Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Noviembre de 2012.

RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 1 DE NOVEMBRE DE 2010: La primera notícia del dia i del mes era esportiva: "El Gorgos C.F. és sisé. Va caure 2-0 a Benidorm". El santoral ens recordava, com hui, que és la festa de Tots Sants i es visiten els cementeris. A la sèrie "Gata fa...23 anys" es repassava del 12 al 16 d'abril de 1987. Va començar eixe dia un nou apartat que encara està vigent "Imatges curioses", però dins d'ell un altre: "el nostre riu".

AQUELL 1 DE NOVEMBRE DE 2011: Començaven per "Imatges curioses" (pedres, xiprers i un calvari). Un reportatge fotogràfic de la missa al cementeri, com també el tindrem hui amb fotografies pujades per la Parròquia al facebook. Les dos fotografies antigues (565 i 566) eren de l'escola: la construcció i ja dins, les aules primeres.EL BLOG ARRIBA A 154.000 VISITES

Com ja és típic, cada mil visites i per a controlar-ho jo mateix, done les gràcies a totes i tots. Hui, dia de Tots Sants arriba el blog a 154.000 visites. La xarxa social facebook ha fet que des del 9 d'octubre que vaig començar en esta nova etapa, la gent entre més al blog al vore la notícia al mur del "Cronista de Gata".

Gràcies i de ben segur que els dos-cents mil els ratllarà acabant-se l'any. Arriben moltes informacions, notícies i són mesos d'això. A totes i tots...endavant.HUI ÉS EL DIA DE TOTS SANTS: visita al cementeri

20121101192914-missacemen5.jpg

La Policia Local ha muntat un dispositiu especial per a una major fluidesa dels vehicles

La missa de 12.30 s’ha celebrat al cementeri, amb assistència d’autoritats i fidels

Any rere any es complix la tradició. El dia que toca ser el sant de tots és el dia escollit per a visitar als nostres difunts. Centenars de gaters han pujat hui al cementeri, tant els que ho fan de seguit com els que sols ho fan una vegada a l’any, just tal dia com hui.

Per a no embotellar els cotxes i per a una major fluidesa, la Policia Local ha muntat un dispositiu especial. L’Avinguda de l’Ermita sols era de pujada, excepte els residents allí, i la baixada es feia pel camí de les Costeres cap a la carretera de Xàbia, a l’altura de la Bassa de regar. Els agents han controlat en tot moment l’afluència de turismes al "camposanto" doble dels Ecles i inclús en els moments més puntuals a la zona de la carretera i la bassa.

El cementeri ha acollit hui, de manera especial, la missa de 12.30 del festiu de Tots els Sants. Les autoritats, pressidides per l’alcaldessa, han estat presents, així com nombrosos fidels que en eixe moment visitaven el cementeri o havien pujat expresament a la cel·lebració. La missa s’ha oferit per tots els difunts, com també es farà demà Dia dels Fidels Difunts. Després, el senyor rector Don Francisco M. Murillo ha procedit a la benedicció de tots els nostres avantpassats que allí descansen, des de les dos creus centrals de cada un dels cementeris.

A les fotografies, extretes del mur del facebook de la Parròquia de Sant Miguel de Gata, podeu vore dos moments de la missa.

FONT: fotos de la pàgina de facebook de la Parròquia de Gata.

 

 ELS NOSTRES CEMENTERIS: el parroquial (segles XIX-XX) ( III )

20121101210317-cemvellparro.jpg

Seguint la sèrie que vaig encetar amb la necròpolis musulmana baixmedieval i a continuació vaig parlar del "fossar" del costat de l'església, ara recordem el cementeri parroquial que va estar obert des de 1886 a 1932. El lloc era la part de baix de la muntanyeta del Calvari, on ara hi ha restes de instal·lacions d'un parc i quatre pins grans pel mig.

A principis dels anys 80 del segle XX, ja tancat aquest, i sent alcalde Eduardo Adolfo Mulet Salvá, es va acondicionar el lloc per a ser parc. Travessar la via del tren, jugar a un lloc que havia sigut cementeri i estar prou fora del poble, va fer que no s'utilitzara per a res.

Però quin rector va impulsar aquell cementeri, donat que era parroquial. Va ser un rector emprenedor com el que més. No sols va dirigir la construcció del cementeri, sinó que també va fer manar construir la "Caseta de la Lepra" i la Casa abadia, així com la reforma de l'església.

Cuidosament, aquell rector va anar anotant tots els detalls de la relaicó de soterrats i aquest llibret es conserva a l'Arxiu Pârroquial, sent una de les joies històriques del mateix. I així trobem que el primer cadàver va ser inhumat curiosament el dia 6 d'agost de 1885, quan el poble fa la festa major al Santíssim Crist del Calvari, patró de Gata. Finalment, fins ell mateix va ser soterrat al cementeri parroquial, però poc després la família trasllada les restes de sa mare Esperanza i d'ell a Dénia, el seu poble natal.

Una ressenya de la Visita Pastoral del Rdm. Sr. Don Ciriaco María sancha Hervás, cardenal arquesbisbe de València ens informa com estava el cementeri. El rector Martínez diu que l'arquebisbe l'ha visitat i es conserva en molt bon estat i té distribució per a pàrvuls i adultes, inclús s'ha començat un pantió especial per a rectors.

Del tancament del cementeri parroquial dona compte un inventari dels béns immobles, mobles i utensilis sagrats de la Parròquia de Gata de Gorgos, fet l'any 1945. Aquell dirà que era un cementeri catòlic i inclús posa que les mesures eren de 35 x 32,70 metres.

Una vegada obert el primer cementeri municipal (1932), les famílies van anar traslladant les restes dels seus difunts i a un pou existent al peu de la creu del nou cementeri municipal indica que allí es contenen les restes deixades del cementeri parroquial.

A la fotografia que es mostra al costat, teniu l'única imatge que conec i es conserva del cementeri parroquial.

FONT: Dades de l'Arxiu Parroquial de Gata. Llibret del cementeri parroquial (1886).¿SABIEU...? que els republicans de Gata li van posar en 1930 carrer Blasco Ibáñez al carrer Primo de Rivera

Ho va publicar el diari "El luchador" el dia 15 d'abril de 1930. El carrer que es deia Primo de Rivera passava a dir-se Vicente Blasco Ibáñez, nom de l'escriptor valencià autor de novel·les tan conegudes com "Cañas y Barro" "La catedral" i altres. Com paraven els republicans aquell "rótulo dictatorial" referint-se a la placa de Primo de Rivera amb el nou nom del carrer que dia el signant "Benimeli" seria "la vía del civismo de un pueblo". L'article parlava de que la placa la faria un lapidari de València i que havia gravat el nom de l'il·lustre noveliste i republicà "el mármol que ha de sustituir la placa impuesta". Deia l'escrit que s'inauguraria el nou carrer, nou políticament parlant.

FONT: "El luchador: diario republicano". Any XVIII. Nº 5.595, del 15 d'abril de 1930. // http://prensahistorica.mcu.es.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -929, la del dia 30/10-

20121102221721-canastesplaceta.jpg

Poc a poc arribe a hui divendres. La fotografia que pose ara corresponia al dia 30, penúltim del mes d’octubre. Mostra la Plaça d’Espanya, també dita ara la Placeta o la plaça de les canastes. Totes les cases tenien artesania, barxes, canastes, com vegeu estava la placeta molt animada. Els cotxes paraven allí i no era peatonal. La fotografia. Era l’any 1988. Ara el paisatge urbana d’aquesta plaça ja ha canviat totalment.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -930, del dia 31/10-

20121102225047-dibuixgata.jpg

A vegades porte a aquesta secció dibuixos, gravats o algun altre material que no és la fotografia propiament dita. En aquesta ocasió és un dibuix d'un conegut pintor alacantí que porta el nom artístic de Antogonza, com podreu comprovar al lateral del dibuix. Antonio González "Antogonza" va nèixer a Salamanca en 1934, passant a residir a Alacant. Va estudiar a Ávila i Madrid, ampliant coneixements a França, Suïssa, Alemanya, Holanda, anglaterra i altres païssos europeus. Ha desenvolupat una àmplia llavor com a il·lustrador de llibres. Els seus paisatges, com és este de Gata, bodegons i marines són molt curiosos, donat que se situen a la frontera de l'abstracció, conservant determinats rasgos figuratius.

A la imatge que teniu al blog representa el poble de Gata bolcat cap al riu i dins d'ell una barxa de palma. Comn sempre, també apaareix al fons el Montgó. El dibuix va ser publicat en un especial que es titulava "Gata de Gorgos, escaparate artesano de la Marina Alta" al diari Información d'Alacant. Era el viatge, l'excursió del cap de setmana preparada pel Garcia Pomata. Corria l'any 1988, era el 18 de novembre, divendres.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -931, la d'ahir dia 1-

20121102231152-fentllata.jpg

Arribant ja i actualitzant la sèrie. Altra fotografia de turisme. A Dénia es va fer l'any 1989 la I Mostra d'Artesania Popular. A l'estand de l'Ajuntament de Gata hi havia muntadors de sillons i dones fent llata i barxes. Com sempre, anaven les mateixes dones a les fires, a les mostres. Les recordem a la foto, que va ser publicada el 13 de juny de 1989, dimarts, quan el Canfali Marina Alta eixia dimarts i dissabtes.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -932, la de hui dia 2-

20121102233534-bousplaca.jpg

Ja estic al dia. La fotografia de hui és de festa. Sempre apareix alguna imatge de les festes patronals o de barri. Quan encara feien bous al corro del centre del poble es va captar aquesta imatge. La font, si recordeu, estava rodejada per un xercol gegant que l’envoltava i tenia ferros que servien per a escala, pujant i baixant els més atrevits. Ací teniu a tres homes de la vida quotidiana de Gata. Per una part, Gavilá, més a l’esquerra i més avall. Dalt de tot plantat, Juan Monfort "el franceset" i a la dreta, amb els braços creuats, Jaime Signes "de Mónica". La foto està presa de cara a la Casa Abadia.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 2 DE NOVEMBRE DE 2010: El dia de la Commemoració dels Fidels Difunts començava amb el santoral, seguit d'esports: "El Gorgos Club de Futbol juvenil és el líder absolut del seu grup". Encara amb el tema dels cementeris: "Demà...tota la informació de les obres del cementeri". A la sèrie del nostre riu continuaven més imatges curioses.

AQUELL 2 DE NOVEMBRE DE 2011: Posava que hui era el dia dels fidels difunts. La notícia municipal era "Prova local de detecció d'alcoholemia a Gata". La notícia soldària era "Demà Pons Químicas lliurarà productes de neteja al Centre de Malalts d'Alzheimer de Teulada".ELS NOSTRES CEMENTERIS: el primer municipal de Gata ( IV )

20121102180503-compocemen.jpg

Faig un resum dels articles publicats fins ara dels nostres cementeris de Gata. Primer va ser la necròpolis musulmana baixmedieval; després el "fossar del costat de l’església"; després el cementeri parroquial i hui parle del primer cementeri parroquial, que té els seus inicis i projecte l’any 1927, però que en realitat comença a funcionar l’any 1932.

El nou cementeri, ara municipal, comença com ja he dit els seus tràmits en 1927. En la sessió del 14 d´agost d´eixe any s´aprova en el Pla d´obres vitals per al municipi, l´adquisició del solar i el manteniment del cementeri públic municipal, com a necessitat urgent, ja que l´actual té una pèsima higiene, està molt prop del poble, és de reduïda extensió, està en deplorable conservació i està complet de cadàvers.

En 1928, està ja projectada la construcció del cementeri municipal en el paratge Ecles. Per davant del mateix passa el camí rural que pren el nom popular de “Camí del Cementeri”, una volta finalitza l´actual Avinguda de l´Ermita. Este camí té un total de 1.310 metres de longitud, des de la via del tren a la carretera de Xàbia i un desnivell de pujada fins un poc més enllà del cementeri i després una forta baixada.

El cementeri tingué un pressupost inicial de 36.868,33 pessetes i les expropiacions es pagaven a 7.500 pessetes.

El 5 de maig de 1929 s´acorda l´avanç o prèstec a l´Ajuntament de 20.000 pessetes per a les obres de construcció del cementeri públic municipal. La raó és la urgència de les obres.

En 1931 es fa un pregó al veinat per a que tots els que desitgen realitzar obres de nivellació o explanació del pis del nou cementeri en construcció ho facen. Presenten plecs per a l´explanada del nou cementeri, el Centre Obrer Socialista de la població i Gaspar Feliu García, adjudicant-li l´obra a Gaspar Feliu García, per 525 pessetes per 20 dies.

Ja ultimant-se les obres, el 9 de juliol de 1931 s´acorda l´adquisició de pedres tosques de Xàbia per al nou cementeri municipal. Els manyans presenten les portes de ferro, a través de catàlegs, per a poder elegir quina seria l´entrada del nou cementeri.

El 25 d´abril de 1932, Any de República, s´acorda realitzar un pregó públic invitant al veinat per a que informe el que estime més pertinent, amb respecte al avantprojecte de Reglament i Ordenament Municipal del Servici de Cementeris.

Altre pregó dos meses més tard, servirà per que els que vulguen desempenyar el càrrec de soterrador, ho sol·liciten en 15 dies.

Precisament, la II República té incidència en els enterraments catòlics de Gata: Es remet un ofici al rector “párroco”, d´acord amb el Decret del 9/9/1931, per a que s´abstinga d´autoritzar ni celebrar cap sepeli o soterrament catòlic, sense que prèviament es justificara davant l´Alcaldia amb la declaració.

Es presenten tres instàncies al càrrec de soterrador. Com dos d´ells són de la veïna població de Xàbia, el 18 de juny de 1932 s´acorda sol·icitar informes de l´Alcalde, Jutge municipal i Comandant de Puesto de la Guàrdia Civil d´esta, per a saber dels veïns d´aquella José Buigues Sanchís i Vicente Ferrer Catalá, que han sol·licitat el càrrec de soterrador.

En la sessió del 25 de juny d´eixe any (1932) s´acorda la claussura del cementeri antic i la simultània inauguració del nou cementeri, recentment construït. Es prepara la assistència de la Corporació Municipal i la banda de música al dit acte, que ha de solemnitzar-se el dia 3 de Juliol a les 9 del matí.

En la sessió, s´acordà dirigir un atent ofici al  rector, comunicant-li la claussura del cementeri antic, per a que a partir d´eixe dia, el 3 de juliol, s´abstinga d´ordenar ni disposar cap inhumació en el referit cementeri.

A les dos fotografies de la composició podeu observar la part més antiga del primer cementeri municipal i una d eles parts més noves, un pavelló aïllat a la dreta, quan s'entra al mateix "camposanto".

FONT: Arxiu Municipal, Plens de l’Ajuntament de Gata.

 DIUMENGE 4, DESFILADA DE ROBA INFANTIL I JUVENIL: Comissió de Festes 2013

20121102182441-desfile.jpg

El pròxim diumenge dia 4 la Comissió de Festes 2013 de Gata té una nova cita amb la carrera per anar organitzant events de cara a la recta final de juliol de l’any que ve. Serà, esta vegada, una desfilada de roba infantil i juvenil, en la qual també seran protagonistes els quintos, tant infantils com majors. A la terrassa del Centre Social Integrat i esperant que el temps acompanye com en aquests dies precedents.

A la fotografia menuda de la dreta teniu el cartell de l’acte.

FONT: Foto cartell de Tourist-Info Gata.LA PREMSA parla de...els Jocs Esportius de la C.V. Gata està representada

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) de hui divendres dia 2 de novembre publica "La comarca gran protagonista en las finales de los Juegos Deportivos de la Comunidad". En pilota hi ha representació gatera. Quatre jugadors de Gata: Miguel (alevín) y Mario, Pau i Vicent en infantil, estaran demà dissabte al Poliesportiu de Massamagrell. Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20121102/marina/comarca-gran-protagonista-finales-20121102.html.

FONT: LAS PROVINCIAS, 2-11-2012.LA PREMSA parla de l'Ecoparc de Gata i el problema del seu manteniment

20121102192322-ecoparccarloslp.jpg

El diari LAS PROVINCIAS també publica hui una altra notícia sobre Gata, esta de caràcter municipal i que ens afecta a tots. Continua portant problemes el manteniment de l'Ecoparc de les Alcolaies de Gata. Al diari es titula: "Gata pide el rescate del ecoparque y así ahorrará 30.000 euros al año". Al subtítol de la notícia redactada per Carlos López diu: "La zona para depositar los residuos la gestiona el Consorcio Zonal y no el ayuntamiento, por lo que los beneficios no recaen en los vecinos".

En un apartat la notícia posa els "Argumentos" del cost i el compromís. El cost anual per a Gata és de 30.000 euros i el canvi s'ha produit a la Diputació d'Alacant on el responsable és ara Miguel Zaragoza.

Si voleu llegir tota la notícia, que és molt interessant i de plena actualitat, ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20121102/marina/gata-pide-rescate-ecoparque-20121102.html.

La fotografia és la mateixa que ix al diari hui i el seu autor és Carlos López.

FONT: diari LAS PROVINCIAS 2-11-2012.LES PENYES BARCELONISTA I MADRIDISTA VIATGEN ALS PARTITS DE DEMÀ

Dos autobusos eixiran des de la zona de l'antiga CAS, a la carretera de Xàbia demà a les sis del matí. Els destins seran diferents però la finalitat és la mateixa. La Penya Barcelonista de Gata viatja a la capital condal per a vore al seu equip disputar el partit contra el Celta de Vigo a les 18 hores. La Penya Madridista farà el mateix i viatjarà a la capital d'Espanya per a vore el partit Reial Madrid-Saragossa, a les 20 hores.

Ara que cap aficionat erre amb els autobusos, perquè què faria un "culé" a Madrid i que faria un "merengue" a Barcelona?. És clar que cadascú buscarà als seus. Bon viatge i bones victòries per als dos equips i que els aficionats gaters vegen gols dels seus equips.¿SABIEU...? que a Gata es va produir un incendi i un accident d'auto a l'estiu de 1930

Dos notícies ocupen aquest espai hui. Per una banda un incendi que es va produir a una "casa deshabitada del Tosalet" que era propietat de Miguel Vives Villeira. Al pareixer va ser casual. En una hora es va apagar i les pèrdues es calculaven en 500 pessetes. Això va passar el primer dia de juny de 1930 i així ho publicaven dos diaris d'Alacant "El Luchador" i el "Diario de Alicante".

Per altra banda, am el títol de "Accidente de "auto" es va produir a juliol del mateix any un accident d'un autobús de viatgers de l'empresa "La Unión" al kilòmetre 168 de la carretera de Múrcia a València, prop de Gata. es va trencar una roda i va anar a estrellar-se contra un poste telegràfic, volcant. A consecuència de l'accident va resultar ferit el "chófer" Juan Pastor Monleón i alguns viatgers.

FONTS: Diario de Alicante, Any XVIII, Nº 5.869, del 2 de juny de 1930. El luchador: diario republicano Any XVIII, Nº 6.035, del mateix dia (incendi). "Diario de Alicante" Any XVIII, Nº 5.895 del 3 de juliol de 1930 (incendi) // http://prensahistorica.mcu.es.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -927, la del dia 28/10-

20121102210620-vellsanys80-copia.jpg

( PER A PODER IDENTIFICAR MILLOR A TOTS, PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ )

Recupere la secció de fotografies antigues i ho faig amb una foto dels anys 80, fa trenta anys. L'arranc de la Associació de la Tercera Edat va ser molt nombrosa i les excursions que feien com aquesta també. Hui, dia dels Fidels Difunts, els recordem, perquè pràcticament tots o quasi tots els veïns i veïnes de Gata que ixen a la foto ja descansen en el somni etern. Voreu moltes caretes i us vindran al cap molts records.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -928, la del dia 29/10-

20121102215248-tiapepa100.jpg

Vaig recuperant imatges finms arribar a hui divendres i ho faig amb la foto que corresponia el dia 29 d’octubre. He trobat pel baül dels records la foto d’una de les primeres centenàries que va tindre el poble de Gata i que va arribar a 102 anys. Era "la Tia Pepa", Josefa Diego Signes. A la fotografia, l’alcalde -ja els dos són difunts- li va lliurar un ram de flors el dia del seu segle de vida. Era el 9 de juliol de 1989. D’això fa ja uns quants anys. Des d’aleshores Gata ha gaudit d’altres centenàries i actualment en té dues.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 3 DE NOVEMBRE DE 2010: El dia començava anunciant que el blog passava dels 11.000 visitants. Ara ja en són més de 154.000. El santoral anunciava que hui és Sant Martí de Porres, aquell de la granera. "Noves obres al cementeri municipal" i la part tercera de "el nostre riu" eren altres temes.

AQUELL 3 DE NOVEMBRE DE 2011: El blog arribava a 70.000 visites. La notícia solidària: "L'empresa gatera Pons Químicas S.L. dona 131 litres de productes al Centre d'Alzheimer de Teulada". Començava per a la història local l'anecdotari dels nostres cementeris.EL GORGOS JUGA DEMÀ A CASA CONTRA EL PLA CAROLINAS

A les 16.30 hores, al camp municipal de Les Costeres jugarà el quart classificat, GORGOS C.F., contra el Pla Carolinas d'Alacant. Intentarà el triomf que necessita per a tornar-se a acomodar a la part alta de la classificació. Fins ara, amb un partit menys, el Gorgos té 13 punts amb 6 partits jugats. Té quatre guanyats, un empat i una derrota. Setze gols a favor i vuit en contra.

Pel que fa a la resta d'equips de la cantera del Gorgos, el juvenil jugava aquesta vesprada a Benifairó de Valldigna. A casa han jugat pel matí el Gorgos cadety i l'infantil contra el Pego. Coneguem la derrota del primer equip aleví, que ha quedat 3 a 1 a Calp. El segon equip aleví i el segon benjamí jugaven a casa contra El Verger i el tercer equip benjamí també a casa front el Dénia.IMATGES CURIOSES: el carrer Signes i l'ermita de Gata

20121103202117-carrersignes.jpg

Torna aquesta sèrie i pose, de nou, una imatge curiosa procedent de la càmera de José Salvador Ginestar Torres i el sistema HDR loocks que ell aplica a les fotos. El carrer de la meua infància, el carrer Signes, abans dit carrer Calvari i després Calvo Sotelo, és l’elegit per a l’òptica vertical. Era com es veu baix de la foto octubre, preparant-se la fira de "Comerç de Gata". Els cobertors que formaven part del concurs ondejaven des dels balcons...i al fons, allà dalt, l’ermita.

Per això es deia abans, molt abans, carrer Calvari. Es divisa perfectament l’ermita, on està permanent tot l’any fins les festes patronals de juliol-agost la imatge del patró de Gata, el Santíssim Crist del Calvari. Els pins que l'envolten deixen al santuari asomar-se al poble i mirar sempre cap avall. 

De nou, el colorit i la visió que ens deixa el sistema HDR la fan una imatge curiosa. Llàstima dels dos fils de la llum que trenquen la vista del cel i la senyal que desfà la bona vista del sòl. Per la resta, una bona estampa de poble i de carrer.ELS NOSTRES CEMENTERIS: el segón municipal de Gata ( i V )

20121103230436-cimg1270-copia.jpg

Acaba ací la sèrie de història local dels nostres cementeris, uns extractes que he anat fent aquests dies al voltant de Tots Sants i els fidels difunts.

Pertoca hui parlar de l´últim cementeri municipal. Dir que entre el primer i segon cementeri municipals hi ha un accés interior, amb alguns escalons, per la diferència d’altura del terreny.

Data el segon cementeri, del qual tracte hui, de l´any 1982 i està just pegat a l´altre. Després de 50 anys rodons es va començar a omplir aquest. En 1984 acabà de construir-se 90 nitxols. També es va posar una creu al mig amb un xicotet pou per tindre les restes del cementeri parroquial antic (1886-1932). Els xiprers que hi al mig i les grans pedres, restes del què es diu era el pont romà dels Cauvells, del llit del riu, conformen un paisatge interior del cementeri únic.

Aquest nou solar té 3.300 metres quadrats i per tot al voltant de la paret ja té construides per les quatre parts. Des de novembre de 2010 es van fer els nous nínxols, més moderns, amplis i de quatre altures, Hi ha dos blocs de 90 ninxols. Ja n’hi ha tres columnes ocupades del primer, i curiosament el primer es va ocupar el dia de sant Jaume i li deien al finat Jaume. La làpida té un motiu jacobeu.

A la fotografia del costat, teniu una vista parcial del nou cementeri amb la creu central.¿SABIEU...? que hi havia un casino en 1930 on es reunien els republicans de Gata

El diari alacantí "El luchador..." que era de signe republicà titulava "Los republicanos de Gata" a un article que publicava el dia 22 de juliol de 1930. Deia que els republicans "de este pueblo" havien inaugurat feia molt poc "un casino en el punto más céntrico de la localidad". Es relatava que es disposaven a celebrar actes de propaganda i difusió de la cultura. Nomena una conferència que va resultar "verdaderamente notable" del "maestro laico señor Borrell". Aleshores estava a Alzira de mestre. També parlava l'escrit que els republicans de Gata havien creat una biblioteca "que ya se va nutriendo considerablemente" i la qualificava com "poderoso medio educativo de la juventud". Finalment, l'article deia que els directius del Centre republicà invitarïen als més destacats republicans d'Alacant i València, per a que desfilaren "por la tribuna de este nuevo baluarte de las ideas democráticas".

FONT: "El luchador: diario republicano" Any XVIII, Nº 6.078, del 22 de juliol de 1930. // http://prensahistorica.mcu.es.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 4 DE NOVEMBRE DE 2010: El dia 4 començava amb les "Pròximes obres al cementeri ( i II )" i la quarta part del "nostre riu". A nivell esportiu: "El Gorgos C.F. juvenil líder jugarà a Ondara dissabte". La notícia social i cultural era: "Novembre, el mes de la banda: celebració del 140 aniversari ( I )". La fotografia antiga (204) ja tenia caràcter de banda, amb tres músics.

AQUELL 4 DE NOVEMBRE DE 2011: La notícia cultural: "Demà dissabte, concert de l'Orquestra de la Marina Alta a l'església". Informava també del temps: "Tornen les pluges a Gata. ja han caigut 9 litres". Aquesta nit passada també ha plogut, encara que molt poquet. Al capítol esportiu: "Gorgos: el juvenil viatja a Racó de Loix (Benidorm)". Finalment, la segona part de l'anecdotari dels nostres cementeris també la publicava fa un any.MES DE LA MÚSICA. LA BANDA HO CELEBRARÀ AMB 10 NOUS INTEGRANTS I NOU DIRECTOR

20121104193422-nousmusicsbanda2012.jpg

Dissabte 17 entren 10 nous músics joves i un nou director

Dirigirà la banda Unió Musical de Gata Joan Valentí Giménez

El calendari del mes de novembre ve molt carregat d’actes, en quant a la música es referix. La nostra banda de música, la Unió Musical de Gata festejarà a Santa Cecília, amb la novetat de deu nous integrants i un nou director que s’incorporarà, per primera vegada, al passacarrer d’arreplegada dels nous músics. Dissabte que ve, dia 10 de novembre, es repartiran els llibrets de Santa Cecília 2012, en el qual el que us escriu també hi col·labora. Allí es podran consultar tots els detalls de la programació de la festivitat.

La tradicional cercavila per a recollir als nous deu integrants serà dissabte 17 de novembre i aquest dia també hi haurà un onzé nou integrant de la banda. És una entrada especial, perquè apareixerà el nou director Joan Valentí Giménez, que sustitueix a Jaume Signes, que va fer el seu últim concert el dia de la revetla. Al llarg de dos mesos pràcticament els músics han estat provant amb alguns directors fins que al final s’ha fet l’elecció.

La següent setmana serà per al sopar de germanor, dissabte 24 al restaurant Canor i finalment, la festa de Santa Cecília serà enguany el dia que coincidix amb Santa Caterina, diumenge 25 de novembre. Hi haurà passacarrer, la típica fotografia de tota la banda amb els onze nous integrants, la processó amb la imatge de Santa Cecília, del Casal de la Música a l’església i la missa solemne.

A la imatge, teniu els deu nous músics que entren enguany a la banda.

Ja us donaré més detalls, una vegada tinga el llibret.EL GORGOS OBTÉ UN VALUÓS EMPAT FRONT AL PLA (1-1)

Esta vesprada al camp municipal de Les Costeres ha empatat el GORGOS contra el Pla Carolinas d'Alacant, un equip aguerrit, dur, difícil. Al minut 20 el Pla sorprenia al Gorgos i es posava 0 a 1. A la segona part ha anat pujant el nivell de joc dels gaters. La sort i el àrbitre no acompanyaven per a res. Finalment, a treta d'una falta Toni ha pogut clavar el baló dins la porteria, quan restaven sols cinc minuts. Eixos cinc minuts i tot el descompte han sigut de total domini del Gorgos i amb moltes oportunitats. Inclús podia haver guanyat i tot. El públic s'ha bolcat amb els jugadors. LLàstima...però s'ha puntuat que a la fi és el que compta.

 Amb este resultat l'equip gater és cinqué amb 14 punts: de 7 partits jugats, 4 són guanyats, 2 empatats i un perdut. 17 gols a favor i 9 en contra.¿SABIEU...? que un veí de Gata va morir al Montgó en 1930

Era caçador. Li dien José Signes Pedrós. Tenia 31 anys. Estava provant un gos de caça al Montgó. Va tindre la desgràcia de caure per un penyasegat, sofrint la fractura de la base del crani i altres ferides greus. va morir a l'acte. Aquest succés el contava amb el títol de "Caída mortal" el "Diario de Alicante" el dia de la festa major de Gata, 6 d'agost, de 1930. Al dia següent també publicava la mateixa informació el diari "El luchador".

FONTS: "Diario de Alicante" Any XVIII, Nº 5.924, del 6 d'agost de 1930 i "El Luchador: diario republicano" Any XVIII, Nº 6.092, del dia 7 d'agost de 1930. // http://prensahistorica.mcu.es.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -933, la d'ahir dia 3-

20121104235155-juv9798-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ )

Són records bonics del futbol, del Gorgos i de no fa molts anys, però ja han passat catorze anys. La plantilla que vegeu la preparaven Vito i Jorro. Eren el Juvenil del Gorgos C.F. Aquella temporada 1997-1998 es van quedar campions de lliga. La fotografia és de Pons i se la van fer al camp que aleshores estava funcionant el de "Les Sorts". Ací els teniu a tots.EL BLOG ARRIBA A LES 155.000 VISITES

No para de correr, el contador de visites del blog "Cronista de Gata" i tot ho fan/feu vostés/vosaltres al visitar-lo, al conèixer les coses que passen per Gata, les notícies velles i noves, la informació, les fotografies antigues i també noves. Ja són ara 155.000 visites i com sempre dic, endavant...FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -934, la de hui, dia 4-

20121105000816-bous98.jpg

Eren les festes de 1998. Van passar a la història per fer els "bous de carrer" al corro del centre del poble, però amb palcos. El lloc més estret del "corro" el vaig capturar en foto fa catorze anys. Era el carrer Doctor Gómez Ferrer i la seua intersecció amb el carrer Pare Mulet. A la imatge teniu una "entrà de bous" que resultava tot una aventura trobar un lloguet al carrer, entre parets i palcos.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 5 DE NOVEMBRE DE 2010: La notícia de la banda era la primera. Segona part de "Novembre, mes de la música. 140 anys de la banda". Cinquena part de "el nostre riu" i sèrie de "Com era Gata fa...23 anys" que descobria del 14 al 17 de maig de 1987.

AQUELL 5 DE NOVEMBRE DE 2011: Posava "Tres anuncis: disco-mòbil, senderisme i motos". La part cultural: "Comença la moguda musical: Santa Cecília 2011". La part electoral: "És temps de campanya electoral: Eleccions generals del 20N". Una altre tema cultural: "Concert de l'OMA (Orquestra de la Marina Alta) a l'església"LA COMISSIÓ I ELS QUINTOS 2013, desfilada de moda

20121105144705-desfiladaquintos2013.jpg

Van fer una desfilada ahir després de dinar. La pluja va trencar un poc el programa previst, però sempre estava el recurs de fer-ho a cobert. De la terrassa del Centre Social Integrat a la sala de ball i actes de dins. Organitzava la Comissió 2013 i participaven quintos/es menuts/des. A la imatge teniu alguns quintos, a una fotografia presa del facebook, ben posats, vestits i acondicionats per a la desfilada, com els dels grans events.LES FARMÀCIES DE GATA ES POSEN EN VAGA. Hi haurà serveis mínims

Segons informa la POLICIA LOCAL de Gata, les farmacies del poble també es posen en vaga des de hui mateix dilluns 5 de novembre. El motiu tots el coneguem, la manca de pagament del Consell cap a les farmàcies. Com sempre i aviat, els agents donen l'avís a la població a través del seu blog i la seua pàgina al facebook. A Gata i mentres dure la vaga, hi haurà una sola farmàcia oberta en guàrdia. La de hui dilluns és la del carrer Roquetes (Elvira). Demà dimarts dia 6 estarà de guàrdia la del carrer Pare Mulet (César) i dimecres 7, la de l'Avinguda Marina Alta (Mª Elena). La farmàcia de guardiadel cap de setmana serà la que estava previst, és a dir la de César Ivars (carrer Pare mulet, 8)8). Serà els dies dissabte 10 i diumenge 11.
Esperem que aquesta situació revertixca i puguem donar la bona notícia de la desconvocatòria de vaga, però mal està tal com es presenta el panorama i cada vegada pitjor.
 
FONT: avís de la Policia Local de Gata, a través del seu facebook.


LA PARRÒQUIA DE GATA PUBLICA EL CALENDARI I LES PRIORITATS PER AL CURS 2012-2013 ( I )

20121105211412-portadacursparro.jpg

Es celebra l’Any de la Fe i continua el Itinerari Diocesà de Renovació

Es treballa amb els xiquets i joves i amb la Pastoral Familiar

La parròquia Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos acaba de fer públic el calendari per al Curs 2012-2013, així com les prioritats per al mateix, que es basen en l’Any de la Fe i la continuació de l’Itinerari Diocesà de Renovació ("Seréis mis testigos"). També es farà especial incidència als xiquets/tes i joves, així com a la Pastoral Familiar.

Em centre més hui amb les prioritats deixant per a demà el calendari pròpiament.

Torna a ser este any el lema: "La Parròquia, lloc d’Acollida, Encontre i Missió" amb l’Any de la Fe que convoca el Papa Benedicte XVI. El rector titular de la parròquia D. Francisco Manuel Murillo Roldán parla de "el grato recuerdo que nos dejaron las actividades y las celebraciones del 250 Aniversario del Santísimo Cristo". Un altre lema que ell repetix és el següent: "Caminemos alegres en la esperanza y firmes en la fe, y comuniquemos al mundo el gozo del Evangelio".

Amb relació a l’Any de la Fe comenta el llibret de presentació del curs que té que ser "profesada, celebrada, vivida y rezada". La parròquia prepara un cicle de cinc xerrades de formació sobre la fe, titulat: "Porta Fidei. La puerta de la fe i nova evangelización" i les impartirà el professor Rocardo Lázaro Barceló, doctor en Sagrada Escriptura. Ja estan posades les dates: 8 i 15 de febrer; 19 i 26 d’abril, i 3 de maig. Seran divendres de 20.30 a 22 hores. També hi haurà la possibilitat de fer Exercicis Espirituals, els primers seran a Siete Aguas, al Verbum Dei.

Pel que fa a l’Itinerari Diocesà de Renovació es continua amb "este gran instrumento de evangelización" i aquest any el cicle es titula: "Para mí la vida es Cristo", centrat tot en la vida de Jesús.

Els xiquets i joves també són prioritaris per a la parròquia amb la Pastoral Juvenil. S’ha format un cor de xiquets i xiquetes. Continua el Júnior sent important amb el lema "Siempre Unidos" i seguix el grup de joves que començà el curs passat.

Finalment, la Pastoral Familiar. S’intentarà que es faça realitat la demanda de molts grups parroquials: l’Escola de Pares. Es fomentarà els nous grups de E.N.S. i serà objectiu tindre una relació continua i estreta amb els pares de primera comunió i Júniors, per mig de celebracions i reunions informatives.

A la fotografia, la portada del llibret que mostra al patró de Gata, el Santíssim Crist del Calvari en una imatge de Fotoclub "Forat" que va formar part de l’exposició de "Mirades del Crist", activitat del 250 Aniversari Crist-ermita.

FONT: Llibret de presentació del Curs 2012-2013. Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos.

 COMENÇA LA SETMANA SOSTENIBLE A GATA

20121105215948-diabici.jpg

Dissabte 10, II Volta Memorial Alfons Grimalt "Carabassa" al Serrillàs

Diumenge 11, Dia de la Bicicleta

Arriba aquesta setmana l’ocasió per a estalviar energia al nostre poble. Per això, la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gata, amb col·laboració amb distintes empreses i entitats ha organitzat la Setmana del Poble Sostenible, que ja ha començat hui dilluns i es perllongarà fins diumenge 11 de novembre.

Durant tota la setmana, a través de l’Agència Provincial de l’Energia i de l’empresa Enertec,  es realitzaran al CEIP Santíssim Crist i a l’Institut de Gata tallers dirigits als escolars. Dijous 8 de novembre, a partir de les 19 hores, s’impartirà una xerrada sobre l’estalvi d’energia en les nostres cases. I durant tota la vesprada hi haurà exposició de vehicles sostenibles a l’esplanada del Centre Social.

Dissabte 10 de novembre el GEG ha organitzat la II Volta memorial Alfons Grimalt-Carabassa, una marxa per les sendes del Serrillàs que tindrà la eixida a les 9 hores des del carrer penyò.

Les activitats es tancaran amb el dia de la Bicicleta que se celebrarà diumenge 11 de novembre. A partir de les 10 hores s’iniciarà una ruta en bici fins al paratge de la Rana on s’esmorzarà i hi haurà un sorteig de regals d’obsequis de Boronat Bicicletes. Les inscripcions es poden fer a la Tourist Info de Gata. Al respecte, també hi col·laboren alguns restaurants i bars del poble amb els "Menús del dia de la bicicleta".  Seran: Ca Parra, La Tosca, Trossets, Corral del Pato i la Cosa Nostra.

La campanya "Gata, Poble Sostenible" ha estat organitzada per la regidoria de Medi Ambient de l’Ajunament de Gata amb la col·laboració de l’Agència Provincial de l’Energia, Prosolia, Enertec, Solarmassel i Bicicletes Boronat.

A la imatge, teniu el cartell del Dia de la Bicicleta, que serà diumenge 11.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 6 DE NOVEMBRE DE 2010: La quarta part de "el nostre riu" donava pas a "Com era Gata...fa 23 anys" que s'ocupava dels dies 18 a 23 de maig de 1987. Quatre dones fent llata composaven la foto 206.

AQUELL 6 DE NOVEMBRE DE 2011: Contava la "Victòria del juvenil (4-5) i derrota estrepitosa del primer equip (10-3)". La fotografia 587 mostrava aquella nevada de 1983 (12 de febrer).RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 7 DE NOVEMBRE DE 2010: Començava la jornada del dia 7 fa dos anys parlant d'esport: "El Gorgos juvenil més líder: guanya al Ondarense a domicili, 1-2" i "El Gorgos guanya 1-0 al Sporting Benissa". Setena i última part de les imatges del "nostre riu". La sèrie de "Com era Gata...fa 23 anys" s'ocupava del 24 i 25 de maig de 1987. la foto antiga 207 començava a posar imatges dels reis, una de les festes més importants de Gata.

AQUELL 7 DE NOVEMBRE DE 2011: La notícia cultural era la següent: "Inauguren la nova sala "Josep Miquel Torres Oliver" a la biblioteca". Repassavem el calendari laboral oficial publicat pel BOE. També hi havia plogut i poc, 1,2 litres, com ho va fer ahir, que van ser unes 13 litres. Finalment, publicava la informació del BOP sobre una transferència de crèdit a Gata.IMATGES CURIOSES: estem al mes més musical

20121107092146-jsesgga.jpg

La fotografia de JSGT i l’aplicació del programa HDR looks ens convoca a pensar en música. No cap dubte que estem al mes més musical. Novembre és cita a nombrosos llocs per a les bandes de música. També al nostre poble Gata. Per això, ve bé aquesta imatge que José Salvador va recollir de la banda juvenil i la seua actuació el passat dia 14 d’octubre a la Plaça de l’Església. Vegeu com el tardet -el rellotge de la torre marcava les set i mitja de la vesprada- donava a peu amb el sistema a ressaltar llums i ombres, vegeu les llums del farol, del Sant Miquel de dalt la porta i del campanar fan una escala lluminosa curiosa. Banda i campanar. La banda té instruments i el campanar també, que són les campanes, vertaders instruments de percussió...I recordem que aquest dissabte dia 10 els músics recorreran els carrers de Gata, distribuint el llibret de Santa Cecília 2012. Ve la festa, ve la música.XERRADA SOBRE ESTALVI D'ENERGIA A LES CASES

20121107154437-taller-escola.jpg

Dins la setmana del Poble Sostenible organitzada per la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gata, dijous 8 de novembre, a partir de les 19 hores, s’impartirà una xerrada sobre l’estalvi d’energia en les nostres cases. Primer hi haurà exposicions de les empreses locals Solarmassel, Prosolia, Enertec i Bicicletes Boronat i seguidament s’obrirà un col·loqui.

A més a més, durant tota la vesprada hi haurà exposició de vehicles sostenibles a l’esplanada del Centre Social. També, durant tota la setmana, a través de l’Agència Provincial de l’Energia i de l’empresa Enertec, estan realitzant-se al CEIP "Santíssim Crist" i a l’Institut de Gata tallers d’estalvi d’energia dirigits als escolars.

Dins dels actes previstos per al cap de setmana, dissabte 10 de novembre el GEG ha organitzat la II Volta memorial Alfons Grimalt "Carabassa", una marxa per les sendes del Serrillàs que tindrà la eixida a les 9 hores des del carrer penyò.

Les activitats es tancaran amb el dia de la Bicicleta que se celebrarà diumenge 11 de novembre. A partir de les 10 hores s’iniciarà una ruta en bici fins al paratge de la Rana on s’esmorzarà i hi haurà un sorteig de regals d’obsequis de Boronat Bicicletes. Les inscripcions es poden fer a la Tourist Info de Gata.

La campanya Gata, poble sostenible ha estat organitzada per la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gata amb la col·laboració de l’Agència Provincial de l’Energia, Prosolia, Enertec, Solarmassel i Bicicletes Boronat.

A la fotografia, Emilio Signes impartint la xerrada als escolars.

FONTS: Foto i text Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.CONTINUA EL TANCAMENT DE LES FARMÀCIES A GATA PER LA VAGA

La Policia Local de Gata dona compte del servei de farmàcies i quin és el calendari d'aquestes, ja que continuen en vaga per l'impagament de les factures per part de la Generalitat valenciana.
El servici el fa la Policia tenint a tot el veïnat que accedix al facebook o a Internet informat, donant un vertader servei públic. Els veïns també poden saber els motius pel qual estan tancades les farmàcies apropant-se a alguna d'elles i mirant els cartells que anuncien la vaga.
Hui dimecres ha estat oberta la farmàcia de María Elena (Avda. Marina Alta). Demà dijous estarà la de Elvira (C/ Roquetes). Divendres i el cap de setmana estarà de guàrdia la farmàcia de César (C/ Padre Mulet).
 
FONT: Policia Local de Gata, a través del seu facebook i blog.
 


LA PREMSA parla de...la troballa de Pedreguer. Participa un arqueòleg gater

20121107234726-covaped.jpg

És el poble del costat. És Pedreguer. La notícia ha estat hui allí. La premsa (Información y Levante-EMV) publiquen la troballa d’antiquíssimes pintures dins de la Cova del Compte. Amb l’impuls de la Fundació CIRNE, l’Ajuntament de Pedreguer, Conselleria i entitats col·laboradores tant oficials com particulars, han permés la important Hi participa un arqueòleg gater, Joan de Déu Boronat Soler, junt amb altres quatre arqueòlegs que han format un equip que ha permés descobrir-ho. Una important aportació de pintures en cova, xifrades en 18.000 i 20.000 anys enrere.

Per si voleu llegir la notícia us pose els dos enllaços. El d’Información: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2012/11/07/encuentran-cueva-pedreguer-pinturas-rupestres/1312574.html. El de Las Provincias: http://www.lasprovincias.es/v/20121107/marina/cova-comte-pedreguer-alberga-20121107.html.

L’arqueòleg gater Joan de Déu Boronat apareix a la cova (dalt) el segon per l'esquerra, i explicant la troballa (baix).

FONTS: diaris Información i Las Provincias, 7-11-2012.¿SABIEU...? que a setembre de 1930 va morir un obrer a la Garganta, fent explosió uns barrens

Ho sabieu? Era natural de Yecla. Tenia 43 anys. Estava casat. Li dien Juan Ortega Lara. Va morir al explotar-li uns barrens que creien s'havia apagat la metxa, quan treballaven fent l'aixample de la carretera a la Garganta. Això va passar el dia 18 de setembre de 1930. La premsa alacantina donava la informació als dies següents. L'obrer mort va eixir despedit quinze metres de distància i amb fractura de la base del crani. Altres ferides van ser mortals. El van portar a una farmàcia del poble de Gata i allí va morir. També va resultar ferit un veí de Gata, Felipe Mulet Andrada, que sols li va tocasr el cascot i va patir lessions d'alguna gravetat.

FONTS: "Diario de Alicante" Any XVIII, Nº 5.962 del 19 de setembre de 1930, i "El luchador: diario replublicano" any XVIII, Nº 6.130 del 20 de setembre de 1930.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 8 DE NOVEMBRE DE 2010: La primera notícia era esportiva: "Gorgos Club de Futbol: tots els nostres equips".

AQUELL 8 DE NOVEMBRE DE 2011: La fotografia antiga (573) era de la construcció del grup escolar (1956-1958).LA PREMSA parla de...LA TROBALLA ROMANA A GATA, per les obres del gasoducte

20121108213545-murallagasoducte.jpg

Hui ha sigut notícia. Tots els diaris (Información, Levante i Las Provincias) publicaven la informació. S’ha trobat una muralla o una paret d’una casa romana per la zona de les Hortes i de la Rana, al tropeçar els obrers que posen el gasoducte.

Al diari INFORMACIÓN llegim: "Las obras del gasoducto comarcal se topan con una muralla romana en Gata". Al subtítol: "Los trabajos se han parado en ese punto, junto al límite con Xàbia, a la espera de un dictament de Patrimonio". Ací teniu l’enllaç a la important notícia: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2012/11/08/obras-gasoducto-comarcal-topan-muralla-romana-gata/1312921.html.

Pel que fa a LAS PROVINCIAS també porta la informació: "Las obras del gasoducto en Gata, sacan a la luz restos de una ciglina de época romana". Al subtítol: "La alcaldesa, Ana María Soler, recuerda que ya advirtieron de que por el trazado por donde va la tubería podría haber restos arqueológicos". Ací està l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20121108/marina/obras-gasoducto-gata-sacan-20121108.html.

A la fotografia, la alcaldessa i dos tècnics al lloc de la troballa aarqueològica. La fotografia l’han publicada els dos diaris.

FONTS: diaris "Información" i "Las Provincias", 8-11-2012.LA PREMSA parla de..la xerrada sobre energia i del Creama

Dos notícies publica hui LAS PROVINCIAS relacionades amb Gata. Una directa, la de la xerrada sobre energia que s'ha fet dins de la setmana del poble sostenible i altra indirecta, encara que també ens pertoca, sobre el Creama, del qual també forma part Gata.

La de Gata és un breu i es titula: "Conferencia sobre ahorro energético". L'enllaç és el següent: http://www.lasprovincias.es/v/20121108/marina/conferencia-sobre-ahorro-energtico-20121108.html.

Al respecte del Creama titula la notícia: "Creama pedirá por escrito a los ayuntamientos un compromiso de pago anual" i al subtítol: "Los trabajadores, que se bajaron el sueldo, tienen pendiente de cobro tres nóminas por los impagos del Consell y consistorios". Ací teniu l'enllaç per a llegir tota la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20121108/marina/creama-pedir-escrito-ayuntamientos-20121108.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS. 8-11-2012.PLAÇA DE L'ESGLÉSIA SENSE COTXES ELS CAP DE SETMANA

20121108223824-pla-avella1.jpg

Des de les 10 hores del matí de dissabte fins les 22 hores de diumenge, inclús de nit, no es podrà estacionar cap cotxe a la Plaça de l’Església de Gata, on està el cercle rodant la font per a entendre’ns tots. La notícia la donava pel facebook i la seua pàgina la Policia Local. El veïnat, pel que s’ha vist de seguida amb els comentaris al facebook, ha extranyat moltíssim la mesura, donat que hi ha molts pocs aparcaments a Gata i al parèixer tampoc s’ha donat completa informació.

Transcric literalment el que ha posat al facebook la Policia Local:

"TRÁFICO: damos cuenta a la población, de una instrucción de servicio, que nos ha hecho llegar Alcaldía, referente al estacionamiento en la Plaza de la Iglesia, durante todos los fines de semana. Y dice así: "a partir de hoy, los FINES DE SEMANA, desde las 10 horas de la mañana del sábado y hasta las 22 horas del domingo (ininterrumpidamente, horario nocturno incluido) no se podrá estacionar en la Plaza de la Iglesia, en la parte correspondiente a los números del 1 al 8 y del 17 al 23 (lo que es la plaza, propiamente dicho). Se hará todo lo necesario para que la presente instrucción, se lleve a buen término".
RESUMEN: desde las 10 de la mañana del sábado hasta las diez de la noche del domingo, no se puede aparcar en la Plaza de la Iglesia, ni por la noche, sean vecinos o no."

Ja sabrem més informació sobre aquesta mesura que és la notícia de tràfic de la setmana i que començarà a aplicar-se ja aquest cap de setmana.

Per altra banda, la Policia Local de Gata ha informat de la importància que té que els propietaris de les parcel·les les numeren. Segons els agents dona igual que siga vivenda habitual que caseta, que caseta agrícola. Pot passar qualsevol cosa, que faça necessari actuar amb els bombers, ambulància o altre servei i és bo saber la nomenclatura de partides i nombres.

FONT: Policia Local de Gata, a través del facebook.

A la fotografia podeu vore una foto prou antiga -fixeu-se amb la barana de ferro que rodeja la font i que no estava feta la replaceta de davant l'església- i cotxes aparcats, inclús algun fora dels aparcaments, que encara ni estaven marcats.JOVENTUT LLIURA ELS DIPLOMES DEL CURS DE FOMENT DE L'OCUPACIÓ A GAT

20121108224823-cursfomentocu.jpg

El regidor de Joventut de l’Ajuntament de Gata, Juan Pedrós, va lliurar, ahir, els diplomes als participants en el curs de foment de l’ocupació. Esta acció formativa, dirigida a joves entre 16 i 35 anys, estava destinada al foment i recerca de treball en este sector de la població. El curs ha estat organitzat a través de Creama Gata i subvencionat per l’àrea de Joventut de la Diputació d’Alacant.

En la mateixa línea, Creama Gata ha preparat el  taller de creació d’empreses cooperatives com a alternativa de treball, que s’impartirà divendres 9 de novembre de 9 a 14 hores en el saló d’actes del Centre Social. Este curs va dirigit a desocupats inscrits en el SERVEF.

A la imatge, els participants al curs, la professora i la treballadora del Creama, junt amb el reegidor de Joventut.

FONTS: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.SEGUIX AUGMENTANT L'ATUR A GATA

Segons dades de CC.OO. i que publica el diari digital "Teulada Moraira Digital" hui mateix, el mes d'octubre va acabar a la Marina Alta amb 16.456 persones a l'atur, el que suposa 676 més que a setembre i 970 més que en octubre de 2011. En els últims cinc anys, el paro a La Marina Alta quasi s'ha triplicat.

Pel que fa a Gata, a setembre es contabilitzaven 586 persones registrades al paro. El mes passat, octubre, ja n'eren 608, 22 persones més.

FONTS: CC.OO. / diari digital "Teulada Moraira Digital".RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 9 DE NOVEMBRE DE 2010: La música era protagonista ja: "Aquest cap de setmana (12 a 14), la banda celebra el seu 140 aniversari". La sèrie de "Com era Gata...fa 23 anys: I va tocar el gordo a la banda (26 de maig de 1987)" tenia dos parts. Les fotografies antigues (208 i 209) eren sobre músics.

AQUELL 9 DE NOVEMBRE DE 2011: Anunciava que dissabte 12 seria el concert de Santa Cecília, que enguany no estarà en la programació de Santa Cecília. "Alumnes del IES "Antoni Llidó" visiten les instal·lacions de Pons Químicas" era la notícia educativa. L'atur a la comarca i Gata també eren notícia.IMATGES CURIOSES: Una penya per a un menjar

20121109213426-penya.jpg

Recetes per al pròxim llibre de cuina dels festers

Pel món del facebook gater s'estan observant algunes quadrilles i penyes que, amb l'excusa de presentar una receta de cuina per al pròxim llibre de la Comissió de Festes 2013, passen un dia d'allò més divertit. "La Penya" ja va estar al blog del cronista. Ara en "Imatges curioses" arriba "El Ramàs" i la seua receta de CRUET DE PEIX. Ací els teniu en ple procés creatiu, més bé menjívol. A més, té molt bona pinta i de segur que van gaudir de la jornada culinària.

FOTO extreta del facebook, Penya "El Ramàs"¿SABIEU...? que fa setanta anys es robaven bitllets de loteria i gallines a Gata

Com han canviat els temps?. Ara són joies i objectes de valor. Abans, fa 70 anys els robatoris, que eren molt castigats, això sí, eren de dues-mil pessetes, un bitllet de loteria o dos gallines.

Atenent a dos diaris alacantins coneguem aquesta informació. El diari "El Luchador..." informava el dia 8 de desembre de 1930 que d'un magatzem, el de Maties Monfort i Compañía, es van robar 2.364 pessetes en metàlic, a més d'un bitllet de Loteria amb el número 16.298 del sorteig de Nadal. Va ser detés l'autor.

El mateix diari, el dia 2 de febrer de 1931, informava d'un curiós succés titulant: "El amigo del hombre". Una dona havia denunciat a la Caserna de la Guàrdia Civil que un gos de la seua cunyada va mossegar en un peu a la seua filla, ferint-la lleugerament.

Finalment, el diari "El Dia..." el 27 de febrer de 1931 titulava: "Por amante de animales plumíferos". s'havia instruit atestat a una dona de 34 anys, soltera, per ser autora del robatori a una caseta de camp. El robatori va consistir en dos gallines, que van ser venudes a un preu de 16,25 pessetes. Es van recuperar els diners i les aus.

FONTS: diari "El Luchador: diario republicano" Any XVIII, Nº 6.195, del 8 de desembre de 1930. Any XIX, Nº 6.237 del 2 de febrer de 1931. Diari: "El Dia: diario de información defensor de los intereses de Alicante y su provincia" any XVII, Nº 4.746 del 27 de febrer de 1931. // http://prensahistorica.mcu.es.RECORDEU-HO: DEMÀ MARXA SENDERISTA AL SERRILLÀS

20121109222414-voltaserrillas.jpg

Memorial Alfons Grimalt "Carabassa"

Demà dissabte 10 de Novembre, dins de la setmana del Poble Sostenible, tindrà lloc la II Marxa Senderista pel Serrillàs, en memòria d'Alfons Grimalt "Carabassa". Organitzada pel G.E.G. i amb la col·laboració de l'Ajuntament (Esports) s'eixirà des de la seu del GEG al carrer Penyó a les 9 del matí. A les 14 hores està prevista l'arribada per a dinar a Ca Blai. Després a les 18 hores hi haurà concert amb el grup Back Storm.

Diumenge 11 serà el Dia de la Bicicleta. Demà parlem d'ella.

FONT: cartell GEG.// Setmana de Poble sostenible.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -936, la del dia 6/11-

20121110225327-soci1gorgos.jpg

Segona fotografia o imatge referent al recordat Antonio Pedro Pérez. La foto que correspon al dia 6 també la va traure el seu nét Adrià al facebook. La curiositat de la foto està en que era i és el carnet número 1 del Gorgos Club de Futbol. Es va fer a la temporada 2002-2003. Deixa ben clar que és el soci 1 i que és Antonio i la seua adreça. Ara ell, allà on estiga, estarà orgullós de tindre també un altre nét, Pepe, que juga al primer equip del Gorgos C.F.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -937, la del dia 7/11-

20121110233753-rotondarana.jpg

Seguint amb la remuntada per actualitzar les fotografies antigues, de cada dia una foto, ara pose la corresponent al dia 7. S’en recordeu quan no estava la rotonda de la Rana. Sols hi havia un carril de decel·leració i au. Ací a la imatge podeu vore la carretera de Xàbia i l’entrada al desviament cap a Gata. La foto és de novembre de 1998, poc abans que començaren les obres de la rotonda.SEGUEIX LA VAGA DE FARMÀCIES

La Policia Local de Gata segueix oferint el servici públic a través de la seua pàgina i del facebook. Les farmàcies de guàrdia mentre està convocada la vaga d'estos establiments. Per a la setmana, des de demà 11 a divendres 16, són les següents:
Diumenge 11: César Ivars. Carrer Pare Mulet. Dilluns 12: Mª Elena Salvador. Avinguda de la Marina Alta. Dimarts 13: Elvira Berenguer. Carrer Roquetes. Dimecres 14: César Ivars. Carrer Pare Mulet. Dijous 15: Mª Elena Salvador. Avinguda de la Marina Alta i Divendres 16: Elvira Berenguer. Carrer Roquetes.
 
FONT: Policia Local de Gata, a través del seu facebook i la seua pàgina.


EL BLOG TÉ MÉS DE 156.500 VISITES I COMPLIX HUI DOS ANYS I SET MESOS

A vegades corre més el contavisites que nosaltres mateix i sense adonar-nos hem superat les 156.000 i cin-centes més visites. Tot gràcies als usuaris del blog de sempre, més els que entren a través dels articles que puje a la gran xarxa social del facebook "gater" que li dic jo. A tots gràcies i dins de no res tenim un altre millar de gent que visita el Cronista de Gata.

Per altra banda, hui 10 de novembre, el blog complix dos anys i set mesos. Ens hem de felicitar tots, ja que tots participeu aportant notícies, informació, fotografies antigues i tot el que puga augmentar al blog. GRÀCIES A TOTES I TOTS.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 10 DE NOVEMBRE DE 2010: El blog arribava a set mesos, per tant hui té el blog dos anys i set mesos.

AQUELL 10 DE NOVEMBRE DE 2011: El blog arribava a les 71.000 visites. La premsa parlava de la visita dels alumnes del IES "Antoni Llidó" a Pons Químicas. Les dues fotografies antigues (574 i 575) eren de música i banda.


IMATGES CURIOSES: Plaça de l'església, un dia més

20121110204045-fontplaca.jpg

Ara que tan de moda està la Plaça de l'Església per la normativa de no poder aparcar els caps de setmana i ara que tots parlen d'ella torne a posar una imatge de l'amic José Salvador amb l'ull fotogràfic de HDR looks. Podeu vore la plaça plena de gent i ressalten la font i el campanar, les llums són les que envolten la fotografia. Era el final de la fira "Gata al carrer", després de l'actuació de la banda juvenil. La nit li dona un encant especial a la foto.

FOTO: J.S.G.T., amb el sistema HDR looks.IMATGES DE FESTA: Comença Santa Cecília 2012

20121110205201-banda1.jpg

Les dues imatges corresponen a hui mateix. Els músics de la banda de Gata han començat fort a festejar a la seua patrona Santa Cecília. Enguany tenen una motivació més afegida. A més dels deu nous músics tenen nou director.

Són imatges de festa les de la composició. A la fotografia de dalt teniu als nombrosos joves, no estan tots però si molts, que composen la banda. La samarreta per a la festa ja la tenien posada i començaven les festes amb el repartiment del llibret de festes. Donat que ja disposem del mateix, aniré donant-vos en els pròxims dies tota la informació de la banda que al llibret s'acumula.

A la segona fotografia era després de dinar. El "casinet de la banda" dins i davant del Casal de la Música, perquè feia encara bonm estar, estava preparat i jugaven al truc, com a la fotografia, al pòker i altres jocs.

FONT: fotos preses del facebook, Banda de Gata.¿SABIEU...? que a Gata hi havia deu regidors republicans (de dotze) a l'abril de 1931

El dia 12 d'abril de 1931 es van celebrar eleccions a Espanya. El diari alacantí de signe republicà "El Luchador..." titulava: "Aplastante derrota de la monarquía"; "El triunfo de las izquierdas en toda España, ha sido brillantísimo. En Alicante y su provincia consiguen los republicanos arrollar a los monárquicos".

I a Gata? Què va passar al nostre poble?. També ho explicava el mentat diari al dia següent, 13 d'abril de 1931. El cronista donava la notícia per telèfon i anunciava que de dotze vacants que hi havia per a cobrir a l'Ajuntament de Gata, després de verificat l'escrutini, van ser elegits 10 regidors republicans, per una majoria de vots. En total, 350.

FONT: "El Luchador: diario republicano", Any XIX, Nº 6.296, del 13 d'abril de 1931. // http://prensahistorica.mcu.es.LA PARRÒQUIA DE GATA PUBLICA EL CALENDARI PER A 2012-2013 ( i II )

20121110214504-portadacursparro.jpg

Com a novetat, este curs hi haurà tres torns de comunions: 12, 19 i 26 de maig

Si recordeu, el passat dia 5 vaig publicar la primera part de la informació que ens dona el llibret publicat i distribuit per la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata. Hui us pose la segona part, la del calendari 2012-2013 amb els actes més significatius i importants des d'ara mateix, passats ja els mesos de setembre, octubre i novembre fins el 9.

El mes de novembre té encara algunes celebracions importants a la parròquia. El dia 24, dissabte, serà la festa de la Verge del Quinche (Equador) i diumenge 25 serà la festa de Santa Cecília. Dijous 29 serà la reunió amb els matrimonis que celebren les bodes d'or i argent.

El mes de desembre comença amb el dia 2 I Diumenge d'Advent. Eixe dia es presentaran els candidats de la Confirmació. El dia 8 serà la Puríssima i ja als nadals el dia 22 serà la campanya del joguet de Càritas. El dia 30 de desembre, Dia de la Sagrada Família, es celebraran les bodes d'argent i or.

Al mes de gener destaca Any Nou, l'Epifania i Sant Antoni -que es celebrarà el dia 20-. En febrer, el dia 3 serà la convocatòria als xiquets batejats l'any 2012 i 2013. El mateix dia, Sant Blai, es beneïran els tradicionals rotllos. El dia 9 seran les Confirmacions. El dia 13 es Dimecres de Cendra i el dia 17 el I Diumenge de Quaresma.

A març, destaca la vigilia de Quaresma dels Júniors a Ondara, el dia 8. Sant Josep, el dia 19. Del 20 al 22 el tríduum a la Verge dels Dolors. El dia 24, Divendres Sant, serà el Via Crucis, i el 31 el dia de Pasqua, la Resurrecció.

Al mes d'abril destaca el Dia Júnior de la Vicaria, que serà el 28.

A maig, el dia 12, dia de l'Ascensió, serà el primer torn de Comunions; el 19 dia de Pentecostés serà el segon torn, i el 26, Dia de la Santíssima Trinitat, serà el tercer torn de Comunions.

A juny, el 2 destaca el Corpus Christi i el 9 la festa del Cor de Jesús.

A juliol serà el campament dels Júniors i la novena del patró.

A agost, destaca el dia 6, festa major en honor al Santíssim Crist del Calvari.

FONT: Llibret publicat per la Parròquia del curs 2012-2013.RECORDEU-HO: demà Dia de la Bicicleta

20121110215427-diabici.jpg

Demà és la cloenda de la setmana de "Gata, Poble Sostenible". S'ha triat el Dia de la Bicicleta per a demà, sempre que el temps -que diuen que ve molta pluja- ho respete. Està previst que a les 10 els participants es concentren al Grup Escolar i vagen fins la Rana on esmorzaran i es sortejaran regals.

A més cinc bars i restaurants del poble ofereixen el menú del Dia de la Bicicleta. Organitza l'Ajuntament i col·labora Bicicletas Boronat. Els restaurants són: Ca Parra, La Tosca, Trossets, Corral del Pato i La Cosa Nostra.

A la imatge, el cartell anunciador del Dia de la BicicletaFOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -935, la del dia 5/11-

20121110224340-abetotipaco.jpg

Reprenc ací i hui la sèrie de fotografies antigues, amb sis dies pendents. Hui toca la del passat dia 5, dilluns. Cada vegada resta menys per a mil imatges de l'ahir de Gata.

I comence la tanda de hui fent un senzill i sentit homenatge a Antonio Pedro Pérez, conegut més popularment com Antonio "Betot". Ell va deixar aquest món aquesta setmana i el seu nét Adrià feia pública la fotografia al facebook com a record a Antonio "el de les aigües" com també li deien. A la fotografia, podeu vore'l amb Paco el "municipal" el del Penyó i el cotxe de bombers que hi havia al poble de Gata i que es guardava a la casa d'entrada del carrer Bisserot. Ací estan al camp fent alguna feina els dos. Sempre recordarem a Antonio mirant els contadors d'aigua, revisant les claus de pas de l'aigua. Això ja és història del poble de Gata.¿SABIEU...? que un home de Gata va morir de fred a febrer de 1932

Era Miguel Moltó Ivars, veí de Gata. Va ocorre prop de Pedreguer, a la partida de Monterreig. Es van trobar el seu cadàver, ja que es va refugiar per a passar la nit freda de febrer a un corralot, no podent suportar les baixes temperatures. Ho publicaven dos diaris alacantins "El Luchador..." i "El Día..." els dies 22 i 23 de febrer de 1932.

FONTS: "El Luchador: diario republicano", Any XX, Nº 6.547 del 22 de febrer de 1932, i "El Día: diario de información defensor de los intereses de Alicante y su provincia" Any XVIII, Nº 5.039, del 23 de febrer de 1932.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record ) -938, la del dia 8/11-

20121111223251-j96xiquets.jpg

Reprenc la sèrie i les col·leccions. La foto corresponent al dia 8 trau una imatge de la col·lecció més antiga, la de Jaime Signes-Costa. Són xiquets dels anys 70. Estaven a les afores del poble, a alguna caseta. Els amiguets de la quadrilla. Feien carasses, feien gestos que denotaven la inocència. Ara estos xiquets ja s'han fet grans i inclús molts d'ells tenen fills. És sempre bo tornat a recordar la infància. Plantats, d'esquerra a dreta estan Francisco, Lluís, Jaume Sirerol i Jaume, fill del propietari de la foto. Baix estaven el germà de Lluís; Miguel Sirerol, el més major de tots, el germanet de Jaume, un altre fill de Jaime, i Fernando.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 11 DE NOVEMBRE DE 2010: El dia de Sant Martí es publicava al BOP la modificació de la parcel·la de les Coves Roges per a ser BIC. "De demà a diumenge, exposició del 140 aniversari" era la notícia de la banda. A "Imatges curioses: dos preparadors en projecció, el mestre i l'alumne". La segona part del "gordo" -26 de maig de 1987- es recordava en "Com era Gata...fa 23 anys". Les dos fotografies antigues corresponien a la banda.

AQUELL 11 DE NOVEMBRE DE 2011: Anunciava que "les contalles d'Alba arribaran a la biblioteca divendres que ve". El "Diari de Gata..." s'ocupava dels dies 1, 4 i 5 de setembre de 1987. La notícia esportiva: "Demà dissabte 12 a les 16 hores juga el Gorgos juvenil". La foto antiga (576) anava de rectors.EL BLOG ARRIBA A LES 157.000 VISITES

S'ens escapa de les mans. Tems fugit. És una expressió llatina que significa que el temps vola i tant. Les visites al blog també i més ara que al "facebook" la ferramenta fa que augmenten les entrades. Ja en són 157.000 i anem directes cap als dos-cents mil que ja seran molts. D'amics al facebook que segueixen el blog n'hi ha 220. Això fa que sempre que una notícia aparega per la xarxa tot el món vulga saber més i entra al blog. GRÀCIES A TOTES I TOTS.HUI ÉS 11 DEL MES 11 i més curiositats!

Sabeu que hui és 11 del mes 11, però no l'any 11. Ahir anava en escala, ja que era 10 de l'11 del 12. són curiositats capritxoses del calendari. Tot i això, sense entrar en la sort perquè la ONCE ja sabeu que hui sorteja (11 de l'11) onze millions d'euros. Qui els pillara!!. A algú li tocarà...

Hi ha més curiositats prompte. Per exemple, que el mes pròxim, desembre, tindrà cinc dissabtes, cinc diumenges i cinc dilluns. Esta curiositat diuen que passa cada 824 i que els xinesos li han dit el sac dels diners. No se com, si no hi haurà ni paga extra pels funcionaris i menys diners per a tots per a comprar regals per als nadals i reis.

I encara més curiositats. El proper dimarts, no per ser dimarts i 13, sinó per causes de l'espai, hi haurà un eclipsi total de sol per primera vegada en dos anys. Ací espanya no serà visible, però ja s'encarregaran les teles i totes les xarxes socials de fer-nos arribar el fenòmen.

Ara ens quedarem amb la pluja que segueix caiguent al poble i de manera prou persistent en les últimes hores.LA PLUJA HA TORNAT AMB ARRUIXATS FORTS

20121111195202-temps3.jpg

La gota freda que dien estava sobre nosaltres s'ha fet realitat, encara que a Gata no ha plogut molt, això si alguns arruixats forts aquesta vesprada. A l'interior, per Vall d'Ebo sí que ha plogut més i s'han superat els 50 litres. A Parcent, al costat del riu Gorgos més amunt passa ja de 70 litres. Ací, entre Xàbia i Gata no s'ha superat la vintena de litres. Vorem si segueix plovent.

A la composició fotogràfica podeu vore el temps com es preparava aquest matí. El paisatge cap a la muntanya dels Cauvells des del pont de la via i el fenòmen que s'ha produot cap a les 8 del matí, l'Arc de Sant Martí ha fet la seua aparició, eren les primeres gotetes del dia.¡¡ÚLTIMA HORA!! Pareix que el riu porta aigua...però potser sols del carrer

Pareix que sols és escorrentia del carrer

Els més de 90 litres caiguts a Parcent i els més de 50 a Benigembla han fet que, quasi ambv tota probabilitat, la primera avinguda d’aigua baixe ja pel riu Gorgos. Segons Meteoxàbia, del qual tenim des de hui també accés en el blog, fan una recopilació de les pluges arreplegades fins les 20 hores a la Marina Alta i les més destacades són: PARCENT: 90.5 litres; LA VALL D’EBO: 66.8 litres; BENIGEMBLA: 55 litres i PEGO: 54 litres. En uns minuts ho confirme definitivament, si el riu porta molta o poca aigua.

Falsa alarma, de moment!!. Pareix que sols és escorrentia dels carrers, perquè sols baixa per una part i poqueta aigua. Ja vorem si al llarg de la nit canvia l'aspecte del riu.

FONT: Meteoxàbia. www.meteoxàbia.com.IMATGES CURIOSES: Eivissa des de les Comes

20121111202952-dscf8893.jpg

Aquest matí, de passeig per les Comes, al terme de Gata, he fet una foto cap a la mar, pensant que l’ull fotogràfic de la meua "camareta" no agafaria el que estava vegent a simple vista, les muntanyes de les Illes Balears, sobre tot la d'Eivissa, que és la primera que es veu. Arribat a casa i al ampliar la imatge, he pogut apreciar que si que es veïen, com a retallades, les muntanyes a l’altra part de la nostra costa. Era hui un matí propici, amb el canvi de temps i amb la claredat, sense boirina baixa.SANTA CECÍLIA 2012, GATA: Ja estan ahí els llibrets de la festa

20121111211111-musicsportada.jpg

En les meues mans dispose d'un llibret de Santa Cecília 2012. Al llarg de les dues pròximes setmanes aniré desgranant-vos com s'ha composat enguany el llibret. Hui sols el presente. El dibuix que apareix en portada és el primer premi del Concurs per a la portada que es va fer entre l'alumnat de l'Escola de Música de Gata. La simpàtica composició de dibuixets amb la llegenda de "Santa Cecília 2012" és de Lucia Cerizola. Hi ha dos dibuixos més que han merescut el segon i tercer premi que ja els posaré.

Dir que si ahir era el primer dia d'actes de la programació de Santa Cecília 2012 a Gata, el pròxim serà divendres 16, que s'ha considerat com el dia de les tradiciones. Hi haurà sopar de "sobaquillo", novatades als nous entrants i a les 5.30 hores de dissabte 17 començarà la tradicional "Aurora".

A la composició, els músics amb els llibrets de repartiment i la portada del mateix.

FONT fotos: facebook.DERROTA DEL GORGOS (2-0) A SANT JOAN D'ALACANT

Torna a caure el Gorgos Club de Futbol fora. El cinqué classificat, Sant Joan d'Alacant, l'ha guanyat per 2 a 0. El Gorgos és ara seté i encara té un partit meny. Pel que fa al juvenil, ahir jugava contra el Pedreguer a casa, al camp de Les Sorts. Va guanyar el poble veí per 0 a 5 i està caiguent el juvenil als últims llocs. Esperem que en els pròxims partits els dos primers equips del Gorgos tinguen millor sort.DIA DE LA BICICLETA, salvant l'aigua de la vesprada

20121111215751-diaabici.jpg

Menys mal que la pluja ha arribat més tard, sobre tot a la vesprada i a hores d'ara està caiguent amb força. Hui s'ha fet la cloenda de la setmana de "Gata, Poble sostenible". Xiquets i pares han eixit, encara que estava núvol i feia alguna goteta, amb bicicleta. La fotografia pujada al facebook per Anto Font Pedro mostra als participants pel camí de Les Sénies. Des del Grup Escolar a la Rana han anat amb bicicleta, organitzat per l'Ajuntament amb la col·laboració de Bicicletas Boronat. La pluja els ha respetat.

FONT: foto del facebook.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 12 DE NOVEMBRE DE 2010: S'obria l'exposició dels 140 anys de la banda. El blog es bolcava amb la notícia. La quarta part de "Com era Gata...fa 23 anys: 26 de maig de 1987 "el gordo" era publicada. Feia un especial amb dos articles sobre el primer dia de l'Exposició sobre els 140 anys de la banda: la inauguració, Juanjo i Domingo eren els detalls més destacats. La fotografia antiga (212) era històrica: el dia de la proclamació de la II República a Gata, 14 d'abril de 1931.

AQUELL 12 DE NOVEMBRE DE 2011: Començava amb una notícia esportiva: "Golejada del Gorgos junveil al Altea (4-1)". El "Diari de Gata..." tractava els dies 9, 11 i 12 de setembre de 1987. In interessant reportatge de història local: "Què es va fer del piló?". La fotografia antiga (577) era doble, de com era abans i ara el pont de la via del tren del camí de les Comes.EXPOSICIÓ DE PINTURA A LA SALA DEL CASAL DE LA MÚSICA

20121112153923-expo.jpg

El passat divendres, dia 9 de novembre, va quedar inaugurada l’exposició de pintura "Tres Vistes", de les artistes Kate Thomson, Genoveva Regidor i Clementina Groenendijk. Esta exposició es podrà visitar fins el 25 de novembre (de dimarts a diumenge de 19 a 21 h).

FONT: Foto, Ajuntament de Gata, a través del facebook. Les artistes amb el regidor de Cultura.¡¡ HA VINGUT EL RIU !! S'ACUMULEN 92 LITRES A GATA ( I )

20121112212633-comporiu1-copia.jpg

( PER A FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXEU ACÍ )

Molt bona la pluja i pareix que el primer episodi fort ja ha passat. Un total de 92 litres han caigut a Gata, segons ens ha informat Vicent Signes "Canya". Necessitava la terra d’eixos litres. L’interior de la Marina Alta ha duplicat eixa quantitat i l’observatori que més ha mesurat ha sigut amb 230 litres, d’ahir a les 14 hores a hui a les 8 del matí, Fontilles. Circula un vídeo per ahí pres aquest matí a la paret de la presa d’Isbert desbordant-se. El riu Gironà ha baixat amb molta força.

Però les fortes pluges de Parcent i Benigembla, també han fet que el Gorgos baixe encara cap a Gata, després d’omplir tota la raconada del pantanet de Planisses, al voltant de les 14 hores s’ha vist ja el "cap del riu". Per Gata es sentia la tradicional cançoneta: ¡¡ Ha vingut el riu, ha vingut el riu !!. Una benedicció per als pous, caves i galeries que s’omplin i pujen quan l’aigua del riu baixa.

En aquesta composició i en la de l’entrada següent podeu vore algunes parts del riu al seu pas per Gata. Les fotos són de Verónica Vives.IMATGES CURIOSES...DEL NOSTRE RIU ( i II )

20121112221303-comporiu2-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Aquestes imatges del riu al seu pas per Gata mostren aspectes distints i racons boniquets. Per això les he elegides com a imatges curioses...del nostre riu Gorgos. Les fotos són de Vero Vives. Dalt, el riu al seu pas per baix de les Coves Roges (podeu vore la vegetació típica de la tardor a la part dreta de la imatge) i al fons el riu. Baix, el riu al seu pas pel costat del parc de la Font del Riu, eixint de la zona del Penyó (com vegeu es torna tranquil abans de tornar a baixar més en pendent).LA PENYA LA SERANDA CUINA MENJARS EXQUISITS

20121112223308-saranda-copia.jpg

Totes les penyes estan aportan el seu menjar, la seua receta, els amics i quadrilles s’unixen per a fer realitat la idea posada en marxa per la comissió de festes 2013. Fer un llibre de cuina.

Arriba al blog del "Cronista" una altra penya "La Saranda". Ells són molt coneguts i sempre amb ànims de fer festa i passar-ho bé. Ací els vegeu a totes i tots reunits amb la seua indumentària festera. A la composició baix teniu els dos plats que van cuinar expresament per a l’ocasió. Però els conegueu?. estaven per a xuclar-se els dits, de segur. A l’esquerra teniu el que ell li van nomenar "AJO MENEADO" i a la dreta teniu al "SUC ROIG", ¡¡ Quina pinta té !!.

FONT: La Saranda, a través del facebook.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 13 DE NOVEMBRE DE 2010: La primera notícia era esportiva: "Gorgos juvenil: golejada al segon (5-1) i seguix líder indiscutible". Articles de l’exposició de la banda pels 140 anys: la inauguració i que demà era l’últim dia. Les festes cecilianes i l'entrada de vuit nous músics també era notícia. "Gaters destacats: Miguel Signes Mengual, premi de teatre" era un article molt interessant. La fotografia 213 era precisament una de les tres que il·lustra el llibret de Santa Cecília d'enguany 2012 com a foto del record.

AQUELL 13 DE NOVEMBRE DE 2011: "Música de banda entre votacions" era el començament de la jornada. El "Diari de Gata..." recordava el 13, 15 i 18 de setembre de 1987. La foto antiga 578 era sobre l'ermita sense quasi cap vegetació al voltant.JA SUPERA EL BLOG LES 158.200 VISITES

Com el vent van passant. Sense parar van afegint-se les visites. Quan menys en done compte ja s'en fan mil visites més i així s'han superat en més de dues-centes les 158.000 visites. I endavant. Gràcies a tots i al facebook perquè el Cronista de Gata segueix sense parar fent amics i cada dia més. GRÀCIES i, com sempre dic, endavant.ÈXIT A LA SETMANA DE POBLE SOSTENIBLE PER A GATA

20121113231349-compopoblesostenible.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Més de 100 persones participen en el Dia de la Bicicleta

Exitosa Volta Senderista al Serrillàs, homenatge a Alfons Grimalt "Carabassa"

Malgrat l’amenaça de pluja, més de cent persones van participar, diumenge 11 de novembre, en el Dia de la Bicicleta dins la setmana "Poble Sostenible" organitzada per la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gata. La ruta es va iniciar des del Grup Escolar fins al paratge de la Rana on van esmorzar. Allí es va realitzar el sorteig de regals de Bicicletes Boronat entre els participants i en acabar, van reprendre el camí de tornada.

Dins dels actes previstos per a la campanya, es va organitzar una xerrada sobre l’estalvi d’energia a les nostres cases, així com una exposició de vehicles sostenibles.

A més a més, durant tota la setmana, a través de l’Agència Provincial de l’Energia i de l’empresa Enertec,  es van realitzar al CEIP Santíssim Crist i a l’Institut de Gata tallers d’estalvi d’energia dirigits als escolars.

Ja en el cap de setmana, dissabte 10 de novembre el GEG va celebrar la II Volta memorial Alfons Grimalt-Carabassa, una marxa per les sendes del Serrillàs, en la que van prendre l’eixida al voltant de 50 participants.

La campanya Gata, poble sostenible ha estat organitzada per la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gata amb la col·laboració de l’Agència Provincial de l’Energia, Prosolia, Enertec, Solarmassel i Bicicletes Boronat.

A les quatre imatges, del GEG i de premsa de l'Ajuntament, podeu vore les dos activitats citades: la volta senderista i la ruta amb bicicleta.

FONT: Fotos i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata i GEG.I SEGUEIX LA FORTA PLUJA...SENSE PARAR...I HA TORNAT A VINDRE EL RIU

20121113232231-mapapluja.jpg

No ha parat en tot el dia, pràcticament. No tenim la xifra exacta però de segur que sols hui haurem passat de un centenar de litres. Amb tot l'episodi de la pluja, des de diumenge per la vesprada ja superem els dos-cents litres. Demà us ho dic exacte. I segueix plovent sense parar. El mapa de AEMT així ho manifesta i està confirmant-se. Ara plou a cànters. Més que mai.

I per a què no es banyeu al pont o al parc, dir-vos que fa una estona acaba d'arribar el riu. Així ens ho comunica un usuari del blog que el veu des de sa casa, Alberto Cardona Pedro. Baixa aigua per segona vegada, ja que aquest matí i fins ara estava el llit del riu al pas pel poble completament buit altra vegada. Una altra riuada ens torna a visitar. Demà a fer més fotos...

FONT Mapa: Agència Estatal de Metereologia.LA POLICIA LOCAL ES FA RESSÓ DEL BLOG DEL CRONISTA DE GATA

Done les gràcies a la Policia Local de Gata, per dedicar al blog del "CRONISTA DE GATA DE GORGOS" unes paraules a la xarxa social del facebook. Senyal que la llavor informativa, històrica i de crònica segueix viva. Aprofite per lloar tota la tasca que fan els nostres policies, dia a dia.

Transcric el que diu el comentari i agraïsc la deferència:

"Por primera vez desde que hemos pasado el verano, podemos contemplar el río Gorgos, con agua (aunque no es una noticia policial, sí es un bello paisaje que contemplar). Y un buen resumen de imágenes y explicaciones, las podemos encontrar en la página de D. Miguel Vives, Cronista Oficial de nuestra población. A parte de la actualidad y de la misión importante de informar, su página tiene un cometido especial, y es cada día volver la vista atrás mediante fotografías y artículos, para ver cómo hemos evolucionado y para no olvidar de dónde provenimos. Es sin lugar a dudas, un espacio para dar al visitante, la oportunidad de saber cómo era y cómo es la población, y para los foráneos, mantener vivo el recuerdo de historias, noticias y personas. http://cronistadegata.blogia.com/"

FONT: Policia Local, a través del facebook. RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 14 DE NOVEMBRE DE 2010: Cinquena part dels articles dedicats a "Com era Gata...fa 23 anys (26 de maig de 1987) el Gordo". El concert commemoratiu de la banda amb motiu del 140 aniversari també es publicava. Els invitats al concert era tema d’un altre article. L’article esportiu era: "El líder C.D. Finestrat guanya al Gorgos C.F. (3-2)".

AQUELL 14 DE NOVEMBRE DE 2011: Publicava una "Exposició d’AMADEM al Casal de la Música" i com a "Imatges curioses: gaters als mitings grans". El "Diari de Gata..." tractava els dies 19, 20 i 22 de setembre de 1987. La fotografia antiga (579) anava sobre reis, com ja estem més prop, us pose l’enllaç per a recordar-la: http://cronistadegata.blogia.com/2011/111405-fotografies-antigues-gata-en-el-record-579-.php.BONA RIUADA. SEGONA AVINGUDA EN TRES DIES. ES MESUREN A GATA 271 LITRES ( I )

20121114212528-comporiu1-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Les fotografies ho diuen tot. Anit ja us avançava a última hora que el riu baixava amb aigua i amb força. Aquest matí, els veïns de Gata s’han llevat amb la notícia de la bona riuada. Segona en tres dies, perquè havia deixat de xorrar i ha tornat a sobrepassar el pantanet de Planisses. Ahir tot el dia plovent i ja sumem a Gata 271 litres per metre quadrat. A la primera part de l’episodi de pluges, como vaig informar van caure 92 litres i ara en 24 hores fins les 7 del matí de hui un total de 179 . Què us sembla?. Ari si que tenim saó. ¡¡ I patíem !!.

Tinc una altra col·laboradora, Xaro Pons, que em remet des del carrer Serrillàs una informació pluviomètrica. El dia 13, és a dir ahir, van caure 89 litres i hui dia 14 fins les 17 hores 41 litres, 130 en total.

Pel que fa a la composició actual i la de les dues següents entrades, les imatges del riu que ens deixa la força i l’acumulació de l’aigua són espectaculars, són boniques, i més tractant-se del nostre riu. Les pose en tres articles. Les fotos són de Verónica Vives fetes al llarg d’aquest matí.LA RIUADA DE NOVEMBRE ( II )

20121114214149-comporiu2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

El dilluns va fer una riuadeta comparada amb aquesta. Molts rius i barrancs de la comarca estan que s’ofeguen, valga l’expressió. S’han superat els 500 litres a Vall d’Ebo i com té que estar a hores d’ara el barranc de l’Infern, la Cua de Cavall i el pantà d’Isbert. Pareix que el temps ha donat una tregua. Ja ho sabrem. Ara contempleu les vistes del riu. I demà més...Les fotos ja sabeu, són de Verónica Vives.LA PRESA DE PLANISSES I ELS GORGOS: el riu ( i III )

20121114221814-comporiu3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La presa de Planisses tenia unes fotos impressionants al llarg del matí i vesprada de hui. El pantanet recollia tota l'aigua que baixava dels Gorgos, partida d'on agafa el nom el riu. Les fotos de Verónica Vives les podeu gaudir. Aigua, aigua...i més aigua. I d'ací pocs dies el riu buit, però ara mentre contemplem el paisatge hídric...PLA DE PARTICIPACIÓ CIUDADANA PER AL PLA GENERAL D’ORDENACIÓ URBANA DE GATA

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOCV) publica hui dimecres 14 de novembre de 2012, dins del capítol d’Anuncis i d’Ordenació del Territori i Urbanisme, la Informació del Pla de participació publica del Pla General d’Ordenació Urbana de Gata de Gorgos, que signa l’alcaldessa Ana María Soler Oliver.

 Amb l’objecte d’iniciar el procés de participació pública del pla general, en compliment de la legislació estatal i autonòmica, s’ha elaborat el pla de participació pública que s’acompanya al pla general i que estableix la seqüència de tramitació de la documentació necessària per a l’aprovació definitiva del pla general identificant les diferents etapes i els actors que intervenen en cadascuna d’estes.

El Ple de l’Ajuntament, en sessió extraordinària i urgent del dia 5 d’octubre de 2012, va adoptar, amb la condició i a reserva dels termes que puguen resultar de l’aprovació definitiva de l’acta, de conformitat amb el que disposa l’article 206 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s’aprova el Reglament de Organització, Funcionament i Règim Jurídic de las Entitats Locals, els següents acords:

Primer. Aprovar el pla de participació pública del Pla General de Gata de Gorgos que es troba en l’expedient, sobre la base dels documents i treballs de l’Agenda 21 Local de Gata de Gorgos.

Segon. Comunicar i difondre el pla de participació pública que forma part de la documentació del pla general, mitjançant els següents mecanismes:

a) Inserció d’anuncis al tauler d’edictes de l’Ajuntament i en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

 b) Enviament de comunicacions per correu certificat als organismes, associacions i grups socials que s’esmenten en l’esmentat pla de participació pública.

c) El pla de participació pública estarà disponible a la seu de l’Ajuntament de Gata de Gorgos.

Tercer. Establir un període de suggeriments del pla de participació pública de 30 dies naturals des de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.Quart. Establir un període de 15 dies de durada, durant el qual les persones físiques o jurídiques puguen acreditar el compliment dels requisits que els corresponga, establits en l’article 10.2 de la Llei 9/2006, o els requisits dels articles 2.2 i 23 de la Llei 23/2006, com a públic interessat.

Cinquè. Comunicar l’inici de les activitats de participació pública, mitjançant les activitats previstes en l’apartat següent, prèvia l’elaboració de l’estudi de paisatge.

Sisè. Qualsevol persona pot participar en el desenvolupament de les activitats de participació i formular les observacions que estime convenients mitjançant les enquestes en les quals els participants puguen donar la seua opinió respecte de les unitats de paisatge i recursos paisatgístics del municipi a la seu de l’Ajuntament de Gata de Gorgos..."

FONT: DOCV 14-11-2012.¿SABIEU...? que el primer dia de març de 1932 es va declarar un incendi al camp, a Gata

Ho publicava el "Diario de Alicante" al dia següent. Era el primer dia de ma´rç. Al voltant de les set de la vesprada es va produir "un violento incendio". El lloc era la partida Ecles de Abajo, al terme de Gata. Van acudir autoritats i forces de la Guàrdia Civil del lloc de Gata. Va ser a la casa de camp de Vicente Boronat Ferrer. Es van cremar 250 canyissos "destinados al tendido de la pasa", unes 40 estores de palla, 19 cavallets de madera, 50 taburets i diversos ensers de labrança. Es va destruir la quadra, però les cavalleries es van poder salvar. Les perdues es calculaven en 2.800 pessetes i pareixa el sinistre casual. L'atestat va passar a mans del jutge.

FONT: Diario de Alicante, Any XX, Nº 6.392, del 2 de març de 1932. // http://prensahistorica.mcu.es.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 15 DE NOVEMBRE DE 2010: La primera informació era esportiva: "El Gorgos juvenil, líder cinc punts per dalt del segon". Dos articles de la commemoració dels 140 anys de la banda: "Grup Instrumental" i "Comité organitzador". La sisena part de "Com era Gata...fa 23 anys (26 de maig de 1987) el gordo".

AQUELL 15 DE NOVEMBRE DE 2011: La información important: "L’alcaldessa es nega a firmar les actes prèvies d’ocupació de les obres del gaseoducte". I hui ja estan fent-se les obres. La fotografia antiga 580 era una altra de la festa dels reis mags a Gata.IMATGES CURIOSES: El riu al que tots hem mirat ara

20121115211745-riu5-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Moltes vegades porte a la secció de "Imatges curioses" algunes vistes del poble, però que millor vista que aquesta plena de natura, plena d’aigua i verdor i ´plena de poble. El riu i la muntanya bordejen el poble. El poble es presenta net, colorit, el riu al que tots hem mirat una estoneta al llarg d’esta setmana va girant, com abraçant al poble. Aquesta imatge de Vero Vives és d’ahir, però dalt en menut teniu la imatge que va estrenar el blog aquell deu d’abril de 2010. Curiositat, però era quasi pareguda a aquesta.¿SABIEU...? que Alacant va defendre Gata, per mig de la banda, en 1932

Estem en temps de banda. La banda Unió Musical de Gata celebra a Santa Cecília al llaarg d’aquest cap de setmana i de l’altre. Precisament aquesta sèrie de "¿Sabieu...? tracta hui de la banda.

Apareixia al diari "El Luchador..." del dia 22 de març de 1932 una defensa del poble de Gata, a través de la banda de Gata. L’article titulava: "Fogueres de Sant Chuan" i primer parlava dels morosos i després de "la banda de Gata de Gorgos". Al respecte deia el diari que "Hay ciertos pueblos de la provincia, en la región de la Marina, en el límite de ella, que estaban y están un poco distanciados, casi olvidados de la capital". Nomenava el diari que si estaven els pobles d’aquesta comarca més "tirats" cap a València era per la facilitat en les comunicacions. Però a continuació començava el tema de la banda. Deia el diari que Gata tenia una banda "entusiasta de su arte y de nuestra fiesta de les fogueres". La consideraven ja important a la banda. Si abans no havia anat la banda a Alacant era perquè no s’havien pogut fer les gestions. I mencionava el contracte que es va firmar el 21 de març d’eixe any, 1932, "entre la banda de Gata de Gorgos y la Comisión de Fogueres, de la calle de Díaz Moreu para actuar en la fiesta".

Insistia el diari que la banda de Gata "ha querido venir a la madre capital, la Comisión de Díaz Moreu también ha querido que vengan sus hijos alejados de la provincia". Apropament, sacrificis pels dos costats, fraternitat provincial i mútua comprensió eren els qualificatius que es posaven.

FONT: "El Luchador: diario republicano, Any XX, Nº 6.572, del 22 de març de 1932.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 16 DE NOVEMBRE DE 2010: La primera noticia era sobre els "Residents europeus i el seu vot". La fotografia antiga (216) mostrava als integrants de la Tercera Edat dels anys 90.

AQUELL 16 DE NOVEMBRE DE 2011: Seguia tota la informació i avisos de la desaparició d'un jove gater, que al final va aparéixer sense cap problema. El blog superava les 72.000 visites. Hui supera les 159.000. La diferència és gran. L apremsa parlava de Gata i el rebuix de l'alcaldessa al traçat del gaseoducte. El BOP editava la modificació de la taxa dels residus sòlids urbans. Divendres 25 la biblioteca acollia un recital poètic sobre Vicent Andrés Estelles. De nou, la fotografia antiga (581) era de la festa dels reis.EL BLOG ARRIBA A LES 159.000 VISITES

Impressionant. Cada vegada passa més ràpid l’interval de mil visites. Ara ja té el blog 159.000 visites. Arribarà abans d’acabar l’any a dos-cents mil?. Ja vorem. Serà un número significatiu. Mentre, esperem i done les gràcies com sempre per utilitzar aquest mitjà, el blog del Cronista de Gata, per conèixer de primera mà les coses del nostre poble. GRÀCIES A TOTES I TOTS.PRIMER CAP DE SETMANA DE FESTA CECILIANA (banda de Gata - I -)

Comença hui divendres el primer cap de setmana de les festes cecilianes 2012 de la banda de Gata. Els músics li han nomenat "el dia de les tradicions". A les 20 hores aniran acudint els músics al Casal. Hi haurà una picaeta i a les 22 hores sopar de "sobaquillo". Vindrà tota la festa interna de la banda: proves dels novells, deu nous músics i inclús el nou director; disfresses, concursos i més proves. A les 5.30 del matí de demà dissabte es farà la tradicional Aurora, pels carrers i cases dels nous músics, amb algun que altre àgap.

Demà dissabte 17 és el dia dels nous músics, de l'arreplegà. Iniciaran el recorregut des del Casal i fins i tot tener que anar a Jesús Pobre a per un dels nous músics.

Ja ho sabeu, venen temps de banda, de festa, de Santa Cecília...

 CONTINUA LA VAGA DE LES FARMÀCIES I ELS SERVEIS MÍNIMS

La Policia Local de Gata segueix donant compte dels serveis mínims, ja que continua la vaga dels farmacèutics, mentre no els page la Generalitat el que es deu. De hui a dimecres aquest és el calendari:
DIVENDRES 16: Elvira Berenguer. Carrer Roquetes.
DISSABTE 17: María Elena Salvador. Avda. de la Marina Alta.
DIUMENGE 18: María Elena Salvador. Avda. de la Marina Alta.
DILLUNS 19: César Ivars. Carrer Pare Mulet.
DIMARTS 20: María Elena Salvador. Avda. de la Marina Alta.
DIMECRES 21: Elvira Berenguer. Carrer Roquetes.
 
FONT: Farmàcies i Policia Local de Gata.


IMATGES CURIOSES: l'aigua del riu Gorgos es resistix a desaparèixer

20121116213906-celriu.jpg

Moltes són les basses i trossets d'espai d'aigua al llarg del riu del Gorgos, sobre tot a la part de dalt del pantanet de Planisses que encara aguanten l'aigua. Amb eixos llocs, l'amic Adrià Monxo ha fet una bonica estampa que hui es mereix ser una imatge curiosa. A més ell ha posat baix de la imatge, al facebook, que el cel es reflexava a l'aigua. Curiosa imatge de l'aigua rodejada tota de blanques penyes de riu, que pareix que l'acunen.

FONT: Del facebook, l'autor Adrià Monxo.¿SABIEU...? que els lladres de 1932 van fer molta feina, total per a robar 113,25 pessetes

Era la nit del 6 al 7 de maig de 1932 a Gata. Es produïa un robatori al magatzem de Maties Monfort. El o els autor/s del mateix van violentar la porta del despatx amb palanquetes i un taladre. Van fer un forat a la caixa de caudals que era de madera blindada reforzada amb una planxa de metall. Després de molt batallar els lladres sols es van apoderar de 113,25 pessetes que hi havia a la caixa i res més.

Ho publicava el "Diario de Alicante" el dia 9 de maig de 1932 i acabava dient: "La verdad es que para tan poco dinero, no vale la pena de trabajar tanto". Què us pareix?.

FONT: "Diario de Alicante, Any XX, Nº 6.449, del 9 de maig de 1932.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -939, del dia 9/11-

20121116225751-pontllocnou.jpg

Reprenc la sèrie que tant agrada als usuaris del blog. La fotografia sols té deu anys i ja és historia. On es veu la vegetació i el llit del riu ara s'alça el nou pont sobre el riu Gorgos. Tampoc apareix a la fotografia la fàbrica de capells "Signes". Ara el paisatge està totalment canviat després de fer-se el pont. És la zona de la Font del Riu.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -940, la del 10/11-

20121116231750-sorts.jpg

La fotografia que corresponia al dia 10 també és històrica ja, malgrat a tindre sols deu anys. Una altra zona del poble que ha canviat i que de "Sorts" sols té ja el nom, perquè ara són carrers i patis. Abans hi havia ceps i ametlers. Just a la zona on està presa la imatge s’ubica hui el Centre de Salut i la resta de zona dotacional, com l’institut i pavelló cobert. vegeu les naus industrials que donen a l’Avinguda de l’Ermita allà al fons. Vegeu els ceps que formaven els bancalets de "Les Sorts".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -941, la del dia 11/11-

20121116232856-biblio.jpg

De nou, una imatge que té onze anys i mig. Es tracta de la bendició de la nova biblioteca de Gata. Va ser el dia 23 d'abril de 2001. La inauguració va comptar amb les autoritats i molts xiquets i xiquetes. El rectort d'aleshores era Don José Ignacio Llópez Guasp, hui director del col·legi d'òrfens de Sant Vicent Ferrer. Ha passat més d'una dècada i ja és també història.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -945, la del dia 15/11-

20121118012845-placanova.jpg

Era setembre de 2002, concretament el dia 10. La màquina excavadora arrancava el pis de la Plaça Nova, aquell que, com moltes vegades he dit ací al blog del "Cronista de Gata" no s'havia d'haver canviat mai. La màquina el va destroçar tot, vegeu com estava la plaça. Un testimoni més històric del canvi de pavimentació. Sabeu molt va costar?. Entre esta i l'altra plaça, la de l'Església, un total de 198.095,07 euros, uns trenta-dos milions de les antigues pessetes. Què llàstima!!.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -946, la d'ahir dia 16/11-

20121118015421-bernardoipepito.jpg

Ja arribe a la foto corresponent al dia d'ahir, divendres. També és història. La foto és de setembre de 1998, fa 14 anys. L'Adoració Nocturna de la parròquia de Gata va homenatjear a Bernardo Mulet Signes, més conegut com Bernardo "el del Gel" i a José Vives Diego, més conegut com Pepito "el de la tenda". La 146 assemblea d'aquest moviment diocesà parroquial va servir per a fer els homenatges, com recull la fotografia. El president nacional, el diocesà i el local -a la part dreta de la foto teniu a Antonio Signes, conegut com Antonio "el datilero"- van fer els lliuraments dels obsequis. Servixca també com a record a Bernardo i Pepito. Aquell va morir primer, Pepito a maig de 2003.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 17 DE NOVEMBRE DE 2010: Anunciava la col·lecta de sang del dia 18 i el Trial al llit del riu el dia 21. La setena part de "Com era Gata...fa 23 anys (26 de maig de 1987, el gordo" tancava la sèrie més llarga d'aquest capítol. A la fotografia antiga (217) una vista panorámica de Gata molt vella.

AQUELL 17 DE NOVEMBRE DE 2011: anunciava que "Demà fins diumenge, dies grans de Santa Cecília 2011". Enguany són entre aquest cap de setmana i el següent. El "Diari de Gata..." s'ocupava dels dies 25 i 26 de setembre de 1987. "La veïna Jesús Pobre, protagonista al programa "Atrapa un millón" de Antena3 TV" era un bon article. Finalment, la foto antiga (582) era sobre bous i la font.SANTA CECÍLIA 2012 GATA: Els músics protagonitzen la tradicional "Aurora"

20121117180046-compo1aurora-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

De 5.30 del matí a més enllà de les 8 els músics de Gata han passejat pel poble tocant la tradicional peça matinera de "la Aurora", dins dels actes que està celebrant la banda Unió Musical en honor a la patrona, Santa Cecília. Es perd en generacions aquest costum que passa de músics majors a músics joves, que no tots saben tocar-la ni cantar-la, però tots acompanyen la festa. Hui he pogut localizar-los i encara he sentit dos vegades l’Aurora. Una quan la tocaven per la Font del Riu a una nova música entrant i altra quan arribaven després de tot el recorregut, incloent la veïna Jesús Pobre, a casa del president, que el seu fill Marc també entra a la banda enguany.

Alguns disfressats dels concursos d’anit, altres aguantant la son com podïen, altres posats en el seu paper -sense paper de partitura clar està-, altres tirant coets, com han fet tota la matinada.

Sonava la "Aurora" i cantaven, com feren altres generacions de músics, com van fer els que ja no estan entre nosaltres...I l’Aurora segueix sonant i escoltant-se les veus dels mateixos músics, siguen majors o joves.

A la composició, els músics de la banda de Gata interpretant l’Aurora aquest matí.SANTA CECÍLIA GATA 2012 ( II ): arreplegà dels músics

20121117182152-dscf9014-copia.jpg

( PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ )

Toca ara arreplegar els músics. Des de les cinc de la vesprada, els músics de Gata estan recorrent carrers i places del poble per tal de recollir els deu nous músics i simbòlicament també el nou director. Els coneguem més de prop, perquè ells són els protagonistes aquesta vesprada:

- CHRISTIAN VILLALTA CASTILLO, clarinet. - JAVIER ESPASA FONT, clarinet. - MIREIA SALA GINER, saxo. - NADIA PONS FAGIANI, saxo. -MIREIA MARÍN GINESTAR, trompa. PAU MULET ARABÍ, percussió. JOSÉ PONS, trompeta. MARC SIGNES MULET, trompeta. GUILLEM AGUILILLA FERNÁNDEZ, percussió. PEPE GINESTAR SIGNES, trompeta.

Amb els deu nou músics entrants, arriba a la banda un nou director, que farà aquesta vesprada l'entrada oficial. És JOAN VALENTÍ GIMÉNEZ ORTIZ, que -amb paraules d'ell mateix al llibret de Santa Cecília- "he vingut a Gata amb molta il·lusió i amb moltes ganes de treballar, i espere i desitge estar a l'altura de les necessitats que té la Banda..."

La fotografia és d'aquest matí, quan els músics acabaven de rondar pel poble tocant i cantant la tradicional "Aurora" i arribaven a casa el president Vicent Signes "Canya", a l'esquerra de la foto amb ells.ELS BARRANCS I L'AIGUA PLOGUDA: Pontet del Ros a Gata

20121117184024-pontetros.jpg

Els poc més de 300 litres caiguts aquesta setmana al terme de Gata i tota l'escorrentia provinent de la veïna Jesús Pobre fan que encara, a hores d'ara xorren i xorren més els barrancs. Les imatges que us pose estan recollides aquest matí al Pontet del Ros, en terme de Gata. Allí una xicoteta bassa, dona entrada a un abaixador d'aigua menut i el soroll és encara molt perceptible. El barranquet xorra cap avall fins a parar al riu Gorgos, camí ja de Xàbia. És bonic sempre contemplar les imatges d'aigua. Diuen que l'aigua és vida i on està sempre convida.EL GORGOS C.F. JUGA DEMÀ A LES COSTERES contra el Ciudad de Asís

Demà diumenge 18, a les 16.30 hores, el GORGOS C.F. jugarà a casa, al camp municipal "Les Costeres" el partit corresponent a la desena jornada, contras el CD Ciudad de Asís. Dos equips parells a la taula de classificació. L'equip alacantí és vuité amb 14 punts i un partit menys, el Gorghos té els mateixos punts i es nové. És una bona ocasió d'acostar-se al camp, de fer aficció local, de vore als nostres defendre el nom i els colors gaters.

Per altra part, l'equip juvenil del Gorgos ha jugat aquesta vesprada a El Verger. El Gorgos té el lloc 14.AQUESTA NIT DISCOMÓBIL: COMISSIÓ I QUINTOS 2013

20121117190218-discomobil.jpg
Torna altra discomóbil a Gata, per recaptar fons per a festes. Per l’alerta groga que es mantén a la Comunitat Valenciana, l’organització (Comissió de Festes, amb la col·laboració dels Quintos 2013) han decidit fer la "WOW Circus party" a cobert. Ja es va suspendre a Sant Miquel pel temps, hui es farà a partir de la mitjanit (00,00 hores de diumenge 18) a la pista coberta esportiva de les escoles municipals de Gata. La nova ubicacio del event s’aconsegueix gràcies a les gestions de la Comissio de Festes i l’Ajuntament de Gata, això sí, en els comunitats es deixa ben clar que es respeten les instalacions escolars i que gaudixquen tots del Festival, en el qual diuen que apareixen: trapecistes, malabaristes, l’home bala, el forçut, ael mag, els pallassos, domadors i domadores, i totes les fieres i animals que tingen ganes de un bon FESTIVAL. Serà una discomòbil-circ. Sort!!


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -942, la del dia 12/11-

20121117233018-escanear0015.jpg

Vaig acurtant i pose ara la foto que tocava posar el dia 12. La fotografia mostra, una vegada més, el lloc on després aniria el pont nou. L'esquerra de la fotografia ara està totalment canviada a causa de l'urbanització del lloc, amb el pont i el nou vial. I sols fa onze o dotze anys.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -943, la del dia 13/11-

20121118003841-casetalepra.jpg

La fotografia que corresponia al dia 13 ens recorda un edifici simbòlic i històric de Gata: la caseta de la lepra. Datada l'any 1892 va ser un precedent de Fontilles. A la imatge es veu com era tota, ja que conserva les quatre parets exteriors com es pot apreciar i les vuit finestretes laterals, la porta d'accés al corralet posterior i inclús la bassa que servia per a llavar-se.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -944, la del dia 14/11-

20121118010256-escanear0018.jpg

Va nèixer l'1 de juny de 1971. Era el servei de tren pioner a Espanya. Es deia Limón Express. Primer va fer el recorregut Benidorm-Dénia, quedant-se després Benidorm-Gata de Gorgos. Portava estrangers, bé residents bé turistes. La imatge esta capturada el dia que celebraven el 30 aniversari, és a dir l'1 de maig de 2001. Recordareu que arribant a Gata el convoi i els passatgers visitaven la fàbrica de guitarres, s'en anaven fins la fàbrica de Jaime "el Molí", adquirien artesania i després tornaven cap a Benidorm. A la primavera i a l'estiu eren nombrosos els turistes que portava el Limón Express. Allò es va acabar l'any 2005.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 18 DE NOVEMBRE DE 2010: La primera notícia era cultural: "La gatera Rosario Caselles (guitarra) i la catalana Marta Arbonés (soprano) editen un CD". La segona també: "Demà, el Club de Lectura de la biblioteca treballa l'obra teatral "Fuenteovejuna". La tercera també: "Arriben les festes cecilianes: de demà al diumenge". La sèrie "Com era Gata...fa 23 anys" tractava la primera part del dia 27 de maig de 1987. El blog arribava a 18.000 usuaris, ara ja en té quasi 160.000. La notícia municipal: "Comencen, per fi, les esperades obres del cementeri".

AQUELL 18 DE NOVEMBRE DE 2011: El temps, com hui, era notícia: "Ha tornat a ploure i pronostica pluges per a demà". A nivell esportiu: "El Gorgos juvenil juga demà front el Playas Alicante". El "Diari de Gata..." tractava dels dies 2 i 3 d'octubre de 1987. Començava fa un any just la nova sèrie d'història local: "Sabieu?". La fotografia antiga (583) era el carrer la Bassa adornat per a un concurs de carrers.IMATGES DE FESTA: Penya "Al Garbó" de festa culinària

20121118182336-algarbo-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ )

Van passant les penyes de Gata pel blog, per alló de que es reunixen, fan menjarots molt bons i així es fan unes quantes instantànies per al llibre de la Comissió de Festes 2013 de gastronomia. Un dia de festa i de cuina. Ara arriba la Penya "Al Garbó". La foto està extreta del facebook. Molt bona quadrilla, com totes les que hi ha a Gata formades. A més, adivineu què és el que van cuinar perquè ho tenen davant de tots.SANTA CECÍLIA 2012 GATA: DISFRESSES VENECIANES

20121118184046-disfresses-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ I GAUDIR DELS GONDOLERS I LES DAMES VENECIANS, PUNXANT ACÍ )

Assabentats els músics de Gata que a un dels llocs on van estar al viatge d’agost, Venècia, estan d’aigua fins al coll, s’en han vingut al poble a disfressar-se de gondolers i dames d’alta alcúrnia veneciana, els músics barquers i les músiques damisseles. Tot plegat, les disfresses de divendres la nit, començant les festes de Santa Cecília 2012 van ser tot un èxit i si que li ho diguen al facebook gater que bull, amb aquestes imatges tan bucòliques i amb la música adequada. Són imatges curioses dels nostres músics locals, que per a divertir-se són únics i originals. I pel que sembla, a jutgar per l’horeta que era, les 4 de la matinada de dissabte, van fer un festot de por com toca...i tot ben currat.EL GORGOS TORNA A CAURE DINS DE CASA: 1-4

Per golejada, sense poder traure els dos punts. El camp de "les Costeres" no està donant sort molts diumenges als jugadors del Gorgos. Hui han tornat a caure per un marcador abultat 1 a 4. Mal partit del Gorgos, malgrat a jugar contra deu una bona part del partit i inclús contra nou de l'equip alacantí. Així les coses, s’allunya en la classificació i el Gorgos no remunta. Ja vorem que passa diumenge que ve.

Per la seua part ahir també va caure el juvenil 3 a 1 a El Verger, com ja vaig anunciar ahir. És catorzé, tercer per la cua.¿SABIEU...? que en 1932 es van produir dos succesos molt curiosos a Gata

Els dos pels mateixos dies, juny de 1932. Abans ho posaven tot a la premsa, amb pèls i senyals. Ara tots aquests detalls no es posen. Resulta força curiós el relat que el cronista de l'època feia i amb títols i tot. Els dos succesós van passar a Gata i els contava el "Diario de Alicante" els dies 13 i 15 de juny. El primer el titulava: "Por meterse a redentor" (curiós títol). El segón: "Un padre de abrigo".

El primer parlava d'un home que es va presentar a la Caserna de la Guàrdia Civil denunciant que al posar-se pel mig d'una discusió produïda entre els seus germans polítics, un d'ells l'havia ferit amb una pedra al colze dret. Detés l'agressor va confesar que "había reñido y herido a su cuñado" però va dir perquè l'havia amenatzat amb una navaixa. Efectivament, al cunyat se li va ocupar l'arma "de forma puntiaguda de unos trece centímetros de largo por tres de ancho". Tots van acabar "a disposición del señor Juez Municipal".

L'altre succés parlava d'una xica de 28 anys que es va presentar també a la Caserna de la Guàrdia Civil dient que a l'anar a visitar als seus pares va vore que son pare estava completament borratxo i que li estava pegant una pallissa a sa mare. A l'intentar separar-los, son pare li va pegar una cadirà i amb una corbella va intentar agredir-les a les dues. El pare, ja detés, va confesar que "por hallarse embriagado no sabía lo que se llevaba entre manos". Va acabar com els altres dos de dalt davant el Jutge Municipal.

FONTS: "Diario de Alicante" Any XX, Nºs 6.479 i 6481, dels dies 13 i 15 de juny de 1932. // http://prensahistorica.mcu.es.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -947, la d'ahir dia 17-

20121118223604-pavello.jpg

La foto té onze anys però descobrix el pavelló cobert de "Les Sorts" quan estaven construint-lo. Encara hi havia prop ceps, com podem apreciar a la fotografia. Ni estava construit el centre de salut, ni l'institut de secundària. Estaven els ferros muntats, la coberta, mancaven totes les parets. Ara ja està més que consolidat i amb ple ús tota eixa instal·lació i la resta del voltant.EL BLOG TÉ 160.000 VISITES

A dia de hui ara mateix, diumenge 18 de novembre, el blog arriba a les 160.000 visites. Va rapidíssim, en pocs dies s’en fan mil entrades, resten ja sols quaranta-mil per a dues-centes mil, que no està gens mal. Gràcies a totes i tots, als que no entren pel facebook i entren directament a la pàgina del blog i als que per mig del facebook entren i miren allò que els ve de gust i alguna cosa més de pas que estan dins del blog. Gràcies i a seguir endavant.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -948, la de hui dia 18-

20121118230130-reis1antic.jpg

Comença ací una llarga etapa de recerca de fotos antigues referents a la festa dels reis mags de Gata. El compte enrere durarà 51 dies fins el set de gener de 2013. El millor muntatge d'abans, durant i després de la cavalcada el té Gata en tota la Marina Alta. Tal vegada ve la segona reflexió: fem els gaters tot el possible per potenciar-lo?. Cal fer-ho i traure la imaginació al poder, ja que en temps de crisi i de pocs diners cal exprimir-se bé el cervell.

Dit això, passe a la foto de hui, que es va fer fa onze anys. El grup d'aficcionats al teatre que anaven a fer el poblat de Judea, quan aquell quadre es feia. Els dirigia l'autor del Misteri dels Reis de Gata, Antonio Salvá Roselló, cronista honorífic del poble. La base del grup estava en el grup de teatre "La Font de la Mata". Ara d'aquells que pocs en queden, però es renoven perquè els reis mags de Gata viuen de la renovació.

Des de ja comença la nova etapa de la campanya de reis al blog, 2012-2013 i ja sabeu...les fotos antigues de reis que tingueu i vulgau que les publique al blog podeu passar-me-les al correu, que apareix a la columna de la dreta de la pàgina principal.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 19 DE NOVEMBRE DE 2010: "Festes banda Santa Cecília 2010: hui festival de bandes juvenils" era la informació cultural publicada eixe dia. La segona part del 27 de maig de 1987 tocava en "Com era Gata...fa 23 anys". La foto antiga 219 tornava a ser de banda, de músics.

AQUELL 19 DE NOVEMBRE DE 2011: A la nova sèrie "Sabieu" eixia Pepe el Sastre i "Amics del Betlem". "Aquesta vesprada, festa de Santa Cecília 2011" era la notícia cultural.PERE VICALET participa en la composició d'un CD del festival

20121123115721-pere.jpg

Estem a les setmanes cecilianes de Gata. Des de ben menut un xiquet amant del trombó va destacar més enllà de la seua banda Unió Musical. Va dirigir uns anys la banda juvenil del seu poble Gata i també va dirigir l’Agrupació Musical Santa María Magdalena de Poble Nou de Benitaxtell. Va acabar els estudis de composició musical i actualment amplia els estudis amb una beca Eramus a Budapest (Hongria).

Estic parlant de PERE VICENT CASELLES MULET, un dels joves amb més projecció musical de Gata, que signa com a Pere Vicalet en les xarxes socials i en les seus obres. Caselles és notícia al llarg d’aquests dies per algunes raons que us expose ara.

A València, en el XIX Festival "Punt d’Encontre" aquest any s’ha presentat un nou CD en commemoració del XXV aniversari de l’associació. En aquest CD han participat alguns dels socis de l’associació. Pere Vicent ho ha fet amb l’obra miniatura "Just close it". L’obra va ser presentada a Madrid en "Matadero". El CD s’ha presentat aquesta setmana en el festival de València, i la propera setmana serà presentat en Sevilla el dia 29, dijous.

Però no queda ahí la cosa, com que aquest any es celebrava el XXV aniversari, s’ha realitzat un congrés en el qual ha participat el nostre protagonista exposant una ponència amb títol: "Jitter en Max for Live". Segons ens explica el mateix Pere Vicent "bàsicament el que es tracta es de veure quines opcions de programació de video ofereixen els programes "Ableton Live" i "Max MSP Jitter". Aquesta ponència serà publicada en breu per la Universitat Politècnica de València.

Si teniu una estoneta i voleu escoltar la seua obra que té unas duració de 58 segons, ací us deixe l’enllaç http://perevicalet.blogspot.hu/2012/10/just-close-it.html. També podeu conèixer més de la seua ponencia punxant en aquest enllaç: http://perevicalet.blogspot.hu/2012/10/ponencia-jitter-en-max-for-live.html.

A la fotografia, l’última que ell ha pujat a les xarxes socials, la seua participació en el festival de València, fent la seua ponència.QUARANTA-CINC FELIGRESOS DE LA PARRÒQUIA PARTICIPEN EN ELS EXERCICIS ESPIRITUALS A SETAIGÜES

20121119235730-verbumdei-copia.jpg

Un total de 45 persones, entre adults, majors i famílies joves, tots ells feligresos de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos, van participar als exercicis espirituals programats per la parròquia aquest cap de setmana passat, dies 16 al 18 de novembre, els quals es van desenvolupar a la Casa de Fraternitat "Verbum Dei" de Setaigües (València). Els participants gaters van quedar molt satisfets de l’experiència cristiana i de l’ambient tant bo que allí es respirava. Al cap del grup, com sempre, el rector de la parròquia Don Francisco Manuel Murillo Roldán. Algunes famílies van anar, inclús, amb els més menuts de la casa i allí van conviure tots. Una experiència que molts no oblidaran i que reforçarà la seua vida com a cristians compromesos.

La Fraternitat Missionera "Verbum Dei" es troba a Setaigües. L’objectiu de les religioses que allí estan és ajudar a les persones a l’encontre personal amb Deu i amb la seua Paraula des de les situacions que viuen. Aquell és un lloc privilegiat de silenci en plena natura per a l’experiència d’oració.

A les imatges de la composició, que va fer la parròquia i va pujar a la seua pàgina de la xarxa facebook, podeu vore alguns moments de les tres jornades d’exercis.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 20 DE NOVEMBRE DE 2010: "Hui passacarrer i sopar de gala". Eixa era la informació cultural de la banda. "Com era Gata...fa 23 anys" tractava la segona part del 27 de maig de 1987. La fotografia 220 també era de banda, de quan van apadrinar i amadrinar la bandera de la Unió Musical.

AQUELL 20 DE NOVEMBRE DE 2011: Era dia d’eleccions. Per això publicava: "Hui dia 20N estem cridats a votar 3.993 gaters" i "El vot gater a les 18 hores...". A nivell esportiu parlava del Gorgos juvenil i a la sèrie "Sabieu?" descobria les 38 votacions amb la d’eixe dia dels gaters des de 1976. Ja quasi a la nit "Gata ha votat el 69,74 % de l’electorat".QUASI ROBEN LES PORTERIES DEL CAMP DE FUTBOL VELL DE "LES SORTS"

Ni les instal·lacions respecten els lladres

La col·laboració ciutadana ha donat el seu fruit

Informava hui la Policia Local de Gata a la seua fulla i al seu facebook d’un robatori quant menys curiós i sorprenent. Lladres que estaven intentant emportar-se les porteries del vell camp de futbol "Les Sorts". Comentaven els gaters que fins a les instal·lacions volen fer-se amb elles.

Però gràcies a la col·laboració ciutadana, que ha avisat a temps, s’ha pogut localitzar a dues persones que estaven tallant amb una radial les porteries del camp de futbol vell, per a fer-les a trossets i robar-les. Estaven començant a carregar-les en una furgoneta. Les persones han sigut denunciades i es proseguiran diligències contra ells. Gracies als veïns -comenta la Policia Local de Gata en el seu escrit-, una vegada més, per defendre el que és d’ells: la seguretat.

Per altra banda, els agents informen d’un avís aquesta vesprada des de Gata Residencial, que uns desconeguts es trobaven manipulant cables elèctrics de les faroles d’aquella urbanització. Al fer notar els veïns la mala conducta, han abandonat el lloc, però les dades recollides són importants: furgonetas blanca, tipo com la Ford Transit, matrícula que comença per CC-77 i continua per algtres lletres. Altra vegada, la col·laboració ciutadana gatera ha estat fonamental.

FONT: Policia Local, a través del seu facebook.L'AJUNTAMENT DE GATA TÉ NOU HORARI PER ALS CIUTADANS

Canvia l'atenció al públic i comença un nou horari per a l'Ajuntament de Gata. De dilluns a divendres, l'horari és de 8 a 15 hores i els dimarts per les vesprada, de 16 a 18.30 hores. Ja sabeu...Ha informat l'Ajuntament des del seu facebook.

FONT: Ajuntament, des del seu facebook.IMATGES CURIOSES: Encara recordem el riu amb aigua

20121120233639-riupontsadria.jpg

Encara que les dues imatges són precisament d'aigua, recordant tan sols a principis de la setmana passada, cal dir que ja no porta aigua el riu Gorgos al seu pas per Gata. Les imatges són d'Adrià Moncho Ivars, que igual que l'amic José Salvador utilitzen totsdos el sistema HDR looks per a convertir les fotos en espectacles de colorits. A la imatge de dalt podeu vore una imatge presa dels dos ponts, el de la via dins i el de la carretera més damunt i l'aigua brollant. A l'altra fotografia de baix, que és espectacular i molt ben aconseguida, el riu un poc més enllà, al límit entre el terme de Gata i el de Dénia.

FONT: fotografies d'Adrià Moncho Ivars.¿SABIEU...? que el dia 26 d'agost de 1932, diumenge, es va celebrar a Gata una gran conferència radical socialista

Ho publicava el diari "El Luchador" dissabte 2 de juliol de 1932, que el dia 26 de juny diumenge es va celebrar al saló Cine La Paz de Gata "un grandioso acto de propaganda" del R.R.S. (Radicals Socialistes). El seu president era "el camarada Onofre Salvá Mulet". Ell va presentar al jove Manuel García Dasí, de la secció de propaganda del partit a València. García va fer "un hermoso canto al pueblo de Gata de Gorgos y a todos los de la Marina, diciendo que son pueblos revolucionarios, porque son pueblos jóvenes". Els temes que més aplaudiment van arrancar van ser, a juí del narrador el problema social, el problema religiós i l'escola única. Diu l'article que es va tirar fent el míting més de dues hores. Va agradar tant que va ser requerit per a fer-ne una altra conferència el dia 31 de juliol.

FONT: Diari "El Luchador; diario republicano", Any XX, Nº 6.629, del 2 de juliol de 1932. // http://prensahistorica.mcu.es.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 21 DE NOVEMBRE DE 2010: El dia de la Memòria de la Presentació de la Verge, recordem el Trial a Gata. El Gorgos juvenil era notícia per la victòria a Oliva (0-3) i el major caïa a casa (0-2). Dos articles tenia el sopar de gala de la banda i dos la festa de Santa Cecília. La foto antiga (221) era de la bandera recent beneïda pels anys 60 del segle XX.

AQUELL 21 DE NOVEMBRE DE 2011: Portava el DOCV, just igual que hui, l’ampliació de les cremes al camp. Una nova informació de "¿Sabieu...?" parlava de la història de la biblioteca. El blog tenia ja 73.000 visites, ara està a punt de tindre’n 161.000. "Així hem votat els gaters al Congrés" i "Dades definitives al Senat" eren les dues notícies de les eleccions generals del 20N. Tornaven les pluges amb 79 litres d’aigua. La notícia cultural: "Presenten a la biblioteca "Les contalles de l’Alba".INFORMACIÓ DEL DOCV: Període de cremes al camp i emissora per a Protecció Civil de Gata

Hui publica el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) dos temes que ens interessa als gaters. Per una part , una resolució de la Conselleria de Governació, de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Emergències, sobre horaris aptes per a la realització de cremes.

Primer: es deroga la Resolució de 7 de març de 2012 sobre reducció dels horaris aptes per a la realització de cremes, per la sequera que es patïa i Segon: l’horari apte per a la realització de cremes quedarà establit d’acord amb la Resolució de 15 de novembre de 2011, de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Emergències, sobre horaris aptes per a la realització de cremes, DOCV 6655, de 21.11.2011. En concret amb caràcter general, en els terrenys forestals, en elslimítrofs o amb una proximitat menor de 500 metres d’aquells, el període horari màxim autoritzable per a la realització de la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, així com la crema de canyars, canyissers o matolls lligada a algun tipus d’aprofitament, serà entre el trenc d’alba i dos hores abans de l’ocàs. Entenent que en l’horari de la crema s’inclou el temps necessari per a la total extinció. 
 
Per altra, una resolució de la Conselleria de Governació, per la qual s’adjudiquen les ajudes úbliques d’entrega d’emissores de ràdio digital de la Xarxa Comdes, destinades als servicis del voluntariat de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana (Orde 2/2012, de 20 de febrer). Al grup de "AJUNTAMENTS AMB AGRUPACIÓ LOCAL DE VOLUNTARIS DE PROTECCIÓ CIVIL PER ORDE D’ENTRADA" es troba l’AJUNTAMENT DE GATA DE GORGOS, junt amb els de REQUENA i ALMUSSAFES, que han estat admeses les tres sol·licituds. 

FONT: DOCV, 21-11-2012.SEGUEIXEN LES FARMÀCIES EN VAGA I EN GUÀRDIA

La Policia Local de Gata segueix informant dels serveis mínims que porten a terme les farmàcies de Gata, ja que continua la vaga, fins que no els pagen el deute mantés amb Conselleria.
El calendari d'ací a dissabte és el següent:
Encara hui dimecres 21: Elvira Berenguer al carrer Roquetes.
Dijous 22: César Ivars al carrer Pare Mulet.
Divendres 23: María Elena Salvado a la Avinguda Marina Alta.
Dissabte 24: Elvira Berenguer al carrer Roquetes.
 
FONT: Policia Local de Gata de les farmàcies del poble, serveis mínims.


LA PREMSA parla de l’intent de robar les porteries del vell camp de futbol de "Les Sorts"

També de l’intent de robar cablejar de coure a Gata Residencial

Els diaris INFORMACIÓN d’Alacant i LEVANTE-EMV a l’apartat de La Marina Alta publiquen hui, dimecres 21 de novembre, la notícia que us avançava anit, per mig de la Policia Local de Gata.

Publiquen la informació amb el següent titular: "Sorprenden a dos ladrones de chatarra cuando serraban las porterías de fútbol de Gata". A l’antetítol de l’article de A.P.F. diu: "Los vecinos frustraron el robo en el viejo campo del Gorgos y también avisaron a la Policía de que se intentaba sustraer cableado en una urbanización". A la fotografia de A.P.F., el peu comenta: "Los ladrones cortaron el poste casi a ras de suelo".

Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2012/11/21/sorprenden-ladrones-chatarra-serraban-porterias-futbol-gata/1317034.html.

FONT: Información i Levante-EMV, dia 21-11-2012.PONS QUÍMICAS RECOLZA LA DONACIÓ DE SANG A GATA

20121121225053-ponsq.jpg

Conscient de la importància de la donació de sang a l'hora de salvar vides, l'empresa gatera "Pons Químicas" col·labora amb el Centre de Transfusions per a recompensar als donants de Gata de Gorgos. Antonio Pons, administrador de l'empresa, ha acudit a dos de les últimes cites, l'última dijous passat mateix, i ha aportat a la organització mostres de productes "Asevi" per a obsequiar a qui demostra amb la donació de la seua sang un gran caràcter solidari.

Amb este xicotet gest des de "Pons Químicas" es pretén fer patent una profunda preocupació pels temes socials, a més de fomentar l'acció solidària en tots els àmbits, tal com s'estableix a la campanya “Implicados” que porta desenvolupant-se al llarg de l'any 2012.

A la imatge, podeu vore a Antonio Pons, junt a dos donants i el coordinador a Gata, Pepe Pedro, amb els productes.

FONT: Factoria d'Idees, per a Pons Químicas.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 22 DE NOVEMBRE DE 2010: Es recordava, com ho faré hui, que hui és el dia de la patrona de la música, Santa Cecília. "El Gorgos gran cau a la vuitena posició" era la notícia esportiva. "Creama Gata: Curs de prevenció de riscos laborals" era la notícia municipal. La cultural: "Antoni J. Signes Pastor, deixa la presidència de la banda" i les "Imatges curioses" que eren de les disfresses dels músics.

AQUELL 22 DE NOVEMBRE DE 2011: Al capítol de "Sabieu?" posava una curiositat d’història local: "el rector N’Alejo Sendra va morir a l’altar del seu poble ja jubilat". Anunciava el record que el dia 25 es faria l’homenatge a la biblioteca de Vicent Andrés Estellés. Més pluja,21 litres. Finalment la foto antiga (587) recordava a quatre municipals d’abans, de cap als anys 90 del segle XX.JA TÉ EL BLOG DEL "CRONISTA DE GATA" MÉS DE 161.000 VISITES

Quan menys ens adonem ja han passat mil visitants més, mil entrades més. Hui el blog ha superat les 161.000 visites. I els usuaris coneixen totes les seccions, les notícies, fotografies, història, l’actualitat. De la mà del facebook s’amplia el ventall d’usuaris, per això va tan de pressa el contador de visites. La meta proposta: que s’arribe a les dues-centes mil entrades abans de final d’any. Ja veurem...mentrestant endavant.HUI ÉS SANTA CECÍLIA, patrona dels músics

20121122211516-image0-4-copia.jpg

Els músics gaters la celebren aquest cap de setmana

De divendres a diumenge serà el gros dels actes a Gata, en honor a la santa amant de la música. Però el dia 22 de novembre, és a dir hui és la commemoració de la patrona dels músics, Santa Cecília. La banda de Gata té una imatge menuda que representa a la santa. Tot l’any reposa als despatxs del Casal de la Música i el diumenge que es celebra la missa, des de fa uns anys els pares dels nous músics i abans els mateixos músics, porten la imatge en passacarrer del Casal a l’església parroquial. Enguany eixe dia serà diumenge 25 que, curiosament, és la festa d’una altra santa coneguda Santa Caterina màrtir. La imatge de santa Cecília presidirà l’altar major de la missa solemne que es celebrarà diumenge i que serà cantada per la Coral Serrillàs, un altre grup musical del poble que celebra a la patrona.

Si màrtir fou Santa caterina com us deia, també màrtir, verge i cega va ser Santa Cecília, que vixqué a Roma i va morir l'any 180 d.C. Fou una noble romana, convertida al cristianisme, martiritzada per la seua fe. Es patrona de la música, dels poetes i dels cecs.

A la imatge menuda de la part dreta teniu la imatge de la santa que posseeix la banda al Casal i que el diumenge tornarà a eixir en processoneta cap a l'església per a presidir la cel·lebració.L'EMPRESA VIGAR de graneres i escombretes augmenta les exportacions

20121122213911-vigar.jpg

L'empresa VIGAR que es troba a terme de Gata de Gorgos i que els seus propietaris són de Jesús Pobre, ha estat fa uns minuts protagonista a la segona edició de Notícies9 de la Televisió Valenciana. El motiu, l'augment d'exportació de les seues vendes d'aquesta empresa que es va ubicar fa trenta anys al que algun dia potser sia el polígon industrial de Gata "Plans" encara que hui per hui no està desenvolupat com a tal. És una empresa que fa graneres i escombretes buscant sempre l'originalitat i els nous dissenys.

A la imatge capturada de TVV teniu el moment en el qual la presentadora anunciava el reportatge de Vigar a les notícies.

FONT: Foto i informació TVV, 22-11-2012.¿SABIEU...? que el 2 d'octubre de 1932 es va produir a Gata un succés molt dolent

Un llaurador va matar a un guàrdia municipal, amb una corbella

Abans els diaris no es callaven res i amb pèls i senyals detallaven els fets que ocorrïen per molt dolents que foren, com aquest succés mortal de Gata. Tant el diari "El Dia..." com "Diario de Alicante" com "El Luchador" es feien ressó de la notícia. Els titulars ho deien tot. El primer titulava: "Es muerto en riña un guardia jurado". El "Diario de Alicante" titulava: "Un crimen" i "El luchador" "Suceso sangriento: Un campesino mata a un guardia municipal, con una hoz...El asesino sale tranquilamente del pueblo y toma el camino de Valencia...Un asesinato...Las andanzas del agresor..."

Era el dia 2 d'octubre de1932. Un guarda jurat de Gata Jerónimo Pedrós Signes era mort pels veïns del poble Miguel Mulet i el seu fill a la partida "Amples" del terme de Gata. Estaven recollint pàmpols dels ceps, segons un diari, raïm segons altre diari. El guarda els va denunciar per a un diari i per a altre els va convidar a "que abandonasen lo que habían sustraído". Es va barallar amb ells i li van clavar la corbella "en el cuerpo, atravesándole el corazón" segons el diari "El Dia" i "un formidable golpe en la cabeza" segons el "Diario de Alicante". Va ser detés el fill i conduit a la pressó municipal. El pare va fugir i anaven rere ell. Al final va ser capturat ja a València i "entregado a la guardia civil de aquella capital".

Segons detallava el diari "El Luchador" quan la Guàrdia Civil va arribar al lloc dels fets pensava que seria un accident, però després va veure que el cadàver tenia una ferida "en el costado izquierdo". El pare tenia 57 anys el seu fill que li deien José en tenia 20. El guarda assassinat en tenia 43. El mateix diari deia que la ferida era produïda "en el tercer espacio intercostal". El agressor li digué a la dona, a la caseta, que s'en anava al poble a cobrar uns comptes i va fugir.

El diari "EL Luchador" va més enllà i diu que l'assassí va estar al poble, va comprar a una tenda i allí va recollir cinquanta pessetes que li devien, va beure unes copes i va fugir cap a Ondara. A Pedreguer va prendre bitllet per al cotxe de servei diari amb València i totes les guàrdies civils estaven avisades, per si anava cap a Barcelona que tenia una filla casada.

FONTS: diari "El Dia: diario de información defensor de los intereses de Alicante y su provincia" Any XVIII, Nº 5.167 del 3 d'octubre de 1932; diari "Diario de Alicante" Any XX, Nº 6.576 del mateix dia, i diari "El Luchador; diario republicano" Any XX, Nº 6.706 del mateix dia. // http://prensahistorica.mcu.es.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 23 DE NOVEMBRE DE 2010: La nota esportiva: "Víctor Palomares, campió del VIII Trial de Gata". Les "Imatges curioses" tornaven a donar-les els músics, era la seua setmana.

AQUELL 23 DE NOVEMBRE DE 2011: Les fortes plogudes van fer que el riu portara aigua. Publicava: ¡¡"Ai mare quina "riuà" ha vingut!!".¡¡ ATENCIÓ !! TORNA A PODER-SE APARCAR DISSABTE I DIUMENGE A LA PLAÇA DE L'ESGLÉSIA

20121123205913-dscf8887.jpg
Als llocs habilitats i sense fer dobles files. Això és el que toca...
 
Dos setmanes ha durat l’orde d’alcaldia. S’anunciava fa dos divendres precisament i ara vegem una altra nota de la Policia Local que publica al seu mur de facebook i a la pàgina.
Us pose la nota textualment:
 
"TRÁFICO: si bien hace unas semanas, anunciábamos una orden de alcaldía, donde la Junta Local de Gobierno, aprobó que durante los fines de semana, no estacionase en la Plaza de la Iglesia, ahora anunciamos a la población que dicha orden, queda revocada, PUDIENDO ESTACIONAR LOS FINES DE SEMANA, COMO SIEMPRE, con la correspondiente excepción de cuando se realice un servicio de entierro, que se señalizará como siempre, mediante las señales móviles de prohibido estacionar.
Lo que sí se ha pedido a la policía, es que se controlen los malos estacionamientos en dicha plaza, en especial las dobles filas, que dificultan la visibilidad de los que bajan por el Grupo Escolar, y muy especialmente, los días de boda, bautizos, entierros y demás."
 
Torna a poder-se aparcar a la Plaça Vella, com es veu a la fotografia que precisament vaig captar un dels dos dissabtes que estava prohibit i s¡ no mireu les valles ¡¡ què coses passen !!


GATA TÉ TRES ARBRES MONUMENTALS CATALOGATS (Publicat hui al DOCV)

20121123212318-dscf3643.jpg

Són l’eucaliptus de La Rana, la Font de la Mata i el garrofer de Sirera

Hui divendres 23 de novembre publica el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV), per mig de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, una orde per la qual es publica el catàleg d’arbres monumentals i singulars de la Comunitat Valenciana. Dins del catàleg es troben tres espècies del terme de Gata.

 A Gata s’en troben tres prou identificables. S’indica la numeració dins de l’inventari, l’espècie, l’edat aproximada, l’alçària, el perímetre, la medició de la copa, tipus de propietat, l’entorn i la protecció.

Per orde de classificació, així són els tres de Gata:

68-GATA DE GORGOS, 35 (Nº inventari) Pistacia lentiscus L. (espècie) conegut per tots com "la Mata" de La Font de la Mata. Té 4 metres d’alçària i 2,75 metres de perímetre, amb 11 de copa. Propietat pública i 15,50 metres de protecció d’entorn.

69-GATA DE GORGOS, 724 (Nº inventari) Eucalytus camaldulensis Dehnh (espècie) conegut per tots com "L’arbre de La Rana" a la partida del mateix nom. 93 anys d’antigüitat, 37,25 metres d’alçària, 6,12 metres de perímetre, 35,20 metres de copa. Propietat pública. 27,60 metres de protecció d’entorn.

70-GATA DE GORGOS, 1.431 (Nº inventari). Ceratonia siliqua L. (espècie) -garrofera- conegut pel garrofer dels Sirera, a la partida Planisses. 6 metres d’alçària, 9,20 metres de perímetre, 10,20 metres de copa. Propietat privada. 15,10 metres de protecció d’entorn. 

La Llei 4/2006, de 19 de maig, de Patrimoni Arbori Monumental de la Comunitat Valenciana, establix el marc normatiu per a garantir la protecció, la conservació, la difusió, el foment, la investigació i l’acreixement del patrimoni arbori monumental de la Comunitat Valenciana. El patrimoni mencionat engloba qualsevol exemplar arbori les característiques botàniques de monumentalitat dels quals o les circumstàncies extraordinàries d’edat, el port o els altres tipus d’esdeveniments històrics, culturals, científics, de recreació o ambientals lligats a estos i al seu llegat, els faça mereixedors de protecció i conservació...

Des de l’entrada en vigor de la Llei de Patrimoni Arbori Monumental, els servicis competents de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient han començat una labor d’estudi i documentació que ha permés identificar un conjunt d’exemplars que tenen els requisits indicats en l’article 4 i que, per tant, són mereixedors de protecció genèrica. A més d’això, alguns ajuntaments de la Comunitat Valenciana han començat a fer ús de les competències previstes en l’article 6, que regula les condicions per a la declaració d’arbres monumentals d’interés local per mitjà d’un acord del Ple del corresponent ajuntament.

El motiu pel qual s’inscriuen en el catàleg els arbres o arbredes que figuren en esta secció és perquè igualen o superen un o més dels paràmetres següents: ›350 anys d’edat; ›30 m d’alçària; ›6 m de perímetre de tronc, mesurat a una alçària d’1,30 m de la base; ›25 m de diàmetre de copa, mesurat en la projecció sobre el plànol horitzontal.

A la imatge, detall de la Font de la Mata, que ix incrustada entre les roques. És un dels tres arbres monumentals de Gata.

FONT: DOCV 23-11-2012. HISTÒRIA LOCAL: LA BANDA DE GATA I LA PREMSA ( I ) - Publicat al llibret de Santa Cecília 2012 -

20121123214805-antigaprocorp-copia.jpg

Estem ja a les portes dels dos dies grans de la festa de SANTA CECÍLIA per als músics de Gata. És el moment de recordar els viatges de la banda a tocar fora del poble, en un període que va entre 1883 i 1908. Aquest article ha estat publicat a la revista del programa de festes Santa Cecília 2012 de la banda Unió Musical de Gata. Pose ara la primera part:

LA BANDA DE GATA I LA PREMSA, DETALLS DE LA SEUA HISTÒRIA: 1883-1908 ( I ) MIGUEL VIVES SIGNES, Cronista Oficial de Gata, Novembre 2012

Per les festes de Santa Cecília de 2007 vaig publicar la nota de la visita d’un foraster al poble i la grata impressió que li va donar la banda de Gata.  Ell publicava l’article al diari LAS PROVINCIAS el dia 1 d’abril de 1907. Seguint amb la mateixa línia, faig un repàs per la història de la banda de Gata, a través d’algunes publicacions des de 1883 a 1908.

Aprofite per felicitar a tota la família de la banda Unió Musical de Gata per commemorar la seua patrona i recordar-los que estem a vuit anys del 150 aniversari de la nostra banda. Si de grat record i molt bona organització va ser el 140 aniversari en 2010, al 2020 toca repetir o superar-se.

1883.- Festes patronals.- “El Corresponsal” del diari alacantí “El Eco de la provincia: diario conservador-liberal” escriu des de Benissa el dia 8 d’agost, passades les festes. A l’escrit fa moltes referències a la banda de música. Al respecte de la processó de baixada, que aleshores es feia el dia 5 d’agost vespra de la Festa Major, diu el “corresponsal” que amenitzava l’acte LA BANDA DE MÚSICA AMB ESCOLLIDES PECES MAGISTRALMENT EXECUTADES…I VA ACABAR EL DIA RECORRENT LA MÚSICA ELS PRINCIPALS CARRERS DE LA POBLACIÓ. De la processó de pujada del dia 6 deia que EL CLERO ANAVA ENTONANT HIMNES I CÀNTICS SAGRATS I LA MÚSICA LLANÇANT ALS ESPAIS EN SUAUS ONDULACIONS, SUBLIMS HARMONIES.

Acaba el comentariste felicitant a Don Francisco Salvá perquè –diu ell- A LA SEUA PODEROSA INICIATIVA I INCANSABLE ZEL, ES DEU LA FORMACIÓ DE LA BANDA DE MÚSICA, COMPOSTA DE FILLS DE LA POBLACIÓ. També felicita a Don José Feliu i diu dels dos: “ALS DOS ALENTEM PER A QUE CONTINUEN EL CAMÍ COMENÇAT, SEGURS DE QUÈ COM FINS ARA, SEGUIRAN OBTENENT ELS PLÀCEMES DELS SEUS CONVEÏNS.[1]


[1] Diari “El Eco de la provincia: diario conservador-liberal”. Alacant. Època 2ª, Any Vé, Nº 1.203, del 17 d’agost de 1883, extreta la página de http://prensahistorica.mcu.es.
 
A la imatge, detall d'una fotografia de finals del segle XX, que pertany a l'Arxiu Parroquial. es pot vore a la banda al racó del campanar, com sempre ha fet a les grans celebracions.
 
(Demà, segona part de l'article)


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -949, la del dia 19/11-

20121123230426-tren1.jpg

Recupere la sèrie tan estimada pels usuaris del blog, perquè ja fa uns quants dies que no vaig al temps. Va de trens...L’amic Joanvi Vallés, regidor del Bloc, em passa unes fotografies extretes del facebook de Ferrocarrils valencians, un facebook gestionat per Ivan Soria Garcia. A l’àlbum corresponent a la línia d’Alacant a Dénia (FGV) es troba aquesta. El tren aquell, s’en recordeu del tren pintat de blau. Li deiem "l’automotor". Ja ha passat l’automotor? li preguntavem al cap de l’estació. Mireu que és ja prou antiga la foto. Els pissos de Pepito Paula estaven construint-se, igual que una casa de l’Avinguda de la Pau. Servixca d’homenatge a tots els que han anat i tornat moltes vegades amb el trenet i segueixen fent-ho.

FONT: Foto facebook "Ferrocarrils valencians" (gestionat per Ivan Soria García).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -950, la del dia 20/11-

20121123231215-tren2.jpg

Quan vaig començar les fotografies era quasi imprensable que en publicaria mil o passaria, ara ja estic a cinquanta del millar. La foto de hui correspon al passat dia 20, dimarts. Si l'anterior era de trens, aquesta també. Del mateix àlbum de la línia FGV de trens Alacant-Dénia, de la fulla de facebook "Ferrocarrils Valencians" gestionada per Ivan Soria, porte altra imatge d'un tren molt especial que hi havia abans i que començà pels anys 70. Era el "Limón Express" que feia el trajecte Benidorm-Dénia primer i després fins a Gata des de la ciutat turística de la Marina Baixa. Com podeu comprovar està eixint de Gata cap a Teulada, passant per davant de la que era la fàbrica de Sebastià "Maro". Màquina i vagons eren inconfundibles. Ara resta en l'oblit. També Joanvi Vallés, al que li ho agraïsc, em va passar aquesta fulla i aquestes fotos.

FONT: Foto de "Ferrocarrils Valencians".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -951, la del dia 21/11-

20121123233607-xicones.jpg

La foto corresponent a dimecres 21 forma part d’una bonica història que en el seu dia, fa ara tretze anys, em va corprendre. Es tractava del grup d’alumnes del curs 1962-1963 de Gata que assistien a l’escola, al Grup Escolar "Santíssim Crist" que feia només quatre anys que s’havia inaugurat. La mestra va ser Amparo Vert de Pedreguer. A novembre de 1998 van decidir unes quantes alumnes reunir-se totes amb Doña Amparo, com li deien elles. El reencontre va ser molt emotiu, molt brillant. A la fotografia, les xiquetes aquelles de 9 a 12 anys, quan es van fer la foto amb la mestra Amparo.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -953, la d'ahir 23-

20121125000125-bocoi3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

La segona fotografia de la quintà "El Bocoi 93", quan ells tenien dihuit anys i eren els protagonistes de la festa també la va pujar Rosana al facebook, a la pàgina de la quinta. Estan tots al carrer fent-se la fotografia de la quintà amb la camiseta. Eren molts i ben avinguts. Això sempre és bo per a la festa.

FONT: foto extreta de la pàgina del facebook de la quinta "El Bocoi" de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -954, la de hui dia 24-

20121125001253-bocoicarrosses-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Acabe aquesta sèrie de la quintà 1993 "El Bocoi" amb la foto que correspon a hui dissabte, és a dir actualitze les fotografies antigues, restant 46 per a mil, que arribaré el dia nou de gener de dos-mil tretze.

La imatge mostra la carrossa de les festeres 1993 esperant el moment d'eixir a la cavalcada. Dalt de tot anava la regina de festes que va ser aquell any Begoña Soler Salvá. Com sempre ataviades amb els millors vestits. Abans les eixides de carrosses i grups a peu es feien des de l'edifici de la C.A.S. Ara ha canviat l'itinerari i l'eixida és des del recinte del Grup escolar a les Alcolaies.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 24 DE NOVEMBRE DE 2010: Gata eixia al BOP pel contracte de les obres Wimax (Telecomunicació). A la sèrie de "Gaters destacats" el Pare Mulet, que va portar el Crist a Gata (1762). La sèrie "Com era Gata...fa 23 anys" tractava els dies 2 i 3 de maig de 1987.

AQUELL 24 DE NOVEMBRE DE 2011: La notícia municipal era el "Lliurament de l’emissora de ràdio digital de la red Comdes a Protecció Civil de Gata". La premsa parlava de Gata, sobre Protecció Civil, empresa i succés. Anunciava que al dia següent 25 hi havia ple ordinari i es tractava el pressupost 2012. A "Sabieu...? publicava que "la Festa de Sant Antoni es va reprendre en 1985".HISTÒRIA LOCAL: LA BANDA DE GATA I LA PREMSA ( i II ) - Publicat al llibret de Santa Cecília 2012 -

LA BANDA DE GATA I LA PREMSA; DETALLS DE LA SEUA HISTÒRIA: 1883-1908 ( i II )

Començava ahir les dues parts de l'article publicat al Llibret de festes de Santa Cecília 2012. Els músics celebren aquest cap de setmana a la santa patrona. Continue i acabe aquest tros de la història de la banda, abarcant de 1886 a 1908.

1886.- Teulada. Festes patronals abril. La banda de Gata ja fa anys que va a Teulada a les festes, es comenta quan arriba cada abril. Aquesta informació publicada al diari alacantí “El liberal” ho confirma. Corria l’any 1886. De nou, “El Corresponsal” explicava al director del diari el programa de les festes. Deia que EL DIA 2 AL TOC D’ALBA LA BANDA DE MÚSICA DE GATA RECORRERÀ ELS CARRERS D’ESTA VILA LLANÇANT A L’AIRE UNA ESCOLLIDA TANDA DE PASSOS DOBLES…El comentarista diu: HAVIA OBLIDAT QUE AL MATÍ DEL 3 I A LES DOTZE EN PUNT, A LA PLAÇA DE LA CONSTITUCIÓ ES DONARÀ UN MENJAR ALS POBRES TANT D’ESTA COM FORASTERS…AMENITZANT TAN CARITATIU ACTE LA BANDA DE GATA.[1]

1895.- 2 de juny.- El Cardenal arquebisbe[2] va arribar a Gata procedent de Teulada. El poble el va rebre amb els carrers engalanats entre grans aclamacions. PER LA NIT LA BANDA MUNICIPAL LI VA OBSEQUIAR AMB UNA SERENATA.[3]

1899.- 8 de desembre.- La senyoreta García de Gata havia regalat una imatge de la Puríssima per a l’església del convent de Jesús Pobre. El dia 8, festa de la Immaculada, fou traslladada esta imatge des de Gata a Jesús Pobre, ALS ACORDS DE LA MÚSICA D’AQUELLA POBLACIÓ.[4]

1908.- Juliol. Festes de Novelda. La banda de Gata va anar a tocar a Novelda perquè el director era d’allí. La premsa va publicar el programa complet de les festes patronals de juliol i feia moltes referències a l’actuació de la banda del nostre poble. Les festes es van desenvolupar del 19 al 22 de juliol de 1908. Per al dia 19 anunciava ja que a les vuit pels carrers de Francisco Gras, Espartero, Sirera y Daza VERIFICARIA LA SEUA ENTRADA LA BANDA DE MÚSICA “LA PRIMITIVA” DE GATA, QUE DIRIGEIX EL FILL D’ESTA CIUTAT D. MANUEL NAVARRO VALERO. Altres actes anaven acompanyats PER LA MÚSICA DE GATA, LA QUAL AMENITZARÀ ALS JARDINS DEL CASINO AMB ALGUNES OBRES DEL SEU VARIAT REPERTORI. La banda de Gata actuava als concerts de places, jardins i el casino junt amb les de Rojales, Crevillent i Monòver.[5]


[1] Diari “El liberal: diario político y de intereses materiales”, Any I, Nº 93, del 28 d’abril de 1886, extreta la página de http://prensahistorica.mcu.es.

[2] Es tractava de la Visita Pastoral que va fer l’Arquebisbe Sr. D. Ciriano Maaría Sancha Hervás.

[3] Diari LAS PROVINCIAS, 8-6-1895. Document facilitat per Juan Bautista Codina Bas. (J.B.C.)

[4] Diari LAS PROVINCIAS, 16-12-1899. Document facilitat per J.B.C.

[5] Diari “La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa. Any XXV, Nº 8.305, del 14 de juliol de 1908., extreta la página de http://prensahistorica.mcu.es.SEGUEIX LA VAGA DE LES FARMÀCIES

Malgrat a assegurar el vicepresident del Consell, José Císcar, que les farmàcies "tindran el reconeixement de deuda en menys de dues hores" a canvi de parar el tancament patronal, les farmàcies no estan conveçudes i segueixen tirant endavant la vaga.

La Policia Local de Gata segueix, vist que continua igual el tema, informant de les farmàcies de guàrdia. Des de hui dissabte i fins diumenge que ve, en cas de que no es trencara la vaga per arribar a un acord i al pagament que és el que tots desitgem, aquesta és la llista:

Dissabte 24, diumenge 25 i dilluns 26: Elvira Berenguer al carrer Roquetes.
Dimarts 27: César Ivars al carrer Padre Mulet.
Dimecres 28: Mª Elena Salvador a l'Avinguda Marina Alta.
Dijous 29: Elvira Berenguer en C/ Roquetes.
Divendres 30; dissabte 1 de desembre i diumenge 2: César Ivars al carrer Padre Mulet.

FONT: Policia Local, per informació de les farmàcies del poble.LA BANDA ES FA LA FOTO OFICIAL SANTA CECÍLIA 2012 DAVANT L'ERMITA

20121124213009-dscf9057-copia.jpg

( PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN PUNXANT ACÍ )

La banda Unió Musical s’ha fet aquesta vesprada, vespra de la commemoració de Santa Cecília, la foto oficial de la Festa de Santa Cecília 2012 a un lloc molt volgut per tots els gaters i on la banda mateix ha estat protagonista en més d’una ocasió. El nou director Joan  Valentí Giménez Ortiz, els deu nous components i la resta de músics, fins arribar a quasi noranta que té oficialment la banda inscrits, s’han fet la foto, junt amb dos membres de la directiva i el banderer. Tots han volgut posar davant l’ermita, recordant que encara estem dins de l’any 250 aniversari de la construcció d’aquest santuari i de la vinguda del patró el Santíssim Crist a Gata.

L’estampa és preciosa, donat el lloc i per ser la família cultural més nombrosa del poble. Gaudiu d’aquesta joventut musical, perquè tots tenen fills, néts, amics i coneguts dins la banda, tocant.EL GORGOS JUVENIL GUANYA A CASA (3-2)

Aquesta vesprada el Gorgos C.F. juvenil ha superat al C.D. Ciutat de Gandía per 3 a 2 i ha obtés els quatre punts, necessaris per a escalar més llocs i eixir del fons de la classificació.

Per la seua part, demà diumenge jugarà el primer equip del Gorgos a Alfàs del Pi a les 16 hores el seu partit de lliga. Ja hi ha un resultat: han jugat aquesta vesprada Atlètic Callosa i C.D. San Blas i ha guanyat 4 a 2 el Callosa que és ara segon.LA BANDA FA LA VESPRA...I LA FESTA: Santa Cecília 2012

20121124223913-vesprascec2012-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ )

La composició que us pose mostra el passacarrer que han fet els músics de la banda de Gata, des del mateix Calvari fins a casa de Rosa Cecília, al carrer La Lluna. La foto curiosa del Tossalet i la banda pels carrers del poble, donen a entendre que demà és el gran dia.

Encara els resta aquesta nit el sopar de gala al restaurant teuladí Canor. Les famílies dels nous entrants, més tota la família musical de la banda gaudixen en aquests moments de la festa.

Demà diumenge serà la commemoració de la festa de Santa Cecília. La seua festa al calendari va ser fa dos dies, el 22, i demà és una altra santa, Caterina, per cert patrona titular de la parròquia de Teulada.

Els actes de demà seran bàsicament dos. A les 11.30 hores, es veuran els músics al Casal, prepararan la processó i cap a l'església. A les 12.30 hores serà la missa solemne en honor a Santa Cecília, que tindrà la participació d'un altre grup musical molt important al llarg de l'any i les principals festes, el Cor Serrillàs.IMATGES CURIOSES: música, partitura, llum...

20121124225430-dscf9080.jpg

Una imatge diuen que...a vegades val més que mil paraules. Ací teniu una imatge curiosa recollida hui a la cercavila de la banda pel carrer Teulada. Una música tocant, amb el monyo ben fet, tenint davant la partitura i allà al fons la farola donant-li una mica de llum. La composició ve a dir-nos que la llum és bàsica per als músics, per a llegir la partitura, per a fer quasi parlar a l’instrument.LA GUITARRISTA GATERA ROSARIO CASELLES I LA SOPRANO CATALANA MARTA ARBONÉS TENEN UNA PÀGINA WEB

20121124231811-rosariomarta.jpg

Gaters n’hi ha de destacats pel món, els podrïem contar i no pararien en una bona estona. Ara porte una gatera al blog, la guitarrista Rosario Caselles, filla de Antonio "l’escola". Ella juntament amb la soprano catalana Marta Arbonés formen un duet excepcional, que entremescla el cant clàssic i la guitarra espanyola i que sempre van pel món fent recitals. Rosario a més fa molts arranjaments de peces molt bones i conegudes.

Si recordeu fan fer un concert a l’església de Gata i ja van ser notícia al blog fa dos anys pel seu excepcional concert de veu i guitarra el dia 10 de desembre de 2010. Però ara són per un altyre motiu. Tenen una pàgina web i molt ben aconseguida. La seua adreça és la següent: http://arbonescaselles.com. Allí trobareu el duet de veu i guitarra. Podeu punxar i eixiran els idiomes català, castellà, anglés i alemany. Tenint de fons la guitarra de Rosario i la veu de Marta se us dona la benvinguda, es dona compte del proper concert i les últimes notícies. També podeu punxar a l’agenda, la galeria fotogràfica i al contacte.

Així podem conèixer que l’actuació més pròxima serà demà 25 de novembre al Kulturzentrum Hardtberg de Bonn (Alemanya) on interpretaran cançons espanyoles i cançons mediterrànies. ¡¡Bon concert tinguen!!. Els demés: 2 de desembre al teatre Principal de Terrassa i el 23 al Centre Cultural Els Catalanistes de Barcelona.

A més, la soprano Marta Arbonés també disposa d’una pàgina personal: http://martaarbones.com.

A la fotografia teniu capturada d’Internet la caràtula d’una de les parts de la seua pàgina.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -952, la del dia 22/11-

20121124234642-bocoi1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Com Internet i el món de facebook és una caixa de sorpreses, trobem de tot. També fotos històriques, com les tres que he trobat hui de la Quintà El Bocoi 93, gràcies a la gestió de Rosana Fornés Caselles, per una part, i Àlex Gutiérrez Ginestar, per altra, que pertanyen als quintos nascuts a 1975.

La present fotografia, que corresponia publicar-la al blog dijous 22 és festera i encara que tan sols té 19 anys i és en color ja no es tornarà a produir més mai. La primera que us pose. Els quintos vestits de groc estaven al seu palco fet de bigues de madera, dels últims anys que es feien, davant la Casa Abadia. ¡¡Quins records per a eixe lloc!!. La plaça era escenari d’un gran festival taurí,. Podeu entreveure els mantons de manila als balcons de la Casa Abadia. I si mireu les caretes voreu també al que us escriu, el Cronista de Gata, que estava fent el reportatge per al diari Las Provincias. A l’altre costat apareix, amb boina, Dora Monfort. Per tant és una foto històrica i molt bona, de bons records per als integrants de El Bocoi 93.

FOTO extreta de la pàgina de la Quintà El Bocoi 93 de Gata.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 25 DE NOVEMBRE DE 2010: El dia de Santa Caterina anunciava que el Gorgos juvenil jugava dissabte a casa a les 19 hores. Els dies 4 i 5 de juny eren tractats a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". Al capítol de gaters destacats eixia Antoni J. Signes Pastor, investigador europeu i músic de banda.

AQUELL 25 DE NOVEMBRE DE 2011: "Emotiu homenatge poètic a Vicent Estellés" s'havia fet a la biblioteca. Al capítol municipal "El Plenari deixa damunt la taula el pressupost 2012". A "Sabieu?" parlava de l'acadèmia de MUVIFE a Gata. Al capítol esportiu: "Demà dissabte, el Gorgos juvenil, segon, rep al líder".EL BLOG PASSA DE LES 162.000 VISITES

Al pas que va, si que arribarà a les dues-centes mil entrades. Ja ha superat hui les 162.000 el blog. Gràcies a totes i tots els/les usuaris/àries. Cal remarcar la participació al blog de tots els usuaris gaters i els amics que no ho són de la xarxa social facebook. Sempre a la recerca de les millores des d'anit ja es poden fer, de nou, les fotografies en gran, gràcies al sistema "drogbox". Una vegada més, gràcies i a seguir endavant...COMENÇA EL COMPTE ENRERE PER A LA CAMPANYA DE REIS 2013

20121125192813-cimg1716.jpg

DISSABTE 29 DE DESEMBRE SERÀ LA RECOLLIDA DE CARTES PER ALS REIS

L'espectacle més important de Gata, a nivell cultural, festiu i lúdic, està a poc més de quaranta dies. Des de ja es succeiran els aconteixements relacionats amb la representació del Misteri dels Reis a Gata. La primera informació que ens arriba, via facebook, és la de la recollida de cartes per als Reis 2013. S'anuncia que serà dissabte 29 de Desembre, a les 18:30. Arribaran al poble els visirs de Ses Majestats els Reis Mags d'Orient i a la Plaça Vella o de l'Església, rebran un a un a tots els xiquets del poble i els que vinguen de fora i entregaran en mà les cartes als Reis. Serà el primer pas d'eixa gran festa que tindrà lloc el proper dia 6 de gener de 2013.HUI S'HA COMMEMORAT A SANTA CECÍLIA: banda de Gata 2012 ( I )

20121125200124-bgatasceci2012-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

ELS NOUS MÚSICS, EL NOU DIRECTOR I ELS PARES I MARES DELS NOUS ENTRANTS

La família bandística de la Unió Musical de Gata va "in crescendo" que es diria en termes musicals. Cap als 90 integrants té aquesta formació musical, la més gran del poble. Hui, festa de Santa Cecília 2012, s’han fet la foto oficial els deu nous músics, el nou director i els pares dels nou entrants. La Plaça Nova era l’escenari aquest matí.

A la fotografia de dalt de la composició podeu vore als nous i a la de baix els músics novells amb els pares i el nou director. Per a que conegau als joves músics, d’esquerra a dreta: Joan Valentí Giménez Ortiz (amb la batuta), el nou director; Javier Espasa Font al clarinet; Guillem Aguililla Fernández, amb la caixa (percussió); Mireia Marín Ginestar (amb la trompa); Pepe Ginestar Signes (a la trompeta); Marc Signes Mulet (amb el bombardí); José Pons (amb la trompeta); Pau Mulet Arabí (amb els plats, a la percussió); Nadia Pons Fagiani (al saxo); Mireia Sala Giner (saxo) i Christian Villalta Castillo (al clarinet).COMMEMORACIÓ DE SANTA CECÍLIA, banda de Gata ( II )

20121125203909-bscec2012-copia.jpg

(POTS FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La jornada festiva de hui estava dedicada a la patrona, Santa Cecília. La banda Unió Musical de Gata havia deixat ja rere les festes més informals i ara restava la més oficial, la del protocol, com mana la tradició. A les 11.30 hores s'han concentrat tots els músics a la seu musical per tal de baixar cap a la Plaça Nova. Allí esperaven mares i pares dels deu músics novells. Amb cercavila s'han dirigit cap al Casal de Música, de nou, per a recollir la imatge de Santa Cecília, que han portat al muscle els pares dels joves músics nouentrants.

Amb la imatge s'han dirigit les autoritats (alcaldessa, regidor de Cultura, regidora de Medi Ambient i Sanitat, junta directiva, mares, pares, tota la banda, cap a l'església parroquial, on s'ha celebrat la missa solemne a la patrona, cantada per la coral Serrillàs.

A la composició vegeu alguns moments de la cercavila pel poble de la banda.COMMEMORACIÓ DE SANTA CECÍLIA, banda de Gata ( i III )

20121125205626-bagatascec12-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA TERCER I ÚLTIMA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Acabe ací les tres composicions i la crònica de Santa Cecília 2012 festejada per la banda Unió Musical de Gata. La missa solemne ha estat, com cada any, excepcional. Els músics han participat amb l'eucaristia. El Cor Serrillàs ha cantat la missa. El grup de metalls ha interpretat dues peces, una a l'entrada i l'altra a la comunió, que ha fet resonar l'església gatera.  Podeu vore la foto feta per Pablo Bataller amb els músics i el director al cor. 

El rector Francisco M. Murillo ha parlat de Crist Rei, festa que hui celebra l'església, i de Santa Cecília i els músics de Gata. Al final de la missa, s'ha cantat per tots els músics la coneguda "Aurora", que ha impressionat a tots. La imatge i els músics han tornat al Casal. Encara els que més en forces s'han trobat han fet un dinar d'acomiadament de Santa Cecília 2012.EL GORGOS EMPATA A ALFÀS (2-2)

El primer equip del Gorgos C.F. ha conseguit un meritori empat al camp de l'Alfàs del Pi, 2 a 2. Es posa al lloc deu de la taula de classificació amb 15 punts. El màxim golejador de l'equip, amb sis gols, és Molines. La pròxima setmana s'enfronta al camp municipal de "Les Costeres" al Immaculada C.F.TAMBÉ EL COR SERRILLÀS FESTEJA A LA PATRONA, SANTA CECÍLIA

20121125230418-dscf9127-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

A la imatge podeu vore a la patrona de la música a l'eixida de l'església, aquest migdia, i davant els membres del Cor Serrillàs de Gata, que per a ells també ha sigut hui la festa de Santa Cecília i han compartit missa solemne amb la banda de música Unió Musical.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

26 DE NOVEMBRE DE 2010: "Com era Gata...fa 23 anys" recordava del 6 al 8 de juny de 1987. La foto antiga 226 mostrava als músics posant a les escales de les escoles més noves el dia de Santa Cecília de feia més de trenta anys.

26 DE NOVEMBRE DE 2011: El blog arribava a les 74.000 entrades, ahir va sobrepassar les 162.000, més del doble. A "Imatges curioses" posava el riu amb molta aigua i el riu sec d'aigua. L'empat del Gorgos juvenil i la sèrie "Sabieu?" donaven pas a la fotografia antiga (591) que eren una composició de tres dedicades al Calvari i el Crist.DEMÀ DIMARTS 27, ÚLTIM PLENARI ORDINARI DE L'ANY A GATA

Demà dimarts 27 de novembre es celebrarà a l'Ajuntament de Gata, l'últim ple ordinari de l'any. Des de les 20 hores, a la sala de sessions de la Casa Consistorial es tractarà el següent orde del dia:

1.- DESPATX ORDINARI, amb la lectura i aprovació, si procedeix, d’actes de sessions anteriors; la dació de compte de decrets de l'Alcaldia; la dació de compte, si procedeix, d'assumptes econòmics; la dació de compte, si procedeix, d'assumptes judicials i la dació de compte d’altres assumptes.

2.- CENTRAL. 2.1.- Festes Locals 2013. 2.2.-  Comissió Informativa Especial d'Estalvi. 

3.- HISENDA. 3.1.- Expedient de Modificació de Crèdit núm. 12/2012. 3.2.- Declaració de no disponibilitat crèdits paga extra Nadal.

4.- ASSUMPTES D'URGÈNCIA.

5.- PRECS I PREGUNTES.EL REGIDOR JOANVI VALLÉS, NOU SECRETARI DEL BLOC DE GATA

20121126224015-nousecreblocgata.jpg
Substitueix al veterà Jaume Costa
 
Després de l’elecció del secretari nacional del Bloc Nacionalista Valencià el passat mes de setembre, i del secretari comarcal de la Marina Alta el 17 de novembre, la setmana passada va arribar el torn al secretari local del Bloc de Gata de Gorgos.

Dijous 22 de novembre, l’assemblea local del Bloc de Gata, va decidir triar per unanimitat a Joanvi Vallés, actual regidor a l’Ajuntament de Gata, com a nou secretari local, en substitució de l’anterior secretari, l’històric nacionalista Jaume Costa.

Vallés va marcar les noves línies de treball del col·lectiu, que segons ell passen per: “aprofundir en la dinamització del col·lectiu, renovar els càrrecs de l’equip de treball amb noves incorporacions de gent jove, potenciar una comunicació fluida amb el teixit social i associatiu del municipi, i fer del Bloc l’alternativa clara de govern de cara a les properes eleccions municipals del 2015.”

D’altra banda, el nou secretari dels nacionalistes gaters, assumeix el repte de treballar per la consolidació de la Coalició Compromís al municipi de Gata, treballant juntament amb la nova executiva comarcal del Bloc, liderada pel denier Enric Vengut.

A la imatge podeu veure al que s’en va, Jaume Costa, a l’esquerra; al mig Joanvi Vallés, que entra, i a la dreta Enric Vengut, nou secretari comarcal.

FONT: Text i foto, Bloc de Gata, extreta de la pàgina seua del "facebook".IMATGES CURIOSES: el dia després...Santa Cecília 2012

20121126225200-musicssopargalasceci2012.jpg

I conte contat, conte acabat. Santa Cecília 2012 ha tancat les seues portes. Ara hi ha resaca i maldecap, descansant hui i recuperant. És el dia després.

Ací teniu a alguns xics elegants al sopar de gala de la banda Unió Musical de Gata, que es va celebrar dissabte. A l’esquerra està el nou director. Al seu costat els músics, tots ben formals, ben erts, com manava el protocol de...a saber que estarïen fent o votant. Si que és cert que els sopars de gala de la banda gatera són uns dels més sonats, per la seua simpatia, divertiment i tots els que hi assisteixen gaudixent d’allò més bé. Al restaurant Canor i tots rectes com un fus. Què farien, senyor?...

Per això és la imatge curiosa de hui, entre moltes que va deixar la nit.

FONT: Foto extreta del facebook de Pioli Briones.¿SABIEU...? que el dia 18 d’octubre de 1932 van celebrar un important acte radical socialiste a Gata

Ho anunciava el diari alacantí "El Luchador..." que era de signe republicà. Es publicava el dia 13 d’octubre de 1932. L’acte es va celebrar el dia 18, per a més senyes a les 14 hores i al saló cine "La Paz" de Gata. Va ser "un grandioso acto de propaganda republicana radical socialista". Van parlar correligionaris de l’agrupació de València, com Antonio Cortina Pascual, Miguel García Dasí i una dona, Isabel García Dauden. El diari acabava dient que "reina verdadero entusiasmo por escuchar a tan elocuentes compañeros y especialmente a la correligionaria Isabel García Dauden".

El dia 23 del mateix mes ho tornava a publicar el mateix diari sota el titular "Gata de Gorgos. Gran acto de afirmación republicana radical socialista". El Corresponsal, que així signava l'extens article, parlava de que l'ampli saló del Cine La Paz estava "atestado de público". Deia que "el público se desbordó en entusiasmo". - Abans o eren molt efusius o exageraven molt, una de dos -. La presentació la va fer el secretari Sr. González. A continuació parlà el senyor García Dasí. El públic li correspongué amb una "salva de aplausos". Després va prendre la paraula el senyor Aparisi, Secretari General del Partit Republicà Radical Socialista de València. Quan s'alçà a parlar la senyoreta Isabel García Dauden hi hagué "murmullos de admiración y simpatía". Va parlar de la reforma agrària, de l'educació i cultura, de les millores per a la dona que va portar la República. I deia que la dona, a més de ser  a la llar "la dulce compañera" també tenia que ser "un paladín para el logro de sus ideales".

Al final, menys mal, parlava de Gata però sols políticament al dir que l'organització de l'acte faria que tinguera un resultat "que corresponde para hacer de Gata de Gorgos un pueblo modelo de republicanismo, justicia y buena administración".

FONT: diari "El Luchador: diario republicano", Any XX, Nº 6.768, del 13 d’octubre de 1932 i Any XX, Nº 6.777, del 23 de desembre de 1932 // http://prensahistorica.mcu.esFOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -955, la d'ahir dia 25-

20121126233209-j97xiquetsjugant.jpg

Anem retallant fins el dia 9 de gener que publicaré mil fotografies antigues al blog. Torna la sèrie de fotos de la col·lecció de Jaume Signes-Costa Mulet, Jaime "de Concepció". Els xiquets, sempre els xiquets. Són ells la inocència quan juguen i els de la foto ho feien en qualsevol lloc i racó. Ací al voltant unes engronsadores. Ahí estan els xiquets de Jaime i d’altres dos o tres famílies. Alguns germanets, altres cosinets. Tots amb les caretes de finals dels anys seixanta.

Comenta Cristina Signes que "la foto està feta a la caseta del meu güelo "Paco Silvestra" i els altres xiquets i xiquetes són els fills de Paco "Maricarlos" i les filles de Tonica "Silvestra". Jo estic ahí amb dues cues!!.". Gràcies a Cristina per complimentar la foto.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -956, la de hui dia 26-

20121126234132-73blogllauradprotesta.jpg

De la sèrie de Jaime Caselles i Pepica Josefina, als que torne a agrair-los la cesió de les fotos antigues per a publicar al blog.

Pensaveu que abans no es manifestaven els gaters com ho fan ara pels seus drets?. A la fotografia teniu la resposta. Llauradors gaters participaven en una manifestació del camp a la ciutat. Ahí teniu a Francisco, esquerra; al centre Antonio del carrer la lluna i la dona, davant a Jaime, el propietari de la foto, i al costat a Nasio "els Quatre Cantons" entre altres. Portaven pancartes de les principals centrals sindicals agràries. Anaven on es presentara a lluitar pels seus drets.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 27 DE NOVEMBRE DE 2010: La primera informació era esportiva i molt bona. El líder, Gorgos juvenil, golejava 10-0 i amb pluja. Tenia dos articles. La següent era dels Júniors de Gata que acabaven els actes del 40 aniversari. Del 9 a l'11 de juny de 1987 el recordava a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". Tornaven les pluges a Gata amb 10 litres. També aquesta matinada encara plovia i va començar anit plou fort i seguit.

AQUELL 27 DE NOVEMBRE DE 2011: L'informe de CajaEspaña de dades socioeconòmiques sobre Gata el donava a conèixer resumit. Publicava que "La Parròquia edita el llibret del curs 2011-2012". Altra composició, i era la segona, del canvi entre el riu ple d'aigua i en riu sense una gota d'aigua. La derrota del Gorgos C.F. (2-3) a casa, donava pas a l'article del reportatge de Canal9 TVV sobre els oficis de fer barxes, canastes i sillons de vímet, per supost a Gata.RECORDEU...HUI ÉS EL PLE ORDINARI DE GATA A LES 20 HORES

Cal recordar que hui l'Ajuntament de Gata celebra el Ple ordinari del mes de novembre, l'últim ordinari de l'any. A l'orde del dia destacaríem l'elecció de les festes locals per a 2013, la Comissió Informativa Especial d'Estalvi i la declaració de no disponibilitat de crèdits per a la paga extra de Nadal als funcionaris.

Ja ho sabeu. A les 20 hores al saló de sessions. Segon pis de la Casa Consistorial.AQUESTA VESPRADA: EN UNS MOMENTS, TORMENTA D'AIGUA, GRANISSADA I ARC DE SANT MARTÍ

20121127231506-arcsanmarti.jpg

La humitat està sent la protagonista en els últims dies del temps. També els aiguats que apareixen quan menys ho esperes. La borrasca que venia del nord i xocava a les capes altes amb temperatures fresquíssimes està fent coses rares. Si anit va ploure quasi tota la nit a un ritme lent però sense parar, aquesta vesprada, al voltant de les quatre i mitja s’ha format una gran tormenta, ha plogut i ha pedregat una mica. Després ha eixit l’Arc de Sant Martí i les tenmperatures han caigut han picat. Ara, per la nit, segueixen baixes. I atenció que demà potser siga el vent wel protagoniste, perquè està prevista l’alerta groga per forts vents.

A la curiosa i preciosa imatge trobada a la xarxa facebook, feta per "Eficiència Energètica" podeu vore l’Arc de Sant Martí després de la tormenta i per baix una vista del poble de Gata, inclújs es veu cap al calvari.DIA DE SANT VICENT I DIA DEL CRIST, FESTES LOCALS 2013 PER A GATA

El Ple de l’Ajuntament de Gata ha aprovat aquesta vesprada-nit, per unanimitat, les dues festes locals oficials per al municipi, de cara a l’any 2013. Seran el 8 d’abril i el 6 d’agost. El 8 d’abril, dilluns, serà la festa de Sant Vicent, tan popular per les nostres terres i dels valencians. El dia 6 d’agost, dimarts, serà la festa, com ja és habitual, del patró de Gata, el Santíssim Crist del Calvari. Cal dir que no s’ha escollit el dia de Sant Miquel, 29 de setembre -patró de l’església- perquè al 2013 cau diumenge.

També el Plenari ha aprovat, per unanimitat, davant les dues mocions d’urgència del grup Bloc-Compromís, una sobre el desnonament que estan patint moltes persones a Espanya i altra sobre la violència de gènere, que es va recordar fa dos dies.

Per altra banda no s’ha aprovat, ja que ha votat en contra l’oposició (PSOE i Bloc-Compromís -set vots) i a favor el PP (sis vots), la modificació de crèdits d’uns 6.000 euros, ja que tenien que passar d’una partida d’esports al pagament d’una sentència judicial improrrogable. L’oposició ha al·legat el vot en contra dient que es podia haver escollit d’una altra partida i no precisament d’esports.

El portaveu de Bloc-Compromís ha volgut fer una reflexió en veu alta, per a què no torne a passar el que va passar a la passada fira Gata al Carrer, ja que -segons ells- l’alcaldessa va publicitar el seu negoci -referint-se al museu de la randa del carrer Xaló-. També es referia a tots els regidors, en general.

Per la seua part, el portaveu del PSOE, Vicent Font, ha demanat que es col·labore en comú tots, davant les dificultats i crisi que es patix als ajuntament, aparcant inclús les sigles dels partits i intentant entre tots conseguir subvencions, traure ingressos i anar tots a una.

Finalment, ressenyar que en dació de comptes de l’alcaldia l’alcaldessa Ana María Soler, a proposta del regidor delegat de l’Ecoparc Joanvi Vallés (Bloc-Compromís), ha indicat que se li remet una carta a la presidenta de Diputació Provincial, Luisa Pastor, per a que l’Ecoparc torne a propietat municipal.MÉS DE 163.000 VISITES PER AL BLOG DEL "CRONISTA DE GATA"

Segueix el blog recollint entrades sense parar. Ja són més de 163.000 visites i la proposta és poder arribar a dues-centes mil abans de tancar l'any. Al pas que anem i per mig de la xarxa facebook és possible que sí que ho conseguim. Gràcies a totes i tots, gràcies per seguir confiant amb el cronista i el seu blog. G R À C I E S.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 28 DE NOVEMBRE DE 2010: Començava l'Advent i el "Gater destacat" era el Bisbe Servera, Joan Baptista Servera i Signes, bisbe del segle XVIII (primer capítol). Del 13 al 19 de juny de 1987 es recordava a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". Relacionava el "Programa Parroquial" 2010-2011.

AQUELL 28 DE NOVEMBRE DE 2011: La Parròquia era també protagonista per l'edició del calendari 2011-2012. Era notícia a l'Oratge de RTVV "Les pluges i el riu de Gata..." i també el riu: "Torna a baixar aigua pel riu (per segona vegada en sis dies)".¿SABIEU...? que l'arandela d'un neumàtic a Gata va ferir a tres persones en 1932

Torna la sèrie de ¿Sabieu...? per a contar una altra història real de 1932. Era desembre. Ho contava el "Diario de Alicante" el dia 17. Arreglaven els neumàtics tres xòfers de Catarroja dits Salvador Naya, Primitivo Giner i Manuel Chordi. L'arandela va botar ferint als tres al front. Immediatament els van portar al metge que pronosticà les ferides de greus. ¡¡ Quin caset més curiós !!.

FONT: "Diario de Alicante" Any XX, Nº 6.641 del 17 de desembre de 1932.ELS BENJAMINS DEL BÀSQUET DE GATA SÓN CINQUÉS A LA LLIGA COMARCAL

L’equip benjamí mixt de bàsquet de Gata està classificat el cinqué quan es porten cinc jornades jugades. A l’última jornada, la cinquena, va derrotar al Xàbia per 57 punts a 10. Té un pasrtit menys i és cinqué, amb dos partits guanyats i dos perduts. Té 143 punts a favor aconseguits per 100 en contra. En global té sis punts. El liderat de la taula d’aquesta categoria el té el Pego, seguit del Dénia A, Pedreguer, Teulada i Gata. Es juga la XIX Lliga Comarcal de la Marina Alta temporada 2012-2013.

FONT: Rafa Pla, monitor d’esports de l’Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -957, la d'ahir dia 27-

20121128235952-1blogrosaps-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO PUNXANT ACÍ)

La fotografia corresponent a ahir dia 27 és la primera d’una nova col·lecció que encete ara. Gràcies a imatges antigues que van mostrant-me alguns veïns per a la seua publicació va fent-se entre tots aquesta sèrie. Aquesta col·lecció és de Rosa Pedrós Soler.

La fotografia és escolar. Com sempre les feien a la reixa del costat del campanar. Coneixeu qui era el mestre que apareix entre els xiquets, el Mestre Borrell (José Mulet Borrell). Era la postguerra. Podeu vore com anaven vestits i com calçaven els xiquets. Hi havia un altre mestre junt a ells. Els xicons no calçaven sabates, tots els podeu vore amb espardenyes de mitja careta i calcetins. Manegues llargues i alguns amb uniformes. Sols reconeixia Rosa, la propietària de la foto a son pare Antonio Pedrós, que podia ser el primer per l’esquerra dret, arrimat a la reixa. ¡¡Quins temps aquells!!. Una bona fotografia de tema escolar.

Dir-vos que aquesta és una fotografia per a participar tots els veïns, especialment els que van conèixer al Mestre Borrell. Si coneixeu a algun xiquet o a l’altre mestre o l’any exacte no dubteu en comunicar-ho bé amb un comentari, bé al meu correu que teniu a la columna de la dreta. Gràcies.

Comenta Joaquina Frasés sobre la foto que el segon després del mestre Borrell és Pedro Frases.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 29 DE NOVEMBRE DE 2010: "Sopar cloenda del 40 aniversari del Moviment Júnior de Gata" era un dels articles. S'anunciava que demà 30 era el ple ordinari. A la secció del temps: "Hui ha continuitat la pluja: portem ja 23 litres". A nivell municipal: "Ja obren al cementeri". Del 21 al 23 de juny de 1987 es tractava a "Com era Gata...fa 23 anys".

AQUELL 29 DE NOVEMBRE DE 2011: El prèstec ICO i el Polígonm Plans es va tractar al plenari i ho parlava la premsa. La imatge curiosa mostrava al tren, el pont i l'aigua del riu Gorgos. Al capítol de ¿Sabieu...? parlava del riu Gorgos que tenia 55 kilòmetres de recorregut.LA PREMSA parla de..una ruta de riuraus

Impulsada per l’alcalde de Jesús Pobre

Tant el diari Información d’Alacant com Las Provincias publiquen hui els articles de la ruta dels riuraus. El diari alacantí titula: "Nueve pueblos de la Marina Alta se comprometen a crear la ruta de los riuraus". A l’antetítol diu: "Propuesta de Jesús Pobre". Entre els poble s’adhereix el de Gata. Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2012/11/29/nueve-pueblos-marina-alta-comprometen-crear-ruta-riuraus/1319836.html.

Per la seua part Las Provincia a la Marina titula: "El alcalde de Jesús Pobre impulsa la Ruta de Riuraus de la comarca de la Marina Alta". Ací està l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20121129/marina/alcalde-jess-pobre-impulsa-20121129.html.

FONTS: diaris "Información" i "Las Provincias" de hui dia 29-11-2012.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 30 DE NOVEMBRE DE 2010: El dia de Sant Andreu de fa dos anys publicava el BOP les taxes per als serveis esportius municipals de Gata. Del 26 al 30 de juny de 1987 eren els dies estudiats a "Com era Gata...fa 23 anys". Anunciava un Taller de família per als dies 2 i 3 de desembre i el temps tornava a ser notícia: "Quart dia de pluges a Gata: moltat humitat i s'acumulen ja 27,4 litres". Una notícia municipal important es publicava: "L'Ajuntament busca als familiars de les persones soterrades a terra, al cementeri municipal més vell". Eren notícia esportiva: "Tomàs Mengual Pedro i Raül Mulet Mengual, a la final de pilota de Moncada". De Reis 2011 anunciava que "La crisi que patim aboca a fer el Palau d'Herodes, la Cova de Betlem i el repartiment de paquets".

AQUELL 30 DE NOVEMBRE DE 2011: El blog del Cronista arribava a 75.000 visites. Ara ja anem cap a les 164.000. A "Sabieu..." donava la informació de l'obertura del carrer Trinquet, en 1987.HUI XERRADA AMB IMATGES SOBRE LA VIDA QUOTIDIANA DELS EGIPCIS

20121130142451-caratulaegipte.jpg

A l'Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives"

Continuant amb la seua formació i amb el curs 2012-2013, aquesta vesprada a les 19 hores, es farà una xerrada amb imatges sobre la "Vida quotidiana a l'Antic Egipte" a l'Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives" de Gata, que com tots sabeu està ubicada la seua seu al carrer Grup Escolar, 30. La xerrada, té la col·laboració de l'Ajuntament de Gata i la impartirà el professor Josep Ginestar.

A la imatge, el cartell anunciador.LA PREMSA parla de...l'alcaldessa, porcs senglars, empresaris i atletisme

Els diaris Información d’Alacant i Las Provincias (La Marina) publiquen hui diverses informacions que directa o indirectament ens pertoca a Gata.

A Información:

Alcaldessa: "La alcaldesa de Gata agota el paro y ahora cobra 100 euros". Una breu notícia que poc més diu. Ací està l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2012/11/30/alcaldesa-gata-agota-paro-ahora-cobra-100/1320242.html.

Porcs senglars a la carretera del baix Montgó: "Una carretera del Montgó registra 270 atropellos de animales en un año". Al subtítol: "Los cazadores dicen que las batidas con 15 escopetas se quedan cortas para atajar la plaga de jabalíes". Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2012/11/30/carretera-montgo-registra-270-atropellos-animales-ano/1320244.html.

A Las Provincias:

Empresaris importants a la comarca: JOSÉ JUAN FORNÉS Director general de la empresa Masymas. "Masymas es la empresa con mayor facturación de la provincia". Una entrevista a Fornés, que també té ubicat comerç a Gata, la podeu seguir a aquest enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20121130/marina/masymas-empresa-mayor-facturacin-20121130.html.
 
Esports. Atletisme. Xabier-Gatero: La Marina. "El atleta "Nasio" Cardona conquista la victoria en el Hotel Hesperia de Barcelona". Com sabeu Nasio és de pare xabiero i de mare gatera, Asunción. Ací teniu l’enllaç a la notícia esportiva del dia: http://www.lasprovincias.es/v/20121130/marina/atleta-nasio-cardona-conquista-20121130.html.
 
FONTS: Información i Las Provincias, 30-11-2012.LA BIBLIOTECA I L'AMPA PREPAREN ELS DIES TAN ESPECIALS: concurs de targes i contes de Nadal

Catorze dies teniu els xiquets i xiquetes per a participar al concurs de targetes de Nadal i a la I Mostra de Contes de Nadal. L'AMPA del CEIP "Santíssim Crist" de Gata i la Biblioteca organitzen aquesta activitat nadalenca.

Pel que fa al concurs de targetes, com tots els anys podeu fer una targeta nadalenca i portar-la a la biblioteca o deixar-la a secretaria del col·legi, fins el 14 de desembre. Hi haurà regals per a tots els participants i premis pels guanyadors. Cal posar el vostre nom complet i el curs.

La I Mostra de Contes de Nadal té també fins el 14 de desembre de termini. Tots els xiquets i xiquetes que vulguen participar en esta mostra poden redactar un conte sobre Nadal i portar-lo a la biblioteca o secretaria del col·legi. També cal posar el nom complet i el curs.

Hi haurà regals per a tots els participants i premis per a les aules de major participació. El lliurament de regals i premis serà el divendres 21 de desembre a les 18.00 hores.

FONT: AMPA CEIP Stm. Crist de Gata.¿SABIEU...? que el Ideal Cinema de Gata es va inaugurar dissabte 18 de febrer de 1933

Amb el títol de "Nuevo Cinema" el corresponsal que signava com a "C" ens dona la data de la inauguració del Ideal Cinema de Gata. Va ser dissabte, el dia 18 de febrer de 1922. Publicava el "Diario de Alicante" que es va inaugurar "con la emoción de todo lo nuevo...con un lleno rebosante". Es va projectar la pel·lícula "Deben tener hijos los pobres". La banda local va amenitzar l'acte. La seua actuació va agradar molt sobre tot la peça "La fama del Tartanero". El cronista comentava que "el pueblo escasea de aficionados al cine para mantener las dos empresas, pero ellas se han de dar cuenta que si contentan al público les auguramos un buen negocio". Es tractava dels dos cines que van perdurar com a Cine La Paz i Cine Casablanca.

FONT: "Diario de Alicante", Any XXI, Nº 6.697 del 22 de febrer de 1933.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris