Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Julio de 2013.

RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 1 DE JULIOL DE 2012: Un article ens recordava que feia "Molta calor, polsim, incendis i futbol". Paregut a ahir, per allò del futbol. Es parlava també de la ruta moto turística Gata-Laguar-Gata. Sis fotografies pendents, ens traslladaven a la Vigilia de l’Adoració Nocturna del 5-6 de juliol de 2003; a un sopar d’estiu del veïnat del carrer Hostal; a les carrosses d’abans; a uns joves fotografiats a l’antiga grua de l’estació -tot un monument ferroviari a Gata- i a les festes de Sant Antoni de 1949.FINAL DE LA SETMANA DELS MAJORS A GATA: sopar multitudinari

20130701170751-sopar.jpg

Ahir diumenge es va clausurar la Setmana dels Majors a Gata. A migdia, els socis van assistir a una missa d’acció de gràcies. Per la nit, a la terrassa del Centre Social, van sopar al voltant de 300 comensals. Després van fer ball. Ha conclós ja la Setmana dels Majors que ha estat carregada d’actes i activitats.

FONT: Foto, Ajuntament de Gata.ELS CARRETERS DE GATA DE PASSEIG PER LA MARINA

20130701172122-carros.jpg

Van eixir dissabte, van pujar a Bernia i després cap a Calp. Van set o vuit carros gaters de vacances. Hui han fet la ruta Calp-Xaló, demà dimarts aniran de Xaló a Castell de Castells i dimecres de Castells a Llíber. Dijous aniran de Llíber a Beniarbeig i divendres o dissabte, últim dia, de Beniarbeig a Gata.Com cada any es repetix aquesta tradició, que rememora quan els nostres avis i besavis anaven pels camins i casetes, amb el carro i el matxo.

Els que disposeu de facebook podeu veure este xicotet vídeo dels viatjants fent pujar als carros: https://www.facebook.com/photo.php?v=552393868151306&set=vb.100001420920775&type=2&theater.

A la fotografia, que em passa Grimalt estan pujant els carreters i carros de Calp cap a Benissa per la N-332.CALENDARI MENSUAL GATER, MES DE JULIOL:AMBIENT QUASI FESTER: discomóbils, concerts, festes patronals,...

Com cada inici de mes, faig un resum detots els actes que esdevindran al mes de juliol. Cal dir que dels dies 26 al 31, dies de festes patronals, pose el més destacat i tradicional. Si algun acte falta, aniré -com ja és habitual-afegint-lo o vosaltres mateix si el conegueu podeu completar el calendari mensual gater.

Dies 1 a 14:dedimecres a diumenge, a la sala d’exposicions del Casal de la Música,exposició-cloenda curs obres de l’Escola de Plàstica Experimental“Antoni Vives”.

Dia 4, dijous: Nova donació de sang. La col·lecta es farà al saló d'actes del Centre Social, de 17 a 20,45 hores.

Dia 6,dissabte: discomòbil pro-festes Les Sorts. Organitza:Comissió de Festes 2013. Col·laboren Quintos 2013 i Ajuntament.

Dia 12, divendres: Biblioteca, Club de Lectura, 20 hores. Comenten: "Un tros de cel" d'Isabel-Clara Simó.

Dia 13,dissabte: Dia del soci, banda Unió Musical. Passacarrer19.30; actuació de les bandes de Alberic i Gata, a les 20 hores (pistes poliesportives d’Alcolaes), sopar i discomòbil. Organitza:banda. Col·labora: Ajuntament.

Dies 18 a 26, inclosos: Novena al Crist del Calvari. Ermita. 20 hores.

Dia 19,divendres: Sopar de solidaritat i participaciópro-restauració obres Centre Parroquial “Verge del Carme”.Després de la novena, ermita.

Dia 20,dissabte: Segon Nit Poètica al Crist. Recital de poesiesa la replaceta de l’ermita, 22.30 hores.

Del 26,divendres, al 31, dimecres: FESTES PATRONALS EN HONOR AL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARIO, que acabaran el dia 6 d’agost amb la Festa Major i el 7, dia dels fadrins.

Dia 26,divendres: Últim dia de Novena. COMENCEN LES FESTES PATRONALS DE GATA. Baixada del patró, el Santíssim Crist delCalvari. (PROGRAMA DE FESTES).

Dia 27,dissabte: dins de les Festes Patronals, festival d’elecció i coronació regines, dames i cort d’honor majors i infantils 2013.(PROGRAMA DE FESTES).

Dia 28,diumenge: Primera entrà de bous al corro del passeig d’Alacant. (PROGRAMA DE FESTES).EL JOVE GATER JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ, 8é A LA CARRERA DE VILALLER (Pirineu de Lleida)

20130701191749-jorge.jpg

Seleccionat per la Comunitat Valenciana

Va correr ahir diumenge, 10 kilòmetres a la seua categoria cadet 

Ahir pel matí, Gata va estar representada a una carrera de muntanya a nivell nacional. El jove corredor gater JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ, seleccionat per la Comunitat Valenciana, va quedar en el lloc 8é a la categoria cadet. Era el Campionat i Copa d’Espanya FEDME a Villaler, a la Ribagorça del Pirineu lleidetà. La distancia a recórrer era de 10 kilòmetres i es va córrer a un promedi de 11.14 kilòmetres/hora.

Jorge, que té ara 17 anys, va entrar al lloc 8, amb un temps de 1 hora, dos minuts i 26 segons, a tan sols 4,28 minuts del primer que va ser Jan Margarit (Selecció Catalana). La classificació entre els deu primers és molt bona. Ell comentava al seu "facebook" que va atacar per a situar-se a un lloc bó al llarg del recorregut. En total, van participar dinou cadets homes.

A la fotografia de Jaume Castañer LLedó (facebook) vegeu a Jorge en plena carrera.

FONT: http://www.ocisport.net/ocisport.php?menu=classificacions.

 CAMPAMENT DEL COR PARROQUIAL INFANTIL A XÀTIVA

20130701201609-campacorcompo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La setmana passada, els xiquets i les xiquetes del cor infantil parroquial, que encara no té nom com diu el rector Don Francisco, van gaudir de un campament d'estiu, acompanyat d'algunes mares i joves, com va ser el cas de Noelia i Elena, a més del senyor rector. S'ho van passar d'allò més bé i van tindre temps de tot, de jugar, de tirar-se a la piscina, de fer moments d'oració, d'estar amb els pares l'últim dia, de menjar amb ells.

A la composició fotogràfica podeu veure diversos moments del campament.

FONT: Fotos, Parròquia Sant Miquel Arcàngel, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.172-

20130701204849-grupicreu-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

La present fotografia torna a ser de la col·lecció de l’amic Carles Mulet. Ell mateix en el seu blog "Nausica" explica la foto i detalla la creu de dalt de les Alcolaes, que podeu veure més ampliada just al cantó esquerre de la fotografia. De les més de mil fotografies antigues publicades a este blog és la primera vegada que apareix la creu de les missions posada dalt de les escoles, la qual cosa és molt d’agrair per part de Carles Mulet.

Ací teniu el seu escrit, que pertany a la seua sèrie: "Gata dels seixanta: Grup Escolar":

"Jo, de pàrvuls, encara vaig anar a les classes que hi havia als baixos de darrere l’ajuntament, però crec que als cinc anys (això seria el 1958) ja vaig passar al nou Grup Escolar de les Acolaies; un edifici que va suposar, sens dubte, una fita en la història del poble. 

A la foto, com totes les de la sèrie que estic penjat, es va fer cap a mitjans dels seixanta. S’hi pot veure el conjunt de l’edifici, just damunt la gran explanació a la qual s’accedeix per les amples escales.  Una escola de línies csimples i allargades, amb aquelles dues entrades per a xiquets i xiquetes, la seua blancor de la calç, l’alíniament dels finestrals... A l’extrem dret apunta la caseta del conserge i la banda inferior ens mostra una part del camp de futbol, amb un tros de porteria en primer pla. 

 

Un element ben interessant es la gran creu de fusta que va ser pujada una setmana santa. Crec que el fet es va produir quan tindria vuit o nou anys i recorde la impressió amb que el vaig viure, com podeu veure al Je me souviens... que vaig pensar el primer any d’aquest blog".

FONT: Foto i text del blog Nausica de Carles Mulet.

 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 2 DE JULIOL DE 2012: El DOCV publicava la subvenció per a la Formació d'Adults de Gata. El futbol i el triomf (4-1) d'espanya contra Itàlia també era notícia. La burra i la seua "cagada" amb premi per a Alberto de Pedreguer també. A "Mirades urbanes" descobríem l'ermita i la campaneta. El compte enrere ens deia que sols estavem a sis dies de la representació del Miracle de l'Arbre Blanc.SEGUIX LA RUTA DEL CARRETERS GATERS PER LA MARINA

20130702145739-carros1.jpg

Una altra imatge de la caravana dels carreters gaters "Amics del Carro". Van passant de poble en poble fins dissabte i estan dos setmanes recorrent camins i carreteres de la comarca.

A la fotografia, que han pujat al facebook, els vegeu tots descansant.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 3 DE JULIOL DE 2012: El blog superava les 122.000 visites. Ara ha superat les 251.000, més del doble en un any. Presagiavem "a cinc dies del gran event" que seria tot un èxit com ho va ser, la representació del Miracle de l’Arbre Blanc. La premsa parlava de la nova ejecutiva comarcal del PSOE on seria president Vicent Font. "Sabieu...?" també anava del miracle de l’arbre blanc i el possible naixement -segons dien els majors- d’un xiquet a l’ermita quan el fet va ocórrer.ELS CARRETERS GATERS CUINANT...COM ABANS

20130703092020-carreters.jpg

Com abans feien els nostres avantpassats. Per mig del facebook anem seguint l’activitat d’estos aventurers d’abans dins del segle XXI, carreters, animals i carros. Cuinen per a fer el menjar del dia a dia, per a la ruta en carro que estan fent per tota la comarca. Ja han passat l’equador de la ruta i ara ja s’encaminen cap al poble.NOVA DISCOMÓBIL PRO-FESTES (a Les Sorts, Gata)

20130703092735-disco.jpg

No es para ací i en faran més encara. Dissabte dia 6, a partir de la mitjanit discomòbil pro-festes, amb el dj de Benissa, Santi Bertomeu. El cartell anuncia que serà "la nit més divertida de l’estiu "Gatatremola". També diu el cartell que està organitzada per l’Ajuntament de Gata, amb la col·laboració de la Comissió 2013 i els Quintos 2013. Ja estem a tan sols 23 dies de les festes i comencen a proliferar actuacions, festetes, actes, de cara a les patronals.ARTICLES DESTACATS: Regines de festes (inici) (Publicat el 27-7-2010)

20130703093440-sara.jpg

Ja estan més prop les festes patronals i recordem com "articles destacats" aquells nous articles de 2010. De tota la sèrie pose el primer dels articles que vaig fer. Servixca com una mostra. Era el 27 de juliol de fa tres anys:

"Encete ací una nova sèrie festera, com vaig dir ahir. El quadre d´honor de les regines majors i infantils  de les festes patronals de Gata...Al voltant d´aquests noms propis festers, recordaré els fets més importants dels anys, extrets del meu article del Programa de Festes 2010: "Festes abans, ahir, no fa massa, festes sempre (1931-2009)".

PRIMERA REGINA MAJOR DE FESTES DE GATA, 1970: SARA MAHIQUES MULET. El Festival d´elecció de la regina major i única, aquell any, es va fer per Sant Jaume i era a la Plaça 18 de Juliol (actual Plaça Nova). Cantaven artistes locals i de la comarca. Els mateixos quintos van triar a la seua regina.

A la fotografia es veu a la regina Sara Mahiques Mulet amb la banda de regina major. Abans encara no hi portaven corona.

SEGONA REGINA MAJOR DE FESTES, 1971: MARÍA TERESA SOLER MAS. El 17 de juliol es van presentar les candidates a regines, les quintes, al cinema d´estiu de la Paz, allà baix la carretera (actuals pissos blaus). El 24 de juliol, vespra de Sant Jaume es feia el festival d´elecció també a la Plaça 18 de juliol, sent la primera regina elegida democràticament pels assistents a l´acte, la qual cosa s´ha mantés fins hui. La novetat fou l´elecció també de dos dames d´honor dins de tota la cort d´honor de quintes. Encara era un festival amb cantants locals i comarcals.

TERCERA REGINA MAJOR, 1972: MARÍA ELISA SEGARRA ROSELLÓ.

El 22 de juliol es proclamaven les candidates i s´elegia a la Plaça 18 de Juliol la regina, dames i cort d´honor. La música la posaven cantants locals i comarcals, per última vegada.

---------------

PRIMERA REGINA INFANTIL, 1977: ROSA MARÍA GRIMALT CASELLES.

Eixe any, i per sorts com es fa fins hui, era elegida la primera regina infantil, a més de la coreresponent major.

SEGONA REGINA INFANTIL, 1978: ANTONIA GARCÍA GINESTAR.

Era un any important. El "Cronista de Gata", un servidor de vostés, i la quintà de la senyera feiem la festa dels quintos. Fa dos anys cel·lebraven els 50 anys amb un gran festot. Tornant a 1978, a nivell religiós es cel·lebraven els 25 anys de l´Adoració Nocturna d´homes i assistia l´arquebisbe Miguel Roca, que després moria en un accident de tràfic. Es feia la 114 Vigília d´Espigues i naixia la secció de dones de l´Adoració Nocturna. A nivell oficial municipal, s´inaugurava la reforma de la Casa Consistorial i el Poliesportiu. A més actuava al festival el cantant Lorenzo Santamaría i a nivell valencià actuaven Els Pavessos.

FONT: Publicació al blog, el dia 27-7-2010.IMATGES CURIOSES: Les dones de la Venta de Parra dels anys 70 -segle XX-

20130703094222-angeles.jpg

He trobat al facebook, pujada i feta per Mari Serra Galdón la fotografia que recorda una època de fa 40 anys, quan aquestes dones que estan a la taula de l’actual restaurant "Ca Parra" treballaven a la cuina de la Venta de Parra. Imatge per a recordar i per això es van reunir per a contar-se aquelles vivències. Certament, és una imatge curiosa ja que cadascuna ha continuat el seu camí en la vida. També recordar les que no estaven, per supost.LA PREMSA PARLA DE...Nasio Cardona, xabier de mare gatera

20130703151250-nasio.jpg

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) publica hui un article sobre la victòria a la VII Marxa Nocturna al Macis del Mondúver de NASIO CARDONA TORRES, xabier de mare gatera. Titula el diari: "El javiense Nasio Cardona se alza con el triunfo en la VII Marcha nocturna al Macizo del Mondúver". Al subtítul: "La prueba resultó muy dura y el atleta del CA Llebeig cruzó la meta aventajando en casi 4 minutos al segundo, Juan José De los Ángeles".
Podeu veure l’article de Javier Zamora punxant ací: 

http://www.lasprovincias.es/v/20130703/marina/javiense-nasio-cardona-alza-20130703.html.
A la fotografia que publica LP, l’entrada del corredor (el temps el podeu veure dalt).
FONT: LAS PROVINCIAS 3-7-2013.ON SÓN FESTES ARA? (Festes d’estiu als pobles del voltant)

Un nou capítol de l’apartat de les festes, que asomarà molts dies al blog del Cronista de Gata. Sempre diem eixa frase: On són festes ara?. Intentarem anar contestant poc a poc, dia a dia, al llarg dels mesos de juliol, agost i setembre.

Demà dia 4 comencen les festes de la SOLEDAD a ONDARA. Acaben el dia 8, dilluns. A les 20.30 h. hi haurà un concert de dolçaina i orge a l’església parroquial de Santa Ana a càrrec del grup musical “El Ternari”. A les 22.15 hores, concentració de la Comissió de Festes de la Soledad  2013 (Cort Infantil, Cort Major, Regines i  Clavaris) a l’Ajuntament per a procedir a l’encesa de l’allumenat fester. A les 22.30 hores, Pregó d’inici de festes a càrrec de la Reina Major al balcó de l’Ajuntament.

Divendres dia 5 comencen les festes dels quintos de la Font Santa a TEULADA.JA TENIM EL CARTELL DE LA BANDA: CONCERT DIA 13... i discomóbil

20130703202604-banda.jpg

Dissabte dia 13 també hi ha bona "moguda" pel poble. Serà a la pista poliesportiva d’Alcolaes. Passacarrer i després les bandes d’Alberic i de Gata actuaran en concert. Després sopar i després discomòbil.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.173, la d’ahir dia 2-

20130703203024-estacio.jpg

La fotografia que us pose és de la col·lecció d’Antonio Monfort. Ell comenta i aixina ho faig saber que en moltes de les seues fotografies té l’ajuda al fotoshop de Jaime Monfort. Altra foto urbana, del passeig d’Alacant, al tram que està més a prop de l’estació, eixint pel carrer Reis Catòlics. Com vegeu no estava ni urbanitzat formant carrer. Anys 60 quan l’època dels farols a Gata. Una vegada pujada al facebook per Antonio, són variats els comentaris. Diu Vicent de "La Pau": "Em sembla que l’aparell darrere de la furgoneta és una plataforma dels peons de la via. Es traslladaven a tots els llocs sense cremar combustible".

FONT: Foto propietat de Antonio Monfort.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 4 DE JULIOL DE 2012: Els últims assaigs de la representació, en dos articles, i la cloenda de la Setmana dels Majors eren les notícies més llargues. A "Sabieu...?" descobríem que dues persones del poble han donat nom popular a dos carrers del poble; eren carrer de Pepito i carrer de Doloretes. Podria afegir-se un tercer, carrer del Tramusser, per la tenda de gelats que porta el nom del uelo de la casa.BALANÇ DE LA SETMANA DELS MAJORS DE GATA

20130704092841-grupmajors.jpg

Èxit de participació

Els majors de Gata han tancat la seua Setmana per a la Gent Major amb gran èxit de participació. Tant la regidoria de Serveis Socials com la de Cultura i l’associació de Jubilats i pensionistes de Gata, que han organitzat la setmana, han mostrat la seua satisfacció per la alta participació en tots els actes i confien que el proper any es puga repetir.Al llarg de la setmana s’han realitzat activitats lúdiques i xerrades com l’oferida per la Dra. Ma Teresa Pedro sobre la Diabetis. Pel que fa a les activitats més lúdiques s’ha realitzat balls i actuacions com les del Grup de danses La Llata,  Rondalla Cultural de Gata i la Banda Juvenil de Gata així com del Grup Font de la Mata.Finalment,  Diumenge 30 de juny, van tancar la setmana cultural amb un acte on es van lliurar premis i reconeixements als participants i col·laboradors. El fi de festa es va posar amb el sopar i el ball.

A la foto, els participants i col·laboradors fent-se la foto de família.

FONT: Foto i text Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.174, la d'ahir dia 3-

20130704094135-placa.jpg

Nova fotografia que facilita, pujant-la al facebook, l’amic Antonio Monfort. La Plaça Nova, abans Plaza 18 de Julio, als anys 60. Observeu com estava sense empissar al mig, on ara són els pissos de dalt del bar "Ca Neli" era una casa. Rodant els arbres, que crec eren platanerets i la foto és tot un record d’abans, com moltes de les que va posant Antonio, al qual li ho agraïsc i molt. 

Al respecte de la foto, al facebook comenta Paco Briones que ell recorda la tenda que hi havia, primer de roba i després de quadres, al costat dels "futbolins" i del bar de "Ca Curro". Antonio comenta: "No se si es donareu compte. Però mirant la foto tambe recorde la casa on és ara de Vicente Salvá, aleshores, tenia dues portetes una era del tramusser i l’altra del peixero. No se si sen recordareu". Són records i records que s’amuntonen al cap, d’aquells temps de joventut. I també és molt curiós, l’ausència de cotxes, si acàs un carret allà al fons, a la part dreta si mireu la foto.

FONT: col·lecció de fotos de Antonio Monfort.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 5 DE JULIOL DE 2012: Anunciava per a la nit, l’últim assaig de la representació que va resultar tan sonada. La premsa parlava de la Setmana de la Gent Major de Gata. A "Sabieu...?" un tema de màxima actualitat ara: "82 veïns gaters van emigrar a Nova York, de 1912 a 1920", d’acord amb el llibre de Teresa Morell, però eren més com s’ha sabut després.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.175, la d'ahir dia 4-

20130705092322-gent.jpg

Fotografia digna de museu social i humà de Gata, etnogràfic vaja

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, MIRANT TOTES LES CARES DE LA GENT,PUNXANT ACÍ)

L’última fotografia recent de la col·lecció d’Antonio Monfort és la més bona. Quan la va pujar al facebook, de seguida els comentaris van ser molt bons. Posava Antonio: "Esta foto es molt curiosa. Any 1.963. Esta foto està feta de dalt del palco de la plaça nova. Es tractava d’un acte oficial amb el governador que va vindre a inaugurar els farols que acabaven de posar-se al poble. També podem reconeixer a molta gent del poble, molts de ells ja no hi són. En primer plano està Pepe "el Polcero" rodejat de xiquets que els coneixereu. Tambe veiem el record de moltes persones. L’expresió de les cares és de un gran moment. Destaquen les indumentàries. Que la disfruteu. Espere que descubriu a persones conegudes".

Salvador Pons comentava: "Molt bon record".

Antonio responia, el que ja vaig publicar ja l’altre dia: "Tinc que dir que estes fotos es poden vore molt bé gràces al fotoshop que ha fet Jaume Monfort el dentista, les fotos estaven bastant danyades i ell s’en ha ocupat de retocar tots els desperfectes de les fotos. Gràcies Jaume".

Pep Boira va comentar: "Esta foto és de museu Antonio!!. Els majors de l’esquerra són, Andrea Choque, Vicent Font (el ti Boira) i la seua dona Vicenta Oliver."

A més de Pepe "Policero" vegem dels xiquets a Paco "el panader" (careta inconfundible). Més enrere vegem a Joaquín Grimalt i a la seua muller Paquita, que ja ens va deixar. Estava més enrere del Ti Boira, el pare de Pascual "Sariera". Junt a ell Tonica Barrinero. Junt al pare de Pascual estaven Antoniet "de Marc" i Pepe "Pusa".

FONT: Foto propietat de Antonio Monfort.JA ESTAN PROP. ESTEM A TRES SETMANES DEL COMENÇAMENT DE LES FESTES MAJORS DE GATA

20130705092803-porta.jpg

S’anuncien els concursos festers; el programa ja està als establiments comercials de Gata i comarca

Ja bull la caldera…diríem utilitzant un símil de l’escaldà. Si ens referim a les festes i a les patronals, ja sabeu de què parle. La Comissió de Festes 2013 ha posat ja en marxa la maquinària. Comença la inscripció dels concursos. Hi haurà concursos d’engalanament de carrers, concursos de carrosses i grups a peu (la cavalcada serà el diumenge dia 4), concurs de paelles (la Nit de Paelles serà .

El dia 20 de juliol serà el sopar previ al sorteig de les barraques i “palcos” dels bous, que enguany tenen un cost de 200 euros cada peça festera d’aquestes. El dia 20 –que li han posat el nom de Mig Any de Carnestoltes de Gata- es sabran els llocs, per sorteig, dels palcos al corro del Passeig d’Alacant i de les barraques a la Plaça Nova.

Si contem els dies previs, des del dia 18 i fins el 26 serà la NOVENA AL SANT CRIST a l’ermita. Dins d’eixos dies, el 19 serà el SOPAR SOLIDARI allí a l’ermita i el 20 serà la II NIT POÈTICA a la replaceta de l’ermita.El dia 26 de juliol, divendres, serà la baixada del patrón des de l’ermita a l’església.

El dia 27 serà l’acte de presentació, elecció i coronació de regines, dames i cort d’honor infantils i majors. Tot això envoltat amb l’espectacle “La vuelta al mundo en 80 minutos”.

Per al 28 es programa el correfocs. El dia 30 vindrà a Gata l’orquestra Montecarlo, serà la Nit de les Paelles. El dia 2 d’agost "Tres fan ball".

Dissabte 3 serà el Dia de les Quintades i la Nit de rock.

Diumenge 4 hi haurà carrosses. Com és tradicional, el dia 5 serà l’ofrena i la revetla i el dia 6 la festa major.

Seguiré anunciant més coses a mesura que vaja coneixent-les.ARTICLES DESTACATS: GATA VA SER NOTÍCIA...un 4 d'agost (Publicat el dia 5-8-2010)

20130705093300-corda.jpg

He escollit aquest article perquè li tinc un carinyo especial a la fotografia, que va ser la primera de Gata i meua que es va publicar a LAS PROVINCIAS digital. Fa tres anys, a la sèrie dels començaments del blog, publicava el dia de la vespra del Crist aquesta notícia, que ara repetisc:

"Fa 20 anys i fa 10 anys les festes acaparaven les fulles dels diaris. Just fa 10 anys tal dia com el 4 d´agost s´iniciava a Internet el diari digital de LAS PROVINCIAS per a la primera notícia de Gata. Era l´estirament de corda".

4 D´AGOST DE 1990, fa 20 anys: Al diari INFORMACIÓN d´Alacant: "Las barracas han "resucitado" la Plaça Nova de Gata de Gorgos".

4 D´AGOST DE 2000, fa 10 anys: La fotonotícia de "Fiestas en Gata de Gorgos" de LA MARINA de LP posava la foto de "La quinta "Al Desgavell" de Gata". Un peu de foto per a la notícia de que "Mohamed Said, segundo en la I Volta a Peu al Real de Gandía". "El atleta de Denia Sport demostró su buen estado de forma".El diari digital de LP publicava la primera notícia de Gata i era a la secció de Verano. Els usuaris podien llegir el text i veure la foto des de les seues cases. En paper un gran reportatge "Entre cuerdas en Gata". Al subtítol: "Éxito en el "Estirament de corda".

Al peu de la fotografia que eixia a tot color i amb un bon moment: "Momentos de esta emocionante competición".

FONT: Article publicat al blog el 5-8-2010.A LA VEÏNA JESÚS POBRE...MERCAT DEL RIURAU, diumenge 7

20130705094206-merca.jpg

A la veïna població de Jesús Pobre s’estrena diumenge dia 7 un mercat vespertí-nocturn sota les bigues, arcs i encanyissats del riurau del senyoret de Benisadevi. De les 18 a les 23 hores hi haurà muntat un mercadet on comprar, menjar i conéixer els llauradors i artesans de la nostra comarca. Tots els diumenges. Aixina que ja ho sabeu, un lloc més on anar de la Marina Alta. Ho tenim molt prop i els coneixem a tots.

A la foto, el cartell publicitari del mercat de Jesús Pobre.COMENÇA EL SERVEI DE PREVENCIÓ D'INCENDIS A GATA

20130705152101-pcivil.jpg

Des de la Regidoria de Medi Ambient, un any més s’inicien els serveis de Prevenció d’Incendis. El cos està compost per joves del nostre poble que de manera voluntària presten el seu servei. Les despeses que es puguen ocasionar estan pagades integrament per la Conselleria de Governació. Des de l’Ajuntament donem les gràcies a tots els que estan fent possible que aquest col.lectiu puga una vegada més treballar per els interessos generals del nostre poble.

En cas de necessitar fer consultes o avisar d’alguna emergència saben que es poden dirigir a les oficines de Protecció Civil de 8’30 a 22’30 o als telèfons 96 646 9130 ó 606 599 799.

FONT: Foto i text Ajuntament de Gata.ON SÓN FESTES ARA? Ondara (Soledat), Dénia (Sang), Teulada (Font Santa), Moraira (Verge dels Desemparats)

Ja no paren els pobles dels voltants en fer festes al llarg de tot l’estiu. El segon article de la sèrie el dediquem a les festes de:

ONDARA, Festes a la Verge de la Soledad fins el dilluns dia 8. Però que fan hui? A les 22 hores es concentraran a l’ajuntament autoritats i festeres/festers. A les 23 hores serà la coronació de regines a la Plaça de Bous. Després, espectacle a càrrec de “Dinàmics”, guanyadors de la primera edició del programa televisiu “Tú sí que vales”. Entrada lliure i gratuïta. A la 1 hores: gran discomòbil en el “Pub l’Assut” a càrrec de Santi Bertomeu. #OndaraTremola.

DÉNIA, Festes a la Santísima Sang. Bous a la mar. Des de hui fins el 12 de juliol. Hui comencen. A les 20,30 hores, monòleg de Àlvaro Carrero, del Club de la Comedia, Plaça del Consell.

TEULADA, Festes a la Font Santa, Quintos 2013. Del 5 al 8 de juliol. 21.30 hores: Sopar popular davant l’ermita. 23 hores: Macrodiscomòbil a càrrec de Adri Vizu i Dj Àlex.

MORAIRA, Festes a la Verge dels Desemparats i Mare de Déu del Carme. Hui, a les 20 hores s’inaugurarà l’Exposició “RETROSPECTIVA GINÉS SALVÀ OLLER”, a la Junta Veïnal de Moraira “Cap d’Or”.

La setmana que ve, des del 12, vindran les festes de PEDREGUER.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.176-

20130705201829-costahuelodeolga.jpg

Ja estem al dia. La fotografia 1.175 la capture de INfoTV València, que la posa per mig de l’arxivera municipal de Gata i amiga Sílvia Leyda. La foto la pose perquè en esta setmana s’ha estat treballant i en continuaran altres, amb alguns dels familiars dels quasi 200 veïns de Gata que van marxar a Nova York, de 1912 a 1920.

La foto és propietat de Olga Costa (Olgita). I compartisc el comentari que es fa al voltant de la foto i del treballs dels gaters a Nova York: "Hui hem acabat tres dies de treball ben intens a la Marina, que ens han servit per conéixer la història d’una dotzena d’emigrants als Estats Units. El tastet que vos deixem és una de les fotografies del casament de Francisco Costa Signes amb qui era la seua nòvia francesa. La instantània està feta a la ciutat de New Britain, una de les més valencianes de l’estat de Connecticut. Segons està registrat als arxius d’Ellis Island, Francisco Costa havia arribat a Nova York el 22 d’abril del 1920, a bord del Patricio de Satrústegui, procedent de València. Tenia 17 anys. Des d’ací, gràcies a la seua neboda, Olga Costa, per facilitar-nos la foto, i al regidor Juan Pedrós i la tècnica municipal Sílvia Leyda per haver facilitat tant el treball."

Si mirem la foto ens adonarem dels trages i vestits de l’època, principis del segle XX.

FONT: InfoTV València per mig de Sílvia Leyda, foto propietat de Olga Costa.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

20130706170502-llums.jpg

AQUELL 6 DE JULIOL DE 2012: Anunciava els cursos per als autònoms i desocupats organitzats per Creama Gata. El blog superava les 123.000 visites, ara està per dalt de les 252.000, sempre més del doble i ampliant-se. Como no, a un dia de l’event, la premsa parlava de l’aconteixement. En dues parts posava l’assaig general de la representació. Una imatge curiosa era la de les llums cap a l’ermita. Precisament esta imatge la torne a posar ara.ON SÓN FESTES ARA? (DÉNIA, Bous a la mar; FONT SANTA-TEULADA; MORAIRA-Patronals)

DENIA ha començat hui oficialment les seues festes majors. Precisament, a les 19 hores es dispararà el coet que anunciarà la primera entrà de BOUS A LA MAR.. A les 22.30 hi haurà teatre, amb l'obra “No te bebas el agua”, a càrrec del grup de teatre Apamar. a la mitjanit actuarà l'orquestra Syberia.
A LA FONT SANTA (TEULADA) hi ha sopar de penyes a les 21.30 hores. Després a les 22 hores es coronarà "el rei" de la festa. A la mitjanit actuarà l'orquestra Metal Band. Faran festa del "burret".
A MORAIRA es presenta esta nit la Comissió de Festes. Tots es concentraran al Fortí i acompanyats de la xaranga El Bataclán de Xaló es farà la presentació dels festers i el pregó de festes a càrrec de Antonio Vallés "Mitgeta". Després, discomòbil dels anys 80, 90 i 2000.
...I a Gata hui els festers han repartit els llibres-programes de festes. Estem a sols vint dies de la baixada i un mes exacte de la festa major.


ARTICLES DESTACATS: FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) nº115 (Publicat el 6 d'agost de 2010)

20130706184612-crist.jpg

Anem recordant alguns articles destacats, d'aquells que vaig publicar fa tres anys. El dia dela festa major, 6 d'agost de 2010, publicava una foto antiga relacionada amb el Crist i la festa. ací teniu el comentari que feia i la foto:

"La fotografia antiga del dia de la festa major de 2010 té que ser, necessariament, relacionada amb el patró el Santíssim Crist del Calvari. De les mateixes característiques que l´anterior fotografia, el grup de majorelesses, els joves vestits de soldats i els homes que portaven "les aixes" ( 1 ) està preparant-se, com es farà aquesta vesprada, per a portar al Crist a la seua ermita. La fotografia està presa dins de l´església.

( 1 ) La història de "les aixes" i la deixa del "bancal de les aixes" és una història que un altre dia us contaré."

FONT: Article publicat al blog el dia 6-8-2010.RECORDEU-HO: HUI DISCOMÒBIL PRO-FESTES 2013

20130706190352-discomobilsanti.jpg

Dissabte que ve, dia 13, també discomòbil

Ja estan prop les festes. Cal recordar que hui a la mitjanit Gata "tremolarà", segons anuncia la discomòbil. Santi Bertomeu, de Benissa, és el dj que prepararà la nit musical a Les Sorts. Organitza: Ajuntament. Col·laboren: COMISSIÓ 2013 i QUINTOS 2013.

I si recordeu més enllà, dissabte que ve dia 13 es farà altra discomòbil, en aquest cas no pro-festes, sinó pro-casal de la música. La banda Unió Musical organitza l'event, precedida d'un MACROCONCERT amb les bandes d'Alberic i de Gata, un sopaar i la discomóbil de "Wow audiovisual".

Ala, xiquetes i xiquets, a la festa...a gaudir d'ella, en pla sà.NOVA CANÇÓ DE LA MARINA ALTA: Grup Melic

20130706191846-manoparamai.jpg

La comarca de la Marina Alta té nova cançó. Hem trobat a la xarxa de youtube el vídeo de la gravació de MARINA ALTA NO PARA MAI. El vídeo el va pujar fa tres dies "La Guiadelturista". La cançó està escrita i composada pel grup Melic, tres joves, que tenen la col·laboració de "Lluís el Sifoner", que apareix al final. Parla de llocs, paratges, festes, gastronomia de la Marina Alta. Més prop de nosaltres nomenen el Montgó i el riu Gorgos. La cançoneta és pegadissa i podeu veure el vídeo al següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=C6QxprzFCFg#at=103

La música i lletra és de Lluís Silvestre. La veu, guitarra i arranjaments són de Ángel Serrano Zurita. Al baix, Edu Guzmán. La producció és de Antonio Fornés i grup Melic. La gravació del so és de Studio Virtual. La gravació i el muntatge del vídeo és de Jaume Arlandis Ivars.

A la fotografia, una captura d'un moment del vídeo musical penjat a Youtube.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

20130707174138-actemiracle.jpg

AQUELL 7 DE JULIOL DE 2012, EL GRAN EVENT: REPRESENTACIÓ DEL "MIRACLE DE L'ARBRE BLANC"

Fa un any, a estes hores estava tot el poble de moguda. Anavem a representar per primera i única vegada l'escenificació del MIRACLE DE L'ARBRE BLANC. Tot el poble es va unir i va viure amb gran sentiment de poble aquells fets de fa dos segles deguen ocórrer allà dalt l'ermita del calvari. Per això aquesta sèrie de "Recordem..." es deté ahí, a recordar l'any passat, tal dia com hui. I mireu...em faig aquesta reflexió: PER QUÈ EL POBLE DE GATA FA COSES UNIDES I DESPRÉS S'OBLIDA...O...NO S'OBLIDA I HO ATRESORA DINS DELS SEUS CORS?. Caldrà parar-se a pensar.

Pel que fa a la jornada de fa un any al blog, nombrosos articles per a l'event. Començavem amb l'aparador de Ca Visentet (Tenda de roba Ca Anna). Seguíem amb: "Hui és l'acte: RECREACIÓ DEL MIRACLE DE L'ARBRE BLANC".

A la composició, que vaig publicar, l'any passat teniu diversos moments de la representació al calvari.IMATGES DE FESTA: ...I VAN FER LA DISCOMÒBIL. DISSABTE 13 MÉS

20130707175627-gatatremola.jpg

Molta gent jove i música sense parar anit per la part de darrere de l’antiga CAS. "Les Sorts" botava i "Gatatremola" va ser un èxit. Santi Bertomeu va posar en marxa una nova discomòbil. La Comissió de festes 2013 posava la barra, com ja és habitual. Està a pocs actes de començar la tasca en serio.

Per altra part, comença el compte enrere de la pròxima i li tocarà el torn a "Wow audiovisual". Serà la que organitze la banda Unió Musical a les pistes poliesportives de Alcolaes dissabte dia 13. Hi haurà passacarrer, concert de les bandes d’Alberic i Gata, sopar i després la discomòbil.

A la imatge de Santi Bertomeu vegeu un moment de la discomòbil, amb molta gent jove com podeu comprovar.IMATGES CURIOSES: A GATA...HAN FET SANT FERMÍ

20130707180933-santfermi.jpg

Hui han començat les entrades de bous als "sanfermins". D’una altra manera, però la indumentària sanferminera ha estat present a Gata, gràcies a una quadrilla que ha viscut l’ambient a luna casa de camp gatera, amb el "correbou" de mentiretes i tot. Vegeu com van tots amb el mocador i faixa vermells. Han dinat "rabo de bou" damunt i estan gaudint d’un dia sanferminer "a tope". Ací teniu a la quadrilla donant compte del festot que han organitzat a Gata, lluny de Pamplona, però amb la mateixa vestimenta.

FONT: Foto obtesa del facebook (Salvador Perelló).RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

20130708091816-dalt1.jpg

 AQUELL 8 DE JULIOL DE 2012: EL DIA DESPRÉS DE LA REPRESENTACIÓ.

També va ser recordat aquell 8 de juliol de l’any passat. ressonava encara el bon resultat de la representació del Miracle de l’Arbre Blanc, event en el qual es va involucrar pràcticament tot el poble. Al blog posava tots els reportatges, fotografies i text:Amb quatre articles titulats: "ACTE MULTITUDINARI..." donava compte de l’event cultural. A més, publicava que Canal 9 TVV va gravar l’event i en imatges curioses coneixíem "El porraet...del Miracle". També posava l’àlbum de la recreació a la xarxa social "facebook".

Pose una de les composicions publicada aquell dia, amb fotos de Vero Vives i Sonia Soria.ARTICLES DESTACATS: FESTES, BUSCANT UNA FOTO DISTINTA (Publicada el 7-8-2010)

20130708094132-cristcampa.jpg

Esta foto que teniu dalt és d'aquelles que un se les estima perquè ixen distintes, curioses, impressionen. Vols fer-les aixina i, al menys, ho pots conseguir. Per això el pose a la sèrie d'articles destacats. Ací la teniu, gaudiu d'ella i del text que vaig posar el dia de la festa dels fadrins de fa tres anys, 7 d'agost de 2010.

"Moltes vegada, les festes sempre són vistes des de la mateixa òptica. No ho fan així els fotògrafs artístics o els aficcionats a la fotografia que busquen alguna foto distinta.

"Buscant una foto distinta"...jo ahir vaig captar la imatge processonal del Crist esperant que tota la gent enfilara pel carrer "de Doloretes" com se si diu popularment al carrer Bisbe Servera. La unió entre el Crist i el campanar van formar aquesta imatge que hui és la protagonista i que podria mantenir una línia recta entre el patró i la torre. Sols és una foto més..."

FONT: Article publicat al blog el 7-8-2010.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 9 DE JULIOL DE 2012, ENCARA RESSONAVA L'EVENT DE LA REPRESENTACIÓ:

Quan el blog feia 124.000 entrades (ara ja es superen les 253.400) encara posava alguna cosa de la representació: "Opineu sobre la recreació del Miracle de l'Arbre Blanc". Un altre article era: "D'actors a grups: tot el poble recreant el Miracle". S'anunciava el ple avançat de juliol per al dia següent. El novembre de 1991 i el servei de correus de Gata a Xàbia i la seua subhasta era la notícia de "Sabieu...?".COMPTE ENRERE PER A FESTES: CONDICIONS PER A OBRIR CASALS

20130709164302-casals.jpg

Dalt teniu l’anunci, ban o reglamentació, com vullgau dir-li que regirà per a obrir casals a festes. Informa l’Ajuntament de Gata, a través de la seua Regidoria de Festes i de Governació, que "Segons normativa de la Generalitat Valenciana s’ha de crear un registre de seus festeres de cada municipi. Passeu a registrar-se a l’Ajuntament!".Ja ho sabeu no deixeu de fer-ho i, sobre tot, cal ser responsables en tot moment.

* La Policia Local explica en la seua web i el seu facebook, la normativa:

INFORMACIÓN IMPORTANTE PARA LAS PEÑAS, CÁBILAS Y DEMÁS LUGARES DE REUNIÓN DE PERSONAS DURANTE LAS FIESTAS: tal y como anunciamos hace días en el tablón de anuncios de nuestra web, el Ayuntamiento de Gata de Gorgos ha hecho pública la normat...iva que regulará la inscripción y condiciones de apertura de los casales en fiestas. Ello se debe al Decreto 01/2013 de la Conselleria de Gobernación. Es por ello que rogamos que la normativa sea leída con detenimiento y se cumplimenten los datos que se solicitan, en el Ayuntamiento. Una vez rellenada la petición de registro, se dará copia de lo mismo que van a leer aquí, a modo de recordatorio. Para acceder a la información de las condiciones de apertura de los casales, consulte la web de la policía o del Ayuntamiento.
www.policiagatadegorgos.es

FONT: Ajuntament de Gata.RECORDEU, DISSABTE 13 CONCERT DEL SOCI...I MÉS FESTA MUSICAL

20130709165204-wow.jpg

Ací teniu l’enllaç a la revista digital musical on es recull la notícia del concert de dissabte. Ho recordeu?. No hi ha que oblidar-ho. Dissabte 13, a les 19.30 hores passacarrer amb les dues bandes, la invitada, la d’Alberic, i l’amfitriona, la de Gata. A la zona poliesportiva de Alcolaes concert del soci.

Mentre la banda d’Alberic tocarà alguna peça que prepara per al Certamen Internacional, la de Gata tocarà alguna que tornarem a sentir al concert de la revetla del 5 d’agost.Després hi haurà sopar per recaptar fons per al Casal de la Música i la seua restauració i després discomòbil "Wow Audiovisual" amb Betriu i Milda.

Ja ho sabeu, no podeu faltar, algú diu que anant es fa banda i es fa poble.

http://www.nuestrasbandasdemusica.com/noticias/noticias-nbm/festivales-y-conciertos/2566-la-unio-musical-de-gata-i-la-unio-musical-dalberic-realitzen-un-concert-per-als-socis.html.

A la fotografia, el cartell anunciador de l’event musical triple: dos actuacions de banda i una de discomòbil.

FONT: www.nuestrasbandasdemusica.com.SABEU QUANTS CONCURSOS O COMPETICIONS HI HA AL VOLTANT DE LES FESTES DE GATA?

20130709180234-cartells.jpg

Entra en funcionament la maquinària festera de la Comissió de festes 2013. A dèsset dies de començar les patronals en honor al Santíssim Crist del Calvari d’enguany, els aparadors ("escaparates") del poble s’omplin de cartells que ens conviden a participar en un fum de concursos i competicions, com es diria vulgarment. Concursos d’arranjaments de carrers, concursos de carrosses i grups a peu de la cavalcada, concurs de paelles i molts més.

Jo he resumit en tota una composició multicolor quasi tots els cartells, a més també estaria la partida de pilota de la vespra del Crist al trinquet "Xiquet de Gata" i el primer concurs de ramaderies, que organitza l’Associació Bouera de Gata -que l’associació encara no ha penjat al seu facebook-, el concurs de truc i altres events o competicions. Com si d’una portada del llibre de festes es tractara ací els teniu tots junts.

FONT: Cartells dels concursos de festes. Comissió de Festes 2013. Ajuntament. ARTICLES DESTACATS: COSTUM RELIGIÓS MUSICAL: EL CANT DE LA PALOMA, PEÇA MUSICAL ORIGINÀRIA DE GATA (Publicat el 14-8-2010)

20130709200955-maredeuagost.jpg

La vespra de la festa de la Mare de Déu d’Agost de fa tres anys publicava aquest article. Contava als usuaris i asidus seguidors del blog l’origen de la peça musical que tenim originària de Gata i deia: 

"Demà diumenge 15 d´agost es celebra la festa de la Mare de Déu, també coneguda a Gata com “de les alfàbegues”. És molt interessant recordar per a la història i els costums locals aquesta peça, hui desapareguda del cançoner gater, perquè els últims cantors locals que la cantaven han superat els 80 anys o ja no són vius. Es tracta del cant de la Paloma Divina, una cançó originària de Gata, i que és més que centenària.

L'estudiós musicòleg Salvador Seguí Pérez (1939-2004) va arreplegar al seu “Cancionero musical de la provincia de Alicante”, llibre publicat per la Excma. Diputació Provincial d´Alacant a 1973, tot el folklore musical alacantí, basat en el treball per a l´Institut d´Estudis Alacantins.

De gener a abril de 1969, Seguí va fer el treball de camp a la Marina Alta i entre els pobles estudiats va ser Gata. Els comunicants del mestre Seguí van ser per aquelles dates Luis Costa Pedrós, Luis Pedrós Costa i María Costa Pedrós. Una de les cantates més melodioses i originals trobades a Gata per Seguí va ser el cant a la Paloma Divina, que les veus primoroses del cor parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata, cantaven la vespra de la festa de la Verge d´Agost i la mateixa vesprada, abans de la processó, hui també desapareguda.

Deia Seguí que la peça singular era de gran antigüitat. Encara que el text, com es comprovarà estava en castellà, la música era anterior a la lletra. Ens interessem per rememorar aquells moments, que caldria recuperar pels actuals músics del poble, que bons i estudiosos n´hi ha.

Ens va servir d´interlocutora fa dos anys, en 2008, la senyora Tonica la Sariera, que als seus 92 anys -ara en té 94 i continua igual- era un exemple de memòria viva i sencera del poble, a la qual agraïm la deferència.

Tractem de reviure aquella vesprada de la festa de l´Assumpció, la Mare de Déu Dormida, la Verge d´Agost, que de totes les formes s´anomena. Es reunien cantors i feligresos al caliu del temple. La vesprada era força calorosa. Mentre la gent olorava les aromàtiques alfàbegues (ocinum basilicum), que hui encara perduren a l´altar de Gata, el monumental orgue donava els primers compasos del cant de la Paloma. Hi ha que recordar que l´església parroquial de Gata no tenia orgue, fins que el 12 de maig de 1912 el rector Vicente Artigues, gràcies a una donació d´una persona devota, inaugurà l´orgue, que valgué aleshores 7.750 pessetes i era monumental, segons ens conta la senyora Tonica.

Tornant a la vespra de la Festa que ens ocupa, perquè com diu el refranyer “Qui no fa la vespra, no fa la festa”, el Tio Vicent l´organiste, preparava a una quinzena de cantors, ja foren dones, ja foren homes, i es disposaven a fer ressonar dins del temple el magnífic cant de la Paloma. Dalt del cor, anaven desgranant-se les estrofes, mentre els xiquets, xiquetes, xics i xiques, dones i homes, veïnat en general, escoltava bocabadat aquell cant que pareixia no tindre fi.

Al llibre dalt esmentat podem trobar a la fulla 96 la partitura d´una de les més conegudes estrofes del Canto a la Paloma Divina. El trobarem interpretat a la pàgina electrònica del cançoner, dins la Seccio I (Folklore musical religiós), amb el tipus d´arxiu de Secuencia Midi. Per la seua treballada lletra i donada la seua extensió, passe a transcriure algunes de les estrofes del Canto a la Paloma Divina, original de Gata:

"Hoy, la paloma divina, la que nunca tuvo falta, para subir a su nido, el dulce vuelo levanta. Es la paloma, la Virgen María llena de gracia, que hoy sube a reinar el Cielo, de virtudes rodeada. Lleva en sus divinos pies la luna graciosa y clara; aquí van dos lunas juntas, una hermosa y la otra Santa".

"Preguntan unos a otros ¿Quién es esa hermosa Dama que tan reluciente sube y la luna lleva a sus plantas?. Responden: Esta es aquélla, en que a la Persona Sacra, la Segunda de las tres, nueve meses dió morada."

"Todos los coros divinos alzan al cielo las palmas cantando dulces motetes, diciendo con voces altas: Subid, cristalino espejo. Subid, fuente dulce y clara, subid, lucero del día, subid, preciosa esmeralda."

"Todos los Santos y Santas dicen con voz levantada: ¡Viva la Reina del Cielo! ¡Hoy sube a ser coronada!. Por vuestra asunción gloriosa, os suplico Virgen Santa que nos deis allá la gloria, y aquí, para amaros, Gracia."

Finalment, cal remarcar la necessitat de no deixar perdre del tot aquest cant, del que conservem, la partitura, la lletra completa i la música. Músics i autoritats locals, entesos en la matèria, deurien posar-se a la tasca de recuperar i enregistrar tot el cant de la Paloma i deixar-lo com a patrimoni musicològic local de Gata, en el lloc on es mereix.

Publique al meu blog, quasi en la seua totalitat, l´escrit que com a CRONISTA DE GATA vaig fer el 13 d´agost de 2008.

 Fotografia presa a l´altar major de l´església de Gata, el 15 d´agost de 2007."

FONT: Article publicat al blog el 14-8-2010.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.177, la del dia 6/7-

20130709205049-1014649-1382920411925608-818185338-o.jpg

Seguint amb les col·leccions de fotografies que van apareguen al facebook sobre la Gata de l’ahir i més en concret de les festes, us pose ara una foto recent en color -feta per Salvador Pons- del relleu de festeres de l’any 1978 (les meues representants quintes) cap a les de 1979. La foto és de "La Rebolica" (Quintà de 1979).Si l’altre dia podieu veure a la reina i dames de 1979 baixant pel Calvari a la processó de 1980, hui vegeu el moment del festival de 1979 on eren elegides les noves dames i regina.

D’esquerra a dreta, vegeu a María Francisca Boronat (dama 1978) junt amb Ana María Soler -actual alcaldessa (dama 1979); a María Elena Salvador (regina 1978) junt a Ana María Rodríguez (regina 1979) i a Gloria Mengual (dama 1979) junt a Vicenta (dama 1978).FONT: fotos de "La Rebolica, per mig del seu facebook.

FONT: Foto de "La Rebolica (facebook).RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 10 DE JULIOL DE 2012: Anunciava el destí nou del rector fill de Gata, Vicente Espasa Reduán, que seria rector en Quatretonda i Benicolet. Impressionants imatges de l'incendi entre els termes de Pedreguer i Gata, per la zona residencial. La premsa parlava de la situació dels grups polítics. El DOCV publicava els períodes de caça. Sobre el 250 aniversari ermita-Crist anunciava la novena (19-27 juliol) que es faria pels carrers i places de Gata. La detenció a la Garganta de Gata el 29 de novembre de 2011 era notícia a "Sabieu...?".DISSABTE DIA 20 DE JULIOL, IIª NIT POÈTICA AL CRIST DEL CALVARI

20130710182357-cartellnp.jpg

Ja sabeu que venen cites molt importants culturalment. La primera serà este dissabte dia 13, amb motiu del Concert del Soci, actuaran la la Banda Unió Musical d’Alberic i la Unió Musical de Gata. El segon event cultural important serà la IIª Nit Poètica al Crist del Calvari, que es farà dissabte següent dia 20 -tercer dia de novena-, a les 22.30 hores, a la plaçoleta de davant l’ermita.

Ja coneguem com transcorrerà la vetlada que promte ser molt interessant. Primer es passarà el vídeo sobre el 250 aniversari i les festes de l’any passat, que la Comissió de Festes 2012 va preparar i es va projectar al festival de l’any passat. Després actuaran les persones que recitaran. Hi haurà moltes sorpreses. Acompanyara als recitadors, a la guitarra, una excel·lent professional filla de Gata Rosario Caselles. Al descans, es tornaran a passar les fotografies que van formar part de l’exposició que va muntar l’any passat el Fotoclub Forat de Gata, amb el títol "Les mirades del Crist".

Ja ho sabeu, no podeu faltar a la cita cultural prèvia a les festes patronals. Seran poemes, poesies i cançons dedicades al patró. 

A la imatge, teniu el cartell anunciador amb la preciosa imatge de la placeta de l'ermita i el santuari de Miguel Ángel Serra.

   EN JUNY, GATA TENIA 543 PERSONES ATURADES (EN PARO)

El Servei Públic d'Empleo Estatal ha donat a conèixer la xifra d'aturats del mes de juny dels pobles de la província. GATA va tancar juny de 2013 amb 543 persones aturades ("en paro"), de les quals   281 eren homes i 262 dones. Per sectors 9 eran de l'agricultura; 61 de la indústria i 123 de la construcció. Serveis tenia 301 aturats i 49 sense feina anterior.

FONT: Servei Públic d'Empleo Estatal: http://www.sepe.es.

 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 11 DE JULIOL DE 2012: El blog superava les 125.000 visites. La premsa parlava encara de la representació del Miracle de l'Arbre Blanc. També de l'incendi entre Pedreguer, Llíber i Gata. També de Ignasi CardonaTorres, atleta campió. De la Plataforma de la Sanitat a la Marina Alta que demanava que no es tancaren les urgències nocturnes...i encara seguim igual. Segona part de l'explicació de la novena pels carrers que es faria del 19 al 27. Finalment, a "Sabieu..." la timba a un casino de Gata en 1912.ON SÓN FESTES ARA? DÉNIA i MORAIRA, DEMÀ COMENCEN A PEDREGUER

Seguixen les festes en DÉNIA, després de fer la festa major ahir, dia de la Santíssima Sang. Hui dijous, dia 11, és el Dia de les Persones Majors. Ací teniu el programa d'esta vesprada per si es voleu aplegar: A les 19 h.: Bous a la mar. Exhibició de la Ramaderia Crespo. De 19.30 a 22.30 hores també hi haurà al Carrer La Mar, Parc infantil. També hi haurà futbol sala a les 20 i a les 21 hores. A les 21 hores: Repartiment de coques, cacauets, tramussos i beguda. A continuació, espectacle i ball per a les persones majors a càrrec de Miguel Marí la Voz de México al carrer La Vía. A les 23 hores, actuació de Rob Cassels Band al carrer Marqués de Campo i a la mitjanit discomòbil al Mollet d'Espanya.

A MORAIRA comencen les festes. A les 20.30 hores, aniran tots del Castell al Portet, amb lletugueta i mentireta. Estaran la geladeria "Los Jijonencos" Moraira i la xarangada EL Bataclán de Xaló. A la mitjanit, orquestra Diamond.

Les festes de Pedreguer començaran demà divendres 12 i acabaran el dia 21, diumenge. "la catedral del bou" tindrà la festa major dilluns, dia 14, festa de Sant Bonaventura.¡¡ ATENCIÓ !!: TALLEN L'AIGUA PER REPARACIÓ DE FUGA

¡¡ ATENCIÓ !! LA POLICIA DE GATA INFORMA DEL SEGüENT TALL D’AIGUA POTABLE:
 
"CORTE DE AGUA POTABLE: SolGata informa que se va a proceder al corte de agua desde el cruce de la Avda. de la Marina Alta con Paet, hasta la Font del Riu por reparación de fuga de agua. Llevará un par de horas."
 
 


RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 12 DE JULIOL DE 2012: Recordavem l'any i els dos anys anteriors tal dia com hui. Publicava l'adhesió de l'Ajuntament de Gata al Pla Provincial de Modernització de la Diputació provincial.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.178, la del dia 7/7-

20130712085654-carretera-copia.jpeg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

 Vaig amb retràs en esta sèrie, però poc a poc aniré posant-me al dia. Torne a posar-vos altra foto excepcional de la Gata dels 60, dels 1960. De la mà de l’amic i escriptor CARLES MULET. Al seu blog Nausica podeu trobar la seua sèrie: "Aquella Gata dels seixanta". En esta ocasió és una fotografia de "la carretera i el cinema "Avenida" d’estiu".

Deixem que ell mateix ens ho conte, com ho fa al blog:

"En aquesta fotografia podem veure com, a mitjans seixanta, el poble s’acabava pràcticament en la confluència de la carretera amb el carrer Calvari, encara que a la banda dreta encara s’allargava amb unes quantes cases. Sobta la regularitat d’alçades de les cases, només trencada per un dels blocs de pisos més antic que es va edificar al poble, juntament amb els del carrer Jesús Pobre.

En primer pla, a l’esquerra, podem veure el muret de la tanca del cinema Avenida, altrament dit de "Passetes". Em sembla recordar que, a inicis del seixanta va aparéixer sobre aquesta paret, o potser a la d’enfront(?), la pintada llegendària que deia "Valencians unim-nos".
A més d’aquesta terrassa també hi havia la del Feliu, Casablanca - al carrer Boronat.  I encara la del senyor rector, al col·legi "Verge del Carme". Senyor, senyor..., tres cinemes d’estiu per a un poble com Gata!.
Per l’altra banda, on ara hi ha el carrer Lepant, discorria només un camí; i just a tocar de l’inici de la terrassa, a l’altra banda del camí, hi havia una caseta vella amb un garrofer al davant. Algunes vegades, com molts altres xiquets, vaig veure la pel·lícula de franc encamellat a les branques d’aquell garrofer o bé a dalt la teulada".

FONT: tex i fotografia de Carles Mulet, del seu blog Nausica.EL JOVE GATER SERGI MONFORT FERRER, IMMERS EN EL MÓN DEL CINEMA

20130713164332-sergi1.jpg

Ha fet curtmetratges i estudia Periodisme i Comunicació Audiovisual

Hui porte al blog la jove vida i aficció d’un gater SERGI MONFORT FERRER. És el fill major de Pepe Monfort (fill de Francisco "Capot" i Pepita la mestra) i de María Rosa Ferrer (filla de Vicente "Porró"). La seua àvia tenia una tenda de roba al carrer La Bassa que és on ara sa mare Mª Rosa té la seua Herbodietètica.

Sergi, que té ara 18 anys, estudia actualment un Doble Grau de Periodisme i Comunicació Audiovisual a la Universitat Carlos III de Madrid i, a més, participa en la "Ciudad de la Luz" d’Alacant en diversos cursos de cinema, a més d’anar a classes de teatre des de fa ja molts anys.
Els seus curts van ser exhibits en una Mostra de Curtmetratges a la Fira del Comerç 2011 de Gata, entre els quals figuren "Un susto de muerte", "No es una broma", "Fobias", "Hikikomori", "5 días en Insomnia", "Katarsis" i, més recentment, el migmetratge "Retalle ací", una paròdia contra les retallades en educació i el treball fotogràfic "Cine. Amor. Tiempo". Tots estan disponibles en el seu canal de YouTube: http://www.youtube.com/playlist?list=PL726351664580BB00.
 
Deixem que parle Sergi, al voltant dels seus treballs, afició i projectes: 
"El treball més premiat ha sigut "Katarsis", guanyador del Primer Premi en el concurs "Mi Primer Corto" en "Ciudad de la Luz" i participant en l’encontre audiovisual juvenil del Cinema Jove de Valencia. A més, "Hikikomori" va obtenir el 1º accésit en una altra edició de Mi Primer Corto i "Retalle ací" ha sigut projectat en diverses escoles i instituts de la comarca. També he participat com a actor en alguns com "Lección Magistral" del director Pepe Santatecla.
 
Entre la meua afició més gran està, clar està, el cinema. Porte anys devorant pel·lícules constantment, de tot tipus, àvidament. Entre les meues favorites estan "Pulp Fiction", "El club de la lucha", "2001: Una odisea del espacio"...
Altre hobby més emergent -diu Sergi- és la música. El hard rock i el metal progressiu són dos dels gèneres que més em criden l’atenció i Pink Floyd, Led Zeppelin, Opeth o The Doors, alguns dels artistes que més gaudisc.
El meu últim projecte ha sigut un spot per a l’empresa Signes Grimalt que estarà disponible en breus al meu canal."
 
Podeu veure a Sergi en tres captures: del rodatge de l’últim spot i les altres dues, del de "5 días en Insomnia" i "Katarsis" respectivament.
 
Dir, finalment, que Sergi té un blog on comenta pel·lícules i tot allò relacionat amb el cinema.
 
Agraïsc a Sergi el que contara la seua jove història, tot una promesa feta ja realitat, tan interessant com plena d’activitat.


SUBVENCIÓ NO MONETÀRIA PER A LA GASTRONOMIA GATERA

Dins dels extractes dels acords adoptats pel Ple de la Excma. Diputació Provincial d’Alacant reunida en sessió ordinària del passat dia 6, es publica hui divendres dia 12, que en el apartat 16 corresponent a

Si recordeu el títol, la comissió de festes va publicar aquest llibre, que recollia menjars que feien quadrilles, penyes i grups.

CULTURA, es va aprovar una concesió a l’Ajuntament de Gata de Gorgos de una subvenció no monetària, amb destí a la promoció de la tradició culinària, per a difondre la cultura gastronòmica d’este municipi com a part del seu patrimoni cultural immaterial, així com l’ús del valencià. L’import de l’ajuda es destinarà a l’adquisició d’exemplars de la publicació "Gata, Menjars i Festa", Anualitat de 2012.CONVOQUEN PLENS PER A DILLUNS 15 I PER A DIMARTS 16

El del dilluns va sobre la taxa del fem, els avals i el no-sou de l'alcaldessa

El del dimarts és sessió ordinària de juliol, que s'avança per les festes

La setmana que ve la començarem amb dos plenaris a l'Ajuntament, un el dilluns 15 convocant davant els escrits presentats pel portaveu socialista Vicent Font i l'altre el dimarts 16, que correspon al ple ordinari de juliol, que -com cada any- s'avança al estar l'últim dimarts del mes en festes.

Ací teniu les dues convocatories i els punts dels ordens del dia:

CONVOCATÒRIA PLENARI EXTRAORDINARI (15-7-2013)

Vists els escrits presentats pel portaveu del grup municipal PSOE, Vicent Font...es convoca sessió del Plenari en la Casa Consistorial, el dia 15/juliol/2013 a les 13:00 hores, d’acord amb l’orde del dia:

1.-HISENDA. 1.1.-Ajustar amb exactitud dels volums de la recaptació de la taxa i dels costos del servei de recollida i tractament de residus sòlids.

1.2.-Devolució avals/depòsits que es troben avalant obligacions que depenguen de l’Ajuntament i no siga possible establir un límit temporal per al seu compliment.

2.-CENTRAL.- 2.1.-Reprovació de la utilització que està fent en els mitjans decomunicació l’Alcaldessa de l’Ajuntament del fet de què no percep remuneració econòmica pels serveis que presta per al Municipi, ja que l’única raó d’este fet insòlit és que ella mateixa i el seu grup no han complit amb la voluntat del ple ordinari d’inici del’actual Corporació de negociar amb els grups polítics la retribució corresponent.

CONVOCATÒRIA PLENARI ORDINARI (16-7-2013)

Es convoca sessió del Plenari en la Casa Consistorial, el dia 16/juliol/2013 a les 20.00 hores, d’acord amb l’orde del dia que, a continuació, s’expressa:

ORDEN DEL DÍA. 1.-DESPATX ORDINARI. 1.1.-Lectura i aprovació, si procedeix, d’actes de sessions anteriors. 1.2.- Dació de compte de decrets de l’Alcaldia. 1.3.-Dació de compte, si procedeix, d’assumptes econòmics. 1.4.-Dació de compte, si procedeix, d’assumptes judicials. 1.5.-Dació de compte d’altres assumptes.

2.-MEDI AMBIENT. 2.1.-Pla Provincial d’Estalvi Energètic 2014. Amb sol·licitudd’inclusió.

3.-URBANISME. 3. 1.-Inici procediment revisió d’ofici parcel·la 58 del Projecte de Reparcel·lació Sector UE SAU6-VIII. 3.2.-Ampliació termini exposició pública versió preliminar PGOU.

4.-SANITAT. 4.1.- EXIGÈNCIA AL CONSELL DE LA RESCISIÓ CONCESSIÓ SANITÀRIA EMPRESA GESTIÓ SANITÀRIA DE LA COMARCA.

5.-EDUCACIÓ. 5.1.-CONSELL ESCOLAR MUNICIPAL. Modificació.

6.-ASSUMPTES D’URGÈNCIA.

7.-PRECS I PREGUNTES.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 13 DE JULIOL DE 2012: A "Imatges de festa" mostrava la portada del programa de festes 2012. Publicava la tercera part de la informació sobre la novena que seria del 19 al 27. Informava de les caminates a la llum de la lluna, per la Marina Alta. Una subvenció de Diputació per al pou de Senitja i la informació de premsa sobre política i SòlGata, donaven pas a l'anunci que al dia següent tornarien les fotos antigues.RECORDEU...HUI CONCERT DE BANDES, SOPAR I DISCOMÒBIL

20130713170105-soparbanda1.jpg

Dissabte dia 13, a tres hores per al concert del DIA DEL SOCI. Al frontó del Poliesportiu de Alcolaies està tot preparant-se per assistir a l'acte musical. Abans la banda d'ALBERIC i la de GATA, faran el passacarrer des de la Plaça Nova pel carrer Signes, Doctor Gómez Ferrer, Plaça Església i Costera del Grup Escolar. Després actuaran les dues bandes i després hi haurà un gran sopar a benefici de les obres que fa la banda al Casal de la Música. Acabara la nit amb l'actuació de "Wow audiovisual" la discomòbil.

A la fotografia de la banda teniu una foto del pati de les escoles preparat per acollir el sopar.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.179, la del dia 8/7-

20130713171010-34blogpacoxiquetreixa.jpg

Reprenc la sèrie tan estimada, abans de posar les fotos antigues que apareixen i ja són públiques per tant al programa de festes 2013. Abans, pose aquesta fotografia de la col·lecció de Paco Moncho. Ell de xiquet agafat a una reixa, a principis dels anys 60 del segle XX.

Ens comenta el mateix Paco Moncho que la foto és de 1962 i està feta a la reixa de Casa Boira (hui casa de Picó i Teresa). Era davant de sa casa, ell tenia 11 anys. El carrer no estava asfaltat, ni les voreres ("aceras") eren com ara.

FONT: Fotografia de la col·lecció de Paco Moncho.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.180, la del dia 9/7-

20130713171859-b049colegio.jpg

Seguisc actualitzant les fotos antigues. La que ara porte al blog és de la col·lecció de Jaime Signes (Mónica). Més que antiga és una foto recent. Els xiquets del Júnior, per la calor, estaven sentats al pati del col·legi "Verge del Carme". Podeu observar les cases del Penyó per darrere, a l'altra banda del riu.

FONT: Foto de la col·lecció de Jaime "Mónica".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.181, la del dia 10/7-

20130713172542-rebolicasiata.jpgAra, la foto recent i no tant antiga és de la col·lecció de la quintà "La Rebolica", de l’any 1979. A més, com estem prop de les festes, ací podeu veure l’ambient d’aquella quintà quan anaven pel poble amb una Siata. Davant teniu a Pepe Sarrió, Antonio, Pascual, la xicona és de Vila. Per darrere asoma Miguel "Parra". Davant un altre, a Vicente "Masó". Podeu completar-los vosaltres la resta. Estaven a la Plaça Nova.


RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 14 DE JULIOL DE 2012: La premsa parlava de la sanitat comarcal i les urgències. Compte enrere per a les festes, estavem a 13 dies. Enguany estem a dotze dies. Un article cultural era: "Demà, concert del soci per a la banda de Gata". Enguany el van fer ahir junt a la banda d'Alberic. A "Imatges curioses" es recordava l'event de feina una setmana, la representació. Quatre fotografies antigues completaven la jornada.CONCERT DEL SOCI, JULIOL 2013: bandes Alberic i Gata ( I ): Preparatius i passacarrer

20130714112752-composoci1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Per parts, aniré posant-vos la cita cultural d’ahir dissabte dia 13, amb motiu del Concert del Soci. Actuaven la Societat Unió Musical d’Alberic, com a banda invitada, i la Unió Musical de Gata. Impressionant la qualitat de les dues bandes, cada una amb el seu estil.

La primera composició de les quatre té fotografies de la banda i meues. Es tracta dels preparatius de la vesprada-nit i del passacarrer. Cap a les 20 hores, les dues bandes van fer passacarrer des de la Plaça Nova al lloc del concert, el frontó del poliesportiu municipal de Alcolaies. Ja es veia la banda nombrosa d’Alberic i la nostra banda que també comença a ser de molts músics.

FOTOS: banda i meues.CONCERT DEL SOCI, JULIOL 2013: ( II ): BANDA D'ALBERIC

20130714120720-composoci2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Nombrosa la banda que diumenge que ve defendrà algunes de les peces escoltades ahir al certamen internacional de bandes de València. El CONCERT DEL SOCI de Gata 2013, inclós dins del X Programa de concerts d’intercanvis musicals ’13, que té el patrocini de la Generalitat (Conselleria de Governació i Justícia) i la col·laboració de la FSMCV, va començar amb l’actuació de la SOCIETAT UNIÓ MUSICAL D’ALBERIC "cuna musical" del director de la nosgtra banda Joan Valentí Giménez. Entre els músics estava tocant ell també, igual que també va tocar el que fou director de la banda gatera Pascual M. Cholbi i el seu germà casat a Alberic.

La primera peça era curta, un pasdoble "Agüero" de José Franco, però la segona i tercera peces van ser impressionants. Els entesos comentaven que tenia molts regisgtres musicals, de tall modern i sota la direcció de l’experimentat director Daniel Ferrero Silvaje. L’obra "Phobos" de José Suñer Oriola, tindrà molta bon acollida, sense dubte, a València. La tercera i última peça de la banda d’Alberic va ser "Sumphony nº 2" de Frank Tacheli.

A la composició, diversos moments de l’actuació de la S.U.M d’Alberic.CONCERT DEL SOCI, JULIOL 2013:( III ): BANDA DE GATA

20130714164547-composoci3-copia.jpg(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)Si a l’entrada anterior posava l’actuació de la banda d’Alberic, no es va quedar darrere la de Gata. La Unió Musical de Gata, a les ordes del director Joan Valentí Giménez Ortiz, va començar amb un pasdoble sorpresa, donat que el seu compositor Ricardo Gasent era un dels assistents al concert. Giménez li va cedir la batuta a Gasent al pasdoble "Mari Carmen Balaguer". Després la banda va interpretar la bonica peça "El torico de la cuerda" de Luis Serrano Alarcón; "Appalachian Overture" de James Barnes, y la interessant "Libertadores" de Óscar Navarro. Esta última peça va ser la sorpresa de la nit. Els músics van cantar, van fer música amb les mans, va ser una interpretació molt lluïda. Aquesta serà, amb més sorpreses inclús, una de les peces que es tocaran a la revetla al Crist el 5 d’agost per la nit a la Plaça de l’Església.A la composició, diversos moments de l’actuació de la banda de Gata.


CONCERT DEL SOCI, JULIOL 2013: ( i IV ): Protocol, sopar i discomóbil

20130714172844-composoci4-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Finalment, no ens oblidem del protocol. Era un intercanvi de bandes de pobles i així es va fer. L’alcaldessa de Gata, Ana María Soler, li va imposar el corbatí a la bandera de la S.U.M. d’Alberic. La regidora de Cultura d’Alberic i el regidor de Cultura de Gata es van intercanviar plaques i obsequis. L’Ajuntament per mig de l’alcaldessa i el regidor li va concedir una placa al president de la banda de Gata.

Després, més de 600 persones van formar part del sopar pro-obres del Casal de la Música, que es va fer al pati de les escoles. La "Xarangata" va amenitzar el sopar. A continuació, els dj’s Betriu i Milda van donar ambient amb la discomóbil "Wow audiovisual".

A la composició fotogràfica teniu els diversos moments que us conte, amb fotos meues i de la banda.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

20130715110024-compoarbreblanc.jpg

AQUELL 15 DE JULIOL DE 2012: El blog arribava a 126.000 visites. Ara ja supera les 455.000. El conmcert del dia soci i l'exposició de fotografies acaparaven l'atenció informativa local. Tercera part de l'explicació de la novena pels carrers. Dins del 250 aniversari, es donava compte de la plantació de l'arbre blanc del Calvari. Quatre fotografies antigues: una de la festa del futbol base i parers d'abans i tres de carrers adornats dels anys 60 del segle XX.

A la fotografia, la composició que recorda la plantació, ara fa un any, de l'arbre blanc.ON SÓN FESTES ARA? festes majors de Pedreguer i Moraira

Dos dels pobles veïns tenen festa major hui. A Pedreguer es festeja hui al patró Sant Bonaventura. A Moraira es festeja a la Mare de Déu dels Desemparats. Demà també serà la festa de la verge del Carme als dos municipis, sobre tot al coster Teulada-Moraira, amb la patrona dels mariners de processó per la mar. Castells hui importants a Pedreguer i Moraira. Demà també a Moraira castell acuàtic. Al Poble Nou de Benitatxell van acabar ahir amb la desfilada de gala els Moros i Cristians que festejaven el 25é aniversari de la festa. La banda juvenil de Gata va estar allí desfilant. Per altra part, divendres dia 19 començaran les festes populars de Sant Jaume a Ondara.LA BANDA JUVENIL ACTUA ALS MOROS I CRISTIANS DE POBLE NOU

20130715111153-bandajuvgapnb.jpg

La "bandeta" com li diguem ací, és a dir la Banda Juvenil de l'Escola Municipal de Música, va actuar ahir per la vesprada al Poble Nou de Benitatxell, acompanyant les comparses als Moros i Cristians, en el seu 25é aniversari de la Festa.

A la fotografia de l'Ajuntament teniu un moment del passacarrer.

FONT: Ajuntament de Gata.JA VÉNEN LES FESTES: a 11 dies del seu començament

20130715170628-cartellnpfoto.jpg

El compte enrere ja ha començat. Estem a 11 dies del començament de les festes patronals en honor al Santíssim Crist del Calvari de Gata 2013. En els onze dies i els dies festius aniré desgranant moltes coses del programa, dels actes, de cada actuació, de la programació. També coneixereu més a fons el programa, coneixerem quina sèrie d'actes ha preparat la comissió 2013.

Per de prompte, dir que sempre hi ha actes previs a les festes. El calendari comença dijous 18. La novena al patró serà al Calvari i durarà del 18 al mateix dia 26. El divendres 19 és el sopar solidari pro-restauració locals parroquials "Verge del Carme" a la placeta davant l'ermita. Dissabte 20 es doblen els actes, més bé diríem es tripliquen. A la placeta de l'ermita es farà la IIª Nit Poètica al Crist. Al carrer Sant Miquel es farà el sopar de tria dels cadafals, que a Gata li anomenem "palcos", i de les barraques de la Plaça Nova. Faran ball i es farà el Mig any de Carnestoltes amb discomòbil. A Gata Residencial, com cada any, també hi haurà festa.

Demà parlaré de la NOVENA i els sectors del poble que cada dia estaran a l'organització.

A la fotografia, el cartell de la IIª Nit Poètica, amb foto de Miguel Àngel Serra.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.182, la del dia 11/7-

20130715171531-b022festeres.jpg

Tornem a les col·leccions, abans de fer un buidatge de fotos antigues del programa de festes i anar publicant-les. La foto que pose ara és de la col·lecció de Antonio Soler "el rellotger". Encara que no es vega amb claredat, si que ens fem una idea de com eren les festes dels anys 50 del segle XX. Ací vegeu com Rosa, la dona de Antonio, era festera. Estaven amb gorra "de plat" i davant l'ajuntament. A més totes les festeres portaven bandes. Hi havia, com podeu veure a la foto, espectació tant de menuts com de grans.

FONT: Col·lecció de la família Soler (de Antonio "el Rellotger").RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 16 DE JULIOL DE 2012: La popular festa de la Mare de Déu del Carme, la de l’escapulari, venia l’any passat amb notícies com aquesta: "Ahir per la vesprada es va fer el concert del soci" o del mateix tema la imatge curiosa: "del silenci al soroll". Parlava també de que estavem a 10 dies de les festes. Enguany també estem. Les dues fotografies antigues estaven relacionades amb les festes i el Crist.HUI ÉS LA FESTA DE LA MARE DE DÉU DEL CARME, patrona marinera

20130716172400-virgen-del-carmen.jpg

FELICITATS A TOTES LES CARMENS

A Gata va existir una confraria de la Verge del Carme. El nou col·legi que es va fer a l’altra part del pont, ara restaurant-se porta el nom de "Verge del Carme". Trobem a l'Arxiu Parroquial la data de canvi de nom, d'aquell "col·legi" en principi destinat a les Carmelites. El 7 de juny de 1966, per decret de l'Arquebisbat, es mana se li done el nom de "Virgen del Carmen" al col·legi que dita senyora té canònicament fundat en la parròquia de Gata de Gorgos. Es nomenarà en el succesiu "Virgen del Carmen".

Al 1926 trobem en un dels actes votius de la parròquia que el 10 de juliol, a les cinc hora oficial es feia l'exercici del Novenari de la Santíssima Verge del Carme.

L'any 1932, al resum parroquial que fa el rector Don Alejo sendra Tarrazó diu que hi ha confraries, la de la Verge del Rosari, que és la més antiga, i la de la Verge del Carme, i de Germandats, la Venerable Orde tercera de Sant Francesc d'Asís i la Venerable Orde Tercera de la Verge del Carme, establerta en esta parròquia el mes de maig de 1932. 

Per altra part, sempre ha sigut un costum portar als nadons a l’església per a beneir-se els escapularis de la Mare de Déu del Carme. A pobles veïns que continuen en festa, com Pedreguer i Moraira, hui també festejen a la patrona marinera, sobre tot per les aigües del port de Moraira. A altres pobles veïns costers, com Xàbia i Dénia, també és venerada hui la Verge del Carme.

Des del blog, aprofite la finestra per a felicitar a totes les que es digueu CARME o els noms compostos que d’este nom deriven.

FONT: Arxiu Parroquial.LA PREMSA PARLA EXTENSAMENT DEL PLE EXTRAORDINARI D’AHIR

20130716180130-pleconxa.jpg

TAXA DE RESIDUS, AVALS I NO-SOU DE L’ALCALDESSA, ELS TEMES ESTRELS DE LA MIGDIADA

HUI ES FA EL PLE ORDINARI, AVANÇAT PER LES FESTES, A LES 20 HORES

La taxa dels residus sòlids, els avals i el no-sou de l’alcaldessa van conformar el debat, que va durar dues hores del plenari extraordinari que es va celebrar ahir dilluns 15 a la una del migdia, però que -a proposta de Bloc Compromís- no van cobrar els regidors, per tant el poble es va estalviar 1.300 euros, cent a cada regidor dels tretze. Això sí, va durar més que alguns plenaris ordinaris i no va estar exent de polèmica en algunes frases lapidàries de tots els regidors que van intervindre.

La premsa (LAS PROVINCIAS, INFORMACIÓN i LEVANTE) ja recullen hui extensament el ple. El diari LAS PROVINCIAS obri la secció de La Marina amb el reportatge de Conxa Pastor: "La alcaldesa de Gata insta a la oposición a que presente la moción de censura". Al subtítol: "PSPV reprobó su actitud por no cobrar sueldo y Bloc Compromís pidió su dimisión y la acusó de presunta prevaricación y malversación". Ací teniu l’enllaç a la notícia. Es per a emmarcar:

 http://www.lasprovincias.es/v/20130716/marina/alcaldesa-gata-insta-oposicion-20130716.html.

No es queda enrere el diari INFORMACIÓN i la mateixa informació dona LEVANTE-EMV. De forma graciosa desgrana el que va ocórrer al plenari d’ahir i titula: "La alcaldesa de Gata reta a la oposición a usar su mayoría para echarla". Al subtítol diu: "La edil del PP logra evitar que el pleno la repruebe por las diferencias irreconciliables entre PSPV y Compromís. L'article de A.P.F. el podeu llegir al següent enllaç: 

http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/07/16/alcaldesa-gata-reta-oposicion-mayoria/1396158.html.

ESTA VESPRADA, PLENARI ORDINARI DE JULIOL 2013

Recordem, que hui dimarts dia 16 es convoca sessió del Plenari en la Casa Consistorial a les 20.00 hores, d’acord amb l’orde del dia que, a continuació, s’expressa:

ORDEN DEL DÍA. 1.-DESPATX ORDINARI. 1.1.-Lectura i aprovació, si procedeix, d’actes de sessions anteriors. 1.2.- Dació de compte de decrets de l’Alcaldia. 1.3.-Dació de compte, si procedeix, d’assumptes econòmics. 1.4.-Dació de compte, si procedeix, d’assumptes judicials. 1.5.-Dació de compte d’altres assumptes.

2.-MEDI AMBIENT. 2.1.-Pla Provincial d’Estalvi Energètic 2014. Amb sol·licitudd’inclusió.

3.-URBANISME. 3. 1.-Inici procediment revisió d’ofici parcel·la 58 del Projecte de Reparcel·lació Sector UE SAU6-VIII. 3.2.-Ampliació termini exposició pública versió preliminar PGOU.

4.-SANITAT. 4.1.- EXIGÈNCIA AL CONSELL DE LA RESCISIÓ CONCESSIÓ SANITÀRIA EMPRESA GESTIÓ SANITÀRIA DE LA COMARCA.

5.-EDUCACIÓ. 5.1.-CONSELL ESCOLAR MUNICIPAL. Modificació.

6.-ASSUMPTES D’URGÈNCIA.

7.-PRECS I PREGUNTES.

A la fotografia de Conxa Pastor -la mateixa que es publica al diari- vegeu un moment previ al ple extraordinari d'ahir.

FONTS: Foto Conxa Pastor (LP). Texts: gabinet de premsa, Ajuntament de Gata, i diaris LAS PROVINCIAS i INFORMACIÓN, dia 16-7-2013.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.183, la del dia 12/7-

20130716181440-papermarifransecre.jpg

La foto-document antic de hui està relacionat amb el complet treball de camp que està desenvolupant Info TV València a Gata i a altres pobles que tenen persones que van emigrar a Nova York. Ells mateixa parlen del document:

 "Ens la facilita MariFran, de Gata i és un Paper de Pagaments a l'Estat, per valor de 25 pessetes, part de la multa que van posar al seu uelo, Vicent Fornés Costa, l'any 1927, per no haver passat la revista anual que com a soldat en la reserva estava obligat a passar el 1924 i el 1925. En eixos anys, Vicent Fornés estava guanyant-se la vida als Estats Units i no anava a tornar a posta per visitar la caserna d'Alcoi on l'esperaven, naturalment. Com un conegut alcoià faria dècades després, aquell home va dir: "Quant és això?" I quan li van respondre "75 pessetes", va rematar: "Això ho pague jo!".

FONT: Foto Mª Francisca Fornés.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 17 DE JULIOL DE 2012: Publicava "Ja vénen les festes: a 9 dies..." i els actes del programa. Enguany també estem a nou dies hui. A "Sabieu...?" parlava d'un Jutge militar que va procesar un gater per anar-se'n a l'estranger en 1912.JA VÉNEN LES FESTES PATRONALS DE GATA: a 9 dies. PROGRAMA ACTES (1ª part)

20130717091738-dscf6706.jpg

Ja revolotejen tots els joves pels carrers, arreglant casals les quadrilles, les penyes ixen al carrer. Ja hi ha ambient previ a les festes patronals. Estem a tan sols nou dies del començament de les de Gata 2013, en honor al Crist del Calvari.

Molta gent es fa les preguntes de sempre: "quin dia és...el de les paelles, el del rock, el de...".

Vaig a posar-vos com una guia dels dies previs i els dies de festa amb dos actes destacats per jornada festera. En una primera part posaré des de demà mateix fins a l'últim dia del mes, deixant per a una segona part de l'1 al 6 d'agost.

Del 18, dijous, al 26, divendres juliol, 20 hores: NOVENA AL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI.

Dia 19, divendres, juliol, 21.30 hores: SOPAR solidari pro-restauració locals parroquials "Verge del Carme".Placeta de l'ermita.

Dia 20, dissabte, juliol, 22.30 hores: IIª NIT POÈTICA a la Placeta de l'Ermita. 24,00 hores: MIG ANY DE CARNESTOLTES, discomòbil Les Sorts. 22 hores: SOPAR assignació de "PALCOS" I BARRAQUES. Pati del Grup Escolar.

Dia 26, divendres, juliol, 21 hores: BAIXADA DEL PATRÓ, EL CRIST DEL CALVARI. PREGÓ DE FESTES (Jesús Moncho).

Dia 27, dissabte, juliol: ENTRÀ DE LA MURTA (11 hores). FESTIVAL DE PRESENTACIÓ I ELECCIÓ DAMES I REGINES INFANTILS I MAJORS (23 hores).

Dia 28, diumenge, juliol, dia de les inauguracions: PRIMERA ENTRÀ DE BOUS (8 hores); INAUGURACIÓ "CORRO" (18.30 hores).

Dia 29, dilluns, juliol, dia del correfoc: RALLY HUMORÍSTIC (16 hores). CORREFOC (00,30 hores).

Dia 30, dimarts, juliol, dia de les paelles: CARRETONS pels xiquets (18 hores). NIT DE PAELLES (22 hores).

Dia 31, dimecres, juliol, dia del bou: BOUS MATÍ-VESPRADA-NIT. BALL DE DISFRESSES, Plaça Nova (23 hores).

(DEMÀ IIª PART DE LA PROGRAMACIÓ FESTERA, 1-6 agost)

Algun dia de festes, faré una reflexió en veu alta de les diverses maneres de viure i veure la festa. Però això serà algun dia...

(A la fotografia teniu un moment de l'ENTRADA DE LA MURTA de l'any passat 2012)AMPLIACIÓ (FINS 15/8) DE L'EXPOSICIÓ AL PÚBLIC DEL PGOU

Anit es va tornar a fer ple. Este no era polèmic "políticament" i no va assistir la premsa, com el del dilluns. Era més administratiu i burocràtic.

L'Ajuntament de Gata va decidir, en la sessió ordinària plenària d'anit, ampliar el termini d'exposició al públic de la versió preliminar del PGOU fins al 15 d'agost.

La regidora d'Urbanisme, Maite Signes, va argumentar que esta ampliació ve motivada per la demanda dels veïns per a presentar al·legacions i suggeriments a rel de les reunions dels diferents sectors que ha dut a terme la regidoria.

En la mateixa sessió, es va aprovar demanar al Consell la rescissió de la concessió sanitària a la empresa de gestió sanitària de la comarca. Esta proposta, presentada pels grups socialista i  Bloc-compromís va ser aprovada amb l'abstenció del PP.

Matías Monfort, portaveu del Bloc,va demanar que la sanitat a la comarca tornara a la gestió pública, argumentant que la gestió que de l'empresa “empitjora hora a hora” . Va definir la situació actual com a caòtica, ja que la base és el rendiment econòmic i no l'atenció. Va votar a favor de la moció Bloc i PSOE i es va abstindre el PP.

Així mateix, es va aprovar per unanimitat una moció presentada pel grup Compromís per la qual s'inicien els tràmits per modificar l'ordenança i rebaixar la taxa d'IBI a les propietats que estiguen a nom d'associacions culturals, com podria ser el cas del Casal de la Música, propietat de la Banda Unió Musical.

Per altra part, el regidor de Cultura i Educació, Joan Pedrós, va anunciar que el pròxim any les TROBADES EN VALENCIÀ es faran en GATA.

Finalment, l'alcaldessa va donar a conèixer la xicoteta remodelació de regidories, que es faran efectives passades les festes patronals. María Rosa Simó passarà a tindre Sanitat i Governació Civil, mentre que assumirà Festes Joan Pedrós, junt amb Cultura i Educació, i assumirà Esports Dora Caselles, junt amb Medi Ambient que ja tenia.

FONT: (part del text) Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 18 DE JULIOL DE 2012: L'esport el tractava amb la "Lligueta de pilota, abans i entre festes". La imatge de festa ens donava el "carrer Nou adornat". El pensat tren Xàbia-Gata es pensava encara en 1912. Això ho explicava a "Sabieu...?". Tres fotografies antigues amb molta gent d'abans tancava el 18 de juliol de l'any passat.LA PREMSA PARLA...del PGOU de Gata i ajornar la seua exposició al públic

Ja ho informava ahir. Hui dijous, el diari LAS PROVINCIAS publica en la seua edició de La Marina que "Gata amplia el plazo de la exposición pública del Plan General hasta el 15 de agosto". ací teniu l'enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20130718/marina/gata-amplia-plazo-exposicion-20130718.html. Parla també l'article d'altres temes tractats al plenari ordinari de dimarts.

FONT: LAS PROVINCIAS del dia 18-7-2013.JA VÉNEN LES FESTES PATRONALS DE GATA: 8 dies i comencen... PROGRAMA ACTES (2ª part)

20130718091404-dscf7396.jpg

HUI, DIJOUS 18, COMENÇA LA NOVENA A L'ERMITA

Cal recodar abans de repassar els millors actes de cada dia de festes, de l'1 al 6 d'agost, que hui comencen els actes previs. Primer dia de novena, hui dijous dia 18, a les 20 hores, a l'ermita. Hi haurà una estrena. S'estrenarà un altar i una peana o suport per a fora, per a les misses de la novena i dels diumenges de l'estiu.

La segona part del programa fester de 2013 la comence el dia primer d'agost:

Dia 1 d'agost de 2013, dijous, dia del Xiquet: Parc aquàtic (11 hores), Teatre pel carrer (17 hores). Marxa nocturna, GEG.

Dia 2 d'agost, divendres, dia de les tradicions: Grup de danses "la Llata" (13 hores). "Tres fan ball" i "Catximba".

Dia 3 d'agost, dissabte, dia de les quintades/rock: Festa de l'aigua (19 hores). Nit de rock (1,30 hores).

Dia 4 d'agost, diumenge, dia de les carrosses: Cavalcada grups a peu i carrosses (des de les 19 hores). Vaques i bou embolat per la nit (1 hores).

Dia 5 d'agost, dilluns, dia de l'ofrena: Partida de pilota, trinquet (18 hores). Ofrena al Crist (des de les 20 hores). Concert de revetla (00,00 hores).

Dia 6 d'agost, dimarts, dia del Santíssim Crist: Solemne missa major (12 hores). Processó i castell (20 hores).

FONT: Programa de Festes, Comissió 2013.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

20130719090716-ermita.jpg

AQUELL 19 DE JULIOL DE 2012: "El blog passa les 127.000 visites" publicava. la concentració contra el tancament d'urgències al Centre de Salut era la notícia de la premsa. Les "imatges de festa" eren del carrer Sol i Bassa adornats. Començava la Novena.

A la imatge, l'últim tram del Calvari. S'entreveu l'ermita dalt.AHIR, PRIMER DIA DE NOVENA: estrena de peana i altar exterior

20130719091932-compo1dia-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

ESTRENA DE LA PEANA I L’ALTAR EXTERIOR, donatiu d’una persona piadosa

CANTA EL COR INFANTIL

ASSISTIXEN I PARTICIPA EL BARRI L’ALCOLAIA. HUI TOCA LA FONT DEL RIU

Ahir, dijous, 18 de juliol de 2013, va començar la Novena al Santíssim Crist. Senyal inequívoca que aarriben a grans trets les festes patronals. estem a vuit dies. El primer dia va ser especial. Molta gent, sobre tot del barri que li tocava organitzar la monició d’entrada, lectures, precs i demés, el barri de l’Alcolaia. Seguint l’itinerari de l’any passat pels barris i carrers, hui segon dia de novena li toca el torn al barri de La Font del Riu.

El Cor infantil parroquial va cantar a la missa de la novena. Cada dia segueixen superant-se, de la mà de Noelia i Elena.

Però, no hi ha que oblidar un fet que queda per als anals de la història de l’ermita. Ahir va ser l’estrena de la peana on el rector fill de Gata, Juan Pons Salvador, que va concelebrar la missa junt al rector titular i predicador de la novena, Don Francisco M. Murillo, va depositar la imatge del Crist. També va ser l’estrena del nou altar per a l’exterior, per a les misses de novena i l’estiu.

Cal ressenyar, finalment, que -segons va anunciar el senyor rector- les despeses de la peana i l’altar han corregut a càrrec d’una persona piadosa anònima.

A la composició teniu les imatges del que us he contat.LA PREMSA DIGITAL...parla del plenari extra del dilluns 15

Hem trobat la nova fulla web de MARINA PLAZA, el diari digital que sempre podeu anar consultant les notícies de la comarca. Entre elles vegem l'article de Sergi García, sobre el plenari del passat dia 15, dilluns, l'extraordinari. Titula: "La alcaldesa insta a PSPV y Bloc a presentar la moción de censura tras eludir la reprobación". Al subtítol: "Socialistas y nacionalistas pierden la votación por ausencia de una edila y Soler (PP) les conmina a tomar el gobierno de la población "si soy tan inepta".

Ací teniu l'enllaç al extens article, que s'acompanya amb tres fotografies: http://lamarinaplaza.com/2013/07/15/la-alcaldesa-insta-a-pspv-y-bloc-a-presentar-la-mocion-de-censura-tras-eludir-ser-reprobada/.

FONT: diari digital MARINA PLAZA, 15-7-2013.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 20 DE JULIOL DE 2012: El primer dia de novena acaparava notícia. El segon, amb la vinguda de l'Arquebisbe de València també era informació important. Coneixíem que el rector fill de Gata, Juan Pons Salvador, era nomenat formador del Seminari menor. Les imatges de festa mostraven els carrers Sant Miquel i Doctor Moratal adornats. A esports, el campionat segon de frontó a mà era la informació. Al DOCV es publicaven les farmàcies de guàrdia per la vaga. Dos fotografies d'anys passats tenien a Manolo "el del bar Corder" com a un dels protagonistes.ANIT, MULTITUDINARI SOPAR A L'ERMITA. HUI TOCA NIT POÈTICA

20130720091619-dscf3448.jpg

Tercer dia de novena, a les 20 hores. Nit poètica, a les 22.30 hores

Arribem al tercer dia de novena al Santíssim Crist del Calvari. Anit, segon dia va estar el barri de la Font del Riu els que organitzaven lectures, precs i demés. Després de la missa, es va fer un sopar solidari multitudinari. Tres-centes persones van estar allí i van depositar la seua ajuda per a la restauració dels locals parroquials "Verge del Carme".

Hui li toca a la gent del centre, de la Plaça Nova i voltants, organitzar la missa: monició d'entrada, lectures, precs, "bandeja" i demés. El tercer dia de novena contarà com a final amb la NIT POÈTICA que serà a les 22.30 hores. Es visionarà un vídeo de la Comissió de festes 2012; es recitaran i cantaran poesies. Actuarà Rosario Caselles a la guitarra. Serà en la replaceta davant l'ermita.

A la fotografia, un moment de l'assaig general que es va fer dijous.TAMBÉ HUI, SORTEIG DE PALCOS I BARRAQUES per a festes

20130720092507-sorteigpalcosbarr.jpg

Esta nit, coincidint amb la Nit Poètica, al pati del Grup Escolar, es farà el sopar que ha organitzat la Comissió de festes 2013, per a fer el sorteig de la ubicació dels "palcos" al corro dels bous del Passeig d'Alacant i de les barraques de la Plaça Nova, per a les nits de balls. Cal recordar que tant palcos com barraques tenen un import de 200 euros. Després del sorteig i sopar es farà una discomòbil per "Wow Audiovisual" celebrant el Mig Any de Carnestoltes de Gata.

A la fotografia teniu el cartell anunciador de l'event fester d'esta nit.LA PREMSA PARLA HUI DE...la roda de premsa del PSOE (sou alcaldessa, Bloc i SòlGata)

20130720094101-rodapremsapsoe.jpg

Tots els diaris (Información, Levante-EMV, Las Provincias i Marina Plaza) informen de la mateixa roda de premsa

Ahir, divendres, els regidors del PSOE de Gata Vicent Font (portaveu) i Vicent Pineda van fer una roda de premsa que hui recull tota la premsa de la zona.

El diari INFORMACIÓN d'Alacant titula: "El PSPV de Gata descarta el voto de censura y apoyará que la alcaldesa del PP tenga sueldo". Al subtítol: "El portavoz socialista dice que «da asco» que los políticos olviden las convicciones y sólo se preocupen de cobrar". L'article és de A.P.F. Pose l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/07/20/pspv-gata-descarta-voto-censura/1397825.html. D'igual manera ho publica Levante-EMV.

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) titula: "El PSPV de Gata rompe con el Bloc y negociará con el PP el sueldo de la alcadesa". Al subtítol: "Los socialistas están dispuestos a hacer esta concesión pero critican el «abandono y pasotismo» del PP y dejan el Consejo de Administración de al empresa Solgata".

Ací teniu l'enllaç a l'article de Conxa Pastor: http://www.lasprovincias.es/v/20130720/marina/pspv-gata-rompe-bloc-20130720.html.

Finalment, el diari digital nou MARINA PLAZA, per mig de sergio García publica també la notícia: "El PSPV le pondrá sueldo a la alcaldesa del PP y descarta una moción de censura con el Bloc". Al subtítol: "Los socialistas desisten de buscar el acuerdo con los nacionalistas y apuestan por seguir en la oposición y ofrecer “acuerdos puntuales” a los populares". Ací teniu la notícia: http://lamarinaplaza.com/2013/07/19/el-pspv-le-pondra-sueldo-a-la-alcaldesa-del-pp-y-descarta-una-mocion-de-censura-con-el-bloc/.

A la imatge de CONXA PASTOR (LP) teniu un moment de la roda de premsa, amb Font i Pineda.

FONTS: INFORMACIÓN, LAS PROVINCIAS, MARINA PLAZA. Dia 20-7-2013.EL JOVE PELOTARI GATER ALVÁN SALVÁ ESTRUGO, CAMPIÓ COPA PROMESES

20130721110916-alvan3.jpg

Ahir per la vesprada el jove pelotari gater ALVÁN SALVÁ ESTRUGO va quedar campió, junt amb Álvaro i Pablo CAMPIÓ DE LA COPA PROMESES al trinquet de Sueca. Álvaro de Petrer va oferir un recital i va conduïr el seu equip cap a la victòria contra Sergio, Julián i Palanca, que van acusar els nervis propis d’una cita d’estes característiques. 

L’equip d’Alvan, Álvaro i Pablo es van imposar amb autoritat en una final marcada pels nervis, algo lògic donada la juventut dels participants. La victòria la van conseguir per 60 a 35.

La vesprada es va tancar a Sueca amb l’entrega de trofeus a campions i subcampions de mans del president de la Federació de Pilota Valenciana, Daniel Sanjuán, el trinqueter de Sueca, Adrián, i el directiu de Val Net, Alfredo Hernando ’Fredi’.

Des del blog del CRONISTA DE GATA felicite a ALVÁN en la seua consecució, un escaló més en la seua trajectòria. Caldria aprofitar-se la partida de pilota de la vespra del Crist al trinquet "Xiquet de Gata" per fer-li un xicotet homenatge.

A la fotografia, Alván Salvá

FONT: Foto publicada pel facebook de l'Ajuntament.BLOC COMPROMÍS LI RESPON AL PSPV-PSOE, al respecte de la roda de premsa

20130720185858-juanvibloc.jpg

La roda de premsa del PSPV-PSOE de Gata, que va celebrar ahir i que la premsa es fa ressó hui, com ja he dit en una anterior entrada, ja té resposta. El Secretari Local de Compromís de Gata, Joanvi Vallés ha contestat textualment a la xarxa social "facebook":

"Davant les afirmaciones fetes en roda de premsa pel PSPV-PSOE de Gata, com a Secretari Local de Compromís Per Gata de Gorgos vull deixar clar una serie de punts.

1er.- És impossible que el PSPV-PSOE trenque ninguna negociació amb el nostre col·lectiu ja que no estavem tinguent-ne cap. El col·lectiu de Compromís per Gata ja els va deixar clar als socialistes gaters que anavem a respectar els resul...tats electorals i com a tercera força política a l'Ajuntament de Gata de Gorgos anavem a respectar el que els ciutadans havient votat, i no és més que la realitat que tenim. L'Oposició no sóm 7 regidors i 6 regidors del govern. L'oposicó està formada per 4 regidors socialistes i 3 de Compromís, i l'equip de govern el forma el PP amb 6 regidors. Nosaltres estem realitzant una oposició de fiscalització de tota l'activitat de l'equip de govern i anem travent-la a la llum, cosa que els socialites no estan fent en estos moments, i amb esta actitut creguem que s'acaben d'instal·lar fora de l'òrbita dels interessos generals del nostre municipi, Gata de Gorgos.

2on.- Ens pareix una total irresposabilitat, per part del PSPV-PSOE de Gata, eixir en estos moments de l'empresa municipal SòldeGata SA ja que mostren una total irresponsabilitat cap al municipi, ja que esta empresa ara és quan necessita més recolzament que mai per part de totes les forces polítiques ja que GESTIONA EL SERVEI MÉS IMPORTANT DE TOTS, L'AIGUA POTABLE. Amb esta desició els socialiestes gaters mostren la seua actitut de bloqueix a les institucions municipals posant en perill el servei d'Aigües Potables, entre d'altres.

3er.- Com a Secretari Local, he convocat a l'Executiva Local de Compromís per Gata, el proper dilluns a les 22h per a preparar un comunicat sobre els "atacs" que ens ha llançat el PSPV-PSOE i per a definir la nostra relació futura amb els socialiestes gaters al consistori. I el dimarts oferirem una roda de premsa als mitjans de comunicació per a explicar-los el nostre punt de vista de la situació que han creat els socialistes gaters i fer un balanç general del que han sigut estos dos anys de legislatura.

Joanvi Vallés, Secretari Local de Compromís per Gata."

FONT: Joanvi Vallés, per mig del seu facebook.IMATGES DE FESTA: EL SOPAR PRO-RESTAURACIÓ LOCALS PARROQUIALS, D'AHIR

20130720191023-soparlocalsermita.jpg

La Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata ha publicat al seu facebook algunes imatges del sopar pro-restauració dels locals parroquials "Verge del Carme", que es va fer ahir a la placeta de l'ermita. Imatges, sense dubte, de festa, de sensació de que estan cada dia més a prop les festes patronals.

Per altra part, segueixen els dies de la Novena al Santíssim Crist del Calvari. Hui li toca el torn al veïnat de la Plaça Nova i carrers del voltant. És el quart dia de novena. Demà diumenge, cinqué dia de novena, serà per al carrer Sant Miquel, doctor Moratal i els de l'Avinguda.

FONT: Foto Parròquia Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

20130721111854-cristillum.jpg

AQUELL 21 DE JULIOL DE 2012: La sanitat local i comarcal tornava a ser notícia a la premsa. Dos reportatges donaven compte de la visita de l'Arquebisbe, al segon dia de novena, dia que es va fer la baixada, des de l'ermita cap a les Alcolaes, en un any especial, el del 250 aniversari. Posava que era el tercer dia de novena i l'actuació musical a la missa solemne de l'Arquebisbe del Cor Serrillàs. A imatges de festa, una foto molt curiosa: "el patró i la llum".

A la fotografia, la imatge capturada l'any passat a la baixada del Crist.MEMORABLE NIT POÈTICA AL CRIST ( I )

20130721114550-compo1nitp-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Va superar totes les previssions. Unes 150 persones van assistir a una memorable NIT POÈTICA AL CRIST, al patró de Gata. Memorable per l'ambient que es va crear entre tots, comunicadors (recitadors, guitarristes i cantadores) i públic. Memorable per que es va superar la de l'any passat. Entre les sorpreses de la nit, la recitació d'una poesia de Vicent Andrés Estellés (dins l'any estellés) per un matrimoni; la poesia de un teuladí, membre de la delegació que va indre del poble veí, o d'una xicona recitant un salm, les cançons del duet a guitarra i veu, les poesies fetes amb molt de sentiment i l'última poesia amb el volteig de la campaneta.

L'acompanyament a la guitarra de Rosario Caselles li va posar el fermall ("broche") d'or. Va ser una nit especial, malgrat el risc que podia haver pels altres actes que es feien al poble al mateix temps. La gent va respondre molt bé. També es va tindre l'oportunitat de tornar a visionar-se el vídeo encarregat l'any passat per la Comissió 2012 i el muntage fotogràfic de Fotoclub Forat de Gata sobre "les Mirades del Crist".

Com a membre de la subcomissió organitzadora dones les gràcies a totes les persones que ho van fer possible, autors, recitadors i públic. Es va demostrar que pot consolidar-se i ser l'any 2014 la tercera nit poètica.

A la composició d'esta entrada i la de la següent teniu diversos moments de la IIª Nit Poètica. Fotos: Verónica Vives.NIT POÈTICA AL CRIST ( i II ). HUI, QUART DIA DE NOVENA

20130721120358-componitp2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ DE DALT, PUNXANT ACÍ)

Segon reportatge fotogràfic de la memorable IIª NIT POÈTICA, en la qual podeu comprovar l'ambient, els recitadors i la gent. Anit va ser una nit íntima, encisadora, de les que fan cultura, poble, oració,...i tot això baix l'atenta mirada del Santíssim Crist del Calvari en un entorn privilegiat.

Cal recordar que hui serà el quart dia de novena. Els veïns dels carrers Sant Miquel, Doctor Moratal i els voltants, a la zona de l'Avenida, preparen hui les lectures, precs i monició d'entrada. Demà, cinqué dia, els tocarà la zona de Trossets.

Fotos: Verónica Vives.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.184, la del dia 13/7-

20130721121555-cove1.jpg

Reprenc la sèrie tan buscada pels usuaris del blog, la de fotos antigues o del passat més recent. La foto que corresponia al dia 13, dissabte, és propietat de Toni "Cove". Li agraïsc que la puga publicar al blog. Es tracta d'un retrat de família dels anys 40 del segle XX. Són els avisde Toni, Salvador i Virtudes, i son pare Paco, al que es coneixia en Gata per "Paco Corna" i portava la pala. Dir que Virtudes -com explica Toni era de la família de les Tones, eren vuit germanes.

FONT: Foto de Toni "Cove".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.185, la del dia 14/7-

20130721171232-cas.jpeg

Seguint recuperant dies per a la sèrie. La foto antiga d’ara és propietat de l’amic Carles Mulet, que l’ha publicada al seu blog "Nausica". Ell mateixa, com ja és habitual, comenta "Aquella Gata dels 60", al respecte de l’edifici de la CAS, que ell li diu "el magatzem de la CAS" i de "les portes de la via", que a la foto n’apareix una que es veu perfectament.

Diu Carles: "En aquesta foto podem veure el magatzem de la CAS acabadet de fer. Encara no hi ha escrits a la paret el llarg llistat de pobles, les cooperatives dels quals la composaven. També, en primer pla, es pot verure la barrera del pas a nivell. Vaig començar a anar a l’institut de Dénia el setembre del 1963, encara no havia fet el 10 anys, i anava tots els dies en aquest lloc per esperar l’autobús. Això era ben dematí i a l’hivern, de vegades, feia tant de fred que m’entretenia pel camí trencant els cristalls de gel dels clots que la pluja havia deixat pels carrers."

FONT: Foto propietat de Carles Mulet, publicada al seu blog Nausica.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

20130722085157-cristcampanar.jpg

AQUELL 22 DE JULIOL DE 2012: "A cinc dies de començar les festes" era l'article que donava a conéixer part del programa amb la portada. Ara podríem dir també a cinc o quatre dies abans de festes enguany. L'arbre blanc i la història local, una imatge curiosa (pare i fill baixant al Crist) i imatges de festa, amb el carrer Constitució adornat, eren altres articles del dia. Dos articles parlaven amb molta foto del tercer dia de novena, Alcolaes i la processó cap a la Font del Riu. Les imatges curioses eren sobre el Crist, com no. Finalment, anunciava el quart dia de novena, al carrer Calvari (Font del Riu).

A la imatge, una de les fotografies curioses del Crist i el campanar, publicada l'any passat tal dia com hui.LA BANDA D'ALBERIC QUEDA SEGONA EN LA SECCIÓ D'HONOR

20130722153317-bandaalberic.jpg

Al Festival Internacional de València

És la banda on va nèixer musicalment i on toca el director de la Unió Musical de Gata, Joan Valentí Giménez

Va participar amb la de Gata al concert del soci del passat dia 13

Ahir pel matí, la banda de la Societat Unió Musical d'Alberic, banda del director de la nostra banda Unió Musical de Gata, va participar a la Secció d'Honor del Certamen Internacional "Ciudad de Valencia". El primer premi, amb 368,5 punts va ser per a la Banda Sinfònica Unió Musical de Llíria, dirigida per Enrique Artiga Francés.

La segona posició la va obtindre la Societat Unió Musical d'Alberic, amb 348,5 punts, que dirigeix Daniel Ferrero Silvage.

Els tercers van ser amb 331 punts la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna, dirigida per Carlos Revert Espí.

Cal recordar que la SUM d'Alberic va ser la banda invitada al concert del soci, celebrat dissabte dia 13 de juliol al frontó del poliesportiu Alcolaes de Gata.

Felicitats des del blog a la banda d'Alberic i per extensió al director de la de Gata, Joan Valentí Giménez.

A la fotografia de Pascual Francés Ferrando vegeu als membres de la banda d'Alberic en plena eufòria pel segon premi.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 23 DE JULIOL DE 2012: "Superades les 128.000 visites" posava. Ara ja estem quasi en 258.000 sempre més que el doble. Un altre article dolent era: "Des de hui sense urgències nocturnes" i malauradament aixina seguim un any després i ningú posa remie a la cosa. L'article solidari del dia era la donació de Pons Químicas a Cáritas Gata. Anunciava la roda de premsa Comerç Gata-Ajuntament per a les activitats de l'estiu. La Novena a la Font del Riu, quart dia, i la processó cap a la Plaça era la informació festera, junt amb l'anunci del cinqué dia, amb la novena als carrers Doctor Moratal i Sant Miquel.JA VÉNEN LES FESTES PATRONALS DE GATA: a 3 dies, programa complet

20130723084521-dscf6070.jpg

Estem a tan sols tres dies de les festes patronals. Faig ús de l'enllaç que ha posat la Policia Local al seu facebook, per a donar-vos a conèixer tot el programa de festes 2013, que es desenvoluparà a Gata des del dia 26 de juliol, dia de la baixada, al 6 d'agost, dia de la festa major. Si recordeu, dies enrere posava els dos actes més destacats de cada dia, ací teniu el programa complet.

Diu la Policia Local, comentari al qual m'afegisc:

"PROGRAMACIÓN DE FIESTAS: como ya estamos próximos al comienzo de las fiestas patronales, dejamos un link sobre la programación diaria de actos y actividades programados, para que amigos y visitantes, podamos estar al tanto de lo que se va a hacer en cada momento del día en Gata de Gorgos."

http://va.comunitatvalenciana.com/ag/gata-de-gorgos/festes-de-gata-2013-1.

Pose una foto de les festes de l'any passat de la baixada, que -com enguany- serà la primera cita festera.ARA...RODA DE PREMSA DE BLOC-COMPROMÍS (després de la del PSPV-PSOE)

20130723150453-rodapremsabloc.jpg

Compareixen davant la premsa els tres regidors del Bloc, Vallés, Monfort i Mengual

Este migdia han comparescut en roda de premsa els regidors de Bloc-Compromís de Gata, Joan Vicent Vallés; Maties Monfort i Magda Mengual, per a donasr resposta a la roda de premsa feta fa uns dies pels regidors del PSOE-PSPV de Gata.

Ací teniu textualment el seu comunicat de premsa, que signa Joan Vicent Vallés Roselló, Secretari Local de Compromís per Gata i un dels regidors a l'Ajuntament de Gata:

"Davant les declaracions realitzades en premsa pel senyor Vicent Font i el senyor Vicent Pineda en representació del PSOE, el col·lectiu de Compromís per Gata ens veiem en la necessitat de fer les següents aclaracions:

1er.- Ens han sorprés les afirmacions d'un suposat trencament de pacte entre les dos formacions, PSOE i Compromís.

Este pacte no ha existit mai, i nosaltres des de l'inici de la legislatura deixarem clar, i així ho varem comunicar al poble de Gata mitjançant un comunicat, que l'assemblea de Compromís havia decidit que no és donaven les condicions adequades per a arribar a un pacte de govern.

No obstant varem deixar la porta oberta a dialogar i acordar en tots els temes relevants per als gaters i gateres.

2on.- Encara ens sorprenen molt més els arguments que dona el senyor Font per tal d'abandonar el Consell d'Administració de S lGata, Societat An nima Municipal.

Després de molts anys, hem pogut recuperar la gestió d'un servei bàsic per al poble, com és el servei d'aigua potable.

Amb esta acció, hem aconseguit no perdre els beneficis que genera este servei per a Gata i s'ha aconseguit la conseqüent creació de llocs de treball, els quals, ara si, tots els treballadors del servei d'aigües són veïns del poble.

No entem com, afirmant rotundament que els socialistes la recolzen, l'abandonen i la deixen en mans de la dreta local, el Partit Popular de Gata.

3er.- Molt ens temem que la roda de premsa del senyor Font i el senyor Pineda, el que realment està o intenta amagar és que almenys estos dos regidors, i sospitem que al marge del col·lectiu local del PSPV al que representen, preten utilitzar l'acord sobre el sou de l'alcaldessa com a un pacte, encobert, de legislatura amb el Partit Popular.

Volem finalitzar esta declaració deixant ben clar, que des de Compromís hem estat, estem i estarem oberts al dialeg amb totes les forces polítiques del nostre poble. Més encara amb aquelles que suposadament tenen una afinitat política amb nosaltres."

Demà, els diferents diaris publicaran la notícia. Ja us informaré dels titulars.

FONT: Foto i text, Bloc-Coalició CompromísRECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 24 DE JULIOL DE 2012: "Comerç i Ajuntament de la mà, per a potenciar l'estiu gater" era l'article del dia, a nivell municipal. Igual, pràcticament, que enguany. El que parlava la premsa també: Bous, Centres de salut,...Pons Químicas i Cáritas, el 250 aniversari. "Ahir, cinqué dia de novena: Plaça Nova" era l'article fester, junt amb la processó cap a l'Avenida. Les imatges de festa ens portaven als arranjaments del carrer la Lluna.COMERÇ I AJUNTAMENT PREPAREN L'ESTIU CULTURAL I LÚDIC

20130724150155-presencampanya.jpg

Campanya comercial, lúdica i cultural per a l’estiu 2013 de Gata

Art al Vent complix deu anys amb 130 obres de 25 païssos

Nous horaris comercials i menús especials

L’associació "Comerç de Gata" i les regidories de Cultura, Festes, Comerç i Turisme van presentar ahir matí la segona edició de la campanya "Este verano quiero una verdadera experiencia de pueblo". Baix este lema s’amaga una àmplia programació d’activitats comercials, festives i culturals en les quals han treballat l’Ajuntament de Gata junt amb l’associació de comerciants, que té a la dècima edició d’ "Art al Vent" com a eix central i pretén ser un gran alicient per a turistes i visitants a partir de la pròxima setmana i fins el mes de setembre.

Vicent Fornés, portaveu de l’associació de comerciants, junt amb els regidors de Comerç i Turisme, Guillermo Cholbi, i de Cultura i Festes, Joan Pedrós, van ser els encarregats de presentar esta campanya que té per objectiu una major dinamització de la localitat en la temporada estival, tant de cara als visitants, com als propis veïns, potenciant els seus atractius.

Un poble festiu i artístic

"Quiero una verdadera experiencia de pueblo" vertebra les facetes festiva, cultural, social i comercial de Gata i s’assenta en tres pilars: les festes patronals, "Art al Vent" i l’activitat comercial. La programació començarà este divendres mateix amb l’inici de les festes patronals, amb solta de vaquetes, verbenes, concerts, etc.

Tal com va explicar Joan Pedrós, el dècim aniversari de la major exhibició d’Espanya d’art tèxtil en l’exterior, "Art al Vent", serà l’eix central de la campanya. La mostra serà inaugurada el 9 d’agost i podrà ser visitada fins el 8 de setembre. Per a l’ocasió, el jurat, en el qual ha pres part la major experta mundial en quant a l’art tèxtil modern es refereix, María Ortega, ha seleccionat un total de 130 peces, obres d’artistes de 25 nacionalitats distintes.

Al voltant de l’exposició d’Art al Vent es succeïran una sèrie d’activitats culturals, com xarrades, concerts, dances, recitals poètics, etc. I, com a novetat, este any hi haurà una exposició fotogràfica del Fotoclub El Forat i una exposició d’instal·lacions i intervencions plàstiques, nomenada "EstiuArt", en la sala del nou edifici polivalent a càrrec de l’Escola Experimental de Plàstica "Antoni Vives".

A més, a l’igual que es fera l’any passat, es portarà a terme una mostra retrospectiva amb algunes de les peces emblemàtiques d’edicions anteriors de "Art al Vent", en la sala d’exposicions del Casal de la Música: mercadets nocturns i menús especials Art al Vent.

La campanya estival es completa amb les activitats de caràcter comercial, tal com han comentat Guillermo Cholbi i Vicent Fornés. Per la seu part, el regidor ha senyalat l’objectiu primordial de la iniciativa: “hem preparat una campanya per a que els visitants de la comarca vinguen a Gata a passar un dia especial".

Encara que no es tracta d’arribar tan sols al públic de la Marina Alta, sinò també a la resta de la geografia espanyola, meta que no pareix molt llunyana donat que "l’any passat amb esta campanya vam conseguir 200 impactes en prensa, radio i televisió". "Este verano quiero una verdadera experiencia de pueblo" en quant al comercial es materialitzarà en iniciatives com la realització d’un fullet del municipio que servirà com a guia als visitants.

A més, tots els divendres al carrer La Bassa hi haurà un mercadet nocturn que duplicarà el nombre d’expositors de l’any passat, segons el president dels comerciants. Fornés va dir que s’espera rebre el doble de visitants que en 2012 donat que "hi ha el doble d’activitats i expositors en el mercadet nocturn". La programació es completa amb els menús especiales "Art al Vent", amb productes típics de la cuina mediterrània, que oferiran bars i restaurants de la localitat durant les setmanes de la mostra. Per últim, durant l’estiu els comerços tindran un nou horari d’apertura, que per les vesprades, entre setmana, serà fins les 22 hores.

HORARIOCOMERCIAL: dilluns a divendres, de 9 a 13 hores i de 18 a 22 hores. Dissabtes, de 9 a13 hores.

HORARI ZONA A: Dilluns a dijous de 10 a13 hores i de 18 a 22 hores. Divendres i dissabte, de 11 a 13 hores i de 18 a 24 hores. Diumenges, de 11 a 13 hores i de 18 a 22 hores.

Programació "Art al Vent" : del 9 d’agost al 8 de setembre

Art al Vent en Gata: Dècima edició de la manifestació d’art tèxtil contemporani en l’exterior més important d’Espanya. Inauguració, 9 d’agost a les 20 horas, carrer la Bassa.

13 d’agost: xerrada: Barranc del Migdia (Juande Boronat)

14 d’agost: concert Rondalla

19 d’agost: Danses tradicionals (Grup La Llata)

20 d’agost: Xerrada: "La Marina amb veu de dona" (Pepa Guardiola, Xaro Cabrera i Carme Miquel)

21 d’agost: concert Quintet Metal.

27 d’agost: Recital Poesia de Vicent Andrés Estellés

28 d’agost: concert Bandeta

2 de setembre: Danses tradicionals (Grup La Llata)

Estiu Art: 3ª Planta Edifici Polivalent · Costera Grup Escolar, 35. Horari: de 19 a 21 hores, de dilluns a divendres, del 9 al 30 d’agost.

Exposició d’instal·lacions plàstiques de varis autors.

Retrospectiva AV. Casal de la Música, carrer Aromes, 3. Horari: de 19 a 21 hores, de dimecres a diumenge, del 9 al 30 d’agost. Exposició retrospectiva de peces emblemàtiques d’edicions passades de "Art al Vent".

Foto Art. Exposició fotogràfica a càrrec del Fotoclub El Forat en el circuït "Art al Vent". Horari: de 19 a 21 hores, cada día, del 9 d’agost al 8 de setembre.

A la fotografia, d’esquerra a dreta: Fornés, Pedrós i Cholbi.

FONT: Factoria d’Idees per a "Comerç de Gata".AHIR, ACCIDENT COMPLICAT AL PONT DE LA VIA DE LA GARGANTA

Pose el part facilitat per la Policia de Gata, que va intervindre, a l'igual que operaris dels serveis municipals de l'Ajuntament de Gata, al complicat accident que va tindre lloc ahor migdia, al voltant de la una, baix del pont de la via a l'entrada de la Garganta, si véns direcció Gata des de Teulada.

Com ja molts sabeu, va ser el camió de "Moliner" i ell el ferit. Per sort, i menys mal, va ser més l'ensurt. Desitgem un prompte restabliment per a ell.

Ací teniu el part textualment:

"GARGANTA DE GATA DE GORGOS: esta mañana, se ha producido un accidente poco afortunado en la garganta, en el término municipal de Teulada. La grúa de un camión ha sobrepasado la altura máxima permitida y ha chocado contra el puente del paso elevado del tren Denia-Alicante, lo que ha provocado que el camión se desviase de su trayectoria y terminase empotrándose contra la pared. El conductor del camión ha quedado atrapado en la cabina y ha sido necesaria la intervención de los bomberos para excarcelarlo y poder ser atendido por el personal de las ambulancias y posterior traslado."
 
FONT: Policia Local de Gata.


LA PREMSA PARLA DE...la roda de premsa del Bloc, la Campanya Comerç-Cultura i l'accident

20130724152214-quieropueblo.jpg

La premsa publica hui moltes notícies relacionades amb Gata. Dos rodes de premsa i una notícia de succesos tenen la culpa.

Primer es va fer la roda de premsa de la Coalició Compromís de Gata, amb resposta a la del PSPV-PSOE de Gata. Tots els diaris ho publiquen hui:

De nou, un article de Conxa Pastor a la Marina diu: "El Bloc de Gata de Gorgos denuncia que existe un pacto encubierto entre PSPV y PP". Al subtítol: "Los nacionalistas acusan a los socialistas Font y Pineda de actuar de forma "unilateral y solitaria" al margen de la ejecutiva local del partido". Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20130724/marina/bloc-gata-gorgos-denuncia-20130724.html.

També el diari digital "Marina alta Plaza" tracta hui el tema: "El Bloc acusa a los socialistas Font y Pineda de entablart un "pacto encubierto" con el PP". Al subtítol de l'article de Sergi García diu: "Los nacionalistas afirman que los dos ediles del PSPV actúan “al margen” de su partido y preguntan qué reciben “a cambio” de su apoyo a la alcaldesa popular".

Per altra part, l'altra notícia del dia, la roda de premsa de Comerç-Ajuntament també la publiquen els dos diaris. LAS PROVINCIAS publica: "La muestra textil Art al Vent de Gata cruza fronteras y llegará hastya México". AL subtítol: "El municipio presenta la campaña "Quiero Pueblo" que engloba todas las actividades progranmadas para estos meses del período estival".

El diario digital "Marina alta Plaza" publica: "Artistas de 25 países participan en la décima muestra Art al Vent". Als subtítols: "Comercio, hostelería, ayuntamiento y vecinos aúnan esfuerzos para ofrecer un amplio abanico de alternativas a los visitantes durante todo el mes de agosto" i "La organización ha recibido una propuesta desde México para exportar el modelo al otro lado del Atlántico". Enllaç: http://lamarinaplaza.com/2013/07/23/artistas-de-25-paises-participan-en-la-decima-muestra-art-al-vent/.

Finalment, també l'accident del pont del tren a l'entrada de la Garganta (venint de Teulada) és notícia al LEVANTE-EMV: "Cortan la N-332 tras chocar un camión con el puente del tren". Ací teniu l'enllaç: http://www.levante-emv.com/comarcas/2013/07/24/cortan-n-332-chocar-camion/1019213.htm.

A la imatge, el cartell anunciador de la campanya "Quiero pueblo..."

FONTS: diaris LAS PROVINCIAS, LEVANTE-EMV i el digital MARINA ALTA PLAZA, hui dimecres 24-7-2013.JA VÉNEN LES FESTES 2013: DESPUSDEMÀ, LA BAIXADA

20130724171208-baixada1.jpg

Gata es prepara per a viure les seues festes

Els veïns de Gata es preparen ja per a viure amb intensitat les festes en honor al Santíssim Crist que se celebren del 26 de juliol a 16 d’agost. El punt de partida serà la baixada del Crist del Calvari, despusdemà divendres 26 de juliol a les 20 hores. Tot seguit, i com a novetat en els últims anys, tindrà lloc a la Plaça de l’Església el pregó a càrrec de l’escriptor gater Jesús Moncho.

Els actes  de festes començaran amb l’entrada de la Murta que tindrà lloc dissabte 27 de juliol a les 11 hores. Però serà la Presentació i proclamació de les Reines Majors i Infantil 2013 l’acte que centrarà l’atenció de l’inici de les festes. La presentació tindrà lloc al Grup Escolar a partir de les 23:00 hores i comptarà amb el musical LA VUELTA AL MUNDO EN 80 MINUTOS.

Diumenge28 de juliol començaran els bous, amb entrada a les 8 del matí, solta de vaques a les 12 hores, i per la vesprada inauguració del corro a les 18:30 hores i, a continuació, solta de vaques. Per la nit, després del sopar i ball a la plaça Nova, es farà el primer bou embolat.

Dilluns29 serà el dia del Correfoc. A les 00:30 hores, els Dimonis Emplomats de Beneixama realitzaran un correfoc amb xirimiters i més de 30 dimonis amb un recorregut des del carrer la Bassa fins a l’explanada del Grup Escolar on tindrà lloc l’apoteosi final. Dimarts serà el torn de la Nit de les Paelles, un dels actes més multitudinaris de les festes, que comptarà amb l’actuació de l’orquestra Montecarlo.

Dimecres31 de juliol celebren el dia del Bou, amb solta de vaques, entrades i bou embolat. Elsxiquets tindran el seu dia, dijous 1 d’agost,  amb parc aquàtic a les 11 hores al grup escolar i a les 17 hores, teatre i berenar per als xiquets. A les 19 hores, a càrrec de l’associació cultural bouera , hi haurà carretons.

Divendres 2 d’agost serà el dia de les tradicions. A les 13 hores, a la plaça nova, sardinada i cervesa per a tots i balls amb el grup de danses "La Llata". I per la nit, ball a la plaça amb l’actuació de Tres FanBall i Catximba. El dia fort arriba dissabte 3 d’agost amb el dia de les quintades i Nit de Rock amb Flying Matanza, Back Storm i Orxata Sound System.

Diumenge 4, les carrosses seran el plat principal del dia amb la desfilada que esfarà a partir de les 19 hores. Dilluns dia 5 serà l'ofrena de flors al patró i la revetla, concert de la banda Unió Musical de Gata. Els actes lúdics i festiu arribaran  fins a  dimarts 6 d’agost, dia del Santíssim Crist, amb la processó de pujada del Crist i un gran castell de focs d’artifici que posarà el punt i final a les festes2013.

FONTS: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.HUI, A LES 20 HORES, CURS PER ALS AMANTS DEL COET

Esta vesprada a les 20 hores tindrà lloc al saló d’actes del Centre Social Integrat el curset CRE, per a manipular coets a festes. La informació arriba des de la Regidoria de Festes. El preu del curs és de 5 euros.

FONT: Ajuntament de Gata. PLA CONJUNT DE FEINA PER ALS POBLES DE LA MARINA ALTA

20130724173914-oficis.jpgHe trobat a la xarxa social de facebook, la informació de AFIC CREAMA que textualment diu: "LOS MUNICIPIOS DE LA MARINA ALTA SE PREPARAN PARA ACCEDER A LA CONVOCATORIA DEL PLAN CONJUNTO DE EMPLEO: Se trata de una iniciativa que promueve la Generalitat Valenciana, la Diputación de Alicante y los municipios que se quieran adherir al... mismo, aportando cada entidad la tercera parte del coste de las acciones que se lleven a cabo en cada municipio. Este nuevo paquete de incentivos va dirigido a facilitar la contratación de personas desocupadas, y las ayudas del mismo las percibirán las empresas que las contraten. Los ayuntamientos ultiman sus solicitudes de adhesión al Plan Conjunto de Empleo, y el  resultado no tardaremos mucho en dároslo  a conocer."Cal dir que ens alegrem si aixina és i esperem més notícies.FONT: Foto i text, AFIC CREAMA.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.186, la del dia 15/7-

20130724181154-carr1971.jpg

Recupere i reprenc la sèrie de fotos, imatges i documents antics de tots els àmbits gaters. Com vénen les festes, ja estan ahí, cal anar a la recerca de fotos de festa. La trobem als àlbums de l’amic Paco Moncho, que detalla cada una de les fotos i emmarca qui és cada persona. La foto que corresponia al dia 15 de juliol és la que ara pose. Eren les festes de 1971, segon any de festes amb reina. María Teresa "la Borla" era l’escollida, amb la participació democràtica de la gent, que arriba fins hui 2013. La novetat d'eixe any, l'elecció de dues dames d'honor. Tal dia com hui (24 de juliol) es feia el festival d'elecció a la Plaça Nova.

Ací teniu les carrosses d’eixe any, amb Paquita Monfort -una de les dames- en el centro de la imatge. Com vegeu, les fotos ja es feien en color.

FONT: Foto Paco Moncho.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.187, la del dia 16/7-

20130725084753-finacolomabe.jpg

Més fotos de festa. Ara interessen, com no, les relacionades amb festes, perquè ja tenim les de 2013 damunt. Una usuària freqüent del blog m’ha passat esta fotografia, cosa que li agraïsc. Data de l’any 1975, del festival de presentació de les festeres. Les xiques tenien 20 anys que no 18, eixien a l’escenari amb dos vestits.

Primer, cada una amb el vestit que volia. La festera de la foto porta un vestit negre i guants com podeu comprovar. Està baixant de l’escenari. Després, quan s’elegia a la reina i dames eixien totes de blanc, amb el mateix tipus de vestit. Les mares el cosien amb la tela que els donava l’ajuntament.Què diferent la història d’aquells festers i aquelles festeres i les d’ara.Espere que endevineu de quina festera es tracta. Supose la reconeixereu...DIA DE SANT JAUME: DOLOR I DIA TRIST A SANTIAGO; ÀNIMS

20130725090134-santiago.jpg

"El dia de Sant Jaume és un dia assenyalat" canta la cançoneta en valencià. No oblidaran mai la vespra del patró a Santiago. Fins ara 80 morts pel descarrilament del tren i 130 ferits, 35 en estat crític. ACOMPANYE DES DEL BLOG, amb un prec per als difunts i ÀNIMS per als ferits i per a totes les seues famílies. El dia de Sant Jaume de 2013 es recordarà per molt de temps a Galícia. Cal recordar que es decreten tres dies de dol a tota Espanya i set dies a Galícia.¡¡ EL BLOG TÉ JA 500 AMICS AL FACEBOOK !!

20130725091628-portadablog1.jpg

Del 9 d'Octubre a Sant Jaume, del 9-10-2012 al 25-7-2013. Eixe temps és el que hi ha entre el començament de l'aventura del blog a la xarxa social "facebook" com a CRONISTA DE GATA i tindre 500 amics afegits, que veuen, coneixen, lligen, miren, les notícies i tot el que publique al blog. GRÀCIES A TOTES I TOTS...PER LA VOSTRA COMPLICITAT I AMISTAT i com sempre dic: "endavant". Tornaré a dir-ho als mil amics...RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 25 DE JULIOL DE 2012: La premsa parlava de la roda de premsa de Comerç i Ajuntament. El sisé dia de novena (Sant Miquel/Doctor Moratal) i la processó cap a Trossets ocupava dos articles amb molta fotografia. La imatge curiosa la feien els músics de la banda que estaven dalt del campanar, provant per al concert de revetla. Més carrers adornats, Duquessa d'Almodòvar i Hostal. Les mirades urbanes veïen al Crist i els cobertors.UNES 50 PERSONES FAN EL CURS DE COETS (CRE)

20130725113340-970278-345701305562579-1577189050-n.jpg
Des de la regidoria de festes i la regidoria de governació de l’Ajuntament de Gata, s’informa que ahir es va impartir el curs CRE (Consumidor Reconegut com a Expert), que certifica per a participar en despertades, cordades, correfocs i passejades.
Aquest curs, impartit per 5 veïns que es van preparar per a ser responsables de grup, és un requisit exigit per la nova normativa a fi d’evitar possibles accidents mentre s’usen coets. Des d’aci agraïm als 5 formadors l’ajuda prestada i felicitem a les mes de 50 persones que van participar amb exit al curs.

A la fotografia, els participants al curs.
 
FONT: Foto i text Ajuntament de Gata.
 


JA VÉNEN LES FESTES. HUI, PENÚLTIM DIA DE NOVENA

Estem a una jornada de declararse oficialment començades les festes patronals de Gata, en honor al Santíssim Crist del Calvari. Hui és el penúltim dia de novena. Es dedicaran, no cap dubte, pregàries als 80 morts a Santiago de l’accident del tren i es demanarà pels ferits. Demà serà l’últim dia de novena, amb la missa que la tancarà i donarà pas a la Processó de Baixada.

Per altra banda serà el segon dia de dol a l’Estat espanyol. Caldria reservar-nos alguns actes de festes tant demà com passat demà, per a guardar el dol i solidaritzar-nos amb les famílies que tan mnal ho estan passant per l'accident del tren?RECORDEM ALS 80 MORTS DEL TREN, ENCARA QUE COMENCEM LES FESTES

20130726085710-lazo-negro.jpg

Per què nosaltres també tenim tren que passa pel poble. Per què un empresari calpí, natural de Xàbia, es troba encara entre els desapareguts, i és el què més prop ens toca. Per què és el segon dia de dol oficial en tot l'Estat espanyol...i per què comencem les festes, com ells anaven a les de Santiago, la gran majoria. Per tot això i per ser solidaris amb les famílies que ho estan patint...des del blog de CRONISTA DE GATA RECORDEM ALS 80 MORTS del tren de Santiago i preguem per ells, igual que perque es restablixquen els ferits.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 26 DE JULIOL DE 2012: Eren més de 129.000 visites al blog les que tenia el CRONISTA DE GATA. Hui superen les 259.200. "Hui és el dia de l'assaig, la vespra" posava. Casualment, hui també és el dia de l'assaig en 2013. El carrer Aromes i el pas a la placeta de Sant Antoni eren les notícies de la Novena. "Hui, 8é dia de novena: Sant Antoni (Raval)" era l'anunci. La imatge curiosa era del Crist i les llums. HUI ÉS SANTA ANNA...i Sant Joaquim. FELICITATS A TOTS

20130726091205-santa-ana-y-la-virgen.jpg

A les Annes i a tots els seues compostos, felicitats en el seu dia de l'onomàstica, que en sóbn moltes a Gata. D'una manera especial, un record a ma mare que portava el nom de la mare de la Mare de Déu. I també als Joaquims, que algun que altre n'hi ha pel poble...I a tots els gaters perque hui comencem les festes patronals 2013, en honor al Santíssim Crist del Calvari. Recordeu que el tindrem totes les festes més a prop, a l'església. UN CENTENAR DE XIQUETS PARTICIPEN A L'ESCOLA D'ESTIU DE GATA

20130726092932-xiquets.jpg

Al voltant de cent xiquets han participat durant el mes de juliol a l'Escola d'Estiu organitzada per l'Ampa del C.P. Santíssim Crist amb la col·laboració de la regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Gata. Amb el nom “Around de World” els xiquets han practicat anglés, música, manualitats, lectoescriptura, grafomotricitat, jocs d'ingeni, jocs d'aigua, activitats físiques,... 

L'escola de juliol es va tancar ahir amb la festa de fi de curs, però les inscripcions per al mes d'agost encara estan obertes. Durant el mes d'agost estarà oberta del 12 al 30 de 9 a 1:30 hores.

A la fotografia, els xiquets participants i les seues monitores.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. JA ESTEM EN FESTES. JA ES PREPAREN ELS QUINTOS 2013

20130726094044-q13.jpg

Fernando Sala. un artista xabier que vol molt a Gata per distintes raons, és l'autor d'aquesta caricatura que lluïran en les seues samarretes totes les quintes i els quintos majors 2013. El nom "AL MOSCATELL 2013". Serà perquè la pedregada li va fer tant de mal al raïm de moscatell?. Serà perquè estem a la terra d'esta varietat raimera. Sala ha sabut plasmar la festa, amb una vaca dins d'un tonell i tots els raïms per dins i el costat i xorrant ja el vi de moscatell.

Des del blog, desitjar-los a tota la Quintà que s'ho passen d'allò més bé, és el seu any, les seues festes. I que ho facen amb coneixement i templança, amb festa sana.

FONT: Logo Quinta fet per Fernando Sala.CLOENDA DELS CURSOS DE NATACIÓ DEL MES DE JULIOL A GATA

20130726135159-grupnatacio.jpg

La regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata va clausurar ahir els curs de natació de juliol en els qual han participat vora 200 persones entre adults, xiquets i bebès. Els més menuts van finalitzar amb una festa aquàtica i el lliurament de diplomes als diferents grups per part dels monitors i les regidores Mª Rosa Simó i Dora Caselles. 

Després del descans de les festes, es reprendran les classes amb el curs intensiu d’agost que es realitzarà del 8 al 26 d’agost. Les inscripcions continuen obertes i es poden realitzar a la mateixa piscina en horaris de cursos o a les oficines de Solgata.

A la fotografia, participants, regidores i monitores/monitors.

FONT: Text i foto, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.ORIGINAL COMENÇAMENT PER A LES FESTES 2013

20130726140017-festes1.jpg

Vist al facebook. Aniré posant les fotos i documents que apareguen a la xarxa facebook relacionades amb les festes 2013 com aquesta de "Picointeriorismeevents". A una part el campanar de l'església, a l'altra el patró, el Crist del Calvari. Al centre una rosa i la llegenda "Bones festes 2013".

FONT: Pàgina de picointeriorsmeevents.VA DE BÓ...HUI PRIMER DIA DE FESTES A GATA: Baixada i pregó

20130726143149-dscf5977.jpg

Cada dia festiu, us posaré la programació, per a que no s'escape res. Per a que tots coneguem la programació. La de hui, primer dia de festes patronals al Santíssim Crist del Calvari 2013, és la següent:

DIVENDRES DIA 26 DE JULIOL-DIA DE LA BAIXADA

19.30 hores: Concentració a l'Ermita del Calvari de quintos majors i infantils 2012, així com els quintos majors i infantils 2013 per a la missa i la novena.

20.30 hores: Processó de la baixada del Santíssim Crist del Calvari.

22 hores: Assaig de la Quinta Infantil 2013. Pati del col·legi.

23 hores: Primera i segona eliminatòria del campionat de TRUC, al carrer Parres i al carrer Sant Antoni.

23 hores: Assaig de la Quinta 2013 “Quintà Al Moscatel”.

A la fotografia, el moment de posar la imatge al conjunt processonal, l'any passat el dia de la baixada.

(Demà 27, dissabte: entrà de la murta i festival)PARLA LA HISTÒRIA FESTERA GATERA: Gata ha tingut quatre pregoners o mantenidors

20130726152856-uvpregoner.jpg

Pedro Zaragoza; Tomás Valcárcel, per dos vegades, Héctor Villalba i Vicent Miquel i Diego, ja van pregonar les festes

Hui pregona JESÚS MONCHO, professor i escriptor

Fer el pregó de festes a Gata no és hui una novetat. Ja van pregonar les festes Don Tomás Valcárcel, per dues vegades, Héctor Villalba i Vicent Miquel i Diego.

L'any 1971 i 1972, Don Tomás Valcárcel acompanyava a les Bellees del Foc d'eixos anys d'Alacant i en un d'ells era mantenidor del festival.

Corria l'any 1973. El mantenidor del festival d'elecció de la regina, que -com a novetat- es feia a l'Avinguda de la Pau- va ser Pedro Zaragoza, el que fou alcalde de Benidorm. L'any següent, 1974, al nou lloc de l'esplanada del Grup Escolar, actuava de nou com a mantenidor Don Tomás Valcárcel, artista i foguerer, alicantí conegut per tot arreu.

En 1996 es pregoner el secretari de l´Ajuntament de València amb arrels familiars a Gata, Vicent Miquel i Diego.

L'any següent, 1997, pregona les festes Héctor Villalba, president de les Corts Valencianes.

JESÚS MONCHO:

Hui pregona JESÚS MONCHO a la Plaça de l'església. Serà després de la baixada del patró. JESÚS MONCHO PASCUAL naixqué a Gata l'any 1948. Va estudiar a València i es va fer professor. Professor de llatí, viu a Sant Vicent del Raspeig. És a més de professor, escriptor d'assaigs, col·laborador en periòdics i revistes, autor de narrativa, de novel·la preferentment.

De la seua obra cal destacar els següents premis: 1998 “9 d’Octubre” de Sant Vicent del Raspeig; 1998 “Parnàs de Creació Literària”; 1999 “Terra de Fang” de Deltebre 1999; 1999 “Vila de Teulada”; 2000 “Cristòfor Aguado” de narrativa curta de Picassent; 2000 “Ciutat de València-Constantí Llombart” i 2006 “25 d’abril”, Vila de Benissa.

Com a publicacions té, com a destacades: La llar de seda (1999); Revenja (2000); La pols i el desig (2000); Port de l'est (2006), "De Visca el turisme! a...Visca Internet..." (2008) o "Puerto del Este (2008).

A la fotografia, el moment del pregó que va fer en 1997 Héctor Villalba.HUI S'ELEGEIX LA 44 REGINA MAJOR I LA 37 REGINA INFANTIL DE FESTES DE GATA

20130727173351-dscf3579.jpg

Esta nit es farà l’acte de presentació i elecció de les dues regines infantil i major, les quatre dames d’honor -dues infantils i dues majors- i tota la cort d’honor infantil i tota la major. Aniran totes acompanyats pels seus festers que els van tocar en sort. Primer s’elegirà a la menuda -com diem a Gata-. Serà la sort la que trie. Després li tocarà a la gran. Seran els espectadors de l’acte del Festival 2013 els que trien.

Però, sabeu quina és la història de les reines de Gata?. Va començar l’any 1970 quan es feina reina major a SARA MAHIQUES MULET. La d’esta nit serà la reina major 44. L’any 1977 va ser treta la primera reina infantil ROSA MARÍA GRIMALT CASELLES. Esta nit es traurà la nº 37 en la història.

De Sara i Rosa María a les reines 2012 que passaran el testimoni a les d’enguany. Ahir les varen veure per penúltima vegada a la processó. Esta nit lluïran per última vegada. Cal recordar que deixen el regnat PATRICIA LARA FELIU, reina major 2012, i GISELA FUENTES GORDILLO, reina infantil 2012.

A la fotografia, la reina i dames 2012 ahir a la replaceta del Calvari amb la imatge del Crist.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.188, la del dia 17/7-

20130727175117-b050festeresnit-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Reprenc la sèrie de fotos i imatges antigues, amb una imatge que li ve com anell al dit per a hui. La foto que corresponia al passat dia 17 de juliol pertany a la col·lecció de Jaime Signes "Monica" i a la seua dona Carmen. Es tornarà a repetir la imatge però 43 anys després. Ací teniu el moment d'elegir a la primera regina de festes l'any 1970, Sara Mahiques Mulet, que la podeu veure al fons. Al seu costat, la filla de Ramón Limiñana "Ramonet". Davant, una de les tres festeres és Carme -la de l'esquerra mirant la foto-. Podeu anant reconeguent-les.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.189, la del dia 18/7--

20130727180509-b051carmemoto.jpg

Seguint amb la mateixa col·lecció, esta fotografia (que corresponia al dia 18/7) mostra a Carmen Caselles "de Moliner", dalt d’una vespa, una moto molt utilitzada als anys 60 del segle XX. Mireu al costat d’ella, es veu un tram de la Costera del Grup Escolar. Allà al fons la plaça vella. Hi ha molta gent pel carrer, està animat.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.190, la del dia 19/7-

20130727183135-b052salvajaimegrup.jpg

Més fotos de la col·lecció de Jaime "Mónica". Més de festes, en este cas de sopars a la Plaça Nova. La foto que corresponia al dia 19 de juliol i vaig recuperant dies és de una reunió de joves. D'esquerra a dreta teniu a Teresa i Paco "Patrocinio", a Jaime -propietari de la foto-, al sempre recordat Vicente "Sabata", a Irene i al també sempre recordat Pepito Salvá. La tenda que es veu al costat esquerre si mires la fotografia podria correspondre a la de Julian Monfort de la Plaça Nova, abans 18 de juliol.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.191, la del dia 20/7-

20130727195739-b053donesjuntescaseta.jpg

Nova fotografia, també de la col·lecció de J.S. Es bó recordar la vida dels anys 60 i la gent que va viure a la primera meitat del segle XX. Ací teniu a cinc dones dretes i un home sentat a una caseta, baix de la naia. Mireu com anaven vestides, amb els típics davantals. La primera que asoma per l'esquerra era Mónica, tia de Jaime, el propietari de la foto.HUI, SEGON DIA DE FESTES PATRONALS A GATA: Entrà de la murta i festival 2013

20130727151813-2013-07-27-11.48.17.jpg

Abans de recordar els actes d'ahir, primer dia de festes 2013, cal recordar que hui teníem com a destacats l'entrà de la murta que ja s'ha fet cap a migdia i el festival de presentació de festeres infantils i majors, amb l'elecció de les regines, dames i cort d'honor.

Ací teniu, el que queda de programa de hui: 

22 hores: Concentració a la Plaça Nova i passacarrer de tots els quintos infantils i majors 2013, acompanyats de dames i regines de 2012, festeres visitants i autoritats.
23 hores: Presentació i elecció de Dames i Regina infantil, amb la presentación de la Quintà Al Moscatel.
A continuació fabulós musical LA "VUELTA Al MUNDO EN 80 MINUTOS".

Proclamació de les dames i Regina Major 2013.

Al acabar el Festival, tindrà lloc al mateix recinte una gran DISCO-MÓVIL fins hora de bous.

A la imatge, un moment de l'Entrà de la Murta de hui, amb alguns quintos 2013.

(Demà: dia de les inauguracions. 8 hores primera entrà. 18 hores inauguració corro. 23 hores inauguració barraques.).IMATGES DE FESTA: UNA FINCA DE GATA -AL CARRER TROSSETS- TÉ SET FESTERS

20130727153338-setquintos.jpg

Ho sabieu?. A vegades és prou fàcil que s’en ajunten dos o tres, però set. Les circumstàncies han fet que la finca del carrer Trossets nº 36 tinga set festers entre menuts i grans. Per això, les mares i pares han decorat la portalada com mai, perquè s’ho mereixen. Açò s’ascla!!. Que us pareix. A les fotografies observareu que han plantat en dos grans macetons uns arbres i lletres penjant. Són les inicials dels set. Els quatre quintos menuts són Victor, Marta, Alvaro i Maria Jose. Els tres quintos majors són Ezequiel, Adria i Yanina. Serà bonic veure’ls aquesta nit tots junts eixint amb la vestimenta de gala. Seran els protagonistes de la finca i del carrer, a més d’algun que altre fester o festera que hi haga per este carrer i els voltants.

Agraïsc a Terelis i Neida que m’hagen informat i passat la foto que vegeu, dels set festers.MIRADES URBANES: L'aparador de "Robes Anna" amb motiu fester

20130727153922-cavicentet.jpg

Anant pels carrers de Gata ens adonem d'alguna "mirada urbana" que gira els ulls cap a un aparador (escaparate) del carrer Signes. "Robes Ca Anna" o a Ca Vicentet de la botiga, com li díem abans té u decorat de festa, de les festes patronals. Els motius centrals de la composició: l'ermita i el patró, el Crist.

Ací el teniu, per anar entrant a la festa.AHIR, BAIXADA DEL CRIST (primer dia de festes 2013) ( I ): els portadors

20130727155345-baixadors-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Quintos de 1983 (fan 50 anys) i quintos de 2011

La tradició manava quan anaven soldats al servei militar. Acabada la mili, adéu al sistema de baixada i pujada del Crist des de l’ermita a l’església i al contrari. Ara, des de fa uns anys, és costum que els quintos... i alguna quinta també que fan 50 anys baixent al patró, junt amb els que deurien tornar de la mili en cas de fer-la encara. Ahir els van poder veure: els quintos i una quinta de 1983 (fan 50 anys) van complir amb la tradició. Els quintos de 2011 també.

A la composició els teniu: dalt els més majors, baix els més joves.BAIXADA DEL CRIST (primer dia fester de Gata) ( II ): la processó

20130727161327-processobaixada-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Primer anava el Grup de Danses "La Llata", des del carrer Calvari. Tocava la Colla de dolçaines i tabaleteres "El Montgó". Després anaven els quintets i quintetes, festerets de l'any passat. A continuació, els majors. Portadors de 1983 i 2011. El rector titular i rectors fills de Gata. Les autoritats locals. Finalment, la banda Unió Musical de Gata.

El traçat és molt irregular fins arribar a la carretera. Però, cal canviar, concienciar-nos i respetar el lloc de dins la processó. Per alguns moments, el carrer Bisbe Cervera no pareixia processó. La processó de baixada del Santíssim Crist va contar amb molta gent, però calia estar més organitzada. Ja es sap per a un altre any o més bé per a la pujada. El patró deu entrar i eixir de manera solemne i amb els gaters arremolinats (és a dir, tots seguits junt a ell) al menys dins del poble.

A les imatges de la composició, teniu alguns dels moments de la baixada.BAIXADA DEL CRIST (primer dia de festes 2013) ( III ): el Crist arriba a la Plaça de l'Església

20130727163006-placacrist-copia.jpg(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)Al voltant de les 22.30 hores arribà el patró, el Santíssim Crist del Calvari, a la Plaça de l’Església. Es van disparar les vint-i-una salves d’honor, es va botar foc a la imatge del Crist feta de focs d’artifici, es van cantar els goigs, els portadors el van rodar com és costum i tradició i es va resar l’oració d’acció de gràcies. Mentre, els festers de 2012 flanquejaven l’entrada del patró a la plaça.Trobem al facebook (per mig de Santiago Vives) un xicotet vídeo del moment. Ací teniu l'enllaç: https://www.facebook.com/photo.php?v=10201749151039575&set=vb.1504983939&type=2&theater. A la composició, teniu al Crist a la plaça.


PRIMER DIA DE FESTES ( i IV ): Minut de silenci i pregó fester per Jesús Moncho

20130727165433-jesus-minut.jpg

TERCER DIA DE DOL A L'ESTAT ESPANYOL

Gata va fer un minut de silenci pels difunts del tren a Santiago

El professor i escriptor Jesús Moncho fa el pregó de festes

Acabada la processó i el volteig de campanes, va començar el segon acte fester de les patronals 2013. Abans de fer el pregó, autoritats i comissió de festes 2013 van tindre a bé anunciar que es fera un minut de silenci per les víctimes del tren de Santiago, la qual cosa ens ompli de satisfacció, donat que estaven al segon dia de dol a tot l'estat espanyol. També hui hem vist les banderes de l'Ajuntament a mitja "asta" al tercer i últim dia de dol decretat pel Govern central. Cal recordar que, finalment, el calpí oriund de Xàbia, Aurelio Martínez, està entre els 78 morts al tren. Cal ressenyar també que al començar la missa de l'últim dia de novena el rector oficiant, don Francisco M. Murillo, també va tindre un record i una pregària per a ells.

Després del respetuós silenci i l'aplaudiment a la plaça, va pronunciar el pregó de festes el professor i escriptor Jesús Moncho, fill del poble que viu a Sant Vicent del Raspeig, des del balcó del cantó de la plaça, a Casa "el Blanco". Moncho va anar desgranat la formació del poble pels gaters avantpassats, sobre tot des de la plaça cap als carrers del voltant. Cal dir que els primers pobladors de Gata es van assentar al que hui coneguem pel Raval. Moncho també va parlar del patró titular de l'església Sant Miquel, de les quintes primeres amb samarreta identificativa i de la idiosincrasia dels gaters.

A la composició, el pregoner dalt del balcó i la gent al minut de silenci, junt al crespó negre.ROBATORI FRUSTRAT PER LA POLICIA LOCAL DE GATA

Ens agrada contar aquesta notícia, ja que té un bon final. Esperem que es faça justícia com cal.

La Policia Local de Gata va fer un bon servei l'altra vesprada al Pou de Comes. Pose textualment el que diu al seu facebook i a la seua pàgina:

"ROBO EN EL POU DE COMES: como sabrán, el proyecto de poner en funcionamiento nuevamente el pozo de agua potable de la partida Comes, es un proyecto que lleva tiempo en marcha para poder materializarse. La otra tarde, 2 varones jóvenes forzaron la puerta y se llevaron todo tipo de material eléctrico y de fontanería (válvulas, conos, reductores, baterías eléctricas, etc) con un valor superior a los 1.900 euros. Lo que estos jóvenes no sabían, era que la policía local estaba llegando al lugar, sorprendiéndoles con todo lo robado ya cargado en el vehículo. Fueron detenidos y conducidos a la Guardia Civil para que prosiguiese el acto de personación al juzgado de los ladrones."

FONT: Policia Local de Gata, per mig del seu facebook.LES ALTRES IMATGES DE LA FESTA

20130727170951-cristos.jpg

La composició que teniu dalt ens mostra les altres imatges del primer dia de festes. Cada dia dels dotze que duren les festes patronals 2013 intentaré posar les altres imatges de la festa, que estaran ubicades a la secció de "FESTES" sense més. Intentant buscar altres ànguls i algunes vegades eixint fotografies curioses. Ací les teniu, a la baixada del Crist.HUI, TERCER DIA DE FESTES PATRONALS A GATA: inaugurem corro i barraques

20130728164446-dscf3794.jpg

Els bous prenen el protagonisme en unes hores amb la inauguració del corro del Passeig d'Alacant. Tercer dia de festes, el dia que la comissió de festes 2013 li nomena al llibre de festes dia de les inauguracions. Ací teniu resumida la programació:

18 hores: Concentració al carrer la Pau per a la inauguració del corro.

18 hores: Inauguració del corro amb la participació de la Quintà 2013 "Al Moscatell" acompanyats de XARANGATA, quintos infantils, comissió de festes i tota la gent amb ganes de diversió, acompanyats per una impressionant BATUKADA.

19.15 hores: Segona entrada de bous i vaques a càrrec de la Ramaderia Hnos. Benavent.

19.30 hores: Primera vesprada de concurs de bous i vaques de la ramaderia La Paloma.

22 hores: Inauguració oficial de les barraques i casals.

23 hores: Ball a la Plaça Nova amb l'orquestra EL TRIO ELENA (components de la Orquesta Euforia) i lliurament de premi a la barraca millor decorada.

1.30 hores: Solta de vaques i bou embolat a càrrec de la Ramaderia Gregorio de Jesús.

(Demà dia 29: ralli humorístic i correfoc)

A la foto, un moment de l'entrada d'este matí, la primera (com és ja costum) de cada calendari de festes patronals.ANIT, FESTIVAL 2013 ( I ): REGINA MENUDA, MÓNICA SIMÓ MIÑANA

20130728170731-compoinfantil-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Proclamades dames d'honor infantils Laura Bover Mulet i Anna Signes Signes

El poble de Gata ja té regina infantil 2013. És la nº 37 de la història de les representants dels xiquets i xiquetes de Gata a les festes patronals. Anit, al festival de presentació i elecció, que va concentrar al recinte del Grup Escolar vora 4.000 persones va ser escollida per la sort com a reina la xiqueta MÓNICA SIMÓ MIÑANA, a la qual acompanya el quintet cosinet d'ella Jordi Boronat Simó.

La sort també va fer que foren dames d'honor, les xiquetes LAURA BOVER MULET i ANNA SIGNES SIGNES, a les quals acompanyaran Héctor Buigues Simó i Daniel Cruz Quiles.

A la composició fotogràfica teniu els millors moments de l'elecció infantil.ANIT, FESTIVAL 2013 ( II ): REGINA MAJOR, PAULA ESCRIVÁ MULET

20130728180644-compomajors-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Elegides dames d'honor SONIA CARDONA MULET i CINTIA ORTEGA COSTA

Després de les menudes, les grans. El festival 2013 d'anit va tindre una segona part més emocionant. El públic assistent va elegir com a 44 regina major de les festes de Gata a la senyoreta PAULA ESCRIVÁ MULET. L'acompanyen com a dames d'honor SONIA CARDONA MULET, primera dama d'honor 2013, i CINTIA ORTEGA COSTA, segona dama d'honor.

Els acompanyants de les tres afortunades són: Álex Reus Ribes, de la regina; Iván Mengual Miñana, de la primera dama, i Francesc Monfort Palomares, de la segona.

A les fotografies de la composició, diversos moments de la presentació i proclamació de les quinze xiques anit al festival, amb els seus festers.ANIT, FESTIVAL 2013 ( i III ): les altres coses...

20130728201620-compoaltres-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

El protocol marcava el passacarrer, amb els festerets i festeretes, festers i festeres majors, regines i dames d’altres pobles, i autoritats, tant de pobles del voltant com les d’ací. La banda Unió Musical els acompanyava. La gent s’arremolinava pels cantons per on passaven. La desfilada anava des de la Plaça Nova, passant per l’Ajuntament, cap a la Costera del Grup Escolar.

El pati de les escoles estava de gom a gom. Moltíssima gent. Era dissabte. Gent del poble i del veïnat. Presentadors majors, una mare i un pare de festerets menuts. La barra muntada per la que serà la pròxima comissió de festes 2014. Entre l’elecció de la regina infantil i la major, mentre els quintos passaven amb les urnes dels vots, l’espectacle contractat per la Comissió de Festes 2013, que va agradar molt, i va ser complet, amb uns ballarins de postí: "La vuelta al mundo en 80 minutos". Igual van ser més...Carcases, coets i castell final. Els himnes de Gata i de la Comunitat Valenciana.

Tot això i més, van ser LES ALTRES COSES...del festival 2013.

A les imatges de la composició, algunes d’estes. Fotos CRONISTA i Juls Signes.MULTITUDINÀRIA I COLORIDA INAUGURACIÓ DEL CORRO DELS BOUS: Gata en festes, tercer dia

20130728204233-compocorro-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Fa tan sols unes hores s’inaugurava el corro dels bous a les festes 2013. Una multitudinària i colorida inauguració ha tingut lloc al corro del Passeig d’Alacant. Centenars de joves i tots els membres de la comissió 2013 s’han disfressats de tota classe de vestimentes. Predominava el colorit. Nombroses persones eren els espectadors dalt dels palcos. La batucada posava la música. Després de la inauguració, han fet entrada de bous i ara continuen els bous fins l’hora de sopar i de la inauguració de les barraques.

A la composició, fotografies de Vero Vives i altres extretes de la xarxa facebook dels gaters festers.HUI, DILLUNS 29, 4rt DIA DE FESTES: RALLI HUMORÍSTIC I CORREFOC

20130729091927-dscf3795.jpg

Entrem al quart dia de festes. El dia 29 de juliol, dilluns, és el dia del correfoc. Ací teniu el programa complet:

12 hores: Solta de bous i vaques de la Ramaderia Crespo.

16 hores: Rally humorístic amb vehicles sense motor (bicicletes, patinets,...) amb premis per a la millor disfressa i per al millor vehicle.

19 hores: Tercera entrada de vaques pel carrer Dr. Moratal a càrrec de la Ramaderia la Paloma.

19,20 hores: Segona vesprada de concurs de bous i vaques de la ramaderia Els Coves.

22 hores: Sopar a les barraques amenitzat per XARANGATA.

00.30 hores: Fabulós Correfoc amb xirimiters i més de 30 dimonis a càrrec de "ELS DIMONIS EMPLOMATS DE BENEIXAMA" amb recorregut des del C/ La Bassa fins l'esplanada del Grup Escolar on tindrà lloc l'espectacular final.

En acabar, i al mateix recinte, DISCOMÓBIL WOW AUDIOVISUAL amb el DJ resident del Socco PABLO GISBERT.

A la fotografia, un moment de l'entrada de bous matinal de dissabte. Hui a les 19 hores també entrà.GATA EN FESTES: ANIT, EL TRADICIONAL PRIMER BOU EMBOLAT

20130729104510-compobouembolat-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Tot un espectacle, on es mescla l’atreviment, el risc, el foc, l’espectació. Com en totes les tradicions populars i més del bou, té els seus seguidors i, per supost, els seus detractors. Tot és respetable, però ahí segueix...enrocat a l’antiga tradició. La biga al lloc, el camió que entra, la corda que es prepara. Els emboladors preparats, baixen al bou i comença el quadre. Les nits de bou embolat són seguides per centenars de veïns, sols teniu que veure les imatges. Fotos: Vero Vives.FESTES GATA 2013, IMATGES DE FESTA: XARANGATA I LA REINA amb el seu xic

20130729134219-xarangataireina.jpgDalt teniu dues imatges que mostren l’actualitat festera més rabiosa. Per una part, XARANGATA, els membres de la banda Unió Musical de Gata que van formar aquesta xaranga i que hui dilluns són els encarregats d’amenitzar la vetlada i el sopar a les barraques. Per altra, la reina de festes 2013, Paula Escriva Mulet, i el seu xic, Jose, els dos disfressats de sevillana i torero a la inauguració del corro d’ahir. Les dues imatges de festa estan capturades de la xarxa social facebook.FONT: Fotos facebook, Xarangata i Paula Escrivá.


CRIDÀ DE FESTES 2013 DE GATA: JESÚS MONCHO I PASCUAL

20130729165128-pregogata.jpg

Per mig del seu facebook, hem trobat el pregó complet de les festes 2013 de Gata. Si recordeu era divendres, primer dia de festes. Hui ja estem al quart. Havia arribat el Santíssim Crist del Calvari en processó a l'església. Després es va fer l'acte.

Per als que no vau estar, per als que no el vau sentir, per als que encara no estaveu en Gata, per a tots...ací el teniu textualment tot. S'anomena CRIDÀ PER LES FESTES DE GATA, 2013: 

"CRIDÀ PER LES FESTES DE GATA, 2013

Bona nit, senyores i senyors. Bona nit, gateros i gateres! És un plaer, esta nit, estar ací amb vosaltres, reunits tots amb olor de festa, hòmens i dones, xics i xiques de Gata i visitants, davant d’est...es fronteres i pedres centenàries, que tantes i tantes generacions de gateros han vist passar, pedres potser en un principi arrancades a la roca o escampades per terra, que un bon grapat d’hòmens i dones van anar alçant amb treball i esforç, justament ací en la cruïlla de camins al costat de l’Ajuntament (1), on s’unia la muntanya i el pla; la muntanya fins al Serrillars, i el pla que ja no s’acaba fins a l’eixida del nostre riu a la mar. I ells no van triar este punt d’emplaçament només perquè sí, sense més ni més. Ho van fer perquè sabien que necessitaven els dos llocs, tant el pla com la muntanya, perquè dels dos havien de treure el suc i profit. De la muntanya: el margalló i la palma que tanta faena i renom ens ha donat als gateros. Del pla: el cep i el raïm, dels que no cal que parlem, perquè Gata i el moscatell i la pansa són la mateixa cosa, coneguda arreu del món. Eixa era Gata; eixa és Gata.
Què som els pobladors de Gata?, només cal mirar el nom dels carrers que eixien d’esta plaça i l’Ajuntament, que delaten empenta, esforç i iniciativa: per un costat, carrer La Bassa, on estava l’hort de la Senyoria i la seua bassa de regar, on transformaven secà en regadiu els camperols; carrer del Forn (hui Duquessa d’Almodóvar), on es feia i repartia el pa del poble; a continuació, carrer de L’Hostal, on entraven i eixien ferradures, carros, transeünts i visitants. Per l’altre costat, carrer Nou, obert i fet a pic i maça per a nou veïnat... I, obligat és, un record a la duquessa d’Almodóvar, noble i senyora que en lloc d’eixugar i treure’ns la riquesa, va llegar tots els seus bens al poble i va crear escoles i servicis per als nostres xiquets i xiquetes.
I ahí tenim d’advocat, mirant-nos a tots des del seu pedestal a la portalada de l’església, amb el braç en alt i l’espasa desplegada, a Sant Miquel. Se’l respecta i se’l venera com a cap d’altar de la nostra església. Sant Miquel, qui la calor i l’estiuet ens torna a baixar del cel, però passat Sant Miquel, ens tornarà la pluja també del cel. Encara que els nostres renderos deien que Per Sant Miquel tot va a repèl, tant mana l’amo com el criat!
I aplegats ací, em permetreu que diga que, de menudets, als meus amics i a mi mateix els majors ens deien que aquella caseta era dels moros, aquell pou o la font de la Rana eren dels moros, l’assegador o les sènies de les barranqueres eren dels moros. Ahí, on està l’església, era la seua mesquita... Tot forma part de la nostra memòria. Tot forma part del nostre patrimoni. Tanmateix, el món canvia; el que ahir era, hui no és, i demà vorem. Hui, Sant Miquel fa de guarda; aquells que el van portar van dur també esta llengua en què ara ens entenem i, corrent el temps, des de l’ermita del Calvari a tots ens contempla el Santíssim Crist del Calvari, venerat patró del poble de Gata, en honor del qual estes Festes comencen.
Bé, ara tots nosaltres ací presents em sembla que som hereus del que va passar i succeir als anys 60, quan apareix entre nosaltres el senyor turista. Sí, el senyor turista. Quan el món de colors comença a escampar-se. Allò de “Micalet, si vas a l’hort, cull-me figues i albercocs” deixa pas al nou món del Rock and Roll, del biquini, la minifalda, la llavadora automàtica o l’Institut: “Quina gràcia!”, dirien les nostres agüeles, o... “Ai, Maria Santíssima, quins temps més perdularis!”... Hui, amb la modernitat, l’avanç i el saber, els nostres fills caminen més segurs. Encara que hui tenim i patim mals moments econòmics i de treball, i alguns paisans nostres no ho estaran passant bé. Per a ells la nostra comprensió i solidaritat.
Però hui tots, sense distinció, quedem convocats a la Festa. Festa, perquè ens l’hem guanyada, després de l’esforç o preocupació de tot un any. Festa, perquè ens ajunta i ens acosta uns als altres. Festa, perquè ens la creem, ens la fem i organitzem, tota per a nosaltres. I si algun any, encoratjats per allò de quedar bé i oferir el millor, no arriba el pressupost, serà perquè l’amor al poble és més gran que la disponibilitat de la butxaca, com li va passar a la Quintà del 60, la recordada Quinta del 60, que va acabar menjant bocates d’anxova en lloc de sopades. I si s’ha d’innovar o canviar alguna cosa, ho fem!, com la Quintà del 65 que van ser els primers a incorporar i vestir les camises de quintos; o com la Quintà del 68, la Quinta del Matxo, que va introduir per primera volta la dona, les xiques, en la Quinta i l’organització. O quan, per a sempre ja, la Festa és ideada, projectada i duta a terme per tots els estaments del poble des de la Comissió de Festes, creada democràticament, i hui presidida per María José Mulet.
I ara, per acabar, ve com anell al dit allò que uns joves avantpassats cantaven tots a la una: “La veïna no vol que ho diga, perquè diu que no és afinat, i cada volta que ho dic, m’arranca un pèl del cap, i és que Festa sense coets o masclets, sense taula ni cassola, ni dolçaina ni tabalet, NO ÉS FESTA, NI ÉS RES!”
Gateros i gateres, a ballar i riure!, a menjar i cantar!, a descansar i disfrutar!
VISQUEN LES FESTES DE GATA!
VISCA EL POBLE DE GATA!

Jesús Moncho
Juliol 2013

(1) Camí est-oest que venia de Jesús Pobre-Dénia (actual carrer La Bassa cap a Alcolaies) amb el camí sud-nord de Teulada-Pedreguer (actual carrer Penyó, paral·lel al riu).

Fa el següent comentari: "El pregó de Jesús Moncho obria les festes de Gata divendres passat. Un cant al poble, a la feina ben feta i a la festa tan necessària!"

A la fotografia de Gràcia Jiménez, el pregoner Jesús Moncho fent la Cridà.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.192, la del dia 21/7-

20130729171112-rana1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Seguisc apropant-me al dia que portem al calendari. Faig un incís de les fotos antigues de festes i pose la primera de dues fotos de la col·lecció de l'amic Carles Mulet. És la última publicació del seu blog "Nausica" i de la seua sèrie: "Aquella Gata dels seixanta".

Carles comenta: "...Un lloc molt popular entre els gaters: La font de la Rana...és una vista panoràmica on hom pot veure, a l'esquerra, el barranc baixant fins a la font i a la dreta, en paral·lel, la carretera de Xàbia. Enmig destaca la copa elevada de l'arbre."

Cal afegir que el traçat de la carretera ha canviat totalment i ahí es veu l'antigor de la foto, que està feta des del terrat de la Casa Moratal. El tros de carretera que es veu i un home amb bicicleta contrastaria amb la carretera de hui a la rotonda. També es veuen aquells postes de la llum que, a vegades, fins i tot ens agradava contar.

FONT: Carles Mulet, del seu blog "Nausica".FESTES GATA: RALLI HUMORÍSTIC...PER A GAUDIR I DIVERTIR-SE

20130729182057-compo2.jpg

El ralli trenca la rutina dels actes tradicionals i és una altra classe de fer festes

A hores d’ara s’està desenvolupant pel poble el ralli humorístic, amb les proves corresponents, algunes tan originals com trobar un calb amb bigot per dins del poble. El ralli trenca la rutina dels actes tradicionals i és una altra classe de fer festes. Estem sempre a fasvor d’eixes proves, actes, que fan que la gent s’ho passe bé. Com resava l’anunci tenien que ser vehicles sense motor. Hi havia patinets, bicicletes, inclús carros, com podreu comprovar a la composició fotogràfica de dalt. Encara no han acabat totes les proves, que tindran recompensa per a les millors disfresses i els millors vehicles.

FONT: Fotos Vero Vives.HUI, 5é DIA DE FESTES GATA 2013: Nit multitudinària de paelles

20130730085810-dscf7039.jpg

Entrem hui al cinqué dia de les festes patronals dedicades al Santíssim Crist del Calvari 2013 al poble de Gata. Cal destacar que hui és el dia de la "Nit de les paelles". Al recinte del Grup Escolar es concentraran més de mil persones i conviuran per a fer i menjar les paelles, en una altra nit memorable.

Ací teniu el programa de hui, que seguix, com no, amb moltes actuacions taurines i altres actes:

12 hores: Solta de bous i vaques de la Ramaderia La Paloma.

17 hores: 3ª i 4ª Eliminatòria del Truc.

18 hores: Entrada, solta i bou embolat de CARRETONS al corro.

19 hores: Quarta entrada de bous i vaques de la Ramaderia Hnos. Benavent.

19,20 hores: Tercera vesprada de concurs de bous i vaques de la Ramaderia Fernando Machancoses.

22,00 hores: NIT DE LES PAELLES a l'esplanada del Grup Escolar. Amenitzada després amb l'Orquestra MONTECARLO.

A la fotografia, un moment de la "Nit de Paelles" 2012.IMATGE CURIOSA...DE FESTES GATA: EL PONT EN FLAMES

20130730090424-corre3sil.jpg

L'efecte visual va fer anit, al pas del curt i ràpid CORREFOC protagonitzat pels dimonis emplomats de Beneixama, pel pont de les Alcolaes, com si estiguera encenent-se. La foto la va captar l'amiga Sílvia Leyda. Ací teniu una de tantes imatges curioses...de festes.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.193, la del dia 22/7-

20130730091325-rana2.jpg

Ja anem recurtant en el temps la sèrie de fotos antigues. Esta foto de dalt tocava publicar-la el dia 22. La segona part del reportatge que va fer als anys 60 l’amic Carles Mulet al lloc o paratge de la Rana, la porte ara. Els xiquets corrent i gaudint de les Pasqües, d’una excursió o simplement d’una visita al portentós arbre.

Deixe’m que Carles ho comente, com ho fa al seu blog "Nausica": "...està feta ja a dins el paratge de la font i ens mostra la soca i l’inici de la copa del gran heucaliptus,  els amics que hi juguen davall fan de contrast per copsar la seua grandària".

FONT: Carles Mulet, del seu blog "Nausica".ANIT, FESTES GATA 2013: un correfoc curtet...i la discomòbil

20130730175041-compotot1.jpg

No va ser massa llarg, una mitja hora i au...va ser més bé un correfoc curtet, però passant cinc o deu minuts de l'hora prevista es feia el correfoc, que portaven els dimonis emplomats de Beneixama. L'actuació musical de la Xarangata estava en plena moguda i van tindre que deixar-ho. El correfoc ja venia pel carrer la Bassa cap a la Costera del Grup Escolar i el recinte. Poc després es veia la rapidesa dels membres del grup. Va ser molt curt, la gent es va quedar en gana de més.

Després del correfoc es va fer la discomòbil amb Wow Audiovisual. Moltíssima gent com es pot apreciar a les fotos, molt d'ambient i molta marxa.

A la composició de fotos de Vero Vives i capturades del facebook teniu alguns moments de l'espectacle pirotècnic i de la discomòbil.LA PREMSA PARLA DE...les festes i un frustat robatori

20130730180828-dscf3775.jpg

Poca informació als diaris, tant escrita com gràfica. Les festes patronals de Gata de Gorgos 2013 seguixen hui amb el cinqué dia. Hui dimarts 30 si que publica el diari LAS PROVINCIAS a la seua secció de la Marina un article amb quatre fotografies meues, que ja estaven publicades al blog. Titula: "Paula escrivá y Mónica Simó, reinas de 2013". Al subtítol: "Las dos jóvenes son las protagonistas de los festejos en honor al Crist del Calvari, que hoy viven la multitudinaria Noche de las paellas".

Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20130730/marina/paula-escriva-monica-simo-20130730.html.

Per altra banda, el diari INFORMACIÓN d'Alacant publica la notícia que us contava ahir, per mig del comunicat de la Policia Local de Gata. Titula: "Detienen a dos jóvenes en Gata por saquear un pozo de suministro de agua potable". Ací està l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/07/30/detienen-jovenes-gata-saquear-pozo/1400877.html.

A la fotografia (una de les publicades a LAS PROVINCIAS), el moment de ser elegides la regina i les dames d'honor majors 2013 de Gata.

FONT: diaris LAS PROVINCIAS i INFORMACIÓN, dia 30-7-2013.HUI, 6é DIA DE FESTES GATA 2013: dedicat als bous

20130731095829-dscf4001.jpg

Entrem al sisé dia de festes. Acabat el dia estarem a l’equador del programa festiu. Hui, dia 31 de juliol de 2013, la comissió de festes té preparada aquesta programació en el DIA DEL BOU:

12,00 hores: Solta de vaques de la Ramaderia F. Machancoses.

19,00 hores: Quinta entrada de bous i vaques a càrrec de la Ramaderia Gregorio de Jesús.

19,20 hores: Quarta vesprada de concurs de bous i vaques de la Ramaderia Crespo.

22,00 hores: Sopar a les barraques i casals.23:00: Ball de disfresses a la Plaça Nova amb premis "Tú sí que vales" amenitzat pel GRUP DE MARIACHIS "MI TIERRA"

1,00 hores: Solta de bous i vaques a càrrec de la Ramaderia La Paloma. Posteriorment bou embolat de la Ramaderia Els Coves.

3,00 hores: DISCOMÒBIL ACTIVA FM amb el DJ SAIMON MAS a les Sorts.

A la fotografia de Vero Vives, l’entrada d'ahir per la vesprada al corro del Passeig d’Alacant.LA PENYA BARCELONISTA DE GATA CELEBRA EL 28é DINAR DE GERMANOR

20130731112205-compopenya-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA, PUNXANT ACÍ)

Va assistir el mític jugador blaugrana i de la selecció dels anys 70, ASENSI

Guardonat PACO PONS SALVADOR, com a millor esportiste de Gata

Diumenge passat, dia 28 de juliol, la Penya Barcelonista de Gata va celebrar el 28é Dinar de Germanor. A l’acte va assistir el ex-jugador del Barça i de la Selecció Espanyola ASENSI, jugador dels anys 70. També hi assistiren l’Alcaldessa i la Regidora d’Esports de l’Ajuntament de Gata.

Hi havia un centenar de comensals i es va fer el lliurament de la 28ª edició al millor esportiste de Gata. Enguany el guardonat fos PACO PONS SALVADOR, per tota una vida i trajectòria dedicada al Gorgos: 21 anys, desde benjamins fins els majors.

Abans de l’Acte es va celebrar l’Assemblea General Ordinària, on el President Salvador Mulet va destacar entre els principals punts, que enguany hi ha nova directiva, nou Casal, un increment de socis i també uns millors resultats económics. Va acabar fent una crida a la participació dels penyistes a tots el actes que celebre la Penya i major assistencia al Casal en els dies de partit.

Per als que tingau facebook podeu veure les fotos de la composició i moltes més a aquest enllaç: https://www.facebook.com/penyabarcelonista.gata/media_set?set=a.629966030356094.1073741827.100000281096065&type=1.

FONT: Fotos de la composició i text, Penya Barcelonista de Gata, per mig del seu facebook.ARRIBA EL RELLEU, DE LA COMISSIÓ 2013 A LA 2014

20130731114645-comis13i14-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Els pares dels pròxims festers i festeres s'encarreguen de les barres del bar al recinte escolar

La Comissió de Festes 2013 ja té els deures fets, arranca la comissió 2014

Formada la Comissió de festes 2014 ja s'han posat mans a l'obra. Ja es poden veure amb les samarretes blaves a les barres del bar del pati del recinte escolar quan fan algun espectacle, com la Nit de Paelles d'ahir. Són el relleu.

La Comissió de Festes 2013 està custodiant els actes programats, seguint dia a dia tots els detalls. Ja tenen els deures fets, en quan a organització es refereix. Ara li toca arrancar a la Comissió de festes 2014.

A la composició vegeu dalt alguns membres de la Comissió 2013 i baix a la nova comissió de festes 2014. La foto de dalt és de Pepe Mengual.AHIR VESPRADA, SUSPENSIÓ DELS BOUS PER UNA AGARRADA GREU

20130731120909-suspesboussalvadorpons.jpg

LA PREMSA PUBLICA EL SUCCÉS D’AHIR VESPRADA

LA POLICIA LOCAL DE GATA INFORMA

La primera incidència greu, i esperem que siga l’última, de les festes patronals de Gata va arribar ahir. Es va tindre que suspendre l’actuació dels bous de la vesprada al voltant de les 20 hores, degut a una agarrada greu, com ja quasi tots sabeu, i la manca de metge a la segona ambulància, donat que va tindre que acompanyar al pacient a l’Hospital de Dénia.

Creuem els dits, preguent-li al Crist i esperem i confiem que tot vaja bé pel nostre amic, conciutadà i fester membre de la penya taurina del poble, l’Associació Bouera de Gata. L’ensurt encara està al cos dels que van presenciar la desafortunada agarrada. Les ironies de la vida fan que hui siga el Dia dels Bous, aneu molt alerta i preniu les màximes precaucions.

En el moment que escric aquesta crònica llancen el coet de les vaques i bous d’este migdia.Pel que fa a la premsa, dir que el diari INFORMACIÓN d’Alacant publica hui dimecres 31 de juliol: "Un hombre de 58 años grave tras embestirlo un toro de 500 kilos en Gata de Gorgos".

Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/07/31/hombre-58-anos-grave-embestirlo/1401278.html.

El diari LAS PROVINCIAS també informava des de Alacant i titulava: "Gata de Gorgos. Un hombre es intervenido tras ser embestido por un toro en un encierro". Al subtítol: "La víctima se había prestado voluntaria para participar en la recogida de los animales". Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/20130731/comunitatvalenciana/alicante/envestido-toro-gata-gorgos-201307311131.html.

El diari EL MUNDO (Comunidad Valenciana) en la seua edició digital també publica a la secció de "sucesos": "Sigue en la UCI del hospital de Dénia" i titula: "Herido grave tras ser embestido por un toro en un encierro de Gata de Gorgos". Posa tres frases destacades: "El herido no fue ’corneado’ sino golpeado en el estómago ’brutalmente’"; "El toro, de unos 500 kilos de peso, le arrolló cuando colocaba una barrera" i "Tras ser intervenido la pasada noche, está estable dentro de la gravedad". Tot això informa EFE Dénia. Ací teniu l’enllaç: http://www.elmundo.es/elmundo/2013/07/31/alicante/1375278993.html.

També la Policia Local de Gata informa de l’agarrada al seu facebook. Us pose textualment el que diu:

"GRAVE COGIDA EN LOS TOROS DE GATA DE GORGOS: la jornada taurina de ayer martes por la tarde se vio empañada por la cogida de un toro a un hombre que estaba participando en las labores de encierro de un toro que, tras muchos intentos para que subiese al camión tras la entrada, no hubo forma, quedando finalmente encerrado en el corro para pasarlo al corral y de ahí cargarlo al camión, cosa que también costó. Fue en ese momento cuando el vecino de Gata de Gorgos, fue embestido por el animal. Médico, enfermera y personal de Cruz Roja trasladaron urgentemente al herido hasta el Hospital de Denia, que hoy ha confirmado que fue operado nada más llegar al hospital y que se encuentra grave pero estable en la UCI. Debido al incidente, los actos taurinos fueron suspendidos. Le deseamos al herido y a sus familiares, una pronta recuperación y que pasados unos días, todo quede en un susto y una anéctoda tras su total recuperación."

Dalt teniu la fotografia de SALVADOR PONS del facebook, bon testimoni que mostra el corro, poc després de comunicar la suspensió de les vaques i bous de la vesprada.AHIR DIA 30, NIT DE PAELLES A LES FESTES DE GATA ( I ): Més de 2.000 persones omplin el recinte

20130731171920-componit1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Actuació de l'orquestra MONTECARLO

Més de 2.000 persones es van congregar al pati del Grup escolar per a gaudir d’una nit màgica. Nombroses quadrilles, penyes, grups, veïns, coneguts, van participar a la Nit de Paelles. Va amenitzar la nit l’espectacular orquestra "Montecarlo". El document gràfic el teniu dalt i en les succesives entrades. La NI de Paelles és, sens dubte, l’acte que més gent arrastra si exceptuem la nit del Festival i la processó de pujada del patró. Per tots els racons del pati i voltants de les escoles hi havia quadrilles fent-se la paella allí mateix o esperant que la portaren feta, que d’eixos també n’hi havia.

A les imatges, alguns moments de la Nit de Paelles.NIT DE PAELLES A LES FESTES DE GATA ( i II ): multitudinària concentració...i l'orquestra Montecarlo

20130731180842-componit2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ací teniu el segon reportatge gràfic de les quadrilles de totes les edats i condicions. Les paelles i sopars també de tota classe. La quadrilla que teniu dalt de tot són els QUINTOS 2013 "AL MOSCATELL". Baix a la dreta, l'actuació de l'orquestra Montecarlo.

Nit de paelles a les festes de Gata...que aprofite!!IMATGES DE FESTA: els set festers de la finca de Trossets de gala

20130731195459-quintos7.jpgFa pocs dies portava ací una notícia festera no massa habitual al poble, però que s’ha donat este any. Set festers, entre menuts i grans, a una de les finques del carrer Trossets. Van adornar el portal de l’entrada i ells es van donar a conéixer o més bé els/les pares/mares van voler que foren els protagonismes. Hui els tenim de tornada, però amb la vestimenta de gala. Els xiquets vestits de gaters i gateres, els majors ben mudats.Per a recordar-ho podeu obrir l’altre article: http://cronistadegata.blogia.com/2013/072702-imatges-de-festa-una-finca-de-gata-al-carrer-trossets-te-set-festers.php. FOTO: Neyda Acosta.


Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris