Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Febrero de 2011.

SANTS I REFRANYS: Hui dia primer de febrer és Santa Brígida

SANTA BRÍGIDA d’Irlanda se li diu així perquè naixqué i morí allí entre els segles V i VI. Fou abadessa i fundà uns dels primers monestirs de l’illa i continuà el treball d’evangelització iniciat per sant Patricio.

Pel que fa als refranys canviem de mes i en trobem molts. Us en pose tres ara:

DE FEBRER, N’HI HA POCS DE BONS.

EL FEBRER ÉS MOLT TRAÏDOR, BORRASCÓS I GELADOR.

FEBRER VENTÓS, CARA DE GOS.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i www.masrabassa.com (refranys).

 

 

 

 EL CUPÓ DE LA O.N.C.E. DEL 8 DE FEBRER TINDRÀ COM A MOTIU GATA

Hui s’ha conegut, per mitjà d’un comunitat de premsa, que el cupó de la O.N.C.E. (Organització Nacional de Cecs d’Espana) del dimarts 8 de febrer estarà dedicat a Gata. Despús-demà dia 3, a les 11.30 hores, a la Sala de Plenaris de l’Ajuntament de Gata, el director administratiu de l’Once d’Alacant, Salvador Galvañ, farà lliurament a l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler Oliver, de les plaques d’impressió del cupó nacional en què apareixerà Gata a la vinyeta el proper 8 de febrer. Seguidament, oferiran una roda de premsa conjunta.

Ja els parlaré dijous del que diran a aquesta roda de premsa.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.DEMÀ: HOMENATJE A TONI I RAFA -Futbol cantera- I XI TROFEU CONTRA LA DROGA

20110202000650-copia-de-manolo10.jpg

SERAN HOMENATJATS ANTONIO FORNÉS PÉREZ i RAFAEL VASCO ENCUENTRA -durant 20 anys preparadors dels més menuts del Gorgos CF i l’escola de futbol gater-.

Es jugarà també l’XI Trofeu "Drogas No"

A la foto teniu una de les formacions que portaven Toni (a l’esquerra) i Manolo (a la dreta). Els xicons ja són hui homes. PER A VEURE-LA MÉS GRAN I ELS XICONS AMB MÉS DETALLS, PUNXEU ACÍ.

Demà dimecres 2 de febrer a partir de les 17.45 hores, el nou camp municipal de futbol de Les Costeres viurà un emotiu encontre entre els dos preparadors de fa 20 anys que seran homenatjats, a proposta del tercer preparador al que sempre han acompanyat i gran conegut pels xiquets Manolo López "el Policia", Antonio Fornés Pérez i Rafael Vasco Encuentra.

Després es jugarà el partit entre l’Escola de benjamins de Pedreguer i de Gata que serà el XI Trofeu "Drogas No", que en 8 vegades s’ha quedat a casa, guanyant a Benissa -2-, Pedreguer -2-, Benitatxell -2- Ondara i Teulada. El Rayo Levante de Benidorm també té el trofeu.

La història d’aquests tres homes amants del futbol i sabedors del potencial humà i de joc dels xiquets que han anat passant de generació en generació, és molt llarga: van guanyar dues lligues de la FFCV, tres campionats comarcals de jocs escolars, un campionat provincial de jocs escolars i la I lliga comarcal de futbol base en categoria benjamí i aleví.

També van guanyar trofeus a Alfàs del Pi, Benitatxell, Benissa i Gata. Han jugat contra el València, el Vilarreal i la selecció comarcal de benjamins i alevins en 1993.

Van ser l’equip menys golejat de totes les categories benjamins de la Comunitat en 1997. L’any 2000 va ser l’equip més golejador de la Comunitat en categoria aleví amb 300 gols en 30 partits.

La cara humana a través de l’esport del futbol l’han manifestà sempre. Per això, han fet partits-homenatge pels damnificats de l’huracà Mitch, per als xiquets d’un col·legi de Pinar del Río (Cuba), 10 trofeus contra la droga i participació en l’homenatge al malograt jugador de Pedreguer Sergi Berenguer.

Han portat als xicons al camp del Vilarreal i han vist jugar a l’equip contra el Valladolid. A València a l’homenatge al mític ex-jugador Pepe Claramunt, a Alacant a veure l’Hércules contra el Córdoba.

Però dos coses són les més destacades de la cantera del GORGOS que han portat aquests tres homes: la principal, que pose en boca de Manolo "el Policia": "HEM ACONSEGUIT EL RESPECTE I CARINYO DE XIQUETS I PARES DE GATA I POBLES DEL VOLTANT" i segona, d’eixa escola han eixit els jugadors que hui són juvenils, amb una gran trajectoria, o dels primers equips, els de la Segona Regional.

Per tot això, acudiu demà al camp: ells també necessiten sentir el calor humà i volgut de l’aficció.

 AVANÇ PER ALS PRÒXIMS DIES: Tradicions i Comissió de Festes 2011

Com ja es tard, el blog està a punt de tancar-se per a hui dimarts. És bo avançar el què tractaré els pròxims dies: demà dia 2 és la festa de la Candelera o Candelaria, una vella tradició; despús-demà dia 3 és la festa de Sant Blai, el patró dels mals de gola, també amb una llarga tradició.

Per altra banda, durant els pròxims dies podreu conéixer de primera mà amb les fotos dels protagonistes fetes per ells mateixos a la COMISSIÓ DE FESTES 2011 a la festa del rodatje del programa "GORMANDIA" de Canal 9 TVV, del qual prompte seran els personatges d’aquesta sèrie popular d’entreniment. Al mateix temps anireu sabent poc a poc qui formen part de la Comissió enguany 2011.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -294-

20110202003615-copia-de-manolo7.jpg

PER VEURE LA FOTO AMB MÉS DETALLS, PUNXEU ACÍ.

La foto de hui forma part del passat més recent esportiu, i més en contret de l’esport del futbol. Ja que demà, com heu pogut llegir dos articles més avall, es farà l’homenatge a dos preparadors que han estat una vintena d’anys, aquesta fotografia també vol ser això, el xicotet homenatge a molts pares i xicons. I tant Toni com Manolo també estan a aquesta fotografia.

Si ens fixem amb la imatge de la festa quasi estiuenca de pares i xiquets, veurem que alguns dels pares o majors malauradament ja no estan entre nosaltres i es recorden en el món del futbol gater, com és el cas de Pepe Diego, Chaparro, Juanito Bequio o de Juanjo Marín, just aquests dos últims també van ser recordats a la secció "Obituaris" d’aquest blog.

Alguns dels xiquets que es veuen a la foto, ara formen part del primer equip, com és el cas del porter que vegeu junt amb Manolo, Rubén Bequio.

 

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 2 de febrer, La Candelera.

Festa popular i molt marcada en el calendari de l’església catòlica.

És hui NOSTRA SENYORA DE LA PURIFICACIÓ o també LA VERGE DE LA CANDELERA. Sant de totes les "Puris", que a Gata hi ha algunes. Es celebra la festa de la Candelera o "Candelaria". La Presentació del Senyor recorda que als 40 dies del naixement de Jesús el van presentar al temple i sa mare la Verge Maria va fer la cerimonia de la seua purificació.

A l’església hui es benedixen i donen candeles, ciriets i veles. Recordan aquell moment. És hui la festa també dels llumeros. De bon matí les campanes han revoltat recordant la festa i qui la fa, els llumeros. La imatge de la Mare de Déu amb un ciri presidirà l’altar i li faran la festa.

I pel que fa als refranys, el més conegut just de hui:

SI LA CANDELERA PLORA -és a dir si plou- EL FRED ÉS FORA, SI ES RIU -és a dir està ras i cel clar- ÉS VIU -el fred- o la variant JA ESTEM A L’ESTIU.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i http://festesicostums.blogspot.com (refranyer).

 

 COM ERA GATA FA...23 anys: Del 24 al 31 de gener de 1988.

Esports, com el futbol i la colombicultura, la notícia de la Fira de València, la biblioteca i algun que altre succés, eren les notícies que podíem trobar aquells dies.

26 de gener de 1988:

INFORMACIÓN: POSIBLE PRESENCIA EN LA FERIA DE VALENCIA.

SUBVENCIONES.

AMAS DE CASA.

VICTORIA DEL GORGOS EN ALBERIQUE.

27 de gener de 1988:

INFORMACIÓN: LA BIBLIOTECA MUNICIPAL LLEGA EN ENERO A LOS 6.300 VOLÚMENES.

29 de gener de 1988:

COMARCA: COLOMBICULTURA. MAÑANA, FINAL PROVINCIAL.

PROYECTOS DE LA ASOCIACIÓN DE AMAS DE CASA.

INFORMACIÓN MUNICIPAL: UN EDICTO SUS PENDE LAS LICENCIAS DE OBRAS HASTA FEBRERO DE 1990.

LA POBLACIÓN PODRÍA ESTAR REPRESENTADA EN LA FERIA DE VALENCIA.

TRES JÓVENES ROBAN UN MILLÓN DEL BANCO CENTRAL DE GATA.

CICLISMO. MAÑANA SE INICIA LA VIII EDICIÓN DE LA INTERCLUBES. Un dels organitzadors era el C.C. Gata.

DÉNIA. FALLAS. ESTA NOCHE, PRESENTACIÓN DE LA FALLA ROQUES. Com a fi de festa acuava el grup de teare de Gata "Paco Carrasco", amb les obres de Peris i el mateix Carrasco: "Sels de novensa" i "Sabuda com sa mare".

30 de gener de 1988:

INFORMACIÓN. ESPELEOLOGÍA. INTERESANTE VIAJE A PERÚ EL PRÓXIMO INVIERNO DEL GRUPO GATENSE.LA COMISSIÓ DE FESTES 2011 ACTUARÀ A "GORMANDIA" (CANAL 9 TVV)

20110202151417-comi2011-1.jpg

 

La COMISSIÓ DE FESTES PATRONALS 2011 serà la protagonista de un dels pròxims programes de la sèrie d’esbarjo de Canal 9 TVV "GORMANDIA". Diumenge passat van estar molt atrafegats a les ordres de l’equip de muntatge i realització del programa.

Alguns escenaris del poble que van recórrer van ser la Plaça de l’Església o la turística Plaça d’Espanya. El menjar, que era paella, es va fer a la caseta de Pepa i Parra, a la partida "Cauvells". Allí els xicons dels protagonistes també van col·laborar, així com alguns invitats especials, entre els que es trobava l’alcaldessa Ana María Soler.

Ja us avisaré quan siga el programa. Ells mateixos -la comissió- seran els que ho informen.

Dir que la comissió de festes, que està menejant-se molt i està fent moltíssimes coses per a benefici de les festes, és un grup molt bó i que ja va prenint forma i encarant la recta final fins a juliol.

Té la Comissió un apartat a la xarxa de "facebook" i allí han penjat més de 50 fotografies del "festot" que els va organitzar Canal 9 TVV, a costa del programa. Inclús tenen una fotògrafa especial (Rosa Mari) molt bona per cert i per això us he copiat dotze fotografies, per a que conegueu bé aquests gaters, que seran els organitzadors de les festes 2011. He dividit en dues parts -dos articles- les fotos. A la primera hui us en pose deu. La més gran és la de tot el grup i membres del programa. Demà continuaré mostrant-vos a la comissió "gormanda".

Finalment, dir-vos que hem llegit el comentari d’un dels components de l’equip del programa, a la xarxa de Facebook i diu textualment: "Gràcies a la comissió de festes de Gata per fer-nos tan agradable un dia de faena. En un grup així el programa té que ser tot un èxit. No falteu al proper programa, també va ser un rodaje molt interessant. Gràcies de part de tot l’equip. PD: MOLT BONA LA PAELLA".

FOTOS: COMISSIÓ DE FESTES 2011. Facebook. (Fotografies fetes per Rosa Mari Ferrer Jorro).

 EL BENJAMÍN DEL GORGOS ES FA AMB EL TROFEU "DROGAS NO".

Golejada al Pedreguer per 7 a 1.

Ja els vaig informar àmpliament anit. Hui jugaven al camp municipal de "Les Costeres". Per 7 a 1 han guanyat els xiquets gaters als de Pedreguer i s’han fet amb el XI Trofeu "Drogas No". El trofeu l’ha donat el regidor de Festes Jesús Ángel Palacios. Pel que fa a les plaques de reconeixement, als homenatges a Toni i Rafa, les ha lliurat l’entrenador Manolo el "Policia".

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -295-

20110202230740-copia-de-image0-12.jpg

Hui 2 de febrer porte al blog una imatge molt curiosa. S’en recordeu de la C.A.S. (Cooperativas Agrícolas Sindicales)?. Encara hui es diu: "antics locals de la CAS". En aquesta ocasió podria ser la fundació d’aquest organisme agrari. Posa en el ròtul: "Unos por otros y Dios en todos". Entre els representants de la taula vegem a En Julián Monfort Calatayud, alcalde aleshores, i a Juan Bautista Pons Leyda. Tmbé hi ha regidors de l’època.

El lloc seria al Cine "La Paz" també conegut per "Passetes". SANTS I REFRANYS: Hui dia 3 de febrer és la festa de Sant Blai. També és Sant Óscar.

20110203205223-santblaipedreguer.jpg

SANT BLAI gloriós lliura-nos de la tos. Aquest és el refrany per excelència de hui. Advocat contra els mals de gola li fan festa a Pedreguer a la capelleta. A les esglésies es benedixen els rotllets, bambes, pa socarrats i dolços. Al veí poble de Teulada és la festa de la Dama -dolços amb forma de dama i ara més recent també "damo"-, un costum que pareix ancestral, adaptat a l’església.
Pareix ser que Sant Blai naixqué a Sebaste (Armenia). Vixqué a cavall entre els segles III i IV. Fou màrtir bisbe.
Per ser cristià va patir en temps de l’emperador Licinio. Diuen que era metge. L’eligiren bisbe per aclamació de clero local i del poble, segons aquell temps.
El seu cult estava extés per tot Orient i després per Occident. La fama de taumaturg es celebrà al temple de Constantinopla consagrat al seu nom.

També hui es celebra la festa de SANT ÓSCAR DE BREMA, sant alemany del segle IX. Monjo i bisbe de Hamburgo. Després també de Brema, a Sajonia.
Fou designat pel papa Gregori IV com a llegat per a totes les terres del nord d’Europa, anunciant l’Evangeli a grans multituds de Dinamarca i Suècia. Va morir a Brema.

Pel que fa als refranys, cal dir que hui els dediquem a Sant Blai. El més conegut ja l’he posat al principi de l’article, però us en pose tres més:

SANT BLAI EIXUT, CIGONYES NO HAN VINGUT.

COQUES DE SANT BLAI CUREN DE TOT MAL.

PER SANT BLAI, SE SEMBRA L’ALL.

A LA FOTOGRAFIA, ELS JOVES FESTERS DEL VEÍ POBLE DE PEDREGUER BAIXANT A SANT BLAI PEL CALVARI. Foto presa de "flickr", Xarxa Internet.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i variades (refranyer).

 

 JA SUPERA EL BLOG LES 19.000 VISITES

Jugant, jugant, i abans de complir-se els deu mesos, manquen tan sols set dies, ja hem passat la barrera de les 19.000 visites al blog i anem cap a les 19.100. Al pas que es va, arribarem a l’any de blog amb més de 20.000 visites, el que serà tot un reconeixement...i tot això gràcies a tots vostés. Per tant, només tinc que agrair-los la complicitat i que continuen mirant el què els puc oferir des d’un humil blog de poble, del CRONISTA DE GATA.

Gràcies a tots.GATA SERÀ LA IMATGE DEL CUPÓ DE L'ONCE EL DIMARTS 8 DE FEBRER.

20110203213326-presentaonce.jpg

La població de Gata serà, el proper dimarts 8 de febrer, la imatge dels cupons de la ONCE que es vendran en tot el territori nacional. Així s’ha donat a conéixer aquest migdia en roda de premsa al saló de sessions de l’Ajuntament, en la qual han participat l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler; el director administratiu d’Alacant, Salvador Galvañ, i el director de l’Agencia ONCE de Dénia, Vicente Català.

Galvañ lliurà a l’alcaldessa las plaques d’impressió, que han fet possible aquesta tirada a nivell nacional i explicà que, els 5 milions de cupons amb la imatge de Gata que s’han editat, es poden adquirir desde hui mateix en els més de 21.000 venedors i 3.500 quioscs de venda d’Espanya.

També destacà Galvañ que Gata es un dels 14 pobles de la província d’Alacant que eixiran al llarg del mes de febrer als cupons.

Finalment, animà a tots els veïns a comprar el cupó el pròxim dimarts 8 de febrer no sols per a temptar a la sort per si toca, sinò també perquè comprant es col·labora “amb la gran tasca social que fa ONCE a través del cupó”.

L’alcaldessa destacà l’honor que és per al municipi que l’organització hagi pensat en Gata per a ser la imatge, per a la col·laboració que suposa amb la ONCE i per la difusió en l’àmbit nacional que es reatlizarà del poble a través dels cupons.

Resenyar que la vinyeta mostra el dibuix de dos treballadores de la llata fent les típiques barxes, símbol artesanal de la població. A més, en la lectura es pot veure: "Ayuntamiento de Gata de Gorgos. Comunidad Valenciana. Provincia: Alicante. Población: 6.291 h. Superficie (km2): 20,3."

A la imatge, el moment de la presentació del cupó a l’Ajuntament.

FONT: Text i imatge: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. HUI AL BOP IX LA TAXA PELS SERVEIS DEL CEMENTERI.

Hui dijous 3 de febrer al B.O.P. es publiquen tres edictes referents a Gata.
El primer fa referència a la declaració d’abandó d’un turisme Ford Escort, matrícula A-2966-CB, ja que ha romandrat estacionat per un període superior a un mes en el mateix lloc, presentant desperfectes que impossibiliten el seu desplaçament pels seus mitjans...Per no haver estat possible la notificació en el domicili de l’interessat; per la present es requerix al titular del vehicle descrit perquè en el termini de quinze dies a comptar de la data de la seua publicació en el Butlletí Oficial de la Província, retire el vehicle, amb l’advertència que en cas contrari, es procedirà al seu tractament com a residu sòlid urbà.

Altre edicte, ressenya que el Ple va acordar aprovar, amb caràcter provisional la imposició i ordenació de la TAXA PER LA PRESTACIÓ DE SERVEIS DE CEMENTERI...S’exposa ara al públic en el tauler d’anuncis de l’Ajuntament durant el termini de 30 dies hàbils, a fi que els interessats puguen examinar l’expedient i presentar les reclamacions que estimen oportunes. La dita exposició al públic començarà a comptar a partir del dia següent a aquell en què tinga lloc la publicació en el BOP d’Alacant. En el cas de no presentar-se reclamacions, l’aprovació
provisional quedarà elevada automàticament a definitiva.

El tercer edicte, va sobre el mateix tema, ja que el Ple Municipal en sessió ordinària celebrada el dia 25 de gener de 2011 va aprovar inicialment el REGLAMENT REGULADOR DEL RÈGIM I FUNCIONAMENT DEL CEMENTERI MUNICIPAL DE L’AJUNTAMENT DE GATA DE GORGOS...L’expedient provisionalment aprovat se sotmet a informació pública per terme de trenta dies hàbils a comptar a partir del següent a la publicació del present anunci en el BOP, durant el qual estarà a disposició de les persones interessades que podran examinar-lo i obtindre còpies en la Secretaria de l’Ajuntament, així com formular els suggeriments o al·legacions que estimen convenients.

FONT: B.O.P., 3-2-2011.COMERÇ DE GATA CELEBRA EL DIA DELS ENAMORATS.

De l’1 al 12 de febrer, com és ja tradicional, l’associació "Comerç de Gata" posa en marxa una campanya per a commemorar el Dia dels Enamorats al
poble. Tendes associades, restaurants associats i clients fidels són l’ingredient: el resultat les butlletes que els comerços adherits lliuren ja als clients per al sorteig de deu sopars, per a una parella, en cadascuna de les compres que facen.
El cartell de la campanya servirà per identificar els comerços que entren en la campanya. El sortei es farà dissabte 12 de febrer en un acte públic, el qual ja s’anunciarà el lloc.

Així que a participar i sort per a totes i tots.COM ERA GATA FA...23 anys: Del 2 al 12 de febrer de 1988.

20110203234656-copia-de-image0-206.jpg

Recordarem hui que passava just per aquests dies però de 1988.

2 de febrer de 1988:

CANFALI MARINA ALTA: INFANTILES. TRIUNFO DEL DENIA ANTE EL GORGOS (0-2).

5 de febrer de 1988:

COMARCA: EL GORGOS GOLEA A SUMACÁRCEL. 4-1.

MEJORAN LOS CAMINOS RURALES DE GATA.

COMPLETADO EL PADRÓN MUNICIPAL DE BENEFICIENCIA.

ELS COSTUMS...I MÉS COSTUMS A GATA.

INFORMACIÓN: GATA DE GORGOS. NUEVA ESCUELA DE PILOTA VALENCIANA.

6 de febrer de 1988:

INFORMACIÓN: LOS CONCEJALES DEL PSOE, EN DESACUERDO CON LAS CUENTAS DEL AYUNTAMIENTO. Pareix com si es repetira la història.

CENTRO MÉDICO.

INTERVENTOR MUNICIPAL.

COMARCA. VICTORIA Y BUEN PARTIDO DEL DENIA EN GATA. -Benjamins-

( La fotografia que il·lustra aquest article ens mostra el Gorgos CF benjamín de fa 23 anys. La firmava l’entranyable amic José Gea. A veure si coneixen algú?).

TERCERA JUVENIL GRUPO IX. EN UN FLOJO ENCUENTRO, EL DENIA B VENCE AL GORGOS (1-2).

CANFALI MARINA ALTA: CICLISMO. VII INTERCLUBES. MULET NO TUVO RIVAL EN ALTEA.

10 de febrer de 1988:

INFORMACIÓN: INTERCLUB.

VÍA PARA EL "LIMÓN EXPRESS". Deia la informació que el dilluns 15 de febrer el "Limonero" com li deien popularment reanudava les excursions turístiques per la costa.

11 de febrer de 1988:

INFORMACIÓN: HOY EMPIEZAN LAS FIESTAS DE "ELS DARRERS DIES". I enguany 2011 seran alts, començaran el 3 de març.

12 de febrer de 1988:

COMARCA: ANIVERSARIO DE "AMIGOS DEL TERCER MUNDO". ENVÍO DIRECTO DE LAS AYUDAS.

Ja tenim una altra dada per a la història: La ONG -actualment- aleshores associació "Amics del Tercer Món" es va fundar el 22 de febrer de 1987, farà dintre de poc 24 anys.

EL AYUNTAMIENTO DE GATA APRUEBA LA AMPLIACIÓN DE LA PLANTILLA DE FUNCIONARIOS.

PELOTA VALENCIANA.

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -296-

20110204000902-copia-de-image0-12.jpg

Quan ja s’en va el dia de sant Blai i comença el divendres dia 4, pose la fotografia de hui dijous. Sols en resten quatre per a 300. La imatge és religiosa. Es veu un gran nombre de gent a la Plaça Vella. Les dues banderes d’Acció Catòlica, la de dones a l’esquerra de la foto i la d’homes a la dreta  i al mig el senyor rector En Vicent Llopis. Molt joves van vestits i vestides de blanc. Cal mirar el quadre que forma la foto. El bar Corder com tenia la porta ampla i portes amb cristall. A l’esquerra de la imatge Ca’l Boticari. Un altre acte multitudinari.  

Com la fotografia no té massa bona qualitat no l’amplie ja que així perdria molt.  SANTS I REFRANYS: Hui dia 4 és Santa Juana de Valois.

SANTA JUANA de Valois, francesa naixqué al poble de Nogent-le-Roi l’any 1464 i va morir a Bourges en 1505, sent canonitzat en 1950. Sent reina de França, al ser declarat nul el seu matrimoni amb Lluis XII es dedicà a servir a Déu, cultivant una especial pietat cap a la Santa Creu i fundant l’Orde de la Santíssima Anunciació de la Santa Verge Maria.

Pel que fa al refranyer encara en pose alguns de Sant Blai, sant del qual va ser ahir la festa. Ací us en deixe dos més:

SANT BLAI GLORIÓS DEIXA’M EL XIQUET I EMPORAT’T LA TOS.

SANT BLAI NEVAT, HIVERN ACABAT.

FONTS: www.santopedia.com i altres.EL GORGOS JUVENIL IX A EL VERGER. Rivalitat comarcal.

La jornada 16 del grup 11 de Tercera Juvenil enfrontarà al CEF El Verger i el GORGOS C.F. demà dissabte a les 16 hores. Partit difícil que si els homes de Jaume Serra trauen endavant poden tornar-se a posar pels llocs alts de la taula de classificació. Per ara són els cinqué, per darrere de Xeraco, Villalonga, Ondarense i Benirredrà. És sisé precisament El Verger però amb 10 punts menys que el Gorgos.

Per la seua part, el primer equip del Gorgos que juga a Segona Regional, grup 15, també jugarà fora contra el Deportivo Relleu, en el camp municipal del poble de la Marina Baix. L’horari, demà a les 17 hores. COM ERA GATA...fa 23 anys: Del 14 al 21 de febrer de 1988

Els esports i les festes, protagonistes d’aquests dies de febrer de 1988.

14 de febrer de 1988, diumenge:

INFORMACIÓN: GORGOS-MOGENTE.

15 de febrer de 1988, dilluns:

INFORMACIÓN. CICLISMO. VICENTE MULET, VENCEDOR DE LA TERCERA PRUEBA DEL TORNEO "INTERCLUBS".

16 de febrer de 1988, dimarts:

CANFALI MARINA ALTA: PRIMERA REGIONAL GRUPO 4. VICTORIA DEL MOGENTE EN GATA CON PROTAGONISTA ARBITRAL.  

18 de febrer de 1988, dijous:

INFORMACIÓN: COMISIÓN DE FIESTAS.

19 de febrer de 1988, divendres:

COMARCA: FINALIZAN LAS FIESTAS DE "ELS DARRERS DIES".

VELADA TEATRAL.

CICLISMO. VICENTE MULET, LÍDER DE L,A INTERCLUBES.

FÚTBOL PRIMERA REGIONAL GRUPO IV. MAL ARBITRAJE Y GRAVE DERROTA DEL GORGOS EN LES SORTS.

21 de febrer de 1988:

INFORMACIÓN: ONDARENSE-GORGOS.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -297-

20110204222536-copia-de-nevadagata12-2-83-2.jpg

I van caiguent fotos. Acabem hui el divendres 4 amb una imatge que ens recorda que estem al febrer i encara pot nevar...i si no mireu la foto. Des de hui fins 12 de febrer aniré posant de quan en quan alguna instantània d’aquella gran nevada del 12 de febrer de 1983, que era "Darrer dissabte", fa 28 anys.

Podeu veure allò que era el parc del Passeig d’Alacant, ara desaparegut pel pas soterrani. Al fons vegem com asoma el Montgó nevat. Hi havia eixa vesprada molta neu i al dia següent, darrer diumenge, encara més.

Cal recordar-ho, perquè no s’ha produit ja una nevada més així.

SI VOLEU, PODEU PASSAR-ME ALGUNA FOTOGRAFIA QUE RECORDE AQUELLS DIES DE NEU DEL 83. Jo de seguida la publicaré.

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 5 és Santa Àgueda.

SANTA ÀGUEDA fou una santa de la regió italiana de Catania, Italia, que vixqué entre els segles II i III. Fou màrtir i verge. Sent encara jove, en mig de la persecució va poder mantenir el seu cos incontaminat i la seua fe íntegra en el martiri, donant testimoni a favor de Crist.

Pel que fa al refranyer, comencem ja tots els refranys del mes de febrer.

Un dels més coneguts, diu: A FEBRER, AL CAP O A LA CUA, L’HA DE FER. Es referix al fred i pluja, lògicament.

Us pose dos refranys més de febrer:

AL FEBRER HAS DE LLAURAR, EL QUÈ AL MARÇ VULGUES SEMBRAR.

NEVADES DE FEBRER, PLUGES PEL JUNY SOLEN FER.

FONTS: www.santopedia.com i variats.

 COM ERA GATA...fa 23 anys: Del 23 al 28 de febrer de 1988.

20110205140419-image0-207.jpg

L’abocador era ja notícia. Cultura i esports també.

23 de febrer de 1988:

CANFALI MARINA ALTA. PRIMERA REGIONAL, GRUPO 4. EL ONDARENSE SE IMPUSO AL GORGOS (1-0). 

26 de febrer de 1988:

INFORMACIÓN: UN NUEVO VERTEDERO ENFRENTA A DENIA Y GATA DE GORGOS. POR SU UBICACIÓN ENTRE AMBOS MUNICIPIOS.

Una foto, la mateixa que il·lustra aquest article, mostrava a l’alcalde, aleshores, "E.A. Mulet, alcalde de Gata".

COMARCA: CICLISMO. MOLINA VENCE EN BENISSA. El tercer fou Vicente Mulet, del C.C. Gata.

EL ALCALDE DE GATA, DISCONFORME CON LA UBICACIÓN DE LA PLANTA DE TRANSFORMACIÓN.

CICLO DE CONFERENCIAS ENTRE AYUNTAMIENTO, EPA Y AMAS DE CASA.

EL "DERBY" COMARCAL, PARA EL ONDARENSE (1-0).

27 de febrer de 1988:

CANFALI MARINA ALTA: CICLISMO. INTERCLUBS: LA TERCERA ETAPA, EN GATA.

GATA SE OPONE A LA INSTALACIÓN DEL VERTEDERO DE BASURAS DE LA GARGANTA.

28 de febrer de 1988:

INFORMACIÓN: CICLISMO. Aquest dia organitzava la tercera prova de la VIII edició Interclubs el C.C. Gata. QUATRE COMERÇOS MÉS DE GATA OBTENEN EL CERTIFICAT DE QUALITAT.

20110205141846-comercexcel-lent1.jpg

Ja són deu els que té el poble.

Els comerços de Gata Tonia, El Celler de la Marina, Ana Vestir Moda i Pons Móvils són els quatre comerços que han aconseguit en 2010 la certificació UNE 175001 que dóna la Fundació Valenciana de la Qualitat (FVQ). Els seus representants han rebut la documentació de mans del representant de Siggo, Severino Signes, en un acte celebrat al saló de sessions de l’Ajuntament de Gata. Aquest últim ha destacat el volum d’empreses certificades a Gata i ha manifestat l’admiració per un poble implicat en la millora i excel·lència dels seus serveis.

Tenint en compte la relació entre nombre d’habitants i comerços, Gata de Gorgos és la localitat de la Marina Alta amb el major número d’establiments amb la certificació de qualitat comercial. En total ja són 10 els negocis certificats, segons ha afirmat el president de Comerç de Gata, Santiago Signes, perquè en l’exercici 2010 s’han sumat quatre als que ja hi havia de 2009.

La certificació implica la inclusió dels cinc establiments en la guia de Comerços Excel·lents que publica la Fundació. A més, la FVQ farà promoció dels distintius dels comerços en les seues campanyes publicitàries. D’altra banda, comporta uns beneficis significatius al negoci com, entre altres, la millora de la imatge dels productes i serveis que ofereix, augment de la confiança dels clients i consumidors, més motivació i participació del personal i millora de la gestió dels recursos, el que comporta la reducció de costos.

El president de Comerç de Gata, Santiago Signes, s’ha mostrat satisfet per l’esforç que han fet els empresaris i ha animat la resta dels comerciants a engreixar la llista de Comerços Excel·lents de la localitat.

(A la fotografia, els quatre guardonats, amb Severino Signes).

FONT: Informació i imatges: FACTORIA D’IDEES. Gata.BON RESULTAT PER AL GORGOS JUVENIL: 0-2

20110205205946-copia-de-dscf0634.jpg

Millora i trau de El Verger tres punts importants.

Entre el líder i el Gorgos sols hi ha dos punts, malgrat a ser cinqué.

L’equip del GORGOS JUVENIL ha guanyat aquesta vesprada per 0 a 2 a El Verger i va marcant distàncies cada vegada més, sobre el sisé al que ja li separen onze punts. Hi ha canvi de liderat al grup. Ara és el Villalonga el líder amb 39 punts. 38 en té l'Ondarense i 37 tres equips: Benirredrà, Xeraco i Gorgos. Entre aquests cinc equips pareix que es jugaran la lliga.

A la fotografia, imatge d’arxiu de l’últim partit del Gorgos a casa.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -298-

20110205210736-copia-de-nevadagata12-2-83.jpg

També la de hui pertany a la col·lecció d'aquella gran nevada del 83 que es va produir el 12 de febrer fa quasi 28 anys. Vaig fer la foto des de dalt del pont de les alcolaies cap a dins del riu mirant a l'altre pont. Com es pot veure el riu també estava tot nevat. Podeu veure l'aspecte que presentava el cel i com la muntanya de la Solaneta estava també tota coberta de neu.SANTS I REFRANYS: Hui dia 6, diumenge, és Sant Pau Miki.

SANT PAU MIKI i companys són recordats hui. Sant japonés del segle XVI mort màrtir el 1597 a Nagasaki. Ell i els companys van ser canonitzats en 1862.

Pel que fa als refranys i seguint els de febrer, amb un bon dia hui i un sol radiant, us en pose tres:

A DESPIT DEL FEBRER, FLOREIX L’AMETLLER.

SI PEL FEBRER CALENT ESTÀS, PER PASQUA TREMOLARÀS.

QUI TUS PEL FEBRER, TOSSIRÀ PEL MARÇ I PER LÁBRIL TAMBÉ.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i variats (refranyer).

 CÀRITAS PARROQUIAL VA ATENDRE A 92 PERSONES EN 2010.

20110206113123-logotipo-caritas.jpg

Dotze persones han treballat intensament en aquesta associació parroquial.

Aquest cap de setmana està fent-se públic a la parròquia el balanç de Càritas Parroquial, a la secció de Gata. Segons ha indicat el rector En Santiago Bohigues un total de 92 casos s’han tractat a Càritas al llarg del passat any 2010. Dotze persones són les que s’encarreguen més directament d’aquest tracte, que comença a l’acollida, continuant amb les necessitats per urgents, estudiant-se cada cas. El pressupost d’ingresos es xifra en poc més de 8.000 euros i les despeses han superat en poc els 7.000 euros. Per tant els 1.000 euros de superàvit serà per seguir atenent els casos més importants i urgents.

Pel que fa a la tasca de Càritas a Gata, s’han col·laborat també -dins del pressupost de les despeses- am dos projectes del Tercer Món, amb païssos necessitats. La resta amb persones que han sol·licitat directament l’ajuda ací a Gata.    

A la imatge de la part esquerra superior, el logotipus de Càritas.RECORDEU: LA IMATGE DE GATA, DIMARTS 8, AL CUPÓ DE LA ONCE.

20110206113935-copia-de-presentaonce.jpg

Moltes persones de Gata tenen ja a les seues butxaques o carteres el cupó de la ONCE del dimarts 8 de febrer. Bé per temptar a la sort, bé per què juguen tots els dies o bé per a record commemoratiu. El que és cert és que ja circulen els cupons en els quals la imatge de Gata serà la protagonista el dimarts. Recordeu-ho: serà una ocasió única, ja que a les vinyetes de la loteria nacional no hem sortit mai, encara que si haja tocat el "Gordo" a Gata algunes vegades.

A la part superior esquerra, detall de la planxa del cupó, el dia que va ser lliurat a l’Ajuntament per part dels responsables provincial i comarcal de la ONCE.  COM ERA GATA FA...23 anys: De l'1 al 6 de març de 1988.

20110206171943-image0-208.jpg

Començavem mes amb el temps., la Setmana de la Pau i el ciclisme com a protagonistes, aquell 1988.

1 de març de 1988:

INFORMACIÓN. AGUANIEVE.

INFORMACIÓN. TERMÓMETROS BAJO CERO. Es publicaven les temperatures mínimes desde el 27 al 29 de febrer, perquè eixe any era bisest. Gata va registrar de mínimes: 0,2º el dia 27; -2,5º el dia 28, i -2,6 el dia 29.

CANFALI MARINA ALTA: CICLISMO. 3ª INTERCLUBS EN GATA. ATACÓ PACHELL Y GANÓ. LOS DE DENIA SE VAN ENTONANDO. CONTRA FRÍO, PARTICIPACIÓN. LUCHA DE PRINCIPIO A FIN. TODOS FUERON VALIENTES. C.C.GATA Y TOFOL. CLASIFICACIONES.

ELS REGIDORS DE JOVENTUT PRESENTAREN LA "CAMPANYA D’ANIMACIÒ JOVENÍVOL".

3 de març de 1988:

INFORMACIÓN: "SEMANA DE LA PAZ" PARA RECAUDAR FONDOS PARA PAÍSES DEL TERCER MUNDO.

4 de març de 1988:

INTERCLUBS. Diumenge 28 de febrer va organitzar la etapa de ciclisme el C.C.Gata.

COMARCA: NUEVA DERROTA DEL GORGOS EN LES SORTS (0-2).

CICLISMO. EL JUVENIL ÁLVAREZ, GANADOR EN GATA. AUSENCIAS EN AFICIONADOS.

LAS HELADAS AZOTAN LA COSECHA DE ALMENDRA.

SEMANA DE LA PAZ.

EL DOMINGO COMIENZA LA CAMPAÑA COMARCAL DE ANIMACIÓN JUVENIL.

(La fotografia d’aquella notícia ens mostrava a tots els regidors de joventut de la comarca amb decenes de globus. Per Gata, sabeu qui era la regidora de Joventut?. L’actual alcaldessa Ana María Soler la podeu veure a la imatge que publicava COMARCA just al centre, amb un jersei ratllat). 

5 de març de 1988:

INFORMACIÓN: "DÍA DEL AMA DE CASA".

MARINA ALTA. 4.800.000 PESETAS, PRESUPUESTO PARA LA CAMPAÑA DE ANIMACIÓN JUVENIL. COMIENZA ESTA SEMANA. Entre tots els pobles estava Gata. 

6 de març de 1988:

INFORMACIÓN: L’ALCUDIA-GORGOS.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -299-

20110206214013-copia-de-antigadirec3edad.jpg

PER A VEURE AMB MÉS DETALL A LA DIRECTIVA-FUNDADORA DEL CLUB-AULA DE LA TERCERA EDAT, A INICIS DELS 80 DEL SEGLE XX, PUNJEU ACÍ.

Demà les 300. Anem ja cap a l’any de fotos antigues. La de hui no és de neu del 83 i canviem completament de registre. Alguns anys abans d’aquella nevada es va constituir el "Club-Aula de la Tercera Edad" a Gata. Ja vaig traure una foto d’antics components, que es podien veure amb les dones sòcies a la barana del carrer Penyó. Tant aquells com aquests es van fer les fotos per al programes de festes respectius.

Si mireu amb deteniment veureu que molts pocs estan amb vida. Dels que estan plantats sols tres.  Dels sentats cap. Cal recordar a tots els demés i per això aquesta fotografia-homenatge a ells.  SANTS I REFRANYS: Hui dia 7 és Sant Teodoro.

SANT TEODORO de Heraclea fou màrtir militar. General de l’exercit grec va
ser martiritzat l’any 319. Fou decapitat per l’emperador Licinio a causa de la seua fe. Teodoro pareix que va reunir astúcia y heroïsme, fe i sentit pràctic, inclús amb humor socarró.

Pel que fa als refranys, us en pose dos més de febrer:

VENTADES CALENTES DE FEBRER FAN RIC EL METGE I EL FOSSER.

AL MES DE FEBRER, UN DIA AL SOL I L’ALTRE AL BRASER.

FONTS: www.santopedia.com i variades.EL GORGOS C.F. OBTÉ UN BON RESULTAT A RELLEU: 1-2.

20110207212651-copia-de-dscf0643.jpg

El primer equip del Gorgos guanyà al colista Deportivo Relleu per 1 a 2.
Una valiosa victòria que el fa pujar un lloc a la taula de classificació del grup XV de Segona Regional.
El líder continua sent el Mediterráneo Jávea una setmana més, però amb 44 punts i acostant-se a ell i amb un partit menys el Finestrat amb 43 punts. El Calp B és tercer amb 37 punts, li seguix el C. Benidorm amb 35. 33 punts té l’Sporting Benissa i 31 l’Altea B. L’Atlético Callosa és seté con 27 punts i es vuité el Gorgos amb 26 punts.
Per baix del Gorgos estan els equips de la comarca Orba, Pedreguer i Teulada en un bloc i després en un altre des del lloc 13 estan Atlético Ifach, Benitatxell i Joventut Teulada.

A la fotografia, detall del partit jugat en casa diumenge passat pel Gorgos contra el Calp B. Mirant el baló Jaume i Bati.ACTES DEL IV ANIVERSARI DE "RIUSRAUS VIUS": GATA-JESÚS POBRE.

L’associació "RIURAUS VIUS" està celebrant aquests dies el IV aniversari. Dissabte dia 5, al CELLER DE LA MARINA, comerç que regenta Santiago Signesa, president de "Comerç de Gata" i recentment guardonat com a "Comerç Excel·lent" o de Qualitat, es va presentar el llibre "ELS RIUSRAUS VALENCIANS, EDIFICIS ÚNICS AL MÓN".

El proper dissabte 12 es completaran els actes a Jesús Pobre. A les 12 hores, es proclamarà el Soci d’Honor de l’associació Riuraus Vius 2011, i es projectarà un vídeo sobre l’escaldà. Per amenitzar aquest IV aniversari al poble on té la seu "Riusraus vius", s’estrenaran les recuperades Danses, ballades a la manera de Jesús Pobre.

El vi d’honor serà servit en col.laboració amb EL CELLER DE LA MARINA (Gata). Els actes es realitzaran al Gran Riurau del Senyor de Benissadeví, a Jesús Pobre.

Ja us informare d’aquest acte, que també ens pertoca una mica als de Gata, per ser lloc en un altre temps de riusraus i molts.DEMÀ: PEL MATÍ CONSELLER I PER LA VESPRADA ATLETISME.

Dos convocatòries es presenten demà a l’orde del dia, com diríem per a una sessió plenària i després passen dies i dies i no hi ha res...

Pel matí, a les 11 hores, estan citats els mitjans de comunicació i tots els que ho vulguen, a l’Ajuntament. Les autoritats rebran al conseller de Medi Ambient, Urbanisme i Vivenda i vicepresident 3r del Consell, Juan Gabriel Cotino, el qual es dirigirà al final del carrer Cuesta del Grup Escolar per tal de fer una visita d’obra al nou edifici Polivalent Juvenil subvencionat integrament a través del Pla Confiança de la Generalitat Valenciana.

Per altra banda, per la vesprada, a les 20 hores, a la Sala de Cristall del Centre Social de Gata tindrà lloc la presentació del Circuit a Peu Marina Alta 2011. Començaran les carreres ja a març al nostre poble, d’ahí el lloc escollit per a la presentació. Aquesta comptarà amb la presència del regidor d’Esports de Gata, Jesús Angel Palacios, i representants del club d’atletisme de Gata així com regidors i clubs de la resta de localitats que acullen alguna de les proves del circuit.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -300-

20110208000212-copia-de-estrenahimne3-5-8-1984.jpg

PODEU AMPLIAR LA FOTO 300 SI PUNXEU ACÍ.

Ja estem a la fotografia 300, una xifra important. Al llarg de 300 dies he pogut posar-los al blog altres tantes instantànies dels gaters d’abans i dels moments que van constituir tota una època.

Em deia un usuari fidel del blog què quina fotografia especial preparava per a commemorar la 300. La de hui és històrica, és especial.

Quantes vegades hem escoltat a les festes, sobre tot a la revetla, l’Himne a Gata. Però quan va ser la primera vegada?. Ací la tenen. La data és històrica i el moment ho és més per a Gata. Dia 5 d’agost de 1984. Plaça de l’Església. Concert de revetla en el qual es presentava l´Himne escrit per Antonio Salvá Roselló (aleshores Cronista Oficial de Gata i ara Cronista honorari), al que li va posar música Leopoldo Vidal Estrems.

El director de la banda, precisament Leopoldo Vidal, el podeu veure dalt de la tarima. Observeu el "palco", com eren els ferros, les maderes, on estava ubicat l’escenari. Mireu els músics, segur que en reconeixeu més d’un. I qui cantava l’Himne?. El COR SERRILLÀS. Podeu veure aquesta formació musical local a l’esquerra de la foto. L’enyorada Rosita "Don Luis" amb el cinturó i al seu costat el que fou director primer del grup Ernesto Coloma. I tot el grup ben dispost. Segur que en conegueu més d’un.

I finalment els voltants de l’escenari. Mireu el lletrero de "Comestibles" de Ca la Datilera. Ara ha tornat a recuperar el nom popular la tenda. Mireu a la Datilera dalt del balcó, a l’esquerra, amb algun dels seus néts. I als balcons, la bandera espanyola. Eren festes...

I al peu quasi de la foto les autoritats. El cinqué d’esquerra a dreta era l’alcalde, Eduardo Adolfo Mulet Salvá. 

Han passat ja 27 anys. Era, com dic, un moment històric per a una foto històrica del blog...la que fa 300.

Aquesta fotografia va formar part de l’exposició dels 140 anys de la banda de Gata i pertany a l’Arxiu de l’Ajuntament.  SANTS I REFRANYS: Hui dia 8 és Sant Geroni.

SANT GERONI Emiliani naixqué en la ciutat italiana de Venecia en 1486 i va morir a Somasca(Italia) en 1537. Va ser canonitzado l’any 1767. Fou Geroni un militar, que abandonà la carrera de les armes per a consagrar-se al servei dels pobres, entre els qual va distribuir els seus béns. Fundà l’Orde dels Clerges Regulars de Somasca, per a socórrer als xiquets òrfens i pobres.

Pel que fa al refranyer, ahí en van dos més del mes de febrer, més curt
però intens en dits i refranys:

ELS BONS DIES DE GENER ENGANYEN L’HOME PEL FEBRER (Joan Amades, Calendari de refranys, Barcelona 1933).
CALOR PEL DESEMBRE, CALOR PEL GENER, FRED FORT PEL FEBRER.

FONTS: www.santopedia.com i www.elrefranyer.com.VISITA DEL CONSELLER COTINO A LES OBRES DEL CENTRE POLIVALENT JUVENIL ( I )

20110208210621-visitapp1.jpg

PER A VEURE LES FOTOGRAFIES DEL MUNTATGE, PUNXEU:

1.- Foto superior esquerra. 2.- Foto superior dreta. 3.- Foto inferior esquerra. 4.- Foto inferior dreta. FOTOS: Vero Vives.

El Molt Honorable Conseller de Medi Ambient, Urbanisme i Habitatge i Vicepresident tercer del Consell, En Juan Cotino, ha girat hui visita a les obres del nou Edifici Polivalent Juvenil de Gata.
Primer, Cotino ha visitat la Casa Consistorial i en el saló de sessions plenàries ha signat en el Llibre d’Honor del Consistori. Després, les autoritats de pobles del voltant, com l’alcaldessa de Poble Nou de Benitatxell, l’alcalde d’Ondara; els alcaldes de Pedreguer i Xàbia, entre altres; membres de la corporació local, tècnics, alcaldessa i Conseller han anat a peu de l’Ajuntament al final del carrer Costera del Grup Escolar, parant-se al pont i sorprenent-se de com es veu el paisatge del riu i les voreres des del pont.
Després, la comitiva ha visitat les plantes de l’edifici. L’edifici, que té un pressupost de 1.256.342 euros, està subvencionat al 100% per la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat Valenciana a través del Pla Confiança.
L’alcaldessa de Gata, Ana María Soler, ha agraït la visita del Conseller i així com la inversió que fa la Generalitat Valenciana, ja que sense eixa inversió no seria possible que Gata comptara amb un edifici d’estes característiques. A més ha destacat que es tracta d’un edifici polifuncional per a albergar activitats infantils i juvenils, de manera que es genere un espai que puga donar resposta a les noves necessitats de la joventut del municipi.
Per la seua part, el Conseller ha parlat de la importància que tenen estes visites als pobles per a conéixer els assumptes de cada municipi. En esta cas, la visita respon a una invitació personal de l’alcaldia per a, a més de tractar diferents temes que preocupen a la població, visitar esta obra tan important per al poble...

(Continua en una segona part).

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.VISITA DEL CONSELLER COTINO ( i II )

20110208215607-cotino2.jpg

(II Part). PER VEURE MÉS AMPLIADES LES FOTOGRAFIES DEL MUNTATGE, PUNXEU: 1.- Foto superior esquerra. 2.- Foto superior centre. 3.- Foto superior dreta. 4.- Foto inferior esquerra. 5.- Foto inferior centre. 6.- Foto inferior dreta. FOTOS: Vero Vives.

El nou edifici que hui ha visitat el Conseller Cotino se situa annex al Grup Escolar i a les zones esportives per a aprofitar el flux de gent jove i completar així l’oferta d’instal·lacions. A les instal·lacions educatives i esportives existents se li afegirà una instal·lació cultural i formativa, la qual generarà un vertader punt de trobada de les necessitats juvenils de Gata.
Amb una superfície de més de 1.800 m2, l’edifici està compost de soterrani, planta baixa i tres plantes. La planta baixa es destinarà a recepció i dos ambients: Ludoteca-aula infantil i zona de jocs i noves tecnologies per a adolescents.
La resta de plantes en altura es projecten com a aules polifuncionals obertes, l’ús de les quals podran ser canviant en el temps en funció de les necessitats i programes juvenils que els usuaris puguen proposar.

Així, podran destinar-se a aules, tallers, zones de joc, sales d’exposició o de reunió, sales d’estudi o de dansa, o sales de conferències i videoprojeccions, segons les activitats a desenvolupar en cada moment.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.LA O.N.C.E.HA DIFÓS HUI PER TOTA ESPANYA LA IMATGE DE GATA

20110208230047-image0.jpg

"MUJERES TRABAJANDO LA PALMA". Aquest és el peu de la fotografia que es podia veure a la vinyeta del cupó de la ONCE de hui dimarts 8 de febrer de 2011. Com us vaig dir portava l’escut, el nom de "Ayuntamiento de GATA DE GORGOS Comunidad Valenciana" i a més donava les dades següents: "Provincia: Alicante. Población: 6.291 h. Superficie (km2): 20,3". A més a un mapa d’Espanya en color verd es mostrava en color morat la Comunitat Valenciana.

A Gata s’han acabat pràcticament els cupons. Uns per record, altres perquè sempre juguen, altres per curiositat. Gata ha estat hui present en tota Espanya.

Però com ja s’ha fet el sorteig us diré que el nombre premiat del "cupó de Gata" per dir-li d’alguna manera ha estat el 39.895.

A mi no m’ha tocat i a vosté?.

A LA FOTOGRAFIA, IMATGE CENTRAL DEL CUPÓ DE LA ONCE DE HUI DIMARTS 8 DE FEBRER DE 2011, QUE RESTA JA PER A LA HISTÒRIA LOCAL.

  FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -301-

20110208232809-copia-de-discgatos.jpg

Una fotografia més i és la 301. Aquesta la va buscar i explicar Paco Moncho a un programa de festes. La propietària era Paquita Grimalt Ferrándiz, la mare "dels Texanos" i es va fer l’any 1973. Dalt teniu el lloc clar. A l’Avinguda d’Alacant, on ara està el bar de Ca Blai allí era la discoteca "Gato’s". Tots els joves de la comarca la coneixien als anys 70. 

Al peu de la foto hi havia una completa explicació. L’home que veieu a l’esquerra més major fumant amb pipa era Vicente Caselles Pedro, el sogre d’Olguita la que tenia tenda a la carretera. Antonio Signes Grimalt "Texano" és el que s’agatxa. Els altres no són gaters. Eren els animadors del Limón Express, el tren turístic que tenia parada a Gata i anaven tots els estrangers turistes a la tenda d’artesania de Antonio i Paco.

Al peu també parla de la història de dos llocs emblemátics, arrel de la foto. La Discoteca Gato’s i el Cine "La Paz". La primera diu que va estar oberta de 1969 a 1979 deu anys a càrrec dels germans. Després Juan Salvá (el del cine o Juanet de Porra) la va remodelar i va continuar una vegada traspassat el negoci de la discoteca i del Cine La Paz.SANTS I REFRANYS: Hui dia 9 és Santa Apolonia.

SANTA APOLONIA d’Alexandria va morir màrtir i verge a aquesta ciutat d’Egipte l’any 250.

Pel que fa al refranyer, en pose dos del mes de febrer:
PEL MES DE FEBRER, TRAU LA FLOR L’AMETLLER.
AL FEBRER POSA’T LA BUFANDA QUE FA FRED.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i altres (refranys).COM ERA GATA FA...23 anys: De l'11 al 18 de març de 1988.

Notícies educatives, de seguretat pel campanar, del temps i esportives omplien aquells dies les pàgines referents a Gata.

11 de març de 1988:

INFORMACION: CENTRO DE BUP Y FP.

COMARCA: GATA NO PUEDE RECIBIR LAS EMISIONES DE TV3.

EL AYUNTAMIENTO CEDE TERRENOS PARA LA CONSTRUCCIÓN DE LOS INSTITUTOS DE BUP Y FP.

LAS PASADAS HELADAS DESTRUYEN GRAN PARTE DE LA COSECHA DE ALMENDRAS.

AMAS DE CASA.

LOS PROFESORES DE LA MARINA ALTA SIGUIERON LA HUELGA AL 100%. En Gata también alcanzaba la huelga el 100 % del profesorado.

En un article extens escrivia CARNAVALES DEL ALMA el cronista, aleshores, Antonio Salvá Roselló.

12 de març de 1988:

També una notícia històrica: LAS PROVINCIAS: FORMAN UNA NUEVA RONDALLA EN GATA DE GORGOS. Era la d’Amics del Tercer Món.

15 de març de 1988:

INFORMACIÓN: UNAS REJAS PROTECTORAS GARANTIZARÁN LA SEGURIDAD DE LA TORRE DEL CAMPANARIO.

Una altra notícia per a la història local: Recordeu que els forats de les campanes del campanar van estar protegides per reixes, però per poc temps. Ací tenim el començament: març de 1988.

CANFALI MARINA ALTA: GOLEÓ EL GORGOS AL CÁRCER CON BATI EN FIGURA (4-0).

18 de març de 1988:

COMARCA: CONCURSO DE COLOMBICULTURA CON SIETE PRUEBAS PUNTUABLES.

EL GORGOS GOLEA AL CÁRCER EN UN PARTIDO BORDADO (4-0).

REJAS PROTECTORAS EN EL CAMPANARIO DE LA IGLESIA. 

 PRESENTEN A GATA EL CIRCUIT A PEU D'ATLETISME DE LA MARINA ALTA 2011.

20110209232917-circuitapeu.jpg

La XV edició tindrà nou proves i començarà diumenge 13 de març a Xàbia acabant l’11 de juny a Benissa.

La presentació del Circuit a Peu de la Marina Alta es va fer anit a la sala de cristall de Gata. Aquest acte va ser la eixida oficial de la XV edició d’aquest gran esdeveniment esportiu comarcal.

L’acte, en el qual van exercir d’amfitrions el regidor d’Esports de Gata, Jesús Palacios, i el Club d’Atletisme de Gata, va reunir a gran nombre de regidors d’esports de la comarca i representants dels clubs d’atletisme que organitzen les curses.

L’Alcaldessa de Gata, Ana María Soler, va agrair l’esforç que realitzen clubs, ajuntaments i empreses per a que any rere any les curses siguen un èxit.

María José Soler, presidenta del Club de Gata, va informar de les dates de les curses que comencen el diumenge 13 de març a Xàbia, seguida de la de Gata que se celebra diumenge 27 de març de matí. A partir del 9 d’abril que es farà la cursa a El Verger seran dissabte per la vesprada. El dia 7 de maig serà a Pego, 14 de maig a Teulada, 21 de maig a Pedreguer, 28 de maig a Ondara, 4 de juny a Jesús Pobre i 11 de juny a Benissa.

En representació dels clubs, Sebastià Aguililla va explicar que a partir del 10 de febrer i fins al 4 de març es podran realitzar les inscripcions al Circuit amb un preu de 15 euros, per a qui ja té xip, i 23 euros sense xip. A partir del 5 de març, i fins al 7 d’abril, s’obrirà un període especial d’inscripcions amb un preu de 20 euros amb xip i 28 sense. També en cada prova es podrà realitzar la inscripció per separat.

A més, va destacar que en la passada edició, entre totes les curses, va haver una participació de 12.000 persones.

Per als participants al hi haurà un regal de benvinguda i un de fi de circuit per als que facen 7 de les 9 proves. A més, en cada cursa es donaran diferents obsequis.

Finalment, després de la bona acollida de la passada edició, el dia 17 de juny se celebrarà la segona Gala on es lliuraran els diferents premis.

El 15é Circuit a Peu Marina Alta 2011 està organitzat pels clubs d’atletisme de les localitats de Xàbia, Gata, El Verger, Pego, Teulada, Pedreguer, Ondara, Jesús Pobre i Benissa amb la col·laboració dels diferents ajuntaments i el patrocini de Matties Bags i el Portal de la Marina.

FONT: Informació i fotografia: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -302-

20110209234742-copia-de-copia-de-anticequipfutbol.jpg

PER VEURE AMB MÉS DETALLS A TOTS ELS JUGADORS, PUNXEU ACÍ.

Hui la foto antiga ens torna a recordar que els equips de futbol a Gata sempre han fet aficció i han estat a l’altura dels grans. El Gorgos C.F. ha portat el nom del poble sempre per tot arreu. Ací el vegem a un dels pobles de la comarca. Pel fons podria tractar-se de Beniarbeig, ja que el camp estava fins la riuada del 12 d’octubre de 2007 al costat del riu Gironà. A més el campanar que asoma pareix al d’aquell poble.

Anem a la foto. A l’esquerra, vestit de paisà, està Antonio Soler ("el huelo"). Alguns dels jugadors plantats són: Botella (tercer d’esquerra a dreta), Eusebio "Manyà" -al seu costat-; Francisco "Peixet". Ja a la dreta en corbata està Vicente Signes "Vicentet, el de la botiga de roba".

Entre els agatxats reconec a Manolo Poveda -primer per l’esquerra- o a "Pela" -al mig-.

Coneixen vostés a la resta de jugadors i a l’altre directiu. Coneixen amb exactitud el poble, el partit i inclús contra qui jugaven?. Si ho saben, poden escriure i completarem el trencaclosques.SANTS I REFRANYS: Hui dia 10 és Santa Escolàstica.

SANTA ESCOLÀSTICA era una abadessa verge italiana que naixqué a Núrsia i va morir a Montecasino. (480-547). Era germana de Sant Benito. Des de la seua infància va estar consagrada a Déu. Visitava al seu germà a Montecasino, Campania, prou sovint, per a passar junts una jornada de santes conversacions i lloances a Déu.

Pel que fa als refranys, en toquen hui dos més de febrer:

LA NEU DEL GENER S’ASSEU COM UN CAVALLER, LA DE FEBRER FUIG COM UN GOS LLEBRER.

AIGUA DE FEBRER, BONA PEL SEMENTER.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i www.meteofelanitx.com i http://refranys.taverna.cat (refranys).EL BLOG COMPLEIX AVUI DEU MESOS I ARRIBA ALS 20.000 VISITANTS.

Començà el 10 d’abril de 2010.

Hui dia 10 de febrer el blog fa 10 mesos. Com faig cada mes i cada vegada que sobrepassem els mil visitants, sols em resta donar-vos les gràcies a tots els que visiteu el blog i feu possible que aquest treball vaja endavant. Gràcies, de nou, i agrair-vos la confiança, perquè abans de la mitja nit hem superat els 20.000 visitants.COM ERA GATA FA...23 anys: Del 19 al 23 de març de 1988.

20110210222903-image0-209.jpg

La inauguració del renovat "Limón Express", la seguretat vial i els succesos, un d’ells amb morts, eren les notícies d’aquell març de 1988.

19 de març de 1988:

INFORMACIÓN. GATA DE GORGOS. HERIDO GRAVE TRAS UN ACCIDENTE DE TRÁFICO.

21 de març de 1988:

INFORMACIÓN. ENTRE GATA DE GORGOS Y JÁVEA. TRES MUERTOS Y TRES HERIDOS GRAVES EN ACCIDENTE DE TRÁFICO.

HOJA DEL LUNES: GATA DE GORGOS. TRES MUERTOS EN ACCIDENTE DE TRÁFICO.

TREN TURÍSTICO DE LA COSTA BLANCA. LERMA INAUGURARÁ MAÑANA EL "LIMÓN EXPRESS". Precisament la foto que il·lustrava la Hoja del Lunes i que tenia per peu la següent frase: "El "Limón Express" recorre el litoral de Alfaz del Pi, Altea, Calpe, Benissa y Teulada-Moraira", és la que reprodueix al blog. Recordeu al "Limonero" com se li deia ací a Gata.

22 de març de 1988:

LAS PROVINCIAS: TRES MUERTOS EN UN ACCIDENTE.

23 de març de 1988:

INFORMACIÓN: EL ALCALDE PIDE MEDIDAS DE SEGURIDAD PARA EL CRUCE DE LA RANA. HACE FALTA MÁS SEGURIDAD. "PUNTO NEGRO".

LAS PROVINCIAS. REGIÓN. SEGÚN REVELAN 281 AUDITORÍAS REALIZADAS POR LA SINDICATURA DE CUENTAS. LA MAYORÍA DE LOS AYUNTAMIENTOS VALENCIANOS SON NEFASTOS GESTORES DEL DINERO PÚBLICO. Estava entre ells Gata.

LEVANTE: LA GENERALITAT RECUPERA UN TREN INVENTADO POR UN INGLÉS EN 1971. LERMA Y BLASCO INAUGURAN OFICIALMENTE EL "LIMÓN EXPRESS". Deia: "El "Limón Express" recorre actualmente el trayecto comprendido entre Benidorm y Gata de Gorgos...".

LAS PROVINCIAS: EL "LIMÓN EXPRESS" PODRÍA LLEGAR HASTA GANDÍA. LERMA Y BLASCO LO INAUGURARON AYER. LA GENERALITAT QUIERE SACARLE EL JUGO TURÍSTICO AL "LIMÓN EXPRESS". AYER FUE INAUGURADA SU NUEVA IMAGEN MODERNIZADA.

 AL VOLTANT DE 400 PERSONES VISITEN EL MUSEU ETNOLÒGIC, D'OCTUBRE A GENER.

20110210224922-museuetnologicgata.jpg

Des que va obrir les portes el passat més d’octubre de 2010 fins a finals de gener de 2011, al voltant de 400 persones han visitat el nou Museu Etnològic de Gata situat a l’interior de l’edifici de l’oficina de Turisme.

Entre els visitants, destaca per nombre els de la Comunitat Valenciana amb un total de 116 persones. Per països, el més nombrós és Alemanya amb 72 persones, seguit de Regne Unit, amb 38 visitants, i França, amb 24 visites.

El museu recull peces relacionades amb la història de Gata, agricultura, activitat industrial i tradicions. Són, en la gran majoria, donacions dels veïns del poble que van sumant-se als fons del museu.

ALGUN DIA, EL BLOG FARÀ UNA VISITA, PER TAL DE MOSTRAR ALS USUARIS COM ÉS I QUÈ PECES TÉ EL MUSEU. HO TENIM PENDENT, D’ACORD?.

FONT: Imatge i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -303-

20110211201828-copia-de-image0-43.jpg

La foto que hui porte al blog va eixir publicada al programeta de festes de La Font del Riu de 2008. Era propietat de Elodia Pedro Ferrer i la localitzaven sobre finals dels anys 40. L’explicació la portava el peu de la foto. Jo reprodueix el que allí deia, per a què conegueu bé a cada persona de la fotografia: "D’esquerra a dreta: Teresa Borrell, una dona argentina cosina d’Àgueda, Paquita Borrell, Vicent Mestre "el Gato", Àgueda Mestre "la Gata", Pepe Mestre "el Gato", Gabriel Mulet "Xiquet de Gata" i Elodia Pedro Ferrer, la propietària de la foto.

No posava qui podia ser el xiquet, que apareix al costat de Teresa Borrell.

Pareixia una actuació, com si estigueren dalt d’algun escenario, encara que al carrer per la porta i reixa que es veuen darrere.SANTS I REFRANYS: Hui dia 11 és la Verge de Lourdes.

Es celebra hui la festa de la MARE DE DÉU DE LOURDES. Hi ha dones que es diuen Lourdes a Gata. És hui el seu sant. Quatre anys van passar des de la proclamació de la Immaculada Concepció, per a què -segons conta la història- s’apareguera la Verge en repetides ocasions a la humil jove Santa María Bernarda Soubirous en els Pirineus, a la gruta de Massabielle, poble de Lourdes, i des d’aleshores aquell lloc és un gran centre de peregrinació. Molts cristians arriben devotament a resar.

Pel que fa als refranys, us en torne a posar dos més del mes, febrer:

Un refrany que enguany no es complix, per caure altíssima la Pasqua: DE TARD O DE PRIMER, CARNESTOLTES AL FEBRER.

EL MILLOR LLENYER, GUARDA’L PEL FEBRER.

FONTS: www.santopedia.com i variats (refranys).COM ERA GATA FA...23 anys: Del 24 al 31 de març de 1988.

20110211205030-image0-210.jpg

Notícies importants de seguretat, de Polícia, de la Setmana Santa, altra vegada el Limón Express i dos rondalles de Gata eren publicades aquells dies de 1988.

24 de març de 1988:

INFORMACIÓN: SEPTENARIO DE DOLORES.

MARINA ALTA. HABRÁ UNA ASESORÍA JURÍDICA PARA LA MUJER. També participava l’ajuntament de Gata.

25 de març de 1988:

INFORMACIÓN: SEMANA DE LAS FUERZAS ARMADAS.

COMARCA: GATA, "PUNTO NEGRO" PARA LA CIRCULACIÓN.

EL DÍA DE LAS FUERZAS ARMADAS SE CELEBRA ESTE AÑO EN GATA DE GORGOS.

RONDALLES DE GATA. DORA CASELLES PEDRO. EL RABOSOT I LA CAULLADETA. Per cert aquest cap de setmana, entre demà i despús-demà us posaré les dues rondalles per a què les conegueu.

TRÁGICO ACCIDENTE EN GATA, CON VARIOS MUERTOS Y HERIDOS.

(Sobre auditories i el síndic, aquest desmentia que s’hagués fet una auditoria als ajuntaments de Dénia i Gata).

26 de març de 1988:

INFORMACIÓN: CASOS Y COSAS BLANQUIAZULES. UNA PEÑA QUE ESTÁ A MÁS DE 100 KILÓMETROS. La Penya del Hércules de Pedreguer la presidiria José Luis Mulet, un gater casat a Pedreguer.

LERMA LO INAUGURÓ EL MARTES. EL NUEVO LIMÓN EXPRESS HARÁ 160 EXCURSIONES ESTE AÑO. Per segon dia pose ara una doble foto del Limón i de la inauguració amb un jove conseller Blasco i d’esquena el president de la Generalitat també jove Joan Lerma.

TRES MUERTOS EN UN ACCIDENTE DE TRÁFICO ENTRE GATA Y XÀBIA. 

28 de març de 1988:

YA HAY MAYORALES EN GATA DE GORGOS.

XÀBIA: UNA EXPOSICIÓN D’AUTORS DE LA MARINA ALTA EN LA INAUGURACIÓN DE LA LLIBRERIA "L’ARRAVAL".

31 de març de 1988:

INTERCAMBIO DEPORTIVO ENTRE GATA DE GORGOS Y PEDREGUER.

Una notícia molt curiosa: DOS NIÑAS ACÓLITOS EN LA PARROQUIA DE SAN MIGUEL.

ACTOS A CELEBRAR EN GATA DURANTE LA SEMANA SANTA.

EL GRUPO ESPELEOLÓGICO PREPARA UNA MEMORIA SOBRE "PERÚ 88".

LOS CONCEJALES FORMAN PARTE DE LA COMISIÓN DE FIESTAS.

ACTUACIÓN DEL GRUPO DE TEATRO PACO CARRASCO.

"ANAR A BERENAR", UNA TRADICIÓN QUE SE MANTIENE.

LA VUELTA CICLISTA A ALICANTE LLEGA A GATA EL DÍA 20.

RONDALLES DE GATA. DORA CASELLES PEDRO. LES DOS RATES.DEMÀ JUGUEN ELS DOS GORGOS: majors i juvenils.

20110211211016-dscf0633.jpg

El partit dels juvenils en casa és clau. Els majors juguen a Benissa.

Interesant jornada al grup 11 de Tercera Regional Juvenil. A la jornada 17 del dia 12 de febrer es veuen les cares quart (Xeraco) contra líder (Villalonga) i tercer (Benirredrà) contra segon (Ondarense). Tots ells quatre estan en un puny a la classificació, sols es separen dos punts.

Però ahí és quan entra la sort del GORGOS JUVENIL. Juga un partit prou fàcil, a priori, front al Ciutat de Gandia B, actual antepenúltim. El que facen els altres quatre de dalt li afecta al Gorgos que està a sols dos punts del líder. Si empaten els tres partits és l’única combinació que no li resulta bona al Gorgos, la resta i ell juaganyar sí i tant.

Demà a les 16 hores al camp municipal de Les Costeres. Allí estarem...

I anem als majors. El primer equip del GORGOS C.F. va a Benissa a disputar el seu partit contra el Jove Teulada-Moraira, ja que està en obres el camp de Teulada. Els teuladins seran els locals. I jugaran el partit a les 19.30 hores també demà. El Jove Teulada-Moraira és penúltim i el Gorgos vuité. Demà podria també traure bona renta de Benissa. Ho esperem i desitjem.

(A la fotografia, un moment del partit de fa setze dies dels juvenils a casa).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -304-

20110211235626-copia-4-de-image0-43.jpg

Arribe a la foto 304. Vespra del 12 de febrer dissabte. Els sona eixa data. Si miren cap arrere 28 anys trobaran la resposta. Demà parlarem de la gran nevada. També va ser dissabte i 12 i febrer. Però aquesta vegada no és Darrer Dissabte o dissabte de carnestoltes. Eixa és l’única diferència.

Bé, demà la foto antiga serà, lògicament, de neu. Hui la foto torna a ser de grup i festiva. AL programa de festes 2008 de La Font del Riu es va publicar. Era l’any 1957 quan es va fer la foto, que no té massa bona qualitat, però és molt graciosa. Festa dels Fadrins. vestimentes adequades a les disfresses. Alcaldes, policeros, festeres amb bandes, índies amb trenes, tot el què es presentara. Era a la Plaça Nova. Es veu a l’esquerra un dels farolets que posaven a les festes.

Podeu veure -i això ho explicava molt bé al peu de foto-, d’esquerra a dreta i plantats: Pepica Andrada "Correu"; un desconegut Gabriel Pons; Rosa Moncho Pascual; al mig fent d’amfitrions: Adolfo Mulet i Mari Salvá; Paco Feliu i Pascualita Mulet. Agatxades: Vicenta Pedrós (la Mañana) amb la flauta; Rosarito Noguera; Carmen "de Melilla"; dos xabieres de Aduanes de la Mar i Rosa Mulet, la que quasi no es veu. 

 SANTS I REFRANYS: Hui dissabte, 12 de febrer, és Santa Eulalia.

SANTA EULALIA era de Barcelona, quan la ciutat era romana. Vixqué entre l’any 290 i 304. Verge, xiqueta i màrtir de la Hispània Tarraconense. Patrona de Barcelona i Perpinyà.

Pel que fa al refranyer, en pose dos més del mes de febrer:

EN EL MES DE FEBRER, EN EL CAMP VALENCIÀ HI HA MOLT PER FER.

AL FEBRER HAS DE LLAURAR, EL QUE AL MARÇ VULGUIS SEMBRAR.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i http://2001refranes.iespana.es i www.calonge-meteoweb.com (refranyer).CANVIS A LES FOTOS ANTIGUES (Ara la 261 que no estava).

20110212135110-copia-de-image0-21.jpg

Restauració de sis duplicades i una que no estava.

LA DE DALT ÉS LA 261, CORRESPONENT AL 31-12-2010.

Superades ja les 300 fotografies antigues al blog i revisant una per una, he descobert set alteracions, que passe a corregir-les, per si algú vol saber de les noves fotos que canviaré.

És clar que amb 300 fotografies hi ha la possibilitat de la duplicació com així ha passat en sis d’elles. Els relacione les fotografies que passen a ser noves, per haver estat duplicades: la 199, 205, 234, 245, 253 i 298. Així mateix apareixerà des d’ara una nova que no estava, la 261 que corresponia a l’últim dia de 2010.

Amb aquests canvis estarà tot correcte i seguiré posant-ne. Aquesta nit la 305.

I explique la foto que s’afegix a la resta. Són nou menuts, entre xiquetes i xiquets, que eixien per Les Sorts a berenar. Ara aquestes criatures tenen dels 45 a 50 anys. Com han canviat els temps, ara ja no es berena així. Sols a Pasqua i no sempre al mig del camp. Sols he identificat al centre i amb ulleres a Vicent Soler, la resta els seus amiguets.COM ERA GATA FA...28 anys: 12 de febrer de 1983: LA GRAN NEVADA.

20110212192855-neu28anys.jpg

HUI ÉS UN CAPÍTOL ESPECIAL D’AQUESTA SECCIÓ.

Just hui fa 28 anys coincidint en què era també dissabte i 12 de febrer es va produir en total la Marina Alta la GRAN NEVADA. Era darrer dissabte o Dissabte de Carnestoltes. La gent es preparava i ultimava les coses per al dia següent anar de paella, com és costum a Gata el darrer diumenge. El cel al migdia es va posar lliset i va començar a nevar força valent. Al dia següent el paisatge estava totalment blanc, la gent va gastar tots els carrets de fotos que estaven al seu abast. Hi havia que immortalitzar-ho.

Ha tornat a coincidir 12, febrer i dissabte, però la coincidència del fred no és la mateixa, encara que es diu que baixaran les temperatures des de demà ni tampoc la coincidència de Carnestoltes.

Podeu veure un muntatge fotogràfic amb algunes fotografies que ja han eixit a la secció de fotografies antigues, però que hui cobren especial rellevància.IMATGES CURIOSES: LA BONICA FLOR DE L'AMETLLER.

20110213165521-ametllers.jpg

Ara està al punt. La flor de l’ametller florix al febrer. Les imatges que us pose són d’ametllers del nostre terme. Malgrat que n’hi ha ja pocs que es conserven bons i treballats, encara es pot veure el paisatge quasi nevat que dibuixen les boniques flors de l’ametller. Aquests que porte hui a les imatges curioses són de les partides de Boleries i el Pla de Gorgos. De flor blanca i rosada. Molt poblades les rames, senyal que hi haurà bona collita. Però, ja dit, malgrat els pocs que són vius.

PER A VEURE LA FOTOGRAFIA MÉS GRAN AMB MÉS DETALLS, PUNXEU ACÍ.EL GORGOS JUVENIL GOLEJA 4-0 AL CIUTAT DE GANDIA B.

20110212222202-copia-de-dscf0731.jpg

Supera a l’Ondarense, que perd a Benirredrà, i al Xeraco que empata front al Villalonga i s’assegura la tercera plaça

Els tres primers: Benirredrà, Villalonga i Gorgos empaten a 40 punts.

Ja ho deia ahir, el millor resultat per al Gorgos podia ser la victòria i empats per als altres dos partits. El Gorgos ha fet els deures i ha golejat 4 a 0 al Ciutat de Gandia B, equip que s’ha mostrat molt fluix. Els de Jaume Serra podien augmentar el compte particular però no han apretat. El primer gol arribava al minut de partit, obra del capità Molines. De seguida venia el segon obra de Carim i quasi al descans el mateix feia el 3 a 0. A la segona part feia el "hat-trick" el trigolejador Carim.

Als altres dos partits, que ha passat?.

Victòria per 3 a 0 del Benirredrà al Ondarense i per tant Benirredrà també té 40 punts. Empat entre el Xeraco i Villalonga a dos gols i per tant el Villalonga també tindrà 40 punts.

La lliga juvenil està molt interessant i puja de segur dos llocs el Gorgos. 

A la imatge, el Gorgos juvenil hui abans de jugar el partit al camp municipal de Les Costeres. PER VEURE’LS AMB MÉS DETALL PUNXEU ACÍ.

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -305-

20110212231225-copia-de-image0-46.jpg

Per a recordar aquella data de la gran nevada, 12 de febrer de 1983, també dissabte, he reservat aquesta fotografia del Passeig d’Alacant amb neu, amb les carrilades fetes pels cotxes, la neu amuntonada dalt del passeig. Els bancs de pedra i al fons es pot veure la muntanya de la Garganta nevada.SANTS I REFRANYS: Hui dia 13 és Sant Benigne.

SANT BENIGNE fou un rector italià, víctima -un més- de la persecució anticristiana de Dioclecià i Maximiano, al comencar el segle IV. Es sab que naixqué y vixqué a Todi (Italia), on fou ordenat prevere per la seua bondat i rectitud. Soportà de valent la tortura i la mort i fou soterrat per mans piadoses a la vorera d’un camí, on després es construí un monestir benedictí.

Pel que fa al refranyer, i com demà és el sant patró dels enamorats Sant Valentí, comence hui a posar-ne referents a ell. Us en pose tres:

PER SANT VALENTÍ, ELS VENTS AQUÍ.

PER SANT VALENTÍ, FLOREIX EL ROMANÍ.

PER SANT VALENTÍ, L’AMETLLER A FLORIR.

FONTS: www.santopedia.com i variats.COM ES VA FER?. Cementeri municipal: acabats els nous nínxols, avancen les obres.

20110213202654-presen1.jpg

Ara ja hi ha nínxols nous, ara ja és una realitat. Les obres del cementeri municipal de "Ecles" avancen a bon ritme. La data oficial d’acabament és abril de 2011, veurem si es superen eixos dies. Van acabant-se zones, poc a poc va rematant-se. Tota l’estructura dels nous nínxols està acabada. I encara resta un nínxol nou a la última de les part del cementeri nou que es va fer. Ara s’està encara construint els columbaris dins de la part del cementeri més vella.

Què millor que les quatre fotografies que els porte, per a que vegen com van les obres d’aquest lloc tan important per a tots els gaters, on descansen en pau els nostres avantpassats i descansarem nosaltres quan sigui l’hora.

 

 COM ERA GATA FA...23 anys: De l'1 al 8 d'abril de 1988.

Reprenc l’any 1988, després de l’incís de l’efemèride d’ahir i la nevada del 83. Comença el mes d’abril amb el diario El Poble.

1 d’abril de 1988:

EL POBLE DE LA MARINA: CRÒNICA DE GATA. SEMANA SANTA. ANEM DE BERENAR. CONFERENCIAS AYUNTAMIENTO-EPA-AMAS DE CASA. SEMANA DE LA PAZ. DÍA DEL AMA DE CASA. CESIÓN DE TERRENOS PARA CENTRO MIXTO DE BUP Y FP. REJAS DE PROTECCIÓN EN LA TORRE DEL CAMPANARIO. DÉCIMO ANIVERSARIO DEL GRUPO SERRILLÀS.

ACTIVIDAD TEATRAL. Entre els grups "Paco Carrasco" de Gata i "Montgó" de Xàbia.

INFORMACIÓN: CICLISMO.

COLOMBICULTURA.

3 d’abril de 1988:

INFORMACIÓN. EXPROPIACIÓN FORZOSA PARA UNA FINCA DEL TERRENO "ERA DE BORONAT". Per a donar eixida a l’actual carrer Cuartel.

6 d’abril de 1988:

INFORMACIÓN: INCENDIOS FORESTALES.

8 d’abril de 1988:

COMARCA: PLENO DEL AYUNTAMIENTO DE GATA.

PEGO, DENIA, OLIVA Y ONDARENSE, EQUIPOS FAVORITOS. COMIENZA LA SEGUNDA VUELTA EN LAS CATEGORÍAS ALEVÍN E INFANTIL.

INFORMACIÓN: AYUDAS PARA LAS INUNDACIONES.

 UNA RONDALLA DE GATA: EL RABOSOT I LA CAULLADETA ( I )

Com us vaig dir, us posaré hui i els pròxims dies dos rondalles de Gata. Les rondalles són contes populars -recordeu les famoses Rondalles Valencianes del gran escriptor de Castalla Enric Valor- i aquestes dos les va contar DORA CASELLES PEDRO, que com tots sabeu és mestra, i van ser publicades al setmanari COMARCA.

La primera era publicada divendres 25 de març de 1988:

EL RABOSOT I LA CAULLADETA ( 1ª PART )

Això diu que era una vegada un rabosot i una caulladeta que vivien a la caseta de l’avi Paleres. La caulladeta era molt treballadora i volia recollir menjar per a poser passar l’hivern sense patir fam. Va comprar tres gerretes de mel i les va amagar al celler. També havia sembrat blat al bancalet de dalt, per a poder fer-se pa, a l’arribar l’hivern.

Quan es va fer l’hora de segar el blat li va demanar al rabosot que l’ajudara, però ell sempre tenia faenes per a fer i no feia res. Mentre la caulladeta anava sembrant el blat, el rabosot va trobar les gerretes de mel i va començar a menjar-se-les.

A migdia, quan la caulladeta va aplegar, tota suada, el rabosot li va dir que havia tingut visita.

- Qui ha vingut? -li preguntà la caulladeta.

- Comensilda -li va contestar ell, ja que s’havia menjat la primera gerreta.

A l’endemà li va tornar a dir que havia tingut visita.

- Qui ha vingut?.

- Mitjansilda -s’havia menjat la segona gerreta.

- A l’endespusdemà, el rabosot li diu el mateix i la caulladeta tornà a preguntar:

- Qui ha vingut?.

- Finalsinda -li contestà ell, que ja s’havia menjat les tres gerretes.

Quan a la nit, la caulladeta, va anar a traure l’oli per a fer el sopar, va veure que hi havia una gerreta més cap a fora i al mirar-la es va donar compte que no hi havia mel. Tota encesa va eixir cridant i va despatxar al rabosot, sense fer-li el sopar. El rabosot, tot enfadat, va dir que se’ n aniria a la muntanya.

- Cridaré a tots els rabosots, tornarem, et matarem i ens menjarem tot el blat. I arrancant a córrer va desaparéixer. La caulladeta es va quedar plorant a la porta.

Va passar per allí un gos llop i al veure-la, li va preguntar perquè plorava:

- Perquè el rabosot s’ha anat a la muntanya i diu que tornarà a matar-me i a menjar-se el blat.

- No plores més i fes el que vaig a dir-te -li contestà el gos.

El gos li va dir que el colgara tot de terra i li deixara fora un ull i quan arribara el rabosot li’l portara allí...

(Continuarà demà la segona i última part).EL GORGOS C.F. NO JUGA. AJORNAT EL PARTIT.

20110213233415-dscf0737.jpg

El Gorgos juvenil és colíder, segon de la tabla.

Rocambolesca història la d’ahir. Pareix mentida que passen aquestes coses encara al futbol del segle XXI. El Gorgos Club de Futbol tenia que jugar a les 19.30 hores a Benissa, al camp de La Costa, per enfrontar-se al Jove Teulada-Moraira, ja que els teuladins tenen el camp en obres. Però a la mateixa hora jugava el Benissa juvenil, propietari del terreny i amb preferència, i res...partit ajornat i sense jugar. Cap a casa. Ja es jugarà més endavant van acordar els dos capitans i l’arbitre.

Els que sí van jugar a casa i com tots sabeu van guanyar van ser el Gorgos juvenil. Anit no vaig acabar de posar bé la classificació, ja que encara no estaven tots els resultats. Ara ja ho estan.

És líder, perquè té més gols a favor amb 40 punts és el Benirredrà. El Gorgos és segon colíder amb els mateixos punts, però menys gols a favor. També té 40 punts, però menys gols que el Gorgos el Villalonga. Xeraco i Ondarense, quart i cinqué, tanquen la primera part de la taula, a la qual els separa del sisé nou punts.

(A la foto, un moment del partit dels juvenils d’ahir vesprada al municipal de Les Costeres de Gata). 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -306-

20110214000034-copia-de-neu12283.jpg

Tanque ací la sèrie de fotografies dedicades a la nevada del 12 de febrer de 1983. El dia 13 d’aquell any els carrers van amanèixer tots nevats. No cal dir que al camp tot estava impracticable. Malgrata això els gaters van eixir al camp a celebrar el darrer diumenge, de paelles, de casetes de camp.

La foto de hui ens mostra la Plaça de l’Església com estava, la neu que tenia. S’aprecien les carrilades dels cotxes forçades per la neu. La neu, l’aigua mesclada amb fang i el perill de relliscar, eren la tònica dominant d’aquell diumenge dia 13 de febrer. Els cotxes en tenien dalt, la font i la seua barana per tots els racons.

 SANTS I REFRANYS: Hui és Sant Valentí, dia dels enamorats.

També és Sant Ciril i Metodio.

SANT VALENTÍ és el patró dels enamorats. Per tot arreu, sobre tot en els
grans centres comercials, el nom del sant sona i els amors es manifesten.
Però sols hui?. Deuria ser tots els dies Sant Valentí per anar bé, per què
també és el dia dels amics, de l’amistat, diuen.


A Gata i a molt pobles es fa una campanya comercial amb motiu de Sant Valentí. Els guanyadors aniran a un bar o restaurant a sopar.


Tornant al sant de hui, va morir Sant Valentí a Roma l’any 270. Allí, a la via Flaminia, prop del pont Milvio, va ser martiritzat i diuen està soterrat.

També es hui SANT CIRIL de Tesalònica i SANT METODIO. El primer va morir
sent monjo l’any 869. Metodio era bisbe. Germans nascuts a Tesalònica,
enviats a Moràvia pel bisbe Focio de Constantinopla per a predicar la fe
cristiana. Són els dos copatrons d’Europa.

Pel que fa als refranys, us en pose un més de l’efemèride, aquest en
castellà:
POR SAN VALENTÍN EL FRÍO ANUNCIA SU FIN. Serà veritat?. De moment no ho és encara.

FONT: www.santopedia.com.COM ERA GATA FA...23 anys: Del 9 al 20 d'abril de 1988.

20110214222818-image0-212.jpg

Informació molt variada que acaba am la notícia esportiva de pilota valenciana, de la qual és també la foto que acompanya aquest article.

9 d’abril de 1988:

INFORMACIÓN: AYUDAS PARA LAS INUNDACIONES.

12 d’abril de 1988:

INFORMACIÓN: LA UVA DE TERCERA CLASE DARÁ BENEFICIOS A LOS AGRICULTORES. Parlava del "mosto gaseado" tal com l’el·laborava la Cooperativa Agrícola Sindical de Gata.

15 d’abril de 1988:

COMARCA: EL GORGOS ASEGURA LA PERMANENCIA (2-1).

GATA PODRÍA ESTAR PRESENTE EN LA FERIA INTERNACIONAL DE VALENCIA.

DIPUTACIÓN APRUEBA VARIAS OBRAS EN LA COMARCA. L’acondicionament de pontons a la carretera AV-1.422 de Gata a Xaló de Llíber, 7.490.000 pessetes.

INFORMACIÓN: ESPECIAL FIRALACANT. EXPONE TODA LA PROVINCIA. ARTESANÍA Y FIESTAS HARÁN REVIVIR LA CULTURA DE LA PROVINCIA.  Deia que Gata "sobresale por su artesanía de fibra de palmito". 

16 d’abril de 1988:

INFORMACIÓN: CASI DOS MILLONES PARA ACUDIR A LA FERIA NTERNACIONAL DE VALENCIA.

17 d’abril de 1988:

INFORMACIÓN: EL GORGOS QUIERE SACAR PROVECHO DE SU VISITA AL ENGUERA.

19 d’abril de 1988:

SE CELEBRA EN LA XARA DESDE EL SÁBADO. CAMPEONATO PROVINCIAL DE COLUMBICULTURA. Concursava el colom "Mingo" de José Antonio Mengual (Gata).

20 d’abril de 1988:

INFORMACIÓN: PILOTA VALENCIANA. CERCA DE CUARENTA ALUMNOS EN LA "I ESCOLA" DE GATA.

A la foto que vaig publicar al diari, que va fer Pons, posava al peu: "Los alumnos de la "escola" junto a los responsables". La mateixa és la que pose al blog. Eren d’esquerra a dreta l’alcalde Eduardo Adolfo Mulet Salvá; el regidor d’Esports, Vicente Ferrer Vives "Porró" i Gabriel Mulet, que sigué pilotari amb el nom de "El Xiquet de Gata". 

 EL GORGOS FINALMENT SI QUE JUGÀ I GUANYÀ 1-0.

La informació no era la correcta. Al final, el primer equip del GORGOS si que jugà aquest cap de setmana i malgrat a jugar a Benissa -lloc on habitualment juga el Jove Teulada-Moraira, era ja la tornada i a l’anada van jugar a Gata però el local era el Jove, per tant ara el local era el Gorgos. El resultat fou de 1 a 0.
Amb aquest resultat i amb els que es van produir aquesta jornada 19, el Gorgos és seté amb 29 punts. El Mediterráneo Jávea és líder amb 47 punts, seguit del Finestrat 46 i un partit menys. Després, el Ciutat de Benidorm té 38 punts, però dos partits menys. Calp B, Sporting Benissa, Altea B i el Gorgos li segueixen a la taula de classificació.DOS RONDALLES DE GATA: EL RABOSOT I LA CAULLADETA ( i II )

Seguint amb la rondalla d’ahir, facilitada per Dora Caselles Pedro, us ofereix la segona part:

EL RABOSOT I LA CAULLADETA ( 2ª part ):

...Quan va arribar el rabosot, la caulladeta, fent-se la blaneta, li digué:

- Vine al bancalet de dalt i veuràs que ha eixit, pareix una cirera, però no estic segura. I el va portar on estava el gos.

El rabosot tirà a agafar la cirera i el gos va botar i el va acaçar fins la muntaya. Quan el gos va tornar, la cauulladeta tota agraïda li va preguntar com volia que li ho pagara.

- Amb una fartada de pa, una de coques i una de rialles - li respongué el gos.

- Això està fet - va dir ella.

Pel camí de les Aromes, venia una dona del forn; portava la post plena de pans al muscle. La caulladeta es va posar a botar per davant d’ella.

- Ai, quin pardalet més guapet; l’agafaré pels meus netets -va dir la dona, deixant la post en terra i corrent darrere d’ella.

La caulladeta caminava per davant de la dona i quan veia que provava d’agafar-la, botava un trosset. Així fins que el gos s’acabara el pa.

El mateix camí va fer una post plena de coques, que una dona s’enduia a la caseta per a dinar. Al provar d’agafar la caulladeta es va quedar sense coques i sense pardalet.

Quan el gos ja estava ben fart de coques i de pa, li va dir:

- Ara em quedqa la fartada de rialles. Com t’ho aclariràs?.

- Tu deixa’m a mi - li respngué ella.

Els senyorets de la Plaça, que eren els més rics de Gata, eixien a prendre el sol, tots els plens de migdia. Tots portaven el seu barret i la seua bengala. La caulladeta i el gos esperaven. Quan la caulladeta va veure que ja s’acostaven, va botar al cap d’un d’ells i d’ahí va anar passant d’un cap a l’altre.

En un principi varen anar auixant-la amb les mans, però al no anar-se’n van passar a espantar-la amb les bengales.

Mentre els senyorets es pegaven bengalades els uns als altres, el gos estava en mig del bancal rebolcant-se de risa.

Quan el gos en va tindre prou, plorant de risa, li va dir a la caulladeta:

- Para, para, ja no puc més, ja està bé.

...I així va ser com la caulladeta es va desfer del rabosot i li va pagar al gos.

¡ Conte en fora, ves amb bonhora. Conte en dins, ves enlerta que et piquen els teuladins !.

(DEMÀ L’ALTRA RONDALLA DE GATA: LES DOS RATES)FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 307 -

20110214233526-image0.jpg

La foto de hui és festera i boera. Plaça de l’Església. Pel que es veu sols feien bous a la plaça vella, perquè inclús es veu el corral fet am bigues i canyissos a la part que obri cap al pont. Podria ser Sant Miquel, quan feien vaquetes a la plaça. El "palco" dels quintos encara es feia amb bigues. La vaca al mig i els joves torejant-la. Moltes barreres de bigues travesseres. El que més crida l’atenció de la fotografia és el cartell de la CAM. A la part esquerra el podeu veure, on abans estava aquesta entitat bancària. La foto va eixir a un programa de festes.

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 15 és la festa del Beato Onèsim.

 
La festa del BEATO ONÈSIM es commemora hui. Sent esclau fugit, fou acollit per Pau i adoptat com a fill en la fe, passat a estar vinculat a Crist. Això ho escrigué l’apòstol Sant Pau al seu amo Filemón al segle I.

Pel que fa als refranys, torne a posar-ne de febrer. Ara dos més:
PEL FEBRER LLOGA A UN FAENER.
FEBRER EL CURT, AMB VINT-I-VUIT DIES S’EN SURT.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i variats (refranys).LES DOS RONDALLES DE GATA: HUI, LES DOS RATES.

Segona part de la minisèrie de rondalles de Gata, facilitades per Dora Caselles Pedro. Aquesta de hui va estar publicada a COMARCA el 31 de març de 1988.

LES DOS RATES

Això diu que era una rata que venia d’Ondara cap a Gata. Al "Barranquet de Matoses" havia dos garrofers i, quan la rata va arribar va veure que baix d’ells hi havia una rata flaca i peluda que estava menjant-se la corfa d’un garrofer. La que venia d’Ondara es parà i li digué:

- Què fas ahí ?.

- Ací estic menjant-me la pell del garrofer.

- Toca, anem a Gata i menjarem debò.

Al aplegar a Gata van anar a casa de "les Batleses". Varen pujar dalt la cambra i per dins de la cambra van arribar a un muntó de garrofes. La de Matoses, morta de fam, es llançà a menjar.

- Tira avant que això no val res, li digué l’altra.

Un tros més avant hi havia uns quants cabassos de faves. Es posà a menjar i l’altra, la de Gata, li digué: - Tira avant que això no val res.

Més avant havia cabassos de pésols. La rata de Matoses fa intenció de parar-se i la de Gata li diu el mateix. De prompte es veuen davant d’elles una pila de sacs de blat. La de Gata li diu a la de Matoses: - Menja ahí. Això si què és bo.

Quan les dos rates ja havien menjat prou i ja estaven ben fartes se’n varen anar a l’hort. Anaven per dalt dúna jàcena. La d’ací va baixar a l’hort i li va dir a la de Matoses: 

- Estigues ací dalt la jàcena i vigila per si veus al gat policero. M’avises.

Com estava ben farta, la de Matoses es va dormir. I de prompte...la va despertar un crit, un crit desesperat. Ella tota asustada no es va moure de la jàcena i al cap d’un ratet que havia sentit el crit, va veure que per baix d’ella passava el gat policero amb l’altra a la boca.

A poqueta nit, la rata va baixar de la jàcena i es va dir a ella mateixa:

- Veste’n a Matoses a menjar pell de garrofer. Allà no hi ha blat, però tampoc hi ha gats policeros.

Conte en fora ves amb bonhora. Conte en dins ves enlerta que et piquen els teuladins.

Notes a la rondalla: El Barranquet de Matoses en l’actualitat passa la general, molt prop del lloc conegut com Les Ventes de Pedreguer. Les Batleses eren una família de Gata encara ara hi ha una família que porta el nom de "Batles".

   COM ERA GATA FA...23 anys: Del 22 al 30 d'abril de 1988.

20110215221245-image0-213.jpg

Tanquem aquell mes d’abril de fa 23 anys amb la dona, esport, joventut, Forces Armades i el ja artista Josep Ginestar, del qual és la fotografia que il·lustra l’article.

22 d’abril de 1988:

COMARCA: CONFERENCIAS SOBRE LA MUJER EN GATA.

I ESCOLA DE PILOTA VALENCIANA.

CAMPAÑA DE ANIMACIÓN JUVENIL EN LA MARINA ALTA.

CAMPEONATO PROVINCIAL DE COLOMBICULTURA. EL PALOMO "MURLERO" TOMA LIGERA VENTAJA. A la prova del 16 d’abril el segon va ser el gater Mingo amb 297 punts.

24 d’abril de 1988:

INFORMACIÓN: PRESUPUESTO DEL AYUNTAMIENTO. Sabeu molt de pressupost tenia l’any 1988 Gata?. 171.898.859 pessetes.

GORGOS.

TREN TURÍSTICO DE LA GENERALITAT. EL "LIMÓN EXPRESS" LLEGARÁ A DENIA EL PRÓXIMO VERANO. Parlava que a Gata estava una hora per a visitar "los lugares más significativos de la localidad, como las fábricas y tiendas de mimbre y cestería".

26 d’abril de 1988:

LAS PROVINCIAS: EXPONE EN VAL I 30 Y EN INTERARTE. GINESTAR: LA ESENCIA DE LA ESCULTURA. El reportatge de Concha R. Minguela portava la fotografia d’un jove Josep Ginestar amb una de les seues obres, la mateixa que il·lustra aquest article.

CARNAVAL DE INTERARTE 88. Parlava de l’itinerari de quatre carrosses "saliendo de Gata de Gorgos en dirección a Valencia...Las carrozas y esculto-disfraces están diseñados por el escultor Josep Ginestar".

27 d’abril de 1988:

LA FERIA SE INAUGURA MAÑANA. UNA INSÓLITA CABALGATA RECORRE LOS PUEBLOS PARA PROMOCIONAR "INTERARTE".

29 d’abril de 1988:

COMARCA: SE ULTIMAN LOS PREPARATIVOS PARA CELEBRAR EL DÍA DE LAS FUERZAS ARMADAS EN GATA.

EL AYUNTAMIENTO DE GATA APRUEBA UN PRESUPUESTO MUNICIPAL DE 172 MILLONES. DEBATE. RESUMEN DE LOS CAPÍTULOS DEL PRESUPUESTO APROBADO. TAMBIÉN EN EL PLENO DEROGACIÓN Y MODIFICACIÓN DE LAS ORDENANZAS FISCALES.

ACTIVIDADES DE LA CAMPAÑA DE ANIMACIÓN JUVENIL.

CONCIERTO DE PRIMAVERA EN GATA DE GORGOS.

GRAVE TROPIEZO DEL GORGOS ANTE EL PERELLÓ (1-2).

30 d’abril de 1988:

CANFALI MARINA ALTA: CAMPANYA INFORMATIVA SOBRE "ASSESSORIA JURÍDICA" DE LA DONA EN LA MARINA ALTA.HA TORNAT HUI LA PLUJA: 4 litrets més.

Poc a poc, però no plou fort ni ompli pous i cisternes. Hui ha tornat a ploure, però al llarg del dia només s’han recollit 4 litres per metre quadrat. Amb el què portem d’any no arribem a 50 mitres per metre quadrat. La humitat ha sobrepassat hui per moments el 83 per cent i ara que ha parat ja de ploure torna a ser menor, un 62 per cent a les 22.13 hores. La temperatura no és molt baixeta. Estem ara amb 11,1 graus.

FONT: http://www.uv.es/femenia/oratgeCELEBRAT EL SORTEIG DELS SIS SOPARS DE LA CAMPANYA DE "COMERÇ DE GATA"

Comerç de Gata regala sis sopars entre els clients en la campanya d’Enamorats.

Ahir dia dels enamorats es va fer el sorteig. Enamorats a Gata és la campanya que han desenvolupat els comerciants per promoure les vendes durant la primera quinzena de febrer. Coincidint amb la celebració "Comerç de Gata" va dur a terme l’acte final de la campanya, el sorteig de sis sopars per a dos persones en restaurants de la localitat.

Durant la primera quinzena del mes els establiments associats han lliurat uns tiquets en cada compra per a participar en el sorteig. Així, s’ha premiat la fidelitat dels clients i s’ha aconseguit de nous. Tot això gràcies a la campanya que des de fa uns anys Comerç de Gata du a terme de la ma de Factoria d’Idees per tal d’estimular les compres de cara al Dia dels Enamorats.

Els restaurants en què es serviran els sopars sortejat dilluns són: Ca Martí, Ca Corder, La Cosa Nostra, Trossets, La Pau i Nely. En total, són sis sopars per a dos persones, que es van sortejar davant la presència del president de Comerç de Gata, Santiago Signes, membres de la directiva i comerços associats.

Els números premiats anit van ser:

- 0139. Restaurant Ca Martí . (Lliurat per Ca Doloretes).

- 1896. Ca Corder.  (Donat per Casa Lola al Sastre).

- 2259.  La Cosa Nostra. (Donat per la carnisseria Ca Curro).

- 0764.  Trossets.  (Donat pel bar Ca Martí).

- 1297.  La Pau.  (Donat per Ca Bernat).

- 1491.  Ca Nely. (Donat per La Pau).

Agafeu les butlletes i aneu mirant els nombres. A mi quasi m`ha tocat. Però no ha tingut sort. Vegeu vosaltres. A tots els afortunats, l’enhorabona i a sopar un dia d’aquests.   

FONT: Informació "Factoria d’Idees". Gata. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -308-

20110215235039-copia-de-fotobarxaarxiu.jpg

PER VEURE LA FOTO AMB MÉS DETALLS, PUNXEU ACÍ.

La foto de hui és inèdita per a mi. Molt bona. Me l’ha facilitada Sílvia Leyda des de l’Arxiu Municipal, a la qual li agraïsc la deferència. La foto és propietat de Rosa Boronat, una de les xiques que ixen a la fotografia, la qual va cedir la foto a l’Arxiu Municipal.

El grup està al carrer Teulada, pareix, als quatre cantons. Formen un conjunt molt bó. Per festes, els que tenien que ser festers i organitzar les festes feien "L’arreplegada de la barxa". Quant més barxes recollien més en venien i més dinerets areplegaven. La foto és dels anys 1958 ó 1959.

Us relacione tots els que apareixen: Agatxats, a l’esquerra de la moto estan Maties Monfort Salvà i Manolo Poveda. Agatxat a la dreta de la moto està Antonio Soler "el Huelo". Sentat dalt de la moto: Jaume Canyetes, mon tio -germà de ma mare-. Plantats dalt de la moto estan Pepe Botella i l'altre xic és el que no hem identificat. Qui porta la barxa al cap és Batle i la xica del costat Rosa Mico (de la rellotgeria Rubí). La xica a la dreta de la moto és Rosa Boronat i el xic del costat és Alberto "Gabietes".
Els dels instruments són dos xics de Pedreguer.

I recordeu, si teniu fotografies, documents, coses antigues que puguen formar part de la història de Gata, ja sabeu. A l’Ajuntament està l’Arxiu Municipal, del qual s’encarrega Sílvia Leyda. No dubteu en passar per allí.SANTS I REFRANYS: Hui dia 16 és Santa Juliana.

SANTA JULIANA de Nicodemia vixqué entre els segles III i IV. Va morir a la ciutat turca de Nicodemia l’any 308. Fou molt joveneta màrtir verge.
Convertida al cristianisme, destacà pel seu entusiasme en la fe, per la qual cosa fou empresonada, torturada i finalment decapitada. El seu cos fou traslladat a Cumas (Italia), i posteriorment les seues relíquies arribaren a Espanya, on els comtes de Castella alçaren el cèlebre monestir de Santillana.

Pel que fa al refranyer, en pose dos més de febrer:
LA LLUNA NOVA DE FEBRER, PORTA L’ESPORGA A L’OLIVER.
QUAN FEBRER VIU, L’HIVERN REVIU.

FONTS: www.santopedia.com i altres.EL BLOG ARRIBA A 21.000 VISITES.

El blog del CRONISTA DE GATA supera ja les 21.000 visites. I tot gràcies a vostés que fidels a la cita diària o setmanal o mensual, fan un recorregut pel blog. Tan sols fa sis dies, el blog complia deu mesos. Ara ja sobrepassem un millar més, en aquest cas el que fa 21. Gràcies i done ànims a tots pel seguiment que fan de notícies, anècdotari, fotografies antigues, història, tot relacionat amb GATA, el nostre poble.ANIMACIÓ LECTORA A LA BIBLIOTECA

20110216150150-anima2011.jpg

La Biblioteca Pública Municipal de Gata ha preparat per al mes de febrer una campanya d’animació lectora dirigida als escolars. El projecte, que porta per títol “Contes per a viure’ls: aula fantàstica”, pretén submergir als xiquets i xiquetes en el món dels contes i la lectura.

La campanya, que es va iniciar dilluns 14 de febrer amb els alumnes de 3 anys, s’allargarà fins al 23 de febrer en què acabaran els alumnes de 6é.

FONT: Text i fotografia, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.DONEN A LA BIBLIOTECA 200 LLIBRES, PER LA CAMPANYA D'ANIMACIÓ LECTORA

20110216150722-maria-moliner11.jpg

Premi María Moliner del Ministeri de Cultura

També esta setmana la Biblioteca ha rebut el premi de 200 llibres infantils i juvenils de la Campanya d’Animació lectora María Moliner del Ministeri de Cultura.

El concurs està dirigit a poblacions de menys de 50000 habitants per premiar els millors projectes o activitats de dinamització lectora desenvolupades en la biblioteca amb l’objectiu de promoure la lectura especialment entre xiquets i joves.
Durant el 2010 es va convocar la XIII campanya d’animació Maria Moliner i la Biblioteca de Gata va presentar el seu projecte titulat "Leer en voz alta". Amb els alumnes de 6é de primària es va preparar una activitat on poder mostrar-los la importància de llegir en veu alta. Cada dia del més de maig a les 12 hores acudien a la biblioteca i per parelles o en grup llegien als allí presents una de les rondalles valencianes d’Enric Valor triades per a la activitat. El projecte a més recollia totes les activitats d’animació lectora que la Biblioteca de Gata de Gorgos ha realitzat durant l’any 2010.

FONT: Text i imatge Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.COM ERA GATA FA...23 anys: De l'1 al 7 de maig de 1988.

20110216214439-image0-214.jpg

Moltes i variedes informacions i una vista del poble es publicaven:

1 de maig de 1988:

INFORMACIÓN: GORGOS-BOCAIRENTE.

4 de maig de 1988:

INFORMACIÓN: DE VERGEL, PEDREGUER, PEGO, GATA Y ONDARA. AGRICULTORES SE MANIFIESTAN CONTRA LA EMPRESA PÉREZ SENDRA.

5 de maig de 1988:

INFORMACIÓN: ESCUELA DE DANZA.

6 de maig de 1988:

COMARCA: COMISIÓN DE GOBIERNO EN GATA.

GATA EN LA FERIA INTERNACIONAL DE VALENCIA. La meua fotografia de la vista parcial de Gata presa des del bar de la piscina, a Alcolaies, que es va publicar, és la mateixa que pose al blog.

CAMPAÑA DE ANIMACIÓN JUVENIL.

CICLO DE CONFERENCIAS EN GATA DE GORGOS.

EL GATENSE JOSEP GINESTAR EXPUSO EN "INTERARTE 88".

7 de maig de 1988:

INFORMACIÓN. EN GATA DE GORGOS. ROBAN UNA ESCOPETA Y LE RECORTAN CULATA Y CAÑÓN.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -309-

20110216224714-copia-de-image0-21.jpg

La foto antiga de hui va eixir fa uns anys al programa de festes. Al peu de la fotografia posava "Ball a la plaça". És clar. Però qui eren. Germà i germana, fills de Paco Carrasco, per una banda, i les dos germanes Arabí Signes, per l’altra. Si, efectivament, estaven a la plaça perquè es recolzaven sobre les baranetes que abans posaven. Seria a finals dels anys 60 del segle XX.SANTS I REFRANYS: Hui dia 17 és Sant Alejo i Sant Teodoro.

SANT ALEJO és hui. La parròquia recorda un rector que va estar a Gata 20 anys (1930-1950), natural de Villalonga, i que va marcar època i difícil, era Don Alejo.

Pel que fa al sant, Alejo fou un dels set fundadors de l’Ordre dels Servs de Maria. Sent mercaders a Florència, es retiraren de comú acord al mont Senario per a servir a la Santíssima Verge Maria, fundant una Ordre sota la Regla de Sant Agustí. Tal dia com hui, ja centenari, va morir aquest, Alejo Falconieri.

Junt amb Alejo es recoden hui al altres sis fundadors.

També hui és SANT TEODORO de Bizancio, que sigué castigat sota l’emperador Maximià, per confessar obertament la seua fe cristiana, fou recluit a la pressó i finalment cremat viu.

Pel que fa al refranyer, us en pose un més de gener-febrer:

GENER GELAT, FEBRER TRASBALSAT.

FONTS: www.santopedia.com i www.yasni.com.HUI HI HA DONACIÓ DE SANG A GATA.

Aquesta vesprada, de 17 a 20.45 hores, a la sala de la Tercera Edat tindrà lloc la donació de sang corresponen a aquest mes de febrer. Una nova oportunitat per a fer aquesta gesta senzilla i gran a la vegada. L’organització, com sempre, correrà a càrrec dels responsables de Gata, de la Federació de Donants de Sang de la Comunitat Valenciana i ’equip d’extracció de sang.

Sigueu generosos i altruïstes. I si no podeu hui recordeu que a març toca el 24, dijous, altra vegada.COM ERA GATA FA...23 anys: Maig 1988, EL POBLE DE LA MARINA.

Aquest monogràfic del record de la hemeroteca local ens recorda el mes de maig al diari EL POBLE DE LA MARINA. A la CRONICA DE GATA que jo feia li vaig fer una entrevista a Paco Carrasco, tot un record de teatre. L’article es deia:

GRUPO DE TEATRO PACO CARRASCO. RESURGIR DEL TEATRO VALENCIANO. Parlava Paco dels seus començaments en 1934 amb l’obra "La muerte en alba". Després, el projecte teatral "Figuerada 60" amb obres como "Nelo Bacora" o "La Casa de Quirós". Més tard al voltant de 1965 junt amb Gabriel Pons, amb obres com "La sangre de Dios" i "La herencia luminosa". Al 1980 amb G.A.T.A. junt amb Antonio Monfort "Puripa" i en 1985 també amb Puripa amb el nom de "Paco Carrasco".

Altres titulars d’aquell POBLE DE LA MARINA de maig del 1988:

ACTIVITAT MUNICIPAL. EXPROPIACIÓN FORZOSA, DAÑO DE INUNDACIONES, PETICIÓN PARA CAMINOS. INSTALACIONES DEPORTIVAS. SOLICITUD DE AULAS EXTENSIVAS.

ACTIVITAT CULTURAL.

EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ A GATA. 1825-1987.SANTS I REFRANYS: Hui dia 18 és Sant Simeón i Sant Eladio.

Aquests dos noms estaven en la onomástica gatera. I sonaven prou al poble.

SANT SIMEÓN va morir el 104 d.C. Fou bisbe de Jerusalem. Parent de Jesús, succeí a Santiago el Menor, el seu germà. Abandonà Jerusalem abans de l’assajament de la ciutat pels romans. Sofrí martiri, segons una tradició, en temps de Trajano, a la edat de 120 anys.

SANT ELADIO era espanyol. Abat i bisbe que va morir a Toledo l’any 632.
Després d’haver dirigit els assumptes públics al palau reial, fou abat del
monestir de Agali i, alçat després al bisbat de Toledo, es distinguí pels
exemples de caritat.

Pel que fa al refranyer, en pose dos més de febrer:

PLUJA DE FEBRER, NI FA NI DEIXA FER.
DE LA LLUNA DE FEBRER, NO ESPERES RES DE BÉ.

FONTS: www.santopedia.com, www.biografiasyvidas.com i altres.COM ERA GATA FA...23 anys: del 7 al 15 de maig 1988

20110218151257-image0-216.jpg

La fira valenciana, les forces armades i la dansa, notícies del maig del 88.

7 de maig de 1988:

CANFALI MARINA ALTA: GATA PARTICIPARÁ EN LA FERIA INTERNACIONAL DE VALENCIA.

12 de maig de 1988:

INFORMACIÓN: DÍA DE LAS FUERZAS ARMADAS.

13 de maig de 1988:

COMARCA: COMIENZA EN GATA LA ESCUELA DE DANZAS VALENCIANAS.

ÉXITO DEL STAND DE GATA EN LA FERIA DE VALENCIA.

DÍA DE GATA EN LA FERIA DE VALENCIA.

ACTOS PARA EL FIN DE SEMANA DE LA CAMPAÑA DE ANIMACIÓN JUVENIL.

PORTUARIOS-GORGOS, CON LA PERMANENCIA EN JUEGO.

DETENIDOS TRAS SUSTRAER UNA ESCOPETA.

INFORMACIÓN: EN LA FERIA INTERNACIONAL DE VALENCIA. GATA DE GORGOS EXHIBE TODA SU ARTESANÍA.

La foto que il·lustrava el reportatge és la mateixa que porte al blog. Era de Pons. i al seu peu posava: "Aspecto del stand de Gata en la Feria de Valencia".

EL CIEMPIÉS. LA EXCURSIÓN FIN DE SEMANA. TEXT: G. POMATA. A LA MONTAÑA BUSCANDO EL GORGOS. Parlava de "l’arros al forn": "En las "Terrazas de la Torre" Salvador lo condimenta con pasas. ¡Y vaya arroz!."

14 de maig de 1988:

LA VERDAD: A NIVEL DE LA COMUNIDAD VALENCIANA. LA SEMANA DE LAS FUERZAS ARMADAS, EN GATA DE GORGOS.

15 de maig de 1988:

LAS PROVINCIAS: GATA SERÁ LA SEDE DE LA SEMANA DE LAS FUERZAS ARMADAS.

 EL JUVENIL DEL GORGOS JUGA DEMÀ A PORTUARIOS. ELS MAJORS DIUMENGE A CASA.

El futbol dels dos equips majors del GORGOS C.F. torna aquest camp de setmana. Demà dissabte juga la jornada 18 el GORGOS JUVENIL. Visita el camp de la U.D. Portuaris (de Gandia). El partit serà a les 17 hores al camp Fort Llopis d’aquella barriada marítima gandiera. A més d’aquest partit, també hi haurà que estar pendents del Villalonga-At. C.Albalat de la Ribera; El Verger-Xeraco; Ciutat de Gandia B-Benifairó de la Valldigna i Ondarense-Oliva B.

Pel que fa als majors, el primer equip del GORGOS C.F. juga a casa, al camp municipal de Les Costeres a les 16 hores del diumenge 20. Ho farà front al Atlètic Ifach.
Els altres enfrontaments seran: Rumano de Benidorm-C.F. Benitatxell; C.D.
Pedreguer-CD. Teulada; At. Callosa-U.D. Altea "B"; C.F. Orba-C.D. Finestrat; Calp C.F. "B" - C.F. Sporting Benissa; Deportivo Relleu-C.F. Ciutat de Benidorm i CF. Joventut Teulada-Moraira-C.F. Mediterráneo de Xàbia.

FONT: www.ffcv.es.VISITA DEL PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ, JOAQUÍN RIPOLL, A GATA ( I )

20110218212909-presiparc.jpg

( I ) Inauguració adequació parc Raval i oficina residents.

PER A VEURE AMPLIADES LES FOTOGRAFIES, PUNXEU:

1.- Foto superior esquerra. 2.- Foto superior dreta. 3.- Foto inferior esquerra. 4.- Foto inferior dreta.

El President de la Diputació d’Alacant, Joaquín Ripoll, ha visitat aquest matí la població de Gata. Acompanyat de l’Alcaldessa de Gata, Ana María Soler, diputats, alcaldes d’Ondara, Xàbia i Benigembla, regidors comarcals i locals, ha inaugurat l’adequació del parc del Raval, l’Oficina de Residents i la intervenció que s’ha realitzat a la carretera de Jesús Pobre.

 La primera parada ha estat l’Oficina d’atenció als Residents on Ripoll ha destacat que , malgrat a ser infraestructures de poca inversió, són de gran importància per què ajuden a la integració dels residents estrangers, comunitaris o no, de la nostra província.

Per la seua part, Ana María Soler ha agraït als voluntaris que gestionen la oficina. La seua tasca que fan d’assessorament i traducció, així com a la Diputació Provincial que facilita cursos, xerrades i excursions per a residents.

Seguidament, s’han desplaçat al parc del Raval on s’ha realitzat l’obra d’adequació i millora de la zona verda, després que les fortes pluges de 2007 afectaren a l’estat del parc. L’actuació, amb un pressupost de 58.000 euros subvencionats al 100% per l’organisme provincial, s’ha centrat en condicionar el terreny, crear noves zones de joc infantil, adequar vials i accessos, millores en l’enjardinament i dotació de mobiliari com faroles i bancs.

FONTS: Text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. FOTOS: Vero Vives.

 VISITA DEL PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ, JOAQUÍN RIPOLL, A GATA ( i II )

20110218223528-presicemen.jpg

( i II ) Visita a les obres del cementeri municipal i inauguració carril carretera de Jesús Pobre

PER VEURE MÉS AMPLIADES LES FOTOGRAFIES, PUNXEU:

1.- Foto superior esquerra. 2.- Foto superior dreta. 3.- Foto inferior esquerra. 4.- Foto inferior dreta.

El President de la Diputació d’Alacant, Joaquín Ripoll, i l’alcaldessa Ana María Soler, amb motiu de la visita del primer, han aprofitat per veure les obres d’ampliació del cementeri on Diputació realitza una inversió de 366.204 euros.

El president i l’alcaldessa han inaugurat el tram de carretera que uneix Gata amb la rotonda de Jesús Pobre. Es tracta d’un tram de 800 metres on s’ha creat un carril bici i de vianants i s’ha deixat un sol sentit en direcció a Jesús Pobre. Les obres ha tingut un cost de 45.116 euros i han estat subvencionades al 100% per la Diputació Provincial.

Tant l’alcaldessa com el President han coincidit que el Parc i aquesta última fomenten la pràctica del ciclisme i el passeig, coses que cal recuperar sobre tot amb els més joves.

FONTS: Text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. Fotos. Vero Vives."ACTIVA'T A GATA": Nova campanya de turisme actiu.

20110218225417-carg-cartell-20turisme-20actiu.jpg

Diumenge que ve, dia 27, es posa en marxa la campanya.

"Activa’t a Gata" és la campanya de turisme actiu que ha preparat la regidoria de Turisme per als propers mesos.
La primera jornada serà diumenge 27 de febrer. Tindrà lloc la primera activitat que serà una RUTA EN BICICLETA A L’OLIVERA MIL·LENÀRIA. La eixida serà a les 9:30 hores des de l’antic edifici de la CAS. La duració aproximada serà de 2,5 hores i discorrerà per camí asfaltat i senda. Cal portar: bicicleta, calçat esportiu, esmorzar i aigua.

Diumenge 3 d’abril es realitzarà la RUTA A PEU A LA FONT DE LA MATA, que començarà a les 9:30 i el punt d’eixida serà l’ajuntament de Gata. La caminata es realitzarà per senda de muntanya i tindrà una duració de 3,5 hores.

Per a dimarts 26 d’abril, tercer dia de pasqua, s’ha preparat una activitat familiar pensada per als més menuts. Es farà una RUTA A PEU FINS EL PARATGE DE LA RANA per menjar-se la mona de pasqua.

Finalment, diumenge 8 de maig es tancarà la campanya de Turisme Actiu, amb una activitat que compta amb la col·laboració de Grup Espeològic de Gata.
Es realitzarà una ESCALADA A LES COVES ROGES, que començarà a les 10.00 hores i el punt d’eixida serà l’ajuntament de Gata. La Duració serà de 3 hores. I el mínim d’edat per poder fer l’activitat serà de 10 anys. Cal portar: roba elàstica, calçat esportiu, esmorzar i aigua.

Les inscripcions es faran en la TOURIST INFO GATA i s’hauran de realitzar abans del divendres anterior a cada ruta. El preu de cada ruta és de 3€ per persona. (segons el art. 5 del preu públic per activitats realitzades des de diverses regidories. BOP núm. 185 de 27 de setembre 2010). Hi haurà d’haver un mínim de 10 participants per a que es realitze la ruta.
Més informació al 96 575 7317 o gata@touristinfo.net.

FONT: Text i cartell anunciador, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.BOP: Llicència ambiental a Gata.

Hui 18 de febrer, divendres, el Butlletí Oficial de la Província ha publicat l’anunci de sol·licitud, exposició i període per a possibles al·legacions de una llicència ambiental demanada per la mercantil MACOJOSA, S.L., per una activitat de APARCAMENT DE VEHICLES al Carrer Trossets, 45-47. D’acord amb el que s’etableix s’obri el període d’informació pública per termini de VINT DIES per a al·legacions convenients.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -310, la d'ahir-

20110218232009-image0-217.jpg

Les dos fotos de hui, una incrustada dins l’altra formaven part de la portada del fullet turístic de la 66 Fira Internacional de València, en la qual Gata va participar del 7 al 15 maig de 1988. Com a la secció "Com era Gata...fa 23 anys" està ara justament el tema de la fira, la de hui i la de demà són fotos que recorden aquell fullet. Les fotos eren de Pons. I, malgrat a ser sols amb 23 anys d’antigüitat ja ha canviat l’aspecte de la Plaça d’Espanya, de les canastes, de l’artesania, del "Bazar de la Costa Blanca" com es deia aquell temps. Ara no s’aparca i ha estat una mica remodelada. Algunes de les cases que es veuen amb artesania ja han tancat les portes o són sustituïdes per altres negocis.

A la fotografia menuda, l’altra part de carretera, a la Font del Riu. Era costum omplir de canastes toca la cantonada amb el carrer Calvari. Ara aquest negoci ja no està i ha passat a ser una botiga. 

Amb el lema: "Artesanos de la Marina" Gata portà a l’estand de la fira a València les coses més tradicionals del poble.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 311, la de hui-

20110218233946-image0-218.jpg

L’altra fotografia del fullet de la Fira de València de 1988 es més per al record. La Plaça Nova amb aquell paviment que tenia molt semblant a l’esplanada d’Alacant es veu ací a la fotografia de Pons, que també il·lustrava el fullet. Els cors i danses estan actuant a la plaça i molt de públic seguin les seues evolucions.

Pel que fa a la fira dir que el diumenge 8 de maig va ser el dia de Gata a la fira. Es va fer un concert per la banda Unió Musical de Gata, que aleshores dirigia Juan Salvador Oliver Castellano, a qui vaig poder saludar personalment a novembre amb motiu de l’exposició i concert del 140 aniversari de la banda.

 

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 19 es recorda al Beato Álvaro de Córdoba.

El BEATO ÁLVARO DE CÓRDOBA naixqué a Zamora en 1360 i va morir a Córdoba en 1430. Era religiós, de l’Ordre dels Dominics. Fou ordenat sacerdot. A Córdoba es commemora hui. Es va fer cèlebre per seu modus de predicar i contemplar la Passió del Nostre Senyor.

Pel que fa al refranyer hui us en pose dos refranys més de febrer:

DE FEBRERS, N’HI HA POCS DE BONS.

EL GENER DIU AL FEBRER: JO HA PLOGUT MOLT, I TU PLOU TAMBÉ.

FONTS: www.santopedia.com; www.masrabassa.com i www.angeldaban.com.DILLUNS, A CÁDIZ, L'AUTOR DEL LLIBRE DEL BISBE SERVERA

20110219200529-dibuixcripta.jpg

Se li imposarà a En Julio Sánchez Rodríguez la medalla d’acadèmic corresponent a Les Palmes i presentarà el llibre.

A la cripta de la catedral està soterrat el bisbe, que va nèixer a Gata.

Dilluns dia 21 de febrer, a la sala de pintures Madame Anselma de Cádiz a les 20 hores serà l’acte. Presentarà l’acte el president de l’Acadèmia En Javier de Navascués y de Palacio. Després el secretari de la mateixa, En Fernando Sánchez García, llegirà l’acord de la Junta General en el qual es nomena acadèmic corresponent a Les Palmes a En Julio Sánchez.

A continuació, en nom del rei En Joan Carles I, se li imposarà la medalla i serà presentat el llibre de En Julio, que ja va presentar a Gata, "Juan Bautista Cervera de franciscano descalzo a obispo ilustrado". Ho farà el Molt Il·lustre Sr. En Luis Palomino Millán, Canònig de la Catedral de Cádiz, Arxiu Diocesà, Professor d’Història en el Seminari Conciliar i Párroco de la Divina Pastora de San Fernando.

En Julio Sánchez dirà després unes paraules d’agraïment.

Cal recordar que el Bisbe Servera, nascut a Gata, està soterrat a la cripta de la catedral, que reflexa el dibuix que porte al blog, el qual forma part de la invitació a l’acte.

 AQUESTA NIT TEATRE A GATA

El grup de teatre "FONT DE LA MATA" representarà dos obres.

Com en les grans nits de teatre, el grup "La Font de la Mata" actuarà aquesta nit a partir de les 22.30 hores al Casal de la Música. Encara pot acudir i passar-ho d’allò més bé, amb les dos obretes que han preparat. Una d’elles es diu: "Médicos con fronteras" i l’altra és un sainet còmic-musical sobre "La Lola" que ha escrit Pepe "Blanquera". El donatiu de la sessió és de 3 euros.

Ja ho sabeu, acudiu al teatre, si voleu passar una bona vetlada. 

  EL CURTMETRATGE: "NO ES UNA BROMA" DE L'I.E.S. GATA, PREMIAT A LA FEPAD.

20110219210517-curtdrogaies.jpg

Primer premi de format lliure 2010

La FEPAD (Fundació para el Estudio, Prevención y Asistencia a las Drogodependencias) ha tornat a premiar al I.E.S. Gata., que ha presentat en format lliure un curtmetratge de 4 minuts i 27 segons, obtenint el primer premi del Taller de Cine 2010. Aquesta setmana, els autors i l’alcaldessa van assistir al lliurament dels premis.

El curt es diu "No es una broma" i ha estat el·laborat per l’alumnat de l’IES. Participen: Sergi Monfort Ferrer, Neus Mulet Mulet i Ellen Van Der Linden. El pallasso li diu a la xica: "Ya no es tan divertido verdad...ahora eres oficialmente mía". A la sipnosi diu textualment: "Dejarse atrapar por las drogas y dejar que te guíen por el camino...sin darnos cuenta, se genera la adicción y aparecen las consecuencias".

El curt està escrit i dirigit per Sergi. En realitat et diu el missatge: "No sea payaso, la droga no es una broma". Neus Mulet actua com a Neus. Sergi Monfort és el pallasso Farlo i Ellen Van Der Liden és la Camello. Actua de mare Ana Mulet i són extres: Juan Blasco, Rosa Pons, Sara García, Sergi Pérez, Alejandro Costa, Adela Pedro, Míriam Pons, Aina Vega i Joan Mut. Fan de càmeres: Joan Mut i Sergi Pérez. De direcció de so estan Sara García i Aina Vega. La portada del curt és de Sergi Pérez. Van fer el maquillatge: Sara García, Rosa Pons, Aina Vega i Ellen Van der Linden. La música és de Pere Vicalet (el coneixeu no?. És el músic compositor gater Pedro Vicente Caselles Mulet). El curt té l’edició de Sergi Monfort. Els autors fan un agraïment al House Distorsion i al pub "La Via".  

Il·lustra l’article un fotograma del curt que es pot veure a Youtube. Si voleu veure tot el curt a Youtube, ací us pose l’enllaç:

http://www.fepad.es/index.php?option=com_content&view=article&id=224&Itemid=105.COM ERA GATA...FA 23 ANYS: Del 19 al 27 de maig de 1988.

20110219220859-image0-219.jpg

Seguia sent notícia la Fira de Valencia. A més notícies del GEG, del Gorgos, de les Forces Armades i de l’Era de Boronat, entre altres, quasi tancaven maig de 1988.

19 de maig de 1988, dijous:

INFORMACIÓN: CALLOSA, GATA, MURO Y SANTA POLA SERÁN LOS ESCENARIOS DE LA SEMANA DE LAS FAS.

20 de maig de 1988, divendres:

COMARCA: NUEVA DIRECTIVA EN EL GRUPO ESPELEOLÓGICO DE GATA. Resultava elegit president el veterà José Vicente Soler.

CAMPAÑA DE ANIMACIÓN JUVENIL PARA ESTE FIN DE SEMANA.

LA ERA DE BORONAT SIGUE EN PUNTO MUERTO.

FIESTA DE LA COFRADÍA DE LAS "HIJAS DE MARÍA" EN GATA.

GATA SIGUE EXPONIENDO EN VALENCIA. Precisament la foto que apareix al blog era una altra vista del estand de Gata. La foto era de Pons.

EL GORGOS, CON 9 HOMBRES, LOGRA UN VALIOSO EMPATE EN EL FORT LLOPIS. 1-1.

ALEVINES. EL DENIA SE DESMELENÓ FRENTE AL GORGOS: 12-1.

INFANTILES. EL DENIA NO JUGÓ BIEN A PESAR DE LA VICTORIA FRENTE AL GORGOS. 2-1.

22 de maig, diumenge:

COMARCA. ESTACIÓN DEL FGV.

23 de maig, dilluns:

HOJA DEL LUNES DE VALENCIA: CON UN PROGRAMA DESCENTRALIZADO. LA REGIÓN MILITAR DE LEVANTE CELEBRA LAS JORNADAS DE LAS FUERZAS ARMADAS.

25 de maig, dimecres:

COMARCA. SEMANA DE LAS FUERZAS ARMADAS.

26 de maig, dijous:

INFORMACIÓN: DESTINADOS POR LA CONSELLERIA DE OBRAS PÚBLICAS. 159 MILLONES PARA LA CONSERVACIÓN DE 24 CARRETERAS DE LA PROVINCIA. Entre elles estava la A-134 de Gata a Xàbia.

27 de maig, divendres:

COMARCA: REPARACIONES EN LA ESTACIÓN DEL TRENET EN GATA.

ELECCIÓN DE VOCALES EN CAS.

PLENO EN EL AYUNTAMIENTO DE GATA DE GORGOS.

GATA. SEMANA DE LAS FUERZAS ARMADAS.

 EL GORGOS JUVENIL GUANYA AL PORTUARIOS, 4-5, EN UN GRAN PARTIT.

20110219222553-copia-de-dscf0731.jpg

U.D. Portuarios, 4; Gorgos C.F., 5. Aquest ha estat el resultat d’un partit molt bo per part del Gorgos, que el seu entrenador Jaume Serra ha qualificat de "gran partit; els gols del Portuarios han estat més producte d’errors nostres. Així i tot hem fet un gran partit, sobre tot Eloy". Seguix en molt bon camí el Gorgos juvenil sense despegar-se ni un lloc. És el segon de la taula, amb 43 punts, els mateixos que tenen Benirredrà i Villalonga.

La lluita dalt de tot continua a la taula de classificació, perquè els tres equips colíders han guanyat. El Benirredrà ho ha fet golejant 13 a 0 al Xeresa i el Villalonga ho ha fet guanyant per la mínima, 2 a 1, a Albalat de la Ribera. La pròxima setmana pot ser clau també ja que el Gorgos jugarà a casa, mentre que els altres dos jugaran fora.

I recorden demà jugarà el Gorgos gran, el primer equip. Ho farà a casa front al Atlètic Ifach, a les 16 hores. Esperem un altre triomf dels homes de Javi Espasa. 

A la fotografia, l’equip del Gorgos juvenil, fotografiat al partit de casa de la setmana passada.PARAULES QUE FAN HISTÒRIA ( I )

20110219225530-copia-de-image0-4.jpg

-Imatge: El riu GORGOS amb aigua, passant pels voltants del Penyó, on deien l’estret.

A maig de 1988 vaig publicar a la Revista Informativa de Bellreguart (Nº 5, 24 Maig) que publicava la Fundació Mineros Acorassats, a petició d’un company que tenia a aquell poble de la Safor, aquest article que hui i demà reproduïré, que seguix sent vàlid i jo diria que quasi necessari i que us recordarà als més majors i us vindrà de novetat als més joves. L’article es deia: "Paraules que fan història".

PARAULES QUE FAN HISTÒRIA.

Aquesta recopilació de paraules de Gata retrobarà als majors i descobrirà als menuts la riquesa del vocabulari autòcton d’un poble com el nostre. Moltes paraules, que ja quasi estan oblidades pel temps...altres que segueixen parlant-se. És una recopilació per a refrescar-nos la memòria als gaters.

- De jocs: POT, PUNYET, RATLL, RATLLETA, REFERIDOR, TRESETA EN RATLLA, TRUC, TRUCAR, TRUC D’ESPASETA, ENVIDAR, AVIONET, CORDA, CORRETGETA, BIGA ENSABONADA, XURRO, ESTATUES, GALLINETA CEGA, GUERRA, LLADRES I POLICIES, MARES I PARES, MARRO, METGES, MILOTXA, NINES, OFICIS, PILARETS, PISSIGANYA, ENDEVINALLES, BOLETES, BOUS, CANTARELLA, CEMENTERI, CONILLETS A AMAGAR...

- De carrers: BAIXADETA, CORNELÓ, CALVARI, SIGNES, LA BASSA, LA IMPREMPTA, LA MORCA, CORREU, EL PILÓ, LA FONT, PLAÇA VELLA, PLAÇA NOVA, CONILL, TOMBAT, POU DE BAIX, PLACETA DE L’OM, LA CREU, MANEGUETA, LA FARMÀCIA...

- De camins i partides: CEMENTERI, ECLES, PUNTES, SENDA, SÈNIES, COLLAO, SORTS, COSTERES, MIRALBONS, ROMPUDETES, CORRAL DEL PATO, RACÓ BOLERIES, AMPLES, QUADROS, BARRANC DE CANELA, GARGANTA, BARRANC DE PELAIRE, MALLADES, GORGOS, HORTETES, FONT DE LA MATA, MIRANDES, PLANISSES, PLANS, SERRILLARS, SOLANA, TOSSAL, ALCOLAIES, COMETES,...

(Continuarà demà a la segona part).  FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -312-

20110219232827-image0-220.jpg

Aquesta no és una fotografia gatera al cent per cent. M'explique. Està feta a Dénia. Era una actuació teatral a l'Institut d'Ensenyament Mitjà "Historiador Chabás". La foto va ser publicada dissabte 25 de febrer de 1989 al Canfali Marina Alta. Però entre el públic hi havia dos germans gaters: Víctor i Sara Signes. Dos persones que eren especials. Assistien sempre junts a tots els events culturals que podien. Fa poc temps va morir Víctor, fa més temps ho va fer Sara. Ella estava impedida i amb ell anava a tots els llocs. Sara havia sigut un temps corresponsal de LAS PROVINCIAS a Gata. Aquesta fotografia és un record dels dos, que apareixen al centre de la fotografia, més cap a la part de baix. Ella en el passillo, entre els actors, amb el seu gorro característic dels últims anys. Ell al seient del costat, amb jersei a rombs.

Fotografia extreta del diari CANFALI MARINA ALTA, 25-2-1989.SANTS I REFRANYS: Hui dia 20, diumenge, és Sant Eleuterio.

SANT ELEUTERIO va morir al poble belga de Tournai, a la Gàlia belga, l’any 530. Fou bisbe d’aquell lloc. Cal fer menció que al famós "Lute" li diuen Eleuterio Sánchez.

Pel que fa als refranys us en pose un més de febrer, del qual li resten sols vuit dies:

NOVEMBRE I FEBRER SÓN MARIT I MULLER.

FONTS: www.santopedia.com i www.vila-real.info.PARAULES QUE FAN HISTÒRIA ( i II )

(Continuació de l’article d’ahir).

- De vestimenta: AGULLES DE MONYO, DE PIT, AIXOVAR, BRODAT DE DOMÀS, ESPARDENYA DE CARETA, DE CARA AMPLA, D’ESPART, FLASSADES, COBERTOR, MANTA, MATALÀS, MOCADOR DE CAP, DE COLL, RASCA-MONYOS, POLSERA, SARAGÜELLS, CAMALETS,...

- De vegetació: ESBARZER, ARGELAGA, BALADRE, CANYA, CARRASCA, FIGUERA PALERA, MARGALLÓ, PITERA, MURTA, OLIVARDA, AMETLERS, RAÏM, GARROFER, MATA, GRAM, LLICSONS, LLETRERA, ORDI, DACSA, COSCOLL, RAVE, HEDRA,...

- De religió: ALBADET, ALFÀBEGUES, AURORA, BATEIG, CASAMENT, CALVARI, CAMPANA, ROTGLE, TOC DE MISSA, TOC DE FOC, SENYAL A MORT, TOC D’ALBA, CAMPANETA, CANDELÀRIA, MAJORALESSA, CENDRA, DIMONI COIXO, DOL, MISSA DE DOL, ENRAMADA, ENTERRAMENT, BESAR L’ESTOLA, ESCOLÀ, ESCOLÀ MAJOR, FESTA DE CARRER, GOIGS, MES DE MAIG, MATRACA, NADALENQUES, ORACIÓ, PA BENEÏT, DIUMENGE RAMS, PASQUA, PROCESSÓ, ROSARI, SALPASSA, VETLA, REVETLA, PARE PREDICADOR, COL·LECTA, PASSA EL SANTÍSSIM, MISSA DE L’ANY, ANAR A LA DOCTRINA, BENEIR ELS ALIMENTS, SENYAR-SE,...

- De superstició: TRENCAR L’ENFIT, FER-TE LA RECALCÀ, POSAR-TE UN OS AL LLOC, DEMANAR-LI A SANT ANTONI, POSAR-LI JOLIVERT AL SANT,...

- D’instruments i utensilis: APARELLS, FORCAT, XARUGA, AIXADA, CAMPANA, CARRO, DOLÇAINA, ESPOLSADOR, FORCA, FORRELLAT, GRAELLES, CORBELLA, CLAU, LLEGÓ, RAJOLA, RELLA, SÀRIA, TABALET,...

- De recipients: BARRAL, BOTA, BOTIJA, CÀNTER, CISTERNA, CRESOL, LLANDA, LLANTERNA, LLIBRELL, MORTER, OLLA, ORXATERA, PAELLA, PITXER, PORRÓ, POU, CEDÀS, TABAQUET,...

- De mesures: ABSENTETA, ARROVA, BOTA, BRAÇA, CÀNTER, CÀRREGA, QUARTERÓ, QUARTÓ, FANECADA, FILA D’AIGUA, JORNAL, LLIURA, MESURA, MITJETA, ONÇA, QUARTA,...

Altres paraules hi ha que no es recullen ací, però la llista es faria llarguíssima i no dóna per a més. La present recopilació pot servir d’inici per a buscar i retrobar paraules, molt semblants a les ja dites. Les paraules i la gent fan poble, fan història.

(Article publicat el 24 de maig de 1988 al número 5 de la Revista Informativa de Bellreguart).COM ERA GATA FA...23 anys: del 28 al 31 de maig de 1988.

20110220214517-fas1.jpg

Les forces armades seguien estant de moda, als diaris comarcals i regionals, aquell final de maig de 1988.

A les quatre fotos del muntage es poden veure diversos moments de les Forces Armades en Gata. La primera és del diari Información i posava de peu: "Las gentes de Gata observaron las maniobras desde los montes próximos". Estava presa a les Alcolaies. Les altres tres fotos són del Canfali Marina Alta i estaven fetes al camp de futbol "Les Sorts". A la última es pot veure a l’alcalde Adolfo Mulet Salvá i al regidor Vicente Ferrer. de cara, el seu fill.

28 de maig de 1988, dissabte:

CANFALI MARINA ALTA: SEMANA DE LAS FUERZAS ARMADAS EN GATA.

29 de maig de 1988, diumenge:

INFORMACIÓN: (Sobre les FAS).

EL GORGOS VISITA AL LÍDER.

DETENIDA EN GATA UNA FRANCESA COMO ENCUBRIDORA DE JOYAS.

LAS FUERZAS ARMADAS REALIZARON ASALTOS GUERRILLEROS Y TOMAS DE PUEBLOS. EL DÍA QUE EL EJÉRCITO UTILIZÓ "EL MINUÉ DEL CHE GUEVARA". MURO DE ALCOY, GATA DE GORGOS Y CALLOSA DESPIDIERON UNA SEMANA DE DEMOSTRACIONES. ARTILLERÍA EN GATA.

31 de maig de 1988, dimarts:

CANFALI MARINA ALTA: CONCLUYERON CON ÉXITO LOS ACTOS DE LAS FUERZAS ARMADAS EN GATA. "MILITARS, FORA".

EL TAVERNES, CAMPEÓN TRAS HUMILLAR AL GORGOS (10-1).

 

 EL GORGOS JUGA SOLS UNA PART: 2-1.

20110220223236-dscf0775.jpg

Escandalós. El Atlètic Ifach no vol jugar la segona part, per expulsió d’un jugador i del porter. L’arbitre suspén el partit.

A la fotografia, el primer equip del GORGOS C.F. aquesta vesprada, abans de jugar el polèmic partit o la primera part. PER VEURE AMB MÉS DETALL L’EQUIP, PUNXEU ACÍ.

 Ja és el segon diumenge consecutiu. A Benissa li va passar amb el Jove teulada-Moraira, hui al camp municipal de Les Costeres li ha passat amb el Atlètic Ifach.

Amb un altre article us posaré la part polèmica. Ara ens centrem en la part esportiva, amb l’única part que s’ha jugat. Ha començat marcant l’Atlètic Ifach. Ha empatat de penalti Adrián Campos. Per cert, l’arbitre li l’ha fet repetir dues vegades, les dues ha fet gol. Ja vora el descans, Javi "Polaca" ha fet un bonic gol de cap. Fins ací tot bé...

Quan la Federació valide el resultat, el Gorgos continuarà possiblement en el vuité lloc. Demà us ho confirme del tot.

(...però mireu el què ha passat al següent article...).

 

 

 

 LES IMATGES DE LA NO-SEGONA PART DEL GORGOS-ATLÈTIC IFACH.

20110220225650-sentada20feb.jpg

S'ha negat a continuar l'equip calpí. La Federació té tasca en resoldre l'acta. L'arbitre expulsa a un jugador de camp i al porter de l'Atlètic Ifach. Els jugadors visitants fan una sentada i no comencen la segona part.

Valen més les imatges que les paraules. Ací els tenen. A la imatge gran, els jugadors del Gorgos plantats i els visitants sentats. A les altres fotografies menudes, conversant el públic i els jugadors del Gorgos la situació dins del mateix camp. Després de l'expulsió d'un jugador de camp del visitant, ratllant el descans i quan s'en anaven cap a vestidors, pareix que ha expulsat l'arbitre al porter. Eixien a la segona part amb nou i sense el porter. Els visitants han decidit no continuar i s'han sentat a la gespa artificial. L'arbitre ha declarat el final del partit.

 

   FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -313-

20110220230604-copia-de-capelleta.jpg

Ja estem a la foto 313. És del Calvari. D’una capelleta. Però mireu com no té xiprers al voltant i la paret de l’ermita que es veu per darrere és antiga. La foto és possiblement dels anys 50. No estaven fets els bancs on els fidels assistixen a missa diumenges d’estiu i la novena. Això és més recent. Però, la capella de l’estació està solta, sense res pels voltants. Mireu el xiprer darrere a l'esquerra que menut que és.SANTS I REFRANYS: Hui dia 21 és Sant Pere Damià.

SANT PERE DAMIÀ naixqué a Ràvena en 1007 i va morir a Favencia en 1072, ambdues regions italianes. Va ser canonitzat en 1828. Fou Doctor de l’Església i cardenal bisbe d’Ostia (Itàlia). Promogué la vida religiosa i en els temps difícils de la reforma de l’Església treballà per a què els monjos es dedicaren a la santitat de la contemplació, els clerges a la integritat de vida i que el poble mantinguera la comunió amb la Seu Apostòlica. Va morir tal dia com demà.

Pel que fa al refranyer, seguim amb refranys de febrer, al que sols li resten set dies. Us en pose dos més:
NEU DE FEBRER AIGUA EN UN PANER.
MES DE FEBRER, MES MENTIDER.

FONTS: www.santopedia.com i altres.COM ERA GATA FA...23 anys: Inicis (EL POBLE) i 3 juny de 1988.

20110221213839-fas2.jpg

El Poble de la Marina feia una recapitulació de les notícies de la segona quinzena de maig. La visita de les Forces Armades a Gata i la Fira Internacional de València tornaven a recordar-se.

A la Crònica de Gata es parlava de la FIRA INTERNACIONAL DE VALÈNCIA. ARTESANS DE LA MARINA. DIA DE GATA A LA FIRA.

A l’activitat cultural: CURSOS DE AMAS DE CASA Y EPA.

FIN DEL CICLO DE CONFERENCIAS.

A l’activitat municipal: PRESUPUESTO PARA 1988: CERCA DE 172 MILLONES.

I ESCOLA DE PILOTA VALENCIANA.

3 de juny de 1988, divendres:

COMARCA: GRANIZO.

Com a notícia destacada: FINALIZÓ EN GATA DE GORGOS LA SEMANA DE LAS FUERZAS ARMADAS. CONCLUYE LA SEMANA DE LAS FUERZAS ARMADAS. CON UNA BRILLANTE PARADA MILITAR.

Precisament les tres fotografies que il·lustren aquest article i que es van publicar a COMARCA el 3 de juny de 1988, es corresponen a moments de l’estància a Gata de les Forces Armades. A la primera, a l’antic "Tir de colom" fent exhibició un helicòpter. A les altres dos fotografies hi posaven peu de foto:  A una deia. "El material militar se expuso en el campo de fútbol del Gorgos". A l’altra: "El alcalde de Gata, Eduardo Mulet, entrega una placa conmemorativa al capitán al mando de la unidad".

LA GUARDIA CIVIL DE GATA DETIENE A UNA PRESUNTA LADRONA.

CONFERENCIAS.

LA FONT DEL RIU PREPARA SUS FIESTAS DE SAN JUAN. LA FOGUERA CON EL TEMA "SABRINA".

EL TABERNES SE PROCLAMA CAMPEÓN TRAS GOLEAR AL GORGOS (10-1).EL GORGOS ÉS FINALMENT SETÉ DEL GRUP XV DE 2ª REGIONAL.

20110221225453-dscf0784.jpg

A la jornada 20 i després de dos partits detesos

Diumenge sols van jugar la primera part

El Gorgos Club de Futbol és ja seté del grup XV de Segona Regional Valenciana de futbol. Porta dos partits de interrompre’s el joc, de no acabar els 90 minuts i de fer-se amb els tres punts. Això no és seriós per part dels rivals. O es juga la competició o no es fan eixes coses.
Després del 2 a 1 de la primera part i final d’ahir diumenge, el primer equip de Gata ha escalat un lloc i encara que està molt lluny del líder Mediterráneo Xàbia -just ara a 20 punts-, no hi ha que baixar més posicions, deu estar ahí dalt. Els homes de Javi Espasa s’han igualat a punts amb l’Atlètic Callosa, amb 30 punts els dos.

A la fotografia, un moment de la primera part d’ahir al camp municipal de "Les Costeres". En primer terme i mig d’esquena l’autor d’un gol, el de penalti, Adrián Campos. Més enrerre el capità Miguel "Polaca" Al fons es veu Reda i tancant la defensa Paco "l’Estanquer".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -314-

20110221235708-copia-de-image0-31.jpg

La foto antiga de hui és d’un dia de festes. Amics els quatre. Va eixir la imatge a un programa de festes. La seua propietària era Rosa, de Dolores. Tots quatre sentats, d’esquerra a dreta podem veure a Vicent "de Pela"; Pascual "de Carrano"; Toni "Clara" i Toni "Porró". SANTS I REFRANYS: Hui dia 22 és Sant Maximiano; Sant Pascasio, Santa Leonor i la Càtedra de Sant Pere.

Els dos sants que es commemoren hui eren bisbes. Un italià i l’altre francés.

SANT MAXIMIANO de Ravena li diuen així per morir a aquesta ciutat l’any 556. Va complir amb fidelitat la seua funció episcopal i lluità contra els heretges de l’època a favor de la unitat de l’Església.

SANT PASCASIO vixqué al segle IV. Va morir a Vienne, a la Gàlia francesa. Era cèlebre per la seua erudició i la santitat dels seus costums.

A més també es hui SANTA LEONOR o dita també Elionor.

També es commemora la CÀTEDRA DE SANT PERE.

Pel que fa al refranyer pose un més de febrer:

VENTADES CALENTES DE FEBRER FAN RIC EL METGE I EL FOSSER.

FONTS: www.santopedia.com i http://bibliopoemes.blogspot.com.COM ERA GATA FA...23 anys: Del 4 al 12 de juny de 1988.

20110222221645-image0-226.jpg

Ja s’acostaven les festes patronals i això es notava en les publicacions d’aquell juny de 1988. Encara coejava la Setmana de les Forces Armades.

4 de juny de 1988:

CANFALI MARINA ALTA: PINTADAS ANTI-MILITARISTAS EN GATA. Posava a les pintades fetes a una perd de blocs: "Militars fora".

ANA ROCKERA.- La foto que va ser publicada al Canfali Marina Alta eixe dia la reproduïsc. Ana Soler, l’actual alcaldessa, anava de rockera, per assistir al concurs comarcal de Pop-Rock que es feia a la discoteca Menphis de Dénia. Aleshores era regidora de Joventut. ¡¡Què temps aquells!!.

5 de juny de 1988:

CREADO EN LA MARINA ALTA, EXTENSIBLE A LA MARINA BAJA. CONSORCIO COMARCAL PARA EXTINCIÓN DE RESIDUOS. Deia la notícia que "tras quedar descartados unos terrenos próximos a Gata de Gorgos". 

6 de juny de 1988:

INFORMACIÓN: UNA TORTILLA DE MIL HUEVOS PARA UNAS FIESTAS QUE NO TIENEN APOYO.

7 de juny de 1988:

REUNIÓN DEL CONSORCIO COMARCAL DE AGUAS. Deia la notícia: "El alcalde de Gata, Adolfo Mulet, desestimó la propuesta para su continuidad  en la vicepresidencia primera...Adolfo Mulet sí estará como vocal...".

9 de juny de 1988:

INFORMACIÓN: CAMPAÑA DE ANIMACIÓN JUVENIL.

10 de juny de 1988:

COMARCA: EL GRANIZO NO CAUSÓ DESTROZOS EN LOS CULTIVOS. Una altra notícia per a la història local: Va caure una forta granissada el dia 27 de maig de 1988.

SE ULTIMAN LOS PREPARATIVOS DE LAS FIESTAS DEL SANTÍSIMO CRISTO DE GATA DE GORGOS. COMISIÓN DE FIESTAS 88. VICKY LARRAZ.

LA CONCEJALÍA DE JUVENTUD DE GATA DE GORGOS SUBVENCIONARÁ LA ACAMPADA COMARCAL.

EL CENTRO MÉDICO DE GATA DE GORGOS SE TRANSFIERE AL SVS.

CARROS VALENCIANOS SE UNIRÁN A LA SEGUNDA VOLTA A LA MARINA.

DENIA ES LA CIUDAD DONDE MEJOR SE VIVE. SEGÚN UN ESTUDIO PUBLICADO POR EL DIARIO "LAS PROVINCIAS". Gata ocupava el vuité lloc.

11 de juny de 1988:

CANFALI MARINA ALTA. Una nota molt curiosa i històrica, a la vegada. A la secció "Els 4 cantons" de l’amic Vicent Balaguer feia referència als festejos a Dénia de l’1 al 10 de maig de 1942. Deia: "...i la presència dels components del "Cuadro Artístico de Educación y Descanso" de Gata, amb la indumentaria riberenca que haurïen de lluir, per la nit, al Teatro-Circo, en la representació de la sarsuela en dos actes i sis quadres de la Marina, titolada "La señora del lugar" original de Luis García Signes, amb música del mestre Miguel Asensi..."

12 de juny de 1988:

GORGOS-CUADASUAR.

 LLIURAMENT DEL PREMI DEL CURTMETRATGE ALS ALUMNES DE L'IES.

20110222224800-premiiesgata.jpg

Ampliant la notícia que avançava diumenge, va guanyar l’IES Gata el premi al curt “No es una broma”, el primer premi de la categoria format lliure de la III Edició de “Dirige tu vida: Taller de Cine” convocat per la Fundació per a l’estudi de prevenció i assistència a les drogodependències (FEPAD).

Un total de 67 alumnes valencians d’entre 14 i 18 anys han participat en esta tercera  edició del concurs de curtmetratges que permet als joves manifestar la seua visió sobre el problema de les drogues.

El lliurament de premis es va celebrar el passat 17 de febrer a l’Auditori Mar Rojo de l’Oceanogràfic de València on Sergi Monfort, Neus Mulet i Ellen Van der linden van arreplegar el premi acompanyats per la directora de l’IES, Sara Colechà  i l’Alcaldessa de Gata, Ana María Soler.

El projecte de Taller de Cines és contribuir a la formació sobre la prevenció de drogodependències dels joves a través d’una pedagogia fílmica i promoure el potencial artístic, com a alternativa d’oci i temps lliure. Amb esta intenció, els participants han rebut formació a través dels tallers de cine de la FEPAD, impartits per tècnics experts en prevenció de drogodependències de la fundació i per professionals del Departament de Comunicació de la Universitat Cardenal Herrera CEU.

Per llegir la notícia que ja vaig publicar al blog diumenge 20 de febrer, tireu una mica cap enrrere i la localitzareu. 

A la fotografia, els alumnes protagonistes del curt, la directora de l’IES i l’alcaldessa a l’acte de lliurament del premi.

FONT: Text i imatge: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -315-

20110222232717-copia-de-image0-17.jpg

I estem a 50 fotos de l’any. Quan estem a la foto 365 s’acomplirà, més o menys, dia dalt dia baix, un any de moments antics, de llocs, persones, festes, costums.

La foto de hui té com a referència la via del tren. Era el naixement d’una urbanització, dins del poble, la del Passeig d’Alacant o l’Avinguda. El carrer principal que porta eixe nom, Passeig d’Alacant correria paral·lel a les vies del tren. Podeu veure les partides de Cuadros i Senies, les casetes i le Sorts. Una gran quantitat de postes de llum i moviments de terra al carrer. Començaven les obres i començava a formar-se una part important del poble, més enllà de la carretera general. I cap a l’esquerra de la foto podeu veure la caseta del guardabarreres.

PER VEURE LA FOTO UNA MICA MÉS GRAN, PUNXEU ACÍ.SANTS I REFRANYS: Hui dia 23 és Sant Policarpo.

SANT POLICARPO fou un bisbe i màrtir turc del segle II. Deixeble de Sant Joan i último dels testimonis dels temps apostòlics, que en temps dels emperadors Marco Antonino i Lucio Aurelio Cómodo, quan ja tenia quasi 90 anys, fou cremat viu a l’amfiteatre d’Esmirna, en presència del procònsul i del poble, mentre donava gràcies a Deu Pare per haver-li contat entre els màrtirs.

Pel que fa al refranyer de hui, us en pose dos moderns, fets al ús dels temps, que no són de febrer, però són molt curiosos:

QUI MATINA...TROBA TOT TANCAT. El vell refrany savi diu..."Déu li ajuda".

CAVALL REGALAT...HA DE SER ROBAT. El vell refrany acaba dient: "no li mires el dentat".

FONTS: www.santopedia.com i www.bloctecnia.com.AQUELL 23F DE FA 30 ANYS ON ESTAVA VOSTÉ...a Gata?

Hui fa 30 anys que es va produir al Congrés dels Diputats aquell històric, cèlebre i tan nomenat asalt que va convulsionar tot el país i el món. El conegut com 23F es recoda hui. Cal recordar i visionar en la lupa del temps què estavem fent en aquells moments els gaters. Al llarg de la jornada, si voleu anar deixant el comentari podrem saber què estaveu fent, quan es veien aquelles imatges rares per televisió de Tejero i els guàrdies civils de l’asalt pegant tirs.

I el ban es complia també a Gata?. Eixien molt pel carrer eixa vesprada a Gata?. Aquest poble també va notar fa 30 anys eixe acte repulsiu per a la democràcia.

Jo, com a exemple, recorde que estava estudiant per a traure el carné de cotxe a l’Autoescola Gata, al carrer de l’Imprempta que encara es deia "Primo de Rivera", a "Ca’l Melillano". Un dels professors va arribar i va dir: "Acabe de veure a la tele un folló al Congrés...No se què hi haurà passat".

I vosté?. On estava?, Què feia eixe dia, eixes hores?.

Les preguntes estan a l’aire. Si vol fer el comentari...

 DEMÀ HI HA PLENARI EXTRAORDINARI: POLÍGON PLANS.

PER DECRET, segons es va acordar a la sessió plenària extraordinària celebrada el dia 2 de juliol de 2007, per la competència de l’Alcaldia i motivat per la necessitat de resoldre el punt de l’orde del dia, per les pròpies raons que incorpora l’expedient a tractar, és a dir, per haver entregat la mercantil municipal SOLGATA els treballs corresponents a l’encomanda de gestió que li va fer el plenari el dia 11 de l’actual, l’alcaldia RESOL:

Convocar sessió extraordinària del Plenari de la Corporació, que se celebrarà demà dijous 24 de febrer de 2011, a les 19.00 hores, a la Casa Consistorial. Com a únic punt de l’Orde del Dia, corresponent al Planejament municipal, el Polígon PLANS.

Serà interessant, no cap dubte, donat el llarg procés que ha portat aquesta zona del terme. Si voleu acudir ja ho sabeu.

 EL BLOG HA SUPERAT LES 22.100 VISITES. Hui dia 23 de febrer de 2011.

Ja estem prop de l’any i continuem baixant milers de visitants. El blog ha superat hui els 22.100 visitants. Anit mateix encara no estaven els 22.000, però qui entra ho mira tot ben mirat pel que es veu i va entrant a totes les seccions. En conec uns quants i unes quantes així. És bó això, jo ho faria igual.

D’ací uns dies ja estem celebrant un altre mes del blog. Va molt ràpit el temps i la informació. A seguir i vostés els principals interessats i còmplices. GRÀCIES una vegada més.COM ERA GATA FA...23 anys: Del 15 al 28 de juny de 1988.

Variades informacions, com un succés mortal, i les festes notícia, ara les de Sant Joan de la Font del Riu.

15 de juny de 1988:

INFORMACIÓN: LA PARROQUIA DE SAN MIGUEL INICIA EL DÍA 20 UNA PEREGRINACIÓN A LOURDES. FOGUERA EXPERIMENTAL.

17 de juny de 1988:

COMARCA: LOS JÚNIOR SE REUNIERON PARA DESPEDIR EL CURSO 1987-88.

FIESTAS DE LA FONT DEL RIU EN GATA. FIESTAS DE SAN JUAN EN GATA DE GORGOS.

EL AYUNTAMIENTO DE GATA ORGANIZA UN CURSILLO DE NATACIÓN.

EL GORGOS CIERRA LA TEMPORADA CON UNA MERECIDA VICTORIA ANTE GUADASSUAR.

24 de juny de 1988:

COMARCA: FIESTAS DE SAN JUAN EN LA FONT DEL RIU. ESTE AÑO, 7 METROS. ELEMENTOS Y VERBENAS.

CLAUSURADA LA SEMANA DE EUROPA EN GATA. 

PELOTA VALENCIANA. GATA SERÁ ESCENARIO DE LA FASE CLASIFICATORIA. CALENDARIO DEL TORNEO "PRESIDENT DE LA GENERALITAT".

GRAVE ACCIDENTE EN LA CARRETERA DE GATA DE GORGOS A JÁVEA.

INFORMACIÓN: LA EXCURSIÓN DEL FIN DE SEMANA..."SOUVENIRS" DE GATA.

25 de juny de 1988:

CANFALI MARINA ALTA: LA SELECCIÓN COMARCAL S.E.R. SE ENFRENTARÁ A UNA SELECCIÓN VALENCIANA. De Gata estaven seleccionats Monfort i Mateu del Gorgos.

28 de juny de 1988:

INFORMACIÓN. GATA DE GORGOS. MURIÓ UN MOTORISTA AL SER "EMBESTIDO" POR UN COCHE EN EL CRUCE DE JÁVEA.

CANFALI MARINA ALTA: SELECCIÓN COMARCAL-SELECCIÓN VALENCIANA A LAS 20.30 H. Y EL VIERNES 8, LA FIESTA REINA DEL DEPORTE QUE RADIO DENIA SER ORGANIZA CADA TEMPORADA. A la selecció ideal de la comarca, com a mitjà estava Monfort del Gorgos. Nominat com a jugador amb "pundonor y entrega": Mateu (Gorgos).

31 de juny de 1988:

INFORMACIÓN: COLOMBICULTURA. CATEGORÍA JUVENIL. ÉXITO DE BENIDORM EN EL CAMPEONATO DE ESPAÑA. En setena posició va quedar "Maradona" de Gata amb 816 punts, propietat de J.A. Mengual Piera.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -316-

20110223224451-copia-de-copia-de-image0-29.jpg

Es tanca hui la jornada al blog amb altra foto antiga. Pertany a la col·lecció fotogràfica de la meua família. La va fer mon pare des de dalt del balcó de la Tia Roseta i el Ti fabián, ara ja Ca Tonia. Era el dia del Corpus entre els anys 40 i 50. Podeu veure el palis allà més al fons, la bandera d’Acció Catòlica i la processó baixant carrer La Bassa avall, perquè sabeu que es va modificar l’itinerari de les processons.

Aquesta foto era explicatòria per al meu article del passat llibre de festes 2010. La image està captada abans de produir-se eixa modificació. Mireu com a la dreta de la foto encara resten cases plantades sense edificar.  SANTS I REFRANYS: Hui dijous 24 és Sant Modest i Sant Sergi.

SANT MODEST fou bisbe. Vixqué a la Gàlia belga i va morir a Tréveris l’any 480.

SANT SERGI de Capadocia va morir màrtir a Cadocia de Cesarea de Turquia.

Pel que fa als refranys en pose dos, que no són de febrer, però són del temps, de l’hivern:

FANG A L´HIVERN I POLS A L´ESTIU, TOT EL CAMP REVIU.

A L’ESTIU TAVERNERA, A L’HIVERN FORNERA.

FONTS: www.santopedia.com i www.astrogea.org i www.masrabassa.com.COM ERA GATA FA...23 anys: EL POBLE (juliol) i 1 de juliol de 1988.

20110224211952-image0-227.jpg

El diari de EL POBLE es publicava a inicis de juliol. Les festes de la Font del Riu, acabades de passar, eren la notícia predominant.

Juliol de 1988:

COMARCA: CRÒNICA DE GATA. LA FONT DEL RIU CELEBRÓ SUS FIESTAS A SANT JOAN. "AL VOLTANT DE LA FOGUERA". COMISIÓN DE FIESTAS SANT JOAN 88. LA FOGUERA BRILLÓ POR SU MONUMENTALIDAD. ASÍ FUERON LOS ACTOS.

ACTIVITAT MUNICIPAL. LA COMISIÓN DE FIESTAS, AÚN CON PROBLEMAS.

ACTIVITAT CULTURAL: PEREGRINACIÓN MARIANA A LOURDES.

EL CARNET JOVE DE LA JOVENTUT.

EL GORGOS. APUNTS D’UN RIU *

(Aquest article el reproduïré aquest cap de setmana al blog pel seu interés geogràfic).

1 de juliol de 1988, divendres:

COMARCA: REMOZAN LA ESTACIÓN DEL FGV DE GATA.

CONFERENCIAS SOBRE GATA.

MUERE UN VECINO DE GATA AL COLISIONAR SU MOTO CONTRA UN TURISMO. PROTESTA DEL ALCALDE ANTE EL LUCTUOSO SUCESO. EL PUEBLO INDIGNADO.

NUEVAS OBRAS EN LA ERA DE BORONAT DE GATA. Precisament, la fotografia que il·lustra l’article és la que es publicava aquell dia.S'EXPOSARÀ COM RESULTARÀ EL POLÍGON PLANS

20110224215733-polplans.jpg

L’Ajuntament aprova l’exposició al públic

La modificació més desatacada és que Foment accepta, per fi, la construcció de rotondes a la carretera nacional, per a donar accés al polígon

L’Ajuntament de Gata, com ja avançava ahir, s’ha reunit en sessió plenària extraordinària aquesta vesprada a les 19 hores. La corporació ha aprovat per unanimitat exposar al públic el projecte de PAI i PRI del Polígon Plans. El projecte, que ja va estar exposat, torna a fer-se públic per què s’han realitzat unes modificacions a l’anterior. Una de les més destacades és l’acceptació des de foment de la construcció de rotondes a la carretera nacional per a donar accés al polígon.

Des de l’equip de govern s’ha explicat que, a pesar de què la llei no obligue a realitzar una altra vegada l’exposició, s’ha decidit realitzar-la per transparència per a que la gent conega les modificacions i puga fer noves al·legacions.

La regidora d’Urbanisme, Maite Signes, ha explicat que no sols ha sigut una gestió política “sinó també s’ha d’agrair a SolGata, a qui s’ha encomanat la gestió, i als propis propietaris la col·laboració i participació per què el polígon siga per fi una realitat”.

El portaveu del Psoe, José Diego, ha destacat que es una actuació urbanística que fa molt de temps que l’ajuntament vol portar a terme.

Per la seua part, l’Alcaldessa, Ana María Soler, ha volgut agrair a tot la corporació i als propietaris que  han estat tots donant suport al projecte.

A partir de dilluns 28 de febrer es podrà consultar la documentació en la oficina tècnica de l’Ajuntament de Gata.

FONT: Text i foto: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 GATA ES QUEIXA DEL TRAÇAT DEL GASODUCTE

20110224224905-gaseoducte.jpg

Gata rebutja el traçat del Gasoducte, per no contemplar-se les al·legacions fetes

L’alcaldessa no es manifesta en contra del Gasoducte sinó del traçat

L’alcaldessa de Gata, Ana María Soler, ha manifestat la seua decepció per què s’ha aprovat el traçat del Gasoducte sense tenir en compte les al·legacions presentades. Així ho ha informat hui el Gabinet de premsa de l’Ajuntament.

Per aquest motiu, dilluns dia 21 de febrer, es va remetre a Conselleria un recurs d’alçada contra la resolució de 20 de desembre de 2010, de la Direcció General d’ Energia, per la qual s’atorga a Endesa Gas Transportist, autorització administrativa per a la construcció del gasoducte Marina Alta en els termes municipals de Dénia, El Verger, Ondara, Pedreguer, Gata de Gorgos i Xàbia, aprovant el projecte d’execució i declarant-lo d’utilitat pública.

L’alcaldessa ha al·legat que s’han tingut en compte les opinions de la concessionària “primant els interessos econòmics de la mercantil sobre els interessos generals”. Així com reitera les al·legacions presentades en gener de 2010 tant per l’Ajuntament  com pels veïns per què el traçat no afecte a parcel·les privades i es tinguen en compte els traçats alternatius. Per tot açò, demana que es revoque l’acord i es recullen les al·legacions formulades.

Soler ha volgut  deixar clar que no és manifesta en contra del Gasoducte sinó del traçat, recordant que des del primer moment Gata ha acollit les reunions d’Alcaldes amb la Direcció General d’Energía

L’Ajuntament de Gata, amb el suport dels propietaris, ja va presentar en setembre de 2009 traçats alternatius a la Consellería i a Endesa.

FONT: Text i foto, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -317-

20110224230100-copia-de-image0-43.jpg

La de hui és una altra fotografia religiosa. Com ja està més a prop l’inici de la Quaresma -serà des del 9 de març- i malgrat a caure tan alta la Pasqua enguany, portem del record als majorals de Setmana Santa. Estan fotografiats els dos matrimonis, un d’ells els pares de Maties, altre el format per Tonica i Mateu, davant del sepulcre. Recordeu aquells banquets que posaven baix de les andes. Mireu el pis de l’església i com vestien les majoralesses amb els guants i els homes amb ciris grans i gords. Per darrere asoma inclús una xicona amb vel o mocador al cap. Record especial per a tres d'ells, que ja no estan entre nosaltres.SANTS I REFRANYS: Hui és Sant Valerio

SANT VALERIO fou confessor. Vixqué al segle VII. Sigué un dels sants que més durament va ser perseguit durant tota la seua vida. Naixqué a principis del segle VII en la província de León, prop d’Astorga. feia el que més volia: servir a Déu en l’oració i penitència. Va rebre una esmerada educació cristiana, tractà de viure sempre d’acord amb ella. No va ser admés al monestir i tenia que carregar amb la creu de la persecució i de la penitència. Per fi un 25 de febrer, de finals del segle VII,
expirà.

Pel que fa als refranys us en pose dos més de l’hivern:

DE SOL D’HIVERN I DE NÚVOLS D’ESTIU, ENGANYATS EIXIU.
HIVERN DE MOLTA GELADA, FRUITA ASSEGURADA.

FONTS: www.oremosjuntos.com/santoral i variats.DEMÀ 26 I DIUMENGE 27, TRAVESSA I PERNOCTA CALP-GATA

20110225214920-travessa.jpg

Organitzat pel Grup Espeleològic de Gata i la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gata (Regidoria d’Esports), la generalitat Valenciana, el Consell Valencià de l’esport i Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) es farà entre demà dissabte 26 i despusdemà diumenge 27 una Travessa i pernocta de Calp a Gata.

L’itinerari començarà a Gata. De 7 a 7.30 del matí es farà el trajecte en tren Gata-Calp. A les 8 es farà l’eixida caminant des de Calp. Per la Serra d’Oltà, Les Canelles, la Pedrera i el Fort de Bèrnia s’arribarà a la Font de Bèrnia. A les 14 hores es farà una parada per a dinar i a les 16 hores està prevista l’arribada a la Font de Bèrnia. A les 17 hores serà l’arribada a la zona d’acampada de Bèrnia-Xaló. Altres arribaran a la zona a les 20 hores. A les 21 hores serà el putxero nocturn.

Diumenge 27 a les 8 hores serà el desdejuni. A les 8.30 hores serà l’eixida caminant des de la zona d’acampada. Per El Cau, Lloma Llarga, Molins de Llíber i Benissa s’arribarà al Tossal de Jacinta i Font de la Mata. Com el dia d’abans a les 14 hores es pararà per a dinar i a les 17 hores està prevista l’arribada a Gata. A les 17.30 hores serà el lliurament de trofeus.TORNA EL FUTBOL: GORGOS-PEDREGUER JUVENILS, demà a les 16 hores.

20110225215829-copia-de-dscf0731.jpg

Els majors juguen diumenge a les 12 a Xàbia contra el Mediterráneo Xàbia.

Gorgos-Pedreguer serà el partit clau, una setmana més. Mentre que els gaters juguen a casa, amb un rival prou asequible...encara que en futbol mai es sap, els seus màxims contrincants, Benirredrà líder i Villalonga viatgen fora i juguen contra l’Oliva B i el Xeresa. Si algun punxa i al Gorgos li ixen les coses bé pot desfer-se d’ells.

A les 16 hores de la vesprada al camp municipal de"Les Costeres" jugaran els xics de Jaume Serra. Acudiu a animar al colíder Gorgos juvenil. Fan bon futbol.

Per altra banda, el primer equip visita el Municipal de Xàbia al migdia del diumenge. A les 12 hores jugarà contra el segon classificat el Mediterráneo Xàbia. Deuen resistir i si poden traure algun puntet millor, que ells van segons i el Gorgos setés.

A la fotografia, l’equip juvenil del Gorgos.

 ELS PRÒXIMS 11, 12 i 13 DE MARÇ: VII RAL·LI FOTOGRÀFIC GATA.

20110225222916-cartell-copia-min-500.jpg

Els pròxims 11, 12 I 13 de març tindrà lloc el VII Ral·li Fotogràfic Gata 2011, que organitza el Fotoclub "Forat" de Gata i patrocina l’Ajuntament, mtjançant les regidories de Joventut i Cultura. Just fa tres dies, el 22 de febrer, es van obrir les inscripcions per aquesta edició. Enguany hi ha alguna novetat: s’ha concentrat tota l’activitat en un sol cap de setmana, tot un repte per a l’organització, però que pot ser de bona acollida per als participants.

El dia pròpiament del ral·li serà el dissabte 12, mentre que el dia abans serà per a recollir documentació i objectius i el diumenge per a visionar totes les fotos i el lliurament de premis.

El concurs es basa en dos pilars fonamentalment. Per una part, el donar a conéixer la riquesa mediambiental que lluita entre l’abandó agrícola i explotació turística, cosa que si no coneguem difícilment cuidarems. Per altra part està el compromís amb la fotografia. Es va començar fotografiant amb diapositivas i en l’actualitat el concurs es desenvolupa en digital, però sense cap tipus de retall. Les imatges es descarreguen directes de la targeta.

Aquesta informació i més la trobareu ampliada i al dia a la pàgina de l’associació fotogràfia Fotoclub "Forat". I si voleu participar a la marxa...

Aquest és l’enllaç: http://fotoclubforat.blogspot.com/.

FONT: Extracte del text i cartell: Blog de l’associació.  

 APUNTS D'UN RIU: El Gorgos ( I de III )

20110225225120-copia-de-image0-1.jpg

Aquest article que publicaré en tres parts, de hui a diumenge, el vaig publicar divendres 1 de juliol de 1988 al diari COMARCA. Es bo que coneguem el nostre riu en tots els seus detalls.

APUNTS D’UN RIU: El Gorgos.

- Denominació: Petracos. Pla de Petracos a Castell de Castells. Xaló, a la Vall de Xaló, a Xaló i Llíber. Gorgos, al terme de Gata, fins la mar, per Xàbia.

- Característiques generals: té 55 kilòmetres de curs i 266 kilòmetres quadrats de conca.

- Naixement: naix al Pla de Petracos, de la unió de dos barrancs, a 240 metres d’altitud. Els dits barrancs són el Malafí -prop de Tollos, Fageca i Seta-, i el Castells -en Castell de Castells-, a la Serrella.

- Curs alt del riu: Petracos: confluència de Petracos, a la carretera de Murla a Castells i terme de Benigembla.

- Curs mitjà del riu: Gorgos mig -Xaló-; valls de Pop i Xaló. Pop, Benigembla -barrancs: Els Alts i Almadig-, Murla -barranc de Cotes-, Parcent, amb les muntanyes d’Orba i El Carrascal; Alcanalí -al costat esquerre, sobre una petita muntanya-, Xaló -a la Vall de Xaló: fortes avingudes a la tardor- i Llíber -entre les serres de Penya Roja i Muntanyeta-; després, per fi, al barranc del Cau...

(Demà: segona part de l’article).

A la fotografia, una riuada al pas pel Penyó a Gata. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -318-

20110225234540-copia-de-bandapobleforaster.jpg

Arriba l’últim article del dia, la foto antiga. Hui tornem a veure la nostra banda, la de Gata però en terres valencianes, més en concret a la capital. Passant per davant de la fàbrica de cervesses El Túria, com es pot veure el cartell a la dreta, la banda anava tota una setmana a tocar a una falla prop de la Creu Coberta. Aquest és un dels passacarrers fets per aquella època, anys 50 del segle XX. De mestre estava Vicente González Caselles i podeu veure d’abanderat a un jove Pepe Arabí. Observeu les sabatetes blanques que portaven i la gorra de plat. Aquesta fotografia va formar part a novembre de l’exposició dels 140 anys de la nostra banda Unió Musical de Gata.

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 26 és Sant Alexandre.

SANT ALEXANDRE, en castellà Alejandro, naixqué el 250 i va morir el 326. Era d’Alejandria (Egipte). Fou bisbe vell cèlebre per la seua fe. La seu alexandrina el designa com a succesor de sant Pere i rebutjà la nefasta heregia del seu presbíter Arrio.

Pel que fa al refranyer, us en pose un altre de l’hivern, encara que la jornada de hui ha paregut ja de primavera cap a l’estiu.

QUANT LA QUARESMA PLORA, L’HIVERN JA ÉS FORA.

FONTS: www.santopedia.com i altres.

 GOLEJADA DEL GORGOS, 10-0, AL PEDREGUER I LÍDER PROVISIONAL

20110226205031-dscf0812.jpg

El Gorgos juvenil ha tornat a brodar un gran partit, sobre tot en la primera part que ha fet 8 gols, un d’ells de penalti. A la segona part, han jugat més tranquils i així i tot han marcat dos gols més. Ha destacat com a golejador Carim que ha fet 4 dels 10 gols; José i Molines han doblat també els seus gols. En el centre del camp, ha dominat el joc Eloy i el Pedreguer no ha creat perill en quasi tot el partit. A la segona part, han canviat molt jugadors, inclús el porter eixint Diego i han jugat pràcticament tots els xicons disponibles que tenia Jaume Serra. A les acaballes del partit un jugador del Pedreguer ha estat expulsat per roja directa, per agressió a Eloy.

Ara, mentre espera a que demà jugue el Benirredrà, el Gorgos juvenil és líder provisional amb 46 punts.

A la fotografia, un moment del partit, a la segona part. Elevant-se dins de l’àrea del Pedreguer un jugador del Gorgos. APUNTS D'UN RIU ( II DE III )

20110226214043-copia-de-image0-9.jpg

Segona part de l’article que ja vaig publicar divendres 1 de juliol de 1988 al diari COMARCA. Es bo que coneguem el nostre riu en tots els seus detalls.

APUNTS D’UN RIU: El Gorgos ( II )

- Curs baix del riu: Gorgos baix -Gorgos-. Al teme de Gata: de Llíber al barranc de la Font d’Aixa, camí de la Cova del Tio Benito, la Cova, el pont de la carretera AV-1422, local, de Gata a Xaló, al kilòmetre 3.134, camí del Barranc o Garganta de Gorgos, pont de l’autopista A-7, Cacaus, Boleries, Miranda i Trossets.

- El riu, al poble, que li dóna el nom: Gata "de Gorgos", a l’esquena de l’antic llavador, entre els carrers Parres i Baix, el Barranquet, que té l’arrel a la carretera de Xaló, passant baix els carrers Bisserot, Roquetes i Duquessa d’Almodòvar, desaigüant al Gorgos, un carrer de Gata ja porta el nom de "Barranquet", el Club-Aula de la Tercera Edat, la biblioteca municipal i museu (1),  centre parroquial, pont de "les Alcolaies", carrers Penyó, Teulada i Lepanto, aquesta a La Font del Riu, pont del trenet a 0’5 km. de Gata (2), de 140 metres de llarg i 47 metres d’alt. El més gran de l’itinerari del riu, després, altre pont, el perillós de la N-332, la general, al kilòmetre 161. El barranquet, que arreplega al seu pas: Barranquet, Cresol, Gola i Canela.

- Ja en terme de Dénia: ha passat la depuradora i l’escorxador, junt al riu i es gita amb un gran llit de pedres rodones...

NOTES:

(1) El Club-Aula de la Tercera Edat i la biblioteca es trobaven aleshores al carrer Penyó, on ara són la Caserna de la Guàrdia Civil i la seu del G.E.G. Ara els jubilats i la biblioteca estan al Centre Social Integrat.

(2) No estava encara el pont del vial que comunica la N-332 amb el carrer Sant Josep.

A la fotografia, el riu passant per la Font del Riu, quan encara no estaven fets els últims pissos, ni la casa, ni el pont del vial. Al fons el pont del tren.

(Demà diumenge última part de l’article).

 COM ERA GATA FA...23 anys: Del 6 al 13 de juliol de 1988.

20110226222413-image0-228.jpg

Diverses notícies, com esports, festes, agricultura, turisme i costums, entre altres, es publicaven aquests dies de 1988.

6 de juliol de 1988, dimecres:

INFORMACIÓN: LA ARTESANÍA DE LA CAÑA Y EL MIMBRE ATRAE A LOS TURISTAS. GATA DE GORGOS ES EL BAZAR DE LA COSTA BLANCA.

8 de juliol de 1988, divendres:

COMARCA: LOS VIÑEDOS DE GATA, ATACADOS POR LA "ARAÑITA NEGRA".

EL GOBIERNO CONTESTA A CHOLBI...sobre ejecución de las obras del cuartel d ela Guardia Civil de Gata de Gorgos.

200 ALUMNOS EN EL CURSILLO DE NATACIÓN DE GATA DE GORGOS.

INFORMACIÓN, A TODA COSTA: EL "RIU-RAU" CARACTERIZA LA ARQUITECTURA DE LA MARINA.

10 de juliol de 1988, diumenge:

INFORMACIÓN: ESTACIÓN DEL "TRENET".

Una fotografia de l’estació remodelada il·lustrava l’article, la mateixa que ix ací al blog.

EN GATA DE GORGOS. ROBA UN VEHÍCULO Y CAUSA UN ACCIDENTE EN PEDREGUER, DANDO UN NOMBRE FALSO.

11 de juliol de 1988, dilluns:

INFORMACIÓN: DEPORTE EN FIESTAS.

12 de juliol de 1988, dimarts:

INFORMACIÓN: ROBARON EN UN COLEGIO DE GATA.

13 de juliol de 1988, dimecres:

INFORMACIÓN: GATA DE GORGOS: ROBARON MATERIAL EN EL CENTRO DE FP.UN JOVE PELOTARI GATER, ALVAN SALVÁ ESTRUGO, JUGA LA VIII LLIGA CAIXA POPULAR AMB L'EQUIP DE BENIDORM.

20110226233034-sub-16-raspall.jpg

Gata té un jove pelotari de tan sols 15 anys que juga i despunta a l’equip de Benidorm. És ALVAN SALVÁ ESTRUGO més conegut en el món de la pilota com Alvan. Fill d’Alberto, el del bar de la piscina i camp de futbol, ja competix en els grans, malgrat la seua joventut.

Aquesta setmana ha descansat l’equip que el formen ell, Rodrigo de Benidorm i David de Sant Vicent del Raspeig. Són els segons classificats de la VIIIena lliga Caixa Popular a la modalitat d’escala i corda, empatats a punts -12- amb el primer Xilxes. Van molt bé i esperem que el jugador gater i els seus companys d’equip facen un bon paper a la primera fase de esta lliga.

A la fotografia, que pertany al cartell del V Campionat individual Sub-16 de raspall, Trofeu Fundació Ruralcaixa, que es va cel·lebrar del 16 de novembre al 19 de desembre de 2010, es pot veure a Alvan en joc.

FONT: Federació de Pilota Valenciana. Cartell: V Campionat individual, Sub-16 raspall.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 319 -

20110226235427-image0-229.jpg

Ja estem a la fotografia 319. La de hui té 23 anys, ja que estem repassant a la secció "Com era Gata fa..." aquell any. La Font del Riu celebrava les seues festes de "falla" com es deia. En realitat era una foguera feta com les d’abans, de tota la vida. Però fixeu-se en el carrer, per això he triat aquesta foto. No estava l’últim bloc de pissos, ni, molt menys estaven la casa del cantó amb el pont, hui fàbrica, ni el pont del vial. La gent mirava la foguera, eren els dies previs a Sant Joan o eixe mateix dia. Una altra nota curiosa es que feien bous. Podeu veure les barreres a la part inferior esquerra de la foto. La foto està presa d’una manera que el pont té una curiosa perspectiva, com es veu, com si anara a caure.SANTS I REFRANYS: Hui dia 27 és Sant Hipòlit.

Hui diumenge, dia 27 de febrer, penúltim dia del mes més curt de l’any, és SANT HIPÒLIT. En castellà Hipólito.

Fou un sant que vixqué a la Galia francesa en el segle VIII. Abat i bisbe. Va morir l’any 770.

Pel que fa al refranyer, els dos dies que resten de febrer posarem dos refranys cada dia del mes que conclou:

ON TOQUEN AL FEBRER CALAMARSADES, AL JULIOL PEDREGADES.

TRONS AL FEBRER, APUNTALA EL GRANER.

FONTS: www.santopedia.com; www.xtec.es i http://sacaries.en.telepolis.com.

 

 EL BLOG SUPERA JA LES 23.000 VISITES

Si feia tan sols quatre dies estaven a 22.100 visitants, hui dia 27 s’ha posat el blog ja en 23.000 visitants. És clar, i això si vull aclarir-ho, que es considera una més cada vegada que un usuari del blog entra a alguna de les seccions i , per supost, si entra per primera vegada al blog.

Sols agrair a tots els gaters, de dins i fora de Gata, i els que es senten gaters d’adopció, per la gran acollida que té el blog dia a dia. D’ací onze dies seran ja onze mesos d’aquesta aventura. Prepare ja per a l’últim mes un resum de tots els articles i l’explicació de com poder accedir a entrades anteriores.

Gràcies, de nou, i a seguir. Ve el bon temps, venen eleccions municipals i venen sobre tot festes, les més pròximes els "darrers dies" que ja estan ahí...TONI

20110227203448-copia-de-aniv93toniporra-fotocanya.jpg

Antonio Diego Llopis, més conegut com "El Tio Toni Porra" ha complit 93 anys. Nascut al 1918 es tot un personatge popular de la Placeta de Sant Antoni. Llaurador i trucador, valent i xerraire, fester, tota una vida sent el referent per als seus. Els amics del truc de Ca Corder o de Ca Martí es van reunir amb ell fa uns dies a la caseta de Vicente "Canyetes" (el Barber) i van compartit una paella per a xuplar-se els dits, amb carn i gambes i tot això regat amb un bon vi del terreny. Recordeu que Toni Porra ja va ser protagonista al blog amb les "Estampes de l’escaldà" a l’estiu. Escaldador, conservador dels vells costum, com el trucar. Encara fins fa uns anys -abans de morir-se la seua dona Rosa- a la seua caseta es feia la festa del truc, amb copa i tot.

A la fotografia, que ens ha facilitat Vicent Signes "Canya" (perruqueria Canya), al qual li agraïsc la deferència, podeu veure a Toni al centre de la imatge. Al seu costat esquerre està Vicent, l’amo de la caseta", Toni "el Pato", el "Sabater" i Jaime Vives. A la seua dreta, Pepe Diego, Vega, Vicent Mulet "Paresant" i Miguel.

 

 

 

 APUNTS D'UN RIU: EL GORGOS ( III de III )

Acaba ací la sèrie de tres capítols en els quals he descobert el Gorgos, a nivell geogràfic.

- Al terme de Xàbia: divaga pel Pla de Xàbia, desembocant a Duanes de la Mar. L’últim tros té un canal de desaigüe de 228 metres de llarg i 20 metres d’ample, podent evaquar fins 133 metres cúbics per segon. La Fontana de Xàbia, junt a l’Arenal, presumiblement siga un relicte d’un antic estuari del Gorgos. Greu problema de salinització a la zona acuífera del baix Gorgos -la línia Gata, Jesús Pobre, fins la badia de Xàbia.

- Algunes espècies vegetals: al llarg del riu es troben baladres, esbarzers, pita o pitera, canyes, carrasques, argelages, figuera palera, margalló, murta, olivarda, olivera, ametlers...

- Toponimia al voltant del Gorgos, a la població de Gata: Alcolaies -barri, partida, pont, carrer, camp de tir-, Baix -carrer-, Barranc -Garganta, Cresol, Canela-, Barranquet, Bisserot -carrer-, Boleries -partida-, Cacaus -partida-, Cova del Tio Benito -camí, cova-, Duquessa d’Almodòvar -carrer-, Font del Riu -barri-, Gata de Gorgos -població-, Gorgos -partida, riu, pont-, Lepanto -carrer-, Miranda -partida-, Parres -carrer-, Penyó -carrer-, Roquetes -carrer-, Trossets -partida, carrer-.

* Cal recordar que aquest article el vaig publicar a EL POBLE a juliol de 1988. Al llarg del mateix no es parla de la pressa de Planisses, donat que encara no estava feta.   EL GORGOS PERD FRONT AL MEDITERRÁNEO XÀBIA, 2-0.

Els juveniles són segons, després de la victòria del Benirredrà.

El primer equip del Gorgos C.F. ha caigut davant el segon classificat, el Mediterráneo Xàbia, aquest matí al Municipal de Xàbia, per 2 a 0. Amb aquest resultat baixa al lloc vuité de la taula de classificació. L’equip seté és ara el At. Callosa que ha guanyat al Teulada per 1 a 4 i té tres punts més que el Gorgos, que continua amb trenta punts.

El pròxim partit serà a casa i per motius del Carnestoltes i el costum de la festa del "darrer diumenge" es jugarà el partir a les 19 hores al camp municipal de Les Costeres.

Pel que fa als juvenils, dir que el Gorgos definitivament són segons, després de la victòria, aquest matí, del Benirredrà, per 1 a 3, a casa del Oliva. Tant Benirredrà, com Gorgos i Villalonga tenen els mateixos punts, 43, però per gols està davant el Benirredrà. Dissabte l’eixida serà, en teoria, prou asequible, a Daimús.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -320-

20110227223121-copia-de-image0-231.jpg

Té un quart de segle la foto, però ja hi ha sòcies de les Mestresses de Casa que ja no estan entre nosaltres. A l’arcada de l’ermita del Calvari es van fer la foto. La va fer Pons per a un programa de festes. Era un grup molt nombrós. Aquesta foto és de record i de homenatge a les dones del poble.SANTS I REFRANYS: Hui dia 28 és Sant Romà i Sant Rufí.

És hui la festa d’aquestos dos sants, SANT ROMÀ (Román en castellà) i SANT RUFÍ (Rufino en castellà).

Pel que fa al refranyer i donat que estem al final del mes, torna aquest refrany del calendari:

AL FEBRER AL CAP O A LA CUA L’HA DE FER. Estem hui a la cua. Per Espanya pareix que si, ja que ha tornat el fred i la neu. Ací a Gata no és cert, una vegada més el refrany, ja que el dia és molt bo i amb temperatura fresqueta i suau, al voltant ara a les 8.30 del matí de 9 graus. Tampoc a inicis de febrer es va comportar el temps respecte al refranyer.

 CORREDORS GATERS PER LES CARRERES DE LA COMUNITAT.

20110228084700-vicentmuletasalinas.jpg

Aquest matí hem pogut capturar al diari INFORMACIÓN digital la fotografia d’un gater a una carrera popular i multitudinària de la província d’Alacant, la prova de la 28ena edició de Torrevella, al sud d’Alacant. La foto d’Información recull la imatge de VICENT MULET, del nostre Club Atletisme Gata, alçant els braços i fent la senyal típica, a l’inici de la prova. El poden veure baix de la imatge. Això és una prova més de què els corredors gaters ja han començat a posar-se en forma i preparar-se per a les carreres del Circuit a Peu de la Marina Alta, que començarà el mes que s’inicia demà. Pels camins i carrers de Gata ja s’han pogut veure també molts corredors locals.

FONT: Información i Fotografia, diari INFORMACIÓN d’Alacant. COM ERA GATA FA..23 anys: del 15 al 22 de juliol de 1988.

20110228213221-piscidiposit.jpg

Notícies sobre les mestresses de casa, un succés curiós, la proximitat de les festes patronals i una boda "de gran brillantez" a l’ermita conformaven l’actualitat de la segona quinzena de juliol abans d’entrar en les dos setmanes grans.

15 de juliol de 1988, divendres:

COMARCA: LA ASOCIACIÓN DE AMAS DE CASA DE GATA PREPARA EL DÍA DE LA DONA.

LA GUARDIA CIVIL DE GATA DETIENE A UN INDIVIDUO POR USAR NOMBRE FALSO.

DETENIDO RECLAMADO EN VERGARA (GUIPÚZCOA).

EL DEPÓSITO REGULADOR DE AGUA POTABLE CONTINÚA CON SERIAS DEFICIENCIAS. Una fotografia del dipòsit de Miralbons, que suministrava a Xàbia l’aigua, il·lustrava la notícia. Us la pose a la part superior del muntatge.

16 de juliol de 1988, dissabte:

CANFALI MARINA ALTA: TIRO AL PLATO. JOSÉ SIGNES  GANÓ EL TROFEO SANTÍSIMA SANGRE.´

19 de juliol de 1988,  dimarts:

CANFALI MARINA ALTA: ECOS DE SOCIEDAD: ENLACE SOLER-GIL TENT. La parella no era gatera, però es van casar al "incomparable marco de la Ermita del Santísimo Cristo".

22 de juliol de 1988, divendres:

COMARCA: LAS FIESTAS DE GATA SUPERAN LOS NUEVE MILLONES DE PESETAS. La foto de la piscina municipal, aleshores, ja que ara ja no està, il·lustrava l’article. Us la pose a la part inferior del muntatge. 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -321-

20110228223239-copia-de-image0-19.jpg

Una altra fotografia presa els anys 80 del segle XX, però que ja és història pel canvi tan gran que han fet aquests carrers. Es tracta de la urbanització "Era de Boronat". I concretament el carrer que travessa, el que porta el nom de la zona, es pot veure com sols tenia una casa edificada, la resta de patis encara per tancar amb blocs. Es veien els pissos de la carretera i la pinada del Calvari. Es veia tota la part de darrere de les cases de la carretera. Ara si ferem des del mateix lloc la fotografia de ben segur que seria completament distinta. Canvia la fisonomia urbanística del poble. Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris