Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Marzo de 2011.

SANTS I REFRANYS: Hui, primer dia de març, és Sant David.

Hui dia primer de març és SANT DAVID de Gales. Dit així perquè va morir a aquesta regió del Regne Unit l’any 601. Bisbe que, imitant els exemples i virtuts dels Pares orientals, fundà un monestir, del qual partiren molts monjos que evangelitzaren diverses regions angleses.

Pel que fa al refranyer i com entrem hui al mes de març, us en pose dos del novençà març:

AIGUA DE MARÇ, HERBA ALS SEMBRATS.
MARÇ VENTÓS I ABRIL PLUJÓS FAN A MAIG FLORIT I FORMÓS.

FONTS: www.santopedia.com, www.xtec.es i http://blocs.xtec.cat .



ENERTEC, PRESENT A LA FIRA "EGÈTICA-EXPOENERGÈTICA" DE VALÈNCIA.

20110301221744-firaenertec1.jpg

Segons informa "Factoria d’Idees" l’empresa gatera ENERTEC" ha participat a la fira valenciana del sector. Un any més, València ha estat durant uns dies la seu mundial de l’energia. Del 16 al 18 de febrer s’ha celebrat en el recinte ferial la Fira Internacional de l’Eficiència Energètica, Egètica-Expoenergètica, en la qual, com he dit, Enertec ha estat present amb l’objectiu de conèixer i compartir els últims avanços del sector.

L’empresa de Gata, especialitzada en les energies renovables i l’eficiència energètica, ha aprofitat l’ocasió per establir contactes amb altres firmes nacionals i estrangeres, a més de comprobar "in situ" cap a quina direcció s’encamina el futur energètic.

Concretament, Enertec va assistir a un encontre internacional en el qual es van donar cita 12 empreses, 10 d’elles espanyoles i 2 turques. Aquesta jornada d’Enterprise Europe Network resultà de gran interés i molta utilitat per als participants, donat que ha servit per a conéixer nous proveidors i iniciar futures aliances.

Un dels principals atractius de la fira "Egética-Expoenergética" és la gran quantitat de novetats que les firmes expositores presenten. En aquesta edició s’ha mostrat un nou "software" que permet donar un diagnòstic de les perdues productives i energètiques de les empreses. Es tracta del primer i únic sistema del mercat capaç de monitoritzar la producció i els consums, integrant les ferramentes necessàries per a calcular i reduir el CO2 generat en les fàbriques.

A la fotografia, Emilio Signes, explicant a un possible client el treball de l’empresa "Enertec".

FONT: Informació i fotografia: FACTORIA D’IDEES, Gata.



COM ERA GATA FA...23 anys: Monográfic especial festes, juliol 1988 ( I )

20110301232823-festes88pp.jpg

Les festes patronals de 1988 copaven tota l’actualitat periodística de finals de juliol. Tot el monogràfic s’exposa hui i demà al blog. Publicava jo, aleshores, un especial de festes al diari INFORMACIÓN, amb text meu i fotos meues, de Pons i del Programa de Festes, el 

29 de juliol de 1988, divendres:

Al muntatge fotogràfic, les següents imatges: Dalt esquerra, vista general del poble des de la partida Alcolaies. Dalt dreta, entrada al centre de salut abans, ara Ajuntament. Baix: símbol turístic del "Bazar..." i la Plaça d’Espanya o "de les canastes".

FIESTAS PATRONALES. PROGRAMA DE ACTOS. HOY, VOLTEO DE CAMPANAS Y ACTUACIÓN EN LA VELADA DE LA CANTANTE VICKY LARRAZ. ADEMÁS, PROCESIÓN, PASACALLE Y PROCLAMACIÓN DE REINAS.

SÍMBOLO DE “LES FESTES DE GATA”. BAZAR MULTICOLOR EN LA MARINA. CIENTOS DE TURISTAS SE DIVERTIRÁN ENTRE CENAS Y VAQUILLAS.

EL AYUNTAMIENTO DE GATA DE GORGOS EL PUEBLO ARTESANO DE LA MARINA ALTA, DESEA UNAS FELICES FIESTAS PATRONALES A SUS VECINOS Y VISITANTES. LA COMISIÓN DE FIESTAS 88, DESEA A TODO EL PUEBLO, QUE PARTICIPEN EN TODOS LOS ACTOS PASANDO UNOS FELICES DÍAS DE FIESTA.

EL TEMA DE INFRAESTRUCTURA DE CALLES, CLAVE PARA LA ALCALDÍA. INTEGRAR LA ESTACIÓN DEL FERROCARRIL EN EL PUEBLO, UN LOGRO PARA EL ALCALDE.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -322-

20110301234438-copia-de-copia-de-image0-29.jpg

La foto de hui ens transporta al curs escolar 1962-1963. Les xiquetes d’escola, fotografiades al seu costat, al de "Niñas" pujant al repla que hi ha de pedra. Tenien entre 4 i 6 anys. La mestra era Na Rosa, mare de la que també era mestra Na María Rosa. Feia poc que s’havia fet el grup Escolar, tan sols quatre anys. Observeu les caretes, les vestimentes, algun que altre "uniforme" i algunes xiquetes amb trenetes. Na Rosa, matriarcal com ella soles i molt bona mestra, controlant-les a totes.

PER VEURE A AQUELLES XIQUETES DELS ANYS 60, HUI DONES, AMB MÉS DETALLS, PUNXEU ACÍ.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 2 de març és Sant Simplicio i Santa Agnés.

SANT SIMPLICIO fou un papa italià del segle V. Naixqué a Tívoli i va morir a la seu romana el 483 ).

També hui és SANTA AGNÉS de Praga. Abadessa, filla del rei Otokar que va morir a Praga el 1282. Religiosa de la Segona Orde de Sant Francesc, conegudes com les Clarisses. Renuncià a les noces reials i abraçà la Regla de Santa Clara al monestir edificat per ella mateixa.

Pel que fa al refranyer i com hem començat març, ací us en pose altres dos del mes, un d’ells molt curiós:

L’ABRIL FA EL PECAT I EL MARÇ ÉS L’ACUSAT.

LA VINYA REGALADA, PEL MARÇ PODADA I PEL MAIG BINADA.

FONTS: www.santopedia.com i altres.



COM ERA GATA FA...23 anys: Monográfic especial festes 1988 ( i II )

20110302143603-comi88.jpg

Segona part del monogràfic dedicat al especial de festes patronals 1988, que viag publicar el

29 de juliol de 1988 a INFORMACIÓN:

(Fotografies del muntatge: vertical esquerra, una vista parcial del poble i vertical dreta la Comissió de Festes 88). 

LOS QUINTOS JUEGAN UN PAPEL ESPECIAL EN ESTAS FIESTAS. UNOS DÍAS DE JUERGA ANTES DE LA "MILI".

UNA COMISIÓN DE VOLUNTARIOS. LA "PLANTILLA" CORTA, NO FUE UN HÁNDICAP. ANA MARÍA SOLER, CONCEJAL DE FIESTAS, ENCABEZA LA LISTA. QUIÉN FORMA LA COMISIÓN.

EL CRISTO DE TOSSALET, TRES SIGLOS DE HISTORIA. FUE ENCONTRADA EN LA PLAYA LA IMAGEN MENUDA Y CURIOSA DEL CRISTO. EL CRISTO EN UNA ERMITA.

 

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -323-

20110302144647-copia-de-image0-40.jpg

Ja s’acosten els bons dies, s’allarga la jornada, demà comencen els DARRERS DIES. És un costum gater eixir al camp, de passeig. Aquesta foto ho demostra. Servixca també d’homenatge a ma mare, que és la del mig. Tres xiques a finals dels anys 40 del segle XX, baix del pont majestuós de la via, a la muntanyeta que forma una de les parts del pont on descansa un arc. Les xiques es fotografiaven a un lloc tan simbòlic i típic com el riu i a un lloc reconegut per tots.

 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 3 és Sant Emeteri i Sant Celedoni.

SANT EMETERI (Emeterio en castellà) sigué un màrtir mort a Calahorra, quan aquest poble era de la regió hispana de Tarraco, al segle IV. Junt a SANT CELEDONI, estant fent la milícia als campaments junt a Lleó, a la província de Galícia, per confessar el nom de Crist a l’inici de la persecució foren conduits a Calahorra i allí martiritzats.

Pel que fa als refranys, dos mes de març:

EL MARÇ MARCEJAVA I L’ABRIL AIGUA NEVAVA.

MARÇ MARÇOT MATA LA VELLA A LA VORA DEL FOC I A LA JOVE SI POT.

FONTS: www.santopedia.com i www.bubok.es i http://refranys.wordpress.com.

 



COM ERA GATA FA...23 anys: dia 29 de juliol de 1988.

20110303151257-festescom88.jpg

Les festes eren la tònica dominant els últims dies de juliol d’aquell any, com tots els anys. però també es publicava la notícia negativa per al món educatiu local.

(Les fotografies del muntatge pertanyen a aquest dia i a la publicació de COMARCA: la part lateral de l’ermita; l’estació remodelada i l’alcalde en 1988, Eduardo Adolfo Mulet Salvá). 

29 de juliol de 1988, COMARCA:

LA SECCIÓ DE FP DE GATA CERRARÁ EL PRÓXIMO AÑO POR ORDEN DE LA CONSELLERIA DE EDUCACIÓN.

Especial festes: EL AYUNTAMIENTO DE GATA DE GORGOS DESEA A TODOS LOS VECINOS Y VISITANTES UNAS FELICES FIESTAS DEL SANTÍSIMO CRISTO DEL CALVARIO.

PROGRAMA DE FIESTAS 1988.

FIESTAS DEL SANTÍSIMO CRISTO DEL CALVARIO GATA DE GORGOS 1988

ENTREVISTA CON EL ALCALDE DE GATA. ADOLFO MULET: "LA COMISIÓN DE FIESTAS HA TRABAJADO MUCHO Y BIEN".



DOS VACANTS A LA POLICIA LOCAL. Hui es publica al BOP

Hui el BOP publica Oferta d’Ocupació Pública 2011 per a Gata.

Es publica hui dijous al BOP un edicte, en el qual es dona compte de l’acord de la Junta de Govern Local, sessió de 18 de febrer de 2011, en el qual adoptà: 1er.- Aprovar l’Oferta d’Ocupació Pública de l’Ajuntament per a l’any 2011, que conté dos vacants d’Agents de la Policia Local, en els llocs de treball:

Funcionaris de carrera. Agents, grup C1, Nivell 19, Escala Administració
Especial, Serveis especials. Vacants 2, Policia Local.

FONT: B.O.P. d’Alacant. Dijous, 3-3-2011.



HUI COMENCEN ELS DARRERS DIES: Carnestoltes 2011.

Hui és el Darrer Dijous i cal fer un incís i una reflexió. Els gaters podrïen reinvidicar més la denominació festera de DARRERS DIES i no Carnaval i Carnestoltes. Els cartells que tots els anys anuncien els actes diuen sempre Carnestoltes, quan Gata té la particularitat de dir-se "Darres dies" (que significa últims dies abans de la Quaresma).

Dit això dir que els "darrers dies" tenen més d’un segle d’existència i quan el Carnaval estava prohibit els darrers dies no. La festa era distinta. S’ajuntaven parelles, famílies, anaven a sopar, com el cas de hui i el darrer dimarts.

Però anem al gros de la festa. Demà divendres seran els xiquets de l’escola els que eixiran amb les seues disfresses. Serà l’hora del Carnestoltes infantil escolar. Darrer dissabte hi haurà doble sessió festiva, organitzada per la Comissió de Festes 2011 i la regidoria de Festes. Per la vesprada, a la Plaça Vella o Plaça de l’Església concentració dels xiquets per a desfilar fins el Passeig d’Alacant. Allí hi haurà xocolatada i animació infantil. Ja per la nit, els majors prendran l’Avinguda, el Passeig per tal de fer la festa de les disfresses.

I Darrer Dilluns i Darrer Dimarts no hi ha escola, són festes escolars. I el darrer dimarts algunes quadrilles de fàbriques, ja es conten amb els dits de les mans, d’amics, aniran de dinar o de sopar. Serà el final dels Darrers Dies.

A Gata, per fer-ho bé s’hauria de fer el Soterrament de la Sardina dimarts, el Darrer Dimarts, i no dissabte que ve dia 12, però s’imposa el què tots fan i no els costums tradicionals...

¿Què troben d’això?.   



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -324-

20110303225705-copia-de-image0-60.jpg

Com són els darrers dies, ben bé aquesta quadrilla podria anar quan eren joves a la muntanya, a les seues casetes i a la mar, si feia dies bons, no com el de hui i els pròxims dies que està inclús nevant a terres altes d’Alacant, València i Castelló. A la Barraca estaven tots aquests amics i amigues gaters, prenint el sol, després d’un bany, quan encara el turisme no feia fredat per aquestes terres.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 4 és Sant Casimiro i Sant Pere abat.

SANT CASIMIRO naixqué a Cracovia (Polònia) en 1458. Mor a Grodno (Lituània) en 1458. És canonitzat en 1521. El seu nom significa "el que imposa la pau".

SANT PERE abat viu entre els segles XI i XII. Mor el 1123. Fou bisbe. Era eremita i va ser elegit bisbe de Policastro, però es va cansar de la vida exterior i tornà al monestir, on, ja nomenat abat, restablí admirablement la disciplina.

Pel que fa al refranyer, hui dia plujós ací en teniu dos de març i l’aigua:

AIGUA DE MARÇ, HERBA ALS SEMBRATS.
PEL MARÇ EL SOL REGA I L’AIGUA CREMA.

FONTS: www.santopedia.com; www.ditespopulars.cat i http://sacaries.en.telepolis.com.



HUI AL BOP, UNA LLICÈNCIA AMBIENTAL A GATA.

Es publica hui divendres 4, l’anunci de la sol·licitud d’una llicència ambiental a favor de «AUTO GATA S.L.U.» per una activitat de ARRENDAMENT NO FINANCER DE VEHICLES DE TOTA CLASSE DE TRANSPORT SENSE CONDUCTOR I VENDA DE VEHICLES a la CRT. N. 332 KM. 191.
D’acord amb la llei de Prevenció de la Contaminació i Qualitat Ambiental, s’obri el període d’informació pública per termini de VINT DIES des de hui, per a les possibles al·legacions.



HA TORNAT A PLOURE: 5,6 litres.

Estem a març i diu el refranyer, que encara no hem extret per a la secció, "Març. marcer, carasser". Doncs hui ha plogut i per tota Espanya està nevat i ha fet fred. Prop de nosaltres ha nevat: La Carrasqueta, Aitana, el cim de la Font Roja. A Gata s’han recollit 5,6 litres, pel matí. Inclús s’ha suspés la desfilada infantil escolar. Temperatures baixes: la mínima, aquesta matinada a les 6 amb 4 graus. La màxima no ha passat de 12 graus.

Ara seguix baixant la temperatura i aquesta nit encara serà freda a Gata. Veurem si demà lluix el sol, com un darrer dissabte bo. I diumenge més encara. Esperem que es recuperen les temperatures.



DARRER DIVENDRES: Suspesa la desfilada escolar infantil.

El temps inestable i la pluja de migdia ha provocat la suspensió.

Darrer divendres. Els xiquets de l’escola, el col·legi públic "Santíssim Crist" estaven hui molt contents. Anaven a passejar pel poble amb les disfresses preparades per les mestres i ells. Però la impertinent pluja de migdia ho ha desbarat tot i malgrat a eixir el sol i no ploure més, s’ajorna la desfilada per a divendres que ve.

Ja no serà no darrers dies, ni carnestoltes, ja estarem dins la Quaresma...però com Darrer Dilluns i Darrer Dimarts són festes escolars...dons, a divendres, dia abans d’allò que diuen "Soterrament de la sardina"...

I demà serà Darrer Dissabte...dels actes ja he parlat al blog. Seran per la vesprada i per la nit. Xiquets i majors, si el temps ho permet.



¡¡ AQUELLES TENDES I TENDETES DEL RECORD !! ( I )

Arrel de la suggerència d’un dels usuaris comentaristes del blog, em va fer pensar que es podria fer un reportatge recordatori de totes aquelles tendes, tendetes, bars i demés comerços que estaven en actiu dels anys 40 als 80, aproximadament, i que hui ja són sols un record en la memòria.

Al llarg d’aquest cap de setmana i fins dimarts: tots els "Darrers Dies" anire recordant per carrers nom i llocs, fent un recorregut virtual per tot el poble.

Començaré per l’Alcolaia, un barri que naixqué als anys 40 després de fer-se el pont i tingué la seua màxima importància als anys 60 endavant, amb el grup escolar ja construit i en marxa.

De tenda de "xuxeries" si hui tenim a "Casa Maria" als quatre cantons, abans estava "Ca Teresa, la d’Eduardo" i prop d’ella "Ca Lina", una mica més abans a l’esquerra pujant les dues. I al carrer Sant Vicent va estar en dos llocs la tendeta de Tonica Caselles. Era tenda de verdures.

A la Plaça Vella estava la CAAM ("Caja de Ahorros de Alicante y Murcia"). Després es va col·locar la tenda de pintures de Vicente "Xona". No estaven les tres tendes de hui, encara que hi havia una peixcateria on ara és una tenda d’ordinadors (aportació de "L’amant de la veritat"). Però si estaven com ara Ca la Datilera -ara portant el negoci el seu nét Juan-; Ca Corder i Ca Doloretes, ara portant-ho la filla d’una neboda.

Els més vells del poble recorden que a Ca Pedro Llisinta era un bar. Allí estava el famós "Piló" i el carreret estret.

I des de la Plaça de l’Església eixim cap al Carrer Nou. Hi havia una perruqueria i una carnisseria. Ho recordeu!!. L a perruqueria de Rosarito "Sabata" i la carnisseria de Teresita, mare de Anna "del Corral del Pato". Ja estava la fusteria de Ca Coloma, però no amb exposició de mobles.

Si anem pel carrer la Manegueta, també dit del Bisbe Servera, recordarem que allí estava la tendeta de verdures de Ca María Blanquera i molt a prop la tenda de sabates del Ti Batiste, tio de Vicentet el de la Botiga. I un poc més endavant Ca Miguel "de Porra" que apanyava bicicletes.

Abans d’entrar al carrer Signes, abans dit també Calvari i Calvo Sotelo, recordem que a l’eixida de l’estret Carrer del Piló estava la tendeta de Pepito i Mari. Tenia dos tendes: la més gran, on venia sabates i coses de la llar i la menudeta i estreta que venia coses de menjar. Ara la més gran és una tenda d’esport.

I anem cap al carrer Signes, el meu carrer de la infància i joventut. Al principi, a la part dreta estava la CAM, quan eren dos primer i quan es va passar de la Plaça Vella a ahí. I més endavant estava la Carnisseria de Ca Curro, històrica que hui seguix portant-la Toni, el fill de Jaime. Més avant hi havia una altre tenda de bicicletes, Ca Nofre el bicicliste que després passaria a la cantonada entre la carretera de Xàbia i la Plaça d’Espanya. El pare de Vicentet, ja portava la tenda de roba, Tejidos Signes es deia, i teixits i després ells, Vicente i Paca Mari. Ara la filla. Tres generacions. A la part dreta baixant estava Ca Bernat. Primer amb l’avi Bernat "el Pelut" que tenia de tot, fins a espardenyes de mitja cara, després amb la seua filla Teresa com ens recorda el seu nét, i ara amb la néta Isabel i la seua filla. Quatre generacions per a una tenda amb solera.

Més avall, passat el cantonet del Carrer Sol tenia la seua tenda Rosa Gil. Era de coses de menjar. I d’allí anavem cap al "Bazar Mulet" que estava a l’altre cantó. Popularment li deien Ca Teresa els Plats, li deien, perquè es venien plats, objectes de regals, joguets inclús. Encara passem pel carrer i vegem el cartell: "Bazar Mulet" al xaflà mateix del Carrer la Lluna...

(Ací acabe per a hui, darrer divendres, aquest recorregut virtual per les tendes i tendetes d’abans del poble. Record i homenatge a aquelles persones que van posar els fonaments i pilars del comerç actual de Gata i l’espirit emprenedor dels gaters).

PER SUPOSAT, LA PARTICIPACIÓ I SUGGERÈNCIES A AQUESTA SÈRIE DE LES TENDES I TENDETES DE GATA D’ABANS ESTÀ OBERTA, per a recordar entre tots...Si algú de vostés recorda altres noms i altres tendes, de les que vaig posant pel passeig virtual d’altre temps, pot comentar-ho i de seguida ho afegirem al reportatge.

 

 

 

   

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -325-

20110305000741-copia-de-copia-de-capepitoabans.jpg

Aquesta foto servix d’enllaç al reportatge anterior: ¡¡ AQUELLES TENDES I TENDETES DEL RECORD !! que acaba de començar.

Va eixir a un programa de festes i Paco Moncho, al que li agrada recollir fotos antigues com a mi i explicar-les amb detall, a banda de prospectes de cine i demés, detallava molt bé el lloc, les persones i el moment.

La foto era dels anys 30 i era on després es posaria la tenda de Pepito al corneló que feia l’eixida del Carrer Piló, al carrer Doctor Gómez Ferrer. Si recorden aquella porta de fusta.

Precisament aquesta tendeta l’he anomenada al reportatge. Aquesta foto és molt antiga i era propietat de Sagrario Pantoja. El comentarista Moncho descriu molt bé i amb detalls el lloc i diu que a la tendeta s’entrava per dos llocs. Pel que fa a la vorera diu que estava empedrada, podeu fixar-se.

La casa, abans de ser la tenda de Pepito, va ser una fabriqueta de licors, de Amparo "les begudes" així es deia. Va tancar als anys 40 i van anar cap a la Vila a viure. La mare d’Amparo es la que asoma el cap per la porta.

Les dones sentades: d’esquerra a dreta: María Mulet, dona del barber i mare de Sagrario Pantoja, la que deixà la foto. L’altra dona és Teresa, mare de Jaime i Tonica el Curro; l’altra Anita "de Tomàs"; l’altra María "Lliberà" i l’última Amparo Diego, de la que parlavem. 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 5 és Sant Adrià.

SANT ADRIÀ sigué un màrtir hebreu dels segles III i IV, mort a Cesarea de Palestina (Israel) l’any 309, a la persecució sota l’emperador Dioclecià. Per la seua fe en Crist va ser tirat a un lleó i després degollat a espasa.

Pel que fa al refranyer us pose dos refranys més de març:

MARÇ "MARÇADOR" DE NIT FA FRED I DE DIA CALOR.

NO HI HA MARÇ SENSE QUARESMA (Aquest any, malgrat a ser molt alta la Pasqua, també s’acomplix el refrany i el 9 comença).

FONTS: www.santopedia.com; www.aldeaglobal.net i www.scribd.com.



TORNA EL FUTBOL AL MUNICIPAL: a les 19 hores, GORGOS-CIUTAT DE BENIDORM.

El primer equip del GORGOS CLUB DE FUTBOL juga a les 19 hores aquesta vesprada al camp municipal de Les Costeres. Adelanta el seu partit de demà i té un difícil repte front al tercer classificat el Ciutat de Benidorm. La festa del Darrer Dissabte, de Carnestoltes i disfresses fa que no es jugue demà. Vuité classificat front a tercer. Serà una altra pedra de toc per al Gorgos de Javi Espasa.

I els juvenils del GORGOS han començat ja a jugar el seu partit a les 17 hores a Daimús. Important partit per als xics de Jaume Serra, esperant el que facen Benirredrà que rep en casa des de les 16.30 al Ciutat de Cullera i el Villalonga que visita el camp del Verger.

A LA NIT US HO CONTE TOT... 



DARRER DISSABTE: ARA DISFRESSES INFANTILS, A LA NIT ELS MAJORS.

Comença a aquesta hora, les 17.30 hores, el desfile de disfresses infantils, des de la Plaça de l’Església cap al Passeig d’Alacant.

Hui és el Darrer Dissabte, el dissabte de Carnestoltes. Tots els que es disfressen van a parar al Passeig. La Comissió de Festes 2011 i la Regidoria de Festes prepara els events. Ara xocolatada i animació infantil per als més menuts i a la nit música.

A la mitjanit seran els adults els que eixiran disfressats.

Mentre, durant tota la jornada les quadrilles d’amics i amigues han complit amb el ritual de comprar les viandes per a demà, el Darrer Diumenge. Per a no perdre el costum, demà molts grups d’amics aniran de paella, de dinar, a les casetes de camp. Serà la jornada festera després de la resaca de les disfresses.

A la nit o demà els mostraré algunes de les disfresses del poble.

 

 



¡¡ AQUELLES TENDES I TENDETES DEL RECORD !! ( II )

20110305205202-copia-de-tendaantiga3.jpg

Continue, en la segona part del reportatge recordatori de totes aquelles tendes, tendetes, bars i demés comerços que estaven en actiu dels anys 40 als 80, aproximadament, i que hui ja són sols un record en la memòria gatera.

Al llarg d’aquest cap de setmana i fins dimarts, tots els "Darrers Dies" anire recordant per carrers nom i llocs, fent un recorregut virtual per tot el poble.

Hui comence des de la tenda de Pepito, que ja vaig parlar d’ella ahir. El Carrer Comerç, el carrer dels tres bars, el carrer la Morca, el carrer de Correus...que de totes aquestes maneres es deia,  tenia a la part dreta la barberia del barber "Guapo". Més avant estava la tenda d’electricitat Casa Mut. I arribava un dels tres bars: "Hogar del Camarada" es deia. A la secció de fotografies antigues podeu trobar un detall del mateix. Altre temps també es va dir el Casino del Catxo. I passant els quatre cantons per eixa part estava la Barberia de Canyetes, que ara la té el nét "Canya". Aquesta ha passat també per tres generacions, tot Vicents.

I després venia la panaderia de "Ca Pepe el panader" i la tenda de sabates de Ca Juanito Monfort i el seu fill Pepe, ara convertida en perruqueria. I al costat, la tenda de ma huelo, la Ferreteria "Canyetes" de Jaume, que després continuaria amb la seua filla, ma mare Anita, portant-la un temps finalment la meua germana Encarna. També tres generacions. (A la fotografia que il·lustra el reportatge es pot veure el mostrador d’aquella primera tenda de ca ma huelo i tots els articles que tenia a la ferreteria). I en un altre temps més enrerre eixe costat acabava amb l’almassera del Roig, per això es deia Carrer La Morca.

Però passem a l’altra part. Enfront de Ca Pepito estava Ca Carlos el Sastre, que ara porta la tenda de roba la seua filla Lola. El bar de Ca Martí és ja històric. Encara al costat hi havia altre bar i per a completar els quatre cantons el Bar de "La Lliga" dit així per motius polítics de la Lliga Anticaciquista. Més avant estava l’estafeta de Correus i telègrafs, edifici que quan es va construir era tot un símbol a eixe carrer.

I si tenia molt de negocis el carrer Doctor Gómez Ferrer també en tenia el Carrer la Bassa. Anem a repassar-los. Si comencem des de la part de baix a l’esquerra i cap amunt. Roseta del Tio Froilán tenia perruqueria on ara és Ca Tonia. La tenda que encara està però és antiga és Casa Leyda, la de joguets que exposaven allí i figuretes del betlem!!. Seguint estava Ca Pepita la del Poble Nou que hui és altra tenda, que la porta la nora de detalls. I estava Ca’l "Lechero". Es venia llet a un mostrador i un quartet menut. I seguint estava l’estanc. Venia després Ca Paco Tender la "Caja de Ahorros del Sureste de España". La tenda de Tejidos Barcelona era més recent i també la de Ca Bolo. Seguint hi havia una dona que venia ous, Ca’l Paragüero. I recordeu l’Spar, el supermercat de Ca Pepica, la mare de Jaume Costa, ja quasi al final. 

Ens queda la part dreta. Trobem primer a Ca Consuelo Capot i la seua tenda de roba. Un poc més avant estava la tenda de Ca Samarrote, d’aliments. Hi havia una Carnisseria, la de Toni "el Pato". I seguint cap amunt estava Ca Quico Telefunken, que ara la porten els fills amb el mateix nom. Recordeu les primeres televisions en color i el Mundial. Allí el miraven tots!!. i havia una pasteleria al cantó. Després del cantó estava Ca el Tio Pepe Fuertes. El Video-Club de Pepe Tomàs ja té també la seua història, igual que Ca Amparo la perruquera. I quasi al final, Fina, la dona d’Antonio el Manyà, tenia la delegació d’una tintoreria...

* 1.- Com l’article no està tancat i participen els veïns i gaters..."Una del poble" em recorda que m’he deixat dues tendes més a la part dreta del carrer La Bassa. Diu la meua interlocutora: "A la part dreta, a casa Salvador Pons (Calà) hi venien carros de xiquets, cunes, etc. Més amunt, al costat de casa manyà, a casa Vicent i Anita, pares de Pepe i Pere Bequio, hi havia una sabateria". I així és. Gràcies per la vostra col·laboració. Entre tots fem el blog.

* 2.- He tingut hui més aportacions i informació de més tendetes i negocis del carrer La Bassa, que passe a descriure: On ara és la delegació de la funerària Jorro allí hi havia fa molt de temps una verdureria. Després més cap ací hi havia una tenda de perfumeria i estètica que es deia "Pilar". També la Calderera al Carrer La Bassa tenia una tenda d’alimentació. I al costat de la pasteleria que deia ahir estava el Sastre, casat amb Juanita Paleres.      

(Ací acabe per a hui, darrer dissabte, aquest recorregut virtual per les tendes i tendetes d’abans del poble. Hui sols he pogut tocar dos carrers i totes les seues tendes o negociets. Record i homenatge a aquelles persones que van posar els fonaments i pilars del comerç actual de Gata i l’espirit emprenedor dels gaters).

PER SUPOSAT, LA PARTICIPACIÓ I SUGGERÈNCIES A AQUESTA SÈRIE DE LES TENDES I TENDETES DE GATA D’ABANS ESTÀ OBERTA, per a recordar entre tots...Si algú de vostés recorda altres noms i altres tendes, de les què vaig posant pel passeig virtual d’altre temps, pot comentar-ho i de seguida ho afegirem al reportatge.



EL GORGOS JUVENIL HA GOLEJAT A DOMICILI: 0-11.

I ja arriben els resultats. Dir que el cadet del GORGOS, amb polèmica arbitral inclosa, ha perdut per la mínima per 0 a 1 al Municipal contra el Benidorm.

I els juvenils a Daimús han golejat 0 a 11. Han fet un gran partit com reflexa el marcador. Els altres dos colíders també han guanyat i golejat. ¡¡Llàstima que no punjara cap!!.

Anem als resultats. El més líder Benirredrà a golejat a casa al Ciutat de Cullera, 10 a 1. Per tant suma 49 punts, 16 partits guanyats, 1 empatat i 3 perduts. Amb els de hui tindrà 116 gols a favor per 22 en contra.

El Gorgos juvenil té els mateixos dígits, fins als gols a favor que amb els de hui sumen 102 i s’acosta al Benirredrà més. Té 25 gols en contra.

El tercer colíder, el Villalonga, ha guanyat a domicili al Verger, 0 a 5. Té 49 punts, però 15 guanyats, 4 empatats i 1 perdut. Sols té 67 gols a favor i 30 en contra.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -326-

20110305231632-copia-de-carrerpiloanys30.jpg

I estem ja a la fotografia 326 a 39 de l’any de fotos antigues. Hui porte al blog un autèntic luxe de foto antiga. Es tracta d’una foto que es va publicar al programa de festes. Pareix continuació de la de ahir i ja que nomenavem el carrer Piló ací tenim un ben a prop. Al programa de festes tota la informació recollida per Paco Moncho, al que li agraïsc l’esforç per descobrir els moments antics de persones i llocs de Gata, deia que eren els anys 30.

La fotografia era propietat d’Octavio Mulet, ja mort. Era el carrer Duquessa d'Almodóvar cap a la Plaça Vella. En bicicleta el mateix Octavio i al cantó el boticari Don Elias. Cal recordar que la Botica estava a la Plaça i Pepet el practicant, Boronat, també asoma a la foto. Com dic tot un luxe de imatge. ¡¡ A què no pareix Gata eixe carreret !!.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 6 de març és Sant Julià i Sant Holegari.

SANT JULIÀ era un bisbe espanyol del segle VII. Mor a Toledo l’any 690. A la regió d’Hispània, va fer que portaren tres concilis a la ciutat castellana. Exposà amb escrits la doctrina ortodoxa, donant mostres de caritat per a les ànimes.

Cal dir que tenim Julians al poble, que han format part de la història local o que actualment porten aquest nom. Un record i una salutació per a uns i altres.

SANT OLEGARI era també bisbe. Mor a Barcelona en 1137. També fou bisbe de Tarragona quan aquesta antiquíssima seu fou lliberada dels musulmans.
 
Ressenyar que hui es celebra a l’església valenciana el DIA DEL SEMINARI. A Moncada està el seminari Major. Abans molts gaters anaven a aquest centre en el qual hui es formen els seminaristes. A la parròquia de Gata tenim a Juan, seminariste xabienc, que està fent les homilies molt aleccionadores d’aquest cap de setmana. 
 
Pel que fa als refranys, us en pose un més de març:
BOIRA DE MARÇ, AIGUA SEGURA I LA MAR MOGUDA.
 


...I EL GORGOS GRAN PERD ALS ÚLTIMS MINUTS: 1-2.

Llàstima de partit del darrer dissabte. Va començar un quart darrere per les incidències del partit dels cadets. Al Municipal de Les Costeres van jugar el primer equip del GORGOS i el CIUTAT DE BENIDORM. Marcà als 6 minuts ja l’equip de Benidorm, empatà després el Gorgos i al final els visitants desequilibraren el partit i marcador. No va poder ser. I això que havia més espectadors al camp. Recordeu que es va avisar pel Facebook: servessa a go-gó. Però feia prou frescoreta i eren hores que no estan acostumbrats a jugar els de Javi Espasa.

A falta dels altres resultats no es mou de la taula de classificació i el Gorgos continuarà a la 22ena jornada en el lloc vuité. El Ciutat de Benidorm amb la victòria d’ahir es posa colíder virtual, amb un partit més, junt amb el Mediterráneo Xàbia i el Finestrat.



ANIT, DISFRESSES DE DARRER DISSABTE. HUI ÉS DARRER DIUMENGE

20110306112614-carnes2011-1.jpg

Seguint el costum dels últims anys anit es van fer els dos tradicionals passacarrers de disfresses pel Passeig d’Alacant. Protagonistes, els menuts i els joves, especialment els Quintets 2011 i els Quintos majors. La Comissió de Festes 2011 organitzà el passacarrer dels xiquets des de la Plaça de l’Església al Passeig d’Alacant. I a la nit els majors. Anaven de cavallets de mar disfressats els quintos. Les dues xiques que apareixen al muntatge fotogràfic anaven de gal·letes. Són fotografies d’urgència, que ampliaré a la nit o demà. Les altres companyes d'elles es preparaven per a eixir a la festa.

(A les tres fotografies del muntatge fet d’urgència abans d’anar de paella, apareixen els xics i xiques dels qui us parle. A la nit, ampliaré aquestes i afegiré més fotografies). 

...I hui és el darrer diumenge. Recuperant la tradició i el costum, és dia d’eixides al camp, de paelles, de casetes. Està millorant el temps i està eixint el sol. Farà un dia fresquet però bo, en general.

Ja els contaré a la nit.

FOTOS: Verònica Vives.

 

 



IMATGE CURIOSA...de darrer diumenge.

20110306213545-dscf0856.jpg

Passejant, passejant, després del dinar del DARRER DIUMENGE ens hem aplegat a la passarela de madera de la vorera del riu, des del final del carrer Bisserot fins les Coves Roges. Hem trobat a molta gent gaudint de la bonança de la vesprada i del solet. Hem descobert l’aspecte colorit i boniquet que aquella passarela ha deixat a la part de darrere del carrer Palmerar Baix. Era dia de Darrer Diumenge. Les quadrilles de sempre i els veïns han eixit als voltants. Una imatge curiosa per a un dels millors racons de Gata.

SI VOLEU VEURE EL PASSEIG I ELS VOLTANTS AMB MÉS DETALLS, PUNXEU ACÍ.

 



IMATGE CURIOSA DEL POBLE...des de les Coves Roges.

20110306214530-dscf0864.jpg

Si la primera fotografia del blog (10-4-2010) la feia des d’aquest lloc hui hem tornat al lloc i l’aspecte és ben bonic, ja recuperat tota la vorera del riu. Al costat de les Coves Roges i des de la passarela es veu una bonica imatge de part del poble, distinguint-se sempre el campanar i la pinada del Calvari.

El sol, la lluminositat i el moment de la vesprada han fet propici la fotografia, que podeu veure.

I SI VOLEU VEURE-LA MÉS AMPLIADA, NOMÉS TENIU QUE PUNJAR ACÍ



IMATGE-DENÚNCIA: Un sofà a les Coves Roges?.

20110306221018-covessofa.jpg

Aquesta vesprada he pogut gaudir de vistes precioses del poble des dels voltants de les Coves Roges, però també he vist una cosa que no m’ha agradat, m’ha fet reflexionar i he tirat mà de la càmera. Un sofà a les mateixes Coves Roges. Què us sembla?. És una foto-denúncia per a que els vàndals no tiren ahí brutícia, siguen més responsables i per a què les autoritats prenguen conciència que caldria vigilar, envoltar, protegir la zona, més sovint tal vegada.

Les Coves Roges, el paratge més singular del riu Gorgos, a l’entrada del poble. Les Coves Roges amb pintures esquemàtiques rupestres...no poden veure’s mirant el sofà a la porta de les mateixes. Cal reflexionar, netejar i fer alguna cosa.



¡¡ AQUELLES TENDES I TENDETES DEL RECORD !! ( III )

Continue, en la tercera part del reportatge recordatori de totes aquelles tendes, tendetes, bars i demés comerços que estaven en actiu dels anys 40 als 80, aproximadament, i que hui ja són sols un record en la memòria gatera.

Al llarg d’aquest cap de setmana i fins dimarts, tots els "Darrers Dies" aniré recordant per carrers nom i llocs, fent un recorregut virtual per tot el poble.

Hui faré dos recorreguts. Primer pel Carrer Sol, Carrer La Lluna, Carrer Teulada, Carrer Lepanto i Carrer Calvari.

Al Carrer Sol estava, per la part dreta, la panaderia de Francisquet el Panader ara substituïda per altra amb altre propietari, el mateix que porta la del carrer Doctor Gómez Ferrer. Al costat ja hi havia la perruqueria. A la banda esquerra, des del carrer Signes, estava la tenda d’alimentació de Ca Toni Clara i als quatre cantons la barberia de Jaime "Cabellos".

Al carrer la Lluna estava a la part dreta des del carrer Signes cap al carrer Teulada la ferreteria de "Ca Sento" o Ferreteria Pedrós" que passaria a la carretera. També estava la tenda de Ca Paquita, mare de Antonio "Carabassa". I la panaderia ja fa temps, de Andrés que ara porta el fill, també tres generacions.

I comence el carrer Teulada cap avall. Hi havia pocs comerços. Per la part esquerra estava el sabater després dels quatre cantons. A la part dreta, Ca Rosa Mari -filla de Pedro- que va muntar ja més recent una tendeta d’alimentació. I al carrer Lepanto res antic, ja que el carrer és de recent creació (1981). I al carrer Calvari no hi havia tampoc tendes antigues.

Un bot en l’espai i explique el segon recorregut de hui. Un carreret, un carrer i una plaça al centre del poble. El carrer Pare Mulet ja fa temps que té la farmàcia de Don Elias abans i ara de César Ivars, pare i fill. També la perruqueria de Teresa abans i ara la filla María Teresa "la Manyana".

El carrer Primo de Rivera, també dit de l’Imprempta i de malnom Corbella tenia a la part dreta des del carrer La Bassa cap a la Plaça Nova: la rellotgeria Rubí ara a l’altre costat més avant al mateix carrer. La barberia de Pepe el Barber -pare de Sagrario-, ara portada pel nét. L’única imprempta del poble dels germans Mulet (Bernardo i Vicente) "els Paresants". La tenda d’alimentació de Pepica "Cor de Jesús". La carnisseria d’Angeleta i el Bar Curro (¡¡recordeu aquella ensaladilla i aquelles creïlles fregides que feia tan bones Rosa!!) que ara és administració o despatx de loteria.    

A la part esquerra estava i està Ca Rosa "el Xato", tenda de roba de dona. I allí estava, on ara hi ha una tenda de teixits la llibreria Minyana.

I entrem a la Plaça Nova. Una tenda de roba amb un mostrador molt antic, al costat de Ca Curro. Després els futbolins de Ca Oliver. La rellotgeria Sarita que ahí seguix. Hi havia la peixcateria de Pepe el peixero. El Tramusser posava a l’estiu i a les festetes la seua tendeta de gelats també. I a la cantonada la que era famosa tenda de comestibles de Ca Tereseta "el Quartet" dita així per la forma que tenia la tenda.

I rodant la Plaça, l’administració de loteries fa menys temps de Paquita; els altres futbolins de Antonio i Maria. A l’estiu La Jijonenca parava on és Ca "la galleta". A l’altra part ja rodant la plaça l’eixida a la Plaça de Ca Soler "Autoservicio".

(Ací acabe per a hui, darrer diumenge, aquest recorregut virtual per les tendes i tendetes d’abans del poble a aquests dos sectors. Record i homenatge a aquelles persones que van posar els fonaments i pilars del comerç actual de Gata i l’espirit emprenedor dels gaters).

PER SUPOSAT, LA PARTICIPACIÓ I SUGGERÈNCIES A AQUESTA SÈRIE DE LES TENDES I TENDETES DE GATA D’ABANS ESTÀ OBERTA, per a recordar entre tots...Si algú de vostés recorda altres noms i altres tendes, de les què vaig posant pel passeig virtual d’altre temps, pot comentar-ho i de seguida ho afegirem al reportatge.



ALGUNES DISFRESSES DEL DARRER DISSABTE 2011 A GATA ( I )

20110306232839-carnes2.jpg

Com deia aquest matí us passe ja dos muntatges fotogràfics que he pogut capturar al Facebook i el Tuenti i que els seus autors o amics han penjat a aquestes xarxes socials. Són les disfresses d’anit al Passeig d’Alacant, disfresses del Darrer Dissabte. Com poden comprovar hi ha de tot i això vol dir que va estar molt animada la festa i la marxa a la zona habitual. Un any més, i ja en són molts, els gaters i Gata s’han deixat veure a les disfresses de Carnestoltes.

FOTOS EXTRETES DEL FACEBOOK I TUENTI. Gent jove de Gata disfressada. 



ALGUNES DISFRESSES DEL DARRER DISSABTE A GATA ( i II )

20110306235313-carnes33.jpg

Acaba ací la sèrie de fotografies que he penjat del Darrer Dissabte i les seues disfresses de Carnestoltes. Un altre muntatge fotogr`´afic. Recordar que a les xarxes socials de Facebook i Tuenti podeu trobar moltes més fotos, de tota classe de vestimenta, colorit i humor, que es va veure anit al Passeig d’Alacant i voltants.

FOTOS EXTRETES DE FACEBOOK I TUENTI. De les joves gateres i gaters disfressats.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -327-

20110306235843-copia-de-colombaires.jpg

La foto de hui té història esportiva. La colombicultura és la temàtica. A Gata sempre ha estat present l’aficció als coloms. Al programa de 1986, a la recopilació fotogràfica en la qual van treballar Paco Moncho, Jaime Monfort i Domingo Grimalt, he trobat aquesta fotografia que hui us pose al blog.

La foto era propietat de Vicent Gilabert. Anys 60 del segle XX. Era a la Venta de Parra, un dinar i una subhasta posterior. El que està de peu és Miguel de Parri, cantant ja a la subhasta. Al seu costat esquerre està Pepito Mengual, gran colombòfil. A l’altre costat Domingo "la Mestra" i Ernesto Garcia. Al racó Pepet de Bolo i Jeroni "Gallons", aquest últim president aleshores de la Societat.

(El color groc que apareix a la foto no té cap significació, sinó que és un defecte al escanejar la fotografia). 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 7 de març és Santa Perpetua.

Hui és SANTA PERPETUA que junta amb Santa Felicitat van morir màrtirs a Cartago (Túnez) l’any 203.

Pel que fa al refranyer, pose dos refranys del mes:

MARÇ VENTÓS, ANY "AVELLANÓS".
CADA GELADA DE MARÇ, UNA PLOGUDA PEL MAIG.

FONTS: www.santopedia.com i altres.



HUI ÉS DARRER DILLUNS. Festa escolar local.

Seguint el costum d’alguns anys enrerre hui és DARRER DILLUNS. Algunes quadrilles també aprofiten el dia de hui per eixir, però és més la jornada de demà la festiva. Els xicons tenen festa escolar local, a l’igual que demà. Demà serà DARRER DIMARTS. Moltes empreses i fàbriquetes encara aprofiten per a fer una dinaeta, com mana la tradició.

D’ací dos dies es celebrarà el DIMECRES DE CENDRA, dia que comença la Quaresma.

 



I EL DIJOUS 10 GATA SERÀ GORMANDA...HO SABIEU?.

20110307223114-copia-de-comi24.jpg

La Comissió de Festes 2011 protagonista de la Nit Gormanda del dijous 10 de març. Després de les notícies, cap a les 21.45 o 22 hores arribarà l’hora per fi d’ells.

Actuaran al programa de Gormandia. Sabeu que posa a la pàgina web de Gormandia, com els anuncien?.

Anuncien com "POLSEGUERA GORMANDA".

Cite textualment: "Gormandia s’endinsa en el mon dels quintos. No, no parlem de prendre cerveses (almenys, no solament d’això). Parlem dels quintos dels pobles, els encarregats d’organitzar les festes, com a Gata de Gorgos. Allí, a banda de agenciar-nos una de les famoses cadiretes de vímet per a fer la becadeta de després, cuinarem amb un bon grapat de festers de totes les quintes una paella de rajada i sèpia. Tot per a celebrar l’elecció de la nova Regina de les Festes Gormandes de Gata amb les mares dels quintos d’enguany. I és que ja sabeu que... No hi ha quinto roí!".

Si voleu veure una galeria de fotos que formaran part del reportatge de la tele de Canal9 podeu buscar-les punxant ací: http://www.rtvv.es/va/gormandia/Gormandia-Polseguera-gormanda-Programa_5_438006197.html.

RECORDEU-HO, DIJOUS NIT TOTS A VEURE ALS GORMANDS GATERS.

FONT: Foto, Comissió de Festes 2011. Text, pàgina http://www.rtvv.es/va/gormandia.



EL BLOG TÉ JA MÉS DE 24.000 ENTRADES.

Arriba el darrer dilluns, la vesprada del DIA DE LA DONA TREBALLADORA i el blog del CRONISTA DE GATA supera les 24.100 visites. Agraïment de nou per la rapidesa en la qual passen mil visites. Ja estem prop de l’any però superarem les 25.000 visites...I tot gràcies a tots vosaltres. GRÀCIES A TOTS per estar ahí a l’altra part, compartint pantalla i podent, de quan en quan, opinar i col·laborar. GRÀCIES.



¡¡ AQUELLES TENDES I TENDETES DEL RECORD !! ( IV )

20110307233929-copia-de-image0-9.jpg

Continue, en la quarta part del reportatge recordatori de totes aquelles tendes, tendetes, bars i demés comerços que estaven en actiu dels anys 40 als 80, aproximadament, i que hui ja són sols un record en la memòria gatera.

Al llarg d’aquest cap de setmana i fins dimarts, tots els "Darrers Dies" vaig recordant per carrers nom i llocs, fent un recorregut virtual per tot el poble. Hui Darrer dilluns també.

La ruta virtual hui ens porta a les tendes i tendetes del Raval, amb entrada pel carrer Duquessa d’Almodóvar i eixida pel carrer Xaló. Per suposat, el carrer Trossets és de nova creació.

Comence per la panaderia de Ca Paquita Vives. Més avant hi havia una tenda de roba on ara és la perruqueria d’Angels Coloma. La portaven sa mare i ella. Enfront una fusteria i un barber . Arribem a Ca’l Tramusser, on es feia i es fa l’aigua llimó més bo de tota la comarca. Recordeu les nits de revetlla i tots a refrescar!!. Primer la portaven Pepe el Ti Tramusser i la dona, després la seua filla Pepica i ara els nebots.

Precisament, la foto que il·lustra el reportatge de hui és un Tio Tramusser molt jove, amb el seu carret de gelats que passejava pel poble.

 I seguint pel carrer, la carnisseria de Ca Polaca, que ja té els seus anys també. Cap amunt anaves al carrer Hostal. I sabeu perquè es deia així?. Per què antigament allí estava l´Hostal.

Però seguim al carrer Duquessa. Bernardo "Peixet" venia espardenyes i sabates. La panaderia de Ca "La Burra", els Signes, també és històrica. I al costat Ca el Ti Bolo. Més amuntet una verdureria i enfront la Carnisseria de la mare de Lina. Fent cantonada la panaderia de Ca Pàmpol, que hui encara és panaderia.

A la Placeta de Sant Antoni al raconet el Bar de Xaparro. Hui encara és bar. Al cantó del carrer Baix la panaderia de Bernardo Bisquert. I seguint un altre bar històric, Ca Bolo. Altra tenda dins del carrer Sant Antoni. I passem al carrer Bisserot. Des de baix, vegem una tendeta d’alimentació i verdures. La carnisseria del Tio Carlos el Pato. Més avant un bar que portaven els Carallena. I molt a prop la tenda de Remuntgó, els Calà, que ara està al carrer Roquetes. Era una armeria i tenda d’esports. Al final del carrer fent cantó amb el carrer Xaló el bar de Carrasco.

Per el carrer Moreres recordem el bar de Vicente Dorotea i un video-club que hi havia. Feia cantó el bar de Mico. Al carrer Trossets, on està ara la peixcateria estava Mobles Rossi i on està ara la farmàcia hi havia una tenda de roba.

Finalment, mirem el carrer Xaló. La perruqueria de Ca Rosita ara la porta el seu fill Julián. Més amunt hi havia una fusteria.

1.- "Una del poble" ens detalla millor les tendes i tendetes d'aquests carrers del Raval: "Al principi del carrer Sant Antoni, enfront de la panaderia Pàmpol hi havia una peixcateria, de Pepe Porró i Rosa Calderer. La tenda de Barrinero estava al carrer Bisserot. La tenda del carrer Sant Antoni en un principi la duia Paquita la Morena, més tard la duría la seua neboda Rosa Calderer i el seu home, Vicente el Noi.
Al carrer Bisserot, Paquita Calderer, mare d'un conegut cambrer del poble, tenía una tenda d'alimentació, just enfront on ara està la tenda d'alimentació i verdures de Tonica el Barrinero.
Al carrer Moreres, havia un Bar, Ca la Burra, conegut per les bones picaetes que feia Maria Carrasco, almenys es lo que tinc entés. Anys després, just enfront on estava Ca la Burra, havia una cristalleria i després sería una botiga de roba.
A l'article anomenes el Bar Ca Mico, el que no dius es que abans, Javier el Mico tenia al mateix lloc una rellontgeria on la seua dona Pepa venía també maquillatge, pintaungles, etc.". GRÀCIES.

Ací acabe per a hui, darrer dilluns, aquest recorregut virtual per les tendes i tendetes d’abans del poble al Raval. Record i homenatge a aquelles persones que van posar els fonaments i pilars del comerç actual de Gata i l’espirit emprenedor dels gaters).

PER SUPOSAT, LA PARTICIPACIÓ I SUGGERÈNCIES A AQUESTA SÈRIE DE LES TENDES I TENDETES DE GATA D’ABANS ESTÀ OBERTA, per a recordar entre tots...Si algú de vostés recorda altres noms i altres tendes, de les què vaig posant pel passeig virtual d’altre temps, pot comentar-ho i de seguida ho afegire al reportatge.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -328-

20110307235058-copia-de-jovesanys50.jpg

La foto de hui es altra vegada més d’un grup d’amics dels anys 50. Paco Moncho seguix fent recopilacions per als programes de festes. Aquesta fotografia és propietat de Anita Mulet Marcos. Eixia a la foto el seu home, que va ser alcalde, Vicente Mulet "Paresant".

Explica a la foto. Els amics plantats són: Antonio Pedro "de la Fonda"; Francisco Borrell del carrer Signes; un altre home; Julián Monfort Feliu i Antonio "Manyà". Els amics agatxats: Adolfo Monfort "Masianet"; Julián Monfort Soler "de la Senyoreta" i Luis "de Vidal".

 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 8 és Sant Joan de Déu.

SANT JOAN DE DÉU coincideix amb el Dia de la Dona Treballadora. El sant naixqué a Portugal en 1495 i va morir a Granada en 1550, sent canonitzat en 1690. Fundador de l’Orde Hospitalària del seu nom. Ajudà amb constant caritat als necessitats i malalts en un hospital fundat per ell, i s’associà amb companys, fundant després l’Orde d’Hospitalaris. Va morir a Granada tal dia com hui.

Pel que fa al refranyer, en pose dos mes de març:

L’AMO EN PODA, L’AMO EM LLIGA I EL MARÇ EM DÓNA LA VIDA (per parlar d’una planta).

PER SANT JOSEP, VERDEJA EL CEP (19 de març, dissabte de la setmana que que ve).

FONTS: www.santopedia.com i altres.

 

 



DIA DE LA DONA TREBALLADORA, 8 MARÇ. Gatera destacada. Primera dona regidora.

20110308232102-copia-de-dones1.jpg

El dia 8 de març es commemora a tot el món el Dia de la Dona Treballadora. La dona gatera ha estat sempre treballadora a casa amb les palmes, fent barxes. Si parlaren els portals de Gata, centenars de dones fent barxes, metres i metres de barxes. Al camp escampant raïm, anant a collir ametlles i garrofes, al que es presentara.

Com a representant de totes, he buscat la primera dona regidora del segle XX. Aquells temps eren difícil. Que una dona es dedicara a la política local tenia, si cap, més mèrit. Després d’ella van seguir algunes poques fins ara que tenim una alcaldessa dona i cinc regidores dones. Total sis de tretze membres de la Corporació Municipal són dones.

Com a gatera destacada tenim hui, Dia de la Dona a MARÍA ANTONIA COSTA MARTÍ. Va ser la primera regidora de Gata. Va nàixer el 10 de juliol de 1916 i va morir el 25 de gener de 2008, fa tres anys. Va estar com a regidora a la legislatura 28 del segle XX, cinquena corporació de terços representatius, del 2 de febrer de 1964 al 4 de febrer de 1967. Era del Terç Corpòratiu, a l’igual que l’alcalde Julián Monfort Calatayud. Tenia, a més, de companys al Primer Tinent Alcalde Pedro Frasés Pedro, del terç sindical; al segon Tinent Alcalde Jaime García Martí, del terç familiar i als regidors: Gregori Oliver Grimalt (Terç Familiar); José Boronat Monfort (Terç Familiar), Julián Monfort Soler (Terç Sindical ), Francisco Mengual Grimalt (Terç Sindical ) i Alfredo Monfort Pedro (Terç Corporatiu).

FONT: Plenaris Municipals, Arxiu Gata.

 



¡¡ AQUELLES TENDES I TENDETES DEL RECORD !! ( i V )

Acabe amb la cinquena part del reportatge recordatori de totes aquelles tendes, tendetes, bars i demés comerços que estaven en actiu dels anys 40 als 80, aproximadament, i que hui ja són sols un record en la memòria gatera.

Al llarg del passat cap de setmana i fins hui "Darrer Dimarts" he anat recordant per carrers nom i llocs, fent un recorregut virtual per tot el poble, les tendes del poble, amb tots vostés també.

Hui anem a baixar per tota la Nacional 332, desde la carretera d’Ondara i Plaça d’Espanya i entrar cap a la zona de l’Avinguda.

Començarem per la carretera d’Ondara. Allí estava el Molí de Francisco el Banc que també donava a la carretera de Xàbia. A la Plaça d’Espanya una de les primeres tendes que van ser pioneres amb el turisme de les canastes era Ca Antonio el Carreter. I allí estava l’Hostal de Baix (de la família dels Sariero) i l’Hostal de Baix. I baixant per la carretera la panaderia de Pàmpol que tenia pasteleria. Més avant una tenda de roba i enfront la tenda d’alimentació Ca Soler. I enfront del bar La Paz, ja històric, un altre més històric, Ca Feliu -Paco feliu el portava amb la seua dona Anita-. I la fàbrica del Banc. I al cantó de l’Avinguda de la Pau estava la tenda de canastes de Ca Miguel de Sota i un poc més avall la tenda de Ca Olgita.

La Carnisseria de Ca Silvestra, que ara porta el seu gendre Felipe, és molt antiga ja. El supermercat de Pepita la Melillana i Antonio Paleres ja no està. Més avant estava també Ca Vicente Constantina, que tenia llavadores, neveres i electrodomèstics. I arribava la tenda de ceràmica de Ca Edelmira. I algunes tendes de canastes que ja no estan, com la de Carmen, Andrada i Torres. I més avall estava el bar La Font del Riu i Bar Argentino, ara cap dels dos en marxa i sols El Pati. També Ca María Angelia, de tendeta a bar. Les tendes de vímet, canastes i demés artesania de Antonio "Nieves" i després el seu fill Francisco, Vicente Porro i el Barber. Ara cap de les tres obertes.

I anem cap al Passeig. Passant per l’Avinguda de la Pau recordem el Cine Passetes dit també La Pau. ¡¡Llàstima d’espai cèntric urbà!!. I al Passeig la Discoteca Gato’s tot una referència i més avant la tenda de roba de "Les Monges"...

(Ací acabe, hui darrer dimarts, aquest recorregut virtual per les tendes i tendetes d’abans del poble. Hui per la Nacional 332 i l’Avinguda (Passeig i voltants). Record i homenatge a aquelles persones que van posar els fonaments i pilars del comerç actual de Gata i l’espirit emprenedor dels gaters).

PER SUPOSAT, LA PARTICIPACIÓ I SUGGERÈNCIES A AQUESTA SÈRIE DE LES TENDES I TENDETES DE GATA D’ABANS RESTA OBERTA, per a recordar entre tots...Si algú de vostés recorda altres noms i altres tendes, de les què vaig posant pel passeig virtual d’altre temps, pot comentar-ho i de seguida ho afegire al reportatge.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -329-

20110308235453-copia-de-xiquescarretera.jpg

La foto de hui és de dones, ja que es commemora en tot el món el Dia Internacional de la Dona. Homenatge a les dones gateres, una vegada més. Amb tot el seu "garbo" i donaire passejaven les xiques per la carretera que als anys 40 i 50 estava més sola que la una. La foto va eixir a un programa de festes i era propietat d’Anita Mulet Marcos. Molt bé ho explicava Paco Moncho qui era cada una de les xiques. Just estaven per davant de la zona del bar Feliu.

D’esquerra a dreta: Anita Mulet Marcos. A continuació Ofèlia Monfort; Rosa Pedrós (dona de Francisco "Curro" del bar i després administració). En el centre Teresa Josefina. Pepica Pedro "la Monja" a continuació. Rosa el Mico "dona del que fou taxita Pepe "el Moll" i Rosa Corna, dona de "Celestino".

Podeu mirar per darrere, si havia gent xicones i xics. També les cases totes de planta baixa i un pis, totes igualades.



SANTS I REFRANYS: Ahir dia 9, Santa Francesca i Santa Catalina. Hui dia 10, Sant Macari.

Recupere la normalitat ja, encara que hui la feina serà doble. D’ahir i hui.

Ahir dia 9 de març va ser la festa de SANTA FRANCESCA ROMANA. Va morir a Roma l’any 1440. Era religiosa, que casada encara adolescent, vixqué quaranta anys en matrimoni, sent excel·lent esposa i mare de família, admirable per la seua pietat, humiltat i paciència. En temps de calamitats distribuí els seus bens entre els pobres. Al quedar vídua, es retirà a viure entre les oblates que ella havia reunit sota la Regla de sant Benito, a Roma.

A Gata hi ha moltes Paquites, Paques i Francesques que van celebrar ahir la seua onomàstica.

També fou ahir SANTA CATALINA de Bolonia (1413-1463) canonitzada en 1712. Abadessa, Religiosa de la Segona Orde de Sant Francesc (Clarisses). Fou verge de l’Orde de Santa Clara, la qual, notable per les seues dots naturals, fou més il·lustre per les seues virtuds místiques i per la vida de penitència i humiltat.
Hui dia 10 és SANT MACARI de Jerusalem, perquè va morir a aquella ciutat israelí l’any 325. Era bisbe i obtingué que els Sants Llocs foren restaurats i enriquits amb basíliques per l’emperador Constantí el Gran i sa mare, després santa Elena.
Pel que fa als refranys en pose dos de març:
DE FLOR DE MARÇ, FRUIT NO EN VEURÀS.
MARÇ VENTÓS, PEL LLAURADOR ÉS PROFITÓS.
FONTS: www.santopedia.com (santoral) i variades (refranys).


GATA: 549 aturats a febrer.

Ahir dia 9 publicava la xifra el diari Levante-EMV: "Casi seis mil parados de la comarca no reciben prestación". Ho feia a la página 23, a la secció de la Marina Alta. Donava les quantitats notant-se un repunt en tots els pobles de la comarca:

Aquesta és la taula que posava com a font la Intercomarcal l’Alacantí-Les Marines CCOO-PV.

Dénia: Febrer, 4.905. Gener, 4.823. Xàbia: Febrer, 2.070. Gener, 2.017. Calp: Febrer, 2.074. Gener, 2.065. Teulada: Febrer, 769. Gener, 760. Benissa: Febrer, 951. Gener, 918. Pego: Febrer, 820. Gener, 784. Pedreguer: Febrer, 707. Gener, 698. Ondara: Febrer, 859. Gener, 807. GATA: Febrer, 549. Gener, 541.

FONT: Diari Levante-EMV, 9-3-2011.

 



GASODUCTE: XÀBIA I JESÚS POBRE DONEN SUPORT A GATA.

20110310214115-rpgasoducte.jpg

Els alcaldes de Xàbia i Jesús Pobre, Eduardo Monfort i Antonio Llobell respectivament, van manifestar ahir el seu recolzament  a les al·legacions i alternatives al traçat del gasoducte que ha presentat Gata a Conselleria. Així ho van deixar clar en la roda de premsa conjunta que oferiren ahir els tres alcaldes.

Ana María Soler va reiterar que no està en contra del gasoducte sinó del traçat que en el terme de Gata afecta a terrenys privats i quan entra a altres poblacions discorre per camins públics.

Llobell afegí que el traçat actual afecta a una zona d’agricultura ecològica.

Per la seua part, Eduardo Monfort explicà que les al·legacions presentades per Xàbia van ser ateses, però que s’adheria a les presentades per Gata per a que el projecte tinga una solució de continuïtat, ja que per a arribar a Xàbia ha de passar pel terme de Gata. Per tant, “les alternatives tècniques que ha presentat Gata estan consensuades amb els altres ajuntaments afectats”.

Monfort afegí que darrere d’un projecte hi ha unes qüestions humanes que s’han de tenir en compte i recordà que també dins el terme de Xàbia la majoria de propietaris afectats són veïns de Gata.

Finalment, Soler destacà que amb esta ja són tres les alternatives que es presenten a Conselleria i que seguiran presentant al·legacions i recursos fins que afecte el mínim possible als veïns, “els serveis públics han d’anar per terreny públic”.

A la fotografia podeu veure als tres alcaldes i a la regidora Pepa Chorro, a la roda de premsa d’ahir.

FONT: Article i foto, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

Podeu veure més ampliada la notícia a la secció de La Marina de LAS PROVINCIAS de hui dijous 10-3-2011; també a Levante-EMV i al diari digital de LP, del qual us deixe aquest enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20110310/marina/gata-tilda-barbaridad-trazado-20110310.html



DISSABTE 12: INAUGURACIÓ DE LA PISCINA I EL CAMP MUNICIPAL DE FUTBOL

El President de la Diputació d’Alacant, José Joaquín Ripoll i l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler Oliver, inauguraran a les 12 del matí la piscina municipal i el camp de futbol municipal, amb gespa artificial. Les autoritats, esportistes i veïnat en general recorreran les instal·lacions i presenciaran la presentació de l’Escola de Futbol Base, des de prebenjamins a cadets, així com els juvenils i el primer equip del GORGOS CLUB DE FUTBOL.

També serà l’oportunitat per gaudir de l’arribada de la Torxa dels Mini-Jocs Olímpics que aplegarà a Gata just despusdemà.

La jornada esportiva futbolera del dissabte 12 no acabarà amb la inauguració i els discursos pertinents. Per la vesprada jugaran també dos partits. El primer a les 15 hores. Seran els benjamins del Gorgos C.F. i els de la Nucia. A les 16.30 hores serà el partit de la jornada. Els juvenils colíders s’enfrontaran amb l’Ondarense.

Recordeu. Tot això dissabte 12 a partir de les 12.

Però, ara que és l’hora de dir-ho. Quin nom li posaran al camp?. Cap?. Serà el Municipal de Les Costeres?. No tindrà el nom que jo vaig proposar al Ple, Juanjo Marín?. A vosaltres que us sembla?. Deuria portar nom d’algú relacionat amb el futbol o estaria bé sols Les Costeres, com abans es deia Les Sorts?.

S’obri l’oportunitat de respondre i donar la vostra opinió. Gràcies.

 

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -la d'ahir dimecres, 330-

20110310232052-copia-de-barmarti1960.jpg

La fotografia pertany al bar Martí. Any 1960. Tres homes a la barra. Un d’ells sembla ser Lluïset el Rentat i l’altre -el del mig- Roberto, germà de Fermín, que ens deixà fa poc temps. Darrere de la barra un dels germans Martí. Mireu la disposició de les botelles a la paret i l’aparatós aparell de posar servessa que apareix a l’esquerra de la fotografia. El mostrador, l’aparièncial, la manera de vestir a l’estiu, és dels anys 60 del segle XX.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -La de hui dia 10, 331-

20110310233551-copia-de-trebvia1910bimantmp.jpg

En un dels últims BIMs de Gata que trevíem fotografies antigues ixqué la foto antiga aquesta. Va estar cedida per Antonio Mulet Pons, perquè en la foto estava son pare. La foto recull tota la colla de treballadors que treballaven a la via del tren. Eres els anys entre 1910 i 1915. Tots els homes anaven amb gorra o capell. Les bluses de vestir eren pels més majors. 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 11 és Sant Eulogio i Santa Áurea.

SANT EULOGIO de Còrbova va viure al segle IX (800-859. Prevere màrtir, que fou degollat per la seua preclara confessió de Crist.

SANTA ÁUREA de Sant Millà naixqué a Villavelayo i va morir a Sant Millà de la Cogolla, d’ahí el seu nom. Segle XI (1042-1070). Religiosa.

Pel que fa als refranys, ací us en pose dos més de març:

MARÇ I ABRIL, CADA DIA EN FAN MIL.

MARÇ VENTÓS I ABRIL PLUJÓS, FAN SER EL PAGÉS ORGULLÓS.

FONTS: www.santopedia.com i altres.

 

 



EL RAL·LI GATA 2011 PERILLA PEL MAL TEMPS. De hui a diumenge.

20110311204850-cartell-copia-min-500.jpg

Tots miren al cel, especialment organització i participants. El Ral·li Gata 2011 del Foto Club El Forat perilla, donat que seguix plovent a hores d’ara i veure’m demà quin temps ens deixa el calendari.

Les activitats es tenen que desenvolupar en aquestos tres dies. Ja han començat hui divendres 11. Però era a un lloc tancat i cobert. De moment pot fer-se.

Saló de plens del M.I. Ajuntament de Gata. A las 20,30 horas.
- Recepció de participants
- Lliurament d’objectius i documentació
- Visualització del recorregut
- Aclaració sobre objectius i dinàmica del ral.li.
- Dubtes i preguntes
- Inici del Ral.li....

Demà dissabte 12 estava previst a les 13 hores descarregar les imatges a les 13 hores a la seu del "Fotoclub Forat". Aquest interval de temps és el que perilla. La descàrrega d’imatges tocava ser de 13 a 14 hores i a partir de les 14 hores i finbs les 14.30 hores descàrregues amb penalització.

Per la vesprada:
Salón de plens del M.I. Ajuntament de Gata, a les 18 hores:
- Presentació del fotògraf invitat.
- Xerrada - Col·loqui sota el lema "La fotografía como afición".
- Presentació del vídeo del "Fotoclub" sobre la "Selva de Irati".

Finalment, està previst que diumenge 13 de març, al saló de plens també es faça la següent activitat:
- Visualització de les imatges presentades a concurs
- Lliurament de premis
- Cloenda de la VII Edició del Ral.li de Gata.

PERÒ, TORNE A REMARCAR QUE TOT ESTÀ PENDENT DEL TEMPS. ESPEREM QUE IXCA MILLOR QUE HUI EL DIA DE DEMÀ.



UN VENTALL D'ACTES AL CALENDARI GATER.

Inauguracions, partits, concursos, carreres, efemèrides i més coses...tot a Gata.

Sols per a que aneu recordant. S’apilen els actes i passen els dies. El calendari gater està ple de coses. Un ventall de coses.

Us pose el calendari dels pròxims dies i setmanes:

- Hui 11, demà 12 i despusdemà 13: VII Ral·li Gata de fotografia. Fotoclub "Forat". (Amb permís de l’oratge).

- Dia 12 al llarg de tota la jornada: 83 aniversari del prevere, abat emèrit, ja jubilat, N’Alberto Caselles Fornés. 

- Pel matí, a les 12 hores: Inauguració de la piscina i camp de futbol. Presentació de l’Escola de Futbol Base Municipal. Recepció de la Torxa dels Mini-Jocs Olímpics de la Marina Alta.

- Per la vesprada, a les 15 hores, Escola dels benjamins de Gata i Alfàs del Pi. Futbol.

- Per la vesprada, a les 16.30 hores, partit dels juvenils: colíder GORGOS C.F. i ONDARENSE, quart classificat.

- Dia 13 al llarg de tota la jornada: 101 aniversari de la centenària de Gata Francisca Costa Diego, mare de Tonica i Vicente Soler.

- Per la vesprada, 17.30, al Pavelló Cobert Municipal, Competició Comarcal de Gimnàstica Rítmica entre les gimnastes dels pobles de la comarca.

- Dia 27 diumenge, al larg de tot el matí: Carrera a Gata, segona cursa pertanyent al Circuit Comarcal Marina Alta...

Què trobeu?. Hi haurà més coses. Per ara ja n’hi ha prou... 

 



AQUESTA VESPRADA S'HAN FET LES DISFRESSES ESCOLARS. Demà és el Soterrament de la Sardina.

20110311215640-pp1.jpg

El mal temps ha obligat a fer l’acte al pati cobert interior de les escoles.

Ja es va ajornar divendres passat.

Demà és el soterrament de la Sardina. Hi haurà disco mòbil a Les Sorts.

Ha tornat a ploure i seguix plovent. Hui primer divendres de Quaresma, fora dels Darrers Dies i del Carnestoltes, les xiquetes, xiquets i mestres de l’escola, del col·legi "Santíssim Crist" de Gata, han volgut fer el desfile de disfresses que tenien pendent. Si el temps haguera acompanyat hi haurien passejat pel poble. Ha tornat a ploure i no han tingut més remei que fer-lo al pati cobert.

Cal recordar que divendres passat, Darrer Divendres, ja es va tindre que ajornar perquè va ploure a migdia, no així a la vesprada.

I demà acabarà el poble amb les disfresses. Primer dissabte de Quaresma i serà el Soterrament de la Sardina. La Comissió de Festes 2011 que no para de fer feina i amb vistes sempre a fer unes grans festes ha organitzat la discomòbil amb la ràdio Activa FM i els millors discjokeis, en aquest cas punxarà Salva Faus.

Al muntatge fotogràfic podeu veure alguns moments del desfile al pati cobert.

FOTOS: V.V.C.



HA TORNAT LA PLUJA AQUESTA VESPRADA: 6,6 litres.

Ja es porten recollits 6,6 litres per metre quadrat des del ple de migdia que ha començat a ploure. Aquest any ja s’han superat els 100 litres. Molta humitat, ara a les 22 hores hi ha un 89 per cent d’humitat. La temperatura es prou bona, 10 graus. Seguix plovent i per a demà és incert el temps que farà. L’oratge diu que també seguirà com hui. És cert que hi ha pendent demà actes importants: la inauguració de la piscina i el camp de futbol municipal, els partits de futbol benjamí i juvenil i les disfresses de la nit del Soterrament de la Sardina. Vewure’m si respeta el temps aquests actes.



COM ERA GATA FA...23 anys: de l'1 al 4 d'agost de 1988

20110311224601-image0-242.jpg

Torna aquesta secció després de vuit dies sense estar al blog, ja que ocupaven els reportatges de les tendes del poble aquest espai.

Recordem encara les festes del 88. En concret el diari EL POBLE del primer dia d’agost, que posava la publicitat de GATA DE GORGOS EN FIESTAS de la Diputació Provincial d’Alacant i una vista de Gata des de dalt les escoles, que reproduisc al blog.

DE LA NIT DE LA REINA A LA FESTA DELS FADRINS.

COMISIÓN DE FIESTAS DEL CRISTO DEL CALVARIO.

EL ALCALDE OPINA SOBRE LAS FIESTAS.

El diari INFORMACIÓN publicava també l’1 d’agost:

CICLISMO.

ESPELEOLOGÍA.

2 d’agost de 1988:

INFORMACIÓN: ELEGIDAS LAS REINAS ADULTA E INFANTIL. Recordeu aquell any. Van ser regina major María José Soler Arbona i regina infantil Sara Soler Mahiques.

FIESTAS EN...TORTILLA GIGANTE EN GATA DE GORGOS.

3 d’agost de 1988, dimecres:

INFORMACIÓN: A TODA COSTA. SIGUIENDO UNA VIEJA TRADICIÓN. GATA DE GORGOS SE VA DE CENA AL MAR.

ALBERTO CASELLES, NOMBRADO ABAD DE LA COLEGIATA DE GANDÍA. Precisament parlava d’ell abans amb motiu de què demà és el seu 83 aniversari.

4 d’agost de 1988, dijous: 

INFORMACIÓN: CORRER EL BOU.

FIESTAS EN...A TODA COSTA. GATA DE GORGOS. 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -331-

20110311232639-copia-de-inaugcasesmestres1.jpg

La foto de hui recorda el món escolar i el món de la política anterior a la democràcia. La foto va eixir a un programa de festes. Era propietat del que fou alcalde i metge En Julián Monfort Calatayud. Ho detalla perfectament el comentarista de la foto. Era el 22 de juliol de 1967. Es van inaugurar les cases dels mestres, que encara estan en peu hui. Començaven les festes i estaven les banderes posades als carrers i més a la Costera del Grup Escolar.

Les autoritats les encapçalava el governador civil aleshores En Luis Nozal Pérez. Al costat d’ell i baixant cap avall l’alcalde En Julián Monfort. La crònica de la foto diu que a l’esquerra el xiquet "corredor" era José Vicente Boronat Soler "el practicant" i que darrere estava un altre xiquet Jaume Costa "l’advocat" i darrere d’aquest Jaime "Marratxa", segons posa. Inclús diu les xiquetes de l’altra part, la dreta. I diu que estava María Rosa Segarra i Mari Ballester, veïna de les cases inaugurades.

Observeu que hi havia moltíssima gent. Eren altres temps. I que em digueu del cotxe, de l’època. Al fons les escoles ja tenien 9 anys de vida.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 12 és Sant Sensio (

Comence hui un dissabte ple de notícies. Acabaré passada mitja hora de la mitjanit.

La família dels Sensio de Gata tenen de procèdencia a un Sensio Signes "Canyetes" que s’en va anar cap a la Ribera als primers anys del segle XX i s’establí allí.

Hui és SANT SENSIO ("INOCENCIO") nascut al poble italià d’Albano i mort l’any 417 a Roma, perquè fou papa amb el nom de Inocencio I. Defensà a Sant Joan Crisòstomo, consolà a Sant Geroni i aprovà a Sant Agustí.

Pel que fa al refranyer us en pose dos de març:

MARÇ, PIGUES I BARBS.

MARÇ AMB SOL, CAMPANES AL VOL.

FONTS: www.santopedia.com i variades.



IMATGES CURIOSES: Passat i present-futur dels camps de futbol gaters.

20110312214251-camps.jpg

Aquestes dos fotografies són el contrast més clar. Hui ha estat un dia molt important per al futbol gater i per al Gorgos. Ha estat inaugurat el nou camp de futbol de gespa artificial. Molts dels articles del dia, inclús la fotografia antiga anirà del tema.

Per a començar vegeu les imatges curioses, recollides hui les dues. Per una part el vell camp de futbol de Les Sorts (1972-2010) i per altra el nou camp Les Costeres de gespa artificial. I més hui que plovia, més diferència s’ha vist entre el quart i cinqué camp del futbol gater. Allí estava el blog per a contar-ho.

Al muntatge fotogràfic podeu veure dalt el camp ja vell i baix el nou camp. 



INAUGURACIÓ DEL NOU CAMP DE FUTBOL MUNICIPAL I LA PISCINA.

20110312222139-presen1.jpg

El camp de gespa artificial de "Les Costeres" i la piscina municipal l'han inaugurat el president de la Diputació Joaquín Ripoll i l'alcaldessa.

La pluja protagonista: l'acte s'ha traslladat al pavelló cobert municipal.

Presentació de tots els equips de l'Escola Base del futbol gater, els juvenils i el primer equip del Gorgos C.F.

Rebuda la torxa dels Mini-Jocs Olímpics de la Marina Alta

A la composició fotogràfica, quatre moments de la inauguració i presentació dels equips de l'Escola i del Gorgos.

El president de la Diputació Provincial d'Alacant, Joaquín Ripoll, acompanyat de l'alcaldessa Ana María Soler Oliver, han inaugurat aquest matí la nova piscina municipal i el nou camp de futbol de gespa artificial de Gata. 

Diputació ha invertit en les dues instal·lacions i accesos 871.500 euros. Malgrat les inclemencies del temps i la pluja, les autoritats locals i comarcals -alcaldes i regidors- s'han apropat a les instal·lacions. El rector En Santiago Bohigues les ha beneïdes i després s'han descobert sendes plaques commemoratives.

Les obres de remodelació, accesibilitat i nova piscina del recinte poliesportiu municipal de Les Costeres ha contat amb una aportació provincial de 377.000 euros, el 70 per cent del cost total i la resta l'ha posada l'Ajuntament. Les dues piscines descobertes i els vestuaris, així com els accesos als mateixos i l'aparcament abarquen una superfície de 288 metres quadrats.

Per la seua part, dins del Pla especial de camps de futbol de gespa artificial 2008-2009, la Diputació ha realitzat el de Gata amb un pressupost de 380 millons d'euros. La infrastructura que substitueix al vell camp Les Sorts, conta amb unes dimensions de 105x63 metres i està equipat amb porteries, banquetes i banderins.

Al mateix, però al Pavelló Cobert Municipal per la pluja que caia, es presentà l'Escola de Futbol Municipal, que dirigeix Juan Ivars "Micheta" i es rebé la torxa dels Mini-Jocs Olímpics en els quals competirà també Gata els dies 1, 2 i 3 d'abril.

S'han vivit moments molt emotius quan es recordà a tots els que desitjaren aquest camp, especialment de Juanjo Marín, que es desvivia pel futbol local de Gata. S'ha guardat a instàncies de l'alcaldessa un minut de silenci en el seu record.

Altre moment emotiu ha estat el de la representació de tots els jugadors que han vestit els colors del Gorgos C.F. o del Gata o del nom que tinguera en cada moment. Es trobaven presents part de l'equip al que li cridaven el "Pequeño Real Madrid", que foren campions de lliga a la temporada 1961-62.

FONT: Presidencia de Diputació. Ajuntament.



LA TORXA DELS MINIJOCS ARRIBA A GATA

20110312223739-copia-de-dscf0984.jpg

Aprofitant l’acte d’inauguració del nou camp de futbol i de la piscina i també la presentació dels equips de l’Escola de Futbol Municipal, s’ha representat l’arribada de la torxa dels Minijocs de la Marina Alta a Gata, procedent de Xàbia. Els xiquets han passat la torxa per tot el pavelló cobert municipal fins al centre on hi havia un gran baló de futbol.

Cal remarcar que els IX Jocs es faran de l’1 al 3 d’abril a Dénia. Al voltant de 1.500 xiquetes i xiquets de la comarca compresos entre 10 i 12 anys competiran en els diversos esports, inclosos també els de Gata. Ja parlaré del tema quan estiguem més a prop.

A la fotografia, moment d’arribada de la torxa al pavelló de Gata.



EL "PEQUEÑO REAL MADRID" (1961-1962) HA ESTAT EN L'ACTE.

20110312224950-copia-de-dscf1026.jpg

El Gorgos C.F. i l’Ajuntament han convidat als representants d’aquell Gorgos de la temporada 1961-1962 que es deia popularment "el Pequeño Real Madrid". Al front d’ells anava el gater Miguel Miñana, que el podeu veure agatxat més a la dreta de la imatge. Tots ells han rebut un homenatge especial a l’acte de presentació de l’Escola de Futbol i el Gorgos. Ells van guanyar el Campionat d’Aficionats Adherits d’eixa temporada i d’una altra. Formaven un gran equip i hui el Gorgos els ha rendit un xicotet homenatge.

Per a que els recordeu ací estan ells que han volgut juntar-se i recordar vells temps. Tots els xiquets han pogut per un moment imaginar-se a aquestos jugadors al camp de les Escoles, on van començar jugant ells. Han vist "las viejas glorias" reials i de prop.



A MÉS D'ESPORT...HUI FAN FESTA ELS QUINTOS 2011.

20110312232301-dscf1069.jpg

SOTERRAMENT DE LA SARDINA. Hui primer dissabte de Quaresma.

Demà posaré més fotografies però ara us pose un avanç. Els quintos 2011 han passejat la caixa de la sardina pels carrers del poble vestits de dol i acompanyats per la xaranga. A la fotografia els podeu veure passant pel carrer Lepanto.

Mentrestant, a Les Sorts es preparava la festa amb discomòbil que organitza la Comissió 2011, que com sabeu i ja vaig informar va triomfar a la sèrie "Gormandia" de Canal9 TVV dijous



EL GORGOS JUVENIL GUANYA EN LA SEGONA PART REMUNTANT (4-1) AL ONDARENSE

20110312235847-dscf0977.jpg

Els de Jaume Serra han fet una magnífica segona part i han remuntat el 0-1 del descans.

El revulsiu a la segona part: Quico, que ha marcat dos gols, un d’ell de penalti.

Gols de Quico (2), Carim i José.

Seguixen els de Gata colíders i segons.

Així es podrien escriure els titulars de hui dissabte 12 de març. Malgrat a estar cansats per la jornada d’inauguració i presentació, els juvenils del Gorgos, com abans ho han fet els benjamins, han jugat molt sobre tot a la segona part.

A la primera part ha sorprés el gol cap al minut 20 de l’Ondarense. Tocava remuntar i èpica i no estaven jugant bé els gaters. Al descans, Jaume Serra ha donat entrada a Quico i ha revolucionat el partit. En cinc minuts s’han fet dos gols. Primer ell de penalti ha obert la llauna i després el sempre habilidós dins de l’àrea Carim. I l’altre molt bó també de José "Carrete". La traca final ja en temps de descompte l’ha posada Quico amb un gol bonic, després d’una jugada portada per ell i passant-li a Eloi, que no ha tingut sort amb els tres o quatre tirs quasi gols.

En quan a la classificació seguix segon colíder el Gorgos C.F. juvenil. El Benirredrà no ha errat i ha guanyat a domicili al Sueca, per 0 a 4. A la jornada 21 els dos tenen 52 punts: 17 guanyats, 1 empatat i 3 perduts. El Benirredrà té 120 gols a favor i 22 en contra, mentre que el Gorgos en té 106 a favor i 26 en contra.

El dissabte que ve serà clau ja que el Gorgos visita al Benirredrà.

A la fotografia, podeu veure als juvenils a l’acte de presentació, amb motiu de la inauguració del nou camp de gespa artificial que s’ha fet hui mateix.



COM ERA GATA FA..23 anys: RECORDANT EL LIMÓN EXPRESS: juliol de 1988.

20110313203312-limongata.jpg

Hui aquesta secció és temàtica. A la secció "A toda costa" del diari INFORMACIÓN d’Alacant i al reportatge de "La excursión" de Antonio G. Pomata es publicava el divendres 22 de juliol de 1988 un article sobre "LIMÓN EXPRESS" UN TREN "DE ÉPOCA" PARA TURISTAS. Diverses parts tenia l’article: El "Limón Express"; Viaje a Gata; Vuelta con "espumoso"; El "Trenet" de la Marina"; A Denia en abril-89 i Dónde comer.

Deia en un dels costats del reportatge: "BENIDORM-GATA EN VAGONES DE LOS "AÑOS TREINTA" CON 40 KILÓMETROS DE BELLÍSIMOS PARAJES".

De què parlava al respecte del "Viaje a Gata": el considerava un "pueblo-bazar" i descric textualment el que deia Pomata:

"Hay degustación de la típica "mistela" o "moscatel" de la zona, se visita una fábrica de guitarras y se conceden 30 minutos para conocer la artesanía de mimbre, junco, médula y palmito que tanta fama dan al lugar, y efectuar compras. Poco tiempo, desde luego, en la sugestiva Gata".

Al muntage fotogràfica us pose dos imatges del reportatge, a una deia que Gata era la "ciudad-bazar" de artesanía. A l’altra posava al peu de la foto: "Tras hora y media, en Gata".

 



L'EQUIP DE PILOTA DE BENIDORM, ON JUGA ALVAN DE GATA, 2n A LA PRIMERA FASE.

A la VIII Lliga Caixa Popular

 Pedreguer i Benidorm empaten a 15 punts.

La primera fase de la “VIII Lliga Caixa Popular” s’ha tancat amb una última jornada on han vençut o tret bons resultats els quatre equips favorits. Pedreguer, Benidorm, Xilxes i Alcàsser passen a la fase final i lluitaran pel títol d’esta edició. En la fase final jugaran en dos equips diferents dos jugadors que ja coneixen el triomf en esta competició; Rodrigo de Benidorm, campió en 2010 i Pablo de Sella en 2009, i junt amb ells estaran els dos restos de major projecció de la categoria atenent als resultats oficials de les últimes temporades; Pablo de Borriol i Juan de Pedreguer.

Les partides que han tancat la fase han sigut molt entretingudes per als espectadors ja que fins a l’últim moment no se sabia que equip anava a guanyar. Pedreguer el campió de la primera fase ha tret un punt davant d’Alcàsser que el va derrotar en l’última jornada. Xilxes va guanyar la partida amb un gran debut en la lliga juvenil d’Héctor de Borriol. També han debutat en esta jornada Marc de Montserrat i Jesús de Quartell per a substituir els companys lesionats.

VIII Lliga Caixa Popular - Escala i corda - Classificació 1ª fase final;
1º - Pedreguer – 15 pts
2º - Benidorm – 15pts
3º - Xilxes – 14 pts
4º - Alcàsser – 12 pts
5º - Benissa – 9 pts
6º - Beniparrell – 5 pts
7º - Orba – 5 pts
8º - Barxeta – 3 pts

Resultats de les ùltimes partides la primera fase;
-   Benidorm (Rodrigo de Benidorm, David de Sant Vicent i Alvan de Gata de Gorgos) - 60 - Beniparrell (Marc de Montserrat, Enrique de Benavites i Adrià de Beniparrell) - 35
- Benissa (Ángel de Petrer, Penalba de València i Julián de Torrent) - 60 - Barxeta (Alfonso de Barxeta, Guillermo El Puig i Edu de Genovés) - 55
- Alcàsser (Pablo de Sella, Isaac d’Alcàsser i Marcelo de Casinos) - 60 –   Pedreguer (Juan de Pedreguer, Adolfo de Sella i Samuel de Beniparrell) - 55
- Xilxes (Héctor de Borriol, Héctor de Benavites i Carlos de Chilches) - 60 - Orba (Jesús de Quartell, Adrià de Murla i Borja de Laguar) – 50

La lligueta de semifinals començarà divendres que ve 25 de març en el Trinquet de Pelayo, amb dos grans partides entre els quatre millors equips d’esta edició.

FONT: Federació de Pilota Valenciana. http://fedpival.es/noticies/detall/99.



LA CENTENÀRIA DE GATA, FRANCISCA COSTA DIEGO, HA FET HUI 101 ANYS.

20110313212044-huela1.jpg
Naixqué el 13 de març de 1910 a Jesús Pobre
Mare de Tonica i Vicente Soler
Gata últimament té sempre alguna que altra centenària. Hui ha complit 101 anys la nostra veïna Francisca Costa Diego, mare de Tonica i Vicente Soler. Una dona que conserva tot el seu coneixement i que, com a agraïment a la vida i a Déu, ha volgut anar hui a la missa major de diumenge. La família ho ha celebrat amb intimitat aquest any.
Ahir per la vesprada vaig poder gaudir de la saviesa popular d’una dona que ha superat un segle i un any de vida.
Algunes xerrades d’ella denotaven que tenia tota la integritat mental: "Sempre he dit que no volia fer-me vella". "També mire que la meua germana va morir als 95 anys". "No em crec que tinga eixa edat".
Sols una de les cames té més fotuda. És l’edat diu ella i "la persona ja no es val tant com abans".
A l’església de sant Miquel Arcàngel ha arribat a un quart de dotze i de seguida ha volgut anar al sagrari. El seu fill Vicente i la seua nora l’han portada davant de l’altar del Cor de Jesús però ella ha volgut, era el seu desig, apropar-se més al sagrari.
El rector En Santiago Bohigues ha eixit del confesonari a saludar-la, com també ho ha fet a la homilia de la missa, la qual cosa ha fet que la centenària Francisca s’emocionara i molt.
Francisca Costa Diego es casà a Gata als 24 anys, poc abans de l’inici de la guerra civil i ja s’establí al poble. Vídua del comerciant Francisco Soler tingué una filla i un fill, Tonica, la major, i Vicente; set nets i 11 besnets, que tenen entre dos i 21 anys.
La perdua de la vista la prima de veure amb panoràmica i molt bé una vista de la carretera excel·lent.
L’any que ha passat des dels 100 als 101 anys quasi no s’han notat per a Francisca.
A les imatges del muntatge, Francisca a casa i a l’església amb el rector i els seus.
 


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -333-

20110313230901-copia-de-dscf1036.jpg

Tres tresos marquen hui la foto antiga. Porte una altra foto d'un equip que també va defensar la camiseta de Gata. Estava també exposada a la mostra d’ahir dissabte. Es perden en el temps tant el camp com els jugadors. La composició de tots baix de la porteria si que és curiosa. I era costum portar el mocador al cap i mireu com vestien.



HUI TAMBÉ HA PLOGUT: en tot l'episodi plujós s'han recollit 26,4 litres.

Hui també ha plogut. S’han recollit en tot aquest episodi plujós d’ahir i hui un total de 26,4 litres, distribuïts en 10,8 ahir i 15,6 litres hui. Hui ha començat el dia plovent poc a poc i al llarg de tot el matí la boira i la humitat, més del 90 per cent han estat la tònica dominant. A la vesprada ha clarejat un poc i ha parat de ploure. Per a demà, és possible que ixca un bon dia amb sol, ja que estava prou clar aquesta nit i els estels brillaven.

Cal recordar que en aquestos dies està produïnt-se el fenòmen de l’Alineació Solar de la Serra Foradada a la Vall de Gallinera, a l’interior de la Marina Alta. El dia de hui no ha estat propici per aquest efecte òptic. Veurem demà. 

FONT: http://www.gatadegorgos.es/eltemps/.



TORNE AL FUTBOL: EL GORGOS HA EXPOSAT TOTES LES SEUES "RELIQUIES"

20110313001343-dscf0903.jpg

I si es muntara un Museu del GORGOS C.F. ?.

La de records que hi havia hui allí.

Amb motiu de la inauguració del nou camp de futbol municipal de gespa artificial i la piscina pel President de Diputació i l’alcaldessa, el GORGOS C.F. ha preparat amb molt d’acert i carinyo una exposició d’objectes, copes, fotografies, plaques i trofeus que al llarg dels anys els equips de Gata que han passat pels cinc camps existents han pogut conservar. A un lloc destacat estava la Copa de la Federació Valenciana quan el "Pequeño Real Madrid" va guanyar la lliga del Campionat d’Aficionats Adherits a la temporada 1961-1962 i quan els benjamins es van quedar campions, això fa menys temps o els juvenils...

El que si s’ha demostrat es que es podria fer un museu del GORGOS C.F. perquè a la gent que ho ha vist li ha agradat i molt.

A la fotografia, detall del muntatge, amb les copes guanyades.

 

 



LA FAMÍLIA DEL FUTBOL GATER RECORDA A JUANJO MARÍN.

20110313002625-dscf1018.jpg

L´Ajuntament i el Gorgos, el Gorgos i l’Ajuntament, han estat molt sensibles aprofitant hui la inauguració de la qual ja he parlat molt aquesta nit i presentació dels equips del Gorgos. L’alcaldessa ha demanat un minut de silenci per als que ja no estan a la família futbolera del poble. Després, el president i ella li han lliurat una placa a Josefa, la germana de Juanjo Marín, que anava acompanyada pel seu fill. Per uns moments, a tot els que estaven al pavelló se’ls ha posat un nyuc a la gola. Emotiu el record quan l’alcaldessa ha dit que "Juanjo contava els dies que restaven per veure el camp de gespa artificial acabat".

S’ha fet justícia amb un xic que ho va donar tot per al futbol local. Es tanca ací la controvertida possible denominació del camp i el possible de "Juanjo Marín". Amb bon criteri també de no nomenar a persones, adopta el nom de la partida on s’ubica "Costeres".

Això si, ara està per vindre un trofeu que porte el nom de Juanjo Marín. Seguirem reivindicant-ho.

A la fotografia, podeu veure d’esquerra a dreta: alcaldessa, president de la Diputació germana i nebot de Juanjo, en el minut de silenci.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -332-

20110313004924-copia-de-dscf1049.jpg

Conclou el dissabte quasi una hora més tard.  Estem prop de les 365 fotos, un any. Després seguiré, perquè no?. De moment eixa és la meta primera.

Com hui el GORGOS ha estat el protagoniste de la jornada, porte una fotografia que hem pogut trobar a l’exposició que el club ha muntat amb ocasió de la visita del president de Diputació i la inauguració de les instal·lacions, ja comentades.

La foto de Aguado de Xàbia ens trasllada a un partit jugat pel GORGOS entre els anys 70 i 80 del segle XX al camp del Frechinal xabienc. Hem escollit aquesta imatge perquè també va ser un equip recordat. Al llarg dels dies que venen aniré posant fotografies antigues del Gorgos, com a homenatge, i sempre recordant aquelles "viejas glorias".

D’esquerra a dreta plantats estan: el porter Juan Carbó; Prats, Vicente, Cardona (aquest de Xàbia), Vicente Salvá capità, Poli, Vicente, Javier i Ripollet, porter. Agatxats: Pepe "Conyero", Vicente "Cullerot", Juanvi, Manolo Poveda i Antonio.

 

 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 13 és Santa Cristina

Hui és SANTA CRISTINA que vixque i va morir a Pèrsia l’any 559. Màrtir dels temps de Cosroas I, rei dels perses.

Pel que fa al refranyer us en pose tres del mes de març:

MARÇ, MARCER, CARABASSER I VENTOLER.

PEL MARÇ, CORRE EL DIABLE PER TOTES PARTS.

MARÇ VENTÓS, PEL LLAURADOR ÉS PROFITÓS I PEL MARINER, DESASTRÓS.

FONTS: www.santopedia.com i http://www.levante-emv.com.



EL BLOG SUPERA LES 25.000 VISITES

Encara no fa un any de blog del CRONISTA DE GATA i ja està a una xifra de visitants important. Ha superat hui els 25.000. Hi ha estat possible gràcies a les seues entrades, les seues visites. Tota la informació, la història, les fotografies antigues, sèries curioses de Gata, com les tendes i tendetes que han passat a la història local. I tot això va sumant i sumant. GRÀCIES A TOTS i a seguir... 



RECORDEU A LA COMISSIÓ 2011 FENT DE "GORMANDOS"

20110313192052-gormandoscomi.jpg

Per als que no van gaudir del programa 34 de "Gormandia" de Canal9 TVV titulat "Polseguera gormanda", en el qual els protagonistes eren la Comissió de Festes Patronals 2011 ací us deixe l’enllaç al vídeo que ja està posat a la pàgina del programa d’entreteniment i humor. A més, a la pàgina podeu veure diverses fotografies del programa.

Ells no paren i la pròxima cita serà diumenge 27 de març. Muntaran el bar a la Cursa matinal, que organitza el Club d’Atletisme Gata. Sempre està la Comissió allí on la necessiten i així van recaptant fons per a les festes.

Aquest és l’enllaç per a veure’ls altra vegada o per primera vegada:

http://www.rtvv.es/va/gormandia/Gormandia-Polseguera-gormanda-Cap_13_441685834.html

A la imatge, un dels fotogrames del vídeo de "Polseguera gormanda", que té un total de 22.03 minuts. 



ANIT ENCARA SOTERRAMENT DE LA SARDINA.

20110313193645-quintos2011soterra.jpg

Adéu al temps fester, abans de la Quaresma.

La Comissió de Festes 2011 ha pujat a la xarxa social facebook on té aquest grup fester de Gata el seu raconet (Comissio Festes Gata) moltíssimes fotografies del Soterrament de la Sardina, concretament 121 fotos l’últim suspir de la festa de carnestoltes, d’ahir dissabte. Els quintos 2011 tenen una bona foto amb la flamerada darrere i per això hem escollit aquesta foto. És l’adéu fester abans d’endinsar-nos a la Quaresma.

Però tot això, sabem el què significa realment?. O fem festa perquè tots en fan?. I igual la fem dins com fora de la Quaresma?. La setmana que ve us parlaré dels costums quaresmals gaters i d’aquestes terres.

 



MOLT BONA PARTICIPACIÓ AL VIIé RAL·LI FOTOGRÀFIC GATA.

20110313200637-copia-de-dscf1093.jpg

El guanyador absolut ha estat Toni Sanchís i el segon Ignacio Angulano.

Un total de 64 participants desafien el mal temps i obtenen nombrosos fotografies precioses.

Temes obligats, com el Tossal del Moro, el margalló o una vista del casc urbà del poble, fan que l’arxiu fotogràfic municipal vaja en augment any darrere any.

El Fotoclub "Forat" organitza el VIIé Ral·li amb la modalitat de sols un cap de setmana.

Hui s’ha clausurat el VIIé Ral·li Fotogràfic 2011 organitzat pel Fotoclub "Forat", amb la participació de "Alehoop" i el suport de l’Ajuntament. A les 12.30 hores s’ha procedit a passar totes les fotografies (512) dels 64 participants que divendres nit amb pluja i dissabte matí també plovent van fer vertaderes filigranes de fotografies. La col·lecció de Toni Sanchís Caucedo ha superat i amb molta més puntuació a la resta. El segon lloc ha estat per a Ignacio Angulano Mas.

Al guanyador se li ha lliurat, com ja és habitual, una preciosa escultora obra de l’artista local Juan Ramón Caselles Leyda. El patrocinador Darío Grimalt, el president del club Pepe Mengual, la regidora de Cultura María Jesús Salvá i l’alcaldessa Ana María Soler han otorgat els premis.

En els pròxims dies i seguint el blogspot del club us donaré més informació al voltant d’aquest event fotogràfic local.

A la imatge podeu veure als guanyadors, patrocinadors, col·laboradors i organitzadors. 

 



SANTS I REFRANYS: Hui és Santa Matilde.

SANTA MATILDE fou una santa alemanya. Naixqué a Quedlinburg en l’any 890 i va morir a Westfalia en 968. Fou esposa fidelíssima del rei Enric I, la qual, amb molta humiltat i la paciència, es dedicà a aliviar als pobres i a fundar hospitals i monestirs.

Pel que fa al refranys us en deixe dos de març:

MARÇ, MARÇOT, TIRA LA VELLA AL CLOT (una altra modalitat del que ja ha eixit al blog).

PLOGUDES EN MARÇ, BROSSA EN ELS CAMPS.

FONTS: www.santopedia.com i variades.

 



EL GORGOS GRAN CAU A BENISSA (3-1)

20110314215555-copia-de-dscf0979.jpg

Una altra derrota fora de casa. Va jugar ahir el primer equip del Gorgos a Benissa, contra el Sporting Benissa i van guanyar els benisseros per 3 a 1. La classificació del Gorgos és la mateixa. És vuité amb 30 punts, però ja està l’Orba a sols un punt que empatà. Dels 23 partits jugats, el Gorgos C.F. ha guanyat 9, ha empatat 3 i perdut 11. Ja superen els perduts als guanyats. Té 40 gols a favor però un menys en contra. Per dalt el Finestrat és líder amb 59 punts seguit del Mediterráneo de Xàbia amb 57.

A la foto, els jugadors del primer equip dissabte matí a la presentació de l’Escola i del Gorgos juvenil i major, amb ocasió de la inauguració del nou camp municipal de futbol de gespa artificial. PODEU VEURE’LS MILLOR SI PUNXEU ACÍ.



LA VII EDICIÓ DEL RAL·LI FOTOGRÀFIC TOT UN ÈXIT ( 2ª part )

20110314223452-dscf1092.jpg

Malgrat la pluja i el format nou.

El gater José Francisco Moncho obté també un premi.

Ja ho avançava ahir. Hui us pose la fotografia del guanyador absolut.

Cal dir que si els dos primers no eren gaters sí que ho és Moncho.

Toni Sanchís va guanyar el primer premi a la millor col·lecció del VII Ralli fotogràfic de Gata organitzat pel Fotoclub Forat de Gata amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Joventut. La segon millor col·lecció va ser la presentada per a Nacho Anguiano. També es van lliurar premis a la millor foto de tema obligatori, que va ser per José Francisco Moncho, i a la millor foto presentada a concurs, que se’l va endur José Ramón Hernández Melero

Enguany el ral·li presentava canvis en el seu format, ja que tots els actes es van concentrar en un sol cap de setmana. Divendres per la vesprada es va donar la eixida amb la presentació del objectius. A partir d’este moment començava la competició fins a les 14 hores de dissabte quan totes les fotografies havien de ser presentades. El jurat, format per Miguel Angel Serra, Matias Salvá i Jaume Boronat, es va reunir fins a altes hores de la matinada per decidir els guanyadors.

Els premis es van lliurar per l’Alcaldessa de Gata, la regidora de Cultura, María Jesús Salvá, i un representant del patrocinador Ale-hop en un acte que va tindre lloc a la sala de plenaris de l’Ajuntament de Gata ahir diumenge 13 de març a les 12:30 hores i on es van projectar totes les fotografies presentades a concurs.

La organització va agrair als participants el seu esforç per eixir a la muntanya a fer fotos a pesar de la pluja i demostrar així que la cita anual de la fotografia a Gata és ja un esdeveniment consolidat.

FONT: Text. Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -334-

20110314234030-copia-de-image0-2.jpg

Fent un incís amb les fotos dedicades al futbol, al Gorgos C.F. o als equips de Gata, pose ara la foto 334, que és una vista parcial del poble. Però si es fixeu es veu molt bé la part del Penyal, de darrere l’església, els dos horts i tot el riu, on ara estaria el Centre Social Integrat i el començament del parc del Raval. També es pot veure en construcció la que després seria durant un temps la Casa de cultura. I l’ajuntament el veuen com abans, sense cap construcció nova. També es veu com eixia abans el Barranquet al riu. 

Bonica estampa amb més de treinta anys d’antigüitat.

Aquesta fotografia il·lustrava la pàgina 765 del Tomo tercer de la col·lecció de Salvat S.A. "Conocer España". El tomo estava dedicat a Valéncia i a la comarca del "Marquesado de Denia" com posava estava Gata. La foto podia ser d’algun any més enrerre però la col·lecció està datada en 1984.

Una altra foto on el paisatge urbà del mateix lloc ha canviat i molt.

PER A VEURE EN GRAN I MÉS DETALLS LA FOTO, PUNXEU ACÍ.



HUI ÉS SANT RAIMUNDO de Fitero.

SANT RAIMUNDO de Fitero és hui. Nascut al poble francés de Sanint Gaudens, a la regió de Garona. Mor al poble espanyol de Ciruelos l’any 1163. Vixqué al segle XII. Fou abat del monestir cisterciense de Fitero (Navarra) i fundador de l’Orde militar de Calatrava.

Pel que fa als refranys, us en pose un del mes de març i la pluja, ja que hui ens ha eixit plovedor altra vegada:

NEU GELADA AL MES DE MARÇ, PLUJA FORTA AL MES DE MAIG.

BOIRA DE MARÇ, PLUJA I GELADA DE MAIG.

FONTS: www.santopedia.com i altres.



COM ERA GATA FA...23 anys: Del 29 de juliol a l'1 d'agost de 1988: FESTES.

20110315214748-image0-245.jpg

Seguim amb les festes del 88. Els especials eren frecuents. Així LAS PROVINCIAS el publicava el dia 29 de julio, el CANFALI MARINA ALTA el 30 i EL POBLE l’1 d’agost.

A LAS PROVINCIAS (29 de juliol) llegíem: FIESTAS POPULARES. MUCHO HECHO, MUCHO POR HACER.

GATA DE GORGOS. FESTEROS QUINTA 1988.

PROGRAMA OFICIAL DE FESTEJOS. DEDICADOS AL PATRONO, SANTÍSIMO CRISTO DEL CALVARIO.

Al CANFALI (30 de juliol) es deia:

FIESTAS DE GATA: LOS VECINOS, PROTAGONISTAS.

ADOLFO MULET: "NOS LO QUITAN PORQUE GATA NO ES DEL PSOE" (SE SUPRIMIRÁ LA SECCIÓN DELEGADA DE FORMACIÓN PROFESIONAL DE GATA).

A EL POBLE es publicava:

ADOLFO MULET, ALCALDE DE GATA. "EL POBLE ESTÀ PER DAMUNT DEL TURISME". UN AÑO DE LEGISLATURA.

A la fotografia que anunciava "Estamos de Fiesta" de la Diputació Provincial d’Alacant i que reproduïsc al blog es pot veure una actuació de bous a la Plaça Vella, la de l’Església.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -335-

20110315223521-dscf1037.jpg

Torne a les fotografies antigues del futbol gater, seguint amb les que es podien veure aquestos dies a les instal·lacions del camp de futbol municipal de gespa artificial. La de hui és una altra fotografia molt pareguda a la que posava despusahir. Com portaven la vestimenta esportiva, estaven rodejats de molta vegetació, sempre hi havia responsables o directius fotografiant-se amb ells, no mancaven els mocadors al cap. Ell si que eren las "viejas glorias" del Gorgos Club de Futbol.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 16 és Sant Abraham.

SANT ABRAHAM és el patriarca més conegut de tot l’Antic Testament, inclús per altres religions. Naixqué a Edesa i va morir a Hur (regió israelí). La mateixa paraula Abraham significava "Pare de molts pobles". Fou un gran profeta.

Pel que fa al refranyer de març, en pose dos més:

EL MARÇ I L’ABRIL ES FAN GANYOTES MÉS DE MIL.

LA VINYA REGALADA, PEL MARÇ PODADA I PEL MAIG BINADA.

FONTS: www.santopedia.com; www.lapalanca.cat i www.info-meteo.es.



COM ERA GATA FA...23 anys: del 5 al 9 d'agost de 1988.

Totes les notícies d’aquests dies feien referència a les festes patronals.

5 d’agost de 1988, divendres:

COMARCA: PASCUAL MULET VENCE EN EL FESTIVAL DEL CLUB CICLISTA GATA.

CONTINÚAN LAS FIESTAS EN GATA.

BAR CHAPARRO, VENCEDOR DE LAS 24 HORAS EN GATA.

UN CURA DE GATA, NOMBRADO ABAD DE LA COLEGIATA DE GANDÍA.

FINALIZA EL PRIMER FESTIVAL DE BANDAS PATROCINADO POR LA CAM. (Era a El Verger i participava la banda de Gata).

6 d’agost de 1988, dissabte:

INFORMACIÓN: DÍA GRANDE DE LAS FIESTAS.

9 d’agost de 1988, dimarts:

INFORMACIÓN: 3.000 PERSONAS SIGUIERON AL CRISTO DEL CALVARIO.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -336-

20110316225805-copia-de-dscf1038.jpg

La fotografia de hui, que ja és la 336, és esportiva i a la vegada social. Estava al xicotet museu que va muntar el Gorgos dissabte passat amb motiu de la presentació dels equips i la inauguració del nou camp de gespa artificial. Es tracta de la foto del lliurament de la Copa de la Lliga d’Aficcionats Adherits 1961-1962. Estaven molts d’ells a l’acte i va resultar molt emotiu. Havien passat 49 anys.

Quan va passar allò era al camp de les Alcolaies, on ara és el pati de les escoles. Al peu de la foto ho explicava molt bé i jo transcric el que deia:

"Temporada 1961-62. Campeonato Fútbol de Aficionados Adheridos. Entregando el trofeo de Campeones. Campo de fútbol de "Les Alcolaies", junto al Grupo Escolar Santísimo Cristo". De izquierda a derecha: Miguel Miñana Salvá, Andrés Balaguer (de Pego), Manolo Savall (de Oliva) y Rosa Borrell Caselles (esposa de Antonio Signes Fornés "el Melillano" presidente del Gorgos C.F.".



SANTS I REFRANYS: Hui dia 17 és Sant Patricio i Sant Josep d'Arimatea.

Comencem hui prompte l’actualitat, la història i el repàs al dia. Hui dia 17 de març celebrem dos sants important. Un anglés i altre hebreu del temps de Jesús.

SANT PATRICIO vixqué entre els segles IV i V. Va nàixer el 385 al Regne Unit. Va morir el 461 a Irlanda. És patró d’Irlanda. Fou bisbe. De jove va ser portat en captiveri des de Gran Bretanya a Irlanda. Després tornà a l’illa on va ser nomenat bisbe. Anuncià amb vehemència l’Evangeli. Organitzà amb fermeça l’Església irlandesa.

SANT JOSEP D’ARIMATEA va ser un deixeble "tapat" de Jesucrist. Donà la cara per ell en el momen més crucial de la seua trajectòria: per tal de demanar a Pilatos recollir el cos de Jesús baixant-lo de la Creu i soterrant-lo al sepulcre.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos més de març, però de Sant Josep. Sabeu que despusdemà és el sant i ja des de hui i fins diumenge parlarem del Sant, dels Joseps i Pepes, d’eixa festa:

PER A L’ESPÒS DE MARIA, TAN LLARGA ÉS LA NIT COM EL DIA.
EL CIGRÓ, PER SANT JOSEP, JUST SEMBRAT I TOT JUST NAT.

FONTS: www.santopedia.com i http://tionia1.pangea.org.

 

 



COM ERA GATA FA...23 anys: de l'11 al 14 d'agost de 1988.

20110317084657-image0-246.jpg

Un paratge, un succés, les típiques tradicions i festes, conformaven les notícies de mitat d’agost de 1988. 

11 d’agost de 1988:

INFORMACIÓN: RINCÓN PECULIAR EN LA RANA: ENTRE EL ÁRBOL MILENARIO Y LA TORRE MORISCA. A UN KILÓMETRO DE GATA DE GORGOS, DIRECCIÓN JÁVEA. El peu de la foto, la mateixa que ix al blog, deia: "El viejo árbol milenario y la torre histórica, marca una época.

INFORMACIÓN: LOCALIZADA UNA PLANTACIÓN DE MARIHUANA. POR LA GAURDIA CIVIL DE GATA DE GORGOS. SIN DETENCIONES.

12 d’agost de 1988:

COMARCA: LA GUARDIA CIVIL DE GATA HALLA UNA PLANTACIÓN DE MARIHUANA.

"ESTIUAR A LA CASETA", UNA TRADICIÓN EN GATA DE GORGOS.

FINALIZARON LAS FIESTAS DE ELS POBLETS Y GATA DE GORGOS.

EL 15 DE AGOSTO GATA RECUERDA LA MUERTE DE LA VIRGEN MARÍA.

14 d’agost de 1988:

INFORMACIÓN. GATA DE GORGOS. ADORACIÓN A LA VIRGEN.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -337-

20110317233903-copia-de-parcbombersinau.jpg

L’altre dia portava al blog, com a foto antiga, la inauguració de la Casa dels Mestres, puix hui la fotografia correspon al mateix dia 22 de juliol de 1967. I és una altra inauguració, la del Parc de Bombers del principi del carrer Bisserot. La comitiva la formaven pràcticament quasi els mateixos. Per davant també xiquets que hui ja són uns homes grans i fets. Podeu veure’n tres a aquesta fotografia. Eren Jaume Costa i Pepe Mulet "Pura" al costat esquerre i a la part dreta per davant Jaume Ferrer "el menut dels dos mestretes". Com vegeu encara els carrers estaven de terra. L’any 1968 es va fer l’alcantarillat, a l’any següent a la foto, i després vindria l’empolà dels carrers.

Don Julián, que era propietari d’aquesta fotografia, quan ixqué al programa de festes, conversava davant de tota la comitiva amb el Governador Civil d’Alacant, En Luis Nozal Pérez -que està al seu costat-. Per darrere distingim a "Ramonet", En Ramón Beltrán, fill adoptiu de Gata. A la part dreta Gayá, alcalde de Pedreguer.

Més enrrere es pot veure al Senyor Rector En Vicente Llopis. Molta gent i asoma el palo de la bandera de la banda de música. 

Encara es pot divisar a la façana d’aquesta casa la llegenda que posa "Parque de Bomberos nº 4". Igual és que tindrïen pensament de fer-ne tres mes.

  



SANTS I REFRANYS: Hui dia 18 és Sant Alexandre i Sant Ciril de Jerusalem.

Els dos sants que commemorem hui eren de Jerusalem. Cronológicament, vingué al món primer SANT ALEXANDRE de Jerusalem. Sigué bisbe màrtir i va morir a Cesàrea l’any 250. Anant de Capadòcia a Jerusalem, rebé l’encàrrec pastoral de la Ciutat Santa, on fundà una preciosa biblioteca i obrí una escola. Quando era molt vellet, va ser conduit a Cesèrea durant la persecució sota el domini de Decio i sent martiritzat.

SANT CIRIL de Jerusalem va morir l’any 444. Fou bisbe de Jerusalem i doctor de l’Església, que a causa de la fe sofrí moltes injuries per part dels arrians i fou expulsat amb frequència de la seu. Amb oracions i catequesis exposà admirablement la doctrina ortodoxa, les Escriptures i els sagrats misteris.

Pel que fa al refranyer i com demà és la festa de Sant Josep i seguint el conegut refrany que sempre dic "Qui no fa la vespra no fa la festa", us en pose dos més d’aquest dia tan assenyalat per als valencians:

EL CANT DEL CUCUT, SANT JOSEP EL PORTA I SANT PERE SE L’EMPORTA.

SANT JOSEP, EL CEP DESCOBERT.

FONTS: www.santopedia.com; http://bibliopoemes.blogspot.com i www.xtec.es.



...A 22 DIES DEL PRIMER ANIVERSARI DEL BLOG.

Comença ací el compte enrerre. Estem a 22 dies (13 de març i 9 d’abril) de que el blog del CRONISTA DE GATA faça el seu primer aniversari. Al llarg d’aquestos dies que resten fins aplegar al 10 d’abril de 2011, aniré posant l’estadística del blog, per a què vostés puguen veure com ha passat l’any de blog.

L’any de les fotografies antigues vindrà un poc després, perquè no es van iniciar just el mateix dia que començà el blog.

Ja ho saben...estem a 22 dies...

 



SABIEN VOSTÉS QUE A GATA TAMBÉ VAN FER UNA FALLA ?

20110318222536-0008.jpg

Va ser als anys 50 i per Pasqua.

Amb desfiles, passacarrers i vestides les xiques de falleres.

Malgrat que molts anys els Júniors cremen la seua falla, no em referisc a aquest tipus de falla, tampoc a allò que els festers de la Font del Riu li deien falla però era una foguera. Estic referint-me a una falla, falla.

Com estem a la vespra de Sant Josep, dies fallers per excel·lencia, vaig a recordar-vos que a Gata es va fer una falla.

Una "Junta de joves" a inicis de la dècada dels 50 del segle decidiren fer-ne una. Van ser el màxims impulsors Paco Carrasco, Miguel de Puripa, Pepito el "de la Botiga" i s’ajuntaren bona colla. I els homes ben mudats i les dones de fallera. I van fer una falla...I van fer fins i tot gurps de ninots. Encara recorden hui els octogenaris d’aquells anys la huela fent llata i una xicona al costat ben plantà...Això va donar que xarrar.

La foto que més crida l’atenció perquè es van fotografiar tots a la Placeta del Vicari, on es va plantar i cremar la falla, és la que estan tots, xics festeres i dones.

I per a pagar les despeses de fer la falla van fer un bescuit i una rifa. El que guanyava s’enduia el bescuit, però feien festa.

Però, la falla no es va fer a Sant Josep, sinó un poc més endavant per Pasqua. Passacarrers amb la banda de música i festa sense parar.

Els mateixos xics que una altra vegada van sofragar el Natzaré, però aquesta vegada en cordell fent-ne per les cases. Però això serà una altra història.

I perquè la van fer...puix perquè van voler. Eren joves emprenedors i festers com ells mateixa.

A la fotografia, que torne a publicar (ja va eixir a la sèrie de fotografies antigues a abril de 2010 i va ser la número 8) podeu veure el moment que es fotografien tots davant la falla.

Agraïment al record d’aquesta història contada per mon pare, un dels festers d’aquella falla.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -338-

20110318230723-copia-de-image0-36.jpg

Com al reportatge anterior anava d’aquella falla que es va fer a Gata als inicis dels anys 50 del segle XX, ací els porte a les xiques que van servir a la festa, al convit, que no eren festeres. Sols distingix perquè les conec bé a ma mare -aquesta foto és un record d’ella- que és la segona per l’esquerre, i a Paquita "les Peretes" -Donya Paquita la mestra-, quarta per l’esquerra. Com veuen estan fotografiades davant la falla.

Ens aporta "pepa" més informació el dia 3-5-2011: "la del mig és la dona del practicant Maria i l'última de la dreta és ma mare, Tonica Paula". Gràcies a Pepa. 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 19 és SANT JOSEP.

SANT JOSEP fou l’espós de Maria, la Mare de Déu. Pare putatiu (adoptiu) de Jesús. Era un home just, bo, un home treballador, un home callat. L’església el representa amb una vara d’ametler florit i al Jesuset ja xiquet al bras. Històricament era de l’estirp de David. A l’església de Gata tenim una imatge d’ell al segon altar lateral esquerre, des de l’entrada.

Hui la societat consumista celebra el DIA DEL PARE. Resulta que molts som pares, altres són Pepes. I uns pels altres tots fan festa. Hui la societat valenciana crema totes les seues FALLES, en especial la ciutat de València i les grans ciutats de la seua província, a més de la veïna Dénia, Benidorm i Pego, dins de la província d’Alacant.

La coincidència en dissabte ha fet ser més festa encara i moltíssima gent ha gaudit del bon dia i quasi calor que ha fet en la jornada.

A Gata hi ha molts Pepes, Pepites, Joseps, Fines. Diuen que és el poble dels "Peps". A tots ells que acaben de passar molt bé la seua onomàstica.



...A 21 DIES DEL PRIMER ANIVERSARI DEL BLOG.

Al compte enrerre va començar ahir. Estem a 21 dies, tres setmanes justes, de que arribe el primer aniverrsari del nostre blog. Ja prepare les estadístiques i un resum total. Reactivare els reportatges de la història local, que sempre agraden a l’usuari fidel del blo del CRONISTA DE GATA.



ELS JÚNIORS DE GATA TAMBÉ HAN FET LA SEUA FALLA ( I )

20110319223054-copia-de-dscf1104.jpg

El tema de la creació. Els set dies de l’inici del món. La falla dels Júniors de Gata ha estat hui durant tota la jornada a la "placeta del vicari". Ninots casers i inclús els visitants podien votar algun ninot per a ser indultat.

Els educadors o monitors o instructors, com vulguen dir-li, estaven tots quest matí al voltant de la falla. És una manera de que els xiquets que pertanyen al Moviment Júnior tinguen un alicient.

No és el primer any que planten la falla els Júniors. Això de ser de l’arxidiocesi valenciana fa molt. I els costums valencians estan pròximes al poble de Gata.

Finalment, aquesta nit han cremat la falla els educadors i els xiquets del Júnior.

A la fotografia, alguns educadors al costat de la falla, aquest matí.

 

 



AQUESTA ÉS LA FALLA QUE HA FET EL JÚNIOR DE GATA ( i II )

20110319223940-dscf1098.jpg

A la fotografia, la falla que van muntar divendres per la nit, per commemorar les falles de Sant Josep, els Júniors gaters. Com deia a l’entrada de dalt, el tema era la creació del món, de l’Univers. Ací podeu veure com eren els ninots, la temàtica i alguna que altre llegenda sobre els set dies. 

 



CURS DE KÁRATE OKINAWA SHORIN-RYU.

20110319230347-karate1.jpg

Japonesos i suïssos aleccionen als alumnes menuts i adults del club gater aquest cap de setmana.

Aquest matí hem pogut assistir a algunes classes dels mestres japonesos de Okinawa que els han donat als més menuts del Club Kàrate-Gata. El curs continuarà demà amb l’assistència dels membres suïssos. Totes les activitats estan fent-se al Pavelló Municipal Cobert de Les Sorts.

Cal recordar que el club "Kàrate-Gata està associada a l’escola AOKKS (Associació Okinawa Karate Kabudo Suïssa) i aquesta mateixa està associada a l’escola a Okinawa "Shubukan" del mestre Yasuhiro Uema 9º Dan de kàrate Okinawa Shorin Ryu karatedo Associatión.

El curs ha estat tot un luxe per als gaterets i gaters, perquè unes eminències amb aquest esport els han pogut donar lliçons.

Per supost els mestres japonesos recorden als seus compatriotes que a la zona del nord del païs estan passant-ho molt mal. A Okinawa més al sud es va sentir el terratrèmol com en tot el païs, però no va afectar el tsunami destructiu. 

A la composició fotogràfica, es poden veure alguns moments del curs per als més menuts dels mestres japonesos.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -339-

20110319232148-copia-de-placaespanya60.jpg

La foto antiga de hui és turística. Els principis de la "tenda a l’aire lliure" que es va convertir Gata. Va eixir a un programa de festes i com sempre Paco Moncho ho explicava al detall. Deia la llegenda que la foto era de Octavio Mulet, que vivia just enfront d’on estava presa la foto. Anys 60 del segle XX. Plaça d’Espanya i podeu veure la diferència entre la plaça i la carretera. Hi havia tota classe de vehicles. Un carro i matxo, un isocarro blanc, un cotxe Renault marca Dauphine i inclús una vespa, propietat de Jaime "Melillano". De les tendes de més cap all una d’elles era d’Antonio "Carreter", un dels pioners ací a la plaça. A la tenda posava "Autoservicio spar", era de Jaime i la seua dona Maria "el banc". Ara la tenda és de ceràmica, de Pepita "el banc" la filla i el seu home.

 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 20 és Sant Martí de Dumio.

SANT MARTÍ de Dumio naixqué a Hongria -515- i va morir a Braga (Portugal) -580-. Fou bisbe. Primer va regir la seu de Dumio i després la de Braga. Amb constància i predicació els suevs deixaren la heregia arriana i abraçaren la fe catòlica.

Pel que fa al refranyer, encara hui dos de Sant Josep, festa que es va celebrar ahir:

PER SANT JOSEP, VERDEJA EL CEP.

SI PER SANT JOSEP NO CANTA EL CUCUT, O ÉS MORT O S’HA PERDUT.

FONTS: ww.santopedia.com (santoral). http://refranys.taverna.cat i www.angeldaban.com (refranys).



ARRIBA JA LA PRIMAVERA: Aquesta nit a les 0,21 hores.

La primavera, la nova estació, la de la verdor, la dels brots dels ceps, de les flors, arriba aquesta nit. Entra la estació de l’equinoci a l’hemisferi nord i per tant a Gata li toca ja.

Hui el dia anunciava la nova estació. El dia ha estat molt clar a Gata, com a la resta de la Comunitat Valenciana.

Un altre fenòmen metereològic. Ahir començava la lluna plena i ara està al ple.

Finalment, diumenge de la setmana que ve canviaran l’hora. A les 2 seran les 3 del diumenge 27, el dia que a Gata serà la cursa popular pel matí. 



COM ERA GATA FA...23 anys: Del 19 al 23 d'agost de 1988.

Torna la sèrie que va desgranant les notícies i actualitat d’aquells dies d’agost de fa 23 anys, 1988.

19 d’agost de 1988, divendres:

COMARCA: LA RECOLECCIÓN DE UVA, EN PLENO AUGE. Encara es feia molt de raïm i pansa.

LUCES Y FIESTAS.

EL GORGOS NO HA INICIADO AÚN LA PRETEMPORADA.

DETIENEN EN GATA A DOS LADRONES.

21 d’agost de 1988, diumenge:

INFORMACIÓN. LA COOPERATIVA AGRÍCOLA A PLENO RENDIMIENTO EN LA PREPARACIÓN DE LA UVA-MOSCATEL.

22 d’agost de 1988, dilluns:

INFORMACIÓN: SIGUEN PARALIZADAS LAS OBRAS DE LA URBANIZACIÓN "ERA DE BORONAT".

23 d’agost de 1988, dimarts:

INFORMACIÓN. EN GATA DE GORGOS. LA GUARDIA CIVIL EVITA UN ROBO EN UNA FÁBRICA DE MUEBLES.

 



...A 20 DIES DE L'ANIVERSARI DEL BLOG.

Ja resta poc. El 10 d’abril serà el primer aniversari del blog del CRONISTA DE GATA, mentre vaig preparant eixos dies que tindré alguna cosa nova, alguna història que sempre és bo renovar. Per de prompte després d’aquesta entrada comence una nova sèrie de la història local del segle XX.

No us la podeu perdre...GRÀCIES.



LA HISTÒRIA GATERA DEL SEGLE XX ( I ): 1904

20110320230450-copia-de-image0-26.jpg

Estem a dos mesos i dos dies del dia de les eleccions municipals 2011: 22 de maig, diumenge. Per això comence ací una sèrie de reportatges que descobriran les anècdotes de la vida política, dels funcionaris locals de Gata del primer terç del segle XX, els avantpassats representants del poble de Gata. També dels mestres i de l’església. Sabeu que abans l’alcalde, el rector i el mestre eren els més destacats del poble.

Basats en les meues publicacions dels programes de festes i amb un sentit més anecdòtic aniré posant què feien aquells regidors des de 1904 a 1954. Des de fa 107 anys fins a fa 57 anys.

Comence hui sols en 1904, perquè els plenaris a l’Ajuntament comencen aquesta data, abans sols hi ha Comissions de Govern.

1904:

Sabeu quants habitants tenia Gata en aquest temps?: 3.967 era el cens de 1900.

Sabeu qui era l’alcalde aquest any?: José Signes Diego nomenat "El barbut". Ell presideix el ple del 28 d’agost la Comissió d’Instrucció Pública i són vocals de la mateixa Antonio Pedro Grimalt i Francisco Monfort Pedrós.

Sabieu què?.. Els regidors de Gata es van reunir el primer dia de 1904 a les set del matí a la Sala Capitular de la Vila. Quines matinades i segur que cobraven menys que ara.

Sabeu qui eren?: un “número quadruple de veïns d´aquesta població, que siguen els que tenen casa oberta, majors d´edat i paguen majors quotes de contribucions directes”.

Però sabeu quans eren els regidors?: El 18 de gener prenen possessió i es constitueix l’Ajuntament especial. Es va fer la sessió a les sis de la vesprada. Hi havia quatre regidors propietaris i set nomenats pel Governador Civil.

Quan van decidir reunir-se?: Celebrarien les sessions els dilluns i dimarts de totes les setmanes.

Tantes coses es tractaven?. Una orde del 20 de març del Govern Civil els mana que malgrat que no hi haja assumptes que tractar, la Corporació es tindrà que reunir, al menys, per aprovar l´acta anterior.

I què poc van durar?: El 18 de juny es declaren ja les vacants de l´Ajuntament: regidors per a elegir en les pròximes eleccions. Són 11 regidors: 6 antics i 5 declarats per incapacitat.

Coneguem ara als funcionaris de l’època, de 1904: 

A inicis d’any era el temps en el qual existien molts treballs en finestra. És nomenat Auxiliar de finestra José Serra Catalá.

I sabieu que hi havia delegat a Alacant?: es nomenat Agent de l´Ajuntament a Alacant, Vicente Oliver, que sustitueix a Francisco Soriano.

I també teníem Vigilant Nocturn (la policia municipal de 1904): s´acordà separar del càrrec a Antonio Mengual Moltó i sustituir-lo per Bernardo Pedrós Mulet i s’acordà, nomenar Vigilant Municipal a Julián Diego Mulet. Més tard el ple del 17 de juliol d’eixe any el nomenava Guardia Municipal.

Quines nòmines tenien aquells funcionaris de 1904?: A plenari del 3 d’abril s’acorda que al soterrador (que feia de Policia del cementeri de la Vila i era Antonio Serra Carrió se li abonara per trimestre 20 pessetes i al vigilant nocturn Bernardo Pedrós Mulet, per la neteja pública dels carrers de la població -perquè no passava ni el carro dels anys 60 ni el camió d’ara-, que se li abonaren 19,53 pessetes, per trimestre.

I sabeu com es tocaven les hores?. Hi havia un director del rellotge públic. Ho sabem perquè el ple de l’últim dia de l’any (31 de desembre de 1904) va acordar separar d’aquest càrrec a José Pedrós Serra, sent reemplaçat per Antonio Pedrós Pedro. Al mateix ple s’acordà que l’Administrador de consums siga José Diego Ferrer.

L’ensenyament aquest any també té algunes modificacions.

El tres de gener de 1904 es nomena com a nova mestra auxiliar de l’escola de pàrvuls a Teresa Costa Vives, que substitueix a María Rosa Pedro Monfort.

I el plenari tingué que actuar d’urgència. Tal dia com hui -20 de març- de 1904, a l´enfonsar-se part del pis que ocupava l’escola de xiquets de la mestra Rosario Sivera, el ple acordà reparar-lo el més prompte possible.

I l’escola de xiquetes es va reparar. L’1 de maig s’acordà pagar-la: 26,75 pessetes era el seu cost.

Sabeu molt valia?. Perquè també llogaven cases per a mestres. El 2 d’octubre el plenari acorda pagar 60 pessetes per la renda de la casa habitació i local de l’escola de la mestra María Bayona, en el segon trimestre, al seu propietari Samuel Signes.

L’església d’aquell any 1904 estava així:

I qui era el rector del poble en 1904?: Era N’Antonio Gómez Vicedo, natural de Dénia. Estigué a la parròquia del 8 de maig de 1902 al 1910, any en el que va morir. El seu cadàver fou traslladat al seu poble natal, Dénia, per exprés desig dels seus familiars.

Com a anècdota de la parròquia saben molt li va pagar el rector al fuster Bautista Espasa per un confesionari, una creu per al cementeri i altres treballs: 120 pessetes amb 30 cèntims.

I parlant de despeses parroquials: eixe any 1904 un total de 446,98 pessetes costà fer una dependència per Arxiu, una cisterna per a l’Església i un excusat per a la mateixa. El mateix any de 1904, costen 18 pessetes “sis misses, tres de rogativas i una de rèquiem quan el viatge a Roma del Cardenal Herrero, una a la mort de León XIII i altra abans per Sagasta”.

FONTS: Tomos, Plens Municipals. Arxiu Municipal, Ajuntament de Gata. Arxiu parroquial. Relació de preveres regents. Llibre de Comptes de Fàbrica i Llibre d’Actes Votius. Església Parroquial de Sant Miquel Arcàngel.



EL BLOG TÉ JA 26.000 VISITES. I encara no fa un any.

Quan he entrat al blog, perquè jo també entre i molt per a revisar i controlar que tot estiga en orde, he vist que era el visitant 26.001 i això que hui dia 20 encara estem, com deia a una entrada anterior, a 20 dies de l’any del blog. No arribarem a 30.000 visites, però poc faltarà...I tot gràcies a vostés que dia a dia no deixen passar l’oportunitat de visitar el blog, de fer els seus comentaris, de veure les fotografies, de conéixer la història del nostre poble.

A tots gràcies perquè entre tots vostés i jo fem el blog del CRONISTA DE GATA.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -340-

20110320232159-copia-de-image0-38.jpg

La foto de hui torna a ser urbana. I del centre del poble. La Caserna de la Guàrdia Civil i la Carretera travessia de València a Alacant eren sempre molt fotografiades a Gata. Aquesta imatge pertany a una sèrie en rastrera que es va fer de llocs coneguts i importants del poble, com la Plaça de l’Església, la fàbrica de l’Estanquer (huelo), la vista general del poble des de les Alcolaies, el Calvari i altres.

A la fotografia, es pot veure la concurrència de joves, majors i l’home de la capa que apareixia en totes aquelles fotos de la sèrie que parlava. Estaven posant més terra al carrer Calvari, aleshores, hui Carrer Signes. L’amplitud de la fotografia ve donada per l’àngul. A la dreta es pot veure el sortidor de gasolina. Eren els anys 20 del segle XX quan es va fer aquesta.

LA IMATGE ES POT VEURE AMB MÉS DETALLS, SI PUNXEU ACÍ. 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 21 és Sant Nicolàs de Flüe.

SANT NICOLÀS de Flüe es celebra hui a Suïssa. Mort l’any 1487 fou canonitzat aquest anacoreta en 1947. Amb el desig d’altre gènere de vida deixà a la dona i als seus deu fills, retirant-se a la muntanya per a fer vida d’anacoreta, on arribà a ser cèlebre per la seua dura penitència i despreci del món.

Pel que fa al refranyer i com anit entrà la primavera, us pose en castellà eixe tan famós: LA PRIMAVERA LA SANGRE ALTERA.

També en pose dos en valencià:

UNA FLOR NO FA ESTIU, NI DUES PRIMAVERA.

MOLTA FLOR DE PRIMAVERA, BONA TARDOR ESPERA.

FONTS: www.santopedia.com i variades.

 



L'AJUNTAMENT SIGNA UN CONVENI D'ESTALVI D'ENERGIA.

20110321211852-celemin.jpg

L’Ajuntament de Gata ha signat un conveni amb l’empresa "Celemin Eficiente" per a millorar la contractació d’energia dels seus subministres per a l’estalvi energètic.

L’empresa realitza un servei de seguiment i control de facturació elèctrica amb la gestió de 35 punts de subministre municipals que tenen un consum anual de vora un milió quatre-cents mil kilowatts hora.

Amb aquest servei s’aconsegueix un estalvi del 14% en la facturació eléctrica de l’Ajuntament que ha suposat l’estalvi de 2.900 euros entre setembre i desembre de 2010.

A la fotografia, els representants de l’empresa i l’alcaldessa al seu despatx.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.



LA POLICIA LOCAL POSA UN ENLLAÇ AL BLOG A TRAVÉS DE FACEBOOK.

20110321214735-poli.jpg

Agrair primer que res als membres de la Policia Local de Gata per fer-me publicitat d’aquest blog, el del "Cronista de Gata".

Aquest és el text que hem pogut trobar a la xarxa social de "facebook", a les notícies de la Policia Local de Gata:

 "Policía Gata de Gorgos. Se ha añadido un nuevo link en la página de la policía. Está en el menú de la izquierda, abajo del todo. Se llama "Cronista de Gata", y es la página de Miguel Vives. Esperamos que os guste, ya que es una página fantástica."

Moltes grácies. Cal dir que aquest blog des del primer dia té un enllaç (el podeu veure a la columna de la dreta) a la pàgina web de la Policia Local de Gata. Per tant sempre que el ciutadà vulga es pot dirigir bé a la Policia Local -òrgan de custòdia del poble- o bé al meu blog. La col·laboració és mútua i sempre estarà oberta a totes i tots els gaters.

 



EL MISSIONER GATER VICENT FONT COMENÇA UNA CAMPANYA D'ESCOLARITZACIÓ DELS XIQUETS DE LA SEUA PARRÒQUIA AL PERÚ ( I )

20110321225519-vfont1.jpg

Vols participar: "UN EURO PER A L’EDUCACIÓ", aquest és el lema.

Voleu col·laborar?.

El missioner gater i amic VICENT FONT està fent al Perú una campanya d’escolarització necessària i vital per a l’educació de les xiquetes i xiquets d’aquelles terres tan deprimides, per a que després en un futur el dia de demà siguen dones i homes de trellat. 

Li he demanat hui mateix que em donara més informació al respecte i amb la modèstia que li caracteritza reconeix i diu què "em resistia a demanar a gent de Gata, perque ja m’ajuden molt. Mai podré estar prou agrait a la gent del meu poble. Si sempre m’he sentit orgullós de ser gater, des de que estic lluny, i veient la solidaritat de tants paisans, ara més que mai".

Seguix dient Vicent Font: "Al final, com he conseguit prou per montar 7 barracons de fusta amb els urinaris i tot, he tingut que llogar a mestres i per això em falta diners, de ahí que vaig idear el projecte de que haguera gent de per ahí que "apadrinara" un xiquet del col.legi, i així pagar els mestres. La veritat es que la precarietat es total, pero cada dia arriba una nova ajudeta que ens permet seguir avant en el projecte i al menys els més menuts (des dels 3 als 8 anys) este any tenen escola. Huí justament hem començat les classes, pues ací es ara com setembre per a nosaltres.
Sé que ahí està la cosa fotuda amb la crisi, pero per a molta gent, un euro diari tampoc es tant, si contem lo que ens gastem en coses superflues".

Bé, si algú que llig el blog està interessant en la subscripció que remeta les seues dades a aquest correu per a que Vicent Font o els seus companys li puguen enviar la informació.

DE TOTA MANERA DEMÀ CONTINUARÉ POSANT MÉS INFORMACIÓ ACÍ AL BLOG. Hi ha un tríptic informatiu i una justificació del projecte.

Vicent Font dona les gràcies a tots.
 
Aquest és el correu: parroquiasantarosa2011@hotmail.com.

 



LA HISTÒRIA GATERA DEL SEGLE XX ( II ): 1905.

20110321234742-copia-de-0021.jpg

Seguint amb el resum històric que vaig començar ahir, hui és el torn de l’any 1905. Menys notícies però són també molt interessants.

Què passa amb els càrrecs polítics eixe any?: el 6 d’octubre dimiteix l’alcalde José Signes Diego i passar a ser la prmera autoritat municipal Antonio Pedro Grimalt. També dimiteix del seu càrrec, el Primer Tinent d’Alcalde, Mateo Signes Signes. I el segon: Vicente Signes Signes. I el Regidor Síndic: Francisco Monfort Pedrós.

I qui ocupaven ara els primers llocs a l’Ajuntament?: Alcalde, Antonio Pedro Grimalt; Primer Tinent Alcalde, Vicente Pedrós Salvá. Segon Tinent Alcalde, Joaquín Mule Pons i Regidor Síndic, Mateo Signes Signes.

I què sabem dels funcionaris de 1905?:

El 3 d’abril de 1905 és nomenat en propietat, fins ara interí, com a secretari, el veí d’aquesta població Francisco José Signes Signes.

El 10 de desembre acorda el ple nomenar porter de l´Ajuntament a José Marzal.

Saben quin va ser el pressupost municipal, en pessetes clar està?: 31.087,63 pessetes i es va aprovar el 15 de gener.

Hem fet una ullada al Registre Civil d’aquell any.

Saben quin va ser el moviment de població de 1905?: 120 naixements inscrits; 33 bodes i 57 defuncions.

Com estava la parròquia eixe any de 1905?.

Any important per a l’ermita. Es va fer el campanariet i sabeu molt va costar de fer-lo?: 84 pessetes amb 90 cèntims.

Per pagar el dret que va contraure el rector Juan martínez Blasco a l’obrir una portella per la casa Abadia es van abonar 150 pessetes.

I pel terreny comprat a Vicente Signes per a l’Arxiu, 270 pessetes.

Per carrejar tosques per al cementeri es van pagar 2 pessetes amb 40 cèntims.

FONTS: Tomos, Plens Municipals, Arxiu Municipal. Ajuntament de Gata. / Llibres de Comptes de Fàbrica. Arxiu Parroquial. Església de Gata.



FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -341-

20110321235847-copia-de-image0-36.jpg

Aquesta fotografia tan impressionant de hui, la del pont de la via, el viaducte més important de tot el traçat de la via del tren, des d’Alacant a Dénia, per la seua extensió, els arcs i que s’alça sobre el riu Gorgos, també formava part d’aquella sèrie de fotografies de la qual ja parlava ahir i de la qual vaig posar la foto d’ahir també.

Pel que fa a la foto de hui si mireu entre els arcs s’adonareu que estava desèrtica la zona. Si mirarem des del mateix angle que ho va fer el fotògraf trobaríem de segur més coses pel mig.

PER A VEURE-LA MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA PODEU PUNXAR ACÍ.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 22 de març és Sant Bienvenido.

SANT BIENVENIDO es commemora hui a Itàlia, on va morir en 1282 aquest religiós que va ser bisbe també. El papa Urbà IV el va designar bisbe de la seu d’Osimo, a la regió italiana del Piceno. Treballà per la pau entre els ciutadans i, segons l’espírit dels Germans Menors, vulgué morir sobre terra nua.

Pel que fa al refranyer, us pose dos que fan referència a la primavera que es va encetar despusahir.

TEMPS DE FLORETES, TEMPS D’AMORETES.

SI L’HIVERN PRIMAVEREJA, LA PRIMAVERA HIVERNEJA.

FONTS: www.santopedia.com i variades.



PROJECTE EDUCATIU 2011, NOU POBLE ADESESEP PERÚ.

20110322213322-projecte2.jpg

APADRINA UN XIQUET, és un altre dels seus eslogans.

Sabeu com li han posat al poble: ADESESEP.

Ja us deia ahir que el missioner gater VICENT FONT estava fent una campanya per a escolaritzar als xiquets de la missió peruana on ell desenvolupa la seua tasca formativa, evangelitzadora i humana.

Hui pose el resum del tríptic informatiu per a tots aquells que estiguen interessants en col·laborar o conéixer la realitat d’aquella terra on treballa l’amic i paisà VICENT. De tota manera el podeu buscar el tríptic a les adreces que us pose:

L’adreça on treballa VICENT FONT és Parroquia Santa Rosa de Ancón, Lima. Padre Vicent Font Pedro. URB. COOVITIOMAR. IGLESIA. DISTRITO DE SANTA ROSA. KM 43 PANAM NORTE. LIMA 38 LIMA. PERU E.MAIL:  parroquiasantarosa2011@hotmail.com. El seu correu: vfgata@hotmail.com

Deixe la paraula a Vicent Font:

"ADESESEP es un poble jove, de 2009, ubicat en el desert dins de la jurisdicció de la Parròquia de Santa Rosa de Ancón, km 43 de la panamericana nord, a l’extraradi de Lima.

Els xiquets de Adesesep ja han perdut el curs escolar de 2010 i no volem -diu VICENT FONT al tríptic- que perden també el 2011…

¿QUÈ VOLEM FER?

El menjar, la vivenda i l’educació són drets que considerem fonamentals per a que la persona creixca i es desenvolupe. A aquesta zona, el menjar i la vivenda, dins de les possibilitats, estan cobertes, per això ens proposems conseguir un col·legi on els xiquets reben l’educació a la que tenen dret, per això anem a:

  • Construir 15 salons de madera per a distribuir les 14 aules i la secretaria del col·legi. Més els banys respectius (18.000 euros).
  • 450 taules menudes, 450 cadires xicotetes, 15 taules grans amb les seues cadires per a professors (20.000 euros).
  • Conseguir financiació per a pagar els sous dels professors (250 euros mensuals per professor).

COM HO PODEM CONSEGUIR?

Apadrinant un xiquet per un euro al dia, conseguirems que 14 professors puguen arribar al poble tots els dies i donar classes als xiquets. Trimestralment, el projecte es compromet a donar informació als padrins de l’educació dels seus fillols.

Acaba Vicent amb una frase del Nou Testament del Llibre de Mateu (25, 40):

“Cuánto hiciereis por estos mis pequeños a mí me lo hicisteis”.

Vicent Font dona les gràcies a tots.

 
Aquest és el correu: parroquiasantarosa2011@hotmail.com.
 
DEMÀ ACABARÉ AM LA INFORMACIÓ PARLANT MÉS DEL PROJECTE.
 
Al muntatge fotogràfic podeu veure a Vicent Font organitzant ja el projecte, als col·laboradors, el nou poble i als xiquets jugant. Les fotos me les ha remés ell mateix a petició meua.


DIUMENGE 27 MARÇ: XV VOLTA POPULAR A GATA

20110322215153-cursa-cartell-2011.jpg

Segona del Circuit Comarcal a Peu Marina Alta

Diumenge 27 de març se celebra la XV Volta Popular de Gata, que per segon anys consecutiu es disputa diumenge pel matí.

ATENCIÓ, PRIMER CORRERAN ELS MAJORS: A partir de les 10 hores, des de l’esplanada del Grup Escolar, es donarà l’eixida a la prova reina. El recorregut de la cursa, de 9,6 km, discorrerà principalment pel centre urbà.

A partir de les 12 hores se celebraran les proves de les categories de majors a menuts: cadets, infantils, alevins, benjamins, pre-benjamins i finalment barrufets.

Durant tota la jornada la Comissió de Festes 2011 oferirà servei de bar.

La inscripcions es poden realitzar a www.somesports.com/circuitapeu i a l’e-mail circuitapeu@somesport.com. AQUESTA PÀGINA LA PODEU TAMBÉ VISITAR PER SABER PER COSES DE LA CURSA.

La XV Volta Popular de Gata està organitzada pel Club d’Atletisme Gata amb la col·laboració de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

A la imatge, el cartell anunciador de la Volta.



LA HISTÒRIA GATERA DEL SEGLE XX ( III ): 1906.

20110322225141-copia-de-0049.jpg

No tots els anys del segle XX tindrem moltes notícies. 1906 en té sols tres, una municipal i dos parroquials. 

El 18 Febrero el nou ajuntament està presidit per Antonio Pedro Grimalt, com alcalde-president. Cesaren del seu càrrec, per Orde Ministerial de Governació el 2 de març: Francisco Monfort Pedrós, José Signes García, Vicente Signes Signes, Antonio Fornés Ferrer y José Mengual Urrea.

Pel que fa a la parròquia, s’abona per construir trenta nínxols del cementeri parroquial 391 pessetes amb 23 cèntims.

Es paguen 20 pessetes per la còpia del juí de desnonament ("desahucio") en virtut del qual tornà l’abadia a poder del rector En Francisco Martínez Blasco.

FONTS: Tomos, Plens Municipals, Arxiu Municipal, Ajuntament. Llibres de comptes de fàbrica, Arxiu Parroquial, Església Sant Miquel. Gata. 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -342-

20110322233437-copia-de-image0-31.jpg

La fotografia de hui és històrica, ja que pertany als començaments de la indústria local del moble, vimet i jonc. On ara és el carrer Sant Miquel seria el lloc on està presa la fotografia, que també pertany a la rastrera de imatges del poble que es va fer a inicis de segle XX. La nau de "Fábrica de Muebles de Junco y Mimbre" de Pons Monfort i companyia estava al lloc que deia abans. Apareixen sis homes, amb capes i mantes. Quasi al mateix del descampat, aquesta zona de l’altra part de la travessa de la Nacional estava ocupada per la fàbrica i altres cases del fabricant.

Era l’avi dels actuals "Estanquers" aquest "Pons Monfort" que diu la foto número 6 del rastre. Era el pare de Juanito l’Estanquer (Juan Bautista Pons Leyda, que sigué industrial i alcalde). Aquell home que s’en va anar a l’estranger i va portar la indústria cap a Gata. Una foto digna de ser recordada i admirada pel que va suposar en el seu temps i per ser el naixement de la "fàbrica de l’Estanquer".



SANTS I REFRANYS: Hui dia 23 és Sant Toribio i Sant Josep Oriol.

SANT TORIBIO de Mogrovejo naixqué al poble vallisoletà de Mayorga en 1538 i va morir al Perú en 1606, sent canonitzat en 1726. Va ser bisbe de Lima. Llicenciat en lleis, fou elegit per a aquesta seu. Visità a peu varies vegades l’extensa diòcesis. Fustigà en sínodes els abusos i els escàndals en el clero, defensà amb valentia l’Església i catequitzà als pobles natius. Va morir a Saña (Perú).

SANT JOSEP Oriol era català, de Barcelona. Nascut el 1650 i mort el 1702, fou canonitzat en 1909. Era prevere. Amb la mortificació corporal, el cultiu de la pobresa i la continua oració, mantingué una constant unió amb Déu, ple de dons celestials.
Pel que fa al refranyer us es pose dos de la pluja de març, ja que hui ha eixit un dia plovedor.
LA PLUJA DEL MARÇ PEL BESTIAR ÉS PASTURA.
LES PLUGES DE MARÇ DONEN FAVES I MOLT DE BLAT.


PROJECTE DUCATIU AL POBLE PERUÀ ON TÉ LA MISSIÓ VICENT FONT ( III )

Aquest és el tercer dels quatre que dedique al projecte educatiu del nou poble de ADESESEP a la parròquia de Santa Rosa de Lima, al Perú, on està de missió el rector paisà gater VICENT FONT.

En el primer capítol us el presentava el motiu. Al segon resumia el tríptic i en aquest tercer us pose la mitat de la extensa carta de justificació del projecte, que ell mateixa, Vicent Font, escriu.

Diexe ara que us parle ell i per això faig un extracte de les seues paraules:

PRESENTACIÓ:
Sóc Vicent Font Pedro, rector residente des de fa 5 anys en els pobles joves del nord de Lima...Des de fa tres anys estic atenent 8 pobles joves o asentaments humans o invasions (que de totes aquestes maneres se li diu o coneix a aquestos barris) del extrem nord de la gran Lima. Concretament la jurisdicció parroquial a la que serveix (Parroquia Santa Rosa de Ancón) comença a la altura del Km 41 de la panamericana nord i arriba fins el final de Lima (km 51), exceptuant la platga d’Ancón, que té la seua pròpia parròquia.
Este territori fa 15 anys era pur desert i hui acull a més de 40.000 personas. La majoria d’elles viuen en condicions totalment precaries, sense llum ni aigua potable...Pero entre tots aquestos nous assentaments humans hi ha un on la situació es pitjor...no compta amb mitjans de comunicació. L’únic són les "mototaxi". Per tant, per anar al col·legi més pròxim hi ha que recorrer tres kilòmetres...
Este poble jove se li diu "ADESESEP". Fou poblat l’any 2009, i la mayoria dels xiquets perderen ja l’any escolar 2010. Quan m’en adonà d’aquesta mancança, a primers de gener em proposà conseguir l’ajuda necessària per a que no perderen també el 2011. Què es necessitaria?.

INTRODUCCIÓN:  
ON SE SITUA?
El col·legi es posaria al poble jove...El distrit es coneix pel seu balneari, però s’ha poblat de pobles joves o invasions. En "ADESESEP" viuen unes 3.000 persones...No hi ha cap tipus de transport públic que arribe fins allí. Per accedir, els pobladors tenen que anar o en taxi coll·ectiu ( 6 sols el passatge)  o caminant.

-QUIN ÉS EL PROJECTE?
 
El projecte consisteix en construir un col·legi per a educació inicial, primària i secundària, amb atenció a les famílies per a poder subsanar problemes greus com la violència familiar o l’alcoholisme.

-OBJECTIUS:
 
Què 450 xiquets que estan sense escolaritzar i un millar llarg més que poblen aquest "mar de xaboles" puguen tindre accés a l’educació. A més que mitjançant el conveni amb la universitat catòlica "SEDES SAPIENTIAE" (depenent del bisbat de Lima nord) i el sistema d’apadrinaments, incentivar-los per a completar l’educación superior...Pense que el col·legi és la millor plataforma per a encarar tots els problemes. Per això la filosofia del col·legi és que siga parroquial però sense despeses per a les famílies. El "pagament" al que es comprometerien seria el involucrar-se en els programes socials del col·legi. 
 
-QUI ES BENEFICIA:
Directament es beneficiarien les milers de famílies que viuen en aquest poble jove i en els pobles joves o "invasions" veïnes de Profam i Arboleda (en total es calcula més de 7.000 habitants)...

CONTINUARÉ DEMÀ AMB EL FINAL DEL PROJECTE.
 

.



¡¡ HA VINGUT EL RIU !! FORT AIGUAT AQUEST MATÍ. Vora els 50 litres a Gata.

20110323223145-riu1.jpg

Ja feia temps que els gaters deiem "No ve el riu enguany, no plou" fins que sense previ avís ha plogut molt fort. Un aiguat ha sorprés a menuts i grans, perquè just a l’hora d’entrar a l’escola, al voltant de les nou del matí era quan més en intensitat caia l’aigua. Encara que començà anit i va fer 2,8 litres, després fins al migdia s’han mesurat més de 40 litres, concretament 43,8 litres per metre quadrat. Per tant, ha estat al voltant de 50 litres els caiguts. 

Però a la part alta del riu Gorgos també ha plogut i molt. Es parlava de Benigembla, de Xaló, i per aìxò aquesta vesprada el riu portava ja aigua. No era una riuada forta, però si suficient per a beneficiar tant als camps com als pous.

Per tant ja podem afirmar-ho i fort: ¡¡ Xiquetes i xiquets, ha vingut el riu !!. I diuen els forasters sempre: El riu no ha vingut, ja estava ahí. La que ha vingut és l’aigua. És una expresió nostra i tan nostra, gatera al cent per cent.

A les fotografies del muntatge podeu veure el riu al nou pont urbà i per la Font del Riu. Estan preses aquesta vesprada a les 18.15 hores.

PER FER LES FOTOS MÉS GRANS, PUNXEU: 1.- Foto Superior esquerre. 2.- Foto superior dreta. 3.- Foto de baix

FOTOGRAFIES: VERÓNICA VIVES.    



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -343-

20110324000903-copia-de-rectordalejo.jpg

Cada dia el compte enrerre s’acurta més. Resten sols 18 dies per a l’any del blog i 22 per a l’any de les fotos antigues, per a 365.

La foto de hui ens trasllada a la parròquia, més concretament a la secció de rectors que han regentat la mateixa. De 1930 a 1950, una època plena d’aconteiximents de tot tipus, estigué a la parròquia el rector natural de Villalonga N’ALEJO SENDRA TARRAZÓ. Aquesta fotografia encapçalava el recordatori de les bodes d’or (febrer 1913-1963) del prevere. Es veu a N’Alejo sobre l’altar celebrant la missa.  N’Alejo Sendra sigué un rector que va deixar petjada a aquesta parròquia de Gata de sant Miquel Arcàngel. Encara les persones de entre 65 i 85 anys el recorden perfectament pels fets i dites que tenia.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 24 és Santa Catalina de Suècia.

SANTA CATALINA de Suècia es celebra hui. Nascuda en 1331 i morta en 1381 fou canonitzada en 1484. Era religiosa, verge i vídua. Filla de Santa Brígida. Casada contra la seua voluntat, amb consentiment de la seua parella conservà la virginitat i, al enviduar, es lliurà a la vida piadosa. Peregrinà a Roma i Terra Santa i traslladà les restes de sa mare a Suècia i les deposità al monestir de Vástena, on ella mateixa prengué l’hàbit monàstic.

Pel que fa als refranys, en pose dos més de març:

DE FLOR DE MARÇ, FRUIT NO EN VEURÀS.

MARÇ VENTÓS I ABRIL PLUJÓS, TORNEN L’HOME RABIÓS.

FONTS: www.santopedia.com i varies.



PROJECTE EDUCATIU A LA MISSIÓ DE VICENT FONT, AL PERÚ ( i IV )

Acabe ací la sèrie d’articles en els quals he presentat el projecte peruà que porta a terme el missioner gater VICENT FONT.

Després dels tres primers dies, hui acaba dient el sacerdot gater (faig un extracte):

EXPLICACIÓ

D’entrada necessitaríem implementar 15 aules (tres per a educació inicial, 6 per a primària, 5 per a secundària, 1 per a secretaria). Després es necessitaríen 4 aules per curs escolar (56 en total, edificades en planta baixa i un primer piso). De moment amb les ajudes de persones particulars que m’han arribat he pogut armar 6 salons de madera amb sostre de "uralita" i pis de cement fi per als xiquets més menuts. Però no se si es poden imaginar el calor que fa dins d’aquestos ambients.

Necesitaríem 450 pupitres, o en el seu defecte 450 taules menudes i 450 cadires. Apart 15 taules grans per a professors amb les seues 15 cadires. Quan es construira tot el col·legi, en total serien 1800 pupitres.
A més necessitaria financiació per a pagar els sous dels professors: 750 sols mensuals por 14 professors... ENCARA QUE EN AQUEST MOMENT EL MÉS URGENT ES CONSEGUIR UNA MOVILITAT (TIPO furgoneta)...Hi ha que accedir fins el poble jove, que està a 8 kilòmetres de la panamericana, dels quals 4 són de terra.
 
Acaba dient Vicent Font:

Ojalá vostés puguen ajudar a aquesta gent, i si no poden directament, ojalá em puguen ajudar a trobar persones o institucions a les que puga recurrir. Realment em sent desbordat per les necessitats d’aquesta gent...

JA HO SABEN, COL·LABORAR ÉS RECOLZAR L’EDUCACIÓ PER A TOTS.

 



HUI ES PUBLICA AL BOP DOS EDICTES SOBRE LES TAXES I LA REGULACIÓ DEL CEMENTERI MUNICIPAL ( I )

20110324223647-dscf0730.jpg

Ja són definitives tant les taxes noves, l’ordenança fiscal reguladora de les mateixes, com la regulació del cementeri. Hui es publiquen al BOP (24-3-2011) dos edictes, els qual eleven a definitius els acords plenaris del passat 25 de gener de 2011. S’aprova la TAXA PER LA PRESTACIÓ DE SERVEIS DEL CEMENTERI, així com la seua ORDENANÇA FISCAL REGULADORA. També s’aprova el REGLAMENT REGULADOR DEL RÈGIM I FUNCIONAMENT DEL CEMENTERI MUNICIPAL DE GATA.

Pel seu interés públic per al veïnat i la seua extensió, des de demà divendres fins diumenge els posaré un extracte de tots els articles que interessen.

Per què, senyores i senyores...costa i molt morir-se. Em referisc a euros. No podria ser públic...com la sanitat?. Plorar i pagar. Per què taxes tan elevades?. ¡Quina varietat de possibilitats  per a soterrar-te!.

Què opinen vostés de tot això...?. Poden escriure el seu comentari. Tots morim com tots anem al metge.

Demà anirem coneixent punt per punt.

 

 

 



DEMÀ ES PRESENTA A LA BIBLIOTECA EL LLIBRE D'ELVIRA CAMBRILS: "El bes de l'aigua".

20110324225051-cartell-llibre.jpg

Assistirà l’autora i la presentarà el professor de l’IES Gata Joanvi Bordes.

Demà divendres a les 20 hores a la Biblioteca Pública de Gata es presentarà aquest llibre. Serà una ocasió única per conèixer de prop aquesta autora i el seu llibre de la mà de Joanvi Bordes. No falteu!!.

Per conéixer més detalls de l’acte de presentació i del llibre, punxeu a l’enllaç a la biblioteca que teniu a la columna de la dreta d’aquest blog.

A la imatge, el cartell anunciador de l’acte.



HUI HA PLOGUT, PERÒ MOLT POC: 0,8 litres.

El riu ja no porta aigua. Sols va ser ahir vesprada i nit i au...Encara hui ha fet mal temps. Tot núvol, molta humitat. I en tot el dia, més pel matí, xispejant. S’han enregistrat sols 0,8 litres per metre quadrat.

Demà veure’m com ix el dia, encara que donava també mal temps fins demà. Ara hi ha saó per a un temps. Bó per als favars i pesolars, per a tots els arbres. Per a què s’en vaja el polen acumulat aquestos dies passats. L’aigua ha estat molt bona.

 



DEMÀ ES PRESENTA EL PROJECTE DEL NOU GIMNÀS ESCOLAR.

Una reivindicació d’anys. Un tema per a resoldre. Una necessitat escolar. Tot això i més es podria dir del gimnàs escolar, aquell que feien gimnàstica les xiquetes i xiquets. Aquell que feien educació física. Aquell en el qual es canviaven els artistes del festival de l’escola.  

Demà pot ser una data històrica. A les 11 hores, a la sala de sessions del ple, el Subsecretari de la Conselleria d’Educació, Mariano Vivancos Comes, i l’alcaldessa Ana María Soler, presentaran el projecte del nou gimnàs del col·legi "Santíssim Crist".

De una vegada per totes, cal exigir-lo, cal reclamar-lo.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -344-

20110324235921-copia-de-image0-25.jpg

La present és més bé una imatge d’una placa. Es tracta d’aquell premi que Gata va obtindre en 1972 Premi Nacional Conde de Guadalhorce. Com es veu tota la llegenda a la mateixa placa no cal explicar res. 

Tots els carrers del poble i fins la carretera travessa de la Nacional es van adornar per participar en el premi. Hi ha fotos de carrers profusament adornats, com el carrer Xaló o el de Bisbe Cervera. Plantes eren els adornos que predominaven a l’hora de engalanar el poble. 



SANTS I REFRANYS: Hui és l'Encarnació, a nou mesos de Nadal.

També és Sant Dimas, el bon lladre.

És hui la Solemnitat de l’ANUNCIACIÓ o ENCARNACIÓ del Senyor. Estem just a
nou mesos de Nadal. Encara que pel mig estiga la Passió i Mort, el cicle de la vida es veu que va com el calendari.

Moltes dones al poble de Gata es diuen Encarna. A totes elles felicitats des del blog.
Es commemora hui que a la ciutat de Nazaret, l’àngel del Senyor anuncià a Maria que concebiria i donaria a llum un fill, el Fill de l’Altíssim. És celebre la resposta de María: "He aquí la esclava del Señor; hágase en mí según tu palabra".

També hui és SANT DIMAS, el bon lladre. Mort als 35 anys, al 33 de l’era cristiana,
junt a Jesús. Era el lladre que també estava a la creu amb Crist, que va saber dir-li bones paraules a Jesús i aquest el va canonitzar en vida: "Te aseguro que hoy estarás conmigo en el paraiso", li digué Jesús.

Pel que fa al refranyer i al cicle de l’any, cal dir que abans que es fera la reforma romana del calendari, quan estava el calendari julià, començava l’any just hui el 25 de març. després es va passar a primer de gener.

Un refrany de hui, varietat d’un altre que va per ahí, podria ser: DE L’ANUNCIACIÓ A NADAL, NOU MESOS PER IGUAL.

FONT: www.santopedia.com.



TAXA, ORDENANÇA I REGLAMENT DEL CEMENTERI ( II )

20110325211757-dscf0759.jpg

Encetava ahir la sèrie d’articles fins diumenge de la taxa per prestació de serveis del cementeri; l’ordenança fiscal reguladora i el reglament regulador, que passen a ser definitius i que van ser publicats tots tres al BOP d’ahir, 24 de març de 2011.
Comence a resumir en un extracte, per què és interessant i tenen que coneixer-ho els veïns, tota la informació. Hui posaré la Taxa i Ordenança i entre demà dissabte i despusdemà diumenge acabaré amb el Reglament regulador del cementeri.

TAXA PER LA PRESTACIÓ DE SERVEIS DE CEMENTERI de Gata.
 
ARTICLE 5.- EXEMPCIONS SUBJECTIVES:

1.- Estaran exempts els serveis que es presenten amb ocasió de:
a) Els soterraments d’aquelles persones que no tinguen recursos econòmics
suficients per a sufragar les despeses de soterrament, ja siguen del difunt o els seus familiars directes.
La no disponibilitat de recursos econòmics, deurà ser acreditada mitjançant l’oportú informe tècnic del Departament de Benestar Social de l’Ajuntament i aprovada per l’òrgan competent si és el cas.
b) Les inhumacions que ordene l’Autoritat Judicial i que s’efectuen en la fossa comuna.
2.- Els soterraments o inhumacions a què arriba l’exempció de pagament assenyalada en l’apartat a) d’este article, s’efectuaran en la fila més alta dels nínxols propietat d’este Ajuntament o en el lloc que aquest lliurement dispose.

ARTICLE 6.- QUOTA TRIBUTÀRIA.
 

Els serveis subjects a gravamen i l’import d’estos són els que es fixen en la següent tarifa:
Epígraf 1r.- Manteniment i conservació.
1.1.- De nínxols: 10,00 euros/any.
1.2.- De panteons: 100,00 euros/any.
1.3.- De columbaris: 5,00 euros/any.

Epígraf 2n.- Concessions
2.A) CONCESSIÓ NÍNXOLS:
2.A.1.- Nínxols nous: Concessió pel temps marcat per normativa municipal, o en el seu defecte, màxim fixat per la llei:
- Per cada nínxol en la fila QUARTA (part superior): 835,00 euros.
- Per cada nínxol en la fila TERCERA: 1.080,00 euros.
- Per cada nínxol en la fila SEGONA: 1.161,10 euros.
- Per cada nínxol en la fila PRIMERA: 920,00 euros.

2.A.2.- Nínxols buits de titularitat municipal que hagen estat ocupants alguna vegada: Concessió pel temps marcat per normativa municipal, o en el seu defecte, màxim fixat per la llei:
a) Nínxols de cinc altures:
- Per cada nínxol en la fila QUINTA (part superior): 220,00 euros.
- Per cada nínxol en la fila QUARTA: 310,00 euros.
- Per cada nínxol en la fila TERCERA: 490,00 euros.
- Per cada nínxol en la fila SEGONA: 400,00 euros.
- Per cada nínxol en la fila PRIMERA: 340,00 euros.
b) Nínxols de quatre altures:
- Per cada nínxol en la fila QUARTA (part superior): 500,00 euros.
- Per cada nínxol en la fila TERCERA: 650,00 euros.
- Per cada nínxol en la fila SEGONA: 700,00 euros.
- Per cada nínxol en la fila PRIMERA: 550,00 euros.

2.B) CONCESSIÓ COLUMBARIS:
2.B.1.- Columbaris: Nous o buits de titularitat municipal que hagen estat ocupants alguna vegada: Concessió pel temps marcat per normativa municipal, o en el seu defecte, màxim fixat per la llei:
- Per cada columbari en la fila QUINTA (part superior): 81,08 euros.
- Per cada columbari en la fila QUARTA: 90,00 euros.
- Per cada columbari en la fila TERCERA: 105,00 euros.
- Per cada columbari en la fila SEGONA: 95,00 euros.
- Per cada columbari en la fila PRIMERA: 85,00 euros.

2.C) RENOVACIÓ DE CONCESSIÓ PANTEÓ:
- Per renovació de concessió de panteó: 4.400 euros (2,5 columnes nínxols 5 altures).

2.D) CONCESSIONS DE 5 ANYS
Pel concessions de nínxols a 5 anys, sols en el supost previst per la normativa municipal: 100 euros / cinc anys.

Epígraf 3r.- Altres serveis i llicències:
- Per cada inhumació de cadàver o restes en nínxol o panteó: 150,00 euros.
- Per cada inhumació en columbari: 100,00 euros.
- Per cada extracció o exhumació de restes de nínxol o panteó: 100,00 euros.
- Per cada extracció o exhumació de restes de columbari: 50,00 euros.
- Per cada expedició de títol funerari: 3,00 euros.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA...

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA.
A partir del començament de l’aplicació d’esta Ordenança quedarà derogada
l’anterior Taxa per la prestació d’un servei públic de Cementeri.
DISPOSICIÓ FINAL.
La present Ordenança, la redacció definitiva de la qual ha sigut aprovada pel Ple de la Corporació, entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació en el Butlletí Oficial de la Província, romanent en vigor fins a la seua modificació o derogació expressa.
SEGON. Derogar l’anterior Ordenança Fiscal Reguladora de la Taxa per la prestació d’un servei públic de Cementeri.

(Continuarà l’extracte del BOP d’ahir 24-3-2011 demà dissabte).

 



SABIEU QUÈ?. LES BANDES DE LA COMARCA FARAN UN CAMPIONAT DE FUTBET

Diumenge 27, a les 12, Banda Orbense (a Orba) contra la Unió Musical de Gata

Sabieu què...? Les bandes de la comarca estan dispostes a fer un campionat de futbet. JUgaran xiques i xics? ¿O sols xics?. Està per veure.

Al blog de la banda de Gata, la Unió Musical, hem conegut aquesta notícia.

Us pose exactament el que allí es diu:

"Els bons músics són aquells que saben fer moltes coses, i d’aquests en La Marina Alta hi ha molts. Per això mateix ha sorgit la iniciativa de crear una diversió paral·lela a la música que uneix a totes la Bandes de Música veïnes a la nostra. Aquesta ha sigut crear una espècie de "Lligueta de Futbet entre Bandes" on participarà la nostra estimada Banda Unió Musical de Gata de Gorgos.
La unió entre l’esport i la música pot ser molt productiva, tot i que allò important és participar i passar una bona estona entre companys de diferents Bandes. Els partits ja estan programats i l’emoció començarà, en el nostre cas, a partir d’aquest diumenge 27 de març en la localitat veïna d’Orba ja que l’encontre serà entre la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos (com a visitant) i la Unió Musical Orbense a les 12.00h. en la localitat d’Orba com ja hem dit.
Esperem que aquesta iniciativa tinga molt d’èxit i que entre tots els equips hi haja un ambient de cordialitat i amistat entre Bandes. I com es diu en els grans esdeveniments, com aquest, que guanye el millor!!

Sort i ànims per a tots els participants!!"

Ja ho saben, si volen anar a veure’ls, a Orba 12 del matí de diumenge. I recorden que si volen conéixer coses de la banda, sols tenen que punxar a l’enllaç que apareix a la columna de la dreta d’aquest mateix blog. Podran entrar al blog de la banda.

 

 



DESPUSDEMÀ DIUMENGE LA CARRERA. JA SABEN: VOLTA A PEU A GATA MATINAL.

És la segona carrera del XVé Circuit a Peu de la Marina Alta. La XV Volta Popular a Gata. Es farà pel matí i recordeu que demà canvien l’hora. A les 3 de la matinada del diumenge seran les 2. Acurten. Les carreres començaran amb la cursa reina. Les categories d’adults i juvenils. Correran a les 10 del matí. Els menuts, des de cadets fins a barrufets, en orde invers a sempre, de majors a menors, a continuació.

Circuit eminentment urbà. 9,6 kilòmetres el recorregut dels majors. I demà dissabte per la vesprada recolliran els dorsals, qui s’aplegue pel poble. I diumenge, tot el poble serà una festa de l’atletisme, amb més d’un millar de participants.

 



PRESENTEN EL PROJECTE DEL NOU GIMNÀS ESCOLAR.

20110325225221-arqugimna-1-...jpg

AL FINAL DEL TUNEL...ES POT VEURE UN POC DE LLUM.

DESPRÉS DE MOLT DE TEMPS ESPERANT EL GIMNÀS ESCOLAR.

La Conselleria d’Educació ha presentat hui el projecte del nou gimnàs escolar que es construirà al Col·legi Públic del Santíssim Crist. La presentació ha esta a càrrec de l’arquitecte, Carles Company, en presència del Subsecretari d’Educació, Mariano Vivancos Comes, l’Alcaldessa de Gata, Ana María Soler Oliver, el director territorial, Valero Alias Tuduri, i la regidora d’Educació Maite Signes.

Company ha explicat que es tracta d’una construcció senzilla que constarà de una pista esportiva, un magatzem, un corredor que connectarà amb la resta de dependències de vestuaris, serveis i sala de monitors. La primera fase serà l’enderroc del gimnàs existent, ja que el nou edifici ocuparà el mateix lloc.

L’Alcaldessa de Gata, Ana María Soler ha recordat que es tracta d’una infraestructura demandada des de fa temps, per tant, és un orgull que es presente ara el projecte però  amb el compromís que siga prompte una realitat ja que el gimnàs es troba amb un estat molt deteriorat.

Per la seua banda, el Subsecretari d’Educació, Mariano Vivancos, ha reconegut que es tracta d’un edifici molt demandat i desitjat per la població. Així que, fent balanç, s’ha avançat molt en el projecte i ha assegurat en este exercici està prevista la seua licitació. A més, ha avançat que probablement abans de la licitació del projecte es durà a terme la retirada del sostre i l’enderroc de l’edifici.

El projecte, que té un pressupost de 646.479,64 euros, serà assumit en la seua totalitat per la Conselleria. Encara que l’aquitecte ha explicat que la inversió total arribarà als 750.000 euros.

FONTS: Text i foto, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -346-

20110326232924-copia-de-dscf1047.jpg

Acaba hui la jornada, perquè amb el nou horari ara serien ara un quart més de la mitjanit. La fotografia antiga de hui com estem d’enhorabona, futbolísticament parlant, no podia ser d’una altra tema que de futbol. De les fotografies que es van exposar el dia de la inauguració del camp municipal de "Les Costeres" i de la piscina municipal, he rescatat una foto dels anys 80 del camp "Les Sorts" -es pot veure el cap del Montgó a un costat de la foto-, en els qual el Gorgos el formaven aquests que veuen:

Plantats, d’esquerra a dreta: Juan Lozano, Miguel Blasco, Vicente Salvá, Paco Briones, Gadea, Jaime Monfort "Jaimito", José i Rodri, de porter. Agatxats: Carlos "el sastre", Juanvi, Jaume, Barber, un altre xic i Molines.

 

 

 



DEMÀ TORNA EL FUTBOL JUVENIL: EL GORGOS SE LA JUGA A BENIRREDRÀ.

20110326001058-dscf0977.jpg

Els dos millors colíders, Benirredrà i Gorgos disputen demà dissabte la jornada clau, la 22, en este campionat del grup 11 de Tercera Regional Juvenil. Jugaran tard al poble de La Safor, a les 19.30 hores. Esperem que els homes de Jaume Serra puguen dedicar-li una victòria, que seria important per a ell en especial per aquestos dos dies que està passant i per a tot l’equip.

Cal dir que el paral·lelisme entre els dos equips es quasi igual. De 21 partits tenen els dos 52 punts. Els dos també 17 guanyats, 1 empatat i 3 perduts. 120 goles a favor té el Benirredrà per 106 el Gorgos. 22 en contra els de La Safor per 26 els del Gorgos.

Estarem molt pendents i esperem que guanye el Gorgos. Un altre punt esperançador és la golejada que ací li va endosar el Gorgos. Al camp de Les Costeres guanyà en la jornada setena el nostre equip per 5 a 1.

Sort, equip juvenil. Molts joves gaters, pares i aficionats del Gorgos juvenil l’animaran en l’eixida més difícil.

A la foto, l’equip juvenil del Gorgos amb Jaume en primer terme.Era el dia de la presentació de l’escola i el Gorgos i el dia de la inauguració del nou camp.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -345-

20110326002004-copia-de-image0-45.jpg

Malgrat a ser ja dissabte segons el rellotge, acabem la jornada de divendres amb la clàssica fotografia antiga. Hui de la fotografia 345 no tinc massa informació. Eren festes i al palco que es posava a la Plaça Nova un grup d’amics joves van pujar a fer el "numeret". Nombrosos xiquets i joves miraven amb curiositat.   



SANTS I REFRANYS: Hui dia 26 és Sant Braulio de Saragossa.

SANT BRAULIO va nèixer a Saragossa en 590 i va morir a la capital aragonesa el 651. Amic íntim de Sant Isidoro, a la Hispània tarraconense, col·laborà amb ell per a restaurar la disciplina eclesiàstica en tota Hispània, sent molt important en eloqüència i ciència.

Pel que fa al refranyer en pose tres de la primavera, estació que ha començat fa tan sols cinc dies.

UNA FLOR NO FA ESTIU, NI DUES PRIMAVERA.

AIGUA DE PRIMAVERA, SI NO ÉS TORRENCIAL, OMPLI LA PANERA.

PER LA PRIMAVERA, RES ÉS COM ERA.

FONTS: www.santopedia.com (santoral); www.astrogea.org; http://sites.google.com i www.polseguera.com. (refranys).



RECORDEN: Aquesta matinada és el canvi d'hora. A les 2 posarem les 3.

S’en recorde’n? Estem a punt d’entrar a l’horari d’estiu. Demà diumenge a les 2 de la matinada avançarem els rellotges una hora. Supondrà que a les 2 seran les 3 i una hora menys de dormir amb les conseqüències físiques i potser psiquiques, en els primers dies, que això comportarà. Aquest horari el tindrem fins l’últim diumenge d’octubre, que serà el dia 30.

Així que demà que és la cursa popular de Gata, dins del Circuit Volta a Peu Comarcal no obliden avançar el rellotge. La prova reina és a les 10 del matí, horari nou.

I ara a la vesprada es farà de nit al voltant de les 20.40 hores, aquesta setmana que ve. Es notarà de segur. 

 



EL JUGADOR GATER ALVAN, PRESELECCIONAT PER AL CESPIVA (Centre d'Especialització de Pilota Valenciana)

 
Hui és notícia per partida doble el jugador de pilota ALVAN, la jove promesa gatera. ALVAN SALVÁ ESTRUGO, fill d’Alberto (del bar del camp de futbol municipal i la piscina).
Per una part, a la Ciutat de la Pilota de Moncada (València) s’ha presentat aquest matí el “CESPIVA” (Centre d’Especialització de Pilota Valenciana) de la Conselleria de Governació, amb els primers 20 alumnes que han sigut preseleccionats per a formar part d’este nou projecte de promoció del nostre esport autòcton. Entre ells, ALVAN.
L’acte ha estat presidit pel conseller de Governació, Serafín Castellano i ha assistit el president de la Federació de Pilota Valenciana, Daniel Sanjuan Martinez, junt amb els familiars i altres invitats del món de la pilota. A més la presentació s’ha fet en la seu del centre, el trinquet de la Ciutat de la Pilota de Moncada. El millor recinte del nostre esport amb les instal·lacions més modernes i més completes. Junt a ALVAN formaran part del projecte 12 jugadors més de la modalitat d’escala i corda i 7 de la modalitat de raspall.

Per altra part, cal dir que ALVAN està disputant les semifinals de la VIIIena Lliga Caixa Popular formant part de l’equip de Benidorm.

Ahir per la vesprada es va iniciar la lligueta de semifinals en el trinquet de Pelayo, amb dos partides que van ser molt emocionants i que van donar un gran espectacle, amb victòries per als equips de Benidorm i Alcàsser, però amb repartiment de punts per als quatre equips que estan en esta ronda final.

En la primera partida s’enfrontaren Benidorm (l’equip d’Alvan) i Pedreguer. Des del primer quinze es va veure que ha arribat el moment determinant de la competició ja que es va disfrutar d’una partida espectacular i amb jugades de mestre per part de tots els jugadors. Al final victòria per la mínima per un joc per a Benidorm que va remontar dos jocs en l’equador de la partida. Gran partida de Rodrigo i Alvan per part de Benidorm mentre que per Pedreguer els jugadors més destacats van ser Juan i Adolfo.

A la segona partida de la vesprada es van enfrontar Xilxes i Alcàsser. Va guanyar Alcàsser.

Els resultats de la jornada van ser: Benidorm (Rodrigo de Benidorm, David de Sant Vicent i Alvan de Gata de Gorgos) 60; Pedreguer (Juan de Pedreguer, Adolfo de Sella i Samuel de Beniparrell) 55. Xilxes 50; Alcàsser 60. La classificació l’encapçalen Alcàsser i BENIDORM amb 2 punts, seguits de Pedreguer i Xilxes amb 1 punt.

La pròxima jornada es disputarà demà diumenge 27 de març en el Trinquet d’Alcàsser. Les partides s’iniciaran a les 10´30 hores.

FONT: Pàgina Federació de Pilota Valenciana: http://fedpival.es.



PUBLICACIÓ DE LA TAXA, ORDENANÇA I REGLAMENT DEL CEMENTERI MUNICIPAL, BOP 24-3-2011 ( III )

20110326192533-dscf0500.jpg

Els dos dies anteriors els donava a conèixer la publicació en el BOP del dijous 24-3-2011 de la taxa i l’ordenança fiscal del cementeri municipal de Gata.

Hui dissabte els pose la tercera part d’aquest extens document dels dos edictes, fent un extracte: 

REGLAMENT REGULADOR DEL RÈGIM I FUNCIONAMENT DEL CEMENTERI MUNICIPAL DEL’AJUNTAMENT DE GATA DE GORGOS

Article 3. Domini.
El Cementeri Municipal de Gata de Gorgos, situat a la Partida dels Ecles
d’este terme municipal, és un bé de domini públic afecte a un servei públic...sent el seu titular l’Ajuntament de Gata de Gorgos, a qui correspon la seua administració, atenció i direcció, sense perjuí de les competències pròpies d’altres Autoritats o Organismes.

Article 5. Funcions Ajuntament.
1.- En l’exercici de les funcions d’administració, atenció i direcció del cementeri, correspon a l’Ajuntament:
a) L’organització, conservació i condicionament del cementeri.
b) L’autorització a particulars per a la realització en el cementeri de qualsevol tipus d’obres o instal·lació, així com la seua direcció i inspecció.
c) L’atorgament de les concessions sepulcrals i el reconeixement dels drets funeraris de qualsevol classe.
d) La percepció dels drets i taxes que s’establisquen legalment en la corresponent ordenança fiscal.
e) El compliment de les mesures sanitàries dictades o que es dicten en el futur.
f) El registre de sepultures.
g) El nomenament i destitució del personal al seu servei.
h) Qualssevol altres funcions que, dins de les competències reconegudes pel present reglament i la resta de normativa d’aplicació, haja d’exercir l’Ajuntament amb l’objecte de garantir el bon orde del servei.

2.- Correspon a les empreses de serveis funeraris, la prestació dels treballs propis del servei, així com la conducció de cadàvers, trasllat de restes, subministraments de taüts i capelles, fins a l’entrega de les restes mortals al personal encarregat del servei de cementeri, per a la seua inhumació.

Article 6. Instal·lacions previstes.
El Cementeri municipal comptarà amb les instal·lacions mínimes previstes en el Decret 39/2005, del Consell de la Generalitat, pel que s’aprova el Reglament pel qual es regulen les pràctiques de policia sanitària mortuòria en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, modificat per Decret 195/2009, de 30 d’octubre, del Consell.

Article 7. Horari.
1.- El Cementeri Municipal romandrà obert en l’horari que es determine per l’Alcaldia, d’acord amb les circumstàncies de cada època de l’any.
2.- Els horaris es faran constar per mitjà de la col·locació de l’oportú cartell en l’accés o entrada al mateix.
3.- Les inhumacions i exhumacions es faran dins d’este horari. No obstant això, els familiars del difunt hauran d’avisar prèviament a l’encarregat de l’hora del sepeli.
4.- Qualsevol tipus d’obra que siga realitzada pels particulars haurà d’efectuar-se així mateix durant l’horari d’obertura al públic i es realitzarà sense perjuí de tercers i amb l’autorització prèvia municipal.

Article 8. Civisme i danys.
1.- S’impedirà l’entrada al cementeri a tota persona que pel seu estat o altres causes, poguera pertorbar la tranquil·litat i orde del recinte, o afectar les normes del decor. No es permetrà tampoc l’accés al cementeri de cap classe d’animals que puga pertorbar el bon orde del recinte. Així mateix, tampoc es permetrà l’accés de cap tipus de vehicle, excepte els vehicles municipals, els de les empreses funeràries i els que porten materials de construcció que s’utilitzaran en el propi cementeri, sempre que vagen proveïts de les corresponents llicències i autoritzacions.

2.- Seran responsables dels desperfectes produïts en les instal·lacions o vies del cementeri, els causants dels mateixos, o els tutors, o, en tot cas, els responsables dels causants directes dels danys, estant obligats a realitzar i/o costejar una immediata reposició de les coses al seu estat anterior al dany, quan procedisca, llevat de l’eventual indemnització per danys i perjuís que així mateix i acumulativament puga procedir.

Article 9. Conservació i neteja.
1.- El personal del cementeri s’encarregarà dels treballs de conservació i neteja generals del cementeri, anant a càrrec dels particulars la neteja i conservació de les sepultures de qualsevol tipus, objectes i instal·lacions vinculades.

2.- En el cas que els particulars incompliren el seu deure de neteja i conservació de les sepultures, i quan s’aprecie l’estat de deteriorament de les mateixes, els serveis municipals requeriran al titular del dret afectat la realització dels treballs necessaris, i, si este no els realitzara en el temps assenyalat, l’Ajuntament podrà realitzar-los subsidiàriament i a càrrec seu, sense perjuí del que preveu este Reglament en quant a la caducitat del dret funerari.

Capítol II.- Organització i personal.

Article 12. Personal del cementeri.
2.- El personal del cementeri tindrà les funcions següents:
a) Custodiar quants objectes existisquen en el lloc, tant d’ornamentació de sepultures, com dels elements, efectes i ferramentes necessà-ries per al manteniment del servici.
b) Mantindre en perfectes condicions de neteja totes les dependències del cementeri, incloent jardins, entrades, etc.
c) Rebre i conduir els cadàvers i restes que se li entreguen per a la seua inhumació, conservant-los en el depòsit de cadàvers quan així procedisca.
En tot cas, haurà de demanar l’autorització d’inhumació degudament emplenada per l’Ajuntament, i tornar-la amb la seua conformitat, després d’efectuat el servei, a la corresponent secció o dependència municipal, requisit indispensable sense el qual de cap manera podrà procedir a realitzar cap inhumació.
d) Realitzar les operacions materials necessàries per a la inhumació o exhumació i, si és el cas, les de tancament o cobriment de les sepultures de qualsevol tipus.
e) Conservar la clau del cementeri, encarregant-se diàriament de l’obertura i tancament del mateix, llevat que l’Alcaldia dispose una altra cosa.
f) Vetlar pel bon orde del recinte.
g) Tindre disponibles les sepultures de qualsevol tipus que es necessiten, no donant lloc mai a interrupcions en la marxa de les inhumacions per esta causa.
h) Guardar i arxivar adequadament i de forma ordenada, de manera que siga
fàcilment accessible i localitzable, la documentació necessària per a les inhumacions, exhumacions i trasllats, així com qualsevol altre document que se li indique o que tinga a veure amb la tasca a desenvolupar.
i) Executar les instruccions emanades de l’Alcaldia i d’altres autoritats administratives de què depenga o jurisdiccionals, dins de les seues competències respectives.
j) Encarregar-se de la destrucció o depuració de robes, utensilis i efectes procedents de l’evacuació i neteja de nínxols i panteons.
k) Evitar que les làpides, marcs, pedestals, creus, etc., romanguen separats, despresos o deteriorats, requerint als concessionaris per a que reparen qualsevol desperfecte, com detalla este Reglament.

Capítol III.- Inhumacions, exhumacions i trasllats.
Article 13. Normativa general.
1.- Les inhumacions, exhumacions i trasllats de cadàvers o restes es regiran per les normes i disposicions legals i sanitàries vigents en cada moment sobre Policia Sanitària Mortuòria.
2.- Tota inhumació, exhumació i trasllat es realitzarà amb l’autorització prèvia de l’Ajuntament i la de les Autoritats sanitàries i judicials corresponents en els casos en què siga necessari.
3.- L’exhumació de cadàvers o restes pot efectuar-se per al seu trasllat i reinhumació dins del mateix cementeri o per a la seua conducció a un altre distint.
4.- Llevat de manament judicial, o circumstàncies excepcionals apreciades per l’Alcaldia, no es realitzaran exhumacions durant els mesos de juny a setembre.

4.1.- En el cas d’inhumacions:
a.- Ompliment de l’imprés de sol·licitud normalitzat, per part del titular de la concessió o els seus drethavents.
b.- Llicència per a donar sepultura expedida pel Jutjat/Registre Civil corresponent.
c.- Per a efectuar la inhumació d’un cadàver: títol de la concessió. En el cas que el cadàver no siga el del propi titulardel dret, haurà de presentar-se autorització del mateix o dels seus hereus.
d.- Si el cadàver és traslladat des d’un altre municipi a Gata de Gorgos:
l’oportú permís de la Conselleria de Sanitat.
e.- En els casos de mort no natural o altres en què procedisca:
autorització del Jutge o de qui fóra competent.
f.- Pagament dels drets establits en la corresponent Ordenança Fiscal.

4.2.- En el cas d’exhumacions:
a) Ompliment de l’imprés de sol·licitud normalitzat, per part del titular de la concessió o els seus drethavents.
b) Autorització judicial, si s’escau.

4.3.- En el cas de trasllat dins del propi cementeri:
a) Per a efectuar la reinhumació de les restes, títol de la concessió. En el cas que les restes no siguen el del propi titular del dret, haurà de presentar-se autorització del mateix o dels seus hereus.
b) Ompliment de l’imprés de sol·licitud normalitzat per part del titular de la concessió o els seus drethavents.
c) Pagament dels drets establits en la corresponent Ordenança Fiscal.
d) Autorització del titular de la concessió a què van destinats les restes, si és el cas.
e) Autorització de la Conselleria de Sanitat, si és el cas.

Capítol IV.- Dels drets funeraris.
Article 15. Generalitats dels drets.
1.- El dret funerari comprén la concessió d’ús de les diferents sepultures del cementeri, que seran atorgades per l’Ajuntament, qui ostenta la titularitat demanial, de conformitat amb l’article 3 d’este text normatiu.
En cap cas podran ser titular d’una concessió ni de cap altre dret funerari les companyies d’assegurances de previsió i similars.

2.- Les sepultures i qualsevol tipus de construcció que hi haja en el cementeri es consideraran béns fora de comerç. En conseqüència, no podran ser objecte de compravenda, permuta o transacció de cap classe. Només seran vàlides les
transmissions previstes en este Reglament, que estiguen degudament inscrites en el Registre corresponent de l’Ajuntament.

Article 22. Clausura de cementeri.
1.- A pesar dels terminis assenyalats en les concessions dels drets funeraris, si per qualsevol motiu haguera de clausurar-se el cementeri abans de finalitzar el mencionat termini, els titulars tindran dret únicament a ser indemnitzats pel termini pendent de transcórrer fins a la terminació de la concessió, i només en la part proporcional de la taxa abonada, excloent-se a tots els efectes les obres i instal·lacions executades pel concessionari.

2.- Els materials o objectes que queden abandonats passaran directament a
disposició de l’Ajuntament...

(Continuació demà diumenge en la última part de l’edicte).



COMPTE ENRERRE: A 15 dies del primer aniversari del blog.

Resten també amb hui 20 fotos per a l’any.

Cada dia que passa resta menys per al primer aniversari del blog. Durant eixos dies: 9, 10 i 11 d’abril (l’any el fa el dia 10) els posaré un resum, un índex de tot el que ha donat de si aquest primer any del blog.

Les fotografies també estan arribant a l’any. En resten 20. També el santoral i una vegada arribe a l’any aquesta sèrie s’iniciarà altra, ja que si no es repetirien els sants i els refranys.

Aniré anunciant poc a poc els canvis.

 



LA NOTÍCIA ESPORTIVA DEL DIA: EL GORGOS JUVENIL RECUPERA EL LIDERAT. Guanya 2-3 al Benirredrà.

20110326222326-copia-de-dscf0731.jpg

Ha Guanya al Benirredra per 2 a 3.

Si el Villalonga ha empatat o perdut pot ser el líder en solitari, amb 55 punts.

Una gran notícia esportiva futbolística s’acaba de produir fa tan sols una hora. El Gorgos C.F. juvenil ha guanyat per 2 a 3 al Benirredrà, que fins ara era el primer, colíder amb el Gorgos i Villalonga.

El "golaverage" li afavoria d’ací i ara encara més. No tinc encara el resultat del Portuarios-Villalonga per a saber si el Gorgos serà líder en solitari, però per de prompte és el primer de la taula de classificació amb 55 punts.

Com deia ahir, Jaume Serra i els seus homes hi hauran lluitat molt, perquè el resultat ha estat molt ajustat. Al final, una gran alegria per als joves gaters, que fa pujar, per segona vegada en aquesta lliga, al més alt de la llista del grup 11 de tercera Regional Juvenil als joves del Gorgos C.F.

Celebrem el resultat i la notícia, esperant a veure com resulta tota la classificació. Des del blog, els pose un 10 a tots, inclosos els dos preparadors.

La taula la encapçala el Gorgos amb 55 punts: 18 guanyats, 1 empatat i 3 perduts. Té 109 gols a favor i 28 en contra. El Benirredrà perd la primera plaça. 

(Si al llarg de la nit conec el resultat del Villalonga i més segur el de Xeraco, els informe...)

A la fotografia, tot el grup al terreny de joc del camp municipal de "Les Costeres".



EL GORGOS GRAN REP DEMÀ AL LÍDER, CD FINESTRAT.

I si a l’entrada d’abans parlava del GORGOS juvenil, també hi ha que parlar ara del primer equip del GORGOS. Demà per la vesprada a les 17 hores rep al camp municipal de Les Costeres al líder, el CD Finestrat. Un interessant encontre, molt difícil per als nostres. La novena posició del Gorgos i la primera del Finestrat cara a cara. Si perd el Finestrat ací pot inclús perdre el liderat en benefici del Mediterráneo Xàbia. El Gorgos està en una posició còmoda de la taula, però té que demostrar que li pot guanyar al líder. La honra i l’honor per davant.

¡¡ Sort i demà es sabrà tot !!



PROBLEMES TÈCNICS INFORMÀTICS

Quan ja em disposava anit a preparar la jornada del Cronista de diumenge, problemes tècnics informàtics em van privar de fer-ho. Per tant, hui dilluns faré el resum d’allò que tenia que haver estat publicat ahir. Disculpeu tots els usuaris i fidels habituals del blog les molèsties causades.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 28 és Sant Sixte III.

Ahir diumenge 28 va ser el tercer Diumenge de Quaresma. Sense sants de rellevància a nivell general.

Hui dia 28, dilluns, és SANT SIXTE III, que fou papa. Va nèixer al Regne Unit al segle IV i va morir a Roma l’any 440. Va combatre les heregies pelagiana i nestoriana al segle Vé.

Pel que fa als refranys us en posaré dos, un d’ahir i l’altre de hui:

HIVERN RIGORÓS, PRIMAVERA DE GOS.

MARÇ, FALSA PRIMAVERA QUE ENGANYA AL BESTIAR.

FONTS: www.santopedia.com i variades.



TAXA, ORDENANÇA FISCAL I REGLAMENT DEL CEMENTERI MUNICIPAL ( i IV )

20110328144015-dscf0759.jpg

Faig hui la conclusió del dos edictes, que per la seua extensió tingué que dividir en tres parts, a més de la introducció.

Capítol V.- Dels nínxols.
Article 23. Denominació.
Es denominen nínxols als habitacles receptors dels taüts i que tenen com a objecte custodiar i guardar els cadàvers una vegada produïda la defunció.

Article 24. Dret funerari dels nínxols.
El dret funerari consistent en la concessió d’ús dels nínxols construïts per l’Ajuntament, serà de caràcter temporal, i es concedirà pel període màxim que detalla la legislació (75 anys en l’actualitat)...
Per a atendre possibles situacions provisionals derivades de la impossibilitat d’efectuar inhumacions per no haver transcorregut els terminis mínims necessaris o causa major, l’Ajuntament podrà cedir nínxols (no nous i a designar per l’Alcaldia segons les necessitats) en concessió per un termini màxim de cinc anys improrrogables. El sol·licitant indicarà obligatòriament el nínxol de destinació posterior, sent el cost del posterior i obligatori trasllat a compte de l’interessat.

Article 25. Cabuda dels nínxols i terminis.
1.- El número d’inhumacions successives en els nínxols només estarà limitat per la seua capacitat respectiva, excepte limitació voluntària, expressa i fefaent disposada pel titular, ja siga en relació al número d’inhumacions, o determinant
nominalment les persones els cadàvers de les quals puguen ser soterrats en la sepultura que es tracte...
3.- No es realitzaran inhumacions en un nínxol ocupat per un cadàver fins transcorreguts quatre anys comptats des de la mort real de la última inhumació, en cas de cadàvers classificats com Grup II (art. 9 del Decret 39/2005, que regula la pràctica sanitària mortuòria), i de cinc anys en casos del Grup I.

Article 26. Tancament de nínxols.
El tancament dels nínxols s’efectuarà de la manera següent:
1.- El personal encarregat del cementeri col·locarà un tancament per la cara exterior, immediatament després de la inhumació, que garantisca l’estanquitat de l’entrada del nínxol, quedant en perfectes condicions i degudament pintat.
2.- El titular de la concessió col·locarà la tapa ornamental definitiva
respectant les especificacions marcades per l’Ajuntament, corrent estos gastos pel seu compte...

Article 27. Orde dels nínxols.
1.- El soterrament, en cada fila de nínxols, haurà d’iniciarse
obligatòriament pel nínxol inferior, i anar pujant fins a finalitzar en
l’últim nínxol, començant pel següent inferior en el següent servei.
L’orde de les columnes el disposarà l’Alcaldia.
2.- No es concedirà un nínxol nou fins que no es produïsca una defunció.
3.- Quan l’administració del cementeri ho considere oportú, podrà
interrompre l’orde de les inhumacions en els nínxols nous i continuar en les sepultures que hagen quedat lliures.

Capítol VI. Dels panteons.
Article 28. Definició panteó.
Es denominen panteons a les construccions receptores de taüts que tenen com a objecte custodiar i guardar diversos elements al mateix temps, podent ser els dits elements indistintament: taüts, urnes de cendres o estotjos de restes...

Capítol VII. Dels columbaris.
Article 34. Definició.
Es denominen columbaris als habitacles receptors de les urnes de cendra que tenen com a objecte custodiar i guardar les cendres, una vegada produïda la crema dels cadàvers o la reducció a cendres de les restes cadavèriques.

Article 35. Dret funerari.
El dret funerari consistent en la concessió d’ús dels columbaris
construïts per l’Ajuntament, serà de caràcter temporal, i es concedirà per un període de 75 anys. No obstant això, quan vença el termini citat, l’Ajuntament podrà optar per concedir una nova concessió, per a la qual el titular o hereus legals de la concessió vençuda tindran preferència, previ compliment dels requisits necessaris i pagament de les corresponents taxes, i en funció de l’anàlisi de necessitats que l’Ajuntament haja efectuat.

Article 36. Cabuda en columbaris.
En quant al número d’inhumacions successives en els columbaris, s’estarà a allò que es regula pels nínxols.

Article 37. Tancament.
El tancament dels columbaris s’efectuarà de la següent manera:
1.- El personal encarregat del cementeri col·locarà un tancament per la seua cara exterior immediatament després de depositar l’urna en l’interior del columbari, que garantisca l’estanqueïtat de l’entrada al columbari, quedant en perfectes condicions i degudament pintat.
2.- El titular de la concessió col·locarà la tapa ornamental definitiva
respectant les especificitats marcades per l’Ajuntament, corrent a càrrec seu els gastos originats pels esmentats treballs...

Article 38. Orde del columbaris.
1.- El soterrament, en cada fila de columbaris, haurà d’iniciar-se
obligatòriament pel situat en el nivell inferior, i anar ascendint fins a finalitzar en l’últim columbari, començant pel següent inferior en el següent servei. L’orde de les columnes el disposarà l’Alcaldia...

Article 40.- Prohibició de fosses.
No es permetran noves inhumacions en fosses.

Capítol X. Disposicions ornamentals.
Article 43. Obligacions.
1.- És obligació dels titulars dels drets funeraris d’ús de panteons,
nínxols, columbaris, i qualsevol altre que puga originar-se, el
manteniment dels dits elements en les degudes condicions d’higiene, ornament i conservació. Així mateix, és obligació dels mateixos no incorporar cap element que puga trencar amb l’estètica actual del cementeri, per la qual cosa les làpides, lloses, tancaments i la resta d’elements ornamentals hauran de seguir els criteris estètics dels existents habitualment.
2.- La làpida quedarà reculada, com a mínim, 5 cm respecte al pla vertical del conjunt de nínxols, i no contindrà cap material oxidable. Respecte als nous nínxols construïts d’ara endavant, no sobreeixirà cap element del pla vertical esmentat. Se seguirà el costum tradicional local respecte als altres nínxols.
3.- Dins del cementeri queda totalment prohibit realitzar operacions de serrat de peces o marbres així com altres activitats semblants, excepte en casos excepcionals. Estos, que hauran de ser autoritzats pels serveis municipals, es realitzaran en el lloc concret que s’assenyale. Com a norma general, s’evitarà treballar amb màquines que produïsquen un soroll excessiu.

Capítol X. Infraccions i sancions.
Article 45. Infraccions...
Les infraccions es classifiquen en lleus, greus i molt greus:
1. Són infraccions lleus:
- L’accés al cementeri pels llocs no habilitats a este efecte.
- Caminar per zones enjardinades o per qualsevol altra zona fora dels camins.
- Embrutar altres làpides a banda de la del titular.
- Furt de flors o ornaments.
- La utilització incorrecta del mobiliari del Cementeri.
- El mal ús de les escales i utensilis o no deixar les escales i utensilis
en els llocs habilitats a este efecte, produint perill de ruptura.
-Aquelles a que fa referència com a lleus l’article 58 del Decret 39/2005, de la G.V.

2. Es consideren infraccions greus:
- Els actes que contravinguen este text i no estiguen contemplats en altres tipus d’infraccions.
- L’entrada al cementeri d’animals, excepte gossos-guia que acompanyen els invidents.
- Depositar fem o qualsevol Altre residu fora dels recipients instal·lats amb este fi.
- Consumir menjars o begudes dins del recinte.
- La pràctica de la mendicitat.
- Els aldarulls, altercats, reunions tumultuoses, rebomboris,
pertorbacions de l’entorn o dins del cementeri que impedisquen la
prestació de servicis o que afecten molt greument a la tranquil·litat del recinte o la realització de les activitats pròpies dels cementeris a les persones que tenen dret a exercir-les.
- Els actes que deterioren greument les instal·lacions, equipaments de les unitats d’enterrament i dels cementeris i el seu mobiliari, la ruptura o deteriorament dels creus, emblemes, làpides, etc.
- La reincidència en la comissió d’infraccions lleus.
-Aquelles a que fa referència com a greus l’article 58 del Decret 39/2005, de la G.V.

3. Són infraccions molt greus:
- Qualsevol conducta que puga Suposar menyspreu o menyscabament d’algun difunt o de les seues creences, raça o condició.
- La profanació de sepultures o la realització en el cementeri
d’activitats rituals que siguen contràries i ofensives a qualsevol creença o religió.
- Inhumar o exhumar cadàvers o restes sense autorització independentment de les responsabilitats penals que pogueren derivar-se d’això.
- Realitzar inscripcions, pintades o adherir publicitat o qualsevol
objecte sobre qualsevol element del mobiliari o instal·lació situada dins del recinte.
- L’exercici de la venda ambulant en el recinte.
- La desobediència als mandats de l’Autoritat de seguir determinada conducta.
- La reincidència en la comissió d’infraccions greus.
-Aquelles a que fa referència com a molt greus l’article 58 del Decret 39/2005, de la G.V.

Article 46. Sancions.
1. Les Infraccions arreplegades en esta Ordenança se sancionaran de la forma següent:
- Les infraccions lleus, amb multa de fins a 750 euros.
- Les infraccions greus, amb multa de fins a 1500 euros.
- Les infraccions molt greus, amb multa de fins a 3000 euros...

- Disposició transitòria tercera.
Qualsevol nínxol que a l’entrada en vigor d’este reglament estiguera buit, d’acord amb l’article sobre cessió de drets, paràgraf primer, s’entén que l’Ajuntament té tots el drets sobre el mateix, podent ocupar-los d’acord amb les necessitats.
- Disposició derogatòria.
Queda derogada qualsevol disposició municipal sobre el cementeri que contravinga allò que aquest text preceptua.

- Disposició final.
El present Reglament entrarà en vigor al dia següent al de la publicació del text íntegre en el Butlletí Oficial de la Província.



AHIR, 1.228 CORREDORS A LA PROVA REINA. RÈCORD DE PARTICIPANTS.

20110328144627-cursa1.jpg

XV VOLTA A PEU A GATA (2ª del Circuit Comarcal Marina Alta)

Matinal d’atletisme en tot el poble de Gata. Circuit de 9,6 kilòmetres a la prova reina, eminentment urbà.

Mounir guanya la prova amb 31 minuts. Entra segon el gater Vicent Mas Leyda.

Primer veterà B Vicent Llopis Cheli.

Més de 300 participants en les categories inferiors, des de barrufets a cadets.

Ahir diumenge pel matí es va celebrar la XVena Volta a Peu a Gata, organitzada pel Club d’Atletisme Gata, amb la col·laboració de la Regidoria d’Esports de Gata i les empreses patrocinadores i de suport. Unes 1.600 persones participaren en les distintes carreres, sent la prova reina la més nombrosa amb 1.228 participants entrant a meta, des de juvenils a veterans C, pasant per séniors, veterans A i veterans C.

El sénior marroquí del C.A. Fran Beneyto R. Dénia Horma Mounir guanyà la carrera amb 31 minuts i 6 segons. El gater VICENT MAS LEYDA, que milita en el C.A. Dianium, ha entrat segon amb 32 minuts i 24 segons. Tercer ha entrat el benidormenc Juan Antoni Fernández Cantos, amb 33 minuts, 15 segons.

Cal destacar l’actuació del gater d’adopció VICENT LLOPIS CHELI que ha fet el lloc 18 de la general, sent el primer veterà B masculí.

A les 10 han corregut els participants de la prova reina. Després s’han lliurat els trofeus (unes originals botes que han resultat ser “huchas”). A les 12.10 començaven els menuts.

La Comissió de Festes de Gata 2011, com en tots els events grans, ha muntat el bar, per donar servei als participants de la carrera.

Al muntatge fotogràfic podeu veure moments de la carrera.



EL GORGOS JUVENIL, FINALMENT COLÍDER AMB EL VILLALONGA.

La victòria treballada i molt ajustada del GORGOS juvenil no va tindre completa la recompensa, malgrat a dependre ara d’ells mateixa, com reconeixia el seu preparador Jaume Serra. Ahir el 2 a 3, amb embolic del públic i presencial policial inclosa, va servir per assegurar la primera plaça.

Ja es coneixen més dades del partit. Començava guanyant el Benirredrà, 1 a 0. Empatava Caren el partit i el 1 a 2 el marcava Quico de penalti. Resolvia finalment Molines i donava els tres punts d’or.

El Villalonga va complir la seua tasca de victòria a Portuarios i es posa colíder junt al Gorgos, però tindrà dos obstacles grans. Resten vuit jornades. El Benirredrà i el Villalonga es tenen que enfrontar entre ells i l’últim partit el jugarà el Gorgos juvenil just front al Villalonga al camp de Les Costeres. Per això, el Gorgos té que anar sumant victòries i dependre d’ells mateixa.

 



EL PRIMER EQUIP DEL GORGOS FA UN GRAN PARTIT FRONT AL LÍDER I PER PER LA MÍNIMA, 1 A 2.

20110328145239-dscf1177.jpg

Havia començat guanyant, 1 a 0, amb un gol que molt prompte sorprenia al Finestrat. Ha empatat abans del descans i a la segona part, una mala eixida del porter ha condemnat al Gorgos a la derrota. Expulsió injusta i molt rigorosa de Raül. Just haguera estat un empat, però el líder ha exercit com a tal i malgrat a hi haure molta gent del Mediterráneo Xàbia, segon de la taula i veí del Gorgos mirant el partit i animant a l’equip gater, el resultat s’ha decantat a favor del Finestrat.

A la fotografia, Antonio i Bati lluitant amb el jugadors del Finestrat per un baló.



PROBLEMES TÈCNICS INFORMÀTICS PER SEGON DIA.

També anit tenia la xarxa de comunicació mal i per tant el blog del Cronista no es va poder acabar, de nou, per problemes tècnics informàtics. Per tant, hui dimarts faré el resum d’allò que mancava de dilluns i tot el que tinc que fer hui dia 29, en cas de què vaja bé. Pregue disculpeu les molèsties.



EL BLOG SUPERA LES 27.000 VISITES.

Ja estem per dalt de 27.000 entrades al blog i enara no fa l'any. A 13 dies del primer aniversari d'aquesta aventura informativa del poble de Gata i les coses que passen ací, la seua història i els seus records en forma de fotos, sols resta saber si arribarem a 30.000.

Gràcies a tots, perquè son vostés els que fan el blog. Jo sols pose els continguts. De veres, gràcies.

 

 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 29 és Sant Guillem.

SANT GUILLEM (Guillermo en castellà) fou un sant francés mort a Poitiers en 1.197. A l'Aquitània Guillem Tempier fou bisbe prudent i ferm. Defensà contra els nobles l'Església que se li encomanà, oferint en la seua persona un gra exemple de vida.

Pel que fa al refranyer, en pose un més del present mes de març, ja quasi a les acaballes, i del proper abril:

QUI NO SALA PEL MARÇ O PER L'ABRIL, PERD LA SAL I EL BARRIL.

FONTS: www.santopedia.com i http://valencia-aunciacion.blogspot.com.

 

 



XV VOLTA A PEU A GATA ( II ): GATERS AL PÒDIUM I EN CARRERA.

20110329232251-cursa2.jpg

Nombrosos gaters participen a la carrera del seu poble, segona del Circuit Comarcal de la Marina Alta. En totes les categories, grans i menuts, es van veure i, molts del club local, Club d’Atletisme Gata, van poder córrer i altres estaven fent les tasques d’intendència, organització i control, donat que hi havia més de 2.000 persones al voltant de la carrera. En aquest aspecte, la Policia Local i Protecció Civil (agrupacions de Gata i Pedreguer) tancaren molt bé tot el circuit urbà.

Com a representants dels gaters, els que pujaren al pòdium.

VICENT MAS LEYDA, del qual ja vaig parlar ahir, va fer segon a la prova mentre que el denier afincat a Gata i gater d’adopció VICENT LLOPIS CHELI feia primer a la seua categoria, veterans B. En juvenils femení també una gatera feia tercera.

Al muntatge fotogràfic que pose es poden veure els moments en els quals són protagonistes els dos Vicents.

 

 



A 13 DIES DEL PRIMER ANIVERSARI DEL BLOG.

Serà el 10 d'abril quan faça un any de les aventures del blog del CRONISTA DE GATA. Abans espere posar-me al dia en quan a la història local i fotografies antigues es referix. Des de diumenge aquestes dues sèries no les puc posar i espere poder fer-ho el més aviat possible.

A partir del 10 d'abril començarà un temps de renovació de continguts del blog, per tal de canviar i ser més atractiu al visitant, per a que vostés usuaris estiguen a gust dins d'aquest blog i el senten com a propi.

GRÀCIES i endavant.



...I LA COMISSIÓ TAMBÉ ESTAVA ALLÍ.

20110329233327-dscf1161.jpg

La Comissió de Festes 2011 també estava a la cursa. Diumenge van muntar el bar al recinte de l'esplanada escolar. Allí van recaptar fons, més fons, per a l'organització de les festes que ja van apropant-se cada vegada més. La càmera del Cronista estava allí i van voler fotografiar-se ells mateixa junt amb el regidor de Festes, Jesús Ángel Palacios, i l'alcaldessa Ana María Soler Oliver.

 



FOTO CURIOSA: Carrer Signes sense cotxes.

20110329234446-copia-de-dscf1122.jpg

La cursa de diumenge va deixar aquesta imatge curiosa urbana, que poques vegades es veu. Sense cotxes un dels carrers més transitats del poble. Tot per què passava la carrera. La Policia Local va retirar els pocs cotxes que els propietaris no havien retirat abans. I tots els carrers més cèntrics apareixen tallats i néts. La foto és bonica perquè podria estar així tot l’any, sense cotxes al carrer. Seria un goig que no tenim el privilegi de tindre.

 



SANTS I REFRANYS: Hui dia penúltim del mes és Sant Régulo.

SANT RÉGULO fou bisbe de Senlis (França) al segle IV, a la Gàlia lugdonense.

Pel que fa al refranyer en pose un de març, l’altre de la primavera i l’altre de l’abril que comença despusdemà.

Març: AL MARÇ, QUI NO TÉ SABATES JA POT ANAR DESCALÇ.
Primavera: EL MAL HIVERN, DE LA PRIMAVERA FA GOVERN.
Abril: ABRIL PLOVENT, MAIG RIENT.

FONTS: www.santopedia.com i altres.



COMENÇA EL PERÍODE ELECTORAL

Anit dimarts 29 de març es van tancar els plens ordinaris de l’Ajuntament de Gata (ja us passe el plenari a la següent entrada). El pròxim tindria que ser el 31 de maig i en eixa data ja s’haurà votat.
En cas de fer-se algun ple a l’Ajuntament de Gata (que l’equip de govern o més bé el regidor d’Hisenda va dir al ple que es faria el dels presupostos) seria de caràcter extraordinari.

Des d’ara fins a juny teniu tasca electoral. El diumenge 22 de maig són les eleccions municipals i autonòmiques i l’11 de juny -dissabte- es constituirà el nou Ajuntament de Gata.

Un calendari que ens interessa a tots els gaters i que alguns es perden, amb tanta data.

Dimarts, 29 de març: Convocatòria. El BOE, per mig del Ministeri de Presidència (Real Decret 424/2011, de 28 de març) convocava ahir dimarts 29 les eleccions, amb data 22 de maig de 2011.
-Mitjançant la votació resultaran elegits els següents càrrec:
a) Regidors -en el cas de Gata, 13-
b) Alcaldes dels municipis.
c) Alcaldes Pedàneos de les entitats d’àmbit territorial inferior al
municipal, com el cas pròxim de Jesús Pobre i La Xara.

Divendres, 1 d’abril: Constitució de la Junta Electora Provincial i la Junta de Zona. El calendari electoral així ho assenyala

4 al 11 d’abril: Exposició llistes del cens electoral. Si les
dades no són les correctes es tindrà que presentar reclamació. Es
resoldran en tres dies i es notificaran als interessats.

13 al 18 d’abril: Presentació de candidatures. Els partits i coal·licions podran presentar les seues candidatures per a les eleccions autonòmiques i municipals, que es proclamaran el dia 25.

23 al 27 d’abril: Sorteig dels membres de les taules electorals.

- Vot per correu:
Els residents a Espanya: podran sol·licitar el vot per correu del 29 de
març al 12 de maig. A Correus es podrà complimentar.
Entre el 2 i 15 de maig, la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens
Electoral remitirà per correu certificat, la documentació necessària per a
que es puga emetre el vot. El vot a la taula electoral, per correu certificat, el faran no més tard del 18 de maig.

- Duración de la campanya electoral.
6 a 20 de maig: La campanya electoral tindrà una duració de quinze dies, començant a les cero hores del divendres 6 de maig de 2011 i acabant a les vint-i-quatre hores del divendres 20 de maig de 2011.

21 de maig, dissabte: Dia de reflexió. Prohibida la campanya electoral.

22 de maig, diumenge: Votacions municipals i autonòmiques.

25 a 28 de maig: escrutini general. Després es procedirà a la proclamació dels electes per part de les juntes electorals.

11 de juny: -Constitució dels Ajuntaments: Segons la Llei Electoral, els ajuntaments -també el de Gata, lògicament- es constituiran l’11 de juny amb la presa de possessió dels regidors i elecció dels alcaldes.

- Per a les Diputacions Provincials: els Diputats de les Diputacions
Provincials seran elegits una vegada celebrades les eleccions locals, de
acuerdo con el procedimiento establecido en los artículos 204 y siguientes
de la Ley Orgánica 5/1985.
- Per a diputats a les Corts Valencianes: la sessió constitutiva s’iniciarà el 9 de juny a les 10.30 hores. Hi haurà 99 diputats: 35 per Alacant, 24 per Castelló i 40 per València.

- Saben molts presidents han passat per la presidència de les Corts
Valencianes en les set legislatures autonòmiques: Garcia Miralles,
González Lizondo, Héctor Villalba, Marcela Miró, Julio de España i ara
Milagrosa Martínez.

I molts alcaldes i regidors han passat per l’Ajuntament de Gata en totes
les legislatures democràtiques (1978-2011)?.

En succesives etapes aniré posant els períodes legislatius per tal de
saber-ho, així com els resultats de les eleccions anteriors democràtiques.



ANIT ES VA FER L'ULTIM PLE ORDINARI DE LA LEGISLATURA

S’aprova  el Pla d’Acció d’Energia Sostenible

L’Ajuntament de Gata va aprovar ahir, en l’última sessió plenària ordinària de la legislatura, un Pla d’acció d’energia sostenible 2011 i l’inventari d’emissions.

Este punt, que es va aprovar amb l’abstenció del PSOE i els vots a favor de la resta de partits (PP-Bloc i CV), es realitza en compliment del Pacte d’Alcaldes a que l’Ajuntament de Gata es va adherir el passat any.

Un dels objectius principals del pacte és que els municipis associats realitzen una reducció d’emissions de CO2 d’un 20% fins a 2020. Així, esta documentació serà remesa a Brussel·les com a part del compromís del pacte d’Alcaldes.

Tota la tasca d’elaboració del pla d’acció d’energia sostenible i inventari d’emissions s’ha realitzat a través de Diputació d’Alacant, gràcies al premi de municipi sostenible que Gata va obtenir el passat any.

Per altra banda, el ple tingué altres punts. L’Ajuntament es va adherir al sistema d’adquisició centralitzada de la Diputació Provincial, pel que fa a la Central de Compres

Al capítol d’Hisenda, es va aprovar inicialment la modificació de l’Ordenança Fiscal Reguladora de la Taxa per la Prestació del Servei d’Ensenyaments Especials en l’Escola Municipal de Música. Amb proposta d’aprovació inicial. Al punt 4 que era el capítol de Personal, es va retirar de l’orde i de la taula la ejecució de les bases del concurs ordinari per al lloc de treball d’Interventor.

Pel que fa a Patrimoni es va aprovar, per unanimitat, la delimitació de la propietat municipal al polígon 10, parcel·la 45. En Noves Tecnologies s’aprovà inicialment l’Ordenança Municipal Reguladora de l’ús de l’administració electrònica.

Finalment, s’aprova la revisió del Pla d’Acció Local de l’Agenda 21 Local de Gata de Gorgos, 2011. Aquest punt va ser el més polèmic de tots i es va traure a col·lació la primera Agenda 21 Local.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -347, la del diumenge 27-

20110330225857-image0-1.jpg

Després d’estar tres dies sense posar cap foto antiga, ens retrobem amb les imatges que fan el poble. Hui publique la corresponent al diumenge passat dia 27. És la 347. Per ser simple no deixa de ser històrica. Al carrer Nou hi havia una porta així, d’arc de mitja punta dalt. Una porta com les d’abans. Ara ja no existeix. Sols resta el record. Aquella era la porta número 12 com es pot veure.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -348, la del dilluns 28-

20110330231512-copia-de-image0-3.jpg

Continue actualitzant les fotografies antigues. La imatge que es publica ara és de xiques gateres a la mar. Anaven a la mar amb carro. Algú de la família o amics les portava. Ja vaig publicar també una d’homes. Es veu inclús sobre les roques una espècie de vela, d’aquelles que també s’aprofitaven per tapar els canyissos de pansa. Les xiques feien una paella. Mireu els davantals que portaven totes. Estaven tot el dia a Xàbia, a la mar, i cap al tardet a Gata. Imagineu-se ara aquesta manera de gaudir. Seria quasi impossible.  



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -349, la d'ahi dimarts-

20110330233301-image0-39.jpg

Seguint amb l’actualització de les fotos, ara porte la imatge d’uns amics que als anys 50 feien festa, s’ajuntaven per fer política, per fer companyerisme. Vegem recolzats sobre les bigues de les barreres dels bous a Vicente Mulet, que sigué alcalde; a Paco "Tender (Francisco Rodríguez) i sentat dalt la biga Antonio "Conna". Mentre Vicente "Paresant" (Mulet) anava en mànega curta, Paco portava la xaqueta baix del braç i això que estava als bous.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -350, la foto de hui dia 30-

20110330234626-copia-de-image0-31.jpg

Les fotos antigues ja es posen al dia. Hui dimecres la fotografia és d’un grup de teballadors de principis del segle XX. Treballaven a la carretera, fent-la. Per això es veuen tots junts preparats per a la feina. Les camises blaques, les bluses i la faixa era la típica i tradicional vestimenta.



SANTS I REFRANYS: Hui, últim dia de març, és Sants Benjamín, Renato, Amós, i Santa Balbina.

Quatre sants commemorem hui per a tancar el mes de març:
SANT BENJAMÍN d’Argol fou diàcon i màrtir. A Pèrsia, predicava insistentment la paraula de Déu. Consumà el seu martiri amb canyes agudes entre les seues ungles. Era el temps del rei Vararane, al segle V (cap a
l’any 420).
SANT RENATO de Mèrida fou bisbe de la seu extremenya. Confessor de la Fe va morir l’any 633.
SANT AMÓS era profeta. Era pastor de Tecoa. Fou enviat per Déu als fills d’Israel per a defensar la seua justícia i santitat contra les seues prevaricacions. Vixqué al segle X abans de Crist.
SANTA BALBINA fou una verge màrtir romana del segle VI. A Roma, hui es commemoració i venera a l’Aventino romà.

Pel que fa al refranyer en pose dos entre març que hui acaba i abril que demà comença:
GRANOTA QUE CANTA PEL MARÇ, L’ABRIL LA FARÀ CALLAR.
MARÇ I ABRIL, MUDANCES MIL!

FONTS: www.santopedia.com; www.elrefranyer.com i www.meteofelanitx.com.



LA BIBLIOTECA CELEBRA EL DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL

20110331215255-animaies11.jpg

És en tot el món el 2 d’abril, dissabte.

 La Biblioteca de Gata celebra demà divendres 1 d’abril el Dia internacional del Llibre Infantil, que es commemora a tot el món el dia 2, per recordar l’aniversari del naixement de Hans Christian Andersen. Per celebrar-ho la Biblioteca acollirà, a les 12 hores, un contacontes amb "El Soldadet de Plom".

Per altra banda, durant aquesta setmana s’està realitzant una campanya d’animació a la lectura dirigida als alumnes de l’IES Gata que tracta sobre la novel·la gòtica o de terror.

A la imatge podeu veure un moment de l’animació a la lectura dels alumnes de l’IES Gata. ¡¡ Quin muntatge més gòtic!!, ¿no?.

FONT: Text i imatge: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

  

 



IMATGES CURIOSES: Un altre carrer buit de cotxes, el carrer Teulada.

20110331220008-copia-de-dscf1123.jpg

Aprofitant la "neteja" per la carrera de diumenge passat vaig fer aquesta fotografia, a la mateixa hora que la del carrer Signes. El carrer Teulada sense cotxes que estigueren aparcats al costat que pertoque. Si que pujaven cap amunt persones. Però...i si sempre fora així. No pot ser. És una idea utòpica a la segona dècada del segle XXI. Deixe’m-ho estar.



IMATGE-DENÚNCIA: Després del nou pont, perill...

20110331221053-dscf1157.jpg

Atenció. Aneu alerta. La imatge mostra com està baix de la vorera del vial, al final del nou pont, el que nomenen del "colesterol". Si es va en sentit cap a escola, està perillós. A l’últim plenari vaig preguntar què passava, perquè estaven tan de temps eixes valles ahí i eixes forats als "imbornals". L’alcaldessa Ana María Soler em va contestar. Uns desaprensius hi havien fet el robatori de les reixetes, la qual cosa és molt dolent. Estaven preparant altres més segures. 

Però hi hauria que posar prompte solució, perquè fa mesos que està ahí...el perill.

A la carrera es van posar unes planxes de ferro. Menys mal. Jo vaig fer la foto just quan passava la carrera. Reconeixereu el lloc. I més amunt, a l’altura de l’aparcament del parc, al mateix vial, n’hi ha un altre cas igual.

Esperem i desitgem que s’arregle prompte el tema. Hi ha perill. 



ALVAN, EL JOVE PELOTARI AL CENTRE DE TECNIFICACIÓ.

20110331225400-alvancentre.jpg

Ja l’altre dia us anunciava l’acte. Dissabte passat dia 26 de març va tindre lloc la presentació del Programa de la Conselleria de Governació, anomenat Cespiva (Centre d’Especialització de Pilota Valenciana). L’acte va estar presidit pel Conseller de Governació, En Serafín Castellano, i van assistir els 20 alumnes becats així com els pilotaris Àlvaro, coordinador del programa, Grau, tècnic d’escala i corda, Moro, tècnic de raspall i Fageca, preparador físic.

Entre els becats i com ja vaig avançar està el jove gater ALVAN SALVÁ ESTRUGO
Ja ha començat a rodar el programa que tracta l’especialització dels xicons en les modalitats reines, escala i corda i raspall, amb un total de 20 alumnes d’entre 13 i 17 anys. Entre ells Alvan, tot un campió per a nosaltres els gaters.

Pel que fa a la competició, que ell continua lluitant, dir-vos que l’equip de Benidorm on Alvan està junt amb Rodrigo de Benidorm i david de Sant Vicent del Raspeig, va perdre se la juga demà divendres dia 1 d’abril buscant una plaça a la final de la VIII Lliga Caixa Popular de pilota a llargues. A la segona jornada Benidorm va caure 45 a 60 davant Alcasser que ja té assegurat un lloc a la final.

Demà al històric i mític trinquet de Pelayo a les 18 hores ALVAN i els seus dos companys, per l’equip de Benidorm, jugaran contra Xilxes (Pablo, Héctor i Carlos). Xilxes té 4 punts i Benidorm 2. Tot dependrà d’aquesta tercera jornada. Ho té difícil l’equip d’Alvan, Benidorm, però hi ha que intentar-ho.

Abans a les 17 hores jugaran Pedreguer i Alcàsser.

La classificació de la lligeta de semifinals està així: 1er Alcàsser, 5 punts; 2n Xilxes, 4 punts; 3r Benidorm, amb dos punts, i 4rt Pedreguer amb 1 punt.

A la fotografia, els 20 xicons, els mestres pelotaris i el Conseller de Governació Serafín Castellanos (al centre). ALVAN és el segon dels agatxats al mig començant per l'esquerra. El podeu veure en un requadre dalt de la foto a la dreta.

FONT: Text i foto. Federació de Pilota Valenciana. http://fedpival.es.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -351-

20110331235057-copia-de-image0-33.jpg

Hui estem en temps i en hora per a la foto antiga. L’últim dia de març us pose una foto que fins ara no hi havíem vist. El tema si que ha eixit. L’última gran nevada a Gata va ser el 12 de febrer de 1983. Recordeu?. Aquesta fotografia ens mostra com estava el riu de nevat. Vegeu la blancor que presentava al lloc on miravem sempre cap al pont de les Alcolaies. Una estampa bonica per a una setmana bonica com va ser aquella, la dels darrers dies de 1983, ara fa 28 anys. Per a veure la nevada que caigué, fixeu-se amb la pedra que hi ha en primer terme i la capa de neu que tenia.

 



Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris