Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Enero de 2012.

EL CRONISTA FA...UN ANY: 1 de gener de 2011

Comença l’any 2012 i hui mateix recordem el que vaig publicar el primer dia de l’any passat, del 2011. Cal destacar que començava el resum de l’any 2010 i que també feia història religiosa:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia primer de l’any és el sant dels "Manuel" i Santa María.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 7 a 11 de setembre de 1987.

- RESUM DE L’ANY 2010 A GATA ( I ): Gener a juny.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -262, la d’ahir-.

- HISTÒRIA RELIGIOSA: EL PATRIARCA JOAN DE RIBERA VISITA GATA: 11-2-1580.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -263-.ESTRENEM NOU ANY. RESUM DE L'ANY 2011 ( III ): Abril

20120101213325-resum3-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Seguint amb els resums de cada mes, li toca el torn ara al mes d’abril de l’any passat 2011, que es va acabar fa ja 21 hores.

ABRIL 2011:

El dia 3 publicava que Alván Salvá Estrugo, jove pilotari gater, havia estat escollit com a esportista d’èlit.

El dia 5 començava una sèrie de la Història electoral de Gata, des de 1979 a 2011.

El dia 10 celebraven el primer aniversari del blog del CRONISTA DE GATA (foto).

Eixe mateix dia començava la sèrie del blo: "Mirades urbanes de Gata". (foto).

El dia 13 publicava la donació de l’empresa gatera "Pons Químicas" de productes a la residència de Pedreguer. (foto).

El dia 14 es recordava els 80 anys de la proclamació de la II República a Gata, amb una foto molt significativa. (foto).

El dia 15 era el concert de música sacra a l’església parroquial. (fotos).

El dia 16 el Gorgos juvenil golejava 6-0 al Sueca B. Aleshores era líder.

El dia 17 es commemorava Diumenge Rams. Al llarg de la Setmana Santa i Pasqua van ser moltes les entrades, notícies i activitats a Gata, principalment religioses i populars. (fotos).

El dia 19 explicava la realitat del Centre Educatiu del Perú, on està de missió Vicent Font.

El dia 20 donava a conèixer totes les candidatures -les quatre- a les eleccions municipals 2011.(fotos).

El dia 26 anunciava el premi a tres joves músics gaters, premiats al Conservatori "Tenor Cortis" de Dénia.

El mateix dia publicava el quasi acabament de les obres del cementeri municipal.

 2012, UN ANY PLE DE GRANS ACONTEIXEMENTS PER A GATA

Es celebra el 250 aniversari del Cristo, el 200 aniversari dels francesos i "l’arbre blanc" i el 60 aniversari de l’ordenació sacerdotal de N’Alberto Caselles

Dissabte 28 de gener de 2012 serà el començament de l’Any del 250 aniversari de la construcció de la capella, de l’ermita del Santíssim Crist del Calvari i en conseqüència de l’arribada de la imatge del Crist a Gata.

També es celebra el 2012 el II centenari del pas dels francesos a la Guerra de la Independència per Gata i el succés, mig realitat mig llegenda de "l’arbre blanc". Aquest any serà molt important per a commemorar aquesta efemèride també.

Finalment, enguany complix N’Alberto Caselles Fornés els 60 anys de sacerdoci. Nascut l’any 1928 fou ordenat presbíter en el XXXV Congrés Eucarístic Iternacional de Barcelona, el 31 de maig de 1952. Cantà la seua primera missa a Gata el dia 8 de juny d’eixe any, festivitat de la Santíssima Trinitat. El càrrec més important sigué el d’abat de la Col·legiata de Gandia. Ara està jubilat i ajuda a la parròquia en totes les tasques amb una gran força i valentia per a la seua edat.

FONT: Arxiu Parroquial, Església Sant Miquel Arcàngel, Gata.

 ¿SABIEU...? que Gata va participar a la Fira Internacional de València en 1988

¿Ho sabieu?. Del 7 al 15 de maig de 1988, la població de Gata estigué representada a la Fira Internacional de València. El dia 8 de maig es va celebrar el dia de Gata. Alcalde, regines, banda de música i nombrosos veïns estigueren presents a la fira. La banda va oferir un concert allí mateix al pavelló on estava l’estand de Gata.BON ANY 2012, malgrat a la crisi. Algunes dades curioses

Portem ja quasi un dia sencer del nou any entrant, el 2012. Les previsions no són tan clares com fa una dècada, per exemple. Estem dins d’una gran crisi i això ho saben tots, des dels menuts, joves, adults i ancians.

Malgrat a la crisi, des del blog del CRONISTA DE GATA us desitge un Feliç Any Nou 2012 i que s’acabe com s’ha començat amb bon peu, amb salut, amor, pau, germanor, fent poble i fent blog.

Us donaré algunes dades curioses al voltant del 2012.

Pel que fa a l’aspecte astronòmic: 

- les estacions començaran així: primavera, 20-3, a les 6 hores i 14 minuts; estiu, 21-6, a la 1 hores i 9 minuts; tardor, 22-9, a les 16 hores i 49 minuts, i hivern, 21-12, a les 12 hores i 12 minuts.

- Aquest any serà bisest.

- Si al calendari gregorià pel qual ens regim és el 2012, pels xinesos serà el 4708–4709 i per als musulmans, 1433-1434.

- Diuen molts que 2012 acabarà el món. ¿Qui ho diu amb certesa?. No feu cas i endavant.

- Històricament per a Gata serà important amb tres aconteixements que ja he relacionat en una entrada anterior.

- El 19 de març serà el II centenari de la Constitució de les Corts de Cadis.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -628-

20120101234644-cineavenidadins-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

SÈRIE SOBRE ELS CINEMES DE GATA

No em cansaré d’agraïr a Paco Moncho el poder publicar al meu blog les fotografies dels cinemes de Gata, que van fer història en una època concreta i que ara formen part de la història de fa mig segle.

Si ahir posava la fotografia del cinema Avenida, fent-se a la pista de ball un aperitiu autoritats i familiars, hui us mostre el revers d’aquesta "postal" o targa que es va editar.

Podeu observar a la imatge el cinema ben adecentat, preparat amb totes les cadires, la pantalla que mirava cap a l’actual carrer Calvari, i si es fixeu a l’esquerra sobreixen dos cases. Hui en dia encara estan a l’altra part de carretera. La que té la celosia dalt a la teulada, per ubicar-nos, era la de Quico Carmen, que ara és de la filla Mari Carmen. ¡¡Quins canvis!!.

FOTO: propietat de Felipe Signes, recollida per Paco Moncho i publicada a la seua pàgina.EL CRONISTA FA...UN ANY: 2 de gener de 2011

Fa just un any destacava les notícies de Reis 2011, la segona part d’història religiosa i la segona part del resum 2010:

- SANTS I REFRANYS: hui dia 2 de gener és Sant Basilio i Sant Gregorio.

- REIS 2011: S’obrin les oficines de SS.MM,, els dies 2, 3 i 4. Sempre és igual i hui tindré una entrada recordant aquest fet, tan clàssic a Gata.

- HISTÒRIA RELIGIOSA ( II ): VISITA ARQUEBISBE CIRÍACO MARÍA SANCHA HERVÁS, 2 i 3 juny 1895.

- RESUM DE L’ANY 2010 ( i II ): Juliol a desembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -264-.LA PREMSA PARLA DE L'ALCALDESSA, AL RESUM D'ANY

CANFALI MARINA ALTA recorda la desaparició del soci del PP i que encara no hi ha sou per a l’alcaldessa

Si ahir nomenava el final d’any de l’alcaldessa a preguntes del diari LAS PROVINCIAS hui podem veure a l’edició digital sols el titular al CANFALI MARINA ALTA. Al titular: "El PP perd el soci de govern i el sou de l’alcaldessa". Una fotografia de la màxima autoritat municipal gatera junt amb l’anterior soci José Signes es pot observar al digital.RESUM DE L'ANY FOTOGRÀFIC: Maig 2011

20120102212630-resum4-copia.jpg

(SI VOLEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXEU ACÍ).

Donat que ja hi haurà temps, dia a dia, de recordar el que es va escriure al blog, de hui fins acabar desembre, el resum el faré fotogràfic amb les millors imatges. Ací us deixe amb el mes de Maig 2011. I si voleu repassar-lo tot sols teniu que anar a la columna del costat dret i punxar al mes corresponent.EL CRONISTA FA...UN ANY: 3 de gener de 2011

Fa un any, tal dia com hui destacava en les meues publicacions del blog la informació sobre reis i començava el resum de la història dels reis a Gata, fa ara 66 anys:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 3 és Santa Genoveva i Sant Daniel.

- REIS 2011: Hui, segon dia de Oficines Reials. Demà, el bàndol.

- NAIXEMENT DELS REIS A GATA, 1947. La Penya Recreativa, fa 65 anys ( I ).

- COM ERA GATA FA...23 anys: 12 i 13 de setembre de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -265-.EL BLOG DEL CRONISTA ARRIBA A LES 82.000 VISITES

Tinc que donar-vos les gràcies, una vegada més. Són ja 82.000 visites les que té el blog. GRÀCIES a tots per la vostra complicitat. De hui al dia 8 l’atenció estarà centrada, lògicament, amb la festa dels Reis que a Gata es celebra d’una manera especial. Us informaré de tot el que passe i de les històries que giren al voltant dels Reis Mags a Gata.DOS DIES PER AL MISTERI DELS REIS. Demà últim dia d'oficines reials i bàndol

20120103211726-cartellreis.jpg

Entrem a la recta final de la festa més volguda i estimada pels gaters a l’hivern, la festa del Misteri dels Reis.

Encara demà estaran obertes les oficines de Ses Majstats al carrer Trossets per si cal fer alguna consulta abans de que arriben en comitiva dijous dia 5.

Demà també, "a poqueta nit" com resa la informació, serà el bàndol reial. És típic des de fa molts anys que els emissaris dels reis passejen pels carrers de Gata i l so de la trompeta anuncien que la festa dels xiquets...i grans es farà al dia següent.

I el dia 5 la "Nit Màgica". Les més de 500 cartes lliurades als pages el dia de les cartes donaran el seu fruit dijous per la nit. Abans serà el Misteri amb les tres parts, basades amb el text de Antnio Salvá Roselló, que va escriure l’obra en 1968.

Ja ho sabeu...el temps enrere ha començat...LA PREMSA PARLA HUI DE GATA: Gata Residencial

20120103220728-gatares.jpg

Els diaris INFORMACIÓN d’Alacant i LEVANTE-EMV de València publiquen hui un extens reportatge de Alfons Padilla sobre Gata residencial, després d’una entrevista amb l’alcaldessa. Titula l’article: "Gata gastará los 5,7 millones de fianza en acabar la urbanización de 300 casas vacías". Al subtítol: "La alcaldesa confía en terminar este año las infraestructuras de las 700 viviendas construídas en plena montaña". "Los adosados que estaban a medio construir se han acabado pero no se venden".

Do fotos completen l’article. Una en la que es veu Gata Residencial des de el mirador de Monte Pedreguer i l’altra un detall de la residencial.

Insertat en el mateix article, una columna dona compte del "Rechazo al gasoducto" i titula: "Los cambios son sobre el trazado impuesto", en paraules de l’alcaldessa.

Podeu completar la notícia, si entreu en aquest enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2012/01/03/gata-acaba-aval-57-millones-urbanizacion-300-casas-vacias/1207720.html.

A la fotografia de A.P., el titular digital del diari "Información" i Levante-EMV.

FONT: INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV, 3-1-2012.RESUM FOTOGRÀFIC: Juny 2011

20120103222851-resum5-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ PUNXANT ACÍ)

Les notícies més destacades del mes de juny de l’any passat les podem recordar amb un trencaclosques de imatges d’allò que va ser més destacat. ¿SABIEU...? que a Gata es va fer una Setmana de les Forces Armades, en 1988

L’última setmana del mes de maig de 1988 Gata es va omplir de militars, d’actes de l’exèrcit i de camions militars. La Setmana de les Forces Armades també va estar a Gata. Una placa resava: "El pueblo de Gata a las Fuerzas Armadas, RACA 17-5ª Batería, Ayuntamiento de Gata, mayo 1988". L’alcalde, Eduardo Adolfo Salvá, va fer d’amfitrió. El sector contrari començava a omplir alguna que altra paret: "Militars fora", "Papá ¿jugamos a la guerra?" o "Fes l’amor i no la guerra".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -629, la d'ahir dia 2-

20120103233434-cinemalapaufacana-copia.jpg

SÈRIE DE FOTOS DELS CINEMES DE GATA, proporcionades per Paco Moncho, de la seua pàgina web www.prospectosdecine.com.

(PODEU AMPLIAR LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

La foto que correspon a ahir dilluns dia 2, la va proporcionar en el seu dia Anita Mulet Marcos. Jo vaig publicar ja una foto molt semblant. La façana del cinema La Pau es vestia de festa, al ser projectada la pel·lícula "Franco, ese hombre". Banderes espanyoles, de festa. La caràtula del general a la façana. Moncho explica que el cinema La Paz va obrir les seues portes en 1925 i després de varies reconversions les tancà definitivament en el 2003.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -630, la de hui, dia 3-

20120103235523-cinelapaudins-copia.jpg

SÈRIE DELS CINEMES DE GATA

(PER A FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXEU ACÍ)

El mateix dia, adornat el cinema dins, inclús amb banderes, com podeu observar a l’esquerra. Tot ple de xiquets. Les millors gales per al cinema La Pau. Una altra foto facilitada per Paco Moncho de la seua web. Junt amb els xiquets, si ens fixem tornem a veure plantat al personatge tan popular com era Pepe. A la part de baix, si amplieu la foto, podeu distingir els músics que van participar en el passacarrer del dia festiu.EL CRONISTA FA...UN ANY: 4 de gener de 2011

Els reis, amb el bàndol com a notícia principal, dos òbits i la història religiosa, comprenien els articles del dia de hui de l’any passat:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 4 es Santa Bárbara i Sant Joan Damasceno.

- REIS 2011: Hui el bàndol a les 18.30. Demà el Misteri i la cavalcada, des de les 18.30 hores.

- HISTÒRIA DELS REIS A GATA: De la parròquia al balcó de Don Julián ( II ).

- ADEU A MIGUEL "DE MARTÍ".

- HUI HEM TORNAT A SENTIR TOCAR PER UN ALBADET.

- SANTA VISITA PASTORAL DE L’EXCM. I RVM. Sr. En Victoriano Guisasola i Menéndez: 22-24-octubre-1907 ( III ).

- REIS 2011: ELS PAGES ARRIBEN A GATA. Demà el gran dia.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -266-.RESUM FOTOGRÀFIC DEL PASSAT ANY: Juliol 2011

20120104203806-resum6-copia.jpg

(PER TAL DE VEURE MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXEU ACÍ)

Continue posant mes a mes tot allò que va destacar més al llarg de l’any que s’en va anar fa quatre dies. Hui li toca el torn a juliol.CRÒNICA GATERA: JA VÉNEN ELS REIS...A GATA

20120104205037-reis2011.jpg

DEMÀ, REPRESENTACIÓ DEL MISTERI

S’escenifica el text escrit per Antonio Salvá Roselló, en 1968, i adaptat per ell més tard al valencià

Tres actes: Palau d’Herodes, Portal de Betlem i repartiment dels joguets i regals

No té sort el poble i no es fa massa ressó la premsa de l’espectacular muntatge

Creuen que caldria donar-se a conèixer més el Misteri dels Reis fora de Gata o no?

Sempre quan arriben aquestes dades m’agrada traure alguna que altra conclusió de les cavilacions que faig al voltant de la representació dels reis al poble i de tot el que suposa aquest muntatge.

Crec que EL MISTERI DELS REIS té a Gata tres cares ben diferenciades, si em permeten l’expresió. Per una part, la cara amable, bonica, impressionant, del que suposa veure l’espectacle, viure’l, somniar, fer realitat eixos somnis. Per altra, la cara de la feina no vista, la que es fa darrere el teló, com si estiguerem al més pur estil teatral. Hores i hores d’assaig i d’organització, de muntatges, de preparar vestits, trages, paquets.

Però hi ha una tercera cara que any rere any és més visible: NO TÉ SORT EL POBLE. Quan dic això, ho dic en coneixement de causa. Les televisions, les ràdios, els diaris, sols es llimiten a complir, a nomenar, a repassar, que a Gata s’ha fet "el Auto" com diuen encara molts mitjans.

He insistit sempre des del lloc on estiguera que NO ES FA MASSA RESSÓ LA PREMSA DE L’ESPECTACULAR MUNTATGE dels Reis a Gata. I si no, opinem. Alguna vegada s’ha dit que les càmeres de Televisió Espanyola, a la dècada dels anys 60 del segle XX van gravar uns minutets al balcó de Don Julián o al "remolque" que es posava baix, tan s’en dona, l’actuació d’aquells joves que ja feien reis a Gata. ¡¡Allò va ser tot un aconteixement social!!. 

Calia no haver perdut aquells moments i recordar...perquè ara la premsa, fins a hui, no s’ha fet ressó per a res del Misteri dels Reis de Gata. I tot recau sobre la Cavalcada dels Reis d’Alcoi. Enguany amb més motiu perquè va ser declarada Bé d’Interés Cultural. I a la comarca, més importància se li dona i donarà a altres pobles i ciutats.

Tots els gaters saben i coneixen que el què s’escenifica és EL TEXT ESCRIT PER ANTONI SALVÁ ROSELLÓ EN 1968 I ADAPTAT PER ELL MÉS TARD AL VALENCIÀ. Però i la premsa...els ho fem saber?. Els donem a conèixer la complexitat que portat tot quest muntatge i escenificació?. Des de tots els estaments locals, sabem vendre "el producte"? -com es diria en paraules mercantils-. Jo crec que no.

I ara digueu-me: existeix algun poble dels 33 de la Marina Alta que facen aquests TRES ACTES: PALAU D’HERODES, PORTAL DE BETLEM I REPARTIMENT DELS JOGUETS I REGALS com els fan a Gata?. Jo crec que no. I els que no són nadius de Gata o gaters adoptius o residents poden dir, clar això ho diu un gater. Cal comparar fotografies, visionar moments, veure escenaris i després jutgar.

Finalment, i no em faig més pesat, des del blog del CRONISTA DE GATA faig una crida a l’opinió dels usuaris, obrint una finestra tots els dies, des de hui dia 4 al dia 8 diumenge, per a que també reflexionen com ho he fet jo. La pregunta serà:

¿CREUEN QUE CALDRIA DONAR-SE A CONÈIXER MÉS EL MISTERI DELS REIS FORA DE GATA O NO?. ¿PER QUÈ?.ELS EMISSARIS REIALS ARRIBEN A GATA

20120104211740-pagesdia4-copia.jpg

Hui dia 4, com és ja costum, el poble de Gata ha rebut la visita de vuit emissaris reials, comandats per un capità que feia sentir la seua veu per places i cantons, anunciant fa una estona que Ses Majestats els Reis Mags ja estan acampats a la Vall d’Arà i que molt promte, en menys de vint-i-quatre hores arribaran a Gata, visitaran el Palau d’Herodes i el Portal de Betlem.

Junt amb els visirs anaven uns quants veïns d’un poblat de Judea, acompanyant-los en el trajecte. Les trompetes i les sirenes de Protecció Civil i la Policia Local han fet eixir al carrer a centenars de xiquets, que han vist com començava a fer-se realitat els seus somnis.

Les fotografies de Verónica Vives estan preses a la Plaça de l’Església, lloc neuràlgic i tradicional, on sempre apleguen els emissaris i veuen l’estel que demà serà més protagonista per als Reis.

FOTOS: Verónica Vives.LA PREMSA PARLA HUI DE GATA: detencions per violència domèstica

El diari LAS PROVINCIAS a la seua secció de la Marina publica hui un extracte de l’estadística de la Guàrdia Civil referent a les detencions per violència domèstica en 2011. El poble de GATA, junt al poble de Banyeres de Mariola, és un dels que menys detencions, sols set, es van produir l’any passat.

Si voleu llegir al complet al notícia breu, ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120104/marina/solo-detenciones-violencia-domestica-20120104.html.

FONT: LAS PROVINCIAS, 4-1-2011.¿SABIEU...? que en 1988, a les festes, les Mestresses de Casas van fer una truita amb mil ous

¿Ho sabieu...? Sí, una truita ("tortilla") gegant amb mil ous. L’Associació de Ames o Mestresses de Casa de Gata van participar molt activament a les festes patronals de 1988. El dia 2 d’agost va ser el dia dedicat a elles. Es van fer concursos de cuina, danses, dinar i demés, però el més destacat i sorprenent va ser la truita de mil ous.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -631-

20120104230342-cineestiuavenida-copia.jpg

SÈRIE: CINEMES DE GATA

(PODEU FER LA FOTO EN GRAN, PUNXANT ACÍ)

Una altra vista, aquesta panoràmica del que va ser el cine Avenida "Passetes" d’estiu, allà baix la carretera, a l’actual barri de La Font del Riu. L’entrada principal, com vegeu, estava al costat del garrofer, que a la fotografia apareix a la dreta. El bar i demés complements i l’espai buit al mig sense cadires, que si observeu estan apilades al fons.

Hi havia una altra entrada, que a la foto es veu a l’esquerra i que donava a un camí que hi havia a l’altra part del cinema. Hui eixe camí és el carrer Lepanto. precisament des de 1980 que es va asfaltar i urbanitzar es fan les festes de la Font del Riu.

La cabina del cine, des d'on es projectaven les pel·lícules queda just al centre de la foto apaisada.

Cal recordar que la foto l’ha facilitada, una més i ja en queden poques, Paco Moncho, i van ser publicades ja a la seua web: www.prospectosdecine.com.MISTERI DELS REIS: Repartiment de joguets i regals

20120106011412-comporepar-copia.jpg

(PER TAL DE FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXEU ACÍ)

Una altra part molt important i també escenificada al màxim pels carrers de Gata ha estat el repaartiment de joguets, regals i sorpreses per a menuts i majors. Un rècord de rapidesa i distribució per tots els carrers i places. Els pages, que n'eren molts, han doblat esforços. L'organització ha estat sempre a punt. Els tres Reis han donat els regals valiosos, importants, han fet somniar a més d'un i recordar que...encara tots podem ser xiquets.

CAL TORNAR A FER UN AGRAÏMENT ESPECIAL A TOT EL CONJUNT D'ALLÒ QUE ELLS LI DIUEN "PAQUETERÍA", UN CONJUNT HUMÀ MOLT IMPORTANT QUE AL LLARG DE CINC DIES S'HAN ESFORÇAT AL MÀXIM PER A QUÈ L'ÈXIT ESTIGUERA ASSEGURAT.MISTERI DELS REIS: ELS REIS S'ACOMIADEN DE GATA

20120106013026-dscf3951-copia.jpg

(SI VOLEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXEU ACÍ)

L'última parada dels tres Reis Mags d'Orient ha estat baix del campanar, davant de l'església mateix. Allí han volgut fotografiar-se per al blog del CRONISTA DE GATA dalt dels seus cavalls amb els seus pages. Ells mateixa han comentat d'ací quaranta anys aquesta fotografia serà històrica. No cal esperar massa, ja és història. 

Melxior, Gaspar i Baltasar, quan el rellotge de la torre marcava les 10.55 posaven el punt i final al repartiment acomiadant-se de Gata...fins a l'any que ve, el 2013.

FOTO: Verónica VivesEL CRONISTA FA...UN ANY: 5 de gener de 2011

La vesprada de la festa de l’Epifania, quan els Reis porten els joguets i regals als xiquets i grans, escrivia els següents articles l’any passat. L’eclipsi parcial de sol era notícia i, per suposat, els Reis.

- SANTS I REFRANYS: Hui vespra dels Reis, és Sant Eduard.

- AHIR DIMARTS ES VA PRODUIR UN ECLIPSI PARCIAL DE SOL.

- HUI ÉS EL GRAN DIA: ARRIBEN ELS REIS A GATA. Des de les 18.30 hores.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 15 a 18 de setembre de 1987.

- HISTÒRIA DELS REIS A GATA ( i III ): De l’Auto al Misteri. De dos a quatre actes.

 RESUM FOTOGRÀFIC ANY: Agost 2011

20120105163533-resum7-copia.jpg

(AMPLIEU LA COMPOSICIÓ PUNXANT ACÍ)

Resumisc amb fotografies el que va donar de si el mes d’agost i ho vaig publicar al blog.LA FINESTRA DE L'OPINIÓ: El Misteri es reconeix fora de Gata?

20120105170142-reis2011.jpg

Com posava ahir i fins diumenge, cada dia, toca obrir la finestra de l’opinió amb la pregunta de la reflexió, per a que tots vosaltres opineu. Les respostes aniré publicant-les a la mateixa finestra. La pregunta ja la conegueu i la torne a posar:

¿CREUEN QUE CALDRIA DONAR-SE A CONÈIXER MÉS EL MISTERI DELS REIS FORA DE GATA O NO?. ¿PER QUÈ?.

Done pas a les dos respostes que fins ara tinc registrades als comentaris, per a que tots les coneguem:

-Anònima diu:

"Jo pense que s’ha de donar més a conéixer. Igual tú com a cronista oficial de Gata podries fer com altres molts cronistes i fer campanya de difusió. Pense que hauries de demanar ajuda a l’Ajuntament també. De totes maneres, enguany no és l’any, destaca Alcoi. Ara, com es podria fer que declararen els reis de Gata un bé d’interés cultural?".

-Un gater ha escrit:

"Per suposat que ens mereixem molt més ressó, però nosaltres i les nostres autoritats poc podem fer en eixe sentit. Poc, en relació al que ja fem, clar. Es una injusticia que, per canals, a nivell nacional, com Antena 3 o La primera de TVE, ens mostren alguns actes que són clarament inferiors en tots els sentits al nostre i que a Gata ni tansols la anomenen. Però crec que hem de continuar esforçant-nos per fer-ho tant bé com ara i no fer cas si els mitjans ens donen coba o no. El misteri dels reis es nostre i està fet per a nosaltres, els gaters. Ara qui vullga que vinga i qui no que es quede a sa casa...".

Seguiré posant els comentaris, cada dia dins del que corresponga, d’ací al diumenge i recordeu que està oberta la finestra de l’opinió, per a que feu el vostre comentari.

 A POC MENYS D'UNA HORA. Representació del Misteri dels Reis a Gata

20120105173559-compo1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN EL CONJUNT DE FOTOS, PUNXANT ACÍ)

A les 18.30 hores: Palau d’Herodes Després, Portal de Betlem. Finalment, repartiment de regals i joguets

Poc menys d’una hora per a què els Reis Mags visiten Gata. I ho faran d’una manera especial, com fa 67 anys. Primer va ser una quadrilla d’amics, després un grup de joves, després eixos joves amb un text, el de Antonio Salvá Roselló, des de 1968. Primer en castellà, després en valencià.

Del balcó de l’Ajuntament a l’església. De la Parròquia al balcó de Ca Don Julián. D’ací a l’Avinguda de la Pau´i Plaça de l’Església. Després incorporant Plaça Nova, un any, i Casa Roja, un altre. Finalment, sols Avinguda la Pau i Plaça de l’Església.

L’Ajuntament de Gata emitia ahir pel matí una nota de premsa a tots els mitjans de comunicació amb aquestes paraules, que transcric:

"Des de fa molts anys el poble de Gata ve representant un espectacular acte de cavalcada de Reis. Una vegada més, el 5 de gener de 2012 a poqueta nit el Reis aplegaran a Gata. En nom de l’Ajuntament, l’Alcaldessa de Gata de Gorgos, Ana Mª Soler Oliver, la Regidora de Festes, Mª Rosa Simó, i el Regidor de Cultura, Juan Pedrós, volem convidar a tots els veïns de la comarca a gaudir amb nosaltres d’un espectacle amb tanta tradició i solemnitat.

Des d’aquesta nota de premsa volem agraïr a totes les persones que al llarg de l’any, i en especial aquestos últims dies col.laboren amb nosaltres de manera desinteressada. Gràcies a elles la màgia i il.lusió per una festa tan nostra es manté viva any rere any.
 
En aquestos temps tan difícils que corren pensen que el somriure de la nostra gent és el millor que tenim per això animem a tots els nostres col.laboradors a seguir amb la seua tasca ja que ells són els responsables d’omplir de llum el ulls dels nostres xiquets en una nit tan especial."
 
Disposent-nos, doncs, a viure el Misteri, la "Nit Màgica". En una hora, comença...
 
FONT: Fotos i text nota de premsa, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata de Gorgos.


MISTERI DELS REIS: Palau d'Herodes ( I )

20120106001844-compopalau1-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ EN GRAN, PUNXANT ACÍ)

El Misteri dels Reis a Gata ha complit totes les espectatives i ha tingut un gran aliat, el bon temps. Com sempre, s’han succeït les anècdotes que han enriquit més tot l’espectacle.

A les 18.55, aproximadament, començava tot, degut a un problema amb un cavall a l’hora de la desfilada de Ses Majestats. La veu en off posava a la gent en disposició, parlaven escrivà i cortesà, les ballarines s’apropaven a l’escenari. Després del ball, feia la seua aparició el rei Herodes, que malgrat a portar pocs anys en el seu paper va perfilant-lo cada vegada millor. Angelets, veïns del poblat. Venia el missatger, demanava audiència i arribaven Ses Majestats. Els cavalls es mostraven nerviosos. Feia molt bona temperatura. No es patia fred, al contrari, quasi calor.

Poc estaven els reis amb Herodes, la conversa i cap a Betlem. Al final, la sibil·la Anea posava la nota espectacular, malgrat a que el micròfon fallava quasi al final, quan pujava la seua intervenció.

Però com valen més les imatges que les paraules us deixe amb algunes fotografies, que demostren el que estic dien ja fa dies: GATA TÉ LA MILLOR ESCENIFICACIÓ I DE LLARG DEL REIS, DE TOTA LA COMARCA DE LA MARINA ALTA.

 MISTERI DELS REIS: Palau d'Herodes ( i II )

20120106003505-compopalau2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LES FOTOS DE LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Seguint amb les imatges, us pose una altra composició per a que gaudiu dels moments més impressionants que s’han viscut a la representació.

Cal recordar i tots ho sabeu que aquest text que interpreten el va escriure Antonio Salvá Roselló, el meu antecesor, en 1968, expresament per a la nit de reis. Després el va passar al valencià i ara s’escenifica amb la llengua oficial.MISTERI DELS REIS: Cova de Betlem ( I )

20120106005343-compocova1-copia.jpg

(PODEU AMPLIAR LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Canvien d’escenari, com canviaven abans autors i poble en els autos sacramentals, per això abans es deia al Misteri "Auto". El Portal de Betlem estava instal·lat davant de l’església, com es preceptiu, La Mare de Déu i Sant Josep, així com el Nen Jesús, eren personatges vius. Els angelets omplien la Cova. Estavem davant d’un Betlem Vivent. Cada vegada, es fa parlar més als personatges a aquesta segona part del Misteri.

Al final, l’apoteosi de l’àngel baixant des de la torre del campanar de Sant Miquel Arcàngel. La serenitat i templança de la xiqueta intèrprete s'ha vist recompensada pels aplaudiments del públic que omplia la Plaça de l'Esglés, com podeu observar en algunes de les imatges d'aquesta primera composició.

DIR QUE TOT EL QUADRE TÈCNIC HUMÀ, D'ASSAIG I DE INTERPRETACIÓ, HA FET LES COSES MOLT BÉ I AMB MOLTA SERIETAT. CAL DIR TAMBÉ QUE TOTA LA COORDINACIÓ, EL SUPORT MUNICIPAL I LA POLICIA LOCAL, HAN DONAT QUALITAT A TOTS ELS ACTES. A TOTS...TOTS, EL POBLE TÉ QUE AGRAÏR-LOS AQUEST ESFORÇ I AQUEST TREBALL.EL CRONISTA FA...UN ANY: 6 de gener de 2011

Fa un any, a l’igual que hui, la festa dels REIS centrava tota l’atenció, amb les fotos del Misteri del dia d’abans:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 6 és la festa de l’Epifania.

- REPRESENTACIÓ: MISTERI DELS REIS MAGS. 1r acte, Palau d’Herodes.

- REPRESENTACIÓ: MISTEWRI DELS REIS. 2n acte: Cova de Betlem.

- CAVALCADA DELS REIS A GATA. Epílog. Repartiment de paquets.

- MOR MARÍA SOLER, coneguda popularment com "María Carmela".

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -267, la d’ahir-.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -268, la de hui).RESUM DE L'ANY PASSAT: Setembre 2011

20120106192400-resum8-copia.jpg

(SI VOLEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXEU ACÍ)

El més últim de l’estiu de l’any passat, és a dir setembre, va tindre molts aconteixements. Un resum dels publicats els pose a la composició fotogràfica.LA PREMSA PARLA DE GATA: ahir, del pas del gasoducte pel terme de Gata

Ahir dia 5 de gener de 2012 el diari LAS PROVINCIAS a la secció de La Marina titulava: "MALESTAR EN GATA POR EL RECHAZO DE SU PROPUESTA PARA EL GASODUCTO". Al subtítul: "El DOCV publica la adenda 3 del proyecto que descarta la petición municipal de llevar la conducción por el límite con Xàbia y Dénia". L’article i foto de La Rana, ja que prop d’ella passa la conducció, són de Carlos López.

Si voleu llegir tot l’article, ací us deixe l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120105/marina/malestar-gata-rechazo-propuesta-20120105.html.

FONT: LAS PROVINCIAS digital, 5-12-2012.DOCV del dia 4: ja està autoritzada Endesa per a fer la conducció del gasoducte

Més sobre la conducció del gasoducte i aquesta informació és important. El dia 4 de gener, despúsahir, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOCV) publicava la Resolució de la Conselleria d’Economia, Indústria i Comerç, per la qual s’atorga a Endesa Gas Transportista, SL l’autorització administrativa per a la modificació en la construcció de les instal·lacions corresponents del gasoducte de transport secundari denominat Marina Alta al terme municipal de Gata de Gorgos, s’aprova l’addenda III al projecte d’execució i es declara en concret la seua utilitat pública.

Diu la resolució al respecte de l’al·legació presentada per l’Ajuntament:

"En resposta a la petició formulada, l’Ajuntament de Gata de Gorgos va evacuar el tràmit conferit reiterant-se en el contingut de les al·legacions presentades pel mateix Ajuntament en ocasió de l’aprovació administrativa del projecte, en la versió original, i entén que el plantejament formulat ha sigut arreplegat parcialment en la present addenda III, per la qual cosa han de considerar-se reiterats ja que no s’han arreplegat totalment. Vist que s’han remés al sol·licitant les al·legacions expressades pel referit Ajuntament afectat pel projecte perquè dóne la seua conformitat o formule les objeccions que estime procedents, ha manifestat en síntesi el següent:

«Quant a la proposta de traslladar, respecte a la versió original, l’afecció al terme municipal de Dénia, no és justificable, ja que este terme municipal ja es troba afectat i el terme municipal de Gata de Gorgos és zona de pas al terme municipal de Xàbia, i este gasoducte té com a vocació transportar gas a tots i cada un dels termes municipals que travessa. Igualment, i respecte a la sol·licitud que el traçat discórrega íntegrament per camí, la beneficiària assenyala la impossibilitat d’esta per raons de seguretat, orografia o viabilitat constructiva de la instal·lació projectada».

També diu: "...Esta Direcció General d’Energia resol: I. Atorgar autorització administrativa a l’empresa Endesa Gas Transportista, SL per a la modificació en la construcció de les installacions corresponents a l’addenda III del gasoducte de transport secundari denominat Marina Alta al terme municipal de Gata de Gorgos, a la província d’Alacant, la qual queda sotmesa a les condicions que figuren a continuació:· En condicions normals d’estesa de la conducció, la profunditat mínima és d’un metre sobre la generatriu superior. · En l’encreuament de rius, torrents o rierols importants, s’ha previst aconseguir una profunditat mínima de soterrament, entre 1,50 i 2,50 metres, així mateix, en els encreuaments de carreteres, autovies, autopistes i altres vials, la canonada s’ha d’instal·lar a 1,50 metres, com a mínim, i per al cas d’encreuaments amb ferrocarrils, la profunditat mínima serà de 2,50 metres.

Primera. El titular de la instal·lació ha de constituir en el termini d’un mes una garantia per valor de 279,95 euros, import del dos per cent de l’increment del pressupost total de les instal·lacions afectades...".

També seguix dient que la longitud total del tram és de 724 metres i la canonada discorre soterrada a les profunditats següents:

Pel que fa al traçat diu: S’inicia al vèrtex VAL-141/1, després de l’encreuament de la carretera V-738 i continua cap al nord per a arribar fins al camí municipal, el qual transcorre fins a arribar al seu fi al vèrtex V-AL-143/2 des d’on enllaça amb el traçat del gasoducte principal existent.

– Increment sobre el pressupost total conjunt: 13.997,26 euros.

Hi ha una relació concreta i individualitzada de béns i drets afectats del projecte i altra dels desafectats.

SI VOLEU COMPLETAR TOTA LA INFORMACIÓ, podeu clicar ací:

http://www.docv.gva.es/datos/2012/01/04/pdf/2011_13142.pdf.

FONT: DOCV, 4-12-2012.¿SABIEU...? que els escenaris dels Reis i el Misteri han estat vuit

20120106222500-dscf3853.jpg

La festa dels Reis i la representació de la vinguda dels savis d’Orient a Gata ha anat en augment. Al llarg de més 66 anys aquests han estat els llocs on s’ha representat el Palau d’Herodes i l’arribada de Melxior, Gaspar i Baltasar:

1.- Balcó de l’Ajuntament, finals dels 40 i anys 50. 2.- Parròquia (església, col·legi)?. 3.- Balcó de Ca Don Julián. 4.- Baix del balcó, remolque davant de Ca Don Julián. 5.- Avinguda la Pau. 6.- Plaça de la Casa Roja (una vegada). 7.- Plaça Nova, sols per al pobleta i el Senat Romà. 8.- Plaça Església -Cova de Betlem-.

Desconec si hi ha algtres escenaris que s’haja fet la representació. Malgrat això, si algú dels usuaris o visitants en coneix més llocs, que no dubte en comentar-los i els afegire al llistat.

A la fotografia, un moment de la representació ahir del Misteri al Palau d’Herodes.IMATGES CURIOSES: EL RECTOR EN JOSÉ IGNACIO LLÓPEZ i el Sevilla C.F.

20120106224915-joseignacio.jpg

El recordeu?. En José Ignacio Llópez, rector que va estar a la parròquia de Gata de Gorgos des d’octubre de 1997 a setembre de 2004, és l’actual director del col·legi d’òrfens de Sant Vicent Ferrer, que es troba a Sant Antoni de Benagéber (València). Fins allí es van desplaçar, aprofitant la seua visita copera, el president del Sevilla C.F. i alguns jugadors. A En José Ignacio li van donar una camiseta de l’equip hispalense i els xiquets va rebre regals.

LAS PROVINCIAS té un vídeo titulat: "El Sevilla F.C. con los niños de San Vte. Ferrer" del qual és autor Juan carlos Villena. En ell podeu veure a En José Ignacio Llópez a l’acte. Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/videos/deportes/futbol/1367499830001-sevilla-ninos-vicente-ferrer.html.

L’espai de "Esports Nou" d’ahir a la segona edició de Noticies 9 de la Televisió Valenciana també es fa el reportatge al col·legi.

A la fotografia capturada del vídeo podeu observar el moment que comente.DIUMENGE DIA 8, FESTIVAL JÚNIOR, Casal de la Música

Diumenge dia 8 per la vesprada es farà el FESTIVAL JÚNIOR de Nadal. Els xiquets dirigits pels seus educadors cantaran, faran actuaciones, que captivaran als més majors. Serà al Casal de la Música i l’entrada té un import de tres euros.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -632, la d'ahir dia 5-

20120106231726-cinelapaz-quicocella-2.jpg

Acabe les fotografies relacionades amb els cinemes amb la fotografia del "Tio Quico Cella" el fundador del Cine La Paz en 1925. La foto la va aportar Paquita Grimalt Ferrándiz a Paco Moncho, qui la té posada al seu blog de prospectes de cine. Vull acabar donant-li les gràcies una vegada més per deixar-me publicasr les fotos, patrimoni local cultural.

FOTO PROPIETAT DE PAQUITA GRIMALT, facilitada per Paco Moncho.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -633, la de hui dia 6-

20120106234057-casespenyoipont.jpg

La fotografia de hui ens mostra com estaven les cases del Penyó fa uns seixanta o setanta anys. Des de la barana del pont del riu cap a les Alcolaies es captava aquesta imatge. Predominaven les parets de pedra, sense lluïr.EL CRONISTA FA...UN ANY: 7 de gener de 2011

Fa un any, el dia després de la festa de Reis, aquests eren els articles que publicava al blog, encara destacant algunes fotografies més dels Reis 2011:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 7 és Sant Raimundo.

- CURSOS FPA, 2n Trimestre: Hui comença la matrícula.

- AL MISTERI TAMBÉ HI HAVIA...ballarines, concubines, pages, portadors.

- DEMÀ TORNA LA LIGA JUVENIL PER AL GORGOS C.F.

- HISTÒRIA DE LES VISITES PASTORALS ( IV ). García La Higuera, 1974.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -269-.

 GORGOS C.F.: DEMÀ TORNA EL JUVENIL A LA FAENA

Demà pel matí a les 12 jugarà el GORGOS JUVENIL a Alacant contra el Atlético Montemar B. Ja ha jugat el líder Sant Joan d’Alacant, que ha golejat al Pedreguer de Jaume Serra, per 5 a 0. Per tant, al Gorgos no li queda altra per a no despenjar-se que guanyar el seu partit, encara que siga a domicili.

Pel que fa al primer equip descansarà la jornada de demà.RESUM FOTOGRÀFIC: Octubre 2011

20120107215725-resum9-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

L’últim trimestre de l’any passat comence a recordar-lo hui. El mes d’octubre de 2011 va portar diverses notícies importants que es reflexen a la composició fotogràfica.¿SABIEU...? que l'any 2017 farà 50 anys el Auto dels Reis Mags de Gata

Antonio Salvá Roselló fa escriure el auto de los Reyes Magos per als Reis de 1968. Els joves que interpretaven als Mags d’Orient li ho van demanar i ell, basant-se amb els texts bíblics, va fer en vers les converses que tenien Herodes i els reis, així com a Betlem les presentacions de l’or, incens i mirra. La 50 edició del Auto dels Reis Mags serà el 2017, encara que si contem que a la dècada dels 90 del segle XX un any no es va representar a causa de la pluja, tindria que retrassar-se al 2018.RECORDEU...DEMÀ ÉS EL FESTIVAL JÚNIOR

Al Casal de la Música -ho torne a recordar- a les 17 hores. Un bon acabament de festes nadalenques amb els xiquets i xiquetes Júniors. Ja ho saben, demà diumenge per la vesprada.EL CRONISTA FA...UN ANY: 8 de gener de 2011

La imminent visita de l’arquebisbe a Gata era la notícia més important de l’any passat, tal dia com hui. A nivell esportiu, la informació del Gorgos juvenil que tornava a la feina, com ho ha fet hui l’actual.

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 8 és Sant Alberto, bisbe.

- HISTÒRIA RELIGIOSA: Visites de l’arquebisbe de Methymma. 1950 i 1956.

- DEMÀ VISITA DE L’ARQUEBISBE A GATA.

- COM ERA GATA FA...23 anys: Del 19 al 22 de setembre de 1987.

- EL GORGOS JUVENIL SALVA UN COMPLICAT PARTIT. Empat a 3 gols.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -270-. Ja dins de l’altre dia.EL GORGOS JUVENIL GUANYA A DOMICILI, 2-7

20120108185240-dscf3566.jpg

Un important triomf ha conseguit aquest migdia el Gorgos juvenil en la seua posta en marxa a l’any nou 2012. Un marcador abultat a domicili, 2 a 7, front al Atlético Montemar li ha permés conservar el segón lloc, a dos punts del líder.

Després d’aquesta victòria i la dels seus immediats contrincants continua líder el Sant Joan d’Alacant amb 29 punts. El Gorgos en té 27 i el Sporting Benidorm 25.

Per a la pròxima jornada li toca descans al Gorgos juvenil i el 21 jugarà a casa front al Racing Garbinet.EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA TÉ 83.000 VISITES

20120108190700-blog83.jpg

A sols vuit dies de començar l’any 2012 ja té el blog del CRONISTA DE GATA 83.000 visites. Com sempre faig, agraïment a tots els usuaris i visitants, els d’enguany i l’any passat, els ocasionals i els fidels. GRÀCIES A TOTS.

Sense dubte, les imatges actuals del Misteri dels Reis 2012 i l’actualitat nadalenca ha fet que augmentara el nombre de visites. De nou, gràcies, i cap a les 100.000, que s’arribarà dins d’aquest any si tot va normal.RESUM FOTOGRÀFIC: Novembre 2011

20120108193948-resum10-copia.jpg

(SI VOLEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXEU ACÍ)

Penúltim mes de l’any passat que recordem amb fotografies. Un panell de imatges, una composició que ens fa detindre’ns amb allò que va ser notícia al novembre de 2011.CRÒNICA LOCAL: 1997, NAIX EL SENAT ROMÀ I EL POBLAT, per al Misteri dels Reis

20120108201730-senat-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

A petició de "un gater" que preguntava quan es va representar el Senat Romà als actes del Misteri dels Reis i si tenia alguna fotografia, cal recordar aquells temps que formen ja part de la història local i més en concret de la història dels Reis Mags a Gata.

L’any 1997 va supondre un punt d'inflexió en la història dels Reis a Gata. Per primera vegada es va representar el Senat Romà a la Plaça Nova. A l’escenari, que es posava mirant cap al ficus, estaven Octavi August i l’escriba. Arribava Herodes i xarraven tots tres. Sols es va representar dos anys, 1997 i 1998.

A l’altra part de la Plaça Nova es muntava, també per primera vegada, el poblat de Judea, pròxim a Betlem. El grup d’interprets, la majoria del grup de teatre "Font de la Mata" donaven vida a un profeta, el fuster, el ferrer, el posader, les dones i els xiquets.

He pogut rescatar una fotografia de l’escenificació del Senat Romà, en la qual precisament l’autor del text del Auto o Misteri, Antonio Salvá, representava a l’emperador Octavi August.¿SABIEU...? que el precedent de la rotonda de la carretera de Xàbia està en un accident mortal de 1988

1988. 27 de juny, dilluns. Un veí de Gata, José Monfort Cervera, de 76 anys, mor a causa de l’accident de tràfic ocorregut quan anava amb la motocicleta. Era just a l’encreuament perillós del desviament de la carretera de Xàbia cap a Gata. L’alcalde Eduardo Adolfo Mulet Salvá reclamava a crits la rotonda. Seguia sense solucionar-se el problema. Aquest accident va ser una nota detonant, una més, per a què finalment es fera la rotonda.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -634, la d'ahir dia 7-

20120108211921-molisenies2.jpg

Comence una nova sèrie de fotografies, barrejades entre les que em passen els usuaris (com la de hui) i les del record de 1996, fa 16 anys, que ja són anys-.

La foto que us presente corresponent a ahir dissabte és un molí que hi ha a la partida Senies, abans es deia allí Cuadros. Me la remet José Signes, fidel visitant del blog, al qual li ho agraïsc. Diu Josep que és un dels molins més antics de Gata. Al final de la pala d’orientació -que estava feta amb ferro- posava una inscripció, any 1927. Inclús abans, diu Josep, estava feta de tela.

Si mireu la construcció, l’escala de pedra està per fora. Al fons de la imatge, comença a retallar-se el Montgó per a formar el Cap Gros. La torre és estreta.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -635, la de hui dia 8-

20120108233437-viaitren.jpg

Fa uns quinze anys vaig fer aquesta fotografia. L’automotor que es deia o el trenet que deien altres, era distint als moderns vagons que hi ha ara. A més, es poden observar les vies del tren apilades a l’estació de Gata.EL CRONISTA FA...UN ANY: 9 de gener de 2011

Fa just un any, Gata rebia la visita de l’arquebisbe de la diòcesis valentina.

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 9 és Sant Adrià i Sant Marcelino. També el Bateig del Senyor.

- EL BLOG DEL CRONISTA SUPERA LES 16.000 VISITES I DEMÀ FA NOU MESOS.

- VISITA DE L’ARQUEBISBE EN CARLOS OSORO A GATA ( I ).

- VISITA: L’ARQUEBISBE ACEPTA PROCLAMAR AL SANTÍSSIM CRIST CANÒNICAMENT PATRÓ DE GATA ( i II ).

- VICTÒRIA DEL GORGOS (2-1) CONTRA EL PEDREGUER.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -271-.RESUM FOTOGRÀFIC: Final. Desembre 2011

20120109223815-resum11-copia.jpg

(PER A FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXEU ACÍ)

Conclou ací el resum fotogràfic del passat any 2011. El mes de desembre de 2011 es resumix a la composició fotogràfica d’aquesta entrada.¿SABIEU...? que Gata va tindré FP al Centre Parroquial de 1982 a 1989

Va durar sols set cursos. Al Centre Parroquial "Virgen del Carmen" s’impartien les classes. Era una secció de FP depenent de l’institut de Dénia. Aquesta secció va ser creada el 25 de maig de 1982 per a impartir les ensenyances de primer grau de FP en les rames de Madera i Perruqueria. Una ordre del 9 de maig de 1988 autoritzava el tancament progresiu de les activitats d’aquesta secció gatera. anava baixant la matrícula i finalment va quedar completament extinguida al final del curs 1998-1989.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -636-

20120109233855-juniors96-copia.jpg

(PER A FER-LA MÉS GRAN LA FOTO, PUNXEU ACÍ)

La foto de hui recorda el Júnior de 1996, fa 16 anys. Molts d’aquests xiquets i xiquetes que es van fotografiar junt a la font de la Plaça de l’Església, hui són gran i fets. Com passa el temps. Es reunien tots per a fer la campanya del Domund. Ací els teniu, per a recordar-los.EL CRONISTA FA...UN ANY: 10 de gener de 2011

Fa un any just tres eren les notícies publicades:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 10 és Sant Guillermo (Guillem).

- COM ERA GATA FA...23 anys: 25 i 26 de setembre de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -272-.LA PREMSA PARLA HUI DE GATA: Nou persones més parades a Gata

S’han donat hui a conèixer les xifres de l’atur corresponent al mes de desembre, segons dades que publica Comissions Obreres.
El diari LEVANTE-EMV publica a la pàgina de la Marina Alta l’article: "La comarca cierra el año con 16.169 parados, 9.527 más que en 2007". A la taula de pobles, figura Gata. En novembre eren 555 les persones en atur i en desembre es contaven nou més, és a dir 564.
Podeu llegir tot l’article a aquest enllaç: http://www.levante-emv.com/comarcas/2012/01/10/comarca-cierra-ano-16169-parados-9527-2007/871157.html.

El diari de LAS PROVINCIAS a la seua secció de La Marina també es fa ressó de la mateixa informació, dins de l’article que parla de que "Xàbia crea una mesa de empleo para estudiar cómo insertar mejors a los parados". Al final de l’article parla de Gata, quan diu: "Calp es junto a Teulada y Gata de Gorgos, los municipios donde menos empleo se ha destruído en diciembre, con 5 y 9 parados más". Eixos nou es referix a Gata.

Podeu llegir la notícia al digital, punxant a aquest enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120110/marina/xabia-crea-mesa-empleo-20120110.html

FONT: CC.OO. i diaris LEVANTE-EMV i LAS PROVINCIAS, 10-1-2012.¿SABIEU...? que Don Alberto Caselles va ser nomenat abat de la Colegiata de Gandia en 1988

Quan tenia 60 anys, és a dir per l’estiu de 1988, Don Alberto Caselles Fornés rector fill de Gata, va ser nomenat abat de la Col·legiata de Gandia. Feia aleshores dos anys que era vicari episcopal de les zones de La Safor, La Valldigna i la Marina Alta. I just enguany 2012 complirà els 60 anys de sacerdoci, ja que va ser ordenat prevere en 1952, a Barcelona, al Congrés Eucarístic Nacional.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -637-

20120110233834-amics3mon.jpg

Una fotografia més que recorda no fa molt la vida a Gata i una de les associacions, després formada com una ONG, més populars i amb més solera, "Amics del tercer Món". Fa uns 17 anys es van fer aquesta foto a la fireta de Nadal, que sempre feien abans d’anar al Mercat de Nadal de Teulada. Les xicones, a més de Paquitina -germana del missioner Vicente Berenguer, que està a Mozambique- i María, que ja no està entre nosaltres, venien regals, dolços i rifaven a 100 pessetes cosetes de la tòmbola. Ara, algunes d’aquestes xicones, ja són mares i amb fills.EL CRONISTA FA...UN ANY: 11 de gener de 2011

Fa un any just sols destacava la informació del premi a Gata:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 11 és Sant Higinio.

- DIJOUS, GATA REBRÀ EL PREMI "CIUDAD DE LA CIENCIA" DE MANS DELS PRÍNCEPS.

- HUI ÉS UNA DATA CURIOSA I CAP-I-CUA: 11-1-11.

- COM ERA GATA FA...24 anys: 27 a 29 de setembre de 1987.

 JA ESTAN PUBLICATS al facebook ELS PREMIS DE "COMERÇ DE GATA"

La xarxa social facebook està guanyant adeptes a la carrera. Fins i tot, l’associació "Comerç de Gata" va fer saber en directe pel facebook dissabte dia 7 per la vesprada tots els premis d’aquestes festes nadalenques. També a l’aparador on estaven exposats (començament del carrer La Bassa) també està la relació de números. Més de 60 premis amb les paperetes lliurades en els distints comerçs associats. Ja hi ha gent de Gata que li ha tocat algun regalet i també ha estat fotografiat al facebook.¿SABIEU...? que l'Escola d'Adults de Gata començà en 1986

El curs 1987-1987 va ser el primer en el que l’Ajuntament va ofertar cursos municipals, baix la denominació de Escola d’Adults. Abans es deia EPA (Escola de Persones Adultes) i ara és CFPA (Centre de Formació de Persones Adultes). Primer van ser tres mestres Rosa Mari, Dora i Paquita les responsables. Més tard, Mariajo i Pepa van portar fins hui que continuen, els destins de l’educació d’adults a Gata, tant preparant per a ensenyaments reglats com de cursos d’esbarjo.EL CRONISTA FA...UN ANY: 12 de gener de 2011

Cal ressenyar que destacaven les notícies de l’any passat tal dia com hui de les festes de Sant Antoni que començava a anunciar (enguany serà la següent setmana, del 20 al 22 de gener) i la visita a Madrid de l’alcaldessa:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 12 és Sant Victoriano.

- HUI GATA AL B.O.P.: Modificació de crèdit.

- JA VÉNEN LES FESTES DE SANT ANTONI: Dissabte, Cata de vins.

- COM ERA GATA FA...24 anys: 2 i 3 d’octubre de 1987.

- I DEMÀ...L’ALCALDESSA AMB ELS PRÍNCEPS D’ASTÚRIES.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -273, la d’ahir-.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -274, la de hui-. Amb la data del dia següent, sols a 25 minuts.EL FOTÒGRAF GATER JUAN MIGUEL GAVILÀ, SELECCIONAT PER LA UNIÓ DE FOTOPERIODISTES DE BODES EUROPEUS

20120112191602-gavilacompo2-copia.jpg

Per les seues fotografies artístiques de casaments

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ EN GRAN, PUNXANT ACÍ).

El jove fotògraf gater JUAN MIGUEL GAVILÀ ha estat seleccionat recentment per la UNIÓ WEDDING PHOTOJOURNALISTS EUROPE (Unión de Fotoperiodistas de Bodas Europeos).

Es tracta d’un segell de qualitat i una garantia, donat que per a entrar en la Unió s’exigeix tindre un treball reconegut, així com uns criteris de qualitat i originalitat.

La Unió de Fotoperiodistes de Bodes Europeus ha considerat que Juan Miguel Gavilà ofereix una perspectiva diferent dels reportatges de boda que es caracteritzen perquè són capaços de transmetre l’ambient de la mateixa sense poses estudiades sinó sabent plasmar els gestos espontanis.

Forma de treball: La característica principal de l’obra d’aquest fotògraf, seguix dient la Unió, és la creativitat ja que està constantment innovant per a trobar mirades originals. Pel seu estil es basa en la recerca dels gests i les accions que poden passar desapercebudes per a la resta de la gent però que són les parts més importants per a retratar una bonica història d’amor.

El mateix Gavilà ens ha declarat que per a ell és un orgull i una gran motivació que el treball realitzat durant aquests anys haga estat reconegut per alguns dels millors professionals de fotografia de boda en el panorama nacional i internacional.

Des del blog, la meua felicitació personal a un "artista" gater, a la que estic segur es sumaran molts dels visitants i usuaris.

Per comprovar aquesta acreditació que passa a tindre el fotògraf gater, us pose a la composició quatre fotografies, que ell mateixa m’ha escollit per a la notícia.

També el teniu al facebook i a la pàgina web que us pose a continuació: http://www.gavilafotografia.com.

 ADÉU AL VELL GIMNÀS ESCOLAR

20120112192023-vellgimnascompo.jpg

Un vídeo fet per l’escola ens recorda els últims moments de l’edifici

Si recordeu, aquestes festes passades, va ser el moment adequat per a enderrocar el vell gimnàs escolar. Per dues vegades el vaig traure al blog si recordeu. Hui, fent un repàs per les coses de Gata que hi ha a Internet, he pogut descobrir el vídeo del qual us pose l’enllaç. Són les últimes imatges del vell gimnàs, pocs dies abans de "dir adéu".

Diu el text que podeu trobar, així com el vídeo, a la pàgina web de l’escola de Gata: "Al nostre gimnàs ja li ha arribat l’hora. Aquestes vacances de nadal el derruiran. Està molt deteriorat i ja no el feiem servir per a res. Podem visitar-lo virtualment per última vegada" i es posa l’enllaç del vídeo ubicat al portal "youtube": http://youtu.be/M4npljNqadU.

Seguix dient l’escrit: "De la nova construcció no ens han comunicat res, per la qual cosa ,tot sembla que encara passarà molt, molt de temps".

Si voleu recordar l’enderrocament, ho vaig publicar al blog en dos entrades el dia 29 de desembre de 2011. A la columna de la dreta, punxeu: "diciembre 2011" i quasi al final ho teniu.

FONT: http://www.escolagata.com. Youtube (extractes): http://youtu.be/M4npljNqadU.¿SABIEU...? que a Sant Miquel de 1988, la penya La Gamba va organitzar festes

Amics, simpatitzants. La Penya La Gamba va ser l’organitzadora de les festes de Sant Miquel de 1988. Tot el barri de l’Avinguda format pels carrers Sant Miquel, Doctor Moratal i el Passeig d’Alacant, es va omplir de festa. Inclús van fer actuació de bous i vaques. Balls, traques, sopar de germanor. Allò prompte va desaparèixer.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -638, la d'ahir dia 11-

20120112225723-carrerlluna-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Hui us pose la fotografia antiga que il·lustra el calendari de l’associació de Donants de Sang de Gata. Pepe Pedro, ànima de l’organització, sempre busca completar la col·lecció de fotos originals i antigues del poble, la qual cosa diu molt d’aquesta associació, que abarca a tots els donants i que els dijous de cada mes tenen una cita de 17 a 20.45 hores al Centre Social. Ara la més pròxima és dijous que ve 18 de gener.

Parlant de la fotografia, aqauesta vegada és el carrer la Lluna, fixeu-se amb la casa que tanca la foto que és la carretera. Adornament dels carrers, engalanament abans del premi Conde de Guadalhorce (aquest va arribar l’any 1972), perquè si comproveu el carrer encara no està asfaltat.

La foto va ser facilitada per Justo Signes, del seu arxiu particular, cedida per al calendari de butxaca dels donants.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -639, la de hui-

20120112235112-reis1996.jpg

La foto de hui torna a recordar-nos l’Auto dels Reis dels anmys 90. Aquesta fotografia en concret és de l’any 1996, quan es feia poblat i senat. No canviava el Palau d’Herodes. Ací podem observar com un dels reis té un micròfon a la mà. Encara no s’havien canviat vestidures ni capes i l’escenari era més reduït que ara.EL BLOG JA TÉ 84.000 ENTRADES

Abans de tancar la jornada de hui dijous ha arribat el blog a les 84.000 entrades. Està clar que les últimes notícies de l’acreditació del fotògraf Gavilà i el vídeo del vell gimnàs escolar han fet que pujara el nombre d’entrades.

A tots moltíssimes gràcies per seguir confiant i cada vegada més a prop de les 100.000 visites.EL CRONISTA FA...UN ANY: 13 de gener de 2011

L’inici de les populars festes de Sant Antoni i l’important premi a Gata centraven l’atenció informativa fa just un any:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 13 és Sant Hilario.

- DEMÀ COMENCEN LES FESTES DE SANT ANTONI 2011.

- L’ALCALDESSA REP EL PREMI PER A GATA DE "CIUTAT DE LA CIÈNCIA I LA INNOVACIÓ".

- COM ERA GATA FA...24 anys: 6 i 9 d’octubre de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -275-.ARRIBA EL CIRC A GATA, per a demà dissabte i diumenge

20120113221606-escanear0017.jpg

Instal·lat el "Show Amazonas" a l’antic camp de futbol "Les Sorts"

Demà dissabte 14, en sessions de 17 i 19.30 hores, i diumenge 15 en sessió de 17 hores, torna el circ a Gata. Serà un show, com l’home que entra en contacte directe amb temibles piranyes de l’Amazonas a una piscina de quatre tones d’aigua. Hi haurà malabaristes, contorsionistes, pallassos musicals i la participació del pallasso Yogui. A més es podrà fer una visita gratuïta al reptilarium durant la funció: iguana, cocodril del Nil, idrosaure, weber, varà del Salvador, serpent coral d’Hondures, pitó reial i la mítica Anaconda (la serpent pitó més gran en ruta per Europa). Tot això i més podran gaudir menuts...i grans al circ instal·lat al vell camp de futbol, a Les Sorts.

A la imatge teniu una de les invitacions que donaven a l’eixida d’escola per a les funcions de demà i diumenge.LA FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES INICIA EL SEGON TRIMESTRE

20120113225054-epa.jpg

Donaran començament el 23 de gener

Del 9 al 23 de gener de 2012 s’està procedint a la matriculació dels cursos del segon trimestre del Centre de Formació de Persones Adultes, curs 2011-2012. Els cursos començaran cap a finals.

El 23 de gener de 2012 a les 19 hores començarà el FRANCÉS amb 40 hores de durada.

El dia 24 de gener a la mateixa hora i amb les mateixes hores el curs de INICIACIÓ A INTERNET.

El dia 31 de gener a les 15 hores i també amb 40 hores de durada el curs de PATCHWORK.

Finalment, el mateix dia, 31 de gener,  a les 19 hores, amb 30 hores començarà el curs de VITICULTURA BÀSICA: LES FEINES DE LA VINYA.

La imatge és la fotografia de Jaume Boronat que servix de capçalera de la publicitat dels cursos i representa un molí del Tossal de Pedreguer.¿SABIEU...? que el Gorgos C.F. es va desfer a setembre de 1988

Ho sabieu?. Un club històric com el Gorgos Club de Futbol i es va retirar de la competició, una vegada format ja el grup Iv de Primera Regional a la temporada 1988-1989. Molts van ser els desencadenants que van ocórrer. Eren els temps de Corcat, Espasa, Sabater, Carlos, Mateu, Barber, Paco i altres. Es va desfer al setembre de 1988. La següent temporada es renovava el club i continuava, menys mal.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -640-

20120113234509-d.-alejo-sendra.-anys-40.jpg

Hui porte al blog una fotografia de N’Alejo Sendra Tarrazó no molt vista al poble. N’Alejo fou rector que va regir els destins de la parròquia de Gata des de 1930 a 1950. Aquesta imatge és dels anys 40 del segle XX, a la postguerra. És propietat d’una neboda d’ell que viu a Villalonga. L’amic Josep Antoni Roselló, també del poble de La Safor, d´on era natural N’Alejo, me l’ha passada, junt a altres també inèdites per a nosaltres. A totsdos els agraïsc la deferència.EL CRONISTA FA...UN ANY: 14 de gener de 2011

Cal destacar fa just un any el lliurament del premi a Gata, per part del Príncep Felip:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 14 és Sant Fulgencio.

- LA PREMSA, ELS PRÍNCEPS I LA NOSTRA ALCALDESSA.

- DEMÀ XERACO-GORGOS (Juvenil), segon contra líder.

- COM ERA GATA FA...24 anys: 10 i 11 d’octubre de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -276-.GORGOS: DESCANSA EL JUVENIL I DEMÀ A MIGDIA JUGA EL PRIMER EQUIP

Aquesta vesprada li ha tocat descansar al GORGOS juvenil. Esperarem el resultat del seu màxim rival, el Sant Joan d’Alacant, que jugava fora. Per altra part, demà a les 12 del matí juga el primer equip a Alacant, contra el Playas d’Alicante CF. El rival és directe ja que és tercer per baix amb 11 punts, mentre que el Gorgos en té 7 i és segon per la cua.¿SABIEU...? que per les pluges fortes va caure una paret al carrer Signes (octubre 1988)

¿Ho sabieu...? ¿Ho recordaveu?. Al carrer Signes -aleshores dit carrer Calvo Sotelo- al número 46 dijous 6 d’octubre de 1988, fa ja 23 anys i uns mesos, va caure una paret lateral d’una casa-solar. Un cotxe que allí hi havia estacionat li va trencar el cristall de darrere i part de la bandeja trasera. Prèviament ja se li havien llevat les teules de l’eixida per velles. Les fortes pluges d’eixa setmana van provocar el succés.CICLISME: DEMÀ 15, LA VOLTA A LA MARINA PASSA PEL TERME DE GATA

Demà diumenge es celebra la primera etapa de la XXVI Volta Ciclista a la Marina 2012, Gran Premi Caixes Rurals del Mediterrani. Aquesta primera jornada la organitza el Club Ciclista Xàbia. La carrera passarà quatre vegades pel nostre terme de Gata de Gorgos, ja que eixirà a les 10 hores des de Xàbia, anirà pel baix Montgó i de Jesús Pobre anirà a l’encreuament de la rotonda i després cap a Xàbia. Un circuit de 20 kilòmetres. En total es faran 80 kilòmetres i la meta serà a Correus de Xàbia. Hi haurà una meta volant a l’ermita i un premi de muntanya al restaurant Carrió. Està previst que la prova acabe a les 12 del migdia.

Les altres etapes seran: La Vila, Altea, Xaló, Dénia, Calp, Pedreguer i Parcent. Aquest any no participa Gata.EL CIRC A GATA: pallasos, malabaristes i animals

20120114232841-compocirc1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

El show "Amazonas" està inatl·lat hui i demà al vell camp de futbol "Les Sorts". A les sessions de hui, a les 17 i a les 19.30 hores, ha assistit prou personal. Xiquetes i xiquets que no pagaven hui i majors acompanyants que pagaven set euros. Han gaudit de l’espectacle dels malabaristes, pallassos i un reptilari, animals exòtics que han fet que els xiquets eixiren molt contents.

Podeu comprovar al muntatge fotogràfic l’actuació dels artistes i algun que altre animal exòtic.

FOTOS: Verónica Vives.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -641-

20120114234011-gorgos1987-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Parlava ahir a la secció de "¿Sabieu...?" de que el Gorgos es va retirar de la competició l’any 1988, a setembre. Les campanyes anteriors, fa uns 25 anys, jugaven al Gorgos Club de Futbol els jugadors que a la fotografia apareixen. a la fotografia de Pons, els jugadors estan retratats junt a un dels trofeus guanyats. De plantats: Ortega -porter-, Corcat, Espasa, Sabater, Carlos, un jugador xabiero i Mateu. Agatxats: Paco Monfort, Barber i dos jugadors de Dénia.EL CRONISTA FA...UN ANY: 15 de gener de 2011

Les festes de Sant Antoni i el canvi del temps, junt amb les obres municipals, allò més destacat de l’any passat, tal dia com hui, al blog del Cronista de Gata:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 15 és Santa Raquel.

- FESTES DE SANT ANTONI a la Placeta.

- EL TEMPS: Molta boira i rosada.

- AVANCEN LES OBRES DEL CEMENTERI MUNICIPAL.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -277-.EL GORGOS GUANYA A DOMICILI (1-3)

Ha obtés una victòria el primer equip del Gorgos davant un rival directe. Ha guanyat per 1 a 3. Per tant, es posa amb 10 punts, pels 11 del màxim rival ara i contrincant de hui, el Playas de Alicante C.F.

A la Juvenil, el Gorgos descansava però el líder Sant Joan d’Alacant ha guanyat 0 a 3 i per tant s’ha distanciat a quatre punts. Mentre que el Sant Joan en té 32 el Gorgos en té 28 punts.L'ESCOLA DEL PERÚ FA BALANÇ DEL CURS ESCOLAR AL FINAL DE 2011

20120115210249-peruvicentfont-copia.jpg

(PER A VEURE MÉS GRAN LES FOTOS, PUNXEU ACÍ)

Allí està de rector el gater VICENT FONT. També conten les perspectives per a 2012

Des de dilluns 9 de gener són vacances escolars allà al Perú

Han fet ja una comunitat educativa consolidada. Molts gaters recolzen amb el suport econòmic o material aquella gent. Allí està de rector el missioner gater VICENT FONT. És el col·legi Sant Tomàs de València, però a les afores de Lima (Perú).

Ells han fet balanç de 2011 i m’ha arribat un correu explicant tot allò que s’ha fet al pssat any i les perspectives per al 2012.

Diuen que han pogut brindar educació a 95 xiquets, que acabaren l’any escolar satisfactoriament en els diferents graus o nivells d’educació que han desenvolupat.

 Degut a la gran quantitat de xiquets a la zona, per al present any, pensen en  ampliar els nivells d’inicial i primària.Per això venen fent les gestions corresponents des de l’any passat per a que l’Estat peruà aprove el seu projecte i puga pagar els sous dels professors. Estan esperant-ho.

Per al present any escolar tenen pensat contar amb 18 professors (6 per a inicial i 12 per a primària) o sia, dues aules per any escolar. Com sempre, la demanda supera allò que projecten i ara també hi ha quasi trenta mares que els demanen que posen un primer any de secundària, puix els seus fill tenen problemes per arribar fins el centre més prop.

En quant a la infraestructura, per al present any escolar, amb els donatius que venen rebent d’ací, pensen contar amb 12 aules més que les de l’any passat (les quals ja s’estan construint), sent en total 18 aules per al present any, distribuïdes de la següent manera: Inicial 6 aules i Primària 12 aules.

Per al present any, seguix dient la carta-correu, els professors van veure convenient fer una prova d’entrada a tots els alumnes, per a que d’aquesta manera es puga saber quin és realment el nivell acadèmic de l’alumne, ja que l’any passat alguns alumnes no tenien el nivell acadèmic del grau que cursaven.

Des de dilluns 9 de gener s’han iniciat les classes vacacionals al col·legi "SANTO TOMAS DE VALENCIA", les quals permetran el reforçament acadèmic dels alumnes abans de començar l’any escolar. També es continua amb les classes de música per als xiquets, classes que van començar al mes de novembre passat i que continuaran aquest període vacacional.

 

Ara el que més els preocupa a la comunitat escolar,diu finalment la carta-correu, és el mobiliari escolar per a cada aula, ja que al contar amb 12 aules més, també hi hauria que posar pupitres dobles, cadires, pissarres, arxivadors i taules per a cada aula. Ells fan una crida especial i diuen que si coneixen a persones que es puguen sumar al projecte, els estarien molt agraïts, que els feren arribar les seues necessitats actuals.

A les fotografies de la composició es veu l’avanç en la construcció de més aules del centre educatiu, on té la parròquia el missioner gater Vicent Font.

 ¿SABIEU...? que una gatera, Elena Espasa, va disputar el Nacional d'arts marcials en 1988

La gatera Elena Espasa Pérez va participar per l’octubre de 1988 en els VIIé campionats nacionals d’Arts Marcials, E.P.K.A., celebrats a La Unión (Múrcia). Militava, aleshores, al club Okinawa de Dénia i ella disputava la modalitat de kàrate. La karateka gatera es va alçar amb el primer lloc en fèmines de Segona Divisió i obtingué la medalla l'or. Tenia, aleshores, 24 anys.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -642-

20120115222157-comi1997-copia.jpg

( PODEU FER EN GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ )

Aquesta fotografia és festera. Alguns membres, que no tots, de la Comissió de festes de 1997 es va fotografiar a la pujada del Calvari pels nadals de 1996. Aquell grup ja és història. Van fer les festes de 1997, amb el lema: "Festes 97, més i millors". D’això ja han passat 15 anys. A la imatge podeu veure, entre altres, a Sílver, Miguel, Emilio, Castillo i Rosa.EL CRONISTA FA...UN ANY: 16 de gener de 2011

La festa de Sant Antoni eclipsava la informació del dia, ara fa just un any:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 16 és Sant Honorato.

- GATA HA CELEBRAT HUI LA FESTA DE SANT ANTONI.

- TAMBÉ VA CAURE AHIR EL GORGOS GRAN A CALLOSA: 5-4.

- COM ERA GATA FA...24 anys: 14 al 18 d’octubre de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -278-.TORNA EL FRED I LA PLUJA: 4 litres per metre quadrat

El fred i la pluja s’han fet presents al poble al llarg de tota la jornada. Comença la setmana de fred i neu a tota la comarca i més amb neu a l’interior de la província. De fet, ja ha nevat per la serra de Mariola i la Font Roja d’Alcoi. Aquesta nit serà gelada. s’han mesurat a Gata uns 4 litres per metre quadrat

Gata ha marcat la nit passada un mínim de 7 graus. Ara mateix -les 22.30 hores- hi ha 11 graus. Continua el mal temps i la nit es preveu més fresqueta que l’anterior, per la humitat.¿SABIEU...? que l'ONCE del 19-10-1988 deixà 25 milions de pessetes a Gata

19 d’octubre de 1988, dimecres. El sorteig de l’ONCE premià al número 8.704. El venedor José Ferrer a Dénia ven els cupons que suposen de premi 25 milions de pessetes per a Gata. Un dels afortunats va ser Francisco Arabí Arabí, que aleshores regentava el bar Nou de la Plaça Nova.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -643-

20120116234657-image0-5-copia.jpg

( PER A FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXEU ACÍ )

La fotografia de hui pertany als inicis dels anys 70 del segle XX. La Rondalla de Gata apareix en plena actuació al festival del Grup Escolar "Santíssim Crist". Com vegeu actua al replà entre escala i escala. El seu director era Ernesto Coloma, que el podeu veure d'esquena al grup, que toca guitarretes i bandurries. Dalt de la Rondalla, algunes xiquetes encara amb els uniformes que es gastaven abans.

La fotografia la va aportar per al corresponent BIM Antonio Vicente Caselles Mulet, que també formava part de la rondalla.EL CRONISTA FA...UN ANY: 17 de gener de 2011

El dia de Sant Antoni de l’any passat aquestes eren les notícies, la informació que posava al blog:

- SANTS I REFRANYS: Hui és el dia de Sant Antoni Abat.

- EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA SOBREPASSA LES 17.000 VISITES. Hui està quasi a les 85.000.

- EL GORGOS ÉS EL NOVÈ DEL GRUP XV DE 2ª REGIONAL.

- EL SANT ANTONI DE LA PLACETA TÉ LA SEUA HISTÒRIA.

- AJUDA AL POBLE SAHARAUI.

- COM ERA GATA FA...24 anys: 21 a 25 d’octubre de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -279-.HUI ÉS SANT ANTONI...PERÒ A GATA ES CELEBRA EL CAP DE SETMANA

20120117213052-santantoni.jpg

El calendari no erra. Hui dia 17 és el dia de la festivitat de Sant Antoni Abat, el del porquet, del que se li atribuixen nombroses dites, refranys i acudits. Abans era festa escolar, algun any i no tots. Enguany, al caure entre setmana, res de res. La Penya Sant Antoni va decidir festejar al sant el pròxim cap de setmana, els dies 21 i 22. Les festetes del Raval es faran a la Placeta, al barri i a l’església. La història del santet de la Placeta arranca des dels anys 40 amb el Ti Pepe Lluís. Ara ha canviat molt aquell origen de la festa, però el sentiment és el mateix, fer festes per Sant Antoni.

Un dels actes més destacats serà dissabte amb la V edició del Posa Vi, Cata Vi, que estarà seguida d’un dinar preparat per la Comissió de Festes 2012. No faltarà l’ofrena i la processó pel barri. Diumenge serà la missa solemne a l’església a les 12.30 hores i després la tradicional i típica benedicció dels animals a la Plaça de l’Església.

Ja us parle demà més en concret dels actes.

A la fotografia, una imatge del santet entrant a l’església fa uns deu anys.LA PREMSA PARLA HUI DE GATA: demografia

Els diaris INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV publiquen hui dimarts dia 17 una notícia sobre la Evolució de la població estrangera l’últim any a la Marina Alta. El titular: "Diez de los 19 municipios valencianos con más del 50% de extranjeros están en la comarca". Al subtítul: "Trece pueblos han perdido residentes foráneos, entre ellos Calp con 258 menos y Dénia
con 82"; "Los extranjeros representan en Benitatxell el 70,80 % del censo".
Gata no es troba entre els primers tretze pobles amb més residents foranis. Al parlar de que "También han perdido población inmigrante..." figura Gata de Gorgos amb la xifra de -7 persones.
Al respecte de l’article, cal recordar la població de Gata de Gorgos a l’1 de gener de 2011, segons l’Institut Nacional d’Estadística (I.N.E.). Hi havia un total de 6.283 habitants, dels quals 5.102 vivien al nucli poblacional de Gata; 5.120 a Gata residencial i 661 al disseminat. Dels
6.282 3.206 eren varons i 3.077 dones.

FONT: Diaris INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV, dia 17-1-2012, i I.N.E.DIJOUS 19, LA PRIMERA DONACIÓ DE SANG DE L'ANY A GATA

La secció de Gata de la Federació de Donants de la Comunitat Valenciana prepara ja la primera donació de sang de l’any, que serà dijous 19 per la vesprada. Com ja és habitual es farà al Centre Social Integrat, en horari de 17 a 20.45 hores.

Cal insistir que és molt important la col·laboració de tots per a donar sang, ja que donant-la salvaràs vides.¿SABIEU...? que en febrer de 1936 es va produir un incendi al Tossalet

¿Ho sabieu?. La premsa portava aquell 5 de febrer de 1936 una nota breu amb el titular: Sucesos en la provincia: "Incendio en Gata de Gorgos". A la pàgina primera del diari "El Dia: diario de información defensor de los intereses de Alicante y su provincia". És molt curiós com ho explicava el cronista de l’època:

"Gata de Gorgos. La Guardia Civil de este puesto tuvo noticias de que en un cobertizo contiugo a la casa en que habita el vecino de esta villa Pascual Mulet Bas, en el sitio denominado "Calvario", enclavado a extramuros de la población, se había declarado un violento incendio.

Los guardias, auxiliados por los vecinos, cooperaron a los trabajos de extinción del siniestro, pero no pudieron evitar que el cobertizo quedase destruido con todos los aperos que contenía.

Las pérdidas se calculan en unas mil quinientas pesetas."

FONT: Diari El Dia, Any XXII, nº 6.114, dimecres 5-2-1936, pàgina 3. / http://prensahistorica.mcu.es.

 

 

 

 

 

 

 GATA HA ENREGISTRAT 46 LITRES EN 24 HORES

S’han mesurat a Gata en les últimes 24 hores un total de 46 litres per metre quadrat. La dada ens l’ha facilitat l’amic Vicent Signes "Canya" al que li torne a agrair la informació. L’episodi plujós començava ahir pel tardet, però quan més ha plogut ha estat la nit passada i aquest migdia. Al llarg de la nit s’ha produit també molt de vent. Ara no plou. La temperatura no ha superat els 13 graus degut a la humitat que en tot el dia ha fet, ja que no ha eixit el sol per a res.

Aquesta aigua torna a ser beneficiosa per al camp, que seguix estant necessitat de més pluges. Ha plogut, això si, "amb molt de coneixement" com es diu. La sort ha fet que no es celebrara el dia de Sant Antoni i que es festeje el cap de setmana que ve. Esperem que el bon temps acompanye d’ací quatre dies.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -644-

20120117234858-image0-8-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

La imatge que us pose hui pertany als primers anys de la línia del ferrocarril al pas pel nostre poble (inicis segle XX). Curiosa fotografia on es pot veure un grapat de veïns baix de la nau que hi havia a l’estació. Podeu veure el ròtul de l’estació "Gata". Al fons, s’entreveuen les altures que formen la partida Tossalet i l’ermita.EL CRONISTA FA...UN ANY: 18 de gener de 2011

No hi havia cap notícia destacada fa just un any, passada la festa de Sant Antoni:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 18 és Santa Margarita d’Hongria.

- COM ERA GATA FA...24 anys: 27 a 31 d’octubre de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -280-.FESTES DE SANT ANTONI AL RAVAL

20120118200743-santoniplacaesg.jpg

La Placeta del seu nom té la imatge del sant regalada pel Ti Pepe Lluís

Els actes seran dissabte 21 i diumenge 22

Gata celebrarà el 21 i 22 de gener la festivitat de Sant Antoni del Porquet. El popular sant que té una imatge dins l’església parroquial, també la té a la Placeta que porta el seu nom, al barri del Raval.

Els actes, que es concentraran principalment a la Plaça de Sant Antoni, començaran dissabte 21 de gener. Des de les 9 hores se celebrarà el V concurs de tasts de vins del terreny "Posa Vi Cata vi" amb la participació de vins de tota la Marina Alta.

La Comissió de Festes 2012 ha organitzat dinar popular per a tots els que vulguen apuntar-se. Serà una fideuà i en la mateixa col·labora la regidoria de festes, a l’igual que a la resta d’actes.

Ja per la vesprada, a les 19 hores hi haurà una actuació de balls tradicionals a càrrec del Grup de Danses de Gata a la plaçeta de Sant Antoni.

A les 20.30 hores es realitzarà la tradicional ofrena de flors al Sant i la processó pels carrers del barri del Raval. En acabar hi haurà sopar de "sobaquillo" i ball a la plaça de Sant Antoni.

Diumenge 22 de gener, es celebrarà la festivitat de Sant Antoni. A les 12 hores hi haurà passacarrer de carros, cavalls i cavalleries. A continuació, missa a l’església en honor al sant i, per acabar, la benedicció dels animals i el repartiment de pa beneït, obsequi de la Penya Sant Antoni.

A la fotografia, una imatge d’arixu, amb el sant de la placeta eixint de l’església. 

 HA TORNAT A BAIXAR EL RIU: ha vingut una riuadeta ( I )

20120118202115-comporiu1-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Les pluges caigudes més amunt de Xaló han fet que baixara l’aigua

A hores d’ara ja no corre. L’última vegada que "va vindre el riu" va ser el 28 de novembre. Aquesta és la primera de l’any cronològic

Sols "ha vingut" una riuadeta. Eixe era el comentari aquest matí, perquè els veïns de Gata s’han despertat amb el so de l’aigua corrent pel sec llit del Gorgos. L’avinguda no ha estat forta, però suficient per a beneficiar avencs, pous i cisternes.

Pel que fa a les pluges de la jornada de hui, a més dels 46 litres mesurats ahir dels quals ja us vaig informar, han caigut aquesta matinada uns 10 litres, segons el pluviòmetre de l’Ajuntament. A hores d’ara la baixada de la temperatura és la característica de l’oratge d’aquesta nit.

Us he fet la composició fotogràfica (primera part) de les imatges preses aquest matí per Verónica Vives, per a que gaudiu d’elles.HA TORNAT A BAIXAR EL RIU: ha vingut una riuadeta ( i II )

20120118203147-comporiu2-copia.jpg

(FEU LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Com les imatges valen més que les paraules, moltes vegades, us he tornat a posar una altra composició fotogràfica del riu, de la "riuadeta" d’aquesta jornada, degut a les pluges.

Cal recordar que ahir en 24 hores fins la nit es van mesurar a Gata 46 litres. A la matinada de hui encara ha plogut en certa intensitat i s’han medit uns 10 litres.

Fotos de la composició: Verónica Vives.IMATGES CURIOSES: Un raig cau sobre el aigua del riu

20120118204539-cimg1961-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO EN GRAN I GAUDIR D’ELLA, PUNXANT ACÍ)

Una imatge anormal, curiosa, espectacular. Un raig de sol aquest matí, quan l’astre volia però no podia eixir. Una llum sobre l’aigua del riu, que l’iluminava per moments. La fotografia l’ha capturada Verónica Vives aquest matí.

Si en tots els racons del riu Gorgos o altre riu del món, pugueres estar sempre amb la càmera a punt es traurien imatges molt boniques, amb un senzill clic...

FOTO: Verónica Vives.A L'ORATGE DE RTVV: fotografia del riu amb aigua i el tren

20120118210026-cimg1960-copia.jpg

(PODEU FER EN GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Els que heu pogut veure les notícies de migdia a Canal9 RTVV, s’haureu adonat de que a la secció de "L’Oratge" la presentadora Victòria Roselló, ha posat una fotografia de Gata. El riu amb aigua, el pont de la via i just passant per dalt en eixe moment el tren Dénia-Alacant. També es veia al fons, l’altre pont el de la carretera i amb un sol cotxe dalt. La foto ha eixit la primera de la sèrie fotogràfica i posava "Gata. Miquel Vives".
Cal dir que la imatge éstà feta aquest matí per Verónica Vives, la meua filla, qui l’ha passada també a Canal9 RTVV.
Podeu veure tota la secció de l’oratge, punxant a l’enllaç:

http://www.rtvv.es/va/oratge/LOratge_3_629967053.html

Aquesta és la fotografia que ha eixit a Canal 9 RTVV (L’Oratge). Autora: Verónica Vives
 CONTE ENRERE: DEU DIES PER A L'OBERTURA DEL 250 ANIVERSARI

20120118210500-crist8.jpg

El dia 28 de gener comencen els actes que s’ajornaran fins el dia gran de la festa, el 6 d’agost

Dos segles i mig de la imatge del Santíssim Crist i de la construcció de l’ermita

Dos-cents anys del succés de "l’arbre blanc"

Molts i variats actes composaran el programa del 250 aniversari de la vinguda a Gata del Santíssim Crist del Calvari, patró de Gata, i de l’inici de la construcció de l’ermita. S’el·labora, a hores d’ara, un llibret-programa que recullirà salutacions oficials, retalls històrics i la programació dels 250 anys, que començarà dins de deu dies.
Ha començat, puix, el conte enrere. Dissabte, 28 de gener, a les 19.30 hores, se celebrarà una ecuaristia solemne, donant per oberts els actes.
Una vegada tinga el llibret ja us aniré informant de tots els actes d’aquest aconteixement històric que de ben segur tots els gaters sabren celebrar i apreciar.¿SABIEU?...que un caçador de Gata va caure a Montgó i va morir en 1930

¿Ho sabieu...?. La premsa es va fer resó de "Una caida de muerte" com deia el titular de "El Luchador" en la seua edició del 7 d’agost de 1930. La notícia s’anunciava així:

"GATA DE GORGOS. El vecinmo de esta, José Signes Pedrós de 31 años que se encontraba probando un perro de caza en el monte "Mongó", situado en término municipal de Jávea, tuvo la desgracia de caer por un precipicio, sufriendo la fractura de la base del cráneo, y otras heridas de importancia, resultando muerto en el acto".

FONT: "El Luchador: diario republicano", Any XVIII, nº 6.092 del 7-8-1930 (pàgina 3).EL CRONISTA FA...UN ANY: 19 de gener de 2011

Sols dos notícies i de les tradicionals, fa just un any:

- SANTS I REFRANYS: Sant Remigio de Rouen.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -281-.EL BLOG TÉ JA MÉS DE 85.000 ENTRADES

Done les gràcies, una vegada més, a tots els que feu el blog, els que dia
a dia entreu, mireu, escodrinyeu i conegueu algUna que altra notícia, ja
sia d’actualitat ja sia històrica. GRÀCIES I MIL GRÀCIES.
Anit no passava i ara hui ja té el blog més de 85.000 entrades i ja s’encamina cap als 100.000 visitants, que podrien complir-se abans de fer els dos anys que serà el 10 d’abril.

Anem fent mentre: FEM POBLE, FEM GATA.GATA, ACTITUD INNOVADORA

20120119223957-imnovacion-y-medio-ambiente.jpg

L’Ajuntament de Gata de Gorgos, després de rebre el premi a la Ciutat de la ciència i la Innovació, per mig de la Regidoria de Medi Ambient, amb la coordinació de la Federació Espanyola de la Ciència i la Tecnologia, va organitzar una sessió de creativitat sobre l’actitud innovadora al voltant del reciclatge i el medi ambient, amb nom INNAC. Aquesta activitat s’ha realitzat sols en 10 ciutats a tota Espanya.

Els objectius d’aquesta jornada han estat: sensibilitzar al voltant de la necessitat, beneficis i compromisos de la innovació i alhora impulsar la transformació dels individus i les organitzacions afavorint l’evolució cultural cap a la innovació.

S’ha pretés també potenciar el desenvolupament de les característiques de les persones innovadores i difondre aquestos conceptes des d’una perspectiva transversal a tota la societat.

Per tal  d’aconseguir-ho es van reunir representants dels tres sectors implicats, tres estudiants de Segon de Batxillerat, empresaris locals (ENERTEC, PONS FRED, DIRIGENT i PONS QUÍMIQUES) i responsables locals, que coordinats per Mariela Adrover van desenvolupar dinàmiques de treball per tal de generar idees per al benestar del territori d’influència de Gata.

 

A la fotografia, els participants a la sessió, junt amb la regidora Dora Caselles.

FONT: Text i foto, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata. 

 

 ¿SABIEU...? que hi havia un arbitre per a consum de begudes, als anys 30 del segle XX

L’Ajuntament de Gata de Gorgos, amb data 29 de decembre de 1931, va fer públic un edicte que signava l’alcalde Julián Monfort, informant de la subhasta del dia 29 de decembre "próximo y hora de las once para contratar el servicio de recaudación del arbitrio municipal sobre el consumo local de bebidas espirituosas, espumosas y alcoholes para los años de 1932 y 1933, bajo el tipo de veinticuatro mil pesetas por cada anualidad con sujeción al pliego de condiciones que estará de manifiesto en la Secretaria de este Ayuntamiento y al artículo 15 del Reglamento de 2 de Julio de 1924.

FONT: "Diario de Alicante", Any XIX Número 6324 de l’1/12/1931. Biblioteca virtual de premsa històrica: http://prensahistorica.mcu.es.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -645, la d'ahir dia 18-

20120119234148-canastes.jpg

Recordeu el "boom" del turisme?. De les canastes a la carretera. Moltes cases tenien eixe negoci, fins que va anar apagant-se, tancant les tendes. La fotografia de 1980 ens mostra que hi havia tendes des del cantó del carrer Montgó fins a la pujada del calvari. Al fons de la fotografia es veuen els pissos del final de la carretera.

Aquesta imatge ja no tornarà mes mai. Aquells anys 70 al 80 del segle XX van ser molt pròspers per a tots els veïns que tenien plantes baixes o vivien a la carretera, que es va transformar en una gran tenda a l’aire lliure. se li deia popularment "el Bazar de la Costa Blanca".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -646, la de hui-

20120119235550-juniors90.jpg

(PODEU FER LA FOTO EN GRAN, PUNXANT ACÍ)

Els Júniors dels anys 90 han passat ja al record. Ací els vegem a una excursió cap al barranc de Canela. Aquests xiquets i xiquetes, com els que us vaig posar l'altre dia de l'any 1996, hui ja són uns homes i dones.EL CRONISTA FA...UN ANY. 20 de gener de 2011

Cal ressenyar el calendariet de la donació de sang, que era notícia tal dia com hui l’any passat:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 20 és Sant Sebastià i Sant Fabián.

- UN ANY MÉS, S’EDITA EL CALENDARIET DE BUTXACA DE LES DONACIONS DE SANG.

- COM ERA GATA FA...24 anys: Del 3 al 8 de novembre de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -282-.TORNA EL FUTBOL A "LES COSTERES": demà juga el Juvenil del Gorgos

20120120220802-dscf3567-copia.jpg

(LA FOTO LA PODEU FER MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

El Gorgos Juvenil disputa demà un nou partit a casa, al camp "Les Costeres" de Gata. La bona marxa de l’equip té que fer, de una vegada per totes, que vaja més gent al camp, que recolze a l’equip que ara per ara és segon al grup 11 de Segona Regional. La jornada 14 es jugarà entre demà 21 i diumenge 22 (sols un partit). El partit a Gata començarà a les 16 hores. Serà un partit bonic i disputat, donat que els alacantins són quarts a la taula.

Per la seu part, diumenge 22 a les 10 del matí, el primer equip visita el Ciutat de Benidorm, tercer classificat. Cal recordar que els nostres són penúltims a la taula de Segona Regional (grup 14). Aquesta jornada és la setzena.

A la fotografia, els juvenils del Gorgos, aquesta temporada al camp "Les Costeres"DEMÀ DISSABTE, PRIMERA JORNADA DE LES FESTES DE SANT ANTONI

Concurs de vi pel matí, fideuà a migdia, danses per la vesprada, i ofrena de flors i processó pel barri, per la nit

Entre demà dissabte 21 i diumenge 22 se celebraran els actes de les festetes de Sant Antoni del Porquet a Gata. El sant de la barba, dels animals, de la Placeta del Raval, serà festejat amb diversos actes.

DISSABTE 21:

Des de les 9 del matí: V Concurs "Posa Vi Tasta Vi".

Migdiada: Fideuà, organitzada per la Comissió de Festes Patronals 2012.

19 hores: danses a la Plaça de Sant Antoni. Organitza: Grup de Danses de Gata.

20.30 hores: Ofrena de flors al sant.

A continuació, processó pels carrers del barir del Raval.¿SABIEU...? que a finals de setembre de 1932 pare i fill van assassinar a Gata un guarda jurat

La informació la donaven des de Dénia i titulava: "Es muerto en riña un guarda jurado". Un pare i un fill van assasinar a un guarda jurat; primer es va detindre al fill perquè el pare va fugir. Després acabarien agafant-lo també i portant-lo a la pressó de Dénia, igual que el fill. La publicació de la notícia es feia el 3 d’octubre de 1932 al diari alacantí "El dia".

Textualment deia a un dels paràgrafs de la notícia: "Fue el motivo del asesinato, el haberles denunciado el guarda, por coger hojas de vid en terreno prohibido". Seguix dient la notícia: "Se le produjo la muerte en riña que sostuvo con ambos, que le clavaron la hoz en el cuerpo, atravesándole el corazón". A què no ho sabieu?.

FONT: ’’El Día : diario de información defensor de los intereses de Alicante y su provincia"- Any XVIII Número 5167 (03/10/1932). // Pàgina web: http://prensahistorica.mcu.es.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -647-

20120120234148-image0-10-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Con les festes de Sant Antoni són aquest cap de setmana, us pose una penya de Sant Antoni que ja té anys. Alguns veïns i veïnes de la fotografia ja no estan entre nosaltres. Queda el record per a ells i per als demés, que van viure als anys 80 aquells dies de Sant Antoni tan emotius. La foto pertany a un programeta de festes i la va fer Salvador Pons.EL CRONISTA FA...UN ANY: 21 de gener de 2011

Sols les baixes temperatures destacaven l’any passat, tal dia com hui:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 21 és Santa Agnés (Inés en castellà).

- DEMÀ TORNA A JUGAR EL GORGOS JUVENIL A CASA.

- TORNEM A TINDRE MOLT DE FRED. Ara hi ha 3,2º.

- COM ERA GATA FA...24 anys: 11 a15 de novembre de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -283-.POSA VI...CATA VI: Vª edició (FESTES DE SANT ANTONI-RAVAL- GATA)

20120121220200-posavi1-copia.jpg

(PER A FER LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA MÉS GRAN, PUNXEU ACÍ)

Aquest matí s’ha celebrat la Vena edició de "Posa Vi...Cata Vi", Tast de Vins del terreny de la Marina Alta. La placeta de Sant Antoni del Raval de Gata estava plena de gom a gom. Unes 200 persones han gaudit de esmorzar i després de les danses del dinar, preparat tot per la Comissió de Festes 2012, que ha col·laborat en aquest esdeveniment.

Hem fotografiat al veterà de la placeta, que fidel a la cita ha participat de la festa. Em referisc al popular nonagenari Toni Porra. La seua filla María portava un pastel d’allò més bo.

Les festes Han continuat amb danses, matí pels més menuts i vesprada pels majors; amb fudeuà a migdia i aquesta vesprada-nit amb ofrena i processó.

Demà diumenge hi haurà passacarrer de carros, cavalls i carruatges, mentre que el veïnat del barri i la Penya Sant Antoni portaran al sant a l’església. Allí es celebrarà la missa solemne i després es beneïrà el pa i es donarà a tastar. Finalment, es farà la bendició dels animals, a la Plaça de l’Església.DERROTA AMB INCIDENTS GREUS: EL JUVENIL CAU PER 1 A 3

La crònica amable, divertida, constructiva, històrica, dona sempre gust contar-la. El que ha passat aquesta vesprada al camp de "Les Costeres" categòricament dona pena contar-ho. Tots podrien entonar el "mea culpa". Jugadors dels dos equips, l’arbitre i el públic. Al final, invasió de camp i molts problemes. Les forces d’orde públic (Policia Local i Guàrdia Civil) han tingut que intervindre i de valent.

Però vaig a narrar el desencadenant, si es pot dir així. Se la jugaven els dos equips. Tercer, el Gorgos, i quart, el Racing Garbinet d’Alacant. Cinc primers minuts fenomenals del Gorgos i Hugo adelantava al equip gater. De seguida, l’equip s’ha tirat enrere i ha vingut l’empat i després la victòria visitant. Abans del descans cap incident, ni dins ni fora del camp.

A la segona part han començat les expulsions. A l’arbitre se li ha anat el partit de les mans a tot i a totes (no ha mesurat amb el mateix raser) i al final ha acabat molt mal. Quatre expulsats del Gorgos juvenil per cap de l’altre equip, quan sí que hi havien fet punts per això.

Encara el visitant ha fet un altre gol i ha deixat el partit, esportivament parlant, 1 a 3.

Abans de pitar el final, els preparadors del Gorgos han donat l’orde als jugadors d’anar-se’n a vestuaris sense pitar el final l’arbitre i fins ací tot quasi normal...però de seguida ha vingut la invasió de camp, embolic dins del camp, entre públic i jugadors, problemes i més problemes. La conseqüència es coneixerà la setmana que ve, però no pinta gens ni mica bé. I això que ara són dos partits fora casa i el primer dissabte que ve front al Pedreguer, que entrena el gater Jaume Serra. Quatre roges, quatre baixes. A més, el tercer partit podrà jugar-se a casa?.

Fent cròniques de futbol he corregut moltíssims camps de tercera divisió i preferent de la Comunitat. Sols en dues vegades hi havia passat el que hui, malauradament, he vist. Val més no contar-ho...¿SABIEU...? que al juliol de 1925 una dona es va tirar a una cisterna

¿Ho sabieu...?. Abans era més habitual conèixer aquestes notícies, però que eixiren en premsa i tot, igual no. La veïna de Gata, Josefa S.M. va protagonitzar el "Suicidio de una mujer". Així titulava el "Diario de Alicante" del dia 17 de juliol de 1925. Es van trobar el cadàver "flotando sobre las aguas de una cisterna". I seguia dient la notícia: "De las investigaciones practicadas por el juzgado se deduce que se trata de un suicidio cuyas causas se ignoran".

FONT: "Diario de Alicante", Any XVI nº 4.116 del 17/07/1975. // http://prensahistorica.mcu.es.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -648-

20120121235413-image0-18-copia.jpg

Seguint amb les tendes de canastes que hi havia al final del poble, cap a Teulada, aquesta fotografia -que no té molt bona calitat- també recorda aquells temps dels anys 70 i 80 del segle XX, quan hi havia moltes cases que vivien d’aquest negoci i tenien tendetes de canastes, de vímet, de llata, objetes de regals i de records.

Podeu veure al carrer els objectes i encara no estava ni asfaltat el tros per aparcar a la zona de la Font del Riu, des d’on està ara el semàfor fins al final del poble.EL CRONISTA FA...UN ANY: 22 de gener de 2011

Destacava fa just un any l’obra municipal que ara està a punt d’acabar-se i el temps:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 22, dissabte, és Sant Vicent màrtir.

- COM ERA GATA FA...24 anys: 20 a 29 de novembre de 1987.

- COM ES VA FER? AIXÍ VA L’OBRA DEL CENTRE JOVE POLIVALENT.

- EL GORGOS JUVENIL GOLEJA I SEGUIX LÍDER (7-0). Hui no es podria dir el mateix, malauradament.

- FA UN FRED QUE PELA...

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -284-.HUI DIUMENGE S'HA CELEBRAT LA FESTA DE SANT ANTONI ( I )

20120122201749-composa1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

El patró de la gent del Raval, dels Tonis, ha eixit hui en processó, com ja ho va fer ahir. Si anit era pels carrers del barri hui l’han portat els "Tonis" a l’església parroquial. Allí, amb l’assistència de festeretes i festerets, i les regines infantil i major 2011, les autoritats i el veïnat de la Placeta i carrers del voltant, han assistit a la missa solemne i han donat el pa beneït que portaven els festerets. Des de dalt d’una tarima el senyor rector En Francisco Murillo ha beneït tots els animalets domèstics primer i després cavalleries i carruatges de la Penya Amics del Cavall i els cavalls, alguns d’ells espectaculars.

El dia ha acompanyat i molt. El temps ha estat esplèndid i s’ha repetit el passacarrer a la Placeta, com una cloenda festera.

A la composició fotogràfica, diversos moments de la festa i la bendició.FESTA DE SANT ANTONI ( i II ): Bendició d'animals

20120122205848-composa2-copia.jpg

(PER A FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXEU ACÍ)

Molta gent la que s’ha concentrat a la Plaça de l’Església. Tots amb les seus mascotes per a que les beneïra el senyor rector i després ha arribat la desfilada de cavalleries i cavalls, precedida del grup de xirimites i tambors. La Penya Amics del Cavall de Gata i molts convidats dels pobles veïns amb relació al poble han fet gaudir a tots de l’espectacle.

Les imatges de la bendició tanquen la festa d’enguany 2012.EL GORGOS PERD A BENIDORM (2-0)

El primer equip del Gorgos Club de Futbol continua perdent partits aquesta temporada. Aquest matí a les 10 ha jugat front al Ciutat de Benidorm. El resultat ha estat clar, 2 a 0 per als benidormins. L’equip de Benidorm és tercer, mentre que el Gorgos seguix penúltim amb 10 punts.¿SABIEU...? que la primera pedra de la Caseta de la Lepra es va posar el 27 de desembre de 1891

20120122224327-casetalepra.jpg

He trobat un interessantíssim document que signava i publicava el rector En Juan Martínez Blasco, prevere i regent, en el Diari "El alicantino" diario católico, el divendres dia 12 de febrer de 1892. El rector narra en primera persona la inauguració de la primera pedra de la que coneguem per Caseta de la Lepra i que ell titula "El asilo del pueblo de Gata". Nomena En Juan que una jove, Teresa Soler i Grimalt "falleció en 5 de marzo de 1886". D’aquella mort de la malalta de lepra va quedar impactat el rector i en un sermó ho va proposar i van acceptar. Estava d’alcalde José Signes y Diego, el mateix que ho estaria també a la seua mort. Era vicari coadjutor de la parròquia En Salvador Crespo Pineda.

El lloc de la Caseta de la Lepra el van trobar com el més convenient els metges En Francisco Moratal i En José Pedro Mulet.

La fundació "de esta obra de caridad" diu el rector s’acordà el 27 de desembre de 1891: "...sobre las tres de la tarde, salió la comisión que había de inaugurarla de la casa-abadía de Gata en la que figuraban todas las autoridades locales de la misma, y a la que acompañaba casi todo el pueblo...La comitiva se dirigió al lugar donde la casa debía edificarse...La primera piedra fue puesta en el nombre del Padre, del Hijo y del Espíritu Santo y las obras empezaron el día 28 de diciembre...".

Impressionant document que s’arxivarà a l’Arxiu Parroquial per la seua vàlua i consideració històrica.

A la fotografia, el rector fundador i les restes actuals de la Caseta de Lepra

FONT DEL DOCUMENT: ’’El alicantino : diario católico" - Any V Nº 1211 (12/02/1892). // http://prensahistorica.mcu.es.EL CRONISTA FA...UN ANY: 23 de gener de 2011

Sols el temps destacava tal dia com hui l’any passat:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 23 és Sant Ildefonso.

- COM ERA GATA FA...24 anys: De l’1 al 6 de desembre de 1987.

- EL PRIMER EQUIP DEL GORGOS EMPATÀ AHIR A ORBA (1-1).

- SEGUIX EL FRED I EL MAL TEMPS. Ara hi ha 4 graus.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -285-.EL BLOG SUPERA LES 86.000 VISITES

Si deixe per la nit quasi el millar, al dia següent ja es supera, com ha passat hui. La cosa va ràpida i tot gràcies a vostés. Ja són més de 86.000 les visites fetes al blog, aquesta nit ja 86.200. GRÀCIES a totes i tots, menuts i grans, gaters i visitants de fora el poble. Seguisc fent blog i fent història. HUI GATA AL B.O.P.: Bases “Art al Vent” i taxes escola pintura i cementeri

El Butlletí Oficial de la Província (B.O.P.) publica hui dilluns 23 de gener de 2012 tres anuncis referents a dos temes culturals i un altre de serveis municipals.

S’anuncia que, al no haver-se presentat reclamacions durant el termini d’exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l’acord plenari inicial de data 25 de novembre de 2011 aprovatori de la modificació de les "BASES DE LA CONVOCATÒRIA ART AL VENT".

El resum és el següent: "Primer: Aprovar inicialment la modificació de les BASES de la CONVOCATÒRIA "ART AL VENT", modificant l’article 9, que quedarà redactada de la següent forma:

"9.- A. Membres del jurat.

President/a: la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata, per delegació de l’Alcaldia. Amb veu, sense vot. Secretari/a: la persona encarregada de l’Escola de Plàstica Experimental A. Vives. Amb veu, sense vot. Vocals: un màxim de TRES membres que siguen professionals del món de la plàstica contemporània. Amb veu i vot.

S’alçarà acta de la sessió i els acords s’adoptaran per majoria simple. Els integrants del jurat no rebran cap tipus de remuneració per la seva tasca.

B. Competències del jurat.

a) La Presidència tindrà les funcions de presidir el Jurat i convocar la sessió ordinària, una per any. També convocarà les sessions extraordinàries que foren necessàries al seu criteri. Serà l’encarregada de la signatura de les actes i de fer públiques les decisions fruit de les sessions del Jurat.

b) El secretari/a serà l’encarregat de redactar les actes de les sessions del Jurat. També serà l’encarregat de seleccionar les persones integrants de les vocalies del Jurat.

c) Les vocalies tindran com a competència l’elecció de les obres plàstiques que finalment s’exposaran i rebutjar aquelles que no s’ajusten a les condicions reflectides a les Bases que regeixen cada convocatòria o que no aporten la suficient qualitat plàstica i/o artística.

d) El jurat podrà modificar aspectes de les Bases que regulen la Convocatòria, en quant al tamany de les obres i altres aspectes numèrics de les mateixes.

e) El jurat en triarà una de les teles exposades cada certamen, que quedarà de la propietat de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, gratuïtament."

Segon: Sotmetre l’expedient a informació pública per terme de 30 dies mitjançant inserció de l’edicte corresponent en el BOP i tauler d’anuncis municipal.

Tercer: Acordar la seua aprovació definitiva sense necessitat d’adopció de nou acord…

 

Es publica també un Edicte d’Alcaldia sobre la taxa de l’Escola Municipal de Pintura, que diu:

"Al no haver-se presentat reclamacions durant el termini d’exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l’acord plenari provisional de l’Ajuntament Plenari de data 25 de novembre de 2011, publicat inicialment al BOP 233 de 05-12-2011, sobre modificació de la TAXA LA PRESTACIÓ DEL SERVEI D’ENSENYANCES ESPECIALS EN L’ESCOLA MUNICIPAL DE PINTURA, així com la seua ordenança fiscal Reguladora" s’acorda:

"PRIMER. Aprovar la modificació del article 6 de l’Ordenança Fiscal Reguladora de la TAXA LA PRESTACIÓ DEL SERVEI D’ENSENYANCES ESPECIALS EN L’ESCOLA MUNICIPAL DE PINTURA, en la forma en què ha sigut redactada la mateixa tal com consta en l’expedient, i que literalment es transcriu:

"Article 6.- Quota Tributària

La quota tributària serà la que resulte de l’aplicació de la tarifa següent:

1) Per matriculació del curs 2011-2012: 350,00 €.

2) Per matriculació del curs 2012-2013 i següents: 400,00 €."

SEGON. Donar a l’expedient la tramitació i publicitat preceptiva…

TERCER. Considerar, en el cas que no es presentaren reclamacions a l’expedient, en el termini anteriorment indicat, que l’acord és definitiu…

 

Finalment, en un altre Edicte es publica que:

"Al no haver-se presentat reclamacions durant el termini d’exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l’acord plenari provisional de l’Ajuntament Plenari de data 25 de novembre de 2011, publicat inicialment al BOP 233 de 05-12-2011, sobre modificació de la TAXA PER LA PRESTACIÓ DE SERVEIS DE CEMENTERI, així com la seua ordenança fiscal reguladora…

"PRIMER. Aprovar la modificació de l’Ordenança de la TAXA PER LA PRESTACIÓ DE SERVEIS DE CEMENTERI, afegint dues disposicions transitòries, que es detallen a continuació:

"DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA PRIMERA.-

Per motiu de l’entrada en vigor del Reglament que afecta al Cementeri Municipal i en cas de què es faça un trasllat de restes quedant-se un nínxol buit, fins el 30 de juny del 2012, els imports de les inhumacions i/o exhumacions en nínxols, tindran una bonificació del 50% dels imports referits a l’epígraf 3r de l’article 6 d’este text.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA SEGONA.-

El primer columbari que s’ocupe, tindrà una bonificació del 100% de les tarifes contemplades en els epígrafs 2 i 3 de l’article 6 d’esta Ordenança Fiscal."

SEGON. Donar a l’expedient la tramitació i publicitat preceptiva…

TERCER. Considerar, en el cas que no es presentaren reclamacions a l’expedient, en el termini anteriorment indicat, que l’acord és definitiu…

 

FONT: B.O.P., 23-1-2012.¿SABIEU...? que en 1917 es va produir una agressió a una taverna de Gata

Va publicar la premsa l’últim dia de maig de 1917 l’agressió sofrida pel veí de Gata Francisco García S. Conta el periòdic "El Luchador" d’Alacant que "por resentimientos que existían entre este y Pedro E. y Miguel M., estos dos últimos aprovechando el encontrarse García con varios amigos en la taberna llamada "Calderer" le hicieron varios disparos que por fortuna no hicieron blanco".

Seguix dient la crònica del succés titulat "Una agresión" que "El numeroso público que se congregó en las inmediaciones del establecimiento pretendió luchar á los agresores...". La Guardia Civil els va detindre als dos i els va posar a disposició del Jutge d’Instrucció.

FONT: diari "El Luchador : diario republicano" - Any V, Nº 1274 (31/05/1917).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -649, la d'ahir dia 22-

20120123232854-image0-20.jpg

Hi hagué un temps en el qual el Passeig d’Alacant s’omplia de roses, amb nombrosos rosers. Les palmeres anaven cap amunt. No és una narració poètica, és allò que representa la fotografia de hui, corresponent al dia d’ahir. La imatge pertany als anys 80 del segle XX. ara l’aspecte comença a ser un altre.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -650, la de hui dia 23-

20120123233757-image0-31-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Ja estic a la fotografia 650. Un bon grapat i per a tots. La de hui és una vista general de la muntanya del Tossalet i el seu caseriu, a més de la muntanya del Serrillars. La foto es va fer als anys 80 del segle XX. La muntanya de Gata lliure dels xalets, de les cases de camp, la podeu veure al fons. Davant el caseriu del Tossalet amagat al voltant de la baixada del Calvari.EL CRONISTA…FA UN ANY: 24 de gener de 2011

Fa un any aquestes eren les notícies publicades al blog, entre les que cal destacar l’anunci del primer ple ordinari de 2011:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 24 és Sant Francesc de Sales.

- DEMÀ DIMARTS 25, EL PRIMER PLE ORDINARI DE L’ANY.

- COM ERA GATA FA…24 anys: Del 10 al 16 de desembre de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -286-.ANY DEL 250 ANIVERSARI DEL CRIST I LA CONSTRUCCIÓ DE L’ERMITA

20120124224610-davantermpelat-copia.jpg

Compte enrere: estem a quatre dies

Dissabte comencen els actes, a les 19.30 hores amb una Eucaristía

Ja està ací el 250 aniversari de la construcció de l’ermita i de l’arribada del Santíssim Crist del Calvari a Gata. Dissabte, a les 19.30 hores, començaran oficialment els actes.

El primer serà una eucaristía solemne, que donarà pas a la presentació oficial del logotius, dels “cobertors” commemoratius, dels actes que es faran fins el 6 d’agost i els parlaments del Senyor Rector de la parroquia, En Francisco M. Murillo Roldán; la Senyora Alcaldessa de Gata, N’Ana María Soler Oliver, i el que us escriu, Cronista Oficial, Arxiver Parroquial i secretari de la comissió especial.

Em permet, en nom del Rector i l’Alcaldessa, i en nom de la Comissió Especial “Actes 250 aniversari” convidar-vos a tots al primer acte, així com a la resta d’actes al llarg de l’any.HUI AL DOCV: Policia Local. AL BOP: Padró de Guals (vados) i caducitat de llicència

 Gata té 240 entrades de vehicles (Guals o “Vados”)

 El Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, al capítol de nomenaments i cesament publica hui, dimarts 24 de gener de 2012, el nomenament de funcionaris de carrera com agents de la Policia Local de Gata (grup C1), a José Manuel Martín Cabrera i a Miguel Díaz Naranjo.

Conclós el procés selectiu, s’ha efectuat el nomenament i pertanyen ja, doncs, a l’escala d’administració especial (escala bàsica), categoria d’agents de policia local, grup C1…per acord de la Junta de Govern Local de data 4 de novembre de 2011.

Per altra banda, el Butlletí Oficial de la Provincia publica hui un edicte d’alcaldia pel qual s’acorda aprovar el Padró de la Taxa d’Entrada de Vehicles –Guals- o “vados”- per a l’exercici 2012, per un import total de 36.845 euros (240 rebuts).

Al mateix BOP també es publica un edicte sobre una notificació d’expedient de caducitat de llicència per a la mercantil “PROYECTOS Y PROMOCIONES MARINA ALTA, S.L.U.” de Xàbia, per a LLicència Ambiental d’Aparcament privat de vehicles amb emplaçament a l’Avinguda de Les Sorts, s/n, parcel·la R-1-3.

Requerida la sol·licitud de dita llicència i esgotat el termini i no tenint subsanació, la Junta de Gobern Local acordà, per unanimitat:

Primer.- Iniciar el procés de caducitat del referit expedient, i se li adverteix que, transcorreguts tres mesos sense que realitze les activitats necessàries per a reanudar la tramitació, l’Administració acordarà l’arxiu de les actuacions…”

FONTS: DOCV i BOP, 24-1-2012.¿SABIEU…? que en 1893 es va fer un robatori important a l’ermita

De "sacrílego robo perpetrado en la ermita del Santísimo Cristo del Calvario, situada en el término municipal de Gata" ho va calificar el cronista del diari ’’El alicantino : diario católico" del dia 16 de març de 1893.

Comenta que encara no s’han trobat als autors del robatori de "la noche del domingo último", els quals "forzaron las puertas de la misma y se llevaron un alba, varios manteles del altar mayor y el numerario que había en el cepillo de dicha ermita".

FONT: “El alicantino: diario católico”. Any VI Nº 1532 del 16/03/1893.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -651-

20120124235316-image0-37-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

La present fotografia de Pons, que va ser publicada a un programa de festes, ens transporta als primers passos de la Coral Serrillàs. Es va fer a la festa de la Puríssima o la de les Filles de María. Podeu veure a la Mare de Déu presidint l’altar major, darrere ells. Eren els temps en els quals encara era el director Ernesto Coloma, que apareix el primer per la dreta a segona fila.

Malauradament cinc participants del cor, de tot el grup, ja no estan entre nosaltres, entre ells la coneguda Rosita "Don Luis", que apareix al centre de la foto, a segona fila.

Si observeu, l’altar, també va ser el temps que va estar el quadre que ara està al sagrari dalt d’altar. Es pot veure a la paret dreta.EL CRONISTA FA…UN ANY. 25 de gener de 2011

Quatre notícies publicava al blog, l’any passat tal dia com hui:

SANTS I REFRANYS: Hui és Santa Elvira i la Conversió de Sant Pau.

COM ERA GATA FA…24 anys: 18 al 23 de desembre de 1987.

EL BLOG ARRIBA A LES 18.000 ENTRADES. Hui, un any després, ja supera les 86.500.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -287-.

 HUI AL B.O.P.: PUBLICACIÓ DE L’APROVACIÓ DEFINITIVA DEL PRESSUPOST 2012 PER A GATA ( I ): Despeses i ingressos

20120125210911-pres1-copia.jpg

(PODEU AMPLIAR LES XIFRES, PUNXANT ACÍ)

El Butlletí Oficial de la Província (B.O.P.) de hui dimecres 25 de gener de 2012 publica íntegrament tot el pressupost 2012.

No havent-se produït reclamacions contra l’acord inicial aprovatori del Pressupost General de 2012, i comprensiu del Presuposst General d’este Ajuntament, Bases d’Execució, plantilla de Personal funcionari i laboral, així com les Relacions de Llocs de Treball del personal funcionari i del personal laboral d’esta Corporació, durant el termini d’exposició al públic, ha devengut definitiu.

Dalt teniu les despeses detallades del pressupost. També els ingressos que es preveuen. En una altra entrada us pose la relació de personal, tant funcionari com laboral.

Podeu ampliar-ho tot consultant el B.O.P. de hui.

FONT: B.O.P. 25-1-2011.B.O.P.: APROVACIÓ DEFINITIVA PRESSUPOST GENERAL 2012, PER A GATA ( i II ): Personal

20120125213717-pres2-copia.jpg

(PODEU AMPLIAR LES XIFRES, PUNXANT ACÍ)

Ací teniu detallada la relació de personal, tant funcionaris com laborals. Pertany al resum del pressupost i la relació de llocs de treballs, aprovats definitivament per al pressupost general 2012 de Gata.

FONT: B.O.P. 25-1-2012.¿SABIEU…? que la guardería rural de Gata va tindre un reglament en 1897

A desembre de 1897, l’Ajuntament de Gata li va passar a la Comissió Provincial l’informe. Va ser favorable i va estar aprovat, segons conta el diari de l’època "el reglamento de guardería rural de la villa de Gata". –Guardería, de guarda, no de nens petits-. Cal ressenyar la denominació de finals del segle XIX de "villa de Gata".

FONT: ’’La Correspondencia Alicantina : diario de noticias. Eco imparcial de la opinión y de la prensa.” - Any VI Nº 1847 del 10/2/1897.EL CRONISTA FA…UN ANY: 26 de gener de 2012

Destacava fa un any la informació del primer plenari de l’any:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 26 és Santa Paula, Sant Timoteus i Sant Titus

- HUI AL B.O.P.: TAXA D’ENTRADES DE VEHICLES (GUALS – “Vados”).

- PLE ORDINARI ( I ): S’APROVA REGULAR MILLOR EL CEMENTERI MUNICIPAL.

- PLE ORDINARI ( i II ): EL CONSISTORI SOL·LICITARÀ TANCAR L’ECOPARC.

- COM ERA GATA FA…24 anys: Del 22 al 30 de desembre de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -288-.QUARANTA VINS DEL TERRENY PARTICIPEN EN "POSA VI, CATA VI"

20120126220242-dscf3954.jpg

A la Placeta de Sant Antoni de Gata, dins de les festes al sant

Per fi, tenim la informació que em reclamava precisament una usuària. El concurs de vins del terreny es va celebrar el passat dissabte. En esta edició, la cinquena, en que van participar 40 vins d’aficionats de tota la comarca, es va fer una selecció prèvia per reduir el nombre de vins. Hi havia quatre categories: vi blanc, criança, negre jove i negre giró. Van ser 10 vins per categoria.

En la categoria de blanc, el guanyador va ser David Fornés. En negre giró Pere Andrés. Negre jove Mª Rosa Espasa i en criança, Pepe Pérez. Tots els vins han sigut d´una qualitat molt bona.

El jurat estava format per Antoni Puig, de l’Associació de Defensors del Moscatell; Simón Buigues, Somelier de Xàbia, Ximo Gayà, somelier de Benissa, Andres Pérez i Jorge López.

.Van col·laborar amb esta edició "El Celler de la Marina", "Clave", "Gràfiques Avellà" i M.I. Ajuntament de Gata de Gorgos.

FONT: Text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.250 ANYS CRIST I ERMITA: Presentació any, per l'Alcaldessa i el Senyor Rector

20120126223155-compopres1.jpg

En roda de premsa, s’ha presentat este matí l’any especial del 250 aniversari de l’arribada del Crist i la construcció de l’ermita

 

Enguany Gata celebra el 250 aniversari de la construcció de l’ermita del Santíssim Crist del Calvari (1762-2012). Per a commemorar la data l’Ajuntament de Gata de Gorgos i la parròquia de Sant Miquel Arcàngel han organitzat una sèrie d’actes que s’allargaran fins al 6 d’agost, festivitat del Crist.

Ana María Soler, Alcaldessa de Gata, i Francisco Manuel Murillo, rector de la parròquia, han anunciat hui, en roda de premsa, que s’ha treballat conjuntament per preparar un programa d’actes per a que durant tot l’any la gent del poble participe en la celebració.

Passat demà, dissabte 28 de gener, a l’església parroquial, a partir de les 19.30 hores, es realitzarà la presentació oficial dels actes programats, el logotip i el "merchandising", així com un llibre que s’ha editat que arreplega el programa d’actes i la història relacionada amb la imatge i la construcció de l’ermita.

Francisco Murillo ha recordat que fou el Pare Mulet qui va trobar la imatge del Crist en 1762 i la va portar a Gata on es va iniciar la construcció de l’ermita. L’Alcaldessa ha convidat a tots els gaters, tant als que resideixen en el municipi com els que viuen fora, que s’impliquen i participen en els diferents actes.

A les fotos de la composició, el senyor rector i l’alcaldessa a la roda de premsa.

FONT: Fotos i text, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata de Gorgos.EXPOSICIÓ DELS ALUMNES DE L’ESCOLA DE PLÀSTICA EXPERIMENTAL

Al Casal de la Música, sota el títol de "Encontres" Exposició 3 dimensions, fins el 5 de febrer

S’exposa al Casal de la Música de Gata, la mostra de 3 dimensions, de vuit alumnes de l’Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives", amb l col·laboració de la Regidoria de Cultura. De dimecres a diumenge, de 17 a 21 hores, es pot veure la mostra fins diumenge 5 de febrer.

Exposen les obres:  Maria Casado amb l’obra “Notes” realitzada amb guitarra reciclada i fil d’aram; Joan Roselló amb l’obra “Mirada’s” realitzada amb carbonet sobre paret, fotos impreses i metacrilat; Isabel de Piero amb l’obra “Als Antics III”  realitzada amb tinta sobre paper, tela, parafina i teler; Fina Gilabert; Pepa Espasa amb l’obra “Pur Amor” realitzada sobre esfera de cristall i llana; Jose A. Crisóstomo, amb l’obra “Em corre per les venes” realitzada amb tubs de cuina d’alumini; Claire Gourlay amb l’obra “Alliberació de l’ànima” realitzada amb tela metàl.lica i feltre, i María Muñoz amb l’obra “Absència” realitzada amb seda, metacrilat, fusta i paper.¿SABIEU…? que en 1890 es van fer festes especials al Crist per octubre, per salvar al poble de les epidèmies

 

¿Ho sabieu…?. L’any 1890 va ser especial per al poble de Gata i les seues festes van ser solemnes "en acción de gracias por haberles librado de los rigores de las epidemias desde el año 1834".

El dia 6 d’agost la festa principal es va celebrar, però del 27 al 30 d’octubre es van fer festes "especiales por los motivos indicados".

El cronista del diari "El alicantino: diario católico" d’aquell 28 d’octubre de 1890 acaba la crònica dient: "Pocos pueblos habrán tan afortunados como el de Gata. ¿Desde el año 34 exento de epidemias? verdaderamente esto es singular".

Porte aquesta notícia a la secció ¿Sabieu...? just el dia que s'anuncia en roda de premsa l'inici de l'any del 250 aniversari del Crist.

FONT: Diari “El alicantino: diario católico” 28/10/1890.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -652, la d'ahir dia 25-

20120126232655-image0-43.jpg

Va de músics. Músics que eren molt jovenets. Una música i tres músics que van formar el quartet "Quatre Quartet". Es van fotografiar a l’escala del Casal de la Música abans de fer una actuació. Ara, ja s’han fet grans i després dels estudis ha vingut la feina i les actuacions.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -653, la de hui dia 26-

20120126235257-image0-2-copia-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO EN GRAN, PUNXANT ACÍ)

La foto me la va facilitar en el seu dia José A. Fermín. Era el carrer Bisbe Cervera als anys 60, quan s’adornaven els carrers per als concursos de cada any. No estava asfaltat com podeu observar i allà al fons les cases que tanquen el carrer són les del carrer Teulada. La casa primera de la dreta era la de Casa els Feliu, que després es convertiria en pissos. Mireu on estava la placa de "Plaza de la Iglesia", molt a prop del cantó, on ara és un aparador. Hi havia prou gent pel carrer quan es va fer la foto, sobre tot xiquets, i un home anant cap a la plaça amb bicicleta.EL CRONISTA FA...UN ANY: 27 de gener de 2011

L’any passat tal dia com hui destacava una nota cultura i una altra metereològica:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 27, Santa Àngela de Mérici.

- VÉNEN DOS EXPOSICIONS D’ART TRIDIMENSIONAL: Al Casal des de dissabte 29.

- TOT EL DIA DE PLUJA: S’han recollit 24,2 litres per metre quadrat.

- COM ERA GATA FA...23 anys: Del 31 de desembre de 1987 al 5 de gener de 1988.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -289-.HUI LA PREMSA PARLA DEL 250 ANIVERSARI DEL CRIST I L’ERMITA

Demà a les 19.30 hores s’obri l’any commemoratiu

La torre del campanar ja lluix un cartell explicatiu

El diari LAS PROVINCIAS a la seua secció de la Marina de hui divendres 27 publica l’efemèride que tindrà lloc demà, l’obertura del 250 aniversari de la vinguda del Crist i l’inici de la construcció de l’ermita.

El diari titula: "Gata conmemora el 250 aniversario de la ermita del Santíssim Crist del Calvari". La foto que il·lustra la notícia posa al seu peu: "Francisco Manuel Murillo con la alcaldesa Ana María Soler".

Si voleu llegir tota la informació al respecte, podeu punxar a l’enllaç:

http://www.lasprovincias.es/v/20120127/marina/gata-conmemora-aniversario-ermita-20120127.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS 28-1-2012.DEMÀ EL GORGOS JUVENIL JUGA A PEDREGUER

Amb nombroses baixes per les quatre expulsions de disabte passat i amb un panorama complicat per la possible multa i tancament del camp, després de la setmana moguda que ha tingut l’equip per totes les incidències de dissabte passat front al Racing Garbinet alacantí, l’equip del Gorgos juvenil viatja al veí poble de Pedreguer, per a jugar contra els homes que prepara el gater Jaume Serra. El partit serà demà dissabte a les 17.45 hores al camp municipal "Les Galgues".¿SABIEU...? que una vaqueta a les festes de 1931 va ferir un home al camp

Corria l’agost de 1931, eren les festes patronals del poble. El diari "El luchador: diario republicano" del dia 3 publicava la notícia de Gata: "Un hombre herido al ser corneado por una vaquilla". Tornava de les feines del camp el veí Antonio Pedro Mulet de 65 anys, quan una vaqueta "que se desmandó del rebaño en el momento en que las llevaban a encerrar" el va ferir greument. Deia el diari: "El Mulet, sufre gravísimas heridas en diferentes partes del cuerpo de las que fue asistido por el médico titular de la localidad".

FONT: "El luchador: diario republicano". Any XIX, Nº 6.388, del 3 d’agost de 1931. // http://prensahistorica.mcu.es.EL CRONISTA FA...UN ANY: 28 de gener de 2011

Cal destacar de fa un any el Reglament dels prèstecs per a dependents:

- SANTS I REFRANYS: Hui és 28, Sant Tomàs d’Aquino.

- HUI AL B.O.P.: Aprovació definitiva del Reglament del servei de prèstecs per a dependents.

- DEMÀ TORNA EL FUTBOL. EL JUVENIL DEL GORGOS A VILLALONGA.

- COM ERA GATA FA...23 anys: Del 8 al 15 de gener de 1988.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -290-.JA TÉ EL BLOG MÉS DE 87.000 ENTRADES

Cap a les 100.000 i cada vegada més a prop. Ha arribat el blog del Cronista de Gata a 87.000 entrades. Visites que han volgut retrobar-se amb la història, l’actualitat, les notícies del poble de Gata. Els gaters seguim fent història. Crec que abans dels dos anmys de blog hi haurem superat les 100.000 visites. Anem cap amunt.FESTIVAL FI DE CURS, AQUESTA VESPRADA

A les 17 hores, al Casal de la Música, està previst hui que es faça el Festival Fi de Curs, com ja es habitual per a recaptar fons pel viatge dels escolars de l’Institut. Entre els actors, apart de molts xiquets de l’escola que ballaran les peces escollides, està Mariano i el que es nomena "Dúo Pimpinella".HA TORNAT A PLOURE: S'han recollit uns 13 litres

Uns 13 litres per metre quadrat des que a mitja nit ha començat a ploure. Ha parat a mitjan matí i ara no plou. L’any passat per ara, just tal dia com hui -com ho comprovavem ahir a la secció de "El cronista fa...un any" també va ploure.INAUGURACIÓ ( I ): Eucaristia i acte de presentació

20120129004454-compoacteobert-copia.jpg

(PER A FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN PUNXEU ACÍ)

Ha començat aquesta vesprada, 28 de gener, l’any del 250 aniversari de l’arribada del Santíssim Crist del Calvari i la construcció de l’ermita.

Una església plena, eucaristia solemne cantada per la Coral Serrillàs. Presència de les autoritats locals, encapçalades per l’alcaldessa, i també l’alcalde de Jesús Pobre. Tota l’eucaristia -monició d’entrada, homilia, pregària, ofrenes i el posterior acte de presentació, recordant la efemèride.

L’acte de presentació ha tingut lloc al final de l’eucaristia. Primer el que us escriu ha fet un esboç històric de les efemèrides de 1762 i 1812, celebrant els 250 i 200 anys, el motiu i el bicentenari de la Guerra del Francés i el succés de l’arbre blanc.

A continuació, la regidora i membre de la comissió especial Dora Caselles, ha donat ha conèixer el logotipo, dissenyat per Vicent Esteve d’Algemesí, i que es farà servir als papers oficials, ja siguen de l’església com de l’Ajuntament.

La tercera intervenció ha estat per a l’alcaldessa, que ha agraït la tasca de tots i ha animat a sumar-se a tots els gaters als actes programats.

Finalment, el senyor rector ha tancat els parlaments, també donant les gràcies i emplaçant a tots a viure amb intensitat el 250 aniversari.

Els gois al Santíssim Crist del Calvari, cantats per la Coral Serrillàs, han tancat l’emotiu acte d’inici.

A la composició fotogràfica les intervencions de l'acte.INAUGURACIÓ ( II ): El llibret oficial del 250 Aniversari

20120129005709-compollibret.jpg

S’ha fet un llibret oficial amb motiu del 250 aniversari. L’ha subvencionat i editat la Diputació Provincial d’Alacant.

A la portada una impressionant fotografia del patró i la llegenda del 250 Aniversari del Santíssim Crist, i la construcció de l’Ermita, del 28 de gener al 6 d’Agost. La fotografia, igual que la de la tercera pàgina és de Gavilà.

El Crist baixant cap al poble o puxant és una altra impressionant fotografia. Són els quintos de 2008 els que porten al Crist.

Després ve la salutació de la Presidenta de la Diputació Provincial, Sra. Dª Luisa Pastor Lillo. El seu text està en valencià i castellà. A continuació, el saludo del Rector de Gata de Gorgos, En Francisco Manuel Murillo Roldán. També en castellà i valencià. Finalment, el saluda de l’Alcaldessa de Gata, N’Ana María Soler Oliver. També castellà-valencià.

Arriba després la part històrica. Un escrit meu com a Cronista Oficial, amb una antiga fotografia de l’ermita de principis del segle XX. Es titula "Celebración de uan efemèride". Un altre escrit meu parla del II Centenario del suceso de "L’arbre blanc" i es titula: "Entre el milagro, la devoción y la realidad".

A continuació una bellíssima estampa del quadre que està a l’Ajuntament i que va ser pintat en 1960 i donat al poble per José Costa Signes. La foto és de Pons.

Una altra fotografia de l’ermita des de fora dona pas al programa d’actes commemoratius des d’ara al 6 d’agost.

Els goigs, el logotipo i una vista preciosa de l’ermita, tanquen el llibret, que s’ha editat a tot color.

Les imatges que conformen la composició són la portada i la contraportada del llibret.INAUGURACIÓ ( i III ): Ornamentació dins i fora de l'església

20120129011038-compoornam1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La torre del campanar, els dos pilars interiors i el cor, adornats per a l’ocasió

El temple parroquial s’ha vestit de gala per acollir l’efemèride del 250 aniversari. La torre del campanar té una imatge gegant i impressionant del Santíssim Crist i la llegenda del 250 aniversari. Va des de baix del rellotge a dalt de la finestreta.

Dins del temple, s’han adornat els dos pilars que precedixen a l’altar major. És un dosel de més de quatre metres d’altura i en el centre un quadre amb la figura del patró.

Penjant del Cor un gran colgant del mateix quadre dels pilars.

Tot això ha estat possible gràcies a la mà mestra de Juan José Picó.

Aquests són, per ara, els adornaments que denoten la festa del 250 aniversari, els que vegeu a les fotografies de Vero Vives.¿SABIEU...? que un xiquet va caure a un pou i va morir, l'any 1913

De "Accidente desgraciado" califica el cronista el succés. Explicava en 1913 que hi havia un pou "a donde acuden los vecinos de aquellos alrededores para servirse del agua necesaria, éste carece de brocal". Un xiquet de nou anys, Matías Signes Diego, va intentar traure aigua i va tindre la mala sort de "resbalar, perdiendo el equilibrio y cayendo al fondo". El resultat és clar: "Pereció ahogado". El metge que el va reconèixer ja mort era En Francisco Moratal. Això ho explicava el cronista en el "Diario de Alicante" el dia 1 de setembre de 1913.

FONT: ''Diario de Alicante' - Any VII, Nº 1.941 de l'1/09/1913.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -654, la d'ahir dia 27-

20120129011700-image0-13-copia.jpg

Festes de la Font del Riu. La Rondalla d'Amics del Tercer Món tocant. Joves que ara són majors. Majors que ja no estan entre nosaltres. Tant María del Penyó, amb ulleres, com la mare de María Ángeles, Josefa Castelló, que està al costat de Paquitina estan en el record. I les joves de la rondalla ja s'han fet majors. Aquesta és la fotografia que li corresponia ahir divendres 27.EL GORGOS JUVENIL PERD 2 A 0 A PEDREGUER

Encara com si fora dissabte, passant de la mitjanit divuit minuts, us informe del resultat del Gorgos juvenil. 2 a 0 ha perdut a Pedreguer un partit difícil, donades les baixes que tenia i la complicació que portava al llarg de tota la setmana.

El tercer classificat, Racing Garbinet, també ha guanyat clarament per 2 a 0. El líder Sant Joan també. Per tant, el Gorgos continuarà en quarta posició. El Pedreguer, el seu rival hui, és vuité.EL CRONISTA FA...UN ANY: 29 de gener de 2011

Cap notícia destacable, tal dia com hui, l’any passat:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 29 és Sant Pere Nolasco.

- IMATGES CURIOSES: El Montgó net després de les pluges.

- EL GORGOS JUVENIL PERD EL LIDERAT I POT CAURE AL QUART O CINQUÉ LLOC.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -291-.CRÒNICA D'UN ANIVERSARI: 250 anys del Crist i l'ermita

20120129221509-cartellilogo.jpg

Com ja sabeu pel blog i perquè heu estat participant o coneguent el que es feia al poble ahir, es va donar començament a l’any del 250 aniversari de l’arribada del Crist a Gata i la construcció de la seua ermita al Tossalet.

El primer dels parlaments de la presentació, anit, a l’església parroquial va ser del que us escriu. Va ser la crònica del Cronista Oficial de Gata.

Ara us passe textualment l’escrit, per a que tots formen part de l’aconteixement que estem vivint:

OBERTURA OFICIAL 250 ANIVERSARI VINGUDA DEL CRISTO I CONSTRUCCIÓ DE L’ERMITA (1762-2012)

 

Dissabte 28 de gener de 2012, Eucaristía 19.30 hores. CRONISTA OFICIAL DE GATA, Miguel Vives Signes

 

Els gaters de 2012 ens disposem a celebrar dos segles i mig de devoció, de fe, de història, mirant sols cap a un objectiu: el Santíssim Crist del Calvari. El poble dirigirà especialment la mirada -com ho van fer els nostres avantpassats i ho seguim fem nosaltres ara- a l’ermita del Tossalet, perquè “allà dalt” està el nostre “Cristet” milagrós.

Per això, cal viure amb intensitat els records d’aquells temps, d’aquell últim terç del segle XVIII.

 

Tenim que estar doblement orgullosos de fer poble, de fer església local, de fer pietat religiosa. Per una part, va ser un frare fill de Gata, el Pare Mulet, el que portà la imatge del Crist a Gata. Devia ser pel febrer de 1762, segons conten les cròniques. Per altra, ell junt amb el rector del moment, van impulsar la construcció del santuari del Tossalet.

 

S’ha escollit aquesta data, 28 de gener de 2012, per a començar l’Any del 250 aniversari, al estar més a prop del 12 de Febrer, perquè en 1770 aquell dia va ser beneïda l’ermita recent construïda i el 25 de febrer del mateix any es va celebrar la primera missa al santuari.

Ara, 250 anys més tard, volem recordar el que va suposar per als veïns de Gata tan important troballa.

 

Abans de continuar vull fer una reflexió en veu alta. Quans gaters ens hem encomanat al patró?, quants soldats han sentit la seua força allà on estigueren?, quantes dones i homes han pujat per eixe calvari retorçut de pedres a pregar-li a Crist, a raonar amb ell?. Ara és el moment també de recordar-los a tots.

 

Finalment, cal ressenyar que celebrarem el segon centenari del succés de l’Arbre blanc, perquè la Guerra del Francés tingué lloc al voltant de 1812.

El quadre que en 1960 va pintar i donar al poble José Costa Signes i que fa poc va restaurar l’Ajuntament ens ho ha recordat sempre. Els gaters d’inicis del segle XIX van tornar a estar protegits pel patró. Els francesos no van poder contra eixa força sobrenatural que els envoltà i els posà fora de combat. Al llibret tenen vostés l’explicació que contà el rector Juan Martínez Blasco, sols 86 anys després, a uns excursionistas de visita per Gata i que ells ho van publicar després a un diari valencià.

Dins del programa d’actes, pel juliol, tindrem, per primera volta en la nostra història, l’escenificació del “Miracle de l’Arbre Blanc”. El veïnat de Gata podrà reviure aquella “gràcia” que els va arribar de dalt i els va salvar dels francesos als nostres avantpassats.

I acabe narrant aquelles paraules que he trobat no fa molt de un cronista teuladí que va escriure al diari “El Eco de la Provincia” d’Alacant el dia 17 d’agost de 1883 sobre les festes del Crist de Gata al que nomena “milagroso crucifijo”, fent incidència en la nostra devoció. Diu: ”las tradicionales creencias religiosas son un preciado tesoro que sus antepasados les legaran”. Per a ell la processó del dia 6 d’agost era un “espectáculo admirable y sorprendente…centenares de personas todas con luces  precedían y subseguían al Santísimo Cristo e iban subiendo la empinada cuesta…”.

Per tot això que els he contat, cal festejar el 250 aniversari com s’ho mereix. Aunem tots els esforços per aconseguir-ho, de segur que farem més devoció i més història.

Composició fotogràfica: A la fotografia de l’esquerra (Foto muntatge de Juanjo Picó) el cartell que decora la torre campanari. A la dreta, el logotipus que regirà al llarg de tot l’any. 

 EL GORGOS GRAN CAU A CASA: 0-1 FRONT A L'ALFÀS

El Gorgos Club de Futbol ha jugat hui al camp de Les Costeres de Gata. El resultat no ha sigut bo i continua el penúltim de la taula de classificació, quan s’ha jugat ja la desetena jornada. El resultat 0 a 1 front a l’Alfàs del Pi. El Gorgos té 10 punts, per dalt del CF Juventud Teulada Moraira que no té cap punt i hui ha tornat a caure per golejada 8 a 1.¿SABIEU...? que en 1932 es van barallar dos xòfers a l'estació

I van ser denunciats. Ho publicava "El luchador: diario republicano". Per barallar-se a l’estació del ferrocarril, dos xòfers Juan Ramiro Ruano i José Ivars Ahuir, de 54 i 31 anys respectivament.

FONT: "El luchador: diasrio republicano". Any XX, Nº 6.666. 13-8-1932.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -655, la d'ahir dissabte 28-

20120129225154-image0-56-copia.jpg

Quatre dones dels anys 40 del segle XX fent llata, treball tan tradicional d’aquells temps. A l’estiu, a la voras d’un marge, d’una carrasca o un arbre, feien braces i braces de llata, feien cabassos i després els venien. La de l’esquerra sentada davant és la meua àvia paterna, Antònia.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -656, la de hui, diumenge 29-

20120129225735-image0-23-copia.jpg

Anys 90. Es feia la canalització de l’eixida del Barranquet, darrere de l’Ajuntament. A la volta es construia el Centre Social Integrat. Aquella vista ha deixat pas a la que ara coneguem, ja acabat tot. Són imatges per al record, malgrat a que haga passat sols vint anys.EL CRONISTA FA...UN ANY: 30 de gener de 2011

Totes les notícies de fa just un any les tradicionals:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 30 és Santa Martina.

- COM ERA GATA FA...23 anys:

- CAU EL GORGOS A CASA, 3 A 5, CONTRA EL CALP B.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -292-.DEMÀ DIMARTS 31, PRIMER PLE ORDINARI DE L’ANY

Tots els dimarts de mes impar, així toca ser tots els plens ordinaris. Gener és mes impar i demà és dimarts, últim dia del mes.

Per això es celebrarà el plenari ordinari a partir de les 20 hores al saló de plens de la Casa Consistorial.

Aquests són els punts de l’orde del dia:

1.1.- Lectura i aprovació, si procedeix, d’actes de sessions anteriors. 1.2.- Dació de compte de decrets de l’alcaldia. 1.3.- Dació de compte, si procedeix, d’assumptes econòmics. 1.4.- Dació de compte, si procedeix, d’assumptes judicials. 1.5.- Dació de compte d’altres assumptes.

2.- CENTRAL.:

2.1.- Sol·licitud d’actualització cadastral. Amb proposta de ratificació de l’acord de la Junta de Govern Local de 23-12-2011. 2.2.- Proposta d’afegir el logotip del 250 aniversari del Santíssim Crist del Calvari al membret dels fulls oficials de l’ajuntament al llarg de tot l’any 2012. 2.3.- Alteració terme municipal.

3.- CONTRACTACIÓ.

3.1.- Resolució definitiva en via administrativa del recurs de reposició interposat pel GRUPO BERTOLIN SAU contra acord de 19-04-2011 de Plenari. 3.2.- Resolució definitiva en via administrativa del recurs de reposició interposat pel GRUPO BERTOLIN SAU contra acord de 25-11-2011 de Plenari.

4.- HISENDA.

4.1.- Operació de crèdit 2012.

5.- PERSONAL.

5.1.- Reglament de funcionament de la Mesa General de Negociació del Personal de l’ajuntament de Gata de Gorgos. 5.2.- Resolució definitiva en via administrativa del recurs de reposició a l’acord plenari de 26-08-2011 sobre productivitat.

6.- ASSUMPTES D’URGÈNCIA.

7.- PRECS I PREGUNTES.

Cal destacar el tema del logotip (2.2), el de l’alteració del terme municipal (2.3) i es temes de Personal (5.1 i 5.2).

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.250 ANIVERSARI CRIST I ERMITA: acte a acte

20120130221015-logo-copia.jpg

Després del primer acte, el d’obertura que va consistir en una missa solemne, cantada per la Coral Serrillars, i a la qual assistiren nombroses gateres i gaters, es posa en marxa el segon acte que tindrà lloc. Segons el calendari, del 22 de febrer al 7 d’abril serà la Santa Quaresma que enguany tindrà en les xarrades quaresmals rectors que parlaran sobre el Crist, la imatge i la significació per als cristians i els gaters. El primer divendres de Quaresma serà el 24 de febrer.

L’altre gran acte, també solemne, serà dins de Quaresma. Diumenge 26 de febrer a les 12.30 hores, l’eucaristia es farà a l’ermita, ja que es commemorarà l’aniversari de la dedicació (12 de febrer de 1770) i el de la primera missa al santuari (25 de febrer de 1770).DEMÀ DIMARTS 31 GATA SERÀ NOTICIA A L’INFORMATIU DE MIGDIA DE CANAL 9 TVV

20120130223457-logo-copia.jpg

El tema del 250 aniversari del Santíssim Crist i de l’ermita serà el motiu

Aquest matí han estat gravant les càmeres de Televisió Valenciana pel poble. El motiu: la notícia de l’obertura del 250 aniversari de la imatge del Santíssim Crist del Calvari i de la construcció de l’ermita.

El que us escriu he parlat el primer, com a Cronista de Gata, perquè tenia que anar-me’n a la faena. Gravador i periodista han seguit gravant pel poble. Tenien previst recollir les paraules de Fernando Soler, testimoniu viu de la recollida de les parts del Crist a la contienda civil del 36 del segle XX; també a diverses persones del poble, a l’alcaldessa, i no se si a més persones. També es volia anar a l’ermita i gravar unes imatges fora i dins.

Tot això ho podreu veure (així ho ha dit el periodista aquest matí) a l’informatiu de Canal 9 de TVV demà dimarts.

A la imatge de la part dreta, el logotipus de l’any commemoratiu. ¿SABIEU...? que en 1927 uns xiquets van apedrejar un cotxe

Narra el cronista de Gata al diari "El luchador: diario republicano" el dia 5 d’abril de 1927 que al kilòmetre 89 de la carretera de Silla a Alacant "un grupo de chicos apedreó un coche propiedad de D. José Mezquida de Gandía, causándoles desperfectos". I acab dient una frase molt curiosa: "Estas cosas no suceden ya ni en la cábila de Sumata. ¡Los hay cafres!.". Es de supondre que voldria dir el cronista "Sumatra" encara que aquesta paraula també indica un lloc de Vigo.

FONT: diari "El luchador: diario republicano". Any XV. Nº 4.637 de 5-4-1927.EL CRONISTA FA...UN ANY: 31 de gener de 2011

Cal destacar el temps, ara fa un any:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 31 és Sant Joan Bosco.

- HUI MÉS PLUJA: 14 litres tan sols marca el pluviòmetre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -293-. Precisament la foto era de la pujada del Calvari per la part de davant. Els xiprers eren menuts.JA TÉ EL BLOG MÉS DE 88.000 ENTRADES

Abans que arribe els dos anys, de ben segur que hi haurà superat el blog les 100.000 visites. Ara el millar d’usuaris que han visitat el blog s’han fet ràpids. El tema del 250 aniversari del Crist; el Gorgos juvenil i els tempes de sempre, han suscitat la curiositat de molta gent. I entrant entrant...hem superat hui ja les 88.000 visites.

GRÀCIES A TOTS i una vegada més dic: endavant fent blog.PRESENTACIÓ DEL 250 ANIVERSARI: Ermita i Crist

20120131230229-premsainauguraactes.jpg

Hui no ha eixit el tema a l’Informatiu de Canal 9 TVV, a vore si demà hi ha més sort

Encara que el mateix dia us vaig avançar l’acte, ara us recorde com va ser la presentació del 250 aniversari, segons el text del Gabinet de Premsa de l?Ajuntament de Gata.

L’Ajuntament de Gata i la comissió organitzadora van presentar el passat cap de setmana el programa oficial d’actes per commemorar el 250 aniversari del Santíssim Crist del Calvari.

"La presentació va tindre lloc a l’església on es va distribuir el llibret que recull la programació d’actes que es realitzaran fins al proper 6 d’agost, festivitat del Santíssim Crist, així com uns apunts històrics de la construcció de l’ermita i del miracle de l’arbre blanc atribuït al Santíssim Crist.

Miguel Vives, cronista oficial, va recordar la figura del Pare Mulet, qui va trobar la imatge i va recordar que es complien 200 anys del succés de l’arbre blanc.

La regidora Dora Caselles va presentar el logotip i els diferents elements commemoratius que la gent pot adquirir. Es tracta d’una balconera amb la imatge del crist, d’un mocador de dona i una panyoleta amb el logotip.

Pel que fa als actes, destaca la representació artística del succés de l’arbre blanc que es realitzarà el dia 7 de juliol.

També, durant el mes de març s’inaugurarà un exposició fotogràfica que , amb el títol de “Las Miradas del Cristo, compta amb la col·laboració del Fotoclub El Forat. Durant el mes d’abril es realitzarà la ruta de les ermites que eixirà des de la ermita del Santíssim Crist, fins a la ermita de la Benitzaina i acabarà a l’ermita del popul. Dins del mateix mes, dissabte 28 d’abril, la Banda de Música oferirà, a la plaça de l’ermita un concert commemoratiu.

Ja en maig, el dia 9, la ermita acollirà una nit poètica. Però serà en el mes de juliol quan es concentren la majoria dels actes. A més de l’escenificació, es realitzarà una xerrada històrica sobre l’ermita i s’avançarà la baixada del Crist al dia 20 de juliol per realitzar un novenari pels diferents carrers de la població fins al 28 de juliol que comencen les festes patronals.

Francisco Murillo, rector de la parròquia, i l’Alcaldessa, Ana María Soler, van tancar l’acte agraïnt la col·laboració de totes les persones que fan possible esta celebració i convidant a tots els gaters a participar en els actes."

Per altra banda, informar-vos que hui no s’ha editat a l’Informatiu de Canal 9 TVV de migdia, com havien dit els mateixos periodistes, el reportatge del 250 aniversari que havien gravat a Gata. No se si s’haurà fet per la nit, estava al plenari. Esperarem a demà. Ara bé, quan es va publicar l’adquisició per part de l’Ajuntament de la zona de la Caseta de la Lepra (desembre de 2009), també vaig acompanyar als periodistes de Canal9 TVV, van gravar el reportatge i mai ha estat publicat i d’això ja fa més de dos anys...esperem que aquest no siga el cas.

A la fotografia, la Corporació, autoritats civils i militars, i l’alcalde invitat de Jesús Pobre. A l’altre costat, part de la Comissió especial. Acte solemne, eucaristia Inauguració actes.

FONT: Text i foto, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.EL PLENARI ACABA D'APROVAR PER UNANIMITAT, EL LOGO DEL 250 ANIVERSARI

20120131230820-logo-copia.jpg

De la vinguda del Santíssim Crist i de la construcció de l’ermita

La composició del dibuix és de Vicent Esteve d’Algemesí

Els tretze membres de la Corporació Municipal fa poc més d’una hora acaben d’aprovar, per unanimitat els seus vots a favor, al ple ordinari de hui dimarts el logotipus, per a que lluixca a tots els escrits oficials i documents que ixquen de l’Ajuntament. També es farà des de la parròquia i poc a poc anirà coneguent-se cada vegada més el logotipus, que combina la imatge procesional, inclús el núvol i àngels que envolten la capelleta de la imatge del Santíssim Crist, amb el fons de l’ermita.

A la dreta teniu el logotipus del que parlem i que ja tots conegueu.PROMPTE ES PODRÀ ACCEDIR A LES COVES ROGES

20120131231329-vistdipuarq-1-.jpg

Gracies al projecte de Diputació Provincial 

La Diputació Provincial d’Alacant, mitjançant la seua àrea d’arquitectura, realitzarà un projecte per tal de facilitar l’accés a la zona de les Coves Roges, on es troben les pintures rupestres declarades como Bé d’Interès Cultural.

Així ho van acordar l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler i el diputat d’Arquitectura, Javier Sendra Mengual, en la visita que el diputat va realitzar al Museu Etnològic i a la Col·lecció Museogràfica Arqueològica.

A més de l’accessibilitat, el projecte que realitzaran tècnics de la Diputació Provincial, contemplarà mesures de protecció de les pintures rupestres.

FONT: Text i foto, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris