Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Diciembre de 2011.

EL CRONISTA FA...UN ANY: 1 de desembre de 2010

Començava desembre l’any passat amb un edicte de l’ajuntament, la tercera part de la biografia del Bisbe Servera i la nova secció de "Betlems de Gata".

- SANTS I REFRANYS: Hui, primer dia de desembre, és Sant Eloi.

- L’AJUNTAMENT REGULA ELS PRÈSTECS DE MATERIALS PER A DEPENDENTS.

- COM ERA GATA FA...23 anys: de l’1 al 4 de juliol de 1987.

- GATERS DESTACATS: Joan Baptista Servera i Signes, bisbe del segle XVIII (Capítol III).

- EL BLOG TÉ JA 13.000 VISITES. (Actualment són més de 75.000).

- BETLEMS DE GATA: Nova secció per als Nadals.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -231-.¿SABIEU...? que va caure un picot d'una campana i es van suspendre els volteigs

20111201221956-1987-05-14-copia.jpg

¿Ho sabieu...?. El dia de Sant Josep de 1987, fa 24 anys, eixint de missa major i revoltant les campanes va passar un cas excepcional que va posar en alerta a tots. El picot de la campana tercera per tamany se’n va vindre avall i no va causar cap desgràcia ni a persones, ni vehicles. A terra sí que va deixaar l’impacte. Arrel d’això es va formar una Comissió Ajuntament-Parròquia. Es va acordar per comissió de govern de l’Ajuntament que no es voltejaren més les campanes fins que l’empresa Manclús revisara tot el muntatge de les campanes. La solució, ja que no donava Manclús el cent per cent de fiabilitat de que no tornara a passar: es van posar unes reixes als forats de les campanes que donaven a la plaça.

Dalt teniu el retall de premsa publicat a INFORMACIÓN que va eixir eixos dies anunciant la decisió.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -594, la de dimarts 29/11-

20111201224358-6-11-94-albertoaentrajosetomas1-copia.jpg

Entrada de En JOSÉ TOMÁS SALA de La Xara. Prenia possessió de la parròquia de Gata el 6 de novembre de 1994. Tenia 33 anys. Havia estat ordenat sacerdot en 1986. A Gata va estar fins el 25 de setembre de 1997, pràcticament tres anys. Ací el vegem entrant pel passillo de l’església, darrere del fill de Gata, abat de la Colegiata de Gandia -hui ja retirat al poble- N’Alberto Caselles. I més avant En Joaquín, que estava a l’església del port de Xàbia. En primera fila de bancs els pares de En José Tomás i darrere es pot veure al que era sargent de la Guàrdia Civil i a l’alcalde, aleshores Vicent Font Leyda.

La fotografia era en color de PONS, perquè tan sols té 17 anys, però ja forma part de la història religiosa del poble de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -595, la d'ahir dia 30/11-

20111201231159-bous2-copia.jpg

De quan en quan recordem aquells dies de festa boera pel corro central de Gata. No són les festes ni l’estiu però mirem aquestes fotografies i recordem tantes coses...Un de tants corrals que han estat al llarg del temps que ha durat aquest somni, aquests dies de vaquetes i bous a la zona cèntrica i al Raval, apareix a la fotografia. El moment de la foto recull al manso entrant a una vaqueta i mireu a la dreta de la fotografia la gran quantitat d’homes que s’apilaven dalt la reixa esperant que passara l’animal.

Eren altres temps que ja no tornaran.EXTENS REPORTATGE DE "MANOLO EL POLICIA" (Manuel López) A UN DIARI DIGITAL DE BENIDORM

20111201233345-manolo1.jpg

A la secció d'esports i amb el títol: "Hombres que dejan huella "Manolo el del Gorgos"

Tots els coneixen a Gata, a la comarca i més enllà. "Manolo el Policia" per als xiquets, als que tants i tants ha entrenat, entrenadors, companys, tota la gent. Manuel López Fernández és hui dia 1 de desembre el protagonista de la primera fulla del diari digital "BENINOTICIAS el periódico más crítico de la Marina Baixa". El reportatge es titula: "Hombres que dejan huella "Manolo el del Gorgos". A la secció d’esports ho firma Rafael Lago Olivares, fundador i president del Rayo Levante de Benidorm. Un extens currículum futbolístic va desgranant-lo el "periodiste esportiu". Quatre fotografies molt ben posades, sobre tot la última que ho diu tot. Al seu peu es pot llegir: "Manolo "el del Gorgos" un gran trabajador del fútbol base".

Aquest és l’enllaç per si voleu llegir tot complet l’article:

http://www.beninoticias.com/hombres-que-dejan-huella-manolo-%E2%80%9Cel-del-gorgos%E2%80%9D.

A la composició fotogràfica, la capçalera del diari digital i de la notícia de hui mateix.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -596, la de hui dia 1, dijous-

20111201235404-image0-33-copia.jpg

Sense deixar les imatges de festes, aquesta és una fotografia d’un dels entreteniments més importants que es feia als anys 50 a les festes patronals, a banda dels bous. La gymkana humorística la teniu ací en plena acció. La moto d’època, el jove passant una prova, l’arbitre darrere i els paperets de la festa per tot el carrer. Nombrosa la gent i l’aficció per aquest joc, prova o com es diguera. No puc esbrinar on està feta la foto, però n’hi varies d’aquestes publicades en diferents programes de festes.EL CRONISTA FA...UN ANY: 2 de desembre de 2010

Cal destacar que fa un any s’anunciava al BOP les obres del cementeri. Començaven a veure’s els betlems gaters i acabava la sèrie de quatre capítols sobre el gater destacat Bisbe Servera:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 2 és Santa Bibiana.

- HUI AL B.O.P., ANUNCI DE L’ADJUDICACIÓ DEFINITIVA DE LES OBRES DE LES OBRES DEL CEMENTERI.

- BETLEMS DE GATA: un cada dia.

- GATERS DESTACATS: Joan Baptista Servera i Signes, bisbe del segle XVIII ( Capítol IV i últim ).

- COM ERA GATA FA...23 anys: del 10 al 17 de juliol de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -232-.TAMBÉ HUI HA PLOGUT: sis litres

Si el mes que hem deixat enrere ha estat considerat el novembre més plujós de fa 22 anys, hem començat el mes desembre paregut. Ahir feia bon sol, aquest matí també, però aquesta vesprada ha estat tapat el cel i ha plogut. Un sis litres per metre quadrat que s’afegixen als que ja teníem...i plou sobre banyat. Ara -a les 22.30 hores- encara està plovent, encara que no molt fort.¿SABIEU...? que Gata li va tocar la grossa de la loteria un dilluns (25-5-1987)

Era dilluns 25 de maig de 1987. No es va poder celebrar el sorteig extraordinari de la Creu Roja Espanyola a l’aire lliure perquè plovia i es va ajornar de dissabte a dilluns. La sort va fer que Gata de Gorgos i Altea es repartiren els milionsde pessetes. En total, 664 milions. A Gata es van quedar 458 milions i molt repartit. Era el número que jugava la banda Unió Musical: 49.920. I quan van posar el quadre de premis posava a les boletes: Población: i per quatre vegades repetia GATA DE GORGOS. I tot va ser una festa: volteig de campanes, cercaviles, sidra i xampanya. Tot per festejar que eren milionaris a Gata.EL CRONISTA FA...UN ANY: 3 de desembre de 2010

Sols destacar de fa un any el segón betlem de la sèrie que havia començat el dia d’abans:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 3 és Sant Francesc Xavier.

- BETLEMS DE GATA: cada dia un...

- COM ERA GATA FA...23 anys: 19 a 21 de juliol de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -233-.DE NOU, BAIXADA D'AIGUA PEL RIU GORGOS: Es mesuren 64 litres

20111203225907-compo1riu-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN SI PUNXEU ACÍ)

De nou i ja són tres vegades en dotze dies, ha baixat aigua pel riu sec del Gorgos. El riu "va vindre" com diguen a Gata el 23 de novembre. Ho va tornar a fer el 28 i hui dia 3 de desembre ha tornat. I tot per l’aigua caiguda i la facilitat ara d’omplir prompte els avencs i correr cap avall l’aigua. També és ben cert que hui ha baixat menys aigua.

Des d’ahir vesprada cap a les sis de la vesprada que va començar aquest episodi plujós fins a hui a primeres hores de la vesprada s’han mesurat a Gata un total de 64 litres. Li done les gràcies a Vicent Signes "Canya" per la informació.

Us he preparat una composició fotogràfica amb imatges recollides aquest migdia des del nou pont i també de les Coves Roges. Les fotografies són de Verónica Vives.ENERTEC, PREMI EMPRESA INNOVADORA 2011

20111203231446-empresariosmarina-390x180.jpg

Ahir va ser guardonada l’empresa a la Gala de El Verger

LAS PROVINCIAS ofereix hui un ampli reportatge de l’event comercial

L’Associació de Joves Empresaris de la Marina Alta, que presideix Antonio Cidoncha, celebrà anit la I Gala de Premis a la Casa de Cultura de El Verger.
Una vetlada en la que l’empresa gatera ENERTEC obtingué el guardó a l’Empresa Innovadora 2011. Emilio Signes va recollir el premi i el va dedicar a tots els seus treballadors.
El màxim reconeixement al Jove Empresari d’aquest li’l van donar a Irene Miralles, de l’empresa Saludent de Pedreguer. Les empreses finalistes en l’apartat de Empresa Innovadora 2010 van ser Lanmar Wccan SLU, d’Ondara; Agricología de Benidoleig; Restaurante Sur de Xàbia i Tierra de Comedias, junt a la premiada de GATA, ENERTEC.
LAS PROVINCIAS publica hui l’event i el titula: Enertec i Saludent triunfan en los premios de Jóvenes Empresarios. El subtítul: La primera edición de la gala de JOVEMA reune a cerca de 300 personas en la Casa de Cultura de El Verger.
A la foto de TINO CALVO (LAS PROVINCIAS) podeu veure el moment que està parlant Emilio Signes, gerent de ENERTEC.


EL JUVENIL DEL GORGOS C.F. SEGUIX GUANYANT: 1-2 A BENIDORM

20111203233704-juvenilcompo-copia.jpg

(FEU LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Aquesta vesprada ha jugat el GORGOS C.F. juvenil a Benidorm. Front al Sporting Benidorm ha quedat 1 a 2 i manté la segona plaça intractable. També ha guanyat el primer equip del grup, el Sant Joan d’Alacant i per golejada, 13 a 0. Per tant, es mantenen els dos en tot el alt de la taula de classificació.

Des de Benidorm mateix s’han remés aquestes fotografies que els pose a la composició del Juvenil del GORGOS, rodejats com vegeu de gratacels, al partit entre el Sporting Benidorm i el nostre Gorgos .C.F. Manuel López ("Manolo") me les ha fetes arribar, la qual cosa li agraïsc.LES PLUGES I EL RIU A GATA, PROTAGONISTES, DE NOU HUI, A "L'ORATGE" DE TVV

De nou, les pluges recollides a Gata (64 litres fins a migdia) -després han caigut uns quants litres més- i una fotografia del riu Gorgos feta per Verónica Vives, des del pont nou, han estat protagonistes a l’espai "L’oratge" de Canal9 Televisió Valenciana d’aquesta nit, hui dissabte dia 3 de desembre. El presentador Jordi Payá ha comentat les precipitaciones i ha dit que el riu Gorgos tornava a baixar amb aigua.EL CRONISTA FA...UN ANY: 4 de desembre de 2010

Sols destacava l’any passat per ara les fresques temperatures. Seguia la sèrie de betlems.

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 4 és Santa Bàrbera i Sant Joan Damasceno.

- LA MATINADA MÉS GELADA FINS ARA: del 3 al 4 de desembre.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 24 i 25 ( I ) de juliol de 1987.

- BETLEMS DE GATA: cada dia un betlem.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -234-.IMATGES CURIOSES: de avencs i Coves Roges

20111204211526-cimg1514-copia.jpg

(SI VOLEU FER LA FOTO EN GRAN, PUNXEU ACÍ)

No s’aprecia bé però si que es podia observar allí mateix. On està presa la fotografia hi ha un avenc prou important diuen els entesos. Si en alguna cosa es caracteritza el riu és per els avencs. Diuen que "Gorg" vol dir "avenc", que en castellà es traduïria per "sima".

Al lloc en concret, es notava que l’aigua feia una baixada notòria. Quan el riu baixa amb aigua, com ho va fer ahir deixa imatges molt boniques. La natura està bonica i neta. Les roques, en aquest cas roges, d’ahí el seu nom, Coves Roges, trauen tota la seua brillantor.

Per últim no deixem d’observar la flora que ací hi ha. Naix salvatge i, a vegades, dóna imatges molt interessants.

Hui diumenge, malauradament, com sol ser costum a Gata, ja no baixa aigua pel riu.¿SABIEU...? que el viaducte de Gata és el més llarg fet d'obra al recorregut Dénia-Alacant

20111205231655-dscf3576-copia.jpg

El viaducte que supera el riu Gorgos a la línia fèrrea de la GV Alacant-Dénia o a l’inrevés té 177 metres de llargària, 13 dels quals són d’una plataforma de ferro que supera la carretera Nacional 332 i que està unida a l’obra del pont. Si exceptuem el pont del Quisi a Benissa i algun altre més, el de Gata és el més llarg de tota la línia fet d’obra. Els ulls estan fets d’acords amb la fisonomia del riu i inclús un dels arcs de mig punt del pont descansa sobre un xicotet promontori que fa el riu. S’alça el pont a uns 47 metres d’altura. Per la carretera passa al kilòmetre 161 d’aquesta. Si contem els ulls que té el pont, cinc són de menys diàmetre i tres són més grans abans de passar al de ferro.

A la zona urbana de Gata, el riu supera tres ponts importants: el pont d’Alcolaies, el nou pont urbà i aquest del tren.

A la fotografia, un detall del pont de la via Alacant-Dénia.CAU ALTRA VEGADA EL GORGOS: 4-2. Derbi comarcal a El Verger

Han jugat el primer equip del GORGOS i El Verger. Jornada 12 de Segona Regional grup 14. Altra vegada ha caigut l’equip gater. Era el derbi de la comarca. Ha guanyat 4 a 2 El Verger. Amb aquest resultat continua enfonsat, una jornada més, al fons de la taula el Gorgos. És penúltim amb 4 punts. El bagatge ho diu tot. De deu jornades jugades, 8 derrotes, una victòria i un empat. Tenen 19 gols a favor i 38 en contra.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -597, la del divendres dia 2-

20111204231233-image0-32-copia.jpg

Intente ara posar al dia les fotografies antigues. Quasi 600 fotografies del record i seguim a la recerca de més imatges velles o de la història gatera. Torne a fer una crida per a tots aquells que en tinguen a casa i vulguen que formen part de la col·lecció de "Fotografies antigues" del Cronista de Gata poden remetre-me-les al correu: mivisig@hotmail.com. Gràcies per tot.

Ara toca una altra fotografia, la 597 corresponent al divendres dia 2 de desembre. De la mateixa sèrie que l’anterior fotografia. És de les festes patronals dels anys 50, d’una gymkana -jocs al carrer amb proves-. El mateix xic dalt la moto i passant un altre dels obstacles, en aquest cas un tauló que feia "bigues i bancs". Com vegeu l’espectació és màxima i el carrer estava ple de gom a gom per veure aquest espectacle. Ara els jocs han canviat i els actes de festes també.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -598, la d'ahir dia 3-

20111204233539-image0-57-copia.jpg

La fotografia corresponent us la pose ara. No deixe les festes antigues i pose ara una fotografia que va ser publicada al programa de festes de 2009. Era propietat de María Ferrándiz Font. Era costum abans anar per les bigues dels bous per a fer les barreres. Ho feien tots els xics de la quintà. Aquests eren de la quintà de 1929. Entre els estava el fill de Baptista l’Alguatzil. Tots anaven cap al corro portan les bigues que vegeu apareixen un poc per la dreta de la fotografia.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -599, la de hui diumenge 4-

20111204235358-primeresmestres2-copia.jpg

I em pose al dia en quan a fotografies i imatges antigues es tracta. La foto ho diu tot. Xiquetes de finals dels anys 50 i principis dels 60 del segle XX. El grup escolar va ser inaugurat a l’agost de 1958 (dia 6, festa del Santíssim Crist). Aquestes xiquetes eren d’eixe temps i les mestres, al centre de la fotografia. Entre elles cal recordar a Donya Anita, Donya Rosa o Donya Pepita. A la foto estan precisament al replà de les escales que separaven l’entrada als xiquets i a les xiquetes.EL CRONISTA FA...UN ANY: 5 de desembre de 2010

Molts articles novetats l’any passat tal dia com hui: dos religioses, una comercial i una cultural.

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 5 és Santa Elisa, sant Félix i Sant Julio.

- PRÒXIM DIA 9 DE GENER DE 2011: JORNADA DE VISITA A LA PARRÒQUIA DE L’ARQUEBISBE CARLES OSORO.

- CAMPANYA NADALENCA DEL "COMERÇ DE GATA".

- REIS 2011: LA RECOLLIDA DE CARTES SERÀ EL DIA 29 DE DESEMBRE.

- BETLEMS DE GATA: Un altre més...

- ACTIVITATS PARROQUIALS: Mes de desembre 2010.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 25 de juliol de 1987 ( II ).

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -235-. HUI AL B.O.P.: Cadastre i taxes a Gata

Hui dia 5 de desembre, dilluns, es publiquen al Butlletí Oficial de la Província diversos anuncis i edictes relacionats amb Gata. El primer és un anunci de la Gerencial Territorial del Cadastre d’Alacant.

Diu que en relació amb la notificació dels valors cadastrals resultants dels procediments de valoració col·lectiva de caràcter parcial portats per eixe organisme als municipis de BOLULLA, GATA DE GORGOS, XIXONA I MONÒVER, es posa en coneixement de tots els interessats que la relació dels titulars cadastrals amb notificacions pendents, per no haver estat possible realitzar el seu lliurament per causes no imputables a l’Administració, després d’haver-se intentat per dues vegades o per una sola si constara com a desconegut, estarà exposada en els respectius Ajuntaments dels referits municipis i a la Gerència Territorial del Cadastre a Alacant en el termini de deu dies hàbils, contats a partir de demà mateix, a efectes de practicar la notificació mitjançant compareixença presencial. També es publica la relació a la seu electrònica de la Direcció General del Cadastre (http://www.sedecatastro.gob.es). Transcorregut eixe termini sense haver comparescut la notificació s’entendrà produïda a tots els efectes legals des del dia següent al del seu venciment.

Per altra banda, es publiquen edictes relacionats amb taxes municipals: la TAXA PER LA PRESTACIÓ DEL SERVEI D’ENSENYANCES ESPECIALS EN L’ESCOLA MUNICIPAL DE PINTURA. S’acordà modificar-la a la sessió plenària del 25 de novembre. La TAXA PER LA PRESTACIÓ DE SERVEIS DE CEMENTERI, aprovada la seua modificació al mateix ple. Finalment, la modificació de les BASES DE LA CONVOCATÒRIA "ART AL VENT".IMATGES CURIOSES: Del pont al cementeri

20111205224716-dscf3596-copia.jpg

(PER A OBSERVAR DETALLS I LA PANORÀMICA FENT MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXEU ACÍ)

Al llarg d’aquesta setmana aniré posant imatges curioses i vistes de Gata un poc inusuals. Una imatge que no tenim massa vista de les partides de la Font del Riu i d’Ecles Baixos. Des de les Comes es pot observar aquesta panoràmica. Just al fer la foto passava el tren per dalt del pont com bé podeu observar. El caseriu disseminat al voltant del Calvari que no es veu a la imatge i fins als Ecles li donen un color a la fotografia que es clou al cementeri, el qual podeu veure a la part superior de la imatge.¿SABIEU...? que el GORGOS C.F. guanyà en 1987 el I trofeu de futbol "Vila de Benissa"

Era el dia 30 d’agost de 1987, fa 24 anys. Estaven a la pretemporada 1987-1988. El primer equip del GORGOS CLUB DE FUTBOL va disputar el I torneig quadrangular "Vila de Benissa" al poble veí. La primera eliminatòria la van jugar La Nucía i el Gorgos guanyant els gaters. La segona el Benitatxell i els amfitrions Benissa. Guanyà Benissa aquesta semifinal. La final va ser jugada entre el Gorgos i el Benissa, guanyant els de Gata i recollint un trofeu monumental que forma part de les vitrines del Gorgos C.F. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 6 0 0 -

20111205234143-image0-30-copia.jpg

Hui pose al blog la fotografia antiga de Gata nº 600, una xifra exacta.

Una quadrilla d’amics. Anys 20 del segle XX. Mireu com anaven vestits. Com portaven barret tots i alguns bengaleta i tot. Com portaven el xalequet o la brusa. El fons pareix que done entendre que estaven fent alguna funció de teatre. És una fotografia d’època. La foto és propietat de la Tia Tonica "la Sariera".EL CRONISTA FA...UN ANY: 6 de desembre, dia de la Constitució

Cal destacar que l’any passat el dia de la festa de la Constitució Espanyola recordava que a Gata tenim el carrer Constitució. Posava dos gaters més destacats i seguia amb els betlem, sèrie que enguany començarà hui mateix:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 6 és Sant Nicolàs de Bari, patró d’Alacant.

- TENIM UN CARRER CONSTITUCIÓ A GATA.

- GATERS DESTACATS: Els germans Caselles, frares.

- BETLEMS DE GATA: i seguisc posant betlems.

- IMATGES CURIOSES: Fa sis anys, l’11 de desembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -236-.IMATGES CURIOSES: Caseta de la lepra des de dalt la muntaya

20111206203212-dscf3600-copia.jpg

( FEU GRAN LA FOTO I PODREU OBSERVAR MOLT DETALLS, PUNXANT ACÍ )

La Caseta de la Lepra és un símbol d’altres temps per a Gata, és, jo diria, que quasi un tema tabú entre el veïnat però allí està, a la partida Planet, i conserva prou bé les quatre parets i les vuit finestretes. Mireu aquesta imatge feta des de dalt la muntanya de la Creu, just des d’on estava aquella creu que van portar de missions. Es pot observar la façana i les parets, el corralet, el safereig i l’aljub.

No sols es veu a la fotografia, dins del fons que fa la muntanyeta, la caseta, sinó també les partides Pont i Ecles Baixos al fons i el pont nou més a l’esquerra.

Si voleu saber més d’aquesta construcció feta en 1892, fa ara 119 anys, podeu consultar els meus articles:

- LA CASETA DE LA LEPRA I EL RECTOR LEPRÓS (1892) a aquest blog. Us pose l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2010/042001-la-caseta-de-la-lepra-i-el-rector-lepros-1892-.php.

- També a la web alacantina, a la qual vaig remetre alguns articles, "Alicante Vivo", que portava el nom de "LA CASETA DE LA LEPRA DE GATA DE GORGOS". Aquest és l’enllaç: http://www.alicantevivo.org/2007/11/la-caseta-de-la-lepra-de-gata-de-gorgos.html.TORNA TEMPS DE BETLEMS: escenes a la Casa del Cable de Xàbia

20111206214441-compobetlemspilar1.jpg

La Casa del Cable del veí poble de Xàbia acull els treballs de tot un any de betlemistes xabiencs, que pertanyen a l’ASSOCIACIÓ DE BETLEMISTES DE XÀBIA. Per començar la sèrie aquest any, i donat que hi ha algun que altre gater també a aquella associació, us pose algunes escenes del tradicional i sempre volgut betlem. Agraïment a Pilar Arabí que em passa les fotografies i a l’associació que ha permés que us done a conèixer aquestes meravelles de manualitats amb un fi comú, la representació del Naixement de Jesús, és a dir el betlem.

Pose dos fotografies per a que vegeu els detalls. Una d’un portal de Betlem i l’altra d’oficis que es poden descobrir a les escenes del betlem de la Casa del Cable de Xàbia.¿SABIEU...? que fa 51 anys que es va fundar la C.A.S.

Tot comença a Dénia tres anys abans. L’any 1957 s’agrupa la UNEXPA (Unió d’Exportadors de Pansa). Gata té un paper molt important.

El 30 de juliol de 1960 es funda la C.A.S. (Cooperativas Agrícolas Sindicales) de segon grau, que agrupa a 16 pobles de la comarca i 4 de la provincia de València. L’any 1968 es va comercialitzar per a la pansa aquell oli Pasoil que va ser un fracàs.CONCURS ESCOLAR DE TARGETES NADALENQUES

Com prompte serà NADAL ja va notant-se en l’ambient, en el temps i malgrat la crisi tan forta que patim, no es deu perdre de vista que el Nen Jesús va vindre a Betlem fa més de dos-mil anys. L’AMPA del CEIP "Santíssim Crist" de Gata de Gorgos ha convocat per a totes les xiquetes i xiquets, com en anys anteriors, un concurs de targetes nadalenques amb premis i regals per a tots els participants.

Hi hauran tres categories: Infantil (1r i 2n premi); Primer, segon i tercer de Primària (1r i 2n premi) i Quart, cinqué i sisé de Primària (1r i 2n premi).

Les targetes s’entregaran a la Biblioteca abans del dia 15 de desembre i els regals i premis es donaran el dia 23 de desembre a les 17 hores allí mateix, a la biblioteca.

El format de les targetes serà totalment lliure i cal recordar posar el nom, cognoms i curs en les targetes.

FONT: AMPA i escola.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -601-

20111206234338-dantoniobiot2-copia.jpg

Hui la fotografia recorda la història religiosa. Ho faig amb el retrate d’un vicari que va estar a Gata pels anys 40 del segle XX, dos o tres anys. Era vicari quan N’Alejo Sendra era rector regent. El rector de la fotografia era N’Antonio Biot Genovés, que era del poble valencià de Meliana. Don Antonio Biot com el coneixien tots va morir a Quart de Poblet, el 13 d’agost de 1979.

FONT: Arxiu Parroquial i Índex de defuncions de rectors (BOAV).EL CRONISTA FA...UN ANY: 7 de desembre de 2010

S’anunciava la Setmana de la Música, l’any passat tal dia com hui. Com a gater destacat publicava a Santiago Ginestar, missioner.

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 7 és Sant Ambrosio.

- XII SETMANA DE LA MÚSICA: de l’11 al 23 de setembre.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 29 de juliol de 1987 ( I ).

- GATERS DESTACATS: Santiago Ginestar, Comissió General de Missions.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -237-.DEMÀ, LA PURÍSSIMA. DISSABTE, CONFIRMACIONS

20111207191300-purissima2-copia.jpg

Demà dia 8 és la Puríssima. Amb eixe motiu acaba hui el tríduum que s’ha fet a la Immaculada Concepció a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel. Aquesta nit hi haurà una Vigília de joves preparant la festa mariana de demà i preparant la Confirmació. Cal dir que precisament dissabte 10, a les 19.30 hores, serà la cerimònia de Confirmació. El Vicari Episcopal inposarà l’unció del sagrament a setze joves de la parròquia.

FONT: Llibret parroquial, Curs 2011-2012.IMATGES CURIOSES: la Mata de la Font

20111207213404-dscf3642.jpg

Al terme de Gata de Gorgos entre muntanyes tenim un dels paratges més peculiars i bonics de la comarca, La Font de la Mata. Un llestiscle monumental que encaixa la seua soca entre voluminoses roques, s’alça poderós i la font dorm al caliu d’ell. Asbeuradors d’un camí vell. Una font-pou amb graons de pedra. Una conducció soterrània que va a parar a una bassa. Tot és el paratge de la Font de la Mata, mata que hui trobem al blog com a imatge curiosa.

Cal dir que si no heu anat mai o fa molt de temps que no l’heu visitada, ara és l’hora. La humitat, la natura neta, l’aigua, tot acompanya i es pot aprofitar aquest mig aqueducte que encara resta fins al diumenge per a fer un passeig fins al paratge.ESCOLA DE NADAL de l'AMPA

Manualitats, Dinàmiques de grup, Jocs, Teatre...

Els dies 27 a 30 de desembre i 2 a 5 de gener

Organitzat per l’AMPA del CEIP "Santíssim Crist", els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre de 2011 i els dies 2, 3, 4 i 5 de gener de 2012, es farà l’ESCOLA DE NADAL de 9 a 13 hores, per una part, o de 10 a 13 hores per altra. El 20 de desembre s’acaba el termini per apuntar-se i el pagament a la Caixa Rural.¿SABIEU...? que abans els xiquets jugaven més al carrer

"Lo poc que necessitaven els xiquets d’abans per a trobar-se i fer vida social". Són paraules d’Antoni Signes Mulet, molt acertades que publicà al programa de festes de Gata l’any 1982 a l’article: "Recuperem la nostra identitat", referint-se als jocs de Gata.

I així és. Us pose de record per als majors i per a coneixença dels menuts i joves alguns jocs importants de distintes èpoques de la vida social de Gata. Al carrer jugaven més. Ara els cotxes, les presses, engullen als xiquets, dit metafòricament. Què poc poden jugar els nostres xiquets i xiquetes a aquells jocs.

Endevinalla, Boletes -que ara es diuen "caniques" paraula castellanitzada-, a bous, a la canterella -jocs de festes-, al cementeri, a conillets amagar, a la corda, corregeta amagar, bot i para i molts més...EL BLOG DEL CRONISTA TÉ JA 76.000 ENTRADES

I no para el contador. Al final de l’any no s’arribarà als 100.000 visitants perquè sols resten 24 dies, però la xifra de hui és ja important, 76.000 entrades. Gràcies a tots per la seua/vostra complicitat. Podeu seguir entrant, a la recerca de notícies d’actualitat, de la història de Gata, de fotografies antigues, sèrie que ja hem superat les 600, i de moltes més coses.

GRÀCIES A TOTS...i a seguir.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -602-

20111207223741-image0-55-copia.jpg

Una placeta molt animada, com si estigueren esperant la processó o un passacarrer, com ens deia "des de lluny" un asidu usuari del blo. La fotografia ens mostra molta gent, xiquets i majors, joves i vells. Moltes dones majors de negre "quina llàstima" com observava "Una del poble". Eren aquells temps. Definitivament pels comentaris i sobre tot l'últim de "Una del poble" ens quedem en que seria la Plaça de Sant Antoni. Diu la nostra comentarista: "Pense que es la plaça Sant Antoni, perque a l'esquerra de la foto es veu com un carrer, fixeu-vos amb les façanes, es veu com una "cantonada", i a més, si es fixeu amb la gent, hi ha que es veu sols mig cos. Quina tristor, totes les dones vestides de negre". Eixa cantonada seria la del carrer de Baix i el carrer estret el de Sant Antoni.Una altra fotografia de la Gata d’abans.

 EL CRONISTA FA...UN ANY: 8 de desembre de 2010

Hui, dia de la Puríssima, recordem aquelles notícies publicades al blog, just fa un any. Cal destacar que seguien eixint betlems, com aquest any.

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 8 és la Puríssima.

- BETLEMS DE GATA: records de l’ahir...

- COM ERA GATA FA...23 anys: 29 de juliol de 1987 ( II ).

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -238-. TEMPS DE BETLEMS: Més escenes dels betlems de Xàbia

20111208223149-compobetlemspilar2.jpg

De la Casa del Cable estic posant la sèrie. Hui us en pose dos escenes més, un portal de Betlem i un ofici. Recordeu que vosaltres mateix podeu també participar en aquesta sèrie.

Si teniu algun betlem fet o el teniu que fer i voleu que aparega al blog publicat, només teniu que remetre-me'l al correu mivisig@hotmail.com.

Agraïment, una vegada més, a Pilar Arabí, que em passa les fotografies i a l'Associació de Betlemistes de Xàbia que permet divulgar les seues obres d'art.

FONT: Fotografies de Pilar Arabí.¿SABIEU...? que l'any 1987 hi hagué tres víctimes mortals gateres en 40 dies

Van ser uns 40 dies molt negres. Entre setembre i octubre de 1987 hi hagué tres accidents mortals en els quals van morir una jove, un sargent de la Guàrdia Civil retirat que estava al càrrec de la Creu Roja de Teulada i un jove.

Primer va ser la xiqueta de 9 anys, el 14 de setembre, travessant la carretera en bicicleta. Va ser arrollada per un turisme. Ja en setembre a l’entrada de la Garganta quan venia cap a Gata on vivia el Cap de la Creu Roja de Teulada va morir en accident de tràfic i ja a finals d’octubre un jove de 17 anys moria en accident de moto i tancava els 40 dies de tràgics succesos de fa ara 24 anys.

FONT: diaris dels mesos de setembre i octubre de 1987.EL CRONISTA FA...UN ANY: 9 de desembre de 2010

Cal destacar que l’any passat per ara anunciava l’Escola de Nadal de l’AMPA i l’homenatge a Miguel Hernández. Dir també que just demà farà el blog del Cronista de Gata un any i vuit mesos, ja que va començar el 10-4-2010.

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 9 és Sant Pere Fourier i Sant Joan Diego.

- L’AMPA DE L’ESCOLA PROGRAMA "ESCOLA DE NADAL". Com enguany, que ahir donava la informació.

- DEMÀ, DIVENDRES, ACTE D’HOMENATGE AL POETA ORIOLÀ MIGUEL HERNÁNDEZ.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 29 de juliol de 1987 ( III ).

- TEMPS DE BETLEMS: Recreant la història agrícola de la comarca.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -239-.LA PREMSA PARLA HUI DE GATA: I Premis Jovema: Enertec

20111209224318-escanear0006.jpg

En un extra LAS PROVINCIAS publica hui divendres els "Premios Jovema", un suplement sobre els premis Jove Empresari: Empresa Innovadora de la Marina Alta. A la portada del quadern de quatre fulles està la fotografia dels premiats, organitzadors i autoritats. Entre els premiats estava, com ja vaig avançar ENERTEC empresa d’energia gatera. De Gata es pot veure a la fotografia de LP, que es publica i us reproduïsc, al premiat Emilio Signes (primer per la dreta) i a l’alcaldessa de Gata que l’acompanyava Ana María Soler (quarta per la dreta).

El titular "Innovadores y empresarios". El subtítol: "El centro cultural de El Verger se vistió de fiesta para entregar a los galardonados la estatuilla de la primera edición del Premio Joven Empresario y Empresa innovadora". Aquest acte va tindre lloc just fa una setmana, divendres passat.

Quan parla de "El premio" i d’Enertec diu: "de Gata de Gorgos...Empresa Innovadora...Enertec logró alzarse con el galardón por un doble proyecto empresarial innovador, una electrolinera solar, que se instalará en numerosos centros comerciales e hipermercados y un box de autoabastecimiento eléctrico que es está exportando a países en vías de desarrollo...".

Tota la segona fulla del quadern publicitaria está dedicada a "Enertec" que diu: "pone en marcha dos proyectos para la mejora de la calidad de vida". A l’antetítol: "Reciprocidad. Esta empresa de la Marina Alta arriesga y apuesta por una vía que no sólo le beneficiará a ella sino también a la sociedad en general".

FONT: LAS PROVINCIAS, estra, divendres 9-12-2011.¿SABIEU...? que al novembre de 1987 un raig impactà al parallamps de l'església

Sabieu que el dia 9 de novembre de 1987, fa 24 anys, es va produir una tormenta amb nombrós aparell elètric i un dels raigs va impactar sobre el parallamps de l’edifici del temple parroquial, escampant-se pels carrers del voltant, anant a parar, encara que amb ja poca força, a una de les cases del carrer Hostal. Això va fer que es cremara l’aparell de televisió i les cortines i tindre que apagar-se el xicotet incendi pels mateixos propietaris de la casa.

El tro es va deixar sentir en tot el poble com un potent esclafit i va fer pensar a molts en l’explosió d’una bombona de butà. Moltes cases dels voltants es van quedar sense llum degut al fenòmen de la natura, que afortunadament, no va causar cap desgràcia personal.

La tormenta va durar una mitja hora i descarregà una forta quantitat de pluja.

FONT: Diari Información d’Alacant, dia 11-11-1987.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -603, la d'ahir dia 8-

20111209233655-carrerpiloanys30-copia.jpg

No es veu molt clara per les sombres, però la imatge és un carrer de Gata que ara ja no està així. Abans de posar-se el piló, anys 30 del segle XX així estava l’actual carrer Doctor Gómez Ferrer, estret. Després es va aixamplar. La foto no té massa bona qualitat però és testimonial de com estava el carrer eixe abans.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -604, la de hui dia 9-

20111209235359-image0-2-copia.jpg

La nevada de febrer de 1983 apareix en moltes de les nostres fotografies, donat que va ser l’última gran nevada coneguda. Ací hi ha una altra fotografia en la qual es veuen les muntanyes del fons, Serrillars i Tossalaspre totes nevades. Està presa la foto des de la via i el Calvari. Es poden veure els bancals pròxims a la via del tren.EL CRONISTA FA...UN ANY: 10 de desembre de 2010

20111210180148-compoblog1.jpg

Hui fa el blog un any i vuit mesos

El blog començà el 10 d’abril de 2010

(A la imatge de l’esquerra, la primera entrada del blog aquell 10-4-2010)

Amb aquesta efemèride destacada comence a recordar les notícies publicades l’any passat, tal dia com hui. Cal ressenyar el record que feia ja dels vuit mesos de blog i un concurs:

- HUI FA EL BLOG VUIT MESOS.

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 10 és la Mare de Déu del Loreto.

- TEMPS DE BETLEMS: Altres detalls del betlem xabienc.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 29 de juliol de 1987 ( i IV ).

- EXPOSICIÓ FOTOS I CONCURS DE FOTOGRAFIA ENERGÈTICA.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -240-.ESPECIAL ELECCIONS GENERALS 2011. Hui es publica tot al B.O.E.

Per a la vostra informació, dir-vos que hui dissabte 10 de desembre de 2010 es publica al Butlletí Oficial de l’Estat (B.O.E.). Us he fet un resum de tot allò més interessant, pel que fa a la província d’Alacant, que és la que més ens interessa.

Ja es dona per conclós tot l’escrutini de les eleccions generals celebrades el passat 20 de novembre de 2011. Us pose la relació del cens electoral, votants, vots a candidatures, vots en blanc i vots vàlids, així com els vots obtesos per cada partit o federació que han obtés escó i la relació de congresistes i senadors de la província.

La província d’Alacant tenia 1.222.109 electors, dels quals eren votants: 898.402. Els vots vàlids van ser: 887.427, sent els vots a candidatures 877.303, vots en blanc 10.124 i vots nul·ls 10.975.

En quan al Congrés, la província d’Alacant aporta 12 congresistes: 8 del Partit Popular, pels 489.946 vots que ha obtés, i 4 del Partit Socialiste P.V., pels 239.318 vots obtesos.

Globalment, en tot l’Estat Espanyol s’obtenen 350 escons que són en total 10.061.311 de vots.

Congrés dels Diputats: relació de diputats proclamats electes. PROVÍNCIA D’ALACANT

Don Federico Trillo-Figueroa Martínez-Conde.

PARTIDO POPULAR.

Don Gerardo Camps Devesa.

PARTIDO POPULAR.

Doña Macarena Montesinos de Miguel.

PARTIDO POPULAR.

Don Mario Francisco José Flores Lanuza.

PARTIDO POPULAR.

Doña Miriam Guadalupe Blasco Soto.

PARTIDO POPULAR.

Don Santiago Martínez Rodríguez.

PARTIDO POPULAR.

Don José López Garrido.

PARTIDO POPULAR.

Doña María Amparo Ferrando Sendra.

PARTIDO POPULAR.

Doña Leire Pajín Iraola.

PARTIDO SOCIALISTA OBRERO ESPAÑOL.

Don Federico Buyolo García.

PARTIDO SOCIALISTA OBRERO ESPAÑOL.

Don Gabriel Echávarri Fernández.

PARTIDO SOCIALISTA OBRERO ESPAÑOL.

Don Herick Manuel Campos Arteseros.

PARTIDO SOCIALISTA OBRERO ESPAÑOL.

 
 

Senat: Relació de Senadors proclamats electers: PROVÍNCIA D’ALACANT

Don Miguel Antonio Campoy Suárez.

PARTIDO POPULAR.

460.160 vots

Doña Virginia Romero Bañón.

PARTIDO POPULAR.

449.363 vots

Don Agustín Almodobar Barceló.

PARTIDO POPULAR.

449.061 vots

Doña Encarna Llinares Cuesta.

PARTIDO SOCIALISTA OBRERO ESPAÑOL.

231.903 vots

FONT: B.O.E. hui dia 10-12-2011.

 

 

 CAMPANYA REIS 2012: dimecres 28, els xiquets donaran les cartes als emissaris reials

Dos detalls que he conegut per mig del facebook, al respecte de la Campanya de Reis 2012, la festa més gran i espectacular que té Gata de Gorgos.

Primer, el cartell es retrassa en veure la llum, donat que s’està confeccionant amb la publicitat de comerços i establiments, que servirà per a sofragar despeses. Fins dimarts 13 hi ha temps per a poder participar en el cartell. Entre tots hi ha que fer la festa més gran.

Segon, ja s’anuncia que dimecres 28 de desembre, últim dimecres de l’any, serà l’acte primer de la campanya "Reis 2012". Els xiquets acompanyats dels pares aniran a la Plaça de l’Església a lliurar les cartes on apunten els regals que volen que Ses Majestats els Reis Mags els deixen o els porten. Donaran les cartes als emissaris reials.

Ja seguiré informant-vos quan es produïsquen més notícies.¿SABIEU...? que Gata tenia una associació belenística

Ho sabieu...?. Va començar la seua activitat l’any 1986, al novembre. Va fer exposició de betlems a l’edifici de l’antic Correus, planta de dalt, i dalt l’Ajuntament, abans de reformar-se. Va recuperar als anys 1987 i 1988 el betlem de José Soler "Pepe el Sastre" i va organitzar un concurs de betlems per establiments i cases particulars. L’associació va estar en marxa al llarg de tres anys i es va disoldre després.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -605-

20111210212917-benjagor96-97-copia.jpg

(PODEU FER GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Temporada 1996-1997. Els benjamins del GORGOS Club de Futbol van ser campions de lliga. Jugaven a futbol 7. Ja han passat temporadas, però ahí queden per a la història de l’esport local i més del Gorgos, en particular. La foto està en color i està presa a l’antic camp de futbol, el de "Les Sorts". 

Preparaven l’equip Toni Fornés i Manuel López "Manolo". Els podeu observar a la dreta i a l’esquerra dels xiquets. Al mig, l’utiller Paco Orellana. Plantats, al costat de Manolo, estan: Adrián Orellana, Tomás, Adrián Campos, Toni "Texano" i Pepe Oliver, junt a Tonio Fornés. Agatxats: Toni Oliver, Toni León, Moisés Bequio, Reda, Francisco Pedro i Jairo.

Ells van ser valents i van aconseguir el campionat, amb uns guarismes impressionants. Va ser l'equip menys golejat de tota la Comunitat Valenciana.

Aquesta fotografia es pareguda a una que ja va aparèixer al blog fa unes setmanes, quasi amb els mateixos protagonistes.EL CRONISTA FA...UN ANY: 11 de desembre de 2010

Fa un any destacava al blog l’acte poètic homenatge a Miguel Hernández:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 11 és Sant Dámaso.

- ACTE D’HOMENATGE AL POETA ORIOLÀ MIGUEL HERNÁNDEZ ( I ).

- ACTE D’HOMENATGE AL POETA ORIOLÀ MIGUEL HERNÁNDEZ ( i II ).

- COM ERA GATA FA...23 anys: 31 de juliol de 1987 ( I ).

- TEMPS DE BETLEMS: Un betlem gater familiar. Com també posaré la fotografia d’un hui.

- EL GORGOS JUVENIL CAU A SUECA PER 3-0.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -241-.FELICITEN ELS NADALS: targeta de l'Alcaldessa de Gata

20111211211328-targa1alcaldessa.jpg

Ja comencen a arribar les primeres targetes nadalenques. Ací aniré posant-les, per a notar que estem prop dels Nadals. I la primera que m’arriba i que jo pose al blog és la de la Sra. Alcaldessa de l’Ajuntament de Gata de Gorgos Ana María Soler Oliver, en nom de tota la Corporació, que al revers de la imatge que us pose es pot llegir: "ESTOS NADALS DISFRUTA’LS AMB PAU, AMOR I FELICITAT. I QUE L’ANY NOU ENTRE AMB ALEGRIA ALS NOSTRES CORS". Les paraules que vegeu repetides a la imatge són algunes de les típiques i tradicionals d’aquestes dates: "llum, color, estimar, pau, felicitat, festa, risas, dolços".

Les corones dels tres reis mags -una festa molt arrelada a Gata- completen aquesta senzilla i original targeta nadalenca.TEMPS DE BETLEMS: Un betlem caser i gater

20111211220651-dscf3663.jpg

Com ja vaig fer l’any passat també per ara, faig un incís en les imatges dels betlems xabiencs, per centrar-me en un betlem caser. Podeu veure que les figuretes giren totes al voltant de la cova. El musguet, les pedres, la terra, tot està ara acabat de posar. El betlem caser i gater té molts detalls, que en conjunt formen les escenes d’aquells paisatges, d’aquell temps. Els mateixos ceps, les pedres, formen diferents altures, els camins van a la cova, tots els pastorets també...¿SABIEU...? que l'any de la "Grossa" (1987) la banda de Gata tingué 50 milions de pessetes de superàvit

¿SABIEU...? que la banda de Gata va ser l’any 1987 "milionària", sols set mesos, ja que a finals de maig la banda va tindre el premi de la "Grossa". Per aquestes dates feia balanç la Junta Directiva que presidia aleshores el ja finat Alberto Barrera. El superàvit va ser de 54.744.038 pessetes. Es va decidir no posar al cobrament el rebut annual, degut al gran any que va passar la banda Unió Musical. Amb aquests diners es va poder fer el Casal de la Música, que la banda té ara al carrer Aromes, als Trossets.

FONT: diaris de desembre de 1987.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -606-

20111211231700-pilotagata-anys90-copia.jpg

(PER A FER EN GRAN LA FOTOGRAFIA PUNXEU ACÍ)

Xiquets de l'Escola de Pilota Valenciana de Gata. Anys 90 del segle XX. Estava Vicent Font d’alcalde (1991-1997). El podeu veure per darrere dels xiquets, junt a Gabriel Pons "el Xiquet de Gata" i Ana María Soler, l’actual alcaldessa. També estava junt al Xiquet de Gata "Sariero" i a la seua esquerra "Pala" i "Roselló". Va obtindre Gata i la seua escola un premi, per això es van fer la foto tots els xiquets, hui ja homes, que jugaven a pilota.

FONT: Foto PONS. Arxiu Municipal.EL CRONISTA FA...UN ANY: 12 de desembre de 2010

Cap notícia destacada l’any passat, tal dia com hui:

- SANTS I REFRANYS: Hui 12 de desembre és Nostra Senyora de Guadalupe.

- TEMPS DE BETLEMS: altres detalls...TEMPS DE BETLEMS: detalls d'un "betlemet"

20111212223739-dscf3669.jpg

En estos dies es veuen els detalls més bonics i curiosos als betlems, que són a escala la representació d’aquells moments de viure, de somniar, d’allò que va ocórrer a Judea, al poblet de Betlem. I molts dels betlems que es fan als pobles i ciutats tenen detalls on s’aprecia l’estima pels monuments, pels racons, per les tradicions d’eixa gent.

A la fotografia, alguns detalls del mateix "betlemet" familiar que us posava ahir.EL BLOG TÉ JA 77.000 ENTRADES

Les fotografies antigues de xiquets, ara homes. L’actualitat gatera sempre al punt. La curiositat per saber que està passant al poble, que va passar o quins eren els protagonistes d’abans...Tot això ho podem seguir al blog del CRONISTA DE GATA, que ja té 77.000 entrades. A passes agigantades anem cap a les 100.000 visites, que es produïrà sense dubte l’any que ve, 2012.

A tots, donar les gràcies de tot cor i com sempre dic i pose, a seguir...¿SABIEU...?...que el Centre Metge a l'Ajuntament es va posar en marxa en 1988

Per molts llocs ha passat el Centre Metge a Gata. Sabieu que a gener de 1988 es va posar en marxa el centre, darrere de l’Ajuntament al mateix Centre Social Integrat. Ocupava dos soterranis, planta baixa i dos pissos. La superfície construïda era de 729,64 metres quadrats.

També a l’antic edifici de Correus -planta primera- es va instal·lar poc de temps les consultes dels metges, abans del que us he parlat, i al Col·legi Parroquial "Verge del Carme" també va ser provisionalment. Finalment, ara està al lloc preparat a l’efecte, a l’edifici de "Les Sorts".EL CRONISTA FA...UN ANY: 13 de desembre de 2010

Sols destacava l’any passat, tal dia com hui a més del santoral, ja que és Santa Llúcia, patrona dels cecs i festeta a Xàbia, el resultat del Gorgos primer equip.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -242, la d’ahir diumenge-.

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 13 és Santa Llúcia.

- EL GORGOS VA GUANYAR A POBLE NOU (2-0)...i és vuité.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 31 de juliol de 1987 ( II ).

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -243-.DIVENDRES, PRESENTACIÓ D'UN LLIBRE A LA BIBLIOTECA

20111213230156-llibrevallg.jpg

"La Vall de Gallinera, per camins de moriscos i mallorquins"

Divendres, a les 20 hores, tindrà lloc a la biblioteca pública municipal de Gata de Gorgos la presentació del llibre "La Vall de Gallinera, per camins de moriscos i mallorquins", del que són autors Vicent Morera i Juanjo Ortolá.

Estaran a l’acte el president de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA) Antoni Prats, el regidor de Cultura Juan Pedrós Talens i els autors. Hi intervendran també: Joan Giner Monfort, filòleg, professor de Secundària i Jaume X. Soler, botànic i autor de nombroses fotografies del llibre.

Cal dir que el llibre està editat per l’IECMA.

A la fotografia de la part dreta teniu la portada del llibre que es presentarà divendres a Gata.¿SABIEU.,.? que "Amics del Tercer Món" es va fundar el 22 de febrer de 1987

El dia 22 de febrer de 1987 fa ara 24 anys, es creava al poble una associació que després esdevindria a ONG, que portava i porta el nom de "Amics del Tercer Món". La idea principal: fer un grup musical composat per joves i recaptar diners per a Mozambique, on està Vicente Berenguer Llopis, missioner germà de Paquitina.

Primer es va formar una tuna gatera que cantava a la missa dels xiquets. També a les festes: Nit de Nadal, Sant Antoni i altres. Després ja cantaven als aconteixements formant un grup musical i no una tuna, on els cridaven. Tot el què recollien i recullen té un fi comú, la missió del pare Vicent Berengue allà a Mozambique.

La comarca té molts records d’ells. L’última actuació del grup musical es va fer dissabte passat dia 10 a la Confirmació dels joves de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -607, la d'ahir dilluns 12-

20111213233415-escanear0001.jpg

Recordeu on estava i com era la piscina abans d’aquesta nova de les Costeres. Estava a les Alcolaies, al costat de tot el complexe esportiu de les escoles. Ha quedat ja com un record, perquè ha passat a ser una pista més d’esport. Des d’allí es dominava una mica el poble, com podeu veure a la fotografia, amb les cases allà al fons. Era la primera i única piscina que hi havia i allí es feien els cursos de natació i molts joves d’ara han aprés a nadar allí.HUI PUBLICA EL B.O.P.: Un mes de termini per a reparar la piscina nova

 

Parlava en l’altra entrada, la de la foto antiga, de la piscina. Precisament el Butlletí de la Província de hui dimarts 13 porta un edicte de l’Ajuntament de Gata, al respecte de la Remodelació, accesibilitat i nova piscina descoberta en el recinte poliesportiu municipal.

Donades les deficiències pertinents, observades en el termini de garantia, imputable al contratista. Després de tots els tràmits pertinents, es dona un mes per a que es reparen les deficiències observades. Si en el termini indicat no es fa, s’ejecutarà l’obra per l’Administració i s’incautarà la garantia definitiva que té un import de 23.214,39 euros, previst de l’obra.

FONT: B.O.P., 13-12-2011.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -608, la de hui dimarts 13-

20111213235314-paresxiquetsfutbol-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO EN GRAN, PUNXANT ACÍ)

L’altre dia publicava una fotografia dels xiquets campions benjamins dels anys 90. Aquesta fotografia és dels pares i els fills al camp de futbol. La festa del futbol base que any rere any organitzava el Gorgos C.F., tenint com a ànima d’aquell event a Manuel López (Manolo) tenia els seus prolegòmens en un partit entre pares/mares dels xicons i els mateixos xicons. Ací teniu la prova. Com sempre Manolo controlant partit i foto.EL CRONISTA FA...UN ANY: 14 de desembre de 2010

El mal temps i una pàgina web gatera del col·legi les notícies més novedoses de l’any passat tal dia com hui:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 14 és Sant Joan de la Creu.

- HUI HA ESTAT UN DIA NUVOLÓS I PLUJÓS.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 31 de juliol de 1987 ( III ).

- EL COL·LEGI DE GATA TÉ UNA PÀGINA WEB.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -244-.LA PREMSA PARLA D'UNA EMPRESA GATERA: ENERTEC

20111214204517-enertec1.jpg

Gatera i premiada. ENERTEC és notícia hui als diaris INFORMACIÓN d’Alacant i LEVANTE-EMV.

El titular "UNA EMPRESA DE LA MARINA ALTA EXPORTA SU "BOX" FOTOVOLTAICO A SENEGAL Y GUINEA BISSAU".

Al subtítol: "La firma instalará electrolineras solares en los aparcamientos de centros comerciales e hipermercados".

La foto, la mateixa que teniu a la capçalera d’aquesta notícia al blog -foto inferior-, té com a peu: "El "box" fotovoltaico".

Podeu llegir tota la notícia al següent enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2011/12/14/empresa-marina-alta-exporta-box-fotovoltaico-senegal-guinea-bissau/1201557.html.

Si recordeu, la setmana passada us anunciava que pel projecte presentat havia estat premiada l’empresa de Gata de Gorgos ENERTEC com a Jove innovadora 2011.

Al muntatge fotogràfic teniu: dalt una representació gràfica de l’electrolinera solar i baix el "box" fdotovoltaic.GATA TÉ 10 ATURATS MÉS AL MES DE NOVEMBRE I JA SUMEN 555

20111214210704-aturnovembrema.jpg

Novembre ha estat un mes difícil per a l’ocupació. Un total de 524 persones s’han vist aturades durant el mes de novembre a la comarca de la Marina Alta. Més de 16.000 persones estan ja aturades actualment a la comarca.

Gata de Gorgos no escapa a la realitat, malauradament. Segons xifres donades per CC.OO. del P.V. podem observar que al nostre poble ha sumat 10 aturats més. Si octubre de 2011 tancava en 545 persones a l’atur, a novembre s’ha situat en 555. Així i tot, té menys parats que Ondara i Pedreguer.

El quadre que us pose està extret de la pàgina web: http://teuladamorairadigital.com. Gata apareix al final de la relació dels pobles de la Marina Alta.

FONT: CC.OO.PV. i Teulada Moraira digital.¿SABIEU...? que unes reixes van protegir les campanes des de març de 1988

Arrel de la caiguda del badall d’una campana de la torre de l’església de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos (19 març 1987), un any després -inicis de març de 1988-, l’empresa MANCLUS responsable de la electrificació de les campanes al no donar completa seguretat als volteigs generals, es va decidir posar unes reixes protectores, que heu vist en moltes fotografies d’aquells dies. Tenien forma abombada i una creu al mig, es van posar als forats que miraven cap a la plaça. No es veia la clàssica torre alta i llisa, però es guanyava amb seguretat.EL GORGOS JUVENIL JUGA DISSABTE A CASA, FRONT AL MUTXAMEL

20111214213618-juvenil-beni-3-12-11-01-copia.jpg

L’Escola de futbol base del Gorgos C.F. serà presentada diumenge 18 a les 11 hores

Dissabte 17 a les 15.30 hores tenim tots els gaters una cita important al camp de futbol "Les Costeres" de Gata, per tal de presenciar el partit GORGOS Juvenil-Mutxamel C.F., perquè la victòria acurtaria a tres punts el segon -Gorgos- i el primer Sant Joan d’Alacant. El motiu, que el líder descansa. Per tant, ja ho sabeu, tots a animar al juvenil que s’enfrontarà al Mutxamel, col·locat en el lloc 13 de la taula de classificació.

Per altra banda, diumenge matí a les 11 hores, serà la presentació de l’Escola de futbol base, que dirigeix Juan Ivars "Mitxeta", un any més. Serà una ocasió per tal de veure a les joves promeses del futbol gater.

A la fotografia de Rafael Lago Olivares, l’equip juvenil del GORGOS al partit de Benidorm, fa dues setmanes. PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ.MIRADES URBANES: des del lloc de l'antiga creu

20111214215110-dscf3606-copia.jpg

( PER A FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXEU ACÍ)

El poble, el centre del poble, es veu en tota la seua claredat. És una mirada urbana. Dominen la fotografia els espais verds que té el carrer La Bassa i que es pot veure a l’esquerra de la foto quasi en vertical i el campanar que s’alça al mig de la fotografia. Al fons els molins que diuen del Tossal de Pedreguer.

La foto està feta des d’on estava abans la creu, dalt les escoles. Des d’allí la vista és meravellosa i ja he dit més d’una vegada que l’Ajuntament -la regidoria corresponent- tindria que habilitar un mirador i fer-lo servir com un reclam turístic. La gent que ve a visitar-nos elevant-se un poc pel camí de l’antic Tir de Colom, ara camp d’aeromodelisme, podria contemplar una panoràmica de Gata completa. Algun dia un prepararé un muntatge on es podrà veure tot el poble des del pont fins als Plans.EL CRONISTA FA...UN ANY: 15 de desembre de 2010

Fa un any, destacaven entre totes les notícies: el blog valencià que publicà els goigs del Crist i el temps gelat que teníem:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 15 és Sant Urbício, Sant Valerià i Sant Maximino.

- ELS GOIGS DEL CRIST DEL CALVARI A UN BLOG VALENCIÀ.

- DEMÀ DIJOUS 16 PRESENTEN LLIBRE INFANTIL A LA BIBLIOTECA.

- TEMPS DE BETLEM: raïm al betlem.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 1 d’agost de 1987 ( I ).

- FA UN FRED QUE PELA: estem al voltant de 1 a 2 graus.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -245-.LA BIBLIOTECA, DE NOU, PREMIADA AL CONCURS "CAMPANYA MARÍA MOLINER" 2011

20111215221203-pares-i-fills.jpg

Es premien en tota Espanya 300 projectes de foment d’hàbit lector d’uns altres tants pobles

La biblioteca de Gata presentà "LLEGIR PARES I FILLS"

La biblioteca pública municipal ha resultat premiada en la Campanya d’Animació Lectora María Moliner 2011 del Ministeri de Cultura, segons s’ha pogut saber des d’ahir dimecres.

El blog del centre de lectura gater ha donat la notícia, que té sols les propostes de resolució. Així s’expresaven des de la biblioteca:

"Tenim el plaer de comunicar a tots els nostres amics i usuaris de la Biblioteca què, per vuitè any consecutiu, el projecte de dinamització lectora presentat per la Biblioteca de Gata a la Campanya d’Animació Lectora Maria Moliner 2011 del Ministeri de Cultura ha sigut un dels seleccionats per la Comissió d’Avaluació de dita campanya.
La Biblioteca de Gata ha sigut una de les 300 biblioteques de tota Espanya guardonada i, per tant, rebrà un lot de 200 llibres expressament elegits pel Ministeri de Cultura per a joves i infants. Ací podreu veure el llistat complet de les 300 biblioteques premiades.


Aquest concurs està dirigit a poblacions de menys de 50000 habitants per premiar els millors projectes o activitats de dinamització lectora desenvolupades en la biblioteca amb l’objectiu de promoure la lectura especialment entre xiquets i joves.

En aquesta XIV Campanya d’Animació a la Lectura Maria Moliner la Biblioteca de Gata presentà el projecte "Llegir Pares i Fills" on reunirem durant l’any a pares amb fills que van voler participar del projecte i acudien a la biblioteca allegir en veu alta, per a tots els altres pares i xiquets, els divendres per la vesprada.
El projecte a més recollia totes les activitats d’animació lectora que la Biblioteca de Gata de Gorgos ha realitzat durant l’any 2011.

Estem molt contents de poder així incrementar el fons Infantil i Juvenil de la Biblioteca; i més en aquestos temps tan difícils, econòmicament parlant, que estem sofrint en totes les àrees però molt especialment en la de Cultura, que sempre és una de les primeres afectades en quan hi han problemes.

Aquest premi representa tota la feina i els esforços que realitzem durant l’any en la Biblioteca, així què enhorabona a tots perquè és un Premi per a tots nosaltres, els usuaris de la Bilbioteca de Gata".

Des del blog del CRONISTA DE GATA la felicitació a la biblioteca per aquest premi.

A la fotografia -la mateixa que es posa al blog-, teniu uns moments d’aquesta activitat premiada.¿SABIEU...? que el grup "Paco Carrasco" actuà a març de 1988

Anyorances i records culturals i artístics. Dijous 24 de març de 1988. Sessió de teatre dirigida per Francisco Font Pons ("Paco Carrasco"). Com a primer actor còmic Antonio Monfort. El grup portava el nom de "Paco Carrasco". Dos sainets i complet èxit. Cine "La Paz": "Quico Sentències" i "Per la fam d’heretar". ¡Què nit aquella!. La recordem malgrat a fer 23 anys.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -609, la d'ahir dia 14-

20111215230646-escanear0002-copia-3-.jpg

L’escola de futbol base del Gorgos C.F. va anar a la Ciutat Esportiva de València. Era pels anys 90 del segle XX. El president Juan Luis Cantó Gil i el regidor d’Esports, aleshores, Joan de Déu Fornés Pérez, li van lliurar una placa d’agraïment al director Manolo Maciá, que després seria delegat del València C.F. inclús, moment que recull la fotografia. També hi apareix a la imatge l’ànima mater d’aquella cantera, Manuel López "Manolo", que va gestionar la visita. Ell és qui m’ha facilitat la foto.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -610-

20111215233713-sortsabans.jpg

¡¡Quina estampa!!. Ja no es tornaran a veure els bancals de ceps, el verd d’aquella partida "LES SORTS". A la fotografia encara es podia observar i això que ja estaven començant a construir el Centre Metge. Allà dalt podeu mirar el cementeri.EL CRONISTA FA...UN ANY: 16 de desembre de 2010

Destacava, l’any passat tal dia com hui, les obres a la carretera de Jesús Pobre i la Setmana de la Música:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 16 és Santa Adela.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 1 d’agost de 1987 ( II ).

- AHIR I HUI, GATA AL B.O.P. La 17 modificació de crèdits 2010.

- TALLADA PER ACONDICIONAMENT LA CARRETERA DE JESÚS POBRE.

- IMATGES CURIOSES: De les Costeres cap a la mar.

- XII SETMANA DE LA MÚSICA A GATA: dissabte, la banda.

- EL FRED ÉS NOTÍCIA: Segon dia de gelor.

- FELICITACIONS NADALENQUES: comencen a arribar.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -246-.

 CAP DE SETMANA CARREGAT D'ACTES: culturals, d'oci i esportius

Si fem una ullada al calendari, ens adonarem que estem a nou dies de Nadal. Ja està ací la Nit més important de l’any, com es diu, la Nit de Nadal. Per això, aquest cap de setmana teniu una oferta d’allò més completa. Recordem-la:

Hui, divendres 16, 20 hores: Presentació a la biblioteca del llibre "La Vall de Gallinera, per camins de moriscos i mallorquins".

Demà, dissabte 17: Concert de la banda Unió Musical al Casal de la Música. És la campanya "Música als pobles", de la Diputació. També: "Dia de la Coca", tot el matí a la Plaça de l’Església. També: partit del Gorgos juvenil, a les 15.30 hores, Gorgos-Mutxamel. També: Disco-mòbil, organitzada per la Comissió de Festes 2012.

Diumenge 18: 11 hores, presentació de l’Escola de Futbol Base municipal. Organitza: Escola i Patrocina: Ajuntament, Regidoria d’Esports. 20 hores, a l’església: actuació de la Coral Serrillàs i la Rondalla -escola municipal-.

 

 CEL ROIG A GATA: posta del sol impressionant

20111216200609-celroigcristinabernat-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO EN GRAN I GAUDIR DE LA MERAVELLA DEL CEL, PUNXANT ACÍ)

Una usuària del blog, CRISTINA TORRES ARABÍ, em remet aquesta impressionant fotografia, captada aquesta vesprada al voltant de les 18 hores. Ella l’ha titulada "cel roig a Gata" com ha estat a la resta de la comarca. Fotografies meravelloses s’hauran fet no sols a Gata, també a la vora de la mar o per la muntanya. El vent i els núvols, acompanyats de la vista del sol, han deixat aquesta i altres imatges captades hui. "Qui ha tingut el plaer de contemplar aquesta vesprada el cel, són paraules de Cristina Torres, hi haurà vist que per uns minuts ha estat preciós. Estava tot roig. Pareixia foc, l’infern". Però deia aquell amic: "Una cosa tan meravellosa no pot ser l’infern".

FONT: Foto Cristina Torres Arabí.EL CRONISTA FA...UN ANY: 17 de desembre de 2010

Descatava fa un any una altra felicitació del Nadal i el temps:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 17 és Sant Llàtzer.

- FELICITACIONS NADALENQUES: des de València.

- TERCER DIA DE FRED: hui han pujat un poc les temperatures.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 1 d’agost de 1987 ( i III ).

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -247-.JA TÉ EL BLOG MÉS DE 78.000 VISITES

I anem passant mil i mil visitants molt ràpid. El temps de Nadal, l’esport amb el juvenil del Gorgos, que hui ha fet una golejada escandalosa, les notícies dia a dia, fotografies antigues i curiositats del nostre poble, tot això fa augmentar les visites. GRÀCIES A TOTS i a seguir...GOLEJADA DEL GORGOS JUVENIL ( 12-1 ) AL MUTXAMEL. ELS GATERS SÓN SEGONS

20111217200930-dscf3683.jpg

Una golejada que ha emulat el resultat de Espanya-Malta han conseguit els juvenils del GORGOS C.F. Un total de 12 gols a 1 front al Mutxamel. A la primera part han jugat tots els no habituals i han conseguit ja tres gols. Després del descans, eixint els més habituals, han fet fins a vuit gols més. Per partida doble han marcat David Feliu (2) i Carem (4), però al remat quasi tots els jugadors han mullat.

Com l’equip que descansava aquesta jornada 11 era el líder Sant Joan d’Alacant, acurta distàncies l’equip juvenil gater. Mentre que els alacantins tenen 26 punts, el Gorgos es posa a 24 punts. De 11 partits jugats han guanyat els gaters 7, han empatat tres i han perdut un. De gols, els alacantins e tenen 50 a favor per 10 en contra. Amb els dotze de hui, els gaters pujen a 42 gols a favor per 22 en contra.

A la fotografia, podeu veure un moment del partit d’aquesta vesprada al camp "Les Costeres".HUI, DIA DE LA COCA: organitzat per la parròquia

20111217204949-cocagran-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA EN GRAN, PUNXANT ACÍ)

Tota classe de dolços i coquetes. Bunyols, pastissets...tot es podia adquirir a la paradeta de la Plaça de l’Església i a la Plaça d’Espanya. Un any més, quan s’acosta Nadal, s’ha fet el tradicional "Dia de la Coca". Els ingressos seran a benefici de les despeses parroquials. Catequistes i gent encarregada dels grups parroquials han estat al front de les vendes. Hui en moltes cases de Gata s’ha menjat coca, s’han adquirit dolços de Nadal casers.

A la composició fotogràfica, podeu observar a les dones comprant a la paradeta aquest mateix matí.¿SABIEU...? que el Dia de la Coca va començar l'any 1996

Hui s’ha celebrat el Dia de la Coca, a nivell parroquial. Com ja és costum s’han comprat per tots aquells que han volgut coques, dolços, pastissets i demés llepolies. Però sabeu de quan ve aquesta "festa gastronòmica". El dia 30 de novembre de 1996, fa 15 anys, es va fer la I Fira Gastronòmica. Si s’arribava al mig milió de pessetes es voltejaven les campanes. En anys succesius es va nomenar "Fira de dolços" fins que ja es va posar "Dia de la Coca".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -611, la d'ahir dia 16-

20111217222414-bousfr.jpg

La fotografia d’ahir ens porta a juny de fa uns anys. La imatge està en color. Recordeu els bous a la Font del Riu. D’això no fa molt, però ja són història. Ací podeu observar una entrada de bous i vaques pel carrer Lepanto. Les barreres ja amb ferro i poca gent. Una estampa que ja no es tornarà a repetir.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -612, la de hui-

20111217223242-pansacas.jpg

La C.A.S. (Cooperativas Agrícolas Sindicales) tenia la secció de pansa. Les dones triaven el dolç producte, un a un, i banyant les mans i amb una barxeta com es pot observar. El muntó de pansa davant. Era un treball agrícola de setembre i octubre. Ara també ha passat a la història.EL CRONISTA FA...UN ANY: 18 de desembre de 2010

Nou temes, nou entrades, nou articles, eren els de l’any passat tal dia com hui. Destacaven la setmana de la música, la meua felicitació nadalenca i les 14.000 entrades del blog:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 18 és la Mare de Déu de l’Esperança.

- PILOTA PER PARELLES: Tomàs i Raül juguen la final a Sueca.

- XII SETMANA DE LA MÚSICA: Aquesta vesprada, concert de Nadal de la banda.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 5 d’agost de 1987 ( I ).

- FELICITACIONS NADALENQUES: La meua per a tots. (Hui a un any vista també posaré la d’enguany).

- EL BLOG DEL CRONISTA TÉ JA 14.000 ENTRADES. Just ahir arribava a 78.000. ¡¡ Quin canvi !!.

- I DESPRÉS DEL FRED...LA PLUJA: 3,4 litres per metre quadrat.

- EL GORGOS JUVENIL GUANYA A XERESA, 1-3 I ÉS MÉS LÍDER.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -248-.

 

 LA MEUA FELICITACIÓ NADALENCA: Motiu, el Misteri dels Reis a Gata

20111218210940-nadalsbe-copia.jpg

(PODEU FER GRAN LA IMATGE, PUNXANT ACÍ)

Al mateix que arriben les felicitacions dels que coneixes i estimes. A la vegada que anem desitjant-nos pau, felicitat i bon any 2012, jo us pose la meua FELICITACIÓ NADALENCA, on està l’adreça electrònica d’aquest blog i on el tema principal fotogràfic és el Misteri dels Reis Mags, autèntic segell d’identitat cultural i espectacle del nostre poble.

Tres escenes: la Plaça de l’Església el dia de les cartes als pages; el Portal de Betlem amb Jesús, María i Josep, i el Trono d’Herodes, són els tres motius.

A la part inferior recorde una efemèride que començarà molt prompte i s’estendrà fins el mateix dia del Crist: és el 250 aniversari de la construcció de l’ermita i de l’arribada del Crist a Gata.

Espere que us agrade la targa nadalenca. A tots els usuaris, visitants i asidus col·laboradors del blog. GRÀCIES.

ELS MEUS DESITJOS DE PAU I FELICITAT.PRESENTACIÓ DE L'ESCOLA MUNICIPAL DE FUTBOL ( I )

20111218212525-totsfotojb-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO DE TOTA LA FAMÍLIA DEL FUTBOL GATER, PUNXANT ACÍ)

La cantera del futbol gater s’ha donat hui cita al camp de "les Costeres" aquest matí, per a assistir a l’acte de presentació de l’Escola Municipal de Futbol, que coordina el ex-jugador i entrenador Juan Ivars "Migeta". A l’acte ha assistit la vicepresidenta de l'Associació de Mares i Pares de l'Escola del Futbol Base, Paca Mari Andrada al front; regidors; la regidora d’esports, María Rosa Simó, i l’alcaldessa, Ana María Soler.

Capitans i equips han anat desfilant i mostrant-se davant afeccionats i familiars. Ha estat la gran festa del futbol base del nostre poble. Cal assenyalar que des de els pre-benjamins fins als cadets tots formen la gran familia de l’escola, baix el paraigües esportiu de la Regidoria, ja que l'escola està gestionada per l'Ajuntament, i el Gorgos C.F, que dona el suport federatiu.

La fotografia facilitada per Jaume Boronat, membre del Foto Club "El Forat", associació que ha fet les fotografies de l’event, mostra a tots els participants en la presentació: xiquets, preparadors i autoritats. Agraïsc a Boronat la fotografia. En la propera entrada us posaré diverses fotografies de l’acte, fetes per Verónica Vives.PRESENTACIÓ DE L'ESCOLA MUNICIPAL DE FUTBOL ( i II )

20111218221517-compo1-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Ací teniu un reportatge gràfic de l’event que explicava a l’entrada anterior: la presentació dels components xiquets futbolistes de l’Escola Municipal de Futbol de Gata de Gorgos, que s’ha fet aquest matí.

Les fotos són de Verónica Vives.LA PARRÒQUIA RECAPTA 3.500 EUROS EL "DIA DE LA COCA"

20111218224102-dscf3678.jpg

A primeres hores de la vesprada d’ahir dissabte la venda de dolços i coques, condimentats per la gent de la parròquia, va arribar al tope del "mig milió" d’abans, ara tres-mil euros. I van voltejar les campanes.

Hui ha fet públic el rector En Francisco M. Murillo la recaptació del "Dia de la Coca". Un total de 3.500 euros es van recaptar, que serviran per a les despeses parroquials. El senyor rector ha agraït a tots els que han col·laborat, tant fent coques, bunyols, pastissets i demés llepolies, com adquirint per esmorzar o dinar la corresponent gastronomia. El prevere ha mostrat la seua satisfacció, donada que per a ell era novedosa aquesta forma de recaptar diners a benefici de la parròquia.

Cal recordar, com posava ahir a la secció de "¿Sabieu..." que aquesta aventura del Dia de la Coca o Fira Gastronòmica o Fira dels Dolços, que de les tres formes s’ha dit, començà el 30 de novembre de 1996, fa 15 anys.

A la fotografia de l’esquerra, un moment de la venda a la Plaça de l’Església.¿SABIEU...? que a les Alcolaies es volia fer l'institut en 1987

¿Ho sabieu...?. La Comissió de Govern Municipal, ara dita Junta de Govern Local, que presidia l’alcalde Eduardo Adolfo Mulet Salvá, ofertà a Conselleria d’Educació i Ciència els terrenys necessaris per poder fer l’institut de BUP i FP. Els terrenys que tindria que haver aprovat el ple municipal podrien haver estat a la partida Alcolaies, molt prop de l’antic Camp de Tir.

Lluny d’ahí va anar a parar la construcció i es fa fer l’institut a la partida Sorts, al costat del Centre Metge i el Pavelló Cobert, completant aquesta zona de serveis el camp de futbol i la piscina municipal, a les Costeres.EL CRONISTA FA...UN ANY: 19 de desembre de 2010

S’acostava el Nadal i destacava l’any passat tal dia com hui els betlems, les felicitacions i la creació d’una comissió d’actes del 250 aniversari ermita-Crist, que just hui, un any després, es torna a reunir:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 19, diumenge,  és Santa Eva i Sant Nemesio.

- TEMPS DE BETLEMS: el betlem de la parròquia.

- TEMPS HUMIT: segon dia de pluja, 3,4 litres.

- FELICITACIÓ NADALENCA: la tarja postal de Papa Nöel, des de Xàbia.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 5 d’agost de 1987 ( i II ).

- DIMECRES 22 ES CREARÀ UNA COMISSIÓ ACTES 250 ANYS DEL CRIST I L’ERMITA.

- EL GORGOS VA PERDRE AHIR 4-2 DAVANT EL RUMANO BENIDORM.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -242-.CONCERT DE NADAL: CORAL "SERRILLARS" I RONDALLA

20111219151154-compocoralrondalla1-copia.jpg

Es va celebrar a l’església diumenge vesprada i va resultar tot un èxit

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Enguany la setmana musical prèvia a Nadal ha anat desgranant-se amb actuacions diverses musicals per tots els grups del poble. Si dissabte ho feia, en un extraordinari concert, la banda Unió Musical, ahir diumenge ho feien a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel la Coral Serrillars, que dirigeix Bataller i la Rondalla (Escola Municipal). Com sempre van ratllar a una gran altura i es van triar peces adequades a les dates que estem.

A la composició fotogràfica pujada al facebook per Maite Jaén, directora junt amb Manolo Olivencia i membres de la Rondalla, es pot veure alguna actuació conjunta entre les dues formacions i moments de la rondalla. Agraïment per les fotografies.EL CRONISTA FA...UN ANY: 20 de desembre de 2010

Fa just un any seguien les felicitacions, en aquell cas la del Cronista Oficial de Lopera (Jaén) i es posava en marxa una nova ferramenta al blog, poder observar les fotografies més grans.

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 20 és Sant Domingo de Silos.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 6 i 7 d’agost de 1987.

- EL GORGOS BAIXA L LLOC 9é DE LA TAULA.

- FELICITACIONS NADALENQUES: Hui la del Cronista Oficial de la Villa de Lopera (Jaén).

- CANVI EN LA VISTA DE IMATGES AL BLOG.

- TEMPS DE BETLEMS: més detalls del betlem de l’església.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -250-.JA TÉ EL BLOG MÉS DE 79.000 VISITES

En uns quants dies hem passat per mil visites. Ja té el blog 79.000 visites i un es quantes més. L’Escola de Futbol Base, la meua felicitació nadalenca o l’actuació conjunta de la Coral-Rondalla han fet que pujara les visites. Agraïment a tots, perquè estem quasi als vuitanta-mil usuaris que han visita el blog del Cronista de Gata.

A tots moltíssimes gràcies...i com sempre dic: a seguir.L’AJUNTAMENT APROVA ELS PRESSUPOSTS MUNICIPALS 2012: 4.236.842,27 euros ( I )

20111220214433-dscf3558.jpg

Amb els vots a favor del PP (6) i l’abstenció del PSOE (4) i Compromís-Bloc (2)

Hui, estranyament, ja porta publicat el diari LAS PROVINCIAS -quan es van aprovar a les 21 hores-, el plenari extraordinari i urgent d’aprovació del Pressupost Municipal 2012 de l’Ajuntament de Gata de Gorgos. Al diari el titular de l’article de Carlos López és: "Gata tendrá 4,2 millones de euros de presupuesto en 2012". Podeu completar tota la informació a aquest enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20111220/marina/gata-tendra-millones-euros-20111220.html.

Jo si vaig estar al plenari en el qual es va debatir com passaria l’any de crisi, d’apurs i de dificultats, l’ajuntament gater. Llàstima que sol hi haguera tres persones de públic al plenari dels pressuposts.

Maties Monfort, portaveu de Compromís-Bloc va dir que era un pressupost "molt optimiste" i l’abstenció del seu grup (mancava una regidora al ple) era per coherència, per no fer mal al poble, donada la situació que patim. També digué Monfort que faria el seu grup una "vigilància escrupulosa" i es comprometien a "no deixar-ne passar ni una".

Va parlar explicant els pressuposts Vicent Pineda del PSOE. Va dir que no eren realiste i es recaudaria per a pagar sols despeses. Seguint el mateix criteri que Compromís anaven a abstindre´s. Vicent Font, portaveu del PSOE, era més pesimiste.

El regidor d’Hisenda Guillermo Llobell va explicar els detalls de les baixades del pressupost i va asseverar que "hui comença una carrera d’obstacles", referint-se a ahir. Hi ha que executar bé el pressupost i totes les regidories portarien eixe control. El pressupost -digué Cholbi- era realista a partir dels ingressos que anaven a tindre.

Finalment, l’alcaldessa Ana María Soler (PP) va donar reiteradament les gràcies a l’oposició (PSOE i Compromís-Bloc), perquè eren uns pressuposts treballats per tota la Corporació. Va agraïr la col·laboració.

(A la següent entrada el detall en xifres de tot el pressupost municipal de Gata de Gorgos per a 2012)

A la fotografia, un moment d’un anterior plenari d’aquesta legislatura.

FONT: Plenari dels pressuposts, 19-12-2011.RESUM EN XIFRES DEL PRESSUPOST MUNICIPAL, GATA, PER A 2012 ( i II )

*Abans que res, donar-li les gràcies al regidor d’Hisenda, Gillermo Cholbi- per facilitar-me una còpia de tot el pressupost.

DESPESES: 4 . 2 3 6 . 8 4 2 , 2 7 euros
1.- Personal...........................................: 1.808.076,13 €
      Òrgans de govern i personal directiu...:       20.000,00 €.
      Personal Funcionari...........................:     828.606,88 €.
      Personal Laboral...............................:     427.468,25 €.
      Altre personal...................................:     125.001,00 €.
      Incentius al rendiment.......................:       12.000,00 €.
      Cuotes, prestacions i despeses socials:    395.000,00 €.

2.- Despeses Béns Corrents/Serveis........: 1.503.523,26 €.
Arrendaments i Cànons...........................:      45.500,00 €.
Reparacions, Manteniment i Conservació..:    140.500,00 €.
Material, suministres i altres....................: 1.271.292,40 €.
Imdemnitzacions raó servei.....................:      46.230,86 €.

3.- Despeses financieres..........................:     107.747,05 €.

4.- Transferències Corrents......................:     287.493,15 €.
Transferències a Entitats locals................:        69.053,62 €.
Transferències a famílies sense lucre........:      218.439,53 €.

6.- Inversions reals.................................:         31.338,57 €.

9.- Passius financers (amortitzac.prèstecs):   498.664,11 €.
----------------------------------------------------------------

INGRESSOS: 4 . 2 3 6 . 8 4 2 , 2 7 euros

1.- Impostos directes..............................:  1.947.813,47 €.
Impost sobre el Capital............................:  1.885.430,31 €.
Impostos sobre Activitats Econòmiques....:        62.383,16 €.

2.- Impostos indirectes............................:        66.684,51 €.

3.- Taxes i altres ingressos.......................:   1.002.252,71 €.
Taxes prestació de serveis bàsics.............:     454.248,93 €.
Taxes prestació de serveis carac. Soc. i pref.:    61.442,09 €.
Taxes realització Activitats Competència local: 71.511,21 €.
Taxes utilització domini públic..................:       94.653,28 €.
Preus públics per prestació Serveis...........:         1.000,00 €.
Altres ingressos......................................:     319.397,20 €.

4.- Transferències Corrents......................: 1.183.091,58 €.
Transferències corrents de l’Estat.............:     911.000,00 €.
Tranferències corrents de Comun.Autònomes:242.091,58 €.
Transferències corrents d’Entitats Locals...:       30.000,00 €.

5.- Ingressos Patrimonials........................:      37.000,00 €.
Interesos de depòsits...............................:      20.000,00 €.
Rendes de béns immobles.........................:      17.000,00 €.

TOTALS INGRESSOS: 4.236.842,27 €.
TOTALS DESPESES..: 4.236.842,27 €.
Diferència...............:                0,00 €.FELICITACIONS NADALENQUES: Des de Gandia, el rector fill de Gata, Francesc Mulet i Ruís

20111220220500-francesmulet.jpg

Des de hui dia 20 i fins 6 de gener de 2012, cada dia us posaré una targeta de tots aquells que feliciten el Nadal, les festes i l’Any Nou.

Comence pel rector escolapi fill de Gata, Francesc Mulet i Ruís, que des de Gandia, a l’Escola Pía (www.escolapiagandia.org) em remet aquesta targeta i aquestes paraules que us reproduïsc.

"Amb les paraules d’una bona persona: / Com travessar els temps de frustració i solitud? / D’on l’eficàcia  i la companyia? / Preguntem pel camí, amb mirada curta i orgullosa. / Però el camí està ja fet i caminat. / L’amor humil i senzill. / Ho va fer Ell fins a nosaltres. / Ho va fer Ell per a nosaltres. / Qui crega en Ell gaudirà de la seua presència. / Que Déu vos beneïsca i sostinga la vostra esperança. Vos desitge un Bon Nadal i un feliç Any 2012!" Francesc Mulet i Ruís

La targa que ens presenta porta un dibuix de l’escolapi Ramón Ferris.TEMPS DE BETLEMS: el betlem de la Parròquia de Pedreguer

20111220224052-betlempedr.jpg

Si les setmanes passades coneixíem les estampes del betlem de la Casa del Cable de Xàbia, hui anem a un altre poble del costat. La veïna població de Pedreguer ha fet el betlem parroquial. Gràcies a la felicitació que em remet l’Arxiver Parroquial i Cronista Oficial de Pedreguer, Albert S. García Carrió, podem coneixer en aquesta entrada un detall del mateix, imatge que forma part de la seua felicitació nadalenca.

FONT: Parròquia de Santa Creu de Pedreguer. Betlem Parroquial.¿SABIEU...? que la Coral Serrillars té 33 anys

El dia 19 de març de 1978 naixqué per al poble de Gata i comarca el Cor Serrillàs, cor parroquial que després va passar a ser Grup Serrillàs i últimament Coral Serrillàs. La Coral canta en totes les misses solemnes, aconteixements que els criden i concerts. Precisament, ahir us vaig posar l’actuació a l’església parroquial del Cor i de la Rondalla. El Cor en els seus primers passos va ser dirigit per Ernesto Coloma. Alguna foto antigua hem posat d’aquells temps. Ara, dia a dia, es supera i es fa més professional...aquell Cor de fa 33 anys.EL CRONISTA FA...UN ANY: 21 de desembre de 2010

Cal destacar com a novedós l’any passat tal dia com hui al gater destacat Vicente Caselles, una notícia del temps, una de ciència i dos culturals (una musical i altra de la biblioteca):

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 21 és Sant Pere Canisio, Sant Anastasio i Sant Severino.

- AQUESTA MATINADA COMENÇA L’HIVERN. Hui ha sigut el dia més curt de l’any.

- XII SETMANA DE LA MÚSICA: DEMÀ DIA 22 AUDICIÓ DE L’ESCOLA DE MÚSICA.

- TEMPS DE BETLEMS: El betlem de l’església de Jesús Pobre.

- PILOTA VALENCIANA: Perden Adrià a Orba i Tomàs i Raül a Sueca.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 8 i 9 d’agost de 1987.

- GATA JA ÉS CIUTAT DE LA CIÈNCIA I LA INNOVACIÓ.

- GATERS DESTACATS: Vicente Caselles, catedràtic de la Universitat.

- PROGRAMA TIC-TAC I PREMI.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -251-.FELICITACIÓ NADALENCA: la de Pepa i Jaume

20111221201752-targeta-2011.jpg

El col·laborador del blog, membre del Foto club "El Forat", i amic, Jaume Boronat Soler i la seua dona Pepa Signes, em remeten aquesta targeta de felicitació que faig extensiva a tots vostés/vosaltres usuaris. Estem ja a quatre dies del dia de Nadal i sempre és bonic escoltar frases o veure-les escrites a les targetes. En aquest cas, notant-se la mà artística i combinant aigua i natura. Aquesta és la llegenda: "Bon Nadal. Que la felicitat, l’alegria, el treball, la salut i tot el millor de la vida, fluïsca com l’aigua tots i cada un dels dies de l’any que comença. Pepa Signes i Jaume Boronat. Desembre 2011.

FONT: Foto Jaume Boronat.PRESENTEN LLIBRE A LA BIBLIOTECA

20111222175317-presentac...jpg

Sobre la Vall de Gallinera, terra de moriscos

El divendres 16 de desembre a les 20h a la biblioteca, com ja us vaig anunciar, es va presentar el llibre “Vall de Gallinera per camins moriscos i mallorquins” de Vicent Morera i Juanjo Ortolá. El llibre està editat per l’Institut  d’Estudis Comarcal de la Marina Alta (IECMA).

El Regidor de Cultura Juan Pedrós va presidir l´acte, en el que van estar presents els autors del llibre i els companys Joan Giner Monfort, filòleg i professor de secundaria, i Jaume X. Soler, botànic i autor de moltes fotografies del llibre.

A la fotografia, un moment de la presentació.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -616, la d'ahir dia 21-

20111222180702-baixcentre-copia.jpg

(PER A FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXEU ACÍ)

La foto correspon ja al dia d’ahir, 21 de desembre. Seguint amb obres municipals, vegem ara el solar que després es va convertir en Centre Social Integrat. Era l’octubre de 1993 i es remenejava la terra, per tal de fer el fonament que va ser una sabata sobre la roca. A la zona del Penyó i darrere de l’Ajuntament qeudava aquest clot que vegeu.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -617, la de hui-

20111222182524-image0-11-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Per fi he arribat a la foto antiga de hui, adelantant la seua publicació a la vesprada perquè sabeu que són dates especials. Hui estaré presenciant el Cant de la Sibil·la a Teulada, aconteixement cultural que us parlava en una anterior entrada.

La foto està feta a l’ermita. Anys 50. El rector de la parròquia era En Vicent Llopis. Una reunió de catequistes al santuari, que l’any 2012 serà especial. Ja us parlaré més endavant sobre el tema. Totes les catequistes i els rectors, rector i vicari, es van fotografiar davant de l’entrada.EL CRONISTA FA...UN ANY: 22 de desembre de 2010

Dos fites importants hui: Dia de la Salut si no toca la loteria i Dia de l’inici de l’hivern. Si toca la "grossa". Imagineu-se que tocara a Gata. ¡¡ Molta il·lusió!!, però ho farem realitat?. Aquestes paraules les escric quan encara no ha eixit cap premi i dos arams de boles. Bé, però anem a les notícies que l’any passat tal dia com hui publicava al blog, en les quals destacava la loteria i l’anunci de la gran festa gatera dels Reis 2011:

- I ARA LA LOTERIA...DE LA QUE TOCA. Si no hi ha sort, hi haurà salut.

- ELS HA TOCAT LA LOTERIA. Si no és així, salut...

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 22 és Santa Francisca Javiera Cabrini.

- JA TENIM ANUNCI DELS REIS A GATA.

- FELICITACIÓ NADALENCA: Des de Teulada, Joan Ivars.

 JA TENIM GROSSA DE NADAL: 58.268

20111222123603-loteria.jpg

Intentaré portar el sorteig de Nadal quasi al temps que es produïx. I la "Grossa" ha arribat a les 9.57 hores, amb el 58.268 que s’en va íntegre a un poble de Osca, Grañén. No és justa la sort perquè tindria que haver estat repartit per tota Espanya. Però sort als premiats. Són 400.000 euros al dècim. 4.000.000 euros a la sèrie.

Abans, havia eixit un quart premi: 66.832, a les 9.35. són 20.00 euros al dècim, que anava cap a Cartagena (Múrcia) i Tenerife.

A les 10.11 eixia el primer quint premi del matí: 3.643, premi de 60.000 euros a la sèrie. Aquest si que està molt repartit per tota Espanya i tocaran 300 euros a l’euro jugat.

A les 10.17 ha eixit un altre quint premi: 8.128 (cal recordar: 60.000 euros a la sèrie). Molt repartit també.

A les 10.22 el tercer quint premi de vuit que n’hi ha: 33.003.

A les 10.43 acaba d’eixir el tercer premi: 2.184. Són 500.000 euros a la sèrie: 2.500 euros per euro jugat. Molt repartit també.

A les 10.47 arribava un altre quint premi: 92.202. També repartit.

A les 10.57, la sort ha portat un altre quint premi i ha anat a parar a València capital: 22.418.

A les 11.15 un altre quint premi: 62.718. Molt repartit i...també a Osca ("Huesca").

A les 11.26 ha eixit el segon quart premi: 12.249. Toca 200.000 euros a la sèrie, que són 1.000 euros per euro jugat.

A les 12.16 hores arriba el penúltim quint premi: 57.038.

Dos minuts més tard, a les 12,18 hores ix l’últim quint: 34.001.

Finalment, el segon premi -tardó com ell soles- ha aparegut a les 12,28 hores. El número 53.404 ha anat íntegre a Manises (València). És un premi de 1.250.000 euros. Toca a l’euro jugat 6.250 euros.

RESUMEN TOTAL DELS PREMIS GRANS DEL SORTEIG DEL 22-12-2011:

Primer premi: 58.268. Segon premi: 53.404. Tercer premi: 2.184. Dos quarts premis: 66.832 i 12.249. Vuit cinqués premis: 3.643, 8.128, 33.003, 92.202, 22.418, 62.718, 57.038 i 34.001.

¡¡ SORT A TOTS !! ... I SI NO ELS HA TOCAT: S A L U T.

El dècim especial que vegeu a l’esquerra el remet des de Pedreguer, Albert S. García Carrió, Arxiver Parroquial i Cronista del poble. Gràcies.SEGUIX L'OPOSICIÓ AL TRAÇAT OFICIAL DEL GASODUCTE

20111222105447-gaseoducto.jpg

Al seu pas pel terme de Gata

L’alcaldessa de l’Ajuntament de Gata de Gorgos conta amb el recolzament de les 89 al·legacions de veïns de la localitat que representen a 112 parcel·les afectades pel traçat de la Adenda III.

Es preten que el traçat del gaseoducte de transport secundari de la Marina Alta discurra per camins públics, alternativa que fou proposta a la Conselleria d’Economia, Indústria i Comerç.

El passat 30 de novembre es realitzà una altra reunió de treball amb els nous responsables dels municipis  de Dénia, Jesús Pobre i Xàbia solicitant-los la seua autorització per escrit al seu pas pels seus municipis de dit gaseoducte. Els presents no entenen el traçat imposat per la Conselleria i mantenen el seu recolzament a l’Ajuntament de Gata.

Una de les conclusions va ser que es tenien que defendre els interesos dels veïns, el nostre patrimoni arqueològic, el nostre medi ambient...

L’Alcaldessa de Gata continua a la espera dels diferents informes sectorials sol·licitats a la Conselleria i segueix lluitant junt als seus veïns per l’alternativa proposta al gaseoducte. Segueix mantenint el NO a l’alternativa imposta i SI a la proposta.

A la fotografia, l’alcaldessa i els responsables de pobles veïns, com Jesús Pobre -el seu alcalde a l’esquerra de la fotografia-, Dénia i Xàbia.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa Ajuntament de Gata.HA COMENÇAT JA L'HIVERN. Aquesta matinada a les 6,30 hores

Aquesta matinada, a les 6 hores i 30 minuts, ha començat l’hivern astronòmic. L’estació més curta de l’any tindrà 88 dies i 23 hores, perquè la primavera començarà el dia 20 de març de 2012.

FONT: Institut Geogràfic Nacional.FELICITACIÓ...des de Córdoba amb el Portal de Betlem

20111222132322-montilla.jpg

Ben bé es podria posar aquesta felicitació a la secció de "TEMPS DE BETLEMS". Pot servir per a tot. Des de Córdoba l’amic José Manuel Montilla Collado, fill de l’entranyable veterinari que va tindre Gata i ell que ha seguit els passos professionals de son pare, em remet aquesta targa tan bonica i tan signitificativa amb la llegenda nadalenca. A TEULADA, AQUESTA VESPRADA, EL CANT DE LA SIBIL·LA

20111222133846-sibil-la.jpg

Si voleu aplegar-se al poble veï de Teulada, hui s’estrena a l’església parroquial de Santa Caterina Màrtir, una actuació musical que ve de l’època migeval. Es tracta del "Cant de la Sibil·la".

És una opera in musica que serà a les 20.30 hores. En el concert que ha preparat el professorat del Conservatori Elemental de Música “Mestre Berenguer” de Teulada, participaran:

  • En el paper de la sibil·la, l’alumna Daria Krupnova, acompanyada de Laura Ivars i Juan Antonio Rivera en el paper d’àngels;
  • El grup de metalls TM (integrat pels trombonistes: Eduardo Nadal, Vicent Buigues, Antoni Ferrando, Oscar Fullana, Miguel Vidal i Joan Dalmau; els trompetes, Joaquim Cabrera i Francisco Polaino, i a la percussió, Juan Pedrós), i
  • El cor de la sibil·la (integrat per, sopranos: Lucia Aparicio, Mª José Uris i Montse Tro, contralts: Fani Banyuls i Roser Sendra, tenors: Rafael Soriano i Santi Bertoemu, i baixos: Josep Andreu Martínez i Vicent Malonda) amb acompanyament de baix continu i corno (grup integrat per Cristina Martí –guitarra–, Francis Pascual –violoncel–, i Montse Tro –corno anglès–).

Es prega puntualitat. L’entrada al concert estarà limitada a l’aforament de l’església. Una vegada començat el concert no es permetrà l’accés al temple. Prèviament al Cant de la Sibil·la, pels carrers de la Vila, es desenvoluparà la cercavila de les aixames amb acompanyament musical de la Colla el Falçó que interpretarà música renaixentista.

FONT: Ajuntament de Teulada, Cultura.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -613, la del diumenge 18-

20111222165228-nelaiquadrilla2-copia.jpg

(LA FOTO ES POT FER MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Com porte atràs amb les fotografies antigues, recuperaré la secció poc a poc aquestes festes nadalenques. Ho faig hui amb la foto que correspon al diumenge 18. És una foto facilitada pel regidor de Cultura, Juan Pedrós Taléns, al qual li agraïsc la col·laboració i, al mateix, temps anime als que vulguen passar-me alguna foto per a enriquir més el patrimoni fotogràfic antic gater, ho poden remetre a mivisig@hotmail.com.

I ara deixe pas a la llegenda de la foto. Diu Juan: "T’envie una foto del darrer diumenge de 1980. Com veuràs és la quadrilla de mon pare Pepe Nela i tota la "tropa" (i això que encara en faltaven a aplegar alguns). Estan Miguel i Pepita, Antonio i Maria, Antonio i Carmen, Antonio Vte i Maria, Pepe i Pepita i tots els xiquets. De tots els que apareixen en la foto en falten dos, mon pare i el meu germà Julián que  va faltar el 1985. Apareix també una dona que no era de Gata, Mari, que estava casada amb un guardia civil (Paco) que estava a Gata i anava sempre amb nosaltres. Ell és qui va fer la foto. Fa temps la vam posar en un llibre de festes".

Veuen que està en color, però ja té 31 anys. Els que eren xiquets aleshores ara ja són uns homes i dones.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -614, la de dilluns 19-

20111222170609-casesvicariaabans.jpg

La foto és la que correspon al dilluns 19. Recordeu aquest edifici enderrocant-se. Eren les antigues Cases Vicaria. Mireu la porteta que li deien "el centro" i els dos pissos que hi havia: el que vivien els vicaris i el de dalt que estava llogat per N'Antonio Vives, el mestre. Abans de fer de nou la casa estava així com podeu observar. És ja tot un record.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -615, la del dimarts 20-

20111222173828-obresajunt.jpg

Pareix que hui vaja d’obres que ja són un record. La foto és la que correspon al dimarts 20. La planta primera de l’Ajuntament, quan va ser reformada oferia aquest aspecte al sostre. I el campanar de l’església parroquial s’albirava entre les bigues i la biga major. Les obres van deixar un saló de plens molt original.EL CRONISTA FA...UN ANY: 23 de desembre de 2010

Dos dies per a Nadal i lògicament, tant l’any passat com enguany, moltes entrades porten el segell de l’ambient nadalenc, d’aquests dies tan assenyalats. Destacava una bona targa nadalenca i seguia la sèrie betlemística:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 23 és Sant Joan de Keti i Sant Sérvulo.

- FELICITACIONS NADALENQUES: des d’un riurau de la Marina Alta.

- TEMPS DE BETLEMS: Una altra ullada al de l’església de Jesús Pobre.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 13 i 19 d’agost de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -252, la d’ahir-.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -253, la de hui-.

 AQUESTA NIT: HOMENATGE A NINO BRAVO

20111223202305-grupinstrumentalgata.jpg

Concert-espectacle a càrrec del Grup Instrumental de Gata

Després d’un any on el Grup Instrumental de Gata de Gorgos s’ha reorganitzat novament i ha celebrat importants concerts i, especialment, la seua "II Trobada" amb professionals de la música és el moment de celebrar amb totes aquelles persones que ho desitgen el seu Concert de Nadal. Aquest any és molt especial ja que, seguint la voluntat innovadora del Grup, sempre respectant la música que és l’objectiu principal d’aquests joves músics, s’ha preparat un Concert-Espectacle únic, sota la direcció de Pedro Vicente Caselles Mulet.

Aquest Concert-Espectacle "Nino Bravo" tindrà lloc aquesta nit a les 22.00 hores en el Casal de la Música. Es tracta d’un Concert-Espectacle en homenatge al cantant valencià Nino Bravo (1944-1973), de fama reconeguda en tot l’estat espanyol i paisos estrangers. D’aquesta manera el Grup Instrumental de Gata vol convidar-los a tots a passar una vetllada única ja que a més de comptar amb l’excel·lent música d’aquest grup. També hi hauran cantants, projeccions audiovisuals... Tot per preparar-nos per al Nadal amb un somriure i l’alegria de compartir un art magnífic.

Degut a que l’aforament és limitat s’informa que l’obertura de portes serà a les 21.30 hores´, és a dir dins de poc més d’una hora, i, ja que les entrades no estan numerades, és interessant estar un poc abans d’eixa hora per aconseguir la butaca més desitjada.

Aquesta informació és la que dona el Grup Instrumental des de la seua pàgina web i a la que ens afegim.FELICITACIÓ NADALENCA: De la Real Acadèmia de Cultura Valenciana

20111223205157-felicitac...jpg

Una targa molt artística la que em remet l’Acadèmia de Cultura Valenciana, amb una pintura de Gentile da Fabriano (1423), l’Adoració dels Macs, quadre que es troba a la Galeria dels "Uffuci" (Florència). Són temps de germanor i l’acadèmia desitja Bon Nadal i Feliç any 2012.EL PRESSUPOST 2012 DE GATA, HUI AL B.O.P.

Es publica hui 23-12-2011 al Butlletí Oficial de la Província (B.O.P.) l’edicte de l’alcaldessa sobre el PRESSUPOST 2012 per a Gata. Diu textualment: "Aprovat inicialment pel Ple de la Corporació, en sessió de 19 de desembre de 2011, el Pressupost General per a l’exercici de l’any 2012 així com les Relacions de Llocs de Treball del personal funcionari i del personal laboral d’esta Corporació, s’exposen al públic durant el termini de quinze dies els expedients complets...En el cas que en el termini d’exposició al públic no es presentaren reclamacions, s’entendran definitivament aprovats".

Cal recordar que el dia 19 es va celebrar el ple extraordinari i urgent dels pressuposts, dels que ja us vaig informar.

Seguint ara la nota de premsa de l’Ajuntament, cal dir que "el pressupost comptarà amb 4,2 millons d’euros, dels quals uns 190.000 seran per a l’inici de les obres del polígon industrial Plans. La despesa de sous de personal funcionari i personal municipal sera d’uns  1.8 milions d’euros.

Per al pla de sanejament es destinaran 498.000 euros . Aquest pla va se aprovat per els tres partits. La despesa social es mantindrà amb uns 60.0000 euros. Pel que fa a la financiació , els ingressos, l´Ajuntament compta amb quatre plantes fotovoltàiques i les pujades de tasses de vehicles i fem.

Amb els pressupostos del proper any es retallaran les aportacions als grups polítics i no s’inclou el sou de l’Alcaldessa.

FONTS: B.O.P. 23-12-2012 i Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.JA TENIM CARTELL I HORARI PER ALS REIS 2012

20111223224301-cartellreis.jpg

La campanya 2011-2012 dels Reis de Gata està ja en marxa. Ja hi ha cartell i precisament són les figures de les cares dels tres reis mags amb la corresponent llegenda. L’organització, com sempre, és de Coresa i col·laboren diverses entitats, com La Caixa, empreses de la població i comarca, a més de la Regidoria de Festes de l’Ajuntament de Gata.

La programació començarà dimecres 28 de desembre de 2011, a les 19 hores. A la Plaça de l’Església arribaran els pages dels Reis per a rebre totes les cartes dels xiquets de Gata.

El 4 de gener de 2012, dimecres, serà el ban anunciador de l’arribada dels Reis Mags a Gata. Els visirs reials aniran en cavalls i trompeta per tots els carrers del poble des de les 18.30 hores.

El dia 5 de gener, dijous, serà la vesprada-nit màgica. A les 18.30 hores es farà la representació del MISTERI DELS REIS de Gata, primer amb l’acte del Palau d’Herodes a l’Avinguda de la Pau i després amb el segón acte, a la Plaça de l’Església, del Betlem Vivent, al Portal.

Després de tota la representació teatral, començarà el repartiment pels carrers de Gata.¿SABIEU...? que Gata porta l'afegit de (de Gorgos) des de 1916

20111223231453-dscf3602-copia.jpg

Una vegada ja ho vaig posar parlant de la Història de la Diputació d’Alacant que va escriure el cronista alacantí Vicente Ramos. Però ara torna a ser notícia aquesta data històrica per a GATA. Al diari Canfali Marina Alta el col·laborador i gran amic Juan Codina de Xàbia escriu l’article d’opinió aquest passat dissabte 17 de desembre: "Al voltant del riu Xaló, Camí d’argent".

Comença referint aquest fet polític. Fou Alfonso XIII diu Codina qui, a proposta del president del Govern Conde de Romanones i després d’un extens estudi de la Real Societat Geogràfica Espanyola. Els noms dels pobles que podien portar a confusió amb altres d’igual denominació, un dels dos o tres tenia que canviar-se. Com ja he dit alguna vegada nosaltres ens deiem igual que el poble de Cáceres, a la Serra, Gata. En total, hi havia 573 pobles afectats per aquest tema.

Es dictà la llei el 27 de juny de 1916 i es publicà a la Gaceta de Madrid de juliol. Gata va passar a dir-se GATA DE GORGOS. Per què?. Per tindre el riu que tenim a la vorera de tot el poble el nom que prové de "Gorg" que vol dir "Avenc" i d’eixos n’hi ha uns quants al riu nostre, per això se li va dir "Gorgos".

He pogut trobar a l'hemeroteca de la GACETA DE MADRID la publicació 184 del 2 de juliol de 1916, on es relacionen les 573 poblacions per províncies i a la província d'Alacant estaven els següents:

"PROVINCIA DE ALICANTE: Aguas, partido de Jijona, se llamará Aguas de Busot. Bañeras, partido de Alcoy, se llamará Bañeres. Formentera, partido de Dolores, se llamará Formentera del Segura. Gata, partido de Denia, se llamará Gata de Gorgos. Guardamar, partido de Dolores, Guardamar del Segura. Monforte, partido de Novelda, se llamará Monfort de la Rambla. Muro, partido de Cocentaina, se llamará Muro de Alcoy. San Juan, partido de Alicante, se llamará San Juan de Alicante."

Fotografia: Vista parcial de Gata de Gorgos.

FONTS: Article de Juan Codina Bas al CANFALI Marina Alta "Al voltant del riu Xaló, Camí d’argent", 17-12-2011, i Gaceta de Madrid 184, 2-7-1916.EL CRONISTA FA...UN ANY: 24 de desembre de 2010

La Nit de Nadal és Nit d’Alegria. Així començauna nadala popular dels nostres pobles. Hui és la Nit de Nadal, la Vespra. Recordem que vaig publicar l’any passat el dia 24. Cal destacar l’article de la vespra de Nadal i el de les obres municipals.

- HUI...ÉS LA VESPRA DEL NADAL: Missa del gall, Nadales, Sant Nicolau (Pare Noel),...

- SANTS I REFRANYS -del Nadal-: Hui dia 24 és Sant Gregori.

- FELICITACIONS NADALENQUES: Des de la Rectoria.

- GATA AL B.O.P.: despús-ahir 22 i hui 24. Dades de caràcter personal.

- COM ES VA FER?. OBRES AL POBLE: CEMENTIRI I EDIFICI POLIVALENT JUVENIL.

- IMATGES CURIOSES: Els "ajudants" del Pare Noel.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 21 d’agost de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -254-.

 LA NIT DE NADAL...Què passeu bons nadals

La Nit de Nadal és Nit d’Alegria o aquella nadala que diu:

ARA VE NADAL,
MENJAREM TORRONS
I AL SO DE GUITARRES
CANTAREM CANÇONS.

Aquesta nit a Gata es celebra també la MISSA DEL GALL. L’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, en nom de tota la Comunitat Parroquial, també acull al Jesuset. I de segur que cantarem aquell preciós "Adete fideles" o aquella nadala de "Aclarida Nit de Nadal" o el sempre present "Fum, fum, fum".

Per si voleu cantar alguna nadal, a casa en família o en amics, ací us deixe la famosa nadala de "SANTA NIT":

Santa nit!,
plàcida nit!,
els pastors han sentit
l’alleluia que els àngels cantant
en el món han estat escampant:
El Messies és nat!
El Messies és nat!

Santa nit!,
plàcida nit!,
Ja està tot adormit;
vetlla sols en la cambra bressant
dolça Mare que al Nin va cantant;
dorm en pau i repòs,
dorm en pau i repòs.

Santa nit!,
plàcida nit!,
El Jesús, tan petit,
és el Déu, Ser Suprem poderós,
en humil petitesa reclòs
per l’home redimit;
per l’home redimit.FELICITACIÓ NADALENCA: des del Perú

20111224212437-postal.jpg

La felicitació nadalenca de la Nit de Nadal tenia que ser especial i recordar als que més ho necessiten ara. Per això us porte hui aquesta targeta.

La parròquia de Santa Rosa del Mar (a la diòcesis de Carabayllo -Lima Nord) i el I.E.P. Santo Tomás de Valencia, allà al Perú, on fa la seua missió el rector gater Vicent Font i Pedro, també felicita els Nadals a tots els gaters i ho fan xiquets i mestres de la comunitat parroquial d’aquell lloc tan llunyà de nosaltres geogràficament però tan a prop en el cor i en els nostres records.

A la targa que envien ens posen: " ¡¡ Feliz Navidad !!. Hoy es un día especial, y es especial porque desde Navidad les queremos deciros a todos los que nos apoyáis a menudo unas palabras de agradecimiento, ya que nuestro Colegio no sería posible si vosotros no nos apoyarais.

En los buenos momentos os deseo gratitud,
En los malos os deseo mucha esperanza,
Todos los días os deseo ilusión y
Y para siempre os deseo felicidad!!!
Feliz Navidad a todos!!!
Y gracias por vuestros apoyos!!!."
FONT: Foto, Felicitació de la Parroquia Santa Rosa del Mar de Lima (Perú).


TEMPS DE BETLEMS: un betlem d'una gatera a València

20111224222038-dscf3691.jpg

Ací teniu un altre betlem. Aquesta nit, la Nit de Nadal, us porte un altre betlem. Pertany a una gatera que viu a València. Un betlem caser, sense ampulositats, però el típic betlemet de la casa o millor dit del pis.

Al betlem estan tots els típics personatges i figuretes que li donen vida, li donen calor i color. Són les del Portal, els pastorets, són els elements com el riu, la cova...¿SABIEU...? que la I Escola de Pilota Valenciana de Gata va ser en 1988

Ho sabieu?. A primers de març de 1988 es va crear la I Escola de Pilota Valenciana a Gata. El seu monitor era Gabriel Mulet "El Xiquet de Gata". Tenia el patrocini de la regidoria d’Esports, que aleshores tenia Vicente Ferrer Vives, i de la Conselleria d’Esports de la Generalitat. S’apuntaren trenta-cinc xiquets. Les classes eren de dilluns a divendres, amb sessions teòriques i pràctiques. Estudiaven les modalitats de "escala", raspall" "per dalt corda" i altres.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -618, la d'ahir 23-

20111224233518-1970-1-copia.jpg

Torne a posar-vos una fotografia de festers. Quintà 70, com podeu notar a les samarretes. Tres quintos gaudint de la festa, davant de Ca Soler, on ara està l’òptica. Jugaven, es divertien i feien tota classe d’equilibris, com el que mostra la fotografia. Recolzat a l’aparador, a la dreta de la imatge, es veu a Pepe Signes de la mateixa quinta. Al fons, amb ulleres, podeu observar a Vicente Soler sentat en una cadira de boga.

Em comenta Paco Moncho: "En la imatge dels tres quintos, el de baix es Vicente "Benissero" i el de dalt de tot es Manolo (el que treballava a Ca Maro). El del costat de Pepe Paleres, em sembla Pepe Guixa (però no estic segur)". Ve a completar millor la foto.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -619, la de hui-

20111224234716-1970-1-copia-2-copia.jpg

(PER A FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXEU ACÍ)

De la mateixa quintà i per a tancar aquesta parella de fotografies recordatòries de la Quintà 70, ací teniu algunes quintes festeres dalt de l’escenari. La fotografia va eixir a un programa de festes, igual que la de l’anterior entrada. Era el dia de la elecció de la regina de festes i cort d’honor.

Podeu descobrir poc a poc qui són. Carmen "de Moliner" és la segona per la dreta. María Montaner la quarta per la dreta. Rosita "la mestra" és la segona per l’esquerra.EL CRONISTA FA...UN ANY: 25 de desembre de 2010

El Dia de Nadal de l’any passat aquestes eren les notícies publicades al blog, ara fa un any, destacant clar està l’explicació d’un dels dies més grans del calendari:

- HUI ÉS NADAL: Estrenes, Bons desitjos, Putxero, Tronc,...

- SANTS I REFRANYS: dia 25, és el Nadal del Jesús i Nostra Senyora del Betlem.

- FELICITACIONS NADALENQUES: Des de Pedreguer, Albert S. García.EL DIA DE NADAL, EL BLOG SUPERA LES 80.000 VISITES

20111225214034-lameua2011-copia.jpg

El blog del CRONISTA DE GATA arriba a una xifra bonica i rodona, 80.000 entrades. I ho fa precisament el dia de Nadal, el 25 de desembre de 2011, un any, vuit mesos i quinze dies després que començara aquesta aventura, que per ara va bé.

GRÀCIES I APROFITE PER DONAR-VOS, una vegada més el BON NADAL i de cara a vuit dies més el VENTURÓS -mai tan ben dit- ANY 2012.DIA DE NADAL, el millor per a reviure els costums familiars

20111225230243-nadals3.jpg

El 26 de desembre, segón dia de Nadal de 2007, fa ara ja quatre anys, vaig publicar un article a la pàgina "Alicante Vivo" (blog d’Alacant) sobre els costums nadalencs a Gata.

Hui, dia de Nadal de 2011, és un bon dia per a recordar aquells costums que ja de puntelletes pareixen com voler escapar de les nostres cases, com si ens fera vergonya celebrar el Nadal d’abans, dels nostres avis. I Gata encara conserva els costums, més accentuats o menys, però els conserva.

Deia jo a aquell article que "Gata de Gorgos, fidel als seus costums, ha celebrat des de sempre les festes de Nadal. La vespra de Nadal i arribada la nit, la gent acudia a l’església de Sant Miquel, com ara, a la Missa del Gall.". Si no ho feia per la nit, a l’endemà, a la missa matí. Es cantaven nadales, cançonetes del Nadal, es besava i ara encara es fa, al Nen Jesús. Es feien "estrenes" també al Jesuset.
El dia de Nadal, tota la família visitava als més vells, als avis i bisavis i allí a casa, la matriarca de la casa preparava un bon àpat, que consistia en el tradicional "Putxero de Nadal", on no faltaven les riquíssimes pilotes, creïlles, cansalada i carn. Dolços, pastissets fets a casa, com mantecades, ronyosses i els mateixos pastissets de Glòria.
Però, el costum més estés en tot el segle XX, fins la dècada dels 90, estigué el de "les estrenes" familiars el mateix dia 25, el Dia de Nadal, que ara pareix que decau. Les cases estaven obertes per a rebre a fills, néts i fillols. Després de dinar, començava el ritual de besar les mans: els fills als pares, els néts als avis, els nebots als oncles i sempre pronunciant la frase "màgica" i "esperançadora": DE HUI A L’ANY QUE VE, QUE SIGUEM VIUS". Com completa un usuari: "A la qual contestava l'estrenant: PER AMAR I SERVIR A DÉU".

Eixa frase, tan premonitòria, donava pas a les estrenes.
Els carrers del poble s´omplien de famílies. Si volies conéixer la prole de cada família ahí era el moment adequat. Els padrins esperaven al fillol, per fer-li unes estrenes sustancioses.
El segon dia de Nadal, dia 26 de desembre, també era molt senyalat a Gata. Els xics anaven a casa dels pares i familiars de la xica. La festa continuava.
Jo acabava dien a aquell article, com segueix dient ara: "el consumisme, el materialisme, l’estrés i tot el que això representa va deixant de costat o inclús ha fet desaparéixer aquells costums tan entranyables i familiars.
Faig notar el comentari d'un habitual usuari que diu:
"Crec que avui en dia es celebren molt més els Nadals amb reunió familiar que abans.
Recorde que quan era jovenet això de sopar la nit de nadal amb la família en moltes cases ni s'estilava. I ho sé, perquè anava a sopar eixa nit amb els amics com un altra nit de festa qualsevol. Avui en dia, en la nit de Nadal, els carrers es queden buits perquè l'immensa majoria estan sopant amb la família, costum que ha anat creixent dia a dia. El dia de Nadal, un altre tant del mateix, fins el segon dia de nadal que també han anat creixen amb el temps les reunions i els dinars familiars.
Per tant crec que hui per hui hi ha molta més costum que abans de celebrar els nadals en família que des d'anys ençà."
 
Guarde’m, dons, aquelles imatges retrospectives i aquell refranyer, tan savi com popular, encara que sia per enyorança i record: "AL NADAL, QUI NO ESTRENA NO TÉ MANS".
¡¡BON NADAL A TOTS I NO ES DEIXEU MAI ELS COSTUMS, AIXÍ FAREM POBLE I FAREM HISTÒRIA!!

 

A la fotografia, el moment de donar a besar al Nen Jesús, hui a l’església de Gata.
  
FONT: Meu article a "Alicante Vivo", 26-12-2007.


FELICITACIÓ NADALENCA: l'arc de Sant Martí i el Montgó, un dia plujós

20111225231004-vicentesoler.jpg

Una bonica felicitació per que el paisatge és de la nostra terra. De cara al Montgó i amb l’arc de Sant Martí com a referència Marita i Vicente Soler em feliciten els nadals. Un paisatge plujós i banyat. I la llegenda, que tampoc té perdua diu així: "Que la lluvia de la Paz, Esperanza, Amor y Felicidad os pille con el paraguas roto y salpique a los que están en vuestro entorno. FELICES FIESTAS. Marita y Vicente.

Gràcies per eixes boniques postals i fotografies que estan remetent els membres de "Fotoclub El Forat" perquè són joies de la imatge les que podem observar dia a dia.¿SABIEU...? que Gata també va tindre dos "escolanetes" en 1988

Ho sabieu...?. Eren dos xiquetes que des de inicis d’any de 1988 estaven a la "plantilla" de l’església com a "escolanetes". Es donava la circumstància que els seus germanets també eren escolanets i estaven com en família. Prompte, després d’elles, no va seguir el costum o la tradició, i van tornar a ser xiquets tots els escolanets.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -621-

20111225235155-1970-1-copia-3-.jpg

Una altra fotografia de la quintà de 1970, primer any de reines. Com vegeu tres quintes o festeres que baixaven de l’escenari i darrere la resta. A l’esquerra està Carmen "de Moliner".EL CRONISTA FA...UN ANY: 26 de desembre de 2010

El segón dia de Nadal de 2010 aquestes eren les notícies publicades al blog, destacant el costum del segón dia de Nadal i la informació de la Campanya de Reis 2011:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 26, segón dia de Nadal, és Sant Esteve.

- EL COSTUM DE HUI: Segón dia de Nadal, Sant Esteve.

- FELICITACIONS NADALENQUES: Pepa i Jaume de Gata.

- REIS GATA 2011: Dimecres 29, a les 19 hores: Recollida de les cartes.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 22 d’agost de 1987.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -255, la d’ahir-.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -256, la de hui-.

 FELICITACIÓ NADALENCA: des de Castell de Castells

20111226223801-joancc.jpg

L’amic i Cronista Oficial de Castell de Castells, Joan Verdú, remet aquesta felicitació nadalenca, amb aquestes paraules:

"Que la celebración gozosa de la Navidad / sea tiempo de esperanza / a todos los cristianos /  sufren por su fe. / Y que Dios hecho hombre / nos muestre la paz y la alegría / de sentirnos amados por Él.

Bon Nadal! / Feliz Navidad! / Merry Christmas! / DEL VOSTRE AMIC JOAN!

L’estampa del Portal, amb el Nen, la Verge i Sant Josep és senzilla però molt vistosa.¿SABIEU...? que el pressupost de 1988, fa 23 anys, va ser de quasi 172 milions de pessetes

Ho sabieu...? Per l’abril de 1988 el ple de l’Ajuntament, amb els set vots favorables de AP, el vots en contra de UPV-IU i l’abstenció del PSOE, aprovave el pressupost únic per a l’exercici de 1988, en un import de 171.898.859 pessetes. Si això ho passem a euros, la moneda que regix actualment serien al canvi 1.033.132,95 euros.

Si comparem amb les xifres d’ara en més de vint anys ha pujat el pressupost tres milions d’euros, ja que per a 2012 la quantitat aprovada del pressupost és de 4.236.842,27 euros. ¡¡ Quin  canvi !!.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -622-

20111226235137-cinecasablancamon.jpg

SÈRIE CINEMES DE GATA

Comença hui la sèrie de fotografies dedicades als cinemes que freqüentaven nosaltres de menuts i joves, així com els nostres pares. La serie la faré gràcies a les fotografies que Paco Moncho té penjades a la seua web de prospectes de cine ("la major col·lecció de prospectes de cinema a Espanya") dins la secció de "Fotografías de salas de cine" i que podeu curiosejar i endisar-se en el cinema d’abans sempre que vulgau a aquesta adreça: http://www.prospectosdecine.com. Ell m’ha facilitat la tasca de poder-les publicar també al meu blog, la qual cosa li agraïsc. Algunes fotografies de la sèrie ja les tinc publicades al meu blog, però altres són per a mi i crec que per a molts usuaris del blog inèdites.

La foto que us pose hui li la va aportar a Moncho Paco Feliu Pedro, propietari del cinema "Casablanca" junt als seus germans Gabriel i Eugenia. Al comentari Moncho posa que va obrir les seues portes en 1931 i les va tancar en els anys 50, tornant-se a obrir en 1961 i tancant-se definitivament en els anys 80. Si recordeu va ser alquilat una bona temporada.

Ara es conserva la part de dalt, però no igual la de baix, ocupada per un centre comercial. Encara podeu veure les taquilles i els suports on es posaven els "cuadros". El record del cinema el tenim a la llegenda que encara es pot veure: "Cine Casablanca" i a un costat 1931 i a l’altre 1961. Popularment també se li deia el cine Feliu, adoptant el cognom de la família propietària.

 EL CRONISTA FA...UN ANY: 27 de desembre de 2010

Fa un any destacava l’article del nomenament dels reis en 1925. També era notícia el temps:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 27 és Sant Joan Evangeliste i Santa Fabiola.

- FA TEMS DE NADAL: Hem estat a 0º graus a Gata. Aquesta nit també es molt fresqueta al poble com ho va ser l’any passat.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 24, 26 i 28 d’agost de 1987.

- FELICITACIONS NADALENQUES: Adolf Monjo, des de Teulada.

- TEMPS DE BETLEMS: El Portal de Betlem de l’església de Gata.

- ELS REIS ALFONSO XIII I LA REINA VICTÒRIA EUGÈNIA, ALCALDE I ALCALDESSA HONORARIS DE GATA. 1925.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -257-.FELICITACIÓ NADALENCA: hui des de Teulada, Vicent i Amparo

La felicitació que us porte hui, tercer dia de Nadal, és molt significativa, molt senzilla, però plena de realitat. Des de Teulada, Vicent i Amparo, ens diuen:

"Estimats amics:

Jo no se confeccionar targes de Nadal per ordinador, a la meua generació li costa aprendre totes aquestes coses de l’informàtica. Però lo que si he aprés es que a estes altures lo mes important no es l’envoltori sinó el que hi ha dins d’ell. I dins de mi, del meu cor,  hi ha uns sentiments molt forts per fer vos arribar, els meus millors desitjos per aquests dies.

Que tingueu un bons dies de Nadal, plens de Pau, Harmonia, Salut, Benestar, i l’alegria de estar en qui mes estimeu.

I que l’any nou pugueu vorer complits tots els vostres millors desitjos, tot el que voleu i que us faça sentir d’allò mes be.

Un abraçada molt forta de Vicent i Amparo"HUI A LA PREMSA, LA CONSIGNACIÓ AL CREAMA on també està Gata

20111227221552-dipucreama.jpg

El diari LAS PROVINCIAS a la seua secció de La Marina publica hui dimarts la puja de consignació i ajuda de Diputació al Creama, passant de 90.000 a 150.000 euros. També parla d’un pla d’austeritat. A la fotografia de Tino Calvo, que correspon a la formació del Creama aquesta legislatura, apareix l’alcaldesa Ana María Soler, de roig davant, i el regidor de Comerç, Guillermo Cholbi, davant primer per la dreta.

Podeu veure la notícia en aquest enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20111227/marina/diputacion-aumenta-aportacion-creama-20111227.html.

FONT: Text, La Marina de LAS PROVINCIAS, 27-12-2011. Foto: Tino Calvo.REIS GATA 2012: demà els xiquets lliuraran les cartes als visirs reials

20111227222813-pajescartesabans.jpg

Demà a les 19 hores comença un dels dos pròlegs del Misteri dels Reis de Gata. Arribaran a la Plaça de l’Església els Visirs de Ses Majestats Melxior, Gaspar i Baltassar, per a recollir totes les cartes que els xiquets gaters han escrit. Prèviament, la Comissió de Festes 2012 col·laborarà oferint a tothom xocolate, per a parar un poc el fred que s’espera faça demà, segons anuncien els metereòlegs.

Cal ressenyar que el segón pròleg serà el dia 4 de gener de 2012, dimecres. Vindran a Gata els Missatgers Reials anunciant amb cavalls i trompetes la vinguda dels Reis al dia següent. Els dos actes principals del Misteri (Trono del Palau d’Herodes i Portal de Betlem, a l’Avinguda de la Pau i Plaça de l’Església, respectivament, donaran pas a l’epílog, el repartiment de joguets i regals pels carrers i cases de Gata. Això serà el dia 5, dijous.

La fotografia en blanc i negre té ja història. Fa més de vint anys ja es feia el mateix acte i al mateix lloc que es farà demà.¿SABIEU...? que Gata va tindre la I Escola de Dansa l'any 1988

La I Escola de Dansa Valenciana de Gata es va iniciar en maig de 1988. La van organitzar l’Associació d’Ames de Casa i la va patrocinar la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament. La cosa no va cuallar i ahí va quedar la cosa. Ara hi ha una altra classe de danses, populars, arraigades, que també formen escola al poble.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -623-

20111227224225-cinecasablancadins.jpg

SÈRIE DELS CINEMES DE GATA

La segona de les fotografies de la pàgina de Paco Moncho sobre els prospectes, que us recorde és http://www.prospectosdecine.com per si voleu entrar i fer una ullada, és del mateix Cine Casablanca el que posava ahir. La fotografia aportada per Paco Feliu Pedro, propietari del cinema junt als seus germans Gabriel i Eugenia, mostra una vista de l’interior moments abans del seu tancament definitiu.

Si es pugueren contar els records que ens porta a tots els que han viscut aquella època aquesta sala, igual que l’altra, la del Cine La Paz o Cine "Passetes" que també li deien. Les vesprades de cine que s’ha passat ací dins i ara ja és història, ja ha passat...

Agraïr altra vegada la facilitat per publicar les fotografies a Paco Moncho.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -624-

20111228235026-casabvistdesdecarretera.jpg

SÈRIE DELS CINEMES DE GATA

Seguint amb les fotos facilitades per Paco Moncho i que ell ja ha publicat abans a la seu pàgina (http://www.prospectosdecine.com), hui tanque les fotos del Cine Casablanca i ho faig amb la foto del bar Feliu (ho recordeu, que temps aquells..i Paco dient els deu manaments i convidant al Cordobés, sí, sí a Manuel Benítez en persona, que per la General passava). Bar Feliu i Cine Feliu, els dos es deien Bar Casablanca i Cine Casablanca. La foto és també de Paco Feliu Pedro.HUI 28 DE DESEMBRE ÉS EL DIA DELS SANTS INOCENTS

20111228091553-llufa-201...jpg

Des de Teulada, la Colla el Falçó remet la llufa o ninot darrere l’esquena. Us pose textualment l’explicació que Jaume Buigues i Vila, historiador i tècnic de Cultura de l'Ajuntament de Teulada i un dels integrants de la Colla, fa del dia i el significat. Cite textualment:

"Hola amigues i amics: estem de nou a les portes de la festa dels sants Innocents i és per això que un any més us fem arribar la nostra maula, càguila o llufa, que són algunes de les denominacions amb què es coneix el perot de paper o tros de drap que es penja a l’esquena d’algú, sense que ell ho sàpia, per tal de fer-li burla o per pur divertiment. A continuació us facilitem informació sobre aquesta celebració que pensem serà del vostre interés.

Dia dels sants Innocents 
Les celebracions que s’escauen el dia dels Innocents són hereves tant de la llegenda dels infants degollats per Herodes com de les antigues Festes de Folls medievals i també de les Saturnals romanes. Es tracta d’un dia carnestoltenc en què preval i es tolera la disbauxa, el desordre festiu i la inversió dels rols socials. Aquest dia de “món al revés” forma part de les anomenades “llibertats de desembre” que comencen per Sant Nicolau, el 6 de desembre i acabaven el 28 de desembre. Aquests dies de disbauxa, burles, provocació i inversió dels rols socials sorgeixen durant els dies d’avorriment i impàs que segueixen a la fi de les tasques agrícoles de la sembra, durant el moment en què la terra està adormida i el temps lliure és ben abundant. És durant aquest temps sense feina al camp que el jovent utilitza per esplaiar-se de valent, relacionar-se amb tothom i divertir-se. Totes aquestes bretolades estan socialment permeses aquest dia amb el convenciment de que, en el fons, el desordre efímer garanteix l’ordre permanent.
La maula, càguila o llufa
Una de les principals activitats dels més joves és l’acció de penjar o posar la maula, càguila o llufa a algú en senyal de burla. La maula, càguila o llufa és un tros de paper o drap amb silueta humana que s’enganxa a l’esquena de qualsevol persona incauta sense que se n’adone.
Bromes
Una altra de les característiques de la Festa dels Innocents en molts indrets del país és la realització de gamberrades i bromes més o menys agosarades, sovint perpetrades pels joves. Les bromes es fan a determinades persones amigues o familiars que “s’ho han guanyat durant l’any”. Trucades telefòniques absurdes o de mal gust anunciant catàstrofes inexistents, llançament de bombes fètides en indrets com cinemes i l’interior dels transports públics i altres bromes de tot tipus, com tapiar la porta de la casa d’algú, llançar detergent a les fonts públiques, etc.
De ben antic era coneguda i famosa la broma dels ferrers valencians, que el dia dels innocents calfaven al fornal una ferradura vella, i quan era roent, la tiraven al carrer. L’atracció que produïa la ferradura per la creença que portava sort, feia que ben prompte algun vianant l’agarrés i es cremés els dits en tocar-la, en mig de la rialla dels ferrers."
FONT: Colla El Falçó, Dolçainers i Tabaleters de Teulada
 
 

 AQUESTA VESPRADA, VISITA DELS PAGES REIALS

20111228142437-cimg1699.jpg

Xiquetes i xiquets donaran les seues cartes per a Ses Majestats els Reis d’Orient

La foto de Verónica Vives ens mostra els preparatius del "palco" de la Plaça de l’Església on hui aplegaran els Visirs Reials i recolliran les cartes de xiquetes i xiquets del poble de Gata. Com sempre, els joves voluntaris decoraran el "palco" i el prepararan per a que tot estiga dispost a les 19 hores.EL CRONISTA FA...UN ANY: 28 de desembre de 2010

No es cap inocentada. Tots aquests articles vaig publicar l’any passat tal dia com hui. Cal destacar les obres, la imatge curiosa i el gater destacat, ambdues de música, i una nova xifra de visitants:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 28 és la festa dels Sants Inocents.

- FELICITACIONS NADALENQUES: des de l’Associació Musical El Verger.

- COM ES VA FER?: Obres: direcció única cap a Jesús Pobre, fins la rotonda.

- IMATGES CURIOSES: El Grup Instrumental de Gata.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 30 i 31 d’agost de 1987.

- EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA ARRIBA A LES 15.000 VISITES. Ara es superen les 80.000. Hi ha una diferència de 65.000 amb un any.

- GATERS DESTACATS: Pere Vicent Caselles Mulet, músic, compositor i director.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -258-.LA PREMSA PARLA HUI DE GATA: Cens de població a la baixa

20111228205530-dscf3654-copia.jpg

El diari LEVANTE-EMV i el diari INFORMACIÓN d’Alacant publiquen hui dimecres 28, a la secció de la Marina Alta un article sobre la població a la comarca. El títol: “DIEZ PUEBLOS PIERDEN YA HABITANTES EN UNA COMARCA QUE TIENDE AL CRECIMIENTO CERO”. Entre els deu pobles es troba Gata. L’article de Alfons Padilla, Dénia, porta una taula de l’evolució de la població per municipis, segons font de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), amb el tractament de dades de Rafel Montaner.

Al text de l’article diu: “Los otros municipios cuya población ha menguado son GATA, Orba y Beniarbeig”.

Segons aquestes dades GATA DE GORGOS tenia en 2010 un total de 6.292 habitants i en 2011 la cifra era de 6.283 habitants, sols una diferència de -9, el que puposa -0,1 %. Si la superficie del municipi està en 20,3 kilòmetres quadrats, corresponen a 309,5 habitants per kilòmetre quadrat.

La notícia a INFORMACIÓN la podeu trobar a aquest enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2011/12/28/diez-pueblos-pierden-habitantes-marina-alta-tiende-crecimiento-cero/1206121.html.

A LEVANTE-EMV la podeu buscar ací: http://www.levante-emv.com/comarcas/2011/12/28/diez-pueblos-pierden-habitantes-comarca-tiende-crecimiento-cero/868198.html.

Fotografia: Vista parcial del poble de Gata de Gorgos.

FONT: Diaris LEVANTE-EMV i INFORMACIÓN, 28-12-2012.D.O.C.V.: Calendari de festes locals, retribuïdes i no recuperables per a 2012

Hui dimecres 28 de desembre publica el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (D.O.C.V.), una Resolució de la Conselleria d’Educació, Formació i Empleo de 16-12-2011, per la qual s’aprova el calendari de festes locals, retribuïdes i no recuperables, en l’ambit de la Comunitat Valenciana per a l’any 2012.

Pel que fa al nostre poble, GATA DE GORGOS són per al 2012 el 6 d’agost, dilluns, festivitat del Santíssim Crist del Calvari, i el 29 de setembre, dissabte, festivitat de Sant Miquel Arcàngel.

FONT: DOCV, 28-12-2012.PREPARATIUS DE FESTA: la joventut fa pinya de cara als Reis d'Orient

20111228214420-xiconspages-copia.jpg

(PODEU AMPLIAR UNA MICA LA FOTO PUNXANT ACÍ)

Abans de passar-vos l’article i les fotografies de l’acte de hui, cal parar atenció a aquesta gent jove. Ells són els que armen el "palco", com el de hui les cartes, o com ho faran per al dia 5, la cova i el trono d’Herodes. Cal dir que la joventut fa pinya de cara als Reis d’Orient, com deia al titular i com sempre Ramón acompanyant-los.

FOTO capturada del "tuenti", feta una vegada acabat el "palco" aquest migdia.IMATGES DE FESTA: la Comissió 2012 a les cartes

20111228220815-dscf3705-copia.jpg

La Comissió de Festes 2012 ha tornat a ser protagonista la vesprada de les cartes de Gata. Una barraca muntada al començament del carrer Doctor Gómez Ferrer estava molt concurrida per agafar un gotet de xocolata, bunyols o altres dolços i així aminorar, com ja deia en una entrada anterior, la fresqueta que passava pels quatre vents de la Plaça de l’Església.

A la foto de Verónica Vives teniu a part de la Comissió a la seua barraca amb el cartell identificatiu.DIA DE LES CARTES: centenars de xiquets

20111228224116-pajes1-copia.jpg

(PER A FER LA COMPOSICIÓ EN GRAN, PUNXEU ACÍ)

La Plaça de l’Església estava plena de gom a gom, com en les millor celebracions. L’ocasió s’ho mereixia. Arribaven els missatgers reials per a que els xiquets i xiquetes de Gata depositaren a les saques les seues cartes, demanant joguets, regals i il·lusions als Reis d’Orient. Centenars de menuts amb les mares i pares han anat fent cua i desfilant des del carrer Bisbe Cervera fins al "palco" on aguardaven els pages de Melxior, Gaspar i Baltassar.

Diu "Pepet" amb un comentari molt aclaridor: "Cal dir que la cua, en molts moments, arribava fins el carrer teulada. Dubte jo si en algun poble de la comarca hi ha tanta il.lussió com en el nostre, per part dels xiquets i pares, de rebre al visirs de ses majestats el reis de l'orient".

Té molta raó Pepet i per això els reis de Gata deurien posar-se ja a l'altura de les grans cavalcades de Reis, de Misteris o de representacions.

A aquesta primera entrada podeu veure la composició fotogràfica de les imatges fetes per Vero Vives.DIA DE LES CARTES ( II ): primer pròleg del Misteri dels Reis

20111228233438-pages2-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Tot ja preparat per al següent acte que serà el dia 4 de gener de 2012 al tardet, quan arriben altres vissirs de Ses Majestats anunciant que els tres Reis arribaran el dia 5. Mentre, hem pogut veure caretes desitjant tot allò que no alcancen a comprendre. Les cartes de segur que seran boniques, innocents, de xiquets...

A la composició de fotografies de Vero Vives, altres moments de l’acte de hui.EL CRONISTA FA...UN ANY: 29 de desembre de 2010

Fa un any, tal dia com hui es recollien les cartes per als Reis. Enguany es va fer ahir, com ja sabeu tots. Felicitaven els Nadals i l’Any Nou el Grup Instrumental de Gata:

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 29 és Sant Tomàs Becket.

- REIS 2011: HUI A LES 19 HORES ELS MENUTS TENEN UNA CITA AMB ELS PAGES.

- FELICITACIONS NADALENQUES: el Grup Instrumental de Gata desitja bon Nadal i bones festes.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 1 de setembre de 1987 ( I ).FELICITACIÓ NADALENCA: des de l'Arxiu Municipal

20111229203928-bonnadal.jpg

L’arxivera municipal, Sílvia Leyda, felicita les festes i l’any nou amb una targeta original i popular, de vius colors i molt simpàtica. El cel i els ninots de neu són els protagonistes.ENDERROQUEN EL VELL GIMNÀS ESCOLAR ( I ): la premsa parla hui de la notícia

20111229214324-gimnas3.jpg

Era una reivindicació que venia de lluny; el perill estava en el sostre de plaques d’amianto, que ja s’han retirat

Finalment és una realitat el seu enderrocament. Al llarg de tota la setmana s’està procedint a l’enderrocament del vell gimnàs del col·lepi públic "Santíssim Crist" aprofitant que no van a l’escola els menuts.

La premsa (Información d’Alacant i Levante-EMV) porta hui la notícia, amb un titular fort: "Gata precinta todo el recinto escolar para desmontar el techo de amianto del gimnasio". Està clar que totes les precaucions són poques davant d’un material "contaminant i tòxic", però no s´ha precintat "tot el recinte", s’ha vallat els voltants del gimnàs i s’ha prohibit l’accés, que ara és molt escàs, de xiquets i grans, com correspon a una obra d’aquesta envergadura.

A més ja ha passat el perill de "l’amianto" perquè el sostre ja està eliminat i empaquetat tot. Al subtítul de la notícia posa: "Operarios de una firma especializada en descontaminación retiran, equipados con trajes aislantes y mascarillas, las placas que contenían el material tóxico".

Podeu llegir tota la información en aquest enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2011/12/29/gata-precinta-recinto-escolar-desmontar-techode-amianto-gimnasio/1206465.html, corresponent al diari INFORMACIÓN d’Alacant.

A les dos fotografies de la composició remeses aquest matí pel regidor de Cultura i Educació Juan Pedrós Taléns, es veuen els operaris fent la feina amb tota la precaució dle món. En el comentari el mateix regidor diu de les fotos: "Les vam fer el dimarts, són de l’enderroc del gimnàs de l’escola, que per fi ha començat. Mira bé com van de preparats en monos, caretes.... a més tenen unes dutxes, (a la foto del camió estan a la dreta, unes cabines blanquetes) per on passen amb la roba de faena quan acaben de treballar per tal de llevar-se de damunt tot l’amiant que puguen portar, ja que com sabràs és altament contaminant i tòxic."

FOTOS: Juan Pedrós Taléns. FONT: Información, dia 29-12-2011.ENDERROQUEN EL VELL GIMNÀS ESCOLAR ( i II ): en el temps de vacances escolars

20111229222854-gimnas4-copia.jpg

(PER A FER EL MUNTATGE MÉS GRAN, PUNXEU ACÍ)

El reportatge fotogràfic no deixa dubte. Les plaques d’amianto estan retirades, empaquetades i embalades. Aquest migdia així es treballava enderrocant el vell gimnàs escolar, ja sense el perill "contaminant" del qual us parlava en l’entrada anterior. Us pose cinc fotografies a la composició. Quan els xiquets i xiquetes tornen a l’escola el dia 9 de gener de 2012, dilluns, ja no hi haurà res de res. El vell gimnàs escolar serà història i records.B.O.P.: Llicència per a una nova panaderia al Raval

El Butlletí Oficial de la Província publica hui dijous 29 de desembre de 2011, un edicte sobre una sol·licitud de llicència ambiental per una activitat de FABRICACIÓ I VENDA DE PA al carrer de Sant Antoni 19. D’acord amb el que està establert s’obri el període d’informació pública per termini de VINT DIES des de la inserció d’aquest Anunci en el Butlletí Oficial, per tal que les persones físiques o jurídiques, associacions veïnals i tots aquells que ho consideren oportú, formulen les al·legacions convenients.

FONT: B.O.P. 29-12-2011.COMENÇA EL COMPTE ENRERE PER A L'ANY DEL 250 ANIVERSARI

20111229231055-cimg1257-copia.jpg

RESTEN 29 DIES...

El poble festejarà el 2012 els 250 anys de la construcció de l’ermita i l’arribada del Cristo a Gata

Començaran els actes el pròxim 28 de gener, dissabte, amb una eucaristia i la presentació de l’Any

Compte enrere, a menys d’un mes, per a que comencen els actes. L’any 2012 es recordarà al poble per ser el 250 aniversari de la construcció de l’ermita del Tossalet i l’arribada al poble del Crist del Calvari, portat pel Pare Mulet. A més també es celebrarà el II centenari del succés o llegenda de "l’arbre blanc".

Donat que jo estic a la Comissió preparatòria dels actes, aniré posant-vos l’actualitat més pròxima i recent. Cal dir que el primer event serà l’obertura del 250 aniversari, que tindrà lloc el pròxim dia 28 de gener de 2012, dissabte.

Ja seguiré informant-vos, però cal animar-se i fer poble...Des del blog us encoratge a sentir-se més a prop dels costums, de les tradicions, de la devoció al patró.

Us pose una curiosa imatge de la pujada a l’ermita pel calvari en les seues primeres estacions.¿SABIEU...? que G.A.T.A. va ser també un grup de teatre de 1980

¿Ho sabieu...? Amb els antecedents teatrals que tenia Gata no podia ser menys. En 1980 el jove Antonio Monfort li demana a Paco Font Pons "Carrasco" que els ajude per a fer una obreta de teatre i recaptar fons per a les festes d’eixe any.

"Carrasco" és el seu director i així naix G.A.T.A (Grupo Artístico de Teatro Aficionado). Representen per a la comissió, amb gran èxit, "El llaurador i el marqués", "El boticari de Vilarreal" o "Cels de novençà". Més tard arribaria el grup que portaria el nom del director, encara en vida, Grup de Teatre "Paco Carrasco".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -625-

20111229235737-cineveranofeliu-copia.jpg

SÈRIE SOBRE ELS CINEMES DE GATA

(LA FOTO LA PODEU FER EN GRAN SI PUNXEU ACÍ)

Una xifra important i seguim. Aprofite les festes per animar-vos a que si teniu alguna fotografia antiga i voleu que la publique només teniu que remetre-me-la al meu correu: mivisig@hotmail.com. Així anirem enriquint el calaix de les fotos antigues.

Mentre, continue mostrant-vos els cinemes de Gata, gràcies a la facilitat que em dona Paco Moncho, de reproduir les fotos que també estan a la seua web de prospectes de cinema.

La foto de hui és molt important i per a mi era inèdita. La imatge, propietat de la família Feliu Pedro, i que Moncho la té en l’especial de cinemes, dins de l’apartat de Gata, mostra la reinauguració del cinema d’estiu Casablanca, que estava al carrer Teulada, enfront de l’eixida del corneló del carrer Penyó. La primera inauguració va tindre lloc el 16 de juny de 1946. Es té constància, i així ho diu Moncho, de que projectà pel·lícules fins a 1951. Després de deu anys torna a reobrir les portes i en 1961 es beneïxen les instal·lacions, moment que recull la fotografia.

A la imatge podeu observar que la família propietària està a l’esquerra (part de baix) de la foto. Paco Salvador, Paco Feliu, son pare, Gabriel Feliu i Eugènia Feliu. El rector que està beneïnt és En Vicent Llopis Bertomeu, junt a les autoritats. Dels homes que estan enfront, al mig està el sabater, veí del carrer Teulada.

FOTO, gentilesa de Paco Moncho, i propietat de la família FELIU PEDRO.EL CRONISTA FA...UN ANY: 30 de desembre de 2010

Demà acaba l’any i recordem l’any passat tal dia com hui. Destacava la felicitació nadalenca gatera i l’article sobre la rercollida de cartes:

- SANTS I REFRANYS: dia 30, penúltim dia de l’any.

- TORNA EL GORGOS JUVENIL ALS ENTRENAMENTS: Anit partit amistós i victòria.

- FELICITACIONS NADALENQUES: des de la banda juvenil de Gata.

- AHIR ELS PAGES REIALS VAN RECOLLIR LES CARTES DELS XIQUETS I XIQUETES DE GATA.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 1 de setembre de 1987 ( i II ). 

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -259, la foto d’ahir-.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -260-.

 

 EL BLOG TÉ JA MÉS DE 81.000 ENTRADES

Abans de tancar l’any conte encara l’entrada 81.000 i un centenar més que ja n’hi a hores d’ara. GRÀCIES a tots per les visites, per entrar al blog del CRONISTA DE GATA que, en definitiva, és el vostre, perquè opineu, mireu, conegueu, recordeu...GRÀCIES A TOTS i com sempre dic...ja anem cap a un millar més de visites, però això serà ja a l’any nou 2012.S'ACABA L'ANY 2011...Resum ( I ), gener i febrer

20111230213048-resum1-copia.jpg

(PODEU AMPLIAR EL MUNTATGE FOTOGRÀFIC PUNXANT ACÍ)

En sis parts intentaré resumir allò més destacat que ha passat l’any que s’en va a Gata de Gorgos. De hui dia 30 al dia 4, aniré resumint cada dia dos mesos. Al 2011 sols li resten 26 hores. Hui pose els mesos de gener i febrer, Recordarem així el que va ser notícia més destacada a Gata.

GENER 2011:

Com toca ser habitual les notícies sobre el Misteri dels Reis ocupaven els primers dies les entrades del blog. Feia una història breu de com va començar tota aquesta "aventura" que hui és la "flor i nata" de la comarca.

Malauradament recordem la mort d’una xiqueta i els tocs a albadet. Era el dia 4.

L’eclipsi parcial de sol era la notícia metereològic d’eixe mateix dia, el 4. (fotos)

El dia 6 ens sorprenia la mort de María Soler, coneguda popularment com "María Carmela".

Tornava el Gorgos juvenil al treball després de les merescudes vacances.

El dia 9 l’arquebisbe de València Monsenyor Carlos Osoro visitava Gata. (fotos)

El dia 13 la notícia era municipal, l’alcaldessa rebia de mans del Príncep Felip, el guardó com a "Ciutat de la Ciència" per a Gata. (foto).

El dia 15 el cel estava tot en boira i molta humitat.

Les festes de Sant Antoni al barri del Raval i la bendició ocupaven els dies centrals del mes.

El primer ple ordinari de l’any aprovava regular millor el cementeri municipal, que seguia en obres. (foto).

FEBRER 2011:

El dia 2 es feia un homenatge de la cantera del futbol gater a Antonio Fornés i Rafa, a més del partit contra la droga.

Quatre comerços de Gata obtenien el distintiu de Qualitat: Tonia, El Celler de la Marina, Ana Vestir Moda i Pons Móvils. (foto).

El cupó de la O.N.C.E. del dia 8 tenia com a motiu Gata i la seua artesania. (foto).

El mateix dia el conseller Cotino visitava les obres del Centre Polivalent Juvenil (fotos).

El dia 18 el que fou president de la Diputació Provincial, José Joaquín Ripoll visitava Gata per a inaugurar les obres d’adequació del Parc Raval, l’oficina d’atenció als residents europeus i la visita a les obres del cementeri municipal i la inauguració del nou carril i vial de la carretera de Gata a Jesús Pobre fins la rotonda. (fotos).

A nivell escolar, el curtmetratge "No es una broma" de l’IES de Gata guanyava un premi de la FEPAD.

A nivell esportiu, el 20 de febrer l’equip calpí de futbol es negava a continuar i feia una sentada al camp de Les Costeres. Fet insolit.

Per al municipi, el polígon Plans i el traçat del gaseoducte eren notícia.FELICITACIÓ NADALENCA: des de Teulada, Joan Ivars

20111230214848-nadala2012joanivars.jpg

L’amic, professor i escriptor, mestre dels mestres, Joan Ivars, des de Teulada felicita les festes de Nadal i el bon any 2012, amb una bonica composició feta per ell mateixa, on s’aprecia la torre de l’església parroquial de Santa Caterina màrtir.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -626-

20111230234137-inaugcineavenida61-copia.jpg

SÈRIE SOBRE ELS CINEMES DE GATA

(Si voleu fer més gran la foto, PUNXEU ACÍ)

Continue desenpolvant les velles fotografies dels cinemes dels nostres pares i alguns de nosaltres també. Gràcies a que Paco Moncho les té recopilades a la seua pàgina, com dic tots els dies.

És el Cinema Avenida quan es va inaugurar, 25 de juny de 1961. La fotografia era propietat de Felipe Signes Ferrer, propietari del cinema. A la foto podem veure al vicari d’aquell temps, que no el rector regent; l’alcalde Matías Salvá Monfort (1959-1963), el jutge de pau d’aleshores, Bernardo Mulet, i el centre de la fotografia, per darrere, el mateix Felipe Signes. També estava el Mestre Borrell.

FOTO PROPIETAT DE FELIPE SIGNES FERRER, publicada ja a la web www.prospectosdecine.com de Paco Moncho.

 EL CRONISTA FA...UN ANY: 31 de desembre de 2010

L’últim dia de l’any passat vaig publicar aquestes quatre entrades, destacant la meua felicitació de Cap d’Any i el començament de la sèrie de resums de l’any:

- SANTS I REFRANYS: Últim dia de l’any 2010: Sant Silvestre.

- FELICITACIÓ DE CAP D’ANY: CRONISTA DE GATA per a tots els visitants del blog.

- COM ERA GATA FA...23 anys: 4 i 5 de setembre de 1987.

- AVANÇ: DEMÀ I DESPUSDEMÀ, RESUM DE L’ANY QUE S’EN VA, EL 2010.

 L'ANY QUE HUI DIU ADÉU ( II ): Resum del 2011: Març.

20111231181148-resum2-copia.jpg

(PER A FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXEU ACÍ)

Com us vaig dir ahir, cada dia resumisc les notícies més importants publicades al blog del CRONISTA DE GATA al llarg de l’any 2011, que hui acaba, i al que li resten tan sols sis horetes. Hui repasse el mes de març, ja que va tindre prou notícies, igual que abril.

MARÇ 2011:

El dia 3 de març començaven els populars "darrers dies", setmana abans de la Quaresma.

La pluja feia acte d’aparició el dia 4, amb tan sols 5,6 litres, però la desfilada infantil del darrer divendres es suspenia per l’aigua. Al final es feien les disfresses al pati cobert de les escoles.

Cinc reportatges que després repetiria al programa de festes van donar molt comentaris: "Aquelles tendes i tendetes del record". (foto).

El dia 10 s’emitia el programa "Gormandia" dedicat a la Comissió de Festes de Gata, en el qual ells eren els protagonistes. (foto).

El mateix dia Xàbia i Dénia donaven suport a Gata, per la negativa al traçat imposat per Conselleria al respecte del gaseoducte. (foto). *Precisament hui últim de l’any pareix que hi ha un pas positiu, segons diu la premsa*.

El dia 12 s’inaugurava la piscina municipal i el camp de futbol de gespa artificial. La pluja tornava a ser protagonista i es tenia que fer la cerimònia al pavelló cobert (fotos).

El dia 13 de març la centenària de Gata, Francisca Costa Diego, complia 101 anys d’edat.

El mateix dia es clausurava el VIIé Ralli Fotogràfic de Gata amb gran èxit de participació.

El dia 19 es feia un curs de Kárate Okinawa Shorin-Ryu amb mestres del país oriental.

El dia 21 publicava el començament del projecte de Vicent Font al Perú per a fer una escola nova. (fotos)

El dia 23, el riu portava aigua al seu pas per Gata. Estrenava així l’any 2011. (fotos).

El 25 es presentava el projecte del nou gimnàs escolar, el que precisament substituïrà al que aquesta setmana acaben d’enderrocar. (foto).

El dia 27 es feia la XV Volta a Peu a Gata, segona del Circuit Comarcal Marina Alta. (fotos).LA PREMSA PARLA DE GATA: Hui, sobre el gaseoducte

El diari INFORMACIÓN d’Alacant publica hui, últim dia de l’any, una notícia sobre el gaseoducte al pas pel terme de Gata. El titular: "Endesa modifica el trazado del gasoducto para tratar de salvar la oposición de Gata". Explica que Endesa modificiarà el traçat per a salvar l’oposició de Gata, però acaba dient textualment: "Endesa ha rechazado la petición del consistorio de Gata de trasladar el trazado al término de Dénia y también advierte que es "imposible" que todas las tuberías transcurran por caminos públicos".

Al menys, és una notícia "algo" positiva, que no del tot definitiva.

Per a llegir tota la notícia, podeu buscar-la ací: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2011/12/31/endesa-modifica-trazado-gasoducto-tratar-salvar-oposicion-gata/1207147.html.

FONT: INFORMACIÓN, Alacant, 31-12-2011.LA PREMSA PARLA DELS DESITJOS DE L'ALCALDESSA PER AL 2012

Un altre diari, LAS PROVINCIAS publica també hui la relació de desitjos de l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler, per al 2012. El titular de Carlos López és: "La alcaldesa, ilusionada por acabar Gata Residencial". Altres desitjos: inaugurar el Centre Polivalent Juvenil i conseguir l’ampliació de l’IES, a més de "concretar" el Pla General del municipi.

La notícia la teniu a l’abast punxant ací:

http://www.lasprovincias.es/v/20111231/marina/alcaldesa-ilusionada-acabar-gata-20111231.html.

FONT: LAS PROVINCIAS, 31-12-2011.EL VELL GIMNÀS ESCOLAR ÉS JA HISTÒRIA

20111231190906-gimnas5-copia.jpg

Hui han acabat de retirar tota la ferralla i netejar-ho tot

La documentació fotogràfica us pot servir de testimoni. Les fotos de Verónica Vives mostren com ha quedat el "solar" del vell gimnàs escolar, una vegada s’ha completat l’enderrocament. Com s’aprecia en les fotos un camió de reciclatge recollia tota la ferralla. Ara ja es pot dir, el "vell" gimnàs escolar és ja història...i dic vell entre cometes perquè no tenia tanta edat l’estructura, malgrata estar molt deteriorada. Ahí teniu el Grup Escolar primer, amb 53 anys, que resistix a tots els embats possibles.

Ara esperem que prompte puga ser una realitat el nou gimnàs, al mateix espai on estava aquest i es dote de les millors i més noves instal·lacions.

FOTOS: Verónica Vives.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -627-

20111231193053-inaugcineavenida61-2-copia.jpg

SÈRIE SOBRE ELS CINEMES DE GATA

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

L’última entrada i l’última fotografia de l’any 2011, la 627 cronològicament. Continua la sèrie dels cinemes de Gata.

Una altra fotografia impressionant per inèdita del cinema "Avenida", el d’estiu de la carretera, on ara està la finca blava a la Font del Riu. Aquesta imatge li la va facilitar també a Paco Moncho el propietari del cinema Felipe Signes Ferrer. Mostra la fotografia el dia de la inauguració, 25 de juny de 1961. Estan prenent una servessa les autoritats i familiars. El cinema tenia una pista de ball i els diumenges tocava una orquestra abans de la pel·lícula, ens comenta Paco Moncho a la seua pàgina www.prospectosdecine.com.

Si observeu un poc la imatge, podeu mirar a Felipe plantat destapant una botella per a l’ocasió. Al costat sentat l’alcalde Matías Salvá Monfort. Tots fan rotgle i es un aperitiu senzill. Si es fixeu, pel costat de la paret camina un entranyable personatge del poble, Pepe, que sempre li agradava eixir a les fotos i aquesta vegada també ho va fer per a la història.

FOTO propietat de Felipe Signes Ferrer, publicada a la pàgina de Paco Moncho.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris