Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Enero de 2011.

SANTS I REFRANYS: Hui dia primer de l'any és el sant dels "Manuel" i Santa Maria.

TAMBÉ ÉS LA JORNADA MUNDIAL PER LA PAU.

Moltes coses celebrem hui, 1-1-11, tot uns. El primer dia de l’any celebren el seu sant els que s’anomenen "MANUEL", per què Emmanuel, era el nom que li posaren al Mesies. Molts Manolos tenim al poble, a tots felicitats.

També és hui SANTA MARÍA, MARE DE DÉU. És la solemnitat de Santa María, Mare de Déu, a l’octava de la Navidad del Senyor i en el dia de la seua Circumcisió.

Arreu de tot el món, també es celebra la Jornada Mundial per la Pau, que bona falta fa en tots els racons del planeta.

I moltes més coses ens venen hui a la memòria. Bons propòsits per a l’any nou, nous projectes...estem ja consumint quasi un dia de la primera jornada de l’any 2011.

Pel que fa al refranyer, el Cap d’Any (molts confonen cap amb final i és a l’inrevés) deixa molts refranys i cites. En pose quatre:

TRONS PER CAP D’ANY PORTEN MAL ANY.

A CAP D’ANY COMENÇA L’ANY.

AMORETES DE CAP D’ANY, PER SANT MIQUEL AFANY.

EL QUE NO PASSA EN TOT L’ANY, PASSA EN UN CAP D’ANY.

FONTS: www.santopedia.com i diverses d’Internet.COM ERA GATA FA...23 anys: 7 a 11 de setembre de 1987.

Vaig avançant amb el temps i les notícies de 1987. Hui li pertoca el torn al període del 7 a l’11 de setembre.

7 de setembre de 1987:

INFORMACIÓN. Rallies aéreos. CARLOS EUGUI Y JOSÉ MARÍA AVIZANDA, NUEVOS CAMPEONES DE ESPAÑA. A la última etapa de la Volta Aèria a la Costa Blanca un dels punts on es pasava eren els "puentes de Gata".

8 de setembre de 1987:

CANFALI MARINA ALTA: INSTITUTO DE FORMACIÓN PROFESIONAL. A Gata s’impartiria, com a secció, Madera (Primer Grau) i Perruqueria (Primer Grau).

GRUPO IV. PRIMER TRIUNFO DEL ONDARENSE. El Gorgos empatà front l’Alberic.

9 de setembre de 1987:

INFORMACIÓN: PRIMERA REGIONAL (GRUPO IV). EL GORGOS COMENZÓ CON EMPATE ANTE EL ALBERIQUE.

11 de setembre de 1987:

COMARCA: PARTIDOS Y ÁRBITROS DE LA JORNADA. GORGOS A SUMACÁRCEL. COMIENZA LA SEGUNDA REGIONAL.

GATA. LA ERA BORONAT PODRÍA ABRIR LA SALIDA AL CUARTEL.

LOS NIÑOS, EL 15, DE NUEVO AL COLEGIO. *

FÚTBOL 1ª REGIONAL GRUPO IV. EL GORGOS CEDIÓ UN PUNTO AL ALBERIQUE (1-1).

* Ja tenim més dades per a la història local: l’escolarització donava aquestes xifres als anys 80 del segle XX: Curs 1984-1985: 799 (128-Preescolar; 646-EGB i 25-Educació Especial). Curs 1985-1986: 746 (98-Preescolar; 626-EGB i 22-Educació Especial.RESUM DE L'ANY 2010 A GATA ( I ): Gener a juny

MOLTES D’AQUESTES NOTÍCIES LES PODEN CONÉIXER AL BLOG, des del 10 d’abril en avant.

Ja ho anunciava ahir. Quan es tanca un any fem balanç de les coses que han ocorregut, les bones i les dolentes. A la primera part de l’any aquestes eren les notícies més destacades.

GENER.-

Començaven mal l’any. Gata va tindre un mal somni el dia de Sant Antoni. El 17 de gener un home perseguia a la seua dona, la feria greument i després es suicidava. Això passava al carrer Trossets. Malauradament Gata va ser portada de seguida en tota Espanya, sent aquest el primer cas de violència de gènere d’Espanya del 2010. A la vesprada següent centenars de veïns es manifestaven a la Plaça de l’Església i es llegia un comunicat oficial de l’Ajuntament de repulsa. La dona, afortunadament, i molt poc a poc, va anar recuperant-se.

La cara amable i bona del mes la protagonitzà Sílvia Soler, que guanyà el premi de la campanya comercial de les festes nadalenques, organitzada per "Comerç de Gata".

Notícia bona pel camp arribada amb les pluges fortes i l’aigua del riu Gorgos que baixava fort amb prou cabdal.

A nivell polític, el primer plenari de l’any ens deixava l’anunci de que l’Ajuntament arreglaria les deficiències de la urbanització Residencial Gata.

FEBRER.-

A nivell esportiu, Gata recuperava la carrera de muntanya i organitzaven el I Gran Premi Trail del Tossal.

En l’apartat musical, el grup "Cinc Metalls" i el Grup Instrumental de Gata oferien un concert benèfic per ajudar als damnificats del terratremol de Haití.

Els immigrants colombians organitzaven la primera Ciclovia, iniciativa que va continuar uns poques vegades més.

MARÇ.-

El dia 13 complia 100 anys la veïna Francisca Costa Diego. Tot un aconteixement social, que va celebrar la seua llarga família.

Al dia següent, tornava a ser notícia l’esport. En aquesta ocasió l’atletisme. Es disputava la XIV Volta Popular a Gata per primera vegada en diumenge. El gater Vicent Mas Leyda fou el guanyador. Al final del Circuit, que va ser a juny, també va guanyar en la Marina Alta.

A mitjan març Pablo Mulet guanyava el VI Rally Fotogràfic que organitzva Foto Club Forat.

En clau política, el ple aprovava el projecte de l’edifici polivalent juvenil. Tenia un cost de 1,2 millons d’euros i seria sofragat pel Pla Confiança de la Generalitat Valenciana.

A l’institut es feia el Primer Concurs de fotografia matemàtica.

S’anunciava que el cementiri municipal de Gata tindria 128 nous nínxols.

El 26 de març altra centenària de Gata complia 101. Era María Pascual Pastor.

A la setmana de Dolors, última de març, la banda de la Unió Musical oferia un excel·lent concert de música sacra dins del temple parroquial. 

ABRIL.-

El dia 10, diumenge, començava l’aventura d’aquest blog del CRONISTA DE GATA.

Eixe mateix dia actuava Pep "el Botifarra" a la festa del segón diumenge de Pasqua a la Plaça Nova.

Es donaven dos beques a dos joves estudians, els qual participarien a l’Escola  de Matemàtiques de Dénia.

Una jove gatera, Eva Mulet, feia mil i una peripècia per tal de tornar a casa, a causa del volcà d’Islandia i les seues cendres. De tornar a Espanya en avió va passar a tornar en barco nu dies dsesprés del previst.

MAIG.-

La Unió Musical de Gata celebrava el "Mig Any de Santa Cecília". Era un avanç dels actes del 1º40 aniversari de la banda.

El 14 de maig els aficcionats al F.C. Barcelona van viure una jornada emotiva: es commemorava el 25 aniversari de la fundació de la Penya Blaugrana de Gata. Assistiren als actes el vice-president, aleshores, del Barça Jaume Ferrer i directius del club relacionats amb les penyes.

Gata inaugurà els parcs i passetjos construits per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer al costat del vial de unió entre el carrer Sant Josep i el nou pont urbà -per una part- i el passeig del Raval, des del carrer Bisserot fins dalt de les Coves Roges.

L’equip de govern municipal aprovava un pla de sanejament financer econòmic per al període 2011 a 2013. S’estalviarien 522.100 euros, reduint les despeses en personal i béns corrents.

El 27 de maig, l’enamorat del futbol local Juanjo Marín Almarcha de 58 anys ens deixava. La família del Gorgos C.F. li rendia un sentit homenatge.

JUNY.-

A nivell comarcal, s’estrenava al Palau de la Música de Valéncia, l’Himne Comarcal de la Marina Alta, l’obra "Set Fonts" del pegolí Ferrán Ferrando.

El 17 de juny un servidor tenia el plaer de presentar el llibre del prestigiós fill de Gata, el Bisbe Cervera, Juan Bautista Servera i Signes. Assistia a l’acte l’autor, el sacerdot canari En Julio Sánchez Rodríguez. El llibre porta per títol: "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado". 

DEMÀ DIA 2, segona part del resum: juliol a desembre.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -262, la d'ahir-

20110101210253-copia-de-image0-62.jpg

Des de hui algunes fotografies i documentació històrica estaran relacionades amb visites d'arquebisbes a Gata. El motiu ja el coneixen: el proper dia 9 de gener, d'ací 8 dies, visita el poble de Gata l'actual arquebisbe de València monsenyor Carlos Osoro.

A la fotografia antiga que pose, corresponent a ahir, es pot veure el moment d'arribada a la Plaça de l'Església de Gata de l'arquebisbe monsenyor En Miguel Roca Cabanellas (arquebisbe des de 1978 a 1992). Era a principis dels anys 80 -segle XX-, estava de rector regent En Vicente Marqués Pastor que el poden veure asomant per la dreta. Entre les autoritats, a l'esquerra més al fons, podem veure a Pascual "el carter" i a Adolfo Mulet. Darrere del rector un altre rector fill de Gata, En José Soler Mulet.

 HISTÒRIA RELIGIOSA: EL PATRIARCA JOAN DE RIBERA VISITA GATA: 11-2-1580

20110101221105-docu1580.jpg

Amb motiu de la pròxima visita de l’arquebisbe de València a Gata, que es produïrà diumenge 9 de gener, encete hui i fins eixe dia una sèrie de documents de història religiosa, relacionats amb anteriors visites pastorals d’altres arquebisbes de la diòcesis valentina.

El primer en el temps el trobem en data 11 de febrer de 1580. Un sant actual, aleshores Patriarca o com diu el document "Ilmo. y Rmo. Señor Don. Joan de Ribera" va visitar el lloc de Gata al menys dos vegades, perquè era aquesta la "Segunda visita del lugar de Gata". Cal dir que Ribera va recórrer varies vegades la diòcesis i entre 1570 i 1610 porta a terme 2.715 visites pastorals.

Però anem al document que ens permet datar la visita. Es tracta del document més antic del que es fa referència a l´arxiu parroquial. En una fulla solta, el rector En Joaquín Alfonso Bosch, en data 21-9-1928, transcriu el document de l´11 de febrer de 1580 i diu textualment:

“Por tratarse de la primera hoja del libro mas antiguo que se conserva en el archivo parroquial de esta población y dado el lastimoso estado en que ella se encuentra (casi ilegible y muy destrozada) me decido a copiarla lo mejor posible, uniendo la copia a la hoja original, que no desaparece del libro”.

La copia diu textualment: “Gata. Segunda visita del lugar de Gata. Anyo del nascimiento de nuestro Salvador Jhu Xpo. Mil quinientos ochenta. En once dias del mes de febrero. El Ilmo. y Rmo. Señor Don Joan de  Ribera por (la gracia de Dios) y de la Sancta Sede apos(tolica Patriar)ca De antiochia arzobispo de Valencia) Del consejo (de su Majestad) continuando la vissita q Su Illma. Senyoria hace en la villa de Xabea por mediam personam Del muy Rvdo. y muy magco. Señor (ilegible) Miguel de Spinoza su (Visitador ge)neral constituydo personalmente el dicho Señor visitador en el lugar De gatta ques del  noble Sor. Don gaspar Deyxar y de ochenta casas xpianos nuevos vissitó la iglesia de dicho lugar (q es una capilla questa en la casa del Señor ques so invocación De sant miguel el qual fue hallado muy pobre de vestimentas hallo por rector de dicha iglesia (el Rvdo) mossen Antich ferrer pbro Residente en la villa de Xabea el qual posseye dicha Rectoria con los titulos calendariados en vissita passada. Hallo que todas las tierras...”.

I així acaba la transcripció de la primera fulla del document, la qual es conserva.

A la fotografia, el document de la visita pastoral que es conserva a l’arxiu parroquial.

FONT: Arxiu Parroquial. Església de Sant Miquel Arcàngel. Gata. Diòcesis de Valéncia.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -263-

20110101224339-copia-de-image0-35.jpg

PODEU VEURE LA MATEIXA FOTO AMPLIADA SI PUNJEU ACÍ.

La foto de hui, dia primer de l’any, pertany a la història dels Reis Mags, per què aquest és un altre front obert des de hui fins el dia 6 de gener. Moltes fotografies i documents estaran també relacionats amb els Reis, que a Gata han adquirit una força especial, donada la singularitat del "Misteri dels Reis" que es representa actualment al poble.

A la fotografia dels anys 70 es pot veure als tres reis mags deixant la Cova del Betlem Vivent, que ja s’instal·lava a la Plaça de l’Església. El "Auto" escrit per Antonio Salvá Roselló es recitava tot en castellà. També es poden veure als pages amb les torxes, com anaven abans vestits. Els temps canvien i les vestimentes també. D’ací quatre dies aquesta escena es tornarà a repetir, amb 40 anys de diferència.

Foto propietat de P.M.P.SANTS I REFRANYS: hui dia 2 de gener és Sant Basilio i Sant Gregorio.

SANT BASILIO Magno era turc. Del segle IV. Doctor de l’Església i Bisbe de Capadocia. Li deien Magno per la seua saviesa. Amb els seus egregis escrits educà als fidels. Va meréixer ser nomenat "Teòleg".

L’Església els celebra conjuntament als dos grans doctors.

SANT GREGORIO fou amic de Gregorio. Bisbe de Sancina, en Constantinopla i, finalment, de Nacianzo. Va seguir una vida paralel·la a l’altre sant que es commemora hui, Basilio.

Pel que fa als refranys seguim en els de Cap d’Any i en trobem quatre més:

CAP D’ANY EN DIUMENGE, VENGA ELS BOUS I NO SEMBRE.

ANY NOU, VIDA NOVA.

COL DE GENER, BONA COM EL CORDER.

DE L’AIGUA DE GENER, NI UNA GOTA SE’N FA MALBÉ.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i variats (refranys).REIS 2011: S'obrin les oficines de SS.MM., els dies 2, 3 i 4.

20110102115243-copia-de-reisgata2011.jpg

Fa dos hores ha començat la tasca a les oficines de Ses Majestats els Reis d’Orient a Gata. Durant hui, en horari de 10 a 13 i de 16 a 20, demà dilluns 3 i despús-demà dimarts 4, amb el mateix horari, els regals i els joguets aniran administrant-se per a què els Reis quan arriben dia 5, dimecres, ho tinguen tot preparat. Les oficines seran, com l’any passat, al carrer Trossets, número 45.

 HISTÒRIA RELIGIOSA ( II ): VISITA ARQUEBISBE CIRIACO MARÍA SANCHA HERVÁS, 2 i 3 juny 1895.

20110102122137-ciracom-sancha.jpg

Amb motiu de la pròxima visita de l’arquebisbe de Valéncia, monsenyor Carlos Osoro, el dia 9, quan ja manquen 7 dies, i seguint amb la història religiosa de les Santes Visites Pastorals d’anteriors arquebisbes de la diòcesis de València, ens fixem ara en la visita del cardenal arquebisbe de la diòcesis, l’Excm. Sr. En Ciriaco María Sancha Hervás (arquebisbe desde 1892 a 1898) que va fer durant els dies 2 i 3 de juny de 1895, quan es tancava quasi el segle XIX. Després va ser nomenat arquebisbe de Toledo i està declarat Beato.

Va arribar procedent de Teulada. El van rebre el Sr. Rector Don Juan Martínez Blasco, el seu Coadjutor Don Salvador Crespo Pineda i les autoritats. Va administrar en dues tandes el Sant Sagrament de la Confirmació a 1429 persones. Després donà comissió als M.M.I.I. Sres. Canònigs Doctor En Bonifacio Marín (Auxiliar de la Santa Visita) y Dr. En Salvador Castellote, Secretari, per a que ultimaren la Santa Visita.

A la visita es diu que el nombre de veïns dins i fora del radi del poble són 875; habitants 3.672, dels quals són del gènere masculí 1.792 i del femení 1.880.

Pel que fa a associacions hi havien les següents: Del Santíssim Rosari, de les Filles de María per a donzelles i vidues, de Sant LLuís Gonzaga per a sols solters i del Sagrat Cor de Jesús per a ambdos sexes amb reglament.

Finalment, parla de la Casa Abadia i el cementeri. De la primera diu que és nova espaciosa i ben conservada, haven sigut construïda en la seua major part a expenses de l´actual Sr. Rector En Joan Martínez. Diu del cementeri que es conserva en molt bon estat i té distribució departamental per a pàrvuls i adultes. Hi ha començat un pantió especial per a rectors; la administració corre a càrrec del Sr. rector qui conserva la clau. Hi ha un lloc destinat fora del cementeri catòlic pels que moren fora del Si de l´Església.

FONT: ARXIU PARROQUIAL, Església sant Miquel Arcàngel, Gata (diòcesis de València).RESUM DE L'ANY 2010 ( i II ): Juliol a desembre.

20110102214944-2010-juldes.jpg

AL MUNTATGE FOTOGRÀFIC, VUIT IMATGES D’ALGUNES DE LES NOTÍCIES DE JULIOL A DESEMBRE. PER VEURE AMPLIADA CADA FOTOGRAFIA PUNJEU ALS SEUS NÚMEROS CORRESPONENTS: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 i 8.

Segona part del resum de notícies produïdes a Gata. Segon semestre, de juliol a desembre. Es fa més llarg que ahir, per tindre més notícies que contar.

MOLTES D’AQUESTES NOTÍCIES LES PODEN CONÉIXER AL BLOG.

JULIOL.-

Començava el mes amb bones notícies, però que encara no s’han vist per a res transformades. Font de Mora, conseller d’Educació, lliurava el projecte del nou gimnàs escolar, a l’alcaldessa i a la regidora d’Educació. El projecte costava 718.632. Han passat sis mesos i no es veu indicis de canvis. L’AMPA i els escolars van fer una manifestació pel pèsim estat del gimnàs, que no es soluciona.

Moria a inicis de juliol, Juan Bolufer més conegut per Juanito Celestino. Conegut per que tocava la trompeta a la banda i tenia un gran amor pel trinquet.

Començava aquest mes la modernització de l’enllumenat públic de Gata, per tal d’estalviar. El pla d’obres de Diputació Provincial costava 359.600 euros. 269.000 euros els pagava l’organisme provincial.

A nivell esportiu, el atleta gater Vicent Mas Leyda tornava a guanyar una carrera: ara era la VII Milla Urbana de Moraira.

A nivell social i genealògic, la família Signes "Canyetes" reunia a 90 dels seus parents, entre els gaters i els de la Ribera. Tot un aconteixement social, del qual vaig formar part, representant a la meua família materna.

A les acaballes de juliol, eren elegides les regines major i infantil per a les festes patronals 2010. Cristina Pérez Ferrer era la regina major i Ana Bertomeu Pedrós, la menuda. (FOTO).

AGOST.-

El dissabte dia 7, dissabte, es va recuperar el "Dia dels Fadrins", però, ni molt menys, amb l’esència i sentit d’abans. La jornada festiva sí que va entrar al programa oficial de festejos.

"Art al Vent" inundava Gata d’artistes de tot el món i les seues obres. Des de 25 païssos els "cobertors" d’art eren exposats al carrer La Bassa i carrer Duquessa d’Almodóvar. (FOTO).

No es feia el segon any de la recuperació del Cant de la Paloma, però la Mare de Déu d’Agost seguia tenint el costum de les alfàbegues.

A nivell cultural musical, s’oferia un excel·lent concert a l’església de la guitarrista gatera Rosario Caselles i la soprano catalana Marta Arbonés. (FOTO).

SETEMBRE.-

Començava el mes amb una important notícia. La consellera de Benestar Social, Angélica Such Ronda, i l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler, posaven la primera pedra del nou edifici de la zona Alcolaies, el futur centre polivalent per a joves, que a hores d’ara està construint-se a bvon ritme. S’estimava un any d’ejecució i pertanyia al Pla Confiança de la Generalitat, amb un muntant econòmic de 1.256.342 euros. (FOTO)

Moria la centenaria de 101 anys María Pascual Pastor, mare de "els Monjos".

S’inauguraven per la subdelegada del Govern en Alacant, Encarna Llinares, i l’alcaldessa, les obres fetes amb la subvenció del Plan E del govern. (FOTO).

Diumenge dia 19, s’estrenava el nou camp municipal de futbol de gespa artificial de "Les Costeres", el qual no té un nom concret encara. Jugava el primer equip del Gorgos C.F. i guanyava al Orba, per 2 a 1. (FOTO)

A nivell musical, va ser notícia la banda Unió Musical que viatjà a París i va actuar a la cavalcada de fantasia del parc de Disneylan, a Eurodisney París.

Es feia la II Festa de la Bicicleta de Gata. Es va fer un dinar popular a la Plaça Nova i "Comerç de Gata" aprofità per presentar una nova edició més de la fira "Gata al carrer" d’octubre.

L´Associació de Perdiguers de Gata (APEGA) organitzava dissabte 25 de setembre, la conferència-debat: "La caça un dret natural". Assistia el campió del món i de Espanya els anys 1998, 1999 i 2009 de caça menor amb gos, Rubén Fernández Martínez. Miguel Ángel Sánchez Isarria, veterinari en cap del servei de Caça i Pesca de la Generalitat Valenciana i Antonio Mata Huete, redactor en cap de la revista "Caza y Safaris", premi periodístic a la defensa de la caça concedit per la Real Federació Espanyola de Caça i primer premi de relats de caça, organitzat per "Proyecto Torcaz". (FOTO)

OCTUBRE.-

Nou èxit de públic i participació dels comerços a la Fira de "Gata al carrer". (FOTO)

Després del pont d’octubre teníem una trista notícia, sobre tot per a la família del futbol local. Moria Juan Bequio García, un altre enamorat del Gorgos.

NOVEMBRE.-

El segon cap de setmana ocorria un aconteixement social, cultural i musical. La banda Unió Musical celebrava els 140 anys de la seua creació amb una magnífica exposició fotogràfica i diversos actes, com el concert commemoratiu. Nombrosos veïns del poble van passar per la mostra exposada al pavelló de la Plaça Nova.

S’iniciaven les tan esperades obres de reforma del cementiri i ampliació dels nínxols amb la construcció de 128 i 200 columbaris. Nou magatzem, voreres per tot el recinte, sales polivalents, tot això completava l’obra que seguix fent actualment l’empresa ECISA, amb un pressupost de 449.996 euros, dels quals Diputació Provincial paga el 80 per cent.

La banda celebra a Santa Cecília, amb els tradicionals actes, con la menys típica aurora.

DESEMBRE.-

Diversos concerts i actuacions a la XII Setmana de la Música.

El Gorgos C.F. juvenil no deixa per a res el liderat i l’augmenta més i més. Acaba l’any amb molta avantaja amb respecte al segon.

Gata rendix homenatge al poeta oriolà Miguel Hernández, amb un recital de poesies d’ell.

S’anuncia que perilla la representació teatral del Misteri dels Reis Mags. Al final, la crisi obliga a suspendre l’acte del poblat de Judea. Es mantenen els altres dos: el Palau d’Herodes i el Betlem Vivent.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -264-

20110102225533-copia-de-image0-3.jpg

I arribem al final del segon dia de l’any, 2 de gener. La fotografia que porte al blog hui és d’un paisatge que era de camp i ara és completament urbà. Els xiquets jugaven prop del camí de les Aromes. Ara són tots els carrers que hi ha entre el carrer Xaló i Trossets. Aquesta fotografia que es va publicar a un BIM era propietat de Salvadora Diego Diego. Aquests xiquets i aquestes xiquetes passaven el temps jugant mentre una dona els observava. Hui ja són majors i sens dubte recordaran aquells llocs on ara és ja impossible jugar.SANTS I REFRANYS: Hui dia 3 és Santa Genoveva i Sant Daniel.

SANTA GENOVEVA va morir a París l’any 500. Als quinze anys, aconsellada pel bisbe Germán de Auxerre, prengué el vel de les verges. Ajudà als seus conciutadans en temp de fam.

SANT DANIEL es commemora a la regió de Padua (Itàlia) on va morir, sent diacon i  màrtir l’any 304.
Pel que fa al refranyer de principi d’any, en pose tres més:
PRIMER D’ANY LLEGANYÓS, ANY POC VENTURÓS.
CAP D’ANY ÉS LA CAPVUITADA DE NADAL.
PEL GENER, TANCA LA PORTA I ENCÉN EL BRASER.
FONTS: www.santopedia.com i variats (refranys).


REIS 2011: Hui segon dia de Oficines Reials. Demà, el bàndol.

20110103190941-copia-de-reisgata2011.jpg

Seguint amb el programa d’actes de la campanya "Reis 2011" cal recordar que hui és el segon dia en el qual estan obertes les oficines de SS.MM. al carrer Trossets. Ara fins les 20 hores i demà encara tot el dia, de 10 a 13 hores pel matí i de 16 a 20 hores per la vesprada, posant ahí el punt i final a la possibilitat de portar presents a les oficines.

Demà, quan arribe el tardet, es farà el bàndol reial mitjançant la visita dels pages muntats a cavals. Cal recordar que el missatger avisa a tots els xiquets i grans l’arribada al dia següent dels Reis, en cavalcada.

Despús-demà és la cavalcada dels Reis Mags d’Orient. A les 18 hores començarà la representació del "Misteri dels Reis" amb l’escena del Palau d’Herodes, ja que enguany, com tots vostés saben, es suprimix l’acte del poblat de Judea. Després del primer acte, tots aniran cap a la "Cova" on estarà instal·lat el Betlem Vivent a la Plaça de l’Església. Després, tots els camions i furgonetes preparades per fer el repartiment per tots els carrers del poble de joguets i regals.

 NAIXEMENT DELS REIS A GATA, 1947. La "Penya Recreativa", fa 65 anys ( I )

20110103201933-copia-de-reis7.jpg

Comence la història resumida dels Reis de Gata. El 2 de gener de 1996, quan feia mig segle que la gent del poble "feia reis" -com es diu ací-, vaig poder saber, buscant i indagant, l’origen d’aquesta festa entre nosaltres. L’any 2011 s’acomplixen pues 65 anys.

Allà per l’any 1947 van començar les representacions dels tres reis. I és una bonica història que vaig publicar a LAS PROVINCIAS als 50 anys.

La "Penya Recreativa" -dita així perquè eren tots molt aficcionats al futbol van decidir fer la cavalcada i recaptar fons per a fer un viatge a la final de la Copa de S.E. El Generalíssim (que hui seria la Copa del Rei) de futbol a Madrid. Jugaven Real Madrid i Espanyol. Però la casualitat va fer que la final es disputara a La Coruña el 22 de juny, amb el resultat de 2 a 0 a favor del Real Madrid, i no a la capital, Madrid. Per tant era molt lluny i tenia la "Penya" més dificultat en anar. Amb els diners recaptats van fer un donatiu a la parròquia.

Però com van ser aquells reis. Molt efusius, molt Reals. Per exemple, el Rei Gaspar va fer el seu parlament molt espontani. Pel seu mot, després li dirien carinyosament el "Rei Marratxa". Mentre els reis ja utilitzaven animals -bé cavalls, bé mules- el pages amb escales pujaven als balcons i deixaven els paquets. 

El donatiu a la parròquia va ser el començament de l’organització per part de l’església. Però això ja serà el capítol segon, el de demà dia 4.COM ERA GATA...fa 23 anys: 12 i 13 de setembre de 1987.

Seguia publicant-se alguna que altra informació de Gata als diaris, tant comarcals com provincials.

12 de setembre de 1987:

CANFALI M.A.: UN NUEVO PASO PARA LA POLÉMICA "ERA DE BORONAT".

NOTICIARIO BREVE GATENSE.

13 de setembre de 1987:

INFORMACIÓN: GATA DE GORGOS ESTARÁ EN LA FERIA DE MANTES.

INICIO DEL CURSO ESCOLAR.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -265-

20110103205326-copia-de-image0-55.jpg

Seguisc posant alguna que altra foto antiga dels Reis. A una revista local fa eixir una fotografia dels Reis del 5 de gener de 1976, la qual reproduisc. Per curiosa i per què han passat ja 35 anys la pose hui al blog. Guiant-me pel peu de la foto que allí apareixia cal dir que el Rei Herodes, al centre, era Juan Signes (Juan de Paleres). La cortesana que està al seu peu era Elena Tent. A l’esquerra una altra cortesana plantada, amb vestit blanc. Era Amparo Escrivá. A la dreta, amb vestit rosa, Ana María Soler (l’alctual alcaldessa). L’escrivà era Antonio Monfort ("Puripa") qe després seriua una peça clau en els Reis dels anys 90 i el que portem del segle XXI.SANTS I REFRANYS: Hui dia 4 és Santa Bárbara i Sant Joan Damasceno.

SANTA BÁRBARA fou una verge màrtir que vixqué a Turquia, entre els segles III i IV. És patrona del castell d’Alacant que porta el seu nom i també patrona de la partida benissera de Pinos, a les faldes de Bèrnia.

També hui és SANT JOAN DAMASCENO, de Damasco. Naixqué l’any 675 i va morir a Jerusalem l’any 750 ). Renuncià a la vida acomodada que li proporcionava el càrrec polític de son pare i entrà al monestir de Sabas. D’allí passà a Jerusalem a l’església del Sant Sepulcre. Era monjo, doctor de l’Església i sacerdot. En alguns llocs es manté la data tradicional antiga de festejar-lo el 27 de març.
Pel que fa als refranys i com estem molt prop de la festa de l’Epifania o siga dels Reis Mags, en pose dos referents al tema:
 
PER REIS, EL DIA CREIX I EL FRED NAIX.
 
PER SANTA LLÚCIA UN PAS DE PUSSA; PER REIS BURRO QUI NO HO APRECIA I PER SANT ANTONI UN PAS DE DIMONI.
FONTS: www.santopedia.com i altres (per als refranys).


REIS 2011: Hui el bàndol a les 18.30. Demà el Misteri i la cavalcada, des de les 18.30 hores.

20110104113048-reisgata2011.jpg

Arribem al penúltim dia dels actes dels REIS 2011 i la vespra del dia gran, del dia màgic per a molts nens.

Aquesta vesprada els pages reials faran el bàndol per tots els carrers de Gata (o quasi tots), com s’anuncia en el "facebook", des de les 18.30 hores. Recorde quan era menut que arribaven pel "Molí" també els pages i deien que els reis estaven acampats a la Vall d’Arán i ja veien cap ací. Ara el missatger reial anuncia l’arribada de demà.

Demà a les 18.30 hores començarà el MISTERI DELS REIS, basat amb l’Auto escrit per Antonio Salvá Roselló als Nadals de 1967 per a representar-se als Reis de 1968. Dos actes: a l’Avinguda La Pau el Palau d’Herodes. Després passaran els Reis, pastorets, angelets i acompanyants tots a la Plaça de l’Església, on estarà instal·lat el Betlem Vivent. Allí es viurà el segon acte. El tercer i últim acte serà el repartiment de paquets, regals i joguets per tots els carrers de Gata. Acabarà així la cavalcada del Reis Mags a Gata. HISTÒRIA DELS REIS A GATA: De la parròquia al balcó de Don Julián. ( II )

20110104205552-copia-de-reis7.jpg

Continuant amb la història resumida dels Reis a Gata, cal dir que la parròquia, després d’aquell "donatiu" de la Penya recreativa va seguir organitzant els Reis a Gata. Els joves d’Acció Catòlica s’encarregaven de repartir els paquets, fins els anys 50 que l’organització va passar als joves que pertanyien a la OJE (Organització de Juventuts Espanyoles). Els reis mags arribaven sempre pels Plans i feien la primera parada abans d’entrar a Gata a la caseta del Ti Vicent l’Organiste. Del balcó de l’Ajuntament i dins de l’Església, els Reis van anar a parar a la Plaça d’Espanya. El balcó de Don Julián, aleshores metge i alcalde va ser testimoni de moltes alocucions reials dels joves reis.

Els mateixos joves proposen al que aleshores era el meu antecessor, el cronista oficial de Gata Antonio Salvá Roselló, que tinguera a bé escriure un text per als Reis. Escriu l’Auto de los Reyes Magos en castellà a les festes de 1967 per a representar-se per primera vegada el dia 5 de gener de 1968.

Arribat l’any 1972 es sustitueix el balcó per un "palco", encara davant la façana de Ca Don Julián. Eixe mateix diuen que les càmeres de TVE van ser testimoni de la cavalcada de Gata. En 1973 passava la festa a l’Avinguda de la Pau...però això ho deixe per a demà a la tercera part.

 

 ADÉU A MIGUEL "DE MARTÍ"

Miguel Martí, un dels tres germans Martí, que portaven abans el conegut i popular Bar Martí, ha mort als 70 anys d’edat, després d’una llarga enfermetat. Nombrosos veïns li han dit l’últim adéu aquesta vesprada. Ha estat el primer soterrament de l’any i d’aquestes festes de Nadal a Reis.HUI HEM TORNAT A SENTIR TOCAR PER UN ALBADET

El costum tan sovint conegut fins als anys 40 del segle XX, de sentir tocar a "albadet", perquè havia mort una criatura, malauradament l’hem sentit aquesta vesprada nit, a les portes de la festa dels Reis. Nit amarga per a la colònia ecuatoriana que conviu entre nosaltres i més pensant que era una xiqueta que no ha pogut viure els Reis 2011. Jénnifer, que així era el seu nom, no ha superat l’enfermetat que patia i als 5 anys camí dels 6, ha mort. 

Mentre s’estava donant el pèsame per la mort de Miguel "de Marti" s’han pogut escoltar les campanes més menudes com tocaven el ja quasi oblidat "cel, cel". Moltes persones pensaven que revoltaven amb la campaneta menuda, però el què tocava era a un albadet. 

L'acomiadament de Jennifer també a tornat a recodar els temps antics de Gata, pel costum d'aquell país i aquelles regions sudamericanes. La família i els amics han fet una comitiva amb ciris, donat que ja era de nit quasi, i han acompanyat a Jennifer al cementiri. 

Aquest ha estat el segon soterrament de l’any, de les festes i del dia de hui dimarts. SANTA VISITA PASTORAL DE L'EXCM. i RVM. Sr. En Victoriano Guisasola i Menéndez: 22 i 24-octubre-1907 ( III )

20110104221709-valerianomenendez.jpg

Com bé saben s’apropa el diumenge dia 9. Ve eixe dia l’arquebisbe de València, Monsenyor En Carlos Osoro. Per això estic recordant algunes altres visites a la parròquia.

La tercera part de la història religiosa dedicada a les visites pastorals té la data de 22 i 24 d’octubre de 1907, ja en el segle XX.

A la pàgina 223 volta del Llibre 14 de bateigs (1901-1912) que es conserva a l’Arxiu Parroquial, es descriu i detalla la visita feta per l´arquebisbe Excm. I Rvm. Sr. Dr. D. Victoriano Guisasola y Menéndez a la església parroquial de San Miguel Arcángel, sent rector D. Antonio Gómez Vicedo. Guisasola fou arquebisbe de 1906 a 1914 passant a ser després arquesbisbe de Toledo.

Pel que fa a la visita de Gata, va arribar amb carruatge des de Jesús Pobre el dia 22 i conclogué la visita el 24 passant a Xàbia. Destaquem de l´acta:

“Presentaba el pueblo hermosísimo y encantador espectáculo por sus innumerables adornos, trofeos artísticamente construidos, y una multitud de arcos de triunfo, algunos de los cuales ostentaban inscripciones de bienvenida y pasajes de la Sagrada Escritura alusivos a la Santa Visita...

La administración del Santo Sacramento de la Confirmación a unos ochocientos niños de ambos sexos menores de siete años apadrinado por Don José Signes y Diego, Alcalde de la población, y Doña Vicenta Signes Diego Hermana del mismo...

2ª tanda: a unos trescientos individuos que fueron apadrinados por Don Antonio Pedro Grimalt y Doña Aurelia Signes Sanchís....

Día 24, 3ª tanda: Volvió a administrar el Sacramento de la Confirmación a unos trescientos individuos de ambo sexos, apadrinados por Don José Signes, Juez Municipal y Doña Salvadora Signes Monfort, sumando con los anteriores confirmandos un total de mil cuatrocientos próximamente...

No pudiendo hacer la visita al Cementerio por lo desagradable del tiempo y el delicado estado de su salud...” s’entén que no va anar i va acabar així la visita.

FONTS: Arxiu Parroquial, Església Sant Miquel Arcàngel, Gata (diòcesis de Valéncia) i http://www.archivalencia.org (imatge).REIS 2011: ELS PAGES ARRIBEN A GATA. Demà el gran dia.

20110104225241-copia-de-dscf0150.jpg

PODEU VEURE LA FOTOGRAFIA AMPLIADA PUNJANT ACÍ.

Els pages de Ses Majestats els Reis d’Orient han arribat a Gata, causant gran expectació entre menuts i grans. Un total de vuit pages guiats per el "capità" han recorregut els carrers del poble. Al so de trompeta, el capità feia la salutació i avís de la visita reial de demà. Com ja és habitual i passen els anys però no els costums, els xiquets anaven darrere d’ells i del cotxe de la Policia Local amb les bicicletes, per tot l’itinerari.

A la fotografia, els podeu veure arribant a la Plaça de L’Església. Nombroses persones els esperaven.

I demà serà el dia gran, el dia màgic per als menuts...i també majors.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -266-

20110104231002-copia-de-image0-34.jpg

Són dies de Reis, d’il·lusió i les fotografies antigues són d’això dels reis d’abans, de fa uns anys, de sempre.

Hui porte una fotografia del Rei Baltasar de fa uns 30 anys. Com sempre el page portant el cavall, estampa que demà es tornarà a repetir un any més.

Foto propietat de P.M.P.SANTS I REFRANYS: Hui vespra dels Reis és Sant Eduard.

SANT EDUARD el confesor fou un governant anglés. Va morir a Londres l’any 1066. Sent rei dels anglesos, fou molt volgut per la seua caritat i treballà incansablement per mantenir la pau en els seus estats i la comunió amb la Seu Romana.

Pel que fa al refranyer, com és temps de Reis, us en pose dos més del tema:

NIT DE REIS ESTRELLADA, ANY EIXUT I DE SECADA.

REIS MULLATS, ORDI PELS TERRATS.
 

FONTS: www.santopedia.com (santoral) www.meteomanresa.com (refranys).

.

 AHIR DIMARTS ES VA PRODUIR UN ECLIPSI PARCIAL DE SOL

20110105102448-eclipsisonia.jpg

Així es va veure des de Gata.

¡¡ EXCLUSIVES IMATGES PER AL BLOG !!

SI VOLEU VEURE LES TRES FOTOGRAFIES AMPLIADES PUNJEU ALS NÚMEROS 1 (part superior esquerra), 2 (part superior dreta) i 3 (baix -Xàbia).

Gràcies a les fotogràfies que m’ha cedit Sonia Soria Soler, estudiant de Fotografia i gran aficcionada a l’astronomia, a la qual li ho agraïsc enormement tenim en exclusiva per al blog les imatges del eclipsi que es va produir ahir matí. La lluna es va interposar entre el sol i la terra i va deixar imatges tan boniques com les dues que mostre a la part superior del muntatge i baix l’amanèixer del sol per la mar, a Xàbia, a la part inferior. Encara els núvols s’interposaven per a veure el sol. 

L’eclipsi, una meravella astronòmica que la natura ens va brindar el quart dia de l’any 2011 i que a Gata es va veure fàcilment també.

Fotografies exclusives propietat de S.S.S.HUI ÉS EL GRAN DIA: ARRIBEN ELS REIS A GATA. Des de les 18.30 hores.

20110105145627-palau-cova.jpg

ACTES: Visita al Palau d’Herodes. Visita al Portal de Betlem. Repartiment de joguets i regals.

Les dos primeres parts constitueixen el MISTERI DELS REIS, representació teatral, estrenada per primera vegada en 1968, segons l’obra de ANTONIO SALVÁ ROSELLÓ. Aquesta és l’única representació d’aquesta índole que es fa a la comarca i per la qual Gata té aquesta senyal d’identitat.

Podeu veure al muntatge fotogràfic els dos llocs de les escenes i l’aspecte que presentaven aquest matí, a l’espera dels actes teatralitzats. Dalt, el Palau d’Herodes a l’Avinguda de la Pau. Baix, la Cova de Betlem, a la Plaça de l’Església.

 

 

 COM ERA GATA...fa 23 anys: 15 a 18 de setembre de 1987.

Seguisc avançant el mes de setembre d’aquell any, 1987:

15 de setembre de 1987:

CANFALI MARINA ALTA: GATA. LA BIBLIOTECA MUNICIPAL LLEGA A LOS 5.700 VOLÚMENES.

En futbol: GRUPO 4º. GOLEADA PARA EL GORGOS. I estava al lloc 16 de la taula.

Una notícia curiosa de INFORMACIÓN: 4.541 FUNCIONARIOS MUNICIPALES IRÁN A LAS URNAS A PARTIR DEL 20 DE NOVIEMBRE. Gata de Gorgos tenia 12 i corresponia 1 delegat sindical.

Començava la sèrie: DATES DE LA HISTÒRIA DE GATA ( I ).

Un succés, INFORMACIÓN: GATA DE GORGOS: DETENIDO UN VECINO DE ELCHE.

16 de setembre de 1987:

INFORMACIÓN: Un fet luctuós sacsejava el poble aquells dies: NIÑA DE 9 AÑOS FALLECE EN GATA AL SER ARROLLADA SU BICICLETA POR UN TURISMO.

18 de setembre de 1987:

COMARCA també es feia ressó de la notícia del succés: MUERE ATROPELLADA UNA NIÑA D ENUEVE AÑOS EN LA CARRETERA NACIONAL.

Per altra banda, en esports: GATA. EL GORGOS, GOLEADO.

La mateixa notícia de la biblioteca: LA BIBLIOTECA MUNICIPAL LLEGA A 5.700 VOLÚMENES.

De les festes de Sant Miquel: NO HAY AÚN NOTICIA SOBRE LAS FIESTAS DE SANT MIQUEL.

ESTUDIO PARA LA LIMPIEZA DEL VERTEDERO DE LA JARA.   HISTÒRIA DELS REIS A GATA ( i III ): De l'Auto al Misteri. De dos a quatre actes.

La tercera part del resum històric dels Reis arranca des de 1973, l’any que deixaven ahir quan es traslladava la festa, de la Placeta de Don Julián a l’Avinguda de la Pau.

Durant uns anys fins a les darreries de la dècada dels 80, l’Auto (així es deia en castellà) es representava en castellà. Sols dos actes: el Palau d’Herodes i la Cova de Betlem. Després passà a representar-se en valencià i l’autor amplia a quatre els actes. Passa a dir-se "Misteri dels Reis Mags".

A banda dels ja dits, s’afegix el Senat, amb la presència d’Octavi August i Herodes, i el poblat de Judea. Sols un any tingué que suspendre els actes, no així el repartiment de regals i joguets perquè els reis anaven amb "Mercedes". Aquestos dos nous actes es fan a la Plaça Nova però duren molt poc. Inclús un any es fa el poblat on estava la Casa Roja. El lloc no es l’adequat.

Finalment i durant alguns anys més seguits, el poblat i el Palau d’Herodes passen a instal·lar-se a l’Avinguda la Pau. Desapareix l’acte del Senat.

Enguany, 2011, per la crisi es suspén l’acte del poblat.

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 6 és la festa de l'Epifania.

L’EPIFANIA DEL SENYOR. En aquesta festa es recorda tres manifestacions del gran Déu: a Betlem, Jesús nen, al ser adorat pels mags; al Jordà, batejat per Joan, al ser ungit per l’Espírit Sant i reconegut com a Fill per Déu Pare; i a Caná de Galilea, al fer-se patent la seua glòria transformant l’aigua en vi en les bodes.

És la festa dels tres Reis Mags: Melxor, Gaspar i Baltasar. Anit es vivia a Gata la representació que recordava tot el passatge bíblic.

Pel que fa al refranyer, els Reis també en tenen. En pose e més hui:

EL SALMÓ DEL GENER, PEL REI EL PRIMER.

FONTS: www.santopedia.com i www.elrefranyer.com.REPRESENTACIÓ: MISTERI DELS REIS MAGS. 1r acte, Palau d'Herodes.

20110106202943-palau-herodes.jpg

SI VOLEU VEURE LES FOTOGRAFIES ANEU PUNJANT ALS NÚMEROS QUE S'INDIQUEN:

1.- Vertical, primera columna dalt: L'escrivà al Palau. 2.- Vertical, primera columna centre: Melxor i el seu ajudant. 3.- Vertical, primera columna, baix: Herodes i la Sibil·la Anea. 4.- Vertical, segona columna, dalt més gran: Herodes amb Melxor i Baltasar. 5.- Vertical, segona columna, centre més menuda: Herodes i el seu sèquit. 6.- Vertical, segona columna, baix menuda: Herodes i el Rei Gaspar. 7.- Vertical, tercera columna, dalt. El Rei Herodes al seu trono. 8.- Vertical, tercera columna: una altra vista del Palau.

Per a tots aquells que no van estar, que estan fora de Gata, que no estaven prop. Valguen les imatges més que les lletres. El Misteri dels Reis Mags es va representar magníficament. El canvi de actors representants dels principals personatges de l’acte del Palau d’Herodes va ser molt positiu i va brillar entre la nit.

L’acte primer d’aquell "Auto" que ANTONIO SALVÁ ROSELLÓ escrigué per als Reis 1968 és ja, després de 43 anys, tota una senya d’dentitat del poble de Gata. Aquestos eren els moments de l’acte que va durar en total 50 minuts. Tots sabeu que no es feia l’acte del poblat de Judea, donats els temps de crisi i donada la decisió presa pels organitzadors i l’Ajuntament.

Així van passar els 50 minuts:

- Arriben l’escrivà i el cortesà i conversen.

- Arriba al Palau el Rei de Judea, Hewrodes el Gran.

- Conversa entre escrivà, cortesà i Herodes. El Rei s’en adona de qu’e alguna cosa està passant.

- Arribada del missatger dels Reis Mags, demanant audiència "a tan gran rei".

- Arriben els tres Reis Mags: Melxor, Gaspar i Baltasar.

- Converses entre Herodes i els tres Reis Mags. La mosca darrere l’orella per part d’Herodes.

- S’en van els Reis.

- Entra la "bruixa", el "bruixot", la Sibil·la Anea.

- Converses entre Anea i Herodes i mal acabament per al Rei que els xiquets, al ser tan roïn li dien "En Rodes".

A les fotografies teniu algunes de les escenes d’ahir.REPRESENTACIÓ. MISTERI DELS REIS: 2n acte: Cova de Betlem.

20110106213131-portalbetlem.jpg

SI VOLEU VEURE LES CINC FOTOGRAFIES AMPLIADES, PUNJEU A CADA NÚMERO:

1.- Dalt esquerra. Sant Josep i la Verge al Portal. 2.- Dalt centre. El bou del Portal i la gent a la Plaça. 3.- Dalt dreta. Els tres Reis adorant al Nen Jesús. 4.- Baix esquerra. La gent vista des del Portal. 5.- Baltasar oferint mirra al Nen Jesús.

I...com als antics Autos sacramentals de l’Edat Mitjana, van anar tots de l’Avinguda de la Pau a la Plaça de l’Església.

Allí esperaven la Verge, Sant Josep i el Nen Jesús, de carn i os tots. Era el Betlem Vivent, en el qual no faltaven no el bou ni la burreta.

Aquestes eren les parts de l’acte:

- Arribada dels angelets amb l’Estel.

- Arribada dels pastors (alguns representants del poblat de Judea, suspés aquest any).

- Adoració del ferrer i el pastor.

- Arribada dels Reis Mags.

- Adoració d’aquestos, oferint-li or, incens i mirra.

- Baixada de l’àngel des de la tore del campanar, avisant a Sant Josep i als Reis que vagen per altre camí.

Les fotografies del segon acte ho diuen tot, de l’expectació que any rerre any crea aquest.

 CAVALCADA DELS REIS A GATA. Epílog. Repartiment de paquets.

20110106220038-paquets2.jpg

PER A VEURE LES CINC FOTOGRAFIES AUGMENTADES, PUNJEU:

1.- Dalt esquerra, repartint paquets els pages. 2.- Dalt centre. El Rei Gaspar i un page amb paquets. 3.- Dat dreta. El rei Baltasar per un dels carrers de Gata. 4.- Baix, esquerra. Un dels Reis, cavall i page, per la carretera. 5.- Baix dreta. UN rei pel carrer Signes.

Arribat el final de la representació teatral, va vindre l’epílog. Allò que més esperaven els xiquets i les xiquetes: els paquets que pages i Reis per tot el poble anaven repartint. Dins hi havia joguets, regals i molta il·lusió.

ACÍ ACABEN LES TRES PARTS DELS MUNTATGES FOTOGRÀFICS DEL MISTERI I LA CAVALCADA. Malgrat això, si algú vol aportar alguna fotografia pot posar-se en contacte amb mi i serà publicada la seua fotografia dels Reis 2011.

 MOR MARÍA SOLER, coneguda popularment com "María Carmela".

Va ser durant alguns anys la sagristana de l’església parroquial.

Ahir, vespra dels dia de Reis, va morir a l’Hospital de Dénia, MARÍA SOLER més coneguda a Gata per "MARÍA CARMELA", als 76 anys d’edat. Després d’un temps delicada ahir, de sobte, va morir. Aquesta vesprada ha estat soterrada. Abans s’ha fet la missa funeral concel·lebrada per tres rectors: el titular, En Santiago Bohigues, i els dos fills de Gata, Juan José Monfort i Juan Pons. La missa ha sigut molt emotiva i al final s’han llegit unes paraules de record a la que fou sagristana durant alguns anys a l’església parroquial. S’ha destacat, tant a l’homilia del Sr. rector com a les paraules finals la seua senzillesa, silencio, servici i bonhomia. Familiars i amics l’han acomiada hui dia de Reis. Des del blog del CRONISTA DE GATA em faig ressó i done el pèsame als familiars.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -267, la d'ahir-

20110106223940-copia-de-image2-4.jpg

Hui és el dia dels Reis, però com ahir era la vespra i es feia la Cavalcada i el Misteri, no hi havia prou temps per a posar al blog la fotografia, per això la pose hui abans de la que correspon aquesta jornada. Si ahir veien el Palau d’Herodes, ara podem recordar de finals dels anys 70 aquest "Palau".

Es noten els canvis i molt, de ahir a aquesta imatge, però l’arrel de la representació seguix estant la mateixa.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -268, la de hui-

20110106224637-copia-de-image0-42.jpg

Ara si. És la foto de hui, la dels dia de Reis. També pose una retrospectiva dels Reis d’abans. El Palau d’Herodes abans es deocarava d’altra manera, amb més columnes, però el lloc era el mateix: l’Avinguda de la Pau. Observeu aquesta imatge i compareu-la per uns moments amb la d’ahir de vesprada.SANTS I REFRANYS: Hui dia 7 és Sant Raimundo.

SANT RAIMUNDO DE PENYAFORT naixqué i va morir al mateix poble, a Penyafort de Barcelona (1175-1275). Era religiós de l’Orde dels Dominics i es va ordenar sacerdot. Rebutjà una vida còmoda i alegre. Des de ben jove s’havia dedicat als estudis filosòfics i jurídics. Sigué nomenat canònig a Barcelona, entrà a l’orde dels dominics i en 1238 fou nomenat Superior General. Redactà importants obres de teologia i moral. Va morir i tenia quasi cent anys.

Pel que fa al refranyer i com ja prompte vindrà Sant Antoni del Porquet (17 de gener) i Sant Sebastià (20 de gener) anire posant-ne de començament d’any i dels dos sants tan volguts popularment. Ací en teniu dos:

GENER, FRED O TEMPLAT PASSA-LO ARROPAT.

EL VINT DE GENERO SANT SEBASTIÀ EL PRIMER.

FONTS: www.santopedia.com i variats.CURSOS FPA, 2n Trimestre. Hui comença la matrícula.

20110107194239-fpa2q.jpg

Del 7 al 27 de gener, en horari de 17 a 19 hores de dilluns a dijous, podran formalitzar-se les matrícules dels set cursets de la FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES que s’oferten, corresponents al segon trimestre del curs 2010/2011, des de la Regidoria d’Educació, el programa de FPA i la Conselleria. Com tots saben el Centre de FPA està al carrer Grup Escolar, 32, baix dreta. La documentació necessària: Fotocòpia del DNI, Passaport o NIE.

Els cursos seran els següents:

- Treballem la llata: un curs que busca preservar els arrels (començarà el 24 de gener a les 19 hores i tendrà una durada de 20 hores).

- Encordat de cadires: també un treball que s’està perdent (començarà el 24 de gener també, a les 19.30 hores i també amb una durada de 20 hores).

- Ofimàtica Bàsica: Processador Windows, Word, Acces i Excel (començarà el 24 de gener a les 20 hores i amb una durada de 50 hores).

- Restauració de mobles: ja va tindre èxit el curs passat (començarà el 26 de gener a les 19 hores amb una durada de 40 hores).

- Iniciació a l’alimentació macrobiòtica: un curs novedós (començarà el 26 de gener a les 19.30 hores i amb una durada de 8 hores).

- Tall i confecció: sempre interessant (començarà el 27 de gener a les 18 hores amb una durada de 40 hores).

- Control mental: un altre curset interessant i modern (començarà el 27 de gener a les 19 hores amb una durada de 16 hores).AL MISTERI TAMBÉ HI HAVIA...ballarines, concubines, portadors, pages.

20110107210727-altres.jpg

Seccions: paqueteria, guardarropia, conductors, coodinadors i més, i més persones que no estan a la primera línia.

PER A VEURE EN GRAN LES QUATRE FOTOGRAFIES DEL MUNTATGE PUNJEU A CADASCUNA D’ELLES:

1.- Part superior esquerra: Ballarines actuant al Palau. 2.- Part superior dreta: Per a canviar-se Herodes, la coreografia ho facilitava tot. 3.- Part inferior, esquerra: Les concubines precedixen el boat del rei Herodes. 4.- Part inferior, dreta: L’àngel torna a la torre del campanar després d’avisar als Reis i a Sant Josep.

Hui també parlem del Misteri dels Reis Mags. Al diari LAS PROVINCIAS he publicat un article de dues pàgines, dins de la secció Fallas y Tradiciones que parlen del "Auto". Es titula: Un "misteri" que brilla ya 43 años en Gata. Al subtítol: La representación del Auto de los Reyes Magos supera los recortes obligados por la crisis y encadila a cientos de seguidores". Hi ha al reportatge dos fotos davant i tres darrere, algunes d’elles grans.

Us pose l’enllaç per si voleu llegir-ho, ja que adquirir-lo està difícil a aquestes hores:

http://www.lasprovincias.es/v/20110107/marina/misteri-brilla-anos-gata-20110107.html

Però, com he dit al titular no sols estaven despús-ahir a la festa els personatges de primera fila. Una ballarina m’ha escrit un comentari i en raó. No les hi havia anomenat ni es veien a cap fotografia. De veres que hui, amb més tranquilitat, els toca a elles, a l’àngel de la torre que anit no va poder cabre i a molts més.

La coreografia de la representació estava molt estudiada i es va fer molt bé com tot el Misteri en general. A la Cova, al Portal, un any més els últims aplaudiments van ser i molts per a l’àngelet que aquest any també era nou.

Les imatges valen també més que les paraules, serxiquen aquestes per a lloar el treball de tanta persona anònima que no va figurar davant però estaven ahí darrere: paqueteria, guardarropia, pintures, cavallistes, personal del so i llums, narració, apuntadors, coordinadors, pages i més pages, conductors de les furgones, tots mereixen el meu aplaudiment i el de tots els gaters, perquè tots fan possible els REIS MAGS DE GATA. 

 DEMÀ TORNA LA LIGA JUVENIL PER AL GORGOS C.F.

20110107212141-copia-de-dsc08674.jpg

Demà dissabte 8 de gener de 2011 retorna la lliga per al juvenil del Gorgos, després del paró de les Festes de Nadal, Cap d’Any i Reis. El líder de Tercera Regional Juvenil, grup XV és el Gorgos com bé saben els usuaris més fidels al blog. Li estic fent un seguiment a l’igual que al primer equip del Gorgos C.F.

El juvenil disputarà la jornada 12 demà a les 15.45 hores al nou camp municipal de la partida "Les Costeres" (ho pose així perquè el camp no té nom oficialment). Jugarà contra la UE Benifairó de Valldigna.

Com tots saben el Gorgos és primer amb 5 punts per davant del segon. Té 30 punts i el Xeraco 25; els seguixen amb 24, 23 i 22, Villalonga, Ondarense i Benirredrà.

Per tant, demà tots al camp a animar al Gorgos juvenil. S’ho mereixen.  HISTÒRIA DE LES VISITES PASTORALS ( IV ). García La Higuera, 1974

20110107214351-garcia-lahiguera.png

Com bé sabeu pel blog i per la parròquia despús-demà diumenge l’arquebisbe de València, monsenyor Carlos Osoro farà la seua primera visita oficial a Gata. Serà des de les 9.45 del matí i estarà fins les 17 hores aproximadament. Demà ja us donaré complida informació i l’horari detallat.

Mentre, reprenc les cròniques de les Santes Visites Pastorals en la Història religiosa de Sant Miquel Arcàngel. 

El 15 de gener de 1974 va ser la visita primer del Bisbe Auxiliar, EN JOSÉ GEA ESCOLANO, i després al dia següent la de l’Arquebisbe monsenyor EN JOSÉ MARÍA GARCÍA LAHIGUERA.

Aquesta és la crònica que transcric:

"A la entrada del templo fue recibido por el Párroco, sacerdotes de los pueblos limítrofes y Autoridades locales, niños y niñas de las Escuelas Nacionales con sus maestros y numerosísimo público.

Parte a las catorce horas acompañado de los sacerdotes hacia el vecino pueblo de Pedreguer, donde se encuentra el Sr. Arzobispo, D. José García Lahiguera.

A las diecisiete horas, después de su regreso a Gata de Gorgos, se encaminan al cementerio.

Cerró el acto el Sr. Arzobispo, D. José Mª García Lahiguera...que así cerraba en olor de multitud esta jornada de la Santa Visita Pastoral que también con fervor multitudinario dio comienzo a las diez de la mañana con la recepción del Sr. Obispo Auxiliar D. José Gea Escolano".

FONT: Arxiu Parroquial, Llibre de Visites Pastorals.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -269-

20110107223337-copia-de-image0-17.jpg

MIREU LA FOTO EN GRAN I AIXÍ PODREU VEURE MOLTES CARES CONEGUDES I MOLTS QUE JA NO ESTAN ENTRE NOSALTRES. PER AIXÒ, PUNJEU ACÍ.

Deixe enrerre les fotos antigues dels Reis i hui porte al blog una foto que es va publicar a la revista "Gata" que feia "Factoria d’Idees" precursora de la revista "D’ací". Un grup nombrós de gaters, com es pot veure, van visitar el sanatori de Fontilles a Vall de Laguar l’any 1960. La foto recull el moment.SANTS I REFRANYS: Hui dia 8 és Sant Alberto, bisbe.

SANT ALBERTO bisbe va morir a Cashel (Irlanda). Va peregrinar durant llarg temps (sobre el segle VIII).

Pel que fa als refranys, seguisc posant-ne de principis d’any, de gener. Ara en pose dos més:

AIGUA DE GENER POSA L’OLI A L’OLIVER, EL GRA AL GRANER I EL VI AL CELLER.

EL GENER FESTES TÉ PER TRIAR, ELS REIS, SANT ANTONI I SANT SEBASTIÀ.

FONTS: www.santopedia.com i variats.HISTÒRIA RELIGIOSA. Visites de l'Arquebisbe titular de Methymna. 1950 i 1956.

20110108201205-200px-emilio-lisson-chaves.jpg

Demà és el gran dia per a la comunitat religiosa i parroquial de Gata, donat que es produïrà de 9.45 a 17 hores la visita de l’arquebisbe de València Carlos Osoro al poble.

Abans d’això recordem altres visites a la parròquia d’arquebisbes anteriors.

Un arquebisbe peruà, Monsenyor EMILIO LISSON CHAVES, que va ajudar a la diòcesis de València també va estar en Gata.

La primera Visita Pastoral la va fer els dies 20 i 21 de novembre de 1950. L’Arquebisbe Titular de Methymna, en nom i per delegació del Excm. y Rvdm. Sr. Arquebisbe de València, Dr. En Marcelino Olaechea Loizaga, el dia 20 un “Inmenso gentío le esperaba en las afueras de la Villa”...”La población aparecía espléndidamente engalanada con colgaduras. Más de treinta arcos de triunfo se habían levantado”. Anava acompanyat del Dr. En Roque Ruíz Ros (Secretari de la Visita).

Al dia següent 21 de novembre...celebrà la Santa Misa en la qual comulgaren 956 homes i 1.258 dones. A les 12 administrà la Confirmació a 106 xiquetes i 117 xiquets. Per la vesprada a les 4, procesionalment, es dirigí al Cementiri.

Era Rector Regent En Manuel Castelló Quilis, sent ajudant com a coadjutor el seu germà En Francisco Castelló Quilis.

SANTA VISITA PASTORAL: 13 i 14 de juny de 1956 (Extracte)

A les 8 hores de la vesprada...arribà el Senyor Arquebisbe de Methymna, Excm. i Revdm. Dr. N’Emilio Lissón Chaves a la Parròquia...acompanyat del V. Sr. Dr. En Roque Ruíz, Secretari de la Santa Visita. A les afores de la població fou rebut pel molt Rv. senyor Arxiprest de Dénia i Rector de Gata de Gorgos, En Vicente Llopis Bertomeu; Coadjutor En Vicente Costa Costa. Celebrà la Santa Misa en la qual comulgaren al voltant de 700 fidels...A les 12,30 administrà la Confirmació a 137 xiquets i 121 xiquetes....No es poder anar al Cementiri pel calor.

Però...qui era aquest arquebisbe peruà?. Què feia ací a la diòcesis?.

Emilio Trinidad Lissón Chaves naixqué a Arequipa (Perú) el 24 de maig de 1872 i va morir a València el dia de "Nochebuena" de 1961. Va ser un sacerdot vicentí i el 27 arquebisbe de Lima.

Quan el van fer Arquebisbe titular de Methymna va demanar tornar a Perú, per li van aconsellar no tornar. A partir de 1940 va ser sol·licitat pel Cardenal Pedro Segura de Sevilla i per Monsenyor Marcelino Olaechea de València, per a què actuara com a bisbe auxiliar en ambdues diòcesis, en vista de la necesitat de personal, a la post-guerra.

Va fer una impresionant labor pastoral i es guanyà el carinyo de innumerables fidels. Ací li deien "el Bisbe dels pobres".

Està soterrat a la Catedral de Lima des de 1991. L’any 2003 s’inicià el seu procés de beatificació i l’any 2008 es trobava ja clausurat en la seua fase diocesana.

FONTS: Llibre de Visites Pastorals, Arxiu Parroquial Església Sant Miquel Arcàngel, Gata (Extractes) i http://es.wikipedia.org (text i foto).

 DEMÀ: VISITA DE L'ARQUEBISBE DE VALÈNCIA A GATA.

20110108203020-1387032.jpg

Demà diumenge serà la visita de l’Arquebisbe de València, l’Excm. i Rvm. Monsenyor Carlos Osoro. Serà la primera vegada que visita el poble de Gata.

Us recorde els actes, per a tots aquells que desitjen coneixer-los:

9.45 hores.- Arribada a la Plaça Espanya i salutació de les autoritats eclesiàstiques i civils. Baixarà pel carrer La Bassa i pel carrer Duquessa d’Almodóvar es dirigirà a la Plaça de l’Església. Està previst que s’adornen els carrers amb plantes i cobertors.

10.15 hores.- Meditació dins del temple.

11.00 hores.- Adoració Eucarística.

12.00 hores.- Solemne Missa del Bateig del Senyor presidida pel Sr. Arquebisbe.

16.00 hores.- Encontre personal del poble de Gata amb l’Arquebisbe al Saló d´Actes del Hotel-Cafeteria Avinguda, al Passeig d’Alacant.

 COM ERA GATA...fa 23 anys: Del 19 al 22 de setembre de 1987.

Abarca l’article de hui del 19 al 22 de setembre d’aquell any, 1987. Què coses eren notícia?.

19 de setembre de 1987:

INFORMACIÓN: TIRADA DE CODORNICES, HOY EN GATA DE GORGOS.

20 de setembre de 1987:

CANFALI MARINA ALTA: GATA. FALLECE UNA NIÑA ATROPELLADA EN LA N-332.

NOTICIARIO BREVE GATENSE

EXTRAORDINARIA TIRADA DE CODORNICES.

INFORMACIÓN: GATA DE GORGOS. EDUCACIÓN PERMANENTE DE ADULTOS.

LAS PROVINCIAS: X CONGRESO INTERNACIONAL DE MATEMÁTICAS. Entre el comité organitzador un gater, Vicente Caselles.

22 de setembre de 1987:

CANFALI MARINA ALTA: GATA. LOS FUNCIONARIOS MUNICIPALES VOTARÁN DELEGADO.

TRABAJOS DE RESTAURACIÓN.

PUEDE HABER FIESTA EN "L’ESTIUET DE SANT MIQUEL".

EL GORGOS PUDO CON EL XERACO (2-0).

NOTICIARIO BREVE

DATES DE LA HISTORIA DE GATA ( II ).

 

 EL GORGOS JUVENIL SALVA UN COMPLICAT PARTIT. Empat a 3 gols.

La tornada a la competició després del paró nadalenc i festiu no li ha sentat gens bé al líder, el GORGOS JUVENIL. Ha tingut que lluitar i molt en un partit difícil i que per moments se li ha posat costera amunt. Jugava a casa front al Benifairó de Valldigna, aleshores seté classificat.

Marcava el primer gol el Gorgos obra de Marcelo. Empatava el Benifairó. Tornava a desempatar José per als gaters, però una jugada a baló parat i un contraatac posaven per davant als de Benifairó. Quan el marcador estava 2 a 3, empatà Eloi ja quasi a les postrimeries del partit, salvant els mobles com es sol dir.

En quan a la classificació, donat que els immediats perseguidors del Gorgos han guanyat tots, el líder té ara 31 punts (10 partits guanyats, l’empat de hui i un partit perdut; 61 gols a favor i 15 en contra). El Xeraco li va darrere a sols ja 3 punts a l’acurtar distàncies. Hui a guanyat fora de casa al Sueca B per 1 a 4. També han guanyat Villalonga (2-6) i Benirredrà (9-0).

  FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -270-

20110109002623-copia-2-de-image0-41.jpg

Ja que a l’anterior article he parlat del Gorgos juvenil i del resultat de hui, la foto antiga de hui té que veure també amb els xicons que jugaven al futbol els anys 60 del segle XX. Ahí els tenen. Era el camp de "Alcolaies", davant de l’escola, com es pot apreciar. La fotografia va ser publicada al programa de festes de La Font del Riu de fa dos anys. L’explicació de baix donava compte de tots qui eren. Transcric el què allí posava.

La fotografia era propietat de Francisca Grimalt Ferrándiz. Nomenava a tots el jugadors d’esquerra a dreta. Primer els plantats que eren: Pascual Oliver, Antonio Font, Jaime Diego "Betriu", Enrique Pérez "Galulo", Antonio Pedro i Pepe Caselles. Al costat com a entrenador el Ti pepe "Cella". Agatxats estaven: Vicente Mahiques, Paco Marzal "Polaca", Antonio Diego "Palacio", Antonio Signes "Texano" i Vicente Bolufer.SANTS I REFRANYS: Hui dia 9 és Sant Adrià i Sant Marcelino. També el Bateig del Senyor.

Hui es commemora la festa de SANT ADRIÀ, abat anglés que vixqué entre els segles VII i VIII. Nascut a Àfrica, arribà a Anglaterra des de la ciutat de Nàpols, de la Campania, i estava molt preparat en ciències eclesiàstiques i civils, educà a un gran nombre de deixebles.

També és hui SANT MARCELINO bisbe italià. Segons escrigué el papa sant Gregori I Magne, per gràcia de Déu lliurà a la ciutat d’un incendi (segle VI).

Però, l’Església ha clausurat hui el temps de Nadal amb la festa del Bateig del Senyor, quan Joan el Baptista el batejà amb l’aigua del riu Jordán.

Pel que fa al refranyer en pose dos en castellà d’aquest temps:

AL PASAR SANT ANTÓN, SASTRES AL SOL.

EN AGOSTO Y EN ENERO, NO TOMES EL SOL SIN SOMBRERO.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i altres (refranys).EL BLOG DEL CRONISTA SUPERA LES 16.100 VISITES I DEMÀ FA 9 MESOS.

Dos notes molt satisfactories referente al blog del CRONISTA DE GATA.

Per una part, ahir es van superar les 16.000 visites, de tal manera que hui ja està el blog amb 16.117 a les 19.37 hores. És una gran satisfacció pel qui us escriu, perquè això vol dir que durant aquest temps de nadals i reis han pujat les visites, sobre tot amb els reportatges de la història dels arquebisbes que han visitat la parròquia i els de la història dels Reis Mags a Gata. Moltíssimes gràcies i continuem així. Tots vosaltres feu el blog.

Per altra banda, demà dia 10 de gener s’acompliran nou mesos des de l’inici d’aquesta aventura, aquest risc, que de moment està tenint bona acceptació. Nou mesos és com un part, com si la criatura haguera nascut. Però seguim cap a l’any, que serà el 10 d’abril. Mentre i de nou gràcies a tots vosaltres.VISITA DE L'ARQUEBISBE EN CARLOS OSORO A GATA ( I )

20110109211252-muntatge1.jpg

AL MUNTATGE FOTOGRÀFIC, DIVERSOS MOMENTS DE LA VISITA DE L’ARQUEBISBE A GATA. PER A VEURE TOTES LES FOTOS AMPLIADES, PUNJEU A CADA NÚMERO QUE S'EXPLICA BAIX:

1.- Vertical esquerra, primera per dalt: Arribada i salutació a les autoritats. 2.- Vertical esquerra, segona: Membres del Consell de Pastoral i veïns saludant a l'Arquebisbe. 3.- Vertical esquerra, tercera: Passant pel cantó del carrer La Bassa i carrer Xaló. 4.- Vertical esquerra, quarta: La veïna Tonica Signes saludant a En Carlos Osoro. 5.- Vertical dreta, primera: A punt de començar la xerrada. 6.- Entrada del clero pel passillo central. 7.- En el moment de pujar a l'altar. 8.- Disposant-se a saludar a totes les persones, a les portes de l'església.

De la Plaça d’Espanya a la Missa Solemne

L’Arquebisbe de Valéncia, En Carlos Osoro, ha visitat hui el poble de Gata. Arribava a la Plaça d’Espanya al voltant de les 10 del matí i era rebut pel rector titular de la parròquia En Santiago Bohigues; l’arxiprest de la zona, i els rectors fills del poble, N’Alberto Caselles i En Juan José Monfort. També saludava a les autoritats locals, precedides per l’alcaldessa Ana María Soler Oliver, pels Júniors, pel Consell de Pastoral i per la resta de veïns que han volgut sumar-se a l’acte.

Després ha baixat a peu pel carrer La Bassa, que es trobava ornat amb plantes i cobertors. Ha saludat una a una a les persones que es trobava i inclús a les persones més majors impedides a les seues cases.

Després ha arribat a la Plaça de l’Església i ha entrat al temple parroquial. Allí, s’ha dirigit a la capella de la Comunió i ha resat uns moments.

A continuació, el rector En Santiago Bohigues li ha donat la benvinguda i ell ha començat una xerrada d’uns 40 minuts, en la qual les Benaventurances li han servit per traure la Benaventurança que precedix a totes, ser feliç en el Senyor. Després ha posat cinc exigències de tot cristià i parròquia que es deuen de plantejar al llarg del 2011.

A continuació ha començat un Acte eucarístic i ha estat exposat el Santíssim. 

La Misa solemne ha estat molt emotiva. La coral Serrillars ha cantat i l’Arquebisbe Osoro ha començat l’Homilia en valencià, saludant als rectors presens -el titular de la parròquia i els fills de Gata, Alberto Caselles i Vicente Espasa-. Les lectures, les ofrenes i la salutació final dels fidels han fet una eucaristia molt participativa.

(Continua a la segona part...)  

 

 VISITA: L'ARQUEBISBE ACCEPTA PROCLAMAR AL SANTÍSSIM CRIST CANÒNICAMENT PATRÓ DE GATA ( i II )

20110109221830-muntatge2.jpg

EL MUNTATGE FOTOGRÀFIC COMPLETA EL DEL ANTERIOR ARTICLE. SI VOLEU VEURE AMPLIADES LES QUATRE FOTOGRAFIES, PUNJEU ALS SEUS NÚMEROS:

1.- Part superior esquerra. Baixant carrer La Bassa avall. 2.- Saludant als fidels a la porta de l'església. 3.- Saludant a un matrimoni al carrer La Bassa. 4.- Saludant al final de l'Eucaristia a la gent.

La visita de l’Arquebisbe de hui diumenge 9 de gener de 2011 es recordarà no sols pels actes oficials que s’han desenvolupat, sinó pel final de l’eucaristia que ha resultat molt emotiu. El rector titular, En Santiago Bohigues, s’ha emocionat i molt al donar les gràcies al prelat valencià i al demanar-li que torne a Gata a proclamar canònicament patró de Gata al Santíssim Crist del Calvari, ja que per l’Església no té eixie nomenament. S’aprofitarà el 2012 quan s’acomplixen 250 anys de la vinguda del Crist del Calvari a Gata i de l’inici de la construcció de la Capella per a fer eixe reconeixement oficial.

La visita de l’Arquebisbe ha acabat abans del que estava previst, ja que tenia que eixir cap a Madrid hui mateix, passant abans per València. Si que ha estat al menjar que s’ha fet al restaurant Avenida després de la missa. A les 16 hores ha acabat la visita, que ens ha deixa’t eixa bona notícia de l’any que ve 2012. VICTÒRIA DEL GORGOS (2-1) CONTRA EL PEDREGUER

20110109230335-copia-de-dscf0463.jpg

Màxima rivalitat comarcal

El primer equip del Gorgos C.F. s’ha imposat al Pedreguer per 2 gols a 1 al nou camp municipal de "Les Costeres". Ha començat marcant a la primera part i quan ja havia demanat el canvi Jairo amb un gran gol. Abans Adrià Signes havia marrat un penalti. El segon gol l’ha fet després d’un embolic dins de l’àrea Antonio per al Gorgos. Ha acurtat distàncies el Pedreguer ja a mitat de la segona part.

La novetat: algunes baixes significatives i el entrenador Javi Espasa, que també té fitxa de jugador  s’ha sumat a l’equip i ha eixit de central, pel lesionat Jairo.

Coneguts ja quasi tots els resultats, el Gorgos es posa en setena posició de la taula del grup 15 d’aquesta Segona Regional a la 14ena jornada. Per davant estan Mediterráneo Xàbia líder, Finestrat, Ciutat de Benidorm, At. Callosa, Sporting Benissa i Calp B.

A la fotografia, un moment del partit. Podem veure a Lucas en primer terme i més a dins a Adrià Signes.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -271-

20110109232232-copia-de-image0-19.jpg

Hui porte al blog una foto de grup. Corria l’any 1956. Dos xics i set xicones, tots ells gaters, van anar d’excursió al Penyal d’Ifach de Calp. Ahí estan a la vora de la mar posant per al record. Com vegeu he conservat el color sépia que li dona una antigor autèntica a la foto.SANTS I REFRANYS: Hui dia 10 és Sant Guillermo (Guillem).

SANT GUILLERMO (en valencià Guillem) fou un abat i bisbe francés que va morir a Bourges l’any 1209. Religiós de l’orde cisterciens fou abat de Chaalis i, després, elegit bisbe de Bourges, no abandonant mai l’austeritat de la vida monàstica i distingint-se pel seu amor als clergues, als captius i als desgraciats.

Pel que fa al refranyer de gener, en pose dos ara:

PEL GENER BOIRES, PEL MAIG PLUGES FORTES.

COL DE GENER, BONA COM EL CORDER.

FONTS: www.santopedia.com i variats (refranys).COM ERA GATA FA...23 anys: 25 i 26 de setembre de 1987.

20110110214726-image0-199.jpg

Quines eren les notícies d’aquells dies?. Per Sant Miquel ja es sap, a Gata festetes. Per això aquest dia es parlava d’això:

25 de setembre de 1987:

COMARCA: FESTES DE SANT MIQUEL A GATA.

A la fotografia que es va publicar eixe dia a aquest diari es pot veure una imatge típica d’aquells anys que ja no tornarà més mai. La vaqueta rodant la font. Aquesta no tenia cap mena de protecció. Dalt de la font dos braus torerets. Les barreres, algunes ja de ferro, es combinaven amb les de carro.

RESTAURACIÓN Y DESAGÜES PARA PREVENIR LAS POSIBLES INUNDACIONES.

ROBO EN LA CAJA RURAL DE GATA DE GORGOS.

PRIMERA REGIONAL GRUPO VI. EL GORGOS SE IMPUSO AL XERACO (2-0). Corcat falló un penalty.

26 de setembre de 1987:

INFORMACIÓN: ESCAPÓ EN MOTO. UN SOLO HOMBRE ATRACÓ LA CAJA RURAL DE GATA.

CANFALI MARINA ALTA: FIESTAS DE "L’ESTIUET DE SANT MIQUEL".

AMPLIACIÓN DE LA CARRETERA DE JESÚS POBRE.

NOTICIARIO GATENSE.

CUATRO MUNICIPIOS BUSCAN UBICACIÓN PARA UN VERTEDERO DE BASURAS QUE SUSTITUYA AL DEL MONTGÓ. Eren Els Poblets, Ondara, Dénia i Gata. 

 

 

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -272-

20110110221207-copia-de-image0-18.jpg

Nou dia i nova fotografia antiga i ja en són 272. Anem cap a les 300. Bé, hui la foto del record torna a mostrar-nos una altra imatge de color sèpia, com eixien abans i torna a ser d’un grup. En aquest cas d’homes, de joves amics.

D’esquerra a dreta i plantats estan dos rectors fills de Gata que ja han mort, En Sebastià Andrada i En Fernando Pons. El tercer és el director d’escola mestre jubilat En Francisco Costa "Don Francisco". Està sentat Antonio Salvá (home de Rosita Don Luis), aquest ja també mort.  SANTS I REFRANYS: Hui dia 11 és Sant Higinio.

SANT HIGINIO fou sacerdot i papa. Va morir a Roma l’any 142. Fou el vuité papa en ocupar la seu de Sant Pere.

Pel que fa al refranyer en pose dos mes de gener:

PEL GENER BOIRE, PEL MAIG PLUGES FORTES.

SI PEL GENER PLOU, ES DESPERTA EL CARAGOL.

FONTS: www.santopedia.com i www.xtec.es.DIJOUS, GATA REBRÀ EL PREMI "CIUDAD DE LA CIENCIA" DE MANS DELS PRÍNCEPS.

NOTÍCIA IMPORTANT PER A GATA.

Dijous dia 13, és a dir, despús-demà, el Consistori de Gata encapçalat per la seua alcaldessa Ana María Soler estarà a Madrid, per a rebre de mans dels Prínceps d’Asturies el premi que reconeix al poble com a "CIUDAD DE LA CIENCIA". Un total de 30 municipis a Espanya, entre ciutats i pobles, han estat mereixedors d’aquest títol. A la província dos pobles de menys de 10.000 habitants: Benilloba i Gata.

L’acte tindrà lloc al saló d’actes del Consell Superior d’Investigacions Científiques. Els Prínceps estaran acompanyats per la ministra de Ciència i Innovació. 

Aquest reconeixement el dona el Ministeri de Ciència i Innovació aquest any. Va unit al Fons Estatal per al Empleo i la Sostenibilitat Social (Plan E 2010) i reconeix l’esforç i el compromís dels municipis premiats, com Gata, amb el I+D+I.

Gata amb càrrec al Pla E 2010, com recordava la subdelegada del Govern a Alacant, Encarna Llinares, són la planta fotovoltaica de 20 KW ubicada a la piscina, que té una inversió de 107.100 euros; la planta de 20 KW del Grup Escolar, de 107.100 euros; la planta fotovoltaica de 20 KW del depòsit d’aigües potables per 91.734 euros; la instal·lació de càmeres de seguritat amb una inversió de 49.825 euros i suministre d’equipament informàtic per 20.300 euros.

Per completar tota la notícia ací us deixe l’enllaç a la notícia de LA MARINA (LAS PROVINCIAS) de hui dimarts:

http://www.lasprovincias.es/v/20110111/marina/principes-asturias-entregaran-gata-20110111.htmlHUI ÉS UNA DATA CURIOSA I CAP-I-CUA: 11-1-11

Si us heu fixat durant tot el dia de hui cinc xifres igual (l’1) conformen la data de hui, per a curiositat dels col·leccionistes de coses rares. Tardarem en viure una data semblant 11 anys més. Hui és 11 (dia) - 1 (gener) - 11 (com se li diu abreviat a l’any 2011).

Els pròxims dígits cap-i-cues seran el 22-2-22. Febrer de l’any 2022.

Realment una data curiosa la de hui. 

El dia després:

Escriu baix "aaa" fent notar que hi ha una data més pròxima encara més curiosa i que no m´en havia adonat i és l'11-11-11. L'11 de novembre encara d'aquest any. Gràcies per tot.COM ERA GATA FA...24 anys: 27 a 29 de setembre de 1987.

Vaig avançant en els dies d’aquell any 1987, ara fa 24 anys, per quadrar la xifra del 2011.

Què era notícia aquells dies de setembre?.

27 de setembre de 1987:

INFORMACIÓN: EL GORGOS VIAJA A MOGENTE (1ªREG.GRUPO IV).

29 de setembre de 1987:

INFORMACIÓN: FIESTAS EN SAN MIGUEL.

CANFALI MARINA ALTA: GATA CELEBRA HOY LA FESTIVIDAD DE SAN MIGUEL.

COMUNICADO DE LA E.P.A.

DOS GATEROS SON NOTICIA ESTA SEMANA. EL MATEMÁTICO VICENTE CASELLES Y EL SACERDOTE VICENTE ESPASA.

NOTICIARIO BREVE GATENSE.

GRUPO IV. POSITIVOS DEL GORGOS Y DEL ONDARENSE. Mogente 1.- Gorgos 1. 

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 12 és Sant Victoriano.

SANT VICTORIANO va nàixer a Itàlia i va morir l’any 561 a Barbastro (Aragó).

Era abat, abraçà la vida monàstica, i estant dedicat a l’oració en la soletat de les muntanyes pirenaiques, acceptà la responsabilitat de dirigir el monestir que després portaria el seu nom des de mitjan segle VI d.C.

Pel que fa al refranyer, ja que estem prop de Sant Antoni, pose ja el típic refrany:

SANT ANTONI DEL PORQUET, A LES VELLES FA CARASSES I A LES JOVES ROMANCETS.

FONT santoral: www.santopedia.com.HUI GATA AL B.O.P.: Modificació de Crèdit.

 

Hui 12 de gener es publica al Butlletí Oficial de la Província un Edicte en el qual es dona compte de què no s’han presentat al·legacions durant el termini d’exposició al públic. Per tant resta automàticament elevat a definitiu l’Acord plenari de data 10 de desembre de 2010, sobre l’expedient de Modificació de crèdits número 17/2010, últim de l’any 2010. 

 

 

 

El resum del capítol és el següent. No hi ha consignació i la inversió real és de 150.086,01 euros.

FONT: BOP, 12-1-2011.

 JA VÉNEN LES FESTES DE SANT ANTONI: Dissabte Cata de vins.

Del 15 al 17 de gener un altre sector del poble, un barri antic i autèntic -el Raval- celebrarà les festes a SAN ANTONI DEL PORQUET. Com ja es habitual el veïnat de la Placeta, dels carrers dels voltants, com Moreres, Baix, Parres, Palmerals i altres, acudiran al nucli de la Festa: la Placeta de Sant Antoni, on aquestos dies es prepara la imatge i la plaçoleta.

 Un dels actes que més força està agafant en els últims anys és el "POSA VI, CATA VI" que arriba a la quarta edició. Una de les condicions serà que tots els vins Vresentats deuran haber estat el·laborats amb varietats autòctones, monovarietats o de "coupage". 

A les 9 del matí hi haurà un esmorzar. Amb 10 euros tindrà dret al menjar, capell i copa. Sobre les 10.15 hores es farà la cata popular i una vegada acabada i sabent els premiats, es procedirà a lliurar els premis i sortejar una bóta de vino.
Als participants se’ls lliurarà una fulla per a poder fer les seues valoracion sobre els vins catats. Al concurs participen vins de quatre categories distintes: negre, blanc jove, de criança i de giró.
Per la nit es farà un sopar organitzat per la Comissió de Festes del poble.

 

 COM ERA GATA FA...24 anys: 2 i 3 d'octubre de 1987.

Començava un nou mes, octubre, d’aquell any 1987. Ara fa 24 anys.

Quins eres els articles que podíem llegir a la premsa:

2 d’octubre de 1987:

COMARCA: 1ª REGIONAL. GRUPO IV. EL GORGOS BORRA EL NEGATIVO EN MOGENTE (1-1). EL DOMINGO EN LES SORTS. GORGOS-ONDARENSE, EL "DERBY" COMARCAL.

GRAN ÉXITO DE LA EXPOSICIÓN DE MUEBLES ANTIGUOS.

ESTE AÑO, CONCURSOS DE FORMACIÓN OCUPACIONAL.

AMPLIACIÓN DE LA CARRETERA GATA-JESÚS POBRE.

SUSPENDIA LA PROCESIÓN Y EL CASTILLO DE SAN MIGUEL.*

*La història ens deixa que el 29 de setembre, Festa de Sant Miquel, de 1986 i 1987, dos anys seguits consecutius, no es van poder fer ni la processó ni alguns dels actes de la festa. El 1986 cap acte i el 1987 ni processó ni castell.

PRUEBA CICLISTA EN LAS FIESTAS DE SAN MIGUEL.

INFORMACIÓN: OBRAS EN LA CARRETERA GATA-JESÚS POBRE.

3 d’octubre de 1987:

CANFALI MARINA ALTA: LA LLUVIA OBLIGÓ A SUSPENDER LOS ACTOS FINALES DE LAS FIESTAS DE SAN MIGUEL EN GATA.

CUARTO ANIVERSARIO DEL HIMNO A GATA.*

*Altra notìcia per a la història: 1983 va ser l’any en el qual es va crear l’Himne a Gata amb lletra de Antonio Salvá Roselló i Música de Leopoldo Vidal Estrems.

BORONAT SE IMPUSO EN LA CONTRA RELOJ DEL FESTIVAL DEL C.C. GATA.

ÈXIT DE L’EXPOSICIÓ DE MOBLES D’ÈPOCA.

NOTICIARIO GATENSE.

 I DEMÀ...L'ALCALDESSA AMB ELS PRÍNCEPS D'ASTURIES.

Recollirà el distintiu de Ciutat de la ciència i la innovació per a Gata

Com ja vaig anunciar ahir, l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler Oliver, recollirà demà dijous dia 13, de mans dels Prínceps d’Asturies, el distintiu de Ciutat de la Ciència i la Innovació que concedeix el Ministeri de Ciència i Innovació en un acte que tindrà lloc dijous 13 de gener a les 12 hores a Madrid.

Amb este distintiu es reconeix l’esforç i compromís que han realitzat diversos municipis amb I+D+i i la seua contribució des de la esfera local al canvi de model productiu.

El distintiu reconeix un total de 30 municipis diferenciats en tres categories per habitants: menys de 20.000, en què es troba la localitat de Gata; de 20.001 a 100.000 i més de 100.000.

En esta primera edició, s’ha concedit el distintiu a aquells ajuntaments que han demostrat un major compromís en projectes innovadors amb càrrec al Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local. En el cas de Gata de Gorgos, a través del Fons Estatal, s’ha realitzat la instal·lació de tres plantes fotovoltaiques en espais municipals que es sumen a la que ja tenia el municipi en la coberta del pavelló esportiu.

Els ajuntaments guardonats passen a formar part de la “Red de ciudades de la Ciencia y la Innovación” , on es potenciarà la relació entre els ajuntaments i la realització de projectes de col·laboració.

PERÒ...VOLEU SABER LES 30 CIUTATS O POBLES PREMIATS ?.

Sols per curiositat són aquestos:

- Fins a 20.000 habitants: Buenavista del Norte (Canàries), La Solana (Castella la
Manxa), Béjar (Castella i Lleó), Palaciosrubios (Castella i Lleó),
Vilanova del Camí (Catalunya), Boiro (Galícia), Colmenarejo (Madrid), Ermua
(País Basc), Benilloba (Valéncia) i Gata de Gorgos (Valéncia).

- Ajuntaments entre 20.001 i 100.000 habitants: Avilés (Asturies), Cerdanyola del Vallès (Catalunya), Manresa (Catalunya), Sant Boi de Llobregat (Catalunya), Viladecans (Catalunya), Cáceres (Extremadura), Almendralejo (Extremadura), Rivas Vaciamadrid (Madrid), Tres Cantos (Madrid) i Eibar (País Basc).

- Finalment, ajuntaments de més de 100.000 habitants: Dos Hermanas (Andalucia), Gijón (Asturies), Santander (Cantabria), Valladolid (Castella i Lleó), Barcelona (Catalunya), Mataró (Catalunya), Terrassa (Catalunya), Logroño (La Rioja), San Sebastián (País Basc) i Valéncia.

 

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -273, la d'ahir-

20110113000014-copia-de-image0-44.jpg

Seguint amb el compromís pres amb tots vosaltés de "cada dia una foto antiga" i com ahir no la vaig posar, per manca de temps, li toca ara a la foto 273. I és de les festes patronals de 1957. La Festa dels Fadrins era el remat el 7 d’agost de tots els actes. Al mig de la Plaça Nova, aleshores Plaza 18 de Julio, es presentaven aquests personatges. Podeu observar l’expectació creada a aquestes disfresses. Separant la plaça de la gent, aquella baraneta que sempre eixia a festes.

D’esquerra a dreta, encara que no es distingixen bé: E. Adolfo Mulet Salvá, que després seria alcalde; el tercer vestit amb alguna cosa blanca, Paco Feliu, el qual era el propietari de la fotografia; el del costat vestit amb una capa és Gabriel Pons.

El de la maleta i l’altre (per estar massa blanc) no s’observa bé qui són.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -274, la de hui-.

20110113002459-copia-de-image0-42.jpg

LA FOTO LA PODEU VEURE EN GRAN I BUSCAR-LI TOTS ELS DETALLS PUNJANT ACÍ.

Recuperem ja la normalitat del dia a dia de les fotos antigues, encara que ja uns minuts dins del dijous 13. Ara una foto un poc més clara.

La fotografia no té desperdici. Mostra com era abans el lloc que hui ocupen els pisos. La casa del Sr Tonico García. Fixeu-se quin casot i que bonica fa la foto. I com la foto es va fer quan optava Gata al Premi "Conde de Guadalhorce" per això penjen macetes de la paret i estan plens els balcons. La font està ahí solitària mirant la casa. Com es pot comprovar no estava asfaltada la plaça i es pot llegir bé el ròtul de: "Plaza de la Iglesia".SANTS I REFRANYS: Hui dia 13 és Sant Hilario.

SANT HILARIO de Poitiers li anomenen així perquè va nàixer i morir a aquella ciutat francesa en el segle IV. Fou bisbe i doctor de l’Església. La seu de Poitiers, a Aquitania (hui França), la tingué en temps de l’emperador Constancio, qui havia abraçat l’herejia arriana, i lluità denodadament a favor de la fe nicena. Va ser desterrat al llarg de quatre anys a Frígia. Composà uns comentaris molt célebres sobre els Salms i l’evangeli de Sant Mateu.

Pel que fa als refranys, seguim amb els de Sant Antoni, festa que a Gata i molts pobles es celebrarà aquest cap de setmana, però la festa reial serà el 17, dilluns. En pose dos del conegut sant:

ENTRE SANT ANTONI (17 de gener) I SANT SEBASTIÀ (20 de gener), MÉS FRED QUE EN TOT L’ANY FA.

PER SANT ANTONI GELADES, I PER SANT LLORENÇ (10 d’agost) COLORADES

FONTS: www.santopedia.com i varies.DEMÀ COMENCEN LES FESTES DE SANT ANTONI 2011

20110113152907-santoni2010-1.jpg

Gata celebra al sant de la Placeta a la barriada del Raval 

Des de demà divendres fins diumenge, la Placeta, el Raval i Gata estan de festa. Són les tradicionals i històriques festes de Sant Antoni del Porquet. Els actes els organitza la Penya de Sant Antoni i la Regidoria de Festes, amb la col·laboració de la "Penya Cultural Boera de Gata", la Comissió de Festes 2011, el "Grup de danses de Gata" i José Signes Ferrer.

Els actes, que es concentren principalment a la Plaça de Sant Antoni de la barriada del Raval, comencen demà amb una discomòbil organitzada per l’Associació bouera de Gata. Dissabte 15, a partir de les 9 hores, com ja vaig informar ahir, es celebrarà el quart concurs de tasta de vins del terreny en tres modalitats. El "IV Posa Vi Cata vi" contarà amb la participació de vins de tota la Marina Alta.

La Comissió de Festes 2011 ha organitzat per a migdia un dinar popular per a tots els que vulguen apuntar-se.

Ja per la vesprada, a les 18.30 hores hi haurà una actuació de balls tradicionals a la Placeta a càrrec del Grup de danses de Gata, en la qual participaran menuts i majors.

A  les 20.30 hores es realitzarà la tradicional ofrena de flors al sant i la processó pels carrers del barri del Raval. Al finalitzar, hi haurà sopar i balle a la Plaça de Sant Antoni.

Diumenge 16 es celebrarà la festivitat de Sant Antoni que en el calendari coincideix amb dilluns, dia escolar i laboral. A les 11.30 hores es concentraran a la plaça les autoritats, majorals d’honor, que com cada any són el matrimoni format per Francisca Monserrat Torres i Francisco Mulet Signes, festers i veïns, per a traslladar la imatge del sant a l’església parroquial.

A les 12 serà la missa solemne en honor al sant. Després es procedirà a la benedicció dels animals, es repartirà el pa beneït i es dispararà una traca.L'ALCALDESSA REP EL PREMI PER A GATA DE "CIUTAT DE LA CIÈNCIA I LA INNOVACIÓ"

20110113223544-anamari.jpg

Ja s’han rebut les primeres fotografies de la recepció dels Prínceps d’Astúries al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a Madrid d’aquest migdia, on l’alcaldessa ha rebut per a Gata el premi que li acredita ser "Ciutat de la Ciència i Innovació". Sols dos municipis, Benilloba i Gata, menors de 20.000 habitants de la nostra Comunitat.

A la fotografia que reproduïm del diari "El Norte de Castilla" el digital es pot veure com es preparen per a la foto oficial. Ana María Soler, l’alcaldessa de Gata, la poden observar a la part de dalt de la foto, per l’esquerra. Davant vegeu al vicepresident tercer i ministre de Política Territorial Manuel Chaves, el Príncep Felip, la princesa Letizia i la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, així com la resta dels altres 29 alcaldes i alcaldesses, entre elles la de Valéncia Rita Barberá, ciutat que també ha rebut el premi.

Cal recordar també que aquesta distinció s’obté per un període de tres anys, que es renovarà o no en funció de les actuacions de les ciutats en eixe període.

FONT de la imatge: Juan Lázaro. Reproducció de les imatges de la pàgina www.nortecastilla.es. Si voleu veure-la més en gran, cliqueu baix:

http://www.nortecastilla.es/multimedia/fotos/ultimos/69809-principes-asturias-entregan-premio-ciudad-ciencia-innovacion-valladolid-0.htmlCOM ERA GATA FA...24 anys: 6 i 9 d'octubre de 1987.

20110114083439-copia-de-image0-200.jpg

La tormenta i la gota freda eren notícia. També el futbol.

6 d’octubre de 1987:

INFORMACIÓN: EL PEDRISCO DAÑÓ LA UVA.

CANFALI MARINA ALTA DIMARTS: DATES DE LA HISTÒRIA DE GATA ( I III ).

JUVENILES: EL DENIA SE IMPUSO AL GORGOS (3-2).

A la fotografia de l’article, podeu veure’ls als "xicons del 87". Ara el juvenil és líder. Aquell també era un bon equip. Ara juguen ja els fills. La imatge va ser publicada al Canfali Marina Alta. PER A VEURE’LS MILLOR PUNJEU ACÍ.

9 d’octubre de 1987:

COMARCA: GATA VIVIÓ CON INQUIETUD LA "GOTA FRÍA".

EL PLENO APRUEBA LA INSTALACIÓN DE UN REPETIDOR DE TV3.

EL ALCALDE, CONTRA LA PLANTA ASFÁLTICA DE LA GARGANTA. LAS PASADAS LLUVIAS, LLENARON DE PIEDRAS Y GRAVA LA N-332.

EL CENTRO MÉDICO DE GATA, CASI UNA REALIDAD, AL ALCANCE DEL PÚBLICO.

EL "DERBY" GORGOS-ONDARENSE SE RESOLVIÓ PARA LOS LOCALES. EN EL DERBY GORGOS, 3; ONDARENSE, 0.

MAÑANA EN LES SORTS GORGOS-JÁVEA.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -275-

20110113234511-copia-de-image0-40.jpg

Una imatge de l’interior de l’església abans de la guerra, abans de desaparéixer les imatges al cremar-se a la contienda civil del 36. En podeu veure, a banda de la central la Verge, dos més una d’elles pareix Sant Sebastià a la dreta. Era l’any 1935. Maig, el més de les flors, de María. A l’altar major es posava la imatge de la Mare de Déu. La festa de les "Hijas de María".SANTS I REFRANYS: Hui dia 14 és Sant Fulgencio.

SANT FULGENCIO vixqué entre els segles VI i VII. Bisbe andalús. Era d’Ecija, germà de tres sants més Leandro, Isidoro i Florentina. El seu germà Isidoro li dedicà el seu tractat "De los oficios eclesiásticos".

Pel que fa al refranyer, seguint amb Sant Antoni, festa que es commemora dilluns pròxim dia 17, recullc aquest refrany de hui, modalitat d’altres ja publicats abans:

PER SANT ANTONI CREIX EL DIA UN PAS DE DIMONI.

FONTS: www.santopedia.com i www.aldeaglobal.net.LA PREMSA, ELS PRÍNCEPS I LA NOSTRA ALCALDESSA

20110114142957-alcaldessainf..jpg

Important deu ser el premi, quan tots els diaris d’Espanya publiquen hui -ja ho feien ahir al digital- els lliuraments dels premis de nomenament de "Ciutat de Ciència i Innovació", repartits al llarg de la geografia espanyola.

Pel que fa al nostre, el de Gata, dalt teniu la fotografia que publica hui el diari INFORMACIÓN d’Alacant. Observeu-la. L’alcaldessa acaba de rebre el premi i ha saludat a la princesa Letizia i abans al Príncep, qui li havia donat l’obsequi, el guardó. La màxima autoritat del poble s’havia posat de gala, com corresponia l’acte de Madrid, els invitats i els assistents.

Aquest és l’enllaç de la notícia i la fotografia, per si voleu més detalls:

http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2011/01/14/gata-recoge-galardon-ciudad-ciencia-e-innovacion-manos-principe/1084153.html.

També us pose l’enllaç del diari LEVANTE-EMV. A Comarcas i a la secció de Marina Alta la mateixa fotografia dona compte del lliurament del premi a l’alcaldessa per a Gata, però sense foto al digital:

http://www.levante-emv.com/comarcas/2011/01/14/gata-recoge-premio-innovacion/773610.html.

Per supost, cal dir que en paper també teniu la notícia als dos diaris.

FONTS: Diaris Información (text i fotografia) i Levante-EMV.

 

 DEMÀ, XERACO-GORGOS (Juvenil), segon contra líder.

Demà dissabte torna el futbol juvenil. Els xicons de Jaume Serra han tingut una setmana més per posar-se millor en forma, després del paró de festes. L’últim resultat, empat a tres goles front a Benifairó de Valldigna, va permetre al perseguidor immediat, Xeraco, apropar-se massa a la classificació.

I demà dissabte a les 17 hores, a Xeraco juguen els dos: segon contra líder. Podran retornar als bons partits els nostres ho permetran que el Xeraco els iguale a la taula?. Tres punts els separen ja. Mentre el Gorgos juvenil en té 31 punts, el Xeraco en té 28. Ho sabrem demà la nit.

Pel que fa al primer equip del Gorgos el diumenge té també una eixida difícil i compromesa. Els de Gata, setés classificats s’enfrontaran al quart classificat, Atlètic Callosa, al poble de la Marina Baixa. Ja parlarem d’ells...

 

 

 COM ERA GATA...fa 24 anys: 10 i 11 d'octubre de 1987.

L’instal·lació del repetidor de TV3 i el mal temps era el més important eixos dies.

10 d’octubre de 1987:

CANFALI MARINA ALTA: JOCS DE GATA ( I ).

GATA: EL AYUNTAMIENTO ACUERDA POR UNANIMIDAD INSTALAR UN REPETIDOR DE TV3.

75 LITROS POR METRO CUADRADO EN DOS DÍAS.

FIESTA DE LA PATORNA DE LA GUARDIA CIVIL.

NOTICIARIO BREVE.

AL REAL MADRID-OPORTO CON LAS PEÑAS MADRIDISTAS DE LA MARINA ALTA. La de Gata també anava i a la perruqueria de Ca Canya es venien les reserves d’entrades.

11 d’octubre de 1987:

INFORMACIÓN: LO MÁS INTERESANTE DE PRIMERA REGIONAL. EL GORGOS APRENDIÓ LA LECCIÓN Y LA APLICARÁ ANTE EL BENIGÁNIM.

DERROTA ANTE EL JÁVEA.  

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -276-

20110114150410-copia-de-image0-44.jpg

TOTS ELS HOMES QUE IXEN A LA FOTO ELS PODEM VEURE DETALLADAMENT SI PUNJEU ACÍ.

La foto de hui la publique prompte per motius d’agenda. Conclou així la jornada del blo i demà més.

Si ahir veiem a l’alcaldessa amb el grup d’alcaldesses i alcaldes de les ciutats premiades, hui vegem a un altre grup, aquest de Gata, però on estan presents rectors, autoritats, veïn solvents del poble. Era l’any 1953. L’alcalde Vicente Mulet Redal, just al centre de la foto sentat, s’acompanya del Metge Moratal (de blanc al costat esquerre), al que li nomenaven un carrer, carrer del Doctor Moratal. Al mig de la carretera, ara eixa foto no la podríem fer si no aturarem el tràfic, estan fotografiats per al record de les pròximes generacions.

Al fer-se la "urbanización parcial" d’allò que anomenarien Avenida, es va acordar donar-li el nom al carrer més important dels de nova apertura. SANTS I REFRANYS: Hui dia 15 és Santa Raquel.

SANTA RAQUEL era l’esposa del patriarca Jacob. Segons conta la història bíblica era una de les filles més guapes de Labán.

Pel que fa al refranyer de hui, seguisc posant-ne de Sant Antoni, per què estem a dos dies de la seua festivitat. Ací us en deixe dos més:

PER SANT ANTONI DE GENER CAMINA UNA HORA MÉS EL TRAGINER (refrany català).

A SANT ANTONI DE GENER, CARNESTOLTES HEM DE FER (enguany com la Pasqua cau altíssima no es complix molt aquest refrany).

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i http://portalcatala.forocatalan.com i www.elrefranyer.com (refranys).FESTES DE SANT ANTONI a la Placeta

20110115205102-santantoni.jpg

Gata està vivint aquestos dies les festes de Sant Antoni del Porquet, els populars i tradicionals actes que van nàixer amb el Tio "Escolà" i el seu testament. Que es van reprendre a finals dels anys 80 del segle XX, que inclús es van fer bous pel corro del Raval, i que ara té col·laboracions de associacions del poble.

Els actes que s’estan fent ara mateix (20.30 hores) són l’ofrena al sant i la processó pels carrers del barri del Raval. A les 22.00 hores està previst un sopar popular i una nit de ball. Abrigueu-se que la rosada i la boira seran les notes predominants i baixarà encara més la temperatura.

Demà diumenge 16, vespra de la festivitat del Sant, es celebrarà a Sant Antoni. A les 11.30 hores, concentacío a la Plaça de sant Antoni d’autoritats, festers i festerets del poble, festers del barri (Penya Sant Antoni), autoritats locals, majorals d’honor, i veïnat. Tots aniran en processó traslladant la imatge des de la Placeta pel carrer Duquessa d’Almodóvar fins la Plaça de l’Església.

A les 12 hores: Missa solemne al temple parroquial. Després a la Plaça benedicció dels animals. Repàrtiment del pa beneït i traca.

 

 EL TEMPS: MOLTA BOIRA I ROSADA.

20110115225152-boira15gener2011.jpg

PER VEURE CADA FOTOGRAFIA DE LES SIS DEL MUNTATGE PODEU PUNJAR ALS NÚMEROS.

1.- Dalt esquerra: Vista cap al pont de la via i la muntanya. 2.- Dalt centre: La boira i els ponts. 3.- Dalt, dreta: Cap al pont quan el sol començava a trencar la boira. 4.- Vertical centre: Boira a les Alcolaies. 5.- Vista amb boira cap al centre. 6.- Foto gran. El Montgó amb boira per capell.

Hui ha estat un dia molt humit. La boira persistent i forta de tota la nit no s’ha retirat fins les 11 quan el sol ha trencat eixe banc baix de boires. Al voltant del 90 per cent d’humitat i temperatures suaus i en alguns moments baixes. Ara mateix, a les 22.30 hortes, hi ha 8,3 graus i un 87 per cent d’humitat i va baixant la temperatura.

Us deixe amb sis imatges d’alguns llocs del poble, on la boira era molt forta aquest matí a les 9 del matí. Cal dir que la primera de les fotografies ha estat publicada a l’espai "L’oratge" de Canal 9 TVV, a les notícies del migdia. L’última imatge està presa de les Costeres cap al Montgó. El podeu veure encara amb un capell de boires dalt, però ja a les 12.30 del matí.

Sembla que aquesta nit també hi haurà molta rosada i demà farà el mateix començament de jornada, amb molta boira.DERROTA DEL GORGOS JUVENIL A XERACO: 3-0.

Els de la Safor igualen als nostres a 31 punts.

Havien arribat a estar prou distanciat. El paro de les festes, primer del pont de la Constitució-Puríssima i després les nadalenques, els ha perjudicat. El Gorgos juvenil ha tornat a caure i front al segon classificat per 3 a 0. Ja s’han igualat a punts, 31 en total. Els dos van paral·lels i quasi igual, sols diferencien els gols a favor que el Gorgos en té uns quants més. Dels tretze partits gujats, els dos en tenen 10 guanyats, 1 empatat i 2 perduts, però mentre el Gorgos té 61 gols a favor per 18 en contra, el Xeraco té 56 gols a favor per 17 en contra.

I ja van junts, ara no es poden permetre cap relliscada els xicons de Jaume Serra. I damunt l’Ondarense també ha guanyat i el Benirredrà també. Es a dir que estan tots xafant els talons al Gorgos i al Xeraco. AVANCEN LES OBRES DEL CEMENTIRI MUNICIPAL

20110115233812-copia-de-dscf0499.jpg

Posem a aquesta secció les obres d’ara que estan fent-se al poble de Gata, per part de l’Ajuntament o als organismes convenients. Les obres del cementiri van a bon ritme. A la foto es pot veure com hi ha algunes zones de l’antic que està ja amb formigó entre els mòduls del mig i els de la paret, al menys en la part vella del cementiri.

Encara no estan disponibles els nous nínxols i continuen fent-se les sales polivalents. També s’obren els columbaris.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -277-

20110115235445-copia-de-image0-6.jpg

Hui dissabte porte al blog una fotografia històrica del pont de la via. És propiepat de José R. Martín-Portugués i Garrido. L’any aproximat de 1910 a 1912. La fotografia -com deia al BIM que va ser publicada- la oferia l’autor als amics de Gata el nét d’Antonio Garrido, germà de Rafael Garrido que fou el caporal de l’obra del bastiment (tendido ferroviario). Homes i dones estan baix del pont de la via sobre el riu.SANTS I REFRANYS: Hui dia 16 és Sant Honorato.

SANT HONORATO era francés. Va morir a Arlés -Provença francesa- l’any 429. Sant Honorato fou bisbe. Va establir el célebre monestir a l’illa de Lérins i després acceptà regir la seu d’Arlés.

Pel que fa al refranyer, en pose dos més de Sant Antoni, ja que demà dia 17 és la seua festa, encara com molts pobles com Gata l’han celebrada hui diumenge:

PER SANT ANTONI DE GENER, MITJA PALLA I MIG GRANER.

SANT ANTONI DEL PORQUET, A LES VELLES FA GANYOTES I A LES JOVES FA L’ULLET.

FONTS: www.santopedia.com i variades.GATA HA CELEBRAT HUI LA FESTA DE SANT ANTONI

20110116215202-muntatgesantoni.jpg

PER VEURE LES FOTOGRAFIES EN GRAN, PUNXEU A CADA NÚMERO:

1.- Vertical, dalt, a l’esquerra: Regina i dames 2010 davant de la imatge, a la Plaça Vella. 2.- Vertical, centre, a l’esquerra: El rector beneïnt els pans a l’altar. 3.- Vertical, baix, a l’esquerra: Un dels carros al passacarrer pel carrer Signes. 4.- Vertical, dalt, dreta: Alguns dels festers de la Penya de Sant Antoni tallant el pa beneït per als assistents. 5.- Vertical, dalt, centre: Un altre carro en passacarrer passant per la plaça. 6.- El rector beneïx als animalets de companyia a la plaça. 7.- Baix, centre: la imatge de Sant Antoni.

Ja que demà dia 17 és laborable i lectiu...

Malgrat a ser demà la seua festivitat, la coincidència en ser dia laborable i, sobre tot, dia escolar, ha fet que es celebrarà enguany la festa en diumenge, el dia de la vespra.

A les 11.45 s’han dirigit festerets, regina major i les seues dames, festers de la Penya Sant Antoni, majorals d’honor i el major Toni “Porra”, autoritats i veïnat cap a la missa solemne. S’ha traslladat la imatge de Sant Antoni del Porquet des de la Placeta del seu nom fins a l’església parroquial.

Allí s’han beneït els pans que després han pogut menjar un trocet tots els assistents a la festa i benedicció d’animals.

Després, s’ha celebrat la missa solemne i a continuació la benedicció d’animals. Prèviament, com ja és habitual tots els anys, s’ha fet un passacarrer amb carruatges, amb cavalls, amb carrets, amb cavalleries i de les bones.

El senyor rector En Santiago Bohigues ha procedit a la benedicció de tots els animalets. S´han vist tortugetes, ànecs, canaris, gossos de totes classes, gats i altres espècies. Al final han baixat de les Alcolaies totes les cavalleries i carros i el rector ha fet la benedicció també per a ells.TAMBÉ VA CAURE AHIR EL GORGOS GRAN A CALLOSA: 5-4.

20110116220147-copia-de-dscf0458.jpg

Ahir vesprada va jugar el primer equip a Callosa. Quart contra seté. Un partit difícil i no va poder ser. Si al descans estava el resultat 5 gols a 1, en tota la segona part quasi van empatar els homes de Javi Espasa, però tampoc va hi haure sort.

A falta de conéixer el resultat del Altea B el Gorgos ja baixa segur a la vuitena posició. El líder Finestrat també va guanyar a domicili contra el Teulada per la mínima (0-1). El Calp B que ja va per devant del Gorgos va golejar per 6 a 0 al Relleu.

A la fotografia d’arxiu del passat diumenge al camp municipal de Gata, podeu veure a tres homes del Gorgos que tanquen sempre l’equip: Reda, el seu cosi Badar i per darrere Paco Pons.COM ERA GATA FA...24 anys: 14 al 18 d'octubre de 1987.

L’esport, la sanitat i la festa de la patrona de la Guàrdia Civil eren notícia.

14 d’octubre de 1987:

INFORMACIÓN: EL CENTRO MÉDICO ESTÁ PRACTICAMENTE LISTO PARA SU PUESTA EN SERVICIO.

16 d’octubre de 1987:

COMARCA: SIGNIFICATIVO TRIUNFO DEL GORGOS EN BENIGÁNIM (0-1).

GATA. MÁS DE MIL PERSONAS FELICITAN AL CUERPO DE LA GUARDIA CIVIL.

PAVIMENTACIÓN DE UNA DE LAS CALLES DE LA ERA DE BORONAT.

TRIAR PANSA, TODA UNA LABOR ARTESANAL DE PACIENCIA.

17 d’octubre de 1987:

CANFALI MARINA ALTA: EL GORGOS, IGUAL QUE EL ONDARENSE, A UN PUNTO DEL LÍDER. A la taula de classificació era quart amb 8 punts. 9 tenia el Tavernes líder.

18 d’octubre de 1987:

INFORMACIÓN: LA CASA CUARTEL DE LA GUARDIA CIVIL TIENE 101 AÑOS DE EXISTENCIA.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -278-

20110116225408-copia-de-image0-27.jpg

La foto de hui és eminentment urbana. La travessa de la General als anys 60 i 70 presentava aquesta imatge, que malgrat a no tindre massa qualitat si que es veue el tràfec que per allí passa. Molta bicicleta, alguna vespa i camions. Hi ha moviment. Alguns cotxes també van per la carretera. Es podeu fixar en les cases. Totes de blanta baixa i un pis, excepte dues, una a cada costat. No es veuen blocs de pisos.

 SANTS I REFRANYS: Hui és el dia de Sant Antoni Abad.

20110117205717-copia-de-dscf0527.jpg

Hui és la festivitat del sant anacoreta, de SANT ANTONI ABAD que per ací diguem del Porquet. Fou abad. Naixqué a Egipte cap a l’any 250 i va morir molt vellet i centenari l’any 356. Segons es conta va viure 105 anys.

Al morir els seus pares, va repartir els seus bens entre els pobres i es retirà al desert, on començà a portar una vida d’austeritat i penitència. Els altars el representen amb un porquet, d’ahí el malnom que porta.

Sant Antoni s’envoltà de molts deixebles, va saber confortar a molts confesors de la fe durant la persecució de Dioclecià i recolzà firmement a Sant Atanasio en les seues lluites contra els arrians.
A Gata és tradicional des dels anys 40 del segle XX, pel Tio Pepe Lluís, fer-li festa al sant. La placeta de Sant Antoni és el lloc on està posada la seua imatge en talla.

Una deixa que ve de l’any 1976 diu que se li faça festa. Els seus hereus encara la fan complir.

A la fotografia, el Sant de la Placeta adornat, quan ahir el portaven cap a l’església. 

Pel que fa als refranys, lògicament, tots els de hui, i en són quatre, són de Sant Antoni, que per això és hui el seu dia:

PER SANT ANTONI FA UN FRED DEL DIMONI.

SANT ANTONI ES VA ENAMORAR D’UN PORC, SANT JOSEP D’UN BE I JO DE VOSTÉ.

A LA NOVENA DE SANT ANTONI, EL QUÈ NO HI VINDRÀ, NO TINDRÀ OLI.

SANT ANTONI DEL PORQUET, ALS XIQUETS UN DINERET.

 

FONTS: www.santopedia.com i variades (refranys de Sant Antoni).EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA SOBREPASSA LES 17.000 VISITES

Com faig i dic cada mil visites o cada mes, gràcies i més gràcies. Ja estem superant les 17.000 visites. Són nou mesos i set dies. A les passades festes ha estat més sol·licitat el blog del "Cronista de Gata". La gent volia veure els reportatges dels Nadals, dels Reis, però una sèrie s’ha mantés sempre fixa, la de fotografies antigues...i seguim, hui ja per la 279.

Torne a dir gràcies, per què sense tots vostés usuaris del blog no es mouria el contador i no donaria ànims per a seguir escrivint.EL GORGOS ÉS EL NOVÈ DEL GRUP XV DE 2ª REGIONAL.

20110117214319-copia-de-dscf0456.jpg

Com bé deia ahir, la derrota a Callosa li ha significat al primer equip del Gorgos Club de Futbol baixar dos llocs a la taula del grup XV de Segona Regional. Ara ocupa el lloc novè de 16 equips que té la taula. És lider el Mediterráneo Xàbia amb 35 punts. Segon és el Finestrat amb 34 punts.

El Ciutat de Benidorm és tercer amb 29 punts. És quart l’Atlètic Callosa, l’equip que guanyà dissabte al Gorgos, amb 26 punts. Amb 25 estan Calp B i Sporting de Benissa que són cinqué i sisé. Es seté l’Orba, vuite és l’Altea B els dos amb 24 punts. El Gorgos és novè, com he dit, amb 22 punts.

A la segona part de la taula encara hi ha molts equips de la Marina Alta. L’11é és el Teulada; el 12é el Pedreguer; el 13é el Poble Nou de Benitatxell; 14é és el Jove Teulada-Moraira i el 15é l’Atlètic Ifach. Tanca la classificació el Deportivo Relleu.

Cal dir que el proper diumenge li correspon el partit Orba-Gorgos. Ara, fins l’Orba va davant d’ell, però és un rival bó per al Gorgos, per a donar un pas positiu endavant.

A la fotografia que apareix al costat, els mateixos jugadors del Gorgos que posava ahir al partit d’arxiu del passat diumenge. D’esquerra a dreta Badar, Paco i Reda.EL SANT ANTONI DE LA PLACETA TÉ LA SEUA HISTÒRIA

20110117224007-tiopepelluis.jpg

Ja que hui és Sant Antoni, malgrat que la festa es celebrara ahir diumenge, cal dir que la imatge i la festa tenen la seua història a Gata.

El Tio Pepe Lluís deixà en herència fer-li missa i volteig de campanes al sant

Les festes patronals de l´Arraval de Gata, dedicades al Sant Abat Antoni, patró dels animals, deuen la imatge de la Placeta a un home molt devot, que comprà a València l´escultura, li va fer festa junt amb els llauradors de l´època i deixà com a testament que el dia de la festa els seus descendents li sufragaren una missa i el volteig de campanes.
Ara fa poc més de 60 anys, es va inaugurar i beneir el santet a la Placeta. José Costa Vives, conegut popularment com el Tio Pepe Lluís, tenïa una història molt curiosa al voltant de la festa, de les cavalleries i del santet.
Després de la guerra no hi havia sant a la Placeta. El Tio Pepe Lluís tenia una aca i un cavall. Este es va posar malalt. Li digué el devot a la seua dona Teresa Signes Costa, que si l´animal s´adobava farïen el Sant. I així va passar. El Tio Pepe Lluís va viatjar a València a comprar la imatge, la va posar a la Placeta, va alquilar adornaments i montures elegants, i va fer tota una cavalcada.

En aquells temps hi havia a Gata uns set-cents animals. El dia de la festa uns cinquanta van participar. Al nostre personatge el van fer majoral d´honor i sufragador de la processó, missa i volteig de campanes.

L´home vivïa al carrer Bisserot nùmero 6 del poble. Quan la cavalcada passava per sa casa, es paraven i el Tio Pepe Lluís molt gustosament convidava als portadors d´animals.

En 1976 fa un testament que donarïa motiu a la festa actual. Al setembre de 1977, quan el Tio Pepe Lluís tenïa 72 anys, va faltar. Després es va conéixer el seu llegat: A la disposició quarta del testament deia textualment:
“…Con la obligación de sufragar la Fiesta de San Antonio Abad, que actualmente sufraga el testador”. Eixa tasca la deixà als seus hereus, es a dir, als descendents de la seu dona, donat que no van tenir fills.

Ara el nebot de la dona, Francisco Mulet Signes, conegut com Paco L´Escolà, junt amb la seua dona Francisca Monserrat Torres, són hereus i testimonis d´aquell testament. Des de 1985 que es va revitalitzar la festa per uns quants Tonis del poble, especialment el veí de la Placeta, Antonio Diego, conegut popularment com Toni Porra, Paco i Francisca són majorals d´honor. 

A la imatge, el dia de la inauguració del santet a la Placeta. El Tio Pepe Lluís el va posar al seu lloc. Eren els anys 40 del segle XX. AJUDA AL POBLE SAHARAHUI

Participa en la caravana de recollida d’aliments

L’Associació Comarcal d’Ajuda al Poble Saharahui (ACAPS) ha llançat un nou comunicat, com cada any, en el qual convidar a participar a tots en la caravana de rcollida d’aliments. Ho ha fet extensiu a les escoles, on es concentren els menuts de cadascuna de les nostres famílies.

ACAPS fa notar que la població saharahui dels camps de refugiats en Tindouf viu en un ambient totalment hostil i a dia d’avui els pocs aliments que tenen provenen d el’ajuda humanitària.

La caravana és un projecte a nivell esatal i les associacions s’organitzen per repartir-se els productes bàsics i disposar de més varietat. A la Marina Alta, per col·laborar es pot portar arrós, oli i/o sucre abans del 26 de gener i, a principis de febrer, els aliments de totes les comarques arribaran als campaments.

L’ACAPS Marina Alta aprofita per arair la col·laboració com en anys anteriors i demana que es continue ajudant un any més.COM ERA GATA FA...24 anys: 21 a 25 d'octubre de 1987.

Moltes i variades notícies es podien llegir de Gata a la premsa d’aquells dies. Destaquen malauradament l’accident mortal del Cap de la Creu Roja a Teulada, que havia estat a la Caserna de la Guàrdia Civil a Gata.

21 d’octubre de 1987:

INFORMACIÓN: ASOCIACIÓN DE AMAS DE CASA.

22 d’octubre de 1987:

INFORMACIÓN: MUERE DE ACCIDENTE DE TRÁFICO EL JEFE DE CRUZ ROJA DE TEULADA. Francisco Martínez Contreras es dirigia a Gata on vivia. Era sargent de la Guàrdia Civil.

23 d’octubre de 1987:

COMARCA: CURSILLO DE LA MINADO PARA AMAS DE CASA.

COMISIÓN DE FIESTAS 1988.

UPV FORMULA EN EL PLENO PREGUNTAS POLÉMICAS A AP.

SE INICIA LA RECOLECCIÓN DE LA ACEITUNA.

400 AÑOS DEL NACIMIENTO DE LA SEÑORA DE GATA: JERÓNIMA DE HÍJAR ( * )

ACCIDENTE MORTAL DEL JEFE DE CRUZ ROJA DE TEULADA.

25 d’octubre de 1987:

CANFALI MARINA ALTA: JOCS DE GATA ( i II ).

LAS PROVINCIAS: EN LA MARINA BAIXA. LA UVA MOSCATEL YA NO TIENE PORVENIR. LOS "RAIMEROS" DESAPARECEN. Un error total, ja que devia dir la Marina Alta. Firmava l’article Forés Lahoz.

( * ) Un altre document per a la història. Na Jerónima d’Ixar i Castellví Vilanova Revelles i Montagut, senyora de GATA, Xaló, Llíber i L’Alcúdia va nàixer a València el 23 d’agost de 1587. Just feia 400 anys de la data.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -279-

20110117232012-copia-de-image0-11.jpg

La de hui és una fotografia d’època. Era alcalde Vicente Mulet Redal. Ell està al costat del rector i al costat de la primera regidora que va tindre dona el poble de Gata, coneguda com Tonica "el Polit". Estan en un acte oficial religiós i social. No se exactament on s’ubica la imatge. Tinc pocs coneixements d’aquesta fotografia. Si alguna persona que visita el blog coneix més a fons el lloc, l’acte i el motiu, ens ho pot fer saber.

 

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 18 és Santa Margarita d'Hongria.

SANTA MARGARITA D’HONGRIA era d’aquell país. Vixqué al segle XIII. Religiosa de l’Orde dels Dominics. Fpu verge, filla de rei. Els seus pares la dedicaren a Déu per a obtenir l’alliberació dels tàrtars i, encara xiqueta, entrà al monestir de monges de l’Orde de Predicadors i va fer professió als dotze anys i es donà totalment a Déu, dedicant-se a imitar generosament a Crist cruxificat.

Pel que fa als refranys encara dos de Sant Antoni, festa que va ser ahir. En pose un en castellà i altre en valencià:

LAS CINCO DAN YA CON EL SOL, EL DÍA DE SAN ANTÓN.

SANT ANTON TREU LA BOIRA DEL MÓN.

FONTS: www.santopedia.com i http://polsim.blogspot.com.COM ERA GATA FA...24 anys: 27 a 31 d'octubre de 1987.

Tornava a ser a finals d’octubre un accident mortal notícia i ja han passat 24 anys.

27 d’octubre de 1987:

INFORMACIÓN: KÁRATE.

CANFALI MARINA ALTA: EL GORGOS SUMÓ UN IMPORTANTE POSITIVO EN CÁRCER.

28 d’octubre de 1987:

INFORMACIÓN: FALLECE UN JOVEN EN ACCIDENTE DE TRÁFICO EN GATA DE GORGOS. ES LA TERCERA VÍCTIMA EN 40 DÍAS.

30 d’octubre de 1987:

COMARCA: 1-1. LA EXPULSIÓN DE CORCAT PRIVÓ AL GORGOS DE LA VICTORIA EN CÁRCER.

UN JOVEN DE 17 AÑOS MUERE DE ACCIDENTE EN GATA DE GORGOS. EN POCO MÁS DE UN MES, TRES MUERTES POR ACCIDENTE.

EL MOVIMIENTO JÚNIOR, INICIA SU CURSO 87-88.

LA ALERTA ROJA PREOCUPÓ, PERO NO LLEGÓ...

LOS MOZOS DEL REEMPLAZO, ESPERAN EL DÍA 15 DE NOVIEMBRE.

COMISIÓN DE GOBIERNO MUNICIPAL, 20/10/87.

EL CEMENTERIO DE GATA, LA "OTRA CIUDAD".

(A nivell comarcal). LA CONSELLERÍA PAGARÁ LA LIMPIEZA DEL EX VERTEDERO DE LA JARA.

31 d’octubre de 1987:

CANFALI MARINA ALTA: MUERE UN JOVEN DE GATA EN ACCIDENTE DE TRÁFICO.

LA GENERALITAT LIMPIARÁ Y REPOBLARÁ EL ANITGUO VERTEDERO DE LA XARA.

LA VEU DE LA MARINA: ESGUITS. GATA. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -280-

20110118232208-copia-de-image0-11.jpg

Una nova foto antiga. Aquesta té data i és important. Era el 9 d’agost de 1953, quan es beneïa la Caixa d’Estalvis del Surest d’Espanya, que com recordareu i si no ja ho sabeu estava ubicada a "Ca Tender" al Carrer La Bassa. El rector era En Manuel Castelló Quilis. Al costat esquerre el seu germà Francisco Castelló Quilis, també rector, que feia de vicari. A l’altre costat l’escolà Eduardo. Al seu costat l’alcalde Vicente Mulet Redal. La resta de persones eren directius de la Caixa.SANTS I REFRANYS: Sant Remigio de Rouen.

SANT REMIGIO DE ROUEN va morir a aquesta ciutat francesa l’any 762. Era bisbe. Germà del rei Pipino es va preocupar per introduir el modus romà en el cant de la salmodia.

Pel que fa al refranyer, seguim posant-ne del temps, ara del que va de Sant Antoni a Sant Sebastià, festa que es celebra demà mateix en pose dos:

A SANT SEBASTIÀ, MITJA HORA DE MATÍ I MITJA DE VESPRÀ. (Es referix lògicament a allargar-se el dia).

EL DISSET ÉS SANT ANTONI I EL VINT ÉS SANT SEBASTIÀ; QUI BONES OBRES POR AL DIMONI NO TINDRÀ.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i variades (refranys).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -281-

20110119204931-copia-de-image0-18.jpg

La foto de hui és una estampa bucòlica, però molt interessant pel quadre que presenta darrere de les persones que ací apareixen. Al riu, baix del Penyal, a la part on ara està el Centre Social, una dona i una xiqueta. Darrere un xicon. Està datada la imatge l’any 1942. Un home sembla que passeja algun animal, siga una cabra o un gosset.

Però les cases que a la part de dalt de la imatge apareixen són les que donen vellor a la foto. Per una banda una baixada. A la part esquerra l’església per darrere. A la part dreta, cases sobre la penya. Més a la dreta es veu com si fora una barra, però és el pont de Les Alcolaies. 

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 20 és Sant Sebastià i Sant Fabián.

SANT SEBASTIÀ fou un sant francés nascut l’any 256 i mort a Roma el 288. Era militar i va ser màrtir. Soldat de l’Imperi Romà que fou martiritzado a Roma per preferir a Crist que a l’emperador. Condenat a ser acribillat a fletxes va sobreviure i al tornar a donar testimoni de la seu fe, va ser llatigat fins la mort.
La iconografia popular i també a la nostra comarca i al nostre poble el representa amb fletxes en el moment del martiri. Era costum a les entrades del poble posar un Sant Sebastià. Ara hi ha molts carrers que porten el nom a la nostra comarca. El poble més prop és Xàbia que li fa festes, també a Murla que té una ermiteta a mitjan muntanya del cavall Verd.
A Gata es diu que hi havia un Sant Sebastià al carrer La Bassa enfrontant al carrer Xaló, perquè allí era una de les entrades del poble.

També és hui la festa de SANT FABIÁN, que fou papa al segle III. També màrtir, Déu el va cridar al pontificat i va donar exemple de fe y virtud, sofrint el martiri a la persecució sota l’emperador Decio. El seu cos fou soterrat aquest dia de l’any 250 al cementiri de Calixto, a la via Apia de Roma.

I de refranys si que en tenim que fan referència al sant de hui, Sant Sebastià. Us en pose tres que també fan referència al dia:

PER SANT SEBASTIÀ, UNA HORA MÉS DE CAMINAR.
PER SANT SEBASTIÀ, UNA HORA MÉS DE DIA HI HA.
PER SANT SEBASTIÀ, MITJA HORA MÉS SI FA NO FA.

FONTS: www.santopedia.com i www.uib.es.UN ANY MÉS, S'EDITA EL CALENDARIET DE BUTXACA DE LES DONACIONS DE SANG A GATA

20110120214908-copia-de-image0-201.jpg

Amb una impressionant imatge de la zona més antiga del poble, que podeu veure ací al costat, quasi al tamany del calendari.

Les donacions han començat just hui dijous 20 de gener
 
Els responsables de les donacions de sang a Gata, que coordina Pepe Pedro, amb la col·laboració de l’Ajuntament i la Federació de Donants de Sang de la Comunitat Valenciana han editat, un any més i ja en son molts, el calendariet de butxaca que assenyala totes les dates en les quals hi haurà col·lecta en 2011.

Les donacions han començat just hui dia 20. Continuaran els dies 17 de febrer, 24 de març, 7 d’abril i 19 de maig. També hi haurà donació el dia 16 de juny, el 14 de juliol i el 18 d’agost. Finalment, la resta de mesos serà: el 15 de setembre, 20 d’octubre, 17 de novembre i 22 de desembre.

Ja ho sabeu...acudiu. Com diu l’anunci: "Donar sang és salvar vides". Hi podeu acudir al Centre Social els dies dalt assenyalats, en horari de vesprada, de 17 a 20.45 hores.

Como ja ve sent habitual, el calendari a més d’assenyalar les dates de donacions té a l’altra part la imatg antiga d’un carrer, lloc públic o zona de la població. La imatge quasi inèdita d’aquest any està presa des de la zona d’Alcolaes i es veu perfectament tot el casc antic del Raval. En primer terme es distinguix perfectamente el "llavador", hui ja desaparegut, on les dones anaven a llavar la roba. Per a guardar la memòria seria molt interessant què una placa recordara en l’ inici del "Parc del Raval" just al final del carrer Parres l’edifici públic que allí hi havia...Encara que a Gata no som molt donats a les plaques.

APROFITARÉ LA FOTO ANTIGA DE HUI PER TAL DE DONAR-VOS A CONÉIXER LA IMATGE DE LA QUAL US PARLAVA DALT.COM ERA GATA FA...24 anys: Del 3 al 8 de novembre de 1987.

Aquest és el resum o extracte de les notícies d’aquells dies de 1987.

3 de novembre de 1987:

400 MILLONES DE LA DIPUTACIÓN PARA CATORCE PROYECTOS DE URBANIZACIÓN. A Gata, la pavimentació i urbanització de carrers era subvencionada amb 20.500.000 pessetes.

4 de novembre de 1987:

Sobre la tormenta. INFORMACIÓN: PEGO: 68 LITROS POR METRO CUADRADO EN POCO MÁS DE HORAS.

5 de novembre de 1987:

LAS PROVINCIAS. GANDÍA: 720 LITROS/M2 EN 24 HORAS. Gata de Gorgos, 156,5.

INFORMACIÓN: LOS RÍOS JALÓN Y GORGOS, A PUNTO DE DESBORDARSE.

CANFALI MARINA ALTA: EL GORGOS VENCIÓ AL VALLENSE (2-1).

6 de novembre de 1987:

COMARCA: No tenia títol, però la notícia tractava del temporal.

LAS AMAS DE CASA SIGUEN SUS ACTIVIDADES.

EL LUNES 2, PLENO EXTRAORDINARIO URGENTE.

ERA DE BORONAT.(*)

(*) Una altra notícia per a la història local. L’Era de Boronat s’urbanitzà a la tardor de 1987. Sols restava traure a la carretera el carrer Cuartel que va ser un poc més tard.

8 de novembre de 1987:

EL GORGOS, CON NOVEDADES EN SU FORMACIÓN, SE ENFRENTA AL CHELLA. IMPORTANTES BAJAS.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -282-

20110120233811-llavador2.jpg

La fotografia és la del revers del calendari de butxaca de les col·lectes de sang a Gata.

Mostra la barriada del Raval, l’any 1965

PER A VEURE EN GRAN LA FOTOGRAFIA PUNXEU ACÍ.

He aprofitat el calendari de butxaca del que us parlava dos articles abans, per a posar la foto antiga de hui. Quasi inèdita i no molt vista. La foto d’enguany d’aquest calendari mostra la fotografia que va eixir al programa de festes de 1965. El Llavador és el nucli central de la fotografia. El podeu veure en primer terme. L’envolta tot l’antic barri del Raval. Vegeu les cases com es disposen cap a la baixada del riu. Vegeu què clar s’aprecia el carrer Parres i com es dibuixa l’enllaç amb el carrer de Baix.

Quan feu gran la fotografia veureu que he conservat el color blau, que li dona més antigor si cap. És un record d’aquest edifici urbà social ja desaparegut, el llavador, que caldria reivindicar la seua memòria, al menys encara que fora amb una placa ceràmica o una al·lusió a el què estava i ja no està. Ara eixe lloc està buit i és el començament del Parc del Raval.

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 21 és Santa Agnés (Inés en castellà).

SANTA INÉS (Agnés en valencià) era romana. Va patir el martiri sent una adolescent. Oferí a Roma el suprem testimoni de la fe, consagrant amb el martiri el títol de la castitat. És la patrona dels adolescents.

Pel que fa al refranyer, seguim amb els de gener, passats ja Sant Antoni i Sant Sebastià i abans de ser demà Sant Vicent Màrtir, patró de la ciutat de València. Us en pose dos:

DE LA FLOR DE GENER, NINGÚ NO OMPLI EL GRANER.
AIGUA DE GENER, MILLOR QUE LA DE FEBRER

FONTS: www.santopedia.com i variades.DEMÀ TORNA A JUGAR EL GORGOS JUVENIL A CASA

A les 16 hores, front Albalat de la Ribera

El líder juvenil Gorgos C.F. voldrà demà assegurar millor el primer lloc i golejar. Té al damunt i en els mateixos punts al Xeraco. Per tant, no deu deixar-se ni empatar. Sols li val la victòria. Jugarà a les 16 hores al camp municipal de Les Costeres. Ho farà front el seté classificat l’Albalat de la Ribera. Quasi quan acabe començarà el partit del seu màxim rival, el Xeraco i serà a Benifairó de Valldigna.

Esperem que els homes de Jaume Serra facen els deures i guanyen.TORNEM A TINDRE MOLT DE FRED. Ara hi ha 3,2 º.

Aquesta nit serà gèlida. Ja s’anunciava que baixarien els termòmetres i estan posant-se cap avall i depressa. Quan són les 21.30 hores l’estació metereològica de l’Ajuntament marca 3,2 graus centígrads, que és la mínima del dia. La màxima de hui ha sigut de 10,2 graus, a les 15.28 minuts de la vesprada.

També hem tingut hui un arruixat. A les 6 de la matinada ha plogut i s’han recollit 1,4 litres per metre quadrat.

I el cel està ras i per això hi haurà aquesta nit gelada. I no hi ha massa humitat ara. Tenim el 53 % d’humitat.

Demà amaneixerà amb poca temperatura i aquesta nit es possible que els 0 graus o inclús -1º ronde els termòmetres.

FONT: www.uv.es/femenia/oratge.COM ERA GATA FA...24 anys: 11 a 15 de novembre de 1987.

Un succés per la tormenta es contava aquells dies.

11 de novembre de 1987:

INFORMACIÓN: UN RAYO CAYÓ SOBRE LA IGLESIA DE GATA DE GORGOS. IMPACTÓ EN EL PARARRAYOS.

12 de novembre de 1987:

INFORMACIÓN:  CENSO ELECTORAL.

13 de novembre de 1987:

COMARCA: UN RAYO "PASEÓ" POR GATA.

EL PLENO APRUEBA EL 6 DE AGOSTO Y EL 29 DE SEPTIEMBRE COMO FIESTAS LOCALES.

DEPORTES.

SE UNEN L’ESCOLETA Y EL AYUNTAMIENTO.

CARTA DEL AYUNTAMIENTO A LOS PADRES.

15 de novembre de 1987:

GORGOS-ENGUERA.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -283-

20110121230637-copia-de-image0-20.jpg

El més interessant d’aquesta secció de fotografies antigues és que vaig barrejant les imatges. Hui porte al blog una Festa dels Fadrins dels anys 60, concretament 1963. Es pot identificar algú dels disfressats, per què hi ha vaquers, dones vestits d’home, vestides de sevillanes,...tot això es feia el 7 d'agost, el dia després de les festes, que sabeu es feia molta festa per la gent jove.

Vegem agatxat, per exemple, a Ernesto Coloma, que porta un capell de vaquer. El segon per l’esquerra plantat és Jaime Signes "el llumero".

PER TAL DE VEURE AMPLIADA LA FOTOGRAFIA PUNXEU ACÍ.SANTS I REFRANYS: Hui dia 22,dissabte, és Sant Vicent màrtir.

SANT VICENT MÀRTIR naixqué a Saragossa on era diàcon al segle III. Durant la persecució sota l’emperador Diocleciano va estar empressonat, va patir fam, el potro, làmines candents, fins que, a Valencia, l’any 304 va ser martiritzat i va morir.

És patró de València i allí està considerat sant Vicent de la Roqueta com un gran sant. Hui era festa a la capital del Túria.

Pel que fa al refranyer ací us en deixe dos més de gener:

MES DE GENER, MES MALFEINER.

SI PLOU AL GENER, APUNTALA EL GRANER.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i altres (refranys).COM ERA GATA FA...24 anys: 20 a 29 de novembre de 1987.

Amb aquestos 10 dies de notícies conclou el mes de novembre d’aquell any 1987. 

20 de novembre de 1987:

COMARCA: LA COMISIÓN DE GOBIERNO ESTUDIA LA SEGREGACIÓN DEL TÉRMINO DE DENIA.

EL DOMINGO, SANTA CECILIA. LA "MILLONARIA" BANDA, LA FESTEJARÁ.

CAMPANYA DE CARLES SALVADOR.

FÚTBOL PRIMERA REGIONAL. GRUPO IV. EN TIEMPO DE DESCUENTO, EWL GORGOS VENCE AL ENGUERA (2-1).

21 de novembre de 1987:

CANFALI MARINA ALTA: Article d’opinió: "VISCA LA DEMOCRÀCIA A GATA" D’ALIANÇA POPULAR. Per Jaume Costa i Caselles, Regidor d’Unitat del Poble Valencià.

22 de novembre de 1987:

INFORMACIÓN: PERELLÓ-GORGOS.

EL AYUNTAMIENTO QUIERE UNA MEJOR DELIMITACIÓN DE SU TÉRMINO MUNICIPAL.

24 de novembre de 1987:

CANFALI MARINA ALTA: PRIMERA REGIONAL GRUPO IV. MAREJADA EN EL GORGOS QUE PERDIÓ EN EL PERELLÓ.

26 de novembre de 1987:

RUÍZ GALLARDÓN, EN LAS JORNADAS INDUSTRIALES. 30 POBLACIONES SE DAN CITA EN BAÑERES. "...el juguete y la madera, con el concurso de Benitachell, Gata de Gorgos, Onil, La Nucía y Tibi..." 

27 de novembre de 1987:

COMARCA. EL PUENTE DE LA A-7 OFRECE PELIGRO EN CASO DE INTENSAS LLUVIAS.

MEDIOAMBIENTE.

AMICS DEL BELÉN, PREPARA YA LA NAVIDAD.

28 de novembre de 1987:

TERCERA JUVENIL. GRUPO IX. EL AD DENIA GOLEA AL GORGOS (6-2).

29 de novembre de 1987:

AMBIENTE ENRARECIDO EN EL GORGOS.COM ES VA FER...?: AIXÍ VA L'OBRA DEL CENTRE JOVE POLIVALENT.

20110122212140-copia-de-dscf0626.jpg

PER VEURE MÉS GRAN I EN MÉS DETALL LA FOTOGRAFIA PUNXEU ACÍ.

He visitat hui l’obra que s’està fent, amb el Pla Confiança de la Generalitat, al final del carrer Costera del Grup Escolar. Ja està prou avançada l’estructura com podeu veure a la foto, que està pressa des de la part de dins, es a dir des de l’eixida de les piestes esportives.

Va fent-se poc a poc aquesta finca que servirà per als joves i per a les seues necessitats socials, culturals i d’esbarjo. Serà un centre polivalent.EL GORGOS JUVENIL GOLEJA I SEGUIX LÍDER (7-0).

20110122221009-copia-de-dscf0628.jpg

Un partit de golejada i bones sensacions. El Gorgos juvenil s’ha imposat amb claredat a l’equip d’Albalat de la Ribera, per 7 gols a 0. Tots han jugat a bon nivell i dos notes negatives: l’expulsió de Lucas que es perdrà un important partit com el de la setmana que ve front al tercer, Villalonga, i les nombroses targetes que s’han tret a jugadors del Gorgos. Un home destacat per què ha tancat molt bé la banda, David Feliu "Feliuet". Tres gols a la primera part i quatre a la segona. Dos expulsions, una per cada equip, i un penalti fallat per Eloi.

Amb aquest resultat i les victories dels seus immediats perseguidors, Xeraco, que té els mateixos punts, i Villalonga, el Gorgos té ara 34 punts. De 14 jornades, 11 guanyades, 1 empatada i dos perdudes. 68 gols a favor i 18 en contra.

El Xeraco que ha golejat 2 a 7 a la UE Benifairó de Valldigna té els mateixos, punts, partits guanyats, empatats i perduts, sols que té menys gols a favor 63 per 19 en contra. Allà el resultat els va afavorir als de la Safor, per 3 a 0, per tant hi haurà que esperar quasi al final de temporada per saber a quins dels dos equips beneficia el marcador i resultats.

Mentre el Villalonga, rival dissabte que del Gorgos, ha guanyat també a domicili 1 a 2 al Sueca B.

I els majors, el primer equip del Gorgos també ha jugat aquesta vesprada a Orba. De moment no se el resultat. Esperarem notícies.

A la fotografia, podeu veure un moment del partit de hui dels juvenils. En acció Vicent "Canya" en primer terme. Més a l’esquerra darrere el hui capità Benja; al centre dins Pau i a la dreta David Feliu.FA UN FRED QUE PELA...

Tornem a utilitzar aquesta frase, per què nosaltres ací al raser del Montgó i de les muntanyes que ens envolten (Serrillars, Tossal Aspre i altres més menudes) no estem acostumbrats a tant de fred. És la segona vegada en aquest cicle del temps que fa baixíssimes temperatures.

Hui en tot el dia no s’han superat els 9,9 de màxima que ha fet a les 16.11 i ara mateix, quan són les 22,18 estem a 0,7 graus, però la sensació de fred és de -1,9 graus. La mínima de hui ha sigut -0,3 º C de les 8,27 del matí. 

Aquesta nit baixarà més la temperatura i demà a la matinada igual. Ha pujat un poc la humitat i ara està al 64 per cent.

El què he dit...fa un fred que pela...i abrigar-se toquen.

FONT: www.uv.es/femenia/oratge.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -284-

20110122224428-copia-de-image0-39.jpg

Ja ens acostem a la foto 300 sols en resten 16 dies, 16 fotografies. Però anem a la foto antiga de hui. És una comunió. Ens va cedir la fotografia Tonica Signes "La Sariera". Pertany al convit d’una comunió, anys 50. Aquesta en concret era de l’any 1954. Sabeu que abans es feien a casa, no com ara que totes van als restaurants. I les taules es distribuïen per dins de casa. Per als xicons xocolata, per als majors paella o altres viandes. Ací podeu veure en primer terme a Francisco Borrell, la seua dona Anita i la germana d’aquesta. Dos llocs més a Toni "Juanet" i a Vicent Caselles "de Llisinta". Tots estaven molt atents al fotògraf, ja que sabien que podia passar la imatge a la posterioritat.

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 23 és Sant Ildefonso.

SANT ILDEFONSO ens sona a tots perquè el col·legi dels xiquets que canten tot l’any els números de la loteria està dedicat a aquest sant.

Castellà del segle VII. Va morir a Toledo l’any 667. Fou abat, monjo i bisbe. Autor prolífic de llibres i de textos litúrgics, tenia una gran devoció cap a la Santíssima Verge Maria, Mare de Déu.

Pel que fa als refranys i com estem patint les gelors de gener, us en pose dos al respecte:

DESEMBRE QUE FRED NO PLANY, BON GENER I MILLOR ANY.

PEL GENER, GENERET, MINVA EL MAR I PUJA EL FRED.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i http://calendaridelaceba.wordpress.com i www.angeldaban.com (refranys).

 COM ERA GATA FA...24 anys: De l'1 al 6 de desembre de 1987.

Començava el mes últim de 1987 amb futbol, un succés i notícies polítiques.

1 de desembre de 1987:

1ª REGIONAL. GRUPO IV. LA GOLEADA DEL BOCAIRENTE PONE EN EVIDENCIA AL GORGOS (0-3).

3 de desembre de 1987:

INFORMACIÓN: CHOQUE Y MEDIA VUELTA DE CAMPANA DE UN COCHE EN GATA DE GORGOS.

4 de desembre de 1987:

COMARCA: APARATOSO ACCIDENTE.

CONSTITUÍDOS EL CONSEJO DE SANIDAD Y LA JUNTA DE BENEFICIENCIA.

OBRAS Y SERVICIOS.

OTROS ACUERDOS DE LA COMISIÓN

NOVIEMBRE, MES FRÍO.

ELEVADA PARTICIPACIÓN EN LAS ELECCIONES SINDICALES DE FUNCIONARIOS. A la secció de Gata. ANPE, 89 vots; UCSE, 78. CC.OO., 56 vots; UGT, 29, i CEMSSATSE, 9 vots.

INFORMACIÓN: EN GATA LA GUARDIA CIVIL INCAUTÓ GRIFA.

5 de desembre de 1987:

INFORMACIÓN: EL SANTO CRISTO Y SAN MIGUEL, FIESTAS LOCALES.

CONSEJO Y JUNTA MUNICIPALES.

BENEFICIENCIA.

6 de desembre de 1987:

INFORMACIÓN: EL GORGOS VIAJA A VALLADA. EL PRIMER EQUIP DEL GORGOS EMPATÀ AHIR A ORBA (1-1)

Ahir per la vesprada, com deia a l’article del Gorgos juvenil, també va jugar el primer equip del GORGOS C.F. i va obtindre un resultat positiu però no bo. M’explique: l’equip de Javi Espasa està necessitat de punts i ja no li valen anar deixant-se punts. Va empatar a Orba 1-1. Primer va marcar el de casa i empatà el Gorgos.

Amb aquest resultat, continua al mateix lloc de la classificació, quan s’ha jugat la 16ena jornada. De 16 partits, en porta 7 guanyats, dos empatats i 7 perduts. Té ara 23 punts i just per dalt està l’Orba amb 25. Sols igualaria a punts amb el Gorgos el Rumano Benidorm, en cas de guanyar el seu partit front al Sporting Benissa, però els gos a favor afavorixen al Gorgos. En té 31 a favor i 25 en contra.SEGUIX EL FRED I EL MAL TEMPS. Ara hi ha 4 graus.

L’observatori metereològic de l’Ajuntament marca 4,9 graus a les 19.23 hores. Però la sensació de fred és 8 dècimes més acusada. La mínima de hui diumenge, per ara, s’ha registrat a les 3,24 hores de la matinada que ha fet -0,5 graus. La màxima no ha superat els 6,6 graus de les 13.20.

La boira, el mal temps i la pluja lleu també han estat les protagonistes de hui. Fins a migdia s’intercalaven boires i sol. A la vesprada a començar a fer una pluja fina però constant que ha deixat, fins ara, 2,6 litres.

Com la cota de neu està anunciada per a 500 metres i demà per a 400, si baixa un poc més la temperatura al Montgó podria caure alguna bolva de neu. Ja aquest matí, quan ha començat a ploure, alguns pobles del voltant, com Poble Nou i Xaló tenien aiguaneu. Veure’m com es presenta demà dilluns la jornada en l’aspecte metereològic.

FONT: http://www.uv.es/femenia/oratge.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -285-

20110123203335-copia-de-image0-1.jpg

PER VEURE MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA PUNXEU ACÍ

Un altre dia, una altra fotografia antiga i tanquem setmana. Per segon dia consecutiu, les festes acaparen la nostra atenció. Si ahir era la Festa dels Fadrins hui és el joc de la vespa i tirar de la cinteta a la Plaça Nova. Quasi no es nota, però hi ha un cordell de part a part de la plaça, amb els sobrets que tenien que traure dalt la vespa els concursants.

La foto que vegeu està presa a la Plaça Nova. Sembla que la direcció que prenien les motos era cap al carrer l’Imprempta. Dos motos i dos parelles estan exercitant el joc i nombrosos veïns mirant. La plaça està plena, dona gust.

A la dreta podeu veure on es posava el "palco" per a les actuacions i allí estaven les autoritats mirant l’actuació. Els pilars a l’esquerra de la foto, les banderes i inclús l’arc del fons eren típics de les festes patronals. Com vegeu els arbres eren distints a les palmeres datileres que hi ha ara.

Finalment, podeu veure el fons que ocupaven varies cases on ara són els pisos.

El més sorprendent d’aquesta foto que va estar publicada al llibre de la història de Gata "Gata de Gorgos geografia, història, patrimoni" de Soler, Yago i Jordà, és la gran quantitat de gent que contempla l’acte. Per la vestimenta dels que més es veuen, com els dos xics prop del "palco" o els xicons agatxats en primer terme a l’esquerra de la foto, sembla que era la dècada dels 60. SANTS I REFRANYS: Hui dia 24 és Sant Francesc de Sales.

Un altre Francesc, aquest és SANT FRANCESC DE SALES. Dit així perquè va néixer a aquell poble francés, de la Saboya l’any 1567 i va morir a Lion l’any 1622, sent canonitzat en 1665. Fou doctor de l’Església i bisbe.

És el patró dels periodistes. Va ser escriptor. A la seua infància sa mare li narrava el Catecisme i als 14 anys ingressà a la Universitat de París. Destacà en retòrica i filosofia, es lliurà a l’estudi de Teologia i es consagrà a Deu. Als 24 anys obtingué el Doctorat en Lleis i en 1593 fou ordenat sacerdot. Predicà en molts pobles i ciutats. Restablí la fe catòlica a la província. Ocupà el càrrec de Bisbe de Ginebra durant 21 anys. La seua última paraula fou "Jesús".
Pel que fa al refranyer us en pose ara un més de gener que torna a fer referència al pas del temps:
A DARRERS DE GENER UNA HORA HI ÉS, I, SI ES COMPTA BÉ, UNA I MITJA TAMBÉ.


DEMÀ DIMARTS 25, EL PRIMER PLE ORDINARI DE L'ANY.

Demà dimarts 25 de gener, a les 20 hores, al saló de sessions de la Casa Consistorial es celebrarà la sessió ordinària corresponent al mes de gener de 2011.

Entre les dacions de comptes, destaquen les d’assumptes econòmics i d’assumptes judicials.

També es sabrà la declaració d’activitats i béns dels regidors.

Al capítol d’Hisenda es tractarà l’Ordenança Fiscal reguladora de la TAXA PER LA PRESTACIÓ DE SERVEIS DE CEMENTERI amb proposta d’aprovació inicial i en el capítol de Serveis Municipals, el REGLAMENT REGULADOR DEL RÈGIM I FUNCIONAMENT DEL CEMENTERI MUNICIPAL DE L’AJUNTAMENT DE GATA DE GORGOS, amb proposta d’aprovació inicial.

En PATRIMONI s’estudiarà la Proposta de permuta de terrenys municipals per altres de propietat privada.

Finalment, al capítol 6 de PERSONAL es tractarà la Productivitat del personal i la proposta d’eliminació.

Com sempre els ASSUMPTES D’URGÈNCIA i els PRECS I PREGUNTES tancaran el ple.COM ERA GATA FA...24 anys: Del 10 al 16 de desembre de 1987.

La política local, el Gorgos i les activitats culturals eren notícia al desembre d’aquell any.

10 de desembre de 1987:

INFORMACIÓN: ENFRENTAMIENTO DE LA OPOSICIÓN Y EL ALCALDE POR LOS PLENOS MUNICIPALES.

11 de desembre de 1987:

COMARCA. DETENIDO CON 680 GRAMOS DE DROGA.

EL GORGOS ENCAJA 10 GOLES EN DOS PARTIDOS.

FUERTE POLÉMICA SOBRE LA CONVOCATORIA DE PLENOS.

PLENO, CON OCHO ACUERDOS IMPORTANTES.

CONFECCIONADOS LOS CARTELES DE LA EXPOSICIÓN COLECTIVA DE LAMINADO.

CONVOCATORIA II CONCURSO DE BELENES Y ESCAPARATES.

INFORMACIÓN: LOS PRODUCTORES DE ALMENDRAS QUIEREN QUE LA CEE PONGA TASAS. A LOS ESTADOS UNIDOS. Parlava de "Luis Catalá, responsable de Almendra España, empresa ubicada en Alicante". Aquest era el gerent de la CAS.

12 de desembre de 1987:

EL GORGOS, GOLEADO EN CHELLA. Chella, 7.- Gorgos, 1.

13 de desembre de 1987:

EN "LES SORTS", GORGOS-PORTUARIOS.

16 de desembre de 1987:

LA URBANIZACIÓN "ERA DE BORONAT" SE ENCUENTRA PARALIZADA MÁS DE 2 MESES.

CAMPAÑA REYES.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -286-

20110124233558-copia-de-image0-14.jpg

Arribem a la foto 286. La de hui ens porta altravegada prop de les festes patronals d’abans. La foto era propietat de Teresa Pedrós Pedro i va eixir a un programa de festes molt recent. Era el dia de l’arreplegada de la barxa. Es feia unes setmanes abans de les festes i quan la indústria de la barxa estava en alça. Els joves festers anaven pel poble, pels carrers, arreplegant barxes que els donaven les dones que en feien i així les venien i el que recollien de diners per a ells.

Amb el carro engalanat i els xics de carrer en carrer, podem veure que un d’ells era Francisco "el panader" ací a la miatge molt jove. És el que està més al fons, baix la coberta del carro.SANTS I REFRANYS: Hui és Santa Elvira i la Conversió de Sant Pau.

SANTA ELVIRA fou abadessa del monestir de Oerhen, a Alemanya, construit al segle VII. La primera abadessa fou Santa Modesta. Eren monges benedictines, malgrat que durant algun temps foren agustines. Santa Elvira tingué sempre una decisiva contribució a la restauració de la disciplina monàstica.
A Espanya aquest nom el portaren varies reines i princeses, inclosa una filla del Cid Campeador, que s’anomenava donya Elvira.

També és hui 25 de gener la festa de la CONVERSIÓ DE SANT PAU apòstol. Viatjant cap a Damasco, quan encara maquinava amenaces de mort contra els deixebles del Senyor, el mateix Jesús gloriós se li revelà al camí, elegint-lo per a que, ple de l’Espírit Sant, anunciara l’Evangeli de la salvació als gentils. Sofrí moltes dificultats a causa del nom de Cristo.

Pel que fa als refranys, com estem ja a l’última setmana de gener en pose dos del mes i del temps:
AMORETES PEL GENER, PER PASQUA MULLER I PER NADAL BOLQUER.
PLUJA PEL GENER, CADA GOTA VAL UN DINER.

FONT: www.elalmanaque.com/santoral; www.santopedia.com (santoral) i altres (refranys).Com era Gata fa...24 anys: 18 al 23 de desembre de 1987.

18 de desembre de 1987, divendres:

COMARCA: SERVICIO DE AYUDAS A DOMICILIO.

"ERA DE BORONAT" PARALIZADA.

BELENES.

19 de desembre de 1987, dissabte:

INFORMACIÓN. LOS VINOS DE ALICANTE. LOS VINOS DE LA TIERRA, EN DATOS. Els vins de moscatell a la zona alta de la Marina entrava Gata.

20 de desembre de 1987, diumenge:

INFORMACIÓN: PREFERENTE Y REGIONAL. EL GORGOS, VIAJA A BENIFAIRÓ.

22 de desembre de 1987, dimarts:

INFORMACIÓN: TIRADAS NAVIDEÑAS.

EMPATÓ EL GORGOS.

APREHENDIDOS VÍDEOS "PIRATAS" EN GATA DE GORGOS.

23 de desembre de 1987, dimecres:

COMARCA: LA BANDA DE MÚSICA CIERRA EL AÑO CON MÁS DE 50 MILLONES DE PESETAS.

CAMPAÑA DE REYES 88.

II EXPOSICIÓN DE BELENES.

 EL BLOG ARRIBA A LES 18.000 ENTRADES.

Encara no fa ni 10 mesos de blog i ja arribem a mil entrades més. Ara hui, dimarts 25 de gener, a les 18.000, que ja és molt. GRÀCIES a totes i tots, a vostés perquè fan possible que aquesta aventura seguixca avant.

Prompte els detallaré en un article quin ha estat el moviment de cada mes, en quan a articles publicats. Venen efemèrides molt interessants, com el proper 3 de febrer, dia de Sant Blai, dia en el qual el blog farà 300 dies, i per supost els 10 de febrer, març i 10 d’abril, dia en què s’acomplirà un any de blog. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -287-

20110125225137-copia-de-image0-25.jpg

Com cada dia, es tanca la jornada amb la imatge vella del poble. De la mateixa propietària que la foto d’ahir, Teresa Pedrós Pedro, va eixir a un programa de festes recent aquesta que era de la cavalcada que es va fer el primer any de festes de Sant Antoni, quan el Tio Pepe Lluís va comprar un santet i el va col·locar a la Placeta. Ací vegeu a dos xicons i una xicona, hui ja majors, que anaven vestits de llauradors, la festera amb una canasta de flors.SANTS I REFRANYS: Hui dia 26 és Santa Paula, Sant Timoteus i Sant Titus.

SANTA PAULA té ermita a Dénia, és patrona de les vídues. Naixqué l’any 347 i va morir just aquest dia de 404. Paula era molt virtuosa com a dona casada. La mort del seu marit, ocorreguda quan ella tenia 33 anys, li obrí els ulls. Es va lliurar
totalment a Déu i vixqué en la major austeritat. El seu menjar era molt senzill; dormia al sòl, sobre un sac; renuncià per complet a les diversions i vida social. Repartí entre els pobres tot allò que li pertanyia. Va perdre la parla i feia la senyal de la creu sobre els seus llavis.

També es recorda hui als sants TIMOTEUS i TITUS, bisbes i deixebles de l’apòstol sant Pau, que li ajudaren en el seu ministeri i presidiren les esglésies d’Éfeso i de Creta, respectivament. Vixqueren al segle I.

Pel que fa als refranys, seguisc posant-ne de gener. Un més per a la col·lecció:
SI VOLS CEBA DE DOBLER, PLANTA-LA PEL GENER.

FONTS: http://www.corazones.org; www.santopedia.com i www.editorialsunya.com.HUI AL BOP, TAXA D' ENTRADES DE VEHICLES (GUALS -"Vados")

Es publica al Butlletí Oficial de la Província de hui dimecres 26 de gener de 2011 l’edicte de l’aprovació del Padró de la Taxa d’Entrada de Vehicles (guals, que en castellà són els "vados" per al exercici 2011, per un import total de 37.535,00 € (242 rebuts).

El que es fa públic per termini de 15 dies comptats a partir del següent de la publicació, és a dir des de demà.

Ja saben, per si ho pregunten alguna vegada. Molt recapta l’Ajuntament pels guals de les cases?: 37.535 euros, al 2010. Molts guals té el poble de Gata?.  Es fan 242 rebuts. PLE ORDINARI ( I ): S'APROVA REGULAR MILLOR EL CEMENTERI MUNICIPAL

20110126204535-copia-de-dsc08739.jpg

Ahir per la vesprada es va fer el primer ple ordinari de 2011. Poques novetats a tractar i sí les indispensables de la vida política actual. Tot el ple, que va ser d’allò més tranquil i apaciguat, va estar sobrevolant el mateix problema que afecta a tots els espanyols i per suposat als ajuntaments, com el de Gata: la crisis econòmica tan forta que tenim al damunt.

Però, anem als temes del ple que ens interessen més.

Es va aprovar la Taxa per la prestació de serveis del Cementeri i el Reglament regulador del règim i funcionament del Cementeri municipal. Ho van aprovar els dos grups de l’equip de govern (PP -sis regidors- i CV -un regidor-). Es van abstindre els dos grups de l’oposició (PSOE -tres regidors- i Bloc -tres regidors).

Amb el reglament, es pretén ordenar la situació del cementeri municipal vell (que data de 1932), així com de la zona nova -anys 80- i dels nous nínxols i columbaris que estan actualment en construcció per a adaptar-ho a la nova legislació.

 

Es regularà el període de concessió del nínxols, panteons i columbaris que s’estableix en 75 anys i no 99 com abans, d’acord a la legislació vigent, així com tot el què fa referència a personal, instal·lacions del cementeri i drets funeraris.

Per altra part, la nova taxa estableix el preu per la concessió de nínxols i columbaris segons siguen de la zona vella, de quatre o cinc altures, o de la zona en nova construcció, que té sols quatre ninxol per columna.

Com a novetat, es crea la possibilitat de la concessió per 5 anys amb el preu de 100 euros -quan la família té previst el trasllat de restes junt a algun familiar.

FONT: Informació, gabinet de premsa AjuntamentPLE ORDINARI ( i II ): EL CONSISTORI SOL·LICITARÀ TANCAR L'ECOPARC.

20110126205619-ecoparc.jpg

L’equip de govern (PP i CV) de Gata va presentar, per urgència, la proposta de sol·licitar al Consorci de Residus de la Zona 15 el tancament de l’Ecoparc de Gata que gestiona el consorci. La intenció és que les instal·lacions retornen a propietat municipal per a gestionar-lo directament .

Segons va explicar l’alcaldessa Ana María Soler, actualment esta gestió té un cost de 44.000 euros anuals als quals l’ajuntament no pot fer front.

Els grups de l’oposició (PSOE i Bloc) es van abstenir en este punt ja que, segons van argumentar, encara que estaven a favor d’este canvi de gestió, no quedava clar quin era el projecte de futur de l’equip de govern per a l’Ecoparc.

A la foto, l’Ecoparc de les Alcolaies -darrere l’antic camp de tir, ara camp d’aeromodelisme.

FONT: Informació i fotografia, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.COM ERA GATA FA...24 anys: Del 22 al 30 de desembre de 1987.

20110126212707-image0-202.jpg

Hi havia una notícia curiosa d’Información amb data 22 de desembre que més bé pareixia dels dia dels Sants Inocents. Era aquesta:

EL "GORDO" EN ALICANTE. EN GATA DE GORGOS. UN TAXISTA REPARTIÓ PARTICIPACIONES DE BENALÚA ENTRE AMIGOS Y FAMILIA. I començava l’article: "El bar Rabasa en Gata de Gorgos era ayer un hervidero...".

De què es tractava...la ciutat d’ALACANT té un carrer que es diu GATA DE GORGOS. Tot això era l’embolic. I per cert està prou prop del carrer Teulada.

El dia 29 s’aclaria tot: "No pertenece a la localidad de Gata de Gorgos sino que trabaja habitualmente en Servitaxi, compañía domiciliada en la calle Gata de Gorgos de Rabasa. 

Els betlems ocupaven les notícies, eren dies nadalencs.

27 de desembre de 1987:

INFORMACIÓN: AUTO DE LOS REYES MAGOS.

30 de desembre de 1987:

INFORMACIÓN: UN MILLAR DE VISITANTES EN EL BELÉN DE "PEPE EL SASTRE".

PLENO APOYO MUNICIPAL A LA CONSTRUCCIÓN DE UN CENTRO OCUPACIONAL COMARCAL PARA MINUSVÁLIDOS.

REDUCCIÓN DE LA CONTRIBUCIÓN

COMARCA: ÉXITO EN LA EXPOSICIÓN DE BELENES DE GATA.

Donat que la fotografia de la notícia d’Información ja va eixir al blog, pose aquesta que es deia: "Templo de la Visitación, del belén popular de Pepe el Sastre" i es publicava junt a la notícia de dalt a COMARCA.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -288-

20110127000620-copia-de-image0-27.jpg

La foto de hui és la 288 a 12 de la 300 i seguim al dia, encara que passen uns quants minutets de la mitjanit...La imatge ens mostra un matxo, un carro, el llaurador i al voltant la natura silenciosa. Una carretera i al fons l’imponent "Pare Montgó". També pertany la foto a un recent programa i posava: "Miguel Soler Ferrandiz. Miguel de la Rosa". Pantalons de pana, boina i el carro amb toldo. El lloc és prop de Jesús Pobre, per com es veu el Montgó, però exactament no l’identifique.SANTS I REFRANYS: Hui dia 27, Santa Àngela de Mérici.

SANTA ÀNGELA DE MÉRICI era italiana. Naixqué el 1470 i va morir el 1540, sent canonitzada en 1807. Fou religiosa de la Tercera Orde Regular de Sant Francesc, és a dir, Franciscana. Fou verge. Orfena des de xiqueta, es va fer monja i fundà la Comunitat de Germanes Ursulines en 1535, extesa per moltes parts. Fou considerada una gran líder de dones.

Pel que fa als refranys, en pose un altre de gener:

PEL GENER ELS GATS CERQUEN MULLER.

FONTS: www.santopedia.com i www.polseguera.com.VÉNEN DOS EXPOSICIONS D'ART TRIDIMESIONAL: Al Casal des de dissabte 29.

20110127090706-carg-cartell2gris.jpg

"NO SÓN QUADRES". Aquest és el reclam artístic de les dues exposicions que es podran veure al Casal de la Música des de despús-demà 29 de gener, dissabte fins 6 de març, quasi ininterrompudament.

Dues exposicions d’art tridimensional que té com a protagonistes als alumnes de l’Escola de Pàstica Experimental "Antoni Vives" de Gata, sota el patrocini de la Regidoria de Cultura. Per a tots aquells que vullgau visitar-les romandran obertes de dimecres a diumenge, de 19 a 21 hores.

Dissabte 29 de gener, a les 20 hores, començarà una mostra, que estarà exposada fins 13 de febrer. Exposaran les seues obres: Maria Isabel de Piero, Maria José Cholbi, Mari Marí, Fina Gilabert, Lolita Ballester i el professor mestre de l’Escola Josep Ginestar.

Dissabte 19 de febrer a les 20 hores tindrà lloc la segona inauguració de la segona exposició. En aquesta ocasió expondran: José Antonio Crisóstomo, Mari Casado, Joan Roselló, Eros Roselló, Isabel Soler, Pepa Espasa i Joan Escolano.

FONT: Cartell i informació. Ajuntament de Gata.TOT EL DIA DE PLUJA: S'han recollit 24,2 litres per metre quadrat.

Tot el dia plovent. Les previsions ja anunciaven que hui dijous la borrasca portia pluges i així ha passat. Durant tot el dia ha plogut, en alguns moments amb certa intensitat però no fort. S’han recollit un total de 24,2 litres per metre quadrat i ara mateix no plou. La màxima de temperatura no ha pujat de 9 graus i ara a les 10 de la nit hi ha 8 graus, sent la sensació de fred quasi tres graus menys, 5,3. I humitat això si, ara estem al 87 per cent. Boira, humitat, mal temps, aigua i una mica de vent ara al final de la vesprada. Tot això és el què ha donat de si el dijous 27.COM ERA GATA FA...23 anys: Del 31 desembre de 1987 al 5 de gener de 1988.

20110127222926-image0-203.jpg

Com heu vist a l’encapçalament he retallat un any i ja estem recordant Com era Gata fa...23 anys, per què és 1988 el que comença.

Del 31 de desembre de 1987 al 6 de gener de 1988:

A COSTA BLANCA NACHRICHTEN (Setmanari alemany) eixia un article de: "REYES" IN GATA

Precisament d’aquest setmanari és la fotografia que il·lustra aquest article. La cova de Betlem amb els pastorets i pastoretes. Aquests xiquets ara són ja grans i fets, perquè han passat 23 anys ja.

3 de gener de 1987, diumenge:

INFORMACIÓN: CONCRETADOS LOS ACTOS DE LA FIESTA DE "SAN ANTONI DEL PORQUET".

FALLADOS LOS CONCURSOS DE BELENES.

4 de gener de 1987, dilluns:

INFORMACIÓN: CON LA ENTREGA DE CARTAS SE ABRIÓ EL CICLO DEL AUTO DE LOS REYES MAGOS.

Altra nota per a la història local. Ací es donava compte del moviment de població de 1987, segons l’arxiu parroquial. Un total de 58 bateigs, 52 defuncions i 33 bodes religioses.

5 de gener de 1987, dimarts:

INFORMACIÓN: EL "AUTO DE LOS REYES MAGOS" SE REPRESENTA HOY EN LA PLAZA DE LA IGLESIA. EL "AUTO DE LOS REYES MAGOS". 100 PERSONAS TRABAJAN EN EL ACTO. EL PORTAL DE BELÉN, COMO UNA CUEVA.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -289-

20110127224114-copia-de-image0-6.jpg

Un altre dia i altra fotografia. Un grup de xiquets. Tres xiquetes i tres xiquets i tots mirant a la càmera. Podeu veure com anaven vestides i vestits. És una foto un tan misteriosa. Al fons no es veu res i no s’aprecia per què es van fer eixa foto els sis. Eren xiquets dels anys 60. Tampoc he sabut qui era qui a la foto. Una bona participació seria dient qui eren si algú ho sap. La foto no te máss qualitat però és tesimoni de un grup de xiquets del poble.SANTS I REFRANYS: Hui és 28, Sant Tomàs d'Aquino.

SANT TOMÀS D’AQUINO era italià. Naix a Nàpols en 1225 i mor al Lacio en 1274. Fou canonitzat l’any 1323. Fou doctor de l’Església i dominic. Prevere. Filòsof, teòleg, patró de les universitats i escoles Catòliques. Abans els instituts feien festa. Tomàs d’Aquino fou autor de la Suma Teològica, obra insigne de la Teologia.

Pel que fa al refranyer i referint-nos als dies plovedors que estem ternim ara ací us deixe el refrany:

GENER MULLAT, BO PER A LA TERRA I MAL PER AL RAMAT.

FONT: www.santopedia.com i www.xtec.cat.HUI AL BOP: Aprovació definitiva del Reglament del servei de prèstecs per a dependents.

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui divendres 28 de gener un edicte, en el qual diu que resta automàticament elevat a definitiu l’acord plenari inicial de data 30-11-2010, el qual aprovava aquest Reglament.
Es recorda al BOP tot el reglament, del qual faig un extracte:

Article 1.- FINALITAT.
Es pretén regular el servei temporal d’ajudes d’aparells i suport tècnic, gestionat pel departament de Serveis Social de Base de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, destinat a afavorir l’autonomia personal i l’accessibilitat en el desenvolupament de les activitats diàries de les persones dependents.

Article 2.- CONCEPTE.
El fons d’ajudes tècniques es troba integrat per un conjunt d’útils i elements mecànics destinats a facilitar el cuidat, mobilitat i transferència d’usuaris dependents, contribuint així a millorar la seua qualitat de vida.

Article 3.- TIPOLOGIA D’AJUDES DISPONIBLES.
A. Ajudes per a la mobilitat.
- Cadira de rodes.
- Grua plegable alumini de suspensió i arnés.
- Grua de suspensió i arnés.
B. Altres ajudes.
- Matalaf antiescares aire c/compressor regulable.
- Coixí antiescares ferradura.
- Llits articulats.
- Cadires de bany.
- Cinturons d’imants.
- Altres no contemplades.

Article 4.- BENEFICIARIS.
Podran ser beneficiaris d’este Servici els que complesquen els següents quatre requisits:
1) Persones empadronades en el municipi de Gata de Gorgos, des de com a mínim un any.
2) Persones que presenten (o que al menys hagen iniciat els tràmits de sol·licitud) una situació de dependència en algun dels seus graus, segons l’escala de valoració de la dependència vigent en el moment actual, i per això, requerisquen un suport especial per a la permanència en el seu medi habitual.
3) No disposar de recursos econòmics suficients per a l’adquisició d’estos
recolzaments tècnics.
4) L’existència d’una persona responsable del correcte ús de les ajudes tècniques que li són prestades.

Article 5.- PROCEDIMENT DE SOL·LICITUD.
Les persones interessades en este servici hauran d’emplenar una sol·licitud i presentar-la en el Registre General de l’Ajuntament...La cessió començara sempre el dia 1 del mes.

Article 6.- VALORACIÓ DE LES SOL·LICITUDS.
Davant d’una sol·licitud, i per a la resolució de pròrrogues, es valorarà:
- Existència de personal del servei d’Ajuda a Domicili.
- Major necessitat l’Ajuda Tècnica sol·licitada en relació a la situació de dependència.
- Grau de dependència.
- Recursos econòmics de la personal sol·licitant.

Article 7.- QUANTIES.
Quanties semestrals a pagar segons la tipologia de les ajudes tècniques:
- Grua elèctrica: 50 €.
- Llit articulat elèctric: 50 €.
- Baranes abatibles ancoratge: 20 €.
- Cadira rodes fixa inodor: 20 €.
- Seient giratori banyera: 15 €.
- Agafador entrada i eixida banyera: 10 €.
- Cadira dutxa plegable: 15 €.
- Respatler llit ajustable: 10 €.
- Safata llava caps: 10 €.
- Taula auxiliar clàssica: 10 €.
- Matalaf antiescares aire: 25 €.
- Ajuda posa calces:10 €.
- Seient elevador inodor: 10 €.
- Coixí antiescares ferradura: 10 €.
- Botes borreguet: 10 €.
- Caminador rollator polivalent: 15 €.
- Cobriment d’escaioles cama o braç: 5 €.
- Ionitzador humidificador ultrasònic: 20 €.
- Pedalier ejercitador: 10 €.
- Seient elevador inodor braços: 15 €.
- Llava caps unflables: 10 €.
- Llençol transfe.: 15 €.
- Trapezi potencia: 20 €.
- Muletes: 5 €.

Article 8.- PAUTES QUE S’HA DE SEGUIR EL PERSONAL MUNICIPAL EN EL MOMENT DEL LLIURAMENT I DEVOLUCIÓ DELS ARTICLES:
En el moment de la devolució de les ajudes per a la mobilitat i accessibilitat prestades, es procedirà a realitzar una prova tècnica en presència de la persona interessada, a fi de verificar el seu bon estat de funcionament, així les condicions higièniques. La mateixa prova es realitzarà amb anterioritat a la deixada del material a nou beneficiari. L’Ajuntament de Gata de Gorgos realitzarà el trasllat dels articles.

Article 9.- OBLIGACIONS DELS USUARIS D’ESTE SERVICI:
Els usuaris beneficiaris del Servici de préstec de suports i ajudes tècniques es comprometen al següent:
- Acceptar les condicions, signant l’oportú document.
- Vetlar pel bon funcionament de l’article.
- Tornar l’article en perfecte estat de funcionament el dia que acabe el servici.
- Tornar l’article, en el cas que ho requerisquen els Serveis Socials de Base.
- Degut a un ús indegut de l’aparell per part de l’usuari, l’Ajuntament podrà reclamar l’assumpció del cost de la reparació de l’article si no puga ser reparat, o si és el cas assumir el cost de substitució.

Article 10.- FET IMPOSABLE.
Constituïx el fet imposable les activitats descrites en esta Ordenança.

Article 11.- CAUSES D’EXTINCIÓ DEL SERVICI.
El servici d’estes ajudes s’extingirà el dia que complisca el termini
atorgat per a l’ús de tal servici, o per requeriment del Servici Social de Base.

Article 12.- PENALITZACIONS I SANCIONS.
En el cas que l’article es deteriorara per un ús inadequat, l’interessat haurà d’abonar el cost de la reparació, o si és el cas el cost de la substitució de l’article si no poguera ser reparat.

Article 13.- BAREM PER A LA SOL·LICITUD.
Es valorarà:
1.- Ser usuari del Servici d’Ajuda a Domicili Municipal d’este Ajuntament
(5 punts).
2.- Nivell de dependència (2 punts per cada nivell, fins un màxim de 6).
3.- Criteris socials i familiars: Fins 4 punts.
4.- Criteris econòmics: Fins 4 punts.

Article 14.- SOL·LICITUD.
Es faculta al departament de serveis socials per a redactar qualsevol document necessari.

FONT: B.O.P., 28-1-2011.

 

 DEMÀ TORNA EL FUTBOL. EL JUVENIL DEL GORGOS A VILLALONGA

El tercer classificat Villalonga rep al líder Gorgos C.F.

Els separen un punt. Si guanya el Gorgos s’en va a quatre, amb el permís del Xeraco.

Demà de nou futbol. Torna una nova jornada per al Gorgos juvenil. És la jornada 15 del 29 de gener. Villalonga-Gorgos a les 16 hores. Tercer contra primer. I pel mig el Xeraco que rep a l’equip veí i colista Xeresa. Eixe partit està clar, però i el del Gorgos, serà d’alt voltatge, segur.

Els homes de Jaume Serra no poden fallar el resultat. Estan empatats a punts amb Xeraco (34 punts) i no els val ni l’empat ni la derrota.

Demà ho sabrem...

I el Gorgos gran juga a casa front al Calp B. Nové classificat front al quart. Serà diumenge a les 16 hores al camp municipal de Les Costeres...però d’això ja en parlarem.COM ERA GATA FA...23 anys: Del 8 al 15 de gener de 1988.

20110128231935-image0-204.jpg

El Gorgos, l’Ajuntament, encara els Reis i les imminents festes de Sant Antoni eren les notícies:

8 de gener de 1988, divendres:

COMARCA: EL GORGOS CEDE ANTE EL TABERNES (1-2). Els entrenava Vicent Font.

A la fotografia una formació del Gorgos C.F. de fa 23 anys. Us en recorde alguns. Drets, d’esquerra a dreta: de porter Ortega; el segon Corcat, Pepe Espasa, Sabater, Carlos, un xicot de Xàbia i Mateu. Agatxats: Paco Monfort, Barber i dos xics forasters, un d’ells de cognom Camarena.

EL AYUNTAMIENTO BAJA LA CONTRIBUCIÓN URBANA.

ÉXITO DE LA CABALGATA DE REYES.

EL DÍA 6 CONCLUYÓ LA EXPOSICIÓN DE BELENES.

9 de gener de 1988, dissabte:

CANFALI MARINA ALTA: VINT-I-UNA POBLACIONS DE LA MARINA ALTA PARTICIPARÁN EN LA CAMPANYA D’ANIMACIÓ. Entre elles estava Gata.

10 de gener de 1988, diumenge:

INFORMACIÓN: EL GORGOS, FRENTE AL LLOSA.

13 de gener de 1988:

INFORMACIÓN: CINCO MILLONES PARA LA CAMPAÑA COMARCAL DE ANIMACIÓN JUVENIL. 

15 de gener de 1988:

COMARCA: EL GORGOS VENCE AL LLOSA EN TIEMPO DE DESCUENTO (2-0).

INFORMACIÓN: LAS FIESTAS DE "SANT ANTONI" TENDRÁN ESTE AÑO MÁS ESPLENDOR. POR SEGUNDO AÑO, CUATRO MAYORALES. PROGRAMA DE ACTOS. "PLACETA DE L’OM".

UN JOVEN VECINO DE GATA DE GORGOS APRESADO CON COCAÍNA Y ANFETAMINAS.

COMARCA: FIESTA DE SANT ANTONI EN GATA DE GORGOS.

LA BIBLIOTECA PÚBLICA MUNICIPAL, HA LLEGADO A LOS 6.000 VOLÚMENES.

DOS HERIDOS GRAVES EN ACCIDENTE DE MOTO EL PASADO DOMINGO. UNO DE ELLOS EN COMA. Era per la nit, a la carretera Gata-Xàbia.

16 de gener de 1988:

INFORMACIÓN: CICLO DE CINE INFANTIL. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -290-

20110128234613-copia-de-image0-21.jpg

PER A VEURE LA FOTO MÉS GRAN, PUNXEU ACÍ.

Compte enrerre per a 300. Resten sols 10 fotos. Hui divendres és la 290 fotografia antiga. I sabeu quina imatge ens toca?. Una altra de les festes patronals. A l’alcalde Don Julián, primera autoritat dle poble i metge, no se li escapava cap oportunitat d’estar amb les quintes i quintos. Aquest és el primer any que es van fer carrosses. Ja ha plogut molt d’això. 

A més de Don Julián es pot reconèixer a Pedro Frasés, amb camisa blanca. Algunes de les xiques festeres: al costat mateix de Don Julián es veu a Isabel, de l’Avinguda La Pau, a la dreta, i Mari Tere a l’esquerra. Més enfora, a l’esquerra Anita Signes (dona de Paco Feliu). Lluïsa "de Corna" i María Rosa. SANTS I REFRANYS: Hui dia 29 és Sant Pere Nolasco.

SANT PERE NOLASCO, català dels segles XII i XIII era prevere, que fundà, segons es creu, l’ordre de la Benaventurada Maria de la Mercé, per a la redempció dels captius. Es lliurà amb molt de treball i esforç a procurar la pau i a lliurar del jou de l’esclavitud als cristians, en temps dels infidels.

Pel que fa al refranyer i quasi acabant el mes de gener en pose dos més sobre la lluna de gener i el primer sobre el febrer:

NO HI HA LLUNA COM LA DE GENER, NI AMOR COM EL PRIMER.

AL FEBRER POSA’T LA BUFANDA QUE FA FRED.

FONTS: www.santopedia.com i variats (refranys).IMATGES CURIOSES: El Montgó net després de les pluges.

20110129182507-montgo.jpg

PER VEURE MÉS GRANS I AMB DETALL LES FOTOS DEL MUNTATGE, PUNXEU ALS NOMBRES: 1 -Dalt esquerra; 2-Dalt dreta; 3-Baix.

Tenim davant del poble una de les muntanyes més singulars de la Comunitat. El Senyor Montgó és el penyal per excelència. Pareix un elefant gigant i la trompa que entre dins la mar. Pareix una roca que sobresurt de manera brillant entre dos valls, la de Xàbia dita les Valls i la de Dénia, la plana. És un senyor imponent que trenca les boires, les tormentes. Quan plou i després està el cel net ell també es queda net.

Les tres fotografies del muntatge estan preses, una vegada més, des de La Costera, després dels dies nuvolats, aquest matí, quan encara els núvols no cobrien molt de tros del cel. No ens cansem de veure’l. És el MONTGÓ que, malgrat a no tenir terme d’ell, el considerem també nostre, compartit amb els pobles de Xàbia i Dénia. EL GORGOS JUVENIL PERD EL LIDERAT I POT CAURE AL QUART O CINQUÉ LLOC.

20110129195417-copia-de-dscf0630.jpg

Perd 3 a 2 a Villalonga, que era tercer.

Podia passar i ha passat. No ha pogut ni traure un empat el GORGOS JUVENIL a Villalonga i ha caigut per 3 a 2. Perden el liderat els deixebles de Jaume Serra i ara a esperar recuperar el liderat i la moral, perquè de moment cau a la tercera plaça, sense sabe els resultats del Xeraco que era abans colíder amb ell i l’Ondarense. Pot, finalment, ser el quart o el cinqué. Ara el liderat provisional el té el Villalonga amb 36 punts i amb 34 els mateixos que el Gorgos està el Benirredrà.

A la imatge, un moment del partit del passat dissabte a casa, dels  juvenils del Gorgos.   FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -291-

20110129224909-copia-de-image0-13.jpg

Les fotografies antigues van sumant i ja són 291 amb aquesta de hui. La present no té persones, però és el record d’un temps no molt llunyà. A les casetes i a alguna casa hi havien fornets de coure pa o de coure coques. Aquest és un d’ells, que ja ha desaparegut però que sempre es conservarà, al menys a la fotografia que il·lustrava un article del, aleshores, antecessor meu en el càrrec, Cronista de Gata Antonio Salvá Roselló, que va sortir a un programa de festes patronals. El fornet era propietat d’Antonio Pedro "Betot", de la seua caseta de les Mirandes.

Però tornem a la imatge. Al fornet li podem veure la forma, la boca, els elements típics, com les dues pales, les llandes de coques, una post recolzada sobre el fornet. És un element que podria formar part d’un museu etnogràfic o etnològic.

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 30 és Santa Martina.

SANTA MARTINA fiu una verge màrtir romana del segle VII. Filla d’un noble romà, que degut a la seua professió de fe, l’arrestaren i portaren davant l’emperador Alejandro Severo. Però, la història de la Santa es produia en 1634, 1.400 anys després del seu martiri. Aleshores, al restaurar les famoses esglésias romanes, es trobaven les relíquies de la màrtir i es proposà la devoció a la santa.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos més:

AIGUA DE GENER PRENYA L’OLIVER.

GENER ABEURAT, FEBRER GELAT.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i variat (refranys).COM ERA GATA FA...23 anys:

L’aspecte sanitari, alguns fets delictius i l’aspecte festiu eren notícia:

19 de gener de 1988:

INFORMACIÓN: COMENZÓ A FUNCIONAR DE FORMA PROVISIONAL EL CENTRO MÉDICO.

Ja tenim per a la història local una data: Gener de 1988, primera vegada que Gata tenia Centre Metge, on ara és l’Ajuntament.

GRUPO ESPELEOLÓGICO.

21 de gener de 1988:

INFORMACIÓN: FESTA SANT ANTONI.

LLEVABA RECETAS FALSAS.

22 de gener de 1988:

COMARCA: A PESAR DE LA LLUVIA, SE CELEBRÓ SANT ANTONI.

DETENIDO UN PRESUNTO TRAFICANTE DE DROGAS.

RESUMEN DE SERVICIOS DE LA POLICÍA LOCAL.

23 de gener de 1988:

INFORMACIÓN: 13 SOCIEDADES, EN EL COMARCAL DE SELECCIÓN DE GATA DE GORGOS.

OTROS TRES SE LLEVARON 940.000 PESETAS EN GATA DE GORGOS.

DA A LUZ SOLA Y ES ASISTIDA POR LA GUARDIA CIVIL. Curiosa notícia.

24 de gener de 1988:

INFORMACIÓN: OTRO DETENIDO EN GATA DE GORGOS.

PRIMERA REGIONAL. EL GORGOS, A SOLTAR NEGATIVOS EN ALBERIQUE.

 CAU EL GORGOS A CASA, 3 A 5, CONTRA EL CALP B.

20110130220204-dosfotos.jpg

PODEU VEURE AL MUNTATGE DUES FOTOGRAFIES DEL PARTIT. A LA DE DALT, BATI POSANT EL 1 A 0 DE PENALTI. A LA SEGONA ELS JUGADORS AL MIG DEL CAMP. PER VEURE MILLOR LES FOTOS PUNXA: 1, foto de dalt; 2, foto de baix.

Vuit gols s’han vist en el Municipal de Les Costeres de Gata. Ha perdut el primer equip del Gorgos, per 3 a 5 front al Calp, un equip massa expert en tot i molt veterà, inclús amb el seu capità Chita, un "vell conegut del futbol comarcal". Començava molt bé amb un penalti marcat per Bati que posava el marcador en 1 a 0. Empatava prompte el Calp. Tornava a posar-se per davant el Gorgos però tornaven a empatar els calpins. Bati feia el doblet i es posava el Gorgos amb 3 a 2. Empatava abans del descans l’equip del Penyal.

A la segona part, el Calp B ha tirat de molta veterania i el 3 a 4 era ilegal el gol, ja que venia precedit de mans. El 3 a 5 ha rematat al Gorgos, que res ha pogut fer. Ha faltar unir més les dues línies, defensa i mitja, i els davanters estaven molt sols, malgrat a ser prou fluix el porter calpí, del qual no s’han aprofitat molt els gaters.

Amb aquest resultat tan dolent per al Gorgos, continuen els gaters al lloc nové de la classificació, però cada vegada més lluny del primer el Mediterráneo Jávea.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -292-

20110130223222-copia-de-image0-16.jpg

La fotografia de hui diumenge és prou atípica, ja que ens mostra a Vicente Mulet "Paresant" o "de l’Imprempta", que sigué alcalde, fotografiat però sols. El lloc és el que no he pogut esbrinar on era. Està prop d’un cantó del poble, però no puc recordar-ho. Si algun visitat del blog coneix el lloc exacte ho pot escriure i puc canviar aquest escrit d’explicació per donar més detalls de la foto.SANTS I REFRANYS: Hui dia 31 és Sant Joan Bosco.

Últim dia del mes i hui és SANT JOAN BOSCO. Sant italià que va viure al segle XIX. Fou canonitzat en 1934. Va fundar la Societat de Sant Francesc de Sales, coneguda millor com els Salesians. Era prevere i el coneixien per Don Bosco. A més de la Congregación Salesiana, fundà l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora i l’Associació de Salesians Cooperadors.

Pel que fa al refranyer, tres refranys per a tancar el mes de gener, que s’acomiada amb una tormenta i pluges.

LA LLUNA DE GENER FA SORTIR LA FORMIGA DEL FORMIGUER.

FRED DE FEBRER, PITJOR QUE EL DE GENER.

AIGUA DE GENER, TOT L’ANY VA BÉ.

FONTS: www.santopedia.com i variades.HUI MÉS PLUJA: 14 litres tan sols marca el pluviòmetre.

La pluja de hui no ha estat intensa i sols s’han enregistrat 14 litres per metre quadrat, segons marca l’estació metereològica de l’Ajuntament. El dia ha estat amb la temperatura baixa, humitat i molta intermitència de pluges. Pels pobles del voltant, sobre tot a Dénia, Ondara, Pedreguer i Beniarbeig ha fet inclús una pedregrada forta, que ha deixat un mantell blanc com si fos neu, quasi a vora mar. Ací s’han pogut, fins i tot, veure alguns llamps i sentir trons de la tormenta de matinada que s’ha format.

La temperatura ara és de 8,3 graus i demà pareix que el dia millorarà, segons les previsions.

FONT: www.uv.es/femenia/oratgeFOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -293-

20110131222918-copia-de-tossaletipinsmenuts.jpg

PER VEURE LA FOTO AMB MÉS DETALL, PUNXEU ACÍ

La fotografia de hui ens trasllada a la pujada del Calvari. El camí que fan els xiprers quasi fent un triangle, com vegeu, era més visible, donat que els xiprers eren més menuts. Les casetes estaven amb els sequers nets i amb plena activitats, com podeu veure amb canyissos en una de les casetes. Està la muntanya del Tossalet molt pelada. Ara des del mateix lloc on es va prendre la imatge no es faria, no es veuria res. Els xiprers són ara molt grans.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris