Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Enero de 2013.

DIA PRIMER DE L'ANY A GATA. 2013 ÉS JA TOTA UNA REALITAT

A tots els usuaris del blog, a tots els que seguixen al CRONISTA DE GATA, bon primer dia de l'any. Dient aquesta informació també afegiria "i bons tots els dies de l'any". Pareix que passada una setmana no recordem ja el que tantes vegades escoltarem d'ací a deu dies: "Feliç Any Nou".

Des de GATA DE GORGOS -per tal de no confondre amb l'altra Gata de Cáceres-, el CRONISTA DE GATA per mig del seu blog, fa extensiu el bon any als 365 dies del 2013.

Aprofite per felicitar a tots els Manolos, Manuels i Maries, que hui festejen la seua onomàstica.EL BLOG TÉ 176.000 VISITES, A L'ENTRADA DE L'ANY 2013

És coincidència, però just a nou hores de començar el nou any 2013, el blog toca ja les 176.000 visites. Els aconteixements segueixen manant, la xarxa social facebook va obrint pas, les entrades van ràpides. Està clar que les dues-centes mil es produïran dins d'este primer mes. Mana el calendari, però també els aconteixements. I com sempre dic...i hui més..a seguir endavant.NOU ANY 2013. SEGUIX EL RESUM DE L'ANY PASSAT: Març 2012

20130101110329-mar-12-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA DEL MES DE MARÇ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Tercer dia de resums. Si el penúltim dia de l’any 12 del segle XXI resumia gener, ahir li tocava el torn a febrer. Hui, primer dia de l’any nou 13, faig el resum de les notícies més detacades posades al blog al llarg del MES DE MARÇ DE 2013.

El dia 1 parlava de la pàgina del facebook de la Policia Local de Gata.

El dia 2 anunciava la reunió del canvi de contadors elèctrics (foto).

El dia 3 era notícia Perú i la missió de Vicent Font.

Els dies 5 i 11, el Camí de l’Alba cap a Santiago passava per Gata (foto).

El 8 parlava de la Setmana d’Animació a la Lectura a la biblioteca (foto).

El mateix dia 8, tornava a ser notícia el gasoducte (foto).

Els dies 8 i 9 feia la sèrie de "Dones regidores a Gata"

El dia 9 era l’esport el que eixia al blog, amb la carrera Perimetral Benissa-Benissa.

El reportatge sobre fotografies i el fotògraf aficcionat Jaime Signes-Costa Mulet el podíem llegir el dia 11 (foto).

El dia 12 donava compte el 84 aniversari del rector fill de Gata, jubilat al poble, Don Alberto Caselles.

El dia 13 parlava de SòlGata i la nova gestió per part de l’empresa municipal del servici d’aigua potable.

El mateix dia 13 era notícia la centenària Francisca Costa Diego, al complir 102 anys (foto).

El dia 14 parlava de la reunió preparatòria de la representació de l’arbre blanc (250 aniversari) (foto).

El dia 15 anunciava la ruta motera: Gata-Benasau-Gata.

Tres articles acaparaven l’atenció el dia 18, sobre l’homenatge a Manuel López Fernández, Manolo el Policia (foto).

El temps amb 176 litres i l’arribada amb aigua al riu Gorgos al pas per Gata eren notícia els dies 20 i 21, entrant la primavera (foto).

El dia 21 la notícia municipal: visita del delegat del Govern Valencià a Alacant (foto).

El VIII Ralli Fotogràfic del Fotoclub Forat de Gata eixia al blog els dies 22 i 25 (foto).

La XVI Volta Popular a Gata ho feia extensament els dies 22, 25 i 28 (foto) 

El dia 23 anunciava el comentari del llibre d’Antonio Salvá "Crónicas de amor y muerte" pel Club de Lectura a la biblioteca.

Els dies 24, 29 i 30, noves publicacions sobre el tercer acte del 250 aniversari, l’exposició fotogràfica "Mirades del Crist", preparada pel Fotoclub Forat (foto).

El dia 25 el blog arribava a la xifra de 100.000 visites.

El dia 27 anunciava la reelecció del degà jutge de pau de Gata, Miguel Moncho (foto).

Els dies 28 i 31 es parlava del concert de música sacra en l’església, dins dels actes de la Setmana de Dolors de Gata (foto).

FONT: Blog "Cronista de Gata". Mes de març 2012.L'ANY 2013 TÉ 12 FESTES A LA COMUNITAT I DOS DIES LOCALS MÉS A GATA

El primer dia de l’any 2013 cal recordar que al llarg dels dotze mesos gaudirem de catorze festes a Gata: dotze comuns a la Comunitat Valenciana (DOCV, 28-12-2012) i dos més com a festes locals del poble (Plenari Gata).

El calendari laboral de la Comunitat Valenciana per a l’any 2013 contempla un total de dotze dies festius. Es declaren, dins de l’àmbit territorial de la Comunitat, dies inhàbils, a efectes laborals retribuits i no recuperables, les següents dades, la primera de les quals ja estem gaudint-la hui:

1 de gener: Any nou, hui mateix. 18 de març: Dilluns, vespra de Sant Josep. 19 de març: Sant Josep. 29 de març: Divendres Sant. 1 d’abril: Dilluns de Pasqua. 1 de maig: Dimecres, Festa del Treball. 15 d’agost: Dijous, Assumpció de la Verge. 9 d’octubre: Dimecres, Dia de la Comunitat Valenciana. 12 de octubre: Dissabte, Festa Nacional d’Espanya/Dia de la Hispanitat. 1 de novembre: Divendres, Tots Sants. 6 de desembre: Divendres, dia de la Constitució Espanyola i 25 de desembre: Dimecres, Nativitat del Senyor/Nadal.

Tres particularitats a este calendari. No està el dia 8 de desembre, festa de la Puríssima, perque és diumenge, no es sustitueix per cap dia més. S’estableix el 18 de març com a festiu en sustitució del dia de Reis, 6 de gener, que cau este diumenge. Es mantenen en els seus dies corresponents les festes de Sant Josep (dimarts) i 9 d’Octubre (dimecres).

Pel que fa al nostre poble, GATA DE GORGOS són per al 2013 festes locals el 8 d’abril, FESTA DE SANT VICENT, per ser Sant Miquel diuemnge, i el 6 d’agost, dimarts, festivitat del SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI.

FONTS: DOCV, 28-12-2012. Plenari Gata.MILLORES DE TRÀNSIT ENTRE ELS CARRERS MORERES I ROQUETES

20130101200010-roquetestrossets.jpg
Em faig ressó del comunicat de la Policia Local de Gata, al respecte d’una mesura de TRÀNSIT, que la mateixa Policia explica a la seua pàgina i a la xarxa social facebook. L’actuació de la Regidoria de Trànsit s’ha fet al cantó entre el carrer Roquetes i el carrer Roquetes, després de les contínues queixes dels veïns, pel mal estacionament d’alguns vehicles que dificultaven molt i impedien el pas dels vehicles grans cap al carrer Moreres. Es va optar per posar "bolardos" -pivots-, ja que els conductors no feien cas de la línia groga. La gent del veïnat està contenta i s’ha solucionat el tema de tocar-se els vehicles quan conincidien les dues furgonetes estacionades. Des de la Policia i la regidoria es donen les gràcies al veïnat per implicar-se, per demanar millores i per proposar solucions.
 
A la fotografia de la Policia Local podeu vore el lloc i l’efecte de la col·locació dels "bolardos".
 
FONT: Policia Local, a través de la seua pàgina i el seu facebook.


RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 1 DE GENER DE 2011: El primer dia de fa dos anys recordava a la secció de "Com era Gata...fa 23 anys" els dies 1 al 7 de setembre de 1987. Feia el resum de l'any 2010, de gener a juny. Un document de "Història religiosa" es publicava al blog: la visita del Patriarca Joan de Ribera a Gata, l'11 de febrer de 1580. La foto antiga 263 era de Reis dels anys 70 del segle XX.

AQUELL 1 DE GENER DE 2012: El resum de l'any 2011 estava pel mes d'abril. Repassava els gran aconteixements per a Gata l'any 2012. Algunes dades curioses donaven pas a la foto antiga 628 de la sèrie dels cinemes de Gata.FOTOGRAFIES CURIOSES: els molins i el senyor Montgó

20130101203715-fcoponsfontmontgo.jpg

La fotografia curiosa de hui, primer dia de l'any, es aquella que posava al facebook Francisco Pons Font fa uns dies. Ens servix per a canviar de registre després d'una nit menjívola, festiva i desbordant. El pas del 12 al 13 va ser el motiu de la nostra alteració. Per això, esta imatge convida a la relaxació, a vore els elements de la natura com en un quadre de pintura, a la tranquil·litat. Els molins a l'esquerra, tot muntanya, no es veuen cases, ni xalets, i al fons asoma per la dreta el senyor Montgó. I com bé posa l'amic Francisco passarà un any, altre, altre i altre, com ha passat aquesta nit a este matí, i el senyor Montgó estarà ahí, constant al pas dels temps.¡¡ HEU VIST EL VÍDEO DELS QUINTOS 2013 !!

20130101215613-quintos13videos.jpg

Un gran muntatge de fotos dona un resultat molt bo

Així també feliciten el nou 2013 els Quintos de l'Any

¡¡L'heu vist!!. El podeu mirar i voreu quina sana alegria, companyerisme, camaraderia i una quintà nombrosa. Es barrejen moltes fots, moltíssimes, algunes inclús de la infància dels quintos, de quan eren quintets, de totes les festes que han fet junts. Ha pujar el vídeo al seu compte de Youtube Noelia Puig. El vídeo, amb una bona música, té una duració de 12 minuts i 29 segons.

Ací teniu l'enllaç al vídeo, per a pegar-li una ullada i de segur que us agradarà: http://www.youtube.com/watch?v=WSrbPGBFXUo.

A la fotografia, la quintà 2013 amb una imatge capturada del mateix vídeo.

FONT: Vídeo "Nochevieja 2012 Quintos 13" (Noelia Puig) pujat a Youtube.CALENDARI GATER DEL 2013: del Misteri dels Reis als Nadals

20130101235800-calengater-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Enguany a Gata no es commemoren grans coses, com l’any passat que es va celebrar amb gran èxit el 250 aniversari del Crist i l’ermita. Cal recordar, això si, que el 16 de febrer de 1963 van concloure les obres d’elevació d’últim cos de la torre parroquial de l’església.

Per tant eixa data del 2013 farà 50 anys del fet. Fent memòria d’aquell aconteixement diré que el cost total de les obres pujà a 222.349 pessetes, sense contar els jornals de prestació personal. Es van fer sent rector de la parròquia En Vicente Llopis Bertomeu. L’obrer encarregat fou En José Soler Signes. L’obrer segon: Miguel Simó Mengual i el manobres: Juan Monfort Diego i José Ferrandis Mestre.

LES FESTES LOCALS DE GATA SÓN: Sant Vicent, dilluns, i el Crist del Calvari, dimarts, al caure diumenge el dia de Sant Miquel.

Però com serà la resta del CALENDARI GATER DEL 2013. Anem a fer un repàs:

GENER: Dissabte dia 5 arriba el gran aconteixement cultural del poble, la representació del "Misteri dels Reis Mags". El text el va escriure Antonio Salvá Roselló. Dos escenaris, Avinguda de la Pau i Plaça de l’Església s’ompliran de públic. Després serà el tradicional repartiment de joguets i regals. Del 18 al 20 seran les festes al Raval en honor a Sant Antoni. Enguany es faran unes festes sonades. La Penya de Amics del Cavall i el premi del 5é premi de Nadal ajudarà. El 19, dissabte, serà el concurs "Posa Vi...Cata Vi" i el 20 el dia gran dedicat al patró dels animals, amb la bendició a la Plaça de l’Església.

FEBRER: El poble conservarà les tradicions amb la Candelària (dia 2) i la bendició de rotllos i dolços (dia 3, sant Blai). El dia 9 hi haurà Confirmacions a la parròquia. Del 7 al 12 seran les festes dels darrers dies. El 13, Dimecres de Cendra, comença la Quaresma. I com ja he dit al principi de l’article, el dia 16 recordarem l’acabament de les obres d’elevació del campanar.

MARÇ: Del 20 al 22, el tríduum a la Verge de Dolors. Del 24 al 30 Setmana Santa. Cal destacar Diumene Rams el dia 24 i el Divendres Sant dia 29. El dia 31 serà Diumenge de Pasqua. Els gaters compliran amb les tradicions d’anar a berenar.

ABRIL: El dia 7 serà el segon diumenge de Pasqua, que també es celebra a Gata. El dia 8, dilluns, serà la festa popular de Sant Vicent Ferrer. A GATA SERÀ FESTA LOCAL, substituïnt el dia de Sant Miquel, que és diumenge. El dia 28 serà el Dia Júnior de la Vicaria.

MAIG: Serà el mes dels tres diumenges de Primeres Comunions. Per primera vegada en la història hi haurà tres torns. El dia 12, festa de l’Ascensió, serà el primer. El dia 19, festa de Pentecostés, serà el segon torn. El dia 26, festa de la Santíssima Trinitat, serà el tercer i últim.

JUNY: El dia 2, diumenge, es celebrarà el Corpus Christi. El dia 9 la festa del Cor de Jesús, tan tradicional al poble. Els dies 21 a 23 es faran les festes de la Font del Riu, ja que el 24, Sant Joan, és dilluns enguany.

JULIOL: Una nova edició d’Art al Vent estarà present a Gata. Quasi amb tota probabilitat la novena al Crist a l’ermita es celebrarà del 19 al 27 o l’altra possibilitat serà del 18 al 26, depenent del començament de les festes. El dia 27, dissabte, o divendres 26 començaran les festes patronals. Enguany hi ha dos diumenges i es pot fer la cavalcada de carrosses el dia 4 d’agost.

AGOST: La primera setmana i fins dimarts dia 6 seran les festes. El dia 6 és la festa major del poble, en honor al Santíssim Crist del Calvari, serà festa local, dimarts. El dia 15, dijous, és la festa de la Verge dormida, la Mare de Déu de les Alfàbegues.

SETEMBRE: El diumenge 29 és la festa del titular de la parròquia Sant Miquel Arcàngel.

OCTUBRE: Una nova edició de "Gata al Carrer" potser es faça els dies 12, festa del Pilar i dissabte, i 13, diumenge.

NOVEMBRE: De divendres 1, Festa de Tots Sants a diumenge 3 molts gaters visitaran als seus difunts al cementeri municipal.

DESEMBRE: Les tradicional festes dels Nadals començaran dimarts 24 i sobrepassaran el final de 2013.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 2 DE GENER DE 2011: La notícia dels Reis 2011 era que s'obrien les oficines de Ses Majestats els dies 2, 3 i 4, com tots els anys, com enguany. La "Història religiosa" ens informava de la visita d'un altre arquebisbe, Ciriaco María Sancha Hervás, els dies 2 i 3 de juny de 1895. El resum de l'any era de Juliol a Desembre.

AQUELL 2 DE GENER DE 2012: L'alcaldessa parlava a la premsa del resum de l'any. El resum de l'any 2011 anava per maig.SEGUIM RESUMINT EL 2012, ara sols en imatges: mes d'abril

20130102213715-abril12-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Com les imatges valen més que les paraules, diuen a vegades, del mes d'abril a desembre de 2012, resumiré cada un amb la composició fotogràfica corresponent, com hui que pertoca el mes d'abril de 2012.REIS 2013: JA ESTAN OBERTES LES OFICINES REIALS

20130102223505-menutreis.jpg
Sols resta demà dijous dia 3 i despusdemà divendres 4. Les oficines de Ses Majestats els Reis Mags estan ja obertes al mateig lloc que l'any passat, enfront de Bicicletes Boronat al carrer Trossets.
Pares, mares, huelos i hueles, animeu-se i aneu a vore que podeu fer allí !! Si podeu ajudar als Reis a distribuir els regals i paquets per Gata.
 
A la pàgina de "Reis de Gata" del facebook trobem una nota que ens detalla els preparatius: "Entrem en el conter enrere. Demanem disculpes als veins de aquells carrers que, com sempre es tindran que tallar, tant per la representacio com per el repartiment de regal, llocs de aparcament que es voran afectats, etc. Als veins que en tindran que aguantar de nit en el assaig i en la càrrega. I volem donar les gràcies a tots estos i també a la resta de poble per la seua colaboració i confiança en nosaltres.
Vos esperarem els dies 2, 3 i 4 en el carrer Trossets.
Bon any nou a tots!! i que vinguen carregats!!"
 
L'altre acte que vorem divendres dia 4 al tardet, a la poqueta nit, serà l'arribada als carrers de Gata dels missatgers reials anunciant que els Reis estan ja prop, tal vegada "en el valle de Arán" com deien abans en castellà.
 
I el dia 5, dissabte, els dos actes de la representació del "Misteri dels Reis" de Gata.
Tronem a la pàgina dels reis del facebook. Allí ens anuncien aquests actes:
 
"18:30 al carrer la Pau, Plaça de la esglesia. Representació del Misteri dels Reis Mags, del autor gater, Antonio Salvà.
Com sabeu, sols podem representar el acte del Palau d'Herodes i el acte de la Coveta.
Despres de la baixada del àngel, els Reis i els seus pajes descansaran 10 minuts que podem aprofitar tots per arribar a casa, per que, enseguida es posaran en el REPARTIMENT DE REGALS."
 
Si observeu està en majúscules el repartiment de regals. Enguany es un bon any per a reivindicar més aquest últim acte de tota la cavalcada real. Potser fora el centenari del mateix.
 
A la imatge del costat teniu el cartell dels Reis 2013.


IMATGES CURIOSES: Silenci, esperem als xiquets...

20130102224253-silenci.jpg

He trobat aquesta fotografia tan curiosa a la pàgina del "Misteri dels Reis". És el resum del silenci, en contraposició a la Plaça de l’Església, la Plaça Vella, tota plena de gent que estava a poques hores de fer-se esta imatge. Com bé sabeu i heu conegut era dissabte 29, quan s’havia acabat la "faenata" del muntatge del "palco de les cartes". Captada amb poquets cotxes, ni cap persona, és la senyal del silenci, esperant als centenars de xiquets i xiquetes. Fins i tot les cadires i els farols pareixen formar part també del quadre. I allí al fons el palco. És una imatge curiosa.

FONT: Fotografia de "Reis de Gata" (facebook).SUPERADES LES 177.000 VISITES DEL BLOG

Abans de començar els articles del dia, hui 3 de gener, tornem a complir un millar al blog. Són ja 177.000 les visites i es superen inclús. El blog no para i sempre donant informació i augmenta a la carrera el nombre d'usuaris, de visitants. GRÀCIES A TOTES I TOTS. A seguir endavant.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 3 DE GENER DE 2011: Ja anava anunciant el segon dia d'oficines reials i el bàndol. Contava la història del naixement dels Reis a Gata, des de 1947. El 12 i 13 de setembre de 1987 el recordava a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys".

AQUELL 3 DE GENER DE 2012: Arribava el blog a les 82.000 visites, just hui s'arriba a les 177.000. També els Reis de Gata eren notícia: oficines i bàndol. La premsa parlava de Gata Residencial. El resum fotogràfic recordava el mes de juny de 2011. A les fotografies antigues seguien els cinemes d'abans de Gata.LA PREMSA parla de...el Misteri dels Reis de Gata

20130103215858-palcoherodeslp.jpg

Hui publica el diari LAS PROVINCIAS un article del Reis de Gata, que més bé és un resum del que ocorrerà dissabte dia 5. Es titula: "Unas 200 personas escenifican el Misteri el sábado en Gata". A l'antetítol: "Numerosos vecinos del municipio y de la comarca disfrutarán con el espectacular montaje preparado por la Comissió de Reis".

Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20130103/marina/unas-personas-escenifican-misteri-20130103.html.

A la fotografia d'arxiu de LP un moment de l'escenificació al Palau d'Herodes.

FONT: Foto i text, LAS PROVINCIAS 3-1-2013.MUNTATGE DEL PALCO D'HERODES A L'ESTACIÓ, PER A REBRE ALS REIS MAGS

20130103221342-palcoherodesmuntatge.jpg

Com és tradicional des de fa ja més de quaranta anys, els dies previs al cinc de gener, els joves de Gata s’encarreguen del muntatge del "Palco d’Herodes", decorant-lo i vestint-lo com correspon a tal personatge. Sempre la façana de l’estació del tren que dona a l’Avinguda de la Pau és el lloc escollit per a posar el "palco". Els dies 3 i 4 de gener aquell indret es contertix en un vertader Palau.

Cal recordar també que demà és el "Dia dels Pages". Al tardet, a la poqueta nit arribaran els emissaris de Ses Majestats anunciant el recorregut que faran al dia següent els Reis Mags de l’Orient.

A la composició fotogràfica, les fotos de Verónica Vives de hui mateix.RESUM FOTOGRÀFIC DE L'ANY 2012: Hui, mes de maig

20130103231551-maig12-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Arribe al mes de maig de 2012. Les fotografies mostren alguns dels moments més destacats del cinqué mes de l'any a Gata.

FONT: Blog "Cronista de Gata", mes de maig 2012.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 4 DE GENER DE 2011: El dia de Santa Bàrbera de fa dos anys anunciava que era el bàndol i al dia següent el Misteri. El cartell era molt llamatiu amb colors. La segona part de la Història dels Reis a Gata contava el pas de la parròquia al balcó de Don Julián. Dos fets luctuosos: ens deixava Miguel "de Martí" i es tornava a tocar a morts per un albadet, en aquest cas una xiqueta equatoriana. Continuava en "Història religiosa" les visites dels arquebisbes a Gata. En aquesta ocasió era D. Victoriano Guisasola, que va visitar Gata del 22 al 24 d'octubre de 1907. "Els pages arriben a Gata. Demà el gran dia" era l'article per molts xiquets esperat.

AQUELL 4 DE GENER DE 2012: El resum fotogràfic de 2011 continuava, parant-se en juliol. La "Cronica gatera" era "Ja vénen els reis a Gata". La notícia: "Els emissaris reials arriben a Gata".LA PREMSA parla de...un rabossot mort a la carretera de Xàbia a Gata

El diari "INFORMACIÓN d’Alacant a la seua pàgina de la Marina publica hui divendres dia 4 un article de A.P.F. que titula: "Otro animal muere atropellado en una carretera del perímetro del Montgó". Al subtítol: "Los ecologistas exigieron en la última junta rectora medidas para frenar la mortandad de fauna del parque natural". Una foto amb el rabossot mort completa l’article, del qual us pose l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/01/04/animal-muere-atropellado-carretera-perimetro-montgo/1330469.html.

FONT: diari INFORMACIÓN, 4-1-2013.

 JA VAN ELS PAGES PELS CARRERS DE GATA

20130104202913-pagesrosariog.jpg

Demà a les 18.30 hores comença el gran esdeveniment de la il·lusió

Magnífica i actual la fotografia que ha publicat Rosario González al seu facebook dels Pages de Ses Majestats els Reis d’Orient, a cavall pels carrers de Gata.

Com cada quatre de gener es repetix la història. Recorde que quan erem menuts els pages feien sonar la trompeta i acabaven sempre amb la signatura dels Reis: "DADO EN EL VALLE DE ARÁN, A CUATRO DE ENERO DE ...". Ara els pages ja parlen amb valencià, igual que ho faran demà Herodes i els tres reis. S’han actualitzat com toca.

Tornant al moment de passar pel poble, la xicalla sempre anava i va davant. He contat una trentena de menuts, alguns amb patinet. I la moto de la Policia Local custodiant la comitiva i darrere el cotxe dels agents. També he contat set cavalls i els seus genets, els pages, inclús un carret darrere.

Ja vénen, ja estan prop, demà a les 18.30 hores, tocarà el gran aconteixement de la il·lusió i tot fa preveure que tindrem bon temps, ni vent, ni pluga, ni massa fred, el corrent dels temps.

FONT: Foto Rosario González, per mig del facebook.IMATGES CURIOSES: Palau d'Herodes a Gata, tot preparat per a demà

20130104211124-palcohdiaabans.jpg

Si recordeu ahir posava la notícia curiosa de la Plaça de l'Església sense ningú i el palco dels pages de les cartes. Hui és un altre escenari el que espera impacient. Tot està preparat. Aquesta nit es faran els últims retocs d'escena i interpretació, però podeu ara observar el Palau d'Herodes esperant la vesprada nit de demà, quan caiga el dia i arriben cavalls, ballarines, pages, tota classe d'acompanyants, al Palau d'estiu d'Herodes. La foto de Verónica Vives ens fa supondre el contraste entre l'acte de demà i la soletat d'ara mateix.

FONT: Foto Verónica Vives.CANAL 9 TVV TORNA A GATA BUSCANT LA LOTERIA

20130104224630-lottvvhui.jpg

De cara al sorteig del Nen

“Ha tornat al lloc del succés” podríem dir en una pel·lícula. A Canal 9 TVV li va agradar això de la loteria, del cinqué premi de Gata. Este matí han passejat pels voltants de l’administració i del mercat el càmera i la locutora. Els testimonis eren diversos, han trobat a guanyadors del premi, al president de “Amics del Cavall” Antonio Leyda. Han anat a l’Administració nº 1 a vore si havien pujat les vendes per al Nen.

Tot això ho podeu vore a les Notícies de la 1ª edició de TVV. Del minut 27,20 al minut 28,32 és quan apareixen els protagonistes gaters.

Ací teniu l’enllaç: http://www.rtvv.es/va/informatius/Nt9-Edicio_3_841145904.html.

A la imatge, un fotograma capturat de l’edició d’aquest migdia.

FONT: TVV, Notícies 9, 1ª edició.RETALLS DE LA HISTÒRIA DELS REIS A GATA, 1914-2013

20130104234228-comporeis4-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Cent anys de repartiment de joguets pels carrers del poble

El text escrit per als Reis de 1968 arriba a la 46 edició

Enguany fa quaranta anys que es representa l’acte del Palau d’Herodes a l’Avinguda La Pau

La cavalcada dels Reis a Gata podria ser centenària o, al menys, el repartiment de joguets pels carrers de Gata. En un escrit vaig vore citada l’anècdota de la filla del Metge Moratal, que al voltant de l’any 1914 rebria joguets el dia cinc o el dia sis de gener, junt a altres xiquets i xiquetes de famílies adinerades del poble. el veí Francisco Moratal Giner va ser alcalde de Gata de 1924 a 1930.

L’altra data la vaig descobrir quan feia just 50 anys els reis de dalt l’ajuntament. El dos de gener de 1997 sabia que l’any 1947 s’organitzava la Cavalcada per a recaptar fons per anar a la final de la Copa de S.E. el Generalíssim a Madrid. van ser efusives paraules del “Rei Marratxa" que encara es recorden al balcó de l’Ajuntament. seguien les escales i paquets pels balcons. Al final, la final (22 de juny de 1947) es va fer a La Corunya (Madrid-2, Espanyol-0) i no van poden anar els gaters perquè estava molt lluny. Donen els Diners recaptats a la parròquia.

Comença de 1948 fins a finals dels anys 50 a organitzar els Reis. Es de supondre que seria dins l’església i possiblement més el dia 6, festa de l’Epifania, que el dia 6. Primer N’Alejo Sendra Sendra, que estigué de 1930 a 1950, però sobre tot els germans Castelló Quilis i Don Vicente Llopis els que realçen la festa i apareix el paper d’Herodes.

Al llarg d’este temps, els joves de l’Organització de Juventuts Espanyoles (O.J.E.) organitzen la Cavalcada. El balcó de "Ca Don Julián" (Plaça Canalejas, després Plaça d’Espanya) s’utilitza per a que els Reis saluden als xiquets de Gata i comence el repartiment de regals i joguets.

La data clau de la dècada dels 60 és gener de 1968: S’estrena l’obra "Auto de los Reyes Magos" del escriptor gater Antonio Salvá Roselló. Tenia aleshores dos actes: Palau d’Herodes –que es fa encara- i el Betlem Vivent. L’any 1971 és l’últim any en el qual es fa la representació al balcó el Parlament dels Reis. Es passa baix, dalt d’un remolque de tractor, encara davant de la façana de Ca Don Julián. En 1972 TVE grava l’arribada i parlament dels Reis.

En 1973 comença a representar-se l’Auto a l’Avinguda de la Pau. El "palco" es munta just darrere de l’estació del tren. El marc és molt apropiat.

Després vindrien temps de canvis als anys 90. Primer l’autor adaptà l’Auto al valencià, passant a nomenar-se “Misteri”. Després sols un any, per pluja, no es fa el Misteri. Els Reis van amb cotxes "Mercedes" pel poble i els pages ben tapats amb impermeables de plàstic. 

L’any 1996 s’mplia el Misteri. Es representen dos noves escenes a la Plaça Nova: el Senat Romà i el Poblat de Judea. Sols dura un any el Senat i el poblat poc més, inclús quan estan fent obres de pavimentació a la Plaça Nova, el poblat es fa a la plaça de la Casa Roja. No va resultar, per fred i vent. Estava massa a la intemperie.

D’ací passa el Poblat a representar-se a la mateixa avinguda que el Palau d’Herodes, l’Avinguda de la Pau. Un escenari està enfront de l’altre. El poblat a l’altura del cinema i el Palau al lloc de sempre.

L’any 2011, La crisi fa que es suspenga l’acte del Poblat de Judea i sols es represente el Palau d’Herodes i el Betlem Vivent, amb l’epílog de la baixada de l’àngel, que venia fent-se anys rere.

Cal recordar alguns veïns que han representat a Herodes, escenificant al Palau la conversa amb els tres Reis d’Orient. Aurelio Signes, Jaime Signes, Gabriel Pons, "Ronda", Juan Signes "de Paleres", Miguel Vives -el mateix que els escriu i sols un any al principi de la dècada dels 80, Felipe Signes, germà de Juan; Antonio Monfort, Juan Torres i Terol.

*EN CAS DE QUE ALGUN VEÍ, USUARI DEL BLOG, CONEGA MÉS DADES SOBRE LA HISTÒRIA DELS REIS, POT APORTAR LA DOCUMENTACIÓ O BÉ AMB UN COMENTARI O BÉ PER CORREU, PER ANAR FENT MÉS GRAN LA HISTÒRIA *

A la composició fotogràfica, moments de les quatre parts que es fan ara: Palau d’Herodes, Cova de Betlem i baixada de l’àngel i repartiment de paquets.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -992, del dia 1/1-

20130104234930-betlemviventesglesia.jpg

Intente actualitzar la sèrie, ja molt prop de les mil imatges. La corresponent al dia primer any torna a ser del Betlem Vivent que pel començament dels 90 es va fer a l'església. Els xiquets representaven el naixement. Ací tenim els xiquets que escenificaven a Sant Josep i la Mare de Déu. Hui ja són els dos casats. Cal dir que hi havia pastorets, els tres reis i més personatges del betlem.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 5 DE GENER DE 2011: Publicava fotos de l'eclipsi parcial de sol que es va produir el dia d'abans. Sobre els Reis: "Hui és el gran dia: arriben els Reis a Gata". Del 15 al 18 de setembre de 1987 es recordava a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". Acabava la sèrie de la "Història dels Reis a Gata".

AQUELL 5 DE GENER DE 2012: Començava la publicació dels Reis, pel repartiment de joguets, que sempre és l'últim acte. "Els Reis s'acomiaden de Gata" era el títol d'un altre article sobre Reis. El resum fotogràfic de 2011 recalava a agost. S'obria la finestra de l'opinió amb la pregunta: "El Misteri es reconeix fora de Gata?". "A poc menys d'una hora: Representació del Misteri dels Reis a Gata" era un altre article. Finalment amb tres articles, dos del Palau d'Herodes i un de la Cova de Betlem donava compte dels actes dels Reis 2012.A DOS HORES DE L'ARRIBADA DELS REIS A GATA

20130105164430-wowaudiovisualassaig1.jpg

Tot preparat per al màxim esdeveniment cultural de l’any a Gata

L’organització dona les gràcies. La Policia Local dona consells

Tres actes molt importants hui a Gata, des de les 18.30 hores

Just ara estem a dos hores del màxim aconteixement cultural de cada any a Gata: la representació teatral al carrer del "Misteri dels Reis" de Gata. El text va ser escrit originalment en castellà per als Reis de 1968 i en 1992 el matexi autor, Antonio Salvá Roselló, el va traduir al valencià i va començar a utilitzar-se eixe.

Hi havia, inclús, dos actes més, Senat i Poblat de Judea. Han desaparegut, per a donasr-li forces als altres dos actes teatrals: la visita dels Reis al Palau d’Herodes (Avinguda de la Pau) i Betlem Vivent (Plaça de l’Església) amb l’espectacular Baixada de l’Àngel des del campanar.

El tercer acte és el més esperat, sens dubte, pels xiquets, el repartiment dels regals i joguets dels Reis i els seus pages.

Us pose textualment el comunicat d’agraïment de la coordinadora de tot el muntatge Rosana Fornés, que ha trasmés per la página del "Misteri dels Reis" de facebook: "...Una trentena de voluntaris del poble han passat tres dies ajudant als reis a organitzar els regals que hui repartiran. Este passat dia 4 ha sigut un dia molt llarg i molt dur per a tots, 25 persones han passat, despres de tot el dia de faena, 6 hores carregant els camions que demà voreu passar. Altres 10 han passat dos hores preparant els locals on els pages i els reis descansaran quan arriben i ...es canviaran de roba. Altres 40 persones han passat tres hores de assaig. Un altre grup de 8 han passat el dia preparant l’"atrezzo" que acabarà d’omplir demà els escenaris...(parlava anit). Alguns encara estan ultimant detalls ara. Equip A del ajuntament, regidors implicats, electricistes del poble, GEG, policia municipal, proteccio civil... a tots, moltes gràcies per tot, per aguantar-me (parla la coordinadora) i que vaja tot bé demà (referint-se a hui). Ixca com ixca tot demà, enhorabona, per la capacitat de treball, per les ganes, per la il·lusio i gràcies per ser com sou."

També la Policia Local de Gata davant l’esdeveniment que ja té el compte enrere dona uns consells per al poble (copie textualment en castellà):

"ACTO DE REYES: por fin ha llegado el día tan esperado por nuestros pequeños. Solicitamos para una correcta ejecución del acto y no causar retrasos indeseados, un respeto por las señales de prohibido estacionar y del horario marcado en ellas. Sí, el acto no comenzará hasta tal hora y está marcado prohibido estacionar con 4 horas de antelación, pero es el tiempo necesario para los arreglos, sonido, ...iluminación, furgonetas, cámaras de televisión, etc, para que a la hora, todo esté montado y pueda comenzar. Por último, hay furgonetas en diversas calles como Padre Mulet que son necesarias que estén allí y que por ello, el acceso a las mismas, está cortado, pero la circulación alternativa, está garantizada. Gracias de antemano a todos los vecinos por colaborar en una noche tan mágica, pero especialmente a todos los participantes que llevan meses ensayando para que hoy, la cara de muchos niños, sea la que todos esperamos. ¡¡Feliz Cabalgata a todos!!."
 
Si abans de la mitjanit ja està tot acabat -esperem que si- us posaré les imatges més espectaculars i boniques que vaja fent de la festa de la il·lusió.
 
A la fotografia de Wow audiovisual els últims muntatges ahir del so i les llums per a que hui tot estiga a punt.
 
FONTS: Comissió de Reis i Policia Local de Gata.


LA PREMSA parla de l'acte dels Reis a Gata i de la loteria

Els diaris INFORMACIÓN d'Alacant i LAS PROVINCIAS nomenen Gata i el seu "Misteri dels Reis", així com el sorteig del Nen. INFORMACIÓN recull l'article de l'agència de notícies de l'Arquebisbat de València AVAN, que ahir dia 4 publicava: "Gata de Gorgos representa este sábado un auto sacramental en valenciano sobre los Reyes Magos con más de 200 personas". L'antetítol: "A partir de las 18 horas en la avenida de la Paz". Ací teniu l'enllaç: http://www.archivalencia.org/contenido.php?a=6&pad=6&modulo=37&id=7858&pagina=1.

Com deia, el diari INFORMACIÓN agafava de l'agencia EFE i d'ahí la notícia i publicava: "En valenciano. Gata de Gorgos representa un auto sacramental sobre los Reyes Magos". A l'antetítol: "Cerca de 200 personas de las localidades participarán este sábado en la representación del "Misteri dels Reis". Ací està l'enllaç: http://ocio.diarioinformacion.com/agenda/noticias/nws-148172-gata-gorgos-representa-auto-sacramental-sobre-reyes-magos.html.

Loteria del Nen per a diumenge

Finalment, el diari LAS PROVINCIAS (La Marina) incidix en la loteria i els premiats de Gata. Titula el diari: "Los vecinos de la comarca esperan que el Niño se quede en la Marina". A l'antetítol: "Las ventas son buenas en las administraciones que repartieron en Navidad pedreas y Gata agota el número que dio el quinto premio". ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130105/marina/vecinos-comarca-esperan-nino-20130105.html.

FONTS: Agència AVAN (Arquebisbat de València) -notícia d'ahir dia 4- i diaris INFORMACIÓN i LAS PROVINCIAS DE HUI 5-1-2013.

 

 IMATGES CURIOSES: la Cova de Betlem està ja preparada

20130105172719-covajs.jpg

A una hora de l'arribada dels Reis Mags a Gata, l'amic José Salvador em permet publicar la foto que faltava, la de la Cova de Betlem a la Plaça de l'Església. Ja està tot preparat i els complements, la palla, el cartró pedra, el corralet del costat, estan en silenci esperant la vinguda dels Reis i tots els veïns de Gata, especialment els xiquets.

Com sempre, la fotografia busca els contrastes amb el programa HDR looks i el campanar pareix que s'allarga al costat de la Cova. Els colors són els adequats.EXTRAORDINÀRIA ESCENIFICACIÓ DEL MISTERI DELS REIS MAGS A GATA: Palau d'Herodes ( I )

20130106002653-compo1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

L'acte del Palau d'Herodes ha tingut una durada de 50 minuts

Any rere any es superen els actors amb els seus registres. La posta en escena ha estat impressionant. El Misteri dels Reis Mags de Gata ha complit totes les espectatives i les ha superades inclús. Començava a les 19 hores la representació al Palau d'Herodes. Primer conversaven l'escriva i el cortesà. arribava el rei Herodes dalt del seu palanquí. Es posava pel mig de la conversa. Després arribava l'emissari dels Reis Mags, per a fer la seua entrada triomfal els tres reis d'Orient, Melchor, Gaspar i Baltasar. L'acte acabava amb l'escena de la sibila Anea i Herodes, just a les 19.50 hores.

Espectacularitat, llum, color, ballarines, cortesanes, soldats i cap entrebanc a l'actuar, per part dels actors principals, en total vuit actores aficionats. Han superat els algtres anys, el so estava acoplat perfectament i la música ha estat molt ben acompassada als moments.

A la primera composició fotogràfica teniu fotografies meues i de Verónica Vives.MISTERI DELS REIS MAGS A GATA: Palau d'Herodes ( i II )

20130106004455-compo2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Moltíssima gent dalt dels balcons. Pel carrer a un costat i altre de les valles també ple. La vesprada acompanyava. Feia frescor sense arribar a gelar, a fer massa fred. La gent ha gaudit de l'espectacle. Les actuacions d'Herodes i de la sibila Anea han estat impressionants. Els Reis Mags molt posats. Tota l'organització de la Comissió de Reis s'ha esforçat al màxim. Protecció Civil i Policia Local, igual. Tot ha transcorregut amb normalitat. L'Avinguda de la Pau ha tornat a ser per 50 minuts del dia cinqué de l'any el Palau d'Herodes amb tot el seu esplendor.

A la segona composició fotogràfica podeu vore l'arribada dels Reis i l'actuació d'Herodes i la sibila Anea.BONICA POSTA EN ESCENA DEL MISTERI DELS REIS MAGS A GATA: Cova de Betlem

20130106012021-compo3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La Plaça de l'Església s'ha omplit de gom a gom. Tots volien vore la segona part dels Misteri dels Reis de Gata, el betlem vivent, la Cova de Betlem. Hi havia fins i tot bengales per a rebre als Reis. Les pastoretes que anaven amb els angelets han ofert al Nen Jesús els seus presents. Un grup d'angelets que també hi havien anat al Palau d'Herodes amb els Reis, pujaven a la Cova i s'instal·laven allí. El Nen Jesús, Maria i Sant Josep esperaven als reis. Els Reis arribaven i oferien or, incens i mirra. En total, una mitja hora d'actuació. Segona part del Misteri, que com deia una veïna "era més dolceta".

Després s'ha produit l'espectacular i impressionant baixada de l'angelet des del campanar de l'església. El Grup Espeleològic de Gata ha estat, un any més, dirigint la baixada i pujada al tornar.

A la composició fotogràfica, els moments de la Cova de Betlem.FINAL DEL MISTERI DELS REIS DE GATA: el centenari repartiment de regals

20130106013647-compo4-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

I al final de tota la posta en escena, arribava el repartiment de joguets i regals a menuts i grans. Per tots els carrers i places de Gata els pages, els mateixos reis amb els seus cavalls, han passat. Han repartit molta il·lusió, molts regals i han fet història, perquè el repartiment potser, fins i tot, centenari.

A la composició, alguns moments del repartiment pels carrers de Gata.ÀLBUM DE L'ESCENIFICACIÓ DEL MISTERI DELS REIS I REPARTIMENT DE REGALS A GATA

20130106171623-compo5.jpg

Per mig de la xarxa social "facebook" podeu vore l'àlbum de 111 fotografies, algunes de les quals formen part de les quatre composicions que posava anit. Detalla visulament l'escenificació del MISTERI DELS REIS i el repartiment de regals a Gata. Ací teniu l'enllaç i penseu que mirant-ho esteu dins la il·lusió, dins de la història cultural del nostre poble: http://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.133151716844277.28239.100004483474922&type=1.

A la imatge, algunes de les fotografies de l'àlbum.

FONT: Fotos meues i de Verónica Vives.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 6 DE GENER DE 2011: El dia de Reis de fa dos anys publicava els reportatges del Misteri dels Reis a Gata. Primer, el Palau d'Herodes. Després, la Cova de Betlem i després el repartiment de joguets. Moria María Soler "Carmela". Les dos fotografies antigues tenien com a temàtica els Reis.

