Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Agosto de 2014.

COMENÇA AGOST, EL MES DE LES VACANCES: Festes i Art al Vent

20140801092204-dscf5034.jpg

Com cada primer dia del mes, faig un resum del calendari gater de festes, activitats, events i més coses.

Les festes patronals fins el 6 d'agost i la mostra internacional Art al Vent ocuparan, pràcticament, el mes de les vacances per excelència.

Repasse els dies ja marcats. Cal ressenyar que les festes, 1 al 6, tenen programes diaris apart:

Hui, divendres, 1 d'agost: Festes patronals a Gata. Dia del Rock.

Demà, dissabte, 2 d'agost: Festes, Dia de les Quintades.

Diumenge, 3 d'agost: Festes, Dia de les Carrosses.

Dilluns, 4 d'agost: Festes, Dia de les Tradicions.

Dimarts, 5 d'agost: Festes, Dia dels Majors i de l'Ofrena.

Dimecres, 6 d'agost: Festes, FESTA MAJOR, Dia del Santíssim Crist del Calvari.

Dijous, 14 d'agost: Inauguració XI Art al Vent. Al llarg del mes i fins setembre, mostra oberta a tots al carrer.

Divendres, 15 d'agost: Festa de la Verge dormida, l'Assumpció. Abans, cants únics a Gata.

Dissabte, 30 d'agost: FIGA 2014. Festivalet Independent de Gata. Antic camp de futbol.

A la imatge, una mostra de ART AL VENT 2013.

(Per supost, aniré ampliant el calendari, a mesura que vaja coneguent més dates).

 HUI, DIVENDRES VUITÉ DIA DE FESTES A GATA: Nit del Rock

20140801104321-2014-08-01-01.04.57.jpg

Traspassat ja l'equador de les festes, encarem la recta final amb els sis dies primers d'agost. Com cada dia, vos pose la programació que s'ha preparat hui divendres, 1 d'agost, a les festes patronals de Gata. Hui és el Dia del Rock.

DIVENDRES 1 D’AGOST - NIT DEL ROCK

08'00 h. Despertà a càrrec dels quintos 2014.

12'00 h. Solta de vaques i un bou de la ramaderia Crespo.

17’00 h. Final del campionat  de TRUC a la TASCA DE TERE.

19’00 h. Setena entrada de bous a càrrec de la ramaderia La Paloma.

19’20 h. Concurs de vaques i bou a càrrec de la Ramaderia Benavent.

22’00 h. Sopar a les barraques.

23’00 h. A la Plaça Nova ball amenitzat per l’orquestra IBIZA.

00’00 h. Nit de Rock al pati de les escoles. Amb GATACÀ, ESCAC AL REI I HABEAS CORPUS.

01’30 h. Solta de vaques i bou embolat a càrrec de la Ramaderia Fdo. Machancoses.

A la imatge, un moment del ball a la plaça, anit dijous, dia de disfresses.ANIT ES VA FER LA 38ena MARXA NOCTURNA DEL G.E.G.

20140801110624-compomarxa.jpg

Ací teniu dos exemples de la participació ahir a la 38ena edició de la MARXA NOCTURNA de les festes patronals, organitzada pel Grup Espeleològic Gata (G.E.G.). Aquest és l'únic acte esportiu de la programació festera, per tant és un cas rar dins de tot el comboi de bous, balls i festivals.

La composició també és especial, més bé una imatge curiosa. Dalt teniu a dos participants de la marxa que tots conegueu. A l'esquerra -mirant la foto- el rector de la nostra parròquia, Francisco M. Murillo Roldán; a la dreta, el també rector fill del poble, Juan Pons Salvador. Dos joves rectors que practiquen l'esport i estan en forma. El clero també va participar a la marxa, com vegeu.

Baix teniu l'exemple d'un diploma commemoratiu de la participació. En aquest cas, el del jove David Torres. Com vegeu, el GEG va fer un disseny cridaner i curiós.

Alabem l'organització, són ja 38 anys recorrents els paratges i indrets muntanyencs del poble, per la nit i en festes. Aquest any es pujava, fins i tot, al Serrillàs, la nostra muntanya del terme. Que seguixca aixina...

FONT: Fotos de la composició, Parròquia i Bernat Torres.ANIT, DIJOUS 31, BALL DE DISFRESSES A LA PLAÇA NOVA

20140801112604-compodisfresses.jpg

(ÀLBUM DEL BALL DE DISFRESSES, PLAÇA NOVA, NIT DEL 31-7)

Sempre està dins del programa. Una nit de ball dedicada a les disfresses, algunes d'elles espectaculars, impressionants, curioses i cridaneres. Totes mereixien el premi, però sols un de manera individual i altre de forma conjunta (els barquets), es van endur els premis. Hi havia colorit, marxa, i l'orquestra La Bruja va donar molt de joc a la Plaça Nova, la qual cosa és un bon punt. La gent estava participativa i es va omplir el recinte.

FONT: Fotos de l'àlbum: Vero Vives i meues. Dalt, la composició que apareix al facebook.ELS XIQUETS S'HO VAN PASSAR D'ALLÒ MÉS BÉ: Teatre infantil itinerant i carrefocs

20140801121115-dscf1929.jpg

(ÀLBUM DE LES DOS ACTIVITATS: TEATRE INFANTIL ITINERANT I CARRETONS)

Dos actes més plens de colorit, imaginació i xicalla jove. Ahir per la vesprada, dia del xiquet, es va fer el teatre infantil itinerant pels principals carrers del centre del poble. De plaça a plaça, amb personatges gegants, amb animació al carrer. Els xiquets s'ho van passar d'allò més bé...i al corro, carretons. L'Associació Cultural Bouera de Gata es va lluir, va protagonitzar tota l'actuació i va fer a escala el que fan els grans, per als menuts: els carretons de bous, amb banyes de bous, amb rodes, tot un espectacle de color i calor.

FONT: Fotos de l'àlbum Vero Vives.HUI, 2 D'AGOST, NOVÉ DIA DE FESTES: Dia de les Quintades

20140802092828-mildiua.jpg

Anem enfilant la recta final. Hui és el dia esperat per molts que no participen "tant" de la festa, hui van amb la seua quinta. És un costum arrelat. Anar de dinar amb la teua quintà i retrobar-se amb els teus quintos i les teues quintes. Al corro, no hi haurà bous per la vesprada, però si a migdia i a la nit.

Ací teniu tota la programació de hui dissabte, 2 d'agost:

DISSABTE 2 D’AGOST - DIA DE LES “QUINTAES”

08’00 h. Despertà a càrrec dels quintos 2014 i totes aquelles quintaes que vullguen sumar-se a la festa (recordem a tots que es necessari el carnet CRE).

12’00 h. Solta de vaques i bou a càrrec de la Ramaderia Els Coves.

13’00 h. Concentració de les quintaes al corro dels bous..

18’30 h. Festa de l’aigua al C/ Sant Miquel patrocinada per el quinto Jorge Rodriguez Salvà.

En acabar tindrem una DISCOMÒBIL AMB ELS MILLORS DJs LOCALS (Dj Inma, Dj Ernesto, Dj Marcos, Dj Sereno013 i Dj Alberto i alguna sorpresa més) al corro dels bous.

22’00 h. Sopar a les barraques.

23’00 h. Ball a la Plaça Nova amb l’orquestra LA VIVA.

02’00 h. Solta de Vaques i un bou a càrrec de la Ramaderia Els Coves.

A la imatge, una quintà històrica "La Mildiuà" de 1982. La foto, extreta de la pàgina de la quintà del facebook, pertany al dia 3 d'agost de 2006, fa vuit anys.FESTES GATA: EMBOLAR UN BOU, RITUAL QUE ATRAU A MOLTA GENT

20140802094403-eficienciabouembolat.jpg

(ACÍ TENIU L'ENLLAÇ A L'ÀLBUM DE L'EMBOLÀ D'ANIT. Fotos Vero Vives)

(ACÍ TENIU L'ENLLAÇ AL VÍDEO D'EFICIÈNCIA ENERGÈTICA)

Són nombroses les fotografies i vídeos que hi ha al voltant de cada embolà d'un bou a les nits de festes taurines dels dies grans de Gata. És un ritual embolar un bou, l'atracció més gran de totes les hores de vaques i bous. Els emboladors de Xàbia, els ganaders, l'Associació Bouera de Gata, dames, quintes, aficionats que encenen les boles, la preparació, tot un costum que es perd en el temps.

Al corro de Gata hi ha dos llocs on es posen les bigues. Van embolant-se alternativament a una i a ltra part del recinte i així es veu des de tots els palcos. Anit mateixa es va embolar l'últim. Les fotos de Vero Vives així ho demostren. Mireu l'atracció que fa. Són minuts, emoció, respecte, impressió...El vídeo de Eficiència Energètica també és d'ahir.

El programa de bous embolats continua aquesta nit, quan el dia de les quintades ja passe. L'últim dia hi haurà com a descatat que al final de la sessió de la vesprada s'embolarà una vaca. Són costums taurines.

A la fotografia de portada d'aquest article o entrada, una imatge especial i original que ens oferix al facebook Eficiència Energètica.

FONT: Fotos de l'àlbum Vero Vives. Vídeo i foto de la portada de l'entrada: Eficiència Energètica.LES QUINTADES HAN OMPLIT EL POBLE. Festa, dinars, música, germanor, bon rotllo, emocions,...

20140802234023-portada.jpg

(ÀLBUM DEL DIA DE LES QUINTADES: Fotos Quintes/Vero Vives/Cronista de Gata)

Emotiva celebració a la quintà 75, amb Vicent Gavilà emocionat

Hui és el dia de les quintades. Ja ha passat la jornada que ha deixat grans records a totes les quintes. Han tornat a eixir les camisetes, els noms de les quintes, els logotips, s'han ajuntat per tots els bars i restaurants del poble. Han fet pinya, germanor i tots han fet bon rotllo. De ben segur que cada quintà ha contat les seues anècdotes, les seues vivències.

La jornada començava amb música, passacarrers i coets, la quintà 2014 i les que vulgueren. El corro als bous de migdia eren el lloc d'encontre de totes les quintades. Tots als seus bars encomanats i a menjar s'ha dit, a fer festa, alguns amb música inclosa. Després, han anat tots al Passeig d'Alacant, allí estava la discomòbil, dins del mateix corro.

Un any i un bon pastel

En totes les quintades, hui s'haurà recordat alguna cosa especial, però el que vos escriu ha pogut viure de primera mà un emocionant moment, quan al bar Corder s'han apagat els llums i s'ha obsequiat amb una veleta i un gran pastel a Vicent Gavilà, un regal i una sorpresa de la seua dona Antonia, que han compartit les quatres quintades que allí dins estavem. Algunes llàgrimes d'emoció han eixit a relluir. Cal recordar com estava passant-ho ell i els seus fa un any aquests dies per la greu agarrada del bou, perillant la seua vida. La veleta suportava un bon pastel, que tots han pres i s'ha cantat l'aniversari feliç, l'ocasió s'ho mereixia. Era una promesa...hui complida, de la qual ens alegrem també i compartim aquesta felicitat.

FONT: Fotos de l'àlbum: Quintes (facebook), Vero Vives, Cronista de Gata.HUI, DIUMENGE, DESÉ DIA DE FESTES A GATA: Cavalcada de carrosses i grups a peu

20140803090821-dscf4428.jpg

S’esgoten els dies de festes, la gent comença a estar cansada, es veuen comentaris per les xarxes socials, es senten pel carrer. Esperem que això no perjudique els dies que vénen, que són més tranquils i protocolaris. Cal resistir una mica més. Arribem hui al desé dia, diumenge i, com sempre en els últims anys, el protagonisme l’adquirixen les carrosses. Aquesta vesprada és per a la cavalcada de grups a peu i carrosses. La gent trau tot el bon humor, il·lusió, fantasia i imaginació al carrer. Els bous són altres dels grans protagonistes i això que abans en diumenge procuraven no fer-ne, com canvien les coses!.

Vos deixe la programació de la jornada de hui, diumenge dia 3:

DIUMENGE 3 D’AGOST - DIA DE LES CARROSSES

08’00 h. Despertà a càrrec del quintos 2014.

12’00 h. Solta de vaques i un bou a càrrec de la Ramaderia Ifach.

18’30 h. Concentració de Carrosses i grups a peu en l’explanada del Grup Escolar per a la desfilada que serà amenitzada per la colla de dolçaina i tabalet el MONTGÓ, la xaranga i Banda Unió Musical de GATA.

22’00 h. Sopar a les barraques.

23’00 h. Concerts a la Plaça Nova amb ARRAPA i BACK STORM.

01’30 h. Solta de Vaques i un bou a càrrec de la Ramaderia Crespo.

A la imatge, el tercer premi a peu de l'any passat 2013 a les carrosses.ANIT, A L'ORQUESTRA LA VIVA, dos germans gaters Vero i Álex

20140803091555-dscf2269.jpg

Moltes vegades, quan arriba a la Plaça Nova una orquestra, la gent diu: "D'on seran estos?" I l'atre diu: Seran de per ací?. Anit, aquestes preguntes estaven resoltes ja abans de començar. L'orquestra La Viva, que va animar molt la plaça, contava entre els seus components a dos germans o més bé germana i germà. La germana Verónica ja és veterana al grup, el germà Álex, més jove que ella, s'ha incorporat recentment a la guitarra. Els germans Costa Ginestar, fills d'Ismael i Imma, néts d'Asunción i Pepe, van actuar anit a la Plaça Nova. La familiaritat i conéixer a la gent fa molt, com deia el cantant que portava "la veu cantant", valga la redundància.

A la foto de Vero Vives, teniu als dos germans. Ella, Verónica, cantant i ell, a la guitarra. Al mig, el cantant.HUI, DILLUNS 4, ONZÉ DIA DE FESTES A GATA: Tradicions

20140804014417-ganaderiaifach.jpg

Comence a la matinada de dilluns, els articles del blog de la onzena jornada festera a Gata. És hui, dia 4 d'agost, el dia dedicat a les tradicions. El bou també té importancia, al ser l'últim dia. Una vaca embolada al final de la sessió de la vesprada i un bou embolat per la nit, són les estrelles taurines del dia.

DILLUNS 4 D’AGOST - DIA DE LES TRADICIONS

08’00 h. Despertà a càrrec dels quintos 2014.

11’30 h. Concentració a la Plaça Nova per a participar en el circuït de JOCS POPULARS que estarà amenitzat per dolçaina i tabalet. Recordeu que hi haurà premi per als millors.

13’00 h. Sardinada i cervesa a “go-gó” (fins fi d'existències) per a tot el poble a la mateixa Plaça Nova. Estarem acompanyats pel GRUP DE DANSES “LA LLATA”.

17’00 h. Vesprada de Bingo al Centro Social.

18’00 h. Carretons al corro dels bous per a que toregen els més menuts. Organitzat per l’ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA.

19’00 h. Última entrada de bous a càrrec de Ramaderia Fdo. Machancoses.

19’20 h. Solta de vaques i un bou a càrrec de la Ramaderia Coves. També hi haurà actuació de vaca embolà patrocinada per la penya L’Espardenyà i altres.

22’00 h. Sopar a les barraques.

23’00 h. Ball a la Plaça Nova. Hui estarà amb nosaltres l’espectacular orquestra PELLIKANA.

01’30 h. Solta de vaques i bou embolat a càrrec de la Ramaderia La Paloma.

La foto del corro i actuació d'un bou és de la ganaderia Ifach, per a l'Associació Bouera de Gata.IMATGES DE FESTA: plasticitat i moviment, entrada de bous a Gata

20140804015846-depablo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA I NO PERDRE'S DETALLS, PUNXANT ACÍ)

La fotografia de Pau Mulet Ivars és preciosa, capta l'instant precís i exacte per a mostrar un quadre de plasticitat i moviment impressionant. L'entrada de bous a les vesprades de les festes de Gata és el motiu. Vegeu com els joves alcen els braços per a reclamar l'atenció dels bous. Tots fan lloc al pas dels bous, tot bous.

FONT: Fotografia de Pau Mulet Ivars.AHIR, VESPRADA DE CARROSSES A LES FESTES DE GATA (dos àlbums de fotos)

20140804132623-dscf2380.jpg

(ÀLBUM I DE LA DESFILADA DE GRUPS A PEU I CARROSSES: Premis, carrosses "oficials", comissió i banda)

(ÀLBUM II DE LA DESFILADA DE GRUPS A PEU I CARROSSES: resta de participants)

Dalt teniu els dos enllaços als àlbums de fotografies de la desfilada de grups a peu i carrosses. Si punxeu podeu fer un repàs per la desfilada d’ahir diumenge. La puntualitat i l’orde cal destacar-ho, exquisits. La qualitat dels grups, no, amb alguna que altra excepció, clar està. Cal reflexionar si la burrera que s’exhibeix en moltes quadrilles, quintaes i demés, no podria derivar en més espectacle, més diversió sense exageracions, i fer unes carrosses que envejaren als pobles veïns, que en aquest aspecte ens han passat davant.

A la desfilada hi havia molt de camió i carromato, que portava moltes quadrilles. Davant, la Colla de dolçainers i tabaleters "Montgó" de Gata. Al mig, la batucada i la xaranga "El bataclán" de Xaló, darrere i disfressats de pirates els músics de la banda Unió Musical de Gata.

Grups a tindre en compte, amb alguna crítica o recordatori. Als bous, als gelats,...Dos al·lusions al tren: una al limón express d’altre temps, i l’altra al pròxim centenari de la inauguració del tran Altea-Dénia (15-7-1915). Els grups a peu premiats eren molt colorits. El primer premi, eren mares i fills vestits del conte de "Campanilla", ens comenta Araceli: "Els xiquets i xiquetes eren fades, les mares eren arbres i els carros flors, el més menut el vam vestir de la flor de la camaroja (per això anava de blanc) d'on segons el compte naixen totes les fades". 

De les carrosses, el tercer premi per als quintos que complien 30 anys de festers. El segon premi, per als sevillans i el tercer premi per a "La Quadrilla".

Parem atenció un moment a aquesta "Quadrilla" que té eixe nom. Segon premi, l’any 2011; primer premi consequtiu de 2012 a 2014. Per què?. Quin serà el seu secret?. Està molt ben el·laborada la carrossa i tots els seus complements, s’ho treballen. Enguany de pavos reals, altres vestits d’època. No tindria que ser aquest també, un poc, el model a seguir?.

Seguint amb la desfilada, no deixem la part oficial. Els quintets i quintetes amb varies carrosses ja que en són molts, les festeres amb dues carrosses. Ahí lluïen els vestits, els festerets les seues indumentàries.

A la fotografia de portada de l’article, el primer premi de carrosses. La Quadrilla.

FONT: Fotos dels dos àlbums: JM i Vero Vives i meues.PRESENTEN L'ONZENA EDICIÓ D'ART AL VENT

20140804174826-presenta-artalvent.jpg

Serà del 14 d’agost al 7 de setembre

S’exposaran 130 d’artistes procedents de 25 païssos

La regidoria de Cultura, que dirigeix Juan Pedrós, ha presentat , esta matí, Art al Vent XI que arrancarà, a partir del 14 d’agost amb l’acte inaugural que se celebrarà a les 19 hores a l’Ajuntament de Gata.

Durant tres setmanes, fins al 7 de setembre, el carrer la Bassa de Gata, Duquessa d’Almodóvar i Plaça de l’Església acolliran la mostra d’art tèxtil a l’aire lliure “més important de l’estat espanyol”, tal i com l’ha definida Josep Ginestar, coordinador de la mostra.

El regidor de Cultura ha explicat que en esta edició es presenten 130 obres d’artistes procedents de 25 països, i com va ocórrer ja la passada edició, s’ha realitzat una selecció d’obres entre les 190 presentades a càrrec del jurat format per Isabel Tejeda, Anna Llopis i Marco Britner.

Juan Pedrós ha comentat que, entre les novetats d’esta edició, els xiquets de l’escola d’estiu participaran amb les banderes dels països representats .

Ginestar ha reflexionat sobre les quatre pilars, que al seu entendre, té Art al Vent. En primer lloc, és la manifestació artística d’art contemporani més gran de l’estat espanyol i més  internacional, 130 obres d’artistes de 25 països. En segon lloc, té una repercussió econòmica en el municipi ja que cada any augmenta el nombre de visitants. Per una altra part, al voltant de l’exposició, s’organitza una programació cultural paral·lela durant el mes d’agost amb xerrades, concerts, balls tradicionals, ... I finalment, Art al Vent s’ha convertit en una senya d’identitat del municipi.

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, ha volgut agrair la implicació del regidor de Cultura, Juan Pedrós, i de Josep Ginestar,  mestre de l’Escola de Plàstica Experimental A. Vives de Gata, així com el suport de la Diputació Provincial d’Alacant, fent tots els catàlegs i cartells, i de la Conselleria de Turisme, que per mig de l’Agència Valenciana de Turisme aporta una subvenció de 5.500 euros, per què Art al Vent XI siga ja una realitat.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa Ajuntament de Gata.MATINAL DE TRADICIONS I JOCS POPULARS A LES FESTES DE GATA

20140804180726-jocs.jpg

(ÀLBUM DE JOCS TRADICIONALS, EL DIA DE LES TRADICIONS, 4 d’agost de 2014)

Hui, dia 4 d’agost, ha sigut el Dia de les Tradicions. Els jocs populars d’abans han tornat a resorgir a la Plaça Nova aquest matí. El mocadoret, agafar una llima dins d’una safa, carreres de sacs i altres jocs, han fet gaudir a menuts i grans. * Ens comenta una usuària: "També el Grup de Danses La Llata" va ballar a la Plaça Nova", recollisc el seu apunt.

Són activitats esportives-culturals, lúdiques, que s’en ixen del programa tradicional de bous i ball. També s’ha fet una torrada de sardines i s’ha begut servessa a gogó i sardinada. Aquesta vesprada, encara s’ha jugat al bingo al Centre social.

Aquesta vesprada començarà la recta final de les actuacions taurines. Carretons, entrada de bous, actuacions de vaques i bou, vaca embolada, actuacions nocturnes de vaques i bou embolat, acabant tota la programació taurina preparada per l’Associació Cultural Bouera de Gata.

A l’àlbum i a la foto de portada teniu alguns moments dels jocs i la sardinada, amb fotos de Vero Vives.HUI, DOTZÉ DIA FESTER: la vespra, majors, pilota, ofrena, revetla, cordà

20140805104636-musicsbandavs.jpg

Recta final de les festes 2014. Dotzé dia d'actes que acaben demà. Hui, dimarts 5 d'agost, és el dia de la vespra, i com diu el refranyer: "Qui no fa la vespra, no fa la festa". Molt d'acte hui, algun d'ells protocolari i tradicional. Cal destacar que és el dia del major, la partida de pilota al trinquet, l'ofrena de flors al patró per la vesprada, el concert de revetla i la cordà per la nit.

Vos pose la programació de hui:

DIMARTS 5 D’AGOST - DIA DEL MAJOR I DE L’OFRENA

08’00 h. Despertà a càrrec del quintos 2014.

12’30 h. Solemne Missa en acció de gràcies per als majors del nostre poble.

13’30 h. La Comissió oferirà un vi d’honor per als majors del poble al Centre Social. Hi haurà ball amb el DUO LA BRUJA.

17’30 h. Gran partida de pilota al trinquet “Xiquet de Gata”.

20’00 h. Concentració a la Plaça Nova de quintos majors i infantils, penyes, associacions i tots aquells que desitgen participar en l’OFRENA AL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI, acompanyats per la colla de dolçainers i tabaleters EL MONTGÓ.

00’00 h. Concert de la REVETLA. La nostra Banda UNIÓ MUSICAL DE GATA ens oferirà un any més un espectacular concert a la Plaça de l’Església.

En finalitzar es dispararà la CORDÀ en l’antic camp de futbol. AL RECINTE SOLS TINDRAN ACCÉS TOTES AQUELLES PERSONES QUE TINGUEN EL CARNET (CRE),  disparada per la PIROTÈCNIA AITANA.

A la imatge, els músics de la banda assajant al Casal de la Música per al concert revetla d'aquesta nit (Foto: Vicent Signes).HUI, A LES 18,30, AL TRINQUET DE GATA: interessant partida de raspall

20140805105226-trinquetdia5.jpg

Seguint els costums més antics i passant la partida del carrer la Bassa al trinquet, aquesta vesprada a les 18.30 hores tindrà lloc una interessant partida de pilota al raspall, en la qual hi haurà tres pelotaris gaters. L'event esportiu serà gratuït i organitzat per l'Ajuntament i la comissió de festes 2014. A la partida s'enfrontaran SARIERO i TOMÀS (els dos de Gata) contra FERRER (de Gata) i VILARE (de Genovés).

A la imatge, el cartell anunciador.SABIEU...? que ahir es va emetre el programa de TVE1 del grup BAJOQUETA ROCK gravat a la Font del Riu

20140805110811-bajoquetatve1.jpg

A TVE, a migdia. Es va gravar a les festes del barri de la Font del Riu el 28 de juny

Si voleu rememorar l’actuació de BAJOQUETA ROCK que va actuar a les festes de la Font del Riu i veure algunes escenes del carrer Calvari i les escales de la baixada al parc, podeu fer-ho punxant l’enllaç. Van eixir ahir, dia 4 d’agost, després de l’informatiu de Comunitat Valenciana que emet TVE de dilluns a divendres a les 14,15 i que es diu "Sonido directo con". Als crèdits del final del reportatge fa menció com a agraïment dels festers de La Fonmt del Riu de Gata de Gorgos.

Podeu gaudir d’ells:

http://www.rtve.es/alacarta/videos/sonido-directo-con/sonido-directo-bajoqueta-rock/2697429/.

FONT: TVE, grups valencians de música, Bajoqueta Rock.L'ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA ATORGA ELS PREMIS DEL II CONCURS DE RAMADERIES

20140805111949-boueros.jpg
L'Associació Cultura Bouera de Gata va atorgar al corro dels bous, els premis del II Concurs de Ramaderies del poble de Gata.
El premi a la millor vesprada va recaure en la ramaderia de Vicent Benavent.
El premi a la millor vaca va ser per a "Española" de la Ganadería de Crespo.
Finalment, el premi al millor bou va ser per a "Demonio" de la Ramaderia "Ifach".
També se'ls va atorgar a alguns membres de l'associació una placa commemorativa per la seua tasca al llarg de l'any i a les festes.

A la imatge, els guanyadors del concurs i membres de l'associació (Foto: Associació Cultural Bouera de Gata, facebook).


BARRAL, PRIMER PREMI DE LES BARRAQUES DE FESTES A GATA

20140805113548-barralbarraca.jpg

Ací teniu la imatge que puja al facebook Anto Font, de la barraca guanyadora enguany, es diu BARRAL, i està ubicada prop de l'eixida de la plaça pel carrer Signes. Enhorabona i endavant.S'HAN ACABAT ELS BOUS DE GATA 2014, l'any que ve més

20140805115333-dscf2461.jpg

Ahir vesprada i aquesta matinada, vaca i bou embolats

L’encesa de les boles la va fer la reina de festes, Elena Pons Salvador

Al tardet, vaca embolada, i a la nit o primeres hores de hui, al voltant de les 2,30 hores, bou embolat. Cal ressenyar que l’última, ja que el bou el patrocinava la quintà 2014, i com mana la tradició l’embolà la reina major Elena Pons Salvador. Més que embolar -que seria tot el procés- li encengué les boles ja lligat al piló. Amb les vaquetes posteriors van acabar fins l’any que ve les actuacions taurines 2014.

Hi ha molts vídeos per la xarxa, pel facebook, tots són bons. Vos adjunte, com a mostra, l’enllaç al vídeo captat per Silvana Cortez, que va pujar al facebook, i que resumix molt bé l’embolà de l’últim bou de les festes 2014. El vídeo dura 2,07 minuts:

 https://www.facebook.com/photo.php?v=923420831006144&fref=nf.

Moltes anècdotes, bous i vaques bones, concurs de ramaderies, treball esforçat de l’Associació bouera de Gata, i el més important, al meu entendre, cap d’enganxada ni de banya de bou ni a conseqüència d’ell. Unes actuacions netes, que mereixen el reconeiment i aplaudiment per als organitzadors.

A la imatge de portada de l’article, un moment del procés de l’embolada de la vaca d'ahir vesprada, quan arribava el camió dins del corro. Foto: Vero Vives.
BON DIA DEL SANT CRIST DEL CALVARI, PATRÓ DE GATA

20140806090109-peru2.jpg

Des del Perú: Vicent, Juanjo i Toni

Dia 6 d’agost de 2014, dimecres. FESTA MAJOR a Gata. Commemorem el dia del sant Crist del Calvari, patró de la població des de fa 252 anys. He volgut posar-vos la foto que m’envien des del Perú els dos rectors fills del poble VICENT FONT PEDRO i JUAN JOSÉ MONFORT VALLÉS junt amb el voluntari gater TONI PEDRO SIGNES, els tres gaters que estan ara a aquella terra necessitada d’ajuda. Ells es van fer la fotografia baix del quadre del SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI. Des d’allà ens desitgen BON DIA del dia gran de Gata.

(Si altres gaters que estan per totarreu del món i recorden que hui és la festa major del seu poble, volen compartir aquesta finestreta amb els seus paisans, sols tenen que enviar-me la foto -l’adreça està a la columna de la dreta del blog o pel facebook en un missatge- i aniré posant-les. Hui és un dia gran)

FOTO: La Mirada del Perú.HUI, 6 D'AGOST 2014: FESTA MAJOR DE GATA: dia solemne oficial i últim dia de programa fester

20140806093315-dscf2638.jpg

Els gaters festejen al Santíssim Crist del Calvari

La mascletà es trasllada a l’antic camp de futbol i el vi d’honor al pavelló poliesportiu

Despertà, passacarrers, missa solemne, mascletà, vi d’honor, processó i castell de focs artificials. Un dia oficial per a celebrar la Festa Major de Gata.

Hi ha una novetat i canvi al programa, respecte al programa inicial. Degut a que persistix l’alerta màxima de risc d’incendis, l’Ajuntament es veu obligat a traslladar la mascletà a l’antic camp de futbol de "Les Sorts" i el vi d’honor es farà al costat, al pavelló poliesportiu cobert.

Ací teniu el programa oficial de l’últim dia de les festes patronals 2014.

DIMARTS 6 D’AGOST - DIA DEL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI

08’00 h. Despertà  a càrrec de la Comissió 2014.

10’30 h. Cercavila per la localitat a càrrec de la Banda Unió Musical de Gata.

11’00 h. Recollida de quintos infantils i majors 2014 i autoritats per la Banda de Música.

12’00 h. Solemne Missa Major en honor al SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI amb la participació del COR SERRILLÀS de Gata.

13’30 h. Mascletà disparada a l’antic camp de futbol de Les Sorts per la PIROTÈCNIA AITANA.

En finalitzar anirem al Pavelló Poliesportiu municipal per gaudir d’un vi d’honor on es farà el lliurament dels diferents trofeus (carrosses, jocs populars, barraques, disfresses, carrers, truc....).

20’00 h. Solemne processó per acompanyar al Santíssim Crist des de l’església fins a l’ermita del Calvari acompanyats per la colla de dolçaina i tabalet el Montgó i per la Banda Unió Musical de Gata.

En acabar, la PIROTÈCNIA  AITANA dispararà un fabulós i espectacular Castell de focs artificials per a posar fi a les festes de Gata 2014.

A la imatge, la foto de la reina de festes 2014, Elena Pons Salvador, i el seu cosí germà acompanyant José Álvarez Salvador, ahir per la vesprada a l’ofrena al patró. Foto: Vero Vives.AHIR VESPRADA, OFRENA AL SANTÍSSIM CRIST: famílies, penyes, quadrilles, quintades, festers,...( I )

20140806181035-compoofrena1.jpg

Primera composició de l'ofrena

Ahir per la vesprada, vaig tindre la satisfacció, un any més, de presentar junt amb Sefa Costa Monfort, l’ofrena al Santíssim Crist del Calvari, que com ja és tradicional es fa davant l’església el dia de la vespra, una vegada apareix la imatge processonal per la porta. Junt a les autoritats locals i els rectors assistents va estar present a l’acte el Secretari Autonòmic de Turisme i Comerç, Daniel Marco Blanes. A l’hora de l’ofrena que tancava la comitiva, va acompanyar a l’alcadessa Maite Signes Caselles i al regidor de Festes, Juan Pedrós Taléns.

Per l’ofrena van passar famílies, quadrilles de menuts i grans, grups històrics, els quintos que fa 30 anys ho van ser, els que fa 20 anys que van fer la festa i els que fa 10. També els que feien 65 anys (Quintà El Cohet). A més d’aquests grups, les Mestresses de Casa, l’Associació Bouera de Gata -que van voler així donar-li gràcies al patró per tindre ja bé a Vicent Gavilá-, Protecció Civil que complix deu anys, la Colla "El Montgó", el Grup de Danses "La Llata", la Junta del Santíssim Crist i la Comissió de festes 2014. Finalment, també van fer ofrena, portant una canasta d’aliments oferits per l’ajuntament, els dos policies locals condecorats fa une setmanes amb la medalla dels 25 anys de servici, l’oficial Manuel López Fernández i l’agent Francisco Boronat Carrera.

Cal ressenyar també que van passar tots els festerets de la quintà infantil 2014, tancant el grup la reina Minerva Cuenca Coloma. El mateix dels grans, la quintà major va anar passant amb la seua vestimenta oficial i de gala. Tancava aquesta comitiva la regina major Elena Pons Salvador.

L’ofrena va resultar fluïda, no es va fer pessada, malgrat hi haure molts festerets i va transcorre molt bé.

A la primera composició, alguns grups i moments de l’ofrena. Fotos: Vero Vives.EL DIA DESPRÉS...DE TRETZE JORNADES DE FESTES: hui, 7 d'agost

20140807104751-dscf2913.jpg

Si vos parle de la "processó de les màrfegues" o "la festa dels fadrins" i "la festa dels casats" a molts joves vos estranyaran eixos noms. Però, cal esbrinar un poc aquestes denominacions. Hui, 7 d’agost de 2014 és el dia després...després de tretze jornades festives dedicades al patró, el Santíssim Crist del Calvari. L’última carcasa del bonic castell oferit ahir després de la processó de la pujada a l’ermita va acabar amb la il·lusió de molts, la cansera d’altres, la tranquil·litat per als que més...i hui és el dia de "la resaca festera".

Però tornant als noms aquells del principi. Sabeu que al llarg de molts anys, i des dels anys 50 del segle XX, el set d’agost era la Festa dels fadrins, organitza pels quintos de l’any, i que durant alguns anys al dia següent, 8 d’agost, es va fer la Festa dels casats, però...ara en tretze dies ja en tenim massa i ni pensem amb això...quin quinto estarà ara despert o treballant?, m’aventure a dir que cap. I per què allò de la "processó de les màrfegues"? perquè arribat el set d’agost i acabades les festes, al camp, esperava la verema i calia portar màrfegues i altres menesters cap a la caseta per anar a replegar la renda: ametles, raïm i escaldar.

Dit tot això, tinc que dir-vos que al llarg del que resta de setmana, de hui dijous fins diumenge, recordarem encara imatges de festa. Ens resta parlar del concert de revetla, del dia gran d’ahir, del truc, del resum bouer, de moltes coses més...i està ja pròxim un event del blog, que potser s’esdevinga hui mateix o demà. Ja sabreu!!.

A la foto, una de les últimes imatges del dia d’ahir, el Crist a la placeta a punt d’entrar a la seua ermita fins el juliol que ve.RECORDANT...EL CONCERT DE REVETLA DE LA BANDA UNIÓ MUSICAL

20140807113452-compoconcert.jpg

(ÀLBUM DEL CONCERT DE LA REVETLA, 5-8-2014)

La imatge del Santíssim Crist del Calvari va presidir, entre els músics, el concert

La reina major, Elena Pons Salvador, música, va pujar a l’escenari a tocar

Mari Pas Signes rep una placa pels 25 anys de tocar a la banda

L’obra "La Mosca" i "Orient Express", les més acceptades pel públic

Cal Tramusser torna a ser el referent d’anar a refrescar al descans del concert

Després de l’ofrena de flors i aliments al Crist, la nit de la vespra i ja a les dues primeres hores del dia de la festa major, els gaters van poder gaudir d’un excel·lent concert, que va preparar la banda Unió Musical. La novetat de la revetla va ser que la imatge del Santíssim Crist va presidir el concert. El senyor rector Francisco M. Murillo va portar la imatge des del seu trono processonal fins la columna col·locada entre els músics i el va deixar per a que ostentara la presidència.

En quan a les peces interpretades per la banda, les obres "La Mosca" i "Orient Express" van donar molt de joc i van agradar al públic assistent, mentre que les complicades de tocar i escoltar, les obres sobre Jericó i l’Arca de Noé, així com un passacarrer, van completar el concert. Una vegada més, la nostra banda va ser molt aplaudida.

Cal ressenyar que, com ja ocorreguera l’any passat, aquest any la reina major ha tornat a ser una música de la banda. Elena Pons Salvador, arribat el moment va pujar a l’escenari a tocar amb els seus companys, amb la corona inclosa.

També, cal destacar la placa rebuda de mans del president de la banda, Vicent Signes Signes, per Mari Pas Signes, per deixar la banda als 25 anys de tocar en ella.

Com és tradicional i típic per molt anys, els assistents a l’acte es van acostar a Ca la Tramussera per a refrescar amb aiguallimó, el típic líquid estrel de la casa, sobre tot al descans.

FONT: Fotos del concert: Rosario González, Joanvi Vallés, JM Vives i Cronista de Gata.RECORDANT...EL FINAL FESTER: LA FESTA MAJOR DE GATA, EL DIA DEL CRIST

20140807191239-dscf2883.jpg

(ÀLBUM DE FOTOGRAFIES DEL DIA DEL SANTÍSSIM CRIST)

Passacarrers, missa solemne, mascletà, vi d’honor, processó, castell, dia gran

Ahir, dia 6 d’agost de 2014, el poble de Gata va dir adéu a tretze dies de festes i ho va fer, com mana la tradició, amb el dia de la festa major, dedicat al Santíssim crist del Calvari. Des de primeres hores del dia es sentien els trons de la despertà de la Comissió 2014 i els sons del passacarrer de la banda Unió Musical. Després, missa solemne concelebrada per distints rectors: fills de Gata, entre els que es trobava Juan Pons, que presidia l’Eucaristia, rectors que han estat a la parròquia, el rector actual, l’arxiprest, rectors dels pobles veïns. A la missa hi van assistir, festerets, festers i autoritats.

Acabada la missa, els festers i autoritats i tot el poble, en general, es va desplatzar a l’antic camp de futbol de Les Sorts, per a seguir de prop la mascletà. Després, al Pavelló poliesportiu cobert, va tindre lloc el vi d’honor i lliurament de premis a concursos i competicions de festes.

Per la vesprada, des de les 20,40 a les 22,10 va tindre lloc la processó-romeria, des de l’església a l’ermita, acompanyant els gaters i forasters al Santíssim Crist del Calvari. Els quintos de fa 30 anys L’Atropell i els de fa dos anys, van pujar al Crist i ho van fer molt bé, posant tot l’empeny en què lluïra la seua tasca de portadors.

A la replaceta del Calvari es van cantar els goigs, els portadors li van pegar distintes voltes abans d’entrar cap a dins, i va retornar al seu lloc, al santuari del Tossalet, des d’on havia eixit el passat 25 de juliol, per a visitar -com deia ben acunyat la penya "L’Aspardenya" a l’esglèsia, al seu Palau d’Estiu.

Per a finalitzar les festes 2014, un fabulós i novedós castell de focs artificials, disparat des de l’antic camp de futbol "Les Sorts" va posar el punt i final a les festes.

Ara, des de ja, la comissió de festes 2015, que s’està formant, prepara les de l’any que ve sense pausa.

Aprofite per agrair a la Comissió de festes 2014 i a José Luis Fornés, que hagen pujat al facebook les fotos de les festeres a l’altar (Comissió) i l’última fotografia (JL Fornés), el remat de la festa.

FOTOS: Cronista de Gata / Comissió de festes 2014 / José Luis Fornés.COMPTE ENRERE PER AL FESTIVALET INDEPENDENT DE GATA (FIGA 2014)

20140807215122-cartellfiga14.jpg

Serà el dia 30, dissabte, a l'antic camp de futbol de Les Sorts de Gata

MIREU EL VÍDEO PROMOCIONAL DE FIGA14, PUNXANT ACÍ

L'associació GataFanClub prepara ja una nova edició del FESTIVALET INDEPENDENT DE GATA (FIGA) en la seua edició 2014. L'entrada és gratuïta. Hi haurà menjar i beguda a preus populars.

Enguany actuaran al camp de futbol, dissabte 30 d'agost, els següents grups: Las Ruinas, Cosmen Adelaida, Monserrat, Perro, Mox Nox, Aullido Atómico, Tremp, The Hypnopompic i Pin&Pon djs.

Per a promocionar l'event, els membres de GataFanClub han tingut una curiossíssima idea i molt bona, fent un vídeo que han pujat a Youtube i que té moltes entrades. Diuen ells així: "Escolteu, que es diu per ahí que ja només queda un mes perquè es celebre el FIGA14. Les grans estreles del panorama musical internacional ja ho saben. Podeu veure-ho ací. Al vídeo apareixen elles estreles, tindreu gust de vore els principals llocs del poble i la historieta que es munta en el vídeo va sobre el "idioma gater". Mireu-lo per a coneixer-lo.

FONT: Vídeo fet pels membres de GataFanClub.ENQUESTA DE LES PASSADES FESTES PATRONALS 2014 (Blog: Cronista de Gata)

20140807220435-2014-07-25-21.21.48.jpg

L’enquesta estarà oberta del 7 al 31 d’agost

Les preguntes seran igual que l’any passat: què has trobat millor i que fa falta millorar

És un sondeig, que podeu ampliar i inclús afegir alguna que altra pregunta més amb la seua resposta. De hui dia 7, dia següent a la festa major, i fins diumenge 31 d’agost, podeu respondre per les dues vies ja conegudes: bé per la pàgina del blog (http://cronistadegata.blogia.com) o bé per la pàgina del facebook "Cronista de Gata". Espere que sigueu participatius i que superem l’enquesta de l’any passat.

Amb tot el respecte per als col·lectius organitzadors -sobre tot per a la Comissió de Festes 2014- i amb seny, idees constructives i participative, podeu anar ja donant resposta:

1.- Quin ha estat el millor acte o els millors actes per a vosaltres/vostes de les passades festes patronals, que s’han fet a Gata del 25 de juliol al 6 d’agost.

2.- Quin o quins no ha estat tan bé com voldrieu, per a millorar-se l’any que ve, si la pròxima comissió 2015 té a bé millorar-ho.

Podeu respondre i fer el comentari baix d’aquesta entrada o baix d’alguna entrada o al facebook, sempre posant el millor i el no tan millor de les festes. Inclús podeu donar puntuació, de l’1 al 10. GRÀCIES ANTICIPADES A TOTS.

Cada dia aniré donant compte de les respostes i espere, com he dit abans, el màxim respete. Les respostes les podreu veure anar en augment i les publicaré al principi i al final de cada dia.

La fotografia identificativa de cada entrada per a la resposta, serà d’allò més curiosa. Seran les imatges més curioses fetes pel que vos escriu al llarg de les festes patronals.EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA ALCANÇA 500.000 ENTRADES, MIG MILIÓ DE VISITES

20140808085340-blog500.jpg

Va començar el 10 d’abril de 2010 i hui, 7 d’agost, dia després de les festes de 2014, arriba a aquesta bonica xifra

Al facebook el Cronista de Gata té 1.129 amics, que es conecten a les notícies, reportatges, fotografies, del blog

Una xifra molt bona, 500.000 entrades. Arribe hui, dia 7 d’agost, a aquest tope. Està clar que el facebook ha fet molt i, sobre tot, aquestes festes patronals, amb els àlbums passats primer pel facebook. Mig milió d’entrades, a vore informació de Gata, reportatges, història, fotografies antigues. La gent comenta les més polèmiques, alguns donen i aporten informació...entre tots els gaters es fa el blog del CRONISTA DE GATA.

Cal destacar també l’augment dia a dia dels amics del facebook. Aquest servici és jove relativament. Vaig començar el 9 d’octubre de 2012. Els 1.000 amics van arribar el 16 de juny d’aquest any.

Però repassem les xifres. El 25 de març de 2012 feia 100.000 visites. El blog tenia 200.000 entrades el 5 de març de 2013. A la xifra de 300.000 entrades arribava el 13 d’octubre de 2013. Un total de 400.000 entrades tenia el 28 de març d’enguany i ara hui, 500.000.

Sols puc dir, MIL GRÀCIES per aquesta xifra a TOTES I A TOTS VOSALTRES, GATERS I NO GATERS QUE SEGUIU EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA. Seguisc treballant, cap al milió d’entrades i com sempre dic, endavant...SEGUIX L'ENQUESTA DE FESTES: els millors actes i els no tan millors

20140808103323-dscf0931.jpg

Seguix opinant, tu també fas el blog

Hui és el segon dia de l’enquesta. Vos recorde que estarà oberta fins diumenge 31 d’agost. Ja n’hi ha un comentari que vos pose ací mateix.

Natalia Gata comenta: 

"Per a mi, el millor l’espectacle de pirates del dia del xiquet (li donaría un 9). El pijor els camions de les carroses vesant liquids no identificats. La puntualitat ha sigut un punt molt fort d’aquesta comisión".

Podeu seguir deixant les vostres reflexions sobre la festa passada, tant a la fulla del blog als comentaris, com al facebook. GRÀCIES.

A la imatge curiosa de hui, el Crist a la baixada del 25 de juliol.PER AL DISSABTE I DIUMENGE: EL BLOG REPRENDRÀ LES FOTOS ANTIGUES...I MÉS COSES

Després de les informacions intenses i els àlbums, toca reprendre aquelles seccions de sempre, que superen les 1.500 imatges, les fotografies antigues. Per això, em valdre de les col·leccions que vaig deixar a l’aire, així com noves fotografies antigues procedents del programa de festes d’enguany 2014.

També aniré incorporant les notícies d’actualitat, acabada la premura de tanta festa i tant d’acte. Tot això, serà entre demà dissabte i el diumenge.SEGON DIA D’ENQUESTA: COM S’HAN VISCUT LES FESTES PATRONALS 2014?

20140808201927-dscf0975.jpg

Seguix opinant, tu també fas el blog

Al final del meu treball al blog, del segon dia de l’enquesta, vos pose tots els comentaris recollits, que ja en són alguns i que això va animant-se:

Ja vos havia posat el comentari de Natalia Gata: 

"Per a mi, el millor l’espectacle de pirates del dia del xiquet (li donaría un 9). El pijor els camions de les carroses vesant liquids no identificats. La puntualitat ha sigut un punt molt fort d’aquesta comisión".

Ara seguixen opinant els gaters:

María Eugenia diu: "Les festes molt bé en general, sobre tot en el ball a la plaça per posar cada nit una temàtica, però pense que tindríem que acurtar-les i concentrar els actes, a vore qui és el valent".

Un anònim comenta: "Llevar els bous de matí. Traslladar-los a l’antic camp de futbol. L’elecció de la reina a sort, com la quintà menuda. Fora els bous embolats, no al maltracte animal. L’orquestra de l’ultim dia, a les paelles. Dia de les paelles, taulers i cadires posats per la comissió".

Un altre anònim s’expresa així: "Positiu: La Plaça Nova animada totes les nits com feia anys que no ho estava. El castell molt bonico. Negatiu: Masa dies, masa dies, masa dies. L’orquestra de la nit de carroses no era la adequada per eixe dia. Taules i cadires a carrec de la comissió la nit de paelles faria que mes gent anara, que la cosa va a menos".

Una autora anònima fa els següents comentaris: "El millor de les festes la puntualitat i lo ben estructurat que estava tot. 
El pitjor el rock, no cal gastar tants diners si no va ningu. Igual tot gent de Gata estaria be, si volen actuar...que a festes no tots voldran.
La meua nota per a festes un 9."

L’amiga Mamen diu: "L’orquestra de paelles era concert de música, molt bona pero no fa ballar. I també fan falta taules i cadires, en un euro per persona tot clar. El més guai les proves de quadrilles, la bruja i la presentació, que puntuals!"

Miguel Ángel Mulet ha dit: "El millor acte sense dubte la pujada del Crist".

MIGUEL ANGEL, que supose serà el mateix que dalt, acaba dient:

"Positiu: És difícil trobar-ne algun,però el més positiu per a mi es la pujada del Crist i mirant que era entre semana.
NEGATIU: Estic d’acord amb Natalia referent als camions, no es tendrien que deixar eixir, si no és en un altre comportament, resten colorit a les carrosses i poca participació de la gent de Gata a les carrosses. El bous de matí tendrien que estudiar un altre acte al puesto del bous ja que no hi ha gent i es fa una despesa innecesària. La mascletà del dia 6 d’agost poca potència, tindria que ser un poc millor.
Puntuació per a la comissió que ha treballat molt be un 9 felicitats.
Es dificil acertar-ho tot pera tots, i el que no estiga conforme que es pose ell al puesto dels demés."
Podeu seguir deixant les vostres reflexions sobre la festa passada, tant a la fulla del blog als comentaris, com al facebook. GRÀCIES.

A la imatge curiosa, la imatge del Crist dins la Plaça de l’església.MÉS COMENTARIS DE L'ENQUESTA: No et quedes sense participar. FESTES 2014, el millor i el no tan millor...

20140809124634-dscf0983.jpg

Tercer dia de l’enquesta i vaig omplint els articles. 

Ja ahir, a última hora, vos posava alguns comentaris dels usuaris. Per a que els recordeu tots ací està l’enllaç: 

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080803-segon-dia-d-enquesta-com-s-han-viscut-les-festes-patronals-2014-.php.

Ara continue amb els últims comentaris d’anit:

Mamen contesta: "A Bernat: al ball de la plaça el premi va ser individual a malefica, que per cert era una quinta, i el de grup als barquets de la carabassa que també tenien faena i eren més originals que el drac, que també es mereixia un premi. Segur que com a carrossa hauria desbancat als rocieros".
Un altre comentarista anònim deia:
"Jo llevaria el bou de les 12. I no faria tots els dies bou i ball. Es podria fer un dia de cada...Enguany han portat orquestres molt xules en la plaça pero a hora de bou la gent desapareix...
El dia del rock: ball, rock i bou?? Esteu locos?? A Gata no hi ha tanta gent com per fer 3 coses a la una!! I menos al dia abans de quintaes que la gent es reserva per a quintaes...
Estic d’acord en que el bou es podria fer al camp de futbol vell... I que a les carroses no es tire aigua o lo que siga... I les paelles, s’ha de fer algo per què enguany lo que es gent sopant poca.. I lo que enguany ha sigut un fracàs total la inaguració del corro!!..
I el festival si es entre semana no passa ress!! Quan yo vaig ser festera va ser dimecres.. Que la gent de Gata va a tots els llocs pero la gent de fora a Gata poc.. Les festes son per a la gent de Gata, mireu per nosaltres i no per al que tinga que vindre de fora.. Algo positiu; la puntualitat".
Seguiu col·laborant i participant. Al tardet publicaré més comentaris. GRÀCIES.
A la imatge, l’acolliment pirotècnic al Crist, el dia de la baixada. Seguisc posant fotografies curioses.


GATA TÉ CINC ATURATS (PARATS) MENYS EL MES DE JULIOL

Va baixar la quantitat de persones inscrites en l'atur (el paro) el passat mes de juliol, segons es van fer públiques les dades del INEM. El diari digital La Marina Alta digital així ho expresava en el seu article titulat: "La camapaña turística rebaja las cifras del paro en el litoral, pero crece el desempleo en buena parte del interior".

A la Marina alta el "paro" va baixar en 463 i a Gata en 5 persones. Si en juny 2014 estava en 500 persones, el mes passat (juliol) acabava en 495 aturades.

FONT: La Marina Plaza digital.RECORDANT...EL CAMPIONAT DE TRUC DE FESTES

20140809130333-truc.jpg

No podem oblidar que a més de bous, balls i festivals, hi havia a festes alguns altres punts d’atenció, com el campionat de truc que es va desenvolupar en varies etapes i dies, al carrer Sant Antoni, als voltants de la tasca de Ca Tere. Al final, van guanyar Anto i Ana. Els semifinalistes van ser José Miguel Caselles i Jorge Signes. Les guanyadores van tindre que superar sis eliminatories.

FONT: Foto JM Caselles.TANCANT EL TERCER DIA D'ENQUESTA: EL MILLOR I EL NO TAN MILLOR DE LES FESTES 2014

20140809203008-2014-07-27-01.39.11.jpg

Fins ara la gent està responent i molt. Podeu seguir així, de segur que la pròxima comissió, la 2015, podrà prendre nota del que heu trobat millor i del que heu trobat pitjor de les festes patronals 2014. Tots podeu opinar, l’enquesta acabarà el diumenge 31 d’agost. Gràcies.

Vos pose els dos enllaços als anteriors articles i les opinions de hui.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080803-segon-dia-d-enquesta-com-s-han-viscut-les-festes-patronals-2014-.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

Ungatermes diu: 

"Les festes com sempre han estat tot lo bé que ha pogut ser per part de la comissió, i a qui no li agrade que s’apunte i intente canviar-ho. Mes bé o més mal es suposa que han intentat fer-ho lo millor possible. Agradar a tots és impossible. Enhorabona a la comissió per l’esforç dedicat a les festes.

Coses que canviaria... el dia de les quintaes unificaria tots els bars i que feren una festa conjunta i així tots estarien al mateix lloc, i tampoc no fa falta posar música remember tots els anys (alces una pedra i apareix un nou "DJ" que posa música remember), també es poden fer orquestres o concerts de grups (alternativa al remember de turno) per atraure a més gent, no només als que van carregats de alcohol i drogues fins les celles.

Els bous tampoc m’agraden però pense que això no desapareixera mai... a la gent li agraden els bous, no se si és perque van a vore si agarra algú o es que les pipes estan més bones dalt del palco...

En fi.. l’any que ve mes.
Una altra cosa...
La reina major es podria fer per sorteig i no per "votació"... tot els anys es saben les 3 o 4 que opten a "la corona", de fet podriem dir ja més o menys la reina i dames dels anys següents...

I per cert, on està la igualtat de sexes? no es tria rei també?"

Anònim ens dius: "En primer lloc donar la enhorabona a la comissió, ja que fer unes festes a gust de tots és molt difícil, i agotador! Així que moltes felicitats!. El que en va agradar va ser que separaren la burrera dels Camions, amb la gent que anava a la cavalcada (tal vegada l’any que ve els prohibisquen...) 

El que no, l’inauguració del corro va estat desorganitzat i la gent anava perduda....
Per tot lo demés les festes han aprovat"

Pepe comenta:

"Jo li posaria un punt negatiu al retor... en primer lloc per el retràs en el començament de la missa de la baixada.. Ningu li havia dit on estaba Gata al convidat? Y un altre negatiu, per no haver deixat el balcó de la casa parroquial l’any passat per a fer el pregó, i estar revoltant les campanes 15 minuts per a que no començara el pregó, i enguany ni va revoltar quan entrava Sancristo..i el discurs del retor, segur que ningú senrecorda ni que va dir, un rollo que van tindre que aguantar si o si... perque Sancristo encara estava fora l’església.. no com l’any passat que el va entrar en un punt..... o siga que un punt negatiu...
El festival, massa rapit, pareixia una carrera contra rellotge i la inauguració del corro també prou mal organitzada... El resto de maravilla.. i enhorabona per la faena que fa la gent per a poder tindre les festes que tenim.... els comentaris dels pobles dels costats, es...... Açó és mes llarg que les festes de Gata... serà envetja?"

Un Anónimo fa un comentari no referit directament a les festes, si a la manera d’utilitzar el valencià per a contestar:

"Jo, si estiguera al cap de la regidoria de cultura, el primer que faria és organitzar cursos intensius de valencià per a la gent que escriu a les xarxes socials. Es depriment el poc respecte que li tenim a la nostra llengua."

Una anonima li contesta:

"Al depressiu: els cursets de valencià els fan a FPA (adults) i no depenen de cultura, depenen d’educació. Ara tens raó, la gent que s’apunte i millore que fan ganes de plorar."

Seguiu comentant, gràcies.

A la imatge, el moment de posar-li la corona a la reina.
ENCETE EL QUART DIA D'ENQUESTA DE LES FESTES 2014

20140810113253-2014-07-26-11.38.50.jpg

El millor i el no tan millor, tu decideixes: actes de les festes patronals 2014

Encete ara el quart dia d’enquesta, que seguirà estant al blog fins el 31 d’agost.

Vos pose els enllaços dels tres dies anteriors, per si voleu repassar tots els comentaris.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080803-segon-dia-d-enquesta-com-s-han-viscut-les-festes-patronals-2014-.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

A més, tenim dos comentaris més aquest matí:

Ens diu Laura molt breument: "Es comença tot massa tard".

Una gatera ens comenta:

"Pel que fa a la inauguració del corro va faltar música. Per a que el desfile ixca bé, hi ha que portar una batucada al principi, que tots els que participen disfressats puguen sentir els tambors i anar darrere. I despres una xaranga pel mig animant la desfilada. Enguany sols estava la dels quintos animant els bous i el desfile. I la musica no arriba a tots.

Estic d’acord amb el comentari de llevar alguns dies de bous pel matí. No va quasi ningú. Es poden fer més dies de cervessa a gogó que arrastra a més gent.

Moltíssima enhorabona, ara si, per les festes, tots els dies hi havien coses diferents. I el correfoc molt guai i el castell espectacular.

Aquests comentaris es tindrien que fer arribar a la comissió d’enguany, per tal que ho tinguen en compte per seguir millorant.

Bé, m’afegisc a l’última proposta de "Una gatera" i encoratje a la pròxima comissió a llegir tots els comentaris, per a traure alguna cosa positiva d’ells.

Seguiu participant. Gràcies.

A la imatge, l’entrada de la murta pel carrer Lepanto.RECORDANT...UN RESUM DELS BOUS I UN HOMENATGE A GAVILÀ, NOMENAT PRESIDENT D'HONOR DE L'ASSOCIACIÓ BOUERA DE GATA

20140810114859-homenatgegavila.jpg

Hem capturat de la xarxa, per mig de Youtube i per l'Associació Bouera de Gata, dos vídeos emotius i festers. El primer és un homenatge fet per l'Associació Bouera de Gata a VICENT GAVILÁ, que va ser nomenat a eixe acte PRESIDENT D'HONOR de l'Associació Cultural Bouera de Gata, tot un detallàs per part de l'associació. 

Ací teniu l'enllaç, primer, de l'homenatge a Vicent Gavilà:

https://www.facebook.com/photo.php?v=732321823495890&set=vb.100001542374213&type=2&theater

També podeu gaudir d'un vídeo de la vesprada de bou de inauguració del corro i pujat al Youtube el 30/7/2014, que va fer un gran aficcionat als bous (Toros Salva Mari) i que va pels pobles gravant. El vídeo es diu: "Ambientazo en Gata como siempre".

Ací teniu l'enllaç al reportatge, al vídeo:

http://www.youtube.com/watch?v=5OMudCl0Qfw&feature=youtu.be.

A la imatge, una captura del vídeo del homenatge a Vicent Gavilá, que està junt al president de l'associació en el moment de lliurar-li la placa.IMATGES CURIOSES: Gata, el pont il·luminat i la superlluna

20140811091953-pontilluna.jpg

La imatge ho diu tot: un pont il·luminat i la superlluna d'anit dia 10 d'agost. Sabeu on és?. La fotografia és certament curiosa i està feta aposta. Alberto Cardona Pedro l'ha pujada al facebook aquesta imatge curiosa. És Gata, el pont del tren il·luminat des del passat dia 25 de juliol, Sant Jaume, i allà dalt la superlluna.

FONT: Fotografia de Alberto Cardona Pedro.EL BOP PUBLICA L'EXPROPIACIÓ DE DOS PARCEL·LES DE JUBESA 2000

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) d'Alacant de hui dilluns 11 d'agost publica dos notificacions a Jubesa 2000 d'expropiacions de dues finques afectades pel SAU 6 VIII, parcel·les 6 i 7. Es tracta del que després es va dir Gata Residencial.

Diu que "el Ple de l’Ajuntament, en sessió ordinària celebrada el dia 27 de maig de 2014 va aprovar, entre altres, els següents acords: Preu just finques afectades projecte d'obres UE1 sector SAU 6-VIII, parcel·la 6. NOTIFICACIÓ EXPROPIACIÓ...Expropiació Forçosa en relació amb la finca número 6. L'Oficina Tècnica municipal ha realitzat valoració del sòl i de l'arbrat de la qual resulta que el valor del sòl ascendeix a 8.242,20 €, per tant 7,23 €/m2, i el de l'arbrat a340,72 €. Sotmés a votació, amb el vot a favor dels sis regidors del grup popular i l'abstenció dels quatre del grup socialista i els tres del grup BLOC-Compromís, es van adoptar els següents acords: PRIMER.- Estendre com a full d'apreciació la valoració formulada per l'OficinaTècnica...SEGON.- Atorgar el termini de deu dies a la propietat perquè accepte senzillament o rebutge el full d'apreciació estesa conforme a aquest Acord,podent en aquest segon cas fer les al·legacions que considere pertinents...Notificar a l'Administració General de l'Estat".

El mateix text literal per a la parcel·la 7, que en aquest cas: "L'Oficina Tècnica municipal ha realitzat valoració del sòl de la qual resulta que el valor del sòl ascendeix a 6.102,12 €, per tant 7,23 €/m2.".

FONT: BOP dilluns 11-8-2014.EL COMPOSITOR GATER JOSÉ MONFORT (PEPE L'OBRER) COMPOSA UNA MARXA PER A SANT ROC, DE LLÍBER

20140811093856-pepelobrer.jpg

El compositor gater, músic jubilat, José Monfort Monserrat, més conegut per tots com "Pepe l'Obrer" ha composat per a l'Ajuntament de Llíber una marxa festera que s'interpretarà a la processó del dissabte 16 d'agost.

L'alcalde, José Juan Reus Reus, junt amb tots els conciudatans de Llíber, han mostrat el seu agraïment a l'autor, que ha donat aquesta obra dedicada al patró Sant Roc.

Cal ressenyar que José Monfort ja té composades altres marxes, oferides per la comarca, com és el cas de Dénia i Teulada, entre altres.

A la imatge, pujada per JJ Reus al facebook, el moment del lliurament de l'obra per José Monfort a l'alcalde.LA GUITARRISTA GATERA ROSARIO CASELLES I LA SOPRANO CATALANA MARTA ARBONÉS ENREGISTREN UN CD DE SARSUELES

20140811095212-rosariomarta.jpg

Recentment la guitarrista gatera ROSARIO CASELLES i la soprano MARTA ARBONÉS van enregistrar un segon CD, aquest d’àries de sarsueles i que ha tingut molt bona acollida. Com recordareu, Rosario i Marta van actuar als inicis del seu duet a l’església parroquial de Gata, amb una actuació memorable, que va deixar bocabadats als païsans de Rosario assistents i als forasters.

Caselles i Arbónes continuen actuant, sobre tot per terres catalanes i l’estranger. L’any passat, a la segona Nit Poètica al Crist, també vam poder gaudir de la nostra guitarrista internacional en solitari, acompanyant la declamació de les poesies.

El duet format per Rosario i Marta estan ja al facebook amb el nom: "Duet Arbonés-Caselles" per si voleu entrar. 

Podeu escoltar-les amb una de les àries enregistrades al CD: Marta Arbonés canta "Maria la O", de Lecuona a la Heretat Sabartés, acompanyada per Rosario Caselles a la guitarra. ací teniu l’enllaç:

https://www.facebook.com/photo.php?v=10203333506850586&set=vb.1598172040&type=2&theater.

A la imatge, la portada del CD de les dues artistes, una d’elles gatera.QUIERO PUEBLO, QUIERO GATA: una iniciativa que potencia la valua del poble, a tots els nivells

20140811100734-quieropueblo.jpg

Al facebook podeu trobar aquesta iniciativa amb el nom "Quiero Pueblo". Al seu perfil diu: "Es una iniciativa de diversas entidades y asociaciones de Gata de Gorgos para dar a conocer la localidad y las cosas que se pueden hacer en ella".

Si entrem a la seua pàgina, trobarem reportatges molt curiosos, que ens faran pensar que som Gata un poble important i d'això es tracta de potenciar tot allò que ací es fa, que ací es treballa, que ací es viu.

Sense anar més lluny, mireu el títol dels últims reportatges de "Quiero Pueblo, Quiero Gata": "Gata es un pueblo, pueblo"; "Pueblo pequeño, gran actividad comercial"; "Ca Martí", 61 años de historias"; "Quiero pueblo, ¡quiero fiesta! i "Heladería Ca El Tramusser, el auténtico sabor a pueblo".

Cal dir que els reportatges estan traduïts a l'anglés, valencià i castellà. 

Nop es perdau aquesta pàgina, val la pena i l'empresa Factoria d'Idees està darrere d'aquesta iniciativa. Ací es potenciarà en els pròxims dies l'exposició internacional ART AL VENT, malgrat a tindre aquesta la seua pròpia pàgina, que també podeu visitar ja i amb noves entrades.

FONT: Quiero Pueblo.

 EL RECTOR FILL DE GATA, JUAN PONS SALVADOR, PRESIDEIX LA MISSA SOLEMNE A SAGRA

20140811173438-juansagra.jpg

En honor al seu patró, el Santíssim Crist del Consol

El seminarista que ajuda a la parròquia de Gata, Vicent Femenia, és de Sagra

El rector fill de Gata i formador del Seminari Menor de Xàtiva, Juan Pons Salvador, va presidir ahir mateix la missa solemne del dia gran de Sagra, en honor al Santíssim Crist del Consol. Ell també va fer l’homilia per a tot el veïnat de Sagra, poble de la Rectoria. Es dona la circumstància que Vicent Femenia, seminarista en pràctiques a la parròquia de Gata, és natural de Sagra, d’ahí l’amistat que els unix. També va estar present el diàcon amb arrels gateres, Pepe Diego, així com altres rectors i seminaristes.

Fa uns dies, a la missa solemne del Santíssim Crist de Gata, el dia 6 d'agost, també va ser Juan Pons el que va presidir l'eucaristia i va fer l'homilia.

A la imatge, Juan Pons Salvador, dirigint-se als fidels de Sagra.

FONT: Fotos de l’àlbum de Vicent Femenia (facebook).GATA ES PREPARA PER A ART AL VENT (XI edició) 2014 ( I )

20140811175227-portadacataleg.jpg

Ja es compten les hores enrere per a que dijous dia 14, vespra de festa, s'inaugure la XI edició d'una nova mostra internacional d'art tèxtil contemporani ART AL VENT 2014. Ací teniu la portada del catáleg, que anuncia l'event, que estarà als carrers La Bassa, Duquessa d'Almodòvar (part) i Plaça de l'Església, del 14 d'agost fins el 7 de setembre.

I per anar fent boca...mireu aquest vídeo penjat a Youtube per Factoria d'Idees, veureu la comparació entre els cobertors de les processons i la mostra d'Art al Vent, feta per Anna Perles, sobre una idea original de Josep Ginestar: https://www.youtube.com/watch?v=vw4gjpeIIkM&feature=youtu.be.

FONT: Portada del catàleg.COMENÇA LA PENJADA DE TELES D'ART AL VENT XI ( II )

20140811181425-aav2.jpg

S’inaugura dijous 14, a les 19 hores

Itinerari de mostres d’art tèxtil contemporani pels carrers La Bassa, part de Duquessa d’Almodòvar i Plaça de l’Església

A la inauguració, com a novetat, hi haurà desfilada de xiquets i xiquetes de l’escola d’estiu amb les banderes dels 25 païssos participants

Preparatius per a la inauguració de Art al Vent XI

TEXT: Factoria d’Idees, traduit al valencià

El moment de la veritat s’acosta. El pròxim dijous, dia 14, acabarà el compte enrere i Art al Vent XI tindrà que lluir en tot el seu esplendor. Els operaris han començat a instal·lar les 128 obres participants en els balcons. En estos moments en el circuït de Art al Vent les lones es mesclen amb andamiatges, cordes i veïns plens de curiositat per conèixer de primera mà les peces que van a exposar-se.

Un total de 130 teles van a ondejar penjades en els balcons del casc històric de Gata de Gorgos. 130 artistes, de 25 nacionalitats diferents, són els autors de les obres elegides pel jurat, que este any ha tingut la difícil tasca de seleccionar les obres d’esta edició entre més de 190 candidates. Gran part dels artistes es donaran cita dijous a la inauguració. L’acte tindrà lloc a les 19 hores a l’ajuntament i, a continuació, es farà un recorregut pel circuit, acompanyats per una desfilada de xiquets i xiquetes de l’escola d’estiu de Gata amb les banderes dels 25 païssos participants, que ells mateixa han creat.

Els preparatius de Art al Vent XI inclouen també l’organització del sopar obert al públic que tindrà lloc després de la inauguració, en la que estaran presents organitzadors i artistes, entre altres. I, a més, inclou ultimar els detalls dels actes culturals que acompanyaran a la mostra: les conferencies dels dies 18 i 26 i els concerts dels dies 20, 22 i 28, tots ells en agost. Així mateix, donat l’atractiu turístic afegit de Art al Vent i la seua capacitat per atraure al públic amante de l’art, s’està desenvolupant una intensa campanya de promoció en les localitats veïnes. Per això s’ha disenyado un tríptic que inclou totes les obres d’esta edició i dades d’interés per al visitant. Tríptic que és la antesala del catàleg oficial de Art al Vent XI que es donarà a conèixer durant la inauguració de la mostra. 

FONT: Fotos i text, Factoria d’Idees per a Art al Vent XI.RECORDEU...L'ENQUESTA DE FESTES FINS EL 31 D'AGOST

20140812111408-dscf1231.jpg

Aneu opinant, el millor i el no tan millor de les festes patronals

Pareix que haja passat més temps i estem a tan sols sis dies d'haver-se acabat les festes. La calor, l'estiu, el canvi d'hàbits ens ha portat a oblidar-nos quasi de les passades festes patronals al Crist del Calvari. Al blog del CRONISTA DE GATA seguisc tenint oberta l'enquesta. Podeu opinar...hem estat dia i mig sense comentaris, però podeu reprendre'ls. Gràcies.

Recordeu, que fins el 31 d'agost, podeu participar: què has trobat millor i que no tan millor de les festes 2014 de Gata?.

A la imatge, l'entrada del diumenge, primer dia, a les 8 del matí.IMATGES CURIOSES: des del Montgó, allà dins Gata

20140812112218-gatafons.jpg

Altra imatge curiosa, la que ens oferix l'ull fotogràfic de David Feliu Salvá, d'ahir mateix. Pujada al Montgó per la zona de Jesús Pobre (podeu veure la part cremada fa uns mesos). Alguns xics del nostre poble han fet cames, s'han posat en forma pujant al mític Montgó i des d'allí mireu com es veu Gata, allà al fons, com una pinzellada blanca. Un conjunt de cases blanques, com una barrera tancada per la via del tren.

FONT: Foto de David Feliu Salvá.LA PREMSA PARLA DE...els preparatius de Art al Vent XI

20140812113313-aav3.jpg

El diari LAS PROVINCIAS i el diari digital La Marina Plaza recullen la primera nota de premsa i les fotografies dels preparatius de la col·locació de les teles que conformaran la mostra ART AL VENT XI. Ahir ja vos avançava la mateixa informació.

Diu el diari LAS PROVINCIAS: "Gata de Gorgos se prepara para la inauguración de "Art al Vent XI". Alsubtítol: "Los operarios empiezan a instalar las 130 telas que van a ondear en los balcones del casco histórico de la localidad".

Momento en el que se instalan las obras de 'Art al Vent'. :: LP

Al peu de la fotografia, que inserte: "Momento en el que se instalan las obras de 'Art al Vent'."

Ací teniu l'enllaç a LP: http://www.lasprovincias.es/marina/201408/12/gata-gorgos-prepara-para-20140812000456-v.html.

També el diari digital "LA MARINA PLAZA" publica la mateixa información, amb el títol: "Gata inicia la cuenta atrás para Art al Vent". De subtítol: "Los operarios empiezan a colgar de los balcones las 130 obras participantes en la undécima edición del certamen, que arranca el jueves". Ací teniu l'enllaç: http://lamarinaplaza.com/2014/08/11/gata-inicia-la-cuenta-atras-para-art-al-vent/.

FONT: diaris LP i La Marina Plaza digital (dimarts, 12-8-2014) / Factoria d'Idees (fotos).QUINA CALITJA FA !...estem als dies més calorosos de l'any i en plena sequera

Temperatures altes al migdia, nit bascoses, no es veu cap canvi, fins ara. I seguix fent calor i més calor. Estem patint els dies més calorosos de l'any. Això sumat a la sequera que portem patint s'accentua més la calitja que no ens deixa fer res.

La gent està a la platja, a les piscines, fuig del sol, no rendix com toca, tot pel calor. Quina calitja fa.

Ho corrobora la informació que ens dona el diari digital La Marina Plaza, quan publica: "La comarca registra la noche más calurosa del verano en la Comunitat". Al subtítol: "Los termómetros registran mínimas superiores a los 25 grados con niveles de humedad por encima del 90%".

Podeu llegir tot l'article al següent enllaç: http://lamarinaplaza.com/2014/08/12/la-comarca-registra-la-noche-mas-calurosa-del-verano-en-la-comunitat/.

No es derretiu...i a resistir s'ha dit, a veure si és veritat el canvi que s'anuncia per al final d'aquesta setmana.

FONT: La Marina Plaza digital, 12-8-2014.MÉS IMATGES CURIOSES: des de dalt del Tossal, allà al fons Gata

20140812174651-dalttossalgros.jpg

Quasi semblant la idea que aquest matí, em facilita la fotografia María Eugenia Salvador Feliu, indicant que és des de dalt del cap del Tossal, com aixina anomenem a una de les muntanyes del nostre terme municipal de Gata. I com si el camí acabara allà, després del camí la visual de l’home mira a Gata, allà al fons i allà baix. Podeu observar tot apilat un conjunt de cases blanques, en un dia de boira, però amb bona visibilitat.

FONT: Foto de María Eugenia Salvador Feliu.AVENTURA D'UNS QUANTS CARRETERS DE LA MARINA I LA SAFOR

20140812180615-llargacarros.jpg

Viatgen fa quatre dies cap a l’interior de les Marines

N’hi ha una colla d’amics de Gata, Teulada, Oliva i Potries

Són una colla d’amics que els unix la mateixa afició, viatjar amb carro. Van homes, dones, xiquets i xiquetes. Son de Gata de Gorgos, de Teulada, de Oliva i de Potries. Acabades les festes de Gata, els del poble i altres van marxar cap a El Verger. Allí es van unir amb els que arribaven de Potries, més llunsy, i de Oliva.

El segon dia eixiren cap a Pego i la Carroja, este poble a la Vall de Gallinera. A la piscina es van remullar de gust, mentre els animals descansaven a la sombra.

Ahir va ser una etapa dura i calorosa, des de La Carroja fins Almudaina, ja per l’interior de la Marina Baixa. Hui estan fent l’etapa reina. De Almudaina a Fageca, alcançant els 723 metros d’altitud, quasi com el Montgó d’alçada. Tos els carreters estan passejant i fent aventura amb gran germanor i companyerisme. 

Demà dimecres seguiran la ruta marcada en una aventura estieunca en carro, que sempre solen fer aquests amants de les tradicions antigues i, sobre tot, els carros.

Vos deixe l’enllaç a un vídeo pujat pel grup al facebook, d’un moment difícil però d’aventura d’una pujada amb els carros: https://www.facebook.com/photo.php?v=770194306371260&set=vb.100001420920775&type=2&theater.

A la imatge una curiosa estampa de tots els carros per una de les carreteres de l’interior.TORNA A MOURE'S L'ENQUESTA SOBRE FESTES 2014 DE GATA: més comentaris i molt interessants

20140812183606-dscf1202.jpg

Sols feia falta un recordatori. Ja tornem a tindre més opinions al respecte de les festes patronals recentment passades 2014. Són cinc les que vos pose i, al mateix temps pose l’enllaç a la resta de comentaris. Seguisc insistint que aquestes opinions poden ser una guia, una orientació per a la pròxima comissió 2015, que comença el seu llarg caminar de 359 dies i pel mig unes eleccions municipals. A aquest article el tema estrel és l’elecció de la reina de festes.

Ací teniu, primer, els enllaços a les opinions anteriors:

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080803-segon-dia-d-enquesta-com-s-han-viscut-les-festes-patronals-2014-.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081001-encete-el-quart-dia-d-enquesta-de-les-festes-2014.php.

Ara vos pose les opinions que s’han fet hui i que semblen molt interessants:

Diu "Anonimo":

"Una cosa que no m’agrada del dia del festival-presentació (i per conversacions amb altres persones se que hi ha molta gent que pensa igual) és que la reina i dames de l’any anterior quan pujen a l’escenari es posen la seua camisa de quintes, pense que lleva serietat i categoria a l’acte i deslluïx la coronació i proclamació de la nova reina, sent un acte protocol·lari.
Entenc que s’ha creat una espècie de tradició que les dames i reines ixents despedisquen el seu any posant-se la seua camisa com homenatjant als seus quintos però pense que algú deuria dir-los que fins que l’acte de traspàs de corones i bandes no finalitze no queda massa bé que vagen lluint camisa.
Una altra cosa deplorable és el comportament dels quintos infantils en la processó de pujada de Santíssim Crist, cada any és pitjor, he arribat a veure quintetes assentades en terra, files mal organitzades, quintos llevant-se el trage a mitja pujada. Deuria d’haver-hi algú de la comissió encarregat de protocol que faça una reunió, abans de festes, amb tots els quintos tant majors com infantils i intente donar una sèrie de normes per als actes importants. Pareixeríem mes seriosos i donaríem una millor imatge."
Diu "Gater" al respecte: 
"Pense que eixa es la tradició "anónimo" per que ací no és ni Xàbia ni Dénia, es el que s’ha fet sempre".
"Anónimo" s’expresa i molt sobre el festival:
"Amb el tema tabú del sistema d’elecció de la reina, que sembla siga intocable -no sé per qué-, vull recordar el següent:
* els bous es van canviar de lloc, després de moltíssims anys al centre del poble, i no va passar res.
* la cordà es va canviar de lloc, després de que durant moltissims anys hagués sigut tot un respectat i consolidat event al carrer Signes i no va passar res.
* el lloc de la celebració del festival s’ha canvia moltes voltes de lloc (plaça nova, carrer la pau, grupo escolar) i de situació i mai ha passat res.
* hem passat de ser un poble referent a la comarca en portar els personatges més afamats en el mon de la cançó a portar uns "bodrios" intolerables, tan sols per omplir, i tampoc ha passat mai res.
* el castell del dia del Crist es va canviar de lloc i no va passar res.
* van passar de baixar a Sant Cristo el dia 5 a baixar-lo el dia que ens dona la gana i no passa res.
I així aniría contant-vos i explicant-vos fins fer-vos entrendre que el sistema d’elecció de la reina de festes necesita un gran canvi, està obsolet, fa olor de carcoma rancia i, de vegades, també olor a "tongo", en els temps que corren ja resulta ridícul, passat de moda. En el seu temps pot ser tinguera el seu "morbo", però avui en dia ja no il·lusiona a ningú. T
Tots sabem un any abans quines són les quatre o cins candidates i de vegades inclòs amb més precisió. Ja no dona gust pujar al festival: saps d’avantmà que et trobaràs amb la reina que tot l’any va anomenant-se pel poble i que que tampoc actúa cap figura de la cançó per la qual valga la pena asomar-se. Per tant, també es perden molts diners en la barra, encara que no siga açò el principal del cas.
Reconeguem-ho, el festival va en decadència, ja no il·lusiona ni al públic, ni a les candidates ni als seus familiars.
Desde la meua més sincera modèstia, com a gater que soc i que estime, i molt, al meu poble, pense que ja ha arribat l’hora de que si l’Ajuntament es plau en considerar que la comissió de festes es bona per trencar-se l’ànima arreplegant diners, també és bona per a prendre decisions i per a tindre l’autonomia que cal a la fi de portar endavant qualsevol tipus de canvi i, en aquest cas, el del sistema d’elecció de la reina de festes, per a que siga la "justa sort" la que porte la bonaventura a qualsevol de les cases de les quintes: TOTES DEUEN TINDRE EL MATEIX DRET.
És l’hora de tornar a crear il·lusió, nervis, papallones als estomags de totes i cadascuna de les candidates, en els seus familiars i en la gent del poble en general.
Si estimem al nostre poble, si estimem a GATA, tots sabem que aquest canvi també és possible i necesari."

Un altre "Anónimo" comenta:

"Fent costat al comentari de dalt d’este, tinc que dir que les paelles també es varen canviar de celebrar-se a migdia a celebrar-se de nit i, tot siga dit, va ser completament exitós. Sense anar més lluny, enguany precisament s’ha canviat la ubicació del correfoc i a la gent li ha agradat molt més. Sí, crec que té tota la raó l’Anònim, ja és hora de canviar el sistema d’elecció de la reina, que la sort siga la que pose eixa il.lusió que ens fa falta a les festes".

Finalment "Una del poble" diu:

"Totalment d’acord amb els companys de dalt, es vergonyós que encara siga per "votació", ni que fora un concurs de miss. Ja pot ser una gatera guapa/campexana que si no ha nascut a una familia en poderio...res de res. D’època franquista..."
Com vegeu, n’hi ha per a parar-se a llegir.
Done les gràcies a tots els que esteu opinant i intervenint.
A la imatge, un moment del festival 2014, ja que és el tema que més ix hui als comentaris.
IMATGES CURIOSES: Gata, baix la boira del calor

20140813120435-boirajoandegata.jpg

Si ahir portava dos imatges de paisatges de Gata, oferides pels usuaris David i María Eugenia, hui en pose altra que és de Joan de Déu Boronat Soler. Està feta despúsahir des de dalt del cap gros del Montgó, a les 7.30 del matí, i encara que no vegeu cap poble, Gata està tapada per la nuvolada terrera, pròpia del calor. Gata pareix que ha desaparegut sota la boira. És una altra imatge curiosa.

Anime a tots els usuaris a passar fotografies d'aquest tipus, ara que la calitja, les boires sofocants de l'estiu, el sol i la lluna són protagonistes.

FONT: Foto de Joan de Déu Boronat Soler.SEGUIX ANIMANT-SE L'ENQUESTA: opineu, el millor i el no tan millor de les festes 2014

20140813122659-bouscarmenrp.jpg

L’enquesta sobre festes promoguda des del blog del CRONISTA DE GATA, seguix amb més comentaris i això està molt bé, senyal que la gent té ganes d’opinar, dexpresar el que ha dit amb la colla d’amics, les penyes, les quadrilles i que ara ho vol dir per a coneixement general de tots els gaters.

A tots els que posaven ahir, es sumen ja sis més, que seguixen opinant, centrant-se molt amb el festival, i la manera d’elecció de les festeres majors.

La fotografia l’he copiada del facebook, està feta i molt bé, per cert, per Carmen Ronda Pedro. No és del festival. És una de les entrades de bous, amb el palco encarat cap al carrer Sant Miquel. Agraïsc a Carmen el detall.

Per a repassar els altres comentaris, ací teniu tots els enllaços:

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080803-segon-dia-d-enquesta-com-s-han-viscut-les-festes-patronals-2014-.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081001-encete-el-quart-dia-d-enquesta-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081207-torna-a-moure-s-l-enquesta-sobre-festes-2014-de-gata-mes-comentaris-i-molt-inter.php.

Per a llegir les noves opinions arribades al blog i al facebook, ací les teniu:

Comenta Laura Martínez, per mig del facebook: 

"Tot comença massa tard i els dels cassals que tinguen respecte per les demés persones, que ells no viuen asoles."

"Anonimo" diu, ja al blog: "Jo ja se qui és la regina del any que ve".

Un altre "Anònim" diu:

"Pues jo no estic d´acord amb l’últim comentari diguent que a Gata la Reina te que ser de familia amb poderio, perque està demostrat que des de que es vota han eixit més vegades xiques de families normals, que de poderio com diu el de dalt,perque lo que si que està passat de rosca es culparliu tot al franquisme ....ara al 2014 ! per favor!. Normalment no es tria sempre a la més guapa, sino a vegades també influix molt el caracter de la xicona, que ací en el poble ens coneixem tots. De tota manera si es canviara m’agradaria més que la votaren els quintos, que no en paperets com el xiquets, ho trobaria ridícul..."

Per fi un amb nom: "Jose Luis" diu:

"Jo tambe pense que el més just es que totes les quintes tinguen les mateixes opcions a ser reina, per sorteig. Això crearia il·lusió, emoció, nervis, intriga, etc. a totes les quintes i a la resta del poble..
Per una altra banda, el dia dels xiquets crec que va estar molt bé, estava ple de xiquets desenvanits en les atraccions aquàtiques, no es podrien fer dos dies com aquestos? en 12 o 13 dies de festa crec que els més menuts es mereixen 2 dies de diversió..
En la resta de festes, com no soc molt participatiu en elles no puc opinar, Salutacions."

Un altre "anònim" incidix en el festival d’elecció:

"Jo estic d’acord amb les crítiques que s’han fet mes amunt al festival. Pense que es massa llarg i s’ompli sense ningun motiu portant un grup o actuació que a ningú li interessa. Seria més guapet posar alguna presentació feta per el poble o recordant als que son quintos. Hi han moltes coses que es poden fer i l’imaginació Déu ens l’ha donada per a que la gastem.
Tantes voltes els gaters tenim massa por en cambiar les coses i recurrim massa fácilment al "aixina s’ha fet sempre" o "eixa es la tradició". Al mateix temps estic d’acord amb fer un sistema d’elecció de reina diferent i d’omplir de serietat els actes que son representatius per el poble (aquells on donem una imatge al exterior). Serietat a l’hora de presentarse les reines de l’any anterior, serietat a les carroses (que no vol dir que no hi haja diversió i alegria pero sentir com els forasters que venen a vore-les es queixen perque els han embrutat es prou trist) i també serietat a l’hora de les processons. Podem creure mes o menys pero es un acte protocolari vullguem o no, tancat per l’ajuntament.
Comportament de quintos tant majors com menuts i la mateixa vestimenta dels portadors del Cristo (pense que la camisa de quintà, gastada per a fer burrera o altres coses no es la més adequada). Sols tenim que pegar una ullada a altres pobles com manifesten la seua devoció en els dies majors de festa. Les comisions deurien creixer en este sentit de "millorar i dignificar" i no limitarse únicament a repetir amb éxit el que ja s’ha fet altres anys, sabent que no plou mai a gust de tots. De tota manera, felicitar a tot el poble de Gata en la seua resposta a les festes".

Seguint ams els anònims, un altre "Anónimo" diu:

"El sistema d’elecció a sort no necessàriament té que ser com els quintets menuts. Hi han sistemes d’elecció a sort que tenen molta intriga i molta emoció. Per exemple, un molt bonic seria el d’anar treguent una a una les paperetes previament dipositades per cada quinta en un urna conforme pugen a l’escenari. En el moment que es crega més oportú es procedeix a treure una a una cada papereta, alhora que es pronuncia el següent enunciat: "fulana de tal (nom i cognoms de la quinta) passa a formar part de la cort d’honor 2015", i així, nom rere nom, va formant-se i completant-se la que serà la cort d’honor i, lògicament cada vegada es posa més interessant per allò de que van quedant menys candidates fins arribar a les tres últimes. Vos puc asegurar que este sistema a sort té molta emoció i a la gent en completa intriga fins l’últim moment.
No m’agrada el sistema de votació, ni tan sols que siguen el quintos els que ho facen. L’experiència d’altres pobles demostra que acaben havent molts mals rotllos entre els mateixos quintos, inclòs també entre les seues respectives families. A més a més pense que la reina electa no ha de ser la reina sols dels quintos, sino de tot un poble, per tan crec que el millor sistema és el de la sort".

Aquesta si que té nom: "Pepa" parla de les carrosses:

"No m’agrada que el dia de les carrosses les xiques tan guapes i elegants i ells tan desastres dalt d’un camió ple d’aigua i alcohol".

FONT: Fotografia de Carmen Ronda Pedro.HUI DIJOUS 14, INAUGURACIÓ DE LA XI EDICIÓ D'ART AL VENT 2014 A GATA

20140814090927-quieropueblo.jpg

Ja està tot preparat per a que milers de visitants puguen contemplar l'exposició internacional d'art tèxtil més important de la Comunitat Valenciana i una de les millors del món a l'aire lliure. A les 19 hores tindrà lloc la inauguració de la XI edició de ART AL VENT 2014 al saló de plens de l'ajuntament de Gata. Presidiran la inauguració el diputat de Cultura Juan Bautista Roselló Tent i l'alcaldessa de Gata, Maite Signes Caselles. Estaran també a la taula presidencial el regidor de Cultura Joan Pedrós Taléns, i el director tècnic de l'exposició, Josep Ginestar.

S'espera la presència d'autoritats locals, comarcals, d'artistes que exposen les seues obres i del públic, en general.

Acabada la inauguració al saló, es farà una desfilada amb xiquetes i xiquets de l'Escola d'Estiu 2014, que encapçalaran junt amb la música, la comitiva, portant les 25 banderes equivalents als 25 païssos participants en les 130 obres que s'exposen. Es recorreran els carrers de l'exposició La Bassa, Duquessa d'Almodóvar (part del carrer) i Plaça de l'Església).

Des de hui i fins el 7 de setembre es mostraran a tots els visitants les teles d'art tèxtil als balcons. Ja podeu contemplar la mostra tots...

A la imatge, les teles penjants a l'espera de la inauguració. FONT: Fotografia extreta de "Quiero pueblo".SEGUEIX L'AVENTURA DELS CARROS PER LA COMARCA

20140814112223-carros14-2.jpg

Els carreters de Teulada, Gata de Gorgos, Oliva i Potries, que recorren les comarques de les dues Marines, Alta i Baixa.

Hui estaran fent l’entrada de la murta a les festes de Llíber i participant en el començament de les festes del poble veí. És el dia sisé d’aventura.

Ahir, dia cinqué de ruta, va tocar matinar peer fer una etapa llarga. Van anar de Fageca a Llíber, passant pel Pla de Petracos, on precisament es van unir uns companys de Llíber, sent la representació del poble en festes en honor a Sant Roc i els sants patrons, Cosme i Damià.

A la imatge, el carro dels gaters i altres participants a la Volta, a l’aventura carretera.REPRENINT LA SÈRIE: FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.562, del dia 27-7)

20140814102646-xabega93-1.jpg

Estava parada des de començament de les festes

Ara toca, poc a poc, posar-se al dia

Comence per la fotografia que tenia que haver-se publicat el 27 de juliol, tercer dia de festes. La 1.562. I precisament es d’unes festes que van tindre molt de renom. 1993, organitzades per el grup La Xàbega. Alló van ser festes...sense parar. L’amic Paco Moncho ja les gravava amb pel·lícula i ho va fer el dia 4 d’agost a una exhibició a la plaça vella, que aleshores es feien els bous allí i al corro del centre del poble. Del vídeo he extret i capturat aquest fotograma que vos pose, com un record a aquella comissió i aquell any, 1993, vint-i-un anys enrere. Mireu quanta gent acudia, els carruatges voltant la plaça, la gent moments abans dels bous. Era una gran festa.

FONT: Vídeo de Paco Moncho, 4-8-1993, Comissió de festes La Xàbega.MÉS COMENTARIS A L'ENQUESTA: el millor i el no tan millor de festes 2014

20140814104924-dscf2177.jpg

Poseu els vostres noms, no tan d’anònims, com diu un dels comentaris

Gràcies a tots els que esteu participant. Sempre trauran coses positives les pròximes comissions festeres

Hi ha nous comentaris, però abans recorde amb els enllaços la resta de comentaris, que podeu anar llegint. Ja en són molts:

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080803-segon-dia-d-enquesta-com-s-han-viscut-les-festes-patronals-2014-.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081001-encete-el-quart-dia-d-enquesta-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081207-torna-a-moure-s-l-enquesta-sobre-festes-2014-de-gata-mes-comentaris-i-molt-inter.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081302-seguix-animant-se-l-enquesta-opineu-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2.php.

Ara vos pose els últims comentaris, però ¡¡ atenció !! considere el primer molt important i el recolze al cent per cent. Poseu els vostres noms, no tan d’anònims, no passa res...tots podem opinar i no amagar-nos tant:

Diu Pepe Blanco

"Açó d´opinar pera millorar les festes ho trobe molt acertat, pero jo hem pregunte Teniu vergonya de possar el nom? hi ha que ser valents pera opinar i possar-li nom a les opinions, el contrari ho trobe de covards i crec que no deurien de publicarse".

El primer "Anónimo" de hui diu:

"Jo estic d’acord en què deu canviar-se el sistema d’elecció de la Regina de Festes Major, està totalment obsolet. Per a mi és una vergonya distingir i MENYSPREAR a les xicones per classes socials o simplement per qüestions físiques. 
Per altra banda, entenc que hi han massa dies de festa, estem locos o que????? podem començar les festes qualsevol dia entre setmana a fi d’acurtar-les fins a huit o nou dies".

El segon "Anónimo" del dia, diu:

"Feia temps que volia fer la següent reflexió i crec que ara és el moment idoni.
Tots sabem que les comissions de festes treballen dur per poder portar endavant el miracle de les festes de Gata. Només per això els seus membres són mereixedors del màxim respecte, es lleven moltes hores de dedicació a les seues families i als seus assumptes quotidians.
No obstant, arran d’algun que altre comentari escrit que he pogut veure en les xarxes socials durant les festes d’enguany, es denota com si ser membre de la comissió de festes donara inmunitat total i carta blanca a fer i desfer sense comptar en cap moment amb les possibles suggerències de la gent del poble, fins el punt de que si reben alguna critica per alguna suposada fallada, responen dient que es facen de la comissió i que intenten subsanar-ho ells.
Anem a veure, voler arribar a ser membre de la comissió de festes per a sentir-se protagonista i manar sobre els demés amb total impunitat no porta res bo, no ha de ser eixa l’essència que vista l’ànima d’uns liders que volen sacrificar-se durant tot un any per a portar el benestar festiu al seu poble.
Les critiques s’han d’acceptar per poder millorar en el futur, els errors, contrariament al que quasi tots pensem, són necesaris, gràcies a ells i a les nostres posibilitats de poder rectificar ens fem més forts, perfectes i responsables, inclòs diria que qualsevol mampresa absenta d’errors ja té defecte de forma.
Així doncs, encoratge a la comissió de festes de 2015 a que seguisca treballant, per suposat, però que en el seu camí escolte la veu i la crítica de la voluntat popular durant tot un any, també. Recordeu sempre que l’esforç que esteu fent l’heu triat vosaltres, sense cap coacció, però que eixe esforç no representa cap passaport per situar-se al capdavant del poble, sino per a seguir al seu servei i a la seua voluntat, critiques incloses, encara que pesen.
Penseu de quan en quan que les festes de Gata no són sols pels vostres fills -que s’ho mereixen tot i més, es clar-, sino també per a tots els veins, que tanmateix han esperat durant l’any per gaudir amb il·lusió d’uns dies que segurament serant irrepetibles.
Gràcies per llegir-me i molts ànims".

El tercer "Anónimo" del dia diu:

"Festival. No ha de ser dissabte perquè no ve ningu de fora a vore l’espectacle. Respecte a la eleccio, jo pense q la reina de Festes ha de ser festera, ha de ser simpática, propera i perquè no... Guapa! No es sap fins eixa nit qui es la reina!! Encara a es comenta abans perque és inevitable!! I si s’ha de canviar que la voten els quintos!! Que són els que les coneixen bé!! Les tres serien mes o menys les mateixes que votaria el poble!! Fa molts anys si que eixien per families, perque també eren més conegudes, pero avui en dia ja no. Este any ha coincidit que ha eixit Elena. Però no oblideu que la hem votada nosaltres... Ningú més. I ha demostrat de sobra que ha estat en tots els lloc i ha fet festa com el que més. Això es una reina. No importa la família".

Escriu un alies: "Dimoni Emplomat":

"A l’anonim anterior...
No se com haura estat el cas d’aquest any, pero un any vaig tenir el dubtos plaer de participar en el recompte de vots...i vaig poder observar tremendes irregularitats amb els meus propis ulls. A mes de ser de bona familia hi ha altres coses que tambe computen con les desgracies familiars...
Que la reina i les dames siguen "Guapes" es inevitable encara que es faça l’elecció a sort, als 18 anys tothom es guapo...
El que passa és que hi ha molta por...perqué en Gata la película de "7 apellidos vascos" ens porta aigua...i si una forastera acabara lluint la corona gatera?".

Quart dels "Anónimo". Ell o ella? diu:

"Doncs si hi han factors que computen, a qué collons estan fent el "paripé d’anar arreplegant els vots amb les urnes?. Ens estan enganyant vilmemt a tot el poble. Jo també he sigut testic en veure cóm una mateixa persona introduïa un bon grapat de paperetes per a la mateixa candidata i en un altre cas els mateixos quintos varen trencar totes les paperetes que varen voler per a que no sortira certa candidata. És de risa el que estem fent a Gata. L’elecció... a sort."

Cinqué "Anónimo" del dia:

"Amb tots els respectes a la comisió de festes, aquestes són les meves critiques que, com a veí del poble, estic amb el meu dret de fer-les; espere que siguen constructives.
Punt 1: massa dies. 8 o 9 dies, com fan a la majoria de pobles, seria perfecte. Puc entendre que a molta gent li agrade que les festes s’acaben el dia 6, en eixe cas el que hi ha que fer és començar un dia entre setmana, que no passa res, perquè el festival deuria de ser més curt i acabar-se a una hora raonable, per a que, inclús la gent que treballa, puga quedar-se fins que s’acabe tot.
Punt 2: massa actes al mateix temps. Anem a veure: si Gata fora una gran ciutat podria entendre que feren diversos actes al mateix temps, seriem tants els ciutadans que hi hauria gent a tots els llocs, però res més lluny de la realitat. Al nostre poble en sóm 5000 o 6000 habitants, així que si es fan 2, o inclús 3 actes al mateix temps, el que s’aconssegueix és que a cap lloc estiga com deuria estar de gent, a demés de tirar diners d’una forma absurda. Enguany el dia del rock, per exemple, feien també orquestra i bous, tot a la volta, trobeu això normal?
Punt 3: el dia del Rock abans era un dels dies més importants de festes, sobretot per a la gent jove, però ara s’ha convertit en un dels més fluixos, i és una llàstima. Entenc que l’economia no és la d’abans, però els bous no són barats tampoc i enguany se’n han fet més que mai, això demostra que amb ganes i (molt important) amb coneiximents del tema, es pot fer una nit de rock digna sense gastar-se molts diners, i més tinguent al poble moltes bandes locals que poden fer de dignes teloners sense problemes. Ah, i molt important, no és pot fer el dia d’abans de les quintades, fins i tot valdria més fer-ho entre setmana, si és precis.
Punt 4: els bous de matí és un altra forma de tirar diners. Al meu parer, els únics dies que val la pena fer-ne són: el dia de després del festival, i el dia de les quintades al mig dia. Cal dir també, que el dia de les quintades per la nit és de bojos fer-ne, és un miracle que no haja passat una desgracia.
Jo crec que si es tingueren en compte totes eixes coses, es veurien unes festes amb més color. Es farien menys actes, però de més qualitat, i amb més gent amb les piles carregades.
Per a acabar, el tema de la Regina de festes és mooolt ridicul. Jo crec que, si és que es té que elegir una regina precis, en eixe cas que siga per sorteig, i que al sorteig entren les xiques que vulguen.
Res més. Salut a tothom!!"
A la fotografia de Vero Vives, un moment de la discomòbil dins del corro, el dia de les quintades d’enguany.

Ja vegeu, cinc anònims, un àlies i sols una persona que posa el seu nom. D’ara en avant podeu posar-lo, no els cognoms o sobrenom si voleu, però potser Pepe, María o Joan...gràcies.

*Encara pose la resposta a "Pepe Blanco" i inclús a "la meua opinió". Crec que jo com a CRONISTA DE GATA no he fet cap comentari. A més, el meu blog és personal i lliure, res de l’ajuntament. Crec que les coses deuen seguir com estaven...:

"Anònim, collons!!! ha escrito:

"A Pepe Blanco:

No és una qüestió de por el no posar el nom. Igual tú com el cronista em podeu dir quina diferència hi ha de posar "anónimo" a posar "Toni"...?; per posar "Toni" heu identificat a l’autor"...?. Doncs tan anònim és el que no en posa cap, com el que puga posar Pere, Toni, Maria, Pepica, Joan, etc., etc., a la fi no es sap mai qui són els que escriuen. A més, no sé per qué li doneu tanta importància a la qüestió identificativa. Ho trobe una xorrada per demés, o és que voleu que es pose també l’adreça i el nº de NIF?.

Crec que cadascú és lliure d’opinar i d’intificar-se si vol o no fer-ho. La vena cotillera rabiosa que innatament vos surt guardeu-se-la per a altres qüestions, perquè ací l’important és el que està opinant la gent i no qui és la gent que opina, almenys a mi no m’importa en absolut qui ho fa, sino les les qüestions que plantejen els interesats. I si no, tal volta seria millor no perdre el nostre temps entrant en aquesta pàgina a donar les nostres opinions, si despré
 s se’ns critica per no posar el nom.
Per finalitzar, dir que un cronista mai deu ser tan partidista divulgan les seues opinions, és un càrrec atorgat pel ple de l’ajuntament i deu limitar-se a emetre cròniques, no opinions."

Encara afegisc un altre comentari d'ara mateix:

"Anónima" escriu:

"Jo no sé perqué de tanta pol.lemica per l´assunt de la Regina de festes. A mi m´agrada com es fa a Gata, som diferents dels altres pobles, i llevat d´alguns casos esporàdics sempre ha sigut la que el poble en general ha triat, no hi ha cosa més bonica que siguem nosaltres qui triem a la nostra representant, o volem que hi haga democracia en tot pero no en açò? Jo he sigut quinta a Gata, i no vaig eixir res, i no tinc cap trauma per aixó, a ninguna mos obliguen a ixir de festeres. Si vos pareix també, que es posen una corona a totes com les xiquetes per que estiguen tots contents".
 

El que vos dic A TOTES I TOTS, podeu seguir opinant. Entre tots fem el blog.JA FA GOTETES...!! NO M'HO PUC CREURE !! SERÀ VERITAT EL QUE DIUEN... ?

20140814112039-temps14-mati.jpg

Els metereòlegs no erren, veuen els mapes a llargs dies. Hui s’ha posat negre i cauen les primeres gotetes, després d’una llarga sequera. Està ara banyant els carreres, però no baix dels cotxes com diríem. Però, mai plou a gust de tots. I què farem de la inauguració de Art al Vent a Gata. Vorem com va d’ací al tardet. Vos deixe amb la foto feta fa una estona per Vero Vives des de la partida Plans cap al Montgó. Núvols negres que porten algun ruixat al front i pareix que està canviant...després de tant de temps!!.

Això era abans...ara quan són les 11.30 comença una fina pluja, més val aixina i no que pegue una tamborinada.

Seguint l'actualitat del temps, ara ja plou més en gana, quan són les 12,15.LA POLICIA LOCAL...RECORDA: alteració al tràfic, per Art al Vent (18 a 31 agost)

Ens recorda la POLICIA LOCAL de Gata, una advertència de Tràfic:

"Totes les vesprades des de hui dins el 31 d'agost, el circuit de l'exposició ART AL VENT estarà tallat al tràfic des de les 18 fins les 22 hores (carrer La Bassa, carrer Duquessa d'Almodòvar i Plaça de l'Església). A més, els vehicles estacionats deuran ser retirats. És important no entrar en les zones tancades a la circulació degut a que es faran activitats als carrers aprofitant el tancament al tràfic."HUI, 15 D'AGOST, ÉS LA FESTA DE LA MARE DE DÉU GITADA, la de les alfàbegues

20140815101209-antonio1alfabegues.jpg

Se celebra hui la festa de la Mare de Déu dormida, gitada. És la Mare de Déu rodejada de les alfàbegues. A Gata era la Verge de la Paloma pels cants que es cantaven, originaris de Gata i que caldria intentar recuperar, encara que fora per segona vegada. Des del blog, felicitacions a totes les que porteu hui el nom i és la vostra onomàstica. Per a que llegiu tot allò que he anat posant al blog sobre la festa del 15 d’agost en els quatre anys passats, vos pose els quatre enllaços. Coneixereu la meua crònica feta per a la commemoració, què era el Cant de la Paloma i més coses al voltant de la Verge, que abans tenia la seua processó i les seues majoraleses. Actualment, sols lluïx a l’altar major al costat de les alfàbegues.

Crònica del 15 d’agost de 2010:

http://cronistadegata.blogia.com/2010/081404-costum-religios-musical-el-cant-de-la-paloma-pe-a-musical-originaria-de-gata.php.

Cròniques del 14 i 15 d’agost de 2011:

http://cronistadegata.blogia.com/2011/081403-dema-dilluns-15-festa-de-la-mare-de-deu-de-les-alfabegues.php. // http://cronistadegata.blogia.com/2011/081503-recordant-la-festa-de-la-verge...fa-dos-anys-14-i-15-d-agost-de-2009-.php.

Crònica del 15 d’agost de 2012:

http://cronistadegata.blogia.com/2012/081502-hui-es-la-festa-de-la-mare-deu-de-les-alfabegues.php.

Crònica del 15 d’agost de 2013:

http://cronistadegata.blogia.com/2013/081506-hui-15-d-agost-es-la-mare-de-deu-de-les-alfabegues.php.

A la imatge, feta fa uns moments per l'amic ANTONIO MONFORT i penjada al seu facebook, l'altar major amb la Mare de Déu rodejada de les alfàbegues.

FONT: Blog del Cronista, agost anys 2010, 2011, 2012 i 2013.AHIR VAN CAURE 4 LITRETS A GATA: més val això que res...

20140815100417-gatadedaltdelcapgrosmontgojoande-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Va ser poc, però va refrescar una mica el terreny, que estava ja ressec i polsós. S'ha dormit bé aquesta nit, sense basca ni calitja. En total, segons va medir l'amic Vicent Signes "Canya" van ser 4 els litrets que van caure a Gata. Hui, ja no és igual el dia i comença a fer, de nou, caloreta. Sols va donar un respir?.

La imatge que s'acompanya me l'envia l'amic Joan de Déu Boronat Soler i ve bé per aquest article, en el qual parlem de la pluja que va fer ahir. Ens diu ell mateix: "Gata des d'els peus del Cap Gros, Barranc del Migdia de Montgó, plovent. Dijous a 14 d'agost del 2014 d. C.". Agraïment a Joan de Déu per eixa meravellosa vista panoràmica de Gata plovent.

FONT: Fotografia de Joan de Déu Boronat Soler.SEGUIMENT DE L'ENQUESTA 2014: la vostra opinió sobre les festes passades

20140815125644-dscf1471.jpg

Són molts els comentaris. Anem endavant. Estarà oberta l'enquesta fins el 31 d'agost, encara que altres fronts de la informació reclamen la informació, com la pròxima xerrada meua dilluns 18, al voltant de la tradició dels cobertors, com l'exposició Art al Vent XI.

A l'hora de fer els comentaris, vos demane prudència al parlar entre vosaltres, vos demane que no falteu als demés, que expreseu tot el que vulgau, però sense ferir als demés. Respecte. Gràcies.

Com ja és habitual vos pose els enllaços als anteriors articles del mateix tema, l'enquesta o, si no voleu enquesta, opinió, del millor i el pitjor de festes 2014.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081001-encete-el-quart-dia-d-enquesta-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081207-torna-a-moure-s-l-enquesta-sobre-festes-2014-de-gata-mes-comentaris-i-molt-inter.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081302-seguix-animant-se-l-enquesta-opineu-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081404-mes-comentaris-a-l-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-festes-2014.php.

Ara vos pose tots els comentaris, no publicats fins ara, que sempre podeu tornar a veure als comentaris de baix de l'anterior entrada del tema o al facebook.

A partir de hui, no reproduïré els comentaris a cada entrada, donat que podeu pujar baix de l'entrada on posa "comentarios" i llegir-los tots. Estalviarem repetir-ho i lloc al blog. També recordeu passar pel facebook i fer el mateix, mirar els comentaris baix de l'entrada corresponent. Gràcies.

A la imatge, les dones de la comissió de festes 2014, la Nit de paelles.AHIR VESPRADA, 14 D'AGOST, VA QUEDAR INAUGURADA LA XI MOSTRA ART AL VENT 2014

20140815181051-inaugura-3-38-.jpg

(ÀLBUM DE LA INAUGURACIÓ)

Va assistir a la inauguració el diputat de Cultura, Juan Bautista Roselló Tent

Nombrosa participació d'artistes van recórrer l'itinerari, al so de la Colla "Montgó"

Els xiquets i xiquetes de l'Escola d'Estiu 2014 encetaven la comitiva amb les banderes dels 25 païssos dels artistes participants

Ahir, per la vesprada, va quedar inaugurada l'onzena edició d'Art al Vent, la mostra internacional d'Art tèxtil contemporani. L'alcaldessa de Gata, Maite Signes; el regidor de Cultura, Juan Pedrós i el director de l'escola de plàstica A. Vives de Gata, Josep Ginestar, van estar acompanyats per Juan Bta Roselló, diputat provincial de Cultura, als parlaments de benvinguda. Tots quatre van coincidir en afirmar que Art al Vent està ja consolidada i que és única, pel que representa i la relectura que es fa d'un costum antic, el penjar els cobertors a les processons. Es va donar a conèixer el catàleg finançat per Diputació Provincial i els tríptics fets on estan en menut totes les obres, el·laborat amb una subvenció de Turisme, Generalitat Valenciana.

L'acte, on van assistir membres de la corporació municipal, alcaldes i regidors dels pobles veïns de Jesús Pobre i Xaló, les regines i dames 2014 -tant majors com infantils- i molts dels artistes participants, així com nombrosos visitants i veïns, va estar amenitzat per la colla "El Montgó" i va comptar amb la presència de xiquets i xiquetes de Gata que van lluir les banderes dels 25 països participants fetes per ells.

La mostra, exposició a l'aire lliure, la més gran d'Espanya d'aquesta temàtica i amb esta particularitat, té 130 obres, reinterpretacions de la nostra tradició dels cobertors, i es podrà visitar fins el 7 de setembre. A més, hi ha organitzades diferents activitats culturals per les vesprades, la primera de les quals l'encetaré jo, el que vos escriu, com a CRONISTA DE GATA, parlant de la TRADICIÓ DELS COBERTORS A GATA.

FONT: Ajuntament (text)/cronista. Fotos de l'àlbum: Miguel Vives, Cronista de Gata. 

 DILLUNS 18, EL CRONISTA DE GATA FARÀ UNA XERRADA SOBRE LA TRADICIÓ DELS COBERTORS

20140815181832-cartellconferenciacobertorsmeua.jpg

Dins del programa cultural al voltant de ART AL VENT XI

Com ja avançava pel facebook, dilluns dia 18 d’agost, a les 20.30 hores, faré una xerrada sobre la TRADICIÓ DELS COBERTORS A GATA. Això, dins la programació cultural al voltant de ART AL VENT XI. L’Ajuntament està anunciant-ho amb el mateix cartell que teniu dalt i diu el següent: "podrem conéixer un poc més de la tradició gatera del cobertors de la mà de Miguel Vives". Agrair a l’Ajuntament la tasca d’encetar els actes i VOS CONVIDE A TOTES I TOTS a assistir a la meua xerrada i fer un volteu pels carrers on podreu visitar la mostra.

FONT: Cartell anunciant la xerrada, Ajuntament.ANIT, INTERVENCIÓ A POEMES EN UNA NIT D'ESTIU, A TEULADA

20140815183040-fonthorta-1-4-.jpg

Vaig fer un xicotet homenatge a l'autodidacta ANTONIO FORNÉS PONS, Toni el Ros

Anit, vespra de la Mare de Déu, es va celebrar la X edició de Poemes en una nit d'estiu al paratge de la Font de l'Horta -ara seca per primera vegada en un deceni- del veí poble de Teulada. Un total de vint persones vam participar recitant bé poemes propis o bé escollits d'algun autor. Personalment, vaig voler fer-li un xicotet homenatge a l'autor gater, quasi desconegut que deuria ser més reivindicat, Antonio Fornés Pons (1868-1932), conegut popularment a Gata com el Ti Toni el Ros.

Vaig recitar tres poesies d'ell, dos en valencià i una castellà. Una sobre la pluja després de la sequera, molt apropiada per anit, encara que ell la va fer per a recitar-la al teatre; una altra sobre la mort i una altra sobre un acudit molt graciós amb endevinalla i tot. Com ja vaig fer al recital de la Font Santa, li les vaig dedicar públicament a la seua família, als que agraïsc que puga donar-lo a conèixer.

Aprofite per agrair també a l'Associació "Amics de Teulada" la invitació cap a la meua humil persona. Va ser una nit molt agradable, que va contar com a poeta invitat amb Andreu Mut (Rafael Boluda i Mut). També van intervindre anteriors poetes invitats, com Toni Prats o Vicent Balaguer.

A la fotografia de Vero Vives, estic recitant els poemes anit a la Font de l'Horta a Teulada.TORNA LA PLUJA AQUEST MATÍ DE DISSABTE 16 D'AGOST

20140816103329-pluja-1-4-.jpg

Ha tornat la pluja i fa una horeta s'ha posat a ploure en ganeta. En alguns indrets del terme més que en altres. Al poble, plovia com l'altre dia. Ja són dues vegades i amb coneixement les que fa pluja, la qual cosa ens alegrem, donat la sequera que patíem. Poc a poc, té que anar acostumant-se de nou, després de mesos i mesos sense ploure. Ara, quan són les 10,15 seguix la pluja dins del centre urbà de Gata. Als voltants hem vist les muntanyes de Teulada i el Montgó prou carregats. Dissabte matí i plovent. Començant la segona quinzena d'agost.

A la imatge de Vero Vives, vegeu com estava de nuvolat i com plovia, fa una hora. Ubicació: Els Plans, Gata.ATENCIÓ: LA POLICIA LOCAL INFORMA...

Importants retencions per la pluja

La Policia Local de Gata dona a conèixer el següent comunicat:

"TRÀNSIT: Importants retencions a la CN-332 a causa de la pluja, especialment entre Pedreguer i Ondara per la inundació d'un carril. Mantinguen la distància de seguretat."

...I això que ha començat a ploure, si portarem cinc dies o sis...No ens preparem, fem embussos i passa el que passa.S'HAN MESURAT 26 LITRES DE PLUJA A GATA: aigua molt profitosa

20140816163405-margrimalttropluja.jpg

Ha estat molt profitosa per al camp. Segons ha mesurat l’amic Vicent Signes Signes "Canya" s’han recollit aquest matí 26 litres, que sumats als 4 de despusahir, fan un total de 30 litres per metre quadrat a Gata. A pobles tan prop com Pedreguer, com Jesús Pobre i inclús Pego, s’ha reciollit molta més pluja. Pego ha mesurat uns 120 litres. N’havia fet en una hora més de 40. Ja he posat aquest matí la dificultat del trànsit a causa de la pluja, de la qual avisava la Policia Local de Gata. El camp ho agraïx després de tanta sequera i comença a veure’s mulladet el terreny.

Al respecte, podeu llegir el següent article que acaba de publicar La Marina Plaza, el diari digital de les dues Marines: http://lamarinaplaza.com/2014/08/16/la-lluvia-al-fin-cae-sobre-la-marina-alta-y-deja-57-lm2-en-pego-y-49-en-denia/#.U-9lI-UvIKs.facebook.

Seguint a l'amic Toni de "Meteoxabia", ell ens informa dels indrets on més ha plogut. A aquesta relació afegiríem Gata amb 26, com dic més amunt:

"RECULL DE PLUGES ARREU DE LA MARINA ALTA:
I com que METEOXABIA, ja no es sols Xàbia que també la seguixen arreu de tota la comarca de la Marina Alta, i altres també, pero no puc abarcar tant, i hem quede amb la nostra comarca:
Pego (el clot): 124.8 litres
Pego (Mostalla). 122.7 litres
Ondara: 110 litres...
Ondara: 72.9 litres
Teulada: 65.3 litres
Pego (Ambra): 57.6 litres
Jesús Pobre: 55 litres
Denia: 49 litres
Poble Nou de Benitatxell: 40 litres
Pedreguer: 17.4 litres
Benigembla: 16.8 litres
Senija: 14.8 litres
Vall d'Ebo: 13.4 litres
Murla: 11.4 litres
Vall de Laguar (pantà d'Isbert): 10.8 litres
Vall de Laguar (Benimaurell): 10.7 litres
Parcent: 8.2 litres
Xaló: 4.4 litres
Vall d'Alcalà (Beniaia): 4.2 litres
Vall de Gallinera (Benissili): 4.2 litres
Calp: 3 litres

Vos pose una bonica imatge que ha pujat al facebook Mar Grimalt Tro, on es veu com plovia.SEGUIX L'ENQUESTA DE FESTES: no es perdau les opinions, són de la festa i fan festa...

20140816170036-2014-07-31-01.36.45.jpg

El millor i el no tan llor de les festes patronals 2014

Seguisc recordant-vos que podeu anar opinant i deixant el vostre comentari, el millor i el no tan millor de les passades festes patronals. Al final, el 31 d'agost, vos posaré un resum i els aspectes més comentats. Per a no perdre el fil, baix de cada article d'aquesta temàtica, que es troba ubicada a festes, teniu els comentaris que la gent gatera va afegint.

Ara vos pose els enllaços de tots els articles de l'enquesta. Podeu seguir-los.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081001-encete-el-quart-dia-d-enquesta-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081207-torna-a-moure-s-l-enquesta-sobre-festes-2014-de-gata-mes-comentaris-i-molt-inter.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081302-seguix-animant-se-l-enquesta-opineu-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081404-mes-comentaris-a-l-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081503-seguiment-de-l-enquesta-2014-la-vostra-opinio-sobre-les-festes-passades.php.

A la imatge, un moment del correfoc 2014, canviat d'ubicació, per raons de seguretat, davant les mesures oficials superiors.

 LA PREMSA PARLA de...la inauguració d'Art al Vent XI edició

20140816173658-inaugura-2-38-.jpg

El diari de LAS PROVINCIAS (la Marina) publica hui dissabte 16 d’agost l’article de la inauguració de la mostra internacional ART AL VENT XI edició. L’article de Bernat Ortolá titula: "Las telas de Art al Vent llenan de colorido y diseño los balcones de Gata de Gorgos". Al subtítol: "La muestra cuenta con 130 obras procedentes de 25 países escogidas y, según Josep Ginestar, refleja el salto cualitativo que ha experimentado".

Juan Bautista Roselló, Maite Signes y Juan Pedrós, durante el paseo inaugural del certamen. :: B. O.

La imatge de Bernat Ortolá porta el següent peu: Juan Bautista Roselló, Maite Signes y Juan Pedrós, durante el paseo inaugural del certamen.

FONT: text i foto interior diari LP, 16-8-2014 / Foto portada: Cronista.VOS RECORDE...DEMÀ DILLUNS 18, FARÉ UNA XERRADA SOBRE LA TRADICIÓ DELS COBERTORS A GATA

20140817120454-cartellconferenciacobertorsmeua.jpg

Davant l'Ajuntament, a les 20.30 hores, encetant les activitats culturals al voltant de Art al Vent XI edició

Si demà per la vesprada voleu escoltar-me i vore fotografies, podeu acostar-se a les 20.30 hores, davant l'Ajuntament, demà dilluns 18 d'agost. Allí encetaré les activitats culturals al voltant de la mostra Art al Vent XI edició. La xerrada anirà sobre la TRADICIÓ DELS COBERTORS A GATA. Vos esperem.SEGUIU OPINANT SOBRE LES FESTES PATRONALS 2014, FINS EL DIA 31

20140817121840-2014-08-03-19.28.35.jpg

La vostra opinió interessa a la pròxima comissió 2015

El subtítol l’he posat perquè l’últim comentari és de Pepa Rivero, que forma "Pepa". Ella ens diu: 

"Per favor,seguiu deixant els vostres comentaris o sugerències per les festes, vos puc asegurar que la comissió pren nota de tot el que es publica. No cal que entreu en debats".
Per tant, ja ho sabeu. Podeu seguir deixant els vostres comentaris, bé pel blog, bé pel facebook. La comissió, com ens deia Pepa, va prenint nota...
Vos deixe, com sempre faig, els enllaços sobre l’enquesta, des del primer a l’últim. Aneu llegint, pensant i opinant. Gràcies.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081001-encete-el-quart-dia-d-enquesta-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081207-torna-a-moure-s-l-enquesta-sobre-festes-2014-de-gata-mes-comentaris-i-molt-inter.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081302-seguix-animant-se-l-enquesta-opineu-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081404-mes-comentaris-a-l-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081503-seguiment-de-l-enquesta-2014-la-vostra-opinio-sobre-les-festes-passades.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081604-seguix-l-enquesta-de-festes-no-es-perdau-les-opinions-son-de-la-festa-i-fan-fest.php.

A la imatge, un moment de les carrosses del dia 3 d’agost.JA ESTÀ EN MARXA LA PELEGRINACIÓ CAP A SANTIAGO DE PARRÒQUIA DE GATA

20140817182540-santiagoparroquia1.jpg

Participen 31 persones; faran 122 kilòmetres del final del recorregut; arribaran a Santiago de Compostela dissabte

A les 17 hores eixien amb autobús els 31 pelegrins cap a Santiago de Compostela. L'aventura, com comencen a nomenar-la ells mateixa, està organitzada per la parròquia de Gata. Entre ells faran el recorregut el rector de la parròquia Francisco M. Murillo i el seminari ajudant en la parròquia Vicent Femenia. Hi ha molts joves entre els pelegrins. Aniran amb autobús fins el començament de la ruta i des d'allí aniran fent etapes fins a esgotar 122 kilòmetres. Entraran a la capital jacobea dissabte, dia en que tindran la jornada lliure. Diumenge estaran també a Santiago, pel matí, i ja retornaran cap a Gata.

A la fotografia, els vegeu, ataviats amb capells ("sombreros") de Gata, per a ser reconeguts per allí on passen, a un dels vials de Les Sorts, amb el Montgó de fons, a punt d'iniciar la pelegrinació. Foto pujada al facebook per Vicent Femenía.ELS PELEGRINS GATERS ESTAN A LA PRIMERA ETAPA: Sarria-Portomarín

20140818091921-santi1.jpg

Recorren aquest matí 22,4 kilòmetres, de Sarria a Portomarín, província de Lugo

La fulla de ruta dels pelegrins gaters ha començat i està complint-se a la perfecció. Després de passar tota la vesprada i la nit de viatge, van arribar a Sarria (Lugo). Amb els seus sombreros en els quals es pot llegir: "Gata. Camino de Santiago, MMXIV" es reconeixen els 31 gaters, que caminen entre boires, núvols i clars.

S’afegixen al Camí de Santiago, a la 27 etapa del camí francés. Sarria es troba a uns 123 kilòmetres de Santiago i són 100 kilòmetres, la distància mínima que hi ha que recórrer a peu per a guanyar la Compostela. L’etapa no defraudarà als gaters, ja que compta amb incontables aldees dels Concellos de Sarria, Paradela i Portomarín, bons exemples del romànic, pistes veïnals asfaltades, sendes i corredors rurals, ponts medievals i passareles rústiques.

Seguim les seues etapes. Endavant gaters...cap a Santiago.

FONT: Foto de Sonia Soria Soler, participant de l’expedició a Santiago.RECORDEU...HUI XERRADA SOBRE LA TRADICIÓ DELS COBERTORS A GATA (CRONISTA DE GATA)

20140818150131-cartellconferenciacobertorsmeua.jpg

Vull recordar-vos que aquesta vesprada, a les 20.30 hores, davant l'Ajuntament, dins de la mostra d'ART AL VENT XI, que s'exposa fins el 7 de setembre als carrers la Bassa, Duquessa d'Almodòvar (part) i Plaça de l?Església, faré una xerrada com a CRONISTA DE GATA, sobre la TRADICIÓ DELS COBERTORS DE GATA. Si podeu, esteu tots i totes convidats.RECORDEU: PODEU SEGUIR OPINANT DE LES PASSADES FESTES PATRONALS 2014

20140819095808-dscf1871.jpg

El milloret i el no tan millor

Vos recorde que fins el 31 d’agost estarà oberta la possibilitat d’opinar de les passades festes patronals. Seguiu opinant encara que no tant. Algú ha dit que més bé en lloc d’una enquesta pareix un foro de debat i discusió. Si no voleu dir-li enquesta, li podeu dir el que vullgau. Podeu dir el milloret de les festes 2014 i el no tan millor.

Algú també diu que la comissió pròxima no farà cas, jo crec que no es deu parlar per parlar. Ja ens va dir una membre de la comissió pròxima que estan prenint nota i valoraran els comentaris.

Vos pose els enllaços dels passats articles, des de que vaig començar "l’enquesta" o com vullgau dir-li:

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081001-encete-el-quart-dia-d-enquesta-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081207-torna-a-moure-s-l-enquesta-sobre-festes-2014-de-gata-mes-comentaris-i-molt-inter.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081302-seguix-animant-se-l-enquesta-opineu-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081404-mes-comentaris-a-l-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081503-seguiment-de-l-enquesta-2014-la-vostra-opinio-sobre-les-festes-passades.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081604-seguix-l-enquesta-de-festes-no-es-perdau-les-opinions-son-de-la-festa-i-fan-fest.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081702-seguiu-opinant-sobre-les-festes-patronals-2014-fins-el-dia-31.php.

SEGUIU OPINANT. Què vos va pareixer bé de les festes i no tant bé?.

A la imatge, un moment de l’actuació teatral al carrer el Dia del Xiquet. Foto: Verónica Vives.XERRADA-COL·LOQUI SOBRE LA TRADICIÓ DELS COBERTORS (acte cultural d'Art al Vent XI)

20140819102842-xerradameua-1-.jpg

Ahir per la vesprada-nit, vaig fer una xerrada-col·loqui sobre la TRADICIÓ DELS COBERTORS a Gata. Aquesta va ser la primera activitat cultural al voltant de la mostra de ART AL VENT XI. Es fa ver davant l’ajuntament i les diapositives van recolzar tota la informació. Va ser una xerrada, en la qual es mostrava el pas del temps del segle XX amb cobertors a les processons, un resum del cicle de processons de l’any, tipus de cobertors segons com estan fets, quan s’utilitzaven aquests, no sols a les processons sinó a altres aconteixements socials de la vida de Gata. A més, vaig mostrar en diapositivas detalls de cobertors, ja foren de domàs, de punt de ganxo, u altres tipus, encara que els dos primers eren els que més apareixien. També vaig parlar sobre el canvi de l’itinerari de les processons, que va ocórrer el 27 de març de 1964.

La xerrada va concloure tractant d’enllaçar una senya d’identitat de Gata, com és fer llata, amb la mostra d’Art al Vent, i més en concret amb una obra de Carmen López (nº 97) que es diu: "Gata, dona fent llata".

Com ja vaig fer ahir, agraïsc a l’Ajuntament totes les facilitats donades i al públic assistent la seua complicitat des del primer moment. Les aclaracions i preguntes van continuar la xerrada, fent un col·loqui prou agradable.

Faig des del blog una crida a tots els gaters: cal seguir reivindicant que tenim que fer cultura i fer poble, caldria implicar-se més en aquests actes culturals, que són xerrades, com es fa amb una actuació musical. No perque fora el Cronista de Gata el que va fer la xerrada, fora la primera i fora dilluns, segona quinzena d’agost, sinó per a què en pròximes cites culturals d’aquest tipus tinguem una resposta més adient al que es convoca.

A la imatge de Vero Vives, un moment de la meua xerrada, amb el regidor Joan Pedrós i la diapositiva que obria la sèrie.EN CINC DIES HAN PASSAT JA 2.378 VISITES PER LA MOSTRA ART AL VENT

20140820080857-teles.jpg

Hui continuen les activitats culturals amb música del Quintet de Metalls

L’organització de la mostra internacional ART AL VENT que s’exposa en estos dies als carrers la Bassa, Duquessa d’Almodóvar i Plaça de l’Església, ha passat un comunicat de premsa, en el qual indica que ja han passat en cinc dies, des del dia 14 fins a ahir dia 19, 2.378 visites.

Incloent el dia de la inauguració, l’onzena edició de Art al Vent de Gata acumula una mitja de visites diària molt superior al 2013 que fou fins el moment el millor any. Els cinc primers dies s’han acumulat quasi la mitat de visites que en l’any passat. Hi ha que tindre en compte que es tracta del cap de setmana del 15 d’agost, el de major d’afluència turística a la comarca de tot l’any. Art al Vent XI suma al augment de la qualitat de les peces, també l’augment del nombre de visitants.

Per altra part, referent a les activitats culturals paralel·les, cal dir que el dilluns, es va gaudir en el circuit "Art al Vent", de la conferencia de Miguel Vives, Cronista de Gata, que tractà de la tradició dels “cobertors”.  Per als pròxims dies, les activitats culturals del circuit de l’exposició que comencen a les 20,30 hores són les següents.  Hui dimecres 20, el Quintet de Metall oferirà un concert i dos dies després, el divendres 22, també a les 20.30 hores, en el circuit de la mostra "Art al Vent", es farà una actuació de dances tradicionals amb la Rondalla.

La segona conferència del programa serà el dimarts 26, a càrrec de Irene Ballester, doctora en Historia de l’Art. La seua intervenció versarà sobre “La Duquessa d’Almodòvar”. Al següent dijous, dia 28 d’agost, la Banda Juvenil oferirà el concert que tancarà este calendari cultural.  

A més, cada vesprada de 18 a 21 hores, els visitants conten amb un lloc d’informació atés per una persona de l’organització, que coneix tot el procés de la realització de la mostra i té contacte amb els artistes seleccionats.

També el diari LAS PROVINCIAS es fa ressó de la informació facilitada per l'organització. Titula: "La muestra Art al Vent XI de Gata acumula 2.378 visitas en sus cinco primeros días". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201408/20/muestra-vent-gata-acumula-20140820000349-v.html.

També el diari digital LA MARINA PLAZA publica: "Gata de Gorgos. Art al Vent arranca incrementando las visitas del año pasado". Ací teniu l'enllaç: http://lamarinaplaza.com/2014/08/19/art-al-vent-arranca-incrementando-las-visitas-del-ano-pasado/.

A la imatge, el dia de la inauguració. La gent mirant les obres. Factoria d'Idees.

FONTS: Imatge i text, Factoria d’idees per a ART AL VENT XI. / Enllaços: LP, La Marina Plaza, 20-8-2014.

 ELS PELEGRINS GATERS ENCETEN HUI LA TERCERA ETAPA, PALAS DE REI-RIBADISO DE BAIXO

20140820082127-2santiago.jpg

Seguixen el camí francés cap a Santiago, fent hui l’etapa Palas de Rei-Arzúa

Tercer dia d’etapes per a l’expedició gatera. Els 31 pelegrins de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata avancen poc a poc cap a la meta, la ciutat de Santiago de Compostela, per a guanyar la Compostela. Tot va bé i segueixen fent camí.

Ara es troben en plena tercera etapa, que va de Palas de Rei fins a Pedrouzo. Faran uns 25 kilòmetres.

Ens comenten des del mateix lloc els pelegrins gaters les etapes que resten: Les etapes van acabant-se i demà dijous dia 21, faran el trajecte entre Ribadiso de Baixo i Pedrouzo. El divendres 22 faran l'última etapa entre Pedrouzo i Santiago de Compostela. Dissabte 23 passejaran per Santiago, coneixeran la Catedral i passaran tot el dia. A la nit pujaran al bus, per a fer camí cap a Gata. Arribaran al poble diumenge matí.

Cal recordar, per mig de Don Francisco M. Murillo, el rector de la parròquia, les dues etapes fetes ja. Ho publicava al seu facebook i ho transcric en castellà:

"Primera etapa del camino Sarria-Portomarín 22,4 km. Tras una noche en vela, saliendo a las 17 h de Gata, llegamos a Sarria a las 6:45. Emprendimos nuestro camino que se completó a las 13 aproximadamente. Dios nos regaló la belleza de la naturaleza y una compañía estupenda. Todos buscamos señales del camino que nos lleven a la meta ansiada... Continuamos en la brecha con vaselina en los pies, alcohol de romero para refrescar nuestras piernas y el animo templado por Espíritu".

"Segundo día Portomarín-Palas de Rei. 24,5 Km. Hemos empezado andar a las 7,30 h y llegado sobre las 13,15 h. Durante el trayecto nos hemos encontrado muchísima gente. Hemos reflexionado sobre las cosas que nos hace falta para ser feliz. Hemos compartido camino y algunos un buen pulpo que ha sabido a gloria. Por delante en este día nos queda: descanso, eucaristía y compartir la vida misma". 

A la fotografia, vegeu a quasi tots els components del peregrinatge després de la primera etapa, en un moment de reflexió.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.563, del 28/7-

20140820102615-xabega93-2.jpg

De nou, intente reprendre la sèrie que agrada a molts i que sempre porta bons records, la de fotografies antigues, que està un poc atrassada, però aniré posant-la al dia, sense passar un mes sense ella.

Ara, continuant i engarçant amb l’anterior fotografia antiga, de la mà de Paco Moncho, mai tan ben dit, perquè és una captura del vídeo que ell va fer aquelles precioses festes de La Xabega l’any 1993, vegem el mateix acte de la Plaça Vella abans dels bous, el dia 4 d’agost d’eixe any. Si veíem un carruatje a l’anterior, ara vegem més que hi ha molta gent i el cercle que bordejava la font, a fi de protegir-la.

FONT: Foto captura del vídeo de Paco Moncho (4-8-1993). Festes organbitzades per La Xabega.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.564, del 29/7-

20140820103728-celler99-1.jpg

Més fotografies dels vídeos, que ens transporten als anys anteriors. En aquest cas festa al voltant de la barraca El Celler, a la qual pertany Paco Moncho, qui feia el vídeo a les festes. Més que les persones, m'interessen els llocs i les vistes, com aquesta. Ací vegem com estava disposta la Plaça Nova fa quinze anys. Vegeu els bancs, diferents a ara, vegeu les baranetes de ferro pintades de verd que rodejaven les datileres i vegeu, sobre tot, el pis de la plaça, malaraudament destrossat i canviat per tabonets, que no van donar el resultat esperat. Al fons, el muntatge de lorquestra corresponent. Com vegeu, això no ha canviat.

FONT: Foto extreta en captura del vídeo sobre El Celler de 1999, per Paco Moncho.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.565, del 30/7-

20140820104743-camarticarreracambrers.jpg

La foto que corresponia publicar el penúltim dia del mes passat juliol, i com estavem en plenes festes patronals, continuem amb una altra imatge festera i amb imaginació. Els cambrers dels diversos bars de Gata es desafiaven en carrera i pegaven la volta a la mançana on més bars hi havia. L’expectació era molt gran. Aquesta fotografia mostrava a, al menys, un dels germans Martí, portant una "bandeja" i servessa o el que es vulguera, segons les bases.

La fotografia la podem trobar enmarcada actualment al bar Ca Martí, com a record de la família que regentava abans el bar. Direu vosaltres, quin carrer serà?. És l’actual carrer Pare Mulet. Perquè?. Vegau el plafó ceràmic d’allà al fons, encara està i és al carrer Doctor Gómez Ferrer, ha canviat l’altura de la casa, com l’altura de les cases que es veuen a la part dreta de la fotografia, si la mireu de cara. Farien el desafiu per la mançana que conformaven el carrer que vegeu, el dit Doctor Gómez Ferrer, La Bassa i Primo de Rivera, hui Constitución.

Sens dubte és una altra idea bona per a pròximes comissions. Ja no es fa aquest concurs, es podria recuperar.

FONT: Fotos bar Ca Martí, Família Martí.PRESENTACIÓ DEL FESTIVALET INDEPENDENT DE GATA (FIGA) 2014

20140820153842-10608532-523863357747208-8490543090592199102-o.jpg

Aquest matí s'ha presentat al saló de plens de l'Ajuntament de Gata, la nova edició del FESTIVAL INDEPENDENT GATA (FIGA) 2014. El regidor de Cultura, Juan Pedrós, junt a Jordi Giner i Vicent Soler, aquests dos membres del Gata Fan Club, han fet la presentació del VIII Festival, que enguany serà el dia 30 d'agost, dissabte.
En l'acte s'ha repassat la trajectoria del Festival, que cada any és un referent a nivell comarcal, i s'ha explicat el funcionament d'aquesta edició. La novetat està en el lloc. Començarà a les 20 hores a l'antic Camp de Futbol de les Sorts, lloc amb millor accés i més places d'aparcament per als assistents.
El FIGA comptarà amb dos escenaris per on podrem gaudir dels següents grups: Perro, Cosmen Adelaida, Las Ruinas, Mox Nox, Aullido Atómico, Tremp, Monserrat, They Hypnopompic i Pin&Pon djs.
A més hi haurà servei de barra a preus populars i zona "chill-out". Animeu-se, assistiu al FIGA 2014 i gaudiu de bona música.

FONT: foto i text, Ajuntament de Gata.EL RECTOR GATER JUAN PONS SALVADOR, PROTAGONISTA AL PROGRAMA CRONO, de Levante TV

20140820164107-juanpons.jpg

El rector gater JUAN PONS SALVADOR és notícia esportiva. Ahir dimarts, al programa de Levante TV, la televisió del diari Levante-EMV, "Crono" va ser entrevistat per Xavi Blasco. Aquest és el programa de referència dels amants del ’running’ i de les carreres populars. Juan Pons va estar presentat com a rector i corredor de carreres populars. Cada dimarts, Xavi Blasco, porta al seu plató a entrenadors, nutricionistes, periodistes i protagonistes dels events més destacats del calendari atlètic.

Recordem que, actualment a l’estiu, el rector gater Juan Pons Salvador ajuda a les parròquies de Gata i Pedreguer. Quan comence el nou curs, si aixina se li mana per l’arquebisbat, continuarà de formador del Seminari Menor a Xàtiva. Anteriorment va estar de vicari a la parròquia de Riba-roja del Túria.

Podeu visionar els 9 minuts de l’entrevista, mitjançant aquest enllaç: http://videotecahtml5.es/levantetv/media/crono-19-agosto-juan-pons.

A la fotografia, un moment de l'entrevista que li fa Xavi Blasco a Juan Pons. "Crono", LevanteTV.

FONT: LevanteTV (Crono), dimarts 19-8-2014.TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI ( I ): de la 1 a 7

20140820172847-copia-de-av1compo7.jpg

Les imatges valen més que mil paraules. Per això, faré un repàs en imatges de la mostra internacional d’art tèxtil ART AL VENT, que aquests dies s’exposa als carrer de Gata. Cada dia tocarà posar-ne unes quantes fins arribar a les 130 exposades. Va per ordre de col·locació i segons catàleg. Hui, dimecres 20 comence, i en pose 7. Sempre aniran amb un número que és la posició que ocupen des del carrer La Bassa per la dreta avall, per l’ajuntament (Duquessa d’Almodòvar), rodant la Plaça de l’Església,i Duquessa, de nou, per l’altra part, i pujant carrer La Bassa amunt. Cada dia aniré explicant tot el que diu el catàleg.

Peça 1: "Contra corriente" de Yona Castro. Gran Bretanya. Teles amb impressió metal·lizada cosides. yona1066@gmail.com

Peça 2: "Quisiera un pez..." de Macarena Pérez. Xile. Acrílic, lluentons i tela de farcir tela. macamemo@prodigy.net.mx.

Peça 3: "Many happy returns" de Hongxia Li Xq. Xina. Roba i tela reciclada. 15156900537@126.com.

Peça 4: "Vuelo de los monarcas" (serie paisajes de Michoacán) de Norma Isabel Millán. Mèxic. Acrílic, tela, brodat amb estam, filassa, chaquira, diamantina. normamillann@hotmail.com.

Peça 5: "Nit" de Julio Castillo. Espanya. Teles. juliocastillo147@yahoo.es.

Peça 6: "El color del viento" de Nade Favreau. França. Tela tenyida a "Shibori" i serrells de passamaneria. www.tallerdeltelar.com.

Peça 7: "Gorgeous Gorges" de Valérie D. Walker. Canadà. Dibuix realitzat i tenyit a mà, amb indigo natural Ecofriendly. www.ValerieDWalker.com.  

FONT: Catàleg Art al Vent XI 2014. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.566, la del dia 31/7-

20140820174112-raconet-1-3-.jpg

Seguint amb les fotografies atrassades, l’última del mes de juliol, la nº 1.566, la trobem al Bar Raconet. Allí hi ha un conjunt de fotografies del record, entre les quals es troba aquesta. Quan hi havia futbol d’empreses, de bars. La foto té uns trenta anys. Ací vegeu a la plantilla de "Chamburci", després Pedro Vives i més després "Dispevi". La plantilla eren treballadors i propietari. N’identifique uns quants, vosaltres podeu completar-los. Drets, d’esquerra a dreta, irant la foto: porter, ara viu a Jesús Pobre; Paco Froilán; Antonio -cunyat de Jaime Vives-; un representant de la firma; Pepe "Bisserot"; Vega; ?. Agatxats: Felipe; Jaume, propietari del bar Raconet; Paco "Mestreta"; ? i Jaume Vives.

Ens comenta Quico "Pala", al que li ho agraïsc: "El porter es Vicente Paragüero, el representant de la firma, en pau descanse, li dien Aparicio; al costat de Mestreta està Francisquet que jugava a pilota i ara viu a Xaló."

Anem completant-los tots. Gràcies.

FONT: foto que es troba al Bar Raconet, Gata, propietat de Jaume.  ELS PELEGRINS GATERS S'ACOSTEN JA A SANTIAGO. Hui 4ª etapa, Ribadiso de Baixo-Pedrouzo

20140821111352-santiago.jpg

Els pelegrins gaters de la parròquia de Gata van apropant-se, cada vegada més, a la meta desitjada Santiago de Compostela. Superats els cent kilòmetres alcançaran ja la Compostela. Hui dijous, estan fent l’etapa quarta entre Ribadiso de Baixo i Pedrouzo. Ahir, dimecres, van fer una etapa bonica.

Aquest era el comentari de Don Francisco M. Murillo, rector: "Tercer dia: Pala de Rei-Ribadiso da Baixo. 25 Km. Una etapa preciosa y muy concurrida. Por aquí se dice que no hay gloria sin sufrimiento...me da que pensar. Disfrutamos del camino compartiendo nuestra vida y viendo que esta tiene mucho de camino...El grupo reflexiona cuales son nuestros apoyos en la vida".

Van cremant etapes i kilòmetres i contant les seues experiències. Endavant i sort per a la resta...

A la imatge, alguns dels gaters reposant forces, estenent la roba i descansant.AHIR VESPRADA, ACTUACIÓ DEL QUINTET DE METALLS (actes culturals Art al Vent XI)

20140821112133-quintet.jpg

Ahir vesprada, dimecres 20, van continuar les activitats culturals al voltant de la XI edició de ART AL VENT.

Es va poder disfrutar de molt bona música amb el quintet "QUIN METALL". L'alcaldessa de Gata, Maite Signes, el regidor de cultura , Juan Pedrós, altres membres de la corporació així com nombrós públic, van estar acompanyats de bona música al bell mig d'Art al Vent. Els músics Felipe Fuertes Guardiola -gater-, Adrià Tomàs Peñalver i dos companys més, van compartir el seu art amb els espectadors.
Cal recordar que la pròxima actuació serà demà divendres amb una nova actuació, la Rondalla i Grup de Danses "La Llata".
A la imatge, un moment de l'actuació.
FONT: Text i foto, Ajuntament de Gata.LA PREMSA PARLA DE...les pròximes inversions de Diputació, entre elles la carretera entrant a Gata des de Llíber

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) publica hui dijous 21 una notícia que titula: "La Diputación invierte más de 1,3 millones en mejorar la seguridad de varias carreteras". Entre elles, segons la informació, està la carretera CV-748, a Gata amb tasques de fer voreres i millorar la seguretat vial, des dels punts kilomètrics 0,600 a 0,950 de la carretera, que és l’entrada a Gata des de Llíber. El cost és de 130.497,62 euros.

Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/marina/201408/21/diputacion-invierte-millones-mejorar-20140821000540-v.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS, la Marina, 21-8-2014.BONA ACTUACIÓ POLICIAL, AMB L'AJUDA DEL VEÏNAT: detenció de dos rumans que volien fer un robatori

20140821143106-poliescutgata.png

La Policia Local de Gata va mostrar ahir, de nou, la seua eficàcia i rapidesa, amb l'ajuda, sempre molt valiosa, del veïnat que va alertar al cos de seguretat. Es va procedir a la detenció  de 2 homes romanesos per intentar realitzar un robatori en un establiment de la població després d'haver rebentat el bombí de la porta. Els lladres pretenien fugir en un vehicle però van ser interceptats quan es trobaven a pocs metres de l'avinguda Marina Alta (travessia de la N-332).

En el registre del vehicle es van localitzar eines per efectuar tot tipus de robatoris i força en les coses, incloent un inhibidor de freqüències per evitar fer saltar les alarmes i el normal funcionament dels telèfons. Aquests 2 detinguts es trobaven en crida i cerca per atracaments a joieries entre d'altres. Ara bé, la ràpida localització i detenció d'aquests malfactors, va ser gràcies a la col·laboració ciutadana, que va oferir a la policia tota mena de dades i detalls i fins i tot van seguir els lladres a certa distància i dissimuladament per poder dir on es trobaven en cada moment. És per això que la Policia Local de Gata vol agrair el treball dels nostres veïns, perquè entre tots van poder detindre al dos atracadors.

FONT: Policia Local de Gata.

 ELS PELEGRINS GATERS ENFILEN L'ÚLTIMA ETAPA PER A ENTRAR A SANTIAGO AL MIGDIA

20140822094729-13917-494638667347557-5975002272838929145-n.jpg

Hu divendres, dia 22, estan fent l’última etapa els pelegrins gaters, que estan passant una setmana per terres gallegues. Organitzat per la parròquia, i amb l’acompanyament del rector Don Francisco M. Murillo i el seminarista Vicent Femenia, la resta del grup (29 més) compartixen camí, reflexions i sensacions. Ara van camí de Santiago de Compostela. Cap a les 7 del matí han eixit de Pedrouzo i arribaran a Santiago de Compostela. Ahir quina va ser la seua sorpresa al trobar-se gent de Pego.

Referix Don Francisco l’etapa d’ahir: "4 Etapa 23 Km. En una mañana fresca y en un mediodía soleado a trascurrido una etapa donde hemos ido reflexionando sobre las personas y momentos que han sido señales del camino. Muchos de nosotros nos ha sorprendido un grupo de minusválidos de la vecina Pego. Seguro que hemos pensado "Por qué quejarme cuando hay gente que teniendo más motivos vive alegre con sus limitaciones?"

Vos pose també una reflexió molt bonica que va fer ahir Sonia Soria Soler, una de les participants del grup:

" "Sin dolor no hay camino" diuen per ací. Les dos primeres etapes encara no sabia lo que era, però la tercera i la d’este matí han sigut la representació de la frase. Amb unes bambolles que no es curen ni amb fils i que cada volta es fan més grans, encara puc tirar avant, uns 50 km porte patint, cada volta que pose el peu en terra veig les estrelles. L’etapa d’ahir quasi no la faig del mal al peu que tenia, però en van animar, vaig fer la ruta sofrint, més de 8 hores caminant "super lento". Però no hi ha res més gratificant que arribar a l’albergue cansada, però amb la sonrisa a la cara i que tot el grup comence a aplaudir i a felicitar-te. Això lleva tot el mal que et pot fer el cos, aunque sols per un moment.
Diuen que hi ha gent que arriba a Santiago plorant, no sabia el perqué però jo demà quan arribe se que seré una de les que plore. És dur el camí, però una experiència única i més si vas acompanyada de bona gent. Demà a per l’última etapa!!"

A la imatge, una fotografia graciosa. Tres de les participants Anto, Josefa i María Eugenia, a l’entrada (o eixida) de Pedrouzo.TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI ( II ) de la 8 a la 13

20140822095510-av2compo.jpg

Seguisc fent el repàs en imatges de ART AL VENT XI edició. Hui vos pose de la 8 a la 13. Demà més.

Peça 8: "Os magicos da bola...Homenaje" de Mª Elena Leal. Brasil. Tela perforada i foto digital en lona perforada, fils de plàstic verd/groc. chungmahe@hotmail.com.

Peça 9: "Ya’Ab 2014" de Margarita Chacón. Mèxic. Acrílic i llistó. www.margaritachacon.com.

Peça 10: "En el fons amor, sempre estàs tu" de ANNA PEDRÓS (DE GATA, Espanya). Ras i lluentons cosits. aneta6@hotmail.com.

Peça 11: "Sol de primavera" de Silvia Piza-Tandlich. Costa Rica. Tela i fils aplicats i brodats a mà. http://www.galeriaoctagono.com.

Peça 12: "Cal que nasquen flors a cada instant" de Josefa Tarrasó. Espanya. Teles reciclades. http://triesart.wordpress.com/2011/02/18caminant-es-fa-cami-de-pepa-tagi/.

Peça 13: "Fiesta egipcia" de Assem Abdel Fattah. de Egipte. Tècnica mixta. asemart@gmail.com.

FONT: Catàleg Art al Vent XI 2014.ARRIBEN ELS PELEGRINS GATERS A LA CAPITAL JACOBEA. Han guanyat tots la Compostela

20140822195101-1926872-495186563959434-1986420545939621290-n.jpg

Ja han arribat tots a migdia, els pelegrins gaters a la capital gallega de Santiago de Compostela, el poble dels pelegrins, on van a parar tots els camins del Sant Jaume. A poc a poc, han anat arribant tots els participants en aquesta aventura i, segons comenten, han viscuts moments impressionants, malgrat a estar en obres la façana de la Catedral, tot una joia d’art. Tot el grup ha rebut la Compostela i dediquen la vesprada a passejar per Santiago, una vegada fetes les cinc etapes.

A la fotografia, alguns membres del grup a l'entrada de Santiago de Compostela.TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI ( III ): de la 14 a la 21

20140822175407-av3compo.jpg

Tercera part del repàs de les imatges de les obres que conformen la mostra internacional d’art tèxtil ART AL VENT XI edició 2014. Hui vos pose de la 14 a la 21, vuit més. Són les següents:

Peça 14: "S.T." de Mairi Jean Florence. Gran Bretanya. Collage tèxtil de cotó tenyit i cosit a mà amb botons. wwww.mairibrydon.com.

Peça 15: "Oveja Latxa" de Soledad Santisteban. Espanya. Velló i fil d’ovella latxa www.telartesaniatextil.com.

Peça 16: "Horizonte verdical" de Inmaculada Abarca. Espanya-Mèxic. Goma eva. www.inmaculadaabarca.com.

Peça 17: "Chinese Kites" de Lu Xu i Yuzhu Ding. Xina. Teles, perles, brodats, sedes i setins. xuluahyo123@hotmail.com.

Peça 18: "Seeds" de Hong Cui i Yue Wang. Xina. Teixits de llana, tela de fibra química, làtex blanc, línies de encoixinat. anglecuihong@163.com.

Peça 19: "Sound of the wind" de Shanqing Ma. Xina. Cremalleres i llanes. mashanqing1010@163.com.

Peça 20: "Passatges II" de Vicent Aparicio-Guadas. Espanya. Collage, amb papers de seda i acrílics. vaparicioguadas@hotmail.com.

Peça 21: "La meua vida al vent" de Patricia Moreno. Espanya (d’ascendència gatera). Tela de tafetà, ras, tul, cotó, i forro cosit a mà. pmsignes@hotmail.com.

FONT: Text, Catàleg Art al Vent XI 2014.LA PREMSA PARLA...de la presentació del Festival Independent de Gata (FIGA) 2014

20140822181931-ells.jpg

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) publica hui en digital i en paper, l'article de la presentació del Festival Independent de Gata (FIGA) 2014. El títol: "El Festivalet Independent de Gata traslada los conciertos al campo de futbol de Les Sorts". Al subtítol: "El FIGA, organizado por el Gata Fan Club, contará el 30 de agosto con grupos como Perro, Cosmen Adelaida o el conjunto local Tremp".

Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201408/22/festivalet-independent-gata-traslada-20140822000237-v.html.

A la foto de Bernat Ortolá: "Juan Pedrós, con Jordi Giner i Vicent Soler en la presentación".

FONT: Foto i text, Bernat Ortolá, Las Provincias (La Marina).JUAN LUIS CANTÓ GIL (Xino) ENS HA DEIXAT als 51 anys

20140822210338-dsc02878.jpg

Va ser jugador i president del Gorgos C.F.

La família del futbol gater s’ha vist, de nou, sacsejada per la mort sobtada d’un dels seus

La malaltia que no respeta edats, classes, esportistes, volguts, amics, tots en general, s’ha endut per davant i de manera molt ràpida i sobtada al que va ser, primer jugador del Gorgos C.F., i després president del Gorgos Club de Futbol, JUAN LUIS CANTÓ GIL, conegut en el món del futbol i popularment com "el Xino". Va nèixer a La Llosa fa 51 anys, va jugar en distints clubs de la comarca i en el Gorgos. Es va casar amb Maria i va tindre dos fills, Vicky i Joan. A mi personalment, m’agradava molt escoltar-lo.

La seua saviesa del futbol i els seus comentaris sempre medits i raonables al voltant de l’esport es feien notar per allí on anava. Era un gran seguidor de la pedrera del seu poble adoptiu, Gata. Es coneixia a tots els jugadors menuts i grans. I a la festa de la pedrera del futbol, que a ell també li agradava molt, vaig rebre de mans d’ell, com a col·laborador del diari Las Provincias, diverses plaques i trofeus, per la difusió del Gorgos a la premsa.

José Luis ens ha deixat. Demà a les 18 hores, els veïns de Gata i, en especial, els amants del futbol i el Gorgos, li diran l’últim adéu al sepeli que se celebrarà a la èsglésia parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata. Des del blog, en nom meu i de molts gaters, el més sentit pèsame i l’acompanyament a María, la seua muller, els seus fills i tota la seua família, en aquests difícils moments.  Descansa en pau, Juan Luis.

Cal recordar que, en pocs anys, la família del futbol gater s’ha vist sacsejada per algun dels seus. Primer va ser Juanjo Marín; després Juan Bequio i ara, Juan Luis Cantó. A tots tres, els recordem amb el futbol com a una gran senya d’identitat de les seues persones.  

A la fotografia, Juan Luis, en una imatge d’arxiu.HUI ÉS SANTA ROSA DE LIMA; plou una miqueta...és dissabte

20140823114019-gatafonsdesdemuntanyespacopons.jpg

Una jornada de dissabte per als gaters trista...s'en va un esportista, un pare de família jove, s'en va un gater adoptiu volgut...Serà a les 18 hores quan acomiadem a Juan Luis, que fou jugador, president i secretari del Gorgos C.F.. El calendari mana i per a les que porteu al vostre nom ROSA i celebreu la de Lima, hui és SANTA ROSA DE LIMA. Felicitats a les Roses i els seus compostos. I en quan el temps, els núvols van rodant, fa alguna goteta, de quan en quan plou una miqueta.

A la fotografia de Paco Pons Font, la nuvolada que es veia des de les muntanyes gateres. Al fons, Gata.AHIR VESPRADA, RONDALLA I DANSES A LA PLAÇA (acte cultural al voltant de Art al vent XI)

20140823114901-rondalladanses.jpg

Ahir per la vesprada, al circuït d'Art al Vent, es va poder disfrutar d'un concert-ball de la Rondalla de l'Escola de Música i del grup de danses "La Llata". L'acte va estar presentat per Juan Pedrós, regidor de cultura de l'Ajuntament de Gata, qui va donar les gràcies als participants per compartir el seu art i a tota la gent que els va acompanyar. 

El concert tingué dos parts, una primera tota musical a càrrec de la rondalla i una segona a conjunt amb el grup de danses. Unes 200 persones van poder gaudir de les veus de Teresa, de Paqui i Yolanda, de la música de la rondalla, els balls del grup "La Llata" i tot envoltats per Art al Vent. Va ser un tardet excepcional.

Font: Foto i text, Ajuntament de Gata.

 LA PREMSA PARLA...de la captura de la Policia Local de dos lladres a Gata

El diari LAS PROVINCIAS a la seua edició de La Marina de hui dissabte 23-8-2014 publica la informació que eixia al facebook i a la pàgina de la Policia Local de Gata. Titula: "Detienen en Gata a dos hombres por intento de robo gracias a la colaboración vecinal". La notícia, de la qual ja vaig avançar la informació, la teniu a aquest enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201408/23/detienen-gata-hombres-intento-20140823000204-v.html.

FONT: Las Provincias, 23-8-2014. TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI ( IV ): de la 22 a la 29

20140824191147-compoav4.jpg

Vos pose la quarta part del recorregut per les obres que conformen la mostra internacional d’art tèxtil ART AL VENT XI edició 2014. Podeu també vosaltres asomar-se i comprovar-les "in situ", les teniu al carrer la Bassa, Duquessa d’Almodóvar" (part) i la Plaça de l’Església. Ací teniu de la 22 a la 29, vuit obres més: 

Peça 22: "Petirrojo y la Jacaranda" de Luce Hernández (Luz, Cecilia, Hernández). Mèxic. Acrílic sobre tela, plomissol indeleble. lucehernandez62@gmail.com.

Peça 23: "La Tlanchana" de Carmen María Sánchez. Mèxic. Acrílic, pintura amb diamantina i teles cosides. car.saguz@hotmail.com.

Peça 24: "Niña con cometa al viento" de Me&Mortimer (Pepa Carrillo i Begoña Ballester). Espanya. Cintes entrellaçades, lluentons, cordons, tela aplicada, etc. pepa.carrillo@gmail.com.

Peça 25: "La inocencia no mata al pueblo, pero tampoco lo salva. (La Guarinba)" de Jhomar Loaiza. Veneçuela. Acrílic. jhomarloaizadc@gmail.com.

Peça 26: "Pequeña mexicana" de María Otilia Carrillo. Mèxic. Acrílic. www.ocarrillo.com.

Peça 27: "The life" de Isabel Blat. Espanya. Teles i botons reciclats i cosits a mà. www.isabelblat.com.

Peça 28: "Fondo de armario" de Isabel López. Espanya. Roba cosida, orla cosida de tela estampada i brodats amb llana. iloma2000@hotmail.com.

Peça 29: "Soplos del alma" de María Blanca Berrio. Espanya. Cotó i poliester. www.apuntodepatch.com.

FONT: Text, Catàleg Art al Vent XI 2014.TORNEM CAP A CASA ELS PELEGRINS GATERS DEL CAMÍ DE SANTIAGO

20140823185721-santiago4-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PER A VORE’LS MILLOR, PUNXANT ACÍ)

La meta s’ha aconseguit i baixen ja cap a la terreta

Demà, diumenge, a la matinada arriben al poble, a Gata

A la imatge els veuen a tots els participants en l’aventura del Camí de Santiago, que havia organitzat la parròquia de Gata. Poc més de cent kilòmetres i el goig de veure la Catedral, la toma, la ciutat, Santiago de Compostela. Arrere queden les penúries de les bambolles, el cansament de camins, les etapes, i els 31 participants es queden amb allò que és més bonic, contar tota l’aventura per capítols, amb imatges, amb xerrades, perquè no, amb converses a la frescoreta d’un tardet, d’una nit.

A la imatge, els participants a les escales de la Catedral, en Santiago de Compostela, tots amb la camisa verda identificativa d’haver fet la Compostela.NOU SOPAR DELS VEÏNS DELS JULIANS: estiuejar a les casetes

20140824120204-julianspartidaam.jpg

El costum d'estiuejar a les casetes, abans per a fer la recol·lecció de les ametles i el raïm transformar-lo en pansa, no es perd a Gata, ni deu perdre's. Per això, el veïnat de la partida Julians fa, any rere any, el seu sopar de germanor.

Ahir per la nit, com tots els anys, es van reunir per a celebrar l'estiu i votar l'alcalde de Julians que, per majoria absoluta va eixir, un any més, ens comenta Antonio Monfort, un dels veïns: "el molt Honorable Don Ignacio Caselles Signes". Diu Antonio graciosament, com a ell li agrada expresar-ho: "Don Ignacio mantindrá els compromisos adquirits, per tal de millorar totes les infraestructures de la partida comprometen-se a no pujar-nos els impostos a tot el veinat, que es complau en otorgar-li la vara de mando, un any més".

A la fotografia que va pujar anit al facebook Antonio Monfort, podeu veure als veïns al sopar.TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI ( V ): de la 30 a la 37

20140824193051-compoav5.jpg

Ara toca repassar el recorregut de les obres que conformen la mostra internacional d’art tèxtil ART AL VENT XI edició 2014 i ho fem per cinquena vegada. Podeu també vosaltres asomar-se i comprovar-les "in situ", les teniu al carrer la Bassa, Duquessa d’Almodóvar" (part) i la Plaça de l’Església. Ací teniu de la 30 a la 37, anem mirant-les de vuit en vuit -cal recordar que encara que no pose els números, van de dalt cap avall, d'esquerra a dreta: 

Peça 30: "Ecosistema de 15,30" de H. Rikk (Ricardo Aparicio). Mèxic. Acrílic i oli sobre tela. h.rikk3@hotmail.com.

Peça 31: "La Globera" de Marisol Vélez. Mèxic. Pintura vinílica i acrílica. vedi05.wlx.com/vediart.

Peça 32: "Lo siento" de Ina Mindiuz. Lituània. Pintura sobre tela. inamind22@hotmail.com.

Peça 33: "Lluvia" de Adriana Serlik. Argentina. Tela de paraigües, cintes, trossos de mocadors, cordes, ceràmica, fusta, etc. www.lalectoraimpaciente.com.

Peça 34: "Healthy Advice" de Susan T. Avila. U.S.A. Pigment tèxtil i brodat aplicat a tela. www.suta.com.

Peça 35"Oro verde" de Jeannette Betancourt. Puerto Rico-Mèxic. Teles cosides i brodats. www.jeannettebetancourt.com.

Peça 36: "Chefchaquen Color Dream" de Vicente Dobón. Espanya.  Collage i teles tenyides artesanalment. siempre.elhotelazul@gmail.com.

Peça 37: "Sueños" de V. Gómaga. Mèxic. Acrílic sobre tela. www.creadorestextiles.org

FONT: Text, Catàleg Art al Vent XI 2014FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.567, la del dia 1/8-

20140824195025-rosaarnaumoli.jpg

De nou, reprenc la sèrie tan estimada pels gaters i els seguidors del blog, la de fotografies antigues. Ho faig amb les últimes fotografies que he pogut veure al facebook i espere que aquesta setmana normalitzem el mes d'agost, que entra a la recta final. La fotografia que corresponia publicar el primer dia d'agost, la 1.567 i que publique hui la va pujar al facebook Rosa Puig Arnau, que viu a Almassera. Les dones que vegeu, o més bé xicones, van pujar l'escala rodant el molí i inclús dalt. Una d'elles era sa uela Rosa Diego Gil. Ella i la resta de xiques treballaven la pansa.

Darrere de la fotografia, on posava Gata, també deia, em diu Rosa: "Hijos de Pedro Gata". Si coneixeu alguna informació més del molí i de les xicones, podeu aportar-la. Gràcies.

FONT: Foto propietat de Rosa Arnau Puig.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.568, la del dia 2/8-:

20140824195815-jaimerosa.jpg

El segon dia d'agost, en plenes festes patronals, tocava haver publicat la foto antiga 1.568. La pose hui, acurtant poc a poc el temps. Ara toca una foto familiar, de record. S'en recordeu de Pepe Juan?. Servixca de bon record, la imatge. La pujava al facebook la seua filla Rosa. Podeu veure a la família reunida pel juliol de 1988. Era l'aniversari del menut de casa. Ahí teniu a Pepe Juan Salvá Ferrándiz, la seua dona Antonia Salort Morell, i els dos fills: Rosa i Jaume Salvá Salort. Cal recordar que Pepe Juan -ems comenta la seua filla- va faltar el dia de Cap d'Any de 1990, fa ja 24 anys.

FONT: Foto propietat de Rosa Salvá Salort.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.569, la del dia 3/8-

20140824201227-escaldar3.jpg

Seguisc tallant camí, més fotografies antigues. Si recordeu ja en vaig posar fa unes setmanes una de la mateixa sèrie. Me les facilitava Rosa Candalija Alonso, de València, cosina prima de Pepita Caselles Signes. Eren de 1967 o 1968. Era la caseta del Ti Llebra al Tossalet. Ahí podeu veure precisament a la filla Pepita amb un mocador al cap davant del canyís. Estaven escaldant, ara és el temps, per això ve bé la foto. També podeu veure a la foto els garbons de llenya apilats darrere, per al foc baix de la caldera.

FONT: Foto propietat de Rosa Candalija Alonso.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.570, la del dia 4/8-:

20140824202621-escaldar2.jpg

L'última fotografia antiga de hui diumenge, per anar acurtant en el temps, és la que corresponia publicar el dia 4 d'agost, la 1.570. De la mateixa minisèrie que l'anterior, també propietat de Rosa Candalija, de l'escaldà l'any 1967 o 1968 a la caseta del Ti Batiste "llebra". Ací teniu una escena que ara comença a ser més testimonial que no abans, que era més sovint. El Ti Batiste asoma per la part esquerra de la fotografia si la mireu de cara. He deixat tota la fotografia completa, malgrat el resplandor del flash, perquè aixina es pot veure la pila de canyissos completa. Els renderos, la dona a punt d'escampar el raïm, que ja n'hi ha escampat al canyís de dalt de tot. Són moments que ja es fan escassos al poble, hui en dia.

FONT: Foto propietat de Rosa Candalija Alonso.TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI ( VI ): de la 38 a la 45

20140825173823-compoav6.jpg

Sisena part del resum de les fotografies de la mostra d’art tèxtil ART AL VENT XI edició 2014. Hui vos pose de la 38 a la 45, de vuit a vuit:

Peça 38: "Fluidos en la urdimbre" de María Luisa Müller. Argentina. Acrílic i pinturea metal·litzada. artmajeur.com/marialuisamuller.

Peça 39: "Felicidad" de Chi Chang Hsien. Taiwan. Tècnica Mixta. omaso.cultura@gmail.com.

Peça 40: "Sueños" de Águeda López. Espanya. Llana, tela, fils, cosits a mà. alopezzamora@hotmail.com.

Peça 41: "Retallades i més històries" de Mariví Puigcerver. Espanya. Cordons de cotó, aerosol. mariviart08@hotmail.com.

Peça 42: "Catamarca" de María Isabel de Piero. Argentina-Itàlia. Tela tenyida amb acrílic i tarlatana cosida. belidepiero@live.com.

Peça 43: "Crying Poppie" de Lucía Zalbidea. Espanya. Feltre, fil i cordell. wwwluciazalbidea.com.

Peça 44: "S.T." de Evarist Navarro. Espanya. Acrílic. evaristonavarro@upv.es.

Peça 45: "Núvols rojos" de María José Soler. Espanya. Acrílic. majosoler@hotmail.com.

FONT: Text, Catàleg Art al Vent XI 2014.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.571, la del dia 5/8-

20140825175635-familiasalvaferrandiz.jpg

De nou, hui quatre fotografies antigues més, a fi d'anar acurtant. La fotografia és també de Rosa Salvá i ens mostra el dia de la boda de son pare, Pepe Juan -al que recordem-, que el vegeu a la part més esquerra mirant la foto. Era el 19 de maig de 1982. Apareixen també els altres dos germans Jaume i Francisco, que també va faltar. Estan també la uela Rosa i el uelo Pepe, que també recordem. En definitiva, la família Salvá Ferrándiz al complet. Agraïsc que Rosa Salvá Salort vullga que les fotos es posen a la sèrie. Il·lustren, una vegada més, temps passats que queden en el record.

FONT: Foto propietat de Rosa Salvá Salort. 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.572, la del dia 6/8-

20140825181211-raconet-1-1-.jpg

La fotografia que tocava publicar-se el dia de la festa major, el dia del Crist, 6 d’agost era la 1.572. Una nova fotografia de la col·lecció que té Jaume Salvá al Bar Raconet. Era un casament al restaurant "Hacha de Piedra", que després va deixar de funcionar com a tal i va a passar a ser "El Quijote". Fa més de trenta anys. Tots els amics, dels quals ja en falten, es van fotografiar a la boda. Els novios els vegeu al centre.

Baix aponats podeu veure a Pepe Pedro "Betot", també a José Luis Vives, Francisquet, Jaume -propietari de la foto-, l’únic amb corbata dels de baix. Feliu, ¿?, Miguel i José Ramón. Plantats junt amb el novio i la novia, germà de les bessones -que viu a Xaló-, Escortell "Teuladí", per darrere Quico -que ja va va faltar- i al costat el també sempre recordat Juan Bequio. Els altres tres, un d’ells també va faltar, podeu completar-los vosaltres...igual que els noms dels novios. Gràcies.

Ens comenta un usuari del blog, que completa el grup: "Entre Betot i Pepito està Vega, al costat de Feliu està Vicente Pons que viu a Dénia. Al costat del recordat Bequio, està el també recordat Oliver i darrere dels dos, Fermin ("Caballo"). Al costat de Oliver està Pepe i al germà de les bessones li diuen Antonio.

Tot clar, gràcies per completar-ho.

FONT: Foto propietat de Jaume Salvá. Bar Raconet.  FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.573, la del dia 7/8-

20140825182530-veimilialcoy.jpg

Continue actualitzant les fotografies antigues, fins arribar al dia. La imatge que corresponia publicar el passat dia 7 d'agost, ja passades les festes patronals, és la de tres amics que van fer la mili junts a Alcoi i es van "vestir" de "Cristians" per a la festa. Al mig, el més alt és el sempre recordat Vicente "Mitjavida". La fotografia ha estat publicada a l'últim programa de festes, el del 2014, a la secció de fotos del record, que prompte anirem recordant. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.574, la del dia 8/8-

20140825184444-copia-de-2014-05-18-10.32.26.jpg

Vaig recuperant dies. La foto que tocava publicar-la el dia 8 d'agost és d'una col·lecció que acabava de començar quan vaig parar un poc la sèrie, ara reprenc amb noves imatges. La del dia 8 d'agost, nº 1.574 és d'eixa sèrie, de Tonica Caselles Mulet, a la que li agraïsc la diversitat de fotos de la família i generals del poble. Ací teniu a sa mare, tota una artista, mare de Tonica i Antonio, Rosario Mulet Sánchez. La recordem.

FONT: Fotos de Tonica Caselles Mulet.AQUESTA VESPRADA, CONFERÈNCIA SOBRE LA DUQUESSA D'ALMODÒVAR (actes culturals al voltant de Art Al Vent XI)

Aquesta vesprada, a les 20,30 hores, tindrà lloc una nova activitat cultural, al voltant de la mostra ART AL VENT XI 2014. La historiadora Irene Ballester parlarà sobre la Duquessa d’Almodòvar i la seua relació amb Gata. Ballester és autora de un llibre sobre la noble valenciana, titulat: "La duquessa d'Almodòvar: vida d'una aristocrata valenciana a la fi del segle XVIII".

Finalment, el proper divendres, dia 29, una actuació musical tancarà les activitats culturals d’agost i de Art al Vent 2014.ES PUBLICA EL JURAT SOBRE LES IDEES PER A FER UNA ZONA VERDA A LES SORTS

El BOP també publica una subvenció per a l’Ajuntament de Gata

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) de hui dimartes 26 d’agost publica un Decret, signat per l’alcaldessa de Gata el dia 21 d’agost, pel qual resol la formació de la composició del jurat que estudiarà i decidirà el millor estudi del Concurs d’Idees sobre l’Adequació de la Zona Verda de Les Sorts.

El Jurat estarà presidit per l’Alcaldessa, María Teresa Signes Caselles. El regidor Guillermo Cholbi Sart serà el suplent.

Seran vocals:

- Regidor del grup municipal PP: Juan B. Pedrós Talens.

- Tècnic designat pel grup municipal PP: María Rosa Monfort Grimalt.

- Regidor del grup municipal PSOE: Vicent Font Leyda.  

- Tècnic designat pel grup municipal PSOE: Emilio José Signes Frasés.

- Regidor del grup municipal BLOC-Compromís: Matías Monfort Monfort. 

- Tècnic designat pel grup municipal BLOC-Compromís: Francesc Monfort Mulet.

- José Ripoll Martín, arquitecte tècnic d'este Ajuntament.

- Manuel García Moll, arquitecte tècnic d'este Ajuntament.

- José Font Pedro, delineant d'este Ajuntament.

-  Secretària del jurat, la de l’Ajuntament, Teresa Roig Mas.

El jurat es reunirà el dia 10 de setembre de 2014, a les 20:00 hores, en la Sala Consistorial.

 

Per altra part, el mateix BOP ha publicat la distribució de la Convocatòria de subvencions destinades a ajuntaments amb població fins a 100.000 habitants i els seus Organismes Autònoms constituits per a la prestació de Servicis Socials Municipals, Entitats d’`Àmbit Territorial Inferior al Municipi i Mancomunitats de la Província d’Alacant, per a Servicis i Programes relacionats amb els Servicis Socials d’Atenció Primària, anualitat 2014, per un import total de 1.000.000 euros. El total per a l’Ajuntament de Gata de subvenció es xifra en 14.753 euros. Per a Prestacions Econòmiques Indivudalitzades seran destinats 3.107 euros i per a Servici d’Ajuda a Domicili, 11.646 euros.

 

 

FONT: BOP Alacant, 26-8-2014.LA PREMSA PARLA...de la situació de l'estació de Gata i els actes vandàlics de "pandilletes"

20140826181202-estacio-gata-1.jpg

El diari LA MARINA PLAZA digital publicava ahir un article preocupant per al poble de Gata i la nostra imatge. El títol: "Trabajadores del TRAM alertan de actos vandálicos y delincuencia en la estación de Gata". Al subtítol: "SF-Intersindical alerta de enfrentamientos entre el personal del tren y”pandillas de jóvenes”, y denuncia que el edificio es un “foco de suciedad” que se encuentra tapiado con tablas de madera al “más puro estilo farwest“". També: "La terminal, en estado de abandono, fue cedida para realizar un Museo del Recortable que nunca vio la luz".

Pintades, maderes tapant les portes, situació desagradable, caldria revertir la situació i no ser una imatge diferent a la que sempre hem tingut.

Podeu llegir tot l’article, que és molt aclaridor, al següent enllaç: http://lamarinaplaza.com/2014/08/25/trabajadores-del-tram-alertan-de-actos-vandalicos-y-delincuencia-en-la-estacion-de-gata/.

A la imatge -la mateixa que ix a l’article- l’estació de Gata i les pintades i maderes de les que es parla.

FONT: foto i text, diari digital La Marina Plaza. 

  TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI ( VII ): de la 46 a la 53

20140826182703-compoav7.jpg

Ja estem a la setena part del resum de les fotografies de la mostra d’art tèxtil ART AL VENT XI edició 2014. Hui vos mostre de la 46 a la 53, vuit més. Però, vos recorde que podeu pegar una ullada pel carrer i veure’ls allí mateix:

Peça 46: "Respire/Inspire" de Karina Bergmans. Canadà. Llenç i seda. www.kaleidoscopeart.com.

Peça 47: "Herencias cruzadas 2" de Yu Nuen Esparza. Mèxic. Acrílic i brodats. info@yunuenel.com.

Peça 48: "Gótica rotunda" de Nieves Torralba i alumnes de 2º ESD València. Espanya. Tinta i grafit. www.nievestorralba.com.

Peça 49: "Dejo caer" de Concha Barón. Espanya. Pintura tèxtil i seda pintada a mà. http://conchabaron.es.

Peça 50: "S.T." de Rashid Amkhaou. Marroc. Teles i llanes aplicades. rashartista@gmail.

Peça 51: "Fasteam28, la cuestión hereditaria" de José Díaz. Espanya. Tela sobreposada i aerosol negre. http://diazpuche.blogspot.com.es.

Peça 52: "Ceràmica valenciana" de Carmen Ramón. Espanya. Seracolor i pintura per a teles. carmenramonmesado@gmail.com.

Peça 53: "Para ser diferente no basta con volar o sangre de mi sangre" de Jimena Granados. Mèxic. Pintura i brodat sobre tela. www.jimenagranados@com.

FONT: Text, Catàleg Art al Vent XI 2014.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.575, la del dia 9/8-

20140826190955-escanear0053.jpg

Seguint amb la col·lecció de Tonica Caselles Mulet, pose hui quatre fotografies antigues més, per anar arribant al dia. La fotografia que corresponia posar el dia 9 d'agost, la nº 1.575, ens mostra al recordat Vicent Caselles, pare de Tonica, i a un gran amic, Antonio Costa "del Penyó".

FONT: Foto de la col·lecció de Tonica Caselles.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.576, la del dia 10/8-

20140826192050-escanear0057.jpg

Seguint amb la mateixa sèrie, arriba ara la fotografia 1.576, corresponent al dia 10 d'agost. Ací teniu a Vicent Caselles i Rosario Mulet amb la filla Tonica.

FONT: Foto de la col·lecció de TCM. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.577, la del dia 11/8-

20140826192850-escanear0058.jpg

Dones treballadores de Gata. Concretament teixidores de la fàbrica de Ca Pepa "el banc". Darrere, a l'esquerra si mireu la foto, una dona de Mahiques i Pepica "Pesaor". Mes avall: Tonica, una dona de Blasco i la mare de Isabel Cabrera.

FONT: Foto de la col·lecció de Tonica Caselles. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.578, la del dia 12/8-

20140826194517-escanear0062.jpg

El dia 12 d’agost tocava publicar-se aquesta fotografia que teniu dalt, la 1.578. Vaig acurtant en el temps. També de la mateixa col·lecció de TCM, vegem vestida de monja per a fer teatre a Rosario Mulet "Sabata". Davant, el xic sentat és Francisco "Batle", pare de Juan.

Aclarixen i completen la foto tant Antonio Monfort com Júlia Signes.

Diu Júlia que el seu uelo és Francisco, ho rectifique. Diu Antonio: "la que està agenollada és ma mare. La de dalt de ma mare Pepica "Batle". Rosario, que ja l'has dita. L'altra no la conec (diria que es Carmen del pou de baix, mare de Carmencita) i l'última, ma tia Rosa.

FONT: Foto propietat de Tonica Caselles.AHIR, XERRADA SOBRE LA DUQUESSA D'ALMODÒVAR (actes culturals al voltant de Art al Vent XI)

20140827173232-xerrada.jpg

Ahir per la vesprada es va fer una xarrada al voltant de La Duquessa d’Almodóvar. L’acte, el primer que s’ha fet amb motiu del Segon Centenari de la seua mort, ha estat introduït pel regidor de cultura de Gata, Juan Pedrós.
Irene Ballester va descobrir un poc la vida de Josepa Dominica Català de Valeriola i gràcies a Irene el nombrós públic present va poder posar-li cara a la Duquessa, veure les seues arrels.
A l’acte van estar presents també representants de l’Ajuntament de Xaló i Llíber donat que aquests dos ajuntaments junt amb el de Gata estan organitzant actes al voltant de l’efemèride de la Duquessa, que tan important va ser per als tres pobles, actes que aniran fent-se al llarg de l’any.

La xerrada s’enmarcava dins dels actes culturals de la mostra Art al Vent XI, que conclou diumenge que ve, dia 7 de setembre. L’última actuació musical i últim acte cultural serà demà dijous 28 d’agost, a les 20.30 hores. Actuarà la banda juvenil de Gata a la Plaça de l’Església.

FONT: Text i foto, Ajuntament de Gata.LA BIBLIOTECA EXPOSA CONTES INFANTILS I JUVENILS DEL

20140827174137-llibrets.jpg

Dels anys 50 al 80 del segle XX

La biblioteca de Gata exposa una nova mostra a tots els seus usuaris, una col·lecció de contes infantils i juvenils, que formen part de la donació que ha rebut la institució baix el nom de "Fons Rosario Diego" i que va lliurar el seu fill Vicent Miquel i Diego. Es tracta d’una xicoteta mostra de llibres Infantils i Juvenils en valencià i que foren publicats entre els anys 50 fins als anys 80 del segle XX. Llibres interessants perquè en eixos anys era molt difícil aconseguir llibres escrits en valencià, i més si cal si eren infantils.

Ja ho sabeu, si voleu curiosejar per la biblioteca, recordant vells temps, ara és l’hora.


FONT: Text i fotos, Biblioteca Pública Municipal de Gata.TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI ( VIII ): de la 54 a la 61

20140827180443-compoav8.jpg

Nou article de les obres que s’exposen a Gata, amb motiu de la mostra Art al Vent XI 2014. De vuit en vuit, ara vos pose de l’obra 54 a la 61.

Peça 54: “Al otro lado de la luz” de Rosario Schlatter. Espanya. Llana natural tenyida i cànem teixit amb boixets, feltres reciclats i tarlatana. rosarioschlatter@gmail.com.

Peça 55: “La caída” de Carmen Flores. Mèxic. Llistó, aplicacions d’encaix i acrílic. Http://www.artmajeur.com/carmen-flores/.

Peça 56: “Chiquita” de Catalina Antonio Granados. Mèxic. Pintura, tela i brodats sobre tela. josefinaandmateo.tumblr.com.

Peça 57: “Contando nubes” de Natalia Pérez. Espanya. Tela pintada i cosida a mà, retolador permanent i llana. www.npchaz.blogspot.com.com.

Peça 58: “Como las olas del mar” de Anja Matzerath. Alemanya. Seda per a cosir i teixit de cotó. www.anja-matzerath.de.  

Peça 59: “Rara avis” de Amparo Berenguer. Espanya. Tècnica fotogràfica de la cianotipia, fil i llapis. www.abwieden.com.

Peça 60: “Niño travieso” de Mami Kawai. Japó. Roba de lli, botons i fils. mamikawai@libero.it.

Peça 61: “La llama dorada” de Mamalú (Guadalupe Cañas). Espanya. Drapet, tela, pintura daurada i fil.

FONT: text, catàleg Art al Vent 2014.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.579, la del dia 13/8-

20140827190356-creumartirsplans.jpg

La foto que corresponia publicar el dia 13 del present mes d’agost -i anem retallant-, la nº 1.579, és un record històric que ja no està al terme. Em va fer arribar l’amic Boni Higueras, estudiós del tema, perquè s’interessava per ella, la fotografia d’aquesta creu, posada al costat de la carretera nacional, a l’eixida cap a Ondara -a la partida Plans-, acabada la contienda civil espanyola. És un retall de la història local i més en concret de la història religiosa. La imatge es pot veure al llibre que Fra J. Benjamín Agulló, O.F.M. va publicar i va editar l’Ajuntament de Benissa i que porta per títol: “Padre Andrés Ivars Cardona (1885-1936) Un artista de la historia”.

El Pare Andrés Ivars era un dels màrtirs al lloc on estava la creu, aquells fatídics 8 i 12 de setembre, quan està a punt de complir-se 78 anys. Al peu de la fotografia, al llibre es pot llegir: “Alrededor de las dos de la madrugada se oyeron unos disparos, en las cercanías de Gata de Gorgos. Al día siguiente se hallaron sus cadáveres en la carretera general, a la derecha, según se va de Gata a Valencia, donde hay una Cruz conmemorativa".

On estarà eixa creu?. On haurà anat a parar?. Si algú que llig aquestes línies ho coneix, ho sap, seria interessant per a la història local recuperar-la.

Però, podem llegir el que posava a la creu?. Aquest és el text que estava imprés sobre la creu de tosca: “Los mártires Felipe Síscar Puig, capellán de las monjas de Denia, 8-9-36. Rdo. P. Andrés Ivars Cardona de Benissa, 8-9-36.  Fernando Císcar Climent, Cura de Guadasuar, 12-9-36. Fernando Verdú Císcar, Capellán de Játiva. 12-9-36”.

FONT: Llibre de Fra J. Benjamín Agulló sobre el Pare Andrés Ivars de Benissa. Facilitat per Boni Higueras.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.580, la del dia 14/8-

20140827191158-escanear0068.jpg

Torne a la col·lecció que vinc publicant aquests dies. La foto que tocava publicar-se el dia 14, la 1.580, és curiosa i simpàtica. Vicent Caselles baix del carret. La seua dona Rosario Mulet dalt. Era el carrer Estació. Mirant l’escena Paquita Pérez "Guardagulles" i la seua cunyada.

Ens comenta Pepa Fornés Pérez que la xiqueta que té al braç Paquita és ella. Completem així millor la foto.

FONT: Col·lecció de fotografies de Tonica Caselles.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.581, la del dia 15/8-

20140827192143-escanear0087.jpg

Arribe a la mitat del mes d'agost. El dia 15, festa de la Mare de Déu, tocava publicar aquesta fotografia, que és la nº 1.581. És una escena campera, del temps. El uelo "Sabata" a la caseta de les Senies escaldant. Mireu com darrere apareix imponent la Casa Blava, tan característica, i que ja era un referent per aquelles dates. Es pot veure el fum que eixia de la caldera, la forca, els xiquets rodant el fornet.

FONT: col·lecció de fotografies de TCM.LA PREMSA PARLA DE...l'accident a la recta de Xàbia ahir, la xerrada de dimarts sobre la Duquessa, obres a Gata de Diputació i pilota declarar-la BIC

20140828175411-vehiculo-causa.jpg

Diverses notícies relacionades, directa o indirectament amb Gata, omplin hui els diaris regionals

Comence per l’accident, encara que hui s’en ha tornat a produir un altre també a la mateixa carretera. Els diaris Información i Levante, així com la revista www.javea.com es fan ressó de l’accident d’ahir, un camió formigonera encés a la recta cap a Xàbia, entre la hípica i el tanatori. Per exemple, el diari INFORMACIÓN d’Alacant publica a la Marina Alta: "Un vehículo causa un incendio en Xàbia". Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/08/28/vehiculo-causa-incendio-xabia/1539461.html. (La imatge que acompanya aquest article del blog és la publicada al diari, signat per J.V.M.). Cal ressenyar que aquest migdia (hui dijous 28) a la mateixa carretera ha tingut lloc un altre accident, en aquest cas, al parèixer, a un dels vehicles de li ha rebentat una roda i ha perdut el control del cotxe i s’ha estrellat de cara amb un altre. Les ambulàncies han portat els ferits al centre sanitari.  

Un altre tema és la xerrada del dimarts sobre la Duquessa d’Almodóvar que va fer Irene Ballester, al voltant de les activitats culturals d’Art al Vent XI. El diari LAS PROVINCIAS ho publica hui dijous 28 i titula: Gata de Gorgos: "La Duquessa d’Almodóvar cobra vida por unos instantes en la muestra Art al Vent de Gata". Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201408/28/duquessa-almodovar-cobra-vida-20140828000155-v.html

Per altra part, també el diari LAS PROVINCIAS explica les obres que ha concedit Diputació Provincial d’Alacant a diversos pobles, entre ells Gata. Per obres a la Plaça de l’Església i voltants seran 200.000 euros. Titula: "La Diputación destina 366.000 euros a obras en cuatro municipios de la comarca". Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201408/28/diputacion-destina-euros-obras-20140828000158-v.html.

Finalment, el diari EL MUNDO publica hui un article sobre la pilota valenciana, esport molt volgut i estimat sempre a Gata, que compta amb un trinquet, el "Xiquet de Gata", que està pròxim a ser declarat BIC (Bé d’Interés Cultural). Titula: "La pilota, primer deporte declarado Bien de Interés Cultural". Als subtítols: "Alberto Fabra ha anunciado que el Consell le otorgará el viernes la máxima protección" i "El Consell considera que reúne ’valores lingüísticos, culturales, sociales y etnográficos". Ací teniu l’enllaç: http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2014/08/27/53fe1639ca4741285a8b4595.html.

A la foto de Información, l’accident de l’incendi.

FONTS: diaris Información (foto), Las Provincias i El Mundo (CV), dia 28-8-2014.   HUI, A LES 20,30 HORES, ACTUA LA BANDA JUVENIL A LA PLAÇA DE L'ESGLÉSIA (actes al voltant d'ART AL VENT). DEMÀ VISITA LA MOSTRA LA DIRECTORA GENERAL DE CULTURA

Hui, a les 20.30 hores, es farà l’última activitat cultural al voltant de la mostra d’art tèxtil ART AL VENT XI 2014. Serà a la Plaça de l’Església on actuarà la Banda juvenil de Gata.

Per altra banda, demà divendres, a les 11.30 hores, està prevista la visita oficial de la Directora General de Cultura de la Generalitat Valenciana, Marto Alonso Rodríguez. Alonso visitarà les autoritats a l’Ajuntament i després farà un recorregut pels carrers on s’exposa la mostra Art al Vent XI.TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI ( IX ): de la 62 a la 69

20140828183021-compoav9.jpg

La part nº 9 de les fotografies de totes les peces de ART AL VENT XI 2014 és la que vos pose ara, des de la peça 62 a la 69. Recordeu que teniu de temps fins el dia 7 de setembre, diumenge, per pegar una ullada. I si les mireu ací al blog, la numeració va de dalt cap avall i d’esquerra a dreta, mirant el quadre.

Peça 62: “La mancha es bella” de Sabina Huber. Alemanya. Fil i brodat a mà. sabinahuber@yahoo.es .

Peça 63: “S.T.” de Érica Landfors. Suècia. Fils, llanes i feltre cosits. www.ericalandfors.com .

Peça 64: “A ma mare IV” de Manuela Paszkowsky. Espanya. Tint, punt de ganxet de fil de cotó i empremtes. manuelapasz@hotmail.es .

Peça 65: “Arabesque I” de Renace Müller-Drehsen. Alemanya. Acrílic i teles cosides. Www.mueller-drehsen.de.

Peça 66: “Quizás” de María Muñoz. Espanya. Brodat sobre tela. www.mariamunoz.es.

Peça 67: “Sustantebilidade” de Isabel Macieira i Escola bàsica 2-3-D PAIO Peres Correia de Tavira. Portugal. Retolador i llapis. imacieira@sapo.pt.

Peça 68: “Un altre camí” de Ginestar (obra d’un gater). Espanya. Arena de Hassi Làbiad (Marroc), terra de Gata i cola blanca. www.josepginestar.com.

Peça 69: “Empremtes al bancal” de Cristian Gil. Espanya. Retolador permanent. http://cristiangilartista.blogspot.com.es.

FONT: Text, catáleg Art al Vent XI 2014.AHIR: NOU SUCCÉS A LA CARRETERA DE XÀBIA, xoc frontal

20140829181820-xoc.jpg

La carretera de Xàbia pareix estar gafada aquesta setmana, així que molta alerta. Ahir a les 13 hores, es va produir un altre accident de circulació. La CV-734 (Carretera de Xàbia) el va patir amb el resultat de tres persones ferides, tot i que cap va revestir gravetat. Per l’aparatositat de l’accident, causada per la rebentada d’una roda, que va originar la pèrdua del control del vehicle, fent que envaís el carril contrari i topés amb el que venia de front, va ser necessari el tall de la circulació en aquesta carretera, la qual cosa va obligar a desviar totalment la circulació dels que anaven i venien per dins de la població, produint importants retencions. Va ser necessària la intervenció de dues ambulàncies, la Policia de Gata, Bombers, Protecció Civil i Guàrdia Civil de Trànsit.

FONT: Fotos i Text, Policia Local de Gata, a través de la seua pàgina web.PER QUÈ REVOLTAVEN AHIR LES CAMPANES?. L'ESGLÉSIA DE VALÈNCIA TÉ NOU ARQUEBISBE, el valencià Antonio Cañizares

Es preguntarieu alguns perquè van revoltar les campanes de la torre parroquial, ahir dijous 28 d’agost. No perquè fora al santoral Sant Agustí. Era perquè l’església de València, a la qual pertany la nostra parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos, té nou prelat.

El Papa el va designar ahir mateix: serà un valencià nascut a Sinarcas l’any 1945, Antonio Cañizares, cardenal i fins ara en Roma. L’actual, Don Carlos Osoro passarà a ser arquebisbe de Madrid, sustituint a Rouco Varela. Cal ressenyar que feia 91 anys que València no tenia un bisbe valencià.OBERTA LA MATRICULACIÓ PER ALS CURSOS DEL CENTRE MUNICIPAL DE FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES (CFPA) DE GATA

20140829183051-cfpa.jpg

Des d’ahir està obert el termini de matrícula del curs 2014/15, fins el 26 de setembre. Per a qualsevol informació podeu cridar al telèfon 965756592, escriure un e-mail a l’adreça fpagata1@hotmail.com o a esta adreça de facebook. Vos esperem a l’Edifici Polivalent C/ Grup Escolar, 35 de Gata. Això és el que diu l’anunci per als cursos del Centre de Formació de Persones Adultes de Gata.

Dalt, al cartell, teniu detallats els cursos, amb el dia i hora de la reunió inicial, així com la durada del curs.

FONT: Centre de FPA, Gata.TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI 2014 ( X ), de la 70 a la 77.

20140829194416-compoav10.jpg

Ja he publicat nou parts de les obres que s’exposen i aquesta és la desena part. Mireu quines són les obres, de la 70 a la 77.

Peça nº 70: “Sarments” de María Luisa Pérez. Espanya. Sarments i fils de colors cosits. marialuisaperezr.blogspot.com.

Peça nº 71: “La nada” de María Dolores Mulá. Espanya. Acrílic i teixit amb fil de cotó. www.mariadoloresmula.com.

Peça nº 72: “Armada” de Odine Lang. Alemanya. Retolador i acrílic. www.odinelang.de.

Peça nº 73: “Sargits” de Sanz Gisbert. Espanya. Cordó de cànem i tela retallada. fsanzgisbert@gmail.com.

Peça nº 74: “S.T.” de Susana García. Espanya. Tela retallada. www.susanagarcia.info.

Peça nº 75: “Dones” de Pepa Espasa. Espanya. Tela retallada. pepaespasa.blogspot.com.

Peça nº 76: “Ser vent...ser mar...ser mare...” de Teresa Cháfer. Lletres de metall i teles cosides amb cordellets. teresachafer@gmail.com.

Peça nº 77: “Silencis IV. (Sèrie silencis) de María José Cholbi. Tela cosida. ariamsejo2@hotmail.es.

FONT: text, catàleg Art al Vent 2014.LA BANDA JUVENIL DE GATA TANCA LES ACTIVITATS CULTURALS D'ART AL VENT 2014

20140829223624-bandajuvenil.jpg

Ahir per la vesprada la Banda Juvenil de Gata va oferir un magnífic concert a la Plaça Vella. Els músics, envoltats per les obres d’Art al Vent van ser els encarregats de posar música i acabar d’omplir d’activitat cultural la vesprada ahir.
El regidor de Cultura, Juan Pedrós, va donar la benvinguda a tots els presents, veïns de Gata, visitants, turistes i artistes i a més d’explicar el concert va recordar a tots que les activitats culturals del mes d’agost s’acaben, però que Art al Vent estaria encara a Gata fins el 7 de setembre, dia de la cloenda. 
Unes 200 persones que van poder gaudir de bona música, marxes mores, pas-dobles... que van fer vibrar a tots els presents. Al concert, dirigit per Felipe Fuertes, es van poder escoltar també cançons com la banda sonora de Tadeo Jones i les italianes "Será porqué te amo" o "Mamma Maria".
Des de l’Ajuntament de Gata volem felicitar als músics i al director per tan bon concert i els animem a seguir treballant així i representant el nostre poble d’una manera tan brillant.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.LA DIRECTORA GENERAL DE CULTURA, MARTA ALONSO, VISITA ART AL VENT XI 2014, a Gata

20140829224250-visitadracultura1.jpg

Aquest matí la Directora General de Cultura, Marta Alonso ha estat a Gata visitant ART AL VENT.
Al voltant de les 11’30 h. la directora General ha aplegat a l’Ajuntament on el regidor de Cultura, Juan Pedrós li ha fet entrega d’un llibre de Gata i uns catàlegs d’Art al Vent.
Després, i acompanyats per altres autoritats i per Josep Ginestar, han visitat la mostra Art al Vent. 
Marta Alonso ha quedat encantada amb la nostra mostra i amb com es complementa amb actes culturals per la vesprada. Ha estat mirant les obres, i ha manifestat la seua voluntat de donar recolzament a la continuÏtat d’Art al Vent, un exemple per la seua originalitat en el plantejament, per la seua capacitat de convocatòria i pel seu caracter agermanador entre els 25 països participants. Art al Vent, ha dit la Directora General, és un instrument de difusió d’una tradició molt arrelada entre nosaltres però reinterpretada mitjançant l’art tèxtil. 
La visita ha servit també per a visitar la nostra col.lecció museogràfica (etnològic i arqueològic) que està a l’Oficina de Turisme així com el BIC de les Coves Roges.
Des de la Regidoria de Cultura es vol donar gràcies a la Directora General, Marta Alonso, per aquesta visita, que és una mostra més del recolzament de les institucions al nostre Ajuntament i a la nostra mostra internacional Art al Vent.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.HUI, DISSABTE 30, ÉS EL DIA: FESTIVAL INDEPENDENT DE GATA (FIGA 14)

20140830103542-cartellfiga.jpg

Comença a les 20 hores a l’antic camp de futbol Les Sorts

Actuaran nou grups. El grup local "Tremp" ho farà a les 21,30 hores

Ja ha arribat el dia. L’associació gatera FAN CLUB GATA organitza per a hui dissabte des de les 20 hores el FESTIVAL INDEPENDENT DE GATA, el FIGA 2014. Seran nou grups els que actuaran a l’antic camp de futbol "Les Sorts".

L’orde serà el següent: a les 20 hores actuarà THE HYPNOPOMPIC; a les 20,35 el grup MONSERRAT; a les 21,30 ho farà el grup local TREMP; a les 22,20 serà l’hora de l’actuació de COSMEN ADELAIDA. A les 23,15, AULLIDO ATÓMICO. Passan 10 minuts de la mitjanit ho faran MOX NOX. A la 1,05 actuarà LAS RUINAS. El grup PERRO ho farà a les 2 hores i a les 3 PIN&PON djs per a cloure el festival.

Ja ho sabeu, acudiu que no faltarà de res, l’emtrada és gratuïta, hi haurà menjar, servei de barra i...bona música.

ja no queda res i nosaltres ja ens hem preparat com toca per a l’ocasió, ....  #FIGA14    Més info a GataFanClub: https://www.facebook.com/gatafanclub?fref=ts

"Ja no queda res i nosaltres ja ens hem preparat com toca per a l’ocasió,

A la imatge de portada, el cartell anunciador, per a que recordeu els horaris. A l’interior el grup local "Tremp" baix de la figuera, fent honor al nom del festival, FIGA14.LA PREMSA PARLA...de la visita de la Directora General de Cultura...i de l'escaldà

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) publica hui dos articles relacionats amb Gata, un directa i l'altre indirectament. Vos explique: per una part, es fa ressó de la visita ahir de la directora general de Cultura, Marta Alonso i la seua visita a Art al Vent. Titula l'article de Bernat Ortolá: "La directora general de Cultura recorre Art al Vent". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201408/30/directora-general-cultura-recorre-20140829234006-v.html.

Per altra, com estem en temps d'escaldar, la sèrie de RECUERDOS DE MI INFANCIA que escriu el pedreguero JUAN SALVADOR GAYÁ SASTRE desgrana com recorda l'escaldà a la caseta del seu uelo. Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201408/30/recuerdos-infancia-20140829234011-v.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS 30-8-2014.

 TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI 2014, GATA ( XI ): de la 78 a la 85

20140830171144-compoav11.jpg
Deu parts tinc ja publicades de les peces d’art tèxtil ART AL VENT XI edició 2014. Hui vos mostre de la 78 a la 85, vuit més. Però, vos recorde que podeu pegar una ullada pel carrer i veure’ls allí mateix. Tenbiu de temps fins diumenge que ve, dia 7 de setembre

Peça 78: "Galaxia" de Rubén M. Riera. Espanya. Esferes de poliespan i gomes de làtex no visibles. www.rubenriera.com.

Peça 79: "Half Moon in rust" de Asta Kovanen. Canadà. Teles i fils de cotó i poliester tenyits. www.astakonaven.com.

Peça 80: "Explosió d’il·lusions" de Irene Pérez (autora gatera). Espanya. Transferències i acrílic. ire_pr_93@hotmail.com.

Peça 81: "Dualitat" de Josep Lluís Barceló. Espanya. Tinta xina. http://josepbarcelo.webly.com.

Peça 82: "Country Life" de Runa Peng. Xina. Teles de cotó i llana. http://www.wtu.edu.cn/.

Peça 83: "Urban Flora" de Candace Edgerley&Tamryn McDermott (mare i filla). U.S.A.. Cotó tenyit i serigrafiat a mà. http://tamrynmcdermott.wordpress.com. http://corcoran.org/faculty/candace-edgerley. 

Peça 84: "Bag" de Carmen Díez. Espanya. Teles de cotó, cinta de cotó, pintura acrílica, aplicacions de punt de ganxo, retolador permanent, etc. http://www.carmadiez.com.

Peça 85: "Babel. GG" de Equipo 14 (Pep Garrido i Pepe Ros). Espanya. Acrílics, tempera, retoladors, tints i retalls de tela. www.pepgarro.com.

FONT: Text, Catàleg Art al Vent XI 2014.ÈXIT, UN ANY MÉS, AL FIGA 2014: Festival Independent de Gata

20140831160207-figa1.jpg

Nou escenari -l’antic camp de futbol les Sorts-, noves sensacions, però segueix l’èxit de l’organització que ho va preparar tot molt bé, per a que tots estigueren a gust. A seguir aixina i ara a pensar amb més events , com la pròxima fira "Gata al carrer" d’octubre en la que Gata Fan Club també serà protagonista.

Volem donar les gràcies esta vegada a tots els socis, que han fet d’aquesta edició, una cosa màgica que amb molt esforç va creixent cada any una miqueta més. Gràcies faeners! Foto via @rockalamarina

Tornem a realitat. Ara sense ressaca i més descansats després de un cap de setmana intens. Volem donar les gràcies esta vegada a tots els socis, que han fet d’aquesta edició, una cosa màgica que amb molt esforç va creixent cada any una miqueta més. Gràcies faeners!  Foto via @rockalamarina
FONT: Fotos de Vero Vives i via@rockalamarina.


UN PEATÓ MORT A L'AUTOPISTA, DINS DEL TERME DE GATA

Es desconeixen les causes per les que estava allí i no es sap qui era

Tots els diaris, inclús la televisió -al ser operació tornada- s'han fet ressó del succés. Dins del terme de Gata de Gorgos, a l'Autopista, km. 617, ha sigut atropellat un peató. No es coneix qui és -s'està investigant-, ni que feia allí dins, ja que ha sigut a la matinada, al voltant de les 6,15.

La Policia Local de Gata ha donat el següent part:

ATROPELLAMENT MORTAL: aquest matí s'ha produït l'atropellament d'una persona a l'autopista AP-7 (Km 617) al seu pas pel terme de Gata de Gorgos, amb el resultat de la seva mort. S'està investigant sobre el tema ja que cal esbrinar qui és, com va arribar allà, etc, i evidentment això és un treball costós tot i que s'està fent el més ràpid possible per saber què ha passat. Quan tinguem tota la informació, oferirem els detalls.

Ja sabrem més...

FONT: Policia Local de Gata i diaris.

 IMATGES CURIOSES: Juguem a indios i pistolers...?

20140831161610-indies.jpg

"Juguem a indios i pistolers...?", quantes vegades heu sentit aquesta expressió i heu jugat vosaltres quan ereu menuts. Puix és una manera de passar-ho bé i en gran. Això és el que estan fent una quadrilla de Gata, que cada any -per l'estiu- es disfressa del que vol, fa dinars o sopars i s'ho passa d'allò més bé. Tot un festot. Fa poc, la disfressa era de hippies, hui és d'indios i pistolers. A què és una imatge curiosa...?.

A la imatge, podeu veure a les "indies" junt amb el pistoler.

FONT: Foto pujada al facebook per Salvador Perelló, un dels membres de la quadrilla.COSTUMS POPULARS I AGRÍCOLES: És temps d'escaldar...

20140831170636-pansa1.jpg

Servixca aquesta fotografia que va pujar al seu facebook Arturo Esteve, un poblero casat a Gata que no perd els arrels més fidels de l'estiu, com és escaldar, fer pansa...perquè és temps d'escaldar. Davant dels canyissos, amb raïms acabats d'escaldar, Arturo es va fotografiar junt amb el seu amic Gabriel Pascual, per a que ens uns mesos, uns anys, recordem que aquest costum està perdent-se, està anant-se'n. Per això, clamen veus per Jesús Pobre -hui ha sigut el dia de la gran escaldà al gran Riurau del Senyoret, pel facebook, inclús, ahí teniu a Riurau amb panses divulgant-ho i fent que no esperda.

Com dic, és temps d'escaldar. I enguany és un any excel·lent per a aquest procés, no així per al grosor dels raïms degut a la sequera, si per al fort sol que està fent.

FONT: Fotografia de Arturo Esteve.LA PREMSA DIGITAL PARLA...de la Duquessa d'Almodòvar: reportatge de la Marina Plaza

20140831172106-duquessa.jpg

Arrel de la xerrada de Irene Ballester sobre la Duquessa d’Almodóvar feta aquesta mateixa setmana passada, dins de les activitats culturals de Art al Vent 2014, el diari digital LA MARINA PLAZA publica un extens reportatge, en el qual em nomena a mi per dues vegades (agraïsc a Sergio Plaza, l’autor, la referència a la meua persona i el meu blog).

Es titula el reportatge: "La aristócrata que creía en la educación del pueblo". Als subtítols: "La Marina Alta conmemora los 200 años de la muerte de la duquesa de Almodóvar, una pensadora ilustrada que legó sus bienes para que se crearan escuelas que mitigaran el analfabetismo"; "Noble de carácter en un mundo de hombres, fue baronesa de Llíber y Xaló, donde financió la iglesia, y señora de Gata de Gorgos" i "También donó su dinero a huérfanos siempre que «fueran de honestas costumbres, aficionados al trabajo y útiles al Estado»".

Dins del reportatge diu: "Según señala el cronista oficial de Gata, Miguel Vives, en su blog, en el testamento se indicaba que a las niñas se les enseñaría «las labores propias de su sexo –en especial costura–»; además, la renta que recibiría la formación femenina, 2.800 reales anuales, era inferior a la masculina, de 3.469 reales." . Al final, diu: "Fotografías: Retrato de la duquesa de Almodóvar por Vicente López hacia 1800. Blog cronista oficial de Gata."

Per a que llegiu tot l’article, que està força interessant, ací teniu l’enllaç: http://lamarinaplaza.com/2014/08/31/la-aristocrata-que-creia-en-la-educacion-del-pueblo/.

A la imatge, el retrat de la Duquessa d’Almodóvar fet pel pintor Vicente López cap a 1800.

FONT: Fotografia retrat de la Duquessa, Vicente López, cap a 1800. Informació: diari digital La Marina Plaza.TOTES LES OBRES DE ART AL VENT XI 2014, GATA ( XII ): de la 86 a la 93

20140902120529-compoav12.jpg
Una dotzena de part, composen fins ara els articles que he composat d’ART AL VENT XI edició 2014. Hui toca mostrar-vos de la 86 a la 93, vuit més. Però, vos recorde que podeu pegar una ullada pel carrer i veure’ls allí mateix. Teniu de temps fins diumenge que ve, dia 7 de setembre. Una setmana resta per acabar-se la mostra:

Peça 86: "La Palmera" de Ana María Calvo. Espanya. Tint tèxtil, lleixiu, teles, anilines, retolador. anavolare@gmail.com.

Peça 87: "Conflicto" de Rocíko Ramírez&Al Landoll. U.S.A. Pintura acrílica, costura i teixit d’agulles amb fil de cotó. landoll2locos@hotmail.com.

Peça 88: "Typical Crafts Made in China" de Consuelo Vento. Espanya. Esprai i retolador permanent sobre tela. racodelduc.wordpress.com.

Peça 89: "Easter" de Eugenía Gortchakova. Rússia. Tiny de ceba sobre tela. http://www.eugenia-gortchakova.de.

Peça 90: "Mapa de un mundo oxidado" de Carmen Recuero. Espanya. Pigments, colorants industrials i pintura acrílica. http://carmenrecuerolorente.blogspot.com.es/.

Peça 91: "Ploure sobre banyat" de Joan Roselló. Espanya. Tela, motetes de làtex i café. jrosello@ayto-denia.es.  

Peça 92: "Sayo solitario" de Javier Mínguez. Espanya. Tints vegetals i sals metal·liques. www.lavy.blogspot.com.

Peça 93: "Art al vent" de María Cardona. Espanya. Aerosol i oli. mariacardona89@hotmail.es.

FONT: Text, Catàleg Art al Vent XI 2014.EL GRUP DE DANSES LA LLATA DE GATA ACUDIX AL I APLEC DE LES MARINES DE CALLOSA

20140831231746-aplecdanses.jpg

i diumenge s’ha celebrat a Callosa d’Ensarrià el 1r Aplec de Danses de les Marines, organitzat pel grup de danses d’aquell poble de la Marina Baixa, amb la col·laboració de la Rondalla La Alegría de Sant Jaume, el dolçainer Salvador Guardiola Ferrando i el tabaleter Vicent Benimeli Ferrando.

Han participat grups de danses de varios pobles, des de la Vila fins a Pego. GATA ha estat representada pel GRUP DE DANSES "LA LLATA". Un bon grup ha estat present a tots els actes. A mitjan matí s’ha fet ball per a tots, després dinar i taula rodona, exposicions d’indumentària, de boixets, ensenyar a col·locar el mantó per a ballar i moltes coses més.A les fotos, tant de portada com a l’interior, facilitades per Toni Cove, vegeu a la reprentació gatera, amb una llata rodona i ben gran.

FONT: Fotos Grup de danses La Llata"

 
 
 


Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris