Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Diciembre de 2014.

XIULET, FORN DE PA XARO I EL CELLER DE LA MARINA, GUANYADORS DEL I PREMI EMPRESARIS DE GATA

20141201185140-finalistesipremiempresarisgata.jpg

El centre Infantil Xiulet, en la categoria de Comerç i Serveis; Forn de Pa Xaro, en Fabricació artesana; i El Celler de la Marina en la categoria d’activitats agrícoles, van ser els guanyadors del I Premi Empresari de Gata convocat per la regidoria de Foment Econòmic i Desenvolupament local de l’Ajuntament de Gata.

Els premis es van lliurar el passat dissabte en un acte que es va celebrar a l’Edifici Polivalent. En la primera part de l’acte els finalistes van presentar el seu projecte que va ser valorat per un jurat format per Guillermo Cholbi, regidor de Foment; Blas Martínez, director de l’oficina del Servef de Dénia; l’ADL de Gata, Rosa Alemany; el gerent de Sólgata, Miguel Pedrós; i els directors de les oficines de BBVA, Cajamar, La Caixa i Sabadell del municipi.

Tant l’organització com els participants van coincidir que va ser una experiència molt positiva  on es va donar a conèixer projectes d’interès i repercussió dins de Gata. 

La dotació del premi és un distintiu per a l’empresa, una pàgina de publicitat al llibre de Festes i un estand gratuït a Fira Gata al Carrer.

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, i el regidor de Foment, Guillermo Cholbi van lliurar un diploma als dèu finalistes : Arrells racó gastronòmic, Forn de Pa Xaro, Escoleta Infantil Xiulet, Verso Estilístes, Exclusive & Drinks, El Celler de la Marina, Pedro tu Pintor, la centenària Carnisseria Ca Polaca, Thoiti, Óptica i dietètica Signes.

Forn de Pa Xaro, Premi Empresari de Gata 2014 en la categoria de Producció Artesanal
El Celler de la Marina, Premi Empresari de Gata 2014 en la categoria d'activitats agrícoles
Xiulet, escoleta infantil, Premi Empresari de Gata en la categoria de Comerç i Serveis

FONT: Foto i informació Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.ES RECULLEN A GATA 75 LITROS A L'ÚLTIMA TORMENTA

Gata va recollir al llarg de dissabte nit i tot el dia de diumenge un total de 75 litres per metre quadrat, segons va medir el pluviòmetre de l'amic i col·laborador al blog Vicent Signes Signes "Canya". Això ha suposat un respir per al camp, ha llevat la pols, ha canviat la terra i el terreny. Ja feia molt de temps que eixes dades no les teníem i va arribar amb forts arruixats, sobre tot a la vesprada i nit de diumenge. "Ara ja s'ha agarrat" deien els homes del camp, "però falta que seguixca", dien altres. La sembra de faves i pèssols que toca ara ve amb una bona saó, que sempre serà d'agrair.

 

 

 EL BOP PUBLICA SUBVENCIÓ PER A GATA I MODIFICACIONS DE CRÈDITS

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publicava el passat divendres 28 de novembre, un anunci de l'Administració Local sobre el Pla Conjunt d'Empleo de les Administracions Públiques. L'Ajuntament de Gata de Gorgos rebrà una subvenció de la Generalitat Valenciana de 2.953,63 euros i de la Diputació Provincial la mateixa quantitat, fent un total de la subvenció per aquest pla de 5.907,26 euros.

Per altra part, hui dilluns 1 de desembre el mateix organisme, la Diputació Provincial d'Alacant, fa públic al seu butlletí l'aprovació inicial de l'expedient de modificació de crèdits nº 24 de 2014, finançats amb càrrec al remanent líquid de Tresoreria, amb el següent resum per capítols: al pressupost de despeses, una consignació inicial de 258.403,70 euros i definitiva de 375.658,45 euros. Al pressupost de ingressos, inicial de 1.644.889,90 euros i definitiva de 1.527.635,15 euros.

També es publica l'aprovació inicial de l'expedient de transferència de crèdits 23/2014 entre aplicacions de despeses de distinta àrea de despesa que no afecten a baixes i altes de crèdits de personal.

Finalment es publica l'aprovació pel Ple provisional de la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) (modificació tipus impositiu al 0,85).

FONT: BOP dies 28/11 i 1/12, 2014.

 

 AUGMENTEN LES OBRES PRESENTADES PER A LA MOSTRA D'ESTIU ART AL VENT XII

20141202182109-10501598-571859819614228-8579298303878441002-n.jpg

Presentades un total de 230 obres, 40 més que l’any passat

Tal i com estava explicat a les bases d’Art al Vent XII, ahir 30 de novembre es va tancar el termini d’inscripcions per a participar a la nostra mostra l’any 2015.
El regidor de cultura, Juan Pedrós, i el director de l’escola de plàstica A. VIVES, Josep Ginestar, que organitzen la mostra, es mostren molt satisfets, per a la propera edició s’han inscrit 230 obres, 40 més que l’any passat. Aquesta xifra ve a refermar la força de la nostra mostra internacional, cada vegada més important i amb més reconeixenent internacional i, on cada edició, són més els artistes interessats en participar.
Des de l’Ajuntament de Gata en breu es farà aplegar a tots els inscrits les teles i així seguir el procés. Recordem a tots que una vegada l’obra estiga avançada s’haurà de passar per un jurat, tal i com expliquen les bases. Ànim a tots i gràcies per recolzar aquesta iniciativa que ompli d’art els carrers de Gata durant el més d’agost.

FONT: Text i foto, Ajuntament de Gata.DIUMENGE 7 ACOMIADEN ELS EIVISSENCS A SEBASTIÀ ROIG, que passa a ser director de l'Escola Municipal de Música de Gata

20141202184119-sebastia.jpg

Un bot en el clot, més prop de casa, però deixant a Eivissa grans amics, arrels musicals i un gran amic, també gater. El músic i director ondarenc, casat amb una gatera, SEBASTIÀ ROIG SIREROL, tindrà una migdiada especial diumenge dia 7 a Eivissa i, sens dubte, serà emotiu recordar els onze anys de Sebastià a Eivissa. Ell arribà a l’illa en 2003 com a professor de música. En 2009 va formar la banda municipal de Sant Josep de Sa Talaia. Ara, torna a la seua terra per a ser el director de l’Escola Municipal de Música de Gata.

La banda municipal de Sant Josep li ha preparat un concert d’acomiadament que dirigirà un altre gater, que queda allí com a director TONI PONS BOLUFER. Serà a l’església de Sant Josep, del poble de Sant Josep de Sa Talaia.

Si recordeu ja vaig publicar a la secció "Gaters fora" l’article que titulava: "Una gatera i un ondarenc, a Eivissa". Ací teniu l’enllaç per si voleu rememorar aquell reportatge.

http://cronistadegata.blogia.com/2013/041006-una-gatera-i-un-ondarenc-a-eivissa.-sebastia-roig-sirerol-es-director-de-la-band.php.

A la imatge, el cartell anunciant l’esdeveniment.

FONT: Banda de Sant Josep, Toni Pons Bolufer.DEMÀ, PRIMER DIJOUS DE DESEMBRE, NOVA DONACIÓ DE SANG

20141203201616-10845927-399712930192449-1088903955693264804-n.jpg

Com ja és habitual el primer dijous de cada mes, faça sol, ploga o neve, els donants de sang de Gata, tenen una cita amb l’equip de Conselleria que recull les bosses corresponents. Demà dijous 4 de desembre, de 17 a 20,30 hores, al Centre Social Integrat, donació de sang. Acudix, fes-te donant si no ho eres i salvaràs vides, és un gest molt bonic i exemplar.DESEMBRE, MES DE MÚSICA, FESTES ENTRANYABLES I FAMILIARS

Com cada mes fem un repàs dels actes, activitats i aconteixements de la vida diària d’un poble, el nostre, Gata de Gorgos.

Ja vaig anunciar que el dia 1, diumenge, començava el cicle de l’Advent, que és important a nivell religiós i de la natura. I va començar el mes amb pluges fortes el mateix diumenge. Es van recollir a l’últim episodi plujós 75 litros.

Seguixen a la biblioteca les activitats. Està l’exposició fotogràfica "Bolívia, espectadors del progrés" de Pasqual Mulet. L’Hora del Conte es fa tots els divendres escolars a les 17 hores. El dia 19, divendres, és el torn per al Club de Lectura a les 20 hores, que parlaran sobre el llibre "En la orilla".

Recordeu, com deia a la primera entrada de hui, que dijous dia 4, de 17 a 20,30 hores, és la nova donació de sang corresponent a desembre.

El dia 5, divendres, la pintora ASUNCIÓN TORRES inaugura una mostra resum de la seua trajectòria artística "60 anys pintant". Serà a les 20 hores a la sala d’exposicions de l’Edifici Polivalent Juvenil. Romandrà oberta fins el 4 de gener de 2015. Ja parlem d’ella.

No cal dir que tenim el pont de les dues festes, la Constitució -encara que dissabte- i la Puríssima. Aquest dia, a l'església parroquial, la missa solemne de 12,30 hores serà per a celebrar les noves d'argent o d'or, 25 i 50 anys de casaments religiosos.   

El dia 12, divendres, hi ha un aconteixement històric important al poble. Es presentarà al Casal de la Música el documental "Valencians a Nova York", en el qual el testimoni viu de Tonica Signes "la Tia Tonica la Sariera" és molt important.

Al dia següent, dissabte 13, al mateix foro, el Casal de la Música es farà el I APlec de danses infantil.

La música torna a estar present el dia 20, dissabte. Hi haurà un concert per la Rondalla de Gata i el Cor Serrillàs. Serà després de la segona missa, al voltant de les 20,30 hores.

Diumenge 21, a les 19 hores, actuaran al Casal de la Música, les bandes infantil i juvenil de Gata.

Dia 24, el tradicional dia de preparar la nit de nadal. Dia 25 és NADAL. Dia 26 encara es celebra el segon dia de Nadal.

El 27 dissabte serà el Concert de Nadal, a les 20,30 hores, a càrrec de la banda Unió Musical de Gata.

El dia 28, diumenge, serà la vesprada elegida per l’organització per a fer l’acte de lliurament de les cartes als pages reials. Comencarà així la campanya de REIS 2015.

Encara el 31, últim dia de l’any, preparatius per a la Nit vella, l’última nity de l’any.

I mentres, dos temes importants: els comerciants locals que ofereixen totes les festes de Nadal i Reis el "NOU CENTRE COMERCIAL" de Gata, amb molta sorpresa, i l’Ajuntament i col·lectius que preparen tot un Nadal d’activitats.ELS COMERCIANTS DE GATA OFERIXEN UN NOU CENTRE COMERCIAL: Perquè Gata som tots, este Nadal, i sempre, compra a Gata!

20141204204829-comercgata.jpg

Estàs preparant el Nadal?

Així comença la campanya que en aquestos dies l’associació de comerciants "Comerç de Gata" està fent al poble. Diu: "A Gata tens tot un centre comercial amb més de 200 comerços, aparcament públic gratuït, ofertes irrepetibles i més de 1.000 professionals per oferir-te un tracte personalitzat".

Seguix dient la campanya: "Si compres a Gata beneficies l’economia local. Si només 1.000 famílies es gastaren als comerços de Gata els 100 euros que invertixen habitualment en la compra de la setmana als hipermercats, les tendes locals ingressarien 100.000 cada set dies. Imagina què passaria s’hi comprarem tot sempre al nostre poble".

PERQUÈ GATA SOM TOTS, ESTE NADAL, I SEMPRE, COMPRA A GATA!.

Sempre hi ha una contraprestació i bona. En aquest cas, pots aconseguir un fullet al comprar en un dels comerços adhertits a l’associació COMERÇ DE GATA. L’ompliràs i participaràs en el sorteig d’una targeta de compra valorada en 500 euros. Això serà vàlid fins el 7 de gener, amb una compra mínima fixada per cada comerç.

FONT: Revista "D’ací" (Factoria d’Idees) / Comerç de Gata.

 60 ANYS PINTANT, EXPOSICIÓ RETROSPECTIVA AL SEU POBLE DE ASUNCIÓN TORRES SIGNES

20141204205427-asuncion.jpg

S’inaugura demà divendres dia 5 a les 20 hores, a l’Edifici Polivalent, i romandrà oberta fins el 4 de gener de 2015

Tots coneixeu a "Asunción la pintora", Asunción Torres Signes. La mostra "60 anys pintant" que ja va estar a la Casa de Cultura de Dénia, s’exposarà des de demà divendres dia 5 a la sala d’exposicions de l’Edifici Polivalent Juvenil del seu poble, Gata de Gorgos. Fent un resum de la seua trajectòria artística, cal dir que Asunción començà Belles Arts en València l’any 1955 amb el pintor i catedràtic Manuel Sigüenza. Des dels setze anys que ja pintava. La primera exposició que va fer va ser a Alacant, l’any 1959. Després va mostrar els seus quadres per sales de València, Lleida, Alacant, Gandia, Calp, Moraira, Xàbia, Pedreguer, Els Poblets, Gata, Benissa o Dénia. Fora d’Espanya també va exposar a Caracas (Veneçuela), Lyon i Suïssa.

Com diu la mateixa Asunción en una poesia feta per a la presentació i que es titula "Qué es pintar", ella pinta per a "plasmar amor y sentimientos...", per a "abrir una ventana y ver las estrellas brillar...", per a "hablar con Dios sintiendo la vida y sentimientos...", per a "morar el mar y sus olas...". La poesia és un cant d’agraïment a Déu i l’última estrofa així ho diu: "Grcias Señor por estos sesenta años que llevo pintando por haber llegado donde estoy porque tú has guiado mis manos".

A la imatge, l'alcaldessa i el regidor de Gata, amb Asunción, a l'exposició de Dénia.

FONT: Quatríptic anunciador de l’exposició.

 LA PREMSA PARLA DE...el rècord d’inscrits per a la pròxima edició de Art al Vent, 240 obres de 30 païssos

20141204205840-aav.jpg

El diari digital LA MARINA PLAZA publica un article que titula: "Art al Vent XII bate todos los récords con 240 inscritos de 30 países". Al subtítul: "El plazo de inscripción para la doce edición de Art al Vent se ha cerrado ya con unas cifras que superan todas las expectativas y baten el récord de solicitudes presentadas en ediciones anteriores".

Es publica la nota de premsa, que Factoria d’Idees va fer arribar a la premsa, i que diu que s’han presentat obres de 30 païssos, com Espanya, Mèxic, Xina, Itàlia, Brasil, Haití, Alemanya, Colòmbia, Puerto Rico, Canadà, Portugal, Xile, Argentina, EE.UU. França, Bèlgica, Argèlia, Costa Rica, Egipte, Polònia, Suïssa, Marroc, Lituània, Veneçuela, Japó, Uruguai, Ucrània, Regne Unit, Russia i Suècia.

El següent pas serà remetre les teles a tots els inscrits, el pròxim 11 de gener i tindran que presentar les seues obres abans del 29 de març. Sols poden quedar 120 obres per als respectius balcons. El veredicte es farà públic el 9 d’abril de 2015.

FONT: diari digital La Marina Plaza / Factoria d'Idees, foto i nota premsa.

 SABIEU QUE...en 1946 hi havia a Gata set principals indústries dedicades al palmito

20141204210624-llata.jpg

Trobe la informació a la revista "Agricultura Revista Agropecuaria" que s’editava a Madrid desde 1932. Al número 175 (any XV), datat al novembre de 1946, a la página 598 i relacionat amb "Proveedores de palma rastrillada", Don Hugo Huber de Barcelona, s’interessa pels productors de palma existents a Espanya. Li respon l’ingenyer agrònom Luis Torras Uriarte i li diu: "Suponemos que el señor consultante se refiere a la palma que se utiliza para la confección de sombreros, cestas, bolsas, etc,..." i en altre paràgraf diu: "...A base de las palmas procedentes de palmitos, existen fuertes industrias en los pueblos de Gata de Gorgos y Pedreguer, de la provincia de Alicante." I ara descobrix la resposta, quines firmes eren, pose textualment:  "Las principales firmas de la primera localidad citada son: V. Caselles Pedrós, F. Costa Mas, J. Moncho Ibars, Pedrós y Salvá, V. Pedrós Fornés, J. Signes Costa y V. Signes Fornés".

* Ens comenta Paco Moncho al respecte d’aquests empresaris: "J.MONCHO IBARS, es el meu pare, que tenia fàbrica de sombreros, barxes, etc. de llata, clar. La fàbrica estava al carrer Constitució, on ara és la gestoría del Melillano".

Fa una observació Torras molt interessant: "Ahora bien, no dándose económicamente en dicha provincia el palmito, la palma, generalmente ya rastrillada y trenzada, los industriales citados la reciben de otras provincias, siendo el principal abastecedor de las citadas firmas  don Francisco Caro, quien las remite de Almogia, provincia de Málaga".

* Des de Barcelona, ens comenta Montse Mulet Pérez: "Aquesta foto em recorda la meva infancia la uela em deia: si no fas deu braces de gradable oblidat d'anar esta vesprada amb els amics i a mes ho complia o feia la tasca que m'havia posat o de vetlar res. Com recorde aquells temps ....."

A la fotografia, una imatge antiga de dones fent llata.

FONT: Revista "Agricultura Revista Agropecuaria", nº 175, novembre 1946. HUI DIA 5, DIVENDRES, ÉS EL SOPAR DE NADAL...a la Penya Barcelonista de Gata

20141205084209-penyabarcagata.jpg

"HUI DIVENDRES: SOPAR DE NADAL EN EL CASAL DE LA PENYA
Encara estàs a temps d’apuntar-te. Vine i gaudeix d’uns moments inoblidables. Esta nit a les 21 h".

Això és el que resa el cartell anunciador al facebook.

Aquesta nit, a les 21 hores, a la seu de la Penya Barcelonista de Gata, ubicada al carrer La Creu, es farà el tradicional Sopar de Nadal. El local és gran i dona per a fer un "senyor sopar de nadal" i damunt els socis tenen sofragat el 70 per cent, sols paguen 10 euros; els que no són penyistes 15 euros.

Així que ja ho sabeu. Al costat: si voleu passar-ho bé amb els barcelonistes o sou socis, simpatitzants o vos agrada ajuntar-se amb la gent del Barça de Gata, encara podeu apuntar-se.

FONT: Cartell i text: Penya Barcelonista de Gata.GATA TÉ 29 PARATS MÉS QUE A OCTUBRE. Són a finals de novembre 543 aturats

La xifra ha pujat. Com cada mes, el diari digital LA MARINA PLAZA ens dona tota la informació al respecte dels aturats de la Marina Alta i Baixa, treta de les dades de CC.OO d’aquestes comarcas, que estan inscrits a les oficines de l'INEM. Gata va acabar el mes d’octubre amb 514 aturats ("parats"). A finals de novembre són 543. Ha pujat la xifra 29 parats més. A nivell comarcal, puja també l’atur.

Aquesta informació completa la pots conéixer al següent enllaç del diari: http://lamarinaplaza.com/2014/12/05/una-legislatura-completa-perdida-para-el-empleo-en-la-marina/, que titula: "Una legislatura completa perdida para el empleo en la Marina".

FONT: diari digital La Marina Plaza, 5-12-2014.COMENCEN LES OBRES DE LA ZONA VERDA DE LES SORTS

20141205175507-1afasezonaverda.jpg

Hui divendres, 5 de desembre de 2014, han començat les obres de la primera fase del projecte d’adequació de la zona verda de les Sorts.  Esta primera fase, que realitza l’empresa local Simó i Mulet Construccions, consisteix en  el acondicionament de l’espai de l’antic camp de futbol i la construcció d’un Skate Park.

L’obra de construcció de la Zona Verda inclosa en la urbanització UE1 de Les Sorts es basarà en el projecte "Això és així(na)", realitzat per Jaume Monfort, que va guanyar el concurs d’idees convocat per l’Ajuntament de Gata. El projecte establia dos fases d’execució segons el pressupost de l’aval de la urbanització més una tercera fase de millores.

FONT: foto i text, Gabinet de premsa Ajuntament de Gata.INAUGURACIÓ DE LES OBRES DE LA PINTORA ASUNCIÓN TORRES SIGNES

20141206215209-as.jpg

Ahir per la vesprada, divendres, es va inaugurat l’exposició de pintura "60 anys pintant" de l’artista local Asunción Torres Signes. Van acompanyat a Asunción, en aquesta emotiva inauguració, l’alcaldessa de Gata, Maite Signes, i el regidor de cultura, Juan Pedrós, els quals van agraïr a l’artista que haja cedit l’exposició per a que tot el poble puga disfrutar del seu saber fer i repassar un poc la seua extensa trajectòria. La mostra està a la sala d’exposicions de l’Edifici Polivalent i es podrà visitar de dimarts a diumenge en horari de vesprada fins el 4 de gener.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

FONT: Fotos i text, Ajuntament de Gata.

 

 RECORDANT EL BAN SOBRE EL FEM I LES DEIXALLES URBANES

Cal recordar, perquè està en marxa, el BAN al respecte de la recollida de residus sòlids urbans. Diu així:

"Recentment la concessió del servei d'arreplegada dels residus sòlids urbans ha canviat d'una empresa privada a la mercantil municipal SOLGATA SAU, d'acord amb els acords presos pel Plenari Municipal.Amb la intenció de millorar el servei es produiran canvis, pregant a la ciutadania tinga cura en la utilització del mateix, fins a la normalització de l'arreplegada.El particular, comerç o empresa que tinga qualsevol dubte o suggerència, es dirigisca a SOLGATA SAU, on l'atendran i l'informaran de tot allò relacionat amb este servei".

FONT: Ajuntament de Gata.HUI HA FET UN DIA CLAR I MOLT FRESC: Què clar es veia Eivissa ahir!

20141207200322-capaeivissa-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Les temperatures baixen a la carrera. Hui diumenge hem pogut gaudir d’un dia molt clar, però a la vegada molt fresc. Els deu graus no es superaven fins a mitjan matí. Però ahir, amb eixes boirines, des de la muntanya de Gata feia que s’avistaren perfectament les muntanyes d’Eivissa, dins de la mar, com ho demostra la fotografia de José Luis Fornés presa des de dalt les Comes. Una altra foto seua preciosa era la vista cap al poble i al fons el Montgó.

  Foto de Jose Luis Fornes.

FONT: Fotos de José Luis Fornés.AQUESTA NIT LA VIGÍLIA. DEMÀ ÉS EL TRADICIONAL DIA DE LA PURÍSSIMA

20141207201503-purissima2.jpg

Demà és la festa de la Puríssima, 8 de desembre. Una data tradicional i molt senyalada. L’estrena de l’hivern, el refranyer,. Al respecte ací teniu dos refranys que recorda l'usuari Franncisco Torres: "De la Puríssima a Nadal, 17 díes per igual" i després, referint-se a que s'allarga el día "A Sta. Llúcia, un pas de pusa, a Nadal, un pas de pardal".

. A l’església de Gata, aquesta nit a les 22 hores serà la Vigilia de la Immaculada. Demà també hi haurà una fita per als matrimonis que van casa per l’església fa 25 i 50 anys. Celebraran a la seua parròquia les noces d’argent i or. Serà a la missa de 12,30 hores i cantarà el grup "Amics del Tercer Món".

Seguint amb les activitats parroquials, cal dir que s’han confeccionats uns calendaris que tenen com a fotografia única, l’ermita i l’esplanada de davant, amb la fotografia dels membres del fotoclub Forat de Gata. Al mateix temps, també s’han fet uns clauers amb la imatge del patró, el Santíssim Crist. Per adquirir-los tindran que dirigir-se al despatx parroquial.

FONT: Parròquia Sant Miquel Arcàngel, Gata.EL GORGOS CAU A CASA PER LA MÍNIMA (0-1 front al Moraira)

Amb un curt resultat (0-1) els de Moraira s'han emportat els tres punts del camp municipal de "Les Costeres". Ja feia temps que no tractava l'equip del GORGOS C.F. Repassem la classificació actual. Amb dotze jornades jugades, ha guanyat dos partits, un dins de casa i l'altre fora; ha empatat 2, també un dins i l'altre fora, i n'ha perdut 8, la mitat a casa i l'altra mitat fora. El lloc actual és el dotzé i té vuit punts. A la pròxima jornada, la tretzena, l'equip gater descansa.TEMPS DE BETLEMS: reprenim la sèrie nadalenca. Un betlem familiar

20141207203505-dscf4187.jpg

Comença hui, com ja és tradicional, la temporada dels betlems. Diuen que es fan de la Puríssima fins als Nadals. En alguns llocs ja s’han donat més pressa i fa una setmana que està muntat.

A casa, tota la família, hem anat hui de betlem. Hem "construit" el naixement, els camins, muntanyes, rius, al curt espai que ens deixa el pis. Sempre és gratificant tornar a muntar el betlem, recordant aquell PRECIÓS NATALICI de Jesús a la terra de Betlem de la Judea. Ací teniu la imatge de "la coveta", com es diu familiarment, en la que no falta el típic naixement a més de la burra i el bou, les ovelles i pastorets.

Dos idees. Una: si feu betlem i voleu que el publique al blog, només teniu que remetre’m imatges al correu o passar-les pel facebook. Aniré publicant dia a dia imatges dels betlems gaters...perque és temps de betlems.

Dos: Si conegueu algun betlem de la comarca o de fora també cap al blog gater, podeu passar les imatges igualment...perque és temps de betlems.IMATGE CURIOSA: un poble allargat i bonic, GATA DE GORGOS (foto: José Luis Fornés).

20141207210256-gatatotajoseluis-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA PANORÀMICA DE GATA, PUNXANT ACÍ)

Una vista espectacular i impressionant la que ens ofereix la càmera de José Luis Fornés, que va eixir ahir per les Alcolaes i va conseguir aquesta panoràmica amb l’ajuda de la tècnica. Eixe poble allargat i bonic que hi ha davant del Montgó és la nostra GATA DE GORGOS. I pose "de Gorgos" per a no confondre amb l’altra Gata de la serra, la de Cáceres. Ahí teniu en tota la seua extensió la bonica instantània en un dia fredolenc i el cel emboirat, el que feia ahir.

FOTO: José Luis Fornés.DIA DE LA PURÍSSIMA: sant de les Immaculades, Conxes, Conxites,...

20141208162856-purissimagata-2-.jpg

Hui dia 8 de desembre per a molts és un dia especial. És el dia de la Puríssima i això vol dir que està prop el Nadal. DIA DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ. La imatge, que en altre temps, havia eixit en processó tal dia com hui, primer, i a maig a la festa de les Filles de María, després, ha presidit l’altar major. Els rectors han vestit de blau, en record de la festa de hui, la de la Verge María.

Cal aprofitar per felicitar a totes les dones que porten el nom de Immaculada, Conxa, Conxita, Concepció i demés compostos.

Si descobrim algun que altre refrany, al respecte de la Immaculada o Puríssima Concepció, trobem aquest: "La festa de la Puríssima dura fins a Santa Llúcia". Calo recordar també que la festa de la patrona dels cecs serà el dia 13, d’ací cinc dies.

Una variant del refrany que descobríem ahir és aquest: "De la Puríssima a Nadal, dèsset dies ben cabals".

Finalment, cal recordar que la Puríssima ha estat sempre objecte d’una gran devoció popular i tradicional. La fòrmula que s’usava quan s’entrava a una casa i que encara perdura en alguns llocs era: "Ave María Puríssima!" i es responia: "Sense pecat fou concebuda".

A la fotografia, la imatge de la Puríssima de Gata, que aquests dies ha presidit l’altar major.EL GATER TONI PONS BOLUFER, NOU DIRECTOR DE LA BANDA DE MÚSICA DE SANT JOSEP DE SA TALAIA (EIVISSA)

20141208192248-sebastiaitoni.jpg

Sustitueix a SEBASTIÀ ROIG SIREROL, qui va rebre un homenatge ahir i un acomiadament molt emotiu, després de cinc anys a la direcció

Deixa la banda eivissenca un ondarenc casat amb una gatera i el sustitueix un gater. Fins ara dirigia la banda de Sant Josep de Sa Talaia, a l’illa d’Eivissa, SEBASTIÀ ROIG SIREROL. Ara agafa el testimoni el professor gater TONI PONS BOLUFER.

Just aquest cap de setmana ha retornat a l’illa Sebastià, el director. Ahir mateix va rebre un sentit i emotiu homenatge, acomiadant-se de la Banda Municipal de Sant Josep, que va fundar i crear fa 5 anys. Els músics, companys, amics, estaven tots amb Sebastià que, per supost, va dirigir inclús a Toni a la trompeta.

 Comenta Sebastià: "Durant aquestos anys he rebut sempre l’estima de músics, pares/mares, alumnes, veïns i de l’Ajuntament. Ahir no va ser menys, un públic entregat amb molts amics i amigues que venien a acomiadar-me en el meu concert de despedida".

Sebastià té paraules d’agraïment per a l’altra seua família que deixa a Eivissa a l’incorporar-se com a director de l’escola Municipal de Música de Gata.

"Moltes gràcies a tots als meus músics a l’ Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia a l’Escola de Música Can Blau Ibiza per tot el que em varen preparar ahir. Dia impossible d’oblidar"

Sebastià té, com és lògic, paraules d’agraïment especial al seu company gater, TONI PONS BOLUFER, "per el gran concert d’ahir i tota l’organització, va ser tot un èxit. Molts d’èxits a Toni Pons Bolufer al front de la direcció de la Banda Municipal de Sant Josep" acaba dient Sebastià.

  Placa que es col.locarà en la sala auditori de Can Blau
  Sempre en el meu cor..♡♡♡
  Sempre en el meu cor..♡♡♡
  FONT: fotos Sebastià Roig. A les imatges, uns moments del concert a l’església de Sant Josep, ahir diumenge. A la imatge de portada, Sebastià dirigint i a Toni podeu veure’l el primer trompeta per la dreta -mirant la foto-.


TEMPS DE BETLEMS: musgo, soques de ceps, elements naturals...i curiositats

20141208194156-dscf4185.jpg

Com vegeu, el betlem familiar sempre es basa en cobrir els espais amb musgo, amb soques de ceps, elements naturals, que li donen forma i composició a cada betlem. ahir vaig reprendre la sèrie, que estava guardada al calaix des de l’any passat. Conten també els detalls curiosos. A casa n’hi ha tres. Un niu de veritat, que el podeu veure a la foto, amb la gallina dins ponent els ous; una boniatera real i gentilles en una basseta germinant. Ací teniu una altra escena del betlem de casa. 

Animeu-se i podeu enviar-me les imatges dels vostres betlems, ho publicaré de seguida a la secció de "Temps de betlems".HUI HA FET UN TEMPS DESAGRADABLE: vent, fred, pluja i arc de Sant Martí

20141209134845-arcantoniopuripa.jpg

Les gelors de desembre comencen a notar-se. Hui dimarts, quan estem passant de la Puríssima a Nadal, a primeres hores del dia ha fet un temps desapacible: vent amb ratxes fortes; pluja que portava els núvols de fred; l’arc de Sant Martí que assomava entre núvols i el sol. Ara ha quedat un cel descobert, però seguix el vent i temperatura fresqueta.

  Foto de Vero Vives Costa.
  Arco Iris en Gata_2

   

  Esta echa desde mi balcon en estos momentos,acompañada de una fina lluvia .

A les imatges, vegeu els moments en els quals s’ha vist l’arc de Sant Martí. La foto de Antonio Monfort és espectacular: la Vall, l’arc de Sant Martí i el Montgó.

FONT: Fotos de Antonio Monfort, Vero Vives, José Salvador Ginestar i Miguel Ferrando.ENS HA DEIXAT JAIME GIL DIEGO, sempre amb espírit jove i solidari

20141209135806-jaimegil2.jpg

JAIME GIL DIEGO ens ha deixat per a sempre. La cruenta enfermetat no l’ha deixat superar els 76 anys. Ens ha dit adéu just el dia de la Purísima, a la que tantes vegades s’encomanava. Solter, ell sempre es considerava jove. Pioner i fundador dels moviments catòlics dels anys 70 a la parròquia de Gata, com el Moviment Júnior. Solidari i col·laborador amb tots els proyectes parroquials, com a Càritas local, institució de la qual va ser membre una temporada. Bolcat amb tots, sempre tenia una sonrisa als llavis i a tots saludava. Deixa un gran buit, senzillament Jaime. Els que el vam conèixer a l’etapa del Moviment Júnior i a la de juvenils de la parròquia, guardem d’ell un gran record.

Amb boniques paraules ho diu María Grimalt: "Hi ha persones com Jaume que han sembrat bones llavors en moltea persones. Ara vola lliure i a disfrutar de la visió de tot el jardí que has ajudat a crear!!!!!".

Comenta, per la seua part, Salvador Mulet: "Un bon amic que tota Gata coneixia. D.E.P."

La missa funeral se celebrarà a l’església parroquial de Sant Miquel Arcángel de Gata, hui dimarts a les 17 hores. D.E.P. Jaime Gil.

Per altra banda, també aquesta matinada ens ha deixat Paco Mulet Pedrós, més conegut per tots com "Paco Canterera” del carrer Teulada. També prou jove, Paco era molt conegut. El sepeli per Paco se celebrarà demà dimecres dia 10, a les 17 hores. D.E.P. Paco.TEMPS DE BETLEMS: un altre betlem familiar, el de Maite i Juan

20141209140633-terepedrosignes-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA IMATGE, PUNXANT ACÍ)

Ací teniu un altre betlem familiar fet per dos gaters molts manyosos. Mireu tots els detalls, molt ben aconseguits. El matrimoni format per Maite Pedro Signes i Juan Signes Signes han fet aquest cap de setmana passat, com mana la tradició, el betlem. Els agraïsc que vulguen mostrar-lo a la resta de gaters i a tots. És l’alegria del Nadal. Observeu els camins, el colorit, tota classe de racons i el fons amb estels.

FONT: Foto de Maite Signes Pedro.DIVENDRES 12, A LES 19 HORES, PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL: CAP A LA TERRA PROMESA (els que s'en van anar a fer les Amèriques)

20141210122703-cartell-gata.jpg

"Del Montgó a Manhattan" és un documental dividit en tres parts, que ha preparat InfoTV que dirigix Juli Esteve i en el qual col·laboren tots els ajuntament que han tingut veïns implicats en l’emigració a Nova York, a les Amèriques. Es projectarà la primera part, per la seua extensió, divendres dia 12 a les 19 hores al Casal de la Música del documental "Cap a la terra promesa". Els familiars dels gaters que van a fer les Amèriques estaran presents i ho recordaran, però hi haurà l’únic testimoni viu d’aquestes entrevistes, entre els gaters i aquest serà el d’Antonia Signes Fenoll, la Tia Tonica la Sariera, que amb 99 anys conserva una gran lucidesa. Sens dubte, serà una vesprada per a emocions, records entranyables i per a fer història local.

FONT: cartell de l’esdeveniment. Ajuntament de Gata.DEMÀ DIJOUS, AL MIGDIA, PRESENTACIÓ DE "LA PLAÇA DEL NADAL"

Demà dijous, 11 de desembre, a les 12 hores, a la sala de plenaris de l’Ajuntament de Gata, l’alcaldessa de Gata, Maite Signes, juntament amb els regidors de Cultura i Comerç, Juan Pedrós i Guillermo Cholbi, presentaran La Plaça del Nadal, una campanya integral d’activitats culturals, festives i comercials que se celebrarà del 18 de desembre al 5 de gener a la Plaça Nova.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.EL BOP PUBLICA SUBVENCIONS DE TURISME PER A GATA

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui dimecres dia 10 de desembre dos resolucions de convocatòries relacionades amb el Patronat Provincial de Turisme. En la convocatòria de "Acciones de Promoción Turística de la Costa Blanca", Gata tindrà una subvenció de 1.140,59 euros per al disseny marca i impressió de material publicitari, per a la presentació de la "Ruta dels Riuraus de la Marina Alta".

En la convocatòria "Desarrollo de aplicaciones tecnológicas en materia turística de los municipios de la provincia de Alicante" Gata tindrà una subvenció de 9.900 euros per a desenvolupar la APP turística del municipi.

FONT: BOP dia 10-12-2014.TEMPS DE BETLEMS: un altre de la família Giner Signes (Benjamín i Ana)

20141210174311-bia.jpg

M’arriba per correu un altre betlem familiar, aquest de la família Giner Signes. És el betlem de Benjamín i Ana. Com vegeu, s’aprecien els detalls d’una part del betlem, no tot en general. Les figures predominen i sols cal posar el marc apropiat. Són figures de fang cuit, antigues, no de plàstic. La llavandera del riu, el riuet i el pont, la dona del cànter, el panader, un rei, Herodes al seu castell...els animalets (cabretes, patets), tots els elements del clàssic betlem.

FONT: Foto Benjamín Giner.DISSABTE 13, AL CASAL DE LA MÚSICA, I APLEC DE DANCES INFANTIL

20141210175520-balls.jpg

El próxim dissabte dia 13 de desembre, a les 17,30 hores, se celebrarà al Casal de la Música de Gata, el I Aplec de Danses Infantil, organitzat pel Grup de Danses "La Llata" de Gata. El grup convidats serà el dels Balladors Infantils de Xaló. L’entrada serà lliure. Serà una bona ocasió per a veure la gràcia i soltura en la que es mouen els xiquets i xiquetes xaloners i gaters.

FONT: Grup "La Llata". HO RECORDEU? DEMÀ PER LA VESPRADA: Projecció del primer documental sobre els emigrants de la Marina a Nova York

20141211131717-1900572-10205707562152018-1890601377015227227-o.jpg

Sabieu que 206 veïns gaters van anar a Nova York i Canadà a la primera onada d’emigrants entre 1906 i 1920?

Sabieu...que l’únic testimoni viu és la gatera Tonica Signes "la Tia Tonica la Sariera"?

DEMÀ DIVENDRES PER LA VESPRADA, tot a ixò i més. CASAL DE LA MÚSICA, 19 hores. Projecció del primer documental "Del Montgó a Manhattan. Valencians a Noya York. 1) Cap a la terra promesa".

Així ho conta el director del documental i de tot aquest muntatge, Juli Esteve.

Infotv València anunciava hui:

"Després de la voràgine del cap de setmana passat, este cap de setmana el tindrem més tranquil·let, amb una sola projecció del primer documental ’Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York’ (1, ’Cap a la terra promesa’). Una sola, però ben important. Serà este divendres, a les 19 hores, a Gata, al Casal de la Música. De Gata tenim comptats 206 veïns, homes i dones, entrant al Canadà o als Estats Units en la primera fornada emigratòria, entre 1906 i 1920".

Però advertix d’allò que és més important hui en dia:

"I d’allí és l’única persona que, havent emigrat aquell temps, hem trobat amb vida. Amb molta vida, s’hauria de dir en realitat. És Tonica Signes, una de les protagonistes del documental, sense dubte, perquè el seu testimoni, en primera persona, és especialment valuós".

Finalment diu: "Naturalment, esteu convidats a l’acte i podeu convidar qui volgueu".

En relació a tanta gent gatera emigrant cap a les Amèriques, Jordi Giner Monfort comentava al facebook: " Flipant! Això és més d’un 5% dels gaters censats en 1910. És com si ara desaparegueren, de sobte, 400 persones".

A la imatge, el cartell anunciador de l’event cultural i social de demà per la vesprada.

FONT: Infotv València. Juli Esteve.
AVANÇ / LA PLAÇA DE NADAL: ACTIVITATS LÚDIQUES PER A PASSAR AQUESTS DIES TAN ESPECIALS ( I )

20141211133255-placadelnadal.jpg

Del 18 de desembre de 2014 al 4 de gener de 2015 hi haurà festa pels xiquets, fira d’associacions i tallers nadalencs

Aquest migdia s’ha presentat al saló de plens de l’Ajuntament la multitudinària PLAÇA DE NADAL, ja que tindrà moltes activitats i "cosetes" per a passar el temps dels nadals fent festa, tallers i activitats. A la presentació han estat presents l’alcaldessa de Gata, Maite Signes; el regidor de Comerç i Turisme, Guillermo Cholbi, i el regidor de Cultura i Festes, Juan Pedrós. Tots tres han parlat d’aquest NOU GRAN PROJECTE per al temps que va entre el 18 de desembre, dijous, i el 4 de gener, diumenge, vespra del dia gran per a Gata, la Cavalcada dels Reis Mags.

En una altra entrada, vos parle de totes les activitats que es faran.

A les imatges, un moment de la presentació i la portada del tríptic anunciador de les activitats.

FONT: Informació i foto Vero Vives.FESTA, CULTURA I COMERÇ OMPLIRAN LA PLAÇA DE NADAL DE GATA, DEL 18-12 AL 4-1 ( i II )

20141211205608-presentaplacanadal.jpg

La festa, la cultura i el comerç, tres grans puntals de la vida social d’un poble, ompliran estos dies, del 18 de desembre al 4 de gener, la Plaça de Nadal de Gata que s’ubicarà a la Plaça Nova.

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, juntament amb els regidors de Cultura i Comerç, Juan Pedrós i Guillermo Cholbi, han presentat aquest matí la campanya integral que aglutina diferents d’activitats culturals, festives i comercials.

Maite Signes ha explicat que es tracta d’una iniciativa conjunta per donar suport al comerç local, establiments hostalers, així com per agrupar una programació cultural i donar una alternativa als pares que treballen durant les vacances de Nadal. "Es pretén crear un lloc d’encontre per als veïns i potenciar el sentiment de poble". Signes ha explicat que s’instal·larà un recinte tancat amb calefacció que albergarà totes les activitats.

Guillermo Cholbi ha explicat les activitats comercials que s’han organitzat a la Plaça de Nadal.  Els dies 20 i 21 se celebrarà una Fira de Nadal on poder realitzar les compres nadalenques que reunirà comerços i empreses local amb demostracions, degustacions, animació, etc.

Per als dies 28 de desembre, dia de la recollida de Cartes als Reis,  i 31 de desembre s’ha organitzat sopar a la plaça amb la possibilitat d’encomanar menús a preus econòmics als establiments adherits i on hi haurà serveis de barra.  A més, diferents empreses i professionals del poble participaran en els tallers i activitats que s’ofereix durant tots el dies.

Juan Pedrós ha sigut l’encarregat de presentar les activitats lúdiques, culturals i festives tant per a majors com per a menuts. La Plaça de Nadal arrancarà dijous 18 de desembre a les 18 hores amb l’aportació del targetes i decoració de tots els xiquets per ambientar la plaça. Tots els participants tindran un obsequi.

Divendres 19 de desembre, a partir de les 9h, els alumnes del CEIP Santíssim Crist oferiran un festival de Nadales, i per la vesprada, a les 19h, seran els alumnes de l’Escola Municipal de Música els que faran el seu Concert de Nadal. Per al dia 22 de desembre, amb la col·laboració de Càritas, han preparat un Xocolate Solidari on es realitzarà una campanya de recollida de joguets i aliments.

Els dies 23, 27 i 29 de desembre i 2 de desembre, per la vesprada, hi haurà tallers,  jocs i animació per a xiquets,. A més del 23 de desembre al 2 de gener de matí hi haurà ludoteca de l’Ampa del Santíssim Crist. Amb la col·laboració de la Comissió de Festes 2015, Dissabte 3 de gener hi haurà dos sessions de teatre, a les 17 h per als menuts amb el musical Pulgarcito i a les 20:30h per a adults amb l’obra “Paulina, Paco y su bigote”

Finalment, diumenge 4 de gener, de 10 a 14 hores, els col·lectius i agrupacions locals participaran en la Fira d’Associacions. El punt i final de la Plaça de Nadal el posarà la recepció dels missatgers reials que anuncien la representació del Misteri de Reis del dia 5 de gener. La recepció serà a partir de les 20 hores i repartirà “Roscó de Reis” i dolços del panaders i pastissers locals.

Serà aquest dia la porta per a la gran festa de la CAVALCADA DELS REIS MAGS 2015 de la que ja vos parlaré un altre dia.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.TEMPS DE NADAL: un altre betlem senzill i caser

20141211210653-hugoiaitana.jpg

A casa de Maite i Miguel ja s'ha muntat el betlem, per que com ell diu "ja fa olor a Nadal". Al costat de l'arbre de Nadal hi ha un lloguet per al betlem que han col·laborat amb el seu muntatge els seus dos fills Hugo i Aitana. Sens dubte, moments familiars per a un altre betlem senzill i caser. Els detalls són curiosos, com els rodats per als animals: la mula i el bou, les figures tenen tota la plasticitat que cal, la coveta, els tres reis, tot està al xicotet però boniquet betlem.LA PREMSA PARLA DE QUE...GATA ÉS EL SEGON POBLE DE LA MARINA ALTA QUE MÉS VA GASTAR EN PROTECCIÓ SOCIAL EN 2013

El diari digital LA MARINA PLAZA ha publicat un reportatge molt interessant sobre l'informe que ha fet públic el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, sobre les despeses en protecció social i resta de serveis en els municipis espanyols. Pel que fa a GATA, cal destacar-la en el segon lloc que més va gastar en 2013 en protecció social, després de Calp, això pel que fa a la Marina Alta.

Titula el diari: "Los municipios de la Marina que más gastan en protección social...y los que menos". Subtitula: "Calp, Gata, Benitatxell y La Vila, l’Alfàs y La Nucía son las poblaciones que más invierten en ayudas a los sectores más desfavorecidos y El Verger, Ondara y Polop los que menos, según un informe del Ministerio de Hacienda"; "Dénia está por encima de la media estatal y Xàbia por debajo, al igual que Benidorm, Finestrat y Callosa d’En Sarrià"; "La estadística también analiza las poblaciones que más pagan a las concesionarias por servicios como el agua y la basura, que en la Marina lideran Benissa y Benidorm".

Faig un extracte de la informació i diu: "Esta comarca todavía ha de mejorar mucho en gasto para políticas de protección social. Y por dos razones. La primera es que entre las doce localidades de la comarca más habitadas, no hay ninguna entre las mil primeras españolas. Eso sí, entre las dos mil primeras ya podemos distinguir a Calp (puesto 1.237), Gata (en el 1.908) y Benitatxell, en el 1.963. Como ya ha quedado antes reflejado, estas tres poblaciones superan la media española de 80 euros por habitante, algo que, tal y como se puede apreciar en el cuadro inferior, también hacen Dénia pese a su complicada situación económica y Pedreguer."

Si la despesa en Protecció social va ser per habitant gater de 100 euros, l'aigua, fem i altres serveis es va xifrar en 367 euros.

Podeu llegir tot l'article. Ací teniu l'enllaç: http://lamarinaplaza.com/2014/12/11/los-municipios-de-la-marina-que-mas-gastan-en-proteccion-social-y-los-que-menos/#.VInwPrYBqXs.facebook.

FONT: la Marina Plaza, 11-12-2014 / Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques (informe).FELICITEN ELS NADALS...Rosa, amb un arbre molt adornat

20141212220912-arbrerosa.jpg

Comence ací una nova sèrie del temps, que l'any passat ja portava endavant junt amb la de Temps de betlems. I comence les felicitacions amb un arbre ben carregat d'adornaments, al que no li falta res. Està fet amb molt de carinyo i paciència i ha quedat molt elegant. Les boles i l'espumilló dominen. Presidix ara la casa de Rosa Leyda i família. Ella ens felicita a tots els gaters i usuaris del blog amb un BON NADAL. 

FONT: Foto Rosa Leyda Costa.EL G.E.G. PROGRAMA EL CALENDARI DE RUTES PER A 2015

20141212223409-gegcapcalera.jpg

Recorreran totes les muntanyes de les dues Marines

El 2 de maig serà la X edició de la Marató de Muntanya

Va acabant l’any 2014 i comencen a fer-se programacions, activitats de cara al 2015. El GRUP ESPELEOLÒGIC GATA, per mig de la seua pàgina de facebook, ja ha fet públiques les seues activitats per a l’any que ve, tant de senderisme com la "reina", el marató de muntanya, que serà la desena edició.

Pel que fa a les rutes de senderisme, amb una duració de 5 o 6 hores, començaran el 18 de gener i la ruta serà per Montgó pujant pel Barranc de l’Heura cap`al cim i el Cap Prim (dificultat mitja). El 19 d’abril serà la ruta a Vall de Laguar, Collaogarga, cavall Verd i Font del Gel (fàcil). El 24 de maig la ruta serà cap a Serra Gelada, L’Albir i Benidorm (fàcil). El 14 de juny serà a Bèrnia, Volta pel forat, Fort i Cases de Bèrnia (fàcil). El 20 de setembre serà a Segària, Volta pel Collao, Antenes, Font i Cova Fosca (dificultat mitja). 

També s’han preparat rutes amb una duració de 7 o 8 hores. El 22 de febrer aniran cap a la Serrella, Famorca, Pla de la Casa i Fatxeca (dificultat mitja). El 22 de març a Bèrnia, la Font, Cingle, Cim, Fort i Cases de Bèrnia (difícil). El 18 d’octubre serà cap a Montgó, Cap Prim, Racó del Bou, Cova de l’Aigua, CreuDénia, Cim i Barranc de l’Heura (dificultat mitja). El 22 de novembre la ruta serà per Finestrat, Ponoig i Puig Campana (dificultat mitja). Finalment, el 13 de desembre serà pel Cabeçó d’Or (dificultat mitja).

La reina de les activitats serà la cura per muntanya a celebrar el 2 de maig. serà la X edició de la Marató de Muntanya.

FONT: G.E.G. Gata.DEMÀ 13 ÉS EL DIA DE LA COCA, organitzada per la parròquia

Demà al llarg de tot el dia, la COCA serà la protagonista en totes les seues varietats. Però no sols la tradicional i típica coca salda o dolça, sinó també la resta de gastronomia gatera, com els dolços de nadal, els bunyols, bescuits i tortades. Es podran adquirir a les barraques preparades a l'efecte a la Plaça de l'Església i a la Plaça d'Espanya. Organitza la parròquia per a recaptar fons per a sofragar les obres que van fent-se. Recordeu-ho, demà tots a la coca.DEMÀ DISSABTE 13, HOMENATGE A ANTONI ALBEROLA (Xorrí), A JESÚS POBRE

20141212225612-xorrihomenatge.jpg

Demà dissabte dia 13 es farà a la veïna Jesús Pobre un tribut-homenatge a un dels fundadors del Mercat del Riurau, Antoni Alberola Fornés, més conegut popularment per tots com "Xorrí" que va faltar el passat 3 de novembre. Es farà, com no, al riurau de Jesús Pobre. Es plantarà un margalló a les 13 hores. Es farà dinar de cabasset a les 14,30 hores amb servei de barra. A les 16 hores serà el tribut homenatge amb recitals, parlaments, música, fotos i altres coses.

FONT: Mercat del Riurau. Jesús Pobre.HUI, DIA DE LA COCA (Parròquia de Gata)

20141213185248-coques1.jpg

La parròquia de Sant Miquel Arcàngel ha tornat a celebrar hui dissabte dia 13 de desembre, apropant-se el Nadal, una vegada més, el tradicional DIA DE LA COCA. Tots el que han volgut adquirir-ne ho han fet i de molts tipus, dolces, salades, bunyols, tortades, de tots els gusts. Ha sigut una manera gastronòmica de col·laborar amb la parròquia. Això si, molta gent implicada. A algunes cases de camp s'ha viscut la condimentació a tot ritme. A les barraques i portant-ne cap a les places, totes i tots els voluntaris per a servir el gènere.

A més d'això, el tradicional fer les coques de Gata, s'ha posat de manifest una vegada més i ja en són moltes, des de que s'inventara aquest sistema, que té sempre la seua recompensa amb el volteig de les campanes superades les xifres esperades.EL CALENDARI MARCA HUI LA FESTA DE SANTA LLÚCIA. Els xabiers l'han festejada

20141213190210-santalluciaberruti.jpg

Dia 13 de desembre, festa de SANTA LLÚCIA. Al poble del costat, Xàbia, han estat de festa i han pujat, com és tradicional, a l’ermita que es divisa des de l’entrada per Gata. La patrona dels cecs, de la protecció de la vista, ha tingut la seua festeta allà dalt del cim. La tradicional romeria ha estat coberta per molts xabiers.

La santa comença aquesta cançoneta del refranyer: 

Per Santa Llúcia, un pas de puça,
Per Nadal un pas de pardal,
Per Sant Esteve, un pas de llebre
Per Any Nou, un pas de bou,
Per Reis, ase és qui no ho coneix
Per Sant Anton, una passa de porc
Una variant d’aquests seria: "Per Santa Llúcia, creix el dia un pas de puça; no creix ni disminueix fins que el Nen Jesús no neix".

Un altre refrany diu: "De Santa Llúcia a Nadal, dotze dies de cabal".

Finalment, desitjar a totes les que es diuen Llúcia, que en Xàbia són moltes, una bona onomàstica.

A la fotografia de Juanvi Berruti, la imatge de Santa Llúcia a la seua ermita de Xàbia.
FONT: Foto de Juanvi Berruti.

 

 
VÍDEO DE LA BANDA DE GATA I LA DE BENISSA, DE 1998: escoltar per al record

20141213205621-banda1998.jpg

Escorcollant pel facebook, vaig descobrir ahir un vídeo que estava penjat a youtube. Es tractava de l’actuació de la banda Unió Musical de Gata i la Societat Lírico Musical de Benissa, en un concert de fira al gener de 1998. Un record, una joia. Actuaven al Centre Cultural de la vila veïna. El vídeo es va publicar per la Penya Les Joies de Benissa, el passat 11 de novembre de 2014. L’actuació s’emmarcava a la programació d’actes de la Fira i Porrat de Sant Antoni, com he dit i el vídeo peertany a l’arxiu de Miguel Giner Ribes.

Ací teniu l’enllaç per si voleu escoltar la nostra banda, junt amb la de Benissa. Voreu moltes caretes que vos portaran bons records, sens dubte.

Ací teniu la informació i l'enllaç: Concert Banda Gata de Gorgos a Benissa any 1998. Director Jaume Solerhttps://m.youtube.com/watch?v=Z33RfrBwz94.

FONT: Vídeo pujat al youtube. Penya Les Joies. Vídeo fet per Miguel Giner Ribes.RECAPTACIÓ DEL DIA DE LA COCA, 3.253 EUROS (Parròquia de Gata)

20141213215228-coca131214.jpg

A la composició fotogràfica i a les fotos de baix teniu alguns dels moments que s’han viscut hui, al llarg del dia, a les casetes, a les barraques, a les cases, fent i venent, condimentant, el·laborant la típica coca. El DIA DE LA COCA ha superat les que abans eren 500.000 pessetes i hui són 3.000 euros. Comentava el nostre rector, Don Francisco M. Murillo al facebook de la parròquia: 

"Dia de la Coca.Un dia precioso. Hoy muchos de nosotros hemos visto el amor de los nuestros puesto en acción a esto se le llama servicio. Gracias y mil gracias a todos. Hemos recogido un total de 3.253 Euros. Que Dios os bendiga!".

S’han recaptat per a les obres de la parròquia un total de 3.253 euros. I la gent del poble ha menjat per a esmorzar, dinar i berenar, els que n’han comprat, coques, les típiques coques dels voluntaris de la parròquia.

Foto de Parroquia Gata Gorgos.
Foto de Parroquia Gata Gorgos.
Foto de Parroquia Gata Gorgos.

FONT: Fotos i informació Parròquia de Gata.INAUGURADA L'EXPOSICIÓ "A L'INICI" DELS ALUMNES DE L'ESCOLA "ANTONI VIVES" A GATA

20141213230556-expoalumnesavgata.jpg

Ahir divendres, dia 12, va quedar inaugurada l’exposició bidimensional titulada "A l’inici", dels alumnes de l’escola de plàstica experimental "Antoni Vives" de Gata. La mostra es podrà visitar per les vesprades a la sala d’exposicions del Casal de la Música de les 18 a les 21 hores, fins el dia 28 de desembre.

FONT: foto i informació, Ajuntament de Gata.QUÈ TROBEU?...I EL PARC DEL NOU VIAL DE GATA ESTAVA BONIC...(Foto-denúncia)

20141214115519-denuncia.jpg

HUI LA MIRADA URBANA no és positiva. El parc del nou vial, a les màrgens del riu, és un parc molt bonic. Però les imatges que vos pose diuen tot el contrari. Amb aquesta foto-denúncia vull concienciar a TOTS que no es deu permetre aquest incivisme. Si fa fred o gelor, es poden escalfar els jóvens a casa, al bar, però no pegar-li foc a una placeta del parc, que està junt a les runes de la casa-corral històrica. No sols li peguen foc a dos llocs pròxims, dalt i baix, sinó que moltes de les bossetes de menjar no cauen dins la paperera sinó fora com podeu observar a la del fons de la fotografia. Tindran que practicar més el baló de la canasta. I a més, es porten el mobiliari urbà els mateixos jóvens?. 

Un amic meu alemany em deia l’altre dia: "Quins tres parcs més bonics teniu a Gata, a les dos màrgens del riu. A les dues parts dels ponts. Fan goig". No li vaig referir res d’aquests fets que ara em semblen dolents i que es repetixen molts caps de setmana. CUIDEM-LOS i no els estropejem com mostren les fotos, són nostres i donen vida.

El parc estava bonic fins que va arribar aquesta modalitat d’embrutar-lo. Cal prendre conciència. No val dir: "són jóvens, tots hem sigut jóvens". Cal CONCIENCIAR I VIGILAR.JA ESTÀ AL CARRER EL PRIMER CARTELL DELS REIS A GATA 2015

20141214175813-cartellreis2015.jpg

El coneixeu?. Ja ha eixit al carrer el primer cartell de la festa dels reis de Gata 2015. Anuncia per al 5 de gener de 2015 a les 18.30 hores la representació del Misteri dels Reis a l’avinguda de la Pau. Està clar, i ho coneguem tots els gaters, que d’allí la comitiva es desplaça cap a la Plaça de l’Església. Amb un dibuix infantil i molt colorit, la llegenda parla que del 18 de desembre de 2014 al 4 de gener de 2015 a la Plaça Nova es faran tallers, activitats i demés a la gran PLAÇA DE NADAL. FISIOGATA: un referent comarcal de la fisioterapia esportiva

20141214181522-fisiogata.jpg

Està tractant a grans esportistes amateurs, professionals i d’èlit de la nostra comarca

Coneixeu el centre FISIOGATA, que dirigix Juanvi Navalmoral Pedro?. Hui per hui és un referent comarcal de la fisioterapia esportiva. Fent un poc d’història, cal dir que Fisiogata complix ja tretze anys i va obrir les seues portes al carrer Lepanto en 2001, com a centre de fisioterapia i rehabilitació funcional. La cosa va anar a més i en 2007 va passar a la seu actual, ubicada a l’Avinguda Marina Alta, 91, un centre més gran, millor ubicat, més modern i amb totes les comodidats per albergar varies especialitats dins del centre, com són la fisioterapia, osteopatía, podología i, recentment, s’ha incorporat també la readaptació funcional.

Es treballa amb la fisioterapia avanzada, és a dir, adaptant el tractament a les necessitats de cada pacient en particular, abordant-lo desde un punt de vista global i utilitzant les més novedoses i actuals tècniques, fruit de una formació continuada permanent, com puguen ser la RPG, gimnàsia abdominal hipopresiva, kinesiotape, punció seca, neurodinámica, fibrolisis diadinámica,....i, molt especialment, la ECOGRAFIA MUSCUL-ESQUELETICA i la EPI (electrolisis percutanea intratisular), a part de moltes més altres.

Desde fa un temps, Fisiogata s’ha convertit en un referent a nivell comarcal dins de la fisioterapia esportiva, tractant tant a esportistes amateurs com a professionals i d’èlit, entre els que podriem destacar a Antonio Molina (ciclista professional del Caja Rural-Seguros RGA), Rafa Andarias (quatre voltes campió d’Espanya, dos de copa, quart d’Europa i membre de la Selecció Espanyola de vela adaptada) o Nasio Cardona (campió del Món del Vertical World Circuit de escales, campió D’Espanya de raquetes de neu,...), entre molts altres.

A les fotografies, Juanvi junt amb els reconeguts esportistes de la comarca.

FONT: Informació i fotos, Fisiogata.AHIR AL CASAL, EXITÓS Ier APLEC INFANTIL DE DANSES

20141214193155-aplecdansesinfantil.jpg

Ahir per la vesprada, dissabte, va tindre lloc a Gata el Ier Aplec infantil de danses. Una part del grup de danses La Llata, la més jove, va ser l’amfitriona de l’event i van estar acompanyats pel grup infantil de Xaló. A l’acte vam poder gaudir de les dansades dels menuts dels dos pobles que, tot i que són jovenets, van ballar com autèntics professionals. En acabar l’aplec tots van fer un berenar de germanor i van aprofitar per a felicitar-se els Nadals.

Per supost, cal dir que l'organització va estar a càrrec dels majors del Grup de Danses "La Llata" de Gata, que -com es va comprovar- cuida molt la pedrera.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

FONT: Informació i foto Ajuntament Gata.AQUEST CAP DE SETMANA, CAMPANYA DEL KILO A LA PARRÒQUIA (Càritas)

20141214200145-campanakiloparr.jpg

Acaba hui la campanya de l'Advent titulada "del Kilo". Els fidels de la parròquia han portat a les misses respectives del cap de setmana paquets i kilos d'aliments que no pereixen, així arrós, fideus, sucre i demés. Aquesta campanya ha estat organitzada per Càritas Parroquial i els aliments aniran destinats als més necessitats del poble.

FONT: Foto Parròquia de Gata.JA PLOU BÉ...DES D'AHIR PER LA NIT...i ara en cau una bona

20141215083259-1385266-727030264045139-8853549343976240918-n.jpg

BON DIA I BONA SETMANA d'abans de la de Nadal. Ja plou i bé. No fa "desacatos" que dirien els majors, barbaritats. "Plou en coneixement"m que dirien els altres. No tenim encara les dades dels litres que han caigut d'anit i tota aquesta passada matinada, que a les quatre plovia continuament. Ara en cau una bona per tota la comarca. Dia gris, de pluja, d'eixos que dona gust passar al racó del foc de la ximeneia. Ens conformarem mirant el vell Montgó que a més de posar-se el capell s'ha posat un cinturó blanc. La foto és de Antonio Monfort que des de la seua atalaia l'ha vist de bon matí aixina. Ell ha comentat al seu mur: "Bon dia i bona setmana. Anit un bon arruitxat. Avui vorem molta aigua tenim. De moment, esta es la estampa".

FONT: Foto de Antonio Monfort.SETMANA PLENA D'ACTIVITATS: 15-21 desembre (Comença la Plaça de Nadal, el dijous 18)

20141215213537-placanadal.jpg

La setmana abans de les festes nadalenques sempre diguem allò de que "ja tenim les festes damunt". Aquesta setmana, a Gata, es presenta amb moltes activitats. El més important, la inauguració dijous dia 18 de la PLAÇA DE NADAL.

De moment, continuen les dues inauguracions que hi ha en marxa: a l’Edifici Polivalent estan les pintures de Asunción Torres (60 anys pintant) i al Casal de la Música, des de dissabte, està la mostra dels alumnes de l’Escola Experimental "Antoni Vives" titulada "A l’inici".

Dijous, 18 de desembre, serà la inauguració de la PLAÇA DE NADAL. A les 18 hores es faran per part dels xiquets i xiquetes targes de Nadal i decoració,  per ambientar la plaça. Tots els participants tindran un obsequi. Divendres 19 de desembre, a partir de les 9 hores, els alumnes del CEIP Santíssim Crist oferiran un festival de Nadales, i per la vesprada, a les 19 hores, seran els alumnes de l’Escola Municipal de Música els que faran el seu Concert de Nadal.

Dissabte 20, pel matí i fins mitjan vesprada, els Júniors s’acomiaden de l’any amb una excursió i esmorzar a l’ermita del Crist. La parròquia enceta el quart i últim diumenge d’Advent, amb un gest de solidaritat cap a una família necessitada. Eixe dia també hi haurà un concert per la Rondalla de Gata i el Cor Serrillàs. Serà després de la segona missa, al voltant de les 20,30 hores.

Finalment, diumenge 21, a les 19 hores, actuaran al Casal de la Música, les bandes infantil i juvenil de Gata.LES ÚLTIMES PLUGES DEIXEN A GATA 84 LITRES

Beneficioses i recuperant-se de cara a l’hivern. Així han resultat les pluges que han caigut des de la matinada de diumenge fins a anit dilluns. En tres episodis, de 42, 31 i 11 litres per metre quadrat, ha mesurat l’amic Vicent Signes "Canya" al seu pluviòmetre, del qual seguim l’estadística al blog. Li agraïsc que vaja passant-me la informació.

En total, s’han mesurat 84 litres, que vindran bé als favars, als pesolars i la primera rompuda més endavant. Ara a l’advent, a podar els ceps s’ha dit i netejar els arbres.ES PROJECTA A GATA EL DOCUMENTAL SOBRE ELS EMIGRANTS DEL PRIMER QUART DE SEGLE, DE LA MARINA A LES AMÈRIQUES

20141216162345-10862717-10205735671214727-2866981599576811080-o.jpg

Assistixen els familiars dels que s'en anaren "Cap a la terra promesa"

InfoTV, amb l'ànima del projecte Juli Esteve, dona a conéixer una de les quatre parts dels documentals

Gata té l'únic testimoni viu, la Tia Tonica "la Sariera" (Antonia Signes Fenoll). Va assistir el seu fill Pascual a l'acte

El passat divendres, al Casal de la Música, va tindre lloc l'acte de projecció del primer dels documentals sobre l'emigració valenciana a Estats Units, a les Amèriques. "Cap a la terra promesa" és obra de InfoTV València i l'ànima del projecte és Juli Esteve. Les autoritats de Gata, els familiars més directes d'aquells que s'en van anar i van tornar i els curiosos, ompliren el saló d'actes del Casal.

El mateix Juli Esteve, al facebook de InfoTV València, explica l'aconteixement:

"Gata va ser, divendres passat, l'escenari de l'única projecció que vam fer del nostre documental en tota la setmana, com per descansar de les quatre que havíem tingut la setmana anterior. El Casal de la Música, com voreu a les imatges, es va omplir per vore la pel·lícula, la primera de les quatre que farem sobre l'emigració valenciana als Estats Units i el Canadà.

Entre els presents, moltes de les persones que, filles, nétes o nebodes d'aquells dos-cents emigrants de Gata, ens van donar informació, com ara Carmen Ferrer; Antònia i Maria Monfort Signes, les cosines de John Signes, entrevistat a Connecticut; Paca Signes i Rosa Mulet; la família de Jaume Arabí (que ha faltat recentment); Mari Fran Fornés, sempre tan còmplice i entusiasta i son tio; la família d'Antònia Signes Fenoll, la 'tia Tonica', l'única supervivent que hem trobat de l'emigració del 1920; Olga Costa; Joan Giner; Juan Bautista Pedro Mulet i alguns més.

Gràcies a tots ells, a Sílvia Leyda, que ens va ajudar a localitzar-los, i a l'Ajuntament de Gata. I gràcies també a Josep Fornés i el seu pare i a Anna Maria Signes, de Jesús Pobre, testimonis importants en la pel·lícula i que van volen acompanyar-nos també a Gata".

Per la seua part, l'arxivera municipal, Sílvia Leyda, que va servir d'enllaç i fil conductor per a trobar a les persones més aplegades als protagonistes, comentava també l'acte:

"La projecció del documental va estar molt bé, va ser molt emotiu per moltes persones que ho gaudiren de bona veritat. El pati de butaques estava ple de familiars, amics i interessats en el tema... acudiren quasi tots els col·laboradors del projecte que be amb les seves històries o be amb les seves fotos i objectes han participat d'aquest gran projecte.
Antonia Signes Fenoll, la Tia Tonica Sariera, única persona viva que han pogut trobar d'aquells que emigraren, no estigué a la projecció, però si el seu fill Pascual i altres familiars. La Tia Tonica no va assistir per les hores que eren, el fred i per l'emoció, ja que si ella soleta en sa casa ja s'emociona prou al veure el documental imaginat allí amb tota la gent.
Tant el Regidor de Cultura, com l'Alcaldessa, com Juli Esteve, ànima mater del projecte, agraïren la col·laboració desinteressada de tots aquells qui han aportat un granet d'arena al documental i al projecte en general que no acaba ací.

Queda la tercera i quarta part i en una d'elles serà protagoniste també John Signes, un descendent de gaters que emigraren i que viu a Conectica hui en dia. John Signes apareix al primer documental també, parlant en valencià,és familiar de Maria Signes que viu al Carrer Nou i segueix tenint contacte amb els seus familiars d'ací Gata".

Finalment, comentaven des de l'Ajuntament: "Veïns i col·laboradors van acudir, el passat divendres, a la projecció del documental dels Emigrants a Nova York al Casal de la Música. Tot un éxit de participació en un acte que va ser molt emotiu".