AQUELL 6 DE GENER DE 2012: El resum de 2011 arribava al mes de setembre. La premsa tornava a parlar del gasoducte, el DOCV també. A "Sabieu...? parlava dels vuit escenaris que ha tingut els Reis. Notícia anecdòtica: el Sevilla visitava elx xiquets de Sant Vicent on està Don José Ignacio, que va ser rector de Gata. Finalment, s'anunciava el festival Júnior per al dia 8 al Casal de la Música.EL BLOG TÉ MÉS DE 178.200 VISITANTS

Sense adornar-me estem ja superant els 178.200 visitants o usuaris del blog. Les últimes visites dels Reis, de les imatges del Misteri, de tots els actes nadalencs han fet que ràpidament arribem a mil més i cada vegada estem més a prop de les dues-centes mil visites. GRÀCIES a totes i tots...i a seguir endavant.IMATGES CURIOSES: El savi escriva i el xiquet (Misteri dels Reis a Gata)

20130106184954-dscf9775.jpg

Una de les imatges més curioses que es van poder observar ahir a la representació del Misteri dels Reis de Gata i més en concret a l'acte del Palau d'Herodes, va ser quan el xiquet sosté les "escriptures" al savi escriva. Amb barba d'anys i molt ben caracteritzat els dos van fer un conjunt molt bó, que es supera any rere any, com alguns moments esperats d'Herodes i la "bruixa" la sibil·la Anea.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -993, la del dia 2/1-

20130106223729-jaimem1pages.jpg

Com encara estem en temps de reis, pose una fotografia de la cavalcada dels Reis de fa trenta anys. Els cavalls no han canviat pràcticament, les vestimentes eren més senzilles. Comence ací la col·lecció de fotos de Jaime Signes "de Mònica" que en són moltes i de temes variats.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -994, la del dia 3/1-

20130106224717-tresreisanys70.jpg

Poc a poc estic apropant-me a les mil fotografies, que serà dimecres dia 9. Ara pose la corresponent al dia 3 de gener i com seguim a la festa dels Reis Mags, una altra fotografia dels Reis d'aquella època, anys 70 del segle XX, ja a quaranta anys enrere. També de la col·lecció de JSS, al qual li agraïsc a ell i a la seua dona Carmen la cesió de les fotografies. Com vegeu igual anaven de pages que de reis. Eren altres temps per als reis de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -995, la del dia 4/1-

20130106234330-reis70.jpg

Seguint amb l'actualització arribe a la foto 995, a cinc de les mil. Correspon a despúsahir, divendres. També de la nova col·lecció de JSS. Els reis dels anys 70 es mostraven dalt dels cavalls com a la fotografia. Els cavalls eren portentosos, grans.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -996, la d'ahir dia 5/1-

20130106235401-rondallaavda-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

La foto 996, a quatre dies de les mil, és d’una altra nova col·lecció, la de Noelia Martínez Pons. Ella m’ha cedit molt amablement les fotos, algunes de les quals es barrejaran junt amb l’altra nova col·lecció. Per de prompte pose la foto que Salvador Pons va fer a la Rondalla d’Amics del Tercer Món, cap a principis dels 90 del segle XX. Era a les carrosses i com vegeu anaven per l’Avinguda d’Alacant. Encara funcionava el quiosc de Gaspar com a bar. Podeu vore el xaflan que fa ara l’Hotel com estava. Si es fixeu amb la mateixa Noelia, propietària de la foto, que apareix a la dreta mirant la foto, voreu que era molt joveneta. D’alló ja han passat quasi una trentena d’anys.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -997, la de hui dia 6/1-

20130107000158-bousplacavella95.jpg

Em pose al dia en quan a fotos antigues es refereix. Les dos noves col·leccions permeten que vaja més ràpid i vaja posant-ne més. Ara canvi radical de tema. Sempre és bo recordar les festes i més les patronals. La fotografia en vertical i blanc i negre li dona un aspecte de més vella. Any 1995. Cinc d'agost. La comissió de festes va fer, per segon any, un festival taurí a la Plaça de l'Església. El moment d'una de les atraccions d'aquell dia és el que reflexa la fotografia. La foto pertany a la nova col·lecció de Jaime Signes S.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 7 DE GENER DE 2011: Anunciava el començament del segon quatrimestre de matrícules de la FPA. Encara dels Reis posava un article: "Al Misteri...també hi havia: ballarines, concubines, portadors, pages." Un article esportiu: "Demà torna la lliga juvenil per al Gorgos C.F." A la història religiosa, la cinquena part de les visites pastorals recordava la de 1974 de García Lahiguera.

AQUELL 7 DE GENER DE 2012: Quasi el mateix article esportiu: "Demà torna el juvenil a la faena". El resum fotogràfic era d'octubre de 2011. "¿Sabieu...?" ens recordava que l'any 2017 farà 50 anys l'Auto o Misteri dels Reis.ENCARA RESSONA LA VESPRADA NIT DELS REIS A GATA: Mireu el vídeo d'imatges

20130107174245-fotoherodes.jpg

Un vídeo amb imatges de totes les escenes

Per mig de la xarxa social "facebook" i de Jaime Soler Costa hem pogut vore un vídeo d’imatges amb molt bona música que està pujat a Youtube per ell mateix, de l’escenificació del Misteri dels Reis a Gata. Té una duració de 3 minuts i 31 segons. Done les gràcies anticipades a Jaime i podeu punxar ací per a conéixer el vídeo: http://www.youtube.com/watch?v=z7fnfPQtPYM&feature=share.

A la imatge, una de les fotografies capturades del vídeo, on es veu l’arribada al Palau d’Herodes i tota la seua cort.

FONT: vídeo del Misteri dels Reis 2013, de Youtube de Jaime Soler Costa.IMATGES CURIOSES: presents per a Ses Majestats

20130107183847-dscf9913.jpg

Des de sempre les cases de Gata han estat obertes a la generositat, a la cavallerositat, mostrada en distintes festes. Recordem la banda i els nous entrants; les festes de Sant Antoni i més recent la festa dels Reis Mags. Veïnes i veïns del poble han oferit sempre presents a Ses Majestats els Reis d'Orient. La fotografia, presa al carrer Signes dissabte mostra eixe moment. Com Paquita Pérez trau els dolcets per a oferir-li al rei Melchor (el de la barba blanca) i al seu page el present.UNA REFLEXIÓ DEL CRONISTA: LA PREMSA...NO PARLA del Misteri dels Reis a Gata

20130107223921-dscf9767.jpg
El millor muntatge de Reis de tota la Marina Alta i quasi de la província, respectant Alcoi i La Canyada, i no es fa ressó el dia després la premsa
 
Ho farà demà? Serà ja massa tard? Es dedicaran a les rebaixes, la costera de gener, del baló d’or de Messi i altres notícies més importants?
  
De manera un poc irònica vaig a fer una reflexió en veu alta, al respecte de tot el muntatge a Gata del MISTERI DELS REIS MAGS i la escenificació dels textos que des de 1968 a 2013, gràcies a la mà escriptora de Antonio Salvá Roselló, fan de Gata el referent comarcal de la Nit de Reis, la Nit Màgica.
  
Any rere any, mentre estava a la premsa, recorde que calia inventar-se alguna excusa per a eixir al dia següent -sense fotos- o als dos dies. Una fundació per als Reis, declaració de Bé d’Interés Cultural, inclús Turístic,...tot per a poder traure imatges, traure el MISTERI a la premsa.
  
Enguany, i estava pels llocs privilegiats per a fer fotos (amb això li done les gràcies a la Comissió organitzadora) no vaig vore a cap periodista, cap fotògraf dels diaris que normalment es lligen i es coneixen per Gata. Si demà ix per molts mitjans de comunicació -diaris, teles, diaris digitals- estaré equivocat.
  
Una curiositat: Canal 9 TVV va estar pel poble divendres pel matí pel tema de la loteria. Estaven muntant els dos escenaris (Palau d’Herodes i Cova) i ni es van enterar...coses del directe, diria jo.
La veritat. Què difícil és que els Reis de Gata ixquen per uns minuts a la televisió, siga el canal o cadena que siga. I als diaris de paper? I als diaris digitals?. I pensar que als anys 70 del segle XX va eixir a TVE, seria allò comentat i molt.
  
Fins ara, i estem ja a dilluns per la nit, cap article de premsa. Bé es cert que diumenge era la festivitat i hui els diaris mai han fet secció per a la Marina. Però demà estaran totes les imatges?. Es parlarà del Misteri o no?.

 Personalment, com a CRONISTA DE GATA, he fet esta reflexió en veu alta, la mateixa que em faig des de 1987 que vaig començar en el món de la premsa. Crec que al blog i al facebook he donat prou informació, tant escrita com gràfica, per a tots els gaters i usuaris. Inclús, algun diari si vulguera ressaltar l’únic MISTERI, escenificació d’aqueste característiques, sempre tindrà les portes obertes a les fotografies, a la informació, a la història dels Reis.

Sempre pose els articles que la premsa parla de Gata, per això ara he titulat "la premsa...no parla...". Jo em lleve el capell (encara que sols en porte a l’estiu al camp) davant tota la tasca altruïsta que fan més de 200 persones del poble i que tots els del poble, algun que altre any, hem estat implicats dins dels actes de Reis.

Què llàstima!!. Es veu que els Reis de Gata no vénen, no són atracció. No els posem publicitat als mitjans i per tant no interessent, així de clar. Sabeu que?. La idiosincrasia dels gaters, l’orgull de tindre eixos reis i el Misteri no ens la furtarà ningú.

 
 
Finalment, vull obrir una finestra a l’opinió, bé al blog, bé al facebook, per a opinar de la meua reflexió i si hi ha alguna solució.


EL BLOG ARRIBA A LES 179.000 VISITES

Abans d'acabar el dia 7 de gener i ja tenim superades les 179.000 visites. Està clar que l'àlbum del Reis, les composicions d'eixe dia, tota la informació gràfica i escrita, les notícies nadalenques, han fet que correga el contador. Ja estem més a prop de la meta més pròxima, les dues-centes mil visites. GRÀCIES A TOTES I TOTS i...endavant.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -998-

20130107233957-8balco.jpg

Dos dies més i seran 1.000 fotografies antigues. Serà el dimecres dia 9 i faré algun article extra al respecte. Ara pose la de hui dia 7, la 998, també de la col·lecció de Jaime S.S. Les xiques asomant.se al balcó del carrer Doctor Gómez Ferrer, on ara baix hi ha una carnesseria. Quin era el motiu?. L'home pareix gravar-ho amb molt d'entusiasme. Què seria el que es cridava l'atenció?. De les xiques, la primera per l'esquerra -mirant a la foto- és Aurelia, la de més a la dreta María Rosa.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 8 DE GENER DE 2011: A la "Història religiosa" recordava la visita de l'Arquebisbe de Metymna els anys 1950 i 1956. Posava els actes de la visita, al dia següent, de l'arquebisbe actual a Gata. Del 19 al 22 de setembre eren les dates recordades a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". En l'aspecte esportiu parlava del Gorgos juvenil i l'empat complicat a tres gols.

AQUELL 8 DE GENER DE 2012: Començava en una notícia esportiva, la golejada del Gorgos juvenil a domicili, 2-7. El blog tocava les 83.000 visites, ara està a punt de fer-ne 180.000. El resum fotogràfic era de novembre 2011. a la "Crònica local..." posava el naixement del Senat en 1997, pel que feia als escenaris dels Reis de Gata.IMATGES CURIOSES: carrers del Tossalet ( I )

20130108232612-tossalet.jpg

La càmera i el sistema HDR looks que utilitza l’amic José Salvador fa que tinguem fotografiats molts racons del poble, com este. Els carrers que conformen la barriada del Tossalet, pegada a la muntanyeta del Calvari, estan empinats i es falta construcció. Podeu vore com el verd i el blanc contrasten al sistema, igual que els colors, alguns accentuats i el nuvolat del cel. La fotografia mostra baixant la part més llunyana de la via, per dir-ho d’alguna manera.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -999-

20130108235308-jablog1antonio-fornes-i-francisca-rosello.jpg

Una xifra molt bonica, perquè demà serà la fotografia antiga que fa mil. Per a demà tindreu un article especial. Ara hui dia 8 de gener de 2013, pose una fotografia d'una nova col·lecció i és la tercera que porte al vol. Pertany a Sílvia Leyda. A ella gràcies. Ací teniu als avis maters de Sílvia. La foto està feta al voltant de l'any 1945, com ens explica l'amiga Sílvia. Ells es deien Francisca Roselló Costa i Antonio Fornés Signes.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

¡¡ HUI ÉS UN DIA MOLT ESPECIAL PER AL BLOG DEL CRONISTA DE GATA !! La secció de "Fotografies antigues (Gata en el record) arribarà a les 1.000 imatges. Cal dir que hi haurà quasi mal final del dia un article especial al respecte. Gràcies a tots els que han fet possible l’esforç de cedir-les, de facilitar-les. Gràcies.

Sense més vegem que va passar:

AQUELL 9 DE GENER DE 2011: Anunciava les 16.100 visites i els nou mesos del dia següent. En dos articles donava compte de la visita de l’Arquebisbe Carlos Osoro a Gata. El Gorgos va guanyar contra el Pedreguer (2-1).

AQUELL 9 DE GENER DE 2012: Recordava en resum el mes de desembre de 2011. La secció de "Sabieu?" tractava sobre la secció de FP que va tindre Gata.ENCARA RESSONEN ELS REIS 2013. L’Ajuntament i la comissió organitzadora fan balanç

20130109221837-comporeisajunt-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Reis de Gata es superen en èxit de participació

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata i la Comissió de Reis han volgut agrair a totes les persones, entitats i a la població en general que han fet possible què, un any més, els actes tradicionals de Reis de Gata es superaren en èxit de participació i de públic.

La vespra de Reis, dissabte 5 de gener, els carrers del poble van acollir la representació del Misteri dels Reis Mags, basada en el text de 1968 d’Antonio Salvá, que es representa en dos escenaris diferenciats, al carrer La Pau, on es situa el Palau d’Herodes, i a la plaça de l’Església, on s’escenifica el portal de Betlem. Tot seguit comença el moment més esperat pels xiquets del poble, que és el repartiment de paquets casa per casa. Este acte és el que major nombre de persones implica, ja que a més de les 115 persones que fan possible que els regals arriben a les cases la nit del 5 de gener, al voltant de 30 persones s’encarreguen els dies d’abans de gestionar la recepció de paquets.

La setmana d’abans ja comencen a viure la il·lusió dels Reis amb la recollida de cartes en què més de 500 xiquets passen per l’escenari situat a la plaça de l’Església per donar als visirs reials els seus desitjos per als Reis. La comissió i els quintos 2013 van col·laborar repartint xocolata i els alumnes del tapis amb la creació d’una corona de rei pels xiquets que acudien a dipositar les seues cartes.

I a poqueta nit del dia 4 de gener, són els missatgers a cavall qui recorren els carrers anunciant el dia i hora de l’arribada de Ses Majestats, Melcior, Gaspar i Baltasar. En una setmana es concentren els actes que es preparen des de quasi un any abans i que impliquen al voltant de 250 persones entre actors i figurants, repartiment, escenaris, paqueteria, vestuaris, ...

El regidor, Juan Pedrós, ha mostrat la seua satisfacció per la col·laboració i cooperació de l’organització i la regidoria de Cultura, que per primera vegada assumeix l’acte. La comissió organitzadora ja ha posat la vista en la preparació de Reis de Gata 2014, ja que es commemoraran els 100 anys de repartiment casa per casa. La intenció és constituir una associació independent per facilitar l’organització i la gestió d’ajudes.

Dos boniques imatges del Palau d’Herodes del dia 5 de gener de 2013.

FONT: Text i fotos Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.UN NOU VÍDEO DE REIS 2013: La Cova de Betlem

20130109223807-covarosa.jpg

Moltes vegades vegem massa fotografies del primer acte del MISTERI DE REIS de Gata, el Palau d’Herodes. No freqüentem vore-les de la Cova de Betlem, del segon acte. Ara tenim l’oportunitat -incluit el so ambient- de vore el vídeo que ha pujat al facebook Rosa Oliver Torres. Agraïsc eixe detall, perquè és tot un record dels reis 2013 i el Betlem Vivent de la Plaça de l’Església.

Ací teniu l’enllaç:

http://www.facebook.com/rosa.olivertorres?fref=ts#!/photo.php?v=4490918503381&set=vb.1002781144&type=2&theater.

Vegeu una imatge capturada del vídeo.

FONT: vídeo del facebook de Rosa Oliver Torres.

 BAIXA L’ATUR A GATA EN DESEMBRE: 21 persones menys i són 569 aturats

La secretaria de Comunicació de CC.OO. de les Marines donava a conèixer fa uns dies les dades de la Marina Alta respecte a l’atur. GATA ha baixat en la xifra d’aturats. Si a final de novembre de 2012 eren 590 persones, en desembre es reduïa a 569, baixant a 569 aturats.

En total, al llarg de 2012 la comarca ha perdut 495 treballs i segueix augmentant la destrucció de treball.

FONT: diari digital Teulada Moraira digital // Secretaria de Comunicació de CC.OO.RESUM DE L'ANY 2012: Mes de juny

20130109230405-juny12-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Reprenc la sèrie que sempre a finals d’any i principis del següent es sol fer, recordar, fer el resum d’allò que ha estat més important a nivell local. El resum de juny 2012 a Gata el podeu recordar fotogràfic, per mig de la composició que teniu dalt.LA SECCIÓ DE FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) ARRIBA A LES 1.000

20130109233605-milfotos-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Un total de 1.000 fotografies (mil dies) estaran publicades al final de la jornada de hui dia 9 de gener de 2013. Aquella aventura que va nèixer un 14 d’abril de 2010 amb la primera fotografia que es veia la construcció del pont de les Alcolaes ha complit hui un millar d’imatges i ho farà hui amb un grup de dones i el rector Don José Tomás, quan estava a Gata. A la composició fotogràfica que teniu dalt, podeu observar les fotos de les centenes: la cent, la dos-cents, la tres-cents...i així fins la mil.

Al llarg d’aquest temps dia a dia he anat posant fotografies de tots els temes: socials, polítics, religiosos, festius, familiars. Paisatges urbans i del camp, retratets de persones de Gata, festes d’abans, moltes i molters temàtiques. Des de finals del segle XIX fins els anys 90 del segle XX s’han posat fotografies. Ara toca continuar...cap a les dos-mil. GRÀCIES a totes les persones que m’han cedit les fotografies. A totes i tots moltíssimes gràcies.

FONT: Fotos de la composició de la sèrie del blog del CRONISTA DE GATA "Fotografies antigues (Gata en el record)".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - hui 1 . 0 0 0, una xifra especial -

20130109235007-6grupdonesipepetomas.jpg

La fotografia 1.000 del dia a dia arriba hui, 9 de gener de 2013, al blog del CRONISTA DE GATA. Un grup de dones van fer reunió o festa amb el rector Don José Tomás Sala. Ell va estar a Gata de 1994 a 1997, per tant seria un d’eixos anys. De totes les dones i l’home que estan al grup sols estan entre nosaltres tres dones i el rector, que hui està a la parròquia de Benissa.

Si recordeu, apareixen Angelita "la liga" i l’home Pepe. Mònica i Teresa. Angelita, la dona del barber de Canyetes. María "de Carmela" i altres. De les dos joves, una és María Cots. la foto pertany a la nova col·lecció de Jaime Signes Soler, al que torne a agrair-li la cesió de les fotos per a la seua publicació al blog.

L'amic Antonio Monfort, per mig del facebook, ens aclarix més dades sobre la foto en qüestió i descobrix l'any de la mateixa, 1995. Ell diu: "Quant m'en alegre de veure esta foto de tantes persones que ja no estan entre nosaltres, que amb la foto les portes a la memòria. Crec recordar l'ocasió. És a la caseta de Angelita "la Liga". Van fer coques i em van convidar a dinar. M'he quedat sorprés de vore al rector tan jovenet. Això va ser fa divuit anys."RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

Abans d’entrar en el temps de record d’un any i dos anys de blog, cal dir que si ahir feia 1.000 fotografies la secció de "Fotografies antigues (Gata en el record)" hui es complixen dos anys i nou mesos del blog.

AQUELL 10 DE GENER DE 2011: El 25 i 26 de setembre de 1987 eren recordats a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". El santoral i la foto antiga completaven la jornada.

AQUELL 10 DE GENER DE 2012: L’atur a la premsa era comentat al blog. A "Sabieu...?" publicava el nomenament d’abat de Gandia de Don Alberto en 1988.RESUM DE L’ANY 2012: Mes de juliol, amb molta festa

20130110203440-juliol12-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Així ho titule i així va ser. Cal recordar -com podeu comprovar al document fotogràfic- que va ser el moment àlgid del 250 aniversari de la construcció de l’ermita i la vinguda del Crist, amb el record de l’escenificació de l’arbre blanc i l’assistència de l’Arquebisbe a la baixada del Crist des de l’ermita al poble. Les festes patronals també van començar este mes. Molts i variats actes. Us deixe la composició fotogràfica.

FONT: Notícies del mes de juliol del blog del Cronista de Gata.EL BLOG SUPERA LES 180.200 VISITES

Quan menys em done compte ja s'ha superat un millar més de visites al blog. El "Cronista de Gata" ja té més de 180.200 entrades. Les últimes notícies, com el millar de fotografies antigues, com tot el que fa referència als Reis 2013, i altres, han sigut les causants de la rapidesa. GRÀCIES A TOTES I TOTS...i endavant cap a les dues-centes mil, perquè cada vegada resta menys dies.LA PREMSA parla de...la nova comissió municipal de control i estalvi

El diari LAS PROVINCIAS a la seau secció de La Marina publica hui dijous 10 de gener de 2013 un article sobre una informació de la qual ja es va parlar al ple últim. Titula: "Gata de Gorgos revisará todos los gastos en una Comisión de Control y Ahorro". L'article de Carlos López el podeu vore complet a l'enllaç següent:

http://www.lasprovincias.es/v/20130110/marina/gata-gorgos-revisara-todos-20130110.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS 10-1-2013.IMATGES CURIOSES: un altra part del Tossalet ( II )

20130110211454-tossalet1.jpg

Seguint amb la sèrie de fotografies tranformades o més bé modificades pel sistema HDR looks, que fa l'amic José Salvador G.T. trobem una altra imatge de la zona del Tossalet, al carrer o pujada oposta a la primera que vaig posar fa dos dies. També el verd de les plantes i el blanc encalat de les cases formen el contrast d'aquesta.LA FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES DE GATA TÉ NOUS CURSOS

20130110222917-fpa2qua.jpg

S'oferta un curs de feines de la vinya

El Centre de Formació de Persones Adultes oferta nous cursos que s’iniciaran a partir del 21 i el 28 de gener. Es tracta dels cursos de Francés, Anglés i Iniciació a Internet (tots tres de 40 hores) i el taller de Viticultura Bàsica: Les Feines de la Vinya (de 30 hores).

La matrícula està oberta fins al 21 de gener i es pot realitzar al Centre Municipal de Formació (C/Grup Escolar, 32) en horari de 17 a 19 hores.

A la imatge la fotografia i el logotipus d'este segon quatrimestre.

FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata / FPA Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.001-

20130110233241-comunio-josefa-fornes.jpg

Es fa força curiós vore eixa numeració, ara amb quatre números. Però ja estem sobrepassant el millar de fotografies la de hui és la primera del segon millar. La foto pertany a la col·lecció de Sílvia Leyda, de les tres que tinc al vol. Ens diu Sílvia que és la comunió de sa mare Pepita Fornés Roselló i els pares d'ella, és a dir els avis materns de Sílvia. Va comulgar a València i la imatge que es veu darrere és la Mare de Déu dels Desemparats. Seria pels anys 1956 ó 1957.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 11 DE GENER DE 2011: Anunciava que el següent dijous Gata rebia el premi de "Ciutat de la ciència" de mans del Príncep d’Astúries. Era una data cap-i-cua: 11-1-11. Del 27 al 29 de setembre eren les dades que redcordaven a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys".

AQUELL 11 DE GENER DE 2012: Publicava que ja estaven al facebook publicats els premis de "Comerç de Gata". Era el primer contacte que el Cronista de Gata feia "oficialment" al facebook, però sols entrant. A la sèrie "Sabieu?" posava el començament de l’Escola d’Adults de Gata, que era l’any 1986.LA PREMSA parla d’una notícia important a nivell de la seguretat del poble de Gata, la detenció d’una banda que robava a cases de la Marina Alta

El diari INFORMACIÓN d’Alacant -a la seua edició digital- ha fet pública la notícia en la seua portada: "Cae una banda que robó en más de cien casas en la Marina Alta". A l’antetítol: "En la operación han sido detenidas siete personas y se han recuperado numerosos efectos que habían sido sustraídos". L’agència EFE dona la informació que tant estava esperant el veïnat del poble de Gata i que, de moment, no s’ha fet efectiva a nivell oficial local.

Ací teniu l’enllaç a aquesta important notícia per a la seguretat del poble de Gata: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/01/11/cae-banda-robo-cien-casas-marina-alta/1332801.html.

També el diari digital de EL MUNDO a la C.V. es fa ressó de la notícia a través de l’Agència EFE. Titula: "En la provincia de Alicante. Cae una banda que robó en más de un centenar de viviendas en la comaarca de la Marina Alta". Posa una foto del material incautat i subtitula: "Sus acciones habían provocado la "alarma social" en la comarca alicantina". "seis detenidos están acusados de robar y el séptimo de comprar mercancía". "se ha decretado el ingreso en prisión de 4 de los presuntos integrantes". "Son de nacionalidad española, marroquí y británica, de entre 19 y 31 años".

Ací teniu l’enllaç de EL MUNDO (CV): http://www.elmundo.es/elmundo/2013/01/11/alicante/1357919276.html.

FONT: diaris INFORMACIÓN (edició digital) i EL MUNDO (edició digital) 11-1-2013.LA POLICIA LOCAL DE GATA EXPLICA LA DETENCIÓ DELS LLADRES AL FACEBOOK

20130111215052-policiagata.png
Havien causat una gran "alarma social" 
 
La informació que donava en l’entrada anterior es completa amb l’extensa explicació que ens dona la POLICIA LOCAL DE GATA al seu facebook. Pose textualment tot el seu comunicat, que el fa en castellà per a tots, tant valencianoparlants com castellanoparlants de totes les zones afectades i del poble, en general:
 
"POR FIN PODEMOS DAR LA NOTICIA, DE QUE SE HA DETENIDO A LOS INTEGRANTES DE LA BANDA AUTORA DE LOS ROBOS QUE NOS AFECTABAN: siete meses han sido los necesarios para, partiendo de ninguna pista, poder identificar, localizar y detener a 7 personas, acusadas de ser los autores de los robos que llevamos sufriendo desde el mes de junio. Se les imputa más de 100 robos (que sepamos, sobrepasan los 150 robos) en las poblaciones de Gata de Gorgos, Jesús Pobre, Pedreguer, Jávea, Dénia y Benitatxell.
De las 7 personas, 6 robaban y 1 se dedicaba a comprar parte de la mercancía robada, para revenderla (delito de receptación). Los acusados son españoles, marroquíes y británicos, de edades que van desde los 19 hasta los 31 años. El juzgado de Denia, que ha sido el encargado de coordinar las operaciones de vigilancia y registros domiciliarios, ha decretado el ingreso en prisión, de 4 de los 7 acusados. En varios registros domiciliarios, se ha podido recuperar una... gran parte del material robado, que va a ser devuelto a sus propietarios (de ello, la importancia de interponer siempre denuncia, ya sean cosas menudas o de elevado valor económico).
Estos robos continuados, habían creado una auténtica alarma social en nuestra Gata de Gorgos, y aunque cabe respirar, no conviene relajarse puesto que la Guardia Civil y el Juzgado de Denia, aún mantienen la operación abierta.
Desde aquí, queremos agradecer el trabajo de la Guardia Civil, porque han sido meses dedicados diariamente, a buscar de donde no había, a seguir cualquier tipo de pista, para poder dar con los ladrones.
Y así ha sido. Pero tampoco queremos dejar de agradecer a todos los vecinos, su gran implicación para el esclarecimiento del tema, ya que ha habido mucha gente que ha prestado una gran ayuda y colaboración de una u otra forma, facilitando el trabajo de los investigadores de la Guardia Civil.
Y por supuesto, a ese gran Policía Local de Gata de Gorgos, que se ha encargado de coordinar el trabajo entre el grupo de investigación de la Guardia Civil, Policía Local y los vecinos colaboradores. Por eso recalcábamos siempre la importancia de aportar cualquier dato, de llamar cada vez que se observase alguna cosa anormal, porque había siempre Guardias Civiles de Investigación, que por poco, en una ocasión, los detienen con las manos en la masa.
Gracias especialmente a los vecinos del Tossalet, Planisses, Mirandes, Miralbons, Ermita y Gata Residencial. Y muy especialmente, a los guardias civiles que de una forma u otra, han participado en este tema. Una vez más, la colaboración y el trabajo conjunto, traen excelentes noticias".
 
FONT: Policia Local de Gata, comunicat de la seua pàgina web i al seu facebook.


LA PREMSA parla de...els dies festius de Gata i tots els pobles de la C.V.

Coneix també els festius locals dels pobles veïns a Gata: Jesús Pobre, Pedreguer, Xàbia, Teulada i Ondara

El diari LAS PROVINCIAS a la secció de "Cosas Prácticas" publica: "Festivos locales de 2013/Valencia, Alicante y Castellón". Es relacionen les dotze festes comunes a l’àmbit de la Comunitat Valenciana i les dues de cada poble. Ja vaig publicar en el seu dia les corresponent a Gata. Al diari posa: "GATA DE GORGOS: 8 de abril, lunes, San Vicente y 6 de agosto, martes, Festividad del Santísimo Cristo del Calvario". És una notícia interessant ja que estan tots els pobles de la Comunitat.

Dels pobles més pròxims a Gata, tenim que:

- A l’EATIM de Jesús Pobre seran el 8 d'abril, dilluns -també com a Gata-, i 20 de maig, dilluns, Pasqua de Pentecostés (el dia que popularment coneguem com "de la Fireta").

- A Pedreguer seran el dijous que ve, 17 de gener Sant Antoni, i el 15 de juliol, dilluns, Sant Bonaventura, patró del poble.

- A Xàbia seran el 3 de maig, divendres, pujada de Jesús Natzaré, festivitat de la Santa Creu i el 24 de juny, dilluns, Festa de Sant Joan, fogueres.

- A Teulada seran el 8 d'abril, dilluns, Sant Vicente Ferrer, patró de Teulada, i 15 de juliol, diluns, Verge dels Desemparats, patrona de Moraira.

- A Ondara seran el 8 de juliol, dilluns, festivitat de la Verge de la Soledat i 26 de juliol, divendres, festivitat de Santa Ana.

FONT: LAS PROVINCIAS 11-1-2013 / DOCV (Conselleria d’Economía, Industria, Turismo y Empleo).

 

  

 

 RESUM DE L'ANY 2012: Mes d'agost, festes i cultura

20130111223756-agost12-copia.jpg

(PER A FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXEU ACÍ)

A onze dies de començar l’any 2013, encara resta pendent algun que altre resum dels mesos de l’any passat. Per això hui li toca el torn a agost, un mes que va estar ple de festes i de cultura. Festes perquè fins el dia sis van viure les festes patronals, i culturaz per una nova edició d’Art al Vent. Tot això i més coses es reflexen en el document gràfic que porta el mes d’agost de 2012.IMATGES CURIOSES: la grua centenària

20130111230740-gruaestacio.jpg

De quan van fer la via...dirà algú, des del principi...dirà un altre. Sempre ha estat ahí, al costat de la via. La grua del moll de la via del tren a l'estació de Gata és tot un símbol. L'amic José Salvador G.T. ha volgut que sobreixca ella per si soles, encara que estiga rodejada de tot el paisatge ferroviari que l'envolta. Per això ha utilitzat el sistema de HDR looks, donant-li força a la imatge. Ahí està i ahí segueix la grua.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.002-

20130111233903-17camijp.jpg

Dos fotos per dalt de mil i continue. La col·lecció és de Jaime S.S. Encara que un poc deteriorada, com és tan testimonial per això la pose. Sabeu on estaven estos joves. Era el camí, encara no fet carretera asfaltada, de Jesús Pobre, a l'altura de la caseta de Francisco "el Curro" i Rosa "el Roig" on fa una curva la carretera. Anaven cap a Jesús Pobre com es pot vore a la imatge i es van girar per a que la càmera els captara bé.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 12 DE GENER DE 2011: "Ja vénen les festes de Sant Antoni" anunciava i posava que dissabte seria la cata de vins, igual que enguany que serà dissabte que ve dia 19. Els dies 2 i 3 d'octubre de 1987 eren recordats a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". Posava finalment: "...I demà l'alcaldessa amb els Prínceps d'Astúries".

AQUELL 12 DE GENER DE 2012: Anunciava la selecció del fotògraf Juan Miguel Gavilà per la Unió de Fotoperiodistes de Bodes europeus. Un vídeo fet per l'escola recordava el vell gimnàs escolar. A "Sabieu?" parlava de la penya la Gamba i les festes de Sant Miquel en 1988.LA PREMSA ESCRITA publica hui la detenció dels lladres

Els diaris INFORMACIÓN i LEVANTE, així com LAS PROVINCIAS publiquen hui la detenció dels lladres que van robar a cases de camp de Gata i que van inclús causar una "alarma social". Al final, han estat detesos. Ahir ja vaig donar compte del comunicat de la Policia Local i dels diaris digitals.

Publica el diario INFORMACIÓN a Sucesos: "Siete detenidos en Gata de Gorgos y El Verger, por más de 60 robos en viviendas". Al subtítul: "Los arrestados podrían estar implicados en otros cuarenta asaltos cometidos durante cuatro meses en casas de la Marina Alta". ací teniu l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/sucesos/2013/01/12/siete-detenidos-gata-gorgos-verger-60-robos-viviendas/1332884.html.

Pel que fa a LAS PROVINCIAS publica: "La Marina. Desarticulan una banda que robaba en casas de la comarca". Al subtítol: "La Guardia Civil detiene a siete varones de entre 19 y 31 años y el juez ordena prisión para cuatro de ellos".

Ací està l'enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20130112/marina/desarticulan-banda-robaba-casas-20130112.html.

FONTS: diaris INFORMACIÓN i LAS PROVINCIAS, 12-1-2013.EL JUVENIL I EL MAJOR DEL GORGOS C.F. HAN JUGAT HUI

Han jugat hui tant els juvenils com el primer equip. I ho han fet fora. Encara no dispose dels resultats. El juvenil ha jugat a les 16.15 a Xàbia contra en Jávea B, mentre que el primert equip ho ha fet a Alacant a les 19 hores. Han jugat Alicante Recreativo contra el Gorgos C.F.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 13 DE GENER DE 2011: Anunciava que "Demà comencen les festes de Sant Antoni 2011". La notícia era la recepció per part de l'alcaldessa del premi per a Gata com a "Ciutat de la ciència i la innovació". Els dies 6 i 9 d'octubre de 1987 era recordat a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys".

AQUELL 13 DE GENER DE 2012: La notícia lúdica era: "Arriba el circ a Gata, per a demà dissabte i diumenge". La FPA començava el segon trimestre. A "Sabieu...?" parlava de la desfeta del Gorgos l'any 1988. La foto antiga 640 era de Don Alejo, rector que va estar a la parròquia de 1930 a 1950, algo inèdita.EL BLOG HA SUPERAT JA LES 181.000 VISITES

Ja hem passat de les 181.000 visites i continua molt ràpid el contador fins a la meta primer, les dues-centes mil visites. Gràcies a totes i tots. Ara anirà un poc més espai, pels dies que són, però tornarà a recuperar-se el blog per les festes de Sant Antoni, que ja estan ahí darrere, a punt. Gràcies...i en davant.UN GATER, VICENT CASELLES PEDRO, GUANYA A OLIVA UNA MODALITAT DE BELENS

Encara en clau belenística, malgrat a passar ja una setmana dels Reis, porte la notícia que es coneixia l'última setmana de desembre. Un gater, Vicente Caselles Pedro, que viu a Oliva, va guanyar el primer premi de la Primera Categoria de muntatges del XXIV certamen de belens de la Junta Central de Germandats d'Oliva.

De entre los 9 participants, y després d'una llarga deliberació i segons els criteris de: Perspectives del Belén global i coherent, per la seua creativitat, detalls en els acabats molt el·laborats, vegetació natural i accesoris fets a mà. Les figures estaven en coherència amb el paisatge. El guanyador va ser Vicent Caselles Pedro.

A tots els participants se'ls va lliurar un pergamí, agraint-los la participació en el XXIV Certamen de Belens i als guanyadors el premio acreditatiu establert en les bases. A tots els va agrair l'esforç i la qualitat dels muntatges.EL GORGOS CAU 4-1 DAVANT EL INDISCUTIBLE LÍDER A ALACANT

Un resultat dolent i golejada per al primer equip. Jugava ahir el GORGOS C.F. a Alacant contra el líder indiscutible Alicante Recreativo i va perdre 4 a 1. Els alacantins es disparen ja amb 45 punts a la taula del grup 14 de Segona Regional. L'equip gater es manté amb 26 punts encara a la primera part de la taula de classificació. La pròxima setmana descansarà el Gorgos i reprendrà el futbol a casa diumenge 27 front al S.D. San Blas, penúltim classificat.RESUM DE L'ANY 2012: mes de setembre

20130113114807-set12-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ja quasi acabant el resum de l’any 2012, encara hui diumenge pose el nové mes, setembre. La documentació fotogràfica ens aporta notícies tan importants com la visita de la presidenta de la Diputació d’Alacant, la conferència APEGA, la verema i el treball de la pansa, o les festes de Sant Miquel.

 

 IMATGES CURIOSES: noves vistes del Tossalet ( III )

20130113115435-tossalet4.jpg

De la mà i l'ull fotogràfic de José Salvador G.T. trobem una altra imatge convertida amb quasi pintura pel sistema HDR looks. Seguint amb la sèrie de fotografies del barri que acarona l'ermita, el Tossalet, tornem a vore la baixada però cap a un altre costat. Al fons, es veu el començament del Montgó. La blancor de les cases és la que dona força a la fotografia.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.003, la d'ahir dia 12-

20130113224954-serri18586-copia.jpg

(PER A VORE MILLOR LA FOTO, PUNXEU ACÍ)

La foto corresponent a ahir dissabte pertany a la col·lecció de Noelia Martínez Pons. La va fer el fotògraf Salvador Pons el dia 18 de maig de 1986. Encara dirigia el Cor Serrillàs Ernesto Coloma, que el vegeu a la fila de darrere o de dalt al centre. Alguns components del grup ja no estan entre nosaltres, altres ja no canten al cor. Servixca d'homenatge la foto per a uns i per a altres. Es celebrava com es pot apreciar la festa de les "Hijas de María". La imatge de la Puríssima la vegeu darrere presidint l'altar major.

FONT: De la col·lecció de Noelia Martínez, Foto Pons.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.004 -

20130113225804-carrossa-sevillanes.jpg

La foto de hui diumenge és de la col·lecció de Sílvia Leyda. Ens diu Sílvia que devia ser de l’any 1982 més o menys. Apareixen a la foto de carrosses la seua germana i sa mare. Anaven de sevillanes o millor dit d’andaluses. Hi havia una giralda al darrere i un gran ventall. Inclús va ser mereixedora de premi esta carrossa.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 14 DE GENER DE 2011: "La premsa, els prínceps i la nostra alcaldessa" era un article que publicava eixe dia. Els dies 10 i 11 d'octubre de 1987 eren recordats a "Com era Gata...fa 23 anys".

AQUELL 14 DE GENER DE 2012: La ploguda forta i la caiguda de la paret al carrer Signes a octubre de 1988 es recordava a "Sabieu...?". El dia següent era dia de ciclisme: passava la Volta a la Marina per Gata. El circ era un altre tema d'eixe dia.RESUM DE L'ANY 2012: Mes d'Octubre

20130114233729-oct12-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Arribant ja quasi al final, encara recordem l'any passat, malgrat a passar ja catorze dies d'enguany. Toca ara miraar enrere cap a octubre de 2012. Recordem la fira "Gata al carrer" com a event més destacat. Al document fotogràfic teniu un resum d'allò que va ser més important.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 15 DE GENER DE 2011: Començaven els articles de "Sant Antoni festes a la Placeta". També era protagonista el temps amb "molta boira i rosada". L’avanç de les obres del cementeri municipal era un altre article. La fotografia antiga 277 era històrica sobre la gent que va construir el pont de la via al riu Gorgos.

AQUELL 15 DE GENER DE 2012: Es publicava el balanç de 2011 de l’escola del Perú, on està Vicent Font de missioner. A "Sabieu...?" era protagonista una gatera, Elena Espasa, i el seu Nacionan d’arts marcials al 1988.RESUM ANY 2012: Mes de novembre

20130115210056-nov12-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ PUNXANT ACÍ)

Ultimant ja tots els resums de 2012, mes a mes, arribe hui -quan passem ja una quinzena de dies des d’aquell cap d’any- al mes de novembre. Dalt teniu el resum fotogràfic del penúltim mes de l’any, en el qual destaca la música.PONS QUÍMICAS DONA 235 LITRES DE PRODUCTES DE NETEJA AL CENTRE DE DIA DE TEULADA

20130115211100-afateulada.jpg

Renovació de l’acord per a la donació a AFA Teulada

La premsa es fa ressó de la notícia

Fa quasi dos anys que Pons Químicas, empresa gatera encara que ubicades les seues instal·lacions al terme de Xàbia, inicià la seua campanya solidària i començà a fer donacions a distintes ONG, associacions i organismes de la Marina Alta. AFA Teulada fou una de les primeres en rebre el seu recolzament donat que el servei d’atenció a malalts d’Alzheimer que presta en el Centre de Dia es molt valorat des de l’empresa. Es per això que ahir Pons Químicas i AFA Teulada van renovar el conveni que ratifica la donació de 235 litres de productes Asevi i Pons per a cobrir les necessitats per a la neteja del centre durant un any.

La firma de l’acord, una mera formalitat per a deixar constància dels termes de la donació, es va fer ahir matí en les instal·lacions del Centre de Dia per a malalts d’Alzheimer de Teulada. Van prendre part en el mateix Antonio Pons, administrador de Pons Químicas; el president de AFA Teulada, José Buigues; la regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Teulada, Silvia Tatnell, i Pascual Pastor, membre de la directiva de l’associació.

Antonio Pons va explicar que l’empresa "porta un temps bolcada en ajudar als col·lectius socials més desfavorescuts, en la mesura de les seues possibilitats i sempre mitjançant la donació de productes". També va destacar la importància de la tasca que fa l’associació en el centre i va confirmar que espera poder seguir col·laborant en anys pròxims.

Tant AFA Teulada com la regidora de Serveis Socials van manifestar un profund agraïment a Pons Químicas pel gest solidari donat que, en paraules del president, "es una gran ajuda perquè la neteja ens suposa una despesa notable i és un gran alliberament disposar del recolzament d’esta empresa". José Buigues i Silvia Tatnell també van coincidir en assenyalar la qualitat dels productes Asevi i Pons.

La premsa parla de la notícia

Per la seua part, hui dimarts 15 de gener, el diari INFORMACIÓN d’Alacant publica la notícia en un breu: "Teulada-Moraira. Donan productos de limpieza al centro de día".

A la foto, d'esquerra a dreta: Pascual Pastor, José Buigues, Silvia Tatnell i Antonio Pons.

FONTS: Text i foto Factoria d’Idees, per a Pons Químicas i diari INFORMACIÓN de hui 15-1-2013.ES FA PÚBLIC EL PROGRAMA DE FESTES DE SANT ANTONI 2013

20130115211715-dscf4013.jpg

Serà dissabte 19 i diumenge 20 de gener

 

Els actes de Sant Antoni 2013, que venen tocats una part per la fortuna de la loteria, començaran dissabte 19 de gener a les 9.30 hores amb la VI edició del concurs de tasts de vins del terreny de la Marina Alta "POSA VI, CATA VI". A les 14 hores, es farà un dinar popular organitzat per la Comissió de Festes 2013. A les 18.30 hores hi haurà danses populars a la Placeta de Sant Antoni.

A les 20.15 hores serà la concentració a la Plaça de l’Església d’autoritats, festers, quintos i quintets 2012. A les 20.30 hores tindrà lloc l’ofrena de flors a Sant Antoni. El sant recorrerà tots els carrers del barri acompanyat per la dolçaina i el tabalet, pels majorals, festers i veïns. A les 22 hores serà el sopar popular i nit de ball.

 

Diumenge 20 de gener es celebrarà al patró dels animals. A les 10 hores serà la concentració a l’aparcament del Poiesportiu de carros, cavalls i cavalleries. A les 12 hores serà la cercavila de carros i cavalls pel poble. A la mateixa es concentraran a la Plaça de Sant Antoni les autoritats, majorals, festers i veïns per a traslladar la imatge del Sant a l’església. A les 12.30 hores serà la missa solemne de Sant Antoni. En acabar es beneïran els pans beneïts i es procedirà fora a la plaça de l’església a la benedicció dels animals.

Tot aquest programa es podrà fer gràcies a la col·laboració de la Comissió de Festes 2013, el Grup de Danses de Gata, José Signes Ferrer, la penya "Amics del Cavall", la regidoria de Festes i "Posavicatavi".

Finalment, cal recordar que aquestes festetes de Sant Antoni tenen com a majorals d’honor a Francisca Monserrat Torres i Francisco Mulet Signes.

A la fotografia, un moment de la bendició d'animals de l'any passat.

FONT: Ajuntament de Gata, Programa de festes Sant Antoni 2013.

 

 

 

 

 

 


XICOTET INCENDI AL MONTGÓ. Pareix que està ja controlat

20130115213141-montgo.jpg

S'ha cremat a la urbanització de Los Lagos, al baix Montgó

Una jove gatera reflexiona davant aquesta preciosa muntanya

Des d'aquesta vesprada s'ha donat la veu d'alerta i bombers i policies s'han apropat a la urbanització, que pareix ha estat el lloc on s'ha pegat foc i pareix està ja controlat. Em quede amb les reflexions d'una jove gatera, Pepa García Pedro, que a més ha posat una foto preciosa al facebook del Montgó. Les paraules fan referència a l'incendi:

"Quan desde menut esperes veure el Montgó per saber que estàs a prop de casa, si els dies de sol radiant penses: que bonic es veu hui el Montgó, si els dies de núvol el busques i dius: NO es veu el Montgó!! Si quan el mires sents que es més que una senzilla muntanya, aleshores llegir que s'està cremant dol més encara que qualsevol incendi forestal."

FONT: foto de Pepa García Pedro del facebook.EL BLOG TÉ JA 182.000 VISITES

El blog arriba sempre al temps i molt de pressa. Ja són més de 182.000 visites les que han arribat al "Cronista de Gata". Les notícies, les fotografies antigues, les actuals, la informació dia a dia, tot fa que arribem prompte mil a mil. Gràcies a totes i tots. I, com sempre dic. endavant.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.005, la d'ahir dia 14-

20130115225451-antonio-leyda.jpg

Seguint amb la col·lecció de fotografies de Sílvia Leyda i ara que s’acosta Sant Antoni, pose ací una típica estampa que ben bé podria ser apropiada per a un dia festiu com el de Sant Antoni del Porquet, patró dels animals. Ens diu Sílvia que la foto correspon a son pare, Antonio Leyda, de xiquet vestit de llaurador (podeu vore les espardenyes, les calces, el mocador al cap, els saragüells, la manta al coll i demés vestimenta. Deuria tindre 6 o 7 anyets per tant del 1953 o 1954 és aquesta foto que hui recuperem en la memòria.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.006-

20130115233853-militars-crist.jpg

Ja fa temps que no pose cap foto de festes patronals. Una de soldats davant el Santíssim Crist del Calvari de la sèrie de Sílvia Leyda, amb l’agraïment de poder-les publicar. Era a inicis de la dècada dels 70, bé 1970 o bé 1971. El pare de Sílvia Antonio Leyda, apareix agatxat amb trage blau baix. També estan agatxats quatre Pepes i Quico, que ja no està entre nosaltres. En el centre reconeguem a Paco. Vicente "Ramona", Paco "Telefunken" i Javier són altres "soldats" d’eixe any. És un record i un reconeixement.

Ens aporta més informació Paco Moncho sobre la fotografia, ell titula Quintos 1970 (Nascuts 1950): "Mirant la foto, a l'esquerra de paco Telefunken està Domingo Signes "El Barber" i a la dreta Jaime "Betriu". Al mig, començant per l'esquerra Pepe Vives, Ramona (no se qué fa ahí, perque es quinto meu, del 51 y estos son del 50), Paco Grimalt, Vicente Frigols i Pepe Juan Fornés. Agenollats;: Pepito Femenia, Pepe Puripa, Pepe Benito, Pepe Paleres i Quico Signes Buigues. i Antonio el Pedreguero."RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 16 DE GENER DE 2011: "Gata ha celebrat hui la festa de Sant Antoni" era la primera notícia festiva. L’esportiva era la derrota a Callosa del Gorgos gran (5-4). Els dies 14 al 18 d’octubre de 1987 eren recordats a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys".

AQUELL 16 DE GENER DE 2012: El temps, amb fred i pluja, eren protagonistes del dia. A "Sabieu...?" recordava que l’ONCE del dia 19-10-1988 va deixar 25 milions de pessetes a Gata. DISSABTE 19, VI EDICIÓ DE POSA VI, CATA VI

20130116223106-posavicatavi.jpg

La Placeta de Sant Antoni de Gata es convertirà dissabte matí, dia 19 de gener, en una bodega improvissada i un lloc de tasta. Els millors vins del terreny de Gata i comarca estaran ahí. A les 9.30 hores serà l’esmorzar, que tindrà un preu de 12 euros, amb dret a barret i copa. A més, es farà un tast popular i tot seguit es procedirà a la cata per experts catadors de vi. Els premis es concediran al millor vi negre jove 2012-2013, al vi blanc jove 2012-2013, al vi de criança i al vi negre de giró 2012-2013. La inscripció serà de 10 euros per participant.

L’acte s’emmarca dins de les festes de Sant Antoni, que es concentraran entre dissabte 19 i diumenge 20 de gener, tant a la Placeta de Sant Antoni, com al barri del Raval, l’església parroquial i la Plaça de l’Església.

A la imatge, el cartell anunciador del concurs de vins.

FONT: Touristinfo Gata.FINAL DEL RESUM DE 2012 AL BLOG: mes de desembre

20130116235001-des12-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Arribe al final dels resums, de mes a mes, de l’any que fa setze dies ens va deixar i va començar el 2013. Hui recordem amb documentació fotogràfica el mes de desembre de 2012, en el qual destaquen temes socials -com el premi cinqué de la Loteria de Nadal-, culturals -com la Setmana de la Música i festius -com la vinguda dels pages reials de la campanya Reis 2013-.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 17 DE GENER DE 2011: "Hui és el dia de Sant Antoni Abat" posava al primer article del dia. 17.000 visites tenia ja el blog i el Gorgos era nové del grup XV de 2ª Regional. Al capítol d’història local publicava: "El Sant Antoni de la Placeta té la seua història", que hui al 2013 tornaré a publicar. Un article humanitari era: "Ajuda al poble sarahui". Finalment recordava els dies 21 a 25 d’octubre de 1987 a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys".

AQUELL 17 DE GENER DE 2012: "Hui és Sant Antoni...però a Gata es celebra el cap de setmana" titulava, igual podria valdre per a hui. "La premsa parla hui de Gata: demografia" era un article de població. La donació de sang primera de l’any 2012 era el dia 19 i al capítol de "Sabieu...?" parlava d’un incendi al Tossalet. 46 litres en 24 hores era la notícia del temps.CREAMA GATA JA TÉ UN CAIXER AUTOSERVEF

20130117220804-aficcreama.jpg
Els usuaris de Gata ja disposen d’un caixer autoservef a les oficines de Creama Gata, que com sabeu estan ubicades al mateix edifici de l’Ajuntament. El nou dispositiu evitarà desplaçaments a altres municipis ja que fa possible realitzar diferents gestions des d’ací.
Des del caixer podran renovar o sol·licitar un duplicat del darde, sol·licitar cita prèvia al centre Servef, consultar ofertes, consultar formació, inscriure’s al Servef o consultar demandes, obtenir certificats i algunes altres tasques més.
 
FONTS: Imatge i text CREAMA GATA per mig del seu facebook.


ABANS ES FEIA UN FESTOT TAL DIA COM HUI, DIA DE SANT ANTONI DEL PORQUET

20130117222655-tiopepelluis.jpg
Costums i tradicions gateres. Història local
 
El Tio Pepe Lluís sofragava la festa, amb missa, processó i volteig de campanes
 
Les festes patronals del Raval de Gata, dedicades al sant abat Antoni, patró dels animals, deuen la imatge de la Placeta a un home molt devot, que comprà a València l´escultura, li va fer festa junt amb els llauradors de l’època i deixà com a testament que el dia de la festa els seus descendents li sufragaren una missa i el volteig de campanes. Encara hui continua complint-se aquella deixa, aquella herència.
 
Ara fa poc més de 60 anys, es va inaugurar i beneir el santet a la Placeta. José Costa Vives, conegut popularment com el Tio Pepe Lluís, tenïa una història molt curiosa al voltant de la festa, de les cavalleries i del santet.
 
Després de la guerra no hi havia sant a la Placeta. El Tio Pepe Lluís tenia una haca i un cavall. Este es va posar malalt. Li digué el devot a la seua dona Teresa Signes Costa, que si l’animal s’adobava, o siga es posava bé, farïen el Sant. I així va passar.
 
El Tio Pepe Lluís va viatjar a València a comprar la imatge, la va posar a la Placeta, va alquilar adornaments i montures elegants i va fer tota una cavalcada. En aquells temps hi havia a Gata uns set-cents animals. El dia de la festa uns cinquanta van participar.

Al nostre personatge el van fer majoral d’honor i sufragador de la processó, missa i volteig de campanes. L’home vivïa al carrer Bisserot número 6. Quan la cavalcada passava per sa casa, es paraven i el Tio Pepe Lluís molt gustosament convidava als portadors d´animals.

En 1976 fa un testament que donarïa motiu a la festa actual. Al setembre de 1977, quan el Tio Pepe Lluís tenïa 72 anys, va faltar. Després es va conéixer el seu llegat: A la disposició quarta del testament deia textualment: "…Con la obligación de sufragar la Fiesta de San Antonio Abad, que actualmente sufraga el testador".
 
Eixa tasca la deixà als seus hereus, es a dir, als descendents de la seu dona, donat que no van tenir fills. Ara encara el nebot de la dona, Francisco Mulet Signes, conegut com Paco "l’Escolà", junt amb la seua dona Francisca Monserrat Torres, són hereus i testimonis d´aquell testament.
Des de 1985 que es va revitalitzar la festa per uns quants Tonis del poble, especialment el veí de la Placeta, Antonio Diego, conegut popularment com Toni Porra, que va faltar fa uns mesos, Paco i Francisca són majorals d’honor.
 
Al 2008 començà el concurs de tasta de vins del terreny, que ara a la VI edició ja està més que consolidat amb el nom de "PosaVi CataVi".
 
Encara recordem, inclús, els bous l’any 1992 i també al 2008 pel Raval de Gata a Sant Antoni. Tot això ja és història.
 
A la fotografia antigua, es pot vore al Tio Pepe Lluís, el dia de la inauguració del santet de la Placeta.
 
FONTS: tradició oral familiar / article a "Alicante Vivo" gener de 2008.


IMATGES CURIOSES: Gata: un tardet ventós de gener

20130117224649-adriapoble-copia.jpg

(PODEU AMPLIAR LA IMATGE, PUNXANT ACÍ)

Capture hui la preciosa imatge de Adrià Moncho Ivars presa des del carrer Alcolaes, cap a la zona cèntrica del poble de Gata, cap als voltants de l'església parroquial. La imatge com diu ell ens fa vore l'adéu del dia, de hui dijous. Un cel que porta el blavós del tardet ventós; les faroles que comencen a enllumenar els carrers i el pont, és una imatge típica de l'hivern, del mes de gener.

FONT: Foto Adrià Moncho, per mig del facebook.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.007, la d'ahir dia 16-

20130117231214-antonio-francisca-mercat.jpg

Corresponent a ahir, la foto que sobrepassa set a les mil és la que tanca la sèrie facilitada per Sílvia Leyda. Pertanyent a la seua col·lecció podeu vore ací a dos veïns gaters fent mercat. Es tracta dels avis de Sílvia Antonio i Francisca. Serà, aproximadament, dels anys 1965 o 1966 i deu ser el mercat de Benidorm possiblement o d’Altea, ens diu Sílvia. Com vegeu venien barrets. Ells mateixa per a publicitar-se en portaven posats un cada un.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 18 DE GENER DE 2011: Es festeja hui a Santa María d’Hongria. Eren recordats del 27 al 31 d’octubre de 1987 a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys".

AQUELL 18 DE GENER DE 2012: Les "Festes de Sant Antoni al Raval" estaven d’actualitat. També que havia baixat aigua pel riu, per les últimes pluges. Era una "riuadeta". Una imatge molt curiosa era la que formava un raig de sol sobre l’aigua del riu mirant cap al pont de la via. També posava la foto que havia eixit a l’Oratge de RTVV: el tren i el riu amb aigua. Mancaven deu dies per a l’obertura del 250 aniversari del Crist i l’ermita. Finalment a "Sabieu...?" recordava la mort d’un caçador al Montgó, era 1930.LA SEU DE LA MACMA S'ACOMIADA DE GATA

Ara serà a El Verger
 
En un comunicat al facebook, la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (MACMA) ha comunicat que la seua seu -pose textualment- "ja s’ha establit a la nova seu del Verger -c/Almàssera, 18, antiga biblioteca- després de vora cinc anys a Gata de Gorgos. La setmana que ve penjarem fotos de la nova seu. Per a qualsevol cosa, ja sabeu on trobar-nos!". Per tant, s'en va de Gata, de l'antic edifici de Correus.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.010, la de hui, dia 19-

20130119235628-14fdosmules.jpg

Mireu que dos mules tan ben plantades acompanyant al Ti Pepe "Moliner". Estaven participant en les feines del camp. Una bonica estampa d'abans, que ara no es veu molt sovint.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 19 DE GENER DE 2011: Sols el santoral i la fotografia antiga composaven la jornada informativa de fa dos anys al blog tal dia com hui

AQUELL 19 DE GENER DE 2012: Les 85.000 entrades del blog eren anunciades. Hui sobrepassen ja les 183.000. Un article nou era "Gata, actitud innovadora". "Sabieu...?" tractava d'un àrbitre de begudes que hi havia als anys 30 del segle XX.EL BLOG SUPERA LES 183.000 VISITES

Ja té el blog superades les 183.000 visites. Continua amb rapidesa el contador. Fotografies, notícies, tota la informació actualitzada, la història local, donen este resultat. GRÀCIES A TOTES I TOTS...i endavant.EL GORGOS JUVENIL JUGA A CASA I PERD (0-2)

El Gorgos juvenil s'ha enfrontant a l’equip de la Font d’Encarroç. Ha començat el partit a les 16 hores, a la jornada quinzena. Al descans el resultat era de 0-0. A la segona part els visitants han fet els dos gols de la victòria. S’ha guardat un minut de silenci per l’òbit del pare de Jaume Caselles, Salvador Caselles que va faltar dissabte passat. Cal ressenyar que els gaters ocupaven el lloc onzé de la taula classificatòria abans de disputar-se el partit..

Pel que fa als majors, al primer equip, el Gorgos descansa aquesta jornada.IMATGES CURIOSES: Ja tenim els ametlers en flor

20130119171443-dscf9924.jpg

No cap dubte que les temperatures altes que hem tingut aquests dies, amb ponent, han fet avançar la florida dels ametlers, que sempre toca ser per la Candelària, als primers dies de febrer. La imatge mostra un ametler que esclata totes les seues flors, dels pocs ametlers que queden al terme bons i sans. Abans s’en veien i molts, ara són menys degut a aquella pesta que els va entrar, però encara ens poden sorprendre amb aquesta explosió de llum blanca que deixen, totes elles recolzades sobre el vell tronc que les sosté.ELS GERMANS BOTELLA I MIQUEL LEYDA REPETIXEN PREMIS AL POSA VI CATA VI

20130119174153-posavicompo-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Més de 200 persones assistixen a la cata de la Placeta de Sant Antoni

Es celebra amb èxit la VI edició de "Posa Vi, Cata Vi"

Danses, ofrena i processó, precedixen al dia gran de les festes del Raval

Nombrosa la participació en vins i en públic assistent. Més de 200 persones han participat hui a la cata, esmorzar i festa que a la Placeta de Sant Antoni s'ha fet. Era la VI edició del "Posa Vi, Cata Vi" i quan estaven anunciant-se els premis la pluja ha fet acte d'aparició i quasi llança a perdre l'acte. Al final, han repetit premi els Germans Botella i Miquel Leyda de Gata. El quadre guanyador ha estat el següent:

Vi blanc: 1er classificat Joaquín Roselló. 2n, Germans Botella, i 3r, Pepe Pedro.

Varietat Giró: 1er classificat Antonio Rubio. 2n, Jaume Soler Oliver. 3r, Antonio Avellá.

Vins joves: 1er classificat Germans Botella. 2n, Miquel Leyda. 3r, Salvador Cruanyes.

Vins de criança: 1er classificat Xelo Garcés. 2n, David Fornés. 3r, Miquel Leyda.

Les festes del Raval en honor a Sant Antoni continuen en una hora amb danses a càrrec del grup "La llata" de Gata. Després, a les 20.30 hores, serà l'ofrena al sant a la Placeta i la processó pel barri. Demà serà el dia gran. Hi haurà passacarrer de carruatges pel matí. A migdia, la imatge serà portada de la placeta a l'església i es farà la missa solemne. Després seran beneïts els pans i es beneïran els animals a la Plaça de l'Església.

A la composició fotogràfica, alguns moments de la cata a la Placeta, aquest matí.IMATGES DE FESTA: El santet de la Placeta i la casa del Ti Pepe Lluís

20130119224406-dscf9960.jpg

La imatge capta just el moment que la processoneta d'esta vesprada passava per la que va ser la casa del Ti Pepe Lluís, casa que enfronta amb el carrer Moreres. Encara que l'espill ha fet de fons, es pot vore la imatge en talla que aquell llaurador de mitjan segle XX va voler comprar a València, gràcies a una promesa, i fer-li festa. És una imatge de festa, és la imatge del santet de la placeta.FESTES AL RAVAL, EN HONOR A SANT ANTONI: processó i ofrena

20130119231840-compoprocof-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ EN GRAN, PUNXANT ACÍ)

Aquesta vesprada s'ha celebrat al barri del Raval la processó-romeria que ha congregat a festerets, festers majors, autoritats i veïns del barri, al voltant de la imatge de Sant Antoni, el "Sant de la Placeta". S'ha fet la tradicional ofrena al sant i després la comitiva ha eixit de la placeta i pel carrer de Baix ha eixit pel carrer de Tetuà, carrer Duquessa d'Almodòvar, carrer Roquetes, carrer Xaló, carrer Bisserot, Palmeral Alt, Palmeral, Palmeral Baix i ha pujat pel carrer Parres fins a la Placeta.

Abans s'havien ballat les danses, pel grup "La llata" de Gata. Aquesta nit actuarà l'orquestra "La Viva" i ara s'està fent un sopar popular. Demà serà el dia gran, com ja he dit al llaarg de la jornada.

A la composició fotogràfica teniu alguns moments dels actes de l'ofrena i la processó pel barri.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.008, la del dia 17-

20130119232800-7monicaescaldantcaseta.jpg

La imatge corresponent al dia 17, dijous, és de l’escaldà. Pertany, de nou, a la sèrie de Jaime Signes Soler "de Mónica". Teresa i Mónica estaven davant la pila de canyissos, era als Ecles. Amb el seu davantal i disposades a escampar el raïm o al que fera falta. Per darrere es veu el riurau.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.009, la d'ahir dia 18-

20130119235237-11timolinercaca.jpg

La foto que fa 1.009 que correspon al dia d’ahir és de la mateixa col·lecció, és a dir de J.S.S. Va una de caça. El Ti Pepe "Moliner" para de Carmen i Pepe Luís, preparat per a un dia de caça a la seua caseta i amb la gossa. Una típica estampa que es repetia i segueix donant-se, encara que en menor mesura, per les cases de Gata.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 20 DE GENER DE 2011: Publicava que "Un any més s'edita el calendariet de butxaca de les donacions de sang a Gata". Recordaven del 3 al 8 de novembre de 1987 a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". A la fotografia 282 es veia -al revers del calendariet de les donacions- la part del Raval i l'antic llavador de final del carrer Baix.

AQUELL 20 DE GENER DE 2012: "Torna el futbol a "Les Costeres": demà juga el Juvenil del Gorgos" era el titular en esports. De les festes publicava: "Demà dissabte, primera jornada de les festes de Sant Antoni". A "Sabieu...?" publicava la informació d´un succés dolent a Gata en 1932. Una penya de Sant Antoni dels anys 80 del segle XX era la protagonista de la fotografia antiga 647.FESTES DE SANT ANTONI GATA: Anit a la Placeta, ball i festa

20130120185457-componit.jpg

Les dos fotografies fetes per Vero Vives Costa mostren l’ambient que hi havia ahir dissabte per la nit a la Placeta de Sant Antoni, amb motiu de les festes al sant patró. La Comissió de Festes 2013 va estar ahí, com també va estar l’orquestra "La Viva" en espai reduit. Ací teniu dos moments de la festa.EL VENT DESAGRADABLE, protagonista a la festa de Sant Antoni

20130120192214-dscf0025.jpg

El vent també ha estat protagonista este matí a Gata. Algunes ratxes de vent, vent desagradable que donava més sensació de fred, de la temperatura que feia. Podeu comprovar-ho a la fotografia de la bendició dels animals, quan el senyor rector Don Francisco M. Murillo ha pujat al palquet instal·lat a l'efecte. S'envolava la capa que portava i els veïns per baix a peu de carrer també notaven eixe aire, tapant als seus animalets per a que els beneïra.

Cal recordar que ahir al migdia va fer un arruixat prou fortet. Per la vesprada i la nit va continuar el vent. Esperem que vaja amainant la sensació desagradable que dona i torne el bon temps o la pluja sense vent, que també és necessària.FESTES DE SANT ANTONI 2013 GATA ( I ): Mascotes gracioses

20130120200116-compoanimals1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Són imatges curioses de la festa de la bendició d’animals. Hem pogut vore hui a la Plaça de l’Església de Gata animals molt curiosos, xicotets i grans, bonics, tots ells eren portats pels seus amos, per a ser beneits. Us pose algunes fotografies a la composició: podeu vore dos haques molt grans, que han passat junt amb els cavalls, una tortuga, dos gatets geladets de fred, un gos gran..., eren algunes de les mascotes curioses de hui migdia a Gata.FESTES DE SANT ANTONI GATA 2013 ( II ): Passacarrers

20130120203332-compopassacarrers-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Tot un passacarrer, al so de las dolçaina i el tabalet, com mana la festa. Hui diumenge s'ha celebrat a Gata la festa de Sant Antoni del Porquet, encara que l'onomàstica del sant anacoreta d'Egipte va ser dijous. Carruatges i cavalls s'han concentrat al camp antic de futbol a Les Sorts i des d'allí han fet un passacarrer, una cercavila. Eren molt i feien una cua molt llarga, inclús a la general. També han fet passacarrer en processoneta cap a l'església els quintets i quintetes, festers majors 2012, autoritats i veïnat, acompanyant la imatge de Sant Antoni cap a l'església, per a celebrar-se la missa solemne, i portant els gtradicionals pans per a ser beneïts pel capellà.

A la composició teniu alguns instants dels passacarrers.FESTES DE SANT ANTONI GATA 2013 ( i III ): la benedicció dels animals

20130120210717-bendiciocompo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Acabada la missa solemne de migdia, hui diumenge s’ha procedit per part del capellà Don Francisco M. Murillo a la benedicció dels animals. S’han vist mascotes de tota classe i tamanys, algunes tan curioses com conills, tortugues, gossos grans i bonics, haques grandíssimes. La penya "Amics del Cavall" i la penya Cavallista de Gata després de fer els passacarrers pel poble i pujar a les Alcolaes, han baixat amb desfilada i els animals han estat beneïts.

Moltíssima gent a la Plaça de l’Església que es trobava plena. S’ha repartit el típic pa, ara ja beneït a la missa. Després de la benedicció, la comitiva s’ha traslladat amb la imatge de Sant Antoni a la Placeta que porta el seu nom. Allí han tornat a passar tots els carruatges, animals, cavalls, ponis,...i els han repartit la tradicional garrofa a cadascú d’ells. Així ha acabat la festa de Sant Antoni 2013, seguint la vella tradició del Ti Pepe Lluís i la seua manà, fer-li festa i missa al sant i voltejar les campanes.

A la composició, alguns moments de la benedicció 2013 a Gata.IMATGE CURIOSA: els pans a l'altar major de l'església de Gata

20130120220927-dscf0016.jpg

La imatge recull el moment previ a la benedicció dels pans de Sant Antoni, aquest matí a les 12.30 hores. Un total de setze pans s’han fet a les panaderies de Gata, exclusivament per a la festa, per a que tots tingueren a l’eixida de missa un trosset del pa beneït. La foto està feta des del lateral dret de l’església mirant cap a l’altar i a la part esquerra encara es veu la imatge del sant, Sant Antoni del Porquet, que ha presidit l’altar major.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 21 DE GENER DE 2011: "Demà torna a jugar el Gorgos juvenil a casa" era la notícia esportiva el dia de Santa Agnés (Ines). 3,2 º era el fred que feia, hui hem estat per dalt dels 10 tot el dia, pràcticament i ha parat el vent. De l’11 al 15 de novembre de 1987 es recordava a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys".

AQUELL 21 DE GENER DE 2012: Publicava informació i fotos de la cinquena edició del Posa Vi Cata Vi de les festes de Sant Antoni de l’any passat. 1 a 3 va ser el resultat d’un partit amb molt incidents greus, jugaven el Gorgos i el Racing Garbinet. A "Sabieu...?" recordaven el succés d’una dona que es va tirar a una cisterna en 1925.EL BLOG SUPERA JA LES 184.200 VISITES

Ja ha superat en un tres i no res les 184.200 visites. La barrera dels mil i mil va caient i quan menys ens adonarem estarem complint les dues-centes mil visites. Les fotografies de les festes de Sant Antoni són l’últim motiu, fotos antigues, documents, notícies actuals i anem mil a mil fent. GRÀCIES A TOTES I TOTS VOSALTRES. I com sempre dic...endavant.LA CORPORACIÓ LOCAL DE GATA AGRAEIX LA TASCA DE LA GUÀRDIA CIVIL

Aclarint els robatoris que van causar l’alarma social entre el veïnat

 Per mig de la seua pàgina de facebook l’ajuntament de Gata de Gorgos ha fet un comunmicat en el qual agraeix la tasca de la Guàrdia Civil.

Ací teniu tot el comunicat amb el titular:

"La corporació agraeix la tasca de la Guardia Civil"
 
"L’Alcaldessa de Gata, Ana María Soler, i la regidora de Governació, María Rosa Simó, han volgut transmetre, en nom de la corporació municipal i de tota la població, l’agraïment per la tasca realitzada per la Guardia Civil, i la col·laboració ciutadana i de la Policia Local de Gata, que han fet possible la detenció dels membre de la banda organitzada que realitzava robatoris a la població i comarca.
Així, des de l’Ajuntament es vol fer un reconeixement a tots els efectius de les forces i cossos de seguretat que han participat en esta operació que ha donat com a resultat la detenció de 7 persones a les que se’ls atribueix un centenar de robatoris."
 
FONT: Ajuntament de Gata, pàgina de facebook.


RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 22 DE GENER DE 2011: Del 20 al 29 de novembre de 1987 era recordat el dia de Sant Vicent Màrtir de fa dos anys, a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". A la secció "Com es va fer? posava una foto i parlava de com anava l’obra del Centre Polivalent Juvenil, que ja està acabat a hores d’ara, però no inaugurat ni ocupat. "El Gorgos juvenil goleja i segueix líder (7-0)" era la notícia esportiva. "Fa un fred que pela" era la notícia del temps. Comparant-ho amb hui mateix, aquesta vesprada s’ha girat mal oratge però en tot el dia ha fet una bona temperatura.

AQUELL 22 DE GENER DE 2012: Dos articles donaven compte de la festa de Sant Antoni que es feia tal dia com hui. "El Gorgos perd a Benidorm (2-0)" era la notícia esportiva del dia. A "Sabieu...?" descobríem que la primera pedra de la Caseta de la Lepra de Gata es va posar el 27 de desembre de 1891.NOVA SÈRIE D’HISTÒRIA LOCAL DE GATA: els plafons ceràmics, santets de carrer i del calvari (Introducció)

20130122224603-capellascantiga.jpg

El poble de Gata, sobre tot als carrers més cèntrics del casc urbà, té prou panells devocionals ceràmics, que constitueixen tot un conjunt artístic per sí mateixa i que estan protegits, a nivell municipal. Aquestes ceràmiques presideixen les façanes de les cases i a alguns patrons o verges els dedicaven abans novenes.

El blog del "Cronista de Gata" enceta hui dia 22 de gener de 2013, quan a València ciutat es festeja a Sant Vicent de la Roqueta o Sant Vicent Màrtir i quan estem a sols sis dies passats del patronatge de Sant Antoni del Porquet, una nova sèrie d’Història Local, dedicada als plafons ceràmics del poble, als santets de carrer, com han qualificat alguns. I si no, mirem alguns llibres dedicats a aquest art, com és el cas del de Josep Lluís Cebrián i Molina que es diu: "Els santets de Canals: capelletes i plafons ceràmics de devoció popular" i que publicà l’any 2000 edita per l’Ajuntament d’aquell poble de la Costera.

Seguirem, dia a dia, dos articles meus publicats als llibres de festes patronals sobre "Les capelletes dels nostres sants", un d'ells publicat en 1983, així com el llibre de Fernando Sendra Bañuls publicat per l’Institut d’Estudis "Juan Gil-Albert" en 1995 titulat "Plafons ceràmics i imatges devocionals a la Marina Alta (Alacant) en el capítol corresponent a Gata.

Un total de 25 "capelletes", una a una, anirem comentant-les. Una cada dia, passarem pels carrers on estan ubicades aquestes joies artístiques que mai deuen ser enderrocades ni modificades, sinó tot al contrari preservades i ben conservades. Ampliarem l’estudi per les capelletes del Calvari -un total de 21-, també panells artístics, alguns hui malauradament maltractats. Ahí acudirem també al meu article de festes sobre este capelletes publicat en 2009 titulat "El Calvari de Gata i les seues capelletes, Un patrimoni local artístic per restaurar".

A la fotografia, la més antiga de totes les capelles de carrer que hi ha a Gata, la dedicada al patró el Santíssim Crist del Calvari, ubicada al carrer Duquessa d’Almodòvar.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 23 DE GENER DE 2011: De l’1 al 6 de desembre de 1987 eren els dies recordats a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". L’empat a Orba del primer equip del Gorgos i el fred (4 graus) eren també notícia.

AQUELL 23 DE GENER DE 2012: El blog superava les 86.000 visites, ara passa les 184.000. El BOP publicava les Bases d’Art al Vent i les taxes de l’escola de pintura i del cementeri municipal. A "Sabieu...?" ens contaven els diaris que en 1917 hi hagué una agressió a una taverna.EL BETLEM DE LA PARRÒQUIA OBTÉ UN TROFEU DE MÈRIT DE L'ASSOCIACIÓ DE BELENISTES D'ALACANT

20130123224533-betlempremiatesglesia.jpg

Fet per Antonia Torres, ajudada per la seua germana Lola

El betlem muntat a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos va ser visitat els dies de festes nadalenques i va ser puntuat com es mereixia.

Hui al diari INFORMACIÓN hem pogut llegir els fallos dels concurs nadalencs convocats per l’Associació de Belenistes d’Alacant per al Nadal 2012.

Al 42é Concurs Provincial de Betlems, al sector Vé de la Zona de la Marina, en col·laboració amb l’Associació "Amics del Betlem" de la Marina. la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos ha rebut un dels premis de mèrit de l’Associació Belenista d’Alacant.

El lliurament de premis serà aquest dissabte 26 de gener, a les 19.00 hores, a l’Aula de Cultura de l’Obra Social CAM, Avinguda Doctor Gadea, 1, d’Alacant.

A la fotografia teniu dalt a les germanes Torres. Antònia va ser l’artifex del betlem que ha lluit tots els nadals baix de les imatges del Natzaré i la Verge de Fàtima. La seua germana Lola li va ajudar. Baix, un detall d’una plaça del betlem.AGENTS DE LA POLICIA LOCAL TAMBÉ HI ASSISTIXEN AL CURS DE POLICIA DE PROXIMITAT, A XÀBIA

La premsa parla hui del curs que està fent-se a Xàbia, en el qual participen policies locals de la Marina Alta, entre ells agents de la Policia Local de Gata.

Titula el diari INFORMACIÓN: "La comarca aprende de la policía de cercanía de Londres y Gelsenkirche".

Podeu llegir la notícia de A.P.F. a este enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/01/23/comarca-aprende-policia-cercania-londres-gelsenkirche/1336415.html

També el diari LAS PROVINCIAS titula: XÀBIA "Jornadas sobre la Policía de Proximidad". Ací està l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130123/marina/jornadas-sobre-policia-proximidad-20130123.html.

FONTS: diaris INFORMACIÓN i LAS PROVINCIAS, 23-1-2013.ES PUBLICA LA CLASSIFICACIÓ COMPLETA DE LA VI EDICIÓ DE POSA VI, CATA VI

20130123231710-dscf9922.jpg

Per mig de la pàgina web de l'Ajuntament es coneix ja tota la classificació completa amb la puntuació i els premiats de cada modalitat de la VIena edició del "Posa Vi, Cata Vi" que es va celebrar dissabte passat dia 19 a la Placeta de Sant Antoni, en un dels actes de les festes dedicades al sant.

Com ja vaig avançar els resultats dels tres primers premis de cada modalitat, us deixe els enllaços. Ací teniu l'enllaç a la pàgina de l'Ajuntament: http://www.gatadegorgos.org/?p=1359.

Si obriu cada un dels enllaços següents, hi trobareu la classificació de vi de criança, primer; de la modalitat giró; de vi blanc i de vi negre. 

http://www.gatadegorgos.org/wp-content/uploads/2013/01/classifc.crian_.pdf

http://www.gatadegorgos.org/wp-content/uploads/2013/01/classif-giro..pdf

http://www.gatadegorgos.org/wp-content/uploads/2013/01/classifVI-BLANC-JOVE.pdf

http://www.gatadegorgos.org/wp-content/uploads/2013/01/VI-NEGRE-JOVE.pdf.

FONT: Ajuntament de Gata de Gorgos, per mig de la seua pàgina.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 1ª.- SANT ANTONI (Placeta)

20130124000012-1santantonicompo-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

HISTÒRIA LOCAL: Plafons i capelles dels nostres sants a Gata. 1.- SANT ANTONI ABAT, a la Placeta del seu nom

Comence la sèrie de 47 capelletes a Gata (26 pels carrers de Gata i 21 al Calvari), de la qual feia una introducció ahir, amb la única imatge als carrers de Gata que és de talla i no és de plafons de ceràmica. Més pròxima en el temps, ja que es va celebrar al sant patró dels animals el passat dijous dia 17, descobrirem que aquesta imatge va ser col·locada pel Ti Pepe Lluís quasi al raconet de la Placeta que popularment ja porta el nom del sant. Va ser encomanada la imatge a València per aquest llaurador molt devot, complint la promesa al veure que un dels seus animals millorava. Va deixar com a herència que li feren els seus hereus (nebots, perquè no va tindre fills) festa al sant, voltejaren les campanes i li compliren una missa. Encara hui es fa, després de quasi 80 anys.

Per a conèixer més sobre aquesta història de devoció popular de José Costa Vives, conegut familiar i popularment com el Ti Pepe Lluís us remet al meu article del dia 17 d’aquest mes: "Abans es feia un festot tal dia com hui, dia de Sant Antoni del Porquet", del qual teniu ací l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2013/011703-abans-es-feia-un-festot-tal-dia-com-hui-dia-de-sant-antoni-del-porquet.php

La imatge en talla i posada dins la fornícula de la Placeta ens mostra al sant amb el cerdet, com mana la iconografía de sant anacoreta. Tot l’any el sant té un ramellet als seus peus. Diumenge més pròxim a la festivitat, se li fa festa. La imatge es portada de la Placeta a l’església parroquial en processó. Des de finals dels anys 80 del segle XX també es passeja el dia d’abans per tots els carrers del barri del Raval i se li fa una xicoteta ofrena.

Demà dijous i el divendres coneixerem els altres dos plafons de ceràmica que tenen el mateix patronatge i que es situen al carrer Teulada.

A la composició podeu veure al "Ti Pepe Lluís" i a la madrina quan van procedir a col·locar el santet, la processó de inauguració, festes d'aquell temps i d'ara i el santet a la fornícula.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 24 DE GENER DE 2011: Anunciava per al 25 el primer ple ordinari de l’any. Enguany serà dimarts pròxim dia 30. Del 10 al 16 de desembre de 1987 era recordat a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys"

AQUELL 24 DE GENER DE 2012: Estavem a quatre dies de l’inici del "Any del 250 aniversari del Crist i la construcció de l’ermita". Al DOCV es publicava informació sobre Policia Local: guals ("vados") i caducitat de llicència. En 1893 es va fer un robatori a l’ermita: ho llegíem en "Sabieu...?".EL BLOG ARRIBA A LES 185.100 VISITES

No es deté i dia a dia guanya visites. Gràcies a totes i tots. Ja té el blog del CRONISTA DE GATA 185.100 visites. Les festes de Sant Antoni i la nova sèrie de capelletes són seguides per molts. La xarxa social "facebook" també fa que vaja augmentant. Si no a finals de gener, sí dins de febrer, el blog arribarà, sense dubte i al pas que anem, a dues-centes mil visites. GRÀCIES.DEMÀ DIA 25, PRIMER CLUB DE LECTURA DE L'ANY A LA BIBLIOTECA

Demà divendres 25 de gener, a les 20 hores, es torna a reunir el CLUB DE LECTURA del poble a la Biblioteca Pública de Gata de Gorgos.
En este primer reencontre de l'any, el grup parlarà del llibre "Vides planes" de Maria Ibars.


Hª LOCAL: 47 CAPELLES A GATA. 2ª.- SANT ANTONI DEL PORQUET, al principi del carrer Teulada

20130124210810-dscf1280.jpg

HISTÒRIA LOCAL: Plafons i capelles dels nostres sants a Gata. 2.- SANT ANTONI DEL PORQUET, al principi del carrer Teulada

Al número 12 del carrer Teulada, a la part dreta de la façana de la casa del mestre D. José Monserrat, s’ubica la segona de les capelletes de la sèrie. Es tracta d’una altra representació de Sant Antoni del Porquet. Abans de la guerra hi havia a la mateixa casa una furnícula, que va ser arrancada, al ser obligat a retirar-la. Després de la guerra, als anys 40 del segle XX, Donya Rosa la mestra i l’home van tornar a posar les rajoletes més noves, amb la imatge del sant patró dels animals. El dibuix representa al sant barbut alimentant als animals domèstics. Els colorit de la capella és molt significatiu. A més, les rajoletes estan dins de la fornícula i no directament a cara vista.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 25 DE GENER DE 2011: El dia que es commemora la Conversió de Sant Pau al calendari de l’església, fa dos anys recordava els dies 18 al 23 de desembre de 1987 a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". El blog arribava a les 18.000 visites. La foto antiga 287 era molt interessant, de les antigues festetes a Sant Antoni, amb cavalleries i vestimentes típiques incloses.

AQUELL 25 DE GENER DE 2012: Es pùblicava íntegrament tots els detalls del pressupost 2012 al BOP. Enguany es porta un retràs considerable, ja que no ha estat aprovat encara per l’Ajuntament. A "Sabieu...?" parlava de la guarderia rural i el seu reglament en 1897. HUI AL BOP: ELS GUALS ("Vados") DE GATA I LA SEUA TAXA

El poble té 242 guals ("vados"

Hui divendres 25 de gener de 2013 publica el Butlletí Oficial de la Província (BOP) un edicte en el qual s’acorda aprovar el Padró de la Taxa d’Entrades de Vehicles (guals -"vados") per a l’exercici 2013, per un import total de 37.395,00 euros, el que suposen 242 rebuts. Ara es fa públic per termini de 15 dies comptats a partir de demà mateix, als efectes de possibles reclamacions.

FONT: BOP 25-1-2013 / Ajuntament de Gata.COMPROMÍS CELEBRA EL SEU CONGRÉS MARINA ALTA A GATA

20130125140443-compromis.jpg

Demà dissabte a les 19 hores, al Centre Social Integrat de Gata, la Coalició Compromís farà la el seu Congrés de constitució a la Marina Alta. L’acte comptara amb la presencia dels secretaris d’organització del Bloc i de Iniciativa. En els últims temps, els joves del poble estan refrescant aquest grup nacionaliste. De fet, el secretari local de Bloc-Compromís a Gata és el regidor més jove de l’Ajuntament. Em referisc a Joanvi Vallés.

A la imatge teniu la foto-convocatòria.

FONT: Coalició Compromís.EL GORGOS JUVENIL VIATJA A VILLALONGA; ELS MAJORS JUGUEN DIUMENGE A LES COSTERES

L’equip juvenil del Gorgos C.F. jugarà demà dissabte a partir de les 18.45 hores al Poliesportiu Municipal d’aquell poble de la Safor. Els gaters estan al lloc desé de la taula de classificació, mentre que el Villalonga ocupa el lloc tretzé.

Pel que fa a l’equip cadet (sisé amb 20 punts) descansa esta setmana.

El primer equip jugarà diumenge al camp les Costeres front al San Blas. En teoria és un rival asquible. Mentre el Gorgos és desé actualment, el San Blas és penúltim. És una bona oportunitat per a traure un bon resultat i a casa. Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 3ª. SANT ANTONI DEL PORQUET, prop de l'Era de Boronat

20130125205927-dscf1257.jpg

Tercera i última fornícula als carrers de Gata que tenen com a patronatge al sant barbut amic dels animals, a Sant Antoni del Porquet. Esta capelleta té les manises de ceràmica a l’altura del balcó de la casa de la família dels Monfort "Tanto", prop de l'Era de Boronat, amb el nombre de policia 108. També, com la capelleta d’ahir es va posar al segle XX. El color també és prou destacat i té quasi el mateix dibuix que la imatge que veiem ahir amb l’altre Sant Antoni, a diferència de que a este apareix com una cova i està el típic porquet i al fons es veu un altre animal i cap més.

Podeu anar seguint la sèrie des de dimecres dia 23 de gener. Ja publicades: 1ª.- Sant Antoni (Placeta). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada).

A la imatge, les rajoletes que formen la "capelleta" de Sant Antoni que hui vegem.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.011, la del dia 20/1-

20130125222543-blogrosapsoje.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Reprenc la sèrie de fotografies antigues, amb la foto corresponent al passat diumenge 20 de gener. Una nova imatge de la col·lecció de Rosa Pedrós, a la que torne a agrair la cesió d’aquesta i la resta de fotografies. El grup de joves gaters, que estaven apuntats, com es deia abans, a la OJE (Organització Juvenil Espanyola) moviment juvenil afí al règim que els va tocar viure, el temps de Franco. A finals dels anys 60 i principis dels 70 del segle XX es feien viatges a Madrid per tal de visitar la tomba de José Antonio, sempre per la primavera o l’estiu. Aquesta coneguem la data gràcies a l’aportació d’un dels "xiquets" de la foto, hui veterinari de la Junta d’Andalusia José Manuel Montilla.

Feien viatges distints col·lectius del poble i, entre ells, estos joves. Uns eren més majorets, altres uns xiquets. Marxaven d’ací vestits ja amb l’uniforme de la OJE: pantaló curt, camisa blava i boina, que portaven o posada o dalt la camisa. A la imatge, estan tots posant al Monestir de Pedra, on van passar en un dels viatges. Darrere de la postal es pot llegir que el ftògraf era de Daroca, poble de Saragossa.

Podem reconeixer als més majorets i a dos homes que anaven amb ells. Així vegem plantats a Salvador el fuster, cosí de Salvador al barber, i el segon és Pepe "Benito". Miguel Leyda que asoma per darrere, a Paco "el mestre de gimnasia" (ja difunt), a Pascual (també difunt, que després es casà amb la propietària de la foto) que també asoma per darrere, a Poli i a Aurelio. Sentat està Vicente "Nieves". De més menuts reconec a Ballester, a Joan de Déu Boronat, ara a José Manuel Montilla -un poc agatxat-, a Francisco Arabí i al costat a José Ramón Monfort. També estan dos germans Javier i Alfonso -que ja no està entre nosaltres- Grimalt "Carabassa" i els germans Arabí Gómez. Montilla, al que li agraïsc l’explicació, comenta que darrere d’ell està Alfonso Mulet.

Si algú coneix a més gent de la fotografia, bé ho pot dir per correu (el teniu al blog) o bé pel facebook. Entre tots, podem completar la fotografia. Gràcies.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.012, la del dia 21/1-

20130125223941-gorgosmenudet-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PER A VORE COM EREN DE MENUTS ELS NOSTRES FUTBOLISTES BENJAMINS, PUNXANT ACÍ)

Vaig apropant-me al dia que toca. La fotografia 1.012 tocava ser de dilluns 21. Si la d'abans era de joves, alguns xiquets majorets, esta és de xiquets menuts, de jugadors del GORGOS benjamí de la temporada 1993-1994. Me l'ha facilitada Manuel López "Manolo" per a totes les generacions futbolistes que han passat pels seus entrenaments. Els que presenta la fotografia, que la faria Pons, van quedar subcampions de lliga del grup XIII de la Federació Valenciana de Futbol.

Apunta Manolo que podia ser un de tants partits que els xavalets feien en contra de les drogues. Podeu vore les samarretes i el lema del tema que us dic.

Qui eren tots estos xiquets. Plantats, junt amb Manolo que el vegueu a l'esquerra de la foto, estaven: Esplugues, Antonio Eugenio "Xaparro", Javi Espasa, Rubén Castellanos, Jaume Pons, Toni, Román Cholbi, Rubén Serrió i Javi. Al seu costat, el company de Manolo i segon entrenador amb els xavals, Toni Fornés "Guardagulles", hui també policia com Manolo. Agatxats teniu a Vicente Gavilá, Jorro, Paquito, David Maza, Juan Manuel, Jaume Serra i Víctor Moncho.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.014, la del dia 23/1-

20130127000206-grupgentdjuramonet.jpg

Vaig actualitzant les fotografies fins arribar a posar-me al dia. Aquesta, la catorze per dalt del millar, correspon al dimecres 23. També de la col·lecció última de l’amic José Manuel Montilla, podem vore un grup de gent molt recordada al poble, que estaven de festa.

Però que siga Montilla qui ens explica qui són: "la foto data de mediados de los años 60, y muy pocos de los presentes en ella se encuentran ya entre nosotros. Se trata de una reunión de amigos en la Plaza Nueva durante una noche de las fiestas patronales. Empezando por la izquierda y en el sentido de las agujas del reloj, están: Eugenia Feliu; D. Julián (médico y alcalde); Ramón Beltrán; mi madre, María Collado; al siguiente no lo reconozco, y a continuación está el Juez de paz (Julián Monfort) y su Sra.; luego está mi padre, José Montilla; Matilde, Sra. de Ramón Beltrán; la Sra. de Francisco Zaragosí; el hombre siguiente no le veo bien la cara como para reconocerlo; Rosa, Sra. de D. Julián; y por último en primer plano está Francisco Salvador (Danone)."

Així és, estaven en festes i podeu entreveure les llums de la plaça, les banderes que posaven i l’ambient de festa.

Ens diu Paco Moncho sobre la foto: "El de la dreta de Isabelita Serra te que ser Paco Zaragosí."FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.015, la del dia 24/1-

20130127001741-corpusmontilla-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN I NO PERDRE DETALL, PUNXANT ACÍ)

Acabe d’actualitzar per a hui dissabte, ja que demà en posaré tres més. També de la col·lecció de José Manuel Montilla, la foto que correspon a dijous 24, és del Corpus de 1965, any que va comulgar Montilla. Deixem també que parle ell:

"Junto a mi (que soy el que va vestido de fraile) se pueden reconocer en la foto a: Pepe Pons (es el de mi derecha, que va de marinero); Jaime Jorro (con la chaqueta negra); Vicente Mut (en el centro de la foto); Paco y Miguel Angel (los hermanos "Mestre"); el que está más a la derecha es Arabí, y entre él y Jorro está otro Jaime, Salvá Monfort, hermano de Vicente y María.

Afegisc que una de les catequistes era Pasquala "Pura" o "de les Cassoles". Per la vorera podeu vore, a la part esquerra de la foto, al Tio Pepito "Sabata". Observeu a les xiques amb vel al cap.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 26 DE GENER DE 2011: Al BOP d'eixe dia es publicaven els guals del poble i la taxa. Dos articles sobre el plenari ordinari: regulació del cementeri i el tancament de l'ecoparc. Del 22 al 30 de desembre de 1987 recordaven a la sèrie "Com era Gata...23 anys".

AQUELL 26 DE GENER DE 2012: "Quaranta vins del terreny participen en "Posa Vi, Cata Vi" es publicava eixe dia, sobre les festes de Sant Antoni. L'article més important de la jornada i la setmana: "250 ANYS, CRIST I ERMITA: Presentació Any, per l'Alcaldessa i el Sr. Rector". A nivell artístic "Exposició dels alumnes de Plàstica Experimental" just també com hui 2013. A "Sabieu...? descobria les festes de 1890 especials al Crist, per salvar al poble de les epidèmies.EXPOSICIÓ D'ART TRIDIMENSIONAL: Escola de Plàstica Experimental

20130126194248-expo.jpg

Des de hui dia 26 al 5 de febrer a la sala d’exposicions del Casal de la Música, de dilluns a diumenge, diversos alumnes de l’Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives" exposen les seues obres en una "Exposició tridimensional" que titulen "Volumètric". Els artistes són: Mari Marí, Joan Roselló, María Muñoz, Mari Casado, María José Cholbi, Rosalía Beltrán i Juan Pablo Signes. S'inaugura en un quart d'hora, a les 20 hores.

A la imatge, el cartell anunciador de l’exposició.HUI ACTUA LA RONDALLA DE GATA A BENISSA

20130126200252-rondalla3edat.jpg

Ara mateix ha començat l’Aplec de Rondalles a Benissa, amb motiu de la fira i festes de Sant antoni 2013 del poble veí. El lloc serà el Centre "Taller d’Ivars". Actuaran la rondalla de La Vilajoiosa, la Rondalla de Gata i l’amfitriona la Rondalla benissera.

27-1-2013 *Afegisc el vídeo pujat a Youtube per Maite Jaén, interpretant la Rondalla de Gata "La Costa del Silencio" i dirigint Manuel Olivenca. Ací teniu l'enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=1rRSDxRE74c&feature=share.

A la imatge, la rondalla de Gata actuant al Centre Social Integrat.¿SABIEU...? que en 1961 col·laborava el cinema gater amb el GORGOS C.F.

20130126204030-pasquimoncho.jpg

L’amic Paco Moncho ens dona hui unes bones pinzellades de la història de Gata i més en concret la unió de la cultura i l’esport en benefici del poble. Reprenc així la sèrie de "Sabieu...?", cedint-li la paraula a Moncho, al qual li agraïsc com a cronista aquest detall amb la història del poble. Ell comenta a la fulla de "prospectosdecine.com" i al seu "facebook" personal que

"A principis dels 60, els cines col·laboraven amb el nostre GORGOS C.F. Projectaven una pel·lícula i la recaptació era pro-Gorgos, una vegada descomptades les despeses de la casa distribuidora. Fins i tot, el títol del film tenia connexió amb el futbol. Esta "peli" es va projectar el 5-08-1961, siguen president del Gorgos Antonio Signes "El Melillano". El Cinema Avenida (del Tio Passetes) (a les hores, els propietaris eren la família dels "Texanos") la va projectar el dia abans de Sant Cristo, en plenes festes de Gata."

Ho sabieu?. S’en recordaveu?. Una bona col·laboració. Si llegim un poc el que s’anunciava podem saber el motiu que els portava a aquells gaters a col·laborar. La pel·lícula es deia "La quiniela" i el títol que ells posaven a l’acte era "Homenaje al Gorgos C.F." Seguia dient: "La empresa del "Avenida" pone a disposición del Club, el local y la película. Usted, como socio, como aficionado al deporte, o como buen gatense, realce con su presencia este homenaje. al mismo tiempo que ayuda económicamente al Club, podrá admirar un gran film dramático-humorístico". De forma curiosa posava: "La recaudación íntegra será ingresada en la tesorería del Gorgos". Finalment, i com era el dia de la revetla a les festes patronals de 1961, s’aprofitava per anunciar l’hora de la cordà: "El disparo de la cordá se efectuará a la una y media de la madrugada".

A la imatge, el cartell de la pel·lícula i el motiu.

FONT: Paco Moncho (prospectosdecine.com).IMATGES CURIOSES: Pont, poble...i al fons el Montgó

20130126212551-montgohuidissabtecompo.jpg

Una composició fotogràfica de dos paisatges ens descobrixen el Montgó de hui dissabte. Antonio Monfort publicava al facebook aquestes precioses imatges. La de dalt, feta pel matí, quan obríem els ulls cap al paisatge que formava el pont de la via...i al fons el Montgó. La de baix, baixant des del camí d'Alcolaes, feta per la vesprada, tornavem a obrir els ulls cap al paisatge que formava el poble, el nostre poble Gata...i al fons el Montgó.

FONT: Fotos de Antonio Monfort, a través del facebook.ASSEMBLEA CONSTITUCIÓ COMPROMÍS MARINA ALTA, A GATA

20130126213553-compocompromis.jpg

Com ja us havia informat aquesta vesprada s'ha celebrat l'assemblea de constitució de Compromís a la Marina Alta. La seu ha estat al Centre Social Integrat. A la composició podeu vore la gent que hi ha assistit. Baix, les intervencions de la diputada alacantina per Compromís Mireia Mollà i del secretari comarcal del Bloc a la Marina Alta, Enric Vengut.HUI I DEMÀ, FESTIVAL PRO-FI DE CURS 4RT ESO GATA

20130126223726-compofesti.jpg

El Casal de la Música ha acullit hui el primer dels festivals pro-fi de curs que organitzen els alumnes de 4rt d'ESO de l'IES Gata. El local, com ja és habitual en aquestos casos presentava un ple absolut. Les xicones i els xicones s'ho han currat. Han ballat, han fet números de ball, alguns han tocat els seus instruments, han fet teatre i a més han comptat amb alguna que altra "estrella" de la cançó.

Les fotos de Verónica Vives, que formen la composició, mostren alguns dels moments de les actuacions dels joves alumnes, que tant hui com demà recaptaran diners per al viatge fi de curs, que tenen previst anar a Itàlia.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 4ª SANT JOAN BAPTISTA XIQUET (Carrer Hostal)

20130126225405-santjoanhostal.jpg

La quarta capelleta de sant que trobem a Gata s’ubica dalt d’un balcó del carrer Hostal. Es tracta de la imatge de Sant Joan Baptista. La signatura de LGH es distinguix en una de les dotxe rajoletes que formen el panell del segle XX amb la llegenda "San Juan Bautista". Aquestes estan rodejades per una senefa blava per tota la imatge. La imatge és una còpia de la pintura del oli de Murillo "Sant Joan Baptista xiquet" pintat entre 1660 i 1665.

Podeu anar seguint la sèrie des de dimecres dia 23 de gener. Ja publicades: 1ª.- Sant Antoni (Placeta). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada). 3ª.- Sant Antoni (prop de l'Era de Boronat).

A la imatge, les rajoletes que formen la "capelleta" de Sant Joan Baptista al carrer Hostal.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.013, la del dia 22/1-

20130126234712-paresmontilla.jpg

Encete una sèrie de fotografies facilitades per l’amic José Manuel Montilla Collado, que des de Córdoba segueix amb contacte amb Gata, el que sempre serà el seu poble d’infància i de moltíssims records, amb molt arrels ací. Aquesta correspon a la del dia 22, dimarts.

Deixem que José Manuel mateixa comente la foto que vegem dels seus pares Don José Montilla, el veterinari del poble, i Doña María Collado. "Se trata de mis padres en la puerta de los pisos a los que nos acabábamos de mudar en la calle san Miguel, por los años 72 ó 73. Como anécdota también sale en la foto nuestro querido perro "Yupi", un caniche muy listo y cariñoso, y nuestro coche el Seat 127 color azul turquesa (¡qué buenos salieron aquellos primeros Seats 127)."

Estaven just on ara està el Kiro’s. Podeu apreciar que els pissos del cantó no s’havien encara construit. Al fons es veu, com sempre, el Montgó amb algun núvol.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 27 DE GENER DE 2011: Publicava la informació de dos exposicions al Casal de la Música. Pluja tot el dia, 24,2 litres per metre quadrat. Els nadals de 1987 a 1988 es recordaven a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys".

AQUELL 27 DE GENER DE 2012: La premsa ja parlava del 250 aniversari Crist-ermita. El Gorgos juvenil jugava al dia següent a Pedreguer. A "Sabieu...?" la notícia era l'escapada d'una vaqueta en 1931 que va ferir un home al camp.IMATGE CURIOSA: Coves Roges, un penyasegat molt estimat pels gaters

20130127143202-covesroges.jpg

Les Coves Roges sempre han estat volgudes per als gaters i més quan es sap que allí i a restes de pintures prehistòriques. Les vies de muntanya obertes sobre les roques pels espeleòlegs, sobre tot pel Grup Espeleològic Gatense, fan que siguen molts els aficcionats a baixar i pujar per este difícil accés. Però encara que estiguen allà dins el riu, el passeig del Raval i la passarela cap a dalt de les coves, ha fet que siguen una mica més conegudes.

La imatge curiosa de hui la va capturar a primeries de gener l’amic José Salvador Ginestar. Al passar pel sistema HDR looks es quedà així, l’home desafiant a la muntanya i fent bonic l’esport de l’espeleologia.EL BLOG SUPERA LES 186.000 VISITES

Moltes visites i moltes més. Ja són més de 186.100 visites les que té el blog del CRONISTA i a catorze-mil de les dues-centes mil. Al pas que anem i amb la complicitat de tots vostés/vosaltres, en poc estem amb la primera meta aconseguida. Gràcies a totes i tots...i endavant.EL GORGOS GOLEJA AL PENÚLTIM DE LA LLIGA (7-2)

20130127212422-gorgosdenit.jpg

El primer equip del Gorgos C.F. ha guanyat i ha golejat. Per fi, un bon partit i set gols per dos el rival. A les 16.30 hores s'ha disputat el partit al camp Les Costeres. Gorgos-7; San Blas-2. Amb aquest resultat té el Gorgos 26 punts a mitat taula, al lloc desé. Es distància del onzé que és el Pla Carolines. A la pròxima jornada, del dia 3 de febrer, el Gorgos viatja, de nou i una jornada més a Alacant, per a jugar contra el SCD Obrera.

A la fotografia, teniu una de les equipacions del Gorgos C.F. aquesta temporada en un partit de nit, de una foto presa del "facebook".Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 5ª.- SANT ISIDRE LLAURADOR (carrer Teulada)

20130202210748-dscf0180.jpg

Seguim amb les "capelletes" del carrer Teulada. Per ordre, al número 5 de casa, a la part esquerra quan comencem des del carrer Signes, trobem a un dels pocs "santets" que fins fa poc encara les dones li resaven la novena. Ara encara s’encén pels dies de mitjan maig la llumeta. Es tracta de SANT ISIDRE llaurador, que té la seua festivitat el dia 15 de maig.

¿Però qui era aquest sant, quan va viure, que va fer?. Llaurador madrileny naixqué l’any 1080 i va morir en 1130. Fou canonitzat l’any 1622. És el patró dels llauradors i de Madrid. Va destacar per la seua pietat i la seua generositat.

Si es fixeu amb la imatge i el quadre voreu com té baix la llegenda de "Sn Isidro labrador". A més, té una particularitat la disposició de les rajoletes del sant amb una rella del camp i els animals per darrere. De les quinze rajoletes, la de la part superior esquerra no té res a veure amb el dibuix i pareix més una rajola de pis d’una casa.

Podeu anar seguint la sèrie des de dimecres dia 23 de gener. Ja publicades: 1ª.- Sant Antoni (Placeta). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal).

A la imatge, les rajoletes que formen la "capelleta" de Sant Isidre llaurador al principi del carrer Teulada.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el rercord) -1.016, la del dia 25/1-

20130127223558-15homexaleco.jpg

M’aprope ja a hui diumenge actualitzant les fotografies antigues. Ara toca la de divendres 25, la 1.016. De la col·lecció de Jaime S.S. que reprenc hui alternant amb la de José Manuel Montilla, de la que encara tinc imatges, pose una foto d’època i quina època. Abans els homes, igual que les dones, per a ser fotografiats per a la posterioritat es vestien amb el millor que tenien. Ací teniu a un home amb capell, amb brusa, amb puro a la mà, encara que igual ell no fumara, i apoiant-se a una cadira. Rodejaven plantes d’adornament. El fons era un paisatge dibuixat. Fixeu-se damunt la cadira com hi ha una revista que té la cara d’una dona a la portada.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.017, la d'ahir dia 26/1-

20130127232108-festacrist79-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

De la col·lecció de José Manuel Montilla, la foto ens transporta a les festes de 1979, quan es va baixar i pujar el Crist pels "soldats", la gran majoria nascuts l’any 1958, que van fer festes l’any 1978, s’en van anar al servei militar i després en 1979 van baixar i pujar la imatge, però alguns també són d’altres quintes més pròximes, que havien fet festa en 1977 i inclús en 1979.

Com vegeu encara se li posava el trocet de bandera espanyola als peus de la imatge del Crist. A la fotografia de Salvador Pons podem vore en primer terme agatxats (d’esquerra a dreta) a Manolo Roselló, Antonio Oliver, Vicente, el desaparegut Pepe "Palacio", Carlos Mulet i Alfonso Grimalt. Per darrere està Pepe García, Pepe Feliu i davant Andrés Pantoja, el desaparegut Francisco Pons, Paco Grimalt i per darrere Jaime "Parrí", Miguel Roselló, García, Pepe Pedrós "Panadero" i dos Miguel, Miguel Pedro davant i Miguel Moreno darrere. A més de tots aquests vestits de "soldats" apareixen de paisà (tots a la dreta de la foto) Antonio Caselles "l’Escolà", Pedro Escortell, Pepe, Vicente García "Casat", Pepe Soler, Vicente Grimalt Casas i el propietari de la fotografia, José Manuel Montilla.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.018, la de hui, dia 27-

20130127234600-festes82crist-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Ja arribe a hui amb les fotografies antigues actualitzades. També de la col·lecció de José Manuel Montilla i de la mateixa temàtica que l’anterior. La foto de Pons mostra ara els soldats que van baixar i pujar al Crist a les festes de 1982. Havien fet la festa, la seua gran majoria, l’any 1979, altres en 1980. Si observeu la imatge del patró pareix que ja no té el trosset de la bandera espanyola.

Vegem qui són els portadors d’eixe any, els "soldats": agatxats, d’esquerre a dreta, Jaime Salvá, Pascual Mulet, Miguel Font "Carrasco", Francisco Arabí, José Luís Pérez "llumero" i Sebastià Arabí. al mig, un poc agatxats estan Primitivo i Jesús. Ja plantats: Pepe Pantoja, José Manuel Montilla -propietari de la foto-, Jaume Costa (de paisà), Pepe Serrió, Pepe Ferrer, Antonio "llumero", Miguel Àngel -també de paisà-, Vicente Bolufer i "Masó".RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 28 DE GENER DE 2011: El dia de Sant Tomàs d'Aquino de fa dos anys es publicava al BOP el Reglament per al Servei de Prèstecs per a Depenents de Gata. La tornada del futbol juvenil: jugava a Villalonga el Gorgos al dia següent. La série "Com era Gata...fa 23 anys" recordava el gener de 1988.

AQUELL 28 DE GENER DE 2012: Les 87.000 entrades (ara són més de 186.000) i el festival fi de curs eren notícia. També la pluja, amb 13 litres. La notícia més important del dia era la inauguració del 250 aniversari Crist-Ermita. El reportatge el posava en tres parts. La història a "Sabieu...?" ens traslladava a 1913 amb la caguda a un pou d'un xiquet amb consequència mortal.VICTÒRIA DEL GATA BASQUET BENJAMÍ MIXTE A PEDREGUER (38-47)

L’equip de basquet benjamí de Gata disputà el seu encontre contra el veí Pedreguer, però degut a les fortes raxes de vent de dissabte pel matí, es va jugar al pavelló de Gata, encara que actuan de locals els pedregueros. El partit començà amb domini de Gata que conseguia controlar el partit en atac tenint una ventaja de 6 punts al final del primer quart. Durant el segon quart esta ventaja seria absorbida pel Pedreguer, arribant a col·locar-se a 3 punts de l’equip gater.

El tercer quart fou de pas per a ambdós equips degut a l’escasa anotació de punts aconseguits per un i altre equip. En el quart període, l’equip de Gata va anar recollint tanteig i marcant les diferències tant en defensa com en atac, amb contínues perdues de baló de Pedreguer i les consegüents recuperacions amb anotació inclosa per part de Gata, la qual cosa els portà al final de l’encontre amb una ventaja de 9 punts, que els permet seguir en els primers llocs de la classificació (3er o 4rt) segons la resta de resultats de la categoria.

FONT: Monitor d'Esports, Ajuntament de Gata.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 6ª: SANTA LLÚCIA (carrer Teulada)

20130128211652-dscf1279.jpg

Si ahir estavem encara al carrer Teulada, seguint la mateixa mà, una mica més avall al número de policia 21 trobem la capelleta o retaule ceràmic de Santa Llúcia. La imatge representa a la santa verge i màrtir sent coronada per uns àngels. Curiosament, si el retaule ceràmic de Sant Isidre tenia a la part de dalt una rajoleta que no corresponia, a este també la té però a la part de baix i completament blanca. Pertanyen les dos al mateix temps, última dècada del segle XIX.

Podeu anar seguint la sèrie des de dimecres dia 23 de gener. Ja publicades i podeu punxar sobre cada una per a repassar-les: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1).

A la imatge, les rajoletes que formen el retaule ceràmic de Santa Llúcia del carrer Teulada, el carrer que més en té del poble, també el més llarg del centre.CONSTITUIT COMPROMÍS MARINA ALTA A GATA

20130128220306-compromismagata.jpg

La Marina Alta ja té constituïda la executiva de Compromís. Es consolida així aquesta força nacionalista amb la idea de "provocar una revolució democràtica". A la imatge, obtesa de la fulla "Compromís per Gata de Gorgos" del faceboook teniu el grup que va eixir a Gata dissabte. Sentats teniu al representant del Bloc a Els Poblets; el secretari comarcal Enric Vengut i al representant per Iniciativa per Xàbia. Darrere María Silvestre, Xavi Tro (Benissa), Josepa Chorro i Eva Buigues. Més enrere, d'esquerra a dreta, la diputada alacantina Mireia Mollà, Josep Dimas, Xavier Pons (Ondara), Sergi Ferrús (alcalde de Pedreguer) i Miguel Pastor.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.019-

20130128221226-75adolfjaimepedfut.jpg

Ja al dia, la foto que correspon a hui dia 28 és la dinou per dalt de mil. També de la col·lecció de Jaime Signes S. pose una foto de futbol, del Gorgos. L'equip gater va anar a jugar a Pedreguer. Ací estan Jaime, propietari de la foto, i Adolf Moncho, a l'antic camp de l'Alfàs. Observeu com anaven amb la camiseta i pantalons reglamentaris.DEMÀ DIMARTS, PRIMER PLE ORDINARI DE 2013: PRESSUPOST I BOUS

20130128223124-dscf2674.jpg

Demà dimarts 29, a les 20 hores, al saló de plens de la Casa Consistorial de Gata de Gorgos tindrà lloc el primer ple ordinari de l’any, que ve carregat de propostes a debatre.

Al despatx ordinari com sempre estaran les dacions de compte de decrets d’alcaldia, d’assumptes econòmics, judicials i altres.

Al capítol de Foment, hi ha una Proposta de resolució instant al Govern d’Espanya a prorrogar el programa PREPARA, recuperant la cobertura del Reial Decret-Llei 1/2011, publicat el 12 de febrer de 2011.

A Educació, la Proposta de resolució de demanar al Govern de l’Estat la retirada de l’esborrany de l’avantprojecte de la LOMQE (Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa). A més, es farà una Sol·licitud per a la inspecció dels centres educatius del municipi.

En el capítol de Benestar Social, la Proposta de resolució sobre petició de continuar prestant indefinidament el servei de teleassistència a la Generalitat Valenciana i a la Diputació provincial.

Al capítol de Cultura es debatirà la Tramitació de la “FESTA DE BOUS AL CARRER DE GATA DE GORGOS” com a Patrimoni Cultural Immaterial. També s’estudiarà la Sol·licitud al Govern Central i al Consell de la Generalitat Valenciana, sobre recepció mútua diverses televisions.

A Seguretat Ciutadana es vora el Conveni de col·laboració del Ministeri de l’Interior amb l’Ajuntament  sobre protecció de persones i béns, així com el Protocol d’Assistència  Guàrdia Civil informació automatitzada. Amb proposta d’aprovació.

En Urbanisme s’estudiarà l’Expedient de Declaració de necessitat d’ocupació de finques expropiació UE sector SAU 6-VIII.

Al capítol d’Hisenda, tal vegada el més important i està al punt vuité, es presentarà el PRESSUPOST 2013 amb proposta d’aprovació inicial.

Els Assumptes d’Urgència i els Precs i Preguntes tancaran aquest ple.

A la imatge que teniu a la dreta, una actuació de bous de Gata, als que es vol declarar Patrimoni Cultural Immaterial.

FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.

 RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 29 DE GENER DE 2011: "El Montgó net després de les pluges" era la imatge curiosa del dia. L’esport tenia la notícia al futbol juvenil: "El Gorgos juvenil perd el liderat i pot caure al quart o cinqué lloc".

AQUELL 29 DE GENER DE 2012:"Crònica d’un aniversari: 250 anys del Crist i l’ermita" el publicava fa just un any tal dia com hui. La notícia esportiva era: "El Gorgos gran cau a casa: 0-1 front a l’Alfàs". A "Sabieu...?" descobríem la baralla de dos xòfers a l’estació.JA TÉ EL BLOG 187.000 VISITES

Com passa el temps!. Noves sèries, noves fotografies antigues. I ja té el blog 187.000 visites. La meta seran les dues-centes mil, que podrïen estar abans de tancar-se el mes de febrer. Seguint, seguint, anem posant al blog noves notícies, aconteixements que marquen el quefer diari de Gata. GRÀCIES A TOTES I TOTS...i endavant.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 7ª. NOSTRA SENYORA DELS DESEMPARATS (carrer Teulada)

20130129232003-dscf1275.jpg

No ens anem del carrer Teulada, perquè a la casa 31 trobem el de la verge patrona de València, Nostra Senyora dels Desemparats. La imatge és de finals del segle XIX, com moltes "capelletes" de Gata. Una cenefa amb rajoletes de color marró rodejen un arc que custodia la imatge de la Mare de Déu.

 En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 

A la imatge, el retaule ceràmic de Nostra Senyora dels Desemparats, al carrer Teulada.APROVAT EL PRESSUPOST DE 2013 PER A GATA: 4.170.757,89 € (Ajunt.) + 836,784,41 € (Sòl Gata)

Informe d'urgència, donat que fa una horeta que acaba de concloure el plenari. S'ha aprovat el pressupost municipal que puja a 5.007.542,30, desglosat amb dos apartats: Ajuntament, 4.170.757,89 euros i empresa municipal "Sòl Gata" 836.784,41. Han votat a favor els sis regidors del Partit Popular, partit que governa en minoria relativa; han votat en contra els quatre regidors del PSOE i s'han abstés els tres regidors de Bloc-Compromís.

Demà completaré més informació al voltant de les justificacions de cadascú dels grups i portaveus, així com la resta de punts de l'ordre del dia.NO PROSPERA LA TRAMITACIÓ PER A SER PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL EL BOUS DE GATA

També amb clau d’urgència, dir que un altre punt del orde del dia al primer plenari de 2013, a més dels pressupostos de l’exercici actual, era de l’apartat de Cultura. Es proposava encetar la tramitació de la "Festa de Bous al Carrer de Gata de Gorgos" comn a Patrimoni Cultural Immaterial. No ha prosperat. Sis vots (PP) ha tingut la proposta a favor i set vots (PSOE i Bloc) en contra. Molts membres de l’Associació Bouera de Gata es trobaven presents al saló de plens. Ha parlat, amb l’autorització de l’alcaldessa, el president d’aquesta Dani Mengual Marín.

El Bloc, per mig del regidor Joanvi Vallés, ha indicat que consideren tradició arrelada al poble des de 1908 i documentada, però cultura no els bous i que la Corporació va dedicar un capítol sencer als Bous al Carrer al reglament de festes. Ja queda suficientment protegida l'actuació dels bous a Gata. Vallés ha nomenat que els haguera agradat que el PP els presentara la proposta de declarar el Misteri dels Reis Mags com a Patrimoni Cultural. Finalment, Joanvi Vallés ha dit que la Conselleria de Governació també ha regulat el tema de bous al carrer.

Per la seua part, el regidor del PSOE, Vicent Pineda, ha declarat que encara que es votara que sí no tindria cap efecte satisfactori per a l’associació, per què la Generalitat i inclús la Universitat ja es van declarar al respecte

El regidor de Cultura, Juan Pedrós (PP), defensant la proposta, ha comentat que la idea va sorgir d’un Consell Municipal de Cultura i se li volia donar més força al grup i a la festa.

Una vegada debatut el tema i amb el resultat en contra, els membres de l’associació de bous de Gata han abandonat el saló.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 30 DE GENER DE 2011: "Cau el Gorgos a casa, 3 a 5, contra el Calp B" era la informació esportiva. La fotografia antiga 292 mostrava a Vicente Mulet, que era alcalde, davant l’imprempta que tenien ell i el germà.

AQUELL 30 DE GENER DE 2012:"Demà dimarts 31, primer ple ordinari de l’any" era la notícia municipal, hui és al contrari ja que es va fer ahir dia 29 el plenari. Com tots els dies posava alguna cosa del 250 aniversari Crist-ermita, eixe dia posava "Acte a acte". Del mateix tema era l’article: "Demà dimarts 31 Gata serà notícia a l’informatiu de migdia de Canal 9 TVV". Al capítol de "Sabieu...?" parlava de que uns xiquets van apedrejar un cotxe en 1927.MOR MARIANO LANDETE OLTRA, GRAN AFICCIONAT ALS CAVALLS

Gata ha acomiadat aquesta vesprada a Mariano Landete Oltra, membre de la Penya Cavallista de Gata que ha mort després d’una llarga enfermetat, als 64 anys d'edat. Mariano sempre havia estat, des de que va vindre de terres de la Safor a viure a Gata i es va casar amb Margarita, vinculat al món dels cavalls, dels passacarrers a Sant Antoni, a les festes, i a més va participar també en alguna edició del Misteri dels Reis de Gata, fent el paper de missatger dels reis mags. Molts amics del seu fill, també de nom com son pare i bon músic, han acompanyat a la família en aquestos difícils moments. Des del "Cronista de Gata" ens afegim al pèsame per a la dona, el fill i tota la seua família.AL BOP I AL DOCV, DOS SUBVENCIONS PER A GATA: ABASTIMENT D’AIGUA I SERVEIS SOCIALS

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui dimecres 30 un anunci en el qual es fan públiques les subvencions concedides de l’1 d’octubre al 31 de desembre de 2012 per la Diputació Provincial d’Alacant, a favor de les Entitats Locals de la Província d’Alacant per a realització i millora d’infraestructures hidràuliques d’abastiment i sanejament a executar per la Diputació. Per a Gata s’ha concedit una subvenció per a la instal·lació electromagnètica del Pou de les Comes, que puja a 99.111,20 euros, del qual es subvencionarà en 80 per cent, és a dir, 79.288,80 euros.

Per altra banda, es publica també hui dimecres al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) una resolució de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es publiquen les subvencions concedides l’any 2012 en matèria d’equipament i reforma per a centres de servicis socials generals i centres especialitzats i les subvencions en matèria de servicis socials per a l’exercici 2012. En aquesta segona part està inclós l’Ajuntament de Gata de Gorgos, dins l’Annex II, programa pressupostari 313.10 "Servicis socials", Línia T0228 "Servicis socials generals". Se li concedix a l’Ajuntament de Gata un total de 33.114,75 euros.

FONTS: BOP i DOCV, 30-1-2013.LA PREMSA PARLA...DEL PRÒXIM CENTENARI DEL REPARTIMENT DE JOGUETS A GATA, PELS REIS MAGS

20130130205216-dscf9913.jpg

Arrel de la meua notícia publicada en el blog "Cronista de Gata"

Després de publicar a este blog l’article titulat: "Retalls de la història dels Reis a Gata: 1914-2013", i en el qual destacava com a titulars: "Cent anys de repartiment de joguets pels carrers del poble"; "El text escrit per als Reis de 1968 arriba a la 46 edició" i "Enguany fa quaranta anys que es representa l’acte del Palau d’Herodes a l’Avinguda La Pau" (podeu punxar ací per recordar aquell article: http://cronistadegata.blogia.com/2013/010406-retalls-de-la-historia-dels-reis-a-gata-1914-2013.php), es van posar en marxa Regidoria de Cultura i Comissió de Reis per a esbrinar la data exacta o aproximada i hui dimecres 30 es publica una informació a LAS PROVINCIAS relacionada amb el tema: "Gata prepara la celebración del centenario del reparto de regalos de Reyes Magos". A l’antetítol de l’article de Concha Pastor diu: "En septiembre del año 1913 la hija del doctor Moratal comenzó lo que hoy constitute una tradición". Com a destacat diu: "La Comissió de Reis creará una asociación para organizar y gestionar ayudas" i "Los pajes se encargan de repartir puerta a puerta los regalos en la noche de Reyes". L’article el podeu llegir complet al següent enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130130/marina/gata-prepara-celebracion-centenario-20130130.html. El peu de la foto -la mateixa que torne a publicar al blog hui-, que és cesió meua per al diari, diu: "Una vecina de Gata, obsequia a los Magos de Oriente y pajes, con dulces".

Esperem, com vaig dir a l’intervindre anit (29-1-2013) al Ple municipal que aquesta informació s’investigue, averigüe, contraste i es ratifique, donant així molta més força a l’aconteixement cultural més important de tots els gaters en 2014, possible centenari del repartiment de joguets i regals.

A la fotografia, l'obsequi de la veïna al rei i el seu page, com diu el diari.

FONT: diari LAS PROVINCIAS, 30-1-2013 // Blog "Cronista de Gata".LA PREMSA PARLA DE...ELS AVANÇOS PER A DECLARAR L’ESCALDÀ BÉ IMMATERIAL CULTURAL

El mateix diari, LAS PROVINCIAS, també publica hui: "Diputación defiende ante el Consell que se declare l’escaldà Bien Inmaterial Cultural". A l’antetítol: "El alcalde de Jesús Pobre agradece el apoyo del organismo provincial para proteger e impulsar una tradición tan arraigada en la zona". És lògic que aquesta informació també ens interessa a Gata, per dos motius: primer, per la proximitat i veïnat de Jesús Pobre i segon, perquè a Gata es feia i encara es fa pansa. Podeu llegir tota la informació a aquest enlláç: http://www.lasprovincias.es/v/20130130/marina/diputacion-defiende-ante-consell-20130130.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS 30-1-2013.NOVA CAMPANYA DEL COMERÇ DE GATA PER SANT VALENTÍ

"Comerç de Gata" inicia una altra campanya per a fer les compres a Gata. Fins el dia 14 de febrer, dia de sant Valentí, es pot demanar el ticket de "Enamorats" i es pdorà entrar en un sorteig i participar en cinc sopars d’altres tants bars o restaurants col·laboradors. Aquestos són: Ca Martí, Casa Parra, Bar Corder, Terrasses de la Torre, La Pau i Bar Oliver.

FONT: "Comerç de Gata", per mig del facebook.EL PRESSUPOST MUNICIPAL DE 4 MILIONS D’EUROS PER A GATA, APROVAT ANIT

Recordem: l’Ajuntament de Gata va aprovar ahir un pressupost per a 2013 de 4.170.757 euros gràcies als vots del PP i l’abstenció del Bloc. El grup municipal socialista va votar en contra.

Segons avançava ja ahir, l’aprovació del pressupost de Gata té dos xifres: 4.170.757,89 euros corresponen a l’Ajuntament i 836.784,41 a l’empresa municipal "Sòl Gata". Entre les dos xifres sumen 5.007.542,30 euros.

La primera explicació sobre els pressupostos la va fer el portaveu de Bloc Compromís, Maties Monfort. Va dir que "mereixen un suspens", que "vorem si a setembre aproven". "El problema dels pressupostos és la seua falsedat" va dir Monfort ja que hi ha partides sense assignació que sí que tindran despeses . A més, va demanar a l’equip de govern que es prenguen mesures per solventar la situació econòmica de l’Ajuntament "encara que siguen impopulars".

Per la seua banda, el PSPV va dividir la seua intervenció entre Vicent Pineda i Vicent Font, per a explicar la seua visió dels pressupostos. Pineda argumentà que no podien aprovar-los "perquè són un pressupostos tècnics i no polítics". No es veu reflexat "que vol l’equip de govern per a Gata". Pineda va afegir que no presenten una política de contenció i va demanar que es revisara el tema de personal ja que, des del seu punt de vista, "tenim una administració sobredimensionada per al pressupost". Vicent Font, per la seua part, va dir al regidor d’Hisenda que "era massa optimista i la situació està molt mal". Cal tindre imaginació, crear línies per a llocs de treball, com han fet alguns pobles veïns, va dir Font.

El regidor d’Hisenda, Guillermo Cholbi, va defendre els pressupostos i va explicar que es tracta d’uns pressupostos de "transició" que suposen una reducció respecte a anys anteriors. Així mateix, va explicar que la previsió per a enguany és no pujar impostos ni taxes, incrementar les despeses en foment econòmic i Serveis Socials i reduir-les en festes i personal. En este sentit, Cholbi va explicar que s’està treballant en una reestructuració de l’administració local per agilitzar-la i modernitzar-la sense que comporte acomiadaments.

FESTA DELS BOUS A GATA

En la mateixa sessió plenària -com ja vaig avançar anit- es va presentar la proposta per iniciar la tramitació de la Festa de Bous al Carrer de Gata com a Patrimoni Cultural Immaterial. En este punt, i com a novetat del ROM (Reglament Orgànic Municipal) el president de l’Associació Cultural Bouera de Gata, Daniel Mengual, va prendre la paraula per defensar la declaració com a Patrimoni Cultural per a protegir una festa que és una tradició més que centenària arrelada a la localitat. Juan Pedrós, regidor de Cultura, va explicar que des de la regidoria es recolzava la iniciativa presentada a instància del Consell Municipal de Cultura. La proposta no va prosperar pels vots en contra de PSOE i Bloc que argumentaren que la festa ja estava protegida a través del reglament de Festes i per la legislació de la Generalitat Valenciana.

FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 8ª. SANT ANTONI DEL PORQUET (carrer Nou)

20130130232920-dscf1331.jpg

Havíem deixat en el camí pels carrers i places de Gata, un altre retaule ceràmic dedicat a Sant Antoni del Porquet. Està al número 3 del carrer Nou. Pel colorit i la composició de les rajoletes sembla ser un poc més modern, donat que el carrer es deia "nou" per a diferenciar-lo dels altres del centre i antic casc urbà. La signatura de LGH es torna a repetir, a l'igual que la del retaule quart de Sant Joan Baptista xiquet. Conclou així la sèrie de "Sant Antonis" devocionals que el poble de Gata té als seus carrers, en total quatre, un d’ells en talla al qual li fan festes al Raval.

En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats.

A la imatge, el retaule ceràmic de Sant Antonio Abat, al principi del carrer Nou, per la Plaça de l’Església.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 31 DE GENER DE 2011: El dia de Sant Joan Bosco, últim dia del primer mes de l’any, posava fa dos anys al blog les sèries del santoral i de fotografies antigues, a més de una notícia del temps: "Hui més pluja: 14 litres tan sols marca el pluviòmetre".

AQUELL 31 DE GENER DE 2012: El blog arribava a les 88.000 visites. Ara ja n’hi ha quasi 187.000. "Presentació del 250 aniversari: Ermita i Crist" i l’aprovació del logotipo, els temes actuals de fa un any tal dia com hui. "Prompte es podrà accedir a les Coves Roges" anunciava un article. Ja ha passat un any i res.TAMBÉ HUI AL BOP, SUBVENCIÓ DE JOVENTUT PER A GATA

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) torna a publicar hui dijous dia 31 un altre anunci de subvencions per a l’Ajuntament de Gata. En aquest cas es fan públiques les subvencions concedides dins de la "Convocatòria de subvencions a ajuntaments de la província d’Alacant amb destí a projectes, programes i activitats en matèria de Joventut, anualitat 2012". El programa objecte de subvenció a Gata és el Curs de Foment i búsqueda de feina, amb un import de 1.255,80 euros.

FONT: BOP 31-1-2013.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 9ª. SANT JOSEP (carrer Nou)

20130131211527-dscf1333.jpg

Un altre retaule ceràmic hi ha al carrer Nou a més del dedicat a Sant Antoni. És el de Sant Josep. Es troba a l’altura del número 20 del carrer i té les rajoletes incrustades directament a la paret. També pertany al segle XX i té a la part inferior dreta una signatura de l’autor del retaule, que es presenta amb dotze rajoletes. La imatge mostra al pare de Jesús i al Nen junts. El Nen Jesús està dalt d’una taula de fuster i el sant sosté un pal amb un lliri, donat que el lliri representa la castedat, com ho era Josep "el casto José".

En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1).

A la imatge, el retaule ceràmic de Sant Josep, al carrer Nou.DEMÀ DIA 1 DE FEBRER ACTUACIÓ DE GUITARRA A L'ESCOLA DE PLÀSTICA EXPERIMENTAL

20130131212552-guitarra.jpg

Demà divendres, dia 1 de febrer, hi haurà un concert de guitarra clàssica i flamenca a càrrec de Pau Alcaide en l’Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives" de Gata. El concert té el patrocini de la Regidoria de Cultura i serà a les 19 hores. Després es quedaran a sopar, portant-se'l cadascú, tots els que vulguen.

A la fotografia, una actuació de Pau Alcaide.LA PREMSA PARLA...DEL PLENARI: BOUS I PRESSUPOST A GATA

20130131215014-cimg3787.jpg

Hui publica el diari LAS PROVINCIAS tota una fulla dedicada al ple de dimarts passat. L’article de Carlos López titula: "La oposición tumba la propuesta de proteger la fiesta de bous al carrer en Gata de Gorgos". Al subtítol: "La Asociación Cultural Bouera elevó a la alcaldesa la propuesta de la declaración de Bien Inmaterial de Interés Cultural". Com a "Protagonistas" posa a Daniel Mengual, Associació Bouera de Gata, i a Joanvi Vallés, concejal de Compromís. "Lo volverán a intentar" posa en un altre apartat. Una foto gran de Tino Calvo diu: "Los miembros de la Associació Cultural Bouera de Gata de Gorgos, asistieron al debate en el que se rechazó su propuesta para salvaguardar los "bous al carrer". Esta és la tercera vegada que ix al blog el tema dels "bous al carrer" pel que fa al plenari de dimarts. Podeu llegir tota la informació al digital, en el següent enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130131/marina/oposicion-tumba-propuesta-proteger-20130131.html 

Els comptes municipals: 

Encartat dins del mateix article, apareix la informació de la resta del plenari de dimarts. Diu poc per a un tema important com són els pressupostos municipals de Gata per a 2013. Titula Carlos López: "La abstención del blog permite a Soler sacar adelante las cuentas". Si voleu també llegir el que diu, punxeu ací: http://www.lasprovincias.es/v/20130131/marina/abstencion-bloc-permite-soler-20130131.html.

A la fotografia de Vero Vives, una entrada de bous de les festes al juliol passat.

FONT: diari LAS PROVINCIAS, 31-1-2013.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris