Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Enero de 2014.

RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELLS 31 DE DESEMBRE DE 2012 I 1 DE GENER DE 2013:

Ja dins de l'any 2014, amb les quinze primeres hores del primer dia de l'any, cal recordar que publicava l'any passat per ara.

El 31 de desembre de 2012, dia de la Nit Vella, posava al blog que estava quasi acabada la capella del Santíssim Crist allà al Perú. El resum de febrer de 2012 donava pas a la felicitació d'any nou de la Quintà 82 (la Mildiuà) com també ho han fet enguany amb la Casa Blava. Tres de les quatre fotografies antigues eren referents als Reis Mags. La Quintà 2013 també felicitava l'any.

L'1 de gener de 2013, dia de Cap d'Any de ja l'any passat, recordavem el primer dia de l'any i que el 2013 era ja tota una realitat...com ho és hui el 2014. Just a l'entrada d'any el blog tenia 176.000 visites. Seguien els resums de 2012, ara era de març. Resumia les festes de la Comunitat i al poble al llarg de 2013. El tema municipal eren les millores de trànsit entre el carrer Moreres i Roquetes.ELS GATERS DONEN LA BENVINGUDA AL NOU ANY 2014

20140101155241-nouanycompo.jpg

També com ahir, us pose un reportatge gràfic de l'activitat festera dels gaters. Si ahir era l'acomiat de l'any 2013, ara és l'arribada del nou any que sols té setze hores de vida. Dalt de tot de la composició teniu un grup de joves que van voler celebrar a la Plaça vella la Nit vella i l'entrada al nou any. El rellotge de la torre del campanar de l'església de Gata els va servir de guia per a menjar-se els dotze grans de raïm. A les altres fotografies, diversos moments festius d'altres tantes festes per cases i casetes del poble.2013: PAREGUDES XIFRES AL MOVIMENT DE POBLACIÓ PARROQUIAL

Pujen els batejos, respecte a 2012

La parròquia de Sant Miquel Arcángel de Gata de Gorgos fa públic el moviment de població, a través dels sacraments imposats aquest any 2013, que acaba de deixar-nos. L'única xifra que és significativa respecte al 2012 són els batejos, ja que si en 2012 es van fer 30 batejos, al 2013 es va arribar a 44. També més comulgants, ja que si en 2012 eren 49 en 2013 van ser 74. Les bodes religioses pujen un poc respecte a l'any passat, que van ser sols 7. L'any 2013 van ser 10. La xifra de defunciones es manté quasi igual: si el 2012 va acabar amb 55, el 2013 ha tancat l'any en 57.

FONT: dades de la Parròquia Sant Miquel Arcàngel, Gata.SETMANA DE LA IL·LUSIÓ: els reis vénen diumenge dia 5

20140101165242-dscf6406.jpg

Estem ja a les portes de la setmana de la il·lusió. Prmera setmana de l’any i comença amb força el poble de Gata. No és per a menys. L’acte cultural més important que té Gata (ja seria hora de obrir expedient i iniciar els tràmits per a declarar-lo Bé d’Interés Turístic o Bé Immaterial, o eixes "figures institucionals" que fan ara) ocorrerà al final de la setmana.

Una vegada passat el preàmbul de la festa dels xiquets, amb la recollida de les cartes que, segons comenta CORESA (organitzadors dels events dels Reis), van ser un total de 472 cartes eixides cap a l’Orient per a que els reis sapiguen quins regals dur el proper dia 5 de gener i que van ser xiquets no sols de Gata, sinó de moltes poblacions de la comarca i de mes lluny, com Murcia, ara vénen més dies d’activitat festera al voltant del MISTERI DELS REIS.

De demà a dijous, dies 2, 3 i 4, estaran obertes les oficines de Ses Majestats al carrer Trossets, com l’any passat. El dia 4, dissabte, pel tardet, vindran els Pages dels Reis anunciant que el dia 5 arribarà la comitiva a Gata. El diumenge 5, a les 18.30 hores, serà el teatre al carrer, itinerant, el gran MISTERI DELS REIS MAGS de Gata. Les cites seran a l’Avinguda de la Pau i a la Plaça de l’Església. Els escenaris ens traslladaran al Palau d’Herodes i al Betlem Vivent. I tot el text de la mà del seu autor Antonio Salvá i tota la representació dels gran actos aficionats que donen vida al marc incomparable d’aquests dos llocs.

A la fotografia, un moment de l’acte que estrenava la campanya, la recollida de les cartes el passat dia 28.LA PREMSA PARLA DE...un robatori del cablejat del Parc del Raval

Ahir, el diari INFORMACIÓN d'Alacant publicava la notícia relacionada amb el robatori del cablejat de la línia elèctrica del Parc del Raval, la passarel·la caop a les Coves Roges. Titulava: "Roban por segunda vez en dos meses el cableado de un paseo de Gata". Al subtítol: "Los ladrones han dejado a oscuras la zona del río Gorgos y han entrado en tres casas de la partida rural de Senies". Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/12/31/roban-segunda-vez-meses-cableado/1453592.html.

FONT: diari INFORMACIÓN d'Alacant, 31-12-2013.SABIEU...? que el dia de "Cap d'Any" de 1977 va vindre una gran riuada

20140101181449-riual26.jpg

Fa 37 anys, d’això ja ha plogut molt, tal dia com hui, en aquesta tan assenyalada, el primer dia de l’any de 1977, just al migdia, va "vindre" -com diguem els gaters- una gran riuada. Havia estat plovent el dia antes i la Nit Vella del pas de 1976 a 1977. Va ser un Cap d’Any amb aigua al riu inclosa.

FONT: testimonis i records orals.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.355-

20140101212014-27bloggabriel.jpg

Com vaig al dia a la sèrie de fotografies antigues, la de hui servix de record d’un home que ens va deixar el primer dia d’agost de l’any passat 2013 en plenes festes patronals, era l’empresari que va ser també regidor i alcalde Gabriel Feliu Pedro. Ací el vegeu jove, als anys 50, amb boina, i al costat asoma, es veu a penes, la seua dona Rosa Mari, a la que també recordem hui. La foto pertany a la col·lecció familiar, facilitada per David, al que li ho agraïsc.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 2 DE GENER DE 2013:

El resum de l'any 2012 tocava el mes d'abril. Anunciava que ja estaven obertes les oficines reials de Ses Magestats, per als reis 2013. Ja estava muntat el "palco": "Silenci, esperem als xiquets..." era la imatge curiosa.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.356-

20140102233039-b065pajesirei.jpg

Aprofite, abans de posar la foto de hui, per a proposar als usuaris del blog que si volen podria publicar alguna fotografia antiga que tingueren per casa, referent a la festa ja imminent dels Reis Mags, de les cavalcades d’abans, del repartiment de joguets d’altres anys passats. Si en teniu a algun calaix, ja sabeu podeu remetre-me-la al meu corre que està a la columna de la dreta o al meu facebook. GRÀCIES.

Ara passe a mostrar-vos la foto de hui, la que toca. Reprenint la sèrie de Jaime Signes "Mònica" ens apareix aquesta imatge dels anys 90, que correspon a un dels reis mags i el seu sèquit de pages. És, i comencem, el record d’altres anys d’aquestes dates tan significatives per al poble de Gata i més per als xiquets.

FONT: Foto propietat de Jaime Signes.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 3 DE GENER DE 2013:

La premsa parlava del Misteri dels Reis de Gata. Posava el muntatge del palco del Rei Herodes, per a rebre els Reis. feia el resum fotogràfic de maig de 2012.JA S’ACOSTA EL DIA DE LA IL·LUSIÓ, EL MISTERI DELS REIS MAGS A GATA

20140103221537-dscf9753.jpg

Obertes les Oficines Reials

Cada vegada tenim més a prop l’aconteixement cultural i lúdic més important de Gata, el MISTERI DELS REIS MAGS. Recordeu que ja estan obertes les Oficines Reials al carrer Trossets, ja es mou la gent amb la mirada posada a la vesprada nit del diumenge dia 5. Pel facebook he trobat un sentiment d’una usuària amiga del blog que resumix perfectament els sentiments dels gaters. La psicòloga María Grimalt, que recordeu va ser notícia fa uns mesos per haver estat elegida a Xàbia "dona emprenedora MEJ de l’any", hi diu ben claret. Ací teniu els seus sentiments en veu alta: "Ja venen!! Ja comença a apoderar-se de mi eixe nerviós a la panxa de quan era menuda, sóc un cas sense remei, pensava que açò aniría passant-me com forme anara fent-me major i res, ací estic de nou, un any més amb u...na il.lusió de por.... Gràcies a tots els que ho feu possible. Ací teniu una incondicional que entra en regresió espontànea i ja no puc més que rendir-me a ser una etèrna xiqueta xicoteta nerviosa i esperant.."

Finalment, cal recordar que demà dia 4, dissabte, és el dia escollit pels pages de Ses Majestats cada any per a visitar-nos i anunciar que els SS. MM. els Reis faran la seua aparició diumenge a les 18.30 hores a l’Avinguda de la Pau. Afanyeu-se xiquets i correu grans que ja estan ahí prop!!.

A la imatge, una escena de la representació del Misteri dels Reis de l’any passat.TEMPS DE BETLEMS: uns gaters visiten el betlem de la catedral de Logroño

20140103222440-betlem-de-la-catedral-de-logrono.jpg

 

Han estat uns dies amb la seua germana Amparo. Són la família Pedrós Taléns. Han visitat la capital de la Rioja. Joan, regidor de Cultura de Gata, em remet aquesta fotografia que és tot un primor. Com és temps de betlems me l’ha facilitada i ha fet el comentari que vos transcric:
"Hem estat visitant a la meua germana Amparo, que viu a Logronyo, estos dies. A la Rioja, hem passat uns dies d’allò més entretinguts, amb tota la família i amb molt de fred. Estant allí vam anar a la Catedral i allí vam visitar el Betlem que tenen.
El Betlem, que és molt gran, és tot articulat i té molts detalls: hi ha un forner que entra i trau el pau, un llenyater que talla un tronc, els pescadors al riu, dones llavant, pastorets que mouen el pal per a arreplegar les cabretes, els camells dels Reis que mouen el cap, com saludant, tot il.luminat i a més ambientat amb un orgue, que els frares van tocant, almenys eixe dia (la nit de Cap d’Any).
La composició del Betlem és molt tradicional i molt bonica però d’entre tota vaig escollir la coveta. Com sempre, estan el Jesuset, la Mare de Déu i Sant Josep, però amb una característica molt curiosa, Sant Josep té al Jesuset al braç i, com que està articulat, està continuament bressolant-lo. M’ha paregut un detall preciós."
FONT: Foto de Joan Pedrós.

 ADÉU A 2013. JA ESTEM DINS DEL 2014. Resum, març de 2013

20140103223059-cent103.jpg

Com el temps corre que se les pela i ja tenim tres dies esgotats del nou any 2014, faré un repàs concís de cada mes, destacant algunes notícies (màxim dotze).
Començaré per març de 2013. Aquestes eren les informacions més destacades al blog:
 
- dia 3: primer concert del músic de la banda de Gata.
- dia 4: 70 persones participaven en la plantació d’arbres.
- dia 5: Mal temps, pluja i boira (130 a 140 litres en tots els dies de pluja).
- dia 6: La cantant Amy Winehouse va estar a Gata amb son pare i va comprar una guitarra a Bros.
- dia 7: La plaqueta del Parpalló tornava a Gata.
- dia 12: Feia Don Alberto Caselles 85 anys.
- dia 13: La centenària FRANCISCA COSTA DIEGO COMPLIA 103 ANYS. Teníem nou papa, Francisco.
- dia 17: Festa del Mig Any de Quintades.
- dia 18: Nova sèrie al blog: Els nostres carrers i places.
- dia 22: Ja estava en marxa el Marco Challenge 2013 on participaven dos gaters, Juan Miguel i Jacobo.
- dia 23: Concert de música sacra de la banda.
 
A la fotografia, la centenària Francisca Costa Diego que complia a març 103 anys i va ja camí dels 104.ADÉU A 2013. JA ESTEM DINS DEL 2014. Resum, abril de 2013

20140103224059-dscf2120.jpg

 

Seguisc fent breus resums de cada mes. Li toca el torn ara a abril 2013:

- dia 4: anunciava per al dia 6 el Dia del capell ("sombrero") del Museu del sombrero.
- dia 5: reportatge fotogràfic dels aventurers gaters del Maroc Challenge 2013.
- dies 8 i 9: Gata era protagonista a la sèrie de Antena3 TV "El secreto de Puente Viejo".
- dia 10: TERCER ANIVERSARI DEL BLOG DEL CRONISTA DE GATA. 6.198 articles publicats.
- dia 13: Gaters fora: Un jove músic gater, Pere Vicent Caselles Mulet, per terres d’Hongria.
- dia 14: La benissera Paqui Ronda, guanyadora absoluta del IX Ral·li Fotogràfic de Gata.
- dia 15: L’Ajuntament aprova l’exposició al públic del PGOU.
- dia 18: Jornades de la salut a Gata.
- dia 20: Brillant actuació a Ibi de les xiques de l’Escola de Gimnàstica Rítmica.
- dia 25: HA VINGUT EL RIU!!. A GATA ES MESUREN 127 LITRES.
- dia 29: Benvinguts a la lectura (la biblioteca obri les portes als nens).
- dia 30: El missioner gater Vicent Font segueix treballant al Perú, incansable en la tasca proposta.
A la imatge, la riuada d’abril a Gata.


ADÉU A 2013. JA ESTEM DINS DEL 2014. Resum, maig de 2013

20140103225406-compomaig13.jpg

Ara vos resumisc les publicacions al blog del mes de maig de 2013:
- dia 1: Fira del llibre amb un temps meravellós.
- dia 3: S’anunciava per al dia següent la pujada al Montgó (I Memorial Javier Mulet "Mico").
- dia 12: Primer diumenge de comunions a Gata.
- dia 13: Gata té dos esportistes d’èlit i de promoció. Publicació al DOCV. Visita del Conseller d’Hisenda a Pons Químicas.
- dia 14: Important detenció a Gata Residencial: Polacos que s’emportaven una màquina excavadora. Gaters fora: Laia Pedro investiga contra el Pàrkinson a Escòcia.
- dia 16: El DOCV publicava el nomenament del oficial del cos de la Policia Local de Gata.
- dia 18: Gaters fora: Sergio Ginestar Ivars, un músic trompetista a Córdoba.
- dia 20: El Grogos C.F. acabava la temporada al lloc 7é.
- dia 21: VISITA OFICIAL DEL PRESIDENT FABRA A GATA. Inaugura el Centre Polivalent Juvenil.
- dia 23: Adéu a Juan Roselló, cantant gater.
- dia 24: Gaters fora: Fátima Lozano Cortegoso, filla d’Esperança la perrquera, viu a Mèxic.
- dia 26: Miguel Ángel Serra, guanyador absolut del ral·li fotogràfic de Baza (Granada).
- dia 27: ESPECTACULAR I INÈDITA PEDREGADA A GATA.
A les imatges, dalt la visita del president de la Generalitat Fabra a la inauguració del Centre, i baix, l’espectacular pedregada del dia 27 de maig a Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.357-

20140103234052-b066pages.jpg

Seguint amb les fotos que imposa el temps, les dels pages i reis, vegem ara la cort d’un dels reis allà pels anys 90. Tot el sèquit era de visires dones. El rei el podeu vore al mig, estandarts, vestimenta i capes. La de més a la dreta -mirant la foto- és Maite Signes joveneta, la resta les amigues.

FONT: Foto facilitada per Jaime SignesRECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 4 DE GENER DE 2013:

La premsa parlava d'un rabosot mort a la carretera de Xàbia a Gata. La informació era que ja anaven els pages pels carrers de Gata. om a imatge curiosa posava al Palau d'Herodes silenciós, amb tot preparat per a demà. L'extinguida Canal9 TVV tornava a Gata buscant la loteria. De la història local recuperava "Retalls de la Història dels Reis a Gata, 1914-2013". La fotografia antiga era d'un betlem vivent a l'església.LA PREMSA PARLA...dels Reis de Gata (LAS PROVINCIAS i AVAN)

20140104184033-misterilp.jpg

Els Reis de Gata comencen a vore's -encara que molt poc (al meu parèixer)-, s'escolten per la ràdio amb cunyes i s'anuncien pels diaris comarcals. Hui, el diari LAS PROVINCIAS (la Marina). Titula l'article: "Los pequeños de toda la comarca se preparan para recibir a los Reyes Magos". Al subtítol: "Sus Majestades llegarán por barco a Moraira i Xàbia, mientras que uno de los prinicipales atractivos en Gata de Gorgos es el "Misteri". La veritat és que si vegem l'article sols parla tres o quatre línies de Gata. Això si, la foto -que reproduïsc al blog- que il·lustra l'article correspon a Gata amb el següent peu: "Un momento de la celebración de los reyes Magos y del "Misteri" de Gata del pasado año".

Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20140104/marina/pequenos-toda-comarca-preparan-20140104.html.

Per altra part, l'Agència de Notícies de l'Arquebisbat (AVAN) publica hui mateix també un article al respecte dels Reis i el Misteri de Gata. Titula: "Gata de Gorgos representa un auto sacramental sobre los Reyes Magos con la participación de cuatrocientas personas". Al subtítol: "El domingo, a partir de las 18.30 horas en la avenida de la Paz". Està ben explicat, excepte l'error de l'últim paràgraf que posen que les cartes es recullen hui, està confós pels pages que acudixen hui a Gata, però per anunciar que demà arriben els Reis Mags.

Ací teniu també l'enllaç: http://www.archivalencia.org/contenido.php?a=6&pad=6&modulo=37&id=9527&pagina=1.

FONTS: diaris LAS PROVINCIAS i Agencia AVAN (4-1-2013).IMATGES DE FESTA: Ja estan ací els Pages: anuncien la visita de demà dels Reis Mags a Gata

20140104205924-compopages2.jpg

He triat aquestes dues fotografies, fetes per María Victoria Mulet Soler, perque reflexen el que està passant ara mateix pel poble. Mireu l’estampa tan bonica del page rodejat de tota la xicalla. Malgrat la ventolera, el mal temps amb gotes de pluja i poca xicalla junt als cavalls i cavallers, han arribat els pages de Ses Majestats anunciant que demà es faran presents els Reis Mags a Gata i visitaran el palau d’hivern d’Herodes. Un total de vuit pages amb els seus respectius cavalls, capes i gorros, passen ara mateix pels carrers del poble. Els acompanya la Policia Local.

Cal recordar que demà a les 18.30 hores s’espera el gran aconteixement cultural del poble de Gata. Esperem que el temps ens respecte. Hi ha moltíssima gent treballant per a demà, el dia de la il·lusió i ells no voldrien quedar desil·lusionats i menys els nostres xiquets i xiquetes. 

FONT: Fotos de María Victoria Mulet Soler.LA NOTICIA DE HUI: ELS PAGES FAN EL BÀNDOL PER GATA

20140104211026-compopages3.jpg

Cada quatre de gener de tots els anys es repetix la mateixa història a Gata amb diferents protagonistes, però amb una meta: la il·lusió dels xiquets i xiquetes per a demà dia 5, dia dels paquets, dels regals, dels joguets. Hui han anat per tot el poble anunciant l'arribada de Ses Majestats, huit visirs muntats a cavall. Al reportatge fotogràfic els podeu vore pel carrer Signes, per la Plaça Nova i per altres indrets del poble.

Recorde quan jo era menut que es va quedar gravada aquella sonatina. Amb la trompeta deien que els Reis estaven acampats a la Vall d'Arán, a Lleida. Un poc lluny -si ho pensem bé- per arribar ràpidament en un dia i a cavall a Gata. Eren aquells bàndols dient als xiquets i xiquetes que els deixarien regals i joguets als que s'havien portat bé, no així als que s'havien portat mal.

FONT: Fotografies de la composició Vero Vives.L'ARQUEBISBE ES REUNIX AMB ELS RECTORS VALENCIANS QUE ESTAN A ROMA

20140104222130-rectorsaroma.jpg

Entre ells el gater Juan José Monfort Vallés

A la fotografia el podeu vore amb la resta de sacerdots valencians que estan ampliant els estudis a Roma. L’arquebisbe de València que es veu al centre de la fotografia va presidir una missa en la qual van participar tots ells que es trobaven passant les festes nadalenques a la terra valenciana. El nostre fill de Gata, el sacerdot Juan José Monfort Vallés, està el cinqué començant per la dreta -si mireu la foto-.

Si voleu llegir tota la notícia ací teniu l’enllaç de la notícia, per mig d’AVAN (l’Agència de notícies de l’Arquebisbat de València): http://www.archivalencia.org/contenido.php?a=6&pad=6&modulo=37&id=9511&pagina=1.

FONT: Fotografia: Alberto Saiz/AVAN.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.358-

20140104233909-herodes98.jpg

La de hui també va del "Misteri dels Reis". Estem a un dia de la nit de la il·lusió, esperem que demà es comporte el temps. La imatge la tenia ben guardada Mari Moncho Mulet i hui l'ha pujada al facebook. Era l'any 98 del segle XX. És d'eixes fotos del record "recents" que no antigues, antigues. Els xiquets ja són uns homes: eren Juan Enrique i Emilio. El Rei Herodes els aguantava al braç.

FONT: Fotografia de Mari Moncho.AVIS!! HA PARAT I MOLTÍSSIM EL VENT. LA REPRESENTACIÓ I ELS PAQUETS NO PERILLEN

20140105110253-reisajunt1.jpg

AVÍS A TOTES I TOTS ELS GATERS, INCLOSOS ELS MÉS MENUTS DE LA CASA

AL RESPECTE DEL TEMPS QUE FARÀ A LA REPRESENTACIÓ I AL REPARTIMENT DE REGALS

Bon dia a totes i tots. És el dia de la il·lusió, el dia màgic, i màgic té que resultar la jornada i tots els aconteixements que en ella ocorrega. Tirem mà -i li ho agraïsc- del metereòleg xabier Toni Bolufer, que té una pàgina a Internet molt visitada a la comarca i fora d’ella "Meteoxàbia". Li vaig demanar que fera un pronòstic o com resultaria la vesprada, des d’una hora abans de la representació fins el final de la distribució dels regals i paquets. Deixe que siga Toni Bolufer el que ho explique:

"Hui de matí encara pot quedar algo de vent, pero ja molt menys que esta pasada vesprada/nit i matinada. Durant el matí encara pot bufar amb alguna ratxa forta, pero ja anirà baixant de intensitat i de vesprada sense parar del tot, pero no serà fort, i pense que no haurà cap problema per a les cabalgates dels reis".

** (Nota a les 13.38 hores: l'organització ha comunicat aquesta matí que anit no es van poder fer els assaigs com hagueren volgut degut al mal temps, confiaven en que eixiria el millor possible aquesta vesprada. Dir que ara està fent un temps immillorable, molt bó, amb una temperatura que ronda els 20 graus, i que ja s'ha provat l'escena més espectacular del segon acte, la baixada de l'àngel. Per tant, confiem en l'experiència de molts anys, de molta gent, del saber estar i voler agradar a tota la gent, ho conseguiran tots, malgrat els entrebancs d'anit).

Ja ho sabeu, a vore aquesta vesprada els dos actes del MISTERI DELS REIS i a seguir després amb la festa dels regals.

FONT: Fotografia premsa, Ajuntament de Gata.LA PREMSA DIGITAL PARLA...del Misteri dels Reis d'aquesta vesprada

20140105112446-palaupremsa.jpg

Extens article el que dedica el diari digital LA MARINA PLAZA a la representació d'aquesta vesprada, el MISTERI DELS REIS MAGS A GATA. Titula: "Cuatrocientos vecinos participan en el Misteri dels Reis de Gata". Al menys, compara amb la cavalcada d'Alcoi i dona com a segona d'importància la de Gata. Importància li dona el diari digital, com també importància li deguem donar-li els gaters cada vegada més a la senya d'identitat cultural més important del poble de Gata.

Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://lamarinaplaza.com/2014/01/05/cuatrocientos-vecinos-participan-en-el-misteri-dels-reis-de-gata/.

A la fotografia, còpia de la que posa el diari a l'article, un moment de la representació al palau d'Herodes.

FONT: foto i text diari digital La Marina Plaza 5-1-2014.IMPRESSIONANT POSTA EN ESCENA DEL MISTERI DELS REIS 2014: Palau d'Herodes ( I )

20140106004205-comporeis1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Cada any va superant-se la qualitat de tota la posta en escena

Rapidesa, finura i realisme, tres grans puntals de la representació

El Misteri dels Reis, que un dia escriguera el cronista emèrit de Gata, Antonio Salvá Roselló, en 1968, i que traduïra al valencià en 1998, ha tornat a desllumbrar a propis i estranys. Moltíssima gent, en una vesprada excepcional, molt diferent a la que vam tindre ahir. Ja advertíem el temps que faria gràcies a Toni Bolufer (Meteoxàbia) i ho va encertar de ple. Gràcies, Toni.

Tornant a la posta en escena, cada any van superant-se els principals protagonistes, ha estat impressionant, la gent ha gaudit de l’espectacle des de les 19 hores fins les 20.30 als dos escenaris. Primer al Palau d’Herodes d’hivern, on tots els protagonistes especialment els tres reis, HERODES i la sibila Anea ho han brodat. Els ha eixit molt bé, malgrat les condicions que tenien anit per a provar-ho tot.

La segona part, a la Cova del Betlem instal·lada en la plaça de l’Església ha estat més remisa a començar, però com no feia frescor l’espera era grata amb música de nadales inclosa. L’espectacular baixada de l’àngel des del costat de la torre del campanar ha deixat a tots bocabadats un any més.

Finalment, el repartiment de regals i joguets ha fet que tots, menuts i grans gaudiren de la nit meravellosa de la il·lusió.

Des del blog, les meues felicitacions a tot l’equip de direcció artística, de coordinació, a la gent de CORESA, a tots els protagonistes, actors amateurs, que han fet tremolar a menuts i grans.

A la composició fotogràfica primera, diversos moments de la primera part, el pala d’Herodes.EL MISTERI DELS REIS A GATA: Palau d'Herodes ( II )

20140106005750-comporeis2-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Seguisc posant-vos les composicions fotogràfiques de tot el que ha donat de si la vesprada-nit màgica, la de la il·lusió. Segona part del Palau d'Herodes, amb la visita dels Reis Mags al malvat rei. Totes les fotos d'aquesta part es centren amb els Reis i Herodes.

A la composició, diversos moments del primer acte del Misteri dels Reis a Gata.EL MISTERI DELS REIS MAGS A GATA: Palau d'Herodes ( i III )

20140106011221-comporeis3-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Tercera i última part dels reportatges fotogràfics fets al Palau d'Herodes, a la impressionant posta en escena del Misteri dels Reis Mags a Gata. La sibila Anea i el rei Herodes són els protagonistes d'aquesta part de l'acte.

A les imatges, el diàleg entre Herodes i la sibila Anea.

 EL MISTERI DELS REIS MAGS A GATA, SEGON ACTE: Portal de Betlem

20140106013226-comporeis4-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

L'escenari canviava -com als teatres de la antigüitat-, de l'Avinguda de la Pau a la Plaça de l'Església o el que és el mateix del Palau d'Herodes d'hivern al Portal de Betlem. Contrastes ben definits. Pareixa, per un moment, que fora tot tendresa, inocència, la Verge, Sant Josep i el xiquet Nen Jesús, eren el centre d'atenció i per a colofó dels dos actes la espectacular baixada de l'àngel des de la teulada de l'església, al costat de la torre parroquial, fins dalt de la Cova.

Ací teniu els diversos moments de l'acte.FINAL DEL MISTERI DELS REIS MAGS A GATA: Repartiment de regals

20140106014700-comporeis5-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Finalment, com a epílog, tot el poble s'ha vist inundat en tres hores de pages, de reis a cavall, de paquets, de regals de tota classe. La festa s'ha tornat centenària. Els majors han recordat quan ells pujaven amb escales a deixar els paquets dalt del balcó, per ordre dels reis mags. Tots, que alguna vegada van ajudar als reis mags a repartir en Gata.

Ací teniu alguns moments del repartiment per la carretera (Font del Riu) i el carrer Signes.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.359-

20140106015536-pagesabans1.jpg

La foto antiga de hui tenia que anar en consonància a la festa que hem celebrat, la dels reis. Aquesta fotografia de principis de la dècada dels 80 pujada al facebook, de nou, per Mari Moncho Mulet, ens mostra un grup de xicones favorites amb el rei Herodes. Estaven davant de la desapareguda llibreria Miñana.

FONT: Pujada al facebook per Mari Moncho.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELLS 5 I 6 DE GENER DE 2013:

Començava la informació del dia 5 recordant que estavem a dos hores de l'arribada dels reis a Gata. La premsa havia parlat de la cavalcada i la loteria. La imatge curiosa la posava una foto de la Cova ja preparada. Com enguany publicada la posta en escena del Palau d'Herodes, amb dos articles, de la Cova de Betlem i del repartiment.

El dia 6 començava amb l'àlbum de l'escenificació del Misteri dels Reis Mags a Gata. El blog tenia 178.200 visites, ara arriba a les 345.000. Una imatge curiosa del dia era la de l'escriva i el xiquet. Tres de les cinc fotografies antigues eren dels reis d'altres anys, les altres dos de festes patronals.LA PREMSA PARLA DE...el jabalí i el corredor a Pedreguer i les urbanitzacions no ocupades

Comence per l'última del titular. Despús-ahir dissabte ho publicava el diari INFORMACIÓN d'Alacant. Nomenava a l'article a Gata i deia que havia canviat Gata Residencial per Gata Park. Cal dir que jo, personalment, no tinc cap constància del canvi, però tot és possible. Deia la informació que es quedaven buides les urbanitzacions.

Per altra banda, la notícia de hui la protagonitzen un jabalí i un corredor al poble veí de Pedreguer. Com també sol haver-ne i molts al terme de Gata, pose la notícia que la publicava LAS PROVINCIAS a la secció de sucesos: "Un jabalí herido muerde y embiste a un corredor en un paraje de Pedreguer". Al subtítol: "Los compañeros que auxiliaron a la víctina aseguran que el cerdo salvaje acabava de recibir el disparo de un cazador".

Ací teniu l'enllaç a aquesta notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20140106/sucesos/jabali-herido-muerde-embiste-20140106.html.

FONTS: diari INFORMACIÓN (4-1-2014) i diari LAS PROVINCIAS (6-1-2014).ENCARA RESONA EL MISTERI DELS REIS D'AHIR: fotos dels usuaris del blog

20140106220545-compousuaris-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

L’organització i la regidoria de Cultura comencen el compte enrere per a la 47 edició del Misteri dels Reis de gener de 2015

He anat recopilant algunes fotografies dels usuaris del blog que m’han pareegut interessants, curioses. N’hi ha de pages, dels tres actes (palau, cova i regals), representen la vesprada-nit que es va viure ahir i que van poder ser testimonis un any més. Cal ressenyar que aquest any era l’edició 46 des de que en 1968 el cronista honorífic de Gata Antonio Salvá Roselló escriguera el text en castellà i que després el traduïra al valencià.

Tornant al sentiment de molts gaters anit, vos expose un sentiment en veu alta, que feia el "Rei Merchor" que va participar molt activament a la festa d’ahir, al de la il·lusió, la dels xiquets i grans, als tres actes. Em permet traduir el que deia aquest matí:

"Meravellós, superemocionat, que cares de felicitat de majors i de menuts. No se com explicar el que he viscut. Un milió de gràcies al poble de Gata per haver-me fet sentir el que he viscut. Fallos? Molts segur, carrers sense poder passar, xiquets sense poder saludar, però s’han lliurat tots els regals sense problemes, demane perdó per no poder complir amb tot, l’entrega de regals es super complexa, ho sent de cor.

Agraïments molts que donar-ne: a guardarropia per l’immens treball que fan per a que estiguem impecables, a Gregori Oliver per deixar el seu cavall al rei ja que un rei sense cavall no és ningú, a Julio per ser el meu portador, a l’equip de música i so perquè ha eixit clavat, a tot l’equip de teatre per representar tan bé l’acte, als organitzadors, a Tonica, a Gema, a Rosana, a Antonio, a les de maquillatge, a paqueteria, als muntadors d’escenaris, a tots els pages i m’haure deixat a molta gent, però són eterns els agraïments i ho torne a dir GRÀCIES A TOTS.

No vull deixar-me a qui són els meus nous amics, els meus companys d’Orient, a Gaspar i a Baltasar, sense els la magia dels reis mags no existiria, som els millors!!. Perdó i gràcies, gràcies, gràcies, no ho pense oblidar en la vida...i l’any que ve més."

FONT: fotos pujades al facebook pels usuaris del blog. Text: "Rei Melchor".SABIEU...? que hui dia 6 han tornat els Reis a Gata

20140106221741-reis6.jpg

Ho sabieu?. Ha passat a Gata?. Tots aquells que no van poder anar ahir a rebre’ls perquè estaven malaltets o perquè no podien, han rebut hui la gran sorpresa. Els Reis Mags, Melchor, Gaspar i Baltasar han tornat al poble i s’han acostat a les casetes i algunes cases, han visitat als xiquets, hui encara és el dia dels Reis, l’Epifania del Senyor. Eixos reis es mereixen un deu, perquè han seguit portant la felicitat. I mireu com ha eixit la foto, amb la llum que pareixen raigs d’un estel.

FONT: Foto de Rosana Fornés.VÍDEO DEL PORTAL I LA BAIXADA DE L'ÀNGEL

20140106223051-angel.jpg

Tenim ja a disposició un vídeo pujat per la meua filla Verónica Vives Costa, en el qual podeu escoltar els oferiments dels reis al Nen Jesús al Portal de Betlem. Podeu també vore al vídeo la  part més espectacular del segon acte, la baixada de l'àngel, des de la teulada de l'església, al costat de la torre parroquial.

Ací teniu l'enllaç al vídeo: http://www.youtube.com/watch?v=FeGcKUqkc6g&feature=youtu.be.

Aprofite per dir-vos que si disposeu d'algun vídeo de la gran festa vivida ahir a Gata al voltant del Misteri dels Reis, i voleu donar-lo a conéixer ací teniu una bona finestra. Gràcies.

A la imatge, una captura del vídeo, quan l'àngel està sobre la Cova de Betlem.

FONT: Vídeo pujat a Youtube per Vero Vives.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 7 DE GENER DE 2013:

Encara posava algun article sobre els reis i feia la mateixa reflexió que faré hui, a dos dies del gran event cultural de Gata: la premsa no parlava del Misteri dels Reis. El blog arribava a 179.000 visites, ara són 346.000.SEGUISC AMB LA MATEIXA REFLEXIÓ DE L'ANY PASSAT, LA PREMSA...que poc parla del Misteri dels Reis de Gata

20140107225259-dscf6652.jpg
Torne a fer, igual que l'any passat en este mateix dia, la mateixa reflexió en veu alta. Crec que no estem ben tractats a la premsa, l'escrita i la digital, pel que fa al Misteri dels Reis de Gata.
Demà ja serà tard, quan intentem explicar el millor muntatge de Reis de tota la Marina Alta i quasi tota la província, respectant -clar està- a Alcoi, que és d'una altra manera, i La Canyada, amb el seu auto sacramental tan antic.
Recorde que l'any passat explicava el perquè de la meua reflexió. Val, lletra per lletra, per a enguany. Per això ho trascric exactament, canviant l'any clar està. Aleshores escrivia:
"De manera un poc irònica vaig a fer una reflexió en veu alta, al respecte de tot el muntatge a Gata del MISTERI DELS REIS MAGS i la escenificació dels textos que des de 1968 a 2014, gràcies a la mà escriptora de Antonio Salvá Roselló, fan de Gata el referent comarcal de la Nit de Reis, la Nit Màgica.
  
Any rere any, mentre estava a la premsa, recorde que calia inventar-se alguna excusa per a eixir al dia següent -sense fotos- o als dos dies. Una fundació per als Reis, declaració de Bé d’Interés Cultural, inclús Turístic,...tot per a poder traure imatges, traure el MISTERI a la premsa".
  
"Enguany, i estava pels llocs privilegiats per a fer fotos (amb això li done les gràcies a la Comissió organitzadora) no vaig vore a cap periodista, cap fotògraf dels diaris que normalment es lligen i es coneixen per Gata. Si demà ix per molts mitjans de comunicació -diaris, teles, diaris digitals- estaré equivocat."
  
Seguia dient i val també per a enguany:
"Personalment, com a CRONISTA DE GATA, he fet esta reflexió en veu alta, la mateixa que em faig des de 1987 que vaig començar en el món de la premsa. Crec que al blog i al facebook he donat prou informació, tant escrita com gràfica, per a tots els gaters i usuaris. Inclús, algun diari si vulguera ressaltar l’únic MISTERI, escenificació d’aqueste característiques, sempre tindrà les portes obertes a les fotografies, a la informació, a la història dels Reis.
Sempre pose els articles que la premsa parla de Gata, per això ara he titulat "la premsa...no parla...". Jo em lleve el capell (encara que sols en porte a l’estiu al camp) davant tota la tasca altruïsta que fan més de 300 persones del poble i que tots els del poble, algun que altre any, hem estat implicats dins dels actes de Reis."

Acabava dient i dic:

"Què llàstima!!. Es veu que els Reis de Gata no vénen, no són atracció. No els posem publicitat als mitjans i per tant no interessent, així de clar. Sabeu que?. La idiosincrasia dels gaters, l’orgull de tindre eixos reis i el Misteri no ens la furtarà ningú. Finalment, vull obrir una finestra a l’opinió, bé al blog, bé al facebook, per a opinar de la meua reflexió i si hi ha alguna solució."

Això deia i això dic ara. Sols posaaria la salvetat del bon resum de La Plaza Digital anunciant l'event i del resum -com tots els anys- de Las Provincias...

I ara s'obri el torn de paraules de vosaltres els gaters, els usuaris del blog.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 8 DE GENER DE 2013:

Pocs articles amb resaca dels Reis Mags, publicava al blog. Com a "Imatge curiosa" el primer carrer del Tossalet. Com a fotografia antiga, la 999, un retratet de matrimoni de 1945.TORNEM A LA RUTINA, DESPRÉS DE LES FESTES DE NADAL. A GENER, SANT ANTONI

20140108205207-dscf0011.jpg

Ja ve Sant Antoni (festes del Raval)

Només tornem a la rutina diària, passades les festes de Nadal, ja ens avisa el calendari que els propers dies 17 a 19 de gener tenim festes al Raval de Gata. Les festes de Sant Antoni començaran divendres, festivitat del patró dels animals i acabaran diumenge 19.

Si fem un repàs per les activitats del primer mes de l’any, trobem que demà dijous dia 9, de 17 a 20.45 hores, al saló d’actes del Centre Social, es farà una nova donació de sang, la primera de 2014. Les festes de Sant Antoni al Raval començaran divendres 17. A les 17.30 hores hi haurà xocolatada i animació infantil. A la vessant cultural trobem que a les 20 hores es presentarà eixe mateix dia a la biblioteca el llibre de M. Alonso Catalá "Cròniques des de l’infern".

Dissabte dia 18, seguiran les festes de Sant Antoni. Pel matí i migdia la VII edició de "Posa Vi, Cata Vi" serà la protagonista a la Placeta. Per la vesprada serà l’ofrena de flors al sant i processó pels carrers del barri a les 20.30 hores. A les 22 hores hi haurà sopar i ball a la Placeta. Diumenge 19, a les 12.30 hores serà la missa solemne a l’església i a les 13.15 -acabada la missa- la benedicció d’animals i el repartiment del pa beneit.

A la imatge, un moment del trasllat del santet de la Placeta a l’església, l’any passat.DISSABTE TORNARÀ LA HISTÒRIA LOCAL, LA HISTÒRIA DE "JAUMET DE CARNERO"

20140108210031-escanear0015.jpg

Havia fet una parada per a deixar pas a les festes de Cap d’Any i Reis, que són de més alegria. Ara, quan cada vegada ens acostem més a dues dates importants per a la vida de "Jaumet de Carnero" (Jaime Costa Signes), Sant Antoni (17 de gener) i el 57 aniversari de la seua mort en accident a la mili (22 de gener), reprendré dissabte, al cap de setmana, la història local amb nous capítols de "Jaume Costa Signes (Jaumet de Carnero) (1934-1957): una vida truncada per un accident a la mili".

A la imatge, Jaime Costa ("Carnero"). Fotografia facilitada per la família.PARLEN ELS USUARIS DEL BLOG...SOBRE LA MEUA REFLEXIÓ AL VOLTANT DELS REIS DE GATA I LA PREMSA:

20140108211018-dscf6671.jpg

Ja vegeu. Ha donat resultat la meua reflexió en veu alta. També s’han alçat veus de dins l’organització i de fora, opinant igual o molt semblant. Cal dir que quasi vint persones fins ara, en un dia que està publicat l'article, han posat "me gusta". Com alguns usuaris del blog no disposen o no utilitzen sovint la xarxa social de facebook, cal fer ressenya dels comentaris que s’han obert arrel de la meua reflexió al voltant dels Reis Mags de Gata i la poca menció que es fa -aquest any, l’anterior i els altres- als mitjans de premsa.

Vos pose, a continuació, els diversos comentaris que fan:

ROSANA FORNÉS, que sabeu és una de les ànimes dels Reis Mags en tota la coordinació, diu:

"A la premsa li agrada més els noms que sonen a gran ciutat i si per nomenar-los es treu alguna cosa, millor".  "Hem enviat correus cada dos dies la setmana abans i el mes anterior. I demà acabaré de preparar un dossier per a enviar-lo també. Cada vegada queda més clar que si s'ha d'anar a tots els llocs, amb lletugues per davant".

ANTONIO MONFORT, altra ànima, aquesta de direcció artística diu: 

"És indignant que quan una cosa és una bona notícia, quan es treballa amb equip, quan hi ha un equip unit per una il·lusiò, quan són gent que sols s’unix per una causa tan bona com és que un dia a l’any fer somniar a xiquets i a majors, quan som capaços de crear màgia per mig del teatre amb una bona posada en escena, amb un muntatge molt fort de personal, suportant tota una gran tasca de vestuari, es mereix com a mínim l’atenció dels mitjans de comunicació.

A més de tot el que he dit, falta sumar tot el gran esforç de l’organització i de la responsabilitat del repartiment de regals per tot el poble, casa per casa. No vull deixar de nomenar que tot aquest projecte és possible a la gran majoria que treballa i que són, en gran part, tota la juventut del poble, que és capàs d’ajuntar-se per fer possible que la nit del dia 5 de gener el poble de Gata s’envolte en un núvol de misteri, capas de fer que molts dels majors es tornen xiquets, emocionant-se pel gran espectacle de teatre, música i llum.

Voldria aprofitar estes paraules, per a dir que la gent del poble tenim que sentir orgull i devem recolsar-ho tots el anys, amb la nostra presència fins que algun dia s’en adonen aquells que tenen el deure de magnificar-ho, des dels mitjans de comunicació, sense que tinga que ser sempre per l’interés econòmic.

Aquells que un dia ens varem comprometre a treballar per a que tots els anys siga una realitat, malgrat no ser notícia, continuarem treballant per al que verdaderament importa, el motiu és meravellós i perquè dins de nosaltres portem eixa màgia que necessitem trasmetre als demés. Per la part que em toca vull agrair des d’ací la gran col·laboració de tots els que treballen per fer possible el Misteri dels Reis de Gata"

FRANCISCO TORRES, restaurador de cuina del poble, diu:

"Es veu que a la premsa li agrada més el rotllo "Cabalgata tipus Moros i Cristians", amb molt d’oropel i boato. Jo vos puc dir que tinc clients que vénen de fora per a veure el misteri i em diuen que com a Gata a cap lloc. Seguirem defentsant-los, ànim a tots els que ho fan possible".

Podeu seguir comentant el tema, aniré afegint-ho ací a l'article. Done les gràcies a totes i tots, que com a gateres i gaters, pensen igual o paregut.

A la imatge, un altre moment del Misteri dels Reis de diumenge a Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 9 DE GENER DE 2013:

Seguia posant articles sobre els Reis Mags de Gata. El títol era: "Encara ressonen els reis 2013. L’Ajuntament i la comissió organitzadora fan balanç". Descobríem un nou vídeo del Misteri, concretament de la Cova de Betlem. Sortia la notícia de la baixada de l’atur a Gata a desembre, 21 persones menys i eren 569 aturats.

Feia el resum de juny de 2012. La secció de fotografies arribava a 1.000, feia una composició especial on posava la 1, cada centena (100, 200,...) i la 1.000. A continuació publicava la fotografia nº 1.000.L’ESCOLA DE FORMACIÓ D’ADULTS TINDRÀ UN CURS DE VITICULTURA

20140109203359-fpagata.jpg

El Centre de Formació  de Persones Adultes oferta nous cursos per al segon trimestre del curs 2013-2014, en concret, un taller de Viticultura Bàsica: el taller tractarà sobre "Les Feines de la Vinya" i s’iniciarà a finals de gener. Este taller es presenta com a complement dels cursos de Tast de vi i de Tècniques d’elaboració del vi que imparteix el centre des d’octubre.

La matrícula està  oberta fins al 24 de gener i es pot realitzar al Centre Municipal de Formació (carrer del Grup Escolar, 32) en horari de 17 a 19 hores, de dilluns a dijous.

FONT: Text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.SEGUIXEN PARLANT ELS USUARIS DEL BLOG A TRES DIES DE L’EVENT (REFLEXIÓ SOBRE ELS REIS DE GATA I LA PREMSA):

20140109204516-dscf6709.jpg

Continuaven encara anit manifestant la seua opinió diversos usuaris del blog.

Una gatera afincada a Xàbia, Silvia Pérez Ivars, comentava: "Jo pense que tots els gaters tenim que sentir-nos molt orgollosos dels reis de Gata. Que com a Gata a cap lloc."

Tornava a donar la seua opinió Rosana Fornés:

"Que parlen d’ells els periòdics o no, no els fan pitjors. Lo que diferència els reis de Gata d’altres és la gent que els fa possible, el transfons social que es mou darrere dels reis on dones de 60 anys treballen colze amb colze amb xicons de 17, es fan amics. Gent que durant l’any no es veuen, que potser no sabrien ni el nom uns dels altres si no fora pels reis, parlen de què fer, com prenen decisions i fan faenes com si foren tots germans". Seguix dient Rosana: "De totes formes, personalment (no per la meua participació ajudant a la comissio de reis) pense que la falta de ressó del nostres reis no és algo de la que parlar, al contrari es deuria destacar als mitjans que sí ho fan, per un costat per a transmetre positivisme i no pesimisme a la gent i per un altre costat per que potser que de esta forma arribaren a altres mitjans".

Pere González, un dels participants del Misteri, escrigué:

"Que paraules més boniques Rosana. Tens tota la raó, som un equip i per tant tots els que fem possible l’acte ens unim amb la mateixa finalitat!!!".

Finalment, la psicòloga Sefa Mulet Salvador, comentava molt acertadament: "les grans coses sempre solen fer-se en silenci, desgraciadament, tot i que sou i sereu molt grans per a la memòria viva del nostre poble, cada xicon/a que participa hi ha participat ho recorda i transmet de generació en generació. Que més gran que aixó??, què més bonic que la il.lusió altruïsta i gratuïta de fer memòria d’un poble??? ENHORABONA PER TOT, HO DIGUEN EN PREMSA O NO."IMATGE CURIOSA: el Montgó i la boira terrera

20140109205103-montgoboira.jpg

L’oscilació tèrmica entre la matinada i el migdia i la boira terrestre, amb baixada de temperatura a primeres hores del dia, ha fet que hui es presentara el Montgó amb aquesta estampa. La foto és de l’amic Antonio Monfort, que sempre el té davant, com un observatori. Hui es veia aixina.

FONT: Fotografia de Antonio Monfort.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.360, la del dia 6/1-

20140109205915-herodesabans2.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies antigues o recents d’ahir. La foto que corresponia posar el dia de la festa de la Epifania, (6 de gener) és una imatge de la representació d’abans. Per això, Herodes i la seua concubina preferida apareixen en aquesta dels anys 80 del segle XX a la nit màgica, la de la representació del "Auto de los Reyes Magos", escrit per Antonio Salvá Roselló, quan encara es recitava en castellà. En el record aquell trono, aquells decorats, aquelles vestimentes, hui més enriquides.

FONT: Foto propietat de Mari Moncho Mulet.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.361, la del dia 7/1-

20140109222751-gorgosantic-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

La foto que tocava posar el dia 7 és de futbol, del Gorgos d’altra època. La va pujar al facebook Josep Mulet Signes. Foto molt bona i que recorda als jugadors d’abans. Potser estigueren al camp del Teulada, a jutjar per l’entorn -es veu un cementeri a la pasrt de darrere a la foto original-. Posava Josep a la foto que era important i que l’equip lligava dos èpoques de futbol a Gata. Teniu plantats, d’esquerra a dreta mirant la foto a Juanjo, Antonio (Palacio), Antonio Signes (Texano), Antonio (Teulera), Antonio (del garaig) i Antonio Navalmoral; com a directius a Vicente "Capot" i Ernesto Coloma. Agatxats -també d’esquerra a dreta: Javier Monfort, Francisco Crespo, Juan Lozano, Ángel Navalmoral i Miguel "Sereno".

*Comenta el propi Josep Mulet que la foto és de 1968. Li agraïsc la referència.

FONT: Fotografia propietat de Josep Mulet Signes.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 10 DE GENER DE 2013:

Resumia el mes de juliol de 2012 amb molta festa. El blog arribava a les 180.200 visites. Com a imatge curiosa posava una altra part del Tossalet. S’anunciaven -com ahir este any- nous cursos de la FPA de Gata. La fotografia antiga (1.001) era dels anys 1956 ó 1957.TEMPS: MOLTA BOIRA HUI...I MONTGÓ???

20140110225708-juanvionboira.jpg

Faig aquesta pregunta arrel de vore la foto que poujava al facebookm Joanvi Vallés. Des de la seua talaia es veia Gata, però no el guardià Montgó, tal vegada s'en havia anat a festejar amb alguna serralada que altra, com diria la cançó de Paco Muñoz. El que és cert és que hui ha sigut un dia estrany, un dia amb molta humitat, per a estar al racó del foc, torrant castanyes o roses (mongetes que diuen a altres indrets). Aixina que de bon matí i a migdia també ens preguntavem...I Montgó?.

FONT: Fotografia feta per Joanvi Vallés.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 11 DE GENER DE 2013:

La premsa parlava d'una notícia important a nivell de seguretat del poble de Gata, la detenció d'una banda que robava a cases de la Marina Alta. La Policia Local de Gata ho explicava al seu facebook. La premsa parlava dels dies festius de Gata i de tota la CV. El resum de 2012 s'ocupava d'agost. ENGUANY PER RAÓ DE TEMPS, HEM DEIXAT LA SÈRIE A MITJAN. Com a imatge curiosa coneixíem la grua centenària de l'estació.EL CONSELLER DE GOVERNACIÓ LLIURA UNA NOVA EMISSORA DIGITAL A PROTECCIÓ CIVIL DE GATA

20140111210534-pcgata.jpg

És la tercera que té l'associació altruïsta local

La Conselleria de Governació, amb Serafín Castellano al cap, ha lliurat les emissores TETRA a Beniarbeig, Pedreguer i Gata de Gorgos, pel que fa a la Marina Alta, i a 51 agrupacions més de Protecció Civil de tota la Comunitat Valenciana. Des de 2011, Governació ha lliurat 179 emissores de ràdio digital a voluntaris de protecció civil i més de 1.000 a diferents serveis d'emergències. Aquest any, més de 300 voluntasris de Protecció Civil participaran en els cursos de formació de l'IVASPE.

Per part de Gata, han assistit la regidora de Governació i Policia, María Rosa Simó, i el nou Cap de Protecció Civil, Joanvi Vallés.

El conseller de Governació i Justícia, Serafín Castellano, ha lliurat avui emissores TETRA de la Xarxa COMDES a un total de 54 agrupacions locals de voluntaris de Protecció Civil d'ajuntaments del País Valencià per un import de 67.200 euros .

Castellano ha explicat que "es tracta d'un sistema de comunicacions per a professionals de la seguretat i les emergències, que permet actuar, davant de qualsevol problema, amb rapidesa i eficàcia de la mà de la més avançada tecnologia que ha situat la Comunitat a l'avantguarda tecnològica en la gestió d'emergències ".

En aquest sentit, el conseller ha ressaltat que la coordinació entre els col · lectius implicats en les emergències és "fonamental" i posa de manifest la necessitat de disposar d'una eina eficaç en les seves comunicacions, com són les emissores TETRA. "La instauració de la Xarxa COMDES al País Valencià facilita en gran manera que les comunicacions compleixin l'important paper que desenvolupen davant les emergències".

Així mateix, ha recordat que la Xarxa COMDES "garantix uns nivells de cobertura de pràcticament el 100% en el territori del País Valencià, cosa imprescindible en la resolució de les emergències, perquè ofereix moltes més potencialitats a l'hora d'organitzar les comunicacions en una emergència i per posicionar en la cartografia dels recursos ".
Des de 2011, la Conselleria de Governació i Justícia ha lliurat un total de 179 emissores TETRA a 26 associacions i 153 agrupacions locals de voluntaris de Protecció Civil per una quantia de més de 217.000 euros.
Amb aquest lliurament, la Conselleria ha dotat ja amb més de 1.000 terminals TETRA als diferents serveis d'emergències: voluntaris, brigades d'emergència, prevenció, Centre de Coordinació d'Emergències i mitjans aeris.
Així mateix, el titular de Governació ha recordat que els Pressupostos de 2014 contemplen dues línies d'ajudes en matèria d'assegurances i equipaments per a les agrupacions locals de voluntaris de protecció civil per més de 75.000 euros, uns ajuts es veu vénen donant des de 2007.
Pel que fa al pla de formació de l'IVASPE, Castellano ha ressaltat que la Conselleria treballa "per millorar, ampliar i potenciar una oferta formativa de qualitat dirigida als voluntaris de protecció civil ia tot el personal relacionat amb les emergències i la seguretat, ja que tots ells compleixen un paper fonamental per als seus conciutadans, garantint la seva tranquil·litat i la seva seguretat".

En aquest sentit, el conseller ha explicat que més de 350 voluntaris participaran en els cursos de formació que se celebraran en l'IVASPE sobre Sistema de Comunicacions; Actuacions en Festejos Populars i Grans Esdeveniments, curs de Maneig desfibril·lador, curs avançat de primers auxilis i recerca de persones discapacitades.
Finalment, Castellano ha incidit que "les agrupacions i associacions de voluntaris de Protecció Civil sempre comptaran amb el suport del Consell i per això, seguirem treballant i col · laborant per poder dur a terme iniciatives i projectes en benefici de tota la societat".
A la fotografia, vegeu als representants de Gata ja mencionats i als membres de PC de Pedreguer, a més del conseller Serafín Castellano, la Directora General d'Emergències, Irene Rodriguez, i la Directora de Seguretat, Sonia Vega.
FONT: Text i foto Protecció Civil M.Alta.JAIME COSTA SIGNES (Jaumet de Carnero) (1934-1957): UNA VIDA TRUNCADA PER UN ACCIDENT A LA MILI ( Capítol III )

20140111225651-escanear0012.jpg

Reprenc la minisèrie que glosa la història de Jaumet de Carnero (Jaime Costa), que com ja vos vaig contar als dos anteriors capítols, va sofrir un accident mortal complint el servei militar. Després de parlar de la seua joventut, comence la tercera part parlant de la seua mili.

Jaume era de la quinta de 1955. Va ser destinat al Parc d’Artilleria de València, al destacament de Bunyol i va començar el servei militar en 1956. A les festes de nadal va vindre "de rebaix" a casa, estava amb son pare Jaume, amb la seua germana María i amb el seu cunyat. Tenia que haver-se’n anat cap al "cuartel" després de Sant Antoni, peró el dia 16 de gener de 1957 fa fer una gran nevada.

Com ell corria el cavall -com ja vaig explicar al capítol segon- eixe any els cavalls no van eixir, estava tot banyat i esvarós per la neu, ell va marxar abans cap al servei. Els amics que el van vore recorden com li deien "enguany no corres el cavall?". "No, que ha nevat i no eixiran", "m’en vaig abans -deia Jaume- perquè vull aprofitar i pegar-me una pelada al monyo".

No ho podia pensar ningú. Eren les últimes paraules d’acomiadament a la seua gent, als amics, als seus veïns. Li faltaven tres mesos per a llicenciar-se. Però, la mala sort es va aliar contra ell i contra set companys més. Set dies després de la festa de Sant Antoni, quan al seu barri, el Raval, encara recordaven la gran nevada de Sant Antoni i ajornaven les matances dels porquets de casa, ell patia l’accident més greu que s’emportà la vida dels joves artillers.

(La pròxima setmana vos conte el tràgic succés i la mort de Jaume, amb la impressionant carta que el rector de la parròquia de Bunyol, que el va assistir als últims moments, va escriure a la família).

A la fotografia, Jaume en els seus companys. No hem esbrinat si algun d’aquests també van ser víctimes d’aquella explosió al polvorí de Bunyol. A Jaume el podeu vore el segon per l’esquerra si mireu la foto, propietat de la família Font Costa.EDITEN EL CALENDARI 2014 DELS DONANTS DE SANG DE GATA

20140111235534-moreressang.jpg

Al poble hi haurà dotze donacions, una per mes

Com ja és costum, la assemblea local de Gata de la Federació de Donants de sang de la Comunitat Valenciana, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gata, ha editat el calendari de les dates de donacions de sang de 2014. El calendari de butxaca, que ens ha facilitat Pepe Pedro, torna a apostar per un dels carrers del poble als anys seixanta, quan s’adornaven totes les cases amb macetes de flors. En esta ocasió és el carrer Moreres en una fotografia en color presa des de l’actual encreuament cap a la dreta mirant al carrer Bisserot. A més, la foto resulta panoràmica i és en color. Aprofitaré per a afegir-la a la col·lecció de fotografies antigues del poble. en una propera entrada.

Cal dir que ja s’ha fet esta setmana la primera de les donacions de sang, el dijous 9. Seguint el calendari, hi haurà donacions els dies 6 de febrer (dijous), 6 de març (dijous), 3 d’abril (dijous), 8 de maig (dijous), 5 de juny (dijous), 3 de juliol (dijous), 14 d’agost (dijous), 4 de setembre (dijous), 2 d’ctubre (dijous), 6 de novembre (dijous) i 4 de desembre (dijous).

FONT: Text i calendari facilitat pels responsables de l’associació local.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 12 DE GENER DE 2013:

La premsa escrita publicava la detenció dels lladres, dels quals es parlava el dia anterior. Els equips juvenil i major havien jugat en dissabte. No hi havia més informació publicada.SETMANA D'ACTES I FESTES. Al Raval, festes de Sant Antoni

20140112192445-llibrepresentacio.jpg

Divendres 17 es presenta el llibre "Cròniques des de l'infern"

La setmana que entra demà dilluns tindrà molts actes i sobre tot festes, les festes patronals del barri del Raval en honor a Sant Antoni del Porquet. Tot es concentrarà de divendres a diumenge. A més de les festes, a nivell cultural hi haurà una presentació d'un llibre a la biblioteca divendres 17, just el dia de Sant Antoni.

Aquest és l'esquema dels actes i festes:

- Divendres, 17, a les 17.30 hores: comencen les festes de Sant Antoni al Raval. Xocolatada per als xiquets i animació pel carrer.

- Divendres 17, 19.30 hores. Biblioteca Pública. Parlaran: regidor de Cultura (Joan Pedrós); mestre i poeta (Carles Mulet) i autor del llibre (Manel Alonso i Català). Acte de presentació del llibre: "Cròniques des de l'infern".

- Dissabte 18, des de les 9 del matí, "Posa Vi, Cata Vi": esmorzar, cata i festa del vi, Placeta de Sant Antonio, tot el matí.

- A la vesprada, 20.30 hores, ofrena de flors al santet i processó pels carrers del barri.

- Per la nit, sopar i ball a la Placeta.

Diumenge 19, a les 12,15: trasllat del sant en processó des de la placeta fins l'església. A les 12.30 hores, missa solemne. A les 13,15, bendició dels animals a la Plaça de l'Església. Seguidament, trasllat a la Placeta.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 13 DE GENER DE 2013:

El blog superava les 181.000 visites. Ara en té 348.000. Publicava la notícia del gater que viu a Oliva, Vicent Caselles Pedro, que guanyà la modalitat de betlems. El Gorgos C.F. caïa a Alacant front al líder Alacant. Al resum de l’any corresponia el mes de setembre. Una tercera imatge curiosa del Tossalet donava pas a dos fotografies antigues, una del Cor Serrillàs i l’altra de carrosses.BAIXEN LES TRANSFERÈNCIES DEL GOVERN CENTRAL PER A GATA

Coneixieu la notícia, la donava el diari digital "La Marina Plaza" ahir diumenge. "El Gobierno recorta en 2,5 millones las transferencias para los ayuntamientos de la Marina". Les xifres les ha publicades el Ministeri d’Hisenda. Les majors retallades -seguix dient el diari digital- se l’emporten Benidorm (amb 416.000 euros menys) i Dénia (amb 414.000 euros menys).

Pel que fa a Gata de Gorgos, al llistat apareix que en 2013 l’Estat li va fer unes transferències de 1.150.135,54 euros, enguany 2014 la xifra minora 12.000 euros i es posa en 1.138.846,89 euros.

Si voleu llegir tot l’article, aquest és l’enllaç:http://lamarinaplaza.com/2014/01/12/el-gobierno-recorta-en-25-millones-las-transferencias-para-los-ayuntamientos-de-la-marina/.

FONT: diari digital "La Marina Plaza", 12-1-2014.

 EL GORGOS C.F. GUANYA 3-0 AL TEULADA-MORAIRA I ÉS SISÉ

El primer equip del Gorgos C.F. va guanyar per un contundent 3 a 0 al Teulada-Moraira al partit jugat al camp municipal de Les Costeres. Amb aquest resultat recupera el lloc sisé. Dels 15 partits jugats, en té 8 guanyats; empatats 2 i perduts 5. El pròxim diumenge dia 19 també juga a casa front al Inmaculada d'Alacant.

Per altra banda, la pedrera del futbol gater continua amb els seus partits. Dissabte 18 de gener jugaran la jornada 10, que tindrà els següents partits i horaris:

CADET -- Calpe C.F. - Gorgos C. F. INFANTIL -- Calpe C.F. "A" - Gorgos C. F. a les 10:45. ALEVI A -- Gorgos C.F. "A" - S.F.F.C.V. Benidorm F.B. "B". ALEVI B -- F.B Denia "C" - Gorgos C.F. "B". BENJAMI A -- Gorgos C.F. "A" - S.F.F.C.V. Benidorm F.B. "B". BENJAMI B -- F.B Denia "C" - Gorgos C.F. "B". PREBENJAMI A - Jávea "A" - Gata de Gorgos "A" a les 12:30 h. PREBENJAMI B - Jávea "B" - Gata de Gorgos "B" a les 12:30 h.

FONT: "Siguetuliga" i Associació Futbol Base Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.366, la del dia 12/1-

20140115002512-31blogesglesiagent.jpg

La fotografia ens transporta, de nou, als anys 60 del segle XX. Dins de l’església. Tota plena i el cancell obert. Perfectament s’observa a les dones a un costat i els homes a l’altre. L’escolanet prota el tradicional roquet. Fins el passillo estava ple de gent. Xiquetes i dones amb catrets. Mireu els cinc xiquets davant. Darrere Pedro Frasés, que era regidor, a la part de les dones, i un altre home.

Les dones amb vel, com observeu a la que n’hi ha sentada al costat dels xiquets. Mireu els bancs, el pis de l’església i les capelletes del Via Crucis pels pilars. Observeu finalment, la decoració que envoltava la imatge de Sant Josep. Era un núvol, ara desaparegut. Al ser menudeta la fotografia i fer-se gran, ha perdut nitidessa. Què bonic seria identificar, com es fa ara al facebook, a tots els cabets, a totes les personetes!!.

FONT: col·lecció de la família Feliu Salvá.  

 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 14 DE GENER DE 2013:

Sols publicava el resum del mes d’octubre de 2012, on destacava la fira "Gata al carrer", el premi a Vicente Berenguer Llopis i els acomiadaments a Francisco Zaragosí i Antonio Diego (Toni Porra).

 EL GEG PREPARA EL DIA DEL SENDERISTA I EL II MEMORIAL JAVIER MULET

20140114233635-senderista2.jpg

El 2 de febrer, Dia del Senderista (GEG). El 23 de febrer, Cursa de la Dona (CA Gata). El 23 de març, Volta a Peu a Gata (CA Gata). El  27 d’abril, Marató de muntanya (GEG)

El Grup Espeleològic Gatense (GEG) prepara dues cites importants per als pròxims mesos. Per al diumenge 2 de febrer, conjuntament amb l’Ajuntament i la FEMECV, ha organitzat el DIA DEL SENDERISTA. Començaran la jornada amb un desdejuni a les 7.30 hores a la terrassa del Centre Social (baix de l’Ajuntament). A les 8.30 hores començarà la marxa senderista que recorrerà 12,5 kilòmetres, pujant fins a 473 metres d’altitud. Per a participar s’ha posat a la venda el preu de les inscripcions. Fins el 24 de gener, els federats abonaran 3 euros i els no federats 8 euros. Del 25 al 30 de gener, els federats pagaran 8 euros i els no federats 13 euros.

Entremig, el Club d’Atletisme Gata i la regidoria d’Esports preparen la Cursa de la Dona, que es farà diumenge 23 de febrer a Gata i la represa de les voltes a peu de Gata, dins del Circuit de la Marina Alta. El Calendari del Circuit a Peu a La Marina 2014 torna més fort que mai, 10 pobles de La Marina Alta tindran carrera del Circuit enguany. Cal destacar que Gata torna a comptar amb una carrera després de que l’any passat no es fera.

Per als que els agrada aquest circuit, cal dir que l’organització ja avança que amb tan sols set carreres realitzades ja optes a recollir el regal final del circuit. El calendari serà el següent:

9 de març, diumenge, Volta a Peu a Xàbia; 23 de març, diumenge, Volta a Peu a Gata; 5 d’abril, dissabte, Volta a Peu a Calp; 12 d’abril, dissabte, Volta a Peu a Ondara; 26 d’abril, dissabte, Volta a Peu a Pedreguer; 3 de maig, dissabte, Volta a Peu a Pego; 10 de maig, dissabte, Volta a Peu a Teulada; 17 de maig, dissabte, Volta a Peu a El Verger; 31 de maig, dissabte, Volta a Peu de Jesus Pobre i 7 de juny, dissabte, Volta a Peu a Benissa. El dia 13 de juny, divendres, serà la gala final del circuit.

Pel que fa al Marató de Muntanya que prepara el GEG, serà el diumenge 27 d’abril. Es commemorarà el II Memorial Javier Mulet "Mico". Seran 42 kilòmetres.

Més endavant seguiré parlant-vos del recorregut i normes dels quatre events d’atletisme referits als nostre poble.

A la fotografia teniu el cartell anunciador del dia del senderista del 2 de febrer.

FONT: G.E.G. Gata i Club d’Atletisme.NOVA SECCIÓ: PÀGINES WEB DEL POBLE DE GATA 1.- LA PÀGINA WEB DE LA POLICIA LOCAL DE GATA SEGUEIX RENOVANT-SE

20140114221624-poliportada.jpg

ENCETE ACÍ UNA NOVA SECCIÓ DEL BLOG DEL CRONISTA DE GATA. ANIRÉ DONANT COMPTE DE LES PÀGINES WEBS, DE LES DEL FACEBOOK, QUE SÓN DE GATA O TENEN RELACIÓ DIRECTA AMB EL NOSTRE POBLE. ESPERE QUE VOS AGRADE. LA PRIMERA QUE VISITEM ÉS LA DE LA POLICIA LOCAL DE GATA.

Una pàgina al servei del poble i per al poble

La novetat, una televisió en pràctiques

No para i no es deté. Quan un visitant (i ja en són més de 28.000),entra a la pàgina web de la Policia Local de Gata (http://www.policiagatadegorgos.es) es troba amb el resum del que té que ser aquesta eina mediàtica que està ben "currada" si em permeteu l’expressió popular: "Benvingut i benvinguda al nou espai web de la Policia Local de Gata de Gorgos. Des d’ací podrà saber quines són les notícies d’interés policial i general esdevingudes a la nostra població, comarca i zones lindants. Nosaltres apostem fortament per les noves tecnologies com eines ràpides per poder transmetre informació a la societat (circulació de bitllets falsos, persones que es fan passar per falsos revisors del gas butà, inclemències meteorològiques, incidències en serveis públics) i tota aquella informació que el veí necessita per estar assabentat de quina és la realitat social, bé en temes de seguretat pública com de seguretat viària".

A l’esquerra podeu veure les últimes notícies. Sempre la primera ix amb un ròtul que bota intermitent (nuevo). Els simbolets de les altres notícies et posen sobreavís del que podràs llegir. Sis o set notícies destaquen en la portada. A la dreta i ben notori els dos telèfons, fixe i mòbil del cos de la Policia Local de Gata, així com l’enllaç a l’Ajuntament de Gata de Gorgos. Punxant en les diverses fotografies que apareixen, ens informen de les funcions de la policia i els treballs que desenvolupen.

Apareixen a continuació dos seccions que són relativament noves, "la queixa" i "la denúncia". Quan entres a la primera t’informen: "Participa i col·labora amb la millora de la teua població". Quan entres a la segona et diu: "Fes-nos arribar les teues denúncies". A continuació apareixen diversos enllaços imprescindibles per al ciutadà hui en dia: Cita prèvia del DNI, Circuit ITV, Agència Valenciana de Salut -Cita prèvia- i aixina fins a dotze més. La següent secció és l’enllaç a la "Pàgina del Cronista de Gata de Gorgos, on posa "La Oficina del Cronista": original el dibuix i agraït per a que la policia valore la tasca i amb l’enllaç porte als ciutadans fins a aquest blog.

Després arriba la novetat per ara, una secció per a la "Televisió de la Policia Local de Gata" (actuament en proves). Ara mateix es pot veure el vídeo de la felicitació nadalenca a tots.

L’enllaç al facebook i al twiter on també treballa la Policia Local de Gata, els visitants i les nacionalitats, així com la predicció del temps per a Gata, clouen la completa informació de la PÀGINA WEB DE L’AJUNTAMENT.

 (Pròxima pàgina web: la de l’AJUNTAMENT DE GATA DE GORGOS).

FONT: Portada de la pàgina web de la Policia Local de Gata.
SABIEU...? que una gatera de 98 anys és l'únic testimoni supervivent dels valencians que van fer les Amèriques

Prompte podrem vore el documental de Juli Esteve que recordarà als qui emigraren a la recerca del "somni americà" a principis del segle XX, enre ells molts gaters i entre eixos molts gaters l’única supervivent que té ara 98 anys. Ho sabieu?. Podria ser la tia Tonica "la Sariera" (Antonia Signes Fenoll) mare de Pascual, del carrer la Bassa. Encara que ella crec té 95 anys, no 98 anys. A ella la van entrevistar i serà una de les grans protagonistes del documental i el llibre. Repassaran la història de milers de valencians que un dia decidiren emigrar a EE.UU. La investigació és del periodista Juli Esteve titulada "Valencians a Nova York", en la qual col·laboren la Diputació de València i Infovalència Televisió.

Al respecte de la notícia que vos deia, que la podem trobar al diari digital valenciaplaza.com, diu: ÚNICA SUPERVIVIENTE. Aunque pudiera parecer difícil encontrar algún testimonio directo, han localizado a la única superviviente, "una niña de seis años de Gata de Gorgos, que hoy tiene 98", ha explicado el investigador".

Si voleu llegir tota la informació ací teniu l’enllaç:http://www.valenciaplaza.com/ver/114305/los-valencianos-que-hicieron-las-americas.html.

FONT: diari digital valenciaplaza.com.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.362, la del dia 8/1-

20140114234930-28blogcristisoldats.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies antigues amb una altra foto antiga de la baixada del Santíssim Crist del Calvari el dia 5 d’agost, quan sols estava el patró a la parròquia un dia. Pertany la imatge a la col·lecció de la família Feliu-Salvá. Tocava publicar-se el passat dia 8, dimecres. Observeu que les palmeres que adornen el carrer i que es veuen de fons poden ser les mateixes que veíem en altres fotografies anteriors al carrer Teulada. Es mostra molta serietat a les cares dels "soldats llicenciats" com es deien als xics que tornaven acabat el servei militar.

FONT: col·lecció de fotos de la família Feliu Salvá.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.363, la del dia 9/1-

20140114235730-moreressang.jpg

Si recordeu fa pocs dies vos donava a conéixer com a notícia el calendari de les donacions de sang de l’associació de Gata. Com cada any, el calendari ens mostra una imatge urbana dels anys 60 i 70 del segle XX. La foto que teniu dalt i que corresponia publicar-se el dia 9 de gener, és una imatge del carrer Moreres profusament adornat amb macetes a les façanes, que com sabeu era tradicional en aquells anys. Molts direu, en què sabem que és eixe carrer?. Mireu al fons, la casa on té un plafó ceràmic a la façana, creua el carrer Bisserot. La foto estava presa des de l’encreuament entre el carrer Roquetes, carrer de Sant Antoni i el mateix Roquetes.

FONT: calendari de les donacions de sangs a Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.364, la del dia 10/1-

20140115000150-29blogrmip.jpg

La foto és un record en la memòria. Rosa Mari Salvá i Paco Feliu. Ells ja no estan entre nosaltres. Es recorden sempre. Estaven a un convit, eren molt joves. Mireu com s’aprofitaven tots els llocs. Observeu a la gent entre els pilars i al fons la pared de pedra. Les cadires de boga. A l’esquena d’ells si que es reconeix a un dels germans García Feliu. Inclús al fons apareix una dona amb mantilla.

FONT: col·lecció família Feliu Salvá.

 IMATGES CURIOSES: El missioner Vicent Font i Pedro al Perú

20140115001435-vicentfont.jpg

Ha conclós ja el curs escolar 2013 al Perú. Fa uns dies es van lliurar els diplomes fi de curs. La imatge del missioner gater Vicent Font (fixeu-se que va en mànega curta, allà ara fa calor) aguantant al bras a una xiqueta amb sombreret és tota una lliçó de tendresa, d'humiltat i de satisfacció. Per això, el porte hui a la curiositat. "La Mirada del Perú", associació creada arrel de la tasca missionera de Vicent Font allà a aquell país d'ultramar, ha penjat al facebook varies fotografies de l'acte de lliurament de diplomes i cerimònia de cloenda, que va tindre també, com no, la interpretació del Betlem Vivent.

Ací teniu l'enllaç a algunes fotografies:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.546086918821678.1073741844.178355398928167&type=1

A més aquest és el balanç que es fa del 2013: "fue un año lleno de expectativas pero muchas de ellas terminaron en alegrías, el agradecimiento a quienes hicieron posible la realización de esta obra, esperamos contar con su apoyo para el presente año académico 2014".

I és molt important la declaració que em trobat al facebook: "El diploma más grande es para el padre Vicente por su labor incansable. La foto refleja la felicidad y la satisfacción por el deber cumplido".

FONT: Fotos facebook i text "La Mirada del Perú".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.365, la del dia 11/1-

20140115001924-30blogcaseta.jpg

Nova fotografia de la col·lecció que estic publicant. La foto pertanyia a dissabte passat dia 11. Ens recorda un dia de febrer de 1971. Entre pins i casetes, era al terreny de la Guardia -a Xàbia- encara feia frescoreta, anaven abrigats. Els xiquets i xiquetes que apareixen a la fotografia ja són homes i dones grans.

Dels xiquets el més alt és Jaume, al costat està Paco, els dos fills de Pepito i Sara (Joieria Sarita). Sarita apareix per darrere la més a la dreta potser estava parlant amb Rosa Mari. Gabriel Feliu mira a càmera. Si coneixeu a més gent, ja siguen majors o menuts podeu anar afegint-los al comentari.

FONT: Col·lecció de la família Feliu Salvá.

 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 15 DE GENER DE 2013:

El mes de novembre de 2012 era recordat als resums de l’any. La notícia social i benèfica la posava la donació de Pons Químicas al Centre de Dia de Teulada. Es feia públic el programa de festes de Sant Antoni 2013. Al capítol de succesos, es declarava un xicotet incendi a una zona del Montgó, prompte el controlarien. El blog arribava a les 180.000 visites, ara va camí de les 350.000. Les dues fotografies antigues anaven de festes, una de Sant Antoni i altra del Crist.

 RECORDEU LA NOVA SECCIÓ: PÀGINES WEB DEL POBLE DE GATA. 2.- LA PÀGINA WEB DE L’AJUNTAMENT DE GATA DE GORGOS

20140115231506-webajunta.jpg

Traduïda al valencià, castellà i anglés. Imatges boniques del poble.

Ahir encetava la sèrie de pàgines web o de facebook gateres. Ho feia amb la de la Policia Local de Gata. Hui li toca el torn a la pàgina de l’AJUNTAMENT DE GATA DE GORGOS, la casa que toca ser de tots. Aquesta és l’adreça electrònica http://www.gatadegorgos.org. A la portada llegim "Ajuntament de Gata de Gorgos" i trobem la imatge de les façanes colorides de darrere del carrer de Tetuán que donen al parc del Raval. Desplegant pestanyes arribem a tindre informació de "L’Ajuntament", "El municipi" "Informació d’interés". Les banderetes dalt a l’esquerra ens indiquen que la página es pot traduir al valencià, castellà i anglés.

Tres columnes conformen la portada principal: A la primera es posen les notícies més recents. A la segona, els esdeveniments; ara mateix, el primer és el programa oficial de Sant Antoni 2004. A la tercera columna, vegem diverses seccions, com els enllaços a el temps a Gata; l’Agenda Municipal; serveis i llocs oficials. Una imatge fixa i tres canviants apareixen a continuació. La fixa és una vista de l’església i el campanar molt bonica. També son espectaculars les tres imatges: ermita, cases de la Plaça vella i el riu Gorgos al pas per davant del parc del Raval.

A la part de baix de la portada encara trobem: llocs d’interés, núvols de etiquetes, així com informació general, història, festes, turisme, gastronomia, associacions i entitats, fotos i multimèdia, mapes. L’adreça postal, C/ Duquessa d’Almodóvar, 3, els telèfons 96 75 60 89 i fax 965 75 66 35, completen la façana de la página.

FONT: Captura de la imatge, pàgina web de l’Ajuntament de Gata de Gorgos.SABIEU...? que el jove músic gater trompeta SERGIO GINESTAR actuarà al Joseph Haydn Konservatorium de Eisenstadt (Àustria)

20140115233547-sergio.jpg

Ell mateixa ho ha confirmat des del seu facebook. Allà al país austríac on resideix actualment amb una beca Erasmus. El jove músic gater, especialista a la trompeta, Sergio Ginestar Ivars, el proper dia 25 de febrer tindrà el goig i el privilegi d’estrenar el Concert per a Trompeta en el Joseph Haydn Konservatorium, en la ciutat de Eisenstadt (Àustria). Recolzem l’actuació i esperem que ho faça com ell sap fer-ho, molt bé. Els gaters fóra destacant sempre.

A la fotografia, Sergio davant del monument a Johannes Brahms (foto del seu facebook).RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 16 DE GENER DE 2013:

S’anunciava la VI edició de "Posa Vi, Cata Vi" de la placeta de Sant Antoni. Acabava els resums de l’any 2012, amb el mes de desembre, que ens deixava temes socials -com el premi cinqué de la Loteria de Nadal-, culturals -com la Setmana de la Música i festius -com la vinguda dels pages reials de la campanya Reis 2013-.HA MORT FRANCISCO "EL BANC"

Ahir dimecres va ser soterrat el veí de Gata Francisco Monfort Diego, més conegut com "Francisco el Banc", pare de Dora, Pepa i Jaume. Va ser industrial i tots recordem la fàbrica de farines que hi havia a l’entrada del poble, fa anys, que posava "Harinas Monfort", era la zona de "El Molí" de Gata. Sa casa tocava dos carrers, la carretera de Xàbia i la cantonada de la carretera d’Ondara amb el carrer Jesús Pobre. Era un home molt amable, volgut i estimat. Extrese des del blog el meu condol a tota la seua família. Descanse en pau, Francisco "el Banc".

 LA PREMSA PARLA DE...inversions a la Marina Alta i la ruta dels riuraus

Els diaris La Marina Plaza (digital) i INFORMACIÓN (i també Levante-EMV) porten hui les notícies que fan al·lusió indirectament a Gata. Pel que fa al diari digital referix les inversions i els percemtatges de cada poble de la Marina Alta. Titula: "La inversión media por habitante de los ayuntamientos de la Marina Alta se ha reducido un 28% en 5 años". Als subtítols: "Cada vecino recibe ahora de sus administraciones municipales 964 euros, cuando hace cinco años percibió 1.341". A aquest subtítol ja nomena GATA: "Benissa fue durante 2013 el Consistorio con mayor presupuesto medio por habitante, 1.109 euros, y Gata el que menos, 665 euros, entre los grandes núcleos de la Marina Alta". "Los ayuntamientos del litoral siguen gozando de más recursos a pesar de su apurada situación financiera".

Al paràgraf que parla de Gata diu: "Ahora bien, hay ayuntamientos más ricos que otros. Si se analizan los que tienen mayor población, puede comprobarse que durante 2013 Benissa dedicó a cada vecino de su presupuesto una media de 1.109 euros; otras poblaciones por encima de la media comarcal son Xàbia (1.085 euros), Dénia (1061), Calp (997) y Teulada (1001); en cambio, Pego (835 euros), Pedreguer (932), Ondara (771) y Gata (665) están por debajo de la media."

Podeu llegir tota la informació al següent enllaç:http://lamarinaplaza.com/2014/01/16/la-inversion-media-por-habitante-de-los-ayuntamientos-de-la-comarca-se-ha-reducido-un-28-en-5-anos/.

Pel que fa a l’altra notícia, el diari INFORMACIÓN d’Alacant i el LEVANTE-EMV de València publiquen hui la notícia de la ruta del riurau des de Xàbia. A eixa ruta s’inclou Gata també. Titula, al respecte de la presentació de Xàbia a Fitur: "La ruta de los riuraus arranca en Madrid". Al subtítol: "Xàbia señaliza 260 kilómetros de rutas en bicicleta, promociona el buceo y acude en autobús a Fitur". Parla dels onze pobles de la ruta i diu: "Junto a Xàbia, en este proyecto están Jesús Pobre, que ha recuperado en su gran riurau «l’escaldà del raïm», Ondara, la Xara, Teulada, Gata, Benissa, Parcent, El Poble Nou de Benitatxell, Llíber y Pedreguer. «Pero es una iniciativa abierta y se pueden sumar otros pueblos», precisó Miragall."
Tot l’article que és de A.P.F. el teniu al següent enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/01/16/ruta-riuraus-arranca-madrid/1458396.html.

FONTS: diaris La Marina Plaza (digital) i INFORMACIÓN, dia 16-1-2014.

 FA 57 ANYS, L’ANY 1957, TAL DIA COM HUI VA FER UNA GRAN NEVADA A GATA

L’any 1957 es va caracteritzar per ser un any plujós i nevós. Sabeu que els nascuts eixe any es van batejar com la Quintà de "L’aiguà". Les fortes pluges van ser a octubre de 1957, però un altre fenòmen metereològic va tindre lloc tal dia com hui, el 16 de gener de 1957, ara fa 57 anys aquell 1957. Coincidix el 57. Dos informacions ens ho confirmen que era eixe dia. Per una part el testimoni de María Rosa Font Costa, neboda de Jaume "Carnero", que al informar-me sobre els dies previs a la mort de son tio -sabeu que estic publicant la minisèrie sobre ell-, va dir que son tio no havia corregut el cavall perquè eixe any la vespra de Sant Antoni havia nevat. És a dir, tal dia com hui.

Per altra part, l’extens article de la "Historia del Observatorio metereológico de Alicante", publicat per Manuel Bañón García i Luis M. Cantó Pérez del mateix observatori d’Alacant, a la Revista digital RAM (3ª etapa), nº 39, de maig de 2011. Just a la fotografia nº 9 es reproduix el part metereològic corresponent a la nevada a Alacant del 16 de gener de 1957. Es quasi segur que el mateix ocorreguera a Gata. A les notes del part s’anotava: "Durante toda la mañana ha estado nevando con lluvia, cubriéndose el suelo con un espesor de 2 a 3 cm. en algunos lugares. Comenzó a las 3,10 h. T.M.G. pero con mayor intensidad a las 4 h. T.M.G.".

Aquell dia també serà tristement recordat a Las Breñas (La Palma); un aluvió causà 28 morts i quantiosos danys materials. Van caure més de 207 l/m2 en Garafía i 250 l/m2 en San Andrés i Sauces, ambdos pobles a La Palma.

SERIA MOLT INTERESSANT I IL·LUSTRATIU QUE SI ALGUN USUARI DEL BLOG CONEIX O TÉ ALGUNA FOTOGRAFIA D'EIXE DIA I VULGUERA PARTICIPAR-LA, COMPLETARÍEM MOLT BÉ L'ARTICLE. GRÀCIES.

FONTS: dilvulgació oral (María Rosa Font Costa); Observatori Metereològic d’Alacant; efemèrides AEMT.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.367, la del dia 13/1-

20140117231956-32blogxiquetsantonio.jpg

Reprenc la sèrie de "Fotografies antigues". Aquesta correspon al dia 13. Trobem un detall d’una fotografia. Els xiquets estan rodant la porta de l’església esperant l’arrós o els caramels d’una boda o un bateig. En aquest cas era una núvia. Mireu com anaven vestits. Principis dels anys 70. Mireu qui estava baix de la creu dels caiguts. Antonio, germà de Juanito, que no s’en perdia n’hi un dels actes.

FONT: Foto de la col·lecció FS.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.368, la del dia 14/1-:

20140117233653-b67carrossa.jpg

La foto que corresponia posar el dia 14 és d’una altra col·lecció, la de Jaime Signes "Mònica". Va de carrosses. Podeu vore a tres xicones als anys 70. La carrossa anava de majorettes. Carmen, la dona de Jaime, porta gorro i capa. Al costat està Margarita i al costat d’ella Paca "la del cine".

FONT: Foto de la col·lecció de JS.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.369, la del dia 15/1-

20140117235953-33placafont.jpg

Torne a la col·lecció Feliu-Salvá. Una foto bonica pel lloc on està feta. Quantes fotografies hi hauran fetes a Gata a la font de la plaça vella?. Es podria fer tota una exposició al voltant d’este element urbà. Actualitze les fotos antigues i les pose ja al dia. No es veu massa clara la foto, però el motiu està clar. Qui són?.

Sols identifique sentada més a la dreta -si mireu la foto- a la sempre recordada Rosa Moncho. Mireu els voltants de la font. No estava asfaltat. Un home entra en bicicleta cap al carrer la Manegueta (Obispo Cervera). La font ocupa l’espai, pràcticament, de l’estret carrer del Piló. Si es fixeu amb la casa de Llisinta i dels Miñana podreu esbrinar com es va ampliar el carrer.

FONT: foto de la col·lecció FS.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.370, la d’ahir dia 16/1-

20140118001105-cuinapintura.jpg

No és una foto en si, però com si ho fora. El tio de Antonio Monfort (Miguel) va pintar este quadre que representava una cuina. Antonio, hui dia del seu sant, ha recordat per mig del facebook a son tio. Ací teniu les paraules tan familiars, entranyables i costumistes que dedica Antonio al quadre i aquelles cuines d’abans:

"Algú s'enrecorda de les cuines del tems d'abans. Esta que vos mostre és la imatge d'un quadre que mon tio va pintar de la cuina de ma huela i que jo encara recorde de menudet, quan per a fer el dinar no era amb butano ni tampoc amb llum. Després per a fer el dinar trencaven les serments i feien el dinar amb foc de llenya, tot un  ritual de la rutina de les dones en els menesters de les faenes de la casa. Aleshores, tampoc tots tenien "mistos" per encendre el foc i anaven d'una casa a l'altra per a demanar una brasa per tal d'encendre el foc. Una curiositat més. Esta imatge il·lustra el gisaor, espere que vos agrade. El guarde amb molt de carinyo per ser del meu tio i pel record de la cuina de ma huela."

FONT: foto i text Antonio Monfort.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 17 DE GENER DE 2013:

La primera notícia era que Creama Gata ja tenia un caixer autoservef. L’article de història local relacionat amb el dia era: "Abans es feia un festot tal dia com hui, dia de Sant Antoni del Porquet". A "Imatges curioses" veíem una vista parcial de Gata "un tardet ventós de gener".

 EL BLOG SUPERA JA LES 350.000 VISITES

Considere que és una xifra prou redona i bona. 350.000 visites en tres anys, nou mesos i set dies que porta el blog del CRONISTA DE GATA al carrer. També són molts els amics del facebook (737) que seguixen les notícies des d’aquesta gran xarxa social. GRÀCIES A TOTES I TOTS per aquesta xifra, vosaltres sou els que feu el blog, amb l’aportació de notícies, comentaris, fotos antigues i demés. Com sempre dic...endavant i a per més visites fins arribar a 500.000, que serà la pròxima cita.

 IMATGES CURIOSES: FA 4 ANYS VA NEVAR EL DIA 8 DE GENER

20140117203952-neumontgo2010-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA I ADMIRAR EL NEVAT DEL MONTGÓ, PUNXANT ACÍ)

Una imatge curiosa la de hui. Gràcies a la fotografia pujada al grup "Deixa-lo que de Gata ve" del facebook per tere Mf, he recordat que aquell dia també va nevar prop de Sant Antoni, com aquell 16 de gener de fa 57 anys que posava ahir al blog. 

Tere Mf feia el comentari a la bonica estampa del Montgó nevat per la part de dalt: "El nostre Montgó amb una fina capa de Neu, vist de les Planisses". Coneguem la data perquè està marcada a la mateixa fotografia com podeu comprovar.

FONT: Fotografia de Tere Mf.
FELICITATS A TOTS ELS QUE HUI CELEBREU LA VOSTRA ONOMÀSTICA !!

20140117204808-dscf4854.jpg

El barri del Raval festeja a Sant Antoni, de hui al diumenge

Ho posava aquest matí. Este cap de setmana és eminentment "antonià". Hui felicitem al llarg de la jornada als nombrosos homes i dones de Gata que commemoren la seua onomàstica: Antoni, Toni, Antonio, Tonica, Antonia, Toñi i tots els seus compostos. A més, el barri del Raval de Gata, fidel al costum de fer-li festa al Sant -aquell costum que encetara el tio Pep "de Lluís"-, ha començat hui les festetes a Sant Antoni, el sant de la placeta. Una xocolatada i l’animació infantil han sigut els primers actes d’un programa que continuarà demà amb un matí carregat de "Posa Vi, Cata Vi" i amb una vesprada-nit d’ofrena i processoneta pels carrers del barri.

A la imatge, Sant Antoni del Porquet -talla que està a la menuda ermita de la Benitzaina, que com sabeu és propietat de gaters-.SANT ANTONI DEL PORQUET TÉ EL REFRANYER PLE

20140117205753-santantonicnou.jpg

Gata té, a més del santet en talla de la placeta, tres plafons ceràmics de carrer dedicats al sant

Si tinguerem que buscar al refranyer valencià el sant que més n’atresora, de ben segur que Sant Antoni del Porquet estarà dels primers. Ja hi diu el refrany: "Dels sants de gener, Sant Antoni és el primer". N’hi ha un altre que diu: "A Sant Antoni de gener, Carnestoltes hem de fer" -encara esta lluny enguany la setmana de Carnestoltes, però ja vol dir alguna cosa. Un altre refrany curiós diu: "Sant Antoni allarga la mà, i troba Sant Sebastià" -cal dir que el sant màrtir és el dia 20, dilluns. Eixos tres dies de diferència tenen també un refrany dedicat: "Entre Sant Antoni i Sant Sebastià més fred que entre tot l’any fa". Però, tal vegada la dita més popular que hi ha sobre el sant la trobem ací: "Sant Antoni del porquet a les vellesfa carasses i a les joves romancets" (també la modalitat "fa l’ullet")Seguint amb refranys de Sant Antoni, referent a allargar-se la jornada sobre tot per la vesprada, tenim el que diu: "Per Sant Antoni de gener, a les cinc el sol veuré", la seua equivalència en castellà és el conegut refrany: "Por San Antón, las cinco en sol".

Gata té el privilegi de tindre la talla de Sant Antoni de la placeta del carrer del mateix nom, al barri del Raval. A l’església també una talla molt més gran en un dels altars laterals. A més d’aquests dos, Gata té tres plafons ceràmics de carrer dedicats al sant. Al carrer Teulada n’hi ha dos advocacions: a l’inici i a mitjan -a l’altura de l’Era de Boronat-. A principi del carrer Nou un altre plafó dedicat al sant.

A la imatge, el plafó ceràmic del carrer Nou, dedicat a Sant Antoni del Porquet.

 IMATGES DE FESTA: Ja han començat les festes de Sant Antoni

20140117220405-xiquets.jpg
Hui, divendres, ha sigut el primer dia dels tres que el barri del Raval i tot el poble de Gata dedicarà a Sant Antoni del Porquet. Esta vesprada els xiquets han començat amb les festes de St Antoni. Tots junts a la placeta han gaudit d'un xocolate acompanyats de l'obra de teatre "Animalades", que ha fet un poc més dolça la vesprada a tots els menuts.
Des de l'Ajuntament s'anima a tots, menuts i grans, a seguir participant en la festa, demà tast de vins pel matí, dinar, danses per la vesprada, ofrena, processoneta i ball.
A la imatge, els xiquets presencian l'espectacle infantil de la vesprada. 
FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.

 PÀGINES WEB I BLOGS DE GATA. 3.- BIBLIOTECA PÚBLICA MUNICIPAL

20140117221347-biblioportada.jpg

Seguim amb la sèrie de pàgines i portades de Gata a Internet, ja siguen pàgines o blogs. Trobem hui a Internet "un lloc per a la cultura, un lloc per a tots". Aixina comença la fulla de portada del blog de la BIBLIOTECA DE GATA DE GORGOS. Ací teniu el seu enllaç: http://bibliotecagatadegorgos.blogspot.com.es/. Dalt de tot una recomanació a reflexionar: "No al préstamo de pago en bibliotecas" i una frase molt real: "Las bibliotecas, todas las bibliotecas, son los únicos lugares donde los libros existen de verdad, viven de verdad".

A l’esquerra, es poden veure les últimes notícies. Just hui està la presentació del llibre de Manel Alonso "Cròniques des de l’infern" que s’ha fet aquesta vesprada a les 19,30 hores.

A la columna de la dreta es pot consultar el catàleg de la biblioteca, es posa l’horari d’hivern i d’estiu. Una galeria fotogràfica, els enllaços d’interés, entre ells un al Diccionari de la Real Academia de la Llengua. També hi ha ls etiquetes, l’arxiu del blog i les entrades antigues.

Els colors, el disseny, els nombrosos articles que penjen des de la biblioteca, fan la pàgina principal molt atractiva. Són més de nou mil les entrades que té aquest blog del lloc de la nostra cultura, on es guarden i s’atresoren els llibres que tots volem llegir.

A la imatge, la portada del blog de la biblioteca de Gata.IMATGES CURIOSES: una gran família, Boronat Soler

20140117221749-familiabs.jpg

(TORNE A POSAR AQUEST ARTICLE, QUE PER PROBLEMES TÈCNICS HAVIA DESAPAREGUT DEL MUR DEL BLOG, ESPERANT QUE ARA NO TINGA PROBLEMES)

Cal ressenyar que la família es reunix cada any per Reis. Manté aixina una gran tradició. Recordeu que una de les fotografies antigues (1.317) de novembre, del dia 24, era d’una gran família la dels fills de Pepe Boronat "Pepet el practicant" i María Soler "María les Caneles"?. Recordeu que podíem vore a la gran família, hui molt popular, dalt de la baraneta i als pares cuidant als cinc fills i les dos filles?. Ara -aprofitant les festes nadalenques s’han reunit com ho fan molt sovint-.

En aquella fotografia, que ja era simpàtica per si mateixa, estaven per orde d’edat, eren molt menuts. Ara els podeu vore hui...després d’uns anyets. Segur que els pares Pepe i María els miraran des d’allà dalt. M’he permés fer un joc de fotografies a la composició, posant aquella foto i l’actual, així com la de les dones o homes de cadascú, excepte del més jove José María.

Repetisc per ordre, d’esquerra a dreta mirant la foto: José Vicente, Jaume, María Francisca, Joan de Déu, Miguel Ángel, Salvadora i José María. Cal dir que els homes i dones també estan per ordre de cada germà o germana.

Agraïsc a Marta Berruti Boronat que haja pujat al facebook les fotos actuals i que podem gaudir de "la gran família".

Per si voleu vore aquella fotografia que us nomenava: http://cronistadegata.blogia.com/2013/112405-fotografies-antigues-gata-en-el-record-1.317-.php.

FONT: Fotos pujades al facebook per Marta Berruti Boronat.

 PRESENTEN A LA BIBLIOTECA EL LLIBRE DE MANEL ALONSO "CRÒNIQUES DES DE L'INFERN"

20140117222139-presentaciollibre.jpg

Si dalt vos posava la portada del blog de la biblioteca, ací teniu la notícia de hui de la mateixa:

Esta vesprada s’ha presentat a la biblioteca de Gata el llibre "Cròniques des de l’Infern", de Manel Alonso. El regidor de Cultura, Juan Pedrós ha fet una introducció a l’acte agraïnt la presència a tots i recordant que l’autor va guanyar el premi de poesia Gorgos l’any 2001, amb el seu llibre "Com una òliba..." A continuació, Carles Mulet, altre escriptor gater, ha parlat de l’autor i la seua obra. Per últim, l’autor ha explicat la seua obra, recull d’articles d’opinió dels anys 2011 a 2013.

FONT: Text i foto, Ajuntament de Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 18 DE GENER DE 2013: 

Començava la jornada amb aquesta mateixa secció, però recordant els anys 2011 i 2012, tal dia com hui. L'article del dia era que la seu de la MACMA s'acomiadava de Gata.AQUEST MATÍ A LA PLACETA: POSA VI, CATA VI (Festes de Sant Antoni 2014)

20140118191054-compoposavi-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La pluja està alterant alguns dels actes programats

Aquest matí ha continuat el programa fester de Sant Antoni del Porquet 2014 a Gata. A la placeta del carrer que porta el nom del sant protector dels animals domèstics, s’ha celebrat la setena edició de POSA VI, CATA VI, com es veu a les fotografies de la composició, l’esmorzar, la cata, la camaraderia, ha estat tot un èxit. La Comissió de Festes 2014 també ha estat ahí, col·laborant. Encara no tinc el resultat dels guanyadors. Quan ho dispose ja els publicaré.

Per altra banda, aquesta vesprada, amb pluja inclosa, continuen els actes programats. El grup de danses La Llata de Gata ha oferit tot el seu repertori al saló d'actes del CSI, donat el mal temps i la pluja. A continuació -si el temps ho permet- serà l’ofrena de flors al santet. Seguidament, hi haurà una romeria pels carrers del barri. Sopar i ball amb "Els Bradmis" tancaran la jornada festera de hui, segon dia.

ATENCIÓ: ÚLTIMA HORA. Passa un comunicat per mig del facebook i la seua fulla web l’Ajuntament de Gata, que diu: "Front a la pluja i la possibilitat de que continue esta nit, el ball de Sant Antoni hui serà al saló del CSI. Així que ja sabeu, agarreu algo de sopar i us esperem a tots allí. Hi haurà vi i salmorra de part de la Comissió de Sant Antoni. Anim, els Bradmis i nosaltres vos esperem!"

A la composició fotogràfica, amb fotos de Vero Vives, alguns moments de l’edició 2014 de POSA VI, CATA VI.IMATGES DE FESTA: JA ESTÀ AL CARRER LA SAMARRETA DE LES TROBADES 2014

20140118195622-camisolatrobades.jpg

La seu de la Marina Alta serà GATA el dia 5 d’abril, dissabte

Ja està al carrer la samarreta de les Trobades d’Escoles en Valencià 2014. Podeu vore-la demà tant per davant com per darrere. Amb el lema "La nostra escola" el fons és groc i les lletres de dos colors, roig i blanc. Davant també porta el patrocini de l’Escola Valenciana. Federació d’Associacions per la Llengua. Darrere, i ací ve la notícia, venen tots els pobles o ciutats on es celebraran enguany les trobades. Encapçala la llista el nostre poble GATA DE GORGOS. La Trobada serà el dia 5 d’abril, dissabte. Gata representa, aquest any, a la Marina Alta. aniré informant-vos, a mesura que la CAPPEV Marina Alta vaja anunciant més coses.

Al respecte ens diu Jordi Giner Monfort per mig del seu facebook: "La primera de les trobades de 2014, la 29a edició a la Marina Alta, se celebrarà a Gata. Abans ja s'havien celebrat a pobles com Parcent, Llíber, Senija o Beniarbeig. Fins a tres vegades havien passat per Teulada, dues per Pedreguer, Benissa, Calp, Dénia i Xàbia, però mai, fins ara, a Gata. El 5 d'abril acabarem amb l'oprobi en què havíem viscut els darrers anys. Serà, de bon segur, un dia per recordar. No cal que diga que esteu convidats a visitar-nos."

A la imatge, les dues parts de la samarreta. 

FONT: CAPPEV Marina Alta.EL TEMPS HA RESPECTAT L'OFRENA I LA ROMERIA ( I ) (festes de Sant Antoni 2014, Gata)

20140118221856-compoofrena-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA, PUNXANT ACÍ)

Ja dispose de les fotografies de l'ofrena de flors a Sant Antoni, que s'ha fet esta vesprada a la placeta. El temps estava inestable, havia plogut un poc abans, però al final a l'hora de l'ofrena i la romeria ha respectat la festa. A les fotografies de Verónica Vives podeu vore a les festeretes i festers menuts, a la Comissió de Festes de Sant Antoni, a la Corporació Municipal i els rectors Don Alberto i Don Francisco, als veïns del barri i a tota la gent que s'apropat a la festa.

Fotos: Vero Vives.EL TEMPS HA RESPECTAT L'OFRENA I LA ROMERIA ( i II ): Festes a Sant Antoni 2014

20140118233337-compoofrena2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA, PUNXANT ACÍ)

Ací vos deixe la segona part del reportatge fotogràfic que ha fet Verónica Vives, que podeu vore'l. A les fotografies, la comissió de festes de Sant Antoni, regidors i rectors i la romeria.

Cal recordar que ara s'està fent el ball al Centre Social Integrat, ja que el perill de pluja seguia i s'ha optat per fer-lo allí. El conjunto "Els Bradmis" són els encarregats d'amenitzar la vetlada.

Per a demà, a les 12 serà la processó de trasllat del santet, de la placeta a l'església. A les 12.30 hores serà la missa solemne de Sant Antoni 2014 i a continuació, al voltant de les 13.15 hores, serà la bendició d'animals. Tots retornaran a la placeta i allí tornaran a desfilar les cavalleries i amos com abans.

Fotos: Vero Vives.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 19 DE GENER DE 2013:

El blog superava les 183.000 visites. El Gorgos juvenil jugava a casa i perdia. A les imatges curioses eixien els ametlers que ja estaven en flor. Els germans Botella i Miguel Leyda repetien premi al "Posa Vi, Cata Vi". Curiosa l'estampa del santet de la placeta passant per ca el Tio Pepe Lluís, deixador de la festa. De les festes del Raval de Sant Antoni 2013 posava l'ofrena i la processó, un dia menys que enguany.EL GORGOS CAU A CASA (2-3) I PERD UNA OPORTUNITAT D'OR

Oportunitat per a posar-se dels primers llocs de la taula de classificació. Malgrat això va ser un partit molt disputat. Al final 2 a 3 i el Gorgos que cau a casa. Va jugar ahir a casa el segon partirt. No va poder amb l’Inmaculada d’Alacant. Allà ja van quedar empatats a tres goles. Difícil partit i mal resultat. A l’altra serà. A hores d’ara, i encara no s’han jugat tots els partits hui diumenge, baixa a seté lloc. De setze jugats, en porta el Gorgos la mitat guanyats, dos empatats i sis perduts.

* Porte ací l'opinió d'un espectador gater: "En dos arbitratges a l'any com el d'este partit i aburrixes el futbol, vaja indignitat amb total impunitat. Anim Gorgos vosaltres a lo que sabeu, que es jugar al futbol!!". Això dona compte com va ser el partit.LA PREMSA PARLA, de nou,...dels valencians que van fer les Amèriques

20140119172337-tonica.jpg

El diari INFORMACIÓN de hui diumenge 19-1-2014 publica un reportatge dels valencians que van anar a les Amèriques i destaca, com ja vos vaig avançar l'altre dia, a la gatera Tonica Signes com a supervivent d'aquella "aventura". Fins i tot porta la foto de la tia Tonica "el Sariero". L'article és de Juanjo Payá i es titula: "En busca del sueño americano". Al subtítol: "El periodista Juli Esteve ultima un documental y un libro sobre los miles de emigrantes alicantinos que viajaron a Nueva York para ganarse la vida a inicios del siglo XX, debido a la plaga de la filoxera, el escaso trabajo y una Europa en llamas ante la I Guerra Mundial".

Cal dir que el meu huelo Jaume Signes "Tio Canyetes" també va emigrar per molt poc temps a Nueva York. Precisament, passejava i tenia en braços moltes vegades a la protagonista especial del article, ja que posa la foto i tot de la tia Tonica "Sariero". Diu el reportatge: "Entre ellos, se localizó incluso un testimonio directo, el de Antonia Signes, una niña de seis años de Gata de Gorgos que hoy tiene 98 años y cuya imagen acompaña a estas páginas".

Si voleu llegir tot l'article ací teniu l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/cultura/2014/01/19/busca-sueno-americano/1459439.html.

A la fotografia de Esther Albert/InfoTV vegeu a la tia Tonica Signes "Sariera", amb els doucments i fotografies que guarda d'aquell temps.SABIEU...? que el festival fi de curs de l'alumnat de l'IES es farà a l'antic Cine La Paz

Ho sabieu...?. Ja han donat la data exacta del Festival de fi de curs 2014. L'acte se celebrarà els dies 8 i 9 de febrer. És novetat el lloc, perquè es tornen a reobrir les portes després de molts anys tancat. Serà a l'antic cinema "La Paz". Hi haurà servei de barra i fantàstiques sorpreses, diuen els alumnes per mig del seu facebook.PROCESSÓ DE TRASLLAT, MISSA I BENEDICCIÓ D'ANIMALS ( I ) (Festes de Sant Antoni Gata 2014)

20140119211751-compodia1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Hui s’ha celebrat a Gata la festa de Sant Antoni, amb trasllat de la imatge a l’església, la missa solemne, la benedicció d’animals i el trasllat de nou a la placeta, amb el pas dels animals més grans, de nou, per la placeta, per a recollir la seua rosquilleta.

A les 12.20 eixia la comitiva de la placeta, amb les festeretes i festerets, la comissió de Sant Antoni, la corporació municipal, els portadors de nom Antoni, el veÏnat del Raval i el poble en general. Pel carrer Sant Antoni i el carrer Duquessa d’Almodóvar han arribat a la Plaça de l’Església. Els festerets portaven els pans per a ser beneïts, la qual cosa a fet el rector abans de la missa.

A la missa han participat els festerets i la comissió a les lectures i ofrenes. Després, a la plaça, s’ha repartit el pa ja beneït i s’ha començat la benedicció d’animals, primer els més menuts i més domèstics i després la Penya del Cavall i els Amics del Carro han baixat per la Costera del Grup Escolar, acompanyats de la Colla de Dolçaines i Tabalets de Gata, passant per davant del rector que ha aspergat amb aigua bendita.

Finalment, han tornat el sant a la placeta i allí han tornmat a passar els animals més grans, complint aixík amb la tradició.

A aquesta i a les altres dues composicions podeu vore algunes imatges de tots els actes festers de hui.PROCESSÓ DE TRASLLAT, MISSA I BENEDICCIÓ D'ANIMALS ( II ) (Festes de Sant Antoni Gata 2014)

20140119220151-compodia2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Seguint amb les composicions fotogràfiques de la festa del dia, ací teniu més fotografies de la benedicció dels animals a la Plaça de l'Església de Gata. FESTES A SANT ANTONI 2014.IMATGES CURIOSES: Quins escalons més dolços!!

20140119221459-dscf6912.jpg

Entre composició i composició, vos pose els pans beneïts que esperaven l’hora de ser repartits entre la gent a la Plaça de l’Església. Estaven ben escampats als escalons de l’entrada lateral del temple i ací teniu als pans. Per això dic allò de "Quins escalons més dolços!!. Què bó que estava el pa beneït!!. M’han dit que, complint la tradició, els han fet al forn de Vives.PROCESSÓ DE TRASLLAT, MISSA I BENEDICCIÓ D'ANIMALS ( i III ) (Festes de Sant Antoni Gata 2014)

20140119230316-compodia3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA, PUNXANT ACÍ)

L’última de les composicions és sobre els animals més grans, carros, cavalls, iegües, haques, ponis, han desfilat per davant del rector per a rebre junt amb els seus amos l’aigua bendita.

Ací acaba la festa 2014 de Sant Antoni del Porquet a Gata.AQUELL 20 DE GENER DE 2013:

Recordant també que hui és la festa de Sant Sebastià, molt venerat al poble veí de Xàbia, comence el resum de l'any passat tal dia com hui. Una imatge de festa era la que començava la jornada festera. "El vent desagradable" era el protagonista de la Festa de la bendició. Mascotes gracioses, passacarrers, la benedicció dels animals, els pans a l’altar major, tot feia referència a la festa de Sant Antoni 2013.

 JA CONEGUEM ELS GUANYADORS DE LA VII EDICIÓ "POSA VI, TASTA VI"

20140120205241-dscf6811.jpg

Participen 65 aficionats de tota la comarca

Un total de 65 vins d’aficionats de tota la comarca van participar dissabte dia 18 en el VII concurs de vins del terreny "Posa Vi, tasta vi" celebrat a la placeta de Sant Antoni de Gata. La participació es podia fer en quatre categories, a saber vi blanc, criança,  negre jove i giró, i enguany es va incorporar la categoria especial, per a aquells caldos que no s’adaptaren a qualsevol de les anteriors.

En la categoria de vi blanc el primer classificat va ser el caldo de Jaume Durà, seguit per Salvador Cruanyes i Miguel Leyda. En la varietat de Giró, en primer lloc va estar el vi presentat per Vinya Carmeta; 2on, Juande Boronat i 3r, Pere Andrés Vengut. Pel que fa a vins joves, el 1er classificat va ser els Salvador Cruanyes; 2on, Pere Torres i 3r, Alba Torres. I finalment en la categoria de vins de criança: 1er classificat Pau Ruiz; 2on, Jordi Torres i 3r, Jaume i Joan Vives.

El jurat estava format pels someliers Antoni Puig i Juan S. Torres. En la categoria especial es va premiar el vi presentat per Raúl Fornés. Esta edició va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gata, El Celler de la Marina, El meu Hortet i Gràfiques Avellà.

A la imatge teniu, un moment de l’acte de dissabte matí.

FONT: Text, Gabinet de premsa; foto Verónica Vives.LA RUTA DELS RIURAUS SERÀ CONEGUDA A FITUR, FIRA ESPECIAL DE MADRID

20140120210008-riurau.jpg

Benissa, Gata, Jesús Pobre, LLíber, La Xara, Ondara, Parcent, Pedreguer, Poble Nou de Benitatxell, Teulada y Xàbia, conformen la ruta de riuraus de la Marina Alta

Els onze pobles acudixen a FITUR el pròxim 24 de gener de 2014 per a presentar la ruta de riuraus, projecte que ha estat disenyat i confeccionat al llarg de tot un any

L’arquitectura industrial i rural, la cultura, el paisajisme agrícola, vins, misteles, raïm i pansa, i com no, la gastronomia, constituiran una oferta singular, diferencial i diversa vertebrant a la Marina Alta

Després de l’última reunió mantesa pels onze pobles el passat 15 de gener, s’ha ultimat la presentació de la ruta de riuraus a FITUR com a primera plataforma de llançament promocional de una ruta patrimonial, cultural, paisajística i gastronòmica.

Els riuraus que atresoren estos municipis són l’eix vertebrador de la ruta, oferta turística que està guanyant adeptes en el pujant sector del turisme industrial. Les catedrals de la pansa dels onze pobles desperten del seu letarg, per a donar a coneixer un patrimoni únic en el món, que tan sols existeix i pot ser visitat a la Comunitat Valenciana, i amb major presència, a la Marina Alta.

Però no sols l’arquitectura industrial estarà present a la ruta de riuraus, també la cultura, el paisatge, l’enologia i la gastronomia, oferint així una oferta singular, diferencial i diversa per la suma que implica la unió del patrimoni valencià d’estos onze pobles.

Així, formarà part de l’oferta complementària de la ruta de riuraus a títol d’exemple les cases senyorials i l’arquitectura rural vinculades a la pujança de l’economia del moscatell, el raïm i la pansa que tots els integrants de la ruta cultiven i el·laboren al voltant als riuraus, els caldos i les misteles de Teulada, Benissa, Parcent o LLíber, la llata de Gata, de la gastronomia d’interior a la gastronomia marinera, la reposteria, les coques o l´Escaldá de Jesús Pobre. També rutes locals de riuraus, el paisatgisme de ceps i miradors presents al llarg de la ruta o exposicions etnològiques com la de Xàbia i Teulada, i l’economia local i de proximitat seran ofertades a través del fil conductor dels riuraus.

El pròxim 24 de gener de 2014 a les 13 h. es presentarà la imatge de la ruta, els aspectes tècnics del material turístic, rollers, i dos potents audiovisuals, així com una representación de l’Escaldà, amb degustació de mistela, pansa i coques que han aportat els municipis integrants de la ruta.

A la fotografia feta per José Salvador Ginestar, un antic riurau. 

FONT: Comunicat conjunt de premsa dels onze pobles de la Marina Alta. 

 "LA MIRADA DEL PERÚ" CONVOCA A TOTS PER A CONÉIXER LA TASCA DEL MISSIONER GATER VICENT FONT AL PAÍS ANDÍ

20140120210908-vicentfont.jpg

Dos rectors que conviuen amb ell ho explicaran dissabte dia 25, a les 20.30 hores; esteu tots convidats

Serà al saló d'actes dels locals del Centre Parroquial "Verge del Carme", dissabte 25 de gener a les 20,30 hores. L’associació "La Mirada del Perú", ONG que té per missió recaptar voluntaris per la causa, ha organitzat aquest event, junt amb la parròquia de Gata. Els rectors Padre Danilo i el Padre Alfonso faran una presentació del col·legi i de la llavor missionera del Pare Vicent Font. Explicaran per mig de diapositives, el seu testimoni i vídeos la tasca que el missioner gater Vicent Font està portant a terme al Perú, a la zona de Desesep, i a l’escola de Santo Tomás de Villanueva. Serà una bona oportunitat per conéixer de primera mà com es desenvolupa la feina d’aquests missioners.

DESESEP es un poble jove, de 2009, ubicat al desert dins de la jurisdicció de la Parròquia de Santa Rosa de Ancón, km 43 de la panamericana nort a l'extraradio de Lima, capital del Perú.

A la imatge, un moment de la festa fi de curs fa unes setmanes, amb el Pare Vicent Font parlant als escolars, mares, pares i mestres.

 LA PREMSA parla...altra vegada del somni americà dels valencians de principi del segle XX

Ara és un reportatge que publica el diari Levante-EMV el que torna a parlar del mateix tema que van tractar altres diaris dies enrere, el somni americà dels valencians de principis del segle XX i en concret molts de la Marina Alta.

L’article és de Paco Cerdá i a l’antetítol es llig: "Emigrantes valencianos a Nueva York (1906-1920)". Al títol: "Del "poble" a la Quinta Avenida. Al subtítol: "Una investigación titánica de Info TV revela que 14.000 valencianos de 262 pueblos emigraron a Nueva York a inicios del siglo XX escapando de la pobreza". Torna a parlar de la dona de Gata, que sabem -com ja vos vaig avançar- que era la Tia Tonica Signes "la Sariera". Diu l’article: "Encontraron, por ejemplo, a una superviviente de aquella emigración. Es una mujer de Gata de Gorgos que hoy tiene 98 años y que marchó a Nueva York cuando tenía seis. «Recuerda muy poco, pero aún retiene en la memoria cómo separaban a hombre y mujeres a la llegada a Ellis Island y cómo los revisaban médicos de bata blanca», relata Juli Esteve". Esta parlant, de nou, d’ella.

Ací teniu l’enllaç per si voleu llegir-lo: http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2014/01/20/poble-quinta-avenida/1069658.html.

FONT: diari Levante 20-1-2014.  

 GATERS A LA MITJA MARATÓ INTERNACIONAL DE SANTA POLA

20140120223153-santapola.jpg

Per totes parts de la Comunitat Valenciana corren atletes gaters, la qual cosa és molt gratificant per a l’esport local. No paren de presentar-se a les carreres grans i menudes. Ahir diumenge dia 19 li va tocar el torn a la XXVMitja Marató Internacional Vila de Santa Pola. Un quart de segle de carreres i en total foren 8.151 els atletes que creuaren la meta completant els 21 kilòmetres i 97 metres. El keniata Cheroben i la etiope Bekele van guanyar la prova, que es va disputar amb mal temps.

Entre els corredors hem trobat a sis gaters, com no podia ser menys. Potser hi haguera més corredors de Gata a la prova. Si és el cas podeu vosaltres mateix complementar la informació.

JAIRO SOLER SALVÁ, que corria pel C.A. La Faixa, va quedar 592 de entre els més de vuit mil. Una bona classificació. Va fer una hora, 26 minuts i 28 segons. A la seua categoria, sénior masculí, va quedar 256.

RAMÓN BENEYTO IBÁÑEZ (veterà A) va quedar al lloc 1.696 amb un temps de 1 hora, 33 minuts i 51 segons.

JAUME SALVÁ TORRES, que corria pel C.A. Gata, i va quedar al lloc 3.471, amb un temps de 1 hora, 45 minuts i 43 segons.

JORDI NOGUERA CASELLES, que corria pel CA La Xara va arribar al lloc 4.522, amb una hora, 51 minuts i 38 segons.

JUAN IGNACIO SIGNES SIGNES va quedar al lloc 4.523, amb un temps de una hora, 51 minuts i 39 segons.

FRANCISCO JAVIER FERMÍN SOLER, que corria pel C.A Gata, va quedar el 4.830 amb un temps de una hora, 53 minuts i 14 segons.

A la imatge teniu quatre gaters que van córrer, amb una foto pujada al facebook. 

FONT: classificació general www.chiplevante.net.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 21 DE GENER DE 2013:

El blog superava les 184.200, hui són 352.000. La Corporació de Gata agraïa la tasca de la Guàrdia Civil, aclarint els robatoris que van causar l’alarma social al veïnat.DISSABTE 25, EL PELOTARI GATER TOMÁS JUGARÀ UNA PARTIDA A ONDARA

Dins dels actes del "Mig Any de les festes populars de Sant Jaume

El flamant campió autonòmic de 2ª categoria, el pilotari gater TOMÀS jugarà dissabte 25 a la partida de raspall que servirà d’homenatge a Canella i ell. Serà a les 17 hores al tronquet municipal. Canella i Tomás s’enfrontaran a Jordi i Arnau, campions autonòmics d’Orba.

La partida s’emmarca dins dels actes del Mig Any de les Festes Populars de Sant Jaume. A més de la pilota hi haurà un concurs de cau i bous amb carretons, pel que fa a la vesprada de dissabte.LA POLICIA LOCAL DE GATA COMENÇA LES PROVES AL SEU CANAL AUDIOVISUAL

20140121210454-politele.jpg

La Policia Local de Gata ha publicat hui a la seua página web el següent comunicat:

"Comencen les emissions en proves del canal audiovisual de la Policia de Gata de Gorgos. Els continguts aniran variant de forma aleatòria i poc a poc anirà agafant el format desitjat, però abans caldrà fer moltes proves. Gràcies per la seua confiança. Esperem fer un bon treball."
 

Ha ampliat més la notícia al seu facebook, que explica:

"El nostre canal audiovisual (canal TV) és un projecte que està en fase de desenvolupament, quedant encara bastant temps perquè es transforme en el que desitgem. No obstant això, les emissions ja han començat en fase de prova, donat que hem de comprovar la capacitat de transmissió del servidor.

Els reportatges que s’emeten estan relacionats amb Gata de Gorgos, ciutadans seus o poblacions limítrofes. Per exemple, avuí podran veure en primer lloc al sacerdot Vicent Font al Perú, després un recordatori de la pedregada d’aquest any passat i així successivament. La idea és que poc a poc vaja transformant-se en una eina d’informació més, des d’on puguem publicar els bans d’alcaldia, informar de les campanyes que realitzarem, recordar normativa de trànsit, realitzar els nostres propis reportatges i consells a la població en matèria de seguretat pública i vial, etc.

Però que siga de la nostra població, on si expliquem que no s’ha d’estacionar en les cantonades del Grup Escolar amb C/ Sant Josep perquè si no l’autobús escolar no pot girar, que puguem explicar-ho en el lloc perquè siga més fàcil comprendre-ho i tots puguem comprendre els efectes. Lògicament això no minvarà el servei o la qualitat policial ja que els policies que estiguen treballant no deixaran de realitzar la seva funció per posar-se a gravar o fer reportatges. Seguirem informant .

FONT: Policia Local de Gata.

 JAIME COSTA SIGNES (Jaumet de Carnero) (1934-1957): UNA VIDA TRUNCADA PER UN ACCIDENT A LA MILI (Capítol IV)

20140121232119-blog3.jpg

Havia deixat els últims capítols per a estos dies, perquè just demà -22 de gener de 2014- farà 57 anys d’aquell 1957 que va ocórrer la fatal tragèdia. Per això reprenc aquesta minisèrie que glosa la història de Jaumet de Carnero (Jaime Costa), que va sofrir un accident mortal complint el servici militar. Després de parlar de la seua joventut, la tercera part va estar dedicada a parlar de la seua mili i dels últims dies amb els seus.

Tal dia com hui de fa 57 anys -aquell 21 de gener de 1957- va ser l’últim que Jaume i set companys més van passar entre rialles, jocs, guàrdies i imaginàries. No imaginaven que al dia següent, festa de Sant Vicent Màrtir -patró valencià- al Cap i Casal, aquell 22 de gener se’ls acabava la vida d’eixa manera tan sesgada a uns quants kilòmetres d’allí, al destacament d’Artilleria de Bunyol. 

De Sant Antoni a Sant Vicent Màrtir, passant per Sant Sebastià, continuava el mal temps eixe any. Jaume ja s’havia pelat a la barberia del cuartel. Començava per a ells l’any, estaven a tres mesos de llicenciar-se, entraven a la recta final del servici militar. Les feines anaven a ser menys pesades per a ells, eren "bisavis" -com es deia a la "jerga" de la mili. Les tasques més complicades les farien els nouvinguts al cuartel...

Però, tot es va truncar aquell dia gris, amb el cel esmortit, el 22 de gener de 1957 els vuit soldats d’Artilleria (entre ells el nostre protagonista) caïen al explotar un artefacte que portaven camí del polvorí.

Demà -dia de l’aniversari d’aquell succés que va commoure Gata i els altres pobles dels companys de Jaume- vos conte les impressionants últimes hores en vida -ja ferit mortalment- de Jaume.

A la imatge, Jaume en un dels clots del riu a Bunyol. Foto de la col·lecció familiar.

(CONTINUARÀ DEMÀ. No es perdau el cinqué capítol)
FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.371, la del dia 17/1-

20140121234016-inaugbarfeliu.jpg

Torna la sèrie més estimada pels usuaris del blog. Pose la foto que tocava publicar el dia de Sant Antoni, 17 de gener. Pujava fa uns dies al seu facebook l’amic Paco Moncho aquest curiós ventall, que la família Feliu, a la inauguració del bar Casablanca -nom que adoptava també el cinema- van fer servir per a la publicitat. Era l'any 1961. A una part es podia llegir el que vegeu a la fotografia, a l’altra havia diferents escenes espanyoles, un "Recuerdo de España" i aquesta mateixa frase traduïda al francés, anglés i alemany. 

FONT: col·lecció recollida per Paco Moncho (pujada al seu facebook).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.372, la del dia 18/1-:

20140121234523-34blogtresamics.jpg

La següent fotografia -corresponent al dia 18 de gener (nº 1.372) és la d’uns bons amics d’aventura. El sempre recordat Pepe Salvá està més avant recolzat amb una mà sobre el cotxe. Leonardo "Sabata" més prop del cotxe i Terelis dins del cotxe. Vegeu com portava la baca la curiosa "cabra" que es caracteritzava per tindre bons amortigüadors. sols teniu que mirar la matrícula per a saber el temps que tindria ara el vehicle en qüestió.

FONT: foto de la col·lecció FS.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.373, la del dia 19/1-

20140121234859-35blogtresxicones.jpg

Un arbre era suficient per a fer jocs, rises i aventures. Vegeu un ametler molt poblat de rames i les tres xiques pujades a ell, gaudint del moment. L’arbre estava al costat del camí. La xica que estava més enrere era Rosa Mari Salvá. Les altres dues no les he conegudes. Si les conegueu podeu completar el comentari.

FONT: fotos facilitades per David Feliu Salvá, de la col·lecció familiar.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.374, la d’ahir dia 20/1-

20140121235348-36blogplacaginkhana.jpg

La foto que pose ara -corresponent al passat dia 20- és per a recordar als dos, que ja no estan entre nosaltres. Els germans Pepe -conduïnt- i Rosa Mari -darrere- participant a les festes patronals, a les gimkanes que es feien a la Plaça Nova, en altre temps dit Plaza 18 de Julio. Rosa Mari intentaba posar alguna cosa dins les botelles. Estaven a l’altura de Ca Mateu Signes. La gent es mostrava molt atenta darrere les baranetes decoratives que posaven a festes, igual que el farolet al cantó de les mateixes, inclús l’arc que també podeu veure.

FONT: Foto de la col·lecció Feliu Salvá.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.375, la de hui 21/1-

20140121235839-37blogesglesia.jpg

Per fi actualitze les fotografies antigues i ho faig amb una imatge espectacular, que està relacionada amb la que vaig publicar l’altre dia i que vos pose l’enllaç:http://cronistadegata.blogia.com/2014/011410-fotografies-antigues-gata-en-el-record-1.366-la-del-dia-12-1-.php.

Si recordeu en aquella foto, el fotògraf agafava als parroquians des de l’altar cap a fora. A la present fotografia, la imatge es veu des del cor cap a l’altar instants després o abans. Què observem d’antic?. Si observeu l’altar, la taula on es celebrava la missa estava pegada al retaule i s’oficiava cul a la gent.

A l’esquerra de la fotografia podeu veure el pùlpit. S’aprecia perfectament la separació entre homes i dones. De les dones moltes anaven d’oscur -negre- i les xiques de blanc. Ocupaven inclús el passillo. Algun usuari va suggerir que seria algun acte destacat.

*Ja està clar. Em dona la pista l'amic Juan José Picó Pedro, al qual li ho agraïsc. Ell, per mig del facebook, em fa notar que dalt l'altar estava la imatge del Sant Crist del Calvari. Efectivament, per tant resolt el dubte seria a les festes i si abans es baixava al Crist el dia 5 per a pujar-se el dia 6 d'agost, seria un d'eixos dos dies i per això estarien les portes obertes, com es veu a l'altra foto.*

FONT: col·lecció de la família FS.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 22 DE GENER DE 2013:

Sols publicava una informació, el començament d’una nova sèrie de història local de Gata: la dels plafons ceràmics, santets de carrers i de calvari. Feia una introducció amb la fotografia de una de les capelletes més antigues, la del carrer Duquessa d’Almodóvar, sobre el Santíssim Crist del Calvari.JAIME COSTA SIGNES (Jaumet de Carnero) (1934-1957): UNA VIDA TRUNCADA PER UN ACCIDENT A LA MILI (Capítol V, hui és l’aniversari de la seua mort)

20140122134046-jaume2.jpg

Hui 22 de gener de 2014 és un dia especial per a recordar el fet, fa 57 anys va ser un dia tràgic per a vuit famílies. Aquell 22 de gener de 1957 va ocórrer la desgracia. Què va passar a aquell polvorí...

Els vuit soldats transportaven material explosiu?, què els va ocasionar la mort?. Són preguntes difícils de respondre, donat que molt poc s’ha sabut, s’ha publicat, s’ha dit sobre el succés. Com si s’haguera silenciat més del compte. Podem esbrinar per la carta que li va remetre el rector de Bunyol a la família, que ell tenia la ferida al ventre, pareixia que no era res -al menys per fora-. També que quedaven més ferits de l’accident a l’Hospital com ell. El día de l’accident, descobrim a la carta, el poble de Bunyol, va fer dol general.  

Els vuit soldats "caiguts en acte de servici" tenien noms i cognoms. Comentava la neboda de Jaume, María Rosa, que sols ell era de per ací, els altres eren d’altres parts d’Espanya. Coneguem la relació de víctimes extreta del recordatori que van donar al dia següent, quan va ser soterrat Jaume a Gata, en una manifestació de dol impressionant:

El recordatori deia, i pose textualment: "Rogad a Dios en caridad por el alma de LOS ARTILLEROS Antonio Vila Navarro, Fidel Fernández Sánchez, Domingo Cebrián Calero, José Sanchis Molina, José Sánchez Hornos, Miguel Verdú Verdú, Pascual Fernández Núñez y Jaime Costa Signes. Muertos por España en acto de servicio en BUÑOL el día 22 de enero de 1957, R.I.P".

Jaumet "de Carnero" era fort, encara va sobreviure unes hores a l’accident. Va ser traslladat a l’Hospital Militar de València. La mort -segons consta a l’Arxiu Parroquial, li va succeir a les 2 hores del dia 22. Potser volia posar-se del dia 23, donat que al recordatori posava el dia 22.

LA CARTA TESTIMONIAL, hores abans de la seua mort

Siga com siga, el rector de Bunyol Salvador Domingo Salvador, que era vicari de la parròquia de Sant Pere Apòstol de Bunyol i que anys més tard moriria al seu poble, a Quart de Poblet el 24 de maig de 2004, li va administrar els sants sacraments, va conversar amb ell i va deixar les seus impressions en una carta molt bonica, que relatava les últimes hores del soldat JAUME COSTA SIGNES (Jaumet de Carnero"). La carta anava dirigida a son pare, també de nom Jaume. La signava "Salvador Domingo" i estava datada a Bunyol dies més tard, el 30 de gener de 1957.

Vos pose textualment la carta: "Muy Sr. mío y Familia: En nombre propio, de las Autoridades locales y de las dos parroquias de Buñol, quiero manifestarles nuestra condolencia ante la muerte de su Jaime. Tuve, dentro de la pena, el consuelo de asistirle recién ocurrido el accidente y al verme, me dijo enseguida: "Padre confiéseme". Le confesé, le di la Santa Unción y más tarde le llevé el Señor. Creí que se salvaría porque la herida en el vientre no parecía tan profunda por lo que vi. Él mismo, ante mis palabras de aliento y consuelo, me decía: "Ay Padre, que yo no me salvo". Le noté mucha fe y gran resignación a la voluntad de Dios. Es él que más me ha consolado de los que quedaron heridos, por sus buenas disposiciones. Creo que el Señor lo bará recibido en sus brazos, ya que ha caído cumpliendo la sagrada virtud del amor a la Madre Patria".

En la segona part de la carta, el rector manifestava com estava el poble davant la tragèdia ocorreguda: "Buñol entero -seguía dient la carta- se sumó al duelo, cerrando escuelas, comercios, cines y espectáculos y manifestando en sus rostros y comentarios la honda pena de su buen corazón. Dios mediante, el viernes próximo día 1º a las 10,30 horas de la mañana, se celebrará un solemne funeral en sufragio de sus almas y como homenaje a esos hermanos caídos en acto de servicio por la Patria. Asistirán el Sr. Obispo Auxiliar, el Teniente Coronel de Artillería y Autoridades y el pueblo en masa, que hará duelo general como el día del accidente. Reiterando nuestro sentido pésame..."

Tornant al recordatori, abans de conéixer com es va viure al poble de Jaume, GATA, el seu sepeli, cal dir que nomenava al "Teniente Coronel Director, Jefes, Oficiales, Suboficiales y compañeros del Parque de Artillería" a l’hora de que "les tengan presentes en sus oraciones" -referit als vuit soldats morts "y asistan a alguno de los actos religiosos que en sufragio de sus almas se celebrarán". Potser algun d’ells fora parroquià del Santíssim Crist de la Providència de la Creu Coberta de València, donat que allí es va celebrar una missa funeral el dia 31 de gener. A Bunyol es celebrava el dia 1 de febrer, com ja deia el senyor rector a la carta. A la parròquia de San Marcelino de València es faria un novenari de misses des del dia 30 de gener a les vuit del matí i a Bunyol a partir del dia 2, a la mateixa hora.

Al recordatori no posava el funeral al poble de Gata per Jaume i si es va fer alguna missa posterior al soterrament. Per les fotos sí que vegem que van assistir altres rectors -algun d’ells seria el dit Don Salvador Domingo, i militars d’alta graduació.

Demà, dia 23, com fa 57 anys, assistirem al detall a la cerimonia de l’enterro de Jaume Costa Signes, que va suposar tot un "aconteixement" social i luctuós.  

A la composició fotogràfica, podeu vore el recordatori, la Verge de la Soledat que anava a la part posterior del recordatori, un fragment de la carta remesa pel rector de Bunyol a la família i -com avanç- una fotografia inèdita del soterrament a Gata de Jaume (que demà i en pròxims dies coneixerem amb detalls).

FONT: documents aportats per la família Font Costa.  Arquebisbat de València (dades rector).
RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 23 DE GENER DE 2013:

El betlem de la parròquia obtenia un diploma de mèrit de l’Associació de Belenistes d´Alacant. Per altra part, agents de la Policia Local de Gata assistien al curs de Policia de proximitat a Xàbia. Es publociava la classificació completa de la VI edició de Posa Vi, Cata Vi. A la Història Local i a la sèrie de plafons i capelletes, publicava la primera, la de Sant Antoni però el de la Placeta.L’ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE JESÚS POBRE ORGANITZA UN NOU CONCURS DE VINS DEL TERRENY

20140123220831-vinsjp.jpg

Dissabte 25 i diumenge 26, diversos actos al voltant del vi

El veí poble de Jesús Pobre té una cita aquest cap de setmana amb el vi. Si el dissabte passat tocava a Gata, a la placeta, ara s’en va tres kilòmetres més enllà, a Jesús Pobre.

Els actes començaran dissabte 25. A les 20 hores es farà una xerrada sobre el concurs de vins blancs del terreny. A continuació es degustaran vins blancs del país.

Diumenge 26 de gener, a les 9.30 hores es farà l’esmorzar per als participants en el Riurau. A les 11 hores, tindrà lloc el concurs degustació dels vins de la terra en el Centre Social. A les 13,30 hores: Picadeta i degustació dels vins presentats a concurs. A les 14 hores: Entrega de trofeus i a les 14,30: Dinar popular prèvia compra del tiquet. Inclou fideuà i postres.

A la imatge, el cartell anunciador del concurs dels vins a Jesús Pobre

FONT: Associació de Veïns de Jesús Pobre.DEMÀ DIVENDRES 24 COMENÇA LA INSCRIPCIÓ DE LA IX MARATÓ PER MUNTANYA MARINA ALTA

20140123221452-cartelljmico.jpg

Demà divendres dia 24 començaran les inscripciones de la IX Marató per Muntanya Marina Alta, que es farà el pròxim diumenge 27 d’abril, des de les 10 hores. L’organització corre a càrrec del Grup Espeleològic de Gata. Podeu fer la inscripció posant-vos amb contacte amb ells: 615971431, de 9h a 13 hores, de dilluns a divendres.

La prova és el II Memorial Javier Mulet "Mico" i tindrà un total de 42,195 kilòmetres. El llímit de participants seran 400. Del 24 de gener al 21 de març, els federats pagaran 25 euros i els no federats 28 euros. Del 22 de març al 21 d’abril, els federats pagaran 30 euros i els no federats 33 euros.JAIME COSTA SIGNES (Jaumet de Carnero) (1934-1957): UNA VIDA TRUNCADA PER UN ACCIDENT A LA MILI (Capítol VI, el seu enterro a Gata -I-)

20140123225634-composoterrar1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Deuria ser el 24 de gener, tal dia com demà, de fa 57 anys, l’any 1957, quan el poble de Gata es va paralitzar. No era per a menys. Portaven a "Jaumet de Carnero", al jove mort per les grans ferides al ventre ocasionades a Bunyol, al destacament d’artilleria, junt a altres set companys.

El portaven al poble, per a donar-li terra com diuen en molts pobles, en el nostre per a fer-li l’enterro, un enterro que va ser una impressionant mostra de condol, com ja he comentat en altres capítols. Comerços i entitats de tota classe van tancar les portes, es tractava de honrar la memòria de Jaume a les últimes hores, abans del seua acomiadament. 

Si recordeu, al capítol d’ahir veíem com van ser les últimes hores de Jaume. Hui, es fa el silenci. Es massa la serietat, la tristor que envoltava el poble. Jaume va ser traslladat a sa casa o més ben dit a Casa del ti Jaume Carnero, al carrer Duquessa d’Almodóvar. El seu cunyat havia anat a València, per fer-se càrrec del cos, a l’Hospital Militar. La caixa venia blindada. Era blanca, com corresponia a un jove mort de 22 anys, a tres mesos de complir-ne 23.

Com la documentació fotogràfica de la família és molt completa, tractaré d’explicar-vos les quatre fotografies que vegeu hui a la composició.

1ª imatge, dalt a l’esquerra (la més gran): Arriba el fèretre davant l’Ajuntament. Porten la caixa els joves amics de Jaume. Alguns no havien ni anat encara a la mili. Tota la comitiva la constituïen els homes, les dones arribarïen -com era el costum- més tard a l’església. El carrer Duquessa d’Almodóvar està ple. La parada és obligatòria. Passen per davant l’Ajuntament. Mireu l’ensenya nacional a mitja "asta" i un crespó negre. Els xiquets amb les corones han quedat a un i altre costat, també els tres rectors, dos d’ells estan davant la façana. Reconec a Don Vicente Llopis Bertomeu. També està a eixe costat Don Vicent Costa "l’organiste" amb ulleres i portant un llibret de cançons fúnebres a les mans. D’esquena els tres escolans, el major que porta la creu es Eduardo, els dos més menuts porten els cirials.

2ª imatge, baix a l’esquerra: molt semblant a l’anterior. No es veuen els escolans.

3ª imatge, dalt a la dreta: la comitiva ja s’ha posat en marxa cap a l’església. Encapçala la creu i els cirials, torna a veure’s Don Vicent i el clero, xiquets que porten corones.

4ª imatge, baix a la dreta: és la més testimonial per a conéixer els amics, el dol i les autoritats. El pare de Jaume va a la comitiva, també el seu cunyat -a este el vegeu amb un mocador a les mans-. Observem les autoritats, són civils i militars. L’alcalde Vicente Mulet "Paresant" -amb ulleres- està planquejat per un alt comandament de l’Exercit i "el mestre Borrell" al costat. Darrere d’ell un comandament de la Guàrdia Civil i tota la Corporació. També reconeguem a Don Elies el farmacèutic, a Pepe el Sastre, a Paco "Tender", a l’algutzil, a Pedro Frasés.

(Demà divendres continuarem coneixent més detalls del sepeli a Gata de Jaime Costa Signes (Jaumet de Carnero), sobre tot amb els tesimonis gràfics.

 FONT: documentació fotogràfica aportada per la família Font Costa.  
RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 24 DE GENER DE 2013:

El blog arribava a les 185.100 visites. Anunciava per al dia 25 el primer Club de Lectura de l’any de la biblioteca. La capelleta que "tocava" posar, la segona, era un altre Sant Antonio, aquest de plafó ceràmic, el de Sant Antoni del Porquet del principi del carrer Teulada.DEMÀ, XERRADA DELS VICARIS DE VICENT FONT AL PERÚ, EXPLICANT LA TASCA ALLÀ

20140124142215-vicentf2.jpg

Organitza l’associació altruïsta "La Mirada del Perú"

Com ja vos vaig avançar fa uns dies, demà per la vesprada, a les 20.30 hores, els pares que actuen de vicaris del missioner gater Vicent Font a la comunitat de ADESESEP, Pare Danilo i Pare Alfonso, explicaran la tasca que desenvolupen allà al Perú i quina és la finalitat. Podeu apropar-vos i conéixer de primera mà el servici que aquests missioners fan al país andí. Serà al saló d’actes dels locals parroquials "Verge del Carme".DIMARTS 28, PRIMER PLENARI ORDINARI DE L’ANY 2014

20140124214356-ple.jpg

L’Ajuntament de Gata de Gorgos celebrarà la primera sessió ordinària dimarts 28 de gener (últim dimarts de mes impar), a les 20 hores. L’orde del dia serà el següent:

1.- DESPATX ORDINARI. Lectura i aprovació, si procedeix, d’actes de sessions anteriors. Dacions de comptes: de decrets de l’Alcaldia, d’assumptes econòmics, d’assumptes judicials i d’altres assumptes.

2.-CENTRAL: 2.1.- Estatuts del Consorci de Bombers. Amb proposta de modificació. 2.2.- Moció per a sol·licitar la retirada de l’avant projecte de llei dels drets del concebut i de la dona embarassada.

3.- URBANISME.- 3.1.- Reinici del procediment revisió d’ofici parcel·la 58 del Projecte de Reparcel·lació Sector UE SAU6-VIII.

4.- MEDI AMBIENT: 4.1.- Moció perquè el Consorci de Residus aprove una taxa específica per als ajuntaments que entreguen el fem separadament, per un costat matèria orgànica i per un altre la resta de materials.

5.-HISENDA: 5.1.- Reconeixement extrajudicial de crèdit 1/14. Amb proposta d’aprovació.

6.- SANITAT: 6.1.- Demanda compensació econòmica a les Comunitats de les despeses sanitàries i adoptar mesures.

Com ja és habitual tancarà el plenari, els punts següents: 7.- ASSUMPTES D’URGÈNCIA. 8.- PRECS I PREGUNTES.

Després de l’últim punt, si ho estima oportú la presidència (l’alcaldessa) podrà parlar el públic que estiga a la sala de sessions.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata de Gorgos.LA PREMSA PARLA DE...que els municipis puguen utilitzar aigua de la desaladora de Xàbia

20140124214821-reuniodesalinitzadora.jpg

El diari LA MARINA PLAZA publica hui un article sobre l’aigua i la necessitat davant l’esgotament d’aqüifers a la comarca. L’alcaldessa de Gata, Ana María Soler Oliver, va assistir a la reunió convocada per l’alcalde de Xàbia José Chulvi, com ho podem vore a la fotografia publicada junt amb l’article. Titula el mateix: "Un plan insta a los municipios a usar agua de la desaladora de Xàbia ante el agotamiento de acuíferos como el de Dénia". Als subtítols: "Los ayuntamientos quieren consensuar la creación de una red comarcal de tuberías para poder mezclar caudales de la planta con la de sus aguas subterráneas"; "Pozos como los de Ondara-Dénia sufren un “aprovechamiento especialmente intenso” según un informe" i "Piden a la Generalitat una solución consensuada al problema del saneamiento que afecta a miles de viviendas".

Podeu llegir tota la informació al següent enllaç:

http://lamarinaplaza.com/2014/01/24/un-plan-insta-a-los-municipios-a-comprar-agua-a-la-desaladora-de-xabia-ante-el-agotamiento-de-acuiferos-como-el-de-denia/.

FONT: fotos i article, diari digital LA MARINA PLAZA, 24-1-2014.

 JAIME COSTA SIGNES (Jaumet de Carnero) (1934-1957): UNA VIDA TRUNCADA PER UN ACCIDENT A LA MILI (Capítol VII, el seu enterro a Gata -2-)

20140124215524-composoterrar3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Després de l’explicació i la documentació fotogràfica del capítol d’ahir, on vos introduïa al que va ser l’acte funerari més important en molts anys, per les característiques del succés ocorregut, que segà la vida de Jaime Costa Signes (Jaumet de Carnero) hui continue posant-vos les fotografies, centrant-nos amb la Plaça de l’Església, donat que no n’hi havia de dins de l’església. Al temps, que coneguem el moment, anem vegent l’entorn, el temps, els costums, que es vivien als anys 50 del segle passat a Gata i més en concret l’any 1957.

Ja estem al capítol de la missa funeral per l’ànima de Jaumet "de Carnero". Cal dir que la defunció de Jaime Costa Signes, segons resa al Llibre 16 de Defuncions de l’Arxiu Parroquial, que abarca desde la defunció 10 de 1952 fins la defunció 6 de 1973, va ser la tercera d’eixe any 1957. Posava textualment que va morir el 22 de gener de 1957, a les 2 hores de la matinada, a l’Hospital Militar de València. Fill de Jaime Costa Soler i de Rosa Signes Salvá. Solter. Se li va administrar la confesió, Viàtic i Extremaució per Don Mariano Badenas Padilla. Va ser soterrat al cementeri de Gata. Estava de rector a Gata Don Vicente Llopis Bertomeu. Ja vaig dir que seria el dia 23, perquè el 22 és el dia quan van ocórrer els fets que vos he anat contant.

Com vos feia saber ahir, la documentació fotogràfica de la família és molt completa i val una explicació per a cada fotografia de la composició.

1ª imatge en gran, dalt: Arribava el fèretre a la plaça de l’església. Li fan el passillo i queden parats cantant-li l’últim responso el clero, familiars (homes), autoritats i vegeu com tot el carrer està ple. D’esquena, junt a dos escolanets, vegem a Salvador -cosí del difunt. Apareixen els xiquets i dones del poble, que estan expectants, admirats i atònits, pel que estan vegent. Un grup de xiquetes està més a prop de la torre campanar, després homes vells del poble. Un cartellet es pot apreciar a Ca el Boticari.

 2ª imatge, baix a l’esquerra, part de dalt: curiosa imatge, on es veu tota la xicalla sorpresa pel que veuen els seus inocents ulls. La caixa va ser depositada amb un suport cobert per la bandera nacional. Els agutzils o guardes esperen davant l’església. Seria el moment que entraria el clero a revestir-se. Aguardaven fora també els escolans amb la creu i els cirials.

3ª imatge, baix a l’esquerra, part de baix: Era el següent pas, el rector Don Vicente Llopis Bertomeu asperga amb aigua bendita el fèretre de Jaume. Els amics que han portat la caixa aguarden, la creu i els cirials seguixen fora. Dins a les portes de l’església vegeu a l’altre rector i un escolanet.

4ª imatge, baix a la dreta: a aquesta fotografia que és de quan eixia la comitiva de davant de l’Ajuntament, podeu seguir observant als portadors de les corones, els amics de Jaume, el dol dels homes i les autoritats. El rigurós negre i algun braçalet de dol, imperava en tot el grup.

(Demà dissabte continuaré posant-vos les fotografies posteriors a la missa de dol, de cos present). El fotògraf es centrarà al carrer Calvo Sotelo abans, hui Signes, abans de l’acomiadament definitiu.

FONT: documentació fotogràfica aportada per la família Font Costa. Arxiu Parroquial.  
FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.376, la del dia 22/1-

20140124222521-germanajaume.jpg

La present fotografia recorda aquells temps posteriors a la defunció de Jaumet "de Carnero". La seua germana María -segona per la dreta mirant la imatge- la podeu vore que porta de la mà a la seua filla major María Rosa. Seria la processó del Crist, ja que anaven com podeu observar descalçes.

FONT: foto facilitada per María Rosa Font Costa.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.377, la d’ahir dia 23-

20140124223518-escalda1.jpg

Una nova col·lecció fotogràfica s’afegix a "Cronista de Gata". És la de Josep Mulet. De quan en quan aniré posant-vos algunes bones imatges, com aquesta de hui.

Josep mateixa ens comenta qui són, què feien, on estaven: "d’esquerra a dreta mirant la foto: mon pare -Nofre Mulet-; Sara (el Prom), la de la joieria; Jaime "Cabellos", la dona va faltar molt jove*, després està mon tio Pepe (la parra), germá de ma mare i els xicons són: Felipe (el panader primer i després carnisser -carnisseria Silvestra-) i la germana de Felipe. Era un dia d’escaldà a la caseta de mon pare, era la caseta del meu cosí Pepe "Jupe". La caseta "li va tocar" a la germana de mon pare, Pepica".

* Ens confirma un usuari del blog que: "La dona que diu "va faltar molt jove" era la dona de Antonio "Manotes", que vivia al costat del bar La Pau i també va faltar. Tots identifats.

FONT: Fotografia de la nova col·lecció de Josep Mulet.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.378, la de hui dia 24-

20140124223854-escalda2.jpg

De la mateixa col·lecció que l’anterior i del mateix tema, l’escaldà, la pansa, el raïm, ens diu Josep: "en esta foto, al costat de mon pare estava Pilar". La resta eren els mateixos. 

Cal dir també que ja que hui s'ha iniciat la ruta dels riuraus a Fitur (Madrid), el passat de Gata com a llauradors que feien pansa no té preu. Caldria reivindicar-lo més.

FONT: Col·lecció de Josep Mulet.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 25 DE GENER DE 2013:

Al BOP es publicaven els guals ("Vados") que hi havia, la taxa i la recolida total de diners. Anunciava el Congrés de Compromís que es va fer a Gata. A futbol, el juvenil viatjava a Villalonga i els grans a "Les Corteres" diumenge. La capelleta tercera de la sèrie era un altre plafó de Sant Antoni, la del carrer Teulada -prop de l'Era de Boronat-. La gent de Gata es veia reflectida a les fotografies antigues.EL POBLE DE GATA TÉ 240 GUALS ("VADOS")

En trobeu pocs o molts?. Com ho vegeu per a un poble com Gata?. El poble de Gata té un total de 240 guals (en castellà "vados"). Ho coneguem per un edicte que publicava ahir el Butlletí Oficial de la Província (BOP). La Resolución de la Alcaldía número 003/2014, de data 10 de gener de 2014, s'acordava aprobar el Padró de la Taxa d'Entrada de Vehicles (vados) per a l'exercici de 2014, per un import total de 36.875,00 € (240 rebuts).

FONT: BOP Alacant, dia 24-1-2014.NOVA COL·LABORACIÓ DE PONS QUÍMICAS AMB EL CENTRE DE DIA D'ALZHEIMER DE TEULADA

20140125164244-asevi.jpg

Pons Químicas reova per tercera vegada la seua col·aboració amb AFA Teulada

En els pròxims dies donarà 235 litres de productes de neteja per al Centre de Dia

Pons Químicas ha dut endavant una nova donació a la directiva de l'Associació de Familiars i Amics (AFA) de Malalts de Alzheimer de Teulada, per al manteniment de les instal·lacions del Centre de Dia. És el tercer any consecutiu en el qual la firma de detergents dona 235 litres de productes de neteja a aquesta associació. De fet, AFA Teulada fou una de les primeres organitzacions en rebre l'aportació solidària de l'empresa, des de que en l'any 2011 posara en marxa la campanya “Pons Químicas juega limpio”. 
Esta vegada la firma del conveni per a sellar els termes de la donació a modo de mera formalitat, ha tingut lloc en la fàbrica on l'empresa el·labora els seus productes. Fins allí s'han desplatzat José Buigues, president de l'associació, i Wilhermina Hardee, membre de la directiva. Ambdos han fet un recorregut per les instal·lacions, acompanyats per Antonio Pons, administrador de l'empresa. 
En la visita han pogut conéixer com es porten a terme els distints processos de fabricació dels sabons, detergents, suavitzants i demés productes Asevi i Pons, entre altres. Procesos que van des de la creació dels envasos, fins l'embalatge.

I, tal com han vist, tots han sigut mecanitzats a Pons Químicas mitjançant l'us de tecnologies molt avançades que permeten la màxima eficiència , optimització dels recursos i el menor impacte ambiental. El sistema de treball i el volum de producció han impactat als visitants.

Els directius de AFA Teulada han agraït una vegada més el gest de l'empresa i han recordat que en el Centre de Dia l'associació está fent una important tasca d'atención a malalts de Alzheimer. Raons que van portar en el seu dia a Pons Químicas a col·laborar amb esta entitat i a seguir intentant aportar cada any una quantitat de productes que contribuïsca a cobrir en part les necessitats del centrt durant dotze mesos, pel que a neteja es referix.

FONT: Foto i Nota de premsa de Factoria d'Idees per a Pons Químicas.MODEST SANFÉLIX PORTA DOS NOVES EXPOSICIONS A LA BIBLIOTECA

20140125181456-exposbiblio.jpg

De caretes per a Carnestoltes i del calendari de l’IECMA

De nou Modest Sanfèlix exposa les seues creacions a la biblioteca. Al llarg de l’any va portant-ne al lloc de la cultura i dels llibres, de diferents temàtiques i suports, però totes elles ben interessants.
En aquesta ocasió, i com que anem cap a Carnestoltes, una de les dues exposicions són una diversitat de caretes o màscares per tal què anem agafant idees per realitzar la de cadascú per a Carnestoltes.
Aquestes estan realitzades per alumnes de l’ESO de L’IES Gata en l’assignatura de plàstica. El treball consistia a realitzar una careta tenint com a punt de partida la forma ovalada o de "ou".
Totes elles són molt creatives i inspiradores, hi ha alguna que es pot vorer del dret i de l’inrevés, altres que tenen moviment, i totes elles molt ben treballades.

Per altra banda Modest ha exposat a la biblioteca el calendari de l’IECMA (Institut d’estudis comarcal de la Marina Alta) del 2014. Aquest any la temàtica del calendari és el "Trenet de la Marina" i podem veure imatges molt espectaculars de ponts per on passa el nostre trenet i altres de les estacions. Els mesos de Setembre-Octubre estan destinats a l’estació de Gata.

FONT: Foto i text, Pàgina web de la biblioteca de Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 26 DE GENER DE 2013:

Publicava eixe dia l'exposició de l'Escola de Plàstica sobre art tridimensional. Actuava la rondalla de Gata a Benissa. Al capítol de "Sabieu..." donava compte de la col·laboració en 1961 del cinema de Gata amb el Gorgos C.F. Les imatges curioses, com casualment també hui, anaven sobre el Montgó, como no, i sobre el pont. L'assemblea de Compromís a Gata tenia el seu lloc també al blog. S'anunciava per a eixe dia i el següent el festival pro-fi de curs de 4rt d'ESO. La capelleta de la història local era la quarta, el Sant Joan Baptista del carrer Hostal (per cert, la casa on es troba està en obres, i després d'haver llevat les manissetes per a construir la façana s'ha tornat a posar el plafó ceràmic, la qual cosa aplaudim molt). La fotografia antiga mostrava als recordats veterinari Sr. D. José Montilla i la seua dona.IMATGE CURIOSA: el Montgó en un dia lluminós, com hui

20140126162048-montgo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA IMATGE, PUNXANT ACÍ)

Sempre és bo tindre present al pare Montgó. De tots els elements orogràfics que envolten a Gata, sens dubte aquesta muntanya i el riu que dona el segon nom al poble, són els més estimats per tots els gaters. Els que estan fora, quan van acostant-se a Gata, veuen primer el Montgó que els saluda. Aquest matí, des de les Costeres es veia la imatge que vos pose. El dia estava assolejat i amb una lleugera brisa.HUI HA PASSAT L'ETAPA CICLISTA DE XÀBIA PER GATA

20140126175734-volta.jpg

Les dues rotondes de la carretera del desviament han sigut protagonistes hui a l'etapa de Xàbia, Xàbia-Xàbia, corresponent a la 28 Volta a la Marina, que diumenge rere diumenge va disputant-se pels distints pobles. El corredor Javier Cherro ha guanyat l'etapa de Xàbia en un apretat esprint. De moment aquesta és la tercera etapa. Primer va ser Ondara, després Benidorm i hui Xàbia. El terme de Xàbia l'han tocat i per tres vegades els corredors. L'amic José Luis Fornés ha estat allí a les rotondes i ha captat aquesta preciosa imatge que ha pujat al seu facebook, junt a moltes més, és la rotonda de la Rana.

FONT: Foto de José Luis Fornés.ALTA PARTICIPACIÓ A L'ESCOLA DE PARES DE LA PARRÒQUIA

20140126180809-xerradaparroquia.jpg

Tots els divendres de febrer hi haurà xerrades sobre la moralitat

Divendres passat dia 24 de gener, el va celebrar una nova sessió de Escola de Pares. Un tema suggerent, interessant i sempre complicat: "Normes i límits". Com es pot apreciar a la fotografia de la parròquia hi hagué molta participació i el saló d'actes dels locals parroquials "Verge del Carme" estava ple. La parroquia amb aquestes activitats vol fer-se més pròxima a la gran tasca d'educar als fills.

Seguint amb les activitats programades per la parròquia, s'anuncia per part d'aquesta una sèrie de quatre xerrades sobre la moral. Vindrà una persona especialitzada. Serà els divendres de febrer, dies 7, 14, 21 i 28 a les 20 hores. Ja comencen des de demà les inscripcions i el preu és de 20 euros.

FONT: Foto parròquia de Gata. LA MIRADA DEL PERÚ A TRAVÉS DELS ULLS DELS GATERS

20140126183126-compo.jpg

Els dos rectors que conviuen a la parròquia on missiona Vicent Font expliquen la situació actual d’aquella zona del Perú

Nombrós públic va assistir ahir dissabte a la xerrada i passe de fotografies que van fer els rector Pare Danilo i Pare Alfonso, rectors companys del missioner gater Vicent Font a la zona de ADESESEP, a l’extraràdio de la capital del perú, Lima.

La xerrada va ser presentada pel presidente de "La Mirada del Perú" Antoni Pedrós. Els dos rectors van explicar el canvi dels últims anys en quan a capelles de la parròquia i en quan a l’enseyament, passant de 90 alumnes del col·legi a 330 el curs que ha acabat fa uns mesos.

Els membres de LA MIRADA DEL PERÚ, associació ONG que està darrere de la contribució econòmica per aquelles persones necessitades, especialment per al projecte educatiu que porten a terme, al col·legi Santo Tomás de Valencia, van ser els encarregats de presentar als dos rectors, que fa un mes que estan a Espanya i han visitat entre altres ciutats Barcelona, València i, per supost, Gata, on -van dir- que els havien tractat meravellosament als peus del Montgó.

A la composició fotogràfica podeu veure diversos moments de la xerrada i les fotos finals on es veuen els dos rectors i Vicent Font.

Fotos: M.Vives i Parròquia Gata.LA RUTA DELS RIURAUS, TEMA ESTRELA DE LA MARINA ALTA A FITUR (MADRID)

20140126194508-riuraus-7.jpg

A la Fira Internacional de Turisme es va representar l'escaldà per veïns de Jesús Pobre

Tots els diaris, siguen de paper o digitals es van fer ressó al llarg de la setmana del tema estrela de la Marina Alta, el projecte conjunt de onze pobles, entre ells Gata, de la "Ruta dels Riuraus". Se'ls ha declarat en estos dies a eixes construcciones agràries tan singulars "catedrals de la pansa", han parlat molt i bé de l'escaldà i dels riuraus. Inclús veïns i veïnes de Jesús Pobre han escenificat tot el procés de l'escaldà. Era el tema estrela i esperem que done fruit. Molts visitants del món i de Madrid no coneixen l'escaldà, no sabien allò que era, no tenien ni idea. Al final, el que importa és atraure al turisme pel sol, platges i oci alternatiu, com aquest, que oferta la tradicional agricultura dels nostres avantpassats. Per a bé que siga!!

Si vegem el diari LAS PROVINCIAS d'ahir, titulava: "La Marina. Los riuraus y la tradicional "escaldà" se apoderan del stand valenciano en Fitur. Al subtítol: "Doce municipios de la comarca integran la ruta por las construcciones utilizadas en la producción de la pasa y los paisajes de la Marina".

També ahir, el diari digital LA MARINA PLAZA publicava: "El verdadero turismo diferencial de la Marina Alta se llama riurau". Al subtítol: "Doce municipios de la comarca presentan en Fitur su Ruta dels Riuraus para atraer un turismo diferente al del sol y playa y muy vinculado al paisaje y la historia".

Són dos exemples de la publicitat que els diaris li donaven ahir i despusahir al tema.

A la fotografia, una de les escenes de la representació de l'escaldà. (Foto publicada a La Marina Plaza)HUI, GATERS A LES CARRERES DE DÉNIA (CREU ROJA) I PEDREGUER (MITJA MARATÓ)

Repassant les classificacions que ens oferix SOMESPORT, pel que fa a la 3ª Carrera i Caminata Solidària Creu Roja de Dénia, vegem a alguns gaters dins dels primers 200 de la carrera que organitzava Creu Roja Dénia amb la col·laboració de l'Ajuntament de Dénia, que han fet els 8 kilòmetres aquest matí. 

Al lloc 22 trobem a SAID DAYDAY (C.A. Dianium), que és veterà A. Ha fet un temps de 30 minuts i 39 segons.
Al lloc 74 ha entrat FRANCISCO PEDRO MESTRE, del Club Atletisme Gata, que ha fet un temps de 35 minuts i 9 segons.

Al lloc 75 ha entrat JOSÉ VICENTE SALVÁ SIGNES (C.A. La Faixa) amb 35 minuts i 11 segons.

Al lloc 107 ha entrat JAUME DEVESA VIVES amb un temps de 36 minuts i 41 segons.

Al lloc 150 ha entrat VICENT LLOPIS BOLUFER (C.A. Franc beneyto R.Dénia) amb un temps de 39 minuts i un segon.

Al lloc 157 ha entrar EMILIO ASPERILLA OLMO amb 39 minuts i 16 segons.

Per altra part, hui diumenge 26 també s'ha celebrat la II Mitja Marató i Marxa de muntanya Ocaive 2014. Els corredors han fet 21 kilòmetres amb un desnivell positiu de 950 metres. Els caminants n'han fet 10 kilòmetres, amb un desnivell positiu de 400 metres. La prova organitzada pel Club Atletisme Cametes i Centre Excursionista de Pedreguer tenia la col·laboració de l'Ajuntament de Pedreguer. 

Quan es posen els resultats de la classificació general, també vos la diré.

FONT: Somesport (prova de Dénia).RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 27 DE GENER DE 2013:

La imatge del dia era el penyassegat de les Coves Roges "molt estimat pels gaters". El blog superava les 186.000 visites. Ara passa de 356.000. El Gorgos golejava al penúltim de la llia, 7-2. La cinquena capelleta de la sèrie a Història Local era el plafó ceràmic de Sant Isidre llaurador al carrer Teulada. Les fotografies 1.016 a 1.018 mostraven el retrato d’un home llaurador i dos quintes ja llicenciats a la capella amb el Crist.

 MÉS GATERS A CARRERES DE LA PROVÍNCIA: Monòver i Pedreguer

El xabier, de mare gatera, IGNACIO CARDONA TORRES, va ser el guanyador absolut de la IX Carrera per Muntanya Serra del Coto, a Cases del Señor, pedania de Monòver, poble alacantí. El atleta del Club Atletisme Llebeig va fer un temps de 1 hora, 45 minuts i 7 segons.

A la mateixa carrera, al nº 96 va entrar PEP SIGNES FORNÉS (C.A. La Faixa) que va fer un temps de 2 h., 13 m., 41 s.

L’atleta gatera ANTO VALERO SIGNES (SM G.E.G) va fer la quinzena de dones, quarta de la seua categoria (veterana), amb un temps de 2 h., 41 m. i 25 s. fent la nº 287 de la general.

JOSÉ FRANCISCO SALVÁ RODRÍGUEZ (SM G.E.G. entrava poc després amb 2 h., 47 m. i 4 segons., sent el 95 de la seua categoria, al lloc 318 de la general.

Pel que fa a la II Cursa per Muntanya i Marxa Ocaive 2014 de Pedreguer, el millor gater classificat ahir de la prova de 21 kilòmetres va ser VICENT MULET DIEGO, que va ser onzé, amb un temps de 1 h., 56 m. i 15 s.

Al lloc 23 entrava JOAN JAUME TORRES OLIVER amb un temps de 2 h., 6 m. i 3 s.

Al lloc 37 va entrar XAVI TORRES OLIVER amb un temps de 2,12’,11’’.

Al lloc 52 entrà JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES, que va fer un temps de 2 h., 16 m. i 5 s. Darrere d’ell, al lloc 53 va entrar FRANCISCO PEDRO PEDRÓS, amb 8 segons més.

Al lloc 64 entrava JOSEP MULET I PEDRO amb un temps de 2 h., 19 m. i 7 segons. A continuació, al lloc 65, entrava XAVIER MULET LEYDA, amb dotze segons més. Fins al 100 classificat entrarien després els gaters: JOSÉ A. PEDRÓS FERRER, RAFA MARTÍNEZ SERRIÓ, RICARDO SOLER FERRER,...

* Finalment, indicar que dels tres primers classificats de la prova cadet-júnior de la IX Carrera per muntanya de la Serra del Coto (Monòver), el tercer va ser el gater JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ, que va fer un temps de 45 minuts i 43 segons.

FONT: Classificacions Monòver: Mychip. Classificacions Pedreguer: Runedia.IMATGES CURIOSES: Quatre carreres a Gata, a febrer corre, corre

20140127222841-anunci.jpg

Això podríem dir al veure aquesta imatge curiosa, la pancarta que podeu observar a la cantonada del carrer Jaume I i la carretera. Quatre grans carreres per a Gata de febrer a abril i s’han unit per a composar la pancarta els dos clubs, Grup Espeleològic Gatense i Club d’Atletisme Gata. Val un aplaudiment per aunar esforços. Ja les vaig avançar quines serien. Ara sols teniu que mirar dies i posar-se a correr, a correr.JAIME COSTA SIGNES (Jaumet de Carnero) (1934-1957): UNA VIDA TRUNCADA PER UN ACCIDENT A LA MILI (últim capítol, i VIII, acomiadament a Gata -i 3-)

20140127224034-jaume5-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Arribem al final d’aquesta trista història que pel gener de fa ara 54 anys va commoure els pobles de Bunyol -lloc on ocorregué la tragèdia- i Gata, lloc d’on era i passà la seua curta vida Jaime Costa Signes (Jaumet de Carnero). És el moment d’agrair profundament a la família, a les seues nebodes, que m’hagen facilitat els documents fotogràfics i escrits, per a poder donar a conéixer al poble de Gata, sobre tot als més joves aquesta particular història, marcada per l’accident d’un soldat d’artilleria aquell any de 1954.

Aquest últim capítol està centrat en l’últim adéu a Jaume, després de fer-se la missa, i ja camí del seu destí final. El carrer Calvo Sotelo (hui carrer Signes) va ser testimoni de tot el condol d’un poble als seus familiars, centenars d’homes, com es veu a les fotografies van acompanyar el fèretre i la família.

Com era costum, la família es va posar enfront de la Caserna de la Guàrdia Civil per la seua part lateral -davant just de Ca Vicente la Mel- i tots van passar a donar-los el pèsame, primer el clero i després tots els homes de Gata. Després potser l’acompanyaren els més arrimats i amics cap al cementeri. Les restes de Jaume descansen al nitxol 689 de la part dreta si mirem des de l’entrada, al cementeri més antic dels dos municipals-. Una làpida de marbre blanc i la seua fotografia del servici militar és el record imborrable de la família, que cada any per ara sent com Jaume, Jaumet de Carnero, està amb ells i els acompanya per sempre.

Com vos he anant explicant en dies anteriors, la documentació fotogràfica que apareix hui a aquesta composició és la següent:

1ª imatge vertical de l’esquerra dalt: Tota la comitiva fúnebre baixa pel carrer Calvo Sotelo. Els homes ja van posicionant-se per a donar l’últim condol a la família. Es distinguix al Tio Vicent l’organista i a Ernesto Coloma, davant junt amb els escolanets.

2ª imatge vertical, part de baix: els rectors donen el condol a la família.

3ª imatge vertical, -part dreta dalt-: es veu perfectament als amics portant la caixa que han quedat sols, la gent s’arremolina a l’altre costat de la família

4ª imatge horitzontal, dalt: es veu perfectament als amics que porten la caixa, un d’ells és Jorro, i els homes que comencen a passar per davant de la família. Sentat a una cadira està el pare de Jaume, el Ti Jaume. El primer plantat és el seu cunyat, home de la seua germana.

5ª imatge horitzontal, baix: la fotografia pertany a una missa funeral que es va fer per l’ànima de Jaume a l’Argentina, on residïen dos tios d’ell, germans de son pare Jaume, els vegeu amb corbata prop del rector.

 FONT: documentació fotogràfica aportada per la família Font Costa.   
RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 28 DE GENER DE 2013:

El gata bàsquet benjamí guanyà a Pedreguer (38-47). Santa Llúcia al carrer Teulada era la capelleta de la sèrie de història local que tocava aquell dia. Es constituïa a Gata Compromís Marina Alta. El pressupost i els bous eren els temes estrela del ple que anava a fer-se al dia següent.RECORDEU, HUI HI HA PLENARI A LES 20 HORES

Ja ho anunciava l'altre dia. Hui dimarts 28 de gener, a les 20 hores, al saló de sessions de la Casa Consistorial serà el primer ple ordinari de l'any 2014.

La veritat és que hi ha pocs punts a nivell local forts, ja que es parlarà dels Estatuts del Consorci de Bombers i d'una Moció per a sol·licitar la retirada de l’avant projecte de llei dels drets del concebut i de la dona embarassada.

Si que és interessant, el tema urbanístic, ja que es tractarà el Reinici del procediment revisió d’ofici parcel·la 58 del Projecte de Reparcel·lació Sector UE SAU6-VIII. El Consorci de Residus i la taxa per als ajuntaments que entreguen el fem separadament, per un costat matèria orgànica i per un altre la resta de materials, serà el tema de Medi Ambient.

A Hisenda, el Reconeixement extrajudicial de crèdit 1/14. Amb proposta d’aprovació. A Sanitat, la Demanda compensació econòmica a les Comunitats de les despeses sanitàries i adoptar mesures.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata de GorgosRECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 29 DE GENER DE 2013:

El blog arribava a 187.000 visites o entrades. La setena capelleta de la sèrie estava dedicada a la Mare de Déu del Carme del carrer Teulada. Amb un informe d’urgència anunciava l’aprovació del pressupost municipal per a 2013 (cosa que no podem dir enguany, perquè encara no s’ha aprovat i continua prorrogat el de 2013). Les xifres eren: 4.170.757,89 euros per a l’Ajuntament i 836.784,41 euros per a SòlGata). Del mateix plenari, també anunciava que no havia prosperat la moció per a que els bous foren Patrimoni Cultural Immaterial.

 PLE ORDINARI MUNICIPAL: Els grups de l’oposició (set vots) aproven les seues mocions

20140129142600-plegata.jpg

Bombers, avort, fem, no al co-pagament, eren els temes de les mocions

El pressupost seguix prorrogat de 2013. No hi ha entesa entre els tres partits

La majoria de vots de l’oposició va fer que ahir dimarts els grups de l’oposició aprovarem totes les mocions presentades, ja que els set vots a favor (quatre de PSPV-PSOE i tres de Compromís-Bloc) eren més que les abstencions o vots en contra dels sis del PP, l’equip de govern.

Es va aprovar la modificació dels estatuts del Consorci de Bombers. Joanvi Vallés (Compromís) va dir que encara que no afecta econòmicament al nostre ajuntament, se li carrega més a Diputació i menys a la Generalitat i deu ser el contrari. El seu partit vol que despareguen les diputacions provincials.

També es va aprovar la moció per a sol·licitar la retirada de l’avant projecte de llei dels drets sobre l’avortament. Monfort (Compromís) la va tacar a la llei de Gallardón de "hipòcrita i incoherent" i que tindria que ser per a totes les dones iguals i no és aixina per a les que són producte d’una violació. Maite Signes (portaveu del PP) va rebujar la manera com s’havia escrit la moció. Els vots favorables (7) dels grups de l’oposició van fer que s’aprovara la moció. Cinc regidors del PP van votar en contra i una regidora -María Rosa Simó- es va abstendre.

A les mocions d’urgència, el PSOE va presentar una amb els mateixos conceptes, que va crear polèmica, donada la duplicitat de temes i que anaven a parar al mateix organisme, en aquest cas al Govern de la nació.

En l’apartat d’urbanisme es va aprovar el reinici del procediment de la revisió d’ofici de la parcel·la 58 del Projecte de Reparcel·lació Sector UE SAU6-VIII o dit en altres paraules la parcel·la on s’ubica el famós pou de la urbanització "Gata Residencial". El regidor del PSOE Vicente Pineda va argumentar que aquesta problemàtica s’arrastrava des de l’any 2000 i que tenia un defecte de gestió administrativa. Els dos grups de l’oposició es van abstendre.

Pel que fa a la moció de Medi ambient i el Consorci de Residus, per a que es puga separar millot la matèria orgànica a la recollida del fem de la resta de materials i així poder algun dia arribar a abaratar costos, es va aprovar per unanimitat dels tretxe regidors.

El reconeixement extrajudicial del primer crèdit de 2014, referent a la subvenció del Pou de Comes, es va aprovar pels 6 vots a favor del PP i l’abstenció dels 7 regidors de l’oposició.

A l’apartat de sanitat, es va tornar a produir la quasi duplicitat de conceptes, sobre el co-pagament. Curiosament, s’aprovà per unanimitat la moció presentada pel Bloc, que demanava que no es pagara pels malalts les medicines cròniques i demés, i l’altra que presentà a Assumptes d’urgència el PSOE, com tenia més amplitud de dades i no s’havia llegit per part de l’equip de govern, es va produir la següent votació: 7 a favor, 1 abstenció i 5 en contra.  

A les preguntes del públic que concedix l’alcaldessa, el que vos escriu va preguntar si es pensava reprendre el tema dels diners, el pressupost 2014. De moment, el pressupost seguix prorrogat de 2013. No hi ha entesa entre els tres partits.
IMATGES CURIOSES: ja ix el cartell fi de curs 4rtESO Gata

20140129144631-cartell4eso.jpg

Ja apareix pel poble el festival pro fi de curs 4rt d'ESO de Gata, que es farà els dies 8 i 9 de febrer, cap de setmana que ve, a partir de les 17 hores. La novetat, el lloc. Sabeu que ells -xicones i xicons organitzadors- reestrenaran el Cinema "La Paz" després d'una vintena d'anys inactiu. Serà interessant, de nou, veure els seients plens. S'anuncia que hi haurà servei de barra i moltes sorpreses. Ja ho sabeu, apunteu-se a l'agenda, no podeu faltar. SABIEU...? que s'ha produit aquesta vesprada un sisme de 2,6º enfront la costa de Calp

20140129202510-sisme.gif

Ho sabieu?. Ha sigut hui mateix. Prop d'ací, relativament. Ho publicava al facebook l'amic Toni Bolufer a "MeteoXàbia", referia la pàgina de l'Institut Geogràfic Nacional en la qual es donava compte dels detalls de la sacsada. Hui dimecres 29 de gener de 2014 a les 15 hores, 26 minuts i 17 segons s'ha produit al mig de la mar, enfront de la zona de Calp, un sisme d'intensitat 2,6 graus a l'escala de Ritcher. Just estava ubicat a una latitud de 38.5837 i una longitud de 0,1927, una profunditat de 32 kilòmetres dins la mar.

Ah!!, i fa dos horetes, també facilitada la informació per "Meteoxàbia" estava nevant a Aitana. Com ha canviat el temps en poc de temps, valga la redundància.

Al mapa teniu indicat amb un asterisc on s'ha produit el sisme.

FONT: Mapa i dades, Institut Geogràfic Nacional. Servei d'Informació Sísmica dels últims deu dies.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.379, la del dia 25/1-

20140129204444-platjavalen.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies antigues amb la que tocava publicar fa cinc dies, el dia 25. Nova col·lecció, la de Vicen Vidal, que té moltes imatges de record de son pare, el recordat Luis de Vidal. Es pot veure a son pare -el més alt i més a la dreta mirant la foto- a la platja de València, quan estudiava, junt a altres amics. Mireu com eren els trages de bany, mireu com es passava a la platja.

* Amb relació a la fotografia, comenta Antonio Monfort: "A mi em sembla que el de l’esquerra és l’Estanquer (Juanito) i el que està agenollat és Francisco el Panader.*

* L’amic Paco Pons, fill de Juanito "L’Estanquer" també comenta: "Confirme que el de l’esquerra és Juanito l’Estanquer. La foto deu ser de quan estudiaven als Escolapis a València.*. Aclarit tot.

* Encara n’hi ha més: Macià ens comenta que creu que l’agatxat potser son pare, que estudiava a València i no Francisquet "el panader". En eixe cas, seria Alfredo "Masianet".

* Finalment aclarix i completa tota la fotografia amb molta informació al respecte del moment de la imatge, l’amic Alberto Fornés Monfort, perquè son pare Alberto Fornés Pedrós és el que està al mig plantat, entre Juanito "l’Estanquer" (Juan Pons) i Luis Vidal. Ens diu Alberto de son pare, del mateix nom, que ell vivia al Cabanyal als anys 30 del segle XX. Anava a les Escoles Píes, on estaven internats els ja referits Juanito, Luis i Alfredo (agatxat). La fotografia se la van fer amb els trages de bany del col·legi a la platja, uns quinze dies abans d`’esclatar la guerra civil espanyola, entre juny i juliol de 1936. Comenta Alberto que son pare, nascut en 1921, tenia 15 anys, els altres uns tretze o catorze. Feien tercer de Batxillerat. Al final, després de la guerra ja no va tornar més a residir a València, Alberto Fornés. Unes dades que aclarixen tota la foto. Li done les gràcies a Alberto, com també a Macià, a Antonio i Paco, per la seua col·laboració en esbrinar tot sobre aquesta fotografia de 1936.

FONT: Fotografia de la nova col·lecció de Vicen Vidal.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.380, la del dia 26/1-

20140129205431-texas1961.jpg

Ja estem a la fotografia antiga de Gata 1.380 -n’hi ha unes quantes a la col·lecció, a la memòria gràfica del poble-. La va pujar fa poc l’amic Paco Moncho al facebook. L’època "dorada" del Texas, quan es va obrir el bar en plena Garganta, junt a la carretera Nacional 332, l'any 1961. Un grup de familiars i amics. Com ja és habitual, Paco detalla totes les persones que es veuen a la foto. La fotografia és propietat de Paquita Grimalt Ferrándiz. Podeu veure a Maria Ferrándiz (segona dona de Antonio Grimalt Pons), Pepe Signes Ferrer "Cella" -per darrere amb un sombrero texano-, Ana Grimalt Ferrándiz, Pepe Costa Grimalt, Milagros Costa Grimalt, Paco Signes Grimalt (fill de Pepe "Cella") y Antonio Grimalt Pons (huelo de Paco Signes Grimalt). Un burret i cartellets anunciant, la sidra "El gaitero", que hi havia "sandwiks" i "bocadillos" i el clàssic "Bienvenidos". La muntanya de la Garganta la vegeu darrere

FONT: De la col·lecció de Paco Moncho, fotografia propietat de Paquita Grimalt Ferrándiz.  RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 30 DE GENER DE 2013:

Recordavem la mort de Mariano Landete Oltra, un gran aficionat als cavalls. El BOP i el DOCV publicaven dues subvencions per a Gata, una d’abastiment d’aigua i altra de serveis. La premsa parlava del pròxim centenari del repartiment de joguets a Gata, que deuria haver-se celebrat fa uns setmanes en 2014, però res. També parlava la premsa dels avanços per a declarar l’escaldà Bé Immaterial Cultural. Per Sant Valentí s’anunciava una nova campanya del Comerç de Gata. Explicava amb més detalls el pressupost aprovat al ple per 4 milions d’euros. A la sèrie de capelletes, un nou plafó ceràmic de Sant Antoni, el del carrer Nou.IMATGES CURIOSES: El Montgó es torna groc

20140130204348-montgoclaror.jpg

La imatge no potser més impressionant, a tres dies de tancar el gener de 2014. La va pujar al facebook Salvador Mulet Soler, que la va fer ahir dimecres a les 18 hores. La posta de sol pegava sobre la part de roques del Montgó, presentant aquest aspecte tan cridaner i a la vegada tan bonic.

FONT: Foto Salvador Mulet (facebook).ALTRA IMATGE CURIOSA: els fabricants de Guitarras Bros de Gata amb Messi

20140130220444-messibros.jpg

La imatge ho diu tot. Aquest matí han visitat les instal·lacions esportives del F. C. Barcelona els fabricants gaters per a portar-li la guitarra personalitzada del porter Manuel Pinto. De pas, s’han fotografiat amb Leo Messi, com podeu observar. Junt als germans Broseta, David el podeu veure més a l’esquerra, al costat Messi, i Adam a l’altre costat del "crack" argentí, també s’ha fotografiat el fotògraf de Guitarras Bros, Alex Mc.

FONT: Guitarras Bros.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.381, la del dia 27/1-

20140130221913-blogburrotexas.jpg

Seguint amb les fotografies que Paco Moncho va col·leccionar del Rancho Texas, a la Garganta, vos pose una altra propietat també de Paquita Grimalt Ferrándiz, on es veuen tots els cartells que posaven per atraure al turista que passava per la carretera, eren els anys 60 del segle XX. I com diu la cançó: "...I el burro amarrao a la puerta".  Quin tipisme!, quina imatge "Made in Spain"!!.

FONT: Foto de la col·lecció de Paco Moncho, propietat de Paquita Grimalt.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 31 DE GENER DE 2013:

Al BOP es publicava una altra subvenció, aquesta de Joventut, per a Gata. A la sèrie d'Història Local dels plafons ceràmics coneixíem el de Sant Josep del carrer Nou. Anunciava per al primer dia de febrer una actuació de guitarra a l'Escola de Plàstica Experimental. L'últim article del dia i del mes era que la premsa parlava del pressupost de Gata i dels bous.TAPONS GATERS PER A UNA BONA CAUSA

20140131184117-tapons.jpg

Ha començat ja a Gata una campanya solidària de recollida de tapons per a una causa també molt solidària, per a poder millorar a una xicona veïna de Gata. Es tracta de María Belén Serer Zárate. Per mig de l'Ajuntament de Gata, es demana a tots col·laboració: com?. Hi haurà comerços que podreu depositar els tapons allí i si no sempre podeu anar a l'Ajuntament i contactar amb Pepe Pedro. Feu-ho per ella, per María Belén.VORA 40 ESTUDIANTS FRANCESOS FARAN UN INTERCANVI AMB ESTUDIANTS GATERS

20140131185703-ies.jpg

Arriben el proper dimecres dia 5 de febrer a Gata i estaran una setmana

L'IES de Gata prepara un intercanvi de 40 alumnes,que tenen com assignatura optativa el francés, amb alumnes d'un institut de Lyon (França). L'arribada dels alumnes francesos a Gata està prevista per al proper dimecres dia 5, sobre les 9 de la nit i s'allotjaran en casa de les famílies del alumnes gaters que despres aniran a Lyon, completant l'ntercanvi.

L'institut ja els ha preparat unes visites molt bones per fer, mentres estiguen ací. El primer dia faran la ruta dels Borgia, visitant Xàtiva i Gandia. El segon dia visitaran Alacant i Elx, el cap de setmana el passaran amb les famílies que els corresponguen, els següents dies visitaran València i Guadalest.

Una vegada allà els francesos, els alumnes gaters aniran a Lyon del 20 al 27 de març.

FONT: Terelis Costa.LA PREMSA PARLA DE...la Llei de l'Avort a la Marina Alta

A voltes amb la llei. Titula hui el diari INFORMACIÓN: "El PP se subleva en la Marina Alta contra la Ley del Aborto de Gallardón". Firma l’article A.P.F, però en el cas de Gata l’última frase que diu no és del tot correcta: "En Gata, donde la alcaldesa, Ana María Soler, también es del PP, a falta de una moción contra la nueva ley del aborto, se aprobaron dos. PSPV y Bloc presentaron cada uno su propuesta. Se bastaban para sacarlas adelante, ya que Soler está en minoría. Pero la edil popular María Rosa Signes se abstuvo y allanó un poco más el camino." -De ahí es deduix: no és el cognom Signes sinó Simó i no pot aplanar més el camí, si estava ja decidit al ser majoria-.

Al consistori de Gata, cal dir que hi ha coses més importants hui per hui que parar-se a debatre i debatre més les mocions, però diran els nostres polítics: "Això ve de dalt...".

Podeu llegir tot l’article al següent enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/01/31/pp-subleva-marina-alta-ley/1463918.html.

FONT: diari INFORMACIÓN 31-1-2014.MES DE FEBRER: NOMBROSES ACTIVITATS, ACTES I COSTUMS

20140131221931-febrer.jpg

Destaquen els actes esportius, clàssics, costums antigues

Demà comença el mes més curt de l’any, però a Gata sempre el vegem ple de informació, d’actes, de nombroses activitats. Per això vos repasse algunes d’elles, per a que les recordeu, altres per a que prengau nota i altres per apuntar-se. Si en queda alguna a l’aire, me la recordeu:

- Començaré pel segon dia, 2 de febrer diumenge. De bon matí, veurem a molta gent de fora i de Gata que es disposarà a fer EL DIA DEL SENDERISTA. Una activitat esportiva que organitza el GEG.

- Al llarg de tot el dia, recordarem -malgrat a ser ja festiu- que és el dia de la Candelària i per als refranys populars està el que diu: "Si la Candelària plora, l´hivern fora; si es riu, ja som a l’estiu".

- Per al dilluns 3 serà l’hora dels rotllos, de les bambes, de recordar altre sant popular, Sant Blai, i el refranyer al seu pas: "Sant Blai, gloriós, lliura-nos de la tos. Als pobles veïns, més festa: a Teulada mengen la "dama", a Pedreguer fan fins a bous i tot i pujen a la capelleta del sant.

- Per al divendres 7 hi ha una presentació a la biblioteca del llibre: "El niño de la peonza" de José Barceló. Intervendran Ximo Bolufer, Arqueòleg Municipal de Xàbia, i Joan Pedrós, Regidor de Cultura. Serà a les 20 hores.

- Els divendres 7, 14, 21 i 28 de febrer, la Parròquia prepara unes xerrades formatives. Serà a les 20 hores al saló d’actes del Centre Parroquial.

- Dissabte 8 i diumenge 9 teniu una cita al renovat i reobert Cine La Paz. Serà el festival pro-fi de curs de 4rt ESO de l’IES Gata. Des de les 17 hores.

- Per al diumenge 9 es prepara per al MotoClub Gata, la Iª Ruta Motera del 2014. Eixiran des de la Plaça de l’Església a les 9 hores.

- Diumenge 23, el Club Atletisme Gata organitza la Iª CARRERA DE LA DONA.

- Finalment, els dies 27 i 28 de febrer són els dos primers de Carnestoltes. Tornant als costums populars, aquells que es diuen "DARRER DIJOUS" i "DARRER DIVENDRES".

I ara deixem al refranyer parlar: "A Febrer, a cap o cua l’ha de fer". Per als llauradors: "Al febrer has de llaurar, el que al març vulgues sembrar" o este altre: "Aigua de Febrer, bona pel sementer". Un altre que ja quasi no és veritat: "Al febrer trau flor l’ametller" donat que ja n’hi de ametlers en flor.

A la composició, diversos cartells de les activitats de febrer 2014 a Gata.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris