Trobem hui aquesta imatge tan bucòlica, feta per l'amic Toni Bolufer (MeteoXàbia), que cada vegada té més seguidors. Donat que ja no tenim el Cana9TVV i el seu "Oratge" ens conformem amb aquesta informació que ens fa arribar Toni i amb molt de seny i exactitud. Tornant a la imatge curiosa, vegem les cases i ermita de Benitzaina -que cal saber i recordar que els seus propietaris són gaters-, encara que entremesclen termes de Xàbia i Dénia. I mireu el cel, també meravellós a esta foto. La vall que comença al mateix riu i que s'estén fins la falda del Montgó. El Montgó majestuós tanca la imatge i l'espectacle.
FONT: Foto de Toni Bolufer (Meteoxàbia).
AQUELL 2 DE FEBRER DE 2013:
El dia de la Candelera es va caracteritzar l'any passat per vent i aigua. Com era avançat el temps, es presentava ja el cartell i els actes de Carnestoltes 2013. La festa de la Candelera era la dels llumeros. A la sèrie d'història local sobre plafons ceràmics, posava la Mare de Déu Auxiliadora, a la casa xaflanera entre el carrer Teulada i el carrer Bisbe Servera. També posava l'onzena "capelleta" la de l'Àngel de la Guarda del carrer Teulada. Començavem a recordar la nevada del 12 de febrer de 1983.
Vora 450 persones han participat aquest matí a la ruta -marxa i carrera- del Dia del Senderista a Gata, event esportiu organitzat pel Grup Espeleològic Gatense, amb la col·laboració de l’Ajuntament i la FEMECV. Mychip s’ha encarregat de tota la part tècnica. Abans de la marxa, l’organització ha distribuit entre els participans el desdejuni.
La marxa ha recorregut 12 kilòmetres pel nostre terme. Han vungut a Gata senderistes en grup de tota la Comunitat. Poc abans de les dos del migdia l’Alcaldessa de Gata i la regidora d’Esports, Dora Caselles, junt a la presidenta local del GEG i membres de la Federació han fet lliurament de premis als més joves (un xiquet de 6 anys i una xiqueta amb 11), als més veterans i als grups més nombrosos. Cal felicitar a tota l’organització (GEG), a Protecció Civil, a l’Ajuntament pel bon desenvolupament de la prova.
Dalt i a les següents entrades teniu imatges d’alguns moments del Dia del Senderista 2014 a Gata. Al segon article, vistes panoràmiques fetes per una senderista i al tercer article coneixereu els primers i els millors gaters de la carrera.
Fotos: Joanvi Vallés, Ajuntament i pròpies.
(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ I GAUDIR DE LES VISTES, PUNXANT ACÍ)
La ruta escollida pel Grup Espeleològic per al DIA DEL SENDERISTA a Gata era preciosa. Molts gaters i gent de la comarca ja l’ha feta, per a altres era nova. Tots han quedat molt contents d’aquest itinerari: Font de la Mata, Casa de Canela, Tossal del Moro, Serrillàs, el terme muntanyós de Gata. L’amiga Ángela Olmedo ha tingut a bé passar-me aquestes tres fotografies de la composició que ha fet gaudint dels espectacles de color i llum que ha deixat el bon matí radiant. Els participants han gaudit, com ara ho podeu fer els visitants del blog, de panoràmiques espectaculars.
Fotos: Ángela Olmedo.
A la vegada que els senderistes anaven a la seua marxeta, altres corrien per la mateixa ruta. Hui a Gata hem viscut la festa del senderisme. Gràcies a "Mychip" ja tenim la informació de com ha quedat la carrera. El guanyador ha sigut JUAN MARTÍNEZ ALTED que ha fet un temps de 2 hores, 11 minuts i 12 segons.
Dels corredors gaters, al lloc 49 entrava JUAN ANDRÉS MULET ANDRÉS fent 3 hores, 14 minuts i 12 segons, el mateix temps que un altyre gater ANDRÉS MULET MULET. Del grup organitzador GEG entrava al lloc 58 el corredor XAVIER MULET LEYDA amb un temps de 3 hores, 16 minuts i 53 segons.
La primera dona gatera en arribar ha sigut MARI PAS SIGNES SIGNES, que ha sigut la 21 dona, amb un temps de 3 hores, 16 minuts i 53 segons.
Al lloc 69 ha arribat MARC MULET LEYDA amb 3 hores, 20 minuts i 23 segons. Al lloc 70 ha entrat HUGO SALVÁ SOLER amb 3 hores, 20 minuts i 25 segons.
Per si voleu saber més, podeu buscar a: http://www.mychip.es/resultado/190.
FONT: mychip. Foto: Ajuntament de Gata.
Tots els llumeros del poble s’han unit hui amb germanor per a celebrar la festa de la Mare de Déu de la Canela. Hui, el calendari ens marca que és el dia de la Candelera. De les moltes activitats i events socials, religiosos i de costums que s’han celebrat al poble, un d’ells ha sigut la festa dels llumeros, els electricistes del poble. Ells cuiden per la nostra llum i dels nostres carrers. A la fotografia els teniu després de l’esmorzar que han fet, després d’assistir a la missa de les nou del matí.
Les caneletes sols les vegem a l'església el segon dia de febrer, quan cal encendre un ciri o quan s'en va la llum a les cases. És ja tradicional i un costum religiós que el rector beneïsca les caneles que prèviament han recollit els fidels a les misses. Es recorda així la presentació de Jesús xiquet als quaranta dies al temple de Jerusalem, davant la preséncia del vell Simeó i la vella Anna. Hui diumenge s'ha festejat per partida doble, donat que la solemnitat ha coincidit amb el dia que tants refranys aporta al saber popular. A la imatge, podeu veure al rector Don Francisco M. Murillo, beneïnt les caneles.
(PODEU AMPLIAR LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)
Com ja feren els pares de Jesús, María i Josep, també ho han fet els pares dels xiquets batejats al llarg del 2013 a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata. Mares i pares i els nens han estat presents a la missa solemne de hui dia de la Candelera, que ha cantat el Cor Infantil. Els pares han enllumenat al fill o la filla, igual que la resta de fidels han alçat les caneles per a ser beneïdes. Després de la missa, han volgut fer-se una fotografia dalt l’altar com a record d’aquest dia tan simpàtic i agradable per a tots.
Reprenc la sèrie més buscada al blog, encara que amb sols una foto-homenatge, record per al "Savi d’Hortaleza". Mira per on els gaters també es van fotografiar en el seu dia amb LUIS ARAGONÉS, que -com bé sabeu- va morir la matinada d'ahir dissabte als 75 anys. A la foto recent, que no antiga, però amb alguns anyets, com podeu veure, sobre tot amb els joves, Juan Vives Arabí (Joanet de Capblanc) conversa amb Luis. Esteve, el fill de Joan, està davant i al costat Víctor Froilán. Elñs colors balugranes es feien notar. Que us pareix!. Esteve ha pujat al facebook la fotografia que tenia guardada i ha posat, com senten tots els aficionats i simpatitzants al futbol: DESCANSE EN PAU, LUIS ARAGONÉS.
FONT: Foto Esteve Vives Herrero.
AQUELL 3 DE FEBRER DE 2013:
Recordavem que era el dia de Sant Blai, amb rotllos i xiquets a Gata. El reportatge era l’èxit a les paelles solidàries pro-Mans Unides, vora 250 persones participaven. El Gorgos C.F., empatava 2-2 front a la S. Obrera. Una altra fotografia del record de la nevada del 12-2-1983 apropava més la data. Com a imatge curiosa veíem la centenària estació del tren de Gata. La capelleta a la sèrie d’Història Local era la del carrer Constitució, dedicada al Sagrat Cor de Jesús.
Hui és Sant Blai, patró advocat dels mals de gola. Ja sabeu que el refranyer, com passava ahir, està ple referit al bisbe sant i als favors, als ametlers en flor, a tot allò que suposa el canvi. Encara que hui no es nota molt i fa un fred que pela. Hem estat rondant els 0º graus i inclús per davall de zero algun grauet a la matinada.
Però el refranyer diu: "Sant Blai gloriós, lliura-nos de la tos". N’hi ha més refranys: el paregut,"Sant Blai gloriós, deixa’m el xic i emporta’t el gos!"; "Sant Blai gloriós, lleva-li la tos" i per a la resta d’Espanya, en moltes comunitats: "Sant Blai nevat, hivern acabat". Altres: "Sant Blai, amunt o avall"; "Sant Blai, doneu-nos blat per l’any" o "Sant Blai, gola avall!".
Advocat de les goles i el mal de gola, hui ha celebrat el poble de Gata, igual que tots els pobles de la Marina Alta, la festa de Sant Blai. A Pedreguer pujen a la capelleta, a Teulada beneïxen les dames. A Gata porten rotllos, dolços i pa socarrats a beneir. La missa d’aquesta vesprada ha estat plena. Les dones i xiquets porten canastes i barxes com és típic i tradicional, amb les viandes dolces dins.
FONT: rotllos típics i tradicionals casers, fets a una casa de Gata. Foto: Mayte Femenia Mas (facebook).
No sols a Gata (Dia del Senderista) i a Llíber (Aixa), també a Ondara
Ahir diumenge estava ple de curses a la comarca. Per a triar. Gaters per tots els costats. A Ondara, el II Gran Fons de 15 kilòmetres, també havia gaters i gateres. Cal ressenyar el bon segon lloc de fèmines de la gatera Christina Mallett, per darrere de María Isabel Ferrer. Va ser primera de la seua categoria, davant de Mayca Sala i Sonia Estévez. Christina, que va quedar al lloc 52 de la general va córrer a una mitjana de 4 minuts i 18 segons el kilòmetre, fent un total de 1 hora, 4 minuts i 38 segons.
També va correr el veterà Francesc Ferrer Mulet (C.A. Gata) que va quedar 53 a la general, quart de la seua categoria, a 4 minuts i 20 segons el kilòmetre. Va fer 1 hora, 4 minuts i 56 segons.
A la fotografia, Christina dalt del pòdium.
FONT: Foto i informació Christina Maller.
És el dia de Sant Blai, encara que la foto tenia que haver-la publicat el passat dia 29 de gener. Vaig acurtant en el temps. Pose una fotografia que em va passar l’amic Antonio Monfort. És un retratet, com deien abans, de comunió. Estaven la seua tia i sa mare vestides de Primera Comunió. Mireu els vels, els vestits, mireu com posaven per al fotògraf, tot preparat i disposat.
FONT: Foto propietat de Antonio Monfort.
Vos posava l’altre dia una informació en la qual estava relacionada indirectament Gata, es tractava de la visita dels fabricants de Guitarras Bros, amb seu a Gata, a les instal·lacions de la Ciutat Esportiva del F.C. Barcelona. Els germans Adam i David li van portar la guitarra a Pinto i van estar amb Messi -si recordeu eixa era la fotografia-. La foto antiga de hui, que corresponia publicar el passat dia 30 de gener, té relació amb la fàbrica, ja que mostra al patriarca sempre recordat Francisco Broseta i la matriarca Herminia, per on va començar tot fa just ara 40 anys, en 1974. Encara que, per separat vos havia posat ja les fotografies dels dos, gentilesa dels germans Broseta, ara és la composició dels dos.
FONT: Guitarras Bros. Adam Broseta.
(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO I MIRAR ELS DETALLS, PUNXANT ACÍ)
La foto que tenia que haver posat l'últim dia del passat mes de gener forma part de la història industrial i social del poble de Gata. La va pujar al facebook Antonio Monfort i ve al pèl, donat que ahir precisament es festejava el dia de la Candelera a Gata, festa dels llumeros. Mireu la fotografia. És al carrer Doctor Moratal, entre la cooperativa -encara sense lluïr amb rajoles i davant un tractor i un remolque, i la casa de Antonio Signes "datilero" i la part que donava al carrer del restaurant Avenida i també hotel d'aquell temps.
Però doneu-se compte, i això ho fa notar Antonio en els seus comentaris com estava l'enllumenat antic de les perilles al mig del carrer i estava posant-se el nou amb faroles sobre la paret. Mireu la part d'una d'elles. Al fons, es veu il·luminada la casa que fa frontó allà a la carretera. Era pels anys 60 del segle XX, potser entre el 63 i 64, i si mireu al sòl no estava asfaltat. Tot un record.
FONT: Foto propietat de Antonio Monfort (pujada al facebook).
AQUELL 4 DE FEBRER DE 2013:
Superava el blog les 189.100 visites, ara en té més de 360.000. La capelleta de la sèrie de plafons ceràmics (47 als carrers i places de Gata) tractava la nº 13, la del carrer Doctor Gómez Ferrer dedicada al Santíssim Crist del Calvari. El reportatge de la quinzena: "Farà 30 anys, aquella nevada tan gran (12-2-1983). Enguany també faré el mateix, amb ja 31 anys de record.
Recollim hui, com a imatge curiosa, la que s’ha produït a primeres hores del matí. Els veïns contemplaven sorpresos l’efecte que ha deixat un colp sobre la barandilla del pont i la farola pròxima a la bústica de correus, part dreta del pont de les Alcolaies, pujant. Al pareixer, ha pogut tractar-se de la grua del camió de les escombreries o del vidre, que haja colpejat, al balancejar cap al lloc.
Més tard, s'ha procedit a reparar el pilar del pont i ha traure la farola sinistrada.
Quin colp!!.
FONT: Foto feta per José Salvador Ginestar i pujada al facebook.
(PODEU AMPLIAR MÉS LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)
Altra imatge curiosa, mirant des del carrer Nou. La posta de sol cap a les muntanyes de la Solana dels Gorgos, tot un espectacle i el campanar de l’església com a testimoni. Els colors són variants, no hi ha cap posta igual i tots esls dies clars la vegem. Agraïsc la possibilitat que dona l’amic José Salvador Ginestar que l’ha puja al facebook la fotografia i a la pàgina curiosa pel nom: "Deixa-lo que de Gata ve".
FONT: Fotografia de José Salvador Ginestar Torres.
Serà el dia 23 de febrer, organitzada pel Club Atletisme Gata
Ja es pot veure per les xarxes socials i després per tot el poble, el nou cartell esportiu de la I Cursa de la Dona, que organitza el Club Atletisme Gata, amb la col·laboració de la regidoria d'Esports i Ajuntament de Gata. Serà el pròxim dia 23, diumenge. Començarà a les 10 del matí i tindrà un recorregut semiurbà de 5,5 kilòmetres. La eixida serà des del pati de les escoles. Es podrà correr i caminar, el que es preferisca. Una bona ocasió per a veure com va pujant l'afició a l'atletisme per part de les dones i cada vegada més. No t'ho pots perdre. Ja saps, Gata i la Cursa de la Dona estan ahí.
FONT: Cartell, Club Atletisme Gata.
Tres temes diferents apareixen hui a la premsa regional. Per una part, el diari LAS PROVINCIAS publica a la pàgina de fotonotícies la informació del Dia del Senderista que es va celebrar diumenge dia 2 a Gata i que tant d’èxit va obtenir. Es pose dues fotografies, tota la gent a la terrassa del Centre Social i el lloc on es donaven els premis, amb les autoritats, organitzadors i col·laboradors.
Altre tema és l’espectacular accident de la carretera de Jesús Pobre, eixint des de la rotonda del desviament. La informació i la imatge van ser publicades ahir a les xarxes socials per la Policia Local de Gata.
Finalment, l’escriptora amb arrels gateres Carme Miquel publica la seua columna al Levante-EMV i titula: "Ametlers en flor".
FONTS: Ajuntament i Policia Local. Diaris LAS PROVINCIAS i Levante-EMV de hui dimarts, 4-2-2014.
Les dues victòries, una a domicili front a La Voz (1-2) i l'altra a casa diumenge dia 2, per un contundent 3 a 0, l'han tornat a posar al GORGOS C.F. a la part alta de la classificació. Dels 18 partits jugats, el Gorgos n'ha guanyat 10, ha empatat 2 i perduts 6. Diumenge que ve té una cita difícil, contra el Sporting Benidorm el tercer de la classificació. Esperem que el desplatzament els siga profitós als nostres.
AQUELL 5 DE FEBRER DE 2013:
La imatge 14 dels plafons ceràmics estava dedicada a Santa Maria Magdalena del carrer Doctor Gómez Ferrer. La imatge curiosa ens porava a la Casa dels Catxo, altre temps bar Hogar del Camarada. La fotografia antiga 1.027, que facilitava Emilio Signes, era realment antiga i d’època.
S’en recordeu d’aquella nevada de fa 31 anys. Va ser "darrer dissabte" el dia 12 de febrer de 1983. Va ocórrer a mitjan vesprada. Com ja vaig fer l’any passat, en tota aquesta setmana, obric la possibilitat de que m’envieu fotografies d’aquella nevada, per si voleu que les publique. Com sempre, teniu el meu correu a la portada del blog, a la part dreta de dalt. Des de hui i fins el dia 12 farem un xicotet especial, recordant aquells dies de neu, peripècies i paisatges blancs.
Jo aniré posant fotografies, de hui al mateix dia 12. Aquest any coincidirà en dimecres, no dissabte com en 1983. Si teniu fotografies d’aquells dies, en els quals varem gaudir del mantell blanc, de les mil i una relliscades, podeu remetre-les o publicar-les inclús vosaltres mateixa per mig del facebook. El que es tracta és de recordar aquella gran nevada de la vesprada del dotze de febrer de mil nou-cents vuitanta-tres.
Ara vos pose una fotografia de com estava aquella vesprada el Passeig d’Alacant, davant del xicotyet parc infantil que hi havia. Al fons, com sempre i aquesta vegada molt nevat, el Pare Montgó.
AQUELL 6 DE FEBRER DE 2013:
La imatge 15 de la sèrie d’Història local era el plafó ceràmic de Sant Sebastià i Sant Roc, del carrer La Bassa. La informació municipal la donava la notícia que el cementeri tenia una càmera de fred a la sala vetlatori. Passat un any encara cap família l’ha utilitzada per algun difunt. "Ja estem a les festes populars dels darrers dies" era la notícia festera i social. A "Imatges curioses" les protagonistes eren les cases del carrer La Bassa. Per a eixe divendres es programava l’exposició de Quico Buigues, "House+Diógenes". A "Sabieu...?" descobríem el naixement de "Xarangata".
La intenció és contactar i conèixer la realitat del municipi i obrir vies de comunicació que faciliten la millora del servei sanitari a la localitat. Seguidament, el comissionat ha visitat el centre de salut on s’ha reunit amb la coordinadora del centre, Ana María Morote, i el personal sanitari per conèixer les inquietuds.
FONT: Foto i text, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.
Anit, arribaven al poble, els vora 50 estudians francesos que passaran una setmana amb estudiants gaters, dins del programa d’intercanvi de l’alumnat francés -els gaters- i espanyol -els francesos-. Aquest matí, l’institut IES Gata els preparava l’entrada al mateix i un esmorzar.
A la imatge, que ens ha facilitat amablement Terelis Costa -que seguirà l’activitat de prop, donat que el seu fill és un dels alumnes de l’intercanvi-, es veu l’arribada de l’autobús a Gata. Els estudiants gaters es mostraven nerviosos per conéixer quin "company" i ja amic, sens dubte, els havia tocat.
FONT: Fotografia de Terelis Costa Caselles.
L’han passat al Grup Espeleològic Gatense (GEG) i aquest a l’Ajuntament. El grup "Corresendes" de Xeresa va gravar un vídeo de més d’onze minuts on es pot gaudir del nostre poble, de les nostres muntanyes i el recorregut preparat pel GEG per al DIA DEL SENDERISTA que es va celebrar el passat diumenge dia 2.
Ací teniu l’enllaç, per a que gaudiu d’ell i recordeu que les activitats esportives i d’atletisme continuen: http://www.dailymotion.com/video/x1b2a8v_corresendes-xeresa-dia-del-senderista-2014-2-2-2014_sport.
Per altra banda, ara mateix s’estan fent les inscripcions a la CARRERA DE LA DONA, que organitza el Club Atletisme de Gata. Es podrà fer el recorregut del dia 23 de febrer, diumenge, caminant i corrent. Somesport és l’empresa que controla les inscripcions. Ja n’hi ha moltes dones inscrites i tu pots ser la pròxima. Anima’t!!
FONT: Captura de la imatge i Vídeo del Grup "Corresendes" de Xeresa (València).
Al llarg del mes, campanya d’animació infantil "Tria el teu i llig"
Dos notícies de la biblioteca arriben hui al blog. La primera,més pròxima en el temps, és la presentació demà divendres dia 7, a les 20 hores, del llibre "El niño de la peonza" de José Barceló, escriptor que actualment resideix al municipi. Barceló té un blog i a decembre va fer realitat el seu somni de tenir publicada la novel·la després de nou llargs mesos, segons conta en el seu bloghttp://blogdejosebarcelo.blogspot.com.es/. La novel·la porta dues històries paral·leles al llarg dels capítols: D’una banda conta la història de Hurbert Sasse i Josef Kaufer. Sasse formava part de la patrulla del submarí alemany del tipus U-Boot VIIC enfonsat el 28 de maig de 1943 per un avió Hudson britànic del 608 esquadró i que aparegué mort a la platja de la Malvarrosa de Borriana amb un tub amb les seues senyes i una fotografia. Kaufer fou un comerciant alemany que l’identificà i ajudà en el seu sepeli. D’altra banda explica al llarg de la novel·la les experiències de l’autor durant les investigacions de la història.
De com es decideix a escriure,el perquè de la temàtica de la novel·la i altres dubtes podreu saber-ne més demà a la presentació.
Animació infantil "Tria el teu i llig"
Per altra banda, al llarg del mes de febrers els escolars participen a la campanya "Tria el teu i llig". Des de la Biblioteca de Gata hi ha especial interés en el foment lector i en fer atractiva la lectura. Per això, tots els anys organitzen unes sessions d’animació lectora amb els xiquets i xiquetes del CEIP Santíssim Crist de Gata.
Durant tot el mes de febrer van passant per la biblioteca totes les classes del col·legi en sessions d’una hora de durada cadascuna.
La Direcció General del llibre, arxius i biblioteques ha enviat a la biblioteca de Gata l’exposició "TRIA EL TEU I LLIG", una mostra itinerant que forma part de la campanya amb la qual la Generalitat pretén fomentar l’hàbit lector. La mostra fa un recorregut mitjançant panells educatius explicant les diferents possibilitats que ofereix la lectura. A més, dóna suggeriments i recomanacions per contagiar el gust per la lectura en l’àmbit familiar i per totes les edats. També pretén apropar les noves maneres de llegir que existeixen actualment amb les noves tecnologies.
Al voltant d’aquesta exposició es treballa el foment lector amb els xiquets i xiquetes en les sessions d’animació que estem realitzant. Primerament realitzen una visita guiada per la Biblioteca i coneixen de primera mà tot allò que els pot oferir, tot seguit visiten l’exposició per continuar, en la secció infantil de la Biblioteca, amb unes fitxes relacionades amb la lectura i el llibre.
Per als més majors tenen preparat un joc de preguntes al voltant de llibres i personatges on hauran de posar els cinc sentits perquè igual els pot tocar fer mímica com dibuixar com altres coses que els faran passar una estona ben divertida.
A la composició, les visites dels escolars i la portada del llibre que es presenta demà "El niño de la peonza".
FONT: Biblioteca Pública Municipal, Gata.
Dos empreses gateres estan aquesta setmana de fira a Madrid, al certamen INTERGIFT. Participen amb els seus estands corresponents, que estarà fins el cap de setmana. Per una part Signes-Grimalt (podeu veure’ls a tots, amb Emilio Signes al cap) que mostraran els seus objectes de regals a tots els que acudiran a la fira. Per altra, l’empresa de bossos gatera Matías Salvá, amb la marca Matties Bag, del qual podeu veure el stand tot preparat per a oferir els seus productes.
No queda ahí la cosa a aquesta fira de INTERGIFT, com ens comenta un altre comerciant Vicent Pons García. Hi ha un pavelló d’empreses de Gata. Hi ha un carrer que es podria nomenar carrer Gata. Estan Casa Barrera, Salvador Mulet, Costa y Soler i Matties Bag.
FONT: fotos de les dues empreses.
Cada dia, fins el 16 de febrer recordarem aquella sorpresa que ens va regalar el temps i la natura fa ara 31 anys, a nosaltres habitants d’un poble de la Marina Alta, que ni havíem vist alguns la neu mai. Vos demanava ahir si teniu fotografies, la petició es fa ampliable a si teniu alguna anècdota me la podeu contar directa al correu electrònic o per mig del facebook, la publicaré. De fet, hui ja en tinc dues anècdotes que ens conten Terelis Costa Caselles i Antonio Monfort.
Però, anem per parts. La fotografia que vos pose la vaig publicar ja l'any passat per commemorar la nevada. Vegeu com estava l'estació aquell "darrer dissabte", dotze de febrer de 1983.
Pel que fa a l’anecdotari d’aquells dies, comenten el succés metereològic Terelis i Antonio.
Terelis Costa Caselles ens diu: "Ho senc molt, no tinc ara cap foto de la nevada, una pena per que a casa dels meus pares a la carretera de Jesús Pobre el paisatge que es veïa era preciós. Ho recorde con si fora ara, el toll de neu que havia i com mon pare arribava de un viatge i no va poder entrar el cotxe pel camí de la caseta de tanta neu. Al sandemà anavem de paella a la ca seta d'una amiga, a la Vall i portavem la paella pel mig de la carretera i li pujavem dins, com si fos un trineu, jajaja, coses de juventut. Teníem 15 anys".
Antonio Monfort diu el següent: "Guarde molts bons records d'aquella vesprada. Estavem el meu amic Tòfol i jo tocant la guitarra per tal de preparar la festa del darrer dissabte amb els amics. Va ser una passada, no ens ho acabavem de creure, la nevada. Com passen els anys..."
Recordeu: podeu fer vosaltres mateixa aquesta minisèrie especial dedicada a la gran nevada de 1983. Bé amb fotografies, bé amb testimonis directes. GRÀCIES.
FONT: Fotografia propietat de Salvadora Boronat Soler.
AQUELL 7 DE FEBRER DE 2013:
El blog arribava a una xifra considerable, 190.000 visites. La premsa s’ocupava o parlava del cementeri de Gata, de la ruta dels riuraus i del misteri del secuestrador de xiquets. Complix ara un any, ens deixava l’empresari jubilat Paco Salvador. De la sèrie de plafons, la nº 16 era la Puríssima Xiqueta del carrer la Bassa. La foto antiga era una família del segle XIX, al voltant de 1880.
L’escriptor gater Jesús Moncho va conversar amb Manel Arcos el passat dia 28 de gener. El seu llibre "La pols i el desig" va ser el tema central. El programa el fa per la nit altre escriptor, aquest d’Oliva, Manel Arcos. Vos pose l’enllaç al programa per a que, si vos ve en gana, els escolteu i gaudiu de la seua conversa, molt interessa per qui són els dos autors i com han evolucionat com a escriptors.
Ah! I si voleu saber més del programa mireu el que posa al grup obert del programa: "PARAULES EN SILENCI és un programa de ràdio dedicat a recordar i homenatjar les grans obres i els grans escriptors de la literatura catalana i, sobretot, la poesia.
Podeu escoltar PARAULES EN SILENCI en directe, de 22 h a 23 h, al 107.8 de la FM, o bé en Internet, en l'enllaç següent: http://www.radiopego.com/. També podeu escoltar les edicions ja emeses al bloc homònim, l'enllaç del qual és el següent: http://paraules-en-silenci.blogspot.com.es/
PARAULES EN SILENCI va ser guardonat en la 13a edició dels Premis Ràdio Associació, lliurats el 9 de maig de 2013, amb una Menció de Qualitat en la categoria de millor programa de ràdio local, “per divulgar amb llenguatge actual i utilitzant els recursos del mitjà, la qualitat de la literatura catalana, en especial la poesia.”
Ací teniu l'enllaç al blog i en concret a aquesta emissió, on parlen Jesús Moncho i el presentador Manel Arcos: http://paraules-en-silenci.blogspot.com.es/2014/02/programa-49-dimarts-28-de-gener-de-2014.html.
I deia Manel al seu facebook: "Programa 49. Ací teniu l'enllaç del "Paraules en silenci" en què vam parlar amb l'escriptor de Gata de Gorgos, Jesús Moncho, del seu llibre "La pols i el desig".
FONT: Ràdio Pego "Paraules en silenci". Foto extreta del facebook.
Anem per parts. Tres temes es tracten hui a la premsa, que parlen de Gata directa o indirectament.
El diari LAS PROVINCIAS publica hui un extens reportatge sobre la Volta a la Marina Alta d’atletisme. Titula el diari: "Arranca el Circuit a Peu Marina Alta". Al subtítol: "La XVIII edición ofrece 10 pruebas tras la vuelta de la carrera de Gata de Gorgos".
Ací teniu l’enllaç a la notícia:http://www.lasprovincias.es/v/20140207/marina/arranca-circuit-marina-alta-20140207.html.
La fotografia que acompanya aquesta notícia al blog és de Javier Zamora. Al seu peu podem llegir: "Los representantes de los diez clubes organizadores de las pruebas que componen el Circuit a Peu de la comarca". Podeu veure a María José Soler Mulet, presidenta del Club Atletisme Gata, davant amb el jersei verd.
Una foto-notícia a LAS PROVINCIAS titula: "El comisionado, en el centro de salud". La notícia ja vos la presentava ahir. Hui vos pose la foto del comissionat a l’Ajuntament amb l’alcaldessa i la regidora de l’àrea. Ací teniu l’enllaç:http://www.lasprovincias.es/v/20140207/marina/comisionado-centro-salud-20140207.html.
L’atur generat el mes de gener a Gata també es motiu de notícia. Titula LAS PROVINCIAS: "La Marina. El desempleo crece en 195 personas y la comarca cierra enero con 16.626 parados". En un dels paràgrafs parla de Gata: "En cuanto a municipios, los mejores resultados se dieron en Gata. Allí el desempleo bajó en enero en 16 personas". Ací teniu l’enllaç a tota la notícia:http://www.lasprovincias.es/v/20140207/marina/desempleo-crece-personas-comarca-20140207.html.
La mateixa notícia la donava també dies enrere el diari digital La Marina Plaza.
FONTS: diaris LAS PROVINCIAS (7-2-2014) i LA MARINA PLAZA. Foto: Javi Zamora (LP).
S’estrenarà a les festes d’abril al poble veí
Ho llegim a l’apartat de Notícies de la pàgina web de l’Ajuntament de Teulada. Titula: "El compositor José Monfort Monserrat crea una marcha de procesión dedicada a Sant Vicent Ferrer". Com diu a la notícia, ja estava enregistrada des del passat 28 de gener i hui l’ha lliurada al president de la Agrupació Musical Cultural de Teulada, Ximo Vallés, en presencia del director de la banda, Rafael Pascual, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Teulada, Ana Puig.
Pepe Monfort, al que tots coneixem per Pepe "l’Obrer", no és la primera marxa que composa. També ho va fer per a les festes de la Santíssima Sang a Dénia, per a les de Pedreguer i com no, per a Sant Miquel del seu poble, Gata.
A la imatge, vegeu el moment de lliurar hui la partitura.
FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Teulada.
(PODEU FER MÉS GRAN LA IMATGE, PUNXANT ACÍ)
La foto l’ha feta el meu fill Juan Miguel aquesta migdiada. Una passada. La veritat és que els colors de l’hivern, la sequera que arrastrem i els ceps que dormen esperant el rebrot, fan el quadre que podeu observar. Com sempre, vigila des del fons el Montgó, que no mostrava els colors rogencs de l’amanèixer, ni els de la posta del sol. Eren colors més grisos, encara que el sol del febrer desprenia tot el seu encant.
FONT: Foto Juan Miguel Vives.
Aquesta vesprada a la biblioteca pública municipal
Esta vesprada s'ha presentat a la Biblioteca de Gata el llibre EL NIÑO DE LA PEONZA. La biblioteca estava de gom a gom i la veritat és que l'ocasió ho mereixia donat quel llibre és de l'autor José Barceló, veí de Gata. El regidor de Cultura, Juan Pedrós, ha fet una introducció de l'acte i l'arqueòleg de Xàbia Ximo Bolufer ha parlat de l'autor i del seu procés creatiu. Finalment José Barceló, pseudònim que utilitza l'autor i que fa referència al nom de la seua família, ha explicat el llibre i ens ha mostrat totes les fotos que ha utilitzat per a documentar el seu llibre, que recordem que és un fet verídic de la Segona Guerra Mundial.
FONT: text i foto, Ajuntament de Gata.
(PODEU FER MÉS GRAN LA IMATGE, PUNXANT ACÍ)
Una altra imatge feta a les Costeres, a la mateixa hora que la de l'entrada anterior. Allí estaven les flors dels ametlers una mica avançades, entremesclant rames seques i rames en flor. El quadre servix per a emmarcar al Montgó, que descansa allà al fons.
FONT: Foto Juan Miguel Vives.
AQUELL 8 DE FEBRER DE 2013:
Recordem que aquell dia era Darrer Divendres, dia de disfresses dels escolars i que al dia següent era el Darrer Dissabte, dia dels majors i també passacarrer dels menuts. Jugaven els dos primers equips del Gorgos C.F. dissabte. Eixe dia era divendres. Nova capelleta de la història local, la Mare de Déu dels Desemparats de la Plaça d'Espanya. 3.223 euros es recollien a la parròquia per a Mans Unides. La fotografia antiga 1.030 mostrava gent jove amb caretes i disfresses.
Després de dotze anys tancat, obri les portes per al Festival fi de curs de l'IES Gata
Ho sabieu?. Si heu anat aquestos dies per l'Avinguda la Pau de Gata, haureu notat algun tràfec al cinema La Paz. Després de dotze anys inactiu torna a obrir les portes "provisionalment" el cine que fundara el Tio Quico Sella, hui propietat dels germans Signes Grimalt. El motiu...el festival pro-fi de curs 2013-2014, que organitzen els alumnes de 4rt d'ESO de l'Institut de Gata.
Aquest matí hem estat al lloc. Hem rememorat aquelles vesprades de cinema que ens feien animar-mos a tot, hem recorregut de la mà del "cicerone" Antonio, un dels germans propietaris, tot el cinema, comprovant que està molt bé, que pot tornar a reconvertir-se allò que va ser i va menejar, la cultura i el cinema al poble. Mentres recordavem, els xavals protagonistes aquesta vesprada a les 17 hores i demà diumenge a la mateixa hora, feien els últims assajos.
RECORDEU-HO. Esteu encara a temps, estem a mitja hora de començar la funció...al reobert Cinema "La Paz".
Ah!! i a la nit tindreu més informació sobre aquest acte...
Han estat a Xàtiva, Gandia, Alacant i Elx; hui i demà conviuen amb les famílies gateres
Els vora 50 alumnes francesos de Lyon que en estos dies podeu veure per Gata, estan passant-ho d'allò més bé. Un intercanvi propiciat per l'institut de Gata i l'institut francés, que tindrà la seua tornada a finals del mes que ve. Dijous van estar a Xàtiva i Gandia fent la ruta del Borgia. Ahir divendres entraven a primera hora en els companys a donar classe i després tenien una visita programada a Alacant al castell de Santa Bàrbara i a Elx a visitar el palmeral.
Hui i dema diumenge estaran en la família que els ha tocat. N'en vist alguns visitant el poble i els seus alumnes "homòlegs" els guiaven. Alguns els han fet una paella per dinar i els han mostrat el nostre poble, les tipiques tendes de la carretera i tambe els mostraran demà Xàbia. Ens conta Terelis Costa, que els preguntaven si podien banyar-se, quins atreviments a estes altures de la temporada, o no?.
A la fotografia que m'ha facilitat Terelis, en teniu uns quants gaudint dels paisatges des de dalt del castell d'Alacant.
A la piscina coberta del Grau de Gandia
Demà diumenge, el jove gater MIQUEL GRIMALT ESCORTELL participarà a la prova "12 hores nadant contra el càncer" que es celebrarà a la piscina del Grau de Gandia, organitzat per la AECC (Associació Espanyola contra el Càncer). Al mateix temps, es recollirà material escolar, de campament i joguets en bon estat (menys pelutxes) per a la residència d’oncologia infantil de l’AECC de València. Alguns gaters i gateres ja han col·laborat, davant la crida que ha fet TERE, la seua parella. La prova serà de 8 a 20 hores de demà diumenge. Serà emotiu per als nostres representants, sobre tot davant la jornada solidària i altruïsta.
Ací teniu alguns dels joguets i material que portarà cap allà la parella gatera. Sort i a la prova!!.
Reprenc la sèrie més estimada pels usuaris del blog, pels visitants del "Cronista de Gata". Hui la imatge, més que fotografia, que corresponia publicar el primer dia del mes de febrer, està en consonància amb l’acte tan emotiu que s’ha viscut aquesta vesprada al reobrir-se les portes del Cinema "La Paz". Per què?. Quin ha estat el motiu?. El festival pro-fi de curs de 4rt d’ESO de l’IES. Això ha servit per adecentar més el local, que estava molt ben conservat, com han pogut comprovar tots els assistents a l’acte i ho faran demà també.
I perquè ve a la sèrie alguna cosa del Cine La Paz, concretament dels anys 40 del segle XX. És un dels cartells que es poden veure a l’entrada i a l’escala del cine. La mà de PACO MONCHO està ahí. Es nota. La història recollida per ell i en concret del "Ti passetes" (Matías Monfort Mulet) ens ubica perfectament, amb aquella pel·lícula de "Suspiros de España". Podeu llegir-ho inclús. Al llarg d’aquesta nit i demà aniré posant més cartells. Per supost, del principi del Tio Quico "Sella" el fundador, uelo dels germans Signes Grimalt "Texanos".
FONT: cartell preparat per Paco Moncho exclusivament per al cine La Paz.
Sabeu allò que diu: "Deixa-lo que de Gata ve...", que inclús té una pàgina oberta de grup al facebook?. I allò que diu: "Que vénen els de Gorga". Tot això ve perquè demà seran protagonistes els pobles de Gata i Gorgos per mig de les motos. Motoclub Gata ha organitzat la Primera Ruta Motera 2014 Gata-Gorga-Gata, que es farà demà diumenge dia 9, des de les 9 del matí. La quedada, a la Plaça de l'Església.
Ací teniu el cartell anunciador de l'event esportiu.
Una ranxera, un parlament, una família,...i els xicons han fet un gran festival
Emoció, records, cançons, humor, omplin el reobert cinema "La Paz" de Gata
No s’ha pogut demanar més. Una vesprada molt emotiva la que s’ha viscut dins del reobert cinema "La Paz" hui, a la primera de les actuacions del FESTIVAL PRO-FI DE CURS de 4rt d’ESO de l’IES Gata. Va ser un encert, demanar el cinema i concedir-lo. Hui s’ha demostrat.
A primera fila estava tota la família "dels Texanos". Sense oblidar-se de Paquita i Paco, Antonio ha fet d’amfitrió, estaven a sa casa. Tots han volgut estar a la reobertura del cinema, amb motiu del festival. Fins l’alcaldessa Ana María Soler ha assistit. Ahí han estat tots, bé de presència o en el record més emotiu.
FOTO: Vero Vives.
A aquesta entrada i a les següents, vos conte que ha passat per dins del local. Tot un èxit...A la fotografia especial, el moment dedicat a la família Signes Grimalt, per haver-los deixat el local als xicons. Un mural històric de records del cinema. A Antonio li ha tocat parlar i s’ha emocionat parlant de la seua germana, delicada de salut. La història local ha marcat una altra fita cultural a Gata.
Com vos anunciava a l'entrada anterior, podeu veure com ha transcorregut la vesprada al reobert cinema La Paz de Gata. Primer que res, s'ha fet un repàs de forma gràfica amb la veu de Paco Moncho, ànima del resum, de la història dels cinemes a Gata. Després, les actuacions de xiquets, més majors i seqüències molt divertides, música, humor, de tot.
Paula Gallego de la Sacristana Mulet li ha dedicat una emotiva ranxera a Antonio, un dels tres germans propietaris, que junt amb la seua família han assistit a la reobertura del Cinema "La Paz". Era el tracte i s'ha complit. S'ha repassat musicalment les etapes dels anys 50, 60, 70, 80, 90 fins a hui. La gent s'ha emocionat, joves i vells han viscut emocions fortes...i demà més.
A la composició, diversos moments de l'acte.
FONT: Fotos fetes per Vero Vives.
Tres hores nadant contra el càncer i bon resultat
De 17 a 20 hores ha estat nadant a la piscina coberta del Grau de Gandia, el gater MIQUEL GRIMALT ESCORTELL. Han sigut tres hores continues, ha fet 7500 metres. Fins avui la meta màxima conseguida per Miquel havien sigut 2500 metres, així que ha superat i ben superada la seua marca personal. Li han fet lliurament d’una placa commemorativa, ja que no era una carrera competitiva. Era solidària i es buscava superar el repte personal, com així ha sigut per part de Miquel.
El mateix nadador gater, Miquel, aprofita el blog del "Cronista de Gata" per tal de fer una crida, per a que l’any que ve la gent de Gata s’anime a participar i es note que la gent del poble pot ser solidària davant d’aquesta terrible i dolenta enfermetat.
FONT: Fotos de la composició facilitades per Tere Mahiques Font, que ha compartit també la foto oficial de Miquel.
Soler es classifica per al Campionat d’Espanya Absolut
Vaig nomenar la competició, però un xicon xabier, de pare gater, va fer una carrera excepcional la setmana passada a la XX Mitja Marató Internacional de Santa Pola. Per mig de son tio, Antonio Soler, em passa tota la informació, al qual li ho agraïsc.
Toni, que corre amb el Club Atletisme Llebeig de Xàbia, va ser tercer en la seua categoria de Promeses masculí i el que és més important PRIMER NACIONAL, amb un temps de 1 hora, 15 minuts i 46 segons. Soler acabà molt satisfet la carrera. En tot moment va mantenir el control del temps de pas en cada kilòmetre. Va saber aguantar el sofriment que suposa marcar un ritme de 3’34 per kilòmetre, conseguint un temps realment estratosfèric, una marca que l’ha classificat automàticament per a participar en el pròxim Campionat d’Espanya Absolut d’esta modalitat. El xaval realment no es va adonar del que havia conseguit fins que no va pujar al pòdium i va estar al costat del guanyador de la prova, el keniata Cheroben, i el belga, Vykhopen, que fou segon.
Seguirem els passos del xicon mig gater, de la família dels "Datilero", tota una promesa esperançadora dins del difícil món de l’atletisme.
A la fotografia, podeu veure a Toni Soler a la part dreta del caixo mirant la imatge, al lloc tercer del pòdium.
FONT: Informació i foto facilitades per Antonio Soler.
AQUELL 9 DE FEBRER DE 2013:
La parròquia donava a conèixer el moviment sacramental de 2012. La desfilada infantil i la dels majors de la nit, protagonistes del Darrer dissabte de Carnestoltes. S'estrenava "Xarangata" a la cercavila de dissabte. La sèrie de Història Local dedicada als plafons ceràmics arribava al 18, al carrer Bisserot, a Sant Sebastià màrtir. Els soldats que en 1962 van baixar i pujar al Crist eren els protagonistes de la sèrie "Fotografies antigues".
Dia del malalt, dimarts; xerrada i encontre amb els joves de la Vicaria, divendres; campanya Manos Unidas, dissabte i diumenge
La parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata té una setmana plena d’actes per davant. L’agenda comença dimarts 11 amb la missa a les 19 hores, on es pregarà pels malalts del poble, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de Lourdes. Divendres hi haurà dos actes quasi seguits. Primer, de 20 a 21 hores, serà la segona xerrada de febrer que està dedicant-se a "La coherència cristiana". Segon, des de les 22 hores, els joves de la Vicaria a la que pertany Gata es reuniran en oració i reflexió amb l’aquebisbe, Monsenyor Carlos Osoro, a l’església de Gata.
Finalment, a les misses de dissabte i diumenge, hi haurà una col·lecta especial per al projecte de Manos Unidas, que arriba a l’any LV. Diumenge es prepara un dinar solidari amb paelles. Encara poden apuntar-se amb cinc euros. La recaptació es destinarà a Manos Unidas.
FONT: Parròquia de Gata.
Ha superat la seua marca i ha arribat la primera dona. La gatera Christina Mallet ha fet un temps de 32 minuts i 24 segons recorrent els 8 kilòmetres de la V Volta a Peu a Palmera, poble de la Safor pròxim a Gandia.
A la fotografia, la vegeu dalt de tot del caixó amb el seu fill.
Serà la setmana que encetem demà. Dimecres dia 12. Recordarem com fa 31 anys, al 1983 va caure una gran nevada sobre Gata i la Marina Alta fins la platja mateix. Vos recorde que si teniu pel calaix alguna fotografia d'aquells dies podem publicar-la per a tots els usuaris del blog. Els que la van conèixer, els que han vist les fotos, els que no l'han viscuda. Recordeu, dimecres, s'acompliran 31 anys d'aquell "Darrer dissabte". Enguany, al caure Pasqua més alta, els darrers dies començaran al final del mes.
A la fotografia, la imatge que vaig capturar diumenge dia 13 des de dalt del pont de les Alcolaies mirant cap a l'altre pont. El llit del riu i les muntanyes estaven completament blancs.
De nou amb la sèrie de fotografies antigues. La corresponent al passat dia 2, fa una setmana, completa les que vaig posar del bar restaurant Texas, que estava a la Garganta, aquella que li atribuïen de Gata i era i és terme de Dénia. El ventall que repartien al mateix bar era de la inauguració en 1961. Col·leccionista incansable, Paco Moncho va publicar en el seu moment al facebook esta imatge que hui podeu veure-la. Observeu els detalls on ubica el lloc, al tram de la carretera entre Gata i Benissa, al kilòmetre 157 i per darrere sempre el record d'Espanya, per als turistes europeus que passaven per allí.
FONT: Foto de la col·lecció de Paco Moncho, pujada al facebook.
Reprenc la col·lecció de Vicen Vidal, en la qual sempre vegem a son pare en algun acte social o esportiu, com aquest cas. La foto que tenia que publicar el dia 3 de febrer és de futbol. Data de l’any 1951, quan jugaven els gaters al camp de les Alcolaes. Mireu darrere la muntanya del Serrillars. Luis Vidal és el quart començant per la dreta dels agatxats, si mireu la foto de cara. Si en conegueu algun jugador més podeu anar posant-los.
FONT: Foto propietat de Vicen Vidal.
Seguint amb la sèrie de la col·lecció de Vicen Vidal, vegem ara a Luis Vidal a la dreta de la fotografia, el primer de la taula. A l'esquerra podem veure a Antonio Pedrós (Manyà). De front, Antonio Pedro ("de les aigües") esquerra i "Masianet" germà d'Alfredo al costat. Al pareixer era després d'una "batalla de flores2 que deien abans a les carrosses. Observeu el detall que ens comenta Vicen Vidal, que tenen confeti als muscles i la dona del costat, que pareix la dona de Tarraula, també en té al cap.
FONT: Foto propietat de Vicen Vidal.
Vaig recuperant dies a les fotografies antigues. La que corresponia al dia 5 també és de la mateixa col·lecció, de Vicen Vidal. De nou, son pare (el més alt i a l'escaló de dalt amb "tupé") assistint a alguna partida de pilota o algun espectacle. Baix de tot a l'esquerra està el seu amic Antonio Pedrós (Manyà) i més amunt Paco Feliu. Si conegueu a les altres persones, tant homes com dones, ja sabeu, podeu anar completant la foto.
FONT: Fotografia propietat de Vicen Vidal.
Última fotografia, de moment, de la col·lecció aportada per Vicen Vidal, esperem que ens puga regalar amb més fotos de son pare i els amics, història dels anys 50 i 60 del segle XX a Gata. La corresponent al dia 6 de febrer identifica a tots els protagonistes. Era l'any 1963 a les fogueres de Sant Joan a Xàbia. A Luis Vidal el reconeixereu, és el més alt i més a l'esquerra. Al seu costat, per darrere, està Paco Salvador i per davant Antonio Cabrera. El que està més a la dreta de la foto és Pepe Espasa.
FONT: Fotografia propietat de Vicen Vidal.
AQUELL 10 DE FEBRER DE 2013:
S’acomplien dos anys i deu mesos del començament del blog. Per tant hui fa tres anys i deu mesos, a dos mesos per als quatre anys. Coneixíem la notícia solidària: "Càritas Gata atén en 2012 a 65 persones". El Gorgos golejava al Relleu, 8-0, i els juveniles perdien. Darrer dissabte era nit de disfresses a Gata, ho recordavem. El blog tenia 191.000 visites. A la sèrie de plafons ceràmics, coneixíem el nº 19, l’Àngel de la Guarda del carrer Bisserot. La foto antiga 1.032 ens portava en el temps a 1967, quan s’inaugurava la Plaça Nova, abans dita Plaza 18 de Julio.
La xifra exacta la coneixem per una publicació de "Dénia Digital", que també té notícies de Teulada, Calp i Dénia. Quan parla de les xifres d’aturats de la comarca, que facilita CC.OO. de les Marines, vegem que Gata té 538 aturats ("parados"). A gener de 2013 eren 599 i a decembre 554. Tant la diferència mensual com anual és a la baixa. En un mes han sigut 16 parats menys i en un any 61 menys. Titula el diari digital: "16.626 dramas personales. "La Marina Alta cierra enero con 195 parados más que en diciembre".
FONT: diari digital de Dénia, Teulada, Cap i Benissa.
El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui un edicte, pel qual diu que la mercantil pública local SOLDEGATA SAU, presta el servei de subministrament d’aigua potable en el terme municipal de Gata de Gorgos, per encomanda del Ple de l’Ajuntament de data 8 de març de 2012 i que d’acord amb la clàusula tercera del conveni regulador de l’encomanda de gestió, les tarifes s’actualitzen d’acord a l’ïndex de l’increment de Preus al Consum.Estes tarifes tindran efectes per a l’exercici 2014. El que es fa públic per a general coneixement.
D’acord amb este índex, les tarifes resultants seran per a l’aigua potable l’any 2014:
Suministrament B. I) 0-60 m3/trimestre = 0,7274 €/m3. B II) 61-100 m3/trimestre = 0,9091 €/m3. B.III) >100 m3/trimestre 1,5279 €/m3. Servei (segons calibre) 7,2769 €/ab/trim.
FONT: BOP dia 10-2-2014.
La imatge l'ha pujada al facebook "AlforndepaXaparro", des de la seua caseta es podia observar aquesta impressionant posta de sol. Totes les roques de cara vista a Gata del gran MONTGÓ mostraven aquest aspecte tan lluent, pel vent que està fent, per la sequera, pel temps tan inestable. Torna a sorprende aquesta vista tan bonica.
FONT: imatge de "AlforndepaXaparro".
Va ser el 12 de febrer de 1983
Setmana de records metereològics, just quan estem en alerta groga per forts vents, quan tota Espanya està alerta, bé per pluja, neu, vents o altres inclemències metereològiques.
Però, nosaltres els gaters (des del blog del CRONISTA DE GATA) recordem aquella vesprada del "Darrer dissabte" de fa 31 anys, quan es va posar a nevar copìosament. Va quedar gravat en la memòria col·lectiva dels fenòmens que poques vegades vegem els habitants de la Marina Alta i menys els de Gata, una gran nevada el dia 12 de febrer de 1983.
Ja van apareixent fotografies dels usuaris del blog. Ací en teniu una, aperitiu de les que posaré demà. Es tracta de la col·lecció que aporta Ana Mulet Costa, a la que li agraïsc. La present fotografia és molt bonica. El conjunt era espectacular.
AQUELL 11 DE FEBRER DE 2013:
El DOCV publicava els dies festius i diumenges que podien estar oberts els comerços, interessava al Comerç de Gata. S’exposava al Casal de la Música una mostra de "House of Diogenes". La premsa parlava dels riuraus i la pansa. Veíem al Montgó iluminat, quasi igual al dia d’ahir, però en un núvol damunt. El temps estava "rarot", com ara. La capelleta del dia era Sant Cristòfol del carrer Moreres. La fotografia antiga era una continuació a la inauguració de la Plaza 18 de Julio, hui Plaça Nova.
El festival pro-fi de curs es va fer al reobert per a eixos dos dies Cine "La Paz"
Després del cap de setmana tan "mogudet" que van tindre els alumnes de 4rt d'ESO de l'Institut de Gata, degut al FESTIVAL PRO-FI DE CURS 2013-2014, els mateixos han volgut ser agraïts i com diu el refranyer: "És de ben nascuts ser agraïts".
Al seu facebook que van crear per al festival van escriure: "Senyors i senyores, ja ha passat el festival i pareix ahir quan estavem començant amb assatjos, marors i balls.. perque vullgueu o no, tot açò es una maror.. pero una maror que agrada a la gent i nosaltres hem estat encantats de poder realitzar-ho! Amb el re-obrimet del CINE LA PAZ em aconseguit que la gent s'emocione i que tornem al passat, quan el cine encara estava obert! Ens sentim orgullosos del que hem fet i esperem que us haja agradat! Com no poder acabar, donant les gracies a tots els assistets a aquest acte, i que hagen colaborat amb el nostre viatge! A sigut tot un plaer actuar per a vosaltres! MOLTISSIMES GRACIES A TOTS!".
Les coses positives han superat i amb moltíssim a les poquíssimes que han pogut hi haure amb problemes. Ells també s'han superat com a persones i això els honra. Així es fa poble, així es fa camí.
A la imatge, un moment de l'actuació dels xicons al Festival dissabte i diumenge. Foto: Vero Vives.
És el sisé de la classificació
No va poder ser batre al tercer de la classificació, al ben armat Sporting Benidorm, però li va traure un 2 a 1. El Gorgos C.F. ha baixat un lloc i és sisé de la classificació. Dels 19 partits jugats, en té 10 guanyats, empatats 2 i perduts ara 7. El pròxim diumenge, el Gorgos rebra al San Blas d'Alacant a casa. Esperem que ho aprofite i es mantinga en bona posició.
Totes les amigues i ella de festa. Això és passar-ho bé i fer-li un bon acomiadament. Totes les amigues de Rosa María es van juntar, es van revestir i allà que s’en van anar a celebrar-ho. Les frases totes dirigides a ella Rosa María García Pedro marxarà junt a un xic de Xàbia al Perú d’ací una setmana el dia 18, a l’escola on està de missioner el seu cosí Vicent Font. Esperem que tant al viatge, com als primers dies allà ens conte les seues impressions del canvi tan diferent, però tan il·lusionat que tindran els dos, amb una experiència educativa nova. A Rosa la podeu vore a la part de davant, més a la dreta mirant la foto. Mentre, les amigues recordaran sempre aquests moments...són imatges de festa.
FONT: amigues de Rosa María (foto pujada al facebook).
Ens arrimem a la data marcada per l'infatigable calendari, el pas del temps inexorable. Fa 31 anys, tal dia com demà va ser tota una nevada i hui no està molt llunyana la neu, segons coneixíem per dos gaters que han estat a la Mallà del Llop a Famorca, quasi al llímit entre la Marina Alta i Baixa. Allí estava nevant o havia fet una lleugera nevada. Ahir també la va fer a la Carrasqueta i Alcoi, a les muntanyes. Vegeu com no s'en va massa. Però ací, ja no ha tornat a nevar com aquell "darrer dissante". Aquell 12 de febrer de 1983.
Seguisc posant-vos les fotos que aporta Ana María Mulet Costa. Eren els Miralbons, a la caseta de l'algutzil, Salvador Oliver. El vegem a ell i no l'oblidem, amb un gran record. Estava intentant netejar al voltant de la neu. El vegeu agatxat combatint amb la neu.
Recorde que si teniu fotografies de la nevada de 1983 i voleu que les publique ja sabeu, estic obert a fotografies i anècdotes per a commemorar el dia de demà, el trigèsim-un aniversari de la gran nevada.
FONT: Foto propietat de Ana María Mulet Costa.
AQUELL 12 DE FEBRER DE 2013:
El BOP publicava l’exposició al públic del pressupost municipal 2013. Enguany ni s’ha aprovat, està prorrogat d’eixe mateix, del 2013. La premsa parlava dels pobles de la Marina Alta que s’adherien al Pla de modernització de la Diputació d’Alacant. Començava la secció: "De què parlen hui els gaters?. La vaig deixar per altres. Com a "Imnatges curioses" veïem el carrer Tetuán, un balcó cap al Centre Social. I com no...el reportatge del dia era: "Hui fa 30 anys de la gran nevada: 12 de febrer de 1983". Hui, a un any vista, dic el mateix, notant que cap mitjà de comunicació de la comarca publica hui res de l’efemèride. Anunciava també que dissabte 16 Gata soterrava la sardina. Eixe dia era el Darrer dimarts. La capelleta 21 de la sèrie de plafons ceràmics estava dedicada a la del Santíssim Crist del Calvari del carrer Duquessa d’Almodòvar. Altra fotografia antiga la 1.034, ens mostrava la Plaça Nova recent inaugurada, amb banderes i les palmeres noves.
(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)
El calendari marcava 12 de febrer
Aquell dia de fa 30 anys, el 12 de febrer, era DARRER DISSABTE i com a tal la gent no va minvar massa les seues decisions d’anar-se’n de compres a les tendes per al dia següent fer les paelles de DARRER DIUMENGE...Així començava l’article de rememorar l’efemèride l’any passat, el del 30 aniversari.
Continuava dient i també ho dic hui: "S’havia mesclat sense adonar-se un costum gater amb un fet insòlit, la neu caiguda amb gran quantitat. Jo recorde com si fos ara que estava estudiant a la saleta de ma casa i ma mare em va fer notar que començaven a caure boles de neu. Eren cap a les quatre de la vesprada. Després ja va ser tot seguit i nosaltres els amics havíem quedat. No anaven a suspendre les compres podent eixir pel poble, gaudir de l’espectacle blanc. Recorde que calia fer les compres al supermercat Baidal o a qualsevol tenda del poble eixe dia. Al Passeig d’Alacant era com si estigueres al cinema amb una visió idílica del Pare Montgó, que relluïa brillant de neu. Valia la pena veure’l, admirar-lo amb tota la seua majestuositat".
Què trobeu?. Eixa era la meua sensació, la meua experiència...i seguisc: "...I després per les carriladas i amb cotxe cap a casa. Tot una aventura. Al dia següent vam acudir a una caseta de les Boleries. La neu s’escampava per tot arreu. Molt a prop, vam poder fer inclús un ninot de neu baix del pont de l’autopista, total...no passaven cotxes, estaven les carreteres tallades. Era l’espectacle del blanc element, de les postals nadalenques però al febrer".
Com deia l’any passat vos dic ara: I vosaltres?. Recordeu l’experiència?. Podeu plasmar-les als comentaris al blog o al facebook, aniré incorporar-les al llarg del dia.
També fotografies si en teniu. De moment, servixquen aquestes de la família Oliver i de Salvadora Boronat. Dalt vegeu el paisatge gater tot nevat, el que es contemplava des de Gata cap al Serrillars; baix, els germans Oliver (Pascual, Antonio i Pepe), tots tres gaudint de la neu. Més avall, la fotografia que ja va eixir a la sèrie de "Fotografies antigues" on es pot veure a Salvadora i María Francisca -dos germanes- i un amic, Vicente. Les fotos de la família Oliver les ha passades Ana María Mulet Costa, a la que li torna a agrair la deferència, igual que a Salvadora Boronat.
Teniu vosaltres també fotografies d’eixa nevada o d’alguna altra forta a Gata?. Tota la setmana fins diumenge serà aquesta efemèride la que recordarem. Quedarà en la memòria col·lectiva dels fenòmens que poques vegades vegem els habitants de la Marina Alta i menys els de Gata, una gran nevada aquell dia, 12 de febrer de 1983.
FONT: Fotos propietat dels germans Oliver, facilitades per Ana María Mulet Costa, i de Salvadora Boronat.
Serà a les 22 hores, a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata i reunirà als joves de la tota la Vicaria
La parròquia de Gata acull aquest despusdemà divendres, a les 22 hores, una Vigilia itinerant de l’oració amb l’arquebisbe de València, monsenyor Don Carlos Osoro, que ve d’una manera senzilla, discreta per acompanyar als joves de la Vicaria a la que Gata pertany, a resar. Al final de la mateixa, els participants compartiran una xocolatada preparada per feligresos de la parroquia, segons comentava el rector Don Francisco M. Murillo.
L’encontre inclourà l’exposició del Santíssim, la lectura d’un salm, la proclamació d’una lectura vocacional, una catequesis de l’Arquebisbe, les peticions, el reso del Parenostre i, finalment, la bendició.
Les vigilies es celebren sempre els primers divendres de mes a la Basílica de la Verge a València i els segons divendres a una parròquia distinta cada mes. Ara ha tocat a Gata.
FONT: Agència de notícies de l’Arquebisbat (AVAN).
Organitzava el Motoclub Gata
Les imatges ho diuen tot. Les pose per a que gaudiu d’elles. Els aficcionats a les motos de gran cilindrada gaters i de la comarca que pertanyen al Motoclub Gata fan fer diumenge la Iª Ruta Motera. Van eixir des de la Plaça de l’Església, com vegeu a les imatges, i van anar a Gorga (comarca del Comtat de Concentaina), van esmorzar a Benimassot i van tornar cap al poble. A la sèrie d’imatges els vegeu en plena faena, a les motos, a ells, als participants, en definitiva.
FONT: fotografies de la composició: Motoclub Gata.
Presentará l’edició de "Mediterraean lifestyle"
Al pavelló 6 de la Fira de València exposa de l’11 al 14 de febrer l’empresa gatera POINT S.L. Em sabut que hui dimecres posará a l’abast dels professionals i estands una combinació de disseny, vins i tapes, que li ha titulat "Mediterranean Lifestyle". Mentres compta amb els dissenyadors que estan lligats a l’empresa, com són Esther Campos, Francesc Rifé, Gabriel Teixidó, José Manuel Ferrero o Ximo Roca, mostrará l’estil de la Marina Alta, de la Costa Blanca. Será l’estand de Point S.L. hui el punt d’encontre a la Fira d’Hábitat 2014, on es parlarà de mobles, de estils, del Mediterrani, de la Marina Alta i per supost de Gata, per mig de l’empresa amfitriona a aquesta parcel·la de la fira.
FONT: Text: www.feriahabitatvalencia.com. Foto: Point, S.L.
D'una altra col·lecció que ja tenim mig abandonada, la de la família Feliu-Salvá és la fotografia que corresponia publicar el dia 10. Ací teniu a tres mares joves. Puri Signes, l’altra no esbrine a saber qui és, i Rosa Mari Salvá. Estarien a la Guardia, a Xàbia.
FONT: Fotos facilitades per David Feliu Salvá.
Nova fotografia de la col·lecció anterior F-S. Ací podem veure als enyorats Pepe i Rosa Mari, dos germans Salvá. El xicon potser siga Gabi, fill de Pepe. Estaven a un menjar davant una caseta.
FONT: Col·lecció de la família F-S.
Ja arribe a posar-me al dia. La corresponent a ahir dia 12 també és de la mateixa col·lecció. La fotografia porta la data posada, per tant no enganya. 24 de gener de 1963. Estaven a Alacant. Dos joves estudiants. A l’esquerra -mirant la foto- el que seria metge Pepe "Payá"; a la dreta, el que seria comerciant Gabriel Feliu.
FONT: Foto propietat de la família Feliu Salvá.
Ja estic al dia. La foto de hui, dia 13 de febrer, ens presenta a alguna amics prenint copes al bar. Recolzats a la barra estan els desapareguts Francisco "Cabellos" i Pepe Martí. Al seu costat está Vicente Salvá i seguint la broma Lluís "de Corna". Falta conèixer als altres dos, tant el que té la copa com el que està quasi caiguent.
* Comenta Antonio Monfort per mig del facebook que el que està caiguent sembla ser Pepe Pedro Mulet (Pepe el Mico).
FONT: Foto propietat de la família Feliu Salvá.
AQUELL 13 DE FEBRER DE 2013:
Tornava a insistir en la nova secció del blog: De què parlen hui els gaters?. El blog superava les 192.000 visites. Un any més tard, no dobla encara i estem per 367.000. Coneixíem l’atur de gener, augmentava en 30 parats el poble de Gata. El BOP publicava la modificació de la RPT de l’Ajuntament de Gata. La "Imatge curiosa" ens portava a l’Ajuntament, que està dins d’una casa senyorial, però sense plaça. De la Història local, la secció de plafons ceràmics ens mostrava el nº 22, la Mare de Déu del Carme del carrer Nou. Una "Imatge de festa" eren les quintes, disfressades. La fotografia 1.035 de les antigues era bonica, veíem una vista de Gata abans dels anys 60 del segle XX.
He recollit varies manifestacions sobre aquell dia, aquelles hores tan especials per a tota Gata.
Des de Xàbia, Silvia Pérez Ivars ens comentava: "Men recorde com si fora ara. Jo tenia 17 anys. Quina vespra mes bona va em pasar". A Gata, responia Pepa Martí Pedrós: "Jo siiii". Ana María Mulet Costa era clara: "En fa falta un altra ja". Des de Mèxic, Fátima Lozano Cortegoso ens diu: "Era el meu tercer cumple!!!! I batejaven a la meua germana menuda!!! A l’esglesia no hi havia llum!!!!".
Quins records!!. A què són bonics i nostàlgics.
Un anònim, home per supost, diu: "A mi, la neu, em va sorprendre a Palma de Mallorca, i no precisament de vacances...sino a la mili. Camí dels vint-i-un anys -un xiquet tan sols- no vaig poder gaudir la sensació de veure eixa gran nevada del vuitantatrés al meu poble...Puta mili!!. Espere, algun dia poder sentir eixa sensació que em vaig perdre; i si no, la tonaré a trobar, com ara ho he fet, en les teues paraules que evoquen des del cor grats records i sentiments de joventut."
Finalment, Sílvia Leyda comenta: "M'enrecorde molt perque en casa tenim unes cintes de super8 d'eixe dia que vam anar de volta la meua familia i la de Don Juan el mestre".
Agraïsc a este "soldat", quan estava la neu pel poble de Gata, que es conforme amb les fotografies de les belles estampes d’aquells dies.
Encara podeu ser vosaltres mateix també protagonistes. Teniu vosaltres fotografies d’eixa nevada o d’alguna altra forta a Gata?. Encara resten quatre dies, fins diumenge serà aquesta efemèride la que recordarem. Quedarà en la memòria col·lectiva dels fenòmens que poques vegades vegem els habitants de la Marina Alta i menys els de Gata, una gran nevada aquell dia, 12 de febrer de 1983.
A la imatge, una vista de la Plaça de l’Església, com va quedar el mateix dia. Per allí vaig passar i vaig fer la foto, d’aquell tamany quadrat que hi havia, però ja en color, no tan nítid com ara. S’en recordeu?.
Ací teniu la imatge de fa dos anys
He trobat pel facebook aquesta imatge, que trobe curiosa. Si recordeu, el cap de setmana passat es va fer -amb molt d’èxit i lloc reobert- el festival fi de curs de 4rt d’ESO dels alumnes de l’IES Gata. Però, la imatge ens porta dos anys enrere, eren els que hui fan segon de Batxillerat. Van fer el festival l’any 2012. Era -podeu observar-ho- al Casal de la Música, però encara per reformar. Com va passant el temps! no?.
FONT: foto extreta del facebook.
Si abans era una imatge curiosa d’un grup de xicons, ara és una imatge de festa, l’anunci de l’actuació -dissabte dia 15 - del grup "Pinka" al bar Concordia de Gata (antic "El Jardí"). Aquest grup musical arriba a Gata en la gira del seu 20 aniversari (1993-2013) i més en concret al bar Concordia, que està a l'Avinguda de la Pau. Serà a les 19 hores.
FONT: cartell de l’actuació pujat al facebook per Enrique Vergara.
La Comissió de Festes prepara actes per als dies 1 i 8 de març
Seran el darrer dissabte, 1 de març, i al dissabte següent, ja dins de la Quaresma. Un dissabte es faran les disfresses tradicionals de Carnestoltes i l’altre el típic "Soterrament de la Sardina". La Comissió de Festes del poble 2014 prepara ja tots els actes que són una constant, any rere any. D’això ja en parlarem més endavant. Tenen la col·laboració de la regidoria de Festes de l’Ajuntament de Gata i la de les entidades comercials que participen al cartell. Per cert, ja vegeu el cartell que ix al carrer a dues setmanes de la festa.
FONT: Comissió de Festes 2014, cartell de Carnestoltes.
Encara resten nou dies i ja s'ha tancat oficialment la inscripció a la CURSA DE LA DONA. Què trobeu?. Diumenge 23 de febrer, Iª competició on correran i caminaran tot dones pel poble i terme de Gata. Què us sembla?. Ah, i més que voldran apuntar-se, malgrat a superar-se ja la xifra inicial estimada de 400 dones. Organitza: Club Atletisme de Gata. Col·labora: Regidoria d'Esports. Ja ho sabeu, vine a veure-la i si eres dona, de Gata o la comarca, se segur que ja estàs inscrita.
Al costat el cartell anunciador.
Reprenc la sèrie de "Fotografies antigues" i també la col·lecció de Jaime Signes "Mónica". La imatge corresponia publicar-la al dia 7 de febrer. Si a l’entrada anterior posava el cartell fester, ara pose una comissió de festes dels anys 90. José Ramón Monfort està lliurant-li una copa esportiva al fill major de Jaume. Al costat de José Ramón està "Carlets" i per darrere d’ell Jaume Costa, que seria aleshores regidor. El desaparegut Salvador "de la Virgen", Manolo Roselló i Pepe Torres els podeu veure també a la foto.
FONT: Foto propietat de Jaime Signes "de Mónica".
La foto que corresponia al dia 8 va en consonància amb les pròximes festes que celebrarem abans de la Quaresma, la de les disfresses dels darrers Dies, encara que ací a la foto ben bé podria ser un ball de disfresses de les festes patronals dels anys 90. Pràcticament són irreconeixibles, però és una imatge molt divertida.
FONT: Fotografia propietat de Jaime Signes "Mónica".
(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)
La foto que corresponia al dia 9 és una imatge "molt potent" que diria l’amic Paco Moncho. És un record per als que ja no estan entre nosaltres, que en són uns quants. És la imatge de la camaraderia, de l’amistat. En un magatzem qualsevol de Gata o en una caseta, s’ajuntaven i feien prou de festa. Davant a l’esquerra -si mireu la foto de cara- presidia la taula el sempre recordat Vicente Mulet "Sabata". Després estava el propietari de la foto, Jaime "Mónica", un altre Jaime, Torres "de la Casa". Dos amics, un d’ells Miguel. Potser l'altre fora Pepe Juan, sempre recordat, i el també recordat Pepe. Al fons tres: Pepe Monfort "Jupe"; Primitivo i el recordat Antoniet "de Marc". A la part dreta -mirant la foto-, davant de tots "Ripollet". Després Juanito (carnisseria Carrer la Manegueta), Vicente Salvá, Vicente "Barrinero", Paula, Vicente Font, Vicente Pons "Remongó" i el també recordat "Eduardet" de Costa.
Una gran taulà i amics tots.
FONT: Fotografia propietat de Jaime Signes "Mónica".
AQUELL 14 DE FEBRER DE 2013:
Començava per ordre de lloc, una fotografia de 1979 amb Juan Bautista Pons Leyda d’alcalde i Ana María Rodríguez de regina de festes. La premsa parlava de la gala CEDMA, empresaris de la Marina Alta. Nou espai de la sèrie "De què parlen hui els gaters?. El BOP anunciava millores en la carretera a Llíber i Xaló. A "Imatges de festa" teníem una xaranga de Gata "Xarangata". A "Sabieu...?" publicava que l’edició 2013 de "Art al Vent" havia superat el nombre de inscripcions. La notícia municipal era la implantació de la signatura digital al Consistori. Com a "Imatges curioses" posava una fotografia en la que es veia cobrint els sants als altars durant la Quaresma. El plafó ceràmic 23 de la sèrie de Història Local estava dedicat a Sant Vicent Ferrer al carrer del mateix nom.
L’agenda gatera ens porta hui a mirar cap a l’església i cap a les persones solidàries. Hui divendres 14, mentre les parelles celebraran Sant Valentí -un invent comercial- per a celebrar el Dia dels enamorats, el sr. Arquebisbe de València, monsenyor Don Carlos Osoro, està a l’església de Gata resant amb els joves del poble i de la Vicaria.
Dissabte i diumenge se celebrarà la campanya "Manos Unidas", amb solidaritat per a un projecte als païssos més necessitats. Les col·lectes a les misses del cap de setmana aniran destinades cap a eixe fi i també les paelles solidàries. A migdia del diumenge es condimentaran varies paelles i la recol·lecta -a cinc euros el menú- serà solidària i destinada a la campanya.
A la fotografia de Vero Vives, feta fa mitja hora, es podia veure l’aspecte que presentava l’altar abans de l’acte amb l’arquebisbe.
Es publica hui al Butlletí Oficial de la Província (BOP) l’anunci d’aprovació definitiva de lacord plenari del passat 17 de decembre de 2013, de la modificació de l’Ordenança municipal reguladora de REGLAMENT D’HONORS I DE DISTINCIONS DE L’AJUNTAMENT DE GATA DE GORGOS...en els termes en què figura en l’expedient i amb la redacció que a continuació s’arreplega:
1.- A l’article 2, s’afegirà la següent distinció honorífica: - Alcalde/ssa Honorari/a.
2.- El contingut de l’article 10 s’afegeix al final de l’article 9, quedant: «Article 9: Les mencions honorífiques es poden concedir a les persones físiques o jurídiques, institucions i entitats gateres que durant l’any hagen destacat en qualsevol àmbit de la vida del municipi. La menció ha de consistir en una placa acreditativa d’aquesta distinció amb la següent llegenda: "L’Ajuntament de Gata de Gorgos, interpretant el sentiment del veïnat, concedeix la MENCIÓ HONORÍFICA MUNICIPAL a … en reconeixement públic per la seva destacada activitat durant l’any, i de forma especial per …Gata de Gorgos, … d … de …
3.- L’article 10 quedarà redactat de la següent forma: «Article 10.- Alcalde Honorari de la Corporació: Els nomenaments d’Alcalde Honorari o Alcaldessa Honorària podran recaure en persones tant nacionals com a estrangeres, que tindran un caràcter honorífic i no atorgaran, en cap cas, potestats per intervindre en la vida administrativa ni al govern del municipi. Esta distinció només es podrà atorgar a una persona física (fins i tot a títol pòstum) i ho ostentarà aquella que preste o haja prestat serveis singulars a Gata de Gorgos, encara que no mantinga amb el Municipi una especial relació de naixement, residència o una altra similar. Per concedir els honors i distincions a persones estrangeres, es tindrà en compte l’assenyalat en l’article 190 del Reial decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s’aprova el Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals.
FONT: Ajuntament de Gata. BOP, 14-2-2014.
Estic al dia de les fotografies antigues. Hui divendres 14 de desembre vos pose una foto històrica. La processó del Santíssim Crist de Gata baixant pel carrer Teulada cap a l’ermita. Era entre els anys 50 i 60 del segle XX. Vegeu als does escolanets davant, molta planta al carrer, tires de colorets de paper per dalt i els soldats portant al Crist. Per la vorera vegeu a un dels germans "Capot", potser Mateu. Més enrere s’esbrina a Cirugeda. També hi ha cobertors penjats al pas del patró.
Comenta la fotografia "Pala": "Un detall és que les plantes estan a la part de fora de la vorera i la gent camina per dins, no com ara que les posen davant de casa i tens que baixar de la vorera".
FONT: Fotografia propietat de la família Feliu-Salvá.
AQUELL 15 DE FEBRER DE 2013:
La premsa parlava de la signatura digital a l'Ajuntament. Nou episodi "De què parlen hui els gaters?". A l'endemà era el soterrament de la sardina a Gata. Primer de dos reportatges sobre l'elevació del campanar, perquè el 16 feia 50 anys (1962-1963). El plafó ceràmic 24 era de la Verge dels Desemparats de l'Avinguda Marina Alta. parlava del futbol de la pedrera. El blog arribava a 193.000 visites. Es coneixien els guanyadors dels sis sopars de Sant Valentí.
(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)
Joves de Dénia, Benissa, Pedreguer i Gata, entre altres pobles d’aquesta Vicaria, van assistir anit a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata, on es va celebrar una vigília presidida pel sr. Arquebisbe monsenyor Don Carlos Osoro. Com cada segon divendres de mes, el prelat valencià es va traslladar en aquest cas a un poble de la Marina Alta. Al llarg de poc més d’una hora, es va fer l’exposició al Santíssim, es va resar, es van fer lectures, l’arquebisbe els va dirigir unes paraules als joves presents, es van pregàries, i van compartir inquietuds, amb la mateixa fe. A la composició fotogràfica, vegeu imatges de la vetlada. La vigília va estar musicada, amb tres guitarres i una veu.
FONT: Fotos Parròquia de Gata i Vero Vives.
A vegades ho vols fer i no t'ix. A vegades ixen per casualitat. Observeu la fotografia d'anit, poc abans de començar-se la vigília dels joves amb l'arquebisbe. L'església de Gata sense gent, els llums encesos i donaven eixos reflexos que apareixen a la imatge, una imatge curiosa feta per Vero Vives.
FONT: Foto de Verónica Vives.
Hem pogut extraure aquesta fotografia pujada al facebook per José Miguel Caselles Aguilar. Una imatge molt curiosa. Com sempre, el Montgó pel mig. Mireu com està dominant per dalt de la nostra muntanya: la lluna empara el Montgó. Des de Gata, aquest tardet es veia així de bonica la lluna i així de content el Montgó.
FONT: Fotografia de José Miguel Caselles Aguilar (facebook).
Un nou espai a l’aire lliure, on feia molt de temps que estava sense poder-se utilitzar, s’ha recuperat per a tasques de la parròquia. S’ha netejat tot i s’ha acondicionat. Es tracta del pati interior, al fons dels locals parroquials, al centre "Verge del Carme". Hui mateix han dinat allí els monitors dels grups de post-comunió i el rector per a programar el que resta de temporada 2014. Com a fons el campanar. Les fotos són de la parròquia.
FONT: fotos, Parròquia de Gata.
Cada dia una imatge del ahir gater. Hui publicaré la 1.400. Un total de mil qua-tre cents fies de fotografies antigues. L’aventura dins de l’altra aventura va començar el dia 14 d’abril de 2010, quatre dies després de començar el blog. Per tant, es pot dir que el blog té 1.404 dies. Dalt a la composició, teniu les imatges que van ser especials: la 100, la pujada de la creu de missions per la muntanya; la 200, uns gaters a una tasca antiga; la 300, l’estrena de l’Himne de Gata pel Cor Serrillàs i la banda; la 400, un detall de la inauguració del Grup Escolar -6-8-1958-; la 500, càrrega amb un camió de Gata; la 600, alguns homes gaters en grup.
La 700, cinc amics músics; la 800, una actuació del grup "Paco Carrasco"; la 900, una missa al carrer Lepanto de la Font del Riu per Sant Joan; la 1.000, dones i un home de la parròquia amb el rector Don José Tomás; la 1.100, un grup de parelles joves a la grava de Xàbia; la 1.200, una xica i un xicon disfressats a les festes; la 1.300, una carrera ciclista antiga per la travessa de la carretera nacional, al pas per Gata, i la 1.400, la de hui, tres xiquetes de festa al carrer de la Morca, Doctor Gómez Ferrer.
Per supost, els propietaris de les fotografies, els que m’han deixat els retratets, les imatges, són col·laboradors del blog, els done les gràcies i, com sempre dic, a seguir.
A la composició, les catorze fotografies especials del final de cada centena fins a hui.
Després de l’article-recordatori que estem hui en un dia especial, cal publicar ara la fotografia antiga 1.400, ahi és res: mil quatre-cents dies a la recerca de imatges velles de Gata, recents, no tan velles, antigues, com siguen. La present fotografia mostra a tres xicones el dia de la vespra de la festa major, 5 d’agost de 1958. La del mig és la sempre recordada Rosa Moncho; la de la dreta, mirant la imatge, és Rosa Mari Salvá. L'altra no se qui és. Estaven al carrer de la Morca o ja dit Doctor Gómez Ferrer. Tenien onze o dotze anys. Al retrat posava: "Reportajes gráficos Miguel Soler, 10, Telef. Alicante". Al fons, podeu veure el que era bar Hogar del Camarada (Casino dels Catxos).
FONT: Fotografia facilitada per David Feliu (família Feliu Salvá).
Hui fa 51 anys de les obres d'elevació del campanar (1963-1964). Fa un any publicava la segona part del reportatge de mig segle. Aquest i el clàssic article de record d'un any i dos ans enrere, eren els dos únics articles del dia 16 de febrer.¡ de fa un any.
I el volen proposar per a ser indultat. L’ha fet el mestre faller de la coneguda falla de la Plaça El Pilar de València. Aixina ho ha vist a l’Exposició del Ninot hui un altre veí gater que viu i treballa des de fa uns mesos a València, Paco o Francisco Pons. Pons ha pujat al facebook una fotografia on es pot veure al ninot que representa al veí gater que es va fer famós "malauradament" per no voler tallar l’emissió de Canal9 TVV, aquell 29 de novembre de l’any passat 2013. A la imatge podeu observar com l’han caricaturitzat a Paco Signes "Telefunken" amb barba i portant un identificatiu al braç que posa "Telefunden", graciós no?, està tocant-se el cap i amb un endoll a la mà. Estàclar, per totes parts, apareixen Gata i els gaters.
FONT: Foto Francisco Pons Font.
(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)
Convocades per Càritas Parroquial, la festa s’ha fet a un local de la Font del Riu
Dalt teniu el reportatge fotogràfic amb una composició, on podeu veure a les persones que han col·laborat, tant condimentant les paelles com menjant el plat corresponent. Un total de 300 persones han participat a la festa parroquial de "Paelles Solidàries", que com cada any ha convocat des de la parròquia el grup de Càritas. Aquest any s’ha fet a un local de la Font del Riu i tots han pogut gaudir de la festa pro-Manos Unidas. Cal recordar que aquest cap de setmana les col·lectes de les misses han estat destinades a la Campanya contra la fam de "Manos Unidas".
FONT: Fotos, parròquia de Gata.
Han gaudit dels paratges tan singulars de la Granadella, han compartit el matí caminant i corrent. La II Mitja Marató per Muntanya "Granadella Trail" i la marxa dels caminants ha estta tot un èxit. Moltes gateres i gaters participant. Demà completarem tots els detalls de la prova i vos possaré la classificació dels gaters més destacats. Ara vos deixe, com aperitiu, dos fotografies de Tere Mahiques Font que ha participant caminant...i fent imatges precioses.
FONT: Fotografies de Tere Mahiques Font.
El Gorgos Club de Futbol ha guanyat a l'equip San Blas d'Alacant per 2 gols a 1. A la primera part marcava Molines estrenant el marcador del camp "Les Costeres". A la segona part ho feia Jaume Devesa. Acurtaven distàncies quasi al final l'equip del sud. Bon partit, on tota la garra i lluita l'ha posat el Gorgos. S'han jugat 20 partits i el Gorgos en té guanyats 11, empatats 2 i 7 perduts. Seguix dels primers classificats i no perd llocs. El pròxim part el jugaran els gaters a Alfàs del Pi.
La de hui, perquè comencem una altra centena. Reprenc la col·lecció de fotografies aportades per Emilio Signes Frasés. Un grup d’amics a la porta d’un bar. Anys 30 ó 40 del segle XX. Darrere de la foto posava "Bilbaues Gata". No sabem ben bé que voldria dir això. Mirant la foto, el tercer per l’esquerre es Pedro Pineda, el cinqué amb ulleres és el Ti Toni Ferrer "el corretger", uelo del hui tenista internacional David Ferrer de Xàbia, al costat d’ell Vicente Mulet "Paresant" i baix d’ell el uelo d’Emilio, és a dir Pedro Frases.
FONT: Foto aportada per Emilio Signes Frasés.
AQUELL 17 DE FEBRER DE 2013:
Publicava eixe dia els resultats del futbol de la pedrera de Gata. El reportatge era sobre marta Gayá Coloma, una portera de futbol que estava a l'Elx C.F. femení, ara està a València, al Llevant. Anunciava que divendres 22 hi hauria un Via Crucis pels carrers de Gata. L'article següent era del soterrament de la sardina.
Per mig d'una composició extreta d'altres, s'ha fet aquesta: "Gata també diu no" i està també en contra. Es pot signar en molts comerços del poble: "GATA també diu NO!!, NO a les prospeccions petrolíferes, en aquest cas en l'entorn del mar de les Balears, a 35 quilòmetres de la costa, entre Catalunya i Alacant, no a les prospeccions al Gof de València, davant les nostres costes, on la posidònia mana, on les algues i les bellíssimes platges i penyassegats abunden. Què servixca d'alguna cosa el tindre a la Granadella com una de les patges més boniques d'Espanya. I molts gaters tenen els xalets a vora mar, compartixen amb Xàbia eixes inquietuds. Ja ho sabeu, cal dir NO i que no es passen amb raons, sinó per la pressió popular, al menys, es talle d'arrel, abans que siga tard.
A la fotografia, de l’Associació Futbol Base de Gata, teniu el grup de benjamins que participarà i el seu preparador.
Organitza Coalició Compromís per Gata
Intervendran Juan Pablo Signes, Vicent Grimalt i Natxo Bellido
S'anuncia per part de Coalició Compromís de Gata, per a despusdemà dijous a les 20 hores, una xerrada-col·loqui sobre el comerç local. Serà al Centre Social Integrat, Sala de Cristall. Intervendran Juan Pablo Signes (Factoria d'Idees); Vicent Grimalt (Ale-Hop) i Natxo Bellido (secció Compromís Comerç). Ja sabeu, si voleu escoltar, participar, aportar idees, ahí teniu una oportunitat.
A la imatge, el cartell anunciador de l'event.
AQUELL 18 DE FEBRER DE 2013:
El blog arribava a les 194.000 visites fa un any. 2-2 era el resultat a Teulada del Gorgos. La imatge curiosa ens portava dalt les Coves Roges i passeig avall cap al poble. Sant Antoni de Pàdua era la capelleta 25 de 47 a la sèrie de plafons ceràmics. També la 26, l'Exaltació de l'Eucaristia a la Plaça de l'Església. Tres fotografies amb gent eren les imatges antigues, la nevada de 1956 l'última, la 1.040.
El primer gater va ser Juanma Castillo Cervera, que va entrar al lloc 37
La victòria es va quedar a casa. El xabier de mare gatera, IGNACIO CARDONA TORRES, del Club Atletisme Llebeig de Xàbia va guanyar la II mitja Marató per muntanya Granadella Trail disputada diumenge pel matí i organitzada per "Mountain Llebeig-Secció de Muntanya del Club Atletisme Llebeig Xàbia. Cardona va fer un temps de 1 hora, 37 minuts i 29 segons en una prova amb molt d’èxit de participació i uns paisatges impressionants.
Degut a l’alta participació de gaters i gateres, tant a la cursa com a la marxa caminant, vos pose els gaters classificats entre els 100 primers, gràcies a la taula de classificacions de "Som esport".
El primer gater en entrar a meta amb un temps de 1 hora, 56 minuts i 4 segons va ser JUANMA CASTILLO CERVERA (C.A. La Faixa). Al lloc 60 entrava FRANCISCO PEDRO PEDRÓS, del Club Atletisme Gata, fent un temps de 2 hores i 13 segons. A continuacio, al lloc 61, JAIRO SOLER SALVÁ, del Club Atletisme la Faixa de Jesús Pobre, amb set segons més. Al lloc 72 arribava JOAN JAUME TORRES OLIVER (C.A. Gata) fent un temps de 2 hores, 2 minuts i 8 segons.
Del 101 al 200, van quedar: JAVIER PONS AUSINA (129); JOSÉ ANTONIO PEDRÓS FERRER (131) i VICENTE PEDRO SIGNES (159).
Pel que fa a marxadors i caminants, dels millors 100 temps aconseguits, la 14 caminant va entrar LUCÍA SALVÁ MULET, amb un temps de 1 hora, 47 minuts, 27 segons. La 28 va ser ANTONIA SALVÁ MULET amb un temps de 1:44:57. La 38 va entrar CONSUELO MULET DIEGO amb 1:45:55. La 65 va entrar CELESTE GRIMALT CLIMENT amb 1:55:25. La 71 va ser ESTHER CAMPOS VIVES amb 1:56:04.
Si he deixat algun/a corredor/a o caminant gater/a, podeu completar-los.
A la imatge que publica hui el diari INFORMACIÓN teniu al guanyador (pare xabier, mare gatera) Ignasi Cardona, amb el cartell reivindicatiu de "No a les prospeccions petrolíferes davant les nostres costes". Foto: A.P.F.
FONT: diari INFORMACIÓN (foto) i classificacions: www.somesport.es.
Seguint amb la mateixa col·lecció, de fotografies de la família Signes Frasés, tenim ara la de un futbolista molt estimat en els seus temps de joc i després, Pedro Frasés. Era els anys 30 ó 40, era el camp dit "de la Revolta", com vegeu també de les Sorts a les Senies, observeu com rodejaven el camp amb canyissos. Al fons, com sempre passant els anys, el Montgó. Pedro uniformat de futbolista al mig del camp.
FONT: Fotografia aportada per Emilio Signes Frasés.
També participa l’Ajuntament de Gata
El Consorci Esportiu de la Marina Alta (CEDMA) es va reunir per a preparar la IV edició de "Camina per la Marina Alta", sota la presidència de Toni Reig, regidor d’esports de l’Ajuntament de Teulada. Gata també participa, hi va assistir la regidora d’esports Dora Caselles. Les rutes previstes són: Castell d’Ambra-Pego, diumenge 2 de març; Al·lineació solar de la Foradada-Alcalà de la Jovada, diumenge 9 de març; Penyal d’Ifach-Calp, diumenge 16 de març i Circular de Segària-Ondara, diumenge 23 de març. En cas d’ajornar-se alguna per inclemències del temps es faria el 30 de març.
La novetat d’aquesta edició estarà en la segona ruta, a la Penya Foradada, on els excursionistes podran gaudir del conegut fenòmen. El preu és de 3 euros per ruta responent al segur de l’activitat i les inscripcions es podran fer a través de la web,www.tururac.com. Per a més informació podeu telefonar al 965 782 360 o 630 992 488, o escriure a // info@cema-marinaalta.com // o // tururac@tururac.com , també podeu visitar la web www.cema-marinaalta.com o www.tururac.com . Al principi de cada ruta es sortejaran bastons de senderista i aquells participants que al menys realitzen 3 de les 4 rutes rebran una samarreta commemorativa de l’edició.
A la fotografia, podeu vore a Dora Caselles, al costat del regidor de Jesús Pobre.
FONT: Foto i informació extreta de Notícies, Ajuntament de Teulada.
AQUELL 19 DE FEBRER DE 2013:
Anunciava la reunió de les noves rutes del CEDMA -les mateixes que posava ahir per a enguany 2014-, les de l’any passat començaven per Gata. "Plou, però molt poquet" era l’article del temps, ara hui diríem "no plou gens ni mica". A "Sabieu...?" descobríem que en 1953 ja es va denegar la segregació de part del terme de Dénia per a Gata. A les capelletes començaven les del Calvari. La Iª estació era "Jesús, condemnat a mort". Una carrosa ens traslladava a la foto antiga.
El terme de Gata suporta tots els cartells que posen de Xàbia, donat que al terme veí de la franja del terme de Dénia i Gata no en poden posar. Podrien posar-se de Gata i no crear tanta problemàtica. Fa unos mesos era el cartell de l’oferiment de sexe el que polemitzava, encara que allí segueix d’una altra manera. Ahir la premsa comarcal s’ocupava d’un altre cartell que apareixia fa uns dies a l’altre costat, a l’alteret del final de les Costeres, per on baixa el camí, molt prop de la rotonda. Es tracta d’un "arbre genealògic" podríem dir de la Lògia Masònica amb seu a Xàbia...Els dos diaris que publicaven la notícia coincidïen en que ja no es podia dir "secreta" perquè s’anunciava d’aquesta manera.
L’article de A.P.F. titulava ahir dimarts 18 a INFORMACIÓN: "De logia secreta a anunciarse en una gran valla en Xàbia". Al subtítol: "La hermandad que une a los masones de España y Portugal coloca en el acceso al municipio un cartelón con el símbolo del compás y la escuadra". Si llegim bé l’article "el acceso al municipio" no és a 6,5 kilòmetres. Ací està l’enllaç per si voleu llegir-lo complet:http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/02/18/logia-secreta-anunciarse-gran-valla/1470515.html.
També l’article de Sergi García al diari digital "La Marina Plaza" parlava del mateix tema: "Una sociedad secreta nada secreta" era el títol. Al subtítol: "Una Gran Logia masónica se anuncia en una valla publicitaria de 3×8 metros junto a la carretera de Gata a Xàbia". Ací està l’enllaç: http://lamarinaplaza.com/2014/02/18/una-sociedad-secreta-nada-secreta/.
A la fotografia, publicada pel diari INFORMACIÓN, vegeu el cartell i si es fixeu baix a l’altra part de carretera tres més, un d’ells el que comentava al primer paràgraf.
FONT: diaris, digital "La Marina Plaza" i INFORMACIÓN, dia 18-2-2014.
Seran dos voluntaris més per a començar el nou curs 2014, que s’estrena aquests dies
Rosa María García Pedro és la cosina germana del missioner rector Vicent Font
Ahir encara s’acomiadaven dels seus ací a la terreta, hui ja estan allà al Perú. El que fan els avions i vuit hores de vol. Un altre trosset de Gata s’en va cap al Perú. Però segons em detectat pels comentaris de les amigues, l’alegre i vivaç Rosa arriba per a donar un aire fresc i alegre a aquella gent, sobre tot els xiquets, que tant ho necessiten. A l’associació ONG "La Mirada del Perú" ja hem conegut les primeres impressions i visites de Aitor i Rosa a la missió, a l’escola, a Santa Rosa.
En els pròxims dies coneixerem més de la nova experiència d’una gatera i un xabier en terres peruanes, ajudant als que més ho necessiten, bé siga educativament, bé contagiant la seua alegria de la joventut gatera i xabiera.
Cal ressenyar, com bé sabeu molts, que Rosa és cosina germana del missioner rector fill de Gata que està allà, Vicent Font Pedro. Sabeu què ha dit per la xarxa facebook Rosa: "Ja instalada a les terres peruanes, les primeres impresions: completament diferent, però amb molt d'encant".
A la composició, el primer dia dels dos joves nous voluntaris a Perú.
FONT: Fotos "La Mirada del Perú".
Comence hui una nova minisèrie de una altra empresa, que té els seus orígens fa ja un segle. Des del Tio Pepe "el Estanquer", José Pons Pedro, fins als quatre germans, actualment, "els Estanquers" han portat el nom de Gata per tot arreu del món, mostrant la fabricació de mobles, uns mobles especials, ja que es confeccionaven amb vímet, amb mèdula, amb jonc, i hui amb altres materials més moderns. Coneixerem els inicis d’aquesta aventura empresarial, que arranca a Gata, bota a l’Argentina, passa a Uruguay i torna a Gata.
Per supost, agraïsc l’atenció i aportació de documentació, dades i fotos als quatre germans Pons García, que actualment conformen la societat que porta el nom de Point.
El uelo dels actuals "Estanquers" també portava eixe nom, degut a que son pare era d’ofici estanquer. Els temps eren durs i el pare de Pepe el va acompanyar al port de Barcelona, el va acomiadar i ja no el va tornar a vore més, va morir abans que tornara a Gata.
José Pons Pedro emigra a Argentina amb tan sols 14 anys, a inicis del segle XX. Podia ser de 1910 a 1914. Altres com ell marxaven cap a Nova York, eren emigrants en busca de feina. Ell s’en va cap a la capital, Buenos Aires. Arriba a Buenos Aires i allí troba feina a una fàbrica de mobles i articles de vímet ("mimbre"). Aprén l’ofici, que li serviria a ell, al fill i als néts per llaurar-se un nom. Anys després, Pepe es desplatza a Montevideo (Uruguay) on arriba a muntar la seua pròpia empresa. L’any 1916 estava a Uruguay. A finals de la segona dècada del segle XX, el Tio Pepe Pons ven el seu negoci a Uruguay i torna a Gata. El camí estaba començat.
A la composició fotogràfica vegem tres imatges interessants del fundador el Tio Pepe "el Estanquer" (José Pons Pedro). Dalt a l’esquerra -mirant la foto- un retrat de quan estava a Buenos Aires. A la dreta, el carnet d’associat a la "Sociedad de Socorros Mútuos" que es deia "La Unión Fraternal" de Montevideo (Uruguay). La data del carnet és del 17 de febrer de 1916. Baix apareix la nota que podeu llegir, on recordava que tots els associats hi haurien de presentar el carnet si se’ls reclamava per assumptes socials. A la fotografia de baix teniu un retrato de Pepe Pons, quan estava ja a Gata.
FONT: Fotos, informació i documents: Germans Pons García (Point, S.L.).
AQUELL 20 DE FEBRER DE 2013:
La premsa parlava de rutes i marató. L’apartat musical ens portava l’article: "Vénen bons concerts dels músics gaters". "Jesús carrgea amb la creu" era la segona estació de les capelletes del Calvari, de la sèrie de plafons ceràmics. La Policia Local començaria el dilluns 25 els controls de velocitat als accesos i per dins del poble. El blog tenia ja 195.000 entrades. Ara supera les 272.000. La fotografia antiga 1.042 ens portava al camp de futbol de les Alcolaes, als anys 60 del segle XX.
Ahir van arribar ella i el xabier Aitor, per a servir de voluntaris a la missió
"Impacta la primera volta que veus la realitat d’allí"
Ja vos comentava ahir l’arribada d’Aitor i Rosa a la missió on està la parròquia de Santa Rosa, al extraradi de la capital del Perú. Les primeres impressions. Ara, al segon dia de Rosa allà, Rosa comenta al CRONISTA DE GATA -blog que servirà de pont entre ella i Gata, igual que la xarxa social facebook- les seues inquietuds i novetats en pun país diferent, estrany -de moment- per als dos joves de la Marina Alta. Ens quedem amb l’última frase de Rosa per a ressaltar-la:
"Pues, de moment, hui -per ahir- he conegut el barri on viure que es el mateix on viu Vicent (es referix al seu cosí Vicent Font, rector missioner que fa uns anys que està allà- i ha fet ja moltíssim per aquelles persones tan necessitades). Jo estic vivint a la casa del costat. És un paisatge molt diferent, els cotxes, les cases, la gent...tot és diferent. La zona de l’escola també hem pujat a vore-la, un camí tot d’arena, molt a trompicons. Allí es nota que està la gent necessitada. Tot són barracons i tot és arena, no tenen aigua potable, passa un camió cisterna a omplir els depòsits de les cases i l’aigua es paga molt cara. L’escola m’ha fet molta il·lusió visitar-la, per fi, però impacta la primera volta que veus la realitat d’alli".
A la fotografia, Rosa mirant la rèplica de l'ermita del Pòpul, allà al Perú.
FONT: Foto "La Mirada del Perú".
El segon capítol d’aquesta sèrie de l’empresa més capdavantera al llarg de quasi un segle, està dedicada al retorn del Tio Pepe l’Estanquer a Gata, i la societat que fa amb altres empresaris gaters. Seguim amb les dades aportades pels quatre germans Pons García.
El Tio Pepe ven el seu negoci a Uruguay y torna a Gata. El naixement de l’empresa el considera la família en 1920,quan torna José Pons Pedro de Uruguai a Gata. Era encara molt jove, no havia complit ni els trenta anys. El Tio Pepe l’Estanquer es va instal·lar a un pati on hui està la zona dels carrers Sant Miquel, Carrer Doctor Moratal i carrer Reyes Catòlics. Tot aquest lloc estava sense urbanitzar.
Junt amb altres socis locals, munta un taller on comença a fabricar mobles de vímet ("mimbre"): l’empresa passa a dir-se "PONS, MONFORT Y CIA." El Tio Pepe "l’Estanquer" (José Pons Pedro) exercia com a mestre artesà, ensenyant l’ofici a molts dels operaris que passaven per aquella fàbrica primera.
Els primers catàlegs de "PONS, MONFORT y CIA" són de 1924, encara que al parèixer l’activitat començà en 1919.
A la fotografia, la façana de la fàbrica en aquells temps de la societat.
AQUELL 21 DE FEBRER DE 2013
Publicava la segona part del reportatge: "Véne bons concerts de músics gaters". El capítol de "Sabieu...?" parlava de dos gaters que a Benicàssim van tindre un accident i s’en van eixir de la carretera. A la sèrie de Història Local, dels plafons ceràmics del Calvari, publicava la III estació, Jesús cau, per primera vegada, amb la creu". La fotografia antiga 1.043 era la de tot un aconteixement social, una boda de 1959.
Organitzada per Compromís Gata, van assistir unes 50 persones
La Sala de Cristall del Centre Social Integrat de Gata va acollir ahir dijous per la vesprada-nit una taula rodona i posterior col·loqui sobre el comerç local. La taula de convidats va ser presentada pel secretari de Bloc-Compromís i regidor d’aquesta formació Joanvi Vallés. Van parlar, Juan Pablo Signes (expert en comerç i director de "Factoria d'Idees" i la revista comarcal "D'ací"); Vicent Grimalt (comerciant, gerent de Alehoop) i Natxo Bellido (secció de Comerç del grup Compromís).
Tots tres van exposar les claus de per on té que caminar el comerç local. Mentre Signes ho va fer més tècnicament i amb claus expertes, Grimalt va recurrir a la seua experiència per a traure endavant una cadena de tendes. Finalment, Bellido va incidir en diverses claus polítiques per a tindre un bon comerç local, entre elles la de proximitat.
El públic, entre ells molts comerciants del poble i membres de l’associació "Comerç de Gata" va començar el debat, ressaltant la manca de polígon industrial a Gata, la idiosincràsia que té el gater, i per extensió el comerciant local gater, i les necessitats de que les administracions faciliten millor la tasca i aplanen el camí al comerciant.
A este respecte, també van intervindre el regidor de Comerç, Guillermo Cholbi, i l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler, que també van hi assistir a la taula rodona.
Vallés va dir que encetaven la sèrie de xerrades i reunions amb aquesta del comerç local i que la pròxima tractaria sobre models de govern municipal, en els quals governa el Bloc Compromís.
FONT: Fotos particulars i de Compromís Gata.
El diari digital "La Marina Plaza" publicava hui un article de Sergi Plaza sobre la planta de basuras: "La comarca exige a la Generalitat los fondos aportados por los ayuntamientos a la planta de basuras" era el títol. Els dos subtítols: "Los alcaldes pactan apelar al Consell Jurídic Consultiu al insistir la conselleria en que la empresa pública Vaersa debe quedarse con el 97% del millón y medio de euros que hay en caja de la empresa que gestiona los residuos en la comarca" i "Los fondos que reclaman los municipios provienen de las tasas abonadas por los ciudadanos y estaba previsto que se destinaran a mejorar la gestión de los residuos modernizando las instalaciones".
L’alcaldessa de Gata, com es veu a una de les fotos, també va assistir a la reunió. Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://lamarinaplaza.com/2014/02/21/la-comarca-exige-a-la-generalitat-los-fondos-aportados-por-los-ayuntamientos-a-la-planta-de-basuras/.
També el diari LAS PROVINCIAS a la seua secció de la Marina, parlava també del tema, amb un article de Raúl Gónzález: "Los alcaldes recurren al Consell Jurídic para que medie en la venta de la planta de La Xara".
FONT: diari digital La Marina Plaza i diari LAS PROVINCIAS, 21-2-2014.
A Gata tenim un gran Club d’Aeromodelisme
La imatge de hui és més que curiosa, perquè és doble. Dalt teniu una imatge del Club Aeromodelisme Gata fa cinc anys, al 2008, d’alguns dels socis del club amb aparells molt interessants. Baix, els aparells que tenen hui en dia i que fan servir cada diumenge allà dalt a l’antic camp de tir "les Alcolaes", que hui és el camp de vol de les maquetes d’avions i aparells voladors. Van canviant i millorant.
FONT: Fotos Aeromodelisme Gata (facebook).
Prepara per al dia 16 de març la Iª Caminata Font del Riu al Serrillàs i per abril un concurs de pesca
Després de la caminata hi haurà paella gegant
No paren de pensar coses per a recaptar fons per a les festes estiuenques de Sant Joan. La renovada Comissió de festes del barri La Font del Riu, on han entrant molts joves i això està notant-se, prepara per al proper 16 de març, diumenge, la Iª Caminata al Serrillars. La comissió s'ha recolzat en l'organització amb el Grup Espeleològic Gatense (GEG), vertaders experts en aquests tipus d'events esportius. També té la col·laboració, com sempre, de l'Ajuntament de Gata.
S'eixirà a les 9 del matí des de la Plaça de l'Església i es tornarà al poble pel carrer Lepanto. Al carrer Calvari esperarà a tots els participants una paella gegant. L'import per a passar tan bé tota la jornada seran 10 euros i es pot ja inscriure's a Pc Inforcom (Plaça de l'Església), Betriu perruquer (carrer La Bassa) i a Mobles Jesús Sánchez (carretera, Font del Riu). Apunteu-se, col·laboreu i endavant, a ajudar a la festa.
Per altra banda, també es prepara per a abril un concurs de pesca...però d'això ja en parlem en un altre moment.
A la fotografia, el cartell anunciador de la Caminata Font del Riu al Serrillàs.
Se celebrarà a Gata el pròxim 5 d'abril
L'Ajuntament demana voluntaris
El pròxim dia 5 d'abril, dissabte, serà a Gata la XXIX Trobada d'Escoles en Valencià. De la Marina Alta, enguany vindran des de totes les escoles de la comarca a gata. L'Ajuntament ja a començat a treballar de ferm, el compte enrere. Per això ha passat una nota pel facebook i un avís que diu: "Si vols participar d'esta festa i formar part com a voluntari, inscriu-te a l'Ajuntament fins al proper 21 de març. T'animes?".
Així que ja ho sabeu, que no es diga de Gata. Fes-te VOLUNTARI DE LA TROBADA. La teua ajuda sempre serà molt valuosa.
La parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata ha donat compte de la recaptació del passat cap de setmana, a favor de la Campanya contra la fam "Manos Unidas", que promou el grup de Càritas Parroquial. Desde la parròquia, el rector Don Francisco M. Murillo, ha comentat: "Gracias a todos por vuestra generosidad y vuestro buen hacer. Vamos haciendo Iglesia.".
A les paelles solidàries es van recollir 2.043 euros i a les col·lectes del cap de setmana, a les misses de dissabte i diumenge, 1.679 euros. El que fan un total de 3.722 euros.
A la fotografia, un moment de les paelles solidàries del passat diumenge.
FONT: Foto, Parròquia Gata.
Als anys 20 i 30, abans de la guerra civil, i una vegada havia tornat el Tio Pepe "l’Estanquer" de Uruguai, comencen a fer mobles, que es reflexen en catàlegs que es distribuïxen per tot el món. Per exemple a la fulla web "La historia de la publicidad contada desde un principio" descobrim que el "Centro de Documentación Publicitaria" té entre els més de 7.000 cartells històrics de la publicitat espanyola, un de PONS, MONFORT Y CIA. datat en 1920. Al text apareixia: "Fábrica de muebles i cestas de médula, junco y mimbre". La descripció: "Paisaje holandés en colores eléctrico sim. Navidad". El cartell tenia les mesures 395 x 41 cms. Era de cartolina en relleu.
A la pàgina web de "Todocolección" també trobem un àlbum il·lustrat d’aquesta societat gatera: "PONS MONFORT Y CIA.MUEBLES CESTAS DE JUNCO Y MIMBRE catalogo ilustrado fotografías" posa al títol: És el catàleg nº 6, i diu que està il·lustrat amb fotografies dels productes dels anys 20, Gata de Gorgos. Té unes mesures de 92 x 55 cm, desplegable, i el seu valor per al col·leccionista és de 40 euros. Segons posa estava venut des del 23-1-2014.
Curiosament, el telèfon de l’empresa constituïda en societat era el 9 i posava: "Telegramas: SAITAM". Si pensem un poc, al revés és MATÍAS. Un dels socis, junt amb José Pons era Matías Monfort, d’ahí el nom als telegrames.
A la fotogràfica de hui podeu veure el catàleg antic de "Pons, Monfort y Compañía".
FONT: documentació: "Historia de la publicidad contada desde un principio"; "Todocolección. Foto aportada pels germans Pons García.
AQUELL 22 DE FEBRER DE 2013:
Anunciava els actes de Quaresma i els musicals per a Gata. La premsa parlava de la campanya de velocitat. El capítol de "Sabieu...?" ens portava a 1766, quan l'escrivà del jutgat de Gata era xabier. A la imatge curiosa reconeixíem el riu amb aigua i el pont cap a les escoles. Anunciava els partits de la pedrera del futbol gater.
Demà pel matí Gata es convertirà amb la seu atlètica de les dones de la comarca i gateres. Més de 400 fèmines correran o caminaran al traçat que ha preparat el Club d'Atletisme Gata. La Policia Local ha recordat que no s'estacione en temps de carrera i des de les 6 hores fins a l'acabament en tot el recorregut estarà prohibit estacionar. A més, de 10 a 12 hores, hi haurà talls a la carretera de Llíber-Xaló, Plans i Mirandes. Cal recordar que seran 5,750 km. els que es recorreran. Eixida i arribada a la Costera del Grup Escolar.
Els primers dies allà al Perú i ja s’han posat a conèixer el terreny. Rosa María García i Aitor Mahiques, els dos joves de Gata i Xàbia, que han anat a la missió de Santa Rosa, estan reconeguent el lloc i fent turisme...i recordeu, ho podeu comprovar, que allà fa calor, el contrari d’ací.
A la fotografia, vegeu a Rosa prop de la mar, visitant aquells paisatges peruans.
Seguint amb les fotos d’altre temps, aquesta és esportiva. La trobem a la xarxa social facebook, per mig de Miguel Pons Ausina. Van ser els campions infantils de futbet escolar del col·legi públic "Santíssim Crist" de Gata. Curs escolar 1989/1990. Els preparava Daniel Buché. Teniu plantats, d’esquerra a dreta mirant la foto a Cento (Gargoria), Juan Bordes, Dani Salvá, Miguel "Betriu", Raúl Grimalt, Francisco Signes i Dani, l’entrenador. Agatxats: Jaume Sala, Santi Pons, Joan Monfort, Miguel Pons "Polaca", José Grimalt, Antonio Bolufer i José Juan "Sereno".
Estan tots identificats i complets, gracias a "Una del poble" que em completava "qui son estos "jovenets".
FONT: foto extreta del facebook.
Uns xiquets del barri La Font del Riu a finals dels anys 80 es podria dir la foto, que és més recent que antiga. Vegeu a dos parelles de germanets. Per una part a Ana Belén Lillo amb un gosset, el seu germanet va darrere. A l’altra part José Miguel Jorro i la seua germana, també amb gossets. Observeu com hi havia objectes d’artesania, a les tendes de canastes obertes, al final de la carretera, davant de la finca "de Zaragosí" on estaven.
FONT: Fotografia propietat de José Jaime Jorro.
La fotografia que vos mostre ara també és dels anys 80, concretament de les festes patronals de 1986. Les carrosses sempre trauen allò més simpàtic i graciós del veïnat. Ací teniu a xiquetes amb trage de bany, com a l'antiga usança amb ratlles al trage i gorret al cap, amb els vestidors inclús. En primer terme teniu a Josefa Signes, Toñi Mulet i Vicen Vidal, eren totes les amigues les que van fer la carrossa i s'ho van passar -com sempre- d'allò més bé.
FONT: Foto extreta del facebook.
La fotografia està presa de 1958 a 1963, període en el qual va ser alcalde Matías Salvá Monfort que apareix en el centre amb el bastó de comandament. Al costat, el comandant de lloc de la Guàrdia Civil. A l’altra part un dels regidors, Bernardo Mulet "de la Imprempta". Per darrere vegem a un jove Pepe "el Polisero". L’arc amb llumetes indica que podria ser una processó de festes, la del Santíssim Crist a agost. Fixeu-se amb l’empedrat del carrer. Per darrere, encara es pot esbrinasr la figura del banderer de la banda de música. La foto pertany a la col·lecció de la família Feliu-Salvá, que aporta David Salvá.
Explica molt bé Antonio Monfort sobre la fotografia: "La foto està presa quan la processó del Crist travessava la carretera. L'endoquinat és el de la carretera. L'arc eixe el recorde jo de molt xicotet que el posaven al final del carrer Calvari, quan arribaven a la carretera. Recorde l'arc amb les llumetes. Este arc després ja retirat el van aprofitar per a fer la primera cova del naixement en la representació dels Reis al racó del campanar"
FONT: foto propietat de la família Feliu-Salvá.
(PODEU FER MÉS GRAN LA IMPRESSIONANT FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)
Em pose al dia pel que fa a fotografies antigues o recents d’abans. Arribe ja a la corresponent a hui diumenge dia 23. Com ja anunciava a la sèrie actual de Història Local sobre l’empresa de fabricació de mobles de jonc. mèdula i vimet ("mimbre"), aniré posant les fotografies antigues que he posat en algun dels capítols. La de hui és impressionant. Precisament la publique hui al capítol IV. Era anar cap al progrés, nombrosos joves i adults treballaven ja a la fàbrica de l’Estanquer. El lloc estava entre el carrer reis Catòlics i Sant Miquel, tocant els dos carrers, encara està igual la nave. Se li deia primer el pati de l’Estanquer i després es va fer aquesta nave on es veu tota l’activitat d’eixe temps, anys 50 a 60 del segle XX.
FONT: Foto de la col·lecció dels germans Pons García.
AQUELL 23 DE FEBRER DE 2013:
Unes 250 persones participaven en el novedós Via crucis nocturn pels carrers de Gata. Al capítol de "Sabieu...?" parlava que al segle XVIII un dels Pavordes de Xàbia era José Signes de Gata. A les capelletes del calvari, la IV estació deia: "Jesús troba a la Verge". El reportatge fotogràfic era de la derrota del Gorgos infantil a casa (0-4) front el Pedreguer. Una altra capelleta, la V, del Calvari: "El Cirineu ajuda a portar la Creu al Senyor". Finalment, parlava del Gorgos gran que guanyava 6-1 al Playas d'Alacant, el Gorgos perdia fora. Com a fotografia antiga posava la 958, que tocava posar-se el passat 28/11/2013.
(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)
La foto ben bé val etiquetar-la com a imatge de festa. Una serp multicolor que dirien els de la Volta Ciclista, però a peu, anava aquest matí -a les 10 i pocs minuts- per la "ruta del colesterol". Eren les més de 500 dones que han participat a la festa de la Cursa de la Dona. De comarques del voltant, de la nostra i de Gata, sobre tot. Tot un èxit participatiu i d’organització, que havia preparat el Club Atletisme Gata, am la col·laboració de la regidoria d’Esports, tenint un paper molt important Protecció Civil, la Policia Local i alguns voluntaris. Al llarg del dia aniré posant-vos algunes fotografies de la gent que ha participat i diversos moments. Ara ens quedem amb la imatge de la "serp rogenca" capturada des del nou pont.
La primera Christina Mallett (C.A. Dianium) i la tercera Molly Woods (C.A. Gata) són gateres d’adopció
La primera Cursa de la Dona ha acollit a més de 500 dones. Les corredores han eixit primer i poc després les caminants, que eren més. Des del primer kilòmetre, la ja coneguda, gatera d’adopció, corredora Christina Mallett -dona de "Porronet", s’ha separat de les primeres. Ha anat els quasi 6 kilòmetres davant i ha entrat en solitari a meta, fent un temps de 22 minuts i 51 segons. La segona corredora que ha entrat a meta portava el dorsal 358 i ha fet un temps de 24 minuts i 15 segons. La tercera ha entrat Molly Woods, del club local organitzador -Club d’Atletisme Gata-, també gatera d’adopció, fent un temps de 24 minuts i 32 segons. Demà -quan dispose de la classificació de "Somesport"- vos relacione les 20 primeres dones corredores gateres, i les 20 millors caminants gateres.
A la composició, dalt vegeu a la guanyadora Christina corrent per dalt del pont nou; al mig, l’entrada de les tres a meta, i baix amb els premis al pòdium.
Fotos: Cronista de Gata i Verónica Vives (pòdium).
Els xiquets de segon de catequesis reben el Pare Nostre
Hui coneixem dos activitats més de la parròquia de sant Miquel Arcàngel, que no para un minut. Ahir pel matí, a l’assaig, un dels ministres de la Comunió Pepe Juan Pedro va visitar els xiquets i xiquetes del cor parroquial, per a parlar-los de la seua experiència de ministre de la comunió. A Gata, un total de 10 persones de la parròquia donen la comunió a malalts i impedits. Visiten a més de 60 persones. Un bonic testimoni d’ajuda al teu germà.
Per altra part, ahir per la vesprada es va donar un PareNostre als xiquets i xiquetes de segon de catequesis, que prendran prompte la Primera Comunió. Amb aquest regal, celebravem que Déu es Pare i que tenim com a família l’Església.
FONT: Fotografies, Parròquia de Gata (extret del facebook).
(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)
Les inscripcions es van tancar ja fa dies amb 400 dones, de totes les edats i llocs, lògicament moltíssimes de Gata, però van voler anar sumant-se més, sense camiseta roja. En total, hi haurien aquest matí a la Iª Cursa de la Dona de Gata, organitzada pel Club d’Atletisme Gata, vora 500 dones. S’han vist escenes molt curioses: dones amb les seues mascotes canines -es de suposar que serien del gènere femella-, mares amb els carros i les criatures, algunes amb xiquets, altres amb xiquetes, tres generacions en carrera, com una uela que anava apart i després la filla d’esta portava al seu fill dins del carro.
A més de moltes components del club organitzador, han participat a la cursa-marxa la regidora d’Esports, Dora Caselles, i l’alcaldessa, Ana María Soler, que per raons familiars ha tingut que deixar la carrera, incorporant-se al lliurament de premis. La bonhomia, el companyerisme, la camaraderia, les quadrilles, totes han gaudit d’una cursa immillorable, que ha contat també amb molt bon temps, brisa fresqueta i sol. Des de la primera en arribar a meta, Christina Mallett com ja he dit en una entrada anterior, i la última marxadora han passat una hora i mitja, aproximadament.
Ha sigut una gran manifestació de dones i esport conjunt, ambv molt d’èxit, que -sens dubte- ja està pensant-se en repetir.
A la composició teniu algunes fotografies de la cursa-marxa de hui a Gata.
(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)
Amb fotos particulars i de Vero Vives, podem observar com la festa ha continuat al llarg de tot el matí. Ací teniu una composició fotogràfica, en la qual es veuen alguns moments de la carrera, el lliurament de premis, les activitats posteriors (no hi ha que oblidar que el Club d’Atletisme Gata havia llogat colxonetes pels més menuts de la casa, s’han fet activitats rítmiques i demés), el baret montat i posat per "Forn de pa Xaro", i algunes curiositats més.
FONT: fotos pròpies i de Vero Vives.
He titulat aixina aquest capítol de la Història local de l’empresa de fabricació de mobles de jonc, mèdulña i vimet (mimbre), el quart ja, perquè sols vaig a bassar-me en dos fotografies, que marcarien el pas des de la postguerra fins a meitat del segle XX, des de l’arranc al "boom". Des de la companyia de Pons (José Pons Pedro) i Monfort (Maties Monfort, conegut per el Tio Macià -al respecte, ho va confirmar la seua néta Rosa Mari) a la producció forta a la nave de l’estanquer.
A la primera fotografia, dalt, es veu al Tio Pepe "l’Estanquer" (José Pons Pedro) que va amb un guardaroba, com a ell li agradava anar sempre anar per dins la fàbrica, el segon per l’esquerra si mirem la foto de cara. Darrere, plantada, la seua dona Anita Leyda Signes. A l’esquerra del Ti Pepe, el tio Pepe "Xona", pare de Paco "Xona". A l’altre costat vegeu al Ti Quico Moliner (pare de Paco i Antonia Signes). L’altre sentat és el Tio Quico "Peixet". Plantat, al costat de la Tia Anita està Geroni Mulet (pare de Adolfo Mulet, el que va ser alcalde). Es trobaven tots a l’entrada de la fàbrica.
Baix, podeu vore on hui és el carrer Reis Catòlics la nave que deien el pati de l’Estanquer. Foto impressionant que demostra la gran activitat que es vivia aleshores.
* Cal aclarir i ressenyar que totes les fotos d’esta sèrie passaran a formar part de les fotos antigues i les podrem veure per separat i més gran a la sèrie de "Fotografies antigues", per exemple la de la fàbrica de hui.
FONT: Fotos propietat dels Germans Pons García.
El pròxim 10 d’abril complirà quatre anys el blog
El blog del CRONISTA DE GATA s’ha disparat hui i en estos dies, per diversos motius. Alguns reportatges, com el que ara porte endavant de "Els Estanquers" o informacions que interessen a un o altre col·lectiu, o -com no- els reportatges de la primera Cursa de la Dona de hui, fan que el compte vaja rapidíssim i que ja tenim, a dia de hui 23 de febrer, 375.000 entrades, una xifra molt bona, si recordem que encara no fa quatre anys de vida els que té el blog, ja que va començar l’aventura el dia 10 d’abril de 2010. Com sempre dic, tot això és possible gràcies a totes i tots vosaltres. GRÀCIES I MÉS GRÀCIES. I com sempre dic, endavant...
(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)
Reprenc la sèrie de fotografies, documents, imatges antigues, del record, recents però d’abans, com aquesta fotografia que s’extrau del facebook, ja que la posa Lluís Signes (Korna). Es tracta de les festeres de 1974. Ja han passat alguns anys!. Elles tenien 20 anys. Com vegeu es presentaven als gaters amb vestits nous i després es posarien un altre vestit, aquest de gala i blanc. La mare de Lluís és la sisena per l’esquerra mirant la foto. María Bequio -que viu a Xàbia i té una casa al carrer Bisbe Cervera- està al seu costat. María Rosa del carrer Signes, tres més cap allà. Just darrere de María Rosa vegeu al presentador d’aquells anys, Gabriel Pons.
Si en conegueu més podeu anar nomenant-les i dient quines són. Entre tots construïm, de nou, la foto.
*Dit això "Una del poble" relaciona a moltes de les xiques que van pujar de festeres a l'escenari: La primera per l'esquerre es Maria Serrió (Maria Policero); la del costat potser Maria Rosa "Sirera"; la que fa 4, tenia el Bar Sevillano, ahi la plaça Espanya, al costat de la tenda de Pepita el Banc. La que fa 8 es Pepa Monfort, mare de Llúcia i Jaume, cunyada de Vicente Mut (el llumero). La que fa 10 es Amparo, cunyada de Vicente "Barrinero"; la que fa 11 és la germana de Vicente "Mitjavida", Tonica; la que fa 12 es Maria Cervera, de la peixcateria Cervera; la que fa 13 es Tonica, del carrer la Bassa, germana de Pepe "Benito"..... a vore si descobrim la resta.* (Done les gràcies pels detalls i per anar aclarint-ne més).
FONT: Foto propietat de Lluís Signes (Korna), extreta del facebook.
AQUELL 24 DE FEBRER DE 2013
El blog sobrepassava les 196.000 entrades, anit va arribar a 375.000, encara no és el doble. La Policia Local donava instruccions davant la campanya de velocitat que anava a enllestir. El reportatge parlava dels deu ministres de la Comunió, igual que enguany, que tenia la parròquia. La imatge morisca ens portava al carrer Tetuà, recordant el passat morisc de Gata. La VIª estació de les capelletes del Calvari era: "La Verònica esbandeix el rostre de Jesús". Un bateig i la quintà de 1981 eren les fotos antigues 1.044 i 1.045.
(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA, PUNXANT ACÍ)
Primeres gateres corredores fins al lloc 20 i deu primeres gateres caminants, fins al lloc 148
Per mig de "Somesport" coneixem ja la classificació de la Iª Cursa-marxa de la Dona d’ahir a Gata. Com ja avançava ahir la guanyadora absoluta va ser la gatera del C.A. Dianium CHRISTINA MALLETT que va fer un temps de 22 minuts i 50 segons, a 3,58 el km. La segona, que sols vaig posar el dorsal, va ser Carolina Frasquet del C.E. Molí Miramar, amb un temps de 24 minuts i 15 segons. La tercera també va ser gatera, MOLLY WOODS (C.A. Gata), que va fer 24 minuts i 32 segons. Però...Quines dones més gateres van entrar de les 20 primeres de la cursa?
La quarta i cinquena van ser filla i mare. La joveneta MAR SALVÁ SEPÚLVEDA, del C.A. Dianium, va fer 25 minuts i 24 segons, i sa mare ESTHER SEPÚLVEDA BURDALO (C.A. Gata) va fer 8 segons més. També la sisena corredora en entrar a meta va ser gatera EVA ESCORTELL CRESPO amb un temps de 25 m. i 39 s. També la 7ª, ANNA TORRES SIMÓ (C.A. Dianium) que va fer 25 m., 55 s. Al lloc 20 va entrar NEUS BORONAT TORRES amb 28 m., 40 s.
Al lloc 132 entrava la primera caminant ROSA SIGNES COSTA, que va fer un temps de 43 m. i 30 s. Al lloc 137: MILA SOLER REUS, amb un temps de 46 m., 58 s., el mateix temps que la següent 138 VICENTA PEDRO SASTRE. La 141 també era gatera: ROSA MARÍA SIGNES MULET amb 47 m., 1 s.; també gateres entraven de la 142 a la 148: LUI SIGNES VIVES, ANNA SIGNES SIGNES, MARÍA JOSÉ MONFORT PONS, VICENTA JOSÉ REIG MULET, ANTONIA MULET DIEGO, ROSA MARÍA SIGNES FORNÉS i SILVIA LEYDA FORNÉS.
*Si noteu que queda alguna corredora o caminant -sobre tot aquestes- per a posar que siguen gateres de les primeres 148, podeu dir-ho com aixina ho ha fet notar Luis. ENTRE TOTS FEM EL BLOG. Gràcies. CRONISTA DE GATA.*
A la composició, més fotografies de grups (extretes del facebook i del gabinet de premsa de l’Ajuntament) d’ahir a la cursa de la dona de Gata. Dalt, vegeu a tres de les cinc primeres; també a les xicones del C.Basquet Gata. Baix, els premis locals.
FONT: fotos extretes del faceboo; Gabinet de premsa (Ajuntament) i SOMESPORT (classificacions).
AQUELL 25 DE FEBRER DE 2013
Diumenge 3 de març, anunciava que començava a Gata la cinquena edició de "Camina per la Marina Alta". També anunciava per al dia 27 una xerrada sobre el rebut de la llum i també per a diumenge 3 de març el Dia de l’Arbre a Gata. Com a imatge curiosa teníem la placeta del "Cuartel". La setena estació de les capelletes del Calvari era "Jesús cau, per segona vegada, amb la creu".
Cardona, medalla de bronze, i Pep Signes va quedar en la posició 10. Andreu Buigues el 12 i Mayca Sala, segona dona
El "mig gater" -de pare xabier i mare gatera IGNACIO CARDONA TORRES- va entrar tercer i va obtindre medalla de bronze al II Campionat d’Espanya de raquetes de neu 2014, disputat diumenge dia 23 a la zona de Ampriu a l’Estació d’Esquí de Cerler (Huesca). L’event estava organitzat pel club "Montañeros de Aragón de Barbastro" i per la Federación Aragonesa de Montañismo.
Dissabte 22 es van lliurar els dorsals i diumenge va ser la prova, en un itinerari preparat y balitzat especialment per al Campionat d’Espanya de Raquetes de Neu FEDME. Cotes de 1.900 metres fins a 2.380 van fer una prova molt exigent i dura, amb molta qualitat -més que l’any passat que s’estrenava la competició-.
El primer classificat va ser Roberto Ruiz de la Federació Càntabra, que va fer 57 minuts i 20 segons. El segon classificat va ser el madrileny Alfonso Rodríguez amb 23 segons més tard i va tancar el pòdium, com he dit el nostre Ignasi Cardona, campió de l’any passat que entrà 3 minuts i 39 segons després del primer classificat. A la categoria femenina, la catalana Teresa Forn va entrar en solitari, seguida a 12 minuts i 48 segons de la representant de la comarca Mayca Sala (C.A. Dianium).
Però no acaben ahí les bones notícies, el gater PEP SIGNES FORNÉS (CM La Faixa) va fer el lloc 10 amb un temps de 1 hora, 15 minuts i 56 segons. De la Marina Alta eren quatre, tres homes i una dona. ANDREU BUIGUES, del Corremundos de Teulada va quedar 12 i MAYCA SALA, del C.A. Dianium va ser la segona dona classificada.
Enhorabona als quatre, en especial a Ignasi per la seua medalla de bronze.
A les fotografies, Ignacio Cardona amb la seua medalla de bronze i els quatre representants de la comarca: Mayca, Ignacio, Andreu i Pep.
FONT: FEDME. Pep Signes "Paleres". Mayca Sala. FisioGata.
El diari LAS PROVINCIAS publica hui una informació sobre la Cursa de la Dona del diumenge. Titula: "La Marina. "La atleta Christina Mallet se impone en la primera Cursa de la Dona de Gata de Gorgos". Completa l’article de Raúl González una fotografia amb les millors locals. Ací teniu l’enllaç:http://www.lasprovincias.es/v/20140225/marina/atleta-christina-mallet-impone-20140225.html.
Per altra part, el diari INFORMACIÓN d’Alacant publica que "Puig se rodea de los pesos pesados del PSPV en la Marina Alta". Al subtítol: "Los alcaldes de Xàbia y Pego y las agrupaciones de Dénia y Calp dan su apoyo al secretario general socialista". Dins del text nomena als socialistes de Gata de Gorgos. Ací teniu l’enllaç:http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/02/25/puig-rodea-pesos-pesados-pspv/1473190.html.
FONT: diaris INFORMACIÓN / LEVANTE-EMV i LAS PROVINCIAS, 25-2-2014.
La fotografia que ha penjat Ester Ausina Morell al facebook és molt clarificadora. Van prendre l’eixida de la Cursa de la Dona com la resta de més de 400 dones, les dos màximes responsables del Consistori d’aquest event, que va resultar tot un èxit d’organització i participació. La regidora d’Esports Dora Caselles i l’alcaldessa de Gata Ana María Soler lluïen la samarreta rotja identificativa de la cursa. Els seus noms el teniu al dorsal que anava davant. A la fotografia "curiosa" les vegeu pel vial de la "ruta del colesterol" totes sonrients, era el primer kilòmetre de quasi els sis que tenia la carrera.
FONT: fotografia pujada al facebook per Ester Ausina Morell.
Continue amb la història de la fabricació de mobles. Estem a finals dels anys 40 i principis dels 50 del segle XX. Els treballadors formen una cooperativa
Després de la guerra civil, degut a les nombroses dificultats de la postguerra es desfà l’empresa "Pons, Monfort y Cia". Per a conservar l’empresa, els treballadors s’agrupen en una cooperativa, que portaria per nom COOPERATIVA SAN MIGUEL. En aquells anys de finals dels 40 i principis dels 50, el grup mana fer la imatge del patró titular de la parròquia i la passeja fins l’església. El carrer on estava la fàbrica pren també el nom del patró. Encara hui ix en processó cada 29 de setembre, substituïnt a la monumental imatge que presideix l’altar major de l’església parroquial, aquell "Santmicalet" regalat pels treballadors i encara hui porta el nom del patró el carrer.
Més tard, la cooperativa desapareix i es constitueix per uns pocs anys una nova empresa: "MUEBLES MIMBRE" fins a 1954 en que comença una nova etapa.
A la fotografia vegeu als treballadors de la cooperativa i portant Sant Miquel, des de el "carrer Tombat" que li deien popularment. A la dreta, una imatge actual de la mateixa talla de Sant Miquel.
FONT: fotografies de la sèrie "Fotografies antigues" (Cronista de Gata).
Noves imatges de la col·lecció de Rosa Pedrós. La fotografia que podeu vore té un segle de vida i de història. Un matrimoni jove, tenien menys de 30 anys, i el seu fillet que tindria un anyet. El pare era el Ti Francisco Argudo Tur, la mare María Mulet. El xiquet, Domingo Argudo Mulet, que seria després el sogre de la propietària de la foto. Observeu les vestimentes dels primers vint anys del segle XX.
FONT: Fotografia propietat de Rosa Pedrós Soler.
Altra fotografia de la mateixa col·lecció que l’anterior. Era la fireta de Jesús Pobre de l’any 1954. Dos mares amb els seus fills. A l’esquerra teniu a Anita Soler, mare de la propietària de la foto. La xiqueta és Rosa. A la dreta teniu a la Tia Pepica, mare de Pepe Vives, que és el xiquet que apareix a la foto. Estaven davant l’hort del senyoret, a Jesús Pobre -com he dit-.
FONT: Fotografia propietat de Rosa Pedrós.
AQUELL 26 DE FEBRER DE 2013
Recordava la xerrada informativa sobre el consum elèctric del dia següent. Informava la Policia Local com anava la campanya de velocitat al poble. "Jesús consola a les filles de Jerusalem" era la VIIIª estació de les capelletes del Calvari de Gata. La imatge curiosa ens portava com a fons el Montgó, dominant per dalt de terrasses i teulades. Una imatge pasqüera i altra escolar eren les dos fotografies antigues 1.046 i 1.047.
Dissabte, Carnestoltes (la Comissió de Festes 2014 organitza la vesprada pels xiquets, la nit per als majors)
Dilluns i dimarts, festes escolars
La tradició i els costums s’imposen sempre quan estem pròxims a la Quaresma i en eixe temps mateix. Gata conserva encara, ara amb menys força que abans, la tradició d’anar de dinar i sopars els primers "darrers" dies i de paelles el "darrer diumenge" i, inclús, l’últim dia el "darrer dimarts". Les festes paganes es fan perquè hi havia i n’hi han festes religioses abans. Cal saber l’origen i la denominació d’aquestes festes tradicionals.
La primera qüestió que ens plantejem a Gata?. Per què es diuen "darrers dies" als que altres llocs s’anomenen "Carnestoltes". La resposta és ben senzilla: tenim que contar des de Dimecres de Cendra cap a rere. Aixina trobarem que demà és el "Darrer Dijous" abans de la Quaresma; divendres el "Darrer Divendres"; dissabte el "Darrer Dissabte" encara que molts ja preferixen dir-li "Dissabte de Carnestoltes"; diumenge "Darrer Diumenge" -dia gran d’aquestes tradicionals festes-; dilluns "Darrer dilluns" i dimarts "Darrer Dimarts". Resultarà que aquestos dos dies últims seran festes escolars i tot.
La Comissió de Festes 2014, com ja han fet altres anys les seues avantpassades comissions, organitza per als xiquets una vesprada de passacarrers amb disfresses, berenar, música i demés complements. Per la nit, més festa per als majors.
A la fotografia, el cartell de Carnestoltes 2014 de Gata. Comissió de Festes.
(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA I GAUDIR DE L'ESPECTACLE, PUNXANT ACÍ)
La natura té, a vegades, fenòmens espectaculars, com el que fa unes hores s'ha pogut apreciar, després de l'arruixat que em tingut a Gata. La veritat és que el temps no donava massa aiguats, però ha arribat aquesta xicoteta tormenta, seguida encara de raigs de sol que han tret l'arc de Sant Martí sobre el vell Montgó. L'amic QUICO BUIGUES, un artista en fotografia, ha capturat aquesta imatge de Gata, aquesta vesprada, quan el núvol i l'arc s'ajuntaven per davant de la muntanya gran nostra. Podeu fer més gran la fotografia i recrear-se amb ella.
FONT: Fotografia feta per QUICO BUIGUES. Gata.
Al llarg de tot el mes de febrer van acudint els escolars del CEIP Santíssim Crist, en sessions d’una hora, per participar en la campanya d’animació lectora “Tria el teu i llig” que ha dut a terme la Biblioteca Municipal de Gata. Es tracta d’una exposició itinerant de la Direcció General del Llibre, Arxius i Biblioteques que forma part de la campanya amb la qual la Generalitat pretén fomentar l’hàbit lector.
La mostra fa un recorregut mitjançant panells educatius explicant les diferents possibilitats que ofereix la lectura. A més, dóna suggeriments i recomanacions per contagiar el gust per la lectura en l’àmbit familiar i per totes les edats. També pretén apropar les noves maneres de llegir que existeixen actualment amb les noves tecnologies.
És al voltant d’aquesta exposició amb què han treballat el foment lector amb els xiquets i xiquetes en les sessions d’animació.
Primer, realitzaven una visita guiada per la Biblioteca i per conèixer de primera mà tot allò que els pot oferir, tot seguit visitaven l’exposició per continuar, en la secció infantil de la Biblioteca, amb unes fitxes relacionades amb la lectura i el llibre. Amb els més menuts s’han realitzat uns jocs per reforçar les normes d’ús i comportament en la Biblioteca i un conte en dos formats, en llibre i audiovisual. I per als més majors s’ha preparat un joc de preguntes al voltant de llibres i personatges.
FONT: Fotos i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.
AQUELL 27 DE FEBRER DE 2013
Superava el blog les 197.000 entrades, ara són més de 378, encara no és el doble. El temps era notícia, feia fred i pensavem en la neu. El reportatge era esportiu-solidari: dos joves de Gata, Juan Miguel Gavilá i Jacobo Pedrós feien el Maroc Challenge 2013. La IXª estació de les capelletes del Calvari era i és "Jesús cau per tercera vegada".
Les dues notícies vos les vaig anunciar dimarts i dimecres. Hui les porta la premsa, en concret LAS PROVINCIAS. Pel que fa a la notícia cultural hui, dijous 27, publica el diari: "La Marina". "Los escolares de Gata de Gorgos protagonizan la campaña de fomento a la lectura". La foto és una de les que formaven ahir la composició al blog.
L’altra notícia és esportiva i té la fotografia del diari, la mateixa que apareix dalt d’aquesta informació: "Mayca Sala triunfa en la Carrera sobre Raquetas de Nieve". Parla de Mayca i també de Ignaci i Pep Signes, que com sabeu ja vaig avançar la notícia al blog. Els tres i el teuladí van ser els quatre representants de la Marina Alta a aquesta prova de neu.
FONT: LAS PROVINCIAS dia 27-2-2014. Foto extreta de LP.
La Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient publica hui, dijous 27, una resolució de la Direcció General de Transports i Logística, per la qual s’autoritza a prendre servicis en l’àmbit funcional de Pego als titulars d’autoritzacions de taxi de l’àmbit funcional de l’Àrea de Prestació Conjunta de la Safor, Oliva, Gandia, Benissa, Calp, Dénia, GATA DE GORGOS, Xaló, Xàbia, Orba, Ondara, Parcent, Pedreguer, Els Poblets, Teulada, El Poble Nou de Benitatxell i El Verger, en ocasió de la celebració del CARNESTOLTES DE PEGO.
L’article 44.3 de la Llei 6/2011, d’1 d’abril de la Generalitat, de Mobilitat de la C.V., permet la possibilitat, per raons d’interés públic, que la Generalitat fixe condicions específiques en què les autoritzacions residencials en una determinada àrea funcional puguen prendre servici en altres àrees funcionals. La celebració durant els pròxims dies 1 i 2 de març dels Carnestoltes de Pego, suposarà un important increment de les necessitats de mobilitat en este municipi, que durant eixos dies rebrà nombrosos visitants. Amb l’objecte de garantir una oferta de servici de taxi adequada a l’important increment de la demanda d’este servici de transport durant els dies de celebració dels Carnestoltes al municipi de Pego, es considera oportú permetre-ho.
Per tant, s’autoritza la presa de servici de taxi durant els dies 1 i 2 de març (dissabte i diumenge) de 2014, els titulars...estaran autoritzats a prendre servici en l’àmbit funcional de Pego. S’habilitaran dos punts de recollida als emplaçaments següents: -eixida per CV-715 (Oliva): encreuament avinguda d’Alcoi-carrer Sant Miquel i Eixida CV-700 (El Verger): enfront del Centre de Salut de Pego.
A la imatge, el cartell publicitari de les Carnestoltes de Pego 2014.
FONT: DOCV, dijous 27-2-2014.
Ho sabieu?. El dia 2 de febrer de 1814 va ser quan va morir als 50 anys sense descendència l’aristòcrata valenciana dels segles XVII i XVIII Josepa Domènica Català de Valeriola, més coneguda per nosaltres els gaters per la DUQUESSA D’ALMODÒVAR.
Dos-cents anys han passat des de la mort de la noble que era SENYORA DEL LLOC DE GATA i també Baronesa de Xaló i Llíber. Des del 8 de març de 1800, catorze anys abans de la seua mort, era senyora de Gata. A més de fer servir el palau i el casalici –hui Casa Consistori- quan venia al poble, la duquessa va deixar a Gata com als altres pobles on va ser senyora (Estivella, Gestalgar, Sot de Xera, Xaló, Llíber i Gata), una testamentària benèfica, les escoles del Patronat de la Duquessa d’Almodóvar, que algun dia tindria que escriure’s una història i llarga sobre el mateix. L’escola era, segons deia el testament “para niños y niñas, enseñando a éstas las labores propias de su sexo”. Madoz ens diu en el seu “Diccionario…” que la manda per a les escoles era de 3.469 reials anuals per a l’escola de xiquets i 2.800 reials per a la costura de les xiquetes. El Patronat i les escoles van estar vigents tot el segle XIX i començaments del XX.
A Gata, la petja (“huella”) de la Casa Almodóvar la tenim, si estudie i consulteu el llibre de Irene Ballester Buigues “La Duquessa d’Almodòvar, Vida d’una aristócrata valenciana a la fi del segle XVIII”, editat per l’Ajuntament de Xaló i l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, Edicions 97, 2007, no sols a la Casa Consistori que he dit, sinó també a l’església parroquial i a les cases de la Plaça de l’Església, que voltejen aquests dos edificis. A més, les escoles del Patronat estaven al costat just de la Casa noble, l’actual Consistori. I finalment, el poble li té dedicat un carrer, el que ix de la Plaça de l’Església passa per davant de l’Ajuntament i s’adentra cap al Raval fins a la unió del carrers Sant Antoni, Moreres i Roquetes.
Precisament, divendres 21 de febrer al blog de "Xaló, punt de trobada" es publicava l'article refereent a la duquessa: "Basronessa de Xaló i Llíber i senyora de Gata". Ací teniu l'enllaç: http://xaloara.blogspot.com.es/2014/02/baronessa-de-xalo-i-lliber-i-senyora-de.html.
A la fotografia, la duquessa d'Almodóvar (1800) pintada per Vicente López.
FONTS: Llibre “La Duquessa d’Almodòvar, Vida d’una aristócrata valenciana a la fi del segle XVIII”, de Irene Ballester Buigues. Ajuntament de Xaló i l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta. Edicions 97, 2007. / Llibre “Gata de Gorgos, geografia, història, patrimoni” de Jordá, Yago i Soler, Ajuntament de Gata, 2007. / llibre “Diccionario geográfico-estadístico-histórico de Alicante, Castellón y Valencia”, de Pascual Madoz. / Fotografia extreta del blog “Foro Dinastías, La realeza a través de los siglos” http://dinastias.forogratis.es/licorne31-u61.html, del quadre la Duquessa d’Almodóvar pintura de Vicente López, fet cap a l’any 1800 (la mateixa fotografia que es publica al blog de Xaló) / Blog: Xaló, punt de trobada (Xaló ara), http://xaloara.blogspot.com.es.
(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA I GAUDIR D’ELLA, PUNXANT ACÍ)
L’amic Adrián Moncho Ivars, un altre artista de la fotografia, m’ha facilitat una altra imatge curiosa, com la que ahir posava de Quico. Realment segueix siguent un espectacle veure com la natura en feia de les seues i sobre Gata, tenint al fons el Montgó, la rogor, la blancor, la combinació dels dos colors. I el Montgó notant la telaranya del colorit, blau, gris, tots els colors màgics del cel d’ahir al tardet. Bonica estampa feta des de dalt de les Coves Roges sobre el poble de Gata...i recordeu el fenòmen. Sabeu quina hora era exactament?. Ens diu Adrià que el rellotge marcava les 18.40 hores d’ahir dia 26 de febrer de 2014.
FONT: fotografia feta per Adrián Moncho Ivars.
L’etapa més fructífera i més exitosa de les que estic contant de la història de fabricació de mobles, des de principis del segle XX fins ara és, sens dubte, la que ve a partir d’ara, amb el fill del Tio Pepe "L’Estanquer" al front. JUAN BAUTISTA PONS LEYDA es quedà en 1954 amb la totalitat de les accions de l’empresa MUEBLES MIMBRE, canviant la denominació per la de Juan Bta Pons Leyda.
A finals dels anys 60 del segle XX, l’empresa s’expandeix amb les exportacions a Estats Units (portant a l’altra part del món la famosa canasteta americana). L’empresa és un dels principals motors del progrés de Gata en aquelles dates. Tots recordem, els que erem uns xiquets o jovenets aquella època, com només eixien de l’escola, si no se’n anaven a estudiar als instituts o a col·legis privats, ja estava esperant-los el Tio Juanito "l’Estanquer" per a donar-los un treball a la fàbrica. Al carrer Reis Catòlics, al carrer Sant Miquel o al carrer Doctor Moratal, als tres llocs tenien eixida les seues naus. Tots recordem, també, els "rius" de homes, valga l’expresió geogràfica, quan al toc de sirena de la fàbrica de l’Estanquer, a la una del migdia, eixien cap al centre del poble o cap al Raval, a dinar i a tornar a la feina molt prompte perquè tornava la sirena a tocar. Eren temps de molta bonança econòmica, de expansió comercial per a l’empresa, de feina per a tots.
A les fotografies, vegeu a l’empresari JUAN BAUTISTA PONS LEYDA (Juanito l’Estanquer). Dalt, junt amb un dels seus oficinistes Juan Pedro Signes (Juanito "Sensio"). Baix a l’entrada de la nave del carrer La Creu, està Juan Bautista amb Juanito "Sensio" plantats. Agatxats, els recordats Pepe "el Roig" i Gabriel Pons. La resta de homes i la dona eren clients de l’empresa.
FONT: Fotografies i informació, Germans Pons García.
AQUELL 28 DE FEBRER DE 2013
L’últim dia de febrer de l’any passat es presentava amb pluja, llamps, trons i pedreta. Publicava dos articulets al respecte i deia que era insuficient, fixeu-se ara -un any-després. No plou bé des de fa ja mesos. A la sèrie nova "De què parlen els gaters?" parlaven del temps i del Papa. La X estació de les capelletes del Calvari ens mostra a Jesús quan era despullat de les seues vestidures. Coneixíem el cotxe oficial dels dos gaters que participaven a la Maroc Challenge 2013...i també la xerrada sobre consum de la llum. Dos fotografies antigues de joves del poble, anys 60 del segle XX, tancaven el més, l’última es veia no del tot bé, el famós piló, entre el carreret de Pepito i la plaça.
Trobem al diari LAS PROVINCIAS de hui divendres 28, a l’extra de "Valencia abierta al mar" i als col·laboradors de la pròxima carrera a disputar-se allí diumenge dia 2 de maç i organitzada per LAS PROVINCIAS, en el capítol de Tiendas a l’empresa de fundador gater, ALE-HOP. Està a la página 14 de l’extra i titula: "Ale-Hop continúa su expansión por España". Al subtítol: "La empresa de Ondara tiene previsto abrir entre 15 y 20 establecimientos más durante 2014". També posa: "Su éxito reside en un crecimiento sostenible con recursos propios" i parla de 93 tendes obertes. Diu que Ale-Hop "la tenda de la vaca" és la marca comercial que utilitza Clave Dénia S.A. i parla del seu fundador en 1991 Vicente Grimalt, que continúa amb els quatre fills. Les pròximes apertures: segona tenda a Múrcia; segona tenda a Salou; setena tenda a València i primera a Lloret de Mar.
A la fotografia, una tenda de Alehop. Internet.
FONT: LAS PROVINCIAS dia 28-2-2014.
El Butlletí Oficial de la Província (BOP) de hui divendres dia 28 publica l’edicte amb l’extracte dels acords adoptats per la Junta de Govern de la Diputació d’Alacant en la sessió del passat 6 de febrer de 2014, a l’apartat del Cicle Hídric es desestima la solicitud de la subvenció efectuada per l’Ajuntament de Gata de Gorgos, a l’empar de la convocatòria per a la concesió en l’exercici 2014 de subvencions a favor d’entitats locals de la província d’Alacant per a la reparació d’infraestructures i instalacions hidràuliques a executar per les mateixes, donat que es referix a reparacions efectuades a maig i juliol de 2012 sobre la captació del servei d’abastiment d’aigua potable, gestionat per la mercantil concesionària.
FONT: BOP 28-2-2014.
Com bé sabeu i vaig anunciar, el pròxim serà la Trobada d’Escoles en Valencià 2014 a Gata, pel que fa a la comarca de la Marina Alta. Hui ha penjat al facebook l’amic Joan Soler la fotografia de la samarreta del llista de pobles on es faran les Trobades. El poble de Gata de Gorgos, com podeu apreciar encapçala el llistat. Tot un orgull i cal correspondre com el poble que som.
FONT: Foto feta per Joan Soler (extreta del facebook).
(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)
Com el darrer dilluns i el darrer dimarts són festes escolars, la Comunitat Escolar de Primària de Gata ha aprofitat aquesta vesprada de Darrer Divendres per a fer la desfilada amb disfresses. Han eixit del recinte escolar "Santíssim Crist", han passejat carrer del Grup Escolar per avall, pels carrers Bisbe Cervera, Teulada, Signes i Doctor Gómez Ferrer, i per la Plaça de l’Església han tornat cap amunt a l’escola. Amb música local, de membres de la banda juvenil, amb tota classe de disfresses han portat el bon humor i han arrancat moltes risses i sonrises a mares, hueles, huelos i pares que per al recorregut estavem.
A la composició fotogràfica, amb fotos fetes per Vero Vives, vegeu alguns moments del passacarrer.
FONT: Fotografies de Verónica Vives.
Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.