Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Abril de 2012.

EL CRONISTA FA...UN ANY: 1 d'abril de 2011

Encetem hui nou mes, nova setmana santa, però fa un any no eren dies festius, ja que sabeu que la Pasqua puja i baixa al calendari. Aquestes són les dos únices entrades de l’any passat, el primer dia del quart mes:

- SANTS I REFRANYS: Hui, dia primer d’abril, és Sant Hugo.

- EL DIUMENGE 3 D’ABRIL, TEATRE INFANTIL.

 COMPTE ENRERE: A 9 DIES DELS DOS ANYS DE BLOG

20120401091730-resum9-copia.jpg

(LA COMPOSICIÓ, PODEU FER-LA MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

D’ací a una setmana i dos dies tindrem commemoració al blog, com vaig anunciant-vos. Farà dos anys el "CRONISTA DE GATA DE GORGOS". Algun canvi que altre prepararé. De moment, recordem aquell març de 2011 en imatges. La composició fotogràfica ens recorda el més destacat del tercer mes de l’any passat.TAMBÉ HI HA FUTBOL DIUMENGE RAMS

Ahir el cadet, golejat a Benidorm (9-1)

El cadet del Gorgos C.F. va caure estrepitosament golejat per 9 a 1 a Benidorm. Va jugar a les 12.30 hores contra la SD Fundación Benidorm FB. Així i tot, el Gorgos cadet continua tercer.

Per la vesprada jugava el juvenil a casa contra el Playas de Alicante. De moment, no se el resultat.

Finalment, cal recordar que el primer equip del Gorgos jugarà hui dia 1, diumenge, a les 17 hores al cam de "Les Costeres" front al Sporting Benidorm.¿SABIEU...? que el bieni 1897-1899 va ser jutge municipal Fernando Pons Pedrós

Fa uns dies contava que el plenari havia elegit, de nou, a Miguel Moncho Pascual, Jutge de Pau. Hi ha una notícia de finals del segle passat també relacionada amb el tema.

Ho va publicar el diari alacantí "La Correspondencia...". Un llistat amb tots els Jutges Municipals per al bieni 1897-1899 de la província d’Alacant. A Gata, li corresponia a Fernando Pons Pedrós.

FONT: diari "La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa" - Any XIV Nº 4.085 del 16 de juny de 1897. Pàgina 2.PROCESSÓ DE DIUMENGE RAMS: Comença la Setmana Santa a Gata

20120401215036-comporams1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO SI PUNXEU ACÍ)

Com a tot arreu del món, els fidels cristians han celebrat Diumenge Rams. A Gata, com ja és tradicional de fa moltíssim temps, la gent, les quadrilles han eixit al camp, han gaudit del bon temps i han fet "els foguerils", nom que abans es coneixia més, significant la preparació del fogueret per a la Pasqua i el berenaret de Diumenge de Resurrecció.

Abans s’ha fet la bendició de rams i palmes a la Plaça Nova i a continuació, amb el colorit de costum en els vestits de les xiquetes i conjunts dels xiquets, han fet la processó fins la Plaça de l’Església, pels carrers Constitució i Doctor Gómez Ferrer.

A l’església, missa solemne cantada pel Cor Serrillàs.

Als actes ha assistit la Corporació Municipal.

A la composició, algunes imatges d’aquest matí amb la bendició i processó.IMATGE CURIOSA: Encara hi ha anelles de lligar l'animal

20120401222455-dscf4448.jpg

De passeig pel poble, aprofitant el dia de foguerils de Diumenge Rams, he capturat aquesta imatge al carrer Bisserot. L'anella a la façana. I com aquesta n'hi ha a molts indrets del poble. Abans, a moltes cases hi havia animals i els propietaris lligaven a les anelles el matxo, la burra, l'ase o l'haca. Ara, els animals han estat substituïts pels cotxes i les cotxeres amb guals canvien a aquells animals.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -718-

20120401225415-j21bateigs.jpg

Els bateigs d’ara no són massa en grup. Fa uns anys, ja fa anys, sí que ho eren. Com aquest. La fotografia torna a ser propietat de JSCM. Podeu observar dos bateigs que oficiava el rector En Manuel Frasés Pérez. En primer terme, a la dreta, el matrimoni format per Vicente "la Parra" i Conxita, que batejaven al fill més jove, Pepe. Ho he sabut per l'aportació d'un usuari habitual del blog, Miguel Àngel, que comenta que ho sap perquè son pare va ser el padrí.

L’altre bateig era d’un familiar de Jaime. En el moment de la fotografia, estaven tant pares com rector destapant-li a la criatura per a ungir-los amb els sants olis. Tenint en compte que En Manuel Frasés va estar a la parròquia de 1969 a 1974, la fotografia pertany a eixe temps, més en concret ja als inicis de la dècada dels 70.EL CRONISTA FA...UN ANY: 2 d'abril de 2011

Cap notícia destacada, l’any passat tal dia com hui. Les cinc eren les habituals del blog:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 2 d’abril és Sant Francesc de Paula.

- A 8 DIES DE L’ANIVERSARI DEL BLOG.

- EL GORGOS JUVENIL FA UN GRAN PARTIT: 3-0 al Oliva B.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -352, la d’ahir divendres-.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -351, la de hui dissabte-.SETMANA SANTA: Demà, celebració comunitària de la penitència

Demà, Dimarts Sant, hi haurà missa i laudes pel matí a la parròquia, a partir de les 8.30 hores. A les 19 hores, de nou santa missa. A les 20 hores serà la celebració penitencial comunitària, en la qual alguns sacerdots confesaran a tots els fidels que vulguen.

Dimecres Sant, hi haurà santa missa i laudes des de les 8.30 hores i santa missa a les 19 hores.

FONT: Fullet, Parròquia Sant Miquel Arcàngel. Gata.EL GORGOS CAU A CASA, 2-3, FRONT AL PLAYAS BENIDORM

Una nova derrota del Gorgos C.F. que seguix penúltim de la taula de classificació del grup XIV de Segona Regional. Va perdre al camp "Les Costeres" per 2 a 3. Té 16 punts, per cap punt el Juventud Teulada Moraira. A la pròxima jornada, el Gorgos visitarà el camp de l'Orba.LA BIBLIOTECA CELEBRA EL DIA DEL LLIBRE INFANTIL

20120402225124-cartellllibre.jpg

Amb l’activitat de canviar llibres per llocs del poble (Bookcrossing)

Amb una exposició dels Drets de xiquetes i xiquets

La Biblioteca de Gata ha celebrat hui dia 2 el Dia internacional del Llibre Infantil, que es commemora en tot el món, per recordar l’aniversari del naixement de Hans Christian Andersen. Per tal de celebrar-ho, la Biblioteca va contar divendres passat dia 30, a l’hora del conte de divendres, “El traje nuevo del emperador” d’Andersen.

A més, des de la Biblioteca i amb la col·laboració del Regidor de Cultura, Juan Pedrós, ha portat endavant una activitat de Bookcrossing per als xiquets i xiquetes de Gata.

L’activitat consisteix en alliberar llibres d’infantil i juvenil per diferents llocs del poble com parcs, places, carrers, poliesportiu, escoles... perquè els xiquets se’ls troben, els agafen per llegir-los i després els tornen a deixar en un altre lloc del poble i que altres el puguen trobar i llegir-lo també.

EXPOSICIÓ SOBRE DRETS DE XIQUETES I XIQUETS (2-27 abril)

Per altra banda, des de hui 2 d’abril fins el divendres 27 d’abril a la Biblioteca de Gata s’exposa la mostra d’Intervida "Els Drets de les xiquetes i els xiquets" on, mitjançant uns panells informatius ens expliquen els drets que té qualsevol xiquet o xiqueta del món.

Les xiquetes i xiquets tenen uns drets tan fonamentals com els proclamats en la Carta de les Nacions Unides dels Drets Humans en 1948. Les xiquetes i xiquets de tot el món tenen dret a una protecció especial com éssers humans, i a preparar-se per viure en una societat dins dels ideals dels drets humans: en pau, tolerància, llibertat, igualtat i solidaritat.

Malgrat açò, molts xiquets tenen dificultats per accedir a coses tan bàsiques com una alimentació, una educació o una sanitat adequada. Altres són víctimes d’explotació laboral o sexual, maltractaments, violència de gènere, o estan separats de les seves famílies. Aquestes actuacions són una vulneració del seu dret a viure en pau, a ser respectats i a tindre una vida digna.

La Convenció sobre els Drets dels Xiquets és l’instrument essencial per promoure actituds positives i generar els canvis necessaris per garantir que tots els menors siguen respectats, vegen reconeguts els seus drets i tinguen accés a unes condicions de vida dignes. Des de 1989, la Convenció sobre els Drets del Xiquet és el document que els empara.
Per tot açò des de la Biblioteca de Gata es vol transmetre la importància de cuidar dels nostres xiquets i xiquetes i respectar-los i ho fem mitjançant aquesta exposició d’Intervida.

A la imatge teniu el cartell commemoratiu del Dia Internacional del Llibre Infantil.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. // Text i foto: Biblioteca Pública Municipal.A 8 DIES DEL II ANIVERSARI, BLOG "Cronista de Gata de Gorgos"

"Temps fugit" (El temps s’en va). Per això, passen ràpidament els dies i ja estem a vuit dies del dia 10, data del segon aniversari del blog. Gaudiu del blog i de les notícies, de les fotografies antigues, de la història...de tot això i més. Però, a la vegada que gaudiu, recordeu...¿SABIEU...? que el Comité liberal de Sagasta tenia en 1897 dos vocals de Gata

Ho sabieu?. Per l’agost de 1897 va quedar constituït el Comité liberal del districte de Dénia. El president honorari dels liberals era l’Excm. Sr. Praxedes Mateo Sagasta. Entre els vocals dels pobles de la comarca, hi havia dos gaters: José Feliu Signes i Francisco Borrell Feliu. El secretari era Celestino Pons Albi, de Xàbia.

FONT: diari "La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa": Any XIV Nº 4150, 24 d’agost de 1897 (Pàgina 2).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -719-

20120402234447-d6.jpg

Estem a la Setmana Santa 2012. Però als anys 50 del segle XX, els joves del poble de Gata van regalar un pas a la parròquia i el portaven a la processó del silenci (Dimarts Sant) i a la Processó general del Sant Soterrament.

La fotografia de hui és propietat de Dora Caselles Pedro, que em dona l’oportunitat de poder-la publicar. Vegeu el pas del Natzaré i no el faig més gran perquè si no perd qualitat. Davant Miguel i Pepe portant el pas.EL CRONISTA FA...UN ANY: 3 d’abril de 2011

De l’any passat, tal dia com hui, destaquem l’inici dels articles sobre eleccions a Gata i de l’esport, el pilotari Alvan:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 3 d’abril és Sant Sixte.

- A UNA SETMANA DE L’ANIVERSARI DEL BLOG.

- HISTÒRIA DE LES ELECCIONS MUNICIPALS DEMOCRÀTIQUES A GATA (1979-2011) ( I ).

- EL PILOTARI GATER ALVAN SALVÁ ESTRUGO, ESPORTISTA D’ÈLIT.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -354-.DEMÀ DIMECRES SANT; DESPUSDEMÀ DIJOUS SANT, DIA DE L’AMOR FRATERN I DE LA INSTITUCIÓ DE L’EUCARISTIA

Es recordarà la primera missa, feta per Jesús, amb el Llavatori de peus

A Pego, si voleu apropar-se, Dijous Sant es la Processó General de la Passió

Demà és Dimecres Sant i despusdemà DIJOUS SANT i cal recordar el refranyer que no els dias laborals: "Tres jueves hay en el año que relucen más que el sol, Jueves Santo, Corpus Christi y el día de la Ascensión". Els calendaris laborals dels succesius anys fins al d’enguany han fet que a la Comunitat, ja cap siga festa oficial, però els refranys ahí estan.

Despusdemà és el dia elegit per Càritas per celebrar l’Amor Fratern. Demà es commemora, com cada Setmana Santa, la primera missa instituïda per Jesús i es recorda amb el Llavatori dels Peus a dotze fidels que farà el sacerdot a la Missa solemne del Sant Sopar.

El programa de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel  de Dijous Sant, ja que demà Dimecres Sant serà normal, és el següent:

A les 17 hores, missa. A les 20 hores, missa solemne del Sant Sopar, cantada pel Cor Serrillàs, amb l’assistència de les autoritats. Llavatori de Peus. A les 22 hores, Hora Santa davant el Monument al Santíssim. A continuació, començaran els Torns de vetla al Santíssim que es perllongaran fins els oficis de Divendres Sant.

Si voleu eixir de Gata i visitar pobles en els que es viu amb molta intensitat la Setmana Santa, dins la comarca de la Marina Alta, podeu assistir Dijous Sant a Pego, on es fa la Processó General de la Passió General, amb tots els passos. Us la recomane.

Serà a les 22 hores, amb la confraria Oració de l’Hort, autoritats eclesiàstiques, confraria Santíssim Crist de la Columna, confrares i fidels de paisà de la confraria Ecce-Homo, confraria Santíssim Ecce-Homo, confraria Nostre Pare Jesús de Medinaceli, confraria Verge dels Dolors, dones de promesa, confraria Nostre Pare Jesús Natzaré, confraria Verge de la Pietat, confraria Santa Muller Verònica, autoritats eclesiàstiques, confraria Santíssim Crist de la Providència, escoltada per la “Ultima Legio Hispaniae”, autoritats eclesiàstiques i civils, banda de cornetes i tambors del Santíssim Crist de la Providència.

FONTS: Fullet Parròquia Gata / Tourist Info Pego i les Valls....A UNA SETMANA DELS DOS ANYS DE BLOG

20120403200622-resum10-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Qui ho diria!. Allò que va començar com una aventura a la Xarxa de les xarxes, anara consolidant-se poc a poc. I estem ja a una setmana de complir-se el segon aniversari. Ja us avance alguna novetat. Des del mateix dia 10 d’abril canviaran els articles de recordatori i posarem l’entrada més destacada dels dos 10 d’abril, 2010 i 2011, però sols la més destacada i no sols el titular sinó un resum de l’article.

Mentre això arriba, cal recordar ara amb la composició fotogràfica el més destacat d’abril de 2010, per una part -des del dia 10- (ho teniu a la part de dalt de la composició) i d’abril de 2011, per altra (a la part de baix).ELS JOVES EMPRESARIS DE LA MARINA ALTA es reunixen a Pedreguer

20120403201050-jovemaped.jpg

Tercer desdejuni empresarial de treball de JOVEMA, sobre la marca y la motivación

L’associació de Joves Empresaris de la Marina Alta, JOVEMA, ha celebrat a Pedreguer el seu tercer desdejuni empresarial. L’ocasió ha servit per a parlar als emprendedors de la relació entre la marca i la motivació. L’empresa de Gata, Factoria d’Idees, ha estat l’encarregada d’organitzar aquest acte en el que el seu director, Juan Pablo Signes, ha tractat de motivar als assistents i els ha parlat de la motivació com a concepte implicat en la pròpia marca.

El presidente de Jovema, Fran Vives, de "Vives Pons Asociados", ha presentat la conferència destacant les activitats previstes per a dates pròximes, com serà el quart desdejuni empresarial, al que s’ha convidat a participar a una consultora internacional com és "Price-WaterhouseCoopers", o la presentació del llibre “12 talentos”.

Respecte a la xerrada sobre la motivació, Juan Pablo Signes ha destacat que en l’actualitat una marca deu de motivar als seus clients implicant-se en la societat en la que viu i no sent al·liena a la realitat que el rodeja. La presentació, realitzada en el desdejuni, fa un recorregut pels conceptes que cal afegir a la marca per a que germine i inclou com exemple l’última campanya que "Factoria d’Idees" ha portat a terme per a autopromocionar-se implicant a la societat de la Marina Alta, tant fora com dins de les xarxes socials.

Si voleu saber més informació sobre els events de "Jovema", podeu buscar-la a  www.jovema.org.

A la fotografia teniu un dels moments del desdejuni de JOVEMA a Pedreguer.

FONT: Nota de premsa, Factoria d’Idees.¿SABIEU...? que es pagava 1.100 pesetes anuals al mestre o mestra de Gata en 1897

Ho trobem al diari alacantí "La Correspondencia..." del set de març de 1897, quan diu que estan vacants i esten que ocupar per concurs d’ascens, les escoles d’alguns pobles de la província. La de pàrvuls de Gata també "que tiene 1.100 pesetas de dotación anual".

FONT: diari ’’La Correspondencia Alicantina: diario de noticias. Eco imparcial de la opinión y de la prensa." - Any VI, Nº 1.580 del 7 de març de 1897. Pàgina 2.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -720-

20120403234334-d1.jpg

De nou, una fotografia cedida per Dora Caselles Pedro. Són quatre amigues, retratades i després colorejada la imatge. Segons ens diu Dora, la de més a la dreta és Salvadora "Capità" (dona de Vicente "la mel");. La tercera per la dreta és Rosa "el Roig". Si algú coneix les altres dos pot posar-ho al comentari i completarien la curiosa fotografia.EL CRONISTA FA...UN ANY: 4 d’abril de 2011

Un tema municipal, el PGOU, destacava l’any passat tal dia com hui.

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 4 és Sant Pere de Poitiers.

- HUI PUBLICA EL BOP LES MESES ELECTORALS.

- DOCUMENT DE REFERÈNCIA PER AL PGOU DE GATA.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -355-.JA SÓN 102.000 VISITES DEL BLOG...abans del 10 d'abril

L’objectiu era arribar a les 100.000 i hui ja ha superat el blog les 102.000. GRÀCIES A TOTES I TOTS, com sempre dic. Tots vostés/vosaltres fan/feu el blog "Cronista de Gata de Gorgos". Endavant...i potser ara amb el cap de setmana llarg per al pont de Setmana Santa i Pasqües, incrementem la xifra i arribe el blog a 103.000 abans del 10 de juliol, dels dos anys de blog.

Com és habitual...a seguir.SIS DIES PER AL II ANIVERSARI del blog dels gaters

El blog dels gaters està a punt de complir el segon aniversari. Us propose a tots els usuaris i visitants que comenteu, seriosament clar està, si farieu algun canvi important, o cregueu que aquesta línia que porta el blog és bona...Mentre això arriba...cal recordar que estem a sis dies. Dimarts 10 d’abril serà el segon aniversari i passarà com tot, com el temps, com la vida mateix, com els aconteixements, com els polítics, com la crisi (esperem),...DONACIÓ DE SANG, DEMÀ DIJOUS DIA 5

Com cada mes, demà dijous dia 5 es celebrarà una nova donació de sang, organitzada pel col·lectiu gater destinat a aquest fi benèfic i tan enriquidor pels donants. Dijous Sant serà una data aprofitosa, ja que és el dia de l’Amort Fratern i un gest bonic és el de donar sang per a salvar vides. La donació es farà, com sempre, al Centre Social Integrat, de 17 a 20.30 hores.AHIR, JORNADA DE SEGURITAT DE LA GUÀRDIA CIVIL AL COL·LEGI

Ahir dimarts es va celebrarf una Jornada de Seguritat organitzada per efectius de la Guàrdia Civil al col·legi públic "Santíssim Crist" de Gata. Motos, tot terrenys, cotxes patrulla i demés parc mòbil van atraure als xiquets i les xiquetes, que van rebre un certificat d’assistència a la jornada. En el certificat, el símbol del Cos de la Guàrdia Civil i la petja de cadascú dels alumnes. Tots s’ho van passar d’allò més bé, al pati, i van conèixer més a prop els guardies i la seua missió.ELS ESCOLARS DEL POBLE BALLEN LA DANSÀ DE PASQUA

20120404224304-dansapasquaescola.jpg

Aquell que conserva les tradicions i les arrels, conserva al seu poble. Tots els integrants del col·legi públic "Santíssim Crist" de Gata, van eixir al pati i van interpretar la dansà de Pasqua, dilluns per la vesprada. El motiu, l’acomiadament del trimestre abans de les vacances de Setmana Santa, Pasqües i sant Vicent. Aquesta vesprada també estava previst anar a berenar la mona als distints parcs del poble (Font del Riu, Raval, nou vial i inclús el Tir de Colom). La pluja ha destorbat una mica els propòsits.

Tornant a la dansà, mestres i alumnes van participar a rotgles en la gran dansà. Si voleu veure’ls entreu a youtube, a la pàgina de l’escola de Gata o punxeu directament a aquest enllaç. És el vídeo de Mireia Fayos que acaba de ser penjat just hui dia 4 a la xarxa Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=uX-cfMihIUg&feature=youtu.be.

Dalt teniu la captura d’un dels moments de la dansà de Pasqua escolar de Gata.¿SABIEU…? que soldats gaters van estar a la guerra de Cuba i Filipines (1897-1898)

Els soldats gaters a Ultramar, Cuba i Filipines tornaven a Espanya ferits o inclús dos van morir allà, segons publicava la premsa alacantina.

El diari "La Correspondencia Alicantina…" del 2 de juny de 1897 referia que "Han sido destinados al regimiento de la Princesa, donde han causado alta en la revista del presente mes, los siguientes soldados hijos de esta provincia, que han regresado de Ultramar, por enfermos". Dels soldats que es relacionaven estava "Antonio Ferrer Torres, de Gata".

El mateix diari, el 14 d’octubre del mateix any 1897 tornava a donar un altre llistat: "Han sido destinados al regimiento de la Princesa los soldados regresados de Cuba por enfermos". "Joaquín Leida Mulet, de Gata" estava entre ells.

Catorze dies més tard, el diari alacantí publicava: "Han regresado por enfermos, de los distritos de Ultramar, los soldados hijos de esta provincia cuyos nombres se expresan a continuación: …Jaime Soler Sala, de Gata…Todos ellos, causarán alta en la revista de Noviembre en el regimiento de la Princesa, al que han sido destinados”.

Ja en juliol de 1898 trobem una altra notícia del diari alacantí que deia: "Noticias militares…En el Diario oficial del ministerio de la Guerra, que se ha recibido hoy (es publicava el dia 25), figuran las bajas habidas en Cuba, y en la cual figuran los siguientes hijos de esta provincia…Onofre Salvá Ferrer, de Gata"

Finalment, el 14 de desembre de 1898 el mateix diari portava dos notícies referides a Cuba i Filipines. Una dels repatriats i l’altra més polenta dels morts a aquella guerra d’ultramar.

Dels repatriats deia: "Esta mañana se han presentado en el Gobierno militar de esta provincia, los siguientes soldados repatriados del ejército de Cuba, y los cuales son hijos de esta provinciaSebastián Molufer (seria una errata i voldria dir Bolufer) Mestre, de Gata".

Dels morts en campanya deia: "El “Diario oficial del ministerio de la Guerra” publica una relación de los soldados fallecidos en el ejército de Filipinas y en la que figuran los siguientes hijos de esta provincia…Vicente Mulet Pedrós, de Gata; fallecido de enfermedad común en Manila el 19 de diciembre del 97…José Blanes, de Gata; falleció el 11 de febrero del año actual en San Miguel Maquino (Bulacan)”.

FONTS: diaris de “La Correspondencia Alicantina: diario de noticias. Eco imparcial de la opinión y de la prensa.” - Any VI: Nºs 1.665 (02/06/1897); 4.201 (14/10/1897); Nº 1.804 (28/10/1897) i Any VII, Nº 2.069 (25/07/1898) i Nº 2.204 (14/12/1898).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -721-

20120404233834-j22accipont3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

La fotografia que us mostre hui torna a ser de la col·lecció de Jaime Signes-Costa Mulet (JSCM) i es molt semblant a la publicada el passat 16 de març, la foto 702. És el mateix accident al pont, però vist des d’un altre punt. No li resta espectacularitat a la foto i a aquesta imatge podeu veure molt de personal, a la part dreta de la foto. A la curva d’entrada del pont la cua de camions i cotxes i quasi caiguent el camió sinistrat. La grua és també la mateixa que a l’altra foto. Com vegeu està clar que és el pont de la carretera nacional sobre el riu Gorgos i vegeu el pont de la via al fons. Podeu observar la barana com va quedar després de l'accident.

Aprofite per dir-vos que està en marxa l’operació eixida del pont de Setmana Santa i aneu molt alerta, no passe com aquest camió de la fotografia.EL CRONISTA FA...UN ANY: 5 d’abril de 2011

Cal ressenyar de l’any passat, tal dia com hui, el segon capítol de la història política del nostre poble.

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 5 és Sant Vicent Ferrer i Santa Irene.

- EL BLOG SUPERA LES 28.000 ENTRADES I ESTEM A 5 DIES DEL PRIMER ANIVERSARI. Ara podem dir el mateix pel temps, no així per les entrades, que superen les 102.000.

- HISTÒRIA DE LES ELECCIONES DEMOCRÀTIQUES A GATA (1979-2011) ( II ).

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -356-.ESTEM A CINC DIES DEL II ANIVERSARI: blog del Cronista

Ja imbuïts en els quatre dies que recorden, any rere any, la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús, hui Dijous Sant resten tan sols cinc dies per a dos anys. El compte enrere està més a prop. Us recorde que ahir encetava el temps per a que aporteu idees de canvi, de cara al tercer any del blog. Si mantindrieu la línia seguida fins ara o què coses renovarieu. Tota pedra fa marge.HUI DIJOUS SANT; DEMÀ DIVENDRES SANT

20120405225613-processosilenci3.jpg

Demà, actes devocionals a Gata

Via Crucis matinal cap al Calvari; processó del Sant Soterrament, per la nit

Aquesta vesprada, la missa solemne del Sant sopar ha tingut un llavatori novedós

La jornada de hui Dijous Sant, conclou amb dos actes de tradició històrica per al poble de Gata: l’Hora Santa a les 22.30 hores davant el Monument al Santíssim i els torns de vetla al mateix lloc des de la mitjanit, la resta de la nit fins Divendres Sant a l’hora dels oficis, que serà a les 17 hores de demà. L’església estarà oberta tota la nit, exposat el Santíssim Sacrament.

Els monuments al Santíssim sempre s’han caracteritzat per estar profusament adornats els altars on ha estat el Sagrari provisional per als dijous i divendres sant. Últimament és l’altar de la Puríssima el que acull al Monument.

Aquesta vesprada s’han fet dues misses de Dijous Sant. A les 17 hores i a les 20 hores. Aquesta ha estat concelebrada pel rector de la parròquia, En Francisco M. Murillo i el rector jubilat, abat emèrit, N’Alberto Caselles. A més, ha tingut lloc un llavatori molt novedós. No han sigut els tradicionals hómens sinó cinc veïns del poble. Un xiquet, un jove, un matrimoni i un home major. Tots cinc representaven a tot el poble i inclús una cadira buida, representant als que ja no estan o s’han allunat de l’església.

Demà és Divendres Sant, dia de recolliment per excel·lència.

A les 7.30 hores eixirà la comitiva de fidels, amb el sacerdot al cap, pels carrers Bisbe Servera, Teulada i Calvari, per a començar passada la via del tren el Via Crucis per les catorze capelletes del Calvari fins l’ermita. Aquest acte és un dels més impressionants per la gent, pels moments que es viuen. 

Per la vesprada es faran els sants oficis de la Passió i Mort de Jesús i a les 20 hores serà la Processó del Sant Soterrament. Quatre passos són els que processionen: el Natzaré, imatge que data de 1954; la Verge Dolorosa, que té com a confraria les Mestresses de Casa; el Crist del Perdó, imatge dels anys 90 del segle XX i que té als únics confrares caputxins i amb vesta, i l’impressionant Sepulcre amb el Crist Jacent, que es portat per 32 hómens, setze en cada part. Darrere del Sepulcre, el clero, autoritats i banda de música. La processó seguirà l’itinerari de costum de les processons.

A la imatge, un dels passos de demà a Gata, el Sant Sepulcre. LA PREMSA PUBLICA UN ARTICLE SOBRE UN GATER

20120405230709-xaviermulet.jpg

A El País (Comunitat Valenciana) ix Xavier Mulet

Article de Eva Terol (Dénia) amb fotos de Emili Martí, sobre agricultors ecològics en xarxa

El quadern central de EL PAÍS, dedicat a la Comunitat Valenciana, de hui Dijous Sant dia 5 d’abril, està dedicat als "Agricultores ecológicos en red". L’article de Eva Terol (Dénia) comenta que "La Xarxa Llauradora de les Comarques Centrals nace para incentivar el comercio justo de productos ecológicos". A la imatge de la contraportada del quadernet (pàgina 16) apareix i parla d’ell a l’article el gater Xavier Mulet (fill major de Pepe i Paquita, que regentaven la popular i antiga tenda de "Teresa els Plats" a la cantonada entre el carrer Signes i Lluna).

Xavier Mulet és protagonista i a la fotografia del diari en paper i a les dos del diari en digital apareix al seu hort i les hortalitzes que "las vende cada sábado en el riura-rau de su bisabuelo, en Pedreguer" diu l’article.

Us reproduïsc la imatge d’Emili Martí, la mateixa que ix al diari en paper.

Si voleu llegir tot l’article, us deixe l’enllaç, ja que és molt interessant: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/04/04/valencia/1333563064_870884.html.

FONTS: Text El País, article d’Eva Terol. Foto del reportatge d’Emili Martí.EL B.O.P. ANUNCIA AJUDES PER A REPARAR EL POU DE COMES DE GATA

 

El Butlletí Oficial de la Província (B.O.P.) de hui dijous 5 d’abril de 2012 publica un edicte sobre l’extracte dels acords adoptats per la Junta de Govern de la Diputació Provincial d’Alacant en sessió extraordinària, celebrada el passat vint-i-set de març.

En el punt 10 i referent al Cicle Hídric, parla de la concesió d’una subvenció a l’Ajuntament de Gata de Gorgos, per import de 17.294,13 euros, per a sofragar el 80 per cent de 21.617,66 euros, corresponent a les despeses derivades de la reparació de la infraestructura hidràulica consistent en "Reparació implosió Pou Comes".

FONT: BOP 5-4-2012.

 ¿SABIEU...? que Na María de los Reyes Bermejo va ser mestra de pàrvuls en 1897

Ho certificava la Secretaria de la Junta Provincial d’Instrucció Pública d’Alacant. Ho publicava el diari "La Correspondencia alicantina..." el dia 30 de desembre de 1897, quan deia que s’havien rebut els nomenaments en aquella institució, expedits per la Direcció General en virtut del concurs d’ascens de pàrvuls. La mestra de Gata era Na María de los Reyes Bermejo y Gutiérrez.

FONT: ’’La Correspondencia Alicantina: diario de noticias. Eco imparcial de la opinión y de la prensa." - Any VI, Nº 1.866 del 30 de desembre de 1897. Pàgina 2.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -722-

20120405234929-j23recordatori.jpg

Hui, Dijous Sant, porte al blog un recordatori de Primera Comunió de les antigues. És de la col·lecció de JSCM, concretament de la seua. L’estampa que representa a Jesucrist donat la Comunió a un xiquet és de les clàssiques, de les tradicionals. Aquell any, Any de la Victòria, la Primera Comunió va ser el 29 de juny de 1939.EL CRONISTA FA...UN ANY: 6 d'abril de 2011

De l’any passat, tal dia com hui, sols destaque l’article sobre la biblioteca:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 6 és Santa Gala.

- ABRIL, MES DEL LLIBRE PER A LA BIBLIOTECA.

- DEMÀ, DE NOU, DONACIÓ DE SANG A GATA.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -357-.DIVENDRES SANT: Multitudinari Via Crucis

20120406175452-compovc1-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Per el marc incomparable del Calvari cap a l’ermita

Les capelletes noves daten de 1952

Matí de Divendres Sant. Un any més s’ha complit la tradició i amb molta gent. Més de dues-centes persones han participat en el Via Crucis pel Calvari de Gata, un marc incomparable. A les 7.40 eixia la creu, els sacerdots i diàcon, i darrere tots els fidels. Resant el rosari a trenc d’alba han caminat pels carrers Bisbe Servera, Teulada i Calvari. Escoltats pels xiprers i encaixats entre pedres i capelletes, s’han escoltat declamacions capelleta a capelleta, cançons de Setmana Santa, i resos. Al final, tots han entrat a l’ermita i han cantat els Goigs al Santíssim Crist del Calvari, la millor de les estampes que tenim els gaters de Setmana Santa i que no fem servir per aquest motiu, més bé el reservem per a la festa.

Parla la història...les capelletes del Via Crucis de Gata:

Les actuals capelles són relativament noves. Abans de la guerra hi havia altres i d´altre aspecte. Fou en 1905 quan es va erigir el Via Crucis cap a l´ermita per primera vegada. El rector N´Antonio Gómez Vicedo demanà llicència "para erigir el Vía Crucis público en el camino de la Hermita del Ssmo. Cristo en el pueblo de Gata", el 9 de febrer d’aquell any. Va estar autoritzat pel Pare Vicari General dels franciscans a Espanya, Fra Ángel Puchades, qui erigí el 27 de febrer "el Santo Ejercicio del Vía Crucis, según las reglas prescritas por la Sagrada Congregación de Visitas, confirmadas por el Papa Benedicto XIV, en diez de mayo de 1742".

Diuen les cròniques que "asistieron a este acto el Clero, el M.I. Ayuntamiento, los niños de las escuelas con sus respectivos maestros Don José Martí, Don Vicente Mulet, Don Salvador Signes y Don Antonio Fornés, y gran parte de la población".

Ara es conserven relativament en bon estat les capelles noves, aquelles que el 27 de gener de 1952 els germans rectors Castelló Quilis beneïren, les catorze estacions del Via Crucis. Don Manuel Castelló Quilis i el seu germà Francisco (Els germans Quilis), rector i coadjutor, van establir el nou Calvari que "fue reconstruido y bendecido el tradicional “Calvari” que se halla junto a la ermita del Cristo, en la Iglesia del Calvario". Prèviament, la Secretaria de Càmera i Govern del Arquebisbat de València, amb número de registre 669, va emetre el document: "Nuestra autorización y licencia para que puedan reconstruirse las estaciones del Calvario Público".

(A la composició fotogràfica, podeu observar l’exercici piadós del Via Crucis d’aquest matí, Divendres Sant de 2012).

FONT: Meu article programa de festes 2009: "El Calvari de Gata i les seues capelletes. Un patrimoni local artístic per restaurar".

 


JA A QUATRE DIES DELS DOS ANYS DE BLOG

Dimarts de la setmana que anem a entrar, setmana de Pasqua, serà quan el blog "Cronista de Gata de Gorgos" arribe al seu segon aniversari. A totes i tots que entreu, que participeu, que esteu sempre atents al blog, GRÀCIES. Estem ja a quatre dies. Serà dimarts 10 quan canviem d’any i començarà el tercer any de blog.IMATGES CURIOSES: MONUMENT AL SANTÍSSIM

20120406184034-dscf4503.jpg

Església de Gata. Dijous i Divendres Sant 2012

La imatge ho diu tot. A l’altar de la Puríssima i de la Verge Dorment. Allí, un any més, es va muntar el Monument al Santíssim per a Dijous i Divendres Sant. Totes les veïnes i veïns que han volgut s’han apropat aquestes més de vint hores d’exposició del Santíssim, fins als Sants Oficis de les cinc de la vesprada. És una imatge curiosa, que sols es pot veure una vegada a l’any. A Gata, també l’hem vista al 2012.PROCESSÓ DEL SANT SOTERRAMENT, Divendres Sant 2012, Gata

20120406231451-compo1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Amb gran solemnitat s’ha celebrat la processó del Sant Soterrament. L’orde processonal començava per la confraria del Natzaré i la seua imatge. A continuació anava el Crist del Perdó i els confrares amb vestes i caputxes. Després anava la confraria de la Mare de Déu dels Dolors, que estrenava mantell, amb les confrares mestresses de casa. Finalment anava l’impressionant Sepulcre amb el Crist Jacent, també amb les andes pintades i reformades de nou. Clero, autoritats i banda de música tancaven la processó. Les marxes que ha interpretat la banda Unió Musical han donat molta solemnitat a l’acte.

A la composició fotogràfica teniu una mostra del pas de les imatges processonals pels carrers de Gata. Les fotos són de Verónica Vives.DOS IMATGES CURIOSES A LA PROCESSÓ

20120406232703-compo2.jpg

Hem vist, entrre altres, aquestes dos imatges curioses. La primera, a l’eixida de la processó: el Crist del Perdó i el ròtul anunciant el 250 aniversari del Crist. Eren les 20.10 hores de la vesprada de Divendres Sant de 2012 (6 d’abril) com marcava el rellotge de la torre parroquial. La segona, el preciós mantell que lluïa la Mare de Déu dels Dolors a la processó Es pot veure per darrere. Les fotos són de Verónica Vives.¿SABIEU...? que la imatge del Natzaré es va pagar fent llata i palma

20120406234438-dscf4510-copia.jpg

Vint xics del poble, allà pel 1954, van voler fer algunas cosa per a la parròquia. El rector els va dir que feren una imatge o més bé la sofragaren. Tots feien llata i feien corda amb palma. Les ganàncies de cada setmana anava a parar a la imatge que va fer Jaime Mulet, imaginer de Gata que vivia a València.

Dimarts sant de 1954 (un 14 d’abril) es va beneïr la imatge a l’entrada del poble per la carretera d’Ondara. Els seus padrins van ser José Caselles Mulet i Anita Borrell Signes. Tots els dimarts sants eixia en processó del silenci per un itinerari curt que va durar fins els anys 70 en temps de En Manuel Frasés. Ara, els hereus d’aquells vint "confrares" continuen la tradició, passats ja més de 50 anys.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -723-

20120406235742-j24carretempolant-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Una imatge molt clarificadora de com s’empolava o asfaltava la carretera nacional, al seu pas per la travesia de Gata. La carretera als anys 60 del segle XX tampoc tenia clavegueram i això és el que feien les màquines. Per una part passaven els cotxes, els podem observar a la foto a la part esquerra, i per l’altra treballaven les màquines. Com vegueu, encara estava la façana del Banc Central.EL CRONISTA FA...UN ANY: 7 d'abril de 2011

Cal ressenyar que fa un any anunciava les Trobades en Valencià de Senija, com a destacat:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 7 és Sant Joan Baptista de la Salle.

- PER LA COMARCA, TROBADES A SENIJA, DIUMENGE DIA 10.

- DIUMENGE 10 D’ABRIL: PRIMER ANIVERSARI DEL BLOG.

- GORGOS JUVENIL I PRIMER EQUIP DEL GORGOS JUGUEN DIUMENGE.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -358-.A 3 DIES DEL SEGON ANIVERSARI DEL BLOG

Dia 7 i tres dies per al 10. Eixe dia, dimarts, serà el segon aniversari del blog. Anem ja arribant i cada vegada més a prop. Intentant dia rere dia fer cròniques de Gata, mostrant-vos fotografies antigues i descobrint aquells temps d’abans. Tres dies festius, hui, demà i dilluns, i estarem al segon any de blog.MIRADES URBANES: Vista del campanar

20120407210537-campanardvs.jpg

Havíem vist la torre del campanar des del carrer Nou, per supost des de la Plaça de l’Església, però mai des d’aquest lloc, el terrat d’una de les cases del carrer Doctor Gómez Ferrer. De cara, pareix més primas la torre, pareix d’una altra manera. I les muntanyes al fons, tancant el cercle natural que es forma. La foto és de Verónica Vives i és una mirada urbana més.ESTA NIT, VIGILIA PASQUAL; DEMÀ ÉS EL DIUMENGE DE PASQUA

20120407230145-dscf4627.jpg

Dissabte Sant. Dins de mitja hora començarà la Solemne Vigilia Pasqual a la parròquia de Sant Miquel de Gata de Gorgos. És la celebració de la Pasqua. Després de la celebració, que enguany està prevista l’actuació del Cor Serrillàs, al volteig de campanes, a l’eixida de missa es llançaran "aleluies" (paperets de colorets) anunciant la Resurrecció de Jesús.

I demà, Diumenge de Pasqua de Resurrecció, a les 9 del matí serà la processó de l?Encontre entre el Resucitat, la figura més nova de la parròquia, amb maria Santíssima (figura que és representada per la Verge dels Dolors amb un mantell blanc). A continuació serà la missa. A les 12.30 hores també hi haurà missa.

I ja sabeu...a eixir al camp, a les casetes, a algun paratge del terme, a menjar la mona. És Pasqua.

A la imatge, l’altar major tal com està ara mateix, a l’església de Gata, abans de fer-se la solemne Vigilia Pasqual.EL CRONISTA FA...UN ANY: 8 d'abril de 2011

No era el dia de Pasqua l’any passat, tal dia com hui. Les notícies més destacades eren de tema esportiu i cultural, d’atletisme i de música:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 8 és Sant Dionís de Corinto.

- TAXES DE MÚSICA I L’ADMINISTRACIÓ ELECTRÒNICA AL BOP.

- EL CLUB D’ATLETISME DE FRANC BENEYTO A GATA.

- LA BANDA OFERIRÀ UN CONCERT DE MÚSICA SACRA A L’ESGLÉSIA.

- A TRES DIES DEL PRIMER ANIVERSARI DEL BLOG.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -359-....A DOS DIES: DESPUSDEMÀ, II ANIVERSARI DEL BLOG

Ja ho tenim ahí. Dimarts dia 10, coincidint amb el tercer dia de Pasqua serà el segon aniversari del blog. Aquell dia que començà 10 d’abril de 2010 era el segon diumenge de Pasqua, ara serà també el temps pasqual. Temps de mones, d’anar a berenar els xiquets als parcs de Gata, als paratges com la Rana, la Font de la Mata, ells sí que ho celebraran junt amb les seues mares. És el tercer dia de Pasqua que a Gata encara es celebra.ENCONTRE PASQUAL 2012 A GATA ( I )

20120408122601-compoencontre1-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN. PUNXEU)

La Verge Dolorosa, amb un gran mantell blanc, ha encapçalat la comitiva de fidels que han processonat pels carrers Doctor Gómez Ferrer, Constitució, Bassa i Duquessa d’Almodòvar fins arribar a la Plaça de l’Església.

Els fidels, la imatge de Crist Ressucitat, clero, autoritats i la banda Unió Musical han seguit pels carrers Nou, Sol, Teulada i Bisbe Servera.

Tres inclinacions de la Verge han precedit a l’Encontre Pasqual 2012. Globus, una traca, aleiues de colors i caramels i els acords tradicionals de l’Aleiua per la banda, han culminat la gran festa de l’Encontre.

Com les imatges valen més que mil paraules, us pose a aquesta entrada i a la següent diversos moments de l’acte pasqual.ENCONTRE PASQUAL 2012 A GATA ( i II )

20120408123832-compoencontre2-copia.jpg

(FEU LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Les fotografies recullen els moments de l’Encontre entre la Verge i Jesús Resucitat. Plaça de l’Església de Gata. Diumenge de Pasqua, 8 d’abril 2012.EL CRONISTA FA...UN ANY: 9 d'abril de 2011

De l’any passat, tal dia com hui, destaque la tercera part de la série de política local sobre les eleccions a Gata:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 9 és Santa Casilda.

-...I DEMÀ FARÀ UN ANY EL BLOG DEL "CRONISTA DE GATA".

- HISTÒRIA DE LES ELECCIONS DEMOCRÀTIQUES A GATA (1979-2011) ( III ).

- EL GORGOS JUVENIL OBLIGAT A GUANYAR A CULLERA DEMÀ.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -360-.DEMÀ FA EL BLOG DOS ANYS

Tot arriba i el segon aniversari del blog està ja quasi a punt d’arribar també. Dia 10 d’abril serà el segon any de "Cronista de Gata de Gorgos". No serà una jornada gran en quan a articles, però si que es recordarà i prou. Aquells que pensaven el contrari, res de res. Això si, el temps passarà i començarà el tercer període, el tercer any de blog, que, tal vegada, porte novetats. De moment, la que us vaig dir des de ja demà. Del dia 10 del quart mes de fa dos anys i de fa un any, trauré dos articles que sobreixquen dels demés i els recordarem. Acàs no destaque cap en els dos anys, eixe dia no eixirà la série, que encara no té nom.COSTUMS TRADICIONALS I TÍPICS GATERS ( I ): berenaret de Pasqua

20120409100825-berenaret-de-pasquaq.jpg

BERENARET DE PASQUA: Ingredients bàsics: carn, péssols, ous, sobrassada o botifarra,...

Al llarg de la setmana, aniré posant-ne alguns costums que formen part de l’art culinari gater per la Pasqua. Sabeu que els nostres avis i els nostres pares han mantés eixa tradició, no la perdam nosaltres, perquè així també es fa poble.

El primer costum que us porte al blog és el BERENARET DE PASQUA, tan tradicional i típic del nostre poble. Ahir, diumenge de Pasqua, eixe plat es cuinava per tot arreu del poble. Els ingredients més destacats com sabeu és la carn, els ous i, sobretot, els péssols. Alguns li afegixen sobrassada. Tot plegat, el berenaret és un menjar de reis cassolans. Diversos restaurants i bar del poble, l’oferien ahir com a menú, inclús per a sopar. El berenaret de Pasqua és tab típic nostre, com la "mona" i el "pa socarrat", que a altres pobles adopta el nom de "coca bova". Però, d’aquest dolç ja en parle un altre dia.

Ací teniu una composició del procés del "Berenaret de Pasqua" pres ahir mateix d’una quadrilla que gaudia de les Pasqües a la partida Mirandes de Gata.

Demà: el putxero, també tradicional.¿SABIEU...? que la data màxima de Pasqua té que ser el 25 d'abril

Ho sabieu? La data màxima per a ser Diumenge de Pasqua té que ser el 25 d’abril. La data mínima 22 de març. Precisament, l’any que ve, 2013, la Quaresma començarà prompte, el 13 de febrer. Diumenge Rams serà 24 de març, cinc dies després de Sant Josep. El dia 31 de març de 2013 serà Diumenge de Pasqua.

I com es calcula això. Tot començà amb un monjo dit Dionisio "El Exiguo", que fixava les dates del naixement i mort de Jesús. S’acceptà que el primer Divendres Sant de la Història va ser el 7 d’abril, dia de la Mort de Jesús. A partir del Concili de Nicea (any 325) començava a celebrar-se Pasqua el diumenge següent a la primera lluna plena de primavera.

Es a dir, el primer diumenge que seguix a la dècima-quarta nit de llunació. Com el primer dia d’aquesta fase del satèlit se situa necessàriamente entre el 8 de maç i el 5 d’abril, la data de la Pasqua cauria entre el 22 de març i el 18 d’abril. Dit d’una algtra manera. Si el 20 de març és l’últim dia d’hivern i li afegixes 29 dies i li restes 31 donarà el 18 d’abril. Però, per a no fer coincidir la Pasqua jueva, diumenge de Resurrecció li van posar una setmana més i va quedar com a data màxima de Pasqua el 25 d’abril.

FONT: Calendari perpetu de dates de Pasqua. Podeu trobar-lo a la següent adreça: http://www.valladolidcofrade.com.IMATGE-DENÚNCIA: Les voreres es tenen que cuidar

20120409221542-dscf4719.jpg

No hi ha dret. Aquesta imatge és la que es veu a la vorera si passeu pel cantó que forma el carrer La Creu i el Passeig d’Alacant a la part dreta. Cal cuidar les voreres. Hi ha algunes d’aquestes que estan fetes a pols. Et pots trobar amb rajoles soltes, que no estan, que estan badaes, els "bordillos" afonats. Ja sabem que estem en crisi i que tot treball té un cost, però els carrers es deuen cuidar. I no dona gust vore aquestes imatges. Gata deu estar més conservada.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -724, la del dissabte dia 7-

20120409224505-dscf4721-copia.jpg

La tradició del bon temps: Ca’l Tramusser

( PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN PER A NO PERDRE’S DETALL, SI PUNXEU ACÍ )

Aquesta fotografia té història i de la bona. L’he volguda posar hui per a també anunciar en certa manera que la temporada estiuenca de l’aigua llimó, de l’orxata, dels gelats, de Ca’l Tramusser ha començat ja la temporada 2012. Ho va fer diumenge passat, el de Rams, i aquesta imatge recorda als fundadors d’aquesta empresa familiar de tres generacions.

La fotografia és de 1949. Es veu al Ti Pepe el Tramusser, darrere; a la seua dona a l’esquerra; a Teresa "Sabater" a l’esquerra, i als dos xiquets. A l’esquerra està Pepica, que ja no està entre nosaltres, i que va continuar l’empresa familiar fins a la seua mort. Agraïsc l’amabilitat de la família que m’ha permés fotografiar aquesta imatge que es troba al local del carrer Duquessa d’Almodóvar. Abans, com bé sabeu molts, el Tramusser va estar a la Plaça Nova. A la imatge, podeu veure’ls a tots amb el carro dels gelats i de l’orxata i aigua llimó a la Plaça de l’Església.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -725, la d'ahir diumenge dia 8-

20120409231144-j25grupllaurribera-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

La foto és de 1968. Pertany a la col·lecció que estic ara posant de JSCM. Es tracta d’alguns llauradors que van anar a un curset a la Ribera. Van estar per Sueca i Cullera. Van visitar alguna plantació. Es pot distinguir, entre altres, a Pedro Frasés, primer complet a l’esquerre; a Juanito Monfort "Pastelero" al costat i a Alberto, ja mort (marit de Pepica "Cor de Jesús"). També està el "Tramusser" el segon per la dreta.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -726, la de hui dia 9-

20120409234101-j26llaurribera.jpg

Arribem a posar-nos al dia en quant a fotografies anrtigues es refereix. La de hui també és de la col·lecció de JSCM i de la jornada de llauradors gaters que van anar a la Ribera (Cullera i Sueca). Van ser fotografiats tres del grup. Un d’ells és Alberto, el de la gorra, que ja és mort. El del mig és Lluís, de la Plaça Nova. El de la dreta és un gater que viu a Benissa. Estaven davant un gran caserot d'aquella zona.HUI, DIA 10 D’ABRIL: SEGON ANIVERSARI DEL BLOG

20120410201931-aniversari1blog.jpg

Ho celebrem, estem celebrant-ho. Sense cap estrepit. Treballant, escrivint, com toca.

Hui dia 10 d’abril de 2012 estem d’enhorabona tots els gaters. No s’estoreu, no ha canviat molt el poble. La notícia és una altra. El blog "CRONISTA DE GATA" fa dos anys i ja ben complits. Per això, us pose la primera portada i la de l’any, aquell 10 del mes quart de l’any passat. Tota la jornada serà d’aniversari, de records puntuals.RECORDEM...UN ANY, DOS ANYS...DE BLOG: Nova secció ( II aniversari )

20120410203533-carrertetua.jpg

Naix una nova secció, com anava dient dies abans. Recordarem l’article més destacat de fa dos anys i de fa un any. Llegirem els titulars i un resum...recordarem les fotografies, si n’hi ha. Si un dia no hi cap notícia destacada passarà per alt la secció. I un avanç més, posaré l’enllaç per a que us porte directament a eixes notícies destacades.

Així que comença hui, data del segon aniversari: "RECORDEM...DOS ANYS, UN ANY...DEL BLOG".

AQUELL 10 D’ABRIL DE 2010: Sols hi vaig publicar un article. Era novell amb l’assumpte. Es titulava, com no, "COMENÇA EL BLOG DEL CRONISTA OFICIAL DE GATA" i per la seua importància del dia us pose tot aquell comentari, per a recordar-lo: "Ací i ara, dia 10 d´abril de 2010, a dos dies de la commemoració dels 600 anys de la vinguda per aquestes terres del pare sant Vicent Ferrer, comence el nou blog del Cronista Oficial de Gata, la d´Alacant. Sóc MIGUEL VIVES SIGNES i espere portar a aquestes fulles la història, costums, tradició i notícies del poble de la Marina Alta on vaix nàixer i on visc. Espere que vostés, veïns del poble, forasters residents, nouvinguts, visitants i curiosos, siguen els testimonis més directes d´allò que va ser i és el poble de Gata". La fotografia que començava cents i cents d’imatges estava presa de dalt del paratge de les Coves Roges i el riu portava aigua. Es veia el poble, en un dia assolejat.

Ací teniu l’enllaç d’aquella entrada del 10-4-2010: http://cronistadegata.blogia.com/2010/041001-comen-a-el-blog-del-cronista-oficial-de-gata.php.

AQUELL 10 D’ABRIL DE 2011: Cal ressenyar d’aquell dia de fa un any dos notícies que estrenaven sèrie. Us pose un extracte: "Es diu: "MIRADES URBANES A GATA" i vol reflexar allò que ens passa desapercebut pels carrers de Gata, però que està ahí. La càmera captarà façanes, racons, objectes, espais, del poble de Gata".Aquella primera entrada "mirava" ARISTES I BUITS. La foto era del racó del campanar i la casa del costat.

Ací teniu l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/041005-nova-serie-mirades-urbanes-a-gata-1er-aniversari-.php.

Més avall, el mateix dia, una altra "MIRADA URBANA A GATA" ens transportava a un "Carrer estret amb història". Era el carrer Tetuà, amb la seua fotografia: "Un traçat morisc que ens recorda altres pobles, altra cultura, altra gent. I les parets quasi es toquen d’un costat a l’altre".

Us deixe l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/041007-mirades-urbanes-a-gata-carrer-estret-amb-historia.-1er-aniversari-.php.

Teniu la foto de l’última entrada, la del carrer Tetuà per a recordar-la.EL DIA DEL SEGON ANIVERSARI...103.000 ENTRADES

La casualitat i l’augment d’entrades han fet que el mateix dia que complix el blog dos anys, s’arribe a superar les 103.000 entrades. I tot gràcies a vostés. A les dones i hómens que visiten el blog del "Cronista de Gata de Gorgos". A tots gràcies i com sempre dic, i més hui, a seguir endavant mirant ja cap al tercer aniversari.LA PREMSA VA PARLAR DE GATA, sobre una valla al terme de Gata que anuncia sexe virtual

20120410215334-dscf4508.jpg

Encara que fa ja quatre dies que es va publicar, ho he descobert hui a la premsa digital. El diari Levante-emv publicava el passat dissabte 7 d’abril, Dissabte Sant, una notícia que feia referència a Gata en la secció de Comarcas: "Gata ordena tapar los pechos de una mujer de una valla que anuncia sexo virtual". El subtítol: "La alcaldesa afirma que la publicidad, que está en la carretera a Xàbia, incumple las ordenanzas". L’article és d’Alfonso Padilla, igual que la foto de A.P.F. que té el següent peu: "Una mancha blanca para cubrir el "top-less" del polémico cartel".

Ho podeu comprovar. L’arbre que asoma per darrere la fotografia -la fotografia del blog és meua- és el de la Rana, conegut paratge gater. El curiós article el podeu llegir punxant a l’enllaç: http://www.levante-emv.com/comarcas/2012/04/07/gata-ordena-tapar-pechos-mujer-valla-anuncia-sexo-virtual/895787.html.

FONT: diari Levante-EMV dissabte 7-4-2012.COSTUMS I TRADICIONS POPULARS GATERES A PASQUA ( II ): putxero

20120410230119-putxerocompo.jpg

Hui us porte un altre menjar que s’ha pogut provar aquestes Pasqües per les cases i casetes de camp gateres. És menjar d’aquestes terres: el putxero. Menjar suculent, que ompli prompte les panxes i fa el seu paper. El putxero és menjar de molts i de moltes coses condimentades. Els ingredients de tot bon putxero es basa amb les creïlles, les pilotes i la carn. Però que em digueu del brou del putxero. El "caldet" que diguem nosaltres a Gata servix després per a fer altres menjars. Allò del menú dels bars i restaurants crec jo el van idear els putxeros. Perquè de primer plat arrós o fideus. De segón, les creïlles amb cansalada i les pilotes. De tercer, la carn i llegums (cigrons, bajoques i demés). Què trobeu !!

A la vista està. Us puc assegurar que este putxero que mostra les imatges estava riquíssim. Provar-ho va ser una sort, menjar-lo una altra i saborejar-lo no cal dir-ho.

Demà dos altres costums pasqüers: passejar i botar la corda.¿SABIEU...? que han visitat el blog una mitja de 141 persones, en els dos anys

Un total de 731 dies per a 103.000 visites. La mitja diària: 140,9. Eixa es la quantitat de visitants del blog "Cronista de Gata" en els dos anys, que fa hui dimarts. Els primers mil visitants van observar el blog en un mes rodó, de 10 d’abril a 10 de maig de 2010. Es va acurtar per a 2.000 i encara dins de maig, dia 27, ja estava eixa xifra. Els 5.000 visitants del blog es complien el 31 de juliol del primer any. Els 10.000 el 20 d’octubre. Dins de 2011 la cosa va anaar més de pressa: 20.000, el 10 de febrer i 30.000 el 18 d’abril. 40.000 visitantys el 27 de maig i 50.000 el 19 de juliol. 75.000 en tenia el blog el 30 de novembre de 2011. La xifra de 100.000 visitants arribava el 25 de març d’aquest any 2012 i just hui, dia 10 d’abril, 103.000 visitants.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -727-

20120410235836-j27llaurriberatots-copia.jpg

( PER A VORE'LS A TOTS MILLOR PODEU PUNXAR ACÍ )

Continue amb la série de fotos antigues de JSCM i dins d’aquesta amb la dels llauradors gaters que van visitar la Ribera a finals dels anys 60. Tractaré d’indetificar-los al grapat d’hómens que hi ha a la fotografia. Sentats, d’esquerra a dreta: Jorro, Salvador "samarrote", Pepe "betot" i Paco. Al costat d’ells i plantat, Pedro Frasés. Darrere estan els germans García "els Feliu". Cap a la dreta: Jaime, Vicente, Jaime. Vicente "el Tort" i màquina al coll Antonio Salvá. Per darrere vegeu a Pepito "Paula", a Eduardo "Maricarlos", Bernardo "el del gel" i Pepe "el Catxo", entre altres.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120411203436-campanou.jpg

Com sabeu és una nova secció que va començar ahir. A més dels titulars d’aquells 11 d’abril de 2010 i de 2011, també faig un xicotet extracte i us pose els enllaços de les notícies més importants del dia.

AQUELL 11 D’ABRIL DE 2010: Era el segon dia de blog i ja començaven les notícies a donar-se. En dos parts vaig publicar l’ANTIC COSTUM RELIGIÓS de "COMBREGAR DELS MALATS A LA VUITENA DE PASQUA. Fent un extracte, recordem aquell article: "A Gata fins la mitjania del segle passat es va conservar el costum. La prova la tenim a les dues fotografies que acompanye a l´escrit. La primera es pot veure de prop la comitiva, amb els portadors del palis i el senyor rector (Un dels germans Castelló Quilis) portant el copó amb les hosties de la Comunió per als malaltets. La segona s´aprecia més el conjunt, amb el senyor vicari, l´altre germà Castelló Quilis i els dos escolanets. Les dues fotografies estan preses a l´antiga Plaça de Canalejas, actual Plaça d´Espanya. Es pot apreciar al fons la fàbrica del Molí".

Us deixe l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2010/041102-antic-costum-religios-combregar-dels-malats-a-la-vuitena-de-pasqua-i-ii-.php.

AQUELL 11 D’ABRIL DE 2011: Un any després, la notícia era esportiva i de pilota: "L’EQUIP DE BENIDORM, ON JUGA ALVAN DE GATA, TERCER A LA VIII LLIGA CAIXA POPULAR". Ací teniu l’enllaç d’aquella notícia: http://cronistadegata.blogia.com/2011/041103-pilota-l-equip-de-benidorm-on-juga-alvan-de-gata-tercer-a-la-viii-lliga-caixa-po.php.

Com a fotografia d’eixe dia posava la MIRADA URBANA "Allà dins el campanar", una vista des del carrer nou de la torre de l’església, la mateixa que us reproduïsc.EL GOVERN PERUÀ RESOL I JA ÉS LEGAL EL COL·LEGI "SANTO TOMÁS DE VALENCIA"

20120411211859-peru1.jpg

Allí està de missioner el gater i amic VICENT FONT PEDRO

Un pas més endavant en la tasca evangelitzadora i educadora del missioner gater VICENT FONT PEDRO allà al Perú. El I.E.P. diocesà "Santo Tomás de Valencia" està ja, per fi, legalitzat. Així ho comuniquen des d’aquelles terres. Diuen: "después de mucho tiempo esperando, tenemos la satisfacción de comunicarles que la ansiada resolución con la que nuestro colegio pasa a "existir" legalmente al final salió. Pero eso no significa que haya terminado el "via crucis" de nuestro padre Vicente por los distintos despachos del ministerio, pues desde entonces está en reuniones para que nos asignen al menos 13 plazas de maestro, para que así los sueldos vayan a cargo del estado. De momento hemos conseguido dos plazas y nos dicen que va a ser dificil tener más al menos hasta agosto. Ahora nos estamos centrando en que nos den plazas de personal auxiliar, de administrativo o de seguridad, que aunque sean de menor sueldo, como dice el padre, toda piedra hace pared. Y todos los sueldos se juntan en una bolsa común y de ahí se reparte entre los maestros. Ojalá puedan seguir apoyando  y si fuese posible conseguir algún padrino más para asegurar los sueldos de los maestros".

És una crida directa als gaters i a tots els que recolzen el projecte de Vicent Font al Perú. Seguixen mancant padrins, per tal de conseguir més objectius, més diners per a les classes, per al col·legi.

Seguix dient el nostre interrlocutor: "Las clases en nuestra I.E.P. Diocesano ¨SANTO TOMAS DE VALENCIA¨ se iniciaron el lunes 12 de marzo, contando con 318 alumnos matriculados, en los diferentes niveles de estudio (inicial, primaria y secundaria)".

Us pose una imatge del primer dia d’escola allà a la parròquia que dirigix Vicent Font, al Perú. La foto iguasl que els comentaris són de Roger Tume.COSTUMS TÍPICS I TRADICIONALS DE PASQUA A GATA ( III ): passejar i botar la corda

20120411214436-passeigcorda-copia.jpg

(( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ ))

Passejar pels caminals i botar la corda

Anem repassant alguns dels costums típics i tradicionals del temps de Pasqua. Cal recordar que estem entre el primer i segon diumenge de Pasqua, l’octava que es diu; entre Pasqua i Sant Vicent. Si recordeu he parlat de la vessant gastronòmica i ara parlarem de la de l’oci. Després d’un bon menjar de Pasqua és costum per les quadrilles gateres anar a pegar un volteu. Passejar pels caminals, eixir una estona i tornar a fer fam per a continuar amb la seGéunt vianda que es propose. Per això, aquests dies de Pasqua hi haureu vist la mateixa escena que ací us pose, el passeig. Aquest passeig té com a fons el emblemàtic Montgó. Una quadrilla va de cara i altra va a l’encontre.

Un altre costum d’aquestes Pasqües i que es perd en el temps és el de botar la corda, al so d’alguna cançoneta, d’algun ritme. Si estan àgils, si coneixen el compàs que porta la corda, tot és qüestió de perdre la por i endavant. A la fotografia de Vero Vives observem a tres xicots fent aquest exercici pasqüer, botar la corda.

Us pose les dos fotografies en una composició per a que gaudiu visualment del passeig i del joc.NOVA SECCIÓ: ARTICLES DE FESTES

20120411224039-altarmajor.jpg

Hui, el primer -que està incomplet-: "EL AYER Y EL HOY DE NUESTRO TEMPLO"

Publicat en el programa de festes de 1983 (en castellà)

Comence ací, el segon dia de l’any tercer del blog, una nova série, orientat per alguns usuaris que em dien que alguns dels meus articles del programa de festes, seria bo recordar-los i publicar-los. Ara amb el blog és possible. I per això, he decidit posar tots els que tinc.

El de hui és el primer i el pose en castellà, tal com el vaig publicar fa 29 anys. Al programa de 1983 escrivia:

EL AYER Y EL HOY DE NUESTRO TEMPLO (incomplet: 1534-1947)

1534: Gata erigida en VICARÍA, por bula del papa Clemente VII.

1574: Gata alcanza la categoría de CURATO, por Felipe II y con la licencia del papa Gregorio XIII.

- 1582: BENDICION DE LA IGLESIA PARROQUIAL. Julio. Mosén Antich Ferrer, que residía en Jávea. Había sido construída por orden de la Duquesa de Almodóvar. Coste, 70.056 libras. Tiempo de construcción: 20 años. Estilo neoclásico sencillo.

- 1878: Muere el cura párroco DON TOMAS BORRELL. Junio. Es enterrado "en una zanja abierta bajo las últimas gradas del altar mayor, en la parte del Evangelio". (Libro de Defunciones, tomo 5º, folio 237).

- 1884: PRIMERA REFORMA IMPORTANTE del templo, por JUAN MARTÍNEZ BLASCO.

- 1907: Rige los destinos de la parroquia, el cura ANTONIO GÓMEZ VICEDO, que     muere en Gata y su cadáver es inhumado en el cementerio antiguo. Existían en el templo: dos cruces de bronce, cuatro cálices, de oro y plata, candeleros de bronce, tres cruces procesionales, dos guiones y dos estandartes de damasco,...

- 1933: IMÁGENES DEL TEMPLO: Dos de San Miguel, titular; San Sebastián, San       Roque, la Purísima y la Divina Pastora, que están en el altar mayor y laterales. La Inmaculada, San José, San Antonio Abad, la Virgen del Carmen, San Francisco de Paula, San Francisco de Asís, San Vicente Ferrer y el sagrado Corazón de Jesús, en los altares laterales. La Virgen del Rosario, en el altar de la Capilla de la Comunión. El Nazareno y San Luis Gonzaga, a ambas partes de ésta. Hay, también, cuadros pintados sobre madera, lienzo y oleografía. Regía los destinos de la parroquia, Don Alejo Sendra Tarrazó.

- 1942: Celebración de la PRIMERA MISIÓN, después de la guerra. Marzo. Asis      ten los padres redentoristas, Francisco de Armas, superior de la Casa de Valencia y Manuel Bertólez.

- 1945: Ya están en el campanario las cuatro campanas. En el interior del templo, las imágenes de hoy, menos las de San José, San Antonio y el Nazareno. La Virgen del Rosario est  para las procesiones de la Cofradía de la imagen. Los cuadros pintados al óleo son: la Inmaculada, el Sagrado Corazón de Jesús, la Virgen del Carmen y San Juan bautizando a Jesús.

- 1947: El excmo. y rvdmo. dr. D.Marcelino Olaechea, arzobispo de Valencia, visita Gata para imponer las insignias de Acción Católica a las mujeres y jóvenes de la misma. Este año, se celebra la segunda misión, la dieron los padres claretianos, José García y Gabriel Mejías.

A la fotografia una vista de l’interior del temple parroquial de Gata, dedicat a Sant Miquel Arcàngel. ¿SABIEU...? que el 13 de setembre de 1902 es va fer una important partida de pilota a llargues a Gata

Dos diaris alacantins publicaven la notícia el mateix dia, 12 de setembre de 1902. Per una part "La Correspondencia Alicantina...". Per altra "La Correspondencia de Alicante..." que no era el mateix, malgrat a pareixer-se molt els títols.

Prometia ser un aconteixement per a Gata i comarca, una important partida de pilota a llargues. L’aposta estava en 5.000 pessetes. Per a un diari els jugadors eren "personas distinguidas", per a altre "afamados jugadores". Un equip el formaven: Don Pedro Ruano d’Orba (que aleshores era el metge de Gata); Don Salvador Signes Andrada, estudiant (pels cognoms sembla que seria de Gata) i Don Antonio Pedro, de Gata. Per l’altre equip jugaven: el doctor Don Francisco Moratal, de Villalonga; don Ramón Leyda (al que apodaven a pilota "Barberet") de Gata, i Antonio Pedro Salvá, del comerç de Pedreguer (que pels cognoms també podia procedir de Gata). No nomenava on es feia la partida i els dos diaris feien notar que al saque estarien "los doctores" referint-se a Ruano i a Moratal.

FONTS: diari ’’La Correspondencia Alicantina: diario de noticias. Eco imparcial de la opinión y de la prensa." - Any X, Nº 5.284, i diari ’’La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa" - Any XIX, Nº 5.857. Ambdós del 12 de setembre de 1902.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -728-

20120411234017-j28accgarganta.jpg

Els accidents d’abans eren quant menys molt curiosos, com aquest. Sobre les roques s’en va anar este cotxe menut, que contempla Miguel Sirerol, a la part de la carretera, mentre el que està dalt pareix Miguel (de la Rosa). La foto torna a ser de la col·lecció de JSCM.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120412212437-farolmirada.jpg

Tercer dia d’aquesta nova sèrie. Els records informatius del blog, fa ara un any, fa ara dos anys.

AQUELL 12 D’ABRIL DE 2010: Tota l’atenció del blog l’acaparava la festa del berenar de Pasqua, que es titulava: "REPORTATGE FOTOGRÀFIC DE LA FESTA DE PASQUA A LA PLAÇA NOVA". Les fotografies eren la tònica dominant. Aquell dia posava que s’havia fet "la festa a la zona d’esplai del centre del poble i que hi ha que reivindicar més vegades, la Plaça Nova. La festa del berenaret del segon diumenge de Pasqua. Els protagonistes van gaudir de la festa, gastronòmica, popular i musicalment.". Podeu recordar-ho en aquest enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2010/041201-reportatge-fotografic-de-la-festa-de-pasqua-a-la-pla-a-nova-i-.php.

AQUELL 12 D’ABRIL DE 2011: El dia que el blog arribava a les 29.000 visites, la informació més destacada era la quarta part de la sèrie "HISTÒRIA DE LES ELECCIONS DEMOCRÀTIQUES A GATA (1979-2011)", que resumia l’any 1991. Recordem algun paràgraf de l’article: "Hi hagué un total de 5 taules electorals. La validesa dels vots va ser la següent: 3.133 vots vàlids es van distribuir 3.122 a candidatures (99,3 %); 21 en blanc (0,7 %) i 17 nul·ls (0,54 %). El Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) va ser el guanyador en vots aquestes elecciones amb 1.067 (34,29 %). Aquests vots li van donar 4 regidors. La formació política de UPV va tindre 904 vots (28,85 %) i també obtingué 4 regidors. El Partit Popular (PP) va obtindre 879 vots (28,06 %) i també va traure 4 regidors. Finalment, Unió Valenciana (UV) amb 262 vots (8,36 %) va traure 1 regidor. Va resultar ser alcalde per llista més votada VICENT FONT LEYDA (PSOE).".Si voleu llegir tot l’article, punxeu l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/041202-historia-de-les-eleccions-democratiques-a-gata-1979-2011-iv-.php.

Finalment, recordem també la fotografia que ens transportava a les "MIRADES URBANES", la qual tractava de "Llum i claror".

 Us pose aquella fotografia de les mirades de 2011.TORNA LA PLUJA, ENCARA QUE POCA COSA: uns 5 litres

La vesprada es presentava núvol i ha aparegut la pluja. Si les Pasqües primeres, com diuen, vasn ser assolejades, aquest cap de setmana podria no ser, ja que hui s’han mesurat uns 5 litres per metre quadrat. Demà serà un altre dia.TORNA EL FUTBOL A GATA amb els cadets del Gorgos

El juvenil i el primer equip juguen fora 

L’equip cadet del Gorgos C.F. és l’únic dels equips majors gaters que juga dins de casa. Al camp "Les Costeres" rep al Pego dissabte, a la jornada 22.

Per la seua part, el primer equip també reanuda els partits després de Pasqua i visita al Orba. Es jugarà diumenge 15 Orba-Gorgos. Els juvenils juguen dissabte a Sant Joan d’Alacant.CURS DE XARXES SOCIALS PER A AUTÒNOMS

Oferit per Creama-Gata, del 23 d’abril al 5 de maig 

La oficina de Creama-Gata ha organitzat un curs de xarxes socials dirigit a autònoms. El curs s’impartirà del 23 d’abril al 25 de maig, dilluns, dimecres i divendres de 15 a 17 hores i consta de 50 hores, 30 presencials i 20 a distància. Amb este curs es pretén que els assistents aprenguen a usar les plataformes que integren la Web 2.0 i a promocionar i gestionar l’empresa a través dels diferents mitjans social i que coneguen els diferents tipus de xarxes socials, el seu ús i com es deu actuar en cadascuna.

Els interessats es poden inscriure fins al 16 d’abril a l’oficina Afic-Creama Gata al telèfon 96 575 62 63 i al mail ralemany@creama.org. La documentació que cal aportar és la sol·licitud, còpia del DNI, últim rebut d’autònom i còpia de la targeta SIP.

FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.MEUS ARTICLES DELS PROGRAMES DE FESTES. 1988 ( I )

20120412222200-article1-1988-copia.jpg

(( PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ ))

1988 -primera part-, Notícies de la corresponsalia de Gata (1987-88)

Segon dels articles en els quals us ofereix els meus articles publicats als programes de festes. Hui és el de 1988. Del mateix paper us pose escanejades en dos entrades les dues parts, per a que el llegiu com es va publicar. També està en castellà, com solia publicar-los abans.

Hui podeu llegir la primera part i demà la segona.¿SABIEU...? que en 1898 van embargar béns a dos veïns de Gata per contraban de tabac

Al Jutgat d’Instrucció del partit de Dénia van ser subhastats els béns embargats de dos veïns de Gata, el dotze de novembre de 1898. Eren José Rodríguez Salvá i Bautista Monfort Mestre. així ho publicava el diari "La Correspondencia Alicantina..." que deia que la causa seguida contra ambdós era per "contrabando de tabaco".

FONT: diari ’’La Correspondencia Alicantina: diario de noticias. Eco imparcial de la opinión y de la prensa." - Any VII Nº 2161, 1 de novembre de 1898. Pàgina 2. // http://prensahistorica.mcu.es.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -729-

20120412234402-j29avijaume.jpg

El pare de Jaime, autor de la col·lecció de fotografies que publique ara, està junt amb un dels seus néts, Jaime. Finals dels anys 60. S’en recordeu d’ell?. Era empresari, comerciant, tenia una fabriqueta. Li agradaven molt les miniatures, els treballs manuals. Ací el podeu veure amb sandalies, cigarret amb mà, sentat a la porta de la caseta.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120413211410-pla-arams.jpg

La nova sèrie de "Recordem...", una vegada el blog ha complit els dos anys, ens trasllada hui a aquell 13 d’abril de l’any passat i de fa dos anys.

Aquestes eren les notícies més importants:

AQUELL 13 D’ABRIL DE 2010: La notícia era cultural. "Presentació a Gata del llibre" era el títol. El llibre: "La senda de l’èxode". Deia la notícia: "dels autors Antoni Mas i Forners, Josep Mas i Martí i Jaume Noguera i Mengual serà presentat divendres 16 d´abril de 2010 a la BIBLIOTECA PÚBLICA MUNICIPAL de Gata, a les 20 hores. Intervendran un dels autors, el xaloner JAUME NOGUERA I MENGUAL i el gerent de la MACMA, VICENT ORTUÑO. L´event està organitzat per la Regidoria de Cultura i la MACMA."

Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://cronistadegata.blogia.com/2010/041302-presentacio-a-gata-del-llibre.php.

AQUELL 13 D’ABRIL DE 2011: Destaquem d’aquell dia una notícia religiosa: "Comencen els preparatius per a la ja imminent Setmana Santa". Fem un extracte d’aquella notícia: "La preparació a la Setmana Santa començava el passat dissabte 9 d’abril amb el septenari a la Verge dels Dolors. Aquest acabarà despusdemà divendres 15 d’abril. Eixa mateixa vesprada i nit també hi haurà actes: a les 20 hores es cel·lebrarà el concert de música sacra a càrrec de la banda Unió Musical a l’església. A les 22 hores es farà el Via Crucis pujant a l’ermita".

Podeu seguir-la tota a l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/041303-comencen-els-preparatius-per-a-la-ja-imminent-setmana-santa-i-.php.

Precisament, la fotografia que il·lustra l’article de hui és la mateixa que ho va fer fa un any, quan la Pasqua va caure tan alta.RENOVEN LA DIRECTIVA DE "COMERÇ DE GATA"

20120413212307-novadirectcomerc.jpg

Tindrà tres presidents dedicats cadascú a una feina

Ahir, djous 12 d’abril, a les 20.30 hores va tindre lloc el traspàs de poders de l’antiga a la nova directiva de l’associació "Comerç de Gata". Una nova directiva amb abundants novetats.

Vicent Fornes, Rosmari Signes i Antonia Font seran els tres presidents del "Comerç de Gata". Dedicant-se respectivament a Portaveu, Comerços i Professionals-Pymes cada un d’ells. D’aquesta manera cadascun pot enfocar-se millor en la seua feina, ja que els objectius d’aquesta nova directiva son molt ambiciosos. La secretaria la van assumir Celeste Grimalt, que s’encarregarà de les comunicacions i Josep Gordillo, amb la gestió de documentacions. Els nous tresorers son Paqui Signes que s’encarregarà de les despeses i Antonio Salvà que vigilarà les recaptacions.

L’antic president, Santiago Signes, tresorer, Emilio Signes i Secretaria, Ana Signes, van entregar les carpetes corresponents com a símbol de dit traspàs de poders.

Esta nova directiva que acaba d’assumir els càrrecs ha estat treballant ja, d’una manera informal, des que Santiago Signes deixàra el càrrec el passat octubre en acabar la fira. Entre els èxits aconseguit tenen la campanya de Nadal, una targeta de descompte pel combustible molt competitiva, el mercadet de pasqua, la campanya d’enamorats, el dia de la marmota, i a més estan treballant per aconseguir interessants descomptes de conjunt front a les companyies elèctriques i millores en les aplicacions de les tarifes bancàries.

A la fotografia de Factoria d'Idees vegeu el traspàs de l'anterior a la nova directiva.

FONT: Factoria d’Idees, gabinet de premsa.LA PREMSA PARLA DE GATA: sobre curs per a autònoms

A més parla de la nova web de Jesús Pobre i la celebració per la comarca del 14 d’abril

El diari LAS PROVINCIAS a la secció la Marina es fa ressó de la notícia que us anunciava ahir: "Herramientas sobre redes para autónomos". Podeu llegir el breu a aquest enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120413/marina/herramientas-sobre-redes-para-20120413.html.

A més, a nivell comarcal dir que el veí poble de Jesús Pobre ha renovat la seua web. Al mateix diari trobem: "Jesús Pobre presenta su nueva página web". A la foto, l’alcalde de la EATIM està explicant la nova fulla. Aquest és l’enllaç de la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20120413/marina/jesus-pobre-presenta-nueva-20120413.html. Aquest cap de setmana entraré a la nova pàgina i us diré alguna cosa.

Finalment, a la mateixa secció i diari de hui, es llig: "Caravana republicana de EUPV por la Marina". També passarà demà per Gata. es commemoren demà 14 d’abril els 81 anys de la proclamació de la II República de 1931. Aquest és l’enllaç al breu: http://www.lasprovincias.es/v/20120413/marina/caravana-republicana-eupv-marina-20120413.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS (La Marina), 13-4-2012.MEUS ARTICLES DELS PROGRAMES DE FESTES. 1988 ( i II )

20120413222110-article2-1988-copia.jpg

(PER A FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXEU ACÍ)

Ahir us vaig posar la primera fulla de les dos de les que formava l’article de festes de 1988, referent a les notes de la corresponsalia de 1987-88. Hui us pose escanejada també la segona part.DIUMENGE, FESTA DEL BERENAR DE PASQUA AL PATI COBERT DE L'ESCOLA

20120413225331-berenarplaca-copia.jpg

(PODEU FER EN GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Segon diumenge de Pasqua, com mana la tradició en els últims tres anys, es farà el Dinar Popular del berenar de Pasqua. Segons m’acaba de comunicar "Una del Poble", a la qual li ho agraïsc i donat el temps tan irregular que tenim i les previsions, no es farà a la Plaça Nova sinó al Pati Cobert de les escoles, com ja s’ha fet algun any, per si de cas plou. És una festa organitzada per les Penyes Valencianista i Barcelonista, pel Grup de Danses de Gata i per la Colla de Xirimiters, amb la col·laboració de l’Ajuntament. El cantant que estarà amenitzant el dinar serà el conegut LLUÍS EL SIFONER. Ja està tot cobert i no hi ha tíquets.

Us pose una preciosa imatge capturada del "facebook", propietat de la Penya Valencianista de Gata, una de les organitzadores de l’event lúdic-popular, en la qual es veu una vista de tota la Plaça Nova en el moment de la festa de l’any passat l’altre, 2010, ja que l’any passat també es va fer al pati cobert d’escola.¿SABIEU...? que a l'octubre de 1903 es va tallar la llum elèctrica a Gata per la sequera

Ho publicava el dia 21 d’octubre de 1903 el diari "La Correspondencia de Alicante...". La companyia elèctrica de l’Algar, en la Marina, deixava als veïns de Gata sense llum elèctrica i sense poder allumenar-se a les cases. La mesura venia donada per la manca de força degut a la sequera que es patia eixe any. Però com sempre hi ha alguna cosa més darrere, deia a continuació: "pero lo injusto y lo antirracional es que se nos quite a nosotros -dien des de Gata els corresponsals- parte del alumbrado para dárselo al pueblo de Denia". Acabava la notícia dient: "Desearíamos saber el fundamento de este privilegio".

FONT: ’’La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa" - Any XX Nº 6.922 del dia 21 d’octubre de 1903 (Pàgina 2). // http://prensahistorica.mcu.es.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -730-

20120413234125-j30portaesglesia.jpg

La foto està presa a l’eixida de l’església. Vegem al fill menut de Jaime SCM, José María, al braç. Al costat de l’home major un personatge molt entranyable, Antonio de l’Alcolaia. Asoma per la porta el cap de Vicent "de Gallons" que vivia al carrer Sol i la xiqueta és Paca, la seua filla (germana de Geroni, Salvador i Vicent).RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120414190628-pontconst1.jpg

Cinqué dia d’aquesta nova sèrie. Hui recordem:

AQUELL 14 D’ABRIL DE 2010: Posava un refrany tan conegut com quasi cert: "Quan Montgó es posa el capell...posa espart i fes cordell" i ho feia amb dos fotografies significatives. La del Montgó amb el núvol dalt era "la del capell".

Però començava la sèrie que ja porta 730 dies i hui 731. La de les fotografies antigues. I la primera, que us torne a posar hui, era la de la construcció del pont de les Alcolaies. Des d’aquell dia han passat nombroses fotografies pel blog, recordant la història i les vivències dels gaters del segle XX.

AQUELL 14 D’ABRIL DE 2011: Recordava en un article: "HUI FA 80 ANYS: DIA 14 D’ABRIL DE 1931, PROCLAMACIÓ DE LA II REPÚBLICA A ESPANYA". Per tant hui són 81 anys els que recordem amb aquella data. Us pose l’últim paràgraf d’aquell article: "El plenari de l’Ajuntament també aprovà adquirir una bandera republicana tricolor per a la Casa Consistorial i una placa DON FERMÍN GALÁN i la de D.VICENTE BLASCO IBAÑEZ, aquesta última amb tota solemnitat i amb assistència de la Corporació municipal en ple i la Banda de música del poble, a les 10 del matí. S’especificà que la placa D.FERMÍN GALÁN  fora la placa: D.FERMÍN GALÁN Y GARCÍA HERNÁNDEZ."MEUS ARTICLES DE FESTES: 1989 ( I )

20120414202839-1989-1-copia.jpg

( PODEU FER EN GRAN LA IMATGE, PUNXANT ACÍ )

Hui us porte la primera part de l’article que vaig publicar l’any 1989 al programa de festes. Aquell es deia: "DATOS CURIOSOS DEL SIGLO XX GATENSE: 1900-1989". Any rere any, posava les notícies més destacades. Baix de l’article una imatge del riu Gorgos a l’estret baix del Penyó, amb aigua. Al fons es veias el pont de les Alcolaies. Era en blanc i negre....I EL BLOG JA TÉ 104.000 ENTRADES

Són un poc més de 104.000 entrades o visites les que comptabilitza el blog. Ha passat molt ràpid des de que fera un any i 100.000 i ja n’hi ha cinc dies més i 4.000 entrades més. Gràcies a tots per conseguir-ho, gràcies per entrar i conèixer tota l’actualitat gatera, la informació, les fotografies antigues,...

GRÀCIES i a seguir endavant.¿SABIEU...? que el primer rector que es coneix fill de Gata era Maurici, Felip, Carles Mulet i Monfort (1669-1737)

El quadre de rectors que hi a la sagristia de l’església de Sant Miquel Arcàngel i que va ser recopilat per N’Alejo Sendra i el seu succesor N’Honorio Castelló Quilis (Arxiu Parroquial) ens descobrix el rector fill de Gata primer que es coneix en la història parroquial. Va ser En Maurici, Felip, Carles Mulet i Monfort. Naixqué en 1669. Fou rector de l’església de Santa Caterina Màrtir de València. Es diu que va costejar l’incensari i la naveta d’argent d’aquesta parròquia, que hi havia fins a la guerra civil. Va morir en 1737.

FONT: Quadre dels rectors i religiosos fills de Gata, des de 1668. Arxiu Parroquial. Església sant Miquel, Gata.EL LÍDER GOLEJA AL GORGOS JUVENIL: 7-2

Aquesta vesprada a les 17 hores, el Gorgos juvenil ha reanudat la lliga, després del descans de Pasqua. El líder Sant Joan d’Alacant ha golejat als gaters per 7 gols a 2. Mentre els de l’Alacantí s’escapen amb 56 punts, el Gorgos comença a baixar llocs. És, provisionalment, seté amb 37 punts.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -731-

20120415000806-j31accpont3.jpg

Just al llímit del temps, del pas entre dissabte i diumenge, pose aquesta fotografia, una altra de la col·lecció de JSCM. I una altyra imatge dels accidents que sovint es produïen dalt del pont sobre el riu, a la general. En aquest cas la furgoneta està completament bolcada i el camió intentava posar-la, de nou, adreçada. Mentrestant, un xiquet per dalt del cotxe bolcat. Eren els finals de la dècada dels 60 del segle XX.RECORDEU...HUI, II DIUMENGE DE PASQUA, ÉS LA FESTA DEL BERENAR

20120415105254-cartellberenar.jpg

Actuaran la Colla, Pas de Quatre, les Danses i Lluís el Sifoner

Finalment, la festa del "Dinar Popular i Concert" es trasllada al pati cobert de les escoles

No fa mal temps, no plou, però sí que fa molta fresqueta. Els organitzadors de la festa del Bernear de Pasqua, hui II Diumenge, van decidir ja fa uns quants dies passar la festa de la Plaça Nova -per si de cas- al pati cobert de les escoles.

Recordeu que comença tot a les 11, d’ací no res. Es farà una cercavila amb el Grup de Danses de Gata, els Xirimiters locals i els cabuts.

A les 13.30 hores serà el dinar de berenaret de Pasqua.

A les 16.30 hores actuarà el grup "Pas de Quatre", després el "Grup de Danses de Gata" i finalment LLuís el Sifoner.

Recordeu que l’organització corre a càrrec de la Penya del Barça, la Penya del València, la Colla de Xirimiters i Tabaleters de Gata i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament.

Us pose el cartell anunciador...i per a tots aquells que aneu bon profit, bona música i bona festa. Foto: Vero Vives.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120415110325-concertesgl10.jpg

El sisé dia de blog l’any 2010 i un any després aquestes eren les notícies que apareixien al blog:

AQUELL 15 D’ABRIL DE 2010: Sols vaig publicar un article i era el de la segona foto antiga. Si s’en recordeu aquell aparell de gasolina que hi havia enfront de la Caserna de la Guàrdia Civil.

AQUELL 15 D’ABRIL DE 2011: La nota destacada era cultural. El títol ho deia tot: "HUI S’HA FET EL CONCERT DE MÚSICA SACRA. A CÀRREC DE LA BANDA UNIÓ MUSICAL". Faig un extracte: "La banda ha estat molt aplaudida i el narrador, el rector de Gata En Santiago Bohigues Fernández, ha anat desgranat els últims dies de Jesús, a través de les parts del concert i de les peces interpretades."

Pose la composició fotogràfica d’aquell acte, que es va fer fa dos anys. Era el tercer any consecutiu. Per tant, el d’ara 2012 ha sigut el cinqué concert de música sacra.MEUS ARTICLES DE FESTES: 1990 ( I )

20120415112014-1990-1-copia.jpg

(LA FOTO ES POT FER MÉS GRAN I AIXÍ LLEGIR-HO MILLOR, PUNXANT ACÍ)

Com sabeu aquesta secció nova tracta de recordar els meus articles publicats als programes de festes des de finals dels anys 80 del segle XX fins ara. Us pose hui, escanejada del mateix programa, la primera fulla de dos, les quals tractaven a l’article de 1990 de "Las fiestas patronales y sus programas desde 1945 hasta hoy"  i que abarcava de 1945 fins a 1989. Ara ja es tindria que refer i afegir altres vint-i-dos anys més.

La introducció d’aquell article era la següent: "Este artículo pretende ser el compedio del ayer reciente de nuestras Fiestas Patronales al Santo Cristo del Calvario, desde 1945 hasta 1989. Es la historia de unas Fiestas y sus Programas. Agradecer a cuantos han contribuido al acceso de datos y documentación que forman el Ayer de nuestras Fiestas".

Ací teniu la primera part de l’article.EL GORGOS CADET GOLEJA AL PEGO, 4-1

Ocupa la tercera plaça i és el millor classificat dels primers equips gaters

Ahir vesprada jugava al camp "Les Costeres" el Gorgos cadet. Va golejar per 4 a 1 al Pego i es col·loca amb 42 punts en el tercer lloc de la classificació, després de La Nucía -líder destacat amb 66 punts- i el Teulada-Moraira amb 45 punts. Els gaters estan fent molt bona campanya i són els millor classificats dels primers equips del poble.

Dissabte que ve, el Gorgos cadet jugarà un derbi comarcal, Ondarense-Gorgos.¿SABIEU...? quan es van fer els últims canvis de noms de carrers

Va ser l’any 1989. Els noms venien de l’antic règim encara. Es van veure afectats els carrers José Antonio, Primo de Rivera, Plaza 18 de Julio i l’avinguda del Caudillo. Al final, el ple va decidir després de consultes i comissions que els carrers passarien a dir-se de la següent manera, com continuen ara: José Antonio es diria La Bassa -nom popular que es devia a que al final -on va ser la casa del metge i alcalde Don Julián i ara és la seu de l’oficina de la CAM hi havia una gran bassa-; Primo de Rivera es diria carrer Constitució -en homenatge a la Constitució Espanyola de 1978-; la Plaza 18 de Julio passaria a dir-se Plaça Nova -com ja s’havia dit alguna vegada abans- i la carretera Avenida del Caudillo es diria Avinguda Marina Alta -nom de la comarca a la que pertanyem-.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -732-

20120415233822-j32carrosa.jpg

La fotografia de hui antiga és de finals dels anys 60 del segle XX. El tema és fester. Com van apropant-se, poc a poc, les festes, es bo que anem recordant-ne de quan en quan d’aquest tema. Era un any que es va fer la cavalcada de festes per la Plaça Nova. No la pose en gran perquè si es fa més gran perd calitat. Però fixeu-se amb les baranetes que tenen davant les dones -moltes d’elles de negre-. Són les que posaven a la plaça. La carrossa de les xiques amb motius mariners està passant per davant. Pareix que vagen dins d'una barca i la vestimenta també és molt marinera.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120416180941-ajuntcorpo.jpg

Seté dia de la nova sèrie, que recorda els dos anys i l’any del blog, la notícia més destacada i alguns extractes de la mateixa.

AQUELL 16 D’ABRIL DE 2010: Un article d’història local tractava sobre els xiquets expòsits a Gata: "MÉS DE MIG SEGLE DE XIQUETS EXPÒSITS A GATA (1853-1915)". Us pose un extracte del mateix: "Mitjançant els Llibres Parroquials (Llibre Índex 1852-1952); Quinque Libri i els corresponents de Batejos, Matrimonis i Defuncions que es guarden a l´Arxiu Parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata, podem comptabilitzar els xiquets expòsits del poble, al llarg de 62 anys, des de 1853 fins a 1915.".

AQUELL 16 D’ABRIL DE 2011: Destacava del dia el cinqué capítol sobre la "HISTÒRIA DE LES ELECCIONS DEMOCRÀTIQUES A GATA (1979-2011)". El període electoral escollit era el de 1995. Faig també un extracte d’aquell capítol: "Torna a guanyar el PSOE i té 6 regidors. Dos alcaldes en la legislatura. VICENT FONT LEYDA (PSOE) torna a repetir. Una moció de censura l’aparta de l’alcaldia i entra GABRIEL FELIU PEDRO (PP). No obté regidors Unió Valenciana."

Us pose la fotografia d’aquella Corporació Municipal de 1995.EL GORGOS TORNA A PERDRE PER ENÈSIMA VOLTA: 7-3

Nova derrota del primer equip del Gorgos. Va caure i per golejada a Orba. L’Orba és sisé classificat i li va endosar set gols, per tres que va fer l'equip gater. La penúltima posició seguix mantenint-la el Gorgos. El proper diumenge, el de Gata rebra al Verger.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120417225518-rams2011.jpg

Seguim recordant les notícies que vaig publicar fa un any i fa dos al blog "Cronista de Gata de Gorgos".

AQUELL 17 D’ABRIL DE 2010: Destaque de fa dos any l’article dels noms "Gata" a la geografia espanyola: "HI HA ALTRES GATES: GATA (CÁCERES) I CABO DE GATA (ALMERÍA)". Us pose un extracte: "Parlant de la Gata extremenya dir que els seus habitants es diuen "gateños". Té una superfície de 94,18 kilòmetres quadrats i vora 2.000 habitants. La villa de Gata està ubicada al NO. de la província de Cáceres, en plena Sierra de Gata. La villa de Gata (Cáceres) té un patrimoni arquitectònic impressionant."

AQUELL 17 D’ABRIL DE 2011: Va ser Diumenge de Rams i clar està l’article que destacava era la celebració religiosa: "COLORIT I PROCESSÓ POPULAR. HUI ÉS DIUMENGE DE RAMS". Pose un extracte: "El prevere En Santiago Bohigues acompanyat pel prevere fill del poble, que ara amplia estudis a Roma, En Juanjo Monfort, els ha beneit. A continuació, en processó s’han dirigit de plaça a plaça autoritats i resta de fidels, el clero i la banda Unió Musical."

Teniu aquella composició fotogràfica del Diumenge Rams de l’any passat per a recordar-ho.MEUS ARTICLES DE FESTES: 1990 ( i II )

20120417231254-1990-2-copia.jpg

( PODEU FER EN GRAN LA FULLA, PER A LLEGIR MILLOR, PUNXANT ACÍ )

Si recordeu, us vaig posar la primera part de l’article que vaig publicar en 1990 diumenge. Tractava sobre les festes patronals des de 1945 fins a 1989. Al final, posava: "Habrán quedado cosas en el tintero, pero el espacio es limitado. Queda destacado lo más importante y sirva ello para nuevas ideas...".

Us pose escanejada la segona fulla d’aquell article.¿SABIEU...? que Gata va celebrar la Iª fira gastronòmica o "Dia de la Coca" en 1996

Era pels nadals de 1996 quan va sorgir la idea. Es diria Fira Gastronòmica, es vendrien productes típics i si es passava del mig milió de pessetes, que es va superar, es voltejarien les campanes. Els diners recaptats eren per pagar les obres de l’església parroquial de Gata. Anys més tard es diria "Dia o fira de la coca". Encara, a hores d’ara, es celebra.FOTOGRAFIES ANTIGUES ( Gata en el record ) -733, la d'ahir dilluns, dia 16-

20120417234848-j33tractor.jpg

Si l’última fotografia antiga era de carrosses, aquesta també pertany a una cavalcada. Van eixir dalt d’un tractor, jóvens gaters i gateres, disfressats d’infermers i infermeres. Al fons, asoma el Montgó, per a que es demostre que era Gata i potser fora per la CAS o el passeig.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -734, la de hui dimarts 17-

20120417235449-j34accpont4.jpg

Si recordeu la sèrie de fotos d'accidents al pont o el mateix accident pres des de distints llocs, han eixit imatges espectaculars. Seguint amb les que va captar la càmera de JSCM en el seu dia de finals dels anys 60 del segle XX, teniu aquesta on s'aprecia el moment de estar quasi caigut el camió per la barana del pont. Es veuen perfectament els pilars del pont i la caseta del fons és possiblement de "Mateu del Forn". Després estaria ahí la de Nadal el peixero, on viu ara la filla Teresita.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120418224833-casaflaca.jpg

Des del dia 10 fins hui portem ja recordant un any i dos del blog. Hui recordem...

AQUELL 18 D’ABRIL DE 2010: Destaquem: "GATERS AL CIRCUÏT A PEU MARINA ALTA 2010 ( I )". Us pose una ressenya d’aquell article: "el gater VICENT MAS LEYDA (sénior masculí), el qual milita en el C.A. Dianium va entrar quart a meta, amb un temps de 32 minuts i 39 segons. La cursa la va guanyar el denier Emilio Vizcaya."

AQUELL 18 D’ABRIL DE 2011: De la sèrie "MIRADES URBANES" publicava " ¡ Què estret està tot !" parlant d’algunes cases i pissos de Gata que tenien poc espai.

Precisament, la foto d’aquell article, la torneu a vore ací. EL BOP D'AHIR PARLA DE GATA, SOBRE EL PGOU

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publicava ahir dia 17, dimarts, un edicte, sobre l’exposició al públic de l’acord de la Junta de Govern Local del passat 5 d’abril.

Destaquem de l’edicte, sobre la consultoria i assistència tècnica de la Redacció del Pla General d’Ordenació Urbana de Gata, que l’import global dels treballs que, degudament acreditats, figuren inclosos en la citada relació, deurà pujar, com a mínim, a la quantitat de 250.000 euros...

Per això, es proposa a la Junta de Govern Local l’adopció dels següents acords: PRIMER.- Aprovar la modificació del PLEC DE CLÀUSULES ADMINISTRATIVES PARTICULARS QUE, COM A LLEI FONAMENTAL DEL CONTRACTE, REGIRÀ EL CONCURS PER A ADJUDICAR, MITJANÇANT PROCEDIMENT OBERT, EL CONTRACTE D’ASSISTÈNCIA TÈCNICA PER A LA REDACCIÓ DEL PLA GENERAL D’ORDENACIÓ URBANA DE GATA DE GORGOS", en quant al seu apartat canviant “tres anys” per “deu anys”.

Per a llegir tot l’edicte podeu punxar ací: http://www.dip-alicante.es/bop2/pdftotal/2012/04/17-04-12.pdf (el teniu a la pàgina 10).

FONT: BOP, 17-4-2012.¿SABIEU...? que la Comissió Provincial va incapacitar a febrer de 1904 a tota la Corporació de Gata

La Comissió Provincial va acordar -així ho podem llegir als diaris alacantins de febrer de 1904- declarar la incapacitat dels regidors per a exercir els càrrecs com a tals a l’Ajuntament de Gata. Eren els següents: En Gerónimo Mulet Montaner, En Francisco Borrell Mulet, En Joaquín Grimalt García, En José Monfort Mulet, En Matías Monfort Salvá, En Bautista Signes Leida i En Francisco Arabí Ferrer.

A juny del mateix any, el Butlletí Provincial publicava la convocatòria per a celebrar noves eleccions municipals als ajuntaments de Xàbia i Gata. La proclamació de candidats i nomenament d’interventors es va fer el 26 de juny de 1904. El 3 de juliol, diumenge, es van celebrar les eleccions i el dijous 7 es va fer l’escrutini general.

FONTS: diaris alacantins: ’’El Graduador: periódico político y de intereses materiales" -Any XXIX Nº 8.406 del 14 de febrer de 1904, Pàgina 2, i ’’La Correspondencia Alicantina: diario de noticias. Eco imparcial de la opinión y de la prensa." -Any XII Nº 5.807 del 17 de juny de 1904, Pàgina 2.ACTES 250 ANIVERSARI CRIST-ERMITA: dissabte 28 d’abril, concert extraordinari a l’ermita

20120418225238-logo-copia.jpg

Actuarà la banda Unió Musical de Gata / Dia 19 de maig, per la nit, Nit poètica al Crist / Els dos actes es faran a la Placeta de l’ermita

La banda Unió Musical de Gata actuarà el proper dissabte 28 d’abril, a les 19 hores, en un concert extraordinari, que se celebrarà a les 19 hores a la replaceta davantera de l’ermita del Santíssim Crist del Calvari. Aquest és un dels actes programats dins del 250 aniversari de la construcció de l’ermita i l’arribada del Crist a Gata.

El següent acte serà dissabte 19 de maig, per la nit. Es farà la primera Nit Poètica al Crist, amb la recitació de poemes i poesies dedicades al patró, també al mateix lloc, la placeta del Calvari.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -735-

20120418234733-j35juniors1.jpg

S’en recordeu els de la meua edat i un poc més jóvens quan anavem d’excursió del Júnior. S’en recordeu del vicari N’Enrique Arce Navarro (va estar a Gata de 1972 a 1977). Ací podeu vore el moment. Eren els principis dels anys 70 del segle XX. "El Zurdo" o "Ramiro" ens portaven cap ací o cap allà. A l’Avinguda de la Pau paraven els autobusos, de vegades inclús tres. La foto la va captar JSCM, perquè un dels seus fills -Jaime- també anava d’excursió i arribaven. Per darrere es veu a Francisco Borrell i Pepe Pedro. El que està davant de tots és Quico "Pala". Recordeu també aquelles bosses d’esports de Montreal, les Olimpiades. Un xiquet que està d’esquena en porta una.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120419201932-feliualcalde.jpg

Nou dies portem amb aquesta sèrie de notícies, que vol recordar les notícies publicades fa un any i fa dos anys al blog del "Cronista de Gata de Gorgos". Hui recordem:

AQUELL 19 D’ABRIL DE 2010: D’aquell dia destaque: "ARRANCA DES DE GATA L’ITINERARI DE LA BANDERA DELS TRADIJOCS". Us pose un extracte: "...fins arribar a Benidoleig, on el proper diumenge 16 de maig es faran els VII Tradijocs de la Marina Alta. Al saló de plens de l´Ajuntament de Gata ha estat aquest matí la bandera, que a la fotografia la sosté l´alcaldessa Ana María Soler i el tècnic d´Esports Rafa."

AQUELL 19 D’ABRIL DE 2011: Com a notícia destacada: "EL CENTRE EDUCATIU DE LA PARRÒQUIA DE VICENT FONT, AL PERÚ, ÉS JA UNA REALITAT ( I )." Pose un resum: "Hui mateix, Dimarts Sant, he rebut correu de Roger Tume, secretari del Pare Vicent Font Pedro, el missioner gater que tots coneixeu que es troba a la parròquia de Santa Rosa de Lima, al Perú. Amb dos dies us explicaré el projecte, tal com el resumix el mateix Tume.".

També eixe dia posava el sisé capítol de la "HISTÒRIA DE LES ELECCIONS DEMOCRÀTIQUES 1979-2011", tractant les de 1999. L’alcalde va ser Gabriel Feliu Pedro, al qual teniu a la foto.EL BLOG ARRIBA A LES 105.000 VISITES

Ja té el blog aquesta nit 105.000 visites. No està mal. Tot gràcies a vostés/vosaltres. Cada dia intentant posar notícies gateres, a vegades tan difícil, altres dies massa fàcil. Gràcies a tots i seguim...ADÉU A JAVIER MULET, AMANT DE LA MUNTANYA

20120419213941-mico2.jpg

Més conegut popularment com Javier "el Mico"

Els pobles menuts tirant a mitjans, com el nostre, escriuen el dia a dia per els aconteixements que hi passen. Uns són bons i altres roïns, alguns et peguen un colp, com el de hui. La gent s’ha llevat amb la notícia del adéu de Javier Mulet, al que tots carinyosament i ell mateix li deien "Javier el Mico". Va ser durant molts anys president del Grup Espeleològic Gatense i s’en va cap a "les muntanyes més altes, les altíssimes". Perquè ell sobre tot era un amant de la muntanya, dels reptes difícils, però aquest no l’ha pogut superar.

Aquesta vesprada al tanatori li han fet l’acomiadament la família, amics i coneguts...que eren moltíssims. L’incineraran com era el seu desig i repartiran les cendres per la muntanya com ell desitjava. Sempre recordarà el poble el caràcter afable, popular, de Javier, que s’en va als 57 anys. Malauradament, el GEG perd en dos anys a dos grans puntals: primer Alfonso i després Javier. Quan està ja pròxima la carrera de muntanya que el grup organitza, de ben segur que servirà per a fer-li una dedicatòria a ell, al "mestre Javier", a "Mico".

Des del blog anime a Pepa, les filles i a tots els seus i que la nova sàvia que arriba servixca per al seu record. La vida d’un poble està feta de colps...no ho oblideu, més bé recordeu-ho.

La foto que pose d’ell està feta a una Volta Senderista al Barranc de l’Infern de fa uns anys. El GEG l’organitzava. En eixe moment ell advertia alguna cosa als caminants.MEUS ARTICLES: Carrers de Gata ( 1992 - I )

20120419215438-carrers1-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA FULLA, PUNXANT ACÍ )

Seguint amb els articles que he anat publicant als programes de festes, arriba hui la primera de quatre parts de l’article de 1992. "NUESTRAS CALLES HISTORIA VIVA DE GATA. Anecdotario callejero del siglo XX" era el seu títol. Basant-se en les actes de plenaris municipals del segle XX anava desgranant carrer per carrer, amb el criteri dels barris o agrupant carrers semblants. Les quatre fulles les pose per a que torneu a llegir-les. Hui és la primera amb tres fotografies ja antigues: plaça del mercat, plaça de l’església i travessera nacional.EXPOSICIÓ DE PINTURA DE FERRAN FERRÚS

20120419225547-cartellex...jpg

Des de demà, divendres, 20 d’abril al 6 de maig es podrà visitar al Casal de la Música, l’exposició de pintures de l’artista Ferran Ferrús, en horario de 19 a 21 hores, que organitza la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata. La inauguració serà demà a les 20 hores.

A la imatge teniu el cartell anunciador.¿SABIEU...? que Nofre Signes era un bon jugador de pilota gater en 1904

Trobem aquesta referència al diari alacantí "El Graduador..." del dia 1 de setembre de 1904. A Castalla, un diumenge i dilluns de setembre, es jugaven renyides partides de pilota a llargues. Els pilotaris són "afamados jugadores". A un equip estaven el "Chiquet" de Simat; Hilario, el fill de Tramusser, Nelet de València i Ricardo Carbonell. A l’altre equip a més de NOFRE SIGNES DE GATA estava Serafinet de Petrer; Sapena de Penàguila i Cadolla, del poble amfitrió, Castalla.

FONT: diari alacantí ’’El Graduador: periódico político y de intereses materiales" -Any XXIX. Nº 8.563 del dia 1 de setembre de 1904, Pàgina 4.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -736-

20120419234740-j36carrosses2.jpg

Una nova fotografia de carrosses. La desfilada de festes pot servir per disfressar als xiquets de tota una família, com va ser el cas als anys 60 -finals- d’aquesta del fotògraf Jaime SCM. Els seus fills i els seus nebots estaven dalt del carruatge vestits com l’època antiga. Podeu vore a la senyoreta amb paraigües i al costat el senyoret. Això era el què representaven els xicons.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120420230810-candidats2011.jpg

A deu dies del començament d’aquesta sèrie, hui destaque:

AQUELL 20 D’ABRIL DE 2010: Un extens article sobre "LA CASETA DE LA LEPRA I EL RECTOR LEPRÓS (1892)" era el segon d’història local que publicava. Us pose un extracte: "La població de Gata de Gorgos conserva en un dels seus montículs propers al vial que uneix el carrer Sant Josep amb el nou pont urbà, una construcció centenària que s´anomena popularment “la caseta de la lepra”. A la partida Planetes, fou fundada en 1892, per En Juan Martínez Blasco, rector qui portà una vida prou semblant al Pare Damià i més a prop de nosaltres al Pare Ferrís (Fontilles)". Per si voleu llegir tot l’article, punxeu ací: http://cronistadegata.blogia.com/2010/042001-la-caseta-de-la-lepra-i-el-rector-lepros-1892-.php.

AQUELL 20 D’ABRIL DE 2011: Es publicaven les llistes de les quatre candidatures de les eleccions de Gata. També dels gaters en altres llistes de pobles de la comarca, fins i tot candidats a les Corts Valencianes. Un tercer article d’història local, en aquest cas d’un costum religiós, donava compte del "DIMECRES SANT: DIA DE SALPASSA": Costum ja desaparegut a Gata". Extracte: "Recorde que ma mare posava una tauleta a l’entrada de casa, amb un cobretaula blanc i flors sobre ella. Un plat amb ous, un altre amb sal i de vegades dinerets. El rector passava i ho esquitxava tot i a tots, amb aigua beneïda, i s’emportava l’almoina, allò que us he dit de ous o altres cosetes. Anavem pels carrers tocant la campaneta. El veïnat eixia al carrer. Es feia de bon matí de Dimecres Sant. El rector portava la creu; els escolanets l’acompanyaven amb el poalet de l’aigua beneïda. Ara, els temps que corren, els pissos, la vida tan mogudeta que portem, no convida a aquells costums.". Si voleu recordar aquell article i llegir-lo, punxeu ací: http://cronistadegata.blogia.com/2011/042006-dimecres-sant-dia-de-salpassa.-costum-ja-desaparegut-a-gata..php.

A la fotografia, recordem els quatre candidats a l’alcaldia que vaig publicar aquell dia.ELS MAJORS I ELS JUVENILS DEL GORGOS JUGUEN DINS

Cadets i infantils ho fan a Ondara

El camp de "Les Costeres" tornarà a acollir dissabte i dumenge futbol del Gorgos. Dissabte juga el juvenil un partit complicat. Visita el camp gater l’Sporting Benidorm segon classificat. El Gorgos és seté. Tot pot passar.  Diumenge el primer equip en partit corresponent a la 27 jornada. Ho farà a les 17.30 hores davant un rival de la comarca, El Verger, que a més és quart de la lliga.

Per la seua part, els cadets i infantils ho faran a Ondara en dois derbis comarcals. Els millors classificats, que podrien assaltar la segona plaça són els cadets. Jugaran a les 17.30 hores front a l’Ondarense, dotzé classificat. Els cadets són segons.

Abans jugaran els infantils del Gorgos. Ho tenen difícil ja que l’equip local és segon i els del Gorgos ocupen el lloc desé.

FONT: www.icompeticion.es.MEUS ARTICLES: carrers de Gata - 1992 - ( II ) -

20120420232004-1992-2-copia.jpg

(PODEU PUNXAR PER A FER MÉS GRAN LA FULLA)

Segona part de quatre que té aquest article dedicat als carrers de Gat en quant eren Història viva" del poble. També en aquesta part hi ha fotos antigues de carrers, donant-li més valua a tota la documentació.¿SABIEU...? que José Pons i Juan Bautista Salvá de Gata van assistir a Alacant a un gran sopar polític del partit conservador el 13 de desembre de 1904

Un gran sopar polític va reunir a tots els membres del partit conservador de la província d’Alacant. Es va fer a la capital i de Gata hi van assistir José Pons i Juan Bautista Salvá. També estava l’alcalde d’Alacant, aleshores Sr. Rojas, diputats provincials i regidors. Així ho detallava el diari "El Graduador..." a la primera fulla amb el títol: "Un acto político. El banquete de anteanoche".

FONT: diari alacantí ’’El Graduador: periódico político y de intereses materiales" -Any XXIX Nº 8.622 del 15 de desembre de 1904’, Pàgina 1.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120421194530-fallaplacavicari.jpg

Ara fa dos anys, ara fa un anys, cal recordar les notícies més destacades del blog:

AQUELL 21 D’ABRIL DE 2010: La fotografia antiga vuitena mostrava la falla que es va plantar per Sant Vicent. Anys 40 i a la plaça del vicari la van plantar. Us la pose per a que la recordem.

AQUELL 21 D’ABRIL DE 2011: Començava fa un any una nova sèrie que es va mantindre fins a complir dos anys. Es deia: "EL CRONISTA...FA UN ANY". Posava tots els titulars de cada dia. Altra informació era la de les eleccions i començaven a estudiar tots els partits i candidats que es presentaven a les municipals: "ELECCIONS 2011: 22 de maig: COM VEUEN LES LLISTES DE GATA? ( I ). Començava, tal com estaven publicades al BOP, pel Partit Popular. Ací us deixe l’enllaç per si voleu recordar-ho: http://cronistadegata.blogia.com/2011/042104-eleccions-2011-22-de-maig-com-veuen-les-llistes-de-gata-i-.php.MEUS ARTICLES: carrers de Gata -1992 ( III )

20120421195236-1992-3-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA PÀGINA, PUNXANT ACÍ )

Tercera pàgina d’aquella "HISTORIA VIVA..." dels nostres carrers, carrer per carrer. Vaig publicar aquest article al programa de festes de 1992. A la pàgina no hi havia cap foto i tot era lletra. Ací la teniu per a llegir-la.CALENDARI GATER PLE D'EVENTS

Hui, sorteig de parelles; dissabte, concert a l’ermita per la banda; diumenge, trial

Aquesta nit dia 21, dissabte, al restaurant Canor de Teulada, com és habitual, serà el sopar on es sortejaran les parelles dels quintos festers majors. D’ací ja eixiran les parelles o trios que faran els passacarrers de la festa 2012.

Més events n’hi ha a Gata. Dissabte 28, a les 19 hores, concert extraordinari a l’ermita per la banda Unió Musical, dins dels actes del 250 aniversari del Crist i l’ermita.

I encara ve més...Fira del llibre, trial, carrera d’autos locos, nit poètica,...Ja aniré informant-vos.

 LA PREMSA PARLA DE GATA: El cartell publicitari que anuncia sexe

20120421210542-xiconacartellrana.jpg

Segon capítol del "culebró del cartell"

Hui dissabte dia 21 publiquen els diaris Información d’Alacant i Levante-EMV de València l’article, que és la segona part del "culebró del cartell" de la Rana. si recorden ja vaig publicar la notícia de la qual parlaven també aquests dos diaris. S’havia posat un paper blanc tapant a la model de sexe. Ara, així es titula l’article: "Versión recatada de la valla del "top-less" que Gata ordenó tapar". Una altra fotografia amb la model vestint una caçadora de cuir i sense mostrar, com en un principi ho va fer".

Dalt teniu la fotografia que il·lustra l’article de hui.

Si voleu llegir l’article que no és massa llarg, punxeu ací: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2012/04/21/version-recatada-valla-top-less-gata-ordeno-tapar/1245713.html.

FONTS: diaris Información i Levante-EMV, dia 21-4-2012.EL GORGOS JUVENIL CAU A CASA, 2-3

Ha perdut el Gorgos juvenil al camp "Les Costeres" per 2 a 3 contra el Sporting de Benidorm, segon classificat de la taula. Mal partit, donat que anaven perdent 0 a 3 i s'ha millorat el resultat amb el 2 a 3. Tres expulsions i conservant el Gorgos encara la setena posició.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -737, la d'ahir dia 20-

20120421222410-j37carrosses3.jpg

Des de dilluns tindré una nova col·lecció de fotografies, que m’ha cedit Jaime Caselles i la seua dona Pepica "Josefina", als que agraïsc la seua amabilitat. Mentre, hui i demà encara vaig posant les de Jaime SCM.

La foto, que correspon a ahir divendres, torna a ser de festes, de carrosses. Quan Alberto Fornés "de Cor de Jesús", que ja ha aparegut a la nostra sèrie i que ja no està entre nosaltres, portava el tractor que arrastrava alguna de les obres d’art. I dalt sempre els festers. Ací el vegem a punt per a començar el trajecte i pel decorat de darrere amb arbres sembla ser quan anava la cavalcada per la Plaça Nova.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -738, la de hui dia 21-

20120421223419-j38davantesglesia.jpg

La foto mostra una eixida de l’església. Varies dones de mitjana edat i la que es veu clarament és la "Mestra Rosario". Sabeu que al carrer Nou donava escola als xiquets aquesta dona. En moltes fotografies de xiquets tots sentadets i ella l’hem vista, però així caminant i amb el seu vel, no. La del vestit florejat és Pepita Miñana, dona de Jaime, que porta de la mà a un dels fills. Per darrere apareix la dona de Justo Signes. Es veuen a terra dos bigues, que possiblement siguen de les barreres, de quan feien bous a l’estiu, be per les festes patronals, be per les festes de Sant Miquel.SUPERANT EL BLOG LES 106.000 VISITES

En tres dies, del 19 al 21 pràcticament el contador del blog s’ha disparat massa. S’han fet més de mil visites i ara ja n’hi ha tres-centes i pico més per dalt de les 106.000. El motiu potser l’últim aconteixement ocorreguts a Gata que ens va colpejar a mitat setmana, l’adéu de Javier Mulet "Mico".

Ell també va ser, és i serà protagonista del blog, com moltes persones que ja no estan i ixen a les fotografies antigues.

Gràcies a tots i a seguir endavant.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120422213455-calvaripoble.jpg

Seguim recordant els articles, les notícies, que vaig publicar fa un any i fa dos anys.

AQUELL 22 D’ABRIL DE 2010: Sols un article donava compte del dia. La fotografia antiga que feia nou, era la carretera general dels anys 60.

AQUELL 22 D’ABRIL DE 2011: Era divendres sant i el Via crucis matiner destacava al Cronista de Gata. Destaque un paràgraf: "Per totes les capelletes entre xiprers s’ha resat el mateix Via Crucis que l’any 2000 el Papa Joan Pau II, que serà beatificat diumenge que ve 1 de maig, va fer Divendres Sant, tal com ha dit el rector." En el planol polític, es repassava la llista que presentava el PSOE a les eleccions municipals. En el capítol de les "MIRADES URBANES" la foto era al revés, del Calvari cap al poble i eixa és la que pose de record.EL GORGOS CAU PER LA MÍNIMA, 0-1 FRONT AL VERGER

Ha caigut, de nou, el GORGOS major en un partit de rivalitat comarcal: Contra el Verger, 0-1. El resultat no reflexa, com mo,ltes vegades passa, el joc dels dos conjunts. No s’ha merescut perdre per ocasions i pe la voluntat que han posat els jugadors locals que s’han reforçat per quatre juvenils, que ho han fet bé.
Entre ells, el central Joan, que ha estat substituit pel marroquí Sama, a més de Caren i Hugo.  
El Vergel no ha jugat noble, molta falta i el porter ha salvat l’equip. El giol ha vingut en una jugada desafortunada, de rebot.


MEUS ARTICLES: carrers Gata -1992- ( i IV )

20120422222109-1992-i4-copia.jpg

( PER A LLEGIR MILLOR LA PÁGINA, PUNXEU ACÍ )

Acaba la sèrie de quatre pàgines que conformaven l’article de 1992, al programa de festes. Vaig publicar els detalls dels carrers de Gata, que si es tinguera que fer ara es veurien augmentats pels de Residencial Gata, que també forma part del municipi.

Us pose la quarta i última part.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -739-

20120422232740-j50dmandign.jpg

Acaba hui la sèrie seguida de les fotos cedides amablement per Jaime Signes-Costa Mulet i la seua dona Pepita. No s’esgoten, ni molt menys, però des de demà pren el relleu per uns dies i aniran alternat-se les de Jaime amb altra col·lecció, aquesta de Jaime Caselles i la seua dona Pepica "Josefina". Gràcies a tots quatre i també a Dora, al meu amic Bernat, a Miguel Ángel, a tants i tants que sempre m’han donat alguna fotografia.

I no podíem tancar aquesta primera etapa de fotos de JSCM sense aquesta foto que quasi és inèdita. En els anys 70 rector i vicari, vicari i rector, formaven una sola cosa i s’avenien molt a bé, hi havia bona compenetració i això es projectava cap al poble: joves, matrimonis, majors i menuts. Estem parlant del rector En Manuel Frases Pérez, ja mort, i del vicari, N’Ignacio González Llopis. A aquesta fotografia apareixen junts en un menjar que va fer el grup d’amics de Jaime. A la dreta En Manuel, a l’esquerra parlant, més jove, i amb el cigarret a la mà N’Ignacio.

Fent una mica d’història dir que En Manuel Frases Pérez va estar de rector de la parròquia de Gata de juny de 1969 fins l’agost de 1974, mentre que N’Ignacio va estar de vicari a Gata d’octubre del 1969 a juliol de 1972. Actualment, encara guarda molts bones amistats al poble.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120423221042-divsant2011.jpg

El 23 d’abril no sols és Sant Jordi, la festa gran d’Alcoi, sinó que és, com molts sabeu, el Dia Internacional del Llibre. Aprofite per recordar-vos que a Gata teniu una biblioteca gran i espaiosa, feu ús d’ella i gaudiu dels seus serveis.

S’enrecordeu que vaig publicar el dia del llibre de fa dos anys i de l’any passat. Puix us faig memòria de seguida:

AQUELL 23 D’ABRIL DE 2010: Anunciava una conferència per a dos dies després per als músics, que tractava sobre els músics com actors. També donava compte de la publicació al BOP de l’aprovació de la midificació segona de crèdits de 2010. Ací teniu l’enllaç d’aquesta última informació:  http://cronistadegata.blogia.com/2010/042302-aprovacio-definitiva-expedient-de-modificacio-de-credits-2-2010-bop-.php.

AQUELL 23 D’ABRIL DE 2011: Com era dissabte sant, es recordava amb tres articles i tres muntatges fotogràfics la processó del Sant Soterrar. Com encara no hi havia posat en marxa el procés de fer més grans les imatges o els muntatges, sols es podia veure com ho publicava.

Podeu recordar un dels tres muntatges d’aquell dia.MEUS ARTICLES: pinzellades de la història de Gata, 1993 ( I )

20120423224122-1993-1-copia.jpg

(Podeu fer més gran la fulla, punxant ací)

Així es titulava l’article que vaig publicar al programa de festes patronals de 1993. "Pinzellades de la història de Gata (1904-1925)". Curiositats i dades més importants per mig dels plenaris de l’època. A la primera fulla tractava sobre: música, ensenyança, església, serveis, "cuartel", visites i sanitat.¿SABIEU...? que la Plaça Nova té el seu origen com a Plaça de Mercat en 1905

20120423231253-placaabastos.jpg

Trobem als dos diaris de la capital alacantina "La Correspondencia..." i "El Graduador..." del dia 28 de juny de 1905 la notícia en els mateixos termes molt reduïda: "En Gata se proyecta por aquel Ayuntamiento construir una plaza de Mercado". Era l’origen de la Plaça Nova, abans Plaça del Mercat, després Plaza Durruti (1936), Plaza 18 de Julio (1954) i ara Plaça Nova (1989).

Dos dies abans publicava el diari: "La Correspondencia..." un article breu en el qual deia que el Governador Civil li havia concedit a l'Alcaldia de Gata una providència i autorització "para proceder previo los estudios preliminares, a construir una plaza mercado en dicha localidad"

Als plens de Gata hi ha referència en 1904 i es vol fer una "Plaça d’Abastos", que així es diria. Fins a 1931 que es va expropiar una casa a l’actual carrer Signes (abans dit també Calvario i Calvo Sotelo) per a donar entrada cap als patis que conformaven la plaça no s’urbanitzaria.

Us pose la fotografia de quan era Plaça d’Abastos i del Mercat, amb els llocs per a vendre al mig la plaça. La foto va eixir a l’article de festes de "Historia viva de nuestras calles..." (juliol de 1992).

FONTS: diaris ’’La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa" - Any XXII Nº 7.412 del 26 de juny i Nº 7.414 del 28 de juny de 1905. // Plens municipals.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -740-

20120423233332-48amicsconvit-copia.jpg

Com us explicava ahir, comence a alternar hui les fotografies antigues. Aniré posant de les dues col·leccions. De la que tenia fins ara, la de JSCM, i la nova, que m’ha cedit amablement Jaime Caselles i la seua dona Pepica. Gràcies i us pose ja la primera d’aquesta col·lecció, que en avant li diré de JC.

Un convit dels anys 60 del segle XX. D’esquerra a dreta teniu a Antonio "Paleres" el primer; Vicente Font, el tercer; Jaime Caselles, propietari de la fotografia, al mig amb bigot; Paco Feliu a continuació.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120424224332-encontre2011.jpg

De records també es fa el poble, encara que del present i el futur per supost. Ara recordem:

AQUELL 24 D’ABRIL DE 2010: L’article del dia era que "AQUESTA NIT, ELECCIÓ DE PARELLES DELS FESTERS". Aquest any, 2012, va ser dissabte passat 21 d’abril, tres dies abans que fa dos anys.

AQUELL 24 D’ABRIL DE 2011: Com era Diumenge de Pasqua, l’article de l’Encontre Pasqual el vaig publicar en dos parts: "ENCONTRE PASQUAL GATA. Plaça de l’Església".

Pose la composició fotogràfica de la primera part dels dos articles i així recordem.107.000 VISITES TÉ JA EL BLOG

Passa volant el contador. Tres o quatre dies i mil visites més. Notícies importants populars, del poble, fotografies antigues, records, reportatges, i els gaters que seguixen entrant al blog del "Cronista de Gata". Agraïment sense distincions a tots els que entren a la "pàgina" com hi ha que li diuen, al blog, al diari virtual. Gràcies i a seguir endavant.LA PREMSA PARLA HUI DE GATERS: futbol i solidaritat

20120424224931-entrenxabia.jpg

També de garrofers centenaris de gaters

Dos articles publicats hui dia 24 d’abril a LAS PROVINCIAS (La Marina) tenen com a protagonistes a tres gaters

Per una part, l’article "LOS VETERANOS DEL XÀBIA NO PUDIERON CON LOS DEL VALENCIA" diu que "El encuentro, organizado por el club Mediterráneo de Xàbia, volvió a poner al frente del equipo local a Batiste "Marroni" y Vicent "Corder"...". Està referint-se al gater Vicent Font Leyda que va ser entrenador del C.D. Xàbia. Van jugar "las viejas glorias" dels dos equips en una jornada de germanor molt bonica. A la foto menuda que publica LP, està Vicent Font a l’esquerra, junt amb l’alcalde de Xàbia Chulvi i Batiste. Us pose l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120424/marina/veteranos-xabia-pudieron-valencia-20120424.html.

A la fotografia de LP, la mateixa foto dels dos entrenadors veterans i l’alcalde, que ix al diari. 

Per altra part, en una foto-notícia es diu que "LA FUNDACIÓ BALEÀRIA DA 950 € A UNA ONG". Al mig de la fotografia apareix el gater Antonio Monfort, del departament comercial de l’empresa naviera, i la presidenta de la ONG "Visió sense fronteres" Isabel Signes, una altra gatera. Baix de la foto es pot llegir: "Entrega del cheque a Visió Sense Fronteres".

Finalment, els diaris Información (Alacant) i Levante-EMV (València) publiquen hui que "LA GENERALIDAD OBLIGA A PRESERVAR LOS ALGARROBOS CENTENARIOS AMENAZADOS POR EL GASODUCTO". Són garrofers que estan al Camí Vell de Gata i que són propietats de famílies gateres. Es referirà als "garrofers del Pas" i a dos més que hi ha més endavant del camí.

FONTS: diaris LAS PROVINCIAS i INFORMACIÓN, 24-4-2012.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -741-

20120424233825-j48faminaitiacordera.jpg

Les protagonistes de la fotografia que us pose, de la col·lecció de JSCM, que sabeu alterne amb la nova, són les dos dones majors. La tia Antònia Leyda (la matriarca del bar "Corder") -a l'esquerra amb davantal- i la tia Vicenta Miñana al seu costat. Com vegeu les canceles del bar encara eren de madera. Les bigues de madera de fora assenyalen que estaven de bous. Els fills de Vicenta ixen també a la foto -dos filles i dos fills-. Pepita porta un vestit estampat i ulleres de sol. També està Jaime, el propietari de la col·lecció -més a la dreta-.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 25 D’ABRIL DE 2010: Dos notícies importants posava aquell dia, una de missió i l’altra cultural. Titulava: "EL MISSIONER GATER FARÀ UNA ERMITA A PERÚ DEDICADA AL PATRÓ DE GATA". Us pose un dels paràgrafs: "Des d’aquelles terres llunyanes ha demanat, i així ho ha donat a conéixer el rector de la parròquia de Gata En Santiago Bohigues, que tots els que vulguen fer donatius per a la construcció poden col·laborar". Hi havia un vídeo del Perú i feia referència al programa "Valencians pel món". Ací teniu l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2010/042501-el-missioner-gater-fara-una-ermita-a-peru-dedicada-al-patro-de-gata.php.

L’altra notícia era cultural i del temps: "GRAN ACOLLIDA A LA FIRA DEL LLIBRE". Pose un dels paràgrafs: "Hi han participat dues llibreries del poble, la Colla de dolçainers i tabaleters local, una contacontes i el duet de teatre "Rodamóns", també del poble. Tallers, jocs, animació infantil, castell inflable i més cosetes."

AQUELL 25 D’ABRIL DE 2011: Era dilluns de Pasqua i el recordatori del dia "del mal d’Almansa". El temps era notícia: "HA PLOGUT ELS DIES DE PASQUA. Mona banyada".DISSABTE 28, CONCERT EXTRAORDINARI A L'ERMITA

Dins dels actes del 250 aniversari, actua la banda Unió Musical a l’esplanada de davant l’ermita

Si voleu escoltar bona música, a l’aire lliure, en un dels paratges més coneguts i bonics de Gata, ja sabeu. Dissabte 28, a les 19 hores, es farà el concert extroardinari per la banda Unió Musical de Gata, amb motiu del 250 aniversari de la construcció de l’ermita i l’arribada del Crist. Sota la batuta de Jaume A. Signes Diego, després de les peces escollides per a la interpretació es tocaran els goigs al Santíssim Crist del Calvari, que té, per primera vegada, la música per a tots els músics, gràcies al arranjaments de la partitura que ha fet un gater José Monfort Monserrat, més conegut per Pepe "l’obrer".CURS SOBRE LES XARXES SOCIALS PER A COMERCIANTS, LA MAJORIA DE GATA

20120425230711-fotoxarxesajun.jpg

Els comerciants de Gata s’interessen per conèixer el món de les xarxes socials i la seua aplicació a els seus negocis en el curs de Xarxes Socials en l’empresa que ha organitzat l’oficina de Creama-Gata .

Un total de 17 alumnes, en la seua majoria comerciants del municipi, participen en el curs que s’imparteix del 23 d’abril al 25 de maig i consta de 50 hores, 30 presencials i 20 a distància.

La finalitat és que els assistents aprenguen a usar les plataformes que integren la Web 2.0 i a promocionar i gestionar l’empresa a través dels diferents mitjans social i que coneguen els diferents tipus de xarxes socials, el seu ús i com es deu actuar en cadascuna.

El cicle formatiu està finançat pel Ministeri de treball i seguretat social, a través d’ATA i la fundació AFIES.

A la fotografia, podeu veure al regidor de Comerç de Gata, Guillermo Cholbi, explicant sobre el curs; sentat, Juan Pablo Signes i els participants al curs amb els ordinadors.

FONT: Text i foto: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.MEUS ARTICLES: sobre pinzellades de Gata, 1993 ( i II )

20120425232912-1993-i2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FULLA, SI PUNXEU ACÍ)

Si recordeu del dilluns, que vaig posar la primera part, l’article de festes tractava sobre "PINCELADAS DE LA HISTORIA DE GATA (1904-1925)". A la segona part parlava dels plens, de la comarca, dels pressuposts, d’agricultura i els alcaldes.¿SABIEU...? que en 1905 Gata també tenia mossos pròfugs

Ho sabieu?. S’ho imaginaveu?. Ho podem descobrir per una publicació del diari "La Correspondencia de Alicante..." del dia 29 de maig de 1905, en la qual parla de que l’alcalde de Gata va ordenar "por medio de requisitoria la busca y captura" de dos mossos: José Grimalt Espasa i José Ripoll Caselles. Havient estat declarats pròfugs per l’Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -742-

20120425235652-94cincamics-copia.jpg

La present fotografia és de la col·lecció de Jaime Caselles i Pepica, la seua dona. Cinc amics ben vestits, davant una porta, agatxats. El del centre és Francisco Borrell. Al seu costat, a la dreta, el panader.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120426203907-confotog2010.jpg

Des del 10 d’abril, data en la qual va fer el blog dos anys vaig posant aquesta sèrie. Hui recordem: 

AQUELL 26 D’ABRIL DE 2010: Una notícia cultural anunciava que s’havia fet el "CURS DE FOTOGRAFIA, A CÀRREC DE JOSÉ B. RUÍZ". Us pose un paràgraf: "36 alumnes procedents de la Marina Alta i de tota la geografia espanyola van poder participar en  les sessions formatives que es van impartir en la sala de plenaris de l’Ajuntament i a l’aire lliure durant dissabte i diumenge.". Podeu llegir tot l’article si punxeu: http://cronistadegata.blogia.com/2010/042601-curs-de-fotografia-a-carrec-de-jose-b.-ruiz.php.

Pose aquella fotografia del grup publicada en 2010.

AQUELL 26 D’ABRIL DE 2011: Dos notícies destaque, una cultural i una altra d’obres públiques. Pel que fa a la primera: "TRES JOVES MÚSICS GATERS PREMIATS AL III CONCURS TENOR CORTIS". Un dels paràgrafs els relacionava: "A la modalitat de CORDA, la 1-ALBA SIGNES PEDRO;...A la modalitat VENT-METALL...2-DARÍO JAVIER RAMIS MONFORT i 3-Gerard Xavier Piera Parreño / PEPE GINESTAR SIGNES.". La sèrie "COM ES VA FER...?" tractava sobre el "Cementeri municipal...s’ultimen les obres".ADÉU A D. FRANCISCO COSTA, el que fou director d’escola durant molts anys

20120426210029-donfrancisco.jpg

El poble de Gata ha donat aquesta vesprada l’últim adéu a un home molt carismàtic i popular. En Francisco Costa Boronat, "Don Francisco, el director" com se li coneixia popularment, va morir ahir a l’edat de 81 anys. L’educació, la família i l’església foren tres pilars fonamentals en la seua vida, mantenint sempre una vida molt ocupada. Des de ben jove va seguir el camí professional del magisteri. L’hen pogut recordar a les fotografies antigues ajudant als mestres de l’època. A Terol va conèixer a la seua dona Teresa i es va casar amb ella. Van tindre tres fills. Va estar també de mestre a Senija, abans de recalar definitivament al seu poble, Gata. Va ser durant molts anys el director del col·legi públic "Santíssim Crist" de Gata. Inclús també va ser uns anys inspector d’educació. Al llarg d’onze anys, ja jubilat, va portar la secretaria de la parròquia. Quan va acabar la seua tasca, va rebre una placa d’homenatge, estant de rector En Pablo Sopena Barona.

El sepeli de "Don Francisco" s’ha celebrat a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel a les 17.30 hores. Moltíssims mestres, educadors i alumnes, junt amb els amics i familiars li han donat l’últim adéu al mestre, al director, a l’amic. Des del blog, el "Cronista de Gata de Gorgos" també es suma a les condolències per a la seua víuda Teresa, els seus fills i familiars.DONACIÓ DE 720 LITRES DE PRODUCTES DE NETEJA DE L’EMPRESA GATERA

20120426214015-ponsquimiquesxabia.jpg

Per mig de Cáritas Parroquial del poble veí

Més de 130 famílies que són ateses mensualment per l’organització parroquial "Càritas Xàbia" seran les destinataries finals d’una nova donació feta per l’empresa gatera "Pons Químicas S.L." i que s’ha fet efectiva aquest mati. L’empresa ha demostrat, una vegada més la seua sensibilitat davant els problemes socials i una gran implicació amb els col·lectius més desfavorescuts en aquests moments. És amb aquesta, la tercera donació en un any i la més voluminosa, donat que ha lliurat 720 litres de productes de neteja que pretenen ajudar a minorar els efectes de les vicisituts econòmiques en les famílies que recurren als serveis de Càritas Xàbia.

L’acord per a la donació dels productes ha estat signat per Antonio Pons, administrador de l’empresa i Isabel Cholbi, directora de Càritas Xàbia. També ha estat present el rector de la parròquia de Sant Bertomeu, En Vicente Gilabert i altres representants de Càritas. Cholbi ha manifestat el profund agraïment de l’organització per la generosa iniciativa i ha explicat quina és la situació actual a Xàbia. Segons ha indicat, s’oferixen lots de productes d’alimentació una vegada per setmana a més de 130 famílies amb l’objectiu de cobrir part de les seus necessitats bàsiques mensuals. A més, es distribueix roba i s’ofereix un servei d’acollida i, inclús, d’assessorament jurídic i legal. Tot això, gràcies a la contribució desinteresada d’ empreses i ciutadans anònims. Isabel Cholbi ha comentat també que cada vegada són més les famílies autòctones de Xàbia les que recurrixen a Càritas encara que algunes seguixen tenint reticències, més bé pudor, i eviten demanar-los ajuda.

A la fotografia podeu veure a l’administrador i el rector de Xàbia, a la dreta, i els responsables de Càrites, a la dreta del logotipus de l’empresa.

FONT: Foto i text, Factoria d’Idees per a "Pons Químicas, S.L."LA PREMSA PARLA DELS GATERS A LA VOLTA DE LA MARINA ALTA

20120426222351-vicentmas.jpg

Vicent Mas i Vicente Llopis Cheli dels primers en les seues categories

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) de hui dijous 26 d’abril fa un article de l’última carrera del circuit comarcal a peu de la Marina Alta, que es va celebrar diumenge passat a El Verger. L’article de Javi Zamora titula: "Títulos de Mounir y McKinon". Al subtítul diu: "Tras la carrera puntuable para el Circuit a Peu, la clasificación en senior está muy igulada entre Horma y Mas". Mas es referix al gater Vicent Mas.

Dins del resum del text diu: "Por su parte Juanra Pous y Vicent Mas lograron ser los otros grandes dominadores de la carrera, y por ende, del podium senior. Ambos se distanciaron de sus perseguidores corriendo juntos prácticamente toda la prueba. Y aunque Mas no pudo darle los relevos, por una inoportuna infección de garganta que le mermó las fuerzas, sí brindaron un grandísimo espectáculo al ver como ambos fueron poniendo tierra de por medio con sus perseguidores."

Més avant diu: "Tras esta tercera prueba puntuable para el Circuit a Peu, la clasificación en senior hombres está muy igualada ya que es líder, Mounir con 4.199 puntos seguido por Vicent Más, que tiene 4.197".

També diu: "En veteranos B, la triunfadora fue Maxine McKinnon y en hombres, Vicente Llopis". Llopis és un altre gater, nascut a Dénia però casat a Gata.

A la fotografia de Tino Calvo (LP), que reproduïsc tal com ix al diari, teniu a Vicent Mas a la part dreta de la foto.

FONTS: Text i foto LAS PROVINCIAS, 26-4-2012.LA BIBLIOTECA I CULTURA CELEBREN EL DIA DEL LLIBRE

20120426224542-animaiesgata.jpg

La Biblioteca publica municipal i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata estan celebrant el dia internacional del llibre -23 d’abril- amb diferents actes.

El actes van començar amb l’animació a la lectura que va realitzar la Biblioteca de Gata dirigida als alumnes de l’IES Gata amb l’espectacle Imagina de "Globus Teatre".

Durant una hora van passar pel mim, música, teatre, conte...amb l’enllaç central de l’amor tractat en el conte "Monstres" i en els textos de l’autor Gabriel Garcia Márquez

A més, el proper divendres 4 de maig, les 19 hores, la biblioteca donarà el carnets de socis als més menuts nascuts a finals de 2011 i principis de 2012 dins la campanya Benvinguts a la lectura.

També l’Ampa del col·legi públic "Santíssim Crist" participa amb la celebració amb l’organització de la Fira del Llibre que se celebrarà el proper diumenge 29 d’abril. La Fira serà inaugurada a les 10’30 hores a la Plaça Nova per la Colla de Dolçainers i tabaleters de Gata. A les 12 hores hi haurà actuació del taller de danses de l’ampa i per la vesprada contacontes i berenar per a tots els xiquets.

Durant tot el dia hi haurà tallers, venda de llibres i servei de barra a càrrec de la Comissió de Festes 2012.

A la fotografia, actuant la companyia "Globus Teatre" per als alumnes de l’IES Gata.

FONT: Foto i text, gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.¿SABIEU...? que el guàrdia rural de Gata en 1905 va trobar una xiqueta a la reixa de l’ermita de Teulada

Era una xiqueta expòsita. La va trobar el guàrdia rural de Gata que estava a Teulada, no diu per a què. Ho narraven els dos diaris alacantins "El Graduador..." i "La Correspondencia..." el mateix dia, 13 de febrer de 1905. Al segon titulava "Mala madre" l’article i completava més detalls del succés. L’alcalde de Teulada ho va comunicar al Governador civil. El dia 8 se la va trobar "metida en una espuerta de palma" a la reixa de l’ermita de Teulada, que diu estava "extramuros de aquella población". El guàrdia rural gater era José Monserrat Signes. Era una xiqueta "envuelta en unos trapos, recién nacida". La va recollir i la va presentar al jutgat, la van batejar a l’església, encara que no especifica si a la de Teulada o a la de Gata i li van posar el nom de Josefa Salvador de San Luis. Lo la van lliurar a la nodrissa María Signes Sesé.

¡A què és un succés curiós!.

FONTS: diaris: ’’La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa" -Any XXII Nº 7.307, Pàgina 3 i ’’El Graduador: periódico político y de intereses materiales" - Any XXX, Nº 8.671, Pàgina 4, els dos del dia 13 de febrer de 1905.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -743-

20120427000655-image0-10-copia.jpg

FOTO-HOMENATGE A DON FRANCISCO, Francisco Costa Boronat

Any 2008. L’escola, el Grup Escolar, complia 50 anys. El col·legi va publicar una revista commemorativa que portava per títol: "50 anys d’escola C.P. SANTÍSSIM CRIST DE GATA (1958-2008)". Alguns xiquets van fer entrevistes a un mestre Don Francisco i dos mestres, Doña María Rosa i Doña Paquita. Ara cobra actualitat, malauradament, una d’aquelles fotografies, però a la vegada servix per a recordar al director, al mestre, a Don Francisco. A la fotografia de fa quatre anys, que és més de record que antiga, el vegem a l’esquerra, amb els xiquets i xiquetes i amb Doña Paquita. Adéu per a sempre a Don Francisco.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120427204200-santjosepcarrer.jpg

AQUELL 27 D’ABRIL DE 2010: Dos notícies, una cultural, i altra religiosa. La primera sobre la banda: "LA BANDA FA, DISSABTE 1 DE MAIG, EL MIG ANY DE SANTA CECÍLIA, PER PRIMERA VEGADA". Precisament, demà dissabte 27 d’abril de 2012, tornarà a ser notícia la banda pel concert a l’ermita, dins dels actes commemoratius del 250 aniversari Crist-ermita. Ací teniu l’enllaç per a tornar a recordar la notícia de fa dos anys: http://cronistadegata.blogia.com/2010/042701-la-banda-fa-dissabte-1-de-maig-el-mig-any-de-santa-cecilia-per-primera-vegada.php. L’altra notícia era d’història religiosa. A la secció de FOTOGRAFIES ANTIGUES, la que feia 14 mostrava la Bendició de la bandera d’Acció Catòlica (entre 1943 i 1944). Podeu tornar a veure la foto si punxeu ací: http://cronistadegata.blogia.com/2010/042703-fotografies-antigues-gata-en-el-record-14-.php.

AQUELL 27 D’ABRIL DE 2011: destaque d’aquella jornada informativa la secció "MIRADES URBANES" amb "Un santet a la façana". Ací teniu un paràgraf: "Ara mirem aquesta imatge de Sant Josep que podem trobar al carrer Nou. Seria una de les primeres cases i la imatge és prou antiga. La signatura de "Azulejos Belenguer Valencia" marca la casa on es va fer. Molt de colorit en una altra mirada urbana.".

Precisament, pose la foto a la part dreta per a que tornem a recordar-la.MEUS ARTICLES DE FESTES: 1994 ( I )

20120427212932-1994-1-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA FULLA, PUNXANT ACÍ )

La fulla que us pose ara és la primera de les quatre que vaig publicar al programa de festes de 1994, dedicada a més "PINCELADAS DE LA HISTORIA DE GATA II" que anava de 1926 a 1935. Els serveis i el callejero, obres, camins i urbanisme, eren tractas a la primera pàgina del treball.LA PREMSA PARLA DE GATA. Sobre l’empresa

Ja es va tractar ahir la notícia a este blog. Hui la publica LAS PROVINCIAS

La notícia es publica hui al diari LAS PROVINCIAS, a la secció La Marina: "PRODUCTOS DE LIMPIEZA PARA FAMILIAS NECESITADAS DE XÀBIA". Al subtítul: "Más de 130 familias, que son atendidas por Cáritas Xàbia, recibirán una nueva donación realizada ayer por Pons Químicas S.L.". A la fotografia, la mateixa que va publica ahir el Cronista de Gata, posa el següent peu: "Representantes de la empresa -sols n’hi ha un, l’administrador Antonio Pons- y de Cáritas, ayer".

FONT: diari LP, 27-4-2012.EL JUGADOR GATER DE PILOTA, ALVÁN SALVÁ ESTRUGO, TORNA A SER NOMENAT ESPORTISTA D’ÈLIT

També està enguany al llista Pau Pla García, així com la xabiera (filla de gater) Rosa Anna Chorro Bas

Rosa Anna a  la categoria B i Alván i Pau en promoció

La xabiera (filla de gater) de Kick-boxing, de la que és campiona d'Espanya

Els dos gaters en pilota valenciana

Ho publica hui divendres 27 d’abril de 2012, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. El Consell Valencià de l’Esport publica mitjançant una Resolució de 30 de març, una Llista d’Esportistes d’Èlit de la Comunitat Valenciana de l’any 2012, corresponent a resultats de l’any 2012. Hi ha tres categories: A, B i de Promoció. Apareix en la llista B la xabiera ROSA ANNA CHORRO BAS, de pare gater. Fa uns dies es va proclamar campiona d'Espanya de la seua especialitat, Kick-boxing. Demà us posaré fotos de la rebuda a Xàbia de Rosa Anna amb la copa de campiona. 

En la categoria de promoció hi ha dos jugadors de pilota gaters: ALVÁN SALVÁ ESTRUGO. Per a qui no el conega direm que és el fill menut de Alberto "el Pato", que té el bar al nou complexe esportiu de "Les Costeres". Ja l’any passat van dedicar aguns articles i reportatges a Alván, que segueix mostrant tota la seua destresa en el joc de pilota i va més enllà de Gata, portant el nom del poble per tot arreu.

Finalment, PAU PLA GARCÍA, fill del coordinador d'Esports municipal, Rafa Pla, que també es dedica a la pilota valenciana.

FONT: DOCV, dia 27-4-2012.DIUMENGE 29 D'ABRIL, IX EDICIÓ DEL TRIAL A GATA

El proper diumenge 29 d’abril, la prova de Trial de Gata, puntuable per al Campionat de la Comunitat Valenciana, arriba a la 9a edició.

A partir de les 9 del matí, al llit del riu Gorgos, els millors pilots de la Comunitat Valenciana participaran en la prova organitzada pel Motorclub Gata amb la col·laboració de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata.

Ja fa 9 anys que el Motorclub Gata organitza una prova d’aquest tipus, puntuable per al campionat de la Comunitat Valenciana amb el suport de la Federació de Motociclisme de la Comunitat. Gata és elegida per tindre el llit del riu Gorgos per a realitzar el circuit i les seus respectives zones ja que la orografia és ideal per aquest tipus d’events.

FONTS: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Teulada i Motor Club Gata.RECORDEU...DEMÀ CONCERT A L'ERMITA

20120427230457-logo-copia.jpg

A càrrec de la banda Unió Musical

És un dels actes de la programació dels 250 anys de la construcció de l’ermita i de l’arribada del Crist. Demà a les 19 hores se celebrarà un concert extraordinari a la placeta de davant de l’ermita, a càrrec de la banda Unió Musical de Gata, que dirigeix Jaume A. Signes Diego. Demà al tardet tenen una cita, recorden, una cita amb la música del nostre poble.¿SABIEU...? que en 1905 es van traure jutge i fiscal municipals

El diari alacantí "El Graduador..." dels dies 18 i 21 de juny de 1905 publicaven l’elecció de Fiscal Municipal i de Jutge Municipal. Per al primer càrrec va ser nomenat D. Pedro Fernández Torres. Per al segon D. José Signes Signes.

FONTS: diari "El Graduador: periódico político y de intereses materiales"-Any XXX, Números 8.769 i 8.772 dels dies 18 i 21 de juny de 1905, respectivament.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -744-

20120427234954-escanear0044-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Tornem a la col·lecció de JSCM per a recordar que a Gata hi ha quadrilles que mantenen la tradició d’anar de paella, tots els amics, una vegada a l’any. Enguany també ho han fet i va ser la setmana passada, dijous passat. De ben segur que Jaime faria alguna fotografia com aquesta, amb menys protagonistes. Els amics que encara estan ací recorden als que ja han passat a l’altre món. A la fotografia en teniu encara un bon grapat. Servixca la imatge per a recordar als gaters que ja no estan entre nosaltres. Podeu veure en la foto aguantant la paella a Jaume Salvá "Pato" i Nasio Caselles. Darrere de la paella Pepita "Manyà" i ma mare, Darrere, al mig d’elles Miguel Soler "Miguelet de la Rosa".

Els dos homes que estan plantats sobre la parra són Pepito Paula i Jaime Garulo. Per darrere vegeu a Francisco Grimalt i la seua dona Rosa. Més enrere a mon pare. A l’escala, de dalt per avall Pepita Miñana, la dona de Miguel, Fina, la dona de Pepito, i Donya Paquita. L’altra dona no se qui és, encara que podria ser la dona de Nasio. Sentats algunes xiquetes i un xiquet de aquests matrimonis.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120428222950-vorerabisserot.jpg

Què va passar fa dos anys i fa un any tal dia com hui?.

AQUELL 28 D’ABRIL DE 2010: Sols publicava la foto del record que era "La font del riu feta font". Anaven per la foto 15.

AQUELL 28 D’ABRIL DE 2011: Tancava la sèrie de la Història de les eleccions democràtiques al vuité capítol i amb les de 2007. A "Mirades urbanes" parlava d’una "vorera estretíssima". La podeu tornar a veure la fotografia; està al Raval, concretament al carrer Bisserot.EL BLOG ARRIBA A LES 108.000 VISITES

Així és i no para. Ja hi ha aquest dissabte 28 d’abril, encara dins del mes que van fer els dos anys, 108.000 visites, que és molt important i seguix entrant la gent, seguixen mirant el blog. GRÀCIES A TOTES I TOTS, perquè vosaltres feu el blog. I cap avant.EL CONCERT EXTRAORDINARI DEL 250 ANIVERSARI S'HA FET A L'ESGLÉSIA

20120428232913-concert28abril-copia.jpg

( PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ )

Per les inclemencies mtereològiques no s’ha celebrat a l’ermita, com estava previst

El mal temps i la fina pluja ha obligat ha canviar ràpidament als organitzadors d’escenari. El concert del 250 aniversari que estava previst per a aquesta vesprada a les 19 s’ha traslladat a l’església parroquial, per por a la pluja. De fet, han caigut algunes gotetes. Prompte ha corregut la veu i a les 19.30 hores començava al temple parroquial el concert commemoratiu, que ha tingut a la banda Unió Musical, dirigida per Jaume Antoni Signes Diego, com a protagonista.

Les dos peces que tancaven les dues parts del concert han estat d’un alt nivell i els músics han estat impresionants. La gent ha aplaudit moltíssim aquestes dos peces, a l’igual que la resta del concert. Al final, s’han interpretat -per primera vegada en la història- els Goigs al Santíssim Crist del Calvari amb partitura per als músics, que la gent ha cantat com ja és habitual. Els arranjaments de la mateixa van córrer a càrrec del música jubilat José Monfort Monserrat, conegut més per "Pepe l’Obrer".

També s’ha anunciat els dos actes que continuen al mes que comença dimarts, maig. Dia 12 de maig, dissabte, serà la "Ruta de les ermites" i dia 19 de maig, també dissabte, el següent, serà la Iª Nit Poètica al Crist.

Ressenyar que després d’aquests dos actes, el poble es bolcarà per a representar el succés de l’arbre blanc. El dia escollit: 7 de juliol, també dissabte. Però d’aquest ja en parlarem...

Ara us deixe una composició fotogràfica d’alguns moments del concert extraordinari de la banda de hui, dissabte 28 d’abril. Les fotos són de Verónica Vives.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -745-

20120428235236-13paellajaimeblog.jpg

La foto és de la col·lecció de Jaime Caselles i la seua dona Pepica. A la fotografia està Jaime condimentant una bona paella per als amics i de testimoni està Antonio "Paleres". A la caseta i de festa. Així van eixir retratats com dien abans.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120429191150-beques2010.jpg

El penúltim dia d’abril de fa dos anys i de fa un any, deixava les següents notícies al blog:

AQUELL 29 D’ABRIL DE 2010: Destacava l’article: "BEQUES DE MATEMÀTIQUES PER A DOS ALUMNES DE L’IES". El primer paràgraf deia: "La Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Gata, que dirigeix Maite Signes, va lliurar les beques a dos joves estudiants de Gata, Elena Pons Salvador i Andrés Bertomeu Pedrós, què han sigut seleccionats per al seu ingrés en l’Escola de Matemàtiques de Dénia."

Pose la mateixa fotografia per a recordar la notícia.

 També destacava: "VORA 50 RESIDENTS EUROPEUS DE GATA, D’EXCURSIÓ" i "COMENÇA A PRENDRE FORMA L’ERMITA DEL PERÚ, AL CÀRRECDE VICENT FONT".

AQUELL 29 D’ABRIL DE 2011: Una imatge curiosa i una imatge-denúncia del mateix paratge, les Coves Roges, publicava. Com a "MIRADES URBANES" una penya: "L’animalà".EL BON TEMPS I L'ESPECTACLE HAN ACOMPANYAT LA IX EDICIÓ DE TRIAL DE GATA

20120429195132-compotrial1-copia.jpg

(FEU LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Pel llit del riu s’han fet les proves puntuables per al Campionat de la Comunitat

El Moto Club Villa de Tibi acapara els primers classificats

Aquest matí tots els que passaven per dalt dels dos ponts urbans, el d’Alcolaies i el de la Font del Riu, han pogut contemplar l’espectacular desplegament de motos de trial i motoristes. El circuit per dins del llit del riu Gorgos ha estat molt espectacular. Les proves com sempre puntuables per al Campionat de la Comunitat Valenciana. Motorclug Gata ha organitzat l’event que ha tingut un total de 41 participants de tota la Comunitat, el bon temps ha acompanyat, la col·laboració de la regidoria d’Esports i el suport de la Federació han fet possible el bon desenvolupament de la prova.

Aquesta es la classificacio de totes les categories:

En cadets, primer: Aaron Caballero Marti (Sogorb). En junior, Juan Barquino Berna (Tibi). En juvenils, Jose Fletes Martinez (Motodes). En Trial 1, Victor Palomares Garcia (La Canal). En Trial 2, David Oliver Blasco (Morella). En Trial 3, Leo Noel (La Nucia). En Trial 4, Miguel Llinares Domenec (Tibi). En Trial 4+35, Javier Fernandez Nuñez (Tibi). En Trial 5, Victor Agullo Mallorquin (Tibi) i en Trial 5+35, J. Basil Torregrosa Coloma (Tibi).

FONT CLASSIFICACIONS: Federacio Valenciana de Motociclisme.

A la composició fotogràfica teniu alguns dels moments de la prova de les penyes de la Font del Riu.LA FIRA DEL LLIBRE S'HA CELEBRAT A LA PLAÇA NOVA

20120429202829-compofira1.jpg

La Plaça Nova ha estat l’escenari de la Fira del Llibre. Dos paradetes dels llibreters del poble, la "barraca" de l’AMPA de l’escola i la de la Comissió de Festes 2012. Matí assolejat, però vesprada ventosa i fresca. Pel matí les dansadores infantils i la Colla de Dolçainers i Tabaleters han animat la plaça. Per la vesprada, estaven prevists continuar els tallers i un contacontes.

A la fotografia teniu les paradetes dels llibreters i els tallers de l’AMPA.LA PREMSA PARLAVA AHIR DE GATA: Tradijocs

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publicava ahir dissabte un article que feia referència a Gata. Titulava: "La bandera dels Tradijocs llega hoy a Gata desde Benissa". Cal recordar que els Tradijocs (jocs populars infantils) es celebraran a Moraira diumenge 20 de maig. Mentre, la bandera recorrerà tots els municipis de la Marina Alta. Ahir va estar al nostre poble.

FONT: diari LP, 28-4-2012.IMATGES CURIOSES: l'església de Gata i la làmpara central

20120429211138-dscf4731-copia.jpg

( PER A GAUDIR DE LA IMATGE I FER-LA MÉS GRAN, PUNXEU ACÍ )

Una vista des de dalt del cor de l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, ens deixava ahir dissabte, amb motiu del concert extraordinari de la banda Unió Musical aquesta imatge tan curiosa. La llum que desprenia la làmpara central que penja de la cúpula feia que retallara la resta del conjunt arquitectònic. L’altura del cor i la profunditat, unides a les llums laterals feien la resta. La fotografia la va fer Verónica Vives. Fent contraste amb la llum resulta aquesta imatge curiosa.MEUS ARTICLES de festes: 1994 ( II )

20120429222909-1994-2-copia.jpg

( PER A FER MÉS GRAN LA FULLA, PUNXEU ACÍ )

Recupere aquesta sèrie. Havia parat al 1994, primera pàgina. El títol de l’article publicat al programa de festes d’eixe any era: "Pinceladas de la historia de Gata (1926-1935). La segona fulla que us pose tractava de població, alcaldes, pressupostos, despeses, festes, sanidat, medicina i situació social.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -746-

20120430000029-1blogcarrossa.jpg

Fotografia de la col·lecció de Jaime SCM. Tema: festes. Dins de festes, les carrosses. Anys 70. La carrossa portava com a motiu l’escut d’armes que Gata havia adoptat de la Casa Almodóvar. Xiquetes vestides de regionals. Bandera d’Espanya a l’esquerra i als dos costats les quatribarrades. El xic que està plantat amb bigot sembla que és Pepe Tomàs.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120430201847-asscultboueragata.jpg

AQUELL 30 D’ABRIL DE 2011: Hui sols recordem allò que es va publicar fa un any, donat que dels pocs dies que no vaig publicar va ser el dia 30 però de fa dos anys.

Publicava el primer aniversari de l’Associació Cultural Bouera Gata, que es celebrava el primer de maig. Per tant demà fa dos anys. A ells torne a dedicar-los la fotografia de 2011. També vaig publicar l’anunci del berenar de Pasqua, que es celebrava al dia següent; la golejada del Gorgos juvenil (8-0) al colista Xeresa, i una nova edició de "Mirades urbanes" amb finestres urbanes.

Ja sabeu/saben que si volen recordar aquells articles sols tenen que punjar al mes corresponent a la columna de la dreta de la pàgina de portada, al mes que vulgueu/vulguen.MEUS ARTICLES de festes: 1994 ( III )

20120430205510-1994-3-copia.jpg

(PER A FER MÉS GRAN LA FULLA, PUNXEU ACÍ)

Tercera part de l’article del programa de festes de 1994, que parlava sobre "PINCELADAS DE LA HISTORIA DE GATA II (1926-1935). Les pinzellades detallaven aspectes de l’Ajuntament, incidències en plens i anècdotes, agricultura, religió, ensenyament i cultura, i música.EL GORGOS GRAN EMPATA I EL CADET PERD

El primer equip empata 2-2. Seguix penúltim

El cadet del Gorgos perd 4-3 i baixa a la quarta posició

El primer equip del Gorgos C.F. seguix constant-li un muntó guanyar un partit. L’últim el va empatar a casa front al Relleu. El resultat: 2-2. Seguix penúltim de la taula de classificació del seu grup. 

A l’Alfàs del Pi van jugar el local i el Gorgos cadet. El resultat va ser 4 a 3. Amb aquest resultat baixa a la quarta plaça l’equip del Gorgos.EL GATER PAU PLA GARCIA ES PROCLAMA CAMPIO AUTONOMIC CADET DE PILOTA

20120430223719-finalautllargues12pla.jpg

Participa en l’equip d’Orba, a la modalitat de llargues

Ahir diumenge, dia 29, es van disputar les finals autonòmiques de pilota valenciana en la modalitat de llargues en categories escolars a la veïna localitat de Murla. A la categoria cadet, la final la van disputar Orba i Petrer. Comptava l’equip local, amb la participació del jugador de Gata i que milita en l’equip d’Orba, Pau Pla García. L’equip es proclama Campió autonòmic després d’una partida que si bé al principi va estar disputada amb un 4-3 per a Orba, al final es decanta clarament per a l’equip local, finalitzant amb un 8-3 que no deixa lloc a dubtes.

A la fotografia facilitada per Rafa Pla, pare de Pau, vegeu a Pau el primer per l’esquerra. L’equip forma a la plaça del Pare Vives, un lloc emblemàtic del joc de pilota a la "catedral de la pilota" Murla.ESPORTISTES ESCOLARS GATERS PER LA COMARCA

20120430231753-janinagimnasgata.jpg

A maig: Cross, Gimnàstica Rítmica i Tradijocs

El dia 13, gimnàstica rítmica a Gata

(Des d’ara tindrem mes informació esportiva, que em facilitarà el coordinador d’esports de l’Ajuntament de Gata, Rafa Pla, al qual li agraïsc la col·laboració)
Pel que fa al mes que comença demà, el dia 5 de maig es el Cross Comarcal de primavera a la localitat  de Poble Nou de Benitatxell en les categories escolars, des de pre-benjamí a cadet. S’espera comptar amb algun participant de Gata.
El dia 13 de maig serà la cinquena i última fase de la competició comarcal de gimnàstica rítmica de la Marina Alta que se celebrarà a Gata, organitzada per la regidoria d’esports i amb la col·laboració del CEMA, en esta competició es decidirà la classificació de les gimnastes de la nostra comarca, podent optar diverses de les gimnastes locals a un dels tres primers llocs de la classificació. Participaran les escoles esportives municipals de gimnàstica rítmica d’Ondara, Dénia, Benissa, Calp, Poble Nou, Gata i el col·legi Paidos de Dénia. A més, comptarà amb la participació fora de competició de la gimnasta local que mes títols ha aconseguit en aquest esport. Es tracta de Sheila Doblado Sivera.
Finalment, el dia 20 de maig, a Teulada Moraira se celebraran els TRADIJOCS comarcals que comptaran amb la participació de diversos xiquets de la nostra localitat. La cita serà a Moraira i ja us vaig parlar de la bandera que actualment recorre els pobles de la Marina Alta fins a arribar al municipi amfitrió.
 
FONT: Text i foto: Regidoria d’Esports, Ajuntament de Gata. Coordinador d’esports, Rafa Pla. 


¿SABIEU...? que a Gata dos germans es van barallar i ferir de bala un a l’altre, al gener de 1906

Torna la sèrie al "Cronista de Gata" després d’uns dies sense publicar-la.

I ho fa amb un altre succés, dels molts que passaven i publicaven de Gata dos diaris alacantins als inicis del segle XX, concretament al 1906. Era "en el pueblo de Gata" i qui ho comunicava era "la guardia civil del puesto". El títol no deixava dubte: "Reyerta entre hermanos". Dos germans de 25 i 20 anys es van barallar "resultando el primero con el brazo derecho atravesado de un balazo". Conta la notícia que l’agressor va fugir de seguida però va ser capturat per la benemèrita "ocupándosele el revólver con el que hirió a su hermano".

FONT: diari ’’La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa"-Any XXIII, Nº 7.588, Pàgina 3, i diari ’’La voz de Alicante"-Any III, Nº 588, pàgina 2, tots dos del dia 30 de gener de 1906). / /   http://prensahistorica.mcu.es.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -747-

20120501000724-escanear0068-copia.jpg

(( PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ ))

Seguisc alterant les col·leccions. Li toca el torn ara a la de Pepica "Josefina" i Jaime Caselles, que és més nova.

Ací teniu a tota la seua quadrilla. Alguns han traspassat aquesta vida i ja no estan entre nosaltres. Els recordem i els dediquem un homenatge, especialment a Don Francisco Costa que fa tan sols uns dies que va faltar.

Estem encara en temps de Pasqua i els matrimonis amics, com els de la imatge, anaven a berenar, anaven a passar el dia. Ací estan tots a l’escala de la caseta de Pepica i Jaime.

Entre ells, podeu reconèixer davant de tots a Jaime Caselles. A la seua esquerra Donya Maruja i Don Adolfo, que ja no són entre nosaltres. Darrere Pascual i el matrimoni format per Antonio "Paleres" i Peppita "la Melillana". Darrere d’ells Donya Teresa i Don Francisco. Pepe "el llumero" i la dona" i Vicenta "Cove". Darrere de Don Adolfo està Pepica "Josefina". Les parelles de darrere són Justo i la dona; al mig està fina. Pepito faria quasi segur la foto. Pepica i Pepe, més a la dreta. Rosa, que ja ha mort, i Pedro i finalment dalt a l’esquerra el matrimoni de la Plaça d’Espanya.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris